K Ikkunoiden säilyttävä korjaus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "K Ikkunoiden säilyttävä korjaus"

Transkriptio

1 K Ikkunoiden säilyttävä korjaus Luku sisältää Puuikkunoiden ja niiden toiminnallisuuteen liittyvien osien korjaamisen sekä ikkunoiden maalauskäsittelyt Luku ei sisällä ikkunoiden kokonaan uusimista paloikkunoiden, kattoikkunoiden ja -kupujen sekä savunpoistoikkunoiden ja -luukkujen korjaamista Luvussa esitettyjä laatuvaatimuksia voidaan soveltaa parvekeovien korjaamiseen. K Korjausta edeltävät tutkimukset ja selvitykset Vaatimukset Ikkunoiden korjausvaihtoehtojen tekninen soveltuvuus ikkunoiden korjaamiseen määritetään ikkunoiden kuntoarviolla ja tarvittaessa kohdennetulla kuntotutkimuksella. Suojelluissa ja muutoin rakennushistoriallisesti tai kaupunkikuvallisesti arvokkaissa kohteissa otetaan huomioon alkuperäiset materiaalit, työmenetelmät ja pintakäsitellyt siten, että ikkunoiden korjaus voidaan tehdä säilyttämällä ikkuna mahdollisimman vähin muutoksin. Rakenteen turvallisuus, terveellisyys ja kosteustekninen toimivuus korjauksen aikana ja sen jälkeen varmistetaan ennen töiden aloittamista. Tehdään työmaan kosteudenhallintasuunnitelma kohteen luonteen ja laajuuden niin edellyttäessä ja tarvittaessa suunnitelma olosuhteiden hallintakeinoista talvityössä. Selvitetään korjaustyön edellyttämässä laajuudessa työn vaikutuspiirissä olevat kulkureitit, tekniset järjestelmät, käytössä olevat tilat ja niiden hallinta sekä tiloissa olevat laitteistot. Selvitetään korjaustöiden vaikutus tilojen käyttöön. Työhön ja kulkureiteille sekä tilojen käyttöön ja teknisiin järjestelmiin vaadittavat suojaukset ja tuennat selvitetään. Selvitetään toimenpiteet purkutyön päästöjen hallintaan sekä purkujätteiden siirrot, erilliskeräys, hyödyntäminen ja kaatopaikkakelpoisuus. Korjausta edeltää hyväksytty mallityö. Ohje Ikkunoiden säilyttävän korjauksen yleisenä periaatteena on ikkunoiden teknisen kunnon ja toimivuuden varmistaminen kuitenkin säilyttäen ikkunoiden ominaispiirteet. Ikkunoiden säilyttävät korjaukset voivat korjaukselle asetetuista tavoitteista riippuen käsittää vain yhden korjaustavan tai olla yhdistelmä erilaisia korjaustapoja. Säilyttäviin korjauksiin voidaan lukea myös ikkunan teknistä toimivuutta parantavat osittaiset uusimiset, joiden käytettävyyttä toisaalta saattavat rajata ikkunan ulkonäön säilyttämiselle asetetut vaatimukset. Tyypillisesti ikkunoissa esiintyvät vauriot tai toimivuuspuutteet ja niihin liittyvät tarvittaessa ennen korjausta selvitettävät asiat on esitetty taulukossa 1.

2 Taulukko 1. Tyypilliset vauriot tai toimivuuspuutteet ikkunoissa ja niihin liittyvät tarvittaessa ennen korjausta selvitettävät asiat Osa-alue Tyypillinen vaurio tai toimivuuspuute pintakäsittely puitteet ja karmit lasitus lasitukseen käytettävät tuotteet ja tarvikkeet pellitykset pintakäsittelyn ikääntyminen tai muu vaurioituminen lahovauriot ja liitosten liiallinen tiukkuus rikkinäiset lasit ja puutteet lasien kiinnityksissä ja kiinnitysten tiiveydessä pellitysten kallistus vääränlainen, puutteet kiinnityksissä ja vedenpitävyydessä ja pellitysten korroosio saumarakenteet ja liittymät puutteet saumarakenteiden ja liittymien ilmatiiveydessä, vedenpitävyydessä tai vesihöyrynläpäisevyydessä heloitus heloitusten korroosio, puutteet kiinnityksissä ja toiminnallisuudessa tiivisteet tiivisteiden ikääntyminen ja muu vaurioituminen sekä puutteet kosteus- ja lämpöteknisessä toimivuudessa tekninen toimivuus muut osat puutteet lämmön- ja ääneneristävyydessä puutteet saannissa korvausilman Ennen korjausta selvitetään tarvittaessa muun muassa pintakäsittelyssä käytetty ja uusintamaalauksessa käytettävä maalityyppi vanhan pinnan soveltuminen maalausalustaksi vanhan pinnan puhdistusmenetelmä lahovaurioon johtaneet syyt lahovaurioiden laajuus ja niiden korjaustapa korjauksissa käytettävä materiaali, erityisesti puuaines uusien lasien tyyppi pellitysten korroosion laajuus korroosion puhdistusmenetelmä ja maalauksessa käytettävä maalityyppi uusintapellityksissä käytettävät tuotteet ja tarvikkeet sekä toteutustapa saumarakenteen kosteustekninen toiminta uusintasaumauksessa käytettävät tuotteet ja tarvikkeet heloitusten puhdistusmenetelmä korroosionestoon ja maalaukseen käytettävät tuotteet uusien helojen materiaalit, mallit ja kiinnitykseen käytettävät tarvikkeet ikkunoiden koon vaikutus heloituksiin ikkunoiden aukeamissuunta tiivistykseen käytettävät tuotteet ja tarvikkeet sekä asennustapa ikkunan osittaiseen uusimiseen esimerkiksi lisä- tai vaihtopuitteilla tai eristyslasilla käytettävät tuotteet ja tarvikkeet korvausilmaventtiilien uusinta Työmenetelmien suunnittelussa otetaan huomioon rakenteessa mahdollisesti olevat haitalliset aineet tai kosteus- ja mikrobivauriot. Valmistellaan purkujätteisiin liittyvät toimenpiteet.

3 Varsinaista työsuoritusta edeltää mallityö, jossa varmistetaan yhteisymmärrys käytettävien työmenetelmien ja materiaalien soveltuvuudesta kohteeseen sekä määritellään korjauksen lopullinen ulkonäkö, muun muassa väri ja pinnan struktuuri. Mallityötä voidaan käyttää myös määrittämään yksittäisten työvaiheiden toteutusta. Mallityölle tehdään silmämääräisen tarkastelun lisäksi tarvittaessa erikseen määritellyt tekniset kokeet. Mallityö toteutetaan riittävän laajana ja sellaiseen kohtaan, jossa siitä voidaan katsoa olevan olosuhteet huomioon ottaen mahdollisimman vähän haittaa. Mallityö hyväksytetään mallikatselmuksessa, josta pidetään työmaa-asiakirjoihin liitettävää pöytäkirjaa. Viitteet E Ikkunoiden kuntoarvio KorjausRYL Purkaminen ja säilyttäminen Korjaustöiden laatu 2011 Museoviraston korjauskortisto, Ikkunoiden korjaus RT Puu- ja puualumiini-ikkunat sekä niiden asennus RT Puuikkunat, Korjausrakentaminen RT Rakennuksen suojapellitykset Ratu F Puuikkunoiden kunnostaminen ja maalauskorjaus Ratu F Ikkunan purku ja uusiminen Ratu F Ikkunan tiivistäminen, tilkinnän korjaus sekä lisäpuitteen asennus K Työmaa ja lähiympäristö Vaatimukset Ennen töiden aloittamista ja töiden aikana varmistetaan nostokaluston työturvallisuus työmaa-alueen turvallisuus ja tiedonvälitys päästöjen (pöly, melu, tärinä) hallinnan edellyttämät toimenpiteet korjaustyön lähiympäristön suojaus työmaan kosteudenhallinta työmenetelmien mukainen työntekijöiden suojavarustus haitallisten aineiden edellyttämät toimenpiteet työssä syntyvien jätteiden siirrot, erilliskeräys ja hyödyntäminen. Ohje Nostolaitteet tarkastetaan ennen käyttöönottoa ja määrävälein työturvallisuustarkastuksessa. Tarkastetaan, että nostolaitteiden määräaikaistarkastuksesta on alle vuosi. Varmistetaan, että nostolaitteiden mukana on niiden käyttö-, huolto- ja turvallisuusohjeet. Ennen käyttöönottoa varmistetaan nostolaitteiden tuenta ja liikealue.

4 Rakennuksen käyttäjille järjestetään turvalliset kulkutiet työmaa-alueella. Huolehditaan käyttäjien tiedottamisesta. Ikkunoiden alapuolella liikkuminen estetään tai kulkureitti turvataan paikan päällä tehtävien korjausten ajaksi. Pölyn leviäminen ympäristöön ja sisätiloihin estetään. Melun- ja tärinäntorjunnassa keskeistä on työmenetelmien valinta, käyttäjien tiedottaminen meluavien töiden aikataulusta ja altistuksen keston rajoittaminen Jos ikkunoiden korjaustyö tehdään ikkunoiden ollessa paikalla, ikkunoiden edusta, kalusteet ja siirtoreitit suojataan riittävässä laajuudessa. Jos ikkunapuitteet tai ikkuna irrotetaan, ikkuna-aukko suojataan korjaustyön ajaksi. Estetään ulkopuolisen sadeveden, sementtipohjaisen veden, rappaus- ja tasoitetöissä syntyvien roiskeiden sekä materiaalin leikkauksessa ja työstössä syntyvien kipinöiden pääsy apukarmiin tai ikkunoihin. Kosteudenhallinnan varmistamiseen voidaan käyttää esimerkiksi Kuivaketju10:n mukaista toimintamallia. Työntekijät perehdytetään kohteeseen. Varmistetaan henkilökohtaisten suojainten saatavuus ja valvotaan niiden käyttöä. Koneiden ja laitteiden kunto ja toimivuus tarkastetaan ennen niiden käyttöönottoa. Toimenpiteet haitallisille aineille kohteessa perustuvat haitallisten aineiden tutkimuksiin. Tunnistamattoman tai haitalliseksi tiedetyn materiaalin ilmaantuessa odottamattomasti työ keskeytetään välittömästi ja eristetään riittävän laajasti ympäristöstään ja tehdään asianmukaiset toimenpiteet. Työssä syntyvät jätteet lajitellaan ja käytetään soveltuvin osin uudelleen. Huolehditaan jätteiden siirtoasiakirjoista. Viitteet KorjausRYL Purkaminen ja säilyttäminen Korjaustöiden laatu K Purkaminen Vaatimukset Ikkunan korjaustavasta riippuen ikkuna korjataan paikallaan tai ikkunan puitteet irrotetaan ja siirretään muualle korjattaviksi. Jos ikkunapuitteet irrotetaan, varmistetaan niiden merkkaaminen siten, että ikkunat voidaan asentaa alkuperäisille paikoilleen korjauksen jälkeen. Varmistetaan irrotettujen ja säilytettäviksi tarkoitettujen ikkunan osien yksilöinti siten, että ne voidaan kiinnittää alkuperäisille tai muille suunnitelmien mukaisille paikoilleen korjaustyön jälkeen. Purettujen ikkunoiden siirrot ja varastointi tehdään siten, että vältetään ikkunoiden vaurioituminen. Ikkunoiden korjauksen vaatimat purku- ja puhdistustyöt tehdään suunnitelmien mukaisesti kohteeseen ja työhön parhaiten soveltuvalla työmenetelmällä. Haitalliset aineet poistetaan kyseessä olevien haitallisten aineiden purkumenetelmillä ja

5 varmistetaan vaarallisen jätteen jatkokäsittely. Pintojen puhtaus on jatkokäsittelyyn ja maalauksen käsittely-yhdistelmän vaatimusten mukainen. Alustan kelvollisuus korjaustyölle hyväksytään purkutyön jälkeen. Ohje Ikkunat varastoidaan kuiviin tiloihin tasaiselle alustalle kosteudelta ja likaantumiselta suojattuna. Uusittavien puuosien irrotus rakenteesta tehdään siten, että uusien osien liitokset voidaan toteuttaa asianmukaisella tavalla. Purkutyö edellyttää usein liitosten rakenteen riittävää tuntemusta. Uusittavien karmien, pellitysten ja saumausten irrottaminen tehdään kiinnitystapaan soveltuvilla purkutyömenetelmillä. Maalattavien pintojen puhdistamiseen tai maalipinnan poistamiseen käytettävä työmenetelmä valitaan maalipinnan kunnon ja maalityypin perusteella. Korrodoituneiden osien puhdistaminen tehdään ikkunoihin soveltuvalla menetelmällä. Tyypillisiä haitallisia aineita ovat muun muassa rakenteessa olevat PCB:tä ja lyijyä sisältävät saumamassat ja raskasmetalleja sisältävät maalit, korjaustyössä käytettävät maalit, liuottimet ja ohenteet sekä mikrobivaurioituneet rakenteet. Viitteet KorjausRYL Purkaminen ja säilyttäminen Korjaustöiden laatu 2011 MaalausRYL 2012 Ratu F Puuikkunoiden kunnostaminen ja maalauskorjaus K Tuotteet ja lisätarvikkeet Vaatimukset Yleistä Korjauksessa käytettävät tuotteet ja tarvikkeet on varmennettu kelpoisiksi tarkoitukseensa. Käytettävillä tuotteilla on CE-merkintä tai kansallinen hyväksyntä siltä osin, kuin tuotteet ovat näiden piirissä. Tuotteet ja tarvikkeet soveltuvat käytettäviksi rakennuspaikan sääolosuhteissa sekä vastaavat määritettyyn käyttöikätavoitteeseen sekä olemassa olevan rakenteen ominaisuuksiin ja rasitustasoon. Rakenteen kosteustekninen toimivuus varmistetaan tuotteita ja tarvikkeita valittaessa. Tuotteet ja tarvikkeet ovat keskenään yhteensopivia. Tuotteet ja tarvikkeet toimitetaan työmaalle avaamattomissa ja ehjissä alkuperäispakkauksissa. Pakkauksissa on valmistajan merkinnät, joiden perusteella suunnitelma-asiakirjojen mukainen laatu on todettavissa. Pakkauksissa on oltava maininta kaikista tuotteen työturvallisuuteen ja työterveyteen vaikuttavista ominaisuuksista sekä viranomaisen vaatimat merkinnät. Tuotteista on oltava saatavissa käyttötur-

6 vallisuustiedote ja tuoteseloste. Tuotteet ja tarvikkeet kuljetetaan suojattuna vahingoittumista vastaan ja varastoidaan työmaalla valmistajan ohjeita noudattaen siten, että ne pysyvät käyttökelpoisina. Jäätymiselle arat tuotteet ja tarvikkeet kuljetetaan ja varastoidaan pakkaskautena lämpimissä tiloissa. Jos tuotteet ja tarvikkeet kestävät varastointia rajallisen ajan, esitetään valmistusajankohdasta vaadittaessa riittävä selvitys. Tuotteiden ja tarvikkeiden sopivuus kohteeseen ja työmenetelmään varmistetaan mallityöllä. Pintakäsittely Pintakäsittelyn käsittely-yhdistelmä on alustan, ympäristönrasitusluokan, halutun kiiltoryhmän ja ulkonäköluokan mukainen. Jos pintakäsittely ulotetaan vanhan pintakäsittelyn tai sauman päälle, on pintakäsittelyn yhteensopivuus näihin varmistettu. Puutavara Puuosien korjaamiseen käytetään ensisijaisesti samaa puulajia kuin alkuperäisessä ikkunassa, ellei puulajin heikko kestävyys tai muut syyt anna aihetta puulajin muuttamiseen. Käytettävä puutavara on laadultaan valikoitua, tiheäsyistä ja kuivaa. Asennus- ja kiinnitystarvikkeet Asennus- ja kiinnitystarvikkeet kestävät niihin kohdistuvat tavanomaiset rasitukset, eivätkä vahingoita ikkunoita aiheuttamalla syöpymistä ikkunaan tai värin muutoksia ikkunan näkyvissä pinnoissa. Asennus- ja kiinnitystarvikkeet ovat ulkoasultaan tarkoitukseen soveltuvia. Ensisijaisesti käytetään alkuperäistä vastaavia heloja. Puuosien korjaukseen käytettävä liima on kosteudenkestävää laatua. Lasitustarvikkeet Lasien korjaukseen käytetään ominaisuuksiltaan, paksuudeltaan ja värisävyltään samanlaista lasia kuin alkuperäinen, ellei suunnitelmissa toisin määrätä. Arvorakennuksissa rikkoutuneet lasit uusitaan ensisijaisesti alkuperäisellä lasityypillä. Uusittavan lasin vähimmäispaksuus on 4 millimetriä. Ulkopuitteen lasitukseen käytetään tarkoitukseen soveltuvia lasituskittejä tai -massoja, jotka ovat UV- ja säänkestäviä, elastisia ja päällemaalattavia. Pellavaöljykitin suojaamisen käytetään soveltuvaa pintakäsittelyä. Saumaus- ja tiivistystarvikkeet Saumausaineina käytettävät tarvikkeet eivät saa vaurioittaa ympäröiviä rakenteita. Tilkitsemiseen käytetään kohteeseen soveltuvia tuotteita tai tarvikkeita, joilla voidaan saavuttaa lämpö- ja kosteustekniseen toimivuuteen riittävä ilma- ja höyrytiiveys. Saumausvaahtoa käytettäessä, on se käyttötarkoitukseen ja lämpötilaan soveltuvaa. Tilkkeitä käytettäessä, ovat ne käyttötarkoitukseen soveltuvia sekä kuivia ja puhtaita. Ulkopuolinen sauma tehdään tuotteilla tai tarvikkeilla, joilla estetään sadeveden pääsy rakenteeseen kuitenkaan estämättä vesihöyryn poistumista rakenteesta ulospäin.

7 Ikkunatiivisteet soveltuvat ominaisuuksiltaan ja profiililtaan tiivistettävään rakenteeseen ja pintakäsittelyyn. Puitteiden välisten rakojen tiivisteet kestävät riittävästi kosteuden ja lämpötilan muutosten sekä ikkunoiden avaamisen ja sulkemisen aiheuttamat rasitukset. Tiivisteet pysyvät käytössä joustavina ja tiiviinä sekä hyvin kiinni alustassaan. Pellitykset Pellitysten ainevahvuus valitaan alustan, sijainnin, käyttökohteen, leveyden ja kiinnitystavan mukaan. Minimisuosituksia vahvempaa peltiä voidaan käyttää teknisistä ja esteettisistä syistä leveisiin listoihin ja verhouspellityksiin. Pellitysten ainevahvuudet materiaaleittain ovat: teräsohutlevy millimetriä kuparipelti vähintään 0.6 millimetriä messinkipelti julkisivukäytössä vähintään 0.7 millimetriä, profiilipelliksi muokattuna vähintään 1.0 millimetriä ruostumaton teräs vähintään 0.5 millimetriä, elleivät työtekniset syyt vaadi käyttämään 0.4 millimetrin ainevahvuutta alumiini vähintään 0.7 millimetriä sinkkipelti vähintään 0.7 millimetriä Pellitysten kiinnikkeiden on oltava galvaanisen korroosion estämiseksi pellin materiaalin kanssa yhteensopivia. Kiinnikkeiden materiaalin on oltava vähintään yhtä korroosionkestävää kuin pellin materiaali. Lisätarvikkeet Ikkunaan asennettavat lisätarvikkeet eivät saa heikentää ikkunan teknistä toimintaa. Lisätarvikkeiden kosteus- ja lämpöliikkeet pääsevät haitatta tapahtumaan. Ikkunoiden osittainen uusiminen Ikkunoiden osittaiseen uusimiseen lisä- tai vaihtopuitteilla käytetään ikkunaratkaisuun soveltuvaa tuoteyhdistelmää. Ohje Yleistä Myös CE-merkittyjen tuotteiden soveltuvuus paikallisiin olosuhteisiin on varmistettava. Pintakäsittely Jos vanhaa pintakäsittelyä ei poisteta kokonaan, on yleensä suositeltavaa valita sama pintakäsittely kuin aiempi, elleivät pintakäsittelyn heikko kestävyys, muuttuneet työskentelyolosuhteet tai muut syyt anna aihetta pintakäsittelyn muuttamiseen. Pintakäsittelyn tunnistaminen voi kuitenkin olla vaikeaa, jos pinnat on käsitelty ajan mittaan usealla eri pintakäsittelyllä. Jos halutaan vaihtaa pintakäsittelyä, selvitetään tarkasti uuden käsittelyn soveltuvuus aiemman käsittelyn päälle. Puutavara Painekyllästettyä puuta ei yleensä suositella käytettäväksi paikkauksissa eikä vanhan mallin mukaan tehdyissä uusissa ikkunoissa. Vanhaa purettua laadukasta puutavaraa voidaan tarpeen mukaan hyödyntää. Asennus- ja kiinnitystarvikkeet Rikkoutuneita heloja uusittaessa varmistetaan uuden helan sopivuus vanhaan ikkunarakenteeseen. Uusien pintahelojen tulisi olla samanlaisia kuin alkuperäiset helat. Jos tämä

8 ei ole mahdollista, tulisi yleensä kuitenkin säilyttää vanhat, ehjät helat ja uusia vain rikkoutuneet helat. Lasitustarvikkeet Lasituslistoja voidaan käyttää sisäpuitteissa, mutta ulkopuitteen lasitus tulisi tehdä lasituskitillä tai -massalla. Jos esimerkiksi ulkonäkösyistä halutaan ulkopuitteen lasitus tehdä lasituslistoilla, tulisi niitä käyttää vain yläkappaleen ja sivukappaleiden lasitukseen. Lasituslistoiksi suositellaan puulistoja, jotka kestävät kosteuden- ja lämpötilanvaihteluiden aiheuttamat muodonmuutokset. Saumaus- ja tiivistystarvikkeet Tavanomainen saumausvaahto ei vaahdotu kylmässä tarpeeksi, vaan sitä varten tarvitaan kylmässä toimiva tuote. Ikkunoiden ulkopinnalla karmin pysty- ja yläosan sekä seinän välisen sauman sadevedenpitävyys varmistetaan peittämällä sauma puu-, muovi- tai metallilistalla tai tiivistämällä saumausmassalla. Saumausmassatiivistystä käytettäessä tilkeraon tuulettuminen varmistetaan tapauskohtaisesti. Pellitykset Pellitysten kiinnitys on yleensä suositeltavaa tehdä ruostumattomilla tai haponkestävillä ruuveilla. Kiinnikkeiden valinnassa ja kiinnityksessä on otettava huomioon kiinnitettävä pellitys alustan rakenne kiinnikkeen vetolujuus ja kiinnitystiheys pellityksen huollettavuus ja korjattavuus esteettiset seikat. Vaakapintojen kiinnitysruuveissa on oltava joustava säänkestävä tiiviste. Lisätarvikkeet Tyypillisiä lisätarvikkeita esimerkiksi venttiilit, hyttyspuitteet ja ristikot. Ikkunoiden osittainen uusiminen Ikkunoiden osittaiseen uusimiseen käytettävien tuotteiden teknisiin toimivuusvaatimuksiin voidaan soveltaa uusille ikkunoille määriteltyjä laatuvaatimuksia. Viitteet RunkoRYL 2010 MaalausRYL 2012 Korjaustöiden Laatu 2011 Museoviraston korjauskortisto, Ikkunoiden korjaus RT Puu- ja puualumiini-ikkunat sekä niiden asennus RT Puuikkunat, Korjausrakentaminen RT Rakennuksen suojapellitykset Ratu F Puuikkunoiden kunnostaminen ja maalauskorjaus SFS-EN :2017:en Sealants for non-structural use in joints in buildings and pedestrian

9 walkways. Part 2: Sealants for glazing. SFS-EN : A2:2016 Ikkunat ja ovet. Tuotestandardi, toiminnalliset ominaisuudet. Osa 1: Ikkunat ja sisäänkäyntiovet. K Säilytettävä rakenne Vaatimukset Ikkunat on purettu suunnitelmien mukaisesti. Puuosien pintakäsittely on puhdistettu tai poistettu. Puuosien lahovauriot on poistettu. Rikkoutuneet lasit on irrotettu. Uusittavat kittaukset ja lasituslistat on poistettu. Irrotettujen ikkunoiden tai ikkunan osien kiinnitysalusta on sellainen, että ne voidaan kiinnittää mittatarkasti ja tukevasti oikeille paikoilleen. Rajoittavissa rakennusosissa ei ole likaa, epätasaisuuksia, kosteutta, syövyttäviä aineita tai muuta, mikä saattaa vahingoittaa ikkunaa, kiinnitys- tai saumaustarvikkeita tai haitata kiinnitystä tai saumausta. Jos ikkunoiden irrotuksen yhteydessä on paljastunut ikkunan kiinnitysalustasta piileviä vauriota, on ne korjattu soveltuvilla työmenetelmillä. Alusta hyväksytään ennen korjaustyön jatkamista Ohje Alustan tarkastuksesta, mahdollisista huomautuksista ja työn korjaamisesta tehdään muistio, joka liitetään työmaa-asiakirjoihin. Korjaukset tehdään ja hyväksytään ennen korjaustyön jatkamista peittävillä työvaiheilla. Viitteet Korjaustöiden Laatu 2011 RT Puuikkunat, Korjausrakentaminen Ratu F Puuikkunoiden kunnostaminen ja maalauskorjaus Museoviraston korjauskortisto, Ikkunoiden korjaus K Ikkunoiden korjaustyöt Vaatimukset Yleistä Töissä noudatetaan tuotekohtaisia työskentely- ja valmistusolosuhdeohjeita. Varmistetaan edeltävien töiden valmiusaste sekä töiden suoritusjärjestys. Yksittäisissä työvaiheissa varmistetaan, että työ on suunnitelmien ja yksittäisten

10 työvaiheiden mallityön ja siihen liittyvien teknisten kokeiden mukainen. Mallikorjaukset koestetaan tarvittaessa erikseen ennen hyväksyntää. Mahdolliset muutokset ja korjaukset hyväksytään ennen seuraavaan työvaiheeseen siirtymistä. Tarkastuksista, mahdollisista huomautuksista ja työn korjaamisesta tehdään muistio, joka liitetään työmaa-asiakirjoihin. Materiaalimuutokset on erikseen hyväksyttävä. Muutettavien materiaalein tulee olla ominaisuuksiltaan vähintään suunnitelmissa määritettyjen materiaalien mukaisia. Vastaavuus on todennettava. Työssä käytetyt materiaalit ja työn aikaiset olosuhteet sekä muut työn laatuun vaikuttavat asiat dokumentoidaan. Puuosien korjaukset Puuosien korjaukset tehdään siten, että korjattu osa vastaa alkuperäistä. Uusittujen osien liitokset tehdään alkuperäistä vastaavasti. Liimaukset ja tapitukset tehdään liitoksen edellyttämällä tavalla. Lasitus Lasitukset tehdään suunnitelmien mukaisesti käytettävien tuotteiden tai tarvikkeiden edellyttämällä tavalla soveltaen lasilevyn asentamisessa, kiinnittämisessä ja tiivistämisessä Standardia SFS 4151 Puuikkunan lasitus yksinkertaisella lasilevyllä. Heloitus Ehjien helojen toiminta ja kiinnitykset tarkistetaan ja ne huolletaan. Maalatuista heloista poistetaan ruoste ja ne käsitellään ruosteenestomaalilla kauttaaltaan, myös takapinnoilta, ennen maalausta. Pintakäsittely Alusta on valmisteltu maalauskäsittelyyn ja sen kosteuspitoisuus on pintakäsittelylle sallittu. Ikkunoiden kaikki pinnat käsitellään. Ikkunoiden karmin ulkosivut käsitellään käsittely-yhdistelmään kuuluvalla pohjusteella. Karmissa olevan lukon tai salvan telkisyvennys käsitellään karmia vastaavasti. Lasikyntteet ja lasituslistat pohjustetaan kaikilta sivuilta tarkoitukseen sopivalla pohjamaalilla tai kuultokäsittelyaineella ennen lasitusta. Ikkunoissa maalaus ulotetaan ikkunan ulkopuitteiden alakyntteen lasituslistan tai maalattavan tiivistysmassan (kitin) yli lasipinnalle noin 1-2 millimetriä. Ikkunoiden ulkosivuja ei siloteta. Karminkyntteen sekä ikkunapuitteiden kyntesivut ja kytkettyjen puitteiden vastakkain tulevat sivut silotetaan vain välttämättömissä tapauksissa ja tällöinkin niin ohuesti kuin mahdollista. Valmis pinta on käsittely-yhdistelmän mukainen ja täyttää vaaditun ulkonäköluokan ja mallityön vaatimukset. Saumarakenteet ja ikkunoiden liittyminen muihin rakenteisiin Karmin ja seinärakenteen tai karmien välinen saumarakenne tehdään siten, että se on lämpö- ja kosteusteknisesti toimiva. Ääntä eristävän tai osastoivan ikkunan tilkitsemisessä noudatetaan erillisiä tapauskohtaisia ohjeita. Tilkitseminen tehdään siten, etteivät viereiset pinnat vahingoitu, likaannu tai värjäydy. Tilkittävää rakoa ei saa täyttää niin tiukasti, että karmi vääntyy.

11 Käytettäessä saumausvaahtoa, se ruiskutetaan huonetilan puolelta ja vaahtoa on oltava 2/3 karmin leveydeltä, kuitenkin vähintään 100 millimetriä. Kiinteiden ikkunoiden osalta varmistetaan, että saumausvaahtoa on eristyslasin kohdalla. Tilkeraon ulkoreunaan on jäätävä riittävä tuuletuskanava. Tilkkeitä käytettäessä on niiden täytettävä koko sille varattu tila. Sisä- ja ulkopuoliset listat kiinnitetään siten, että kosteuden ja lämpötilan muutosten aiheuttamat liikkeet pääsevät haitatta tapahtumaan. Ulkoilmassa ja kosteissa tiloissa jätetään puulistojen alapäät irti lattiasta tai ikkunan alareunan vesipellistä. Pellitys Ikkunapellitykset mukaan lukien pielipellit ja ylälista tehdään siten, että sadevesi sekä vuoto- ja kondenssivedet eivät aiheuta haittaa rakenteille ja vedet johdetaan pois hallitusti. Pellitykset asennetaan siten, että niiden lämpöliikkeet pääsevät tapahtumaan hallitusti aiheuttamatta vaurioita saumauksille tai rakenteelle. Ikkunan vesipelti on tehtävä ulospäin kaltevaksi, vähimmäiskaltevuus on 1:3 (18 astetta). Ikkunan vesipellin reunan etäisyys seinäpinnan reunasta on vähintään 20 millimetriä. Alusta tehdään soveltuvalla materiaalilla pellin kaltevuuden mukaiseksi, tasaiseksi ja sileäksi, tai käytetään riittävän jäykkää ikkunapeltiä. Tiivistys Puitteet tiivistetään pintakäsittelyn jälkeen siten, että sisäilman kulkeutuminen lasiväliin on mahdollisimman vähäistä, eikä se aiheuta kosteuden tiivistymistä lasipinnoille. Sisäpuite tiivistetään kokonaan. Ulkopuitteeseen jätetään aukot ainakin ylänurkkiin. Jos ikkunoissa on vedenpoistoreiät, varmistetaan, että ne ovat auki. Jos ikkunoissa ei ole vedenpoistoreikiä, jätetään tiivisteeseen aukot myös alanurkkiin. Tiivisteet asennetaan siten, että ne jatkuvat täysin toimivina myös helojen kohdalla. Jos tiivisteitä on useita, ainakin yksi niistä on täysin jatkuva. Varmistetaan tiivisteiden jatkosten ja päiden kiinnitykset. Jos tiivistettä varten jyrsitään puitteeseen ura, tehdään jyrsintä tehdä ennen puitteen valmiiksimaalausta. Ikkunoiden osittainen uusiminen Lisä- tai vaihtopuitteiden asennus tehdään tuotevalmistajan ohjeita noudattaen kohteeseen soveltuvilla työmenetelmillä. Säilytettävän ikkunan puukorjaukset on tehtävä ennen lisä- tai vaihtopuitteiden asennusta. Ikkunoiden asennus Korjauksen yhteydessä poistettujen karmien tai sen osien asennuksessa varmistetaan, että apukarmin kosteus ei ylitä 20 painoprosenttia ikkunan karmi kiinnitetään aina mekaanisesti. Ikkunat asennetaan siten, että käytönaikaiset kosteuden ja lämpötilan muutosten aiheuttamat liikkeet pääsevät haitatta tapahtumaan. Ikkunoiden käynti sovitetaan pintakäsittelyn ja tiivistyksen jälkeen siten, että ne avautuvat ja sulkeutuvat esteettä. Varmistetaan helojen moitteeton toiminta.

12 Ikkunat ovat asennustöiden valmistuttua pinnoiltaan ehjiä ja puhtaita. Ohje Yleistä Työskentelyolosuhteet järjestetään käytettävien työmenetelmien ja tuotteiden vaatimusten mukaisiksi. Yleensä ilman ja alustan lämpötilan on oltava vähintään +5 C ja suhteellisen kosteuden alle 80 %. Töiden ajoitus, erityisesti pintakäsittelyn osalta suunnitellaan siten, että vältetään pintojen ylimääräinen puhdistus ja häiritsevät työrajat. Katselmusten tulokset, mittauspöytäkirjat, materiaalien toimitusasiakirjat ja muu kirjallinen materiaali on koottu työmaan laadunvalvonta-asiakirjoihin. Tiedot vallitsevista sääolosuhteista (lämpötila, kosteus, tuuli, sade), työnaikaisista suojauksista, alustan lämpötilasta ja tarvittaessa kosteudesta kirjataan vähintään päivittäin sekä työvuoron alussa ja lopussa tai olojen merkittävästi muuttuessa. Olosuhteiden dokumentointiin voidaan käyttää myös loggereita. Puuosien korjaukset Pintalaho voidaan yleensä poistaa hiomalla. Pinnan pienet halkeamat voidaan täyttää puukitillä. Suuret halkeamat voidaan korjata puupaikalla, joka liimataan kosteudenkestävällä liimalla. Lasitus Vanhoja, ohuita lasilevyjä ei suositella irrotettavaksi puitteista esimerkiksi kittausten korjausten vuoksi. Jos ulkopuitteessa on käytetty lasituslistoja, korvataan alakappaleen lasituslista kittauksella tai käytetään listaa yhdessä aluskitin kanssa. Heloitus Yleensä helat irrotetaan tavanomaisissa kohteissa korjaustöiden ajaksi, ellei niiden irrotus ole erityisen haitallista ikkunalle. Arvorakennuksissa heloja ei yleensä irroteta, ellei korjaustyö sitä edellytä. Irrotetut ehjät ja toimivat helat kiinnitetään takaisin maalaustöiden jälkeen. Helojen öljyämisen tarve tarkistetaan tapauskohtaisesti. Pintakäsittely Pintakäsittelyä ei tehdä sateella, eikä heti sateen jälkeen. Pintakäsittelyn tekemistä suorassa auringonpaisteessa vältetään. Lasin kyntteiden ja lasituslistojen pohjustukseen ennen lasitusta kiinnitetään erityistä huomiota. Käsittely estää haitallisen kosteuden tunkeutumisen alustaan sekä puuikkunoissa kitin sideaineen imeytymisen alustaan. Valmiin pinnan arvostelun perusteena on käsitellyn pinnan tasaisuus, pinnan yhdenmukaisuus ja ulkonäössä esiintyvät ulkonäköluokasta johtuvat erot. Pintaa arvioitaessa otetaan huomioon kokonaisuus, käsiteltävälle pinnalle ominainen rakenne, käytettävän tuotteen ominaisuudet ja vaadittu työmenetelmä. Väri- tai kiiltoero on haittaava, jos se näkyy yleissilmäyksellä normaalivalossa. Yksittäiset

13 poikkeamat eivät saa näkyä normaalissa päivänvalossa tai normaalissa valaistuksessa, kun pintaa tarkastellaan niin etäältä, että voidaan hahmottaa koko maalattu alue. Yksityiskohtia tarkastellaan kohtisuoraan 1,5 m:n etäisyydeltä. Saumarakenteet ja ikkunoiden liittyminen muihin rakenteisiin Saumaan asennetaan tarvittaessa suunnitelmien mukaiset tuuletusputket. Pellitys Vesipeltien suositeltava kaltevuus on astetta. Vesipeltien muodossa on tärkeää reunojen ylösnostot sekä tippanokan muoto ja koko, joiden avulla estetään, ettei tuuli puhalla pellillä olevaa tai pelliltä tippuvaa sadevettä seinärakenteen sisään. Lisäksi ikkunan vesipellin alapintaan ulkoilmasta kondensoitunut vesi johdetaan ulos siten, ettei vesi valu seinärakenteen sisään. Korkeissa rakennuksissa tuuli saattaa puhaltaa sadepisaroita seinän pintaa pitkin ylöspäin, mikä on huomioitava pellityksessä. Tiiliseinässä sadevesi voi tunkeutua tiiliverhouksen läpi seinän sisälle, minkä takia ikkunan yläpuolelle asennetaan vedenohjauspelti johtamaan seinärakenteen sisällä valuva vesi pois ikkunan päältä. Tiivistys Kolmilasisen ikkunan välipuite voidaan yleensä tiivistää kokonaan. Tiivisteiden jatkoksia ei tehdä nurkkiin, jos tiivisteet voidaan taivuttaa nurkkien yli. Tiivisteet eivät saa oikaista nurkkien kohdilla. Tiivisteiden kiinnitys varmistetaan yleensä mekaanisesti. Ikkunoiden osittainen uusiminen Varmistetaan asennuksessa vaihto- tai lisäpuitteiden huollettavuus. Ikkunoiden asennus Ikkunan puitteen ja karmin välisen raon leveyden suositellaan olevan 3 millimetriä. Viitteet RunkoRYL 2010 MaalausRYL 2012 Korjaustöiden Laatu 2011 Museoviraston korjauskortisto, Ikkunoiden korjaus RT Puu- ja puualumiini-ikkunat sekä niiden asennus RT Puuikkunat, Korjausrakentaminen RT Rakennuksen suojapellitykset Ratu F Puuikkunoiden kunnostaminen ja maalauskorjaus K Valmis työ Vaatimukset

14 Valmis työ kaikkine työvaiheineen täyttää suunnitelmissa ja sopimusasiakirjoissa sekä mallitöissä määritetyt vaatimukset. Vastaanottokatselmuksesta laaditaan pöytäkirja, jossa esitetään mahdolliset huomautukset ja toimenpide-ehdotukset. Suojaukset on oltava purettuina, ikkunat puhdistettuina, työalue siistittynä sekä työvälineet, kalusto ja ylijääneet materiaalit siirrettyinä pois kohteesta sopimusasiakirjojen mukaisesti. Ohje Valmiille työlle tehdään itselle luovutus ennen sen luovuttamista tilaajalle. Likaantuneet rakenteet ja piha-alueet puhdistetaan työtä edeltäneelle tasolle ennen luovutusta. Työn ajaksi irrotetut julkisivun osat kiinnitetään takaisin. Tilaajalle luovutetaan työssä käytettyjen tuotteiden ja tarvikkeiden käyttö- ja huolto-ohjeet. Viitteet Korjaustöiden laatu 2011 RunkoRYL 2010 MaalausRYL 2012

Sisävaiheen kirvestyöt Välioviasennus

Sisävaiheen kirvestyöt Välioviasennus Sisävaiheen kirvestyöt Välioviasennus Topparilaudat Asennetaan topparilaudat oven aukeamispuolelle oviaukon pieliin. Mikäli lattian päällyste halutaan tehdä myöhemmin yhtenäiseksi oven kohdalla, asennetaan

Lisätiedot

K Julkisivusaumojen uusiminen

K Julkisivusaumojen uusiminen K 1246.1 Julkisivusaumojen uusiminen Luku sisältää julkisivun saumojen uusimisen joko elastisella saumausmassalla tai esipuristetulla, paisuvalla saumanauhalla Luku ei sisällä ikkunoiden tilkitsemistä

Lisätiedot

K Levyulkoseinän purku ja uusiminen

K Levyulkoseinän purku ja uusiminen K 1241.4.1 Levyulkoseinän purku ja uusiminen Luku sisältää Levyulkoseinän julkisivuverhouksen, lämmöneristeiden ja rankojen purkamisen ja uudelleenverhouksen tuulettuvalla julkisivuverhouksella. Luku ei

Lisätiedot

TIKLI-OVET JA IKKUNAT ASENNUS JA HUOLTO

TIKLI-OVET JA IKKUNAT ASENNUS JA HUOLTO TIKLI-OVET JA IKKUNAT ASENNUS JA HUOLTO TOIMITUKSEN VASTAANOTTO Tarkista ovien laatu ja määrä heti saatuasi tuotteet. Toimitukseen liittyvät huomautukset on tehtävä 8 päivän kuluessa tuotteen myyjälle.

Lisätiedot

TERÄSRUNKOISTEN LASIPALO-OVIEN ASENNUSOHJE. TUOTETYYPPI TPU705 ja TPU706

TERÄSRUNKOISTEN LASIPALO-OVIEN ASENNUSOHJE. TUOTETYYPPI TPU705 ja TPU706 TERÄSRUNKOISTEN LASIPALO-OVIEN ASENNUSOHJE 1. TUOTETYYPPI TUOTETYYPPI TPU705 ja TPU706 Tässä asennusohjeessa on käsitelty osastoivia tuotteita, tyyppi TPU705 ja TPU706, valmistaja T-Tammer OÜ, Peterburi

Lisätiedot

Tikli-Alumiinioven asennusohje

Tikli-Alumiinioven asennusohje Tikli Group Oy Yhdystie 40, 62800 Vimpeli ALUMIINIOVET OVI TOIMITUKSEN SAAVUTTUA Tarkista ovien laatu ja määrä heti saatuasi tuotteet. Toimitukseen liittyvät huomautukset on tehtävä 8 päivän kuluessa tuotteen

Lisätiedot

Asetus rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta pääkohdat muutoksista

Asetus rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta pääkohdat muutoksista Asetus rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta pääkohdat muutoksista Sisäilmastoseminaari 15.3.2018 Messukeskus, Helsinki Yli-insinööri Katja Outinen Asetus rakennuksen kosteusteknisestä toimivuudesta

Lisätiedot

Ympäristöministeriön asetus rakennuksen kosteusteknisestä toimivuudesta

Ympäristöministeriön asetus rakennuksen kosteusteknisestä toimivuudesta Ympäristöministeriön asetus rakennuksen kosteusteknisestä toimivuudesta Rakennusvalvonnan ajankohtaisseminaari 5.2.2018 Savoy-teatteri, Helsinki Yli-insinööri Katja Outinen Asetus rakennuksen kosteusteknisestä

Lisätiedot

Enkolit Peltiliima Kaikille rakennusten suojapellityksille

Enkolit Peltiliima Kaikille rakennusten suojapellityksille Peltiliima Kaikille rakennusten suojapellityksille Peltiliima Pitkäaikaisille kestäville kiinnityksille! Enkolit peltiliimaa on käytetty yli 50 vuotta rakennusten suojapellitysten liimaukseen. Taloudellisesti

Lisätiedot

Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla

Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla Lue koko asennusohje, ennen kuin aloitat asennuksen. Tämä on näkyvällä vesikourulla varustetun Santex-huoneen 81 ohjeellinen asennusohje.

Lisätiedot

RAKENNEAVAUSKATSELMUS

RAKENNEAVAUSKATSELMUS RAKENNEAVAUSKATSELMUS PÄIVÄYS PROJEKTI TILAAJA KOHDE KIVIMÄEN KOULU, MARTINLAAKSON NEUVOLA JA KIVIMÄEN HAM- MASHOITOLA VANTAAN KAUPUNKI LINTUKALLIONKUJA 6, 01300 VANTAA Korjausrakentaminen 2(9) SISÄLTÖ

Lisätiedot

3M FAST -tiivistysteipit. Helppo, kestävä ja energiatehokas ratkaisu, joka täyttää uudet vaatimukset

3M FAST -tiivistysteipit. Helppo, kestävä ja energiatehokas ratkaisu, joka täyttää uudet vaatimukset 3M FAST -tiivistysteipit Helppo, kestävä ja energiatehokas ratkaisu, joka täyttää uudet vaatimukset Innovatiiviset tiivistysteipit kestävään ja helppoon asennukseen Folion yhdessä työvaiheessa Ilmatiivis

Lisätiedot

RAKENNUSVALVONTA. Krista Niemi 27.2.2013

RAKENNUSVALVONTA. Krista Niemi 27.2.2013 Krista Niemi 27.2.2013 Kosteudenhallinnalla tarkoitetaan niitä toimenpiteitä, joilla pyritään estämään haitallisen kosteuden kertyminen rakennukseen Kosteudenhallinnan tavoitteena on Estää kosteusvaurioiden

Lisätiedot

1 (9) MAATULLIN ALA-ASTE KIMNAASINPOLKU 5 00750 HELSINKI IKKUNOIDEN KUNTOTUTKIMUS 8.11.2012. Työnro 31 7718. RI (AMK) Arttu Lehtonen DI Saija Varjonen

1 (9) MAATULLIN ALA-ASTE KIMNAASINPOLKU 5 00750 HELSINKI IKKUNOIDEN KUNTOTUTKIMUS 8.11.2012. Työnro 31 7718. RI (AMK) Arttu Lehtonen DI Saija Varjonen 1 (9) MAATULLIN ALA-ASTE KIMNAASINPOLKU 5 00750 HELSINKI IKKUNOIDEN KUNTOTUTKIMUS 8.11.2012 Työnro 31 7718 RI (AMK) Arttu Lehtonen DI Saija Varjonen 2 (9) TIIVISTELMÄ Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää

Lisätiedot

Pinnoitus. Siporex hallit. Maalaus. Ohjeita. www.kivira.fi

Pinnoitus. Siporex hallit. Maalaus. Ohjeita. www.kivira.fi Pinnoitus Siporex hallit Maalaus Ohjeita www.kivira.fi Siporex hallien pinnoitus Ohjeita Toukokuu 2015 Uudelleen pinnoitus tai maalaus Alustavat työt Selvitetään millä tuotteella / tuotteilla halli on

Lisätiedot

Asennusohje ColoRex SD och EC

Asennusohje ColoRex SD och EC Asennusohje ColoRex SD och EC ColoRex on sähköä johtava PVC-laatta, jonka mitat ovat 610 x 610 x 2 mm. ColoRex on ESD-hyväksytty (Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut). ColoRex-asennuksessa käytetään

Lisätiedot

Ovityypeihin E60 E90 E240 EW60 EI 2 60 EI 2 120

Ovityypeihin E60 E90 E240 EW60 EI 2 60 EI 2 120 Voimassa alkaen: 04.05.2017 Sivu: 1 SMU-TYYPIN METALLIOVIEN JA SMU-LUUKUN YLEINEN ASENNUSOHJE 1 OVIEN KÄYTTÖ SMU-tyypin ovia voi käyttää alla esitetyn taulukon mukaisen tai matalamman palotorjuntaluokituksen

Lisätiedot

Vantaan kaupungintalo Vantaa

Vantaan kaupungintalo Vantaa Vantaan kaupungintalo Vantaa IKKUNOIDEN KUNNON YLEISSELVITYS 17.6.2011 Korjausrakentaminen ja 1 (9) 1 KOHDE JA LÄHTÖTIEDOT 1.1 Yleistiedot Työn tilaaja Kohde Vantaan kaupunki Tilakeskus, Hankepalvelut/

Lisätiedot

ASENNUSOHJE MINSTER JA TURMALIN

ASENNUSOHJE MINSTER JA TURMALIN Turmalin-savikattotiili Minster-betonikattotiili ASENNUSOHJE Päivitetty 14.12.2012 Tämä korvaa aiemmat asennusohjeet Puh. +358 9 2533 7200 ~ Faksi +358 9 2533 7311 ~ www.monier.fi Sivu 1 / 9 Alkulause

Lisätiedot

VANTAAN KESKUSVARIKKO VALOKUVAT 1 (5)

VANTAAN KESKUSVARIKKO VALOKUVAT 1 (5) 1 (5) Kuva 1. Toimistosiiven itäpää ja korkeamman korjaamosiiven pohjoispääty. Kuva 4. Vesi vuotaa kuvassa keskellä näkyvän kellon päälle. Vuoto on peräisin ylemmältä katolta, ei ylösnostosta. Kuva 2.

Lisätiedot

Betonielementtidetaljit

Betonielementtidetaljit Betonielementtidetaljit Matti Turunen, rakennusinsinööri Osastopäällikkö, Finnmap Consulting Oy matti.turunen@finnmapcons.fi Artikkelissa käsitellään asuinrakennusten kiinnitysdetaljeja, mutta samat periaatteet

Lisätiedot

Rakennusmateriaalien hallinta rakennusprosessin aikana (Rakennustyömaiden kuivanapito suojaamalla)

Rakennusmateriaalien hallinta rakennusprosessin aikana (Rakennustyömaiden kuivanapito suojaamalla) Rakennusmateriaalien hallinta rakennusprosessin aikana (Rakennustyömaiden kuivanapito suojaamalla) Tuula Syrjänen DI, rakennusterveysasiantuntija 3 / 2 / 2015 Hyvän sisäilman osatekijät Estetään ulkoa

Lisätiedot

KAUHAJOEN KAUPUNKI TYÖSELOSTUS. Hämes-Havunen Ison- ja pikkutuvan vesikatot

KAUHAJOEN KAUPUNKI TYÖSELOSTUS. Hämes-Havunen Ison- ja pikkutuvan vesikatot KAUHAJOEN KAUPUNKI TYÖSELOSTUS Hämes-Havunen Ison- ja pikkutuvan vesikatot Kauhajoen kaupunki, tekninen toimiala Työselostus 2/6 SISÄLTÖ 1. YLEISTÄ 3 1.1 Rakennuskohteen erityispiirteet 3 2. NOSTO- JA

Lisätiedot

WWW.LAMOX.FI INFO@LAMOX.FI

WWW.LAMOX.FI INFO@LAMOX.FI 1 Perinteinen valesokkelirakenne Termotuote korjattu rakenne Asennus 2 Ennen työn aloittamista on aina tarkistettava päivitetyt viimeisimmät suunnitteluohjeet valmistajan kotisivuilta. Eristämisessä on

Lisätiedot

Puun kosteuskäyttäytyminen

Puun kosteuskäyttäytyminen 1.0 KOSTEUDEN VAIKUTUS PUUHUN Puu on hygroskooppinen materiaali eli puulla on kyky sitoa ja luovuttaa kosteutta ilman suhteellisen kosteuden vaihteluiden mukaan. Puu asettuu aina tasapainokosteuteen ympäristönsä

Lisätiedot

A s. Asennusohjeet. Pvc-ikkunat ja terassinovet

A s. Asennusohjeet. Pvc-ikkunat ja terassinovet A s Asennusohjeet Pvc-ikkunat ja terassinovet Onnittelut uusiin ikkunoihin! Toivomme että tulet olemaan tyytyväinen uusien ikkunoiden kanssa monta vuotta eteenpäin. Tästä neuvoja PVC-ikkunoiden asentamiseen

Lisätiedot

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje Platina Pi-Ka ThermiSol Platina Pi-Ka essa kerrotaan ThermiSol Platina Kattoelementin käsittelyyn, kiinnitykseen ja työstämiseen liittyviä ohjeita. Platina Pi-Ka 2 1. Elementin käsittely... 3 1.1 Elementtikuorman

Lisätiedot

A s Asennusohjeet Pvc-ikkunat

A s Asennusohjeet Pvc-ikkunat A s Asennusohjeet Pvc-ikkunat Onnittelut uusiin ikkunoihin! Toivomme että tulet olemaan tyytyväinen uusien ikkunoiden kanssa monta vuotta eteenpäin. Tästä neuvoja PVC-ikkunoiden asentamiseen ja huoltoon.

Lisätiedot

K Tiilipintaisen muuratun ulkoseinän säilyttävä korjaus

K Tiilipintaisen muuratun ulkoseinän säilyttävä korjaus K 1241.3 Tiilipintaisen muuratun ulkoseinän säilyttävä korjaus Luku sisältää Tiilipintaisen muuratun ulkoseinän säilyttävän korjaamisen, jossa korjausvaihtoehtoina käsitellään laastisaumojen uusimiskorjaus,

Lisätiedot

ENERGIATEHOKKAAT RATKAISUT IKKUNA-ASENNUKSEEN

ENERGIATEHOKKAAT RATKAISUT IKKUNA-ASENNUKSEEN ENERGIATEHOKKAAT RATKAISUT IKKUNA-ASENNUKSEEN Rakennusten energiankulutus muodostaa 40 % EU-maiden energian kokonaiskulutuksesta. Uudessa energiatehokkuusdirektiivissä on säädetty muun muassa, että kaikkien

Lisätiedot

Karmikulma KÄYTTÖ- JA SUUNNITTELUOHJE 12.8.2014

Karmikulma KÄYTTÖ- JA SUUNNITTELUOHJE 12.8.2014 Karmikulma KÄYTTÖ- JA SUUNNITTELUOHJE 12.8.2014 SISÄLTÖ 1. Yleistä, Lakka karmikulma s. 3 2. Asennus s. 4 3. Karmin kiinnitys s. 12 4. Oviasennus s. 13 5. Lisätietoja s. 13 Karmikulma käyttö- ja suunnitteluohje

Lisätiedot

ANNIKKI INVENTOINTI IKKUNAKORTTI 08.09.2010. toimenpideehdotus rakenneosa huone muoto puiteprofiili heloitus muuta.

ANNIKKI INVENTOINTI IKKUNAKORTTI 08.09.2010. toimenpideehdotus rakenneosa huone muoto puiteprofiili heloitus muuta. IKKUNAKORTTI ikkuna huone toimenpideehdotus rakenneosa huone muoto puiteprofiili heloitus muuta A varasto pohjoinen Ikkunamalli 1 FA101 paikkauksia in ja ikkunanpuitteisiin ikkuna peitossa, jää suihkun

Lisätiedot

Betonielementtien käsittelyohjeet

Betonielementtien käsittelyohjeet Betonielementtien käsittelyohjeet Seinäelementit, kampafakki... 2 Eristetyt elementit, A-pukki... 3 Väliseinä- ja kuorielementit, A-pukki... 4 Laattaelementit... 5 Pilari-ja palkkielementit... 6 Nosto-ohjeet...

Lisätiedot

Antimikrobiset maalit

Antimikrobiset maalit Antimikrobiset maalit TIMANTTI CLEAN Antimikrobinen sisämaali Käyttötarkoitus: Pintamaali kohottamaan hygieniatasoa kuiviin, kosteisiin ja märkiin tiloihin Tyyppi: Vesiohenteinen akrylaattidispersiomaali

Lisätiedot

SiMP Seal 55. 1-Komponenttinen SiMP polymeeriteknologiaan perustuva liima- ja tiivistysmassa. Tuotekuvaus. Käyttöalueet. Edut

SiMP Seal 55. 1-Komponenttinen SiMP polymeeriteknologiaan perustuva liima- ja tiivistysmassa. Tuotekuvaus. Käyttöalueet. Edut SiMP Seal 55 1-Komponenttinen SiMP polymeeriteknologiaan perustuva liima- ja tiivistysmassa 1 Tuotekuvaus SiMP Seal 55 on 1-komponenttinen, korkealuokkainen, pysyvästi elastinen, kosteuskuivuva SiMP polymeeriteknologiaan

Lisätiedot

Maalaustyöselostusmalli

Maalaustyöselostusmalli Maalaustyöselostusmalli 1 HANKKEEN YLEISTIEDOT 1.1 Rakennushanke 1.2 Maalaustyön laajuus 1.3 Rakennuttaja 1.4 Käyttäjän edustajat 1.5 Suunnittelijat, asiantuntijat 2 YLEISET VAATIMUKSET JA OHJEET 2.1 Maalaustyössä

Lisätiedot

Suunnittelijan muistilista

Suunnittelijan muistilista Suunnittelijan muistilista Seuraavassa esitetään muistilistanomaisesti eräitä suunnitelma-asiakirjoissa esitettäviä seikkoja, jotka vaikuttavat keskeisesti korjaustöiden laatuun. Suunnitelmissa yksilöidään

Lisätiedot

POHJOIS-SUOMEN TALOKESKUS OY

POHJOIS-SUOMEN TALOKESKUS OY Pesuhuoneremontit Tero Pyykkönen Oulu 2.9. 2010 Oulu Märkätila tarkoittaa huonetilaa, jonka lattiapinta joutuu tilan käyttötarkoituksen vuoksi vedelle alttiiksi ja jonka seinäpinnoille voi roiskua tai

Lisätiedot

K 124 Julkisivut/K Kivirakenteiset rapatut ulkoseinät

K 124 Julkisivut/K Kivirakenteiset rapatut ulkoseinät Kivirakenteiset rapatut ulkoseinät Lausuntoversio 28.08.2017 RTS 17:24 K 124 Julkisivut/K 1241.2 Kivirakenteiset rapatut ulkoseinät Sisällysluettelo K 1241.2.1 Rappauksen säilyttävä korjaus... 2 K 1241.2.1.1

Lisätiedot

CONTEGA SL KÄYTTÖKOHTEET EDUT. Diffuusiotiivis liitosnauha ikkunoiden ja ovien karmeihin puutalon sisäpuolelle

CONTEGA SL KÄYTTÖKOHTEET EDUT. Diffuusiotiivis liitosnauha ikkunoiden ja ovien karmeihin puutalon sisäpuolelle CONTEGA SL Diffuusiotiivis liitosnauha ikkunoiden ja ovien karmeihin puutalon sisäpuolelle Ikkunoiden ja ovien karmien liitokset sisäpuolisiin puu- ja hirsirakenteisiin Höyryn- ja ilmansulkujen liitokset

Lisätiedot

VESIKATON JA YLÄPOHJAN KUNTOTUTKIMUS

VESIKATON JA YLÄPOHJAN KUNTOTUTKIMUS VESIKATON JA YLÄPOHJAN KUNTOTUTKIMUS Seuraavassa käsitellään vesikaton ja yläpohjan kuntotutkimusta. Kuntotutkimuksessa tarkastellaan vesikatteen ja sen alusrakenteen lisäksi mahdollista tuuletustilaa

Lisätiedot

Savunpoistokattoluukun asennus kattoon

Savunpoistokattoluukun asennus kattoon Käkeläntie 41 FIN-16300 ORIMATTILA Tel. +358 3 544 3100 Fax. +358 3 544 3160 Asennusohje pdfmuodossa Säästä tämä ohje myöhempää koelaukaisua ja huoltoa varten Savunpoistoluukku voidaan asentaa täysin vaakasuoraan

Lisätiedot

- luotettavuutta tulevaisuudessakin - MELTEX-ALUSKATTEET Meltex-aluskatteet Aluskate on tärkeä osa kattorakennetta, sillä se varmistaa katon vesitiiveyden. Varsinaiset vesikatteet ovat normaalioloissa

Lisätiedot

PIHARAKENNUKSET LAITURIT

PIHARAKENNUKSET LAITURIT PIHARAKENNUKSET LAITURIT 2018 PUUCEE LILLEVILLA 10 34 MM Pohja: 120 x 140 cm, portaan kanssa 192 cm, 1,7 m 2 Katto: Lapemitta 1800 mm x 850 mm x 2 = 3,06 m 2 Seinäkorkeus: n. 210 cm Harjakorkeus: 259 cm

Lisätiedot

KESTÄVÄ SOKKELIMAALI TUOTESELOSTE TIKKURILA YKI SOKKELIMAALI. Alkalinkestävä akrylaattimaali. Sokkelit

KESTÄVÄ SOKKELIMAALI TUOTESELOSTE TIKKURILA YKI SOKKELIMAALI. Alkalinkestävä akrylaattimaali. Sokkelit TIKKURILA KESTÄVÄ SOKKELIMAALI TYYPPI KÄYTTÖKOHTEET SOVELTUVUUS Alkalinkestävä akrylaattimaali. Sokkelit Betonisokkeleiden ja sementtivahvoilla laasteilla ylitasoitettujen betoni- ja harkkosokkeleiden

Lisätiedot

ASENNETUILLE IKKUNOILLE ULKOPUOLELLE KAIKILLE RAKENNETYYPEILLE. 1 TIIVISTALO - Ikkunoiden tiivistäminen rakennuksen ulkokuoreen

ASENNETUILLE IKKUNOILLE ULKOPUOLELLE KAIKILLE RAKENNETYYPEILLE. 1 TIIVISTALO - Ikkunoiden tiivistäminen rakennuksen ulkokuoreen ASENNETUILLE IKKUNOILLE ULKOPUOLELLE KAIKILLE RAKENNETYYPEILLE TIIVISTYSJÄRJESTELMÄT RAKENTAMISEEN BETONISEEN ULKOSEINÄÄN Liitospintojen tulee olla puhtaita, pölyttömiä, kuivia ja hyvin kiinni alustassaan.

Lisätiedot

:: Suunnittelu- ja asennusohje. :: Suunnittelu- ja asennusohje

:: Suunnittelu- ja asennusohje. :: Suunnittelu- ja asennusohje :: Suunnittelu- ja asennusohje 1 2 :: Suunnittelu- ja asennusohje Muunto-järjestelmällä voit toteuttaa mitä erilaisimpia säilytysratkaisuja kodin eri tiloihin. Muunto perustuu seinäpanelointiin ja monipuoliseen

Lisätiedot

Ikkunan ilmanläpäisevyyden, vesitiiviyden ja tuulenpaineenkestävyyden määrittäminen

Ikkunan ilmanläpäisevyyden, vesitiiviyden ja tuulenpaineenkestävyyden määrittäminen TESTAUSSELOSTE Nro VTT-S-08490-11 29.11.2011 Ikkunan ilmanläpäisevyyden, vesitiiviyden ja tuulenpaineenkestävyyden määrittäminen Kolmilasinen puualumiini-ikkuna MSEAL 173 VTT Expert Services Oy Tilaaja:

Lisätiedot

Rakennuskorjausmaalaus

Rakennuskorjausmaalaus PINTAKÄSITTELYALAN OSAAMISTARJOTIN 8.1. 31.5.2019 27.12.2018 1 Sisällys Rakennuskorjausmaalaus... 2 Korjausmaalaustöiden esikäsittelyt, 4 osp... 2 Esikäsittelytöissä käytettävät koneet ja laitteet sekä

Lisätiedot

PROMATECT -200 Asennusohje

PROMATECT -200 Asennusohje 1.1. Teräspilari 1. Teräspilari. 2. PROMATECT -200 levy. 3. PROMATECT -200 levy. 4. Kiinnitys hakain-nauloilla. 1.2. Levyjen asennusvaihtoehdot PROMATECT -200 levypaksuudet eri teräsprofiileille mitoitetaan

Lisätiedot

Valmispiippu Kerastar on ainutlaatuinen yhdistelmä: teräksinen kuori, keraaminen hormi

Valmispiippu Kerastar on ainutlaatuinen yhdistelmä: teräksinen kuori, keraaminen hormi Asennusohjeet Valmispiippu Kerastar on ainutlaatuinen yhdistelmä: teräksinen kuori, keraaminen hormi Valmispiippu Kerastar on tarkoitettu lähtemään tulisijan päältä. Siinä on haponkestävä, keraaminen sisähormi.

Lisätiedot

Lisälämmöneristäminen olennainen osa korjausrakentamista

Lisälämmöneristäminen olennainen osa korjausrakentamista Lisälämmöneristäminen olennainen osa korjausrakentamista Energiatodistusten laatijoiden ajankohtaispäivä 16.5.2019 Tuomo Ojanen, VTT Esityksen sisältö Rakennuksen tehtävä Hyvin lämmöneristetty ulkovaippa

Lisätiedot

FIRE SEALANT 300 muut markkinointinimet: Fire Mate / SafeSeal FSA 110

FIRE SEALANT 300 muut markkinointinimet: Fire Mate / SafeSeal FSA 110 Tekninen tuoteseloste ja asennusohje FIRE SEALANT 300 muut markkinointinimet: Fire Mate / SafeSeal FSA 110 Palokatkoakryylimassa Tuoteseloste Tuotekuvaus on 1-komponenttinen, akryyliemulsiopohjainen, palotilanteessa

Lisätiedot

Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012

Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012 Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012 Vihertien leikkipuistorakennus Vihertie / Uomakuja 12 01620 VANTAA 1. YLEISTÄ Kohteen yleistiedot Vihertien

Lisätiedot

UUDET SEKÄ VANHAT IKKUNAT VUOTAVAT VETTÄ JA ENERGIAA

UUDET SEKÄ VANHAT IKKUNAT VUOTAVAT VETTÄ JA ENERGIAA 1/12 UUDET SEKÄ VANHAT IKKUNAT VUOTAVAT VETTÄ JA ENERGIAA Puitteen / lasin sekä karmien liitokset vuotavat, ikkunoiden tiivisteistä tuulee sekä vetää ja vettä tulee sisään. IKKUNOIDEN TIIVISTYS, HUOLTO-

Lisätiedot

FIRE SEALANT 400 FIRE SMOKE ACOUSTIC. Tekninen tuoteseloste ja asennusohje. Palokatkosilikonimassa

FIRE SEALANT 400 FIRE SMOKE ACOUSTIC. Tekninen tuoteseloste ja asennusohje. Palokatkosilikonimassa Tekninen tuoteseloste ja asennusohje FIRE SEALANT 400 muut markkinointinimet: Fire Mate / SafeSeal FSA 120 Palokatkosilikonimassa Tuoteseloste Tuotekuvaus on 1-komponenttinen, paloa ja savukaasujen etenemistä

Lisätiedot

1.3.3 Rappausverkot, kiinnikkeet ja muut tarvikkeet... 16

1.3.3 Rappausverkot, kiinnikkeet ja muut tarvikkeet... 16 Sisällysluettelo 1 ERISTERAPPAUSJÄRJESTELMÄT.... 9 1.1 Ohjeen tarkoitus ja käyttöala.... 9 1.1.1 Eriste- ja levyrappausten tekniset vaatimukset... 9 1.2 Ohutrappaus-eristejärjestelmä... 10 1.2.1 Laastit....

Lisätiedot

Kosteus- ja homevaurioiden tutkiminen ja korjaaminen Ympäristöopas 28: Kosteus- ja homevaurioituneen

Kosteus- ja homevaurioiden tutkiminen ja korjaaminen Ympäristöopas 28: Kosteus- ja homevaurioituneen Kosteus- ja homevaurioiden tutkiminen ja korjaaminen Ympäristöopas 28: Kosteus- ja homevaurioituneen rakennuksen Kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus päivittyy kuntotutkimus Miia Pitkäranta FT [mikrobiologi],

Lisätiedot

JUKO - OHJEISTOKANSIO JULKISIVUKORJAUSHANKKEEN LÄPIVIEMISEKSI

JUKO - OHJEISTOKANSIO JULKISIVUKORJAUSHANKKEEN LÄPIVIEMISEKSI Talonrakennustekniikka JUKO - OHJEISTOKANSIO JULKISIVUKORJAUSHANKKEEN LÄPIVIEMISEKSI KORJAUSTAPAKUVAUKSET Ikkunat - suunnitteluohjeet päivitetty 9/2005 DI Matti Haukijärvi Tampereen teknillinen yliopisto,

Lisätiedot

Urajärven kartanomuseo

Urajärven kartanomuseo Urajärven kartanomuseo Hugon huoneen ikkunan uuden karmin teko ja olemassa olevien pokien kunnostustyö 7-8/2013 Karmi Karmi oli huonokuntoinen ja aiemmissa korjauksissa sitä oli kaltoin kohdeltu. Karmia

Lisätiedot

UUDET SEKÄ VANHAT IKKUNAT VUOTAVAT VETTÄ JA ENERGIAA

UUDET SEKÄ VANHAT IKKUNAT VUOTAVAT VETTÄ JA ENERGIAA 1/10 UUDET SEKÄ VANHAT IKKUNAT VUOTAVAT VETTÄ JA ENERGIAA Puitteen / lasin sekä karmien liitokset vuotavat, ikkunoiden tiivisteistä tuulee sekä vetää ja vettä tulee sisään. IKKUNOIDEN TIIVISTYS, HUOLTO-

Lisätiedot

MODIX-raudoitusjatkoksen asentaminen. MODIX-raudoitusjatkoksen asentaminen. Tuotteen tunnistaminen. Varastointi. Liitoksen laatu

MODIX-raudoitusjatkoksen asentaminen. MODIX-raudoitusjatkoksen asentaminen. Tuotteen tunnistaminen. Varastointi. Liitoksen laatu MODIX-raudoitusjatkoksen asentaminen Tuotteen tunnistaminen MODIX-raudoitusjatkoksen mallin voi tunnistaa tuotteessa olevasta tunnuksesta ja suojatulpan väristä. Värikoodit on esitetty alla olevassa taulukossa.

Lisätiedot

ULKOPUOLELLE. Vesihöyryä läpäisevät liitosnauhat. Uusille ja asennetuille ikkunoille Kaikille rakennetyypeille SISÄPUOLELLE. Ilmatiiviit liitosnauhat

ULKOPUOLELLE. Vesihöyryä läpäisevät liitosnauhat. Uusille ja asennetuille ikkunoille Kaikille rakennetyypeille SISÄPUOLELLE. Ilmatiiviit liitosnauhat ULKOPUOLELLE Vesihöyryä läpäisevät liitosnauhat Uusille ja asennetuille ikkunoille Kaikille rakennetyypeille SISÄPUOLELLE Ilmatiiviit liitosnauhat Uusille ja asennetuille ikkunoille Kaikille rakennetyypeille

Lisätiedot

RT ohjetiedosto 2

RT ohjetiedosto 2 RT 8-0605 ohjetiedosto YLEISIMMÄT IKKUNATYYPIT JA ULKO-OVET Asuinrakentamisessa käytetään nykyään yleisimmin sisäänaukeavaa ikkunatyyppiä. Puitteita on tavallisesti kaksi tai kolme. Useimmissa tämän RT-

Lisätiedot

Ohjaamon jälkimaalaus. Ohjaamon peltiosat. Esikäsittely PGRT TÄRKEÄÄ!

Ohjaamon jälkimaalaus. Ohjaamon peltiosat. Esikäsittely PGRT TÄRKEÄÄ! Esikäsittely TÄRKEÄÄ! Korin metalli on suojattu korroosiolta mm. sinkkikerroksella. Täydellisen korroosiosuojauksen varmistamiseksi tämä sinkkikerros on korjattava päällemaalaamalla, jos se on vahingoittunut

Lisätiedot

Profiilijärjestelmä. Ikkunoiden energiatehokkaaseen. asennukseen

Profiilijärjestelmä. Ikkunoiden energiatehokkaaseen. asennukseen Profiilijärjestelmä Ikkunoiden energiatehokkaaseen asennukseen Making it perfect illbruck tuotemerkki tarjoaa tehokkaita julkisivujen ja ikkuna-asennusten tiivistysmenetelmiä. illbruck tuotesarjastamme

Lisätiedot

Työmaan siivous pintojen ja kalusteiden asennuksen aikana

Työmaan siivous pintojen ja kalusteiden asennuksen aikana KUOPION KAUPUNKI RAKENNUSSIIVOUSOHJE 1(5) Tilakeskus Siivoustoimi 8.2.2006 raksiivohj.doc RAKENTAMISEN AIKAINEN SIIVOUS - Urakoitsijoiden vastuut rakennussiivouksesta ja jätteiden lajittelusta määritellään

Lisätiedot

6 Metallirakentaminen RTS 10:5

6 Metallirakentaminen RTS 10:5 RunkoRYL 2010 63 Metallivalmisosarakentaminen Sivu: 1 6 Metallirakentaminen RTS 10:5 63 Metallivalmisosarakentaminen 631 Metalli-ikkuna- ja -ovityö Sisältö metalli-ikkunat ja -ovet sekä ikkunaovet sekarakenteiset

Lisätiedot

CABAS - Muovikorjaus

CABAS - Muovikorjaus CABAS - Muovikorjaus Muovikorjaus Uudet muovikorjausajat Uudet menetelmät ja materiaalit Muutettu rajapinta muovikorjaamon ja maalaamon välillä Maalattavaksi tarkoitettu vauriopinta-ala on hiottu epäkeskokoneella

Lisätiedot

RAKENNUSMAALAUKSEN SUUNNITTELU Alustan tasoitus- ja maalauskäsittelyn valinta. 4.12.2014 Sakari Leimi

RAKENNUSMAALAUKSEN SUUNNITTELU Alustan tasoitus- ja maalauskäsittelyn valinta. 4.12.2014 Sakari Leimi RAKENNUSMAALAUKSEN SUUNNITTELU Alustan tasoitus- ja maalauskäsittelyn valinta 4.12.2014 Sakari Leimi Rakennustöiden yleiset laatuvaatimukset "Maalaus kertaalleen maalarinvalkoisella, pesunkestävällä sisälateksilla"

Lisätiedot

ASENNETUILLE IKKUNOILLE SISÄPUOLELLE KAIKILLE RAKENNETYYPEILLE. 1 TIIVISTALO - Ikkunoiden tiivistäminen rakennuksen ulkokuoreen

ASENNETUILLE IKKUNOILLE SISÄPUOLELLE KAIKILLE RAKENNETYYPEILLE. 1 TIIVISTALO - Ikkunoiden tiivistäminen rakennuksen ulkokuoreen ASENNETUILLE IKKUNOILLE SISÄPUOLELLE KAIKILLE RAKENNETYYPEILLE TIIVISTYSJÄRJESTELMÄT RAKENTAMISEEN TIIVISTALO - Ikkunoiden tiivistäminen rakennuksen ulkokuoreen tai Tescon Profect BETONISEEN SISÄSEINÄÄN

Lisätiedot

Saunan rakentaminen ja remontointi

Saunan rakentaminen ja remontointi Saunan rakentaminen ja remontointi Suomessa saunan rakentamisen tapoja on todennäköisesti yhtä monta kuin on tekijöitäkin. Seuraavat saunan rakennusohjeet perustuvat 20 vuoden kokemukseemme saunojen rakentamisesta

Lisätiedot

Suomussalmen Tk 2015, muutos. Liite 2 Maalaustyöselitys. Arkkitehtuuritoimisto H PYYKKÖNEN. Hirviahontie 62 B, 89600 Suomussalmi PUH.

Suomussalmen Tk 2015, muutos. Liite 2 Maalaustyöselitys. Arkkitehtuuritoimisto H PYYKKÖNEN. Hirviahontie 62 B, 89600 Suomussalmi PUH. Suomussalmen Tk 2015, muutos Liite 2 Maalaustyöselitys Arkkitehtuuritoimisto H PYYKKÖNEN Hirviahontie 62 B, 89600 Suomussalmi PUH. 0500 280 648 1 1 KOHDE B01 Rakennushanke B02 Maalaustyön laajuus B03 Rakennuttaja

Lisätiedot

Materiaalien yleisiä ominaisuuksia on esitetty TalotekniikkaRYL:n taulukossa G2-T4. Tarkemmat ominaisuudet on esitetty valmistajan oppaissa.

Materiaalien yleisiä ominaisuuksia on esitetty TalotekniikkaRYL:n taulukossa G2-T4. Tarkemmat ominaisuudet on esitetty valmistajan oppaissa. 7.2 Mallityöselitys Geberit Silent-PP Tämä mallityöselitys on laadittu edesauttamaan kohteen LVI-työselityksen laatimista. Mallityöselityksessä on esitetty Geberit Silent-PP -kiinteistöviemärijärjestelmän

Lisätiedot

Esimerkkikuvia ja vinkkejä mittaukseen

Esimerkkikuvia ja vinkkejä mittaukseen Esimerkkikuvia ja vinkkejä mittaukseen Tässä on esitetty esimerkkinä paikkoja ja tapauksia, joissa lämpövuotoja voi esiintyä. Tietyissä tapauksissa on ihan luonnollista, että vuotoa esiintyy esim. ilmanvaihtoventtiilin

Lisätiedot

DOMUSCLASSICA. Ikkunat. Rakenne

DOMUSCLASSICA. Ikkunat. Rakenne TEKNISET TIEDOT Ikkunat Domus Classica valikoimaamme kuuluvat puurunkoiset ikkunat valmistetaan yli neljäkymmentä vuotta toimineessa ikkunaverstaassa vanhoja perinteitä kunnioittaen. Ikkunan rakenne on

Lisätiedot

ILMALAMPOPUMPUN ASENTAMINEN OHJEISTUS OSAKKAALLE. As Oy Säästökenno

ILMALAMPOPUMPUN ASENTAMINEN OHJEISTUS OSAKKAALLE. As Oy Säästökenno ILMALAMPOPUMPUN ASENTAMINEN As Oy Säästökenno SISÄLTÖ 1.... 3 2. ASENNUSPAIKKA... 3 3. KONDENSSI... 3 4. ÄÄNIARVOT... 4 5. LÄMPÖKUORMA... 4 6. LÄPIVIENNIT... 4 7. SÄHKÖTYÖT... 5 8. LAITTEISTON HUOLTO JA

Lisätiedot

Rakennusperintöpäivä 8.5.2014. Vanhan kerrostalon korjauksen suunnittelu Jorma Latva / Arkkitehdit Oy Latva ja Vaara

Rakennusperintöpäivä 8.5.2014. Vanhan kerrostalon korjauksen suunnittelu Jorma Latva / Arkkitehdit Oy Latva ja Vaara Rakennusperintöpäivä 8.5.2014 Vanhan kerrostalon korjauksen suunnittelu Jorma Latva / Arkkitehdit Oy Latva ja Vaara Esittely Rakennuskanta Rakennustekniikkaa ja arkkitehtuuria: Toim. Petri Neuvonen: Kerrostalot

Lisätiedot

Näin lisäeristät 4. Sisäpuolinen lisäeristys. Tuotteina PAROC extra ja PAROC-tiivistystuotteet

Näin lisäeristät 4. Sisäpuolinen lisäeristys. Tuotteina PAROC extra ja PAROC-tiivistystuotteet Näin lisäeristät 4 Sisäpuolinen lisäeristys Tuotteina PAROC extra ja PAROC-tiivistystuotteet Tammikuu 202 Sisäpuolinen lisälämmöneristys Lisäeristyksen paksuuden määrittää ulkopuolelle jäävän eristeen

Lisätiedot

T-110.460 Henkilöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04

T-110.460 Henkilöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04 T-110.460 Henkilöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04 Harri Koskenranta Fyysinen turvallisuus 4.2.2004: Kuorisuojaus Arvot Suojaustoimenpiteet Uhkat Tunnistetaan Luokitellaan Mitoitetaan Otetaan

Lisätiedot

RAKENNUSTEN HUOLTO- JA YLLÄPITOKORJAUKSET: julkisivut ja parvekkeet ikkunat ja ovet katot saumat

RAKENNUSTEN HUOLTO- JA YLLÄPITOKORJAUKSET: julkisivut ja parvekkeet ikkunat ja ovet katot saumat RAKENNUSTEN HUOLTO- JA YLLÄPITOKORJAUKSET: julkisivut ja parvekkeet ikkunat ja ovet katot saumat Constilaisia tänään paikalla: Petri Silvennoinen Consti Julkisivut Oy Kari Heinonen Consti Talotekniikka

Lisätiedot

Construction. Menetelmäohje saumojen huolto, puhdistus ja korjaus. Konsernin Construction -osasto

Construction. Menetelmäohje saumojen huolto, puhdistus ja korjaus. Konsernin Construction -osasto N : 850 58 03 Kirjoittanut: Ch. Voellm, suomentanut: K. Salo Versio 1 (06/12), suomennos (02/14) Menetelmäohje saumojen huolto, puhdistus ja korjaus Konsernin -osasto Kaikki tieto, ja erityisesti kaikki

Lisätiedot

Betonisten ulkoseinäelementtien eristeen suojaus varastoinnissa ja kuljetuksessa

Betonisten ulkoseinäelementtien eristeen suojaus varastoinnissa ja kuljetuksessa BETONITEOLLISUUS RY 31.12.2017 Betonisten ulkoseinäelementtien eristeen suojaus varastoinnissa ja kuljetuksessa 1. Yleistä Tämä ohje on laadittu Betoniteollisuus ry:ssä ja sen tarkoituksena on esittää

Lisätiedot

system 16 mm / 25 mm ASENNUSOHJEET

system 16 mm / 25 mm ASENNUSOHJEET 16 mm / 25 mm ASENNUSOHJEET Sivuprofiili Koontiprofiili Seinäprofiili (valinnainen) Klick!! Ennen kuin aloitat uuden lämpökaton asentamisen, tulee sinun tarkistaa, että olet vastaanottanut kaikki osat,

Lisätiedot

Tekninen tietolehti Sto Ecotwist

Tekninen tietolehti Sto Ecotwist Eristelevykiinnike eurooppalaisella teknisellä hyväksynnällä upotettuun asennukseen Ominaisuudet Käyttö Ominaisuudet Muoto Erikoisominaisuuksia/ huomautuksia Alusta Vaatimukset Esikäsittely ulkokäyttöön

Lisätiedot

WG 80 Talvipuutarhan liukuosat Talvipuutarhan kiinteät osat ks. sivu 15

WG 80 Talvipuutarhan liukuosat Talvipuutarhan kiinteät osat ks. sivu 15 7992FI WG 80 Talvipuutarhan liukuosat Talvipuutarhan kiinteät osat ks. sivu 15 Willab Garden 2017-03 TÄRKEÄÄ! Lue asennusohje kokonaan ennen kuin aloitat asennuksen! Ellei ohjeita noudateta, osat eivät

Lisätiedot

HUOMAA! ON TÄRKEÄÄ, ETTÄ VÄLIT TIIVISTETÄÄN SILIKONILLA. MUUTEN VESI VOI TUNKEUTUA RAKENTEISIIN. Asennusohjeet Vinter-liukuovet

HUOMAA! ON TÄRKEÄÄ, ETTÄ VÄLIT TIIVISTETÄÄN SILIKONILLA. MUUTEN VESI VOI TUNKEUTUA RAKENTEISIIN. Asennusohjeet Vinter-liukuovet Lue asennusohjeet läpi ennen töiden aloittamista. Jotta kehykset eivät vaurioituisi kuljetuksen aikana, ne toimitetaan osina. Olemme kuitenkin testanneet koko järjestelmän paneeleineen ennen toimitusta

Lisätiedot

1 RAKENNNESELVITYS. 9 LIITE 5. s. 1. Korutie 3 Työnumero: 8.9.2011 Ilkka Meriläinen 51392.27

1 RAKENNNESELVITYS. 9 LIITE 5. s. 1. Korutie 3 Työnumero: 8.9.2011 Ilkka Meriläinen 51392.27 9 LIITE 5. s. 1 1 RAKENNNESELVITYS 1.1 TEHTÄVÄN MÄÄRITTELY Selvitys on rajattu koskemaan :ssa olevan rakennuksen 1. ja 2. kerroksen tiloihin 103, 113, 118, 204 ja 249 liittyviä rakenteita. 1.2 YLEISKUVAUS

Lisätiedot

Korjausrakentamiskeskus Tammelan ulkoväritystutkimus

Korjausrakentamiskeskus Tammelan ulkoväritystutkimus 5 2015 Korjausrakentamiskeskus Tammelan ulkoväritystutkimus Historiaa Tammelan korjausrakentamiskeskuksen nykyinen päärakennus on alunperin rakennettu useita huoneistoja käsittäväksi asuinrakennukseksi.

Lisätiedot

Knauf liimausjärjestelmä

Knauf liimausjärjestelmä Knauf liimausjärjestelmä Knauf Liimausjärjestelmä on uusi kiinnitystapa kipsilevyjen asentamiseen. Levyt kiinnitetään runkorakenteeseen liimaamalla sekä pienellä ruuvimäärällä. Knauf Liimausjärjestelmä

Lisätiedot

Puurakentamisen RoadShow 2012

Puurakentamisen RoadShow 2012 Puurakentamisen RoadShow 2012 Puujulkisivujen pitkäaikaiskestävyys ja paloturvallisuus Tero Lahtela PINTALUOKAT Suuntaa-antavia esimerkkejä seinä- ja kattomateriaalien paloluokituksesta A1 A2 B C D E F

Lisätiedot

ASENNUS, KÄYTTÖ JA HUOLTO

ASENNUS, KÄYTTÖ JA HUOLTO PUUSTAMO ULKO-OVET ASENNUS, KÄYTTÖ JA HUOLTO SISÄLLYS: 1. Vastaanotto ja varastointi 2. Tuotteiden rakennusaikainen suojaus 3. Oven asennus 4. Ulko-oven takuu 5. Oven lukitus 6. Saranat ja säädöt 7. Oven

Lisätiedot

SMU-TYYPIN METALLIOVIEN JA SMU-LUUKUN YLEINEN ASENNUSOHJE

SMU-TYYPIN METALLIOVIEN JA SMU-LUUKUN YLEINEN ASENNUSOHJE -TYYPIN METALLIOVIEN JA -LUUKUN YLEINEN ASENNUSOHJE 1 ASENNUS -tyypin metallioven ja -luukun (jäljempänä oven/luukun ) karmilista kiinnitetään tiiviisti ja lujasti rakenteen valmiiseen aukkoon ja valmiiseen

Lisätiedot

R A K E N N U S S E L O S T U S

R A K E N N U S S E L O S T U S LAAJALAHDEN KOULUN OPETTAJA-ASUNTOLA KAUKOLANTIE 15-19 02140 ESPOO HANKENRO 7011 VESIKATTEEN UUSIMINEN R A K E N N U S S E L O S T U S Insinööritoimisto Pontek Oy RAKENNUSSELOSTUS LAAJALAHDEN KOULUN OPETTAJA-ASUNTOLA

Lisätiedot

Hangon neuvola, Korjaustapaehdotus

Hangon neuvola, Korjaustapaehdotus S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A HANGON KAUPUNKI Hangon neuvola, Korjaustapaehdotus FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Sami Heikkilä, Juhani Pirinen Sisällysluettelo 1 Korjaustapaehdotus rakenneosittain...

Lisätiedot

Myönnetty: Voimassa:

Myönnetty: Voimassa: 1 (5) Myönnetty: Voimassa: 16.12.2009 31.3.2011, edellyttäen, että hyväksynnän perusteena oleva tekninen tyyppihyväksyntä on voimassa VTT on rakennustuotteiden hyväksynnästä annetun lain (230/2003) 9 nojalla

Lisätiedot

RS-1 KOSTEUSKARTOITUS

RS-1 KOSTEUSKARTOITUS RS-1 KOSTEUSKARTOITUS Alppitie 5 A 9, 90530 Oulu Kosteuskartoituspäivä 08.06.2016 www.raksystems.fi Raksystems Insinööritoimisto Oy, Paavo Havaksen Tie 5 F, 90570 Oulu Y-tunnus 0905045-0 RS-1 KOSTEUSKARTOITUS

Lisätiedot

Modernit ikkunat ja ovet

Modernit ikkunat ja ovet Modernit ikkunat ja ovet Kippi- ja liukuikkunat Ranskalaiset ikkunat Kiinteät ikkunat ja lasiseinät Liuku- ja pariovet Ulko- ja parvekeovet 1 Uudenlaista tila-ajattelua Edistyksellinen Iccuna muuttaa suomalaisten

Lisätiedot

TYÖOHJE SMYYGI- ELI TÄYTELISTA JA IKKUNAPENKKI

TYÖOHJE SMYYGI- ELI TÄYTELISTA JA IKKUNAPENKKI NIKO PALONEN / www.suorakon.com TYÖOHJE SMYYGI- ELI TÄYTELISTA JA IKKUNAPENKKI 8.10.2014 JOHDANTO Tämän oppaan tarkoitus on kertoa smyygi- eli täytelistan tekemisestä vanhan hirsirakennuksen ikkunakarmin

Lisätiedot

Composer M-julkisivulevy

Composer M-julkisivulevy Tuote: Composer M-julkisivulevy Tuotekoodi: Composer / M5/ Al / Grid 120-luonnonväriin anodisointi ( tuote/ rakenne (K= komposiittinen M= massiivi) ja raaka-aineen vahvuus, julkisivulevyn materiaali /

Lisätiedot