MYÖTÄTUNTOUUPUMUS LISÄMATERIAALIA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MYÖTÄTUNTOUUPUMUS LISÄMATERIAALIA"

Transkriptio

1 MYÖTÄTUNTOUUPUMUS LISÄMATERIAALIA

2 Ajattelen vain, antakaa jo olla. Miksi aina minun pitää auttaa? Aina, kun tapaan hänet, olen aivan puhki. Jotenkin se alakulo vain tarttuu, vaikka kuinka yritän ravistella sen irti. Kun vain tohtisin sanoa, että mene hoitoon. En ole mikään terapeutti, enkä jaksa sellaista esittää. En yksinkertaista suostu enää tähän.

3 HUOMIOI KEHOSI! Katso jokin sarja televisiosta ja kiinnitä huomiota, millaisia ilmaisuja lähdet jäljittelemään. (Asennolla, ilmeillä, hengitystavoilla) Pohdi, millaisia ilmaisuja jäljittelet asiakastyössäsi. Katso toinen jakso ja kiinnitä huomiota siihen, että et jäljittele niitä ilmaisuja, joihin aiemmin kiinnitit huomiota. Miten helppoa tai vaikeaa tämä on? Ota kontrolliin sitä, mikä tarttuu helposti.

4 MIETI HETKI Miten istut tai seisot ollessasi asiakkaittesi kanssa? Milloin omaksut asiakkaan asennon? Istutko jalat ristissä, tuolin reunalla, lysähdätkö tai hengitätkö asiakkaittesi tavoin? Oletko hidastanut hengitystäsi toivoen myös asiakkaan tekevän samoin ja rauhoittuvan? Kopioitko heidän ilmeitään yrittäessäsi kertoa, että pääset kiinni siihen, mitä asiakas tuntee?

5 PEILAUKSEN PURKUTAPOJA Istu suorana Nosta jalka toisen päälle tai päältä pois Muuta hengitystapaa Juo vettä Tee muistiinpanoja Venyttele Käy wc:ssä Jännitä joitakin lihasryhmiä Liiku Räpyttele silmiä Ilmeile Hengitä syvään Hengitä ulos

6 YKSINKERTAINEN KEHOTIETOISUUSHARJOITUS Rauhoitu ja rentoudu. Sulje silmät ja sukella mielikuvissasi johonkin miellyttävään muistoon. Palauta muisto aisteillasi: mitä näet, kuulet, haistat, maistat, tunnet iholla jne. Kiinnitä huomiota kehoon: mitä tapahtui sykkeessä, tavassasi hengittää, kasvoillasi, lihaksissasi jne? Palauta mieleesi joku kielteinen muisto. Käytä taas aistejasi. Kiinnitä uudelleen huomio kehoosi: millaisia muutoksia huomaat?

7 KUN SYMPAATTINEN HERMOSTO AKTIVOITUU Syke nousee Hengitys tihenee Veri virtaa lihaksiin päin Pupillit laajenee Veri virtaa lihaksiin päin Hikoilu lisääntyy Iho kylmenee, kalpenee Suu kuivuu

8 HARJOITUKSIA: KEHOTIETOISUUS ASIAKASTYÖN AIKANA Kun sinulla on kosketus oman kehon tiloihin, voit käyttää tätä asiakastyössä. Aloita asiakkaasta, jonka kanssa on suhteellisen helppo työskennellä. Aseta katseen ulottuville jokin muistuttaja, jonka nähtyäsi muistat kiinnittää huomiota omaan kehoosi. Kiinnitä 15 minuutin välein huomio kehoosi. Huomaatko sympaattisen hermoston aktivoitumisen merkkejä? Onko vireystilasi optimaalinen tilanteen vaatimuksiin nähden? Huomioi muutokset asiakastapaamisen aikana. (Rotschild & Rand 2010)

9 HARJOITUKSIA: ITSETIETOISUUS ASIAKASTYÖN AIKANA Syvennä edellistä harjoitusta. Kun kiinnität huomion kehoosi, huomioi samalla asiakas, hänen tapansa olla ja hengittää. Mitä samaa teissä on? Kuuntele nyt hetki oman mielesi liikkeitä. Millaisia ajatuksia ja tunteita on mielessäsi? Mikä on ehkä samaa kuin asiakkaalla? Arvioi, täytyykö sinun tehdä jotakin, jotta voit palata itseesi ja olla levollisesti läsnä. Tärkeä taito ihmissuhdetyöntekijälle kyky havainnoida samaan aikaan itseä ja toista.

10 HARJOITUKSIA: VIREYSTILATIETOISUUS JA -SÄÄTELY Katso jonkin jännittävä elokuva. Kiinnitä tietoisesti huomiota siihen, milloin vireystilasi lähtee nousuun. Mistä sen huomaat? Kokeile joitakin keinoja, joilla voit rajoittaa nousua. Mikä juuri nyt toimi parhaiten? Rauhallinen hengittäminen, eritoten palleahengitys Muuta asentoa Rentouta hartioita Hae lasi vettä Muistuta itsellesi, että tämä ei tapahdu nyt ja oikeasti Sulje silmät, kuvittele itsesi keskelle rauhallista maisemaa.

11 MYÖTÄTUNTOSTRESSIN ITSEHAVAINNOINTI Tunsin olevani emotionaalisesti turta, mikään ei tuntunut miltään. Sydämeni alkoi sykkiä nopeammin, kun ajattelin työtä asiakkaitteni kanssa. Tunsin kokevani asiakkaitteni traumaattisia kokemuksia yhä uudestaan. Minulla oli nukkumisongelmia. Tulevaisuus vaikutti masentavalta. Työstä muistuttavat asiat järkyttivät minua. En halunnut olla muiden ihmisten kanssa. Olin hermostunut.

12 En ollut niin aktiivinen kuin tavallisesti. Ajattelin työtä silloinkin, kun ei ollut tarkoitus ajatella. Minulla oli keskittymisvaikeuksia. Vältin ihmisiä, paikkoja ja asioita, jotka muistuttivat työstäni. Minulla oli työhön liittyviä painajaisia. Vältin työskentelyä tiettyjen asiakkaiden kanssa. Ärsyynnyin helposti. Odotin jotakin pahaa tapahtuvaksi. Minulla oli muistikatkoksia tilanteista asiakkaiden kanssa. Muita reaktioita millaisia? (Nissinen 2012)

13 SIJAISTRAUMATISOITUMINEN - ITSEHAVAINNOINTI Miten kuva itsestäni on muuttunut: kuka olen? Kuinka näin maailman ennen ja miten näen sen nyt? Ajattelen jonkin kannattelevan elämää ja sen jatkuvuutta myös vastoinkäymisissä. Mitä ajattelin näistä asioista ennen ja mitä ajattelen nyt? Miten tulevaisuuden ajatteleminen ja kokemus toivosta ovat muuttuneet? Miten tulen toimeen voimakkaiden tunteiden kanssa? Voinko ajatella rakkaitani ja olla tietoinen siitä, että he välittävät minusta? Tunneko olevani tarpeellinen, onnistunut ja toisten rakastama?

14 Käytänkö voimavarojani hyviin päätöksiin henkilökohtaisessa elämässä ja työssä? Miten suojelen itseäni ja huolehdin rajoista ihmissuhteissa ja työssä? Olenko pelkästään toisten käytettävissä? Käytänkö voimavarojani tunteakseni itseni paremmin, kehittääkseni oivalluskykyäni ja selvitäkseni kehityskriiseistä? Tunnenko olevani tarpeeksi turvassa? Uskonko rakkaitten olevan turvassa? Olenko ylpeä itsestäni? Ovatko toiset ihmiset kunnioitukseni arvoisia?

15 Voinko luottaa omaan arviointikykyyni? Voinko luottaa toisiin ja olla joskus heidän varassaan? Voinko kontrolloida elämääni? Ajattelenko voivani vaikuttaa toisten käyttäytymiseen myönteisessä mielessä? Voinko olla toisten myönteisen hallinnan tai tarkoituksenmukaisen vallankäytön kohde? Ajattelenko olevani hyvää seuraa itselleni? Voinko olla lähellä toisia ihmisiä? Syntyykö minulle väkisin ajatuksia, jotka liittyvät omaani tai toisten turvallisuuteen? Näenkö enemmän painajaisia kuin ennen tähän työhön ryhtymistä?

16 Tunkeutuuko mieleeni väkisin muistikuvia, liittyykö muistikuviin fyysisiä tuntemuksia? Laukaisevatko asiakkaiden kokemukset herkästi omia reaktioitani? Onko seksuaalinen tyytyväisyyteni tai kokemiseni muuttunut? Miten sukupuolikäyttäytymiseni on muuttunut? Tunkeutuuko mieleeni häiritseviä mielikuvia seksin aikana? Mitä fyysisiä stressireaktioita minulla on? Toimiiko kehoni eri tavalla kuin ennen? Miten? Olenko huomannut itselläni lisääntyvää fyysistä oireilua? (Nissinen 2012)

17 HENKILÖKOHTAINEN EMPATIATAIPUMUKSENI Kuvittelen säännöllisesti minulle mahdollisesti tapahtuvia asioita. Minulla on usein lämpimiä ja huolestuneita ajatuksia ihmisistä, joilla eivät ole asiat yhtä hyvin kuin minulla. Minun on joskus vaikea nähdä asioita toisen ihmisen näkökulmasta. En aina ole pahoillani ihmisten puolesta, joilla on ongelmia. Samastun voimakkaasti romaanihenkilöiden tilanteisiin. Hätätilanteissa olen hermostunut ja oloni tuntuu epämukavalta. Useimmiten olen niin objektiivinen katsoessani elokuvaa tai näytelmää, etten pääse syvälle juoneen mukaan.

18 Erimielisyyksissä yritän aina nähdä muiden näkökulmat ennen kuin teen omat päätökset. Jos huomaan jotakuta käytettävän hyväksi, olen häntä kohtaan suojeleva. Tunnen itseni avuttomaksi ollessani hyvin tunnepitoisessa tilanteessa. Yritän ymmärtää ystäviäni paremmin kuvittelemalla, miltä asiat näyttävät heidän näkökulmastaan. Pääsen harvoin syvästi mukaan hyvän kirjan tai elokuvan tunnelmaan. Nähdessäni jonkun loukkaantuvan pyrin olemaan rauhallinen. Toisten epäonni ei useinkaan horjuta minua mitenkään.

19 Katsottuani näytelmän tai elokuvan tunnen kuin olisin ollut yksi sen henkilöistä. Minua pelottaa olla tunneilmapiiriltään jännitteisessä tilanteessa. Kun näen jotakuta kohdeltavan huonosti, en tunnista myötätuntoa häntä kohtaan lainkaan. Olen yleensä tehokas hätätilanteiden hoitamisessa. Minua koskettavat monet asiat, joita näen tai kuulen. Uskon, että kaikissa asioissa on kaksi puolta ja yritän katsoa niitä molempia. Olen melko helläsydäminen ihminen.

20 Kun katson hyvää elokuvaa, voin helposti pistää itseni päähenkilön paikalle. Menetän hätätilanteissa kontrollin. Kun olen huolissani jostakin henkilöstä, yritän hetkeksi asettua hänen paikalleen. Lukiessani mielenkiintoista tarinaa tai kirjaa, kuvittelen, miten itse tuntisin, jos asia tapahtuisi minulle. Lamaannun nähdessäni jonkun tarvitsevan kipeästi apua hätätilanteessa. Ennen kuin arvostelen muita, yritän asettua heidän paikalleen ja kuvitella, miltä minusta tuntuisi.

21 Kerää kooste sinuun sopivista lauseista. Pohdi, mitkä kertovat kyvystäsi empatiaan? Entä kyvystäsi ottaa etäisyyttä? Miten empatiataipumuksesi vaikuttaa asiakastyössäsi sinuun, toiseen? Miten paljon elät kehollasi mukana toisen kokemuksessa? Asento, ilmeet, hengitystapa Syke, ihon lämpötila, lihasjänteys jne. Millaisia keinoja sinulla on suojata itseäsi? (Nissinen 2012)

22 MYÖTÄTUNTOUUPUMUKSEN SEURAUKSIA Asiakasta vaarantava työtapa Muutokset työmoraalissa, ammattietikassa, arvomaailmassa. Hiljentäminen Työntekijä vaientaa asiakkaan esim. vaihtamalla puheenaiheen, välttelemällä tiettyä puheenaihetta, kyllä se siitä viesteillä, ikävystyy, estää keskustelun huumorilla, on turtunut ja tyhjä jo ennen tapaamista, näyttelee kiinnostusta jne Kyynisyys Uupumisreaktio, joskus elämänasenne, jossa paha, epäilyttävä, epämiellyttävä yleistetään koskemaan lähes kaikkea. Välinpitämättömyyttä, toisille ihmisille merkittävien asioiden kieltämistä

23 Kaikkien pelastaminen tai asiakkaiden välttely Tunteenpurkaukset tai tunteiden tukahduttaminen Empatian väheneminen Eristäytyminen Ylikontrollointi ihmissuhteissa Itsehoidon välttäminen Kehon ja mielen moninaiset reaktiot

24 ENNALTAEHKÄISYN NÄKÖKULMA Työntekijöille on tärkeää, että työyhteisössä saa uupua ja että uupumusta voi sekä ehkäistä että hoitaa. On tärkeää olla tietoinen siitä, että emotionaalisesti haastava työ raskaiden ja vastenmielisiin asioihin liittyvien tarinoiden kanssa voi uhata työntekijän elämänuskoa ja luottamusta hyvään mutta myös vahvistaa ammatillisesti. Siksi yhteisön on tiedostettava myötätuntostressin ja uupumisen vaikutukset työhön ja panostettava niiden käsittelyyn. Nissinen, 2012, 78

25 KYSY ITSELTÄSI ENNEN KUIN KERROT KOLLEGALLE Onko keskustelu Debriiffausta Tapauskonsultaatio? Lounaskeskustelu Pikkujoulukeskustelu Onko keskustelija Tietoinen, että aiot jakaa traumaattisen tilanteen yksityiskohtia Pystyykö hän kontrolloimaan sitä, mitä kerrot? Jos on kyse debriiffauksesta tai tapauskonsultaatiosta Tietääkö kuuntelija, mistä on kyse Oletko antanut varoituksen etukäteen? (Mathieu 2012)

26 TYÖN SISÄLTÖ Miksi organisaatio ja yksikkö ovat olemassa? Minkä tehtävän organisaatio on antanut yksikölle ja eri työntekijöille? Mitkä ovat työn tavoitteet? Millainen toiminta vie kohti tavoitteita? Mitkä ovat organisaation toimintaa ohjaavat arvot ja ideologia? Millainen myötätuntostressi liittyy perustehtävän hoitamiseen?

27 TYÖPAIKAN RAKENTEET Millainen työnjako ja työ- ja tehtäväkuvat työpaikalla on? Kuinka perehdytys on järjestetty? Miten vastuu jakautuu? Miten tiedonkulku yksikön ja organisaation sisällä toteutuu? Millaisia keskustelu- ja päätöksentekofoorumeita työpaikalla on? Onko työntekijöille vaikuttamismahdollisuuksia? Miten ongelmanratkaisu onnistuu? Osoitetaanko työyksikössä kiinnostusta työn kehittämistä sekä toisten työtapoja ja ammatillista taustaa kohtaan?

28 Miten yksikössä käytetään moniammatillista osaamista? Kysytäänkö kollegoilta neuvoja, mielipiteitä ja tukea? Ovatko kehityskeskustelut, työnohjaus, henkilöstö- ja täydennyskoulutus sekä kriittisten tilanteiden purku ajan tasalla ja käyttävätkö työntekijät niitä? Millaisin keinoin asiakastyössä kehittyvää henkistä kuormitusta säädellään, mitkä rakenteet suojaavat työntekijää henkiseltä uupumiselta?

29 VUOROVAIKUTUS Kuinka ammatillista vuorovaikutus on? Tukeeko vuorovaikutus perustehtävän toteutusta? Miten käsitellään ristiriitoja ja konflikteja? Miten annetaan ja vastaanotetaan erilaista palautetta? Puhutaanko ongelmista? Pystytäänkö ongelmat muuttamaan tavoitteiksi? Onko työpaikalla välinpitämättömyyttä? Pystytäänkö työpaikalla ottamaan puheeksi työntekijän tai esimiehen uupuminen? Ratkaistaanko loukkaantumiset? Vaalitaanko hyviä käytöstapoja?

30 MYÖTÄTUNTOSTRESSIN HALLINNAN ARVIOINTI TYÖPAIKALLA Tuntevatko työyhteisön jäsenet voivansa hyvin? Pidetäänkö työpaikalla työn sisällöstä johtuvaa henkistä kuormittumista normaalina olotilana? Onko työyhteisöllä kykyä säädellä psyykkistä työkuormitusta ja huolehtia palautumisesta rasituksen jälkeen? Miten pitkälle henkistä rasitusta säädellään työpaikan sisäisin keinoin?

31 Missä tilanteissa tai ongelmissa tarvitaan ulkopuolista tukea? Mitkä ovat ne merkit työpaikalla ja työssä, jotka ilmaisevat, että henkinen rasitus joko häiritsee toimintaa tai että siihen on löydetty ratkaisuja? Oppiiko ja kehittyykö työyhteisö? Vallitseeko työyhteisössä onnistumisen halu vai epäonnistumisten välttely? Leimataanko henkinen kuormittuminen ammatilliseksi puutteeksi?

32 Sisältyykö työn arkeen kohokohtia, luovuutta ja juhlahetkiä? Viljelläänkö työpaikalla huumoria? Siedetäänkö työpaikalla ihmisten erilaisuutta? Toteutuvatko tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus? (Nissinen 2012)

33 ITSEHOIVA OMASSA ELÄMÄSSÄ Nukunko tarpeeksi? Syönkö joka päivä jotakin tuoretta ja prosessoimatonta? Sallinko itselleni viikoittain kosketuksen luontoon? Saanko tarpeeksi auringonvaloa? Käynkö lääkärilläni vähintään kerran vuodessa? Koenko säännöllisesti seksuaalista nautintoa?

34 Ilmaisenko säännöllisesti kielteisiä tunteita rakentavalla tavalla? Annanko itselleni anteeksi, jos teen virheen? Teenkö asioita, jotka antavat minulle iloa ja tarkoituksellisuutta? Onko elämässäni kauneutta? Annanko itselleni luvan olla kaunis ja tuoda kauneutta kotiin ja työhuoneeseeni?

35 Onko minulla aikaa olla yksin? Saanko päivittäin tai viikoittain hengellistä vahvistusta? Muistanko milloin itkin viimeksi niin, että lopulta nauroin? Hyväksynkö itseni sellaisena kuin olen?

36 ITSEHOIVA TYÖELÄMÄSSÄ Pidänkö päivittäin lounastauon ja teen jotakin, mikä ei liity työhön? Ovatko työpäiväni järkevän mittaisia? Kalenteroinko päivittäin itselleni hengitystilaa, jotta voin pysähtyä ja arvioida prioriteettejani. Onko toimistoni järjestyksessä? Onko minulla riittävä valaistus ja ilman vaihto?

37 Delegoinko koskaan tehtäviä oman työajan vapauttamiseksi? Kunnioittaako perheeni työaikaani? Jos ei, olenko kysynyt heiltä asiasta? Onko minulla työaikaa, joissa ei ole keskeytyksiä ja häiriötekijöitä? Onko minulla varattu-valo tai eisaahäiritä-kyltti? Olenko kalenteroinut aikaa puheluihin vastaamiseen ja sähköpostin tarkastamiseen?

38 Otanko enemmän töitä, mitä ehdin tekemään? Juonko riittävästi vettä työpäivän aikana? Onko minulla mukavat kengät töissä? Olenko pois töistä itsehoidollisista syistä? (lomat, sairaslomat) Onko minulla joku, jonka kanssa jutella ammatillisesta elämästäni? Onko minulla elementtejä työhuoneessani, jotka tekevät siitä miellyttävän? (tuoksut, taide, musiikki ja muut äänet) Sitoudunko tehtäviin/asioihin, joita myöhemmin kadun? (Figley 2004)

39 MYÖTÄTUNTOUUPUMUKSEN JA SIJAISTRAUMATISOITUMISEN ENNALTAEHKÄISY Kuinka hallita myötätuntostressiä? Kuinka ennaltaehkäistä kokemusmaailmassa tapahtuvia muutoksia? (Pearlman & Saakvitne 1996)

40 STRESSI Itsestä huolehtiminen: tasapaino, rajat, terveelliset elämäntavat ja yhteys muihin Itsestä välittäminen: rentoutuminen, lempeys itseä kohtaan, mielihyvän ja mukavuuden tavoittelu, leikillisyys Pakeneminen: tekeminen, joka auttaa unohtamaan työn, unelmointi, tuskallisista tunteista irtipäästäminen Rotschild: stressinhallinta keskellä työn arkea!

41 KOKEMUSMAAILMA Etsi tarkoitusta Ota tarkoitus mukaan siihen, mitä teet Haasta kielteiset ajatuksesi (kyynisyys, nihilismi ja epätoivo) Etsi yhteisöllisiä aktiviteetteja

42 ENNALTAEHKÄISYN NÄKÖKULMIA Tietoisuus Yhteys omiin tarpeisiin, rajoihin, tunteisiin ja voimavaroihin Tietoisuustaidot ja hyväksyntä Keho, mieli, intuitio Tasapaino Työ, lepo ja huvi Sisäinen tasapaino: itsen eri puolet huomioon Yhteys Itseen Muihin Johonkin laajempaan

43 KASVO- JA ASENTOTIETOISUUS : HARJOITUKSIA Ilmejäljittelyn tiedostaminen asiakastyössä ASIAKKAAN KÄYNTIÄ EDELTÄVÄ ja ASIAKASKÄYNNIN AIKAINEN ARVIO Aloita asiakkaasta, jonka tunteet tarttuvat sinuun helposti Tee arvio tunnetilastasi ennen tapaamista. Katso peilistä todellista ilmettäsi ennen asiakkaan tapaamista. Tutki lihaksia otsasi, suusi, poskiesi ja silmiesi alueella sekä silmiesi ilmettä. Merkitse kaikki tämä muistiin. Sisällytä muistiinpanoihisi havaintoja asiakkaan tunteista ja ilmeistä useita kertoja asiakaskäynnin aikana. Tee nopeita arvioita tunteistasi ja ilmeistäsi vähintään kahdesti, mieluummin 3-4 kertaa asiakaskäynnin aikana. Merkitse muistiin. Merkitse muistiin asiakaskäynnin aikana myös huomiot omien ilmeidesi muutoksista. Tarkista samalla, onko myös asiakkaan ilme muuttunut.

44 KASVO- JA ASENTOTIETOISUUS: HARJOITUKSIA Ilmejäljittelyn tiedostaminen asiakastyössä ASIAKASKÄYNNIN JÄLKIARVIO Kirjoita välittömästi käynnin päätyttyä kuvaus omista jälkitunnelmistasi. Sisältyykö niihin tunteita, joita asiakas ilmaisi tai tukahdutti käynnin aikana? Seuraavaksi katso peilistä, miltä ilmeesi näyttää? Miten se eroaa vastaanottoa edeltävästä ilmeestä? Heijastaako se sinun vai asiakkaan mielialaa?

45 KASVO- JA ASENTOTIETOISUUS: HARJOITUKSIA Ilmejäljittelyn tiedostaminen asiakastyössä KÄYNNIN JÄLKEINEN INTERVENTIO Jos ilmeesi peilissä muistuttaa asiakkaasi ilmettä, vääntele naamaasi ja ilmeile itsellesi. Pane merkille, muuttaako se mielialaasi ja miten. Ajattele jotakin miellyttävää asiaa tai ihmistä ja huomioi, muuttuuko ilmeesi ja miten.

46 KASVO- JA ASENTOTIETOISUUS: HARJOITUKSIA Ilmejäljittelyn tiedostaminen asiakastyössä KÄYNNIN AIKAINEN INTERVENTIO Muuta tämän asiakkaasi kanssa seuraavan käynnin aikana ilmettäsi kolme kertaa erilaiseksi kuin hänen. (neutraali ilme)havainnoi mielialaasi käynnin aikana ja asiakkaan lähdettyä. Onko se erilainen vai samanlainen kuin asiakkaan? Jos tuntuu vaikealta muuttaa ilmettä asiakkaan läsnä ollessa, harjoittele ensin muissa yhteyksissä, vaikkapa ystävien tai perheen kesken. Kun onnistut säätelemään ilmeitäsi yhden asiakkaan kanssa, jotka tekemällä sama harjoitus alusta loppuun seuraavan asiakkaan kanssa. Muista, että voit aina omaksu asiakkaan ilmeen, jos arvioit sen olevan hänelle hyväksi ja jos se ei vaaranna kohtuuttomasti omaa hyvinvointiasi. Automaattisen ilmepeilauksen säätelyn oppiminen lisää valinnan mahdollisuuksiasi. Voit peilata tai jättää peilaamatta riippuen siitä, mikä on hyödyllisintä ja mikä edistää sekä sinun että asiakkaan hyvinvointia. (Rotschild & Rand)

47 HARJOITUS: HUOMION KIINNITTÄMINEN Kuvittele oma mielesi teatterin näyttämönä. Näyttämöllä on monenlaisia esityksiä ja näyttelijöitä riippuen päivästä ja hetkestä. Tärkeimmät näyttelijät ovat ajatuksesi, tunteesi, keholliset tuntemuksesi ja lukuisat ihmiset. Välillä tarvitset taitoa ohjailla sisäisen näyttämösi tapahtumia. Välillä ainoa vaihtoehto on hyväksyä sen tapahtumat. Pohdi, millainen on näyttämösi roolimiehitys juuri nyt. Millainen on tunnetilasi, mitä ajatuksia on päällimmäisenä mielessäsi, ketkä ihmiset ovat aktiivisessa tietoisuudessasi? Millaisista kehollisista tuntemuksista tulet tietoiseksi?

48 HARJOITUS: OHJAILU Ohjaa sisäiselle näyttämöllesi joku henkilö, josta et pidä. Ajattele häntä ja keskity ikäviin asioihin, joita hän tekee. Kun olet hetken aikaa tehnyt näin, siirrä huomiosi toisaalle ja tarkkaile, miltä kehossasi tuntuu. Onko se jännittynyt, levoton, rauhaton tai painava? Vaihda näyttelijää. Päästä näyttämölle joku, jota haluaisit rutistaa: rakastettu, ystävä, lapsi. Ajattele häntä. Kuulostele tuntojasi uudelleen. Voit ohjata näyttelijöitä sisäiselle näyttämöllesi! Huomiosi valonheittimenä ( Kåver & Nilsonne 2008)

Myötätuntouupumus empaattisen ihmisen sudenkuoppa?

Myötätuntouupumus empaattisen ihmisen sudenkuoppa? Myötätuntouupumus empaattisen ihmisen sudenkuoppa? ALUEELLISET ETSIVÄN NUORISOTYÖN PÄIVÄT 22.-23.11.2017 TURKU Franz Schnider Energiavampyyrit Mitä au1aa? Myötätunto ja myötätuntostressi voimavara

Lisätiedot

PIDÄ HUOLTA ITSESTÄ TYÖYHTEISÖSTÄ AMMATTITAIDOSTA

PIDÄ HUOLTA ITSESTÄ TYÖYHTEISÖSTÄ AMMATTITAIDOSTA PIDÄ HUOLTA ITSESTÄ TYÖYHTEISÖSTÄ AMMATTITAIDOSTA Annamari Mäki-Ullakko, Ilmarinen, 5.11.2015 ESITYKSEN SISÄLTÖ 1. Oma jaksaminen on perusta 2. Työyhteisössä jokainen vaikuttaa ja on vastuussa 3. Ammattitaidon

Lisätiedot

Läsnäolotaidot ja kiireettömyys Verme -työpajat Jyväskylä. Anuliisa Lahtinen luokanopettaja, Verme-mentori, KouluCoach

Läsnäolotaidot ja kiireettömyys Verme -työpajat Jyväskylä. Anuliisa Lahtinen luokanopettaja, Verme-mentori, KouluCoach Läsnäolotaidot ja kiireettömyys Verme -työpajat 20.9.2016 Jyväskylä Anuliisa Lahtinen luokanopettaja, Verme-mentori, KouluCoach alkuun: Kuka olet? Mistä tulet? Mitä kortti kertoo sinulle? Hyvän mielen

Lisätiedot

Tutustu itsemyötätuntoon - verkkokoulutus

Tutustu itsemyötätuntoon - verkkokoulutus Tutustu itsemyötätuntoon - verkkokoulutus 18.10.2016 Emilia Kujala Sosiaalipsykologi (VTM), mindfulness-kouluttaja, sertifioitu jooganopettaja, KKT-psykoterapeuttiopiskelija Jos joku ystävistäsi puhuisi

Lisätiedot

Mitä voin itse tehdä? Muutostyöpaja Anne Rantala

Mitä voin itse tehdä? Muutostyöpaja Anne Rantala Mitä voin itse tehdä? Muutostyöpaja 13.6. Anne Rantala 13.6.2016 1 1. Jäsennä itseäsi ja suhdetta työhösi Miten työ asettuu suhteessa muuhun elämään ja arvoihisi? Millaisia tavoitteita sinulla on työn

Lisätiedot

AJANHALLINNASTA LISÄÄ VOIMAVAROJA

AJANHALLINNASTA LISÄÄ VOIMAVAROJA AJANHALLINNASTA LISÄÄ VOIMAVAROJA Iina Lempinen Voimavaravalmentaja, kirjailija, kouluttaja Valmiina Coaching 24.11.2015 Tehy Terveydenhoitajien opintopäivät 1 VALMENNUKSEN TAVOITTEET Tulet tietoisemmaksi

Lisätiedot

Viisi tapaa tuoda mindfulness työpäivääsi

Viisi tapaa tuoda mindfulness työpäivääsi Viisi tapaa tuoda mindfulness työpäivääsi Mindfulness eli tietoinen hyväksyvä läsnäolo on kokemuksen ja oman olotilan havainnointia. Läsnäoloharjoituksessa tarkoitus ei ole muuttaa kokemusta: olennaista

Lisätiedot

Itsemyötätunto S O N J A K U M L A N D E R

Itsemyötätunto S O N J A K U M L A N D E R Itsemyötätunto S O N J A K U M L A N D E R 4. 1 2. 2 0 1 8 HARJOITUS 1: VAIKEA HETKI, OSA 1/3 Tuo mieleesi jokin sellainen hetki, jolloin sinun on ollut vaikea olla. Millaista sisäinen puheesi on tällaisena

Lisätiedot

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan.

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Tunteet voivat olla miellyttäviä tai epämiellyttäviä ja ne muuttuvat ja vaihtuvat.

Lisätiedot

Reilun Pelin työkalupakki: Muutoksen yhteinen käsittely

Reilun Pelin työkalupakki: Muutoksen yhteinen käsittely Reilun Pelin työkalupakki: Muutoksen yhteinen käsittely Johdanto Tämä diaesitys ohjaa työyhteisöä lisäämään yhteistä ymmärrystä toimintaan liittyvistä muutoksista ja vähentämään muutoksiin liittyviä pelkoja.

Lisätiedot

ITSEMYÖTÄTUNTO JA IRTI ITSEKRITIIKISTÄ

ITSEMYÖTÄTUNTO JA IRTI ITSEKRITIIKISTÄ ITSEMYÖTÄTUNTO JA IRTI ITSEKRITIIKISTÄ - Näkökulmia omaan jaksamiseen Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ergonomiaseminaari, Turku 14.6.2019 Ronnie Grandell Työterveyspsykologi, Johtajuuscoach, tietokirjailija

Lisätiedot

Läsnäolo ja myötätunto voimavaraksi Viva -hankkeen päätösseminaari Mari Juote ja Leena Rasanen

Läsnäolo ja myötätunto voimavaraksi Viva -hankkeen päätösseminaari Mari Juote ja Leena Rasanen Läsnäolo ja myötätunto voimavaraksi Viva -hankkeen päätösseminaari 11.10.2017 Mari Juote ja Leena Rasanen Al Mitä läsnäolo tarjoaa? Osaan aikaisempaa paremmin pysähtyä huomaamaan hetkien kauneutta. Vaikkei

Lisätiedot

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni Ihmisen hyvinvointi on kokonaisuus, jossa on eri osa-alueita. Tämä mittari auttaa sinua hahmottamaan, mitä asioita hyvinvointiisi kuuluu. Osa-alueet:

Lisätiedot

Arvojen tunnistaminen

Arvojen tunnistaminen Arvojen tunnistaminen Viikko 2 Arvojen tunnistamisen neljä ilmansuuntaa ovat työ, ihmissuhteet, vapaa-aika, terveys. Näiden isojen otsakkeiden alle alat jäsentää tarkentavia huomioita. Arvoja ei voi tunnistaa

Lisätiedot

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi.

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi. SYYT ELÄÄ Tehtävän tarkoituksena on kartoittaa ja vahvistaa niitä syitä, joiden vuoksi nuori tahtoo elää. Samalla sen avulla voidaan arvioida hyvin monipuolisesti nuoren elämäntilannetta ja kokemusmaailmaa.

Lisätiedot

Nainen ja seksuaalisuus

Nainen ja seksuaalisuus Nainen ja seksuaalisuus Kun syntyy tyttönä on Kela-kortissa naisen henkilötunnus. Onko hän nainen? Millaista on olla nainen? Naisen keho Kun tytöstä tulee nainen, naiseus näkyy monella tavalla. Ulospäin

Lisätiedot

Kohtaaminen ja kulttuurisensitiivisyys. Ferdinand Garoff, psykologi

Kohtaaminen ja kulttuurisensitiivisyys. Ferdinand Garoff, psykologi Kohtaaminen ja kulttuurisensitiivisyys Ferdinand Garoff, psykologi Ajatuksia auttamisesta Kerro kokemus autetuksi tulemisesta Kerro hyvä auttamiskokemus Miksi auttaminen ja vapaaehtoistyö on tärkeää? Onko

Lisätiedot

MIELEN HYVINVOINTIA TIETOISUUSTAIDOILLA ELI MINDFULNESSILLA

MIELEN HYVINVOINTIA TIETOISUUSTAIDOILLA ELI MINDFULNESSILLA MIELEN HYVINVOINTIA TIETOISUUSTAIDOILLA ELI MINDFULNESSILLA MINDFULNESS ON TIETOISTA LÄSNÄOLOA Mindfulness on valintaa ja tietoinen päätös kohdistaa huomio nykyhetkeen. Tavoitteena on luoda uudenlainen

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Mitä on osaaminen ja osaamisen kehittäminen työssä? Työpaikoilla eletään jatkuvassa muutoksessa. Asiakkaiden tarpeet muuttuvat ja työpaikalla

Lisätiedot

PÄÄROOLISSA MINÄ SOTE-PEDA Tapio Koskimaa työhyvinvointipäällikkö

PÄÄROOLISSA MINÄ SOTE-PEDA Tapio Koskimaa työhyvinvointipäällikkö PÄÄROOLISSA MINÄ SOTE-PEDA 5.2.2016 Tapio Koskimaa työhyvinvointipäällikkö 2 10.2.2016 Keskeinen lähtökohta työhyvinvoinnille yksilö yhteisöllisyyden rakentajana ja yhteisöllisyys yksilön tukena arvostava

Lisätiedot

TYÖKIRJANEN. Saat inspiroivaa henkisen alan koulutusta

TYÖKIRJANEN.  Saat inspiroivaa henkisen alan koulutusta TYÖKIRJANEN www.ilonsade.com Saat inspiroivaa henkisen alan koulutusta Tervetuloa luottamaan itseesi! Olen onnellinen, että olet mukana Anna Sielusi Valon ohjata - illassa luomassa luottamusta itseesi.

Lisätiedot

HYVINVOINTITAPAAMINEN. 1. tapaaminen / 20. Muuta:

HYVINVOINTITAPAAMINEN. 1. tapaaminen / 20. Muuta: HYVINVOINTITAPAAMINEN 1. tapaaminen / 20 Omaisen syntymävuosi Siviilisääty LÄHEISEN TAUSTATIEDOT Läheiseni on 1. puoliso 3. sisar / veli 2. lapsi 4. joku muu, kuka Syntymävuosi Missä / miten asuu? Diagnoosi(t)

Lisätiedot

TERVETULOA! yhteistä elämää

TERVETULOA! yhteistä elämää TERVETULOA! Vuoroin vaikuttamassa Parisuhdekouluttajat Liisa Välilä ja Sari Liljeström Parisuhdetyytyväisyys Miten perustarpeeni suhteessa täyttyvät? Tarpeiden ja tunteiden tiedostaminen lisää ymmärrystä

Lisätiedot

FcJazzC14 Mentaalisesti vahvana. kesän peleihin. Markku Gardin 1.4.2014

FcJazzC14 Mentaalisesti vahvana. kesän peleihin. Markku Gardin 1.4.2014 FcJazzC14 Mentaalisesti vahvana kesän peleihin Markku Gardin 1.4.2014 Mentaalitarinoita "Peliä edeltävänä iltana makaan vuoteessani ja kuvittelen mielessäni, kuinka teen maalin ja kuinka pelaan hyvin.

Lisätiedot

Valmistaudu peliin, keskity omaan pelaamiseesi. Porin Narukerä Markku Gardin 6.2.2015

Valmistaudu peliin, keskity omaan pelaamiseesi. Porin Narukerä Markku Gardin 6.2.2015 Valmistaudu peliin, keskity omaan pelaamiseesi Porin Narukerä Markku Gardin 6.2.2015 Mentaaliharjoittelun perusta (hyvä tietää) Aivot ohjaavat - hermojärjestelmät, hormonit ja lihakset toimeenpanevat Omat

Lisätiedot

Stressinhallintaa itsensä johtamisen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin avulla Anne Karilahti

Stressinhallintaa itsensä johtamisen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin avulla Anne Karilahti Stressinhallintaa itsensä johtamisen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin avulla Anne Karilahti Valmennuksen sisältö Mitä stressi on? Mielen ja tunteiden johtaminen Itsensä johtaminen stressin hallinnan työkaluna

Lisätiedot

Mies ja seksuaalisuus

Mies ja seksuaalisuus Mies ja seksuaalisuus Kun syntyy poikana on Kela-kortissa miehen henkilötunnus. Onko hän mies? Millaista on olla mies? Miehen keho eli vartalo Kehon kehittyminen miehen kehoksi alkaa, kun pojan vartalo

Lisätiedot

Johtajien kuormittuminen ja hyvinvointi 19.5.2009. JOHTAMISTAIDON OPISTO, JTO Paikallisjohtaja Pirkko-Liisa Vesterinen Dosentti,KT

Johtajien kuormittuminen ja hyvinvointi 19.5.2009. JOHTAMISTAIDON OPISTO, JTO Paikallisjohtaja Pirkko-Liisa Vesterinen Dosentti,KT Johtajien kuormittuminen ja hyvinvointi 19.5.2009 JOHTAMISTAIDON OPISTO, JTO Paikallisjohtaja Pirkko-Liisa Vesterinen Dosentti,KT Johtajan toiminnan ja käyttäytymisen yhteys stressiin, palautumiseen ja

Lisätiedot

Etätyökysely henkilöstöstölle 22.1.-2.2.2015

Etätyökysely henkilöstöstölle 22.1.-2.2.2015 Etätyökysely henkilöstöstölle 22.1.-2.2.2015 Olen kokenut etätyön hyväksi työskentelytavaksi Saan etätyöpäivän aikana pääosin tehtyä suunnittelemani työt Ohjeistus etätyön tekemiseen on ollut riittävää

Lisätiedot

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta ARMOLLISUUS? Armollinen monikkovanhemmuus Taru Hallikainen

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta ARMOLLISUUS? Armollinen monikkovanhemmuus Taru Hallikainen Mitä sinulle tulee mieleen sanasta ARMOLLISUUS? Armollinen monikkovanhemmuus 3.5.2017 Taru Hallikainen ARMOLLINEN VANHEMMUUS OLEN RIITTÄVÄN HYVÄ OLEN RAJALLINEN OLEN EPÄTÄYDELLINEN VOIN OTTAA APUA VASTAAN

Lisätiedot

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen ELÄMÄN HALLINTA & HYVÄ ARKI ITSEVARMA URHEILIJA MYÖNTEINEN ASENNE MOTIVAATIO & TAVOITTEEN ASETTAMINEN Myönteinen asenne Pidä hyvää huolta sisäisestä lapsestasi,

Lisätiedot

OHJAUSAMMATTILAISEN MYÖTÄTUNTOUUPUMISEN VAARA JA ENNALTAEHKÄISY

OHJAUSAMMATTILAISEN MYÖTÄTUNTOUUPUMISEN VAARA JA ENNALTAEHKÄISY OHJAUSAMMATTILAISEN MYÖTÄTUNTOUUPUMISEN VAARA JA ENNALTAEHKÄISY TARMO ALASTALO Työyhteisövalmentaja/Työnohjaaja, STOry:n jäsen Työyhteisösovittelija, Suomen sovittelufoorumi ry:n jäsen Rikos- ja riita-asioiden

Lisätiedot

Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet

Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet Henkinen valmennus -luento Annen Akatemia 27.7.2007 Eerikkilä Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet ITSE- TUNTEMUS ITSE- LUOTTAMUS INTOHIMO & PÄÄTTÄVÄISYYS KORKEAT TAVOITTEET KESKITTYMIS- KYKY SOPIVA

Lisätiedot

LISÄEVÄITÄ YSTÄVÄTOIMINTAAN Ystävätoiminnan jatkokurssi

LISÄEVÄITÄ YSTÄVÄTOIMINTAAN Ystävätoiminnan jatkokurssi LISÄEVÄITÄ YSTÄVÄTOIMINTAAN Ystävätoiminnan jatkokurssi Kuvat: Suomen Punainen Risti Itsetuntemus ja erilaisuuden hyväksyminen Kun opimme tiedostamaan omien ajattelu- ja toimintatapojemme taustalla vaikuttavia

Lisätiedot

KEHON JA MIELEN HYVINVOINTIA - PALAUTUMINEN. Satu Nevalainen Työterveys Wellamo Johtava ylilääkäri

KEHON JA MIELEN HYVINVOINTIA - PALAUTUMINEN. Satu Nevalainen Työterveys Wellamo Johtava ylilääkäri KEHON JA MIELEN HYVINVOINTIA - PALAUTUMINEN Satu Nevalainen 19.3.2019 Työterveys Wellamo Johtava ylilääkäri STRESSI & PALAUTUMINEN -Stressiksi tila, jossa keho mukautuu ja reagoi fyysisesti ja psyykkisesti

Lisätiedot

Paimion palvelukeskussäätiö

Paimion palvelukeskussäätiö LIITE 2: Zung-depressioskaala Paimion palvelukeskussäätiö pvm Depressioskaala Zung: Sirkka-Liisa Kivelä Seuraavassa esitellään erilaisia väittämiä. Rengastakaa kustakin väittämästä se vaihtoehto, joka

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Kilpailuun valmistautuminen ja kilpaileminen

Kilpailuun valmistautuminen ja kilpaileminen Kilpailuun valmistautuminen ja kilpaileminen 29.8.2017 26.11.2017 Laura Koivusalo Koulutuksen sisältö Virittäytyminen Kilpailemisen taito Harjoite: Kilpailunkulun suunnitelma Kilpailemisen osataidot Keskittymisen

Lisätiedot

Kouluttajien täydennys Pia Yli-Pirilä

Kouluttajien täydennys Pia Yli-Pirilä Kouluttajien täydennys 20.1.18 Pia Yli-Pirilä 20.1.2018 1 Pia Yli-Pirilä 20.1.2018 2 VAPAAEHTOISTYÖNTEKIJÖIDEN HYVINVOINTI JA JOHTAMISEN HAASTEET PIRKANMAAN HOITOKODISSA Tampereen yliopisto/ Terveystieteiden

Lisätiedot

Millainen maailmani pitäisi olla?

Millainen maailmani pitäisi olla? Millainen maailmani pitäisi olla? Luomme itsellemme huomaamattamme paineita keräämällä mieleen asioita joiden pitäisi olla toisin kuin ne ovat. Tällä aiheutamme itsellemme paitsi tyytymättömyyttä mutta

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot

Toimintakyvyn edistäminen osana kotihoidon perustehtävää. Anna Viipuri

Toimintakyvyn edistäminen osana kotihoidon perustehtävää. Anna Viipuri Toimintakyvyn edistäminen osana kotihoidon perustehtävää Anna Viipuri 30.9.2014 Toimintakyky Ihminen on kokonaisuus, toimintakyvyn tukeminen on kokonaisvaltaista. Se on haastavaa, mikä edellyttää hoitajalta

Lisätiedot

Itsensä johtaminen uudessa työympäristössä uusin työtavoin

Itsensä johtaminen uudessa työympäristössä uusin työtavoin Itsensä johtaminen uudessa työympäristössä uusin työtavoin Luento 17.5.2017 VR - Matkakumppanit Jaana Ahtonen-Huuskonen / DIALOGO www.dialogo.fi Luennon aiheita: Itsensä johtaminen Vahvuuksien tunnistaminen

Lisätiedot

Miten voin itse luoda mielekkään työyhteisön?

Miten voin itse luoda mielekkään työyhteisön? Finnclean-messut 11.5.2017 Miten voin itse luoda mielekkään työyhteisön? Luennon aiheet Millaisia keinoja meillä on vaikuttaa itse oman työyhteisön hyvinvointiin? Millaisessa työilmapiirissä viihdyt ja

Lisätiedot

VANHEMMAN HAASTATTELULOMAKE

VANHEMMAN HAASTATTELULOMAKE VANHEMMAN HAASTATTELULOMAKE Lapsi Vanhempi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI VANHEMMAN SILMIN Kerro minulle lapsestasi. Millainen hän mielestäsi on? Kerro omin sanoin tai käytä alla olevia kuvauksia:

Lisätiedot

Harjoite 2: Oman kilpailuvireen ja kilpailujännityksen tarkastelu

Harjoite 2: Oman kilpailuvireen ja kilpailujännityksen tarkastelu Harjoite 2: Oman kilpailuvireen ja kilpailujännityksen tarkastelu Tavoitteet 30-60 minuuttia, käy kotitehtäväksi Harjoituslomake ja kynä Aiempien valmistautumiseen liittyvien harjoitteiden lomakkeet Harjoitteen

Lisätiedot

Mitä ajattelit tässä kohtaa? Haluaisitko kertoa omin sanoin, millä perusteella laitoit ruksin juuri tuohon?

Mitä ajattelit tässä kohtaa? Haluaisitko kertoa omin sanoin, millä perusteella laitoit ruksin juuri tuohon? ELÄMÄN JANAT Tehtävän tarkoituksena on tunnistaa nuoren elämästä riskitekijöitä, jotka voivat altistaa lyhyellä tai pitkällä aikavälillä itsetuhoiselle käyttäytymiselle. Samalla sen avulla voidaan kartoittaa

Lisätiedot

Omat rajat ja turvaohjeet

Omat rajat ja turvaohjeet Omat rajat ja turvaohjeet Jokaisella ihmisellä on oikeus omaan kehoonsa. Se tarkoittaa, että myös sinä päätät itse, kuka saa koskettaa sinua. Sinä saat myös päättää, mihin paikkoihin toinen ihminen saa

Lisätiedot

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset 2014-2015: Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisessa tärkeää: Katse, ääni, kehon kieli Älä pelkää ottaa vaikeita asioita puheeksi: puhu suoraan,

Lisätiedot

5 asiaa, jotka sinun on hyvä tietää sinun aivoista

5 asiaa, jotka sinun on hyvä tietää sinun aivoista 5 asiaa, jotka sinun on hyvä tietää sinun aivoista VILMA HEISKANEN 26.11.2014 Lähde: http://powerofpositivity.com/5-things-must-know-mind/ Puhu parin kanssa Lue parin kanssa aivoista Mitä ajattelet? Oletko

Lisätiedot

Voi hyvin työssä! Hyvän mielen työpaikan pelisäännöt

Voi hyvin työssä! Hyvän mielen työpaikan pelisäännöt Voi hyvin työssä! Hyvän mielen työpaikan pelisäännöt 24.4.2013 Hilkka Myllymäki Hollolan kunta Hyvä mieli on osa työhyvinvointia. Mistä se rakentuu ja kuka siihen voi vaikuttaa? HOLLOLA ON HALUTTU Henkilöstöohjelma

Lisätiedot

HYVINVOIVA SIHTEERI. Haasta itsesi huipulle seminaari Tapio Koskimaa Työhyvinvointipäällikkö

HYVINVOIVA SIHTEERI. Haasta itsesi huipulle seminaari Tapio Koskimaa Työhyvinvointipäällikkö HYVINVOIVA SIHTEERI Haasta itsesi huipulle seminaari 23.9.2016 Tapio Koskimaa Työhyvinvointipäällikkö SIHTEERI 2 26.9.2016 SIHTEERI ENNEN Kun esimies tuli aamulla töihin, hänen sihteerinsä oli ovella vastassa

Lisätiedot

Vaikeavammaisen asiakkaan kanssa työskentely

Vaikeavammaisen asiakkaan kanssa työskentely Vaikeavammaisen asiakkaan kanssa työskentely Lähtökohtia Tavoitteena asiakkaan osallisuuden lisääminen. Asiakkaan kokemusmaailmaa tulee rikastuttaa tarjoamalla riittävästi elämyksiä ja kokemuksia. Konkreettisten

Lisätiedot

HYP on lyhenne sanoista Huomioivaa Yhdessäoloa Päivittäin HYP on asenne ja yhdessäolotapa:

HYP on lyhenne sanoista Huomioivaa Yhdessäoloa Päivittäin HYP on asenne ja yhdessäolotapa: Huomioivaa Yhdessäoloa Päivittäin ihmisille, jotka ovat vaarassa jäädä yksin HYP jakson käynnistyskokous Tutustu myös opasvihkoon Sheridan Forster: Huomioivan yhdessäolon malli HYP Mikä HYP on HYP on lyhenne

Lisätiedot

Urheilijan henkinen kasvu kohti menestystä

Urheilijan henkinen kasvu kohti menestystä Urheilijan henkinen kasvu kohti menestystä Talvilajien nuorten olympialeiri 25.4.2016 Urheilupsykologi (sert.) Hannaleena Ronkainen Miten ajattelemme asioiden etenevän miten asiat tosi elämässä menee.

Lisätiedot

ERTO / YSTEA Työhyvinvointi osana toimivaa työyhteisöä Vaativat asiakaspalvelutilanteet

ERTO / YSTEA Työhyvinvointi osana toimivaa työyhteisöä Vaativat asiakaspalvelutilanteet ERTO / YSTEA Työhyvinvointi osana toimivaa työyhteisöä Vaativat asiakaspalvelutilanteet.0.0 JS Partners Oy Toimiva työyhteisö selkeät tavoitteet ja yhteiset pelisäännöt tarkoituksenmukaiset työvälineet

Lisätiedot

Jaksamiskysely S-ryhmä 10/2016 Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt

Jaksamiskysely S-ryhmä 10/2016 Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Jaksamiskysely S-ryhmä 10/2016 Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Vastaus%: 54 Havaintoja A (omat esimiehet ja johto): 5/9 hakee tukea omasta esimiehestään, kun tarve siihen on. Reilu

Lisätiedot

Jaksamiskysely 10/2016 (netti) Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt

Jaksamiskysely 10/2016 (netti) Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Jaksamiskysely 10/2016 (netti) Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Vastaus%: 60 Havaintoja A (omat esimiehet ja johto): Reilu 3/7 hakee tukea omasta esimiehestään, kun tarve siihen on.

Lisätiedot

1 Aikuistumista ja arjen arvoja

1 Aikuistumista ja arjen arvoja 1 Aikuistumista ja arjen arvoja Mikä on parasta nuoruudessa? aikuisuudessa? 1.1 Aikuistuminen Viime vuosikymmenien muutos: - Lapsuus on lyhentynyt ja lasten fyysinen kehitys nopeutunut. - Aikuisuuteen

Lisätiedot

Osa 1 Hengitys ja tuki Ólafur Torfason

Osa 1 Hengitys ja tuki Ólafur Torfason Osa 1 Hengitys ja tuki 25.01.2018 Ólafur Torfason Hengitys Esimerkkivideo pallean liikkeestä (ei ääntä) https://www.youtube.com/watch?v=5jron_sm5gc Sisäänhengityksen aikana: Pallea liikkuu alaspäin Rintakehä

Lisätiedot

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu 2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu Jokaisella lapsella tulisi olla itsestään kuva yksilönä joka ei tarvitse ulkopuolista hyväksyntää ympäristöstään. Heillä

Lisätiedot

Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa?

Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa? Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa? Materiaali hoitosuhdekeskusteluihin Selkomukautus Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa? Opas on tehty Arjen mieli -hankkeessa,

Lisätiedot

EVÄSPAKETTI OPISKELIJAN TYÖSSÄOPPIMISEEN

EVÄSPAKETTI OPISKELIJAN TYÖSSÄOPPIMISEEN EVÄSPAKETTI OPISKELIJAN TYÖSSÄOPPIMISEEN TYÖSSÄOPPIMINEN 1. Neuvottele ensin opettajan kanssa Kerro opettajalle minne työpaikkaan aiot soittaa. Työpaikka: Puhelinnumero: Varaa itsellesi - rauhallinen

Lisätiedot

PariAsiaa luentosarjan teemat

PariAsiaa luentosarjan teemat PariAsiaa luentosarjan teemat 1. Virtaa parisuhteen hyvinvointiin 2. Avaimia parisuhteen 3. Oivalluksia parisuhteen tunnetaitoihin 4. Kipinää kosketukseen parisuhteessa 5. Perustyökaluja parisuhteen ristiriitoihin

Lisätiedot

OSA 1 SISÄINEN VOIMA. Oma mieli on ihmisen vallassa ei se mitä ympärillä tapahtuu. Kun tämän ymmärtää, löytää vahvuuden.

OSA 1 SISÄINEN VOIMA. Oma mieli on ihmisen vallassa ei se mitä ympärillä tapahtuu. Kun tämän ymmärtää, löytää vahvuuden. OSA 1 SISÄINEN VOIMA Oma mieli on ihmisen vallassa ei se mitä ympärillä tapahtuu. Kun tämän ymmärtää, löytää vahvuuden. Marcus Aurelius HERÄÄT TUNTEESEEN, ETTÄ TEHTÄVÄÄ ON LIIKAA. Et jaksa uskoa omiin

Lisätiedot

Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 3: Vireys- ja suoritustilan hallinta. Harjoite 15: Keskittyminen ja sen hallinta

Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 3: Vireys- ja suoritustilan hallinta. Harjoite 15: Keskittyminen ja sen hallinta Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 3: Vireys- ja suoritustilan hallinta Harjoite 15: Keskittyminen ja sen hallinta Harjoitteen tavoitteet ja hyödyt Harjoitteen tavoitteena on varmistaa, että

Lisätiedot

Elämäntaitojen nelikenttä

Elämäntaitojen nelikenttä Polunvalaisija Elämäntaitojen nelikenttä A B Pitkän aikavälin tavoite Lyhyen aikavälin tavoite Nyt Punnitseminen V a l l i t s e v a t a j a t u k s e t T O I S T O K u i n k a u s e i n a j a t t e l

Lisätiedot

Sharie Coombes. Sinä selviät! Tehtäväkirja sinulle, jota on joskus loukattu tai kiusattu

Sharie Coombes. Sinä selviät! Tehtäväkirja sinulle, jota on joskus loukattu tai kiusattu NÄYTESIVUT Sharie Coombes Sinä selviät! Tehtäväkirja sinulle, jota on joskus loukattu tai kiusattu Tässä pdf-tiedostossa on mukana kirjasta seuraavat näytteet: Esipuhe Näytesivut Tutustu kirjaan verkkokaupassamme

Lisätiedot

Pikkuisten Mindfulness-kortit

Pikkuisten Mindfulness-kortit Pikkuisten Mindfulness-kortit Leikkaa kortit irti. Taita poikkiviivan kohdalta sanallinen ohje kuvan taakse. Laminoi kortiksi. Kortteja voi käyttää kahdella eri tapaa. Silmät voi sulkea ja kuvitella tilanteen

Lisätiedot

Tiedonkulku ja vuorovaikutus

Tiedonkulku ja vuorovaikutus Tiedonkulku ja vuorovaikutus Työkyky Työn kehittävyys 5 3,20 3,18 4 3,59 3,62 3 3,58 3,12 2 Esimiestyö 3,43 3,32 3,38 1 4,05 397 3,97 4,00 3,23 3,25 3,55 369 3,69 3,60 Ergonomia 3,37 Optimaalinen kuormitus

Lisätiedot

Miltä sinusta tuntuu juuri nyt?

Miltä sinusta tuntuu juuri nyt? Miltä sinusta tuntuu juuri nyt? Mitä lapselle kuuluu juuri tällä hetkellä? Mitä lapsi tuntee tässä hetkessä, juuri nyt? Tärkeitä kysymyksiä, joiden äärelle voi palata päivittäin, eri hetkissä ja tilanteissa.

Lisätiedot

ESIINTYMINEN. Laura Elo Cambiare p. 040 748 7884 laura@johtajuustaito.fi

ESIINTYMINEN. Laura Elo Cambiare p. 040 748 7884 laura@johtajuustaito.fi ESIINTYMINEN Laura Elo Cambiare p. 040 748 7884 laura@johtajuustaito.fi Jännitys hyvä renki huono isäntä Kumpi kuvaa sinua? Jännitys auttaa minua. Jännitys lamaannuttaa ja vaikeuttaa esillä oloani. Jännitys

Lisätiedot

Opiskelukyky, stressinhallinta ja ajanhallinta

Opiskelukyky, stressinhallinta ja ajanhallinta Opiskelukyky, stressinhallinta ja ajanhallinta 7.9. ja 7.10. 2015 Timo Tapola Opintopsykologi Aalto-yliopisto LES Student services Yhteystieto: timo.tapola@aalto.fi Opiskelukyky http://www.opiskelukyky.fi/video-opiskelukyvysta/

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

LUKIOLAINEN - HUOLEHDITHAN JAKSAMISESTASI JA MIELESI HYVINVOINNISTA

LUKIOLAINEN - HUOLEHDITHAN JAKSAMISESTASI JA MIELESI HYVINVOINNISTA LUKIOLAINEN - HUOLEHDITHAN JAKSAMISESTASI JA MIELESI HYVINVOINNISTA Lisa Salonen MIELEN HYVINVOINTI Mielen hyvinvointi tarkoittaa hyvää mielenterveyttä. Omat kokemuksemme vaikuttavat sen muovautumiseen.

Lisätiedot

Aivot narikkaan Asiakastilaisuus Riitta Veijalainen Vastaava työterveyspsykologi Voimavarakeskeinen työnohjaaja

Aivot narikkaan Asiakastilaisuus Riitta Veijalainen Vastaava työterveyspsykologi Voimavarakeskeinen työnohjaaja Aivot narikkaan Asiakastilaisuus 18.3.2019 Tähdelliset työt tehdään ja muuten ollaan kuin Ellun kanat Tuntematon sotilas Työelämän muutokset ja aivot Aivoterveyden uudet uhkat: -korkeat psyykkiset vaatimukset

Lisätiedot

Iloa yhteistyöstä. Mielekäs ja tuloksekas koiraharrastus. Kati Kuula

Iloa yhteistyöstä. Mielekäs ja tuloksekas koiraharrastus. Kati Kuula Iloa yhteistyöstä Mielekäs ja tuloksekas koiraharrastus Kati Kuula 8.10.2016 Koirilla on oikeus hyvään elämään Meillä kaikilla on oikeus hyvään elämään Mitä kaikkea hyvää koiraharrastustoimintaan osallistumisesta

Lisätiedot

Sharie Coombes. Sinä uskallat! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus pelottaa

Sharie Coombes. Sinä uskallat! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus pelottaa NÄYTESIVUT Sharie Coombes Sinä uskallat! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus pelottaa Tässä pdf-tiedostossa on mukana kirjasta seuraavat näytteet: Esipuhe Näytesivut Tutustu kirjaan verkkokaupassamme TERVETULOA

Lisätiedot

Aggressiivisten asiakkaiden kohtaaminen, Turku/Skype

Aggressiivisten asiakkaiden kohtaaminen, Turku/Skype Aggressiivisten asiakkaiden kohtaaminen, 28.8.2019 Turku/Skype Anna Tienhaara Vanhempi konsultti, työterveyspsykologi, organisaatiokonsultti FINOD Pohdittavaksi Millainen minä olen? Millainen on ihmiskuvani?

Lisätiedot

OIVALLUS. arviointi- ja väittämäkortit.

OIVALLUS. arviointi- ja väittämäkortit. OIVALLUS arviointi- ja väittämäkortit ARVIOINTIASTEIKKOKORTIT EN KOSKAAN 0 SATUNNAISESTI 1 MELKO USEIN 2 PÄÄSÄÄNTÖISESTI/AINA 3 PERUSTAIDOT A 1.1 Käytöstavat Vastaan kun tervehditään. A 1.2 Käytöstavat

Lisätiedot

Millaiseen kouluun mahtuvat kaikki? Opettajan kommunikaatiosuhde ja ymmärrys vuorovaikutuksen voimasta Kaikkien Koulun mahdollistajana

Millaiseen kouluun mahtuvat kaikki? Opettajan kommunikaatiosuhde ja ymmärrys vuorovaikutuksen voimasta Kaikkien Koulun mahdollistajana Millaiseen kouluun mahtuvat kaikki? Opettajan kommunikaatiosuhde ja ymmärrys vuorovaikutuksen voimasta Kaikkien Koulun mahdollistajana Dosentti Elina Kontu Helsingin yliopisto Opettajankoulutuslaitos,

Lisätiedot

Kysymykset ja vastausvaihtoehdot

Kysymykset ja vastausvaihtoehdot KAARI-TYÖHYVINVOINTIKYSELY 1 (8) Kysymykset ja vastausvaihtoehdot JOHTAMINEN TYÖYKSIKÖSSÄ Tässä osiossa arvioit lähiesimiehesi työskentelyä. Myös esimiehet arvioivat omaa lähiesimiestään. en enkä Minun

Lisätiedot

Liikuntakoneiston huolto

Liikuntakoneiston huolto Liikuntakoneiston huolto Lihakset kaipaavat vahvistamisen lisäksi myös huoltoa. Huolla liikuntakoneistoasi säännöllisin venytyksin ja liikkuvuusharjoituksin. Sisällytä huoltoa jokaiseen harjoitukseesi

Lisätiedot

Tiina Röning Psykologi, Psykoterapeutti Tampereen urheiluakatemia

Tiina Röning Psykologi, Psykoterapeutti Tampereen urheiluakatemia Tiina Röning Psykologi, Psykoterapeutti Tampereen urheiluakatemia Kuormitus vs lepo Kuormituksen kokonaisuus aina yksilöllinen, fyysistä ja psyykkistä mahdoton tarkasti erottaa (stressi, kehon reaktiot,

Lisätiedot

#tulevaisuudenpeloton. Opiskelijakyselyn tulokset Huhtikuu 2018

#tulevaisuudenpeloton. Opiskelijakyselyn tulokset Huhtikuu 2018 #tulevaisuudenpeloton Opiskelijakyselyn tulokset Huhtikuu 2018 Opiskelijakyselyn tulokset Taustatiedot Kysely toteutettiin ajalla 20.3.-8.4.2018 Vastaajia 2055 Lähes 70 % kyselyyn vastanneista oli naisia

Lisätiedot

VASTASYNTYNEIDEN LÄÄKKEETTÖMÄT KIVUNHOIDON MENETELMÄT

VASTASYNTYNEIDEN LÄÄKKEETTÖMÄT KIVUNHOIDON MENETELMÄT VASTASYNTYNEIDEN LÄÄKKEETTÖMÄT KIVUNHOIDON MENETELMÄT 11.4.2016 OPAS VANHEMMILLE EFJKVF Joskus pienimmät asiat ottavat suurimman paikan sydämessäsi. A. A. Milne, Nalle Puh Emmi Ristanen, Laura Kolari &

Lisätiedot

Stressaako valvonta? Miten sitä voisi helpottaa? Maija Pispa / Voimaa farmarille-hanke, MTK-Pirkanmaa

Stressaako valvonta? Miten sitä voisi helpottaa? Maija Pispa / Voimaa farmarille-hanke, MTK-Pirkanmaa Stressaako valvonta? Miten sitä voisi helpottaa? Miksi valvonta jännittää? Tieto tai pelko, että jotain on tekemättä: Liika kiire tai kiireen tunne Stressi, väsymys, uupumus Taipumus jättää viime tippaan

Lisätiedot

Lapset puheeksi -keskustelu lapsesta, perheestä ja kouluympäristöstä

Lapset puheeksi -keskustelu lapsesta, perheestä ja kouluympäristöstä Lapset puheeksi -keskustelu lapsesta, perheestä ja kouluympäristöstä Lomake annetaan etukäteen huoltajille mietittäväksi. Lomakkeen lopussa on lapsen kehitystä suojaavia tekijöitä kotona ja koulussa, ja

Lisätiedot

AUTTAJAN JAKSAMINEN STEPPI-MESSUT , SEINÄJOKI PROJEKTITYÖNTEKIJÄT KRISTA HAKALA JA TIINA RINTAMÄKI VOIMAA ARKEEN-KURSSITOIMINTA, EPSHP

AUTTAJAN JAKSAMINEN STEPPI-MESSUT , SEINÄJOKI PROJEKTITYÖNTEKIJÄT KRISTA HAKALA JA TIINA RINTAMÄKI VOIMAA ARKEEN-KURSSITOIMINTA, EPSHP AUTTAJAN JAKSAMINEN STEPPI-MESSUT 8.5.2019, SEINÄJOKI PROJEKTITYÖNTEKIJÄT KRISTA HAKALA JA TIINA RINTAMÄKI VOIMAA ARKEEN-KURSSITOIMINTA, EPSHP TIETOINEN ISTUMINEN Istu lattialla tai tuolin reunalla ryhdikkäästi.

Lisätiedot

Aivokuntoluento. Jaakko Kauramäki, TkT Aivokunto Oy

Aivokuntoluento. Jaakko Kauramäki, TkT Aivokunto Oy Aivokuntoluento Jaakko Kauramäki, TkT Aivokunto Oy Itsensä johtaminen muutostilanteessa aivojen näkökulmasta Tieturi / Ruoholahti 23.1.2013 1. Aivot muutostilassa 2. Päätöksenteko, tunteet työelämässä

Lisätiedot

Rohkeus. Olet uskaltanut tehdä asioita, vaikka jännittäisi. Olet uskaltanut puolustaa muita ja vastustaa vääryyttä, sekä olla eri mieltä kuin muut.

Rohkeus. Olet uskaltanut tehdä asioita, vaikka jännittäisi. Olet uskaltanut puolustaa muita ja vastustaa vääryyttä, sekä olla eri mieltä kuin muut. Rohkeus Olet uskaltanut tehdä asioita, vaikka jännittäisi. Olet uskaltanut puolustaa muita ja vastustaa vääryyttä, sekä olla eri mieltä kuin muut. Innostus Olet suhtautunut innokkaasti ja energisesti uusiin

Lisätiedot

RESILIENSSI l. joustava palautuvuus Resilientit yksilöt ponnahtavat takaisin stressaavasta kokemuksesta nopeasti ja tehokkaasti.

RESILIENSSI l. joustava palautuvuus Resilientit yksilöt ponnahtavat takaisin stressaavasta kokemuksesta nopeasti ja tehokkaasti. RESILIENSSI l. joustava palautuvuus Resilientit yksilöt ponnahtavat takaisin stressaavasta kokemuksesta nopeasti ja tehokkaasti. Reagoi nykyiseen todellisuuteen, parhaillaan tapahtuvaan, murehtii vähemmän

Lisätiedot

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan.

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan. KYLLÄ, JA Onnistut yrittämässäsi ja saavutat enemmän kuin odotit, enemmän kuin kukaan osasi odottaa. KYLLÄ, MUTTA Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen asia menee vikaan. EI, MUTTA Et

Lisätiedot

Vastaväitteiden purku materiaali

Vastaväitteiden purku materiaali Vastaväitteiden purku materiaali Ymmärrä, vastaa, ohjaa Ja kun Kun vastaväitteet on purettu, niin; Odota vastausta viimeiseen kysymykseen ja kun saat vastauksen kyllä, niin silloin voit todeta hienoa!

Lisätiedot

Kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta HYVINKÄÄN VASU2017

Kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta HYVINKÄÄN VASU2017 Kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta HYVINKÄÄN VASU2017 kohtaa lapsen Välittää lapsista aidosti ja on töissä heitä varten Suhtautuu lapsiin ja heidän tunteisiinsa ja tarpeisiinsa empaattisesti On

Lisätiedot

TYÖYHTEISÖTAIDOILLA JAKSAMISTA ELÄMÄÄN. Jyväskylä 20.10.2009

TYÖYHTEISÖTAIDOILLA JAKSAMISTA ELÄMÄÄN. Jyväskylä 20.10.2009 TYÖYHTEISÖTAIDOILLA JAKSAMISTA ELÄMÄÄN Jyväskylä 20.10.2009 Jaksaisimmeko työelämässä pidempään, jos osaisimme olla ihmisiksi keskenämme? Löytyykö apu työssä jaksamiseen ja jatkamiseen työyhteisötaidoista?

Lisätiedot

PariAsiaa luentosarjan teemat

PariAsiaa luentosarjan teemat PariAsiaa luentosarjan teemat 1. Virtaa parisuhteen hyvinvointiin 2. Avaimia parisuhteen 3. Oivalluksia parisuhteen tunnetaitoihin 4. Kipinöitä parisuhteen kosketukseen 5. Perustyökaluja parisuhteen ristiriitoihin

Lisätiedot

Hei, mulla ois yksi juttu. LAPSEN VÄKIVALTAKOKEMUKSEN VARHAINEN TUNNISTAMINEN KOULUSSA Outi Abrahamsson, perhepsykoterapeutti

Hei, mulla ois yksi juttu. LAPSEN VÄKIVALTAKOKEMUKSEN VARHAINEN TUNNISTAMINEN KOULUSSA Outi Abrahamsson, perhepsykoterapeutti Hei, mulla ois yksi juttu LAPSEN VÄKIVALTAKOKEMUKSEN VARHAINEN TUNNISTAMINEN KOULUSSA Outi Abrahamsson, perhepsykoterapeutti Hei, mul ois yks juttu! -lapsen väkivaltakokemuksen varhainen tunnistaminen

Lisätiedot