Kaupungin liikelaitoksena toimiva Kotkan Vesi huolehtii puhdistamoiden toiminnasta ja jäteveden käsittelystä.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kaupungin liikelaitoksena toimiva Kotkan Vesi huolehtii puhdistamoiden toiminnasta ja jäteveden käsittelystä."

Transkriptio

1 PÄÄTÖS Nro 137/05/1 Dnro ISY-2005-Y-30 Annettu julkipanon jälkeen LUVAN HAKIJA Kotkan kaupunki ASIA Sunilan ja Mussalon jätevedenpuhdistamoiden ympäristölupa. HAKEMUS Hakemuksessa on pyydetty ympäristölupaa Kotkan kaupungin Sunilan ja Mussalon jätevedenpuhdistamoille. Kaupungin liikelaitoksena toimiva Kotkan Vesi huolehtii puhdistamoiden toiminnasta ja jäteveden käsittelystä. Sunilan puhdistamo lakkautetaan vuoden 2008 lopussa. Mussalon puhdistamoa saneerataan ja laajennetaan. Sinne johdetaan kaikki Kotkan Veden toiminta-alueen jätevedet vuoden 2008 loppuun mennessä. Mussalon laajennetulle puhdistamolle tullaan johtamaan Pyhtään ja mahdollisesti myös Anjalankosken jätevedet.

2 2 Hakemuksen vireilletulo Ympäristölupahakemus on tullut vireille ympäristölupavirastossa Toimintaa koskevat päätökset Kotkan kaupungin Sunilan ja Mussalon puhdistamoilla käsiteltyjen jätevesien sekä Hietasen ja Kuusisen satamien purkupaikoista tulevien jätevesien johtamista mereen koskee Itä-Suomen vesioikeuden antama päätös nro 76/96/1. Vesiylioikeus on antanut asiassa päätöksen nro 29/1998, jolla ei ole muutettu vesioikeuden päätöstä nyt kysymyksessä olevalta osalta, ja Korkein hallinto-oikeus päätöksen nro 1749, jolla on hylätty asiassa tehty valituslupahakemus. Vuoden 1997 jälkeen käytössä on saanut olla Sunilan ja Mussalon puhdistamoiden purkupaikkojen lisäksi vain Hietasen satama-alueen purkupaikka. Voimassa olevien vesioikeuden päätöksen lupaehtojen mukaan jätevedet on käsiteltävä siten, että mereen johdettavan jäteveden laatu ja käsittelyteho täyttää seuraavat arvot: Sunilan puhdistamo Pitoisuus Käsittelyteho BOD 7ATU < 30 mg/l 90 % COD Cr < 125 mg/l 75 % Kiintoaine < 15 mg/l 90 % Fosfori < 1,0 mg/l 85 % Mussalon puhdistamo Pitoisuus Käsittelyteho BOD 7ATU < 10 mg/l 90 % COD Cr < 125 mg/l 75 % Kiintoaine < 15 mg/l 90 % Fosfori < 0,5 mg/l 90 %

3 Jos Mussalon puhdistamolle johdettavien jätevesien biologisesta hapenkulutuksesta yli 40 % on peräisin teollisuusjätevedestä, ovat arvot seuraavat: 3 Pitoisuus Käsittelyteho BOD 7ATU < 30 mg/l 90 % COD Cr < 125 mg/l 75 % Kiintoaine < 15 mg/l 90 % Fosfori < 1,0 mg/l 85 % Luvan haltijan on suoritettava vuosittain kalatalousmaksua mk. Kaakkois-Suomen ympäristökeskus on antamallaan päätöksellä nro A 1180 myöntänyt Mussalossa sijaitsevaa kompostointi- ja varastoaluetta koskevan ympäristöluvan. Lupa on voimassa saakka. Kaavoitustilanne Mussalon puhdistamo sijaitsee yleiskaavassa julkisten palvelujen ja hallinnon alueeksi osoitetulla alueella. Puhdistamon ympärillä olevat alueet on yleiskaavassa osoitettu teollisuus- ja varastoalueiksi sekä virkistysalueiksi. Sunilan puhdistamo sijaitsee yleiskaavassa yhdyskuntateknisen huollon alueeksi osoitetulla alueella. Sen ympärillä olevasta alueesta on suurin osa osoitettu yleiskaavassa teollisuus- ja varastointialueeksi. Ympärillä on myös lähivirkistysaluetta, maa- ja metsätalousvaltaista aluetta sekä asemakaavassa asuinalueeksi osoitettua aluetta. Laitoksen sijaintipaikka ja sen ympäristö Mussalon puhdistamo sijaitsee Mussalon Ristniemessä. Sen naapurustossa sijaitsevat puhdistamolietteiden kompostointikenttä, Mussalon Voima Oy:n teollisuusalue ja Ristniemen virkistysalue. Lähimmät asuinrakennukset sijaitsevat noin 200 m:n päässä puh-

4 distamosta. Puhdistamo ei sijaitse vedenhankintaan käytetyllä alueella tai pohjavesialueella. Puhdistetut jätevedet johdetaan Palaskylänlahteen 450 m:n etäisyydellä rannasta. 4 Sunilan puhdistamo sijaitsee Sunilan kaupunginosassa. Lähimmät asuinrakennukset sijaitsevat noin 100 m:n päässä puhdistamosta. Puhdistamo ei sijaitse vedenhankintaan käytetyllä alueella tai pohjavesialueella. Puhdistetut jätevedet johdetaan Sunilanlahteen 230 m:n etäisyydellä rannasta. PUHDISTAMO JA SEN TOIMINTA Käsiteltävät jätevedet ja viemäröinti Jätevedenpuhdistamoilla käsitellään Kotkan Veden jätevesiverkostoihin johdetut yhdyskunta- ja teollisuusjätevedet. Vuonna 2003 Mussalon puhdistamon keskimääräinen virtaama oli m 3 /d ja Sunilan puhdistamon keskimääräinen virtaama m 3 /d. Molemmille puhdistamoille tulee runsaasti teollisuusjätevesiä. Mussalon puhdistamolle tulevista jätevesistä niiden osuus oli vuonna 2003 kokonaisvirtaamasta 6 %, BOD 7ATU - kuormituksesta 36 % ja kiintoaineesta 5 %. Sunilan puhdistamolle tulevista jätevesistä oli teollisuusjätevesien osuus oli vuonna 2003 kokonaisvirtaamasta 26 %, BOD 7ATU - kuormituksesta 71 % ja kiintoaineesta 17 %. Teollisuusjätevesien osuus biologisesta hapenkulutuksesta Mussalon puhdistamolla ei ole ylittänyt 40 % kokonaiskuormituksesta. Uudistetulla ja laajennetulla Mussalon puhdistamolla on tarkoitus vuoden 2009 alusta lukien käsitellä noin asukkaan jätevedet. Asumajätevesien lisäksi puhdistamolla käsitellään teollisuuden jätevesiä, joiden osuus on noin 52 % puhdistamolle tulevasta BOD 7ATU -kuormituksesta.

5 5 Kotkan Veden viemäriverkoston pituus oli vuonna 2003 yhteensä 504,4 km, mistä oli jätevesiverkostoa 238,5 km, sadevesiverkostoa 200,6 km ja sekavesiverkostoa 65,3 km. Vuotovesien määrää on alennettu viemäriverkoston saneerauksella. Viemäriverkostosta laaditaan vuosittain kuntokartoitus ja vuototutkimusraportti, jonka avulla saneerausohjelma laaditaan. Pääosa vuotovesistä tulee Sunilan puhdistamolle. Mussalon puhdistamolle vastaanotettavat lietteet Mussalon puhdistamolla vastaanotetaan sako- ja umpikaivolietettä vuonna 2002 käyttöön otetulla vastaanottoasemalla. Puhdistamolla vastaanotetaan myös haja-asutusalueilta tulevia sako- ja umpikaivolietteitä. Vastaanotettujen lietteiden määrä on vuosina 2002 ja 2003 ollut noin m 3. Jäteveden käsittely Mussalon puhdistamo on vuonna 1981 käyttöön otettu biologinen aktiivilietelaitos, jota on täydennetty kemiallisella fosforin rinnakkaissaostuksella. Puhdistamon biologista osaa saneerattiin vuosina , minkä yhteydessä ilmastuskapasiteettia lisättiin. Mussalon puhdistamon mitoituskuormitusarvot ovat seuraavat: keskivirtaama, Q mit m 3 BOD 7ATU fosforikuorma kg/d 250 kg/d Sunilan puhdistamo on vuonna 1979 käyttöön otettu rinnakkaissaostuslaitos. Puhdistamoa on laajennettu vuosina , jolloin ilmastusallastilavuutta lisättiin m 3 :iin. Ilmastuskapasiteettia lisättiin vuonna 2001.

6 6 Sunilan puhdistamon mitoituskuormitusarvot ovat seuraavat: keskivirtaama, Q mit m 3 BOD 7ATU fosforikuorma typpikuorma COD Cr kg/d 81 kg/d 324 kg/d kg/d Mussalon puhdistamoa uudistetaan ja laajennetaan rakentamalla mm. esikäsittelyyn, biologiseen käsittelyyn ja lietteen käsittelyyn ympäristölupavirastolle toimitetun selvityksen liitteessä 6 mainitut rakenteet. Mussalon laajennetun puhdistamon mitoituskuormitusarvot ovat seuraavat: keskivirtaama, Q mit m 3 BOD 7ATU typpikuorma kg/d kg/d Paras käyttökelpoinen tekniikka Mussalon ja Sunilan puhdistamoilla on käytössä yleisesti Suomessa käytetty jätevesien rinnakkaissaostukseen perustuva biologis-kemiallinen puhdistusprosessi, joka on teknisesti ja taloudellisesti käyttökelpoinen ja joka vähentää tehokkaasti jätevesistä aiheutuvaa ympäristön pilaantumista.

7 7 PÄÄSTÖT YMPÄRISTÖÖN JA NIIDEN RAJOITTAMINEN SEKÄ TOIMINNAN YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET Jätevedet ja päästöt vesistöön Puhdistamoiden vesistökuormitus ja poistoprosentti ovat vuonna 2003 olleet seuraavat: Mussalon puhdistamo Sunilan puhdistamo BOD 7ATU 7 mgo 2 /l, 97 % 23 mgo 2 /l, 95 % kokonaisfosfori 0,2 mgp/l, 97 % 0,3 mgp/l, 94 % kiintoaine 6 mg SS/l, 97 % 26 mg SS/l, 92 % COD Cr 57 mg SS/l, 90 % 130 mg SS/l, 89 % Mussalon puhdistamo on toiminut hyvin vuosina Puhdistusvaatimukset on saavutettu lukuun ottamatta vuonna 1997, jolloin puhdistamolla oli runsaan BODkuorman vuoksi paisuntalieteongelma, joka vaikeutti lietteen laskeutumista. Sunilan puhdistamo toimii mitoituskuormitusarvojen ylärajoilla. Puhdistamolla ovat voimassa olevat BOD 7ATU - ja kiintoaineraja-arvot ylittyneet useana vuonna. Lupaehtojen ylitykset johtuvat teollisuusjätevesien laadusta, teollisuuspäästöistä ja vuotovesistä. Puhdistamolla on jatkuva bulking- eli paisuntalieteilmiö. Sen syynä ovat tulevan jäteveden kuormitusvaihtelut ja jäteveden mukana tulevat toksiset aineet. Ongelmasta on pyritty pääsemään eroon lisäämällä yhteistyötä teollisuuden kanssa. Mussalon puhdistamolle on vuonna 2004 johdettu osa Pyhtään jätevesistä ja kaikki Pyhtään jätevedet johdetaan puhdistamolle vuoden 2006 loppuun mennessä. Vuosien jätevesimäärä ja vesistökuormitus sekä vuodelle 2010 arvioidut jätevesimäärä ja vesistökuormitus (arvio sisältää myös Anjalankosken jätevedet) ovat seuraavat:

8 8 Jätevesimäärä BOD 7ATU kokonaisfosfori kokonaistyppi keskimäärin kgo 2 /d kgp/d kgn/d m 3 /d puhdistamot yhteensä , Mussalon puhdistamo Ehdotus lupaehdoiksi Hakemuksessa on esitetty, että nyt voimassa olevat vesioikeuden päätöksen nro 76/96/1 Kotkan kaupunkia koskeva lupaehto 10. 1) pidettäisiin ennallaan siihen saakka kun Mussalon laajennettu puhdistamo otetaan käyttöön ja Sunilan puhdistamon käytöstä luovutaan, kuitenkin enintään vuoden 2008 loppuun saakka. Siitä lähtien, kun on siirrytty yhden puhdistamon käyttöön, kuitenkin viimeistään vuoden 2008 loppuun mennessä, tulisi asettaa noudatettaviksi seuraavat lupaehdot vesistöön johdettavan jäteveden pitoisuuksille ja käsittelyteholle: Pitoisuus Käsittelyteho BOD 7ATU < 20 mg/l 90 % COD Cr < 125 mg/l 75 % Fosfori < 0,8 mg/l 90 % Typpi 70 %, kun T > 12 ºC

9 9 BOD 7ATU -arvolle ja fosforille esitetyt korkeat raja-arvot ovat tarpeen johtuen puhdistamolle tulevien teollisuusjätevesien suuresta BOD 7ATU -kuormituksesta, joka on noin 52 % kokonaiskuormituksesta. Nyt voimassa olevien lupaehtojen purkupaikkoja koskeva 3), lietteiden käsittelyä koskeva 5) ja vesiensuojelumaksua koskeva 7) tulisi poistaa vanhentuneina. Hietasen satamaalueen purkupiste on otettu huomioon mm. Hietasen satamaa koskevassa ympäristöluvassa, jonka ympäristölupavirasto on myöntänyt antamallaan päätöksellä nro 86/03/1. Lietteiden käsittelylle on Kaakkois-Suomen ympäristökeskus myöntänyt ympäristöluvan. Viemäriverkon kunnostamista koskeva 4) lupaehto on vanhentunut ja suuruudeltaan kohtuuton. Se tulisi muuttaa kuulumaan seuraavasti: "Puhdistamon piirissä olevaa viemäriverkostoa on kunnostettava siten, että hule- ja vuotovesien johtuminen estyy mahdollisimman tehokkaasti. Luvan saajan on toimitettava vuosittain Kaakkois-Suomen ympäristökeskukselle ja Kotkan kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle selvitys vuoto- ja kuivatusvesien vähentämiseksi puhdistamoiden piirissä olevissa viemärilaitoksissa tehdyistä verkoston kunnostustoimenpiteistä ja niiden vaikutuksista." Jätevesien johtamisesta ei aiheudu korvattavia edunmenetyksiä. Vesioikeuden päätöksessä nro 76/96/1 on katsottu, että jätevesien johtamisesta ei aiheudu enempää hyvitettäviä edunmenetyksiä kuin vesioikeuden aikaisemmissa päätöksissä on edellytetty. Sen vuoksi ei enää määrätty korvauksia maksettavaksi. Vesistön tila on edelleen parantunut eikä uusia korvauksia ole tarpeen määrätä. Mikäli kalatalousmaksu edelleen määrätään, sitä tulisi kohtuullistaa, koska toteutuneet päästöt ja niistä aiheutuneet vahingot ovat vähentyneet. Laskentaperusteena voitaisiin käyttää tulevien lupamääräysten mukaisia enimmäiskuormituksia ja voimassa olevia laskentaperusteita 6,63 /kgbod 7ATU ja 494,67 /kgp.

10 10 Luvan tulisi olla voimassa toistaiseksi. Lupamääräysten tarkistamista koskeva hakemus tulisi toimittaa vuoden 2014 loppuun mennessä, mikäli jätevesien johtamista aiotaan jatkaa vuoden 2015 jälkeen. Vesistövaikutukset Kymijoen alaosan ja Kymijoen edustan merialueen veden tilaa seurataan kaikkien kuormittajien yhteisesti rahoittaman tarkkailuohjelman mukaisesti. Tarkkailuun kuuluu veden fysikaalis-kemiallisen tilan seuranta, rehevöitymisen seuranta ja haitallisten aineiden kertymisseuranta. Kotkan merialueen teollisuuden fosforikuormitus on vuoden 1995 tasosta vähentynyt 40 % ja typpikuormitus 50 %.Vastaavana aikana merialueen yhdyskuntajäteveden fosforikuormitus on vähentynyt vuosien tasosta 65 % ja typpikuormitus 30 %. Vaikka Kymijoen kokonaisfosforipitoisuus on laskenut selvästi, sen edustan merialueella ei vastaavaa kehitystä ole havaittavissa. Pintaveden fosforipitoisuus on pysytellyt pitkään samalla tasolla, alusvedessä pitoisuus näyttää nousseen. Pitkän aikavälin tarkastelussa alusveden happikyllästysaste on laskenut Kymijoen edustan merialueella. Fosforia vapautuu sedimentistä huonon happitilanteen aikana. Merialueen typpipitoisuudessa ei ole tapahtunut mitään selvää muutosta 1980-luvun puolivälin jälkeen. Pintaveden typpipitoisuudet kevättalvella ovat Kotkan edustalla laskeneet. Kesällä pitoisuudet ovat laskeneet lähes koko alueella. Kymijoen veden typpipitoisuus on talvella korkeampi kuin merialueen, mikä näkyy merialueella korkeampina pintaveden kokonaistyppipitoisuuksina pohjan läheisiin vesikerroksiin verrattuna. Kesällä alus- ja pintaveden typpipitoisuudessa ei ole eroa. Yhteen puhdistamoon siirtyminen on veden laadun kannalta hyödyllinen ratkaisu. Veden laatu paranee niissä vesistön osissa, joissa purkupaikka poistetaan käytöstä Mussalon jätevedenpuhdistamon laajennuksen yhteydessä. Veden laatu paranee myös, koska typen poisto tehostuu aikaisempaan verrattuna.

11 11 Mussalon jätevedenpuhdistamon purkupaikkaan johdetaan laajennuksen jälkeen lähes kolminkertainen määrä puhdistettua jätevettä aikaisempaan verrattuna. Voimakkaat virtaukset johtavat puhdistetun jäteveden avomerelle, joten muutoksella ei ole merkitystä veden laadulle purkupaikan lähellä olevalla merialueella. Muut ympäristövaikutukset Puhdistamotoiminnasta ei aiheudu päästöjä maaperään tai pohjavesiin. Kaikki jätevesien kanssa tekemisiin joutuvat rakenteet on tehty vesitiiviistä materiaalista. Puhdistamot eivät sijaitse pohjavesialueella. Puhdistamoiden toiminnasta ei aiheudu mainittavia päästöjä ilmaan. Biologisen jätevedenpuhdistuksen seurauksena prosessista poistuu hieman typpikaasua ilmaan. Jätteiden käsittely ja hyödyntäminen Jätevedenpuhdistuksessa syntyvät ylijäämä- ja raakalietteet tiivistetään sakeutusaltaissa. Tiivistetty liete kuivataan koneellisesti lingolla, minkä jälkeen kuivattu liete varastoidaan siilossa. Kuivattu liete kuljetetaan Mussalon kompostikentälle, jolle Kaakkois-Suomen ympäristökeskus on myöntänyt ympäristöluvan. POIKKEUKSELLISET TILANTEET JA NIIHIN VARAUTUMINEN Biologisen puhdistusprosessin toimintahäiriö, joka voi johtua esim. teollisuuden kemikaalipäästöstä, johtaa siihen, että puhdistamo toimii vain osittain kemiallisena puhdistamona. Siitä saattaa aiheutua hajuhaittaa. Vakavassa häiriötilanteessa voidaan jätevesi joutua johtamaan esiselkeytyksen jälkeen purkuvesistöön.

12 12 Toimintahäiriössä jäteveden kiintoaine- ja ravinnepitoisuus nousee ja prosessista karkaa orgaanista ainetta sisältävää lietettä jäteveden mukana. Häiriö voi johtua paisuntalietteestä tai teollisuuden prosessipäästöstä. Rankkasateen tai tulvan aikana on mahdollista, että osa tulvavesistä pääsee verkostoon, puhdistamon kapasiteetti ylittyy ja osa jätevesistä joudutaan johtamaan etuselkeytyksen jälkeen mereen. Tulvan aiheuttamia haittoja on ennakoitu lisäämällä riskialttiisiin pumppaamoihin takasulkuläpät ja ylläpitämällä verkoston kuntoa saneeraamalla vanhentunutta verkostoa. Normaalissa toiminnassa puhdistamolla ei ole merkittävää käyttöriskiä. Jäteveden anaerobinen toiminta eli hapeton käyminen synnyttää metaania, joka on räjähdysherkkä kaasu. Tilat, joissa kaasun muodostuminen on mahdollista, on varustettu tehokkaalla koneellisella ilmanvaihdolla. Jäteveden puhdistuksessa käytettävät kemikaalit varastoidaan liuotettuna nesteeseen (ferrosulfaatti) tai jauheena (polymeeri). Kalkki puretaan säiliöautosta suoraan siiloon. Tarvittaessa käytetään hengityssuojaimia. Prosessin ja puhdistamotilojen turvallisuudesta ja riskien hallinnasta vastaa asianmukaisen koulutuksen saanut käyttöhenkilökunta. Vuonna 2004 on tehty puhdistamon riskien arviointi. Kotkan Veden valmiussuunnitelma erityistilanteita varten on päivitetty viimeksi

13 13 TOIMINNAN JA SEN VAIKUTUSTEN TARKKAILU Puhdistamotoiminnasta ei aiheudu tarkkailua edellyttävää melua, tärinää tai päästöjä ilmaan, maaperään tai pohjavesiin. Tarkkailua suoritetaan jätevedenpuhdistustoiminnasta sekä jätevesien vaikutuksista purkuvesistössä. Hakija on esittänyt, että puhdistamon velvoitetarkkailuohjelma, joka sisältää käyttö- ja päästötarkkailun, suoritetaan Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksen hyväksymällä tavalla. Tarkkailun tuloksista laaditaan neljännesvuosi- ja vuosiyhteenvedot Kaakkois- Suomen ympäristökeskukselle ja vuosiyhteenvedot Kotkan kaupungin ympäristövirastolle. Hakija on esittänyt, että puhdistamon vesistötarkkailu suoritetaan edelleen osana Kymijoen ja sen edustan merialueen yhteistarkkailua, jonka ohjelman hyväksyy Kaakkois- Suomen ympäristökeskus. HAKEMUKSEN KÄSITTELY Hakemuksesta on pyydetty lausunto asianomaisilta viranomaisilta. Hakemus on annettu tiedoksi kuuluttamalla ympäristölupavirastossa sekä Kotkan kaupungissa ja Pyhtään kunnassa. Ilmoitus kuulutuksesta on julkaistu Kymen Sanomat nimisessä sanomalehdessä. Lausunnot 1. Kaakkois-Suomen ympäristökeskus on lausunut, että siirtyminen yhden puhdistamon käyttämiseen on perusteltua. Nykyisiä kuormituslupaehtoja voidaan soveltaa vuoden 2008 loppuun asti. Hakijan esitys Mussalon laajennetun puhdistamon kuormituslupaehdoiksi alkaen on hyväksyttävissä muutoin paitsi typpipäästöjen rajoittami-

14 sen osalta. Typpeä lukuun ottamatta kuormitus on laskettava neljännesvuosikeskiarvoina ohijuoksutukset ja ylivuodot mukaan lukien. 14 Typenpoistosta ympäristökeskus on lausunut seuraavaa: "Suomenlahti kuuluu typestä rehevöityviin merialueisiin, joten typen poistolla voidaan parantaa vesistön tilaa. Typen poistovaatimusten on täytettävä valtioneuvoston päätöksen 365/94 ja sen muutoksen 757/98 yhdyskuntajätevesidirektiiviin perustuvat vähimmäisvaatimukset. Ympäristöministeriössä laaditussa muistiossa todetaan, että Suomessa direktiivin typenpoistovaatimus voidaan yleensä toteuttaa edullisimmin poistamalla typpeä silloin, kun prosessin lämpötila on yli 12 o C. Tällöin yli avl:n laitoksilla puhdistetun jäteveden kokonaistyppipitoisuuden tulee aina olla alle 20 mg/l. Siksi olisi tarkoituksenmukaista ja suositeltavaa asettaa ympäristöluvassa tarvittava typenpoistoa koskeva vaatimus edellä esitetyn mukaisena. Kyseisen perusvaatimuksen lisäksi voitaisiin antaa yhdyskuntajätevesidirektiivin rajoittamatta tarvittavia täydentäviä vaatimuksia tai tavoitteita koskevia lupaehtoja, jotka koskevat keskimääräistä kokonaistyppireduktiota, puhdistetun jäteveden kokonaistyppipitoisuutta tai kokonaistyppikuormitusta. Kaakkois-Suomen ympäristökeskus esittää, että typelle asetetaan prosessilämpötilaan perustuva pitoisuusvaatimus: Mereen johdettavan jäteveden vuorokauden kokoomanäytteiden kokonaistyppipitoisuus on enintään 20 mg/l aikana, jolloin puhdistamon biologisen puhdistusprosessin lämpötila on vähintään 12 o C. Lisäksi asetetaan tavoitearvo 70 %:n typenpoistosta vuosikeskiarvona." Yhteen puhdistamoon siirtymisen aiheuttamien siirtoviemäri- ja puhdistamon laajennusinvestointien jälkeen painopiste tulee siirtää viemäriverkostoon. Sen kunnostusta ei tule jättää koko lupakaudeksi pelkän ilmoituksen varaan. Luvan saajan on tehtävä mennessä ympäristökeskuksen hyväksyttäväksi ohjelma kustannusarvioineen vuoto- ja kuivatusvesien vähentämiseksi tehtävistä verkoston kunnostustoimenpiteistä. Velvoite tulee siirtää liittymissopimuksilla koskemaan puhdistamon piirissä olevia viemärilaitoksia. Puhdistamolla syntyvän lietteen käsittelyä koskeva ympäristölupa on edelleen tarkoituksenmukaista hoitaa puhdistamoiden ympäristöluvasta erillisenä asiana. Puhdistamon tarkkailu voidaan suorittaa hakemuksen liitteenä olevan päivätyn tarkkailuohjelman mukaisesti.

15 Ympäristölupa voidaan myöntää toistaiseksi voimassa olevana ja lupamääräysten tarkistamisajankohdaksi määrätä Kaakkois-Suomen TE-keskus on lausunut, että lähtökohtana tulisi olla Kymijoen vesistön kuormittajien kalatalousmaksujen säilyminen ennallaan. Kalatalousmaksujen jakaminen yhdyskuntien kesken tulee tehdä biologisen hapenkulutuksen ja fosforin kuormituksen suhteessa. TE-keskus on vaatinut, että luvan saajan on velvoitettava vuosittain maksamaan TE-keskukselle suuruinen kalatalousmaksu käytettäväksi kalakantojen hoitoa tarkoittavien toimenpiteiden toteuttamiseen jätevesien vaikutusalueella. Maksu on suoritettava vuosittain tammikuun kuluessa. Maksun käytöstä päätettäessä on kuultava Kymijoen ja Kotkan kalastusalueita. Luvan saaja on velvoitettava tarkkailemaan jätevesien vaikutuksia kalakantoihin ja kalastukseen Kaakkois-Suomen TE-keskuksen hyväksymän ohjelman mukaisesti. TE-keskus voi tehdä ohjelmaan tarpeellisiksi ja tarkoituksenmukaisiksi katsomansa muutokset. 3. Kotkan kaupungin ympäristölautakunta on lausunut, että hakemuksessa esitetyt lupaehdot ovat valtioneuvoston päätöksen 365/1994 mukaiset ja BOD:n ja fosforin osalta tiukemmat. Tulevalla Mussalon puhdistamolla teollisuusjäteveden osuus on suuri ja se on kohtuullista ottaa huomioon lupaehdoissa. Lupaehdot tulee arvioida uudelleen vuonna Kymijoen vesi- ja ympäristö ry:n toimesta yhteistarkkailuna suoritettu vesistötarkkailu on soittautunut hyväksi ja sitä on syytä jatkaa. Muistutukset 1. Ristiniemen asukasyhdistys ry on vastustanut luvan myöntämistä hakemuksen mukaiselle jätevesien johtamiselle, joka perustuu Kotkan Veden johtokunnan hyväksymään tekniseen ratkaisuun ja suunnitelmaan. Mussalon jätevedenpuhdistamo rajoittuu Ristiniemen asutuksen lähivirkistysalueeseen. Jo nykyisestä jätevedenpuhdistamosta ja aumakompostialueesta aiheutuu hajuhaittaa Ris-

16 tiniemen asuinalueelle. Hakemuksen mukaisen hankkeen toteuttamisen seurauksena hajuhaittoja esiintyisi myös uudella Katariinanniemen asuinalueella. 16 Jätevedenpuhdistamon purkuputki ulottuu vain 450 m:n päähän rannasta. Purkuputki on liian lyhyt ja hakemuksessa esitetyt purkupaikat vääriä. Palaslahdessa purkuputken pää on rannan tuntumassa kohdassa, jossa ei esiinny virtauksia. Kuivattu liete kuljetetaan Mussalon kompostikentälle, jolle myönnetyn ympäristöluvan määräaika päättyy lähes samanaikaisesti laajennetun puhdistamon valmistumisen kanssa. Luvan hakijan tulee ennen luvan myöntämistä esittää tarkoituksenmukainen kuivalietteen varastointipaikka tai siihen liittyvä tarkoituksenmukainen järjestely. Lupaa ei tule myöntää ennen kuin hakija on ratkaissut lietteen käsittelyongelman. Hakemuksen maininta siitä, että jätevedenpuhdistamo ei aiheuta hajuhaittoja, ei pidä paikkaansa. Hajuhaittoja syntyy aina kun on kysymyksessä avoin rinnakkaissaostukseen perustuva biologiskemiallinen puhdistusprosessi. Hajuhaittoja aiheutuu myös aumakompostikentästä, joka sijaitsee puhdistamon lähellä. Hajuhaittaa aiheutuu välppäämöstä, lietteen sakeuttamosta ja avoaltaista. Lupaa puhdistamon sijoittamiseen ei tule myöntää ennen kuin hakija on täydentänyt hakemusta teknisellä ja toiminnallisella toteutussuunnitelmalla hajuhaittojen poistamiseksi. Ristiniemen pumppaamo sijaitsee noin 1500 m ennen jätevedenpuhdistamoa. Pumppaamolla on esiintynyt toimintahäiriöitä, joiden seurauksena puhdistamatonta yhdyskuntajätettä on joutunut avo-ojaan, josta jätevesi on edelleen virrannut matalaan merenlahteen. Pumppaamossa ei ole valvontajärjestelmää, joka ilmoittaisi takasulkuläpän aktivoituneen tai käsittelemättömän jäteveden joutuvan avo-ojaan ja mereen. Pumppaamon sijoituspaikka on epätarkoituksenmukainen, koska toimintahäiriön sattuessa jätevedet joutuvat Ristiniemen asukkaiden uimapaikkana toimivaan merenlahteen, jonka suistossa on myös lukuisia asukkaiden venelaitureita. Samalla kun pumppaamon alueen runkoviemäri uusitaan, on pumppaamolle etsittävä tarkoituksenmukaisempi paikka. Mikäli se ei ole mahdollista, on pumppaamo varustettava varapumppujärjestelmällä, joka aktivoituu toimintahäiriön sattuessa.

17 17 Mussalon sataman laajennussuunnitelman toisen vaihtoehdon mukaan Mussalon nykyiseen satamaan liitetään Tuohipöllö-niminen saari. Tämän seurauksena salmi Tuohipöllön ja öljysataman välillä sulkeutuisi, minkä seurauksena jätevedenpuhdistamon päästöt jäisivät suurelta osin Tuohipöllön ja Ristiniemen eteläisen kärjen väliin. Veden laatu heikkenisi erityisesti Ristiniemen rantojen tuntumassa ja Kotkan edustalla. Tämän vuoksi on puhdistamon purkuputkea jatkettava niin, että Tuohipöllön liittäminen Mussalon satamaan ei vaikuta haitallisesti lähialueen vesistöön. Ympäristölupaviraston on pyydettävä hakemuksesta lausunto Kotkan ympäristölautakunnalta. Hakemus on hylättävä, koska se on puutteellinen edellä kerrottujen hajuhaittojen, lietteen ja jälkikompostoinnin suunnitelman ja Mussalon sataman laajennuksen osalta. 2. AA:t yhteisesti ovat vaatineet, että: "- Kotkan kaupungin puhdistamojen kuormitus ei saa kasvaa ja että puhdistamon tulee tehostaa typen poistoa jätevesistä siten, että kokonaistypestä poistetaan 70 % tai että kokonaistyppipitoisuus on jokaisessa jätevesinäytteessä alle 20 mg/l - Kotkan kaupunki velvoitetaan tekemään suunnitelma viemäriverkoston saneeraamisesta Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksen hyväksymällä tavalla - Kotkan kaupunki velvoitetaan istuttamaan Kotkan edustan merialueelle kaksivuotiasta vaellusvalmista merilohen poikasta, joiden keskipituus on vähintään 18 senttimeriä, 700 kaksivuotiasta vaellusvalmista meritaimenen poikasta, joiden keskipituus on vähintään 20 senttimetriä, kesänvanhaa vaellussiian poikasta, joiden keskipituus on vähintään 10 senttimetriä ja ankeriaan poikasta, tai niiden kulloistakin rahallista arvoa vastaava määrä Kaakkois-Suomen TE-keskuksen lajiltaan, kooltaan ja määrältään hyväksymiä muita kaloja. Istutettavien kalojen tulee olla terveitä ja hyväkuntoisia. Esittämämme velvoitteen arvo on noin euroa. - Kun Kotkan jätevedenpuhdistamot ovat saavuttaneet typen poistolle asetettavat tavoitteet, velvoitetta voidaan pienentää siten, että merilohia istutetaan kpl, meritaimenia 600 kpl, siikoja ja ankeriaita tai niiden kulloistakin rahallista arvoa vastaava määrä Kaakkois-Suomen TE-keskuksen lajiltaan, kooltaan ja määrältään hyväksymiä muita kaloja. Tämän velvoitteen arvo on tällä hetkellä noin euroa.

18 Mikäli Kotkan kaupungille kantamme vastaisesti määrätään kalatalousmaksu, vaadimme, - että kalatalousmaksu tulee kohdistaa Kotkan edustan merialueella tehtäviin toimiin (ei Kymijokeen)." 18 Muistuttajat ovat kannattaneet suunnitelmaa Sunilan puhdistamon sulkemiseksi ja typenpoiston tehostamiseksi jätevesistä. Jätevesien puhdistamisessa tulisi erityisesti kiinnittää huomiota typpeen, joka on Suomenlahdessa merkittävämpi kasvua rajoittava tekijä kuin fosfori. Kotkan jätevedet aiheuttavat kalastolle ja kalastukselle haittaa ja vahinkoa, joka hakijan tulee kompensoida vesilain säännösten mukaisesti. Kotkan todelliseen jätevesikuormitukseen vaikuttavat myös osittain huonokuntoisen viemäriverkoston vuodot ja puhdistamojen ohivirtaukset. Viemäriverkoston saneeraamista on jatkettava. Kaupungin on tehtävä ympäristökeskukselle esitys saneeraustoimenpiteistä ja niiden aikataulusta. Hakemukseen liitetty Kymijoen vesi ja ympäristö ry:n laatima selvitys Kymijoen ja sen edustan merialueen tilasta on puutteellinen ja jokialueeseen painottuva. Selvityksessä ei mainita lainkaan esim. ammattikalastusta. Siinä ei esitetä arviota siitä, millä tavoin selvityksessä tarkoitettu kuormitus on vaikuttanut alueen kalastoon ja kalastukseen. Koekalastuksesta kerrotaan ylimalkaisia tuloksia. Selvityksessä ei mainita sitä, miten voimakkaasti made on vähentynyt Kymijoen suualueella meressä. Hakemusta on täydennettävä kalastoa ja kalastusta koskevalta osalta siten, että tarkasteluun otetaan mukaan myös merialue ja ammattikalastus. Selvityksessä ei tarkastella myöskään sitä, millä tavoin kalatalousmaksut ovat kompensoineet kalastolle ja kalastukselle aiheutunutta haittaa. Kalatalousmaksua on käytetty pääasiassa lohikalaistutuksiin, jotka on keskitetty Kymijoen Langinkosken haaraan. Lohi-istutusten tuotto on heikentynyt kuluneen lupakauden aikana niin, että vuonna 1991 lohi-istutuksista saatiin saalista noin kg tuhatta istukasta kohden, mutta vuonna 2001 enää noin 100 kg tuhatta istukasta kohden. Meritaimenistutukset ovat viime vuosina

19 tuottaneet lähes yhtä heikosti kuin lohi-istutukset. Syitä lohisaaliiden romahdukseen ei tunneta, mutta eräitä oletuksia on esitetty. 19 Kotkan kaupungin voimassa oleva kalatalousmaksu on Kalataloudellisen kompensaation mitoituksessa tulisi ottaa huomioon typpikuormitus. Kaupungin esittämä kalatalousmaksun mitoittaminen on liian kaavamainen eikä sellaisenaan sovellettavissa. Vesilain mukaan kalataloudellinen toimenpidevelvoite on esisijainen verrattuna kalatalousmaksuun. Muistuttajat ovat vaatineet ensisijaisesti, että kaupungille määrätään istutusvelvoite, joka kohdistetaan merialueelle. Istutusvelvoite on kalatalousmaksua selkeämpi kompensaatiomuoto. Muistuttajilla ei ole käytännössä ollut mahdollisuuksia vaikuttaa kalatalousmaksun käyttöön, vaikka TE-keskuksella on velvollisuus kuulla kalastusalueita kalatalousmaksun käytöstä päätettäessä. Istutusvelvoitteen tulee sisältää merilohen, meritaimenen, vaellussiian ja ankeriaan istutuksia. Viime vuosien istutusten heikosta tuotosta huolimatta kaupunki on velvoitettava istuttamaan myös lohta ja taimenta. Ankeriaan istuttaminen on perusteltua, koska istutukset ovat tuottaneet Kymenlaakson rannikolla hyvää tulosta ja ankerias menestyy myös rehevöityneissä vesissä. Mikäli hakijalle määrätään istutusvelvoitteen sijasta kalatalousmaksu, on määrättävä, että sillä toteutettavat toimenpiteet tulee kohdistaa Kotkan edustan merialueelle, ei Kymijokeen ja että Kotkan ja Pyhtään kalastusalueita ja muistuttajina olevia osakaskuntia on kuultava kalatalousmaksun käytöstä päätettäessä. Hakijan selitys Hakija on lausunnoista ja muistutuksista antamassaan selityksessä vastustanut Kaakkois- Suomen ympäristökeskuksen esitystä siitä, että viemäriverkoston saneeraussuunnitelman hyväksyminen olisi siirrettävä ympäristökeskukselle. Kotkan Veden johtokunta hy-

20 20 väksyy vuosittain tulevan vuoden investointiohjelman, johon sisältyy verkostosaneeraus. Hakemuksen mukaan isojen laitossaneerausten rakentamisen aikana ja jälkeen verkoston saneerauksen taso puolitettaisiin nykyisestä, jotta vältyttäisiin kohtuuttomilta taksan korotuksilta. Kotkan Vesi lähettää johtokunnan hyväksymän investointiohjelman valtuuston vuosittaisen budjettihyväksynnän jälkeen tiedoksi ympäristökeskukselle. Voimassa olevan luvan ehtojen mukaisesti Kotkan Vesi on vuosittain tehnyt verkoston saneeraussuunnitelman ja lähettänyt sen tiedoksi ympäristökeskukselle. Muilta osin hakijalla ei ole huomautettavaa ympäristökeskuksen lausunnosta. Kaakkois-Suomen TE-keskuksen lausunnon johdosta hakija on katsonut, että kalatalousmaksu tulisi kohtuullistaa, koska päästöt ja aiheutuneet vahingot ovat vähentyneet. Kotkan ja Anjalankosken kaupunkien jätevedenpuhdistamoiden BOD 7ATU -kuormitus on vähentynyt 16,6 % ja kokonaisfosforikuormitus 66,8 % vuoden 1996 kalatalousmaksuperusteista vuoteen Kalatalousmaksu lasketaan siten, että BOD 7ATU ja fosforikuormitus vastaavat puolta osuuksista. Kalatalousmaksua on alennettava samassa suhteessa kuin kuormitus on vähentynyt. Kotkan ja Anjalankosken yhteenlaskettu vesistökuormitus on vähentynyt noin 43 %. Tämän mukaan Kotkan ja Anjalankosken yhteenlaskettu kalatalousmaksu on TE-keskuksen kalatalouden velvoitetarkkailua koskevaa vaatimusta hakija ei vastusta, koska se jo nykyisinkin tarkkailee jätevesien vaikutuksia kalakantoihin ja kalastukseen yhteistarkkailuna. Kotkan kaupungin ympäristölautakunnan lausunnosta hakija on lausunut, että ei ole perusteltua arvioida lupaehtoja uudelleen vuonna Hakija on esittänyt luvan tarkistamisajankohdaksi , mikä on myös Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksen vaatimus. Vuonna 2014 hakija voi hakea lupaa yhdessä alueen teollisuuden kanssa, jolloin voidaan teettää yhteisiä asiakirjoja ja ympäristölupahakemus tulee huomattavasti edullisemmaksi. Ainakin tarkkailun osalta kaikkien yhteishakijoiden lupien tarkistaminen tulisi määrätä tehtäväksi

21 Lietteen käsittelyyn on olemassa ympäristökeskuksen myöntämä ympäristölupa, jonka mukaisesti toimitaan. 21 Ristiniemen asukasyhdistyksen muistutuksesta hakija on lausunut, että laajennetun Mussalon puhdistamon virtaamat nousevat nykyisestä, mutta vastaavasti uusi laajennettu puhdistamo poistaa tehokkaasti ravinteita ja biologista kuormitusta. Typpireduktio on nykyisellä puhdistamolla keskimäärin 40 % ja uusitulla puhdistamolla pyritään vuosikeskiarvona laskettuna 70 % reduktioon. Vesistön typpikuormitus ei tule nousemaan paljon nykyisestä. Nykyinen Mussalon puhdistamo haisee, kun puhdistamolla on prosessihäiriö. Yleisin prosessihäiriön syy on tulevan jäteveden mukana puhdistamolle tullut teollisuuspäästö. Laajennetun puhdistamon kapasiteetti on suurempi eli puhdistamo ei ole herkkä teollisuuspäästöille. Purkuputken paikka on päätetty Mussalon puhdistamon ensimmäisen luvan yhteydessä. Purkukohdan sijainti on pyritty määrittämään siten, että purkuputki on syvimmältä kohdalta rannoille päin jatkuvasti nouseva. Purkupaikkaa harkitaan uudestaan sataman mahdollisen laajentamisen yhteydessä, jos Kotkan Satama Oy laajentaa toimintaansa. Kuivatun lietteen jatkokäsittelylle on oma lupa. Konsultti selvittää lietteen jatkokäsittelyvaihtoehtoja. Hajuhaittojen ehkäisyyn kiinnitetään huomiota uutta puhdistamoa suunniteltaessa. Hakija on teettänyt kesällä 2004 Jyväskylän yliopistolla jätevedenpuhdistamon ilmanlaatumittauksen, jonka tuloksia käytetään hyväksi suunniteltaessa uuden puhdistamon ilmanvaihtojärjestelmää. Hakija on asentanut isompien pumppaamoiden, mm. Mussalon jätevedenpumppaamon ylivuotoon hälytyksen. AA:n ynnä muiden muistutuksen typenpoistoa koskevasta vaatimuksesta hakija on lausunut, että vaatimus on kohtuuton. Jos typenpoisto ei ole lämpötilasidonnainen, vaaditaan moninkertainen allastilavuus.

22 22 Viemäriverkoston saneeraussuunnitelman tekemistä ympäristökeskuksen hyväksymällä tavalla koskevasta vaatimuksesta hakija on lausunut, että hakijalla on vuoteen 2009 saakka mittavat puhdistamo- ja lietteen jatkokäsittelyn investoinnit, jotka katetaan lainarahalla. Tänä aikana verkoston saneerausmäärärahat minimoidaan. Kalaistutusvelvoitetta koskevasta ensisijaisesta vaatimuksesta hakija on lausunut, että hakijan näkemyksen mukaan toiminnasta ei aiheudu korvattavaa haittaa. Mikäli korvauksia kuitenkin määrätään, tulisi niiden olla kalatalousmaksun muodossa, jotta velvoite olisi mahdollisimman joustava kalaston hoidon kannalta ja päätös istutettavien kalojen määrästä ja laadusta voitaisiin arvioida kulloinkin käytettävissä olevan parhaan tiedon mukaan. Kotkan edustan merialueella tärkein kalastusta haittaava tekijä on myös kalastajien näkemyksen mukaan rehevöityminen ja siitä seuraava pyydysten likaantuminen. Ulompana merellä rehevyyden perustason ja sen muutoksen määräävät Pietarin suunnasta leviävien virtausten mukanaan tuomat ravinteet. YMPÄRISTÖLUPAVIRASTON RATKAISU Ympäristölupavirasto myöntää Kotkan kaupungille Sunilan ja Mussalon jätevedenpuhdistamoiden ympäristöluvan. LUPAMÄÄRÄYKSET Päästöt vesiin ja viemäriin 1. Jätevedet johdetaan Sunilan ja Mussalon puhdistamoilta mereen. Kun Mussalon laajennettu puhdistamo on otettu käyttöön viimeistään , on jätevesien johtaminen Sunilan puhdistamolta lopetettava.

23 2. Puhdistamoa ja koko viemärilaitosta on käytettävä ja hoidettava siten, että saavutetaan mahdollisimman hyvä puhdistustulos. 23 Jätevedet on käsiteltävä puhdistamoilla niin, että vesistöön johdettava jätevesi täyttää ohijuoksutukset, viemäriverkostossa tapahtuvat ylivuodot ja poikkeustilanteet mukaan lukien seuraavat vaatimukset: Sunilan puhdistamo Pitoisuus enintään Käsittelyteho vähintään BOD 7ATU 30 mg/l 90 % COD Cr 125 mg/l 75 % Kiintoaine 15 mg/l 90 % Fosfori 1,0 mg/l 85 % Mussalon puhdistamo Pitoisuus enintään Käsittelyteho vähintään, % BOD 7ATU 10 mg/l 90 % COD Cr 125 mg/l 75 % Kiintoaine 15 mg/l 90 % Fosfori 0,5 mg/l 90 % Jos Mussalon puhdistamolle johdettavien jätevesien biologisesta hapenkulutuksesta yli 40 % on peräisin teollisuusjätevedestä, ovat arvot seuraavat: Pitoisuus enintään Käsittelyteho vähintään BOD 7ATU 30 mg/l 90 % COD Cr 125 mg/l 75 % Kiintoaine 15 mg/l 90 % Fosfori 1,0 mg/l 85 %

24 Kun Mussalon laajennettu puhdistamo on otettu käyttöön, viimeistään lukien, ovat Mussalon puhdistamoa koskevat arvot seuraavat: 24 Pitoisuus enintään Käsittelyteho vähintään BOD 7ATU 20 mg/l 90 % COD Cr 125 mg/l 75 % Fosfori 0,8 mg/l 90 % Kokonaistyppi 20 mg/l, kun T > 12 ºC Kiintoaine 35 mg/l 90 % Tavoitteena tulee olla kokonaistypen käsittelyteho vähintään 70 % vuosikeskiarvona. Puhdistustulokset lasketaan BHK-, fosfori-, COD- ja kiintoainearvojen osalta neljännesvuosikeskiarvoina ja typpipitoisuus vuorokauden kokoomanäytteiden kokonaistyppipitoisuutena aikana, jolloin puhdistamon biologisen puhdistusprosessin lämpötila on vähintään 12 ºC. Jätevedet on käsiteltävä niin, ettei niistä aiheudu terveydellistä haittaa. Luvan saajan on huolehdittava siitä, että jätevesien käsittelykapasiteetti on kaikissa olosuhteissa riittävä. 3. Viemäriverkostoa on kunnostettava siten, että hule- ja vuotovesien joutuminen jätevesiviemäreihin estyy mahdollisimman tehokkaasti. Luvan saajan on toimitettava vuosittain Kaakkois-Suomen ympäristökeskukselle käyttöja kuormitustarkkailun vuosiraporttien yhteydessä tai muulla ympäristökeskuksen hyväksymällä tavalla selvitys viemäriin joutuvien hule- ja vuotovesien vähentämiseksi tehdyistä toimenpiteistä ja niiden vaikutuksesta.

25 25 4. Luvan saajan on osaltaan huolehdittava siitä, että viemäriverkkoon johdettavat teollisuus- ja muut tavanomaisesta poikkeavat jätevedet esikäsitellään riittävästi, jotta ne eivät haittaa jätevedenpuhdistamon toimintaa, aiheuta haittaa viemäriverkostossa, vaikeuta lietteen hyötykäyttöä tai aiheuta haittaa purkuvesistössä. Teollisuuslaitosten jätevesien johtamisesta vesihuoltolaitoksen viemäriverkkoon tulee olla liittymissopimukset. Sopimusten tulee täyttää valtioneuvoston päätöksen 365/ :n mukaiset vaatimukset. Lietteen ja muiden jätteiden käsittely ja hyödyntäminen 5. Jätevedenpuhdistuksessa syntynyt, tiivistetty ja kuivattu liete on toimitettava käsiteltäväksi Kotkan kaupungin Mussalossa sijaitsevaan kompostointilaitokseen tai muuhun kompostointilaitokseen. Puhdistamoliete voidaan vaihtoehtoisesti hyödyntää maanviljelyksessä, jos liete käsitellään valtioneuvoston päätöksessä puhdistamolietteen käytöstä maanviljelyksessä (282/1994) edellytetyllä tavalla ja lietteen raskasmetallipitoisuudet täyttävät siinä asetetut vaatimukset. Välpejäte on toimitettava kaatopaikalle. Muut puhdistamolla syntyvät jätteet on lajiteltava ja toimitettava asianmukaisesti jatkokäsiteltäviksi tavanomaisen jätteen tai ongelmajätteen käsittelypaikkoihin, joilla on näiden jätteiden käsittelemisen edellyttämät luvat. Häiriö- ja poikkeustilanteet 6. Jos puhdistamolta tai viemäriverkosta on joutunut tai uhkaa joutua vesistöön tai maaperään laadultaan tai määrältään poikkeuksellinen päästö, luvan saajan on välittömästi ryhdyttävä toimenpiteisiin päästön lopettamiseksi, vahinkojen torjumiseksi ja tapahtuman toistumisen estämiseksi. Tapahtumasta on heti ilmoitettava Kaakkois-Suomen ympäristökeskukselle sekä Kotkan kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle. 7. Luvan saajalla on oltava toimintaohje, joka koskee toimintaa puhdistamolla ja viemäriverkossa esiintyvien häiriö- ja poikkeustilanteiden aikana. Lisäksi on pidettävä yllä

26 toimintavalmiutta eritystilanteiden varalta. Ohjetta tulee säilyttää puhdistamolla ja sitä on tarvittaessa päivitettävä. 26 TARKKAILU JA RAPORTOINTI 8. Puhdistamon toimintaa sekä jätevesien määrää, laatua, käsittelyn tehoa ja vaikutuksia vesistössä sekä muodostuvan lietteen määrää ja laatua on tarkkailtava Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksen hyväksymällä tavalla. Jäteveden kuormitustarkkailun tulee täyttää valtioneuvoston päätöksen 365/1994 liitteen 1 kohdan D mukaiset vähimmäisvaatimukset. Luvan saajan on toimitettava kuormitustarkkailua koskeva uusi tarkkailuohjelma ympäristökeskuksen hyväksyttäväksi kolmen kuukauden kuluessa tämän päätöksen lainvoimaiseksi tulosta. Ympäristökeskus voi tehdä ohjelmaan tarpeellisiksi katsomansa muutokset. Jätevesien vaikutuksia vesistössä on tarkkailtava Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksen hyväksymällä tavalla. Luvan saajan on toimitettava uusi tarkkailuohjelma ympäristökeskuksen hyväksyttäväksi kolmen kuukauden kuluessa tämän päätöksen lainvoimaiseksi tulosta. Tarkkailu voi tapahtua yhteistarkkailuna alueen muiden kuormittajien kanssa. Ympäristökeskus voi tehdä ohjelmaan tarpeellisiksi katsomansa muutokset. 9. Jätevesien vaikutusta kalastukseen ja kalastoon on tarkkailtava Kaakkois-Suomen TEkeskuksen hyväksymällä tavalla. Luvan saajan on toimitettava uusi tarkkailuohjelma TEkeskuksen hyväksyttäväksi kolmen kuukauden kuluessa tämän päätöksen lainvoimaiseksi tulosta. Tarkkailu voidaan suorittaa yhteistarkkailuna alueen muiden kuormittajien kanssa. TE-keskus voi tehdä ohjelmaan tarpeellisiksi katsomansa muutokset. 10. Tarkkailujen tulokset on säilytettävä ja toimitettava tarkkailuohjelmissa mainittuina tai muutoin sovittuina ajankohtina Kaakkois-Suomen ympäristökeskukselle, Kaakkois- Suomen TE-keskukselle ja Kotkan kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle sekä vaadittaessa annettava niiden nähtäväksi, joiden oikeuteen tai etuun tiedot saattavat vaikuttaa.

27 Puhdistamolla on oltava riittävän koulutuksen saanut ammattitaitoinen hoitaja, jonka nimi on ilmoitettava Kaakkois-Suomen ympäristökeskukselle ja Kotkan kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle. KALATALOUSMAKSU 12. Luvan saajan on vuodesta 2006 alkaen maksettava Kaakkois-Suomen TEkeskukselle kalatalousmaksua euroa vuodessa käytettäväksi jätevesistä aiheutuvien haittojen vähentämiseen niiden vaikutusalueella. Kalatalousmaksu on maksettava vuosittain tammikuun loppuun mennessä. Kalatalousmaksun käytöstä päätettäessä on kuultava jätevesien vaikutusalueen osakaskuntia sekä Kymijoen, Kotkan ja Pyhtään kalastusalueita. ENNAKOIMATTOMAN VAHINGON KORVAAMINEN 13. Vesistön pilaantumisesta aiheutuvista vahingoista, joita nyt ei ole ennakoitu aiheutuvan, on vahingonkärsijällä oikeus hakea korvausta ympäristönsuojelulain 72 :ssä säädetyssä järjestyksessä. LUVAN VOIMASSAOLO JA TARKISTAMINEN Lupa on voimassa toistaiseksi. Hakemus lupamääräysten tarkistamiseksi on tehtävä mennessä. ASETUKSEN NOUDATTAMINEN

28 28 Jos asetuksella annetaan tämän luvan määräystä ankarampia säännöksiä tai luvasta poikkeavia säännöksiä luvan voimassaolosta ja tarkistamisesta, on asetusta luvan estämättä noudatettava. Luvan voimassaolon ja tarkistamisen osalta sovelletaan muutoinkin ympäristönsuojelulain 9 luvun säännöksiä. RATKAISUN PERUSTELUT Luvan myöntäminen Kotkan kaupungin Sunilan ja Mussalon jätevedenpuhdistamoiden sijoituspaikka on yleiskaavan mukainen. Toimittaessa tämän päätöksen mukaisesti toiminnasta ei aiheudu terveyshaittaa, merkittävää muuta ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa, maaperän tai pohjaveden pilaantumista, erityisten luonnonolosuhteiden huonontumista, vedenhankinnan tai yleiseltä kannalta tärkeän muun käyttömahdollisuuden vaarantumista toiminnan vaikutusalueella eikä eräistä naapuruussuhteista annetussa laissa tarkoitettua kohtuutonta rasitusta. Päästöjen ehkäisemiseksi ja rajoittamiseksi annettavat lupamääräykset perustuvat parhaaseen käyttökelpoiseen tekniikkaan. Kun toimintaa harjoitetaan tässä päätöksessä esitetyllä tavalla ja noudatetaan annettuja määräyksiä, toiminta täyttää ympäristönsuojelulain ja jätelain sekä niiden nojalla annettujen asetusten vaatimukset. Ympäristölupavirasto katsoo, että jäteveden vesistöön johtamisesta kalastolle ja kalastukselle aiheutuvat menetykset tulevat hyvitetyiksi määräysten 12. kohdan mukaisella kalatalousvelvoitteella. Voimassa olevassa jätevesiluvassa Kotkan kaupungin maksettavaksi on määrätty kalatalousmaksu, jonka suuruus perustuu Kymijoen alueelle jätevesiä luvanvaraisesti johtavien laitosten yhdessä käsitellyssä luvassa yhdenmukaisin perustein määritetyn kokonaissumman (1,9 milj. mk) jakoon happea kuluttavan (BOD) ja fosforipäästön määrien suhteessa. Tämä peruste on syytä pitää voimassa toistaiseksi. Nykyisen kalatalousmaksun määräytymisperusteena kaupungin osalta on käytetty BOD:n osalta 500 kg/d ja fosforin osalta 18 kg/d päästöä. Käyttäen määräysten 2. kohdassa luvan saajan nyt noudatettavaksi asetettuja BOD:n ja fosforin enimmäispitoisuuksia ja hakemukseen liitetyn selostuksen kohdassa sanottuja vuoden 2003 keskimääräisiä jätevesimääriä

29 29 (Mussalon puhdistamo m 3 /d ja Sunilan puhdistamo m 3 /d) saadaan kalatalousmaksun perusteeksi BOD:n osalta 450 kg/d ja fosforin osalta 16,7 kg/d päästö. Niillä päästöillä laskettuna pienenee kalatalousmaksu nykyisestä eurosta euroon. Vesioikeus on päätöksillään 1/Ym/78, 4/II/89 ja 76/96/1 ratkaissut noiden päätösten antamisen jälkeen aiheutuvien edunmenetysten korvaamista koskevat kysymykset ja, siltä osin kuin vesioikeus on katsonut korvattavia edunmenetyksiä aiheutuvan, määrännyt kertakaikkiset korvaukset jätevesien vesistöön johtamisesta aiheutuvista rahalla hyvitettävistä edunmenetyksistä. Tämän päätöksen mukaisesti tapahtuvasta jätevesien johtamisesta aiheutuu aikaisempaa vähäisempi vesistökuormitus. Sen vuoksi jätevesien johtamisesta ei aiheudu enempää hyvitettäviä edunmenetyksiä kuin mainituissa vesioikeuden päätöksissä on edellytetty. Tämän vuoksi ei nyt jäteveden päästämisestä vesistöön aiheutuvista edunmenetyksistä tule määrättäväksi korvauksia. Ennakoimattomien vahinkojen korvaamista koskee määräysten 13. kohta. Määräykset Jätevesien johtamista, melun torjuntaa ja jätehuoltoa sekä häiriö- ja poikkeustilanteita koskevat määräykset perustuvat ympäristönsuojelulain 43 ja 45 :n sekä ympäristönsuojeluasetuksen 19 :n säännöksiin. Määräykset ovat tarpeen ympäristönsuojelulain 3 :ssä tarkoitetun ympäristön pilaantumisen estämiseksi ja pilaantumisvaaran vähentämiseksi. Mussalon laajennetulta puhdistamolta vesistöön joutuvaa kuormitusta koskevissa lupamääräyksissä on otettu huomioon, että huomattava osa puhdistamolle tulevasta kuormituksesta on peräisin teollisuusjätevesistä, minkä vuoksi kysymyksessä olevalla puhdistamolla ei ole mahdollista päästä yksinomaan yhdyskuntajätevesiä käsittelevien puhdistamoiden kanssa yhtä hyvään puhdistustulokseen. Tarkkailua ja valvontaa koskevat määräykset perustuvat ympäristönsuojelulain 46 :n ja ympäristönsuojeluasetuksen 19 ja 30 :n säännöksiin. Kalataloudellisen haitan estämistä koskeva määräys perustuu ympäristönsuojelulain 44 :n säännökseen.

30 30 SOVELLETUT SÄÄNNÖKSET Ympäristönsuojelulain 41 47, 52, 55, 56 ja 72 Ympäristönsuojeluasetuksen 19, 30, 36 ja 37 Jätelain 6, 12, 15, 51 ja 52 Jäteasetuksen 8 ja 10 VASTAUS LAUSUNNOISSA JA MUISTUTUKSISSA ESITETTYIHIN VAATIMUKSIIN Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksen typenpoistoa koskeva vaatimus otetaan huomioon. Viemäriverkoston kunnostusta koskeva vaatimus hylätään, koska ympäristölupavirasto pitää riittävänä 3. määräyksen mukaista viemäriverkoston kunnostamista koskevaa velvoitetta. Kaakkois-Suomen TE-keskuksen vaatimukset otetaan huomioon. Kotkan kaupungin ympäristölautakunnan lupaehtojen tarkistamisajankohtaa koskeva vaatimus hylätään. Ympäristölupavirasto pitää riittävänä, että lupamääräysten tarkistamista koskeva hakemus pannaan vireille vuoden 2014 loppuun mennessä. Ristiniemen Asukasyhdistys Ry:n Mussalon kompostointialuetta koskevat vaatimukset jätetään tähän jätevedenpuhdistamoita koskevaan asiaan kulumattomina tutkimatta, koska kompostointialueelle on Kaakkois-Suomen ympäristökeskus myöntänyt oman ympäristöluvan. Vaatimukset lisäselvitysten esittämisestä ennen luvan myöntämistä hylätään, koska asiassa on jo esitetty riittävät selvitykset asian ratkaisemiseksi. Mussalon jätevedenpuhdistamon hajuhaittoja koskevat vaatimukset hylätään, koska ympäristölupavirasto arvioi hakijan esittämät toimet haittojen ehkäisemiseksi riittäviksi. Mussalon jäteveden-

31 31 puhdistamon purkuputken sijaintia koskeva vaatimus hylätään, koska ympäristölupavirasto katsoo purkuputken sijainnin olevan sellainen, että purkuputkella johdettavat puhdistetut jätevedet sekoittuvat riittävästi meriveteen. Hakija on ilmoittanut, että purkuputken sijaintia harkitaan uudelleen, jos satamaa laajennetaan. Ristiniemen pumppaamoa koskevat vaatimukset hylätään, koska ympäristölupavirasto pitää riittävinä niitä toimia, joihin hakija on poikkeustilanteiden varalta ryhtynyt. AA:n ynnä muiden vaatimus istutusvelvoitteen määräämisestä kalatalousmaksun sijaan hylätään. Jätevesipäästöjen vaikutusalueelle johdetaan myös useista muista luvanvaraisista toiminnoista peräisin olevia jätevesiä, minkä vuoksi kalataloudellinen haitta on tarkoituksenmukaista kompensoida kalatalousmaksulla. Muistuttajien vaatimukset kalatalousmaksun käytöstä jätevesien vaikutusalueella ja maksun käytöstä kuulemisesta otetaan huomioon 12. määräyksestä ilmenevällä tavalla. KÄSITTELYMAKSU Päätöksestä peritään käsittelymaksu euroa. Ympäristönsuojelulain 105 (86/2000). Ympäristöministeriön asetus ympäristölupaviraston maksullisista suoritteista (1238/2003). PÄÄTÖKSESTÄ TIEDOTTAMINEN Ympäristönsuojelulain 54 :n ja ympäristönsuojeluasetuksen 23 :n mukaisesti päätös toimitetaan luvan saajalle, Kaakkois-Suomen ympäristökeskukselle, Kaakkois-Suomen TE-keskukselle, Kotkan kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle, Kotkan kaupungin terveydensuojeluviranomaiselle ja Suomen ympäristökeskukselle. Päätöksestä ilmoitetaan niille, joille on annettu hakemuksesta erikseen tieto.

32 Tieto päätöksestä julkaistaan Kotkan kaupungissa ja Pyhtään kunnassa sekä sanomalehti Kymen Sanomissa. 32

33 33 MUUTOKSENHAKU Päätökseen haetaan muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta valittamalla. Asian käsittelystä perittävästä maksusta valitetaan samassa järjestyksessä kuin pääasiasta. Valitusaika päättyy maanantaina Muutosta tähän päätökseen saa hakea 1) se, jonka oikeutta tai etua asia saattaa koskea, 2) rekisteröity yhdistys tai säätiö, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun taikka asuinympäristön viihtyisyyden edistäminen ja jonka toimintaalueella toiminnan ympäristövaikutukset ilmenevät, 3) toiminnan sijaintikunta ja muu kunta, jonka alueella toiminnan ympäristövaikutukset ilmenevät, 4) alueellinen ympäristökeskus sekä toiminnan sijaintikunnan ja vaikutusalueen kunnan ympäristönsuojeluviranomainen ja 5) muu asiassa yleistä etua valvova viranomainen. Valitusosoitus liitteenä.

Päätös. Nro 23/2010/2 Dnro ESAVI/323/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen

Päätös. Nro 23/2010/2 Dnro ESAVI/323/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi Päätös Nro 23/2010/2 Dnro ESAVI/323/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 4.6.2010 ASIA Sunilan ja Mussalon jätevedenpuhdistamoiden ympäristöluvassa jätevesien lopettamiselle Sunilan puhdistamolta

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 14/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 138 Helsinki Annettu

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 14/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 138 Helsinki Annettu LÄNSI SUOMEN PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 14/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 138 Helsinki Annettu 29.5.2006 ASIA Ympäristönsuojelulain 61 :n mukaisesta, koetoimintaa Raision kaupungin jätevedenpuhdistamolla

Lisätiedot

Jätevedenpuhdistamoiden ympäristöluvan muuttaminen

Jätevedenpuhdistamoiden ympäristöluvan muuttaminen Jätevedenpuhdistamoiden ympäristöluvan muuttaminen Yhdyskuntajätevedenpuhdistamoiden neuvottelupäivät, Kuopio 3.-4.2019 28.3.2019 YSL 29 Luvanvaraisen toiminnan olennainen muuttaminen "Ympäristöluvanvaraisen

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 20.1.2003 Kokouspvm 16.1.2003 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 4/2007/1 Dnro LSY 2006 Y 339

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 4/2007/1 Dnro LSY 2006 Y 339 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 4/2007/1 Dnro LSY 2006 Y 339 Annettu julkipanon jälkeen 22.1.2007 ASIA Turun jätevedenpuhdistamon ympäristölupahakemuksen jättämiselle asetetun määräajan

Lisätiedot

ENON JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2018

ENON JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2018 ENON JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 218 1 JOENSUUN VESI Enon jätevedenpuhdistamo VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 218 1. YLEISTÄ Enon taajaman jätevedenpuhdistamo on tyypiltään biologis-kemiallinen

Lisätiedot

Kainuun Ympäristökeskus PL 115 Annettu julkipanon jälkeen Kajaani Dnro: 1297Y puh

Kainuun Ympäristökeskus PL 115 Annettu julkipanon jälkeen Kajaani Dnro: 1297Y puh K A I N U U N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S Kainuun Ympäristökeskus PÄÄTÖS PL 115 Annettu julkipanon jälkeen 24.6.2004 87101 Kajaani Dnro: 1297Y0008-121 puh. 08-61631 ASIA Päätös hakemuksesta, joka koskee

Lisätiedot

Puh. (013)* Dnro 0795Y0215 (121)

Puh. (013)* Dnro 0795Y0215 (121) POHJOIS-KARJALAN YMPÄRISTÖKESKUS PL 69, 80101 Joensuu Puh. (013)*1411 PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 31.12.2004 Dnro 0795Y0215 (121) 1 ASIA Ympäristölupa, joka koskee Rääkkylän kunnan kirkonkylän jätevedenpuhdistamon

Lisätiedot

HAMMASLAHDEN JÄTEVEDENPUHDISTAMON

HAMMASLAHDEN JÄTEVEDENPUHDISTAMON HAMMASLAHDEN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2014 1 JOENSUUN VESI Hammaslahden jätevedenpuhdistamo VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2014 1. YLEISTÄ Hammaslahden jätevedenpuhdistamo

Lisätiedot

PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS PÄÄTÖS

PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS PÄÄTÖS PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS PÄÄTÖS PL 297 Annettu julkipanon jälkeen 33101 TAMPERE Puh. (03) 2420 111 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 115 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Länsi-Suomen vesioikeuden

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen 15.2.2018 ASIA HAKIJA HAKEMUS Saarinevan turvetuotantoalueen ympäristöluvan raukeaminen, Veteli Vapo Oy PL 22

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 16/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 115

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 16/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 115 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 16/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 115 Annettu julkipanon jälkeen 30.4.2007 ASIA Kaltevan jätevedenpuhdistamoa koskevan ympäristölupapäätöksen nro 63/2004/1

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 22/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 267

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 22/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 267 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 22/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 267 Annettu julkipanon jälkeen 16.10.2006 ASIA Ähtärin kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristölupapäätöksessä asetettujen

Lisätiedot

LASKUTTAMATTOMAN JÄTEVEDEN OSUUS VIEMÄRIVERKOSTON KOKONAISVIRTAAMASTA % 80 70 60 50 40 30 Kymen Vesi Oy 20 Kotka Anjalankoski Pyhtää 10 0 2003 2004 2005 2006 2007 Jätevesiyksikkö Jätevesiyksikössä huolehditaan

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 115 Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin 13a kohta

Ympäristönsuojelulain 115 Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin 13a kohta Etelä-Suomi Päätös Nro 42/2011/2 Dnro ESAVI/126/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 27.5.2011 ASIA Jokioisten kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristölupapäätöksessä nro 18/2010/2 puhdistamon tehostamista

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 48/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 261

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 48/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 261 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 48/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 261 Annettu julkipanon jälkeen 4.12.2007 ASIA Kannuksen kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa jäteveden käsittelyn

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 31/05/1 Dnro ISY-2005-Y-57 Annettu julkipanon jälkeen Keski-Suomen TE-keskus ja Keski-Suomen ympäristökeskus

PÄÄTÖS Nro 31/05/1 Dnro ISY-2005-Y-57 Annettu julkipanon jälkeen Keski-Suomen TE-keskus ja Keski-Suomen ympäristökeskus PÄÄTÖS Nro 31/05/1 Dnro ISY-2005-Y-57 Annettu julkipanon jälkeen 11.4.2005 HAKIJAT Keski-Suomen TE-keskus ja Keski-Suomen ympäristökeskus ASIA Lehtolankosken - Muittarinkosken kalataloudellista kunnostamista

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 2/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 386. Loimaan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan muuttaminen,

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 2/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 386. Loimaan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan muuttaminen, LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 2/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 386 Annettu julkipanon jälkeen 8.1.2008 ASIA Loimaan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan muuttaminen, Loimaa HAKIJA

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 47/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 258

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 47/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 258 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 47/27/1 Dnro LSY 27 Y 258 Annettu julkipanon jälkeen 4.12.27 ASIA Toholammin kirkonkylän jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa jäteveden käsittelyn

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 40/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 244. Laitilan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräysten muuttaminen, Laitila

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 40/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 244. Laitilan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräysten muuttaminen, Laitila LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 40/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 244 Annettu julkipanon jälkeen 18.10.2007 ASIA Laitilan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräysten muuttaminen,

Lisätiedot

ENON TAAJAMAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON

ENON TAAJAMAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON ENON TAAJAMAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2014 1 JOENSUUN VESI Enon taajaman jätevedenpuhdistamo VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2014 1. YLEISTÄ Enon taajaman jätevedenpuhdistamo

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 18/2005/1 Dnro LSY-2005-Y-179. jälkeen

ASIA HAKIJA. YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 18/2005/1 Dnro LSY-2005-Y-179. jälkeen 1 LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 18/2005/1 Dnro LSY-2005-Y-179 Annettu julkipanon jälkeen 5.8.2005 ASIA HAKIJA Yksityiskohtaiselle suunnitelmalle jäte- ym. vesien käsittelyssä toteutettavista

Lisätiedot

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta Ympäristölupa tarvitaan: Kun tuotantokapasiteetti on vähintään 5 tonnia ruhoja päivässä. Toimintaan, josta

Lisätiedot

Sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyä koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Maaninka.

Sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyä koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Maaninka. Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 110/2013/1 Dnro ISAVI/79/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 11.12.2013 ASIA HAKIJA Sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyä koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Maaninka. Pohjois-Savon

Lisätiedot

TUUPOVAARAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2018

TUUPOVAARAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2018 TUUPOVAARAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 218 JOENSUUN VESI Tuupovaaran jätevedenpuhdistamo 1 VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 218 1. YLEISTÄ Tuupovaaran taajaman jätevedet puhdistetaan

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 3/2007/1 Dnro LSY 2006 Y 336

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 3/2007/1 Dnro LSY 2006 Y 336 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 3/2007/1 Dnro LSY 2006 Y 336 Annettu julkipanon jälkeen 22.1.2007 ASIA Jäteveden johtamista Kaarinan kaupungin Rauvolan jätevedenpuhdistamolta mereen

Lisätiedot

Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö ) tarkkailusuunnitelman hyväksymistä, Humppila.

Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö ) tarkkailusuunnitelman hyväksymistä, Humppila. Etelä-Suomi Päätös Nro 60/2011/1 Dnro ESAVI/119/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 27.7.2011 ASIA Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö 103 402-45-1)

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 117/04/2 Dnro ISY-2004-Y-197 Annettu julkipanon jälkeen Heinäveden kunta

PÄÄTÖS Nro 117/04/2 Dnro ISY-2004-Y-197 Annettu julkipanon jälkeen Heinäveden kunta PÄÄTÖS Nro 117/04/2 Dnro ISY-2004-Y-197 Annettu julkipanon jälkeen 17.11.2004 HAKIJA Heinäveden kunta ASIA Kermajärven lauttasalmeen rakennetun moottorikelkkareitin penkereen leventämistä koskevassa päätöksessä

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 43/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 267 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 43/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 267 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 43/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 267 Annettu julkipanon jälkeen 21.11.2007 ASIA Pihlavan jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa jäteveden käsittelyn tehostamiselle

Lisätiedot

Päätös. Etelä-Suomi Nro 47/2011/2

Päätös. Etelä-Suomi Nro 47/2011/2 Päätös Etelä-Suomi Nro 47/2011/2 Dnro ESAVI/192/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 31.5.2011 ASIA Köyliön kunnan hakemus Kepolan jätevedenpuhdistamon ympäristölupamääräysten tarkistamiseksi, Köyliö.

Lisätiedot

Päätös. Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo.

Päätös. Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo. Etelä-Suomi Päätös Nro 25/2011/2 Dnro ESAVI/233/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 23.3.2011 ASIA Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo. LUVAN

Lisätiedot

Kaupunginhallitus 114 25.02.2013

Kaupunginhallitus 114 25.02.2013 Kaupunginhallitus 114 25.02.2013 Vastine Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Konnunsuon vankilan jätevedenpuhdistamon ympäristölupamääräysten tarkistamispäätöksestä Vaasan hallinto-oikeudelle jätettyihin

Lisätiedot

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa.

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa. Rakennus- ja ympäristölautakunta 33 21.12.2016 Ympäristölupa/Tilausliikenne Ola Mäensivu Rakennus- ja ympäristölautakunta 33 Tilausliikenne Ola Mäensivu on 4.11.2016 toimittanut Pomarkun kunnan rakennus-

Lisätiedot

Kaapelin rakentaminen Hiidenvirran ali ja töidenaloittamislupa, Iitti.

Kaapelin rakentaminen Hiidenvirran ali ja töidenaloittamislupa, Iitti. PÄÄTÖS Nro 75/04/1 Dnro ISY-2004-Y-130 Annettu julkipanon jälkeen 16.7.2004 HAKIJA Iitin Sähkö Oy ASIA Kaapelin rakentaminen Hiidenvirran ali ja töidenaloittamislupa, Iitti. HAKEMUS Hakija on ympäristölupavirastoon

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 39/2014/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 39/2014/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 39/2014/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 14.4.2014 ASIA LUVAN HAKIJA Kalkkimaan kalkkitehtaan ja kaivoksen ympäristö- ja vesitalousluvan nro 61/2013/1 lupamääräyksen

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 128/10/1 Dnro PSAVI/293/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 128/10/1 Dnro PSAVI/293/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 128/10/1 Dnro PSAVI/293/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 27.12.2010 ASIA LUVAN HAKIJA Laivakankaan kaivoksen ympäristöluvassa nro 84/09/2 määrätyn jätehuoltosuunnitelman määräajan

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 29/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/126/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 29/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/126/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 29/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/126/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 18.2.2014 ASIA HAKIJA Aitolan Autopurkaamo Ky:n ympäristöluvan raukeaminen Keski-Suomen elinkeino-, liikenne-

Lisätiedot

Rapasaaren rannan täyttämistä koskevassa lupapäätöksessä työn valmistumiselle asetetun määräajan jatkaminen vuoden 2009 loppuun saakka, Lappeenranta.

Rapasaaren rannan täyttämistä koskevassa lupapäätöksessä työn valmistumiselle asetetun määräajan jatkaminen vuoden 2009 loppuun saakka, Lappeenranta. PÄÄTÖS Nro 108/04/2 Dnro ISY-2004-Y-144 Annettu julkipanon jälkeen 1.11.2004 HAKIJAT Lappeenrannan kaupunki, Ratahallintokeskus, Kapiteeli Oyj ja Bonvesta Oy ASIA Rapasaaren rannan täyttämistä koskevassa

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista, Forssa.

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista, Forssa. Etelä-Suomi Päätös Nro 206/2012/1 Dnro ESAVI/173/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 7.12.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista,

Lisätiedot

Lupahakemus on jätetty ympäristökeskukselle 23.12.2008.

Lupahakemus on jätetty ympäristökeskukselle 23.12.2008. PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 28.4.2009 Dnro PPO 2003 Y 391 111 ASIA LUVAN HAKI JA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Haapaveden Ympäristöpalvelut Oy:n jätevesilietteen

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 78/06/1 Dnro ISY-2006-Y-115 Annettu julkipanon jälkeen Jyväskylän Seudun Puhdistamo Oy Raivionsuntti Jyväskylä

PÄÄTÖS Nro 78/06/1 Dnro ISY-2006-Y-115 Annettu julkipanon jälkeen Jyväskylän Seudun Puhdistamo Oy Raivionsuntti Jyväskylä PÄÄTÖS Nro 78/06/1 Dnro ISY-2006-Y-115 Annettu julkipanon jälkeen 7.8.2006 HAKIJA Jyväskylän Seudun Puhdistamo Oy Raivionsuntti 10 40520 Jyväskylä ASIA Ympäristönsuojelulain 61 :ssä tarkoitettu ilmoitus

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 68/11/1 Dnro PSAVI/266/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA

LUPAPÄÄTÖS Nro 68/11/1 Dnro PSAVI/266/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA LUPAPÄÄTÖS Nro 68/11/1 Dnro PSAVI/266/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.8.2011 1 ASIA Olostunturin jätevedenpuhdistamon ympäristölupa, Muonio LUVAN HAKIJA Muonion kunta PL 25 99301 MUONIO 2 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Suolahden jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräyksen 3 mukaiselle selvitykselle asetetun määräajan pidentäminen, Äänekoski

PÄÄTÖS. Suolahden jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräyksen 3 mukaiselle selvitykselle asetetun määräajan pidentäminen, Äänekoski PÄÄTÖS Nro 129/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/51/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 16.8.2013 ASIA HAKIJA Suolahden jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräyksen 3 mukaiselle selvitykselle

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 42/04/2 Dnro Psy-2004-y-12 Annettu julkipanon jälkeen ASIA HAKIJA

PÄÄTÖS Nro 42/04/2 Dnro Psy-2004-y-12 Annettu julkipanon jälkeen ASIA HAKIJA PÄÄTÖS Nro 42/04/2 Dnro Psy-2004-y-12 Annettu julkipanon jälkeen 10.6.2004 1 ASIA HAKIJA Siikajoen yhteistarkkailuohjelman vahvistaminen Uljuan tekoaltaan rakentamisen ja Siikajoen säännöstelyyn liittyvän

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 12/2008/1 Dnro LSY 2008 Y 29

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 12/2008/1 Dnro LSY 2008 Y 29 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 12/2008/1 Dnro LSY 2008 Y 29 Annettu julkipanon jälkeen 7.4.2008 ASIA Tervakosken taajaman yhdyskuntajätevesien johtamiselle Tervajokeen myönnetyn

Lisätiedot

Asia on tullut vireille aluehallintovirastossa

Asia on tullut vireille aluehallintovirastossa Etelä-Suomi Päätös Nro 165/2013/1 Dnro ESAVI/98/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 5.9.2013 ASIA Southwest Trade Oy:n jätelain 120 :n mukainen suunnitelma, joka koskee Hämeenlinnan kaupungissa sijaitsevan

Lisätiedot

Vesihuoltolain ja ympäristönsuojelulain päällekkäisyydet sekä varautuminen häiriötilanteisiin ja raportointi

Vesihuoltolain ja ympäristönsuojelulain päällekkäisyydet sekä varautuminen häiriötilanteisiin ja raportointi Vesihuoltolain ja ympäristönsuojelulain päällekkäisyydet sekä varautuminen häiriötilanteisiin ja raportointi Yhdyskuntajätevedenpuhdistamoiden neuvottelupäivät 3.-4.4.2019 Kuopio Ari Kangas Ympäristöministeriö

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 3/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 304

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 3/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 304 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 3/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 304 Annettu julkipanon jälkeen 11.1.2008 ASIA Saaren jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa jäteveden käsittelyn tehostamiselle

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 6/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 349

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 6/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 349 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 6/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 349 Annettu julkipanon jälkeen 15.2.2008 ASIA Kokemäen kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa jäteveden käsittelyn

Lisätiedot

Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012

Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012 Etelä-Suomi Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain 57 :n mukainen hakemus, joka koskee Lassila & Tikanoja Oyj:n Savion jätehuoltoalueen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 44/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 294. Jäteveden johtamista Paroisten jätevedenpuhdistamolta koskevan luvan muuttaminen, Hämeenlinna

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 44/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 294. Jäteveden johtamista Paroisten jätevedenpuhdistamolta koskevan luvan muuttaminen, Hämeenlinna LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 44/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 294 Annettu julkipanon jälkeen 27.11.2007 ASIA Jäteveden johtamista Paroisten jätevedenpuhdistamolta koskevan luvan muuttaminen,

Lisätiedot

Kaapelin rakentaminen Kuutsalosta Ollinkariin ja töidenaloittamislupa, Kotka.

Kaapelin rakentaminen Kuutsalosta Ollinkariin ja töidenaloittamislupa, Kotka. PÄÄTÖS Nro 7/05/1 Dnro ISY-2004-Y-211 Annettu julkipanon jälkeen 17.1.2005 HAKIJA Kymenlaakson Sähkö Oy ASIA Kaapelin rakentaminen Kuutsalosta Ollinkariin ja töidenaloittamislupa, Kotka. HAKEMUS Hakija

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulaki 57. Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Ympäristönsuojelulaki 57. Etelä-Suomen aluehallintovirasto Etelä-Suomi Päätös Nro 34/2014/1 Dnro ESAVI/39/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 17.2.2014 ASIA Päätös FinnHEMS Oy:n Turun lentoasemalla sijaitsevan lentopetrolin tankkauspaikan toimintaa koskevan

Lisätiedot

Riuttasalmen venesataman rakentaminen ja käyttöoikeus hanketta varten tarvittavaan vesialueeseen, Karstula.

Riuttasalmen venesataman rakentaminen ja käyttöoikeus hanketta varten tarvittavaan vesialueeseen, Karstula. PÄÄTÖS Nro 77/04/1 Dnro ISY-2004-Y-100 Annettu julkipanon jälkeen 18.8.2004 HAKIJA Karstulan kunta ASIA Riuttasalmen venesataman rakentaminen ja käyttöoikeus hanketta varten tarvittavaan vesialueeseen,

Lisätiedot

PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPA- MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMI- SESTA

PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPA- MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMI- SESTA PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPA- MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMI- SESTA Dnro ESA-2007-Y-294-111 Annettu julkipanon jälkeen 13.3.2009 ASIA Ympäristönsuojelulain 55 mukainen lupamääräysten tarkistaminen, joka koskee Puumalan

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1031

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1031 PÄÄTÖS Helsinki 24.7.2008 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2003 Y 96 119 No YS 1031 ASIA Päätös Neste Oil Oyj:n Porvoon jalostamon toiminnasta aiheutuvan melun tarkkailuohjelman muuttamisesta ja jalostamoalueen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 39/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 227

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 39/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 227 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 39/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 227 Annettu julkipanon jälkeen 15.10.2007 ASIA Kankaanpään kaupungin jätevedenpuhdistamon tehostamista koskevien määräaikojen

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 51/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/47/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2013

PÄÄTÖS. Nro 51/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/47/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2013 PÄÄTÖS Nro 51/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/47/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2013 ASIA Metsä Board Oyj:n kemihierretehtaan toimintaa koskevan ympäristöluvan määräyksen 6 määräajan

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 128/05/1 Dnro ISY-2005-Y-223 Annettu julkipanon jälkeen Järvi-Suomen Uittoyhdistys

PÄÄTÖS Nro 128/05/1 Dnro ISY-2005-Y-223 Annettu julkipanon jälkeen Järvi-Suomen Uittoyhdistys PÄÄTÖS Nro 128/05/1 Dnro ISY-2005-Y-223 Annettu julkipanon jälkeen 30.11.2005 HAKIJA Järvi-Suomen Uittoyhdistys ASIA Uittoyhdistyksen kiinteän omaisuuden myynti, Kotka. HAKEMUS Järvi-Suomen Uittoyhdistys

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 56/2009/4 Dnro LSY-2009-Y-36 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 56/2009/4 Dnro LSY-2009-Y-36 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 56/2009/4 Dnro LSY-2009-Y-36 Annettu julkipanon jälkeen 1.9.2009 ASIA LUVAN HAKIJA Mustaisnevan 27,6 ha:n alueen kuivatusvesien tehostamista koskeva

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 35/10/1 Dnro PSAVI/155/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 35/10/1 Dnro PSAVI/155/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 35/10/1 Dnro PSAVI/155/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 26.5.2010 1 ASIA HAKIJA Talvivaaran kaivoksen ympäristö- ja vesitalousluvan muuttaminen tärinästä aiheutuvien haittojen estämiseksi,

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 28/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 133. Turengin jätevedenpuhdistamon tehostamista koskevien määräaikojen pidentäminen, Janakkala

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 28/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 133. Turengin jätevedenpuhdistamon tehostamista koskevien määräaikojen pidentäminen, Janakkala LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 28/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 133 Annettu julkipanon jälkeen 6.7.2007 ASIA Turengin jätevedenpuhdistamon tehostamista koskevien määräaikojen pidentäminen,

Lisätiedot

1) Hakemus, joka koskee Aikkalan kaatopaikan tarkkailuohjelman muuttamista,

1) Hakemus, joka koskee Aikkalan kaatopaikan tarkkailuohjelman muuttamista, Etelä-Suomi Päätös Nro:t 1) 51/2010/2 2) 52/2010/2 Dnro:t 1) ESAVI/554/04.08/2010 2) ESAVI/569/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1.10.2010 ASIA 1) Hakemus, joka koskee Aikkalan kaatopaikan tarkkailuohjelman

Lisätiedot

Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero.

Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero. Etelä-Suomi Päätös Nro 25/2011/3 Dnro ESAVI/400/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 16.5.2011 ASIA Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero. HAKIJA Antti ja Taru Välttilä Jaatilantie

Lisätiedot

Naarajoen Naarakosken kalataloudellisen kunnostuksen jatkoaikahakemus, Lieksa

Naarajoen Naarakosken kalataloudellisen kunnostuksen jatkoaikahakemus, Lieksa Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 36/2014/2 Dnro ISAVI/4/04.09/2014 Annettu julkipanon jälkeen 16.5.2014 ASIA HAKIJA Naarajoen Naarakosken kalataloudellisen kunnostuksen jatkoaikahakemus, Lieksa Ruunaan kalastusalue

Lisätiedot

Sunilan jätevedenpuhdistamon toiminnan lopettamisen johdosta annettavat määräykset, Kotka

Sunilan jätevedenpuhdistamon toiminnan lopettamisen johdosta annettavat määräykset, Kotka Etelä-Suomi Päätös Nro 67/2010/2 Dnro ESAVI/508/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 26.10.2010 ASIA Sunilan jätevedenpuhdistamon toiminnan lopettamisen johdosta annettavat määräykset, Kotka LUVAN HALTIJA

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 40/2014/2 Dnro ESAVI/5/04.09/2014. Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS Nro 40/2014/2 Dnro ESAVI/5/04.09/2014. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi PÄÄTÖS Nro 40/2014/2 Dnro ESAVI/5/04.09/2014 Annettu julkipanon jälkeen 25.3.2014 ASIA Vesialueen rakentamista Karistoon Kymijärven rantaan koskevassa Itä- Suomen ympäristölupaviraston päätöksessä

Lisätiedot

BCDE Group Waste Management Ltd Oy Sinikellonpolku Vantaa

BCDE Group Waste Management Ltd Oy Sinikellonpolku Vantaa Etelä-Suomi Päätös Nro 46/2011/2 Dnro ESAVI/708/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 31.5.2011 ASIA BCDE Group Waste Management Ltd Oy:n biologisen hapetuslaitoksen ympäristölupapäätöksen määräysten tarkistamista

Lisätiedot

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Helsinki.

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Helsinki. Päätös Etelä-Suomi Nro 169/2013/1 Dnro ESAVI/170/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Helsinki. LAITOS Auto-pläkkärit

Lisätiedot

Ymp.ltk liite nro 1 5

Ymp.ltk liite nro 1 5 ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI PÄÄTÖS Ympäristölautakunta Hallintokatu 4 44100 Äänekoski Dnro 885/11.01.00.00/2017 Pvm 17.1.2018 Annettu julkipanon jälkeen 24.1.2018 ASIA HAKIJA Eläinsuojan ympäristöluvan määrääminen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 92/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 203 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2007

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 92/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 203 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2007 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 92/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 203 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2007 ASIA HAKIJA Paineviemärin rakentaminen Raumanjuovan, Hevosluodonjuovan ja Luotsinmäenjuovan

Lisätiedot

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA 1 (5) Lohjan kaupungin ympäristölautakunta ASIA PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPA- MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 Ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

KUHASALON JÄTEVEDENPUHDISTAMO Neljännesvuosiraportti 4/2017

KUHASALON JÄTEVEDENPUHDISTAMO Neljännesvuosiraportti 4/2017 1 KUHASALON JÄTEVEDENPUHDISTAMO Neljännesvuosiraportti 4/217 1. YLEISTÄ Loka-joulukuun välisenä aikana puhdistamon kuormitusta ja toimintaa on seurattu vähintään kaksi kertaa kuussa 24 h:n kokoomanäytteistä.

Lisätiedot

Lupamääräysten tarkistamishakemus on jätetty ympäristökeskukselle

Lupamääräysten tarkistamishakemus on jätetty ympäristökeskukselle PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 20.12.2006 Dnro 1195Y0190 12 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Piippolan kunnan jätevedenpuhdistamon jätevesien johtamista nykyisellä

Lisätiedot

Päätös LAINVOIMAISET YMPÄRISTÖLUVAT JA LUPIEN MUKAISET TARKISTUSAJANKOHDAT

Päätös LAINVOIMAISET YMPÄRISTÖLUVAT JA LUPIEN MUKAISET TARKISTUSAJANKOHDAT Päätös Etelä-Suomi Nro 92/2013/1 Dnro ESAVI/80/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 20.5.2013 ASIA Hakemus, joka koskee Neste Oil Oyj:n Haminan terminaalin ympäristöluvassa A 1027/KAS-2005-Y-29-111 määrätyn

Lisätiedot

Jälkiselkeytys (lammikko) pintakuorma 0,8 m/h pintakuorma = 0,005 m/h viipymä 3,5 h viipymä = 880h

Jälkiselkeytys (lammikko) pintakuorma 0,8 m/h pintakuorma = 0,005 m/h viipymä 3,5 h viipymä = 880h PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 21.12.2006 Dnro PPO 2004 Y 397 121 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Pulkkilan keskustaajaman jätevesien johtamista nykyisellä

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren satamakeskuksen alueella, Helsinki.

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren satamakeskuksen alueella, Helsinki. Etelä-Suomi Päätös Nro 110/2013/1 Dnro ESAVI/24/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 4.6.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren

Lisätiedot

Turvetuotantotoimintaa Saaralan ja Välikankaan tiloilla koskeva ympäristölupahakemus, Karstula

Turvetuotantotoimintaa Saaralan ja Välikankaan tiloilla koskeva ympäristölupahakemus, Karstula PÄÄTÖS Nro 67/07/1 Dnro ISY-2007-Y-141 Annettu julkipanon jälkeen 25.6.2007 ASIA Turvetuotantotoimintaa Saaralan ja Välikankaan tiloilla koskeva ympäristölupahakemus, Karstula HAKIJA Eero Suomäki Suomäentie

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 136/12/1 Dnro PSAVI/117/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2012

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 136/12/1 Dnro PSAVI/117/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2012 PÄÄTÖS Nro 136/12/1 Dnro PSAVI/117/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2012 1 ASIA HAKIJA ON Kuusamo-työhönvalmennuskeskus ry:n ympäristöluvan rauettaminen, Kuusamo Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-,

Lisätiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohdat 13 c ja f

Etelä-Suomen aluehallintovirasto Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohdat 13 c ja f Etelä-Suomi Päätös Nro 220/2013/1 Dnro ESAVI/473/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 6.11.2013 ASIA Ympäristölupahakemus, joka koskee Hevosopisto Oy:n kuivikelantaa käyttävää lämpökeskusta, Ypäjä LAITOS

Lisätiedot

Viemärin rakentaminen Lossisaareen Nilakan Vuonamonlahdella ja töidenaloittamislupa,

Viemärin rakentaminen Lossisaareen Nilakan Vuonamonlahdella ja töidenaloittamislupa, PÄÄTÖS Nro 44/06/1 Dnro ISY-2006-Y-25 Annettu julkipanon jälkeen 7.4.2006 HAKIJA Hemmingin vesiosuuskunta ASIA Viemärin rakentaminen Lossisaareen Nilakan Vuonamonlahdella ja töidenaloittamislupa, Keitele.

Lisätiedot

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Heinola.

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Heinola. Päätös Etelä-Suomi Nro 23/2013/1 Dnro ESAVI/41/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 5.2.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Heinola. LAITOS Heinolan Autopurkaamo

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 2/07/1 Dnro PSY-2006-Y-113 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA

LUPAPÄÄTÖS Nro 2/07/1 Dnro PSY-2006-Y-113 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA LUPAPÄÄTÖS Nro 2/07/1 Dnro PSY-2006-Y-113 Annettu julkipanon jälkeen 4.1.2007 1 ASIA LUVAN HAKIJA Ivalojoen Pajakosken alueen rantojen suojaamista koskevan lupapäätöksen nro 90/04/1 rakentamisajan jatkaminen,

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Annettu julkipanon jälkeen Dnro PPO 2006 Y ASIA

PÄÄTÖS. Annettu julkipanon jälkeen Dnro PPO 2006 Y ASIA PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 21.12.2006 Dnro PPO 2006 Y 375 121 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Pyhännän kunnan keskustaajaman jätevedenpuhdistamon jätevesien

Lisätiedot

Kaipolan tehtaiden ympäristölupapäätöksen muuttamista koskeva hakemusasia, Jämsä.

Kaipolan tehtaiden ympäristölupapäätöksen muuttamista koskeva hakemusasia, Jämsä. PÄÄTÖS Nro 48/05/1 Dnro ISY-2005-Y-46 Annettu julkipanon jälkeen 18.5.2005 HAKIJA Pekka Leppänen ASIA Kaipolan tehtaiden ympäristölupapäätöksen muuttamista koskeva hakemusasia, Jämsä. HAKEMUS Pekka Leppänen

Lisätiedot

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus hanna.lonngren@ymparisto.fi Pk-mallilupahanke Opas pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten

Lisätiedot

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa:

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/PAPERINKERÄYS OY Paperinkeräys Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee olemassa olevaa keräyspaperin ja pahvin lajittelua ja varastointia Porin

Lisätiedot

Vesijohdon rakentaminen Kirkonmaan vesiasemalta Ollinkariin ja töidenaloittamislupa, Kotka.

Vesijohdon rakentaminen Kirkonmaan vesiasemalta Ollinkariin ja töidenaloittamislupa, Kotka. PÄÄTÖS Nro 52/05/1 Dnro ISY-2005-Y-40 Annettu julkipanon jälkeen 27.5.2005 HAKIJA Kotkan Saaristomatkailut Oy ASIA Vesijohdon rakentaminen Kirkonmaan vesiasemalta Ollinkariin ja töidenaloittamislupa, Kotka.

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 73/2006/4 Dnro LSY 2004 Y 313 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 73/2006/4 Dnro LSY 2004 Y 313 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 73/2006/4 Dnro LSY 2004 Y 313 Annettu julkipanon jälkeen 20.6.2006 ASIA LUVAN HAKIJA Länsi Suomen vesioikeuden 17.7.1981 antaman päätöksen nro

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 13/2008/2 Dnro LSY 2007 Y 379 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 13/2008/2 Dnro LSY 2007 Y 379 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 13/2008/2 Dnro LSY 2007 Y 379 Annettu julkipanon jälkeen 3.3.2008 ASIA LUVAN HAKIJA Alakosken ponttonisillan poistamista koskevan määräajan jatkaminen,

Lisätiedot

Päätös. Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti ja 2 momentin kohta 4 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 13 f

Päätös. Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti ja 2 momentin kohta 4 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 13 f Päätös Etelä-Suomi Nro 55/2013/1 Dnro ESAVI/78/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 14.3.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus ongelmajätteiden vastaanottokeskuksen toimintaa koskevan ympäristölupapäätöksen

Lisätiedot

Vesialueen täyttäminen Jyväsjärvessä ja töidenaloittamislupahakemus, Jyväskylä.

Vesialueen täyttäminen Jyväsjärvessä ja töidenaloittamislupahakemus, Jyväskylä. PÄÄTÖS Nro 122/06/1 Dnro ISY-2006-Y-210 Annettu julkipanon jälkeen 29.11.2006 HAKIJA Kiinteistö Oy Jyväskylän Mattilanniemi ASIA Vesialueen täyttäminen Jyväsjärvessä ja töidenaloittamislupahakemus, Jyväskylä.

Lisätiedot

YIT Rakennus Oy perustettavan Asunto Oy Siilinjärven Kotiranta nimisen yhtiön lukuun

YIT Rakennus Oy perustettavan Asunto Oy Siilinjärven Kotiranta nimisen yhtiön lukuun PÄÄTÖS Nro 70/07/1 Dnro ISY-2007-Y-145 Annettu julkipanon jälkeen 27.6.2007 HAKIJA YIT Rakennus Oy perustettavan Asunto Oy Siilinjärven Kotiranta nimisen yhtiön lukuun ASIA Kahden venelaiturin rakentaminen

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJAT. PÄÄTÖS Nro 122/2013/1 Dnro PSAVI/22/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJAT. PÄÄTÖS Nro 122/2013/1 Dnro PSAVI/22/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 1 PÄÄTÖS Nro 122/2013/1 Dnro PSAVI/22/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 11.12.2013 ASIA Eläinsuojan toimintaa koskeva ympäristölupa, Kalajoki LUVAN HAKIJAT Saari Mari ja Tomi Kokkolantie 1132 85180

Lisätiedot

ASIA. LUVAN HAKIJA Huurinainen Oy Elementtitie Kajaani. LUPAPÄÄTÖS Nro 10/2014/1 Dnro PSAVI/8/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 20.2.

ASIA. LUVAN HAKIJA Huurinainen Oy Elementtitie Kajaani. LUPAPÄÄTÖS Nro 10/2014/1 Dnro PSAVI/8/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 20.2. 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 10/2014/1 Dnro PSAVI/8/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 20.2.2014 ASIA Betonitien rakennusjätteen varastointi, lajittelu ja käsittelylaitoksen ympäristölupapäätöksen lupamääräysten

Lisätiedot

No 372/17 LAPPEENRANNAN NUIJAMAAN JÄTEVEDENPUHDISTA- MON VELVOITETARKKAILUN VUOSIYHTEENVETO Lappeenrannassa 24. päivänä helmikuuta 2017

No 372/17 LAPPEENRANNAN NUIJAMAAN JÄTEVEDENPUHDISTA- MON VELVOITETARKKAILUN VUOSIYHTEENVETO Lappeenrannassa 24. päivänä helmikuuta 2017 No 372/17 LAPPEENRANNAN NUIJAMAAN JÄTEVEDENPUHDISTA- MON VELVOITETARKKAILUN VUOSIYHTEENVETO 2016 Lappeenrannassa 24. päivänä helmikuuta 2017 Johanna Kaarlampi tutkija SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ... 3 2 KUORMITUSTARKKAILU

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 32/2008/1 Dnro LSY 2008 Y 61 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 32/2008/1 Dnro LSY 2008 Y 61 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 32/2008/1 Dnro LSY 2008 Y 61 Annettu julkipanon jälkeen 19.6.2008 ASIA Loimaan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa asetettujen määräaikojen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1(5) 28 YLO LOS-2008-Y Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1(5) 28 YLO LOS-2008-Y Annettu julkipanon jälkeen 1(5) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 28 YLO LOS-2008-Y-1167-111 Annettu julkipanon jälkeen 11.5.2009 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös Suominen Kuitukankaat Oy:n ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta,

Lisätiedot

Vesijohdon ja viemärin rakentaminen Vehkalammesta Jääsjärven Vehkalahteen johtavan joen ali ja töidenaloittamislupa, Hartola.

Vesijohdon ja viemärin rakentaminen Vehkalammesta Jääsjärven Vehkalahteen johtavan joen ali ja töidenaloittamislupa, Hartola. PÄÄTÖS Nro 31/08/1 Dnro ISY-2008-Y-37 Annettu julkipanon jälkeen 15.2.2008 HAKIJA Hartolan kunta ASIA Vesijohdon ja viemärin rakentaminen Vehkalammesta Jääsjärven Vehkalahteen johtavan joen ali ja töidenaloittamislupa,

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 148/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 58 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 148/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 58 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 148/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 58 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2007 ASIA HAKIJA Haitikeitaan turvetuotantoa koskevan Länsi Suomen ympäristölupaviraston

Lisätiedot