WELLNES-KÄSITE MATKAILUSSA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "WELLNES-KÄSITE MATKAILUSSA"

Transkriptio

1 MATKAILURAHOITTAJIEN KOULUTUSPÄIVÄ Finlandia-talo, Helsinki Liisa Hentinen Markkinatutkija MEK, Helsinki WELLNES-KÄSITE MATKAILUSSA Hyvin hallitussa ns täsmämarkkinoinnissa on tunnettava tarkkaan mistä kulloinkin on kyse eli mitä eri maiden asukkaat ymmärtävät milläkin käsitteellä ja minkälaisia kuluttajia ne missäkin puhuttelevat. Ilman tätä tuotteistaminen ja markkinointi saattavat olla sokkopeliä suurillakin rahoilla. Nykyisin toistelemme wellness- sanaa ja toteamme, että siihen on kehitettävä tarjontaa. Mutta mistä on kyse? Määritelmiä: Kalifornian liittovaltion yliopiston Psychological Counceling and Wellness Center (California State University) kysyy nettisivuillaan "What is Wellness?" ja vastaa itse: "Wellness is an on-going lifestyle which requires taking responsibility and making healthy choices. It promotes individual well being through a balance in the following areas: Social / Cultural / Physical / Spiritual / Emotional / Intellectual / Life Planning / Environmental" (Wellness on elämäntyyli, joka edellyttää vastuunottoa ja sitä, että tekee terveitä valintoja. Sen henkilökohtainen hyvänolon edistäminen perustuu siihen, että seuraavat osa-alueet ovat keskenään tasapainossa: sosiaalinen / kulttuurinen / fyysinen / henkinen / tunteeseen pohjaava / älyllinen / elämän suunnittelu / ympäristöön liittyvä ) Deutsche Welle käsitteli aihetta ja määritteli käsitteen Wellness englanninkielisessä ohjelmassaan näin: unlimited freedom, relaxation, leaving the worries behind (Rajaton vapaus, rentoutuminen ja huolien taakse jättäminen). Christine Kaufmann, saksalainen näyttelijätär tunnettu luontopohjaisista kauneudenhoitotuotteistaan (ja niiden paras malli) totesi DW:n haastattelussa syyskuussa 2002 lausui määritelmän: Wohlgefühl, auf Neudeutsch Wellness Hyvänolon tunne eli modernilla saksalla Wellness Käsitteen alla siis ladataan akkuja, parannetaan syöpää, nautitaan luxus-elämästä ja itämaisista hoidoista, on hierontaa, meditaatiota, rentoutumista, "sisäistämistä" jms. Internet-sivuilta löytyy sisustusohjeita, vesi nähdään elämän lähteenä. Mutta tuotekehittelyyn ja markkinointiin tämä tieto ei vielä riitä.

2 - 2 - Internet Haku sanalla Wellness antaa Internetissä kaikkiaan n tulosta (muoto wellnes ). Kielellinen tarkastelu kertoo hieman siitä, mihin käsitteisiin sana wellness yhdistetään eri kieli- ja kulttuurialueilla. (Hakuja tehty heinä-elokuussa 2002) taulukko / liite Yhteenveto: Ensimmäisinä molemmilla esiintyy tosin terveys, mutta sekin mielletään hieman eri lailla. Toisen sanan kohdalla on sitten jo muutenkin eroa. USA:ssa wellness-sana liittyy kaikin tavoin voimakkaasti erilaiseen terveydenhoitoon ja fyysiseen hyvinvointiin (illness/wellness: wellness-cancer tulosta). Syynä tähän olivat sielläkin alun alkujaan terveydenhoidosta syntyvät korkeat kulut yhteiskunnalle. Toiseksi heillä nousee fyysisyys, kolmantena on kauneus. Neljänneksi asettuu sana "social". Näyttäisi siltä, että USA:ssa ja Iso-Britanniassa sivuilla on paljon enemmän myös tavaranmyyntiä kuin saksankielisillä sivuilla (CD, kirjoja, laihdutus- ym välineitä jne esim. "Wellness Program Management Yearbook, second edition". Saksankieliset taas yhdistävät käsitteeseen heti terveyden jälkeen kulttuurin ja kolmanneksi kauneuden. Neljäntenä heillä on sana "Umwelt" ympäristö. Tähän vaikuttaa selkeästi eurooppalaisen kylpyläkulttuurin historia. Saksankielisillä sivuilla ovat tästä syystä myös huomattavasti vahvemmin esillä matkat eri maihin, hotellit jne. Professori Martin Lohmann (Institute for Tourism and Recreational Research in Northern Europe) määrittelee saman asian siten, että wellness USA = lähinnä osa yleistä terveydenhoitoa wellness Iso-Britannia = enemmänkin kielteinen sana, suositeltava on "well-being" ja matkailullisesti selkeänä lomailumuotona "spa-holidays" Wellness Saksa = lomailumuoto

3 - 3 - Historiaa roomalaiset intiaanit turkkilaiset japanilaiset sauna 1800-luku - sosiaalinen, rentoutuminen, ylellisyys, puhdistautuminen, terveys? - puhdistautuminen myös henkisesti, terveys, - sosiaalinen, puhdistautuminen, rentoutuminen - puhdistautuminen, terveys, sosiaalisuus, rentoutuminen - puhdistautuminen, terveys, rentoutuminen - terveydenhoito, sosiaalinen elämä, ylellisyys Nykypäivän wellness-matkailutarjonta nojaa siis tuhatvuotisiin perinteisiin. Japanin kylpylähistorian esimerkiksi sanotaan alkaneen v. 538, jolloin buddhismi tuotiin maahan. Buddhan sanat "kylpeminen parantaa seitsemän sairautta ja tuo seitsemän onnea" saivat aikaan sen, että temppeleihin alettiin rakentaa kylpylöitä luvun kylpylähoitoja käytiin saamassa paljolti eurooppalaisissa kylpylöissä. Tämä kylpyläkulttuuri elää edelleen hieman arkisemmassa muodossa varsinkin läntisen ja itäisen Keski-Euroopan maissa. Terveyskylpylät Suomessa terveyskylpylät kukoistivat myös samoista syistä kuin muissakin maissa. Naantali, Helsinki, Runni (joka toimii edelleenkin entiseltä pohjalta) jne olivat vilkkaita kylpyläkeskuksia. Tosin puhumme niistä nykyisin kuitenkin hieman hymyillen ja ihmetellen mihin kaikkiin asioihin ennen uskottiinkaan. Tällöin unohdamme, että kylpylät ovat useissa muissa maissa jatkuvasti laajalti tunnustettuja hoitomuotoja ja vaikuttavat voimakkaasti mm siihen, että vaihtoehtoisia lääkintätapoja tunnetaan ja arvostetaan nykyisin aivan toisella tavalla kuin meillä. Myös suomalaisten terveyskylpylöiden ajatus nojasi pääasiassa kahteen yleismaailmalliseen perustaan: - tarpeeseen löytää sairauksiin apu (käyttämällä erilaisia paikallisia terveyttä edistäviä tai sellaisiksi uskottuja luonnon löydöksiä kuten lähteet, muta). - tarpeeseen hoivata/helliä itseään Jokamiehen terveyskylpylä Saksassa: Bad-nimien saaminen paikannimen eteen ei ole itsestään selvyys, vaan paikkakunnan/ kylpylän on nykyisinkin pystyttävä näyttämään tieteellisiä faktoja, jotka todistavat maaperän, ilman, veden tms erityiset vahvuudet muihin verrattuna. Ilmanpuhtauden on "Luftkurort"in kohdalla täytettävä tietyt kriteerit ja tämä koskee kaikkia muitakin elementtejä. Tällaiset paikkakunnat ovat saaneet kautta aikojen elantonsa tästä erityispiirteestään niin Saksassa kuin muissakin kylpylämaissa.

4 - 4 - Varhaisempina aikoina näitä palveluja käyttivät lähinnä yläluokkaan kuuluvat henkilöt. "Kylvyissä" käyminen kuului tiettyyn elintasoon. Kun yleinen terveyshuolto alkoi kattaa myös ns laajoille kansanosille yhtäläiset mahdollisuudet käyttää tällaisia "Kur- und Bad"- palveluja, kasvoivat monet paikkakunnat ja ammattikunnat tätä kautta hyvinkin suuriksi. "Kur"-instituutiosta muodostui vahva elämään kuuluva itsestäänselvyys. Sairaskassat korvasivat avokätisesti kansalaisille näitä hoitoja 1900-luvun toisella puoliskolla, kunnes: Rahat alkoivat loppua luku toi mukanaan suuren terveydenhoitouudistuksen Saksojen yhdistymisestä johtuneesta säästämistarpeista johtuen. Uudistuksesta kiisteltiin kovin kourin. Kyse oli nimittäin kokonaisuutena ottaen suuremmasta asiasta kuin vain siitä, että ihmisten olisi pitänyt maksaa enemmän lääkärillä/hoidoissa käynnistä. Kyse oli yhteiskunnallisesti laajempi. Kun sairaskassat eivät enää korvanneet näitä kuluja kuin tietyin ehdoin ja rajallisesti, pelättiin kymmenien tuhansien ihmisten (lääkärien, kauneuden- ja terveydenhoitajien, hierojien, hotelli- ja ravintolaelinkeinon sekä liikennevälineiden henkilöstön jne) jäävän työttömiksi ja kokonaisten paikkakuntien elämän kuihtumista. Ei ollut odotettavissa, että ihmiset itse maksaisivat omasta kukkarostaan yhtä paljon hoitoja kuin he olivat tehneet tuettuna. Kuntoutus on sitten tietenkin asia erikseen (Reha-Kliniken). Jäljelle jäi siis ainoastaan yritys herättää henkiin terveydenhoito entistä voimakkaammin jonkunlaisesta itsensä hoivaamistarpeesta lähtien. Yleinen varallisuus oli kasvanut, raskas työ jäänyt suureksi osaksi taakse ja hyvinvointiyhteiskunnat syntyneet. Ja niin synnytettiin pikkuhiljaa markkinoinnin avulla tukalan tilanteen pelastajaksi niin voimakas tarve hoitaa itseään, että kansalaiset alkoivat tehdä sitä aivan vapaaehtoisesti maksaen hoidot itse. Asiaa auttoi se, että rahakkaiden ylelliset hoitolat/kylpylät ovat olleet hengissä kaiken aikaa, tosin usein hieman eri muotoisina ja eri lähtökohdista. Naistenlehdet ovat vuosikymmeniä kertoneet tavallisille pulliaisille, miten 80-vuotias näyttelijätär X käy Dr. Y:n yksityisklinikalla saamassa viikon ajan syntymättömän karitsan soluja sisältäviä ruiskeita ja pysyy näin ikuisesti nuorena. Nyt tavalliset ihmisetkin pyrkivät innolla ikuiseen nuoruuteen, kauneuteen ja tietenkin myös terveyteen ja maksavat vapaaehtoisesti itselleen erilaisia "kunnossapito- ja huoltohoitoja koko kropalle" sielua unohtamatta. Saksalainen "Wellness", joka yhdistää entisaikojen ylellisyyden ja nykyajan yleisen terveydenhoidon oli syntynyt. Tunnettu saksalainen matkailututkija, Dr. Opaschowski, on todennut asian näin: "Hyvinvointiyhteiskunta muuttuu/murtuu hyvän olon yhteiskunnaksi"

5 - 5 - Matkailu ja wellness Matkailulle edellä kerrottu suo luonnollisesti aivan uudenlaisia näkökulmia. Vanhoja kauniita yläluokan kerran suosimia "oikeita" Bad-kylpylöitä musiikki-iltoineen ja ylellisine tunnelmineen tarjotaan uusin argumentein eri puolilla Eurooppaa. Maailman matkailumarkkinoijille on syntynyt todellinen wellness-boomi. Teema nähdään toiveiden lähteenä ja matkailun pelastajana monissa maissa. Sen alta löytyy matkailullisesti katsoen ensisijaisesti erilaisia kylpylöitä, centereitä ja hotelleja kirjavine tarjontoineen. Myös ympäristön tarjontaa esitellään (aktiviteettimahdollisuudet). Kohteiden historiaa tai taustatekijöitä korostetaan selkeästi mikäli sellaisia on, samoin mitä kohteessa voi hoidattaa tai mitä siellä voi harrastaa (virkistyskylpylät). Kulttuurinähtävyydet tuodaan esille. Saksan DZT (MEK) markkinoi nykyisin erilaisia kylpylöitään ulkomaalaisille matkailijoille käyttäen apunaan Sissi-keisarinnaa, keisari Wilhelmiä ja Johan Sebastian Bach ia. Otsikkona v:n 2001 englanninkielisessä teemaesitteessä oli "Welcome to Well-Being, Offers from German Spas and Health Resorts" ja alaotsikkona sitten ihmesana Wellness. Kylpylät oli jaettu alaryhmiin (mineral and mud baths, climatic health resorts, seaside health resorts, Kneipp hydrotherapy spas and health resorts). Taustalla siis kuultaa voimakkaasti perinteinen kylpylähoito. Eri kylpylänimikkeitä Saksassa: Spassbäder, Freizeitbäder, Erlebnisbäder, Solebäder, Kurbäder, Thermalbäder, Saunen und Freizeitparks. (Huvikylpylät, vapaa-ajan kylpylät, elämyskylpylät, Solekylpylät (suoloja sisältävää vesihöyryä), Kur-terveyskylpylät, lämminvesikylpylät (rikkipitoiset), saunat ja vapaa-ajan puistot) Muut maat seuraavat mallia: Turkki haluaa nyt myös hyödyntää pitkää antiikkiin ulottuvaa terveyskylpylähistoriaansa. Pari vuotta sitten siellä perustettiin Terveyskylpylä- ja Wellnessliitto. Turkissa on nykyisin 3000 terveyslähdettä, joista 40 on käytössä. Tavoitteena on kehittää Turkista kymmenessä vuodessa Euroopan johtava terveyskylpylä- ja Wellnesscenter -maa. V Turkissa kävi "vain" wellness-lomailijaa, tälle vuodelle odotetaan kuitenkin määrän kasvavan Lukuisat turkkilaiset hotellinomistajat aikovat muuttaa hotellinsa wellness-keskukseksi. Maassa vallitsee "kullanhuuhdonta-mieliala", wellness nähdään siellä mahdollisuutena luoda kokovuotista matkailua maahan ("Wellness ei tarvitse aurinkoa"). Saksalaiset matkanjärjestäjät suhtautuvat suunnitelmiin vaihtelevasti. FVW

6 - 6 - Tulevaisuuden mahdollisuuksista N.I.T. Prof. Lohmann (vapaa käännös) Se, että wellness -teemalla tarjotaan hyvin laajaa ja eri tasoista matkailutarjontaa ympäri maailmaa heikentää sen mahdollisuuksia. Wellness-boomi on syntynyt etupäässä tarjoajapuolen ylikorostuneesta innostuksesta olla mukana trendikkääksi koetussa asiassa. Tästä syystä tarjonta kasvaa kasvamistaan ja samalla se paisuu myös sisällöltään. Alkuperäinen melko kompakti sisältö on vesittynyt ja muuttunut ylänimikkeeksi, jonka alla voi tarjota lähes mitä vain. Kysyntä kasvaa tosin myös, mutta paljon rajoitetummin. Vuosina noin 2% saksalaisista oli nimenomaan Wellness-lomalla, noin 10% mainitsi olevansa siitä kiinnostunut lähitulevaisuudessa (Reiseanalyse F.U.R). Näin sen kysyntä on selvästi vähempää kuin esimerkiksi kysyntä maatilamatkailuun (vastaavat luvut 4%, 13%) Kysynnän suhteellinen pienuus ei rajoitu vain Saksaan: Kaikista eurooppalaisten tekemistä 270 miljoonasta ulkomaanmatkasta noin 3 miljoonaa matkaa voidaan luokitella wellness -matkatkin sisältäviksi terveysmatkoiksi (IPK, Europäischer Reisemonitor 1997). Myös asiakkaiden korkeat vaatimukset asettavat rajoja tälle kapealle, mutta herkälle segmentille (toisaalta luxus, toisaalta luonnonmukaisuus), jossa täydellinen palvelu ja miellyttävä, hallittu kommunikointi asiakkaiden kanssa ovat tärkeitä. (Pelkkä ystävällinen asiakaspalvelu ei siis riitä, ja lisäksi kansainvälisiä asiakkaita on osattava palvella erinomaisen hyvin vierailla kielillä, kommentti Liisa H). Ristiriitaista kyllä, näillä ehdoilla asiakas on valmis maksamaan paljon myös paljain jaloin juoksentelusta ja veden juonnista Tulevaisuus riippuu näin ollen mm tarkasta tuotteistamisesta (kaikki turha karsittava käsitteen alta), selkeästä kohderyhmäajattelusta ja tuotteen laadun varmistamisesta (mm. hygienia). Jos näistä pidetään toden teolla huolta, kysyntää varmasti riittää, tyydyttäähän wellness-loma lukuisia perustarpeita (lepo, hoito, rauha, nautinto).

7 - 7 Suomen mahdollisuuksia Kuten professori Lohman toteaa, kysyntää tämäntapaiselle tarjonnalle riittää, koska se sinänsä tyydyttää lukuisia perustarpeita (lepo, hoito, rauha, nautinto). Suomella on erittäin hyvät mahdollisuudet tuoda tarjontaansa esille tätä kautta, koska omat luontaiset vahvuutemme riittävät täyttämään tämänlaatuisen kysynnän päätarpeet.: - Rauha, hiljaisuus, ilma (metsät, ilmanlaadun faktatiedot..!) - Turve (Moor) - Sauna: ( wellness sauna yleensä = wellness sauna Finland = 463!) - Lepääminen, stressin poisto jne - Kuntoilu - kylpylämme? Huomiota herättävää on laaja suomalaisen saunan (nimeltä mainiten) yhdistäminen wellness-käsitteeseen, mutta erityisesti se, että Suomeen liitettynä tuloksien määrä on häviävän pieni. Niinpä tämä tilanne suorastaan kehottaa nostamaan saunamme näkyvyyttä tarjonnassamme. Suositeltavaa olisi tällöin kuitenkin, että pysyttelisimme omassa perinteisessä saunassamme emmekä liikaa pyrkisi puolestamme kopioimaan niitä, jotka ovat pyrkineet kopioimaan meitä. Mahdollisuuksia Suomella siis pitäisi lähtökohdiltaan olla. Eri asia on, minkä nimikkeen alla asiaa esitellään. Wellness-teema ei todennäköisesti ole paras mahdollinen johtuen jo yksin siitä, että se on pitkälti aikaan liittyvä muotitrendikäsite, jonka alla tarjottavat tuotteet rönsyilevät jo nyt liikaa eivätkä läheskään aina vastaa asiakkaiden näkemyksiä ja odotuksia. Kestävämmällä pohjalla asia on todennäköisesti, mikäli lähdemme tarkastelemaan kysyntää tarvepohjalta ja nostamaan tarjontaamme esille niiden mukaisesti.

8 Liite Tuloksia yhteensä wellness health = = 100 % Gesundheit = = 100 % wellness physical = = 37,5 % physisch 306 wellness beauty = = 35,2 % Schönheit = = 21,4 % wellness social = sozial wellness sport sama Wellness culture Kultur = = 56,2 % wellness environmental Umwelt = wellness cultural kulturell wellness spiritual Esoterik (sinnlich 703) wellness relaxation relaxen wellness wellbeing sama 703 wellness emotion Gefühl (Gefühle=4.460) wellness rest Ruhe wllness stillness Stille wellness sauna sama wellness luxus sama (haku elo-syyskuussa 2002)

1. TERVEYS, HYVINVOINTI JA MATKAILU 7 Terveys ja hyvinvointi matkailun historiassa 7 Terveys ja matkailu 16 Hyvinvointi ja matkailu 26

1. TERVEYS, HYVINVOINTI JA MATKAILU 7 Terveys ja hyvinvointi matkailun historiassa 7 Terveys ja matkailu 16 Hyvinvointi ja matkailu 26 SISÄLTÖ 1. TERVEYS, HYVINVOINTI JA MATKAILU 7 Terveys ja hyvinvointi matkailun historiassa 7 Terveys ja matkailu 16 Hyvinvointi ja matkailu 26 2. WELLNESS TAPA AJATELLA, ELÄÄ JA MATKUSTAA 39 Wellness terveysmatkailun

Lisätiedot

HYVINVOINTIMATKAILU Esitys 05.04.2004 Tampereen yliopisto Tapahtumamarkkinoinnin Akatemia

HYVINVOINTIMATKAILU Esitys 05.04.2004 Tampereen yliopisto Tapahtumamarkkinoinnin Akatemia HYVINVOINTIMATKAILU Esitys 05.04.2004 Tampereen yliopisto Tapahtumamarkkinoinnin Akatemia Liisa Hentinen Markkinatutkija MEK, Helsinki WELLNESS?? Mistä oikein puhutaan? HISTORIAA roomalaiset kylpylä -

Lisätiedot

Hyvinvointimatkailun työpaja. Hyvinvointia meille ja muille-seminaari, 26.10.2009, Jyväskylä Liisa Renfors, MEK

Hyvinvointimatkailun työpaja. Hyvinvointia meille ja muille-seminaari, 26.10.2009, Jyväskylä Liisa Renfors, MEK Hyvinvointimatkailun työpaja Hyvinvointia meille ja muille-seminaari, 26.10.2009, Jyväskylä, MEK Suomalainen hyvinvointi: Teemat Wellness 4-5 tähteä Finnrelax Terveysja kuntoliikunta Hemmottelu PERUSTARJONTA

Lisätiedot

Suomi luonnollisen hyvinvoinnin lähde

Suomi luonnollisen hyvinvoinnin lähde Suomi luonnollisen hyvinvoinnin lähde Hyvinvointimatkailun kehittämisstrategia 2014-2018 Otteita tutkimuksesta Suomi hyvinvointimatkailun kohdemaana (Itä-Suomen yliopisto) Liisa Renfors 04.12.2014 Haikon

Lisätiedot

TYÖNTEKIJÄMME TARJOAVAT PARASTA NEUVONTAA JA HUOLTOA

TYÖNTEKIJÄMME TARJOAVAT PARASTA NEUVONTAA JA HUOLTOA WWW.GNB-NORDIC.COM TUNNET MEIDÄT NIMELLÄ EXIDE MUTTA NYT OSASTOMME NIMI ON GNB GNB ON MAAILMAN SUURIMPIA AKKUVALMISTAJIA... TYÖNTEKIJÄMME TARJOAVAT PARASTA NEUVONTAA JA HUOLTOA ASIAKAS KErTOO: GNB:SSÄ

Lisätiedot

Finrelax - luonnollista hyvinvointia. Suomi kansainvälisesti tunnetuksi hyvinvointimatkailukohteeksi

Finrelax - luonnollista hyvinvointia. Suomi kansainvälisesti tunnetuksi hyvinvointimatkailukohteeksi Finrelax - luonnollista hyvinvointia Suomi kansainvälisesti tunnetuksi hyvinvointimatkailukohteeksi Sisältö Finrelax -hyvinvointimatkailustrategia: Visio Missio Ydinviesti Painopistealueet Finrelax -kasvuohjelma

Lisätiedot

Pidetään kaikki mukana. Jokaista ihmistä pitää arvostaa

Pidetään kaikki mukana. Jokaista ihmistä pitää arvostaa ver Ohjelma kuntavaaleihin Pidetään kaikki mukana Jokaista ihmistä pitää arvostaa SDP:n tavoite on inhimillinen Suomi. SDP haluaa, että Suomessa kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia. Jokaista ihmistä pitää

Lisätiedot

MEK Kulttuurimatkailun katto-ohjelma. Tuoteasiantuntija Liisa Hentinen

MEK Kulttuurimatkailun katto-ohjelma. Tuoteasiantuntija Liisa Hentinen MEK Kulttuurimatkailun katto-ohjelma Tuoteasiantuntija Liisa Hentinen Teemakohtaiset katto-ohjelmat yhteiset tavoitteet ja prioriteetit kehittämiselle hankerahoituksen tehokkaampi käyttö MEK valmistelee

Lisätiedot

Marjat maailmassa. Johdanto kansainvälisiin marjastrategiohin & trendeihin. Market intelligence for healthy profits

Marjat maailmassa. Johdanto kansainvälisiin marjastrategiohin & trendeihin. Market intelligence for healthy profits Market intelligence for healthy profits Marjat maailmassa Johdanto kansainvälisiin marjastrategiohin & trendeihin Projektin tavoitteet Löytää malleja marja-alan osaamisen tuotteistamiseksi korkean jalostusarvon

Lisätiedot

Arja Uusitalo, erikoislääkäri, LT, Dosentti, HUSLAB, Helsingin urheilulääkäriasema

Arja Uusitalo, erikoislääkäri, LT, Dosentti, HUSLAB, Helsingin urheilulääkäriasema Arja Uusitalo, erikoislääkäri, LT, Dosentti, HUSLAB, Helsingin urheilulääkäriasema LIIKUNNASTA ON SYNTYNYT NEGATIIVINEN RIIPPUVAISUUS, JOHON LIITYY TERVEYDELLISIÄ, USEIN SOSIAALISIA JA MAHDOLLISESTI MYÖS

Lisätiedot

Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueprofiili Kulttuurimatkailufoorum 17.5.2011 Liisa Hentinen

Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueprofiili Kulttuurimatkailufoorum 17.5.2011 Liisa Hentinen Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueprofiili Kulttuurimatkailufoorum 17.5.2011 Liisa Hentinen MEKin Strategia 2010-2015 ETENEMINEN Ulkomailla 1.Matkailumaabrändin rakentaminen 2.Alueiden strateginen profilointi

Lisätiedot

Kansainvälisen matkailun trendejä Suomen näkökulmasta

Kansainvälisen matkailun trendejä Suomen näkökulmasta Pohjois-Savon matkailun tulevaisuus seminaari 26.01.2010, TahkoSpa, Nilsiä Kansainvälisen matkailun trendejä Suomen näkökulmasta MEGATRENDEJÄ Yeoman, Ian (2008). Tomorrow s Tourist. Scenarios and Trends.

Lisätiedot

Vuonislahti. Peräseinäjoki 29.10.2009 Reino Kuivalainen KYLÄMATKAILUN KEHITTÄMINEN

Vuonislahti. Peräseinäjoki 29.10.2009 Reino Kuivalainen KYLÄMATKAILUN KEHITTÄMINEN Vuonislahti Vuoden 2002 Kylä Peräseinäjoki 29.10.2009 Reino Kuivalainen KYLÄMATKAILUN KEHITTÄMINEN Vuonislahti OSUUSKUNTA VUONIS VUONISLAHDEN KYLÄSEURA RY KYLÄMATKAILUN RAAMIT Yhteistoimintaa Verkottumista

Lisätiedot

Kulttuurimatkailun kehittämisen haasteet

Kulttuurimatkailun kehittämisen haasteet Kulttuurimatkailun kehittämisen haasteet Kulttuurimatkailufoorum Imatra 17.11.2011 Liisa Hentinen Liisa Matkailun Hentinen, MEK edisämiskeskus 1 Matkailun globaalit päävetovoimatekijät - kulttuuri (laajasti

Lisätiedot

OHJEITA KURSSIPÄIVÄKIRJAN LAATIMISEEN Terveystiedon kurssi 2: Nuoret, terveys ja arkielämä

OHJEITA KURSSIPÄIVÄKIRJAN LAATIMISEEN Terveystiedon kurssi 2: Nuoret, terveys ja arkielämä OHJEITA KURSSIPÄIVÄKIRJAN LAATIMISEEN Terveystiedon kurssi 2: Nuoret, terveys ja arkielämä Palautetaan arvioitavaksi ennen koeviikkoa (palautelaatikkoon viimeistään ke 13.5.) Kurssipäiväkirja on oman oppimisesi,

Lisätiedot

Asiakasmarkkinoinnin määritelmä

Asiakasmarkkinoinnin määritelmä Asiakasmarkkinoinnin määritelmä Markkinointi on asiakaslähtöinen ajattelu- ja toimintatapa, jonka avulla luodaan yrityksille kilpailuetua, tuodaan hyödykkeet markkinoille ostohalua synnyttäen ja rakennetaan

Lisätiedot

Haastateltavan nimi: Ajankohta: Tehtävä: Valmistaudu haastatteluun ja varmista, että sinulla on selkeä näkemys/vastaus seuraaviin kysymyksiin?

Haastateltavan nimi: Ajankohta: Tehtävä: Valmistaudu haastatteluun ja varmista, että sinulla on selkeä näkemys/vastaus seuraaviin kysymyksiin? TYÖPAIKKAHAASTATTELU Voit käyttää tätä työpaikkahaastattelun käsikirjoitusta apuna haastattelutilanteessa. Tulosta käsikirjoitus ja tee omia merkintöjä ennen haastattelua, sen kuluessa ja haastattelun

Lisätiedot

15.11.2011. Kalevalasta kansainvälisyyteen

15.11.2011. Kalevalasta kansainvälisyyteen 15.11.2011 Kalevalasta kansainvälisyyteen Perusasiat 44 kpl kahden hengen huoneita, 3 suitea kaksi suomalaista, infrapuna- ja turvesaunat, wellness -osasto kaksi kokoustilaa: 100 henkilöä ja 30 henkilöä

Lisätiedot

Local Strengths and Networks as Resources of Cultural Tourism

Local Strengths and Networks as Resources of Cultural Tourism 2nd International Conference on Urban Marketing Cities by the Water: Images Real and Virtual Local Strengths and Networks as Resources of Cultural Tourism Soila Palviainen Esityksen sisältö: määrittelyjä

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaamisen arviointi Osaamisen arvioinnin tavoitteena oli LEVEL5:n avulla tunnistaa osaamisen taso, oppiminen

Lisätiedot

Maaseutumatkailun suhdanteet ja kehittäminen. Kysely yrittäjille kesäkuu 2018

Maaseutumatkailun suhdanteet ja kehittäminen. Kysely yrittäjille kesäkuu 2018 Maaseutumatkailun suhdanteet ja kehittäminen Kysely yrittäjille kesäkuu 2018 Matkailijamäärät tammi-huhtikuussa 2018 verrattuna tammihuhtikuuhun 2017 maaseutumatkailuyrityksissä Arvio tulevasta kysynnästä

Lisätiedot

Mitä kulttuurimatkailu on?

Mitä kulttuurimatkailu on? Kulttuurimatkailun kehittämisstrategia kansainvälisille markkinoille 2014-2018 Mitä kulttuurimatkailu on? Kulttuurimatkailussa tuotetaan alueellisia ja paikallisia kulttuurin voimavaroja arvostaen matkailutuotteita

Lisätiedot

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Kun isä jää kotiin Mikko Ratia, 32, istuu rennosti olohuoneen tuolilla, samalla kun hänen tyttärensä Kerttu seisoo tuolista tukea ottaen samaisessa huoneessa.

Lisätiedot

Laura Londénin puhe Maailman Syntyvyys seminaarissa STATE OF WORLD POPULATION REPORT 2018

Laura Londénin puhe Maailman Syntyvyys seminaarissa STATE OF WORLD POPULATION REPORT 2018 Laura Londénin puhe Maailman Syntyvyys seminaarissa 14.11.2018. STATE OF WORLD POPULATION REPORT 2018 Tervetuloa State of World Population 2018 raportin julkaisutilaisuuteen. Tämän vuoden raportti kertoo

Lisätiedot

SUOMEKSI TILASTOTIETOJA

SUOMEKSI TILASTOTIETOJA SUOMEKSI TILASTOTIETOJA Virolle 14,1 miljardin kruunun matkailutulot! Matkailu on merkittävä tulonlähde Virolle. Vuonna 2004 Viroon tuli matkailukruunuja 14,1 miljardin kruunun edestä, 15 prosenttia enemmän

Lisätiedot

Monikkoperheet. kaksoset ja kolmoset kasvatus ja yksilöllisyyden tukeminen. Irma Moilanen Lastenpsykiatrian professori, emerita Nettiluento 4.9.

Monikkoperheet. kaksoset ja kolmoset kasvatus ja yksilöllisyyden tukeminen. Irma Moilanen Lastenpsykiatrian professori, emerita Nettiluento 4.9. Monikkoperheet kaksoset ja kolmoset kasvatus ja yksilöllisyyden tukeminen Irma Moilanen Lastenpsykiatrian professori, emerita Nettiluento 4.9.2014 Monikkoraskauksien lukumäärät Tilasto vuonna 2012 794

Lisätiedot

Suomalaisten matkailu Virossatulevaisuuden. jo paikan päällä? Suomalaiset +50v. matkailijat. Seminaari 17.3.2010 Sokos- Hotel Viru, Aimo Bonden

Suomalaisten matkailu Virossatulevaisuuden. jo paikan päällä? Suomalaiset +50v. matkailijat. Seminaari 17.3.2010 Sokos- Hotel Viru, Aimo Bonden Suomalaisten matkailu Virossatulevaisuuden kohderyhmät jo paikan päällä? Suomalaiset +50v. matkailijat Seminaari 17.3.2010 Sokos- Hotel Viru, Aimo Bonden Väestö ikäryhmittäin koko maa 1900-2060 (vuodet

Lisätiedot

Kati Hienonen Perhosvaikutus Oy Syö ja sauno seminaari / 01.11. 2011. Hyvinvointi megatrendinä

Kati Hienonen Perhosvaikutus Oy Syö ja sauno seminaari / 01.11. 2011. Hyvinvointi megatrendinä Kati Hienonen Perhosvaikutus Oy Syö ja sauno seminaari / 01.11. 2011 Hyvinvointi megatrendinä Sisältö Miksi vastuullisuus, hyvinvointi ja hitaus voimistuu kuluttajakäyttäytymisessä? Elämysyhteiskunnasta

Lisätiedot

Hoitopalveluiden kansainvälistyminen - HealthCareFinland markkinointiyhteistyö

Hoitopalveluiden kansainvälistyminen - HealthCareFinland markkinointiyhteistyö Hoitopalveluiden kansainvälistyminen - HealthCareFinland markkinointiyhteistyö Matti Eskola, FinnMedi Oy, 13.10.2010 Muutkin toimialat ovat kansainvälistyneet - miksi muka myös terveys- ja hyvinvointipalvelut

Lisätiedot

Suomalaiset kuluttajina Virossa

Suomalaiset kuluttajina Virossa Suomalaiset kuluttajina Virossa - Eläkkeensaajat Kuluttajakysely, maaliskuu 2010 Kuluttajille kohdennettu kysely on toteutettu yhdessä Innolink Research Oy:n kanssa Jaana Kurjenoja Suomalaisten Viron matkailu

Lisätiedot

Kylä yrittäjän ja yrittäjä kylän toiminnan tukena. Yrittäjä Tiina Ekholm 8.6.2013 Tykköö

Kylä yrittäjän ja yrittäjä kylän toiminnan tukena. Yrittäjä Tiina Ekholm 8.6.2013 Tykköö Kylä yrittäjän ja yrittäjä kylän toiminnan tukena. Yrittäjä Tiina Ekholm 8.6.2013 Tykköö Kylätoiminta on kylän asukkaiden vapaaehtoista yhteistyötä omien elinolojensa kehittämiseksi. Elintärkeää on yhteistyö:

Lisätiedot

Matkatoimistokysely Venäjällä

Matkatoimistokysely Venäjällä Tutkimuksilla tuloksiin Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy Matkatoimistokysely Venäjällä marraskuu 2007 Laserkatu 6 :: FIN-53850 LAPPEENRANTA :: tel. +358 5 624 3190 :: fax +358 5 412 0949 :: info@takoy.fi

Lisätiedot

Yhteenveto 10.12.2012 Eija Seppänen MARKKINOINNIN UUSI KUVA

Yhteenveto 10.12.2012 Eija Seppänen MARKKINOINNIN UUSI KUVA Yhteenveto 10.12.2012 Eija Seppänen MARKKINOINNIN UUSI KUVA 1 Verkkoaivoriiheen osallistuneet olen markkinoinnin ammattilainen 42% ostan markkinointipalveluja 19% myyn markkinointipalveluja 4% vastaan

Lisätiedot

Kysymys 2 mielipiteiden jakaantuminen

Kysymys 2 mielipiteiden jakaantuminen Kysymys 2 mielipiteiden jakaantuminen 10 9 8 7 6 5 3 Täysin eri mieltä Vähän eri mieltä En osaa sanoa Jonkin verran samaa mieltä Täysin samaa mieltä Fiskarsissa on hyvä asua Saan apua naapureiltani sitä

Lisätiedot

Suomalaiset kuluttajina Virossa

Suomalaiset kuluttajina Virossa Suomalaiset kuluttajina Virossa - Lapsiperheet Kuluttajakysely, maaliskuu 2010 Kuluttajille kohdennettu kysely on toteutettu yhdessä Innolink Research Oy:n kanssa Suomalaisten Viron matkailu Päivämatkat

Lisätiedot

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN Tähän vihkoon on koottu kysymyksiä, jotka auttavat sinua miettimään omaa vointiasi. Vihkon kysymykset auttavat sinua myös miettimään, millaista apua

Lisätiedot

Sosiaalisen median käyttö autokaupassa. Autoalan Keskusliitto ry 3/2012 Yhdessä Aalto Yliopisto, Helsingin kauppakorkeakoulu opiskelijatiimi

Sosiaalisen median käyttö autokaupassa. Autoalan Keskusliitto ry 3/2012 Yhdessä Aalto Yliopisto, Helsingin kauppakorkeakoulu opiskelijatiimi Sosiaalisen median käyttö autokaupassa Autoalan Keskusliitto ry 3/1 Yhdessä Aalto Yliopisto, Helsingin kauppakorkeakoulu opiskelijatiimi Sosiaalinen media suomessa Kaikista suomalaisista yli % on rekisteröitynyt

Lisätiedot

Ajatukset - avain onnellisuuteen?

Ajatukset - avain onnellisuuteen? Ajatukset - avain onnellisuuteen? Minna Immonen / Suomen CP-liiton syyspäivät 26.10.2013, Kajaani Mistä hyvinvointi syntyy? Fyysinen hyvinvointi Henkinen hyvinvointi ja henkisyys Emotionaalinen hyvinvointi

Lisätiedot

Kestävä metsätalous mitä se on ja onko sitä?

Kestävä metsätalous mitä se on ja onko sitä? UEF JOENSUU KUOPIO SAVONLINNA Kestävä metsätalous mitä se on ja onko sitä? Jyrki Kangas Metsäbiotalouden professori, Itä-Suomen yliopisto Johdatus otsikon kysymykseen Biotalous kasvaa ja monipuolistuu

Lisätiedot

Yhteenveto ryhmätyöskentelystä

Yhteenveto ryhmätyöskentelystä Yhteenveto ryhmätyöskentelystä Kaupungin johdon strategiaseminaari 15.8.2017 1 Seminaarin tavoitteet & tehtävänannot Seminaarin päätavoite oli ennen kaikkea strategian punaisen langan kirkastaminen. Lisäksi

Lisätiedot

Kulttuurisesti kestävä matkailu. Nina Vesterinen

Kulttuurisesti kestävä matkailu. Nina Vesterinen Kulttuurisesti kestävä matkailu Nina Vesterinen Kestävä matkailu "Tourism that takes full account of its current and future economic, social and environmental impacts, addressing the needs of visitors,

Lisätiedot

VANHUUSELÄKKEELLE SIIRTYNEIDEN VOINTI JA VIRE -TUTKIMUKSEN TULOKSET. Seppo Kettunen #iareena18

VANHUUSELÄKKEELLE SIIRTYNEIDEN VOINTI JA VIRE -TUTKIMUKSEN TULOKSET. Seppo Kettunen #iareena18 VANHUUSELÄKKEELLE SIIRTYNEIDEN VOINTI JA VIRE -TUTKIMUKSEN TULOKSET Seppo Kettunen 2.2.2018 @sepket #iareena18 MIKSI TÄMÄ TUTKIMUS? Ikääntyvien hyvinvointi puhuttaa ja eläkkeelle jääminen aiheuttaa elämänmuutoksia,

Lisätiedot

LVVI: Ulkoilun koetut hyvinvointivaikutukset

LVVI: Ulkoilun koetut hyvinvointivaikutukset LVVI: Ulkoilun koetut hyvinvointivaikutukset Tarkoitus subjektiivisen hyvinvoinnin näkökulma ulkoiluun viimeisimmän lähiulkoilukerran ja luontomatkan hyvinvointikokemukset ulkoilukokemusten yhteys psyykkiseen

Lisätiedot

Kokemuksia kansallispuistokäynneistä

Kokemuksia kansallispuistokäynneistä Kokemuksia kansallispuistokäynneistä Lataa luontoa seminaari Hyvinkää, Hyria 24.9.2015 Martti Aarnio, erikoissuunnittelija Metsähallitus, luontopalvelut Metsähallituksen luontopalvelut hoitaa ja suojelee

Lisätiedot

Sosiaalisen median mahdollisuudet & hyödyt

Sosiaalisen median mahdollisuudet & hyödyt Sosiaalisen median mahdollisuudet & hyödyt 2018 WWW.PITKOSPUU.FI Sosiaalisen median mahdollisuudet Sosiaalinen media eli some, on tuonut tulleessaan muutoksen markkinointiin niin suunnittelussa kuin toteutuksessa.

Lisätiedot

Kulutuksen nykytrendit

Kulutuksen nykytrendit Kulutuksen nykytrendit Terhi-Anna Wilska Keski-Uudenmaan elinkeinopäivä 28.10. 2014 Mitä kuluttamisessa on 2 tapahtumassa? Elintason nousu, välttämättömyyksien muuttuminen Digitalisaatio, teknologian jokapaikkaistuminen

Lisätiedot

on yritystoiminnan keskeisistä liiketoimintapäätöksistä ensimmäinen. Sen varaan kaikki muut päätökset tehdään:

on yritystoiminnan keskeisistä liiketoimintapäätöksistä ensimmäinen. Sen varaan kaikki muut päätökset tehdään: Sisällysluettelo Esipuhe 2 1. Segmentointi nykymarkkinoinnissa 5 1.1. Segmentoinnin merkitys 6 1.2. Segmentoinnin toteutuksen ongelmat 8 1.3. Segmentin valintaan vaikuttavat tekijät 10 2. Segmentoinnin

Lisätiedot

Tutkimus terveydestä, työkyvystä ja lääkehoidosta. Tutkimuksen keskeisimmät löydökset Lehdistömateriaalit

Tutkimus terveydestä, työkyvystä ja lääkehoidosta. Tutkimuksen keskeisimmät löydökset Lehdistömateriaalit Tutkimus terveydestä, työkyvystä ja lääkehoidosta Tutkimuksen keskeisimmät löydökset Lehdistömateriaalit Tutkimuksen taustaa Aula Research Oy toteutti Lääketeollisuus ry:n toimeksiannosta tutkimuksen suomalaisten

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI B8-0545/3. Tarkistus. Renate Sommer PPE-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI B8-0545/3. Tarkistus. Renate Sommer PPE-ryhmän puolesta 9.5.2016 B8-0545/3 3 2 kohta 2. painottaa, että vuoden 2013 Eurobarometri-tutkimuksen mukaan 84 prosenttia unionin kansalaisista piti maidon alkuperän ilmoittamista välttämättömänä myytiinpä maito sitten

Lisätiedot

A. Kestävyys. Ihmiskunta tarvitsisi tällä hetkellä suunnilleen 1,5 maapalloa nykyisenkaltaisella kulutuksella (ekologinen jalanjälki)

A. Kestävyys. Ihmiskunta tarvitsisi tällä hetkellä suunnilleen 1,5 maapalloa nykyisenkaltaisella kulutuksella (ekologinen jalanjälki) A. Kestävyys Kestävyydessä ydinkysymyksenä ekologia ja se että käytettävissä olevat [luonnon]varat riittäisivät Ihmiskunta tarvitsisi tällä hetkellä suunnilleen 1,5 maapalloa nykyisenkaltaisella kulutuksella

Lisätiedot

Muuttuva markkinointi muuttuvat tiedontarpeet. Päivi Voima Senior Researcher Hanken

Muuttuva markkinointi muuttuvat tiedontarpeet. Päivi Voima Senior Researcher Hanken Muuttuva markkinointi muuttuvat tiedontarpeet Päivi Voima Senior Researcher Hanken Missä olemme tänään? Riippuu keneltä kysyy Myynti 4P Customer experience Segmentointi B2C CRM Asiakkuudet Palvelut Sosiaalinen

Lisätiedot

Muuntohuumeet ja lainsäädäntö

Muuntohuumeet ja lainsäädäntö Muuntohuumeet ja lainsäädäntö Päihdetiedotusseminaari Jurmala 6.-8.6.2013 Ylitarkastaja Katja Pihlainen, FT Luvat ja tarkastukset yksikkö 2 1 Mitä ovat muuntohuumeet Miten niitä on viime aikoina esiintynyt

Lisätiedot

Fyysisen ja henkisen työkyvyn kehittäminen - mitä tehdä käytännössä. Mikko Koivu

Fyysisen ja henkisen työkyvyn kehittäminen - mitä tehdä käytännössä. Mikko Koivu Fyysisen ja henkisen työkyvyn kehittäminen - mitä tehdä käytännössä Mikko Koivu Työhyvinvoinnin johtaminen TYÖ: sisältö, menetelmät, välineet, ergonomia TYÖYHTEISÖ: yhteistyö, tiedonkulku, pelisäännöt

Lisätiedot

Luontoon tukeutuvat matkailun hyvinvointipalvelut Etelä-Pohjanmaalla Luonnontuotteet matkailu- ja hyvinvointipalveluissa 20.3.

Luontoon tukeutuvat matkailun hyvinvointipalvelut Etelä-Pohjanmaalla Luonnontuotteet matkailu- ja hyvinvointipalveluissa 20.3. Luontoon tukeutuvat matkailun hyvinvointipalvelut Etelä-Pohjanmaalla Luonnontuotteet matkailu- ja hyvinvointipalveluissa 20.3.2014 Ähtäri Jaana Rintala, projektikoordinaattori MATKO3-hanke SeAMK Elintarvike

Lisätiedot

ordica on Suomeen erikoistunut matkailun myynti ja arkkinointiagentuuri. Tänään neljä vakituista työntekijää ja kv. artneriverkosto.

ordica on Suomeen erikoistunut matkailun myynti ja arkkinointiagentuuri. Tänään neljä vakituista työntekijää ja kv. artneriverkosto. Jyrki Oksanen 9 vuotta maailmalla ja 16 v Suomessa. semat: Helsinki, Lontoo, Turku, Salo, Tukholma, Helsinki, ampuri, Frankfurt, Heidelberg, Amsterdam, Mainz, Berliini. atkailualalla vuodesta 1988 jatkuvasti

Lisätiedot

Terveydenhuollon barometri 2009

Terveydenhuollon barometri 2009 Terveydenhuollon barometri 009 Sisältö Johdanto Sivu Tutkimuksen tavoitteet ja toteutus 4 Aineiston rakenne 5 Tutkimuksen rakenne 6 Tulokset Terveystyytyväisyyden eri näkökulmat 9 Omakohtaiset näkemykset

Lisätiedot

KIRJASTO & MARKKINOINTI. Roosa Kallio markkinointipäällikkö Helsingin kaupunginkirjasto

KIRJASTO & MARKKINOINTI. Roosa Kallio markkinointipäällikkö Helsingin kaupunginkirjasto KIRJASTO & MARKKINOINTI Roosa Kallio markkinointipäällikkö Helsingin kaupunginkirjasto 26.3.2015 OHJELMA & TAVOITE Lyhyt esittely - mitä markkinointi on Miten markkinointi eroaa viestinnästä? Esimerkkejä

Lisätiedot

Global Pension Plan TARPEEKSI UNELMOITU! ON AIKA ELÄÄ!

Global Pension Plan TARPEEKSI UNELMOITU! ON AIKA ELÄÄ! TARPEEKSI UNELMOITU! ON AIKA ELÄÄ! GPP on ohjelma, missä hyvin toimeentulevat rahoittajat suunnittelevat investoivansa iäkkäiden ihmisten eläkevakuutuksiin. Siksi GPP etsii 100.000 henkilöä, jotka haluavat

Lisätiedot

Hyvän elämän edistäminen

Hyvän elämän edistäminen Hyvän elämän edistäminen Veli-Matti Ahtiainen Puheenjohtaja Lapin sosiaali- ja terveysturva yhdistys ry Hyvä elämä Mitä on hyvä elämä? Jo Aristoteles aikoinaan Teoksessa Politiikka Aristoteles toteaa yhteiskunnan

Lisätiedot

Hyvinvointimatkailun liiketoiminta. Turun AMK:n uusi osaamispolku liiketalouden tradenomiopiskelijoille

Hyvinvointimatkailun liiketoiminta. Turun AMK:n uusi osaamispolku liiketalouden tradenomiopiskelijoille Hyvinvointimatkailun liiketoiminta Turun AMK:n uusi osaamispolku liiketalouden tradenomiopiskelijoille Liiketalouden tradenomiopinnot Turun AMK:ssa Tradenomi (AMK), liiketalous Syksyllä 2019 Turussa alkaa

Lisätiedot

Terveyttä ja hyvinvointia kansallispuistoista

Terveyttä ja hyvinvointia kansallispuistoista Terveyttä ja hyvinvointia kansallispuistoista Lapin Matkailuparlamentti Rovaniemi 24.-25.9.2014 Joel Erkkonen Erikoissuunnittelija Kuvittele uusi lääke, joka pitäisi sinut aktiivisempana ja terveempänä

Lisätiedot

Vastakeitettyä erikoiskahvia missä tahansa, milloin tahansa! Hyvien ulkoilmaelämysten tulisi alkaa liikkeestäsi!

Vastakeitettyä erikoiskahvia missä tahansa, milloin tahansa! Hyvien ulkoilmaelämysten tulisi alkaa liikkeestäsi! Vastakeitettyä erikoiskahvia missä tahansa, milloin tahansa! Hyvien ulkoilmaelämysten tulisi alkaa liikkeestäsi! Coffeebrewer miten se toimii? Coffeebreweriä voidaan parhaiten kuvata kertakäyttöiseksi

Lisätiedot

TEEMA I TERVEYTTÄ EDISTÄVÄ ELÄMÄNTAPA

TEEMA I TERVEYTTÄ EDISTÄVÄ ELÄMÄNTAPA TEEMA I TERVEYTTÄ EDISTÄVÄ ELÄMÄNTAPA Professori Karin C. Ringsberg, Nordic School of Public Health NHV, pääasiassa vastannut teeman suunni@elusta yhteistyössä tutkijaopiskelija Hrafnhildur GunnarsdoFr

Lisätiedot

Suomalaiset ja kenkien eettisyys. Mielipidetutkimus suomalaisten tiedoista ja odotuksista koskien kenkien tuotannon eettisyyttä ja EU:ta

Suomalaiset ja kenkien eettisyys. Mielipidetutkimus suomalaisten tiedoista ja odotuksista koskien kenkien tuotannon eettisyyttä ja EU:ta Suomalaiset ja kenkien eettisyys Mielipidetutkimus suomalaisten tiedoista ja odotuksista koskien kenkien tuotannon eettisyyttä ja EU:ta Johdanto Suomalaiset ostavat 21 miljoonaa paria kenkiä vuosittain.

Lisätiedot

Asiakaslupaus SURF-arkkitehtipalvelut Puucomp Oy

Asiakaslupaus SURF-arkkitehtipalvelut Puucomp Oy Case: Asiakaslupaus SURF-arkkitehtipalvelut Puucomp Oy - Kiteytetty asiakaslupaus - Esitystapa asiakaslupaukselle Mistä kaikki alkoi? Oy Puu-Component Ab perustettiin alihankintayritykseksi valmistamaan

Lisätiedot

naisille, jotka (työ)elämän neuvotteluissa.

naisille, jotka (työ)elämän neuvotteluissa. Pieni neuvottelutaitojen työkirja naisille, jotka (työ)elämän neuvotteluissa. Neuvottelutaidot ovat (työ)elämän ydintaitoja Neuvottelutaidot muodostuvat erilaisten taitojen, tietojen, toimintatapojen ja

Lisätiedot

Luontoliikuntalähtöiset palvelut hyvinvoinnin edistämisessä. 17.9.2013 Lea Konttinen

Luontoliikuntalähtöiset palvelut hyvinvoinnin edistämisessä. 17.9.2013 Lea Konttinen Luontoliikuntalähtöiset palvelut hyvinvoinnin edistämisessä Vihreää hyvinvointia: Testi luonnon hyvinvointivaikutuksista N=33 Hyvinvointia, mutta miten? Teknologialla? Lääkkeillä? Luonnolla? Ihminen edellä

Lisätiedot

Suomalaiset kuluttajina Virossa

Suomalaiset kuluttajina Virossa Suomalaiset kuluttajina Virossa - Kuluttajakysely Maaliskuu 2011 Kuluttajille kohdennettu kysely on toteutettu yhdessä Innolink Research Oy:n kanssa Suomalaisten vapaa-ajan matkailu Viroon Päivämatkat

Lisätiedot

Terveydenhuollon arvot ja tulevaisuus Kyselytutkimus elo-syyskuu Tärkeimmät löydökset

Terveydenhuollon arvot ja tulevaisuus Kyselytutkimus elo-syyskuu Tärkeimmät löydökset Terveydenhuollon arvot ja tulevaisuus 2020 Kyselytutkimus elo-syyskuu 2012 Tärkeimmät löydökset Tutkimuksen taustaa Success Clinic Oy ja Tervemedia Oy toteuttivat 13.8.- 18.9.2012 kyselytutkimuksen suomalaisen

Lisätiedot

Metsään mieltymään! Matkailijoiden matkustusmotiiveissa luonto keskeinen Toivotaan miellyttäviä maisemia ja luontokokemuksia (Metla 2010)

Metsään mieltymään! Matkailijoiden matkustusmotiiveissa luonto keskeinen Toivotaan miellyttäviä maisemia ja luontokokemuksia (Metla 2010) METSÄ HYVINVOINTI- MATKAILUN KOHTEENA Arja Kinnunen Metsään mieltymään! Matkailijoiden matkustusmotiiveissa luonto keskeinen Toivotaan miellyttäviä maisemia ja luontokokemuksia (Metla 2010) Luonto voi

Lisätiedot

Rajahaastattelututkimukset

Rajahaastattelututkimukset Rajahaastattelututkimukset www. mek.fi Talvi 1998-1999 - Talvi 2001-2002 Yhteenveto tuloksista ja tapahtuneesta kehityksestä Saapuneet matkan tarkoituksen mukaan... 2 Saapuneet vapaa-ajan matkailijat matkan

Lisätiedot

Metsästysmatkailun potentiaali ja kehityshaasteet Suomessa. Sami Kurki, Susanna Keskinarkaus, Anne Matilainen

Metsästysmatkailun potentiaali ja kehityshaasteet Suomessa. Sami Kurki, Susanna Keskinarkaus, Anne Matilainen Metsästysmatkailun potentiaali ja kehityshaasteet Suomessa Sami Kurki, Susanna Keskinarkaus, Anne Matilainen Ruralia-instituutti / Sami Kurki / Karstula 26.8.2010 2.9.2010 1 Keskinarkaus,S., Matilainen,

Lisätiedot

Tukea tuotekehitykseen ja markkinointiin Hosumatta paras-seminaari maaseudun matkailuyrittäjille 21.03.2012 Liisa Renfors / MEK

Tukea tuotekehitykseen ja markkinointiin Hosumatta paras-seminaari maaseudun matkailuyrittäjille 21.03.2012 Liisa Renfors / MEK Aurora borealis in Lapland Tukea tuotekehitykseen ja markkinointiin Hosumatta paras-seminaari maaseudun matkailuyrittäjille 21.03.2012 / MEK Tuotekehityksen tuki ja tutkimus Katto-ohjelmat Outdoors Finland

Lisätiedot

Kyselyn yhteenveto Yritys-Suomi brändin lanseeraus kampanja 20.3.2012

Kyselyn yhteenveto Yritys-Suomi brändin lanseeraus kampanja 20.3.2012 Kyselyn yhteenveto Yritys-Suomi brändin lanseeraus kampanja 20.3.2012 Yritys-Suomi brändin lanseeraus kampanja Tammikuussa 2012 toteutettiin valtakunnallinen Yritys- Suomi lanseerauskampanja. Mikkelin

Lisätiedot

Kiinan verkkokaupan trendit FLYING LYNX Oy Myyntikanavaratkaisut yritysten kansainvälisiin myynteihin

Kiinan verkkokaupan trendit FLYING LYNX Oy Myyntikanavaratkaisut yritysten kansainvälisiin myynteihin Kiinan verkkokaupan trendit 2017 FLYING LYNX Oy Myyntikanavaratkaisut yritysten kansainvälisiin myynteihin Kiinan verkkokauppa Numeroina Kiinan väestömäärä 1,36 miljardia Internet-penetraatio 52 %, kasvu

Lisätiedot

Aito suomalainen saunaelämys - vinkit kehi3ämiseen Carita Harju Sauna from Finland ry

Aito suomalainen saunaelämys - vinkit kehi3ämiseen Carita Harju Sauna from Finland ry Aito suomalainen saunaelämys - vinkit kehi3ämiseen Carita Harju Sauna from Finland ry Sauna from Finland Yhdistys peruste?in 29.4.2010 Jäseniä nyt laajasg eri toimialoilta noin 100 ja luku kasvaa koko

Lisätiedot

Metsänomistajien käsitykset ilmastoystävällisestä metsänhoidosta

Metsänomistajien käsitykset ilmastoystävällisestä metsänhoidosta Metsänomistajien käsitykset ilmastoystävällisestä metsänhoidosta Prof. Dr. Martin Welp Eberswale University for Sustainable Development Eberswalde University for Sustainable Development HENVI Science Days,

Lisätiedot

Matkailun tuotteistustyöpaja. Storia-hanke Isto Vanhamäki 10.9.2013, Kouvola

Matkailun tuotteistustyöpaja. Storia-hanke Isto Vanhamäki 10.9.2013, Kouvola Matkailun tuotteistustyöpaja Storia-hanke Isto Vanhamäki 10.9.2013, Kouvola 1. Työpaja 10.9.2013 Asiakasymmärrys ja tuotteistaminen asiakasryhmien mukaan Mitkä ovat asiakasryhmämme? Miten asiakasryhmät

Lisätiedot

SENNI-projekti esittäytyy

SENNI-projekti esittäytyy SENNI-projekti esittäytyy Aloitusseminaari 26.01.2012 Projektipäällikkö Liisa Nurminen Itä-Suomen yliopisto Green Care Green Care on käsite, jolle ei vielä toistaiseksi ole yksiselitteistä suomenkielistä

Lisätiedot

Unelmoitu Suomessa. 17. tammikuuta 14

Unelmoitu Suomessa. 17. tammikuuta 14 Unelmoitu Suomessa Sisällys ä ä ä ö ö ö ö ö ö ä ö ö ä 2 1 Perustiedot ö ä ä ä ä ö ä ä ä ä ä ä ä ö ä ää ö ä ä ä ä ö ä öö ö ä ä ä ö ä ä ö ä ää ä ä ä ö ä ä ä ä ä ä ö ä ä ää ö ä ä ä ää ö ä ä ö ä ä ö ä ä ä

Lisätiedot

Terveyttä ja hyvinvointia valtion mailta tarkastelussa pienriistan metsästäjät

Terveyttä ja hyvinvointia valtion mailta tarkastelussa pienriistan metsästäjät Terveyttä ja hyvinvointia valtion mailta tarkastelussa pienriistan metsästäjät Ympäristöakatemia 4.9.2015 Mikko Rautiainen, erikoissuunnittelija Metsähallitus 1 Taustaa Yhteiskunnallisia haasteita: Liikkumattomuus

Lisätiedot

Kyky ja halu selviytyä erilaisista elämäntilanteista

Kyky ja halu selviytyä erilaisista elämäntilanteista Terveys Antakaa esimerkkejä a. terveyden eri ulottuvuuksista b. siitä, kuinka eri ulottuvuudet vaikuttavat toisiinsa. c. Minkälaisia kykyjä ja/tai taitoja yksilö tarvitsee terveyden ylläpitoon 1 Terveys

Lisätiedot

Matkailun tulevaisuus. Jaakko Lehtonen

Matkailun tulevaisuus. Jaakko Lehtonen Matkailun tulevaisuus Jaakko Lehtonen 1.9.2011 kansainvälinen matkailu kasvaa, 3-4% vuodessa, ellei mitään aivan järisyttävää tapahdu Aasia, etenkin Kiina, nousee vahvasti niin lähtöalueena kuin kohteenakin

Lisätiedot

Mika Vuori. Terveyden ja toimintakyvyn edistäminen

Mika Vuori. Terveyden ja toimintakyvyn edistäminen Mika Vuori Terveyden ja toimintakyvyn edistäminen KKI-päivät/ Laatua liikunnan palveluketjuun 18.3.2015 Terveyden ja toimintakyvyn edistämisen ydinprosessin palvelutilaukset (Tilinpäätösennuste 2014) ennaltaehkäisevät

Lisätiedot

Uudet maksupalvelut valvojan ajankohtaiskatsaus

Uudet maksupalvelut valvojan ajankohtaiskatsaus Uudet maksupalvelut valvojan ajankohtaiskatsaus Maksufoorumi 1 PSD2-sääntelyn aikajana PSD2:n edellyttämät maksupalvelu- ja maksulaitoslain muutokset pääosin voimaan 13.1.2018 PSD2-testijakso alkoi 14.3.2019

Lisätiedot

Sauna from Finland -konsepti 9/2009

Sauna from Finland -konsepti 9/2009 Sauna from Finland -konsepti 9/2009 Monta ulottuvuutta Saunominen tutussa ympäristössä arkinen, toistuva, puhdistauminen Suvi-illan saunominen järven rannassa ihanne, luksusta, rentoutuminen Saunominen

Lisätiedot

Humalan tällä puolella Alkoholikeskustelun uudet suunnat. Antti Maunu VTT, tutkija maunuan@gmail.com 0408325057

Humalan tällä puolella Alkoholikeskustelun uudet suunnat. Antti Maunu VTT, tutkija maunuan@gmail.com 0408325057 Humalan tällä puolella Alkoholikeskustelun uudet suunnat Antti Maunu VTT, tutkija maunuan@gmail.com 0408325057 Suomen suurimmat alkoholiongelmat Humalan ylikorostunut rooli puheessa ja itseymmärryksessä

Lisätiedot

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni Ihmisen hyvinvointi on kokonaisuus, jossa on eri osa-alueita. Tämä mittari auttaa sinua hahmottamaan, mitä asioita hyvinvointiisi kuuluu. Osa-alueet:

Lisätiedot

työseminaari 10.6.2010 Alice Pekkala Kartanonväkikoti

työseminaari 10.6.2010 Alice Pekkala Kartanonväkikoti Terveydenhuoltoalan l siirtoergonomian i asiantuntija ij ja työseminaari 10.6.2010 Kannattavaa kumppanuuttakuntouttavallakuntouttavalla työotteella Alice Pekkala Kartanonväkikoti Kartanonväki kodit kdit

Lisätiedot

Työkyky, terveys ja hyvinvointi

Työkyky, terveys ja hyvinvointi Työkyky, terveys ja hyvinvointi Miia Wikström, tutkija, hankejohtaja miia.wikstrom@ttl.fi www.kykyviisari.fi kykyviisari@ttl.fi Mitä työkyky on? Työkyky voidaan määritellä yhdistelmäksi terveyttä, toimintakykyä,

Lisätiedot

Avoimen yliopiston neuvottelupäivät Helsinki Toiminnanjohtaja Jaana Nuottanen Kansalaisopistojen liitto KoL

Avoimen yliopiston neuvottelupäivät Helsinki Toiminnanjohtaja Jaana Nuottanen Kansalaisopistojen liitto KoL Avoimen yliopiston neuvottelupäivät Helsinki 15.11.2012 Toiminnanjohtaja Jaana Nuottanen Kansalaisopistojen liitto KoL YLEISESTÄ TAUSTATILANTEESTA Meneillään suomalaisen talouden ja yhteiskunnan murros

Lisätiedot

Hämeenlinna 21.3.2012. Culture Finland kulttuurimatkailun katto-ohjelma

Hämeenlinna 21.3.2012. Culture Finland kulttuurimatkailun katto-ohjelma Maaseutumatkailuseminaari Hämeenlinna 21.3.2012 Muokkaa alaotsikon perustyyliä napsautt. 11.4.20 08 Culture Finland kulttuurimatkailun katto-ohjelma MEK (Matkailun edistämiskeskus) valmistelee ja koordinoi

Lisätiedot

FSD2438 Terveyden edistämisen barometri 2009: kunnat

FSD2438 Terveyden edistämisen barometri 2009: kunnat KYSELYLOMAKE Tämä kyselylomake on osa Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon arkistoitua tutkimusaineistoa FSD2438 Terveyden edistämisen barometri 2009: kunnat Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata

Lisätiedot

Lapin yliopisto Yhteiskuntatieteiden tiedekunta MATKAILUTUTKIMUKSEN VALINTAKOE Valintakoekirja:

Lapin yliopisto Yhteiskuntatieteiden tiedekunta MATKAILUTUTKIMUKSEN VALINTAKOE Valintakoekirja: Lapin yliopisto MATKAILUTUTKIMUKSEN VALINTAKOE 10.6.2010 Valintakoekirja: Kostiainen, Ahtola, Koivunen, Korpela & Syrjämaa: Matkailijan ihmeellinen maailma. Matkailun historia vanhalta ajalta omaan aikaamme.

Lisätiedot

SEISKALUOKKA. Itsetuntemus ja sukupuoli

SEISKALUOKKA. Itsetuntemus ja sukupuoli SEISKALUOKKA Itsetuntemus ja sukupuoli Tavoite ja toteutus Tunnin tavoitteena on, että oppilaat pohtivat sukupuolen vaikutusta kykyjensä ja mielenkiinnon kohteidensa muotoutumisessa. Tarkastelun kohteena

Lisätiedot

Kestävyydestä kilpailuetua maaseutumatkailuun. Kestävyyden esille tuominen mökkikansiossa ja asiakaspalvelussa

Kestävyydestä kilpailuetua maaseutumatkailuun. Kestävyyden esille tuominen mökkikansiossa ja asiakaspalvelussa Kestävyydestä kilpailuetua maaseutumatkailuun Kestävyyden esille tuominen mökkikansiossa ja asiakaspalvelussa Kirsi Mutka-Paintola 21.11.2013 Kestävän toiminnan tavoitteet: - Yrityksen arvot - Yrityksen

Lisätiedot

EK-SYL Kansainväliset koulutusmarkkinat, uhkia ja mahdollisuuksia Seminaari 25.9.2012 Helsinki. Kansainväliset koulutusmarkkinat

EK-SYL Kansainväliset koulutusmarkkinat, uhkia ja mahdollisuuksia Seminaari 25.9.2012 Helsinki. Kansainväliset koulutusmarkkinat EK-SYL Kansainväliset koulutusmarkkinat, uhkia ja mahdollisuuksia Seminaari 25.9.2012 Helsinki Kansainväliset koulutusmarkkinat Seppo Hölttä Tampereen yliopisto Johtamiskorkeakoulu Higher Education Group

Lisätiedot

KASILUOKKA. Koulutusvalinnat ja sukupuoli

KASILUOKKA. Koulutusvalinnat ja sukupuoli KASILUOKKA Koulutusvalinnat ja sukupuoli Tavoite ja toteutus Tunnin tavoitteena on rohkaista nuoria tekemään koulutusvalinnat omien kykyjen ja kiinnostuksen kohteiden perusteella sukupuolen ja siihen liitettyjen

Lisätiedot

Immateriaalioikeutta ja tekijyyttä koskevat kysymykset

Immateriaalioikeutta ja tekijyyttä koskevat kysymykset Immateriaalioikeutta ja tekijyyttä koskevat kysymykset Professori Niklas Bruun IPR University Center Tekijyysseminaari 31.8.2005 Tutkimuseettinen neuvottelukunta Tekijyys missä mielessä? Tutkimuksen tekijä?

Lisätiedot