17210 Kalliokanaalit ja -kuopat

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "17210 Kalliokanaalit ja -kuopat"

Transkriptio

1 InfraRYL, päivitys / KM Kalliokanaalit ja -kuopat Tässä luvussa kalliokuopalla tarkoitetaan pohjan pinta-alaltaan korkeintaan 3 m x 3 m:n suuruisia kalliokaivantoja tukirakenteineen. Kanaalien syvyys on enintään kanaalin pohjan leveys. Määrämittausohje Kalliokanaalin ja -kuopan materiaalit Yleisiä laatuvaatimuksia ei ole Kalliokanaalin ja -kuopan alusta Yleisiä laatuvaatimuksia ei ole Kalliokanaalin ja -kuopan tekeminen Teoreettinen kallionpaljastusleveys on yleensä 0,5 m teoreettisesta louhintalinjasta, ellei lujitusten tekeminen vaadi suurempaa puhdistamisleveyttä. Louhittavat kalliopinnat puhdistetaan työn edellyttämällä tarkkuudella kauttaaltaan kaivutöiden yhteydessä. Kallion yläpuolinen maa luiskataan ohjeellisia arvoja noudattaen. Työnaikaiset luiskat tehdään riittävän loiviksi maalajin ja luiskakorkeuden mukaan. Maaluiskien kaltevuuksia, luvut ja 16200, valittaessa otetaan huomioon korkeiden kalliorintausten juurella tehtävien töiden työturvallisuus sekä louhintatärinän vaikutus luiskien pysyvyyteen. Pysyvien luiskien kaltevuudet ja puhdistettavan kalliokaistan leveys määritellään suunnitelma-asiakirjoissa Maaleikkaukset, erittelemätön, InfraRYL Maakaivannot, InfraRYL. Suunnitelma-asiakirjoissa esitetään kohteittain kanaalien ja kuoppien laatuluokat ja niiden suurimmat sallitut louhinnan aiheuttamat rikkoutumisvyöhykkeet. Louhinta tehdään suunnitelma-asiakirjojen mukaan huolellisesti kallion laatuun sopivia työmenetelmiä ja räjähdysaineita käyttäen siten, että ei synny ryöstymiä eikä teoreettisen louhintaprofiilin ulkopuolelle jäävä kallio tarpeettomasti rikkoonnu. Liikalouhintaa sekä pituus-, syvyys- että leveyssuunnassa vältetään. Louhinnassa syntyvä suurin sallittu lohkarekoko määritellään suunnitelma-asiakirjoissa. Kanaalit ja kuopat louhitaan niin syviksi ja leveiksi, että kanaaliin jää tilaa alus- ja ympärystäytöille. Louhinnoista laaditaan määräysten ja työn edellyttämät räjäytyssuunnitelmat.

2 InfraRYL, päivitys / KM 2 Räjäytyssuunnitelmissa otetaan huomioon leikkauspintojen tarkkuusvaatimukset ja vaadittu louhekoko. Tarkkuuslouhinnassa panostusta kevennetään ja porausta tihennetään reunariveissä sekä tarvittaessa myös sisemmissä reikäriveissä. Kalliopohjalle asetettu tarkkuusvaatimus ja louhintatapavaatimus koskee myös kanaalien ja kuoppien seinämiä. Räjäytyssuunnitelmassa esitetään rikkoutumisvyöhykkeiden laajuus. Tätä yleismääräystä noudatetaan kaikkien tässä luvussa selostettujen louhintatapojen yhteydessä. Räjäytettävät kentät peitetään valtioneuvoston asetuksen 644/2011 mukaisesti. Räjäytyssuunnitelmia tarkistetaan, ellei vaadittuja laatuvaatimuksia saavuteta. Räjäytyssuunnitelma esitetään valtioneuvoston asetuksen 644/2011mukaan. Räjäytyksien aikana noudatetaan kulloinkin voimassa olevia liikenteenjärjestelyohjeita. Valtioneuvoston asetus räjäytys- ja louhintatyön turvallisuudesta 644/2011, Infra TEM Räjäytyksistä pidetään räjäytyspäiväkirjaa, josta ilmenevät kunkin räjäytyksen järjestysnumero, päivämäärä, kellonaika ja louhintakaavion numero. Räjäytykset merkitään juoksevasti numeroituina louhintapiirustuskopioihin, jotka luovutetaan tilaajalle louhintatöiden päätyttyä. Louhintatöiden suunnittelussa otetaan huomioon suunnitelma-asiakirjoissa annetut määräykset massojen käytöstä ja lohkareiden koosta. Ennen louhintatyön aloittamista on tehtävä louhinta- ja räjäytystöiden turvallisuussuunnitelma. Louhinnan aikana havaituista heikkousvyöhykkeistä ja rikkonaisista kallio-osuuksista on tiedotettava valvojalle jo porausvaiheessa sekä neuvoteltava valvojan ja kalliorakennustöiden asiantuntijavalvojan kanssa heikkousvyöhykkeiden louhinta- ja lujitustavoista. Kallioperätutkimuksissa havaitut heikkousvyöhykkeet ja rikkonaiset kallio-osuudet on otettava huomioon jo louhintatöiden suunnittelussa. Jos urakoitsija haluaa käyttää esitetyistä poikkeavia louhintatapoja, hänen tulee perustella ne ja hyväksyttää ne tilaajalla. Reuna- ja kenttäreikien panostusohjeet annetaan tarkemmin suunnitelma-asiakirjoissa. Irrallisen räjähdysaineen käytössä otetaan huomioon lainsäädännön ja viranomaispäätösten asettamat rajoitukset. Sytytystapaa valittaessa otetaan huomioon sähköjohtojen ja radiolähettimien läheisyys nallien itsestäänsyttymisriskin vuoksi, ks. julkaisu Tekniset turvallisuusohjeet 16:0. Urakoitsija laatii räjäytyssuunnitelmat, joiden tulee sisältää ainakin teoreettinen poikkileikkaus porauskaavio reikäkokoineen kentän pituus ja leveys / rintauksen korkeus/heittosuunta / täkkäyksen / vartiomiesten paikat panostamaton osa / etutäyte räjähdysainemäärät ja -laadut rei'ittäin räjähdysainemäärät ja -laadut räjäytyskerroittain momentaaninen räjähdysainemäärä sytytysjärjestelmä ja -järjestys irrotettavan kallion määrä vaarallinen alue ja varmistustoimenpiteet

3 InfraRYL, päivitys / KM 3 peittäminen leikkausten työturvallisuuden huomioiminen louhinnan vaiheistuksen huomioiminen lujitusten kanssa suunnitelmissa osoitetulla tavalla tärinä- ja muiden seurantamittausten tarve ja sijoitus. Räjäytyssuunnitelmat hyväksytetään tilaajalla ennen porauksen aloittamista. Suunnitelmia laadittaessa otetaan huomioon kallion laatu ja rakenne asutus louhinta-alueen läheisyydessä tarkkuusvaatimuksetrajoitukset louhintatärinälle työturvallisuus määräykset, jotka koskevat reikäkokoja, porausta, panostusta ja sytytystä sekä jakoa räjäytyskertoihin. Räjäytys- ja louhintatyön turvallisuussuunnitelma, esimerkiksi Infra Ry mallilomake TTK: Räjäytys- ja louhintatyön turvallisuusohje (23123) 2013 Valtioneuvoston asetus räjäytys- ja louhintatyön turvallisuudesta 644/2011, Infra TEM Louhe poistetaan ja kaivannon pohja tasataan tarvittaessa murskeella, soralla, louheella tai routimattomalla karkealla kiviaineksella, luku Kanaalin ja kuopan pohja tasataan enintään 100 mm teoreettista louhintatasoa alemmaksi teoreettisen pohjatason alapuolelle ja tiivistetään asennusalustan tiivistämisen yhteydessä. Jos kaivannon pohja on louhittu ylisyväksi, kaivannon pohja kiilataan ja tiivistetään erillisenä työvaiheena. Salaojakaivannon pohja tasoitetaan ja kaivuepätasaisuudet tasataan kadun suodatinkerroksen hiekalla. Kaivannon pohja on tiivistettävä alusrakennetta vastaavaksi. Kaapelikaivannossa kivi- ja louhetäytteen pinta kiilataan murskeella tai vastaavalla ja tasoitetaan suodatinhiekalla. Kallioon tehdyn kaapelikaivannon pohja tasoitetaan vähintään 50 mm paksulla suodatinhiekkakerroksella Kiviaineksella tasatut louhitut kalliopinnat, InfraRYL Valmis kalliokanaali ja -kuoppa Kanaalien ja kuoppien teoreettiset mitat määrätään käyttötarkoituksen sekä johtojen suojaetäisyyksien perusteella. Louhitun kanaalin vähimmäismitat sekä periaatteet ovat kuvan 17210:K1 mukaiset. Kalliokaivannossa tulee olla tarvittaessa riittävät levennykset kaivojen kohdalla. Suunnitelma-asiakirjoissa osoitettua, myöhemmin rakennettavaa johto-osaa varten varattavan sivuhaaran kohdalle louhitaan tilavaraus, jonka pituus lähimmästä rakenteesta on vähintään 2,0 m. Kalliokaivannossa ei saa olla poikkeamia suunnitelma-asiakirjojen mukaisesta sijainnista ja muodosta. Kanaalien ja kuoppien pohjien ja seinämien louhitut pinnat ovat taulukon 17210:T1 mukaiset.

4 InfraRYL, päivitys / KM 4 Taulukko 17210:T1 Kalliokanaalien ja -kuoppien pohja- ja seinäpintojen louhintatoleranssit. Laatuluokka Louhintatoleranssi, mm Luokka Luokka Luokka 3 0 luokittelematon Luokkien käyttöohjeet ovat seuraavat, jos suunnitelma-asiakirjoissa ei ole muuta mainittu: Luokka 1: Normaaliluokkarautatietunneleissa tai jos kanaalin yhteyteen tulee betonirakenteita. Luokka 2: Normaaliluokka kanaalikaivannoissa. Luokka 3: Sovittava hankkeittain. Suunnittelijan on huomioitava laatuluokkia määritellessään toisiinsa liittyvien louhintojen tarkkuusvaatimukset. Kanaalikaivannon syvyys määräytyy putkien asennussyvyyden ja perustamistavan mukaan, luvut 14300, 31100, 31200, ja Kuivatusrakenteet, InfraRYL Jätevesiviemärit, InfraRYL Hulevesiviemärit, InfraRYL Vesijohdot, InfraRYL Maakaapelirakenteet, InfraRYL. Kuva 17210:K1 Esimerkki vesihuoltokaivannon vähimmäismitoista. Muiden johtojen suojaetäisyydet ovat kyseisten johtoverkkojen omistajien ohjeiden mukaisia. Kuvaan muutos! muutos vasemman yläreunan seinään > katko. Lisäksi teksti Mahdollinen kaivannon tukiseinä tai vieressä oleva rakenne.

5 InfraRYL, päivitys / KM 5 Betonirakenteita voi sijoittaa kalliokaivannon reunalle etäisyydelle, jota kuvaa mitoitusviiva, joka lähtee kalliokaivannon pohjalta teoreettisen louhintapohjan nurkasta 45 :n kulmassa Kalliokanaalin ja -kuopan kelpoisuuden osoittaminen Valmiin louhitun kanaalin ja kuopan sijainti ja muoto sekä pohjan taso todetaan työn edetessä ennen asennusalustan tekoa suunnitelma-asiakirjoissa osoitetuin välein. Kanaali tarkemitataan vähintään 20 m:n välein. Ratarakenteissa tasatut louhintapohjat tarkemitataan 5 m:n ruutuun. Erilliset pistejonot tulee tarkemitata pohjauria pitkin 5 m:n välein, ja lisäksi tarkemitataan vähintään yksi piste jokaisen kuopan ja syvennyksen kohdalta. Louhintatuloksen tarkemittaukset tehdään ja tulostetaan työn etenemisen mukaan Kalliokanaalin ja -kuopan tekemisen ympäristövaikutukset Kalliokanaalit ja -kuopat on suunniteltava ja toteutettava siten, että haitalliset ympäristövaikutukset tulevat minimoitua. Tällaisia ovat mm: - vaikutus pohjaveden pintaan ja laatuun - työmaan aiheuttama melu, pöly ja tärinä - liikenteelliset haitat Ympäristötiedottaminen Tilaajan tulee tiedottaa hankkeestaan työkohteen vaikutusalueella oleville naapureille hankkeen eri vaiheiden edellyttämällä laajuudella ja tavalla. Tiedottamisen tulee olla ensisijaisesti ennakoivaa ja keskittyä kertomaan - mitä rakennetaan ja miksi - arvioitu valmistumisaika - tulevat työvaiheet, niiden kesto ja vaikutus ympäristöön - yhteyshenkilöt, joilta saa lisätietoa Ympäristöä häiritseviä töitä saa tehdä viranomaisten myöntämien työlupien mukaisesti. Tilaaja vastaa melua aiheuttavien töiden ilmoituksen tekemisestä sekä rakennus- tai ympäristöluvan hakemisesta. Urakoitsija vastaa näissä luvissa määriteltyjen lupaehtojen täyttämisestä sekä työhön suoranaisesti liittyvien lupien hakemisesta. Pölyn, melun, tärinän ja ilmanpaineen aiheuttamien haittojen torjumisesta annetaan tarkat ohjeet suunnitelma-asiakirjoissa. Urakkaohjelmassa tulee esittää eri osapuolten vastuut viranomaislupien hankinnassa Louhintatöiden ympäristöselvitys Louhintatöiden ympäristöselvitys on liitettävä urakan tarjouspyyntöasiakirjoihin paitsi pientalolouhinnoissa, joissa selvityksen laadinta kuuluu louhintaurakoitsijalle.

6 InfraRYL, päivitys / KM 6 Selvitys tulee teettää suunnitteluvaiheessa (pohjarakennussuunnittelun yhteydessä), jotta urakoitsijat saavat samat tiedot rakennettavan ympäristön asettamista rajoituksista ennen tarjouksen antamista. Ympäristöselvitys tulee teettää riittävän pätevyyden omaavalla toimijalla. Ympäristöselvityksessä tulee selvittää muun muassa louhintatöiden vaikutusalueella olevat louhintatyöstä mahdollisesti häiriintyvät kohteet ja niissä oleva toiminta (sairaalat, päiväkodit, koulut, tutkimuslaitokset, museot ja muinaismuistot jne) alueella olevat rakennukset: ikä, kunto perustamistapa, rakenneratkaisut alueella olevat tärinäherkät laitteet: sijainti, tärinänkestävyys Tilaajan tulee kirjata kohteen kaupallisiin asiakirjoihin ympäristöselvityksen perusteella määräytyvät rajoitteet louhintatyölle ja päivittäisille työajoille. Vaikutusalueen laajuuteen vaikuttavat mm. louhinnassa käytettävä momentaaninen räjähdysainemäärä, kokonaisräjähdysainemäärä, alueen pohjasuhteet, alueella olevien rakennusten perustamistapa, ikä ja kunto sekä tärinäherkkien laitteiden, kuten atk-laitteiden, sijainti. Erityisesti huomiota tulee kiinnittää vaurioalueella tapahtuviin erityistoimintoihin, kuten sairaaloiden, tutkimuslaitosten yms. toimintoihin sekä kiven sinkoilun ehkäisyyn tähtäävien ohjeistuksen antamiseen. RIL Rakentamisen aiheuttamat tärinät Laitteiden vaimennukset Suojaustarpeet osoitetaan suunnitelma-asiakirjoissa. Herkät laitteet suojataan ympäristöselvityksessä osoitetulla ja laitteiden omistajien kanssa sovittavalla tavalla. Suojausvelvollisuudet osoitetaan suunnitelma-asiakirjoissa Katselmukset Ennen louhintatöiden aloittamista pidetään suunnitelma-asiakirjoissa osoitettu tai muutoin vahinkojen varalta tarpeelliseksi katsottu riskialueen katselmus. Katselmukseen kutsutaan riskialueen rakennusten ja laitteiden omistajat tai omistajien edustajat. Katselmusvelvollisuus osoitetaan suunnitelma-asiakirjoissa ja alueen ympäristöselvityksessä. Katselmukset tulee lähtökohtaisesti teettää riittävän pätevyyden omaavalla ulkopuolisella tärinäasiantuntijalla. Katselmuksesta pidetään pöytäkirjaa, jossa todetaan alueen rakennusten ja laitteiden kunto. Tiedot kunnosta toimitetaan asianosaisille tiedoksi ja hyväksyttäväksi. Olemassa olevat vauriot merkitään muistiin ja tarvittaessa ne valokuvataan tai videoidaan. Työn päätyttyä pidetään louhintatöiden vaikutusalueella maan, laitteiden ja rakennusten omistajien tai näiden edustajien kanssa jälkikatselmus, jossa todetaan, onko vaurioita tapahtunut ja sovitaan vaurioiden korvausperusteista. Työn lopuksi louhija antaa kirjallisen selvityksen siitä, että kolmansien osapuolten vaatimuksista on päästy sopimukseen. RIL Rakentamisen aiheuttamat tärinät

7 InfraRYL, päivitys / KM Tärinämittaukset Suunnitelma-asiakirjojen ympäristöselvityksessä osoitetaan, missä laajuudessa tärinät mitataan ja kuka huolehtii mittauksista. Riskianalyysissä osoitettujen tietokoneiden ja muiden herkkien laitteiden suojaamiseksi noudatetaan suunnitelma-asiakirjoissa määrättyjä tai laitteiden omistajien kanssa sovittuja raja-arvoja Louhinta olemassa olevien rakenteiden läheisyydessä Räjäytystärinät eivät saa vaurioittaa rakennuksia, putkia, johtoja tai laitteita. Jos kallion laatu ja rakenne tai louhinnan ympäristövaikutukset (tärinä, paineaalto) vaativat, käytetään varovaisia louhintamenetelmiä. Jos louhinta edellyttää erityistä varovaisuutta, käytetään esimerkiksi matalampia penkereitä ja useampia räjäytyskertoja sekä keveämpää panostusta ja pienempiä momentaanisia räjähdysainemääriä. Katso myös julkaisut RIL ja Räjäytystyöt. Räjäytystyöt, Raimo Vuolio/ Tommi Halonen, 2010 RIL Rakentamisen aiheuttamat tärinät Louhinta ratarakenteiden läheisyydessä Rautatien läheisyydessä noudatetaan julkaisua Louhintatyöt rautatien läheisyydessä. Louhintatyöt rautatien läheisyydessä. Liikenneviraston ohjeita 23/2013.

17410 Vedenalaiset kallioleikkaukset ja -kaivannot, ruoppaus

17410 Vedenalaiset kallioleikkaukset ja -kaivannot, ruoppaus InfraRYL, päivitys 15.9.2017 / KM 1 17410 Vedenalaiset kallioleikkaukset ja -kaivannot, ruoppaus Tässä luvussa käsitellään vedenalaisia kallioleikkauksia ja -kaivantoja sekä ruoppaustöitä kallioleikkausten

Lisätiedot

17400 VEDENALAISET KALLIOLEIKKAUKSET JA -KAIVANNOT. 17410 Vedenalaiset kallioleikkaukset ja -kaivannot, ruoppaus

17400 VEDENALAISET KALLIOLEIKKAUKSET JA -KAIVANNOT. 17410 Vedenalaiset kallioleikkaukset ja -kaivannot, ruoppaus 1 17400 VEDENALAISET KALLIOLEIKKAUKSET JA -KAIVANNOT 17410 Vedenalaiset kallioleikkaukset ja -kaivannot, ruoppaus Tässä luvussa käsitellään vedenalaisia kallioleikkauksia ja kaivantoja, ruoppaustöitä kallioleikkausten

Lisätiedot

InfraRYL, päivitys / KM 1 TK242/TR2+TR1 RTS 17:22

InfraRYL, päivitys / KM 1 TK242/TR2+TR1 RTS 17:22 InfraRYL, päivitys 15.9.2017 / KM 1 17614 Kuilut Tässä luvussa käsitellään kallioon louhimalla tehtävien kuilujen yleiset laatuvaatimukset. Määrämittausohje 1764. 17614.1 Kuilun materiaalit Yleisiä laatuvaatimuksia

Lisätiedot

23 Kalliorakentaminen. 231 Louhinta ja lujitus Kalliokaivannon louhiminen TK RTS 10:27

23 Kalliorakentaminen. 231 Louhinta ja lujitus Kalliokaivannon louhiminen TK RTS 10:27 1 23 Kalliorakentaminen Tässä jaksossa esitetään kallioon louhittava rakennuskaivanto, kanaali sekä alueella tehtävä louhintatyö. Kalliotilat ja tunnelit esitetään julkaisussa InfraRYL. Kalliokuopalla

Lisätiedot

InfraRYL, päivitys / KM 1 TK242/TR2+TR1 RTS 17:22

InfraRYL, päivitys / KM 1 TK242/TR2+TR1 RTS 17:22 InfraRYL, päivitys 15.9.2017 / KM 1 17610 Kalliotunnelit Tässä luvussa käsitellään tunneleiden, työtunneleiden ja kalliotilojen ja hallien yleiset laatuvaatimukset. Määrämittausohje 1761. 17610.1 Kalliotunnelin

Lisätiedot

17110 Kallioavoleikkaus, erittelemätön

17110 Kallioavoleikkaus, erittelemätön InfraRYL, päivitys 15.9.2017 / KM 1 17110 Kallioavoleikkaus, erittelemätön Määrämittausohje 1711. 17110.1 Kallioavoleikkauksen materiaalit Yleisiä laatuvaatimuksia ei ole. 17110.2 Kallioavoleikkauksen

Lisätiedot

3000 KALLIORAKENTEET 4

3000 KALLIORAKENTEET 4 Tienrakennustöiden yleiset laatuvaatimukset ja työselitykset 1 KALLLIORAKENTEET Sisältö Sisällysluettelo 1 Työselitysten ja laatuvaatimusten soveltaminen 3 3000 KALLIORAKENTEET 4 3000.1 Yleistä 4 3000.2

Lisätiedot

T ej- Ieharen kirjasto. Dok nra : 0)/0 'T' 2 3

T ej- Ieharen kirjasto. Dok nra : 0)/0 'T' 2 3 lö Tienrakennustäiden yleiset laatuvaatimukset ja työselitykset Tielaitos Kalliorakenteet TEOR. 1,5 m Työselitykset ja laatuvaatimukset Helsinki 1991 Tie hallitus 'J#NH ttunu7 T ej- Ieharen kirjasto Dok

Lisätiedot

Urjalan kunta LÄHILIIKUNTAPAIKKA, RAKENNUSSUUNNITELMA. Työkohtainen työselitys Litterakohtainen osa InfraRYLn mukaan

Urjalan kunta LÄHILIIKUNTAPAIKKA, RAKENNUSSUUNNITELMA. Työkohtainen työselitys Litterakohtainen osa InfraRYLn mukaan 1 Urjalan kunta LÄHILIIKUNTAPAIKKA, RAKENNUSSUUNNITELMA Työkohtainen työselitys Litterakohtainen osa InfraRYLn mukaan Infrasuunnittelu Tampere 11.9.2015 2 (7) 0 YLEISTÄ 01 Tilaaja Urjalan kunta Tampereentie

Lisätiedot

KIINTEISTÖ OY TURUN TELAKKARANNAN AJOTUNNELIN LOUHINNAN ALOITTAMISEN INFOTILAISUUS

KIINTEISTÖ OY TURUN TELAKKARANNAN AJOTUNNELIN LOUHINNAN ALOITTAMISEN INFOTILAISUUS Copyright Suomen INFRA Palvelu Oy. Kuvien kopiointi ja käyttö kielletty. KIINTEISTÖ OY TURUN TELAKKARANNAN AJOTUNNELIN LOUHINNAN ALOITTAMISEN INFOTILAISUUS AIKA: KESKIVIIKKONA 10.10.2018 KLO 17.00 PAIKKA:

Lisätiedot

Työmaat / kohteet: Linnakalliontien louhintaurakka pl 780-1160 Linnakalliontien rakennusurakka pl 1160 1960 (Optio 2)

Työmaat / kohteet: Linnakalliontien louhintaurakka pl 780-1160 Linnakalliontien rakennusurakka pl 1160 1960 (Optio 2) Työnumero 10167 Tilaaja: Pirkkalan Kunta Työmaat / kohteet: Linnakalliontien louhintaurakka pl 780-1160 Linnakalliontien rakennusurakka pl 1160 1960 (Optio 2) Louhinnan riskianalyysi 10167 Linnakalliontie

Lisätiedot

SILTAKOHTAINEN PERUSTAMISTAPALAUSUNTO

SILTAKOHTAINEN PERUSTAMISTAPALAUSUNTO SILTAKOHTAINEN PERUSTAMISTAPALAUSUNTO S/20034 20.1.2017 TAMPEREEN KAUPUNKI Siikin alikulkukäytävä, Tampere SILTAKOHTAINEN PERUSTAMISTAPALAUSUNTO Hyväksynyt: XXXX/Tampereen kaupunki xx.x.2017 Sisältö sivu

Lisätiedot

KAALISTEN KAUPUNKI. Torin seudun kehittämishanke. Toinen rakennusvaihe 2012 Kirkkokadun saneeraus TYÖTURVALLISUUSLIITE

KAALISTEN KAUPUNKI. Torin seudun kehittämishanke. Toinen rakennusvaihe 2012 Kirkkokadun saneeraus TYÖTURVALLISUUSLIITE KAALISTEN KAUPUNKI Torin seudun kehittämishanke Toinen rakennusvaihe 2012 Kirkkokadun saneeraus TYÖTURVALLISUUSLIITE 28.3.2012 SIsÄLLYSLUETTEL0 1 YLEISTÄ 1.1 Turvallisuusliitteen tarkoitus 1.2 Rakennuttaja,

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA. Mattilankatu

TURVALLISUUSASIAKIRJA. Mattilankatu 1 TURVALLISUUSASIAKIRJA Mattilankatu JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Kaupunkirakennepalvelut Yhdyskuntatekniikka 16.4.2010 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ... 3 1.1 1.2 Turvallisuusasiakirjan tarkoitus... 3 Rakennuttaja

Lisätiedot

PORVOON KAUPUNKI TOLKKINEN II PORVOO TÄRINÄMITTAUSRAPORTTI Yleistä

PORVOON KAUPUNKI TOLKKINEN II PORVOO TÄRINÄMITTAUSRAPORTTI Yleistä Mikkolantie 1 B 00640 Helsinki P. 09-454 2610 info@r-konsultit.fi www.rajaytyskonsultit.fi PORVOON KAUPUNKI TOLKKINEN II PORVOO TÄRINÄMITTAUSRAPORTTI 1.9. - 16.12. 2014 1. Yleistä Räjäytyskonsultit Oy

Lisätiedot

18116 Esikuormituspenkereet

18116 Esikuormituspenkereet InfraRYL, Päivitys 23.8.2017 / KM 1 18116 Esikuormituspenkereet Tässä luvussa käsitellään esikonsolidoitava maapohja ja esikuormituspenger. Menetelmiä sovelletaan hienorakeisten maakerrosten tiivistämisessä.

Lisätiedot

InfraRYL:n kalliolukujen päivitys Heikki Saarikivi, A-Insinöörit. Louhinta- ja kalliotekniikanpäivät >

InfraRYL:n kalliolukujen päivitys Heikki Saarikivi, A-Insinöörit. Louhinta- ja kalliotekniikanpäivät > InfraRYL:n kalliolukujen päivitys Heikki Saarikivi, A-Insinöörit 1 Työryhmän kokoonpano 2018 > Katri Metsomäki Rakennustieto > Heikki Saarikivi A-Insinöörit > Kalle Hollmén Sitowise > Heikki Pöyhönen YIT

Lisätiedot

11410 Poistettavat pintamaat

11410 Poistettavat pintamaat InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 1 11410 Poistettavat pintamaat Määrämittausohje 1141. 11410.1 Poistettavien pintamaiden materiaalit Alueelta raivattavan materiaalin suhteen toimitaan suunnitelma-asiakirjojen

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 542

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 542 PÄÄTÖS Helsinki 24.4.2007 Dnro UUS 2007 Y 153 115 Annettu julkipanon jälkeen No YS 542 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 60 :n mukaisen tilapäistä melua ja tärinää koskevan ilmoituksen johdosta.

Lisätiedot

14341 Sivu- ja niskaojat

14341 Sivu- ja niskaojat InfraRYL, Päivitys 21.11.2017 / SHV 1 14341 Sivu- ja niskaojat Määrämittausohje 1434. 14341.1 Sivu- ja niskaojien materiaalit 14341.2 Sivu- ja niskaojien alusta 14341.3 Sivu- ja niskaojien tekeminen 14341.3.1

Lisätiedot

Ohje Lisätarkistuksia tehdään tarvittaessa työn aikana. Rakeisuuskäyrät liitetään kelpoisuusasiakirjaan.

Ohje Lisätarkistuksia tehdään tarvittaessa työn aikana. Rakeisuuskäyrät liitetään kelpoisuusasiakirjaan. 1 Tässä luvussa käsitellään johtokaivantojen eli johtojen, kaapeleiden, salaojien, putkien ja kaivojen alkutäyttöjä. Tässä luvussa alkutäytöllä tarkoitetaan myös rumpujen ympärystäyttöjä. 22332.1 Alkutäyttöjen

Lisätiedot

Metro länteen asukastilaisuus Kaitaan koulu

Metro länteen asukastilaisuus Kaitaan koulu Metro länteen asukastilaisuus Kaitaan koulu 5.4.2016 Ohjelma Hankkeen esittely, projektipäällikkö Tero Palmu, Länsimetro Oy Kaitaan ratatunnelin ja aseman louhinta: työmaa-alueet, työajat ja vaiheet, projektipäällikkö

Lisätiedot

KUNNALLISTEKNIIKAN RAKENTAMISKOHTEET 2013 TURVALLISUUSASIAKIRJA

KUNNALLISTEKNIIKAN RAKENTAMISKOHTEET 2013 TURVALLISUUSASIAKIRJA JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI 31.1.2013 KUNNALLISTEKNIIKAN RAKENTAMISKOHTEET 2013 JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI 2(6) SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 3 1.1 Turvallisuusasiakirjan tarkoitus 3 1.2 Päätoteuttaja/päätoteuttajan tehtävät

Lisätiedot

Metro länteen asukastilaisuus

Metro länteen asukastilaisuus Metro länteen asukastilaisuus 25.4.2016 Ohjelma Hankkeen esittely, projektipäällikkö Tero Palmu, Länsimetro Oy Espoonlahden aseman ja ratatunnelin louhinta: työmaa-alueet, työajat ja -vaiheet, projektijohtaja

Lisätiedot

Ohje Suodatinkankaiden vaatimukset esitetään luvussa 21120. Viitteet 21120 Suodatinkankaat, InfraRYL osa 1.

Ohje Suodatinkankaiden vaatimukset esitetään luvussa 21120. Viitteet 21120 Suodatinkankaat, InfraRYL osa 1. 1 21110 Suodatinkerrokset Suodatinkankaiden vaatimukset esitetään luvussa 21120. 21120 Suodatinkankaat, InfraRYL osa 1. 21110.1 Suodatinkerroksen materiaalit Tuotteen kelpoisuus osoitetaan ensisijaisesti

Lisätiedot

URAKKARAJALIITE. Louhintatyöt

URAKKARAJALIITE. Louhintatyöt JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Liite 1c: Urakkarajaliite URAKKARAJALIITE Louhintatyöt JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Urakkarajaliite 2 Sisällysluettelo 1. Yleiset järjestelyt... 3 1.1 Yleistä... 3 1.2 Urakoitsijoiden välinen

Lisätiedot

Metro länteen asukastilaisuus Iivisniemen koulu

Metro länteen asukastilaisuus Iivisniemen koulu Metro länteen asukastilaisuus Iivisniemen koulu 10.3.2016 Ohjelma Hankkeen esittely, projektipäällikkö Tero Palmu, Länsimetro Oy Finnoon ratatunnelin ja aseman louhinta: työmaaalueet, työajat ja vaiheet,

Lisätiedot

RIL 263-2014 Kaivanto-ohje

RIL 263-2014 Kaivanto-ohje Kaivantojen turvallisuus miniseminaari 25.11.2014 RIL 263-2014 Kaivanto-ohje Ohjeet ja suositukset Tommi Hakanen Esityksen sisältö 1. Miksi Kaivanto-ohjetta tarvitaan? 2. Uuden Kaivanto-ohjeen tausta 3.

Lisätiedot

KIVEN SINKOILUN HALLINTA ASUTUN ALUEEN LOUHINNASSA

KIVEN SINKOILUN HALLINTA ASUTUN ALUEEN LOUHINNASSA Louhinta- ja kalliotekniikan päivät Helsinki 17.-18.1.2019 KIVEN SINKOILUN HALLINTA ASUTUN ALUEEN LOUHINNASSA Jouko Salonen Louhintatekninen asiantuntija Koulutuspäällikkö MIKÄ ON KANSI? UN-CHARGED HEIGHT

Lisätiedot

Metro länteen Asukastilaisuus Sammalvuoren varikon louhinta

Metro länteen Asukastilaisuus Sammalvuoren varikon louhinta Metro länteen Asukastilaisuus Sammalvuoren varikon louhinta Länsimetro Oy Ohjelma Hankkeen esittely toimitusjohtaja Matti Kokkinen Länsimetro Oy Sammalvuoren varikon louhinta; työmaa-alue, työajat ja -vaiheet

Lisätiedot

KOUKKUTIE, KUMPUTIE, KUNNASTIE, LAALAHDENKUJA JA PEKANKATU

KOUKKUTIE, KUMPUTIE, KUNNASTIE, LAALAHDENKUJA JA PEKANKATU TAMPEREEN KAUPUNKI LIITE 5 TURVALLISUUSASIAKIRJA KOUKKUTIE, KUMPUTIE, KUNNASTIE, LAALAHDENKUJA JA PEKANKATU RUOTULA JA TAKAHUHTI Suunnitelmanumerot:14105, 14104, 14103, 14163, 14164 TAMPEREEN KAUPUNKI

Lisätiedot

VANTAAN KAUPUNKI RUUSUKVARTSINKATU, LUMIKVARTSINKATU TYÖTURVALLISUUSLIITE. No 53209 / 10

VANTAAN KAUPUNKI RUUSUKVARTSINKATU, LUMIKVARTSINKATU TYÖTURVALLISUUSLIITE. No 53209 / 10 VANTAAN KAUPUNKI 16UBS0001 1(5) VANTAAN KAUPUNKI TYÖTURVALLISUUSLIITE No 53209 / 10 25.05.2014 VANTAAN KAUPUNKI 16UBS0001 2(5) SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 3 1.1 Työturvallisuusliitteen tarkoitus... 3

Lisätiedot

Uuden Kaivanto-ohjeen ohjeet ja suositukset

Uuden Kaivanto-ohjeen ohjeet ja suositukset Kaivantojen turvallisuus miniseminaari Uuden Kaivanto-ohjeen ohjeet ja suositukset Tommi Hakanen Esityksen sisältö 1. Miksi Kaivanto-ohjetta tarvitaan? 2. Uuden Kaivanto-ohjeen tausta 3. Työturvallisuus

Lisätiedot

23.5.2012. Yksikköhintojen sisällössä noudatetaan soveltuvin osin InfraRYLin määrämittausperusteita.

23.5.2012. Yksikköhintojen sisällössä noudatetaan soveltuvin osin InfraRYLin määrämittausperusteita. YKSIKKÖHINTALUETTELO 1 (5) YKSIKKÖHINTALUETTELO Urakkatarjouspyyntöönne viitaten tarjoudumme suorittamaan Nurmijärven Syrjälän koulun lähiliikuntaalueen rakennusurakan lisä- ja muutostyöt tämän yksikköhintaluettelon

Lisätiedot

R1-7 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN VÄLILLÄ KIMONKYLÄ - HEVOSSUO, KOUVOLA TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET JA TYÖSELOSTUKSET

R1-7 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN VÄLILLÄ KIMONKYLÄ - HEVOSSUO, KOUVOLA TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET JA TYÖSELOSTUKSET R1-7 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN 30.5.2014 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN 2 SISÄLLYSLUETTELO 1-50 Yleiset perusteet... 3 10 Maaperä... 3 50 Mittaustyöt... 3 1000 Maa-,

Lisätiedot

Turvallisuusasiakirja. (VNa 205/2009)

Turvallisuusasiakirja. (VNa 205/2009) Turvallisuusasiakirja (VNa 205/2009) Liikennevirasto Turvallisuusasiakirja, tie-, rata- ja vesiväylähankkeet, versio 20.8.2014 Seuraavia yhteystietoja käytetään vakavissa onnettomuustapauksissa: Yleinen

Lisätiedot

2238/752 1 (5) KAUNIAISTEN KAUPUNKI BREDANNIITYNKUJA, BREDAÄNGSGRÄNDEN TYÖTURVALLISUUSLIITE 6.8.2015

2238/752 1 (5) KAUNIAISTEN KAUPUNKI BREDANNIITYNKUJA, BREDAÄNGSGRÄNDEN TYÖTURVALLISUUSLIITE 6.8.2015 2238/752 1 (5) KAUNIAISTEN KAUPUNKI BREDANNIITYNKUJA, BREDAÄNGSGRÄNDEN TYÖTURVALLISUUSLIITE 6.8.2015 2238/752 2 (5) Sisällysluettelo 1 Yleistä... 3 1.1 Työturvallisuusliitteen tarkoitus... 3 1.2 Päätoteuttaja...

Lisätiedot

Metro länteen Asukastilaisuus Soukka Soukan koulu

Metro länteen Asukastilaisuus Soukka Soukan koulu Metro länteen Asukastilaisuus Soukka 6.10. Soukan koulu Länsimetro Oy Ohjelma Hankkeen esittely toimitusjohtaja Matti Kokkinen, Länsimetro Oy Kiinteistökatselmukset projektipäällikkö Eero Hurmalainen,

Lisätiedot

Jokirannan koulu A-rakennus purku-urakka, Turvallisuusasiakirja, kokonaisurakka 1. YLEISTÄ Turvallisuusasiakirjan tarkoitus...

Jokirannan koulu A-rakennus purku-urakka, Turvallisuusasiakirja, kokonaisurakka 1. YLEISTÄ Turvallisuusasiakirjan tarkoitus... TURVALLISUUSASIAKIRJA 16.10.2018 Sivu 1/5 Tilaaja: Ylivieskan kaupunki Tekninen palvelukeskus Kyöstintie 4, 84100 Ylivieska Hanke: Jokirannan koulu A-rakennus purku-urakka Visalantie 5, 84100 Ylivieska

Lisätiedot

KVR-URAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA

KVR-URAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA 11.4.2014 Sivu 1/6 Tilaaja: Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen ky PL 230 13101 Hämeenlinna Hanke: Mustiala Uusi Navetta KVR-URAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen ky PL 230,

Lisätiedot

Katajanokan kalliopysäköintilaitos

Katajanokan kalliopysäköintilaitos Katajanokan kalliopysäköintilaitos Keskustelutilaisuus 30.9 Ympäristösi parhaat tekijät 2 3 4 5 Louhintatyövaiheet 6 29.9.2014 7 Kalliorakentamisen ympäristövaikutukset Tärinä Melu Paine Pohjavesiseikat

Lisätiedot

Työselostus ja laatuvaatimukset. Staran pienlouhintatyöt ajalla HEL

Työselostus ja laatuvaatimukset. Staran pienlouhintatyöt ajalla HEL Työselostus ja laatuvaatimukset Staran pienlouhintatyöt ajalla 1.1. 31.12.2017 HEL 2016-011768 TYÖSELOSTUS JA 2(5) 1. TYÖN SUORITUS Urakka käsittää kallion porauksen ja irrotuksen. Porattaessa on käytettävä

Lisätiedot

KEVÄTLAAKSONKALLION ASE- MAKAAVA-ALUE 481, MASSAS- TABILOINTI

KEVÄTLAAKSONKALLION ASE- MAKAAVA-ALUE 481, MASSAS- TABILOINTI Porvoon kaupunki KEVÄTLAAKSONKALLION ASE- MAKAAVA-ALUE 481, MASSAS- TABILOINTI Turvallisuusasiakirja KEVÄTLAAKSONTIE, NIITTYSYRJÄNTIE, PUISTOKÄYTÄVÄ 2 JA PUISTOKÄYTÄVÄ 6 Viite 1510017110 Versio URAKKALASKENTA

Lisätiedot

Mahdollisissa vika-, häiriö- tai vauriotapauksissa pyydämme teitä olemaan yhteydessä ensisijaisesti louhintaurakoitsijaan.

Mahdollisissa vika-, häiriö- tai vauriotapauksissa pyydämme teitä olemaan yhteydessä ensisijaisesti louhintaurakoitsijaan. Työmaatiedote 26.11.2018-17:30 Siltasairaala Työmaatiedote 13 Marraskuu 2018 Siltasairaalan työmaalla ST-osan maanrakennustyöt ovat pääosin valmistuneet. Perustusten ja maanpaineseinien teko ovat jatkuneet

Lisätiedot

TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE

TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE SEINÄJOEN KAUPUNKI TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE 15.2.2016 Tämä asiakirja koskee Seinäjoen Kaupungin Törnävänsaaren sillan rakennustöitä. 1 (5) TYÖTURVALLISUUSLIITE 0. YLEISTÄ 0.1 TURVALLISUUSLIITTEEN

Lisätiedot

Siltasairaala. Työmaatiedote 12 Lokakuu Työmaatiedote :00

Siltasairaala. Työmaatiedote 12 Lokakuu Työmaatiedote :00 Työmaatiedote 15.10.2018-13:00 Siltasairaala Työmaatiedote 12 Lokakuu 2018 Siltasairaalan työmaalla ST-osan maanrakennustyöt sekä perustusten ja maanpaineseinien teko ovat jatkuneet suunnitelmien mukaisesti.

Lisätiedot

Mahdollisissa vika-, häiriö- tai vauriotapauksissa pyydämme teitä olemaan yhteydessä ensisijaisesti louhintaurakoitsijaan.

Mahdollisissa vika-, häiriö- tai vauriotapauksissa pyydämme teitä olemaan yhteydessä ensisijaisesti louhintaurakoitsijaan. Työmaatiedote 20.12.2018-15:00 Siltasairaala Työmaatiedote 14 Joulukuu 2018 Siltasairaalan työmaalla ST-osan perustusten ja maanpaineseinien teko ovat valmistuneet ja rakennuksen rungon pystyttäminen on

Lisätiedot

Kaivantojen turvallisuus - miten varmistetaan?

Kaivantojen turvallisuus - miten varmistetaan? Monttumaanantai, 18.5.2015 Annina Peisa, Lemminkäinen Kaivantojen turvallisuus - miten varmistetaan? Maansiirto 8/1983 Vastuu kaivantotyön turvallisuudesta kuuluu hankkeen kaikille osapuolille Rakennuttaja

Lisätiedot

Osa IV g Talvivaara Sotkamo Oy Talvivaaran kaivoksen louhintatärinän tarkkailu v. 2010

Osa IV g Talvivaara Sotkamo Oy Talvivaaran kaivoksen louhintatärinän tarkkailu v. 2010 Osa IV g Talvivaara Sotkamo Oy Talvivaaran kaivoksen louhintatärinän tarkkailu v. 2010 Talvivaaran kaivoksen tarkkailusuunnitelman mukaan tärinää mitataan vuosittain Pirttimäen alueella kertamittauksena.

Lisätiedot

Purkubetonin hyödyntäminen Helsingin infrarakentamisessa

Purkubetonin hyödyntäminen Helsingin infrarakentamisessa Purkubetonin hyödyntäminen Helsingin infrarakentamisessa Tieinfran kestävyys ja kiertotalous päivä 15.5.2019 Jyväskylä Katja Lehtonen Ytekki Oy Sisältö Betonimurskeen työmaavalvonta Materiaalin laatuasiat

Lisätiedot

LOUHINTATÖIDEN TURVALLISUUSASIAKIRJA

LOUHINTATÖIDEN TURVALLISUUSASIAKIRJA 1 LOUHINTATÖIDEN TURVALLISUUSASIAKIRJA 2 1 Turvallisuusasia kirjan soveltaminen Tämä turvallisuusaisakirja on tarkoitettu noudettavaksi Leppävirran kunnan tilaamilla työmailla suoritettavissa räjäytys-

Lisätiedot

Liitekartalla on esitetty puhdistamon, siirtoviemäritunneleiden, pystykuilujen sekä avolouhinta-alueiden

Liitekartalla on esitetty puhdistamon, siirtoviemäritunneleiden, pystykuilujen sekä avolouhinta-alueiden MELUILMOITUS LOU2 1 (5) MELUILMOITUS YLEISTÄ Tampereen keskuspuhdistamo rakennetaan Sulkavuoreen louhittaviin kalliotiloihin. Jätevedenpuhdistamoon liittyvät myös kallioon louhittavat siirto- ja purkutunnelit,

Lisätiedot

Tordalintien hulevesiviemäri

Tordalintien hulevesiviemäri S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A KEMIÖNSAAREN KUNTA Tordalintien hulevesiviemäri FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P23911 työkohtainen työselostus Kallio Tomi Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ... 1 2 YHTEYSTIEDOT...

Lisätiedot

InfraRYL, Päivitys / KM 1 TK242 TR1 RTS 17:53. Ohje Tässä luvussa käsitellään rakentamisen aikaisia tukirakenteita.

InfraRYL, Päivitys / KM 1 TK242 TR1 RTS 17:53. Ohje Tässä luvussa käsitellään rakentamisen aikaisia tukirakenteita. InfraRYL, Päivitys 16.11.2017 / KM 1 16320 Ponttiseinät Tässä luvussa käsitellään rakentamisen aikaisia tukirakenteita. Määrämittausohje 1632. 16320.1 Ponttiseinien materiaalit Teräsponttiseinien rakentamisessa

Lisätiedot

KIVIAINEKSEN LOUHINTA JA MURSKAUS, TOLKKINEN, PORVOO LAUSUNTO LOUHINNAN TÄRINÄVAIKUTUKSISTA

KIVIAINEKSEN LOUHINTA JA MURSKAUS, TOLKKINEN, PORVOO LAUSUNTO LOUHINNAN TÄRINÄVAIKUTUKSISTA Vastaanottaja NCC Industry Oy Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 5.3.2018 Viite 1510032705 KIVIAINEKSEN LOUHINTA JA MURSKAUS, TOLKKINEN, PORVOO LAUSUNTO LOUHINNAN TÄRINÄVAIKUTUKSISTA KIVIAINEKSEN LOUHINTA

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 11 Lujatalo Oy:n erityisen häiritsevää melua aiheuttava paalutustyö osoitteessa Risupadontie 1-5 HEL 2017-000392 T 11 01 00 02 Päätös Ilmoitus Ilmoituksen tekijä on

Lisätiedot

Soidinpuiston ykk, U-6553 Turvallisuusasiakirja

Soidinpuiston ykk, U-6553 Turvallisuusasiakirja Turvallisuusasiakirja Pornaisissa 28.12.2014 Suunnitellut: Ins. (amk) Heikki Väisänen A-lk:n betonisiltojen korjaussuunnittelija Tarkastanut: Ins. Jyrki Hämäläinen A-lk:n betonisiltojen korjaussuunnittelija

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA

TURVALLISUUSASIAKIRJA LAPINLAHDEN KUNTA TURVALLISUUSASIAKIRJA JUUSTOLANTIEN PERUSKORJAUS Rakennustyöt 22.1.2019 JUUSTOLANTIEN PERUSKORJAUS 1. YLEISTÄ 1.1 Turvallisuusasiakirjan tarkoitus 1.2 Turvallisuuskoordinaattori Tämä

Lisätiedot

Lopputäytön materiaali tai siinä olevat aineet eivät saa vahingoittaa putkia tai kaapeleita eikä niiden

Lopputäytön materiaali tai siinä olevat aineet eivät saa vahingoittaa putkia tai kaapeleita eikä niiden InfraRYL, Päivitys 6.4.2017 / KM 1 18330 Lopputäytöt Tässä luvussa käsitellään ensisijaisesti liikennöitäville alueille rakennettavien johto- ja putkikaivantojen lopputäyttöjä. Vaatimuksia voidaan soveltaa

Lisätiedot

Lappeenrannan kaupunki Tekninen toimi Kaavoitus

Lappeenrannan kaupunki Tekninen toimi Kaavoitus Lappeenrannan kaupunki Tekninen toimi Kaavoitus Lappeenrannan keskustaajaman osayleiskaava 2030 Lausunto Ihalaisen kaivoksen tärinävaikutuksista Geomatti Oy, työ 392 17.6.2016 2 1. Taustaa Lausunnossa

Lisätiedot

Metro länteen Asukastilaisuus Kivenlahti Mainingin koulu

Metro länteen Asukastilaisuus Kivenlahti Mainingin koulu Metro länteen Asukastilaisuus Kivenlahti Mainingin koulu 1.12.2015 Länsimetro Oy Ohjelma Hankkeen esittely toimitusjohtaja Matti Kokkinen, Länsimetro Oy Kivenlahden aseman ja ratatunnelin louhinta; työmaaalue,

Lisätiedot

Turvallisuusasiakirja

Turvallisuusasiakirja Turvallisuusasiakirja VNa 205/2009 1.11.2017 31.12.2019 (optio 1.1.2020-31.12.2020). Valvonta-alueet 1-4 Seuraavia yhteystietoja käytetään vakavissa onnettomuustapauksissa: - Yleinen hätänumero 112 - Myrkytyskeskus

Lisätiedot

Pöytyän kunta KESKUSKEITTIÖ TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA

Pöytyän kunta KESKUSKEITTIÖ TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA Pöytyän kunta Keskuskeittiö 1 Pöytyän kunta KESKUSKEITTIÖ TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA Insinööritoimisto H. Kiiski Oy 20.12.2017 Pöytyän kunta Keskuskeittiö 2 TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 1 YLEISTÄ 1.1 Työturvallisuusasiakirjan

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA METSÄNHOITOPALVELUT

TURVALLISUUSASIAKIRJA METSÄNHOITOPALVELUT Liite 4 TURVALLISUUSASIAKIRJA METSÄNHOITOPALVELUT 2 (6) SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ... 3 1.1 Turvallisuusasiakirjan tarkoitus... 3 1.2 Päätoteuttaja... 3 1.3 Töiden yhteensovitus... 4 1.4 Yhdyshenkilöt...

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA

TURVALLISUUSASIAKIRJA 1 TURVALLISUUSASIAKIRJA SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 2 1.1 Turvallisuusasiakirjan tarkoitus 2 1.2 Päätoteuttaja 2 1.3 Töiden yhteensovitus 2 1.4 Yhdyshenkilöt 3 2. TYÖALUE JA SEN OLOSUHTEET 3 2.1 Ylläpitoalue

Lisätiedot

Polvijärven kunta. Kallioniementien peruskorjaus plv. 0-1323. Rakennussuunnitelma

Polvijärven kunta. Kallioniementien peruskorjaus plv. 0-1323. Rakennussuunnitelma Polvijärven kunta Rakennussuunnitelma 08.10.2013 Polvijärven kunta 2/8 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ... 3 1.1. Turvallisuusasiakirjan tarkoitus... 3 1.2. Turvallisuuskoordinaattori... 3 1.3. Päätoteuttaja...

Lisätiedot

Karhusjärven risteyssilta Vt 13, Kokkola - Nuijamaa / Lappeenranta Suunnitelman numero R15/19460. Rakennussuunnitelmaselostus. KaS (Kaakkois-Suomi)

Karhusjärven risteyssilta Vt 13, Kokkola - Nuijamaa / Lappeenranta Suunnitelman numero R15/19460. Rakennussuunnitelmaselostus. KaS (Kaakkois-Suomi) Sivu 1 (7) KaS (Kaakkois-Suomi) Karhusjärven risteyssilta Vt 13, Kokkola - Nuijamaa / Lappeenranta Suunnitelman numero R15/19460 Rakennussuunnitelmaselostus Teräsbetoninen laattakehäsilta II (BlkII) Jännemitta

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2014 1 (5) 200 Aluehallintoviraston päätös Länsisataman edustan väylän muuttamisesta ESAVI/197/04.09/2013 Päätös Asia tulisi käsitellä 10.6.2014 kokouksessa. päätti merkitä

Lisätiedot

LUPAHAKEMUS KAIVAMISELLE KATU - TAI YLEISELLÄ ALUEELLA KEMPELEEN KUNTA / YMPÄRISTÖPALVELUT. Sadevesiviemäri

LUPAHAKEMUS KAIVAMISELLE KATU - TAI YLEISELLÄ ALUEELLA KEMPELEEN KUNTA / YMPÄRISTÖPALVELUT. Sadevesiviemäri LUPAHAKEMUS KAIVAMISELLE KATU TAI YLEISELLÄ ALUEELLA Luvan hakija Nimi ja osoite Luvan hakijan vastuuhenkilö KEMPELEEN KUNTA / YMPÄRISTÖPALVELUT Puhelin Vastuuhenkilön sähköpostiosoite Kohteen tiedot Työkohteen

Lisätiedot

Siltasairaalan työmaalla purku-, maanrakennus- ja louhintatyöt ovat jatkuneet suunnitelmien mukaisesti.

Siltasairaalan työmaalla purku-, maanrakennus- ja louhintatyöt ovat jatkuneet suunnitelmien mukaisesti. Työmaatiedote 12.04.2018-16:00 Siltasairaala Työmaatiedote 6 Huhtikuu 2018 Siltasairaalan työmaalla purku-, maanrakennus- ja louhintatyöt ovat jatkuneet suunnitelmien mukaisesti. Käynnissä olevia töitä

Lisätiedot

Laskelman kustannukset yhteensä: 1000 Maa- pohja- ja kalliorakenteet 1100 Olevat rakenteet ja rakennusosat 1140 Poistettavat ja siirrettävät maa- ja

Laskelman kustannukset yhteensä: 1000 Maa- pohja- ja kalliorakenteet 1100 Olevat rakenteet ja rakennusosat 1140 Poistettavat ja siirrettävät maa- ja KUSTANNUSARVIO NIMIKKEITTÄIN Projekti: Laskelma: Työnumero: Hankkeen tyyppi: Dokumentin luoja: Vastuuhenkilö: Viimeisin muokkaaja: Raportoija: Asiakas: Projektipäällikkö: Aluekerroin: Kustannusindeksi:

Lisätiedot

17 Kallioleikkaukset, -kaivannot ja -tunnelit

17 Kallioleikkaukset, -kaivannot ja -tunnelit 17 Kallioleikkaukset, -kaivannot ja -tunnelit Määritelmä: Pääryhmä sisältää kaikki kalliota rikkomalla (louhiminen, poraaminen, hydraulinen puristaminen tms.) tehdyt tilat mukaan lukien pintojen jälkikäsittelyn.

Lisätiedot

PORNAISTEN KUNTA LIITE URAKKATARJOUKSEEN: JOKIKUJA

PORNAISTEN KUNTA LIITE URAKKATARJOUKSEEN: JOKIKUJA PORNAISTEN KUNTA LIITE URAKKATARJOUKSEEN: 31.3.2017 2(6) Rakennusaikana mahdollisesti tehtävät lisä- ja muutostyöt hinnoitellaan noudattaen jäljempänä mainittuja yksikköhintoja. Yksikköhintojen tulee vastata

Lisätiedot

Tavoitteena nolla tapaturmaa 2020 -seminaari. Miten kaivantojen turvallisuus on varmistettava?

Tavoitteena nolla tapaturmaa 2020 -seminaari. Miten kaivantojen turvallisuus on varmistettava? Tavoitteena nolla tapaturmaa 2020 -seminaari Miten kaivantojen turvallisuus on varmistettava? Lähtökohta? Rakennuskaivanto on välivaihe, jonka kustannukset halutaan minimoida Välivaiheen hinta 2 kuolemantapausta

Lisätiedot

ym -suunnittelu oy Teerikorventie Mänttä

ym -suunnittelu oy Teerikorventie Mänttä Mänttä-Vilppulan kaupunki Miinanpellonkadun ja Niittykadun saneeraus ym ym -suunnittelu oy Teerikorventie 74 35820 Mänttä OHJEELLINEN MÄÄRÄLUETTELO 20.12.2016 Miinanpellonkatu Tunniste Yksikkö Määrä 1000

Lisätiedot

23312 Katupuut. InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 26.3.2015/KM 1 JULKAISTAAN

23312 Katupuut. InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 26.3.2015/KM 1 JULKAISTAAN InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 26.3.2015/KM 1 23312 Katupuut Katupuilla tarkoitetaan kadun- tai liikenneväylän keski- tai välikaistoille sekä lähelle kadunvartta istutettavia runkopuita, joiden rungonkorkeutta

Lisätiedot

Rakennuttajan edustajana ja tilaajana toimii Järvenpään kaupungin Tekninen palvelukeskus/rakentamispalvelut

Rakennuttajan edustajana ja tilaajana toimii Järvenpään kaupungin Tekninen palvelukeskus/rakentamispalvelut KUNNALLISTEKNIIKAN RAKENTAMISKOHTEET 2013 2015 1. SOPIMUKSEN OSAPUOLET JA SOPIMUKSEN KOHDE 1.1 Rakennuttaja 1.2 Tilaaja 1.3 Toimittaja Rakennuttaja on Järvenpään kaupunki Rakennuttajan edustajana ja tilaajana

Lisätiedot

Juustolantien ja Pumppurannantien peruskorjaus

Juustolantien ja Pumppurannantien peruskorjaus LAPINLAHDEN KUNTA pvm 4.1.2019 TEKNINEN OSASTO Asematie 4, 2.krs 73100 LAPINLAHTI Rakennuttajan turvallisuusasiakirjat Osa: Menettelyohjeet Juustolantien ja Pumppurannantien peruskorjaus 2 (5) SISÄLTÖ

Lisätiedot

17. TÄRINÄVAIKUTUKSET

17. TÄRINÄVAIKUTUKSET 17. TÄRINÄVAIKUTUKSET Kooste tärinävaikutusten arvioinnista Vaikutusten alkuperä ja arvioinnin tarkoitus Tehtävät Arvioinnin päätulokset Haitallisten vaikutusten lieventäminen Tärinävaikutuksia syntyy

Lisätiedot

1640 Vedenalaiset maaleikkaukset ja -kaivannot

1640 Vedenalaiset maaleikkaukset ja -kaivannot INFRA 2006 Rakennusosa- ja hankenimikkeistö. Määrämittausohje versio 2.1 1/5 1640 Vedenalaiset maaleikkaukset ja -kaivannot Sisällys 1641 Vedenalaiset maaleikkaukset ja kaivannot, erittelemätön 1642 Vedenalaiset

Lisätiedot

Komin ylikulkukäytävä, U-6514 Turvallisuusasiakirja

Komin ylikulkukäytävä, U-6514 Turvallisuusasiakirja Turvallisuusasiakirja Pornaisissa 16.1.2015 Suunnitellut: Ins. (amk) Heikki Väisänen A-lk:n betonisiltojen korjaussuunnittelija Tarkastanut: Ins. Jesse Lindholm A-lk:n betonisiltojen korjaussuunnittelija

Lisätiedot

MÄÄRÄMITTAUSPERUSTEET HANKEKOHTAISET TÄYDENNYKSET

MÄÄRÄMITTAUSPERUSTEET HANKEKOHTAISET TÄYDENNYKSET HANKEKOHTAISET TÄYDENNYKSET Asfaltointi- ja tiemerkintätyöt (MALLIASIAKIRJA) 2(9) YLEISTÄ Nämä määrämittausperusteet noudattavat Infra 2015 Rakennusosa- ja hankenimikkeistöä ja Infraryl 2010 Osa 1 Väylät

Lisätiedot

18370 Johtokaivantojen virtaussulut RTS 09:17

18370 Johtokaivantojen virtaussulut RTS 09:17 1 RTS 09:17 Johtokaivantojen virtaussulut ovat rakenteita, joiden tarkoitus on rajoittaa tai sulkea kokonaan veden luonnollinen juoksu tai häiriintyneen maa-aineksen liikkuminen huonosti vettä läpäisevissä

Lisätiedot

OHJEITA ENERGIATUNNELEIDEN PÄÄLLE JA LÄHEISYYTEEN RAKENTAMISESTA

OHJEITA ENERGIATUNNELEIDEN PÄÄLLE JA LÄHEISYYTEEN RAKENTAMISESTA HELSINGIN KAUPUNKI 1 / 4 Kaupunkiympäristön toimiala Maa- ja kallioperäyksikkö 7.6.2017 OHJEITA ENERGIATUNNELEIDEN PÄÄLLE JA LÄHEISYYTEEN RAKENTAMISESTA 1. YLEISTÄ Energiatunnelit sekä niihin sijoitetut

Lisätiedot

Kalajoentie Kalajoki MAAPERÄTUTKIMUS KALAJOELLA: LANKIPERÄ, KALAJOKI

Kalajoentie Kalajoki MAAPERÄTUTKIMUS KALAJOELLA: LANKIPERÄ, KALAJOKI Kalajoen kaupunki MAAPERÄTUTKIMUS Kalajoentie 5 85100 Kalajoki 31.07.2018 MAAPERÄTUTKIMUS KALAJOELLA: LANKIPERÄ, KALAJOKI Yleistä Kalajoen kaupungin (Hannu Vähäkuopus) toimeksiannosta on KS Geokonsult

Lisätiedot

Metro länteen asukastilaisuus Soukan koulu Länsimetro Oy

Metro länteen asukastilaisuus Soukan koulu Länsimetro Oy Metro länteen asukastilaisuus Soukan koulu 7.10. Länsimetro Oy Ohjelma Hankkeen esittely, Länsimetro Oy:n toimitusjohtaja Matti Kokkinen Ennen rakentamisen aloittamista ja rakentamisen aikana, pääsuunnittelija

Lisätiedot

HALSSILAN KOULUN ALIKULKUKÄYTÄVÄN KORJAUS, Jyväskylä

HALSSILAN KOULUN ALIKULKUKÄYTÄVÄN KORJAUS, Jyväskylä JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Kaupunkirakennepalvelut Yhdyskuntatekniikka HALSSILAN KOULUN ALIKULKUKÄYTÄVÄN KORJAUS, Jyväskylä Turvallisuusasiakirja (Valtioneuvoston asetus 205 / 2009) 9.6.2010 Hannikaisenkatu 17

Lisätiedot

MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA

MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA MUURAMEN KUNTA Teknisten palveluiden lautakunta 40951 MUURAME MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA MUURAMEN KUNTA Muuramen kylä Riuttamäki (16:20) MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA 1. PERUSTIEDOT 1.1 Alueen sijainti

Lisätiedot

Räjäytyssuunnitteluohjelmistojen edut ja ominaisuudet nykypäivänä. Louhinta- ja kalliotekniikanpäivät

Räjäytyssuunnitteluohjelmistojen edut ja ominaisuudet nykypäivänä. Louhinta- ja kalliotekniikanpäivät Räjäytyssuunnitteluohjelmistojen edut ja ominaisuudet nykypäivänä Louhinta- ja kalliotekniikanpäivät 17. - 18.1.2019 Uuden sukupolven suunnitteluohjelmisto O-Pitblast on digitaalinen räjäytyssuunnitteluohjelmisto,

Lisätiedot

Uusi asunto-osakeyhtiölaki

Uusi asunto-osakeyhtiölaki OULUN LÄÄNIN KIINTEISTÖYHDISTYS Hyvän asumisen puolesta Uusi asunto-osakeyhtiölaki Osakkeenomistajan remontit Pakkalan Sali 2. 9 2010 Pekka Luoto Uusien määräysten tavoitteita, miksi uudet määräykset ovat

Lisätiedot

Työmaakohtainen perehdyttäminen rakennustyömaalla

Työmaakohtainen perehdyttäminen rakennustyömaalla Työmaakohtainen perehdyttäminen rakennustyömaalla Tarkoitus; Mikään työmaa ei ole identtinen! Jokaisella työmaalla omat erityispiirteet ja vaaratekijänsä Antaa työmaalle tulevalle henkilölle tietoa yleisistä

Lisätiedot

ORIMATTILAN KAUPUNKI KANAVAPUISTONKUJA RAKENTAMINEN

ORIMATTILAN KAUPUNKI KANAVAPUISTONKUJA RAKENTAMINEN ORIMATTILAN KAUPUNKI KANAVAPUISTONKUJA RAKENTAMINEN Rakennustapaselostus 24.11.2015 y-tunnus: 2239171-9 POP 561211-2287666 Sisällys YLEISTÄ 3 Rakennuttajat 3 Suunnittelija 3 Rakennuskohde 3 Rakennustyö

Lisätiedot

Metro länteen Asukastilaisuus Sammalvuori Martinkallion koulu

Metro länteen Asukastilaisuus Sammalvuori Martinkallion koulu Metro länteen Asukastilaisuus Sammalvuori 13.11. Martinkallion koulu Länsimetro Oy Ohjelma Hankkeen esittely toimitusjohtaja Matti Kokkinen Länsimetro Oy Sammalvuoren työtunnelin louhinta; työmaa-alue,

Lisätiedot

KUSTANNUSARVIO LINJAVÄLEITTÄIN

KUSTANNUSARVIO LINJAVÄLEITTÄIN Tuusulan seudun vesilaitos kuntayhtymä 20601196 Talma Söderkulla VJ KUSTANNUSARVIO LINJAVÄLEITTÄIN 23.03.2018 / FIMKIT LIITE 2 Linjausvaihtoehdot on esitetty liitteenä 1 olevalla kartalla 101, MUUTOS A.

Lisätiedot

TERÄSELEMENTTIAITOJEN JA -PORTTIEN ASENNUSURAKKA

TERÄSELEMENTTIAITOJEN JA -PORTTIEN ASENNUSURAKKA URAKKAOHJELMAN LIITE Espoo Kaupunkitekniikka- liikelaitos 1130/02.08.00/2013 Rakentaminen 04.06.2013 TERÄSELEMENTTIAITOJEN JA -PORTTIEN ASENNUSURAKKA TURVALLISUUSASIAKIRJA TURVALLISUUSASIAKIRJA 2 (7) Sisällysluettelo

Lisätiedot

30.10.2009. InfraRYL mitä ja kenelle? RYL:n oikeudellinen asema. Yhteisen infranimikkeistön etuja. Uudet laatuvaatimukset InfraRYL 2006.

30.10.2009. InfraRYL mitä ja kenelle? RYL:n oikeudellinen asema. Yhteisen infranimikkeistön etuja. Uudet laatuvaatimukset InfraRYL 2006. Uudet laatuvaatimukset InfraRYL 2006 Hulevesiviemärin rakentamisen uudet laatuvaatimukset -InfraRYL 2006 Reijo Järvinen 30.10.2009 Sisältö Mikä on InfraRYL Rakennusosanimikkeistö Määrämittausohje Tekniset

Lisätiedot

TARJOUSPYYNTÖ

TARJOUSPYYNTÖ TARJOUSPYYNTÖ Kaupunkiympäristön toimiala 12.12.2018 1 Niemistö 2019 Seinäjoen kaupungin kaupunkiympäristön toimiala pyytää tarjoustanne Niemistön kunnallistekniikan rakentamiseen liittyvistä louhinta-

Lisätiedot

Tykkimäen Sora Oy:n maa-aineslupahakemus ja ympäristölupahakemukset, lausunto

Tykkimäen Sora Oy:n maa-aineslupahakemus ja ympäristölupahakemukset, lausunto Kunnanhallitus 181 24.10.2016 Tykkimäen Sora Oy:n maa-aineslupahakemus ja ympäristölupahakemukset, lausunto 710/10.03.00.09/2016 Kunnanhallitus 24.10.2016 181 Kouvolan kaupungin ympäristöpalvelut pyytää

Lisätiedot

TIENRAKENNUSTYÖT YLEINEN TYÖSELITYS

TIENRAKENNUSTYÖT YLEINEN TYÖSELITYS TIENRAKENNUSTYÖT YLEINEN TYÖSELITYS YHTEISET TYÖT ALUSTAVAT TYÖT VAHVISTUSTYÖT OJITUS-JA PUTKITUSTYÖT KALLION LEIKKAUS-JA P 1100-9300 1100 1200 1300 MAAN LEIKKAUS-JA PENGERRYSTYÖT 1500 PÄÄLLYSRAKENNETYÖT

Lisätiedot