Kuntien omien rakennusten lämmöî, sähkön javeden kulutus. v l cr.s 8,, (Normalisointi on tehty vuosien 196I mukaan) Êqe. n,a! \7.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kuntien omien rakennusten lämmöî, sähkön javeden kulutus. v. 2008. l cr.s 8,, (Normalisointi on tehty vuosien 196I - 1990 mukaan) Êqe. n,a! \7."

Transkriptio

1 Suomen Kuntaliitto J. Ruokojoki Kuntien omien rakennusten lämmöî, sähkön javeden kulutus v (Normalisointi on tehty vuosien 196I mukaan) Omlnalskulutukslen kehitys - Julklset rakennukset Lämmönkulutus, såhkönkulutus la Låmpö+såhkö 49 Lämmön ominaiskulutus 48.5 Êqe l cr.s ø f547 f!.h o.s 'Ë ò ' c È19 I! ,, 'õ q 'E to o t5 14 n,a! \7 t, l- l ---l--- l-l----1_ {-- ls'g rsss lggs rsce rs'90 rssz tsgz 1998 tssg 1999 lsgs ( 2ú7 200s Såhkön om naiskulutus ts.4 1-s:s lvl/,/.t I l--l--l ' -i r---t- - -l-p: ::l: - lsgr rgþs rggo tggz tggg tsgg 2o0o ú Lämmön ja sähkön ominaiskulutus 68 E 3v ø5 66 -= v ø 'õ.e E o

2

3 3 S i s ä l l y s Sivu 1 KULUTUSTILASTON TAVOITTEET JA KÄYTTÖOHJEET 5 Tavoitteet 5 Käyttöohjeet 5 Tilaston suhde kuntien omiin kulutustietoihin 5 2 KULUTUSTILASTON KATTAVUUS JA SISÄLTÖ 6 Kulutustilaston luotettavuus 7 3 KULUTUSTIETOJEN KÄSITTELY KUNTALIITOSSA 7 Sääolosuhteiden huomioon otto 7 Lämmitystarvelukualueet 8 4 ENERGIANKÄYTÖN TEHOSTAMISEN MERKITYS 10 5 YLEISTIETOJA KULUTUKSISTA 10 Julkiset rakennukset / asuinrakennukset Suurimmat kaupungit 6 SÄHKÖN OMINAISKULUTUKSET 12 7 VEDEN OMINAISKULUTUKSET 12 8 YHTEENVETO 13 TAULUKOT JA KAAVIOT 1 Kulutustilastoinnin kattavuus 2 Kulutustilaston rakennustyypit 3 Polttoaineet 4 Kulutus rakennustyypeittäin 5 Ominaiskulutusten kehitys - Kaupungit 6 Ominaiskulutusten kehitys Julkiset rakennukset (kaikki kuntatyypit) 7 Ominaiskulutusten kehitys Asuinrakennukset 8 Ominaiskulutusten kehitys 12 suurinta kuntaa Julkiset rakennukset 9 Yleistietoja kulutuksista Julkiset rakennukset 10 Yleistietoja kulutuksista - Asuinrakennukset 11 Lämmön ominaiskulutusten muutokset Julkiset rakennukset 12 Lämmön ominaiskulutusten muutokset Asuinrakennukset 13 Peruskoulu- ja lukiorakennusten lämmön ominaiskulutukset suuruusjärjestyksessä 14 Päiväkotien lämmön ominaiskulutukset suuruusjärjestyksessä 15 Uimahallien lämmön ominaiskulutukset suuruusjärjestyksessä 16 Toimisto- ja hallintorakennusten lämmön ominaiskulutuksen muutokset 17 Sähkön ominaiskulutusten muutokset Julkiset rakennukset 18 Sähkön ominaiskulutusten muutokset Asuinrakennukset 19 Sähkön ominaiskulutusten muutokset kuntaryhmittäin 20 Lämmön ominaiskulutusten muutokset kuntaryhmittäin 21 Lämmön + sähkön ominaiskulutusten muutokset - kuntaryhmittäin 22 Veden ominaiskulutusten muutokset Julkiset rakennukset 23 Veden ominaiskulutusten muutokset Asuinrakennukset 24 Energiansäästösopimuksen tehneiden kuntien selostuksia ominaiskulutukseen vaikuttavista tekijöistä

4 4

5 5 TIETOJA KUNTIEN OMIEN RAKENNUSTEN LÄMMÖN, SÄHKÖN JA VEDEN KULUTUKSESTA VUONNA KULUTUSTILASTON TAVOITTEET JA KÄYTTÖOHJEET Tavoitteet Kulutustilastoa on kaupunkien osalta pidetty vuodesta Kulutustilaston tavoitteena on kannustaa kuntia kulutusseurantaan ja yhtenäistää kulutusseurantaa. Kuntaliitto laatii tätä tilastoa vuosittain. Tilasto on tarkoitettu käytettäväksi ennen kaikkea kuntakohtaisesti vertailtaessa kulutuksen muutoksia vuodesta toiseen. Toisaalta kulutuksia voidaan verrata rakennustyypeittäin ja kunnittain. Joissakin kunnissa näytetään selvästi enemmän kiinnitettävän huomiota energian säästämiseen kuin toisissa. Kulutustilaston tavoitteena on saada aikaan tällainen vertailumahdollisuus. Käyttöohjeet Vaikka tähän julkaisuun onkin koottu tietoja monien kuntien lämmön, sähkön ja veden kulutuksista on tärkeintä, että kulutuksia seurataan kuntakohtaisesti ja kuukausittain. Mikäli kunnassa saadaan viiden vuoden kuluessa lämmönkulutus (normalisoituna) oleellisesti (5 15 %) laskemaan, on se tärkeintä. Tilaston suhde kuntien omiin kulutustietoihin Koska rakennuskannat ja olosuhteet ovat eri kunnissa erilaisia, ei vertailu muihin kuntiin ole useinkaan paikallaan. Vertailua voidaan käyttää vain suurten (10 20 %) erojen arviointiin. Vertailtaessa lämmön ominaiskulutuksia on tehtävä sääkorjaukset. On myös otettava huomioon, millä polttoaineella rakennukset on lämmitetty ja mitkä ovat olleet lämmityksen oletetut hyötysuhteet vai onko rakennuksissa käytetty kaukolämpöä. Kuntaliittoon kaikki lämmön, sähkön ja veden kulutusta koskevat tiedot toimitetaan sääkorjaamattomina eli ei normalisoituina. Kuntaliitto tekee normalisoinnin yhtenäisesti, jolloin erot normalisointitavoissa jäävät pois. Lämmitystarvelukujen laskenta muuttui alkaen. Nyt käytetään normaalivuotta vuosia Tässä raportissa on kuitenkin käytetty vielä normaalivuotta Kuntaliitto on normalisoinut lämmön kulutukset Jyväskylään eli normaalivuoden lämmitystarvelukuun Normalisointi on tehty siten, että asuinrakennuksissa muun kuin lämmityksen osuudeksi kokonaislämmitysenergian kulutuksesta lasketaan 30 % ja muissa rakennuksissa 20 %.

6 6 Paikkakunnalla on melkoinen merkitys verrattaessa lämmön ominaiskulutuksia keskenään. Oulun normaalivuoden lämmön ominaiskulutus on 21 % enemmän kuin Helsingin. Keskeistä on, että Kuntaliitto on otaksunut polttoaineiden osalta tietyt teholliset lämpöarvot ja hyötysuhteet ja saanut näin energiamäärän, joka on normalisoitu. Johtuen mm. näistä hyötysuhteissa ja tehollisissa lämpöarvoissa tehdyistä oletuksista saattaa normalisoitujen lukujen välillä olla eroja Kuntaliiton ja kuntien välillä. Vuodesta 2007 vuoteen 2008 ei lämpöarvoja ja hyötysuhteita ole muutettu. Tehollisia lämpöarvoja ja hyötysuhteita on käytetty muutettaessa polttoaineiden määriä megawattitunneiksi. Viiden prosentin säästöä arvioitaessa on tässä käytetty seuraavia vuoden 2008 hintoja. CO 2 -kertoin ilmoittaa eri tuotantotapojen keskimääräiset päästöt. Nro Polttoaineen nimi Tehollinen Hyötysuhde Hinta CO 2 - lämpöarvo % ( ) kerroin g/kwh 1 Kaukolämpö (MWh) ,0 2 Sähkölämpö (MWh) ,0 3 Kevytpö (m 3 ) ,0 4 Raskaspö (tn) 11, ,0 5 Maakaasu (m 3 ) 0, ,30 235,0 6 Halot (i-m 3 ) 1, ,0 7 Hake (i-m 3 ) 0, ,0 8 Palaturve (i-m 3 ) 1, ,0 9 Jyrsinturve (i-m 3 ) ,0 10 Turvepriketti (tn) 3, ,0 11 Kivihiili (tn) 7, ,0 12 Antrasiitti (tn) 9, Muu (MWh) Muunto Mwh:ksi = määrä * Teh.lämpöarvo * hyötysuhde % Muunto hinnaksi = määrä * hinta Muunto CO 2 = määrä * Teh.lämpöarvo * hyötysuhde* CO 2 -kerroin/ KULUTUSTILASTON KATTAVUUS JA SISÄLTÖ 82 ( 84, suluissa 2007 tiedot) kuntaa ja 14 (15) kuntayhtymää antoi tiedot vuodelta Näiden kuntien asukasluku oli 59 % (58 %) koko Suomen asukasluvussa. Tilaston kattavuus on vähitellen laskenut vuodesta 1994, jolloin kattavuus oli asukasluvulla mitattuna 71 %. Vuoden 2008 osalta kulutustilasto puuttui yli asukkaan kunnista 5 (8) kunnasta: Keravalta, Kouvolasta, Hämeenlinnasta, Rovaniemeltä ja Kajaanista. Yli asukkaan kuntia on 31 kappaletta ( noin 2005) ja niiden yhteenlaskettu asukasluku on yli 2,7 miljoonaa asukasta.

7 Kulutustilaston luotettavuus 7 Yli asukkaan kunnissa kattavuus on asukasluvulla mitattuna säilynyt varsin korkeana, 92 % ( 88 %). Alle asukkaan kunnissa kattavuus on laskenut vuodesta 1994 lähes puolet. Alle asukkaan kunnissa kulutustilaston tekee vain 11 % ( 14 %). Katso taulukkoliitteen ensimmäiset sivut. Rakennuskuutioissa mitaten määrä nousi 84 (79) miljoonanaan kuutiometriin. Kulutustilastossa olevasta rakennuskannasta on asuinrakennusten osuus edelleen 25 % ja opetusrakennusten osuus 30 %. On huomattava, että kulutustilastossa on mukana vain pienehkö osa kuntien suoraa tai välillisesti yhtiömuotoisesti omistamasta asuinrakennuskannasta. Yli asukkaan kuntien osuus kulutustilaston kuutiometrimäärästä on 72% ( 73 %). Vastaavasti asukkaan kuntien osuus on 13 % (12 % ) ja alle asukkaan kuntien osuus 4,7 % (5,2 %). Kuntayhtymien osuus koko tilastoidusta kannasta on 10 % (10 %.) Helsingin kaupungin rakennuskannan osuus on edelleen julkisten rakennusten vastauskannasta 21 %. Ongelmana on, että rakennuskanta, johon kulutustilasto kohdistuu, vaihtelee vuosittain. Kulutustilastoon tulee samassakin kunnassa lisää rakennuksia ja toisaalta jää pois rakennuksia joko purkamisen tähden, peruskorjauksen tähden tai muusta syystä. Toisaalta kulutustilastoon tulee uusia kuntia ja joitakin kuntia voi jäädä pois. Kulutustilasto on luotettavin suurten kuntien osalta, erityisesti Helsingin osalta. 3 KULUTUSTIETOJEN KÄSITTELY KUNTALIITOSSA Kulutustiedot on Kuntaliittoon toimitettu lähes samanmuotoisena jo vuodesta 1982 lähtien (silloiseen Kaupunkiliittoon kaupunkien osalta). Ensimmäisen kerran kulutustilasto voitiin toimittaa sähköpostin kautta vuodelta Vuodelta 2008 kulutustilaston toimittivat sähköpostin kautta Excel-taulukkona kaikki kunnat tai kuntayhtymät. Muutamien kuntien Kuntaliittoon lähettämiä kulutustilastoja on täytynyt jättää pois, koska niiden tiedot olivat selvästi virheellisiä. Kuntaliitto on pyrkinyt jossain määrin tarkistamaan kulutustilastoja. Epäselvyyksiä ja puutteita tilastoinnissa silti vielä esiintyy.

8 8 Sääolosuhteiden huomioon otto Lämmön kulutustietoja pyritään saamaan vertailukelpoisiksi eri vuosina ja eri paikkakunnilla käyttäen normeerauksessa niin sanottua lämmitystarvelukua eli entistä astepäivälukua. Lämmitystarvelukujen laskenta muuttui alkaen. Nyt käytetään normaalivuotta vuosia Tässä raportissa on kuitenkin käytetty vielä normaalivuotta , koska koko aineiston muunto uuteen normaalivuoteen ei ollut vielä mahdollista. Tässä tilastossa normalisointikertoimet on laskettu alueellisten (16 aluetta) tietojen perusteella ja normalisointi on tehty Jyväskylään, jonka normaalivuoden ( ) lämmitystarveluku on astepäivätuntia. Normalisointi on edelleenkin tehty asuinrakennusten osalta 70 %:sti ja julkisten rakennusten osalta 80 %:sti. Kuntaliittoon kulutustilastot toimitetaan normalisoimatta niitä miltään osin ja toisaalta ilmoittamalla niiden rakennusten osalta, jotka suoraan käyttävät joitakin polttoaineita myös kyseiset polttoaineet. Polttoaineiden muuttamisessa megawattitunneiksi käytetään edellä kerrottuja hyötysuhteita ja tehollisia lämpöarvoja. Nämä hyötysuhteet saattavat melkoisestikin poiketa kunnista käytetyistä hyötysuhteista. Kuntaliitossa on kuitenkin yhtenevästi käytetty lähes saman suuruisia hyötysuhteita jo monta vuotta. Normalisointikerroin lasketaan esimerkiksi julkisten rakennusten osalta siis seuraavasti: alueen astepäiväluku * 0,8 + 0,2 Tällä kertoimella kerrotaan kunkin vuoden normalisoimaton kulutus. On huomattava, että normalisointi tehdään siis kahteen suuntaan: normaalivuodelle ja Jyväskylään. Lämmitystarvelukualueet Kuntaliitto on nyt 10. kerran käyttänyt uutta lämmitystarvelukujakoa. Tarkistukset on viety tilastoihin myös taannehtivasti eli myös aiemmille vuosille. Lämmitystarvelukujaottelua on jaettu kuntiin runsaasti. Siinä selostetaan, mille alueelle kukin kunta kuuluu ja mitkä ovat kunnat normaalisointikertoimet vertailupaikkakuntaan ja toisaalta, mikä on korjauskerroin Jyväskylään. Ohjetta ja selostusta lämmitystarvelukualueista saa esimerkiksi Motivasta, puhelin (09)

9 9 Lämmitystarvelukujen yleinen laskenta muuttui vuoden 2006 alusta alkaen kahdella tavalla Normitukseen käytettävä normaalivuosi pohjautuu jatkossa vuosien lämmitystarvelukuihin. Tässä raportissa kuitenkin käytetään normaalivuotta Vertailupaikkakuntiin liittyvää kuntaryhmittelyä on tarkistettu ja sen myötä kuntakohtaiset korjauskertoimet ovat myös muuttuneet. Ilmatieteen laitos on kauppa- ja teollisuusministeriön toimeksiannosta laskenut uudet kolmenkymmenen vuoden keskimääräiset lämmitystarveluvut sekä tuottanut tarkistetun kuntakohtaisen ryhmittelyn korjauskertoimineen. Kuntaryhmittelyä tarkistettu Ilmatieteen laitos laskee lämmitysenergiankulutuksen normitukseen tarvittavat lämmitystarveluvut kuukausi- ja vuositasolla edelleen kuudelletoista vertailupaikkakunnalle. Kullekin kunnalle on määritelty vertailupaikkakunta, joka ilmastollisesti edustaa mahdollisimman hyvin ko. kuntaa. Alueellisessa luokittelussa on huomioitu mm. vertailupaikkakunnan ja tarkasteltavan kunnan maantieteellinen välimatka, rannikon ja järvien vaikutus, maaston korkeus ja vallitsevat ilmavirtausten suunnat. Kuntaryhmittelyssä on muutoksia erityisesti Keski-Suomen ja Oulun läänissä. Jatkossa vertailukautena vuodet Nykyisin energiankulutuksen normituksessa on käytetty vertailukautta Vuoden 2006 alusta tilastoinnin aikasarjakatkoksen haittojen minimoimiseksi suositellaan, että kulutustiedot lasketaan uuden vertailukauden tiedoilla takautuvasti vuodesta 2000 lähtien. Kauppa- ja teollisuusministeriön, Motivan ja Ilmatieteen laitoksen lisäksi lämmitystarvelukupalvelun ja esitteen uusimiseen ovat osallistuneet myös Energiakolmio Oy, Energiateollisuus ry, Insinööritoimisto Olof Granlund Oy, Senaatti-kiinteistöt, Suomen Kuntaliitto ja Suomen Talokeskus Oy. Vertailupaikkakunnat, niihin liitetty kuntakohtainen ryhmittely korjauskertoimineen ja lisätiedot lämmitystarveluvun käytöstä löytyvät Motivan www-palvelusta osoitteesta: Kulutustilaston käsittelyssä tullaan myös jatkossa entistä selvemmin jakamaan käsittely toisaalta julkisiin rakennuksiin ja toisaalta asuntoihin. Tämä jo siitäkin syystä, että nämä ryhmät eroavat selkeästi toisistaan ja vertailu on enemmän mahdollista näiden ryhmien sisällä.

10 10 4 ENERGIANKÄYTÖN TEHOSTAMISEN MERKITYS 5 YLEISTIETOJA KULUTUKSISTA Energiankäytön tehostaminen on tärkeätä sekä taloudellisessa mielessä että ympäristön kannalta. 5 %:n säästö lämmityksessä merkitsee koko kuntien rakennuskannassa lähes 15 miljoonaa euroa vuodessa. Sähkön osalta vastaava säästö on suuruusluokaltansa ehkä 20 miljoonaa euroa. Hiilidioksidipäästöjen kannalta 5 %:n tehostaminen energiankäytössä merkitsee noin hiilidioksiditonnia. Sähkön säästössä päädyttäneen saman suuruusluokan hiilidioksidipäästöihin. Tässä raportissa on käsitelty vain rakennuskannan energiankulutusta, joka on ehkä noin puolet koko kuntien oman toiminnan energiankulutuksesta. Kuntien toiminnan energiankulutus on suuruusluokaltaan alle kymmenesosa koko Suomen energiankulutuksesta. Kulutustilaston piirissä olevasta energiasta 3,3 milj. MWh (2007 3,1) tuotettiin kaukolämmöllä 92 %(92 %), kevyellä polttoöljyllä 4,4 % (4,5 %) ja sähkölämmöllä 1 % (1 %). Maakaasun osuus oli 2,5 % (1,4 %). Taulukkoliitteessä on yleistietoja julkisten rakennusten lämmön, sähkön ja veden kulutuksista ja asuinrakennusten ominaiskulutustietoja. Asuinrakennusten tietoja ei ole tarkistettu samassa määrin kuin julkisten rakennusten tietoja. Asuinrakennusten tiedot ovat siten epäluotettavampia kuin julkisten rakennusten tiedot. ( 62,8) ja asuinra- Tilastokannasta on julkisia rakennuksia 65,8 milj m 3 kennuksia 18,1 milj. m 3 (14,8). Julkisten rakennusten normalisoitu lämmön ominaiskulutus oli vuonna 2008 noussut 2,9 % vuodesta 2007 ollen 48,7 kwh/m 3. Asuinrakennusten lämmön ominaiskulutus oli 30 % korkeampi eli 60,8 kwh/m 3. Kaikkien seurannassa olevien rakennusten ( julkiset ja asuinrakennukset) normalisoimaton ominaiskulutus oli v ,4 (40,3) kwh/m3 eli normalisointi on nostanut ominaiskulutusta keskimäärin 30 % (22 %). Vuoden 2008 lämmitystarve oli keskimäärin % normaalia ( ) vähäisempi. Joten lämmityskuluissa säästettiin sitä luokkaa. Vaihtelu oli Ivalon 7 prosentista Helsingin 21 prosenttiin. Normaalivuosi näyttää olleen 2-3 % kylmempi kuin normaalivuosi

11 11 Sähkön ominaiskulutus oli julkisissa rakennuksissa 20,6 (19,8) kwh/m 3 ja asuinrakennuksissa ( kiinteistösähkö) 10,8 (12,7) kwh/m 3. Veden ominaiskulutus oli julkisissa rakennuksissa 142 (135) litraa/m 3 ja asuinrakennuksissa 384 (385) litraa/m 3. Julkisia rakennuksia oli lämmön kulutustilastossa yhteensä 5900 (5797) kpl ja asuinrakennuksia 3529 ( 3022) kpl. Taulukkoliitteessä on esitetty kulutukset rakennustyypeittäin koskien koko kulutustilastossa olevaa rakennuskantaa (sekä julkiset rakennukset että asuinrakennukset). On huomattava, että ko. taulukossa on molemmilta vuosilta koko aineisto, vaikka täsmälleen samat kunnat eivät ole vastanneetkaan molempina vuosina. Suurimmat kaupungit Taulukkoliitteessä on kaaviot 12 suurimman kaupungin lämmön ominaiskulutuksen muutoksista julkisissa rakennuksissa. Asuinrakennusten osalta tiedot ovat selvästi epäluotettavampia ja niissä on enemmän vaihtelua vuosittain kuin julkisissa rakennuksissa. Erityisesti vuonna 2008 on normalisoituihin kulutuksen muutoksiin suhtauduttava varauksella, sillä vuosi oli erittäin lämmin ja normalisointi tehtiin näin ollen keskimäärin 30 prosenttisesti. Normalisointi huomio vain lämpötilan vaihtelun, ei esimerkiksi tuulisuutta tai kosteutta. Julkisten rakennusten osalta Helsingin kulutustilastossa oleva rakennuskanta on ylivoimaisesti suurin, 14,0 miljoonaa m 3. Julkisten rakennusten normaalivuodelle ( ) ja Jyväskylään normalisoitu lämmön ominaiskulutus näyttäisi Helsingissä nousseen 3,5 % ollen ,1 kwh/m3. Se on sama kuin Tampereen lukema Kuvaavaa normalisoinnin epätarkkuudelle on, että jos Helsingin vuoden 2008 kulutus normalisoitaisiin jaksolle ja Helsinkiin ( eikä Jyväskylään) julkisten rakennusten kulutuksen nousua olisi vain runsas prosentti, ei 3,5 %. Espoosta julkisten rakennusten lämmön ominaiskulutus näyttäisi laskeneen 0,6 % ollen ,2 kwh/m3. Tampereella nousua on jopa 7,2 % kulutuksen ollessa ,1 kwh/m3. Nousua saattaa selittää suuri normeeraus, 30 %, todellisesta kulutuksesta. Normeeraushan ei huomioi tuulisuutta tai kosteutta. Ilmanvaihtokoneita on käytettävä kylmiä talvia enemmän täydellä teholla. Suurin syy on Tampereen mukaan kuitenkin se, että vuosien 2007 ja 2008 seurannassa olevat rakennuskannat eroavat suuresti toisistaan. Vantaalla on suurista kaupungeista ylivoimaisesti suurimmat kulutukset. Ainoastaan Lappeenranta yltää samalle tasolle eli 58 kwh/m3. Turkukin on ollut ajoittain korkealla, mutta kulutus on laskenut.

12 12 6 SÄHKÖN OMINAISKULUTUKSET Vantaalla normeerattu ominaiskulutus laski 2 %. Oulun lämmön kulutustiedot puuttuvat seurantajärjestelmän uusinnan tähden. Sähkön ja veden tiedot ovat. Kuopio on aivan omassa sarjassaan normalisoidun lämmön ominaiskulutuksen ollessa ,5 kwh/m3 eli lähes puolet siitä mitä mm. Vantaan kulutus. Yli asukkaan kaupunkien osalta merkittäviä muutoksia julkisten rakennusten lämmön ominaiskulutuksessa tapahtui Lahdessa + 7,4 %. Tampereella + 7,2 %, Joensuussa + 6,3 % ja Mikkelissä + 6,1 %. Tuusulassa laskua oli 8 %. Tärkeimpinä syinä kulutustietojen kuntakohtaiseen heilahteluun pidetään peruskorjauksia. Kun rakennus on peruskorjauksessa, kulutustietoja ei anneta ja toisaalta peruskorjauksen jälkeen kulutustiedot ovat usein korkeammat. Myös ilmastointilaitteiden käyntiaikojen pidentäminen nostaa kulutuksia. Julkisten rakennusten lämmön ominaiskulutusten muutokset näkyvät taulukkoliitteessä. Kyseisessä vertailussa kunkin kunnan osalta on huomattava, että vertailussa ovat mukana vain sekä vuonna 2007 että vuonna 2008 tietoja toimittaneet. Tästä syystä tämän taulukon antama ominaiskulutuksen muutos poikkeaa rakennustyypeittäin lasketusta ominaiskulutuksen muutoksesta. Rakennustyypittäisessä vertailussa on mukana koko aineistot vuosilta 2007 ja Taulukkoliitteessä on kuvattu sähkön ominaiskulutusten (kwh/m 3 ) muutoksia. Sähkön ominaiskulutuksen nousu näyttää pitkässä trendissä jatkuvan julkisten rakennusten osalta melko tasaisena. Nyt sähkön kulutus näyttäisi nousseen 5 %. Vuodesta 2000 sähkön kulutus on noussut keskimäärin 3,5 % vuodessa. Rakennustyypeittäin tarkasteltuna opetusrakennusten kulutus näyttäisi nouseen vuoteen ,8 %. Helsingissä julkisten rakennusten sähkön ominaiskulutus nousi 4,9 % Sähkön kulutusten vaihtelu kaupungeittain yli asukkaan kaupunkien ryhmässä näyttää vuonna 2008 erityisen suurelta. Ehkä yhtenä syynä on ilmanvaihtolaitteiden suuri käyttö lämpimän talven tähden.

13 13 7 VEDEN OMINAISKULUTUKSET 8 YHTEENVETO Julkisten rakennusten veden ominaiskulutus nousi 4,3 %. Yleisesti veden ominaiskulutus (litraa / rak m3) on pysynyt vuodet melko vakiona tai hieman laskenut. Tampereella on ehkä veden kulutuksessa virhe sen noustua lähes 15 %. Koska normalisointi on jouduttu tekemään nostamalla keskimäärin 30 % normalisoimatonta kulutusta, on normalisoituun tulokseen suhtauduttava varauksella. Ei lämmön kulutuksesta voi normalisoimalla erottaa kuin lämpötilan vaihtelun, ei tuulisuutta tai kosteutta. Varsinkin pienet kunnat kokevat kulutusseurannan niin työlääksi, että sitä ei kannata tehdä. Vain yli asukkaan kunnat ovat voimakkaasti mukana. Pienet kunnat ovat henkilöstön osalta ilmeisesti vielä tiukemmalla kuin suuret. Vaikka asuinrakennusten kulutusseuranta on epäluotettavampaa kuin julkisten rakennusten seuranta, on huomattava kuitenkin, että asuinrakennusten lämmön ominaiskulutus, jyt myös sähkön kulutus, on pitkään laskenut. Julkisten rakennusten lämmön kulutus pysyi kutakuinkin samana, kun se 1990-luvun loppupuoliskolla nousi 7 %. Nyt vuonna 2008 on selvää nousua, jonka luotettavuutta on kuitenkin syytä epäillä poikkeuksellisten sääolojen tähden. Julkisten rakennusten sähkön kulutus on noussut erittäin tasaisesti, noin kolmanneksella 10 vuodessa. Sähkön ominaiskulutus pysyi kolme vuotta samana. Vuonna 2008 nousua oli kuitenkin 3,7 % niiden kuntien kesken jotka olivat tilastossa sekä 2007 että Julkisten rakennusten yhteenlaskettu lämmön ja sähkön kulutus ei juuri noussut Vielä 1990-luvun loppupuoliskolla nousua oli 11 prosenttia viidessä vuodessa. Nyt sen sijaan vuonna 2008 nousua oli 3,6 %. Tässä on huomioitava lämmön kulutuksen suuri normalisointi. Näyttää siltä, että myös lämmön ja sähkön kulutustilastoinnin laatu ei ole parantunut. Usein todetaan, ettei kunnalla enää ole aikaa kulutustilastointiin henkilöstön vähentymisen tähden. Ilman kulutustilastointiohjelmaa tietojen saanti on hyvin työlästä ja epäluotettavaa. Julkisten rakennusten normalisoituun lämmön kulutuksen nousuun on vuonna 2008 suhtauduttava varauksella poikkeuksellisten sääolojen tähden. Myös sähkön kukutukseen on saattanut melkoisesti vaikuttaa tavallista suurempi ilmanvaihtokoneiden käyttö.

14 14 Siihen miksi kulutuksia ei ole ponnisteluista huolimatta saatu laskettua luvulla voi olla monia syitä: - julkisten rakennusten, erityisesti koulujen käytön tehokkuus on selvästi kasvanut. Ryhmäkoot suurentuneet ja kouluja käytetään entistä enemmän iltaisin. Muutos on kuitenkin tapahtunut jo alkaen 2000 luvun alusta. - Kosteus- ja homevaurioiden ehkäisyn tähden ilmastointia on kauttaaltaan lisätty. Se lisää sekä lämmön että sähkön ominaiskulutusta. - Yhtenä syynä voi olla toimitilapalveluiden uudelleen organisointi eli käyttäjien asettaminen vuokralaisen asemaan. Sisäisessä vuokrassa ei palkitta käyttäjiä ja käyttäjien aktiivisuutta energiansäästössä.

15 Kulutustilastoinnin kattavuus Luvut kertovat kulutustilastoinnin kattavuuden asukasluvuilla mitattuna. Vuosi Vastanneita kuntia/ky Kunnat > asukasta Kunnat asukasta Kunnat < asukasta Sivu 1/1 Yhteensä kpl 89,3 % 73,6 % 36,6 % 71,2 % kpl 87,4 % 72,0 % 36,9 % 70,0 % kpl 95,5 % 62,7 % 32,1 % 70,3 % kpl 98,2 % 58,4 % 15,3 % 65,6 % kpl 98,2 % 47,3 % 16,4 % 63,7 % kpl 97,1 % 57,2 % 25,3 % 68,5 % kpl 96,9 % 54,0 % 25,7 % 67,8 % kpl 96,0 % 51,5 % 18,0 % 65,3 % kpl 93,5 % 47,1 % 21,2 % 63,9 % kpl 83,4 % 45,2 % 19,3 % 57,3 % kpl 90,7 % 46,2 % 21,0 % 61,6 % kpl 90,5 % 43,1 % 17,1 % 59,7 % kpl 92,3 % 41,1 % 14,2 % 59,4 % kpl 87,9 % 43,5 % 14,5 % 57,8 % kpl 91,8 % 44,1 % 11,1 % 59,0 % 100,0 % 90,0 % 80,0 % Kattavuus yhteensä % 70,0 % 60,0 % 50,0 % 40,0 % 30,0 % 20,0 % 10,0 % 0,0 % 71,2 % 70,0 %70,3 %65,6 %63,7 % 68,5 %67,8 % 65,3 %63,9 % 57,3 % 61,6 % 59,7 %59,4 % 57,8 % 59,0 % Vuosi R001

16 Kulutustilaston rakennustyypit Vuodelta 2008 Sivu 1/3 Kunnat > asukasta 9. MUUT (6.93%) 8. VÄESTÖNSUOJAT (1.91%) 7. LIIKENTEEN RAKENNUKSET (3.39%) 6. VARASTORAKENNUKSET (lämmi (0.28%) 1. ASUINRAKENNUKSET (27.52%) 5. OPETUSRAKENNUKSET (29.45%) 2. HOITOALAN RAKENNUKSET (12.68%) 4. KOKOONTUMISRAKENNUKSET (13.47%) 3. TOIMISTO- JA HALLINTORAKE (4.36%) Rakennuskanta 60,5 miljoonaa m³ Kunnat asukasta 9. MUUT (4.71%) 8. VÄESTÖNSUOJAT (0.79%) 7. LIIKENTEEN RAKENNUKSET (1.18%) 6. VARASTORAKENNUKSET (lämmi (1.26%) 1. ASUINRAKENNUKSET (5.97%) 2. HOITOALAN RAKENNUKSET (17.88%) 3. TOIMISTO- JA HALLINTORAKE (7.42%) 5. OPETUSRAKENNUKSET (44.53%) 4. KOKOONTUMISRAKENNUKSET (16.25%) Rakennuskanta 11,0 miljoonaa m³ R009

17 Kulutustilaston rakennustyypit Vuodelta 2008 Sivu 2/3 Kunnat < asukasta 9. MUUT (5.45%) 8. VÄESTÖNSUOJAT (0.62%) 7. LIIKENTEEN RAKENNUKSET (0.34%) 6. VARASTORAKENNUKSET (lämmi (1.31%) 1. ASUINRAKENNUKSET (11.51%) 2. HOITOALAN RAKENNUKSET (20.48%) 5. OPETUSRAKENNUKSET (40.74%) 3. TOIMISTO- JA HALLINTORAKE (7.29%) 4. KOKOONTUMISRAKENNUKSET (12.26%) Rakennuskanta 4,0 miljoonaa m³ Kuntayhtymät 9. MUUT (1.67%) 8. VÄESTÖNSUOJAT (0.39%) 7. LIIKENTEEN RAKENNUKSET (0.67%) 6. VARASTORAKENNUKSET (lämmi (0.04%) 1. ASUINRAKENNUKSET (4.36%) 5. OPETUSRAKENNUKSET (30.52%) 4. KOKOONTUMISRAKENNUKSET (1.61%) 3. TOIMISTO- JA HALLINTORAKE (1.31%) 2. HOITOALAN RAKENNUKSET (59.43%) Rakennuskanta 8,4 miljoonaa m³ R009

18 Kulutustilaston rakennustyypit Vuodelta 2008 Sivu 3/3 Yhteensä 9. MUUT (6.93%) 8. VÄESTÖNSUOJAT (1.91%) 7. LIIKENTEEN RAKENNUKSET (3.39%) 6. VARASTORAKENNUKSET (lämmi (0.28%) 1. ASUINRAKENNUKSET (27.52%) 5. OPETUSRAKENNUKSET (29.45%) 2. HOITOALAN RAKENNUKSET (12.68%) 4. KOKOONTUMISRAKENNUKSET (13.47%) 3. TOIMISTO- JA HALLINTORAKE (4.36%) Rakennuskanta 83,9 miljoonaa m³ R009

19 Polttoaineet kuntaa Sivu 1/3 Kunnat > asukasta Nimi Kuntanro Kaukolämpö (MWh) Sähkölämpö (MWh) Kevyt pö (m³) Raskas pö (tn) Maakaasu (m³) Espoo ,0 440,8 Helsinki ,0 8686,0 Hyvinkää ,6 613,6 206,6 349,0 Imatra ,0 155,4 187, ,0 Joensuu ,9 Jyväskylä ,5 1017,4 109,6 Järvenpää ,3 Kokkola ,4 206,2 Kotka ,7 195,6 94,4 578,8 188,0 Kuopio ,2 435,0 332,7 Lahti ,2 153, ,0 Lappeenranta ,9 300,9 4940,0 Lohja ,0 492,2 330,8 Mikkeli ,6 1265,1 117,0 Nurmijärvi ,4 4490,8 0,0 Oulu 564 Pori ,0 Porvoo ,0 476, ,0 Rauma ,0 363,8 154,5 Seinäjoki ,6 215,0 122,1 Tampere ,3 220,0 375,0 Turku ,8 1111,2 Tuusula ,0 1451,1 352,2 Vaasa ,8 334,6 48,9 Vantaa ,0 Yhteensä Kunnat asukasta Nimi Kuntanro Kaukolämpö (MWh) Kiinteistökohtainen lämmitys Halot Hake Palaturve Jyrsinturve Turvepriketti Kivihiili (tn) Antrasiitti (tn) Muu (MWh) Sähkölämpö (MWh) Kevyt pö (m³) Raskas pö (tn) Maakaasu (m³) Forssa ,5 Heinola ,9 564,5 209,0 Hollola ,0 181,3 14,6 Joutseno ,0 113, ,0 Kauhajoki ,9 152,7 Kemi ,0 464,0 69,0 Kempele ,5 Keuruu ,5 1512,0 94,7 Kiiminki ,4 304,8 144,6 R005 Kiinteistökohtainen lämmitys Halot Hake Palaturve Jyrsinturve Turvepriketti Kivihiili (tn) Antrasiitti (tn) Muu (MWh)

20 Polttoaineet kuntaa Sivu 2/3 Kunnat asukasta Nimi Kuntanro Kaukolämpö (MWh) Sähkölämpö (MWh) Kevyt pö (m³) Raskas pö (tn) Maakaasu (m³) Kirkkonummi ,0 396,6 Kitee ,9 120,7 Kiuruvesi ,0 102,6 Kurikka ,0 300,5 67,3 Kuusamo ,0 Laukaa ,1 30,0 534,0 Leppävirta ,7 Lieksa ,0 301,4 Nivala ,7 609,1 178,7 Nokia ,5 1266,1 314,1 Orimattila ,1 107, ,0 Pietarsaari ,0 9,4 Pirkkala ,0 Pudasjärvi ,6 527,3 Riihimäki ,6 473,6 94,6 Saarijärvi ,3 45,6 377,5 Salo ,0 304,5 276,6 Savonlinna ,9 325,1 204,0 Siilinjärvi ,4 176,3 Uusikaupunki ,0 665,0 219,0 0,0 0,0 0,0 Varkaus ,1 172,2 Ylöjärvi ,9 941,7 4,5 Äänekoski ,0 52,2 39,2 Yhteensä Kunnat < asukasta Nimi Kuntanro Kaukolämpö (MWh) Kiinteistökohtainen lämmitys Halot Hake Palaturve Jyrsinturve Turvepriketti Kivihiili (tn) Antrasiitti (tn) Muu (MWh) Sähkölämpö (MWh) Kevyt pö (m³) Raskas pö (tn) Maakaasu (m³) Eura ,4 65,6 134,6 686,0 Haapavesi ,0 402,8 150,8 Hamina ,1 240,0 234, ,0 Hankasalmi ,0 1055,8 Isojoki ,0 418,0 32,0 Jokioinen ,6 288,5 215,2 Jurva ,0 Jämsänkoski ,0 669,4 21,5 Kaavi ,0 199,0 205,0 Kangasniemi ,4 106,3 Kerimäki ,3 56,3 148,8 R005 Kiinteistökohtainen lämmitys Halot Hake Palaturve Jyrsinturve Turvepriketti Kivihiili (tn) Antrasiitti (tn) Muu (MWh)

21 Polttoaineet kuntaa Sivu 3/3 Kunnat < asukasta Nimi Kuntanro Kaukolämpö (MWh) Sähkölämpö (MWh) Kevyt pö (m³) Raskas pö (tn) Maakaasu (m³) Kruunupyy ,5 87,4 124,0 94,2 Laihia ,2 89,7 Liminka ,6 213,8 Oulunsalo ,9 70,0 Pieksämäen mlk ,4 400,2 134,6 Rautalampi ,1 35,0 94,8 Ristiina ,0 91,1 373,1 Säkylä ,2 34,0 101,5 Taivalkoski ,9 78,6 Teuva ,7 18,0 131,7 Tohmajärvi ,3 200,0 124,2 Uurainen ,0 1,3 Viitasaari ,5 Vähäkyrö ,7 339,3 51,2 Kuntayhtymät Yhteensä Nimi Kuntanro Kaukolämpö (MWh) Kiinteistökohtainen lämmitys Halot Hake Palaturve Jyrsinturve Turvepriketti Kivihiili (tn) Antrasiitti (tn) Muu (MWh) Sähkölämpö (MWh) Kevyt pö (m³) Raskas pö (tn) Maakaasu (m³) Alavudenseudun terveydenhuollon ky ,4 400,2 134,6 HUS ,5 740, ,0 Itä-Savon ammattikoulutuksen ky ,0 Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun ky 12515,0 147,4 96,3 Kymenlaakson sairaanhoitopiiri ,0 1, ,0 Länsi-Uudenmaan ammattikoulutuskuntayhtymä ,0 Oulun seudun ammatillisen koulutuksen ky 21598,0 500,9 241,8 Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ,0 749,0 403,6 Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiiri ,0 817,0 Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri ,0 Päijät-Hämeen koulutuskonserni -kuntayhtymä 31915,0 Raahen seudun terveydenhuollon ky ,6 Savonlinnan kuntakonserni/ Musiikkiopisto 287,7 Savotek 152,0 Yhteensä Kiinteistökohtainen lämmitys Halot Hake Palaturve Jyrsinturve Turvepriketti Kivihiili (tn) Antrasiitti (tn) Muu (MWh) Raportti Yhteensä R005

22 Kulutus rakennustyypeittäin Listassa 96 kuntaa vuodelta 2008 Sivu 1/1 Rakennustyyppi Lämmön Kpl Kaukolämm. osuus% 5% Säästö 1000 Lämpö 1000m³ Lämmön om.kul. Lämmön om.kul. muutos% Norm. lämmön om.kul. Norm. lämmön om.kul. muutos% Sähkön 1000m³ Sähkön om.kul. Sähkön om.kul. muutos% Veden 1000m³ Veden om.kul. l/m³ Veden om.kul. muutos% 1. ASUINRAKENNUKSET ,7 % ,7-3,8 % 60,8 0,2 % ,8-15,0 % ,3 1,3 % 11. Kerrostalot (väh. 3 huoneistoa) ,6 % ,3-3,8 % 60,4 0,0 % ,7-14,1 % ,5-1,8 % 12. Pientalot (rivitalot ja omakotitalot) ,5 % ,7-7,3 % 63,7-1,7 % ,7-27,2 % ,5 19,8 % 13. Asuntolarakennukset ,2 % ,9 4,0 % 68,4 11,5 % ,3-16,7 % ,8 6,3 % 2. HOITOALAN RAKENNUKSET ,0 % ,7-5,5 % 69,0 0,1 % ,6 0,2 % ,7-3,3 % 21. Terveydenhoitorakennukset ,4 % ,6-4,1 % 71,1 1,2 % ,1-0,8 % ,0-4,1 % 22. Huoltolaitosrakennukset ,2 % ,9-16,8 % 60,4-11,9 % ,0 1,8 % ,0-7,0 % 23. Lasten päiväkodit ,2 % ,9-1,1 % 69,0 5,1 % ,8 4,5 % ,2 6,5 % 24. Muut 82 90,4 % ,1 18,5 % 72,4 24,9 % ,2 16,1 % ,7 6,9 % 3. TOIMISTO- JA HALLINTORAKENNUKSET ,5 % ,8-8,2 % 43,7-2,9 % ,6 2,6 % ,0 36,3 % 4. KOKOONTUMISRAKENNUKSET ,1 % ,3-0,2 % 38,6 5,8 % ,1 0,5 % ,9 10,8 % 41. Teatteri- ja konserttirakennukset 41 99,5 % ,6-1,5 % 36,6 5,9 % ,8-6,5 % ,2 4,2 % 42. Kirjasto-, museo- ja näyttelyrakennukset ,7 % ,1-7,5 % 35,6-2,0 % ,6 10,4 % ,0 17,7 % 43. Seura-, kerho- yms. rakennukset ,5 % ,9-8,9 % 44,7-3,6 % ,4-8,7 % ,7 21,4 % 44. Jäähallit ,0 % ,9-0,9 % 20,1 4,3 % ,8 4,0 % ,9-9,8 % 45. Uimahallit ,0 % ,7-11,0 % 88,7-6,3 % ,6-1,7 % ,0-2,9 % 46. Muut ,1 % ,8 11,8 % 27,6 19,0 % ,2 1,2 % ,1 40,0 % 5. OPETUSRAKENNUKSET ,8 % ,5-4,3 % 45,4 1,4 % ,6 3,8 % ,6 5,7 % 51. Peruskoulu-, lukio- yms. rakennukset ,4 % ,9-4,1 % 46,2 1,5 % ,6 4,2 % ,8 7,7 % 52. Ammatilliset oppilaitokset ,5 % ,1-5,0 % 42,6 0,6 % ,2 4,3 % ,8-3,0 % 53. Muut 28 98,1 % ,9-9,5 % 40,6-3,1 % ,8 67,2 % ,0 20,6 % 6. VARASTORAKENNUKSET (lämmitetyt)69 96,6 % ,8-9,8 % 45,2-5,6 % ,7-12,2 % ,0-1,1 % 7. LIIKENTEEN RAKENNUKSET ,9 % ,3-4,4 % 28,5 1,9 % ,9-46,7 % ,4 1,6 % 8. VÄESTÖNSUOJAT 99 96,8 % ,3 0,0 % 24,6 4,6 % ,9 3,7 % ,9 49,7 % 9. MUUT ,8 % ,6 9,9 % 45,6 16,1 % ,6 44,8 % ,7 8,9 % 100. YHTEENSÄ ,5 % ,4-2,3 % 51,4 3,1 % ,2-0,0 % ,0 15,8 % R018

23 Ominaiskulutuksien kehitys Lämmönkulutus, sähkönkulutus ja Lämpö+sähkö Sivu 1/ Lämmön ominaiskulutus 51,6 51,2 51,4 Ominaiskulutus ,0 49,3 50,3 49,5 50,3 50,3 50,4 50,2 50,6 49, ,9 48, Ominaiskulutus ,9 14,2 14,8 Sähkön ominaiskulutus 15,4 15,4 15,4 17,1 17,0 17,4 17,5 18,0 18,2 18,2 18, , Lämmön ja sähkön ominaiskulutus 69,6 Ominaiskulutus ,6 63,6 65,7 64,9 67,0 68,3 67,3 67,7 67,9 68,2 68,8 68, ,3 62, R101

24 Ominaiskulutuksien kehitys Lämmönkulutus, sähkönkulutus ja Lämpö+sähkö Sivu 1/ Lämmön ominaiskulutus 51,6 51,2 51,4 Ominaiskulutus ,0 49,3 50,3 49,5 50,3 50,3 50,4 50,2 50,6 49, ,9 48, Ominaiskulutus ,9 14,2 14,8 Sähkön ominaiskulutus 15,4 15,4 15,4 17,1 17,0 17,4 17,5 18,0 18,2 18,2 18, , Lämmön ja sähkön ominaiskulutus 69,6 Ominaiskulutus ,6 63,6 65,7 64,9 67,0 68,3 67,3 67,7 67,9 68,2 68,8 68, ,3 62, R101

25 Ominaiskulutuksien kehitys - Julkiset rakennukset Lämmönkulutus, sähkönkulutus ja Lämpö+sähkö Sivu 1/1 49 Lämmön ominaiskulutus 48,7 Ominaiskulutus ,2 46,2 47,0 46,5 48,3 48,3 47,6 47,6 47,6 47,6 48,1 47, ,4 45, Sähkön ominaiskulutus 20,6 Ominaiskulutus ,4 19,5 19,6 18,3 18,4 18,6 18,7 16,3 16,4 16,5 15,3 14,8 14,8 14, Lämmön ja sähkön ominaiskulutus 69,3 Ominaiskulutus ,6 66,9 66,6 66,9 66,0 66,2 66,3 64,8 63,3 62,9 61,5 61,1 60,7 60, R101B

26 Ominaiskulutuksien kehitys - Asuinrakennukset Lämmönkulutus, sähkönkulutus ja Lämpö+sähkö Sivu 1/1 66 Lämmön ominaiskulutus 65,8 Ominaiskulutus ,2 63,9 64,5 64,4 65,2 63,1 63,6 62,1 62,4 62,4 62,6 61,6 60,7 60, Ominaiskulutus ,8 Sähkön ominaiskulutus 11,3 11,2 11,6 11,0 10,6 11,7 11,1 12,3 12,8 12,4 13,0 12,7 10,8 4 3,3 Ominaiskulutus Lämmön ja sähkön ominaiskulutus 76,8 76,4 75,8 75,6 75,3 74,7 75,2 75,0 74,6 74,1 73,6 73,2 73,4 71,6 66, R101A

27 Ominaiskulutuksien kehitys 12 suurinta kuntaa Normeerattu lämmön ominaiskulutus - Julkiset rakennukset Ominaiskulutus ,9 61,0 61,4 57,9 58,5 58,7 58,9 59,5 57,3 57,7 58,4 55,3 55,6 56,0 56,6 53,7 53,2 52,9 52,7 50,7 51,4 50,4 49,4 48,3 48,5 48,2 47,5 47,2 47,2 45,5 45,6 46,1 44,9 43,8 44,0 43,0 43,6 44,0 44,7 43,8 43,5 44,2 44,8 45,3 44,6 42,9 42,4 43,0 41,0 41,0 40,2 39,4 39,9 39,3 38,4 36,6 35, Helsinki Espoo Tampere Vantaa Ominaiskulutus ,0 56,9 55,7 55,1 55,8 53,9 54,2 53,6 53,4 52,1 52,4 52,3 52,2 52,0 52,2 52,7 53,3 53,7 52,7 51,5 50,5 51,1 50,9 49,7 49,3 49,5 50,0 50,1 49,2 47,5 48,0 47,1 47,2 46,6 45,9 44,3 44,6 42,7 43,4 40,7 40,7 39,0 38,2 33,8 33,2 33,9 33,7 33,7 34,1 34,5 32,8 33,5 33,6 32,1 32,8 32,2 32,2 31, Turku Oulu Lahti Kuopio Ominaiskulutus ,7 52,3 49,2 47,5 47,5 47,8 44,8 43,9 57,8 59,2 58,7 53,2 49,7 50,8 52,2 46,7 46,1 46,7 44,9 35,3 36,3 36,6 37,5 37,5 36,3 33,1 33,7 31,8 32,7 65,4 57,6 58,2 52,3 50,2 48,9 48,3 48,5 47,0 47,7 43,6 43,5 42,3 43,3 43,2 41,8 42,2 40,7 41,1 40,1 41,0 41,4 38,7 38,8 39, Jyväskylä Pori Lappeenranta Vaasa R103B

28 Yleistietoja kulutuksista Julkiset rakennukset 96 kuntaa Sivu 1/4 Kunnat > asukasta 5% säästön merkitys Ominaiskulutukset Kunnan nimi 1000 CO tn Asukasluku Rakennuksia Kpl 1000m³ Tilavuuden muutos % Osuus koko rak. kannasta% Kaukolämm. osuus% Lämmön Norm. lämmön Sähkön Helsinki ,4 154, ,0-1,0 % 44,3 % 98,6 % 31,9 46,1 22,2 Espoo ,4 29, ,3-9,0 % 62,7 % 95,4 % 33,3 48,2 20,5 136,6 Tampere ,9 41, ,9-6,6 % 97,0 % 37,2 46,1 17,8 142,3 Vantaa ,3 31, ,9 0,0 % 100,0 % 42,4 58,4 21,2 160,9 Turku ,0 47, ,0 2,1 % 86,6 % 99,2 % 39,1 52,7 17,5 134,6 Oulu ,0 0,0 0 0,0 20,5 142,2 Lahti ,1 20, ,9 0,1 % 95,9 % 39,3 50,1 15,0 Kuopio ,9 20, ,8 0,3 % 82,7 % 94,2 % 27,8 31,5 14,1 104,1 Jyväskylä ,8 17, ,4 0,1 % 49,3 % 97,6 % 36,9 42,2 20,4 135,1 Pori ,4 17, ,2 100,0 % 37,9 50,2 15,2 149,6 Lappeenranta ,4 17, ,8 41,9 % 94,4 % 53,7 65,4 25,3 180,1 Vaasa ,3 17, ,9-0,1 % 98,6 % 34,1 41,4 17,3 113,5 Kotka ,8 13, ,9 2,6 % 98,2 % 34,0 46,7 18,4 132,8 Joensuu ,4 16, ,9-1,1 % 100,0 % 36,6 40,8 16,4 99,8 Porvoo ,2 13, ,0 85,8 % 36,3 49,9 19,9 142,6 Hyvinkää ,6 8, ,8 0,0 % 88,3 % 32,3 41,2 15,6 104,2 Rauma ,4 9, ,0-4,4 % 94,8 % 27,6 37,1 14,5 94,7 Kokkola ,1 8, ,2 3,0 % 93,9 % 41,3 50,1 Järvenpää ,0 0,0 0 0,0 100,0 % Lohja ,2 7, ,5 87,5 % 85,8 % 33,0 45,4 20,5 161,9 Mikkeli ,7 11, ,5 1,0 % 44,1 % 93,2 % 46,3 56,4 21,7 108,6 Nurmijärvi ,5 7, ,4 19,4 % 80,4 % 40,4 51,4 18,1 105,1 Imatra ,0 8, ,4 77,4 % 45,8 % 38,8 47,3 23,3 98,1 Tuusula ,4 7, ,2 9,8 % 79,6 % 41,0 56,5 19,9 161,1 Seinäjoki ,2 8, ,1-1,4 % 94,4 % 30,5 36,9 18,3 114,0 Kunnat > asukasta yhteensä: ,1 % 52,6 % 95,5 % 35,3 47,0 19,6 131,8 Kunnat asukasta Kunnan nimi 5% säästön merkitys Ominaiskulutukset 1000 CO tn Asukasluku Rakennuksia Kpl 1000m³ Tilavuuden muutos % Osuus koko rak. kannasta% Kaukolämm. osuus% Lämmön Norm. lämmön Sähkön Kirkkonummi ,2 4, ,1-13,4 % 73,0 % 34,5 49,8 17,4 134,8 Savonlinna ,4 3, ,3-0,3 % 58,3 % 80,8 % 32,3 36,6 13,3 139,9 Nokia ,9 5, ,7 76,5 % 25,5 31,6 Riihimäki ,8 5, ,4 13,9 % 37,7 % 90,8 % 41,2 52,4 17,7 174,1 R014B Veden l/m³ Veden l/m³ l/as/vrk l/as/vrk

29 Yleistietoja kulutuksista Julkiset rakennukset 96 kuntaa Sivu 2/4 Kunnat asukasta Kunnan nimi 1000 CO tn Asukasluku Rakennuksia Kpl 1000m³ Tilavuuden muutos % Osuus koko rak. kannasta% Kaukolämm. osuus% Lämmön Norm. lämmön Sähkön Kemi ,8 7, ,3-5,3 % 44,5 % 95,9 % 40,0 41,7 14,4 109,9 Salo ,2 5, ,3 0,0 % 101,0 % 84,1 % 27,3 37,6 16,2 76,9 Varkaus ,0 4, ,2 0,0 % 89,0 % 36,0 40,8 15,9 100,9 Heinola ,4 4, ,0 1,2 % 79,3 % 32,2 41,0 18,1 149,3 Hollola ,6 3, ,5 9,3 % 94,3 % 83,9 % 24,4 31,0 19,3 146,2 Ylöjärvi ,8 6, ,8 56,4 % 44,9 55,7 23,6 125,5 Pietarsaari ,5 5, ,9 7,5 % 50,1 % 99,4 % 41,2 49,9 17,9 112,6 Siilinjärvi ,0 2, ,5 0,0 % 65,9 % 79,9 % 31,3 35,5 16,9 99,6 Forssa ,7 5, ,1-1,5 % 88,7 % 100,0 % 27,4 34,9 18,4 113,5 Kuusamo ,3 5, ,9-3,6 % 63,9 % 100,0 % 40,3 35,8 17,4 113,0 Uusikaupunki ,6 3, ,9 78,6 % 27,3 36,7 18,8 184,6 Laukaa ,4 3, ,4 47,4 % 42,7 48,9 18,0 94,9 Lieksa ,7 5, ,1-0,7 % 62,1 % 83,0 % 50,2 52,4 19,0 98,0 Kauhajoki ,6 3, ,8 91,6 % 86,8 % 36,0 44,6 20,0 137,2 Orimattila ,2 2, ,3 2,0 % 70,2 % 74,6 % 28,6 36,4 16,3 79,8 Äänekoski ,9 4, ,0-5,6 % 96,5 % 37,7 43,2 14,8 119,3 Keuruu ,4 4, ,6 28,6 % 83,7 % 52,0 59,5 20,6 100,8 Pirkkala ,5 2, ,4 19,1 % 100,0 % 34,8 43,1 17,3 152,1 Kempele ,3 3, ,5 100,0 % 42,3 45,7 21,2 219,4 Leppävirta ,4 2, ,3 37,8 % 100,0 % 49,3 55,9 14,4 66,8 Joutseno ,9 2, ,7 2,3 % 46,0 % 62,9 % 45,0 54,8 17,6 122,3 Nivala ,2 2, ,2-0,0 % 96,4 % 71,8 % 38,9 42,0 15,7 126,6 Kurikka ,0 3, ,2 4,4 % 90,5 % 33,6 41,6 16,6 130,2 Kitee ,8 2, ,9 16,9 % 63,9 % 87,3 % 44,2 49,4 18,5 156,3 Saarijärvi ,3 3, ,0 0,3 % 87,8 % 47,0 53,8 22,2 175,3 Kiuruvesi ,6 3, ,9-2,2 % 97,6 % 92,2 % 47,5 51,3 19,3 149,3 Pudasjärvi ,6 3, ,5 79,1 % 60,3 % 41,4 43,2 12,2 161,0 Kiiminki ,3 2, ,2 77,2 % 39,0 42,2 21,8 Kunnat asukasta yhteensä: Kunnat < asukasta Veden l/m³ ,5 % 64,3 % 84,1 % 36,5 43,0 17,6 126,4 5% säästön merkitys Ominaiskulutukset l/as/vrk Kunnan nimi 1000 CO tn Asukasluku Rakennuksia Kpl 1000m³ Tilavuuden muutos % Osuus koko rak. kannasta% Kaukolämm. osuus% Lämmön Norm. lämmön Sähkön Hamina ,4 5, ,6 69,7 % 11,7 % 44,7 61,5 17,0 Veden l/m³ l/as/vrk R014B

30 Yleistietoja kulutuksista Julkiset rakennukset 96 kuntaa Sivu 3/4 Kunnat < asukasta Kunnan nimi 1000 CO tn Asukasluku Rakennuksia Kpl 1000m³ Tilavuuden muutos % Osuus koko rak. kannasta% Kaukolämm. osuus% Lämmön Norm. lämmön Sähkön Eura ,8 2, ,5 0,0 % 78,6 % 79,1 % 53,0 70,1 16,6 171,4 Haapavesi ,3 2, ,5 0,0 % 74,6 % 36,9 39,9 17,0 137,9 Viitasaari ,6 2, ,4 0,0 % 100,0 % 49,7 56,4 19,4 192,1 Jämsänkoski ,1 2, ,4 5,9 % 50,0 % 92,0 % 43,5 49,9 19,0 169,9 Oulunsalo ,9 2, ,3 0,0 % 90,5 % 46,4 50,1 14,9 94,9 Laihia ,2 1, ,8-3,2 % 83,6 % 41,1 49,8 15,7 127,7 Kruunupyy ,5 1, ,5 0,0 % 78,3 % 76,7 % 41,8 50,6 11,8 113,6 Kangasniemi ,7 1, ,5 0,0 % 90,4 % 97,7 % 41,1 47,1 20,7 125,5 Teuva ,1 2, ,9 70,6 % 84,5 % 51,9 62,9 18,9 150,6 Pieksämäen mlk ,3 6, ,0 73,3 % 91,1 % 40,7 46,2 15,9 96,1 Kerimäki ,7 1, ,0-0,7 % 73,2 % 83,1 % 38,0 42,5 15,2 112,7 Hankasalmi ,0 1, ,9 2,5 % 56,1 63,6 15,7 148,3 Jokioinen ,9 1, ,8 15,4 % 60,9 % 62,2 % 44,2 56,2 17,6 127,7 Liminka ,9 2, ,5 22,0 % 85,3 % 69,6 % 41,8 45,2 16,2 388,9 Tohmajärvi ,9 2, ,2-1,8 % 81,5 % 41,0 45,8 14,9 111,7 Taivalkoski ,3 1, ,9 0,7 % 189,8 % 85,9 % 44,2 46,1 17,1 154,5 Säkylä ,8 1, ,8 0,0 % 63,1 % 72,2 % 28,0 37,1 10,9 64,9 Ristiina ,3 1, ,2 35,3 % 50,2 61,1 14,7 183,3 Jurva ,2 1, ,4 100,0 % 41,5 50,3 23,4 147,5 Vähäkyrö ,2 1, ,3 81,7 % 53,4 64,7 19,6 114,2 Rautalampi ,6 0, ,9 97,5 % 46,5 % 25,3 28,7 17,7 222,9 Kaavi ,7 1, ,6 0,0 % 72,3 % 46,3 % 50,6 56,5 12,9 231,2 Uurainen ,3 0,7 4 36,8 0,0 % 99,4 % 50,8 58,2 25,8 167,4 Isojoki ,3 1, ,8 154,9 % 100,0 % 41,3 51,2 14,5 126,2 Kunnat < asukasta yhteensä: ,1 % 75,0 % 69,3 % 43,8 52,3 16,6 147,6 Kuntayhtymät Kunnan nimi 5% säästön merkitys Ominaiskulutukset 1000 CO tn Asukasluku Rakennuksia Kpl 1000m³ Tilavuuden muutos % Osuus koko rak. kannasta% Kaukolämm. osuus% Lämmön Norm. lämmön Sähkön HUS 355,7 55, ,4 20,0 % 91,7 % 75,0 % 56,7 82,0 38,4 253,9 Kymenlaakson sairaanhoitopiiri 40,7 6, ,5 81,7 % 79,5 109,4 46,6 342,4 Pirkanmaan sairaanhoitopiiri 125,6 17, ,4-0,8 % 79,4 % 58,2 72,2 35,3 276,0 Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiiri 56,1 8, ,0 68,7 % 55,5 62,0 33,6 235,7 Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri 51,1 7, ,0 0,0 % 100,0 % 44,1 50,0 38,3 230,9 Alavudenseudun terveydenhuollon ky 43,3 6, ,0 73,3 % 91,1 % 40,7 46,2 15,9 96,1 Veden l/m³ Veden l/m³ l/as/vrk l/as/vrk R014B

31 Yleistietoja kulutuksista Julkiset rakennukset 96 kuntaa Sivu 4/4 Kuntayhtymät Kunnan nimi 1000 CO tn Asukasluku Rakennuksia Kpl 1000m³ Tilavuuden muutos % Osuus koko rak. kannasta% Kaukolämm. osuus% Lämmön Norm. lämmön Sähkön Raahen seudun terveydenhuollon ky 13,6 2, ,1 0,0 % 84,2 % 100,0 % 80,8 87,3 Itä-Savon ammattikoulutuksen ky 15,4 2, ,0-18,0 % 100,0 % 37,8 42,8 16,7 102,2 Länsi-Uudenmaan ammattikoulutuskuntayhtymä 15,4 2, ,4-0,9 % 100,0 % 33,4 46,0 16,7 84,6 Oulun seudun ammatillisen koulutuksen ky 65,6 9, ,0 19,9 % 81,7 % 30,3 32,7 19,3 66,2 Päijät-Hämeen koulutuskonserni -kuntayhtymä 72,3 11, ,0 0,9 % 100,0 % 40,8 51,9 17,8 74,2 Savonlinnan kuntakonserni/ Musiikkiopisto 0,7 0,1 1 10,5 100,0 % 27,4 31,1 172,5 83,8 Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun ky 28,2 4, ,5 90,6 % 93,0 % 32,8 34,2 20,5 92,4 Savotek 0,6 0,0 1 3,1 49,0 55,6 77,4 Kuntayhtymät yhteensä: ,3 % 88,8 % 81,9 % 49,5 64,3 31,0 193,9 Raportti yhteensä: ,6 % 57,7 % 90,0 % 37,7 48,7 20,6 141,6 Veden l/m³ l/as/vrk R014B

32 Yleistietoja kulutuksista Asuinrakennukset 96 kuntaa Sivu 1/4 Kunnat > asukasta 5% säästön merkitys Ominaiskulutukset Kunnan nimi 1000 CO tn Asukasluku Rakennuksia Kpl 1000m³ Tilavuuden muutos % Osuus koko rak. kannasta% Kaukolämm. osuus% Lämmön Norm. lämmön Sähkön Helsinki ,3 186, ,0-0,3 % 37,8 % 99,5 % 45,2 62,9 14,6 Espoo ,6 0,1 1 6,0 0,0 % 0,1 % 100,0 % 42,2 58,6 33,5 Tampere ,0 0,0 0 0,0 4,7 390,2 Vantaa ,5 0,5 9 31,3-0,0 % 100,0 % 50,1 66,5 26,0 172,5 Turku ,9 2, ,5 2,6 % 3,3 % 99,9 % 46,8 60,9 4,0 417,5 Oulu ,0 0,0 Lahti ,0 20, ,8 100,0 % 43,3 53,6 5,4 Kuopio ,0 0,0 Jyväskylä ,8 19, ,8-2,9 % 40,6 % 98,6 % 48,0 54,1 6,3 443,5 Pori ,6 0,3 1 20,1 100,0 % 35,9 46,1 4,7 369,7 Lappeenranta ,1 12, ,4 36,9 % 100,0 % 45,4 54,1 5,1 389,6 Vaasa ,1 0,1 4 9,6 0,0 % 81,1 % 46,4 55,0 2,5 154,5 Kotka ,0 9, ,8 0,0 % 79,7 % 47,0 62,4 5,7 356,2 Joensuu ,4 0, ,8-10,4 % 100,0 % 67,7 74,6 17,2 295,8 Porvoo ,6 6,9 440,0 99,4 % 44,6 59,3 8,0 429,6 Hyvinkää ,1 0,0 2 2,3-31,3 % 5,7 7,1 2,9 364,1 Rauma ,3 2, ,6 0,0 % 95,0 % 43,1 56,2 4,5 415,8 Kokkola ,4 0, ,9 7,6 % 67,3 % 54,7 64,8 Järvenpää ,0 0,0 Lohja ,1 0, ,0 2,9 % 62,1 % 46,3 61,5 4,2 298,9 Mikkeli ,0 0,1 2 8,5 0,0 % 0,5 % 100,0 % 50,2 59,8 9,6 312,9 Nurmijärvi ,2 0,2 2 9,6-0,4 % 100,0 % 51,2 63,5 10,5 336,9 Imatra ,0 0,0 Tuusula ,0 0,1 4 6,5-24,4 % 79,7 % 58,5 77,7 3,4 226,2 Seinäjoki ,0 0,0 Kunnat > asukasta yhteensä: ,5 % 29,8 % 98,6 % 45,3 60,9 11,1 397,6 Kunnat asukasta Kunnan nimi 5% säästön merkitys Ominaiskulutukset 1000 CO tn Asukasluku Rakennuksia Kpl 1000m³ Tilavuuden muutos % Osuus koko rak. kannasta% Kaukolämm. osuus% Lämmön Norm. lämmön Sähkön Kirkkonummi ,4 0,3 6 19,6-1,0 % 83,5 % 49,5 68,8 14,4 189,9 Savonlinna ,9 0,1 2 3,1-0,7 % 0,5 % 79,5 88,9 3,3 236,9 Nokia ,0 0,2 12,1 27,3 % 49,2 59,5 Riihimäki ,1 0,2 1 10,2 0,0 % 1,1 % 100,0 % 48,9 60,6 4,8 364,5 R014A Veden l/m³ Veden l/m³ l/as/vrk l/as/vrk

33 Yleistietoja kulutuksista Asuinrakennukset 96 kuntaa Sivu 2/4 Kunnat asukasta Kunnan nimi 1000 CO tn Asukasluku Rakennuksia Kpl 1000m³ Tilavuuden muutos % Osuus koko rak. kannasta% Kaukolämm. osuus% Lämmön Norm. lämmön Sähkön Kemi ,8 5, ,0 24,4 % 98,3 % 54,2 56,3 5,2 302,5 Salo ,1 0, ,0 0,0 % 8,8 % 96,3 % 48,5 64,4 11,4 418,5 Varkaus ,1 0,2 1 9,8 0,0 % 100,0 % 50,7 56,7 7,3 229,3 Heinola ,0 0,0 Hollola ,8 0, ,6-1,7 % 5,7 % 85,7 % 30,5 37,8 15,4 298,3 Ylöjärvi ,3 0,2 21 9,5 13,2 % 71,1 86,0 7,0 56,9 Pietarsaari ,0 0,0 Siilinjärvi ,0 0,0 Forssa ,4 0,5 7 41,1 0,0 % 6,5 % 100,0 % 37,0 45,8 2,7 253,9 Kuusamo ,8 0,3 5 15,2-50,9 % 2,3 % 100,0 % 51,4 46,4 18,0 171,1 Uusikaupunki ,3 0, ,1 46,5 60,6 3,6 250,9 Laukaa ,7 0,1 3 5,2 100,0 % 58,3 65,6 15,7 304,8 Lieksa ,9 0,1 5 9,2 35,2 % 1,7 % 23,7 % 30,3 31,4 8,6 33,9 Kauhajoki ,0 0,1 4 8,3 2,8 % 73,0 % 44,1 53,4 5,9 221,2 Orimattila ,0 0,0 Äänekoski ,0 0,0 Keuruu ,4 0,2 3 10,9-7,6 % 94,7 % 53,3 60,0 3,6 157,3 Pirkkala ,0 0,0 Kempele ,7 0,1 1 3,9 100,0 % 77,2 82,7 13,9 294,8 Leppävirta ,4 0,1 1 2,7 0,7 % 100,0 % 55,3 61,8 11,5 266,0 Joutseno ,0 0,0 Nivala ,0 0,0 Kurikka ,1 0,0 2 1,2 0,0 % 100,0 % 52,5 63,5 8,9 783,3 Kitee ,9 0,1 3 6,2 4,5 % 2,0 % 100,0 % 76,8 84,6 10,5 362,1 Saarijärvi ,1 1, ,9-6,5 % 48,6 % 44,3 49,9 5,0 309,2 Kiuruvesi ,5 0,1 7 5,6 0,0 % 2,4 % 47,7 % 29,2 31,3 22,0 78,6 Pudasjärvi ,0 0,1 5 7,6 2,1 % 68,5 % 50,0 51,9 9,4 486,8 Kiiminki ,1 0,0 1 1,0 100,0 % 25,0 26,8 6,2 Kunnat asukasta yhteensä: Kunnat < asukasta Veden l/m³ ,0 % 6,6 % 85,9 % 49,6 55,5 6,9 292,3 5% säästön merkitys Ominaiskulutukset l/as/vrk Kunnan nimi 1000 CO tn Asukasluku Rakennuksia Kpl 1000m³ Tilavuuden muutos % Osuus koko rak. kannasta% Kaukolämm. osuus% Lämmön Norm. lämmön Sähkön Hamina ,9 2, ,0 30,4 % 14,0 % 46,2 61,4 4,7 Veden l/m³ l/as/vrk R014A

Kuntien omien rakennusten

Kuntien omien rakennusten Suomen Kuntaliitto J. Ruokojoki Kuntien omien rakennusten lämmön, sähkön ja veden kulutus v. 2009 (Normalisointi on tehty vuosien 196l - 1990 mukaan) Ominaiskulutuksien kehitys - Julklset rakennukset Låmmönkulutus,

Lisätiedot

Kuntien omien rakennusten lämmön, sähkön ja veden kulutus v. 2006

Kuntien omien rakennusten lämmön, sähkön ja veden kulutus v. 2006 Suomen Kuntaliitto 24.9.2007 J. Ruokojoki Kuntien omien rakennusten lämmön, sähkön ja veden kulutus v. 2006 (Normalisointi on tehty vuosien 1961-1970 mukaan, ei 1971-2000 mukaan) 3 S i s ä l l y s Sivu

Lisätiedot

Kuntien omien rakennusten liimmon, sahkon javeden kulutus v. 2007

Kuntien omien rakennusten liimmon, sahkon javeden kulutus v. 2007 J. Ruokojoki / Kuntaliitto Kuntien omien rakennusten liimmon, sahkon javeden kulutus v. 2007 (Normalisointi vuosien 1961-1990 mukaan) Q rninaisku lutu ksien kehitys - J ulkiset raketl nukset l-iinrm6n

Lisätiedot

Kuntien omien rakennusten lämmön, sähkön ja veden kulutus v. 2005

Kuntien omien rakennusten lämmön, sähkön ja veden kulutus v. 2005 Suomen Kuntaliitto 11.10.2006 J. Ruokojoki Kuntien omien rakennusten lämmön, sähkön ja veden kulutus v. 2005 (Normalisointi on tehty vuosien 1961-1970 mukaan, ei 1971-2000 mukaan) 3 S i s ä l l y s Sivu

Lisätiedot

Suomen Kuntaliitto 10.10.2005 J. Ruokojoki. Kuntien omien rakennusten lämmön, sähkön ja veden kulutus v. 2004

Suomen Kuntaliitto 10.10.2005 J. Ruokojoki. Kuntien omien rakennusten lämmön, sähkön ja veden kulutus v. 2004 Suomen Kuntaliitto 10.10.2005 J. Ruokojoki Kuntien omien rakennusten lämmön, sähkön ja veden kulutus v. 2004 3 S i s ä l l y s Sivu 1 KULUTUSTILASTON TAVOITTEET JA KÄYTTÖOHJEET 5 Tavoitteet 5 Käyttöohjeet

Lisätiedot

Kuntien omien rakennusten lämmön, sähkön ja veden kulutus v. 2002

Kuntien omien rakennusten lämmön, sähkön ja veden kulutus v. 2002 Jorma Ruokojoki Kuntien omien rakennusten lämmön, sähkön ja veden kulutus v. 2002 TOINEN LINJA 14 ANDRA LINJEN 14 PUH./TFN (09) 7711 WWW.KUNNAT.NET 00530 HELSINKI 00530 HELSINGFORS TELEFAX (09) 771 2291

Lisätiedot

Suomen Kuntaliitto 23.9.2004 J. Ruokojoki. Kuntien omien rakennusten lämmön, sähkön ja veden kulutus v. 2003

Suomen Kuntaliitto 23.9.2004 J. Ruokojoki. Kuntien omien rakennusten lämmön, sähkön ja veden kulutus v. 2003 Suomen Kuntaliitto 23.9.2004 J. Ruokojoki Kuntien omien rakennusten lämmön, sähkön ja veden kulutus v. 2003 3 S i s ä l l y s Sivu 1 KULUTUSTILASTON TAVOITTEET JA KÄYTTÖOHJEET 5 Tavoitteet 5 Käyttöohjeet

Lisätiedot

Suomen Kuntaliitto J. Ruokojoki. Kuntien omien rakennusten lämmön, sähkön ja veden kulutus v. 2000

Suomen Kuntaliitto J. Ruokojoki. Kuntien omien rakennusten lämmön, sähkön ja veden kulutus v. 2000 Suomen Kuntaliitto J. Ruokojoki Kuntien omien rakennusten lämmön, sähkön ja veden kulutus v. 2000 S i s ä l l y s Sivu 1 KULUTUSTILASTON TAVOITTEET JA KÄYTTÖOHJEET 2 Tavoitteet 2 Käyttöohjeet 2 Tilaston

Lisätiedot

Indeksitalon kiinteistöverot ja maksut 2015 / yli 30000 asukkaan kaupungit

Indeksitalon kiinteistöverot ja maksut 2015 / yli 30000 asukkaan kaupungit Kaupunki/kunta Indeksitalon kiinteistöverot ja maksut 2015 / yli 30000 asukkaan kaupungit Tontin kiint.vero euroa/m²/kk Rakenn. kiint.vero Kaukol. Vesi/jätev. Jätehuolto Yhteensä Lappeenranta 0.21 0.27

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 13 päivänä kesäkuuta 2012. 279/2012 Liikenne- ja viestintäministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 13 päivänä kesäkuuta 2012. 279/2012 Liikenne- ja viestintäministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 13 päivänä kesäkuuta 2012 279/2012 Liikenne- ja viestintäministeriön asetus radiotaajuuksien käyttösuunnitelmasta annetun liikenne- ja viestintäministeriön asetuksen

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 12 päivänä lokakuuta /2011 Liikenne- ja viestintäministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 12 päivänä lokakuuta /2011 Liikenne- ja viestintäministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 12 päivänä lokakuuta 2011 Liikenne- ja viestintäministeriön asetus radiotaajuuksien käyttösuunnitelmasta annetun liikenne- ja viestintäministeriön asetuksen

Lisätiedot

Radio 2020-toimilupakierros. Taajuuskokonaisuudet

Radio 2020-toimilupakierros. Taajuuskokonaisuudet Radio 2020-toimilupakierros Taajuuskokonaisuudet Taajuuskokonaisuudet 2020 (M74) Seuraavilla kalvoilla on kuvattu määräysluonnoksen M74 taajuuskokonaisuudet (paikkakunta, taajuus) Kokonaisuuksiin tehdyt

Lisätiedot

Alkava ARA-tuotanto kunnittain

Alkava ARA-tuotanto kunnittain 5 Alajärvi 0 31 16 Asikkala 0 28 18 Askola 16 0 0 18 20 Akaa 0 33 0 7 49 Espoo 297 190 202 198 42 92 108 191 157 283 185 220 500 241 369 50 Eura 0 8 0 26 31 8 51 Eurajoki 0 15 61 Forssa 0 62 75 Hamina

Lisätiedot

Poliisilaitosalueet ja toimipisteet 1.1.2014 lukien 14.6.2013 1

Poliisilaitosalueet ja toimipisteet 1.1.2014 lukien 14.6.2013 1 Poliisilaitosalueet ja toimipisteet 1.1.2014 lukien 14.6.2013 1 11 poliisilaitosaluetta Lapin poliisilaitos Oulun poliisilaitos Pohjanmaan poliisilaitos Sisä Suomen poliisilaitos Itä Suomen poliisilaitos

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriön asetus

Liikenne- ja viestintäministeriön asetus Liikenne- ja viestintäministeriön asetus radiotaajuuksien käyttösuunnitelmasta annetun liikenne- ja viestintäministeriön asetuksen muuttamisesta Annettu Helsingissä päivänä kuuta 2012 Liikenne- ja viestintäministeriön

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 13 päivänä toukokuuta /2011 Liikenne- ja viestintäministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 13 päivänä toukokuuta /2011 Liikenne- ja viestintäministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 13 päivänä toukokuuta 2011 433/2011 Liikenne- ja viestintäministeriön asetus radiotaajuuksien käyttösuunnitelmasta annetun liikenne- ja viestintäministeriön

Lisätiedot

Asemakaavalla suojeltujen rakennusten määrä ja kerrosala sekä niiden muutokset ELY-keskuksittain vuosina

Asemakaavalla suojeltujen rakennusten määrä ja kerrosala sekä niiden muutokset ELY-keskuksittain vuosina Asemakaavalla suojeltujen rakennusten määrä ja kerrosala sekä niiden muutokset ELY-keskuksittain vuosina 2006 2011 Liite 1 Lähde: Ympäristötiedon hallintajärjestelmä Hertta, Asemakaavojen seurantalomakkeet,

Lisätiedot

2.2 Analoginen radiotoiminta: valtakunnallinen toimiluvanvarainen käyttö

2.2 Analoginen radiotoiminta: valtakunnallinen toimiluvanvarainen käyttö N:o 6 27 TAAJUUKSIEN KÄYTTÖSUUNNITELMA Liite 2.2 Analoginen radiotoiminta: valtakunnallinen toimiluvanvarainen käyttö Taajuuskokonaisuus 1 105,7 Anjalankoski 106,2 Espoo 106,0 Eurajoki 104,1 Haapavesi

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 19 päivänä elokuuta 2013. 614/2013 Liikenne- ja viestintäministeriön asetus. radiotaajuuksien käyttösuunnitelmasta

Julkaistu Helsingissä 19 päivänä elokuuta 2013. 614/2013 Liikenne- ja viestintäministeriön asetus. radiotaajuuksien käyttösuunnitelmasta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 19 päivänä elokuuta 2013 614/2013 Liikenne- ja viestintäministeriön asetus radiotaajuuksien käyttösuunnitelmasta Annettu Helsingissä 15 päivänä elokuuta 2013

Lisätiedot

VIHDIN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT 2008-2011 ENNAKKOTIETO VUODELTA 2012

VIHDIN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT 2008-2011 ENNAKKOTIETO VUODELTA 2012 VIHDIN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT 2008-2011 ENNAKKOTIETO VUODELTA 2012 Päästölaskennan sektorit Rakennusten lämmitys (kaukolämpö, erillislämmitys, sähkölämmitys, maalämpö) Kuluttajien sähkönkulutus Tieliikenne

Lisätiedot

KARKKILAN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT 2010-2011 ENNAKKOTIETO VUODELTA 2012

KARKKILAN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT 2010-2011 ENNAKKOTIETO VUODELTA 2012 KARKKILAN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT 2010-2011 ENNAKKOTIETO VUODELTA 2012 Päästölaskennan sektorit Rakennusten lämmitys (kaukolämpö, erillislämmitys, sähkölämmitys, maalämpö) Kuluttajien sähkönkulutus Tieliikenne

Lisätiedot

VIHDIN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT 2008-2012 ENNAKKOTIETO VUODELTA 2013

VIHDIN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT 2008-2012 ENNAKKOTIETO VUODELTA 2013 VIHDIN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT 2008-2012 ENNAKKOTIETO VUODELTA 2013 Päästölaskennan sektorit Rakennusten lämmitys (kaukolämpö, erillislämmitys, sähkölämmitys, maalämpö) Kuluttajien sähkönkulutus Tieliikenne

Lisätiedot

KARKKILAN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT 2010-2012 ENNAKKOTIETO VUODELTA 2013

KARKKILAN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT 2010-2012 ENNAKKOTIETO VUODELTA 2013 KARKKILAN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT 2010-2012 ENNAKKOTIETO VUODELTA 2013 Päästölaskennan sektorit Rakennusten lämmitys (kaukolämpö, erillislämmitys, sähkölämmitys, maalämpö) Kuluttajien sähkönkulutus Tieliikenne

Lisätiedot

SYSMÄN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT 2008-2010 ENNAKKOTIETO VUODELTA 2011

SYSMÄN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT 2008-2010 ENNAKKOTIETO VUODELTA 2011 SYSMÄN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT 2008-2010 ENNAKKOTIETO VUODELTA 2011 Päästölaskennan sektorit Rakennusten lämmitys (kaukolämpö, erillislämmitys, sähkölämmitys, maalämpö) Kuluttajien sähkönkulutus Tieliikenne

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 5 päivänä joulukuuta 2014. 1012/2014 Liikenne- ja viestintäministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 5 päivänä joulukuuta 2014. 1012/2014 Liikenne- ja viestintäministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 5 päivänä joulukuuta 2014 1012/2014 Liikenne- ja viestintäministeriön asetus radiotaajuuksien käyttösuunnitelmasta annetun liikenne- ja viestintäministeriön

Lisätiedot

KAARINAN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT 2004, 2008-2010 ENNAKKOTIETO VUODELTA 2011

KAARINAN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT 2004, 2008-2010 ENNAKKOTIETO VUODELTA 2011 KAARINAN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT 2004, 2008-2010 ENNAKKOTIETO VUODELTA 2011 Päästölaskennan sektorit Rakennusten lämmitys (kaukolämpö, erillislämmitys, sähkölämmitys, maalämpö) Kuluttajien sähkönkulutus

Lisätiedot

Indeksitalo tutkimus

Indeksitalo tutkimus Indeksitalo 2018- tutkimus Indeksitalon ominaisuudet Oma 1200 neliön tontti keskustan ruutukaava-alueella, jolla rakennusoikeutta 3000 k-m2 Tontin (keskustan toiseksi kallein alue) verotusarvo ns. tavoitearvossa

Lisätiedot

Kuntien välinen muuttoliike Hyvinkäällä KAIKKI IKÄRYHMÄT

Kuntien välinen muuttoliike Hyvinkäällä KAIKKI IKÄRYHMÄT Kuntien välinen muuttoliike Hyvinkäällä 2013-2015 KAIKKI IKÄRYHMÄT Helsinki 329 300 404 1033 Nurmijärvi 107 93 55 255 Nurmijärvi 245 224 191 660 Tuusula 60 37 27 124 Riihimäki 217 182 184 583 Mäntsälä

Lisätiedot

N:o 434 1269. 1 Televisio- ja radiotoiminnasta annetun lain mukainen televisiotoiminta. Aseman nimi Kanava MAX ERP Nippu A Nippu B Nippu C (kw)

N:o 434 1269. 1 Televisio- ja radiotoiminnasta annetun lain mukainen televisiotoiminta. Aseman nimi Kanava MAX ERP Nippu A Nippu B Nippu C (kw) N:o 434 1269 Liite TAAJUUKSIEN KÄYTTÖSUUNNITELMA 1 Televisio- ja radiotoiminnasta annetun lain mukainen televisiotoiminta 1.3 Digitaalinen televisiotoiminta Aseman nimi Kanava MAX ERP Nippu A Nippu B Nippu

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 3 päivänä heinäkuuta /2014 Liikenne- ja viestintäministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 3 päivänä heinäkuuta /2014 Liikenne- ja viestintäministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 3 päivänä heinäkuuta 2014 517/2014 Liikenne- ja viestintäministeriön asetus radiotaajuuksien käyttösuunnitelmasta annetun liikenne- ja viestintäministeriön asetuksen

Lisätiedot

Lämmitystarveluvun avulla normeerataan toteutuneita lämmitysenergian kulutuksia, jotta voidaan:

Lämmitystarveluvun avulla normeerataan toteutuneita lämmitysenergian kulutuksia, jotta voidaan: Kulutuksen normitus 1 (8) Kulutuksen normitus auttaa kulutusseurannassa Energiankulutuksen seuranta on energian tehokkaan käytön lähtökohta. Lämmitysenergian kulutuksen normeeraus auttaa rakennuksen energiankulutuksen

Lisätiedot

1 Televisio- ja radiotoiminnasta annetun lain mukainen televisiotoiminta. Paikkakunta Kanavanippu ERP

1 Televisio- ja radiotoiminnasta annetun lain mukainen televisiotoiminta. Paikkakunta Kanavanippu ERP N:o 453 3591 TAAJUUSALUEIDEN KÄYTTÖSUUNNITELMA Liite 1 Televisio- ja radiotoiminnasta annetun lain mukainen televisiotoiminta Paikkakunta Kanavanippu ERP A B C D E Vaasa (kw) Akaa 42 13 Enontekiö 53 58

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta /2012 Liikenne- ja viestintäministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta /2012 Liikenne- ja viestintäministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2012 1072/2012 Liikenne- ja viestintäministeriön asetus radiotaajuuksien käyttösuunnitelmasta annetun liikenne- ja viestintäministeriön

Lisätiedot

RAUMAN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT 2008 2013 ENNAKKOTIETO VUODELTA 2014

RAUMAN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT 2008 2013 ENNAKKOTIETO VUODELTA 2014 RAUMAN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT 2008 2013 ENNAKKOTIETO VUODELTA 2014 Päästölaskennan sektorit Rakennusten lämmitys (kaukolämpö, erillislämmitys, sähkölämmitys, maalämpö) Kuluttajien sähkönkulutus Tieliikenne

Lisätiedot

KARKKILAN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT 2010 2013 ENNAKKOTIETO VUODELTA 2014

KARKKILAN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT 2010 2013 ENNAKKOTIETO VUODELTA 2014 KARKKILAN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT 2010 2013 ENNAKKOTIETO VUODELTA 2014 Päästölaskennan sektorit Rakennusten lämmitys (kaukolämpö, erillislämmitys, sähkölämmitys, maalämpö) Kuluttajien sähkönkulutus Tieliikenne

Lisätiedot

LUONNOS. Valtioneuvoston asetus

LUONNOS. Valtioneuvoston asetus LUONNOS Valtioneuvoston asetus televisio- ja radiotoimintaan sekä toimiluvanvaraiseen teletoimintaan määrättyjen taajuusalueiden käyttösuunnitelmasta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta Annettu

Lisätiedot

HÄMEENKYRÖN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT ENNAKKOTIETO VUODELTA 2017

HÄMEENKYRÖN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT ENNAKKOTIETO VUODELTA 2017 HÄMEENKYRÖN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT 2009 2016 ENNAKKOTIETO VUODELTA 2017 Päästölaskennan sektorit Kuluttajien sähkönkulutus Rakennusten lämmitys (kaukolämpö, erillislämmitys, sähkölämmitys, maalämpö) Tieliikenne

Lisätiedot

Indeksitalo 2017 Varsinais-Suomi

Indeksitalo 2017 Varsinais-Suomi Indeksitalo 2017 Varsinais-Suomi Indeksitalo 2017 tilaisuus, Turku, 13.9.2017 Juho Järvinen Talous- ja veroasiantuntija Kiinteistöliitto V-S Kiinteistöliiton Indeksitalo Vertailee kuntakohtaisesti määrittyviä

Lisätiedot

VIHDIN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT 2008 2013 ENNAKKOTIETO VUODELTA 2014

VIHDIN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT 2008 2013 ENNAKKOTIETO VUODELTA 2014 VIHDIN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT 28 213 ENNAKKOTIETO VUODELTA 214 Päästölaskennan sektorit Rakennusten lämmitys (kaukolämpö, erillislämmitys, sähkölämmitys, maalämpö) Kuluttajien sähkönkulutus Tieliikenne

Lisätiedot

2 Televisio- ja radiotoiminnasta annetun lain mukainen radiotoiminta

2 Televisio- ja radiotoiminnasta annetun lain mukainen radiotoiminta 176 N:o 22 Liite 2 Televisio- ja radiotoiminnasta annetun lain mukainen radiotoiminta 2.1 Analoginen radiotoiminta: Yleisradio Oy Paikkakunta Taajuus ERP (MHz) (kw) AAVASAKSA 87,9 10 AAVASAKSA AAVASAKSA

Lisätiedot

Indeksitalo Lisäaineistoja ja Indeksitalon laskentaperusteet Embargo klo 11

Indeksitalo Lisäaineistoja ja Indeksitalon laskentaperusteet Embargo klo 11 Indeksitalo 2019 Lisäaineistoja ja Indeksitalon laskentaperusteet Embargo 10.9.2019 klo 11 Indeksitalo 2019: Kiinteistökustannukset* kaikissa vertailun kaupungeissa TOP 5 edullisimmat kiinteistökustannukset

Lisätiedot

EK:n Kuntaranking 2015. Keskeiset tulokset

EK:n Kuntaranking 2015. Keskeiset tulokset EK:n Kuntaranking 2 Keskeiset tulokset EK:n Kuntaranking Mittaa seutukunnan vetovoimaisuutta yrittäjien ja yritysten näkökulmasta Hyödyntää kahta aineistoa: 1) Tilastotieto Kuntatalouden lähtökohdat ja

Lisätiedot

Kuntien yritysilmasto 2012. Lappeenrannan seutukunta

Kuntien yritysilmasto 2012. Lappeenrannan seutukunta Kuntien yritysilmasto 2012 Lappeenrannan seutukunta EK:n kuntien yritysilmastotutkimus Mitataan yrittäjien ja yritysten näkökulmasta kunnan toimintakykyä, yrittäjyyden esiintyvyyttä ja yrittäjyysaktiivisuutta

Lisätiedot

1 Televisio- ja radiotoiminnasta annetun lain mukainen televisiotoiminta

1 Televisio- ja radiotoiminnasta annetun lain mukainen televisiotoiminta 8 N:o 1 Liite TAAJUUKSIEN KÄYTTÖSUUNNITELMA 1 Televisio- ja radiotoiminnasta annetun lain mukainen televisiotoiminta 1.1 Analoginen televisiotoiminta: Yleisradio Oy Paikkakunta Kanava ERP Huom. (kw) ANJALANKOSKI

Lisätiedot

Liite TAAJUUKSIEN KÄYTTÖSUUNNITELMA. 1 Televisio- ja radiotoiminnasta annetun lain mukainen televisiotoiminta

Liite TAAJUUKSIEN KÄYTTÖSUUNNITELMA. 1 Televisio- ja radiotoiminnasta annetun lain mukainen televisiotoiminta Liite TAAJUUKSIEN KÄYTTÖSUUNNITELMA 1 Televisio- ja radiotoiminnasta annetun lain mukainen televisiotoiminta 1.1 Analoginen televisiotoiminta: Yleisradio Oy Paikkakunta Kanava ERP Huom. (kw) ANJALANKOSKI

Lisätiedot

Kuntien yritysilmasto 2012. Jyväskylän seutukunta

Kuntien yritysilmasto 2012. Jyväskylän seutukunta Kuntien yritysilmasto 2012 Jyväskylän seutukunta EK:n kuntien yritysilmastotutkimus Mitataan yrittäjien ja yritysten näkökulmasta kunnan toimintakykyä, yrittäjyyden esiintyvyyttä ja yrittäjyysaktiivisuutta

Lisätiedot

Määräys toimiluvanvaraiseen radiotoimintaan tarkoitettujen taajuuksien käytöstä

Määräys toimiluvanvaraiseen radiotoimintaan tarkoitettujen taajuuksien käytöstä Viestintävirasto 74/2018 M 1 (18) Määräys toimiluvanvaraiseen radiotoimintaan tarkoitettujen taajuuksien käytöstä Annettu Helsingissä 27 päivänä huhtikuuta 2018 Viestintävirasto määrää 7 päivänä marraskuuta

Lisätiedot

KUNTIEN YRITYSILMASTO 2011. Selvitys kuntien ja seutukuntien yritysmyönteisyydestä

KUNTIEN YRITYSILMASTO 2011. Selvitys kuntien ja seutukuntien yritysmyönteisyydestä KUNTIEN YRITYSILMASTO 2011 Selvitys kuntien ja seutukuntien yritysmyönteisyydestä KUNTIENYRITYSILMASTO 2011 SISÄLTÖ SAATTEEKSI 3 JOHTOPÄÄTÖKSET 4 1SELVITYSMENETELMÄT 5 1.1Yritysilmastomittarijaselvityksentoteuttaminen

Lisätiedot

Rakennuskannan energiatehokkuuden kehittyminen

Rakennuskannan energiatehokkuuden kehittyminen ASIANTUNTIJASEMINAARI: ENERGIATEHOKKUUS JA ENERGIAN SÄÄSTÖ PITKÄN AIKAVÄLIN ILMASTO- JA ENERGIASTRATEGIAN POLITIIKKASKENAARIOSSA Rakennuskannan energiatehokkuuden kehittyminen 19.12.27 Juhani Heljo Tampereen

Lisätiedot

KRUUNUPYY 44 600 SVT

KRUUNUPYY 44 600 SVT 4706 N:o 119 Liite TAAJUUKSIEN KÄYTTÖSUUNNITELMA 1 Televisio- ja radiotoiminnasta annetun lain mukainen televisiotoiminta 1.1 Analoginen televisiotoiminta: Yleisradio Oy Paikkakunta Kanava ERP Huom. (kw)

Lisätiedot

Indeksitalo Lisäaineistoja ja Indeksitalon laskentaperusteet

Indeksitalo Lisäaineistoja ja Indeksitalon laskentaperusteet Indeksitalo 2018 Lisäaineistoja ja Indeksitalon laskentaperusteet 6.9.2018 Indeksitalo 2018: Kiinteistökustannukset* kaikissa vertailun kaupungeissa TOP 5 edullisimmat kiinteistökustannukset 1. Kokkola

Lisätiedot

Jakelun mukaan. Sisäministeriön asetus pysäköintivirhemaksusta; voimaan tuleva asetus ja pysäköintivirhemaksun korottaminen vuonna 2019

Jakelun mukaan. Sisäministeriön asetus pysäköintivirhemaksusta; voimaan tuleva asetus ja pysäköintivirhemaksun korottaminen vuonna 2019 Kirje SM1811001 1 (1) 00.00.01.00.01 SMDno-2018-784 23.04.2018 Jakelun mukaan Sisäministeriön asetus pysäköintivirhemaksusta; 1.5.2018 voimaan tuleva asetus ja pysäköintivirhemaksun korottaminen vuonna

Lisätiedot

Liite IV: Toimitetun talousveden laatu (aritmeettinen keskiarvo). Keskiarvo on nolla, jos kaikki tulokset ovat olleet alle määritysrajan.

Liite IV: Toimitetun talousveden laatu (aritmeettinen keskiarvo). Keskiarvo on nolla, jos kaikki tulokset ovat olleet alle määritysrajan. 1 Liite IV: Toimitetun talousveden laatu (aritmeettinen keskiarvo). Keskiarvo on nolla, jos kaikki tulokset ovat olleet alle määritysrajan. Etelä-Suomi Altia Oyj A sikkalan kunnan vesilaito s Espoon Vesi

Lisätiedot

651 523 Loviisanseudun Jyty ry, Lovisanejdens Jyty rf 1,26% 651 524 JYTY Naantalin seutu ry 1,35% 651 525 Jyty Nurmes ry 1,2% 651 526 Jyty Sakky ry

651 523 Loviisanseudun Jyty ry, Lovisanejdens Jyty rf 1,26% 651 524 JYTY Naantalin seutu ry 1,35% 651 525 Jyty Nurmes ry 1,2% 651 526 Jyty Sakky ry Liittotunnus yhdistysnumero Yhdistyksen nimi prosentti 2016 374 021 Jyty Espoo ry, Jyty Esbo rf 1,26% 374 022 Jyty Etelä-Pirkanmaa ry 1,19% 374 036 Jyty Hangö Hanko rf 1,3% 374 066 Jyty Hämeenlinna ry

Lisätiedot

KUNTARATING TOP 20 EPSI RATING FINLAND 2016 Indeksi 0-100

KUNTARATING TOP 20 EPSI RATING FINLAND 2016 Indeksi 0-100 EPSI Rating 2016 Päivämäärä: 27-03-2017 Lisätietojen saamiseksi, vieraile kotisivuillamme (www.epsi-finland.org) tai ota yhteyttä Tarja Ilvonen, CEO EPSI Rating Suomi Puhelin: +358 569 1921 Sähköposti:

Lisätiedot

Liittotunnus. yhdistysnumero yhdistyksen nimi

Liittotunnus. yhdistysnumero yhdistyksen nimi Liittotunnus yhdistysnumero yhdistyksen nimi prosentti 2015 374 021 Jyty Espoo - Jyty Esbo ry 1,26% 374 022 Jyty Etelä-Pirkanmaa ry 1,19% 374 036 Jyty Hangö Hanko rf 1,3% 313 054 Jyty Helsinki ry 1,3%

Lisätiedot

Kuntien ilmastotavoitteet ja -toimenpiteet. Deloitten toteuttama selvitys (2018)

Kuntien ilmastotavoitteet ja -toimenpiteet. Deloitten toteuttama selvitys (2018) Kuntien ilmastotavoitteet ja -toimenpiteet Deloitten toteuttama selvitys (018) Selvityksen kohteena 50 suurinta kuntaa, jotka kattavat 70 % Suomen väestöstä Rovaniemi Tornio Kemi 30% 1 pienintä kuntaa,

Lisätiedot

SELVITYKSIÄ VALTION ASUNTORAHASTO ISSN

SELVITYKSIÄ VALTION ASUNTORAHASTO ISSN SELVITYKSIÄ VALTION ASUNTORAHASTO ISSN 1237-2188 Ari Laine 4/2002 15.2.2002 Asumisoikeusasunnot 1990-2001 Asumisoikeusasuntojen rakentaminen aravalainoituksen tuella alkoi vuonna 1990 ja korkotukilainoituksen

Lisätiedot

ABB-tuotteiden myynnistä vastaavat henkilöt paikkakunnittain

ABB-tuotteiden myynnistä vastaavat henkilöt paikkakunnittain ABB-tuotteiden myynnistä vastaavat henkilöt paikkakunnittain Asiakaspalvelukeskus löytää asiantuntijamme Asiakaspalvelukeskus on ABB:n yhteydenottokanava, jonka kautta välitämme asiasi oikean henkilön

Lisätiedot

Kuntien yritysilmasto 2012. Kuopion seutukunta

Kuntien yritysilmasto 2012. Kuopion seutukunta Kuntien yritysilmasto 2012 Kuopion seutukunta EK:n kuntien yritysilmastotutkimus Mitataan yrittäjien ja yritysten näkökulmasta kunnan toimintakykyä, yrittäjyyden esiintyvyyttä ja yrittäjyysaktiivisuutta

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 341. Valtioneuvoston asetus

SISÄLLYS. N:o 341. Valtioneuvoston asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2008 Julkaistu Helsingissä 28 päivänä toukokuuta 2008 SISÄLLYS N:o Sivu 341 Valtioneuvoston asetus televisio- ja radiotoimintaan sekä toimiluvanvaraiseen teletoimintaan määrättyjen

Lisätiedot

Lappeenrannan ilmasto-ohjelma

Lappeenrannan ilmasto-ohjelma 18.11.2013 Lappeenrannan ilmasto-ohjelma Seurantaindikaattorien toteutuma vuonna 2012 1 Johdanto Lappeenrannan kaupunginhallitus hyväksyi 28.9.2009 kaupungille laaditun ilmasto-ohjelman. Lappeenrannan

Lisätiedot

Kuntien yritysilmasto 2012. Helsinki 20.9.2012 Asiantuntija Jari Huovinen

Kuntien yritysilmasto 2012. Helsinki 20.9.2012 Asiantuntija Jari Huovinen Kuntien yritysilmasto 2012 Helsinki 20.9.2012 Asiantuntija Jari Huovinen EK:n kuntien yritysilmastotutkimus Mitataan yrittäjien ja yritysten näkökulmasta kunnan toimintakykyä, yrittäjyyden esiintyvyyttä

Lisätiedot

Kuntien yritysilmasto 2012. Vaasan seutukunta

Kuntien yritysilmasto 2012. Vaasan seutukunta Kuntien yritysilmasto 2012 Vaasan seutukunta EK:n kuntien yritysilmastotutkimus Mitataan yrittäjien ja yritysten näkökulmasta kunnan toimintakykyä, yrittäjyyden esiintyvyyttä ja yrittäjyysaktiivisuutta

Lisätiedot

Kuntien yritysilmasto 2012. Helsingin seutukunta

Kuntien yritysilmasto 2012. Helsingin seutukunta Kuntien yritysilmasto 2012 Helsingin seutukunta EK:n kuntien yritysilmastotutkimus Mitataan yrittäjien ja yritysten näkökulmasta kunnan toimintakykyä, yrittäjyyden esiintyvyyttä ja yrittäjyysaktiivisuutta

Lisätiedot

Kuntien yritysilmasto 2012. Oulun seutukunta

Kuntien yritysilmasto 2012. Oulun seutukunta Kuntien yritysilmasto 2012 Oulun seutukunta EK:n kuntien yritysilmastotutkimus Mitataan yrittäjien ja yritysten näkökulmasta kunnan toimintakykyä, yrittäjyyden esiintyvyyttä ja yrittäjyysaktiivisuutta

Lisätiedot

2 Televisio- ja radiotoiminnasta annetun lain mukainen radiotoiminta. Taajuus (MHz) ERP (kw)

2 Televisio- ja radiotoiminnasta annetun lain mukainen radiotoiminta. Taajuus (MHz) ERP (kw) 382 Liite TAAJUUSALUEIDEN KÄYTTÖSUUNNITELMA 2 Televisio- ja radiotoiminnasta annetun lain mukainen radiotoiminta 2.1 Analoginen radiotoiminta: Yleisradio Oy Paikkakunta Taajuus (MHz) ERP (kw) Anjalankoski,

Lisätiedot

Turvapaikanhakijoiden vastaanotto. Olli Snellman, Maahanmuuttovirasto Espoon monikulttuurisasiain neuvottelukunta

Turvapaikanhakijoiden vastaanotto. Olli Snellman, Maahanmuuttovirasto Espoon monikulttuurisasiain neuvottelukunta Turvapaikanhakijoiden vastaanotto Olli Snellman, Maahanmuuttovirasto Espoon monikulttuurisasiain neuvottelukunta 24.8.2016 Vastaanotto Vastaanottolain tarkoituksena on turvata kansainvälistä suojelua hakevan

Lisätiedot

Energiaeksperttikoulutus 1. koulutusilta Kotitehtävä: Kuinka paljon meidän talossa kuluu energiaa?

Energiaeksperttikoulutus 1. koulutusilta Kotitehtävä: Kuinka paljon meidän talossa kuluu energiaa? Energiaeksperttikoulutus 1. koulutusilta 28.2.2018 Kotitehtävä: Kuinka paljon meidän talossa kuluu energiaa? 1. Selvitä taloyhtiösi lämmönkulutus Ota selville taloyhtiösi vuoden 2017 kaukolämmön (tai öljy)

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto/suomen Terveystalo Oy

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto/suomen Terveystalo Oy Hallitus 198 10.04.2013 Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto/suomen Terveystalo Oy H 198 Suomen Terveystalo Oy on pyytänyt Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvon ta vi ras tol ta yksityisen

Lisätiedot

Ilmastonmuutos Stadissa

Ilmastonmuutos Stadissa Ilmastonmuutos Stadissa koulujen mahdollisuudet ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi Timo Posa 3.3.2010 HELSINGIN KAUPUNGIN KOKONAISKULUTUS VUONNA 2008 ja 2007 2008 2007 GWh % GWh % KIINTEISTÖT Sähkö 479,84

Lisätiedot

Indeksitalo 2016 Varsinais-Suomi

Indeksitalo 2016 Varsinais-Suomi Indeksitalo 2016 Varsinais-Suomi Indeksitalo 2016 tilaisuus, Turku, 14.9.2016 Juho Järvinen Talous- ja veroasiantuntija Kiinteistöliitto V-S Kiinteistöliiton Indeksitalo Vertailee kuntakohtaisesti määrittyviä

Lisätiedot

Energiaeksperttikoulutus 1. koulutusilta Kotitehtävä: Kuinka paljon meidän talossa kuluu energiaa?

Energiaeksperttikoulutus 1. koulutusilta Kotitehtävä: Kuinka paljon meidän talossa kuluu energiaa? Energiaeksperttikoulutus 1. koulutusilta 28.2.2018 Kotitehtävä: Kuinka paljon meidän talossa kuluu energiaa? 1. Selvitä taloyhtiösi lämmönkulutus Ota selville taloyhtiösi vuoden 2017 kaukolämmön (tai öljy)

Lisätiedot

1.3 Tontin lohkomistoimituksen kesto keskimäärin (vrk)

1.3 Tontin lohkomistoimituksen kesto keskimäärin (vrk) . KIINTEISTÖNMUODOSTUSTOIMINTA. Tontinlohk omisia suoritettu.. Näissä tontteja yhteensä (kpl).2 Tontin lohkomisen yhteydessä tehtyjä kiinnitysten käsittelypäätöksiä (kpl).3 Tontin lohkomistoimituksen kesto

Lisätiedot

MÄÄRÄYS 31.12.2001. Valtuutussäännös Liikennevakuutuslain 16 22/002/2001. Voimassaoloaika 1.1.2002 toistaiseksi

MÄÄRÄYS 31.12.2001. Valtuutussäännös Liikennevakuutuslain 16 22/002/2001. Voimassaoloaika 1.1.2002 toistaiseksi 1 (2) MÄÄRÄYS 31.12.2001 Valtuutussäännös Dnro Liikennevakuutuslain 16 22/002/2001 Voimassaoloaika 1.1.2002 toistaiseksi Kumoaa Sosiaali- ja terveysministeriön määräys 181/411/95 Asia Liikennevakuutuksen

Lisätiedot

Kuntien yritysilmasto 2012. Lahden seutukunta

Kuntien yritysilmasto 2012. Lahden seutukunta Kuntien yritysilmasto 2012 Lahden seutukunta EK:n kuntien yritysilmastotutkimus Mitataan yrittäjien ja yritysten näkökulmasta kunnan toimintakykyä, yrittäjyyden esiintyvyyttä ja yrittäjyysaktiivisuutta

Lisätiedot

KÄRÄJÄOIKEUKSIIN SAAPUNEET ASIAT

KÄRÄJÄOIKEUKSIIN SAAPUNEET ASIAT KÄRÄJÄOIKEUKSIIN SAAPUNEET ASIAT 1.1.-31.12.2015 21.1.2016 Alioikeus Rikos- Muut rikos- Pakko- Sakon Maaoikeus- Laajat Erill. turv.- Summaa- Avio- Muut Velka- Yritys- Konk. Ulosotto- Yhasiat oik.asiat

Lisätiedot

Operaattorivertailu SELVITYS LTE VERKKOJEN KUULUVUUDESTA

Operaattorivertailu SELVITYS LTE VERKKOJEN KUULUVUUDESTA Operaattorivertailu SELVITYS LTE VERKKOJEN KUULUVUUDESTA SISÄLLYSLUETTELO TIIVISTELMÄ... 3 YLEISTÄ... 4 TAVOITE... 5 PAIKKAKUNNAT... 5 MITATUT SUUREET JA MITTAUSJÄRJESTELMÄ... 6 MITATUT SUUREET... 6 MITTAUSJÄRJESTELMÄ...

Lisätiedot

Käyttöpalaute asiakkaille - Kaukolämmön käyttöraportti

Käyttöpalaute asiakkaille - Kaukolämmön käyttöraportti Käyttöpalaute asiakkaille - Kaukolämmön käyttöraportti, Energiateollisuus ry Energiatehokkuussopimus - Energiapalvelujen toimenpideohjelman toteuttaminen Helsinki 9.11.2010 Laki energiamarkkinoilla toimivien

Lisätiedot

Minne energia kuluu taloyhtiössä? Energiaeksperttikoulutus 6.10.2015 Ilari Rautanen

Minne energia kuluu taloyhtiössä? Energiaeksperttikoulutus 6.10.2015 Ilari Rautanen Minne energia kuluu taloyhtiössä? Energiaeksperttikoulutus 6.10.2015 Ilari Rautanen 7.10.2015 Lauri Penttinen 2 Miksi energiaa kannattaa säästää? Energia yhä kalliimpaa ja ympäristövaikutuksia täytyy vähentää

Lisätiedot

ORIMATTILAN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT 2008 2013 ENNAKKOTIETO VUODELTA 2014

ORIMATTILAN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT 2008 2013 ENNAKKOTIETO VUODELTA 2014 ORIMATTILAN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT 2008 2013 ENNAKKOTIETO VUODELTA 2014 Päästölaskennan sektorit Rakennusten lämmitys (kaukolämpö, erillislämmitys, sähkölämmitys, maalämpö) Kuluttajien sähkönkulutus Tieliikenne

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 22 päivänä joulukuuta /2014 Maa- ja metsätalousministeriön asetus. kiinteistötietojärjestelmän tulojen jakamisesta

Julkaistu Helsingissä 22 päivänä joulukuuta /2014 Maa- ja metsätalousministeriön asetus. kiinteistötietojärjestelmän tulojen jakamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 22 päivänä joulukuuta 2014 1140/2014 Maa- ja metsätalousministeriön asetus kiinteistötietojärjestelmän tulojen jakamisesta Annettu Helsingissä 10 päivänä joulukuuta

Lisätiedot

Alle 18-vuotiaiden määrän suhteellinen muutos (%) seutukunnittain Manner-Suomen tilanne ja (Tilastokeskus 29.3.

Alle 18-vuotiaiden määrän suhteellinen muutos (%) seutukunnittain Manner-Suomen tilanne ja (Tilastokeskus 29.3. Oulun seutukunta Helsingin seutukunta Tampereen seutukunta Kyrönmaan seutukunta Jyväskylän seutukunta Vaasan seutukunta Kokkolan seutukunta Turun seutukunta Seinäjoen seutukunta Kuopion seutukunta Etelä-Pirkanmaan

Lisätiedot

AJONEUVOJEN YKSITTÄISHYVÄKSYNTÖJEN MYÖNTÄJÄT LÄHTIEN

AJONEUVOJEN YKSITTÄISHYVÄKSYNTÖJEN MYÖNTÄJÄT LÄHTIEN 14.2.2017 1(7) AJONEUVOJEN YKSITTÄISHYVÄKSYNTÖJEN MYÖNTÄJÄT 1.1.2015 LÄHTIEN Yksittäishyväksyntöjä myöntävät A-Katsastus Oy:n, E. Valjakka Oy:n, K1 Katsastajat Oy:n, Oy Testmill Ltd:n, Suomen Yksittäishyväksyntä

Lisätiedot

Palvelurakenneuudistuksesta & sosiaalihuoltoa koskevan lainsäädännön uudistuksesta

Palvelurakenneuudistuksesta & sosiaalihuoltoa koskevan lainsäädännön uudistuksesta Palvelurakenneuudistuksesta & sosiaalihuoltoa koskevan lainsäädännön uudistuksesta Palvelurakenneuudistuksesta Päivi Voutilainen STM/STO Uudistuksen keskeinen sisältö Integroidaan sosiaali- ja terveydenhuolto

Lisätiedot

Kulttuuristen alojen rooli keskisuurissa kaupungeissa.docx

Kulttuuristen alojen rooli keskisuurissa kaupungeissa.docx 1(5) Kulttuuristen alojen rooli keskisuurissa kaupungeissa Keskisuurilla kaupungeilla tarkoitetaan muistiossa kahta asiaa: niiden väkilukua sekä niiden epävirallista asemaa maakunnan keskuksena. Poikkeus

Lisätiedot

Nordean MS Lync ratkaisu

Nordean MS Lync ratkaisu Nordean MS Lync ratkaisu Miksi yhdistetty viestintäratkaisu Miten matka on edennyt Puheratkaisut Käytön laajuus Kokemuksia & tulevaisuuden odotuksia Olli Mäenpää (olli.maenpaa@nordea.com) Collaboration

Lisätiedot

Kaukolämmön käyttöraportit OULUN ENERGIA

Kaukolämmön käyttöraportit OULUN ENERGIA Kaukolämmön käyttöraportit Kaukolämmön käyttöraportit Kaikille Oulun Energian kaukolämpöasiakkaille lähetetään vuosittain raportti kaukolämpöenergian kulutuksesta Raportti lähetetään asiakkaan laskutusosoitteeseen

Lisätiedot

KAUPUNKI KASVAA mistä tilaa kaikille? miten ja minne asukkaat liikkuvat tulevaisuudessa?

KAUPUNKI KASVAA mistä tilaa kaikille? miten ja minne asukkaat liikkuvat tulevaisuudessa? KAUPUNKI KASVAA mistä tilaa kaikille? miten ja minne asukkaat liikkuvat tulevaisuudessa? Timo Aro @timoaro Huhtikuu 2019 Alue- ja väestönkehityksen muutostrendit vaikuttavat kaikkien alueiden kehitykseen

Lisätiedot

Kuntien yritysilmasto 2012. Tampereen seutukunta

Kuntien yritysilmasto 2012. Tampereen seutukunta Kuntien yritysilmasto 2012 Tampereen seutukunta EK:n kuntien yritysilmastotutkimus Mitataan yrittäjien ja yritysten näkökulmasta kunnan toimintakykyä, yrittäjyyden esiintyvyyttä ja yrittäjyysaktiivisuutta

Lisätiedot

Kuntien yritysilmasto 2012. Kouvolan seutukunta

Kuntien yritysilmasto 2012. Kouvolan seutukunta Kuntien yritysilmasto 2012 Kouvolan seutukunta EK:n kuntien yritysilmastotutkimus Mitataan yrittäjien ja yritysten näkökulmasta kunnan toimintakykyä, yrittäjyyden esiintyvyyttä ja yrittäjyysaktiivisuutta

Lisätiedot

Minne energia kuluu taloyhtiössä? Energiaeksperttikoulutus Ilari Rautanen

Minne energia kuluu taloyhtiössä? Energiaeksperttikoulutus Ilari Rautanen Minne energia kuluu taloyhtiössä? Energiaeksperttikoulutus 10.10.2016 Ilari Rautanen 10.10.2016 Lauri Penttinen 2 Miksi energiaa kannattaa säästää? Energia yhä kalliimpaa ja ympäristövaikutuksia täytyy

Lisätiedot

Kuntien yritysilmasto 2012. Turun seutukunta

Kuntien yritysilmasto 2012. Turun seutukunta Kuntien yritysilmasto 2012 Turun seutukunta EK:n kuntien yritysilmastotutkimus Mitataan yrittäjien ja yritysten näkökulmasta kunnan toimintakykyä, yrittäjyyden esiintyvyyttä ja yrittäjyysaktiivisuutta

Lisätiedot

Määräys televisio- ja radiotoimintaan tarkoitettujen taajuuksien käytöstä

Määräys televisio- ja radiotoimintaan tarkoitettujen taajuuksien käytöstä Viestintävirasto 70/2014 M 1 (27) Määräys televisio- ja radiotoimintaan tarkoitettujen taajuuksien käytöstä Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 2014 Viestintävirasto määrää 7 päivänä marraskuuta

Lisätiedot

Suomen rakennettu ympäristö vuonna 2010. Bio Rex 26.10.2010 Miimu Airaksinen, VTT

Suomen rakennettu ympäristö vuonna 2010. Bio Rex 26.10.2010 Miimu Airaksinen, VTT Suomen rakennettu ympäristö vuonna 2010 Bio Rex 26.10.2010 Miimu Airaksinen, VTT Suomen päästöt 90 80 70 Milj. tn CO 2 ekv. 60 50 40 30 20 Kioto 10 0 1990 1994 1998 2002 2006 2010 2014 2018 2022 2026 2030

Lisätiedot

Kuntien yritysilmasto 2012. Seinäjoen seutukunta

Kuntien yritysilmasto 2012. Seinäjoen seutukunta Kuntien yritysilmasto 2012 Seinäjoen seutukunta EK:n kuntien yritysilmastotutkimus Mitataan yrittäjien ja yritysten näkökulmasta kunnan toimintakykyä, yrittäjyyden esiintyvyyttä ja yrittäjyysaktiivisuutta

Lisätiedot

Tarkemmat tiedot kohteista saat myyntipalvelustamme 0424-852200 tai info@ultimatemarket.com.

Tarkemmat tiedot kohteista saat myyntipalvelustamme 0424-852200 tai info@ultimatemarket.com. Tarkemmat tiedot kohteista saat myyntipalvelustamme 0424-852200 tai info@ultimatemarket.com. Kohdetuote Kohdekaupunki Kohdepostinumero energiavaraaja HELSINKI 00660 energiavaraaja HELSINKI 00690 energiavaraaja

Lisätiedot

Öljyalan Palvelukeskus Oy Laskelma lämmityksen päästöistä. Loppuraportti 60K30031.02-Q210-001D 27.9.2010

Öljyalan Palvelukeskus Oy Laskelma lämmityksen päästöistä. Loppuraportti 60K30031.02-Q210-001D 27.9.2010 Öljyalan Palvelukeskus Oy Laskelma lämmityksen päästöistä Loppuraportti 60K30031.02-Q210-001D 27.9.2010 Tausta Tämän selvityksen laskelmilla oli tavoitteena arvioida viimeisimpiä energian kulutustietoja

Lisätiedot

Keski-Suomen energiatase 2009, matalasuhdanteen vaikutukset teollisuuden energiankulutukseen. Lauri Penttinen Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy

Keski-Suomen energiatase 2009, matalasuhdanteen vaikutukset teollisuuden energiankulutukseen. Lauri Penttinen Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy Keski-Suomen energiatase 2009, matalasuhdanteen vaikutukset teollisuuden energiankulutukseen Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy 1 Sisältö Keski-Suomen taloudellinen kehitys 2008-2009 Matalasuhteen

Lisätiedot

Asuntosijoittamisen alueelliset tuotot

Asuntosijoittamisen alueelliset tuotot Asuntosijoittamisen alueelliset tuotot 2018-2022 20.6.2018 Lähestymistapa Laskelmat on tehty vuosittain vuodesta 2013 lähtien. Vuokratuotto lasketaan vanhoille kerrostaloasunnoille. Asuntosijoittamisen

Lisätiedot