Peruskoulun 1-luokkalaisista valitsi oman oppilaaksiottoalueen koulun 84,1 % ja 7-luokkalaisista 75,0 %. (Vastaavat luvut 77 % ja 63 % v.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Peruskoulun 1-luokkalaisista valitsi oman oppilaaksiottoalueen koulun 84,1 % ja 7-luokkalaisista 75,0 %. (Vastaavat luvut 77 % ja 63 % v."

Transkriptio

1 1 ( 10 ) Opetusviraston valtuusto- ja lautakuntatason tavoitteet ja niiden toteutuminen 2012 n sitovat tavoitteet ovat harmaalla pohjalla KAUPUNGIN TUOTTAMAT OPETUS- JA KOULUTUSPALVELUT TAVOITE 2012 Oppilas- ja opiskelijakohtaiset nettomenot ovat kaupungin tuottamissa opetus- ja koulutuspalveluissa keskimäärin enintään euroa (ei sisällä ruotsinkielistä päivähoitoa). TOT EI TOT PERUSTELU Keskimääräiset nettomenot olivat euroa eli noin 1 % talousarviossa ennakoitua vähemmän johtuen sekä talousarviossa ennakoitua pienemmistä nettomenoista että ennakoitua suuremmasta oppilasmäärästä. Suomenkielinen esi- ja perusopetus Peruskoulujen oppimistulokset ovat hyviä. Helsingin kaupungin peruskoulujen tulokset ovat vähintään kansallista keskitasoa opetushallituksen järjestämissä kansallisissa kokeissa. Vuonna 2012 järjestettiin matematiikan koe 9.vuosiluokan oppilaille. Helsingin tulokset olivat valtakunnallisen keskiarvon tasolla. Oman lähikoulun valitsevien peruskoululaisten osuus kasvaa. Peruskoulun 1. luokkalaisista yleisopetukseen tulijoista peruskouluissa 85% valitsee oman oppilaaksiottoalueen koulun. 6.luokkalaisista yleisopetuksen oppilaista suomenkielisissä peruskouluissa 70% valitsee oman oppilaaksiottoalueen lähikoulun. Omalta oppilaaksiottoalueelta soveltuvuuskokeella valitut lasketaan ao. lukuun. Oppilaiden hyvinvointi paranee. Peruskoulun vuosiluokkien 1-6 hyvinvointiprofiilin tulokset paranevat vuoden 2011 tuloksiin verrattuna. Peruskoulun vuosiluokilla 7-9 yhtenäisissä peruskouluissa kouluterveystutkimuksen työilmapiiriä, kuulemiseksi tulemista ja luvattomia poissaoloja koskevien kohtien tulokset paranevat edelliseen mittaukseen verrattuna. Peruskoulun 1-luokkalaisista valitsi oman oppilaaksiottoalueen koulun 84,1 % ja 7-luokkalaisista 75,0 %. (Vastaavat luvut 77 % ja 63 % v. 2011) Tavoite toteutui 19 koulussa, mutta jäi toteutumatta 48 koulussa. Vuonna 2012 ei suoritettu kouluterveyskyselyä, joten toteutumisesta ei ole näyttöä.

2 2 ( 10 ) Suomenkielisessä perusopetuksessa luodaan alueellinen toimintamalli poikkihallinnolliselle yhteistyölle oppilaan hyvinvoinnin edistämiseksi. Lasu-hankkeen kautta Vuosaaren alueella on luotu malli poikkihallinnolliselle yhteistyölle HYMYT-hankkeessa. Oppiminen ja hyvinvointi paranevat. Suomi toisena kielenä opiskelevista oppilaista 97% saa peruskoulu päättötodistuksen. osallisuutta. Luvattomat poissaolot vuosiluokilla 7-9 vähenevät 5% vuodesta 2011 osallisuutta. Verkko-oppiminen ja virtuaalisten oppimisympäristöjen uusia toimintamalleja käytössä vähintää 15 koulussa (älykkäät oppimisympäristöt, mobiilit ratkaisut, etäopetus) osallisuutta. Kaikissa kouluissa on käytössä osallisuutta ja yhteisöllisyyttä vahvistavia sähköisiä kanavia. Globaali vastuu toteutuu koulun arjessa. Vähintään 14 koululla on vihreä lippu ja vähintään 3 koululla on ympäristösertifikaatti. Käynnistetään kaupungin kulttuuristrategiaan sisältyvä Kulttuuria kouluun -hanke. Suomi toisena kielenä opiskelevista oppilaista 91,2 % sai peruskoulun päättötodistuksen. Perusopetuslinjalla ei ole vuoden 2012 tietoa saatavilla. Koulujen osallisuuden toimintatapoja ja niitä tukevia älykkäitä ratkaisuja ja palveluja on kehitetty koululähtöisesti yhteensä 11 koulussa. Mobiilioppimista, videopohjaista etäopetusta ja sähköisen portfolion käyttöä on kehitetty yhteensä 13 koulussa. Osa kouluista on samoja - kaikkiaan mukana kehittämisessä on 19 eri koulua. Koulujen osallisuusryhmien määrä on noussut ja perusopetuksessa on keskimäärin kolme oppilaiden osallisuusryhmää/koulu. Vuoteen 2011 verrattuna oppilaiden kuuleminen toimintasuunnitelmaprosessissa on lisääntynyt ja n. 70% kouluista on järjestetty oppilaiden kuuleminen tosuke- prosessin osalta. 10 perusopetuksen koululla on Vihreä lippu ja kahdella kestävän kehityksen sertifikaatti. Kulttuurisuunnitelma otettu käyttöön, toimenpiteet myös TUPA - tavoitteena

3 3 ( 10 ) Suomenkielinen lukiokoulutus Toisen asteen koulutuksessa tutkinnon suorittaneiden osuudet säilyvät vähintään samalla tasolla kuin vuonna Helsingin kaupungin lukioissa opintonsa enintään kolmessa vuodessa suorittavien osuus eli läpäisyaste on vähintään samalla tasolla kuin vuonna Helsingin kaupungin lukioissa opintonsa enintään kolmessa vuodessa suorittavien osuus eli läpäisyaste on 87,2 %. Vuoden 2011 läpäisyaste oli 86,1 %. Ylioppilaskirjoitusten pakollisten aineiden arvosanojen keskimääräinen pistemäärä on kaupungin lukioissa vähintään maan keskitasoa. Lukioissa kouluterveystutkimuksen työilmapiiriä, kuulemiseksi tulemista ja luvattomia poissaoloja koskevien kohtien tulokset paranevat edelliseen mittaukseen verrattuna. Vuoden 2012 ylioppilaskirjoitusten (kevät ja syksy) pakollisten aineiden arvosanojen keskimääräinen pistemäärä oli kaupungin lukioissa yli maan keskiarvon: Helsingissä 4,3 ja koko maassa 4,2. Kouluterveystutkimusta ei ole tehty Oppiminen ja hyvinvointi paranevat. Perustetaan Stadin ekampus osaksi toisen asteen oppilaitosverkkoa. Stadin ekampus muodostaa verkossa tapahtuvasta opetuksesta ja opiskelusta osan toisen asteen oppilaitosverkkoa. Stadin ekampus on perustettu. Kaikki lukiot ja ammatilliset oppilaitokset oavt mukana. Rehtorit muodostavat toiminnallisen ydinryhmän ja kehittäjäopettajia on noin 60. osallisuutta. - Aikuisille maahanmuuttajille, joilla on omasta maastaan koulutus- ja/tai työkokemusta, järjestetään aikuislukiossa eurooppalaisen viitekehyksen kielitaidon taitotason A1.1.-A2.2 mukaista S2-koulutusta. Koulutusta on järjestetty 290 kurssia. Toimintarakenteita ja osallisuutta vahvistettiin tiivistämällä aikuislukion ja ammatillisen koulutuksen yhteistyötä ohjaamalla aikuislukion opiskelijoita ammatilliseen oppilaitokseen mava-koulutukseen. Aikuislukiossa toimivan S2- koordinaattorin resurssi, kotona lapsiaan hoitavien maahanmuuttajien suomen kielen opetus sekä aikuisten maahanmuuttajien perusopetuksen kehittämishanke ovat vahvistaneet opiskelijoiden osallisuutta ja joustavia toimintarakenteita.

4 4 ( 10 ) Globaali vastuu toteutuu koulun arjessa. Vähintään 6 suomenkielisellä lukiolla on vihreä lippu tai ympäristösertifikaatti. Opiskelijoiden ja oppilaiden oppimispolku tuetaan ja seurataan moniammatillisesti. Lukio-opinnot keskeyttää eneintään 6% opiskelijoista. Vihreä Lippu : Etu-Töölön lukio, Helsingin kuvataidelukio, Helsingin medialukio, Itäkeskuksen lukio, Kallion lukio, Mäkelänrinteen lukio, Ressun lukio ja Yhtenäiskoulun lukio. Okka-säätiön kestävän kehityksen sertifikaatti: Helsingin kuvataidelukio. Lukio-opinnot keskeytti 5,6 % lv (positiivista keskeyttämistä 4,5% ja negatiivista 1,1%). Ajanjakson keskeyttämis-% oli 5,9. Ruotsinkielinen päivähoito Täyttöaste on vähintään 100%. Täyttöaste tarkoittaa sitä, miten päivähoitopaikat ovat täytettyinä kussakin hoitopaikassa. Käyttöaste on vähintään 85%. Käyttöaste tarkoittaa puolestaan sitä, miten täytettyjä paikkoja käytetään; vaikka kohteessa kaikki paikat olisivatkin täytettyinä, vaikuttaa käyttöasteeseen muun muassa lasten poissaolopäivät ja henkilöstön määrä/päivä. Ruotsinkielinen esi- ja perusopetus Peruskoulujen oppimistulokset ovat hyviä. Helsingin kaupungin peruskoulujen tulokset ovat vähintään kansallista keskitasoa opetushallituksen järjestämissä kansallisissa kokeissa. vuositasolla 94,2%. Vapaita paikkoja mm.östersundomissa ja Malminkartanossa Vuositasolla 86,1% Matematiikan 9:luokkalaisten oppimistulosten arvioinnissa tulokset hieman yli kansallisen keskitason.

5 5 ( 10 ) Oman lähikoulun valitsevien peruskoululaisten osuus kasvaa. Peruskoulun 1. luokkalaisista yleisopetukseen tulijoista peruskouluissa 85% valitsee oman oppilaaksiottoalueen koulun. 6.luokkalaisista yleisopetuksen oppilaista ruotsinkielisissä peruskouluissa 85% valitsee oman oppilaaksiottoalueen lähikoulun. Omalta oppilaaksiottoalueelta soveltuvuuskokeella valitut lasketaan ao. lukuun. Oppilaiden hyvinvointi paranee. Peruskoulun vuosiluokkien 1-6 hyvinvointiprofiilin tulokset paranevat vuoden 2011 tuloksiin verrattuna. Peruskoulun vuosiluokilla 7-9 yhtenäisissä peruskouluissa kouluterveystutkimuksen työilmapiiriä, kuulemiseksi tulemista ja luvattomia poissaoloja koskevien kohtien tulokset paranevat edelliseen mittaukseen verrattuna. 83% 1.luokkalaisista valitsi oman oppilaaksiottoalueen koulun. Ja 79% 6.luokkalaisista yleisopetuksen oppilaista valitsi oman oppilaaksiottoalueen koulun. Koulujen arvion mukaan tulokset paranevat n 40% kouluista. Ei voida arvioida, koska tutkimusta ei toteutettu vuonna Oppiminen ja hyvinvointi paranevat. Kaikissa kouluissa on systemaattisessa käytössä jokin vuorovaikutustaitoja edistävä ohjelma, esim. Askeleittain, Friends, Kiva koulu, Verso osallisuutta. Luvattomat poissaolot vuosiluokilla 7-9 vähenevät 5% vuodesta 2011 Käynnistetään kaupungin kulttuuristrategiaan sisältyvä Kulttuuria kouluun -hanke. Ruotsinkielinen lukiokoulutus Toisen asteen koulutuksessa tutkinnon suorittaneiden osuudet säilyvät vähintään samalla tasolla kuin vuonna Helsingin kaupungin lukioissa opintonsa enintään kolmessa vuodessa suorittavien osuus eli läpäisyaste on vähintään samalla tasolla kuin vuonna Kaikissa kouluissa käytössä jokin vuorovaikutustaitoja edistävä ohjelma. Ruotsinkielisellä päivähoidon ja koulutuksen linjalla ei ole tietoa saatavilla. Hanke käynnistettiin. Sisältyy Tupatavoitteisiin ja on myös yksi perusopetuksen lukuvuoden tavoitteista. Lukioiden vuoden 2011 läpäisyasteet olivat kaupungin ruotsinkielisissä lukioissa 92%. Vuonna 2012 läpäisyaste oli 93%.

6 6 ( 10 ) Ylioppilaskirjoitusten pakollisten aineiden arvosanojen keskimääräinen pistemäärä on kaupungin lukioissa vähintään maan keskitasoa. Lukioissa kouluterveystutkimuksen työilmapiiriä, kuulemiseksi tulemista ja luvattomia poissaoloja koskevien kohtien tulokset paranevat edelliseen mittaukseen verrattuna. Pakollisten aineiden arvosanojen valtakunnallinen keskiarvo oli 4,2. Helsingin kaupungin ylläpitämien lukioiden keskiarvo oli ruotsinkielisissä lukioissa 4,6. Ei voida arvioida, koska tutkimusta ei toteutettu vuonna Globaali vastuu toteutuu koulun arjessa. Vähintään 2 lukiolla on jonkinlainen ympäristösertifikaatti Opiskelijoiden ja oppilaiden oppimispolku tuetaan ja seurataan moniammatillisesti. Lukio-opinnot keskeyttää enintään 2 %. Ammatillinen koulutus Helsingin kaupungin ammatillisissa oppilaitoksissa opintonsa enintään kolmessa vuodessa suorittavien osuus eli läpäisyaste nousee vähintään prosenttiyksiköllä vuoden 2011 toteutuvasta läpäisyasteesta Tupatavoitteiden jätteiden vähentämiseen tähtäävä tavoite on ollut etusijalla. Tavoite toteutuu kaikissa lukioissamme. Kokonaiskeskeyttämisprosentti oli 2%. Läpäisy pieneni 1,6 %-yksikköä vuodesta 2011 (48,3 % - 46,7 %) kasvaneesta käskeyttämisestä johtuen. Tavoite ei toteutunut toimenpiteistä huolimatta. Joitakin toimenpiteitä on tarkasteltu erikseen (mm. Armi -arkiohjausmallia) ja saatu tuloksia vaikuttavuudesta toimenpiteen kohderyhmässä. Vaikuttavuus ei kuitenkaan näy kokonaistasolla. Polku-hankkeen toimenpiteet ovat käynnistyneet oppilaitostasolla täyspainoisesti vasta syksyllä 2012, joten käytänteet eivät vielä ole vakiintuneet eikä toimenpiteet vaikuttaneet. Ammatillisissa oppilaitoksissa kouluterveystutkimuksen työilmapiiriä, kuulemiseksi tulemista ja luvattomia poissaoloja koskevien kohtien tulokset paranevat edelliseen mittaukseen verrattuna. Kouluterveystutkimusta ei ole tehty 2012.

7 7 ( 10 ) Oppiminen ja hyvinvointi paranevat. Perustetaan Stadin ekampus osaksi toisen asteen oppilaitosverkkoa. Stadin ekampus muodostaa verkossa tapahtuvasta opetuksesta ja opiskelusta osan toisen asteen oppilaitosverkkoa. Stadin ekampus on perustettu. Kaikki lukiot ja ammatilliset oppilaitokset oavt mukana. Rehtorit muodostavat toiminnallisen ydinryhmän ja kehittäjäopettajia on noin 60. osallisuutta. Aikuisille maahanmuuttajille on oppimispolku, jossa suomi toisena kielenä - koulutus ja ammatillinen koulutus yhdistyvät. Vuonna 2012 polun suomi toisena kielenä suorittaneista vähintään 30% on ammatillisessa koulutuksessa tai työelämässä vuonna Keväällä 2012 opintopolku-koulutuksen päättäneitsä 39,1 % on sijoittunut ammatilliseen koulutukseen tai työelämään. Lukumäärä perustuu opettajien keräämiin ja ilmoittamiin tietoihin syksyllä Joustavia ja monipuolisia toimintarakenteita on vahvistettu jatkamalla aikuisten ammatillisessa koulutuksessa maahanmuuttajien suomen kielen opintopolkua, jossa suomen kielen koulutus yhdistyy ammatilliseen koulutuksen valmistavaan koulutukseen. Yhteistyötä ammatillisen valmistavan ja tutkintotavoitteisen koulutuksen kanssa on vahvistettu samoin kuin niihin siirtymistä. Toimintarakenteita on monipuolistettu ja tehty joustavammaksi kehittämällä opiskelijoille osaamisen mukaisia polkuja tutkintotavoitteiseen koulutukseen. Globaali vastuu toteutuu koulun arjessa. Vähintään 3 ammatillisella oppilaitoksella on vihreä lippu tai ympäristösertifikaatti. Vihreä Lippu:Helsingin palvelualojen oppilaitos, Helsingin sosiaali- ja terveysalan oppilaitos. Okka-säätiön kestävän kehityksen sertifikaatti: Helsingin tekniikanalan oppilaitos. Opiskelijoiden ja oppilaiden oppimispolku tuetaan ja seurataan moniammatillisesti. Ammatilliset opinnot keskeyttää enintään 16% opiskelijoista. Lukuvuonna ammatillisen perukoulutuksen keskeytti 20,1 % (edell. lkv 18,2 %) Syksyllä 2012 palkattiin lisää kuraattoreita, psykologeja, erityisopettajia, urasuunnitteluohjaajia sekä opiskelutoiminnan koordinaattoreita. Näiden lisäpanostusten vaikutukset eivät vielä näy 2012 tuloksissa.

8 8 ( 10 ) Oppisopimus Oppisopimuskoulutuksessa opintonsa edellisenä vuonna päättäneistä opiskelijoista vähintään sama osuus suorittaa vuoden loppuun mennessä näyttötutkinnon sekä tutkintotavoitteisessa peruskoulutuksessa että lisäkoulutuksessa kuin vuonna Oppiminen ja hyvinvointi paranevat. Yrittäjien oppisopimusten määrä lisääntyy. Mittari: keskimäärin 150 yrittäjää osallistuu oppisopimuskoulutukseen vuoden aikana. Tutkintotavoitteisen peruskoulutuksen tavoite oli 82,4% ja toteuma 83,4%. Lisäkoulutuksen tavoite oli 84,00 ja toteuma 81,7%, jälkimmäinen ei siis toteutunut. Parannusehdotus: opiskelijoiden tutkinnon suorittamissuunnitelmien seurannan lisääminen hyödyntäen mm. ohjausryhmiä, jotka koostuvat oppisopimustyönanatajien, opiskelijoiden, oppilaitoksen ja oppisopimustoimiston edustajista. Yrittäjiä osallistui oppisopimuskoulutukseen tammikuun ja syyskuun laskentapäivien keskiarvona 131 (tammikuussa 148 ja syyskuussa 114). Helsingin oppisopimustoimistossa yksi koulutustarkastaja on erikoistunut yrittäjien oppisopimuskoulutuksen edistämiseen. Koulutustarpeiden kartoittamisessa ja niihin vastaamisessa tehdään tiivistä yhteistyötä mm. Helsingin yrittäjien kanssa. Yhteistyötä eri toimijoiden kanssa on lisätty ja lisätään erilaisten hankkeiden muodossa (mm. Neliapila, TOP II-yrittäjien mentorikoulutus, Hyvä Diili - oppisopimustoimijoiden verkosto) Opiskelijoiden ja oppilaiden oppimispolku tuetaan ja seurataan moniammatillisesti. Oppisopimusten purkujen osuus on enintään 8 % vuoden aikana voimassa olleista sopimuksis-ta. Oppisopimusten purkujen osuus oli 5,5%. Tieto- ja tilapalvelut Kokonaisenergiankulutus kouluissa, oppilaitoksissa ja opetusviraston hallinnossa vähenee yhteensä 2 % vuoden 2010 tasosta sääkorjattuna. Kokonaisenergiankulutus on laskenut MWh:sta MWh:iin, yhteensä 8%.

9 9 ( 10 ) Oppiminen ja hyvinvointi paranevat. Koulutilojen ilta- ja vapaa-ajankäytön saavutettavuus paranee. Mittari: Käyttötuntien määrä kasvaa vuoteen 2011 verrattuna vähintään 2 %. Maksullisen käytön tunnit olivat vuonna tuntia ja vuonna tuntia. Koulujen perusparannukset vähensivät ilta- ja vapaa-ajan käyttötunteja kouluissa. Oppiminen ja hyvinvointi paranevat. Koulujen, oppilaitosten ja ruotsinkielisten päiväkotien sisäilman laadun parantamiseksi opetuslautakunta on esittänyt investointiohjelmaan vuosille sisäilman laatua parantavat hankkeet Oppiminen ja hyvinvointi paranevat. Ammatillisten oppilaitosten kasvavan opiskelijamäärän tilatarpeita vastaavat tarveselvitykset on laadittu vuonna 2011 tehtyjen opiskelijaennusteiden mukaan. Globaali vastuu toteutuu koulun arjessa. Koulujen ja oppilaitosten kokonaisjätteen määrä vähenee 4 % vuoden 2011 tasosta. Opetuslautakunta esitti 40 sisäilman laatua parantavaa perusparannushanketta investointiohjelmaan vuosille , näistä viisi (5) ei sisälly kaupunginvaltuuston hyväksymään investointiohjelmaan.toteutuma 87,5 % tehtyjen suunnitelmien mukaan ammatillisten oppilaitosten opiskelijamäärä kasvaisi 960 vuodesta 2012 eteenpäin.vuonna 2012 tarveselvitys hyväksytty 400:lle ja tekeillä 120:lle (odottaa vuokravaikutusta, skj ), toteuma 54%. Kaikkien mittauksissa olleiden koulujen jätemäärä lisääntyi kokonaisuudessaan 2,14 %. Vuonna 2011 jätemäärä oli kg ja vuonna kg Hallinto Henkilöstön osaamista ja hyvinvointia kehitetään. Opetustoimen työhyvinvointikyselyn tulokset paranevat suhteessa v 2011 tuloksiin. Tulokset ovat pysyneet vuoden 2011 tasolla. Vastausprosentti oli noussut edellisestä vuodesta (65%--> 69%). Vuonna 2012 organisaatiomuutoksia oli työn alla kaikilla linjoilla. Tämä voi olla yksi syy siihen, että työhyvinvointitulokset eivät parantuneet suhteessa v Organisaatiomuutoksista huolimatta työhyvinvointi ollaan pystytty pitämään edellisvuoden tasolla.

10 10 ( 10 ) Henkilöstön osaamista ja hyvinvointia kehitetään. Hallinnon palvelukyselyn tulosten keskiarvo paranee vähintään 0,10 yksikköä asteikolla 1-5 verrattuna vuoden 2011 vastaavaan tulokseen. Henkilöstön osaamista ja hyvinvointia kehitetään. Kelpoisten opettajien osuus kasvaa. Kelpoisten opettajien osuus työssäolevista opettajista on: - suomenkielisessä perusopetuksessa vähintään 88 % - ruotsinkielisessä perusopetuksessa vähintään 76 % - suomenkielisessä lukio-opetuksessa vähintään 99 % - ruotsinkielisessä lukio-opetuksessa vähintään 91 % - ammatillisessa koulutuksessa vähintään 87 % Keskeisten kyselyssä mukana olleiden palvelujen keskiarvo oli vuonna ,38, kun se vuonna 2011 oli 3,34. suomenkielinen perusopetus 88 %, toteutuu, ruotsinkielinen perusopetus 73 %, ei toteudu, suomenkielinen lukio-opetus 99 %, toteutuu ruotsinkielinen lukio-opetus 97 %, toteutuu, ammatillinen koulutus 83 %, ei toteudu TYÖLLISYYDEN HOITAMINEN TAVOITE 2012 Työpajat Oppiminen ja hyvinvointi paranevat. Pajatoiminnan läpäisyaste paranee. Mittari: Läpäisyaste on vähintään 78 %. Pajatoiminnan läpäisseitä nuoria ovat ne, jotka ovat sijoittuneet vuoden 2012 aikana koulutukseen tai työhön kesken pajajakson tai suorittaneet pajajaksonsa loppuun saakka. Tulos 73,5%, parannusta vuoteen 2011 verrattuna. Vertailutietona käytetty vuoden 2010 toteumaa, jonka jälkeen pajatoiminnan nuorten ikärajaa laskettiin. Asiakkaiden ikärakenteen pääpaino vaihtui nuorempiin eli vuotiaisiin. Nuorempien pajanuorten sitoutuminen pajatoimintaan on heikompaa. Heille on myös tarjolla vähemmän työmahdollisuuksia.lisäksi nuorten peruskoulun arvosanat ovat niin heikkoja, etteivät he sijoitu koulutukseenkaan.

Valtuustotaso. Oppilas- ja opiskelijakohtaiset nettomenot olivat 8819 euroa vuonna 2011.

Valtuustotaso. Oppilas- ja opiskelijakohtaiset nettomenot olivat 8819 euroa vuonna 2011. 1 ( 12 ) Opetusviraston valtuusto- ja lautakuntatason tavoitteet ja niiden toteutuminen 2011 n sitovat tavoitteet ovat harmaalla pohjalla 2. Kaupungin tuottamat opetus- ja koulutuspalvelut Talous Oppilas-

Lisätiedot

Valtuustotaso. Valtuustotaso

Valtuustotaso. Valtuustotaso 1 ( 9 ) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Opetusviraston valtuusto- ja lautakuntatason tavoitteet ja niiden toteutuminen 2014 n sitovat tavoitteet ovat harmaalla pohjalla KAUPUNGIN TUOTTAMAT OPETUS- JA KOULUTUSPALVELUT

Lisätiedot

Päättötodistuksen saamisprosentti oli 99 sekä suomen että ruotsinkielisissä peruskouluissa. x Tavoite saavutettiin kurssikeskimäärällä 25.

Päättötodistuksen saamisprosentti oli 99 sekä suomen että ruotsinkielisissä peruskouluissa. x Tavoite saavutettiin kurssikeskimäärällä 25. Opetusviraston valtuusto- ja lautakuntatason tavoitteet ja niiden toteutuminen talousarviossa 2016 VALTUUSTOTASO SITOVAT TOIMINNALLISET TAVOITTEET Tavoite tot. ei tot. Perustelu Tavoite 1: Oppimistulokset

Lisätiedot

Opetusviraston tulospalkkiojärjestelmät 2015 Tiepa

Opetusviraston tulospalkkiojärjestelmät 2015 Tiepa Opetusviraston tulospalkkiojärjestelmät 2015 Tiepa 15.6.15 Tiepan mittaukset 1) Negatiivinen keskeyttäminen, ammatillinen oppilaitos 2 2) Lähikoulun valinneet (peruskoulut) 5 3) Läpäisyaste, lukiot 8 4)

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 13/ (6) Opetuslautakunta OTJ/

Helsingin kaupunki Esityslista 13/ (6) Opetuslautakunta OTJ/ Helsingin kaupunki Esityslista 13/2014 1 (6) 8 Palveluverkkotarkastelun keskeiset linjaukset ja tavoitteet HEL 2014-014402 T 12 00 00 Päätösehdotus Päivähoito Perusopetus Lukiokoulutus päättää palveluverkkotarkastelun

Lisätiedot

Opetusviraston valtuusto- ja lautakuntatason tavoitteet ja niiden toteutuminen 2015 Valtuustotason sitovat tavoitteet ovat harmaalla pohjalla 3

Opetusviraston valtuusto- ja lautakuntatason tavoitteet ja niiden toteutuminen 2015 Valtuustotason sitovat tavoitteet ovat harmaalla pohjalla 3 1(5) 1 2 Opetusviraston valtuusto- ja lautakuntatason tavoitteet ja niiden toteutuminen 2015 n sitovat tavoitteet ovat harmaalla pohjalla 3 KUPUNGIN TUOTTMT OPETUS- J KOULUTUSPLVELUT 4 TVOITE 2015 5 6

Lisätiedot

TAULUKKOLUETTELO TAULUKKO

TAULUKKOLUETTELO TAULUKKO TAULUKKOLUETTELO TAULUKKO 1: HELSINGIN YLEISSIVISTÄVIEN KOULUJEN LUKUMÄÄRÄ YLLÄPITÄJITTÄIN 2009-2014 TAULUKKO 2: HELSINGIN YLEISSIVISTÄVIEN KOULUJEN OPPILAS- JA OPISKELIJAMÄÄRÄ YLLÄPITÄJITTÄIN 2009-2014

Lisätiedot

OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2008 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ

OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2008 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ Tiedotusvälineille 5.8. 2008 Aineistoa vapaasti käytettäväksi OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2008 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ Ohessa on tietoja

Lisätiedot

Opetushallituksen arvioita syksyn 2017 koulutuksen aloittavien ja opiskelijoiden määristä sekä oppilaitosten lukumääristä

Opetushallituksen arvioita syksyn 2017 koulutuksen aloittavien ja opiskelijoiden määristä sekä oppilaitosten lukumääristä Tiedotusvälineille 3.8.2017 Aineistoa vapaasti käytettäväksi Opetushallituksen arvioita syksyn 2017 koulutuksen aloittavien ja opiskelijoiden määristä sekä oppilaitosten lukumääristä Tässä tilastokoosteessa

Lisätiedot

TAULUKKOLUETTELO TAULUKKO

TAULUKKOLUETTELO TAULUKKO TAULUKKOLUETTELO TAULUKKO : HELSINGIN YLEISSIVISTÄVIEN KOULUJEN LUKUMÄÄRÄ YLLÄPITÄJITTÄIN - 5 TAULUKKO : HELSINGIN YLEISSIVISTÄVIEN KOULUJEN OPPILAS- JA OPISKELIJAMÄÄRÄ YLLÄPITÄJITTÄIN -5 TAULUKKO : HELSINGIN

Lisätiedot

OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2009 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ

OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2009 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ Tiedotusvälineille 6.8.2009 Aineistoa vapaasti käytettäväksi OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2009 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ Ohessa on tietoja

Lisätiedot

Opetusviraston 2015 tulosbudjetin vastuuhenkilöt ja määrärahat Liite 2/4.2.2015. Tulot yhteensä 13 486 000 Perusopetuslinja linjanjohtaja

Opetusviraston 2015 tulosbudjetin vastuuhenkilöt ja määrärahat Liite 2/4.2.2015. Tulot yhteensä 13 486 000 Perusopetuslinja linjanjohtaja KÄYTTÖTALOUS 2015 4 02 OPETUSVIRASTO Tulot yhteensä 26 839 000 Menot yhteensä 671 863 000 4 02 02 KAUPUNGIN TUOTTAMAT PALVELUT Tulot yhteensä 26 369 000 Menot yhteensä 587 251 000 SUOMENKIELINEN PERUSOPETUS

Lisätiedot

Kasvatus ja koulutus Peruspalvelujen tila Neuvotteleva virkamies Timo Ertola,

Kasvatus ja koulutus Peruspalvelujen tila Neuvotteleva virkamies Timo Ertola, Kasvatus ja koulutus Peruspalvelujen tila 2018 Neuvotteleva virkamies Timo Ertola, 15.3.2018 90% 80% 70% Varhaiskasvatukseen osallistuminen kasvussa Kunnallisessa varhaiskasvatuksessa ja yksityisen hoidon

Lisätiedot

TB 2014 vastuuhenkilöt ja määrärahat Liite 1/30.1.2014

TB 2014 vastuuhenkilöt ja määrärahat Liite 1/30.1.2014 KÄYTTÖTALOUS 2014 4 02 02 KAUPUNGIN TUOTTAMAT PALVELUT SUOMENKIELINEN PERUSOPETUS JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Tulot yhteensä 9 023 000 Perusopetuslinja Menot yhteensä 326 722 000 Perusopetuslinja - Henkilöstön

Lisätiedot

KÄYTTÖTALOUS OPETUSVIRASTO KAUPUNGIN TUOTTAMAT PALVELUT SUOMENKIELINEN LUKIOKOULUTUS

KÄYTTÖTALOUS OPETUSVIRASTO KAUPUNGIN TUOTTAMAT PALVELUT SUOMENKIELINEN LUKIOKOULUTUS KÄYTTÖTALOUS 2017 4 02 OPETUSVIRASTO 22 591 000 697 011 000 4 02 02 KAUPUNGIN TUOTTAMAT PALVELUT 22 121 000 602 720 000 SUOMENKIELINEN PERUSOPETUS JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA 10 517 000 341 520 500 93 301 500

Lisätiedot

Asukastilaisuus Myllypuron alueen palveluverkko Outi Salo Linjanjohtaja Helsingin opetusvirasto

Asukastilaisuus Myllypuron alueen palveluverkko Outi Salo Linjanjohtaja Helsingin opetusvirasto Asukastilaisuus Myllypuron alueen palveluverkko 12.5.2015 Outi Salo Linjanjohtaja Helsingin opetusvirasto Miksi Myllypuron alueella tarkastellaan kouluverkkoa? Väestö alueella kasvaa, ja koulutilaa tarvitaan

Lisätiedot

OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2011 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ

OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2011 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ Tiedotusvälineille 3.8.2011 Aineistoa vapaasti käytettäväksi OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2011 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ Ohessa on tietoja

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/ (5) Kaupunginhallitus Sj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/ (5) Kaupunginhallitus Sj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/2014 1 (5) 386 V 23.4.2014, Eläintarhan ala-asteen koulun, Länsi-Pasilan ala-asteen koulun ja Alppilan yläasteen koulun hallinnollinen yhdistäminen esitti kaupunginvaltuustolle

Lisätiedot

PALVELUVERKON KEHITTÄMINEN 2011 OPETUSTOIMESSA (OLK ) Palveluverkon koulutuspoliittiset tavoitteet perusopetuksessa

PALVELUVERKON KEHITTÄMINEN 2011 OPETUSTOIMESSA (OLK ) Palveluverkon koulutuspoliittiset tavoitteet perusopetuksessa PALVELUVERKON KEHITTÄMINEN 2011 OPETUSTOIMESSA (OLK 1.3.2011 27) Palveluverkon koulutuspoliittiset tavoitteet perusopetuksessa Erityisluokkaverkko Yhtenäinen perusopetus ja päivähoito tarjotaan kaikille

Lisätiedot

Tiedotusvälineille Aineistoa vapaasti käytettäväksi

Tiedotusvälineille Aineistoa vapaasti käytettäväksi Tiedotusvälineille 9.8.2010 Aineistoa vapaasti käytettäväksi OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2010 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ Ohessa on tietoja

Lisätiedot

Palveluverkon kehittäminen Suutarila-Tapanilan alueiden johtokuntien tapaaminen

Palveluverkon kehittäminen Suutarila-Tapanilan alueiden johtokuntien tapaaminen Palveluverkon kehittäminen Suutarila-Tapanilan alueiden johtokuntien tapaaminen 8.10.2014 Outi Salo linjanjohtaja Peruskoulut Helsingissä 1.8.2014 yhteensä 143 Peruskoulun oppilasmäärät Helsingissä 20.9.2014

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirjanote 1 (1) Opetusvirasto. 16 Opetusviraston vuoden 2016 talousarvion käyttösuunnitelman vastuuhenkilöt,

Helsingin kaupunki Pöytäkirjanote 1 (1) Opetusvirasto. 16 Opetusviraston vuoden 2016 talousarvion käyttösuunnitelman vastuuhenkilöt, Helsingin kaupunki Pöytäkirjanote 1 (1) Opetusvirasto Opetustoimen johtaja 27.02.2016 Timo Ylönen 16 Opetusviraston vuoden 2016 talousarvion käyttösuunnitelman vastuuhenkilöt, määrärahat ja tuloarviot

Lisätiedot

LIITE 1 Suunnitelma Opetushallituksen käyttöön asetettavista valtion vuoden 2015 4.2.2015 talousarviomäärärahoista 2012 (eur) 2012 (htv) 2013 (eur) 2013 (htv) 2014 (eur) 2014 (htvarvio) 2015 (eur) 2015

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 9/2016 1 (5) Kaupunginhallitus Sj/3 7.3.2016

Helsingin kaupunki Esityslista 9/2016 1 (5) Kaupunginhallitus Sj/3 7.3.2016 Helsingin kaupunki Esityslista 9/2016 1 (5) 3 Eräiden opetusviraston virkojen perustaminen, lakkauttaminen ja nimikkeiden muuttaminen HEL 2016-000596 T 01 01 00 Päätösehdotus päättää 1 perustaa opetusvirastoon

Lisätiedot

Ennakkojaksot ja VALMA 26.3.2015. Virpi Spangar / Oppisopimusyksikkö

Ennakkojaksot ja VALMA 26.3.2015. Virpi Spangar / Oppisopimusyksikkö Ennakkojaksot ja VALMA 26.3.2015 Virpi Spangar / Oppisopimusyksikkö MITÄ on VALMA? Ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus (vakinaistui 2010, perusteet), Ammattistartti Maahanmuuttajien

Lisätiedot

Tilastotietoja perusopetuksesta

Tilastotietoja perusopetuksesta Sisällysluettelo 1. Johdanto 2. Perusopetuksen oppilasmäärä 3. Opetusryhmien koot 4. Erityinen tuki 5. Maahanmuuttajaopetus 6. Kielivalinnat 7. Painotettu opetus 8. Perusopetuksen iltapäivätoiminta 9.

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI RYHMÄKIRJE OPETUSVIRASTO Perusopetuslinja Linjanjohtaja

HELSINGIN KAUPUNKI RYHMÄKIRJE OPETUSVIRASTO Perusopetuslinja Linjanjohtaja HELSINGIN KAUPUNKI RYHMÄKIRJE 032 1 Meilahden ala-asteen koulun johtokunta Pikku Huopalahden ala-asteen koulun johtokunta Meilahden yläasteen koulun johtokunta LAUSUNTOPYYNTÖ PALVELUVERKON KEHITTÄMISESTÄ

Lisätiedot

Raimo Salo Erityisen tuen keskus Oulun kaupungin opetustoimi raimo.salo@ouka.fi 044 703 9689

Raimo Salo Erityisen tuen keskus Oulun kaupungin opetustoimi raimo.salo@ouka.fi 044 703 9689 Maahanmuuttajien opetus Oulun kaupungin opetustoimessa hallinnon näkökulmasta Raimo Salo Erityisen tuen keskus Oulun kaupungin opetustoimi raimo.salo@ouka.fi 044 703 9689 Oulun kaupunki Opetustoimi Erityisen

Lisätiedot

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tulospalkkiotavoitteet vuonna

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tulospalkkiotavoitteet vuonna Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tulospalkkiotavoitteet vuonna 2018 6.3.2018 1 1. Helsingissä joustavat elinikäisen oppimisen polut ottavat huomioon erilaisten oppijoiden tarpeet, 30 % Mittarit: Varhaiskasvatus

Lisätiedot

TILASTOTIETOJA PERUSOPETUKSESTA

TILASTOTIETOJA PERUSOPETUKSESTA TILASTOTIETOJA PERUSOPETUKSESTA 2017-2018 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto 2. Perusopetuksen oppilasmäärä 3. Opetusryhmien koot 4. Erityinen tuki 5. Maahanmuuttajaopetus 6. Kielivalinnat 2017 2018 7. Painotettu

Lisätiedot

Osa valtakunnallista Sujuvat siirtymät - toimenpidekokonaisuutta

Osa valtakunnallista Sujuvat siirtymät - toimenpidekokonaisuutta Avoimesti verkossa Avoimet ammatilliset opinnot -hanke 1.4.2018 31.7.2020 Osa valtakunnallista Sujuvat siirtymät - toimenpidekokonaisuutta Tavoite Selvitetään, mitä Avoimet ammatilliset opinnot - palvelun

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostamisohjelman seurannan tuloksia

Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostamisohjelman seurannan tuloksia Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostamisohjelman seurannan tuloksia Oulu 12.11.2015 Juhani Pirttiniemi Opetusneuvos Opetushallitus Ohjauksen vastuutaho: koulutuksen järjestäjä Ohjauksen vastuutaho:

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2016 1 (6) Kaupunginhallitus Sj/3 07.03.2016

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2016 1 (6) Kaupunginhallitus Sj/3 07.03.2016 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2016 1 (6) 213 Eräiden opetusviraston virkojen perustaminen, lakkauttaminen ja nimikkeiden muuttaminen HEL 2016-000596 T 01 01 00 Päätös päätti 1 perustaa opetusvirastoon

Lisätiedot

KÄYTTÖTALOUS JA IRTAIN OMAISUUS/ TIETOTEKNIIKKA YHT

KÄYTTÖTALOUS JA IRTAIN OMAISUUS/ TIETOTEKNIIKKA YHT YLITYSOIKEUSESITYKSEN PERUSTEENA OLEVAT ULKOISEN RAHOITUKSEN HANKKEET 2015 KÄYTTÖTALOUS JA IRTAIN OMAISUUS/ TIETOTEKNIIKKA YHT. 8 244 771 ESITETTY YLITYSOIKEUTENA OLK 17.3.2015 7 131 050 ESITETÄÄN YLITYSOIKEUTENA

Lisätiedot

Valmentaudu tuleviin opintoihin!

Valmentaudu tuleviin opintoihin! Valmentaudu tuleviin opintoihin! Perusopetuksen jälkeinen valmistava koulutus 2015 2016 Koe tekemisen, osaamisen ja onnistumisen iloa! Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus (Valma) Valmentavassa

Lisätiedot

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Nuorten syrjäytymisen ehkäisy tilannekartoituksesta toimintaan Helsinki14.8.2012 Koulupudokkaat Suomessa (2010) 193 oppilasta

Lisätiedot

Opetusministeriön ja Opetushallituksen vuosia 2007-2009 koskevan tulossopimuksen liite 2

Opetusministeriön ja Opetushallituksen vuosia 2007-2009 koskevan tulossopimuksen liite 2 Arvio Tavoite Tavoite Tavoite YHTEISKUNNALLINEN VAIKUTTAVUUS 2002 2006 2007 2008 2009 Koulutustakuu: perusopetuksen suorittaneiden välitön sijoittuminen koulutukseen Ammatilliseen peruskoulutukseen sijoittuneet

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (5) Opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto POL/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (5) Opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto POL/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/2014 1 (5) 51 Soveltuvuuskoepainotetun opetuksen toteuttamisen perusteet HEL 2014-004410 T 12 00 01 Päätös päätti seuraavista soveltuvuuskoepainotetun opetuksen toteuttamisen

Lisätiedot

MONIKULTTUURIASIAIN NEUVOTTELUKUNTIEN JA MAAHANMUUTTO- JA KOTOUTTAMISASIAIN NEUVOTTELUKUNTIEN YHTEISKOKOUS ESPOOSSA 20.11.2013

MONIKULTTUURIASIAIN NEUVOTTELUKUNTIEN JA MAAHANMUUTTO- JA KOTOUTTAMISASIAIN NEUVOTTELUKUNTIEN YHTEISKOKOUS ESPOOSSA 20.11.2013 MONIKULTTUURIASIAIN NEUVOTTELUKUNTIEN JA MAAHANMUUTTO- JA KOTOUTTAMISASIAIN NEUVOTTELUKUNTIEN YHTEISKOKOUS ESPOOSSA 20.11.2013 Maahanmuuttajataustaisten nuorten opintopolut Espoossa, Helsingissä ja Vantaalla

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen tulosalueen operatiivisen palvelusopimuksen 2013 seurantalomake

Ammatillisen koulutuksen tulosalueen operatiivisen palvelusopimuksen 2013 seurantalomake Ammatillisen koulutuksen tulosalueen operatiivisen palvelusopimuksen 2013 seurantalomake Toiminta ja resurssit Toteuma Tavoite 2013 Menot t ¹ 23 401 t 41 330 t 41 214 t Tulot t ¹ 1 174 t 2 206 t 2 524

Lisätiedot

Avoin ammattiopisto. Stadin ammattiopiston avointen opintojen toimintamalli

Avoin ammattiopisto. Stadin ammattiopiston avointen opintojen toimintamalli Avoin ammattiopisto Stadin ammattiopiston avointen opintojen toimintamalli Taustaa Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän Nuorten tuki hanke Ohjaamo malli Nuorten pitkäkestoinen ohjaus ja tuki http://avoinammattiopisto.ning.com/page/ohjaamo-1

Lisätiedot

Ammatillinen erityisopetus ja sen toteutuminen yleisissä ammatillisissa oppilaitoksissa

Ammatillinen erityisopetus ja sen toteutuminen yleisissä ammatillisissa oppilaitoksissa Ammatillinen erityisopetus ja sen toteutuminen yleisissä ammatillisissa oppilaitoksissa Kaija Miettinen FT, johtaja Bovallius-ammattiopisto Opetushallitus 17.1.2012 Klo 10.20 11.30 16.1.2012 kaija.miettinen@bovallius.fi

Lisätiedot

LÄKSYT TEKIJÄÄNSÄ NEUVOVAT

LÄKSYT TEKIJÄÄNSÄ NEUVOVAT LÄKSYT TEKIJÄÄNSÄ NEUVOVAT Perusopetuksen matematiikan oppimistulokset 9. vuosiluokalla 2015 Arvioinnin tulokset Oppilaiden keskimääräinen ratkaisuosuus oli 43 % arviointitehtävien kokonaispistemäärästä

Lisätiedot

Palveluverkon kehittäminen Suutarila-Tapanilan alueiden asukasilta ( tarkistettu versio)

Palveluverkon kehittäminen Suutarila-Tapanilan alueiden asukasilta ( tarkistettu versio) Palveluverkon kehittäminen Suutarila-Tapanilan alueiden asukasilta 23.10.2014 (27.10.2014 tarkistettu versio) Outi Salo Linjanjohtaja Tulevaisuuden koulu - jalostammeko vain olemassa olevaa vai rakennammeko

Lisätiedot

OPERATIIVINEN SOPIMUS 2016

OPERATIIVINEN SOPIMUS 2016 OPERATIIVINEN SOPIMUS 2016 Sivistystoimiala Palvelualue: Lukiokoulutuksen Sopimuksen tarkoitus: Tällä operatiivisella sopimuksella toimialajohtaja ja johtaja sopivat kasvatus- ja opetuslautakunnan ja kaupunginhallituksen

Lisätiedot

- 1 - Lasten kotihoidontuen kuntalisää maksetaan edelleen ajalla 1.1.2015-31.12.2016 (nykyinen sopimus Kelan kanssa päättyy 31.12.2014).

- 1 - Lasten kotihoidontuen kuntalisää maksetaan edelleen ajalla 1.1.2015-31.12.2016 (nykyinen sopimus Kelan kanssa päättyy 31.12.2014). - 1-1..1 Koululautakunta 1..1.1 Varhaiskasvatus Kunnan varhaiskasvatussuunnitelmaa (VASU) toteutetaan kaikissa varhaiskasvatuksen yksiköissä ja lasten vanhempien kanssa käydään kasvatuskumppanuusneuvottelu

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen uudet perusteet, perusopetuksen päättövaiheessa maahan tulleiden opetusjärjestelyt

Perusopetukseen valmistavan opetuksen uudet perusteet, perusopetuksen päättövaiheessa maahan tulleiden opetusjärjestelyt Perusopetukseen valmistavan opetuksen uudet perusteet, perusopetuksen päättövaiheessa maahan tulleiden opetusjärjestelyt Yksikön päällikkö, opetusneuvos Leena Nissilä Tästä on kyse perusopetuslaissa (628/1998,

Lisätiedot

ASIAKIRJAT, JOIHIN YHTENÄISEN PERUSOPETUKSEN KEHITTÄMINEN PERUSTUU

ASIAKIRJAT, JOIHIN YHTENÄISEN PERUSOPETUKSEN KEHITTÄMINEN PERUSTUU ASIAKIRJAT, JOIHIN YHTENÄISEN PERUSOPETUKSEN KEHITTÄMINEN PERUSTUU Perusopetuslaki 628/1998 Perusopetusasetus 852/1998 Valtioneuvoston asetus perusopetuksen yleisistä valtakunnallisista tavoitteista ja

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 6/2015 1 (5) Opetuslautakunta OTJ/8 26.05.2015

Helsingin kaupunki Esityslista 6/2015 1 (5) Opetuslautakunta OTJ/8 26.05.2015 Helsingin kaupunki Esityslista 6/2015 1 (5) 8 Opetuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Yrjö Hakasen ym. opetustoimen resurssien lisäämistä koskevasta talousarvioaloitteesta HEL 2015-003168

Lisätiedot

- 1 - Varhaiskasvatuksen ja sosiaalitoimen tiivistä moniammatillista yhteistyötä jatketaan.

- 1 - Varhaiskasvatuksen ja sosiaalitoimen tiivistä moniammatillista yhteistyötä jatketaan. - 1-1.1 Koululautakunta 1.1.1 Varhaiskasvatus Kunnan varhaiskasvatussuunnitelmaa (VASU) toteutetaan kaikissa varhaiskasvatuksen yksiköissä ja lasten vanhempien kanssa käydään kasvatuskumppanuusneuvottelu

Lisätiedot

Miten kavennamme terveyseroja tehokkaasti kohdentaen Koulupudokkuuden ehkäisy

Miten kavennamme terveyseroja tehokkaasti kohdentaen Koulupudokkuuden ehkäisy Terveyden edistämisen ajankohtaispäivä Miten kavennamme terveyseroja tehokkaasti kohdentaen 22.5.2012 Koulupudokkuuden ehkäisy Arja Kukkonen, ohjauspalveluiden päällikkö Opetusvirasto, nuoriso- ja aikuiskoulutuslinja

Lisätiedot

Mihin meitä viedään? #uusilukio yhteistyötä rakentamassa

Mihin meitä viedään? #uusilukio yhteistyötä rakentamassa Mihin meitä viedään? #uusilukio yhteistyötä rakentamassa Valtakunnalliset Vapaan sivistystyön päivät 2018 Sivistys, kulttuuri ja seikkailu Tiina Silander Uusi lukio tukee ja innostaa! Lukiouudistus on

Lisätiedot

PERUSKOULU HELSINGISSÄ 30 VUOTTA

PERUSKOULU HELSINGISSÄ 30 VUOTTA PERUSKOULU HELSINGISSÄ 30 VUOTTA Linjanjohtaja Kansakoulujärjestelmä Ensimmäistä suomenkielistä opetusta annettiin Helsingissä Kasarminkatu 21:n vuoro-opetuskoulussa (1839). Kansakouluasetuksen mukaiset

Lisätiedot

Perusopetuksen päättövaiheessa maahan tulleiden opetusjärjestelyt I. Työryhmän yhteenveto MOKU hanke

Perusopetuksen päättövaiheessa maahan tulleiden opetusjärjestelyt I. Työryhmän yhteenveto MOKU hanke Perusopetuksen päättövaiheessa maahan tulleiden opetusjärjestelyt I Työryhmän yhteenveto 18.9.2009 MOKU hanke Toimintamalleja 1 Oppilaan aiempi koulutausta otetaan huomioon. Esimerkiksi jos oppilas on

Lisätiedot

HANKINTAVALTUUDET Toimielimen hankintavaltuudet ovat kunnanvaltuuston päätöksen mukaiset.

HANKINTAVALTUUDET Toimielimen hankintavaltuudet ovat kunnanvaltuuston päätöksen mukaiset. SVOL 4.2., Liite 1 KÄYTTÖTALOUSOSA Suomenkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta HANKINTAVALTUUDET Toimielimen hankintavaltuudet ovat kunnanvaltuuston 15.12. 133 päätöksen mukaiset. Poikkeuksena

Lisätiedot

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala. Palvelukokonaisuudet

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala. Palvelukokonaisuudet Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala Palvelukokonaisuudet KASVATUKSEN JA KOULUTUKSEN TOIMIALAN VUODEN 2016 BUDJETTIVOLYYMIT JA HENKILÖSTÖMÄÄRÄT Budjetti 2016 Henkilöstö Varhaiskasvatus 412 000 000 6 455

Lisätiedot

TAUSTATIEDOT. Tilastoissa on

TAUSTATIEDOT. Tilastoissa on TAUSTATIEDOT Tilastot taustatiedoista sisältävät väestön määrän ja väestön koulutusrakenteen, oppivelvollisten määrät sekä koulutuksen järjestäjien, oppilaitosten ja opetuspisteiden määrät ja luettelot

Lisätiedot

OPERATIIVINEN SOPIMUS 2016

OPERATIIVINEN SOPIMUS 2016 OPERATIIVINEN SOPIMUS 2016 Sivistystoimiala Palvelualue: Lukiokoulutuksen Sopimuksen tarkoitus: Tällä operatiivisella sopimuksella toimialajohtaja ja johtaja sopivat kasvatus- ja opetuslautakunnan ja kaupunginhallituksen

Lisätiedot

MAAHANMUUTTAJANUOREN KOULUTUSPOLUN MONET MUTKAT SUORIKSI 13.12.2011. Projektikoordinaattori Anu Parantainen Maahanmuuttajanuorten VaSkooli -hanke

MAAHANMUUTTAJANUOREN KOULUTUSPOLUN MONET MUTKAT SUORIKSI 13.12.2011. Projektikoordinaattori Anu Parantainen Maahanmuuttajanuorten VaSkooli -hanke MAAHANMUUTTAJANUOREN KOULUTUSPOLUN MONET MUTKAT SUORIKSI 13.12.2011 Projektikoordinaattori Anu Parantainen Maahanmuuttajanuorten VaSkooli -hanke 1 Esityksen rakenne Maahanmuuttajanuorten koulutusmahdollisuuksien

Lisätiedot

OPPILAAN- JA OPINTO-OHJAUKSEN KANSALLINEN FOORUMI Tilaisuuden avaus

OPPILAAN- JA OPINTO-OHJAUKSEN KANSALLINEN FOORUMI Tilaisuuden avaus OPPILAAN- JA OPINTO-OHJAUKSEN KANSALLINEN FOORUMI 19.- 20.4.2012 Helsinki, Hilton Strand Tilaisuuden avaus Aulis Pitkälä Pääjohtaja Oppilaan- ja opinto-ohjaus elinikäisen oppimisen tukena Oppilaan- ja

Lisätiedot

TILASTOTIETOJA PERUSOPETUKSESTA

TILASTOTIETOJA PERUSOPETUKSESTA TILASTOTIETOJA PERUSOPETUKSESTA 2016-2017 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto 2. Perusopetuksen oppilasmäärä 3. Opetusryhmien koot 4. Erityinen tuki 5. Maahanmuuttajaopetus 6. Kielivalinnat 2016 2017 7. Painotusopetus

Lisätiedot

LUKIOON VALMISTAVA KOULUTUS. Hallinnon näkökulma Erja Vihervaara 4.3.2014 OPH

LUKIOON VALMISTAVA KOULUTUS. Hallinnon näkökulma Erja Vihervaara 4.3.2014 OPH LUKIN VALMISTAVA KULUTUS Hallinnon näkökulma Erja Vihervaara 4.3.2014 PH Tavoitteet Parantaa opetuskielen taitoja ja opiskelutaitoja. Antaa valmiuksia toimia suomalaisessa yhteiskunnassa. Mahdollisuuksien

Lisätiedot

Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta. Tilanne

Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta. Tilanne OPETUSHALLITUS Laskentapalvelut PERUSTIEDOT/Lukiokoulutus Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta Tilanne 20.1.2006 1. Yhteystiedot Koulutuksen järjestäjä Koulutuksen järjestäjän numero Yhteyshenkilön

Lisätiedot

AJANKOHTAISET KOULUTUSUUTISET. Erja Vihervaara IOYn päivillä

AJANKOHTAISET KOULUTUSUUTISET. Erja Vihervaara IOYn päivillä AJANKOHTAISET KOULUTUSUUTISET Erja Vihervaara IOYn päivillä 9.11.2013 AIKUISLUKIORINTAMALLA TAPAHTUU Perusopetuksen ops-työ Oppivelvollisuusiän ylittäneiden maahanmuuttajien mahdollisuudet suorittaa peruskoulu

Lisätiedot

V I E R A S K I E L I S T E N KO U L U T U S - J A O S A A M I S PA LV E L U T O M N I A S S A

V I E R A S K I E L I S T E N KO U L U T U S - J A O S A A M I S PA LV E L U T O M N I A S S A 2 V I E R A S K I E L I S T E N KO U L U T U S - J A O S A A M I S PA LV E L U T O M N I A S S A 3. 1 1. 2 0 1 6 R I I K K A - M A R I A Y L I - S U O M U O M N I A N KO U LU T U S - JA PA LV E LU V E

Lisätiedot

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI. Talouden ja tavoitteiden toteutuminen 1-8/2010

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI. Talouden ja tavoitteiden toteutuminen 1-8/2010 UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI Talouden ja tavoitteiden toteutuminen 1-8/ SIVISTYSPALVELUKESKUS SIVISTYSPALVELUKESKUKSEN HALLINTO Toiminta-ajatus Hallinto luo hyvät edellytykset sivistyspalvelujen tuottamiselle,

Lisätiedot

Ammatillisen peruskoulutuksen valmentavat koulutukset Eväitä uraohjaukseen 2015 Helsinki

Ammatillisen peruskoulutuksen valmentavat koulutukset Eväitä uraohjaukseen 2015 Helsinki Ammatillisen peruskoulutuksen valmentavat koulutukset Eväitä uraohjaukseen 2015 Helsinki 23.10.2015 opetusneuvos Anne Mårtensson Ammatillisen koulutuksen osasto Säädökset Hallitus antoi eduskunnalle 23.10.2014

Lisätiedot

Maahanmuuttajille suunnatut koulutukset Oulussa vuonna 2011

Maahanmuuttajille suunnatut koulutukset Oulussa vuonna 2011 Maahanmuuttajille suunnatut koulutukset Oulussa vuonna 2011 Oulun aikuiskoulutuskeskus OAKK Työvoimapoliittisiin koulutuksiin on eri tasoille eri kielivaatimukset. Alkukartoitukseen ja Suomen kielen perusteet

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen reformi ja kestävä kehitys. Petri Sotarauta

Ammatillisen koulutuksen reformi ja kestävä kehitys. Petri Sotarauta Ammatillisen koulutuksen reformi ja kestävä kehitys Petri Sotarauta 28.11.2017 2 #AMISREFORMI REFORMI PÄHKINÄNKUORESSA Uusi laki ammatillisesta koulutuksesta voimaan 1.1.2018 Yksi näyttöön perustuva ja

Lisätiedot

VALMA Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus. Käynnistyy 11.8.2015

VALMA Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus. Käynnistyy 11.8.2015 VALMA Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus Käynnistyy 11.8.2015 Korvaa nykyiset neljä koulutusta Ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus (Ammattistartti) Ammatilliseen

Lisätiedot

Ammatillinen koulutus ja sen ajankohtaiset haasteet

Ammatillinen koulutus ja sen ajankohtaiset haasteet Ammatillinen koulutus ja sen ajankohtaiset haasteet Yhdessä koulutustakuuseen - hankkeen avausseminaari 22.4.2015 Sirkka-Liisa Kärki Yksikön päällikkö, opetusneuvos Ammatillinen peruskoulutus yksikkö Ammatillinen

Lisätiedot

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä on keskisuomalaisten kuntien omistama sivistyksen, taitamisen ja yrittäjyyden monikulttuurinen oppimisyhteisö ja

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä on keskisuomalaisten kuntien omistama sivistyksen, taitamisen ja yrittäjyyden monikulttuurinen oppimisyhteisö ja koulutuskuntayhtymä on keskisuomalaisten kuntien omistama sivistyksen, taitamisen ja yrittäjyyden monikulttuurinen oppimisyhteisö ja työelämän kehittäjä. 1 Suomalainen koulutusjärjestelmä Tohtorin tutkinto

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostamisohjelman seurannan tuloksia

Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostamisohjelman seurannan tuloksia Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostamisohjelman seurannan tuloksia Ohjauksen vastuutaho: koulutuksen järjestäjä Ohjauksen vastuutaho: perusopetuksen järjestäjä KOULUTUS Lukiokoulutus PERUSOPETUS Oppilaanohjausta

Lisätiedot

AIKUISTEN LUKIOKOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA MUUTOSHAKEMUS

AIKUISTEN LUKIOKOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA MUUTOSHAKEMUS OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ PL 29 00023 VALTIONEUVOSTO AIKUISTEN LUKIOKOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA MUUTOSHAKEMUS Espoon kaupunki, sivistystoimi, luopuu aikuisten lukiokoulutuksen järjestämisestä.

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 4/ (5) Opetuslautakunta OTJ/

Helsingin kaupunki Esityslista 4/ (5) Opetuslautakunta OTJ/ Helsingin kaupunki Esityslista 4/2014 1 (5) 7 Esitys ylitysoikeudesta opetusviraston vuoden 2014 talousarvioon HEL 2014-004290 T 02 02 00 Esitysehdotus Esittelijän perustelut esittää kaupunginhallitukselle

Lisätiedot

Maahanmuuttajat osana Valma- koulutusta

Maahanmuuttajat osana Valma- koulutusta Maahanmuuttajat osana Valma- koulutusta Tuloksia Opetushallituksen kyselystä syksyllä 2016 Opetusneuvos Ulla Aunola 14.3.2017 Ammatillinen perus- ja aikuiskoulutus Valma-kyselyn tausta Valma-koulutus =

Lisätiedot

Oppilaitosten vastuu- opiskelijahuolto

Oppilaitosten vastuu- opiskelijahuolto Oppilaitosten vastuu- opiskelijahuolto Opetushallitus Peltonen Heidi, opetusneuvos Opiskelukyvyn palapeli, Vanha Ylioppilastalo 24.5.2011 Opetushallitus Heidi.Peltonen@oph.fi +358403487271 Opiskelijahuolto-

Lisätiedot

VALMA ja TELMA seminaari

VALMA ja TELMA seminaari Syksy 2014 VALMA ja TELMA seminaari 22.9.2015 4/5/13 Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus VALMA Perusopetuksen ja toisen asteen nivelvaiheen koulutusten aseman ja sisällön selkiyttämisen

Lisätiedot

AMMATTISTARTTISEMINAARI 16.-17.4.2008. Elise Virnes

AMMATTISTARTTISEMINAARI 16.-17.4.2008. Elise Virnes AMMATTISTARTTISEMINAARI 16.-17.4.2008 Elise Virnes AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN OHJAAVAN JA VALMISTAVAN KOULUTUKSEN TAVOITTEET Madaltaa siirtymiskynnystä perusopetuksesta ammatilliseen koulutukseen

Lisätiedot

TERVETULOA! 8.luokkien vanhempainiltaan

TERVETULOA! 8.luokkien vanhempainiltaan TERVETULOA! 8.luokkien vanhempainiltaan Ohjelmassa: *Työelämään tutustuminen TET *Suomen koulutusjärjestelmä *Ammattikoulut ja lukiot *Päättöarviointi AMMATTIKORKEAKOULU JA YLIOPISTO LUKIO II-TUTKINTO

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI RYHMÄKIRJE 92 1/6 OPETUSVIRASTO Perusopetuslinja Linjanjohtaja

HELSINGIN KAUPUNKI RYHMÄKIRJE 92 1/6 OPETUSVIRASTO Perusopetuslinja Linjanjohtaja HELSINGIN KAUPUNKI RYHMÄKIRJE 92 1/6 Siltamäen en koulun johtokunta Suutarilan en koulun johtokunta Töyrynummen en koulun johtokunta Suutarilan yläasteen koulun johtokunta Maatullin en koulun johtokunta

Lisätiedot

Oppisopimuksella ammattiin

Oppisopimuksella ammattiin Oppisopimuksella ammattiin Video: oppisopimuskoulutus: Puualan perustutkinto https://www.youtube.com/watch?v=pvxiyx zaivm Oppisopimus on Työssä oppimista, jota täydennetään opiskelulla oppilaitoksessa

Lisätiedot

Painopistealueet ja kehittämiskohteet sekä toimintaympäristössä tapahtuvat muutokset 2014:

Painopistealueet ja kehittämiskohteet sekä toimintaympäristössä tapahtuvat muutokset 2014: Oheismateriaali / koultk 10.9.2013 72 Sivistyspalvelujen talousarvio 2014 Sanalliset kuvaukset ja tunnusluvut Vastuualue / tehtäväalue: Yhteispalvelut: Matti Hursti Yhteispalvelut-vastuualue tuottaa sivistysosaston

Lisätiedot

Kuraattori- ja psykologipalvelut Turussa. Tea Kiviluoma/Johanna Käsnänen

Kuraattori- ja psykologipalvelut Turussa. Tea Kiviluoma/Johanna Käsnänen Kuraattori- ja psykologipalvelut Turussa Tea Kiviluoma/Johanna Käsnänen 9.11.2017 Historiaa Sivistystoimeen perustettiin 2006 erityispalveluyksikkö, johon kuuluivat sekä suomenkielisen perusopetuksen kuraattorit

Lisätiedot

Meilahden ja Pikku Huopalahden alueen kouluverkko. Ideariihi klo 18 Meilahden ala-asteen koulu

Meilahden ja Pikku Huopalahden alueen kouluverkko. Ideariihi klo 18 Meilahden ala-asteen koulu Meilahden ja Pikku Huopalahden alueen kouluverkko Ideariihi 30.9. klo 18 Meilahden ala-asteen koulu Miksi? Hyvän oppiminen ja kasvu Laadukas oppimisympäristö, hyvät toimintaedellytykset ja monipuolinen

Lisätiedot

Muutokset ammatillisessa koulutuksessa

Muutokset ammatillisessa koulutuksessa Muutokset ammatillisessa koulutuksessa Laki ammatillisesta koulutuksesta (531/2017) Laki opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain (532/2017) muuttamisesta Valtioneuvoston asetus ammatillisesta

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Muutokset perusopetuksen lukuvuoden oppilaaksiottoa koskeviin ennakoiviin päätöksiin

Espoon kaupunki Pöytäkirja Muutokset perusopetuksen lukuvuoden oppilaaksiottoa koskeviin ennakoiviin päätöksiin 25.02.2015 Sivu 1 / 1 4277/12.01.02/2014 19 Muutokset perusopetuksen lukuvuoden 2015-2016 oppilaaksiottoa koskeviin ennakoiviin päätöksiin Valmistelijat / lisätiedot: Juha Nurmi, puh. 050 372 5852 Jemina

Lisätiedot

Vammaisen ja erityistä tukea tarvitsevan tie ammatilliseen koulutukseen ja työelämään

Vammaisen ja erityistä tukea tarvitsevan tie ammatilliseen koulutukseen ja työelämään Vammaisen ja erityistä tukea tarvitsevan tie ammatilliseen koulutukseen ja työelämään KUNTOUTUSPÄIVÄT 19.3.2010 Juhani Pirttiniemi opetusneuvos, KT Opetushallitus Säädöstaustaa: L 631/1998 8 : Ammatillista

Lisätiedot

Valmistaudu tuleviin opintoihin!

Valmistaudu tuleviin opintoihin! Valmistaudu tuleviin opintoihin! Perusopetuksen jälkeinen valmistava koulutus 2017 2018 Oletko vailla opiskelupaikkaa? Ei hätää, tarjolla on useita mahdollisuuksia! Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava

Lisätiedot

Lukiokoulutuksen kansalliset suuntaviivat Tavoitteena Suomen paras lukiokoulutus vuonna 2022

Lukiokoulutuksen kansalliset suuntaviivat Tavoitteena Suomen paras lukiokoulutus vuonna 2022 Lukiokoulutuksen kansalliset suuntaviivat Tavoitteena Suomen paras lukiokoulutus vuonna 2022 Uusi lukio uskalla kokeilla Tavoitteena on uudistaa lukiokoulutusta niin, että se kykenee vastaamaan myös tulevaisuudessa

Lisätiedot

Järjestäjäverkon muuttamisen vaikutukset lukiokenttään

Järjestäjäverkon muuttamisen vaikutukset lukiokenttään Järjestäjäverkon muuttamisen vaikutukset lukiokenttään Valtakunnallinen lukioseminaari Pro Lukio ry 1 KESU 2011-16 ja 2. asteen koulutus suuntasiko KESU rakenneuudistusta 2014? Koulutustakuu osana yhteiskuntatakuuta

Lisätiedot

Sopimus lukiokoulutuspalvelujen tuottamisesta vuonna 2015 ja taloussuunnitelmakaudella

Sopimus lukiokoulutuspalvelujen tuottamisesta vuonna 2015 ja taloussuunnitelmakaudella Sopimus lukiokoulutuspalvelujen tuottamisesta vuonna 2015 ja taloussuunnitelmakaudella 2015-2017 Sopimuksen tarkoitus Tällä operatiivisella sopimuksella toimialajohtaja ja palvelualuejohtaja sopivat kasvatus-

Lisätiedot

Oppiminen, osaaminen, kestävä hyvinvointi ja johtaminen. Anneli Rautiainen 1.11.2013 Esi- ja perusopetuksen yksikön päällikkö

Oppiminen, osaaminen, kestävä hyvinvointi ja johtaminen. Anneli Rautiainen 1.11.2013 Esi- ja perusopetuksen yksikön päällikkö Oppiminen, osaaminen, kestävä hyvinvointi ja johtaminen Anneli Rautiainen 1.11.2013 Esi- ja perusopetuksen yksikön päällikkö TAVOITTEENA MAAILMAN OSAAVIN KANSA 2020 OPPIMINEN OSAAMINEN KESTÄVÄ HYVINVOINTI

Lisätiedot

Mitä ja miten ammattiin opiskeleva oppii ja mikä muuttuu uuden lainsäädännön myötä

Mitä ja miten ammattiin opiskeleva oppii ja mikä muuttuu uuden lainsäädännön myötä Mitä ja miten ammattiin opiskeleva oppii ja mikä muuttuu uuden lainsäädännön myötä 5.10.2017 Pirjo Kauhanen pirjo.kauhanen@jao.fi Kuva: Mathias Falk / Skills Finland AMISreformi Koulutukseen joustavasti

Lisätiedot

MAAHANMUUTTAJIEN AMMATILLINEN KOULUTUS

MAAHANMUUTTAJIEN AMMATILLINEN KOULUTUS MAAHANMUUTTAJIEN AMMATILLINEN KOULUTUS 19.-20.3.2009, Helsinki Marget Kantosalo Maahanmuuttajien ammatillinen koulutus 19.-20.3.2009 www.oph.fi Osaamisen ja sivistyksen asialla AMMATILLISEN KOULUTUKSEN

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (5) Opetuslautakunta OTJ/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (5) Opetuslautakunta OTJ/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/2017 1 (5) 10 Opetuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Björn Månssonin toivomusponnesta koskien turvapaikanhakijoiden, pakolaisten ja maahanmuuttajien

Lisätiedot

TODISTUS AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN OHJAAVAN JA VALMISTAVAN KOULUTUKSEN, 20 0V 40 OV. Opinnot Opintojen laajuus Arvosana

TODISTUS AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN OHJAAVAN JA VALMISTAVAN KOULUTUKSEN, 20 0V 40 OV. Opinnot Opintojen laajuus Arvosana MALLI 1. ESIMERKKILÄN SEUDUN AMMATILLISEN KOULUTUKSEN KUNTAYHTYMÄ ESIMERKKILÄN AMMATTIOPPILAITOS TODISTUS Tiiti Tokko (300681-6148) on suorittanut AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN OHJAAVAN JA VALMISTAVAN

Lisätiedot

Koulutuksen järjestäjän kehittämissuunnitelma. Rovaniemi Anneli Rautiainen Esi- ja perusopetuksen yksikön päällikkö, Opetushallitus

Koulutuksen järjestäjän kehittämissuunnitelma. Rovaniemi Anneli Rautiainen Esi- ja perusopetuksen yksikön päällikkö, Opetushallitus For learning and competence Koulutuksen järjestäjän kehittämissuunnitelma Rovaniemi 30.9.2013 Anneli Rautiainen Esi- ja perusopetuksen yksikön päällikkö, Opetushallitus 21. vuosituhannen taidot haastavat

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (5) Opetuslautakunta OTJ/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (5) Opetuslautakunta OTJ/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/2012 1 (5) 91 Opetuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Björnberg-Enckellin ym. koulujen IT-strategiaa koskevasta talousarvioaloitteesta HEL 2012-004357

Lisätiedot

Mitä osallisuus voisi olla?

Mitä osallisuus voisi olla? Mitä osallisuus voisi olla? Laki ja osallisuus Lasten ja nuorten osallisuudella on hyvin vahva laillinen perusta. Se ei ole onneksi vain aikuisten hyväntahtoisuuden varassa. perustuslaki perusopetus- ja

Lisätiedot