Laukaan kehitysvammaisten asuntoryhmä Autetun asumisen yksikkö Sarakuja 4 LVIA-HANKESUUNNITELMA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Laukaan kehitysvammaisten asuntoryhmä Autetun asumisen yksikkö Sarakuja 4 LVIA-HANKESUUNNITELMA"

Transkriptio

1 Laukaan kehitysvammaisten asuntoryhmä Autetun asumisen yksikkö Sarakuja 4 LVIA-HANKESUUNNITELMA

2 LVIA-HANKESUUNNITELMA 2 Sisällysluettelo G0 YLEISET VAATIMUKSET... 3 G01 LVI-suunnittelun tavoitteet... 3 G01.1 Mitoitusulkolämpötilat ja -kosteus... 3 G01.2 Mitoituskuormitukset... 3 G02 Liittymistiedot... 3 G1 LÄMMITYS... 4 G1111 Lämmönjakokeskukset... 4 G1211 Putkistot... 4 G1220 Pumput... 5 G1270 Jäähdytysvesi- ja vesiglykoliputkistot... 5 G1311 Lämmönluovuttajat... 5 G1320 Lattialämmitys... 5 G2 VESI- JA VIEMÄRIJÄRJESTELMÄT... 6 G2300 Vesijohdot... 6 G2550 Viemärikaivot... 6 G2610 Jätevesiviemärit... 6 G2620 Sadevesiviemärit... 6 G2800 Kalusteet... 7 G3 ILMASTOINTI... 8 G33 Kanavistot ja kanaviston varusteet... 8 G3326 Ilmavirran hallinta- ja mittauslaitteet... 8 G34 Päätelaitteet... 8 G3437 Puhallinpatterit... 9 G4 KYLMÄTEKNISET JÄRJESTELMÄT... 9 G4000 Yleistä... 9 G7 PALONTORJUNTAJÄRJESTELMÄT G7200 Alkusammutuskalusto G7300 Sprinklerilaitteistot J7 AUTOMAATIOJÄRJESTELMÄT J71 Rakennusautomaatio... 10

3 LVIA-HANKESUUNNITELMA 3 G0 YLEISET VAATIMUKSET TIEDOT RAKENNUSHANKKEESTA Rakennushanke on kehitysvammaisten autetun asumisen yksikkö. Rakennus luokitellaan hoitolaitokseksi. Osoite: Sarakuja 4, Laukaa G01 LVI-suunnittelun tavoitteet Suunnittelulähtökohtana ovat Terve Talo kriteerit (RT ). Ilman laadun, lämpöolojen, melutason ja teknisten kriteerien tavoitetasona pidetään; - Sisäilmastoluokka S2 - Rakennustöiden puhtausluokka P1 - Ilmanvaihtojärjestelmän puhtausluokka P1 - Rakennusmateriaalien päästöluokka M1 - Ilmanvaihtotuotteiden puhtausluokka M1 - Energiatehokkuusluokka E-luvun laskentamenetelmän mukaisen energiatodistuksen mukaan on B tai C. - Äänitasovaatimus yleistiloissa määräysten mukaan. Asuintilat 25 db(a), eritystä huomiota kiinnitettävä tilojen väliseen äänieristykseen. G01.1 Mitoitusulkolämpötilat ja -kosteus Talvella ulkoilman alin lämpötila on -32 C. Kesällä mitoitusolosuhteina pitkän keskiarvon kesäkuu ja heinäkuu, päivän ylin lämpötila on +25 C ja kosteus RH60 % (entalpia 55 kj/kg). G01.2 Mitoituskuormitukset Ilmastointi ja jäähdytysjärjestelmät mitoitetaan käyttäjältä saatujen käyttöaikojen kuormituksen mukaisesti, tai vaihtoehtoisesti käyttäjän edustaja hyväksyy kuormituslaskennan perusteiksi esim. D3 kohdan 3.3 rakennuksen standardikäyttö mukaiset kuormat (laitekuorma, henkilökuorma, valaistuksen teho ja niiden käyttöasteet). Muut sisäilmaolosuhteisiin vaikuttavat kuormat mitoitussään mukaan (D3, liite 2). Sisäilman lämpötilan määräyksen vaatimusten mukaisuuden täyttymisen osoittavat laskelmat tehdään säävyöhykkeen 1, Helsinki / Vantaa säätiedoilla. Mitoitukset tarkistetaan rakennuksen sijaintia vastaavan säävyöhykkeen säätiedoilla. G02 Liittymistiedot Rakennus liitetään paikallisen energialaitoksen kaukolämpöverkostoon ja osa lämmitysenergiasta tuotetaan maalämmöllä, osatehomitoitus maalämpöpumpun mitoitusteho on n. 50 % perinteisesti mitoitetun kaukolämpölaitoksen mitoitustehosta. Käyttövesi liitetään paikalliseen kunnallistekniikkaan.

4 LVIA-HANKESUUNNITELMA 4 Jätevesiviemäri liitetään paikalliseen kunnallistekniikkaan. Sadevedet imeytetään maastoon. Imeytyskentän tarve ja toteutustapa selvitetään suunnitteluvaiheessa. Rakennusautomaatiojärjestelmä liitetään Laukaan kunnan olemassa olevaan Computec Pyramid - järjestelmän keskusvalvomoon. RAU-järjestelmän on oltava täysin yhteensopiva nykyisen järjestelmän kanssa. G1 G1111 G1211 LÄMMITYS Rakennukseen asennetaan lämmönjakokeskus ja osatehoinen maalämpöjärjestelmä. Maalämpöjärjestelmällä hoidetaan myös kohteen jäähdytysenergia tuotanto, ensisijaisesti suoraan maapiirin liuoksella ja toisena portaana koneellisesti maalämpöjärjestelmän kompressoreilla. Maalämpöjärjestelmä on rakennettava, siten että myös osatehoilla laitos toimii hyvällä hyötysuhteella ja kompressorien käyntiajat ovat riittävän pitkiä. Kaukolämmön mittaus ja lämmönjakokeskus sijoitetaan lämmönjakohuoneeseen. Rakennuksen lämmönjako toteutetaan lattialämmitysjärjestelmällä siten, että kaikki tilat liitetään samaan järjestelmään. Vaihtoehtoisesti osa tiloista voi olla patterilämmityksellä. Eri lämmitysjärjestelmiä tulevat olemaan mitoituslämpötiloineen: - lattialämmitys /+30 C - patterilämmitys +45/+30 C - ilmanvaihtokoneiden ja tuulikaappien oviverhopuhaltimien lämmityspatterien putkistot +60/+30 C Lattialämmitysjärjestelmän säätö toteutetaan väyläpohjaisilla huonesäätimillä, jotka liitetään rakennusautomaatiojärjestelmään. Lämmönjakokeskukset Lämmönjakokeskus toimitetaan tehdasvalmisteisena yksikkönä täysin valmiiksi kasattuna ja koottuna. Lämmönjakokeskuksen sisäiset sähköjohdotukset tehdään valmiiksi tehtaalla. Kaikki verkostot varustetaan kaukolämpöpuolelle asennettavilla energiankulutuksen mittauslaitteilla. Lämmönsiirtimet ovat kuparijuotettuja levylämmönsiirtimiä. Lämmönsiirtopinnan materiaali on haponkestävä teräs, AISI 316. Putkistot Kaukolämpöputket St 37, DIN 2458/DIN 1626 Lämpöjohdot kokoon DN 50 teräsputkea LVI-0400 Lämpöjohdot DN 65 ja isommat teräsputkea LVI-0404 Sulkuventtiilit ja linjasäätöventtiilit kokoon DN 50 asti kierteellisiä lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmiin soveltuvia venttiilejä ja suuremmat laipallisia venttiilejä tai hitsattavia teräsventtiilejä.

5 LVIA-HANKESUUNNITELMA 5 G1220 G1270 Pumput Lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmien pääpumput pyritään valitsemaan EC- moottoreilla varustettuja A-energialuokan pumppuja. Niin sanotut kuivamoottoriset integroidut taajuusmuuttajapumput tulee olla erillisellä paine-erolähettimellä varustettuja. Paineerolähetin asennetaan meno- ja paluuputken väliin. Muut pumput ovat yksi tai kolmevaiheisia portaattomasti säädettäviä pumppuja. Lämpimän käyttöveden kiertopumppu on lämpötilan mukaan pyörimisnopeudeltaan portaattomasti säädettävä pumppu pronssipesällä. Jäähdytysvesi- ja vesiglykoliputkistot Putket kuparia LVI kokoon 54, isommat ruostumatonta teräsputkea (AISI 304). G1311 Lämmönluovuttajat Patterit esim. mallia Purmo, Compact radiaattoreita tai Kon-konvektoreita. Jokaisessa patterissa on käsikäyttöinen tai termostaattinen o-rengastiivisteinen patteriventtiili ja on-off sulkuyhdistäjä sekä ilmaruuvi. Julkisissa tiloissa, joissa henkilökuntaan kuulumattomat henkilöt pääsevät käsiksi antureihin käytetään kovismallista termostaattianturia. G1320 Lattialämmitys Muoviset lattialämmitysputket ovat happidiffuusiosuojattua muoviputkea esim. UponorpePEX tai komposiittiputkea. Putket kiinnitetään esim. putkipidikelistoilla ja kiinnitysväkäsillä eristekerrokseen. Rakennusurakoitsija asentaa teräsverkon lattialämmitysputkien päälle. Lattialämmitysjärjestelmän runkoputket tehdään teräsputkesta, kuten muutkin lämpöjohdot, rungot alakattotiloihin. Huonetiloihin asennetaan väyläpohjaiset huonesäätimet huonekohtaisesti, lisäksi osa tiloista varustetaan lattia-anturein tarpeen mukaisesti. Märkätilojen lattialämmityksen ohjaus toteutetaan väyläpohjaisilla huonesäätimillä lattia-anturein. Kaikki huonesäätimien tiedot viedään rakennusautomaatiojärjestelmän valvomoon ja valvomosta käsin on voitava muuttaa huonesäätimien asetteluja tai palauttaa oletusarvot.

6 LVIA-HANKESUUNNITELMA 6 G2 G2300 G2550 G2610 G2620 VESI- JA VIEMÄRIJÄRJESTELMÄT Vesijohdot Vesijohdot ovat rakennuksessa komposiittiputkea tai kupariputkea LVI kapillaariosin ja liitoksin. Putkistot sijoitetaan pääosin alakattotiloihin käytäville. WC- ja sosiaalitiloissa kalusteiden kytkentäjohdot ovat muoviputkea suojaputkessa. Asuinnoissa varaudutaan keittokomeroihin asentamalla tulpatut varaukset käyttövesi ja viemäriputkille. Asuntojen vesijohdot varustetaan henkilökunnan etäohjattavissa olevalla sulkujärjestelmällä, järjestelmän toteutus selvitetään suunnitteluvaiheessa. Käyttövesiputkien asennuksen tulee täyttää RakMK:n osan C1 äänitekniset vaatimukset ja osassa C2 esitetyt vaatimukset putkistojen tarkastettavuuden, huollettavuuden, korjattavuuden sekä vuotojen havaittavuuden osalta Rakennukseen asennetaan asuntokohtaiset mekaaniset käyttöveden kylmä- ja lämminvesimittarit. Yhteistiloille ei asenneta erillisiä vesimittareita, vaan kulutus saadaan päävesimittarin ja huoneistojen mittareiden erotuksena. Viemärikaivot Sadevesikaivot ovat tehdasvalmisteisia ja muovia halkaisijaltaan 560 mm. Sadevesikaivot varustetaan jäätymissuojaelementeillä. Tarkastuskaivot ovat tehdasvalmisteisia ja muovia halkaisijaltaan 400 ja 560 mm. Jätevesiviemärit Rakennuksen sisäpuoliset jätevesiviemärit pääosin esim. Uponor HTP- muoviviemäriputkea kumirengasliitoksin Rakennuksen ulkopuoliset jätevesiviemärit koot esim. Uponor Dupplex- muoviviemäriputkea kumirengasliitoksin. Tarvittavissa kohdissa sisäpuoliset jätevesiviemärit ovat valurautaputkea esim. Aquasafe-järjestelmän putkia (Saint-Gobain Pipe Systems Oy). Viemärit huuhdellaan ja kuvataan liitoskaivoon asti. Sadevesiviemärit Kattosadevedet johdetaan kattokallistuksin ja ulkopuolisilla ränneillä ja niihin liitetyillä sadevesiviemäreillä maastoon imeytyskenttään kuvan 1 mukaiseen paikkaan. Imeytyskenttä GEO-/rakennesuunnittelijan mukaan. Mikäli tarvitaan rakennuksen sisäpuolisia sadevesiviemäreitä, tehdään ne pemuoviputkista paineluokka PN6, liitokset ja haaroitukset sähköhitsausosin, puhdistusluukut sähköhitsattavin t-haaroin ja puskuhitsattavalla peh-kauluksella umpilaipoin. Maahan asennettavat sadevesiviemärit ovat HTP- muoviviemäriputkea kumirengasliitoksin. Rakennuksen ulkopuoliset sadevesiviemärit esim. Uponor sadevesiputkea PP kumitiivistein. Viemärit huuhdellaan ja kuvataan imetyskenttään asti.

7 LVIA-HANKESUUNNITELMA 7 G2800 Kalusteet Kalusteiden tarkempi valinta tehdään suunnittelu- tai toteutusvaiheessa, kun tilojen käyttäjät ovat tiedossa. WC- ja kylpyhuonetiloissa käytetään kehitysvammaiselle soveltuvia vesikalusteita. Inva-WC varustetaan inva-wc tilaan soveltuvin kalustein. Keittiötasot ovat osittain korkeussäädettäviä. Sekoittimet yleisissä tiloissa osittain valokennohanoja Oras Electra ja osittain yksiotehanoja esim. Mora Temp ESS. Suihkuhanat termostaattihanoja esim. Mora. Saniteettiposliini esim. Nordic /Gustavsberg. Rst-kalusteet esim. mallia Franke. Sekoittimet, hanat, pullovesilukot lattiaputkineen ja ketjupohjaventtiilit näkyvine osineen ovat kromattuja. Vesijohtokalusteet varustetaan kalustekohtaisin suluin. Letkuliitäntämahdollisuudella tai käsisuihkulla varustetut hanat ja sekoittimet varustetaan imusuojin. Tiloissa käytetään helposti puhdistettavia RST-lattia-altaita kaivoineen ja muovikaivoja, hajulukon tulee olla irrotettavissa.

8 LVIA-HANKESUUNNITELMA 8 G3 G33 G3326 G34 ILMASTOINTI Rakennukseen tulee koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihtojärjestelmä. Rakennusten ilmavaihtojärjestelmät toteutetaan siten, että ominaissähköteho ei ylitä arvoa 2,0 kw/(m³/s). Ilmanvaihtojärjestelmän sähkönkulutus mitataan erikseen. Rakennukseen asennetaan 1 kpl tulo-/poistoilmakoneita. Ilmanvaihtokone varustetaan vastavirtakennoon perustuvalla lämmön talteenottojärjestelmällä etulämmityspatterein, sekä varustetaan staattisen kanavapaineen mukaan ohjattavilla EC-moottoreilla. Kaikki puhaltimet varustetaan ilmamäärälähettimillä. Koneiden valinnassa kiinnitetään erityistä huomiota huollettavuuteen, energiankulutukseen ja elinkaarikustannuksiin. Kaikki puhaltimet varustetaan ilmavirran mittauksella. Kanavistot ja kanaviston varusteet Pyöreät kanavat ovat SFS 3282:n mukaisia sinkittyjä kierresaumakanavia. Liitokset kumirengastiivistein. Kanavat ja osat esim. Ekoduct Suorakaidekanavat SFS 3281:n mukaisia sinkittyjä teräslevykanavia, käytetään vain ivkoneiden kammioissa ja kytkentäkanavina ulkoilmakammioon. Ilmavirran hallinta- ja mittauslaitteet Asuntoihin toteutetaan tarpeenmukainen ilmanvaihdon säätö hiilidioksidi- ja kosteusmittausten mukaan ohjautuvana. Asukas pystyy tehostamaan ilmanvaihtoa huoneistokohtaisella ajastimella tai liesikuvun käytöllä. Tarpeenmukainen ilmanvaihto toteutetaan asuntokohtaisilla ilmamääräsäätimillä. Yhteis-, tauko- ja kokoustiloihin toteutetaan tarpeenmukainen kuormitukseen perustuva ilmamääräsäätö. Tilan kuormitusta valvotaan läsnäolo-, VOC- sekä lämpötila-anturilla. Auloissa kuormitusta seurataan VOC- ja lämpötila-anturin perusteella. VOC (lyhenne sanoista Volatile organic compound) tarkoittaa haihtuvia orgaanisia yhdisteitä. WC- ja sosiaalitiloissa on vakioilmamääräinen järjestelmä vakioilmamääräsäätimin. Savukaasujen leviämistä rajoitetaan hoitolaitoksen määräysten ja ohjeistuksen mukaisesti Päätelaitteet Asunnoissa tuloilman päätelaitteina käytetään seinäpuhallusmallia, esimerkiksi tyyppiä Climecon LINO. Yleistiloissa ja toimistotiloissa käytetään suutinhajottajia, esimerkiksi tyyppiä Climecon OLE ja siihen liitettävää tyyppihyväksyttyä liitäntälaatikkoa TAK. Käytävillä käytetään pyörrehajottajia, esimerkiksi tyyppiä Climecon REK ja siihen liitettävää tyyppihyväksyttyä liitäntälaatikkoa TAK. Poistoilmalaitteet ovat yhteiskanavaventtiileitä ja tasauslaatikolla varustettuja säleikköjä. Keittokomerot varustetaan liesikuvun lisäämisen mahdollistavalla kanavavarauksella, joka yhdistetään huoneiston pesuhuoneen poistokanavaan. Suunnittelussa huomioitava

9 LVIA-HANKESUUNNITELMA 9 ilmamäärän ohjaus, siten että liesikuvun käytön aikana huoneiston ilmatasapaino säilyy. Asennettavat liesikuvut varustetaan liesivahdeilla ja sammutusjärjestelmällä. G3437 G4 G4000 Puhallinpatterit Yhteistilat varustetaan puhallinkonvektorein tai muilla jäähdytyksen päätelaitteilla tarvittaessa. Jäähdytystehontarpeet tarkistetaan suunnittelun yhteydessä. Tuulikaappeihin asennetaan oviverhopuhaltimet. KYLMÄTEKNISET JÄRJESTELMÄT Yleistä Rakennus varustetaan jäähdytysjärjestelmällä. Jäähdytysjärjestelmin sähkönkulutus mitataan erikseen. Jäähdytysjärjestelmän lopullinen laajuus ja toteutus päätetään toteutussuunnitteluvaiheessa. Ensisijaisesti jäähdytys toteutetaan jäähdytetyllä tuloilmalla ja tilakohtaisella ilmamääräsäädöllä.

10 LVIA-HANKESUUNNITELMA 10 G7 G7200 G7300 J7 J71 PALONTORJUNTAJÄRJESTELMÄT Alkusammutuskalusto Pikapalopostikaapit varustetaan 6 kg:n käsisammuttimin. Sprinklerilaitteistot Rakennukseen toteutetaan sprinklerisammutusjärjestelmä. Sprinklerijärjestelmä on joko korkeapainesumu tai matalapainesumu järjestelmä. AUTOMAATIOJÄRJESTELMÄT Rakennusautomaatio LVIS- järjestelmien säätö, ohjaus ja valvonta toteutetaan vapaasti ohjelmoitavalla hajautetulla mikroprosessipohjaisella rakennusautomaatiojärjestelmällä. Huonesäätimet liitetään valitun järjestelmän mukaiseen väylään ja liitetään kiinteistövalvomoon. Järjestelmien kaikki toiminnot on voitava toteuttaa kiinteistövalvomosta käsin. Kiinteistövalvomoon sisällytetään kohteen sisäilmaston ja energiankulutuksen seurantaohjelmisto. Hälytysten välitys ja järjestelmän normaali käyttö tapahtuu paikallisen valvomon sekä päävalvomon kautta. Kiireellisimmät hälytykset lähetetään tekstiviestein huoltomiehen kännykkään. Rakennusautomaatiojärjestelmä liitetään Laukaan kunnan olemassa olevaan Computec Pyramid - järjestelmän keskusvalvomoon. RAU-järjestelmän on oltava täysin yhteensopiva nykyisen keskusvalvontajärjestelmän ja valvomon kanssa. Jyväskylässä Seppo Pietiläinen

EI OPETTAJAINHUONE 117 TK 105 TARJOILU 102 ETEINEN 101 TK LUOKKA

EI OPETTAJAINHUONE 117 TK 105 TARJOILU 102 ETEINEN 101 TK LUOKKA 121 ODOTUSTILA 8.0 m² 118 117 112 OPETTAJAINHUONE 17 m² 122 OPPILASHUOLTO 19.5 m² 111 SIIVOUS 116 KÄYTÄVÄ 13 m² KATTO- LUUKKU 119 PUKUHUONE 4.5 m² 114 SUIHKU 115 113 LE- 5.5 m² 130 SÄH tarjoilulinjasto

Lisätiedot

LVIA-RAKENNUSTAPASELOSTUS

LVIA-RAKENNUSTAPASELOSTUS KAUNIAISTEN KAUPUNKI SVENSKA SKOLCENTRUM H-OSA Yhteenveto Tässä LVIA-rakennustapaselostuksessa kuvataan LVIA-tekniset järjestelmä ja niiden perusvaatimustaso pääpiirteittäin. 1(10) Sisältö 1 RAKENNUSKOHDE

Lisätiedot

JÄRJESTELMÄKUVAUKSET POHJA. G LVI-järjestelmät 1/5

JÄRJESTELMÄKUVAUKSET POHJA. G LVI-järjestelmät 1/5 G LVIjärjestelmät G LVIjärjestelmät Rakennuksen vesi ja viemärijärjestelmä on liitetty Oulun kaupungin vesi ja viemäriverkostoon. Lämmitysjärjestelmä on liitetty Oulun Energian kaukolämpöverkostoon. Rakennuksessa

Lisätiedot

1/6 SIILITIEN SÄHKÖNSYÖTTÖASEMAN PERUSKORJAUS LVIA-RAKENNUSTAPASELOSTUS

1/6 SIILITIEN SÄHKÖNSYÖTTÖASEMAN PERUSKORJAUS LVIA-RAKENNUSTAPASELOSTUS 1/6 MH/KH SIILITIEN SÄHKÖNSYÖTTÖASEMAN PERUSKORJAUS LVIA-RAKENNUSTAPASELOSTUS Insinööritoimisto Matti Hallasaari Oy Kumpulantie 1 * 00520 HELSINKI * FINLAND Y-tunnus 0550682-8 puh. +358-9-142 122 www.hallasaari.com

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA, RIIHENMÄEN YHTENÄISKOULU HANKESUUNNITTELU

MÄNTSÄLÄN KUNTA, RIIHENMÄEN YHTENÄISKOULU HANKESUUNNITTELU MÄNTSÄLÄN KUNTA, RIIHENMÄEN YHTENÄISKOULU HANKESUUNNITTELU LVIA RAKENNUSTAPASELOSTUS Muutos/Uudisrakennus Asiakirja n:o LVI 001 Projekti n:o 01274.P000 Viimeisin muutos Laadittu 27.12.2013 Laatija RB Tark./Hyv.

Lisätiedot

LAUKAAN KUNTA 17.2.2015 1(2) Tekninen osasto KEHITYSVAMMAISTEN Tilapalvelu PALVELUASUMINEN AUTETTU ASUMINEN SÄH TARJOUSLOMAKE LIITE 2 TARJOUS SÄHKÖSUUNNITTELUSTA Suunnittelutarjouspyyntöönne viitaten tarjoamme

Lisätiedot

Yläniementie 29. PVM 10.10.2013 Sivu 1/14 LAUKAAN KEHITYSVAMMAISTEN PALVELUASUNNOT. Tilaaja: Laukaan kunta, Tilapalvelu PL 6 41341 LAUKAA

Yläniementie 29. PVM 10.10.2013 Sivu 1/14 LAUKAAN KEHITYSVAMMAISTEN PALVELUASUNNOT. Tilaaja: Laukaan kunta, Tilapalvelu PL 6 41341 LAUKAA LAUKAAN KEHITYSVAMMAISTEN PALVELUASUNNOT HANKESUUNNITELMA PVM 10.10.2013 Sivu 1/14 Tilaaja: Laukaan kunta, Tilapalvelu PL 6 41341 LAUKAA Hanke: Laukaan kehitysvammaisten asuntoryhmä Ohjatun asumisen yksikkö

Lisätiedot

LVIAJ- rakennustapaselostus. Päivämäärä (8) Vihdin kirkonkylän Campuksen pappilankoulun keittiömuutos. Vihti.

LVIAJ- rakennustapaselostus. Päivämäärä (8) Vihdin kirkonkylän Campuksen pappilankoulun keittiömuutos. Vihti. LVIAJ- rakennustapaselostus 28.4.2017 1(8) Vihdin kirkonkylän Campuksen pappilankoulun keittiömuutos Vihti LVIAJ- rakennustapaselostus dok no 8 G0 0003 28.4.2017 LVIAJ- rakennustapaselostus 28.4.2017 2(8)

Lisätiedot

RAKENNUSAUTOMAATIOJÄRJESTELMÄ MITTAUSSEURANTAOHJE. Tampere 15.8.2012 Työ 63309EA A1211

RAKENNUSAUTOMAATIOJÄRJESTELMÄ MITTAUSSEURANTAOHJE. Tampere 15.8.2012 Työ 63309EA A1211 RAKENNUSAUTOMAATIOJÄRJESTELMÄ MITTAUSSEURANTAOHJE Tampere 15.8.2012 Työ 63309EA A1211 RAKENNUSAUTOMMATIOJÄRJESTELMÄ SÄÄTÖJEN MITTAUSSEURANTA-AJOJEN TOIMINTAOHJE 1 Säädön toiminnalle asetettavat vaatimukset

Lisätiedot

Energia- ilta 01.02.2012. Pakkalan sali

Energia- ilta 01.02.2012. Pakkalan sali Energia- ilta 01.02.2012 Pakkalan sali Pekka Seppänen LVI- Insinööri Kuntoarvioija, PKA energiatodistuksen antajan pätevyys, PETA Tyypilliset ongelmat -Tilausvesivirta liian suuri (kaukolämpökiinteistöt)

Lisätiedot

Kiinteistöhuolto taloyhtiössä ja säästötoimenpiteet

Kiinteistöhuolto taloyhtiössä ja säästötoimenpiteet Kiinteistöhuolto taloyhtiössä ja säästötoimenpiteet 12.04.2012 Pakkalasali Pekka Seppänen LVI- Insinööri Kuntoarvioija, PKA energiatodistuksen antajan pätevyys, PETA Tyypilliset ongelmat -Tilausvesivirta

Lisätiedot

AS OY MAARIN-SALPA. LVI-hankesuunnitelma

AS OY MAARIN-SALPA. LVI-hankesuunnitelma AS OY MAARIN-SALPA LVI-hankesuunnitelma 15.06.2010 01 Yleistä...3 02 Märkätilojen saneeraus...3 03 Puhelin-, sähkö- ja antenniverkot...3 04 Purkutyöt ja väliaikaiset asennukset...3 G0 LV-JÄRJESTELMIEN

Lisätiedot

SIPOON KUNTA NIKKILÄN SYDÄMEN PÄIVÄKOTI

SIPOON KUNTA NIKKILÄN SYDÄMEN PÄIVÄKOTI SIPOON KUNTA NIKKILÄN SYDÄMEN PÄIVÄKOTI LVIA RAKENNUSTAPASELOSTUS Uudisrakennus Asiakirja n:o LVI 0001 Projekti n:o 01568.P000 Viimeisin muutos Laadittu 29.10.2017 Laatija RB Tark./Hyv. GRANLUND RIIHIMÄKI

Lisätiedot

ENERGIATODISTUS. Rakennustunnus: Isonjärvenkuja Espoo

ENERGIATODISTUS. Rakennustunnus: Isonjärvenkuja Espoo ENERGIATODISTUS Rakennus Rakennustyyppi: Osoite: Erillinen pientalo (yli 6 asuntoa) Valmistumisvuosi: Rakennustunnus: Isonjärvenkuja 9 02940 Espoo 998 Useita, katso "lisämerkinnät" Energiatodistus on annettu

Lisätiedot

Terveen talon ilmanvaihto

Terveen talon ilmanvaihto Terveen talon ilmanvaihto DI. Terveellisen ja viihtyisän sisäympäristön haasteet asunnoissa Lämpöolosuhteet talvella vetää, kesällä on kuuma Ilman laatu riittämätön ilmanvaihto yli puolessa asunnoista

Lisätiedot

ENERGIATODISTUS. Rakennustunnus: Useita, katso "lisämerkinnät"

ENERGIATODISTUS. Rakennustunnus: Useita, katso lisämerkinnät ENERGIATODISTUS Rakennus Rakennustyyppi: Osoite: Erillinen pientalo (yli 6 asuntoa) Valmistumisvuosi: Rakennustunnus: Useita, katso "lisämerkinnät" 998 092-080-008-0007-E Energiatodistus on annettu rakennuslupamenettelyn

Lisätiedot

ENERGIATODISTUS. Rakennustunnus: Pyörätie Vantaa

ENERGIATODISTUS. Rakennustunnus: Pyörätie Vantaa ENERGIATODISTUS Rakennus Rakennustyyppi: Osoite: Erillinen pientalo (yli 6 asuntoa) Valmistumisvuosi: Rakennustunnus: Pyörätie 50 0280 Vantaa 2000 Useita, katso "lisämerkinnät" Energiatodistus on annettu

Lisätiedot

Toimintakokeet toteutus ja dokumentointi Janne Nevala LVI-Sasto Oy

Toimintakokeet toteutus ja dokumentointi Janne Nevala LVI-Sasto Oy Toimintakokeet toteutus ja dokumentointi Janne Nevala LVI-Sasto Oy Toimintakokeita tehdään mm. seuraaville LVIA-järjestelmille: 1. Käyttövesiverkosto 2. Lämmitysjärjestelmä 3. Ilmanvaihto 4. Rakennusautomaatio

Lisätiedot

LVI-JÄRJESTELMÄN YKSIKKÖHINTALUETTELO -PUTKIURAKKA

LVI-JÄRJESTELMÄN YKSIKKÖHINTALUETTELO -PUTKIURAKKA 1 / 5 PU LVI-JÄRJESTELMÄN YKSIKKÖHINTALUETTELO -PUTKIURAKKA Kauhajoen koulukeskus, J-osa Yksikköhinnat kaikista laitteista asennuksineen ja esisäätöineen. Yksikköhinnat annetaan kaikista tarjottuun järjestelmään

Lisätiedot

Kaikki kaatopaikalle vai saadaanko IV-kuntoon? ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄN YLEISARVIOINTI. Harri Ripatti

Kaikki kaatopaikalle vai saadaanko IV-kuntoon? ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄN YLEISARVIOINTI. Harri Ripatti Kaikki kaatopaikalle vai saadaanko IV-kuntoon? ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄN YLEISARVIOINTI Harri Ripatti TAVOITTEET Täyttääkö IV-järjestelmä nykyiselle tai tulevalle käytölle asetetut tavoitteet Sisäilmasto,

Lisätiedot

LAUKAAN KUNTA 17.2.2015 1(2) Tekninen osasto KEHITYSVAMMAISTEN Tilapalvelu PALVELUASUMINEN AUTETTU ASUMINEN RAK TARJOUSLOMAKE LIITE 2 TARJOUS RAKENNESUUNNITTELUSTA Suunnittelutarjouspyyntöönne viitaten

Lisätiedot

ENERGIATODISTUS. Rakennustunnus: Kauniskuja 1 ja Vantaa

ENERGIATODISTUS. Rakennustunnus: Kauniskuja 1 ja Vantaa ENERGIATODISTUS Rakennus Rakennustyyppi: Osoite: Erillinen pientalo (yli 6 asuntoa) Valmistumisvuosi: Rakennustunnus: Kauniskuja ja 5 0230 Vantaa 997 Useita, katso "lisämerkinnät" Energiatodistus on annettu

Lisätiedot

LOGOMO LVIA-RAKENNUSTAPASELOSTUS

LOGOMO LVIA-RAKENNUSTAPASELOSTUS LOGOMO LVIA-RAKENNUSTAPASELOSTUS Climaconsult 0941-9 pvm. 24.5.2010 LVIA-rakennustapaselostus 2 HR 24.5.2010 0941-9 LOGOMO LVIA -RAKENNUSTAPASELOSTUS LUONNOSSUUNNITTELU 1. Yleistä Tässä rakennustapaselostuksessa

Lisätiedot

Mäntsälän kunta Tekninen keskus / tilapalvelu

Mäntsälän kunta Tekninen keskus / tilapalvelu Mäntsälän kunta Tekninen keskus / tilapalvelu Kiinteistön LVISA-järjestelmiä koskevia viitetietoja suunnittelua varten. Käytetyt tunnukset Talo90-järjestelmän mukaisesti. Kohde: Osoite: Toimistotalo Mäntsälä

Lisätiedot

ENERGIATODISTUS. Rakennustunnus: Tuomirinne 4 ja Vantaa

ENERGIATODISTUS. Rakennustunnus: Tuomirinne 4 ja Vantaa ENERGIATODISTUS Rakennus Rakennustyyppi: Osoite: Erillinen pientalo (yli 6 asuntoa) Valmistumisvuosi: Rakennustunnus: Tuomirinne 4 ja 6 0380 Vantaa 996 Useita, katso "lisämerkinnät" Energiatodistus on

Lisätiedot

Esimerkkejä energiatehokkaista korjausratkaisuista

Esimerkkejä energiatehokkaista korjausratkaisuista Esimerkkejä energiatehokkaista korjausratkaisuista DI Petri Pylsy, Suomen Kiinteistöliitto Tee parannus!-aluekiertue Turku 18.01.2010 Tarjolla tänään Energiatehokkaita korjausratkaisuja: Ilmanvaihdon parantaminen

Lisätiedot

Kanavapatterit D160-2 D x 150 x x x 300

Kanavapatterit D160-2 D x 150 x x x 300 patterit D16-2 D16-4 x 1 x 12 2 x 2 3 x 3 17 T Yleistä Hydrocell-kanavapatterit soveltuvat sekä esilämmitys-, viilennys-, LTO- ja jälkilämmityskäyttöön tai muuhun kohteeseen, missä lämpöä on tarve siirtää

Lisätiedot

Näytesivut. Kaukolämmityksen automaatio. 5.1 Kaukolämmityskiinteistön lämmönjako

Näytesivut. Kaukolämmityksen automaatio. 5.1 Kaukolämmityskiinteistön lämmönjako 5 Kaukolämmityksen automaatio 5.1 Kaukolämmityskiinteistön lämmönjako Kaukolämmityksen toiminta perustuu keskitettyyn lämpimän veden tuottamiseen kaukolämpölaitoksella. Sieltä lämmin vesi pumpataan kaukolämpöputkistoa

Lisätiedot

Energiatehokkuus ja energiavaatimukset asuntorakentamisessa - Rakentamiseen liittyvät keskeiset muutokset lähivuosina

Energiatehokkuus ja energiavaatimukset asuntorakentamisessa - Rakentamiseen liittyvät keskeiset muutokset lähivuosina Energiatehokkuus ja energiavaatimukset asuntorakentamisessa - Rakentamiseen liittyvät keskeiset muutokset lähivuosina Juha Luhanka Rakennustuoteteollisuus RTT ry 09.02.2010, ARY seminaari Energiamääräykset

Lisätiedot

Ilmanvaihtojärjestelmän korjaus ja muutokset 28.10.2013. Jarmo Kuitunen Suomen LVI liitto, SuLVI ry

Ilmanvaihtojärjestelmän korjaus ja muutokset 28.10.2013. Jarmo Kuitunen Suomen LVI liitto, SuLVI ry Ilmanvaihtojärjestelmän korjaus ja muutokset 28.10.2013 Jarmo Kuitunen Suomen LVI liitto, SuLVI ry ASUINRAKENNUSTEN ILMANVAIHTO Hyvältä ilmanvaihtojärjestelmältä voidaan vaatia seuraavia ominaisuuksia:

Lisätiedot

Tarkastusväli (vuotta)

Tarkastusväli (vuotta) 1 TONTTI Yleistarkastus vuosittain Salaojat ja putket 40-50 2 5 Asfalttipäällysteet 20 2 5-12 Sora- ja kivituhkapäällysteet 1 Tasaus vuosittain Lipputanko, kuivatusteline, yms. 40 1 10 Puurakenteiset aidat

Lisätiedot

Hän on kykenevä kierrättämään ja hävittämään talotekniikka-alan jätteitä annettujen lakien puitteissa. Hyvä

Hän on kykenevä kierrättämään ja hävittämään talotekniikka-alan jätteitä annettujen lakien puitteissa. Hyvä Työelämälähtöiset arviointi kriteerit Työssäoppimisjakson arviontilomake Opiskelijan nimi. Yritys:... Työpaikkaohjaajan nimi ja titteli:. Työssäoppimisjakson ajankohta:.. Kompetenssi alue Kompetenssi kohta

Lisätiedot

Ympäristöministeriön asetus rakennusten vesi- ja viemärilaitteistoista. Asetus rakennusten vesi- ja viemärilaitteistoista

Ympäristöministeriön asetus rakennusten vesi- ja viemärilaitteistoista. Asetus rakennusten vesi- ja viemärilaitteistoista Ympäristöministeriön asetus rakennusten vesi- ja viemärilaitteistoista Rakennusvalvonnan ajankohtaisseminaari Helsinki 5.2.2018 Kaisa Kauko, yli-insinööri Ympäristöministeriö Asetus rakennusten vesi- ja

Lisätiedot

ENERGIATODISTUS. Rakennustunnus: Solisevankuja Espoo

ENERGIATODISTUS. Rakennustunnus: Solisevankuja Espoo ENERGIATODISTUS Rakennus Rakennustyyppi: Osoite: Erillinen pientalo (yli 6 asuntoa) Valmistumisvuosi: Rakennustunnus: Solisevankuja 4 02760 Espoo 997 Useita, katso "lisämerkinnät" Energiatodistus on annettu

Lisätiedot

Taloyhtiön energiansäästö

Taloyhtiön energiansäästö Taloyhtiön energiansäästö Hallitusforum 19.03.2011 Messukeskus, Helsinki Petri Pylsy, Kiinteistöliitto Suomen Kiinteistöliitto ry Mitä rakennusten energiatehokkuus on Energiatehokkuus paranee, kun Pienemmällä

Lisätiedot

Sipoon kunta. Hepacon Oy Rakennustapaselostus L2. Nikkilän Sydän Koulun uudisrakennus LVIA-SELOSTUS 10.3.2013

Sipoon kunta. Hepacon Oy Rakennustapaselostus L2. Nikkilän Sydän Koulun uudisrakennus LVIA-SELOSTUS 10.3.2013 Sipoon kunta Nikkilän Sydän Koulun uudisrakennus Hepacon Oy Rakennustapaselostus L2 LVIA-SELOSTUS 10.3.2013 2 0 PERUSTIEDOT 01 Yleistä Rakennuskohde käsittää seuraavat LVI-tekniset järjestelmät: Lämmitysjärjestelmät

Lisätiedot

Kaukolämpö on lähilämpöä

Kaukolämpö on lähilämpöä Uusiin ja vanhoihin omakotitaloihin Kauko 20/60 kaukolämmön alajakokeskus Kaukolämpö on lähilämpöä Kaukolämpö on lämmitystä helpoimmillaan Lämmitysjärjestelmän toiminta on täysin automaattista ja huoltovapaata.

Lisätiedot

ENERGIATODISTUS. Rakennuksen ET-luku. ET-luokka

ENERGIATODISTUS. Rakennuksen ET-luku. ET-luokka ENERGIATODISTUS Rakennus Rakennustyyppi: Osoite: Rivi- ja ketjutalot (yli 6 asuntoa) Pajumaankuja 5 Oulu Valmistumisvuosi: Rakennustunnus: 998 084-402-0003-024-S-000 () Energiatodistus on annettu rakennuslupamenettelyn

Lisätiedot

ENERGIATODISTUS JOENSUU. Suuret asuinrakennukset Rakennus

ENERGIATODISTUS JOENSUU. Suuret asuinrakennukset Rakennus ENERGIATODISTUS Rakennus Rakennustyyppi: Rivi- ja ketjutalot Osoite: TAPIONKATU 2 JOENSUU Valmistumisvuosi: Rakennustunnus: 1996 167-005-0597-0012-M Energiatodistus on annettu rakennuslupamenettelyn yhteydessä

Lisätiedot

TIETOKARTOITUS - TALOTEKNIIKKA

TIETOKARTOITUS - TALOTEKNIIKKA TIETOKARTOITUS - TALOTEKNIIKKA Jari Palonen Aalto yliopiston Teknillinen korkeakoulu, Energiatekniikan laitos 9.6.2011 TALOTEKNIIKAN MAHDOLLISUUDET ENERGIANSÄÄSTÖ > 50 % lämmönkulutuksesta ASUMISVIIHTYISYYS

Lisätiedot

Energiataloudellinen uudisrakennus tai lyhyt takaisinmaksuaika yhdistämällä energiasaneeraus Julkisen rakennuksen remonttiin

Energiataloudellinen uudisrakennus tai lyhyt takaisinmaksuaika yhdistämällä energiasaneeraus Julkisen rakennuksen remonttiin Energiataloudellinen uudisrakennus tai lyhyt takaisinmaksuaika yhdistämällä energiasaneeraus Julkisen rakennuksen remonttiin Timo Luukkainen 2009-05-04 Ympäristön ja energian säästö yhdistetään parantuneeseen

Lisätiedot

ENERGIATODISTUS. Rakennuksen ET-luku. ET-luokka

ENERGIATODISTUS. Rakennuksen ET-luku. ET-luokka ENERGIATODISTUS Rakennus Rakennustyyppi: Osoite: Rivi- ja ketjutalot (yli 6 asuntoa) Riekonmarkantie 20 Oulu Valmistumisvuosi: Rakennustunnus: 992 564-077-0230-0002-2-000 () Energiatodistus on annettu

Lisätiedot

Energiaremontti investointi vai kustannus?

Energiaremontti investointi vai kustannus? Energiaremontti investointi vai kustannus? Taloyhtiöiden hallitusforum 24.09.2011, Messukeskus Helsinki DI Petri Pylsy Suomen Kiinteistöliitto ry Tarjolla tänään Suunnitelmallinen energiatehokkuuden parantaminen

Lisätiedot

Rakennusten kaukolämmitys, määräykset ja ohjeet, julkaisu K1/2013 keskeiset uudistukset

Rakennusten kaukolämmitys, määräykset ja ohjeet, julkaisu K1/2013 keskeiset uudistukset Rakennusten kaukolämmitys, määräykset ja ohjeet, julkaisu K1/2013 keskeiset uudistukset Julkaisu K1/2013 Rakennusten kaukolämmitys, määräykset ja ohjeet edellinen julkaisu vuodelta 2003 päivitetty versio

Lisätiedot

ENERGIATODISTUS. Asuinkerrostalo (yli 6 asuntoa)

ENERGIATODISTUS. Asuinkerrostalo (yli 6 asuntoa) ENERGIATODISTUS Rakennus Rakennustyyppi: Osoite: Asuinkerrostalo (yli 6 asuntoa) Peltolankaari 3 Oulu Valmistumisvuosi: Rakennustunnus: 998 564-08-002-0005-X-000 () Energiatodistus on annettu rakennuslupamenettelyn

Lisätiedot

LVI-RAKENNUSTAPASELOSTUS

LVI-RAKENNUSTAPASELOSTUS KAUNIAISTEN KAUPUNGINTALON SANEERAUS KAUNIAISTEN KAUPUNGINTALO KAUNIAISTENTIE 10 02700 KAUNIAINEN KAUPUNKI Asiakirjanumero: Sweco Talotekniikka Oy Sweco Talotekniikka Oy Sisältö YLEISET HANKETIEDOT 2 RAKENNUSKOHDE

Lisätiedot

Esimerkki poistoilmaja. ilmavesilämpöpumpun D5:n mukaisesta laskennasta

Esimerkki poistoilmaja. ilmavesilämpöpumpun D5:n mukaisesta laskennasta Esimerkki poistoilmaja ilmavesilämpöpumpun D5:n mukaisesta laskennasta 4.11.2016 YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Poistoilma- ja ilmavesilämpöpumpun D5 laskenta... 4 2.1 Yleistä...

Lisätiedot

Ympäristöministeriön asetus rakennusten vesi- ja viemärilaitteistoista

Ympäristöministeriön asetus rakennusten vesi- ja viemärilaitteistoista Ympäristöministeriön asetus rakennusten vesi- ja viemärilaitteistoista SuLVI:n LVI-suunnittelijapäivä Helsinki 14.2.2018 Kaisa Kauko, yli-insinööri Ympäristöministeriö Asetus rakennusten vesi- ja viemärilaitteistoista

Lisätiedot

Näytesivut. 3.2 Toimisto- ja liiketilojen. Ilmastointijärjestelmät 57

Näytesivut. 3.2 Toimisto- ja liiketilojen. Ilmastointijärjestelmät 57 3.2 Toimisto- ja liiketilojen ilmastointijärjestelmät Toimisto- ja liiketilojen tärkeimpiä ilmastointijärjestelmiä ovat 30 yksivyöhykejärjestelmä (I) monivyöhykejärjestelmä (I) jälkilämmitysjärjestelmä

Lisätiedot

Mäntsälän kunta Tekninen keskus / tilapalvelu

Mäntsälän kunta Tekninen keskus / tilapalvelu Mäntsälän kunta Tekninen keskus / tilapalvelu Kiinteistön LVISA-järjestelmiä koskevia viitetietoja suunnittelua varten. Käytetyt tunnukset Talo90-järjestelmän mukaisesti. Kohde: Osoite: Riihenmäen koulun

Lisätiedot

Ilmanvaihdon tarkastus

Ilmanvaihdon tarkastus Karhuvuorentie 1, 48300 Kotka Tarkastuspäivä 23.5.2016 Sivu 2 / 7 1. ESIPUHE Tämä ilmanvaihdon tarkastusraportti on tehty Raksystems Insinööritoimisto Oy:n toimesta kiinteistössä tehdyn tarkastuksen perusteella.

Lisätiedot

ERILLINEN ENERGIATODISTUS

ERILLINEN ENERGIATODISTUS ASUNTO OY PENKKA ERILLINEN ENERGIATODISTUS Optiplan Oy Y-tunnus 0775337-1 www.optiplan.fi Puh. 010 507 6000 Helsinki Mannerheimintie 105 PL 48, 00281 Helsinki Turku Helsinginkatu 15 PL 124, 20101 Turku

Lisätiedot

UNIS. pientalojen lämmönjakokeskukset. www.hogfors.com

UNIS. pientalojen lämmönjakokeskukset. www.hogfors.com www.hogfors.com Unis lämmönjakokeskus on teknisesti erittäin laadukas, energiataloudellinen, helppokäyttöinen sekä ulkoasultaan selkeä tuote, jonka asennettavuus on omaa luokkaansa. UNIS pientalojen lämmönjakokeskukset

Lisätiedot

Esimerkkejä energiatehokkaista korjausratkaisuista

Esimerkkejä energiatehokkaista korjausratkaisuista Esimerkkejä energiatehokkaista korjausratkaisuista DI Petri Pylsy, Suomen Kiinteistöliitto Tee parannus!-aluekiertue Tarjolla tänään Ilmanvaihdon parantaminen Lämpöpumppuratkaisuja Märkätilojen vesikiertoinen

Lisätiedot

ENERGIATODISTUS. Pentintie 3 62200 Kauhava. 2312-123-12-123-T 1987 Kahden asunnon talot. Rakennuksen laskennallinen kokonaisenergiankulutus (E-luku)

ENERGIATODISTUS. Pentintie 3 62200 Kauhava. 2312-123-12-123-T 1987 Kahden asunnon talot. Rakennuksen laskennallinen kokonaisenergiankulutus (E-luku) ENERGIATODISTUS Rakennuksen nimi ja osoite: Pentintie 600 Kauhava Rakennustunnus: Valmistumisvuosi: Rakennuksen käyttötarkoitusluokka: Todistustunnus: T 987 Kahden asunnon talot Rakennuksen laskennallinen

Lisätiedot

Esimerkkejä energiatehokkaista korjausratkaisuista

Esimerkkejä energiatehokkaista korjausratkaisuista Esimerkkejä energiatehokkaista korjausratkaisuista DI Petri Pylsy, Suomen Kiinteistöliitto Tee parannus!-aluekiertue Järvenpää 24.11.2009 Tarjolla tänään Energiatehokkaita korjausratkaisuja: Ulkorakenteiden

Lisätiedot

Esimerkki laitteiston kuntotutkimuksesta ja laskentaohjeet

Esimerkki laitteiston kuntotutkimuksesta ja laskentaohjeet Esimerkki laitteiston kuntotutkimuksesta ja laskentaohjeet Ilmastointijärjestelmät kuntoon II -seminaari 19.12.2013 Helsinki Mikko Saari, Petri Kukkonen, Niklas Söderholm, Risto Ruotsalainen, Mikko Nyman

Lisätiedot

RANEN RAKENTAJAKOULU

RANEN RAKENTAJAKOULU RANEN RAKENTAJAKOULU 9.4.2013 ENERGIATEHOKKUUS PIENTALORAKENTAMISESSA ENERGIATEHOKKUUS PIENTALON LVI- SUUNNITTELUSSA Jarmo Kuitunen Suomen LVI-liitto, SuLVI ry ENERGIATEHOKKUUDEN MÄÄRITELMÄ Energiapalveludirektiivin

Lisätiedot

Vettä ja lämpöä turvallista asumista

Vettä ja lämpöä turvallista asumista E R I S T E T Y T P U T K I S TOJÄ R J E S T E L M ÄT Vettä ja lämpöä turvallista asumista 01 2011 10001 Uponor Quattro neliputkinen elementti lämmön ja lämpimän käyttöveden johtamiseen autotallin ja talon

Lisätiedot

0 ENERGIA MAHDOLLISTA TÄNÄPÄIVÄNÄ EIKÄ VASTA VUONNA 2020 ALLAN MUSTONEN INSINÖÖRITOIMISTO MUSTONEN OY

0 ENERGIA MAHDOLLISTA TÄNÄPÄIVÄNÄ EIKÄ VASTA VUONNA 2020 ALLAN MUSTONEN INSINÖÖRITOIMISTO MUSTONEN OY 0 ENERGIA MAHDOLLISTA TÄNÄPÄIVÄNÄ EIKÄ VASTA VUONNA 2020 ALLAN MUSTONEN INSINÖÖRITOIMISTO MUSTONEN OY MIKÄ ON NOLLA-ENERGIA Energialähteen perusteella (Net zero source energy use) Rakennus tuottaa vuodessa

Lisätiedot

LVIAJ- rakennustapaselostus. Päivämäärä (8) Vihdin kirkonkylän Campuksen uusi kalustohalli. Vihti. dok no 4 G0 0003

LVIAJ- rakennustapaselostus. Päivämäärä (8) Vihdin kirkonkylän Campuksen uusi kalustohalli. Vihti. dok no 4 G0 0003 LVIAJ- rakennustapaselostus 28.4.2017 1(8) Vihdin kirkonkylän Campuksen uusi kalustohalli Vihti LVIAJ- rakennustapaselostus dok no 4 G0 0003 28.4.2017 LVIAJ- rakennustapaselostus 28.4.2017 2(8) Sisällysluettelo

Lisätiedot

Talotekniset ratkaisut sisäilman laadun hallinnan keinona. Markku Hyvärinen Vahanen Rakennusfysiikka Oy

Talotekniset ratkaisut sisäilman laadun hallinnan keinona. Markku Hyvärinen Vahanen Rakennusfysiikka Oy Talotekniset ratkaisut sisäilman laadun hallinnan keinona Markku Hyvärinen Vahanen Rakennusfysiikka Oy Talotekniikka Talotekniikka tuottaa kiinteistöissä ja tiloissa tapahtuville toiminnoille hallitut

Lisätiedot

Vesikiertoinen lattialämmitys / maalämpöpumppu Koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto, lämmöntalteenotto. Laskettu ostoenergia. kwhe/(m² vuosi) Sähkö

Vesikiertoinen lattialämmitys / maalämpöpumppu Koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto, lämmöntalteenotto. Laskettu ostoenergia. kwhe/(m² vuosi) Sähkö YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA Laskettu kokonaisenergiankulutus ja ostoenergiankulutus Lämmitetty nettoala, m² 8.0 Lämmitysjärjestelmän kuvaus Ilmanvaihtojärjestelmän kuvaus Vesikiertoinen

Lisätiedot

PARASOL. PARASOL Tekninen opas. ADAPT Parasol. Ilmastointimoduulit neuvotteluhuoneisiin ja toimistoihin. www.swegon.fi

PARASOL. PARASOL Tekninen opas. ADAPT Parasol. Ilmastointimoduulit neuvotteluhuoneisiin ja toimistoihin. www.swegon.fi PARASOL Tekninen opas TM Ilmastointimoduulit neuvotteluhuoneisiin ja toimistoihin PARASOL VAV PARASOL www.swegon.fi ADAPT Parasol Ratkaisu kaikkiin tarpeisiin Alla olevassa kuvassa on esimerkki siitä,

Lisätiedot

KONEELLISEN POISTOILMANVAIHDON MITOITTAMINEN JA ILMAVIRTOJEN MITTAAMINEN

KONEELLISEN POISTOILMANVAIHDON MITOITTAMINEN JA ILMAVIRTOJEN MITTAAMINEN KONEELLISEN POISTOILMANVAIHDON MITOITTAMINEN JA ILMAVIRTOJEN MITTAAMINEN Koneellinen poistoilmanvaihto mitoitetaan poistoilmavirtojen avulla. Poistoilmavirrat mitoitetaan niin, että: poistopisteiden, kuten

Lisätiedot

PUTKIALAN URAKKAMITTAUSPÖYTÄKIRJA

PUTKIALAN URAKKAMITTAUSPÖYTÄKIRJA PUTKIALAN URAKKAMITTAUSPÖYTÄKIRJA Välimittaus Loppumittaus Työmaa: Asentaja: Urakkalaskelma lämpö-, vesi- ja viemärilaitoksia varten Työ nro Aika 1.6.2014 annettu ensimmäinen urakkatarjous Niko Räsänen

Lisätiedot

ENERGIATODISTUS. Rakennuksen ET-luku. ET-luokka - 100

ENERGIATODISTUS. Rakennuksen ET-luku. ET-luokka - 100 ENERGIATODISTUS Rakennus Rakennustyyppi: Osoite: Rivi- ja ketjutalot (yli 6 asuntoa) Kimpikuja 3 80220 Joensuu Valmistumisvuosi: Rakennustunnus: 204 Energiatodistus on annettu x rakennuslupamenettelyn

Lisätiedot

Energiatodistusopas 2018

Energiatodistusopas 2018 Energiatodistusopas 2018 Oppaan ja laadintaesimerkkien päivittäminen Mika Vuolle, Equa Simulation Finland Oy 14.11.2018 Energiatodistusoppaan 2018 päivitys Energiatodistusopas 2018 ja siihen liittyvät

Lisätiedot

CWK Pyöreät kanavajäähdyttimet jäähdytysvedelle

CWK Pyöreät kanavajäähdyttimet jäähdytysvedelle Pyöreät kanavajäähdyttimet jäähdytysvedelle PYÖREÄT KANAVAJÄÄHDYTTIMET JÄÄHDYTYSVEDELLE Pyöreät kanavajäähdyttimet jäähdytysvedelle -sarjan vesijäähdytteisiä pyöreitä kanavalämmittimiä käytetään jäähdyttämään

Lisätiedot

Energiatekniikan laitos ENE-58.4128 LVI-suunnittelu II (3 op) Suunnitteluharjoituksen osatehtävä nro 2 I-II 2015

Energiatekniikan laitos ENE-58.4128 LVI-suunnittelu II (3 op) Suunnitteluharjoituksen osatehtävä nro 2 I-II 2015 1/5 I-II 2015 Timo Svahn 15.9.2015 +358 40 546 0141 timo.svahn@ramboll.fi ILMANVAIHDON PALVELUALUEET, ALUSTAVA MITOITUS JA TILAVARAUKSET Kohteeseen mitoitetaan alustavasti seuraavat tulo- ja poistoilmakoneet,

Lisätiedot

Kohteesta löytyy lähes täydelliset LVI-piirustukset. Tarkastelujaksolla on normitettu kulutus ollut laskeva.

Kohteesta löytyy lähes täydelliset LVI-piirustukset. Tarkastelujaksolla on normitettu kulutus ollut laskeva. Mikko Hiltunen / MHi 30.10.2008 MUISTIO 1 (7) Vantaan kaupunki Hämeenkylän päiväkoti Sahratie 7 01630 Vantaa 4 LVI-JÄRJESTELMIEN KUNTOARVIO YLEISTÄ Katselmus on suoritettu 29.10.2008. Katselmuksessa on

Lisätiedot

AKSELI KIINTEISTÖPALVELUT OY TALOTEKNIIKKA. Asiakastilaisuus 18.5.2015 Aitiopaikka, Valtion virastotalo

AKSELI KIINTEISTÖPALVELUT OY TALOTEKNIIKKA. Asiakastilaisuus 18.5.2015 Aitiopaikka, Valtion virastotalo AKSELI KIINTEISTÖPALVELUT OY TALOTEKNIIKKA Asiakastilaisuus 18.5.2015 Aitiopaikka, Valtion virastotalo TALOTEKNIIKAN PALVELUORGANISAATIO toiminnon esimies energianhallintapäällikkö Teemu Halenius LVIS-työt

Lisätiedot

ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄN YLEISARVIOINTI. Harri Ripatti

ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄN YLEISARVIOINTI. Harri Ripatti ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄN YLEISARVIOINTI Harri Ripatti TAVOITTEET Täyttääkö IV-järjestelmä nykyiselle tai tulevalle käytölle asetetut tavoitteet Sisäilmasto, energia, toiminnallisuus jne. Miten todetut tekniset

Lisätiedot

Jorma Säteri Sisäilmayhdistys ry Energiatehokkaat sisäilmakorjaukset

Jorma Säteri Sisäilmayhdistys ry Energiatehokkaat sisäilmakorjaukset Energiatehokkaat sisäilmakorjaukset Toiminnanjohtaja Jorma Säteri. Sisäilmasto ja energiatalous Suurin osa rakennusten energiankulutuksesta tarvitaan sisäilmaston tuottamiseen sisäilmastotavoitteet tulee

Lisätiedot

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA Laskettu kokonaisenergiankulutus ja ostoenergiankulutus Lämmitetty nettoala 58 m² Lämmitysjärjestelmän kuvaus Kaukolämö ja vesikiertoinen lattialämmitys. Ilmanvaihtojärjestelmän

Lisätiedot

HYVÄ SUUNNITTELU PAREMPI LOPPUTULOS SUUNNITTELUN MERKITYS ENERGIAREMONTEISSA

HYVÄ SUUNNITTELU PAREMPI LOPPUTULOS SUUNNITTELUN MERKITYS ENERGIAREMONTEISSA HYVÄ SUUNNITTELU PAREMPI LOPPUTULOS SUUNNITTELUN MERKITYS ENERGIAREMONTEISSA AJOISSA LIIKKEELLE Selvitykset tarpeista ja vaihtoehdoista ajoissa ennen päätöksiä Ei kalliita kiirekorjauksia tai vahinkojen

Lisätiedot

Rakennusten kaukolämmitys, määräykset ja ohjeet, julkaisu K1/2013 keskeiset uudistukset (päivitetty 9.5.2014)

Rakennusten kaukolämmitys, määräykset ja ohjeet, julkaisu K1/2013 keskeiset uudistukset (päivitetty 9.5.2014) Rakennusten kaukolämmitys, määräykset ja ohjeet, julkaisu K1/2013 keskeiset uudistukset (päivitetty ) Julkaisu K1/2013 Rakennusten kaukolämmitys, määräykset ja ohjeet edellinen julkaisu vuodelta 2003 päivitetty

Lisätiedot

UNIS. 100-2RF, 100-3RF, 150-2RF, 200-2RF pientalojen lämmönjakokeskukset. www.hogfors.com

UNIS. 100-2RF, 100-3RF, 150-2RF, 200-2RF pientalojen lämmönjakokeskukset. www.hogfors.com www.hogfors.com Unis lämmönjakokeskus on teknisesti erittäin laadukas, energiataloudellinen, helppokäyttöinen sekä ulkoasultaan selkeä tuote, jonka asennettavuus on omaa luokkaansa. UNIS 100-2RF, 100-3RF,

Lisätiedot

Tarpeisiisi mukautuva kodin lämmityslaite

Tarpeisiisi mukautuva kodin lämmityslaite Tarpeisiisi mukautuva kodin lämmityslaite Compact-sarja Aktiivinen ja passiivinen lämmön talteenotto Nilan Compact -sarja terveellisempi sisäilma kukkaroa säästäen Monipuoliset ratkaisut erilaisiin tarpeisiin

Lisätiedot

IV-kuntotutkimus. Ilmanvaihtokoneen kuntotutkimusohje 16.1.2014 1 (5) Ohjeen aihe: Ilmanvaihtokoneet ja niihin liittyvät komponentit

IV-kuntotutkimus. Ilmanvaihtokoneen kuntotutkimusohje 16.1.2014 1 (5) Ohjeen aihe: Ilmanvaihtokoneet ja niihin liittyvät komponentit Ilmanvaihtokoneen kuntotutkimusohje 16.1.2014 1 (5) IV-kuntotutkimus Ohjeen aihe: Ilmanvaihtokoneet ja niihin liittyvät komponentit Tämä IV-kuntotutkimusohje koskee ilmanvaihtokoneita ja niihin liittyviä

Lisätiedot

ENERGIATODISTUS. Harju, Rakennus A-D Harju 1 02460 Kirkkonummi. 257-492-25-0 1965 Muut asuinkerrostalot

ENERGIATODISTUS. Harju, Rakennus A-D Harju 1 02460 Kirkkonummi. 257-492-25-0 1965 Muut asuinkerrostalot ENERGIATODISTUS Rakennuksen nimi ja osoite: Harju, Rakennus AD Harju 0460 Kirkkonummi Rakennustunnus: Valmistumisvuosi: Rakennuksen käyttötarkoitusluokka: Todistustunnus: 574950 965 Muut asuinkerrostalot

Lisätiedot

IV- kuntotutkimuksen perusosa ja järjestelmien yleisarviointi. Harri Ripatti

IV- kuntotutkimuksen perusosa ja järjestelmien yleisarviointi. Harri Ripatti IV- kuntotutkimuksen perusosa ja järjestelmien yleisarviointi Harri Ripatti TAVOITTEET Täyttääkö IV-järjestelmä nykyiselle tai tulevalle käytölle asetetut tavoitteet Sisäilmasto, energia, toiminnallisuus

Lisätiedot

Energiatehokkaaseen rakentamiseen. Uponor Combi Port ja Aqua Port

Energiatehokkaaseen rakentamiseen. Uponor Combi Port ja Aqua Port Energiatehokkaaseen rakentamiseen Uponor Combi Port ja Aqua Port Uuden sukupolven lämpimän käyttöveden valmistus ja lämmönjako Rakennukset muodostavat vähintään 40 % globaalista energiankulutuksesta ja

Lisätiedot

Jakotukkipari koostuu meno- ja paluujohdon jakotukeista. Menojohdon jakotukissa on lämmityspiirikohtaiset

Jakotukkipari koostuu meno- ja paluujohdon jakotukeista. Menojohdon jakotukissa on lämmityspiirikohtaiset Lattialämmityksen jakotukki FHD Käyttö Lattialämmityksen jakotukkeja FHD käytetään vesikiertoisissa lattialämmityksissä. Rakennusten lattialämmityspiirit kytketään kukin jakotukkeihin, joissa piirien vesimäärät

Lisätiedot

TOTEUTUSKUVAUS EEMONTTI - REMONTISTA

TOTEUTUSKUVAUS EEMONTTI - REMONTISTA TOTEUTUSKUVAUS EEMONTTI - REMONTISTA Kohdekiinteistö 3: 2000-luvun omakotitalo Kiinteistön lähtötilanne ennen remonttia EEMontti kohdekiinteistö 3 on vuonna 2006 rakennettu kaksikerroksinen omakotitalokiinteistö,

Lisätiedot

ENERGIATODISTUS. As Oy Maakirjantie 2 E-D Maakirjantie Espoo. Asuinrakennus (Asuinkerrostalot) Uudisrakennusten.

ENERGIATODISTUS. As Oy Maakirjantie 2 E-D Maakirjantie Espoo. Asuinrakennus (Asuinkerrostalot) Uudisrakennusten. ENERGIATODISTUS Rakennuksen nimi ja osoite: As Oy Maakirjantie ED Maakirjantie 000 Espoo Rakennustunnus: Rakennuksen valmistumisvuosi: 044/ 0 Rakennuksen käyttötarkoitusluokka: Asuinrakennus (Asuinkerrostalot)

Lisätiedot

Pakollinen CEmerkintä

Pakollinen CEmerkintä 1 (6) EU:n Rakennustuoteasetukseen (305/2011) liittyvä CE- merkintä tulee pakolliseksi, kun tuotetta koskeva harmonisitu tuotestandardi valmistuu ja sen siirtymäaika päättyy. Vapaaehtoiset tuotehyväksynnät

Lisätiedot

Painovoimainen ilmanvaihto Pohjantikankuja 4:n kerrostaloissa. Oulussa Leino Kuuluvainen (DI), LK Energiaratkaisut Oy

Painovoimainen ilmanvaihto Pohjantikankuja 4:n kerrostaloissa. Oulussa Leino Kuuluvainen (DI), LK Energiaratkaisut Oy Painovoimainen ilmanvaihto Pohjantikankuja 4:n kerrostaloissa Oulussa 31.8.2018 Leino Kuuluvainen (DI), LK Energiaratkaisut Oy SUUNNITTELUKOHDE Kiinteistö Oy Oulun Tarve /Pohjantikankuja 4 2 kerrostaloa

Lisätiedot

VKL TEKNINEN OHJE KYTKENNÄT. Nestekiertoisen jälkilämmityspatterin kytkennät VALLOX-ilmanvaihtokoneisiin:

VKL TEKNINEN OHJE KYTKENNÄT. Nestekiertoisen jälkilämmityspatterin kytkennät VALLOX-ilmanvaihtokoneisiin: KL KYKNNÄ 1.09.100F 6.6.2008 ALLOX ALLOX igit S KL ALLOX 95 KL KNINN OHJ Nestekiertoisen jälkilämmityspatterin kytkennät ALLOX-ilmanvaihtokoneisiin: ALLOX IGI S KL / ALLOX 130 KL / ALLOX 75 KL / ALLOX

Lisätiedot

Toimiva ilmanvaihtojärjestelmä 7.4.2014

Toimiva ilmanvaihtojärjestelmä 7.4.2014 Energiaekspertin jatkokurssi Toimiva ilmanvaihtojärjestelmä 7.4.2014 Jarmo Kuitunen 1. ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄT 1.1 Painovoimainen ilmanvaihto 1.2 Koneellinen poistoilmanvaihto 1.3 Koneellinen tulo-/poistoilmanvaihto

Lisätiedot

ENERGIATODISTUS. Suurpellon Apilapelto Talo E Piilipuuntie 3 C-E Espoo Uudisrakennusten.

ENERGIATODISTUS. Suurpellon Apilapelto Talo E Piilipuuntie 3 C-E Espoo Uudisrakennusten. ENERGIATODISTUS Rakennuksen nimi ja osoite: Suurpellon Apilapelto Talo E Piilipuuntie CE 000 Espoo Rakennustunnus: Rakennuksen valmistumisvuosi: 04900048000 0 Rakennuksen käyttötarkoitusluokka: Asuinrakennus

Lisätiedot

KAUNIAISTEN UIMAHALLI HANKESUUNNITTELUVAIHE. LVIA- ja uima-allastekniikan rakennustapaselostus Työ 122912

KAUNIAISTEN UIMAHALLI HANKESUUNNITTELUVAIHE. LVIA- ja uima-allastekniikan rakennustapaselostus Työ 122912 KAUNIAISTEN UIMAHALLI HANKESUUNNITTELUVAIHE LVIA- ja uima-allastekniikan rakennustapaselostus Työ 122912 16.11.2015 1 KAUNIAISTEN UIMAHALLI LVIA- JA UIMA-ALLASTEKNIIKAN HANKESUUNNITTELUVAIHEEN RAKENNUSTAPA-

Lisätiedot

Scanvarm SCS-sarjan lämpöpumppumallisto ratkaisu pieniin ja suuriin kiinteistöihin

Scanvarm SCS-sarjan lämpöpumppumallisto ratkaisu pieniin ja suuriin kiinteistöihin Scanvarm SCS-sarjan lämpöpumppumallisto ratkaisu pieniin ja suuriin kiinteistöihin 05/2013 SCS10-15 SCS21-31 SCS40-120 SCS10-31 Scanvarm SCS-mallisto on joustava ratkaisu erityyppisiin maaenergiajärjestelmiin.

Lisätiedot

D2 työpaja: Asuinrakennusten ilmanvaihdon mitoitus

D2 työpaja: Asuinrakennusten ilmanvaihdon mitoitus D2 työpaja: Asuinrakennusten ilmanvaihdon mitoitus FINVAC D2-hankkeen työpaja Ympäristöministeriö 21.8.2017 Rakennusneuvos Ympäristöministeriö Rakentamismääräyskokoelman uudistus Rakentamismääräyskokoelman

Lisätiedot

eco TOP PÄÄLTÄLIITETTÄVÄ LÄMMÖN TALTEENOTTOKONE Kompaktit ilmanvaihtokoneet Suunnittelijalounaat 2017

eco TOP PÄÄLTÄLIITETTÄVÄ LÄMMÖN TALTEENOTTOKONE Kompaktit ilmanvaihtokoneet Suunnittelijalounaat 2017 eco TOP PÄÄLTÄLIITETTÄVÄ LÄMMÖN TALTEENOTTOKONE Kompaktit ilmanvaihtokoneet Suunnittelijalounaat 2017 Pähkinänkuoressa eco Top eco TOP-SARJA 3 konekokoa ilmavirtaan 0,8 m³/s asti Soveltuu hyvin esim. toimistoihin,

Lisätiedot

PGDX Suorakulmaiset kanavajäähdyttimet DX-jäähdytykseen sekä lämpöpumpulla tapahtuva jäähdytys- ja lämmityskäyttö

PGDX Suorakulmaiset kanavajäähdyttimet DX-jäähdytykseen sekä lämpöpumpulla tapahtuva jäähdytys- ja lämmityskäyttö Suorakulmaiset kanavajäähdyttimet DX-jäähdytykseen sekä lämpöpumpulla tapahtuva jäähdytys- ja lämmityskäyttö Suorakulmaiset kanavajäähdyttimet DX-jäähdytykseen, jäähdytysja lämmityskäyttö ohjausyksiköllä

Lisätiedot