Pohjois-Hartolan pienten järvien ja lampien luontoarvojen kartoitus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pohjois-Hartolan pienten järvien ja lampien luontoarvojen kartoitus"

Transkriptio

1 Pohjois-Hartolan pienten järvien ja lampien luontoarvojen kartoitus Timo Metsänen Luontoselvitys Metsänen Heinolan Vanhatie 40B Lahti

2 2 1 JOHDANTO AINEISTO, MENETELMÄT JA EPÄVARMUUSTEKIJÄT ALUEEN YLEISKUVAUS KOHTEIDEN KUVAUKSET...4 Kattilalampi...4 Kapeemmanlampi...8 Kolmisoppinen...10 Palsa...12 Peräjärvi...17 Pärlampi...20 Ruuhilampi...21 Sammallampi...23 Sarvanjärvi...25 Vähä-Paljo JOHTOPÄÄTÖKSET JA SUOSITUKSET JATKOSELVITYSTARPEET...29 LIITTEET...31 Kannen kuva: Ruuhilammen keloutunut rantamänty Timo Metsänen 1 JOHDANTO Heinolan ympäristötoimi tilasi Luontoselvitys Metsäseltä loppuvuodesta 2009 luontokartoituksen Hartolan Sarvanjärven, Ruuhilammen, Kapeemmanlammen, Kolmisoppisen, Pärlammin, Peräjärven, pohjoisemman Sammallammen, Palsan, pohjoisemman Kattilalammen ja Vähä-Paljon alueille. Kartoituksen tarkoituksena on antaa yleiskuva kartoituskohteiden luontoarvoista ja mahdollisista jatkoselvitystarpeista, perustuen elinympäristötarkasteluun. Havaittuja seikkoja verrataan myös tekeillä olevaan Pohjois-Hartolan ranta- ja kyläyleiskaavaan, suppeana ympäristövaikutusten arviointina. Lisäksi arvioidaan biotooppitarkasteluna alueiden potentiaalisia linnustoarvoja uhanalaisten ja Lintudirektiivin I-liitteen lajien osalta.

3 3 2 AINEISTO, MENETELMÄT JA EPÄVARMUUSTEKIJÄT Selvitykseen sisältyi neljä maastotyöpäivää, joiden aikana selvitysalueet kierrettiin läpi. Maastokierroksilla havainnoitiin kohteiden luontotyyppejä, ns. avainbiotooppeja (mm. metsä- ja luonnonsuojelulainkohteet), sekä arvioitiin biotooppitarkasteluna alueiden soveltuvuutta maankäytönsuunnittelussa huomioon otettavien seuraavien luontodirektiivin IV a) liitteen lajien osalta: liito-orava, saukko, lepakot, viitasammakko, kirjojokikorento, täplälampikorento, sirolampikorento ja lummelampikorento. Lisäksi arvioitiin kohteiden linnustoarvoja. Selvityksen teki ympäristösuunnittelija (AMK) ja luontokartoittaja (eat) Timo Metsänen. Tausta-aineistona käytettiin alueen ranta- ja kyläyleiskaavaa varten teetettyjä selvityksiä. Selvitykset on mainittu lähdeluettelossa. Lisäksi saatiin muutamia haastattelutietoja paikallisilta asukkailta ja tarkastettiin Luonnontieteellisen Keskusmuseon havaintotietokanta Hatikkasta Luontodirektiivin IV a) liitteen lajitiedot. Alueelta on verraten vähän olemassa olevaa luontotietoa. Vesistöjen pinta-ala tiedot ovat ympäristöhallinnon Hertta-tietojärjestelmästä (Hertta, 2010). Selvityksen epävarmuustekijät liittyvät selvityksen ajankohtaan. Siitä johtuen em. lajiryhmien esiintymistä arvioidaan biotooppitarkasteluna ja sen perusteella annetaan tarkempia suosituksia jatkoselvitystarpeesta. Eri lajien ja lajiryhmien inventointi vaatii yleensä useita käyntikertoja oikeaan vuoden- ja vuorokaudenaikaan. Luontotyypit pyrittiin määrittämään lumioloista riippuen. 3 ALUEEN YLEISKUVAUS Pohjois-Hartolan alue kuuluu eteläboreaaliseen luonnontieteelliseen vyöhykkeeseen ja siinä Järvi-Suomen alueeseen. Tarkastetut vesistöt vaihtelevat rehevistä lintuvesistä karumpiin suolampiin. Vesistöistä on tarkempi luonnehdinta kohdekuvauksissa.

4 4 4 KOHTEIDEN KUVAUKSET Alla on jokaisesta vesistökohteesta peruskuvaus, löydetyt mahdolliset lakikohteet ja arvio Luontodirektiivin IV a) liitten lajien esiintymisestä sekä linnustoarvoista. Raportin lopussa on liitteinä alueiden kohteiden karkeat rajaukset (Liitteet 1-10.). Talvi rajoittaa tarkkojen rajauksien tekoa, koska esim. kasvillisuutta ei pystytä havainnoimaan. Joissain tapauksissa kohteella on tarpeen tehdä jatkoselvityksiä, joissa alueiden rajaukset saadaan tehtyä tai tarkennettua. Liitteenä 11 on tietoa Luontodirektiivin IV a) liitteen lajeista. Kattilalampi Kattilalampi sijaitsee Leppäkoskelta itään Rasilan tilan eteläpuolella. Sen länsirannalla on yksi rakennus. Lampi on erittäin rehevä ja valtaosaltaan umpeenkasvanut ruovikkoinen ja osmankäämikköinen ja kooltaan 3,627 hehtaaria. Länsi- ja itärannoilla on myös hieman rantaluhtaa. Lakikohteet Lammen itä- ja länsirannoilla olevat rantaluhdat ja länsirannan kivikko ovat mahdollisia metsälakikohteita. Kohteella ei havaittu luonnonsuojelulain mukaisia kohteita, eikä kohde täytä vesilain määritelmää.

5 5 Kuva 1. Länsiosan lumen peittämä kalliokivikko, mahdollinen metsälakikohde. Timo Metsänen Luontodirektiivin lajit Kohteen rantametsät soveltuvat pääosin heikosti liito-oravalle, mutta lammen pohjoispuolella oli haapa- ja koivuvaltainen metsikkö, josta löydettiin kaksi kolohaapaa. Metsikkö on erittäin potentiaalinen lajin esiintymiselle. Samainen metsikkö sekä koillispuolen nuorempi kostea koivikko ovat todennäköisesti lepakoille hyviä saalistusalueita. Samaiset kolohaavat voivat olla myös lepakoiden lisääntymis- ja levähdyspaikkoja. Suo- ja luhtarantainen ja kelluslehtikasvillisuutta omaava erittäin rehevä kohde on myös erittäin potentiaalinen esiintymisalue lumme- ja siro- ja täplälampikorennoille sekä viitasammakolle.

6 6 Kuva 2. Rantarakentaminen reheville vesistöille johtaa yleensä ruoppaustoimiin ihmisten halutessa veneväylän ja uimarannan, kuten kuvassa Kattilalammella. Timo Metsänen Linnut Alueen rantametsän pökkelöissä havaittiin valkoselkätikan ruokailujälkiä. Kohteella on todennäköisesti myös merkitystä rehevien kosteikoiden lintulajeille. Potentiaalisia pesijöitä ja ruokailijoita lammella ovat mm. kurki, laulujoutsen, taivaanvuohi, luhtahuitti, liro sekä rantametsissä harmaapää- ja pikkutikka, palokärki, pyy ja varpuspöllö.

7 7 Kuva 3. Erittäin uhanalaisen valkoselkätikan ruokailujäljet kertovat mm. alueen hyvästä lahopuutilanteesta. Timo Metsänen Muut luontoarvot ja huomiot Kohteella havaittiin minkin jäljet. Itärannan rakennuspaikka sijoittuu hankalasti kahden mahdollisen metsälakikohteen läheisyyteen. Sen siirtämistä tai poistamista tulisi arvioida uudelleen. Jatkoselvitystarpeet Kohteen pohjoispuolinen metsä tulisi tarkastaa potentiaalisena liito-oravan ja lepakoiden lisääntymis- ja levähdyspaikkana. Linnuston osalta kosteikolla tulisi kartoittaa pesimälajisto ja lisäksi tulisi kiinnittää erityishuomiota myös pohjois- ja koillispuolen metsälajeihin. Mikäli vapaa-ajan asunnoille kaavaillaan laitureita ja veneväyliä tulisi kohteella kartoittaa myös em. sudenkorentojen ja viitasammakon esiintyminen, koska kaivuu, ruoppaustoimet ja rannan täyttö voivat hävittää tai heikentää lajien esiintymiä.

8 8 Kapeemmanlampi Kapeemmanlampi sijaitsee Hartolan ja Joutsan rajalla. Se on muodoltaan pitkä ja kapea ja sillä on pinta-alaa 6,198 hehtaaria, josta tosin alle puolet on Hartolassa. Etelä- ja pohjoisosissa lampea rantapuusto on melko ehyt ja osin luonnotilaisen kaltaista. Varsinkin eteläpuolen rantametsässä on jo kohtalaisesti lahopuuta. Keskiosassa on laajempi hakkuualue, joka on ulottunut melko lähelle rantaa. Lakikohteet Lammen keskivaiheilla itärannalla on rantaan rajouttuva kallio, joka on mahdollinen metsälakikohde. Alueella ei havaittu luonnonsuojelulain mukaisia kohteita, eikä kohde täytä vesilain määritelmää. (Joutsan puoleinen rantaluhta, joka sijaitsee noin 200 metriä, eteläpään pohjukasta pohjoiseen, voi myös olla metsälakikohde) Luontodirektiivin lajit Kohteen rantametsät soveltuvat pääosin heikosti liito-oravalle, mutta kunnan rajan tuntumassa lammen pohjoisosassa oli haapa- ja koivuvaltainen pieni metsikkö, josta löydettiin yksi kolohaapa. Metsikkö on potentiaalinen esiintymiskohde liito-oravalle. Samaisen kolohaapa voi olla myös lepakoiden lisääntymis- ja levähdyspaikka. Karumpana vesistönä Kapeemmanlampi todennäköisesti soveltuu Luontodirektiivin liitteen IV a) sudenkorennoista korkeintaan siro- ja lummelampikorennoille. Potentiaalisimmat esiintymisalueet ovat lammen pohjoisin perukka ja Joutsan puoleinen rantaluhta reunoineen.

9 9 Kuva 4. Kapeemmanlammen jyrkkä rantakallio, mahdollinen metsälakikohde. Timo Metsänen Linnut Kapeemmanlammella ei todennäköisesti ole kovin merkittäviä linnustoarvoja Hartolan puolella. Muut luontoarvot ja huomiot Pohjoisosan kalliojyrkänne, joka rajautuu pieneen haapa-koivu-metsään on todennäköisesti liian matala täyttääkseen metsälain määritelmän, mutta on silti maisemaa rikastuttava elementti. Sijoittamalla kaavaluonnoksen vapaa-ajantontti rantakallion pohjoispuolelle säästettäisiin eteläosan yhtenäinen ja paikoin lahopuustoinen rantametsä pirstoutumiselta.

10 10 Jatkoselvitystarpeet Kohteen pohjoisosan metsä tulisi tarkastaa potentiaalisena liito-oravan ja lepakoiden lisääntymis- ja levähdyspaikkana. Kohteen sudenkorentoja voidaan inventoida vastaisuuden varalta, jos esim. kaavoitus on laajenemassa joskus tulevaisuudessa. Mikäli vapaa-ajan tontti sijoitetaan nykyiseen tai ehdotettuun paikkaan, sillä ei todennäköisesti ole merkittävää vaikutusta paikalla mahdollisesti esiintyviin lajeihin. Kolmisoppinen Kolmisoppinen on rakentamaton rauhallinen pienehkö erämaalampi, eikä sen rantaan ole teitä. Lammessa on kapeat soistuneet reunukset. Lammen pinta-ala on 4,236 hehtaaria. Lakikohteet Kohteella ei havaittu luonnonsuojelulain tai metsälain mukaisia kohteita, eikä kohde myöskään täytä vesilain määritelmää. Luontodirektiivin lajit Kohteen rantametsät soveltuvat heikosti liito-oravalle, mutta lammen etelärannan mäellä oli kaksi kolohaapaa ( , ). Suorantainen ja mahdollisesti jonkin verran myös kelluslehtikasvillisuutta omaava kohde on potentiaalinen esiintymisalue myös lumme- ja sirolampikorennoille. Linnut Kohde voisi soveltua kaakkurille ja metsolle. Lammen itäpuolella havaittiin Lintudirektiivin I-liitteen lajeihin kuuluva pyy.

11 11 Kuva 5. Kolmisoppisen lounaisrannalla on maisemaa rikastuttava mäki. Timo Metsänen Muut luontoarvot ja huomiot Paikalla havaittiin näädän jälkiä. Kohteen rantametsiä on käsitelty vähän ja lounaisrannan mäellä voi olla myös paikallisesti maisema-arvoja. Jatkoselvitystarpeet Kohteen etelärannan kolohaavat tulisi tarkastaa potentiaalisena liito-oravan ja lepakoiden lisääntymis- ja levähdyspaikkana. Kaakkurin esiintyminen tulisi kartoittaa vähintään kahdella, mielellään kolmella oikein ajoitetulla käynnillä, jotta myös pesinnässään epäonnistuneet parit tulisivat löydetyiksi. Liito-oravan inventointi tulisi suorittaa maalis-toukokuussa, lepakoiden touko-elokuussa ja kaakkurin toukoheinäkuussa. Lammen eteläpuolinen vanhaa mäntyä kasvava mäki voisi soveltua metson soidinpaikaksi ja se olisi hyvä selvittää.

12 12 Palsa Palsa sijaitsee Pohjois-Hartolassa Putkijärven kylässä, Putkijärven itäpuolella. Palsan vesipinta-ala on 2,875 hehtaaria. Lampi on pääasiassa suo- ja luhtarantainen ja sen etelä-, itä- ja pohjoisrannoilla on ruovikkoalueita. Länsiranta on avoimempaa rantaluhtaa. Lammella on paljon kelluslehtiskasvillisuutta. Lammen rantametsät ovat melko luonnontilaisen kaltaisia ja runsaslahopuustoisia. Palsan vedenpintaa on laskettu 1800-luvulla ja sieltä poisvirtaava laskuoja on kaivettu vuonna 1945 (Rosenberg 2009). Palsaan tuleva laskuoja on kaksijakoinen. Suoraan etelästä tuleva oja on vanha ja alkanut jo osittain umpeutua. Tähän ojaan liittyy itäpuolen pelloilta tuleva valtaoja, joka sekin on yli 30 vuotta vanha, mutta avoimempi. Lammen länsiranta on Metsäkeskuksen toimesta rajattu ympäristötukikohteeksi vuonna Kaavaluonnoksessa Palsan alue on kaavamerkinnöillä W (vesialue) ja M (maa- ja metsätalousvaltainen alue). Lisäksi merkintä kma (kulttuurihistoriallisesti tai rakennustaiteellisesti arvokas alue) rajautuu valtaosin koko Palsan päälle. Lakikohteet Selvitysalueelta ei löytynyt luonnonsuojelulain luontotyyppejä, eikä kohde täytä vesilain määritelmää suojeltavista pienvesistä. Lammen rantaluhdista on jo osa luokiteltu metsälain tarkoittamiksi kohteiksi. Rajaus menee tilarajaa pitkin ja ei näin ole luonnollinen. Käytännössä koko lammen rantaluhdat voidaan lukea metsälain tarkoittamiksi rantaluhdiksi. Luhdat ovat kauempana rannasta koivuluhtaa ja lähempänä rantaa pajuluhtaa. Rannoilla on selvää luhtavaikutteisuutta vaikka vanhat ojat ovatkin heikentäneet lammen vesitaloutta ja tuoneet ravinteita siihen. Nykyisellään ojituksista on kulunut sen verran aikaa, että luonnontila on palautunut.

13 13 Luontodirektiivin lajit Alueen koillisosasta löydettiin yhden kuusen alta kaksi liito-oravan papanaa. Yleensä papanat hajoavat ja huuhtoutuvat pois syksyn aikana. Kuusen ympäristössä on useita järeitä haapoja. Liito-oravalle sovelias alue menee päällekkäin kaavaluonnoksessa esitetyn rakennuspaikan kanssa. Kohteen karkea rajaus on karttaliitteessä vihreänä. Biotooppinsa puolesta Palsa soveltuu Luontodirektiivin IV a) liitteen sudenkorentolajeista ainakin lummelampikorennolle, sirolampikorennolle ja mahdollisesti myös täplälampikorennolle ja niiden esiintyminen kohteella on erittäin todennäköistä. Kuva 6. Liito-oravalle soveliaan alueen isoja rantahaapoja. Timo Metsänen Kohteen länsipuolen rakennusten luota on tehty runsaasti lepakkohavaintoja. Kaikki Suomen lepakkolajit kuuluvat niin ikään Luontodirektiivin IV a) liitteeseen ja ovat rauhoitettuja. Palsan rantametsät ja runsastuottoinen vesiala soveltuvat hyvin lepakoiden saalistusalueiksi. Lisäksi alueelta todennäköisesti etsittäessä voitaisiin löytää lepakoille soveliaita puunkoloja, jotka voivat toimia lajien päiväpiiloina.

14 14 Liito-oravalle soveliaan alueen pohjoisosassa on pieni kallio, jossa kasvaa jäkäliä. Kohde on mahdollinen metsälakikohde. Kuva 7. Palsan koillispuolen pieni jäkäläinen avokallio. Timo Metsänen Linnut Paikallisten asukkaiden mukaan Palsalla pesivät laulujoutsen ja kurki. Lisäksi alueelta on havaintoja varpus- ja ruskosuohaukasta, isokuovista, taivaanvuohesta ja teerestä. Myös kalasääski on säännöllinen vierailija Palsalla. Alueen vesilintulajistoa ei ole tutkittu, mutta paikalla pesii ainakin telkkiä ja sinisorsia. Maastokatselmuksen aikana Palsalla havaittiin lisäksi palokärki ja peukaloinen. Laulujoutsenen kesällä käyttämä pesä sijaitsi lammen etelärannalla, todennäköisesti pienellä niemekkeen omaiselle turve- ja ruokolautalla (kartan keltainen piste). Kurki on säännöllisesti pesinyt vastaavasti lammen pohjoisrannalla, todennäköisesti rannan ruovikon sisällä (kartan violetti piste). Pesimäalue sijaitsee alle 100 metrin päässä

15 15 kaavaluonnoksen vapaa-ajanasunnolle osoitetusta tontista. Tontille rakentaminen ja siellä oleskelu todennäköisesti vaarantaa lajin pesinnän alkuperäisellä paikallaan. Alueen itärannalla havaittiin valkoselkätikan tuoreita ruokailujälkiä. Havainto kertoo alueen hyvästä lahopuutilanteesta ja myös muista mahdollisista luontoarvoista. Laji on erikoistunut käyttämään ravintonaan juuri lahossa puuaineksessa elävien hyönteisten toukkia. (KKJ , ). Laji on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi lajiksi (CR). Muut luontoarvot ja huomiot Liito-oravalle soveliaan alueen pohjoisosassa sijaitsi yksi huomattavan järeä ja vanha haapa. Puu sijaitsi pienen kallion kupeessa ja on luokiteltavissa luonnonsuojelulain mukaiseksi avointa maisemaa hallitsevaksi suureksi yksittäiseksi puuksi (KKJ , ). Palsan alueen merkittävimmät luontoarvot jotka saattavat vaikuttaa myös kaavoitukseen ovat liito-oravan, valkoselkätikan, kurjen ja mahdollisesti Luontodirektiivin sudenkorentojen ja lepakoiden esiintyminen alueella. Lisäksi kohteella tulisi huomioida metsälain kohteet ja suuri haapa. Alueen luontoselvityksessä mainittua maisemaekologista luokkaa olisi perusteltua muuttaa II I:seksi eli parhaimpaan luokkaan, jossa kohteelle ei suositella rakentamista. Alue vaikuttaa kokonaisuutena jo nyt löydetyin perustein niin arvokkaalta kohteelta että rakennuspaikan poistamista tai uudelleen sijoittamista tulisi harkita uudelleen mikäli se on mahdollista maanomistusoloista riippuen. Kaavaluonnoksen mitoitusperusteissa mainitaan että alle 20 hehtaarin järvillä ja lammilla vasta 3 hehtaarin vesipinta-ala oikeuttaisi rakennuspaikkaan. Kaavaselostuksen (5,89 ha) ja Hertta-tietojärjestelmän pinta-alojen (2,875 ha) välillä on ristiriita, joka tulisi selvittää.

16 16 Jatkoselvitystarpeet Mainitun liito-oravalle soveltuvan alueen tila tulisi tarkastaa keväällä, jotta saataisiin totuudenmukainen kuva lajin esiintymisestä kohteella. Nykytiedon perusteella kaavaluonnoksen rakennuspaikka saattaa vaarantaa lajin elinoloja ja hävittää sille sopivia haapoja. Alue saattaa olla isompikin ja se tulisi maastossa rajata tarkemmin ja lajin lisääntymis- ja levähdyspaikat kartoittaa (mm. kolopuut). Alueelle olisi hyödyllistä tehdä myös lepakkokartoitus, jonka perusteella ainakin ruokailualueet voitaisiin rajata ja huomioida. Ilman selvitystä ei voida tehdä varmoja päätelmiä kaavan vaikutuksesta lajiryhmään. Aikaisempien linnustotietojen ja maastokatselmuksessa selvinneiden seikkojen perusteella Palsalla on myös linnustoarvoja. Kaikista lajeista, erityisesti uhanalaisista ei kuitenkaan ole vielä riittävästi tietoa, jotta kaavaluonnoksen vaikutukset niihin voitaisiin luotettavasti arvioida. Erityisesti kohteella tulisi selvittää valkoselkätikan esiintymistä ja isojen arkojen lajien pesien sijainti. Kohteella on myös paikallisten ihmisten havaintojen perusteella merkitystä vesilintujen levähdysalueena. Linnustoselvityksen tulisi siis kattaa peruslaskentojen lisäksi mahdollinen valkoselkätikan esiintyminen ja alueen syksyinen merkitys kerääntymisalueena. Sudenkorentolajiston selvittäminen on perusteltua, varsinkin direktiivilajien osalta, koska rakentaminen tällaisten paikkojen luhtaisten ja ruovikkoisten rantojen äärelle todennäköisesti aiheuttaa paineita esim. vene- ja uimapaikkojen ruoppaamiselle. Tällaiset toimet taasen voivat olla em. sudenkorentolajien lisääntymis- ja levähdyspaikkoja heikentäviä tai hävittäviä. Myös viitasammakon mahdollinen esiintyminen tulisi ottaa huomioon ja mikäli alueella havaitaan esim. soidintavia koiraita keväällä, lajin tarkempi esiintyminen tulisi selvittää.

17 17 Peräjärvi Peräjärven sijainti on syrjäinen ja se on ennestään rakentamaton 8,884 hehtaarin suorantainen järvi. Paikoin rannoilla kasvaa myös hieman järviruokoa. Lakikohteet Kohteella ei havaittu luonnonsuojelulain tai metsälain mukaisia kohteita, eikä kohde myöskään täytä vesilain määritelmää. Luontodirektiivin lajit Peräjärven rannoilta ei löydetty liito-oravalle sopivaa biotooppia, eikä varsinaisia kolopuitakaan, paria koivupökkelöä lukuunottamatta. Karumpana vesistönä Peräjärvi todennäköisesti soveltuu Luontodirektiivin liitteen IV a) sudenkorennoista korkeintaan siro- ja lummelampikorennoille, niillekin vain siltä osin mikäli järvellä on jossain kohdin kelluslehtiskasvillisuutta. Linnut Peräjärvellä on vielä vuonna 2008 pesinyt kalasääski, mutta vuonna 2009 sitä ei paikalla havaittu ja pesän todettiin olevan osittain romahtanut (Parviainen, 2009). Pesä todettiin maastokäynnillä osittain rikkoutuneeksi. Pitkäikäisenä lajina kalasääski voi kuitenkin kunnostaa vanhoja pesiään ja pesiä edelleen samassa pesässä. Säännöllisessä käytössä oleva kalasääsken pesäpuu on rauhoitettu (kartan violetti piste). Kohde soveltuu myös mahdollisesti kaakkurille. Peräjärven luoteisrannalla oli myös lehtipuumetsikkö, jossa oli kohtalaisesti lahopuuta ja se voi soveltua muun muassa silmälläpidettävälle pikkutikalle pesimäympäristöksi. Hieman Sysmän puolella oli todennäköisesti tuulihaukkaa varten ripustettu puoliavoin pesäpönttö (Kuva 7).

18 18 Kuva 8. Todennäköisesti tuulihaukkaa varten ripustettu puoliavoin pönttö. Timo Metsänen Muut luontoarvot ja huomiot Luoteisrannalla oli pieni lahopuustoinen lehtimetsäkuvio, joka on luokiteltavissa ainakin muihin arvokkaisiin elinympäristöihin Meriluodon & Soinisen (2002) julkaisun mukaan. Kohdetta suositellaan lisättäväksi kaavaan MY/luo-merkinnöin (rajaus keltaisella). Kalasääsken pesä voitaisiin helposti korjata tai vaihtoehtoisesti lajille voitaisiin rakentaa alueelle 2-3 tekopesää, sellaisiin paikkoihin joissa pesinnällä olisi hyvät edellytykset. Nykyisellään järven eteläosaan sijoitettu vapaa-ajan tontti on liian lähellä pesää (alle 100 metriä) ja jos sääksi vielä jatkossa yrittää paikassa pesintää, se erittäin todennäköisesti tuhoutuu kun tontti rakennetaan ja siellä alkaa oleilla ihmisiä.

19 19 Kuva 9. Luoteisrannan metsää lahopuineen. Timo Metsänen Jatkoselvitystarpeet Kaakkurin esiintyminen tulisi kartoittaa vähintään kahdella, mielellään kolmella oikein ajoitetulla käynnillä, jotta myös pesinnässään epäonnistuneet parit tulisivat löydetyiksi. Kalasääsken pesä tulisi tarkastaa ensi kesänä ja mikäli se osoittautuu asutuksi, niin joko tonttia pitää siirtää tai poistaa kokonaan tai lajille pitää etsiä tuleviksi kesiksi parempia pesäpaikkoja ja rakentaa niihin tekopesiä. Luoteisrannan lehtimetsäkuvio olisi hyvä inventoida tarkemmin luontoarvoista tai lisätä kaavaan MY/luo-kohteena. Kohteen sudenkorentolajistoakin on perusteltua inventoida, mikäli Peräjärvellä on kelluslehtikasvillisuutta.

20 20 Kuva 10. Peräjärven kalasääsken pesä. Timo Metsänen Pärlampi Lampi on rakentamaton ja kooltaan 3,463 hehtaarin kokoinen. Reunoiltaan se on kapealti suorantainen ja kelluslehtikasvillisuutta jonkin verran. Rantojen puusto on pääasiassa talousmetsää. Aivan rannassa on kuitenkin kapea vanhemman puuston reunus. Lakikohteet Kohteella ei havaittu luonnonsuojelulain tai metsälain mukaisia kohteita, eikä kohde myöskään täytä vesilain määritelmää. Luontodirektiivin lajit Kohteen rantametsät soveltuvat heikosti liito-oravalle, mutta lammen itärannalla oli yksi kolohaapa ( , ). Itäpuolella Pärlampea on myös veden päälle kaartuvia puita ja oksia, jotka luovat lepakoille hyviä saalistusalueita. Suorantainen ja

21 21 kelluslehtikasvillisuutta omaava kohde on potentiaalinen esiintymisalue myös lumme- ja sirolampikorennoille, ehkä myös täplälampikorennolle. Linnut Kohde voisi soveltua kaakkurille, vaikkakin on muita paikkoja rauhattomampi. Jatkoselvitystarpeet Kohteen itärannan kolohaapa tulisi tarkastaa potentiaalisena liito-oravan ja lepakoiden lisääntymis- ja levähdyspaikkana. Kaakkurin esiintyminen tulisi kartoittaa vähintään kahdella, mielellään kolmella oikein ajoitetulla käynnillä, jotta myös pesinnässään epäonnistuneet parit tulisivat löydetyiksi. Liito-oravan inventointi tulisi suorittaa maalistoukokuussa, lepakoiden touko-elokuussa ja kaakkurin touko-heinäkuussa. Ruuhilampi Ruuhilampi sijaitsee Pohjois-Hartolan länsiosassa. Se on rakentamaton ja luonteeltaan erämainen järvi. Järven etelä päähän on tosin tuotu jokin parakkirakennus. Kooltaan Ruuhilampi on 8,812 hehtaaria. Lammen itäpuolella on varttunutta sekametsää, johon on muodostunut jo lahopuutakin. Myös lammen pohjoisosassa on varttuneempi metsäkuvio, jossa aivan rannassa kasvaa tervaleppiä ja ylempänä koivuja ja haapoja. Lakikohteet Ruuhilammen kaakkois- ja itäpuolinen kallio- ja kivikkoalue on mahdollinen metsälakikohde. Myös lammen koillisnurkkaan laskeva puro ympäristöineen vaikutti metsälakikohteelta. Kohteella ei havaittu luonnonsuojelulain mukaisia kohteita, eikä kohde täytä vesilain määritelmää.

22 22 Kuva 11. Ruuhilammen itäpuolen louhikkoa, mahdollinen metsälakikohde. Timo Metsänen Luontodirektiivin lajit Lammen koko itäpuolinen metsä vaikuttaa rakenteeltaan liito-oravalle soveliaalta. Kolopuita ei pienellä etsinnällä havaittu, mutta metsässä oli oravan pesä, joka myös soveltuu liito-oravalle. Myös Ruuhilammen koillisosassa (suunniteltujen tonttien kohdalla) on liito-oravalle soveliasta koivu- ja haapavaltaista metsää. Ruuhilampi on muita inventoituja vesistöjä karumman oloinen ja soveltuu todennäköisesti huonosti Luontodirektiivin sudenkorennoille. Lammen pohjoisosa vaikuttaa puronsuineen ja tervaleppineen hyvältä lepakoiden saalistusalueelta. Linnut Itäpuolen metsäalueella havaittiin alueellisesti uhanalaisen pohjantikan ruokailujälkiä. Metsällä on todennäköisesti myös muita linnustoarvoja, koska se on jo varttunutta ja rakenteeltaan soveliasta monille vanhan metsän lajeille. Vesistönä kohde soveltuu paremmin kuikalle kuin kaakkurille.

23 23 Muut luontoarvot ja huomiot Itäpuolen metsäalueella oli kohtalaisesti kääpiä. Koillisosan tontit voitaisiin sijoittaa läheisille hakkuualoille, jotta pohjoisosan lehtimetsäkuvio säilyisi. Eteläisin tontti on sijoitettu nykyisellään mahdollisen metsälakikohteen päälle. Jatkoselvitystarpeet Kohteen itä- ja pohjoisrannan liito-oravalle soveliaat alueet tulisi tarkastaa. Lepakoita tulisi inventoida ainakin alueen pohjoisosan rantametsästä, koska kaavaluonnoksen tontit ovat nyt sijoittuneet niiden potentiaaliselle saalistusalueelle. Eteläosan metsälakikohteen status ja tarkka rajaus on määriteltävä suhteessa ehdotettuun tonttiin tai tonttia pitää hieman siirtää. Itärannan metsäaluetta kannattaisi inventoida luonnonsuojelumielessä myös linnuston ja mahdollisesti kääpälajiston osalta. Sammallampi Sysmän ja Hartolan kuntien rajalla sijaitseva pohjoisempi Sammallampi on erittäin rehevä, ruovikoitunut pieni 4,83 hehtaarin lampi. Lammen luoteispuolella on laaja rantaluhta. Ympäröivät metsät ovat talouskäytössä, mutta lammen kaakkoisrannalla on vanhempaa metsää, jossa kasvoi varttuneita haapoja ja koivuja sekä muutama kuusi. Lisäksi Sysmässä, lammen pohjoispuolella, oli toinen pieni peltojen rajaama varttuneemman metsän kuvio. Lakikohteet Kohteen rantaluhdat ovat mahdollisia metsälain kohteita. Kohteella ei havaittu luonnonsuojelulain mukaisia alueita, eikä kohde täytä vesilain määritelmää. Luontodirektiivin lajit Kaakkoisrannan metsä on liito-oravalle sovelias ja sieltä on myös tarvittava kulkuyhteys etelään. Metsässä oli myös kolohaapa. Rehevä lampi ympäristöineen ja laskuojineen soveltuu hyvin myös lepakoiden saalistusalueeksi. Lisäksi em. kolohaapa voi myös olla lepakoiden lisääntymis- ja levähdyspaikka. Suo- ja luhtarantainen ja kelluslehtikasvillisuutta omaava erittäin rehevä kohde on myös erittäin potentiaalinen esiintymisalue lumme- ja siro- ja täplälampikorennoille sekä viitasammakolle.

24 24 Kuva 12. Sammallammen kaakkoisrannan ruovikon takana on liito-oravalle soveliasta metsää. Timo Metsänen Linnut Rehevyyden, kasvillisuude ja rantaluhtien vuoksi kohteella on todennäköisesti merkitystä kosteikkolinnuille, kuten kurjelle, laulujoutsenelle, taivaanvuohelle ja useille vesilinnuille. Kapealla lahopuustoisella pohjoisosan rantaryteiköllä voi myös olla merkitystä esim. vaarantuneelle pikkutikalle. Maastokäynnin yhteydessä lammella havaittiin kaksi teertä, joka on Lintudirektiivin I-liitteen laji. Vuoden 2008 kaakkuri-inventointikäynnillä paikalla havaittiin laulujoutsenpari (Parviainen, 2009), joka sekin on Lintudirektiivin I-liitteen laji. Muut luontoarvot ja huomiot Sysmän puolinen haapavaltainen metsikkö on liito-oravalle sovelias, mutta mahdollisesti peltojen ja hakkuiden vuoksi liian eristäytynyt. Lammen pieni koko, jo todetut ja vielä toteattomat luontoarvot huomioon ottaen sille on osoitettu luonnon kannalta liikaa rakentamista. Kaavaa varten laaditussa luonto- ja maisemaselvityksessäkin kohde suositellaan jätettäväksi rakentamisen ulkopuolelle.

25 25 Jatkoselvitystarpeet Kohteen itäpuolinen metsä tulisi tarkastaa potentiaalisena liito-oravan ja lepakoiden lisääntymis- ja levähdyspaikkana. Linnuston osalta kosteikolla tulisi kartoittaa sen pesimälajisto. Mikäli vapaa-ajan asunnoille kaavaillaan laitureita ja veneväyliä, tulisi kohteella kartoittaa myös em. sudenkorentojen ja viitasammakon esiintyminen, koska kaivuu, ruoppaustoimet ja rannan täyttö voivat hävittää tai heikentää lajien esiintymiä. Sarvanjärvi Sarvanjärvi sijaitsee Hartolan pohjoisosassa, Luhangan rajalla. Se on syrjäinen ja ennestään rakentamaton suorantainen pieni lampi. Rantapuusto on iäkästä ja paikoin rannoilla kasvoi kilpikaarnamäntyjä. Hartolan puoleinen ranta on pääasiassa ojitettua isovarpurämettä. Järven pinta-ala on 2,879 hehtaaria. Kuva 13. Sarvanjärven kitukasvuisia vanhoja kilpikaarnamäntyjä. Timo Metsänen

26 26 Lakikohteet Sarvanjärveen laskeva puro vaikutti mutkittelevuudestaan johtuen luonnontilaisen kaltaiselta ja olisi tällöin vesi- ja metsälain mukainen kohde. Luonnonsuojelulain mukaisia luontotyyppejä ei alueelta löydetty. Luontodirektiivin lajit Suorantaisella ja hieman ulpukkaa kasvavalla Sarvanjärvellä saattaa esiintyä sirolampikorentoa. Muille Luontodirektiivin sudenkorennoille se lienee liian karu. Linnut Kohde voisi soveltua kaakkurille pesimälammeksi ja ympäröivät alueet metsolle. Muut luontoarvot ja huomiot Pienialaiselle kohteelle on osoitettu kaksi rakennuspaikkaa, vaikka sen mitoitusperusteeksi ilmoitetaan kaavaluonnoksessa yksi rakennuspaikka / kolme vesihehtaaria. Jatkoselvitystarpeet Kaakkurin esiintyminen tulisi kartoittaa vähintään kahdella, mielellään kolmella oikein ajoitetulla käynnillä, jotta myös pesinnässään epäonnistuneet parit tulisivat löydetyiksi. Kohteen sudenkorentoja voidaan inventoida vastaisuuden varalta, jos esim. kaavoitus on laajenemassa joskus tulevaisuudessa. Vähä-Paljo Vähä-Paljo edustaa alueen reheviä järviä. Se on lähes kauttaaltaan ruovikoiden ympäröimä. Pinta-alaa järvellä on 13,241 hehtaaria. Järven pohjoisosa on luhtarantainen umpeen kasvava pohjukka. Myös eteläosan lahdelmat ovat reheviä. Eteläosan niemi oli vanhaa lehtipuustoa kasvava niemi. Lakikohteet Pohjoislahden luhtarannat ovat mahdollista metsälakikohdetta. Kohteella ei havaittu luonnonsuojelulain mukaisia alueita, eikä kohde täytä vesilain määritelmää.

27 27 Luontodirektiivin lajit Alueen eteläosan metsät ja länsirannan haavat soveltuvat hyvin liito-oravalle. Alueelta löydettiin yksi haapa, jossa oli halkeama ja kyseinen puu voi soveltua liito-oravalle tai lepakoille. Eteläisen niemen vanhasta rakennuksesta löydettiin lepakoiden papanoita, joten kohde on lain tarkoittama lisääntymis- tai levähdyspaikka. Ruovikko- ja luhtarantainen ja kelluslehtikasvillisuutta omaava erittäin rehevä kohde on myös erittäin potentiaalinen esiintymisalue lumme- ja siro- ja täplälampikorennoille sekä viitasammakolle. Kuva 14. Vähä-Paljon etelärannan rakennus on lepakoiden asuttama. Timo Metsänen Linnut Järvellä on todennäköisesti linnustollisia arvoja ja pohjoispään luhta-alue on potentiaalinen pesimäpaikka laulujoutsenelle (Lievonen, T. & Turkulainen, S. 2006) ja todennäköisesti myös kurjelle. Ruovikkoalueilla voi myös pesiä kaulushaikara tai

28 28 ruskosuohaukka. Eteläosan niemi taas voi soveltua vaarantuneelle pikkutikalle tai muillekin tikoille. Muut luontoarvot ja huomiot Pohjoisosaan järveä osoitetut tontit voivat olla ongelmallisia metsälain rantaluhdan, alueella pesivien lintujen ja siellä todennäköisesti esiintyvien sudenkorentojen takia. Jatkoselvitystarpeet Kohteen eteläpuoliset rantametsät tulisi tarkastaa potentiaalisena liito-oravan ja lepakoiden lisääntymis- ja levähdyspaikkana. Linnuston osalta kosteikolla tulisi kartoittaa sen pesimälajisto. Mikäli vapaa-ajan asunnoille kaavaillaan laitureita ja veneväyliä tulisi kohteella kartoittaa myös em. sudenkorentojen ja viitasammakon esiintyminen, koska kaivuu, ruoppaustoimet ja rannan täyttö voivat hävittää tai heikentää lajien esiintymiä. Kuva 15. Haavan halkeama voi olla liito-oravalle tai lepakoille sopiva piilo. Timo Metsänen

29 29 5 JOHTOPÄÄTÖKSET JA SUOSITUKSET Kartoituksen tulosten perusteella inventointikohteilta löydettiin edelliseen luonto- ja maisemaselvitykseen verrattuna lisää mahdollisia metsälain kohteita sekä useita liitooravalle, lepakoille ja Luontodirektiivin IV a) liitteen sudenkorennoille biotoopiltaan soveltuvia alueita. Kartoituksen aikana havaittiin muutamia Lintudirektiivin I-liitteen lajeja. Useilla kohteilla on myös todennäköisesti linnustollisia arvoja. Linnustoltaan arvokkaimpia kohteita ovat todennäköisesti rehevimmät kohteet, Vähä-Paljo, Kattila- ja Sammallampi sekä Palsa. Toisaalta taas rauhalliset ja ennestään rakentamattomat kohteet Peräjärvi, Kolmisoppinen, Ruuhilampi ja Sarvanjärvi voivat olla kaakkurille soveliaita pesimäpaikkoja. Muutamilla alueilla havaitut kohteet ja potentiaaliset lajien esiintymispaikat saattavat aiheuttaa tarvetta poistaa tai siirtää kaavailtuja tontteja luontoarvoiltaan köyhemmille paikoille, mikäli alueen luontoarvot halutaan säilyttää. Useille kohteille jouduttiin selvityksen ajankohdasta johtuen suosittelemaan jatkoselvityksiä. Vasta jatkoselvitysten perusteella pystytään antamaan tarkempia suosituksia rakennuspaikkojen sijoittelusta ja huomioon otettavien ja uhanalaisten lajien esiintymien huomioonottamisesta. Liitekartoilla olevat rajaukset ovat karkeita ja ne tulisikin jatkoselvitysten yhteydessä rajata tarkemmin. 6 JATKOSELVITYSTARPEET Kohdekuvausten yhteydessä on arvioitu kohteittain niiden jatkoselvitystarvetta. Edellisessä luonto- ja maisemaselvityksessä ei ole tehty lajiston erillisinventointeja (kaakkuriselvitystä lukuun ottamatta), mutta tämän kartoituksen perusteella niille on aihetta. Löydetyt Luontodirektiivin IV a) liitteen potentiaaliset esiintymispaikat tulisi tarkastaa ja inventoida niille soveltuvin menetelmin. Myös kaakkuriselvitystä olisi hyödyllistä täydentää, koska edellisessä selvityksessä kohteet tarkastettiin vain

30 30 kertaalleen ja on mahdollista, että pesinnöissään epäonnistuneet parit ovat jääneet havaitsematta. Tarkempia linnustoselvityksiäkin on perusteltua tehdä parhaimmille kohteille, jotta niiltä löydetään uhanalaiset ja muut maankäytön suunnittelussa huomioitavat lajit. Myös kalasääsken pesät alueella olisi syytä inventoida (Peräjärven alue ja Mielenge). Koko Pohjois-Hartolan kaava-alueen osalta olisi myös hyödyllistä arvioida erillisinventointien tarpeellisuutta ainakin lepakoiden ja liito-oravan osalta. Liito-oravaa tiedätään esiintyvän ainakin Putkijärvellä ja muitakin potentiaalisia paikkoja kaavaalueelta erittäin todennäköisesti löytyy. Kaikki lepakot ovat Suomessa rauhoitettuja ja Luontodirektiivin mukaan niiden lisääntymis- ja levähdyspaikkojen hävittäminen ja heikentäminen on kiellettyä. Suomi on myös ratifioinut EUROBATS-sopimuksen, jonka mukaan mm. lepakoiden ruokailualueet tulisi ottaa huomioon maankäytönsuunnittelussa. LÄHTEET JA MUUTA AIHEESEEN LIITTYVÄÄ KIRJALLISUUTTA Hertta, Ympäristöhallinnon Hertta-tietojärjestelmä. Luettu Lievonen, T. & Turkulainen, S. Pohjois-Hartolan ranta- ja kyläyleiskaava Luonto- ja maisemaselvitys Parviainen, A Kaakkuri-inventointi Hartolan kunta. Rassi, P., Alanen, A., Kanerva, T. & Mannerkoski I. (toim.) Suomen lajien uhanalaisuus Ympäristöministeriö & Suomen ympäristökeskus. Helsinki. Rosenberg, M Haastattelu

31 31 Sierla, L., Lammi, E., Mannila, J. & Nironen M Direktiivilajien huomioon ottaminen suunnittelussa. Ympäristöministeriö. Suomen ympäristö 742. Helsinki. 114 s. Söderman, T Luontoselvitykset ja luontovaikutusten arviointi kaavoituksessa, YVA-menettelyssä ja Natura-arvioinnissa. Suomen ympäristökeskus. Helsinki. Ympäristöministeriö Lajien suojelu. [www-dokumentti]. LIITTEET Liite 1. Kattilalampi Liite 2. Kapeemmanlampi Liite 3. Kolmisoppinen Liite 4. Palsa Liite 5. Peräjärvi Liite 6. Pärlampi Liite 7. Ruuhilampi Liite 8. Sammallampi Liite 9. Sarvanjärvi Liite 10. Vähä-Paljo Liite 11. Luontodirektiivin IV a) liitteen lajit

32 32 Liite 1. Kattilanlampi.

33 33 Liite 2. Kapeemmanlampi.

34 34 Liite 3. Kolmisoppinen

35 35 Liite 4. Palsa

36 36 Liite 5. Peräjärvi

37 37 Liite 6.Pärlampi

38 38 Liite 7. Ruuhilampi

39 39 Liite 8. Sammallampi

40 40 Liite9. Sarvanjärvi

41 41 Liite 10. Vähä-Paljo

42 42 Liite 11. Suomessa esiintyvät luontodirektiivin liitteessä IV (a) mainitut eläinlajit (lsa 160/ ) Luontodirektiivin IV-liite: yhteisön tärkeinä pitämät eläin- ja kasvilajit, jotka edellyttävät tiukkaa suojelua, ts. niiden tahallinen tappaminen, pyydystäminen, häiritseminen erityisesti pesinnän aikana sekä kaupallinen käyttö on kielletty. Lisäksi niiden lisääntymis- ja levähdyspaikkojen hävittäminen ja heikentäminen on kiellettyä. Kiellosta voi hakea poikkeusta. Luonnonsuojelulain 49 :n nojalla luontodirektiivin liitteessä IV (a) mainittujen eläinlajien lisääntymis- ja levähdyspaikkojen hävittäminen ja heikentäminen on kiellettyä. Kyseiset lajit ovat ns. tiukan suojelujärjestelmän lajeja. Suomessa esiintyvät lajit on lueteltu luonnonsuojeluasetuksen liitteessä 5 (alla oleva lista). Kielto koskee kaikkia lisääntymisja levähdyspaikkoja ilman, että niistä olisi erikseen tehty päätöstä. Alueellinen ympäristökeskus voi myöntää kieltoon poikkeuksen vain tiukasti määritellyillä perusteilla, jotka ilmenevät luontodirektiivin 16 (1) artiklasta. Nisäkkäät ilves, Lynx lynx isolepakko, Nyctalus noctula isoviiksisiippa, Myotis brandtii karhu, Ursus arctos kimolepakko, Vespertilio murinus koivuhiiri, Sicista betulina korvayökkö, Plecotus auritus lampisiippa, Myotis dasycneme liito-orava, Pteromys volans naali, Alopex lagopus pikkulepakko, Pipistrellus nathusii

43 43 pohjanlepakko, Eptesicus nilssonii pyöriäinen, Phocoena phocoena ripsisiippa, Myotis nattereri saimaannorppa, Phoca hispida saimensis saukko, Lutra lutra susi, Canis lupus (ei poronhoitoalueella) vaivaislepakko, Pipistrellus pipistrellus vesisiippa, Myotis daubentonii viiksisiippa, Myotis mystacinus Matelijat kangaskäärme, Coronella austriaca Sammakkoeläimet rupilisko, Triturus cristatus viitasammakko, Rana arvalis Nilviäiset vuollejokisimpukka, Unio crassus Perhoset isoapollo, Parnassius apollo isokultasiipi, Lycaena dispar kirjopapurikko, Lopinga achine kirjoverkkoperhonen, Euphydryas maturna (Hypodryas m.) luhtakultasiipi, Lycaena helle muurahaissinisiipi, Glaucopsyche arion (Maculinea a.) pikkuapollo, Parnassius mnemosyne Kovakuoriaiset erakkokuoriainen, Osmoderma eremita isolampisukeltaja, Graphoderus bilineatus

44 44 jättisukeltaja, Dytiscus latissimus kaskikeiju, Phryganophilus ruficollis korpikolva, Pytho kolwensis punahärö, Cucujus cinnaberinus Korennot viherukonkorento (kievanakorento), Aeshna viridis kirjojokikorento, Ophiogomphus cecilia lummelampikorento, Leucorrhinia caudalis sirolampikorento, Leucorrhinia albifrons täplälampikorento, Leucorrhinia pectoralis

LAAJAMETSÄN SUURTEOLLISUUSALUEEN LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOESIINTYMÄ

LAAJAMETSÄN SUURTEOLLISUUSALUEEN LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOESIINTYMÄ Vaasan kaupunki, kaavoitus LAAJAMETSÄN SUURTEOLLISUUSALUEEN LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOESIINTYMÄ TILANNE 18.6.2018 1. YLEISTÄ Vaasan Laajametsän suurteollisuualueen yleis- ja asemakaava-alueille on tehty

Lisätiedot

SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO

SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO Vastaanottaja Senaatti Asiakirjatyyppi Luontoarvio Päivämäärä 30.11.2017 Viite 1510033076 SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO Päivämäärä 30.11.2017 Laatija

Lisätiedot

SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016

SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016 SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016 Markku Nironen 19.04.2016 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 2 3 ASEMAKAAVA-ALUEEN LIITO-ORAVAT... 2 3.1 LIITO-ORAVAT 2009...

Lisätiedot

SENAATTI JOKELAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO

SENAATTI JOKELAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO Vastaanottaja Senaatti Asiakirjatyyppi Luontoarvio Päivämäärä 14.11.2017 Viite 1510033076 SENAATTI JOKELAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO SENAATTI Päivämäärä 14.11.2017 Laatija Tarkastaja Kuvaus Satu Laitinen

Lisätiedot

Täydentävä luontoselvitys asemakaavaa varten: Brinkenin teollisuusalueen asemakaavan tarkistus ja laajennus, Yttermalax, Maalahden kunta 2015 2016

Täydentävä luontoselvitys asemakaavaa varten: Brinkenin teollisuusalueen asemakaavan tarkistus ja laajennus, Yttermalax, Maalahden kunta 2015 2016 Sivu 0 Täydentävä luontoselvitys asemakaavaa varten: Brinkenin teollisuusalueen asemakaavan tarkistus ja laajennus, Yttermalax, Maalahden kunta 2015 2016 NATURE-INVEST Ingvar Fagerholm (FM, biologi) Mustasaari

Lisätiedot

LIITO-ORAVAN ESIINTYMINEN SIPOON POHJOIS- PAIPPISTEN OSAYLEISKAAVA-ALUEELLA VUONNA 2016

LIITO-ORAVAN ESIINTYMINEN SIPOON POHJOIS- PAIPPISTEN OSAYLEISKAAVA-ALUEELLA VUONNA 2016 TUTKIMUSRAPORTTI LIITO-ORAVAN ESIINTYMINEN SIPOON POHJOIS- PAIPPISTEN OSAYLEISKAAVA-ALUEELLA VUONNA 2016 Tekijä: Rauno Yrjölä Sisällys: 1 Johdanto... 3 2 menetelmä... 3 3 Tulokset... 4 4 Yhteenveto ja

Lisätiedot

SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS

SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 1.4.2014 Sipoon Nevas Gårdin luontoselvityksen täydennys. SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS 1 JOHDANTO Sipoon

Lisätiedot

K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN

K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN Vastaanottaja Senaatti Asiakirjatyyppi Luontoarvio Päivämäärä 14.11.2017 Viite 1510033076 SENAATTI K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN ALUEIDEN LUONTOARVIO SENAATTI K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN ALUEIDEN LUONTOARVIO

Lisätiedot

NIINIMÄEN TUULIPUISTO OY Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki

NIINIMÄEN TUULIPUISTO OY Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki RAPORTTI 16X267156_E722 13.4.2016 NIINIMÄEN TUULIPUISTO OY Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki 1 Niinimäen Tuulipuisto Oy Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki Sisältö 1

Lisätiedot

NASTOLAN HATTISENRANNAN RANTA-ASEMAKAAVA LIITO-ORAVASELVITYS 2013

NASTOLAN HATTISENRANNAN RANTA-ASEMAKAAVA LIITO-ORAVASELVITYS 2013 NASTOLAN HATTISENRANNAN RANTA-ASEMAKAAVA LIITO-ORAVASELVITYS 2013 Marko Vauhkonen Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 27.5.2013 1 JOHDANTO Arkkitehtityö Oy laatii ranta-asemakaavaa Nastolan Kirkonkylässä sijaitsevalle

Lisätiedot

VAPO OY Luontodirektiivin liitteen IVa mukaisten lajien esiintymisselvitys Korvaneva, Jalasjärvi

VAPO OY Luontodirektiivin liitteen IVa mukaisten lajien esiintymisselvitys Korvaneva, Jalasjärvi LUONTODIREKTIIVILAJIEN ESIINTYMISSELVITYS 2013 16X170594 29.12.2013 VAPO OY Luontodirektiivin liitteen IVa mukaisten lajien esiintymisselvitys Korvaneva, Jalasjärvi Vapo Oy: Luontodirektiivin liitteen

Lisätiedot

DIREKTIIVILAJISELVITYS 16UEC VAPO OY. Luontodirektiivin liitteen IVa mukaisten lajien esiintymisselvitys Leväsuo, Pyhäjärvi

DIREKTIIVILAJISELVITYS 16UEC VAPO OY. Luontodirektiivin liitteen IVa mukaisten lajien esiintymisselvitys Leväsuo, Pyhäjärvi DIREKTIIVILAJISELVITYS 4.10.2012 VAPO OY Luontodirektiivin liitteen IVa mukaisten lajien esiintymisselvitys Leväsuo, Pyhäjärvi 1 Sisältö 1 JOHDANTO 1 2 AINEISTO JA MENETELMÄT 1 3 SELVITYSALUEEN YLEISKUVAUS

Lisätiedot

VAPO OY Luontodirektiivin liitteen IVa mukaisten lajien esiintymisselvitys Rahkaneva, Vimpeli

VAPO OY Luontodirektiivin liitteen IVa mukaisten lajien esiintymisselvitys Rahkaneva, Vimpeli LUONTODIREKTIIVILAJIEN ESIINTYMISSELVITYS 2012 16UEC0194 26.11.2012 VAPO OY Luontodirektiivin liitteen IVa mukaisten lajien esiintymisselvitys Rahkaneva, Vimpeli Vapo Oy: Luontodirektiivin liitteen IVa

Lisätiedot

Länsi-Palokan liito-oravaselvitysten täydennys 2014

Länsi-Palokan liito-oravaselvitysten täydennys 2014 Länsi-Palokan liito-oravaselvitysten täydennys 2014 Timo Pylvänäinen 8.5.2014 Kaavoitus Jyväskylän kaupunki Selvitysalueet Erillisiä selvitysalueita on 16. Ne sijaitsevat Nuutin ja Terttumäen alueella

Lisätiedot

VAPO OY Luontodirektiivin liitteen IVa mukaisten lajien esiintymisselvitys Korvaneva, Jalasjärvi

VAPO OY Luontodirektiivin liitteen IVa mukaisten lajien esiintymisselvitys Korvaneva, Jalasjärvi LUONTODIREKTIIVILAJIEN ESIINTYMISSELVITYS 2013 16X170594 29.12.2013 VAPO OY Luontodirektiivin liitteen IVa mukaisten lajien esiintymisselvitys Korvaneva, Jalasjärvi Direktiivilajiselvitys, Jalasjärvi

Lisätiedot

KIVENNEVAN LUONTOSELVITYS

KIVENNEVAN LUONTOSELVITYS KIVENNEVAN LUONTOSELVITYS SEINÄJOEN KAUPUNKI 2018 1. YLEISTÄ Tämän luontokartoituksen tarkoituksena oli selvittää, esiintyykö Seinäjoen Kivennevan alueella sellaisia luontoarvoja, jotka olisi huomioitava

Lisätiedot

VAPO OY Luontodirektiivin liitteen IVa mukaisten lajien esiintymisselvitys Teerineva, Lestijärvi

VAPO OY Luontodirektiivin liitteen IVa mukaisten lajien esiintymisselvitys Teerineva, Lestijärvi LUONTODIREKTIIVILAJIEN ESIINTYMISSELVITYS 2012 16UEC0194 30.12.2012 VAPO OY Luontodirektiivin liitteen IVa mukaisten lajien esiintymisselvitys Teerineva, Lestijärvi Vapo Oy: Luontodirektiivin liitteen

Lisätiedot

PIRKKALAN VÄHÄ-VAITTIN LIITO-ORAVASELVITYS 2010

PIRKKALAN VÄHÄ-VAITTIN LIITO-ORAVASELVITYS 2010 PIRKKALAN VÄHÄ-VAITTIN LIITO-ORAVASELVITYS 2010 Marko Vauhkonen 1.8.2010 PIRKKALAN VÄHÄ-VAITTIN LIITO-ORAVASELVITYS 2010 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 3 3 LIITO-ORAVAN ESIINTYMINEN

Lisätiedot

Pyhtään kunta. Pyhtään Keihässalmen kalasataman alueen luontoselvitys 2011

Pyhtään kunta. Pyhtään Keihässalmen kalasataman alueen luontoselvitys 2011 Pyhtään kunta Pyhtään Keihässalmen kalasataman alueen luontoselvitys 2011 Petri Parkko 2.12.2011 1. Selvityksen taustoja Keihässalmen satama-alueen ja sen ympäristön kehittämistä varten tarvittiin tietoja

Lisätiedot

Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013

Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013 Maanmittauspalvelu Puttonen Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013 Petri Parkko 31.5.2013 1. Taustoja Savonlinnan Matarmäelle (kartta 1) on suunniteltu kallion louhintaa, jonka suunnittelua varten tarvittiin

Lisätiedot

Kuohun osayleiskaavan liito oravaselvityksen täydennys 2019

Kuohun osayleiskaavan liito oravaselvityksen täydennys 2019 Kuohun osayleiskaavan liito oravaselvityksen täydennys 2019 Anne Laita Jyväskylän kaupunki Kaupunkisuunnittelu ja maankäyttö 4.4.2019 2 1. Johdanto Tämä selvitys on toteutettu Kuohun osayleiskaavan pohjatiedoksi.

Lisätiedot

Lintukankaan liito-oravaselvitys 2015

Lintukankaan liito-oravaselvitys 2015 Lintukankaan liito-oravaselvitys 2015 29.6.2015 Kaupunkirakennepalvelut Johdanto Liito-orava kuuluu EU:n luontodirektiivin liitteen IV (a) lajeihin, joiden suojelu on toteutettu luonnonsuojelulain 49.1

Lisätiedot

MT640 parantaminen Vuonteensalmen sillan kohdalla, Laukaa

MT640 parantaminen Vuonteensalmen sillan kohdalla, Laukaa MT640 parantaminen Vuonteensalmen sillan kohdalla, Laukaa Liito-orava- ja viitasammakkoselvitys Heikki Holmén 8.6.2016 2 (9) 8.6.2016 MT640 parantaminen Vuonteensalmen sillan kohdalla, Laukaa SISÄLTÖ 1

Lisätiedot

luontoselvitys Petri Parkko

luontoselvitys Petri Parkko 2016 Hämeenlinnan Huvikummun rantaosayleiskaavan muutokseen liittyvä luontoselvitys Petri Parkko 26.7.2016 1 1. Taustoja Kaavahankkeen tarkoituksena on siirtää voimassa olevan rantaosayleiskaavan mukainen

Lisätiedot

As Oy Pirkkalan Loukonsäpin tontin liito-oravaselvitys

As Oy Pirkkalan Loukonsäpin tontin liito-oravaselvitys As Oy Pirkkalan Loukonsäpin tontin liito-oravaselvitys Pirkkala Heikki Holmén 23.3.2017 23.3.2017 1 (7) SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 2 2.1 Lähtöaineisto ja aiemmat selvitykset...

Lisätiedot

KEVÄTLAAKSON ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS Osa-alueet 478-483

KEVÄTLAAKSON ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS Osa-alueet 478-483 KEVÄTLAAKSON ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS Osa-alueet 478-483 Porvoon kaupunki Kaupunkisuunnittelu Huhtikuu 2014 asemakaavan luontoselvitys Osa-alueet 478-483 Lotta Raunio Sisällys 1. Johdanto 1 2. Sijainti

Lisätiedot

VIITASAMMAKKOSELVITYS 16UEC VAPO OY Leväsuon viitasammakkoselvitys, Pyhäjärvi

VIITASAMMAKKOSELVITYS 16UEC VAPO OY Leväsuon viitasammakkoselvitys, Pyhäjärvi VIITASAMMAKKOSELVITYS 1.10.2012 VAPO OY Leväsuon viitasammakkoselvitys, Pyhäjärvi 1 Sisältö 1 JOHDANTO 2 2 ALUEET JA MENETELMÄT 2 3 TULOKSET 4 4 JOHTOPÄÄTÖKSET 5 5 VIITTEET 5 Pöyry Finland Oy Mika Welling,

Lisätiedot

KONTTISUON LIITO-ORAVASELVITYS

KONTTISUON LIITO-ORAVASELVITYS Vastaanottaja UPM tuulivoima Asiakirjatyyppi Liito-oravaselvitys Päivämäärä 24.9.2013 KONTTISUON LIITO-ORAVASELVITYS Päivämäärä 24.9.2013 Laatijat Tarkastanut Kuvaus Emilia Osmala Tarja Ojala Liito-oravaselvitys

Lisätiedot

RAAHEN ITÄISTEN TUULIVOIMAPUISTOJEN (PÖLLÄNPERÄ, HUMMASTINVAARA JA SOMERONKANGAS) LEPAKKOSELVITYS 2011 AHLMAN

RAAHEN ITÄISTEN TUULIVOIMAPUISTOJEN (PÖLLÄNPERÄ, HUMMASTINVAARA JA SOMERONKANGAS) LEPAKKOSELVITYS 2011 AHLMAN RAAHEN ITÄISTEN TUULIVOIMAPUISTOJEN (PÖLLÄNPERÄ, HUMMASTINVAARA JA SOMERONKANGAS) LEPAKKOSELVITYS 2011 AHLMAN Konsultointi & suunnittelu sisällysluettelo Johdanto... 3 Tutkimusmenetelmät... 4 Lepakoiden

Lisätiedot

Matalan ranta-asemakaava Luontoselvitys 2014, täydennys 2015 Antti Karlin Yleistä Luontoselvitys on tehty käymällä Matalan ranta-asemakaavassa oleva venevalkaman alue maastossa läpi kesällä syksyllä 2014

Lisätiedot

VT 13 RASKAAN LIIKENTEEN ODOTUSKAISTAN RAKENTAMINEN VÄLILLE MUSTOLA METSÄKANSOLA, LAPPEENRANTA. Luontoselvitys. Pekka Routasuo

VT 13 RASKAAN LIIKENTEEN ODOTUSKAISTAN RAKENTAMINEN VÄLILLE MUSTOLA METSÄKANSOLA, LAPPEENRANTA. Luontoselvitys. Pekka Routasuo VT 13 RASKAAN LIIKENTEEN ODOTUSKAISTAN RAKENTAMINEN VÄLILLE MUSTOLA METSÄKANSOLA, LAPPEENRANTA Luontoselvitys Pekka Routasuo 7.9.2009 Vt 13 raskaan liikenteen odotuskaistan rakentaminen välille Mustola

Lisätiedot

HEINOLAN VUOHKALLION LIITO-ORAVASELVITYS 2009

HEINOLAN VUOHKALLION LIITO-ORAVASELVITYS 2009 HEINOLAN VUOHKALLION LIITO-ORAVASELVITYS 2009 Marko Vauhkonen 18.5.2009 HEINOLAN VUOHKALLION LIITO-ORAVASELVITYS 2009 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 3 3 TULOKSET... 4 4 SUOSITUKSET...

Lisätiedot

VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA YLEISSUUNNITTELU

VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA YLEISSUUNNITTELU VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA YLEISSUUNNITTELU LIITO-ORAVATARKASTUS 2009 1 1. Selvityksen taustoja Liito-oravatarkistukset liittyvät VT 6 perusparannuksen yleissuunnitelmaan välillä Taavetti- Lappeenranta.

Lisätiedot

HEPOLUHDAN ALUEEN LIITO-ORAVASELVITYS 488-C7526

HEPOLUHDAN ALUEEN LIITO-ORAVASELVITYS 488-C7526 HEPOLUHDAN ALUEEN LIITO-ORAVASELVITYS 488-C7526 12.6.2006 SUUNNITTELUKESKUS OY Liito-oravaselvitys 1 12.6.2006 Hepoluhdan alue 488-C7526 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 1 2 YLEISKUVA... 1 3 LIITO-ORAVA...

Lisätiedot

Liito-oravaselvitys Kauniainen 2008

Liito-oravaselvitys Kauniainen 2008 Liito-oravaselvitys Kauniainen 2008 Sirkka-Liisa Helminen Ympäristötutkimus Yrjölä Oy SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO...3 2 LIITO-ORAVAN BIOLOGIA JA SUOJELU...3 3 MENETELMÄT...3 4 TULOKSET...4 4.1 Kavallintien

Lisätiedot

VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS

VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 31.10.2012 VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Lähtötiedot ja menetelmät... 3 3 Kaava-alueen luonnonolot...

Lisätiedot

Rataskadun alueen liitooravaselvitys

Rataskadun alueen liitooravaselvitys Rataskadun alueen liitooravaselvitys 2017 Huittisten kaupunki 21.3.2017 Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski 2 Sisällysluettelo 1. Johdanto 3 2. Liito-oravaselvitys. 3 2.1 Yleistä liito-oravasta 3 2.2

Lisätiedot

Tuulivoimapuisto Soidinmäki Oy. Saarijärven Soidinmäen tuulivoimapuiston Haasia-ahon liito-oravaselvitys 2015 AHLMAN GROUP OY

Tuulivoimapuisto Soidinmäki Oy. Saarijärven Soidinmäen tuulivoimapuiston Haasia-ahon liito-oravaselvitys 2015 AHLMAN GROUP OY Tuulivoimapuisto Soidinmäki Oy Saarijärven Soidinmäen tuulivoimapuiston Haasia-ahon liito-oravaselvitys 2015 AHLMAN GROUP OY Raportteja 20/2015 sisällysluettelo Johdanto... 3 Raportista... 3 Selvitysalueen

Lisätiedot

Savonlinnan Nojanmaan peltojen alueen luontoselvitys

Savonlinnan Nojanmaan peltojen alueen luontoselvitys Savonlinnan kaupunki 2014 Savonlinnan Nojanmaan peltojen alueen luontoselvitys Petri Parkko 12.5.2014 1 1. Taustoja Kaupunki on ostanut Nojanmaan peltojen alueen yksityiseltä maanomistajalta. Alueella

Lisätiedot

Turengin Hopealahti Luontokartoitus. Christof Siivonen

Turengin Hopealahti Luontokartoitus. Christof Siivonen Turengin Hopealahti Luontokartoitus 2011 Christof Siivonen 2 (10) Sisällysluettelo 1. Johdanto 3 2. Selvitysalueen yleiskuvaus.. 4 3. Selvitysalueen alustava maankäyttötarkastelu 5 4. Luontokartoituksen

Lisätiedot

TAIPALSAARI. ILKONSAARTEN (Itäinen) JA MYHKIÖN RANTAYLEISKAAVA YMPÄRISTÖARVIOINTI. Jouko Sipari

TAIPALSAARI. ILKONSAARTEN (Itäinen) JA MYHKIÖN RANTAYLEISKAAVA YMPÄRISTÖARVIOINTI. Jouko Sipari TAIPALSAARI ILKONSAARTEN (Itäinen) JA MYHKIÖN RANTAYLEISKAAVA YMPÄRISTÖARVIOINTI Jouko Sipari 2 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO.. 3 MENETELMÄT 3 YLEISKUVAUS 4 TULOKSET... 4 1. Myhkiö. 4 2. Ilkonsaaret (itäinen)..

Lisätiedot

PUUMALA REPOLAHTI ITÄOSIEN YLEISKAAVAN MUUTOKSET LUONTOINVENTOINTI. Jouko Sipari

PUUMALA REPOLAHTI ITÄOSIEN YLEISKAAVAN MUUTOKSET LUONTOINVENTOINTI. Jouko Sipari PUUMALA REPOLAHTI ITÄOSIEN YLEISKAAVAN MUUTOKSET LUONTOINVENTOINTI Jouko Sipari 2 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO.. 3 INVENTOITU ALUE... 3 1. Repolahden perukka. 3 LIITTEET Kansikuva: Repolahden perukan rantaa

Lisätiedot

LIITO-ORAVASELVITYS 16X KALAJOEN KAUPUNKI. Hiekkasärkkien liikuntapuiston alue Liito-oravaselvitys

LIITO-ORAVASELVITYS 16X KALAJOEN KAUPUNKI. Hiekkasärkkien liikuntapuiston alue Liito-oravaselvitys LIITO-ORAVASELVITYS 23.6.2015 KALAJOEN KAUPUNKI Hiekkasärkkien liikuntapuiston alue Liito-oravaselvitys 1 Sisältö 1 JOHDANTO 1 2 LIITO-ORAVASELVITYS 2 3 TULOKSET 3 4 JOHTOPÄÄTÖKSET 4 5 VIITTEET 5 Kannen

Lisätiedot

Espoon Miilukorven liito-oravaselvitys Espoon kaupunki

Espoon Miilukorven liito-oravaselvitys Espoon kaupunki Espoon Miilukorven liito-oravaselvitys 2015 Espoon kaupunki Ympäristötutkimus Yrjölä Oy 10.11.2015 Rauno Yrjölä Ympäristötutkimus Yrjölä Oy Miljöforskning Yrjölä Ab Alv. rek. PL 62 Postbox 62 Kaupparekisteri

Lisätiedot

VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI KEVÄÄN 2008 LIITO-ORAVATARKISTUS

VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI KEVÄÄN 2008 LIITO-ORAVATARKISTUS VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI KEVÄÄN 2008 LIITO-ORAVATARKISTUS 1 1. Selvityksen taustoja Destia Oy tilasi tämän selvityksen Luontoselvitys Kotkansiiveltä 29.2.2008. Selvitys

Lisätiedot

Luonto- ja linnustoselvitys 2016 Lieksan Pitkäjärven laajennusosat

Luonto- ja linnustoselvitys 2016 Lieksan Pitkäjärven laajennusosat Luonto- ja linnustoselvitys 2016 Lieksan Pitkäjärven laajennusosat Ari Parviainen Johdanto Tämän linnustoselvityksen kohteina oli kaksi pientä, erillistä aluetta Pitkäjärvellä, noin 20 km Lieksan kaupungista

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27559 METSÄHALLITUS LAATUMAA JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIVOIMAHANKEALUEEN LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOSELVITYS 3.6.

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27559 METSÄHALLITUS LAATUMAA JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIVOIMAHANKEALUEEN LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOSELVITYS 3.6. TYÖNUMERO: E27559 METSÄHALLITUS LAATUMAA JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIVOIMAHANKEALUEEN LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOSELVITYS SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista VALMIS LUONNOS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN KAUPUNKI Mustolan tienvarsialueen asemakaavan muutos

LAPPEENRANNAN KAUPUNKI Mustolan tienvarsialueen asemakaavan muutos RAPORTTI LIITE 3 20.10.2011 LAPPEENRANNAN KAUPUNKI Mustolan tienvarsialueen asemakaavan muutos Luontoselvitys Sisältö 1 1 JOHDANTO 1 2 SELVITYSALUEEN SIJAINTI JA YLEISPIIRTEET 1 3 MENETELMÄT 1 3.1 Lähtötiedot

Lisätiedot

KUHMALAHDEN OSAYLEISKAAVOJEN TÄYDENTÄVÄ LUONTOSELVITYS

KUHMALAHDEN OSAYLEISKAAVOJEN TÄYDENTÄVÄ LUONTOSELVITYS KUHMALAHDEN OSAYLEISKAAVOJEN TÄYDENTÄVÄ LUONTOSELVITYS Pekka Routasuo 31.7.2018 KUHMALAHDEN OSAYLEISKAAVOJEN TÄYDENTÄVÄ LUONTOSELVITYS Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Menetelmät... 4 3 Tulokset... 5 3.1 Viitasammakko...

Lisätiedot

Leivonmäen kunta Niininiemen asemakaava

Leivonmäen kunta Niininiemen asemakaava Raportti 67070391.BJ 21.1.2008 Leivonmäen kunta Niininiemen asemakaava Luontoselvitys 1 Yhteenveto Tämä luontoselvitys on tehty Leivonmäen kuntaan Niininiemen asemakaavaa varten. Selvityksen tarkoituksena

Lisätiedot

TETOMIN TUULIVOIMA- HANKKEEN LIITO- ORAVASELVITYS

TETOMIN TUULIVOIMA- HANKKEEN LIITO- ORAVASELVITYS Vastaanottaja Ilmatar Loviisa Oy Asiakirjatyyppi Luontoselvitys Päivämäärä 22.2.2019 Viite 1510045839 TETOMIN TUULIVOIMA- HANKKEEN LIITO- ORAVASELVITYS TETOMIN TUULIVOIMAHANKKEEN LIITO- ORAVASELVITYS Päivämäärä

Lisätiedot

TYÖNUMERO: E27559 JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIPUISTOHANKE METSÄHALLITUS 24.8.2015 SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU

TYÖNUMERO: E27559 JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIPUISTOHANKE METSÄHALLITUS 24.8.2015 SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU TYÖNUMERO: E27559 JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIPUISTOHANKE METSÄHALLITUS SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU Sisältö 1 JOHDANTO... 2 2 LEPAKOT JA TUULIVOIMA... 3 3 AINEISTO JA MENETELMÄT... 3 4 TULOKSET... 4 5 YHTEENVETO

Lisätiedot

KARJALAN KULTALINJAN ILOMANTSIN HANKEALUEEN LINNUSTON ESISELVITYS

KARJALAN KULTALINJAN ILOMANTSIN HANKEALUEEN LINNUSTON ESISELVITYS KARJALAN KULTALINJAN ILOMANTSIN HANKEALUEEN LINNUSTON ESISELVITYS SYYSKUU 2011 täydennetty Sisällys 1. Johdanto... 1 2. Selvitysalue ja menetelmät... 1 3. Tulokset... 2 3.1 Yleistä... 2 3.2 Kuittila...

Lisätiedot

Raportti BJ Nurmijärven kunta

Raportti BJ Nurmijärven kunta Raportti 67070228.BJ 25.10.2007 Nurmijärven kunta Lepsämän liito-oravakohteiden tarkistukset 2007 1 Yhteenveto Tämä liito-oravakohteiden tarkistus on tehty Nurmijärven kuntaan Lepsämän alueelle. Lepsämän

Lisätiedot

HEINOLAN VUOHKALLION LIITO-ORAVASELVITYS 2009

HEINOLAN VUOHKALLION LIITO-ORAVASELVITYS 2009 HEINOLAN VUOHKALLION LIITO-ORAVASELVITYS 2009 Marko Vauhkonen 12.5.2009 HEINOLAN VUOHKALLION LIITO-ORAVASELVITYS 2009 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 4 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 4 3 TULOKSET... 5 4 SUOSITUKSET...

Lisätiedot

RIIHIMÄKI AROLAMPI 1 JA HERAJOKI ETELÄINEN LIITO-ORAVASELVITYS 2017

RIIHIMÄKI AROLAMPI 1 JA HERAJOKI ETELÄINEN LIITO-ORAVASELVITYS 2017 TUTKIMUSRAPORTTI 5.4.2017 RIIHIMÄKI AROLAMPI 1 JA HERAJOKI ETELÄINEN LIITO-ORAVASELVITYS 2017 Riihimäen kaupunki Tekijä: Laura Ahopelto SISÄLLYS 1 Johdanto... 4 2 Menetelmä... 5 3 Tulokset... 5 4 Muita

Lisätiedot

VT 13 LaNu yleissuunnitelmaan liittyvä IV-liitteen eliölajien esiintymispotentiaalin arviointi

VT 13 LaNu yleissuunnitelmaan liittyvä IV-liitteen eliölajien esiintymispotentiaalin arviointi 2014 VT 13 LaNu yleissuunnitelmaan liittyvä IV-liitteen eliölajien esiintymispotentiaalin arviointi Petri Parkko 8.5.2014 1. Selvityksen taustoja Tämä IV-liitteen eliölajien esiintymispotentiaalin arviointi

Lisätiedot

Ramoninkadun luontoselvitys

Ramoninkadun luontoselvitys Ramoninkadun luontoselvitys Elina Lehtinen Jyväskylän kaupunki Kaupunkisuunnittelu ja maankäyttö 7.4.2016 Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Työmenetelmät... 3 2.1 Esiselvitys... 3 2.2 Maastotyöskentely... 3 2.3

Lisätiedot

Siv u 0. Alskat-Iskmo-Grönvikin osayleiskaavan ympäristövaikutusten arviointi, Mustasaaren kunta 2012.

Siv u 0. Alskat-Iskmo-Grönvikin osayleiskaavan ympäristövaikutusten arviointi, Mustasaaren kunta 2012. Siv u 0 Alskat-Iskmo-Grönvikin osayleiskaavan ympäristövaikutusten arviointi, Mustasaaren kunta 2012. NATURE-INVEST Ingvar Fagerholm (FM, biologi) Mustasaari 2012 S i v u 1 Alskat-Iskmo-Grönvikin osayleiskaavan

Lisätiedot

TANSKANLAKSON LUONTOSELVITYS

TANSKANLAKSON LUONTOSELVITYS TANSKANLAKSON LUONTOSELVITYS SEINÄJOEN KAUPUNKI 2016 TANSKANLAKSON LUONTOSELVITYS 1. YLEISTÄ Tämän luontoselvityksen tarkoituksena oli selvittää, esiintyykö Seinäjoen kaupungin alueella olevalla Tanskanlakson

Lisätiedot

Megatuuli Oy. Saarijärven Haapalamminkankaan tuulivoimapuiston liito-oravaselvitys 2013 AHLMAN GROUP OY

Megatuuli Oy. Saarijärven Haapalamminkankaan tuulivoimapuiston liito-oravaselvitys 2013 AHLMAN GROUP OY Megatuuli Oy Saarijärven Haapalamminkankaan tuulivoimapuiston liito-oravaselvitys 2013 AHLMAN GROUP OY Raportteja 13/2013 sisällysluettelo Johdanto... 3 Raportista... 3 Selvitysalueen yleiskuvaus... 3

Lisätiedot

LIITO-ORAVASELVITYKSEN TÄYDENNYS

LIITO-ORAVASELVITYKSEN TÄYDENNYS LIITO-ORAVASELVITYKSEN TÄYDENNYS PIRKKALA, LOUKONLAHDEN ASEMAKAAVAN MUUTOS NRO 250 Marko Vauhkonen 28.5.2019 LIITO-ORAVASELVITYKSEN TÄYDENNYS PIRKKALA, LOUKONLAHDEN ASEMAKAAVAN MUUTOS NRO 250 Sisällys

Lisätiedot

Kankaan alueen ja Ailakinkadun välisen metsikön liito-oravaselvitys 2014

Kankaan alueen ja Ailakinkadun välisen metsikön liito-oravaselvitys 2014 Kankaan alueen ja Ailakinkadun välisen metsikön liito-oravaselvitys 2014 11.4.2014 Johdanto Vuoden 2013 selvityksessä alueella todettiin ilmeinen naaraan esiintymispaikka. Koska metsäkuviolla on aloitettava

Lisätiedot

Ruostejärven osayleiskaava 25.7.2010 1 (9) Seija Väre RUOSTEJÄRVEN LIITO-ORAVA SELVITYS. Tammelan kunta

Ruostejärven osayleiskaava 25.7.2010 1 (9) Seija Väre RUOSTEJÄRVEN LIITO-ORAVA SELVITYS. Tammelan kunta Seija Väre 25.7.2010 1 (9) RUOSTEJÄRVEN LIITO-ORAVA SELVITYS Tammelan kunta 2 RUOSTEJÄRVEN LIITO-ORAVA SELVITYS 1 ALUEEN YLEISKUVAUS Ruostejärven osayleiskaava sijaitsee Tammelan kunnan eteläosassa valtatien

Lisätiedot

Tikkalan osayleiskaava-alueen luontoarvoista Taru Heikkinen Kaavoitus Jyväskylän kaupunki

Tikkalan osayleiskaava-alueen luontoarvoista Taru Heikkinen Kaavoitus Jyväskylän kaupunki Tikkalan osayleiskaava-alueen luontoarvoista 18.6.2009 Tämän työn tarkoituksena oli tarkentaa Korpilahden Tikkalan kylän alueella vuonna 2003 tehdyssä luontoselvityksessä (Anna-Riikka Ihantola) havaittujen

Lisätiedot

1. Selvitys. 2. Kohteet

1. Selvitys. 2. Kohteet Kuhmalahden ROYK Luontoselvityksen täydennys 24.10.2017 1. Selvitys Luontoselvitystä täydennettiin maastokäynneillä 11.5. ja 17.5.2017. Maastokäynnit toteuttivat FM Tiina Virta ja MMM Heikki Holmén. Kohteille

Lisätiedot

Kankaan liito-oravaselvitys

Kankaan liito-oravaselvitys Kankaan liito-oravaselvitys 2017 Anni Mäkelä Jyväskylän kaupunki Kaupunkisuunnittelu ja maankäyttö 4.7.2017 2 Sisällys 1. Johdanto... 3 1.1 Liito-oravan suojelu... 3 1.2 Liito-oravan biologiaa... 3 2.

Lisätiedot

Kuohun liito-oravaselvitys

Kuohun liito-oravaselvitys Kuohun liito-oravaselvitys Anne Laita 19.4.2016 Kaupunkisuunnittelu ja maankäyttö Jyväskylän kaupunki 1. JOHDANTO Liito-oravainventointi toteutettiin Kuohun tulevan osayleiskaavan taustaselvitykseksi.

Lisätiedot

Kinnulan Pitkäjärven ranta-asemakaavan vaikutukset Natura-alueeseen Seläntauksen suot FI

Kinnulan Pitkäjärven ranta-asemakaavan vaikutukset Natura-alueeseen Seläntauksen suot FI LIITE 8 2015 Kinnulan Pitkäjärven ranta-asemakaavan vaikutukset Natura-alueeseen Seläntauksen suot FI0900057 Petri Parkko 4.12.2015 1. Natura 2000-arvioinnin taustoja UPM Metsä suunnittelee seitsemän lomakiinteistön

Lisätiedot

EURAJOEN KUNTA. Luontoselvitys. Työ: 26016. Turku, 02.05.2013

EURAJOEN KUNTA. Luontoselvitys. Työ: 26016. Turku, 02.05.2013 EURAJOEN KUNTA Hirveläntien Peräpellontien alueen asemakaava ja asemakaavan muutos Luontoselvitys Työ: 26016 Turku, 02.05.2013 AIRIX Ympäristö Oy PL 669 20701 TURKU Puhelin 010 241 4400 www.fmcgroup.fi

Lisätiedot

KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ PYHTÄÄN PUROLAN KOHDALLA LUONTOSELVITYS

KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ PYHTÄÄN PUROLAN KOHDALLA LUONTOSELVITYS KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ PYHTÄÄN PUROLAN KOHDALLA LUONTOSELVITYS Pekka Routasuo Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 17.6.2013 1 JOHDANTO TL-Suunnittelu Oy laatii tiesuunnitelmaa maanteiden 3501 ja 14535 kevyen

Lisätiedot

LIITO-ORAVA. Luonnonsuojelun ajankohtaispäivä Turussa ja Porissa

LIITO-ORAVA. Luonnonsuojelun ajankohtaispäivä Turussa ja Porissa LIITO-ORAVA Luonnonsuojelun ajankohtaispäivä 19.12.2016 Turussa ja Porissa Olli Mattila, Varsinais-Suomen ELY-keskus 22.12.2016 1 Liito-oravan suojelu Liito-orava (Pteromys volans) on Suomessa vaarantunut

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista

Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista LIITE 4 Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista Pohjois-Pohjanmaan liitto, Tuomas Kallio Kalajoki, n:o 66 Luonnonympäristön yleiskuvaus Selvitysalue

Lisätiedot

Valtatien 4 parantaminen välillä Joutsa Toivakka, Joutsa Liito-oravaselvitys

Valtatien 4 parantaminen välillä Joutsa Toivakka, Joutsa Liito-oravaselvitys 16T-3 Valtatien 4 parantaminen välillä Joutsa Toivakka, Joutsa Liito-oravaselvitys Hanna Suominen 22.6.2017 22.6.2017 1 (17) SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 LIITO-ORAVA... 3 3 AINEISTO JA MENETELMÄT... 3 4

Lisätiedot

Ajankohtaista luonnonsuojelussa

Ajankohtaista luonnonsuojelussa Ajankohtaista luonnonsuojelussa Kaavoituksen ajankohtaispäivä Ruissalo 6.6.2013 Luonnonsuojeluyksikkö, ylitarkastaja Leena Lehtomaa Luontoarvot ja luonnon monimuotoisuus Luonnon monimuotoisuuden vähenemisellä

Lisätiedot

LITIUMPROVINSSIN LIITO-ORAVASELVITYS

LITIUMPROVINSSIN LIITO-ORAVASELVITYS Päivämäärä 19.06.2014 KELIBER OY LITIUMPROVINSSIN LIITO-ORAVASELVITYS Päivämäärä 19.6.2014 Laatija Tarkastaja Kuvaus Kansikuva Antje Neumann Heli Uimarihuhta Hautakankaan metsää Viite 1510013339 Ramboll

Lisätiedot

Päijät-Hämeen lintutieteellinen yhdistys ry

Päijät-Hämeen lintutieteellinen yhdistys ry Hartolan kunta Tekninen toimisto PL 16 19601 Hartola Hartolassa, 13.3.2015 Mielipide Jääsjärven rantayleiskaavaluonnoksesta Mielipiteen antajat: Itä-Hämeen luonnonsuojeluyhdistys ry. Päijät-Hämeen lintutieteellinen

Lisätiedot

Rauhanniemi-Matintuomio asemakaava 25.5.2009 1 (5) Seija Väre RAUHANNIEMI - MATINTUOMIO LIITO-ORAVA SELVITYS 1 ALUEEN YLEISKUVAUS

Rauhanniemi-Matintuomio asemakaava 25.5.2009 1 (5) Seija Väre RAUHANNIEMI - MATINTUOMIO LIITO-ORAVA SELVITYS 1 ALUEEN YLEISKUVAUS Seija Väre 25.5.2009 1 (5) RAUHANNIEMI - MATINTUOMIO LIITO-ORAVA SELVITYS 1 ALUEEN YLEISKUVAUS Asemakaava-alue sijaitsee Pyhäjärven pohjoisrannalla. Maantien eteläpuolella rannalla on omakotitalojen rivi.

Lisätiedot

Kartoitusraportti Maastokäynnin perusteella tehty Latamäen luontoarvojen kartoitus. 8.5.2012 Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski

Kartoitusraportti Maastokäynnin perusteella tehty Latamäen luontoarvojen kartoitus. 8.5.2012 Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski Kartoitusraportti Maastokäynnin perusteella tehty Latamäen luontoarvojen kartoitus 8.5.2012 Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski 2 Sisällysluettelo 1. Johdanto.... 3 2. Luontoselvitys.......3 3. Tulokset.....

Lisätiedot

Rauman kaupunki. Rauman Maanpään liito-oravaselvitys 2015 AHLMAN GROUP OY

Rauman kaupunki. Rauman Maanpään liito-oravaselvitys 2015 AHLMAN GROUP OY Rauman kaupunki Rauman Maanpään liito-oravaselvitys 2015 AHLMAN GROUP OY Raportteja 1/2015 sisällysluettelo Johdanto... 3 Raportista... 3 Selvitysalueen yleiskuvaus... 3 Työstä vastaavat henkilöt... 4

Lisätiedot

LAMMINRAHKAN LEPAKKOSELVITYS 2008

LAMMINRAHKAN LEPAKKOSELVITYS 2008 LAMMINRAHKAN LEPAKKOSELVITYS 2008 KARTOITUSRAPORTTI 1.9.2008 Otsikko: Lamminrahkan lepakkoselvitys 2008 Tekijät: Teemu Virtanen & Petteri Vihervaara/ Biologitoimisto Vihervaara Oy Kannen kuva: Isoviiksisiippa/Teemu

Lisätiedot

Lausunto Espoon Ylämyllyntie 7 luontoarvoista

Lausunto Espoon Ylämyllyntie 7 luontoarvoista Nurmijärvi 23.5.2018 Lausunto Mika Selin rakennuttamissuunnittelija mika.selin@nuorisosaatio.fi gsm 0400 416 695 NUORISOSÄÄTIÖ I NUORISOASUNTOJEN ISÄNNÖINTI OY Lausunto Espoon Ylämyllyntie 7 luontoarvoista

Lisätiedot

Kuuden asemakaava-alueen luontoselvitykset 2013

Kuuden asemakaava-alueen luontoselvitykset 2013 Kuuden asemakaava-alueen luontoselvitykset 2013 Pekka Sundell 25.11.2013 Siirin lehto Kohteet Kantolanniemi ja Luukkaanlahti Eteläranta Varikonniemi ja asemanseutu Aulangon siirtolapuutarha Suosaari Mitä

Lisätiedot

KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ IITIN KIRKONKYLÄN KOHDALLA LUONTOSELVITYS

KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ IITIN KIRKONKYLÄN KOHDALLA LUONTOSELVITYS KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ IITIN KIRKONKYLÄN KOHDALLA LUONTOSELVITYS Marko Vauhkonen Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 18.6.2013 1 JOHDANTO TL-Suunnittelu Oy laatii tiesuunnitelmaa maanteiden 362 ja 3622 kevyen

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA LUONTOSELVITYS: KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA 1.9.2014. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA LUONTOSELVITYS: KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA 1.9.2014. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA : KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS... 2 3 LINNUSTO JA MUU ELÄIMISTÖ... 3 4 ARVOKKAAT

Lisätiedot

Itäinen ohikulkutie (Vt 19) Nurmon kunta/ tielinjaus II. Luontoselvitys. Suunnittelukeskus OY

Itäinen ohikulkutie (Vt 19) Nurmon kunta/ tielinjaus II. Luontoselvitys. Suunnittelukeskus OY Itäinen ohikulkutie (Vt 19) Nurmon kunta/ tielinjaus II Luontoselvitys Suunnittelukeskus OY Itäinen ohikulkutie (Vt 19), Nurmon kunta - tielinjauksen II vaihtoehto Luontoselvitys 1. Yleistä Tämän luontoselvityksen

Lisätiedot

VUORES, ISOKUUSI II LIITO-ORAVASELVITYS

VUORES, ISOKUUSI II LIITO-ORAVASELVITYS Vastaanottaja Tampereen kaupunki Asiakirjatyyppi Liito-oravaselvitys Päivämäärä 4.4.2014 VUORES, ISOKUUSI II LIITO-ORAVASELVITYS LIITO-ORAVASELVITYS Tarkastus 4.4.2014 Päivämäärä 4.4.2014 Laatija Tiina

Lisätiedot

9M VAPO OY Lampien viitasammakkoselvitys, Ilomantsi

9M VAPO OY Lampien viitasammakkoselvitys, Ilomantsi 10.5.2010 VAPO OY Lampien viitasammakkoselvitys, Ilomantsi 1 Vapo Oy: Lampien viitasammakkoselvitys 1 Sisältö 1 JOHDANTO 2 2 ALUEET JA MENETELMÄT 2 3 TULOKSET 3 3.1 Sammallampi 3 3.2 Ahvenlampi 4 3.3 Haukilampi

Lisätiedot

VT6 parantaminen välillä Hevossuo-Nappa Tiesuunnitelmaan liittyvä liitooravatarkistus

VT6 parantaminen välillä Hevossuo-Nappa Tiesuunnitelmaan liittyvä liitooravatarkistus 2016 VT6 parantaminen välillä Hevossuo-Nappa Tiesuunnitelmaan liittyvä liitooravatarkistus Petri Parkko 4.4.2016 1 1. Taustoja Kouvolan Hevossuo-Nappa välille on suunniteltu VT6 tiesuunnitelmassa rinnakkaistiejärjestelyjä.

Lisätiedot

tilan yleispiirteinen luontoselvitys Lestijärven Jykyrissä. FM, biologi Mirva Vilppola

tilan yleispiirteinen luontoselvitys Lestijärven Jykyrissä. FM, biologi Mirva Vilppola 421-401-21-172 tilan yleispiirteinen luontoselvitys Lestijärven Jykyrissä FM, biologi Mirva Vilppola 28.6.2018 2 Sisältö 1. YLEISTÄ... 3 2. MENETELMÄT... 3 3. ALUEEN KUVAUS... 4 4. LOPUKSI... 5 KIRJALLISUUS...

Lisätiedot

KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS...

KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS... TYÖNUMERO: E27125.00 KITTILÄN KUNTA ASEMAKAAVAN MUUTOS YLÄ-KITTILÄN NIITTY SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS... 2 3 LINNUSTO JA MUU ELÄIMISTÖ... 3 4 ARVOKKAAT

Lisätiedot

LIEVIÖ PAUNI-OSAYLEISKAAVAN LIITO-ORAVASELVITYS 2016

LIEVIÖ PAUNI-OSAYLEISKAAVAN LIITO-ORAVASELVITYS 2016 LIEVIÖ PAUNI-OSAYLEISKAAVAN LIITO-ORAVASELVITYS 2016 Pekka Routasuo 31.5.2016 LIEVIÖ PAUNI-OSAYLEISKAAVAN LIITO-ORAVASELVITYS 2016 Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Aineisto ja menetelmät... 3 3 Tulokset... 4

Lisätiedot

Espoon keskuksen Honkaportinrinteen luontoarvio 2017

Espoon keskuksen Honkaportinrinteen luontoarvio 2017 Espoon keskuksen Honkaportinrinteen luontoarvio 2017 Johdanto 1 (6) Espoon kaupunki valmistelee asemakaavan muutosta Espoon keskuksen Honkaportinrinteessä Samariantien ja Honkaportin kulmauksessa. Kohdealueella

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS KALAJÄRVI TILA:

LUONTOSELVITYS KALAJÄRVI TILA: LUONTOSELVITYS KALAJÄRVI TILA: 743-416-5-146 SEINÄJOEN KAUPUNKI 2016 1. YLEISTÄ Tämän luontoselvityksen tarkoituksena oli selvittää, esiintyykö Seinäjoen kaupungin alueella olevalla tilalla 743-416-5-146

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Selvitysalueen yleiskuvaus. Selvitysalueen luontokohteet. Selvitysalueen suojelullisesti merkittävä linnusto ja eläimistö

Sisällysluettelo. Selvitysalueen yleiskuvaus. Selvitysalueen luontokohteet. Selvitysalueen suojelullisesti merkittävä linnusto ja eläimistö Ilmajoen kunta Kaavoitustoimi 1.4.2016 Sisällysluettelo Selvitysalueen yleiskuvaus Sijainti 4 Topografia 4 Kallioperä 5 Maaperä 5 Maanpeite 6 Pohjavesialueet 6 Selvitysalueen luontokohteet Metsälain mukaiset

Lisätiedot

Pyhäjärven rantaosayleiskaava

Pyhäjärven rantaosayleiskaava KITEEN KAUPUNKI Pyhäjärven rantaosayleiskaava Viitasammakkoselvitys FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 10.11.2014 P23479P003 Viitasammakkoselvitys I (I) Partanen Janne 10.11.2014 Sisällysluettelo 1 Johdanto...

Lisätiedot

VESILAHDEN SUOMELAN ASEMAKAAVAALUEEN ASIANTUNTIJA-ARVIO LUONTOSELVITYKSISTÄ

VESILAHDEN SUOMELAN ASEMAKAAVAALUEEN ASIANTUNTIJA-ARVIO LUONTOSELVITYKSISTÄ VESILAHDEN SUOMELAN ASEMAKAAVAALUEEN ASIANTUNTIJA-ARVIO LUONTOSELVITYKSISTÄ Teemu Virtanen Paula Salomäki 8.10.2012 Biologitoimisto Vihervaara Oy PL 140 70101 Kuopio info@biologitoimisto.fi 1 1 Kasvillisuus...2

Lisätiedot

KRISTIINANKAUPUNKI DAGSMARKIN OSAYLEISKAAVAN TARKISTUS SEKÄ PERUKSEN KAAVA- ALUEEN LAAJENNUS LIITO-ORAVASELVITYS

KRISTIINANKAUPUNKI DAGSMARKIN OSAYLEISKAAVAN TARKISTUS SEKÄ PERUKSEN KAAVA- ALUEEN LAAJENNUS LIITO-ORAVASELVITYS KRISTIINANKAUPUNKI DAGSMARKIN OSAYLEISKAAVAN TARKISTUS SEKÄ PERUKSEN KAAVA- ALUEEN LAAJENNUS LIITO-ORAVASELVITYS Kristiinankaupunki EY 22091 D SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ...3 2 LIITO-ORAVA...3 3 AINEISTO

Lisätiedot

LIITO-ORAVA- JA KYNÄJALAVASELVITYS

LIITO-ORAVA- JA KYNÄJALAVASELVITYS LIITO-ORAVA- JA KYNÄJALAVASELVITYS PIRKKALA, NIEMENMAAN ASEMAKAAVAN MUUTOS NRO 253 Marko Vauhkonen 29.5.2019 LIITO-ORAVA- JA KYNÄJALAVASELVITYS PIRKKALA, NIEMENMAAN ASEMAKAAVAN MUUTOS NRO 253 Sisällys

Lisätiedot

A. Ahlström Kiinteistöt Oy & Satawind Oy. Porin Ahlaisten Lammin tuulivoimapuiston liito-oravaselvitys 2014 AHLMAN GROUP OY

A. Ahlström Kiinteistöt Oy & Satawind Oy. Porin Ahlaisten Lammin tuulivoimapuiston liito-oravaselvitys 2014 AHLMAN GROUP OY A. Ahlström Kiinteistöt Oy & Satawind Oy Porin Ahlaisten Lammin tuulivoimapuiston liito-oravaselvitys 2014 AHLMAN GROUP OY Raportteja 73/2014 sisällysluettelo Johdanto... 3 Raportista... 3 Selvitysalueen

Lisätiedot