Sosialidemokraattisen valtuustoryhmän aloite CLT osaamisesta ja puurakentamisesta elinvoimaa Kemiin

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sosialidemokraattisen valtuustoryhmän aloite CLT osaamisesta ja puurakentamisesta elinvoimaa Kemiin"

Transkriptio

1 Kaupunginvaltuusto Kaupunginhallitus Kaupunginhallitus Sosialidemokraattisen valtuustoryhmän aloite CLT osaamisesta ja puurakentamisesta elinvoimaa Kemiin 193/ /2016 Kaupunginvaltuusto Valtuutettu Pekka Tiitinen esitti seuraavan aloitteen: CLT osaamisesta ja puurakentamisesta elinvoimaa Kemiin CLT (cross laminated timber) on Keski-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassakin nopeasti yleistyvä puurakentamismuoto, joka on kehitetty Sveitsissä parikymmentä vuotta sitten. Maailmanlaajuisten ilmasto-, ympäristö- ja luonnonvarakysymysten merkityksen kasvaessa, puurakentamisella pyritään avaamaan uusia markkinoita myös Suomessa. Työ- ja elinkeinoministeriön alaisuudessa toteutetun Metsäalan strategisen ohjelman (MSO) yhtenä kärkihankkeena oli Valtakunnallinen puurakentamisohjelma. Ohjelman raportin mukaan puurakentamisen kasvumahdollisuudet Suomessa ovat kerrostalorakentamisessa, julkisessa rakentamisessa ja hallimaisissa rakennuksissa, lähiötalojen julkisivujen energiakorjauksissa ja lisäkerrosten rakentamisessa sekä piha- ja ympäristörakentamisessa. Erityisesti puisten asuinkerrostalojen sekä liike- ja toimistorakennusten rakentaminen vaatisi merkittäviä investointeja uuteen puutuoteteollisuuden tuotantokapasiteettiin, erityisesti elementtitehtaisiin. Puukerrostalojen markkinaosuus on Suomessa viidessä vuodessa noussut liki nollasta 10 prosenttiin. Ministeriö toteaa, että kuntapäättäjät, kaavoittajat, rakennuttajat, suunnittelijat ja rakennusliikkeet ovat yhdessä puutuotetoimittajien kanssa avainasemassa puurakentamisen edistämisessä. Siitä voidaan kehittää myös merkittävä vientituote. Kunnista esimerkiksi Pudasjärven kaupunginvaltuusto on tehnyt yksimielisen periaatepäätöksen suosia kaikessa julkisessa rakentamisessa puurakentamista. Keskeisimmät puurakentamistoimenpiteet ovat: Suurimittakaavaisen teollisen puurakentamisen kohteiden hankkiminen on kehittämisen etulinjassa. Panostetaan korkeatasoiseen arkkitehtuuriin ja designiin yhdistettynä ekologiseen, energiatehokkaaseen ja älykkääseen puurakentamiseen. Otetaan käyttöön uudet kilpailukykyiset puurakentamisen toimintamallit rakentamiskohteissa eri puolilla Suomea.

2 Päivitetään puurakentamisen koulutusta ja tehostetaan hanke-, tutkimus- ja kehittämistoimintaa. Päätös KV : Myös Kemissä on Digipoliksen, Lapin AMK:n ja Lappian toimesta ansioituneesti kehitelty CLT rakentamista ja koulutusta. Hanke ei ole kuitenkaan johtanut selkeisiin jatkotoimenpiteisiin, jossa Kemiin olisi saatu uusia investointeja (vrt. Kuhmo ). Jotta saisimme alueellemme lisää uutta tulevaisuuden teollisuutta ja työllisyyttä, Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä esittää, että 1. Valtuusto tekee periaatepäätöksen suosia kaikessa julkisessa rakentamisessa puurakentamista ja nostaa puurakentamisen yhdeksi imago tekijäksi 2. Selvitetään mahdollisuudet tukea puurakentamista esim. alennetulla kiinteistöverolla uuden puurakentamisen osalta 3. Digipolis ja elinkeinopalvelut ottavat yhdeksi kärkihankkeeksi saada Kemiin puurakentamisen (CLT) investointeja jo vuoden 2017 aikana. 4. Puurakentamisen (CLT) osaamisen kehittämistä ja koulutuksen kehittämistä tehostetaan yhteistyössä Lapin AMK:n ja koulutuskuntayhtymä Lappian kanssa koulutuksen vetovoimaisuuden lisäämiseksi. Aloite lähetettiin kaupunginhallitukselle tarvittavia toimenpiteitä varten. Kaupunginhallitus Ehdotus KJ Nissinen: Päätös KH : Kaupunginhallitus päättää lähettää aloitteen kohtien 1 ja 2 osalta teknisen toimen lausuntoa varten ja kohtien 3 ja 4 osalta Digipoliksen ja elinkeinopalveluiden lausuntoa varten. Kaupunginhallitus hyväksyi päätösehdotuksen. Kaupunginhallitus Valmistelu: Digipolis Oy / puurakentamisen projektipäällikkö Tytti Ahorannan lausunto : "CLT osaamisesta ja puurakentamisesta elinvoimaa Kemiin Aloitteessa on pyydetty Digipoliksen ja elinkeinopalvelujen lausuntoa kohtien 3 ja

3 4 osalta 3. Digipolis ja elinkeinopalvelut ottavat yhdeksi kärkihankkeeksi saada Kemiin puurakentamisen (CLT) investointeja jo vuoden 2017 aikana. Digipolis pitää aloitetta puurakentamisen investointien saamisesta Kemiin jo vuoden 2017 aikana saavutettavissa olevana päämääränä. Puurakentamiseen liittyvän kärkihankkeen suunnitteleminen yhdessä Kemin kaupungin elinkeinopalvelujen kanssa antaa hyvät lähtökohdat hankkeen onnistumiselle. Kemissä on aloitteessa mainittua uutta CLT osaamista niin suunnittelun ja tuotannon kuin rakentamisenkin osalta: Ammattiopisto Lappian tiloissa Kemissä toimii CLT-oppimisympäristö, joka on toimiva CLT-elementtien tuotantolaitos. Esimerkkeinä Lappian tuotannosta mainittakoon Veitsiluodon kuorimon melueste ja loppukeväällä Kemin kaupungin rakentaman Sauvosaaren jalkapallokatsomo. Arvoltaan toimitukset ovat yhteensä muutaman sadan tuhannen euron luokkaa. Digipolis on toteuttanut Kemin elinkeinostrategiassa on mainittua puurakentamisen kehittämisohjelmaa rakennuttamalla vuonna 2014 uuden sukupolven CLT-runkoisen pientalon, joka toimii nykyään Ajoksessa jäänmurtaja Sammon risteilijäasiakkaitten Chek-in tilana. Omassa toiminnassaan elinkeinopalvelut toteuttaa ohjelmaa esimerkiksi Kiikelin kehittämishankkeessa yhdessä Metsä Groupin ja kolmen vapaaehtoisjärjestön kanssa. Kemissä toteutettujen CLT-rakentamiseen liittyvien hankkeitten myötävaikutuksella voidaan nopeasti lähteä kehittämään vähähiilistä ekotehokasta puurakentamista, uusia puuelementtiratkaisuja, tutkimus-, kehitysja innovaatiotoimintaa sekä uusien puurakenneratkaisujen kaupallistamista. Teollisen puurakentamisen uusi liiketoimintaympäristö vaatii erilaista kokonaisvaltaista hallintaa niin yrityksiltä, kuluttajilta kuin kunniltakin. Myös puurakentaminen osana matkailurakentamista on hyvä pitää tarkastelussa mukaan. (Lainaus: Kemin elinkeinostrategia ) Ristiinliimatuista massiivipuutuotteista CLT:tä pidetään globaalisti yhtenä potentiaalisimmista rakennusmateriaaleista. Tämä yhdessä Kemissä toteutettujen CLT osaamiseen liittyvien konkreettisten kehityshankkeitten kanssa on kannustanut ponnisteluihin investointien saamiseksi paikkakunnalle. Kemin liittyminen Pohjoiset puukaupungit verkostoon toukokuun lopulla 2016 edesauttaa omalta osaltaan kaupungin puurakentamisen strategian valmistelutyötä ja puurakentamiseen liittyvien investointien toteutumista alueella. 4. Puurakentamisen (CLT) osaamisen kehittämistä ja koulutuksen kehittämistä tehostetaan yhteistyössä Lapin AMK:n ja koulutuskuntayhtymä Lappian kanssa koulutuksen vetovoimaisuuden lisäämiseksi. Martti Mylly, ammattiopisto Lappia:

4 Ammattiopisto Lappia on esittänyt Opetushallitukselle teollisen puurakentajan osaamisalaa puualan perustutkintoon. Esitys perustuu puurakentamisen teollistumisen etenemiseen, hallituksen linjaukseen nostaa puurakentamisen kehittämisen yhdeksi valtakunnalliseksi kärkihankkeeksi sekä puurakentamisen osaamis- ja koulutustarpeisiin. Hakemuksessa korostetaan puurakentamisen alueellista merkitystä työllistymisen edistämiseksi. Ammattiopisto Lappialla on CLT-oppimisympäristön sekä aiemmin rakennettujen Timber Frame-linjaston ja CNC-työstökeskuksen myötä mahdollisuudet laajamittaiseen puurakentamisen koulutukseen. Ammattiopisto Lappia on ollut mukana viimeisten 13 vuoden aikana useissa puurakentamista edistävissä hankkeissa, joissa on kehitetty sekä oppimisympäristöjä että henkilökunnan osaamista. Lappiassa on tehty määrätietoista työtä, jotta puurakentamisen osaamistasoa saadaan nostettua sekä alueellisesti että myös valtakunnallisesti. Tällä hetkellä on menossa kaksi puurakentamiseen liittyvää hanketta: PUUKET ja PUUNET: PUUNET-hankkeen päätoteuttajana on Työtehoseura Kainuu ja muina osapuolina ovat Koillis-Suomen Aikuiskoulutus Oy sekä Ammattiopisto Lappia. Hanke keskittyy puurakentamisen koulutuksen ja osaamisen edistämiseen. PUUKET-hankkeen päätoteuttajan toimii Ammattiopisto Lappia ja muina osapuolina ovat Digipolis Oy, Sodankylän kunta, Savonia ammattikorkeakoulu Oy, Koillis-Suomen Aikuiskoulutus Oy ja Työtehoseura Kainuu. Hankkeen tarkoituksena on kehittää tuotteita puutuoteteollisuuden tarpeisiin. Tarkempia tietoja hankkeiden sisällöstä on lausunnon liitteinä olevissa esitteissä. Liitteenä ammattiopisto Lappian lausunto lisämateriaaleineen. Kai Ryynänen, Lapin AMK: Lapin ammattikorkeakoulun rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutuksessa perehdytään puun käyttöön rakennusmateriaalina, yhtenä uusimpana vaihtoehtona on nähty CLT:n mahdollisuus niin uudis- kuin korjausrakentamisessakin. Myös rakennustekniikan tutkimusryhmän Arctic Civil Engineering ACE painopisteenä on kestävä rakennettu ympäristö ja siihen liittyen kestävä rakentaminen, jossa puun hyödyntäminen on vahv tutkimusalue." Valmistelu: kaupungingeodeetti Paulus Rantajärvi, kaavoituspäällikkö Saija Alakare ja kaupunginarkkitehti Kaisa-Mari Immonen Tekninen palvelukeskus on valmistellut lausunnon koskien valtuutettu Pekka Tiitisen valtuustoaloitetta CLT -osaamisesta ja puurakentamisesta kohtien 1. ja 2. osalta.

5 Ehdotus KJ Nissinen: Kaupunki voi halutessaan tehdä toimia, jotka ohjaavat kaupungissa tapahtuvaa rakentamista puuta ja CLT-tekniikkaa suosivaksi, esimerkiksi periaatepäätöksen tai puurakentamisstrategian kautta. Tekninen palvelukeskus pitää puurakentamisen suosimista kannatettavana, sillä puu rakennusmateriaalina sitoo hiiltä pitkäksi aikaa ja tämän kautta toimii hiilinieluna ja edesauttaa ympäristötavoitteiden toteutumista. Rakennuksen elinkaaren lopussa puu on myös esimerkiksi betonia helpommin kierrätettävissä. Puu on perinteinen rakennusmateriaali. Puurakentamisella on joissakin tutkimuksissa todettu olevan terveydellisiä hyötyjä, jotka syntyvät ilmeisesti sisäilman laadun ja viihtyisyyden yhteisvaikutuksesta. (Kts. Metlan työraportti Puumateriaalien terveysvaikutukset sisäkäytössä - Kirjallisuuskatsaus www-osoitteessa: < Viitattu ) Esimerkiksi puukerrostalorakentaminen on kuitenkin Suomessa vielä vähäistä. Puurakentamista voidaan kaupungin puolesta suosia yksityisten rakennushankkeiden osalta pääsääntöisesti uusien alueiden kaavoituksen yhteydessä sitovilla rakentamistapaohjeilla. Kemissä on kaavoitettu pientalokortteli hirsirakennuksille Jousimiehenkadulle, joka on rakentunut tavoitteen mukaisesti. Rantabulevardin varrelle on kaavoitettu vielä toteutumaton 2-kerroksisten rivitalojen korttelialue, jolla suositaan puurakentamista. Asemakaavoissa esitettyjen määräysten lisäksi tontinluovutusehdoilla voidaan joissain tapauksissa ohjata rakentamistapaa puurakentamista suosivaksi. Nykyistä laajamittaisempi puurakentaminen monipuolistaisi kaupunkikuvaa. Uusien kaavoituskohteiden osalta puurakentaminen tullaan huomioimaan mahdollisuuksien mukaan. Kaupungin omat rakentamishankkeet painottuvat korjausrakentamiseen. Uudisrakentamista on hyvin vähän. Puurakentamisen suosiminen on helpompaa uudiskohteissa. Tilapalvelu on valmis käyttämään puurakentamista suunnitteluja hankintakilpailutuksen yhteydessä mahdollisuuksien mukaan. Kuntaliiton kiinteistöveroasiantuntija on antanut vastauksen koskien puurakenteisten rakennusten kiinteistöverotusta. Vastauksessa todetaan, että kunta antaa yhden veroprosentin ja Verohallinto soveltaa sitä rakennuksen pääasiallisen käyttötarkoituksen mukaisesti, joten eri veroprosentin määrääminen tietylle rakennusmateriaalille ei ole mahdollista. Tietoisuutta puurakentamisen hyödyistä tulee lisätä ja edistää tiedottamisen, kouluttautumisen ja verkostoitumisen kautta. Kaupunginhallitus päättää merkitä yllä olevat lausunnot tiedoksi ja antaa ne tiedoksi valtuustolle vastauksena sosiaalidemokraattisen valtuustoryhmän aloitteeseen.

6 Päätös KH : Kaupunginhallitus hyväksyi päätösehdotuksen.

Puurakentamisen uudet tutkinnot ja CLTrakentamisen. mahdollisuudet. Martti Mylly Terveet tilat - seminaari Helsinki,

Puurakentamisen uudet tutkinnot ja CLTrakentamisen. mahdollisuudet. Martti Mylly Terveet tilat - seminaari Helsinki, Puurakentamisen uudet tutkinnot ja CLTrakentamisen mahdollisuudet Martti Mylly Terveet tilat - seminaari Helsinki, 15.12.2016 Mitä on CLT? CLT tulee sanoista Cross Laminated Timber CLT-levy on 3-9-kerroksinen

Lisätiedot

Puurakentamisen edistäminen osana hallitusohjelmaa. Petri Heino, ohjelmapäällikkö, RYMO

Puurakentamisen edistäminen osana hallitusohjelmaa. Petri Heino, ohjelmapäällikkö, RYMO Puurakentamisen edistäminen osana hallitusohjelmaa Petri Heino, ohjelmapäällikkö, RYMO Puurakentamisen edistäminen osana hallitusohjelmaa Puurakentamisen edistäminen on osa hallituksen painopistealueen

Lisätiedot

Puurakentamisen RoadShow2012 -seminaarisarja Puurakentaminen valtiovallan näkökulmasta

Puurakentamisen RoadShow2012 -seminaarisarja Puurakentaminen valtiovallan näkökulmasta Puurakentamisen RoadShow2012 -seminaarisarja Puurakentaminen valtiovallan näkökulmasta Sixten Sunabacka, strateginen johtaja Markku Karjalainen, kehittämispäällikkö TEM / MSO / Valtakunnallinen puurakentamisohjelma

Lisätiedot

Puurakentamisen edistäminen osana hallitusohjelmaa. Petri Heino, ohjelmapäällikkö, ympäristöministeriö

Puurakentamisen edistäminen osana hallitusohjelmaa. Petri Heino, ohjelmapäällikkö, ympäristöministeriö Puurakentamisen edistäminen osana hallitusohjelmaa Petri Heino, ohjelmapäällikkö, ympäristöministeriö Puurakentamisen edistäminen osana hallitusohjelmaa Puurakentamisen edistäminen on osa hallituksen painopistealueen

Lisätiedot

Petri Heino, ohjelmapäällikkö, ympäristöministeriö

Petri Heino, ohjelmapäällikkö, ympäristöministeriö Puurakentamisen edistäminen osana hallitusohjelmaa Petri Heino, ohjelmapäällikkö, ympäristöministeriö Puurakentamisen edistäminen osana hallitusohjelmaa Puurakentamisen edistäminen on osa hallituksen painopistealueen

Lisätiedot

Valtuutettu Pekka Tiitisen ja sosialidemokraattisen valtuustoryhmän aloite elinkeinorakenteen monipuolistamisella elinvoimaa Kemiin

Valtuutettu Pekka Tiitisen ja sosialidemokraattisen valtuustoryhmän aloite elinkeinorakenteen monipuolistamisella elinvoimaa Kemiin Kaupunginvaltuusto 83 13.06.2016 Kaupunginhallitus 247 21.06.2016 Kaupunginhallitus 427 21.11.2016 Kaupunginvaltuusto 171 12.12.2016 Valtuutettu Pekka Tiitisen ja sosialidemokraattisen valtuustoryhmän

Lisätiedot

Puurakentamisen RoadShow2012 -seminaarisarja Puurakentaminen valtiovallan näkökulmasta

Puurakentamisen RoadShow2012 -seminaarisarja Puurakentaminen valtiovallan näkökulmasta Puurakentamisen RoadShow2012 -seminaarisarja Puurakentaminen valtiovallan näkökulmasta Sixten Sunabacka, strateginen johtaja Markku Karjalainen, kehittämispäällikkö TEM / MSO / Valtakunnallinen puurakentamisohjelma

Lisätiedot

Puurakentamiseen liittyvä tutkimus- ja kehitystoiminta Karelia-ammattikorkeakoulussa. Mikko Matveinen, projektipäällikkö

Puurakentamiseen liittyvä tutkimus- ja kehitystoiminta Karelia-ammattikorkeakoulussa. Mikko Matveinen, projektipäällikkö 2 Puurakentamiseen liittyvä tutkimus- ja kehitystoiminta Karelia-ammattikorkeakoulussa Mikko Matveinen, projektipäällikkö 3 4 MIKSI PUURAKENTAMINEN? 5 Itä-Suomen yliopisto Karelia-ammattikorkeakoulu Luonnonvarakeskus

Lisätiedot

Luettelo vuonna 2016 valtuustoaloitteiden johdosta suoritetuista toimenpiteistä. Valmistelu: kansliajohtaja Jukka Vilen puh.

Luettelo vuonna 2016 valtuustoaloitteiden johdosta suoritetuista toimenpiteistä. Valmistelu: kansliajohtaja Jukka Vilen puh. Kaupunginhallitus 92 13.03.2017 Kaupunginvaltuusto 38 20.03.2017 Luettelo vuonna 2016 valtuustoaloitteiden johdosta suoritetuista toimenpiteistä 21/00.02.00/2017 Kaupunginhallitus 13.03.2017 92 Valmistelu:

Lisätiedot

HONKASUON EKOTEHOKAS KAUPUNKIKYLÄ

HONKASUON EKOTEHOKAS KAUPUNKIKYLÄ HONKASUON EKOTEHOKAS KAUPUNKIKYLÄ Puurakentamisen RoadShow 15.2.2012 Suvi Tyynilä Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, Kuninkaantammi-projekti VANTAA KUNINKAANTAMMI 5 000 asukasta PITKÄKOSKI MYYRMÄKI

Lisätiedot

Puurakentamisen ohjelma: miksi ja miten?

Puurakentamisen ohjelma: miksi ja miten? Puurakentamisen ohjelma: miksi ja miten? Petri Heino, ohjelmapäällikkö, Rakennetun ympäristön osasto, YM PALOROADSHOW - Espoo 24.4.2018 Puurakentamisen edistäminen osana hallitusohjelmaa Painopistealue:

Lisätiedot

Moderni puurakentaminen

Moderni puurakentaminen 13.4.2012 WoodAcademy -tapahtuma, Kouvola ARKKITEHTUURI JA RAKENTAMINEN Moderni puurakentaminen Markku Karjalainen, kehittämispäällikkö TEM / MSO / Valtakunnallinen puurakentamisohjelma On kirjattu hallitusohjelmaan:

Lisätiedot

Luettelo vuonna 2016 kunnan asukkaiden tekemien aloitteiden johdosta suoritetuista toimenpiteistä

Luettelo vuonna 2016 kunnan asukkaiden tekemien aloitteiden johdosta suoritetuista toimenpiteistä Kaupunginhallitus 91 13.03.2017 Kaupunginvaltuusto 37 20.03.2017 Luettelo vuonna 2016 kunnan asukkaiden tekemien aloitteiden johdosta suoritetuista toimenpiteistä 22/00.02.00/2017 Kaupunginhallitus 13.03.2017

Lisätiedot

Puurakentamisen edistämishankkeet

Puurakentamisen edistämishankkeet Puurakentamisen edistämishankkeet Timo Nyyssölä, puurakentamisen koordinaattori, Suomen metsäkeskus HIRSITALOTEOLLISUUS RY:N VUOSIKOKOUS Ähtäri 5.-6.4.2018 Metsäkeskus ja puurakentaminen Metsäkeskuksen

Lisätiedot

Kokemuksia CLT-rakentamisesta Suomessa

Kokemuksia CLT-rakentamisesta Suomessa Lumen 3/2016 ARTIKKELI Kokemuksia CLT-rakentamisesta Suomessa Valtteri Pirttinen, insinööri (AMK), projekti-insinööri, Teollisuus ja luonnonvarojen osaamisala, Lapin ammattikorkeakoulu Antti Sirkka, insinööri

Lisätiedot

Kestävä Rakentaminen -klusteri

Kestävä Rakentaminen -klusteri Lumen 3/2017 TEEMA-ARTIKKELI Kestävä Rakentaminen -klusteri Antti Sirkka, insinööri (AMK), projektipäällikkö, ACE -tutkimusryhmä, Teollisuuden ja luonnonvarojen osaamisala, Lapin ammattikorkeakoulu Asiasanat:

Lisätiedot

Sosialidemokraattisen valtuustoryhmän aloite Tulevaisuus-työskentelyllä kohti elinvoimaista ja kilpailukykyistä Kemiä

Sosialidemokraattisen valtuustoryhmän aloite Tulevaisuus-työskentelyllä kohti elinvoimaista ja kilpailukykyistä Kemiä Kaupunginvaltuusto 20 19.01.2015 Kaupunginhallitus 64 09.02.2015 Kaupunginhallitus 314 31.08.2015 Sosialidemokraattisen valtuustoryhmän aloite Tulevaisuus-työskentelyllä kohti elinvoimaista ja kilpailukykyistä

Lisätiedot

TOIMIALAN MUUTOS JA LIIKETOIMINTAMAHDOLLISUUDET PUURAKENTAMISESSA

TOIMIALAN MUUTOS JA LIIKETOIMINTAMAHDOLLISUUDET PUURAKENTAMISESSA TOIMIALAN MUUTOS JA LIIKETOIMINTAMAHDOLLISUUDET PUURAKENTAMISESSA 21.03.2012 Jukka Lempiäinen POHJOIS-KARJALA ENERGIATEHOKKAAN PUURAKENTAMISEN EDELLÄKÄVIJÄ -HANKE ESITYKSEN SISÄLTÖ 1. Markkinoiden tarkastelu

Lisätiedot

Mitä puurakentamisen ohjelma tarjoaa kunnille. Kuntien ilmastotyö vauhtiin Jemina Suikki

Mitä puurakentamisen ohjelma tarjoaa kunnille. Kuntien ilmastotyö vauhtiin Jemina Suikki Mitä puurakentamisen ohjelma tarjoaa kunnille Kuntien ilmastotyö vauhtiin 14.1.2019 Jemina Suikki Suomen kestävyystavoitteet Hiilineutraali Suomi 2045 Edelläkävijä kiertotaloudessa 2025 Puurakentamisen

Lisätiedot

Teollisen puurakentamisen uusi liiketoimintaympäristö. Haastattelututkimus syksyllä 2011

Teollisen puurakentamisen uusi liiketoimintaympäristö. Haastattelututkimus syksyllä 2011 Teollisen puurakentamisen uusi liiketoimintaympäristö Haastattelututkimus syksyllä 2011 Teollisen puurakentamisen uusi liiketoimintaympäristö Tutkimuksen tavoitteena oli saada tietoa mm.: Miten rakennusalan

Lisätiedot

Teollisen puurakentamisen uusi liiketoimintaympäristö. Haastattelututkimus syksyllä 2011

Teollisen puurakentamisen uusi liiketoimintaympäristö. Haastattelututkimus syksyllä 2011 Teollisen puurakentamisen uusi liiketoimintaympäristö Haastattelututkimus syksyllä 2011 Teollisen puurakentamisen uusi liiketoimintaympäristö Tutkimuksen tavoitteena oli saada tietoa mm.: Miten rakennusalan

Lisätiedot

Puurakentamisohjelma. Petri Heino, ohjelmapäällikkö, puurakentaminen

Puurakentamisohjelma. Petri Heino, ohjelmapäällikkö, puurakentaminen Puurakentamisohjelma Petri Heino, ohjelmapäällikkö, puurakentaminen Hallitusohjelma Puurakentamisen edistämistä toteutetaan osana hallituksen Biotalous ja puhtaat ratkaisut painopistealueen, Puu liikkeelle

Lisätiedot

Biotalous eri strategisissa linjauksissa: Miten uusiutuvia raaka-aineita riittävästi kaikille? Paavo Pelkonen Itä-Suomen yliopisto

Biotalous eri strategisissa linjauksissa: Miten uusiutuvia raaka-aineita riittävästi kaikille? Paavo Pelkonen Itä-Suomen yliopisto Biotalous eri strategisissa linjauksissa: Miten uusiutuvia raaka-aineita riittävästi kaikille? Paavo Pelkonen Itä-Suomen yliopisto Oikea taho vastaamaan kysymykseen olisivat markkinavoimat. Niitä ei saa

Lisätiedot

Puurakentamisen edistäminen

Puurakentamisen edistäminen Puurakentamisen edistäminen Puumarkkinapäivä 24.11. 2016 Petri Heino, ohjelmapäällikkö, RYMO, YM 24.11.2016 Mikko Viljakainen Pääministeri Sipilän puhe 16.11. Hiilen varastoiminen rakennuspuuhun uudis-

Lisätiedot

Puurakentamisen osaaminen. Kehitysasiantuntija Petri Heino

Puurakentamisen osaaminen. Kehitysasiantuntija Petri Heino Puurakentamisen osaaminen Kehitysasiantuntija Petri Heino Osaamiskartoitushanke Hankkeessa kartoitetaan: puurakentamisen kansallinen osaaminen sekä osaajat rakentamisen koulutuksen nykytila puurakentamisen

Lisätiedot

Puurakentamisen osaamisen kipupisteet. Puupäivillä 2010 Kehitysasiantuntija Petri Heino

Puurakentamisen osaamisen kipupisteet. Puupäivillä 2010 Kehitysasiantuntija Petri Heino Puurakentamisen osaamisen kipupisteet Puupäivillä 2010 Kehitysasiantuntija Petri Heino Pohj.-Karjalasta energiatehokkaan puurakentamisen edelläkävijä Puurakentamisen koordinaatiohanke: 1) Puurakentamiseen

Lisätiedot

Puurakentaminen koulutus; PuuNet Kajaani Rakennustarkastaja Hannu Leskinen

Puurakentaminen koulutus; PuuNet Kajaani Rakennustarkastaja Hannu Leskinen Puurakentaminen koulutus; PuuNet Kajaani 2.12.2016 Rakennustarkastaja Hannu Leskinen Asukkaita noin 38 000, pinta-ala 2 264 km 2 Asukasluku ei kasva, rakentaminen keskittyy keskustaajamaan 2 Keskustaajamassa

Lisätiedot

Uudet palomääräykset. rakentamisessa RATKAISUJA RAKENTAMISEEN PUU KERROSTALOISSA. 5.5.2011 Päivi Myllylä

Uudet palomääräykset. rakentamisessa RATKAISUJA RAKENTAMISEEN PUU KERROSTALOISSA. 5.5.2011 Päivi Myllylä Uudet palomääräykset ja niiden vaikutus puun käyttöön rakentamisessa RATKAISUJA RAKENTAMISEEN PUU KERROSTALOISSA Puurakentamisen ja energiatehokkaan rakentamisen RoadShow 2011 Esityksen sisältö Rakennusten

Lisätiedot

Kohti vähähiilistä rakentamista Rakentaminen ilmastokriisin ratkaisijana

Kohti vähähiilistä rakentamista Rakentaminen ilmastokriisin ratkaisijana Kohti vähähiilistä rakentamista Rakentaminen ilmastokriisin ratkaisijana Kimmo Tiilikainen Asunto, energia ja ympäristöministeri 30.1.2019 Pariisin ilmastosopimus Tavoitteena ilmaston lämpenemisen pysäyttäminen

Lisätiedot

LOPPUUN KÄSITELLYT VALTUUSTOALOITTEET 1/5

LOPPUUN KÄSITELLYT VALTUUSTOALOITTEET 1/5 LOPPUUN KÄSITELLYT VALTUUSTOALOITTEET 1/5 Valtuutettu Tytti Kumpulaisen ja Vasemmistoliiton valtuustoryhmän aloite yhdistyksille myönnettävän kuntalisän kriteerien muuttamisesta 190/02.05.01/2013 KV 2.4.2014

Lisätiedot

Puurakentamisen edistämishankkeet

Puurakentamisen edistämishankkeet Puurakentamisen edistämishankkeet Timo Nyyssölä, puurakentamisen koordinaattori Suomen metsäkeskus Paikallisten biopohjaisten rakennusmateriaalien hyödyntäminen PaiBiRa hankeen aloitusseminaari 25.5.2018

Lisätiedot

Kohti vähähiilistä rakentamista Joensuu Wood City

Kohti vähähiilistä rakentamista Joensuu Wood City 2 Kohti vähähiilistä rakentamista Joensuu Wood City 8.11.2018 Mikko Matveinen, projektipäällikkö Kohti vähähiilistä rakentamista Joensuu Wood City -kehittämishanke 3 Toteutusaika: 1.9.2018 31.8.2020 (24

Lisätiedot

Kaivannais- ja energiateollisuuden TYKE-hanke Kai Ollila

Kaivannais- ja energiateollisuuden TYKE-hanke Kai Ollila Kaivannais- ja energiateollisuuden TYKE-hanke 2012 16.5.2013 Kai Ollila Mitä on TYKE-toiminta? Toiminnalla tarkoitetaan yrityksille ja julkisyhteisöille, erityisesti pienyrityksille tarjottavia osaamisen

Lisätiedot

121,6 III! PUUKAUPUNKI VII! IV VII! KESKUSTA. u VI VI. n. +123,7. Vuoreksen puistokatu I-II 40% n. +126,0 I-II 40% VII! 7 000 500 kl 1 III!-IV!

121,6 III! PUUKAUPUNKI VII! IV VII! KESKUSTA. u VI VI. n. +123,7. Vuoreksen puistokatu I-II 40% n. +126,0 I-II 40% VII! 7 000 500 kl 1 III!-IV! 135 132,9 124,3 126 7 133,5 121 3 138 3 0 120 8 122,3 126 2 5 7 121,6 131,3 129 121,2 121,4 122 6 6 137 3 138 4 129,4 122,7 129 5 138 7 129 2! PUUKAUPUNK 122 8 122,3 120 9 - V 126 3 V! 126 4 V V! V 135

Lisätiedot

PUURAKENTAMISEN NÄKYMÄT SUOMESSA JA KAINUUSSA

PUURAKENTAMISEN NÄKYMÄT SUOMESSA JA KAINUUSSA PUURAKENTAMISEN NÄKYMÄT SUOMESSA JA KAINUUSSA Agenda 1) Arvoketjusta ja sen tarpeesta 2) Puurakentaminen 3) Elementti Sampo Oy 4) Crosslam Kuhmo Oy 5) Kantolan teollisuusalue 6) Kerrostalorakentaminen

Lisätiedot

KEMIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2/ (11 ) Otsikko Sivu

KEMIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2/ (11 ) Otsikko Sivu KEMIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2/2017 1 (11 ) Vammaisneuvosto 23.03.2017 AIKA 23.03.2017 klo 09:15-11:10 PAIKKA Keskustan palvelutalo KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 9 Kokouksen avaus 3 10 Laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

Puun ympäristöimago rakentamisessa

Puun ympäristöimago rakentamisessa Puun ympäristöimago rakentamisessa Metsäliitto Osuuskunta, Puutuoteteollisuus 1 18/02/2010 Liiketoimintaympäristömme 2 18/02/2010 Puun ekologiset vahvuudet Eri rakennusmateriaalien vertailussa puurakenteet

Lisätiedot

TALOUSARVIO 2017 KONSERNIHALLINTO

TALOUSARVIO 2017 KONSERNIHALLINTO TALOUSARVIO KONSERNIHALLINTO 1 Tulosalue TP 2015 TA 2016 TOT 2016 TAE Muutos-% Ta 2016- -1 517 146-2 387 700-1 056 120-2 136 290-10,50 8 072 370 10 372 370 5 761 692 10 493 780 1,20 6 555 224 7 984 670

Lisätiedot

Puurakentaminen Tampereella HIRSITALOTEOLLISUUS RY:N SYYSSEMINAARI 2017

Puurakentaminen Tampereella HIRSITALOTEOLLISUUS RY:N SYYSSEMINAARI 2017 Puurakentaminen Tampereella HIRSITALOTEOLLISUUS RY:N SYYSSEMINAARI 2017 28.11.2017 Puurakentamisen edistämisohjelma 2016-2020 Puurakentamisen yhteistyösopimus Tampere TTY TEM TAMK LUKE Puukerrostalot Koulut,

Lisätiedot

Asumisen klusterin Road Show Joensuussa 18.9.2012

Asumisen klusterin Road Show Joensuussa 18.9.2012 Asumisen klusterin Road Show Joensuussa Asukaslähtöinen asumisen kehittäminen Energia- ja elinkaaritehokkuus kaupunkiasumisen ja aluerakentamisen kohteissa Energiaviisas rakentaminen vuoteen 2020 (ERA

Lisätiedot

Luettelo vuonna 2015 kunnan asukkaiden tekemien aloitteiden johdosta suoritetuista toimenpiteistä

Luettelo vuonna 2015 kunnan asukkaiden tekemien aloitteiden johdosta suoritetuista toimenpiteistä Kaupunginhallitus 132 29.03.2016 Luettelo vuonna 2015 kunnan asukkaiden tekemien aloitteiden johdosta suoritetuista toimenpiteistä 27/00.02.00/2016 Kaupunginhallitus 29.03.2016 132 Valmistelu: kansliajohtaja

Lisätiedot

Puuarkkitehtuurin ja rakentamisen edistäminen Suomessa

Puuarkkitehtuurin ja rakentamisen edistäminen Suomessa Puuarkkitehtuurin ja rakentamisen edistäminen Suomessa Katja Lähtinen (Prof. liiketalous, erityisalana puurakentaminen) Vaasan yliopisto, markkinoinnin yksikkö Päättäjien Metsäakatemian maastojakso 13.-15.9.2017

Lisätiedot

Puurakentamisen tulevaisuus on nyt! Päättäjien Metsäakatemia 7.5.2014, Matti Mikkola

Puurakentamisen tulevaisuus on nyt! Päättäjien Metsäakatemia 7.5.2014, Matti Mikkola Puurakentamisen tulevaisuus on nyt! Päättäjien Metsäakatemia 7.5.2014, Matti Mikkola Puu sopii omakotitalorakentamiseen mainiosti tunnelmallinen ja kustannustehokas materiaali 2 Puu palaa ja lahoaa urbaaniin

Lisätiedot

STRATEGIAPROSESSI LIEKSAN KAUPUNKI Kuvausta on täydennetty johtoryhmässä syksyn 2015 aikana sekä alkuvuodesta 2016.

STRATEGIAPROSESSI LIEKSAN KAUPUNKI Kuvausta on täydennetty johtoryhmässä syksyn 2015 aikana sekä alkuvuodesta 2016. STRATEGIAPROSESSI LIEKSAN KAUPUNKI Kuvausta on täydennetty johtoryhmässä syksyn 2015 aikana sekä alkuvuodesta 2016. Toimintaympäristön kompleksisuus, läpinäkyvyys ja vuorovaikutteisuus ovat lisääntyneet

Lisätiedot

4.4.2014. Pohjois-Pohjanmaan maakuntasuunnitelma 2040, maakuntaohjelma 2014 2017

4.4.2014. Pohjois-Pohjanmaan maakuntasuunnitelma 2040, maakuntaohjelma 2014 2017 Lausunto Sivu 1 / 4 Pohjois-Pohjanmaan liitto Pohjois-Pohjanmaan maakuntasuunnitelma 2040, maakuntaohjelma 2014 2017 Pudasjärven kaupunginhallitus lausuntonaan toteaa, että maakuntasuunnitelma 2040 ja

Lisätiedot

Paula Horne Tekijät: Lauri Esala, Jyri Hietala, Janne Huovari

Paula Horne Tekijät: Lauri Esala, Jyri Hietala, Janne Huovari Paula Horne Tekijät: Lauri Esala, Jyri Hietala, Janne Huovari Metsä Group Tutkimuksen tavoite 1) Mitä yhteiskunnallisia vaikutuksia puurakentamisen osuuden lisäämisellä olisi työllisyyteen? rakennustuotteiden

Lisätiedot

PUUARKKITEHTUURIN JA PUURAKENTAMISEN EDISTÄMINEN SUOMESSA

PUUARKKITEHTUURIN JA PUURAKENTAMISEN EDISTÄMINEN SUOMESSA PUUARKKITEHTUURIN JA PUURAKENTAMISEN EDISTÄMINEN SUOMESSA 42. PÄÄTTÄJIEN METSÄAKATEMIA MAASTOJAKSO 10.5.2017 KIMMO LYLYKANGAS ARKKITEHTI SAFA ARKKITEHTUURITOIMISTO KIMMO LYLYKANGAS OY PUURUNKOISTEN RAKENNUSTEN

Lisätiedot

Puu- ja viherrakentaminen. tutkimus. Erkki Verkasalo Eeva-Maria Tuhkanen. Vain hyviä syitä 2 Hirsirakentamisen seminaari Pudasjärvi,

Puu- ja viherrakentaminen. tutkimus. Erkki Verkasalo Eeva-Maria Tuhkanen. Vain hyviä syitä 2 Hirsirakentamisen seminaari Pudasjärvi, Puu- ja viherrakentaminen tutkimus Erkki Verkasalo Eeva-Maria Tuhkanen Vain hyviä syitä 2 Hirsirakentamisen seminaari Pudasjärvi, 28.-29.8.2018 Lähtökohtia 1 Urbaani puurakentaminen ja houkuttelevat asumis-

Lisätiedot

Rakentamista koskevat linjaukset hallitusohjelmassa

Rakentamista koskevat linjaukset hallitusohjelmassa Rakentamista koskevat linjaukset hallitusohjelmassa -Liikuntapaikkarakentamisen seminaari Säätytalo14.5.2012 Teppo Lehtinen Synergiaa vai törmäämisiä? Liikuntapolitiikan tavoitteet edistää liikuntaa, kilpa-

Lisätiedot

Puurakentamisen tulevaisuuden näkymät

Puurakentamisen tulevaisuuden näkymät PUUNET Teemakoulutus: Massiivipuurakenteiden hyödyntäminen julkisessa ja kerrostalorakentamisessa Pe 23.9.2016 klo 12.00 16.00 Ympäristötalo, Solistinkatu 2, OULU Puurakentamisen tulevaisuuden näkymät

Lisätiedot

CLT-TUOTTEITA SUOMALAISESTA PUUSTA

CLT-TUOTTEITA SUOMALAISESTA PUUSTA CLT-TUOTTEITA SUOMALAISESTA PUUSTA MITÄ ON CLT? Cross-laminated timber Massiivipuusta tehtyjä rakennuslevyjä, jotka koostuvat ristikkäinliimatuista lamelli- eli puulevykerroksista Ristiinlaminointi takaa

Lisätiedot

Puurakentamisen koulutusroadshow 2013 Lappeenranta. Timo Lehtoviita, Saimaan amk

Puurakentamisen koulutusroadshow 2013 Lappeenranta. Timo Lehtoviita, Saimaan amk Puurakentamisen koulutusroadshow 2013 Lappeenranta Timo Lehtoviita, Saimaan amk Puurakentamisen koulutusroadshow 2013 7.45 Kahvi 8.00 Tilaisuuden avaus puheenjohtaja lehtori Timo Lehtoviita, Saimaan ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

KEMIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/ (13 ) Otsikko Sivu

KEMIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/ (13 ) Otsikko Sivu KEMIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/2017 1 (13 ) Vanhusneuvosto 03.02.2017 AIKA 03.02.2017 klo 10:00-11:20 PAIKKA Keskustan palvelutalo KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 1 Kokouksen avaus 3 2 Laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

PUUINFON JÄSENKYSELYN TULOKSET JA STRATEGIA VUOSILLE

PUUINFON JÄSENKYSELYN TULOKSET JA STRATEGIA VUOSILLE Puumarkkinapäivä 24.11.2016, Mikko Viljakainen PUUINFON JÄSENKYSELYN TULOKSET JA STRATEGIA VUOSILLE 2017-2019 28.11.2016 Mikko Viljakainen Taustaa Puuinfo kartoitti viime kesän kyselyillä puu- ja rakennusalan

Lisätiedot

Puun uudet käyttömahdollisuudet Markku Laukkanen KYAMK 4.3.2015

Puun uudet käyttömahdollisuudet Markku Laukkanen KYAMK 4.3.2015 Puun uudet käyttömahdollisuudet Markku Laukkanen KYAMK 4.3.2015 Palataan metsään Suomessa ennen: koskivoimaa, työvoimaa ja puuta Teknologia, osaaminen, osaajat ja pääomat tuotiin Nyt: kaikki ovat

Lisätiedot

Suomalaisen puurakentamisen asema ja mahdollisuudet

Suomalaisen puurakentamisen asema ja mahdollisuudet Metsähallitus / Pilke Cafe 360 o -tilaisuus Ke 7.4.2016 klo 18.00 19.30 Malmitalo Ala-Malmin tori 1, Malmi, Helsinki Suomalaisen puurakentamisen asema ja mahdollisuudet Markku Karjalainen Associate professor

Lisätiedot

Asemakaavan ja tonttijaon muutos, 4 Pallo-Tyysterniemi, kortteli 14, tontti 4 (Pallon päiväkoti)

Asemakaavan ja tonttijaon muutos, 4 Pallo-Tyysterniemi, kortteli 14, tontti 4 (Pallon päiväkoti) Tekninen lautakunta 427 09.12.2015 Kaupunginhallitus 515 14.12.2015 Kaupunginhallitus 56 15.02.2016 Asemakaavan ja tonttijaon muutos, 4 Pallo-Tyysterniemi, kortteli 14, tontti 4 (Pallon päiväkoti) 1065/10.02.03.00/2015

Lisätiedot

Tarjoukset saatiin Inspira Oy:ltä, FCG Oy:ltä ja KPMG Oy:ltä (oheismateriaalina).

Tarjoukset saatiin Inspira Oy:ltä, FCG Oy:ltä ja KPMG Oy:ltä (oheismateriaalina). Konserni- ja suunnittelujaosto 7 10.02.2015 Konserni- ja suunnittelujaosto 23 14.04.2015 Konserni- ja suunnittelujaosto 36 12.05.2015 Konserni- ja suunnittelujaosto 42 02.06.2015 Kaupunginhallitus 240

Lisätiedot

Puurakentamisen toimenpideohjelman katsaus! Puupäivä Petri Heino, ohjelmapäällikkö, RYMO

Puurakentamisen toimenpideohjelman katsaus! Puupäivä Petri Heino, ohjelmapäällikkö, RYMO Puurakentamisen toimenpideohjelman katsaus! Puupäivä 2017 Petri Heino, ohjelmapäällikkö, RYMO Puurakentamisen toimenpideohjelma Puheenjohtajan avaus 8:30 Ohjelmapäällikkö, Petri Heino, Ympäristöministeriö

Lisätiedot

Hirsitaloteollisuus r.y.

Hirsitaloteollisuus r.y. Hirsitaloteollisuus r.y. Yhdistyksen tarkoituksena on toimia yhdyssiteenä hirsitaloteollisuutta harjoittavien yritysten kesken sekä edistää tehdasvalmisteisten hirsitalojen käytön, menekin ja tuotannon

Lisätiedot

MITÄ UUSI PUURAKENTAMISEN OHJELMA ANTAA?

MITÄ UUSI PUURAKENTAMISEN OHJELMA ANTAA? Puurakentamisen kehittämisohjelma KITEE 17.12.2010 MITÄ UUSI PUURAKENTAMISEN OHJELMA ANTAA? HARRI VÄLIMÄKI JOENSUUN TIEDEPUISTO OY Puurakentamisen kehittämisohjelma Näkökulmia puurakentamiseen Rakentamisen

Lisätiedot

Puurakentamisen kilpailukyvyn haasteet

Puurakentamisen kilpailukyvyn haasteet Puurakentamisen kilpailukyvyn haasteet Maria Riala maria.riala@metla.fi Sisältö Tutkimuksen tausta Menetelmät ja aineistot Rakennusteollisuuden muutokset Puukerrostalorakentamisen kustannustehokkuus Puukerrostalorakentamisen

Lisätiedot

Espoo rakentaa puusta. Puupäivä 28.11. 2013 Teknisen toimen johtaja Olavi Louko

Espoo rakentaa puusta. Puupäivä 28.11. 2013 Teknisen toimen johtaja Olavi Louko Espoo rakentaa puusta Puupäivä 28.11. 2013 Teknisen toimen johtaja Olavi Louko Puurakentaminen on tulevaisuutta Espoon, TEM:n ja Aalto-yliopiston yhteistyösopimus. Tarkoituksena on edistää merkittävästi

Lisätiedot

Kuntien rooli rakennushankkeissa

Kuntien rooli rakennushankkeissa Tilaaja päättää - Kunnan ohjauskeinot puun käytön edistämiseksi Kuntien rooli rakennushankkeissa Kunnat ovat merkittäviä uudis- ja korjausrakentamisen rahoittajia ja tilaajia. Julkisten rakennushankkeiden

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2013 1 (1) Kaupunginvaltuusto. 15 Asianro 1130/14.07.00/2012

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2013 1 (1) Kaupunginvaltuusto. 15 Asianro 1130/14.07.00/2012 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2013 1 (1) 15 Asianro 1130/14.07.00/2012 Valtuustoaloite nuorten yhteiskuntatakuun toteuttamista edistävän työryhmän perustamisesta Kuopioon Kaupunginhallitus 14.1.2013 27:

Lisätiedot

Oas /18 1 (5) Hankenro 0740_53 HEL

Oas /18 1 (5) Hankenro 0740_53 HEL Kaupunkiympäristön toimiala Asemakaavoitus Oas 1340-00/18 1 (5) Hankenro 0740_53 HEL 2017-013231 24.1.2018 HAAGA, NÄYTTELIJÄNTIE 15 17, ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Suunnittelun

Lisätiedot

RAKENTAMISEN HIILIJALANJÄLKI Kunnat portinvartijoina

RAKENTAMISEN HIILIJALANJÄLKI Kunnat portinvartijoina CO 2? RAKENTAMISEN HIILIJALANJÄLKI Kunnat portinvartijoina CO 2? CO 2? CO 2? CO 2? Puurakentamisen ja energiatehokkaan rakentamisen RoadShow 2011 Simon le Roux Rakentaminen tuottaa päästöjä EU:n tavoite:

Lisätiedot

Nopeasti, laadukkaasti ja terveellisesti puun tarjoamat mahdollisuudet julkisissa rakennushankkeissa

Nopeasti, laadukkaasti ja terveellisesti puun tarjoamat mahdollisuudet julkisissa rakennushankkeissa Nopeasti, laadukkaasti ja terveellisesti puun tarjoamat mahdollisuudet julkisissa rakennushankkeissa Mikko Viljakainen Toimitusjohtaja, Puuinfo Keskeinen sisältö 1. Monipuoliset käyttömahdollisuudet julkisissa

Lisätiedot

RAKENTAMISEN HIILIJALANJÄLKI. Kunnat portinvartijoina CO 2? Puurakentamisen ja energiatehokkaan rakentamisen RoadShow 2011.

RAKENTAMISEN HIILIJALANJÄLKI. Kunnat portinvartijoina CO 2? Puurakentamisen ja energiatehokkaan rakentamisen RoadShow 2011. CO 2? RAKENTAMISEN CO 2? HIILIJALANJÄLKI Kunnat portinvartijoina CO 2? CO 2? CO 2? Puurakentamisen ja energiatehokkaan rakentamisen RoadShow 2011 Pekka Heikkinen Rakentaminen tuottaa päästöjä EU:n tavoite:

Lisätiedot

Osallistumis ja arviointisuunnitelma

Osallistumis ja arviointisuunnitelma ASEMAKAAVAN MUUTOS 3. KAUPUNGINOSAN KORTTELIN 139 TONTIT 13 JA 14, KAIRATIE 20 JA 24 1 Osallistumis ja arviointisuunnitelma Kaavoituksen kohde: Rovaniemen kaupungin 3. kaupunginosan korttelin 139 tontit

Lisätiedot

STRATEGIA Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti

STRATEGIA Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti STRATEGIA 2010-2012 Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti MATKAILUALAN TUTKIMUS- JA KOULUTUSINSTITUUTIN TAUSTA Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin - tai tuttavallisemmin Lapin matkailuinstituutin

Lisätiedot

Puutuoteteollisuuden tulevaisuus. Suomalais-Venäläinen Päättäjien Metsäfoorumi Ole Salvén, Metsäliiton Puutuoteteollisuus 21.10.

Puutuoteteollisuuden tulevaisuus. Suomalais-Venäläinen Päättäjien Metsäfoorumi Ole Salvén, Metsäliiton Puutuoteteollisuus 21.10. Puutuoteteollisuuden tulevaisuus Suomalais-Venäläinen Päättäjien Metsäfoorumi Ole Salvén, Metsäliiton Puutuoteteollisuus 21.10.2011 Puun laatu vaihtelee maantieteellisesti Arktinen Pohjoismainen Etelä-Ruotsalainen

Lisätiedot

Terve kunta rakentuu puulle Log Capital Pudasjärvi

Terve kunta rakentuu puulle Log Capital Pudasjärvi Terve kunta rakentuu puulle Log Capital Pudasjärvi Mikko Löf Asiakaspalvelu ja suunnittelupäällikkö / Kontiotuote Oy Teknisen ryhmän puheenjohtaja / Hirsitaloteollisuus HTT ry Rakennusinsinööri Suunnittelupäällikkönä

Lisätiedot

Rakentamisen hiilivarasto

Rakentamisen hiilivarasto TEKNOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS VTT OY Rakentamisen hiilivarasto Puupäivä 30.11.2017 Wanha Satama Tarja Häkkinen, Sirje Vares Hiilivarasto Puun sisältämä hiili varastoituu puutuotteisiin tuotteen käyttöiän

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 27/2012 1 (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Ykp/1 02.10.2012

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 27/2012 1 (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Ykp/1 02.10.2012 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 27/2012 1 (5) 331 Kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunto valtuustoaloitteesta aurinkosähkön edistämisestä HEL 2012-009032 T 00 00 03 Päätös päätti antaa kaupunginhallitukselle

Lisätiedot

WOODPOLIS www.woodpolis.fi 2.12.2014, Puroja-hankkeen päätösseminaari Järvenpäässä

WOODPOLIS www.woodpolis.fi 2.12.2014, Puroja-hankkeen päätösseminaari Järvenpäässä WOODPOLIS www.woodpolis.fi 2.12.2014, Puroja-hankkeen päätösseminaari Järvenpäässä Lämmin tervehdys Kuhmosta! Tuulikki Huusko, hankepäällikkö Woodpolis Puh. 044-725 5300, tuulikki.huusko@woodpolis.fi Kuhmo

Lisätiedot

VASTAUS VALTUUSTOALOITTEESEEN KOSKIEN LÄHIRUOAN HANKINTAA

VASTAUS VALTUUSTOALOITTEESEEN KOSKIEN LÄHIRUOAN HANKINTAA VASTAUS VALTUUSTOALOITTEESEEN KOSKIEN LÄHIRUOAN HANKINTAA 543/65.504/2017 PTPJK 22.08.2017 40 Valmistelu ja lisätiedot: ruokapalvelupäällikkö Birgitta Creutziger, puh 040482 2301, birgitta.creutziger@porvoo.fi

Lisätiedot

KEMIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 12/2016 1 (40 )

KEMIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 12/2016 1 (40 ) KEMIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 12/2016 1 (40 ) Kaupunginhallitus 30.05.2016 AIKA 30.05.2016 klo 14:00-16:58 PAIKKA Kaupungintalo, 2. kerroksen kokoushuone KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 183 Laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

PUUKET-hankkeen tuloksia. Martti Mylly Kierikkikeskus,

PUUKET-hankkeen tuloksia. Martti Mylly Kierikkikeskus, PUUKET-hankkeen tuloksia Martti Mylly Kierikkikeskus, 30.5.2018 Esimerkki komposiittirakenteesta CLT-sandwich sandwich-elementti toteutettiin Parocin ja Lappian yhteistyönä Kemi / Lappia/ Jukka Sevón:

Lisätiedot

Puurakentamisalueiden kaavoitus * Suvi Tyynilä, arkkitehti Helsingin kaupunkiympäristö * 2018

Puurakentamisalueiden kaavoitus * Suvi Tyynilä, arkkitehti Helsingin kaupunkiympäristö * 2018 Puurakentamisalueiden kaavoitus * Suvi Tyynilä, arkkitehti Helsingin kaupunkiympäristö * 2018 MIKSI KAUPUNKISUUNNITTELUSSA TULISI EDISTÄÄ PUURAKENTAMISTA? - ei mielipidekysymys eikä talouspolitiikkaa vaan

Lisätiedot

Valtuutettu Aarre Lehtosen ym. valtuutettujen aloite koskien museo- ja kulttuurikeskus Harkon remontointia

Valtuutettu Aarre Lehtosen ym. valtuutettujen aloite koskien museo- ja kulttuurikeskus Harkon remontointia Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginvaltuusto 43 13.3.2017 Tekninen lautakunta 51 18.4.2017 Asianro 392/10.03.02.00/2017 65 Valtuutettu Aarre Lehtosen ym. valtuutettujen aloite koskien museo- ja

Lisätiedot

Verkoston voima puurakentamisessa. Kirsti Sorama, KTT, yliopettaja SeAMK Liiketoiminta

Verkoston voima puurakentamisessa. Kirsti Sorama, KTT, yliopettaja SeAMK Liiketoiminta Verkoston voima puurakentamisessa Kirsti Sorama, KTT, yliopettaja SeAMK Liiketoiminta Puurakentamisen lyhyt historia 1990-luvun alkupuolella eri puolilla Eurooppaa esiteltiin ajatuksia monikerroksisista

Lisätiedot

Puurakentaminen ja elinkaariajattelu

Puurakentaminen ja elinkaariajattelu Puurakentaminen ja elinkaariajattelu Porvoon puukortteliseminaari 20.9.2018 Arkkitehti, TkT Matti Kuittinen Hiilineutraali 2045 Tavoitteet Johtava maa kiertotaloudessa 2025 Esittäjän nimi alatunnisteeseen

Lisätiedot

Metsäalan ja MSO:n tilanne

Metsäalan ja MSO:n tilanne Metsäalan ja MSO:n tilanne Hirsitaloteollisuuden syyseminaarissa 7.11.2013 Sixten Sunabacka Esityksen sisältö Metsäalan tilanne MSO:n yleistilanne MSO:n uudet hankkeet 11.9.2013 Metsäteollisuuden vienti

Lisätiedot

Ammatillinen koulutus puutoimialan edistäjänä

Ammatillinen koulutus puutoimialan edistäjänä Ammatillinen koulutus puutoimialan edistäjänä Puutoimiala kasvuun seminaari 13.11.2017 Ville Bräysy opintopäällikkö Mikko Karjalainen opiskelija, NY-yrittäjä Oulun seudun koulutuskuntayhtymä/ Oulun seudun

Lisätiedot

Esittelijä / valmistelija / lisätietojen antaja: sivistysjohtaja Silja Silvennoinen puh.(09) tai sähköposti

Esittelijä / valmistelija / lisätietojen antaja: sivistysjohtaja Silja Silvennoinen puh.(09) tai sähköposti Kasvatus- ja opetuslautakunta 69 21.10.2014 Hyvinvointitoimikunta 53 05.11.2014 Lausunto Karkkilan kaupungin talousarviosta vuodelle 2015 122/02.02/2014 Kasvatus- ja opetuslautakunta 21.10.2014 69 Esittelijä

Lisätiedot

Vähähiilinen puukerrostalo

Vähähiilinen puukerrostalo Vähähiilinen puukerrostalo Puuidea 2016 Vantaa 17.03.2016 Matti Kuittinen Arkkitehti, tutkimuspäällikkö 1.Miksi vähähiilisyys? 2.Miten syntyy vähähiilinen kerrostalo? 3.Mahdollisuuksia puualalle EU: 10,9

Lisätiedot

CLT:n mahdollisuudet kerrostalorakentamisessa

CLT:n mahdollisuudet kerrostalorakentamisessa CLT:n mahdollisuudet kerrostalorakentamisessa 29.1.2016 Mihin puurakentamista tarvitaan? Lähde: Business Insider Tilanne Suomessa? Case Kainuu Käytännössä varallisuus on puussa! Nuorille pitää saada töitä,

Lisätiedot

Suomalaisen puurakentamisen asema, mahdollisuudet ja uusimmat esimerkit

Suomalaisen puurakentamisen asema, mahdollisuudet ja uusimmat esimerkit Tiistai 15.5.2018 klo 17.00 Panimoravintola Koulu Eerikinkatu 18, TURKU Suomalaisen puurakentamisen asema, mahdollisuudet ja uusimmat esimerkit Markku Karjalainen Associate professor (rakennusoppi) Puurakentamisen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 14. Valmistelijat / lisätiedot: Elina Routto, puh

Espoon kaupunki Pöytäkirja 14. Valmistelijat / lisätiedot: Elina Routto, puh 06.02.2017 Sivu 1 / 1 340/2017 10.03.02 14 Rakennusten kunnossapidon vuosiohjelman 2017 hyväksyminen Valmistelijat / lisätiedot: Elina Routto, puh. 046 877 3583 etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus

Lisätiedot

Valmistelija: kaupunginjohtaja Jari Rantala, puh

Valmistelija: kaupunginjohtaja Jari Rantala, puh Kaupunginhallitus 234 14.08.2017 Kaupunginhallitus 382 27.11.2017 Kaupunginhallitus 30 29.01.2018 Kaupunginhallitus 65 26.02.2018 Kaupunginvaltuusto 13 05.03.2018 Loimaa-strategia 100/00.01.02/2017 Kh

Lisätiedot

Kotimaiset ja kansainväliset puurakentamiseen liittyvät yhteistyöverkostot

Kotimaiset ja kansainväliset puurakentamiseen liittyvät yhteistyöverkostot Kotimaiset ja kansainväliset puurakentamiseen liittyvät yhteistyöverkostot Verkostojen kartoittaminen Puu-Hubi-toimintamallin kehittämiseksi (2012-2015) Alueellinen yhteistyöverkosto, Puu-Hubi Puu-Hubi

Lisätiedot

ARKTISEN PUURAKENTAMISEN EDISTÄMINEN/ KEMIN ARKTISEN PUURAKENTAMISEN TOIMENPIDEOHJELMA

ARKTISEN PUURAKENTAMISEN EDISTÄMINEN/ KEMIN ARKTISEN PUURAKENTAMISEN TOIMENPIDEOHJELMA ARKTISEN PUURAKENTAMISEN EDISTÄMINEN/ KEMIN ARKTISEN PUURAKENTAMISEN TOIMENPIDEOHJELMA I. Pariisin ilmastosopimus solmittiin 12.12.2015 180 maan toimesta. Sopimuksen mukaan päästöjä aletaan vähentää maailmanlaajuisesti

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/ (1) Kaupunginvaltuusto Asianro 3209/ /2014. Maaningan kunnanvaltuusto

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/ (1) Kaupunginvaltuusto Asianro 3209/ /2014. Maaningan kunnanvaltuusto Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2015 1 (1) Kaupunginhallitus 13 12.1.2015 5 Asianro 3209/00.00.01.00/2014 Maaningan edustajat Kuopion kaupungin toimielimissä historia Kaupunginhallitus 12.1.2015 13 Maaningan

Lisätiedot

kansallinen metsäohjelma Metsäalasta biotalouden vastuullinen edelläkävijä

kansallinen metsäohjelma Metsäalasta biotalouden vastuullinen edelläkävijä kansallinen metsäohjelma 2015 Metsäalasta biotalouden vastuullinen edelläkävijä Hyvinvointia metsistä Metsät ja niiden kestävä käyttö ovat Suomen biotalouden kasvun perusta. Metsät ovat Suomen merkittävin

Lisätiedot

Ajankohtaisia puualan aiheita valtionhallinnossa ja MSO:ssa. Sixten Sunabacka Työ- ja elinkeinoministeriö Metsäalan strateginen ohjelma 29.11.

Ajankohtaisia puualan aiheita valtionhallinnossa ja MSO:ssa. Sixten Sunabacka Työ- ja elinkeinoministeriö Metsäalan strateginen ohjelma 29.11. Ajankohtaisia puualan aiheita valtionhallinnossa ja MSO:ssa Sixten Sunabacka Työ- ja elinkeinoministeriö Metsäalan strateginen ohjelma Esityksen sisältö 1. Valtionhallinnon ohjelmat ja strategiat 2. MSO:n

Lisätiedot

Kestävä kehitys ja rakennettu ympäristö. Kimmo Tiilikainen Asunto-, energia- ja ympäristöministeri ARA-päivä

Kestävä kehitys ja rakennettu ympäristö. Kimmo Tiilikainen Asunto-, energia- ja ympäristöministeri ARA-päivä Kestävä kehitys ja rakennettu ympäristö Kimmo Tiilikainen Asunto-, energia- ja ympäristöministeri ARA-päivä 15.1.2019 Energian käyttö Suomessa Liikenne 17% Hiilineutraali Suomi 2045 Rakennukset 26% Muut

Lisätiedot

MSO KMO:n T&K työryhmässä 11.11.2013. Sixten Sunabacka

MSO KMO:n T&K työryhmässä 11.11.2013. Sixten Sunabacka MSO KMO:n T&K työryhmässä 11.11.2013 Sixten Sunabacka Esityksen sisältö Metsäalan tilanne MSO:n yleistilanne MSO:n uudet hankkeet Metsäteollisuuden vienti Tammi- heinäkuun vienti oli 6,5 miljardia euroa

Lisätiedot

PUUN MAHDOLLISUUDET LÄHIÖTALOJEN KORJAAMISESSA JA LISÄRAKENTAMISESSA

PUUN MAHDOLLISUUDET LÄHIÖTALOJEN KORJAAMISESSA JA LISÄRAKENTAMISESSA PUUN MAHDOLLISUUDET LÄHIÖTALOJEN KORJAAMISESSA JA LISÄRAKENTAMISESSA Puurakentamisen ja energiatehokkaan rakentamisen RoadShow 2011 Anu Soikkeli Dosentti, arkkitehti Markku Karjalainen Dosentti, arkkitehti

Lisätiedot

KEMIN KAUPUNKISTRATEGIA Luonnos

KEMIN KAUPUNKISTRATEGIA Luonnos KEMIN KAUPUNKISTRATEGIA 2030 Luonnos 1.3.2018 Kuntalaki 1 : Kunta edistää asukkaidensa hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa sekä järjestää asukkailleen palvelut taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti

Lisätiedot