1. Elinkeinorakenteen uudistaminen tukemalla osaamispohjaisten työpaikkojen syntymistä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1. Elinkeinorakenteen uudistaminen tukemalla osaamispohjaisten työpaikkojen syntymistä"

Transkriptio

1 1. Elinkeinorakenteen uudistaminen tukemalla osaamispohjaisten työpaikkojen syntymistä (Versio 5) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Salo, Jussi :29. Hyväksytty: Huovila, Krista 10:05. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 1. Elinkeinorakenteen uudistaminen tukemalla osaamispohjaisten työpaikkojen syntymistä 1.1. Tuetaan Lappeenrannan kärkialoja: energia- ja ympäristötekniikka, terveys- ja hyvinvointipalvelut, luovat alat sekä ICT osaaminen. Kaupunki tukee omalla toiminnallaan (kaavoitus, infra) yritysten kehittymistä Toteutetaan kärkialoihin keskittyvää sijoittautumismarkkinointi a. Terveysalan osalta keskitytään venäläisiin yrityksiin yhdessä kansallisen toimjan, Team Finland-verkoston kanssa. Vastuu Kriittiset tekijät / Arviointikriteerit Ympäristölautakunta Kasvatus- ja opetuslautakunta Energia Kulttuurilautakunta Wirma Eksote Konsernihallinto Wirma Konsernihallinto Alueelle on syntynyt toimivat ja kasvavat verkostot (klusterit), jotka hyödyntävät kansainvälisiä markkinoita. Sijoittautumismarkkinointi on hyvin keskittynyttä ja tuloksellista. Kaikilla avaintoimijoilla, Wirma, kaupunki, LUT, Saimia, Technopolis, on yhteinen perusmarkkinointimateriaali sijoittautumismarkkinointiin. Resurssit pitkäjänteiselle työlle on varmistettu. Vuoden 2016 lopussa sijoittautuneita yrityksiä on 25 kpl Menetelmät, ohjeet / Toimenpiteet Varauduttu INKAohjelman rahoitukseen ja osallistuttu valmisteluun Otetaan tarpeet huomioon kaavoituksessa Terveysmatkailun kehittämisen yhteistyötaho vetäytynyt Tiurunniemen hankkeesta. Syntyvä ja jäljitettävä tieto / Tuotos INKA-tekes hanke käynnistetty LIFE IP hakemukset jätetty liittyen jätevesi- ja jätteestä energiaa ja tuotteita kokonaisuuksiin. Perustettu Green Lappeenranta-Imatra yhteistyöryhmä Eksote valmistelee oman palvelukapasiteettinsa myyntiä. Wirma on käynnistänyt yhteistyön SVKK:n kanssa. Uusi edelläkävijä toimintamalli Venäjä investin toiminnassa on otettu käyttöön määrällisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

2 1. Elinkeinorakenteen uudistaminen tukemalla osaamispohjaisten työpaikkojen syntymistä (Versio 5) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Salo, Jussi :29. Hyväksytty: Huovila, Krista 10:05. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 1.3. Käynnistetään aktivointi- ja hautomotoiminta uudella toimintamallilla 2014 alusta. Kohderyhmänä ovat erityisesti osaamispohjaiset aloittavat yritykset ja olemassa olevat yritykset toimialasta riippumatta. Wirma Konsernihallinto Vuosina syntyy 25 uutta osaamispohjaista yritystä sekä 15 jo olemassa olevaa yritystä aloittaa uuden liiketoimintakokonaisuuden Vuoden 2016 lopussa yli 100 työntekijää Hankerahoituksen ja henkilöresurssien varmistaminen. Osallistuttu yliopiston liiketoimintalähtöisten hankkeiden rahoitukseen. Edunvalvonta keskittyy osaamispohjaisten työpaikkojen syntymiseen. Start-Up Mill palveluiden tuotteistaminen, palvelutuotannon käynnistäminen ja markkinointi. Ensimmäiset koulutukset aikataulutettu ja willi idea liikeideakilpailukonsepti valmis. Elinkeinorakenteen uudistaminen vaikutukset näkyvät pitkällä aikavälillä. Työpaikkakasvua mm. Liikennevirastossa ja UPM:n biodiesel-laitoksessa Otetaan käyttöön uudistettu, sähköisiä palveluita korostava yrityspalvelukonsepti yhteistyössä ELYkeskuksen, TE-toimiston ja yritysten kanssa. Wirma Asiakkailla on helppokäyttöiset interaktiiviset sähköiset palvelut. Henkilökohtainen palvelu kohdistetaan kansainvälistymis- ja kasvupotentiaalia omaaviin osaamispohjaisiin asiakkuuksiin. Asiakkailla on helppokäyttöiset interaktiiviset sähköiset palvelut. Henkilökohtainen palvelu kohdistetaan kansainvälistymis- ja kasvupotentiaalia omaaviin osaamispohjaisiin asiakkuuksiin. Nettisivujen kautta tarjottavia palveluita kehitetty. ewirma -palveluun on koottu keskeisimmät työkalut. Yritys-Suomi konseptin kehittämistyöhön osallistuminen. Sähköisten palveluiden osuus% Nettisivujen kautta tulevat yhteydenotot ovat vakiintuneet osaksi palvelumallia. Palvelukehitysyhteistyö Etelä-Karjalan yrittäjät ry:n kanssa käynnissä.

3 1. Elinkeinorakenteen uudistaminen tukemalla osaamispohjaisten työpaikkojen syntymistä (Versio 5) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Salo, Jussi :29. Hyväksytty: Huovila, Krista 10:05. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 1.5. Luodaan kokeiluympäristöjä yhteistyössä LUTin/Saimian/Sampon ja yritysten kanssa puhtaan ympäristönja kestävän hyvinvoinnin kokonaisuuksiin. Ympäristölautakunta Energia Wirma Konsernihallinto Eksote Kokeiluympäristökokonaisuu det: Jätteetön maailma, veden puhdistus, hajautettu energian tuotanto ja jakelu, kuntoutus- ja vaativan sairaanhoidon palveluiden vientitoiminta, innovatiiviset terveys- ja hyvinvointipalvelut Kokeiluympäristöjen synnyttämät työpaikat Valmisteltu kokeiluympäristö -hankkeita yhdessä Green Lappeenranta ryhmän kanssa liittyen erityisesti jäteliete- ja kiinteä jäte ratkaisuihin. Cambus (hybridibussi) - hanke on konkreettinen esimerkki LUT:n, Saimaan AMK:n ja Sampon yhteistyöstä. Otetaan tarpeet huomioon kaavoituksessa Kivisalmen pumppaamo käynnistyy syksyllä INKAan liittyen tekes valmisteluhanke käynnissä. Green Lappeenranta - Imatra -ohjausryhmä on perustettu. Hybridibussi otetaan valmistuessaan käyttöön paikallisliikenteessä.

4 1.1. Tuetaan Lappeenrannan kärkialoja: energia- ja ympäristötekniikka, terveys- ja hyvinvointipalvelut, luovat alat sekä ICT osaaminen. Kaupunki tukee omalla toiminnallaan (kaavoitus, infra) yritysten kehittymistä. (Versio 6) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :00. Hyväksytty: Huovila, Krista :12. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 1.1. Tuetaan Lappeenrannan kärkialoja: energia- ja ympäristötekniikka, terveys- ja hyvinvointipalvelut, luovat alat sekä ICT osaaminen. Kaupunki tukee omalla toiminnallaan (kaavoitus, infra) yritysten kehittymistä Varmistetaan INKA - ohjelman käynnistyminen (2014) Wirma aktivoi toimijoita eri ohjelmien (esim. INKA) ja omatoimisen toiminnan puitteissa. Verkostoidutaan kiinteämmin INKA - verkostoon sekä hyödynnetään jäsenyyttämme EBN:n verkostossa paremmin. Huomioidaan venäläiset verkostopartnerit. (2014) Vastuu Kriittiset tekijät / Arviointikriteerit Konsernihallinto (MH) INKA-ohjelma käynnistyminen alueella Wirma Alueelle on syntynyt toimivat ja kasvavat verkostot, jotka hyödyntävät kansainvälisiä markkinoita. Menetelmät, ohjeet / Toimenpiteet Varauduttu INKAohjelman rahoitukseen ja osallistuttu valmisteluun Rahoituksen ja henkilöresurssien varmistaminen. Kokeiluympäristöjen valmistelu alueen yritysten, oppilaitosten ja toimijoiden kanssa. Syntyvä ja jäljitettävä tieto / Tuotos INKA-ohjelma toteuttaminen käynnistynyt Wirman Tekes-hankkeella INKA-tekes hanke käynnistetty LIFE IP hakemukset jätetty liittyen jätevesi- ja jätteestä energiaa ja tuotteita kokonaisuuksiin. Valmisteltu yhdessä eri inka -kaupunkien kanssa useita hanke-aihioita. Green Lappeenranta yhteistyöryhmän perustaminen Edistetään energiaja ympäristötekniikan kehittämistä alueella. ( ) Ympäristölautakunta Toimitaan Green - Lappeenranta Imatra työryhmän avulla. esimerkkinä Kivisalmen pumppaamo Tiivistetty yhteistyötä EBN verkoston kanssa.

5 1.1. Tuetaan Lappeenrannan kärkialoja: energia- ja ympäristötekniikka, terveys- ja hyvinvointipalvelut, luovat alat sekä ICT osaaminen. Kaupunki tukee omalla toiminnallaan (kaavoitus, infra) yritysten kehittymistä. (Versio 6) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :00. Hyväksytty: Huovila, Krista :12. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Ylläpidetään lukion Metsäklusterilinjaa sekä tarjotaan luma-painotusta perusopetuksessa ( ) Olemme omalla osalla edistämässä Energia- ja ympäristötekniikan yritystoiminnan kasvua ( ) Museo on mukana luovien alojen verkostossa ( ) Alue- ja tonttikehityshankkeet ( ) Teemme kehittämisja tutkimusyhteistyötä Saimian ja LUT:n kanssa. ( ) Kasvatus- ja opetuslautakunta Luma-painotus Sammonlahden koulussa ja high tech Lauritsalan koulussa. Lukion Metsäklusterilinjan opetusta on tarjolla kaikkien lukioiden opiskelijoille. Energia Kulttuurilautakunta (PMP) yhteistyötä, mm. yhteisten tapahtumien järjestämistä luovien alojen kanssa. aktiivinen yhteistyö. mm. Outotech Eksote - Kehittämis- ja tutkimustyön yhteishankkeiden määrä - Hankkeiden vaikuttavuus operatiiviseen toimintaan. LUT ja Saimia Eksoten kehittämisohjelma hankkeessa mukana. Lukuvuonna Luma- ja high tech - painotettuun opetukseen osallistui oppilasta. Metsäklusterilinjalla opiskeli opiskelijaa Lappeenrannan lukioista ja uusia hakeutui. Yliopiston Luma-keskus tarjoaa Luma-kesäkursseja. hyvät verkostot luoviin aloihin. tieto lisääntyy. Hanke on päättynyt 5/2014.

6 1.1. Tuetaan Lappeenrannan kärkialoja: energia- ja ympäristötekniikka, terveys- ja hyvinvointipalvelut, luovat alat sekä ICT osaaminen. Kaupunki tukee omalla toiminnallaan (kaavoitus, infra) yritysten kehittymistä. (Versio 6) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :00. Hyväksytty: Huovila, Krista :12. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Otamme aktivisesti käyttöön sähköisiä ja innovatiivisia ICTratkaisuja ( ) Wirma kehittää edelleen verkostotoimintaa ja ensimmäiset Horizon 2020 ja ENI projektit saadaan käynnistettyä. (2015) Wirma jatkaa johdonmukaisesti toimintaa ja asema erityisesti Venäjä osaajana EU:iin suuntaan on laajalti tunnustettu (2016) Eksote Wirma Wirma - Asiakkaiden yhteydenoton, omahoidon ja palveluihin ohjautuvuuden tehostuminen Alueelle on syntynyt toimivat ja kasvavat verkostot, jotka hyödyntävät kansainvälisiä markkinoita. Alueelle on syntynyt toimivat ja kasvavat verkostot, jotka hyödyntävät kansainvälisiä markkinoita. SADeHyvis hankeen avulla kehitetään sähköisten palveluja ja sitä kautta parannetaan asiakkaiden valintamahdollisuuksia, oman hyvinvoinnin ja terveyden ylläpidon ja seurannan tehostamista; madalletaan hoitoon ja palveluihin hakeutumisen kynnystä sekä parantaan sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuutta ja vaikuttavuutta uudenlaisilla yhteydenpitomuodoilla. valmistellaan hankeaihioita kumppaneiden kanssa. Foorumin 2016 valmistelutyön käynnistäminen. Oman terveydentilan seurannan mahdollisuudet lisääntyneet hyvinvointiasemilla, yhdenjonon periaatteen muodostaminen käynnissä. Horizon 2020 aikaisintaan 2015, ENI ohjelma aikaisintaan Ei toimenpiteitä. Keskitytty 2014 foorumin toteuttamiseen.

7 1.5. Luodaan kokeiluympäristöjä yhteistyössä LUTin/Saimian/Sampon ja yritysten kanssa puhtaan ympäristönja kestävän hyvinvoinnin kokonaisuuksiin. (Versio 3) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :05. Hyväksytty: Huovila, Krista :12. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 1.5. Luodaan kokeiluympäristöjä yhteistyössä LUTin/Saimian/Sampon ja yritysten kanssa puhtaan ympäristönja kestävän hyvinvoinnin kokonaisuuksiin. Vastuu Kriittiset tekijät / Ensimmäiset kokeiluympäritöhankkeet saadaan käyntiin (esim. Kivisalmen pumppaamo). INKAn puitteissa ensimmäinen alueellinen Tekes-hanke. (2014) Wirma Arviointikriteerit Kokeiluympäristökokonaisuu det: Jätteetön maailma, veden puhdistus, hajautettu energian tuotanto ja jakelu, kuntoutus- ja vaativan sairaanhoidon palveluiden vientitoiminta, innovatiiviset terveys- ja hyvinvointipalvelut Menetelmät, ohjeet / Toimenpiteet Valmistellaan kokeiluympäristö -hankkeita yhdessä Green Lappeenranta ryhmän kanssa liittyen erityisesti jäteliete- ja kiinteä jäte ratkaisuihin. Syntyvä ja jäljitettävä tieto / Tuotos Kivisalmen pumppaamo käynnistyy syksyllä INKAan liittyen tekes valmisteluhanke käynnissä Kannustetaan innovatiivisiin toimintatapoihin ja hyödynnetään kumppanuuksia (2014) Konsernihallinto (MH) Kokeiluympäristöjen synnyttämät työpaikat. Innovatiivisten hankintojen ja kumppanuuksien määrä Green Lappeenranta - kehitystyö. Cambus (hybridibussi) - hanke, joka on konkreettinen esimerkki LUT:n, Saimaan AMK:n ja Sampon yhteistyöstä. Green Lappeenranta - Imatra -ohjausryhmä on perustettu. Hybridibussi otetaan valmistuessaan käyttöön paikallisliikenteessä Toimimme integroituna sotekokeilualustana kehitetämishankkeissa (2014) Eksote Selvityksen alla?

8 1.5. Luodaan kokeiluympäristöjä yhteistyössä LUTin/Saimian/Sampon ja yritysten kanssa puhtaan ympäristönja kestävän hyvinvoinnin kokonaisuuksiin. (Versio 3) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :05. Hyväksytty: Huovila, Krista :12. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Osallistutaan resurssien puitteissa ympäristöä kehittäviin hankkeisiin mm. vesistön kunnostuskohteissa ( ) Edistämme kokeiluympäristöjen aikaansaamista alueille ( ) Osallistuminen sähkökäyttöisen paikallisliikennebussikoke iluun ja energiaasäästävä Piensaimaan pumppaamo ( ) Hankkeet laajennetaan EU - Venäjätasolle (ENI ja Horizon 2020). Tavoite näissä yritysvetoisuus ja panostus tukee investin toimintaa. (2015) Myllymäen päiväkoti -investointi toteutetaan energiatehokkaasti ja aurinkoenergiaa hyödyntäen (2015) yritysvetoista hankekokonaisuutta käynnissä. Ensimmäisten tulokset mitattavissa ja uusia osaamispohjaisia työpaikkoja syntyy. (2016) Ympäristötoimi Osallistutaan kiviaineksen kestävän käytön suunnitteluun Lappeenrannan Energia Wirma Konsernihallinto (MH) Wirma Päiväkodin energiatehokkuus On osallistuttu. Pumppaamo hankinta edistyy suunnitellusti. Arviointikriteeristö luotu Rakentaminen ei ole käynnistynyt

9 1.5. Luodaan kokeiluympäristöjä yhteistyössä LUTin/Saimian/Sampon ja yritysten kanssa puhtaan ympäristönja kestävän hyvinvoinnin kokonaisuuksiin. (Versio 3) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :05. Hyväksytty: Huovila, Krista :12. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Osana INKAohjelmaa ja yritysyhteistyötä luodaan uusia kokeiluympäristöjä (2016) Konsernihallinto

10 2. Yliopisto- ja korkeakoulukeskittymän kehittäminen (Versio 3) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :50. Hyväksytty: Huovila, Krista :50. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 2. Yliopisto- ja korkeakoulukeskittymän kehittäminen 2.1. Tuetaan oppilaitosten strategisten päämäärien toteutumista ja Skinnarilan kampusalueen kehittymistä Tuetaan oppilaitosten ja yritysten monialaista tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa sekä syvennetään yhteistyötä alueen elinkeinoelämän kanssa. Vastuu Kriittiset tekijät / Arviointikriteerit Kasvatus- ja opetuslautakunta Wirma Konsernihallinto Kasvatus- ja opetuslautakunta Wirma Konsernihallinto Koulutuksen hakeutuneiden määrä Muuttohalukkuus Opiskelijoiden asuntotakuu Oppilaitosten ja yritysten tkitoiminnan määrä, laatu ja kaupallistuneiden innovaatioiden määrä kasvavat. T&K menot Lappeenrannan seudulla Menetelmät, ohjeet / Toimenpiteet Yhteistyö INKA - ohjelman valmistelussa ja toimeenpanossa. Oppilaitokset mukana Lappeenrannan kasvusopimuksen toimeenpanossa. Tutustutetaan peruskoululaisia ja lukiolaisia yliopistoon ja ammattikorkeakouluun Ylläpidetty positiivista brändimarkkinointia houkuttelevana opiskelupaikkana Stay Lappeenranta - toiminta kannustaa opiskelijoita ja yrityksiä lähempään yhteistyöhön. LUT:n Firmatiimi -hanke käynnissä. Syntyvä ja jäljitettävä tieto / Tuotos INKA -ohjelman toimeenpano käynnistyminen. Lappeenrannan kasvusopimus hyväksyttiin v alussa. LUT ja Saimaan AMK saivat 200 uutta aloituspaikkaa lukuvuodelle INKA tekes -hankkeen kautta tuettu energiavarasto -hankkeen (LUT) valmistelua. Firmatiimi -hankeen tuloksia arvoitavissa v alussa. Oppilaitokset vahvasti mukana INKA- ja LIFE IP hankevalmisteluissa.

11 2. Yliopisto- ja korkeakoulukeskittymän kehittäminen (Versio 3) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :50. Hyväksytty: Huovila, Krista :50. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 2.3. Lisätään kaikkien opintoasteiden kansainvälisyyttä. Käynnistetään oppilaitosten koulutusvientitoiminta. Kasvatus- ja opetuslautakunta Wirma Ulkomaalaisten opiskelijoiden ja opintojen määrä Venäjänkielisten osaajien määrä kasvaa ja palaveluiden saatavuus venäjäksi paranee. Koulutusvientituotteet ja niiden liikevaihto A2-kielivalikoima on monipuolinen uusia A2-kieliryhmiä syntyi 10 venäjän, 1 saksan, 1 ranskan ja 1 espanjan kieleen Tuetaan Green Campuksen toteuttamista Skinnarilanniemessä ja sen hyvien käytäntöjen käyttöönottoa Lappeenrannassa ja globaaleilla markkinoilla. Wirma Kasvatus- ja opetuslautakunta Ympäristölautakunta Energia Konsernihallinto Green Campus toimenpiteiden toteutetaan suunnitelman mukaa Green Lappeenranta ryhmän ja alaryhmien aktivointi kehitystoimintaan. Kampus visiota on viety eteenpäin alueen yleiskaavan valmistelussa Lappeenranta oli 14 parhaan ympäristökaupungin joukossa WWF:n kilpailussa. Kaupungin tunnettuus kansainvälisesti on kasvanut. Green Energy Showroom tarjoaa tietoja ja kuntalaisia osallistavia kilpailuja. ENNE -energianeuvonta palvelee. Konsernihallinnon tilojen tiivistäminen ja innovatiiviset toimintatavat. Wirma on saanut WWF:n Green Office -statuksen. Toimintaa laajennetaan kaupunkikonserniin. Kaupungin oman organisaation ja kuntalaisten ympäristötietoisuus on kasvanut.

12 2.4. Tuetaan Green Campuksen toteuttamista Skinnarilanniemessä ja sen hyvien käytäntöjen käyttöönottoa Lappeenrannassa ja globaaleilla markkinoilla. (Versio 3) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :10. Hyväksytty: Huovila, Krista :50. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 2.4. Tuetaan Green Campuksen toteuttamista Skinnarilanniemessä ja sen hyvien käytäntöjen käyttöönottoa Lappeenrannassa ja globaaleilla markkinoilla. Vastuu Kriittiset tekijät / Toteutetaan oma aurinkopaneelikohde (2014) Wirma on mukana GC:n kehittämisessä ja laajentaa toimintaa koko Lappeenrannan seutukunnan alueelle. (2014) Lappeenranta osallistuu kattavasti WWF:n Earth Hour City Challenge -ohjelmaan (2014) Seutuymppi tukee Green Campuksen ja Green City Lappeenrannan kehittymistä resurssiensa puitteissa ( ) Pyritään hyödyntämään yliopiston osaamista uusien koulujen ja päiväkotien rakentamisessa ( ) Arviointikriteerit Menetelmät, ohjeet / Toimenpiteet Syntyvä ja jäljitettävä tieto / Tuotos Energia Wirma Green Lappeenranta ryhmän ja alaryhmien aktivointi kehitystoimintaan. Konsernihallinto (MH) Sijoittuminen kilpailussa Kaupunki ja kaupunkilaiset osallistuivat aktiivisesti WWF:n kansainväliseen kilpailuun. We love Lappeenranta - yleisöäänestys keväällä. Ympäristölautakunta Kasvatus- ja opetuslautakunta Eri toimijoiden yhteinen näkemys visiosta. Lappeenranta oli 14 parhaan ympäristökaupungin joukossa. Kaupungin tunnettuus kansainvälisesti on kasvanut.

13 2.4. Tuetaan Green Campuksen toteuttamista Skinnarilanniemessä ja sen hyvien käytäntöjen käyttöönottoa Lappeenrannassa ja globaaleilla markkinoilla. (Versio 3) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :10. Hyväksytty: Huovila, Krista :50. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Seurataan ja tuetaan Green Campuksen toteuttamista toimintasuunitelman mukaisesti ( ) Kannustetaan innovatiivisiin ja energiaa säästäviin toimintatapoihin ( ) Green Lappeenrannan ensimmäinen vaihe käynnistyy Wirman vahvalla tuella (EU hanke) (2015) Edistetään työpaikka- ja muuta rakentamista kampusalueella (2015) Varmistetaan tekniikan toimivuus Skinnarilassa ( ) GC alkaa laajeta muuhun kaupungin toimintaan ja Green Lappeenranta brändi vahvistuu. Yhteistyö ENI hankkeiden puitteissä Venäjälle vahvistuu. (2016) Konsernihallinto Wirma Konsernihallinto (MH) Energia Wirma Kampus visiota on viety eteenpäin alueen yleiskaavan valmistelussa. Green Energy Showroom tarjoaa tietoja ja kuntalaisia osallistavia kilpailuja. ENNE - energianeuvonta palvelee. Konsernihallinnon tilojen tiivistäminen ja innovatiiviset toimintatavat. Wirma on saanut WWF:n Green Office - statuksen. Toimintaa laajennetaan kaupunkikonserniin. Kaupungin oman organisaation ja kuntalaisten ympäristötietoisuus on kasvanut.

14 5. Lappeenranta-brändin vahvistaminen vetovoimaisena kaupunkina asua, opiskella ja yrittää (Versio 5) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :56. Hyväksytty: Huovila, Krista :56. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 5. Lappeenranta-brändin vahvistaminen vetovoimaisena kaupunkina asua, opiskella ja yrittää 5.1.Toteutetaan jatkuvaa brändimarkkinointia ja sijoittautumismarkkinointi toimia strategian painopisteiden mukaisesti. Vetovoimatekijöinä yliopisto- ja opiskelijakaupunki, Skinnarilan kampus, kasvu, kansainvälisyys, ostovoima, matkailu, läheisyys, saavutettavuus, kansainväliset yhteydet, yhteistyökykyinen innovatiivinen uusiutuva elinkeinoelämä, viihtyisyys ja Saimaa. Vastuu Kriittiset tekijät / Arviointikriteerit Pelastuslaitos Kulttuurilautakunta Wirma Eksote Konsernihallinto Toteutetaan markkinointikampanjoita, joiden avulla kaupungin tunnettuus kasvaa ja imago vetovoimaisena kaupunkina paranee. Lappeenrantaan halutaan muuttaa opiskelemaan ja asumaan. Yritysten kiinnostus sijoittua Lappeenrantaan kasvaa. Kuntien imagotutkimus Kaupungit: muuttohalukkuus -tutkimus Lappeenrantaan sijoittuneiden yritysten määrä Imagotutkimus, kuinka haluttu Lappeenranta on opiskelijakaupunkina. Menetelmät, ohjeet / Toimenpiteet Nettisivu-uudistuksen valmistelu käynnistetty. Green Lappeenranta brändin kehittyminen Kuntien imagotutkimus (ed. valmistui 2013 lopussa). Suomen Yrittäjien elinkeinopoliittinen mittaristo -tutkimus valmistui huhtikuussa Järjestetty mediabrunsseja sekä vapaamuotoisempia mediatapaamisia. Luotu kontakteja valtakunnan tason sekä kansainvälisen tason medioihin. Syntyvä ja jäljitettävä tieto / Tuotos Kuntien imagotutkimuksessa Lappeenrannan sijoitus 22/35. Yritystilastot vuodelta 2014 valmistuu vasta seuraavana vuonna. Yrittäjien tutkimuksessa Lappeenranta kokonaisarvosana kunnan elinkeinopolitiikalle oli 6,2. v Lappeenrannassa perustettiin 340 uutta yritystä. Aktiivinen viestintä on tukenut strategisia kärkiä.

15 5. Lappeenranta-brändin vahvistaminen vetovoimaisena kaupunkina asua, opiskella ja yrittää (Versio 5) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :56. Hyväksytty: Huovila, Krista :56. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 5.2. Tiivistetään yhteistyötä ja luodaan toimintamallit elinkeinoelämää tukevalle vuoropuhelulle elinkeinoelämän ja alueen muiden sidosryhmien kanssa. Rakennetaan Lappeenranta-brändiä alueen elinkeinoelämän ja muiden sidosryhmien, kuten oppilaitosten kanssa. Wirma Konsernihallinto Kulttuurilautakunta Lappeenranta-brändi koetaan yhteiseksi asiaksi. Lappeenranta koetaan yritysystävälliseksi kaupungiksi. Valtakunnalliset yrittäjäbarometrikyselyt ja omat sidosryhmäkyselyt Yritysvaikutuksia arvioidaan ennakkovaikutusten eli EVA -arvioinnin avulla. Markkinoitu innovaatiofoorumia valtakunnallisesti ja kansainvälisesti. Tuettu tapahtuman järjestelyissä. Toteutettu yhdessä THL:n kanssa loppuunmyyty TerveSOS-tapahtuma. Vuonna 2014 lukuisia isoja yleisötapahtumia. Sosiaaliset perusteet hankintakriteerinä hanke yhteistyössä hankintatoimen kanssa. Prosessikehitys hanke joka tähtää avoimuuden ja palautejärjestelmän kehitämiseen PK yrityshankinnoissa. Myönteisiä välillisiä vaikutuksia Lappeenrannan palveluelinkeinotoiminnalle. Innovaatiofoorumi peruttu.

16 5. Lappeenranta-brändin vahvistaminen vetovoimaisena kaupunkina asua, opiskella ja yrittää (Versio 5) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :56. Hyväksytty: Huovila, Krista :56. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 5.3. Koulutetaan kaupunkikonsernin ao. henkilöstö brändilähettiläiksi. Jalkautetaan strategiaan pohjautuvat viestinnän ja markkinoinnin perusviestit koko organisaatioon. Wirma Konsernihallinto Energia Kulttuurilautakunta Kaupunkikonsernin henkilökunta on sisäistänyt kaupunkikonsernin brändin sisällön sekä viestinnän ja markkinoinnin perusviestit ja toteuttaa niitä omassa toiminnassaan ja ovat Lappeenrannan brändilähettiläitä. Kaupungin työntekijät verkottuvat ja markkinoivat Lappeenrantaa verkostoissaan. Henkilöstö toteuttaa aktiivisesti Lappeenranta 2028 strategiaa. Positiivinen mielikuva Lappeenrannan kaupungista Työtyytyväisyys- ja asiakastyytyväisyyskyselyt 5.4. Kehitetään Green Energy Showroom -ikkuna Lappeenrannan seudun uusiutuvan energian innovaatioihin, kehitysympäristöihin ja yrityksiin Wirma Konsernihallinto Energia Ympäristölautakunta Lappeenranta tunnetaan globaalina energia ja ympäristötekniikan osaajana. Kuntien imagotutkimus Tiedotettu kaikilla kaupungin viestinnän päävälineillä. Esitelty erilaisissa tilaisuuksissa valtakunnallisesti sekä kansainvälisesti. Toteutettu maksettua markkinointia aiheesta. Työtä verkoston laajentamiseksi on tehty, 5 uutta yritystä on liittynyt verkostoon huhtikuun loppuun mennessä. Verkosto toimii aktiivisesti säännöllisten tapaamisten ja aktiivisen viestinnän kautta. Verkoston markkinointimateriaalin tuottaminen.

17 5. Lappeenranta-brändin vahvistaminen vetovoimaisena kaupunkina asua, opiskella ja yrittää (Versio 5) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :56. Hyväksytty: Huovila, Krista :56. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 5.5. Myös Lappeenrannan maaseutualueilla tuetaan ja aktivoidaan yrittäjyyttä ja tarjotaan mahdollisuus luonnonläheiseen asumiseen. Ympäristölautakunta Wirma Konsernihallinto Maaseutuyritysten määrän kehitys Väestökehitys Eläinlääkintähuollon palvelutasossa on huolehdittu hyötyeläinten terveydenhuoltopalveluiden ylläpitämisestä, mikä tukee maaseutuyritystoimintaa Eläinlääkäripalveluja on tarjouttu 24/7 vakituisten viranhaltijoiden ja sijaisten taholta, tuotantoeläinkäyntien subventiot käytössä Potkua vesihuoltoon projekti, maatalouden EUtukien ja yksityistieavustusten sujuva ja oikea hoito. Hanke-aihio Leader ohjelmaan on valmiina. Ohjelman avautumista odotetaan.

18 5.4. Kehitetään Green Energy Showroom -ikkuna Lappeenrannan seudun uusiutuvan energian innovaatioihin, kehitysympäristöihin ja yrityksiin (Versio 3) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :40. Hyväksytty: Huovila, Krista :40. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 5.4. Kehitetään Green Energy Showroom -ikkuna Lappeenrannan seudun uusiutuvan energian innovaatioihin, kehitysympäristöihin ja yrityksiin Vastuu Kriittiset tekijät / GES:n toiminta laajenee ja mukaan tulee 15 uutta toimijaa (2014) Tiedotetaan uusien ratkaisuiden aiheuttamista kasvihuonekaasupäästöje n väheneisestä sekä osallistutaan hankkeisiin resurssien puitteissa. ( ) Olemme vahvasti mukana Green Energy Showroomissa ( ) Arviointikriteerit Menetelmät, ohjeet / Toimenpiteet Syntyvä ja jäljitettävä tieto / Tuotos Wirma Työtä verkoston laajentamiseksi on tehty, 5 uutta yritystä on liittynyt verkostoon huhtikuun loppuun mennessä. Ympäristölautakunta Energia Verkosto toimii aktiivisesti säännöllisten tapaamisten ja aktiivisen viestinnän kautta. Verkoston markkinointimateriaalin tuottaminen.

19 5.4. Kehitetään Green Energy Showroom -ikkuna Lappeenrannan seudun uusiutuvan energian innovaatioihin, kehitysympäristöihin ja yrityksiin (Versio 3) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :40. Hyväksytty: Huovila, Krista :40. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Tiedotetaan GreenEnergyShowroomikkunasta ja sen toiminnasta asukkaille monikanavaisesti. ( ) GES:n toiminta laajenee ja mukaan tulee 25 uutta toimijaa. Toiminta pyörii yritysvetoisesti ja Wirma on kehittämisessä mukana (2015) GES:n toiminta laajenee ja mukaan tulee 25 uutta toimijaa. GES on kansallisesti tunnetuin toimija ja kiinnostus kansainvälisesti on laajaa. (2016) Konsernihallinto (AK) Showroomin kotisivujen kävijämäärä Wirma Yhdistetään kohtaan Wirma Yhdistetään kohtaan Tiedotettu kaikilla kaupungin viestinnän päävälineillä. Esitelty erilaisissa tilaisuuksissa valtakunnallisesti sekä kansainvälisesti. Toteutettu maksettua markkinointia aiheesta.

20 5.5. Myös Lappeenrannan maaseutualueilla tuetaan ja aktivoidaan yrittäjyyttä ja tarjotaan mahdollisuus luonnonläheiseen asumiseen. (Versio 3) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Roine, Päivi :42. Hyväksytty: Huovila, Krista :39. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 5.5. Myös Lappeenrannan maaseutualueilla tuetaan ja aktivoidaan yrittäjyyttä ja tarjotaan mahdollisuus luonnonläheiseen asumiseen. Vastuu Kriittiset tekijät / Wirma starttaa LEMO -hankkeen ja tiivistää yhteistyötä seutukunnalla (2014) Toimintasuunnitelman mukaisesti ( ) Rakennetaan Lappeenranta maaseututuristikaveriverkosto luonnonläheistenpalveluje n ja elämysten tuottajista. ( ) Arviointikriteerit Menetelmät, ohjeet / Toimenpiteet Syntyvä ja jäljitettävä tieto / Tuotos Wirma Hanke-aihio Leader ohjelmaan on valmiina. Ohjelman avautumista odotetaan. Salpalinjan mahdollisuudet jatkohanke. Potkua vesihuoltoon projekti jatkuu kaupungin rahoittamana Maatalouden EU-tukien sujuva ja oikea hoito. Yksityistieavustusten sujuva hoito. Konsernihallinto Poistetaan Päättyy 12/2014 Päättyy, hankkeiden viimeistely. Toteutunut, avustuspäätökset tehty.

21 5.5. Myös Lappeenrannan maaseutualueilla tuetaan ja aktivoidaan yrittäjyyttä ja tarjotaan mahdollisuus luonnonläheiseen asumiseen. (Versio 3) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Roine, Päivi :42. Hyväksytty: Huovila, Krista :39. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Tuetaan kotieläintaloutta eläinten terveydenhuollosta huolehtimalla 24/7. Tasataan kustannuksia subventioiden avulla resurssien mukaisesti. ( ) LEMO -hankkeen toimesta syntyy ympäristökuntiin uusia yrityksiä 5 kpl:tta (2015) LEMO -toimintamalli käytössä ja seutu nähdään kokonaisuutena. Imatra liittyy mukaan toimintamalliin. (2016) Ympäristälautakunta Wirma Wirma Eläinlääkäripalveluja tarjotaan virka-aikana seitsemän kunnaneläinlääkärin taholta ja virka-ajan ulkopuolella toimii eläinlääkäripäivystys ympäri vuorokauden. Tuotantoeläinten eläinlääkärikäyntejä subventoidaan Lappeenrannan seudun ympäristötoimen taholta. Eläinlääkäripalveluja on tarjouttu 24/7 vakituisten viranhaltijoiden ja sijaisten taholta, tuotantoeläinkäyntien subventiot käytössä

22 6. Hankinnoilla tuloksia ja elinvoimaa (Versio 3) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :34. Hyväksytty: Huovila, Krista :34. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 6. Hankinnoilla tuloksia ja elinvoimaa 6.1. Hyödynnetään hankintojen potentiaali paikallisen yritystoiminnan vahvistamisessa ja työllistäjänä Hankinnat eriytetään palvelukokonaisuuksittain ottaen huomioon paikallisen elinkeinoelämän tarjonta. Vastuu Kriittiset tekijät / Arviointikriteerit Energia Toimittajat otettu varhaisessa vaiheessa Wirma mukaan palveluiden ja tuotteiden määrittelyyn. Ympäristölautakunta Energia Wirma Suurimmat hankintayksiköt sekä kaupunkikonsernissa että Eksotessa ovat ottaneet toimittajamarkkinoiden johtamisen käytännöt käyttöönsä viimeistään vuoden 2015 aikana. Menetelmät, ohjeet / Toimenpiteet Hankintoja on toteutettu siten, että paikalliset toimijat ovat voineet tarjota palveluitaan, mm. joukkoliikenteessa, kunnossapidossa ja rakentamisessa. Hankintoja on toteutettu siten, että paikalliset toimijat ovat voineet tarjota palveluitaan, mm. joukkoliikenteessa, kunnossapidossa ja rakentamisessa. Syntyvä ja jäljitettävä tieto / Tuotos Yrityksille suunnatut julkisten hankintojen - koulutukset. Yrityksille suunnatut julkisten hankintojen - koulutukset Esikaupallisia hankintamenettelyjä sovelletaan aktiivisesti yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisuissa (jätehuolto, vesihuolto, energia jne.). Ympäristölautakunta Energia Wirma Konsernihallinto Ensimmäiset sovellukset toteutettu 2014 Esikaupallisten hankintamenettelyjen määrä Kivisalmen pumppaamon hankinta on toteutusvaiheessa Haetaan innovatiivista jätevesien käsittelyn ratkaisumallia mm. Paku - teknologiaa hyödynttämällä. Valmistellaan Kukkuroinmäen jätteetön maailma -kokeiluympäristöä. Ympäristöliiketoiminta -alan yritykset osallistuneet aktiivisesti kokeiluympäristöjen suunnitelmien valmisteluun.

23 6.2. Hankinnat eriytetään palvelukokonaisuuksittain ottaen huomioon paikallisen elinkeinoelämän tarjonta. (Versio 3) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Taskinen, Ilpo Tuomo Tapio :25. Hyväksytty: Huovila, Krista :34. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 6.2. Hankinnat eriytetään palvelukokonaisuuksittain ottaen huomioon paikallisen elinkeinoelämän tarjonta Wirma toimii alkuunpanijana ja verkottaa yrityksiä (2014) Tukeudutaan hankintapalveluiden kilpailuttamiin vuosisopimuksiin ( ) Huomioidaan paikallisuus entistä paremmin hankinnoissa ( ) Tunnistetaan paikkalliset markkinat ja toteutetaan hankinnat siten, että paikkalliset markkinat voivat tarjota palveluja ja tuotteita. ( ) E-K hankintatoimi ottanut käytäntöön ja alueen yritysten hankintojen määrä kasvaa (2015) E-K hankintatoimen normaalia toimintaa ja alueen yritysten hankintojen määrä kasvaa (2016) Vastuu Kriittiset tekijät / Arviointikriteerit Menetelmät, ohjeet / Toimenpiteet Syntyvä ja jäljitettävä tieto / Tuotos Wirma yrityksille suunnatut julkisten hankintojen - koulutukset. Ympäristölautakunta Energia Wirma Vastuutaho Hankintapalvelut Wirma Yhdistetään kohtaan Hankintoja on toteutettu siten, että paikalliset toimijat ovat voineet tarjota palveluitaan, mm. joukkoliikenteessa, kunnossapidossa ja rakentamisessa.

24 6.3. Esikaupallisia hankintamenettelyjä sovelletaan aktiivisesti yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisuissa (jätehuolto, vesihuolto, energia jne.). (Versio 3) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :44. Hyväksytty: Huovila, Krista :22. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 6.3. Esikaupallisia hankintamenettelyjä sovelletaan aktiivisesti yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisuissa (jätehuolto, vesihuolto, energia jne.). Vastuu Kriittiset tekijät / Neuvotellaan aidosta kumppanuudesta (2014) Wirma toimii alkuunpanijana ja verkottaa yrityksiä (2014) Kannustetaan innovatiivisiin toimintatapoihin ja hyödynnetään yritysyhteistyötä ja muita kumppanuuksia yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisuissa (2014) Seurataan toimintaa ( ) Pyritään hyödyntämään mahdollisuudet tehdä innovatiivisia ja esikaupallisia hankintoja. ( ) E-K hankintatoimi ottanut käytäntöön ja alueen yritysten hankintojen määrä kasvaa (2015) Arviointikriteerit Menetelmät, ohjeet / Toimenpiteet Syntyvä ja jäljitettävä tieto / Tuotos Energia Wirma Wirma: alueen yritysten aktivointityötä toteutettu liittyen INKA ohjelmaan. Konsernihallinto (MH) Yritysten osallistuminen Haetaan innovatiivista jätevesien käsittelyn ratkaisumallia mm. Paku - teknologiaa hyödynttämällä. Valmistellaan Kukkuroinmäen jätteetön maailma -kokeiluympäristöä. Ympäristölautakunta??? Wirma Ympäristöliiketoiminta -alan yritykset osallistuneet aktiivisesti kokeiluympäristöjen suunnitelmien valmisteluun.

25 6.3. Esikaupallisia hankintamenettelyjä sovelletaan aktiivisesti yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisuissa (jätehuolto, vesihuolto, energia jne.). (Versio 3) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :44. Hyväksytty: Huovila, Krista :22. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Haetaan edelläkävijäratkaisuja mm. jätevesi-investoinnin ja muiden kaupungin uusien hankkeiden toteutuksessa (2015) Varmistetaan alueellisten kumppanuuksien toiminta ( ) E-K hankintatoimen normaalia toimintaa ja alueen yritysten hankintojen määrä kasvaa (2016) Vahvistetaan kumppanuusyhteistyötä yritysten ja 3. sektorin kanssa (2016) Konsernihallinto (MH) Energia Wirma Konsernihallinto (MH)

26 3. Ikäihmiset aktiivisina toimijoina (Versio 5) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :03. Hyväksytty: Huovila, Krista :03. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 3. Ikäihmiset aktiivisina toimijoina 3.1. Vahvistetaan laajaalaisia matalan kynnyksen neuvontapalveluja ja palveluohjausta. Vastuu Kriittiset tekijät / Arviointikriteerit Ympäristölautakunta Kulttuurilautakunta Wirma Eksote Nuoriso-ja liikuntalautakunta Ikäihmisten tietämys ennaltaehkäisevistä palveluista kasvaa ja he osaavat hakea apua tarvittaessa. Toteutetaan hyvinvointia tukevia kotikäynnit kaikille 75-vuotiaille ja suunnataan toimintaa ryhmämuotoisiin riskiryhmiin Vahvistetaan edelleen palveluohjausta ja IsoApu neuvontapisteen käyttöä sekä lisätään palvelusetelin käyttöä Itsepalvelupisteet ja sähköisen asioinnin edelleen kehittäminen: palvelujen käyttö/muutos. Menetelmät, ohjeet / Toimenpiteet Ikäihmiset on huomioitu palvelujärjestelmän kehittämisessä. Eläke- ja vammaisjärjestöjä informoitu liikuntapalveluista yhteisissä tapaamisissa. Lisäksi tietoa jaettu järjestöjen liikuntavastaaville. Hyvinvointiasemilla ja ikäkeskuksessa on itsehoitopisteitä ja mahdollisuus opastettuun Hyvis.fi sivuston käyttöön. Palveluohjaajat ja vertaisohjaajat opastavat ja neuvovat asiakkaita. Vertaisohjaajien koulutus aloitettu. Syntyvä ja jäljitettävä tieto / Tuotos liikuntatoimi tekee tiivistä yhteistyötä eläkejärjestöjen kanssa. Hyvinvointiasemien itsepalvelupisteiden käyttö on laajentunut. Toimintamalli kannustaa oman terveydentilan ja hyvinvoinnin seurantaan ja huolehtimiseen. Vertaisohjaajat tukevat itsepalvelupisteiden käytön lisäämistä.

27 3. Ikäihmiset aktiivisina toimijoina (Versio 5) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :03. Hyväksytty: Huovila, Krista :03. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 3.2. Mahdollistetaan kodinomainen ja turvallinen asuminen. Pelastuslaitos Eksote Rakennuslautakunta 92 % yli 75-vuotiaista asuu kotona. Alueen eri toimijat tekevät yhteistyötä asumista tukevissa ja sähköisissä palveluissa. Kotihoito tukee tarkoituksenmukaisesti niitä, jotka sitä tarvitsevat: kotihoidon piirissä on 1314 % yli 75-vuotiaista Tuetaan omaishoitoa ja omaishoitajien jaksamista: omaishoidontuen piirissä on 56 % yli 75-vuotiaista Laitoshoidon purkaminen: tehostetun palveluasumisen määrä yli 75-vuotiaita kohti on n. 9 % vuonna 2016 Kotikuntoutuksen toimintamalli on rakennettu ja sitä edelleenkehitetään käytöstä saatujen kokemusten perusteella. Tehoko-tiimi (tehostettu kotikuntoutus, fysioterapeutti, toimintaterapeutti ja lähihoitaja. Omaishoidonkriteerien säilyttäminen ennallaan. Päivätoiminnan ja vapaapäivien viettomahdollisuuksien tehostaminen. Kotikuntoutus tukee ikäihmisten kotonaselviytymistä ja toimintakykyä. Omaishoidon toimintamallit ovat kehittyneet. Pitkäaikaisessa laitoshoidossa olevien määrä yli 75-vuotiasta on alle 1% Asumisen muutostyöt / Kuntouttava toiminta Liikkuvat palvelut ja sähköiset palvelut tukevat kotona asumista.

28 3. Ikäihmiset aktiivisina toimijoina (Versio 5) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :03. Hyväksytty: Huovila, Krista :03. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 3.3. Kannustetaan asukkaita toimintakyvyn ylläpitämiseen ja aktiiviseen osallistumiseen. Kulttuurilautakunta Eksote Nuoriso-ja liikuntalautakunta Lappeenrantalaisten ikäihmisten toimintakyky kohenee ja osallistuvien ikäihmisten määrä kasvaa ja koettu yksinäisyys vähenee (ATH). Liikuntaryhmiä on saatavilla ja liikuntaneuvontaa suunnataan erityisesti työuransa päättäville Senioreille ohjattuja liikuntaryhmiä. Annettu henkilökohtaista liikuntaneuvontaa kaupunkilaisille sekä eläkeja vammaisjärjestöille. Senioreiden ohjattuja liikuntaryhmiä keväällä 52 kpl sekä kolme liikuntakurssia. Kesäkaudella ryhmiä 22 kpl ja 5 pyöräretkeä. Henkilökohtaista liikuntaneuvontaaa 1-5/2014 aikana 119 kpl ja eläke- ja vammaisjärjestöille tehtyjä neuvontakäntejä 7 kpl. Ikäihmisille suunnattujen liikuntaryhmien määrä ja asiakastyytyväisyys Liikuntaneuvonnan käynnit (hlö) Kulttuuritoimi aktivoi ikäihmisiä osallistumaan Ikäkeskuksen eli toimintakykykeskuksen yhteisöllisyyttä tukevat toimintamallit ja järjestötoiminnan aktivointi.

29 3. Ikäihmiset aktiivisina toimijoina (Versio 5) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Huovila, Krista :03. Hyväksytty: Huovila, Krista :03. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 3.4. Kehitetään yhteisöllistä, turvallista, esteetöntä ja liikunnalliseen elämäntapaan innostavaa elinympäristöä. Ympäristölautakunta Kulttuurilautakunta Rakennuslautakunta Nuoriso-ja liikuntalautakunta Pelastuslaitos Kaupunkiympäristö on mahdollisimman esteetön ja turvallinen ja aktivoi osallistumaan. Joukkoliikenteen reitit ja aikataulujen suunnittelu huomioi entistä paremmin palveluiden käyttönäkökulman. Esteettömyystyöryhmä toimii aktiivisesti: esteettömyyssuunnitelmat ja niiden toteutustilanne Rakennusvalvonta ohjaa ja neuvoo. Esteettömyysasiamies ohjaa ja neuvoo esteettömämpään rakentamiseen. Keskustan kehittämisen toimenpiteet tähtäävät kävelyedellytysten kehittämiseen. Pyöräilyn kehittämisestä erillinen hyväksytty pyöräilysuunnitelma, jota tehostetaan viestintä ja markkinointisuunnitelman toteuttamiseslla. Lauritsalan uimahalli sai Vammaisneuvoston erityismaininnan vuoden esteettömänä liikuntapaikkana. Joukkoliikenteen käyttö kasvaa Sähköisen asioinnin saavutettavuuden tukeminen: ohjaus ja koulutustarpeen huomioiminen Pääliikuntakeskusten liikuntaesteettömyyteen kiinnitetty huomiota ja pyydetty vammaisneuvostolta kommentit uusiin tai peruskorjattuihin liikuntapaikkoihin. Koettu turvallisuus kasvaa (ATH).

30 3.1. Vahvistetaan laaja-alaisia matalan kynnyksen neuvontapalveluja ja palveluohjausta. (Versio 4) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari :43. Hyväksytty: Natunen, Sanna Mari :44. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 3.1. Vahvistetaan laaja-alaisia matalan kynnyksen neuvontapalveluja ja palveluohjausta Lisätään yhteistyötä IsoAvun kanssa, välitetaan tietoa liikuntaryhmistä (2014) Ikäkeskuksessa, kirjastoissa (itsepalvelupisteet) (2014) Lappeenrannan seudun ympäristötoimessa saa henkilökohtaista asiakaspalvelua koko seudun alueella ( ) Vastuu Kriittiset tekijät / Arviointikriteerit Nuoriso- ja liikuntalautakunta Eksote (Sotetmk/SN) Ympäristölautakunta - Asiakaslähtöisyys - Ohjaus ja tuki -Vertaisohjaajat OLLI/KRISTA: SIIRRÄ TAPA Menetelmät, ohjeet / Toimenpiteet Ohjatuista liikuntaryhmistä tietoa kaupungin omilla wwwsivuilla sekä asukaslehdessä. Lisäksi tietoa toiminnasta jaetaan eri toimialoille sekä Eksoten eri osastoille aktiivisesti. IsoAvun kanssa neuvotellaan yhteistyöstä ja tilojen käytöstä 6/2014. Hyvinvointiasemilla ja ikäkeskuksessa on itsehoitopisteitä ja mahdollisuus opastettuun Hyvis.fi sivuston käyttöön. Palveluohjaajat ja vertaisohjaajat opastavat ja neuvovat asiakkaita. Vertaisohjaajien koulutus aloitettu. Lappeenrannan seudun ympäristötoimen alueella on säännöllinen päivystys eri kuntien alueella sekä pitkä asiakaspalveluaika Lappeenrannan toimipisteessä Syntyvä ja jäljitettävä tieto / Tuotos Itsepalvelupisteiden käyttö on laajentunut. Toimintamalli kannustaa oman terveydentilan ja hyvinvoinnin seurantaan ja huolehtimiseen. Vertaisohjaajat tukevat itsepalvelupisteiden käytön lisäämistä. Henkilökohtaista asiakaspalvelua saatavilla klo 9-15 arkipäivisin

31 3.1. Vahvistetaan laaja-alaisia matalan kynnyksen neuvontapalveluja ja palveluohjausta. (Versio 4) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari :43. Hyväksytty: Natunen, Sanna Mari :44. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Kirjaston neuvontapalvelut sähköisessä asioinnissa. ( ) Museossa koulutetaan työntekijöitä ja vapaaehtoisia taide- ja muistelutoimintaan. ( ) Eläkeläisten konserttiedut ( ) Wirma aktivoi yksityisiä toimijoita markkinoimaan omia palveluitaan palveluseteliasiakkaille ( ) Palveluohjausta suunnataan riskiryhmille ( ) Kulttuurilautakunta (P-LP) Kulttuurilautakunta (PMP) Järjestetään Internetopastuksia verkon käyttöön kertaa, sallistujia 75 Internetopastuksia 51 ja sähköisen asioinnin perusasioihin. Kirjaston asiakaspalveluhenkilökunta opastaa asiakkaita aina tarvittaessa kirjaston oman verkkopalvelun käyttöön ja auttaa muidenkin sähköisten palveluiden käytössä. Kirjaston digipajan laitteilla asiakkaita opastetaan digitoimaan omia valokuvia, äänikasetteja, vhs-kasetteja jne. Museon vertaisihmettelijät keskustelevat asiakkaiden kanssa museoperjantaisin Kulttuurilautakunta (MV) Alennetut lippujen hinnat. Wirma Eksote (Sotetmk/SN) + Tämän voisi yhdistää kanssa. järjestetty 5 museoperjantaita, joissa kaikissa vertaisihmettelijä paikalla

32 3.1. Vahvistetaan laaja-alaisia matalan kynnyksen neuvontapalveluja ja palveluohjausta. (Versio 4) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari :43. Hyväksytty: Natunen, Sanna Mari :44. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Palveluohjausta Ikäkeskuksen kautta ja monipuolisin keinoin ( ) Eksote (Sotetmk/SN) Yhteistyön lisääminen eri vastuu- ja tulosalueiden välillä. Päällekkäisyyksien poistaminen (mm. tiedot henkilöstä ja elämäntilanteesta, palvelutarpeen arviointi yms.) Rajapintojen työstäminen väliinputoamisen ehkäisemiseksi. Asiakaslähtöisyys. Iso-Apupalvelukeskuksesta ja hyvinvointiasemilta on saatavissa palveluohjausta. Toimintaa on kehitetty prosessimallinnuksella. Iso-Apupalvelukeskukselle on luotu oma prosessi, jolla varmistetaan tarkoituksenmukainen neuvonta ja ohjaus sekä palvelutarpeen arviointi sekä jatko-ohjaus.

33 3.4. Kehitetään yhteisöllistä, turvallista, esteetöntä ja liikunnalliseen elämäntapaan innostavaa elinympäristöä. (Versio 5) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Räsänen, Ilkka :03. Hyväksytty: Huovila, Krista :03. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 3.4. Kehitetään yhteisöllistä, turvallista, esteetöntä ja liikunnalliseen elämäntapaan innostavaa elinympäristöä Lisätään neuvontaa ja ohjeistetaan valitsemaan esteetömämpää rakentamista mitä lainsäädännössä edellytetään (2014) Lappeenrannan seudun ympäristötoimi viranomaisena ottaa huomioon turvallisuuden ja terveellisyyden MRL.n menettelyissä sekä kannustaa pyöräilyn kehittämistä osana kasvihuonekaasupäästöje n vähentämistä ( ) Osallistuminen asiantuntijana turvallisen elinympäristön suunnitteluun ( ) Vastuu Kriittiset tekijät / Arviointikriteerit Ympäristölautakunta Pelastuslaitos Menetelmät, ohjeet / Syntyvä ja jäljitettävä tieto Toimenpiteet / Tuotos Rakennusvalvonnan neuvoo ja ohjaa rakentajaa Osallistuu ja lausuu kaavat ja tarvittaessa muut menettelyt Osallistuminen asiantuntijana turvallisen elinympäristön suunnitteluun. Toteutettu Lausuntojen antaminen. Yhteistoiminta muiden viranomaisten ja toimijoiden kesken.

34 3.4. Kehitetään yhteisöllistä, turvallista, esteetöntä ja liikunnalliseen elämäntapaan innostavaa elinympäristöä. (Versio 5) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Räsänen, Ilkka :03. Hyväksytty: Huovila, Krista :03. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Kirjaston sähköisen asioinnin neuvontapalvelut. ( ) Kiinnitetään huomiota esteettömyyteen kulttuuritoimen toimipisteissä ja tapahtumapaikoilla. ( ) Liikenneturvallisuussuunn itelman toteuttaminen ( ) Kulttuurilautakunta (P-LP) Kulttuurilautakunta (P-LP) Järjestetään Internetopastuksia verkon käyttöön kertaa, osallistujia 75 Internet opastuksia 51 ja sähköisen asioinnin perusasioihin. Kirjaston asiakaspalveluhenkilökunta opastaa asiakkaita aina tarvittaessa kirjaston oman verkkopalvelun käyttöön ja auttaa muidenkin sähköisten palveluiden käytössä. Sammonlahden kirjaston esteettömyyskartoitus. Saimaan ammattikorkeakoulun oppimistehtävä iliitu liikenneturvallisuusraportin ja YLEn järjestämän kansalaiskyselyn pohjalta laadittu 7+7 liikenneturvallisuusraportti, jonka pohjalta toteutetaan liikenneturvallisuustyöohjelm aa. Kartoitus tehty keväällä 2014.

35 3.4. Kehitetään yhteisöllistä, turvallista, esteetöntä ja liikunnalliseen elämäntapaan innostavaa elinympäristöä. (Versio 5) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Räsänen, Ilkka :03. Hyväksytty: Huovila, Krista :03. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Rakennusten suunnittelussa ja toteutuksessa huomoidaan esteettömyys.kehitetään pyöräily- ja kävelyedellytyksiä ( ) Esteettömyys ( ) Joukkoliikenteen markkinointi ja houkuttelevat lipputuotteet ( ) Lisätään neuvontaa ja ohjeistetaan valitsemaan esteetömämpää rakentamista mitä lainsäädännössä edellytetään ( ) Museon saavutettavuussuunnitelm an päivitys. (2015) Rakennukset ovat esteettömimpiä ( ) Rakennusvalvonta ohjaa ja neuvoo. Esteettömyysasiamies ohjaa ja neuvoo esteettömämpään rakentamiseen. Keskustan kehittämisen toimenpiteet tähtäävät kävelyedellytysten kehittämiseen. Pyöräilyn kehittämisestä erillinen hyväksytty pyöräilysuunnitelma, jota tehhostettaan viestintä ja markkinointisuunnitelman toteuttamiseslla. Suunnittelussa ja rakentamisessa otetaan huomioon esteettömyysasia. laadittu joukkoliikenteen viestintä- ja markkinointi suunnitelma vaihdittamaan uusien lipputuotteiden käyttöä ja lisäämään joukkoliikenteen suosiota. Rakennuslautakunta Toteutunut Kulttuurilautakunta (PMP) Suunniteltu vuodelle 2015 Edellisen toisto voi poistaa tästä.

36 3.4. Kehitetään yhteisöllistä, turvallista, esteetöntä ja liikunnalliseen elämäntapaan innostavaa elinympäristöä. (Versio 5) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Räsänen, Ilkka :03. Hyväksytty: Huovila, Krista :03. Yksilöllinen tunniste: PRO fi Uudessa teatterissa esteettömyysasiat ovat kunnossa. (2016) Kulttuurilautakunta

37 4. Vahva ote elämään (Versio 7) - Lappeenrannan kaupunki Muokattu: Natunen, Sanna Mari 10:56. Hyväksytty: Natunen, Sanna Mari 10:56. Yksilöllinen tunniste: PRO fi 4. Vahva ote elämään 4.1. Lisätään syrjäytymisuhan alla olevien nuorten koulutusja työosallisuutta. Vastuu Kriittiset tekijät / Arviointikriteerit Kasvatus- ja opetuslautakunta Eksote Nuorille on mahdollista löytää yksilöllistä kehitystä tukevaa koulutusta. Nuorisoja koulutustakuu toteutuu. Pajatoiminta (esim. nuorten taidepaja) tavoittaa nuoria Oppisopimuskoulutuspaikat lisääntyvät Työllistyneiden nuorten määrä kasvaa Nuorten yhteiskuntatakuu - ohjelman (TEM) läpivieminen. Menetelmät, ohjeet / Toimenpiteet Ammattiopisto Sampo on käynnistänyt NAO-Nuorten aikuisten osaamisohjelmakoulutuksia. Koulutukset tarkoitettu vailla toisen asteen tutkintoa oleville vuotiaille. Nuortentaidepaja laajentanut palveluita koko Eksoten alueelle. Maahanmuuttajille suunnattu pajatoiminta on integroitu osaksi normaalia toimintaa vähäisen kysynnän vuoksi. Syntyvä ja jäljitettävä tieto / Tuotos Nuorten aikuisten osaamisohjelmakoulutus on käynnistynyt. Nuortentaidepaja on tavoittanut hyvin nuori ja onnistunut ohjaamaan nuoria työkokeiluihin ja/tai koulutukseen. Eksoten organisaatiomuutoksen takia nuorten ohjautuminen oppi-ja työpajatoimintaan on kangerrellut.

Elinvoimaa osaamisesta

Elinvoimaa osaamisesta Lappeenranta strategia Elinvoimaa osaamisesta Lappeenrannan kaupungin elinkeino-ohjelma 2013- Eloisassa, puhtaassa ja turvallisessa Lappeenrannassa on kaikenikäisten hyvä elää. Lappeenrantalaiset kehittävät

Lisätiedot

Menetelmät, ohjeet / Toimenpiteet 2014: Varauduttu INKAohjelman

Menetelmät, ohjeet / Toimenpiteet 2014: Varauduttu INKAohjelman 1.1. Tuetaan Lappeenrannan kärkialoja: energia- ja ympäristötekniikka, terveys- ja hyvinvointipalvelut, luovat alat sekä ICT osaaminen. Kaupunki tukee omalla toiminnallaan (kaavoitus, infra) yritysten

Lisätiedot

Löydämme tiet huomiseen

Löydämme tiet huomiseen Saimaan amk 1(5) Saimaan ammattikorkeakoulun strategia 2016-2020 Löydämme tiet huomiseen Osakeyhtiön hallitus hyväksynyt 9.2.2016 Saimaan amk 2(5) Saimaan ammattikorkeakoulun visio 2025 Vuonna 2025 Saimaan

Lisätiedot

STRATEGIA, TAVOITTESIIN JA TOSUUN Green Energy Green Energy Show

STRATEGIA, TAVOITTESIIN JA TOSUUN Green Energy Green Energy Show STRATEGIA, TAVOITTESIIN JA TOSUUN 2.11.2016 Strategia Ensimmäisen kierroksen tavoite (Ohryssä 26.8.) Missio Visio Toimintaperiaatteet Painopistelinjauksia Toisen kierroksen tavoite (Ohryssä 21.10.) Tavoitteet

Lisätiedot

Kohti maakunnallisia integroituja palvelukokonaisuuksia muutosagentin toimintamallia Eksotesta. Kehitysjohtaja Merja Tepponen, TtT

Kohti maakunnallisia integroituja palvelukokonaisuuksia muutosagentin toimintamallia Eksotesta. Kehitysjohtaja Merja Tepponen, TtT Kohti maakunnallisia integroituja palvelukokonaisuuksia muutosagentin toimintamallia Eksotesta Kehitysjohtaja Merja Tepponen, TtT Etelä Karjalan sosiaali ja terveydenhuollon ky, Eksote järjestää maakunnan

Lisätiedot

Elinvoimaa turvaamassa läpi rakennemuutosvuosien

Elinvoimaa turvaamassa läpi rakennemuutosvuosien Elinvoimaa turvaamassa läpi rakennemuutosvuosien Kaupunkikehitysjohtaja Mika Mannervesi Salon kaupunki 26.9.2018 Mika Mannervesi www.sijoitusaloon.fi Salon verotulot 2000-2018 Älykkään teknologian Salo

Lisätiedot

Etelä-Karjalan maakuntaohjelma 2014 2017 Luonnos

Etelä-Karjalan maakuntaohjelma 2014 2017 Luonnos Etelä-Karjalan maakuntaohjelma 2014 2017 Luonnos Kaik lutviutuup! Osallisuus ja järjestöyhteistyö osana Etelä-Karjalan maakuntaohjelmaa 2014-2017 Etelä-Karjalan liitto Yhessä eteenpäin! -järjestöpäivä

Lisätiedot

Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille 2013-2016

Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille 2013-2016 Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille 2013-2016 Ikäihmisten palveluiden tulevaisuuden visio Osallistava ja turvallinen Osallistava ja turvallinen kunta, joka tarjoaa ikäihmisille

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMEENPANOSUUNNITELMA VUOSILLE Hyvinvoinnin johtoryhmä

HYVINVOINNIN TOIMEENPANOSUUNNITELMA VUOSILLE Hyvinvoinnin johtoryhmä HYVINVOINNIN TOIMEENPANOSUUNNITELMA VUOSILLE 2018-2021 Hyvinvoinnin johtoryhmä JOHDANTO Hyvinvointipalvelut tuottaa palveluja kaikille kuntalaisille. Palvelut pidetään houkuttelevina ja luotettavina. Palvelutoiminnan

Lisätiedot

SAVONLINNAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOSILLE Kansainvälinen kulttuuri- ja sivistyskaupunki Saimaan sydämessä

SAVONLINNAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOSILLE Kansainvälinen kulttuuri- ja sivistyskaupunki Saimaan sydämessä SAVONLINNAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOSILLE 2018 2021 Kansainvälinen kulttuuri- ja sivistyskaupunki Saimaan sydämessä SISÄLLYS S. 2-3 S. 4-5 S. 6-7 S. 8-9 S. 10-11 S. 12-13 Yleinen strateginen päämäärä Visio

Lisätiedot

TUUSULAN KUNNALLISJÄRJESTÖ Vaaliohjelma ELINVOIMAA TUUSULAAN - HALLINNOSTA IHMISTEN YHTEISÖKSI

TUUSULAN KUNNALLISJÄRJESTÖ Vaaliohjelma ELINVOIMAA TUUSULAAN - HALLINNOSTA IHMISTEN YHTEISÖKSI TUUSULAN KUNNALLISJÄRJESTÖ Vaaliohjelma 2017 - ELINVOIMAA TUUSULAAN - HALLINNOSTA IHMISTEN YHTEISÖKSI Keskustalla on yhdessä tekemisestä 110 vuotinen perinne. Keskusta rakentaa politiikkansa ihmisen, ei

Lisätiedot

Malleja valinnanvapauden lisäämiseksi

Malleja valinnanvapauden lisäämiseksi Malleja valinnanvapauden lisäämiseksi VAHVAT VANHUSNEUVOSTO ääni kuuluviin ja osaaminen näkyväksi Tampere projektijohtaja Mari Patronen Tampereen hankkeet 1. Asiakas- ja palveluohjaus 2. Henkilökohtainen

Lisätiedot

KOTIHOIDON TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT

KOTIHOIDON TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT KOTIHOIDON TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT KOTIIN VIETÄVÄT PALVELUT HYVINVOINTIALA 21.3.2019 SATU KARPPANEN NEUVOTTELEVA VIRKAMIES SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ RATKAISUJA HAASTEISIIN HAETTIIN SEURAAVILLA TEEMOILLA.

Lisätiedot

1. HYTE: 2. Matkailu: 3. Teollisuus 4. Kasvupalvelut:

1. HYTE: 2. Matkailu: 3. Teollisuus 4. Kasvupalvelut: Elinkeinostrategian valmisteluun ovat osallistuneet Keminmaan kunnan henkilöstön lisäksi luottamushenkilöt ja Keminmaan yrittäjiä. Elinkeinostrategiaan liittyen on järjestetty kaksi avointa työpajaa ja

Lisätiedot

Strategian raportointi 2016 Kaupunginhallitus

Strategian raportointi 2016 Kaupunginhallitus Strategian raportointi Kaupunginhallitus 2.5.2017 LAPPEENRANNAN KAUPUNKI Eloisassa, puhtaassa ja turvallisessa Lappeenrannassa on kaikenikäisten hyvä elää. Lappeenrantalaiset kehittävät aktiivisesti yritysystävällistä

Lisätiedot

Elinkeinopoliittinen ohjelma luonnos kommenteille

Elinkeinopoliittinen ohjelma luonnos kommenteille Elinkeinopoliittinen ohjelma luonnos kommenteille Salon kaupunki Elokuu 2018 Salon kaupungin visio, perustehtävä ja arvot Salo joka päivä parempi Perustehtävä: Salon kaupunki kehittää alueensa elinvoimaa,

Lisätiedot

Green Lappeenranta. Lappeenranta A Sustainable City

Green Lappeenranta. Lappeenranta A Sustainable City Green Lappeenranta Lappeenranta A Sustainable City Lappeenranta ylsi WWF:n kansainvälisen Earth Hour City Challenge -kilpailun 14 finalistin joukkoon. Finalistikaupungit toimivat edelläkävijöinä ilmastonmuutoksen

Lisätiedot

Lappeenranta 2028-strategia

Lappeenranta 2028-strategia Lappeenranta -strategia Elinkeino-ohjelma 6.6.2013 Mikko Ojapelto/ Markku Heinonen Lappeenranta on eloisa, puhdas ja turvallinen kansainvälinen yliopistokaupunki, jossa on mahdollisuus hyvään elämään.

Lisätiedot

Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016

Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016 Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016 Hyvinvointikertomus valtuustokaudelta 2009-2012 ja hyvinvointisuunnitelma valtuustokaudelle 2013-2016 Keskeneräinen Kertomuksen vastuutaho ja laatijat (viranhaltijat,

Lisätiedot

Fiksumpia hankintoja Tekes kehittämisen rahoittajana

Fiksumpia hankintoja Tekes kehittämisen rahoittajana Fiksumpia hankintoja Tekes kehittämisen rahoittajana Tom Warras, Tekes Kuntainfran kehittäminen Kansallissali 26.9.2011 Fiksumpia hankintoja Rohkeutta ja riskinottoa julkisiin hankintoihin Tom Warras,

Lisätiedot

Lappeenranta Strategian raportointi 2015 Kaupunginhallitus

Lappeenranta Strategian raportointi 2015 Kaupunginhallitus Lappeenranta Strategian raportointi 2015 Kaupunginhallitus 21.3. Eloisassa, puhtaassa ja turvallisessa Lappeenrannassa on kaikenikäisten hyvä elää. Lappeenrantalaiset kehittävät aktiivisesti yritysystävällistä

Lisätiedot

INNOVAATIOT JULKISISSA HANKINNOISSA. Rahoitusta hankintojen kehittämiseen. teknologia-asiantuntija Sini Uuttu 6.10.2009

INNOVAATIOT JULKISISSA HANKINNOISSA. Rahoitusta hankintojen kehittämiseen. teknologia-asiantuntija Sini Uuttu 6.10.2009 INNOVAATIOT JULKISISSA HANKINNOISSA Rahoitusta hankintojen kehittämiseen teknologia-asiantuntija Sini Uuttu 6.10.2009 TAUSTAA Lähivuosina länsimaissa on merkittävä haaste kehittää julkisia palveluja ja

Lisätiedot

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Tekesin ohjelma 2012 2015 Julkiset hankinnat uudistamisen välineeksi Haluamme edistää uutta toimintakulttuuria, jossa palveluhankinnoissa

Lisätiedot

Vaikuttavuusindikaattorit INKA-kaupungeissa. INKA-ohjelman kevätseminaari 17.3.2015 Vaasa Ville Valovirta

Vaikuttavuusindikaattorit INKA-kaupungeissa. INKA-ohjelman kevätseminaari 17.3.2015 Vaasa Ville Valovirta Vaikuttavuusindikaattorit INKA-kaupungeissa INKA-ohjelman kevätseminaari 17.3.2015 Vaasa Ville Valovirta Innovaatio, käyttöönotto ja leviäminen 25.3.2015 2 Seuranta- ja arviointimalli Panokset Toiminta

Lisätiedot

Vanhusneuvoston kuntalaisaloite liikuntaneuvonnan järjestämisestä yli 64-vuotiaille

Vanhusneuvoston kuntalaisaloite liikuntaneuvonnan järjestämisestä yli 64-vuotiaille Kaupunginhallitus 32 23.01.2017 Vanhusneuvoston kuntalaisaloite liikuntaneuvonnan järjestämisestä yli 64-vuotiaille 1075/00.04.02.06/2016 KH 32 Valmistelija/lisätiedot: Kaupunginsihteeri Juha Willberg,

Lisätiedot

Mikkelin valtuustostrategia Visio, strategiset päämäärät ja ohjelmat

Mikkelin valtuustostrategia Visio, strategiset päämäärät ja ohjelmat Kaupunginvaltuusto 11.12.2017 Liite 1 100 Saimaan rannalla. Mikkelin valtuustostrategia 2018-2021 Visio, strategiset päämäärät ja ohjelmat Visio: Teemme yhdessä Saimaan kauniin Mikkelin Historialtaan ja

Lisätiedot

Kasvusopimuskäytäntö, Pohjois-Pohjanmaan liitto 16.10.13. Timo Mäkitalo, tutkimuspäällikkö Claes Krüger, kehittämispäällikkö

Kasvusopimuskäytäntö, Pohjois-Pohjanmaan liitto 16.10.13. Timo Mäkitalo, tutkimuspäällikkö Claes Krüger, kehittämispäällikkö käytäntö, Pohjois-Pohjanmaan liitto 16.10.13 Timo Mäkitalo, tutkimuspäällikkö Claes Krüger, kehittämispäällikkö Kuinka Oulu turvaa elinvoiman ja kasvun muutoksessa? Nuori ikärakenne luo perustan koulutuksen

Lisätiedot

IT S HAPPENING HERE.

IT S HAPPENING HERE. IT S HAPPENING HERE. Uusi kasvo Greenreality-viestintään Aloitin 6.3.2017 Lappeenrannan kaupungin elinkeinopoliittisena viestintäasiantuntijana. Yhtenä tehtävänä on koordinoida Greenreality-brändin viestintää

Lisätiedot

Yrittäjyysvalmiuksien edistäminen Etelä-Karjalassa. kehitysyhtiö KEHY

Yrittäjyysvalmiuksien edistäminen Etelä-Karjalassa. kehitysyhtiö KEHY Yrittäjyysvalmiuksien edistäminen Etelä-Karjalassa Päivi Ovaska Projektipäällikkö Saimaan ammattiopisto Sampo Antti Oravuo Yritysasiantuntija Imatran seudun kehitysyhtiö KEHY Yrittäjyysvalmiuksen edistämistä

Lisätiedot

Tekesin uudet ohjelmat Huippuostajat 2013-2016 Fiksu kaupunki 2013-2017. Tekes Ohjelmapäällikkö Sampsa Nissinen www.tekes.

Tekesin uudet ohjelmat Huippuostajat 2013-2016 Fiksu kaupunki 2013-2017. Tekes Ohjelmapäällikkö Sampsa Nissinen www.tekes. RESCA-hankkeen työpaja 23.9.2013 Pääposti Tekesin uudet ohjelmat Huippuostajat 2013-2016 Fiksu kaupunki 2013-2017 Tekes Ohjelmapäällikkö Sampsa Nissinen www.tekes.fi/huippuostajat Kasvua ja hyvinvointia

Lisätiedot

Lappeenranta Kohti resurssiviisautta

Lappeenranta Kohti resurssiviisautta Lappeenranta Kohti resurssiviisautta Kohti resurssiviisautta Lappeenrannan kaupunki pilottina Lappeenrannan kaupunki on yksi kolmesta kaupungista SITRA:n Kohti Resurssiviisautta hankkeessa (Turku, Forssa)

Lisätiedot

KUNTASTRATEGIA

KUNTASTRATEGIA KUNTASTRATEGIA 2017 2021 KUNTASTRATEGIA KUNNAN TOIMINNAN OHJENUORANA MERKITYS JA OHJAUSVAIKUTUS Kuntalain (410/2015) 37 :n mukaan kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää kunnan toiminnan

Lisätiedot

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Etelä-Savossa. Eeva Häkkinen

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Etelä-Savossa. Eeva Häkkinen Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Etelä-Savossa Eeva Häkkinen 25.5.2018 Maakuntalakiluonnoksen linjauksia maakuntien tehtävistä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä Asukkaiden hyvinvoinnin edistämisen

Lisätiedot

Menevätkö yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen roolit logistiikan tutkimuksessa sekaisin

Menevätkö yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen roolit logistiikan tutkimuksessa sekaisin Menevätkö yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen roolit logistiikan tutkimuksessa sekaisin Antti Lehmusvaara LTY, 7.11.2003 Ammattikorkeakoululaki, 9.5.2003/351: Ammattikorkeakoulun tehtävänä on harjoittaa

Lisätiedot

Lausuntopyyntö: Lappeenranta 2028 strategia

Lausuntopyyntö: Lappeenranta 2028 strategia Lausuntopyyntö: Lappeenranta 2028 strategia 1 Taulukon täyttöohjeet Voitte esittää kommentteja kaikkiin toimenpideohjelmiin Kaikkia ohjelmia ei tarvitse kommentoida Kirjoittakaa kommentit niille varattuihin

Lisätiedot

MITEN IKÄIHMISILLE TURVATAAN INHIMILLISET PALVELUT?

MITEN IKÄIHMISILLE TURVATAAN INHIMILLISET PALVELUT? MITEN IKÄIHMISILLE TURVATAAN INHIMILLISET PALVELUT? Valtakunnalliset Kuntoutuspäivät 19.3.2010 Helsinki Jussi Merikallio johtaja, sosiaali- ja terveysasiat Sosiaali- ja terveyspalvelujen lähivuosien haasteet

Lisätiedot

Kaupunginjohtajan talousarvioesitys Sivistystoimi Aulis Pitkälä

Kaupunginjohtajan talousarvioesitys Sivistystoimi Aulis Pitkälä Kaupunginjohtajan talousarvioesitys 2018-2020 Sivistystoimi Aulis Pitkälä Kaikkien sivistyskaupunki Oppiva sivistyskaupunki Elinvoimainen sivistyskaupunki Innovatiivinen sivistyskaupunki Espoo on sivistyskaupunki

Lisätiedot

Kuntien, oppilaitosten ja työpajojen merkitys nuorisotakuun toteuttamisessa

Kuntien, oppilaitosten ja työpajojen merkitys nuorisotakuun toteuttamisessa Kuntien, oppilaitosten ja työpajojen merkitys nuorisotakuun toteuttamisessa Seinäjoki, 13.3.2013 Nuorisotakuun taustoja Perusasteen varassa olevat nuoret Työttömät alle 30-vuotiaat nuoret Työn ja koulutuksen

Lisätiedot

Tulevaisuuden Salo 2020 Elinkeinopoliittisen ohjelma

Tulevaisuuden Salo 2020 Elinkeinopoliittisen ohjelma Tulevaisuuden Salo 2020 Elinkeinopoliittisen ohjelma Mika Mannervesi 5.6.2014 Elinkeinopoliittisen ohjelman päivitys: taustamuuttujat Kaksi Salon tulevaisuuden kannalta merkittävää, toisistaan lähes riippumatonta

Lisätiedot

Toimintakyvyn edistäminen

Toimintakyvyn edistäminen Toimintakyvyn edistäminen Luokka Tarkoitus Prosessin omistaja Prosessin asiakkaat ja sidosryhmät Asiakkaiden tarpeet ja vaatimukset Prosessin lähtötilanne Prosessin lopputilanne Prosessin keskeiset resurssit

Lisätiedot

Hopealuuppi. Tornion etsivän Seniorityön toimintamalli

Hopealuuppi. Tornion etsivän Seniorityön toimintamalli Hopealuuppi Tornion etsivän Seniorityön toimintamalli 2016-2018 Etsivä Seniorityö Etsivää seniorityötä ei Suomessa ole määritelty, mutta sen määrittelyssä voidaan soveltaa etsivän nuorisotyön määritelmää

Lisätiedot

Toimenpide Vastuu Arviointikriteerit Toimenpiteet Tuotos HYVINVOINTIOHJELMA 3.2. Mahdollistetaan kodinomainen ja turvallinen

Toimenpide Vastuu Arviointikriteerit Toimenpiteet Tuotos HYVINVOINTIOHJELMA 3.2. Mahdollistetaan kodinomainen ja turvallinen 3.2. Mahdollistetaan kodinomainen ja turvallinen Päätavoite: 3. Ikäihmiset aktiivisina toimijoina - 92 % yli 75-vuotiaista asuu kotona. asuminen. Eksote - Alueen eri toimijat tekevät yhteistyötä asumista

Lisätiedot

Painopiste 1: Huipputason koulutuksen ja osaamisen vahvistaminen

Painopiste 1: Huipputason koulutuksen ja osaamisen vahvistaminen 1 METROPOLI VISIO Pääkaupunkiseutu on kehittyvä tieteen, taiteen, luovuuden ja oppimiskyvyn sekä hyvien palvelujen voimaan perustuva maailmanluokan liiketoiminta- ja innovaatiokeskus, jonka menestys koituu

Lisätiedot

Fiksu kaupunki 2013-2017. Kokonaislaajuus 100 M, josta Tekesin osuus noin puolet

Fiksu kaupunki 2013-2017. Kokonaislaajuus 100 M, josta Tekesin osuus noin puolet Fiksu kaupunki 2013-2017 Kokonaislaajuus 100 M, josta Tekesin osuus noin puolet Energiatehokas ja kestävä Uusien ratkaisujen testaus Käyttäjät mukaan Rakentuu paikallisille vahvuuksille Elinvoimainen elinkeinoelämä

Lisätiedot

Sopimus sivistystoimialan yhteisten hallintopalvelujen tuottamisesta vuonna 2014 ja taloussuunnitelmakaudella

Sopimus sivistystoimialan yhteisten hallintopalvelujen tuottamisesta vuonna 2014 ja taloussuunnitelmakaudella Sopimus sivistystoimialan yhteisten hallintopalvelujen tuottamisesta vuonna 2014 ja taloussuunnitelmakaudella 2014-2017 Sopimuksen tarkoitus Tällä operatiivisella sopimuksella pääprosessia edustava toimialajohtaja

Lisätiedot

POKAT Pohjois-Karjalan maakuntaohjelma

POKAT Pohjois-Karjalan maakuntaohjelma POKAT 2014 Pohjois-Karjalan maakuntaohjelma 2011-2014 Toimintalinjat: 1. Kilpailukykyiset elinkeinot ja yritystoiminta 2. Menestys viriää osaamisesta 3. Hyvinvoiva ja turvallinen maakunta 4. Puitteet houkutteleviksi

Lisätiedot

Fiksu kaupunki /2013 Virpi Mikkonen / Timo Taskinen

Fiksu kaupunki /2013 Virpi Mikkonen / Timo Taskinen Fiksu kaupunki 2013-2017 5/2013 Virpi Mikkonen / Timo Taskinen Fiksu kaupunki Suomi on edelläkävijä älykkäissä ympäristöissä. Fiksun kaupungin sujuva arki syntyy käyttäjätarpeiden sekä erilaisten osaamisten

Lisätiedot

Digiohjausta kaikille!

Digiohjausta kaikille! Digiohjausta kaikille! 2018-2020 Osatoteuttajat Hankkeen toimijat Oulun yliopisto Centria-amk Osao Päätoteuttaja PP-ELOverkosto Yhteistyökumppanit Erilaisten oppijoiden liitto Oulun lukioverkosto Oulun

Lisätiedot

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman (LAPE) tilaisuus Etelä-Karjala: Johtamisen rooli laajassa muutostyössä

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman (LAPE) tilaisuus Etelä-Karjala: Johtamisen rooli laajassa muutostyössä Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman (LAPE) tilaisuus 26.1.2017 Etelä-Karjala: Johtamisen rooli laajassa muutostyössä Marja Kosonen, perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja, Eksote Etelä-Karjalan LAPE-hanke

Lisätiedot

THL Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto

THL Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Ikääntyneiden asumiseen varautuminen kunnissa THL 12.3.2018 Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ym.fi Ikääntyneiden asumistilanne 75-vuotta täyttäneistä vuoden 2016 lopussa STM ja

Lisätiedot

Luovaa osaamista. Luovien alojen kehittämisfoorumi. Valtteri Karhu

Luovaa osaamista. Luovien alojen kehittämisfoorumi. Valtteri Karhu Luovaa osaamista Luovien alojen kehittämisfoorumi Rakennerahasto-ohjelman rakenne Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020 1. Pk-yritysten kilpailukyky Uuden liiketoiminnan luominen Yritysten kasvun ja kansainvälistymisen

Lisätiedot

LAPUAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOTEEN

LAPUAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOTEEN LAPUAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOTEEN ARVOT Lapuan kaupunkikonsernin noudattamat arvot, joihin jokainen konsernissa työskentelevä henkilö sitoutuu. Oikeudenmukaisuus ja Tasapuolisuus Ihmisarvo on korvaamaton.

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Maakunnallinen kyläyhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Lappilaiset Kylät ry toimii Lapin kylien kattojärjestönä. Yhdistys toimii kylien asukkaiden, kylätoimikuntien, kylä- ja asukasyhdistysten sekä Lapin

Lisätiedot

JULKISEN, YKSITYISEN JA KOLMANNEN SEKTORIN YHTEISTYÖN

JULKISEN, YKSITYISEN JA KOLMANNEN SEKTORIN YHTEISTYÖN JULKISEN, YKSITYISEN JA KOLMANNEN SEKTORIN YHTEISTYÖN KEHITTÄMINEN ITÄ-SUOMESSA Maarita Mannelin maakuntasuunnittelija Pohjois-Karjalan jos ajaa maakuntaliitto a 6.2.2015 Maarita Mannelin Pohjois-Karjalan

Lisätiedot

Terveyttä ja hyvinvointia yhdessä! Risto ja Kotona kokonainen elämä Palvelutarpeen arviointi työpaja 1.4.2014 Kuusankoskitalo

Terveyttä ja hyvinvointia yhdessä! Risto ja Kotona kokonainen elämä Palvelutarpeen arviointi työpaja 1.4.2014 Kuusankoskitalo Terveyttä ja hyvinvointia yhdessä! Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Risto ja Kotona kokonainen elämä Palvelutarpeen arviointi työpaja 1.4.2014 Kuusankoskitalo Kotona kokonainen elämä Ikäihmisten

Lisätiedot

Kuntoutus ja ennaltaehkäisy. TYÖPAJAPÄIVÄ 1: Kuntouttava arviointijakso

Kuntoutus ja ennaltaehkäisy. TYÖPAJAPÄIVÄ 1: Kuntouttava arviointijakso KOKONAISUUS A: Kotiin vietävien palvelujen sisältö ja kohdentuminen Kuntoutus ja ennaltaehkäisy TYÖPAJAPÄIVÄ 1: Kuntouttava arviointijakso Eija Janhunen TAVOITTEENA MAAKUNNALLINEN IDEAALIMALLI KUNTOUTTAVAN

Lisätiedot

Voimassaoleva vanha elinkeinostrategia tehty v. 2010 ja hyväksytty kunnanvaltuustossa 20.10.2010 Päivityksen tarkoituksena ajantasaistaa strategiaa

Voimassaoleva vanha elinkeinostrategia tehty v. 2010 ja hyväksytty kunnanvaltuustossa 20.10.2010 Päivityksen tarkoituksena ajantasaistaa strategiaa 25.8.2014 Voimassaoleva vanha elinkeinostrategia tehty v. 2010 ja hyväksytty kunnanvaltuustossa 20.10.2010 Päivityksen tarkoituksena ajantasaistaa strategiaa sekä terävöittää sen sisältöä ja toteutusta

Lisätiedot

Strategian tiivistys Kaupunginhallitus

Strategian tiivistys Kaupunginhallitus Strategian tiivistys Kaupunginhallitus 21.3. Eloisassa, puhtaassa ja turvallisessa Lappeenrannassa on kaikenikäisten hyvä elää. Lappeenrantalaiset kehittävät aktiivisesti yritysystävällistä yliopisto-

Lisätiedot

Kirkkonummen kuntastrategia

Kirkkonummen kuntastrategia KIRDno-2017-952 Kirkkonummen kuntastrategia Tähän tarvittaessa otsikko 2018 2021 Kv 18.12.2017 91: Kirkkonummen kuntastrategia 2018 2021 Kirkkonummen arvot Rohkeus tarkoittaa meille ennakkoluulottomuutta

Lisätiedot

KOTIKUNTOUTUS EKSOTESSA Kuntoutus ikääntyneen tukena palvelupolun joka vaiheessa Riikka Lehmus, kotikuntoutuksen vastaava

KOTIKUNTOUTUS EKSOTESSA Kuntoutus ikääntyneen tukena palvelupolun joka vaiheessa Riikka Lehmus, kotikuntoutuksen vastaava KOTIKUNTOUTUS EKSOTESSA 2010-2015 Kuntoutus ikääntyneen tukena palvelupolun joka vaiheessa 20.10.2015 Riikka Lehmus, kotikuntoutuksen vastaava Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin kotikuntoutus (EKSOTE)

Lisätiedot

Fiksu kaupunki /2013 Virpi Mikkonen. Kokonaislaajuus 100 M, josta Tekesin osuus noin puolet

Fiksu kaupunki /2013 Virpi Mikkonen. Kokonaislaajuus 100 M, josta Tekesin osuus noin puolet Fiksu kaupunki 2013-2017 8/2013 Virpi Mikkonen Kokonaislaajuus 100 M, josta Tekesin osuus noin puolet Miksi ohjelma? Kaupungistuminen jatkuu globaalisti Kaupungit kasvavat, kutistuvat ja muuttuvat Älykkäiden

Lisätiedot

Oma Häme. Tehtävä: Kulttuurin edistäminen. Aluekehitys ja kasvupalvelut. Nykytilan kartoitus.

Oma Häme. Tehtävä: Kulttuurin edistäminen. Aluekehitys ja kasvupalvelut. Nykytilan kartoitus. Oma Häme Aluekehitys ja kasvupalvelut Nykytilan kartoitus Tehtävä: Kulttuurin edistäminen www.omahäme.fi 1. Vaikuttavuus (miksi tätä tehtävää tehdään) Poliittisen ohjauksen näkökulmasta (mitä kansan valitsemat

Lisätiedot

Lappeenranta Itä ja länsi kohtaavat

Lappeenranta Itä ja länsi kohtaavat Lappeenranta strategia Lappeenranta Itä ja länsi kohtaavat Lappeenrannan kaupungin Kansainvälistymis- ja Venäjä 2015-16 Eloisassa, puhtaassa ja turvallisessa Lappeenrannassa on kaikenikäisten hyvä elää.

Lisätiedot

Uudenmaan painotukset EAKR-hakuun

Uudenmaan painotukset EAKR-hakuun Uudenmaan painotukset EAKR-hakuun Syksy 2015 talvi 2016 Mari Kuparinen Kasvun mahdollisuudet Toimiva arki Kestävä luonnontalous Avoimet kehitysympäristöt ja älypalvelut Uusiutuva yritystoiminta Ympäristöliiketoiminta

Lisätiedot

Koukkuniemi 2020- hanke. Palvelujärjestelmän uudistaminen osana Koukkuniemen vanhainkotialueen ja palveluiden kehittämistä

Koukkuniemi 2020- hanke. Palvelujärjestelmän uudistaminen osana Koukkuniemen vanhainkotialueen ja palveluiden kehittämistä Koukkuniemi 2020- hanke Palvelujärjestelmän uudistaminen osana Koukkuniemen vanhainkotialueen ja palveluiden kehittämistä Hankkeen tavoitteet 1. Yhteiskunnallisen yrityksen perustaminen vanhustenhuollon

Lisätiedot

Tavoitetaso kotihoidon piirissä vähintään 25 % omaishoidon tuen piirissä 4 % ympärivrk hoitopaikkoja riittävästi. suoritetaan vuosittain

Tavoitetaso kotihoidon piirissä vähintään 25 % omaishoidon tuen piirissä 4 % ympärivrk hoitopaikkoja riittävästi. suoritetaan vuosittain 1 Liite 9 TOTEUTTAMISSUUNNITELMA 2007-2008 Vaikuttavuus ja palvelukyky Kriittiset menestystekijät Kriteerit/ Mittarit Palvelujen saatavuus 75 v täyttäneiden palvelujen kattavuus/v Tavoitetaso 2007 2008

Lisätiedot

Kuntien ja Liikenneviraston hankintojen yhteinen kehittäminen kohti julkisten hankintojen yhteistä portaalia

Kuntien ja Liikenneviraston hankintojen yhteinen kehittäminen kohti julkisten hankintojen yhteistä portaalia Kuntien ja Liikenneviraston hankintojen yhteinen kehittäminen kohti julkisten hankintojen yhteistä portaalia Kirsi Rontu Infra-alasta tuottavampi yhteistyöllä 2 Kirsi Rontu 1 Julkiset hankkijat yhteistyöhön

Lisätiedot

Miksi tarvittaisiin seniorien toimintakeskus? Seniorien toiminnat ja Elinvoimaa ikääntyville -kehitysohjelma. Kristiina Mustakallio 28.4.

Miksi tarvittaisiin seniorien toimintakeskus? Seniorien toiminnat ja Elinvoimaa ikääntyville -kehitysohjelma. Kristiina Mustakallio 28.4. Miksi tarvittaisiin seniorien toimintakeskus? Seniorien toiminnat ja Elinvoimaa ikääntyville -kehitysohjelma Kristiina Mustakallio Taustana väestönkehitys Espoossa 2014-2016 suhteellisesti kasvu on nopeinta

Lisätiedot

PERUSTURVAN TAVOITTEET JA MENESTYSTEKIJÄT

PERUSTURVAN TAVOITTEET JA MENESTYSTEKIJÄT PERUSTURVAN TAVOITTEET JA MENESTYSTEKIJÄT Kriittiset menestystekijät: Asiat, joissa on onnistuttava, jotta tavoitteet toteutuisivat. Kriittiset menestystekijät ovat tärkeitä ja sellaisia joihin organisaatio

Lisätiedot

Tulossuunnittelu 2016-2019 Kaakkois-Suomen ELY-keskus. Strategiset valinnat

Tulossuunnittelu 2016-2019 Kaakkois-Suomen ELY-keskus. Strategiset valinnat Kaakkois-Suomen ELY-keskus Strategiset valinnat Tulossopimusesityksen pitkän aikavälin strategiset tavoitteet Rajallinen määrä asioita Linjassa hallitusohjelman ja sen kärkihankkeiden kanssa Linjassa maakuntaohjelmien

Lisätiedot

Turvallisuus osana ikäihmisten palveluiden kehittämistä. Kehitysjohtaja Merja Tepponen, TtT

Turvallisuus osana ikäihmisten palveluiden kehittämistä. Kehitysjohtaja Merja Tepponen, TtT Turvallisuus osana ikäihmisten palveluiden kehittämistä Kehitysjohtaja Merja Tepponen, TtT Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa - kärkihankkeen tavoitteet Kärkihanke

Lisätiedot

Nuorisotakuun toteuttaminen

Nuorisotakuun toteuttaminen Nuorisotakuun toteuttaminen Hyvinvointi- ja turvallisuuspalveluja sekä nuorisotakuun toteutumista koskeva kehittämisneuvottelu 4.8.2013 Saariselkä Lapin ELY-keskus Tiina Keränen 11.9.2013 Nuorisotakuu

Lisätiedot

Toimintaympäristön muutos - mahdollisuudet

Toimintaympäristön muutos - mahdollisuudet Toimintaympäristön muutos - mahdollisuudet Talouskehityksen heikkeneminen taitetaan kasvulla - Perinteisten toimialojen kilpailukyvyn vahvistaminen - Paikallisten PK-yritysten toiminnan ja toimintakyvyn

Lisätiedot

Kuntajohdon seminaari

Kuntajohdon seminaari Kuntajohdon seminaari Kuopio 11.11.2015 Hallituksen kärkihankkeiden vaikutukset Itä-Suomeen Elli Aaltonen Ylijohtaja 11.11.2015 1 11.11.2015 2 11.11.2015 3 Strategiset painopisteet ja yhteiset toimintatavat

Lisätiedot

Satakunnan maakuntaohjelma

Satakunnan maakuntaohjelma Satakunnan maakuntaohjelma 2014-2017 Satakuntaliitto 13.9.2016 Kuvitus Taru Anttila Maakuntaohjelma 2014-2017 Maakuntaohjelma kokoaa toimenpiteet Satakunnan kehittämiseksi tulevaisuudessa. Ohjelmassa yhteen

Lisätiedot

NUORET, HYVINVOINTI JA POHJOIS-KARJALA. Maarita Mannelin maakuntasuunnittelija

NUORET, HYVINVOINTI JA POHJOIS-KARJALA. Maarita Mannelin maakuntasuunnittelija NUORET, HYVINVOINTI JA POHJOIS-KARJALA Maarita Mannelin maakuntasuunnittelija Pohjois-Karjalan maakuntaliiton keskeisimmät tehtävät Maakuntaliiton tavoitteena on Pohjois-Karjalan tekeminen entistä paremmaksi

Lisätiedot

Kirkkonummen kuntastrategia

Kirkkonummen kuntastrategia Kirkkonummen kuntastrategia Tähän tarvittaessa otsikko 2018 2021 Kuntakehitysjaosto 14.11.2017 Ehdotus kunnanhallitus 27.11.2017 Kirkkonummen arvot Rohkeus tarkoittaa meille ennakkoluulottomuutta kokeilla

Lisätiedot

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 3: Muutosohjelma

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 3: Muutosohjelma Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 3: Muutosohjelma 2010-2013 16.11.2009 123 Kaupunginvaltuusto MUUTOSOHJELMA 1 Muutosohjelman lähtökohdat Strategiset päämäärät Järvenpäätä johdetaan strategialähtöisesti

Lisätiedot

Ikäystävällinen Kuopio - ohjelma vuosille

Ikäystävällinen Kuopio - ohjelma vuosille Ikäystävällinen Kuopio - ohjelma vuosille 2009-2030 Tavoitteena hyvinvoinnin tasa-arvo Jokaiselle on turvattava oikeus hyvään vanhuuteen Valtakunnallinen Ikäihmisten palvelujen laatusuositus 2008 Hyvinvoinnin

Lisätiedot

KEMIN KAUPUNKISTRATEGIA Luonnos

KEMIN KAUPUNKISTRATEGIA Luonnos KEMIN KAUPUNKISTRATEGIA 2030 Luonnos 1.3.2018 Kuntalaki 1 : Kunta edistää asukkaidensa hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa sekä järjestää asukkailleen palvelut taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti

Lisätiedot

Ohjaamo Helsinki. Tuloksia ja tulevaa. Sirkku Reponen projektipäällikkö

Ohjaamo Helsinki. Tuloksia ja tulevaa. Sirkku Reponen projektipäällikkö Ohjaamo Helsinki Tuloksia ja tulevaa Sirkku Reponen projektipäällikkö Kaupunkistrategiaa toteuttamassa Helsinki kehittää yhteensovitettuja, vaikuttavia ja ihmiskasvoisia palveluja yhdessä kaupunkilaisten

Lisätiedot

Oulu 2020 kaupunkistrategialuonnos Kommentoitavaksi 28.5.2013

Oulu 2020 kaupunkistrategialuonnos Kommentoitavaksi 28.5.2013 Oulu 2020 kaupunkistrategialuonnos Kommentoitavaksi 28.5.2013 Kaupunkistrategian lähtökohtia 1. Kaupunkistrategia = Oulun kaupungin strategia (ei vain kaupunkiorganisaation strategia) Kuntalaiset aktiivisina

Lisätiedot

PORVOON KAUPUNKISTRATEGIA 2013-2017 LUONNOS

PORVOON KAUPUNKISTRATEGIA 2013-2017 LUONNOS PORVOON KAUPUNKISTRATEGIA 2013-2017 LUONNOS Strategia tarkoittaa valintojen tekemistä. Mitkä ovat kaikkein suurimmat haasteet porvoolaisten hyvinvoinnille vuosina 2013-2017? STRATEGIA RAKENNETTIIN YHDESSÄ

Lisätiedot

Kemin kaupunkistrategian 2030 valmistelu Kuntalaisten osallistaminen Yhteenveto kyselyjen tuloksista

Kemin kaupunkistrategian 2030 valmistelu Kuntalaisten osallistaminen Yhteenveto kyselyjen tuloksista Kemin kaupunkistrategian 2030 valmistelu Kuntalaisten osallistaminen Yhteenveto kyselyjen tuloksista 24.10.2017 Kuntalaisten osallistaminen KYSELYT INNODUEL-SOVELLUKSELLA: Lukiolaiset: Millaisessa Kemissä

Lisätiedot

kehitä johtamista Iso-Syöte 21.9.2011 Sosiaalineuvos Pirjo Sarvimäki

kehitä johtamista Iso-Syöte 21.9.2011 Sosiaalineuvos Pirjo Sarvimäki Johda kehitystä, kehitä johtamista Iso-Syöte 21.9.2011 Sosiaalineuvos Pirjo Sarvimäki TAVOITTEENA SOSIAALISESTI KESTÄVÄ SUOMI 2020 Sosiaalisesti kestävä yhteiskunta kohtelee kaikkia yhteiskunnan jäseniä

Lisätiedot

Hoiva vanhustenpalvelujen tulosalue

Hoiva vanhustenpalvelujen tulosalue Hoiva vanhustenpalvelujen tulosalue TP 2013 TP 2014 TA2015 Henkilöstömäärä 1196 1134 1071 Toimintakulut 102,4 M 99,4M 97,8 M joista henkilöstökulut 54 M 52,4 M joista asumis- ja hoiva-palvelujen ostot

Lisätiedot

Vuosittainen talousarvioon liitettävä ja tilinpäätöksessä tarkasteltava lautakuntatasoinen Kaupunkistrategian Työsuunnitelma 2019

Vuosittainen talousarvioon liitettävä ja tilinpäätöksessä tarkasteltava lautakuntatasoinen Kaupunkistrategian Työsuunnitelma 2019 Vuosittainen talousarvioon liitettävä ja tilinpäätöksessä tarkasteltava lautakuntatasoinen Kaupunkistrategian 2018 2020 Työsuunnitelma 2019 Strateginen päämäärä: HYVINVOINNILLA VETO- JA PITOVOIMAA 1. Kaikille

Lisätiedot

Green Growth - Tie kestävään talouteen

Green Growth - Tie kestävään talouteen Green Growth - Tie kestävään talouteen 2011-2015 Ohjelman päällikkö Tuomo Suortti 7.6.2011, HTC Ruoholahti Ohjelman kesto: 2011 2015 Ohjelman laajuus: 79 miljoonaa euroa Lisätietoja: www.tekes.fi/ohjelmat/kestavatalous

Lisätiedot

ELINVOIMAOHJELMA Hämeen ripein ja elinvoimaisin kunta 2030

ELINVOIMAOHJELMA Hämeen ripein ja elinvoimaisin kunta 2030 ELINVOIMAOHJELMA 2018-2021 Hämeen ripein ja elinvoimaisin kunta 2030 Elinvoimaisen kunnan teesit Hausjärven elinvoimaohjelma on laadittu elinympäristön ja alueen elinvoiman kehittämiseksi yhdessä yrittäjien

Lisätiedot

Työvoima- ja yrityspalveluiden alueellinen kokeilu Tampereen kaupunkiseudulla ja Sastamala-Punkalaidun alueella

Työvoima- ja yrityspalveluiden alueellinen kokeilu Tampereen kaupunkiseudulla ja Sastamala-Punkalaidun alueella Työvoima- ja yrityspalveluiden alueellinen kokeilu 2017-18 Tampereen kaupunkiseudulla ja Sastamala-Punkalaidun alueella Regina Saari ohjelmajohtaja Tampereen kaupunki Taustaa Tampereen kaupunkiseutu hakeutui

Lisätiedot

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa Sn Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa 1 18.1.2017 Tavoitteet Asiakas keskiössä Vaikuttavat ja toimintakykyä ylläpitävät toimintatavat ovat käytössä ja asiakkaiden

Lisätiedot

Suunnitelma ikääntyneen väestön hyvinvoinnin edistämiseksi ja tukemiseksi Sotesin toiminta-alueella

Suunnitelma ikääntyneen väestön hyvinvoinnin edistämiseksi ja tukemiseksi Sotesin toiminta-alueella Suunnitelma ikääntyneen väestön hyvinvoinnin edistämiseksi ja tukemiseksi Sotesin toiminta-alueella Suunnitelma perustuu ns. Vanhuspalvelulain 5 : Kunnan on laadittava suunnitelma ja se on osa kaupungin/kunnan

Lisätiedot

OKM:n ohjeistus vuodelle 2019

OKM:n ohjeistus vuodelle 2019 OKM:n ohjeistus vuodelle 2019 Kaakkois-Suomen luovien alojen kehittämisverkoston kokous 11.10.2018 Kehittämispäällikkö Ritva Kaikkonen, Kaakkois-Suomen ELY-keskus Yleistä Opetus- ja kulttuuriministeriön

Lisätiedot

Vientikaupan ensiaskeleet 18.3.2014. Tea Laitimo 3/19/2014 www.kehy.fi

Vientikaupan ensiaskeleet 18.3.2014. Tea Laitimo 3/19/2014 www.kehy.fi Vientikaupan ensiaskeleet 18.3.2014 Tea Laitimo Imatran Seudun Kehitysyhtiö Oy Perustettu vuonna 1982, alansa pioneeri Osakkaana on yhteensä 33 yritystä ja yhteisöä Imatra, Rautjärvi, Ruokolahti Palvelua

Lisätiedot

Jyväskylän palvelusetelitoiminta

Jyväskylän palvelusetelitoiminta Jyväskylän palvelusetelitoiminta 31.3.2011 Riitta Pylvänen Projektipäällikkö Asiakas-tuottajamalli hanke (ASTU) Käynnistettiin lokakuussa 2009, päättyy 31.12.2011 Jykesin hallinnoima Jyväskylän kaupungin

Lisätiedot

Strategiaseuranta 2015

Strategiaseuranta 2015 Strategiaseuranta 2015 Lautakunta/toimielintaso (taso 3) Tulostettu lautakunta/toimielinkäsittelyn taustamateriaaliksi Hyvinvointiohjelma 3.1. Vahvistetaan laaja-alaisia matalan kynnyksen neuvontapalveluja

Lisätiedot

Ennaltaehkäisevien ja kuntoutumista tukevien toimintatapojen sekä kehittämistarpeiden kartoitus

Ennaltaehkäisevien ja kuntoutumista tukevien toimintatapojen sekä kehittämistarpeiden kartoitus Ennaltaehkäisevien ja kuntoutumista tukevien toimintatapojen sekä kehittämistarpeiden kartoitus Kotihoidon, tukipalveluiden ja palveluohjauksen henkilökunnalle syksyllä 2014 1. Ikä Vastaajien määrä: 86

Lisätiedot

HEA Hyvinvointia ja energiatehokkuutta asumiseen - Päätösseminaari

HEA Hyvinvointia ja energiatehokkuutta asumiseen - Päätösseminaari HEA Hyvinvointia ja energiatehokkuutta asumiseen - Päätösseminaari 9/2011-2/2014 (Etelä-Suomen EAKR) Asko Kilpeläinen, Saimaan amk 19.11.2013 1 Seminaariohjelma 12.00-12.20 Tervetulosanat ja HEA-hankkeen

Lisätiedot

KOKO Kainuun hyvinvoinnin työpajat - yhteenveto

KOKO Kainuun hyvinvoinnin työpajat - yhteenveto KOKO Kainuun hyvinvoinnin työpajat - yhteenveto Sari Salmela, Welliving-hanke Anitta Juntunen, Kajaanin ammattikorkeakoulu 9.6.2010 Työpajojen idea KOKO Kainuun tavoitteina 1) Parantaa hyvinvointialan

Lisätiedot

Visio 2017 Ylitorniolla on monipuolinen ja vahva yritystoiminta, jota tehokas elinvoimapolitiikka tukee. Muuttoliike on plusmerkkinen ja

Visio 2017 Ylitorniolla on monipuolinen ja vahva yritystoiminta, jota tehokas elinvoimapolitiikka tukee. Muuttoliike on plusmerkkinen ja Visio 2017 Ylitorniolla on monipuolinen ja vahva yritystoiminta, jota tehokas elinvoimapolitiikka tukee. Muuttoliike on plusmerkkinen ja elinkeinoelämässä on vahva usko tulevaisuuteen. Johdanto Ylitornion

Lisätiedot