Maa-ja metsätalousministeriön ja Suomen metsäkeskuksen tulossopimus vuodeksi 2017 ja alustavat tulostavoitteet vuosille

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Maa-ja metsätalousministeriön ja Suomen metsäkeskuksen tulossopimus vuodeksi 2017 ja alustavat tulostavoitteet vuosille"

Transkriptio

1 1 MMM 75/ /2017 Maa-ja metsätalousministeriön ja Suomen metsäkeskuksen tulossopimus vuodeksi 2017 ja alustavat tulostavoitteet vuosille Suomen metsäkeskus (Metsäkeskus) on metsien kestävää hoitoa ja käyttöä sekä niiden monimuotoisuuden säilyttämistä ja metsiin perustuvien elinkeinojen edistämistä koskevia tehtäviä hoitava valtakunnallinen alueellisesti verkostoitunut kehittämis-ja toimeenpano-organisaatio. Metsäkeskuksen tehtävänä on metsiin perustuvien elinkeinojen edistäminen, metsiä koskevan lainsäädännön toimeenpano ja metsätietoihin liittyvien tehtävien hoitaminen. Metsäkeskus toimii maa-ja metsätalousministeriön tulosohjauksessa. Maa-ja metsätalousministeriö (ministeriö) ja Metsäkeskus ovat tänään sopineet valtionavustustoiminnan vuoden 2017 tavoitteista ja voimavaroista sekä vuosien alustavista tavoitteista seuraavasti: 1. Visio ja toimintaympäristön muutos Kansallinen metsästrategia 2025 linjaa Metsäpoliittinen selonteko 2050:n mukaisesti metsäalan vision: Metsien kestävä hoitoja käyttö on kasvavan hyvinvoinnin lähde Metsäpolitiikan toimeenpanolla luodaan edellytyksiä metsiin perustuvalle kasvavalle biotaloudelle ja laaja-alaiselle hyvinvoinnille. Valtioneuvoston metsäpoliittisessa selonteossa kuvatuista toimintaympäristön muutoksista erityisesti seuraavat vaikuttavat Metsäkeskuksen toimintaan: Puun ja puukuidun strateginen merkitys raaka-aineena kasvaa biotalouden laajentuessa. Metsien tuottokyky paranee, metsien käyttö ja siihen liittyvät tuotteet ja palvelut monipuolistuvat. Käytössä olevat julkisen talouden resurssit vähenevät merkittävästi ja valtionhallinnon organisaatioita uudistetaan palvelujen tehostamiseksi. Metsäkeskuksen toimintaan vaikuttavat keskeisesti hallitusohjelman kirjaukset koskien biotaloutta, digitalisaatiota ja normien purkamista, sekä metsätietolain päivitys ja kestävän metsätalouden rahoituslain hallinnon digitalisointi. Hallitusohjelman mukaisesti toimeenpannaan Kansallista metsästrategiaa. Kärkihankkeissa osallistutaan Biotalous ja puhtaat ratkaisut -teeman alla olevaan Puu liikkeelle ja uusia tuotteita metsästä -hankkeeseen. Metsäkeskuksen avaintehtävänä on edistää metsien eri käyttömuotoihin perustuvaa elinkeinotoimintaa ja siitä saatavaa hyvinvointia. Hallitusohjelman kärkihankkeissa Metsäkeskuksella on merkittävä rooli erityisesti metsätilojen sukupolvenvaihdosten ja uusiutuvan energian käytön edistämisessä, metsää koskevien tietojen uudistamisessa ja ajantasaistuksessa, näiden tietojen ja tietotuotteiden käytön ja jakelun tehostamisessa sekä metsien vapaaehtoisen suojelun keinojen kehittämisessä.

2 2 2. Strategiset tavoitteet ja päämäärät Metsäkeskus edistää maa-ja metsätalousministeriön toimialaa koskevien vaikuttavuustavoitteiden toteuttamista erityisesti luonnonvaratalouden osalta. Kansallinen metsästrategia 2025:n strategisista päämääristä ja tavoitteista erityisesti seuraavilla on kytkös Metsäkeskuksen toimintaan: Suomi on kilpailukykyinen toimintaympäristö metsiin perustuville liiketoiminnoille. o Kotimaisen puupohjaisen energian tuotanto lisääntyy o Jalostusarvo kasvaa ja resursseja hyödynnetään tehokkaasti o Metsiin perustuva monipuolinen palveluliiketoiminta sekä luonnontuoteala kasvavat Raaka-aineiden saatavuus mahdollistaa metsien käytön lisäämisen ja uudet investoinnit. o Metsävarat ovat runsaat, terveet ja hyväkasvuiset ja vastaavat biotalouden lisääntyviin tarpeisiin, o Kuljetusväylien palvelukyky, tehokkuus ja toimivuus paranevat. Metsäala ja sen rakenteet uudistuvat ja monipuolistuvat. o Julkisin varoin rahoitettavat rakenteet tukevat erityisesti metsiin liittyvän biotalouden liiketoiminnan kehittämistä, tuotteiden ja palveluiden kaupallistamista ja digitalisoimista, kokeiluhankkeita sekä markkinoiden ja muiden toimintaympäristön muutosten ennakointia, o Metsiin liittyvän tiedon avoimuus, kattavuus ja ajantasaisuus tukevat sen laajaa hyödyntämistä. o Kaavoitusjärjestelmä tukee metsätalouden ja monipuolisen liiketoiminnan mahdollisuuksia. Metsät ovat aktiivisessa, taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävässä ja monipuolisessa käytössä. o Aktiivinen ja yritysmäinen metsätalous lisääntyy, tilakoko kasvaa ja metsänomistusrakenne tukee metsien aktiivista käyttöä. Metsätalouden kannustinjärjestelmä on vaikuttava ja aktivoiva. Metsänomistajien ansaintamahdollisuudet lisääntyvät ekosysteemipalveluita kaupallistamalla, o Metsien monipuolistuva hoitoja käyttö tukee ilmastonmuutoksen hillintää ja siihen sopeutumista. o Metsätalouden aiheuttamat vesistöhaitat on minimoitu käyttämällä parhaita ja kustannustehokkaimpia käytettävissä olevia menetelmiä. Metsäkeskus edistää Kansallinen metsästrategia 2025:n ja siihen liittyvän Etelä- Suomen metsien monimuotoisuusohjelman (METSO) toteutusta sekä niihin liittyvien alueellisten metsäohjelmien toimeenpanoa. Metsäkeskus edistää ja tukee toiminnallaan seuraavien Kansallinen metsästrategia 2025:n mukaisia tavoitteita: Tavoite KMS 2025 Runkopuun hakkuukertymä (milj. m3/v) 80 Taimikon varhaishoidon ja nuoren metsän hoidon määrä, (ha/v)

3 3 Metsäteiden perusparannus (km/v, julkisella tuella) Metsähakkeen kokonaiskäyttö (milj. m3/v) 15 Toimijoiden käytettävissä olevan metsävaratiedon osuus kasvaa merkittävästi Yli 50 ha:n yksityisten metsätilojen ja yhteismetsien pinta-alaosuus, % yht. 70% Ympäristötukisopimusten ja luonnonhoitohankkeiden pinta-ala (ha/v) Luonnonhoitohankkeet (milj. /v) 1,03 Metsään, fi -palvelun käyttäjämäärä (mo kpl) kasvaa 2.1. Palvelulupaus 1. Laadukkaat metsätiedot ja sähköiset palvelut luovat toimivan perustan metsänomaisuuden hoidolle. 2. Metsiin liittyvien hallintoasioiden hoito on helppoa ja palvelu toimii ilman viivytyksiä. 3. Asiakkaiden tarpeet ohjaavat SMK:n edistämistoiminnan palveluita. 3. Metsäkeskuksen vuoden 2017 vaikuttavuus-, tuloksellisuus-ja voimavarojen hallinnan tavoitteet ja alustavat tavoitteet vuosille Alustavat tavoitteet vuosille Yhteiskunnallisen vaikuttavuuden tavoitteet Metsäkeskus tukee metsäelinkeinoja kehittämällä valtionavulla ja kärkihankerahoituksella metsätietoon pohjautuvia asiakaslähtöisiä palveluja ja tietotuotteita. Metsään.fi -palvelua kehitetään sähköiseksi asiointi-ja tietopalveluksi metsänomistajille ja toimijoille Metsäkeskus toteuttaa ohjelmakaudella alueellisten metsäohjelmien mukaisia metsiin perustuvaa elinkeinotoimintaa ja yrittäjyyttä edistäviä sekä metsien kestävää käyttöä tehostavia hankkeita. Metsäkeskus rakentaa toimivat yhteistyösuhteet perustettavien maakuntien kanssa ja vahvistaa asemaansa alueellisessa ja paikallisessa metsiä koskevassa päätöksenteossa. Metsäkeskus edistää talousmetsien monimuotoisuutta ja kehittää niiden luonnonhoitoa osana metsien kestävää hoitoa ja käyttöä. Toiminnallisen tuloksellisuuden tavoitteet Tukijärjestelmien suunnittelussa Metsäkeskus tuo esiin toimeenpanon näkökulman ja tukijärjestelmät toteutetaan mahdollisimman yksinkertaisella ja tehokkaalla hallinnoinnilla. Metsäkeskus osallistuu MMM:n Metsätieto hankkeeseen, määrittelee kärkihankkeen perusteella seuraavan inventointikerroksen toimintamallin ja ottaa sen käyttöön yhdessä toimijoiden kanssa. Metsänomistajille ja yrityksille suunnatun asiakastyön vaikuttavuutta seurataan ja lisätään. Metsäkeskus tukee toimijoiden omavalvonnan ja metsänhoidon laadun kehittämistä. 1 Tavoitteet määräytyvät vuosittaisten mom (Tuki puuntuotannon kestävyyden turvaamiseen) käytettävissä olevien määrärahojen perusteella. KMS:n tavoite: Väyläverkosta on käyttötarkoituksen mukaisessa kunnossa. 2 Tavoitteet määräytyvät vuosittaisten mom (Metsäluonnonhoidon edistäminen) käytettävissä olevien määrärahojen perusteella. KMS:n kokonaistavoite on ha vuonna Tavoitteet määräytyvät vuosittaisten mom käytettävissä olevien määrärahojen perusteella.

4 4 Voimavarojen hallinnan tavoitteet Valtionapu säilytetään metsästrategiassa ja tulossopimuksessa asetettavien tavoitteiden tasolla. Maksuperusteasetuksen mukaisten omakustanteisten palvelujen määrää lisätään. Ulkopuolisen hankerahoituksen määrää lisätään Vuoden 2017 toimenpiteet Asiakkaat Puretaan aiempien vuosien hakemusruuhka ja kasvatetaan sähköisten hakemusten ja toteutusilmoitusten osuutta vuoden 2017 nmh-ryhmän käsittelyssä. Toteutetaan Metsäkeskuksen strategiapäivityksen mukaiset toimenpiteet, joilla lisätään asiakastarpeiden mukaisia tietotuotteita. Jatketaan Metsään.fi -palvelun kehittämistä ja käytön laajentamista Puu liikkeelle ja uusia tuotteita metsästä -kärkihankkeessa määritellyillä ja asiakaspalautteen perusteella määritetyillä toimenpiteillä ja metsätietotuotteilla. Palvelu muokataan vastaamaan uudistuvan metsätietolain sisältöä. Jatketaan metsänomistaja-ja yhteisöasiakkaiden asiakkuusohjelmien sekä asiantuntijaohjelmien toteutusta metsien käytön ja hoidon sekä yrittämisen edellytysten lisäämiseksi. Parannetaan edelleen ohjelmien vaikuttavuutta ja tehokkuutta. Lisätään toimijoiden osallistumista sekä niiden välistä yhteistyötä koulutusten suunnittelussa ja toteutuksessa. Alueellinen vaikuttaminen Maakunnallisia metsäneuvostoja, alueellisia metsäohjelmia, kaavoitusta, EUkehittämishankkeita ja Metsäkeskuksen kumppanuuksia hyödynnetään alueellisen vaikuttavuuden parantamiseksi, elinkeinojen kehittämiseksi ja metsien kestävän käytön tehostamiseksi. Rakennetaan toimiva yhteistyö aluehallintouudistuksessa muodostettavien maakuntien ja Metsäkeskuksen välille. Lainsäädännön toimeenpanoja hallinnon kehittäminen Jatketaan Kemera-hallinnon digitalisointia kehittämällä sähköisiä hallinto-ja päätösmenettelyjä ja parannetaan toimijoiden sähköistä asiointia Metsään.fi - palvelussa. Tehostetaan rahoitettavien Kemera-hankkeiden läpimenoa yksinkertaistamalla sisäisiä prosesseja ja ottamalla parhaat käytännöt käyttöön. Metsätiedon ylläpitoja hyödyntäminen Varmistetaan 2020-inventointiohjelman toteutus, huomioiden MMM:n Metsätieto tavoitteet. Erityistä huomiota kiinnitetään Kemera-ruuhkan vuoksi viivästyneiden alueiden valmistumiseen. Toimeenpannaan Metsätieto ja sähköiset palvelut hanketta osana hallituksen Puu liikkeelle ja uusia tuotteita metsästä -kärkihanketta. Tuotetaan päivitetyn metsätietolain mukaiset julkiset metsätietopalvelut. Voimavarat ja henkilöstö varmistetaan toiminnan kehittämisessä tarvittava riittävä tietojärjestelmäosaaminen. luodaan tuotteet/palvelut maksuperusteasetuksen pohjalta. henkilöstöohjelma päivitetään tarkistetun strategian pohjalta. luodaan strategian edellyttämät osaamisprofiilit osaamisen kehittämiseksi. käynnistetään säännöllinen henkilöstökysely henkilöstöasioiden kehittämiseksi.

5 5 3.3 Mittarit 4. Voimavarat Tuloksellisuutta ja vaikuttavuutta kuvaavat mittarit on kuvattu tämän sopimuksen liitteessä 2 (Vaikuttavuutta ja tuloksellisuutta kuvaavat mittarit ja tavoitteet 2017 ja alustavat tavoitteet ). Ministeriön erillisellä päätöksellä myönnetään Metsäkeskukselle valtionavustusta valtion 2017 talousarvion momentilta (Valtionapu Suomen metsäkeskukselle) yhteensä euroa. Valtionapumomentin lisäksi Metsäkeskus lisää vaikuttavuuttaan toteuttamalla muita julkisin tai yksityisin varoin rahoitettuja hankkeita. 5. Seuranta ja raportointi Ministeriö ja Metsäkeskus ilmoittavat viipymättä toisilleen sellaisista tekijöistä, olosuhteiden muutoksista tai muista seikoista, jotka saattavat vaikuttaa tämän sopimuksen toteutumiseen. Ministeriö ja Metsäkeskus pitävät vuoden aikana 3-4 tulosohjauskokousta. Tulostavoitteiden ja palvelulupausten toteutumista mitataan tämän sopimuksen liitteen mukaisilla mittareilla. Metsäkeskus toimittaa ministeriölle mennessä tiedon tässä tulossopimuksessa sovittujen tavoitteiden sekä talouden (tilanne ) toteutumista. Arviot koko vuoden toteutumista ja esitykset seuraavan vuoden tavoitteiksi toimitetaan ministeriön erillisen ohjeistuksen mukaan. Lopullinen raportti tulostavoitteiden toteutumisesta (tuloksellisuusraportti) sekä henkilöstötilinpäätös laaditaan ministeriön erillisen ohjeistuksen mukaan ja toimitetaan vuoden 2017 tilinpäätöksen yhteydessä mennessä. Ministeriö antaa kannanottonsa tilinpäätökseen, henkilöstötilinpäätökseen ja tuloksellisuusraporttiin mennessä. Helsingissä/Lahdessa. päivänä helmikuuta 2017 Jaana Husu-Kallio kansliapäällikkö Maa-ja metsätalousministeriö Ari Eini johtaja Suomen metsäkeskus Liite 1: Toimintaympäristön kuvaus 2017 Liite 2: Vaikuttavuutta ja tuloksellisuutta kuvaavat mittarit ja tavoitteet 2017 ja alustavat tavoitteet

6 6 Liite 1 Toimintaympäristön odotettavissa olevat muutokset v Metsäteollisuus on päättänyt tai toteuttanut (esim. Metsä Groupin Äänekosken biotuotetehdas, UPM Lappeenrannan biojalostamo ja Stora Enson Varkauden tehtaiden muutosinvestoinnit) mittavia investointeja viime vuosina. Kasvava ilmiö Suomessa on perinteisen metsäteollisuuden ulkopuolelta ja osin kansainvälisten investoijien mielenkiinto selluntuotantoon ja biojalostamiseen (esim. Finnpulp Oy Kuopio ja Kemijärven sekä Kemin biojalostamohankkeet). Metsäteollisuuden biotuoteinvestointien ja suunnitelmien rinnalla on havaittavissa myös toinen ilmiö; usein mittakaavaltaan pienempien ja uusien toimijoiden investointeihin perustuvien laitosten suunnittelu esimerkiksi Kajaanissa, Lieksassa, Iisalmessa, Kristiinankaupungissa ja Haapajärvellä. Biotuoteinvestointien rinnalla ja osin niihin liittyen on myös käynnissä tai suunnitteilla investointeja esimerkiksi liimapuun ja rakennuskomponenttien jalostukseen sekä puun energiakäyttöön. Metsäalan toimintaympäristössä investoinnit tarkoittavat uusia työpaikkoja ja tuloja metsänomistajille sekä puun korjaajille ja kuljettajille. Paitsi puunjalostuksen arvoketjuun, syntyy työpaikkoja myös metsäalan palveluihin. Yksi edellytys palveluiden kehitykselle on mahdollisimman tasapuolinen kilpailuasema markkinoilla olevien toimijoiden välillä. Kilpailun rajoitteita on poistettu muuttamalla Metsäkeskusta ja metsänhoitoyhdistyksiä koskevia säädöksiä, viimeisimpänä Otso Metsäpalvelut Oy:n perustaminen loppuvuodesta Metsäpalveluyrittämisen kehittyminen on tulevien vuosien haaste ja mahdollisuus metsäalalle. Käynnissä on monia valtakunnallisia ja alueellisia metsäpalveluyrittäjyyttä aktivoivia hankkeita. Jotta kasvavan puun käytön hyödyt realisoituvat kotimaassa, tarvitaan yksityismetsänomistajien aktiivisuutta puumarkkinoilla. Metsähallituksen ja yritysten sekä yhteisöjen puun myynnit ovat yksityismetsänomistajia tasaisemmat vuodesta toiseen. Maan hallitusohjelman mukaisesti on pyritty kannustamaan tilakoon kasvattamiseen ja sukupolvenvaihdoksiin muun muassa metsälahjavähennyksen sekä yrittäjävähennyksen avulla. Näiden rinnalla tarvitaan investointien toteutuessa erityisesti sellaisten metsänomistajien aktivointia ja opastusta, joilta puuttuu kokemus metsätaloudesta. Kasvava metsien käyttöjä hakkuumäärät ovat nostaneet esiin kysymyksen, onko metsiemme käyttö ekologisesti kestävää. Metsäalan perinteinen vahvuus, kestävyyden huomioon ottaminen toiminnassa, joutuu koetukselle kun hakkuumäärät kasvavat huomattavasti nykyisestä. Tässä kehityksessä talousmetsien luonnonhoidon merkitys korostuu entisestään, koska valtiontaloudessa on vain rajallisesti mahdollisuuksia panostaa luonnonsuojelualueiden hankintaan, määräaikaisiin suojelusopimuksiin ja luonnonhoitohankkeisiin. Metsätiedon saatavuudella tulee olemaan suuri merkitys metsäalan ja metsäalan yritysten menestykselle. Erityinen tarve on luoda sähköisiä palveluja puukauppaan, metsien käytön suunniteluun ja metsäomaisuuden hallintaan. Digitalisaation mahdollisuuksia on opittava hyödyntämään ja sen avulla purkamaan tarpeetonta hallinnollista työtä julkisen sektorin toiminnassa. Byrokratian vähentäminen kaikessa toiminnassa, missä kansalaiset tai yritykset asioivat julkisen sektorin kanssa, on eri toimialojen yhteinen tavoite. Viime vuodet ovat olleet Suomen kansantaloudelle vaikeat. Huolimatta siitä, että ennusteet lähivuosien talouskehityksestä ovat hieman kohentuneet, edessä on kuitenkin vielä useita alhaisen talouskasvun vuosia, joina valtion kuluja on pienennettävä. Kuluttajien ja yhteiskunnan preferenssien muuttuessa lähemmäs vihreitä tuotteita ja vihreää kasvua, metsäalalla tulee myös tulevaisuudessa olemaan keskeinen merkitys yhteiskunnassa.

7 7 Liite 2 Vaikuttavuutta ja tuloksellisuutta kuvaavat mittarit ja tavoitteet 2017 ja alustavat tavoitteet Yhteiskunnallinen vaikuttavuus Mittari Tulos 2016 Tavoite 2017 Tavoite Metsään.fi palvelua käyttävien * metsänomistajien määrä Metsään.fi palvelua käyttävien yritysten määrä (TAE) kpl kpl kpl Yhteisöasiakastapaamiset Nmh; otantatarkastuksessa rahoituksellisesti hyvien hankkeiden osuus suoritepinta-alasta (TAE) Hankehaussa olevien luonnonhoitohankkeiden määrä 81 % vähintään 85 % 90 % 17 kpl Asiakkaiden suositteluindeksi MO asiakastyö: ei mitattu Yritysasiakastyö +23 % MO koulutukset +70 % Toimijakoulutukset +40 % 30% 35 % Ajantasaisen metsävaratiedon kattavuus yksityismetsien pinta-alasta (TAE) Metsävaratietojen käyttö ja lataus lisääntyy käytettävissä olevasta aineistosta 82 % 87 % 95 % 2 milj. ha 75 % 95 % Metsään.fi -käyttäjiin luetaan kaikki, jotka ovat käyneet palvelussa sen avaamisen jälkeen.

8 8 Toiminnan tuloksellisuus Mittari Tulos 2016 Tavoite 2017 Tavoite Metsänomistajille järjestetyt koulutustilaisuudet Toimijoille järjestetyt koulutustilaisuudet Metsänomistajaasiakastapaamiset Metsälain mukaisten ilmoitusten käsittelyn ja päätöksenteon kokonaiskustannukset ilmoitusta kohden (TAE) Rahoituslain mukaisten hakemusten käsittelyn kokonaiskustannukset (TAE) 290 kpl 240 kpl 240 kpl 130 kpl 120 kpl 120 kpl xx /kpl alle 13 e/kpl alle 13 e/kpl 229 e/kpl ( ) alle n 200 e/kpl 123 el kpl Maastotarkastusten yksikkökustannukset (TAE) XX alle 165 e/kpl alle 165/kpl Metsävaratiedon keruun kustannukset (TAE) 6/ha alle 5 /ha n. 5 e/ha Metsävaratiedon keruu (TAE) ha ha ha Päätös nuoren metsän hoitohankkeista, viikkoa vireilletulosta (TAE) Sähköisten ilmoitusten ja hakemusten osuus saapuneista (TAE) Säädös-ja järjestelmämuutosten takia ei ole laskettu (Metsänkäyttöilmoitukset 89%) enintään 9 vko 5 60 % Kasvaa edelleen

9 9 Voimavarojen hallinta, resurssit Mittari Tulos 2016 Tavoite 2017 Tavoite Valtionapu (TAE) Htv (TAE) avoin Metsiin perustuvia elinkeinoja tukevien hankkeiden määrä, e/v Investoinnit strategiseen osaamiseen: koulutuspäivä/toimihenkilö 9 pv/hlö 7 pv/hlö 5 pv/hlö Työtyytyväisyysindeksi (tulos v ,1) ei arvioitu ei arvioida >36,1

10

Maa-ja metsätalousministeriön ja Suomen metsäkeskuksen tulossopimus vuodeksi 2018 ja alustavat tulostavoitteet vuosille

Maa-ja metsätalousministeriön ja Suomen metsäkeskuksen tulossopimus vuodeksi 2018 ja alustavat tulostavoitteet vuosille 1 MMM 1991/00.03.01/2017 Maa-ja metsätalousministeriön ja Suomen metsäkeskuksen tulossopimus vuodeksi 2018 ja alustavat tulostavoitteet vuosille 2019-2022 Suomen metsäkeskus (Metsäkeskus) on metsien kestävää

Lisätiedot

Kansallinen metsästrategia 2025. Juha Ojala maa- ja metsätalousministeriö luonnonvaraosasto 17.10.2014

Kansallinen metsästrategia 2025. Juha Ojala maa- ja metsätalousministeriö luonnonvaraosasto 17.10.2014 Kansallinen metsästrategia 2025 Juha Ojala maa- ja metsätalousministeriö luonnonvaraosasto 17.10.2014 1 Kansallisen metsästrategia 2025:n lähtökohdat Metsäpoliittinen selonteko 2050 ja eduskunnan siihen

Lisätiedot

Kansallinen metsästrategia 2025 ja metsänjalostus

Kansallinen metsästrategia 2025 ja metsänjalostus Kansallinen metsästrategia 2025 ja metsänjalostus Sanna Paanukoski maa- ja metsätalousministeriö 21.11.2016 1 Kansallinen metsästrategia 2025 Strategia listaa metsäalan tärkeimmät tavoitteet vuoteen 2025

Lisätiedot

Metsäpolitiikan suunta ja toimeenpano: Hallitusohjelma ja Kansallinen metsästrategia 2025

Metsäpolitiikan suunta ja toimeenpano: Hallitusohjelma ja Kansallinen metsästrategia 2025 Metsäpolitiikan suunta ja toimeenpano: Hallitusohjelma ja Kansallinen metsästrategia 2025 Metsäneuvos Marja Kokkonen MMM/LVO/MBY Puuta liikkeelle ja luontopolitiikkaa luottamuksella seminaari 14.10.2015

Lisätiedot

Miten Metsästrategia 2025 tukee alan koulutuksen kehittämistä?

Miten Metsästrategia 2025 tukee alan koulutuksen kehittämistä? Miten Metsästrategia 2025 tukee alan koulutuksen kehittämistä? Marja Kokkonen Maa- ja metsätalousministeriö Metsä- ja bioenergiayksikön päällikkö Säätytalo 3.10.2018 1 Metsäpolitiikan nykyinen kehys KÄRKIHANKKEET

Lisätiedot

Valtion rooli suomalaisessa metsäpolitiikassa

Valtion rooli suomalaisessa metsäpolitiikassa Valtion rooli suomalaisessa metsäpolitiikassa 19.10.2011 Marja Kokkonen maa- ja metsätalousministeriö, metsäosasto Esityksen sisältö 1. Taustaa 2. Metsäpolitiikan välineet 3. Metsäpolitiikan haasteet 4.

Lisätiedot

kansallinen metsäohjelma Metsäalasta biotalouden vastuullinen edelläkävijä

kansallinen metsäohjelma Metsäalasta biotalouden vastuullinen edelläkävijä kansallinen metsäohjelma 2015 Metsäalasta biotalouden vastuullinen edelläkävijä Hyvinvointia metsistä Metsät ja niiden kestävä käyttö ovat Suomen biotalouden kasvun perusta. Metsät ovat Suomen merkittävin

Lisätiedot

Metsäpolitiikka ja monimuotoisuuden edistäminen talousmetsissä. Osastopäällikkö Juha S. Niemelä, MMM Metsäpolitiikkafoorumin loppuseminaari 19.3.

Metsäpolitiikka ja monimuotoisuuden edistäminen talousmetsissä. Osastopäällikkö Juha S. Niemelä, MMM Metsäpolitiikkafoorumin loppuseminaari 19.3. Metsäpolitiikka ja monimuotoisuuden edistäminen talousmetsissä Osastopäällikkö Juha S. Niemelä, MMM Metsäpolitiikkafoorumin loppuseminaari 19.3.2019 Kansallinen metsästrategia määrittelee metsäpolitiikan

Lisätiedot

METSÄTALOUS - TAE TAE:n mitoitus

METSÄTALOUS - TAE TAE:n mitoitus Muistio maa- ja metsätalousvaliokunnan kuulemiseen 28.9.2016 Maa- ja metsätalousministeriö, luonnonvaraosasto, metsä-ja bioenergiayksikkö Metsäneuvos Marja Kokkonen METSÄTALOUS - TAE 2018 2018 TAE:n mitoitus

Lisätiedot

Muistio maa- ja metsätalousvaliokunnan kuulemiseen Maa- ja metsätalousministeriö, luonnonvaraosasto Metsäneuvos Marja Kokkonen

Muistio maa- ja metsätalousvaliokunnan kuulemiseen Maa- ja metsätalousministeriö, luonnonvaraosasto Metsäneuvos Marja Kokkonen Muistio maa- ja metsätalousvaliokunnan kuulemiseen 23.9.2016 Maa- ja metsätalousministeriö, luonnonvaraosasto Metsäneuvos Marja Kokkonen METSÄTALOUS - TAE 2017 2017 TAE:n mitoitus 2017 TAE:ssa metsätalouteen

Lisätiedot

Puun riittävyys ja metsäpolitiikka

Puun riittävyys ja metsäpolitiikka Puun riittävyys ja metsäpolitiikka Puuta lisää metsistä -Seminaari Helsinki 15.4.2016 Metsäneuvos Marja Kokkonen MMM/LVO 17.4.2016 1 Puuston kasvu ja poistuma 17.4.2016 2 Puuston kasvun ja poistuman suhde

Lisätiedot

METSÄTALOUS - TAE 2016 - Julkisen talouden suunnitelma vuosille 2016-2019 1. TAE 2016. Rakennemuutokset

METSÄTALOUS - TAE 2016 - Julkisen talouden suunnitelma vuosille 2016-2019 1. TAE 2016. Rakennemuutokset Muistio maa- ja metsätalousvaliokunnan kuulemiseen 6.10.2015 Maa- ja metsätalousministeriö, luonnonvaraosasto Neuvotteleva virkamies Heikki Piiparinen METSÄTALOUS - TAE 2016 - Julkisen talouden suunnitelma

Lisätiedot

Minne menet suomalainen metsätalous. uudistuneen metsäpolitiikan haasteet. Toimitusjohtaja Juha Ojala TTS Työtehoseura

Minne menet suomalainen metsätalous. uudistuneen metsäpolitiikan haasteet. Toimitusjohtaja Juha Ojala TTS Työtehoseura Minne menet suomalainen metsätalous uudistuneen metsäpolitiikan haasteet Toimitusjohtaja Juha Ojala TTS Työtehoseura 29.10.2015 1 Suomi elää edelleen vahvasti myös metsästä: Metsäsektorin osuus kaikkien

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2019, HE 123/2018 vp

Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2019, HE 123/2018 vp 1 (5) 81/18/L/A Eduskunta Maa- ja metsätalousvaliokunta Asiantuntijakutsu eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokuntaan to 4.10. klo 10.00 Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2019,

Lisätiedot

Lapin 55. Metsätalouspäivät Levi Ari Eini Suomen metsäkeskus

Lapin 55. Metsätalouspäivät Levi Ari Eini Suomen metsäkeskus 7.2.2013 1 Lapin 55. Metsätalouspäivät Levi 7.- 8.2.2013 Ari Eini Suomen metsäkeskus Läänin metsälautakunnista Suomen metsäkeskukseksi 1917 Läänin metsänhoitolautakunnat perustetaan 1922 Metsien 1. valtakunnallinen

Lisätiedot

Ajankohtaista puumarkkinoilta

Ajankohtaista puumarkkinoilta Ajankohtaista puumarkkinoilta Jukka Hujala metsäasiantuntija MTK metsälinja Karstula-Kyyjärven mhy 12.9.2015 Metsäpolitiikan ohjaus kohti vuotta 2050 Kansallinen metsäohjelma 2015 Metsäpoliittinen selonteko

Lisätiedot

Muut momentit, joista rahoitusta metsätalouteen (milj. euroa)

Muut momentit, joista rahoitusta metsätalouteen (milj. euroa) Muistio maa- ja metsätalousvaliokunnan kuulemiseen 10.5.2017 Maa- ja metsätalousministeriö, luonnonvaraosasto Metsäneuvos Marja Kokkonen METSÄTALOUS - Julkisen talouden suunnitelma vuosille 2018-2021 Metsätalouden

Lisätiedot

SUOMEN METSÄKESKUS. Strategia

SUOMEN METSÄKESKUS. Strategia SUOMEN METSÄKESKUS Strategia Arvoa ja kasvua metsästä Metsät muodostavat vahvan perustan Suomen kansantaloudelle ja suomalaisten hyvinvoinnille. Metsät voivat tarjota vielä nykyistä enemmän työtä ja toimeentuloa,

Lisätiedot

METSÄTALOUS - TAE Julkisen talouden suunnitelma vuosille TAE Rakennemuutokset

METSÄTALOUS - TAE Julkisen talouden suunnitelma vuosille TAE Rakennemuutokset Muistio valtiovarainvaliokunnan maatalousjaoston kuulemiseen 21.10.2015 Maa- ja metsätalousministeriö, luonnonvaraosasto Metsäneuvos Marja Kokkonen Metsäneuvos Marja Hilska-Aaltonen METSÄTALOUS - TAE 2016

Lisätiedot

Metsäneuvos Marja Kokkonen Maa- ja metsätalousministeriö

Metsäneuvos Marja Kokkonen Maa- ja metsätalousministeriö KMO 2015:n muutosesitys Metsäneuvos Marja Kokkonen Maa- ja metsätalousministeriö 5.5.2010 1 KANSALLINEN METSÄOHJELMA 2015 Strateginen toimenpideohjelma - linjaa Suomen metsäpolitiikkaa - valtioneuvoston

Lisätiedot

Pohjois-Suomen metsävarat, hakkuumahdollisuudet ja metsäohjelmat

Pohjois-Suomen metsävarat, hakkuumahdollisuudet ja metsäohjelmat Pohjois-Suomen metsävarat, hakkuumahdollisuudet ja metsäohjelmat Puusta elinvoimaa Pohjoiseen seminaari 12.5.2016 Eeva-Liisa Repo Elinkeinopäällikkö, Pohjois-Pohjanmaa Pohjoinen palvelualue Suomen metsäkeskus

Lisätiedot

Metsäpolitiikka arvioitavana

Metsäpolitiikka arvioitavana Metsäpolitiikka arvioitavana Päättäjien 33. Metsäakatemia Seminaarijakso, Majvik, 12.9.2012 Ville Schildt, maa- ja metsätalousministeriö, metsäosasto Esityksen sisältö 1.Metsäpolitiikan toimintaympäristö

Lisätiedot

Yhteistoimin kohti biotaloutta. ylijohtaja Juha Ojala MMM Luonnonvaraosasto

Yhteistoimin kohti biotaloutta. ylijohtaja Juha Ojala MMM Luonnonvaraosasto Yhteistoimin kohti biotaloutta ylijohtaja Juha Ojala MMM Luonnonvaraosasto 6.5.2015 1 Strategiset päämäärät Toimeenpano ja seuranta Suomen biotalousstrategian tavoitteena 100 mrd tuotanto 1. KILPAILUKYKYINEN

Lisätiedot

Puu liikkeelle ja uusia tuotteita metsästä - kärkihanke. Biotalouspaneelin kokous Jussi Manninen, TEM

Puu liikkeelle ja uusia tuotteita metsästä - kärkihanke. Biotalouspaneelin kokous Jussi Manninen, TEM Puu liikkeelle ja uusia tuotteita metsästä - kärkihanke Biotalouspaneelin kokous 19.1.2016 Jussi Manninen, TEM Kärkihanke 2: Puu liikkeelle ja uusia tuotteita metsästä TAVOITE: Puun käyttöä monipuolistetaan,

Lisätiedot

Kansallinen metsäohjelma 2015 Suomen metsäpolitiikan perustana. Jari Koskinen, maa- ja metsätalousministeri Kestävän kehityksen toimikunta

Kansallinen metsäohjelma 2015 Suomen metsäpolitiikan perustana. Jari Koskinen, maa- ja metsätalousministeri Kestävän kehityksen toimikunta Kansallinen metsäohjelma 2015 Suomen metsäpolitiikan perustana Jari Koskinen, maa- ja metsätalousministeri Kestävän kehityksen toimikunta 30.11.2011 Metsät ovat tärkeitä Suomen kansantaloudelle Metsiä

Lisätiedot

Metsien käyttötavoitteiden yhteensovittaminen. ilmastonmuutokseen sopeutumisessa. Saara Lilja-Rothsten Päättäjien 43. Metsäakatemia 30.8.

Metsien käyttötavoitteiden yhteensovittaminen. ilmastonmuutokseen sopeutumisessa. Saara Lilja-Rothsten Päättäjien 43. Metsäakatemia 30.8. Metsien käyttötavoitteiden yhteensovittaminen ilmastonmuutokseen sopeutumisessa Saara Lilja-Rothsten Päättäjien 43. Metsäakatemia 30.8.2017 Yhteensovittamisessa on kyse monitavotteisesta kestävyydestä

Lisätiedot

Uuden alueellisen metsäohjelman painopisteet

Uuden alueellisen metsäohjelman painopisteet Innovaatioseminaari Kokkola 15.11.2011 Uuden alueellisen metsäohjelman painopisteet Jorma Vierula Etelä-Pohjanmaan metsäkeskus 1 Etelä- ja Keski-Pohjanmaan alueellinen metsäohjelma 2012-2015 2 Linjaukset

Lisätiedot

Teema 2: Ajankohtaista akateemikoille. 1. Suomen metsät ja niiden omistus 2. Suomen metsäpolitiikka 3. Metsien ilmastoroolin peruskäsitteet

Teema 2: Ajankohtaista akateemikoille. 1. Suomen metsät ja niiden omistus 2. Suomen metsäpolitiikka 3. Metsien ilmastoroolin peruskäsitteet Teema 2: Ajankohtaista akateemikoille 1. Suomen metsät ja niiden omistus 2. Suomen metsäpolitiikka 3. Metsien ilmastoroolin peruskäsitteet Suomi maailman metsävaltiona Maailman mittakaavassa Suomi on kääpiö

Lisätiedot

Keski-Suomen hakkuutavoitteet

Keski-Suomen hakkuutavoitteet Keski-Suomen hakkuutavoitteet Helena Reiman, aluejohtaja Metsä tarjoaa ratkaisuja: työtä ja hyvinvointia! Suomen metsäkeskus Keski-Suomen hakkuutavoitteet Keski-Suomen metsävarat Erilaisia hakkuutavoitteita

Lisätiedot

Suomen kilpailukyky metsäalalla onko sitä?

Suomen kilpailukyky metsäalalla onko sitä? Suomen kilpailukyky metsäalalla onko sitä? Puuta liikkeelle seminaari Jyväskylä Ylitarkastaja Matti Mäkelä MMM/LVO/MBY 1 Maa- ja metsätalousministeriön luonnonvaraosaston toiminta-ajatus Osaston toiminta-ajatuksena

Lisätiedot

Luonnonhoitohankkeet ja luonnonhoidon suuntaviivat Suomen metsäkeskuksessa

Luonnonhoitohankkeet ja luonnonhoidon suuntaviivat Suomen metsäkeskuksessa Luonnonhoitohankkeet ja luonnonhoidon suuntaviivat Suomen metsäkeskuksessa Harjumetsien paahdeelinympäristöjen hoitoseminaari 19.6.2012 Taipalsaari Johtava luonnonhoidon asiantuntija Matti Seppälä 1 Metsäalan

Lisätiedot

Valtion rooli suomalaisessa metsäpolitiikassa

Valtion rooli suomalaisessa metsäpolitiikassa Valtion rooli suomalaisessa metsäpolitiikassa 2.3.2011 Juha Ojala maa- ja metsätalousministeriö, metsäosasto Esityksen sisältö 1. Taustaa 2. Metsäpolitiikan keskeiset haasteet 3. Kansallinen metsäohjelma

Lisätiedot

METSÄTALOUS - TAE 2019

METSÄTALOUS - TAE 2019 Muistio valtionvarainvaliokunnan maatalousjaoston kuulemiseen 3.10.2018 Maa- ja metsätalousministeriö, luonnonvaraosasto, metsä-ja bioenergiayksikkö Metsäneuvos Marja Kokkonen METSÄTALOUS - TAE 2019 2019

Lisätiedot

Kansallisen metsästrategian 2025 päivitys; Kansainväliset linjaukset

Kansallisen metsästrategian 2025 päivitys; Kansainväliset linjaukset Kansallisen metsästrategian 2025 päivitys; Kansainväliset linjaukset Heikki Granholm, metsäneuvos, MMM Kv. luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkoston tilaisuus 14.11.2018 Metsäalaan vaikuttavat megatrendit

Lisätiedot

Ohjauksen uudet tuulet valtiovarainministeriön näkökulma hallinnon uudistumiseen. Palkeet foorumi Alivaltiosihteeri Päivi Nerg ltanen, VM

Ohjauksen uudet tuulet valtiovarainministeriön näkökulma hallinnon uudistumiseen. Palkeet foorumi Alivaltiosihteeri Päivi Nerg ltanen, VM Ohjauksen uudet tuulet valtiovarainministeriön näkökulma hallinnon uudistumiseen Palkeet foorumi 13.9.2018 Alivaltiosihteeri Päivi Nerg ltanen, VM Sisältö Ohjauksen ajattelukehikot Ohjauksen näkökulma

Lisätiedot

PUUN OSTAJIEN NÄKEMYS. Puuta lisää metsistä -seminaari 15.4.2016 Tomi Salo, metsäjohtaja

PUUN OSTAJIEN NÄKEMYS. Puuta lisää metsistä -seminaari 15.4.2016 Tomi Salo, metsäjohtaja PUUN OSTAJIEN NÄKEMYS Puuta lisää metsistä -seminaari 15.4.2016 Tomi Salo, metsäjohtaja TEOLLISUUS KÄYTTI PUUTA 63,9 MILJOONAA KUUTIOTA VUONNA 2014 Raakapuun lisäksi teollisuus käytti sivutuotteena syntyvää

Lisätiedot

Työtä ja hyvinvointia Hämeen metsistä - metsästrategiaseminaari. 7.9.2010 Hämeenlinna

Työtä ja hyvinvointia Hämeen metsistä - metsästrategiaseminaari. 7.9.2010 Hämeenlinna Työtä ja hyvinvointia Hämeen metsistä - metsästrategiaseminaari 7.9.2010 Hämeenlinna Juha Ojala maa- ja metsätalousministeriö 1 Metsäala muutoksen keskellä + Metsätalous ja metsä- ja puutuoteteollisuus

Lisätiedot

PEFC SUOMI SUOMEN METSÄSERTIFIOINTI RY

PEFC SUOMI SUOMEN METSÄSERTIFIOINTI RY PEFC SUOMI SUOMEN METSÄSERTIFIOINTI RY 10.12.2018 PEFC Suomen STRATEGIA 2019-2021 Johdanto PEFC Suomen strategiaan vuosille 2019-21 PEFC on kansainvälinen metsäsertifiointijärjestelmä, joka edistää ekologisesti,

Lisätiedot

Toteutuvatko hallitusohjelman metsätavoitteet?

Toteutuvatko hallitusohjelman metsätavoitteet? Toteutuvatko hallitusohjelman metsätavoitteet? Metsäpolitiikan AMK-konferenssi, Vantaa 10.3.2016 tutkimuspäällikkö Erno Järvinen MTK Katsauksen sisältö 1. Hallitusohjelman metsätavoitteet ja kärkihankkeet

Lisätiedot

Kainuun metsäohjelma

Kainuun metsäohjelma Kainuun metsäohjelma 2016-2020 Tuomo Mikkonen elinkeinopäällikkö Kainuu metsäohjelmavastaava Kainuun metsäneuvoston sihteeri Kainuun metsäohjelma Metsäneuvoston työkalu Ohjelman valmistelu on tehty yhteistyössä

Lisätiedot

ELY-keskuksen tulossopimuksen tarkistus vuodelle Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Juha Levy

ELY-keskuksen tulossopimuksen tarkistus vuodelle Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Juha Levy ELY-keskuksen tulossopimuksen tarkistus vuodelle 2017 Yleistä tarkistuksesta Viime syksynä laadittu sopimus on monivuotinen (16-19) Nyt tarkistus sopimukseen vuodelle 2017 mahdollisimman kevyesti Uutta

Lisätiedot

Hämeen metsäohjelma, toimenpiteiden päivitys. Käsitelty metsäneuvoston kokouksessa

Hämeen metsäohjelma, toimenpiteiden päivitys. Käsitelty metsäneuvoston kokouksessa Hämeen metsäohjelma, toimenpiteiden päivitys Käsitelty metsäneuvoston kokouksessa 22.8.2017 AMO toimenpiteiden päivitys Tehtävä AMOjen toimenpiteiden tarkastaminen vastaamaan mahdollisimman hyvin ohjelmien

Lisätiedot

METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS 2008

METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS 2008 1 VAIN VIRKAKÄYTTÖÖN METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS 2008 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA 2 OSASTO 12 30. Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonala (60.) Metsäntutkimuslaitoksen

Lisätiedot

Pirkanmaan metsäohjelma, toimenpiteiden päivitys. Käsitelty metsäneuvoston kokouksessa

Pirkanmaan metsäohjelma, toimenpiteiden päivitys. Käsitelty metsäneuvoston kokouksessa Pirkanmaan metsäohjelma, toimenpiteiden päivitys Käsitelty metsäneuvoston kokouksessa 26.1.2018 AMO toimenpiteiden päivitys Tehtävä AMOjen toimenpiteiden tarkastaminen vastaamaan mahdollisimman hyvin ohjelmien

Lisätiedot

Raaka-ainekatsaus. STMY 90v Jorma Länsitalo, Stora Enso

Raaka-ainekatsaus. STMY 90v Jorma Länsitalo, Stora Enso Raaka-ainekatsaus STMY 90v Jorma Länsitalo, Stora Enso Raaka-ainekatsauksesta vuodelta 1927 Hakkuut 37 milj m3 Teollisuuden raaka -aine n.10 milj m3 Kotitalouksien tarve- ja polttopuu n.15 milj m3 2 Raaka-ainekatsauksesta

Lisätiedot

PUU LIIKKEELLE JA UUSIA TUOTTEITA METSÄSTÄ

PUU LIIKKEELLE JA UUSIA TUOTTEITA METSÄSTÄ PUU LIIKKEELLE JA UUSIA TUOTTEITA METSÄSTÄ Metsätieto ja sähköiset palvelu 1 Metsätieto ja sähköiset palvelu Biotalous ja puhtaat ratkaisut Kärkihanke 2: Puu liikkeelle ja uusia tuotteita metsästä Toimenpide

Lisätiedot

Kansallisen metsäohjelman linjaukset. Joensuu Marja Kokkonen

Kansallisen metsäohjelman linjaukset. Joensuu Marja Kokkonen Kansallisen metsäohjelman linjaukset Joensuu 28.4.2009 Marja Kokkonen 1 MIKSI KANSALLINEN METSÄOHJELMA 2015? Toimintaympäristön muutos: Tuotannon ja talouden globalisaatio Venäjän puutullit ja markkinat

Lisätiedot

Digitalisaation hyödyntäminen yhteismetsissä Oulun yhteismetsäpäivät

Digitalisaation hyödyntäminen yhteismetsissä Oulun yhteismetsäpäivät Digitalisaation hyödyntäminen yhteismetsissä Oulun yhteismetsäpäivät 4-5.4.2019 Virpi Stenman / DataBio-projektin projektipäällikkö Sisältö - DataBio Euroopan suurin big data hanke - Digitaalisten palveluiden

Lisätiedot

Työtä ja toimeentuloa luonnonhoitotöistä Siikainen 1.10.2015 Matti Seppälä Vaikuttavuutta METSO Luonnonhoitoon -hanke

Työtä ja toimeentuloa luonnonhoitotöistä Siikainen 1.10.2015 Matti Seppälä Vaikuttavuutta METSO Luonnonhoitoon -hanke Luonnonhoitohankkeiden toimintamalli ja hankehaku Työtä ja toimeentuloa luonnonhoitotöistä Siikainen 1.10.2015 Matti Seppälä Vaikuttavuutta METSO Luonnonhoitoon -hanke Oikeudellinen tausta KemeraLaki (34/2015)

Lisätiedot

Metsäbiotalous PP Pohjois-Pohjanmaan metsäohjelma

Metsäbiotalous PP Pohjois-Pohjanmaan metsäohjelma Metsäbiotalous PP Pohjois-Pohjanmaan metsäohjelma 2015 2020 Eeva-Liisa Repo Suomen metsäkeskus julkiset palvelut Oulun Seudun biotalous- ja energiatehokkuustoimijoiden kesätapaaminen Torstai 16.6.2016

Lisätiedot

Metsien käytön monet mahdollisuudet

Metsien käytön monet mahdollisuudet Metsien käytön monet mahdollisuudet Rovaniemi 29.3.2017 Eeva-Liisa Repo, Ulla Huusko Suomen metsäkeskus, Uusia tuotteita metsästä -hanke Uusia tuotteita metsästä miksi? Metsäkeskus vastaa alueellisten

Lisätiedot

METSÄN TULEVAISUUDEN TUOTTEET Teollisuuden metsänhoitajat ry Syysseminaari Metsäpäivillä 6.11.2014

METSÄN TULEVAISUUDEN TUOTTEET Teollisuuden metsänhoitajat ry Syysseminaari Metsäpäivillä 6.11.2014 METSÄN TULEVAISUUDEN TUOTTEET Teollisuuden metsänhoitajat ry Syysseminaari Metsäpäivillä 1 Metsän tulevaisuuden tuotteet: Ohjelma Avaus Olli Laitinen, puheenjohtaja, Teollisuuden metsänhoitajat ry Uudet

Lisätiedot

HALLITUKSEN BIOTALOUDEN KÄRKIHANKKEET JA SUOMEN BIOTALOUSSTRATEGIA. Liisa Saarenmaa MMM 20.10.2015 TUTKAS

HALLITUKSEN BIOTALOUDEN KÄRKIHANKKEET JA SUOMEN BIOTALOUSSTRATEGIA. Liisa Saarenmaa MMM 20.10.2015 TUTKAS HALLITUKSEN BIOTALOUDEN KÄRKIHANKKEET JA SUOMEN BIOTALOUSSTRATEGIA Liisa Saarenmaa MMM 20.10.2015 TUTKAS Suomen tulevaisuuden visio: Suomi 2025 yhdessä rakennettu Tilannekuva/SWOT Kestävä kasvu ja julkinen

Lisätiedot

Uudistuva suometsien hoitoretkeily Marja Hilska-Aaltonen

Uudistuva suometsien hoitoretkeily Marja Hilska-Aaltonen Uudistuva suometsien hoitoretkeily 11.9.2019 Marja Hilska-Aaltonen Sisältö Hallitusohjelma Kansallinen metsästrategia 2025 Metka 2020 Alueelliset metsäohjelmat 2 Hallitusohjelman poimintoja, osaava ja

Lisätiedot

Metsätalouden luonnonhoitohankkeet ja metsälainsäädäntö. Kitka-Muha-hankkeen seminaari Irmeli Ruokanen Luonnonhoidon asiantuntija

Metsätalouden luonnonhoitohankkeet ja metsälainsäädäntö. Kitka-Muha-hankkeen seminaari Irmeli Ruokanen Luonnonhoidon asiantuntija Metsätalouden luonnonhoitohankkeet ja metsälainsäädäntö Kitka-Muha-hankkeen seminaari 16.12.2014 Irmeli Ruokanen Luonnonhoidon asiantuntija KEMERA-rahoituksen oikeudellinen tausta Kestävän metsätalouden

Lisätiedot

Kemera-rahoitus vesiensuojelun toteuttamisessa Kosteikkoseminaari , Liminka

Kemera-rahoitus vesiensuojelun toteuttamisessa Kosteikkoseminaari , Liminka Kemera-rahoitus vesiensuojelun toteuttamisessa Kosteikkoseminaari 13.2.2017, Liminka Irmeli Ruokanen Kemeran oikeudellinen tausta KemeraLaki (34/2015) 4 (rahoituksen saajat), 21 (luonnonhoitohanketyypit,

Lisätiedot

Ajankohtaisia puualan aiheita valtionhallinnossa ja MSO:ssa. Sixten Sunabacka Työ- ja elinkeinoministeriö Metsäalan strateginen ohjelma 29.11.

Ajankohtaisia puualan aiheita valtionhallinnossa ja MSO:ssa. Sixten Sunabacka Työ- ja elinkeinoministeriö Metsäalan strateginen ohjelma 29.11. Ajankohtaisia puualan aiheita valtionhallinnossa ja MSO:ssa Sixten Sunabacka Työ- ja elinkeinoministeriö Metsäalan strateginen ohjelma Esityksen sisältö 1. Valtionhallinnon ohjelmat ja strategiat 2. MSO:n

Lisätiedot

Lapin alueellinen metsäohjelma, toimenpiteiden päivitys. Käsitelty metsäneuvoston kokouksessa

Lapin alueellinen metsäohjelma, toimenpiteiden päivitys. Käsitelty metsäneuvoston kokouksessa Lapin alueellinen metsäohjelma, toimenpiteiden päivitys Käsitelty metsäneuvoston kokouksessa 5.2.2018 AMO toimenpiteiden päivitys Tehtävä AMOjen toimenpiteiden tarkastaminen vastaamaan mahdollisimman hyvin

Lisätiedot

Metsäpoliittinen selonteko - Visio ja strategiset. Ohjeet työryhmille 9.9.2013

Metsäpoliittinen selonteko - Visio ja strategiset. Ohjeet työryhmille 9.9.2013 Metsäpoliittinen selonteko - Visio ja strategiset päämäärät Ohjeet työryhmille 9.9.2013 Metsäpoliittinen selonteko valmistellaan vuoden 2013 loppuun mennessä Taustalla KMO-väliarviointi (Gaia) ja toimintaympäristöanalyysi

Lisätiedot

Biotalous ja puhtaat ratkaisut -kärkihankkeet

Biotalous ja puhtaat ratkaisut -kärkihankkeet Biotalous ja puhtaat ratkaisut -kärkihankkeet Maatalousjaosto 13.10.2017 / HE 106/2017 vp / Asiantuntijapyyntö Apulaisosastopäällikkö Liisa Saarenmaa MMM KH2: Puu liikkeelle ja uusia tuotteita metsästä

Lisätiedot

Keski-Suomen metsäbiotalous

Keski-Suomen metsäbiotalous Keski-Suomen metsäbiotalous metsäbiotaloudella suuri merkitys aluetaloudelle Metsäbiotalouden osuus maakunnan kokonaistuotoksesta on 14 %, arvonlisäyksestä 10 % ja työllisyydestä 6 %. Merkitys on selvästi

Lisätiedot

Metsäohjelman seuranta

Metsäohjelman seuranta Metsäohjelman seuranta Pohjois-Savo Seppo Niskanen, elinkeinopäällikkö Kuopio 28.12.2017 Sisältö Metsänhoitotyöt Metsäluonnonhoito Hakkuut Yksityismetsätalouden kannattavuus Energiapuun käyttö Metsänhoitotyöt

Lisätiedot

Monipuoliset metsänhoitomenetelmät käyttöön suometsissä Marja Hilska-Aaltonen Maa- ja metsätalousministeriö

Monipuoliset metsänhoitomenetelmät käyttöön suometsissä Marja Hilska-Aaltonen Maa- ja metsätalousministeriö Monipuoliset metsänhoitomenetelmät käyttöön suometsissä 26.4.2017 Marja Hilska-Aaltonen Maa- ja metsätalousministeriö Metsäojitettujen soiden osuus kokonaismaa-alasta Suometsien aluetaloudellinen ja tilakohtainen

Lisätiedot

Suomen metsäkeskuksen yritys- ja yhteisöasiakkuusohjelma Luomukeruun mahdollisuudet seminaari Lahdessa

Suomen metsäkeskuksen yritys- ja yhteisöasiakkuusohjelma Luomukeruun mahdollisuudet seminaari Lahdessa Suomen metsäkeskuksen yritys- ja yhteisöasiakkuusohjelma Luomukeruun mahdollisuudet seminaari Lahdessa 7.2.2018 Marko Ämmälä Miksi oma ohjelma yrityksille ja yhteisöille? Tehtävämme on metsiin perustuvien

Lisätiedot

Metsäpalveluyrittäjyys kasvuun Seinäjoki Yrjö Ylkänen, elinkeinopäällikkö

Metsäpalveluyrittäjyys kasvuun Seinäjoki Yrjö Ylkänen, elinkeinopäällikkö Metsäpalveluyrittäjyys kasvuun Seinäjoki 24.2.2016 Yrjö Ylkänen, elinkeinopäällikkö Elinvoimaa etelä- ja keskipohjalaismetsistä Etelä- ja Keski-Pohjanmaan metsäohjelma 2016-2020 Taustaa Etelä- ja Keski-Pohjanmaan

Lisätiedot

Metsätalouden näkymät

Metsätalouden näkymät Metsätalouden näkymät Pääkaupunkiseudun Metsäpäivä 3.9.2016 Metsäjohtaja Juha Mäntylä Metsäteollisuus ja puun käyttö Metsäteollisuus pitää Suomen elinvoimaisena 4 Metsäteollisuus on elintärkeää yli 50

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan metsäohjelma 2016-2020

Pohjois-Pohjanmaan metsäohjelma 2016-2020 Pohjois-Pohjanmaan metsäohjelma 2016-2020 9.11.2015 Pohjois-Pohjanmaan maakuntahallituksen kokous Eeva-Liisa Repo Elinkeinopäällikkö, Pohjois-Pohjanmaa Alueelliset metsäohjelmat Alueelliset metsäohjelmat

Lisätiedot

Kestävää kasvua biotaloudesta I Pääministeri Juha Sipilä

Kestävää kasvua biotaloudesta I Pääministeri Juha Sipilä Kestävää kasvua biotaloudesta 14.3.2016 I Pääministeri Juha Sipilä Biotalous on talouden seuraava aalto BKT ja Hyvinvointi Fossiilitalous Luontaistalous 190 0 201 4 Biotalous on talouden seuraava aalto,

Lisätiedot

Kestävän metsätalouden rahoituslain uudistus

Kestävän metsätalouden rahoituslain uudistus Kestävän metsätalouden rahoituslain uudistus Marja Kokkonen Maa- ja metsätalousministeriö 16.4.2014 1 Uudistuksen taustaa Metsätalouden tukien uudelleenarviointi KMO 2015, Metsätalous ja energia-työryhmän

Lisätiedot

Metsäohjelman seuranta

Metsäohjelman seuranta Metsäohjelman seuranta Kainuu Tuomo Mikkonen, elinkeinopäällikkö Kajaani 29.4.2019 Sisältö Metsänhoitotyöt Luonnonhoito Hakkuut ja käyttö Metsätalouden sosiaaliset vaikutukset Energiapuun käyttö Metsänhoitotyöt

Lisätiedot

Ajankohtaista metsäpolitiikassa. Metsäneuvos Marja Kokkonen Maa- ja metsätalousministeriö Luonnonvaraosasto 25.11.2015

Ajankohtaista metsäpolitiikassa. Metsäneuvos Marja Kokkonen Maa- ja metsätalousministeriö Luonnonvaraosasto 25.11.2015 Ajankohtaista metsäpolitiikassa Metsäneuvos Marja Kokkonen Maa- ja metsätalousministeriö Luonnonvaraosasto 25.11.2015 1 Taustaa Jo tehdyt uudistukset Hallitusohjelma ja KMS 2025 Muuta 2 Puuston kasvun

Lisätiedot

Metsäohjelman seuranta

Metsäohjelman seuranta Metsäohjelman seuranta Pohjois-Pohjanmaa Eeva-Liisa Repo, elinkeinopäällikkö Oulu 29.1.2018 Sisältö Metsänhoitotyöt Metsäluonnonhoito Hakkuut Yksityismetsätalouden kannattavuus Energiapuun käyttö Metsänhoitotyöt

Lisätiedot

Digitaalisten palveluiden mahdollisuudet metsätaloudessa Case Metsään.fi-palvelu, Päättäjien metsäakatemia, Peurunka,

Digitaalisten palveluiden mahdollisuudet metsätaloudessa Case Metsään.fi-palvelu, Päättäjien metsäakatemia, Peurunka, Digitaalisten palveluiden mahdollisuudet metsätaloudessa Case Metsään.fi-palvelu, Päättäjien metsäakatemia, Peurunka, 21.9.2018 Veikko Iittainen, Metsänomistajien palvelupäällikkö Suomen metsäkeskus Metsään.fi-palvelun

Lisätiedot

Metsäohjelman seuranta

Metsäohjelman seuranta Metsäohjelman seuranta Lappi Ulla Huusko, elinkeinopäällikkö Rovaniemi 27.5.219 Sisältö Metsänhoitotyöt Metsäluonnonhoito Hakkuut ja käyttö Metsätalouden sosiaaliset vaikutukset Energiapuun käyttö Metsänhoitotyöt

Lisätiedot

Riistatiedon merkitys hallinnonalan päätöksenteossa. ylitarkastaja Janne Pitkänen Maa- ja metsätalousministeriö

Riistatiedon merkitys hallinnonalan päätöksenteossa. ylitarkastaja Janne Pitkänen Maa- ja metsätalousministeriö Riistatiedon merkitys hallinnonalan päätöksenteossa ylitarkastaja Janne Pitkänen Maa- ja metsätalousministeriö 22.1.2013 Tänään kuulette... 1. Riistatiedon merkityksestä riistakonsernin strategiassa riistatieto

Lisätiedot

Metsäsektorin tulevaisuuskatsaus Metsäneuvoston linjaukset metsäsektorin painopisteiksi ja tavoitteiksi 2015. Heureka, Vantaa 9.11.

Metsäsektorin tulevaisuuskatsaus Metsäneuvoston linjaukset metsäsektorin painopisteiksi ja tavoitteiksi 2015. Heureka, Vantaa 9.11. Metsäsektorin tulevaisuuskatsaus Metsäneuvoston linjaukset metsäsektorin painopisteiksi ja tavoitteiksi 2015 Heureka, Vantaa 9.11.2006 Marja Kokkonen Esityksen sisältö KMO:n tarkistusprosessi Toimintaympäristön

Lisätiedot

Metsäohjelman seuranta

Metsäohjelman seuranta Metsäohjelman seuranta Lounais-Suomi Tapio Nummi, elinkeinopäällikkö Pori 11.1.218 Sisältö Metsänhoitotyöt Metsäluonnonhoito Hakkuut ja käyttö Metsäsektorin sosiaaliset vaikutukset Energiapuun käyttö Metsänhoitotyöt

Lisätiedot

Pohjois-Savon metsäbiotalous

Pohjois-Savon metsäbiotalous n metsäbiotalous ssa metsäbiotaloudella on merkittävä aluetaloudellinen rooli Metsäbiotalous muodostaa 40 % maakunnan biotalouden tuotoksesta. Biotaloudessa tärkein sektori on elintarviketeollisuus. Metsäbiotalouden

Lisätiedot

Metsäohjelman seuranta

Metsäohjelman seuranta Metsäohjelman seuranta Uusimaa Karen Wik-Portin, aluejohtaja Helsinki 28.12.2017 Sisältö Metsänhoitotyöt Metsäluonnonhoito Hakkuut Yksityismetsätalouden kannattavuus Energiapuun käyttö Metsänhoitotyöt

Lisätiedot

Metsäpalveluyrittäjyys kasvuun. 06.11.2014 Jyrki Haataja aluejohtaja Suomen metsäkeskus julkiset palvelut Kainuun alue

Metsäpalveluyrittäjyys kasvuun. 06.11.2014 Jyrki Haataja aluejohtaja Suomen metsäkeskus julkiset palvelut Kainuun alue Metsäpalveluyrittäjyys kasvuun 06.11.2014 Jyrki Haataja aluejohtaja Suomen metsäkeskus julkiset palvelut Kainuun alue 12.11.2014 2 SMK Strategia Strateginen tavoite 1. Metsäkeskus tuottaa arvoa asiakkuuteen.

Lisätiedot

Suomen metsäkeskus JULKISET PALVELUT. Kemera -työryhmän kuuleminen Johtava luonnonhoidon asiantuntija Matti Seppälä

Suomen metsäkeskus JULKISET PALVELUT. Kemera -työryhmän kuuleminen Johtava luonnonhoidon asiantuntija Matti Seppälä Suomen metsäkeskus k JULKISET PALVELUT Kemera -työryhmän kuuleminen 4.12.2013 Johtava luonnonhoidon asiantuntija Matti Seppälä Luonnonhoito ja Kemera 2015 Kuulemisen sisältö Luonnonhoidon tarpeet, keinot

Lisätiedot

OKM:n ja TEM:n ohjeistus vuodelle Kaakkois-Suomen luovien alojen kehittämisverkoston kokous 3/2016 ja 1/2017

OKM:n ja TEM:n ohjeistus vuodelle Kaakkois-Suomen luovien alojen kehittämisverkoston kokous 3/2016 ja 1/2017 OKM:n ja TEM:n ohjeistus vuodelle 2017 Kaakkois-Suomen luovien alojen kehittämisverkoston kokous 3/2016 ja 1/2017 Aineeton tuotanto ja luova talous Ohjaus tapahtuu työ- ja elinkeinoministeriön ja opetus-

Lisätiedot

Vuoden 2016 talousarvioesitys ja vuosien julkisen talouden suunnitelma Pääluokka 32. Työ- ja elinkeinoministeriö

Vuoden 2016 talousarvioesitys ja vuosien julkisen talouden suunnitelma Pääluokka 32. Työ- ja elinkeinoministeriö Vuoden 2016 talousarvioesitys ja vuosien 2016-2019 julkisen talouden suunnitelma Pääluokka 32. Työ- ja elinkeinoministeriö Talousvaliokunta Talousjohtaja Mika Niemelä 8.10.2015 TAE2016: TEM politiikkalohkoittain

Lisätiedot

Metsätalouden luonnonhoitohankkeet. Vesistöt kuntoon yhteistyöllä - seminaari 25.-26.11.2014 Irmeli Ruokanen Luonnonhoidon asiantuntija

Metsätalouden luonnonhoitohankkeet. Vesistöt kuntoon yhteistyöllä - seminaari 25.-26.11.2014 Irmeli Ruokanen Luonnonhoidon asiantuntija Metsätalouden luonnonhoitohankkeet Vesistöt kuntoon yhteistyöllä - seminaari 25.-26.11.2014 Irmeli Ruokanen Luonnonhoidon asiantuntija Oikeudellinen tausta Kestävän metsätalouden rahoituslailla (KEMERA)

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Päätösluonnos Liite 2 Metsäneuvos Marja Hilska-Aaltonen

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Päätösluonnos Liite 2 Metsäneuvos Marja Hilska-Aaltonen MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Päätösluonnos Liite 2 Metsäneuvos Marja Hilska-Aaltonen 28.3.2019 MÄÄRÄRAHAN JA MYÖNTÄMISVALTUUDEN OSOITTAMINEN PUUNTUOTANNON KESTÄVYYDEN TURVAAMISEEN VUONNA 2019 Valtion

Lisätiedot

Suomen metsäkeskus vuonna 2012

Suomen metsäkeskus vuonna 2012 Suomen metsäkeskus vuonna 2012 Keski-Suomen metsänhoitajien kevätkokous 19.3.2012 Raito Paananen Aluepäällikkö, metsätietopalvelut Keski-Suomen alueyksikkö Metsäkeskus elää ajassa. Nyt kyseessä painopisteen

Lisätiedot

Metsäohjelman seuranta

Metsäohjelman seuranta Metsäohjelman seuranta Kainuu Tuomo Mikkonen, elinkeinopäällikkö Kajaani 11.10.2018 Sisältö Metsänhoitotyöt Luonnonhoito Hakkuut ja käyttö Metsätalouden sosiaaliset vaikutukset Energiapuun käyttö Metsänhoitotyöt

Lisätiedot

Metsävaratiedoista apua luonnontuotteiden keruuseen

Metsävaratiedoista apua luonnontuotteiden keruuseen 1 Metsävaratiedoista apua luonnontuotteiden keruuseen Arvopilotti -Kohti luonnonraaka-aineiden arvoketjujen pilotointia Kaustinen 28.3.2017 Tatu Viitasaari 2 Metsätaloudesta mallia luonnonraakaaineiden

Lisätiedot

Metsä- ja puuala. Hämeen alueellinen verkostopäivä Tapani Pöykkö

Metsä- ja puuala. Hämeen alueellinen verkostopäivä Tapani Pöykkö Metsä- ja puuala Hämeen alueellinen verkostopäivä 20.1.2016 Tapani Pöykkö Hämeen metsävarat Metsätalousmaata on Kanta- ja Päijät-Hämeessä kaikkiaan noin 620 000 hehtaaria, joista valtaosa on yksityisten

Lisätiedot

Etelä-Karjalan metsäbiotalous

Etelä-Karjalan metsäbiotalous Etelä-Karjalan metsäbiotalous Etelä-Karjalassa metsäbiotalouden merkitys maakunnan taloudessa on Suomen suurin Metsäbiotalous muodostaa pääosan maakunnan koko biotaloudesta. Esimerkiksi tuotoksesta sen

Lisätiedot

Metsämiesten Säätiö. Ihminen ja metsä-seminaari, Säätytalo, Arvoisat kutsuvieraat, hyvät ystävät,

Metsämiesten Säätiö. Ihminen ja metsä-seminaari, Säätytalo, Arvoisat kutsuvieraat, hyvät ystävät, Metsämiesten Säätiö Ihminen ja metsä-seminaari, Säätytalo, 1.10.2012 Arvoisat kutsuvieraat, hyvät ystävät, Metsämiesten Säätiön puolesta minulla on ilo toivottaa teidät lämpimästi tervetulleiksi Säätiön

Lisätiedot

Julkisen hallinnon ICT-toiminto Aleksi Kopponen

Julkisen hallinnon ICT-toiminto Aleksi Kopponen Hallitusohjelman toimeenpano Kärkihanke: Digitalisoidaan julkiset palvelut Toimenpide 1: Luodaan kaikkia julkisia palveluita koskevat digitalisoinnin periaatteet 23.10.2015 Aleksi Kopponen Julkisen hallinnon

Lisätiedot

Metsäbiotalous 2020 Päättäjien Metsäakatemia Majvik,

Metsäbiotalous 2020 Päättäjien Metsäakatemia Majvik, Metsäbiotalous 2020 Päättäjien Metsäakatemia Majvik, 7.5.2014 Hannu Raitio Projektinjohtaja, Prof. Metsäbiotalous suunnaton mahdollisuus Globaalit toimintaympäristöä muuttavat megatrendit pakottavat meidät

Lisätiedot

Metsäalan strateginen ohjelma (MSO) 2011 2015 Päättäjien metsäakatemia 14.9.2011

Metsäalan strateginen ohjelma (MSO) 2011 2015 Päättäjien metsäakatemia 14.9.2011 Metsäalan strateginen ohjelma (MSO) 2011 2015 Päättäjien metsäakatemia 14.9.2011 Sixten Sunabacka Strateginen johtaja Työ- ja elinkeinoministeriö Metsäalan strateginen ohjelma MSO hallitusohjelmassa Toteuttaa

Lisätiedot

Metsäohjelman seuranta

Metsäohjelman seuranta Metsäohjelman seuranta Pirkanmaa Ari Lähteenmäki, elinkeinopäällikkö Tampere 11.10.2018 Sisältö Metsänhoitotyöt Metsäluonnonhoito Hakkuut ja käyttö Metsäsektorin sosiaaliset vaikutukset Energiapuun käyttö

Lisätiedot

Metsänhoidon suositusten digitaalinen transformaatiokirjasta sähköiseen palveluun. Kati Kontinen, Tapio Oy

Metsänhoidon suositusten digitaalinen transformaatiokirjasta sähköiseen palveluun. Kati Kontinen, Tapio Oy Metsänhoidon suositusten digitaalinen transformaatiokirjasta sähköiseen palveluun Kati Kontinen, Tapio Oy Metsänhoidon suositukset Metsänhoidon suositukset ovat osa kansallisen metsästrategian toteutusta.

Lisätiedot

Manner Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020

Manner Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020 Manner Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020 Maakunnan yhteistyöryhmä 8.12.2014 Eurooppa 2020 -strategian tavoitteet EU:n yhteisen maatalouspolitiikan on vastattava uusiin haasteisiin ruoan, luonnonvarojen

Lisätiedot

Metsälain uudet tuulet kaupunkimetsissä. Metsä- ja Viherpäivät Kuopio 2014 Ylitarkastaja Matti Mäkelä MMM Luonnonvaraosasto 11.6.

Metsälain uudet tuulet kaupunkimetsissä. Metsä- ja Viherpäivät Kuopio 2014 Ylitarkastaja Matti Mäkelä MMM Luonnonvaraosasto 11.6. Metsälain uudet tuulet kaupunkimetsissä Metsä- ja Viherpäivät Kuopio 2014 Ylitarkastaja Matti Mäkelä MMM Luonnonvaraosasto 11.6.2014 1 Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalan toiminta-ajatus Turvaamme

Lisätiedot

Biotalousstrategiabiotaloudella. kehittymään

Biotalousstrategiabiotaloudella. kehittymään Biotalousstrategiabiotaloudella maaseutu kehittymään Birgitta Vainio-Mattila Maa- ja metsätalousministeriö 18.3.2015 24.3.2015 1 MMM:n hallinnonalan strategiset päämäärät Pellot, metsät, vedet, kotieläimet

Lisätiedot

OKM:n ja TEM:n ohjeistus vuodelle Kaakkois-Suomen luovien alojen kehittämisverkoston kokous 3/2017

OKM:n ja TEM:n ohjeistus vuodelle Kaakkois-Suomen luovien alojen kehittämisverkoston kokous 3/2017 OKM:n ja TEM:n ohjeistus vuodelle 2018 Kaakkois-Suomen luovien alojen kehittämisverkoston kokous 3/2017 Aineeton tuotanto ja luova talous Ohjaus tapahtuu työ- ja elinkeinoministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön

Lisätiedot