LEMIN KUNTA SIVISTYSPALVELUT

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LEMIN KUNTA SIVISTYSPALVELUT"

Transkriptio

1 LEMIN KUNTA SIVISTYSPALVELUT KOULUTULOKKAAN OPAS 2014 Koulutulokkaiden huoltajille vanhempainilta Lemin koulukeskuksessa tiistaina kello Kouluun tutustumispäivä koulutulokkaille Kuukanniemen koululla tiistaina Lemin koulukeskuksessa keskiviikkona Tulevan ensimmäisen luokan luokanopettaja lähettää kirjeitse erikseen vielä kutsun kouluun tutustumispäivästä.

2 Tervetuloa kouluun! Lapsenne oppivelvollisuus alkaa tänä vuonna. Elokuussa perheessänne on ekaluokkalainen. Koulun aloittaminen on jokaiselle lapselle suuri asia ja se tuo muutoksia koko perheen toimintaan. Leikin rinnalle tulee uuden oppiminen, lapsen kaveripiiri laajenee ja myös lapsen elinympäristö koulumatkoineen muuttuu. Onnistunut koulun aloittaminen turvataan kodin ja koulun yhteistyöllä. Pieni koululainen odottaa, että kotona aikuiset ovat kiinnostuneita koulupäivän kuulumisista. Meidän aikuisten on hyvä muistaa, että aikuisten ja erityisesti omien vanhempien myönteinen asenne koulua kohtaan näkyy lapsessa ja hänen oppimisessaan. Rohkaisen huoltajia olemaan aktiivisesti yhteydessä lapsenne opettajaan. Asianne voi koskea opiskelua tai oppimista, kotitehtäviä tai ruokailua tai muuta kouluun liittyvää asiaa. Yhteisiä asioita on monia ja aikuisten yhteistyö tukee lapsenne kokonaisvaltaista kasvua. Lapsen ensimmäinen kouluvuosi on tärkein kouluvuosi. Lapsen oppimisen edellytyksiä selvitetään ja ensimmäisen vuoden aikana lasta ohjataan toimimaan osana ryhmää jatkaen esiopetuksessa, kerhossa tai kotona opittuja asioita soveltaen. Turvallista koulupäivää varten kouluilla on toimintaohjeet esimerkiksi koulukuljetuksia ja kiusaamisen estämistä varten. Koulussa noudatetaan järjestyssääntöjä ja hyviä tapoja. Hyvien tapojen opettelua ja toisten huomioimista on hyvä harjoitella koko elämän ajan. Joskus lapsen koulunkäynti ei suju ongelmitta, vaan hänellä voi ilmetä vaikeuksia oppimisessa, käyttäytymisessä tai luokkayhteisössä. Oppilas voi saada yleistä, tehostettua tai erityistä tukea. Perheenne, lapsenne ja koulussa opettajan tueksi kouluissamme toimivat oppilashuoltotyöryhmät, joiden tehtävänä on yhteistyöllä etsiä ratkaisuja ja tukitoimia ongelmatilanteisiin. Lapsen laillinen huoltaja vastaa yhteistyöstä kodin ja koulun kanssa. Huoltajan tulee aina ilmoittaa muuttuvista osoite, koti- ja työpuhelinnumeroistaan sekä sähköpostiosoitteesta kouluun, jotta opettaja ja terveydenhoitaja saavat hätätapauksissa tai tarvittaessa yhteyden huoltajaan. Tähän oppaaseen on koottu lapsenne koulunkäynnin kannalta keskeisiä asioita. Voitte lukea sen yhdessä koulutiensä aloittavan lapsenne kanssa. Uusien kysymyksien noustessa esiin, toivon, että otatte yhteyttä joko lapsenne tulevan koulun rehtoriin tai sivistystoimistoon. Hyvää ja turvallista koulutien alkua! Yhteistyöterveisin, Petri Vainikka sivistysosaston päällikkö, Koulukeskuksen rehtori puh Sivistysjohtajan tehtäviä hoitaa alkaen Savitaipaleen kunnan sivistysjohtaja Pirjo Piiroinen.

3 PERUSOPETUKSEN TYÖPÄIVÄT LUKUVUONNA Koulutyö alkaa tiistaina lauantaityöpäivä Syysloma on (to-su). Syyslukukausi päättyy lauantaina Kevätlukukausi alkaa keskiviikkona Hiihtoloma on , vko 9 (ma-pe). Perjantai , maanantai , vapunpäivä ja ovat pyhäpäiviä. Helatorstain jälkeinen perjantai on vapaapäivä. Lukuvuosi päättyy lauantaina KOULUJEN JA SIVISTYSTOIMISTON YHTEYSTIEDOT Lemin koulukeskus: S-posti koulujen henkilökunnalla: osoite: Punaportinkatu 7, LEMI etunimi.sukunimi(at)lemi.fi Puhelinnumerot rehtori Petri Vainikka (040) koulusihteeri Anne Kuivalainen (040) koulunkäyntiav. Tarja Tapanainen (040) opettajat (040) oppilaanohjauksen lehtori (040) erityisopettaja Lea Hirvonen (040) erityisopettaja Liisamaija Lehkonen (040) teknisen työn lehtori (040) kotitalouden lehtori (040) koulukuraattori Mikko Kiianen (0400) mikko.kiianen(at)eksote.fi kouluterveydenhoitaja (040) sanna.imelainen(at)eksote.fi siivous (040) keittiö (040) Kuukanniemen koulu S-posti koulujen henkilökunnalla osoite: Juvolantie 404, KUUKANNIEMI etunimi.sukunimi(at)lemi.fi Puhelinnumerot rehtori Risto Laine (040) opettajat (040) erityisopettaja (040) koulukuraattori (0400) mikko.kiianen(at)eksote.fi kouluterveydenhoitaja (040) sanna.imelainen(at)eksote.fi keittiö (040)

4 Sivistystoimisto postiosoite: Toukkalantie 2, LEMI (käyntiosoite: Toukkalantie 4) sivistysjohtaja, rehtori Petri Vainikka (040) petri.vainikka(at)lemi.fi sivistysjohtaja Pirjo Piiroinen lähtien kanslisti Sirpa Tielinen (040) sirpa.tielinen(at)lemi.fi (0400) vapaa-aikasihteeri Sirkka Liljander (040) sirkka.liljander(at)lemi.fi iltapäivätoiminnan ohjaaja Outi Räisänen (040) outi.raisanen(at)lemi.fi OPPIVELVOLLISUUS Jokainen Suomessa vakinaisesti asuva lapsi on oppivelvollinen. Oppivelvollisuus alkaa sinä vuonna, jona lapsi täyttää seitsemän vuotta. Koulunkäynnin voi aloittaa vuotta aikaisemmin tai myöhemmin, jos se on esim. lääketieteellisten selvitysten perusteella perusteltua. Koulupaikan määräytyminen Perusopetuslaissa määritellään, että oppilaalla on oikeus käydä kunnan hänelle osoittamaa lähikoulua. Lähikoulu ei välttämättä ole lasta lähinnä oleva koulu, vaan koulupaikkaa määrätessä huomioidaan kulkuyhteydet, oppilaan koulumatkan turvallisuus ja pituus. Oppivelvollinen voi pyrkiä kunnan sisällä oppilaaksi myös muuhun kuin kunnan osoittamaan lähikouluun. Hakemus osoitetaan sivistysjohtajalle. Päätökseen vaikuttavat mm. seuraavat tekijät: opetusryhmien oppilasmäärät pyritään pitämään mahdollisimman samansuuruisina terveydelliset tai vastaavat syyt (lääkärin lausunto) sisarusperiaate erityisopetuksen pedagogiset järjestelyt katsomusaineen opetus maahanmuuttajaopetuksen pedagogiset järjestelyt. Oppilaaksi otto perustuu sivistysjohtajan päätökseen, jossa huomioidaan opetusryhmän kokonaistilanne, uuden oppilaan vaikutus muihin opetusryhmän oppilaisiin, koulun ja opetusryhmän pedagogiset ja taloudelliset seikat. Esimerkiksi tila-ahtaudesta tai opetusryhmän kokonaistilanteesta johtuen voidaan toissijainen koulupaikka evätä. Sivistyslautakunta on päättänyt, että lautakunta ei tule puoltamaan muiden opetuksen järjestäjien maksusitoumuspyyntöjä yleisopetuksen koulupaikkojen osalta alkaen. Erityisoppilaiden osalta kunta käyttää harkintaa ja hakee koulupaikkaa yhteistyösopimuskunniltaan. Tällöin kustannuksista vastaa sivistyslautakunta. Koulumatkat Perusopetuslaissa oppilaskuljetuksen rajana on viisi kilometriä. Lemin sivistyslautakunta on päättänyt, että oppilaalle järjestetään kuljetus kouluun, mikäli hänen koulumatkansa vuosiluokilla ylittää 3 kilometriä ja vuosiluokilla viisi kilometriä. Kuljetus järjestetään joko linja-autolla, pikkubussilla tai taksilla. Matkaan voi kuulua kohtuullinen kävelymatka kuljetuspisteeseen. Oppilas voi saada koulukuljetuksen myös osan lukuvuotta tapaturman tai sairauden vuoksi. Samoin harkinnanvarainen maksuton koulukuljetus voidaan myöntää lääkärinlausunnon tai muun erittäin painavan syyn perusteella. Erityistuen oppilaan kuljetuksen tarve harkitaan erikseen.

5 Yleinen, tehostettu ja erityinen tuki Yleinen tuki tarkoittaa laadukasta perusopetusta, jossa korostuvat välittäminen, huolenpito ja myönteinen ilmapiiri. Opettaja huomioi jokaisen lapsen yksilölliset tarpeet ja edellytykset. Monipuoliset opetusmenetelmät, yhdessä oppiminen ja opetusryhmän hyvään vuorovaikutukseen panostaminen ovat keinoja, joiden avulla oppilaiden erilaisuus kohdataan. Erityistä huomiota kiinnitetään oppilaan oppimisen valmiuksiin ja mahdollisuuteen ottaa vastuuta omasta opiskelusta, sen suunnittelusta ja myös sen arvioinnista. Oppimisessa ja koulunkäynnissä ilmeneviin tuen tarpeisiin vastataan opetusta eriyttämällä, opettajien yhteistyöllä ja opetusryhmiä joustavasti muuntelemalla. Kodin ja koulun yhteistyön merkitys on suuri. Käytännön keinoja tukea oppilasta ovat tukiopetus, osa-aikainen erityisopetus, avustajan käyttö sekä oppimissuunnitelman laatiminen. Tehostettu tuki suunnataan oppilaalle, jolle yleinen tuki ei riitä ja joka tarvitsee oppimisessaan ja koulunkäynnissään säännöllistä tukea. Tehostetun tuen aloittaminen perustuu opettajan ja huoltajien yhteistyössä laatimaan pedagogiseen arvioon. Oppilaalle laaditaan henkilökohtainen oppimissuunnitelma, jonka tarkoitus on lisätä oppilaan erityistarpeiden huomioimista opetuksessa ja koulunkäynnissä ja näin ehkäistä ongelmien kasvamista. Tehostetun tuen aikana korostuvat osa-aikainen erityisopetus, oppilaan yksilöllinen ohjaus, opetusryhmän joustava muuntelu sekä kodin ja koulun yhteistyö. Myös oppilashuollon osuutta oppilaan hyvinvoinnin edistäjänä vahvistetaan. On tärkeää huolehtia oppilaan mahdollisuuksista saada onnistumisen kokemuksia oppimisessa ja ryhmän jäsenenä. Keskeistä on myös tukea oppilaan myönteistä käsitystä itsestään ja koulutyöstä. Erityinen tuki on tarkoitettu niille oppilaille, joiden kasvun, kehityksen tai oppimisen tavoitteiden saavuttaminen ei toteudu riittävästi muilla tukitoimilla. Erityisen tuen tehtävänä on tarjota oppilaalle suunnitelmallista ja kokonaisvaltaista tukea niin, että oppilas voi suorittaa oppivelvollisuutensa ja saa pohjan opintojen jatkamiselle peruskoulun jälkeen. Oppilaan itsetuntoa ja opiskelumotivaatiota vahvistetaan ja häntä kannustetaan ottamaan edellytystensä puitteissa vastuuta opiskelustaan. Oppimäärän yksilöllistäminen edellyttää aina erityisen tuen päätöksen. Erityisen tuen aloittaminen vaatii sivistysjohtajan kirjallisen päätöksen. Tätä päätöstä tehdessään hän käyttää apunaan asiantuntijoiden laatimaa pedagogista selvitystä. Erityistä tukea saavalle oppilaalle laaditaan henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma (HOJKS), jonka tehtävänä on tukea pitkäjänteisesti oppilaan oppimista ja kasvua. HOJKS tarkastetaan vuosittain opettajien ja vanhempien yhteistyönä. Lemillä yleinen, tehostettu ja erityinen tuki ovat osa tavallista koulupäivää niin Lemin koulukeskuksessa kuin Kuukanniemen koulussakin. Kunnassa ei ole erityisluokkia. Tavoitteena on, että riittävän tehokkaalla ja aikaisella tuella voivat kaikki lapset opiskella kaikille yhteisessä koulussa. Lemillä on laaja-alaisia erityisopettajia, jotka antavat osa-aikaista erityisopetusta muun opetuksen yhteydessä. Mikäli Lemin kunnassa ei pystytä tarjoamaan riittävää erityistä tukea, sitä voidaan järjestää yhdessä naapurikuntien kanssa tai muun opetuksen järjestäjän kanssa.

6 Maahanmuuttajaopetus Maahanmuuttajaopetuksen tavoitteena on tukea maahanmuuttajaoppilaiden sopeutumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Opetuksessa huomioidaan oppilaan äidinkieli ja kulttuuritausta. Opetuksella pyritään tukemaan oppilaan kaksikielisyyttä, mutta samalla edistää hänen taitojaan toimia ja opiskella Suomessa. Valmistavaa opetusta annetaan eriyttämällä Suomeen tulleille oppilaille, joiden suomen kielen taito ja opiskeluvalmiudet eivät riitä yleisopetuksen ryhmässä opiskeluun. OPISKELUSTA ENSIMMÄISELLÄ LUOKALLA On tärkeää, että oppilas oppii vastuulliseen työskentelyyn ensimmäiseltä luokalta alkaen. Kotona on hyvä sopia aika läksyjen tekemiselle ja opettaa oppilas itse huolehtimaan omista koulutarvikkeistaan. Tähän oppilas tarvitsee tukea vanhemmiltaan. Ekaluokkalaiset harjoittelevat koululaisena olemista ja opiskelevat perustietoja ja -taitoja. Ensimmäisinä kouluvuosina on erityisen tärkeää kokea onnistumisen, oppimisen ja tekemisen iloa! Oppilaan opetuksesta vastaa luokanopettaja. Luokan työjärjestys eli lukujärjestys jaetaan jokaisen oppilaan kotiin lukuvuoden alussa ja se on nähtävissä Wilmassa. Ensimmäisellä luokalla opiskeltavia oppiaineita ovat äidinkieli ja kirjallisuus, matematiikka, ympäristö- ja luonnontieto, uskonto tai elämänkatsomustieto, kuvataide, musiikki, liikunta ja käsityö. Koulun toiminta perustuu opetussuunnitelmaan. Alkuopetuksessa opetus toteutetaan usein eheytetysti. Tämä tarkoittaa, että oppilaan päivää ei pilkota oppiaineisiin, vaan päivän aikana eri oppiaineiden sisältöjä käsitellään samanaikaisesti. Esimerkiksi talvesta luetaan, piirretään ja tehdään tehtäviä eri oppituntien aikana. Oppilas saa lukuvuositodistuksen lukuvuoden päättyessä ja väliarvioinnin syyslukukauden päättyessä. Ensimmäisinä kouluvuosina arviointi on sanallista. Arviointitietoja annetaan esimerkiksi arviointikeskusteluissa, joihin luokkalaisten huoltajat kutsutaan vähintään kerran lukuvuodessa. Oppilas saa maksutta käyttöönsä oppikirjat ja muun opiskelumateriaalin. Opettaja tai koulun opettajat yhdessä valitsevat käyttämänsä opetusmenetelmät ja oppimateriaalit tai laativat itse omaa opetusmateriaalia. Tieto- ja viestintäteknologia kuuluvat tämän päivän kouluun. Liikuntavarusteet, esimerkiksi sisäkengät, luistimet ja sukset, on hankittava itse. MUUTA KOULUUN LIITTYVÄÄ Kouluruokailu Perusopetuslain mukaan opetukseen osallistuvalle on annettava jokaisena koulutyöpäivänä tarkoituksenmukaisesti järjestetty ja ohjattu, täysipainoinen maksuton ateria. Kouluissamme ruoka on tarjolla itsepalvelulinjastossa, jossa oppilas itse ottaa ruokansa keittäjän avustuksella. Oppilas voi hakea ruokaa lisää. Koulutulokkaan tulee osata käyttää veistä ja haarukkaa, kuoria perunat, kantaa tarjotin pöytään ja viedä se ruokailun jälkeen keräyspisteeseen. Kouluruokailun valvonnasta vastaa kotitalouden lehtori Anu-Mari Härkönen.

7 Mikäli lapsi tarvitsee erityisruokavaliota allergian, sairauden, uskonnon tai eettisten syiden takia, vanhempien tulee ottaa yhteyttä kouluterveydenhoitajaan ja toimittaa hänelle terveydenhuollon lausunto ruoka-allergioista ja tarkat tiedot ruokavaliosta. Aterioihin liittyvissä asioissa tulee ottaa yhteyttä suoraan koulun keittiöön. Mikäli erityisruokavaliota noudattava ei osallistu poikkeuksellisesti sairauden ym. syyn takia ruokailuun, on kohteliasta, että huoltaja ottaa heti aamulla yhteyttä koulun keittäjään. Katsomusaineen opetus Lemillä järjestetään evankelisluterilaista ja ortodoksisen uskonnon opetusta. Oppilas, joka ei kuulu evankelisluterilaiseen eikä ortodoksiseen kirkkoon, voi kuitenkin huoltajan ilmoituksella osallistua tähän opetukseen. Ilmoitus katsomusaineen opetukseen osallistumisesta tulee tehdä kouluun ilmoittautumisen yhteydessä. Lain mukaan vähintään kolmelle perusopetuksen oppilaista, jotka kuuluvat ortodoksiseen kirkkokuntaan, järjestetään heidän oman uskontonsa opetusta. Samoin perustein uskonnollisiin yhdyskuntiin kuulumattomalle järjestetään elämänkatsomustiedon opetusta. Muihin Suomessa rekisteröityihin uskonnollisiin yhdyskuntiin kuuluvalle kolmelle oppilaalle järjestetään oman uskonnon opetusta, jos heidän huoltajansa sitä pyytävät. Koululaisten iltapäivätoiminta Luokkien 1-2 oppilaiden iltapäivätoiminta on kouluajan jälkeen tapahtuvaa ohjattua toimintaa, jonka tavoitteena on lasten eheät ja turvalliset päivät. Lemillä koululaisten iltapäivätoiminta perustuu ns. kumppanuusperiaatteeseen: toiminnan järjestäjänä voi olla esimerkiksi seurakun-ta, yhdistys, yhteisö tai kunta. Iltapäivätoiminnan maksut tarkennetaan vuosittain. Iltapäivätoiminnasta vastaa Lemin kunta. Toimintaa pyritään järjestämään kirkolla ja Kuukanniemessä. Toimintaan haetaan keväällä kouluun ilmoittautumisen yhteydessä erillisellä hakulomakkeella. Lisätietoja antaa vapaa-aikasihteeri Sirkka Liljander puh , sirkka.liljander(at)lemi.fi Koulujen kerhotoiminta Koulun kasvatus- ja opetustyön tukemiseksi voidaan järjestää kerhotoimintaa. Kerhotoiminnan tulee tukea perusopetuksen tavoitteiden mukaisesti oppilaan sosiaalista kasvua ja itsensä monipuolista kehittämistä. Kerhotoiminnan tarkoituksena on edistää myönteisten harrastusten viriämistä ja antaa oppilaalle mahdollisuus muuhunkin kuin tavanomaiseen koulutyöhön turvallisessa ja rauhallisessa ympäristössä. Kerhotoiminnan järjestämisen periaatteet on kirjattuna koulun opetussuunnitelmassa. Kerhot ovat oppilaille vapaaehtoisia. Lisätietoja oppilaskerhoista antavat koulujen rehtorit ja opettajat. Muu koulun ulkopuolinen kerhotoiminta Lemin kunnassa järjestetään kouluvuoden aikana erilaisia vapaa-ajan kerhoja iltaisin koulupäivän jälkeen. Tiedot kerhojen järjestämispaikoista ja ajankohdista ilmoitetaan lukuvuoden alkupuolella. Lisätietoja kerhotoiminnasta saa vapaa-aikasihteeri Sirkka Liljanderilta, puh Kodin ja koulun yhteistyö Koulu hoitaa opetus- ja kasvatustehtäväänsä yhteistyössä kotien kanssa. Yhteistyön tarkoituksena on saada aikaan motivoiva ja tukea antava ilmapiiri lapsen kasvulle, oppimiselle ja hyvinvoinnille sekä lisätä oppilaiden turvallisuutta, ehkäistä koulukiusaamista ja muita mahdollisia ongelmia. Tätä edesauttaa se, että opettajat ja vanhemmat tuntevat toisensa ja opettaja saa työlleen kodin tuen.

8 Perinteisiä yhteistyömuotoja ovat vanhempainillat, luokkatoimikunnat, koti- ja kouluyhdistykset, vanhempainyhdistykset, reissuvihkot, vanhempainvartit, arviointi- ja kehittymiskeskustelut ja muut vanhempien tapaamiset. Huoltajille tiedotetaan luokka-asteittain oppisisältöjen ja kasvatuksen keskeisistä tavoitteista, jotta huoltajat voivat tukea oppilaan oppimista. Molemmilla kouluilla toimii vanhempainyhdistykset. Yhteydenpidossa WILMA -ohjelmalla on merkittävä rooli. Lisätietoja WILMAsta saa luokanopettajalta ja rehtoreilta. Huoltajat voivat tulla kouluun seuraamaan opetusta, mutta asiasta on hyvä sopia luokanopettajan kanssa etukäteen. Muistattehan, että keskustelut opettajan kanssa ovat aina luottamuksellisia. Lapsen poissaolosta tulee ilmoittaa heti kouluun. Samoin koululla on velvollisuus ilmoittaa luvattomasta poissaolosta. Koulukuljetusedun saavien oppilaiden vanhempien tulee ilmoittaa myös koulutaksille mahdollisesta poissaolosta tai jos oppilaalle on erityinen ruokavalio (muu kuin laktoosi), tulee koulun keittiöhenkilöstön saada tieto poissaolosta. KOULUTERVEYDENHUOLTO JA OPPILASHUOLTO Kouluterveydenhuollon tavoitteena on lapsen ja nuoren terve kasvu ja kehitys. Kouluterveydenhuolto on luonteva jatko lasten neuvolapalveluille. Kouluterveydenhuollon tehtävänä on yhteistyössä muiden koulun asiantuntijoiden kanssa oppilaan hyvinvoinnin ja terveyden seuraaminen, arviointi ja tukeminen osallistuminen oppimisen, tunne-elämän ja käyttäytymisen ongelmien tunnistamiseen ja selvittämiseen osallistuminen kouluyhteisön hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen sekä koulun työolojen ja koulutyön terveellisyyden, turvallisuuden valvonta ja edistäminen. Kouluterveydenhoitaja on terveydenhuollon edustaja oppilashuoltotyöryhmässä. Kouluterveydenhoitajalle tulee olla ajantasaiset tiedot kaikista lapsen koulunkäyntiin vaikuttavista sairauksista, niiden hoidoista ja kuntoutustoimenpiteistä. Oppilaan muualta saamista rokotuksista, rokotusten terveydellisistä esteistä tai terveydentilan muutoksista pyydetään ilmoittamaan aina kouluterveydenhoitajalle. Tapaturman sattuessa oppilas saa ensiavun koulussa terveydenhoitajalta, jos hän on paikalla. Muussa tapauksessa oppilas lähetetään lähimmälle terveysasemalle. Sairasta lasta ei saa lähettää kouluun, vaan hänen hoitonsa järjestäminen kuuluu huoltajalle. Kouluterveydenhoitajalta voi tarvittaessa kysyä hoitoon liittyviä ohjeita. Sairaanhoidolliset arviot ja toimenpiteet Lemin hyvinvointiaseman kautta. Koululääkäri Oppilas tapaa lääkärin kolme kertaa oppivelvollisuuden aikana ja aina tarvittaessa. Muuna aikana ajanvaraus lääkärin vastaanotolle tapahtuu kouluterveydenhoitajan tai terveyskeskuksen / hyvinvointiaseman kautta. Terveydenhoitaja Terveydenhoitaja Sanna Imeläinen tapaa oppilaan vähintään kerran lukuvuoden aikana ja tarvittaessa. Hänet tavoittaa puhelimitse (040) tai sähköpostitse sanna.imelainen(at) eksote.fi

9 Hammashoito Määräaikaiset suun terveystarkastukset järjestetään oppilaille seuraavasti: hammashoitaja/suuhygienisti tarkastaa 1. - ja 5. -luokkalaisten ja hammaslääkäri 8. -luokkaiset lisäksi oppilaille varataan yksilöllisen tarpeen mukaan terveystarkastuksia hammaslääkärille, suuhygienistille tai hammashoitajalle Lähetämme kutsut hammastarkastuksiin kirjeellä kotiin. Kuukanniemen oppilaille järjestetään yhteiskuljetus. Äkillisissä tapauksissa vanhemmat varaavat ajan itse keskitetyn ajan varauksen kautta, puh. (05) Näille käynneille ei ole kuljetusta. Hammaslääkäri Tiina Pekansaari Hoitaja Mari-Kati Pihlastie Psykologi Oppilaiden tarvitsemat psykologipalvelut hankitaan EKSOTE:n kautta. Oppilashuoltoryhmä on palveluiden hankinnassa keskeisessä roolissa. Fysioterapeutti Fysioterapeutti tarkastaa oppilaan ryhdin tarvittaessa. Oppilashuolto Koulun oppilashuollon tehtävänä on huolehtia oppilaiden fyysisestä, psyyk kisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista. Oppilashuollon keskeisenä tavoitteena on luoda turvallinen ja terve oppimis- ja työympäristö, suojata mielenterveyttä, ehkäistä syrjäytymistä ja edistää työyhteisön hyvinvointia. Oppilashuolto toteutetaan yhteistyössä kotien kanssa. Oppilashuoltoryhmän toiminta perustuu luottamukseen, jossa noudatetaan tietojen saantia ja salassapitoa koskevia säädöksiä. Koulun oppilashuoltoryhmään kuuluvat koulun rehtori/johtaja ja/tai apulaisjohtaja, erityisopettaja, koulukuraattori, terveydenhoitaja sekä tarvittaessa muita opettajia ja asiantuntijoita. Oppilashuoltotyöryhmän kokoukseen huoltaja saa aina kutsun, kun oman lapsen asioita käsitellään, samoin luokanopettaja tai -valvoja. Koulukuraattori ja sosiaalityöntekijä Koulukuraattorin työn tavoitteena on tukea ja auttaa oppilasta erilaisissa ongelmatilanteissa sekä edistää oppilaan sosiaalista hyvinvointia ja kehitystä. Oppilaat voivat hakeutua kuraattorin luo oma-aloitteisesti tai esimerkiksi vanhempien, opettajan tai terveydenhoitajan ohjaamana. Kuraattoriin voi ottaa yhteyttä, jos jokin oppilaan elämään tai koulunkäyntiin liittyvä asia askarruttaa tai huolestuttaa; esimerkiksi silloin kun lapsella tai nuorella on kouluhaluttomuutta, luvattomia poissaoloja, heikko koulumenestys, keskittymisvaikeuksia, koulukiusaamista tai muita ristiriitoja koulukavereiden, opettajien tai vanhempien kanssa. Koulukuraattorin tehtävänä on toimia oppilaan, perheen ja kouluyhteisön tukena. Kuraattorin antama tuki on luottamuksellista keskustelua sekä tukiverkoston rakentamista ja tarvittaessa kuraattori ohjaa oppilaan muihin lapsille ja nuorille tarjolla oleviin palveluihin. Työskentely lapsen ja nuoren kanssa sisältää usein yhteistyötä vanhempien, opettajien ja mahdollisesti muiden viranomaisten kanssa. Koulukuraattorin työhön kuuluu myös koulun oppilashuoltotyöryhmän jäsenenä toimiminen, osallistuminen vanhempainiltoihin ja opettajankokouksiin. Koulukuraattorin tapaamisen syynä ei tarvitse aina olla suuri ongelma eikä oppilaalla tai vanhemmilla suuria vaikeuksia. Koulukuraattorin tärkein tehtävä on pyrkiä poistamaan koulunkäyntiin liittyviä esteitä ja mahdollistaa oppilaan täysipainoinen opiskelu. Lemin koulukuraattorina toimii Mikko Kiianen. Koulukuraattori on tavattavissa Lemillä parittomina viikkoina Kuukanniemen koululla maanantaisin ja Koulukeskuksella tiistaista - perjantaihin, puh. (0400) tai sähköpostitse mikko.kiianen(at)eksote.fi.

10 Tapaturmavakuutus Tapaturmien varalta koululaiset ovat vakuutettuja. Vakuutus on voimassa koulussa, koulumatkoilla sekä koulun lukuvuosisuunnitelmassa hyväksytyn koulun ulkopuolisen toiminnan aikana esimerkiksi urheilutapahtumissa, retkillä, opintokäynneillä ja leirikouluissa. Vakuutukset eivät kata oppilaan tahallaan aiheuttamaan vahinkoa tai henkilökohtaista omaisuutta esimerkiksi silmälaseja. Päivitetyt muuttuneet asiat tiedotetaan lukuvuoden alussa jaettavassa lukuvuositiedotteessa ja julkaistaan kunnan nettisivuilla. Tervetuloa kouluun!

Tervetuloa Kriivarin kouluun!

Tervetuloa Kriivarin kouluun! Tervetuloa Kriivarin kouluun! Lapsenne oppivelvollisuus alkaa tänä vuonna. Elokuussa perheessänne on ekaluokkalainen. Koulun aloittaminen on jokaiselle lapselle suuri asia ja se tuo muutoksia koko perheen

Lisätiedot

4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI ILMAJOELLA

4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI ILMAJOELLA 4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN ILMAJOELLA Ilmajoella perusopetuksen oppilaille annettava oppimisen ja koulunkäynnin tuki on muuttunut kolmiportaiseksi. Tuki jaetaan kolmeen tasoon: 1. yleinen tuki, 2.

Lisätiedot

Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa. 29.3.2012 Ikaalinen

Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa. 29.3.2012 Ikaalinen Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa 29.3.2012 Ikaalinen Ohjelma Klo 14-14.20 Yleinen, tehostettu ja erityinen tuki opetussuunnitelman perusteissa aluekoordinaattorit Marika Korpinurmi, Mari Silvennoinen

Lisätiedot

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA PERUSOPETUSLAKI Perusopetuslain muutos voimaan 1.1.2011 Lain lähtökohtana on oppilaan oikeus saada oppimiseen ja koulunkäyntiin tarvitsemansa tuki oikea-aikaisesti

Lisätiedot

Tervetuloa Hannunniitun kouluun!

Tervetuloa Hannunniitun kouluun! Tervetuloa Hannunniitun kouluun! Yhdessä kulkien, matkalla kasvaen, kaikesta oppien. - Saara Mälkönen 2015- PERUSOPETUS Perusopetuksen on annettava mahdollisuus monipuoliseen kasvuun, oppimiseen ja terveen

Lisätiedot

Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa. Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus

Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa. Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus Laki perusopetuslain muuttamisesta 642/2010 Erityisopetusta

Lisätiedot

8 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki

8 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki 8 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki Tuen tarpeiden arviointi ja tarvittavan tuen tarjoaminen kuuluvat opettajan työhön ja kaikkiin opetustilanteisiin. Tuki rakennetaan opettajien sekä tarvittaessa muiden

Lisätiedot

YLEINEN, TEHOSTETTU JA ERITYINEN TUKI

YLEINEN, TEHOSTETTU JA ERITYINEN TUKI YLEINEN, TEHOSTETTU JA ERITYINEN TUKI Laadukas opetus sekä mahdollisuus saada ohjausta ja tukea oppimiseen ja koulunkäyntiin kaikkina työpäivinä on jokaisen oppilaan oikeus. Koulutyössä otetaan huomioon

Lisätiedot

Oppilaalla, saada jolla tukiopetusta. on vaikeuksia oppimisessaan tai koulunkäynnissään, on oikeus saada osa-aikaista tukea, on

Oppilaalla, saada jolla tukiopetusta. on vaikeuksia oppimisessaan tai koulunkäynnissään, on oikeus saada osa-aikaista tukea, on Yleisellä tuella tarkoitetaan jokaiselle suunnattua Yleinen tukea tuki muoto. erityisen Tehostamalla yleisen tuen tukimuotoja pyritään ennalta ja se on ehkäisemään ensisijainen tuen tehostetun järjestämisen

Lisätiedot

Yleistä vai tehostettua tukea? Tuija Vänni KELPO-koordinaattori

Yleistä vai tehostettua tukea? Tuija Vänni KELPO-koordinaattori Yleistä vai tehostettua tukea? Tuija Vänni KELPO-koordinaattori Oppilaiden tukimuodot Eriyttäminen, joustavat järjestelyt, yhteisopettajuus 14.3.2013 Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki Tuija Vänni

Lisätiedot

Kouluterveydenhuolto. Palvelun tuottaa Turun kaupungin hyvinvointitoimiala. Kouluterveydenhuolto on lakisääteistä ja maksutonta terveydenhoitoa

Kouluterveydenhuolto. Palvelun tuottaa Turun kaupungin hyvinvointitoimiala. Kouluterveydenhuolto on lakisääteistä ja maksutonta terveydenhoitoa Kouluterveydenhuolto Palvelun tuottaa Turun kaupungin hyvinvointitoimiala Kouluterveydenhuolto on lakisääteistä ja maksutonta terveydenhoitoa Oppilaiden terveyden edistäminen sekä terveen kasvun, kehityksen

Lisätiedot

Koulutulokasinfo Kolmiportainen tuki ja oppilashuolto Arja Korhonen

Koulutulokasinfo Kolmiportainen tuki ja oppilashuolto Arja Korhonen Koulutulokasinfo Kolmiportainen tuki ja oppilashuolto 11.2.2013 Arja Korhonen Järvenpään kaupunki Arja Korhonen 1 Kolmiportaisen tuen tavoitteena: Oppilaita tuetaan suunnitelmallisesti etenevän ja vahvistuvan

Lisätiedot

Oppimisen ja koulunkäynnin kolmiportainen tuki. Päivi Juntti 9.3.2012 paivi.juntti@sel.fi

Oppimisen ja koulunkäynnin kolmiportainen tuki. Päivi Juntti 9.3.2012 paivi.juntti@sel.fi Oppimisen ja koulunkäynnin kolmiportainen tuki Päivi Juntti 9.3.2012 paivi.juntti@sel.fi Perusopetuslaki ja opetussuunnitelman perusteet uudistuivat Koulun toimintakulttuurin muutos Uudistuksessa keskeistä

Lisätiedot

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut Lasten ja nuorten palvelut 1 Huoltajalle Hyvään esiopetus- ja koulupäivään kuuluvat laadukas opetus, kasvua ja kehitystä

Lisätiedot

Tuettu oppimispolku. Tietoa kasvun ja oppimisen tuesta huoltajille ja oppilaiden kanssa työskenteleville

Tuettu oppimispolku. Tietoa kasvun ja oppimisen tuesta huoltajille ja oppilaiden kanssa työskenteleville Porvoo - Borgå Tuettu oppimispolku Tietoa kasvun ja oppimisen tuesta huoltajille ja oppilaiden kanssa työskenteleville Porvoo - Borgå Turvallinen ja yhtenäinen oppimispolku Porvoossa halutaan turvata lapsen

Lisätiedot

Ohjaus- ja tukitoimia osana kolmiportaista tukea. Pedagogisten ratkaisujen malleja. Tukitoimi Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki

Ohjaus- ja tukitoimia osana kolmiportaista tukea. Pedagogisten ratkaisujen malleja. Tukitoimi Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki Ohjaus- ja tukitoimia osana kolmiportaista tukea. Pedagogisten ratkaisujen malleja. Tukitoimi Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki eriyttäminen opetuksessa huomioidaan oppilaan opetusta voidaan

Lisätiedot

ERITYINEN TUKI: PEDAGOGINEN SELVITYS ja HOJKS (vuosittain suunnitelma ja arvio)

ERITYINEN TUKI: PEDAGOGINEN SELVITYS ja HOJKS (vuosittain suunnitelma ja arvio) Kaustisen kunta Perusopetus Vuosi 201 LOMAKE B LUOTTAMUKSELLINEN kirjaa tiedot laatikoiden alle, älä laatikkoon ERITYINEN TUKI: PEDAGOGINEN SELVITYS ja HOJKS (vuosittain suunnitelma ja arvio) Tämä selvitys

Lisätiedot

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio 7.3 Tehostettu tuki Oppilaalle, joka tarvitsee oppimisessaan tai koulunkäynnissään säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja, on pedagogiseen arvioon perustuen annettava tehostettua tukea

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN ERITYINEN TUKI JA LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET. Finlandia-talo 16.9.2010 KT, opetusneuvos Jussi Pihkala

PERUSOPETUKSEN ERITYINEN TUKI JA LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET. Finlandia-talo 16.9.2010 KT, opetusneuvos Jussi Pihkala PERUSOPETUKSEN ERITYINEN TUKI JA LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET Finlandia-talo 16.9.2010 KT, opetusneuvos Jussi Pihkala 1 Kuva 1 Erityisopetukseen otetut tai siirretyt oppilaat 1995-2009 Lähde: Tilastokeskus

Lisätiedot

Perusopetuslain muutos

Perusopetuslain muutos Perusopetuslain muutos 16 Tukiopetus ja osa-aikainen erityisopetus Oppilaalla, joka on tilapäisesti jäänyt jälkeen opinnoissaan tai muutoin tarvitsee oppimisessaan lyhytaikaista tukea, on oikeus saada

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät Sivistystoimiala 10.8. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

OSALLISUUS. Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen

OSALLISUUS. Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen OSALLISUUS Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen Monipuoliset yhteistyökokemukset Oppilaiden osallistuminen suunnitteluun Oppilaskunta yhteistyön

Lisätiedot

Perusopetuksen uudistuvat normit. Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus

Perusopetuksen uudistuvat normit. Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus Perusopetuksen uudistuvat normit Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus Perusopetuslain muuttaminen Erityisopetuksen strategiatyöryhmän muistio 11/2007 Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmaan

Lisätiedot

Tervetuloa Pukinmäenkaaren peruskouluun!

Tervetuloa Pukinmäenkaaren peruskouluun! Tervetuloa Pukinmäenkaaren peruskouluun! Leena Hiillos Rehtori 16.5.2017 Koulutulokkaiden opettajat E-1 H Anne Siljander 1 A Laura Semi (Immolantien talo) 1 B Lassi Heikkinen 1 C Johanna Aaltonen 1 D Teppo

Lisätiedot

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut Lasten ja nuorten palvelut 1 Huoltajalle Hyvään esiopetus- ja koulupäivään kuuluvat laadukas opetus, kasvua ja kehitystä

Lisätiedot

TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA

TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA YLEINEN TUKI (jokaiselle oppilaalle tilapäisesti annettava tuki) Oppilas on jäänyt jälkeen opetuksesta tai on muuten tilapäisesti tuen tarpeessa TAI

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

Opetussuunnitelma. Salon kaupungin perusopetus Särkisalon koulu

Opetussuunnitelma. Salon kaupungin perusopetus Särkisalon koulu Opetussuunnitelma Salon kaupungin perusopetus Särkisalon koulu 1 Hyväksytty opetuslautakunnassa 12.4.2011 Johdanto Perusopetuslaki on muuttunut osittain 24.6.2010 (PoL 642/2010). Tästä johtuen myös perusopetuksen

Lisätiedot

Pedagogisen arvion ja pedagogisen selvityksen kirjaaminen esi- ja perusopetuksessa

Pedagogisen arvion ja pedagogisen selvityksen kirjaaminen esi- ja perusopetuksessa Pedagogisen arvion ja pedagogisen selvityksen kirjaaminen esi- ja perusopetuksessa 12.10.2011 Pyhäntä 18.10.2011 Kestilä 3.11.2011 Rantsila Erityisluokanopettaja Pia Kvist Ohjaava opettaja Raisa Sieppi

Lisätiedot

Erityisopetuksen strategia kehittämistoiminnan suuntaajana

Erityisopetuksen strategia kehittämistoiminnan suuntaajana Erityisopetuksen strategia kehittämistoiminnan suuntaajana Pirjo Koivula Opetusneuvos Opetushallitus 16.4.2009 Opiskelun ja hyvinvoinnin tuen järjestämistä koskeva perusopetuslain sekä esi- ja perusopetuksen

Lisätiedot

1. Kolmiportainen tuki

1. Kolmiportainen tuki 1 1. Kolmiportainen tuki Erityinen tuki Suunnataan pedagogiseen selvitykseen perustuen, opetuspäällikön päätöksellä oppilaalle, jonka selviytyminen perusopetuksesta edellyttää yksilöllisiä opetusjärjestelyjä.

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki mikä on muuttunut? Pirjo Koivula, opetusneuvos Opetushallitus

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki mikä on muuttunut? Pirjo Koivula, opetusneuvos Opetushallitus Oppimisen ja koulunkäynnin tuki mikä on muuttunut? Pirjo Koivula, opetusneuvos Opetushallitus 1 Tavoitteena - jokainen oppilas oppii mahdollisimman hyvin oman potentiaalinsa mukaan - oppilaan saama tuki

Lisätiedot

Tervetuloa kouluun. Tervetuloa kouluun

Tervetuloa kouluun. Tervetuloa kouluun Tervetuloa kouluun 2018 2019 Tervetuloa kouluun Opas uusille oppilaille ja Lukuvuosi heidän huoltajilleen 2016-2017 ASKOLAN KUNTA Askolan kunta Sivistystoimi Sivistystoimi Tärkeitä päivämääriä Kouluun

Lisätiedot

LukiMat Tietopalvelu PERUSOPETUSLAKI 21.8.1998/628

LukiMat Tietopalvelu PERUSOPETUSLAKI 21.8.1998/628 Keskeisiä kohtia perusopetuslaista sekä asetuksista, joilla on vaikutusta opetuksen eri tukitoimien toteuttamiseen. Tekstit ovat suoria lainauksia, joista luettavuuden takia on jätetty lainausmerkit pois.

Lisätiedot

Tuen kolmiportaisuus

Tuen kolmiportaisuus Tuen kolmiportaisuus Sirpa Koivuniemi-Luoma-aho & Katja Räisänen 13.4.2017 Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014, 61 lähtökohtana sekä opetusryhmän että kunkin oppilaan vahvuudet ja oppimis-

Lisätiedot

Perusopetuslain muutos ja muuta ajankohtaista

Perusopetuslain muutos ja muuta ajankohtaista Perusopetuslain muutos ja muuta ajankohtaista Hallitusneuvos Outi Luoma-aho Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto Yleissivistävän koulutuksen yksikkö 29.9. 2010 Perusopetuslain muutossäädös 642/2010 laki

Lisätiedot

KOTIOPETUKSESSA OLEVAT OPPILAAT

KOTIOPETUKSESSA OLEVAT OPPILAAT KAUHAJOEN KAUPUNKI SIVISTYSOSASTO KOTIOPETUKSESSA OLEVAT OPPILAAT TOIMINTAOHJE Sivistyslautakunta 9.6.2010, 92 Päivitys: Sivistyslautakunta 25.5.2011 70 1 Lähtökohta Suomessa vakinaisesti asuvat lapset

Lisätiedot

NÄIN LIIKUTAAN TUEN PORTAILLA (YTE)

NÄIN LIIKUTAAN TUEN PORTAILLA (YTE) NÄIN LIIKUTAAN TUEN PORTAILLA (YTE) Tuki jaetaan kolmeen portaaseen: 1. Yleinen tuki Tuki on tilapäistä ja ennaltaehkäisevää. 2. Tehostettu tuki Oppilaalla oppimissuunnitelma, tuki on jatkuvaa/säännöllistä.

Lisätiedot

Tiedotustilaisuus koulutulokkaiden vanhemmille keskiviikkona Aineisto osoitteessa:

Tiedotustilaisuus koulutulokkaiden vanhemmille keskiviikkona Aineisto osoitteessa: Tiedotustilaisuus koulutulokkaiden vanhemmille keskiviikkona 22.5.2019 Aineisto osoitteessa: www.lauta.edu.hel.fi Satu Hakulinen, rehtori Saara Kourouma, apulaisrehtori Solveig Korhonen, terveydenhoitaja

Lisätiedot

YHTEISTYÖ OPPILAAN JA HUOLTAJIEN KANSSA. Kodin tuki, koulunkäynnissä auttaminen (esim. yhteiset toimintatavat, läksyt, kokeet, riittävä lepo jne.

YHTEISTYÖ OPPILAAN JA HUOLTAJIEN KANSSA. Kodin tuki, koulunkäynnissä auttaminen (esim. yhteiset toimintatavat, läksyt, kokeet, riittävä lepo jne. YLEINEN TUKI Aloitetaan HETI tuen tarpeen ilmetessä. Ei vaadi testausta tai päätöstä. On yksittäinen pedagoginen ratkaisu sekä ohjaus- ja tukitoimi, jota toteutetaan joustavasti. Tuki järjestetään opettajien

Lisätiedot

Peruskouluissa. Tuen kolmiportaisuus

Peruskouluissa. Tuen kolmiportaisuus Tuki annetaan mahdollisuuksien mukaan omassa tutussa ympäristössä ja luokassa. Tarpeen kasvaessa tukimuotoja voidaan lisätä joustavasti ja päinvastoin. Tuen kolmiportaisuus Peruskouluissa 3 Tuen kolmiportaisuus

Lisätiedot

LAPSEN OIKEUS OPETUKSEEN ERITYISEN TUEN TARPEEN NÄKÖKULMASTA

LAPSEN OIKEUS OPETUKSEEN ERITYISEN TUEN TARPEEN NÄKÖKULMASTA LAPSEN OIKEUS OPETUKSEEN ERITYISEN TUEN TARPEEN NÄKÖKULMASTA Pirjo Koivula ylitarkastaja OPETUSHALLITUS Osaamisen ja sivistyksen asialla Lasten hyvinvointi yhteiskunnassa Valtaosa suomalaislapsista voi

Lisätiedot

Kodin tietopaketti lapsen oppimisen ja koulunkäynnin tuesta. Mitä lapsen vanhempien on hyvä tietää lapsen oppimisen ja koulunkäynnin tukemisesta?

Kodin tietopaketti lapsen oppimisen ja koulunkäynnin tuesta. Mitä lapsen vanhempien on hyvä tietää lapsen oppimisen ja koulunkäynnin tukemisesta? Kodin tietopaketti lapsen oppimisen ja koulunkäynnin tuesta Mitä lapsen vanhempien on hyvä tietää lapsen oppimisen ja koulunkäynnin tukemisesta? - 1 - Mä en osaa! Jos lapsella on oppimisvaikeuksia ja koulunkäynti

Lisätiedot

JOHDATUS KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖHÖN Monikulttuurisuustaitojen kehittäminen kouluyhteisössä -seminaari Jyväskylä

JOHDATUS KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖHÖN Monikulttuurisuustaitojen kehittäminen kouluyhteisössä -seminaari Jyväskylä JOHDATUS KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖHÖN Monikulttuurisuustaitojen kehittäminen kouluyhteisössä -seminaari Jyväskylä 4.9.2008 Pirjo Immonen-Oikkonen Opetusneuvos OPH KE/OH www.edu.fi Osaamisen ja sivistyksen

Lisätiedot

määritelty opetussuunnitelman perusteissa:

määritelty opetussuunnitelman perusteissa: Nousiainen määritelty opetussuunnitelman perusteissa: - edistää lapsen ja nuoren oppimista sekä tasapainoista kasvua ja kehitystä - oppimisen esteiden, oppimisvaikeuksien sekä koulunkäyntiin liittyvien

Lisätiedot

Muonion kunta Sivistystoimi AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA

Muonion kunta Sivistystoimi AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Muonion kunta Sivistystoimi AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Sivistyslautakunta 30.11.2016 2 Sisällys 1. Toiminta-ajatus ja toiminnan tavoitteet 3 2. Aamu- ja iltapäivätoiminnan suunnittelu

Lisätiedot

TESJOEN KOULU SYYSTIEDOTE

TESJOEN KOULU SYYSTIEDOTE TESJOEN KOULU 2016 2017 SYYSTIEDOTE YHTEYSTIEDOT Tesjoen koulu Tavastantie 10 07955 Tesjoki tesjoen.koulu@loviisa.fi Puh. 044-0555 993 (klo 8-15 arkipäivinä) Koulunjohtaja 044-5577 240 (klo 8-17 arkipäivinä)

Lisätiedot

Kalkkisten koulu 2015 2016

Kalkkisten koulu 2015 2016 Lukuvuosisuunnitelma Kalkkisten koulu 2015 2016 yhteystiedot koulu Lähiosoite Kenttätie 5 Postinumero 17240 Postitoimipaikka Kalkkinen Puhelin 03 7671008 Sähköposti kalkkistenkoulu@asikkala.fi Kanslia

Lisätiedot

Hämeenlinnan peruskoulujen opas maahanmuuttajaperheille

Hämeenlinnan peruskoulujen opas maahanmuuttajaperheille Hämeenlinnan peruskoulujen opas maahanmuuttajaperheille HÄMEENLINNAN PERUSKOULUJEN OPAS MAAHANMUUTTAJAPERHEILLE Tervetuloa Hämeenlinnaan! Tässä oppaassa kerrotaan lyhyesti kuinka voit ilmoittaa lapsesi

Lisätiedot

Kuparivuoren koulu. 1. Oppilaat. Noin 300. Keskikokoinen koulu. 12 luokkaa ( pienin 15 ja suurin 27 oppilasta) + 3 pienryhmää

Kuparivuoren koulu. 1. Oppilaat. Noin 300. Keskikokoinen koulu. 12 luokkaa ( pienin 15 ja suurin 27 oppilasta) + 3 pienryhmää Kuparivuoren koulu 1. Oppilaat Noin 300. Keskikokoinen koulu 12 luokkaa ( pienin 15 ja suurin 27 oppilasta) + 3 pienryhmää Oppilaat tulevat pääasiassa keskustan ja Luonnonmaan alueelta, kieliluokilla ja

Lisätiedot

Perustietoa perusopetuksen kolmiportaisesta tuesta. Aija Rinkinen opetusneuvos Esi- ja perusopetus Opetushallitus

Perustietoa perusopetuksen kolmiportaisesta tuesta. Aija Rinkinen opetusneuvos Esi- ja perusopetus Opetushallitus Perustietoa perusopetuksen kolmiportaisesta tuesta Aija Rinkinen opetusneuvos Esi- ja perusopetus Opetushallitus Laki perusopetuslain muuttamisesta 642/2010 Erityisopetusta ja oppilaalle annettavaa muuta

Lisätiedot

Tervetuloa. koululaisen vanhemmaksi

Tervetuloa. koululaisen vanhemmaksi Tervetuloa koululaisen vanhemmaksi Lukuvuosi 2016-2017 Syyslukukausi ti 16.8. ke 21.12.2016, lisäksi 5.12. on vapaapäivä Syysloma to 13.10. su 16.10. Kevätlukukausi ke 4.1. la 3.6.2017 Talviloma ma 20.

Lisätiedot

SUOMUSSALMEN KUNTA Henkilökohtainen opetuksen järjestämistä

SUOMUSSALMEN KUNTA Henkilökohtainen opetuksen järjestämistä Liite 4 koskeva suunnitelma (HOJKS) Perustiedot: Koulu: lukuvuosi päiväys luokka Suunnitelman laatiminen ja käytetyt asiakirjat : Oppilaan nimi ja osoite: Syntymäaika Huoltaja(t) laatimisesta vastaavat

Lisätiedot

AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA

AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Muonion kunta AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Sivistyslautakunta 3.4.2012 59 Sisällys 1. TOIMINTA-AJATUS JA TOIMINNAN TAVOITTEET... 3 2. AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN SUUNNITTELU JA SISÄLTÖ...

Lisätiedot

Opetushenkilöstö Punkaharju

Opetushenkilöstö Punkaharju Opetuksen arviointi Sivistysltk 18.6.2012 20 Kevät 2012 Opetushenkilöstö Punkaharju Koulu (Punkaharju) 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % Kulennoisten koulu Punkasalmen koulu Särkilahden koulu Koulu (Punkaharju)

Lisätiedot

4 OPISKELUN YLEINEN TUKI 4.1 KODIN JA KOULUN VÄLINEN YHTEISTYÖ

4 OPISKELUN YLEINEN TUKI 4.1 KODIN JA KOULUN VÄLINEN YHTEISTYÖ 4 OPISKELUN YLEINEN TUKI 4.1 KODIN JA KOULUN VÄLINEN YHTEISTYÖ Lapsi ja nuori elää samanaikaisesti sekä kodin että koulun vaikutuspiirissä. Tämä edellyttää näiden kasvatusyhteisöjen vuorovaikutusta ja

Lisätiedot

Pidennetty oppivelvollisuus Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät. Helsinki Opetusneuvos Hely Parkkinen

Pidennetty oppivelvollisuus Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät. Helsinki Opetusneuvos Hely Parkkinen Pidennetty oppivelvollisuus Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät Helsinki 29.4.2011 Opetusneuvos Hely Parkkinen 1 Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 5 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKIMUODOT

Lisätiedot

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI Opettajatyöpäivä Lauantai 29.10.2016 Raija-Liisa Hakala ja Taina Huhtala YLEINEN TUKI: Eriyttäminen Joustavat ryhmittelyt Tiimiopettajuus Samanaikaisopetus Tukiopetus Ohjaus-

Lisätiedot

TAMMELAN KUNNAN JOUSTAVAN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA

TAMMELAN KUNNAN JOUSTAVAN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA TAMMELAN KUNNAN JOUSTAVAN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Joustavan perusopetuksen toiminta Perusopetuslain mukaan kunta voi järjestää päättämässään laajuudessa perusopetuksen 7-9 vuosiluokkien yhteydessä

Lisätiedot

Neuropsykiatrinen valmennus osana kolmiportaista tukea

Neuropsykiatrinen valmennus osana kolmiportaista tukea Neuropsykiatrinen valmennus osana kolmiportaista tukea Laki perusopetuslain muuttamisesta 642/2010 Tavoitteena - vahvistaa esi- ja perusopetuksessa oppilaan oikeutta saada tukea riittävän varhain ja joustavasti

Lisätiedot

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminta Kuvaus Hyvin järjestetty aamu- ja iltapäivätoiminta tukee koulun perustehtävää

Lisätiedot

Kolmiportaisen tuen suunnitelma

Kolmiportaisen tuen suunnitelma Kolmiportaisen tuen suunnitelma Utsjoen kunta esi- ja perusopetus Kolmiportaisen tuen suunnitelma Yleinen, tehostettu ja erityinen tuki 4 Tukimuodot 8 Pedagoginen arvio tehostettua tukea varten 9 Oppimissuunnitelma

Lisätiedot

TYÖSUUNNITELMA. Isokylän. Lukuvuodelle 2015-2016. Koulu

TYÖSUUNNITELMA. Isokylän. Lukuvuodelle 2015-2016. Koulu KEMIJÄRVEN KAUPUNKI TYÖSUUNNITELMA Lukuvuodelle 2015-2016 Isokylän Koulu 1. KOULUN TOIMINTA-AJATUS Isokylän koulu tarjoaa muuttuvassa yhteiskunnassa tarvittavia tietoja, taitoja ja valmiuksia sekä tukee

Lisätiedot

KOLMIPORTAINEN TUKI. esi- ja perusopetuksessa

KOLMIPORTAINEN TUKI. esi- ja perusopetuksessa KOLMIPORTAINEN TUKI esi- ja perusopetuksessa YLEINEN TUKI * kaikille suunnattu, tilapäinen tuki * arviointi tapahtuu yleisopetuksen opetussuunnitelman mukaan * oppilaalle voidaan laatia oppimissuunnitelma

Lisätiedot

TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2014-2015. Sepänmäen koulu

TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2014-2015. Sepänmäen koulu KEMIJÄRVEN KAUPUNKI TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2014-2015 Sepänmäen koulu 1. KOULUN TOIMINTA-AJATUS Sepänmäen erityisopetusyksikkö toteuttaa oppilaan yksilöllisistä tarpeista lähtevää kasvatusta tavoitteena

Lisätiedot

KOULUKULJETUSTEN JA MATKA-AVUSTUSTEN MYÖNTÄMISTÄ KOSKEVAT LINJAUKSET

KOULUKULJETUSTEN JA MATKA-AVUSTUSTEN MYÖNTÄMISTÄ KOSKEVAT LINJAUKSET Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta 18.3.2015 Voimaan 1.8.2015 Muutettu opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta 17.8.2017 Voimaan 1.9.2017 KOULUKULJETUSTEN JA MATKA-AVUSTUSTEN MYÖNTÄMISTÄ KOSKEVAT LINJAUKSET

Lisätiedot

Lapsen ruokailo ja ruokaoppiminen yhteinen vastuumme lasten laadukkaasta ruuasta ja ruokasivistyksestä

Lapsen ruokailo ja ruokaoppiminen yhteinen vastuumme lasten laadukkaasta ruuasta ja ruokasivistyksestä Lapsen ruokailo ja ruokaoppiminen yhteinen vastuumme lasten laadukkaasta ruuasta ja ruokasivistyksestä Seija Lintukangas FT Edutaru Oy Jyväskylä 4.9.2012 Ruokailu iloa, oppimista, kasvatusta ja sivistystä

Lisätiedot

Painotettu opetus ja erityinen tuki opetussuunnitelman perusteissa

Painotettu opetus ja erityinen tuki opetussuunnitelman perusteissa Painotettu opetus ja erityinen tuki opetussuunnitelman perusteissa Ops-koordinaattori Tuija Vänni 16.3.2016 Vänni 2016 1 4.3: Eriyttäminen opetussuunnitelman perusteissa ohjaa työtapojen valintaa perustuu

Lisätiedot

Koulu. Hyrylän yläaste. Hyökkälän koulu. Jokelan yläaste. Kellokosken koulu. Kirkonkylän koulu. Klemetskogin koulu. Kolsan koulu.

Koulu. Hyrylän yläaste. Hyökkälän koulu. Jokelan yläaste. Kellokosken koulu. Kirkonkylän koulu. Klemetskogin koulu. Kolsan koulu. Koulu Hyrylän yläaste Hyökkälän koulu Jokelan yläaste Kellokosken koulu Kirkonkylän koulu Klemetskogin koulu Kolsan koulu Lepolan koulu Mikkolan koulu Nahkelan koulu Paijalan koulu Pertun koulu Riihikallion

Lisätiedot

Tietoa koulutulokkaalle ja hänen vanhemmilleen. Emmi Lasaroff, 6 b, Kylmäojan koulu, Kontiolahti

Tietoa koulutulokkaalle ja hänen vanhemmilleen. Emmi Lasaroff, 6 b, Kylmäojan koulu, Kontiolahti Tietoa koulutulokkaalle ja hänen vanhemmilleen Emmi Lasaroff, 6 b, Kylmäojan koulu, Kontiolahti Koulunkäynti Suomessa Oppivelvollisuus Kaikkien Suomessa asuvien lasten tulee käydä koulua. Oppivelvollisuus

Lisätiedot

OPPILASHUOLTO. Oppilashuoltoryhmä (OHR) Kouluruokailu

OPPILASHUOLTO. Oppilashuoltoryhmä (OHR) Kouluruokailu OPPILASHUOLTO Oppilashuolto on toimintaa, jolla edistetään ja ylläpidetään oppilaan hyvinvointia, hyvää oppimista, tervettä kasvua ja kehitystä. Tavoite on edistää myös koulun yhteisöllisyyttä, myönteistä

Lisätiedot

KOULUSSA EKALUOKKALAISENA KALAJOELLA

KOULUSSA EKALUOKKALAISENA KALAJOELLA KOULUSSA EKALUOKKALAISENA KALAJOELLA LUKUVUONNA 2016-2017 Kalajoen peruskouluissa aloittaa ensi syksynä koulutiensä n. 162 ekaluokkalaista. Lapsi tulee ilmoittaa kouluun 29.1.2016 mennessä. Huoltaja vastaa

Lisätiedot

Vuosisuunnitelma. Opettajat. Toiminta-ajatus / keskeiset tavoitteet. Koulun perustiedot. Oppilasmäärä luokittain. Tuntikehys.

Vuosisuunnitelma. Opettajat. Toiminta-ajatus / keskeiset tavoitteet. Koulun perustiedot. Oppilasmäärä luokittain. Tuntikehys. Harhalan koulu Sivu 1/6 Vuosisuunnitelma Koulun perustiedot Koulu:Harhalan koulu Ylläpitäjä:Kaupungm ylläpitämä koulu Koulumuoto:Ala-asteen koulu Oppilasmäärä luokittain Suunnitelma l. luokka 5 2. luokka

Lisätiedot

Inklusiivinen koulu. Lähikouluperiaate ERITYISOPETUKSEN STRATEGIA. Oikeus saada tukea

Inklusiivinen koulu. Lähikouluperiaate ERITYISOPETUKSEN STRATEGIA. Oikeus saada tukea ERITYISOPETUKSEN STRATEGIA korostaa ennalta ehkäisevän ja varhaisen tuen merkitystä tehostettu tuki (yleisten tukitoimenpiteiden tehostaminen määrällisesti ja laadullisesti sekä opetuksen järjestäminen

Lisätiedot

4. OPPIMINEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI. 4.1. Tuen järjestämistä ohjaavat periaatteet

4. OPPIMINEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI. 4.1. Tuen järjestämistä ohjaavat periaatteet 4. OPPIMINEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI 4.1. Tuen järjestämistä ohjaavat periaatteet Opetuksen ja tuen järjestämisen lähtökohtana ovat sekä opetusryhmän että kunkin oppilaan vahvuudet ja oppimis- ja kehitystarpeet.

Lisätiedot

Oppilas opiskelee oppiaineittain Oppilaalla on yksilöllistettyjä oppimääriä

Oppilas opiskelee oppiaineittain Oppilaalla on yksilöllistettyjä oppimääriä Opetuksen järjestäjä HENKILÖKOHTAINEN OPETUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA SUUNNITELMA (HOJKS) Oppilas opiskelee oppiaineittain Oppilaalla on yksilöllistettyjä oppimääriä Salassa pidettävä Julkisuuslaki 24

Lisätiedot

Koulutulokkaiden vanhempainaamu

Koulutulokkaiden vanhempainaamu Koulutulokkaiden vanhempainaamu Keskiviikko klo 8.30 10 TERVETULOA! Kilonpuisto - meidän koulumme Perustettu 2003 Yhtenäinen peruskoulu; esikoulu, alakoulu, yläkoulu 672 oppilasta 36 luokkaa (POR) 60 päätoimista

Lisätiedot

Koulutulokkaiden huoltajien tiedotustilaisuus

Koulutulokkaiden huoltajien tiedotustilaisuus Koulutulokkaiden huoltajien tiedotustilaisuus 25.4.2018 Kaukajärven koulu 2018-2019 32 perusopetusryhmää (13 ak, 19 yk) 4 alueellisen erityisopetuksen pienryhmää 2 laaja-alaisten oppimisvaikeuksien erityisopetuksen

Lisätiedot

Kolmiportainen tuki Marjatta Takala

Kolmiportainen tuki Marjatta Takala Kolmiportainen tuki Marjatta Takala 14.9.2011 1 Integraatio ja inkluusio Meillä on erityiskouluja ja -luokkia Integroitujen määrä lisääntyy koko ajan Inkluusio tavoitteena Erityinen tuki Tehostettu tuki

Lisätiedot

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki Oppimisen ja koulunkäynnin tuki LAPE kutsuseminaari 19.9.2018 19.9.2018 1 Tuen tarpeen jatkuva arviointi Tuen tarpeen arviointi aina tuen tarpeen muuttuessa ja perusopetuslain mukaan toisen vuosiluokan

Lisätiedot

(HOJKS) Koulu/päiväkoti: Oppilas:

(HOJKS) Koulu/päiväkoti: Oppilas: Mikkelin kaupunki Henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma () () Koulu/päiväkoti: Henkilötiedot Päiväys / Oppilas Sukunimi Etunimi Syntymäaika Osoite Puhelin/sähköposti Koulun/päiväkodin

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI HILLATIEN PERUSKOULU TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2015-2016

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI HILLATIEN PERUSKOULU TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2015-2016 KEMIJÄRVEN KAUPUNKI HILLATIEN PERUSKOULU TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2015-2016 Ilpo Tervonen, 18.8.2015 1. KOULUN TOIMINTA-AJATUS Hillatien koulussa on turvallinen ja kaikkia kannustava työskentely-ympäristö,

Lisätiedot

OPPILASHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA Lukuvuosi Mukkulan peruskoulu

OPPILASHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA Lukuvuosi Mukkulan peruskoulu OPPILASHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA Lukuvuosi 2011-2012 Mukkulan peruskoulu 1. OPPILASHUOLLON TOIMINTA-AJATUS Oppilashuollolla tarkoitetaan oppilaan oppimisen, hyvän psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä

Lisätiedot

Tervetuloa Hatanpään kouluun!

Tervetuloa Hatanpään kouluun! HATANPÄÄN KOULUN OPAS MONIKIELISTEN OPPILAIDEN PERHEILLE Tervetuloa Hatanpään kouluun! Tässä oppaassa kerrotaan, millaista koulunkäynti on Suomessa ja millaista opetusta Hatanpään koulussa annetaan monikielisille

Lisätiedot

TYÖSUUNNITELMA. Isokylän. Lukuvuodelle Koulu

TYÖSUUNNITELMA. Isokylän. Lukuvuodelle Koulu KEMIJÄRVEN KAUPUNKI TYÖSUUNNITELMA Lukuvuodelle 2014-2015 Isokylän Koulu 1. KOULUN TOIMINTA-AJATUS Isokylän koulu tarjoaa muuttuvassa yhteiskunnassa tarvittavia tietoja, taitoja ja valmiuksia sekä tukee

Lisätiedot

Sivistyslautakunnan päätöksen mukaiset työ-/loma-ajat. Lauantaityöpäivät: Liikunta- ja liikenneturvallisuuspäivä

Sivistyslautakunnan päätöksen mukaiset työ-/loma-ajat. Lauantaityöpäivät: Liikunta- ja liikenneturvallisuuspäivä Pyhäjoen kunta Yppärin koulun vuosisuunnitelma lv. 2017-2018 1. Koulun perustiedot: Oppilasmäärä: 54 oppilasta ja 10 esikoululaista Perusopetusryhmien määrä: 3, lisäksi esikouluryhmä 2. Lukuvuoden työ-/ja

Lisätiedot

Oppilas opiskelee toiminta-alueittain

Oppilas opiskelee toiminta-alueittain Opetuksen järjestäjä HENKILÖKOHTAINEN OPETUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA SUUNNITELMA (HOJKS) Oppilas opiskelee toiminta-alueittain Salassa pidettävä Julkisuuslaki 24 1 mom. 30 kohta 1. PERUSTIEDOT Oppilaan

Lisätiedot

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Sisällys 1 Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 1 3 Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot

KOULUTULOKKAAN TAITOJA

KOULUTULOKKAAN TAITOJA KOULUTULOKKAAN TAITOJA Pukee itse ja osaa sitoa kengännauhat. Syö haarukalla ja veitsellä. Osaa käydä itsenäisesti WC:ssä ja pesulla/suihkussa. Liikuntatuntien jälkeen tulee peseytyä. Osaa huolehtia omista

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät Sivistystoimiala 18.5. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

Oppilashuolto Lahden kaupungin perusopetuksessa

Oppilashuolto Lahden kaupungin perusopetuksessa Oppilashuolto Lahden kaupungin perusopetuksessa Piirros Iita Ulmanen Oppilashuolto Oppilashuollolla tarkoitetaan huolenpitoa oppilaiden oppimisesta ja psyykkisestä, fyysisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista.

Lisätiedot

PYHTÄÄN KUNTA ILTAPÄIVÄTOIMINTA TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUONNA 2015-2016

PYHTÄÄN KUNTA ILTAPÄIVÄTOIMINTA TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUONNA 2015-2016 PYHTÄÄN KUNTA ILTAPÄIVÄTOIMINTA TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUONNA 2015-2016 JOHDANTO Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan tavoitteena on turvata lapselle tuttu ja turvallinen paikka viettää koulun jälkeistä

Lisätiedot

Opettamisesta ja avustamisesta ohjaukseen. Kivirannan koulu

Opettamisesta ja avustamisesta ohjaukseen. Kivirannan koulu Opettamisesta ja avustamisesta ohjaukseen Kivirannan koulun moniammatillinen yhteistyö joustavasti ja tavoitteellisesti Kivirannan koulu Oppilaita 320 16 opetusryhmää 2 pienryhmää luokanopettajia 16, kieltenopettajia

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma. Outokummun kaupunki

Perusopetukseen valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma. Outokummun kaupunki Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Outokummun kaupunki 2 Sisältö 1 Perusopetuksen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 3 2 Perusopetuksen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot

JOUSTAVA PERUSOPETUS

JOUSTAVA PERUSOPETUS JOUSTAVA PERUSOPETUS Sisältö 1 JOUSTAVAN PERUSOPETUKSEN TOTEUTTAMINEN... 2 1.1 Muu opetus ja toiminta... 2 1.2 Joustavan perusopetuksen toiminnan tavoitteet ja sisältö... 2 1.3 Oppilaan ottaminen joustavan

Lisätiedot

Koulukuraattorit ja koulupsykologit perusopetuksessa. Sivistystoimi

Koulukuraattorit ja koulupsykologit perusopetuksessa. Sivistystoimi Koulukuraattorit ja koulupsykologit perusopetuksessa Sivistystoimi Sisällysluettelo Oppilashuolto lapsen koulunkäyntiä tukemassa... 3 Koulukuraattoreiden ja koulupsykologien tarjoama tuki... 4 Koulukuraattori...

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015 Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015 Sivistyslautakunta 27.8.2015 2 Sisältö 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 3 2. Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet...

Lisätiedot

JOUSTAVA PERUSOPETUS

JOUSTAVA PERUSOPETUS JOUSTAVA PERUSOPETUS Sisältö 1 JOUSTAVAN PERUSOPETUKSEN TOTEUTTAMINEN... 2 1.1 Muu opetus ja toiminta... 2 1.2 Joustavan perusopetuksen toiminnan tavoitteet ja sisältö... 2 1.3 Oppilaan ottaminen joustavan

Lisätiedot

VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA

VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Pudasjärven perusopetuksen opetussuunnitelmaa täydentävä suunnitelma 2010 Valmistavan opetuksen opetussuunnitelman sisältö 1. VALMISTAVAN OPETUKSEN PERUSTEET...3

Lisätiedot