VAPO TIMBER OY:N HANKASALMEN SAHAAN TUTUSTUMINEN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VAPO TIMBER OY:N HANKASALMEN SAHAAN TUTUSTUMINEN 3.11.2011"

Transkriptio

1 Keski-Suomen Metsänhoitajat ry P-J. Kuitto VAPO TIMBER OY:N HANKASALMEN SAHAAN TUTUSTUMINEN Vapo Timber Oy:n myyntijohtaja Heikki Piesalalta tuli sähköpostiviesti Keski-Suomen Metsänhoitajat ry:n jäsenille. Se oli mieluisa viesti, onhan Heikki myös yhdistyksen aktiivi hallitusjäsen ja vierailua oli pohjustettu. Nyt siis rakenteilla olleet uusi sahalinja ja energialaitos olisivat esittelykunnossa. Hei kaikille, Keski-Suomen Metsänhoitajien ohjelmassa tälle vuodelle oli tutustuminen Vapo Timber Oy:n Hankasalmen sahan uudistettuun sahalinjaan. Rakennustöitä rakenteiden osalta on vielä kesken, mutta näin tärkeälle sidosryhmälle tutustuminen järjestyy ja se on turvallisesti mahdollista. Linja toimii ja tukkeja menee jo ihan vauhdikkaasti sahatavaraksi, hakkeeksi ja puruksi. Vierailun ohjelma torstaina Klo Kokoontuminen sahan konttorille, Kuuhankavedentie 24-26, Hankasalmi as Kahvitarjoilu Toiminnan esittely Tutustuminen sahaan Klo Tilaisuuden päätös, mutta jos juttua on paljon, niin aikaa on mahdollista jatkaa. Toivottavasti lyhyt varoitusaika ei aiheuta ongelmia! Tarjoilun vuoksi pyydän ilmoittamaan osanotosta minulle sähköpostilla tai puhelimitse. Tervetuloa mahdollisimman runsaslukuisesti! Terveisin Heikki Vierailupäivänä Vapo Timberin pääkonttoriin Hankasalmelle kokoontui kaikkiaan 12 keskisuomalaista metsänhoitajaa. Vastassa oli pullakahvit ja heti alkuun kuultiin, että Vapo Timber Oy on yksi suurimmista sahateollisuusyrityksistä Euroopassa. Yhtiö harjoittaa nykyään sahausta kolmella sahalla Suomessa. Ne sijaitsevat Hankasalmella, Lieksassa ja Nurmeksessa. Sahojen tuotantokapasiteetti on kuutiometriä sahatavaraa ja jalosteita vuodessa. Tuotannosta 60 prosenttia menee vientiin. Vapo Timberin liikevaihto vuonna 2010 oli 135 miljoonaa euroa. Sahatavaraa ja jalosteita yhtiö toimitti kuutiometriä. Vapo Timber Oy:n pääkonttori (kuva Vapo Oy).

2 Heikki esittelemässä uuden sahalinjan toimintaa. Investoinnin arvo on noin 10 miljoonaa euroa ja se sisältää uuden sahalinjan lisäksi tukkien ja lautojen käsittelyn modernisoinnin. Uusinnalla haetaan tehokkuutta erityisesti pienpuun sahaukseen (kuva P-J. Kuitto). Sahaustoiminta aloitettiin Hankasalmella jo vuonna Kuvassa Hankasalmen saha luvulla (Vapo Oy).

3 Hankasalmen sahan tuotantokapasiteetti on m³ vuodessa, josta jalosteita m³, kuten lujuuslajiteltua, määrämittaan katkottua, höylättyä ja tarvittaessa kyllästettyä sahatavaraa. Viennin osuus sahatavara- ja jalostemyynnistä on 75 prosenttia. Saha työllistää noin 65 henkilöä, kertoo Heikki ja Mauri Koskela, Antti Savela, Ahti Äikäs ja Petri Kilpinen kuuntelevat tarkkana (kuva P-J. Kuitto). Kiinnostuneita sahavierailijoita (kuva P-J. Kuitto) Vasemmalta Mauri Koskela, Antti Savela, Ahti Äikäs, Petri Kilpinen, Jaakko Kaipainen, Vento Kuusisto ja Tero Ojarinta.

4 Vasemmalta Vento Kuusisto, Tero Ojarinta, Niklas Björkqvist, Markku Kähkönen ja Helena Reiman. Kameran takana Heikki Piesala ja P-J. Kuitto. Hankasalmen saha on moderni mänty- ja kuusisahatavaraa tuottava saha, joka jalostaa huomattavan osan tuotannostaan. Saha on perustettu vuonna 1916 ja se toimii Hankasalmen aseman läheisyydessä noin 45 kilometrin päässä Jyväskylästä. Sahaa on kehitetty voimakkaasti 1990-luvulta lähtien. Tavoitteena on erityisesti palvelukyvyn parantaminen suuntaamalla tuotantoa entistä enemmän asiakas- ja erikoistuotteisiin sekä jalosteisiin. Näin varmistetaan säilyminen Suomen eturivin jalostajien joukossa. Investointeja ovat olleet tuorelajittelulaitoksen konenäkö-laitteisto ja uusi kyllästämö. Tuoreimpina kohteina ovat sahan lämpölaitos ja tasaamon automatiikka. Sahan historiasta saat lisätietoa vuonna 2006 julkaistusta historiikista: Raamin rytkettä ja sirkkelin suihketta Asemankylällä - Hankasalmen saha 90 vuotta. Historiikin ovat kirjoittaneet Reijo Ahonen ja Eero Lehtonen. Hankasalmen sahasta Kapasiteetti m³, josta m³ jalosteita Puulajisuhde 75 % mäntyä, 25 % kuusta Pääkone Pelkkahakkuri - pyörösahalinja Kuivaus m³, josta m³ alle 16 % (min. 8 %). 9 kanavaa, 16 kamaria. Sertifikaatit Laatu: ISO 9001:2000 Ympäristö: ISO 14001:2004 Työterveys ja turvallisuus: OHSAS Puun alkuperä: PEFC COC:2004 PEFC-merkin käyttöoikeus On Pakettikoko TP 110 x 110 cm; LP 110 x 110 cm Suojaus 5-sivun muovi/paperisuojaus erikseen sovittaessa Toimitukset Kotimaan toimitukset pääasiassa maantiekuljetuksina. Vientitoimitukset rautateitse vientisatamiin (Varkaus, Mäntyluoto, Kotka) tai suoraan asiakkaalle maantiekuljetuksina.

5 Hankasalmen sahan tuotantokapasiteetti on m³, Kevätniemen sahan m³ ja Nurmeksen sahan m³ vuodessa. Vapo Timber Oy Kuuhankavedentie 24-26, Hankasalmi as puh fax Vapo Timber Oy:n Hankasalmen saha (kuva Vapo Oy). Vapon miehet ryhmäkuvassa Vasemmalta Vento Kuusisto, Heikki Piesala, Mauri Koskela ja Antti Savela (kuva P-J. Kuitto).

6 Lähdössä sahakierrokselle. Vasemmalta Tero Ojarinta, Mauri Koskela, Antti Savela, Helena Reiman, P-J. Kuitto, Ahti Äikäs, Vento Kuusisto, Markku Kähkönen, Niklas Björkqvist, Heikki Piesala ja Petri Kilpinen. Kameran takana Jaakko Kaipainen. Heikki kertoo, että HewSaw SL250TRIO-sahalinjan on toimittanut. Markku ja Helena tutkailevat sahaympäristöä (kuva P-J. Kuitto). Onko poliisiratsia moottoritiellä, virvatulia vai Jyväskylän Valo-show?

7 Ei - vaan metsänhoitajia Hankasalmen sahalla. Välillä pysähdyttiin katsomaan uutta energialaitosta (kuva P-J. Kuitto). Ja laitoksen sisälläkin käytiin (kuva P-J. Kuitto).

8 Petri, Heikki ja Markku kuuntelevat energialaitosoperaattorin selostusta (kuva P-J. Kuitto). Petri tsekkaa, että pannussa on tulet taatusti päällä (kuva P-J. Kuitto). Uutta energialaitosta ihaillaan (kuva P-J. Kuitto)

9 Ja sitten mentiin katsomaan uutta sahalinjaa. Oikealta Jaakko Kaipainen, Niklas Björkqvist ja Markku Kähkönen (kuva P-J. Kuitto). Koeajot ja trimmaukset käynnissä ja kierrettiin tuliterää sahalinjaa (kuva P-J. Kuitto). Vapon miehet emeritus-antti Savela ja Mauri Koskela (kuva P-J. Kuitto).

10 Sahan valvomossa riittää ihmettelemistä (kuva P-J. Kuitto). Niklas, Vento ja Markku katselevat miten tukit kiitävät linjalla (kuva P-J. Kuitto).

11 Vierailijat Markku Kähkönen ja Niklas Björkqvist (kuva P-J. Kuitto). Sahan uusia näyttöpaneeleita ihailee mm. Ahti Äikäs (kuva P-J. Kuitto). Tero Ojarinta ja Mauri Koskela seuraavat sahalinjan toimintaa (kuva P-J. Kuitto).

12 Paljon on sahalaitostekniikkakin kehittynyt taas viime vuosina (kuva P-J. Kuitto). Lautoja menossa kameroiden alle laatulajitteluun (kuva P-J. Kuitto). On tää nykyajan tekniikka vaan mennyt eteenpäin juupelisti, ja hiljaistakin on kun vertaa ennen vanhaan toteaa Antti suu ymmyrkäisenä ja Markku myhäilee takana (kuva P-J. Kuitto).

13 Mutta katos, on täällä vanhaakin sahakoneistoa jäljellä. Mää muistan kun Lähteisen Ollin kanssa modernisoitiin tätä Hankasalmen sahaa 1970-luvulla, muistelee Antti Savela (kuva P-J. Kuitto). Sitten mentiin taas takaisin sahakonttoriin tekemään lisäkysymyksiä vasemmalla olevalle Heikkiisännälle. Mauri, Antti, Ahti, Petri ja Jaakko saavat tietoa sahatavaramarkkinatilanteesta ja ennusteista (kuva P-J. Kuitto). Nääs, kun Korean suhdanne 1950-luvun alussa, kertoilee Antti ja Ahti ja Petri vieressä kuuntelevat muiden mukana ikipirteän kunniajäsenen monipuolisia kokemuksia (kuva P-J. Kuitto).

14 Pöydän päässä Jaakko on tehnyt kiperän puulaatukysymyksen ja Vento, Tero, Niklas, Markku ja Helena kuuntelevat mitä Heikki tuohon oikein vastaa (kuva P-J. Kuitto). Vastaus oli niin hyvä keskisuomalaiselle puunlaadulle ja metsien hoidolle, että kelpaa sitä Metsäkeskuksen johtajattarenkin tyytyväisenä kuunnella (kuva P-J. Kuitto). Lopuksi luovutettiin Heikki isännälle vierailun järjestämisestä kiitokseksi Keski-Suomen Metsänhoitajat ry:n historiikkikirja sekä Hankasalmen sahan kirjastoon Metsästä Polttoaineeksi - Polttohakkeen tuotannon puoli vuosisataa -juhlakirja. Siinä on muuten kannessa Vapon Suomeen tuoma ensimmäinen kenttähakkuri vuonna Pöttinger Itävallasta. Ja tuo toinen kansikuvassa oleva nykyaikainen autohakkuri, se on keskisuomalaisen Pekka Lahden kehittämä Giant-hakkuri, totesi Mauri Koskela myhäillen, itsekin juhlakirjan toimituskunnassa olleena. Vapoon, Hankasalmen sahaan ja myös Keski-Suomen Metsänhoitajat ry:n vaiheisiin kuuluu olennaisesti metsänhoitaja Olavi Lähteinen. Tässä ote Hankasalmen sahan 90-vuotishistoriikista: Olavi Lähteinen uudistaja Olavi Lähteinen syntyi Längelmäellä Koska maaseudulla ei tuohon aikaan ollut mahdollisuutta saada kansakoulua korkeampaa sivistystä, hän muutti tätinsä luokse Helsinkiin ja opiskeli siellä valmistuen ylioppilaaksi vuonna Vuonna 1940 opinnot keskeytyivät sotapalvelukseen astumisen vuoksi. Jatkosodan alettua edessä oli neljä vuotta jatkuva komennus rintamalla. Kerrotaan hänen olleen hyvin innokas vapaaehtoinen, kun koottiin partiota vihollisen puolelle suuntautuvaan partioretkeen. Hän toimi sodassa joukkueenjohtajana ja torjuntataistelussa kesällä1944 myös komppanian päällikkönä. Sotilasarvoltaan hän oli kapteeni. (Lisäyksenä todettakoon että Olavi Olli Lähteinen Jatkosodan vetäytymisvaiheessa Loimolasta vuonna 1944 otti mukaansa VR:n Roikonkosken asemalta komean kattoöljylampun, jottei se ainakaan jää vieraille. Lamppu on nykyään Mukuramajallamme). Lähteisen opiskelu jatkui varmaan sodankin aikana, koska hän vuonna 1945 valmistui metsänhoitajaksi ja vuonna 1946 aloitti työnsä Vapossa apulaismetsänhoitajana Helsingin piirissä.

15 Vuonna 1947 hän siirtyi apulaismetsänhoitajaksi Jyväskylän piiriin, johon hänet vuonna 1949 nimitettiin piirimetsänhoitajaksi. Tällöin Vapon toiminta oli painottunut halkojen hankintaan, koska sodan jälkeisinä vuosina ulkomaisten polttoaineiden saanti oli vielä rajoitettua. Tilanne 1950-luvun loppuun mennessä helpottui polttoainepuolella ja oltiin valmiita uusiin haasteisiin. Keski-Suomen piirille ja Lähteiselle tarjoutui mielenkiintoinen haaste Hankasalmen sahan tultua Vapon toimintaan mukaan ja varsinkin, kun se alistettiin Keski-Suomen hankintapiirin alaisuuteen Olavi Lähteinen alkoi määrätietoisesti kehittää sahaa niin, että sillä olisi jatkumisen ja kehittymisen mahdollisuudet merkittäväksi sahatavaran tuottajaksi. Lähtötilanne ei ollut lupaava. Saha oli vanha ja sitä oli korjailtu kuin tilkkutäkkiä. Lähteiseltä itseltäänkin puuttui kokemusta toimia sahateollisuusympäristössä. Kuitenkin hän osoitti kykynsä mukautua tilanteeseen ja hankkia tietoa sahauksen käytännöstä ja tekniikasta. Pian hänestä kehittyi arvostettu tekijä niin sahatekniikan kuin työsuhdeasioidenkin hoidossa. Varsinainen läpimurto sahan kehityksessä tapahtui 1970-luvun taitteessa, kun sahalle valmistui sahatavaran rimoitus-, lajittelu- ja pituuspaketointilaitos. Laitoksen suunnittelussa Lähteisen panos oli ratkaiseva, sillä hän painosti sinnikkäästi toimittajia tarjoamaan toteutusta, jollaista ei aikaisemmin markkinoilla ollut. Jokaista toimintoa varten oli tarvittu aikaisemmin oma laitoksensa, jollaisia hankintakustannuksista johtuen oli vain suursahoilla. Hän perusteli pyrkimystään vertauksella, että Köyhällä metsämiehellä ei ole varaa pitää kuin yksi koira, joka ajaa jänikset, haukkuu linnut ja hakee sorsat. Tämä jänisjahti onnistui. Lähteinen onnistui myös toisessa ennakkoluulottomassa hankkeessa, nimittäin naisten kouluttamisessa sahatavaran lajittelijoiksi. Se oli uutta, ja aiheutti keskustelua alalla valtakunnallisestikin. Kun kehityksen pyörä oli saatu näin liikkeelle, alkoi kohta uuden sahan suunnittelu, johon Lähteinen paneutui samalla innolla. Taas haettiin uusia ennen kokemattomia ratkaisuja. Suunnittelupalavereihin ei riittänyt tavallinen virka-aika, vaan Lähteinen ja muu projektiryhmä istui usein myöhään iltaan ongelmia pohtien. Autolla liikuttaessa myös matka-aika käytettiin hyödyksi pulmia ratkoen. Kerran projektiryhmä oli Lähteisen autolla matkalla Oulun ja Kemin välillä kohti Kemi-yhtiön sahaa ja pohdinnassa oli jokin ongelma, jonka ratkaisua piirrettiin ajon aikana huurteiseen tuulilasiin. Silloin auto yht äkkiä alkoi nykiä ja pysähtyi. Bensiini oli loppunut. Onneksi lähistöllä oli talo ja avulias emäntä antoi imeä letkulla polttoainetta pihaan hylätyn vanhan autorämän tankista. Sen turvin matka jatkui lähimmälle huoltoasemalle. Ongelmista vaikein oli rahoitus, joka valtion budjetista tulevana oli kireä. Rahaa oli myönnetty vain kolmasosa tarvittavasta. Edullisia ratkaisuja etsittiin luopumatta kuitenkaan teknisistä tavoitteista. Peräänantamaton ponnistelu tuottikin tuloksena sahalaitoksen, joka oli kilpailukykyinen ja varmisti jatkuvuuden ja työpaikkojen säilymisen asemankylällä. Lähteinen siirtyi sahaprojektin valmistuttua Vapon toimitusjohtajaksi. Henkisten ponnistusten ohella joskus fysiikkakin joutui koville, kuten sahan hiihtokilpailuissa joskus 60-luvun loppupuolelle. Lähteinen lähti viimeisenä miesten sarjan hiihtäjänä ladulle ja hänen jälkeensä naisten sarjan ensimmäisenä lähti Aune Kolmonen kahden minuutin kuluttua. Katsoessaan taakseen peltoaukeamalla hän näki Aunen lähestyvän ja arvasi tämän yrittävän saavuttaa hänet. Sitä hän ei halunnut ja niin hiihdettiin peräkkäin. Lähteinen varmaan laittoi kaikkensa peliin, eikä Aune häntä kiinni saanut. Tosin hän maaliintulonsa jälkeen oli niin poikki, että makasi turkkinsa päällä hangella huohottaen pitkän tovin. Jälkeenpäin muistellessaan tapahtunutta hän piti sitä yhtenä elämänsä kovimpana hiihtosuorituksena. Lähteinen osallistui aktiivisesti myös järjestötoimintaan metsä- ja sahateollisuuden sekä mieliharrastuksensa metsästyksen piirissä.

16 Neuvottelu iltapuhteella 1960-luvun lopulla. Vas. Antton Sarikoski ja Olavi Lähteinen (kuva Vapo Oy). Retkeily Vapon Hankasalmen sahalla Olavi Lähteinen esitteli sahan ja ottaa nauraen lippalakki kallellaan vastaan Pekka Hakasen ja Voitto Haapamäen kiitokset (kuva Keski-Suomen Metsänhoitajat ry, historiikki sivu 138). Retkeily Vapon Hankasalmen sahalla Heikki Piesala esitteli sahan ja ottaa hymyillen keskellä vastaan puheenjohtaja P-J. Kuiton ja kunniajäsen Antti Savelan kiitokset. Oikealla Mauri Koskela Vaposta myös tyytyväisenä runsaasta vierailijajoukosta (Keski-Suomen Metsänhoitajat ry). Keski-Suomen Metsänhoitajat ry

17

Markkinoilla on todella paljon tuottajia 10 suurinta toimijaa tuottaa. Hinnat määräytyvät jatkuvasti markkinoilla kysynnän ja tarjonnan perusteella

Markkinoilla on todella paljon tuottajia 10 suurinta toimijaa tuottaa. Hinnat määräytyvät jatkuvasti markkinoilla kysynnän ja tarjonnan perusteella Puunjalostus ja Aluetalous Tommi Ruha Kuhmo Oy Sahatavaran Maailmanmarkkinat Markkinoilla on todella paljon tuottajia 10 suurinta toimijaa tuottaa selvästi alle 20 % tuotannosta Hinnat määräytyvät jatkuvasti

Lisätiedot

Keitele Group ja Kemijärven tehtaan avaamat mahdollisuudet puutalouden kehittämiselle

Keitele Group ja Kemijärven tehtaan avaamat mahdollisuudet puutalouden kehittämiselle Keitele Group ja Kemijärven tehtaan avaamat mahdollisuudet puutalouden kehittämiselle Keitele Group taustaa Lappi Timber Oy saha Keitele Engineered Wood Oy liimapuutehdas Hankkeen vaikuttavuus Puuta maailman

Lisätiedot

Maailma tarvitsee bioenergiaa

Maailma tarvitsee bioenergiaa Maailma tarvitsee bioenergiaa Turpeen ja puun tulevaisuuden näkymät Punkalaidun 15.3.2014 Pasi Rantonen Vapo tänään Toimintamaat: Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Viro, Latvia, Puola Suomen valtio omistaa

Lisätiedot

jäsen Tero Ojarinta jäsen Heikki Piesala jäsen Ari Rautio jäsen Pekka Saarikoski jäsen Niklas Björkqvist varajäsen Ahti Weijo

jäsen Tero Ojarinta jäsen Heikki Piesala jäsen Ari Rautio jäsen Pekka Saarikoski jäsen Niklas Björkqvist varajäsen Ahti Weijo KESKI-SUOMEN METSÄNHOITAJAT RY TOIMINTAKERTOMUS 2011 Vuosi 2011 oli yhdistyksen 86. toimintavuosi. Suomen vanhimman metsänhoitajien aluejärjestön kevätkokous pidettiin 21.3.2011 ja syyskokous 30.11.2011.

Lisätiedot

Sahauksen kustannuslaskenta

Sahauksen kustannuslaskenta Sahauksen kustannuslaskenta PUU-ohjelman Pienpuupäivä Mikpoli, Mikkeli Heikki Korpunen 17.11.2010 WOOD VALUE Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest Research Institute www.metla.fi

Lisätiedot

Ilmailuinsinöörien kerho perjantai, 12. kesäkuuta 2009. Jäsenkirje 1/2009

Ilmailuinsinöörien kerho perjantai, 12. kesäkuuta 2009. Jäsenkirje 1/2009 Jäsenkirje 1/2009 Vuosi 2009 on ehtinyt jo kesän kynnykselle. Ilmailuinsinöörien kerho lähestyy teitä nyt toimikauden ensimmäisellä jäsenkirjeellä, jossa esitellään tämän vuoden johtokunta, kartoitetaan

Lisätiedot

Piensahojen puunkäyttötutkimukset muodostavat osan Suomen puunkäytön

Piensahojen puunkäyttötutkimukset muodostavat osan Suomen puunkäytön Suomen piensahat 1998 Toimittajat: Esa Ylitalo Aarre Peltola Irma Kulju 14.4.2 523 Piensahat vähentyneet selvästi Piensahojen puunkäyttötutkimukset muodostavat osan Suomen puunkäytön kokonaismäärän selvittämistä.

Lisätiedot

Lapin metsätalouden kaaresta. Metsäylioppilaiden Pohjois Suomen kurssilla 2008 Värriön tutkimusasemalla 20.8.2008 Veli Pohjonen

Lapin metsätalouden kaaresta. Metsäylioppilaiden Pohjois Suomen kurssilla 2008 Värriön tutkimusasemalla 20.8.2008 Veli Pohjonen Lapin metsätalouden kaaresta Metsäylioppilaiden Pohjois Suomen kurssilla 2008 Värriön tutkimusasemalla 20.8.2008 Veli Pohjonen Tukki on Lapin metsätalouden keskiössä Kuva teoksesta Paasilinna 2003. Sadan

Lisätiedot

METSÄOPINTORETKI RUOTSIIN 2011 TUKHOLMA - UPPSALA - GARPENBERG - HEDEMORA - FALUN - SILJANJÄRVI - FALUN - AVESTA - TUKHOLMA

METSÄOPINTORETKI RUOTSIIN 2011 TUKHOLMA - UPPSALA - GARPENBERG - HEDEMORA - FALUN - SILJANJÄRVI - FALUN - AVESTA - TUKHOLMA KESKI-SUOMEN METSÄNHOITAJAT RY METSÄOPINTORETKI RUOTSIIN 2011 TUKHOLMA - UPPSALA - GARPENBERG - HEDEMORA - FALUN - SILJANJÄRVI - FALUN - AVESTA - TUKHOLMA TEEMAT: TAAJAMAMETSIEN KÄSITTELY AJANKOHTAISTA

Lisätiedot

sawmill solutions FIN yleisesite

sawmill solutions FIN yleisesite sawmill solutions FIN yleisesite sahaus ja särmäys N sahalinjaosaaminen on kehittynyt jo yli 50 vuoden toimitusten perinteistä. n toimitusohjelma kattaa sahauksen linjaratkaisut ja niiden edellyttämät

Lisätiedot

Puun arvoketjujen laskenta kehittyy - CASE: Sahauskustannusten laskenta

Puun arvoketjujen laskenta kehittyy - CASE: Sahauskustannusten laskenta Puun arvoketjujen laskenta kehittyy - CASE: Sahauskustannusten laskenta Heikki Korpunen Metla Parkano Metsätieteen päivä 2009 Teknologiklubi Tieteiden talo WOOD VALUE Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet

Lisätiedot

Metsäenergiaa riittävästi ja riittävän tehokkaasti. Markus Hassinen Liiketoimintajohtaja, Bioheat Metsäakatemian kurssi no.32

Metsäenergiaa riittävästi ja riittävän tehokkaasti. Markus Hassinen Liiketoimintajohtaja, Bioheat Metsäakatemian kurssi no.32 Metsäenergiaa riittävästi ja riittävän tehokkaasti Markus Hassinen Liiketoimintajohtaja, Bioheat Metsäakatemian kurssi no.32 Vapon historia - Halkometsistä sahoille ja soille 18.4.2011 Vuonna 1945 Suomi

Lisätiedot

Tästä kaikki lähti: Rajakauppa ja väestön liikkuminen itärajan yli. Pielisen Karjalan V Tulevaisuusfoorumi 6.11.2012 Lieksa, FL Asko Saarelainen

Tästä kaikki lähti: Rajakauppa ja väestön liikkuminen itärajan yli. Pielisen Karjalan V Tulevaisuusfoorumi 6.11.2012 Lieksa, FL Asko Saarelainen Tästä kaikki lähti: Rajakauppa ja väestön liikkuminen itärajan yli Lieksasta itään johtava suunta on ollut merkittävä kauppareitti vuosisatojen ajan. Karjalaisten ja venäläisten kauppatie Laatokalta Pielisen

Lisätiedot

Perustettiin 15.11.1925 Jyväskylässä: pj. Torsten Rydman ja vpj. Erkki Sjöman siht. Ahti Mecklin ja tal.hoit. Väinö Paananen

Perustettiin 15.11.1925 Jyväskylässä: pj. Torsten Rydman ja vpj. Erkki Sjöman siht. Ahti Mecklin ja tal.hoit. Väinö Paananen Perustettiin 15.11.1925 Jyväskylässä: pj. Torsten Rydman ja vpj. Erkki Sjöman siht. Ahti Mecklin ja tal.hoit. Väinö Paananen Pekka 93-94 Juhlavuoden 2000 hallitus: Petri, Risto, pj Varpu, Matti, Tero ja

Lisätiedot

Matkalle PUHTAAMPAAN. maailmaan UPM BIOPOLTTOAINEET

Matkalle PUHTAAMPAAN. maailmaan UPM BIOPOLTTOAINEET Matkalle PUHTAAMPAAN maailmaan UPM BIOPOLTTOAINEET NYT TEHDÄÄN TEOLLISTA HISTORIAA Olet todistamassa ainutlaatuista tapahtumaa teollisuushistoriassa. Maailman ensimmäinen kaupallinen biojalostamo valmistaa

Lisätiedot

Valitse Kuhmo Oy. ja voit luottaa laatuun

Valitse Kuhmo Oy. ja voit luottaa laatuun Valitse Kuhmo Oy ja voit luottaa laatuun Sisällysluettelo 2-3...Omistautumista ja luotettavuutta jo vuodesta 1955 4-5...Toimitamme laatua, luotettavasti 6-7...Asiakas on aina ykkönen 8-9...Tunnemme vastuumme

Lisätiedot

Miten Suomi on muuttunut sadassa vuodessa? A1 Suomen valtio

Miten Suomi on muuttunut sadassa vuodessa? A1 Suomen valtio A1 Suomen valtio 1917 2017 1 Kuinka suuri Suomi oli? Mikä oli Suomen pinta-ala? km 2 2 Mikä oli Suomen 4. suurin kaupunki? 3 Kuinka paljon Suomessa oli asukkaita? 4 Kuinka monta ihmistä asui neliökilometrin

Lisätiedot

Sahojen merkitys metsäteollisuudelle

Sahojen merkitys metsäteollisuudelle Suomen Sahateollisuusmiesten Yhdistyksen 90-vuotisjuhla Sahojen merkitys metsäteollisuudelle Toimitusjohtaja Ilkka Hämälä, Metsä Fibre 7.4.2017 Metsän ensimmäiset menestystuotteet: terva ja sahatavara

Lisätiedot

3 Tulokset. 3.1 Yleistä. 3.2 Havutukkien kulkuvirrat

3 Tulokset. 3.1 Yleistä. 3.2 Havutukkien kulkuvirrat 3 Tulokset 3.1 Yleistä Tärkeimmät hankinta-alueet, joista kertyi yhteensä kolmannes markkinapuusta, olivat vuosina 1994 ja 1997 Etelä- ja Pohjois-Savon sekä Keski-Suomen metsäkeskukset (liitteet 2 3, s.

Lisätiedot

Puuhuolto/puun hankinta - Case Stora Enso. Yritysvastuujohtaja Pekka Kallio-Mannila

Puuhuolto/puun hankinta - Case Stora Enso. Yritysvastuujohtaja Pekka Kallio-Mannila Puuhuolto/puun hankinta - Case Stora Enso Yritysvastuujohtaja Pekka Kallio-Mannila Stora Enso Stora Enso on pakkaus-, biomateriaali-, puutuote- ja paperiteollisuuden maailmanlaajuinen edelläkävijä Maailmanlaajuisesti

Lisätiedot

PUUKERROSTALOJEN RAKENTAMISEN MAHDOLLISUUDET SUOMESSA TERO VESANEN

PUUKERROSTALOJEN RAKENTAMISEN MAHDOLLISUUDET SUOMESSA TERO VESANEN PUUKERROSTALOJEN RAKENTAMISEN MAHDOLLISUUDET SUOMESSA TERO VESANEN Sitoutumista jo 45 vuotta! (Tilastotietoa ajalta 1968 2012) - Liikevaihto yli 1,2 mrd - Puunhankinta 12,0 M k-m3 tukkia - Sahaustuotanto

Lisätiedot

Metsähallitus Oy, vaikuttaako muutos puumarkkinatilanteeseen? Hannu Virranniemi

Metsähallitus Oy, vaikuttaako muutos puumarkkinatilanteeseen? Hannu Virranniemi Metsähallitus Oy, vaikuttaako muutos puumarkkinatilanteeseen? Hannu Virranniemi Yhtiöt Pölkky Oy Pölkky Metsä Oy OOO Karelia Wood Ulea Oy Kitkawood Oy Kajaaniwood Oy Taivalkosken Voima Oy Kuusamo Hirsitalot

Lisätiedot

sahalinjat HEINOLA 250 HEINOLA 400 pyörösahalinjat FIN

sahalinjat HEINOLA 250 HEINOLA 400 pyörösahalinjat FIN sahalinjat HEINOLA 250 HEINOLA 400 pyörösahalinjat FIN HEINOLA 250 ja HEINOLA 400 VIIME vuosina HEINOLA on esitellyt menestyksekkäästi täysin uusia pyörösahalinjoja. Kaikissa sahalinjatyypeissä on HEINOLAn

Lisätiedot

Glulam. Pack. Infra. Energy. Timber. Puunhankinta-alue ja sahat:

Glulam. Pack. Infra. Energy. Timber. Puunhankinta-alue ja sahat: Roadshow 2015 Versowood, lyhyesti: Suomen suurin yksityinen mekaanisen metsäteollisuuden yritys Toimintaa 12 yksikössä; 10 kotimaassa ja 2 Baltiassa Liikevaihto 2013-6/2014 (18 kk): 456 m, 7/2014-6/2015b:

Lisätiedot

Puukauppoja metsänomistajan ja luonnon ehdoilla

Puukauppoja metsänomistajan ja luonnon ehdoilla Paras puukauppatili Puukauppoja metsänomistajan ja luonnon ehdoilla On monta tapaa korjata puuta. Meidän tapamme on maksimoida arvokkaan sahapuun määrä ja pitää kuitupuun osuus pienenä. K Keiteleen kanssa

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN METSÄNHOITAJAT RY TOIMINTAKERTOMUS 2014. Vuosi 2014 oli yhdistyksen 89. Toimintavuosi. JÄSENKUNTA

KESKI-SUOMEN METSÄNHOITAJAT RY TOIMINTAKERTOMUS 2014. Vuosi 2014 oli yhdistyksen 89. Toimintavuosi. JÄSENKUNTA KESKI-SUOMEN METSÄNHOITAJAT RY TOIMINTAKERTOMUS 2014 Vuosi 2014 oli yhdistyksen 89. Toimintavuosi. JÄSENKUNTA Yhdistyksessä oli vuoden lopussa 78 jäsentä, joista kunniajäseniä yhdeksän: Osmo Hannuniemi,

Lisätiedot

Yllättikö puun alkuperän hallinnan vaatimus FSC- ja PEFC-standardit

Yllättikö puun alkuperän hallinnan vaatimus FSC- ja PEFC-standardit Yllättikö puun alkuperän hallinnan vaatimus FSC- ja PEFC-standardit Timo Soininen Pääarvioija, Tuotepäällikkö FSC CoC 1 Julkinen Yllättikö puun alkuperän hallinnan vaatimus Esittely Timo Soininen Metsäteollisuuden

Lisätiedot

Luontaisesti syntynyt ekoteollisuuspuisto Case Varkaus

Luontaisesti syntynyt ekoteollisuuspuisto Case Varkaus Luontaisesti syntynyt ekoteollisuuspuisto Case Varkaus 15.3.2006 Eeva Punta Linnunmaa Oy Luontaisesti syntynyt ekoteollisuuspuisto = tyypillisesti syntynyt suomalainen metsäteollisuusintegraatti liitännäisineen

Lisätiedot

Venäjän n raakapuun vienti Pohjois-Eurooppaan

Venäjän n raakapuun vienti Pohjois-Eurooppaan Venäjän n raakapuun vienti Pohjois-Eurooppaan Muuttuva Venäjä -metsäseminaari Joensuu 7.5.21 Jari Viitanen Metla Sisällys Raakapuun vienti Venäjältä 1992 28 Venäläisen raakapuun viennin globaali jakautuminen

Lisätiedot

LVL by Stora Enso. Syysriihi Puu ja Bioenergia , Jyväskylä. Jaakko Huovinen

LVL by Stora Enso. Syysriihi Puu ja Bioenergia , Jyväskylä. Jaakko Huovinen LVL by Stora Enso Syysriihi 2017 Puu ja Bioenergia, Jyväskylä Jaakko Huovinen Stora Enso lyhyesti Stora Enso vastaa maailmanlaajuisiin megatrendeihin Suuret, maailmanlaajuiset kehityssuuntaukset vaikuttavat

Lisätiedot

Digittääkö Lieksa/6. Lieksan kulttuuriseminaari

Digittääkö Lieksa/6. Lieksan kulttuuriseminaari Digittääkö Lieksa/6. Lieksan kulttuuriseminaari Arvoisat Lieksan kuudenteen kulttuuriseminaariin osallistujat, Minulla on miellyttävä kunnia pitää puheenvuoro Lieksan kaupungin puolesta tässä Digittääkö

Lisätiedot

KESTÄVIÄ PUUTUOTTEITA UPM TIMBER

KESTÄVIÄ PUUTUOTTEITA UPM TIMBER KESTÄVIÄ PUUTUOTTEITA UPM TIMBER Laadukkaita ja ympäristöystävällisiä PUUTUOTTEITA UPM Timber valmistaa korkealuokkaista mänty- ja kuusisahatavaraa rakennus- ja puusepänteollisuuteen sekä useisiin muihin

Lisätiedot

Lynx 1968 ja prototyypit

Lynx 1968 ja prototyypit Lynx 1968 ja prototyypit Velsa Oy:n alku Proto Järvinen Päivitetty 18.12.2013 Proto Lynx 40, lisänimi Polar. Kelkkaa kehitettiin ja testattiin 1968 ja syksyllä 1969 alkoi sen sarjavalmistus nimellä Lynx

Lisätiedot

Vastuullisesti tuotettua, aina tasalaatuista sahatavaraa liiketoimintasi tueksi UPM TIMBER

Vastuullisesti tuotettua, aina tasalaatuista sahatavaraa liiketoimintasi tueksi UPM TIMBER Vastuullisesti tuotettua, aina tasalaatuista sahatavaraa liiketoimintasi tueksi UPM TIMBER UPM TIMBER Sinun ykkösvalintasi Nykyaikaiset ja tehokkaat sahamme sekä ammattitaitoinen henkilöstömme ovat avainasemassa,

Lisätiedot

Versowood puusillat Puupäivä 26.11.2015

Versowood puusillat Puupäivä 26.11.2015 Versowood puusillat Puupäivä 26.11.2015 Versowood lukuina: Toimintaa 12 yksikössä; 10 kotimaassa ja 2 Baltiassa Henkilöstö 720 Liikevaihto 2013: n. 280 m, 1/2013-6/2014 456 m (18 kk), 7/2014-6/2015: 305

Lisätiedot

Opintoretkeilypäivä , ilta Kirjurina P-J. Kuitto

Opintoretkeilypäivä , ilta Kirjurina P-J. Kuitto Opintoretkeilypäivä 23.9.2011, ilta Kirjurina P-J. Kuitto Stora Enson puunkorjuutyömaiden jälkeen retkiporukka suuntasi Falunista kohti Siljan järveä. Järvi on Falunista 45 km ja Tukholmasta noin 260 km

Lisätiedot

Keski-Suomen metsäbiotalous

Keski-Suomen metsäbiotalous Keski-Suomen metsäbiotalous metsäbiotaloudella suuri merkitys aluetaloudelle Metsäbiotalouden osuus maakunnan kokonaistuotoksesta on 14 %, arvonlisäyksestä 10 % ja työllisyydestä 6 %. Merkitys on selvästi

Lisätiedot

Uusiutuvan energian yrityskeskus hankkeen toiminta Oulunkaarella

Uusiutuvan energian yrityskeskus hankkeen toiminta Oulunkaarella Uusiutuvan energian yrityskeskus hankkeen toiminta Oulunkaarella Hankkeen perustietoja Toteuttamisaika: 1.1.2008-30.6.2011 Rahoitus: Pohjois-Pohjanmaan liitto (EAKR) 70%, Oulunkaaren seutukunnan kunnat

Lisätiedot

Metsä Wood, Merikarvian saha

Metsä Wood, Merikarvian saha , Merikarvian saha 1 12.3.2012 HRA Historiaa 1972 saha rakennettiin nykyiselle paikalleen Kouhi Oy:n toimesta (perustajina Risto ja Kosti Kouhi) 1990 Oy Botnia Wood Ab vuokrasi sahan Kouhi Oy:n konkurssipesältä

Lisätiedot

Falunin kuparikaivos (Stora Kopparberget)

Falunin kuparikaivos (Stora Kopparberget) Opintoretkeilypäivä 24.9.2011, aamupäivä Kirjurina Sameli Salokannel Falunin kuparikaivos (Stora Kopparberget) Stora Kopparbergetin kaivostoiminnalla on ollut merkittävä vaikutus koko Ruotsin kehitykseen

Lisätiedot

Wanha Karhunmäki. No terve! Aikahan on se vakiotiistai, 15.5. klo 11.00. Paikka Wanha Karhunmäki Lapualla, osoite Karhunmäentie 923.

Wanha Karhunmäki. No terve! Aikahan on se vakiotiistai, 15.5. klo 11.00. Paikka Wanha Karhunmäki Lapualla, osoite Karhunmäentie 923. Wanha Karhunmäki No terve! Aikahan on se vakiotiistai, 15.5. klo 11.00. Paikka Wanha Karhunmäki Lapualla, osoite Karhunmäentie 923. Netistäkin Wanha Karhunmäki sivut löytää, ja siellä on ajo-ohjekin. Ohjelma

Lisätiedot

kuivaamot 2018 edition

kuivaamot 2018 edition kuivaamot 2018 edition HEINOLA kuivaamot Kari Kiiskinen AKTIIVISUUS erityisesti Venäjällä tapahtuvissa hankkeissa on edelleen vilkasta. Meillä on toimituksessa parasta aikaa ennätystilauskannan työt. Toimitukset

Lisätiedot

Vuoden 2008 energia- ja ilmastostrategian risupaketin vaikutukset

Vuoden 2008 energia- ja ilmastostrategian risupaketin vaikutukset Vuoden 2008 energia- ja ilmastostrategian risupaketin vaikutukset Suomen energiaekonomistien ja metsäekonomistiklubin kevätseminaari, Energiavirasto 6.4.2017 Pekka Ripatti ja Olli Mäki Kenen tiedoilla

Lisätiedot

Suomen Sahat Sidosryhmäpäivä 09. Markkinakatsaus Helsinki

Suomen Sahat Sidosryhmäpäivä 09. Markkinakatsaus Helsinki Suomen Sahat Sidosryhmäpäivä 09 Markkinakatsaus 24.11.2009 Helsinki Sahateollisuus on metsäteollisuuden selkäranka Järeän puun hankinta käynnistää kaiken keskeisen toiminnan metsissämme Saha- ja vaneriteollisuus

Lisätiedot

Joukkueenjohtajien kokous (Kainuun Ammatti-instituutti)

Joukkueenjohtajien kokous (Kainuun Ammatti-instituutti) KILPAILUOHJEET: KILPAILUJEN AIKATAULU Pe 30.3. Klo 17.00 Klo 19.00 Lehdistötilaisuus: hiihtostadionin lehdistökeskus Joukkueenjohtajien kokous: Kainuun Ammatti-instituutti La 31.3. Klo 09.45 Klo 10.00

Lisätiedot

HANNU 60 vuotta. Yllätys onnistui. Voi teitä minkä teitte mulle!!

HANNU 60 vuotta. Yllätys onnistui. Voi teitä minkä teitte mulle!! TORNIO KÄRPÄT - JOKERIT 2.10.2012 RAKSILA HANNU 60 vuotta Yllätys onnistui Lätkäbussilaisten järjestämä yllätys Hannun merkkipäivän kunniaksi onnistui, vaikka aluksi tuntui mutkia tulevan matkaan, kun

Lisätiedot

Aikuiskoulutustutkimus 2006

Aikuiskoulutustutkimus 2006 Koulutus 2008 Aikuiskoulutustutkimus 2006 Aikuiskoulutukseen osallistuminen Aikuiskoulutuksessa 1,7 miljoonaa henkilöä Aikuiskoulutukseen eli erityisesti aikuisia varten järjestettyyn koulutukseen osallistui

Lisätiedot

Puusiltaseminaari Kommentti puheenvuoro12.2.2014 Ville Kopra

Puusiltaseminaari Kommentti puheenvuoro12.2.2014 Ville Kopra Puusiltaseminaari Kommentti puheenvuoro12.2.2014 Ville Kopra Versowood, lyhyesti: Suomen suurin yksityinen mekaanisen metsäteollisuuden yritys Toimintaa 12 yksikössä; 10 kotimaassa ja 2 Baltiassa Liikevaihto

Lisätiedot

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Julkaistu: 14.7. 14:07 IS SUOMIAREENA Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck vertasi Yhdysvaltain ja Euroopan asenne-eroa erikoisella

Lisätiedot

Koneyrittäjät bioenergian kimpussa. Vaasa 11.09.2009 Asko Piirainen Puheenjohtaja, Koneyrittäjien liitto

Koneyrittäjät bioenergian kimpussa. Vaasa 11.09.2009 Asko Piirainen Puheenjohtaja, Koneyrittäjien liitto Koneyrittäjät bioenergian kimpussa Vaasa 11.09.2009 Asko Piirainen Puheenjohtaja, Koneyrittäjien liitto Perinteinen malli bioenergian hankinnassa - Yrittäjät yksittäisiä toimijoita - Ei yhteistä päämäärää

Lisätiedot

POSTPOSITIOT 1. - Kenen vieressä sinä istut? - Istun vieressä. 2. (TUNTI) jälkeen menen syömään. 3. Kirjasto on (TEATTERI) lähellä. 4. (HYLLY) päällä on kirja. 5. Me seisomme (OVI) vieressä. 6. Koirat

Lisätiedot

Äänekosken Rotaryklubin vuosikymmenet 1947 2007 (2017)

Äänekosken Rotaryklubin vuosikymmenet 1947 2007 (2017) Äänekosken Rotaryklubin vuosikymmenet 1947 2007 (2017) Rotary tänään jäseniä 1.22 milj./ 34 000 klubissa mukana 200 maassa ja maantieteellisellä alueella palvelee, auttaa ja kehittää jäsenistöään noudattaa

Lisätiedot

Syöttötariffit. Vihreät sertifikaatit. Muut taloudelliset ohjauskeinot. Kansantalousvaikutukset

Syöttötariffit. Vihreät sertifikaatit. Muut taloudelliset ohjauskeinot. Kansantalousvaikutukset UUSIUTUVAN ENERGIAN OHJAUSKEINOT KANSANTALOUDEN KANNALTA Juha Honkatukia VATT Syöttötariffit Vihreät sertifikaatit Muut taloudelliset ohjauskeinot Kansantalousvaikutukset UUSIUTUVAN ENERGIAN OHJAUSKEINOT

Lisätiedot

20.5.2015 TERO VESANEN MODERNIT PUUKOULUT (TEM)

20.5.2015 TERO VESANEN MODERNIT PUUKOULUT (TEM) PÖLKKY OY KUUSAMO HIRSITALOT OY VVR WOOD OY PÖLKKY Perustettu 1968 Pohjois-Suomen suurin yksityinen puunjalostaja Liikevaihto yli 150M, vientiin n. 100M Sahaus n. 630 000m3, höylätavaraa 130 000m3, kyllästettyjä

Lisätiedot

Kasvuun ohjaavat neuvontapalvelut. Deloitten menetelmä kasvun tukemiseksi. KHT Antti Ollikainen

Kasvuun ohjaavat neuvontapalvelut. Deloitten menetelmä kasvun tukemiseksi. KHT Antti Ollikainen Kasvuun ohjaavat neuvontapalvelut Deloitten menetelmä kasvun tukemiseksi KHT Antti Ollikainen 23.9.2010 Johdanto: miksi yrityksen pitäisi kasvaa? Suuremmalla yrityksellä on helpompaa esimerkiksi näistä

Lisätiedot

Riittääkö puuta kaikille?

Riittääkö puuta kaikille? Riittääkö puuta kaikille? EK-elinkeinopäivä Hämeenlinnassa 8.5.2007 Juha Poikola POHJOLAN VOIMA OY Pohjolan Voiman tuotantokapasiteetti 3400 MW lähes neljännes Suomen sähköntuotannosta henkilöstömäärä

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Esimerkki valmistuksesta Itä-Euroopassa: Konecranes Ukrainassa

Esimerkki valmistuksesta Itä-Euroopassa: Konecranes Ukrainassa Esimerkki valmistuksesta Itä-Euroopassa: Konecranes Ukrainassa Lähde: Antti Vanhatalo, Group Vice President, Business Development, Konecranes Kuvat: Konecranes www.konecranes.fi 9.9.2008 Taustaa Konecranes

Lisätiedot

Valmistelut avajaisia varten

Valmistelut avajaisia varten POISTARIPAJA -hanke 10.6.2014 Oona Salo Texvex Forssan avajaiset 3.6.2014 juhlistettiin Forssan Texvexin virallisia avajaisia iloisissa tunnelmissa. Päivään sopi niin lasten askartelua, tekstiilin lajittelua

Lisätiedot

kuivaamot Heinolan Sahakoneet Oy PL 24, Heinola p FIN Näkemystehdas MBE Markprint, 2019

kuivaamot Heinolan Sahakoneet Oy PL 24, Heinola p FIN Näkemystehdas MBE Markprint, 2019 kuivaamot FIN HEINOLA kuivaamot TOIMINTA on vilkasta, etenkin Venäjän markkinassa. Tällä hetkellä tuotannossa on ennätyksellisen monta tilausta, joiden toimitukset ovat tänä ja ensi vuonna. Meiltä on tilattu

Lisätiedot

PUUTA-hanke. Yrittäjätapaaminen ULLA LEHTINEN

PUUTA-hanke. Yrittäjätapaaminen ULLA LEHTINEN PUUTA-hanke Yrittäjätapaaminen 04.11.2016 ULLA LEHTINEN Ulla.lehtinen@oulu.fi 4.11.2016 1 Markkinatutkimus: mitä selvitetty? Selvityksen tavoitteena on löytää vastaus seuraaviin kysymyksiin pohjautuen

Lisätiedot

Quality Northern Wood

Quality Northern Wood Quality Northern Wood PUUTA LIIKKEELLE KAINUUSTA-Seminaari 02.10.2012 Hannu Virranniemi Laatupuuta jo vuodesta 1968 - Pohjois-Suomen suurin yksityinen puunjalostaja. - Liikevaihto 103 Meur ja tase 40 Meur

Lisätiedot

Elinvoimaa metsistä -hanke 19.3.2013 / PO 1

Elinvoimaa metsistä -hanke 19.3.2013 / PO 1 Elinvoimaa metsistä -hanke 19.3.2013 / PO 1 Versowood on Suomen suurin mekaanista puunjalostusta harjoittava perheyritys. Olemme kansainvälinen toimija jonka menestyksen perustana on vankka kokemus, voimakas

Lisätiedot

puusta 44 prosenttia oli koivua. Raaka- ja jätepuuta vietiin tammikuussa ulkomaille 0,1 miljoonaa kuutiometriä. Vienti oli pääasiassa havupuuta.

puusta 44 prosenttia oli koivua. Raaka- ja jätepuuta vietiin tammikuussa ulkomaille 0,1 miljoonaa kuutiometriä. Vienti oli pääasiassa havupuuta. Metsäteollisuuden ulkomaankauppa tammikuu 21 Toimittaja: Aarre Peltola 17.4.21 71 Metsäteollisuustuotteiden vienti jatkui tammikuussa viimevuotista vauhtia Raaka- ja jätepuu Tammikuussa ulkomaista raaka-

Lisätiedot

SKAL:n ja STL:n talvipäivät HIIHTOMESTARUUS Kuopio, Puijo TULOKSET

SKAL:n ja STL:n talvipäivät HIIHTOMESTARUUS Kuopio, Puijo TULOKSET Lapset alle 6, SKAL 0,5 km (v) 1. Petra Tuovinen Kuopion Kuorma-autoilijat ry 6.20 Lapset alle 8, SKAL 0,5 km (v) 1. Jukka Rautio Oulun Kuorma-autoilijat ry 3.08 2. Jenni Tuovinen Kuopion Kuorma-autoilijat

Lisätiedot

PUUNJALOSTUS, PUUTAVARALAJIT, MITTA JA LAATUVAATIMUKSET OSIO 6

PUUNJALOSTUS, PUUTAVARALAJIT, MITTA JA LAATUVAATIMUKSET OSIO 6 PUUNJALOSTUS, PUUTAVARALAJIT, MITTA JA LAATUVAATIMUKSET OSIO 6 Suomen puunjalostus ja sen merkitys eri puutavaralajit ja niiden laadun vaikutus puunjalostukseen puunjalostusmuodot 1 Puu on ekologinen materiaali

Lisätiedot

Pohjois-Savon metsäbiotalous

Pohjois-Savon metsäbiotalous n metsäbiotalous ssa metsäbiotaloudella on merkittävä aluetaloudellinen rooli Metsäbiotalous muodostaa 40 % maakunnan biotalouden tuotoksesta. Biotaloudessa tärkein sektori on elintarviketeollisuus. Metsäbiotalouden

Lisätiedot

Teknologiaraportti. Heikki Torvinen. 18/1/11 Metropolia Ammattikorkeakoulu

Teknologiaraportti. Heikki Torvinen. 18/1/11 Metropolia Ammattikorkeakoulu Teknologiaraportti Heikki Torvinen 1 Teknologiaraportti Käsittelee tekniikan näkökulmasta nyt ja tulevaisuuden ajoneuvoratkaisuja Polttoaineet Energian varastointi Lataus Ajoneuvoryhmät Henkilöauto Hyötyajoneuvot

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA HÄMÄLÄIS OSAKUNNAN HELMIKUUN YLEISKOKOUKSESTA 2015

PÖYTÄKIRJA HÄMÄLÄIS OSAKUNNAN HELMIKUUN YLEISKOKOUKSESTA 2015 PÖYTÄKIRJA HÄMÄLÄIS OSAKUNNAN HELMIKUUN YLEISKOKOUKSESTA 2015 Aika 24.02.2015 klo 17.00 Paikka HO / Osakuntabaari Paikalla: Petri Pellikka Pekka Hassinen Maija Häkkinen Taneli Laine Ville Timonen inspehtori

Lisätiedot

Yhtä tärkeää kuin tuotteiden laatu, on yhteistyön helppous.

Yhtä tärkeää kuin tuotteiden laatu, on yhteistyön helppous. Me olemme Koskisen. Yhtä tärkeää kuin tuotteiden laatu, on yhteistyön helppous. 2 Esitteen kuvitus on Koskisen yrityselokuvasta Committed to Wood. Kuvissa esiintyvät ihmiset ovat Koskisen konsernin henkilökuntaa.

Lisätiedot

Satoi vettä. Eelillä oli tylsää. Hänen paras ystävänsä Miisa ei ollut kotona, joten Eelillä ei ollut leikkikaveria.

Satoi vettä. Eelillä oli tylsää. Hänen paras ystävänsä Miisa ei ollut kotona, joten Eelillä ei ollut leikkikaveria. SELKO 1 Satoi että. Eelillä oli tylsää. Hänen paras ystäänsä Miisa ei ollut kotona, joten Eelillä ei ollut leikkikaeria. Lähdetään kirjastoon! ehdotti äiti. Mikä se on? Eeli ihmetteli. Kirjasto on kia

Lisätiedot

Vähennä energian kulutusta ja kasvata satoa kasvihuoneviljelyssä

Vähennä energian kulutusta ja kasvata satoa kasvihuoneviljelyssä Avoinkirje kasvihuoneviljelijöille Aiheena energia- ja tuotantotehokkuus. Vähennä energian kulutusta ja kasvata satoa kasvihuoneviljelyssä Kasvihuoneen kokonaisenergian kulutusta on mahdollista pienentää

Lisätiedot

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU a) TEKSTIVIESTIN KIRJOITTAMINEN Hei Minna! (Hei!) (Kiitos viestistä(si).) Asia lyhyesti Terveisin Minna / T. Minna / Terveisin Minna Aho (MUISTA LÄHETTÄJÄ!!!) Kirjoita tähän

Lisätiedot

Bioenergia ry:n katsaus kotimaisten polttoaineiden tilanteeseen

Bioenergia ry:n katsaus kotimaisten polttoaineiden tilanteeseen Bioenergia ry:n katsaus kotimaisten polttoaineiden tilanteeseen 1. Metsähakkeen ja turpeen yhteenlaskettu käyttö laski viime vuonna 2. Tälle ja ensi vuodelle ennätysmäärä energiapuuta ja turvetta tarjolla

Lisätiedot

Metsäteollisuuden ulkomaankauppa elokuu Raakapuu. Metsäteollisuustuotteet. Metsäteollisuuden viennin arvo viisi prosenttia.

Metsäteollisuuden ulkomaankauppa elokuu Raakapuu. Metsäteollisuustuotteet. Metsäteollisuuden viennin arvo viisi prosenttia. Metsäteollisuuden ulkomaankauppa elokuu 22 Toimittaja: Jukka Torvelainen 22..22 648 Metsäteollisuuden viennin arvo viisi prosenttia jäljessä viime vuodesta Raakapuu Suomeen tuotiin elokuussa puuta 1, miljoonaa

Lisätiedot

Metsäsektorin tulevaisuus ja Metsäalan strateginen ohjelma

Metsäsektorin tulevaisuus ja Metsäalan strateginen ohjelma Metsäsektorin tulevaisuus ja Metsäalan strateginen ohjelma Sixten Sunabacka Strateginen johtaja Työ- ja elinkeinoministeriö Metsäalan strateginen ohjelma Esityksen sisältö Kolme tulevaisuuden kuvaa 1.

Lisätiedot

TERVETULOA RIPPIKOULUUN!

TERVETULOA RIPPIKOULUUN! TERVETULOA RIPPIKOULUUN! Mikä ihmeen ripari? Edessäsi on nyt ainutkertainen elämän jakso, jolloin sinulla on mahdollisuus osallistua rippikouluun yhdessä ikätovereidesi kanssa. Rippikoulussa eli riparilla

Lisätiedot

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4.

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4. 1 Mervi Matinlauri Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö RAPORTTI 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA Paikka Veszprém, Unkari Aika 18.3. 12.4.2007 1. Taustatyö ja kohteen kuvaus Tavoitteenani

Lisätiedot

ETÄMETSÄNOMISTAJIEN SM METSÄTAITOKILPAILUT EVO

ETÄMETSÄNOMISTAJIEN SM METSÄTAITOKILPAILUT EVO ETÄMETSÄNOMISTAJIEN SM METSÄTAITOKILPAILUT EVO 2014 10.5.2014 Kisailijoita ryhmäkuvassa pihalla. Osanottajamäärä oli uusi ennätys. TULOKSET JOUKKUEET 1. Pääkaupunkiseudun Metsänomistajat ry 337 pistettä

Lisätiedot

Metsien potentiaali ja hyödyntämisedellytykset

Metsien potentiaali ja hyödyntämisedellytykset Metsien potentiaali ja hyödyntämisedellytykset Teollisuuden Metsänhoitajat ry:n vuosikokous ja Metsätehon iltapäiväseminaari Sixten Sunabacka Työ- ja elinkeinoministeriö Metsäalan strateginen ohjelma (MSO)

Lisätiedot

Miten kehittyä metsäteollisuuden hovihankkijasta myös kansainväliseksi energia-asiantuntijaksi

Miten kehittyä metsäteollisuuden hovihankkijasta myös kansainväliseksi energia-asiantuntijaksi Engineering and Technical Services since 1973 CTS GROWS GREEN Miten kehittyä metsäteollisuuden hovihankkijasta myös kansainväliseksi energia-asiantuntijaksi Antti Lukka, toimitusjohtaja CTS Engtec 3.11.2009

Lisätiedot

Kotimainen kokonaistoimitus sahateollisuuden tarpeisiin. Jussi Räty, MW Power Suomen Sahat Bioenergiaseminaari 2009

Kotimainen kokonaistoimitus sahateollisuuden tarpeisiin. Jussi Räty, MW Power Suomen Sahat Bioenergiaseminaari 2009 Kotimainen kokonaistoimitus sahateollisuuden tarpeisiin Jussi Räty, MW Power Suomen Sahat Bioenergiaseminaari 2009 Tämä on MW Power Metson ja Wärtsilän omistama yhteisyritys, omistussuhde Metso 60% ja

Lisätiedot

Puuta Venäjän Karjalasta historiaa.

Puuta Venäjän Karjalasta historiaa. Puuta Venäjän Karjalasta historiaa. Kirjallisuutta: Asko Saarelainen: Hukan hännän mitalla rajaseudun historiaa Lieksasta Voitto Pölkki: Venäjän Puu puutulvasta puutulleihin Unto Palokas: Kevätniemen saha

Lisätiedot

Etämetsänomistajien Liitto ry 1 (5) Metsätaitokilpailujen tulokset

Etämetsänomistajien Liitto ry 1 (5) Metsätaitokilpailujen tulokset Etämetsänomistajien Liitto ry 1 (5) LOPPUTULOKSET MIEHET 2017 Sijoitus nimi Yhdistys Pisteet 1Lithovius Jukka Oulun seudun metsätilanomistajat 141 2 Airola Tapio Päijät-Hämeen Metsänomistajat ry 140 3

Lisätiedot

MAAILMAN MODERNEIN BIOTUOTETEHDAS

MAAILMAN MODERNEIN BIOTUOTETEHDAS MAAILMAN MODERNEIN BIOTUOTETEHDAS OSSI PUROMÄKI METSÄ FIBRE, 1 on kannattava ja kilpailukykyinen metsäteollisuuskonserni 2 Metsä Fibre lyhyesti METSÄ FIBRE Maailman johtavia havuselluntuottajia ja suuri

Lisätiedot

MEKAANISEN METSÄTEOLLISUUDEN KURSSIT VUONNA 2005

MEKAANISEN METSÄTEOLLISUUDEN KURSSIT VUONNA 2005 MEKAANISEN METSÄTEOLLISUUDEN KURSSIT VUONNA 2005 HÖYLÄYKSEN PERUSKURSSI AIKA: 21. - 25.02.2005 19. - 23.09.2005 14. - 18.11.2005 Höylääjät ja höylän asettajat - höyläämön koneet ja laitteet - terät ja

Lisätiedot

Mitä mieltä mynämäkeläiset ovat?

Mitä mieltä mynämäkeläiset ovat? Kimppakyytikyselyn tulokset 1/6 Mynämäen kimppakyytipalvelu Mitä mieltä mynämäkeläiset ovat? Kuntalaisille kevään 2010 aikana tehtyyn kyselyyn saatiin 86 vastausta. Uskotko, että tulet joskus etsimään

Lisätiedot

»Tammi maaliskuu Joni Lukkaroinen toimitusjohtaja

»Tammi maaliskuu Joni Lukkaroinen toimitusjohtaja »Tammi maaliskuu 2019 Joni Lukkaroinen toimitusjohtaja 26.4.2019 1 »Tammi maaliskuu lyhyesti Liikevaihto 81,0 miljoonaa euroa. Käyttökate 11,3 miljoonaa euroa. Liikevoitto 2,8 miljoonaa euroa. Nikkelituotanto

Lisätiedot

Heippa. Jari Vanhakylä

Heippa. Jari Vanhakylä 1 2 Heippa Kevät on tullut taas siihen pisteeseen, että on aika aloitella kalastuskausi. Kohta jäät sulavat ja mm. siikaonginta kevätauringossa kutsuu. Kun kahden kilon siika on saatu vuorossa on yli kolmen

Lisätiedot

ISTUMALENTOPALLON 34. KOTKA-TURNAUS

ISTUMALENTOPALLON 34. KOTKA-TURNAUS ISTUMALENTOPALLON 34. KOTKA-TURNAUS Karhulan liikuntahallilla lauantaina 6.2.2016 KANSAINVÄLINEN ISTUMALENTOPALLOTURNAUS VUODESTA 1983 Kuva: KSI/Juha Parkko 34. Kotka-turnauksen voittajat - KSI Kotka T

Lisätiedot

Teht. Pist. Ikä Hyv.

Teht. Pist. Ikä Hyv. Kilpailu: Puumieskesätaitokilpailu 2013 Järjestäjä: Mikkelin Seudun Puumiehet ry Päivämäärä: 21.9.2013, Anttolanhovi, Mikkeli Miesten kilpasarja Ikä Hyv. Pisteet 1 Pekka Repo P-Savo 88 17 72 177 29:10

Lisätiedot

Elinkeinoelämän Keskusliitto EK. sivu 1/7 TEOLLISUUDEN INVESTOINTITIEDUSTELU

Elinkeinoelämän Keskusliitto EK. sivu 1/7 TEOLLISUUDEN INVESTOINTITIEDUSTELU Elinkeinoelämän Keskusliitto EK sivu 1/7 TEOLLISUUDEN INVESTOINTITIEDUSTELU Tervetuloa vastaamaan Elinkeinoelämän Keskusliiton EK investointitiedusteluun. Samalla toivomme Teidän päivittävän yritystänne

Lisätiedot

Tuotantotehokkuuden parantaminen HKScanissa. Sami Sivuranta, EVP, Operations

Tuotantotehokkuuden parantaminen HKScanissa. Sami Sivuranta, EVP, Operations Tuotantotehokkuuden parantaminen HKScanissa Sami Sivuranta, EVP, Operations 1 Must-win Battle 2 2 1 Tiivis yhteistyö tuottajien kanssa Tuottavuuden ja kustannuskilpailukyvyn parantaminen 3 Fokus lihassa

Lisätiedot

Metsäteollisuuden ulkomaankauppa joulukuu Puun tuonti päätyi lähes ennätyslukemiin vuonna Metsäteollisuustuotteiden

Metsäteollisuuden ulkomaankauppa joulukuu Puun tuonti päätyi lähes ennätyslukemiin vuonna Metsäteollisuustuotteiden Metsäteollisuuden ulkomaankauppa joulukuu 2 Toimittaja: Aarre Peltola 1..21 68 Puun tuonti päätyi lähes ennätyslukemiin vuonna 2 Metsäteollisuustuotteiden entinen vientiennätys lyötiin jälleen Raaka- ja

Lisätiedot

Klippanin kätevä suomalainen turvaistuin kaiken ikäisille lapsille

Klippanin kätevä suomalainen turvaistuin kaiken ikäisille lapsille Lehdistötiedote 18.11.2011 Klippanin kätevä suomalainen turvaistuin kaiken ikäisille lapsille Klippanin uusi lasten turvaistuin Triofix on markkinoiden monipuolisin: pienin säädöin se muuntuu sopivaksi

Lisätiedot

Suomen piensahojen lukumäärä ja puunkäyttö vähentyivät merkittävästi viime vuosikymmenellä

Suomen piensahojen lukumäärä ja puunkäyttö vähentyivät merkittävästi viime vuosikymmenellä Metsäntutkimuslaitos, Metsätilastollinen tietopalvelu METSÄTILASTOTIEDOTE 17/2012 Piensahat 2010 3.5.2012 Jukka Torvelainen Suomen piensahojen lukumäärä ja puunkäyttö vähentyivät merkittävästi viime vuosikymmenellä

Lisätiedot

Äänekosken biotuotetehdas Niklas von Weymarn, Metsä Fibre Oy

Äänekosken biotuotetehdas Niklas von Weymarn, Metsä Fibre Oy Äänekosken biotuotetehdas Niklas von Weymarn, Metsä Fibre Oy 1 Johtava toimija valituissa liiketoiminnoissa Keskitymme tuotteisiin ja palveluihin, joissa meillä on vahvaa osaamista ja kilpailuetua ja joiden

Lisätiedot

Mitkä tekniikat ovat käytössä 2020 mennessä, sahojen realismi! Sidosryhmäpäivä 09. Vuosaari 24.11.2009 Teknologiajohtaja Satu Helynen VTT

Mitkä tekniikat ovat käytössä 2020 mennessä, sahojen realismi! Sidosryhmäpäivä 09. Vuosaari 24.11.2009 Teknologiajohtaja Satu Helynen VTT Mitkä tekniikat ovat käytössä 2020 mennessä, sahojen realismi! Sidosryhmäpäivä 09. Vuosaari 24.11.2009 Teknologiajohtaja Satu Helynen VTT Mitä uutta vuoteen 2020? 1. Uusia polttoaineita ja uusia polttoaineen

Lisätiedot

Uusiutuvan energian tulevaisuus Kanta-Hämeessä

Uusiutuvan energian tulevaisuus Kanta-Hämeessä Uusiutuvan energian tulevaisuus Kanta-Hämeessä Kestävän energian päivä III Kanta-Häme Metsäenergianäkökulma Janne Teeriaho, Hattulan kunta Häme ohjelma, strateginen maakuntaohjelma 2014+: Häme ohjelma

Lisätiedot

Honkarakenne Oyj varsinainen yhtiökokous

Honkarakenne Oyj varsinainen yhtiökokous Honkarakenne Oyj varsinainen yhtiökokous 12.4.2019 Toimitusjohtajan katsaus 12.4.2019 Toimitusjohtaja Marko Saarelainen HONKA LUKUINA 1958 perustettu 50 maata 85 000 rakennusta Maailman ensimmäinen teollisesti

Lisätiedot