RT ohjetiedosto 2

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "RT ohjetiedosto 2"

Transkriptio

1 RT ohjetiedosto YLEISIMMÄT IKKUNATYYPIT JA ULKO-OVET Asuinrakentamisessa käytetään nykyään yleisimmin sisäänaukeavaa ikkunatyyppiä. Puitteita on tavallisesti kaksi tai kolme. Useimmissa tämän RT- ohjekortin kuvaesimerkeissä on käytetty sisäänaukeavaa ikkunaa, jonka sisäpuitteessa on kaksilasinen umpiolasi (MSE-ikkuna). Pientaloissa on perinteinen sisään- ulosaukeava ikkunatyyppi edelleen käyttökelpoinen. Sen sisäpuite voidaan tarvittaessa varustaa umpiolasilla. Tämän RT- ohjekortin ohjeita ja esimerkkiratkaisuja voidaan soveltaa myös sisään- ulos aukeavien ikkunoiden liittymiin. Kiinteä ikkuna on yleensä umpiolasielementti, joka on kiinnitetty joko omaan karmiin tai välittömästi rakennuksen runkoon (puurunkoinen lasiseinä). Runkoon tehtävissä lasituksissa tulee ottaa huomioon mahdolliset rakenteiden taipumat, etenkin monikerroksisissa rakennuksissa. Umpiolasin asennus ja tiivistys tehdään RT- ohjekortin RT 4-04 Puuikkunan lasitus umpiolasilla ohjeita soveltaen. Umpiolasi suositellaan sijoitettavaksi seinärakenteeseen siten, että se on mahdollisimman lähellä seinän sisäpinnan tasoa. Muussa tapauksessa saattaa esiintyä kosteuden tiivistymistä umpiolasin reuna- alueille etenkin kosteissa tiloissa. Umpiolasin asennusvara on mitoitettava niin väljäksi, että rakenteiden mahdolliset painumat eivät aiheuta lasielementin rikkoutumisvaaraa. Työmaalla tehtävän lasituksen asennusvaran on oltava vähintään 5 mm ympäriinsä (lasielementin yläpuoliseksi asennusvaraksi suositellaan mm). Umpiolasin alapuolinen asennusvara on tuuletettava. Kuvassa on esitetty yleisimpiä avattavan ja kiinteän ikkunan poikkileikkauksia. Kiinteän umpiolasiseinän ratkaisuperiaatteita on esitetty kuvissa ja 5. Kuva. (CAD) Yleisimpiä puuikkunoita, pystyleikkauksia. Vasemmalta sisäänaukeava (MSE) ikkuna, sisään-ulosaukeava ikkuna ja kiinteä umpiolasi-ikkuna. Sisäänulosaukeava ikkuna on mahdollista tehdä myös siten, että sisäpuitteessa on kaksinkertainen umpiolasi. Tilauksesta voidaan teettää myös näistä poikkeavia ikkunoita. Ulko-ovet ovat joko yksin- tai kaksinkertaisia. Yksinkertaista ulko- ovea suositellaan vain sisäänkäynneissä, joissa on tuulikaappi ja toisena ovena tuulikaapin sisäovi. Ulko- ovet on suositeltavaa tehdä ulospäin avautuvina. Jos ulko- ovi joudutaan tekemään sisäänpäin avautuvana, se tehdään tavallisesti yksinkertaisena, esimerkiksi ranskalaisen parvekkeen ovi. Kaksinkertaisena se voidaan toteuttaa, jos sisempi ovi tehdään hieman ulompaa ovea suurempana, sisäänaukeavien ikkunoiden tapaan, jotta molemmat ovilevyt avautuisivat vähintään noin 90 astetta. Ikkuna- ja ovivalmistajien karmi- ja puiteprofiilit ja niiden mitoitus poikkeavat jonkin verran toisistaan, mikä on syytä ottaa huomioon liittymien yksityiskohtien suunnittelussa. Kuva. Yleisimpiä puu-ulko-ovia, pystyleikkauksia. Vasemmalta oikealle lämpöeristetty umpiovi mahdollisella sisäovella, -kertainen lasiovi ja -kertainen lasiovi. Tilauksesta voidaan teettää myös näistä poikkeavia ovimalleja.

2 ohjetiedosto RT Pystyleikkaus :5 Vaakaleikkaus :5 Yläpuolinen asennusvara mm Lasituslista vähintään x 54 (ruuvikiinnitys runkotolppaan asti) Höylätty runkotolppa, tässä 54 x 0 (voidaan myös työstää esimerkiksi katkoviivoin esitettyyn muotoon) Välilista, paksuus vähintään 8 mm, syvyys määräytyy umpiolasielementin paksuuden mukaan Alavaakalistan yläpinta höylätään ulospäin kaltevaksi Tuuletusreiät Ø 8 mm (vähintään kpl / lasielementti tai k 400 mm) A Pystyleikkaus :5 Kuva 4. Kiinteä umpiolasiseinä. Rakenne vastaa kuvan A ratkaisua. Vaakaleikkaus :5 Höylätty runkotolppa Alavaakalistan alapinnassa tuuletusurat (vähintään kpl / lasielementti tai k 400 mm) Lasituslista paksuus vähintään 8 mm (ruuvikiinnitys) B Kuva. (CAD). Esimerkkejä kiinteästä lasiseinästä, jossa kolmilasinen umpiolasi on kiinnitetty puulistoilla välittömästi rakennuksen runkoon. Runkorakenteet suositellaan tehtäväksi liimatusta puutavarasta mahdollisen kieroontumisen estämiseksi etenkin suurehkojen yhtenäisten lasiseinien yhteydessä. Kuvan B ratkaisussa runkorakenteet ovat osittain säälle alttiina. Pysty- ja vaakaleikkaukset :5. RT 4-04 Puuikkunan lasitus umpiolasilla.

3 5 ohjetiedosto RT AUKKOJEN VAIKUTUS RAKENNUSRUNKOON. Ikkuna- ja oviaukot Ikkuna- tai oviaukko voidaan sijoittaa puurunkoiseen ulkoseinään lähes vapaasti. Seinärakenteen mitoituksessa tulee kuitenkin ottaa huomioon mm. aukon yläpuoliset kuormat sekä aukon vaikutus seinän jäykistykseen ja kestävyyteen tuulikuormia vastaan. Aukon korkeuden merkitys on vähäinen, mutta aukon leveys vaikuttaa sekä viereisten pystyrakenteiden että yläpuolisten vaakarakenteiden mitoitukseen. Tavallisesti joudutaan ikkunan yläpuolista vaakarakennetta vahvistamaan aukon ylittävällä vaihtopalkilla, joka tarvittaessa tuetaan päistään ylimääräisillä pystytolpilla. Aukkojen yläpuoliset palkkirakenteet mitoitetaan tapauskohtaisesti. Kuvissa 9... on esimerkkejä eri kokoisten ikkuna-aukkojen vaikutuksesta ulkoseinän runkorakenteeseen. Kuva 9. Esimerkki ikkuna-aukon sovittamisesta ulkoseinän runkorakenteisiin. Leikkaus ja aksonometria :50. Kuva 8. Esimerkki ulkolistoituksesta. Kuva 0. Esimerkki ikkuna-aukon sovittamisesta ulkoseinän runkorakenteisiin. Leikkaus ja aksonometria :50.

4 RT ohjetiedosto 0 Kuva 0. Puurakenteinen lasikatto ja -seinä. Kuva. Esimerkki vesikaton lappeen suuntaisen ikkunan sovittamisesta kattorakenteisiin. Ikkuna-aukon koko ja sijainti suositellaan suunniteltavaksi siten, että kattopalkkien katkaisut minimoidaan. Rakenteet mitoitetaan aina tapauskohtaisesti. Poikittaiset tukirakenteet sijoitetaan siten, että ikkunaaukon sisäpuoliset pielirakenteet mahdollistavat tehokkaan ilman kierron ja optimaalisen valon saannin. Aksonometria ja leikkaus :50.

5 ohjetiedosto RT IKKUNAN JA OVEN LIITTYMI- NEN SEINÄRAKENTEESEEN. Ikkunan sijainti seinärakenteen syvyyssuunnassa Ikkunan sijoitukseen seinän syvyyssuunnassa vaikuttavat seinärakenteen paksuus ja karmin syvyysmitta. Useimmiten karmisyvyys on jonkin verran seinän paksuutta pienempi. Ikkunat voidaan teettää myös mittatilaustyönä siten, että karmisyvyys vastaa seinän paksuutta tai on muuten halutun suuruinen. Lämpöteknisesti on edullista sijoittaa ikkuna seinän lämmöneristeen kohdalle ja sisäpuite likimain sisäverhouksen tasoon. Tällöin ikkunan alapuolella mahdollisesti olevasta lämmittimestä kohoava ilmavirtaus nostaa sisälasin pintalämpötilaa ja ehkäisee ikkunavetoa sekä kosteuden tiivistymistä lasin sisäpintaan. Karmin ulkopinnan sijainti suhteessa seinän ulkopintaan vaikuttaa ulkopuolisiin listoituksiin ja pellityksiin. Lasipinnan ja julkisivupinnan välisellä suhteella sekä listoituksella on huomattava merkitys rakennuksen ulkonäölle. Perinteisesti on puutalojen ikkunat sijoitettu seinän ulkopinnan tasoon. Kuvissa... on vaihtoehtoisia esimerkkejä ikkunan sijoittamiselle ulkoseinään. Lauta x 70 Sisäpuolinen peitelista x 45 Ulkopuolinen peitelista x 45 Vesipellin alla sinkitystä laattateräksestä (esimerkiksi x 0) taivutetut kannakkeet k 00 mm, tai tukeva lauta. Vesipellin vähimmäiskaltevuudeksi suositellaan 0, ks. myös RT Kuva. (CAD) Esimerkki ikkunan liittämisestä ulkoseinään. Vaaka- ja pystyleikkaus :0. Ikkunakarmin sisäpinta on sisäverhouksen sisäpinnan tasossa. Kuvan seinärakenne on esitetty tarkemmin RT-ohjekortin RT kuvassa 0. Ikkunan yläkarmin liittyminen seinärakenteeseen voidaan tehdä myös kuten kuvassa Lauta x 95 Muotoon höylätty puu (50 x 75), pellitetty sekä peitelista x 45 Vesipellin alla sinkitystä laattateräksestä (esimerkiksi x 0) taivutetut kannakkeet k 00 mm, tai tukeva lauta RT Pientalon puurakenteet. RT 4-00 Ikkunan vesipellit. Kuva. (CAD) Esimerkki ikkunan liittämisestä ulkoseinään. Vaaka- ja pystyleikkaus :0. Ikkunakarmin sisäpinta on sisäverhouksen ulkopinnan tasossa. Ratkaisu soveltuu etenkin rakennuslevyjä sisäverhouksessa käytettäessä, ks. myös kuva 5. Vastaava julkisivukaavio on esitetty kuvassa 9.

6 RT ohjetiedosto Rima x Kuva 0. (CAD) Kiinteän umpiolasielementin liittyminen ulkoseinään.vaaka- ja pystyleikkaus :0. Ratkaisu vastaa kuvan A järjestelmää. Rakenteiden mahdollisen painuman vuoksi suositellaan umpiolasielementin yläpuoliseksi asennusvaraksi vähintään 0 mm. Ratkaisua ei suositella kosteisiin tiloihin umpiolasin reuna-alueiden mahdollisen kondenssiriskin vuoksi. Muotoon höylätty puu (45 x 70), pellitetty Kulmalista Alavaakapuu kiinnitetään tukevasti runkorakenteisiin, jotta se kantaa umpiolasielementin painon. Alavaakapuuhun porataan tuuletusreiät siten, että lasielementin alatila on yhteydessä ulkoilmaan. 4 Vesipellin alla sinkitystä laattateräksestä (esimerkiksi x 0) taivutetut kannakkeet k 00 mm tai tukeva lauta 4 Kuva. (CAD) Kiinteän umpiolasielementin liittyminen ulkoseinään. Vaaka- ja pystyleikkaus :0. Ratkaisu vastaa kuvan B järjestelmää. Lasituslistojen mitoitus riippuu umpiolasielementin paksuudesta ja seinän runkorakenteiden mitoituksesta. Rakenteiden mahdollisen painuman vuoksi suositellaan. umpiolasielementin yläpuoliseksi asennusvaraksi vähintään 0 mm. Ratkaisua ei suositella kosteisiin tiloihin umpiolasin reuna-alueiden mahdollisen Lauta x 58 Muotoon höylätty puu (45 x 70), pellitetty Höylätty lauta x 0 Höylätty lista x 8 4 Alalista x, alapinnassa tuuletusurat Vesipellin alla sinkitystä laattateräksestä (esimerkiksi x 0) taivutetut kannakkeet k 00 mm, tai tukeva lauta 4 5

7 7 ohjetiedosto RT /80.../00 Lauta x 58 Kulmalista (tai kaksi erillistä listaa) Muotoon höylätty puu (45 x 70), voidaan tarvittaessa pellittää. Asennus voidaan tehdä myös kuten kuvassa 5. Vesipellin alla muotoon höylätty puu, joka kiinnitetään tukevasti seinärakenteeseen Kuva 5. (CAD) Esimerkki ulko- oven sovittamisesta ulkoseinään ja alapohjaan. Vaaka- ja pystyleikkaus :0. Ovikarmin ulkopinta tuulensuojalevyn ulkopinnan tasossa (vastaa kuvan 6 ikkunasovitusta) /80.../ Rima x Peitelista x Muotoon höylätty puu (45 x 70), pellitetty Höylätty rima, tässä x 45 4 Vesipellin alla tarvittaessa muotoon höylätty rima 5 Puu, tässä 50 x 50 Kuva 6. (CAD) Esimerkki ulko- oven sovittamisesta ulkoseinään ja alapohjaan. Vaaka- ja pystyleikkaus :0. Ovikarmin ulkopinta ulkoverhouksen sisäpinnan tasossa.

RT PUUTALON IKKUNA- JA ULKO-OVILIITTYMÄT. kattoikkunan ratkaisuvaihtoehtoja. Ikkuna- ja oviaukon vaikutusta runkorakenteisiin

RT PUUTALON IKKUNA- JA ULKO-OVILIITTYMÄT. kattoikkunan ratkaisuvaihtoehtoja. Ikkuna- ja oviaukon vaikutusta runkorakenteisiin RT 82-10605 ohjetiedosto kesäkuu 1996 korvaa RT 41-10124 1 (20) PUUTALON IKKUNA- JA ULKO-OVILIITTYMÄT puutalo, ikkuna, ulko-ovi trähus, fönster av trä, dörrar av trä timber frame house, wooden windows,

Lisätiedot

RT ohjetiedosto huhtikuu 2004 korvaa RT RT PIENTALON PUURAKENTEET

RT ohjetiedosto huhtikuu 2004 korvaa RT RT PIENTALON PUURAKENTEET RT 82-10820 ohjetiedosto huhtikuu 2004 korvaa RT 82-10560 RT 82-10693 PIENTALON PUURAKENTEET JJ/1/huhtikuu 2004/6000/Vla/Rakennustieto Oy 3 ohjetiedosto RT 82-10820 3 RAKENNUSTARVIKKEET Yläsidepuut Levyjäykiste

Lisätiedot

HR VILLA - IKKUNA- JA OVIMALLISTO SUOMALAISEEN VAPAA-AJAN RAKENTAMISEEN. HR VILLA

HR VILLA - IKKUNA- JA OVIMALLISTO SUOMALAISEEN VAPAA-AJAN RAKENTAMISEEN. HR VILLA HR VILLA - IKKUNA- JA OVIMALLISTO SUOMALAISEEN VAPAA-AJAN RAKENTAMISEEN. HR VILLA HR VILLA TARJOAA RATKAISUN VAPAA-AJAN RAKENTAMISEEN HR VILLA -malliston laajasta valikoimasta löydät ikkunat ja ovet jokaiseen

Lisätiedot

Liukuovien tekninen ohje

Liukuovien tekninen ohje Liukuovien tekninen ohje 20.6.2016 SISÄLTÖ 1.0 Tuotetiedot...2 2.0 Seinän aukon mitat...5 3.0 Asennusvarat ja kannatus...6 4.0 Kiinnitys... 10 5.0 Kynnys... 11 5.1 Kynnyskorkeus...11 5.2 Kynnyksen säätö...11

Lisätiedot

Honkatalot-vakiotoimitussisältö PolarHuvilat ekopuutalorakenteella

Honkatalot-vakiotoimitussisältö PolarHuvilat ekopuutalorakenteella 1 Honkatalot-vakiotoimitussisältö Honkatalojen PolarHuvilat sisältävät kaikki alla olevat rakennusmateriaalit ja -osat: 1. PIIRUSTUKSET (Honkatalojen toimituksen osalta) a. pohjapiirustus b. julkisivupiirustukset

Lisätiedot

7 ULOSKÄYTÄVIEN PALOTEKNINEN SUUNNITTELU 7.1 ULOSKÄYTÄVÄT Porrashuone Avoin luhtikäytävä Varatienä toimiva parveke

7 ULOSKÄYTÄVIEN PALOTEKNINEN SUUNNITTELU 7.1 ULOSKÄYTÄVÄT Porrashuone Avoin luhtikäytävä Varatienä toimiva parveke 7 ULOSKÄYTÄVIEN PALOTEKNINEN SUUNNITTELU 7.1 ULOSKÄYTÄVÄT Rakennuksesta tulee voida poistua palotilanteessa ohjattua reittiä pitkin turvallisesti ja nopeasti. Puurunkoisessa rakennuksessa poistumisjärjestelyt

Lisätiedot

TARJOUSPYYNTÖ. Asiakas: Osoite: Puhelinnumero: Rakentamiskunta: Rakennuksen käyttötarkoitus: Edustaja:

TARJOUSPYYNTÖ. Asiakas: Osoite: Puhelinnumero: Rakentamiskunta: Rakennuksen käyttötarkoitus: Edustaja: 1 TARJOUSPYYNTÖ Asiakas: Osoite: Puhelinnumero: Rakentamiskunta: Rakennuksen käyttötarkoitus: Edustaja: kohteesta on luonnostelusopimus, joka LIITTEENÄ kohteesta ei ole tehty luonnostelusopimusta Todennäköinen

Lisätiedot

SAPA LASIRAKENNE 3074/3050 Eristetty ja eristämätön

SAPA LASIRAKENNE 3074/3050 Eristetty ja eristämätön SAPA LASIRAKENNE 3074/3050 Eristetty ja eristämätön Sapa Lasirakenne 3074 3074 Lasirakenteet koostuvat eristetyistä, 74-138 mm syvistä alumiiniprofiileista. Lasitus tehdään sisäpuolelta lasituslistoilla.

Lisätiedot

RAKENTEEN LÄMPÖTILAN MÄÄRITTÄMINEN

RAKENTEEN LÄMPÖTILAN MÄÄRITTÄMINEN 460160S Rakennusfysiikka RAKENTEEN LÄMPÖTILAN MÄÄRITTÄMINEN Raimo Hannila / (Luentomateriaali: Professori Mikko Malaska) Oulun yliopisto LÄHDEKIRJALLISUUTTA Suomen rakentamismääräyskokoelma, osat C ja

Lisätiedot

u l k o - o v i M a l l i s t o

u l k o - o v i M a l l i s t o ulko-ovi Mallisto MITÄ UUTTA SKANDON OVISARJAT TARJOAVAT VERRATTUNA MUIHIN MARKKINOILLA OLEVIIN PUUOVIIN? Ainakin seuraavia asioita: Peilirakenne on toteutettu piilokiinnityksin eikä peileissä ole näkyvissä

Lisätiedot

Sapa Lasirakenne Eristämätön

Sapa Lasirakenne Eristämätön Sapa Lasirakenne 30 Eristämätön Sapa Lasirakenne 30 Järjestelmä 30 sisäpuolisiin lasirakenteisiin koostuu eristämättömistä, mm syvistä alumiiniprofiileista. Lasitus tehdään sisäpuolelta lasituslistoilla.

Lisätiedot

Kodin ja maailman välissä

Kodin ja maailman välissä Kodin ja maailman välissä NYKYAIKAINEN PUUSEPÄNTEHDAS Olemme erikoistuneet valmistamaan suomalaiseen rakentamiseen soveltuvia, toimivia ja kestäviä puu- ja puualumiiniikkunoita. HR-Ikkunoita valmistetaan

Lisätiedot

TARJOUSPYYNTÖ. Asiakas: Osoite: Puhelinnumero: Rakentamiskunta: Rakennuksen käyttötarkoitus: Edustaja:

TARJOUSPYYNTÖ. Asiakas: Osoite: Puhelinnumero: Rakentamiskunta: Rakennuksen käyttötarkoitus: Edustaja: 1 TARJOUSPYYNTÖ Asiakas: Osoite: Puhelinnumero: Rakentamiskunta: Rakennuksen käyttötarkoitus: Edustaja: kohteesta on luonnostelusopimus, joka LIITTEENÄ kohteesta ei ole tehty luonnostelusopimusta Todennäköinen

Lisätiedot

Tuuletusluukku (vastaava havainto tehtiin 1. krs. kaikkien tuuletusluukkujen osalta).

Tuuletusluukku (vastaava havainto tehtiin 1. krs. kaikkien tuuletusluukkujen osalta). Kuva Tuuletusluukku (vastaava havainto tehtiin. krs. kaikkien tuuletusluukkujen osalta). 2,4 2,3 00 5 35 Mittausalue 3 min 4 3 Tuuletusluukun reunasta tapahtuu ilmavuotoa, joka saattaa aiheuttaa kosteuden

Lisätiedot

Karmikulma KÄYTTÖ- JA SUUNNITTELUOHJE 12.8.2014

Karmikulma KÄYTTÖ- JA SUUNNITTELUOHJE 12.8.2014 Karmikulma KÄYTTÖ- JA SUUNNITTELUOHJE 12.8.2014 SISÄLTÖ 1. Yleistä, Lakka karmikulma s. 3 2. Asennus s. 4 3. Karmin kiinnitys s. 12 4. Oviasennus s. 13 5. Lisätietoja s. 13 Karmikulma käyttö- ja suunnitteluohje

Lisätiedot

11 TALOTEKNISET ERITYISKYSYMYKSET

11 TALOTEKNISET ERITYISKYSYMYKSET 11 TALOTEKNISET ERITYISKYSYMYKSET 11.1 LVIS-HORMIT Perinteisesti kerrostalossa huoneistoa palvelevat LVI-hormit ovat kylpyhuoneessa ja keittiössä. Tällöin hormi lävistää huoneistojen välisen välipohjan,

Lisätiedot

Parveke ja luhtikäytävä (3-8/P2)

Parveke ja luhtikäytävä (3-8/P2) .6.0 Parveke ja luhtikäytävä (-8/P).0 SOVELTAMISALA Tässä teknisessä tiedotteessa käsitellään puurakenteisen parvekkeen ja luhtikäytävän paloteknisiä määräyksiä ja ohjeita 8-kerroksisen P-paloluokan asuin-

Lisätiedot

Sisällysluettelo sivu nimi

Sisällysluettelo sivu nimi Sisällysluettelo sivu nimi 4...Lobelia 6...Pakkasmittariperhonen 8...Kangasperhonen 10...Lehtikehrääjä 11...Kirjoheinäperhonen 12...Valkoapila 14...Kuunlilja Elegans 16...Tupsukirjosiipi 18...Purjeperhonen

Lisätiedot

IKKUNAT JA OVET PIHLA OIVA. Hyvä perusratkaisu rakentajalle

IKKUNAT JA OVET PIHLA OIVA. Hyvä perusratkaisu rakentajalle IKKUNAT JA OVET PIHLA OIVA Hyvä perusratkaisu rakentajalle PIHLA OIVA-TUOTTEET U-ARVO 1,0 Oiva tuoteperhe tarjoaa hinta-laatu-suhteeltaan oivallisen ratkaisun uuden rakentamiseen ja vanhan korjaamisen.

Lisätiedot

R S - M A S S I I V I T O I M I T U S

R S - M A S S I I V I T O I M I T U S RS-MASSIIVITOIMITUS 1. SUUNNITELMAT JA OHJEET - pääpiirustukset (pohjat, julkisivut ja leikkaus) rakennuslupaa varten - viranomaisten vaatimat u-arvo- ja lujuuslaskelmat toimitettavista puuosista - hirsikaaviot

Lisätiedot

TYÖOHJE SMYYGI- ELI TÄYTELISTA JA IKKUNAPENKKI

TYÖOHJE SMYYGI- ELI TÄYTELISTA JA IKKUNAPENKKI NIKO PALONEN / www.suorakon.com TYÖOHJE SMYYGI- ELI TÄYTELISTA JA IKKUNAPENKKI 8.10.2014 JOHDANTO Tämän oppaan tarkoitus on kertoa smyygi- eli täytelistan tekemisestä vanhan hirsirakennuksen ikkunakarmin

Lisätiedot

DOMUSCLASSICA. Ikkunat. Rakenne

DOMUSCLASSICA. Ikkunat. Rakenne TEKNISET TIEDOT Ikkunat Domus Classica valikoimaamme kuuluvat puurunkoiset ikkunat valmistetaan yli neljäkymmentä vuotta toimineessa ikkunaverstaassa vanhoja perinteitä kunnioittaen. Ikkunan rakenne on

Lisätiedot

RAKENNUSTAPASELOSTUS / ALUSTAVA 29.8.06 Kohde: Sijainti: Osoite: AS OY TURUN LUOLAVUORENPUISTO-II Turun kaupunki, Luolavuoren (032) kaupunginosa, kortteli 53, tontti 5 Rätiälänkatu 15 c, 20300 TURKU YLEISTÄ

Lisätiedot

UMPIOVI PROFIILIRAKENNE

UMPIOVI PROFIILIRAKENNE 3.2.1 S1 1. Oven runko 2. Kansilevy 3. Pohjalevy 4. Eriste 5. Sarana 6. Lukkosovite 7. Karmi 8. Eriste (ei vakiotoimituksessa) 9. Pielilista (ei vakiotoimituksessa) 10. Potkulevy (ei vakiotoimituksessa)

Lisätiedot

Parveke ja luhtikäytävä (max 2 /P2)

Parveke ja luhtikäytävä (max 2 /P2) 4.6.0.0 SOVELTAMISALA Tässä teknisessä tiedotteessa käsitellään puurakenteisen parvekkeen ja luhtikäytävän paloteknisiä määräyksiä ja ohjeita enintään -kerroksisen P-paloluokan rakennuksen näkökulmasta.

Lisätiedot

RAK. LP 90x225 ap 2075 L=6748

RAK. LP 90x225 ap 2075 L=6748 KUORMAT: LUMIKUORMA MAASSA 2,75 kn/m2 TUULIKUORMA 0,6 kn/m2 KATTORAKENTEET 0,8 kn/m2 MITALLISTETTU PUUTAVARA C24 SEINIEN RUNGOT 42x148 k600 YLÄJUOKSUT, ALAJUOKSUT JA RUNKOTOLPAT SIJAINTEINEEN PIIRUSTUKSEN

Lisätiedot

LP 115x115 yp 2075 L=2075 EI KANTAVA PILARI. Rakennustoimenpide UUDISRAKENNUS Rakennuskohteen nimi ja osoite. LP 115x115 yp 2300 L=2300

LP 115x115 yp 2075 L=2075 EI KANTAVA PILARI. Rakennustoimenpide UUDISRAKENNUS Rakennuskohteen nimi ja osoite. LP 115x115 yp 2300 L=2300 R3 R3 KUORMAT: LUMIKUORMA MAASSA 2,75 kn/m2 TUULIKUORMA 0,6 kn/m2 KATTORAKENTEET 0,8 kn/m2 MITALLISTETTU PUUTAVARA C24 LIIMAPUU GL32 SEINIEN RUNGOT 42x148 k600 YLÄJUOKSUT, ALAJUOKSUT JA RUNKOTOLPAT SIJAINTEINEEN

Lisätiedot

Parveke ja luhtikäytävä (max 2/P3)

Parveke ja luhtikäytävä (max 2/P3) 4.6.0 Parveke ja luhtikäytävä (max /P).0 SOVELTAMISALA Tässä teknisessä tiedotteessa käsitellään puurakenteisen parvekkeen ja luhtikäytävän paloteknisiä määräyksiä ja ohjeita enintään -kerroksisen P-paloluokan

Lisätiedot

LATTIA- JA KATTOPALKIT

LATTIA- JA KATTOPALKIT LATTIA- JA KATTOPALKIT LATTIA- JA KATTOPALKIT Kerto -palkit soveltuvat kantaviksi palkeiksi niin puurunkoisiin kuin kiviainesrunkoisiin rakennuksiin. Kerto-palkkeja käytetään mm. alapohja-, välipohja-,

Lisätiedot

Vallinojan koulu ja päiväkoti, ulkoseinärakenteiden kuntoselvitys LIITE 1 / 1(14) Rakennustekniikan valokuvat

Vallinojan koulu ja päiväkoti, ulkoseinärakenteiden kuntoselvitys LIITE 1 / 1(14) Rakennustekniikan valokuvat Vallinojan koulu ja päiväkoti, ulkoseinärakenteiden kuntoselvitys LIITE 1 / 1(14) Kuva 1 Pohjoispääty, jossa keittiö ja päiväkoti vasemmalla ja koulusiipi oikealla. Kuva 2 Itäsivun julkisivu, jossa oikealla

Lisätiedot

RAK. KUORMAT: LUMIKUORMA MAASSA 2,75 kn/m2 TUULIKUORMA 0,6 kn/m2 KATTORAKENTEET 0,8 kn/m2 MITALLISTETTU PUUTAVARA C24

RAK. KUORMAT: LUMIKUORMA MAASSA 2,75 kn/m2 TUULIKUORMA 0,6 kn/m2 KATTORAKENTEET 0,8 kn/m2 MITALLISTETTU PUUTAVARA C24 KUORMAT: LUMIKUORMA MAASSA 2,75 kn/m2 TUULIKUORMA 0,6 kn/m2 KATTORAKENTEET 0,8 kn/m2 MITALLISTETTU PUUTAVARA C24 SEINIEN RUNGOT 42x148 k600 YLÄJUOKSUT, ALAJUOKSUT JA RUNKOTOLPAT SIJAINTEINEEN PIIRUSTUKSEN

Lisätiedot

Sisävaiheen kirvestyöt Välioviasennus

Sisävaiheen kirvestyöt Välioviasennus Sisävaiheen kirvestyöt Välioviasennus Topparilaudat Asennetaan topparilaudat oven aukeamispuolelle oviaukon pieliin. Mikäli lattian päällyste halutaan tehdä myöhemmin yhtenäiseksi oven kohdalla, asennetaan

Lisätiedot

FENEONE NOPEAN TOIMITUKSEN OVI- JA IKKUNAMALLISTO 2013

FENEONE NOPEAN TOIMITUKSEN OVI- JA IKKUNAMALLISTO 2013 FENEONE NOPEAN TOIMITUKSEN OVI- JA IKKUNAMALLISTO 2013 FENEONE NOPEAN TOIMITUKSEN OVET FE-15 FE-21 Koko: 10 x 21 FE-26 Värit: Keskiruskea ja valkoinen FE-80 Koko: 10 x 21 FE-110 Karmi: 92 mm Värit: Keskiruskea

Lisätiedot

Betonielementtidetaljit

Betonielementtidetaljit Betonielementtidetaljit Matti Turunen, rakennusinsinööri Osastopäällikkö, Finnmap Consulting Oy matti.turunen@finnmapcons.fi Artikkelissa käsitellään asuinrakennusten kiinnitysdetaljeja, mutta samat periaatteet

Lisätiedot

RAK. KUORMAT: LUMIKUORMA MAASSA 2,75 kn/m2 TUULIKUORMA 0,6 kn/m2 KATTORAKENTEET 0,8 kn/m2 MITALLISTETTU PUUTAVARA C24

RAK. KUORMAT: LUMIKUORMA MAASSA 2,75 kn/m2 TUULIKUORMA 0,6 kn/m2 KATTORAKENTEET 0,8 kn/m2 MITALLISTETTU PUUTAVARA C24 KUORMAT: LUMIKUORMA MAASSA 2,75 kn/m2 TUULIKUORMA 0,6 kn/m2 KATTORAKENTEET 0,8 kn/m2 MITALLISTETTU PUUTAVARA C24 SEINIEN RUNGOT 42x148 k600 YLÄJUOKSUT, ALAJUOKSUT JA RUNKOTOLPAT SIJAINTEINEEN PIIRUSTUKSEN

Lisätiedot

Alavus Ikkuna- ja Ovisaneeraus TARJOUS 82233/ / 0. Tulostettu :54. Käsittelijä: Sari Riitamäki TILAAJA / LASKUTUSOSOITE

Alavus Ikkuna- ja Ovisaneeraus TARJOUS 82233/ / 0. Tulostettu :54. Käsittelijä: Sari Riitamäki TILAAJA / LASKUTUSOSOITE SIVU / 8 TILAAJA / LAUTUSOSOITE 82233 / 0 Suomen Mittaikkuna Oy () Sari Riitamäki Viitamäentie 5 A 6360 TUURI As Y 26064-3 PUHELIN 0400 865 044 EMAIL MERKKI Omakotitalon ikkunat VIITTEENNE verkkokauppa@alavusikkunat.fi

Lisätiedot

RAK. KUORMAT: LUMIKUORMA MAASSA 2,75 kn/m2 TUULIKUORMA 0,6 kn/m2 KATTORAKENTEET 0,8 kn/m2 MITALLISTETTU PUUTAVARA C24

RAK. KUORMAT: LUMIKUORMA MAASSA 2,75 kn/m2 TUULIKUORMA 0,6 kn/m2 KATTORAKENTEET 0,8 kn/m2 MITALLISTETTU PUUTAVARA C24 KUORMAT: LUMIKUORMA MAASSA 2,75 kn/m2 TUULIKUORMA 0,6 kn/m2 KATTORAKENTEET 0,8 kn/m2 MITALLISTETTU PUUTAVARA C24 SEINIEN RUNGOT 42x148 k600 YLÄJUOKSUT, ALAJUOKSUT JA RUNKOTOLPAT SIJAINTEINEEN PIIRUSTUKSEN

Lisätiedot

RT 38112. TERÄSPALO-OVET Forssan Metallityöt Oy HELOITUS JA VARUSTEET VALMISTUSOHJELMA LISÄVARUSTEET PINTAKÄSITTELYT

RT 38112. TERÄSPALO-OVET Forssan Metallityöt Oy HELOITUS JA VARUSTEET VALMISTUSOHJELMA LISÄVARUSTEET PINTAKÄSITTELYT RT CAD -kirjastot TARVIKETIETO heinäkuu 2011 voimassa 31.8.2014 asti 1 (6) RT 38112 329.4 Talo 2000 424.5 Talo 90 X32 palo-ovet SfB TERÄSPALO-OVET Forssan Metallityöt Oy Forssan Metallityöt on toiminut

Lisätiedot

E K O R E X H I R S I T A L O T

E K O R E X H I R S I T A L O T EKOREX HIRSITALOT 1. SUUNNITELMAT JA OHJEET - pääpiirustukset (pohjat, julkisivut ja leikkaus) rakennuslupaa varten - viranomaisten vaatimat u-arvo- ja lujuuslaskelmat toimitettavista puuosista - hirsikaaviot

Lisätiedot

RUNGON RAKENNESUUNNITELMAT

RUNGON RAKENNESUUNNITELMAT RUNGON RAKENNESUUNNITELMAT PUURUNGON TASOPIIRUSTUS 1:50, arkkikoko: A3 RUNKOLEIKKAUKSET SEINIEN KIPSILEVYJEN KIINNITYKSET YLÄPOHJAN VINOLAUDOITUS / LEVYTYS 1:10, arkkikoko: A4 RÄYSTÄSLEIKKAUKSET 1:10,

Lisätiedot

RETERMIA-LAITTEIDEN TUENNAT JA HUOLTOTASOT

RETERMIA-LAITTEIDEN TUENNAT JA HUOLTOTASOT JA HUOLTOTASOT Tässä ohjeessa on esitetty yleiset periaatteet, miten Retermia-laitteet asennetaan ulkoseiniin, vesikatolle ja konehuoneisiin. Retermia-laitteiden tuenta ja asennus tehdään aina rakennesuunnittelijan

Lisätiedot

2. Perustukset ja kellarit 1/3. Kuva 2: Maanvarainen perustus 2

2. Perustukset ja kellarit 1/3. Kuva 2: Maanvarainen perustus 2 Jämerä detaljit 2. Perustukset ja kellarit 1/3 Kuva 1: Maanvarainen perustus 1 Kuva 2: Maanvarainen perustus 2 2. Perustukset ja kellarit 2/3 Maanvaraisen/tuulettuvan alapohjan perustuksen anturat tarjotaan

Lisätiedot

ULKO-OVET SISÄOVET IKKUNAT. www.puumerkki.fi

ULKO-OVET SISÄOVET IKKUNAT. www.puumerkki.fi ULKO-OVET SISÄOVET IKKUNAT www.puumerkki.fi Ovi omaan kotiin Ovi on osa talon ulkonäköä ja sisustusta. Varastoistamme löydät laajan valikoiman tasokkaita ovia. Yhteistä kaikille oville on huolellinen suunnittelu,

Lisätiedot

LÄMPÖKUVAUS MITTAUSRAPORTTI 1 TYÖPAJA, LUOKKATILAN PUOLEINEN OSA

LÄMPÖKUVAUS MITTAUSRAPORTTI 1 TYÖPAJA, LUOKKATILAN PUOLEINEN OSA Kuva Tuulikaappi, ulkoovi. 3,8 23, 4,4 30 3,2 2 2 Tuulikaapin ulkoovesta johtuu viileää ulkoilmaa sisätilaan päin sekä ulkooven reunoilta tapahtuu ilmavuotoa, jotka aiheuttavat liittyvien rakenteiden ja

Lisätiedot

Työ nro: SAARIJÄRVEN KAUPUNKI VUOKRA-ASUNNOT RIIHIPELLONTIE 5, 7 JA 8

Työ nro: SAARIJÄRVEN KAUPUNKI VUOKRA-ASUNNOT RIIHIPELLONTIE 5, 7 JA 8 Työ nro: 170478 SAARIJÄRVEN KAUPUNKI VUOKRA-ASUNNOT RIIHIPELLONTIE 5, 7 JA 8 KORJAUSTYÖSELOSTUS ULKO- JA TERASSIOVIEN UUSIMINEN 23.3.2017 1 1. KOHTEEN YLEISTIEDOT... 2 1.1. Työkohde ja osapuolet... 2 1.2.

Lisätiedot

TARJOUSPYYNTÖ. Asiakas: Osoite: Puhelinnumero: Rakentamiskunta: Rakennuksen käyttötarkoitus: Edustaja:

TARJOUSPYYNTÖ. Asiakas: Osoite: Puhelinnumero: Rakentamiskunta: Rakennuksen käyttötarkoitus: Edustaja: 1 TARJOUSPYYNTÖ Asiakas: Osoite: Puhelinnumero: Rakentamiskunta: Rakennuksen käyttötarkoitus: Edustaja: kohteesta on luonnostelusopimus, joka LIITTEENÄ kohteesta ei ole tehty luonnostelusopimusta Todennäköinen

Lisätiedot

HUONEISTOKORTIT AS OY TURUN RIMA VIRUSMÄENTIE 69, TURKU

HUONEISTOKORTIT AS OY TURUN RIMA VIRUSMÄENTIE 69, TURKU HUONEISTOKORTIT ASUNTO OY RIMA Virusmäentie 69, 203003H Turku + KT 3H + KT 67m² 67M 2 240 000 96 000 YYK liukuovet H JK+A käsijohde käsijohde ASUNTO 1, 4 TAI 7 N:160mm, E:250mm ASUNTO OY RIMA Virusmäentie

Lisätiedot

IKKUNA- JA OVIMUUTOKSET

IKKUNA- JA OVIMUUTOKSET RAKENNUSVALVONTAVIRASTO IKKUNA- JA OVIMUUTOKSET RAKENTAMISTAPAOHJE Heinäkuu 2000 Korvaa ohjeen 2/95 25.4.1995 Nämä rakentamistapaohjeet on hyväksytty rakennuslautakunnassa 25.4.1995. Hyväksyntä perustuu

Lisätiedot

Ullakon eristäminen Rakennuseristeet

Ullakon eristäminen Rakennuseristeet Ullakon eristäminen Rakennuseristeet Huhtikuu 0 korvaa Joulukuu 00 Sisällys Edullisesti lisätilaa kylmästä ullakosta... Edullisesti lisätilaa kylmästä ullakosta Näin eristät ullakon seinät... Näin eristät

Lisätiedot

Modernit ikkunat ja ovet

Modernit ikkunat ja ovet Modernit ikkunat ja ovet Kippi- ja liukuikkunat Ranskalaiset ikkunat Kiinteät ikkunat ja lasiseinät Liuku- ja pariovet Ulko- ja parvekeovet 1 Uudenlaista tila-ajattelua Edistyksellinen Iccuna muuttaa suomalaisten

Lisätiedot

:: Suunnittelu- ja asennusohje. :: Suunnittelu- ja asennusohje

:: Suunnittelu- ja asennusohje. :: Suunnittelu- ja asennusohje :: Suunnittelu- ja asennusohje 1 2 :: Suunnittelu- ja asennusohje Muunto-järjestelmällä voit toteuttaa mitä erilaisimpia säilytysratkaisuja kodin eri tiloihin. Muunto perustuu seinäpanelointiin ja monipuoliseen

Lisätiedot

TURVA- JA SUOJALASIT SUOMEN TASOLASIYHDISTYS RY. www.tasolasiyhdistys.fi. Copyright SUOMEN TASOLASIYHDISTYS RY

TURVA- JA SUOJALASIT SUOMEN TASOLASIYHDISTYS RY. www.tasolasiyhdistys.fi. Copyright SUOMEN TASOLASIYHDISTYS RY TURVA- JA SUOJALASIT 2015 Copyright www.tasolasiyhdistys.fi Sisällysluettelo Alkusanat 3 Ympäristöministeriön asetus 4 RakMK osa F2, Lasirakenteet 5 1. Turva- ja suojalaseille julkaistuja standardeja 6

Lisätiedot

Vantaan kaupungintalo Vantaa

Vantaan kaupungintalo Vantaa Vantaan kaupungintalo Vantaa IKKUNOIDEN KUNNON YLEISSELVITYS 17.6.2011 Korjausrakentaminen ja 1 (9) 1 KOHDE JA LÄHTÖTIEDOT 1.1 Yleistiedot Työn tilaaja Kohde Vantaan kaupunki Tilakeskus, Hankepalvelut/

Lisätiedot

TARJOUS Numero: #27514 Tulostettu: 27.07.2015

TARJOUS Numero: #27514 Tulostettu: 27.07.2015 TARJOUS Numero: #27514 Tulostettu: 27.07.2015 Asiakas Malli Tarjous Voimassa kaksi viikkoa. 123 0504643000 jani.hirvonen@widor.fi Toimitus Malli Tarjous Voimassa kaksi viikkoa. 123 0504643000 jani.hirvonen@widor.fi

Lisätiedot

SAPA LASIRAKENNE 3086/3086 SX. Korkeaeristetty

SAPA LASIRAKENNE 3086/3086 SX. Korkeaeristetty SAPA LASIRAKENNE 3086/3086 SX Korkeaeristetty Sapa Lasirakenne 3086/3086 SX Lasirakenne 3086 ja 3086 SX koostuu 86 mm syvistä alumiiniprofiileista. Profiileissa on peruseristeenä 42 mm lasikuituvahvisteiset

Lisätiedot

RT 38279 Tuotetieto 1 TUOTETIETO syyskuu 2012 voimassa 31.10.2014 asti 1 (4)

RT 38279 Tuotetieto 1 TUOTETIETO syyskuu 2012 voimassa 31.10.2014 asti 1 (4) RT 38279 Tuotetieto 1 TUOTETIETO syyskuu 2012 voimassa 31.10.2014 asti 1 (4) RT 38279 311 Talo 2000 411 Talo 90 X31 puuikkunat SfB F32.1 Hoito- ja huoltokoodi PROFIN SYDÄNPUU IKKUNAT JA OVET OY SYDÄNPUU

Lisätiedot

RAK. KUORMAT: LUMIKUORMA MAASSA 2,75 kn/m2 TUULIKUORMA 0,6 kn/m2 KATTORAKENTEET 0,8 kn/m2

RAK. KUORMAT: LUMIKUORMA MAASSA 2,75 kn/m2 TUULIKUORMA 0,6 kn/m2 KATTORAKENTEET 0,8 kn/m2 KUORMAT: LUMIKUORMA MAASSA 2,75 kn/m2 TUULIKUORMA 0,6 kn/m2 KATTORAKENTEET 0,8 kn/m2 MITALLISTETTU PUUTAVARA C24 SEINIEN RUNGOT 42x148 k600 YLÄJUOKSUT, ALAJUOKSUT JA RUNKOTOLPAT SIJAINTEINEEN PIIRUSTUKSEN

Lisätiedot

Ominaisuuksia 0.1. Oviprofiilit 1.1 Lasituslistat 1.3 Vedin/ työnnin profiilit 1.4

Ominaisuuksia 0.1. Oviprofiilit 1.1 Lasituslistat 1.3 Vedin/ työnnin profiilit 1.4 SISÄLLYSLUETTELO YLEISTÄ 0 Ominaisuuksia 0.1 PROFIILIT 1 Oviprofiilit 1.1 Lasituslistat 1.3 Vedin/ työnnin profiilit 1.4 TARVIKKEET 2 Tiivisteet 2.1 Jiiriliitoskappaleet 2.2 T-liitoskappaleet 2.3 Sarana

Lisätiedot

SUUNNITTELUOHJE LIBERTA JULKISIVUKASETIT

SUUNNITTELUOHJE LIBERTA JULKISIVUKASETIT www.ruukki.com SUUNNITTELUOHJE LIBERTA JULKISIVUKASETIT JULKISIVUVERHOUKSET Perusteet Ennen kasettien tilaamista on laadittava projektikohtaiset suunnitelmat, joissa otetaan huomioon taustarakenteet, kasettien

Lisätiedot

Pinta-ala: 14,70 m 2. Seinävahvuus: paneeli 16 mm + runko 70 mm

Pinta-ala: 14,70 m 2. Seinävahvuus: paneeli 16 mm + runko 70 mm Tuote tilattava myymälään ennakkoon. Pinta-ala: 14,70 m 2 4492 x 3272 mm Seinävahvuus: paneeli 16 mm + runko 70 mm Ovityyppi: C11 *) Ikkunatyyppi: 3 x R3, kiinteä *) Ikkunatyyppi: 3 x B2, avattava *) Harjakorkeus:

Lisätiedot

T-110.460 Henkilöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04

T-110.460 Henkilöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04 T-110.460 Henkilöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04 Harri Koskenranta Fyysinen turvallisuus 4.2.2004: Kuorisuojaus Arvot Suojaustoimenpiteet Uhkat Tunnistetaan Luokitellaan Mitoitetaan Otetaan

Lisätiedot

RAKENNUSVALVONTA OULU

RAKENNUSVALVONTA OULU Pientalon laatu: PALOKORTTI, versio 12.02.2008 1 (8) Kortissa on Oulun rakennusvalvonnan ja alueen pientalotehtaiden (Kastelli, Jukka-talo, Finndomo ja Designtalo) sekä Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen

Lisätiedot

LAUSUNTO ENINTÄÄN KAHDEKSANKERROKSISEN P1- LUOKAN RAKENNUKSEN BETONIULKOSEINÄN LÄMMÖNERISTEENÄ KÄYTETTÄVÄN POLYURETAANIN PALOTEKNISESTÄ TOIMINNASTA

LAUSUNTO ENINTÄÄN KAHDEKSANKERROKSISEN P1- LUOKAN RAKENNUKSEN BETONIULKOSEINÄN LÄMMÖNERISTEENÄ KÄYTETTÄVÄN POLYURETAANIN PALOTEKNISESTÄ TOIMINNASTA TAMPEREEN TEKNILLINEN YLIOPISTO PALOLABORATORIO LAUSUNTO NRO PALO/1638/2008 LAUSUNTO ENINTÄÄN KAHDEKSANKERROKSISEN P1- LUOKAN RAKENNUKSEN BETONIULKOSEINÄN LÄMMÖNERISTEENÄ KÄYTETTÄVÄN POLYURETAANIN PALOTEKNISESTÄ

Lisätiedot

wedi wedi 1 Lataa kuva PDF- ja DWG-muodoissa: www.heikkiharu.fi 29 Sisältö MÄRKÄTILAN VÄLIPOHJAN JA ULKOSEINÄN LIITTYMÄ; LATTIAKALLISTUS VALUMASSALLA

wedi wedi 1 Lataa kuva PDF- ja DWG-muodoissa: www.heikkiharu.fi 29 Sisältö MÄRKÄTILAN VÄLIPOHJAN JA ULKOSEINÄN LIITTYMÄ; LATTIAKALLISTUS VALUMASSALLA akennedetaljikuvat Heikki Haru Oy tarjoaa -rakennedetaljikuvia helpottaakseen mm. suunnittelijan työtä. Kuvat ovat DWG-muodossa, jolloin suunnittelija voi helposti ladata ne käyttöönsä suoraan esim. AutoCad-ohjelmaan.

Lisätiedot

WWW.LAMOX.FI INFO@LAMOX.FI

WWW.LAMOX.FI INFO@LAMOX.FI 1 Perinteinen valesokkelirakenne Termotuote korjattu rakenne Asennus 2 Ennen työn aloittamista on aina tarkistettava päivitetyt viimeisimmät suunnitteluohjeet valmistajan kotisivuilta. Eristämisessä on

Lisätiedot

IKKUNAT JA OVET PIHLA OIVA. Hyvä perusratkaisu rakentajalle

IKKUNAT JA OVET PIHLA OIVA. Hyvä perusratkaisu rakentajalle IKKUNAT JA OVET PIHLA Hyvä perusratkaisu rakentajalle PIHLA -TUOTTEET U-ARVO 1,0 Oiva tuoteperhe tarjoaa hinta-laatu-suhteeltaan oivallisen ratkaisun uuden rakentamiseen ja vanhan korjaamisen. Oiva-perheen

Lisätiedot

Ulkoverhoukset - teknisiä ohjeita

Ulkoverhoukset - teknisiä ohjeita Ulkoverhoukset - teknisiä ohjeita Sisältö Ulkoverhoukset - teknisiä ohjeita... 1 Yleistä... 2 Pystyverhoukset... 3 Vaakaverhoukset... 5 Verhouksen alareuna ja sokkeli... 6 Verhouksen yläreuna ja räystäs...

Lisätiedot

Ikkunapainikkeet ja -kilvet

Ikkunapainikkeet ja -kilvet Ikkunapainikkeet ja -kilvet LINE /062, /152 Pintakäsittelyt: kromattu Zn/CR, valkoinen Zn/JVA. 97 Käytetään tuuletusikkunoissa ja -luukuissa. IP-pakkaus sisältää kiinnitysruuvit. 28 5 (5,5 062) 39 15,5

Lisätiedot

SUOMEN KUITULEVY OY Heinola/Pihlava TUULENSUOJALEVYT. -tyyppihyväksyntä n:o 121/6221/2000. Laskenta- ja kiinnitysohjeet. Runkoleijona.

SUOMEN KUITULEVY OY Heinola/Pihlava TUULENSUOJALEVYT. -tyyppihyväksyntä n:o 121/6221/2000. Laskenta- ja kiinnitysohjeet. Runkoleijona. SUOMEN KUITULEVY OY Heinola/Pihlava TUULENSUOJLEVYT -tyyppihyväksyntä n:o 121/6221/2000 Laskenta- ja kiinnitysohjeet Runkoleijona Tuulileijona Vihreä tuulensuoja Rakennuksen jäykistäminen huokoisella kuitulevyllä

Lisätiedot

JOKELA - VÄLIPOHJAN KANTAVUUDEN MÄÄRITYS KORJAUS RAPORTTI VÄLIAIKAISTUENNOISTA Torikatu Joensuu

JOKELA - VÄLIPOHJAN KANTAVUUDEN MÄÄRITYS KORJAUS RAPORTTI VÄLIAIKAISTUENNOISTA Torikatu Joensuu JOENSUUN JUVA OY JOKELA - VÄLIPOHJAN KANTAVUUDEN MÄÄRITYS KORJAUS RAPORTTI VÄLIAIKAISTUENNOISTA Torikatu 26 80100 Joensuu 04.07.2011 JOENSUUN JUVA OY Penttilänkatu 1 F 80220 Joensuu Puh. 013 137980 Fax.

Lisätiedot

Sisään avautuvat yksipuitteinen puuikkuna tai kaksipuitteiset puualumiini- ja puuikkunat

Sisään avautuvat yksipuitteinen puuikkuna tai kaksipuitteiset puualumiini- ja puuikkunat 1 (7) Myönnetty: Voimassa: 23.11.2010 22.11.2015 VTT Expert Services Oy on rakennustuotteiden hyväksynnästä annetun lain (230/2003) 9 nojalla ja ottaen huomioon lain 4 luvun säännökset sekä rakennustuotteiden

Lisätiedot

Työ nro: SAARIJÄRVEN KAUPUNKI VUOKRA-ASUNNOT HONKAPOLKU 2

Työ nro: SAARIJÄRVEN KAUPUNKI VUOKRA-ASUNNOT HONKAPOLKU 2 Työ nro: 170478 SAARIJÄRVEN KAUPUNKI VUOKRA-ASUNNOT HONKAPOLKU 2 KORJAUSTYÖSELOSTUS 24.2.2017 1 1. KOHTEEN YLEISTIEDOT... 2 1.1. Työkohde ja osapuolet... 2 1.2. Kohteen yleiskuvaus... 2 1.3. Kohteessa

Lisätiedot

Puurakentamisen RoadShow 2012

Puurakentamisen RoadShow 2012 Puurakentamisen RoadShow 2012 Puujulkisivujen pitkäaikaiskestävyys ja paloturvallisuus Tero Lahtela PINTALUOKAT Suuntaa-antavia esimerkkejä seinä- ja kattomateriaalien paloluokituksesta A1 A2 B C D E F

Lisätiedot

IKKUNAN RAKENNE. Ikkunamalli F (innovatiivinen lasielementti) Ikkunamalli C (kattokupu)

IKKUNAN RAKENNE. Ikkunamalli F (innovatiivinen lasielementti) Ikkunamalli C (kattokupu) kutsu valo sisään TASAKATTOIKKUNAT Luonnollisen valaistuksen edut rakennuksissa ovat kiistattomat, mutta rakennusten keskellä sijaitseviin huonetiloihin ei ole mahdollista asentaa ikkunoita ulkoseinään.

Lisätiedot

Ovityypeihin E60 E90 E240 EW60 EI 2 60 EI 2 120

Ovityypeihin E60 E90 E240 EW60 EI 2 60 EI 2 120 Voimassa alkaen: 04.05.2017 Sivu: 1 SMU-TYYPIN METALLIOVIEN JA SMU-LUUKUN YLEINEN ASENNUSOHJE 1 OVIEN KÄYTTÖ SMU-tyypin ovia voi käyttää alla esitetyn taulukon mukaisen tai matalamman palotorjuntaluokituksen

Lisätiedot

Paritalo Kontiolahti. Vierevänniementie 12

Paritalo Kontiolahti. Vierevänniementie 12 Paritalo Kontiolahti Vierevänniementie 12 91,5m 2 TERASSI S 4h + K + KHH + S + var Tämä paritalo on rakenteilla Höytiäisen upeisiin rantamaisemiin aivan palveluiden äärelle. K PSH Tule tutustumaan paritaloon,

Lisätiedot

Ala-aulan välioven kohdalla olevan pilarin ja ulkoseinän liitos.

Ala-aulan välioven kohdalla olevan pilarin ja ulkoseinän liitos. LÄMPÖKUVAUS MITTAUSRAPORTTI 1 RUOKASALI Kuva 1 Ala-aulan välioven kohdalla olevan pilarin ja ulkoseinän liitos. -3,8 19,4 Referenssipiste R 15,7 84 - Mittausalue 2 min 13 72 3 Mittausalue 3 min 13,1 73

Lisätiedot

DOMLUX ALUMIINITUOTTEET NOSTOLIUKUOVI 77 HS

DOMLUX ALUMIINITUOTTEET NOSTOLIUKUOVI 77 HS NOSTOLIUKUOVI 77 HS NOSTOLIUKUOVI 77 HS Domlux Nostoliukuovi 77HS on täydellinen ratkaisu, kun haluat kotiisi yhtenäisen kokonaisuuden sisätilojen ja terassin, parvekkeen tai puutarhan välille. Kestävillä

Lisätiedot

1.1.2T S1 00.1 UMPIPALO-OVI TIIVISTEELLINEN J-KARMI

1.1.2T S1 00.1 UMPIPALO-OVI TIIVISTEELLINEN J-KARMI 1.1.2T S1 1. Kansilevy 2. Pohjalevy 3. Paloluokiteltu eriste 4. Paloluokiteltu eriste (ei vakiotoimituksessa) 5. Sarana 6. Suljinvahvike 7. Lukkosovite 8. Karmi UMPIPALO-PARIOVI 1.1.2T S2 1. Kansilevy

Lisätiedot

Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012

Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012 Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012 Vihertien leikkipuistorakennus Vihertie / Uomakuja 12 01620 VANTAA 1. YLEISTÄ Kohteen yleistiedot Vihertien

Lisätiedot

KOSTEUDENHALLINTA ENERGIATEHOKKAASSA RAKENTAMISESSA

KOSTEUDENHALLINTA ENERGIATEHOKKAASSA RAKENTAMISESSA KOSTEUDENHALLINTA ENERGIATEHOKKAASSA RAKENTAMISESSA 28.3.2009 TkT Juha Vinha Energiatehokas koti tiivis ja terveellinen?, 28.3.2009 Helsingin Messukeskus PERUSASIAT KUNTOON KUTEN ENNENKIN Energiatehokas

Lisätiedot

versio 03 FORSTER UNICO ULKOTUOTTEIDEN ASENNUSOHJE

versio 03 FORSTER UNICO ULKOTUOTTEIDEN ASENNUSOHJE FORSTER UNICO ULKOTUOTTEIDEN SISÄLTÖ 1 TUOTELAJIT... 2 2 ASENNUS... 2 Kiinnikkeet... 2 Oven asennustöiden järjestys... 3 Seinän asennustöiden järjestys... 4 Lasitus... 5 1 TUOTELAJIT Tämä asennusohje käsittää

Lisätiedot

ULKO-OVET SISÄOVET IKKUNAT. www.puumerkki.fi

ULKO-OVET SISÄOVET IKKUNAT. www.puumerkki.fi ULKO-OVET SISÄOVET IKKUNAT www.puumerkki.fi Ovi omaan kotiin Ovi on osa talon ulkonäköä ja sisustusta. Varastoistamme löydät laajan valikoiman tasokkaita kotimaisia ovia. Yhteistä kaikille oville on huolellinen

Lisätiedot

TEKNISET TIEDOT ALFAMODUL NORDIC. Valmistaja: EDI Mobile Systems

TEKNISET TIEDOT ALFAMODUL NORDIC. Valmistaja: EDI Mobile Systems TEKNISET TIEDOT ALFAMODUL NORDIC Valmistaja: EDI Mobile Systems 1.11.2011 1 Sisällys Sisällys... 2 1. Keskeiset tiedot... 3 Käyttöominaisuudet... 3 2. Mitat ja painot... 3 3. Suunnitteluvaatimukset...

Lisätiedot

Tikli-Nauhaikkunan asennusohje

Tikli-Nauhaikkunan asennusohje Tikli Group Oy Yhdystie 40, 62800 Vimpeli YLEISTÄ Tämä Nauhaikkuna on tarkoitettu Panel-elementtirakentamiseen, ja asennus tapahtuu seinäasennuksen kanssa samanaikaisesti. TARVIKKEET Sisältyvät toimitukseen

Lisätiedot

ovet ulko-ovet terassi- ja parvekeovet levikkeet Arjen luksusta.

ovet ulko-ovet terassi- ja parvekeovet levikkeet Arjen luksusta. ovet ulko-ovet terassi- ja parvekeovet levikkeet Arjen luksusta. Arjen luksusta Lammin Ovet tarjoavat monipuolisen valikoiman juuri Sinun kotiasi varten. Lammin ovien rakenne on suunniteltu ja teknisesti

Lisätiedot

ovet ulko-ovet terassi- ja parvekeovet levikkeet Arjen luksusta.

ovet ulko-ovet terassi- ja parvekeovet levikkeet Arjen luksusta. ovet ulko-ovet terassi- ja parvekeovet levikkeet Arjen luksusta. Arjen luksusta Lammin Ovet tarjoavat monipuolisen valikoiman juuri Sinun kotiasi varten. Lammin ovien rakenne on suunniteltu ja teknisesti

Lisätiedot

Harri Koskenranta

Harri Koskenranta T-110.460 FYYSINEN TURVALLISUUS - Kuorisuojaus Harri Koskenranta 3.2. 2005 SUOJAUKSET UHKAT VAHINGOT 3.2. 2005 T-110.460 Koskenranta 2 RAKENTEELLINEN SUOJAUS Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää vahingontorjuntaa,

Lisätiedot

TIKLI-OVET JA IKKUNAT ASENNUS JA HUOLTO

TIKLI-OVET JA IKKUNAT ASENNUS JA HUOLTO TIKLI-OVET JA IKKUNAT ASENNUS JA HUOLTO TOIMITUKSEN VASTAANOTTO Tarkista ovien laatu ja määrä heti saatuasi tuotteet. Toimitukseen liittyvät huomautukset on tehtävä 8 päivän kuluessa tuotteen myyjälle.

Lisätiedot

Kuormitukset: Puuseinärungot ja järjestelmät:

Kuormitukset: Puuseinärungot ja järjestelmät: PIENTALON PUURUNKO JA JÄYKISTYS https://www.virtuaaliamk.fi/bin/get/eid/51ipycjcf/runko- _ja_vesikattokaavio-oppimisaihio.pdf Ks Esim opintojaksot: Rakennetekniikka, Puurakenteet Luentoaineisto: - Materiaalia

Lisätiedot

II Taloyhtiön vastuunjakotaulukko. Seinien sisäpinnat. Lattianpäällysteet. Sisäpinnat. Pilari. Alapohjarakenne Lämmöneriste

II Taloyhtiön vastuunjakotaulukko. Seinien sisäpinnat. Lattianpäällysteet. Sisäpinnat. Pilari. Alapohjarakenne Lämmöneriste II Taloyhtiön vastuunjakotaulukko RAKENTEET Ulkoseinärakenne Sisäpinnat Seinien sisäpinnat Lattianpäällysteet Pilari Sisäpinnat Vesikate Aluskate, alusrakenne Kantava rakenne, kattotuolit Lämmöneriste

Lisätiedot

2.2 VALMISOSASUUNNITELUN LÄHTÖTIEDOT (TOIMISTO- JA LIIKERAKENNUKSET)

2.2 VALMISOSASUUNNITELUN LÄHTÖTIEDOT (TOIMISTO- JA LIIKERAKENNUKSET) 2.2 VALMISOSASUUNNITELUN LÄHTÖTIEDOT (TOIMISTO- JA LIIKERAKENNUKSET) Kohde Valmisosasuunnittelun lähtötiedot arkkitehdilta Tarve 1.1 Mitoitetut työpiirustukset - Rakennuksen päämitat - Tasojen +korkeudet

Lisätiedot

Rakennusten pinta-alojen ja tilavuuksien laskeminen:

Rakennusten pinta-alojen ja tilavuuksien laskeminen: Rakennusten pinta-alojen ja tilavuuksien laskeminen: RT-ohjekortti RT 12-10277 Rakennuksen pinta-alat (1985) Kerrosalan laskeminen, Ympäristöopas 72 (2000) RAKENNUSALA: Rakennusala on se alue tontilla,

Lisätiedot

LASIOVI, LÄMPÖKATKOPROFIILI Malli 1.1

LASIOVI, LÄMPÖKATKOPROFIILI Malli 1.1 Malli 1.1 3.1.2 S1 1. Oven runko 8. Eriste 2. Lasi 9. Eriste (ei vakiotoimituksessa) 3. Lasilista 10. Sarana 4. Tiiviste 11. Lukkosovite 5. Tiivistysmassa 12. Karmi 6. Pintalevy 13. Pielilista ( ei vakiotoimituksessa)

Lisätiedot

VANTAAN KESKUSVARIKKO VALOKUVAT 1 (5)

VANTAAN KESKUSVARIKKO VALOKUVAT 1 (5) 1 (5) Kuva 1. Toimistosiiven itäpää ja korkeamman korjaamosiiven pohjoispääty. Kuva 4. Vesi vuotaa kuvassa keskellä näkyvän kellon päälle. Vuoto on peräisin ylemmältä katolta, ei ylösnostosta. Kuva 2.

Lisätiedot

Piirustus nro Piirustuksen sisältö Päiväys Muutospäivä

Piirustus nro Piirustuksen sisältö Päiväys Muutospäivä Piirustuksen sisältö SPA30-FIRE-E-FI Elementin alapää, pysty-tai vaaka-asennus 72202 SPA3-FIRE-E-FI Pystysauma, vaaka-asennus 72202 605206 SPA3-FIRE-2E-FI Pystysauma, vaaka-asennus 72202 605206 SPA3-FIRE-3E-FI

Lisätiedot

PIRKKALAN KUNTA Asemakaavaote 30.5.2012 Naistenmatka Tuohikorpi AS OY PIRKKALAN TUOHIKORPI Tuohivirsu 6 33960 Pirkkala HUONEISTOSELOSTUS Päivitetty 19.8.2013 OLOHUONE Katto koristeruiskutasoite Seinät

Lisätiedot

1.2.2 S1 00.1. LASIPALO-OVI EI 60 JA EI 30 Malli 1.1

1.2.2 S1 00.1. LASIPALO-OVI EI 60 JA EI 30 Malli 1.1 Malli 1.1 1.2.2 S1 7. Tukilevy Malli 1.2 1.2.2 S2 7. Tukilevy 14.Pikasalpa Malli 2.1 1.2.2 S3 7. Tukilevy Malli 2.2 1.2.2 S4 7. Tukilevy 14.Pikasalpa 1.2.2 S5 MITOITUSTAULUKOT MODUULIMITTAISILLE OVILLE

Lisätiedot

Ikkunan U-arvon määrittäminen

Ikkunan U-arvon määrittäminen TESTAUSSELOSTE Nro VTT-S- 10586-10 29.10.2010 Ikkunan U-arvon määrittäminen Kolmilasinen sisään-sisään aukeava alumiiniverhottu puuikkuna MSE Alu 1 (karmisyvyys 160 mm) Tilaaja: Hämeenkyrön Ikkunatehdas

Lisätiedot

RAKENNUSTEKNINEN KUNTOARVIO TUOTANTOHALLI JA HUOLTORAKENNUS JUUAN REHU OY LUIKONLAHDENTIE 506 A JA B 83900 JUUKA

RAKENNUSTEKNINEN KUNTOARVIO TUOTANTOHALLI JA HUOLTORAKENNUS JUUAN REHU OY LUIKONLAHDENTIE 506 A JA B 83900 JUUKA RAKENNUSTEKNINEN KUNTOARVIO TUOTANTOHALLI JA HUOLTORAKENNUS JUUAN REHU OY LUIKONLAHDENTIE 506 A JA B 83900 JUUKA 25.03.2013 Rakennus A Rakennus B Sisällys Esipuhe... 1 Yleistä kiinteistöstä... 2 Asiakirjat...

Lisätiedot