Valtuustotaso. Oppilas- ja opiskelijakohtaiset nettomenot olivat 8819 euroa vuonna 2011.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Valtuustotaso. Oppilas- ja opiskelijakohtaiset nettomenot olivat 8819 euroa vuonna 2011."

Transkriptio

1 1 ( 12 ) Opetusviraston valtuusto- ja lautakuntatason tavoitteet ja niiden toteutuminen 2011 n sitovat tavoitteet ovat harmaalla pohjalla 2. Kaupungin tuottamat opetus- ja koulutuspalvelut Talous Oppilas- ja opiskelijakohtaiset nettomenot ovat kaupungin tuottamissa opetus- ja koulutuspalveluissa keskimäärin enintään 8314 euroa. 2.1 Suomenkielinen perusopetus ja lukiokoulutus Suomenkielinen esi- ja perusopetus Oppimistulokset ovat hyviä. Peruskoulun päättötodistuksen saa 98% kaupungin ja sopimuskouluissa opiskelevista oppivelvollisuusikäisistä. Oppilas- ja opiskelijakohtaiset nettomenot olivat 8819 euroa vuonna Peruskoulun päättötodistuksen sai 99% peruskoulun päättävistä oppilaista. Oman lähikoulun valitsevien peruskoululaisten osuus kasvaa. Peruskoulun 1. luokkalaisista yöeisopetukseen tulijoista suomenkielisissä peruskouluissa 83% valitsee oman oppilaaksiottoalueen koulun. 6.luokkalaisista yleisopetuksen oppilaista 70% valitsee oman oppilaaksiottoalueen lähikoulun. Omalta oppilaaksiottoalueelta soveltuvuuskokeella valitut lasketaan ao. lukuun. Peruskoulun päättötodistuksen saavien maahanmuuttajataustaisten oppilaiden osuus kasvaa. Peruskoulun päättötodistuksen vuonna 2011 saaneiden S2 oppilaiden osuus 9.luokan käyneistä S2-oppilaista on suurempi kuin vuonna Peruskoulun 1-luokkalaisista suomenkielissä peruskouluissa 83 % valitsi oman oppilaaksiottoalueen koulun, mutta 7-luokkalaisista vain 68 %. Vuonna 2010 päättötodistuksen sai 97%. Luku pysyi samana vuonna 2011.

2 2 ( 12 ) Maahanmuuttajalasten suomenkielen vahvistamiseksi laadittava kieli-, oppiminen ja osallisuusohjelma valmistuu sosiaali-, opetus- ja terveystoimen yhteistyönä. Ohjelma valmistuu ja otetaan käyttöön vuoden 2011 aikana Toteutui osoittain. Ohjelma valmistui vuoden 2011 aikana, mutta käyttöönotto siirtyi vuodelle Henkilöstö Oppilaiden ja opiskelijoiden hyvinvointi ja turvallisuus paranee. Vuosiluokkien 1-6 peruskoulujen hyvinvointiprofiilin (www2.edu.fi/hyvinvointiprofiili) tulokset paranevat vuoden 2010 tuloksiin verrattuna. Kelpoisten opettajien osuus opettajista (ml. Sijaiset) on suomenkielisessä perusopetuksessa vähintään 88% Perusopetuksen oppimistulokset ovat vähintään kansallista keskitasoa. Jokaisessa peruskoulussa mitataan säännöllisesti vähintään äidinkielen ja matematiikan oppimistasoa vertailukelpoisilla mittareilla. Oppilaiden ja opiskelijoiden osallisuus monipuolistuu ja vahvistuu. Kaikissa kouluissa on oppilaskunta, jossa on Hesan Nuorten Ääniohjelmasta, ympäristötoiminnasta, kulttuuritoiminnasta ja kerhotoiminnasta vastaavat oppilasjäsenet. Oppilaiden vuorovaikutustaidot paranevat. Kaikissa kouluissa on systemaattisessa käytössä jokin vuorovaikutustaitoja edistävä ohjelma esim. Askeleittain, Friends, KiVa-koulu. Tavoite parantui 42 koulun osalta, joka on alle puolet alaasteen kouluista. 88 % Vuoden 2011 opetushallituksen järjestämissä valtakunnallisissa matematiikan sekä biologian ja maantiedon kokeissa 9. luokkalaisille Helsingin tulokset olivat kansallista keskitasoa. Oppilaskuntien toiminta oli aktiivista. Vuoden 2011 syksyllä otettiin käyttöön uusi lasten ja nuorten osallisuusjärjestelmä Ruuti. Syksyllä järjestettiin ensimmäiset oppilaskuntapäivät, joissa oppilaskunnat esittelivät omaa toimintaansa. Kaikissa kouluissa on arvoitu oppimisympäristön tila ja valittua 1-2 konkreettista kehittämiskohdetta yhteisen mallin mukaan. Mittaro: Kehittämiskohteet on valittu. Todennettu koulujen toimintasuunnitelmissa.

3 3 ( 12 ) Henkilöstö Vakinaisesti täytettyjen erityisopetuksen virkojen täyttöaste on suomenkielisessä perusopetuksessa suurempi kuin vuonna 2009 (ml. Ilman hakumenettelyä täytetyt virat). Mittari: vakinaisesti täytettyjen erityisoeptuksen virkojen täyttöaste vuonna 2011 verrattuna vuoden 2009 tasoon. Erityisopetuksen virat vakinaisissa jauissa saatiin vuonna 2011 täytetyiksi ERLO 34% (15/44) ja ERO 75% (9/12) sekä vuonna 2009 ERLO 15% (7/48) sekä ERO 57% (4/7). Ilman hakumenettelyä keväällä 2009 täytettiin ERLO 18 virkaa ja ERO 10 virkaa. Vuonna 2011 ilman hakua ei pääsääntöisesti enää täytetty.

4 4 ( 12 ) 2.1 Suomenkielinen perusopetus ja lukiokoulutus Lukiokoulutus Toisen asteen koulutuksessa tutkinnon suorittavien määrä nousee ja valmistumisajat Vuonna 2008 lukiokoulutuksen aloittaneista nuorista suoritti 2011 ylioppilastutkinnon 86,1%. nopeutuvat. Vuonna 2008 lukiokoulutuksen aloittaneista nuorista ylioppilastutkinnon suorittaa vuonna 2011 kaupungin suomenkielisissä lukioissa 85% opiskelijoista (noin 1960 opsikelijaa) Henkilöstö Ylioppilaskirjoitusten pakollisten aineiden arvosanojen keskimääräinen pistemäärä on vähintään maan keskitasoa. Kelpoisten opettajien osuus opettajista (ml. Sijaiset) on suomenkielisissä lukioissa vähintään 99% Koulupudokkuutta ehkäistään ja koulutuksen loppuunsaattamista turvataan keskeyttämisiä vähentämällä. Lukio-opinnot keskeyttää enintään 4,1% opiskelijoista (negatiivisesti keskeyttäneitä arviolta 1%) Opiskelijoiden osallisuus monipuolistuu ja vahvistuu. Vuoden 2009 tasoon verrattuna oppilaitosten eri työryhmiin osallistuneiden opiskelija-edustajien määrä on kasvanut. Keskimäärinen pistemäärä oli 4,3 valtakunnallisen keskiarvon ollessa 4,2. 98 % Negatiivisen keskeyttämisen osalta tavoite toteutui (0,9%). Kokonaiskeskeyttäminen oli 5,9% sisältäen lukiosta toiseen tai ammatilliseen oppilaitokseen siirtymiset sekä toiselle paikkakunnalle opiskelemaan muutot. Jokaisessa lukiossa opiskelijoita osallistuu lukioiden työryhmiin ja tiimeihin.

5 5 ( 12 ) 2.2 Ruotsinkielinen perusopetus ja lukiokoulutus Esi- ja perusopetus Oppimistulokset ovat hyviä. Peruskoulun päättötodistuksen saa 100% kaupungin ruotsinkielisissä kouluissa opiskelevista 99,5 % sai päättötodistuksen (2 oppilasta jäi ilman). oppivelvollisuusikäisistä. Oman lähikoulun valitsevien peruskoululaisten osuus kasvaa. Peruskoulun 1. luokkalaisista Ei toteudu peruskoulun 1. luokkalaisten osalta (72 %). Toteutuu 6. luokkalaisten osalta (86 %). yleisopetukseen tulijoista ruotsinkielisissä peruskouluissa 80% valitsee oman oppilaaksiottoalueen koulun. 6.luokkalaisista yleisopetuksen oppilaista 70% valitsee oman oppilaaksiottoalueen lähikoulun. Omalta oppilaaksiottoalueelta soveltuvuuskokeella valitut lasketaan ao. lukuun. Oppilaiden ja opiskelijoiden hyvinvointi ja Sama kuin vuonna turvallisuus paranee. Vuosiluokkien 1-6 peruskoulujen hyvinvointiprofiilin (www2.edu.fi/hyvinvointiprofiili) tulokset paranevat vuoden 2010 tuloksiin verrattuna. Henkilöstö Kelpoisten opettajien osuus opettajista (ml. Sijaiset) on ruotsinkielisessä perusopetuksessa vähintään 75% 74 % (ml. Erityisopetus) Perusopetuksen oppimistulokset ovat vähintään kansallista keskitasoa. Tavoitteen toteutumista mitataan kansallisten kokeiden tuloksilla, mikäli vuonna 2011 julkaistaan tuloksia. Oppilaiden ja opiskelijoiden osallisuus monipuolistuu ja vahvistuu. Kaikissa kouluissa oppilaat osallistuvat aktiivisesti koulun toimintaan ja vaikuttavat koulun arkeen. Matematiikan tulokset yli keskitason Maantiedon tulokset keskitasolla Biologian tulokset alle keskitason Jokaisessa koulussa toimii oppilaskunnan hallitus. Oppilaat vaikuttavat Ruutijärjestelmän kautta, esim. Ylipormestarin oppilaskuntapäivät.

6 6 ( 12 ) Oppilaiden vuorovaikutustaidot paranevat. Kaikissa kouluissa on käytössä jokin ohjelma, joka edistää vuorovaikutusta esim. Askeleittain, Friends, KiVa koulu, vertaissovittelu Kaikissa yksiköissä on käytössä joku vuorovaikutusta edistävä ohjelma. 2.2 Ruotsinkielinen perusopetus ja lukiokoulutus Lukiokoulutus Toisen asteen koulutuksessa tutkinnon suorittavien määrä nousee ja valmistumisajat nopeutuvat. Vuonna 2008 lukiokoulutuksen aloittaneista nuorista ylioppilastutkinnon suorittaa vuonna 2011 kaupungin ruotsinkielisissä lukioissa 92% opsikelijoista (noin 360 opiskelijaa) Oppimistulokset ovat hyviä. Ylioppilastodistuksen arvosanojen keskimääräinen pistemäärä on vähintään maan keskitasoa Toteutui. Prosentti oli 92% Arvosanojen keskiarvo oli ruotsinkielisissä lukioissa 4,7 maan keskiarvon ollessa 4,2. Kelpoisten opettajien osuus opettajista (ml. Sijaiset) on ruotsinkielisissä lukioissa vähintään 90% 95 %

7 7 ( 12 ) 2.3 Ammatillinen koulutus Koulupudokkuutta ehkäistään ja koulutuksen loppuunsaattamista turvataan keskeyttämisiä vähentämällä. Lukio-opinnot keskeyttää enintään 3% opiskelijoista. Opiskelijoiden osallisuus monipuolistuu ja vahvistuu. Kaikissa lukioissa opiskelijat osallistuvat aktiivisesti lukion toimintaan ja vaikuttavat lukion arkeen. Toisen asteen koulutuksessa tutkinnon suorittavien opiskelijoiden määrä nousee ja valmistumisajat nopeutuvat. Vuonna 2008 ammatillisen peruskoulutuksen aloittaneista opiskelijoista 55% (noin 1570 opiskelijaa) suorittaa tutkinnon viimeistään vuonna 2011 Ammatillisen koulutuksen tarjonta laajenee ja monipuolistuu ja koulutuspaikkojen määrän lisääntymisen aiheuttamiin tilatarpeisiin on varauduttu. Mittari: ammatillisen koulutuksen opiskelijapaikkojen määrä. 1,00 % Jokaisessa lukioissa toimii oppilaskunnan hallitus. Oppilaat vaikuttavat Ruutijärjestelmän kautta, esim. Ylipormestarin oppilaskuntapäivät. Vuonna 2008 aloittaneesta opiskelijasta eli 48,3 % suoritti tutkinnon vuoden 2011 loppuun mennessä. Ammatillisen peruskoulutuksen kokonaisopiskelijamäärä oli kasvaen yli 300 opiskelijalla eli neljällä prosentilla vuodesta Henkilöstö Kelpoisten opettajien osuus opettajista (ml. Sijaiset) on ammatillisessa koulutuksessa vähintään 88% Koulupudokkuutta ehkäistään ja koulutuksen loppuunsaattamista turvataan keskeyttämisiä vähentämällä. Ammatilliset opinnot keskeyttää enintään 16% opiskelijoista (negatiivisesti keskeyttäneitä arviolta 12%) Opiskelijoiden osallisuus monipuolistuu ja vahvistuu.ammatillisille oppilaitoksille on kehitetty vertaissovittelumalli. Kelpoisten opettajien osuus oli 82% vuonna Keskeyttäneitä oli yhteensä 18,2%. Negatiivisesti keskeyttäneitä oli 13.8%. Kaikissa ammatillisisssa oppialaitoksissa on käytössä vertaissovittelumalli.

8 8 ( 12 ) Aikuisille maahanmuuttajille on oppimispolku, jossa ammatillinen koulutus ja suomi toisena kielenä-koulutus yhdistyvät. Pilottiryhmissä on aloittanut opiskelun yhteensä vähintään 40 maahanmuuttajaa. Oppisopimuskoulutus Tutkintotavoitteisessa oppisopimuskoulutuksessa vuonna 2010 opintonsa päättäneistä opiskelijoista on suorittanut vuoden 2011 loppuun mennessä näyttötutkinnon ammatillisen peruskoulutuksen osalta vähintää 76% (noin 350 opiskelijaa) ja ammatillisen lisäkoulutuksen osalta vähintään 75% (noin 870 opiskelijaa). Opiskelun aloitti 60 opiskelijaa. peruskoulutus: 411 opiskelijaa 82,4 % ja lisäkoulutus: 1001 opiskelijaa 84 % Työpajat Koulupudokkuutta ehkäistään ja koulutuksen loppuunsaattamista turvataan keskeyttämisiä vähentämällä. Oppisopimusten purkujen osuus on enintään 8% vuoden aikana voimassa olleista sopimuksista. Yrittäjien oppisopimusten määrä lisääntyy. Keskimäärin (vähintään) 200 yrittäjää osallistuu oppisopimuskoulutukseen vuoden aikana. Oppilaiden ja opiskelijoiden hyvinvointi ja turvallisuus paranee. Pajatoiminnan aloittaneista nuorista alle 20% on työttöminä pajajakson päättymistä seuraavan valtionapuperustaisen koulutuksen laskentapäivänä. vuonna 2011 oppisopimuksia purkautui 6,9 % vuoden 2011 laskentapäivien keskiarvosta laskettuna, yrittäjiä oli keskimäärin 129 Pajatoiminnan aloittaneista työttämänä pajajakson päättymista seuraavan valtionapuperustaisen koulutuksen laskentapäivänä 17 % (TE-toimiston Ura-tietojärjestelmän mukaan).

9 9 ( 12 ) Aikuiskoulutus Aikuisille maahanmuuttajille, joilla on omasta maastaan koulutus- ja/tai työkokemusta, tarjotaan yleisten kielitutkintojen 1-4 tasojen mukaista suomi toisena kielenä koulutusta aikuislukioissa. Aloittaneista opiskelijoista vähintää 65% läpäisee opiskelemansa tasoisen kurssin vaatimukset. Tietoja ei ole vielä saatavilla. Kurssit alkoivat syksyllä 2011 ja ensimmäiset päättyvät huhti-toukokuussa Tietotekniikka- ja kiinteistöpalvelujen toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet Ympäristö Kokonaisenergiankulutus vähenee vuonna 2011 yhteensä 2% vuoden 2010 tasosta kouluissa, oppilaitoksissa ja opetusviraston hallinnossa ja sitovat energiansäästötavoitteet vuosille on tarkennettu. Kokonaisenergiankulutus kouluissa, oppilaitoksissa ja opetusviraston hallinnossa vähenee yhteensä 2% vuoden 2010 tasosta. Jätteistä aiheutuva koulujen ja oppilaitosten ympäristökuorma vähenee 10% vuoden 2010 tasosta. Sekajätteiden määrä vähenee vuoden 2010 tasosta ja jätekustannukset ovat vähentyneet 10% vuoden 2010 tasosta. Koulutilojen ilta- ja vapaa-ajankäytön saavutettavuus paranee. Ilta- ja vapaa-ajan käyttötuntien määrä kasvaa verrattuna vuoteen Sähköisten palvelujen määrä huoltajille sekä oppilaille / opiskelijoille kasvaa. Sähköinen ilmoittautuminen iltapäivätoimintaan, S2- ilmoittautuminen aikuisille, oppisopimuksen sähköinen ilmoittautuminen sekä avustusten sähköinen käsittelyjärjestelmä on otettu käyttöön. Tavoite saavutettiin ja tarkistettavana vielä olevan laskelman perusteella tavoite on hieman ylittynyt. Tavoite on osittain saavutettu; 43/138 koulua (31%) saavutti tavoitteen. Kokonaisjätemäärien vertailua ei voitu tehdä, koska lähtötiedot puuttuvat osasta kouluja. Opetuslautakunnan päättämä maksuton koulu- ja oppilaitostilojen iltapäiväkäyttö alkoi lukien, sekä koulujen perusparannukset vähensivät ilta- ja vapaa-ajan käyttötunteja kouluissa. Ip-toimintaan ilmoittautuminen liitetty osaksi Optiohanketta. S2-ilmoittautuminen toteutettiin. Oppisopimuksen sähköisen ilmoittautumisen järjestelmä hankittiin ja käyttöönotto siirtyi vuoden 2012 alkuun. Avustusten sähköinen käsittely siirretty osaksi Optiohanketta.

10 10 ( 12 ) Koulujen ja oppilaitosten sisäilman laatu paranee. Investointiohjelmassa vuosille on priorisoitu opetusviraston esittämät sisäilman laatua parantavat hankkeet. Oppilaiden ja opiskelijoiden liikuntamahdollisuudet lisääntyvät. Investointiohjelmassa vuosille on vähintään 1 koulupihan perusparannus/ vuosi erillisenä hankkeena. Laajojen perusparannushankkeiden hankesuunnitelmiin on sisällytetty pihan perusparannus, joissa on otettu huomioon toimenpiteet, joilla liikuntamahdollisuudet lisääntyvät. Tarveselvityksessä on otettu huomioon liikuntamahdollisuuksien lisääminen. Tilakeskukselle on ehdotettu avustuksen hakemista lähiörahastosta. Opetuslautakunta on esittänyt investointiohjelmaan sisäilmatyöryhmän priorisoimat sisäilmahankkeet. Oppilaiden ja opiskelijoiden liikuntamahdollisuudet lisääntyivät. Investointiohjelmassa vuosille on vähintään 1 koulupihan perusparannus/ vuosi erillisenä hankkeena. Vuonna 2011 erillishankkeena toteutui Pukinmäen peruskoulun piha. Laajojen perusparannushankkeiden hankesuunnitelmiin on sisällytetty tavoitteen mukaisesti pihan perusparannus, joissa on otettu huomioon toimenpiteet, joilla liikuntamahdollisuudet lisääntyvät. Vuonna 2011 oli vireillä useita vaiheistettuja peruskorjaushankkeita, joissa on myös pihan perusparannus. Näiden hankkeiden pihojen perusparannus ei valmistunut vielä vuonna 2011 eli laajojen perusparannushankkeiden pihojen peruskorjauksia ei toteutunut vuonna Tarveselvityksessä on otettu huomioon liikuntamahdollisuuksien lisääminen. Tila-keskukselle on ehdotettu avustuksen hakemista lähiörahastosta. 2.5 Hallinto Hallinnon palvelukyky paranee: Osastojen palvelukykykyselyn tulokset paranevat vuoden 2010 tasosta asteikolla 1-5 vähintään 0,2 yksikköä. Koulujen ja oppilaitosten kehysbudjetointi laajenee. Kehysbudjetoinnissa olevien koulujen määrä kasvaa vuoteen 2010 verrattuna. Hallinnon palvelukyky ei parantunut vuodesta 2010 vuoteen 2011 kuten tavoite oli. Palvelun laatutekijöidenkeskiarvo koko virastohallinnossa oli v. 2011oli 3,49 kun v se oli 3,52 elikkä laatu huononi jonkin verran. Tavoite ei siten toteutunut. Rehtoreiden toimivaltaa laajennettiin siten, että koulujen johtokuntien päätöksillä oli mahdollisuus siirtää määrärahoja eri menolajien välillä ja siten poikkeamaan laskennallisesta tuntikehyksestä.

11 11 ( 12 ) Hallinto tehostuu sähköisten järjestelmien avulla. Kohdassa luetellut järjestelmät on otettu käyttöön. 3. Korvaukset ja avustukset muiden tuottamiin palveluihin Vuoden 2011 tulosbudjetin kohdan mukaisesti Helmi ja Ahjo otettiin käyttöön vuoden 2011 aikana. Laske taloushallintojärjestelmä otettiin tuotantokäyttöön viimeisenä Työllisyyden hoitaminen

12 12 ( 12 ) Koulupudokkuutta ehkäistään ja koulutuksen loppuunsaattamista turvataan keskeyttämisiä vähentämällä. Nuorten työpajoilla aloittaneista nuorista negatiivisesti keskeyttää pajajakson enintään 25%. Nuorten työpajoilla aloittaneista nuorista 27 % keskeytti pajajaksonsa. Metallica-paja jouduttiin sulkemaan syyskuussa 2011, koska työsuojelu- ja työterveysasiantuntijat totesivat pajan toimitilat opetuskäyttöön soveltumattomiksi. Nuoret pyrittiin sijoittamaan kesken pajajakson. Keskeytyksiä tuli kuitenkin keskimääräistä enemmän (41 %).

Peruskoulun 1-luokkalaisista valitsi oman oppilaaksiottoalueen koulun 84,1 % ja 7-luokkalaisista 75,0 %. (Vastaavat luvut 77 % ja 63 % v.

Peruskoulun 1-luokkalaisista valitsi oman oppilaaksiottoalueen koulun 84,1 % ja 7-luokkalaisista 75,0 %. (Vastaavat luvut 77 % ja 63 % v. 1 ( 10 ) Opetusviraston valtuusto- ja lautakuntatason tavoitteet ja niiden toteutuminen 2012 n sitovat tavoitteet ovat harmaalla pohjalla KAUPUNGIN TUOTTAMAT OPETUS- JA KOULUTUSPALVELUT TAVOITE 2012 Oppilas-

Lisätiedot

Valtuustotaso. Valtuustotaso

Valtuustotaso. Valtuustotaso 1 ( 9 ) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Opetusviraston valtuusto- ja lautakuntatason tavoitteet ja niiden toteutuminen 2014 n sitovat tavoitteet ovat harmaalla pohjalla KAUPUNGIN TUOTTAMAT OPETUS- JA KOULUTUSPALVELUT

Lisätiedot

Opetusviraston tulospalkkiojärjestelmät 2015 Tiepa

Opetusviraston tulospalkkiojärjestelmät 2015 Tiepa Opetusviraston tulospalkkiojärjestelmät 2015 Tiepa 15.6.15 Tiepan mittaukset 1) Negatiivinen keskeyttäminen, ammatillinen oppilaitos 2 2) Lähikoulun valinneet (peruskoulut) 5 3) Läpäisyaste, lukiot 8 4)

Lisätiedot

Opetusviraston valtuusto- ja lautakuntatason tavoitteet ja niiden toteutuminen 2015 Valtuustotason sitovat tavoitteet ovat harmaalla pohjalla 3

Opetusviraston valtuusto- ja lautakuntatason tavoitteet ja niiden toteutuminen 2015 Valtuustotason sitovat tavoitteet ovat harmaalla pohjalla 3 1(5) 1 2 Opetusviraston valtuusto- ja lautakuntatason tavoitteet ja niiden toteutuminen 2015 n sitovat tavoitteet ovat harmaalla pohjalla 3 KUPUNGIN TUOTTMT OPETUS- J KOULUTUSPLVELUT 4 TVOITE 2015 5 6

Lisätiedot

Päättötodistuksen saamisprosentti oli 99 sekä suomen että ruotsinkielisissä peruskouluissa. x Tavoite saavutettiin kurssikeskimäärällä 25.

Päättötodistuksen saamisprosentti oli 99 sekä suomen että ruotsinkielisissä peruskouluissa. x Tavoite saavutettiin kurssikeskimäärällä 25. Opetusviraston valtuusto- ja lautakuntatason tavoitteet ja niiden toteutuminen talousarviossa 2016 VALTUUSTOTASO SITOVAT TOIMINNALLISET TAVOITTEET Tavoite tot. ei tot. Perustelu Tavoite 1: Oppimistulokset

Lisätiedot

TAULUKKOLUETTELO TAULUKKO

TAULUKKOLUETTELO TAULUKKO TAULUKKOLUETTELO TAULUKKO 1: HELSINGIN YLEISSIVISTÄVIEN KOULUJEN LUKUMÄÄRÄ YLLÄPITÄJITTÄIN 2009-2014 TAULUKKO 2: HELSINGIN YLEISSIVISTÄVIEN KOULUJEN OPPILAS- JA OPISKELIJAMÄÄRÄ YLLÄPITÄJITTÄIN 2009-2014

Lisätiedot

Opetusviraston 2015 tulosbudjetin vastuuhenkilöt ja määrärahat Liite 2/4.2.2015. Tulot yhteensä 13 486 000 Perusopetuslinja linjanjohtaja

Opetusviraston 2015 tulosbudjetin vastuuhenkilöt ja määrärahat Liite 2/4.2.2015. Tulot yhteensä 13 486 000 Perusopetuslinja linjanjohtaja KÄYTTÖTALOUS 2015 4 02 OPETUSVIRASTO Tulot yhteensä 26 839 000 Menot yhteensä 671 863 000 4 02 02 KAUPUNGIN TUOTTAMAT PALVELUT Tulot yhteensä 26 369 000 Menot yhteensä 587 251 000 SUOMENKIELINEN PERUSOPETUS

Lisätiedot

KÄYTTÖTALOUS OPETUSVIRASTO KAUPUNGIN TUOTTAMAT PALVELUT SUOMENKIELINEN LUKIOKOULUTUS

KÄYTTÖTALOUS OPETUSVIRASTO KAUPUNGIN TUOTTAMAT PALVELUT SUOMENKIELINEN LUKIOKOULUTUS KÄYTTÖTALOUS 2017 4 02 OPETUSVIRASTO 22 591 000 697 011 000 4 02 02 KAUPUNGIN TUOTTAMAT PALVELUT 22 121 000 602 720 000 SUOMENKIELINEN PERUSOPETUS JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA 10 517 000 341 520 500 93 301 500

Lisätiedot

OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2009 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ

OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2009 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ Tiedotusvälineille 6.8.2009 Aineistoa vapaasti käytettäväksi OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2009 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ Ohessa on tietoja

Lisätiedot

OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2008 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ

OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2008 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ Tiedotusvälineille 5.8. 2008 Aineistoa vapaasti käytettäväksi OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2008 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ Ohessa on tietoja

Lisätiedot

Opetushallituksen arvioita syksyn 2017 koulutuksen aloittavien ja opiskelijoiden määristä sekä oppilaitosten lukumääristä

Opetushallituksen arvioita syksyn 2017 koulutuksen aloittavien ja opiskelijoiden määristä sekä oppilaitosten lukumääristä Tiedotusvälineille 3.8.2017 Aineistoa vapaasti käytettäväksi Opetushallituksen arvioita syksyn 2017 koulutuksen aloittavien ja opiskelijoiden määristä sekä oppilaitosten lukumääristä Tässä tilastokoosteessa

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 9/2016 1 (5) Kaupunginhallitus Sj/3 7.3.2016

Helsingin kaupunki Esityslista 9/2016 1 (5) Kaupunginhallitus Sj/3 7.3.2016 Helsingin kaupunki Esityslista 9/2016 1 (5) 3 Eräiden opetusviraston virkojen perustaminen, lakkauttaminen ja nimikkeiden muuttaminen HEL 2016-000596 T 01 01 00 Päätösehdotus päättää 1 perustaa opetusvirastoon

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 13/ (6) Opetuslautakunta OTJ/

Helsingin kaupunki Esityslista 13/ (6) Opetuslautakunta OTJ/ Helsingin kaupunki Esityslista 13/2014 1 (6) 8 Palveluverkkotarkastelun keskeiset linjaukset ja tavoitteet HEL 2014-014402 T 12 00 00 Päätösehdotus Päivähoito Perusopetus Lukiokoulutus päättää palveluverkkotarkastelun

Lisätiedot

Kasvatus ja koulutus Peruspalvelujen tila Neuvotteleva virkamies Timo Ertola,

Kasvatus ja koulutus Peruspalvelujen tila Neuvotteleva virkamies Timo Ertola, Kasvatus ja koulutus Peruspalvelujen tila 2018 Neuvotteleva virkamies Timo Ertola, 15.3.2018 90% 80% 70% Varhaiskasvatukseen osallistuminen kasvussa Kunnallisessa varhaiskasvatuksessa ja yksityisen hoidon

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2016 1 (6) Kaupunginhallitus Sj/3 07.03.2016

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2016 1 (6) Kaupunginhallitus Sj/3 07.03.2016 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2016 1 (6) 213 Eräiden opetusviraston virkojen perustaminen, lakkauttaminen ja nimikkeiden muuttaminen HEL 2016-000596 T 01 01 00 Päätös päätti 1 perustaa opetusvirastoon

Lisätiedot

OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2011 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ

OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2011 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ Tiedotusvälineille 3.8.2011 Aineistoa vapaasti käytettäväksi OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2011 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ Ohessa on tietoja

Lisätiedot

- 1 - Lasten kotihoidontuen kuntalisää maksetaan edelleen ajalla 1.1.2015-31.12.2016 (nykyinen sopimus Kelan kanssa päättyy 31.12.2014).

- 1 - Lasten kotihoidontuen kuntalisää maksetaan edelleen ajalla 1.1.2015-31.12.2016 (nykyinen sopimus Kelan kanssa päättyy 31.12.2014). - 1-1..1 Koululautakunta 1..1.1 Varhaiskasvatus Kunnan varhaiskasvatussuunnitelmaa (VASU) toteutetaan kaikissa varhaiskasvatuksen yksiköissä ja lasten vanhempien kanssa käydään kasvatuskumppanuusneuvottelu

Lisätiedot

Tiedotusvälineille Aineistoa vapaasti käytettäväksi

Tiedotusvälineille Aineistoa vapaasti käytettäväksi Tiedotusvälineille 9.8.2010 Aineistoa vapaasti käytettäväksi OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2010 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ Ohessa on tietoja

Lisätiedot

Oppisopimuksella ammattiin

Oppisopimuksella ammattiin Oppisopimuksella ammattiin Video: oppisopimuskoulutus: Puualan perustutkinto https://www.youtube.com/watch?v=pvxiyx zaivm Oppisopimus on Työssä oppimista, jota täydennetään opiskelulla oppilaitoksessa

Lisätiedot

TB 2014 vastuuhenkilöt ja määrärahat Liite 1/30.1.2014

TB 2014 vastuuhenkilöt ja määrärahat Liite 1/30.1.2014 KÄYTTÖTALOUS 2014 4 02 02 KAUPUNGIN TUOTTAMAT PALVELUT SUOMENKIELINEN PERUSOPETUS JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Tulot yhteensä 9 023 000 Perusopetuslinja Menot yhteensä 326 722 000 Perusopetuslinja - Henkilöstön

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirjanote 1 (1) Opetusvirasto. 16 Opetusviraston vuoden 2016 talousarvion käyttösuunnitelman vastuuhenkilöt,

Helsingin kaupunki Pöytäkirjanote 1 (1) Opetusvirasto. 16 Opetusviraston vuoden 2016 talousarvion käyttösuunnitelman vastuuhenkilöt, Helsingin kaupunki Pöytäkirjanote 1 (1) Opetusvirasto Opetustoimen johtaja 27.02.2016 Timo Ylönen 16 Opetusviraston vuoden 2016 talousarvion käyttösuunnitelman vastuuhenkilöt, määrärahat ja tuloarviot

Lisätiedot

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tulospalkkiotavoitteet vuonna

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tulospalkkiotavoitteet vuonna Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tulospalkkiotavoitteet vuonna 2018 6.3.2018 1 1. Helsingissä joustavat elinikäisen oppimisen polut ottavat huomioon erilaisten oppijoiden tarpeet, 30 % Mittarit: Varhaiskasvatus

Lisätiedot

PERUSKOULU HELSINGISSÄ 30 VUOTTA

PERUSKOULU HELSINGISSÄ 30 VUOTTA PERUSKOULU HELSINGISSÄ 30 VUOTTA Linjanjohtaja Kansakoulujärjestelmä Ensimmäistä suomenkielistä opetusta annettiin Helsingissä Kasarminkatu 21:n vuoro-opetuskoulussa (1839). Kansakouluasetuksen mukaiset

Lisätiedot

LIITE 1 Suunnitelma Opetushallituksen käyttöön asetettavista valtion vuoden 2015 4.2.2015 talousarviomäärärahoista 2012 (eur) 2012 (htv) 2013 (eur) 2013 (htv) 2014 (eur) 2014 (htvarvio) 2015 (eur) 2015

Lisätiedot

Mihin meitä viedään? #uusilukio yhteistyötä rakentamassa

Mihin meitä viedään? #uusilukio yhteistyötä rakentamassa Mihin meitä viedään? #uusilukio yhteistyötä rakentamassa Valtakunnalliset Vapaan sivistystyön päivät 2018 Sivistys, kulttuuri ja seikkailu Tiina Silander Uusi lukio tukee ja innostaa! Lukiouudistus on

Lisätiedot

Asukastilaisuus Myllypuron alueen palveluverkko Outi Salo Linjanjohtaja Helsingin opetusvirasto

Asukastilaisuus Myllypuron alueen palveluverkko Outi Salo Linjanjohtaja Helsingin opetusvirasto Asukastilaisuus Myllypuron alueen palveluverkko 12.5.2015 Outi Salo Linjanjohtaja Helsingin opetusvirasto Miksi Myllypuron alueella tarkastellaan kouluverkkoa? Väestö alueella kasvaa, ja koulutilaa tarvitaan

Lisätiedot

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Nuorten syrjäytymisen ehkäisy tilannekartoituksesta toimintaan Helsinki14.8.2012 Koulupudokkaat Suomessa (2010) 193 oppilasta

Lisätiedot

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala. Palvelukokonaisuudet

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala. Palvelukokonaisuudet Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala Palvelukokonaisuudet KASVATUKSEN JA KOULUTUKSEN TOIMIALAN VUODEN 2016 BUDJETTIVOLYYMIT JA HENKILÖSTÖMÄÄRÄT Budjetti 2016 Henkilöstö Varhaiskasvatus 412 000 000 6 455

Lisätiedot

Vantaan sivistystoimi

Vantaan sivistystoimi Vantaan sivistystoimi Paula Ylöstalo-Kuronen Apulaiskaupunginjohtaja 12.9.2012 Sivistystoimen visio ja toiminta-ajatus Vantaa on kasvuun, oppimiseen, uudistumiseen ja sivistykseen luottava lasten, nuorten

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI RYHMÄKIRJE OPETUSVIRASTO Perusopetuslinja Linjanjohtaja

HELSINGIN KAUPUNKI RYHMÄKIRJE OPETUSVIRASTO Perusopetuslinja Linjanjohtaja HELSINGIN KAUPUNKI RYHMÄKIRJE 032 1 Meilahden ala-asteen koulun johtokunta Pikku Huopalahden ala-asteen koulun johtokunta Meilahden yläasteen koulun johtokunta LAUSUNTOPYYNTÖ PALVELUVERKON KEHITTÄMISESTÄ

Lisätiedot

Palveluverkon kehittäminen Suutarila-Tapanilan alueiden johtokuntien tapaaminen

Palveluverkon kehittäminen Suutarila-Tapanilan alueiden johtokuntien tapaaminen Palveluverkon kehittäminen Suutarila-Tapanilan alueiden johtokuntien tapaaminen 8.10.2014 Outi Salo linjanjohtaja Peruskoulut Helsingissä 1.8.2014 yhteensä 143 Peruskoulun oppilasmäärät Helsingissä 20.9.2014

Lisätiedot

Meilahden ja Pikku Huopalahden alueen kouluverkko. Ideariihi klo 18 Meilahden ala-asteen koulu

Meilahden ja Pikku Huopalahden alueen kouluverkko. Ideariihi klo 18 Meilahden ala-asteen koulu Meilahden ja Pikku Huopalahden alueen kouluverkko Ideariihi 30.9. klo 18 Meilahden ala-asteen koulu Miksi? Hyvän oppiminen ja kasvu Laadukas oppimisympäristö, hyvät toimintaedellytykset ja monipuolinen

Lisätiedot

KOULULAISET, OPISKELIJAT JA TUTKINNOT

KOULULAISET, OPISKELIJAT JA TUTKINNOT KOULULAISET, OPISKELIJAT JA TUTKINNOT Peruskoulun oppilaat 2018 Lukio-opiskelijat ja ylioppilastutkinnot Peruskoulun päättäneiden ja ylioppilaiden välitön sijoittuminen jatko-opintoihin Valmistumisvuosi

Lisätiedot

PALVELUVERKON KEHITTÄMINEN 2011 OPETUSTOIMESSA (OLK ) Palveluverkon koulutuspoliittiset tavoitteet perusopetuksessa

PALVELUVERKON KEHITTÄMINEN 2011 OPETUSTOIMESSA (OLK ) Palveluverkon koulutuspoliittiset tavoitteet perusopetuksessa PALVELUVERKON KEHITTÄMINEN 2011 OPETUSTOIMESSA (OLK 1.3.2011 27) Palveluverkon koulutuspoliittiset tavoitteet perusopetuksessa Erityisluokkaverkko Yhtenäinen perusopetus ja päivähoito tarjotaan kaikille

Lisätiedot

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä on keskisuomalaisten kuntien omistama sivistyksen, taitamisen ja yrittäjyyden monikulttuurinen oppimisyhteisö ja

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä on keskisuomalaisten kuntien omistama sivistyksen, taitamisen ja yrittäjyyden monikulttuurinen oppimisyhteisö ja koulutuskuntayhtymä on keskisuomalaisten kuntien omistama sivistyksen, taitamisen ja yrittäjyyden monikulttuurinen oppimisyhteisö ja työelämän kehittäjä. 1 Suomalainen koulutusjärjestelmä Tohtorin tutkinto

Lisätiedot

TAULUKKOLUETTELO TAULUKKO

TAULUKKOLUETTELO TAULUKKO TAULUKKOLUETTELO TAULUKKO : HELSINGIN YLEISSIVISTÄVIEN KOULUJEN LUKUMÄÄRÄ YLLÄPITÄJITTÄIN - 5 TAULUKKO : HELSINGIN YLEISSIVISTÄVIEN KOULUJEN OPPILAS- JA OPISKELIJAMÄÄRÄ YLLÄPITÄJITTÄIN -5 TAULUKKO : HELSINGIN

Lisätiedot

Palveluverkon kehittäminen Suutarila-Tapanilan alueiden asukasilta ( tarkistettu versio)

Palveluverkon kehittäminen Suutarila-Tapanilan alueiden asukasilta ( tarkistettu versio) Palveluverkon kehittäminen Suutarila-Tapanilan alueiden asukasilta 23.10.2014 (27.10.2014 tarkistettu versio) Outi Salo Linjanjohtaja Tulevaisuuden koulu - jalostammeko vain olemassa olevaa vai rakennammeko

Lisätiedot

Koulutustakuun mahdollisuudet. Terttu Kiviranta

Koulutustakuun mahdollisuudet. Terttu Kiviranta Koulutustakuun mahdollisuudet Terttu Kiviranta 26.9.2013 Nuorisotakuu Tavoitteena auttaa nuoria pääsemään koulutukseen ja työelämään Koulutustakuu 2013 alkaen jokaiselle peruskoulun päättäneelle taataan

Lisätiedot

Nuorisotakuu määritelmä

Nuorisotakuu määritelmä Mitä on ohjaus nuorisotakuussa Elise Virnes 25.9.2013 Nuorisotakuu 2013 - määritelmä Jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, työkokeilu-, opiskelu-,

Lisätiedot

Ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus Verkostoseminaari Opetushallitus

Ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus Verkostoseminaari Opetushallitus Ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus Verkostoseminaari 24.11.2009 Opetushallitus Kirsti Kupiainen Hallituksen esitys (107/2009) Eduskunnalle 26.6.2009 Ehdotetut muutokset -säädetään

Lisätiedot

Nuorisotakuu mikä muuttuu Järvenpään mallin myötä. Tuhti-seminaarin työpaja

Nuorisotakuu mikä muuttuu Järvenpään mallin myötä. Tuhti-seminaarin työpaja Nuorisotakuu mikä muuttuu Järvenpään mallin myötä Tuhti-seminaarin työpaja 14.10.2013 Järvenpään kaupunki Lausvaara Jari 17.5.2013 Nuorisotakuu yleisesti Järvenpään kaupunki Lausvaara Jari 17.5.2013 2

Lisätiedot

Miten kavennamme terveyseroja tehokkaasti kohdentaen Koulupudokkuuden ehkäisy

Miten kavennamme terveyseroja tehokkaasti kohdentaen Koulupudokkuuden ehkäisy Terveyden edistämisen ajankohtaispäivä Miten kavennamme terveyseroja tehokkaasti kohdentaen 22.5.2012 Koulupudokkuuden ehkäisy Arja Kukkonen, ohjauspalveluiden päällikkö Opetusvirasto, nuoriso- ja aikuiskoulutuslinja

Lisätiedot

Nuorisotakuu koskee kaikkia nuoria. Elise Virnes

Nuorisotakuu koskee kaikkia nuoria. Elise Virnes Nuorisotakuu koskee kaikkia nuoria Elise Virnes 29.5.2013 Nuorisotakuu 2013 - määritelmä Jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, työkokeilu-, opiskelu-,

Lisätiedot

Muutokset opiskelijavalinnoissa erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden näkökulmasta

Muutokset opiskelijavalinnoissa erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden näkökulmasta Muutokset opiskelijavalinnoissa erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden näkökulmasta Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät 23.- 24.4. Katariina Männikkö Esityksen sisältö Oppijan palvelut ja uudet

Lisätiedot

TILASTOTIETOJA PERUSOPETUKSESTA

TILASTOTIETOJA PERUSOPETUKSESTA TILASTOTIETOJA PERUSOPETUKSESTA 2017-2018 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto 2. Perusopetuksen oppilasmäärä 3. Opetusryhmien koot 4. Erityinen tuki 5. Maahanmuuttajaopetus 6. Kielivalinnat 2017 2018 7. Painotettu

Lisätiedot

Lukio Suomessa - tulevaisuusseminaari

Lukio Suomessa - tulevaisuusseminaari Lukio Suomessa - tulevaisuusseminaari Varatoimitusjohtaja Tuula Haatainen 11.4.2012 Korkeatasoinen lukiokoulutus kattavasti koko maassa nuoren ulottuvilla. 2 11.4.2012 Tuula Haatainen Lukio tai ammatillinen

Lisätiedot

- 1 - Varhaiskasvatuksen ja sosiaalitoimen tiivistä moniammatillista yhteistyötä jatketaan.

- 1 - Varhaiskasvatuksen ja sosiaalitoimen tiivistä moniammatillista yhteistyötä jatketaan. - 1-1.1 Koululautakunta 1.1.1 Varhaiskasvatus Kunnan varhaiskasvatussuunnitelmaa (VASU) toteutetaan kaikissa varhaiskasvatuksen yksiköissä ja lasten vanhempien kanssa käydään kasvatuskumppanuusneuvottelu

Lisätiedot

Katariina Männikkö. Ammattistartit sähköiseen hakuun 28.11.2012 Ammattistarttipäivät

Katariina Männikkö. Ammattistartit sähköiseen hakuun 28.11.2012 Ammattistarttipäivät Katariina Männikkö Ammattistartit sähköiseen hakuun 28.11.2012 Ammattistarttipäivät Oppijan palvelut Oppijan verkkopalvelun esittelyvideo http://www.youtube.com/watch?v=yjfkp9xl8cq Nykytila Tavoitetila

Lisätiedot

Valmentaudu tuleviin opintoihin!

Valmentaudu tuleviin opintoihin! Valmentaudu tuleviin opintoihin! Perusopetuksen jälkeinen valmistava koulutus 2015 2016 Koe tekemisen, osaamisen ja onnistumisen iloa! Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus (Valma) Valmentavassa

Lisätiedot

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI. Talouden ja tavoitteiden toteutuminen 1-8/2010

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI. Talouden ja tavoitteiden toteutuminen 1-8/2010 UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI Talouden ja tavoitteiden toteutuminen 1-8/ SIVISTYSPALVELUKESKUS SIVISTYSPALVELUKESKUKSEN HALLINTO Toiminta-ajatus Hallinto luo hyvät edellytykset sivistyspalvelujen tuottamiselle,

Lisätiedot

3.1 Sisäoppilaitosmuotoisessa majoituksessa olevat opiskelijat (2.3 kohdassa ilmoitetuista opiskelijoista)

3.1 Sisäoppilaitosmuotoisessa majoituksessa olevat opiskelijat (2.3 kohdassa ilmoitetuista opiskelijoista) OPETUSHALLITUS Tieto ja rahoitus -yksikkö PERUSTIEDOT/Lukiokoulutus Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta Tilanne 20.1.2013 1. Yhteystiedot Koulutuksen järjestäjä Koulutuksen järjestäjän numero Yhteyshenkilön

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN SUOMENKIELISEN OPETUKSEN VIRANHALTIJOIDEN OPETUSLAINSÄÄDÄNTÖÖN PERUSTUVA RATKAISUVALTA

ESPOON KAUPUNGIN SUOMENKIELISEN OPETUKSEN VIRANHALTIJOIDEN OPETUSLAINSÄÄDÄNTÖÖN PERUSTUVA RATKAISUVALTA Suomenkielisen opetuksen 3.1.2 1 (6) ESPOON KAUPUNGIN SUOMENKIELISEN OPETUKSEN VIRANHALTIJOIDEN OPETUSLAINSÄÄDÄNTÖÖN PERUSTUVA RATKAISUVALTA Suomenkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta 26.1.2012

Lisätiedot

Ohjauksen ajankohtaisfoorumi: Koulunsa päättävien palvelut kehittämispäällikkö Tytti Pantsar, Suomen Kansanopistoyhdistys

Ohjauksen ajankohtaisfoorumi: Koulunsa päättävien palvelut kehittämispäällikkö Tytti Pantsar, Suomen Kansanopistoyhdistys Kansanopistojen tarjoamat mahdollisuudet urapolun eri vaiheissa Ohjauksen ajankohtaisfoorumi: Koulunsa päättävien palvelut 24.3.2017 kehittämispäällikkö Tytti Pantsar, Suomen Kansanopistoyhdistys Kansaopistoista

Lisätiedot

Nuorten vaikuttamismahdollisuudet Helsingissä

Nuorten vaikuttamismahdollisuudet Helsingissä Nuorten vaikuttamismahdollisuudet Helsingissä 25.11.2013 1 Nuoret Helsingissä Vuoden 2013 alussa 15 29-vuotiaita oli Helsingissä 135 528 eli 22 % koko Helsingin väestöstä ja 14 % koko maan samanikäisistä

Lisätiedot

Maahanmuuttajataustaiset nuoret Eiran aikuislukion peruskoulussa. Yhdessä koulutustakuuseen 27.10.2015 Uudenmaan liitto

Maahanmuuttajataustaiset nuoret Eiran aikuislukion peruskoulussa. Yhdessä koulutustakuuseen 27.10.2015 Uudenmaan liitto Maahanmuuttajataustaiset nuoret Eiran aikuislukion peruskoulussa Yhdessä koulutustakuuseen 27.10.2015 Uudenmaan liitto Peruskoulu osana Eiran aikuislukiota Peruskoulu toimii yleissivistävässä ympäristössä.

Lisätiedot

Lappeenranta. Hämeenlinna. Jyväskylä. Kuopio

Lappeenranta. Hämeenlinna. Jyväskylä. Kuopio 2011 LASTEN PÄIVÄHOIDON VERTAILUTIEDOT Rovaniemi Vaasa Kouvola Lasten päivähoidon 7 117 7 085 6 126 6 116 6 097 5 997 5 659 5 517 6 214 555 nettokustannukset 0-6 vuotiasta kohti Päiväkotipaikan bruttokustannus

Lisätiedot

Opintopolku.fi. Ajankohtaista ohjauksen näkökulmasta. Elinikäinen ohjaus Suomessa 2013 -seminaari 7.10.2013 Ritva Sammalkivi. Opintopolku.

Opintopolku.fi. Ajankohtaista ohjauksen näkökulmasta. Elinikäinen ohjaus Suomessa 2013 -seminaari 7.10.2013 Ritva Sammalkivi. Opintopolku. Ajankohtaista ohjauksen näkökulmasta Elinikäinen ohjaus Suomessa 2013 -seminaari 7.10.2013 Ritva Sammalkivi Oppija ja elinikäinen oppiminen Hakeutujan palvelut Opintojen aikaiset palvelut Siirtymävaiheen

Lisätiedot

LUKIOON VALMISTAVA KOULUTUS. Hallinnon näkökulma Erja Vihervaara 4.3.2014 OPH

LUKIOON VALMISTAVA KOULUTUS. Hallinnon näkökulma Erja Vihervaara 4.3.2014 OPH LUKIN VALMISTAVA KULUTUS Hallinnon näkökulma Erja Vihervaara 4.3.2014 PH Tavoitteet Parantaa opetuskielen taitoja ja opiskelutaitoja. Antaa valmiuksia toimia suomalaisessa yhteiskunnassa. Mahdollisuuksien

Lisätiedot

Ajankohtaista aikuiskoulutuksesta 2013

Ajankohtaista aikuiskoulutuksesta 2013 Ajankohtaista aikuiskoulutuksesta 2013 Aikuiskoulutukselle asetetut tavoitteet 18-64-vuotiaista vähintään 60 prosenttia osallistuu vuosittain aikuiskoulutukseen Aliedustettujen ryhmien osallistumisen kasvattaminen

Lisätiedot

Raportissa on käytetty perusopetuksen ja lukiopetuksen kustannustietoja sekä toimintaan ja vaikuttavuuteen liittyviä tunnuslukuja.

Raportissa on käytetty perusopetuksen ja lukiopetuksen kustannustietoja sekä toimintaan ja vaikuttavuuteen liittyviä tunnuslukuja. Kuopion tilastotiedote 2/2016 Kuopion perusopetuksen ja lukiokoulutuksen kustannuskehitys vuonna 2014 2 / 2016 Raportti perustuu: - Kouluikkuna-raporttiin Perusopetuksen ja lukiokoulutuksen kustannuskehitys

Lisätiedot

Kouluikkunan käyttö suunnittelun ja päätöksenteon perustana

Kouluikkunan käyttö suunnittelun ja päätöksenteon perustana Kouluikkunan käyttö suunnittelun ja päätöksenteon perustana Kuntamarkkinat 11.9.2013 LAPPEENRANNAN KAUPUNKI Mari Routti 13.9.2013 1 Taustaa Kouluikkuna on kuntien opetustoimen johtajien aloitteesta Kuntaliiton

Lisätiedot

Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta. Tilanne

Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta. Tilanne OPETUSHALLITUS Laskentapalvelut PERUSTIEDOT/Lukiokoulutus Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta Tilanne 20.1.2006 1. Yhteystiedot Koulutuksen järjestäjä Koulutuksen järjestäjän numero Yhteyshenkilön

Lisätiedot

OPETUSLAUTAKUNTA Helsingin kaupungin ylläpitämien peruskoulujen rahoitusperiaatteiden uudistaminen

OPETUSLAUTAKUNTA Helsingin kaupungin ylläpitämien peruskoulujen rahoitusperiaatteiden uudistaminen OPETUSLAUTAKUNTA 25.4.2017 Helsingin kaupungin ylläpitämien peruskoulujen rahoitusperiaatteiden uudistaminen NYKYINEN RAHOITUSMALLI Opetuslautakunnan päättämät periaatteet: Opettajien ja koulunkäyntiavustajien

Lisätiedot

VASTAUS ALOITTEESEEN KOSKIEN PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAA OPETUSTA RUOTSIN KIELELLÄ

VASTAUS ALOITTEESEEN KOSKIEN PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAA OPETUSTA RUOTSIN KIELELLÄ Sivistyslautakunta 49 12.05.2016 Kaupunginhallitus 258 05.09.2016 VASTAUS ALOITTEESEEN KOSKIEN PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAA OPETUSTA RUOTSIN KIELELLÄ 108/40.400/2016 SIVLK 12.05.2016 49 Valmistelu ja lisätiedot:

Lisätiedot

AJANKOHTAISET KOULUTUSUUTISET. Erja Vihervaara IOYn päivillä

AJANKOHTAISET KOULUTUSUUTISET. Erja Vihervaara IOYn päivillä AJANKOHTAISET KOULUTUSUUTISET Erja Vihervaara IOYn päivillä 9.11.2013 AIKUISLUKIORINTAMALLA TAPAHTUU Perusopetuksen ops-työ Oppivelvollisuusiän ylittäneiden maahanmuuttajien mahdollisuudet suorittaa peruskoulu

Lisätiedot

Opintopolku ja hakeutuminen maahanmuuttajien ammatilliseen koulutukseen

Opintopolku ja hakeutuminen maahanmuuttajien ammatilliseen koulutukseen Opintopolku ja hakeutuminen maahanmuuttajien ammatilliseen koulutukseen 23.1. 2014 Maahanmuuttajien ammatillisen koulutuksen kehittämispäivä Katariina Männikkö Esityksen sisältö Oppijan verkkopalvelukokonaisuus

Lisätiedot

Tilastotietoja perusopetuksesta

Tilastotietoja perusopetuksesta Sisällysluettelo 1. Johdanto 2. Perusopetuksen oppilasmäärä 3. Opetusryhmien koot 4. Erityinen tuki 5. Maahanmuuttajaopetus 6. Kielivalinnat 7. Painotettu opetus 8. Perusopetuksen iltapäivätoiminta 9.

Lisätiedot

Omnian avoin ammattiopisto Mahdollistaa yksilöllisiä ja joustavia polkuja

Omnian avoin ammattiopisto Mahdollistaa yksilöllisiä ja joustavia polkuja Omnian aoin ammattiopisto Mahdollistaa yksilöllisiä ja joustaia polkuja Marja Muukkonen ja Jaanamari Österman Aoin ammattiopisto Mahdollisuus suorittaa ammattiopiston ammatillisen perustutkinnon opetussuunnitelman

Lisätiedot

YHTEISHAKU KEVÄT 2017

YHTEISHAKU KEVÄT 2017 YHTEISHAKU KEVÄT 2017 MILLOIN HAETAAN? Hakuaika 21.2. 14.3.2017 (koulussa vkolla 10) Hakuaika päättyy viimeisenä hakupäivänä klo 15. Harkintaan perustuvan valinnan (oppimisvaikeudet ja sosiaaliset syyt)

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen opiskelijavalintojen uudistaminen

Ammatillisen koulutuksen opiskelijavalintojen uudistaminen Ammatillisen koulutuksen opiskelijavalintojen uudistaminen Johtaja Mika Tammilehto Ammatillisen koulutuksen vastuualue Koulutuspolitiikan osasto 8.11.2013 Ammatillisen koulutuksen opiskelijavalintojen

Lisätiedot

Toimintoanalyysin syventäminen Sivistystoimiala Timo Jalonen 1

Toimintoanalyysin syventäminen Sivistystoimiala Timo Jalonen 1 Toimintoanalyysin syventäminen Sivistystoimiala 6.2.2015 Timo Jalonen 1 Varhaiskasvatus Palvelualuejohtajat Maija-Liisa Rantanen, Vesa Kulmala ja Liliane Kjellman 16 kpl 1.475,7 htv Esitetyt toimenpiteet

Lisätiedot

Toisen kotimaisen kielen kokeilu perusopetuksessa huoltajan ja oppilaan näkökulmasta

Toisen kotimaisen kielen kokeilu perusopetuksessa huoltajan ja oppilaan näkökulmasta Toisen kotimaisen kielen kokeilu perusopetuksessa huoltajan ja oppilaan näkökulmasta Tiedotusmateriaalia kokeilusta koulujen käyttöön Opetushallitus 2018 1. Mistä huoltajan on hyvä olla tietoinen ennen

Lisätiedot

Yhteishaun ulkopuolinen muu perusopetuksen jälkeinen koulutus mukaan uuteen kansalliseen hakupalveluun ALPE 2 työpaja 18.10.2012

Yhteishaun ulkopuolinen muu perusopetuksen jälkeinen koulutus mukaan uuteen kansalliseen hakupalveluun ALPE 2 työpaja 18.10.2012 Yhteishaun ulkopuolinen muu perusopetuksen jälkeinen koulutus mukaan uuteen kansalliseen hakupalveluun ALPE 2 työpaja 18.10.2012 Opetushallitus / ALPE-tiimi Päivän ohjelma 9:30-10:00 Aamukahvi 10:00-10:15

Lisätiedot

Koulutuksessa laadittavat suunnitelmat ja säännöt - Oppilaita ja opetusta koskevat suunnitelmat

Koulutuksessa laadittavat suunnitelmat ja säännöt - Oppilaita ja opetusta koskevat suunnitelmat Koulutuksessa laadittavat suunnitelmat ja säännöt - Oppilaita ja opetusta koskevat suunnitelmat Opetustoimen ajankohtainen juridiikka 3.11.2016 Helsinki Hallintojohtaja Matti Lahtinen Opetusta koskevat

Lisätiedot

Kainuun toisen asteen koulutuksen kevään 2012 yhteishaku

Kainuun toisen asteen koulutuksen kevään 2012 yhteishaku TIEDOTE Julkaisuvapaa 19.3.2012 heti Kainuun toisen asteen koulutuksen kevään 2012 yhteishaku Toisen asteen koulutuksen valtakunnallinen sähköinen yhteishaku päättyi 16.3.2012. Kainuussa ensisijaisia hakijoita

Lisätiedot

Mikä ihmeen kansanopisto? SUOMEN KANSANOPISTOYHDISTYS FINLANDS FOLKHÖGSKOLFÖRENING RY

Mikä ihmeen kansanopisto? SUOMEN KANSANOPISTOYHDISTYS FINLANDS FOLKHÖGSKOLFÖRENING RY Mikä ihmeen kansanopisto? SUOMEN KANSANOPISTOYHDISTYS FINLANDS FOLKHÖGSKOLFÖRENING RY Yleistä avoin kaikille joustava, kokonaisvaltainen ja kokopäiväopiskelu yhteisöllisyys sosiaalisuus läheinen kansainvälinen

Lisätiedot

Strategia Koululautakunta

Strategia Koululautakunta Strategia 2016 2020 Koululautakunta Strategiset pääteemat Kasvava, viihtyisä ja vetovoimainen elinympäristö -Houkuttelevat asumisen edellytykset -Monipuoliset, helposti saatavilla olevat ja laadukkaat

Lisätiedot

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN Illan ohjelma: Valinnaisuus Pikkolassa Luokanvalvojan tapaaminen Luokanvalvojat: 7A Antti Korpinen 7B Leena Mäyry-Ylinen 7C Milla Ojala 7D Mari Johansson 7E Tommi Roininen 7F

Lisätiedot

LUVA - lukioon valmistava koulutus maahanmuuttajille

LUVA - lukioon valmistava koulutus maahanmuuttajille LUVA - lukioon valmistava koulutus maahanmuuttajille LUVA on suomenkielisen lukion suorittamiseen valmentava lukuvuosi maahanmuuttajille ja vieraskielisille nuorille. LUVAn aikana opiskellaan mm. suomea

Lisätiedot

Kirkkojärven koulun yhteishakuinfo keväälle Oppilaanohjaajat Kristiina Podduikin Pia Koski-Stremmelaar

Kirkkojärven koulun yhteishakuinfo keväälle Oppilaanohjaajat Kristiina Podduikin Pia Koski-Stremmelaar Kirkkojärven koulun yhteishakuinfo keväälle 2018 Oppilaanohjaajat Kristiina Podduikin Pia Koski-Stremmelaar 13.12.2017 ILLAN OHJELMA 18:00 lyhyet alkusanat ja musiikkiesitys 18:05 Ammatillisten opintojen

Lisätiedot

Yhteishaku, kevät 2016. Metsokankaan yhtenäisperuskoulu Katri Roppola oppilaanohjaaja

Yhteishaku, kevät 2016. Metsokankaan yhtenäisperuskoulu Katri Roppola oppilaanohjaaja Yhteishaku, kevät 2016 Metsokankaan yhtenäisperuskoulu Katri Roppola oppilaanohjaaja Mitä ysin jälkeen? Peruskoulun jälkeen voit hakea ammattioppilaitokseen hakea lukioon suorittaa 3-4 vuodessa ammatillisen

Lisätiedot

Asiakirjayhdistelmä 2014

Asiakirjayhdistelmä 2014 30. Valtionosuus ja -avustus yleissivistävän koulutuksen käyttökustannuksiin (arviomääräraha) Talousarvioesitys HE 112/2013 vp (16.9.2013) Momentille myönnetään 844 023 000 euroa. Määrärahaa saa käyttää:

Lisätiedot

Yhteishakuilta Joint application Studyinfo

Yhteishakuilta Joint application Studyinfo Yhteishakuilta Joint application Studyinfo Lauri Halla rehtori lauri.halla (at) ksyk.fi Henna Valtonen opinto-ohjaaja henna.valtonen (at) ksyk.fi Satu Nevalainen opinto-ohjaaja satu.nevalainen (at) ksyk.fi

Lisätiedot

Lukion opetussuunnitelman perusteiden (määräys 60/011/2015) muutoksista johtuvat korjaukset (punaisella uudet tekstit) (07/2016) oppaassa:

Lukion opetussuunnitelman perusteiden (määräys 60/011/2015) muutoksista johtuvat korjaukset (punaisella uudet tekstit) (07/2016) oppaassa: Lukion opetussuunnitelman perusteiden (määräys 60/011/2015) muutoksista johtuvat korjaukset (punaisella uudet tekstit) (07/2016) oppaassa: Arvioinnin opas 2015 (Oppaat ja käsikirjat 2015:11) - s. 18 viimeinen

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI RYHMÄKIRJE 92 1/6 OPETUSVIRASTO Perusopetuslinja Linjanjohtaja

HELSINGIN KAUPUNKI RYHMÄKIRJE 92 1/6 OPETUSVIRASTO Perusopetuslinja Linjanjohtaja HELSINGIN KAUPUNKI RYHMÄKIRJE 92 1/6 Siltamäen en koulun johtokunta Suutarilan en koulun johtokunta Töyrynummen en koulun johtokunta Suutarilan yläasteen koulun johtokunta Maatullin en koulun johtokunta

Lisätiedot

Oppilaanohjaajat Nina Andersson Jenni Roos Minna Määttä

Oppilaanohjaajat Nina Andersson Jenni Roos Minna Määttä Oppilaanohjaajat Nina Andersson Jenni Roos Minna Määttä 1 2 Kevään yhteishaku: Nettihaku osoitteessa www.opintopolku.fi Koulutustarjontaan voi jo tutustua Mukana ammatillinen peruskoulutus, lukiokoulutus

Lisätiedot

OPPILAAN- JA OPINTO-OHJAUKSEN KANSALLINEN FOORUMI Tilaisuuden avaus

OPPILAAN- JA OPINTO-OHJAUKSEN KANSALLINEN FOORUMI Tilaisuuden avaus OPPILAAN- JA OPINTO-OHJAUKSEN KANSALLINEN FOORUMI 19.- 20.4.2012 Helsinki, Hilton Strand Tilaisuuden avaus Aulis Pitkälä Pääjohtaja Oppilaan- ja opinto-ohjaus elinikäisen oppimisen tukena Oppilaan- ja

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 12/ (6) Opetuslautakunta OTJ/

Helsingin kaupunki Esityslista 12/ (6) Opetuslautakunta OTJ/ Helsingin kaupunki Esityslista 12/2016 1 (6) 8 Ennakkoilmoitus yksityisille sopimuskouluille perusopetuksen vuoden 2017 korvauksen arvioidusta suuruudesta HEL 2016-011403 T 02 05 01 00 Päätösehdotus päättää

Lisätiedot

Kuukauden tilasto: Vieraskielisten opiskelijoiden osuus on kasvanut merkittävästi 2000-luvulta lähtien

Kuukauden tilasto: Vieraskielisten opiskelijoiden osuus on kasvanut merkittävästi 2000-luvulta lähtien Kuukauden tilasto: opiskelijoiden osuus on kasvanut merkittävästi 2000-luvulta lähtien Vuonna 2015 perusopetuksen oppilaista kuusi prosenttia oli vieraskielisiä, ts. äidinkieli oli jokin muu kuin suomi,

Lisätiedot

OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Hakulomake 1 (7) A-, B- ja C-osat Liite 2 OKM/8/530/

OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Hakulomake 1 (7) A-, B- ja C-osat Liite 2 OKM/8/530/ OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Hakulomake 1 (7) Järjestämisluvan muutoshakemus lukiolain (629/1998) 4 ja 4 a :ssä säädetyn erityisen koulutustehtävän myöntämiseksi Mikäli hakijalla ei ole aikaisemmin ollut

Lisätiedot

AMMATTISTARTTISEMINAARI 16.-17.4.2008. Elise Virnes

AMMATTISTARTTISEMINAARI 16.-17.4.2008. Elise Virnes AMMATTISTARTTISEMINAARI 16.-17.4.2008 Elise Virnes AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN OHJAAVAN JA VALMISTAVAN KOULUTUKSEN TAVOITTEET Madaltaa siirtymiskynnystä perusopetuksesta ammatilliseen koulutukseen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (5) Opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto POL/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (5) Opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto POL/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/2014 1 (5) 51 Soveltuvuuskoepainotetun opetuksen toteuttamisen perusteet HEL 2014-004410 T 12 00 01 Päätös päätti seuraavista soveltuvuuskoepainotetun opetuksen toteuttamisen

Lisätiedot

Ammatillisen peruskoulutuksen valmentavat koulutukset Eväitä uraohjaukseen 2015 Helsinki

Ammatillisen peruskoulutuksen valmentavat koulutukset Eväitä uraohjaukseen 2015 Helsinki Ammatillisen peruskoulutuksen valmentavat koulutukset Eväitä uraohjaukseen 2015 Helsinki 23.10.2015 opetusneuvos Anne Mårtensson Ammatillisen koulutuksen osasto Säädökset Hallitus antoi eduskunnalle 23.10.2014

Lisätiedot

Mitä ja miten ammattiin opiskeleva oppii ja mikä muuttuu uuden lainsäädännön myötä

Mitä ja miten ammattiin opiskeleva oppii ja mikä muuttuu uuden lainsäädännön myötä Mitä ja miten ammattiin opiskeleva oppii ja mikä muuttuu uuden lainsäädännön myötä 5.10.2017 Pirjo Kauhanen pirjo.kauhanen@jao.fi Kuva: Mathias Falk / Skills Finland AMISreformi Koulutukseen joustavasti

Lisätiedot

Kuopion perusopetus Kouluikkunan tiedot 2016

Kuopion perusopetus Kouluikkunan tiedot 2016 Kuopion perusopetus Kouluikkunan tiedot 2016 Tämä raportti perustuu Kouluikkuna-tietokantaan 2016. Raportissa on käytetty perusopetuksen kustannustietoja sekä toimintaan ja vaikuttavuuteen liittyviä tunnuslukuja.

Lisätiedot

Koulutukseen hakeutuminen 2014

Koulutukseen hakeutuminen 2014 Koulutus 2016 Koulutukseen hakeutuminen 2014 Uusien ylioppilaiden välitön pääsy jatko-opintoihin yhä vaikeaa Tilastokeskuksen koulutustilastojen mukaan uusia ylioppilaita oli vuonna 2014 noin 32 100. Heistä

Lisätiedot

Ajankohtaista aikuiskoulutuksesta 2013

Ajankohtaista aikuiskoulutuksesta 2013 Ajankohtaista aikuiskoulutuksesta 2013 Aikuiskoulutuspolitiikan yksikkö Johtaja Kirsi Kangaspunta 14.3.2013 Aikuiskoulutuksen budjettimuutokset Määrärahan muutokset kehyskaudella 2013-2016 verrattuna vuoteen

Lisätiedot

- 1 - koulutoimen tavoite sujuvan oppimispolun prosessista ja varhaisen tuen käytännöistä.

- 1 - koulutoimen tavoite sujuvan oppimispolun prosessista ja varhaisen tuen käytännöistä. - 1-1.1 Koululautakunta 1.1.1 Varhaiskasvatus Kunnan varhaiskasvatussuunnitelmaa (VASU) toteutetaan kaikissa varhaiskasvatuksen yksiköissä ja lasten vanhempien kanssa käydään kasvatuskumppanuusneuvottelu

Lisätiedot

VARHAISKASVATUS, PERUSOPETUS JA LUKIOKOULUTUS

VARHAISKASVATUS, PERUSOPETUS JA LUKIOKOULUTUS 1 1. Opiskelijoiden hyvinvointi ja turvallisuus - koulukiusaamisen ennaltaehkäiseminen 0 -toleranssi kiusaamisessa - terveelliset ja turvalliset työtilat Koulukiusaamistapausten luku, sisäilma- ja rakennetutkimukset

Lisätiedot