Year in Review Vuosikatsaus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Year in Review Vuosikatsaus"

Transkriptio

1 2008 Year in Review Vuosikatsaus

2 Osuuspankki Meidän pankki We are proud once again to report that our financial institution has continued to prosper, even during difficult times with today s economy. We have continued to support our Osuuspankki community and our Finnish community. Most importantly, we have continued to grow our relationships with each and every Member, making sure that they and their families will not have to suffer with the changes happening in the economy today. Whether it is an individual, organization, business or family, being here for everyone is what we do best. We look forward to working with you in continuing to serve you with all of your financial needs. Serving our community for 50 years!

3 Report of the Board and General Manager Johtokunnan ja toimitusjohtajan raportti Marja-Liisa Konttinen Chair, Board of Directors Antero Elo General Manager The Directors and Management are pleased to report continuing good performance during 2008, which echoes the trend of the past two years, excluding special circumstances. The dedicated and professional staff in Osuuspankki and our on-going efforts in offering customer-focused and personalized banking services place us in a fair position to face the challenges anticipated with the more unfavourable 2009 economic outlook. In planning for the future, we aim for profitability, but we are always mindful of the sense of responsibility we have to our members in maintaining our Finnish heritage was a milestone year for Osuuspankki and its members, as we celebrated our 50th Anniversary in October at the On the Park Banquet Facility (formerly Inn on the Park Hotel). In the audience of over 300 people was Hannu Aalto, the first member of Osuuskassa, as Osuuspankki was initially called. He entertained the members with the story of how his $5 started what is now an over $30 million credit union. We were extremely honoured by the presence of Mr. and Mrs. Reijo Karhinen, from Finland s Pohjola Bank, who had celebrated the credit union s 40th anniversary 10 years ago and wanted to be a part of our 50th gala. The members were also introduced to His Excellency and Mrs. Risto Piipponen, the newly appointed Finnish Ambassador. Following the formal agenda, there was no better way to end the evening than with the music of the Black Tie, a Finnish-Canadian dance band. Members enjoyed themselves on the dance floor. Everyone left with their own customized photo as a memento of the event. The feed-back from our members has been unanimously positive and thanks are due to the organizing committee and staff for making this an evening to remember! Financially we had another successful year. Our loan and mortgage portfolio grew by 5.8% to $25.5 million continuing a strong demand for loans. In the past seven years this portfolio has grown by almost $9 million. While some of Johtokunta ja pankin johto ovat tyytyväisiä vuoden 2008 hyvään tulokseen, mikä on muutamaa poikkeusta lukuunottamatta jatkoa kahdelle edelliselle vuodelle. Osuuspankin työlleen omistautunut ja ammattitaitoinen henkilökunta ja pyrkimyksemme tarjota asiakaslähtöistä ja henkilökohtaista palvelua antavat hyvän lähtökohdan vuoden 2009 taloudellisille haasteille. Tulevaisuudessa tavoitteenamme on toiminnan kannattavuus, mutta otamme toiminnassamme aina huomioon suomalaisen perinteen säilyttämisen. Vuosi 2008 oli merkkivuosi Osuuspankille ja sen jäsenille viettäessämme 50-vuotisjuhlaamme On the Parkin juhlatiloissa (aiemmin Inn on the Park Hotel) lokakuussa. Osallistujia oli yli 300 ja mukana oli myös Hannu Aalto, Osuuskassan ensimmäinen jäsen. Osuuskassa oli Osuuspankin alkuperäinen nimi. Hannu Aalto viihdytti juhlayleisöä kertomalla kuinka hänen viisi dollariaan oli alku nykyiselle 30 miljoonan dollarin arvoiselle credit unionille. Meillä oli kunnia saada myös OP-Pohjola-ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen puolisoineen juhlaamme. Pääjohtaja Karhinen oli 10 vuotta aikaisemmin mukana Osuuspankin 40-vuotisjuhlissa ja halusi osallistua myös 50-vuotisjuhlaamme. Suomen uusi Kanadan-suurlähettiläs Risto Piipponen puolisoineen osallistui myös juhlaan. Virallisen osuuden jälkeen loppuillan juhlaväkeä viihdytti kanadansuomalainen Black Tie orkesteri tanssimusiikillaan. Jokainen sai lähtiessään mukaan valokuvan itsestään muistoksi juhlatapahtumasta. Jäsentemme antama palaute juhlasta on ollut erittäin positiivista ja kiitos siitä kuuluu järjestelytoimikunnalle ja henkilökunnalle, jotka tekivät illasta ikimuistettavan! Taloudellisesti vuosi 2008 oli menestyksekäs. Laina- ja asuntolainaportfoliomme kasvoi 5,8 % ja oli 25,5 miljoonaa dollaria lainojen kysynnän jatkuessa vahvana. Viimeisen seitsemän vuoden aikana portfolio on kasvanut melkein 9 miljoonalla dollarilla. Joitakin talletuksia on poistunut mm. kuolinpesien selvitysten myötä, mutta onnistuimme 1

4 our deposits have been withdrawn for reasons such as the settlement of estates, we managed to attract sufficient new deposits to increase our total deposits by about $600,000 to over $31 million. As a condition of membership in the Credit Union Central of Ontario, all Ontario credit unions had to take on their books their proportionate share of Central s ABCP investments. By the end of the fiscal year their value had diminished as described in detail by our external auditor in the notes to the Financial Statements. It is unfortunate that actions by Central and totally out of our control resulted in us having to write down almost $70,000 with the resulting impact directly on our profitability. We can only hope that over the next eight years, the term of most of these notes, we will be able to recover most of these write downs or perhaps even make some income. Operationally 2008 was a successful year. Even with the write downs, our banking operations showed a profit and the income from our building operations brought the total to a point where the board was able to again declare a dividend. At a time when most credit unions, banks and companies are either canceling or seriously reducing their dividends, we are pleased to declare a dividend in the same amount as last year. For the eighth consecutive year the Directors are pleased to declare a dividend to our members, following our practice of returning to the members all funds deemed to be surplus to the requirements for prudent financial management. As in 2007, the dividend consists of two parts: a 6% bonus interest on total interest paid in 2008 on most term and demand deposits and a general 20% dividend on their shares, to members in good standing as at December 31, The share dividend is equivalent to $10 per member share. Beyond the member dividend, we believe in supporting those Finnish organizations that are important to our members - whether in pursuit of cultural, educational, health or societal matters. For the first time in our history, Osuuspankki has adopted a position on how the member share dividend could be spent. In the spirit of the credit union movement, where the members use their group resources for the common good, Osuuspankki is inviting each of our members, acting individually, to consider donating their $10 dividend to their preferred Finnish community group. On its own the $10 member dividend is a small amount. But grouped together, it can amount to $20,000 and if placed in the hands of the Finnish community organizations, it can be put to good use in these economically challenging times. Further, to encourage donations, the credit union will match the member donation with funds from our 2009 donations budget thus making a total of $40,000 available. During the past year we continued our support of various Finnish organizations and events. We also continued the support of our younger members by providing scholarships to assist in their post-secondary school studies. Since 1967 the credit union has granted 167 scholarships and just in the last five years approximately $23,000 has been distributed to deserving students. We see these initiatives as a very important part of our support of our members and of the Finnish community as a whole. We are continuing our marketing efforts to expand our membership base within the Finnish community, with a special attention to the younger generation. Redesign of our website to attract more of the next generation of members is a priority marketing project that was started in 2008 and will continue into this year. In 2008, we redesigned our printed materials which not only promote our services, but proudly link us to our culture and heritage, the Finnishness. The fresh look they convey has been very well received by our member community. The Osuuspankki history book is almost complete and is presently receiving its final touches. Our marketing manager has been busy organizing the Business Club meetings which are targeted for Finnish Canadian business owners to share and exchange business ideas. This was also the second year to recognize the Finnish-Canadian Entrepreneur of the Year, a partnership project with the Canada Finland Chamber of Commerce. This year s recipient was Esko Mattila of Flint Packaging. Last fall we hosted the second Kids Day, or Hippo-kisat, with competitions, gifts, entertainment and snacks for all. We hope to make this an annual event. A year ago the government amended the Credit Unions and Caisses Populaires Act which governs all credit unions. Recently the Regulations to the Act have been circulated for comment and we expect the new Act and Regulations to come into full force during These changes will require us to make some amendments to our by-laws although they will not have any significant impact on our operations. Any required amendments will be presented to the membership at an appropriate time. The operations of the credit union are reviewed not only by our external auditor but also various regulatory bodies. Although all of these indicate that we are well managed and that we have appropriate risk management procedures in place, the board and management carefully review each report in order to improve our operations and the impact of identified risks. We wish to congratulate Airi Broughton and Arja Valicek on having reached a milestone 20 years with the Credit Union. As we celebrated 50 years of credit union history in 2008 we wish to acknowledge their contribution and thank our staff for their dedication to make Osuuspankki our bank. April 2009 Marja-Liisa Konttinen Chair, Board of Directors Antero Elo General Manager 2

5 silti saamaan riittävästi uusia talletuksia kasvattaen kokonaistalletussummaa noin dollarilla yli 31 miljoonaan dollariin. Credit Union Central of Ontarion jäsenyyden ehtona kaikkien Ontarion credit unioneiden oli otettava osuus Centralin ABCP-investoinneista. Tilivuoden loppuun mennessä investointien arvo oli pienentynyt, kuten tilintarkastajamme taseita koskevissa selityksissä on mainittu. Valitettavasti Centralin meistä riippumattoman toiminnan vuoksi meidän osuutemme arvo aleni lähes dollaria, mikä vaikutti suoraan kannattavuuteemme. Toivomme, että seuraavan kahdeksan vuoden aikana investointien erääntyessä niiden arvo palautuu tai jopa tuottaa tuloa. Toiminnallisesti vuosi 2008 oli menestyksekäs. Centralin toiminnan aiheuttamista vaikeuksista huolimatta pankkitoimintamme tuotti voittoa, mikä yhdessä Osuuspankin kiinteistön vuokratulojen kanssa mahdollistaa jälleen osinkojen maksamisen jäsenillemme. Nykytilanteessa useimmat credit unionit, pankit ja yritykset joko peruuttavat tai huomattavasti pienentävät osinkojen määrää, mutta Osuuspankki on tyytyväinen voidessaan maksaa osinkoja saman verran kuin edellisenä vuonna. Jo kahdeksantena vuonna peräkkäin johtokunta voi ilmoittaa jäsenille maksettavista osingoista, palauttaen jäsenille totuttuun tapaan osan ylijäämästä. Samoin kuin edellisenä vuonna, osingot on jaettu kahteen osaan: kuuden prosentin bonuskorko useimmista vuonna 2008 maksetuista käteis- ja määräaikaistalletusten koroista ja yleinen 20 prosentin osinko jokaisesta tilistä, jossa oli jäsenosuus Osinko on $10 jokaista jäsenosuutta kohden. Osinkojen lisäksi haluamme tukea suomalaisia organisaatioita, jotka ovat tärkeitä jäsenillemme olipa kyseessä kulttuuri, kasvatus, hyvinvointi tai yhteiskunnalliset asiat. Ensimmäistä kertaa historiassamme Osuuspankki esittää jäsenilleen vaihtoehtoisia tapoja käyttää osinko. Credit union hengen mukaisesti jäsenet käyttävät ryhmävoimavarojaan yhteisen menestyksen hyväksi, joten Osuuspankki kehottaa jokaista jäsentään henkilökohtaisesti harkitsemaan 10 dollarin osinkonsa lahjoittamista valitsemalleen suomalaiselle toimintaryhmälle tai järjestölle. 10 dollarin osinko on yksinään pieni summa, mutta jos me kaikki lahjoitamme sen suomalaisille järjestöille, voi kokonaissummaksi kertyä dollaria. Lahjoituksesta voi olla suuri apu tänä taloudellisesti haasteellisena aikana. Sen lisäksi Osuuspankki on lupautunut kaksinkertaistamaan jäsentensä antamat lahjoitukset käyttämällä vuoden 2009 lahjoitusbudjettiaan, minkä ansiosta kokonaissumma nousee dollariin. Vuoden aikana jatkoimme useiden suomalaisten organisaatioiden ja tapahtumien tukemista. Jatkoimme edelleen myös nuorten jäsentemme tukemista heidän high schoolin jälkeisissä opinnoissaan opiskelijastipendeillä. Vuodesta 1967 alkaen Osuuspankki on myöntänyt 167 stipendiä ja viimeisen viiden vuoden aikana noin dollaria on jaettu ansioituneille opiskelijoille. Nämä ovat mielestämme erittäin tärkeitä keinoja tukea jäseniämme ja koko suomalaista yhteisöä. Markkinoinnissa jatkamme edelleen uusien jäsenten tavoittamista suomalaisen yhteisön sisällä ja keskitymme erityisesti nuorempaan sukupolveen. Osuuspankin nettisivujen uudistaminen on yksi tärkeimmistä markkinointiprojekteistamme, jonka toivotaan houkuttelevan uusia seuraavan sukupolven jäseniä. Projekti alkoi vuonna 2008 ja jatkuu tämän vuoden puolella. Vuonna 2008 uudistimme jäsenmateriaalimme, joka esittelee palvelujamme sekä sitoo meidät kulttuuriimme ja perinteeseemme, suomalaisuuteen. Jäsenmateriaalimme uusi ulkonäkö on otettu hyvin vastaan jäsentemme keskuudessa. Osuuspankin historiateos on valmistumassa, ja se on viimeistelyvaiheessa. Markkinointipäällikkömme on aktiivisesti järjestänyt Business Club tapaamisia, joissa kanadansuomalaiset yrittäjät voivat tavata ja vaihtaa liikeideoita. Vuonna 2008 Osuuspankki myönsi toista kertaa vuosittaisen kanadansuomalaisen yrittäjäpalkinnon yhdessä Kanada-Suomi-kauppakamarin kanssa. Tällä kertaa palkinto myönnettiin Flint Packagingin Esko Mattilalle. Viime syksynä järjestimme toista kertaa myös Hippokisat kilpailuineen, lahjoineen ja tarjoiluineen. Toivomme tapahtuman jatkuvan vuosittain. Vuoden 2007 alussa hallitus muutti Credit Unions and Caisses Populaires Actia, mikä säätelee kaikkia credit unioneja. Ohjesääntömuutokset tulevat todennäköisesti voimaan vuoden 2009 aikana. Muutokset vaativat meitä tekemään joitakin muutoksia sääntöihimme, vaikka ne eivät todennäköisesti vaikuta toimintaamme merkittävästi. Tarvittavat muutokset tullaan esittämään jäsenillemme sopivana ajankohtana. Osuuspankin toimintaa valvotaan ulkoisten tilintarkastusten ja muiden lakisääteisten tarkastusten kautta. Vaikka kaikki nämä tarkastukset ovat osoittaneet, että toimintamme ja riskienhallintamme on hyvin järjestettyä, johtokunta ja pankin johto tarkastavat silti huolellisesti kaikki raportit, jotta voisimme parantaa toimintaamme ja vähentää riskien mahdollista vaikutusta. Haluamme tässä yhteydessä onnitella Airi Broughtonia ja Arja Valicekia 20 vuoden työpanoksesta Osuuspankissa. Juhliessamme 50-vuotista Osuuspankkia haluamme samalla huomioida heidän työpanoksensa ja kiittää Osuuspankin henkilökuntaa heidän työstään, jonka ansiosta Osuuspankki on meidän pankki. Huhtikuussa 2009 Marja-Liisa Konttinen Johtokunnan puheenjohtaja Antero Elo Toimitusjohtaja 3

6 2008 Board of Directors Johtokunta John Majanlahti Executive Committee / Työvaliokunta Marketing Committee / Markkinointitoimikunta Risk Management Committee / Riskienhallintatoimikunta Gala Committee / Gaalatoimikunta Karen Kelar Vice-Chair of the Board / Varapuheenjohtaja Marketing Committee / Markkinointitoimikunta Gala Committee / Gaalatoimikunta Pirjo Ojanen Audit Committee / Tilintarkastustoimikunta Marketing Committee / Markkinointitoimikunta Human Resources Committee / Henkilöstötoimikunta Risk Management Committee / Riskienhallintatoimikunta Gala Committee / Gaalatoimikunta Petri Hasanen Audit Committee / Tilintarkastustoimikunta Executive Committee / Työvaliokinta Marketing Committee / Markkinointitoimikunta Markus Räty Marketing Committee / Markkinointitoimikunta Human Resources Committee / Henkilöstötoimikunta Investment Advisory Committee / Sijoitustoimikunta Gala Committee / Gaalatoimikunta 4

7 Personnel Toimihenkilöt Airi Assistant Branch Manager Liisa Marketing Manager Bawani Financial Services Manager Ulla Loan Officer Katri Arja Elke Raija Loan Clerk Member Service Representative Member Service Representative Member Service Representative 5

8 50th Anniversary 50th Anniversary Book We will soon have our 50th Anniversary Book available for purchase. This bi-lingual book covers many stories and happenings which our credit union has experienced over the years. Contact our credit union to reserve your copy. This year marked a milestone in our credit union s history. We have been in business for 50 years and celebrated the occasion by holding a 50th Anniversary Gala for our members. Together we celebrated our common values, our common culture and heritage - the Finnishness. We were honoured by the presence of His Excellency and Madame Piipponen, the Ambassador of Finland, Mr. and Mrs. Karhinen from OP- Pohjola-Group in Finland, some of the founding members of Osuuspankki and many members who have made our credit union what it is today. It was a night to remember. Juhla oli omistettu jäsenillemme, joita ilman ei tapahtuma olisi ollut mahdollinen. Juhlimme ylpeinä yhteisiä arvojamme, yhteistä kulttuuriamme ja perinnettämme suomalaisuutta. Meillä oli kunnia saada Suomen Kanadan-suurlähettiläs ja rouva Piipponen, OP-Pohjola-ryhmän pääjohtaja ja rouva Karhinen sekä perustajajäseniämme juhlaamme. Ilta oli ikimuistoinen. More gala photos visible on our website photo gallery 50-vuotishistoria Osuuspankin 50-vuotishistoria on pian myytävänä. Kirja on kaksikielinen, ja se sisältää monia tarinoita ja tapahtumia Osuuspankin historian ajalta. Jos haluat varata kirjan, ota yhteys Osuuspankkiin. 6

9 We wish to thank all of our sponsors for helping make our 50th Gala a great event. 9

10 2008 Financial Matters We believe in a low fee environment. Contrary to most of the big banks, the operations of Osuuspankki are financed mainly by the financial margin, that is, the difference between what we charge for loans and what we pay in interest on deposits. Included below are the dividends that were distributed to our members. A total of $42,000 was distributed as we shared those profits which were not needed to remain compliant with credit union regulations. Even in the current challenging economic climate Osuuspankki had a very successful The following summarizes our assets and liabilities at the end of the year. Assets Current Assets $ 3,962,708 Investments 3,343,920 11% 79% 8% 2% Interest - loans and mortgages Interest on investments Other income Rental income Where does the money go? Financial Expenses (e.g. interest, dividends, deposit insurance) $ 923,002 Salaries, fees, benefits 542,464 Administrative Office Expenses 76,018 Loans Receivable 25,414,305 Capital and other assets 1,378,375 Total assets $ 34,099,308 Liabilities Current Liabilities $ 412,727 Members Deposits 31,420,725 Other Liabilities 6,500 What s the source of our income? Interest - loans and mortgages $ 1,487,678 Interest from investments 205,503 Other income Rental income 141,938 41,478 $ 1,876,597 Advertising and Promotion 84,018 Others (data processing, bonding, professional fees) 162,040 Depreciation and amortization 45,879 Income taxes 7,600 $ 1,841,021 Members Equity 2,259,356 Liabilities and Equity $ 34,099,308 Full financial reports are available on request. 8

11 Loans & Mortgages Fiscal year 2008 was another active year for loans and mortgages. The following is the report from our loan officers. Lainavirkailijamme ilmoittivat luottojen jakautumisen tilivuonna 2008 seuraavasti. Purpose Number Amount Tarkoitus Automotive purchase 13 $ 187,275 Auton osto Automotive repair 1 5,000 Auton korjaus Recreational vehicle 1 12,500 Vapaa-ajan kulkuneuvo Household expenses ,644 Kotitalouskulut Vacation 1 10,000 Loma/Matka Medical/Dental Terveydenhoito Investment 6 45,000 Investoinnit Consolidation ,832 Lainojen yhdistely Education 9 35,300 Opiskelu Renovation/Repairs 3 42,000 Kiinteistön korjaus Lines of Credit/Authorized overdrafts 15 77,000 Luottotilit Personal Equity Lines of Credit 8 955,934 Luottotilit, kiinteistöön sidotut 1st Mortgages 14 1,586, kiinnelainat 2nd Mortgages 3 207, kiinnelainat Commercial Lines of Credit 3 50,000 Yritysten Iuottotilit Commercial Lines of Credit, secured 9 1,439,000 Yritysten taatut luottotilit Bridge Financing 2 190,000 Bridge-rahoitus Other 7 62,940 Muut lainat Loans processed 138 $5,267,635 Hyväksytyt lainat 9

12 Our Finnish Community Sponsored group: Philip Aziz Charity Golf Tournament Sponsored group: Toronto Finlandia Lions Club The Finnish community is very important to us. It defines who we are and the people we are here to service. We are proud to be a key Finnish institution not only for individuals, but for many organizations. Many of us have had dealings with different organizations, whether it be a church, sports group, art group, cultural group, charity or business. The difference in peoples lives all these groups have made is integral in our community. This is the reason why Osuuspankki wants to be here to help all Finnish organizations. Finnjoy (also known as the Finnish-Canadian Grand Festival 2008) was a large cultural event which happened in June. It pulled many individuals together to create a team of volunteers who were successful in giving back to the community financially. Osuuspankki was glad to be a sponsor of the Finnjoy Nordic Golf Tournament and take part of the Nordic Fair. Account Services Our credit union has continued to support many of our non-profit organizations so that they may give back to the community with their services. Our $3.95/ month Community account is very popular for larger organizations who have many debit transactions each month. Our smaller organizations who issue payments on a less frequent basis, use our Business Current account. We also have a Business Savings and term deposits available to help earn better interest when using the funds at a later date. When Merchant Services are required to run dances, festivals or major fund-raising events, discounted rates for non-profit organizations may be negotiated. Many people wish to use credit cards as a source of payment and we can help your organization provide the means to do so at a surprisingly lower cost. Sponsorship Recipients Among our Finnish organizations which we sponsored in 2008 were: Grassroots Floorball Inc. (Canada Cup) Suomi-Koti Toronto Finlandia Lions Club Äiti-Lapsikerho Toronton Suomen Kielen Koulu Laestadian Lutheran Church Consulate of Finland (nuit blanche) Philip Aziz Centre Canada-Finland Chamber of Commerce Art Into Life (Film Festival) Sisu Athletic Club Finnjoy Sponsored group: Laestadian Lutheran Church Finnjoy Nordic Golf Tournament 10

13 Osuuspankki Services Suvi Ylänkö, Anton Kujansuu & Satu Ylänkö Student Services Account Services CONVENIENT, MODERN & FREE. Our Student Account is offered to members who are full-time high school or post-secondary students, regardless of age. By presenting your enrolment form or current student card, you will qualify for our Student Account. With all the conveniences of Internet Banking, Telephone Banking, Mobile Banking, Transaction Alerts, ATM transactions and in-branch transactions, there is no reason to bank anywhere else! STUDENT LOANS Osuuspankki student loans are available for full-time postsecondary students offering a simpler application process than the government or chartered banks. Whether you are studying abroad or in Canada, you only make monthly interest payments while you are a full-time student. Scholarships Every year, Osuuspankki grants scholarships exclusively to our student members. All it requires is an application and the student s transcripts. You can even complete that online. It can t get more convenient than that! The Hanne Maria Maijala Memorial Scholarship is granted for post-secondary studies in music or the arts. This year s $1,000 scholarship was awarded to: Suvi Ylänkö The Marja Karlsson Memorial Scholarship is granted to a student entering their second or subsequent year of post-secondary studies at a college or university. This year s $3,000 scholarship was awarded to: Anton Kujansuu The Osuuspankki Scholarships are granted to students demonstrating a combination of academic achievement, financial need and community involvement. This year s $1,000 scholarships were awarded to: Evi Länsimäki, Michael Silegren & Satu Ylänkö Finnishness is a state of mind 11

14 Senior & Child Services Children Once again our annual Hippokisat was held in September. This year in order to celebrate all of our Hippo Club Members, we not only had a clown blowing balloon figurines, face painting, a jumping castle, food and games for everyone, but we also were honoured with a visit from the local firefighters. They arrived in their big red truck! All the children were given the opportunity to go into the truck and see where the firefighters ride when they are on their way to help someone in trouble. What a great day we all had. Please join us for next years Kid s Day. Henri and Hanna continue to send out their quarterly Hippo Tales newsletters to our Hippo Club members. In 2008, there were 2 separate competitions they had, one a drawing contest, the other a nature art contest. In order to be part of the club, just open up a trust account for your child, grandchild, niece, nephew, neighbour or someone you care about. All children between the ages of 4 and 11 get their special newsletter by mail four times a year. Another benefit for children is the low deposit balance requirement for a term investment. Once the savings account balance reaches $100 you may transfer it to a Term Deposit to earn better interest over 1, 2 or 3 years. RESPs are available for your child or grandchild as long as they already have a SIN number. Together with the regular grant deposits, the government is now giving an extra grant of $500 for everyone who receives the National Child Benefit Supplement. Help save for a child s future postsecondary education. Seniors At Osuuspankki, we share the traditional Finnish values of practicality and a positive outlook. Those qualities are especially important when it comes to money. As a gift from us, when you turn the age of 60 your account automatically has no services charges on your transactions. We provide banking services at Suomi-Koti twice a week. We give you all the respect and attention you ve earned. Kid s Day Hippo Kisat

15 More Services Business SERVICEs With today s economy we are proud to tell you that not only are we here to support our existing members, but we encourage new businesses to transfer their financing to us. We understand the support which companies need in order to start a business or a new project. Providing funding whether in the format of a line-ofcredit, commercial mortgage or short-term loan are a few ways we can help your business succeed. Merchant Services are an easy way for you to accept payments from your clients. All major credit cards may be offered along with a Point-of-Sale terminal. E-Commerce and gift card programs are also available. Ask us for a referral form. Our business club continues to grow. We connect our business members with new contacts, to help their business. Guest speakers are always present to give insight to other aspects of growing a business. Contact us to be added to our enews ing list and receive invitations to join our business functions or check our calendar of events on our website. Osuuspankki Finnish-Canadian Entrepreneur of the Year Award In June 2008 the Canada-Finland Chamber of Commerce presented Mr. Esko Mattila, owner and founder of Flint Packaging Products Limited with this prestigious Osuuspankki Finnish-Canadian Entrepreneur of the Year award. This annual award is given to a nominee in recognition of their achievements in the business community and their contributions to the Finnish community in Canada. We feel that it is important to recognize the efforts of the Finnish Finnish-Canadian Entrepreneur of the Year Award business community and look forward to the presentation of the award in Finnish-Canadian Entrepreneur of the Year: Esko Mattila

16 Finnish Credit Union Limited 191 Eglinton Avenue East Toronto, ON M4P 1K1 Telephone: Toll Free: (RAHA) Fax: Telephone Banking: or Website: Cert no. SA-FM-COC-1230 Hours of Operation Monday 9:30 am 4 pm Tuesday 9:30 am 4 pm Wednesday 9:30 am 4 pm Thursday 9:30 am 8 pm Friday 9:30 am 6 pm Our Electronic Services We understand that members look for convenient ways of doing their banking. We still provide personal service in the branch and on the telephone, but we are always looking for ways to stay up-to-date with technology by providing electronic services as well. Here are a few electronic services available today. Visit our website to see announcements of new electronic services. Online Banking: view your transactions, make an immediate, future or recurring bill payment, transfer to another Osuuspankki account, place a stop payment on a cheque, download transactions to Quicken, QuickBooks, Mircrosoft Money, Simply Accounting, Comma Delimited Text or PDFs. Telephone Banking: Listen to balance and transaction details, make a bill payment, transfer to another Osuuspankki account Transaction Alert: Receive an every time your Osuuspankki account has had a transaction Credit Union MemberCard : Available for personal and business accounts. Point-of-Sale and ATM withdrawal transactions all with one card. Credit Union MasterCard : Many different card options for personal and business use Credit Union ATM: Free deposits - free withdrawals in Canadian dollars or Euros Exchange Network of ATMs: Over 2300 full-service ATMs across Canada, service charge FREE Life Events Financial Planner: Access to 30 different financial calculators to help you plan for your future On-line Loan Application: Too busy to come to the branch, fill out a secure and easy on-line loan application to speed up the process of applying for a loan or mortgage Did you know? With your credit union MemberCard, from our ATM machine, you are able to withdraw EUROs from your Canadian dollar account. Our ATM is the only one in Canada which dispenses Euros for its members. An Osuuspankki first!

Network to Get Work. Tehtäviä opiskelijoille Assignments for students. www.laurea.fi

Network to Get Work. Tehtäviä opiskelijoille Assignments for students. www.laurea.fi Network to Get Work Tehtäviä opiskelijoille Assignments for students www.laurea.fi Ohje henkilöstölle Instructions for Staff Seuraavassa on esitetty joukko tehtäviä, joista voit valita opiskelijaryhmällesi

Lisätiedot

MEETING PEOPLE COMMUNICATIVE QUESTIONS

MEETING PEOPLE COMMUNICATIVE QUESTIONS Tiistilän koulu English Grades 7-9 Heikki Raevaara MEETING PEOPLE COMMUNICATIVE QUESTIONS Meeting People Hello! Hi! Good morning! Good afternoon! How do you do? Nice to meet you. / Pleased to meet you.

Lisätiedot

AYYE 9/ HOUSING POLICY

AYYE 9/ HOUSING POLICY AYYE 9/12 2.10.2012 HOUSING POLICY Mission for AYY Housing? What do we want to achieve by renting apartments? 1) How many apartments do we need? 2) What kind of apartments do we need? 3) To whom do we

Lisätiedot

Information on preparing Presentation

Information on preparing Presentation Information on preparing Presentation Seminar on big data management Lecturer: Spring 2017 20.1.2017 1 Agenda Hints and tips on giving a good presentation Watch two videos and discussion 22.1.2017 2 Goals

Lisätiedot

anna minun kertoa let me tell you

anna minun kertoa let me tell you anna minun kertoa let me tell you anna minun kertoa I OSA 1. Anna minun kertoa sinulle mitä oli. Tiedän että osaan. Kykenen siihen. Teen nyt niin. Minulla on oikeus. Sanani voivat olla puutteellisia mutta

Lisätiedot

Welcome to. Finland Lahti Wellamo Community College. 11 December 2007

Welcome to. Finland Lahti Wellamo Community College. 11 December 2007 Welcome to Finland Lahti Wellamo Community College 11 December 2007 We operate in the premises of Lahti Adult Education Centre The building was inaugurated exactly 20 year ago and was built to serve university

Lisätiedot

League of Finnish-American Societies Scholarship Foundation

League of Finnish-American Societies Scholarship Foundation DO NOT STAPLE APPLICATION FORM League of Finnish-American Societies Scholarship Foundation The Foundation has been supporting Finnish students in their studies in the USA since 1970. Checklist. A complete

Lisätiedot

Results on the new polydrug use questions in the Finnish TDI data

Results on the new polydrug use questions in the Finnish TDI data Results on the new polydrug use questions in the Finnish TDI data Multi-drug use, polydrug use and problematic polydrug use Martta Forsell, Finnish Focal Point 28/09/2015 Martta Forsell 1 28/09/2015 Esityksen

Lisätiedot

Kysymys 5 Compared to the workload, the number of credits awarded was (1 credits equals 27 working hours): (4)

Kysymys 5 Compared to the workload, the number of credits awarded was (1 credits equals 27 working hours): (4) Tilasto T1106120-s2012palaute Kyselyn T1106120+T1106120-s2012palaute yhteenveto: vastauksia (4) Kysymys 1 Degree programme: (4) TIK: TIK 1 25% ************** INF: INF 0 0% EST: EST 0 0% TLT: TLT 0 0% BIO:

Lisätiedot

TIEKE Verkottaja Service Tools for electronic data interchange utilizers. Heikki Laaksamo

TIEKE Verkottaja Service Tools for electronic data interchange utilizers. Heikki Laaksamo TIEKE Verkottaja Service Tools for electronic data interchange utilizers Heikki Laaksamo TIEKE Finnish Information Society Development Centre (TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry) TIEKE is a neutral,

Lisätiedot

Rotarypiiri 1420 Piiriapurahoista myönnettävät stipendit

Rotarypiiri 1420 Piiriapurahoista myönnettävät stipendit Rotarypiiri 1420 Piiriapurahoista myönnettävät stipendit Ø Rotarypiiri myöntää stipendejä sille osoitettujen hakemusten perusteella ensisijaisesti rotaryaatteen mukaisiin tarkoituksiin. Ø Stipendejä myönnetään

Lisätiedot

Expression of interest

Expression of interest Expression of interest Avoin hakemus tohtorikoulutettavaksi käytäntö Miksi? Dear Ms. Terhi virkki-hatakka I am writing to introduce myself as a volunteer who have the eagerness to study in your university.

Lisätiedot

Year in Review Vuosikatsaus

Year in Review Vuosikatsaus 2015 Year in Review Vuosikatsaus Osuuspankki Meidän pankki Serving our community for over 55 years Olemme palvelleet suomalaisyhteisöä yli 55 vuotta Report of the Board and Management Johtokunnan ja toimitusjohtajan

Lisätiedot

KUOPION KANSALAISOPISTO Kuopio Community College Welcome - Tervetuloa!

KUOPION KANSALAISOPISTO Kuopio Community College Welcome - Tervetuloa! KUOPION KANSALAISOPISTO Kuopio Community College 2012-2013 Welcome - Tervetuloa! CONTENTS: Education system and adult education in Finland Kuopio Community College I I I I I I I I basic information main

Lisätiedot

ECVETin soveltuvuus suomalaisiin tutkinnon perusteisiin. Case:Yrittäjyyskurssi matkailualan opiskelijoille englantilaisen opettajan toteuttamana

ECVETin soveltuvuus suomalaisiin tutkinnon perusteisiin. Case:Yrittäjyyskurssi matkailualan opiskelijoille englantilaisen opettajan toteuttamana ECVETin soveltuvuus suomalaisiin tutkinnon perusteisiin Case:Yrittäjyyskurssi matkailualan opiskelijoille englantilaisen opettajan toteuttamana Taustaa KAO mukana FINECVET-hankeessa, jossa pilotoimme ECVETiä

Lisätiedot

RANTALA SARI: Sairaanhoitajan eettisten ohjeiden tunnettavuus ja niiden käyttö hoitotyön tukena sisätautien vuodeosastolla

RANTALA SARI: Sairaanhoitajan eettisten ohjeiden tunnettavuus ja niiden käyttö hoitotyön tukena sisätautien vuodeosastolla TURUN YLIOPISTO Hoitotieteen laitos RANTALA SARI: Sairaanhoitajan eettisten ohjeiden tunnettavuus ja niiden käyttö hoitotyön tukena sisätautien vuodeosastolla Pro gradu -tutkielma, 34 sivua, 10 liitesivua

Lisätiedot

TIETEEN PÄIVÄT OULUSSA 1.-2.9.2015

TIETEEN PÄIVÄT OULUSSA 1.-2.9.2015 1 TIETEEN PÄIVÄT OULUSSA 1.-2.9.2015 Oulun Yliopisto / Tieteen päivät 2015 2 TIETEEN PÄIVÄT Järjestetään Oulussa osana yliopiston avajaisviikon ohjelmaa Tieteen päivät järjestetään saman konseptin mukaisesti

Lisätiedot

Tietoa Joensuun Eliittikisoista

Tietoa Joensuun Eliittikisoista Tietoa Joensuun Eliittikisoista Harjoittelu ja verryttely Yleisurheilukenttä (Keskuskenttä) Kisan aikana Joensuu Areena + kuntosali Pesäpallokenttä ja Louhelan kenttä heitoille Uimahalli Vesikko + kuntosali

Lisätiedot

Teacher's Professional Role in the Finnish Education System Katriina Maaranen Ph.D. Faculty of Educational Sciences University of Helsinki, Finland

Teacher's Professional Role in the Finnish Education System Katriina Maaranen Ph.D. Faculty of Educational Sciences University of Helsinki, Finland Teacher's Professional Role in the Finnish Education System Katriina Maaranen Ph.D. Faculty of Educational Sciences University of Helsinki, Finland www.helsinki.fi/yliopisto This presentation - Background

Lisätiedot

Siirtymä maisteriohjelmiin tekniikan korkeakoulujen välillä Transfer to MSc programmes between engineering schools

Siirtymä maisteriohjelmiin tekniikan korkeakoulujen välillä Transfer to MSc programmes between engineering schools Siirtymä maisteriohjelmiin tekniikan korkeakoulujen välillä Transfer to MSc programmes between engineering schools Akateemisten asioiden komitea Academic Affairs Committee 11 October 2016 Eija Zitting

Lisätiedot

MUSEOT KULTTUURIPALVELUINA

MUSEOT KULTTUURIPALVELUINA Elina Arola MUSEOT KULTTUURIPALVELUINA Tutkimuskohteena Mikkelin museot Opinnäytetyö Kulttuuripalvelujen koulutusohjelma Marraskuu 2005 KUVAILULEHTI Opinnäytetyön päivämäärä 25.11.2005 Tekijä(t) Elina

Lisätiedot

SELL Student Games kansainvälinen opiskelijaurheilutapahtuma

SELL Student Games kansainvälinen opiskelijaurheilutapahtuma SELL Student Games kansainvälinen opiskelijaurheilutapahtuma Painonnosto 13.5.2016 (kansallinen, CUP) Below in English Paikka: Nääshalli Näsijärvenkatu 8 33210 Tampere Alustava aikataulu: Punnitus 12:00-13:00

Lisätiedot

EVALUATION FOR THE ERASMUS+-PROJECT, STUDENTSE

EVALUATION FOR THE ERASMUS+-PROJECT, STUDENTSE #1 Aloitettu: 6. marraskuuta 2015 9:03:38 Muokattu viimeksi: 6. marraskuuta 2015 9:05:26 Käytetty aika: 00:01:47 IP-osoite: 83.245.241.86 K1: Nationality Finnish K2: The program of the week has been very

Lisätiedot

Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2017 Jenni Laine

Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2017 Jenni Laine Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2017 Jenni Laine 4.1.2017 KIELIKESKUS LANGUAGE CENTRE Puhutko suomea? Do you speak Finnish? -Hei! -Moi! -Mitä kuuluu? -Kiitos, hyvää. -Entä sinulle?

Lisätiedot

Keskeisiä näkökulmia RCE-verkoston rakentamisessa Central viewpoints to consider when constructing RCE

Keskeisiä näkökulmia RCE-verkoston rakentamisessa Central viewpoints to consider when constructing RCE Keskeisiä näkökulmia RCE-verkoston rakentamisessa Central viewpoints to consider when constructing RCE Koordinaattorin valinta ja rooli Selection and role of the coordinator Painopiste: tiede hallinto

Lisätiedot

Tarua vai totta: sähkön vähittäismarkkina ei toimi? 11.2.2015 Satu Viljainen Professori, sähkömarkkinat

Tarua vai totta: sähkön vähittäismarkkina ei toimi? 11.2.2015 Satu Viljainen Professori, sähkömarkkinat Tarua vai totta: sähkön vähittäismarkkina ei toimi? 11.2.2015 Satu Viljainen Professori, sähkömarkkinat Esityksen sisältö: 1. EU:n energiapolitiikka on se, joka ei toimi 2. Mihin perustuu väite, etteivät

Lisätiedot

Miten koulut voivat? Peruskoulujen eriytyminen ja tuki Helsingin metropolialueella

Miten koulut voivat? Peruskoulujen eriytyminen ja tuki Helsingin metropolialueella Miten koulut voivat? Peruskoulujen eriytyminen ja tuki Helsingin metropolialueella 26.4.2012 1 "There is often a property bubble around catchment areas. If a school makes a house more saleable or desirable,

Lisätiedot

GOOD WORK LONGER CAREER:

GOOD WORK LONGER CAREER: Juhani Ilmarinen, Ville Ilmarinen, Pekka Huuhtanen, Veikko Louhevaara, Ove Näsman GOOD WORK LONGER CAREER: WORK WELL-BEING IN FINNISH TECHNOLOGY INDUSTRIES 2010-2015 Background Collective agreement between

Lisätiedot

Increase of opioid use in Finland when is there enough key indicator data to state a trend?

Increase of opioid use in Finland when is there enough key indicator data to state a trend? Increase of opioid use in Finland when is there enough key indicator data to state a trend? Martta Forsell, Finnish Focal Point 28.9.2015 Esityksen nimi / Tekijä 1 Martta Forsell Master of Social Sciences

Lisätiedot

The Viking Battle - Part Version: Finnish

The Viking Battle - Part Version: Finnish The Viking Battle - Part 1 015 Version: Finnish Tehtävä 1 Olkoon kokonaisluku, ja olkoon A n joukko A n = { n k k Z, 0 k < n}. Selvitä suurin kokonaisluku M n, jota ei voi kirjoittaa yhden tai useamman

Lisätiedot

Salasanan vaihto uuteen / How to change password

Salasanan vaihto uuteen / How to change password Salasanan vaihto uuteen / How to change password Sisällys Salasanakäytäntö / Password policy... 2 Salasanan vaihto verkkosivulla / Change password on website... 3 Salasanan vaihto matkapuhelimella / Change

Lisätiedot

Biotie Therapies Corp.

Biotie Therapies Corp. Biotie Therapies Corp. Timo Veromaa, President and CEO EGM 28.11.2006 Future outlook 2006 (1/2) (As presented in the AGM 30 March 2006) Commercialize the European and Asian rights of nalmefene Bring the

Lisätiedot

Tutkimusdata ja julkaiseminen Suomen Akatemian ja EU:n H2020 projekteissa

Tutkimusdata ja julkaiseminen Suomen Akatemian ja EU:n H2020 projekteissa Tutkimusdata ja julkaiseminen Suomen Akatemian ja EU:n H2020 projekteissa Tutkimusasiamies Kaisa Männikkö Tutkimus- ja innovaatiopalvelut Suomen Akatemian projektit Suomen Akatemia kehottaa avoimeen tieteelliseen

Lisätiedot

ALOITUSKESKUSTELU / FIRST CONVERSATION

ALOITUSKESKUSTELU / FIRST CONVERSATION ALOITUSKESKUSTELU / FIRST CONVERSATION Lapsen nimi / Name of the child Lapsen ikä / Age of the child yrs months HYVINKÄÄN KAUPUNKI Varhaiskasvatuspalvelut Lapsen päivähoito daycare center / esiopetusyksikkö

Lisätiedot

Tuloksia ja kokemuksia / results and experiences

Tuloksia ja kokemuksia / results and experiences EUROPEAN REGIONAL DEVELOPMENT FUND INTERREG IVC 2007-2013 interregional cooperation across Europe Tuloksia ja kokemuksia / results and experiences Interreg IVC/ Interreg Europe 26 May 2015, Helsinki INTERREG

Lisätiedot

Aalto-yliopiston laatujärjestelmä ja auditointi. Aalto-yliopisto Inkeri Ruuska, Head of Planning & Management Support

Aalto-yliopiston laatujärjestelmä ja auditointi. Aalto-yliopisto Inkeri Ruuska, Head of Planning & Management Support Aalto-yliopiston laatujärjestelmä ja auditointi Aalto-yliopisto Inkeri Ruuska, Head of Planning & Management Support 16.11.2016 The quality policy principles governing the activities of Aalto University

Lisätiedot

Overview on Finnish Rural network and its objectives. Rural Network Unit, Finland

Overview on Finnish Rural network and its objectives. Rural Network Unit, Finland Overview on Finnish Rural network and its objectives Rural Network Unit, Finland Sivu 1 26.5.2009 Rural Network in Finland consist of all actors under - the Rural Development Programme for Mainland of

Lisätiedot

BOARD PROGRAM Hallitusohjelma

BOARD PROGRAM Hallitusohjelma BOARD PROGRAM Hallitusohjelma Henrikki Soininen AYYH VPJ PROJEKTIT PROJECTS 1.2 Tilaohjelma opiskelijakeskukselle/student center 3.3 Tutoroinnin arvostus/valuation of tutoring 5.1 Kuntavaalitavoitteet/Municipal

Lisätiedot

Kodja Consulting Ilkka Kauppinen 2010

Kodja Consulting Ilkka Kauppinen 2010 ONNISTUMISIA CASE 1. ASIANTUNTIJA- MARKKINOINTI http://matkailumarkkinointi.blogspot.com www.twitter.com/ilkkakauppinen www.twitpic.com/user/ilkkakauppinen www.linkedin.com/in/ilkkakauppinen www.slideshare.net/ilkkakauppinen

Lisätiedot

Technische Daten Technical data Tekniset tiedot Hawker perfect plus

Technische Daten Technical data Tekniset tiedot Hawker perfect plus Technische Daten Technical data Tekniset tiedot Hawker perfect plus PzS-Zellen Hawker perfect plus, mit Schraubverbindern, Abmessungen gemäß DIN/EN 60254-2 und IEC 254-2 Serie L PzS-cells Hawker perfect

Lisätiedot

Entrepreneurship Society Social Innovation. *ship -project Antti Viitanen, project manager KyUAS

Entrepreneurship Society Social Innovation. *ship -project Antti Viitanen, project manager KyUAS Entrepreneurship Society Social Innovation *ship -project Antti Viitanen, project manager KyUAS Context Entrepreneurship Societies in Finland Patteri Entrepreneurship Society of Kymenlaakso region *ship

Lisätiedot

indexhan wen Club Ambulant -play together

indexhan wen Club Ambulant -play together Club Ambulant -play together Tänä vuonna näyttelyn teema on Tulevaisuuden oppimisympäristö. Kurssin tavoite oli löytää persoonallisia, joustavia ja inspiroivia ratkaisuja koulumaailmaan. indexhan wen Suunnitellessamme

Lisätiedot

Green Growth Sessio - Millaisilla kansainvälistymismalleilla kasvumarkkinoille?

Green Growth Sessio - Millaisilla kansainvälistymismalleilla kasvumarkkinoille? Green Growth Sessio - Millaisilla kansainvälistymismalleilla kasvumarkkinoille? 10.10.01 Tuomo Suortti Ohjelman päällikkö Riina Antikainen Ohjelman koordinaattori 10/11/01 Tilaisuuden teema Kansainvälistymiseen

Lisätiedot

ESITTELY. Valitse oppilas jonka haluaisit esitellä luokallesi ja täytä alla oleva kysely. Age Grade Getting to school. School day.

ESITTELY. Valitse oppilas jonka haluaisit esitellä luokallesi ja täytä alla oleva kysely. Age Grade Getting to school. School day. ESITTELY Valitse oppilas jonka haluaisit esitellä luokallesi ja täytä alla oleva kysely NOTES ON McMath student s name Age Grade Getting to school School day Favorite subjects Least favorite subjects Electives

Lisätiedot

Työsuojelurahaston Tutkimus tutuksi - PalveluPulssi 11.3.2016. Peter Michelsson Wallstreet Asset Management Oy

Työsuojelurahaston Tutkimus tutuksi - PalveluPulssi 11.3.2016. Peter Michelsson Wallstreet Asset Management Oy Työsuojelurahaston Tutkimus tutuksi - PalveluPulssi 11.3.2016 Peter Michelsson Wallstreet Asset Management Oy Wallstreet lyhyesti Perustettu vuonna 2006, SiPa toimilupa myönnetty 3/2014 Täysin kotimainen,

Lisätiedot

Norpe Winning Culture

Norpe Winning Culture Norpe Winning Culture TEKES Ideat vaihtoon 2.4.2014 Mona Hokkanen Smarter retailing Elämykselliset ostokokemukset Yksilölliset myymäläkonseptit Alhaisimmat kokonaiselinkaarikustannukset Seite 2 Miksi?

Lisätiedot

ENE-C2001 Käytännön energiatekniikkaa. Aloitustapaaminen 11.4.2016. Osa II: Projekti- ja tiimityö

ENE-C2001 Käytännön energiatekniikkaa. Aloitustapaaminen 11.4.2016. Osa II: Projekti- ja tiimityö ENE-C2001 Käytännön energiatekniikkaa Aloitustapaaminen 11.4.2016 Osa II: Projekti- ja tiimityö Sisältö Projektityö Mitä on projektityö? Projektityön tekeminen: ositus, aikatauluhallinta, päätöksenteon

Lisätiedot

BDD (behavior-driven development) suunnittelumenetelmän käyttö open source projektissa, case: SpecFlow/.NET.

BDD (behavior-driven development) suunnittelumenetelmän käyttö open source projektissa, case: SpecFlow/.NET. BDD (behavior-driven development) suunnittelumenetelmän käyttö open source projektissa, case: SpecFlow/.NET. Pekka Ollikainen Open Source Microsoft CodePlex bio Verkkosivustovastaava Suomen Sarjakuvaseura

Lisätiedot

CASE POSTI: KEHITYKSEN KÄRJESSÄ TALOUDEN SUUNNITTELUSSA KETTERÄSTI PALA KERRALLAAN

CASE POSTI: KEHITYKSEN KÄRJESSÄ TALOUDEN SUUNNITTELUSSA KETTERÄSTI PALA KERRALLAAN POSTI GROUP CASE POSTI: KEHITYKSEN KÄRJESSÄ TALOUDEN SUUNNITTELUSSA KETTERÄSTI PALA KERRALLAAN TIINA KATTILAKOSKI POSTIN TALOUDEN SUUNNITTELU Mistä lähdettiin liikkeelle? Ennustaminen painottui vuosisuunnitteluun

Lisätiedot

Appendix 6. Proposal for the Split of Assets and Liabilities

Appendix 6. Proposal for the Split of Assets and Liabilities Appendix 6. Proposal for the Split of Assets and Liabilities BALANCE SHEET (EUR) Demerging New New Kone Oyj KONE Oyj Cargotec Oyj companies (30.9.2004) total Note Assets FIXED ASSETS Intangible assets

Lisätiedot

Miehittämätön meriliikenne

Miehittämätön meriliikenne Rolls-Royce & Unmanned Shipping Ecosystem Miehittämätön meriliikenne Digimurros 2020+ 17.11. 2016 September 2016 2016 Rolls-Royce plc The 2016 information Rolls-Royce in this plc document is the property

Lisätiedot

Business definitions Nordea Mortgage Bank Plc

Business definitions Nordea Mortgage Bank Plc Business definitions Nordea Mortgage Bank Plc Return on equity Net profit for the year excluding non-controlling interests as a percentage of average equity for the year. Average equity including net profit

Lisätiedot

Erasmus Charter for Higher Education Hakukierros kevät 2013 Anne Siltala, CIMO

Erasmus Charter for Higher Education Hakukierros kevät 2013 Anne Siltala, CIMO Erasmus Charter for Higher Education 2014-2020 Hakukierros kevät 2013 Anne Siltala, CIMO 2/2009 Mikä on Erasmus-peruskirja? Erasmus-peruskirja (Erasmus Charter for Higher Education, ECHE) säilyy korkeakoulun

Lisätiedot

Tork Paperipyyhe. etu. tuotteen ominaisuudet. kuvaus. Väri: Valkoinen Malli: Vetopyyhe

Tork Paperipyyhe. etu. tuotteen ominaisuudet. kuvaus. Väri: Valkoinen Malli: Vetopyyhe etu Monikäyttöpaperi hoitaa useimmat pyyhintätehtävät Sopiva lasipintojen pyyhintään Sopii käsien kuivaamiseen Elintarvikekäyttöön hyväksytty Tork Easy Handling, pakkaus, jota on helppo kantaa mukana,

Lisätiedot

Opiskelijat valtaan! TOPIC MASTER menetelmä lukion englannin opetuksessa. Tuija Kae, englannin kielen lehtori Sotungin lukio ja etälukio

Opiskelijat valtaan! TOPIC MASTER menetelmä lukion englannin opetuksessa. Tuija Kae, englannin kielen lehtori Sotungin lukio ja etälukio Opiskelijat valtaan! TOPIC MASTER menetelmä lukion englannin opetuksessa Tuija Kae, englannin kielen lehtori Sotungin lukio ja etälukio Päättääkö opettaja ohjelmasta? Vai voisivatko opiskelijat itse suunnitella

Lisätiedot

Mauste-hanke. Maahanmuuttajien englanninkielinen perhevalmennus th Niina Happonen th Pauliina Rissanen

Mauste-hanke. Maahanmuuttajien englanninkielinen perhevalmennus th Niina Happonen th Pauliina Rissanen Mauste-hanke Maahanmuuttajien englanninkielinen perhevalmennus th Niina Happonen th Pauliina Rissanen Maahanmuuttajien englanninkielinen perhevalmennus Tarkoituksena tarjota: - tasalaatuisia palveluita

Lisätiedot

Olet vastuussa osaamisestasi

Olet vastuussa osaamisestasi Olet vastuussa osaamisestasi Ohjelmistoammattilaisuuden uudet haasteet Timo Vehmaro 02-12-2015 1 Nokia 2015 Mitä osaamista tulevaisuudessa tarvitaan? Vahva perusosaaminen on kaiken perusta Implementaatio

Lisätiedot

Erasmus Intensive Language Course KV kevätpäivät Kuopio 9.5.2011 Päivi Martin, Lapin yliopisto

Erasmus Intensive Language Course KV kevätpäivät Kuopio 9.5.2011 Päivi Martin, Lapin yliopisto Erasmus Intensive Language Course KV kevätpäivät Kuopio 9.5.2011 Päivi Martin, Lapin yliopisto EILC KOKEMUKSIA LAPISTA HAKEMUS BUDJETTI JÄRJESTÄVÄTAHO & VASTUU TYÖNJAKO KIELENOPETUS OHJELMA JA PALJON KOKEMUKSIA

Lisätiedot

Eeva-Liisa Markkanen

Eeva-Liisa Markkanen 11.11.2016 Eeva-Liisa Markkanen Agenda 1. Perspectives on involving pupils in the anti-bullying work at school 2. Case-examples from schools: 1. Sydän-Laukaan koulu 2. Viherlaakson koulu 3. Experiences

Lisätiedot

Kokoelmien arviointi

Kokoelmien arviointi Kokoelmien arviointi Sisältö Kokoelmia koskevan laatusuosituksen esittely Parkki-projektin kokemukset JASKAN kokemukset Kv-malleja ryhmätyö Kokoelmia koskeva laatusuositus Kunnan ikä- ja kielijakauma,

Lisätiedot

Export Demand for Technology Industry in Finland Will Grow by 2.0% in 2016 GDP growth 2016/2015, %

Export Demand for Technology Industry in Finland Will Grow by 2.0% in 2016 GDP growth 2016/2015, % Russia Rest of Eastern Europe Brazil America Middle East and Africa Export Demand for Technology Industry in Finland Will Grow by 2.% in 216 GDP growth 216/215, % 9 8 7 6 5 4 3 2 1-1 -2-3 -4 Average growth:

Lisätiedot

Ihmisten yksilöllisten lämpöaistimusten. vaikutukset talotekniikan suunnitteluun. Evicures, 21.1.2015

Ihmisten yksilöllisten lämpöaistimusten. vaikutukset talotekniikan suunnitteluun. Evicures, 21.1.2015 Ihmisten yksilöllisten lämpöaistimusten arviointi ja vaikutukset talotekniikan suunnitteluun Evicures, 21.1.2015 Johtava tutkija Pekka Tuomaala Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy Ihmisen lämpöviihtyvyyden

Lisätiedot

Ajettavat luokat: SM: S1 (25 aika-ajon nopeinta)

Ajettavat luokat: SM: S1 (25 aika-ajon nopeinta) SUPERMOTO SM 2013 OULU Lisämääräys ja ohje Oulun Moottorikerho ry ja Oulun Formula K-125ry toivottaa SuperMoto kuljettajat osallistumaan SuperMoto SM 2013 Oulu osakilpailuun. Kilpailu ajetaan karting radalla

Lisätiedot

Sunny Nights Shell Air Rally 2008

Sunny Nights Shell Air Rally 2008 Call to 2nd International Air Rally! Sunny Nights Shell Air Rally 2008 Malmi Pudasjärvi FINLAND Welcome to Sunny Nights Rally in Finland Challenge your arts of flying. An unforgettable and exotic flying

Lisätiedot

Viestintään tarvitaan tiedon jakamista tietotyöläisten kesken. 26.10.2006 Ville Hurnonen

Viestintään tarvitaan tiedon jakamista tietotyöläisten kesken. 26.10.2006 Ville Hurnonen Viestintään tarvitaan tiedon jakamista tietotyöläisten kesken 26.10.2006 Ville Hurnonen Enfo Enfo on sopivan kokoinen kumppani Enfo on uusi, riittävän kokoinen palvelutalo Enfo on suomalainen toimija Enfo

Lisätiedot

Venäjä-yhteistyö Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa

Venäjä-yhteistyö Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa Venäjä-yhteistyö Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa 11.11.2010 Valtakunnalliset ammattikorkeakoulujen liiketalouden koulutusalan kehittämispäivät Learning and Competence Creating Ecosystem LCCE Tutkimuspäällikkö

Lisätiedot

Standard Business Reporting (SBR) and diminishing the Administrative Burden for companies

Standard Business Reporting (SBR) and diminishing the Administrative Burden for companies Standard Business Reporting (SBR) and diminishing the Administrative Burden for companies Elina Koskentalo Finnish Information Society Development Centre, XBRL Finland SCM September 2013 Finland Meeting

Lisätiedot

Suomen JVT- ja Kuivausliikkeiden Liitto ry The Association of Finnish Damage Restoration Companies

Suomen JVT- ja Kuivausliikkeiden Liitto ry The Association of Finnish Damage Restoration Companies Suomen JVT- ja Kuivausliikkeiden Liitto ry The Association of Finnish Damage Restoration Companies PL 3 00721 Helsinki www.vahinkopalvelut.net info@vahinkopalvelut.net +358-40-900 9856 TUVASA Turvallinen

Lisätiedot

Naisnäkökulma sijoittamiseen. 24.3.2007 Vesa Puttonen

Naisnäkökulma sijoittamiseen. 24.3.2007 Vesa Puttonen Naisnäkökulma sijoittamiseen 24.3.2007 Vesa Puttonen Miten sukupuolella voi olla mitään tekemistä sijoittamisen kanssa??? Naiset elävät (keskimäärin) pidempään kuin miehet Naiset saavat (keskimäärin) vähemmän

Lisätiedot

ECSEL - Electronic Components and Systems for European Leadership

ECSEL - Electronic Components and Systems for European Leadership ECSEL lyhyesti 2015 ECSEL - Electronic Components and Systems for European Leadership The Public-Private Partnership keeping Europe at the Forefront of Technology Development Electronic Components and

Lisätiedot

-seminaari 24.4.2013

-seminaari 24.4.2013 -seminaari 24.4.2013 OHJELMA 24.4.2013 Sanomatalo 15.00 Seminaarin avaus, Suomen Partiolaisten puheenjohtaja Harri Länsipuro 15.05 Tervetuliaissanat Sanomatalon puolesta toimituspäällikkö Antero Mukka

Lisätiedot

What the future looks like. Where do we stand? The proposal of the board. Discussion

What the future looks like. Where do we stand? The proposal of the board. Discussion When it all began (clips from the economic adjustment plan) AYY:n alkutaipaleella yhdistymisprosessit ja osin päällekkäiset toiminnot aiheuttivat ylimääräisiä kuluja, jotka hyväksyttiin ylimenokauden menoerinä.

Lisätiedot

Henkiset kilpailut / Cultural competitions

Henkiset kilpailut / Cultural competitions Ilmoittautuminen Australasian Suomalaisten Liiton (ASL) Suomi-Päivien kilpailuihin Registration for Australasian Federation of Finnish Societies and Clubs (AFFSC) Finnish Festival competitions (Huom. tekstaa

Lisätiedot

4x4cup Rastikuvien tulkinta

4x4cup Rastikuvien tulkinta 4x4cup Rastikuvien tulkinta 4x4cup Control point picture guidelines Päivitetty kauden 2010 sääntöihin Updated for 2010 rules Säännöt rastikuvista Kilpailijoiden tulee kiinnittää erityistä huomiota siihen,

Lisätiedot

Alueen asukkaiden käsitykset kampuksesta

Alueen asukkaiden käsitykset kampuksesta Alueen asukkaiden käsitykset kampuksesta Myllypuron alueen asukkaiden keskuudessa kerättävien aineistojen kerääminen ja jäsentely. Mielenkiinnon kohteina myllypurolaisten käsitykset kampuksesta ja sen

Lisätiedot

KANNATTAVUUDEN ARVIOINTI JA KEHITTÄMINEN ELEMENTTILIIKETOIMINNASSA

KANNATTAVUUDEN ARVIOINTI JA KEHITTÄMINEN ELEMENTTILIIKETOIMINNASSA LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO TEKNISTALOUDELLINEN TIEDEKUNTA Tuotantotalouden koulutusohjelma KANNATTAVUUDEN ARVIOINTI JA KEHITTÄMINEN ELEMENTTILIIKETOIMINNASSA Diplomityöaihe on hyväksytty Tuotantotalouden

Lisätiedot

Biojätteen keruu QuattroSelect - monilokerojärjestelmällä. 21.10.2015 Tiila Korhonen SUEZ

Biojätteen keruu QuattroSelect - monilokerojärjestelmällä. 21.10.2015 Tiila Korhonen SUEZ Biojätteen keruu QuattroSelect - monilokerojärjestelmällä 21.10.2015 Tiila Korhonen SUEZ Agenda 1 SITA Suomi on SUEZ 2 QS, mikä se on? 3 QS maailmalla 4 QS Suomessa 5 QS Vaasassa SITA Suomi Oy ja kaikki

Lisätiedot

Lähde / Source: Macrobond

Lähde / Source: Macrobond Teollisuustuotanto Yhdysvalloissa kasvanut vahvasti, Suomessa tuotanto jäänyt matalalle tasolle Strong Growth in US Industrial Production, Finnish Production Volumes Remain Low Lähde / Source: Macrobond

Lisätiedot

PAINEILMALETKUKELA-AUTOMAATTI AUTOMATIC AIR HOSE REEL

PAINEILMALETKUKELA-AUTOMAATTI AUTOMATIC AIR HOSE REEL MAV4 MAV5 MAV6 PAINEILMALETKUKELA-AUTOMAATTI AUTOMATIC AIR HOSE REEL Käyttöohje Instruction manual HUOMIO! Lue käyttöohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä ja noudata kaikkia annettuja ohjeita. Säilytä

Lisätiedot

FinFamily PostgreSQL installation ( ) FinFamily PostgreSQL

FinFamily PostgreSQL installation ( ) FinFamily PostgreSQL FinFamily PostgreSQL 1 Sisällys / Contents FinFamily PostgreSQL... 1 1. Asenna PostgreSQL tietokanta / Install PostgreSQL database... 3 1.1. PostgreSQL tietokannasta / About the PostgreSQL database...

Lisätiedot

Basic Flute Technique

Basic Flute Technique Herbert Lindholm Basic Flute Technique Peruskuviot huilulle op. 26 Helin & Sons, Helsinki Basic Flute Technique Foreword This book has the same goal as a teacher should have; to make himself unnecessary.

Lisätiedot

HUMAN RESOURCE DEVELOPMENT PROJECT AT THE UNIVERSITY OF NAMIBIA LIBRARY

HUMAN RESOURCE DEVELOPMENT PROJECT AT THE UNIVERSITY OF NAMIBIA LIBRARY HUMAN RESOURCE DEVELOPMENT PROJECT AT THE UNIVERSITY OF NAMIBIA LIBRARY Kaisa Sinikara, University Librarian, Professor and Elise Pirttiniemi, Project Manager, Helsinki University Library Ellen Namhila,

Lisätiedot

Alueellinen yhteistoiminta

Alueellinen yhteistoiminta Alueellinen yhteistoiminta Kokemuksia alueellisesta toiminnasta Tavoitteet ja hyödyt Perusterveydenhuollon yksikön näkökulmasta Matti Rekiaro Ylilääkäri Perusterveydenhuollon ja terveyden edistämisen yksikkö

Lisätiedot

What does the Open Finland Challenge 2015 tell us about the state of open data in Finland? Open Finland Challenge

What does the Open Finland Challenge 2015 tell us about the state of open data in Finland? Open Finland Challenge What does the Open Finland Challenge 2015 tell us about the state of open data in Finland? Open Finland Challenge Lyhyt URL: http://okf.fi/okffi-vm Datajalostamo Hallinnon avoin data 3000+ ihmisen verkosto

Lisätiedot

Collaborative & Co-Creative Design in the Semogen -projects

Collaborative & Co-Creative Design in the Semogen -projects 1 Collaborative & Co-Creative Design in the Semogen -projects Pekka Ranta Project Manager -research group, Intelligent Information Systems Laboratory 2 Semogen -project Supporting design of a machine system

Lisätiedot

ASUNTOSUUNNITTELU TÄNÄÄN

ASUNTOSUUNNITTELU TÄNÄÄN ASUNTOSUUNNITTELU TÄNÄÄN MINIMIASUMINEN JAETUT TILAT HANNU HUTTUNEN 12.12.2016 GOLBAALIT HAASTEET ILMASTON MUUTOS SIIRTOLAISUUS KAUPUNKIEN KASVU KOTOISET HAASTEET UUDET TEKNOLOGIAT ENERGIATEHOKKUUS KESTÄVÄ

Lisätiedot

koiran omistajille ja kasvattajille 2013 for dog owners and breeders in 2013

koiran omistajille ja kasvattajille 2013 for dog owners and breeders in 2013 Irlanninsusikoiran luonnekysely A survey of the temperament of Irish wolfhounds koiran omistajille ja kasvattajille 213 for dog owners and breeders in 213 Teksti / author: Jalostustoimikunta / breeding

Lisätiedot

Vertaispalaute. Vertaispalaute, /9

Vertaispalaute. Vertaispalaute, /9 Vertaispalaute Vertaispalaute, 18.3.2014 1/9 Mistä on kyse? opiskelijat antavat palautetta toistensa töistä palaute ei vaikuta arvosanaan (palautteen antaminen voi vaikuttaa) opiskelija on työskennellyt

Lisätiedot

MOBILITY TOOL+ ERASMUS+ Learning Mobility of Individuals

MOBILITY TOOL+ ERASMUS+ Learning Mobility of Individuals MOBILITY TOOL+ ERASMUS+ Learning Mobility of Individuals ECAS -tili ja uuden käyttäjän lisääminen alustalle Henkilökohtainen ECAS -tili hankitaan hankkeen hakuvaiheessa Kun kansallinen toimisto on siirtänyt

Lisätiedot

FOREX.COM MANAGED ACCOUNT (hallittutili) TILINAVAUSOHJE

FOREX.COM MANAGED ACCOUNT (hallittutili) TILINAVAUSOHJE FOREX.COM MANAGED ACCOUNT (hallittutili) TILINAVAUSOHJE Markkinoija: Oy TriCapital Ltd support@tricapitalfx.com 1 Sisällysluettelo: 3. tilityypin valinta 4. nimi, osoite ja yhteystiedot 5. syntymäaika

Lisätiedot

Copernicus, Sentinels, Finland. Erja Ämmälahti Tekes,

Copernicus, Sentinels, Finland. Erja Ämmälahti Tekes, Copernicus, Sentinels, Finland Erja Ämmälahti Tekes, 24.5.2016 Finnish Space industry in the European context European Space industry has been constantly growing and increasing its direct employment in

Lisätiedot

kieltenoppimiskertomukseni My Language Biography

kieltenoppimiskertomukseni My Language Biography kieltenoppimiskertomukseni My Language Biography Nimi / Name Kertoo edistymiseni kieltenopiskelussa Shows my development in learning languages 2 Kielenoppimiskertomus koostuu kolmesta osasta: My Language

Lisätiedot

Julkaisun laji Opinnäytetyö. Sivumäärä 43

Julkaisun laji Opinnäytetyö. Sivumäärä 43 OPINNÄYTETYÖN KUVAILULEHTI Tekijä(t) SUKUNIMI, Etunimi ISOVIITA, Ilari LEHTONEN, Joni PELTOKANGAS, Johanna Työn nimi Julkaisun laji Opinnäytetyö Sivumäärä 43 Luottamuksellisuus ( ) saakka Päivämäärä 12.08.2010

Lisätiedot

Lab SBS3.FARM_Hyper-V - Navigating a SharePoint site

Lab SBS3.FARM_Hyper-V - Navigating a SharePoint site Lab SBS3.FARM_Hyper-V - Navigating a SharePoint site Note! Before starting download and install a fresh version of OfficeProfessionalPlus_x64_en-us. The instructions are in the beginning of the exercise.

Lisätiedot

Research in Chemistry Education

Research in Chemistry Education Research in Chemistry Education The Unit of Chemistry Teacher Education, Department of Chemistry, University of Helsinki Chemistry Education Centre Kemma, National LUMA Centre, University of Helsinki Prof.

Lisätiedot

While we compile backlinks report, You can visit following handy links. Music download

While we compile backlinks report, You can visit following handy links. Music download Inbound Links Report for http://www.viheraluerakentajat.fi Please Wait... Processing backlink number Remaining backlinks to be processed While we compile backlinks report, You can visit following handy

Lisätiedot

AFCEA 3.11.2009 PVTO2010 Taistelija / S4

AFCEA 3.11.2009 PVTO2010 Taistelija / S4 AFCEA 3.11.2009 PVTO2010 Taistelija / S4 -Jukka Lotvonen -Vice President, Government Solutions -NetHawk Oyj NetHawk Government Solutions PRIVILEGED Your Wireless Forces NetHawk in Brief - Complete solutions

Lisätiedot

Edunvalvonnan asiantuntijana

Edunvalvonnan asiantuntijana Edunvalvonnan asiantuntijana Missä ROTKOlaiset vaikuttaa? Lapin AMK osakeyhtiön hallitus Opintotukilautakunta Opetussuunnitelman kehittämisen työryhmä Lapin korkeakoulukirjaston johtokunta Domus Arctica

Lisätiedot

HITSAUKSEN TUOTTAVUUSRATKAISUT

HITSAUKSEN TUOTTAVUUSRATKAISUT Kemppi ARC YOU GET WHAT YOU MEASURE OR BE CAREFUL WHAT YOU WISH FOR HITSAUKSEN TUOTTAVUUSRATKAISUT Puolitetaan hitsauskustannukset seminaari 9.4.2008 Mikko Veikkolainen, Ratkaisuliiketoimintapäällikkö

Lisätiedot

FinFamily Installation and importing data (11.1.2016) FinFamily Asennus / Installation

FinFamily Installation and importing data (11.1.2016) FinFamily Asennus / Installation FinFamily Asennus / Installation 1 Sisällys / Contents FinFamily Asennus / Installation... 1 1. Asennus ja tietojen tuonti / Installation and importing data... 4 1.1. Asenna Java / Install Java... 4 1.2.

Lisätiedot