Sotkanmuna Juho Iljana Opinnäyte Saamelaisalueen koulutuskeskus Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto 2013

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sotkanmuna Juho Iljana Opinnäyte Saamelaisalueen koulutuskeskus Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto 2013"

Transkriptio

1 Sotkanmuna Juho Iljana Opinnäyte Saamelaisalueen koulutuskeskus Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto 2013

2 Saamelaisalueen koulutuskeskus Saamenkäsityön artesaani Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto Juho Iljana Sotkanmuna Julkaisuajankohta Sivumäärä 31 Tiivistelmä Opinnäytteeni aiheena on suuri kannellinen pahkarasia, jota koristaa rasian ympäri kiertävä sarviupotus. Valitsin aiheen siksi, että en halunnut päästää itseäni liian helpolla, vaan tehdä jotain haastavaa, ja johon voisi sisällyttää niin kaiverruksia kuin lovileikkauksiakin. Jotain, mistä tekijän taidot tai taitamattomuus todella tulevat esille. En ollut ennen tehnyt sarventaivutustöitä, enkä suuria pahkarasioita muutenkaan, mutten antanut sen häiritä. Lopputyössä minua inspiroi luonnon täydelliseksi kehittämä munan muoto sekä Martin Kuorakin sarvin koristellut pahkarasiat. Tein rasian kahdesta erillisestä pahkasta, rasian alaosaa kiertää sarviupotus, jonka sisään kansi lukittuu. Kannessa on kahvana sarvilyöte, jota ympäröi lovileikkaus. Rasiaa kiertävät sarvet koristelin kaiverruksin. Yllätyin ehkä hieman, kuinka paljon aikaa rasian tekeminen vei. Toki viikko meni melkein odotellessa sarvien kuivumista muotoonsa. Kuitenkaan opinnäytteen tekemiseen varatut tunnit eivät olisi riittäneet alkuunkaan, vaan olin verstaalla lähes joka päivä iltamyöhään. Lopputulos on kuitenkin onnistunut ja kaiken vaivan arvoinen.

3 Čoahkkaigeassu Mu loahppabargu lei stuora báhkkeskáhppu, mán birra lean sojahan čoarvvi. Mun liikon čáppa dujiide ja háliidin dahkat juoga stuora ja fiinna barggu, mii ii livčče liiggas álki. Barggu mas mu dáiddut bohtet ovdan. Inspirašuvdna mu loahppabargui bođii moni dievaslaš hámis ja Martin Kuoraka fiinna báhkkeskáhpuin. Ráhkadin skáhpu guovtti báhkis, sojahin čoarvvi vuolit báhki birra. Bajit báhkki manná čoarvvi sisa. Čorvviid mun hervejin. Skáhpu dahkamii manai ollu eambbo áigi go maid livččen jahkkan. Bargu lei oalle váigat, muhto dat lihkostuvai hui bures.

4 Sisällysluettelo 1. Johdanto Taustaa Sámi duodji Duodji Käsityö nykypäivänä Ornamentit Muotokieli Saamenkäsityön muodosta Munan täydellinen muoto Materiaalit Valmistusmenetelmät Työn valmistus Suunnittelu Pahkojen valinta ja ulkopuolen karkea muotoilu Kannen ja pohjan koverrus ja muu työstö Taivutettavien sarvien valinta ja työstö Muotti sarvien taivutusta varten ja taivutus Sisennyksen tekeminen rasian alaosaan sarvia varten Sarvien liimaus Alaosan ohennus ja viimeistely Sarvien siistiminen muotoonsa sekä niittaus Sisennyksen tekeminen kanteen Kahvan tekeminen kanteen Viimeistelyhionta sekä kannen lopullinen sovitus Lovileikkuu ja kaiverrus Rasian värjäys ja lopullinen viimeistely Pohdinta Kustannuslaskelma Lähdeluettelo Kuvaluettelo Liitteet... 31

5 1 1. Johdanto Kun tulin opiskelemaan Saamelaisalueen koulutuskeskukseen saamenkäsityön artesaaniksi syksyllä 2010, olin nähnyt aiemmin kauniita esineitä joita linjallani valmistettiin, ja halusin itsekin oppia tekemään moisia. Aikani koulussa värkkäiltyäni huomasin, että minähän pystyn ja opin tekemään todella hienoja käsitöitä. Halusin tehdä opinnäytetyökseni jotain oikein hienoa. En halunnut päästää itseäni liian helpolla, vaan pistää taitoni todella koetukselle, tehdä opinnäytetyöstä todellisen taidonnäytteen. Päädyin tekemään opinnäytteeksi jonkin suuren pahkatyön, johon taivuttaisin ympärille poronsarvea, ja jonka koristelisin lopuksi kaiverruksin ja lovileikkauksin. Inspiraation lähteenä lopputyölleni ovat munan täydellinen muoto sekä Martin Kuorakin suuret, upeat pahkarasiat. Minua miellyttää suuresti ruotsalaisen saamenkäsityöntekijän Martin Kuorakin muotokieli. Kaarevat, sulavat, kananmunamaiset muodot, joita hän töissään käyttää, miellyttävät silmääni todella paljon. Siinä onkin tavoitetta kerrakseen, sillä nämä Martin Kuorakin pahka-astiat ovat todellisia mestarin taidonnäytteitä. Mutta kuten sanoin, itseään ei pidä päästää liian helpolla. Siispä lähden mieli täynnä intoa ja uskoa työn touhuun!

6 2 2. Taustaa 2.1 Sámi duodji Aidon kansantaiteen syntyyn tarvitaan jokin käsillä oleva materiaali, kyky käyttää tätä materiaalia tarkoituksenmukaisesti ja järkevästi ja taito muotoilla ja koristella se taiteellisella aistilla ja herkkyydellä. (Fjellström 1972, 13) Duodji Saamenkielen sana duodji tarkoittaa käsityötä. Duodji sisältää kaiken käyttöesineistä ja myyntiin tehdyistä käsitöistä aina nykypäivän moderniin taidekäsityöhön. (Kihlberg 1999, 38) Käsityöllä on pitkät perinteet, tehdyillä esineillä on ollut oma käyttötarkoituksensa, ja ne ovat tulleet käyttöön ja tarpeeseen. Esineet on valmistettu niistä materiaaleista, joita on ollut saatavilla. Perinteisiä kovista materiaaleista (puu, pahka, sarvi) valmistettuja käyttöesineitä ovat olleet työkalut, reet, ahkiot, veneet, kaarat, kuksat, naaput, lusikat, kauhat, kiisat sekä muut isommat säilytysastiat joitain mainitakseni. Oikeastaan kaikki tarvittava on tehty itse käsin. Käytettyjä materiaaleja ovat olleet nahka, jänteet, villa, puu, juuret, lehtipuiden parkki sekä poronsarvi. Kaikki nämä ovat alkuperäisiä materiaaleja, joita saamelaiset ovat pystyneet hankkimaan läheltä elinkeinonsa kautta. Riippuen elinkeinosta, ovat materiaalitkin olleet poikkeavia, esimerkiksi porosaamelainen teki lusikkansa poronsarvesta, kun taas inarilainen kalastajasaamelainen teki sen koivusta. (Kihlberg 1999, 38, Itkonen 1948, 304)

7 Käsityö nykypäivänä Kun ennen käsityö oli välttämättömyys ja elämän edellytys, ei se ole sitä enää tänään. Teollisuuden levittyä ja asuinolojen muututtua voi nykypäivänä kuka tahansa kävellä kauppaan ja ostaa mitä tahansa, mikä on peräisin mistä tahansa ympäri maapalloa. Enää ei ole tarvetta tehdä kaikkea itse. Tämä tarkoittaa yleensä sitä, että tieto, taito ja tekniikat alkavat häviämään. Ennen vanhaan oli luonnollista, että lapset oppivat käsityötaidot ja - tiedot kotona, ja vanhemmat siirsivät näin tiedon sukupolvelta toiselle. Tällä tavoin perinteet pysyivät elossa. Nykyään harva vanhempi opettaa kotona käsityötaitoja lapsilleen. Koulujen on täytynyt ottaa tämä rooli ja vastuu duodjin hengissä pysymisestä. (Kihlberg 1999, 43) Saamenkäsityö ei kuitenkaan hävinnyt teollisuuden myötä, vaan oli niitä, jotka pitivät kiinni vanhoista perinteistään. Turismi oli alkanut virrata pohjoiseen, ja turistit nähdessään mestarien tekemiä upeita saamenkäsitöitä, halusivat ostaa niitä. Tämä loi käsityöläisille uskoa jatkaa perinteisten käsitöiden tekemistä. Näin ennen pelkästään käyttöön tehdyistä esineistä tuli vähitellen enemmänkin upeaa ja arvostettua taidekäsityötä, jolla on juuret syvällä menneessä. (Kihlberg 1999, 43) Vaikka käsityö on pysynyt samana, ovat valmistusmenetelmät kehittyneet. Luulajan Lapissa 1670-luvulla pappina toiminut Samuel Rheen kuvailee sarvilusikoiden tekotapaa näin: kaiken minkä he leikkaavat he leikkaavat puukolla, eikä heillä ole siinä muuta työkalua (Fjellström 1972, 14). Nykyään käytössä on puukon lisäksi lukuisia työstöä helpottavia koneita ja työkaluja, on erilaisia hiomakoneita, sahoja ja porakoneita, joitain mainitakseni. Saamenkäsityöt tehdäänkin yhä vanhan perinteen mukaan, mutta sovellettuna uusiin työmenetelmiin ja uuteen käyttöön.

8 Ornamentit Saamelaiset ovat kautta aikain koristelleet esineensä upein kaiverruksin ja lovileikkauksin. Vanhimmat saamelaisten tekemät koristellut esineet ovat puisia suolöytöjä. Vanhimmat, iältään noin vuotta, ovat suksia joissa esiintyy reunansuuntaisia viivakoristeita. Kemijärveltä on löytynyt upea suksen keulapuoli, jossa on näiden viivakoristeiden lisäksi nauhaornamentiikkaa sekä muun muassa hannunvaakuna. Tämä löydön ikä on arvioitu vuotta vanhaksi. Noihin aikoihin saamelaisten arvioidaan omaksuneen nauhaornamentiikan käytön, joko idästä tai lännestä käsin. (Itkonen 1948, 516) Vanhimmat ornamentiikkalöydöt ovat puuhun tehtyjä kuvioita, mutta nykyään saamenkäsityö tunnetaan ennen kaikkea upeista sarviin tehdyistä kaiverruksista. Suurin osa näistä vanhoista koristelluista sarviesineistä on peräisin 1800 luvulta, mutta myös 1700 luvulta on löytöjä (Itkonen 1948, 521). Itkonen kirjoittaa myös, että useimmissa paikoissa sarven koristelu on jo loppumassa (Itkonen 1948, 522). Onneksi näin ei kuitenkaan mitä ilmeisimmin ole käynyt. Ornamentiikka voidaan jakaa kasviaiheisiin sekä geometrisiin kuvioihin. Itäisemmässä ja pohjoisemmassa osassa saamelaisaluetta koristelu on kasviaiheista, kun taas etelämpänä geometristä. (Kihlberg 1999, 43) Nykyisin voi taas lähes varmasti kertoa nähdessään saamelaispuukon, onko se tehty Suomen vai Ruotsin puolella. Ruotsissa puukot on koristeltu usein lähes koko sarven alalta erittäin tarkoin pienin geometrisin kaiverruksin, kun taas Suomen puolella koristelu on usein pelkistetympää ja kasviaiheista.

9 5 2.2 Muotokieli Saamenkäsityön muodosta Mielestäni saamenkäsityöt ovat uskomattoman kauniita. Niissä harvoin esiintyy teräviä, kulmikkaita muotoja, vaan ne ovat muodoltaan sulavalinjaisia ja kauniisti soljuvia. Tämän vuoksi ne ovat myös käytännöllisiä, reppuun heittäessä eivät terävät kulmat pistele selkää vasten. Pyöreys ja sulavuus pahkaesineissä johtunee siitä, että pahkat puussa kasvaessaan harvoin ovat kovin kantikkaita. Tehtäessä pahkasta jotain, määrää pahkan muoto sen, mitä siitä tulee. Mitä paremmin seuraa pahkan luonnollista muotoa, sitä kestävämpi esineestä tulee. Näin ollen oikein tehdyt pahkaesineet ovat luonnollisesti jokainen uniikkeja. Noudatettaessa pahkan luonnollista syyrakennetta, voi tehtävästä esineestä, oli se kuksa tai rasia, tehdä uskomattoman kevyen, ilman että siitä tulee heikko ja herkästi hajoava. Naappu on hyvä esimerkki saamenkäsityön muotoilun kauneudesta ja käytännöllisyydestä, se eroaa muotonsa puolesta täysin pohjoismaisesta maitokiulusta. Maitokiulussa on pyöreään pohjaan kiinnitetyt kimmet, jotka on liitetty yhteen. Naappu taas on koivunpahkasta koverrettu pyöreä astia, jonka reunat kääntyvät sisäänpäin, ja jossa on loivasti ylöspäin kaartuva kahva. Porojen lypsäminen on varmasti haastavampaa kuin lehmien, ja poron kanssa taajoessa maito läikkyisi kiulumallisesta astiasta helposti. Naapussa se sen sijaan pysyy sisäänpäin kääntyvien reunojen ansiosta. Olosuhteet ovat näin ollen luoneet täydellisen käsityötaidon tuotteen, joka täytti tehtävänsä loistavasti. (Fjellström 1972, 14)

10 Munan täydellinen muoto Munan muoto on täydellinen, absoluuttinen muoto. Sitä ei voi parannella. Se kuvaa koko maailmankaikkeutta ja elämän syntyä. Monien maailman kansojen alkukertomuksissa kuvataan maailman syntyneen juuri munasta, yleensä vielä niin, että muna särkyy, ja sen osista syntyy maa ja taivas, aurinko ja kuu, tähdet ja niin edelleen. Esimerkiksi Elias Lönnrotin kansanrunoista kokoaman Kalevalan ensimmäisessä runossa sotka lentelee etsien pesäpaikkaa ja munii sitten kuusi kultaista ja yhden rautaisen munan ilman immen polvelle. Pesäpaikka on kuitenkin turvaton, ja Ilmattaren liikehtiessä levottomasti pesivän sotkan polttaessa sen polvea, tippuvat munat rikkoutuen alkumereen. Näistä munan palasista maailma sitten syntyy. Ei munat mutahan joua, siepalehet veen sekahan. Muuttuivat murut hyviksi, kappalehet kaunoisiksi: munasen alainen puoli alaiseksi maaemäksi, munasen yläinen puoli yläiseksi tai taivahaksi; yläpuoli ruskeaista päivöseksi paistamahan, alapuoli valkeaista, se kuuksi kumottamahan; mi munassa kirjavaista, ne tähiksi taivahalle, mi muassa mustukaista, nepä ilman pilvilöiksi. (Kalevala, 1. runo) Munan muoto miellyttää, kiehtoo ja inspiroi minua suuresti, siinä on jotain mystistä ja suurta voimaa. Talvella 2012 vieraillessani Barentsin messuilla Saariselällä, törmäsin venäläiseen muoriin, jolla oli pieni esittelypöytä, jossa oli hänen maalaamiaan käsitöitä. Käsittääkseni työt eivät olleet hänen itsensä tekemiä, vaan vain maalaamia. Ihastuin heti yhteen upeasti maalattuun munaan, ja minun oli pakko ostaa se. Näin, että työ oli rakas hänelle itselleenkin, ja hänen oli vaikea luopua siitä. Myönnän olevani materialisti, sillä rakastan hienoja esineitä, ja tuo muna jotenkin kosketti ja inspiroi minua.

11 7 Luulen, että tällä munalla oli jotain tekemistä sille, että tein tämän jälkeen muutaman pienen ovaalin mallisen kokosarvisen rasian, ja tämän jälkeen halusin tehdä samantyylisen, mutta suuremman. Näin syntyi ajatus tähän lopputyöhön. Toinen vähintään yhtä paljon inspiroiva tekijä on Martin Kuorak ja hänen upeat pahkarasiansa, jotka miellyttävät silmääni suuresti. Kuva 1. Tekemiäni munamaisia sarvirasioita 2.3 Materiaalit Käytin työssäni koivunpahkaa, poronsarvea, sekä hopealankaa niittausta varten. Pahka, kuin myös poronsarvi, ovat materiaaleja, joita saamelaiset ovat perinteisesti käyttäneet tarve-esineissään. Ne ovat olleet ne materiaalit, joita on ollut saatavilla ja lähellä, ennen kuin muoveja ja emaleita oli keksittykään. Ne soveltuvat myös erinomaisesti erilaisiin käyttöesineisiin. Pahka on luonnonmateriaali, jossa sen muoto määrittelee pitkälti sen, mitä siitä voi tehdä. Pahkasta tehtävästä käsityöstä tulee sitä kestävämpi rakenteeltaan, mitä paremmin noudattaa pahkan luonnollista muotoa ja syyrakennetta.

12 8 Samoin on poronsarven laita, sitä ei voi venyttää, valaa eikä muovata kuten esimerkiksi hopeaa. Tämän vuoksi pahkan ja sarven työstäminen on haastavaa, materiaali määrittelee sen, mitä siitä voi tehdä. Eikä kahta samanlaista sarvea tai pahkaa ole olemassa. Et voi myöskään mennä kauppaan ja ostaa pahkoja tai sarvea, vaan ne pitää itse haalia. Pahkat täytyy pääsääntöisesti itse hakea metsästä, sarvea saa ostettua poronomistajilta. Vanhat käsityöntekijät ovatkin sanoneet, että näiden materiaalien työstäminen on paljon haastavampaa, kuin hopean työstö. Sitä kun saa ostettua valmiina eri muodoissa, ja sen voi sulattaa ja valaa aina uudestaan eri muotoihin. 2.4 Valmistusmenetelmät Työstän pahkaa ja sarvea pääsääntöisesti erilaisia koneita käyttäen. Oikeastaan vain loppuhionnan teen käsin. Sekä tietysti pahkan raakatyöstön teen erilaisilla taltoilla kovertaen. Muuten käytössä ovat suurissa määrin erilaiset hiomakoneet, pylväsporat, vannesahat sekä pienempiä hommia varten koululla oleva erittäin hyödyllinen paineilmakone, johon voi vaihtaa erilaisia hioma- ja koverruspäitä eri käyttötarkoituksia varten. Tässä työssä taivutan myös sarvia ensimmäistä kertaa suuremmissa määrin. Poronsarvi taipuu aika tiukkaankin muotoon, kunhan se on tehty tarpeeksi ohueksi, ja liotettu kunnolla. Sarven tulee liota vähintään yön yli vedessä, ja seuraavana päivänä ennen taivutusta liotella lähestulkoon kiehuvassa vedessä välillä sarvia väännellen. Kun sarvet tuntuvat sopivan notkeilta, ne ovat valmiita taivutusta varten. Kun sarvet on saatu taivutettua ja puristettua muottia vasten, niiden tulee kuivaa vähintään viikko, jotteivät ne heti oikenisi alkuperäiseen muotoonsa.

13 9 3. Työn valmistus 3.1 Suunnittelu Sain idean pahkarasiaan jo kevätlukukauden alussa, jolloin löysin myös tarvitsemani pahkat koulun varastosta. Minulla ei ollut tarpeeksi isoja omia pahkoja, eivätkä uudet olisi enää ehtineet kuivaa, joten päädyin käyttämään koulun pahkoja. Piirtelin alustavia luonnoksia rasiasta paperille. (Liite 1) Tuolloin myös hioin pahkat karkeasti muotoonsa sekä koversin kansiosaa. Ajatuksena oli aluksi tehdä sarviupotukset kiertämään sekä kantta, että pohjaa, ja rakentaa rasiaan jonkinlainen sarana sekä lukko toiselle puolelle. Piirsin erilaisia toteutusvaihtoehtoja paperille ja mietin asiaa. Rasia jäi kuitenkin tuolloin muiden kiireiden alle, välissä tein muun muassa hienon kokosarvituppipuukon, jonka upotus rasian alaosaan oli pitkään yhtenä toteutusvaihtoehtona. Rasian alaosa oli tasainen ja kovertamaton, upean loimuinen pahka, ja tuntui pahalta kovertaa sitä pois. Vaihtoehtoina oli upottaa pahkaan puukko, shottilasit ja pikkupullo, tai kovertaa alaosa kokonaan. Aika kului ja työssäoppimisjakson jälkeen oli aika ottaa pahkarasia taas työn alle. Aikaa oli rajallisesti, joten hylkäsin sarana-ajatuksen liian kokeellisena ja työläänä. En ole aiemmin tehnyt vastaavaa isoa pahkarasiaa, enkä sarventaivutustöitä juuri muutenkaan, joten haastetta oli jo tarpeeksi. Päädyin kovertamaan myös rasian alaosan, jolloin valmiista työstä tulisi mukavan kevyt. Rasian munamainen, sulava muoto oli ollut mielessäni jo alusta asti. Kannen sovituksen päätin tehdä niin, että sarvet tulevat kiertämään vain alaosaa, mutta ne tulisivat pahkan reunuksesta noin 5 mm yli. Tämän idean sain Laitin Ilmarilta keskusteltuani kannen sovituksesta hänen kanssaan. Kanteen tekisin sarvien mentävän hahlon, joka asettuisi tiukasti sarvien sisään. Kanteen suunnittelin ensin nelihaaraisen kahvan sarvesta, joka myötäilisi kannen muotoa. Tämä kahva muuttui kuitenkin työn edetessä pyöreäksi sarvipa-

14 10 laksi, jossa olisi sormenreikä keskellä. Rasiaa kiertävät sarvet ja kahvan kaivertaisin, ja pahkaa koristelisin lovileikkauksin. Tavoitteena oli pistää omat taidot koetukselle, ja pyrkiä tekemään lopputyöstä niin hieno kuin suinkin pystyn. 3.2 Pahkojen valinta ja ulkopuolen karkea muotoilu Löysin työhöni sopivat pahkat koulun varastosta. Hioin pahkojen kohtaavat pinnat tasaiseksi, jonka jälkeen tein mallin muodosta, ja piirsin sen pahkoihin. Hioin nauhahiomakoneella pahkat karkeasti muotoonsa, sekä oikaisin pohjan. Tämä tapahtui jo alkuvuonna, jonka jälkeen työ jäi hautumaan. Kuva 2. Pahkat alkutekijöissään 3.3 Kannen ja pohjan koverrus ja muu työstö Päädyin kovertamaan myös pohjan, joten koversin pohjan ja kannen käsin talttaamalla kevyemmäksi. Jätin vielä paljon pelivaraa pahkoihin. Pohjapahkan talttasin reunasta pystysuoraan, jotta saisin myöhemmin puristettua sarvipalat kunnolla pahkaa vasten. Hioin kannen ja pohjan kehän paperista tehtyä mallia apuna käyttäen identtisiksi, ja tämä muoto tulisi olemaan lopullinen, tai ainakin hyvin lähellä sitä. Kuva 3. Koverrusta

15 11 Kuva 4. Muoto alkaa hahmottua 3.4 Taivutettavien sarvien valinta ja työstö Rasian kehälle taivutettavat sarvet tuli saada mahdollisimman nopeasti taivutettua, sillä niiden kuivuminen kestää ainakin viikon, ja aikaa työn tekemiseen minulla oli kolme viikkoa. Sahasin ensin omista sarvistani siivuja vannesahalla, tämän jälkeen oikaisin ne karkeasti ja hioin sarven pinnan pois nauhahiomakoneella. En ollut kuitenkaan näiden sarvien laikukkaaseen pintaan tyytyväinen, joten hain koulun sarvivarastosta lisää sarvia. Kuva 5. Näistä aloin etsimään sopivia siivuja Sopivien sarvien tulee olla riittävän suuria ja vähäsasuisia, sekä muodoltaan mahdollisimman tasaisia. Sarvipaloista tulisi 25 mm leveitä ja noin 150 mm pitkiä, ja niitä tulee rasiaan neljä kappaletta.

16 12 Taivutuksessa joku sarvista saattaa napsahtaa poikki, joten tein varalta heti kolme ylimääräistä sarvipalaa. Ensin sahasin sarvia poikki sopivista kohdista, tämän jälkeen tutkin, mistä niistä tulisi sopivia paloja rasiaan. Sahasin sopivat siivut vannesahalla, minkä jälkeen oikaisin ne nauhahiomakoneella. Kuva 6. Sopivat aihiot ovat löytyneet Taivutettavat sarvet ohennetaan aina sasupuolelta, jotta huokoinen materiaali saadaan mahdollisimman vähäksi. Lähimpänä pintaa sarvi on myös kovinta, ja parempaa kaivertaa. Ulkopintaa hiotaan mahdollisimman vähän. Ohennuksen jälkeen muotoilin sarvien ulkopinnan suunnitellun kaarevaksi. Jätin sarvenpaloihin vielä oikaisuvaraa joka suuntaan, sillä ne saattavat vielä liotessaan ja taivutuksessa vääntyä vinoon. Kuva 7. Sarviaihiot muotoilun jälkeen Näin sarvet olivat valmiita taivutettavaksi. Laitoin sarvet lämpimään veteen likoamaan ja jätin ne sinne odottamaan seuraavaa päivää. Kuva 8. Sarviaihiot likoamassa

17 Muotti sarvien taivutusta varten ja taivutus En taivuttanut sarvia suoraan pahkarasian ulkokehälle, vaan tein taivutusta varten kaksi muottia, joiden kehä oli aavistuksen verran pienempi kuin lopullisen rasian kehän. Muotin tein siksi, ettei minun tarvinnut vääntää märkiä sarvia pahkan päälle, joka olisi kostuessaan saattanut vielä vääntyillä, ja aiheuttaa päänvaivaa. Muotista tein myös korkeamman, jolloin sain sarvet puristettua sitä vasten koko pinta-alaltaan. Muotteja piti tehdä kaksi jotta sain myös varasarvet taivutettua. Otin puuvarastosta kaksi sopivaa lankunpätkää, sattuivat olemaan koivua, puulajilla ei tässä ole niin väliä. Oikaisin lankkujen toisen puolen oikohöylällä, minkä jälkeen ohensin lankunpätkät tasaiseksi tasohöylällä. Tein paperista mallin, jonka avulla piirsin kehän ääriviivat lankkuihin. Sahasin muotin irti lankuista jättäen hieman pelivaraa ja hioin muotit muotoonsa hiomakoneella. Porasin muotteihin reikiä 18mm poranterällä tasaisin välein puristimia varten. Kuva 9. Muotit sarvien taivutusta varten Sarvet olivat lionneet vadissa yön yli, ja muotteja tehdessäni olin välillä vaihdellut veden aina niin kuumaan kuin hanasta saa. Lopuksi keittelin myös vedenkeittimellä vettä, ja kaatelin sitä aina sarvien päälle. Taivuttelin sarvia välillä, ja kun ne tuntuivat sopivan notkeilta, oli aika aloittaa taivutus. Taivutus sujui kuin oli suunniteltukin, puristin pikkupuristimilla tarpeeksi tihein välein sarvet muotteja vasten. Kuva 10. Hyvin sujuu

18 14 Paria kolmea sarvea jouduin vielä ohentamaan nauhahiomakoneella, kun ne olivat jääneet hieman paksuiksi, eivätkä tuntuneet vääntyvät kehän kaarelle. Lopuksi kaikki seitsemän sarvea olivat taivutettuna kehällä, neljä niistä tulisi varsinaiseen työhön, ja loput varalle. Yksikään ei napsahtanut taivutuksessa poikki. Silti varasarvista oli vielä hyötyä, kuten tulin huomaamaan. Kuva 11. Puristimia piisaa Asetin muotit sarvineen pattereita vasten kuivumaan, sarvien tulisi kuivaa sopivan lämpöisessä tilassa, liika kuumuuskaan ei ole hyväksi. Parin päivän päästä päästelin puristimia pois sieltä täältä, missä niillä ei enää näyttänyt olevan vaikutusta. Pasilta sain myös neuvon, että kannattaa sahata muottien kehälle vannesahalla pikku uria, jolloin sarvet kuivuvat paremmin myös sisäpuolelta. Näin myös tein. Kuva 12. Sarvet kuivumassa

19 Sisennyksen tekeminen rasian alaosaan sarvia varten Mietin, miten saisin helpoiten tehtyä rasian alaosaan sisennyksen, johon sarvet tulisivat. En keksinyt oikein mitään fiksua ratkaisua, ja arvelin, että Pasilla sellainen voisi olla. Niinpä menin kysymään taas neuvoa, ja hyvän neuvon sainkin. Minun ei tarvinnut sahata uraa käsivaralla, vaan höyläsin tasohöylällä puukappaleen juuri sopivan paksuiseksi uran korkeuteen nähden, otin tasaisen levyn kappaleen, pistin höyläämäni palan siihen, sahan lappeelleen palan päälle, sahan päälle vielä puupalikan, ja puristin koko hoidon kahdella puristimella pöytää vasten. Säädin vielä sahan tarkasti niin, että se puree vain kahden millin syvyyteen. Näin minulla oli helppokäyttöinen saha, jolla sain kätevästi koko rasiaa kiertävän uran, joka oli tarkalleen 20 mm yläreunasta ja 2 mm syvä. Sahaus tapahtui yksinkertaisesti pyörittelemällä rasian alaosaa väärinpäin tasolla sahaa vasten. Kuva 13. Uran sahausta Kuva 14. Lähikuva sahavärkistä Onneksi olin tehnyt alaosan pohjan tasaiseksi niin, että koko hoito oli täysin vaaterissa. Näin ollen pistin pylväsporaan paineilmakoneen hiomasylinterin, säädin pylväsporan korkeuden niin, että hiomasylinteri ulottuu juuri sahaamani uran reunaan, ja pyörittelemällä tarkasti rasiaa suorassa pitäen hioin uran, johon sarvet tulisivat. (Kuva 15.) Näin tehden työ oli verrattain nopeaa, ja sisennyksestä tuli myös täysin suora. Viilaa käytin lopuksi vain hieman siistimiseen.

20 16 Kuva 15. Hahlon hiominen pylväsporalla Tehtyäni sisennyksen tein jo alustavasti valmiiksi taivutettujen sarvien väliin tulevat välipalat, joita en taivuttanut vaan hioin ne muotoonsa nauhahiomakoneella. Kuva 16. Välipalat Kuva 17. Ura sarville hiottuna

21 Sarvien liimaus Oli kulunut viikko sarvien taivutuksesta, ja ne olivat kuivuneet tarpeeksi. Otin sarvet irti muotista ja mallailin niitä rasiaan paikoilleen. Minulla oli onneksi tehtynä ylimääräisiä sarvia, joten oli helppo vain valita niistä parhaiten istuvat. Sarvet istuivat jo tässä vaiheessa hyvin kehälle, mikä oli positiivista. Numeroin sarvet ja pahkan niin, että myöhemmin muistaisin, mikä sarvi oli milläkin paikalla. Merkkasin pahkaan tarkasti sarvien tulevat paikat. Oikaisin sarvet hiomakoneella, sekä lyhensin ne lopulliseen mittaansa. Toisella koneella oikaisin sarvien sisäpinnat. Mallasin sarvet paikoilleen ja puristin ne siihen, ne istuivat hyvin, mutta jätin ne kuitenkin vielä asettumaan seuraavan yön yli. Seuraavana päivänä liimasin sarvet kehälle. Puristin ensin koko pahkan kiinni pyöreään penkkiin, jotta saisin tarvittaessa myös puristettua sarvia alaspäin, enkä pelkästään kehää vasten. Levitin liimaa aina yksi kerrallaan sarveen ja kehään, ja puristin lukuisilla puristimilla sarven tarkasti sille ennalta määrätylle paikalleen. Näin toimin neljä kertaa ja rasia loikkasi aimo askeleen eteenpäin! Seuraavana päivänä sovitin tarkasti ja liimasin vielä jo aiemmin tekemäni välipalat pitkien sarvien väliin. Kuva 18. Sarvet liimattuna kehälle

22 Alaosan ohennus ja viimeistely Liimattuani sarvet alaosan kehälle, en voinut enää puristaa rasiaa höyläpenkkiin, vaan minun piti ohentaa rasia sisältä käsin pylväsporakoneeseen asennettavaa hiomapalloa käyttäen. Hiomista oli paljon ja aikaakin se vei reilusti ennakoitua enemmän. Hioin ensin karkealla pallolla (p40), ja siirryin aina asteittain hienompaan ja hienompaan karkeuteen. Viimeiseksi karkeudella p400, minkä jälkeen kastelin pinnan, jolloin koneella lyttyyn hiotut puunsyyt nousevat pystyyn. Tämän jälkeen hioin sisäpuolen käsin aina karkeuteen p2000 saakka, välillä pintaa kastellen. 3.9 Sarvien siistiminen muotoonsa sekä niittaus Ennen kuin pystyin sovittamaan kannen rasiaan, täytyi sarvet saada niitattua kiinni, etteivät ne sovitusvaiheessa irtoaisi liimauksesta. Täytyi siis hioa sarvet muotoonsa, jotta ne saisi niitattua. Tämä osoittautuikin haastavaksi tehtäväksi, ja usko koko rasiaan oli jo vähällä horjua. Deadline tuntui painavan päälle, eikä rasia näyttänyt valmistuvan, vaikka kuinka teki töitä. Osasyynsä tähän uskonkoetteluun oli varmasti myös maanantaipäivällä sekä edeltävällä viikonlopulla, joka oli erinäisistä syistä suhteellisen rankka. Sain kuin sainkin sarvet lopulta hiottua aluksi paineilmakoneella, ja lopuksi käsin viimeistellen. Kuva 19. Sarvikehä hiottuna

23 19 Niittien reikien tekoa varten höyläsin apuvälineeksi suorakulmaisen lankunpätkän, jota vasten sain pikkupylväsporalla porattua reiät sarviin suoraan linjaan. Senkkasin reiät sarvien puolelta isommalla poranterällä niin, että niitatessa hopea painuu senkkiin ja näin pitää sarvet kiinni. Kuva 20. Reikien poraus niittejä varten Otin Ø1,5 mm hopealankaa, pätkin sen oikean mittaisiksi paloiksi, ja naputtelin niittausvasaralla lankojen toiset päät naulankannan tapaiseksi. Tämän jälkeen asetin niitit paikoilleen, katkaisin ja viilasin ne sopivan mittaisiksi, ja niittasin hopeapuolella niitit kasaan. Niittejä tuli rasiaan yhteensä 20. Kuva 21. Niittien naputusta Kuva 22. Niittaus

24 Sisennyksen tekeminen kanteen Kanteen tehtävä sisennys tehdään niin, että sisennyksen sivuprofiili on ikään kuin loivan puolikaarenmuotoinen. Näin kansi löytää helposti paikkansa, ja asettuu paikoilleen loksahtaessaan tiukasti alaosaa vasten. Kanteen tein sisennyksen samanlaista sahavekotinta käyttäen kuin aiemmin tehdessäni sisennyksen alaosaan sarvia varten. Höyläsin puupalikan 3 mm paksuuteen, otin Kuva 23. Havainnekuva kannen sovituksesta saman tasaisen levyn kuin aiemmin, asetin puupalikan siihen, sahan palikan päälle lappeelleen, vielä palikan sahan päälle tueksi, ja puristin jälleen koko hoidon kahdella puristimella pöytään kiinni. Säädin vielä sahan niin, että se puree tasan 2 mm syvyyteen. Näin pyörittelin kannen alaosaan uran, joka oli 2 mm syvä, sekä 4 mm etäisyydellä kannen reunasta. Kuva 24. Uran sahaus kanteen Tämän jälkeen hioin enimmät varovasti pois nauhahiomakoneella, minkä jälkeen talttasin varovasti taltalla, ja lopuksi viilalla tarkasti viilaten. Koko päivä siinä meni kantta sovittaessa, kunnes sain kannen lähes paikoilleen, ja jätin sen siihen odottamaan viimeistelyä. Usein kansi vielä löystyy omia aikojaan, kun sitä ohentaa ja työstää. Näin kannesta ei tule liian löysä, kun sen jättää tässä vaiheessa tiukaksi.

25 Kahvan tekeminen kanteen Minulla oli alusta asti ollut mielikuva rasian kanteen tulevasta lovileikkauksesta, ja mietin, miten saisin sarvesta tehdyn kahvan liitettyä siihen. Olin miettinyt aluksi jonkinlaista nelihaaraista sarvikahvaa, mutta jossain vaiheessa sain idean pyöreästä sarviupotuksesta, jossa olisi reikä keskellä, josta kansi sitten nostettaisiin pois. Aluksi mietin pyöreää reikää, mutta päädyin lopulta ovaalin malliseen, samanmuotoiseen kuin itse rasian ulkokehä. Sarvi tulee kiinni vain reunoiltaan niin, että teen kanteen reiän kohdalle pyöreän montun, johon sormi sopivasti sopii, ja josta kannen saa nostettua pois. Tein tuolloin myös prototyypin kahvasta. Vastaavaa en ole missään nähnyt, enkä tiedä, onko sellaista tehtykään. En myöskään tiedä kahvan käytännöllisyydestä, mutta ainakin se sopii rasian muotoon, ja yhdistyy lovileikkausiin. Kuva 25. Kahvaproto Valitsin sopivan sarven kahvaa varten, se löytyi yllättävän helposti ollen varmaan ensimmäinen sarvi, jonka käteeni otin. Sahasin vannesahalla sarven halki, ohensin hiomakoneella sasun pois sisäpuolelta, ja hioin sarven pinnan pois nähdäkseni, minkä värinen sarvi oli. Koko rasian teossa en pyrkinyt löytämään valkoisia sarvia, vaan luonnollinen väri riitti minulle, kunhan se ei ollut ruma. Piirsin tulevan lovileikkauksen harpilla rasian kanteen, sillä sarvi asettuisi tämän kuvion sisään, ja kuvion koko määräisi kahvan koon. Näin sain selville sarven tulevan halkaisijan, piirsin sen harpilla sarven pintaan, ja hioin tarkasti hiomakoneella sarven pyöreäksi niin, että halkaisija kasvaa hieman, mitä lähemmäs sarven pintaa mennään. Näin asetettaessa upotusta paikalleen, se tiivistyy automaattisesti alaspäin painettaessa. Kuva 26. Leikkuukuva ja kahva-aihio

26 22 Tein paperista muotin sarveen tulevaa ovaalia reikää varten, piirsin reiän ääret kahva-aihioon, porasin pienellä poralla reiät ovaalin päihin, ja sahasin lehtisahalla ovaalin irti sarvesta. Tämän jälkeen hioin paineilmakoneella sarven sisäpuolelta niin, että reikä laajenee alaspäin mentäessä. Sitten hioin paineilmakoneella ja pienellä hiomapallolla kuopan kanteen, minkä jälkeen aloin talttaamaan upotusta, johon kahva tulisi. Viilsin aluksi lovileikkausveitsellä upotuksen ääriviivat, ja sen jälkeen pikkuhiljaa varovasti talttasin upotuksen sarvelle. Kuva 27. Upotuksen talttausta Ennen kuin liimasin kahvan paikoilleen, hioin vielä kuopan kannessa sileäksi aina karkeuteen p2000 asti välillä pinnan kastellen. Tein myös puumerkin ja vuosiluvun monttuun. Tämän jälkeen öljysin vielä kuopan parafiiniöljyllä ja liimasin kahvan paikoilleen muutamalla puristimella. Kuva 28. Kahva valmiina liimaukseen

27 Viimeistelyhionta sekä kannen lopullinen sovitus Kun kahva oli paikoillaan, ja rasia muutenkin muodossaan, alkoi loppusuora häämöttää. Ohensin kannen hiomapallolla sisäpuolelta sopivan ohkaiseksi, minkä jälkeen viilasin kannen pykälän tarkasti. Lopulta kansi loksahti paikoilleen. Viilasin sitä vielä kuitenkin niin, että sen sai helposti pois ja takaisin. Porasin myös kahvaan reiät niiteille sekä niittasin sen kiinni hopeaniiteillä. Kuva 29. Kansi loksahti paikoilleen Tämän jälkeen hioin rasian kauttaaltaan sileäksi aina karkeuteen p1200 asti. Kostutin pinnan välillä, jolloin lyttyyn painuneet syyt nousevat ylös, ja sileältä tuntunut pinta muuttuu jälleen karheaksi. Kun näin tekee muutaman kerran, ei rasia enää kostuessaan muutu karheaksi, vaan se on todellakin hiottu sileäksi. Näin rasia oli valmis koristeltavaksi Lovileikkuu ja kaiverrus Kanteen tuleva kuvio oli ollut mielessäni jo alusta asti, joten sitä ei tarvinnut sen kummemmin miettiä. Olin piirrellyt aiempana talvena kuvioin paperille, ja halusin käyttää sitä jossain suuressa työssä. Kuviossa on jotain, mikä kiehtoo minua.

28 24 Kuva 30. Mystinen kuvio Piirsin harpilla kuvion kanteen ja leikkasin tarkasti sen esille pahkasta. Lovileikkaus tapahtuu niin, että terävällä veitsellä irrotetaan soiro puusta kahdella noin 45 asteen kulmassa tehdyllä viillolla; ensin piirretyn viivan toiselta puolen, ja sitten toiselta. Kuva 31. Soiroa irtoaa

29 25 Kaiverruksetkin olivat ehtineet tekeytyä mielessäni tekoprosessin aikana. Päädyin kaivertamaan saman kuvion myös pitkien sarvien välissä oleviin sarvipaloihin, näin koko rasiasta tuli mukavan yhtenäinen. Pitkiin sarviin kaiversin punoskuvion, joka miellyttää silmääni suuresti, ja sopii kokonaisuuteen. Kuva 32. Kaiverrusten piirtäminen on tarkkaa puuhaa Kuva 33. Kuin myös itse kaiverrus Kuva 34. Terävällä kaivertimella sarvi irtoaa kierteisenä soirona Kaiverrettavaa oli paljon, ja aikaa meni aamusta iltamyöhään koko päivä. Lopputulos on kuitenkin sen arvoinen Rasian värjäys ja lopullinen viimeistely Kaiverruksen jälkeen rasia oli värjäystä ja öljyämistä vaille valmis. Tein värin lepän parkista hienontamalla parkkia karkealla raspilla. Mitä hienommaksi parkkiaineksen saa, sitä paremmin väri siitä irtoaa. Pistin hienon parkkiaineksen tyhjään pilttipurkkiin ja kaadoin päälle ammoniakkia niin, että parkki peittyy kokonaan nesteen alle. Huljuttelin hieman, ja lorautin päälle tilkkasen vettä.

30 26 Parkkiväri tekeytyi noin tunnin verran, jonka aikana huljuttelin purkkia välillä. Kokeilin värin sopivaksi toiseen pahkapalaan, ja kun se oli sopiva, värjäsin rasian parkkivärillä. Kuivuttuaan toistin vielä käsittelyn. Kuva 35. Värjäys käynnissä Tämän jälkeen öljysin pahkat parafiiniöljyllä ja värjäsin kaiverrukset kahteen kertaan samalla parkkivärillä. Värin kuivuttua kaiverruksen päälle pyyhin enimmät värit pois kostealla paperilla ja vedin oksalakan kaiverruksen päälle, jotta väri pysyy urissaan. Kuva 36. Kaiverruksen lakkaus oksalakalla

31 27 Tämän jälkeen hioin lakat pois sarvista hienolla hiekkapaperilla, ja hioin vielä koko rasian kauttaaltaan kiiltäväksi hiekkapaperilla karkeudeltaan p2000. Kello näytti tässä vaiheessa viisi yli puolen yön, ja esitys oli seuraavana aamuna. Ehdinpä kuitenkin! Kuva 37. Väsynyt tekijämies Kuva 38. Valmis rasia ja sen esikuva

32 28 4. Pohdinta Rasiassa oli tekemistä todella paljon. Paljon enemmän kuin arvasinkaan. Aina kun näytti siltä, että kohta tulee valmista, kävi ilmi, että työtä vielä riitti. Aikataulu oli tiukka, ja kun vielä ennalta sovittu lomamatka ajoittui opinnäytteen tekemisen kohdalle, väheni työaika viikolla. Olinkin lähestulkoon joka päivä koulussa aamu kahdeksasta ilta kahdeksaan, silti välillä tuntui, ettei aika riitä mihinkään. Pinna oli tiukalla, enkä varmasti ollut parasta seuraa kenellekään. Halusin kuitenkin saada rasian valmiiksi, ja tehdä sen niin hyvin kuin suinkin pystyn. Jälkeenpäin ajateltuna olisin voinut aloittaa rasian tekemisen aikaisemmin, jolloin stressitasokin olisi varmasti pysynyt matalammalla. Halusin tehdä opinnäytteestäni jotain suurta ja hienoa, oikean taidonnäytteen jollaista ei joka päivä näe. Varmasti olisin päässyt helpommallakin tekemällä jonkun yksinkertaisemman ja tutumman työn. Tällaista rasiaa, tai mitään sen suuntaistakaan en ollut aiemmin tehnyt. Otin kuitenkin haasteen vastaan, ja myös onnistuin siinä. Hermot kylläkin olivat tiukan aikataulun takia välillä todella pingottuneet. Itseensä pitää uskoa ja itseltään pitää vaatia, muttei mennä siinäkään liiallisuuksiin. Mielestäni käsityöläisen ei koskaan pidä luulla olevansa valmis, sillä silloin ei voi enää kehittyä ja tulla paremmaksi. Täytyy uskaltaa ottaa vastaan haasteita. Tässä lopputyössä otin haasteen vastaan, enkä kadu sitä laisin, muuten tuskin olisin tehnyt vastaavaa rasiaa ollenkaan. Nyt tein, ja se on hieno muisto näistä kouluvuosista, ellei joku sitten tarjoa siitä tarpeeksi suurta setelitukkoa.

33 29 5. Kustannuslaskelma OMAKUSTANNUSHINNOITTELU MUUTTUVAT KUSTANNUKSET aika x ajan hinta x 1,75 = yhteensä A. Työkustannukset Kerroin henkilösivukulujen Kohdan b hinta määritellään työkohtaisesti työmäärän h mukaan /h kattamiseksi yhteensä 1. Suunnittelun osuus ,75 175,00 2. Valmistukseen + viimeistelyyn , ,00 Työkustannukset yhteensä (= a + b ) 3 115,00 B. Materiaalikustannukset menekki x hinta = yhteensä menekki ( m, Huomaa, että käytät hintaa, missä EI ole kg, g, m2, arvonlisäveroa m3 ) / yksikkö Y HTEENSÄ Hirvaan sarvi ,00 Koivun pahka ,00 Hopealanka 10 0,8 8,00 0,00 0,00 0,00 0,00 Materiaalikustannukset yhteensä ( = d + e + f + g + h + i + j ) 91,00 MUUTTUVAT KUSTANNUKSET YHTEENSÄ ( = c + k ) 3 206,00 VEROTON MYYNTIHINTA ARVONLISÄVERO ( = laske 22 % verottomasta myyntihinnasta ) 22 % 705,32 TUOTTEEN KOKONAISHINTA ( = l + m ) 3 911,32

34 30 Lähdeluettelo Fjellström, Phebe Saamelaisten kansantaide. Teoksessa Rátz, Istwán. Saamelaista kansantaidetta. 1. painos. Helsinki: Otava Itkonen, T. I Suomen Lappalaiset vuoteen painos. Porvoo: WSOY Kihlberg, Kurt Giehta Dáidu. 1. painos. Piteå: ReklamCity Lönnrot, Elias Kalevala. Kuvittanut Björn Landström. Keuruu: Otava Kuvaluettelo Kuva 10 Kuvat 13 & 14 Kuva 22 Kuvat 21, 32, 33, 35, 36, 37 Loput kuvat tekijän Arto Saijets Pasi Jaakonaho Tytti Bräysy Juulienna Näkkäläjärvi

35 31 Liitteet Liite 1. Luonnoksia

Puukon valmistaminen. terän takominen helan valmistaminen lestin ja kahvan valmistaminen tupen ompelu

Puukon valmistaminen. terän takominen helan valmistaminen lestin ja kahvan valmistaminen tupen ompelu Puukon valmistaminen terän takominen helan valmistaminen lestin ja kahvan valmistaminen tupen ompelu Terän takominen kuumenna taottava rauta ahjossa keltaiseksi pidä rauta hehkuvan hiilikasan sisällä älä

Lisätiedot

LAAVU portfolio 21.4.-25.4.2008. Tekijä: Henna Kangas TEVA 0710 Opettaja: Merja Heikkinen. Saamelaisalueen koulutuskeskus

LAAVU portfolio 21.4.-25.4.2008. Tekijä: Henna Kangas TEVA 0710 Opettaja: Merja Heikkinen. Saamelaisalueen koulutuskeskus LAAVU portfolio 21.4.-25.4.2008 Tekijä: Henna Kangas TEVA 0710 Opettaja: Merja Heikkinen Saamelaisalueen koulutuskeskus Aluksi Halusin alkaa tekemään laavua, koska sen tekemään oppiminen on hyödyllistä

Lisätiedot

LAPIN MUTKAT Sandra-Sofia Ylinen Opinnäytetyö Saamelaisalueen koulutuskeskus Saamenkäsityöala - kovat materiaalit 14.4.2010

LAPIN MUTKAT Sandra-Sofia Ylinen Opinnäytetyö Saamelaisalueen koulutuskeskus Saamenkäsityöala - kovat materiaalit 14.4.2010 LAPIN MUTKAT Sandra-Sofia Ylinen Opinnäytetyö Saamelaisalueen koulutuskeskus Saamenkäsityöala - kovat materiaalit 14.4.2010 Saamelaisalueen koulutuskeskus Saamenkäsityöala - kovat materiaalit Artesaani

Lisätiedot

KUVASARJA AVOSINKKAUKSEN VALMISTAMISESTA KÄSITYÖVÄLINEILLÄ Kari Koski 1 LITRAN MITTA (KAPPALEEN MITAT 10X100X120mm (paksuus*leveys*pituus).

KUVASARJA AVOSINKKAUKSEN VALMISTAMISESTA KÄSITYÖVÄLINEILLÄ Kari Koski 1 LITRAN MITTA (KAPPALEEN MITAT 10X100X120mm (paksuus*leveys*pituus). KUVASARJA AVOSINKKAUKSEN VALMISTAMISESTA KÄSITYÖVÄLINEILLÄ Kari Koski 1 LITRAN MITTA (KAPPALEEN MITAT 10X100X120mm (paksuus*leveys*pituus). 3. Tappikappale jaetaan merkistä lovikappaleen tappien lukumäärällä

Lisätiedot

Liikelahjalinjaus venäläisille yhteistyökumppaneille: Käyntikorttirasian suunnittelu ja valmistus

Liikelahjalinjaus venäläisille yhteistyökumppaneille: Käyntikorttirasian suunnittelu ja valmistus Liikelahjalinjaus venäläisille yhteistyökumppaneille: Käyntikorttirasian suunnittelu ja valmistus Santeri Aalto Opinnäyte Saamelaisalueen koulutuskeskus Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto 2013

Lisätiedot

Pippuri/suolamylly 1: Kantikas/epäsäännöllinen muoto/ tms. Pekka Pikkarainen 2015

Pippuri/suolamylly 1: Kantikas/epäsäännöllinen muoto/ tms. Pekka Pikkarainen 2015 Pippuri/suolamylly 1: Kantikas/epäsäännöllinen muoto/ tms. Pekka Pikkarainen 2015 Ohje on 195 ja 245mm akselilla oleville koneistoille. Pyri tekemään mahdollisimman tarkasti ohjeen mukaan, silloin ei tarvitse

Lisätiedot

Ohjeet puukon lestallisen tupen tekemiseen. Varaa aikaa riittävästi. Saatat tarvita opettajan ohjeita lisäksi. Kuvien kohdalla mainittu, mistä

Ohjeet puukon lestallisen tupen tekemiseen. Varaa aikaa riittävästi. Saatat tarvita opettajan ohjeita lisäksi. Kuvien kohdalla mainittu, mistä Ohjeet puukon lestallisen tupen tekemiseen. Varaa aikaa riittävästi. Saatat tarvita opettajan ohjeita lisäksi. Kuvien kohdalla mainittu, mistä lähteestä ne on lainattu. Viitaniemen koulu / Hintsa 2017

Lisätiedot

N S. ta tai m ä. BLÄUER 2003 www.kasityo.com versio 1.0

N S. ta tai m ä. BLÄUER 2003 www.kasityo.com versio 1.0 N S ta tai m ä BLÄUER 2003 www.kasityo.com versio 1.0 ONNISTUNUT SALKKU Salkkuja on eri kokoisia, muotoisia ja värisiä. Huomiota kiinnitetään seuraaviin kohtiin. SALKUN AUKAISEMINEN PYÖRÖSAHALLA JA SEN

Lisätiedot

3s-ge venttiilien koneistus

3s-ge venttiilien koneistus 3s-ge venttiilien koneistus Tässä olisi tarkoitus selventää hieman perusteita niille, ketkä eivät ole ikinä tehneet kannen venttiilien koneistusta. Venttiilien pintojen hiontaanhan on myös paljon helpompi

Lisätiedot

Tämä toimii Kuhan koulu 3.lk, Ranua

Tämä toimii Kuhan koulu 3.lk, Ranua Tämä toimii Kuhan koulu 3.lk, Ranua Julia Petäjäjärvi, Niko Romppainen, Elias Ilvesluoto ja Taneli Luokkanen TÄMÄ TOIMII 14.3.2005 Meidän Tämä toimii - ryhmässämme on Taneli, Julia, Elias ja Niko. Aluksi

Lisätiedot

Puukon tupen valmistus

Puukon tupen valmistus Puukon tupen valmistus Ohjeen tarkoituksena on toimia suuntaa-antavana vinkkinä niille, jotka ovat kiinnostuneet tekemään puukkonsa suojaksi kaksiosaisen tupen. Tässä ohjeessa keskitytään valmistamaan

Lisätiedot

Tarkista puunrunko lian, kivien ja vanhojen ruuvien varalta estääksesi sahan ketjua rikkoutumasta.

Tarkista puunrunko lian, kivien ja vanhojen ruuvien varalta estääksesi sahan ketjua rikkoutumasta. LUE SEURAAVAT OHJEET HUOLELLISESTI ENNEN KUIN KÄYTÄT UUTTA GRANBERG-SAHALAITOSTA. SÄHKÖTYÖKALUJEN, KUTEN MOOTTORISAHOJEN, KÄYTTÖ VOI OLLA VAARALLISTA JA TUO MUKANAAN LOUKKAANTUMISEN TAI KUOLEMAN VAARAN.

Lisätiedot

Jenni Pietiläinen ja Anni Janatuinen

Jenni Pietiläinen ja Anni Janatuinen POM1YTN TYÖOHJE Jenni Pietiläinen ja Anni Janatuinen Työohje on suunnattu kolmasluokkalaisille alakoulun oppilaille. Tavoitteena on vahvistaa oppilaan kiinnostusta ja innostusta käsin tekemiseen sekä vahvistaa

Lisätiedot

Siipiratasalus. Petri Sinivuori 92

Siipiratasalus. Petri Sinivuori 92 Siipiratasalus Petri Sinivuori 92 Tehtävänä on tehdä annettujen ohjeiden mukaan siipiratasalus, joka sopivalla moottorilla toimii myös sähkövoimalana. Silloin voima voidaan ottaa esim. vesihanasta ja patteri

Lisätiedot

Pohjoisranta 4 96200 Rovaniemi

Pohjoisranta 4 96200 Rovaniemi SAAMELAISKULTTUURI Lapin maakuntamuseon tehtäväpaketti NIMI: KOULU ja LUOKKA: PÄIVÄMÄÄRÄ: Pohjoisranta 4 96200 Rovaniemi A. SAAMELAISET Saamelaisalue Saamelaiset ovat alkuperäiskansa. Saamelaisia asuu

Lisätiedot

1. TrendyNailWraps kynsikalvot koko kynnelle

1. TrendyNailWraps kynsikalvot koko kynnelle 1. TrendyNailWraps kynsikalvot koko kynnelle TrendyNailWraps kynsikalvot on valmistettu yhdysvalloissa erityiselle laminoidulle pinnalle joka on niin kestävä että sen päälle voidaan karhentamisen jälkeen

Lisätiedot

PUUKKOHIPPA - puukkokurssi partiolaisille

PUUKKOHIPPA - puukkokurssi partiolaisille sivu 1 / 3 PUUKKOHIPPA - puukkokurssi partiolaisille KUVAUS Puukkokurssi on suunnattu ensikertalaisille, vaativasta käsityötaidoista kiinnostuneille partiolaisille, jotka uskaltaa haastaa omaa osaamistaan

Lisätiedot

Heinäharava Haravan lapa ja piikit Haravan varsi

Heinäharava Haravan lapa ja piikit Haravan varsi Heinäharava Tee-se-itse -ajattelun toteuttaminen tuottaa tuskanhetkiä silloin kun loistava idea saapuu, mutta tarvikkeita ei olekaan odottamassa työstöä. Siksi on hyvä ylläpitää runsasta käyttöpuuvarastoa,

Lisätiedot

KÄSISAHAT 2010 www.magnum-tools.com

KÄSISAHAT 2010 www.magnum-tools.com www.manum-tools.com Puulla on Suomessa pitkät perinteet rakentamisen ja teollisuuden raaka-aineena. Puu on edelleen ainutlaatuinen luonnonmateriaali, joka sopii moniin käyttökohteisiin. isäksi puun työstäminen

Lisätiedot

SIVU 1. laittaa mikä tahansa geeli tai akryyli. TrendyNailWraps kynsikalvot ovat erittäin kestäviä ja saatavilla 50 erilaisena mallina.

SIVU 1. laittaa mikä tahansa geeli tai akryyli. TrendyNailWraps kynsikalvot ovat erittäin kestäviä ja saatavilla 50 erilaisena mallina. TrendyNailWraps kynsikalvot on valmis- tettu Yhdysvalloissa erityiselle laminoidulle pinnalle, joka on niin kestävä että sen pintaa voidaan karhentaa. TrendyNailWraps kynsikalvojen päälle voidaan laittaa

Lisätiedot

Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa!

Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa! Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa! - Elikkä tässä ohjeessa näet kuinka voit tehdä peda.net palveluun koti/etätehtäviä tai vaikka kokeitten tekoa, tapoja on rajattomasti.

Lisätiedot

Työohje: sahaaminen käsikäyttöisillä sahoilla (käsisaha, selkäsaha, askartelusaha

Työohje: sahaaminen käsikäyttöisillä sahoilla (käsisaha, selkäsaha, askartelusaha POM1YTN Teknologiakasvatus ja tekninen työ Työohje Eveliina Rantala ja Katja Riivari Työohje: sahaaminen käsikäyttöisillä sahoilla (käsisaha, selkäsaha, askartelusaha ja lehtisaha) kahvat sahojen terät

Lisätiedot

Rakenna kasvilava. yksi tai kaksi kuormalavan kaulusta. Lasiluukun koon voi tällöin muuntaa kaulukseen sopivaksi.

Rakenna kasvilava. yksi tai kaksi kuormalavan kaulusta. Lasiluukun koon voi tällöin muuntaa kaulukseen sopivaksi. Rakennusprojekti Rakenna kasvilava Kasvilava on kuin pieni kasvihuone, jossa kasveja voi viljellä hiukan aiemmin ja suojaisemmin kuin avomaalla. Tämä kasvilava on mitoitettu Ikean Billy-kirjahyllystä yli

Lisätiedot

Tee-se-itse.fi Ja saat sellaisen, kuin sattuu tulemaan! http://www.tee-se-itse.fi

Tee-se-itse.fi Ja saat sellaisen, kuin sattuu tulemaan! http://www.tee-se-itse.fi Baarikaappi Jatketaanpa samoilla linjoilla kuin edellisessä artikkelissa "tynnyrin mallinen baarikappi". Tällä kertaa esitellään hieman tavanomaisempi baarikaappi, joka on myöskin huomattavasti helpompi

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

Tekninen työ. Aihepiirityöskentely: KASETTITELINE. Helsingin yliopisto opettajankoulutuslaitos syksy 1994 Jukka Kasurinen

Tekninen työ. Aihepiirityöskentely: KASETTITELINE. Helsingin yliopisto opettajankoulutuslaitos syksy 1994 Jukka Kasurinen Tekninen työ Aihepiirityöskentely: KASETTITELINE Helsingin yliopisto opettajankoulutuslaitos syksy 1994 Jukka Kasurinen 1. MOTIVOINTI Aluksi keskustellaan oppilaiden kanssa, mitä erilaisia kasetteja he

Lisätiedot

TUOTTEIDEMME KÄYTTÖ-OHJEITA

TUOTTEIDEMME KÄYTTÖ-OHJEITA TUOTTEIDEMME KÄYTTÖ-OHJEITA LILJOJEN VALMISTAMINEN SOKERIMASSASTA TAI MARSIPAANISTA Ota muotilla kuvio kaulitusta sokerimassasta. Pyöritä myös kukalle keskusta ja laita siihen koristeeksi heteitä ja emejä.

Lisätiedot

Tynnyrin mallinen baarikaappi

Tynnyrin mallinen baarikaappi Tynnyrin mallinen baarikaappi Erilaisten virvokkeiden nauttiminen on luonnollinen osa kaikenlaista nikkarointia ja puuhastelua. Koska virvokkeille täytyy joka tapauksessa olla jokin säilytyspaikka, niin

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Teknisen työn didaktiikka/aihepiirisuunnittelu Tiina Pyhälahti Syksy 1996 Ohjaaja: Ossi Autio

Teknisen työn didaktiikka/aihepiirisuunnittelu Tiina Pyhälahti Syksy 1996 Ohjaaja: Ossi Autio Teknisen työn didaktiikka/aihepiirisuunnittelu Tiina Pyhälahti Syksy 1996 Ohjaaja: Ossi Autio 1.JOHDANTO Aihepiirin tavoitteena on valmistaa esine, joka liittyy ilmaan ja entämiseen ja jossa on jokin pienen

Lisätiedot

e t BLÄUER - NURMI 2003 versio 1.05

e t BLÄUER - NURMI 2003 versio 1.05 e t BLÄUER - NURMI 2003 versio 1.05 WWW.KASITYO.COM ONNISTUNUT JAKKARA 1. Listat ovat tasaisin välein ja naulat suorassa rivissä. Naulojen päät ovat puun sisässä, eikä yhtään naulaa vinossa. Naulauksessa

Lisätiedot

Pavonin tiivisteiden vaihto

Pavonin tiivisteiden vaihto Pavonin tiivisteiden vaihto kuvitettu ohje Kuvat ja teksti: Teemu Pihlatie Taitto: Olli Orkoneva 2 Säästä rahaa ja vaihda Pavonin tiivisteet itse Teme @ www.ristretto.fi Vaikka netistä löytyykin englanniksi

Lisätiedot

Martta. Rintalan Martta-pöydän Korkeus 74 cm, leveys 85 cm, pituus 185 cm tai 245 cm. p e r i n t ö h u o n e k a l u j a

Martta. Rintalan Martta-pöydän Korkeus 74 cm, leveys 85 cm, pituus 185 cm tai 245 cm. p e r i n t ö h u o n e k a l u j a Martta Rintalan Martta-pöydän Korkeus 74 cm, leveys 85 cm, pituus 185 cm tai 245 cm p e r i n t ö h u o n e k a l u j a RINTALAN MARTAN IDEA PERUSTUU PERINTEISEEN TALONPOIKAISEEN PIRTINPÖYTÄÄN: LEIPOMISPÄIVÄ-

Lisätiedot

Kuva1. Tyypillinen katevaurio.

Kuva1. Tyypillinen katevaurio. Tässä artikkelissa käsitellään suurien muovikatehalkeamien korjaamista kotikonstein ja ilman muovihitsaamista. Menetelmä sopii hyvin pitkien katehalkeamien korjaamiseen. Mikäli esimerkiksi kiinnikekannakkeita

Lisätiedot

Radio-ohjattavan F2007:n runko

Radio-ohjattavan F2007:n runko ASENNUS Radio-ohjattavan F2007:n runko Lehden nro 7 liitteenä on ominaisuuksiltaan ja mitoiltaan tärkeä osa. Se on pienoismallisi pohjalevy eli runko. Runko on suorakaiteen muotoinen, kärjestään kapeneva

Lisätiedot

Kenguru Benjamin (6. ja 7. luokka) ratkaisut sivu 1 / 6

Kenguru Benjamin (6. ja 7. luokka) ratkaisut sivu 1 / 6 Kenguru Benjamin (6. ja 7. luokka) ratkaisut sivu 1 / 6 3 pisteen tehtävät 1) Mikä on pienin? A) 2 + 0 + 0 + 8 B) 200 : 8 C) 2 0 0 8 D) 200 8 E) 8 + 0 + 0 2 2) Millä voidaan korvata, jotta seuraava yhtälö

Lisätiedot

1 Laske ympyrän kehän pituus, kun

1 Laske ympyrän kehän pituus, kun Ympyrään liittyviä harjoituksia 1 Laske ympyrän kehän pituus, kun a) ympyrän halkaisijan pituus on 17 cm b) ympyrän säteen pituus on 1 33 cm 3 2 Kuinka pitkä on ympyrän säde, jos sen kehä on yhden metrin

Lisätiedot

Kaara Vesa Siiri Opinnäyte Saamelaisalueen koulutuskeskus Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto 2013

Kaara Vesa Siiri Opinnäyte Saamelaisalueen koulutuskeskus Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto 2013 Kaara Vesa Siiri Opinnäyte Saamelaisalueen koulutuskeskus Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto 2013 Saamelaisalueen koulutuskeskus Tuotteen suunnittelun ja valmistuksen koulutusohjelma, artesaani,

Lisätiedot

Säämiskäpaikat baletin kärkitossuille

Säämiskäpaikat baletin kärkitossuille Säämiskäpaikat baletin kärkitossuille Baletin kovakärkisten tossujen kärjet joutuvat auttamattoman koville käytössä. Satiini, josta tossun pinta on yleensä tehty, on herkästi purkautuvaa ja rispaantuvaa,

Lisätiedot

Puutarhan betonityöt. Toukokuu

Puutarhan betonityöt. Toukokuu Puutarhan betonityöt Betoni on edullinen ja hauska materiaali kaikenlaisten puutarhakoristeiden tekemiseen. Betonista voi valaa ruukkuja, penkkejä, laattoja, lintualtaita - lähes mitä vaan! - vaatii fyysistä

Lisätiedot

IRROITA SYDÄN. Pulmapeli. BLÄUER 2003 versio ja laita takaisin jos osaat...

IRROITA SYDÄN. Pulmapeli. BLÄUER 2003 versio ja laita takaisin jos osaat... IRROITA SYDÄN ja laita takaisin jos osaat... Pulmapeli BLÄUER 2003 versio 1.05 WWW.KASITYO.COM 1. TYÖN TAVOITE Valmistamme metallisen pulmapelin, jossa tarkoituksena on ottaa sydän pois ja laittaa se takaisin

Lisätiedot

Hyvästä paras. Miksi jotkut yritykset menestyvät ja toiset eivät?

Hyvästä paras. Miksi jotkut yritykset menestyvät ja toiset eivät? 1 Hyvästä paras Miksi jotkut yritykset menestyvät ja toiset eivät? Nimi: Nina Granqvist Päivämäärä: Teos: Hyvästä paras Kirjailija: Jim Collins Kirjapisteet: 3 2 Jim Collinsin teos Hyvästä paras on noussut

Lisätiedot

Kenguru 2013 Ecolier sivu 1 / 8 (4. ja 5. luokka)

Kenguru 2013 Ecolier sivu 1 / 8 (4. ja 5. luokka) Kenguru 2013 Ecolier sivu 1 / 8 3 pistettä 1. Missä kuviossa mustia kenguruita on enemmän kuin valkoisia kenguruita? Kuvassa D on 5 mustaa kengurua ja 4 valkoista. 2. Nelli haluaa rakentaa samanlaisen

Lisätiedot

Näin tehdään. (eli pyörötappiliitos tai poratappiliitos)

Näin tehdään. (eli pyörötappiliitos tai poratappiliitos) Näin tehdään (eli pyörötappiliitos tai poratappiliitos) 1. 7. 6. 2. 3. 5. 4. Liima-tappi -liitos on vahva liitostyyppi. Sen avulla liitetään puumateriaaleja toisiinsa (esim. lauta, liima- tai mdf-levy).

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

Salibandymailan huoltoa ja tuunausta

Salibandymailan huoltoa ja tuunausta Salibandymailan huoltoa ja tuunausta Tässä ohjeessa neuvotaan salibandymailan lavan ja gripin vaihdossa sekä varren lyhentämisessä. Ohjetta päivitetään sitä mukaa, kun uutta tietoa löytyy. Enemmän tai

Lisätiedot

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Kun isä jää kotiin Mikko Ratia, 32, istuu rennosti olohuoneen tuolilla, samalla kun hänen tyttärensä Kerttu seisoo tuolista tukea ottaen samaisessa huoneessa.

Lisätiedot

KESKITY! KÄYTÄ!! VAARA- ALUE ÄLÄ HÄIRITSE SORVAAJAA!! S O R V A U S. Jos ajatuksesi harhailevat, työturvallisuus ja työn laatu kärsivät.

KESKITY! KÄYTÄ!! VAARA- ALUE ÄLÄ HÄIRITSE SORVAAJAA!! S O R V A U S. Jos ajatuksesi harhailevat, työturvallisuus ja työn laatu kärsivät. Koneiden taulut: SORVI RECORD 1 S O R V A U S KESKITY! Jos ajatuksesi harhailevat, työturvallisuus ja työn laatu kärsivät. KÄYTÄ!! VAARA- ALUE ÄLÄ HÄIRITSE SORVAAJAA!! Koneiden taulut: SORVI RECORD 2 K

Lisätiedot

Ympyränompeluohjain. Circular attachment SOUMI

Ympyränompeluohjain. Circular attachment SOUMI Ympyränompeluohjain Circular attachment SOUMI 4 35 5-1 4 35-1 Ympyränompeluohjain Ympyränompeluohjain on hyvä apuväline ompeluprojektien, vaatteiden ja tilkkutöiden koristeluun Sen avulla voi ommella ympyröitä,

Lisätiedot

Pystypuusta lattialankuksi

Pystypuusta lattialankuksi Pystypuusta lattialankuksi Naapuripalstallamme tehtiin eräänä talvena avohakkuu, jonka seurauksena seuraavan kesän puhurituulet kaatoivat useita suuria kuusia oman metsäpalstamme suojattomasta reunasta.

Lisätiedot

JONGLÖÖRAUSPALLOT VANTEET FLOWER STICK PUUJALAT SIKARILAATIKOT JALKAJONGLEERAUS

JONGLÖÖRAUSPALLOT VANTEET FLOWER STICK PUUJALAT SIKARILAATIKOT JALKAJONGLEERAUS Tee se itse! ROLA BOLA JONGLÖÖRAUSPALLOT VANTEET DEVIL STICK FLOWER STICK PUUJALAT SIKARILAATIKOT JALKAJONGLEERAUS ROLA BOLA Tarvikkeet: esim. viemäriputkea ja vaneria Rola bolan rullan voi tehdä puusta

Lisätiedot

TAHROJEN POISTO ADOBE PHOTOSHOP ELEMENTS 6:N AVULLA

TAHROJEN POISTO ADOBE PHOTOSHOP ELEMENTS 6:N AVULLA TAHROJEN POISTO ADOBE PHOTOSHOP ELEMENTS 6:N AVULLA 16.2.2015 ATK Seniorit Mukanetti ry / Kuvakerho 2 Tahrojen poisto Photoshop Elements 6:n avulla Valokuviin tulee vuosien kuluessa usein pieniä tahroja

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Vetokoukku, kiinteä. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Ohje nro Versio Osa nro

Installation instructions, accessories. Vetokoukku, kiinteä. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Ohje nro Versio Osa nro Ohje nro Versio Osa nro 30756782 1.3 30660691 Vetokoukku, kiinteä IMG-218040 Sivu 1 / 14 Varuste A0000162 A0000161 A0000165 IMG-217920 IMG-308223 Sivu 2 / 14 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Ennen asennuksen aloittamista:

Ennen asennuksen aloittamista: Asennusopas Asennusopas Ennen asennuksen aloittamista: 1. Ennen asennuksen aloittamista varmistu että olet hankkinut oikean lukkopesän, joka sopii lukkoon. Yleisesti käytössä oleviin oviin oikeat lukkopesät

Lisätiedot

Olet arvokas! Jokainen ihminen on arvokas ja siihen on syy.

Olet arvokas! Jokainen ihminen on arvokas ja siihen on syy. Olet arvokas! Jokainen ihminen on arvokas ja siihen on syy. Asiat ovat eriarvoisia! Elämme maailmassa, jossa asiat ovat eriarvoisia! Kulta on hopeaa arvokkaampaa, öljy on vettä kalliimpaa, jne.! Tämä arvottaminen

Lisätiedot

Magswitchin h y ö d y t :

Magswitchin h y ö d y t : Muuttaa tapoja. Koskaan aikaisemmin ei ole ollut yhtä helppoa kontrolloida erittäin tehokasta magneettia. Magswitch on kehittänyt erittäin tehokkaan magneettityökalun, joka yhtä nuppia vääntämällä on helppo

Lisätiedot

Kokeileva painanta ja värjäys

Kokeileva painanta ja värjäys Kokeileva painanta ja värjäys Elämys vastakarvaan Tekstiiliteosnäyttely 2012 Johanna Hytönen Mistä on kyse Saimme itse vaikuttaa kurssin sisältöön ja toiveenamme olikin tehdä taidetekstiilejä. Saimme idean

Lisätiedot

Tankataulu Perunaliisterillä ja kirjan sivuilla päälystetty runotaulu

Tankataulu Perunaliisterillä ja kirjan sivuilla päälystetty runotaulu Tankataulu Perunaliisterillä ja kirjan sivuilla päälystetty runotaulu kirjan sivuja hiekkapaperia kehykset perunaliisteriä lankaa naulat/ruuvit TARVIKKEET (edellisellä sivulla oleellisimmat) - Taulun kehykset

Lisätiedot

Tässä vaiheessa kaulaa olikin jo lyhennetty ja kaula kiinnitetty olkapäihin kiinni. Olkapäistä tuli aluksi todella massiiviset ja tukevat.

Tässä vaiheessa kaulaa olikin jo lyhennetty ja kaula kiinnitetty olkapäihin kiinni. Olkapäistä tuli aluksi todella massiiviset ja tukevat. KU7 Savipään teko Kurssi alkoi hyvin ja tuntui mahtavalta alkaa muovata savea omin käsin siinä sai käyttää yllättävän paljon voimaa! Otteet muuttuivat varmemmiksi vähitellen kun aloin saamaan oikeanlaisen

Lisätiedot

Moottorin takakansi, tiiviste, ruuvi ja käynnistinakseli

Moottorin takakansi, tiiviste, ruuvi ja käynnistinakseli RAKENNUSOHJE Moottorin takakansi, tiiviste, ruuvi ja käynnistinakseli 295 Lehden nro 69 mukana sait seitsemän uutta osaa, jotka kuuluvat mittakaavan 1:7 F2007 autosi GX-21-moottorin mekaaniseen kokonaisuuteen.

Lisätiedot

Harrastuksesta yritys Muita tuotteita

Harrastuksesta yritys Muita tuotteita Harrastuksesta yritys Mukkanuoli on pieni käsityöyritys, joka valmistaa perinteisiä jousimetsästysvälineitä. Yritys on ainoa laatuaan Suomessa, jossa nykyaikaista jousimetsästystä on harrastettu laajemmin

Lisätiedot

Kenguru 2011 Benjamin (6. ja 7. luokka)

Kenguru 2011 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 6 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Jätä ruutu tyhjäksi, jos et halua

Lisätiedot

PUUSARVI ja PUKINSARVI

PUUSARVI ja PUKINSARVI PUUSARVI ja PUKINSARVI Kuvassa G.A.Gottlundin Suomalaisia Paimen Soittoja Kanteleella ja Sarvella Soitettavia 1831, torventoitottajat Helsingin Laulujuhlilla 21.6.1900, sekä pukinsarvi ja puusarvi vuonna

Lisätiedot

Kynän valmistusohje Pekka Pikkarainen 2014

Kynän valmistusohje Pekka Pikkarainen 2014 Kynän valmistusohje Pekka Pikkarainen 2014 Persoonallisen puisen kynän valmistaminen on helppoa kynänsorvaussarjoja käyttäen. Tarvitset: 1. Sorvin 2. Sorviin sopivan kynänvalmistussarjan (kuvissa MT2 kartiolla

Lisätiedot

Fiskars Boordilävistäjä

Fiskars Boordilävistäjä Fiskars Boordilävistäjä Paperi on helppo kohdistaa oikeaan kohtaan boordilävistäjän apuviivojen avulla. Suuri painike, jota on helppo käyttää. Useita eri kuviovaihtoehtoja Maksimipaperinpaksuus 180 g,

Lisätiedot

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2013 VilliHelmi Oy

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2013 VilliHelmi Oy 1 Yhteen (avain)kaulakoruun tarvitset: 1-2 m 0,6 tai 0,8 mm metallilankaa (valitse paksuus helmien reikäkoon mukaan) erilaisia ja kokoisia helmiä, riipuksia, korunosia, renkaita kalotteja, mikäli käytät

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Kattokiskot. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Ohje nro Versio Osa nro

Installation instructions, accessories. Kattokiskot. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Ohje nro Versio Osa nro Ohje nro Versio Osa nro 8685942 1.0 Kattokiskot J8401014 Sivu 1 / 10 Varuste A0000162 A0000161 J8401006 Sivu 2 / 10 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen aloittamista. Huomautukset ja varoitustekstit

Lisätiedot

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa 15.10.-26.11. 2016 Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Kiinnostuin ulkomaan työssäoppimisesta muistaakseni ensimmäisellä luokalla ammattikoulussa, kun opettaja otti

Lisätiedot

Linnunpöntön kokoamisohje

Linnunpöntön kokoamisohje Linnunpöntön kokoamisohje Kiitämme Sinua leijonien rakennussarjan hankkimisesta. Kun seuraat kokoamisen työvaiheittaisia ohjeita huolellisesti, olet saanut rakennettua toimivan kodin linnulle. Rakennussarjojen

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Parvekeverkkoprojekti

Parvekeverkkoprojekti Parvekeverkkoprojekti Copyright 2010 by P. Aivohippa Käytetty tuote oli mm. Zooplussasta tilattavissa oleva 6x3 metrin läpinäkyvä Protective Cat Net. Paketti sisältää hyvin tiukaan käärityn verkon, kiinnityskoukut,

Lisätiedot

Tämä toimii. Kuhan koulu 3.lk Ranua. Salla Romppainen, Suvi Ilvesluoto, Aleksi Petäjäjärvi ja Joni Saukko.

Tämä toimii. Kuhan koulu 3.lk Ranua. Salla Romppainen, Suvi Ilvesluoto, Aleksi Petäjäjärvi ja Joni Saukko. Tämä toimii Kuhan koulu 3.lk Ranua Salla Romppainen, Suvi Ilvesluoto, Aleksi Petäjäjärvi ja Joni Saukko. TÄMÄ TOIMII 19.2.2007 Meidän Tämä toimii - ryhmässä ovat Salla, Aleksi, Suvi ja Joni. Aluksi me

Lisätiedot

Pieliohjeet taitto-oville

Pieliohjeet taitto-oville Pieliohjeet taitto-oville Taitto-ovet myydään yleensä asennettuna valmiiseen ovenpieleen. Tarvittaessa tarjoamme avaimet käteen -palvelun, jolloin teemme pielityöt alusta loppuun itse. Ovissamme ei ole

Lisätiedot

TYÖOHJE SMYYGI- ELI TÄYTELISTA JA IKKUNAPENKKI

TYÖOHJE SMYYGI- ELI TÄYTELISTA JA IKKUNAPENKKI NIKO PALONEN / www.suorakon.com TYÖOHJE SMYYGI- ELI TÄYTELISTA JA IKKUNAPENKKI 8.10.2014 JOHDANTO Tämän oppaan tarkoitus on kertoa smyygi- eli täytelistan tekemisestä vanhan hirsirakennuksen ikkunakarmin

Lisätiedot

Skidplate, takapuskuri

Skidplate, takapuskuri Installation instructions, accessories Ohje nro 31265633 Versio 1.3 Osa nro 31265630, 30756290, 31316484, 31316485, 31316074, 31316075 Skidplate, takapuskuri IMG-340000 Volvo Car Corporation Skidplate,

Lisätiedot

TULOILMAVENTTIILI VLR-100

TULOILMAVENTTIILI VLR-100 TULOILMAVENTTIILI VLR-100 Uuteen läpivientiin VELCO VLR-100 tuotekokonaisuus. Sisältää termostaatilla varustetun Velco korvausilmaventtiilin, F9 -luokan Filtrete suodattimen, ulkoritilän sekä jatko- ja

Lisätiedot

KESKITY! KÄYTÄ! VAARA- ALUE ÄLÄ HÄIRITSE SORVAAJAA! S O R V A U S. Jos ajatuksesi harhailevat, työturvallisuus ja työn laatu kärsivät.

KESKITY! KÄYTÄ! VAARA- ALUE ÄLÄ HÄIRITSE SORVAAJAA! S O R V A U S. Jos ajatuksesi harhailevat, työturvallisuus ja työn laatu kärsivät. Koneiden taulut: SORVI MANKO 1 S O R V A U S KESKITY! Jos ajatuksesi harhailevat, työturvallisuus ja työn laatu kärsivät. KÄYTÄ! VAARA- ALUE ÄLÄ HÄIRITSE SORVAAJAA! K O L M E N P I S T E E N T U K I Koneiden

Lisätiedot

Puukot, sahat ja viilat

Puukot, sahat ja viilat Helsinki 0609 Puukot, sahat ja viilat Malminkaari 12 00700 Helsinki Postios. PL 115 00701 Helsinki p. (09) 350 11, fax (09) 350 1202 sähköposti: koivunen@koivunen.fi www.koivunen.fi Hakemisto Katkoteräveitset...5-1

Lisätiedot

Verkko ja kala (ts+tn)

Verkko ja kala (ts+tn) Verkko ja kala (ts+tn) Verkon kutominen on ikivanha taito. Aluksi verkkoja kudottiin kalaverkoiksi, kasseiksi ja riippumatoiksi. Myöhemmin keskiajalla Euroopassa ruvettiin kutomaan ohuemmalla langalla

Lisätiedot

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2013 VilliHelmi Oy

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2013 VilliHelmi Oy 1 Yhteen kaulakoruun tarvitset: 40 cm makeanvedenhelminauha TAI vastaava/haluttu määrä irtohelmiä 2 m valmiiksi neuloitettu helmisilkki 0,6 0,65 mm TAI paksuutta, joka mahtuu kerran helmien läpi helmilukko,

Lisätiedot

FOCUS 650 KÄYTTÖOHJE

FOCUS 650 KÄYTTÖOHJE FOCUS 650 KÄYTTÖOHJE Oikeus teknisiin muutoksiin pidätetään Z oom työtelineet ovat paljon enemmän kuin pelkkä työteline. Telineen kiinniytspaloja voidaan liikuttaa portaattomasti pöytäurissa ja pöydän

Lisätiedot

HUOMIO! YLEISIÄ VAROITUKSIA!

HUOMIO! YLEISIÄ VAROITUKSIA! Metallioven karmin vastakappaleiden HUOMIO! YLEISIÄ VAROITUKSIA! Metallioven karmin vastakappaleiden asennuksessa tulee noudattaa useita varotoimenpiteitä. Huomioi turvallisuussyistä alla esitetyt varoitukset

Lisätiedot

Sharie Coombes. Sinä selviät! Tehtäväkirja sinulle, jota on joskus loukattu tai kiusattu

Sharie Coombes. Sinä selviät! Tehtäväkirja sinulle, jota on joskus loukattu tai kiusattu NÄYTESIVUT Sharie Coombes Sinä selviät! Tehtäväkirja sinulle, jota on joskus loukattu tai kiusattu Tässä pdf-tiedostossa on mukana kirjasta seuraavat näytteet: Esipuhe Näytesivut Tutustu kirjaan verkkokaupassamme

Lisätiedot

Kirjahylly alakaapilla

Kirjahylly alakaapilla Kirjahylly alakaapilla Tällä sivustolla on jo aiemmin esitty artikkeli seinään kiinnitettävästä kirjahyllystä, joten tällä kertaa kerrotaan, miten rakennetaan kirjahylly, jossa on erillinen alakaappi.

Lisätiedot

3. Oppimiseni Vastaa asteikolla 1-3. Kolme on täysin samaa mieltä, yksi on täysin eri mieltä.

3. Oppimiseni Vastaa asteikolla 1-3. Kolme on täysin samaa mieltä, yksi on täysin eri mieltä. VIRVATULIKYSELY 7-8-VUOTIAILLE, kevät 2013 1. Monettako vuotta olet kuvataidekoulussa? 1. vuotta 32 % 9 2. vuotta 25 % 7 3. vuotta 11 % 3 4. vuotta 21 % 6 5. vuotta 11 % 3 2. Ilomittarit eli hymynaamat

Lisätiedot

Valmistusprosessi 14

Valmistusprosessi 14 Valmistusprosessi 14 Kudonta Hiihtolomaviikon maanantaina klo 9 aloin kutoa käsityökeskuksessa Kostoa ja sain sen valmiiksi vasta keskiviikkoiltana. Työ oli siis paljon hitaampaa kuin muistin ja sukkuloita,

Lisätiedot

Kiipulan ammattiopisto. Liiketalous ja tietojenkäsittely. Erja Saarinen

Kiipulan ammattiopisto. Liiketalous ja tietojenkäsittely. Erja Saarinen Kiipulan ammattiopisto Liiketalous ja tietojenkäsittely Erja Saarinen 2 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Hyvät internetsivut... 3 3. Kuvien koko... 4 4. Sivujen lataus... 4 5. Sivukartta... 5 6. Sisältö...

Lisätiedot

Arctic Cat ZR200 / Yamaha Snoscoot ohjauksen muutos

Arctic Cat ZR200 / Yamaha Snoscoot ohjauksen muutos 1 Arctic Cat ZR200 / Yamaha Snoscoot 2018 2019 ohjauksen muutos Kelkan alkuperäinen ohjaustanko on kiinnitetty ohjausakseliin hitsaamalla, eikä ajoasentoa voi muuttaa. Lisäksi ohjaustanko on hyvin korkealla

Lisätiedot

Uunin rakentaminen helpommaksi

Uunin rakentaminen helpommaksi Uunin rakentaminen helpommaksi Meidän ei kannata antaa itsetekemisen ilon kariutua mihinkään alemmuuskompleksiin. Tekeminen ei ole salatiedettä vaan luontainen osa meidän elämäämme, vaikka sitä onkin pitkälti

Lisätiedot

Door View Cam -ovisilmäkamera

Door View Cam -ovisilmäkamera Door View Cam -ovisilmäkamera Malli: G63R9A Lataa mukana toimitettu akku. Lataa akku ensin täyteen. Akku löytyy Door View Kit -pakkauksesta, jossa on mukana myös sovitin ja kiristysmutteri. Liitä se USB-virtalähteeseen

Lisätiedot

Suojuspelti, moottorin alle

Suojuspelti, moottorin alle Installation instructions, accessories Ohje nro 31269439 Versio 1.2 Osa nro 31269431, 31269432, 31269433, 31269434 Suojuspelti, moottorin alle IMG-328898 Volvo Car Corporation Suojuspelti, moottorin alle-

Lisätiedot

Sami Hirvonen. Ulkoasut Media Works sivustolle

Sami Hirvonen. Ulkoasut Media Works sivustolle Metropolia ammattikorkeakoulu Mediatekniikan koulutusohjelma VBP07S Sami Hirvonen Ulkoasut Media Works sivustolle Loppuraportti 14.10.2010 Visuaalinen suunnittelu 2 Sisällys 1 Johdanto 3 2 Oppimisteknologiat

Lisätiedot

Jakkara 18 mm:n liimapuulevystä

Jakkara 18 mm:n liimapuulevystä Jakkara 18 mm:n liimapuulevystä kannen leveys 290 mm Jakkara sivusta Jakkaran korkeus = jalka ylhäältä 18 mm (kansi) + 280 mm (jalat) leveys tästä kohtaa 270 mm 1 Jakkaran kansi sisältä päin Kannen koko

Lisätiedot

Naapurin kasveja + 1 ulkoistutus

Naapurin kasveja + 1 ulkoistutus Naapurin kasveja + 1 ulkoistutus Naapurin kasveja: ihmepensas, kiinanruusu ja orkidea Codiaeum variegatum ihmepensas Kävin naapurin luona katsomassa hänen kasvejaan ja hän pyysi katsomaan ihmepensastaan,

Lisätiedot

LAADUKAS SULJETTU 70l LITRAN SUBWOOFER Jukka Hyppönen

LAADUKAS SULJETTU 70l LITRAN SUBWOOFER Jukka Hyppönen LAADUKAS SULJETTU 70l LITRAN SUBWOOFER Jukka Hyppönen Kotitekoisen subwooferin rakennusprojekti lähti käyntiin pitkän ajatustyön jälkeen. Tietoa tuli kerättyä internetin useilta tee-se-itse keskustelupalstoilta.

Lisätiedot

Johdanto Tuotteesta Kurssit

Johdanto Tuotteesta Kurssit Johdanto Ryhmämme tehtävänä oli suunnitella ja valmistaa vaateripustimen keskiosa, joka sopisi muiden ryhmien suunnittelemiin osiin koska joka ryhmällä oli oma osansa suunniteltavana, lähtökohdat antoivat

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Skidplate, takana. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden

Installation instructions, accessories. Skidplate, takana. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden Ohje nro Versio Osa nro 30796998 1.2 30764994, 31213014 Skidplate, takana IMG-271924 Sivu 1 / 13 Varuste A0000162 IMG-240693 IMG-239660 IMG-239681 IMG-239940 M0000232 IMG-271784 Sivu 2 / 13 IMG-213320

Lisätiedot