Osavuosikatsaus toukokuu elokuu EOPH Elämä On Parasta Huumetta ry Livet Är Det Bästa Ruset rf

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Osavuosikatsaus toukokuu elokuu 2011. EOPH Elämä On Parasta Huumetta ry Livet Är Det Bästa Ruset rf"

Transkriptio

1 Osavuosikatsaus toukokuu elokuu 2011 EOPH Elämä On Parasta Huumetta ry

2 Osavuosikatsaus touko-elokuu 2011 YHDISTYMISPROSESSI Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n perustamiskokous pidettiin kesäkuun ensimmäisenä päivänä Helsingin Mustikkamaalla. Elämä On Parasta Huumetta ry, Elämäntapaliitto ry ja Terveys ry päättivät perustaa Ehkäisevä päihdetyö EHYT yhdistyksen jatkamaan perustajajärjestöjen työtä. EHYT aloittaa toimintansa vuoden 2012 alusta. Elämä On Parasta Huumetta ry:n ylimääräinen yhdistyksen kokous pidettiin 23. päivänä toukokuuta 2011 yhdistyksen toimistolla. Kokouksessa päätettiin, että Elämä On Parasta Huumetta ry:n omaisuus ja toiminta siirretään Yhdistymissopimuksen mukaisesti yhdessä Elämäntapaliitto ry:n ja Terveys- Hälsan ry:n kanssa perustettavaan järjestöön - Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:een. EOPH:n hallitus päättää joulukuun aikana oman pääoman osuuden siirtämisestä EHYT:lle. KuvaEHYT:n tulevaa henkilöstöä perustamiskokouksessa ELÄMÄ ON PARASTA HUUMETTA RY:N TOIMINTAMENETELMIEN VIENTI OSAKSI THL:N HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ ON VALMISTUNUT EOPH aloitti toimintamenetelmien kuvauksien liittäminen osaksi THL:n hyviä käytäntöjä vuonna Nyt EOPH:n kuudesta toiminnoista on tehty hyvän käytännön kuvaus, lisäksi kuvaus Hubu -menetelmästä vuorovaikutukselliseen ehkäisevään päihdetyöhön, on julkaistu ruotsiksi. Tämä on tuloksena hyvin tehdystä laatutyöstä. Laadukkaan, tuloksellisen ja vaikuttavan ehkäisevän päihdetyön tekeminen on eräs EOPH:n arvostamista asioista. On upeaa, että se konkretisoituu näin innostuneen henkilökunnan tekemisen kautta. EOPH käytti kussakin kuvauksessa THL:n Laatutähteä tavoittelemassa Ehkäisevän päihdetyön laatukriteereitä. EOPH:n Hyvät käytännöt tavoitteen lähtökohtana oli RAY:n vuonna 2007 PriceWaterhouseCoopersilla teettämä selvitys Ehkäisevän päihdetyön nykytilanteen arviointi, jossa tehtiin 11 kehittämissuositusta, joista tässä EOPH:n ehkäisevän työn laadun kehittämisprojektissa huomioimme kaksi: - Kehittämissuositus 4: Ehkäisevän päihdetyön sisällöt tulisi jäsentää RAY:n tekemässä työssä esimerkiksi laatukriteerien näkökulmasta. Tällä hetkellä vain

3 pieni osa järjestöistä tekee näin. Tästä seuraa yhteistä jäsentyneisyyttä ja yhteismitallisuutta koko toimijakenttään. - Kehittämissuositus 6: Järjestöjen tulisi systemaattisemmin mallintaa ja kuvata hyväksi havaitut menetelmänsä. Tällä hetkellä osa hyvistä käytännöistä on edelleen ylimalkaisia kokemuksia. Järjestöjen tulee kiinnittää huomiota toimintamallien vaikuttavuusodotusten perusteluun ja argumentointiin (työn taustateoriat) siten, ettei yhtäältä tukeuduta vain asiakaspalautteeseen tai toisaalta yritetä kohtuuttomasti todentaa vaikuttavuutta esim. alkoholin kokonaiskulutukseen. EOPH:n Hyvien käytäntöjen kuvaukset on tehty seuraavista toiminnoista: 1. Hubu -menetelmä vuorovaikutukselliseen ehkäisevään päihdetyöhön ja Hubu -metoden inom rusmedelsförebyggande arbete med fokus på växelverkan och aktivt deltagande. 2. Mobihubu tietoa välittävät ehkäisevän työn edutainmentmatkapuhelinpelit 3. Virtuaalinen hyvinvointi- ja päihdekeskustelupaikka vuotiaille 4. Mobiilivinkki -tekstiviestipalvelu vaativassa elämäntilanteessa eläville 5. Nuorille suunnattu vuorovaikutteinen ehkäisevä päihdetyö IRC-Galleriassa 6. Liikkuva nuorisokahvila Walkers-Hubu-bussi Alkuvuoden toiminnasta voi lukea yksityiskohtaisempaa tietoa kunkin toiminnon kohdalta.

4 Ehkäisevä päihdetyö kouluissa Jakson aikana työskenneltiin Hubu -menetelmällä 642 oppilaan kanssa. Vanhempainilloissa kohdattiin 256 vanhempaa. Ammatillisissa oppilaitoksissa kohdattiin joko Päihdeilmiökoulutuksella tai Hubu -menetelmällä 80 opiskelijaa. Lisäksi lukioissa kohdattiin 164 nuorta. Olimme mukana Hyvinkäällä järjestetyssä Sun Dance tapahtumassa, jossa toimintapisteellämme kävi 437 nuorta. Ehkäisevä päihdetyö kouluissa tiimin osalta tämä osavuosi on tyypillisesti hiljaisinta aikaa, johtuen vuosilomista ja koulujen lomista. Heinäkuussa koulutiimistä osallistui yksi kouluttaja Pori Jazzien yhteydessä järjestettävään Suomi Areena -keskustelutapahtumaan. Koulutiimissä työskentelevät päällikkö Tuomas Rouvila, vanhemmat kouluttajat Kim Kannussaari ja Anne Ahlefelt (ruotsinkielinen toiminta), sekä kouluttaja Annika Eloranta, joka palkattiin äitiyslomalle jääneen Sari Anjalan tilalle toukokuussa. Kokonaisvahvuus tiimissä on 1+3 (4). Koulutyön kohtaamiset Touko - elokuu kohtaamiset (yhteensä 1515) Peruskoulutyö ala-aste Peruskoulutyö yläaste 8 Ammattikoulut (Hubu) Lukio 8 Opettajien koulutus Vanhempainillat Muut (konsertit, messut, yms.)

5 Touko - elokuu koulutyön kohtaamiset Peruskoulutyö alaaste 12 % Muut (konsertit, messut, yms.) 29 % Peruskoulutyö yläaste 31 % Vanhempainillat 17 % Opettajien koulutus 0 % Lukio 11 % Ammattikoulut (Hubu) 0 % Kummiluokat Koulutiimillä on lukuvuonna kaksi kummiluokkaa Torpparinmäen peruskoulussa Helsingissä. Kummiluokkina toimivat luokat 9A ja 9B, mikä tarkoittaa että koko koulun kaikki yhdeksäsluokkalaiset ovat mukana toiminnassa. Yhteensä oppilaita on 45, ja työskentely tapahtuu luokittain. Tapaamiskertoja on neljä: kaksi loppuvuodesta 2011 ja kaksi keväällä Tarkoituksena on kummiluokkien avulla saada välineitä ja ideoita Hubu-metodin arviointiin. Nuoret voivat antaa palautetta ja kehittää Hubun sisältöä yhdessä kouluttajien kanssa. Aluksi oppilaisiin tutustutaan tarkemmin ja kehitetään yhteistyötaitoja, minkä jälkeen itse työskentely alkaa. Loppukeväästä 2012 oppilaille järjestetään kiitokseksi retki. Kummiluokkien ensimmäinen tapaaminen on lokakuussa Mopokurssit Toukokuussa osallistuttiin Helsingin liikenneturvallisuusyhdistys ry:n pitämillä mopokursseilla. Kursseja järjestettiin yhteensä neljä kappaletta ja EOPH: n koulutiimi kävi niissä pitämässä 45 minuuttiset Hubu-vedot, jossa pohdittiin osallistujien kanssa yhdessä asenteita päihteisiin, liikenneturvallisuuteen ja -käyttäytymiseen.

6 Den svenskspråkiga verksamheten I maj hölls inga fler lektioner för ungdomar, men däremot hölls ännu några föräldrakvällar och elevvårdsmöten. På våra föräldramöten deltog 153 föräldrar och på elevvårdsmötena deltog 8 personer. Planeringen av höstterminen satte igång redan i god tid, då flera skolor var i kontakt redan under maj- och junimånad. Och höstens skolarbete kunde då redan starta i slutet av augusti då vi bemötte 164 gymnasieelever reste Anne Ahlefelt, ansvarig utbildare, till Norge för att hålla en skolning i Hubu-metoden. Skolningstillfället ordnades av Bydel Stovner i Oslo, men även personer från övriga stadsdelar deltog. Deltagarna var representanter från olika kommunala ämbeten där bl.a. rusmedels- och kriminalitetsförebyggande, kultur- och fritidsverket, socialverket, utbildningsverket och barnskyddet var representerade. I skolningen deltog 17 personer. Det var ett givande tillfälle och samarbete kommer att fortsätta även i framtiden. Ruotsinkielinen toiminta Toukokuussa ei enää pidetty tunteja nuorille, mutta pidettiin vielä pari vanhempainiltaa ja oppilashuoltotapaamisia. Vanhempainiltoihin osallistui yhteensä 153 vanhempaa ja oppilashuoltotapaamisissa mukana oli 8 henkilöä. Syyskauden suunnittelu alkoi hyvissä ajoin, koska monet koulut olivat yhteydessä jo touko-kesäkuun aikana. Syksyn koulutyöskentely alkoi jo heti elokuun lopussa, jolloin kohdattiin 164 lukiolaista vanhempi kouluttaja Anne Ahlefelt matkusti Norjaan pitämään Hubumenetelmä koulutusta. Koulutustilaisuuden järjesti Oslon Bydel Stovner, mutta koulutukseen osallistui myös muiden kaupunginosien työntekijöitä. Osallistujat olivat eri sektorien kunnallisia työntekijöitä ja mukana oli henkilöitä mm. ehkäisevästä päihde- ja kriminaalityöstä, kulttuuri- ja vapaa-ajan sektorilta, sosiaalivirastosta, opetusvirastosta ja lastensuojelusta. Koulutukseen osallistui yhteensä 17 henkilöä. Tilaisuus oli hyvin antoisa ja yhteistyö jatkuu varmasti myös tulevaisuudessa. Amis-hanke Ammattikouluhankkeen EOPH:n kohtaavan työn osahankkeessa työskentelevät projektipäällikkö Antti Maunu ja kohtaavan työn asiantuntija Anni Karell. Kohtaavan työn osahankkeen päätyö on ollut Päihdeilmiö-menetelmän arviointi ja mallinnus. Siinä on tehty 2 työntekijähaastatteluita, käyty läpi oppilaiden palautteita aiempien vuosien Päihdeilmiö-koulutuksesta ja perehdytty kansainväliseen ryhmämenetelmien arviointikirjallisuuteen.

7 Haaga Heltechin kanssa on järjestetty ja aloitettu laaja kenttäjakso, jossa koulutuksia vedetään kaikille 9 aloittavalle uusien opiskelijoiden ryhmälle sekä kaikille 1. vuoden ryhmänohjaajille ja oppilashuollon jäsenille. Koulutustilanteet arvioidaan havainnoimalla ja henkilökunnalle tehdään ryhmähaastattelut palautteen saamiseksi menetelmästä. Lisäksi osahankkeessa on luotu verkostoja ja tehty sidosryhmäyhteistyötä mm. SAKU ry:n, Nuorten Akatemian, Aseman Lasten, Klaari Helsingin ja Vantaan kaupungin ehkäisevän päihdetyön yksikön kanssa. Hankkeessa on myös osallistuttu yhteiskunnalliseen keskusteluun, mm. aktiivisesti uuden Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelman valmisteluun. Internet- ja mobiilityön yksikkö Vuoden toinen kolmannes sujui toimintasuunnitelman mukaisen toiminnan ja lomakauden aikaisen hiljaisemman vaiheen merkeissä. Erityishuomiota vaativat uudet käynnistettävät ja vielä hakuvaiheessa olleet hankkeet. Uuden Walkers-Hubu-bussihankkeen käynnistäminen yhdessä Aseman Lapset ry:n kanssa ja kahden uuden RAY-rahoitteisen hankkeen valmistelu, toinen yhdessä Elämäntapaliiton ja toinen Helsingin Diakonissalaitoksen kanssa veivät koko yksikön resurssia. Sosiaalinen media Touko-elokuun ajan toimittiin Habbossa, IRC-Galleriassa, Demi.fi:ssä ja Vauva.fi.ssä. Habbon puistossa sijaitsevassa Hubu-bussissa toimintaa järjestetään joka arkipäivä, ja lisäksi kerran kuukaudessa on vaihtuva teemapäivä. Hubussa tavoitetaan vuotiaita lapsia ja nuoria. Keskusteluun mahtuu 9 lasta ja nuorta kerrallaan, ja yksi keskustelu kestää noin 25 minuuttia. Keskustelujen aiheet vaihtelevat sosiaalisista suhteista harrastuksiin ja päihteisiin. IRC- Galleriassa pidetään joka kuukausi teemaviikko joka sisältää tietopaketin, kyselyn ja 1,5 tuntia kestävän chat-keskustelun. IRC-Galleriassa tavoitamme yli 13-vuotiaita nuoria. Teemaviikot käsittelevät päihteiden lisäksi myös muita nuoren elämään ja valintoihin vaikuttavia tekijöitä. Demi.fi:ssä järjestetään keskusteluilta joka toinen tiistai, 2 tuntia kerrallaan. Demi:fissä tavoitetaan yli 13-vuotiaita nuoria. Demi.fi on nuorille tytöille ja naisille suunnattu foorumi. EOPH keskustelee Demi.fi:ssä lähinnä päihteistä ja niihin liittyvistä ilmiöistä. Toukokuussa aloitettiin toiminta Vauva.fi:ssä. Vauva.fi on Sanoma Magazinesin ylläpitämä internet-sivusto. EOPH järjestää sivustolla keskusteluja joka toinen torstai, 1,5 tuntia kerrallaan. Keskustelut käsittelevät lähinnä päihteitä ja perhe-elämää. EOPH toimii omilla keskustelualueillaan yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa. Useissa keskusteluissa oli mukana asiantuntijavieraita aihealueesta riippuen. Vierailijat tulivat Suomen Mielenterveysseurasta, Pelastakaa Lapset ry:stä, Väestöliitosta ja Suomen Kasvatusja perheneuvontaliitosta. Demi.fi, IRC-Galleria ja Vauva.fi -keskustelut olivat kesätauolla heinäkuun ajan.

8 Aihealueet sosiaalisessa mediassa touko-elokuussa: Paikka Hubu IRC-Galleria Demi.fi Vauva.fi toukokuu Rasismi Rahapelit K-18 Elämä lähtee Facebookilla? Pelien ikärajat Lapsiperheet ja kesän juhlat kesäkuu Tyttöjen päivä Onko päihteidenkäyttö yksityisasia? Alkoholi ja media Vanhempien ero Aikuisten lomajuominen Vauvan odotusaika Mitä tulevan isän pitäisi tehdä Kannattaako nuorelle ostaa alkoholia? heinäkuu elokuu Poikien päivä Miten selvitä itsetuhoisista ajatuksista Nettikiusaaminen on kiusaamista Tulisiko vanhempien ostaa nuorille alkoholia? Lasten pelaaminen Vanhempien tupakointi Oppimispelit Mobihubu Kahdesta Mobihubu-kännykkäpelistä tehtiin Android-versiot. Tällä hetkellä Mobihubu Pelitaito ja Alkoholi on ladattavissa ilmaiseksi Android Marketista. Pelikilpailu Metropolia Ammattikorkeakoulun kanssa toteutettiin keväällä 2011 pelikilpailu osana sosionomi- ja mediatekniikanopiskelijoiden yhteisiä innovaatioprojektiopintoja. Kilpailun aiheena oli suunnitella ehkäisevän päihdetyön työkaluksi tietokonepeli. Kilpailu päättyi toukokuussa, tuloksena syntyi kolme peliä. Voittajapeli valittiin ja palkittiin 300 euron lahjasekillä. Elokuussa pidettiin suunnittelukokous uudesta kilpailusta, joka on tarkoitus käynnistää tammikuussa Facebook EOPH:lla on Facebookissa Pelimaailma-sovellus, joka on tietokilpailutyyppinen peli ja suunnattu aikuisille. Peli sisältää viisi eri sisältömaailmaa: tupakka, alkoholi, huumeet, hyvinvointi ja pelaaminen. Kesäkuussa aloitettiin kuudennen sisältömaailman suunnittelu. Syksyllä julkaistaan nuorille peli, joka on sekoitus ja helpotettu versio kaikista aikaisimpien pelien sisällöistä.

9 Pelimesta EOPH on suunnittelemassa ja toteuttamassa Pelimesta-sivustoa, joka on viihteellinen ja vuorovaikutteinen oppimispelisivusto. Sivuston suunnittelusta on pyydetty tarjouspyyntöjä sekä neuvoteltu Metropolia Ammattikorkeakoulun kanssa mahdollisuudesta toteuttaa sivusto opinnäytetyönä. Neuvontapalvelu Neuvontapalvelu tuotetaan EOPH:n ja Helsingin Diakonissalaitoksen huumevieroitusosaston yhteistyönä. EOPH vastaa neuvontapuheluihin arkisin klo , sekä vastaa nettineuvontaan tuleviin huumeneuvontakysymyksiin. Neuvontapuhelimeen tulleista puheluista suurin osa koski amfetamiinia, ekstaasia ja nuorten huumeidenkäyttö epäilyjä. Osavuoden aikana vastausprosentti puheluihin oli 83,2 % tavoitevastausprosentin ollessa 70 %. Paikka/ aika Puhelut / vastatut /vastausprosentti EOPH/ toukokuu / 69 / 85,2 % EOPH/ kesäkuu / 38 / 70,4 % EOPH/ heinäkuu / 42 / 95,5 % EOPH/ elokuu / 86 / 81,9 % Nettineuvonta Nettineuvonnassa kysyjällä on mahdollisuus esittää kysymyksiä anonyymisti kysymysvastauspalstalla tai noutopostiperiaatteella, jossa vain kysymyksen esittäjä ja siihen vastaaja näkevät vastauksen. Osavuoden aikana nettineuvontaan tuli kysymyksiä mm. koskien läheisen päihdeongelmaa, design-huumeista, heroiinin käytöstä ja hiv-epäilystä. Neuvontapalvelun ohjausryhmä on kokoontunut sovitusti tämän osavuoden aikana yhdessä Helsingin Diakonissalaitoksen kanssa sekä sisäisesti EOPH:lla neuvontapalvelun työntekijöiden ja esimiehen kanssa. Mobiilivinkki - Numero Vastaanotetut viestit 1543 Lähetetyt viestit 4216 Yhteensä 5759

10 Mobiilivinkin vastaanotettujen viestien määrä on noussut 10 prosenttia edelliseen vuosikolmannekseen verrattuna. Suosituimmat kategoriat Mobiilivinkissä (nro 18182) ovat touko-elokuussa olleet yhteystiedot ja huumaus- ja lääkeaineet. Mobiilivinkistä tietoa aineista haettiin eniten hakusanoilla bentsodiatsepiini, kannabis ja amfetamiini. Haut Daisy, opiaatit, DXM ja metadoni -hakusanoilla ovat lisääntyneet merkittävästi tämän vuosikolmanneksen aikana. Suosituimmat kategoriat nro touko-elokuu 2011 Pistäminen ja käyttäminen (156) Seksuaaliterveys (114) Taudit ja sairaudet (12) Komplikaatiot (100) Mielenterveys (61) Huumaus- ja lääkeaineet (417) Infektiotaudit (56) Yhteystiedot (782) Aloitus- ja ohjeviestit (157) Muut toiminnot Assarit Vapaaehtoistoiminta verkossa Assarihakemuksia on tullut 130, joista 27 on liittynyt Assareiksi. Assaritoimintaa on mainostettu Facebookissa, Habbo.fi:ssä ja Curly ry:n lehdessä. Kevään aikana on kyselyjä ollut näkyvillä viisi ja tehtäviä seitsemän. Kyselyihin ja tehtäviin on vastattu vaihtelevasti ja vastauksia on tullut 5 20 vastausta per kysely tai tehtävä. Assareilla on ollut kaksi kokousta suljetussa verkkoyhteisössään, joihin osallistuminen on ollut vielä vähäistä. Myös foorumit ja blogit ovat olleet vielä melko hiljaisia. Pelitaitoprojektin tehtävästä arvottiin yhdelle voittajalle kaksi leffalippua.

11 Assareiden alkukyselyn mukaan toivotaan seuraavanlaisia tehtäviä ja teemme parhaamme vastataksemme toiveisiin. Ainekirjoitukset 44 % Pelit Keskustelut 61 % 67 % Kyselyt 89 % Haastattelutehtävät ja niistä Tarkkailutehtävät ja niistä 50 % 61 % Jokin muu, mikä 0 % Mihin tehtävät toivotaan liittyvän EOPH:n toiminnoista: 0 % 20 % 40 % 60 % 80 % 100 % Kaikki (KA: 3.597, Hajonta: 1.881) Habbon hububussi EOPH:n irc-gallerian teemaviikot EOPH:n demikeskustelut Walkers bussi EOPH:n koulutyö Mobihubu pelit Assaritoiminta Pelitaito-projektin jutut Facebookin pelimaailma 28 % 22 % 28 % 44 % 39 % 22 % 50 % 72 % 89 % 0 % 20 % 40 % 60 % 80 % 100 % Kaikki (KA: 4.845, Hajonta: 2.979) Ainemaatio Ainemaatio on EOPH:n, Preventiimin ja MTV3:n yhteisesti järjestämä animaatiokilpailu. Tulokset julkaistiin ja voittajille järjestettiin mahdollisuus tulla palkintojenjakotilaisuuteen Helsinkiin ja samalla tutustumaan MTV3:n tiloihin sekä vierailemaan Linnanmäellä. Uudenlaista yhteistyötä ollaan kehittämässä yhdessä toimijoiden kanssa. Walkers-Hubu-bussiprojekti Touko-elokuussa 2011 työntekijät osallistuivat bussin rakentamiseen, ja jalkautuivat Walkerstyöntekijöiden ja vapaaehtoisten kanssa keskustan alueella. Kesäkuukausien aikana selviteltiin katusovittelumallin tuomista Suomeen ja verkostoiduttiin sellaisten eri alojen ammatillisten

12 toimijoiden kanssa, jotka työnsä puolesta kohtaavat nuoria Oulunkylän alueella ja pääkaupunkiseudulla laajemmin. Elokuussa bussi osallistui Helsingin Nuorisoasiainkeskuksen järjestämille Oulunkylän yhteiskoulun 7.-luokkalaisten ryhmäytyspäiville ja vieraili myös koulun pihalla. Elokuun 26. päivä ministeri Paavo Arhinmäki vihki uuden bussin virallisesti käyttöön Taiteiden yössä Helsingin keskustassa. Mobiiliapu-hanke Vuoden toisen kolmanneksen alussa uusi tietojärjestelmä saatiin koodausvaiheeseen. Sen päätyttyä keskityttiin käyttöliittymän tilaan ja suunniteltiin sekä toteutettiin ensimmäinen pilotointi EOPH:n sisällä. Pilotoinnista saatujen kehitysehdotusten pohjalta tehtiin tarvittavia muutoksia järjestelmän toiminnallisuuden parantamiseksi. Kumppanien edustajille järjestettiin koulutuspäivä elokuun lopussa. Keväällä 2011 alkoi Elämäntapaliiton, Terveys ry:n ja Elämä On Parasta Huumetta ry:n yhteinen Ammattikoulu-hanke. Elokuussa Mobiiliapu-hanke suunnitteli yhteistyötä ko. hankkeen kanssa. Tavoitteena on pilotoida Mobiilivinkki -palvelua ammattikouluikäisillä. Arviointi Hankkeen sisäinen arviointi toteutettiin kehittämispäivänä yhdessä Kuntoutussäätiön arviointi- ja koulutusyksikön edustajan, hanke- ja johtoryhmän kesken. Ulkoisen arvioinnin työpajassa kesäkuussa käytiin läpi yhteistyökumppanien mielipiteitä hankkeen laatumittariston ja -kriteereiden toteutumisesta hankkeessa. Verkostot ja kumppanuudet IHRA-konferenssissa heränneiden ajatusten pohjalta lähdettiin suunnittelemaan naiskampanjaa yhdessä kumppanien kanssa. Kampanjan tavoitteena on tarjota tietoa, apua ja neuvoa päihteidenkäyttäjänaisille naiseuteen liittyen sekä luoda Mobiilivinkkiin sisältöviestejä. Lisäksi halutaan saada kokemusasiantuntijoiden ääni kuuluviin ja vaikuttaa päihteidenkäyttäjänaisten aseman parantumiseen. Kampanjan avulla halutaan myös lisätä eri viranomaisten ja ammattilaisten tietoja sekä vaikuttaa heidän asenteisiinsa. Viestintä ja markkinointi Toukokuun alussa hanke osallistui posterilla Haittojen vähentämisen ideologia ja toimintatavat -seminaariin Helsingissä. Toukokuussa osallistuttiin myös Terve-Sos messuille Espoossa. Hankkeella oli messuilla oma standi. Kesäkuussa julkaistiin NOPSA-verkoston kesätiedote liittyen muuntohuumeisiin. Hankkeen ilmoitus julkaistiin Kunta-lehdessä. Veturi-lehdessä oli asiakashaastattelu liittyen Mobiilivinkki -palvelun käyttöön. Sosiaalitieto- ja Tiimi-lehdissä julkaistiin artikkelit hankkeesta. Valtakunnallistaminen Mobiilivinkki -tekstiviestipalvelun tunnetuksi tekeminen jatkui toukokuussa A- klinikkakäynneillä Iisalmessa, Lappeenrannassa, Mikkelissä, Lieksassa ja Tammisaaressa. Elokuussa vierailtiin Kuusamossa. Pääkaupunkiseudun A-klinikoilla käytiin kevään aikana neljässä toimipisteessä. Muut pääkaupunkiseudun pisteet käytiin läpi alkuvuoden aikana.

13 Apteekkariliiton Medifon Oy tukkufirmaan toimitettiin kpl lisää Mobiilivinkin esitteitä (keväällä kpl). Apteekeissa myytäviin ruiskujen ja neulojen päivystyspakkauksiin tulevia Mobiilivinkki -esitteitä lähtee syksyn pakkauksissa asiakkaille noin kappaletta. Kohtaamisluvut A-klinikat Pääkaupunkiseutu 45 henkilöä, muu Suomi 21 henkilöä Seminaarit ja muut tapahtumat n. 50 henkilöä Tietojärjestelmän tilastot touko-elokuu 2011 Mobiiliapu-hankkeen tietojärjestelmä sisältää kolme numeroa (18182, 18183, 18184). Numeroiden asiakaskäyttö on ollut vuoden 2011 toisen kolmanneksen aikana seuraavaa: Numero Yhteensä Vastaanotetut viestit Lähetetyt viestit Yhteensä Numero on ollut EOPH:n koulutiimin ja Walkers-Hubu-bussiprojektin käytössä. Numeron käyttö on vielä kehitysvaiheessa ja se on tällä hetkellä Rikosuhripäivystyksen käytössä. Kokonaisviestimäärät lyhytnumeroissa ovat pysyneet muiden paitsi 18183:n osalta samalla tasolla tammi-huhtikuuhun verrattuna. Numeron käyttö on vähentynyt huomattavasti touko-elokuussa 2011, koska numeron käyttö vaihtelee kausittain koulutiimin tarpeiden mukaisesti. Mobiilivinkki - Numero Hankkeessa kehiteltävä Mobiilivinkki -tekstiviestipalvelu löytyy kohdasta Neuvontapalvelut.

14 Internet ja mobiilityön yksikön kontaktit tammi-huhtikuu 2011 Toimintakenttä Toiminta Touko-elokuu SOSIAALINEN MEDIA Habbo (Hubu-bussi) Puisto Keskustelu Ryhmäsivujen lataukset IRC-Galleria (EOPH-yhteisö) Lataukset Kysely Demi (EOPH Demilä) Keskustelu Kävijät Vauva.fi Keskustelu OPPIMISPELIT Mobihubu Lataukset Pelimaailma Uudet pelaajat 300 NEUVONTAPALVELUT Neuvontapuhelin Vastattuja puheluita 235 Huumeneuvonta netissä Kysymyksiä 10 Mobiilivinkki Viestejä MUUT TOIMINNOT Ainemaatio Työn määrät 51 Assarit Jäsenet 27 Walkers-Hubu bussi Bussi-illat kävijät 0 Tapahtumat 750

15 Pelitaito-projekti Vuoden toisen jakson aikana Pelitaito-projektin keskeisiä toimintoja ovat olleet Nuoret pelissä -tukiaineiston ja Facebook-sivuston julkaisu sekä Vantaan ehkäisevän päihdetyön yksikön kanssa tehtävän yhteistyön suunnittelu. Pelitaito-projektin ohjausryhmä on kokoontunut jakson aikana kerran. Elokuussa projektissa aloitti neljän kuukauden harjoittelunsa viimeisen vuoden sosionomiopiskelija Mark Jääskeläinen. Nuoret pelissä -tukiaineisto Toukokuussa julkaistiin Pelitaito-projektin ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteistyössä tuottama Nuoret pelissä -tukiaineisto, joka käsittelee lasten ja nuorten digitaalista ja rahapelaamista sekä niistä mahdollisesti aiheutuvia haittoja. Se on tarkoitettu tueksi lasten ja nuorten kanssa työskenteleville ammattilaisille sekä aihetta pohtiville vanhemmille ja muille läheisille. Tavoitteena on lisätä kasvattajien tietoutta ja ymmärrystä lasten ja nuorten pelaamisesta ja siihen mahdollisesti liittyvistä ongelmista, helpottaa peliongelmien tunnistamista ja niistä puhumista sekä edistää varhaista puuttumista. Nuoret pelissä - tukiaineiston julkaisusta pidettiin yhteinen tiedotustilaisuus Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa TerveSos tapahtumassa Tukiaineisto on saatavilla suomenkielisenä printtiversiona sekä suomen- ja ruotsinkielisenä verkkoversiona. STM ja opetushallitus jakavat loppuvuodesta 2011 tukiaineiston kaikille Suomen yläkouluille, ammattikouluille, lukioille, ammattikorkeakouluille, kirjastoille sekä kuntien nuorisotoimille. Tukimateriaalin tueksi on jakson aikana työstetty myös vanhempainiltoihin tarkoitettua diasarjaa ja sen ohjeistusta, jotka julkaistiin elokuussa Lisäksi Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi osittain materiaaliin perustuvat verkkosivut joilla tiedotetaan muuttuneista rahapelien ikärajoista. Vantaan pelikyselyt Vantaan kaikille yläkoululaisille sekä yhtenäiskoulujen luokkalaisille järjestetään yhteistyössä Vantaan ehkäisevän päihdetyön yksikön ja Vantaan nuorisoaseman kanssa syyskuussa laaja pelikysely. Kyselyiden pohjalta järjestetään Vantaalla marras- ja joulukuussa neljä alueellista vanhempainiltaa sekä kolme maahanmuuttajille suunnattua vanhempainiltaa. Pelikyselyä on työstetty jakson aikana yhteistyössä Vantaan ehkäisevän päihdetyön yksikön, Vantaan nuorisoaseman sekä projektin ohjausryhmän kanssa.

16 Kouluissa tehtävä työ Vuoden toisen kolmanneksen aikana kouluissa tehtävä työ on ollut vähäistä kesälomien takia. Kummikoulujen kanssa suunniteltiin seuraavan lukuvuoden toimintoja, kuten kyselyitä, pelitietotunteja, vanhempainiltoja sekä erilaisia tulevia tapahtumia. Internet- ja mobiilityö Jakson aikana julkaistiin Pelitaito-projektin oma Facebook-sivusto jonka kautta on mahdollista kohdata nuoria sekä saada näkyvyyttä projektille ja tiedottaa sen toiminnasta. Sivusto sisältää Pikselöi itsesi - applikaation, jonka avulla on mahdollista muokata omia kuvia. Lisäksi sivustolta löytyy erilaisia kyselyitä, testejä ja joka kuukausi vaihtuva peliaiheinen teema. Pelien ikärajoista keskusteltiin jakson aikana sekä Demi.fi-sivustolla että IRC-galleriassa. IRCgallerian kyselyyn saatiin yhteensä 774 vastausta. IRC-galleriassa vieraina oli edustajat Veikkaukselta ja Raha-automaattiyhdistykseltä. Lisäksi jakson aikana pidettiin useita peliaiheisia keskusteluita Habbossa. Yhteensä näihin keskusteluiin osallistui noin 200 lasta ja nuorta. Elokuusta lähtien Pelitaidon työntekijät pitävät peliaiheisia keskusteluja kerran viikossa. Vauva.fi-sivustolla käsiteltiin pelaamista teemalla lapsiperheen peliarki. Keskustelu jäi melko hiljaiseksi ja keskustelua seurasi noin 90 kävijää. Elokuussa Mobihubu Pelitaidosta julkaistiin myös Android-käyttöjärjestelmälle toimiva sovellus. Android-puhelimella tehtyjä latauksia oli yhteensä noin 200 kappaletta. Java latauksia oli noin 140 ja iphone latauksia noin 160 kappaletta. Kokonaisuudessaan Mobihubu Pelitaitoa on ladattu elokuun loppuun mennessä kertaa. Messut ja tapahtumat Pelitaito-projektin toimintaa on jakson aikana esitelty pelitoimijoiden yhteisellä osastolla TerveSos 2011 tapahtumassa, jossa oli lisäksi tiedotustilaisuus ja tietoisku Nuoret pelissä - tukiaineistosta. Pori Jazzien Suomi Areenalla oli Sosiaali- ja terveysministeriön osastolla projektin vetämänä neljä tietoiskua nuorten rahapelaamisesta ja ikärajojen muutoksesta. Projektipäälliköllä oli projektin toimintaa käsittelevä puheenvuoro Reykjavikissa järjestetyssä pohjoismaisessa SNSUS rahapeliseminaarissa. Pelitaito-projekti oli omalla osastolla Hartwall Areenalla järjestetyssä Assembly Summer tapahtumassa, johon osallistui noin 6000 peliharrastajaa.

17 Viestintä Lasten ja nuorten pelaaminen ja Pelitaito-projekti on ollut jakson aikana esillä useissa eri medioissa. Projektiasiantuntija Teresa Tenkasta haastateltiin rahapelien ikärajoihin liittyen Kalevalehteen Lisäksi Promo-lehdessä (Promo/67) julkaistiin artikkeli pohjautuen Nuoret pelissä -tukiaineistoon. Juttua varten haastateltiin projektipäällikkö Inka Silvennoista ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kehittämispäällikkö Saini Mustalampea. Tesso lehdessä ( 5/2011) julkaistiin erittäin positiivinen arvostelu Nuoret pelissä -tukiaineistossa. Lisäksi Assembly Summer pelitapahtumaan liittyen projektipäällikkö Inka Silvennoista haastateltiin nuorten pelaamisesta ja pelihaitoista sekä Mtv3:n uutisissa että Nelosen uutisissa. Myös YLE teki jutun lasten ja nuorten pelaamisesta. Projektipäällikön haastattelu kuultiin radiossa YLE Keski-Suomella 5.8 ja 6.8 YLEn Keski-Suomen TV-uutisissa. Lisäksi YLE:n nettiuutisissa oli haastattelun pohjata tehty juttu lasten ja nuorten peliongelmista.

Osavuosikatsaus tammikuu huhtikuu 2011. EOPH Elämä On Parasta Huumetta ry Livet Är Det Bästa Ruset rf

Osavuosikatsaus tammikuu huhtikuu 2011. EOPH Elämä On Parasta Huumetta ry Livet Är Det Bästa Ruset rf Osavuosikatsaus tammikuu huhtikuu 2011 EOPH Elämä On Parasta Huumetta ry Osavuosikatsaus tammikuu huhtikuu 2011 Elämä On Parasta Huumetta ry, Elämäntapaliitto ry ja Terveys ry ovat päättäneet selvittää

Lisätiedot

EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN AMMATTILAISET PALVELUKSESSASI

EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN AMMATTILAISET PALVELUKSESSASI EHYT RY KOULUTYÖ EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN AMMATTILAISET PALVELUKSESSASI Mikä EHYT? Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on vahva toimija, joka toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi

Lisätiedot

,6 % 44,6 % 0,0 % 20,0 % 40,0 % 60,0 % 80,0 % 100,0 % Kaikki (KA:3.18, Hajonta:2.43) (Vastauksia:606)

,6 % 44,6 % 0,0 % 20,0 % 40,0 % 60,0 % 80,0 % 100,0 % Kaikki (KA:3.18, Hajonta:2.43) (Vastauksia:606) 1 (6) KENELLÄ ON VASTUU NUORILLE ANNETTAVASTA PÄIHDEKASVATUKSESTA Selvitys yläkouluikäisten nuorten vanhempien ajatuksista koskien nuorille suunnattua päihdekasvatusta ja nuorten päihteidenkäyttöä Etelä-Karjalassa

Lisätiedot

Lasten ja nuorten pelaaminen Lastensuojelun Keskusliitto 7.2.2012

Lasten ja nuorten pelaaminen Lastensuojelun Keskusliitto 7.2.2012 1 Lasten ja nuorten pelaaminen Lastensuojelun Keskusliitto 7.2.2012 2 Pelitaito-projekti (2010-2014) Tavoitteena on lasten ja nuorten liikapelaamisen ja pelaamisesta aiheutuvien haittojen ehkäisy Pelaamisella

Lisätiedot

Pelihaittojen ehkäisy Helsinki Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry Elimäenkatu 27, 4.krs, Helsinki

Pelihaittojen ehkäisy Helsinki Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry Elimäenkatu 27, 4.krs, Helsinki Pelihaittojen ehkäisy Helsinki 23.5.2013 Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry Elimäenkatu 27, 4.krs, 00510 Helsinki www.ehyt.fi www.pelitaito.fi Esityksen sisältö Rahapelaaminen Suomessa Suomalainen rahapelaaminen

Lisätiedot

EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN AMMATTILAISET PALVELUKSESSASI

EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN AMMATTILAISET PALVELUKSESSASI EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN AMMATTILAISET PALVELUKSESSASI EHYT ry on vahva ehkäisevän päihdetyön toimija, joka toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi ja joka kokoaa

Lisätiedot

EOPH Elämä On Parasta Huumetta ry, Livet Är Det Bästa Ruset rf

EOPH Elämä On Parasta Huumetta ry, Livet Är Det Bästa Ruset rf EOPH Elämä On Parasta Huumetta ry, Livet Är Det Bästa Ruset rf Osavuosikatsaus syyskuusta joulukuuhun 2010 Osavuosikatsaus syyskuusta joulukuuhun 2010 Vuoden viimeinen kolmannes sujui perustyön ja yhdistymisselvittelyjen

Lisätiedot

Hyvinvointia lukioihin tukea ehkäisevään päihdetyöhön ja päihdesuunnitelman laatimiseen

Hyvinvointia lukioihin tukea ehkäisevään päihdetyöhön ja päihdesuunnitelman laatimiseen Hyvinvointia lukioihin tukea ehkäisevään päihdetyöhön ja päihdesuunnitelman laatimiseen Mitä on ehkäisevä päihdetyö? Ehkäisevä päihdetyö edistää päihteettömiä elintapoja, vähentää ja ehkäisee päihdehaittoja

Lisätiedot

EOPH Elämä On Parasta Huumetta ry Livet Är Det Bästa Ruset rf

EOPH Elämä On Parasta Huumetta ry Livet Är Det Bästa Ruset rf Ehkäisevää päihdekasvatustyötä valtakunnallisesti Huumeneuvontapuhelin 9 4 ja nettineuvonta IRC-galleria, Habbo hotelli, Demi.fi, Vauva.fi ja Facebook Mobihubu kännykkäpelit Pelitaito projekti Päihdeilmiö

Lisätiedot

Järjestöjen yhteishanke ammattiin opiskelevien terveyden edistämiseksi TeTe

Järjestöjen yhteishanke ammattiin opiskelevien terveyden edistämiseksi TeTe Järjestöjen yhteishanke ammattiin opiskelevien terveyden edistämiseksi 2011 2015 TeTe Projektipäällikkö Juha Mikkonen [juha.mikkonen @ elamantapaliitto.fi] Elämäntapaliitto ry Terveys ry Elämä on parasta

Lisätiedot

Nuoret pelissä pelihaitat ja niiden ehkäisy Oppilas- ja opiskelijahuollon kansalliset kehittämispäivät 1.12.1012

Nuoret pelissä pelihaitat ja niiden ehkäisy Oppilas- ja opiskelijahuollon kansalliset kehittämispäivät 1.12.1012 Nuoret pelissä pelihaitat ja niiden ehkäisy Oppilas- ja opiskelijahuollon kansalliset kehittämispäivät 1.12.1012 1 Elämä On Parasta Huumetta ry - EOPH EOPH tekee terveyttä edistävää ehkäisevää päihdetyötä

Lisätiedot

Vanhempainilta Kuusiston koulu Melissa Sukanen

Vanhempainilta Kuusiston koulu Melissa Sukanen Vanhempainilta 31.1.2019 Kuusiston koulu Melissa Sukanen Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry Valtakunnallinen ehkäisevän päihdetyön järjestö Vauvasta mummoon - EHYT ry:n koulutyö: Alakoulu: Juteltaisko?, Pelitaito

Lisätiedot

Kuntien ja järjestöjen yhteistyö. Kumppanuutta ja verkostoitumista Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri/raittiustoimi 2011. Ehkäisevä päihdetyö

Kuntien ja järjestöjen yhteistyö. Kumppanuutta ja verkostoitumista Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri/raittiustoimi 2011. Ehkäisevä päihdetyö Kuntien ja järjestöjen yhteistyö ehkäisevässä päihdetyössä Kumppanuutta ja verkostoitumista Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri/raittiustoimi 2011 Raittiustoimisto Lappeenranta Ehkäisevää päihdetyötä

Lisätiedot

Lasten ja nuorten päihteidenkäyttö Kouluterveyskyselyn 2017 tulosten valossa

Lasten ja nuorten päihteidenkäyttö Kouluterveyskyselyn 2017 tulosten valossa Lasten ja nuorten päihteidenkäyttö Kouluterveyskyselyn 2017 tulosten valossa Päihdeasiain neuvottelukunnan kokous 11.4.2018 Katariina Lappalainen, erityissuunnittelija, Sivistystoimi Kouluterveyskyselystä

Lisätiedot

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n ajankohtaiset 12/2018

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n ajankohtaiset 12/2018 Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n ajankohtaiset 12/2018 Aluekoordinaattori Heli Vaija ETELÄ-SUOMI: Uusimaa Kanta-Häme Päijät-Häme Kymenlaakso Etelä-Karjala EHYT ry:n teemat vuodelle 2019 Ehkäisevän päihdetyön

Lisätiedot

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n ajankohtaiset

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n ajankohtaiset Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n ajankohtaiset Aluekoordinaattori Heli Vaija Uusimaa Kanta-Häme Päijät-Häme Kymenlaakso Etelä-Karjala 12.10.2018 www.asunnottomienyo.fi Syksyn tulevat verkkovanhempainillat

Lisätiedot

Osavuosikatsaus tammi-huhtikuu 2010

Osavuosikatsaus tammi-huhtikuu 2010 EHKÄISEVÄÄ PÄIHDETYÖTÄ LAPSEN EDUN JA SUOJELEMISEN NÄKÖKULMASTA Vuosituhannen toinen vuosikymmen alkoi Elämä On Parasta Huumetta ry:n uusien sääntöjen, toiminta-ajatuksen ja arvojen myötä. Kehittämisprosessi

Lisätiedot

Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen tulevaisuuden kunnassa

Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen tulevaisuuden kunnassa Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen tulevaisuuden kunnassa Tuula Sundman osastopäällikkö EHYT ry ELÄMÄNILOA JA HYVINVOINTIA Ilman päihdeja pelihaittoja JOKAINEN MEISTÄ RAKENTAA SUOMALAISTA PÄIHDEKULTTUURIA

Lisätiedot

Päihteetön koulu -projekti. Kokoaa yhteen Kauklahden alueen toimijoita alueen päihdekasvatuksen vahvistamiseksi

Päihteetön koulu -projekti. Kokoaa yhteen Kauklahden alueen toimijoita alueen päihdekasvatuksen vahvistamiseksi Päihteetön koulu -projekti Kokoaa yhteen Kauklahden alueen toimijoita alueen päihdekasvatuksen vahvistamiseksi Päihteetön koulu -projekti Kanta-Espoon Roratyklubin aloitteesta Ajalla 2012 2013 Kauklahden

Lisätiedot

Move Monialainen verkkonuorisotyöhanke

Move Monialainen verkkonuorisotyöhanke Move Monialainen verkkonuorisotyöhanke Projektityöntekijä Timo Pulkkinen Move Monialainen verkkonuorisotyö 2011-2013 2 työntekijää 439200 Esr 60%, Oulun kaupunki 40% Hanke lisää nuorten parissa toimivien

Lisätiedot

Tolokkua elämää elämänhallinnan eväitä työpajanuorille

Tolokkua elämää elämänhallinnan eväitä työpajanuorille Tolokkua elämää elämänhallinnan eväitä työpajanuorille Tolokkua elämää Tavoitteena nuorten hyvinvointi sekä järjestö-kaupunki yhteistyö Tolokkua elämää toimintamallin avulla vahvistetaan ja lisätään työpajoilla

Lisätiedot

Klaarin kehittämishanke

Klaarin kehittämishanke Työpaja 10.10.2014 Klaarin kehittämishanke Klaarin suunnat Kysely verkostoille syyskuussa 2014 lasten ja nuorten parissa toimiville Vastaajamäärät: 248 suomenkielinen 23 ruotsinkielinen 271 yhteensä Vastaajat

Lisätiedot

Taustaa VANHEMPAINILTARUNKO

Taustaa VANHEMPAINILTARUNKO VANHEMPAINILTA Valintojen stoori -menetelmän läpi käyneiden oppilaiden huoltajille järjestetään Valintojen stoori - viikon aikana vanhempainilta, jossa heillä on mahdollisuus tutustua Valintojen stooriin

Lisätiedot

Nuoret aikuiset, päihteet ja ehkäisevä päihdetyö -tutkimus

Nuoret aikuiset, päihteet ja ehkäisevä päihdetyö -tutkimus Nuoret aikuiset, päihteet ja ehkäisevä päihdetyö -tutkimus Mistä tutkimuksessa on kyse? Tutkimus kartoittaa nuorten aikuisten ajatuksia päihteistä ja ehkäisevästä päihdetyöstä. Tutkimustulokset antavat

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA Hanke Kaste hanke 2014 2016 Pois syrjästä -hanke Kehittämisosio ja Säkylän osakokonaisuus

TOIMINTASUUNNITELMA Hanke Kaste hanke 2014 2016 Pois syrjästä -hanke Kehittämisosio ja Säkylän osakokonaisuus TOIMINTASUUNNITELMA Hanke Kaste hanke 2014 2016 Pois syrjästä -hanke Kehittämisosio ja Säkylän osakokonaisuus toiminta-aika Tavoite Perheiden kokonaisvaltaisen auttamismallien kehittäminen ja verkostomaisen

Lisätiedot

Nuorisotyön seminaari Kanneljärven opisto 28.4.2014 Mika Piipponen Kouluttaja, EHYT ry

Nuorisotyön seminaari Kanneljärven opisto 28.4.2014 Mika Piipponen Kouluttaja, EHYT ry Nuorisotyön seminaari Kanneljärven opisto 28.4.2014 Mika Piipponen Kouluttaja, EHYT ry Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry Yhdistys aloitti toimintansa 1.1.2012, kun Elämäntapaliitto, Elämä On Parasta Huumetta

Lisätiedot

Tässä alueellisen toiminnan aluejakoa sekä henkilöitä työn takana. Varmasti monet olette jo tehneetkin paljon yhteistyötä

Tässä alueellisen toiminnan aluejakoa sekä henkilöitä työn takana. Varmasti monet olette jo tehneetkin paljon yhteistyötä 1 2 Tässä alueellisen toiminnan aluejakoa sekä henkilöitä työn takana. Varmasti monet olette jo tehneetkin paljon yhteistyötä 3 Terveys ry siirtää toimintansa uudelle Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:lle Yhdessä

Lisätiedot

Ikäihmisten rahapelaaminen

Ikäihmisten rahapelaaminen Ikäihmisten rahapelaaminen TERVE-SOS 2009, Helsinki Johanna Järvinen-Tassopoulos, erikoistutkija Päihteiden ja ehkäisevän päihdetyön yksikkö 14.5.2009 Johanna Järvinen-Tassopoulos 1 1. Aluksi Marketin

Lisätiedot

NUORILLE SUUNNATUN VERKKOTYÖN FOORUMI. Varjomaailman seminaari 12.5.2008

NUORILLE SUUNNATUN VERKKOTYÖN FOORUMI. Varjomaailman seminaari 12.5.2008 NUORILLE SUUNNATUN VERKKOTYÖN FOORUMI Varjomaailman seminaari 12.5.2008 Toiminnan tausta EOPH:n virtuaalisessa Habbo - Hubussa on vuodesta 2002 toiminut ns. taustaryhmä, jossa on pohdittu toiminnan sisältöä.

Lisätiedot

Kouluterveyskysely 2017 Poimintoja Turun tuloksista

Kouluterveyskysely 2017 Poimintoja Turun tuloksista Kouluterveyskysely 2017 Poimintoja Turun tuloksista Sisältö 1. Kyselyn taustatietoja THL:n kansallinen Kouluterveyskysely Kouluterveyskyselyyn 2017 vastanneet 2. Kyselyn tuloksia 2.1 Hyvinvointi, osallisuus

Lisätiedot

Pakka-toimintamallin mahdollisuudet ehkäisevässä päihdetyössä Tampereella

Pakka-toimintamallin mahdollisuudet ehkäisevässä päihdetyössä Tampereella Pakka-toimintamallin mahdollisuudet ehkäisevässä päihdetyössä Tampereella Ehkäisevän päihdetyön, terveyden edistämisen ja väkivallan kuntayhdyshenkilöiden verkostopäivä 27.10.2016 Tampere 1 Pakka-toimintamallin

Lisätiedot

Pelaaminen haltuun johdatus digitaalisen pelaamisen kulttuuriin

Pelaaminen haltuun johdatus digitaalisen pelaamisen kulttuuriin Pelaaminen haltuun johdatus digitaalisen pelaamisen kulttuuriin Mikko Meriläinen mikko.merilainen@ehyt.fi Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry Elimäenkatu 27, 4.krs, 00510 Helsinki www.ehyt.fi www.pelitaito.fi

Lisätiedot

Ohjeistus eettisen keskustelun korttien käyttöön

Ohjeistus eettisen keskustelun korttien käyttöön Ohjeistus eettisen keskustelun korttien käyttöön Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Lukio-hankkeen tekemässä selvityksessä Lukiolaiset ja päihteet laadullinen selvitys opiskelijoiden ja opettajien näkemyksistä

Lisätiedot

Ryhmäilmiö: yhteisöllisyyden teoria. ja käytäntö

Ryhmäilmiö: yhteisöllisyyden teoria. ja käytäntö Ryhmäilmiö: yhteisöllisyyden teoria Mikä? Miksi? Miten kehitetty? Miten otettu vastaan? Mitä seuraavaksi? ja käytäntö Ryhmäilmiö pähkinänkuoressa Yksinkertainen työkalupakki nuorten ryhmien ohjaamiseen

Lisätiedot

Kouluterveyskysely Poimintoja Turun tuloksista

Kouluterveyskysely Poimintoja Turun tuloksista Kouluterveyskysely 2017 Poimintoja Turun tuloksista Sisältö 1. Kyselyn taustatietoja THL:n kansallinen Kouluterveyskysely Kouluterveyskyselyyn 2017 vastanneet 2. Kyselyn tuloksia 2.1 Hyvinvointi, osallisuus

Lisätiedot

Tervetuloa! TUPAKKA, PÄIHTEET JA (RAHA)PELIT -laadun ja

Tervetuloa! TUPAKKA, PÄIHTEET JA (RAHA)PELIT -laadun ja Tervetuloa! TUPAKKA, PÄIHTEET JA (RAHA)PELIT -laadun ja viestinnän välineitä haittojen ehkäisy tilaisuuteen Etelä-Suomen aluehallintovirasto, Heli Heimala, Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat - vastuualue

Lisätiedot

Pakkatoimintamalli. Yhteistyöllä tehoa paikalliseen alkoholi-, tupakkaja rahapelihaittojen ehkäisyyn PAKKA-TOIMINTAMALLI

Pakkatoimintamalli. Yhteistyöllä tehoa paikalliseen alkoholi-, tupakkaja rahapelihaittojen ehkäisyyn PAKKA-TOIMINTAMALLI Pakkatoimintamalli Yhteistyöllä tehoa paikalliseen alkoholi-, tupakkaja rahapelihaittojen ehkäisyyn Pakka-toiminta kannattaa! Monialainen yhteistyö tekee Pakka-toiminnasta vaikuttavaa: alkoholin, tupakan

Lisätiedot

Jyväskylän seudun Perhe -hanke Perheen parhaaksi 6.11.2008 Projektipäällikkö KT, LTO Jaana Kemppainen

Jyväskylän seudun Perhe -hanke Perheen parhaaksi 6.11.2008 Projektipäällikkö KT, LTO Jaana Kemppainen Jyväskylän seudun Perhe -hanke Perheen parhaaksi 6.11.2008 Projektipäällikkö KT, LTO Jaana Kemppainen Neuvolan perhetyön asiakkaan ääni: Positiivinen raskaustesti 2.10.2003 Miten tähän on tultu? Valtioneuvoston

Lisätiedot

2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Hiljattain julkaistu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n kouluterveyskysely 2009 kertoo aiempaa uupuneemmista nuorista. Lukiolaiset kärsivät niin päivittäisestä väsymyksestä

Lisätiedot

EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN TOIMINTAOHJELMA

EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN TOIMINTAOHJELMA EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN TOIMINTAOHJELMA Yhteinen ote alkoholi-, huume- ja rahapelihaittojen sekä tupakoinnin vähentämiseen EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN TOIMINTAOHJELMA Alkoholin aiheuttamia kuolemia on yli 40 %

Lisätiedot

Katsaus Lapin päihdetilanteeseen

Katsaus Lapin päihdetilanteeseen Katsaus Lapin päihdetilanteeseen Rundi 2013 Tupakka, päihteet- ja (raha)pelit, -varhaisen puuttumisen työvälineitä haittojen ehkäisyyn Ylitarkastaja Marika Pitkänen Lapin aluehallintovirasto Lapin aluehallintovirasto

Lisätiedot

Miten ehkäisevän päihdetyön rakenteet pitäisi järjestää kunnassa?

Miten ehkäisevän päihdetyön rakenteet pitäisi järjestää kunnassa? Miten ehkäisevän päihdetyön rakenteet pitäisi järjestää kunnassa? Ehkäisevän päihdetyön yhdyshenkilöpäivä 28.9.2017 Rokua PSAVI, ylitarkastaja Raija Fors 2.10.2017 1 Kunnat vastaavat paikallisen ehkäisevän

Lisätiedot

Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus Nuoret luupin alla Leena Haanpää ja Sanna Roos 2014

Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus Nuoret luupin alla Leena Haanpää ja Sanna Roos 2014 Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus Nuoret luupin alla Leena Haanpää ja Sanna Roos 2014 LASTEN JA NUORTEN KUULEMISJÄRJESTELMÄ Syyslukukausi Arviointi ja kehittäminen Teemojen valinta Kuntayhteistyö Etenemissuunnitelma

Lisätiedot

Mannerheimin Lastensuojeluliitto Leppävaaran yhdistys ry Toimintasuunnitelma 2013

Mannerheimin Lastensuojeluliitto Leppävaaran yhdistys ry Toimintasuunnitelma 2013 Mannerheimin Lastensuojeluliitto Leppävaaran yhdistys ry Toimintasuunnitelma 2013 YHDISTYKSEN ARVOT VISIO Lapsen ja lapsuuden arvostus Yhteisvastuu Inhimillisyys Suvaitsevaisuus Ilo Visio on näkymä yhdistyksen

Lisätiedot

Nuorten trendit ja päihteet. Osaamiskeskus Vahvistamo Verkostokoordinaattori Mika Piipponen

Nuorten trendit ja päihteet. Osaamiskeskus Vahvistamo Verkostokoordinaattori Mika Piipponen Nuorten trendit ja päihteet Osaamiskeskus Vahvistamo Verkostokoordinaattori Mika Piipponen Nuorisoalalla työskentelevien osaamisen vahvistaminen: mielenterveyden edistäminen ja päihde- ja pelihaittojen

Lisätiedot

KASPERI II hankekatsaus 6/2012

KASPERI II hankekatsaus 6/2012 KASPERI II hankekatsaus 6/2012 Yhteistä työskentelyä kevään aikana Hankekäynnit joka hankkeessa lähinnä arviointikysymyksiin liittyen Ohjausryhmätyöskentelyn kautta tukeminen / ohjaaminen Yhteiset tapaamiset

Lisätiedot

Alkon lahjoituksella ylimaakunnallista kehittämistyötä Pohjanmaalla, Keski Pohjanmaalla ja Etelä Pohjanmaalla

Alkon lahjoituksella ylimaakunnallista kehittämistyötä Pohjanmaalla, Keski Pohjanmaalla ja Etelä Pohjanmaalla Alkon lahjoituksella ylimaakunnallista kehittämistyötä Pohjanmaalla, Keski Pohjanmaalla ja Etelä Pohjanmaalla Ma 14.11.2011 Seinäjoki, Pienet Pohjalaiset Päihdepäivät Arto Rautajoki, YTT Kehitysjohtaja

Lisätiedot

Pelaaminen osana elämänhallintaa - Viekö nuori peliä vai peli nuorta? Helsinki 10.10.2013

Pelaaminen osana elämänhallintaa - Viekö nuori peliä vai peli nuorta? Helsinki 10.10.2013 Pelaaminen osana elämänhallintaa - Viekö nuori peliä vai peli nuorta? Helsinki 10.10.2013 Positiiviset vaikutukset Negatiiviset vaikutukset/ Liiallinen pelaaminen Negatiiviset vaikutukset/ Pelaamisen vaikutukset

Lisätiedot

Kouluterveyskysely Vantaan kaupungin tulokset

Kouluterveyskysely Vantaan kaupungin tulokset Kouluterveyskysely 2017 - Vantaan kaupungin tulokset 4. 5.-luokkalaisten tulokset HYVINVOINTI JA YSTÄVÄT Lähes kaikki (90 %) ovat tyytyväisiä elämäänsä, pojat useammin kuin tytöt. Suuri osa (86 %) kokee

Lisätiedot

Nuoret sosiaalisessa mediassa. Case: IRC-Galleria

Nuoret sosiaalisessa mediassa. Case: IRC-Galleria Nuoret sosiaalisessa mediassa Case: IRC-Galleria Heini Varjonen 10.2.2010 Mikä IRC-Galleria on? Yhteisöpalvelu, jossa käyttäjät voivat keskustella, lisätä kuvia ja päiväkirjamerkintöjä, liittyä yhteisöihin

Lisätiedot

LAKI EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN JÄRJESTÄMISESTÄ: Hyvät Käytännöt

LAKI EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN JÄRJESTÄMISESTÄ: Hyvät Käytännöt Ehkäisevän päihdetyön, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ja lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisemisen yhteistyöpäivä Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan toimijoille LAKI EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN JÄRJESTÄMISESTÄ:

Lisätiedot

Peliriippuvuus sekä sen ehkäisy, hoito ja kuntoutus Päijät-Hämeessä TERVETULOA!

Peliriippuvuus sekä sen ehkäisy, hoito ja kuntoutus Päijät-Hämeessä TERVETULOA! Peliriippuvuus sekä sen ehkäisy, hoito ja kuntoutus Päijät-Hämeessä TERVETULOA! Peliriippuvuus sekä sen ehkäisy, hoito ja kuntoutus Päijät-Hämeessä Susanna Leimio-Reijonen Ehkäisevän mielenterveys- ja

Lisätiedot

Kirjasto mediakasvattajana Rebekka Pilppula, kirjastotoimen johtaja, Joensuun kaupunki

Kirjasto mediakasvattajana Rebekka Pilppula, kirjastotoimen johtaja, Joensuun kaupunki Kirjasto mediakasvattajana Rebekka Pilppula, kirjastotoimen johtaja, Joensuun kaupunki Dia 1 Yleensä ajatellaan, että kirjastojen mediakasvatuksen kohteena ovat lapset ja nuoret ja heidän opettajansa.

Lisätiedot

Kysely Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson järjestöille 2015 Saimaan ammattikorkeakoulu Sanna-Leena Mikkonen

Kysely Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson järjestöille 2015 Saimaan ammattikorkeakoulu Sanna-Leena Mikkonen Selvitys järjestöjen ja oppilaitosten yhteistyöstä Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa Kysely Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson järjestöille 2015 Saimaan ammattikorkeakoulu Kysely Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson

Lisätiedot

Kouluterveyskyselyn 2015 tuloksia

Kouluterveyskyselyn 2015 tuloksia Kouluterveyskyselyn 2015 tuloksia Lasten terveyskäräjät 1.12.2015 Anni Matikka THL Kouluterveyskysely Tuottaa kattavasti seurantatietoa 14-20 vuotiaiden terveydestä ja hyvinvoinnista Paikallisen päätöksenteon

Lisätiedot

Ehkäisevän päihdetyön laki ja toimintaohjelma tutuksi. Alueellinen päihdepäivä Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Jyväskylä

Ehkäisevän päihdetyön laki ja toimintaohjelma tutuksi. Alueellinen päihdepäivä Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Jyväskylä Ehkäisevän päihdetyön laki ja toimintaohjelma tutuksi Alueellinen päihdepäivä 26.10.2016 Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Jyväskylä Irmeli Tamminen YTM, LSSAVI 27.10.2016 1 Laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä

Lisätiedot

Lasten ja perheiden hyvinvointia tukeva ehkäisevän päihdetyön hanke 2006 2010

Lasten ja perheiden hyvinvointia tukeva ehkäisevän päihdetyön hanke 2006 2010 18.5.2010 Ehkäisevän päihdetyön hanke Lasten ja perheiden hyvinvointia tukeva ehkäisevän päihdetyön hanke 2006 2010 Mannerheimin Lastensuojeluliitto, yhteistyössä A-klinikkasäätiö ja Terveys ry Hankkeessa

Lisätiedot

Nuorten tukeminen netissä

Nuorten tukeminen netissä Nuorten tukeminen netissä MIELI 2010 KUOPIO Marika Ketola E-mielenterveyshanke Nuorten tukeminen verkossa Nuoria voi tukea verkossa Hakeutumalla nuorten suosimiin verkkopalveluihin, kuten sosiaalisiin

Lisätiedot

Ajankohtaista Opetushallituksesta

Ajankohtaista Opetushallituksesta Ajankohtaista Opetushallituksesta 27.5.2019 Ajankohtaista Koulun kerhotoiminnan tukeminen, valtionavustus 2019 OPH:n kysely aamu- ja iltapäivätoiminnan tilasta 2018 Valtakunnallinen koululaiskysely 2019

Lisätiedot

- hankkeen ajankohtaiset

- hankkeen ajankohtaiset Projektipäällikön terveiset Ei kyllä uskoisi että syksy on jo lopullaan ja kohta siirrymmekin jo uuteen vuoteen. Aika menee niin nopeasti. Mutta siitä huolimatta niin ollaan me saatu paljon aikaiseksi.

Lisätiedot

Sosiaalinen media = yhteisöllinen media

Sosiaalinen media = yhteisöllinen media 2.3.2011 1 Sosiaalinen media = yhteisöllinen media Sosiaalinen media tarkoittaa verkkoviestintäympäristöjä, joissa jokaisella käyttäjällä tai käyttäjäryhmällä on mahdollisuus olla aktiivinen viestijä ja

Lisätiedot

MANU-ryhmä. Keski-Suomen maakunnallista nuorisovaltuustoa valmisteleva ryhmä

MANU-ryhmä. Keski-Suomen maakunnallista nuorisovaltuustoa valmisteleva ryhmä MANU-ryhmä Keski-Suomen maakunnallista nuorisovaltuustoa valmisteleva ryhmä Taustaa Keski-Suomessa on ollut maakunnallinen nuorten vaikuttajaryhmä vuodesta 2011 Maakuntauudistustyön myötä luotiin luonnos

Lisätiedot

Pelihaittojen ehkäisy THL Rundi Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry Elimäenkatu 27, 4.krs, Helsinki

Pelihaittojen ehkäisy THL Rundi Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry Elimäenkatu 27, 4.krs, Helsinki Pelihaittojen ehkäisy THL Rundi 2013 12.9.2013 Esityksen sisältö Rahapelaaminen Suomessa Suomalainen rahapelaaminen lukuina Ongelmallinen rahapelaaminen Pelihaittojen ehkäisy Rahapelaaminen Suomessa Rahapelaaminen

Lisätiedot

ANNANKATU 27 FI-00100 HELSINKI FINLAYSONINKUJA 21 A PL 716 FI-33101 TAMPERE TEL +358 (0)3 3398 8300 WWW.ADSEKB9.FI

ANNANKATU 27 FI-00100 HELSINKI FINLAYSONINKUJA 21 A PL 716 FI-33101 TAMPERE TEL +358 (0)3 3398 8300 WWW.ADSEKB9.FI ANNANKATU 27 FI-00100 HELSINKI FINLAYSONINKUJA 21 A PL 716 FI-33101 TAMPERE TEL +358 (0)3 3398 8300 WWW.ADSEKB9.FI Kielitivoli KieliTalent ja Habbo Hotel Antti Iiskola 4.5.2010 27. toukokuuta 2010 KIELITIVOLI

Lisätiedot

Tiedotussuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry.

Tiedotussuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Tiedotussuunnitelma Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. 1 1. Lähtökohdat... 2 2. Tiedottamisen tarpeet... 2 3. Tiedottamisen tavoitteet... 2 4. Sisäinen tiedotus... 3 5. Ulkoinen

Lisätiedot

Päihdetilannekysely Espoossa 3.3.-15.4.2014

Päihdetilannekysely Espoossa 3.3.-15.4.2014 Päihdetilannekysely Espoossa 3.3.-15.4.2014 Ota kantaa Espoon päihdetilanteeseen Kyselyllä kartoitettiin Espoon asukkaiden päihteisiin, tupakkaan ja rahapeleihin liittyviä näkemyksiä ja mielipiteitä päihdehaittojen

Lisätiedot

KOLIKO Koulun liikuntakoordinaattorit liikettä lisäämässä 1.8.2011 31.12.2013

KOLIKO Koulun liikuntakoordinaattorit liikettä lisäämässä 1.8.2011 31.12.2013 KOLIKO Koulun liikuntakoordinaattorit liikettä lisäämässä 1.8.2011 31.12.2013 lisää liikettä koulupäivän aikana rakenteilla, asenteilla, yhteistyöllä! FAKTAA HANKKEESTA - Hallinnoija Hämeen Liikunta ja

Lisätiedot

TYTTÖ- JA POIKAPROGGIKSET - KOKEMUKSIA ELÄVÄST STÄ. Sainio Pia-Christine

TYTTÖ- JA POIKAPROGGIKSET - KOKEMUKSIA ELÄVÄST STÄ. Sainio Pia-Christine TYTTÖ- JA POIKAPROGGIKSET - KOKEMUKSIA ELÄVÄST STÄ KOULUELÄMÄST STÄ Sainio Pia-Christine Lähtökohdat projektin käytännön kehittymiselle: Uusi työntekijä, odotukset korkealla Tyttöjen raju päihteiden käyttö

Lisätiedot

Turku 20.11.2013/Anu Nurmi

Turku 20.11.2013/Anu Nurmi Turku 20.11.2013/Anu Nurmi Toiminnan taustaa Kehitetty Lohjan erityisnuorisotyössä 2007-2011. Koulutettu suuri määrä nuorten parissa toimivia ammattilaisia ympäri Suomen. Linkki-toiminta järjestänyt Turussa

Lisätiedot

007(40) lupa kasvattaa kyselyn tulokset

007(40) lupa kasvattaa kyselyn tulokset 007(40) lupa kasvattaa kyselyn tulokset Siltamäki Suutarila-Töyrynummi-alueella toteutettiin loka-marraskuussa 2007 kysely pohjaksi alueen lapsille ja nuorille laadittaville yhteisille pelisäännöille.

Lisätiedot

Rahapelaamisen riskirajoilla. Mirka Smolej, Salla Karjalainen, Tapio Jaakkola 5.11.2015

Rahapelaamisen riskirajoilla. Mirka Smolej, Salla Karjalainen, Tapio Jaakkola 5.11.2015 Rahapelaamisen riskirajoilla Mirka Smolej, Salla Karjalainen, Tapio Jaakkola 5.11.2015 Rahapelaamisen riskirajoilla Arpa-projekti Arpa-projekti tukee aikuisten rahapelaamisen hallintaa Tietoa ja välineitä

Lisätiedot

Mielenterveystaidot koululaisille Levi 5. 7.9.2011

Mielenterveystaidot koululaisille Levi 5. 7.9.2011 Mielenterveystaidot koululaisille Levi 5. 7.9.2011 Elina Marjamäki, VTM Hankekoordinaattori Suomen Mielenterveysseura Mielenterveys Elämäntaitoa, jota voi tukea, vahvistaa, oppia ja opettaa Mielenterveyttä

Lisätiedot

Verkkopelaamisen hyödyt ja haitat Asumisen päivät 9.4.2013

Verkkopelaamisen hyödyt ja haitat Asumisen päivät 9.4.2013 Verkkopelaamisen hyödyt ja haitat Asumisen päivät 9.4.2013 Mikko Meriläinen mikko.merilainen@ehyt.fi Pelitaito-projekti EHYT ry:n viisivuotinen projekti (2010 2014) Pelaamisella tarkoitetaan digitaalista

Lisätiedot

Vanhempien osallisuus oppilashuollon kehittämiseen

Vanhempien osallisuus oppilashuollon kehittämiseen Vanhempien osallisuus oppilashuollon kehittämiseen Tuija Metso Oppilaan parhaaksi yhteistä huolenpitoa Helsinki Vanhempien barometri 2007 Suomen Vanhempainliiton kysely vanhemmille kouluhyvinvoinnista

Lisätiedot

4.12.2015 VAMOS VAIKUTTAVA SOSIAALISEN KUNTOUTUKSEN KONSEPTI

4.12.2015 VAMOS VAIKUTTAVA SOSIAALISEN KUNTOUTUKSEN KONSEPTI 4.12.2015 VAMOS VAIKUTTAVA SOSIAALISEN KUNTOUTUKSEN KONSEPTI Sosiaalinen kuntoutus pähkinänkuoressa Sosiaaliseen kuntoutukseen kuuluu: 1) sosiaalisen toimintakyvyn ja kuntoutustarpeen selvittäminen; 2)

Lisätiedot

Emma & Elias -avustusohjelma. Järjestöjen lasten suojelun maajoukkue

Emma & Elias -avustusohjelma. Järjestöjen lasten suojelun maajoukkue Emma & Elias -avustusohjelma Järjestöjen lasten suojelun maajoukkue Yksi ohjelma, monta tarkoitusta Järjestöjen tekemään hyvää työtä esiin Ray:n aseman tukeminen Tulosten ja vaikutusten vahvistaminen Lapsen

Lisätiedot

Vantaan alueelliset vanhempainillat. Elämä On Parasta Huumetta ry Mäkelänkatu 49, 3.krs, 00550 Helsinki www.eoph.fi www.pelitaito.

Vantaan alueelliset vanhempainillat. Elämä On Parasta Huumetta ry Mäkelänkatu 49, 3.krs, 00550 Helsinki www.eoph.fi www.pelitaito. Vantaan alueelliset vanhempainillat 1 Elämä On Parasta Huumetta ry - EOPH EOPH tekee terveyttä edistävää ehkäisevää päihdetyötä lapsen ja nuoren edun näkökulmasta. 1.1.2012 alkaen Ehkäisevä päihdetyö EHYT

Lisätiedot

KiVa-koulu Lovisanejdens högstadiumissa vuosiluokka 7 + tukioppilaat

KiVa-koulu Lovisanejdens högstadiumissa vuosiluokka 7 + tukioppilaat 11.5.2018 KiVa-koulu Lovisanejdens högstadiumissa 2017-2018 vuosiluokka 7 + tukioppilaat 5.9.2017. 1. aihe: Miten vuorovaikutus vaikuttaa? Oppitunnit 1-3. Meidän luokkamme ryhmänä. Laaditaan luokkakohtaiset

Lisätiedot

TerveysInfo. Lasten ja nuorten omaehtoinen liikunta Vinkkejä ja ajatuksia lasten omaehtoisesta liikunnasta.

TerveysInfo. Lasten ja nuorten omaehtoinen liikunta Vinkkejä ja ajatuksia lasten omaehtoisesta liikunnasta. TerveysInfo pelit Innosta urheilemaan : viesti 7 12 vuotiaiden urheilevien lasten vanhemmille maksuton, kuv. : vär. http:///files/ns2/urheiluseurat_pdf/ Innosta_urheilemaan_200612_www.pdf Kohderyhmät:

Lisätiedot

Kodin ja koulun yhteistyö 2.0 vanhempien osallisuus tulevaisuuden koulussa

Kodin ja koulun yhteistyö 2.0 vanhempien osallisuus tulevaisuuden koulussa Kodin ja koulun yhteistyö 2.0 vanhempien osallisuus tulevaisuuden koulussa Kotkan perusopetuksen pajapäivä, 10.10.2015 Tuija Metso Suomen Vanhempainliitto Vanhempainyhdistysten yhteistyöjärjestö noin 1350

Lisätiedot

TerveysInfo. Alkoholi : suurkulutuksen riskit Kortti on tarkoitettu itsearvioinnin apuvälineeksi.

TerveysInfo. Alkoholi : suurkulutuksen riskit Kortti on tarkoitettu itsearvioinnin apuvälineeksi. TerveysInfo Alkoholi : kohtuuden rajoilla Ohjelmassa seurataan alkoholin käyttöä viiden parikymppisen nuoren päivälliskutsujen yhteydessä. Samalla kun katsoja perehtyy erilaisiin alkoholin käyttötyyleihin,

Lisätiedot

Kansainvälinen toiminta monipuolistaa koulun arkea mutta tuo myös lisää työtä

Kansainvälinen toiminta monipuolistaa koulun arkea mutta tuo myös lisää työtä Kansainvälinen toiminta monipuolistaa koulun arkea mutta tuo myös lisää työtä Kansainvälinen toiminta on vakiintumassa osaksi suomalaisten peruskoulujen ja lukioiden arkipäivää. Toiminta on monipuolista

Lisätiedot

KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan

KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan KOULU: Sepon koulu SUUNNITELMAN LAATIMINEN Koulut laativat oman tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman. Se on tärkeä

Lisätiedot

Ensi- ja turvakotien liitto.

Ensi- ja turvakotien liitto. 1 Ensi- ja turvakotien liitto. Ensi- ja turvakotien liitto Lastensuojelujärjestö, perustettu 1945 31 jäsenyhdistystä Rovaniemi Auttaa yli 12 000 ihmistä vuosittain Oulu Raahe Kokkola Iisalmi Pietarsaari

Lisätiedot

Omaehtoiset kiinnostuksen kohteet nuorten osallisuuden edistämisessä

Omaehtoiset kiinnostuksen kohteet nuorten osallisuuden edistämisessä Omaehtoiset kiinnostuksen kohteet nuorten osallisuuden edistämisessä 42. Valtakunnalliset kuntoutuspäivät 10 11.3.2014 Sampo Ilmari Tuhkalehto Toiminnanjohtaja Music Against Drugs ry Nuorten osallistaminen

Lisätiedot

Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi Ungasidéer.fi

Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi Ungasidéer.fi Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi Ungasidéer.fi 27.1.2015 Miksi nuorten vaikuttamispalvelu? Nuorten kiinnostuksen kohteet tulevat näkyviksi Mahdollistaa nuorten mielipiteiden kuulemisen Tuetaan vaikuttamistaitojen

Lisätiedot

Kari Vuorinen Ajankohtaista ehkäisevästä päihdetyöstä: Uusi EHYT-järjestö

Kari Vuorinen Ajankohtaista ehkäisevästä päihdetyöstä: Uusi EHYT-järjestö Kari Vuorinen Ajankohtaista ehkäisevästä päihdetyöstä: Uusi EHYT-järjestö Ehkäisevän päihdetyön järjestöjen yhdistymishanke Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry PTS Göteborg 3.9.2011 tekee terveyttä edistävää ehkäisevää

Lisätiedot

NUORTEN KOHTAAMINEN VERKOSSA - TERVEYDENHOITAJANA SOSIAALISESSA MEDIASSA. Helsingin kaupungin terveyskeskus

NUORTEN KOHTAAMINEN VERKOSSA - TERVEYDENHOITAJANA SOSIAALISESSA MEDIASSA. Helsingin kaupungin terveyskeskus NUORTEN KOHTAAMINEN VERKOSSA - TERVEYDENHOITAJANA SOSIAALISESSA MEDIASSA ArctiChildren InNet-seminaari 24.1.2012 Rovaniemi Pia Tuovinen, Verkkoterkkari-hanke, Helsingin kaupungin terveyskeskus Taustaa

Lisätiedot

Kouluterveyskysely 2013 Helsingin tuloksia

Kouluterveyskysely 2013 Helsingin tuloksia Kouluterveyskysely 2013 Helsingin tuloksia 8.11.-13 Harri Taponen 30.10.2013 Mikä on kouluterveyskysely? Kyselyllä selvitettiin helsinkiläisten nuorten hyvinvointia keväällä 2013 Hyvinvoinnin osa-alueita

Lisätiedot

Vapaaehtois- ja järjestötoiminnan kehittäminen ja tuki

Vapaaehtois- ja järjestötoiminnan kehittäminen ja tuki Vapaaehtois- ja järjestötoiminnan kehittäminen ja tuki Aluefoorumi Tornio 3.10.2015 EHYT ry:n strategiasta 2014-2020 Yhdistämme vapaaehtoistoiminnan voiman ja asiantuntijoidemme osaamisen Vapaaehtoistoiminta

Lisätiedot

FINNISH SERVICE ALLIANCE TOIMINTASUUNNITELMA 2013. FSA:n vuosikokous 2.5.2013

FINNISH SERVICE ALLIANCE TOIMINTASUUNNITELMA 2013. FSA:n vuosikokous 2.5.2013 FINNISH SERVICE ALLIANCE TOIMINTASUUNNITELMA 2013 FSA:n vuosikokous 2.5.2013 TOIMINTASUUNNITELMAN PÄÄLINJAT Vuoden 2013 toimintasuunnitelma keskittyy: Jäsenlähtöisen toiminnan aktivoimiseen* FSA:n toiminnasta

Lisätiedot

Nuorten Noste Osallisuus Tuo Elinvoimaa

Nuorten Noste Osallisuus Tuo Elinvoimaa Nuorten Noste Osallisuus Tuo Elinvoimaa Anne Haavisto/ Nuorten Noste hanke Mommilantie 7 16900 Lammi Tilaa ilmainen malli ohjelmasta (vihko 36s.) anne-marie.haavisto@lammi.fi puh. 050 402 6903 www.nuortennoste.fi

Lisätiedot

Ohjauksen yhteistyösuunnitelma lv. 2014 2015

Ohjauksen yhteistyösuunnitelma lv. 2014 2015 27.8.2014 päivitetty Ohjauksen yhteistyösuunnitelma lv. 2014 2015 Jyväskylän koulutuskuntayhtymän yhteistyötavoitteet lukioiden ja peruskoulujen kanssa Jokaisen peruskoulunsa päättävän nuoren tulisi löytää

Lisätiedot

LUOKKAKILPAILU- LUOKKAKILP INFO INF

LUOKKAKILPAILU- LUOKKAKILP INFO INF LUOKKAKILPAILU- INFO Neljä viidestä ei polta. Suomi on maailman ensimmäinen maa, jossa on kirjattu lakiin tavoitteeksi tupakkatuotteiden käytön loppuminen. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on mukana Savuton

Lisätiedot

Pakka-toimintamalli käytännössä

Pakka-toimintamalli käytännössä Pakka-toimintamalli käytännössä ROAD SHOW moniammatilliset toimintamallit tutuiksi 26.11.2014, Oulu Ylitarkastaja Raija Fors Pohjois-Suomen aluehallintovirasto Pakka toimintamalli Vaikuttavaksi todettu

Lisätiedot

Rakennettu ympäristö sosiaalisessa mediassa

Rakennettu ympäristö sosiaalisessa mediassa Rakennettu ympäristö sosiaalisessa mediassa Verkkokyselyn tulosyhteenveto RYM Oy 2013 Sosiaalisen median ammatillinen hyötykäyttö vielä vähäistä Neljä viidestä rakennetun ympäristön kehityksestä kiinnostuneesta

Lisätiedot

Kuinka syntyy hyvä strategia laatutähti nuoren järjestön työkaluna. XX Valtakunnalliset Päihde- ja mielenterveyspäivät

Kuinka syntyy hyvä strategia laatutähti nuoren järjestön työkaluna. XX Valtakunnalliset Päihde- ja mielenterveyspäivät Kuinka syntyy hyvä strategia laatutähti nuoren järjestön työkaluna XX Valtakunnalliset Päihde- ja mielenterveyspäivät 9.10.-10.10.2013 Helsinki Music Against Drugs ry Vuonna 2008 Music Against Drugs ry

Lisätiedot

Lähemmäs. Marjo Lavikainen

Lähemmäs. Marjo Lavikainen Lähemmäs Marjo Lavikainen 20.9.2013 Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma 2012 2015 Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2012:6 Kehittämisohjelman valmistelu alkoi lasten ja nuorten verkkokuulemisella

Lisätiedot

Arki terveeksi mieli hyväksi Ehkäisevää työtä Päijät-Hämeessä

Arki terveeksi mieli hyväksi Ehkäisevää työtä Päijät-Hämeessä Arki terveeksi mieli hyväksi Ehkäisevää työtä Päijät-Hämeessä Terve kunta verkoston seminaari 11.4.2019 Hollola Susanna Leimio Ehkäisevän työn seutukoordinaattori, YTM N E L J Ä T U U L T A HYVINVOINNIN

Lisätiedot

Nuorisotutkimus 2008

Nuorisotutkimus 2008 Nuorisotutkimus 08 Tutkimuksen taustatiedot Nuorisotutkimus tehtiin huhtikuussa 08 verkkokyselynä Tutkimus toteutettiin Elinkeinoelämän nuoriso-ohjelman alueilla Vastaajina on peruskoulun 7. 9.-luokkalaisia

Lisätiedot