HÄMEENLINNAN KAUPUNGINHALLITUKSELLE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "10.12.2009 HÄMEENLINNAN KAUPUNGINHALLITUKSELLE"

Transkriptio

1 OIKAISUVAATIMUS HÄMEENLINNAN KAUPUNGINHALLITUKSELLE Asia OAJ:n Hämeenlinnan paikallisyhdistys ry:n oikaisuvaatimus Hämeenlinnan kaupunginhallituksen päätöksestä niiltä osin, kuin lomautus koskee kunnan opetushenkilöstöä ja lastentarhanopettajia (liite 1). Oikaisuvaatimuksen tekijä OAJ:n Hämeenlinnan paikallisyhdistys ry. Prosessiosoite Vesa Karjalainen Kuurnatie Lammi Päätöksen tiedoksianto Vaatimukset 1. Hämeenlinnan kaupunginhallituksen päätös tulee kumota niiltä osin kuin se koskee kunnan opetushenkilöstön ja lastentarhanopettajien lomauttamista, koska päätös ei ole tarkoituksenmukainen ja koska päätöksen täytäntöönpanoa ei voida toteuttaa lainsäädännön ja määräysten vaatimusten mukaisesti. 2. Päätöksen täytäntöönpano tulee kieltää siihen saakka, kunnes asia on ratkaistu lainvoimaisella päätöksellä. Perustelu Täytäntöönpanon keskeyttäminen Opetushenkilöstön lomauttaminen ei vaikuta Hämeenlinnan kaupungin velvollisuuteen huolehtia siitä, että opetusta koskevaan lainsäädäntöön tai niiden nojalla annettuihin alempiasteisiin säännöksiin kirjatut opetukseen osallistuvan subjektiiviset oikeudet tosiasiallisesti toteutuvat lomautuksesta huolimatta.

2 2 Hämeenlinnan kaupunki ei ole esittänyt sellaisia suunnitelmia lomautusten aikaisista opetusjärjestelyistä, joilla se voisi toteuttaa velvollisuutensa huolehtia lakisääteisistä velvoitteistaan sekä peruskoulun että lukion osalta. Lomautusten täytäntöönpano on kiistatta lääninhallitusten antamien päätösten mukaan johtanut lainsäädännön vastaisesti järjestettyyn opetukseen. Hämeenlinnan kaupungin suunnitelmat opettajien lomautuksia koskien ovat lähes vastaavalla tavalla lain vastaisia kuin mitä Hämeenlinnan hallinto-oikeus on todennut antamassaan päätöksessä Parkanon kaupungin lomautuksista. Myöskään lastentarhanopettajien lomauttamisen osalta ei ole esitetty suunnitelmia, miten päivähoitoa koskevasta lainsäädännöstä tulevat velvoitteet hoidetaan lomautusten aikana. Hämeenlinnan kaupunki rikkoo lomautusjärjestelyillä YK:n lapsen oikeuksia koskevaa yleissopimusta. Apulaisoikeusasiamies on todennut vuonna 2000 antamassaan ratkaisussa, että opetusjärjestelyt eivät lomautuksen aikana saa tosiasiallisesti heikentää opetuksen määrää ja laatua. Kun näin tapahtuu, rikotaan YK:n lapsen oikeuksia koskevaa yleissopimusta. Sopimuksen mukaan lapsen etu on asetettava etusijalle kaikissa lapsia koskevissa hallintoviranomaisen ratkaisuissa. Kunnan lomautusten aikaiset opetusjärjestelyt tulevat rikkomaan perusopetuslakia ja - asetusta sekä perustuslakia. Lisäksi lomautukset vaarantavat lukion opiskelijoiden oikeuden opetussuunnitelman mukaiseen opetukseen ja turvalliseen opiskeluympäristöön. Päivähoitoa koskevat lomautukset rikkovat päivähoitoa koskevaa lainsäädäntöä ja vaarantavat lasten turvallisuuden päiväkodissa. Varhaiskasvatuksessa ei voida rikkoa lakisääteisiä suhdelukuja edes lomautusten aikana. Lomautusperuste Kaupunginhallituksen mukaan kaupunginvaltuusto on hyväksynyt vuoden 2010 tilausbudjetin ja vuosien taloussuunnitelman. Budjetti sisältää 5,6 ME:n henkilöstömenojen säästötavoitteen. Kustannusten pakottavan vähentämistarpeen mittavuuden vuoksi kaupunki joutuu muiden säästötoimien lisäksi myös lomauttamaan henkilöstöään (KH ). Hämeenlinnan kaupungin taloudellisen tilanteen heikentymisen myötä on opetuspalveluihin ja varhaiskasvatukseen kohdistettu mittavia säästöjä jo vuonna Näiden toimenpiteiden vaikutus tulee täydellä voimallaan näkyviin vuonna Tällaisia muutoksia on mm. tuntijaon supistaminen valtakunnalliseen minimiin syyslukukauden 2009 alusta. Tällä päätöksellä perusopetuksesta on vähennetty 400 tuntia eli 17 opettajan työpanosta vastaava tuntimäärä, mikä on tuonut kaupungille säästöä e.

3 3 Hämeenlinnan kaupungin tuottavuusohjelman mukaan opetuspalveluista vähennetään 41,5 vakanssia ja varhaiskasvatuksesta 18 vakanssia. Samaan kokonaisuuteen kuuluu lisäksi päiväkotien täyttöasteen nostaminen 92 %:iin ja 2-opettajaisista kouluista luopuminen. Hämeenlinnan kaupungissa on voimassa olevat päätökset seitsemän koulun lakkauttamisesta vuoteen 2012 mennessä Koska lastentarhanopettajilla ja perusopetuksen sekä lukion opettajilla on jo kunnan aiemmilla päätöksillä palkkaus pienentynyt ja työskentelyolosuhteet heikentyneet enemmän kuin muilla kunnan palveluksessa olevilla, OAJ:n Hämeenlinnan paikallisyhdistys ry mielestä lomautusten ei tulisi kohdistua enää yhtä kattavasti näihin työntekijäryhmiin. Lisäksi OAJ:n Hämeenlinnan paikallisyhdistys ry:n mielestä lapsiin kohdistuvista palveluista tulisi leikata ja säästää viimeisenä, sillä lapsilla on erityinen oikeus suojeluun julkisen vallan taholta. Lapsiin kohdistuvat leikkaukset ja säästöt ovat myös ristiriidassa Hämeenlinnan omien päätösten kanssa. Hämeenlinnan kaupungin vuoden 2010 tärkeimpiä strategisia päämääriä on lasten ja nuorten palveluiden laadun, vaikuttavuuden ja rakenteen kehittäminen. Lomautusten toteuttaminen Huoltajien, oppilaiden ja opiskelijoiden kuuleminen Oppilaita ja heidän huoltajiaan ei ole kuultu (pol 47 a, ja ll 27 ), eikä heille tai muille kuntalaisille ole varattu hallintolain mukaista vaikuttamismahdollisuutta (HaL 41 ). Opettajiin kohdistuvat lomautustoimet ovat paikallisyhdistyksen näkemyksen mukaan aina niin merkittävästi oppilaiden ja opiskelijoiden opiskeluun ja oikeusturvaan vaikuttavia asioita, että heitä tulee kuulla. Oppilaiden opetuksen järjestämisessä ja palveluissa tapahtuu merkittäviä muutoksia lomautettaessa opettajia. Paikallisyhdistyksen näkemyksen mukaan on oleellista, että oppilaat saavat esittää näkemyksensä opetuksen järjestämiseen lomautuksen aikana. Perusopetuslain 47 a :n perusta on nimenomaisesti siinä, että oppilaiden kuuleminen tulee huomioiduksi. Lain esitöissä (HE 215/2006) on nimenomaan korostettu perustuslain 6 2 momenttia ja 14 3 momenttia. Lukiolain 27 :ssä todetaan: Koulutuksen järjestäjän tulee varata opiskelijoille mahdollisuus osallistua koulutuksen kehittämiseen sekä kuulla opiskelijoita ENNEN opintoihin ja muihin opiskelijoiden asemaan olennaisesti vaikuttavien päätösten tekemistä. Lukion oppilaskuntia, jotka lukiolain 31 :n nojalla käyttävät 27 :ssä annettua puhevaltaa, ei ole kuultu ENNEN päätöksen tekemistä (eikä sen jälkeenkään).

4 4 Lisäksi kaupunkia velvoittaa nuorisolain 8 : nuoria on kuultava heitä koskevissa asioissa. Lukiolain 22 :n perusteella lukion opiskelijalla on oikeus saada opetussuunnitelman mukaista opetusta sekä opinto-ohjausta. Vaikka lukioasetuksen 4 :ssä todetaan, että osa opinnoista voidaan edellyttää opiskeltavaksi itsenäisesti, on itsenäisen opiskelun perustuttava opetussuunnitelmaan (lukiolain 22 ), eikä se näin ollen voi olla säästökeino. Opetussuunnitelman toteuttaja on opettaja (virkatyö), eivät poliittiset päättäjät. Lukion opetussuunnitelmaan ei ole lukiokurssien sisälle suoraan rakennettu itsenäisen opiskelun kokonaisuuksia. Lisäksi lukioasetuksen 4 :ssä todetaan, että opiskelijalle voidaan HAKE- MUKSESTA myöntää lupa suorittaa opintoja opetukseen osallistumatta. Tämä perustuu siis opiskelijan oikeuteen, ei velvollisuuteen, opiskella itsenäisesti. Lain ja asetuksen pykälillä on positiivinen henki, millä on haluttu monipuolistaa lukio-opintoja, eikä niin, että ne mahdollistavat koulutuksenjärjestäjän säästökeinot. Kannanotot lomautuksia vastaan Nykyisen perusopetuslain esitöiden mukaan (SiVM 3/1998) perusopetuslain 30 :n tarkoituksena on turvata oppilaalle opetus ja tarpeellinen ohjaus koulun työpäivinä opettajan johdolla. Valiokunta toteaa, että tämän säännöksen merkitys korostuu tilanteissa, joissa kunnat puuttuvat normaaliin opetuksen järjestämiseen säästökeinona. Valiokunta viittaa perusopetuslain yleisperusteluihin ja toteaa, ettei se hyväksy opetushenkilöstön lomautuksia säästökeinoina. Valiokunta pitää välttämättömänä, että perusopetuksen opetusryhmien ryhmäkoot asetetaan kouluissa sellaisiksi, että opetussuunnitelman mukaiset tavoitteet voidaan saavuttaa. Liian suuret opetusryhmät vaikeuttavat oppimista ja uhkaavat etenkin eri tavoin syrjäytymisvaarassa olevien oppilaiden menestymistä. Lisäksi eri kunnissa asuvat lapset voivat joutua eriarvoiseen asemaan riippuen siitä, mikä on kunnan taloudellinen tilanne ja millaisia oppilasryhmien kokoon liittyviä ratkaisuja tehdään. Vaikka itsenäinen opiskelu on lainsäädännön mukaan lukiossa mahdollista, sivistysvaliokunta on mietinnössään (SiVM 24/93) todennut, että opiskelijan itsenäisen työskentelyn voimakas lisääminen säästösyistä voi heikentää työmuodon pedagogista vaikuttavuutta. Valiokunta pitikin tärkeänä, ettei itseopiskelun lisäämistä lukioissa pidetä vain uutena keinona vähentää kustannuksia. Lisäksi valiokunta on korostanut sitä, että opiskelijoiden itsenäisen opiskelun ohjaukseen sekä oppilaanohjaukseen varataan riittävät voimavarat oppilaitoksissa. Entinen opetusministeri Sarkomaa otti julkisesti kantaa siihen, että nykyinen lainsäädäntömme estää lomautukset, jos sitä kirjaimellisesti noudatetaan. (mm. HS ). Opetusministeri Virkkunen on useaan otteeseen korostanut, ettei kuntien tule kohdistaa säästötoimia opetuksen laatuun taloudellisesta tilanteesta huolimatta. (mm Keskisuomalainen, HS, Uutispäivä Demari)

5 5 Maksuton perusopetus on perustuslain takaama oikeus, jota ei voi loukata taloudellisilla perusteilla. Perusopetuslain 2 3 momentin mukaan opetuksen tavoitteena on turvata riittävä yhdenvertaisuus koulutuksessa koko maan alueella. Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan (Valtiontalouden tarkastusviraston tuloksellisuustarkastuskertomukset 192/2009) perusopetuslain 2 3 momentti ei ole tarpeeksi yksiselitteinen, kun kyseessä on subjektiivisen oikeuden turvaaminen. Edelleen tarkastusviraston mukaan opettajien lomautukset ovat perusopetuksen suurin ongelma. Ne vaarantavat ainakin tilapäisesti oppilaan oikeuden turvalliseen oppimisympäristöön ja oikeuden opetussuunnitelman mukaiseen opetukseen. Perustuslaki (22 ) edellyttää julkisen vallan turvaavan perus- ja ihmisoikeudet. Se edellyttää myös, että kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia (2 3 mom.). Perusopetuslain kirjaimellinen noudattaminen ei mahdollista lomautusten toteuttamista. Opetussuunnitelman mukaisen opetuksen antaminen Koska Hämeenlinnan kaupunki lomauttaa opettajat Veso -päiväksi, opettajilla ei ole mahdollisuutta päivittää opetussuunnitelma- ja työsuunnitelmatietoja. Koulutuksen järjestäjä ei ole selvittänyt ennen lomautuspäätöksen tekemistä, miten opettajat päivittävät opetussuunnitelmatiedot ilman Veso -päiviä, jotta opetussuunnitelman mukainen opetus voidaan antaa sekä lomautusten aikana että koko koulutyövuoden aikana. Opettajalla ei ole velvollisuutta päivittää näitä tietoja omalla ajallaan, vaan Veso -päivät on tarkoitettu nimenomaan näiden tietojen päivittämiseen. Myös lastentarhanopettajien täydennyskoulutusvelvoite on Hämeenlinnassa vedetty minimiin. Lomautettaessa opettajat oppilaat eivät saa lomautuksen aikana perusopetuslain 30 :n tarkoittamaa opetussuunnitelman mukaista opetusta perusopetusasetuksen 1 :n mukaisen henkilökunnan antamana eivätkä lukion opiskelijat lukiolain 22 :n tarkoittamaa opetussuunnitelman mukaista opetusta. Oppilaat ja opiskelijat joutuvat lomautusten aikana työskentelemään itsenäisesti. Itsenäinen työskentely usean työpäivän ajan estää opetussuunnitelman toteutumisen, kun oppilas ja opiskelija jää vaille opettajan ohjausta ja opetusta. Lomautettaessa erityisopettajat erityistä tukea ja erityisopetusta ei lomautuksen aikana voida järjestää lainsäädännön edellytysten mukaisesti (pol 17, 30, poa 2, ll 22 ja valtakunnallinen ops).

6 6 Opetusryhmien muodostaminen Perusopetuksessa opetusryhmiä ei ole muodostettu niin, että opetuksessa voitaisiin saavuttaa opetussuunnitelmassa asetetut tavoitteet kuten perusopetuslain 30 :ssä edellytetään. Opetusta ei ole järjestetty lain 3 :ssä tai valtioneuvoston tuntijaosta antaman asetuksen 4 :ssä tarkoitetulla tavalla oppilaiden ikäkauden ja edellytysten mukaisesti. Turvallinen opiskeluympäristö Rehtorit ja opettajat eivät lomautustilanteessa pysty riittävästi takaamaan oppilaiden ja opiskelijoiden turvallisuutta. Perusopetuslain 29 :n ja lukiolain 21 :n tarkoittamaa turvallista oppimis- tai opiskeluympäristöä ei voida taata. Oppilaille ja opiskelijoille ei voida taata turvallista oppimis- tai opiskeluympäristöä tilapäisissä, suunnittelemattomissa opetustilanteissa, jotka poikkeavat normaalista lukujärjestyksestä kaikilta osin niin opettajan, oppilaiden kuin opetustilankin osalta. Oppilaalla ja opiskelijalla on useita normaalista poikkeavia opetustiloja ja opettajia lomautuspäivien aikana ja he joutuvat toimimaan liian vähäisellä valvonnalla tavallista suuremmissa ryhmissä, Opiskeluympäristön turvallisuus vaarantuu, kun opettajalla ei ole tosiasiallista mahdollisuutta valvoa oppilaita. Lainsäädäntömme ei tunne sellaista käytäntöä, että vanhemmilla olisi velvollisuus ottaa lapsensa pois päivähoidosta niiksi päiviksi, jolloin henkilöstö lomautetaan. Lapsella on oikeus saada päivähoitoa kaikkina päivinä ja kunnalla velvollisuus sitä tarpeen mukaan järjestää. Päivähoito Päivähoidon osalta ei ole voitu laatia suunnitelmia, joista kävisi ilmi, toteutuvatko päivähoitoasetuksen 6 :n mukaiset suhdeluvut. Päiväkodeilla ei ole tiedossa, paljoko lapsia kyseisinä ajankohtina on hoidossa, ennen kuin huoltajat tämän ilmoittavat. Sen vuoksi lomautussuunnitelmia tehtäessä ei ole tiedossa, voidaanko niitä laillisesti toteuttaa. Lapset ja perheet eivät ole yhdenvertaisessa asemassa, mikäli lomautukset toteutetaan suunnitellusti tarjoamalla perheille maksuvapauksia heidän organisoidessaan lapsen hoidon lomautusten aikana. Mikäli lapsia aiotaan lomautusten aikana siirtää muihin päivähoitopaikkoihin tai -muotoihin kuin missä he pääsääntöisesti muutoin saavat hoitoa, ei kyetä tarjoamaan lapselle jatkuvia, turvallisia ja lämpimiä ihmissuhteita eikä lapsen lähtökohdat huomioonottavaa suotuisaa kasvuympäristöä. Erityisen hoidon ja kasvatuksen tarpeessa olevien lasten oikeutta saada tarvitsemaansa hoitoa ja kasvatusta ei ole huomioitu lomautustilanteessa.

7 7 Päivähoidossa toteutettavat lomautukset vaarantavat lasten turvallisuuden. Eduskunnan oikeusasiamies on todennut, että kunnalla on velvollisuus myös lomautusten aikana noudattaa päivähoitoasetuksen 6 :n mukaisia suhdelukuja. KHO:n syyskuussa 2001 tekemän ratkaisun mukaisesti alle kouluikäisten lasten päivähoidon osalta palvelun tarvitsijoiden asema on nimenomaisesti säännelty toisin kuin kunnan ns. yleisen järjestämisvelvollisuuden piiriin kuuluvien palvelujen ja etuuksin osalta. Tästä syystä kunta ei voi välttää velvollisuuttaan esimerkiksi tuotannollisista ja taloudellisista syistä. Mikäli lomautukset kohdistetaan kesälomakuukausille, siirtää tämä henkilöstön vuosilomia mahdollisesti seuraavaan syksyyn, jolloin tarvitaan sijaisia ja saadut säästöt jälleen pienenevät. Kaiken aikaisemmin sekä edellä lausutun johdosta OAJ:n Hämeenlinnan paikallisyhdistys ry. katsoo, että Hämeenlinnan kaupungin toteuttamat lomautusjärjestelyt eivät ole edellä mainittujen perustuslaissa, perusopetuslaissa ja -asetuksessa sekä lukiolaissa ja -asetuksessa sekä päivähoitoa koskevassa lainsäädännössä säädettyjen velvoitteiden ja määräysten mukaisia, eivätkä myöskään sopusoinnussa YK:n lapsen oikeuksia koskevan yleissopimuksen kanssa, joten Hämeenlinnan kaupunginhallituksen lomautuspäätös on näin ollen syntynyt virheellisessä järjestyksessä ja päätös on muutenkin lainvastainen, joten päätös tulee kumota. Lopuksi paikallisyhdistys toteaa, että se on huolissaan jäsentensä puolesta, jotka ovat vastuussa lomautuksen välillisenä kohteena olevien lasten ja nuorten turvallisuudesta ja oikeuksista. Paikallisyhdistys ilmoittaa, että kaiken edellä esitetyn johdosta se tulee ohjeistamaan jäseniään ilmoittamaan kirjallisesti työnantajalle näkemyksensä niistä toimista, joissa jäsen ei katso voivansa toimia siten kuin lainsäädäntö edellyttää, jotta vastuu selkeämmin siirtyisi lomautuksesta päättäneelle taholle. Hämeenlinnassa joulukuun 9. päivänä 2009 OAJ:n Hämeenlinnan paikallisyhdistys ry. Jari Eerikäinen Puheenjohtaja Marita Pennanen Sihteeri LIITTEET 1. Kaupunginhallituksen lomautuspäätös Avoin asianajovaltakirja

Ulvilan paikallisyhdistys Oikaisuvaatimus KH päätökseen /56 Sivu 1/5

Ulvilan paikallisyhdistys Oikaisuvaatimus KH päätökseen /56 Sivu 1/5 Ulvilan paikallisyhdistys Oikaisuvaatimus KH päätökseen 7.3.2016/56 Sivu 1/5 Ulvilan kaupunginhallitus PL 77 28401 ULVILA OIKAISUVAATIMUS Asia: OAJ:n Ulvilan paikallisyhdistys ry:n oikaisuvaatimus Ulvilan

Lisätiedot

Kaupunginhallituksen lausunto OAJ:n Raision paikallisyhdistys ry:n kunnallisvalitukseen

Kaupunginhallituksen lausunto OAJ:n Raision paikallisyhdistys ry:n kunnallisvalitukseen Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 313/02.02.01/2013 110 Kaupunginhallituksen lausunto OAJ:n Raision paikallisyhdistys ry:n kunnallisvalitukseen Päätöshistoria Kaupunginhallitus 26.8.2013 306 Sivistysjohtaja

Lisätiedot

ITÄ-SUOMEN LÄÄNINHALLITUS Sivistysjaosto 9.10.2009 ISLH-2009-01073/Op-13. KANTELU Vireillepanija Matti Pääkkönen Niuvanniemi B 10 70240 KUOPIO

ITÄ-SUOMEN LÄÄNINHALLITUS Sivistysjaosto 9.10.2009 ISLH-2009-01073/Op-13. KANTELU Vireillepanija Matti Pääkkönen Niuvanniemi B 10 70240 KUOPIO ITÄ-SUOMEN LÄÄNINHALLITUS PÄÄTÖS Sivistysjaosto 9.10.2009 ISLH-2009-01073/Op-13 KANTELU Vireillepanija Matti Pääkkönen Niuvanniemi B 10 70240 KUOPIO Kantelukirjoitus Lääninhallitukselle 27.3.2009 toimitetussa

Lisätiedot

KUHMO. Kuhmon kaupunginhallitus lausuntonaan em. kunnallisvalitukseen toteaa seuraavaa: TÄYTÄNTÖÖNPANON KESKEYTTÄMINEN

KUHMO. Kuhmon kaupunginhallitus lausuntonaan em. kunnallisvalitukseen toteaa seuraavaa: TÄYTÄNTÖÖNPANON KESKEYTTÄMINEN 1 KUHMO Hallintopalvelut Kuhmo Dnro Pohjois-Suomen hallinto-oikeus Isokatu 4, PL 189 90101 Oulu Viite: Viitteenne n:o 10143/14 / 30.4.2014 Asia: LAUSUNTO OAJ:N KUHMON PAIKALLISYHDISTYS RY:N JÄTTÄMÄSTÄ

Lisätiedot

Lasten ja nuorten lautakunta 81 28.07.2015 OIKAISUVAATIMUS/LAINE TEIJA

Lasten ja nuorten lautakunta 81 28.07.2015 OIKAISUVAATIMUS/LAINE TEIJA Lasten ja nuorten lautakunta 81 28.07.2015 OIKAISUVAATIMUS/LAINE TEIJA Lasten ja nuorten lautakunta 28.07.2015 81 Lehtori Teija Laine on tehnyt oikaisuvaatimuksen vs. kasvatus- ja opetusjohtajan päätöksestä

Lisätiedot

Paperittomana peruskoulussa. Pentti Arajärvi Paperittomat -hanke 11.4.2014

Paperittomana peruskoulussa. Pentti Arajärvi Paperittomat -hanke 11.4.2014 Paperittomana peruskoulussa Pentti Arajärvi Paperittomat -hanke 11.4.2014 Perustuslain 16.1. Jokaisella on oikeus maksuttomaan perusopetukseen. Oppivelvollisuudesta säädetään lailla. Lapsen oikeuksien

Lisätiedot

Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa. Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus

Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa. Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus Laki perusopetuslain muuttamisesta 642/2010 Erityisopetusta

Lisätiedot

Koulutuslautakunnan johtosääntö 1(5) KEMIN KAUPUNGIN KOULUTUSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ

Koulutuslautakunnan johtosääntö 1(5) KEMIN KAUPUNGIN KOULUTUSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ Koulutuslautakunnan johtosääntö 1(5) KEMIN KAUPUNGIN KOULUTUSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 8.10.2012 102 x.xx.2013 xx ja tulee voimaan 1.1.2013 1.1.2014 Muutos KV 10.12.2012 134

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN ERITYINEN TUKI JA LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET. Finlandia-talo 16.9.2010 KT, opetusneuvos Jussi Pihkala

PERUSOPETUKSEN ERITYINEN TUKI JA LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET. Finlandia-talo 16.9.2010 KT, opetusneuvos Jussi Pihkala PERUSOPETUKSEN ERITYINEN TUKI JA LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET Finlandia-talo 16.9.2010 KT, opetusneuvos Jussi Pihkala 1 Kuva 1 Erityisopetukseen otetut tai siirretyt oppilaat 1995-2009 Lähde: Tilastokeskus

Lisätiedot

LUKIOKOULUTUS JA SEN JÄRJESTÄMINEN. Johtaja Jorma Kauppinen Helsinki/Utsjoki

LUKIOKOULUTUS JA SEN JÄRJESTÄMINEN. Johtaja Jorma Kauppinen Helsinki/Utsjoki LUKIOKOULUTUS JA SEN JÄRJESTÄMINEN Johtaja Jorma Kauppinen Helsinki/Utsjoki 10.9.2012 Lukiolaki 1998/629 Lukiokoulutuksen järjestäminen (3 luku) Koulutuksen järjestäjät 3 Opetus- ja kulttuuriministeriö

Lisätiedot

Viite: SELVITYS OPETTAJIEN LOMAUTUKSISTA. 1. Etelä-Suomen lääninhallituksen alue

Viite: SELVITYS OPETTAJIEN LOMAUTUKSISTA. 1. Etelä-Suomen lääninhallituksen alue Pvm 30.9.2009 EDUSKUNTA Sivistysvaliokunta Dnro 12/500/2009 Viite: Asia: SELVITYS OPETTAJIEN LOMAUTUKSISTA Eduskunnan sivistysvaliokunta on kokouksessaan 8.9.2009 päättänyt pyytää opetusministeriöltä perustuslain

Lisätiedot

KÄRSÄMÄEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2014 73

KÄRSÄMÄEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2014 73 KÄRSÄMÄEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2014 73 Opetustoimen lautakunta 06.05.2014 AIKA 06.05.2014 klo 17:00-18:15 PAIKKA Frosteruksen koulun ATK-luokka KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 53 Kokouksen laillisuuden ja

Lisätiedot

Perusopetuslain muutos

Perusopetuslain muutos Perusopetuslain muutos 16 Tukiopetus ja osa-aikainen erityisopetus Oppilaalla, joka on tilapäisesti jäänyt jälkeen opinnoissaan tai muutoin tarvitsee oppimisessaan lyhytaikaista tukea, on oikeus saada

Lisätiedot

Perusopetuksen uudistuvat normit. Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus

Perusopetuksen uudistuvat normit. Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus Perusopetuksen uudistuvat normit Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus Perusopetuslain muuttaminen Erityisopetuksen strategiatyöryhmän muistio 11/2007 Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmaan

Lisätiedot

Perusopetuksen iltapäivä. Kehitysvammaisten Tukiliiton tilaisuus Jyväskylä

Perusopetuksen iltapäivä. Kehitysvammaisten Tukiliiton tilaisuus Jyväskylä Perusopetuksen iltapäivä Kehitysvammaisten Tukiliiton tilaisuus 28.9.2016 Jyväskylä 1 Aluehallintoviraston tehtävät opetukseen ja koulutukseen liittyvissä oikeusturva-asioissa Aluehallintovirasto voi kantelun

Lisätiedot

Oppivelvollisille tarkoitettu perusopetuksen opetussuunnitelma Alavieskan kunnassa alkaen

Oppivelvollisille tarkoitettu perusopetuksen opetussuunnitelma Alavieskan kunnassa alkaen Sivistyslautakunta 42 25.05.2016 Sivistyslautakunta 85 17.11.2016 Sivistyslautakunta 36 15.05.2017 Oppivelvollisille tarkoitettu perusopetuksen opetussuunnitelma Alavieskan kunnassa 1.8.2016 alkaen Sivltk

Lisätiedot

Yliopistolain (558/2009) 14 :n ja 88 :n nojalla Tampereen yliopiston hallitus on hyväksynyt tämän johtosäännön.

Yliopistolain (558/2009) 14 :n ja 88 :n nojalla Tampereen yliopiston hallitus on hyväksynyt tämän johtosäännön. 14.12.2011 1 (5) Tampereen yliopiston normaalikoulun johtosääntö Yliopistolain (558/2009) 14 :n ja 88 :n nojalla Tampereen yliopiston hallitus on 14.12.1011 hyväksynyt tämän johtosäännön. 1 Yleisiä määräyksiä

Lisätiedot

Koulutuksen lainsäädäntö (Annika Hongiston kokooma) Perusopetuslaki ja asetus Lukiolaki ja asetus Julkisuus ja tietosuoja opetustoimessa

Koulutuksen lainsäädäntö (Annika Hongiston kokooma) Perusopetuslaki ja asetus Lukiolaki ja asetus Julkisuus ja tietosuoja opetustoimessa Koulutuksen lainsäädäntö (Annika Hongiston kokooma) Perusopetuslaki ja asetus Lukiolaki ja asetus Julkisuus ja tietosuoja opetustoimessa Perusopetuslaki ja asetus Lain säätää aina eduskunta, asetuksen

Lisätiedot

8 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki

8 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki 8 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki Tuen tarpeiden arviointi ja tarvittavan tuen tarjoaminen kuuluvat opettajan työhön ja kaikkiin opetustilanteisiin. Tuki rakennetaan opettajien sekä tarvittaessa muiden

Lisätiedot

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio 7.3 Tehostettu tuki Oppilaalle, joka tarvitsee oppimisessaan tai koulunkäynnissään säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja, on pedagogiseen arvioon perustuen annettava tehostettua tukea

Lisätiedot

Pidennetty oppivelvollisuus Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät. Helsinki Opetusneuvos Hely Parkkinen

Pidennetty oppivelvollisuus Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät. Helsinki Opetusneuvos Hely Parkkinen Pidennetty oppivelvollisuus Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät Helsinki 29.4.2011 Opetusneuvos Hely Parkkinen 1 Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 5 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKIMUODOT

Lisätiedot

Erityisopetuksen strategia kehittämistoiminnan suuntaajana

Erityisopetuksen strategia kehittämistoiminnan suuntaajana Erityisopetuksen strategia kehittämistoiminnan suuntaajana Pirjo Koivula Opetusneuvos Opetushallitus 16.4.2009 Opiskelun ja hyvinvoinnin tuen järjestämistä koskeva perusopetuslain sekä esi- ja perusopetuksen

Lisätiedot

ALUEHALLINTOVIRASTO, ITÄ-SUOMI, OPETUS- JA KULTTUURITOIMI -VASTUUALUE

ALUEHALLINTOVIRASTO, ITÄ-SUOMI, OPETUS- JA KULTTUURITOIMI -VASTUUALUE ALUEHALLINTOVIRASTO, ITÄ-SUOMI, OPETUS- JA KULTTUURITOIMI -VASTUUALUE LAUSUNTO 1. LAUSUNNON ANTAJA Kontiolahden kunta Kunnanhallitus Sähköposti: kirjaamo@kontiolahti.fi 2. LAUSUNTO, JOKA KOSKEE SEURAAVAA

Lisätiedot

Opintotukilaki 5 a, 2 mom.

Opintotukilaki 5 a, 2 mom. Opintotukilaki 5 a, 2 mom. Lukio-opinnot ovat päätoimisia, jos niiden oppimäärän mukainen laajuus on yhteensä vähintään 75 kurssia tai jos ne suoritetaan ammatillisen perustutkinnon yhteydessä aikuisille

Lisätiedot

Sisukas pärjää aina sijoitettu lapsi koulussa. opetusneuvos Aki Tornberg

Sisukas pärjää aina sijoitettu lapsi koulussa. opetusneuvos Aki Tornberg Sisukas pärjää aina sijoitettu lapsi koulussa opetusneuvos Aki Tornberg Varhaiskasvatus Varhaiskasvatuksen ja päivähoitopalvelujen lainsäädännön valmistelu, hallinto ja ohjaus siirretään sosiaali- ja terveysministeriöstä

Lisätiedot

Lasten ja nuorten lautakunta 74 28.07.2015 OIKAISUVAATIMUS/VANNINEN MARIANNE

Lasten ja nuorten lautakunta 74 28.07.2015 OIKAISUVAATIMUS/VANNINEN MARIANNE Lasten ja nuorten lautakunta 74 28.07.2015 OIKAISUVAATIMUS/VANNINEN MARIANNE Lasten ja nuorten lautakunta 28.07.2015 74 Luokanopettaja Marianne Vanninen on tehnyt oikaisuvaatimuksen vs. kasvatus- ja opetusjohtajan

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen

Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS LUMA-seminaari 15.1.2013 1 Opetussuunnitelmatyön kokonaisuus 2 Yleissivistävän koulutuksen uudistaminen

Lisätiedot

MAOL 17.11.2012. Ajankohtaiskatsaus Koulutusjohtaja Heljä Misukka

MAOL 17.11.2012. Ajankohtaiskatsaus Koulutusjohtaja Heljä Misukka MAOL 17.11.2012 Ajankohtaiskatsaus Koulutusjohtaja Heljä Misukka Yleissivistävä koulutus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö 2012-2017 2012 2013 2014 2015 2016 Esi-, 2017 perus- ja lisäopetuksen opsin perusteet

Lisätiedot

Kaupunginhallitus

Kaupunginhallitus Kaupunginhallitus 120 25.03.2014 OAJ:N KUHMON PAIKALLISYHDISTYS RY:N OIKAISUVAATIMUS KAUPUNGINHALLITUKSEN LOMAUTUSPÄÄTÖKSESTÄ 41/1.120/2014 KHALL 120 Lisätietoja antaa kaupunginjohtaja Eila Valtanen puh.

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/ (6) Kaupunginhallitus Sj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/ (6) Kaupunginhallitus Sj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/2013 1 (6) 706 Lausunto opetus- ja kulttuuriministeriölle lukiolain ja opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain muuttamista koskevasta lakiluonnoksesta HEL

Lisätiedot

Päätös. Laki. lukiolain muuttamisesta

Päätös. Laki. lukiolain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 170/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi lukiolain sekä opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä

Lisätiedot

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Nuorten syrjäytymisen ehkäisy tilannekartoituksesta toimintaan Helsinki14.8.2012 Koulupudokkaat Suomessa (2010) 193 oppilasta

Lisätiedot

Neuropsykiatrinen valmennus osana kolmiportaista tukea

Neuropsykiatrinen valmennus osana kolmiportaista tukea Neuropsykiatrinen valmennus osana kolmiportaista tukea Laki perusopetuslain muuttamisesta 642/2010 Tavoitteena - vahvistaa esi- ja perusopetuksessa oppilaan oikeutta saada tukea riittävän varhain ja joustavasti

Lisätiedot

Tässä esityksessä on kustakin pykälästä esillä vain ne momentit, joihin esitetään muutoksia.

Tässä esityksessä on kustakin pykälästä esillä vain ne momentit, joihin esitetään muutoksia. LIITE 1 (5) 18.10.2013 OAJ:N ESITYS SÄÄNNÖSMUUTOKSIKSI PYKÄLÄMUODOSSA Tässä esityksessä on kustakin pykälästä esillä vain ne momentit, joihin esitetään muutoksia. 4 a Erikoissairaanhoidossa olevan oppivelvollisen

Lisätiedot

Selvitysluonnoksesta annetut lausunnot

Selvitysluonnoksesta annetut lausunnot Selvitysluonnoksesta annetut lausunnot Lasten mielenterveysongelmien ehkäisy ja hyvinvoinnin tukeminen kouluterveydenhuollossa (3/2017) 318/54/2015 Opetus- ja kulttuuriministeriö, OKM167/050/2017, 6.7.2017.

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA PERUSOPETUSLAKI Perusopetuslain muutos voimaan 1.1.2011 Lain lähtökohtana on oppilaan oikeus saada oppimiseen ja koulunkäyntiin tarvitsemansa tuki oikea-aikaisesti

Lisätiedot

Tuettu oppimispolku. Tietoa kasvun ja oppimisen tuesta huoltajille ja oppilaiden kanssa työskenteleville

Tuettu oppimispolku. Tietoa kasvun ja oppimisen tuesta huoltajille ja oppilaiden kanssa työskenteleville Porvoo - Borgå Tuettu oppimispolku Tietoa kasvun ja oppimisen tuesta huoltajille ja oppilaiden kanssa työskenteleville Porvoo - Borgå Turvallinen ja yhtenäinen oppimispolku Porvoossa halutaan turvata lapsen

Lisätiedot

Oppilaan tukeen liittyvät juridiset kysymykset Hallintojohtaja Matti Lahtinen

Oppilaan tukeen liittyvät juridiset kysymykset Hallintojohtaja Matti Lahtinen Oppilaan tukeen liittyvät juridiset kysymykset 29.4.2011 Hallintojohtaja Matti Lahtinen 1 Oppilaan tukea koskeva lainsäädäntö Perustuslaki Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 220/2013 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi opiskelijavalintarekisteristä, koskevien lakien muuttamisesta.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 220/2013 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi opiskelijavalintarekisteristä, koskevien lakien muuttamisesta. EDUSKUNNAN VASTAUS 220/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi opiskelijavalintarekisteristä, korkeakoulujen valtakunnallisesta tietovarannosta ja ylioppilastutkintorekisteristä annetun lain sekä

Lisätiedot

Lyhyt oppimäärä uudistuvista opetussuunnitelmien perusteista

Lyhyt oppimäärä uudistuvista opetussuunnitelmien perusteista Lyhyt oppimäärä uudistuvista opetussuunnitelmien perusteista KUNTAKOORDINAATTORIEN NEUVOTTELUPÄIVÄ Oppilas- ja opiskelijahuollon palvelurakenteen ja laadun kehittäminen Pirjo Koivula Opetusneuvos 1 Perusopetuslain

Lisätiedot

Koulutuksessa laadittavat suunnitelmat ja säännöt - Oppilaita ja opetusta koskevat suunnitelmat

Koulutuksessa laadittavat suunnitelmat ja säännöt - Oppilaita ja opetusta koskevat suunnitelmat Koulutuksessa laadittavat suunnitelmat ja säännöt - Oppilaita ja opetusta koskevat suunnitelmat Opetustoimen ajankohtainen juridiikka 3.11.2016 Helsinki Hallintojohtaja Matti Lahtinen Opetusta koskevat

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät Sivistystoimiala 10.8. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

Opetusministerin esittelystä säädetään 21 päivänä elokuuta 1998 annetun lukiolain (629/1998) nojalla:

Opetusministerin esittelystä säädetään 21 päivänä elokuuta 1998 annetun lukiolain (629/1998) nojalla: Lukioasetus 6.11.1998/810 Opetusministerin esittelystä säädetään 21 päivänä elokuuta 1998 annetun lukiolain (629/1998) nojalla: 1 luku Opetus 1 Opetuksen määrä Opetusta eri oppiaineissa ja opinto-ohjausta

Lisätiedot

Ohjaus- ja tukitoimia osana kolmiportaista tukea. Pedagogisten ratkaisujen malleja. Tukitoimi Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki

Ohjaus- ja tukitoimia osana kolmiportaista tukea. Pedagogisten ratkaisujen malleja. Tukitoimi Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki Ohjaus- ja tukitoimia osana kolmiportaista tukea. Pedagogisten ratkaisujen malleja. Tukitoimi Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki eriyttäminen opetuksessa huomioidaan oppilaan opetusta voidaan

Lisätiedot

Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät Helsinki. Eeva-Riitta Pirhonen Opetusministeriö

Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät Helsinki. Eeva-Riitta Pirhonen Opetusministeriö Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät 29.4.2010 Helsinki Eeva-Riitta Pirhonen Opetusministeriö HE 109/2009 laiksi perusopetuslain muuttamisesta on edelleen eduskunnan käsiteltävänä voimaantulo?

Lisätiedot

VUOSILUOKKIIN SITOMATON 0 2-OPETUS

VUOSILUOKKIIN SITOMATON 0 2-OPETUS VUOSILUOKKIIN SITOMATON 0 2-OPETUS 21.4.2017 Warkaus-Sali, Varkaus Seminaarin avaus Itä-Suomen aluehallintovirasto 1 Perusopetuslaki, 21.8.1998/628 18 Erityiset opetusjärjestelyt Oppilaan opiskelu voidaan

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 90/2010 vp. Hallituksen esitys laiksi perusopetuslain muuttamisesta. Asia. Valiokuntakäsittely. Päätös

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 90/2010 vp. Hallituksen esitys laiksi perusopetuslain muuttamisesta. Asia. Valiokuntakäsittely. Päätös EDUSKUNNAN VASTAUS 90/2010 vp Hallituksen esitys laiksi perusopetuslain muuttamisesta Asia Hallitus on vuoden 2009 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä laiksi perusopetuslain muuttamisesta (HE

Lisätiedot

Varhaiskasvatus Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa vuosille Helsinki. Heli Jauhola

Varhaiskasvatus Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa vuosille Helsinki. Heli Jauhola Varhaiskasvatus Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa vuosille 2011 2016 9.2.2012 Helsinki Heli Jauhola Hallitusohjelma ja Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma 2011-2016 Hallitusohjelman

Lisätiedot

LukiMat Tietopalvelu PERUSOPETUSLAKI 21.8.1998/628

LukiMat Tietopalvelu PERUSOPETUSLAKI 21.8.1998/628 Keskeisiä kohtia perusopetuslaista sekä asetuksista, joilla on vaikutusta opetuksen eri tukitoimien toteuttamiseen. Tekstit ovat suoria lainauksia, joista luettavuuden takia on jätetty lainausmerkit pois.

Lisätiedot

Moniammatillisista työryhmistä ja tietojen vaihdosta lastensuojelun kentässä Jyväskylä 25.1.2013. Maria Haarajoki Lakimies, OTM Pelastakaa Lapset ry

Moniammatillisista työryhmistä ja tietojen vaihdosta lastensuojelun kentässä Jyväskylä 25.1.2013. Maria Haarajoki Lakimies, OTM Pelastakaa Lapset ry Moniammatillisista työryhmistä ja tietojen vaihdosta lastensuojelun kentässä Jyväskylä 25.1.2013 Maria Haarajoki Lakimies, OTM Pelastakaa Lapset ry Päiväys Moniammatillinen yhteistyö Lasten ja perheiden

Lisätiedot

Erityiset opetusjärjestelyt

Erityiset opetusjärjestelyt Erityiset opetusjärjestelyt koulunkäynnin tukena Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri, apulaisrehtori Tänään perehdymme: Pidennetty oppivelvollisuus Opetuksesta vapauttaminen Vuosiluokkiin sitomaton opetus

Lisätiedot

SUONENJOEN KAUPUNKI KOULUTUSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty: Kaupunginvaltuusto 16.6.2014 27. Voimaantulo: 1.8.2014.

SUONENJOEN KAUPUNKI KOULUTUSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty: Kaupunginvaltuusto 16.6.2014 27. Voimaantulo: 1.8.2014. SUONENJOEN KAUPUNKI 1 KOULUTUSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: Kaupunginvaltuusto 16.6.2014 27 Voimaantulo: 1.8.2014 1 Soveltamisala Koulutuslautakunnan alaisen toiminnan järjestämisessä noudatetaan

Lisätiedot

- ei ole pidetty lainvastaisena, että lomautettu menettää enemmän palkkaa kuin säästövapaata ottava, kun tehty paikallinen sopimus

- ei ole pidetty lainvastaisena, että lomautettu menettää enemmän palkkaa kuin säästövapaata ottava, kun tehty paikallinen sopimus MUUTOKSENHAKUPROSESSIT lyhyesti A4, jonka perässä tapaukset tarkemmin: HAO ja KHO taso: Lomauttamista ei ole lainsäädännössä kielletty, joten se ei ole lain vastaista. Viranhaltijan ja työntekijän viranhaltijalaki

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

Joustavan perusopetuksen toimintaa ohjaava normisto alkaen. Tarja Orellana

Joustavan perusopetuksen toimintaa ohjaava normisto alkaen. Tarja Orellana Joustavan perusopetuksen toimintaa ohjaava normisto 1.1.2011 alkaen Tarja Orellana Joustavan perusopetuksen toimintaa määrittävät normiasiakirjat Perusopetuslaki 642/2010 (voimaan 1.1.2011, velvoittaen

Lisätiedot

Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa. 29.3.2012 Ikaalinen

Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa. 29.3.2012 Ikaalinen Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa 29.3.2012 Ikaalinen Ohjelma Klo 14-14.20 Yleinen, tehostettu ja erityinen tuki opetussuunnitelman perusteissa aluekoordinaattorit Marika Korpinurmi, Mari Silvennoinen

Lisätiedot

HELSINGIN YLIOPISTON HARJOITTELUKOULUJEN JOHTOSÄÄNTÖ. Helsingin yliopiston hallitus on hyväksynyt tämän johtosäännön

HELSINGIN YLIOPISTON HARJOITTELUKOULUJEN JOHTOSÄÄNTÖ. Helsingin yliopiston hallitus on hyväksynyt tämän johtosäännön JOHTOSÄÄNTÖ 1(7) HELSINGIN YLIOPISTON HARJOITTELUKOULUJEN JOHTOSÄÄNTÖ Helsingin yliopiston hallitus on hyväksynyt tämän johtosäännön. Sisällys 1 Yleistä... 2 2 Harjoittelukoulujen hallinnollinen asema...

Lisätiedot

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut Lasten ja nuorten palvelut 1 Huoltajalle Hyvään esiopetus- ja koulupäivään kuuluvat laadukas opetus, kasvua ja kehitystä

Lisätiedot

7.1 Lainsäädännöllisiä lähtökohtia ja toiminnan järjestämisen periaatteita

7.1 Lainsäädännöllisiä lähtökohtia ja toiminnan järjestämisen periaatteita 7 ESIOPETUKSEEN HAKEMINEN 7.1 Lainsäädännöllisiä lähtökohtia ja toiminnan järjestämisen periaatteita Kunta on velvollinen järjestämään alueellaan asuville oppivelvollisuusikäisille perusopetusta sekä oppivelvollisuuden

Lisätiedot

Paltamon kunta. Paltamon lukio. [LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS] 4.3 Opiskelijahuolto

Paltamon kunta. Paltamon lukio. [LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS] 4.3 Opiskelijahuolto 2014 Paltamon kunta Paltamon lukio [LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS] 4.3 Opiskelijahuolto PALTAMON KUNNAN NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS

Lisätiedot

SALON SEUDUN AMMATTIOPISTON JÄRJESTYSSÄÄNTÖ

SALON SEUDUN AMMATTIOPISTON JÄRJESTYSSÄÄNTÖ SALON SEUDUN AMMATTIOPISTON JÄRJESTYSSÄÄNTÖ Hallitus 3.5.2015 64 1 1 Järjestyssäännön tarkoitus Järjestyssääntö luo edellytykset opiskelun kasvatuksellisten ja opetuksellisten tavoitteiden saavuttamiselle

Lisätiedot

Maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistava koulutus 25.11.2013

Maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistava koulutus 25.11.2013 Maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistava koulutus 25.11.2013 Miksi Vieraskielisiä on lukiokoulutuksessa vähän suhteessa kantaväestöön Puutteet kielitaidossa ja kielitaitoon liittyvissä

Lisätiedot

11 Koulutuslautakunta, toimiala, kokoonpano ja tehtävät

11 Koulutuslautakunta, toimiala, kokoonpano ja tehtävät 1 Koulutuslautakunnan toimialana on perusopetus ja lukiokoulutus, lasten päivähoito, vapaa sivistystyö ja taiteen perusopetus. Koulutuslautakunta on koulutuksen asiantuntijaelin kunnassa ja arvioi päättämällään

Lisätiedot

Kansallisesta koulutuksen arviointikeskuksesta

Kansallisesta koulutuksen arviointikeskuksesta EDUSKUNNAN VASTAUS 193/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Kansallisesta koulutuksen arviointikeskuksesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä

Lisätiedot

TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA

TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA YLEINEN TUKI (jokaiselle oppilaalle tilapäisesti annettava tuki) Oppilas on jäänyt jälkeen opetuksesta tai on muuten tilapäisesti tuen tarpeessa TAI

Lisätiedot

Lausunto 1 (5) Eduskunta hallintovaliokunta

Lausunto 1 (5) Eduskunta hallintovaliokunta Lausunto 1 (5) Eduskunta hallintovaliokunta HaV@eduskunta.fi Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle maakuntauudistuksen täytäntöönpanoa sekä valtion lupa-, ohjaus-

Lisätiedot

OPS 2016 tietoisku: Uudistuvat opetussuunnitelman perusteet esiopetuksessa ja perusopetuksessa

OPS 2016 tietoisku: Uudistuvat opetussuunnitelman perusteet esiopetuksessa ja perusopetuksessa OPS 2016 tietoisku: Uudistuvat opetussuunnitelman perusteet esiopetuksessa ja perusopetuksessa EDUCA 24.1.2014 Irmeli Halinen ja Arja-Sisko Holappa Opetushallitus Verkkosivut: oph.fi/ops2016 Etusivun uutiset

Lisätiedot

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut Lasten ja nuorten palvelut 1 Huoltajalle Hyvään esiopetus- ja koulupäivään kuuluvat laadukas opetus, kasvua ja kehitystä

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ

ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ Valtuusto 14.11.2011 Viimeksi muutettu Valtuusto 26.1.2015 Voimaan 26.1.2015 ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ

ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ Valtuusto 14.11.2011 Viimeksi muutettu Valtuusto 26.1.2015 Voimaan 26.1.2015 ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN

Lisätiedot

Vammaisen ja erityistä tukea tarvitsevan tie ammatilliseen koulutukseen ja työelämään

Vammaisen ja erityistä tukea tarvitsevan tie ammatilliseen koulutukseen ja työelämään Vammaisen ja erityistä tukea tarvitsevan tie ammatilliseen koulutukseen ja työelämään KUNTOUTUSPÄIVÄT 19.3.2010 Juhani Pirttiniemi opetusneuvos, KT Opetushallitus Säädöstaustaa: L 631/1998 8 : Ammatillista

Lisätiedot

27.5.2015. OAJ:n linjaukset lapsiryhmien muodostamisesta päiväkodissa 1.8.2015 alkaen

27.5.2015. OAJ:n linjaukset lapsiryhmien muodostamisesta päiväkodissa 1.8.2015 alkaen 1 (5) OAJ:n linjaukset lapsiryhmien muodostamisesta päiväkodissa 1.8.2015 alkaen Varhaiskasvatuslain ensimmäinen vaihe tulee voimaan 1.8.2015. Tämä linjaus on voimassa 1.8 alkaen siihen asti kunnes uuden

Lisätiedot

INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Sivistyslautakunta 13.5.2009/47

INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Sivistyslautakunta 13.5.2009/47 INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Sivistyslautakunta 13.5.2009/47 1 LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN SISÄLTÖ 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus 3 2. Lisäopetuksen

Lisätiedot

Oppilashuolto muuttuvissa perusteissa

Oppilashuolto muuttuvissa perusteissa Oppilashuolto muuttuvissa perusteissa Heidi Peltonen, opetusneuvos Opetushallitus Heidi Peltonen PJ/SIOP Heidi.Peltonen@oph.fi +358403487271 Muutoksia Vn 380/2009 http://www.stm.fi/julkaisut/nayta/_julkaisu/1488784

Lisätiedot

TAMMELAN KUNNAN JOUSTAVAN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA

TAMMELAN KUNNAN JOUSTAVAN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA TAMMELAN KUNNAN JOUSTAVAN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Joustavan perusopetuksen toiminta Perusopetuslain mukaan kunta voi järjestää päättämässään laajuudessa perusopetuksen 7-9 vuosiluokkien yhteydessä

Lisätiedot

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki mikä on muuttunut? Pirjo Koivula, opetusneuvos Opetushallitus

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki mikä on muuttunut? Pirjo Koivula, opetusneuvos Opetushallitus Oppimisen ja koulunkäynnin tuki mikä on muuttunut? Pirjo Koivula, opetusneuvos Opetushallitus 1 Tavoitteena - jokainen oppilas oppii mahdollisimman hyvin oman potentiaalinsa mukaan - oppilaan saama tuki

Lisätiedot

Syrjintäselvityksen tulokset (vielä julkaisematon) : Syrjintä koulutuksessa: Erityistarkastelussa yhdenvertaisuuden toteutuminen opintojen ohjauksessa

Syrjintäselvityksen tulokset (vielä julkaisematon) : Syrjintä koulutuksessa: Erityistarkastelussa yhdenvertaisuuden toteutuminen opintojen ohjauksessa Syrjintäselvityksen tulokset (vielä julkaisematon) : Syrjintä koulutuksessa: Erityistarkastelussa yhdenvertaisuuden toteutuminen opintojen ohjauksessa Nexhat Beqiri, Ylitarkastaja SEMINAARI: Oikeus oppimiseen

Lisätiedot

OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitusneuvos 30.5.2016 Dnro 69/530/2015 Anne-Marie Brisson

OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitusneuvos 30.5.2016 Dnro 69/530/2015 Anne-Marie Brisson OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitusneuvos 30.5.2016 Dnro 69/530/2015 Anne-Marie Brisson Yleissivistävän koulutuksen ja varhaiskasvatuksen osasto MUNKKINIEMEN KOULUTUSSÄÄTIÖ SR:N PERUSOPETUKSEN

Lisätiedot

Opetushallitus Opetushallitus pukeutui morsiusunelmaan (Tekniikka ja talous) Opetushallitus muutti pitsilinnaan (Helsingin Sanomat)

Opetushallitus Opetushallitus pukeutui morsiusunelmaan (Tekniikka ja talous) Opetushallitus muutti pitsilinnaan (Helsingin Sanomat) Opetushallitus 2009 Opetushallitus pukeutui morsiusunelmaan (Tekniikka ja talous) Opetushallitus muutti pitsilinnaan (Helsingin Sanomat) 1 Osaamisen ja sivistyksen asialla Ajankohtaista perusopetuksessa

Lisätiedot

Opetustoimen muutoksenhaku

Opetustoimen muutoksenhaku Opetustoimen muutoksenhaku Perusopetuksen muutoksenhaku (hallintolainkäyttölaki) Opetuksen järjestäjän päätös: PL 13 Uskonto ja elämänkatsomustieto 30 pv KHO = korkein hal-lintooikeus Opetuksen järjestäjän

Lisätiedot

OAJ:n linjaukset lapsiryhmien muodostamisesta päiväkodissa alkaen

OAJ:n linjaukset lapsiryhmien muodostamisesta päiväkodissa alkaen 1 (5) OAJ:n linjaukset lapsiryhmien muodostamisesta päiväkodissa 1.8.2015 alkaen Varhaiskasvatuslain ensimmäinen vaihe tulee voimaan 1.8.2015. Laissa on vahvistettu varhaiskasvatuksen tavoitteita ja muita

Lisätiedot

KASAKKAMÄEN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA. Vuosille

KASAKKAMÄEN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA. Vuosille KASAKKAMÄEN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA Vuosille 2017-18 1 KASAKKAMÄEN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA Sisällysluettelo 1. Johdanto 2. Tasa-arvolaki koulussa 3. Yhdenvertaisuuden

Lisätiedot

A B C 4 03 04 01 2 Ylempi korkeakoulututkinto ja erityisopetusta antavan opettajan kelpoisuus 49 49 49

A B C 4 03 04 01 2 Ylempi korkeakoulututkinto ja erityisopetusta antavan opettajan kelpoisuus 49 49 49 1 LIITE 1 PERUSKOULU 5 Oppilaanohjauksen lehtori 2 mom. Jos oppilaanohjauksen lehtorilla on oppilaanohjaajan koulutus, korotetaan liukuman ylärajaa yhdellä palkkaluokalla. 6 Erityisopetuksen opettajan

Lisätiedot

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma Lisäopetuksen opetussuunnitelma Sivistyslautakunta 14.10.2010 88 www.nurmijarvi.fi 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus... 3 2. Lisäopetuksen tavoitteet...

Lisätiedot

Perusopetuksen maakunnallinen arviointi Koulun toiminta. Möysän koulun tulokset. Vastaajamäärät lk oppilasta

Perusopetuksen maakunnallinen arviointi Koulun toiminta. Möysän koulun tulokset. Vastaajamäärät lk oppilasta Perusopetuksen maakunnallinen arviointi 2016 Möysän koulun tulokset Vastaajamäärät 124 1.-2.lk oppilasta 120 3.-5.lk oppilasta 22 opetushenkilöä 83 huoltajaa, joista loppuun saakka vastasi 68 Koulun toiminta

Lisätiedot

Opettajan vastuu ja velvollisuudet 16.4.2014. Markku Pyysiäinen Helsingin normaalilyseo Helsingin yliopisto

Opettajan vastuu ja velvollisuudet 16.4.2014. Markku Pyysiäinen Helsingin normaalilyseo Helsingin yliopisto Opettajan vastuu ja velvollisuudet 16.4.2014 Markku Pyysiäinen Helsingin normaalilyseo Helsingin yliopisto Opetushallinto - Eduskunta: lait (mm. oppiaineluettelo) - OKM: asetukset ja määrärahat - OPH:

Lisätiedot

Perusopetuslain muutos ja muuta ajankohtaista

Perusopetuslain muutos ja muuta ajankohtaista Perusopetuslain muutos ja muuta ajankohtaista Hallitusneuvos Outi Luoma-aho Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto Yleissivistävän koulutuksen yksikkö 29.9. 2010 Perusopetuslain muutossäädös 642/2010 laki

Lisätiedot

Tehostetun ja erityisen tuen kehittämistoiminta Kuntien näkemyksiä kehittämistoiminnan tuloksista

Tehostetun ja erityisen tuen kehittämistoiminta Kuntien näkemyksiä kehittämistoiminnan tuloksista Tehostetun ja erityisen tuen kehittämistoiminta 2008-2012 Kuntien näkemyksiä kehittämistoiminnan tuloksista Tehostetun ja erityisen tuen kehittämistoiminta Kehittämistoiminnassa mukana oleville opetuksen

Lisätiedot

Aluehallintoviraston keinot sisäilmaongelmien ratkaisuissa. Opetus- ja kulttuuritoimi

Aluehallintoviraston keinot sisäilmaongelmien ratkaisuissa. Opetus- ja kulttuuritoimi Aluehallintoviraston keinot sisäilmaongelmien ratkaisuissa Opetus- ja kulttuuritoimi 13.11.2015 1 Aluehallintovirastossa käsitellään koulujen ja päiväkotien sisäilmaongelmia Työsuojeluvastuualue Oikeusturva

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat 20.9.2016 Kati Costiander Opetushallitus Yleissivistävä koulutus ja varhaiskasvatus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö 2012-2017 2012 2013

Lisätiedot

JÄRJESTYSSÄÄNNÖT. Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia

JÄRJESTYSSÄÄNNÖT. Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia Voimaan 28.8.2014 sisältävät opiskelijan tai harjoittelijan oikeuksia ja velvollisuuksia koskevia määräyksiä, joiden lähtökohtana ovat ammatillisesta

Lisätiedot

VT Mirjam Araneva Lastensuojelun perhehoidon päivät Lastensuojelun perhehoito julkisena hallintotehtävänä

VT Mirjam Araneva Lastensuojelun perhehoidon päivät Lastensuojelun perhehoito julkisena hallintotehtävänä VT Mirjam Araneva Lastensuojelun perhehoidon päivät 8.11.2018 Lastensuojelun perhehoito julkisena hallintotehtävänä Mikä on julkinen hallintotehtävä ja mitä vaatimuksia sen hoitamiseen liittyy? Julkinen

Lisätiedot

Riittävä henkilöstö Varhaiskasvatuslaki 25

Riittävä henkilöstö Varhaiskasvatuslaki 25 Riittävä henkilöstö Varhaiskasvatuslaki 25 Kunnan, kuntayhtymän ja yksityisen palveluntuottajan on huolehdittava, että varhaiskasvatuksessa on riittävä määrä tässä luvussa säädettyä eri kelpoisuusvaatimukset

Lisätiedot

Virpi Louhela-Risteelä & Sari Koskenkari. Copyright 2009.

Virpi Louhela-Risteelä & Sari Koskenkari. Copyright 2009. Virpi Louhela-Risteelä & Sari Koskenkari Copyright 2009. Pedagoginen kehittämistyö (Kuulluksi tulemisen pedagogiikka, Louhela 2012) Opetusmetodinen kehittämistyö (NeliMaaliopetusmetodi 2009) Opettaja-oppilassuhteiden

Lisätiedot

1983 vp. -- IIE n:o 89 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

1983 vp. -- IIE n:o 89 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT 1983 vp. -- IIE n:o 89 liallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi peruskoululain ja lukiolain sekä niihin liittyvien lakien muuttamisesta. ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitykseen sisältyvät

Lisätiedot

Opiskeluhuolto ja opetustoimen prosessit

Opiskeluhuolto ja opetustoimen prosessit Opiskeluhuolto ja opetustoimen prosessit Osaava, Lempäälä 15.4.2014 Lounais-Suomen aluehallintovirasto, Esko Lukkarinen, Opetus- ja kulttuuritoimi-vastuualue 17.4.2014 1 Opiskeluhuollon prosessit ja toimijat

Lisätiedot

Yhteisöllinen ja osallistava opiskelijahuolto. Leena Nousiainen / Rondo Training Oy Pori

Yhteisöllinen ja osallistava opiskelijahuolto. Leena Nousiainen / Rondo Training Oy Pori Yhteisöllinen ja osallistava opiskelijahuolto Leena Nousiainen / Rondo Training Oy 11.1.2013 Pori Keskeisiä linjauksia Uuteen lakiin ehdotetaan koottavaksi lainsäädännössä nyt hajallaan olevat oppilas-

Lisätiedot

MUISTIO OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOA, KODIN JA KOULUN/ OPPILAITOKSEN YHTEISTYÖTÄ SEKÄ TURVALLISUUTTA KOSKEVISTA LAKIMUUTOKSISTA

MUISTIO OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOA, KODIN JA KOULUN/ OPPILAITOKSEN YHTEISTYÖTÄ SEKÄ TURVALLISUUTTA KOSKEVISTA LAKIMUUTOKSISTA OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN MUISTIO LIITE 1 21.5.2003 MUISTIO OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOA, KODIN JA KOULUN/ OPPILAITOKSEN YHTEISTYÖTÄ SEKÄ TURVALLISUUTTA KOSKEVISTA LAKIMUUTOKSISTA 1. TAUSTAA

Lisätiedot

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki Oppimisen ja koulunkäynnin tuki LAPE kutsuseminaari 19.9.2018 19.9.2018 1 Tuen tarpeen jatkuva arviointi Tuen tarpeen arviointi aina tuen tarpeen muuttuessa ja perusopetuslain mukaan toisen vuosiluokan

Lisätiedot