TielaitOS Kirjasto. DoluTo: 33/c)? Nidenro: 3/(c,1Lf

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TielaitOS Kirjasto. DoluTo: 33/c)? Nidenro: 3/(c,1Lf"

Transkriptio

1 V/NHE/V i'ua/ T

2 TielaitOS Kirjasto DoluTo: 33/c)? Nidenro: 3/(c,1Lf

3 Yleisen tieverkon laajuus asemakaava-alueilla Hallinnollisen luokittelun periaatteet Tielaitos Tiehallinto Helsinki 1993

4 ISBN Painatuskeskus Oy Helsinki 1993 Julkaisua saatavana Tielaitos, Keskushallinto/tiehallifltO Tielaitos Opastinsilta 12 A PL HELSINKI Puh. vaihde (90)

5 Tielaitos MUU OHJAUS 93/2OfTh /92/ 20 ASIARYHMÄ 11 Tiep ii nt Kaupunginhallitukset SÄÄDÖSPERUSTA KOHDISTUVUUS Keskushallinto, aluehallinto ASIASANAT Kaavoitus, kaupungit, yleiset tiet KORVAA/MUUTTAA VOIMASSA toistaiseksi YLEISEN TIEVERKON LAAJUUS ASEMAKAAVA-ALUEILLA Ohjeessa on esitetty periaatteet, joiden mukaan liikenneväylä hyväksytään hallinnollisesti yleiseksi tieksi asemakaava-alueella. Kysymyksessä on rakennuslain 36 :n tulkintaohjeet siitä, minkälaisille teille asemakaavassa voidaan määrätä yleisen tien liikennealue. Hallinnollisen luokittelun periaatteet on laadittu yhteistyössä liikenneministeriön, ympäristöministeriön ja Suomen Kaupunkiliiton kanssa. Kaikki mainitut tahot ovat hyväksyneet esitetyt periaatteet. Ohje on tarkoitettu lähtökohdaksi liikennealueiden kaavoittamiselle ja päätettäessä Iiikenneväylien hallinnollisesta luokasta asemakaava-alueilla. Tielaltos laatu näiden luokitteluperiaatteiden pohjalta kaupunkikohtaiset suunnitelmat tulevaksi yleisten teiden verkoksi niihin kaupunkeihin, joissa laaditaan asemakaavoja. Johtaja Apulaisjohtaja Tiehal linto,_& Øy/ Erkki Koskinen 42 ÄJ Aulis Nironen LISÄTIETOJA Aatos Huhtala Tielaitos/Tiehallinto Puh. (90) JAKELU Terttu Simonen Tielaitosrriehallinto Opastinsilta 12 A tai PL Helsinki Puh. (90) Fax (90)

6 TIEDOKSI LUkenneministeriä Ympäristöministeriä Suomen Kuntaliitto Lääninhallitukset YTV Pääjohtaja Ylijohtaja Johtajat Keskushallinnon yksikät Kehittämiskeskus Kirjasto

7 ESIPUHE Toinen parlamentaarinen liikennekomitea on mietinnössään esittänyt, että valtion ja kaupunkien tien- ja kadunpidon vastuuta kehitettäisiin siten, että valta-, kanta- ja seudullisia teitä yhdistävät ja niiden jatkeena olevat taajamien pääkadut muutetaan yleisiksi teiksi niiltä osin kun ne täyttävät yleisen tien standardin. Vastaavat uudet väylät on esitetty rakennettavaksi yleisinä teinä. Komiteamietintä on ollut taustana tässä julkaisussa esitettyjä ohjeita laadittaessa. Liiken neväylien hallinnollisesta luokittelusta asemakaava-alueilla eli siitä, millä edellytyksillä voidaan kaavoittaa rakennuslain 36 :n tarkoittama yleisen tien liikennealue, on aikaisemmin annettu ohjeita tielaitoksen ja kunnallisten keskusjärjestöjen laatimassa ohjeessa "Yleisten teiden tienpidon kustannusjako valtion ja kuntien kesken" sekä tielaitoksen laatimassa ohjeessa "Yleiset tiet kaava-alueilla". Nyt laaditussa julkaisussa tarkistetaan ja täydennetään aikaisempia ohjeita näiltä osin. Ohjeen alussa on selostettu tieliikenneväylien luokittelua ja niihin liittyviä käsitteitä yleisemmin. Periaatteet yleisen tien määrittelem iseksi asemakaavaalueilla on esitetty kohdassa 3. Ohjeen lopussa on esitetty arvioita tienpitovastuun muutoksista näitä luokitteluperiaatteita sovellettaessa. Hallinnollisen luokittelun periaatteet on laadittu tielaitoksessa neuvotellen liikenneministeriön, ympäristöministeriön ja Suomen Kaupunkiliiton edustajien kanssa. Kaikki mainitut tahot ovat lausunnoissaan hyväksyneet luokitteluperiaatteet. Lausunnot on tämän julkaisun liitteenä. Helsingissä marraskuussa 1993 Tielaitos Tiehallinto

8 Yleisen tieverkon laajuus asemakaava-alueilla 7 Sisältä 1 TIELIIKENNEVAYLIEN LUOKITTELU Teiden hallinnollinen luokitus Teiden toiminnallinen luokitus 9 2 KÄSITTEITÄ JA TULKINTOJA 11 3 PERIAATTEET YLEISEN TIEN MÄÄRITTELEMISEKSI 13 4 ARVIO TIENPITOVASTUUN MUUTOKSISTA Katujen muuttaminen yleisiksi teiksi Yleisten teiden muuttaminen kaduiksi 16 KIRJALLISUUS VIITTEET 17 LI ITTEET 1. Suomen Kaupunkiliiton lausunto 2. Ympäristäministeriän lausunto 3. Liikenneministeriön lausunto

9 Yleisen tieverkon laajuus asemakaava-alueilla 9 1 TELIIKENNEVÄYLIEN LUOKITTELU 1 TIELIIKENNEVÄYLIEN LUOKITTELU Tie- ja katuverkko voidaan luokitella eri käyttätarkoituksia varten hallinnollisun ja toiminnallisiin luokkiin. 1.1 Teiden hallinnollinen luokitus Tieliikenneväylien hallinnollisia luokkia on neljä: - yleiset tiet - kadut - rakennuskaavatiet - yksityiset tiet. Tielain mukaisia yleisten teiden luokkia ovat: - valtatiet - kantatiet - muut maantiet - paikallistiet. 1.2 Teiden tolmlnnalllnen luokitus Sekä tiensuunnittelussa että kaavoituksessa luokitellaan teitä toiminnallisen merkityksen mukaisesti. Toiminnallinen tieluokitus osoittaa tien asemaa tieverkon osana liikenteen luonteen mukaisesti. Kaavoissa käytettävät tieluokitukset on määritelty ympäristäministeriön kaavamerkintäohjeissa. Yleiset tiet on nykyisin jaettu viiteen toiminnalliseen luokkaan: valtatiet, karitatiet, seudulliset tiet, kokoojatiet ja yhdystiet. Tielaissa määritelty paikallisteiden luokka sisältyy yhdysteihin. Toiminnalliset luokat on määritelty pääsääntöisesti yhdyskuntarake nteen (keskusi uokitus) ja sen pohjalta syntyvien liikennevirtojen avulla. Keskusluokilla tarkoitetaan ympäristöministeriän seutusuunnittelun ohjeeksi laatimaa järjestelmää. Keskusluokituksen runko ilmenee taulukosta 1. On huomattava, että monen itsenäisen kunnan pääkeskus on luokaltaan vain paikalliskeskus.

10 10 Ylessen tieverkon laajuus asemakaava-alueilla 1 TIELIIKENNEVÄYLIEN LUOKITTELU Taulukko 1. Seutusuunnittelussa käytetty keskusluokitus Tunnus A B c D E F G Keskusluokka pääkaupunki valtakunnan osakeskus maakuntakeskus kaupunkikeskus kuntakeskus paikalliskeskus kyläkeskus Väestöpohja (as) koko maa Liikenneministeriä on joulukuussa 1992 hyväksynyt yleisten teiden uuden toiminnallisen luokituksen. Uusi luokitus on neliportainen nykyisen viisiportaisen sijasta. Luokkien vähentämisen lähtökohta on, että kokoojatieluokka poistetaan. Tärkeimmät kokoojatiet tulkitaan seututeiksi, mutta valtaosa kokoojateistä siirretään yhdysteihin. Nykyiset seudulliset tiet muuttuvat seututeiksi. Seuraavat määrittelyt kuvaavat toiminnallisten luokkien pääperiaatteita: Valtatiet yhdistävät maakunta- ja ylempiluokkaisia keskuksia toisiinsa, toimivat tärkeimpinä ulkomaan liikenteen reitteinä sekä muodostavat maantieverkon rungon sellaisilla laajoilla alueilla, joilla muutoin olisi vain alempiluokkaisia teitä. Kantatiet yhdistävät kaupunkikeskukset tärkeimpiin liikennetarvesuuntiinsa ja täydentävät valtatieverkkoa. Lyhyehköt kaupunkien yhdyslinkit valtatieverkkoon luokitellaan pituudesta riippuen seutu- tai yhdysteiksi. Seututiet yhdistävät ku ntatason keskukset tärkeimpiin liiken netarvesuuntiinsa ja kytkevät merkittävimmät muut liikennettä synnyttävät kohteet sekä yleiset rajanylityspaikat ylempiluokkaiseen verkkoon. Loput yleiset tiet ovat yhdysteitä. Jäljempänä tekstissä on käytetty uutta toiminnallista luokitusta.

11 Yleisen tieverkon laajuus asemakaava-alueilla 11 2 KÄSITTEITÄ JA TULKINTOJA 2 KÄSITTEITÄ JA TULKINTOJA Yleiset tiet asemakaava-alueilla määräytyvät tie- ja rakennuslakien, liikenteen luonteen ja tien toimin nallisen luokan mukaan. Liikenteen luonnetta kuvaavia liikennevirtoja ovat mm. - kaukoliikenne - seudullinen liikenne - paikallinen liikenne - ohikulkuliikenne - kauttakulku-/läpikulkuliikenne - sisääntuloliikenne - kunnan sisäinen yhdysliikenne Kaukoliikenne on valtakunnanosa-, maakunta- ja kaupunkikeskusten välistä sekä muuta pitkämatkaista liikennettä. Seudullinen liikenne on kuntakeskuksista ja niiden vaikutusalueilta lähimpiin ylempiluokkaisiin keskuksiin suuntautuvaa sekä kuntakeskusten välistä liikennettä. Paikallinen liikenne on kuntakeskusten ja paikalliskeskusten välistä liikennettä sekä muuta lyhytmatkaista liikennettä. Ohikulkuliikenne on liikennettä, jonka lähtö- ja määräpaikka on kunnan rajojen ulkopuolella ja joka ohittaa taajaman tai taajaman keskustan. Kauttakulkuliikenne (läpikulkuliikenne) on liikennettä, jonka lähtö- ja määräpaikka on taajaman ulkopuolella ja joka kulkee taajaman läpi. Sisääntuloliikenne on taajaman ulkopuolelta taajamaan/taajaman keskustaan suuntautuvaa liikennettä. Kunnan sisäinen yhdysliikenne on kunnan osien ja/tai toiminnallisesti yhtenäisten maankäyttöyksiköiden välistä liikennettä. Asemakaavassa yleinen tie on osoitettava liikennealuemerkinnällä. Rakennuslain 36 :n mukaan liikennealue voidaan asemakaavassa muodostaa tielle, - joka on yleisen tien välitön jatke ja - joka on tarkoitettu kauttakulku- tai sisääntuloliikenteeseen ja - jolle ei ole pääsyä tonteilta eikä poikkikaduilta paitsi erityisesti järjestetyissä liittymiskohdissa. Ratkaisevaa yleisen tien kannalta on, miten säännöstä tulkitaan.

12 12 Yleisen tieverkon laajuus asemakaava-alueilla 2 KÄSITTEITÄ JA TULKINTOJA Tulkinta on vuosien mittaan muuttunut. Aluksi tulkinnassa kiinnitettiin huomiota etupäässä liittymiin. Rakennuslain mukaisiksi liittymiskohdiksi hyväksyttiin vain eritasoliittymät. Toisessa vaiheessa nostettiin esille tien verkollinen asema ja katsottiin myös tasoliittymän voivan olla erityisesti järjestetty liittymiskohta. Liittymävälivaatimuksista pidettiin tiukasti kiinni. Tällä hetkellä verkollinen näkökulma korostuu entisestään. Mm. parlamentaarinen liikennekomitea on ottanut kantaa teiden hallinnolliseen tuokitteluun. Komitea pitää tavoitteena, että valtio vastaa yhtenäisestä valtakunnallisesta ja seudullisesta tieverkosta ja ehdottaa, että valta-, kantaja seudullisia teitä yhdistävät ja niiden jatkeena olevat taajamien pääkadut muutetaan yleisiksi teiksi niiltä osin kun ne täyttävät yleisen tien standardin. Liittymätulkinnassa on havaittavissa jonkin verran lievenemistä liittymävälien suhteen silloin, kun ympäristöolosuhteet ovat vaikeat. Liittymäjärjestelyjen suunnitelmallisuutta korostetaan. Tähän saakka yleisen tien välitön jatke on tulkittu fyysisen tien suoraksi jatkeeksi, mutta tulkinnassa voidaan lähteä myös liikenteestä.

13 Yleisen tieverkon laajuus asemakaava-alueilla 13 3 PERIAATTEET YLEISEN TIEN MÄARITTELEMISEKSI 3 PERIAATTEET YLEISEN TIEN MÄÄRITTELEMISEKSI Sekä tie- että rakennuslaissa on säännöksiä yleiselle tielle asetettavista vaatimuksista. Asemakaava-alueella väylän hallinriollista luokkaa määriteltäessä on rakennuslain 36 :n tulkinta keskeinen kysymys. Tulkinnan lähtökohdaksi otetaan liikenteen luonne ja väylän tieverkollinen asema. Uittymät järjestellään tien ja liikenteen luonteen edellyttämällä tavalla. Liittymätarkastelujen lähtökohtana ei ole yksittäisen liittymän tekninen ratkaisu, vaan väylän liittymien kokonaisjärjestely, jossa paikalliset olosuhteet huomioidaan. Yleisen tien välitön jatke tarkoittaa liikenteellistä jatkuvuutta ja sitä, että tie on yhteydessä muihin maanteihin. Liikenteen luonne Yleiset tiet asemakaava-alueilla ovat oh ikulku-, kauttakuiku- tai sisääntuloliikenteelle tarkoitettuja. Ne on tarkoitettu pitkämatkaista (kauko- ja seudullista), kaupungin ulkoista liikennettä varten, mutta palvelevat myös paikallista liikennettä. Pelkästään paikallista liikennettä palvelevat tiet eivät ole yleisiä teitä. Tien tolmlnnallinen luokka Asemakaava-alueella yleiset tiet ovat valta-, kanta- tai seututeitä. Poikkeustapauksessa yhdystieluokkainen maantie voi säilyä yleisenä tienä. Paikallistiet muutetaan asemakaava-alueilla kaduiksi. Tien laatutaso Yleisten teiden tulee täyttää tien toiminnallista luokkaa ja liikenteellistä luonnetta vastaava yleisten teiden suunnitteluohjeiden mukainen, kyseiseen ympäristöön soveltuva standardi. Tiiviisti rakennetussa ympäristössä voidaan hyväksyä alhaisempi liikenteellinen laatutaso kuin muualla, jos siten vähennetään merkittävästi kustannuksia ja ympäristöhaittoja eikä olennaisesti huononneta liikenneturvallisuutta. Liittymäjärjestelyjen tulee perustua verkko- tai tiekohtaiseen suunnitteluun. Tleverkon yhtenäisyys Asemakaava-alueelle pyritään muodostamaan yhtenäinen yleisten teiden verkko. Yhtenäinen verkko muodostetaan ensisijaisesti valta-, kanta- ja seututeistä. Verkon muodostamisessa otetaan huomioon koko tien- ja kadunpidon tarkoituksenmukaisuus.

14 14 Yleisen tieverkon laajuus asemakaava-alueilla 3 PEIRIAATTEET YLEISEN TIEN MAARITTELEMISEKSI - Yhtenäisen yleisten teiden verkon ei tarvitse ulottua taajaman keskustaan. Usein yhtenäinen verkko rajautuu ohikulkutiehen. - Sellaisia kauttakulkuteiden katuosuuksia, jotka on tarkoitus korvata yleisenä tienä rakennettavalla ohikulkutiellä, ei muuteta yleiseksi tie ksi. - Sellaiset pääväyliä yhdistävät tiet, jotka ovat toiminnallisesti päätieverkon osia, voivat olla yleisiä teitä. - Yhdystieluokkainen maantie voidaan säilyttää yleisenä tienä keskustan ulkopuolella silloin, kun se on tarkoituksenmukaista eheän yleisten teiden verkon muodostamiseksi. - Yhdystieluokkainen maantie voi olla yleinen tie taajamassa, joka on selvästi irrallaan keskustaajamasta. Tieverkon kattavuus Tavoitteena on, että jokaisen kaupungin keskustaajama on valta-, kanta- tai seututien vaikutuspiirissä. - Sisääntuloteillä yleinen tie päätetään ensimmäiseen merkittävään katuliittymään. - Keskustaajamat ovat yleensä ohiku Ikuteiden vaikutuspiirissä. Tällöin ei ohikulkutieltä keskustaan tarvita erillisiä sisääntuloja yleisenä tienä. Siitä huolimatta ohikulkutieltä erkaneva taajaman pääsisääntulotie, jolle ohjataan kauko- tai seudullinen sisääntuloliikenne, voi olla yleinen tie. Lyhyitä sisääntulotieosuuksia ei kuitenkaan sisällytetä yleiseen tieverkkoon. - Moottoriteiden rinnakkaistiet ovat yleensä keskustoissa katuja ja muualla olosuhteista riippuen joko katuja tai yleisiä teitä. - Keskustan ulkopuolella sijaitseviin, valtakunnallisesti merkittäviin terminaaleihin kuten satamiin ja lentokentille johtavat tiet ovat tavallisesti yleisiä teitä silloin, kun ne eivät kulje keskustan kautta. Kokonalstalous Hallinnollisessa luokituksessa pyritään tarkoituksenmukaiseen työnjakoon tielaitoksen ja kaupunkien kesken niin, että tien- ja kadunpidon kokonaiskustannukset minimoituvat.

15 Yleisen tieverkon laajuus asemakaava-alueilla 15 4 ARVIO TIENPITOVASTUUN MUUTOKSISTA 4 ARVIO TIENPITOVASTUUN MUUTOKSISTA Tässä tarkastellaan yleispiirteisesti, mitä vaikutuksia edellä kerrotuilla periaatteilla toteutuessaan on tienpitovastuun jakautumiseen asemakaavaalueilla. 4.1 Katujen muuttaminen ylelsiksi telksi Tieverkon yhtenäisyys Valta-, kanta- ja seututiet: Pääteillä on yhtenäisyyspuutteen aiheuttavia katuosuuksia 31 kaupungissa yhteensä 105 km, josta 40 km on valta- ja kantateillä ja 65 km seututeillä (sisältää Kehä 1:n Helsingissä). Uusia, katuosuuden korvaavia ohikulkuteitä on esitetty 15 kaupunkiin. Ohikulkuteiden rakentaminen vähentää yhtenäisyyspuutteita noin 49 km. Ohikulkutieratkaisuissa pääteiden katuosuudet säilyvät katuina ja yleisten teiden määrä lisääntyy. Edellä mainittuja lukuja laskettaessa on oletettu, että suurissa kaupungeissa yhtenäinen yleisten teiden verkko rajoittuu nykyisiin, 4-11 km:n etäisyydellä keskustasta sijaitseviin kehäväyliin. Keskisuurissa kaupungeissa tieverkon yhtenäisyystavoite saavutetaan, jos yhtenäinen yleisten teiden verkko ulottuu 2-6 km:n etäisyydelle keskustasta. Kaikki nykyisten keskisuurten kaupunkien ohikulkutiet täyttävät tämän vaatimuksen ja yhtenäinen yleisten teiden verkko rajoittuu luontevasti niihin. Jos lähtökohdaksi otetaan, että suurissa kaupungeissa yhtenäisen yleisten teiden verkon tulee ulottua suunnilleen samalle etäisyydelle keskustasta kuin keskisuurissa kaupungeissa, muuttuisi tilanne Helsingissä ja Turussa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Helsingissä Pasilanväylä voi olla yleinen tie ja Turussa voisi tulla kysymykseen kantatien 40 sisäpuolella toinen kehäväylä yleisenä tienä. Suurten kaupunkien kehäväylien lisäksi ei näyttäisi olevan muita pääväyliä yhdistäviä katuja, jotka toimivat päätieverkon osana ja voitaisiin siten muuttaa yleisiksi teiksi. Sellaisia yleisten teiden katuosuuksia, joita ei aiota korvata uudella tiellä, on 56 km. Tehtyjen selvitysten mukaan 29 km näistä katuosuuksista voidaan parantaa paikallaan yleisten teiden standardia vastaavaksi (Kehä 1 Helsingissä, vt 12 Landessa, vt 3 + vt 12 Tampereella). Muiden katuosuuksien standardia ei ole tarkemmin selvitetty. Hyvin karkeasti voidaan tässä vaiheessa kuitenkin arvioida, että muutamia kilometrejä katuosuuksista kulkee

16 16 Yleisen tieverkon laajuus asemakaava-alueilla 4 ARVIO TIENPITOVASTUUN MUUTOKSISTA kaupunkien ydinkeskustoissa niin, että niitä tuskin voidaan muuttaa yleisten teiden standardia vastaaviksi. Yhdystiet: Yhdysteillä muutokset ovat hyvin vähäisiä. Yhdysteihin kuuluvilla nykyisillä kokoojateillä on noin kolme kilometriä katuosuuksia, jotka tieverkon yhtenäisyyden kannalta voisivat olla yleisiä teitä. Keskustaajamasta erillään olevissa sivutaajamissa on kolmisen kilometriä nykyisistä kokoojateistä kaavoitettu kaduksi, mutta hallinnollisesti tiet ovat edelleen yleisiä teitä. Valtion ja kuntien työnjako säilyisi näissä ennallaan ja kaavat tulisi muuttaa työnjakoa vastaavaksi. Tleverkon kattavuus Muutamiila sisääntuloteillä voisi tulla kysymykseen yleisen tien jatkaminen lyhyellä matkaa. Muutosten vaikutus työnjakoon on kuitenkin pieni. Moottoriteiden rinnakkaisteinä toimivat nykyiset kadut jäävät pääosin kaduiksi. Terminaaiiyhteyksien mu uttamiset kadusta yleiseksi tieksi vaativat tarke m- paa paikkakuntakohtaista tarkastelua. Lukumääräisesti niitä on joka tapau k- sessa vähän. 4.2 Yleisten teiden muuttaminen kadulksl Asemakaava-alueilla on noin 150 km yleisiä teitä, jotka on kaavoitettu kaduksi. Ne voidaan kaavan toteutuneisuudesta riippuen muuttaa hailinnollisestikin kaduksi. Asemakaavan liikennealueilia on jonkin verran yleisiä teitä, jotka yleisten periaatteiden mukaan olisivat katuja. Ne ovat pääasiassa taajamien sisääntuloja. Niiden kokonaismäärä ei ole merkittävä. Viime vuosina yleisiä teitä on asemakaavojen laatimisen ja toteutumisen myötä muutettu päätekohtakatselmuksilia kaduiksi keskimäärin 20 km/vuosi. Muutoksista alle viisi prosenttia on koskenut valta- ja kantateitä ja pääosa paikallisteitä. Muutoksen voidaan olettaa tulevina vuosina olevan keskimäärin samaa luokkaa kuin tähänkin asti.

17 Yleisen tieverkon laajuus asemakaava-alueilla 17 KI RJALLISU USVIITTEET KIRJALLISUUS VIITEET Liikenneministeriö, Valtion painatuskeskus: Komiteamietintö 1991 :3. Toisen parlamentaarisen liikennekomitean mietintö. Liikenne Rakennuslainsäädäntö. Lakikokoelma Valtion painatuskeskus, Helsinki Tielaitos, Kunnallisliitot: Yleisten teiden tienpidon kustannusjako valtion ja kuntien kesken. Pääperiaatteet. TIEL , Suomen Kaupunkiliitto julkaisu nro 582, Suomen Kunnallisliitto Tielaitos, Tiensuunnittelu: Yleiset tiet kaava-alueilla. TIEL , Helsinki Tielaitos, Kehittämiskeskus: Pääväylät kaupunkialueella. TIEL , Helsinki Tielaitos, Tienpidon suunnittelu: Tieliikenteen terminaaliyhteydet. Helsinki 1993.

18 SUOMEN KAUPUNKILIITrO FINLANDS STADSFÖRBUND LIITE YY/KO /166 Tielaitos/tiehallitus PL HELSINKI VIITE: Lausuntopyyntö nro Th-212/11, 1173/92/20 1(1) ii 3/Qc,/& ASIA: Yleisen tieverkon laajuus asemakaava alueilla; hallinnollisen luokittelun yleiset periaatteet Kaupunkiliiton käsityksen mukaan valtion tulisi taloudellisesti vastata nykyistä suuremmasta osasta taajamien tieliikenteen pääverkkoa, koska valtio kerää kaikki liikenteen erityisverot, eivätkä kunnat ole nykyisin oikeutettuja minkäänlaisiin kadunpidon valtionapuihin. Valtion väylät taajamissa pitäisi laatutasoltaan sovittaa ympäristöönsä, eikä käyttää maaseutumaisia ratkaisuja. Väylien hallinnollisesta luokituksesta käydyissä neuvotteluissa tielaitos on pitäytynyt näkemyksessä, että valtion teiden ensisijainen tehtävä on tyydyttää pitkämatkaisen liikenteen tarpeet. Kaupunkiliiton näkemyksen mukaan tästä edellytyksestä voisi monin paikoin tinkiä, kuten myös yleisen tien laatutasosta kaupunkialueilla. Erilaisista näkemyksistä huolimatta hallinnollisen luokittelun periaatteisiin on sisällytetty kaupunkien kannalta myönteisiä tulkintoja väylien yleiseksi tieksi hyväksymisen verkollisista ja laadullisista edellytyksistä. Tämän vuoksi, ja koska asioita on edelleen syytä hoitaa yhteistyössä, Kaupunkiliitto ilmoittaa periaatteessa hyväksyvänsä lausuntopyynnön sisä Itämät yleiset periaatteet. Periaatteiden käytäntöön soveltamisessa Kaupunkiliitto haluaa korostaa, että yleisenkin tien liikenteellisestä tasosta pitää olla valmiutta tinkiä, jos maankäyttö ja väylän ympäristö tätä edellyttävät. Yleiseksi tieksi pitäisi rajatapauksissa hyväksyä myös suurelta osin taajaman sisäistä tai sen osien välistä liikennettä palveleva väylä. Satamiin ja lentokentille johtavien väylien, silloin kun ne eivät kulje keskustan kautta, tulisi olla yleisiä teitä aina, ei vain tavallisesti. Toimitusjohtaja Liikenneinsinööri Kari Ojala Osoite: Adress: Telefax Toinen hnja 14 Andra linjen 14 (90) 7711 (90) HELSINKI HELSINGFORS

19 LIITE2 12.Q8.13 :"/ Ympäristoministerto ii q-3 / L Miljöministeriet /556/93 / / f 'Z1 ' Kavoitus- ja rakennusosasto Pta Iaqgnings- och hyqgnadsavieningrri Tielaitos, keskushallinto PL Helsinki Lausuntopyyntönne Arci YLEISEN TIEVERKON LAAJUUS ASEMAKAAVA-ALUEILLA HALLINNOLLISEN LUOKITTELUN YLEISET PERIAATTEET Ympäristöministeriö esittää asiakohdassa mainitusta tieverkon hallinnollisen luakittelun yleisperiaatteita käsittelevästä selvityksestä lausuntonaan seuraavaa. Selvityksessä esitettyjä periaatteita voidaan pitää varsin käyttökelpoisina. Ne huomioivat aiempia ohjeita paremmin paikallisten olosuhteiden ja ympäristön ettamat lähtökohdat ja selkeyttävät yleispiirteisyydestään huolimatta myös eräitä merkittäviä tulkintakysymyksiä kaavoituksessa. Kuten selvityksessä todetaan on asemakaava-alueella väylän hallinnollista luokkaa määriteltäessä rakennuslain 36 :n tulkinta keskeisessä asemassa. Ympäristöministeriön käsityksen mukaan tien hallinnollista luokkaa määriteltäessä tekniset laatuvaatimukset ovat aiemmin korostuneet liikaa. Näin ollen on erittäin hyvä, että käsifläolevissa luokitteluperiaatteissa tulkinnan lähtökohdaksi on otettu liikenteen luoune ja väylän tieverkollinen asema. Teknisissä ratkaisuissa voidaan tällöin entistä paremmin ottaa huomioon ympäristökysymykset ja paikalliset olosuhteet, niitä ympäristdministeriö pitää erittäin tärkeänä. Varsin merkittävänä voidaan pitää myös selvityksessä mainittua tulkintaa, jonka mukaan rakennuslaissa mainittu tien välitön jatke tarkoittaa liikenteellistä jatkuvuutta ja sitä, että tie on yhteydessä muihin maanteihin. Tulkinnat eivät ole ristiriidassa rakennuslain kanssa. Osastopäällikkö Ylijohtaja.1 'kaha - Yli-insinööri Mauri Heikkonen mhe. tievhall f'b3 1G1 1FcKL 237

20 IiIKENNEl\'1INSTERIÖ LIITE3 O9.O9.193 'Päivämäarä /40/93 Tielaitos Viite 93/20/Th-845, Asia Yleisen tieverkon laajuus asemakaavaalueilla, hallinnollisen luokituksen yleiset periaatteet Liikenneministeriön kannanotto Tielaitos on lähettänyt asiakohdassa mainitun esityksen liikenneministeriölle kannanottoa varten. Luokituksen tarkistuksen taustalla (C on toisen parlamentaarisen liikennekomitean mietintö, missä komitea (Q) 4 esittää valtion ja kuntien välisen tien- ja kadunpidon vastuuta.. kehitettäväksi siten, että pääteitä yhdistävät ja niiden jatkeena olevat pääkadut muutetaan tavanomaista kaava- ja tiensuunnittelumenettelyä käyttäen yleisiksi teiksi niiltä osin, kun ne täyttävät yleisen tien standardin. Vastaavat uudet väylät on esitetty rakennettavaksi yleisinä teinä. Esityksestä on pyydetty Suomen kaupunkiliiton ja ympäristöministeriön lausunto. molemmat lausunnonantajat hyväksyvät esityksen yleiset periaatteet. Kaupunkiliitto esittää käsityksenään, että valtion tulisi taloudellisesti vastata nykyistä suuremmasta osasta taajamien tieliikenteen pääverkkoa ja satamiin ja lentokentille johtavien väylien tulisi olla yleisiä teitä aina, ei vain tavallisesti. Liikenneministeriö hyväksyy esitetyt hallinnollisen luokituksen yleiset periaatteet. Aiempiin ohjeisiin verrattuna merkittävimmät muutokset ovat yleisen tien välittömän jatkeen määrittely liikenteellisistä lähtökohdista ja paikallisten olosuhteiden entistä u (0 (0 (0 Postiosoite Käyntiosoite Puhelin Telekopio PL 235 Eteläespiartadi 16, Helsinki (90)17361 (90) HELSINKI Kaivokatu 6, Helsinki

21 korostuneempi huomioon ottaminen tien standardia määriteltäessä. Liikenneministeriö pitää muutoksia oikean suuntaisina. Myös tien- ja kadunpidon kokonaisuuden huomioon ottaminen tieverkkoa muodostettaessa on olennaista. Kaupunkiliiton sinänsä oikeaan osunut huomautus siitä, että liikenteen erityisverot eivät palaudu kunnille, on käsiteltävä omana asianaan eikä se saa vaikuttaa pyrkimykseen hoitaa tien- ja kadunpito tarkoituksenmukaisesti ja taloudellisesti. Osastopäällikkö, ylij ohtaja Niilo Lkso Yli- insinööri 1-1_ - - Matti Teräsvirta /4 TIEDOKSI: Ympäri s t ömi n i s te r i ö Suomen kuntaliitto

22

MRL835 MRL 83 MRL 83 MRL83 MRL 83 MRL 83 MRL 83 MRL 213 MRL 213 MRL 213 MRL 213 MRL 213 ML 213 MRL 213 MRL 213 MRL 213

MRL835 MRL 83 MRL 83 MRL83 MRL 83 MRL 83 MRL 83 MRL 213 MRL 213 MRL 213 MRL 213 MRL 213 ML 213 MRL 213 MRL 213 MRL 213 MRL835 MRL 83 MRL 83 MRL83 MRL 83 MRL 83 MRL 83 MRL 83 MRL 83 MRL 83 MRL 213 MRL 213 MRL 213 MRL 213 MRL 213 ML 213 MRL 213 MRL 213 MRL 213 Yleisen tieverkon laajuus asemakaava-alueilla Hallinnollisen

Lisätiedot

Lausunto Kaakkois-Suomen ELY-keskukselle Kaakkois-Suomen maanteiden hallinnollisesta asemasta ja kehittämisestä asemakaava-alueilla

Lausunto Kaakkois-Suomen ELY-keskukselle Kaakkois-Suomen maanteiden hallinnollisesta asemasta ja kehittämisestä asemakaava-alueilla Tekninen lautakunta 146 19.04.2017 Lausunto Kaakkois-Suomen ELY-keskukselle Kaakkois-Suomen maanteiden hallinnollisesta asemasta ja kehittämisestä asemakaava-alueilla 247/00.04.00/2017 TEKLA 146 Liite

Lisätiedot

MUISTIO 1 (3) 28.2.2007 MAANTIEN MUUTTAMINEN KADUKSI. 1. Asemakaavan laatimisessa huomioitavaa

MUISTIO 1 (3) 28.2.2007 MAANTIEN MUUTTAMINEN KADUKSI. 1. Asemakaavan laatimisessa huomioitavaa MUISTIO 1 (3) MAANTIEN MUUTTAMINEN KADUKSI 1. Asemakaavan laatimisessa huomioitavaa Valta-, kanta- ja seututeitä sekä niitä yhdistäviä ja niiden jatkeena olevia teitä varten, jotka palvelevat pääasiassa

Lisätiedot

KAS ELY L Seutukuntakierrokset Kaakkois-Suomen ELY - keskuksen maanteiden hallinnollinen luokittelu ja kehittäminen asemakaava-alueilla

KAS ELY L Seutukuntakierrokset Kaakkois-Suomen ELY - keskuksen maanteiden hallinnollinen luokittelu ja kehittäminen asemakaava-alueilla KAS ELY L Seutukuntakierrokset 2016 Kaakkois-Suomen ELY - keskuksen maanteiden hallinnollinen luokittelu ja kehittäminen asemakaava-alueilla Lähtökohdat Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan liikennealue

Lisätiedot

Pääteiden kehittämisen periaatteet / Aulis Nironen

Pääteiden kehittämisen periaatteet / Aulis Nironen 1 15.12.2003 Aulis Nironen 2 PÄÄTEIDEN KÄSITTEITÄ Pääteillä tarkoitetaan valta- ja kantateitä Valtatiet palvelevat tärkeiden asutus- ja liikennekeskusten välistä kaukoliikennettä ja muodostavat maantieverkon

Lisätiedot

KAS ELY L Seutukuntakierrokset Kaakkois-Suomen ELY - keskuksen maanteiden hallinnollinen luokittelu ja kehittäminen asemakaava-alueilla

KAS ELY L Seutukuntakierrokset Kaakkois-Suomen ELY - keskuksen maanteiden hallinnollinen luokittelu ja kehittäminen asemakaava-alueilla KAS ELY L Seutukuntakierrokset 2016 Kaakkois-Suomen ELY - keskuksen maanteiden hallinnollinen luokittelu ja kehittäminen asemakaava-alueilla Lähtökohdat Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan liikennealue

Lisätiedot

Runkoverkkopäätöksellä lupaus palvelutasosta ja hyvistä yhteyksistä. Johtaja Risto Murto

Runkoverkkopäätöksellä lupaus palvelutasosta ja hyvistä yhteyksistä. Johtaja Risto Murto Runkoverkkopäätöksellä lupaus palvelutasosta ja hyvistä yhteyksistä Johtaja Risto Murto 27.02.2018 TEN-T-verkko Päätieverkon jäsentely Lähde: Keskeisen päätieverkon toimintalinjat, Liikennevirasto 2017

Lisätiedot

Keskeisen päätieverkon toimintalinjat

Keskeisen päätieverkon toimintalinjat Keskeisen päätieverkon toimintalinjat Tytti Viinikainen Kanta-Hämeen liikennejärjestelmätyöryhmän kokous 21.4.2017 Taustaa Työtä esitelty aiemmin Kanta-Hämeen liikennejärjestelmätyöryhmässä keväällä 2016

Lisätiedot

Nopeudet ja niiden hallinta -workshop. Miten nopeuksiin vaikutetaan? Nopeusrajoitusohjeet

Nopeudet ja niiden hallinta -workshop. Miten nopeuksiin vaikutetaan? Nopeusrajoitusohjeet Nopeudet ja niiden hallinta -workshop Miten nopeuksiin vaikutetaan? Nopeusrajoitusohjeet Ohjaavia säädöksiä Tieliikennelaki: (25, ote) Nopeusrajoitukset. Liikenneministeriö voi antaa määräyksiä yleisestä

Lisätiedot

5 TUTKITTAVAT VAIHTOEHDOT

5 TUTKITTAVAT VAIHTOEHDOT Ympäristövaikutusten arviointimenettely 31 5 Toimenpiteiden suunnittelulla tähdätään kohdassa 1.1 selostettujen liikenteellisten ja ympäristöllisten ongelmien poistamiseen. Suunnittelun ja vaikutusten

Lisätiedot

MUISTIO J. Rinta-Piirto 4.6.2008 Seinäjoen Itikanmäki Liikenne-ennuste ja arvioita toimivuuksista Lähtökohtia Seinäjoen Itikanmäen alueelle on suunnitteilla uutta maankäyttöä. Tavoitteena on muuttaa joen

Lisätiedot

PÄIJÄT-HÄMEEN LIITTO, maakuntahallitus LAUSUNTO NRO 2, Liikenne- ja viestintäministeriö

PÄIJÄT-HÄMEEN LIITTO, maakuntahallitus LAUSUNTO NRO 2, Liikenne- ja viestintäministeriö LAUSUNTO NRO 2, Liikenne- ja viestintäministeriö Kohta 1 Liikenne- ja viestintäministeriö toteaa, että Päijät-Hämeen maakuntakaavassa on lukuisia asumisen laajenemisalueita, päivittäistavarakaupan suuryksiköiden,

Lisätiedot

MUSTASAAREN KUNTA. Logistiikka-alueen ja Laajametsän alueiden liikennetuotos. Tampere, 7.11.2011. Työ: 23687

MUSTASAAREN KUNTA. Logistiikka-alueen ja Laajametsän alueiden liikennetuotos. Tampere, 7.11.2011. Työ: 23687 MUSTASAAREN KUNTA Logistiikka-alueen ja Laajametsän alueiden liikennetuotos Työ: 23687 Tampere, 7.11.2011 AIRIX Ympäristö Oy PL 453 33101 TAMPERE Puhelin 010 241 4000 Telefax 010 241 4001 www.airix.fi

Lisätiedot

Tielaitos Keskushallinto /20/Th /96/20/TIEL/21. Tiepiirit KIERTOLIITTYMIEN KÄYTTÖ PÄÄTEILLÄ

Tielaitos Keskushallinto /20/Th /96/20/TIEL/21. Tiepiirit KIERTOLIITTYMIEN KÄYTTÖ PÄÄTEILLÄ Tielaitos Keskushallinto 8.2.1996 96/20/Th8 3 117/96/20/TIEL/21 Tiepiirit KIERTOLIITTYMIEN KÄYTTÖ PÄÄTEILLÄ Yleisille teille on viime vuosina rakennettu yli 50 uudentyyppistä kiertoliittymää. Pääteille

Lisätiedot

Ajankohtaista tienpidosta

Ajankohtaista tienpidosta Ajankohtaista tienpidosta Pro Ysitie ry 28.9.2018 Lehtinen Jukka 28.9.2018 Perusväylänpito Runkoverkko Vt 9 Keski-Suomessa 2 Lehtinen Jukka 9/2018 25.9.2018 3 25.9.2018 4 Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriön asetus

Liikenne- ja viestintäministeriön asetus Liikenne- ja viestintäministeriön asetus maanteiden ja rautateiden pääväylistä ja niiden palvelutasosta Liikenne- ja viestintäministeriön päätöksen mukaisesti säädetään liikennejärjestelmästä ja maanteistä

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 53. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 53. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 04.02.2013 Sivu 1 / 1 920/10.03.01/2012 Tekninen lautakunta 7 23.1.2013 53 Lausunnon antaminen Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle tiesuunnitelmasta Länsiväylän (kt

Lisätiedot

Uudenmaan ELY-keskuksen merkittävän tieverkon palvelutasoselvitys TIIVISTELMÄ 2016

Uudenmaan ELY-keskuksen merkittävän tieverkon palvelutasoselvitys TIIVISTELMÄ 2016 Uudenmaan ELY-keskuksen merkittävän tieverkon palvelutasoselvitys TIIVISTELMÄ 2016 Taustat ja tavoitteet Tavoitteena kehittää menetelmä ja määrittää maantieverkon henkilöliikenteelle ja kuljetuksille tarjoama

Lisätiedot

NOUSIAISTEN KUNTA. Työ: 26725. Tampere 20.1.2014

NOUSIAISTEN KUNTA. Työ: 26725. Tampere 20.1.2014 NOUSIAISTEN KUNTA Kaitaraisten yritysalueen asemakaavan liikenneselvitys Työ: 26725 Tampere 20.1.2014 AIRIX Ympäristö Oy PL 453 33101 Tampere Puhelin 010 2414 000 Telefax 010 2414 001 Y-tunnus: 0564810-5

Lisätiedot

LIIKENTEEN OHJAUS Yleisohjeet liikennemerkkien käytöstä

LIIKENTEEN OHJAUS Yleisohjeet liikennemerkkien käytöstä 361 NOPEUSRAJOITUS Mitat (mm): c suuri 900 normaali 640 pieni 400 Yleistä Merkissä oleva luku osoittaa ajoneuvon suurimman sallitun nopeuden kilometreinä tunnissa. Merkki on voimassa kyseisellä tiellä

Lisätiedot

Lausunto luonnokseen kunnantalon tontin asemakaavan muutokseksi, Nousiainen

Lausunto luonnokseen kunnantalon tontin asemakaavan muutokseksi, Nousiainen Lausunto 1.2.2019 / wepdwukmtcw 136480C1 ASIA VARELY/228/2019 Nousiaisten kunnanhallitus nousiaisten.kunta@nousiainen.fi Viite: Nousiaisten kunnan lausuntopyyntö 7.1.2019 Lausunto luonnokseen kunnantalon

Lisätiedot

Teräsmäen teollisuusalueen liikenteen vaikutusten arviointi osana Ylistaron yleiskaavaa 2020

Teräsmäen teollisuusalueen liikenteen vaikutusten arviointi osana Ylistaron yleiskaavaa 2020 FCG Planeko Oy YLISTARO Teräsmäen teollisuusalueen liikenteen vaikutusten arviointi osana n yleiskaavaa 2020 31.10.2008 1 (9) FCG Planeko Oy 30.10.2008 Teräsmäen teollisuusalueen liikenteen vaikutusten

Lisätiedot

FCG Finnish Consulting Group Oy ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI. Hirvaskankaan koillisen sektorin asemakaavan ja asemakaavan muutoksen liikennetarkastelu

FCG Finnish Consulting Group Oy ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI. Hirvaskankaan koillisen sektorin asemakaavan ja asemakaavan muutoksen liikennetarkastelu ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI Hirvaskankaan koillisen sektorin asemakaavan ja asemakaavan muutoksen liikennetarkastelu 1.11.2011 Liikenneselvitys 1 (3) M. Karttunen Hirvaskankaan koillisen sektorin asemakaavan ja

Lisätiedot

Nellimintielle on myönnetty 10,4 miljoonan euron rahoitus perusväylänpidon lisärahoituskohteena. Hankkeen toteutus ajoittuu vuosille

Nellimintielle on myönnetty 10,4 miljoonan euron rahoitus perusväylänpidon lisärahoituskohteena. Hankkeen toteutus ajoittuu vuosille Liikennevirasto Tieosasto Opastinsilta 12A 00521 HELSINKI TIESUUNNITELMAN 3.2.2017 Maantien 969 Nellimintien parantaminen, Inari Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus lähettää asiakohdassa mainitun

Lisätiedot

Kärsämäen kunta Kaavoituskatsaus 2015

Kärsämäen kunta Kaavoituskatsaus 2015 1 Kärsämäen kunta Kaavoituskatsaus 2015 Sisällysluettelo 1. Yleistä 2. Maakuntakaava 3. Yleiskaava 4. Asemakaava 5. Rakennusjärjestys 6. Ohjelmoimattomat kaavoitustyöt 7. Kaavoitusohjelma 8. Liitekartat

Lisätiedot

PYHÄTUNTURIN ASEMAKAAVA, OSA-ALUE B

PYHÄTUNTURIN ASEMAKAAVA, OSA-ALUE B FCG Planeko Oy LIITE 4 PELKOSENNIEMEN KUNTA PYHÄTUNTURIN ASEMAKAAVA, OSA-ALUE B Liikenneselvitys 25.3.2009 0545-D1019 FCG Planeko Oy Liikenne LIITE 4 1(5) Pelkosenniemi Pyhätunturin asemakaava, Osa-alue

Lisätiedot

Lausunnon antaminen Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle, asemakaava ja asemakaavan muutos, Rantatie ja Orrilanmäki, V076

Lausunnon antaminen Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle, asemakaava ja asemakaavan muutos, Rantatie ja Orrilanmäki, V076 Kunnanhallitus 104 01.06.2015 Lausunnon antaminen Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle, asemakaava ja asemakaavan muutos, Rantatie ja Orrilanmäki, V076 694/40.401/2014 Kunnanhallitus 104 Hämeenlinnan hallinto-oikeus

Lisätiedot

Asemakaavan laajennus koskien Kurikan kaupungin kaupunginosaa 08 Kurikankylä.

Asemakaavan laajennus koskien Kurikan kaupungin kaupunginosaa 08 Kurikankylä. Liite 1. 1(14) Asemakaavan laajennus koskien Kurikan kaupungin kaupunginosaa 08 Kurikankylä. Maankäyttö- ja rakennuslain 63 mukainen Osallistumis- ja Arviointisuunnitelma. 3. Keskustan läheisyyteen soveltuva

Lisätiedot

,2( / -fi TIE- JA VESIRAKENNUSHALLITUS YLEISTEN TEIDEN V

,2( / -fi TIE- JA VESIRAKENNUSHALLITUS YLEISTEN TEIDEN V ,2( / -fi TIE- JA VESIRAKENNUSHALLITUS YLEISTEN TEIDEN V '\\ \ TIE- JA VESIRAKENNUSHALLITUS Tiensuunnittelutoimisto YLEISTEN TEIDEN VALAISTtJSPOLITIIKKA Tienpidon suuntaviivat ja keskeiset toimenpiteet

Lisätiedot

SOKLI JA SAVUKOSKI -HANKE SAVUKOSKEN KUNTAKESKUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYJEN TOIMENPIDESUUNNITELMA SAVUKOSKI 2013/08/21

SOKLI JA SAVUKOSKI -HANKE SAVUKOSKEN KUNTAKESKUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYJEN TOIMENPIDESUUNNITELMA SAVUKOSKI 2013/08/21 SOKLI JA -HANKE SAVUKOSKEN KUNTAKESKUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYJEN TOIMENPIDESUUNNITELMA TYÖN TAVOITTEET JA TEHTÄVÄN KUVAUS Hankkeen tavoitteena on tuottaa Savukosken kirkonkylän liikennejärjestelyjen toimenpidesuunnitelma

Lisätiedot

KOSKEN Tl KUNTA. Keskustaajaman ja Koivukylän osayleiskaavojen liikenneselvitys LUONNOS. Työ: 26478. Tampere 7.11.2013

KOSKEN Tl KUNTA. Keskustaajaman ja Koivukylän osayleiskaavojen liikenneselvitys LUONNOS. Työ: 26478. Tampere 7.11.2013 KOSKEN Tl KUNTA Keskustaajaman ja Koivukylän osayleiskaavojen liikenneselvitys LUONNOS Työ: 26478 Tampere 7.11.2013 AIRIX Ympäristö Oy PL 453 33101 Tampere Puhelin 010 2414 000 Telefax 010 2414 001 Y-tunnus

Lisätiedot

Valtatien 12 parantaminen välillä Uusikylä - Mankala -yleissuunnitelma, Iitin kunnan lausunto

Valtatien 12 parantaminen välillä Uusikylä - Mankala -yleissuunnitelma, Iitin kunnan lausunto Tekninen lautakunta 20 07.03.2017 Kunnanhallitus 54 20.03.2017 Valtatien 12 parantaminen välillä Uusikylä - Mankala -yleissuunnitelma, Iitin kunnan lausunto 797/10.03.01.01/2016 Tekninen lautakunta 07.03.2017

Lisätiedot

Tievalaistuksen toimintalinjat

Tievalaistuksen toimintalinjat Tievalaistuksen toimintalinjat Tievalaistuksen toimintalinjat TIEHALLINTO Helsinki 2006 Kansikuva Markku Suoranta ISBN 951-803-636-5 TIEH 1000105-06 Verkkojulkaisu pdf (www.tiehallinto.fi/julkaisut) ISBN

Lisätiedot

VALTATIEN 4 PARANTAMINEN VEHNIÄN KOHDALLA, ERITASOLIITTYMÄN RAKENTAMINEN, LAUKAA EHDOTUS TIESUUNNITELMAN HYVÄKSYMISEKSI 1.3T

VALTATIEN 4 PARANTAMINEN VEHNIÄN KOHDALLA, ERITASOLIITTYMÄN RAKENTAMINEN, LAUKAA EHDOTUS TIESUUNNITELMAN HYVÄKSYMISEKSI 1.3T VALTATIEN 4 PARANTAMINEN VEHNIÄN KOHDALLA, ERITASOLIITTYMÄN RAKENTAMINEN, LAUKAA EHDOTUS TIESUUNNITELMAN HYVÄKSYMISEKSI 1.3T 25.5.2018 2 (9) Valtatie 4 parantaminen Vehniän kohdalla, eritasoliittymän rakentaminen,

Lisätiedot

KAUNIAISTENTIE 1. kaupunginosan liikennealueet Asemakaavan muutos Ak 208

KAUNIAISTENTIE 1. kaupunginosan liikennealueet Asemakaavan muutos Ak 208 KAUNIAISTEN KAUPUNKI Maankäyttöyksikkö 5.3.2013 KAUNIAISTENTIE 1. kaupunginosan liikennealueet Asemakaavan muutos Ak 208 Asemakaavan muutoksen selostus Asemakaavan muutoksen selostus, joka koskee 5.3.2013

Lisätiedot

Liikennesuunnitteluperiaatteet pyöräilyverkolle

Liikennesuunnitteluperiaatteet pyöräilyverkolle Liikennesuunnitteluperiaatteet pyöräilyverkolle Pyöräilyverkko ja toiminnallinen luokitus Pyöräilyväylätyyppien vaihtoehdot Jalankulun ja pyöräilyn erottelutavat Pyöräilyväylien mitoitus Pyöräilyverkon

Lisätiedot

VALTATIE 4 JYVÄSKYLÄ OULU RAKENTAMINEN MOOTTORITIEKSI VÄLILLÄ KIRRI - TIKKAKOSKI, JYVÄSKYLÄ TIESUUNNITELMAN MUUTOS KIRRISSÄ PLV

VALTATIE 4 JYVÄSKYLÄ OULU RAKENTAMINEN MOOTTORITIEKSI VÄLILLÄ KIRRI - TIKKAKOSKI, JYVÄSKYLÄ TIESUUNNITELMAN MUUTOS KIRRISSÄ PLV VALTATIE 4 JYVÄSKYLÄ OULU RAKENTAMINEN MOOTTORITIEKSI VÄLILLÄ KIRRI - TIKKAKOSKI, JYVÄSKYLÄ TIESUUNNITELMAN MUUTOS KIRRISSÄ PLV 0-2500 EHDOTUS TIESUUNNITELMAN HYVÄKSYMISEKSI 1.3T 30.9.2016 2 (5) Valtatie

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriön asetus maanteiden ja rautateiden runkoverkosta ja niiden palvelutasosta

Liikenne- ja viestintäministeriön asetus maanteiden ja rautateiden runkoverkosta ja niiden palvelutasosta Liikenne- ja viestintäministeriön asetus maanteiden ja rautateiden runkoverkosta ja niiden palvelutasosta Liikenne- ja viestintäministeriön päätöksen mukaisesti säädetään liikennejärjestelmästä ja maanteistä

Lisätiedot

Kaupunkimaisten sisääntuloväylien suunnittelua yhteistyössä case Vihdintie

Kaupunkimaisten sisääntuloväylien suunnittelua yhteistyössä case Vihdintie Kaupunkimaisten sisääntuloväylien suunnittelua yhteistyössä case Vihdintie Valtion näkökulma Liikenne ja maankäyttö 9.10.2019, johtava asiantuntija/ Helsingin seutu Esityksen sisältö o Vihdintien (seututie

Lisätiedot

SEPÄNKYLÄN OSAYLEIS- KAAVAN LIIKENNESELVITYS

SEPÄNKYLÄN OSAYLEIS- KAAVAN LIIKENNESELVITYS Sepänkylän osayleiskaava, Mustasaari 2014, päivitetty 02/2016 (liikenne-ennuste, tienimet) SEPÄNKYLÄN OSAYLEIS- KAAVAN LIIKENNESELVITYS 1. SELVITYKSEN SISÄLTÖ JA TAVOITE Tämä liikenneselvitys on osa Sepänkylän

Lisätiedot

VT 4:N MUUTOKSIIN LIITYVÄ LEIVONMÄEN ASEMAKAAVOJEN OSITTAINEN KUMOAMINEN JA MUUTOS SEKÄ ASEMAKAAVAN LAAJENNUS

VT 4:N MUUTOKSIIN LIITYVÄ LEIVONMÄEN ASEMAKAAVOJEN OSITTAINEN KUMOAMINEN JA MUUTOS SEKÄ ASEMAKAAVAN LAAJENNUS VT 4:N MUUTOKSIIN LIITYVÄ LEIVONMÄEN ASEMAKAAVOJEN OSITTAINEN KUMOAMINEN JA MUUTOS SEKÄ ASEMAKAAVAN LAAJENNUS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 23.8.2017 Asemakaavan kumoaminen maantiealueelta Asemakaavan

Lisätiedot

Lausuntopyyntö hallituksen esityksestä laiksi maantielain muuttamisesta

Lausuntopyyntö hallituksen esityksestä laiksi maantielain muuttamisesta Lappeenrannan kaupunki Lausunto 17.08.2017 750/00.04.00/2017 Asia: LVM/1770/03/2016 Lausuntopyyntö hallituksen esityksestä laiksi maantielain muuttamisesta Lausunnonantajan lausunto Yleiset huomiot esityksestä

Lisätiedot

PÄÄKAUPUNKISEUDUN YLEISTEN TEIDEN PYÖRÄILYN JA JALANKULUN KEHITTÄMISOHJELMA

PÄÄKAUPUNKISEUDUN YLEISTEN TEIDEN PYÖRÄILYN JA JALANKULUN KEHITTÄMISOHJELMA ôö/o 3 /3 M PÄÄKAUPUNKISEUDUN YLEISTEN TEIDEN PYÖRÄILYN JA JALANKULUN KEHITTÄMISOHJELMA Al HALLINTAJÄRJESTELMÄN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS A2 KEVYEN LIIKENTEEN VERKON NYKYTILAN ANALYYSI A3 TOIMINTA- JA RAHOITUSMALLIT

Lisätiedot

DIGIROAD. Kansallinen tie- ja katutietojärjestelmä

DIGIROAD. Kansallinen tie- ja katutietojärjestelmä 1 Kansallinen tie- ja katutietojärjestelmä Ajoneuvopääteseminaari 19.3.2002 Johtava konsultti Pekka Petäjäniemi 2 -hankkeen tavoitteet Kehittää kansallinen tie- ja katutietojärjestelmä, joka mahdollistaa

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 127. Tekninen lautakunta 19.09.2012 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 127. Tekninen lautakunta 19.09.2012 Sivu 1 / 1 Tekninen lautakunta 19.09.2012 Sivu 1 / 1 2658/10.03.01/2012 127 Lausunnon antaminen kaupunginhallitukselle tiesuunnitelmasta Vihdintien (mt 120) parantaminen Mariannantien ja Juvanmalmintien kohdalla

Lisätiedot

KAUKLAHDENVÄYLÄN KEHITTÄMISSELVITYS, 2007

KAUKLAHDENVÄYLÄN KEHITTÄMISSELVITYS, 2007 Kauklahden alueella on käynnissä useita maankäytön kehittämiseen tähtääviä suunnitelmia. Kauklahdenväylän kehittämisselvitys Länsiväylän ja Kehä III:n välillä on laadittu, jotta maankäytön suunnittelussa

Lisätiedot

Kauppa ja kaavoitus. Suomen Ympäristöoikeustieteen Seuran ympäristöoikeuspäivä Klaus Metsä-Simola

Kauppa ja kaavoitus. Suomen Ympäristöoikeustieteen Seuran ympäristöoikeuspäivä Klaus Metsä-Simola Kauppa ja kaavoitus Suomen Ympäristöoikeustieteen Seuran ympäristöoikeuspäivä 8.9.2011 OTL 2 Kauppa ja kaavoitus Esityksen sisältö Johdanto Maankäyttö- ja rakennuslain muutos 15.4.2011 Uusi 9 a luku Tausta

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 270. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 270. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 05.09.2016 Sivu 1 / 1 4941/2015 10.02.03 270 Lausunnon antaminen Helsingin hallinto-oikeudelle Puustellinmäki, asemakaavan muutos 110517, hyväksymistä koskevasta valituksesta Valmistelijat

Lisätiedot

VT 4:N MUUTOKSIIN LIITYVÄ LEIVONMÄEN ASEMAKAAVOJEN OSITTAINEN KUMOAMINEN JA MUUTOS SEKÄ ASEMAKAAVAN LAAJENNUS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

VT 4:N MUUTOKSIIN LIITYVÄ LEIVONMÄEN ASEMAKAAVOJEN OSITTAINEN KUMOAMINEN JA MUUTOS SEKÄ ASEMAKAAVAN LAAJENNUS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA VT 4:N MUUTOKSIIN LIITYVÄ LEIVONMÄEN ASEMAKAAVOJEN OSITTAINEN KUMOAMINEN JA MUUTOS SEKÄ ASEMAKAAVAN LAAJENNUS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Asemakaavan kumoaminen maantiealueelta Asemakaavan laajentaminen

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN KUNTA OTE PÖYTÄKIRJASTA 1

NURMIJÄRVEN KUNTA OTE PÖYTÄKIRJASTA 1 NURMIJÄRVEN KUNTA OTE PÖYTÄKIRJASTA 1 Luhtajoentien-Havumäentien asemakaava ja asemakaavamuutos 34/10.02.03/2018 ASRA 3 Nurmijärven kunta aloittaa Klaukkalassa asemakaavan sekä asemakaavamuutoksen laatimisen

Lisätiedot

Asemakaavan muutoksen selostus, joka koskee 21. päivänä syyskuuta 2017 päivättyä asemakaavakarttaa.

Asemakaavan muutoksen selostus, joka koskee 21. päivänä syyskuuta 2017 päivättyä asemakaavakarttaa. HALIKONTIE ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS 2017 2 SISÄLLYSLUETTELO 1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT 2 TIIVISTELMÄ 3 LÄHTÖKOHDAT 4 ASEMAKAAVAN SUUNNITTELUN VAIHEET 5 ASEMAKAAVAN KUVAUS 6 ASEMAKAAVAN TOTEUTUS LIITTEET

Lisätiedot

Valtatien 6 parantaminen välillä Taavetti Lappeenranta, Luumäki, Lappeenranta Tiesuunnitelma

Valtatien 6 parantaminen välillä Taavetti Lappeenranta, Luumäki, Lappeenranta Tiesuunnitelma 1 (13) Valtatien 6 parantaminen välillä Taavetti Lappeenranta, Luumäki, Lappeenranta Tiesuunnitelma Tiesuunnitelmassa esitetyt maantiet ja niihin liittyvät järjestelyt esitetään hyväksyttäväksi seuraavasti:

Lisätiedot

YLEISTEN TEIDEN TIENPIDON KUSTANNUSJAKO VALTION JA KUNTIEN KESKEN

YLEISTEN TEIDEN TIENPIDON KUSTANNUSJAKO VALTION JA KUNTIEN KESKEN TIELAITOS SUOMEN KAUPUNKILIITTO SUOMEN KUNNALLISLIITFO FINLANDS SVENSKA KOMMUNFÖRBUND YLEISTEN TEIDEN TIENPIDON KUSTANNUSJAKO VALTION JA KUNTIEN KESKEN HELSINKI 1990 Julkaisunumerot: TIEL 722500-1990 Suomen

Lisätiedot

Kaavan 8159 meluselvitys

Kaavan 8159 meluselvitys Tampereen kaupunki Suunnittelupalvelut Mittaus- ja Geotekniikkayksikkö Kaavan 8159 meluselvitys Hanke: 4010025 Pvm: 29.5.2008 Laatinut: Petri Jokinen SUUNNITTELUPALVELUT MITTAUS- JA GEOTEKNIIKKAYKSIKKÖ

Lisätiedot

Tienpitäjä rajanaapurina

Tienpitäjä rajanaapurina Tienpitäjä rajanaapurina Naapurina on tienpitäjä eli Uudenmaan Ely-keskus, Liikenne- ja infrastruktuuri-vastuualue, kun kiinteistö rajautuu maantiehen On tärkeää, että meitä kuullaan - Kuuleminen kuntien

Lisätiedot

Maantien lakkauttaminen Kaduksi muuttaminen

Maantien lakkauttaminen Kaduksi muuttaminen Maantien lakkauttaminen Kaduksi muuttaminen Sari Lajunen, lakimies, Liikennevirasto Tiealueen ja sen osan lakkauttaminen Sari Lajunen 2 Maantielaki 88 : maantien lakkaaminen Maantielaki 89 : maantien lakkauttaminen

Lisätiedot

PALVELUKOHTEIDEN PAIKALLISET VIITOITUSPERIAATTEET, HÄMEENLINNA (LUONNOS)

PALVELUKOHTEIDEN PAIKALLISET VIITOITUSPERIAATTEET, HÄMEENLINNA (LUONNOS) 20.10.2015 Palvelukohteiden paikalliset viitoitusperiaatteet antavat suuntaviivat opastamiselle Hämeenlinnassa. Viitoitusperiaatteissa noudatetaan pääasiassa Palvelukohteiden viitoitus ohjetta (TIEH 2000021-07)

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Dnro KAUS/911/10.02.03/2014 VP 18 /13.5.2014 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA VIIKINÄINEN (69.) KAUPUNGINOSA, KORTTELIN 12 ASEMAKAAVAN MUUTOS 609 1646 www.pori.fi/kaupunkisuunnittelu etunimi.sukunimi@pori.fi

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA KAUS/1907/10.02.03/2014 VP 47/21.10.2014 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA KYLÄSAAREN 34. KAUPUNGINOSAN KYLÄSAARENTIEN, KIVININTIEN, VANHAINKODINTIEN JA LAUNAISTENTIEN LÄHIYMPÄRISTÖ 1. ASEMAKAAVA 609

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 5.9.2013

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 5.9.2013 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 5.9.2013 ÄHTÄRIN KAUPUNKI Mustikkavuoren asemakaavan muutos, OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Maankäyttö-ja rakennuslain 63 :n mukaan tulee kaavoitustyöhön sisällyttää

Lisätiedot

PAINOKANKAAN-KARANOJAN LIIKENNESELVITYS

PAINOKANKAAN-KARANOJAN LIIKENNESELVITYS 1(10) 15.11.2010 MUISTIO PAINOKANKAAN-KARANOJAN LIIKENNESELVITYS 1. Yleistä Painokankaan-Karanojan osayleiskaava-alue (kuva 1) sijaitsee valtatien 10, Orsitien ja valtatien 3 eteläpuolella. Alueen toteutuneen

Lisätiedot

Vireillä oleva maantielain uudistus. Siltatekniikan päivät, Marita Luntinen, Liikennevirasto

Vireillä oleva maantielain uudistus. Siltatekniikan päivät, Marita Luntinen, Liikennevirasto Vireillä oleva maantielain uudistus Siltatekniikan päivät, 31.1.2018 Marita Luntinen, Liikennevirasto Taustalla olevat uudistukset Maakuntauudistuksen toimeenpano tienpidon osalta Liikennettä ja tienpitoa

Lisätiedot

Tiivistelmä. Tiivistelmä 1 (5)

Tiivistelmä. Tiivistelmä 1 (5) Tiivistelmä 1 (5) Tiivistelmä Selvityksessä on arvioitu yhdyskuntarakenteen vaikutusta liikenneturvallisuuteen Espoon kaupungissa sekä kahdeksassa muussa kaupungissa Suomessa. Työn tavoitteena on löytää

Lisätiedot

Raahen pohjoisen vyöhykkeen liikennesuunnitelma

Raahen pohjoisen vyöhykkeen liikennesuunnitelma Raahen pohjoisen vyöhykkeen liikennesuunnitelma Raahen kaupunki/ Kaavoitus 2013 1 KAUPUNGINLAHDENRANTA LIIKENNE ALUEEN LIIKENTEELLINEN SIJOITTUMINEN Yhdyskuntarakenne vaikuttaa sekä liikkumistarpeisiin

Lisätiedot

PYHÄJÄRVEN KAUPUNKI KAAVOITUSKATSAUS 2014. viistokuva: MOVA kuvaaja Jari Kokkonen

PYHÄJÄRVEN KAUPUNKI KAAVOITUSKATSAUS 2014. viistokuva: MOVA kuvaaja Jari Kokkonen PYHÄJÄRVEN KAUPUNKI KAAVOITUSKATSAUS 2014 viistokuva: MOVA kuvaaja Jari Kokkonen Pyhäjärven kaupunginvaltuusto hyväksynyt..2014 KAAVOITUSKATSAUS 2014 1.5.2014 Maankäyttö- ja rakennuslain 7 :n mukaisesti

Lisätiedot

Hämeenlinnan 10-tien kaupunkijakso

Hämeenlinnan 10-tien kaupunkijakso Hämeenlinnan 10-tien kaupunkijakso tilannekatsaus Sonja Heikkinen 12.4.2017 Hämeenlinnan 10-tien kaupunkijakson palvelutasoselvitys laadittu Linkki sähköiseen julkaisuun: http://www.doria.fi/handle/10024/131011

Lisätiedot

Tiejaksojen merkityksen ja palvelutason analyysit

Tiejaksojen merkityksen ja palvelutason analyysit Liite 1 / 1 (38) Pääteiden ja kaupunkikehityksen yhteensovittaminen, liiteaineisto Tiejaksojen merkityksen ja palvelutason analyysit Liite 1 / 2 (38) Analyysien tavoite ja sisältö Tarkastelussa on osoitettu

Lisätiedot

Ysiväylä (valtatie 9, E63) Turun, Hämeen, Keski-Suomen ja Savo-Karjalan tiepiirien näkökulmasta

Ysiväylä (valtatie 9, E63) Turun, Hämeen, Keski-Suomen ja Savo-Karjalan tiepiirien näkökulmasta 1 Ysiväylä kansallinen kehityskäytävä -seminaari Helsinki 23.3.2006 Ysiväylä (valtatie 9, E63) Turun, Hämeen, Keski-Suomen ja Savo-Karjalan tiepiirien näkökulmasta Tiejohtaja Mauri Pukkila Tiehallinto

Lisätiedot

Suunnittelualue. Suunnittelun lähtökohdat. Suunnittelutilanne. SÄKYLÄN KUNTA , tark Sivu 1 / 6

Suunnittelualue. Suunnittelun lähtökohdat. Suunnittelutilanne. SÄKYLÄN KUNTA , tark Sivu 1 / 6 SÄKYLÄN KUNTA Sivu 1 / 6 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Ristolan asemakaavan muutos Suunnittelualue Varsinais-Suomen ELY-keskus on käynnistänyt tiesuunnitelman laatimisen valtatien 12 parantamiseksi

Lisätiedot

ASEMAKAAVAN LAATIMINEN KIVIRANNAN KAAKKOISKULMAAN

ASEMAKAAVAN LAATIMINEN KIVIRANNAN KAAKKOISKULMAAN TORNION KAUPUNKI Tekninen keskus Kaupunkirakenne 20.3.2002 1 ASEMAKAAVAN LAATIMINEN KIVIRANNAN KAAKKOISKULMAAN 2VDOOLVWXPLVMDDUYLRLQWLVXXQQLWHOPD.DDYRLWXNVHQNRKGH Asemakaavoitettava alue sijaitsee 22.

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63. ) Kaavoitusosasto ,

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63. ) Kaavoitusosasto , Liite A OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63. ) Kaavoitusosasto 4.9.2014, 3.2.2017 VIKBY, ASEMAKAAVAN MUUTOS VIKBYN YRITYSALUEEN KORTTELEISSA 4, 7 JA 12 OAS, Asemakaavan muutos Vikbyn yritysalueen

Lisätiedot

Liikennesuunnittelu, referenssejä

Liikennesuunnittelu, referenssejä 1 (6) Liikennesuunnittelu, referenssejä Moisio-Kyyhkylän osayleiskaava-alueen ja Kirkonvarkauden asemakaava-alueen liikenneselvitykset, Mikkelin kaupunki, 2013 2014 Mikkeli on Etelä-Savon maakuntakeskus

Lisätiedot

TUUSULAN KUNTA KUNTAKEHITYS / KAAVOITUS

TUUSULAN KUNTA KUNTAKEHITYS / KAAVOITUS 16X161127 27.3.2014 TUUSULAN KUNTA KUNTAKEHITYS / KAAVOITUS LAHELANPELTO II ASEMAKAAVAN TOIMIVUUSTARKASTELU Esipuhe Tämä toimivuustarkastelu on tehty Tuusulan kunnan toimeksiannosta. Selvitys käsittää

Lisätiedot

KaKe-pohdintaa 6.3.2013

KaKe-pohdintaa 6.3.2013 KaKe-pohdintaa 6.3.2013 Helsingin yleiskaavan lukemista: - Kasvu (-> 2050) - Maahanmuutto, vieraskielisten määrä, ennuste 2030 - Kaavoitettu maa loppuu n. 2020 - Mistä maata? -> luonto, moottoritiet, ylöspäin,

Lisätiedot

Vähittäiskaupan ohjaus

Vähittäiskaupan ohjaus Vähittäiskaupan ohjaus Kaavoituksen ja rakentamisen lupien sujuvoittaminen -työryhmä 25.11.2015 Pekka Normo Ympäristöministeriö Vähittäiskaupan ohjaus, nykytilanne MRL -muutos 2011, keskeinen sisältö Kauppaa

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 22.11.2008

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 22.11.2008 KEMPELEEN KUNTA KAAVOITUKSEN TULOSYKSIKKÖ OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 22.11.2008 KEMPELEEN ASEMAKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS VIHILUODON YRITYSALUEEN LIIKENNEJÄRJESTELYJÄ VARTEN VIHILUODON OSA-ALUE

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 107-AK1602 MYNÄMÄEN KUNTA NIHATTULAN ASEMAKAAVAN MUUTOS, KORTTELI 54 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 20.6.2016 Nosto Consulting Oy Nosto Consulting Oy 2 (9) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA

MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA PYHÄJOEN STRATEGINEN MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA PARHALAHTI PYHÄJOEN KESKUSTA - hallinto ja palvelut (viheralueet ja väylät yhdistävät) - asuminen - ympäristöstä selkeästi erottuva kokonaisuus, joka osittain

Lisätiedot

TÖLBY, NORRSKOGENIN ASEMAKAAVA JA SIIHEN LIITTYVÄT VIRKISTYS- JA TIEALUEET

TÖLBY, NORRSKOGENIN ASEMAKAAVA JA SIIHEN LIITTYVÄT VIRKISTYS- JA TIEALUEET 1/7 Maankäyttö- ja rakennuslain 63. :n mukainen OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Kaavoitusosasto 23.1.2013, 5.1.2015 TÖLBY, NORRSKOGENIN ASEMAKAAVA JA SIIHEN LIITTYVÄT VIRKISTYS- JA TIEALUEET 2/7

Lisätiedot

KITTILÄN KUNTA TEKNINEN OSASTO

KITTILÄN KUNTA TEKNINEN OSASTO KITTILÄN KUNTA Puh 0400 356 500, Fax 016-642 259 1 18.10.2010 KITTILÄN KUNTA, 2. kunnanosa, Sirkka Akanrovan alueen asemakaavamuutos, osa 1 (Tiealueet ja kevyen liikenteen väylä) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

Valtatien 6 parantaminen rakentamalla pohjavesisuojaus välille Utti Metso, Kouvola

Valtatien 6 parantaminen rakentamalla pohjavesisuojaus välille Utti Metso, Kouvola Kaakkois-Suomi Ehdotus tiesuunnitelman hyväksymiseksi 5.8.2013 Valtatien 6 parantaminen rakentamalla pohjavesisuojaus välille Utti Metso, Kouvola Tiesuunnitelman hyväksyminen Päätösehdotus 1.3T Tie ja

Lisätiedot

KONNEVEDEN KIRKONKYLÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS, MUSEOTIE

KONNEVEDEN KIRKONKYLÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS, MUSEOTIE KONNEVEDEN KIRKONKYLÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS, MUSEOTIE OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 2.1.2017 KUNTA Konnevesi 275 KYLÄ Kärkkäiskylä 404 KORTTELI Kortteli 33 tontti 4 KIINTEISTÖ 275-404-23-217

Lisätiedot

Helsingin seudun tieverkon jäsennöinti

Helsingin seudun tieverkon jäsennöinti Helsingin seudun tieverkon jäsennöinti Jukka Peura 20.3.2019 Maanteiden luokittelun virstanpylväitä Hallinnollinen tieluokitus Toiminnallinen tieluokitus Asetus teitten ja siltain tekemisestä ja kunnossapitämisestä

Lisätiedot

Liikenne tulevassa alueidenkäytön suunnittelujärjestelmässä. Petteri Katajisto Kuopio

Liikenne tulevassa alueidenkäytön suunnittelujärjestelmässä. Petteri Katajisto Kuopio Liikenne tulevassa alueidenkäytön suunnittelujärjestelmässä Petteri Katajisto Kuopio 4.4.2019 Tavoitteena elinvoima, kestävä kehitys ja hyvä elinympäristö Nykyisen lain tavoite luodaan edellytykset hyvälle

Lisätiedot

Sivu 1. OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63. ) Kaavoitusosasto TUOVILA Asemakaavan muutos Tuovilan koulu

Sivu 1. OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63. ) Kaavoitusosasto TUOVILA Asemakaavan muutos Tuovilan koulu Sivu 1 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63. ) Kaavoitusosasto 12.9.2016 TUOVILA Asemakaavan muutos Tuovilan koulu Sivu 1 Osallistumis- ja arviointisuunnitelman tarkoitus Kaavaa laadittaessa tulee

Lisätiedot

Asemakaavan laajennus koskien Kurikan kaupungin kaupunginosaa 14 HAKOLA.

Asemakaavan laajennus koskien Kurikan kaupungin kaupunginosaa 14 HAKOLA. Liite 1. 1(14) Asemakaavan laajennus koskien Kurikan kaupungin kaupunginosaa 14 HAKOLA. Maankäyttö- ja rakennuslain 63 mukainen Osallistumis- ja Arviointisuunnitelma. 3. Keskustan läheisyyteen soveltuva

Lisätiedot

VALTATIEN 2 FRIITALAN ERITASOLIITTYMÄN PARANTAMINEN, ULVILA ESISELVITYS

VALTATIEN 2 FRIITALAN ERITASOLIITTYMÄN PARANTAMINEN, ULVILA ESISELVITYS VALTATIEN 2 FRIITALAN ERITASOLIITTYMÄN PARANTAMINEN, ULVILA ESISELVITYS 2016 4 1. LÄHTÖKOHDAT JA NYKYTILA 1.1 Suunnittelukohde Suunnittelukohteena on valtatien 2 ja maantien 2444 (Siltatie) eritasoliittymä

Lisätiedot

Liedon Portin muutos ja laajennus Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1

Liedon Portin muutos ja laajennus Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 Liedon Portin muutos ja laajennus Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 LIETO / ASEMANSEUTU 2.14 LIEDON PORTIN MUUTOS JA LAAJENNUS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 23.8.2018 1. SUUNNITTELUALUE Suunnittelualue

Lisätiedot

KAAVJAOS 10 Kaavoitusjaosto 18.1.2012 Valmistelija: kaavoitusarkkitehti Johanna Horelli johanna.horelli (at) sipoo.fi

KAAVJAOS 10 Kaavoitusjaosto 18.1.2012 Valmistelija: kaavoitusarkkitehti Johanna Horelli johanna.horelli (at) sipoo.fi Valtuusto 9 07.04.2014 9 S 23 Söderkullan asemakaavan eteläosan kumoaminen, ehdotus 324/10.02.03/2013 KAAVJAOS 10 Kaavoitusjaosto 18.1.2012 Valmistelija: kaavoitusarkkitehti Johanna Horelli johanna.horelli

Lisätiedot

Porvoon kouluteiden vaarallisuus esittely sivistyslautakunnalle. Atte Mantila

Porvoon kouluteiden vaarallisuus esittely sivistyslautakunnalle. Atte Mantila Porvoon kouluteiden vaarallisuus esittely sivistyslautakunnalle Atte Mantila SISÄLTÖ Lähtökohtia työlle Koululiitu-ohjelma Muutokset luokitteluun ja vaaralliset koulutiet kartalla Esimerkki koulukortista

Lisätiedot

SIIRIN ALUEEN LIIKENTEELLINEN SELVITYS II

SIIRIN ALUEEN LIIKENTEELLINEN SELVITYS II 1(5) 2.2.2012 MUISTIO SIIRIN ALUEEN LIIKENTEELLINEN SELVITYS II 1. Yleistä Tämä Siirin alueen toinen liikenteellinen selvitys liittyy Siiri II alueen asemakaavan laadintaan, jossa Iso-Harvoilantieltä alkavaa

Lisätiedot

Jyväskylän seudulla olevien suurten tie- ja liikennehankkeiden priorisointi kaupungin näkökulmasta

Jyväskylän seudulla olevien suurten tie- ja liikennehankkeiden priorisointi kaupungin näkökulmasta 13.10.2011 (Timo Vuoriainen, Tapio Koikkalainen) 27.11.2013 päivitetty Jyväskylän seudulla olevien suurten tie- ja liikennehankkeiden priorisointi kaupungin näkökulmasta Jyväskylän seudulla on useita tärkeitä

Lisätiedot

KIVISTÖN KAUPUNKIKESKUS, LIIKENNE 9.10.2014

KIVISTÖN KAUPUNKIKESKUS, LIIKENNE 9.10.2014 KIVISTÖN KAUPUNKIKESKUS, LIIKENNE 9.10.2014 LIIKENNE-ENNUSTEET ja LIIKENTEEN TOIMIVUUSTARKASTELUT Kivistön kaupunkikeskuksen suunnittelun yhteydessä on laadittu HSL:n tuoreimpia liikennemalleja hyödyntäen

Lisätiedot

Tielaitos VÄLIRAPORTTI 1/1993

Tielaitos VÄLIRAPORTTI 1/1993 Tielaitos VÄLIRAPORTTI 1/1993 Helsinki 1993 Esikunta Ö Doknro: Nidenro: / /7' Vahraportti 1/1993... Tielaitos Esikunta Helsinki 1993 Julkaisua saatavana Tielaitos, Esikunta Keskushallinto Opastinsilta

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 11.8.2015 (1) OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA KINKOVUORENTIE ASEMAKAAVAN LAAJENNUS 31 ja 34. KAUPUNGINOSAAN Kaavatunnus 34:006 Maankäyttö- ja rakennuslain 63 1 momentin mukaan kaavaa laadittaessa

Lisätiedot

Jyväskylän pyöräilyn (ja kävelyn) tavoiteverkko TAVOITEVERKON MUODOSTAMISEN PERIAATTEET TAVOITEVERKON MUODOSTAMISEN PERIAATTEET 2013/03/05

Jyväskylän pyöräilyn (ja kävelyn) tavoiteverkko TAVOITEVERKON MUODOSTAMISEN PERIAATTEET TAVOITEVERKON MUODOSTAMISEN PERIAATTEET 2013/03/05 Jyväskylän pyöräilyn (ja kävelyn) tavoiteverkko TAVOITEVERKON MUODOSTAMISEN PERIAATTEET MISTÄ TAVOITEVERKOSSA ON KYSE? Tavoiteverkko korostaa pyöräilyverkon hierarkiaa. Liikenneverkon jäsennöinnillä tarjotaan

Lisätiedot

Kehä IV. Edunvalvontakortti

Kehä IV. Edunvalvontakortti Kehä IV Edunvalvontakortti 1.2.2019 Kehä IV Kunnan tavoitteissa ja toimenpiteissä keskeinen liikennehanke Suunnittelun tavoitteena on, että toteutus välillä voi alkaa vaiheittain ja Tuusulan osalta ennen

Lisätiedot

TÄRKEÄ OIKEUDELLINEN HUOMAUTUS

TÄRKEÄ OIKEUDELLINEN HUOMAUTUS PÄÄTÖS MAKSULLISTEN PALVELUJEN LUOKITTELUSTA (Euroopan kemikaaliviraston hallintoneuvoston päätös) TÄRKEÄ OIKEUDELLINEN HUOMAUTUS Suomenkielinen versio on epävirallinen konsolidoitu versio Euroopan kemikaaliviraston

Lisätiedot

Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginhallitus Tekninen lautakunta Tekninen lautakunta

Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginhallitus Tekninen lautakunta Tekninen lautakunta Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Tekninen lautakunta 51 14.4.2015 Tekninen lautakunta 97 7.6.2016 Asianro 957/10.02.03/2014 253 Raision kaupungin 5. kaupunginosan (Kuninkoja) kortteleita 502 (osa), 517

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA OTE AJANTASA-ASEMAKAAVASTA JA KAAVA-ALUEEN RAJAUS ALUEEN ORTOKUVA 2011 1 Kohde Hakija/ Aloite Asemakaavan muutos: Nummi I B: Lamminrannan kaupunginosan kortteli 355

Lisätiedot