ORNIS FENNICA SUOMEN LINTUTIETEELLISEN YHDISTYKSEN XXIV, N:o i

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ORNIS FENNICA SUOMEN LINTUTIETEELLISEN YHDISTYKSEN XXIV, N:o i"

Transkriptio

1 ORNIS FENNICA SUOMEN LINTUTIETEELLISEN YHDISTYKSEN XXIV, N:o i 1947, 1. v. JULKAISEMA UTGIVEN AV ORNITOLOGISKA FÖRENINGEN I FINLAND Toimitus Redaktion P. Palmgren, J Koskimies. Taviokuurnan, Pinicola e. enucleator L., biologiasta. PEKKA GRENQUIST. Vuosina olen K e m i n kaupungissa (65 44' p. l.) merkinnyt muistiin muutamia havaintoja taviokuurnan esiintymisestä talvella. Sotien takia nämä havainnot ovat jääneet melko puutteellisiksi. Taviokuurna Kemissä vv Taviokuurna tavataan alueella muuttolintuna syksyllä ja keväällä sekä kiertolintuna talvella. Seuraavassa esitän muistiin merkitsemäni havainnot yllämainitulta ajalta : Kemin kaupungin alueelta ei ole yhtään havaintoa. T e r v o- 1 a n pitäjässä olen syysmetsästyksen aikana nähnyt ja kuullut taviokuurnia metsässä, mutta havainnot ovat jääneet muistiin merkitsemättä. Syysmuutto on saattanut olla siksi vähäistä, että se kaupungissa on jäänyt huomaamatta Syksyllä 1939 ilmestyivät ensimmäiset taviokuurnat lokakuun alkupäivinä. 2. X.-10. X. näin korkeintaan 10 yksilöä käsittäviä parvia, jotka oleskelivat kaupungin laidoissa olevissa metsiköissä ja kaupungin pihamaiden koivujen latvoissa. 10. X. poistuin paikkakunnalta ja palasin vasta 10.III Silloin taviokuurnia ei enää näkynyt kaupungissa. Lehtori M. E. H u u mo n e n kertoi kaupungissa koko talven tavatun taviokuurnia runsaammin kuin miesmuistiin XI. oli kaupungissa runsaasti taviokuurnia, mutta ne hävisivät jo saman kuukauden loppuun mennessä Taviokuurnia oli kaupungissa marras- ja joulukuun aikana Taviokuurnia oli yhtä runsaasti kuin Tänä talvena minulla oli tilaisuus tehdä havaintoja lajista. Havainnoista tarkemmin edempänä Tänä talvena, jolloin minulla oli tilaisuus erikoisesti pitää lintua silmällä, tein vain kaksi muuttohavaintoa : 23. X. toista kymmentä yksilöä käsittävä parvi sekä 12.M. 44 muutamia äänteleviä lintuja Olin talvikauden aikana käymässä paikkakunnalla kerran tai pari kuukaudessa. Taviokuurnia näin runsaasti XII. 44 sekä 20. XII I.45 välisinä aikoina. Lajin esiintyminen muistutti paljon talvea mutta yksilöitä oli vähemmän.

2 2 Taviokuurnan, Pinicola e. enucleator L., biologiasta. Havaintojen mukaan taviokuurna on syksystä 1935 aina kevääseen 1939 ollut kokonaan kateissa paikkakunnalta. Syksystä 1939 kevääseen 1945 laji on tavattu syys- tai keskitalvella, erityisen runsaasti ja Kohtalaisen hyviä pihlajanmarjatalvia ovat olleet , , , ja Erityisen hyvä pihlajanmarjasato oli ja , jolloin myös saattoi puhua todellisesta taviokuurnan joukkoesiintymisestä paikkakunnalla. Täydellinen pihlajanmarjakato oli kaupungissa talvella , jolloin laji havaittiin vain kerran syys- ja kerran kevätmuuton aikana. Ilmeistä on, että runsaat pihlajanmarjasadot ja ovat olleet edellytyksenä taviokuurnan runsaalle talvehtimiselle paikkakunnalla näinä vuosina, samoin kuin kato on tehnyt talvehtimisen mahdottomaksi. Taviokuurnan joukkoesiintymisiin vaikuttavat todennäköisesti suurin piirtein samat perustekijät kuin tilhen, jonka vaelluksien syitä SIIVONEN 1) on perusteellisesti selvittänyt. Käytettävissäni ole van paikallisen havaintoaineiston perusteella ei ole mahdollista selvittää, onko lajin suhteellisen runsas esiintyminen v jälkeen johtunut taviokuurnakannan lisääntymisestä pohjoisilla pesimäseuduilla ja olisiko siinä tapauksessa lisääntyminen aiheutunut sotavuosina sattuneista poikkeuksellisista ilmasto-olosuhteista, jotka ovat olleet pohjoisille eläinlajeille edulliset. Pihlajanmarjat taviokuurnan ravintona. Pihlajia on Kemin Sauvosaaren kaupunginosassa (pinta-ala 1 X 2/3 km), missä olen havainnot taviokuurnasta tehnyt, runsaasti. Pihoilla, puistokaduilla ja puistoissa on toistasataa puuta. Lintujen ruokailua oli niin ollen helppo seurata puistokatujen pihlajissa. Talvella usein toistuvien, pienten lumittiiskujen ja -sateiden ansiosta saattoi monasti jäljistä lumihangella tehdä johtopäätökset ruokailun päivittäisestä kiihkeydestä. Erityisen suosittuja ruokailupuita olivat vanhat puumaiset pihlajat, joissa oksat ovat vankat ja joissa raskaat pihlajanmarjatertut riippuivat suoraan alaspäin. Näissä puissa flegmaattiset ja ruumiin rakenteeltaan suhteellisen raskaat linnut istuivat pitkät ajat ruokaile- ') L. SIIVONEN, 1941, Über die Kausalzusammenhänge der Wanderungen beim Seidenschwanz, Bombrycilla g. garrulus (L.). Ann. Zool. Soc. Zool.-Bot. Fenn. Vanamo 8: 6.

3 Taviokuurnan, Pinicola e. enucleator L., biologiasta. 3 massa. Ne riippuivat usein pää alaspäin pitäen toisella jalallaan kiinni oksaa kärjestä, toisella kukkatertun hennosta varresta. Nuoret, korkeat, pensasmaiset ja hoikkarakenteiset pihlajat, joissa marjatertut olivat melkein pystyssä hentojen oksien päissä, olivat vähemmän suosittuja, koska niissä ruokailu vaati suhteellisesti enemmän lihastyötä ja marjatertut niissä olivat pienehköt. Tällaiset puut jäivät viimeiseksi marjoja täyteen. Niistä saivat kevyet tilhet syötävää vielä senkin jälkeen, kun taviokuurnat olivat siirtyneet paikkakunnalta pois. Tilhiparvi pystyy verrattain lyhyessä ajassa tyhjentämään puun marjoista, varsinkin kun tilhi usein lennossakin poimii marjoja suuhunsa. Näin menettelee taviokuurna vain silloin, kun se lentää suuressa parvessa, jossa lentokiihko on korkeimmillaan. Marjojen irroittaminen ja siementen syöminen näyttää silloin tapahtuvan silmänräpäyksessä. Viivyttyään samalla oksalla korkeintaan 5 sekuntia lintu siirtyy muitten mukana seuraavalle ja kohta senjälkeen parven mukana toiseen puuhun. Silloin putoilevat marjat suureksi osaksi kokonaisina hangelle, jolla seuraavana päivänä saattaa nähdä linnut ruokailemassa. Tavallisesti taviokuurnat kuitenkin istuvat puissa kaikessa rauhassa, marjat tyhjennetään täydellisesti siemenistä, ja hangelta löytää vain marjojen punaista maltoa. Marjojen tyhjentäminen siemenistä vie muutaman sekunnin. Kerran 28 asteen pakkasessa seurasin muutamia taviokuurnia, joilta marjojen rikkomiseen, arvatenkin marjojen voimakkaasta jäätymisestä johtuen, kuitenkin kului sekuntia. Vuorokautinen rytmi sydäntalvella Mainittuna talvena seurasin kaupungissa olevien taviokuurnien päivittäistä rytmiä, mikä päivän lyhyyden vuoksi oli tavallista helpompaa. 15.XII. 15.I. päivä kestää keskimäärin klo Valoisan hämärän (aurinko 0-6 taivaanrannan alapuolella) pituus ennen auringonnousua ja auringonlaskun jälkeen kestää 1 1/2-2 tuntia. Jo klo 8.30 kuuli ilmasta taviokuurnien kirkkaat kutsuäänet, joiden avulla linnut hämärän aikana pitivät yhteyttä. Levotonta lentoa jatkui 1/2-1 1 / 2 tuntiin saakka. Pimeän aikana tuntuivat linnut äänestä päättäen lentävän yksitellen 5-10 metrin korkeudessa. Vielä hämärän aikana näki parvien siirtyvän puusta puuhun. Auringon nousun aikana rauhaton lento oli useimmiten jo päättynyt, ja linnut tavattiin varsinaisilla ruokailupaikoillaan pihlajissa. Linnut olivat yöpyneet pienissä parvissa ja yksitellen kaupungin laidoissa sekä pihamaiden koivujen latvoissa. Vilkas lentotoiminta oli tähän aikaan vuorokaudesta

4 4 Taviokuurnan, Pinicola e. enucleator L., biologiasta. parvien kokoontumista varsinaisille ruokailupaikoille kaupungin keskustassa. Aamuista kiihkeätä lentotoimintaa seurasi kausi, jolloin taviokuurnat tuttuun tapaansa istuivat puissa tai ruokailivat pihlajissa enemmän tai vähemmän vilkkaasti. Ennen hämärän tuloa ruokailussa tapahtui vilkastumista, joka ennen pitkää muuttui lentotoiminnaksi pihlajasta pihlajaan, huipentuen ennen pimeän tuloa, jolloin linnut lopulta korkeammalla ilmassa lentäen ja voimakkaasti äännellen siirtyivät yösijoilleen. Kevätpuolella suoritetuissa kokeissa peippolinnuilla (Chloris chloris ja Fringilla montifringilla) PALMGREN 2) on todennut päivärytmikäyrässä normaaliseen verrattuna hyvin voimakkaan nousun, jota hän pitää muuttorauhattomuutena. PALMGREN'in s) kesäkuussa suorittamissa kokeissa, joissa koelintuina olivat Carduelis spinus, Fringilla montifringilla ja Pinicola enucleator, havaitaan päivän rytmikäyrässä normaalivalaistuksessa selvä toiminnan huipentuminen aamuin ja illoin. Sydäntalvella Kemissä tekemäni kenttähavainnot osoittivat, että taviokuurnan päivärytmissa sydäntalven aikana niin hyvin aamu- kuin iltahämärän aikana on havaittavissa voimakas lentotoiminnan vilkastuminen. Säätilan vaikutus päivärytmiin, ruokailutoimintaan ja parvien muodostumiseen. Syystalvella 1942 ensimmäiset taviokuurnat ilmestyivät marraskuun puolivälissä, ja lento jatkui marraskuun viime, päiviin saakka. Lintuja näkyi yksitellen tai pienin parvin kaupungin ulkopuolella olevissa metsissä ja kaupungissa useimmiten talojen yläpuolella. Istuvia lintuja näkyi aniharvoin ja useimmiten linnut saattoi todeta vain kirkkaista kutsuäänistä. Vasta 25. XI. ensimmäiset taviokuurnat ilmestyivät Sauvosaaren pihlajiin. Marrasjoulukuun vaihteessa lintuja oli jo sadoittain, ja määrä pysyi suurin piirtein muuttumattomana tammikuun puoliväliin saakka, josta alkaen se huomattavasti väheni. Tammikuun viime päivinä linnut olivat kokonaan hävinneet paikkakunnalta. Taviokuurnien ilmestyminen Sauvosaaren pihlajiin sattui yhteen pysyvän talven tulon kanssa (keskilämpö XI. = -0.4 C 2) P. PALMGREN, 1943, Zur Tagesrhythmik der Finkenvögel. Ornis Fennica XX : s) P. PALMGREN, 1944 Tagesrhythmik gekäfigter Kleinvögel bei konstanter Dauerbeleuchtung. Ornis Fennica XXI :

5 Taviokuurnan, Pinicola e. enucleator L., biologiasta. 5 Diagr. l. - Yksiiöluku pihlajapuissa 25. XI.-19. XII. 42. Höchste Individuenzahl des Hakengimpels in den Ebereschen auf einem begrenzten Areal 25. XI. 19.XII Vahva viiva : Yksilöluku. Dicke Linie : Individuenzahl. - Ohut viiva : Lämpötila. Dünne Linie : Temperatur. - Katkoviiva : Ilmanpaine. Gebrochene Linie : Barometerdruck. - Tuulen voima Beaufort'eissa. Stürke des Windes in Beaufort. * Lumisadetta. Schnee. o Vesisadetta. Regen. ja 26. XI = C),_ parvien huomattava väheneminen tammikuun puolivälissä pihlajanmarjojen huomattavan vähenemisen ja lintujen häviäminen tammikuun loppupäivinä paikkakunnalta sään lämpiämisen kanssa ( keskilämpö C, helmikuu kokonaisuudessaan oli lisäksi harvinaisen leuto). Nähdäkseni syysmuutto päättyi marraskuun loppupäivinä, ja kevätmuutto alkoi tammikuun viime päivinä. Muistiinpanoni taviokuurnan päivittäisestä määrästä talvella keskikaupungin pihlajissa olen merkinnyt käyrästöön (diagr. 1 ja 2), johon samalla on merkitty lämpötilan ja ilmanpaineen vaihtelut, sadepäivät ja tuu len voima Beauforteissa. Keväällä sain nimittäin käytettäväkseni Kemin lentokentällä tehdyt täydelliset säähavainnot. Lintujen määrään on käyrässä sisällytetty vain kaupungin pihlajissa ruokailevat, istuvat ja lentävät yksilöt, tarkemmin sanottuna suurin yhdellä kertaa näkemäni määrä rajoitetulla

6 6 Taviokuurnan, Pinicola e. enucleator L., biologiasta. Diagr Yksilöluku 4. I.-1. Il. 43. Individuenzahl Vahva katkoviiva : Bombycilla garrulus. Muuten kuten diagr. l :ssä. Dicke gebrochene Linie : Bombycilla garrulus. Sonst wie in Diagr. 1. alalla, jona usein oli puistokadun risteys sodanaikaisen virastoni ulkopuolella. Näköpiirissä oli toistakymmentä runsasmarjaista pihlajapuuta. Käyrä ilmaisee näin ollen taviokuurnan parveilemisen ja ruokailemisen määrän keskikaupungin pihlajissa. Matkan takia havaintoni keskeytyivät 20. XII väliseksi ajaksi. Käyrästöstä käy ilmi, että lintujen kvantitatiivinen esiintyminen kaupungin pihlajissa selvästi noudattaa säätilassa tapahtuvia muutoksia, siten että pakkasen yhtäkkiä kiristyessä ja ilmanpaineen vastaavasti noustessa lintujen määrä suurenee. Linnut kokoontuvat silloin suuriin parviin, joissa varsinkin ennenkuin säänmuutos on saavuttanut huippunsa, havaitaan vilkas lentotoiminta ja kiihkeä ruokailu, joka muistuttaa päivärytmissä havaittua vilkasta lentotoimintaa aamu- ja iltahämärän aikana (esim. 30.XI.-2.XII., XII. ja ). Milloin pakkasen kiristyminen alkaa päivällä jatkuen yhä iltaa kohti, kuten usein on asianlaita, vilkastunut toiminta sattuu lopulta yhteen säännöllisen iltahämärän toiminnan kanssa, josta on seurauksena ennennäkemättömän kiihkeä parveilu- ja ruokailutoiminta (esim , vrt. s. 4 ruokailusta). Kovan pakkasen

7 Taviokuurnan, Pinicola e. enucleator L., biologiasta. (> -200 ) jatkuessa päivärytmi palautuu normaaliseksi, kuitenkin niin, että ruokailutoiminta on tavallista vilkkaampaa, alkaen heti aamuhämärässä ja jatkuen pitkin päivää aina iltahämärään saakka, jolloin se iltalennon aikana vihdoin loppuu (esim ). Pakkasen lauhtuessa ruokailutoiminnassa tapahtuu jyrkkä lasku. Linnut ruokailevat silloin aamuhämärän aikana tai heti sen jälkeen sekä laimeasti klo alkaen pimeään saakka (esim. 3. XII. ja 7. I.). Yksilöluvun väheneminen on selvin lämpötilan laskiessa jyrkästi nollaa kohti ja ilmanpaineen laskiessa jyrkästi matalaan päin. Linnut häviävät silloin miltei kokonaan varsinaisilta ruokailupaikoiltaan ( XII., XII. ja 26. I.-5. I1.). Kuitenkin paikkakunnalla on usein yhtä paljon lintuja kuin todeta aamu- ja iltalennon aikana. aikaisemmin, minkä saattaa Aamulento jatkuu ainakin alkuvaiheessa ja iltalento loppuvaiheessaan entiseen tapaan. Kenttähavaintoja suoritettaessa on vaikea erottaa säätilan eri elementit toisistaan, varsinkin yllämainituissa tapauksissa, jossa oli käytettävissä vain paikallisia säähavaintoja. Käyrässä, esiintyville. korkeapaineille, jolloin lintuja on ollut runsaasti, on ominaista, kuten meillä talvikauden korkeapaineille yleensä, kova pakkanen, heikko tuuli ja heikko pilvisyys, mataloille, jolloin linnut ovat hävinneet ruokailupaikoilta, vastaavasti kohonnut lämpötila, voimistunut tuuli, lisääntynyt ilman kosteus, lumi- ja vesisateet. Kullakin saattaa olla oma enemmän tai vähemmän ratkaiseva merkityksensä ruokailuun ja parveiluun. Häkkilintukokein lämpötilan alenemisen on havaittu vaikuttavan edistävästi laulurastaan (Turdus ericetorum philomelos) syksyiseen muuttoviettiin 4 ). Keväisen lämpötilan kohoamisen PALM- GREN 5 ) on todennut vaikuttavan samalla tavalla punarinnan (Erithacus rubecula) kevätmuuttoon. Käyrässäni merkittyyn parveiluun lämpötilalla on mielestäni ollut ratkaiseva merkitys. Lämpötilan jyrkkä laskeminen saa syksyllä ja sydäntalvella taviokuurnassa aikaan lentotoiminnan kiihty misen. Sekä syystalvella että talvella linnut joutuvat edellä mainitun sään muutoksen kiihdyttämån lennon aikana ennen pitkää pih- 4 ) L. SIIVONEN & P. PALMGREN, 1936, Über die Einwirkung der Temperatursenkung auf die Zugstimmung bei einer gekäfigten Singdrossel (Turdus.ph. philomelos Brehm). Ornis Fennica XIII : ) P. PALMGREN, 1937, Auslösung der Frühlingszugunruhe durch Wärme bei gekäfigten Rotkehlchen, Erithacus rubecula (L.} : Ornis Fennica XIV

8 8 Taviokuurnan, Pinicola e. enucleator L., biologiasta. lajanmarjarikkaille seuduille, johon vähitellen muodostuu yhä suurempia parvia. Lentotoiminnasta vilkastunut aineenvaihdunta ja pakkasesta johtuva suuri lämmönhukka saavat nimittäin aikaan vilkastuneen ruokailutoiminnan, josta on seurauksena lintujen viipyminen hyvillä ruokailumailla niin kauan kun pakkaset jatkuvat ja pihlajanmarjat riittävät. Parvissa esiintyminen kiihdyttää yksilöiden lentotoimintaa ja mahdollisesti myös ruokailutoimintaa. Linnun esiintyminen tulee kaupungeissa ja muilla asutuilla seuduilla hyvin näkyväksi talvipäivinä, jolloin lajin ruokailutoiminta päivän lyhyyden ja pakkasen aiheuttaman lämmönhukan johdosta on huomattavasti vilkkaampaa kuin pitkien ja suhteellisen lämpimien syys- ja kevätpäivien aikana. Silti ei ole lainkaan sanottu, että taviokuurnakanta tällaisena pihlajanmarjavuonna on tavallista suurempi (vertaa tilhestä SIIVONEN 1941). Säätilan jyrkkä muutos talvella lämpimään päin ilmenee taviokuurnalla vähentyneestä polttoaineentarpeesta johtuen parvien hajoamisena laajemmalle alueelle pois talvisilta ruokailupaikoilta. Yksilö määrä pienenee, ja kevättalven säätilan huomattava lämpiäminen aiheuttaa vuorostaan lentotoiminnan vilkastumisen, joka ilmenee kevätmuuttona laajalla rintamalla pohjoiseen päin. Z u s a m m e n f a s s u n g : Über die Biologie des Hakengimpels. Der Verfasser hat in den Jahren Beobachtungen über den Hakengimpel (Pinicola enucleator L.) in der Stadt Kemi (65 44'n. Br.) gemacht. Die Art wurde in der Stadt während des Herbst- und Frühlingszuges und im Winter beobachtet. Aus den Jahren liegen keine Beobachtungen vor. Nach dem Winterhalbjahre wurde der Vogel dagegen regelmässig angetroffen. Im Winter und als der Ebereschenbeerenertrag sehr gut war, kamen in der Stadt grosse Scharen vor. Im Winter fehlten die Beeren völlig und die Art wurde nur einmal während des Herbst- und einmal während des Frühlingszuges beobachtet. Ziemlich gute Beerenjahre waren zwar auch , und Im Winter wurden Beobachtungen über die Nahrungsbeschäftigungen, die Tagesrhüthmik und die Scharenbildung gemacht. Im Winter erschienen die ersten ziehenden Individuen Mitte November. Die Vögel flogen einzeln oder in sehr kleinen Scharen, meistens in den weniger bebauter. Teilen der Stadt sich aufhaltend. Die ersten Scharen fielen in die Ebereschen der Stadt Ende November ein, gleichzeitig mit dem Anfang des dauernden Winters, (mittlere Temperatur XI. = C und 26. XI-25. I. = C). Von Mitte Januar an waren die Ebereschen von Beeren fast entleert, und von dieser Zeit an

9 Taviokuurnan, Pinicola e. enucleator L., biologiasta. 9 wurden nur kleinere Scharen beobachtet. Ende Januar, als die Temperatur ungewönlich hoch war (26. I = -1.7 C., Februar im ganzen ungewöhnlich mild), hatten die Hakengimpel die Stadt ganz verlassen. Es wird angenommen, dass der Frühlingszug schon Ende Januar begonnen hat. Hinsichtlich der Tagesrhüthmik in der Zeit 15. XII.-15. I. wurde ein Klimax während der Morgen- und Abenddämmerung be obachtet. Von 8.30 Uhr morgens an flogen die Vögel einzeln oder in kleinen Scharen 5-10 m hoch von den Birken der Höfe und Waldungen, wo sie übernachtet hatten, zu den Ebereschen der Parkalleen, wo eine rege Nahrungsaufnahme in der Dämmerung stattfand. Die Scharen flogen unruhig von Eberesche zu Eberesche. Beim Sonnenaufgang sassen die Vögel schon gewöhnlich ruhig in den Ebereschen. Der Morgenzug" war beendet. Zur Mittagszeit waren die Vögel sehr inaktiv, Nahrungsaufnahme konnte kaum beobachtet werden. Von Uhr an wurde die Nahrungsaufnahine wieder lebhafter, die Vögel zogen in Scharen von Eberesche zu Eberesche und um Uhr war der Abendzug" beendet. Beim Morgenzug" wurden die ergiebigen Nahrungslokale auf relativ eng begrenzten Gebiet aufgesucht, beim Abendzug" die auf ausgedehnterem Gebiet liegenden Übernächtungsstätten. Bei kräftig sinkender Temperatur und steigendem Luftdruck wurden die Scharen von einer sehr intensiver Unruhe gegriffen. Die Scharen zogen rastlos von Eberesche zu Eberesche öfters ohne sich genug Zeit zu neh men die Beeren zu fressen. Diese Unruhe erinnerte sehr an die beim Dämmerungszug" morgens und abends beobachtete, schien aber viel intensiver zu sein. Das Diagram, wo die tägliche Individuenzahl auf begrenztem Areal in den Ebereschen der Parkalleen während der Zeit 25. XI.-19. XII. und 4. I.-L Il. eingetragen ist, zeigt auch dass die Individuenzahl bei kräftig sinkender Temperatur und steigendem Luftdruck hoch ist. Anderseits verschwinden die Vögel bei plötzlich steigender Temperatur und fallendem Luftdruck so gut wie ganz von den obengenannten ergiebigen Nahrungslokalen. Den winterlichen hohen Luftdrucken sind niedrige Temperatur, schwacher Wind, niedrige Luftfeuchtigkeit und schwache Wolkenbildung eigen, den niedrigen Luftdrucken wieder steigende Temperatur, Luftfeuchtigkeit, Wolkenbildung, vielleicht Schnee oder Regen, und starker Wind eigen. Die Beobachtungen zeigen, dass eine kräftige Veränderung der Wetterlage ein wirksamer Reiz ist, der eine steigerte Unruhe auslöst. Es wird angenommen, dass die kräftigen Temperaturschwankungen den hauptsächlichen Reiz ausüben. Im Spätherbst und Winter löst ein kräftiges Sinken der Temperatur einen gesteigerten Flugtrieb aus, und die Vögel, deren Herbstzug noch vor sich geht, stellen sich früher oder später während eines Beerenjahres" in den Dörfern und Städten ein, wo Ebereschen reichlich wachsen. Da der Stoffwechsel durch die intensive Beweglichkeit und die Wärmeverlust bei der niedrigen Temperatur gesteigert sind, ist der Nahrungsbedarf der Vögel sehr gross, und sie bleiben daher in den nahrungsreichen Gegenden bis entweder Nahrungsmangel oder vielleicht eine neue kräftige Temperaturschwankung die Vögel in andere Gegenden führt. Solange die Beerennahrung ausreicht kommen immer neue Individuen zu, und die Scharen werden immer grösser. Das Auftreten in Scharen steigert

10 10 Enontekiön linnustosta vuosina tehtyjä havaintoja. warscheinlich die Zugunruhe" sei diese von Schwankungen der Beleuchtungsverhältnisse, der Temperatur oder des Nahrungsbedarfs ausgelöst. Weiter scheinen die Nahrungsbeschäftigungen wegen des kurzen winterlichen Tages intensiver als zu anderen Jahreszeiten zu sein. Andererseits wird angenommen, dass eine kräftige Zunahme der Temperatur auch eine steigerte Flugtätigkeit auslöst. Da der Nahrungsbedarf nach einer solchen Temperaturschwankung viel geringer ist als bei grosser Kälte, zeigt sich diese Flugtätigkeit dem Beobachter als eine Auflösung der Scharen in den relativ eng begrenzten Arealen mit beerenreichen Ebereschen und Umzug in die ausgedehnteren, unbewohnten Waldgebiete. - Es ist darum verständlich, dass der Hakengimpel bei kalten Wintern mit guten Beerenertrag so viel leichter beobachtet wird als während eines milden Winterhalbjahres mit mittlerem oder schlechtem Beerenertrag, oder während eines Jahres, wenn der Herbstzug aus irgendeiner Ursache vor dem Eintritt des dauernden Winters in unseren Gegenden beendet ist. - Wenn der Temperaturanstieg im Spätwinter sehr bedeutend ist (bis über 0 C) löst sie den Frühlingszug aus, und die Individuen ziehen mit breiter Front und in kleinen Scharen ihre nördlichen Nistplätzen zu. Enontekiön linnustosta vuosina tehtyjä havaintoja. V. J. KURKISALO. Toimiessaan opettajana Enontekiöllä oli kirjoittajalla tilaisuus perehtyä pitäjän linnustoon verrattain hyvin, sillä havaintoja voitiin tehdä kaikkina vuodenaikoina. Vaikkakin seudun linnustoa on tutkittu useaan otteeseen jo viime vuosisadalta alkaen, on aikaisempien tutkijain antama kuva siksi paljon vanhentunut, että seuraava katsaus on varmaan tarpeen vaatima. Kysymyksessäoleva ajanjakso oli nim. Lapissakin poikkeuksellisen edullinen, sattuuhan se juuri läinpimälle vuosikymmenelle," jolloin monet eteläiset lajit levisivät huomattavasti kauemmaksi pohjoiseen kuin aikaisemmin. Sitäpaitsi oli alueella hyvä sopulivuosi, jolloin lisäksi muitakin pikkujyrsijöitä oli paljon. Vuodet 1934 ja 1936 olivat taas hyviä myyrävuosia. Vastaavasti oli myös petolintujen runsaus huomattava. Suotuisista oloista johtuen voi pitäjän linnustosta antamani kuva olla tavanomaista jonkin verran rikkaampi. Niinpä esim. eräinä vuosina muutamat lajit

ÖRNIS FENNICA SUOMEN LINTUTIETEELLISEN YHDISTYKSEN

ÖRNIS FENNICA SUOMEN LINTUTIETEELLISEN YHDISTYKSEN ÖRNIS FENNICA SUOMEN LINTUTIETEELLISEN YHDISTYKSEN XXI, N :o 3 1944, i. VIII. JULKAISEMA UTGIVEN AV ORNITOLOGISKA FÖRENINGEN I FINLAND Toimitus Redaktion P. Palmgren, O. Kalela Västäräkin, Motacilla a.

Lisätiedot

ÜB. 1. der Fuβ der Kopf das Knie der Bauch die Schulter das Auge der Mund. jalka pää polvi vatsa hartia, olkapää silmä suu

ÜB. 1. der Fuβ der Kopf das Knie der Bauch die Schulter das Auge der Mund. jalka pää polvi vatsa hartia, olkapää silmä suu Lektion 7 Hatschi! ÜB. 1 der Fuβ der Kopf das Knie der Bauch die Schulter das Auge der Mund jalka pää polvi vatsa hartia, olkapää silmä suu ÜB. 1 Fortsetzung die Hand das Ohr der Finger die Nase das Bein

Lisätiedot

Esittäytyminen Vorstellungen

Esittäytyminen Vorstellungen Esittäytyminen Vorstellungen Tehtävän kohderyhmä saksa; yläkoulun A- ja B-kieli Tehtävän konteksti Suomalainen ja saksalainen oppilas tapaavat toisensa ensimmäistä kertaa oltuaan sähköpostiyhteydessä.

Lisätiedot

DESIGN NEWS MATTI MÄKINEN EIN DESIGNER IN ANGEBOT WIE LOCKEN WIR DEN GEIST IN DIE FLASCHE?

DESIGN NEWS MATTI MÄKINEN EIN DESIGNER IN ANGEBOT WIE LOCKEN WIR DEN GEIST IN DIE FLASCHE? WIE KÖNNEN SIE MATTI MÄKINEN TREFFEN? EIN DESIGNER IN ANGEBOT EIN GELUNGENES PRODUKT WORAN ERKENNT MAN DAS GELUNGENE PRODUKT? WIE LOCKEN WIR DEN GEIST IN DIE FLASCHE? UND WAS BEDEUTET DIESES KURZ ZUSAMMENGEFASST?

Lisätiedot

SAKSA, LYHYT OPPIMÄÄRÄ, kirjallinen osa

SAKSA, LYHYT OPPIMÄÄRÄ, kirjallinen osa SAKSA, LYHYT OPPIMÄÄRÄ, kirjallinen osa 3.10.2016 Tutkintoaineen sensorikokous on tarkentanut hyvän vastauksen sisältöjä seuraavasti. Sensorikokous on päättänyt muuttaa tehtävien 15 16 pisteitystä. Pisteitys

Lisätiedot

ÜB. 1. a) Lektion 7. Ein Gute-Nacht-Bier ÜB. 2 (1) ÜB. 1. b)

ÜB. 1. a) Lektion 7. Ein Gute-Nacht-Bier ÜB. 2 (1) ÜB. 1. b) ÜB. 1. a) Lektion 7 Ein Gute-Nacht-Bier 1. Mozart-Straße 23 2. Kahden hengen huone maksaa 103-170 euroa. 3. Ensin lähijunalla Marienplatzille ja sitten metrolla Universitätille (yliopiston pysäkille).

Lisätiedot

Henkilökuljetuspalvelut Virtain kylissä Personentransportdienste in den Dörfern von Virrat

Henkilökuljetuspalvelut Virtain kylissä Personentransportdienste in den Dörfern von Virrat Henkilökuljetuspalvelut Virtain kylissä Personentransportdienste in den Dörfern von Virrat Henkilökuljetukset Personentransporte Sivistystoimi Koulukuljetukset Asiointiliikenne Perusturva Schulverwaltungsamt

Lisätiedot

havaintoja. 10 Enontekiön linnustosta vuosina tehtyjä havaintoja.

havaintoja. 10 Enontekiön linnustosta vuosina tehtyjä havaintoja. 10 Enontekiön linnustosta vuosina 1930-1937 tehtyjä havaintoja warscheinlich die Zugunruhe" sei diese von Schwankungen der Beleuchtungsverhältnisse, der Temperatur oder des Nahrungsbedarfs ausgelöst Weiter

Lisätiedot

Lektion 5. Unterwegs

Lektion 5. Unterwegs Lektion 5 Unterwegs ÜBUNG 1.a) und b) 1. Dessau 2. Dresden 3. Frankfurt an der Oder 4. Jena 5. Leipzig 6. Rostock 7. Weimar 8. Wittenberg A Sachsen-Anhalt B Sachsen E Brandenburg C Thüringen H Sachsen

Lisätiedot

Lektion 4. Preiswert, sicher und bequem!

Lektion 4. Preiswert, sicher und bequem! Lektion 4 Preiswert, sicher und bequem! ÜB. 1 Datum: 20. März Uhrzeit: 10 Uhr Von: Berlin (Operncafé) Nach: Freiburg Über: Leipzig und Stuttgart Bietet 3 freie Plätze an. Auto: Volkswagen Golf Baujahr:

Lisätiedot

Finanzmärkte III: Finanzmarktanalyse

Finanzmärkte III: Finanzmarktanalyse Finanzmärkte III: Finanzmarktanalyse Siegfried Trautmann /4 Finanzmärkte III : Finanzmarktanalyse Teil C : Makromarkt-Perspektive 8 Finanzmärkte 9 Preise und Renditen im Finanzmarktgleichgewicht 0 Empirische

Lisätiedot

Auswandern Wohnen. Wohnen - Mieten. Äußern dass man etwas mieten möchte. Art der Unterbringung. Art der Unterbringung

Auswandern Wohnen. Wohnen - Mieten. Äußern dass man etwas mieten möchte. Art der Unterbringung. Art der Unterbringung - Mieten Deutsch Ich möchte mieten. Äußern dass man etwas mieten möchte ein Zimmer eine Wohnung/ ein Apartment ein Studioapartment ein Einfamilienhaus ein Doppelhaus ein Reihenhaus Wie viel beträgt die

Lisätiedot

ORMS FENNICA SUOMEN LINTUTIETEELLISEN YHDISTYKSEN

ORMS FENNICA SUOMEN LINTUTIETEELLISEN YHDISTYKSEN ORMS FENNICA SUOMEN LINTUTIETEELLISEN YHDISTYKSEN X1X, N:o 3 1942, 1. xt. JULKAISEMA UTGIVEN AV ORNITOLOGISKA FÖRENINGEN I FINLAND Toimitus P. Palmgren, 0. Kalela Redaktion Talvehtivan lapinharakan saaliista,

Lisätiedot

Maahanmuutto Asuminen

Maahanmuutto Asuminen - Vuokraaminen Saksa Ich möchte mieten. Ilmoitat, että haluat vuokrata jotakin Norja ein Zimmer eine Wohnung/ ein Apartment ein Studioapartment ein Einfamilienhaus ein Doppelhaus ein Reihenhaus Wie viel

Lisätiedot

Bewerbung Anschreiben

Bewerbung Anschreiben - Einleitung Hyvä Herra, Formell, männlicher Empfänger, Name unbekannt Hyvä Rouva, Formell, weibliche Empfängerin, Name unbekannt Hyvä Herra, Hyvä Rouva, Hyvä vastaanottaja, Hyvä vastaanottaja, Formell,

Lisätiedot

DEUTSCH HÖRVERSTÄNDNISTEST LYHYT OPPIMÄÄRÄ KORT LÄROKURS YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA STUDENTEXAMENSNÄMNDEN

DEUTSCH HÖRVERSTÄNDNISTEST LYHYT OPPIMÄÄRÄ KORT LÄROKURS YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA STUDENTEXAMENSNÄMNDEN DEUTSCH HÖRVERSTÄNDNISTEST LYHYT OPPIMÄÄRÄ KORT LÄROKURS 11.2.2015 YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA STUDENTEXAMENSNÄMNDEN 1 Hören Sie gut zu! Beantworten Sie die Fragen 1 25 und wählen Sie auf Grund des Hörtextes

Lisätiedot

BESCHREIBUNG: MATERIAL FÜR HUMANISTEN/GESELLSCHAFTSWISSENSCHAFTLER

BESCHREIBUNG: MATERIAL FÜR HUMANISTEN/GESELLSCHAFTSWISSENSCHAFTLER BESCHREIBUNG: MATERIAL FÜR HUMANISTEN/GESELLSCHAFTSWISSENSCHAFTLER Allgemeines Bei der Systembeschreibung, die bei diesen Fachrichtungen üblich ist, wird wie folgt vorangegangen: 1. Schritt: Das System

Lisätiedot

3.2 Matrixdarstellung (Koordinaten; darstellende Matrix; Basiswechsel;

3.2 Matrixdarstellung (Koordinaten; darstellende Matrix; Basiswechsel; 68 Kapitel 3 Lineare Abbildungen Beweis Übungskapitel 33 3 Matrixdarstellung (Koordinaten; darstellende Matrix; Basiswechsel; Koordinatentransformation; Transformation der darstellenden Matrix; Tensor;

Lisätiedot

heidenkampsweg 82 I Hamburg h82

heidenkampsweg 82 I Hamburg h82 heidenkampsweg 82 I 20097 Hamburg h82 Hamburg. City Süd. Ideal. Buslinie 154: Haltestelle Wendenstraße in fußläufiger Entfernung S-Bahn-Linien S 3, S 31: Haltestelle Hammerbrook ca. zehn Gehminuten entfernt

Lisätiedot

Auswandern Dokumente. Dokumente - Allgemeines. Dokumente - Persönliche Informationen. Fragen wo man ein Formular findet

Auswandern Dokumente. Dokumente - Allgemeines. Dokumente - Persönliche Informationen. Fragen wo man ein Formular findet - Allgemeines Mistä löydän lomakkeen varten? Fragen wo man ein Formular findet Milloin [dokumenttisi] on myönnetty? Fragen wann ein Dokument ausgestellt wurde Missä [dokumenttisi] on myönnetty? Fragen

Lisätiedot

Matkustaminen Ulkona syöminen

Matkustaminen Ulkona syöminen - Saapuminen Ich würde gern einen Tisch für _[Personenanzahl]_ Personen um _[Uhrzeit]_ reservieren. Varauksen tekeminen Einen Tisch für _[Personenanzahl]_ Personen, bitte. Pöydän varaaminen Kann ich mit

Lisätiedot

Lektion 14. Als Studi an der Elbe

Lektion 14. Als Studi an der Elbe Lektion 14 Als Studi an der Elbe ÜB. 1 1. b 2. b 3. a 4. b 5. c 6. a 7. b 8. b 9. c 10. a ÜB. 2 (1) Opiskelijana Elben rannalla Milloin? Syyskuun puolivälissä Missä? Hampurissa Millainen asunto? Huone

Lisätiedot

Summary OLAVI HILDEN. Eri ikäluokkien osuudesta invaasiolajien vaellusparvissa on olemassa

Summary OLAVI HILDEN. Eri ikäluokkien osuudesta invaasiolajien vaellusparvissa on olemassa Käpylintujen suurvaelluksesta 1956 ja niiden ikäsuhteista 51 Summary The invasion of 1956-57 occurred from the middle of July until the middle of March, the peak being in November The invasion had not

Lisätiedot

Liike-elämä Sähköposti

Liike-elämä Sähköposti - Aloitus Suomi Saksa Arvoisa Herra Presidentti Sehr geehrter Herr Präsident, Erittäin virallinen, vastaanottajalla arvonimi jota käytetään nimen sijasta Hyvä Herra, Virallinen, vastaanottaja mies, nimi

Lisätiedot

Liike-elämä Sähköposti

Liike-elämä Sähköposti - Aloitus Suomi Saksa Arvoisa Herra Presidentti Sehr geehrter Herr Präsident, Erittäin virallinen, vastaanottajalla arvonimi jota käytetään nimen sijasta Hyvä Herra, Virallinen, vastaanottaja mies, nimi

Lisätiedot

PEKKA ERVASTIN KIRJE RUDOLF STEINERILLE

PEKKA ERVASTIN KIRJE RUDOLF STEINERILLE PEKKA ERVASTIN KIRJE RUDOLF STEINERILLE Käännös saksankielestä 18.1.1999 Kristian Miettinen. Käännöksen tarkistus Pentti Aaltonen. Alaviitteet Seppo Aalto. Kirje on peräisin Dornachin Rudolf Steiner -arkistosta.

Lisätiedot

SAKSA, LYHYT OPPIMÄÄRÄ

SAKSA, LYHYT OPPIMÄÄRÄ SAKSA, LYHYT OPPIMÄÄRÄ 24.9.2018 Nämä täydet pisteet antavan vastauksen sisällöt eivät sido ylioppilastutkintolautakunnan arvostelua. Lopullisesta arvostelusta päättää tutkintoaineen sensorikunta. Kohtien

Lisätiedot

MEDIENMITTEILUNG (HELSINGIN KÄRÄJÄOIKEUS) (Frei zur Veröffentlichung am 28.11.2013 Informationssekretärin Anni Lehtonen

MEDIENMITTEILUNG (HELSINGIN KÄRÄJÄOIKEUS) (Frei zur Veröffentlichung am 28.11.2013 Informationssekretärin Anni Lehtonen HELSINGIN KÄRÄJÄOIKEUS HELSINKI DISTRICT COURT BEZIRKSGERICHT HELSINKI MEDIENMITTEILUNG (HELSINGIN KÄRÄJÄOIKEUS) (Frei zur Veröffentlichung am 28.11.2013 Informationssekretärin Anni Lehtonen um 10.00 Uhr)

Lisätiedot

Napapiirin luontokansio

Napapiirin luontokansio Puolipilvistä, sanoi etana ja näytti vain toista sarvea Tutki säätilaa metsässä ja suolla ja vertaa tuloksia. Säätilaa voit tutkia mihin vuodenaikaan tahansa. 1. Mittaa a) ilman lämpötila C b) tuulen nopeus

Lisätiedot

Huuhkajan ateriatunkiot ja mitä ne todistavat 1).

Huuhkajan ateriatunkiot ja mitä ne todistavat 1). Huuhkajan ateriatunkiot ja mitä ne todistavat 1). K. E. KIVIRIKKO. On yleisesti tunnettua että pöllöt ja päiväpetolinnut nielevät saaliinsa, mikäli mahdollista, luineen, kaikkineen. Myyrät, hiiret päästäise.t

Lisätiedot

SAKSA, PITKÄ OPPIMÄÄRÄ, kirjallinen osa

SAKSA, PITKÄ OPPIMÄÄRÄ, kirjallinen osa SAKSA, PITKÄ OPPIMÄÄRÄ, kirjallinen osa 21.9.2016 Tutkintoaineen sensorikokous on tarkentanut hyvän vastauksen sisältöjä seuraavasti. Sisällysluettelo: Täydet pisteet antavan vastauksen sisällöt Kokeen

Lisätiedot

Tilhen Bombycilla garrulus vaelluksista 1969-77 Päijät-Hämeessä

Tilhen Bombycilla garrulus vaelluksista 1969-77 Päijät-Hämeessä Tilhen Bombycilla garrulus vaelluksista 196977 PäijätHämeessä HEIKKI KOLUNEN & PENTTI VIKBERG KOLUNEN, H & P VIKBERG 1978 : Tilhen Bombycilla garrulus vaelluksista 196977 PäijätHämeessä (Irruptions of

Lisätiedot

DEUTSCH HÖRVERSTÄNDNISTEST LYHYT OPPIMÄÄRÄ KORT LÄROKURS YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA STUDENTEXAMENSNÄMNDEN

DEUTSCH HÖRVERSTÄNDNISTEST LYHYT OPPIMÄÄRÄ KORT LÄROKURS YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA STUDENTEXAMENSNÄMNDEN DEUTSCH HÖRVERSTÄNDNISTEST LYHYT OPPIMÄÄRÄ KORT LÄROKURS 15.2.2012 YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA STUDENTEXAMENSNÄMNDEN 1 Hören Sie gut zu! Beantworten Sie die Fragen 1 25 und wählen Sie auf Grund des Hörtextes

Lisätiedot

Harrastukset ja vapaa-aika Hobby und Freizeit. Tehtävän kohderyhmä. Tehtävän konteksti. saksa; yläkoulun A- ja B-kieli

Harrastukset ja vapaa-aika Hobby und Freizeit. Tehtävän kohderyhmä. Tehtävän konteksti. saksa; yläkoulun A- ja B-kieli Harrastukset ja vapaa-aika Hobby und Freizeit Tehtävän kohderyhmä saksa; yläkoulun A- ja B-kieli Tehtävän konteksti Suomalainen nuori kertoo harrastuksistaan saman ikäisille ulkomaalaisille nuorille. Aihepiirinä

Lisätiedot

Mr. Adam Smith Smith Plastics 8 Crossfield Road Selly Oak Birmingham West Midlands B29 1WQ

Mr. Adam Smith Smith Plastics 8 Crossfield Road Selly Oak Birmingham West Midlands B29 1WQ - Osoite Mr. J. Rhodes Rhodes & Rhodes Corp. 212 Silverback Drive California Springs CA 92926 Mr. J. Rhodes Rhodes & Rhodes Corp. 212 Silverback Drive California Springs CA 92926 Osoitteen ulkoasu amerikkalaisittain:

Lisätiedot

Reisen Unterkunft. Unterkunft - Finden. Unterkunft - Buchen. Nach dem Weg zur Unterkunft fragen

Reisen Unterkunft. Unterkunft - Finden. Unterkunft - Buchen. Nach dem Weg zur Unterkunft fragen - Finden Where can I find? Nach dem Weg zur fragen Mistä löytäisin?... a room to rent?...vuokrahuoneen? Art der... a hostel?...hostellin? Art der... a hotel?...hotellin? Art der... a bed and breakfast?...b&b:n?

Lisätiedot

Kertaustehtävät. 1 Ratkaise numeroristikko. 2 Täydennä verbitaulukko. kommen finden nehmen schlafen. du er/sie/es. Sie. a b a) 20.

Kertaustehtävät. 1 Ratkaise numeroristikko. 2 Täydennä verbitaulukko. kommen finden nehmen schlafen. du er/sie/es. Sie. a b a) 20. Kertaustehtävät 1 Ratkaise numeroristikko. a b a) 20 c b) 9 c) 11 d d) 12 e e) 40 f f) 2 g g) 3 h h) 70 i i) 30 j j) 6 k k) 100 l l) 18 m m) 17 n n) 61 o)! 2 Täydennä verbitaulukko. ich du er/sie/es kommen

Lisätiedot

Tulevaisuuden oikukkaat talvikelit ja kelitiedottaminen

Tulevaisuuden oikukkaat talvikelit ja kelitiedottaminen Ilkka Juga Tulevaisuuden oikukkaat talvikelit ja kelitiedottaminen Tiesääpäivät 2017 Esitelmän sisältöä Talvisään ominaispiirteet ja vaihtelu viime aikoina. Tulevaisuuden talvisää ja keli ilmastomallien

Lisätiedot

Z-N626 LAITTEEN PIKAOPAS

Z-N626 LAITTEEN PIKAOPAS Z-N626 LAITTEEN PIKAOPAS FI SISÄLTÖ YLEISKUVAUS TIETOJA KÄYTTÖOHJEESTA... S. 02 TURVAOHJEET... S. 02 ENNEN ENSIMMÄISTÄ KÄYTTÖKERTAA... S. 02 LAITTEEN YLEISKUVAUS ZENEC-JÄRJESTELMÄ... S. 03 MONITOIMIOHJAUSPYÖRÄ...

Lisätiedot

Hakemus Työhakemus. Työhakemus - Aloitus. Sehr geehrter Herr, Virallinen, vastaanottaja mies, nimi tuntematon

Hakemus Työhakemus. Työhakemus - Aloitus. Sehr geehrter Herr, Virallinen, vastaanottaja mies, nimi tuntematon - Aloitus Sehr geehrter Herr, Virallinen, vastaanottaja mies, nimi tuntematon Sehr geehrte Frau, Virallinen, vastaanottaja nainen, nimi tuntematon Sehr geehrte Damen und Herren, Virallinen, vastaanottajan

Lisätiedot

Geschäftskorrespondenz

Geschäftskorrespondenz - Einleitung Deutsch Finnisch Sehr geehrter Herr Präsident, Arvoisa Herra Presidentti Sehr formell, Empfänger hat einen besonderen Titel, der anstelle seines Namens benutzt wird Sehr geehrter Herr, Formell,

Lisätiedot

Linnuston esiintyminen murroksessa: Ilmasto- ja elinympäristömuutokset

Linnuston esiintyminen murroksessa: Ilmasto- ja elinympäristömuutokset Linnuston esiintyminen murroksessa: Ilmasto- ja elinympäristömuutokset Aleksi Lehikoinen Luomus, Helsingin yliopisto aleksi.lehikoinen@helsinki.fi Twitter: @AksuLehikoinen Linnustonseuranta http://www.luomus.fi/seurannat/

Lisätiedot

Matkustaminen Liikkuminen

Matkustaminen Liikkuminen - Sijainti Ich habe mich verirrt. Et tiedä missä olet. Können Sie mir zeigen, wo das auf der Karte ist? Tietyn sijainnin kysymistä kartalta Wo kann ich finden? Tietyn rakennuksen / n sijainnin tiedustelu...

Lisätiedot

SUN 400 XL. Onnistuminen supervauhdilla! Kauan odotettu ratkaisu. hoikka kiinteä esteettinen. hoikka, kiinteä ja kaunis vartalo helposti!

SUN 400 XL. Onnistuminen supervauhdilla! Kauan odotettu ratkaisu. hoikka kiinteä esteettinen. hoikka, kiinteä ja kaunis vartalo helposti! Kauan odotettu ratkaisu hoikka, kiinteä ja kaunis vartalo helposti! hoikka kiinteä esteettinen Taattu menestys! Onnistuminen supervauhdilla! Kuntoilulaite on oikea rahasampo painonhallinnan alalla. SUUR

Lisätiedot

Sydämellisesti tervetuloa luomuviini-iltaamme!

Sydämellisesti tervetuloa luomuviini-iltaamme! Sydämellisesti tervetuloa luomuviini-iltaamme! Maailman viinialueet Kuusi eri vaikutetta Vinifikaatio Rypälelajike Viininviljely Tavanomaista vai luomua/biodynaamista? Tavanomaisessa viljelyssä käytetään

Lisätiedot

Hotelliin saapuminen An der Rezeption

Hotelliin saapuminen An der Rezeption 1 Tehtävän kohderyhmä saksa A- ja B-kieli, 7.-9.-luokka 2 Tehtävän konteksti matkustaminen aihepiirin käsittelyvaihe: Hotelliin saapuminen An der Rezeption Ennakkoon on käsitelty lukukirjasta tekstikappale,

Lisätiedot

Tuulivoiman linnustovaikutukset ja vaikutusten vähentäminen. BirdLife Suomi ry

Tuulivoiman linnustovaikutukset ja vaikutusten vähentäminen. BirdLife Suomi ry Tuulivoiman linnustovaikutukset ja vaikutusten vähentäminen BirdLife Suomi ry Tuulivoimalat jauhavat linnut kuoliaiksi... Roottorit tekevät linnuista jauhelihaa... Ei lintusilppureita Siipyyhyn Ihmisen

Lisätiedot

Bild: istockphoto. 10 November 2018 Das Schweizer ElternMagazin Fritz+Fränzi

Bild: istockphoto. 10 November 2018 Das Schweizer ElternMagazin Fritz+Fränzi Bild: istockphoto 10 November 2018 Das Schweizer ElternMagazin Fritz+Fränzi Die Trauer sucht ihren Weg Kinder gehen mit dem Verlust eines nahestehenden Menschen anders um als Erwachsene ihre Trauer kommt

Lisätiedot

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen lokkilaskentojen raportti vuodelta 2013

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen lokkilaskentojen raportti vuodelta 2013 Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen lokkilaskentojen raportti vuodelta 213 Tringa ry Hannu Holmström HELSINGIN SEUDUN YMPÄRISTÖPALVELUT -KUNTAYHTYMÄ LOKKILASKENTOJEN RAPORTTI VUODELTA 213 1. Johdanto Helsingin

Lisätiedot

Erään. henkisen parantumisen tukijan. Credo. eines. Spirituellenheilungsbegleiters - 1 -

Erään. henkisen parantumisen tukijan. Credo. eines. Spirituellenheilungsbegleiters - 1 - Erään henkisen parantumisen tukijan Credo eines Spirituellenheilungsbegleiters - 1 - Credo eines Spirituellenheilungsbegleiters Text: Pablo Andrés Alemany Lektorat: Astrid Ogbeiwi In Finnisch übersetzt

Lisätiedot

Kemiönsaaren Nordanån merikotkatarkkailu kesällä 2017

Kemiönsaaren Nordanån merikotkatarkkailu kesällä 2017 Kemiönsaaren Nordanån merikotkatarkkailu kesällä 2017 Tmi Vespertilio 11.8.2017 Tiivistelmä Kemiönsaaren Nordanå-Lövbölen alueelle suunnitellaan tuulivoimapuistoa. Varsinais-Suomen ELYkeskus on vuonna

Lisätiedot

PARTIZIPIEN. -tava / -tävä, -ttava/ -ttävä -tu / -ty, -ttu / -tty. AKTIV PASSIV PRÄSENS lukeva luettava PERFEKT lukenut luettu

PARTIZIPIEN. -tava / -tävä, -ttava/ -ttävä -tu / -ty, -ttu / -tty. AKTIV PASSIV PRÄSENS lukeva luettava PERFEKT lukenut luettu PARTIZIPIEN AKTIV PASSIV PRÄSENS lukeva luettava PERFEKT lukenut luettu Die Partizipien sind Adjektive, die von Verben gebildet werden. Sie ersetzen einen Relativ- Nebensatz (joka-nebensatz). Sie kongruiren

Lisätiedot

Pakkaset ja helteet muuttuvassa ilmastossa lämpötilan muutokset ja vaihtelu eri aikaskaaloissa

Pakkaset ja helteet muuttuvassa ilmastossa lämpötilan muutokset ja vaihtelu eri aikaskaaloissa Pakkaset ja helteet muuttuvassa ilmastossa lämpötilan muutokset ja vaihtelu eri aikaskaaloissa Jouni Räisänen Helsingin yliopiston fysiikan laitos Kimmo Ruosteenoja Ilmatieteen laitos Sisältöä ACCLIM-skenaariot

Lisätiedot

Hakemus Suosituskirje

Hakemus Suosituskirje - Aloitus Sehr geehrter Herr, Virallinen, vastaanottaja mies, nimi tuntematon Sehr geehrte Frau, Virallinen, vastaanottaja nainen, nimi tuntematon Hyvä Herra, Hyvä Rouva Sehr geehrte Damen und Herren,

Lisätiedot

PETRI NIEMELÄ MENSCHSEIN

PETRI NIEMELÄ MENSCHSEIN PETRI NIEMELÄ MENSCHSEIN Eine Ausstelllung der Münchner Bank eg, Frauenplatz 2 Als Gegenpol zur heute omnipräsenten digitalen Welt erschafft Petri Niemelä eine malerische Welt in Öl auf Leinwand, in der

Lisätiedot

die Olympischen Spiele: 1936 B:ssä järjestettiin kesäolympialaiset, joita kansallissosialistit käyttivät myös propagandistisesti hyväkseen.

die Olympischen Spiele: 1936 B:ssä järjestettiin kesäolympialaiset, joita kansallissosialistit käyttivät myös propagandistisesti hyväkseen. Lektion 2 Eine Wild-East-Tour ÜB. 1 (2) die Spree: Berliinin läpi virtaava joki der Bundeskanzler: pääkaupunkiaseman vuoksi Saksan politiikan johtohahmon, liittokanslerin, asemapaikka die Türkei (Turkki):

Lisätiedot

Bastian Fähnrich & Samuel Hägele

Bastian Fähnrich & Samuel Hägele Papas Bastian Fähnrich & Samuel Hägele 2012 Erinnerungsbilder Im Leben können wir nichts und niemanden auf Dauer für uns festhalten oder behalten. Dies ist uns nur in der Erinnerung möglich, solange unser

Lisätiedot

Kielioppikäsitteitä saksan opiskelua varten

Kielioppikäsitteitä saksan opiskelua varten Kielioppikäsitteitä saksan opiskelua varten Puhuttaessa vieraasta kielestä kieliopin termien avulla on ymmärrettävä, mitä ovat 1. sanaluokat (esim. substantiivi), 2. lausekkeet (esim. substantiivilauseke)

Lisätiedot

ROUDAN PAKSUUS LUMETTOMILLA ALUEILLA ILMASTON LÄMMETESSÄ

ROUDAN PAKSUUS LUMETTOMILLA ALUEILLA ILMASTON LÄMMETESSÄ ROUDAN PAKSUUS LUMETTOMILLA ALUEILLA ILMASTON LÄMMETESSÄ ACCLIM-hankkeen 2. osahankkeessa (T2) on arvioitu maaperän routakerroksen paksuuden muuttumista maailmanlaajuisten ilmastomallien lämpötilatietojen

Lisätiedot

Miten Suomen ilmasto muuttuu tulevaisuudessa?

Miten Suomen ilmasto muuttuu tulevaisuudessa? 28.1.2019 Miten Suomen ilmasto muuttuu tulevaisuudessa? Ari Venäläinen, Ilari Lehtonen, Kimmo Ruosteenoja, Mikko Laapas, Pentti Pirinen Ilmatieteen laitos, Sään ja ilmastonmuutoksen vaikutustutkimus Ilmastonmuutosta

Lisätiedot

Maahanmuutto Dokumentit

Maahanmuutto Dokumentit - Yleistä Mistä löydän lomakkeen varten? Kysyt, mistä löydät lomakkeen Milloin [dokumenttisi] on myönnetty? Kysyt, milloin dokumentti on myönnetty Missä [dokumenttisi] on myönnetty? Kysyt, missä dokumentti

Lisätiedot

Maahanmuutto Dokumentit

Maahanmuutto Dokumentit - Yleistä Mistä löydän lomakkeen varten? Kysyt, mistä löydät lomakkeen Milloin [dokumenttisi] on myönnetty? Kysyt, milloin dokumentti on myönnetty Missä [dokumenttisi] on myönnetty? Kysyt, missä dokumentti

Lisätiedot

GERMAANINEN FILOLOGIA Valintakoe / Tasokoe

GERMAANINEN FILOLOGIA Valintakoe / Tasokoe HELSINGIN YLIOPISTO GERMAANINEN FILOLOGIA Valintakoe / Tasokoe 5.6.2009 Hakijan henkilötunnus Sivua ei saa kääntää ennen kuin siihen annetaan lupa. Kaikki paperit palautetaan. Merkitse kaikki vastaukset

Lisätiedot

S e l o s t u s : Kahden kalatiiraparin todennäköinen yhteispesä.

S e l o s t u s : Kahden kalatiiraparin todennäköinen yhteispesä. 44 Einwirkung des Nachwinters auf den Vogelzug. Terns breeding there. The absence of the ternery has fortunately only been temporary, because the Common Terns have already been breeding again for some

Lisätiedot

Lektion 10. Basel tickt anders ÜB. 1

Lektion 10. Basel tickt anders ÜB. 1 Lektion 10 Basel tickt anders ÜB. 1 1. väärin (Haastateltavan mukaan Baselissa on melkein 30 museota.) 2. väärin (Kemian yritykset[konsernit] rakentavat Baselissa museoita.) 3. väärin (Baselin sijainti

Lisätiedot

Hallo, das bin ich! مرحبا. Hallo! Hei! Hola! Привет! Salut! Hej! Tässä kappaleessa opit: tervehdyksiä kertomaan ja kysymään kuulumisia.

Hallo, das bin ich! مرحبا. Hallo! Hei! Hola! Привет! Salut! Hej! Tässä kappaleessa opit: tervehdyksiä kertomaan ja kysymään kuulumisia. Hallo, 2 das bin ich! Hallo! Hola! Hei! Привет! Salut! Hej! مرحبا 1 Mitkä tervehdykset tunnet? Mikä on saksaa? Tässä kappaleessa opit: tervehdyksiä kertomaan ja kysymään kuulumisia. siebzehn 17 Guten Tag,

Lisätiedot

Matkustaminen Yleistä

Matkustaminen Yleistä - Olennaiset Können Sie mir bitte helfen? Avun pyytäminen Sprechen Sie Englisch? Tiedustelu henkilöltä puhuuko hän englantia Voisitko auttaa minua? Puhutko englantia? Sprechen Sie _[Sprache]_? Tiedustelu

Lisätiedot

Matkustaminen Yleistä

Matkustaminen Yleistä - Olennaiset Voisitko auttaa minua? Avun pyytäminen Puhutko englantia? Tiedustelu henkilöltä puhuuko hän englantia Können Sie mir bitte helfen? Sprechen Sie Englisch? Puhutteko _[kieltä]_? Tiedustelu henkilöltä

Lisätiedot

Deutschsprachige Ärzte in Helsinki. Allgemeinmedizin:

Deutschsprachige Ärzte in Helsinki. Allgemeinmedizin: Stand April 2016 Deutschsprachige Ärzte in Helsinki Allgemeiner NOTRUF 112 Medizinischer Notdienst (09) 10023 Diese Angaben basieren auf Informationen, die der Auslandsvertretung zum Zeitpunkt der Abfassung

Lisätiedot

Sydämen koti. saatesanat

Sydämen koti. saatesanat saatesanat Sydämen koti yhä uudelleen juuriltaan revitty sielu vereslihalla kaikkien tuolien välissä matkalaukussa sydämen koti Näin kirjoitin muutama vuosi sitten, kun taas kerran kipuilin oman itseni

Lisätiedot

ACCLIM II Ilmastonmuutosarviot ja asiantuntijapalvelu sopeutumistutkimuksia varten Kirsti Jylhä, Ilmatieteen laitos ISTO-loppuseminaari 26.1.

ACCLIM II Ilmastonmuutosarviot ja asiantuntijapalvelu sopeutumistutkimuksia varten Kirsti Jylhä, Ilmatieteen laitos ISTO-loppuseminaari 26.1. http://www.fmi.fi/acclim II Ilmastonmuutosarviot ja asiantuntijapalvelu sopeutumistutkimuksia varten Kirsti Jylhä, Ilmatieteen laitos ISTO-loppuseminaari 26.1.211 TEHTÄVÄ: tuottaa ilmaston vaihteluihin

Lisätiedot

Das Erste Finnische Lesebuch für Anfänger

Das Erste Finnische Lesebuch für Anfänger Das Erste Finnische Lesebuch für Anfänger 1 2 Enni Saarinen Das Erste Finnische Lesebuch für Anfänger Stufen A1 und A2 zweisprachig mit finnisch-deutscher Übersetzung 3 Das Erste Finnische Lesebuch für

Lisätiedot

A.2 B.7 C.8 D.3 E.5 F.6 G.4 H Linnaan 1,5 milj.ihmistä ja linnan puistoon 5,2 milj. eli kaikkiaan 6,7 milj.

A.2 B.7 C.8 D.3 E.5 F.6 G.4 H Linnaan 1,5 milj.ihmistä ja linnan puistoon 5,2 milj. eli kaikkiaan 6,7 milj. Lektion 9 Wien by night ÜB. 1.a) A.2 B.7 C.8 D.3 E.5 F.6 G.4 H.1 ÜB. 1.b) 1. 137 metriä 2. Linnaan 1,5 milj.ihmistä ja linnan puistoon 5,2 milj. eli kaikkiaan 6,7 milj. 3. Ensin keskustasta raitiovaunulla

Lisätiedot

Lumi on hyvä lämmöneriste, sillä vastasataneessa lumessa on ilmaa.

Lumi on hyvä lämmöneriste, sillä vastasataneessa lumessa on ilmaa. Nimeni: Eliöt ja lumi Vastaukset löydät seuraavista paikoista: tammikuu: karhun vuosi karhunpesä hangen suojassa marraskuu: lumisateet lumimuodostumat joulukuu: selviytyminen kylmyydestä Lumi on hyvä lämmöneriste,

Lisätiedot

KH 2222. Surroundsound-System mit Q-Sound. Bedienungsanleitung

KH 2222. Surroundsound-System mit Q-Sound. Bedienungsanleitung KH 2222 Surroundsound-System mit Q-Sound Bedienungsanleitung De KH 2222 IB v. 1.0, 04-12-2003 Kompernaß Handelsgesellschaft mbh Burgstraße 21 D-44867 Bochum, Deutschland www.kompernass.com Index 1. Technische

Lisätiedot

08/2009. Mod:DM-4. Production code: KÄYTTÖOHJE KAHVINKEITIN DM-4

08/2009. Mod:DM-4. Production code: KÄYTTÖOHJE KAHVINKEITIN DM-4 08/2009 Mod:DM-4 Production code: 1003110 KÄYTTÖOHJE KAHVINKEITIN DM-4 1. SISÄLLYSLUETTELO 1. Sisällysluettelo 2 2. Toiminnot 3 3. Asennus ja käyttöönotto 4-6 4. Kahvin valmistaminen 7-8 5. Ylläpito 9-10

Lisätiedot

Ilmatieteen laitos - Sää ja ilmasto - Ilmastotilastot - Terminen kasvukausi, määritelmät. Terminen kasvukausi ja sen ilmastoseuranta

Ilmatieteen laitos - Sää ja ilmasto - Ilmastotilastot - Terminen kasvukausi, määritelmät. Terminen kasvukausi ja sen ilmastoseuranta Page 1 of 6 Sää ja ilmasto > Ilmastotilastot > Terminen kasvukausi, määritelmät Suomen sää Paikallissää Varoitukset ja turvallisuus Sade- ja pilvialueet Sää Euroopassa Havaintoasemat Ilmastotilastot Ilman

Lisätiedot

Gesetzentwurf. Deutscher Bundestag 8. Wahlperiode. Drucksache 8/3993. der Bundesregierung

Gesetzentwurf. Deutscher Bundestag 8. Wahlperiode. Drucksache 8/3993. der Bundesregierung Deutscher Bundestag 8. Wahlperiode Drucksache 8/3993 12.05.80 Gesetzentwurf der Bundesregierung Sachgebiet 810 Entwurf eines Gesetzes zu dem Abkommen vom 23. April 1979 zwischen der Bundesrepublik Deutschland

Lisätiedot

Post- ja prepositioiden rektiosijoista

Post- ja prepositioiden rektiosijoista OsMo IKOLA Post- ja prepositioiden rektiosijoista E. N. Setälän tuttu määritelmä kuuluu: "Postpositiot ja prepositiot muodostavat jonkin substantiivin sijan yhteydessä lauseessa adverbiaalin (harvoin attribuutin)."

Lisätiedot

Der alternative Verkehrsdienst Vaihtoehtoinen kuljetuspalvelu A N D I. in der Verbandsgemeinde St.Goar-Oberwesel

Der alternative Verkehrsdienst Vaihtoehtoinen kuljetuspalvelu A N D I. in der Verbandsgemeinde St.Goar-Oberwesel Der alternative Verkehrsdienst Vaihtoehtoinen kuljetuspalvelu A N D I in der Verbandsgemeinde St.Goar-Oberwesel Ausgangssituation Lähtökohta Das Land Rheinland-Pfalz hatte Ende der Neunziger Jahre ein

Lisätiedot

Katsaus Kemin ja Kemi- Tornio-seudun kehitykseen 7/2014

Katsaus Kemin ja Kemi- Tornio-seudun kehitykseen 7/2014 Katsaus Kemin ja Kemi- Tornio-seudun kehitykseen 7/214 Kehittämis- ja talousosasto Kehittämispalvelut 9/214 [1] Syntyneet Tänä vuonna on syntynyt vähemmän lapsia kuin viime vuonna ja edellisvuosina. Syntyneiden

Lisätiedot

Kesykyyhkyn (Columba Livia) levinneisyydestä Pohjois- Suomessa vv. 1900-1964

Kesykyyhkyn (Columba Livia) levinneisyydestä Pohjois- Suomessa vv. 1900-1964 Alapulli : Kesykyyhky n levinneisyydestä Pohjois-Suomessa 43 Kesykyyhkyn (Columba Livia) levinneisyydestä Pohjois- Suomessa vv. 1900-1964 JUHANI ALAPULLI Kalliokyyhkystä polveutuneen kesykyyhkyn kesyttäminen

Lisätiedot

Einheit 1 Liebe fürs Leben oder auch nicht?

Einheit 1 Liebe fürs Leben oder auch nicht? Liebe fürs Leben oder auch nicht? Los geht s! Aller Anfang ist schwer Ääniteteksti...14 Schlüsseltext: Zwischen Kind und Karriere Sisältö: Teksti kertoo ensin yleisellä tasolla väestökehityksestä Saksassa.

Lisätiedot

Belz & Gelberg & /01

Belz & Gelberg & /01 Deutsch Fünfter sein Arabisch Ernst Jandl. Norman Junge &' (! )$(.! "# $% Belz & Gelberg 234506 & /01 Ernst Jandl, 1925 in Wien geboren und 2000 dort gestorben, zählt zu den bedeutendsten Lyrikern unserer

Lisätiedot

Deutschsprachige Ärzte in Helsinki. Allgemeinmedizin:

Deutschsprachige Ärzte in Helsinki. Allgemeinmedizin: Stand Januar 2014 Deutschsprachige Ärzte in Helsinki Allgemeiner NOTRUF 112 Diese Angaben basieren auf Informationen, die der Auslandsvertretung zum Zeitpunkt der Abfassung der Liste vorlagen. Die Angaben

Lisätiedot

SATZUNG SÄÄNNÖT SAKSALAIS-SUOMALAISEN KAUPPAKAMARIN. der DEUTSCH-FINNISCHEN HANDELSKAMMER e. V. verabschiedet auf der. vahvistettu

SATZUNG SÄÄNNÖT SAKSALAIS-SUOMALAISEN KAUPPAKAMARIN. der DEUTSCH-FINNISCHEN HANDELSKAMMER e. V. verabschiedet auf der. vahvistettu SATZUNG der DEUTSCH-FINNISCHEN HANDELSKAMMER e. V. verabschiedet auf der Mitgliederversammlung am 26. Mai 2003 in Helsinki SAKSALAIS-SUOMALAISEN KAUPPAKAMARIN SÄÄNNÖT vahvistettu jäsenkokouksessa 26. toukokuuta

Lisätiedot

Seppo Hentilä. Bewegung, Kultur und Alltag im Arbeitersport. Liike, kulttuuri ja arki työläisurheilussa

Seppo Hentilä. Bewegung, Kultur und Alltag im Arbeitersport. Liike, kulttuuri ja arki työläisurheilussa Seppo Hentilä Bewegung, Kultur und Alltag im Arbeitersport Liike, kulttuuri ja arki työläisurheilussa Bewegung, Kultur und Alltag im Arbeitersport Liike, kulttuuri ja arki työläisurheilussa Seppo Hentilä

Lisätiedot

Gemeinschaftskonto Kinderkonto Konto für fremde Währungen Businesskonto Studentenkonto Fallen monatlich Gebühren an? Kysyt, aiheutuuko tilin käytöstä

Gemeinschaftskonto Kinderkonto Konto für fremde Währungen Businesskonto Studentenkonto Fallen monatlich Gebühren an? Kysyt, aiheutuuko tilin käytöstä - Yleistä Kann ich in [Land] gebührenfrei Geld abheben? Kysyt, aiheutuuko tietyssä maassa tehdyistä rahan nostamisista kuluja Welche Gebühren fallen bei der Nutzung von Geldautomaten anderer Banken an?

Lisätiedot

Geschäftskorrespondenz Brief

Geschäftskorrespondenz Brief - Adresse Mr. J. Rhodes Rhodes & Rhodes Corp. 212 Silverback Drive California Springs CA 92926 Amerikanisches Adressenformat: Name der Stadt + Abkürzung des Staates + Postleitzahl Mr. J- Rhodes Rhodes

Lisätiedot

NunnaUuni-Anleitung zur Händlerwerbung

NunnaUuni-Anleitung zur Händlerwerbung NunnaUuni-Anleitung zur Händlerwerbung Diese Anleitung enthält die allgemeinen Grundsätze zur Darstellung der Produktmarke und Produkte von NunnaUuni in den Anzeigen der Händler. Vom Standpunkt des einheitlichen

Lisätiedot

Paloriskin ennustaminen metsäpaloindeksin avulla

Paloriskin ennustaminen metsäpaloindeksin avulla Paloriskin ennustaminen metsäpaloindeksin avulla Ari Venäläinen, Ilari Lehtonen, Hanna Mäkelä, Andrea Understanding Vajda, Päivi Junila the ja Hilppa climate Gregow variation and change Ilmatieteen and

Lisätiedot

Luonto- ja linnustoselvitys 2016 Lieksan Pitkäjärven laajennusosat

Luonto- ja linnustoselvitys 2016 Lieksan Pitkäjärven laajennusosat Luonto- ja linnustoselvitys 2016 Lieksan Pitkäjärven laajennusosat Ari Parviainen Johdanto Tämän linnustoselvityksen kohteina oli kaksi pientä, erillistä aluetta Pitkäjärvellä, noin 20 km Lieksan kaupungista

Lisätiedot

Page 1 of 9. Suurlähettiläs Päivi Luostarinen Itsenäisyyspäivän vastaanotto 6.12.2011 Felleshus. Hyvät naiset ja herrat, Hyvät ystävät,

Page 1 of 9. Suurlähettiläs Päivi Luostarinen Itsenäisyyspäivän vastaanotto 6.12.2011 Felleshus. Hyvät naiset ja herrat, Hyvät ystävät, Page 1 of 9 Suurlähettiläs Päivi Luostarinen Itsenäisyyspäivän vastaanotto 6.12.2011 Felleshus Hyvät naiset ja herrat, Hyvät ystävät, Olen tavattoman iloinen ja ylpeä, että saan emännöidä ensimmäistä kertaa

Lisätiedot

OULUN YLIOPISTO, BIOLOGIAN LAITOS Puututkimus

OULUN YLIOPISTO, BIOLOGIAN LAITOS Puututkimus OULUN YLIOPISTO, BIOLOGIAN LAITOS Puututkimus Puu on yksilö, lajinsa edustaja, eliöyhteisönsä jäsen, esteettinen näky ja paljon muuta. Tässä harjoituksessa lähestytään puuta monipuolisesti ja harjoitellaan

Lisätiedot

20.3. 25.4.2014. Helsinki, Joensuu, Oulu, Tampere, Turku

20.3. 25.4.2014. Helsinki, Joensuu, Oulu, Tampere, Turku Deutsche Filmwochen Saksalaisen elokuvan viikot 20.3. 25.4.2014 Helsinki, Joensuu, Oulu, Tampere, Turku Maren Ade Alle anderen Gitti ja Chris ovat vähän yli kolmekymppisiä. Lomatunnelmissa Sardinialla

Lisätiedot

Yksityinen kirjeenvaihto Yksityiskirje

Yksityinen kirjeenvaihto Yksityiskirje - Osoite Herrn Peter Müller Falkenstraße 28 20140 Hamburg Deutschland Osoitteen ulkomuoto Suomessa: kadun nimi + katunumero postiosoite + kaupungin nimi maa. Herrn Peter Müller Falkenstraße 28 20140 Hamburg

Lisätiedot

Etsi Siidan alakerran retkeilynäyttelyn kartasta vastaavat rajat. Vertaa niitä omiin havaintoihisi:

Etsi Siidan alakerran retkeilynäyttelyn kartasta vastaavat rajat. Vertaa niitä omiin havaintoihisi: Nimeni: Metsänrajat Tarkkailutehtävä linja-automatkalle Jos tulet Inariin etelästä, aloita tarkkailu Vuotsosta:Jos tulet Inariin pohjoisesta, aloita tarkkailu lähtöpaikastasi: Käytä värikyniä, jotta saat

Lisätiedot

Termiikin ennustaminen radioluotauksista. Heikki Pohjola ja Kristian Roine

Termiikin ennustaminen radioluotauksista. Heikki Pohjola ja Kristian Roine Termiikin ennustaminen radioluotauksista Heikki Pohjola ja Kristian Roine Maanpintahavainnot havaintokojusta: lämpötila, kostea lämpötila (kosteus), vrk minimi ja maksimi. Lisäksi tuulen nopeus ja suunta,

Lisätiedot

Maahanmuutto Pankki. Pankki - Yleistä. Pankki - Pankkitilin avaaminen. Kysyt, aiheutuuko tietyssä maassa tehdyistä rahan nostamisista kuluja

Maahanmuutto Pankki. Pankki - Yleistä. Pankki - Pankkitilin avaaminen. Kysyt, aiheutuuko tietyssä maassa tehdyistä rahan nostamisista kuluja - Yleistä Kann ich in [Land] gebührenfrei Geld abheben? Kysyt, aiheutuuko tietyssä maassa tehdyistä rahan nostamisista kuluja Welche Gebühren fallen bei der Nutzung von Geldautomaten anderer Banken an?

Lisätiedot