Laukaan kehitysvammaisten asuntoryhmä Autetun asumisen yksikkö Sarakuja 4 LVIA-HANKESUUNNITELMA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Laukaan kehitysvammaisten asuntoryhmä Autetun asumisen yksikkö Sarakuja 4 LVIA-HANKESUUNNITELMA"

Transkriptio

1 Laukaan kehitysvammaisten asuntoryhmä Autetun asumisen yksikkö Sarakuja 4 LVIA-HANKESUUNNITELMA

2 LVIA-HANKESUUNNITELMA 2 Sisällysluettelo G0 YLEISET VAATIMUKSET... 3 G01 LVI-suunnittelun tavoitteet... 3 G01.1 Mitoitusulkolämpötilat ja -kosteus... 3 G01.2 Mitoituskuormitukset... 3 G02 Liittymistiedot... 3 G1 LÄMMITYS... 4 G1111 Lämmönjakokeskukset... 4 G1211 Putkistot... 4 G1220 Pumput... 5 G1270 Jäähdytysvesi- ja vesiglykoliputkistot... 5 G1311 Lämmönluovuttajat... 5 G1320 Lattialämmitys... 5 G2 VESI- JA VIEMÄRIJÄRJESTELMÄT... 6 G2300 Vesijohdot... 6 G2550 Viemärikaivot... 6 G2610 Jätevesiviemärit... 6 G2620 Sadevesiviemärit... 6 G2800 Kalusteet... 7 G3 ILMASTOINTI... 8 G33 Kanavistot ja kanaviston varusteet... 8 G3326 Ilmavirran hallinta- ja mittauslaitteet... 8 G34 Päätelaitteet... 8 G3437 Puhallinpatterit... 9 G4 KYLMÄTEKNISET JÄRJESTELMÄT... 9 G4000 Yleistä... 9 G7 PALONTORJUNTAJÄRJESTELMÄT G7200 Alkusammutuskalusto G7300 Sprinklerilaitteistot J7 AUTOMAATIOJÄRJESTELMÄT J71 Rakennusautomaatio... 10

3 LVIA-HANKESUUNNITELMA 3 G0 YLEISET VAATIMUKSET TIEDOT RAKENNUSHANKKEESTA Rakennushanke on kehitysvammaisten autetun asumisen yksikkö. Rakennus luokitellaan hoitolaitokseksi. Osoite: Sarakuja 4, Laukaa G01 LVI-suunnittelun tavoitteet Suunnittelulähtökohtana ovat Terve Talo kriteerit (RT ). Ilman laadun, lämpöolojen, melutason ja teknisten kriteerien tavoitetasona pidetään; - Sisäilmastoluokka S2 - Rakennustöiden puhtausluokka P1 - Ilmanvaihtojärjestelmän puhtausluokka P1 - Rakennusmateriaalien päästöluokka M1 - Ilmanvaihtotuotteiden puhtausluokka M1 - Energiatehokkuusluokka E-luvun laskentamenetelmän mukaisen energiatodistuksen mukaan on B tai C. - Äänitasovaatimus yleistiloissa määräysten mukaan. Asuintilat 25 db(a), eritystä huomiota kiinnitettävä tilojen väliseen äänieristykseen. G01.1 Mitoitusulkolämpötilat ja -kosteus Talvella ulkoilman alin lämpötila on -32 C. Kesällä mitoitusolosuhteina pitkän keskiarvon kesäkuu ja heinäkuu, päivän ylin lämpötila on +25 C ja kosteus RH60 % (entalpia 55 kj/kg). G01.2 Mitoituskuormitukset Ilmastointi ja jäähdytysjärjestelmät mitoitetaan käyttäjältä saatujen käyttöaikojen kuormituksen mukaisesti, tai vaihtoehtoisesti käyttäjän edustaja hyväksyy kuormituslaskennan perusteiksi esim. D3 kohdan 3.3 rakennuksen standardikäyttö mukaiset kuormat (laitekuorma, henkilökuorma, valaistuksen teho ja niiden käyttöasteet). Muut sisäilmaolosuhteisiin vaikuttavat kuormat mitoitussään mukaan (D3, liite 2). Sisäilman lämpötilan määräyksen vaatimusten mukaisuuden täyttymisen osoittavat laskelmat tehdään säävyöhykkeen 1, Helsinki / Vantaa säätiedoilla. Mitoitukset tarkistetaan rakennuksen sijaintia vastaavan säävyöhykkeen säätiedoilla. G02 Liittymistiedot Rakennus liitetään paikallisen energialaitoksen kaukolämpöverkostoon ja osa lämmitysenergiasta tuotetaan maalämmöllä, osatehomitoitus maalämpöpumpun mitoitusteho on n. 50 % perinteisesti mitoitetun kaukolämpölaitoksen mitoitustehosta. Käyttövesi liitetään paikalliseen kunnallistekniikkaan.

4 LVIA-HANKESUUNNITELMA 4 Jätevesiviemäri liitetään paikalliseen kunnallistekniikkaan. Sadevedet imeytetään maastoon. Imeytyskentän tarve ja toteutustapa selvitetään suunnitteluvaiheessa. Rakennusautomaatiojärjestelmä liitetään Laukaan kunnan olemassa olevaan Computec Pyramid - järjestelmän keskusvalvomoon. RAU-järjestelmän on oltava täysin yhteensopiva nykyisen järjestelmän kanssa. G1 G1111 G1211 LÄMMITYS Rakennukseen asennetaan lämmönjakokeskus ja osatehoinen maalämpöjärjestelmä. Maalämpöjärjestelmällä hoidetaan myös kohteen jäähdytysenergia tuotanto, ensisijaisesti suoraan maapiirin liuoksella ja toisena portaana koneellisesti maalämpöjärjestelmän kompressoreilla. Maalämpöjärjestelmä on rakennettava, siten että myös osatehoilla laitos toimii hyvällä hyötysuhteella ja kompressorien käyntiajat ovat riittävän pitkiä. Kaukolämmön mittaus ja lämmönjakokeskus sijoitetaan lämmönjakohuoneeseen. Rakennuksen lämmönjako toteutetaan lattialämmitysjärjestelmällä siten, että kaikki tilat liitetään samaan järjestelmään. Vaihtoehtoisesti osa tiloista voi olla patterilämmityksellä. Eri lämmitysjärjestelmiä tulevat olemaan mitoituslämpötiloineen: - lattialämmitys /+30 C - patterilämmitys +45/+30 C - ilmanvaihtokoneiden ja tuulikaappien oviverhopuhaltimien lämmityspatterien putkistot +60/+30 C Lattialämmitysjärjestelmän säätö toteutetaan väyläpohjaisilla huonesäätimillä, jotka liitetään rakennusautomaatiojärjestelmään. Lämmönjakokeskukset Lämmönjakokeskus toimitetaan tehdasvalmisteisena yksikkönä täysin valmiiksi kasattuna ja koottuna. Lämmönjakokeskuksen sisäiset sähköjohdotukset tehdään valmiiksi tehtaalla. Kaikki verkostot varustetaan kaukolämpöpuolelle asennettavilla energiankulutuksen mittauslaitteilla. Lämmönsiirtimet ovat kuparijuotettuja levylämmönsiirtimiä. Lämmönsiirtopinnan materiaali on haponkestävä teräs, AISI 316. Putkistot Kaukolämpöputket St 37, DIN 2458/DIN 1626 Lämpöjohdot kokoon DN 50 teräsputkea LVI-0400 Lämpöjohdot DN 65 ja isommat teräsputkea LVI-0404 Sulkuventtiilit ja linjasäätöventtiilit kokoon DN 50 asti kierteellisiä lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmiin soveltuvia venttiilejä ja suuremmat laipallisia venttiilejä tai hitsattavia teräsventtiilejä.

5 LVIA-HANKESUUNNITELMA 5 G1220 G1270 Pumput Lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmien pääpumput pyritään valitsemaan EC- moottoreilla varustettuja A-energialuokan pumppuja. Niin sanotut kuivamoottoriset integroidut taajuusmuuttajapumput tulee olla erillisellä paine-erolähettimellä varustettuja. Paineerolähetin asennetaan meno- ja paluuputken väliin. Muut pumput ovat yksi tai kolmevaiheisia portaattomasti säädettäviä pumppuja. Lämpimän käyttöveden kiertopumppu on lämpötilan mukaan pyörimisnopeudeltaan portaattomasti säädettävä pumppu pronssipesällä. Jäähdytysvesi- ja vesiglykoliputkistot Putket kuparia LVI kokoon 54, isommat ruostumatonta teräsputkea (AISI 304). G1311 Lämmönluovuttajat Patterit esim. mallia Purmo, Compact radiaattoreita tai Kon-konvektoreita. Jokaisessa patterissa on käsikäyttöinen tai termostaattinen o-rengastiivisteinen patteriventtiili ja on-off sulkuyhdistäjä sekä ilmaruuvi. Julkisissa tiloissa, joissa henkilökuntaan kuulumattomat henkilöt pääsevät käsiksi antureihin käytetään kovismallista termostaattianturia. G1320 Lattialämmitys Muoviset lattialämmitysputket ovat happidiffuusiosuojattua muoviputkea esim. UponorpePEX tai komposiittiputkea. Putket kiinnitetään esim. putkipidikelistoilla ja kiinnitysväkäsillä eristekerrokseen. Rakennusurakoitsija asentaa teräsverkon lattialämmitysputkien päälle. Lattialämmitysjärjestelmän runkoputket tehdään teräsputkesta, kuten muutkin lämpöjohdot, rungot alakattotiloihin. Huonetiloihin asennetaan väyläpohjaiset huonesäätimet huonekohtaisesti, lisäksi osa tiloista varustetaan lattia-anturein tarpeen mukaisesti. Märkätilojen lattialämmityksen ohjaus toteutetaan väyläpohjaisilla huonesäätimillä lattia-anturein. Kaikki huonesäätimien tiedot viedään rakennusautomaatiojärjestelmän valvomoon ja valvomosta käsin on voitava muuttaa huonesäätimien asetteluja tai palauttaa oletusarvot.

6 LVIA-HANKESUUNNITELMA 6 G2 G2300 G2550 G2610 G2620 VESI- JA VIEMÄRIJÄRJESTELMÄT Vesijohdot Vesijohdot ovat rakennuksessa komposiittiputkea tai kupariputkea LVI kapillaariosin ja liitoksin. Putkistot sijoitetaan pääosin alakattotiloihin käytäville. WC- ja sosiaalitiloissa kalusteiden kytkentäjohdot ovat muoviputkea suojaputkessa. Asuinnoissa varaudutaan keittokomeroihin asentamalla tulpatut varaukset käyttövesi ja viemäriputkille. Asuntojen vesijohdot varustetaan henkilökunnan etäohjattavissa olevalla sulkujärjestelmällä, järjestelmän toteutus selvitetään suunnitteluvaiheessa. Käyttövesiputkien asennuksen tulee täyttää RakMK:n osan C1 äänitekniset vaatimukset ja osassa C2 esitetyt vaatimukset putkistojen tarkastettavuuden, huollettavuuden, korjattavuuden sekä vuotojen havaittavuuden osalta Rakennukseen asennetaan asuntokohtaiset mekaaniset käyttöveden kylmä- ja lämminvesimittarit. Yhteistiloille ei asenneta erillisiä vesimittareita, vaan kulutus saadaan päävesimittarin ja huoneistojen mittareiden erotuksena. Viemärikaivot Sadevesikaivot ovat tehdasvalmisteisia ja muovia halkaisijaltaan 560 mm. Sadevesikaivot varustetaan jäätymissuojaelementeillä. Tarkastuskaivot ovat tehdasvalmisteisia ja muovia halkaisijaltaan 400 ja 560 mm. Jätevesiviemärit Rakennuksen sisäpuoliset jätevesiviemärit pääosin esim. Uponor HTP- muoviviemäriputkea kumirengasliitoksin Rakennuksen ulkopuoliset jätevesiviemärit koot esim. Uponor Dupplex- muoviviemäriputkea kumirengasliitoksin. Tarvittavissa kohdissa sisäpuoliset jätevesiviemärit ovat valurautaputkea esim. Aquasafe-järjestelmän putkia (Saint-Gobain Pipe Systems Oy). Viemärit huuhdellaan ja kuvataan liitoskaivoon asti. Sadevesiviemärit Kattosadevedet johdetaan kattokallistuksin ja ulkopuolisilla ränneillä ja niihin liitetyillä sadevesiviemäreillä maastoon imeytyskenttään kuvan 1 mukaiseen paikkaan. Imeytyskenttä GEO-/rakennesuunnittelijan mukaan. Mikäli tarvitaan rakennuksen sisäpuolisia sadevesiviemäreitä, tehdään ne pemuoviputkista paineluokka PN6, liitokset ja haaroitukset sähköhitsausosin, puhdistusluukut sähköhitsattavin t-haaroin ja puskuhitsattavalla peh-kauluksella umpilaipoin. Maahan asennettavat sadevesiviemärit ovat HTP- muoviviemäriputkea kumirengasliitoksin. Rakennuksen ulkopuoliset sadevesiviemärit esim. Uponor sadevesiputkea PP kumitiivistein. Viemärit huuhdellaan ja kuvataan imetyskenttään asti.

7 LVIA-HANKESUUNNITELMA 7 G2800 Kalusteet Kalusteiden tarkempi valinta tehdään suunnittelu- tai toteutusvaiheessa, kun tilojen käyttäjät ovat tiedossa. WC- ja kylpyhuonetiloissa käytetään kehitysvammaiselle soveltuvia vesikalusteita. Inva-WC varustetaan inva-wc tilaan soveltuvin kalustein. Keittiötasot ovat osittain korkeussäädettäviä. Sekoittimet yleisissä tiloissa osittain valokennohanoja Oras Electra ja osittain yksiotehanoja esim. Mora Temp ESS. Suihkuhanat termostaattihanoja esim. Mora. Saniteettiposliini esim. Nordic /Gustavsberg. Rst-kalusteet esim. mallia Franke. Sekoittimet, hanat, pullovesilukot lattiaputkineen ja ketjupohjaventtiilit näkyvine osineen ovat kromattuja. Vesijohtokalusteet varustetaan kalustekohtaisin suluin. Letkuliitäntämahdollisuudella tai käsisuihkulla varustetut hanat ja sekoittimet varustetaan imusuojin. Tiloissa käytetään helposti puhdistettavia RST-lattia-altaita kaivoineen ja muovikaivoja, hajulukon tulee olla irrotettavissa.

8 LVIA-HANKESUUNNITELMA 8 G3 G33 G3326 G34 ILMASTOINTI Rakennukseen tulee koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihtojärjestelmä. Rakennusten ilmavaihtojärjestelmät toteutetaan siten, että ominaissähköteho ei ylitä arvoa 2,0 kw/(m³/s). Ilmanvaihtojärjestelmän sähkönkulutus mitataan erikseen. Rakennukseen asennetaan 1 kpl tulo-/poistoilmakoneita. Ilmanvaihtokone varustetaan vastavirtakennoon perustuvalla lämmön talteenottojärjestelmällä etulämmityspatterein, sekä varustetaan staattisen kanavapaineen mukaan ohjattavilla EC-moottoreilla. Kaikki puhaltimet varustetaan ilmamäärälähettimillä. Koneiden valinnassa kiinnitetään erityistä huomiota huollettavuuteen, energiankulutukseen ja elinkaarikustannuksiin. Kaikki puhaltimet varustetaan ilmavirran mittauksella. Kanavistot ja kanaviston varusteet Pyöreät kanavat ovat SFS 3282:n mukaisia sinkittyjä kierresaumakanavia. Liitokset kumirengastiivistein. Kanavat ja osat esim. Ekoduct Suorakaidekanavat SFS 3281:n mukaisia sinkittyjä teräslevykanavia, käytetään vain ivkoneiden kammioissa ja kytkentäkanavina ulkoilmakammioon. Ilmavirran hallinta- ja mittauslaitteet Asuntoihin toteutetaan tarpeenmukainen ilmanvaihdon säätö hiilidioksidi- ja kosteusmittausten mukaan ohjautuvana. Asukas pystyy tehostamaan ilmanvaihtoa huoneistokohtaisella ajastimella tai liesikuvun käytöllä. Tarpeenmukainen ilmanvaihto toteutetaan asuntokohtaisilla ilmamääräsäätimillä. Yhteis-, tauko- ja kokoustiloihin toteutetaan tarpeenmukainen kuormitukseen perustuva ilmamääräsäätö. Tilan kuormitusta valvotaan läsnäolo-, VOC- sekä lämpötila-anturilla. Auloissa kuormitusta seurataan VOC- ja lämpötila-anturin perusteella. VOC (lyhenne sanoista Volatile organic compound) tarkoittaa haihtuvia orgaanisia yhdisteitä. WC- ja sosiaalitiloissa on vakioilmamääräinen järjestelmä vakioilmamääräsäätimin. Savukaasujen leviämistä rajoitetaan hoitolaitoksen määräysten ja ohjeistuksen mukaisesti Päätelaitteet Asunnoissa tuloilman päätelaitteina käytetään seinäpuhallusmallia, esimerkiksi tyyppiä Climecon LINO. Yleistiloissa ja toimistotiloissa käytetään suutinhajottajia, esimerkiksi tyyppiä Climecon OLE ja siihen liitettävää tyyppihyväksyttyä liitäntälaatikkoa TAK. Käytävillä käytetään pyörrehajottajia, esimerkiksi tyyppiä Climecon REK ja siihen liitettävää tyyppihyväksyttyä liitäntälaatikkoa TAK. Poistoilmalaitteet ovat yhteiskanavaventtiileitä ja tasauslaatikolla varustettuja säleikköjä. Keittokomerot varustetaan liesikuvun lisäämisen mahdollistavalla kanavavarauksella, joka yhdistetään huoneiston pesuhuoneen poistokanavaan. Suunnittelussa huomioitava

9 LVIA-HANKESUUNNITELMA 9 ilmamäärän ohjaus, siten että liesikuvun käytön aikana huoneiston ilmatasapaino säilyy. Asennettavat liesikuvut varustetaan liesivahdeilla ja sammutusjärjestelmällä. G3437 G4 G4000 Puhallinpatterit Yhteistilat varustetaan puhallinkonvektorein tai muilla jäähdytyksen päätelaitteilla tarvittaessa. Jäähdytystehontarpeet tarkistetaan suunnittelun yhteydessä. Tuulikaappeihin asennetaan oviverhopuhaltimet. KYLMÄTEKNISET JÄRJESTELMÄT Yleistä Rakennus varustetaan jäähdytysjärjestelmällä. Jäähdytysjärjestelmin sähkönkulutus mitataan erikseen. Jäähdytysjärjestelmän lopullinen laajuus ja toteutus päätetään toteutussuunnitteluvaiheessa. Ensisijaisesti jäähdytys toteutetaan jäähdytetyllä tuloilmalla ja tilakohtaisella ilmamääräsäädöllä.

10 LVIA-HANKESUUNNITELMA 10 G7 G7200 G7300 J7 J71 PALONTORJUNTAJÄRJESTELMÄT Alkusammutuskalusto Pikapalopostikaapit varustetaan 6 kg:n käsisammuttimin. Sprinklerilaitteistot Rakennukseen toteutetaan sprinklerisammutusjärjestelmä. Sprinklerijärjestelmä on joko korkeapainesumu tai matalapainesumu järjestelmä. AUTOMAATIOJÄRJESTELMÄT Rakennusautomaatio LVIS- järjestelmien säätö, ohjaus ja valvonta toteutetaan vapaasti ohjelmoitavalla hajautetulla mikroprosessipohjaisella rakennusautomaatiojärjestelmällä. Huonesäätimet liitetään valitun järjestelmän mukaiseen väylään ja liitetään kiinteistövalvomoon. Järjestelmien kaikki toiminnot on voitava toteuttaa kiinteistövalvomosta käsin. Kiinteistövalvomoon sisällytetään kohteen sisäilmaston ja energiankulutuksen seurantaohjelmisto. Hälytysten välitys ja järjestelmän normaali käyttö tapahtuu paikallisen valvomon sekä päävalvomon kautta. Kiireellisimmät hälytykset lähetetään tekstiviestein huoltomiehen kännykkään. Rakennusautomaatiojärjestelmä liitetään Laukaan kunnan olemassa olevaan Computec Pyramid - järjestelmän keskusvalvomoon. RAU-järjestelmän on oltava täysin yhteensopiva nykyisen keskusvalvontajärjestelmän ja valvomon kanssa. Jyväskylässä Seppo Pietiläinen

Ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmän yleisarviointi HR/10.03.2014

Ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmän yleisarviointi HR/10.03.2014 1 IV KUNTOTUTKIMUS Ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmän yleisarviointi HR/10.03.2014 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Tulevan käytön tarpeet ja tavoitteet... 4 3 Nykytilanteen analysointi, järjestelmien

Lisätiedot

Rakennusten kaukolämmitys Määräykset ja ohjeet Julkaisu K1/2013

Rakennusten kaukolämmitys Määräykset ja ohjeet Julkaisu K1/2013 Rakennusten kaukolämmitys Määräykset ja ohjeet Julkaisu K1/2013 Kaukolämpö Rakennusten kaukolämmitys Määräykset ja ohjeet julkaisu K1/2013 Energiateollisuus ry 2013 ISBN 978-952-5615-41-8 (nid.) ISBN

Lisätiedot

HANKESUUNNITELMA Ulvilantie 29 29.8.2014 1 (57) AS OY ULVILANTIE 29 LINJASANEERAUKSEN HANKESUUNNITELMA 29.8.2014. Optiplan Oy

HANKESUUNNITELMA Ulvilantie 29 29.8.2014 1 (57) AS OY ULVILANTIE 29 LINJASANEERAUKSEN HANKESUUNNITELMA 29.8.2014. Optiplan Oy 1 (57) AS OY ULVILANTIE 29 LINJASANEERAUKSEN HANKESUUNNITELMA Y-tunnus 0775337-1 Helsinki Turku Tampere Oulu www.optiplan.fi Mannerheimintie 105 Helsinginkatu 15 Åkerlundinkatu 11 C Uusikatu 35 Puh. 010

Lisätiedot

Laskentaliite ympa ristö ministeriö n asetuksen rakennuksen energiatehökkuuden parantamisesta körjaus- ja muutöstö issa

Laskentaliite ympa ristö ministeriö n asetuksen rakennuksen energiatehökkuuden parantamisesta körjaus- ja muutöstö issa Laskentaliite ympa ristö ministeriö n asetuksen rakennuksen energiatehökkuuden parantamisesta körjaus- ja muutöstö issa Ympäristöministeriön asetuksessa Rakennuksen energiatehokkuuden parantamisesta korjaus-

Lisätiedot

D2 SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA Rakennusten sisäilmasto ja ilmanvaihto Määräykset ja ohjeet 2003

D2 SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA Rakennusten sisäilmasto ja ilmanvaihto Määräykset ja ohjeet 2003 D SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA Rakennusten sisäilmasto ja ilmanvaihto Määräykset ja ohjeet 00 1 Ympäristöministeriön asetus rakennusten sisäilmastosta ja ilmanvaihdosta Annettu Helsingissä 0 päivänä

Lisätiedot

Rakennusten sisäilmasto ja ilmanvaihto Määräykset ja ohjeet 2012

Rakennusten sisäilmasto ja ilmanvaihto Määräykset ja ohjeet 2012 D Suomen rakentamismääräyskokoelma Ympäristöministeriö, Rakennetun ympäristön osasto Rakennusten sisäilmasto ja ilmanvaihto Määräykset ja ohjeet 01 1/11 Ympäristöministeriön asetus rakennusten sisäilmastosta

Lisätiedot

KERROSTALON ILMASTONMUUTOS (KIMU) Talotekniikkajärjestelmät - tietokartoitus

KERROSTALON ILMASTONMUUTOS (KIMU) Talotekniikkajärjestelmät - tietokartoitus Aalto-yliopiston Teknillinen korkeakoulu Energiatekniikan laitos KERROSTALON ILMASTONMUUTOS (KIMU) Talotekniikkajärjestelmät - tietokartoitus Jari Palonen Aalto-yliopisto 3 Tiivistelmä Asuinkerrostalon

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN ENERGIATEHOKKUUDESTA

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN ENERGIATEHOKKUUDESTA YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Tekninen liite Yli-insinööri 28.3.2011 Pekka Kalliomäki TEKNINEN LIITE MUISTIOON: YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN ENERGIATEHOKKUUDESTA 1 Keskeiset ehdotukset Tällä määräysuudistuksella

Lisätiedot

Uponor-komposiittijärjestelmän suunnittelu ja asennus 5 I 2010 9001

Uponor-komposiittijärjestelmän suunnittelu ja asennus 5 I 2010 9001 KO M P O S I I T T I JÄ R J E S T E L M Ä K Ä S I K I R J A Uponor-komposiittijärjestelmän suunnittelu ja asennus 5 I 2010 9001 2 U P O N O R - KO M P O S I I T T I JÄ R J E S T E L M Ä - K Ä S I K I R

Lisätiedot

ENERGIATODISTUKSEN KOKONAISENERGIANKULUTUKSEN (E-LUVUN) MÄÄRITTÄMINEN

ENERGIATODISTUKSEN KOKONAISENERGIANKULUTUKSEN (E-LUVUN) MÄÄRITTÄMINEN 176/2013 3 Liite 1 ENERGIATODISTUKSEN KOKONAISENERGIANKULUTUKSEN (E-LUVUN) MÄÄRITTÄMINEN 1 Kokonaisenergiankulutuksen eli E-luvun laskenta Rakennuksen tai sen osan kokonaisenergiankulutus eli E-luku lasketaan

Lisätiedot

Juha Pasila. Tarpeenmukainen ilmanvaihto oppilaitoksissa. Energiansäästö ja ilmanlaatu

Juha Pasila. Tarpeenmukainen ilmanvaihto oppilaitoksissa. Energiansäästö ja ilmanlaatu Juha Pasila Tarpeenmukainen ilmanvaihto oppilaitoksissa Energiansäästö ja ilmanlaatu Opinnäytetyö Kevät 2013 Tekniikan yksikkö Rakennustekniikan koulutusohjelma 2 SEINÄJOEN AMMATTIKORKEAKOULU Opinnäytetyön

Lisätiedot

Rakennusten automaation vaikutus energiatehokkuuteen

Rakennusten automaation vaikutus energiatehokkuuteen Rakennusten automaation vaikutus energiatehokkuuteen Perusteet ja opas YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Esipuhe Rakennuksissa kulutetaan Euroopassa enemmän energiaa kuin mitä liikenne tai teollisuus kuluttaa. Rakennuksissa

Lisätiedot

SFP-luku LVI-suunnittelussa

SFP-luku LVI-suunnittelussa Jukka Manner SFP-luku LVI-suunnittelussa Metropolia Ammattikorkeakoulu Insinööri (ylempi AMK) Rakentamisen koulutusohjelma Opinnäytetyö 19.12.2013 Tiivistelmä Tekijä Otsikko Sivumäärä Aika Jukka Manner

Lisätiedot

ILMANVAIHDON VALLOX. Suunnittelu Asennus Käyttöönotto

ILMANVAIHDON VALLOX. Suunnittelu Asennus Käyttöönotto VALLOX ILMANVAIHDON Suunnittelu Asennus Käyttöönotto Väli 1 1.09.94F 10.11.010 VALLOX 4 4 6 1 7 9 5 8 1 4 5 6 7 8 9 Ilmanvaihtokone Ilmanvaihdon ohjaus Liesituuletin Kattoläpivienti Venttiilit Kanavisto

Lisätiedot

VANTAAN LÄHES NOLLAENERGIAPÄIVÄKOTIKONSEPTI

VANTAAN LÄHES NOLLAENERGIAPÄIVÄKOTIKONSEPTI VANTAAN LÄHES NOLLAENERGIAPÄIVÄKOTIKONSEPTI raportti ver 1.1 14.10.2014 Arkkitehtuuritoimisto Kimmo Lylykangas Oy Ab Case Consult Ltd Metropolia Ammattikorkeakoulu Climaconsult Finland Oy Projectus Team

Lisätiedot

Enervent Pingvin Kotilämpö eair

Enervent Pingvin Kotilämpö eair 0.5.05 Enervent Pingvin Kotilämpö eair FIN Asennusohje SUOMI...5 Lue tämä ensin...6 Varoitukset...6 Yleistä...6 Sähkötyöt...6 Sanasto...6 Ennen laitteen asennusta...7 Huomioi ennen asennusta...7 Pingvin

Lisätiedot

Lähes nollaenergiatalon suunnitteluohjeet

Lähes nollaenergiatalon suunnitteluohjeet Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen raportteja 2 2013 Lähes nollaenergiatalon suunnitteluohjeet Mari Sepponen, Jyri Nieminen, Pekka Tuominen, Ilpo Kouhia, Jari Shemeikka, Meri Viikari, Kari Hemmilä

Lisätiedot

COMPACT Air & Heat. Sisällysluettelo. Yleistä...18 Koneen tekninen kuvaus...21 Asennus...28 Lisävarusteet...31 Tekniset tiedot...35 Mitoitus...

COMPACT Air & Heat. Sisällysluettelo. Yleistä...18 Koneen tekninen kuvaus...21 Asennus...28 Lisävarusteet...31 Tekniset tiedot...35 Mitoitus... Air & Heat COMPACT Air & Heat COMPACT Air COMPACT Heat Sisällysluettelo Yleistä...18 Koneen tekninen kuvaus...21 Asennus...28 Lisävarusteet...31 Tekniset tiedot...35 Mitoitus...36 17 Nopea ja helppo asennus,

Lisätiedot

Säästä energiaa - investoi elämiseen. Ensto Hybriditalo Energia- ja kustannustehokasta talotekniikkaa

Säästä energiaa - investoi elämiseen. Ensto Hybriditalo Energia- ja kustannustehokasta talotekniikkaa Säästä energiaa - investoi elämiseen. Ensto Hybriditalo Energia- ja kustannustehokasta talotekniikkaa 2 Sisällysluettelo Ensto Hybriditalo... 4 Talotekniikkaratkaisut... 6 Ilmanvaihto... 8 Lämmitys...10

Lisätiedot

Rakennuksen energiankulutuksen ja lämmitystehontarpeen

Rakennuksen energiankulutuksen ja lämmitystehontarpeen D5 Suomen rakentamismääräyskokoelma Ympäristöministeriö, Rakennetun ympäristön osasto Rakennuksen energiankulutuksen ja lämmitystehontarpeen laskenta Ohjeet 2012 6/13 Ympäristöministeriön ohjeet rakennuksen

Lisätiedot

TAUSTARAPORTTI 8 PILOTTIKOHTEIDEN KOKEMUKSIA

TAUSTARAPORTTI 8 PILOTTIKOHTEIDEN KOKEMUKSIA Lähes nollaenergiarakennusten käsitteet, tavoitteet ja suuntaviivat kansallisella tasolla TAUSTARAPORTTI 8 PILOTTIKOHTEIDEN KOKEMUKSIA 20.03.2015 Granlund Oy / Erja Reinikainen Sisältö 1 Johdanto... 3

Lisätiedot

nousu, lattialämmityksen yleistyminen kuin pumppujen kehittyminen. Lämmön keräämiseen tarvitaan sähköä.

nousu, lattialämmityksen yleistyminen kuin pumppujen kehittyminen. Lämmön keräämiseen tarvitaan sähköä. Maalämpöpumppu kerää maaperään, kallioon tai veteen varastoitunutta auringon lämpöä. Maalämmöllä on lämmitetty pientaloja 1970-luvun puolivälistä lähtien, ja lämmitystapa on kasvattanut suosiotaan 2000-luvulle

Lisätiedot

LVI-eristäjän käsikirja

LVI-eristäjän käsikirja LVI-eristäjän käsikirja Syyskuu 2010 2 Oikea eristys on kannattava sijoitus tulevaisuuteen Tehokkaaseen lämmöneristämiseen sijoitetut eurot palautuvat pienentyneinä lämmityskuluina muutamassa vuodessa;

Lisätiedot

Ilmanvaihtojärjestelmä Suunnittelu- ja asennusohje

Ilmanvaihtojärjestelmä Suunnittelu- ja asennusohje Ilmanvaihtojärjestelmä Suunnittelu- ja asennusohje Sisällysluettelo Uponor-ilmanvaihtojärjestelmät...4 Kanaviston materiaalin tekniset tiedot...4 Kanaviston tekniset ominaisuudet...4 Kanavaeristeen tekniset

Lisätiedot

KOMMENTTEJA JA HUOMIOITA SEKÄ MUUTOSESITYKSIÄ KOSKIEN LAUSUNNOILLA OLEVIA SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMAN OSIA D3 JA D5

KOMMENTTEJA JA HUOMIOITA SEKÄ MUUTOSESITYKSIÄ KOSKIEN LAUSUNNOILLA OLEVIA SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMAN OSIA D3 JA D5 KOMMENTTEJA JA HUOMIOITA SEKÄ MUUTOSESITYKSIÄ KOSKIEN LAUSUNNOILLA OLEVIA SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMAN OSIA D3 JA D5 D3 Rakennusten energiatehokkuus Kohta Sivu Asia D3:ssa Kommentit Huom! Muutosesitys

Lisätiedot

Kaukolämmön suunnittelu- ja urakointiohjeita Helen 1/2015

Kaukolämmön suunnittelu- ja urakointiohjeita Helen 1/2015 Kaukolämmön suunnittelu- ja urakointiohjeita Helen 1/2015 Päivitetty 2.1.2015 Tähän julkaisuun on koottu ohjeita kaukolämpösuunnittelusta ja -urakoinnista Helenin verkkoalueella. Julkaisu sisältää myös

Lisätiedot

N:o 765 3615. Liite 1 ENERGIATEHOKKUUSLUVUN LUOKITTELUASTEIKO

N:o 765 3615. Liite 1 ENERGIATEHOKKUUSLUVUN LUOKITTELUASTEIKO N:o 765 3615 ENERGIATEHOKKUUSLUVUN LUOKITTELUASTEIKO Liite 1 Energiatodistuksessa energiatehokkuusluvun luokitteluasteikkona käytetään tässä liitteessä esitettyä rakennuksen käyttötarkoituksen 1) perusteella

Lisätiedot

Käyttöohje VPL 15 C/TC, VPL 25

Käyttöohje VPL 15 C/TC, VPL 25 Versio 1.05 Käyttöohje VPL 15 C/TC, VPL 25 Käyttöohje VPL 15 C/TC VPL 25 Versio 1.05; 01.07.2010 Ohjelmistoversio 1.2x Nilan pidättää oikeuden muuttaa näitä tietoja ilman ennakkoilmoitusta. 1 Käyttöohje

Lisätiedot

Ilma-ilmalämpöpumppu on lisälämmityslaite, mutta laitteita löytyy myös päälämmittäjiksi. Ilma-vesilämpöpumppu ja poistoilmalämpöpumppu

Ilma-ilmalämpöpumppu on lisälämmityslaite, mutta laitteita löytyy myös päälämmittäjiksi. Ilma-vesilämpöpumppu ja poistoilmalämpöpumppu Johdanto Ilmalämpöpumppu hyödyntää ilman ilmaista energiaa. Melko pienellä investoinnilla voidaan vähentää lämmityskustannuksia melkein puolella. Ilma-ilmalämpöpumppu on lisälämmityslaite, mutta laitteita

Lisätiedot

K E S K I A U K E A M A L L A IDEAKUVASTO 2007. Nyt panostetaan KYLPPÄRIIN. Föönimies MUISTELEE LÄMPÖÄ. monella eri tavalla tietoa ideoita

K E S K I A U K E A M A L L A IDEAKUVASTO 2007. Nyt panostetaan KYLPPÄRIIN. Föönimies MUISTELEE LÄMPÖÄ. monella eri tavalla tietoa ideoita REILUJA TARJOUKSIA K E S K I A U K E A M A L L A IDEAKUVASTO 2007 Nyt panostetaan KYLPPÄRIIN Föönimies MUISTELEE JOKO SINULLA ON AURINKOINEN TULEVAISUUS? LÄMPÖÄ monella eri tavalla tietoa ideoita I D E

Lisätiedot