PORTAANPÄÄN KRISTILLISEN OPISTON OPINTO-OHJELMA Y L E I S S I V I S T Ä V Ä K O U L U T U S

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PORTAANPÄÄN KRISTILLISEN OPISTON OPINTO-OHJELMA 2008-2009 Y L E I S S I V I S T Ä V Ä K O U L U T U S"

Transkriptio

1 PORTAANPÄÄN KRISTILLISEN OPISTON OPINTO-OHJELMA Y L E I S S I V I S T Ä V Ä K O U L U T U S PERUSOPETUS JA PERUSOPETUKSEN LISÄOPETUS Peruskoululinja Sinulle, jolla ei ole peruskoulun päättötodistusta. Voit opiskella perusopetuksen oppimäärän yhdessä lukuvuodessa ja saada päättötodistuksen. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opetussuunnitelma, johon voidaan liittää peruskouluaineiden lisäksi esimerkiksi työharjoittelua, valinnaisaineita, tuki- ja lukiopetusta. KESKEISET AINEET: äidinkieli ja kirjallisuus, ruotsi, englanti, matematiikka, fysiikka, kemia, maantieto, terveystieto, biologia, historia, yhteiskuntaoppi, uskonto ja atk sekä taito- ja taideaineet. HAKU: Peruskoululinjalle voit hakea, jos sinulla ei ole peruskoulun päättötodistusta (peruskoulu on jäänyt kesken/olet käynyt kansakoulun). Peruskoululinjalle haetaan opistolta saatavalla hakulomakkeella tai hakulomakkeen voit täyttää suoraan netissä MAKSUT: Opetus, oppikirjat, muu oppimateriaali, ruokailut ja asuntolapaikka ovat maksuttomia Perusopetuksen lisäopetus (kymmenes lukuvuosi) Sinulle, joka - olet saanut peruskoulun päättötodistuksen vuonna 2007 tai haluat opiskella keskeisiä peruskouluaineita ja korottaa niiden numeroita - haluat parantaa jatko-opintomahdollisuuksiasi ja ammatinvalintavalmiuksiasi - ja lisätä opiskelu- ja elämänhallintataitojasi.

2 KESKEISET AINEET: äidinkieli ja kirjallisuus, ruotsi, englanti, matematiikka, fysiikka, kemia, maantieto, terveystieto, biologia, historia, yhteiskuntaoppi, uskonto ja atk sekä taito- ja taideaineet. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma, johon voi sisältyä valitsemiesi peruskouluaineiden lisäksi jatko-opintoja tukevia ammatillisia aineita ja työharjoittelua. Opetus toteutetaan käytännönläheisesti. HAKU: Pääsyvaatimuksena on v tai 2008 saatu peruskoulun päättötodistus. Perusopetuksen lisäopetukseen haetaan opistolta saatavalla hakulomakkeella tai hakulomakkeen voit täyttää suoraan netissä Hakemukseen on liitettävä jäljennös peruskoulun päättötodistuksesta. MAKSUT: Linja on maksuton vuonna 2007 ja 2008 peruskoulun päättötodistuksen saaneille. Opetus, oppikirjat, oppimateriaali, ruokailut ja asuntolapaikka ovat maksuttomat. Porras tulevaisuuteen -linja Sinulle, joka olet saanut peruskoulun päättötodistuksen v tai aiemmin. - lisätä opiskelu- ja elämänhallintataitoja - parantaa jatko-opintomahdollisuuksia opiskelemalla keskeisiä peruskouluaineita ja hankkimalla muita jatko-opintojen kannalta tärkeitä valmiuksia - parantaa ja selkiyttää ammatinvalintavalmiuksia KESKEISET AINEET: äidinkieli ja kirjallisuus, ruotsi, englanti, matematiikka, fysiikka, kemia, maantieto, terveystieto, biologia, historia, yhteiskuntaoppi, uskonto ja atk sekä taito- ja taideaineet. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma, johon voi sisältyä valitsemiesi peruskouluaineiden lisäksi jatko-opintoja tukevia ammatillisia aineita ja työharjoittelua. Opetus toteutetaan käytännönläheisesti. Linjalla on mahdollisuus opiskella keskeisiä peruskouluaineita. Opetusohjelmaan sisältyy myös ammatillisia aineita, työharjoittelua ja työssäoppimista henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaisesti. HAKU: Pääsyvaatimuksena on peruskoulun päättötodistus, josta jäljennös liitettävä hakulomakkeeseen. Porras tulevaisuuteen linjalle haetaan opistolta saatavalla hakulomakkeella tai hakulomakkeen voit täyttää suoraan netissä Hakemukseen on liitettävä jäljennös peruskoulun päättötodistuksesta. MAKSUT: Opintomaksu: 100 /lukukausi. Internaattimaksu alkaen 505 /lukukausi sisältää asumisen kahden hengen huoneessa, aamiaisen, lounaan ja päivällisen työpäivinä.

3 LUKIOLINJA antaa valmiudet olla sivistysyhteisön jäsen KESKEISET AINEET: linjan keskeisinä oppiaineryhminä ovat kielet, matemaattis-luonnontieteelliset aineet sekä katsomukselliset ja yhteiskunnalliset aineet. Opiston kurssitarjotin tarjoaa opiston muiden linjojen tarjoamia valinnaiskursseja, kuten taito-, taide- ja ilmaisuaineita sekä vieraita kieliä. KIESI-HANKE: Yhteistyössä Lapinlahden lukion kanssa oppilaitosten välisellä yhteistyöajalla voi suorittaa kursseja kielissä, kulttuurissa, reaaliaineiden syventävissä kursseissa ym. yleissivistävissä aineissa. Portaanpään opiston lukiolinjalla noudatetaan aikuislukion opetussuunnitelmaa ja tuntijakoa. Sisäoppilaitosmuotoinen lukiolinja tarjoaa tavoitteellista lukio-opetusta aikuisille ja nuorille. Lukiolinjalla voit suorittaa lukion oppimäärän tai opiskella aineopiskelijana mitä tahansa yksittäistä lukion oppiainetta. Ylioppilastutkintoon voit osallistua joko lukiotutkinnon tai hankkimasi ammatillisen tutkinnon pohjalta. Lukiolinja on sisällöltään ja opetusmenetelmiltään perinteinen sivistyslukio, joka sisältää länsimaisen tiedollisen kulttuurin perusteet. Pääsyvaatimuksena on peruskoulun oppimäärä. HAKU: Linjalle haetaan yhteishaussa. Hakuaika , jos haet yhteishaun paperilomakkeella, oppilaitoskoodi 1591, linjakoodi 000. Hakemus lähetetään suoraan opetushallitukseen. Täydennyshaku vapaille paikoilla , Lisähaun aikana haku suoraan opistolle, hakulomakkeita opiston toimistosta tai hakulomakkeen voit täyttää netissä MAKSUT: Ei lukukausimaksua. Myös ateriat ja asuntolapaikka ovat maksuttomia. Materiaalimaksu 50, oppikirjat opiskelija kustantaa itse. Kenelle kansanopistolukio? Sinulle aikuinen lukio-opintosi ovat jääneet kesken*) olet suorittanut ammatillisen tutkinnon ja haaveilet yliopisto- tai ammattikorkeakouluopinnoista *) et ole saanut koulutustasi vastaavaa työtä etsit tulevaisuutta ja uutta suuntaa elämällesi Sinulle nuori kotipaikkakunnallasi ei ole lukiota et viihdy isoissa opetusryhmissä arvostat yksilöllisyyttä ja tahdot ottaa vastuuta omasta elämästäsi *) aiemmat opinnot hyväksiluetaan

4 A M M A T I L L I N E N K O U L U T U S LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO LASTENOHJAAJA 120 ov HALUATKO LAPSI-, VARHAISNUORISO- JA PERHETYÖHÖN? Haluatko tehdä työtä lasten ja perheiden parissa? -Päiväkodeissa, päiväkerhossa -Perhekerhoissa ja avoimessa toiminnassa -Varhaisnuorten toiminnassa -Iltapäivä-, retki- ja leiritoiminnassa Tervetuloa opiskelemaan varhaiskasvatuksen ammattilaiseksi, lastenohjaajaksi! Lastenohjaaja on kelpoinen työskentelemään lapsi- ja perhetyössä hoito-, kasvatus- ja ohjaustehtävissä kuntien, seurakuntien, järjestöjen sekä yksityisten palveluksessa. KESKEISET AINEET: Kolmivuotisen koulutuksen aikana opiskellaan opetussuunnitelman mukaisesti seuraavat pakolliset opintokokonaisuudet: - Lapsen kasvun ohjaus ja huolenpito - Perhelähtöinen ja yhteisöllinen kasvatustyö - Lasten iltapäivä- ja leiritoiminnan ohjaus Syventävistä opinnoista valitaan kaksi seuraavista: - Ilmaisutaitojen ohjaus - Erityistä tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus - Monikulttuurisessa työympäristössä toimiminen Koulutukseen sisältyy vähintään 25 opintoviikkoa työssäoppimista, josta osan voi suorittaa halutessaan ulkomailla. Koulutuksen aikana on mahdollista suorittaa myös lukio-opintoja Portaanpään lukiossa. Työelämälähtöiset ammattiosaamisen näytöt ovat osa arviointia. HAKU: Lastenohjaajakoulutukseen haetaan yhteishaussa Hakuaika , jos haet yhteishaun paperilomakkeella, oppilaitoskoodi 1591, linjakoodi 184. Hakemus lähetetään suoraan opetushallitukseen. Täydennyshaku vapaille paikoilla , Lisähaun aikana haku suoraan opistolle, hakulomakkeita opiston toimistosta tai hakulomakkeen voit täyttää netissä Pääsyvaatimuksena on peruskoulun oppimäärä. Pakollinen valintatilaisuus koulutukseen järjestetään (1 päivä/hakija), johon kutsutaan kirjallisesti. MAKSUT: Ei lukukausimaksua. Myös ateriat ja asuntolapaikka ovat maksuttomia. Materiaalimaksu 85 /lukukausi. Oppikirjat ja opintokäynnit opiskelija kustantaa itse.

5 LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO LASTENOHJAAJA NÄYTTÖTUTKINTONA HALUATKO LAPSI-, VARHAISNUORISO- JA PERHETYÖHÖN? Haluatko tehdä työtä lasten ja perheiden parissa? - Päiväkodeissa, päiväkerhossa - Perhekerhoissa ja avoimessa toiminnassa - Varhaisnuorten toiminnassa - Iltapäivä-, retki- ja leiritoiminnassa Tervetuloa opiskelemaan varhaiskasvatuksen ammattilaiseksi, lastenohjaajaksi! Lastenohjaaja on kelpoinen työskentelemään lapsi- ja perhetyössä hoito-, kasvatus- ja ohjaustehtävissä kuntien, seurakuntien, järjestöjen sekä yksityisten palveluksessa. KESKEISET AINEET: Opetussuunnitelman mukaisesti seuraavat pakolliset opintokokonaisuudet: - Lapsen kasvun ohjaus ja huolenpito - Perhelähtöinen ja yhteisöllinen kasvatustyö - Lasten iltapäivä- ja leiritoiminnan ohjaus Syventävistä opinnoista valitaan kaksi seuraavista: - Ilmaisutaitojen ohjaus - Erityistä tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus - Monikulttuurisessa työympäristössä toimiminen Koulutukseen sisältyy vähintään 25 opintoviikkoa työssäoppimista, josta osan voi suorittaa halutessaan ulkomailla. Ammattitaito osoitetaan näytöillä. Ennen vuotta 2001 lastenohjaajaksi valmistuneilla mahdollisuus päivittää koulutuksensa lapsi- ja perhetyön perustutkinnoksi. HAKU: Lastenohjaajakoulutukseen haetaan opistolta saatavalla hakulomakkeella tai hakulomakkeen voit täyttää suoraan netissä MAKSUT: Näyttömaksu 50,50 maksetaan yhden kerran koulutuksen alussa. Ei lukukausimaksua. Myös ateriat ja asuntolapaikka ovat maksuttomia. Materiaalimaksu 85 /lukukausi. Oppikirjat ja opintokäynnit opiskelija kustantaa itse.

6 KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN OHJAAJAN AMMATTITUTKINTO alkaen. Aikuiskoulutusta, joka koostuu lähiopetuksesta, itsenäisestä opiskelusta, työssäoppimisesta, mahdollisuus opiskella työn ohessa. Aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaajan tutkinnon suorittaneen tehtävänä on tukea lapsen kokonaisvaltaista terveyttä ja hyvinvointia sekä luoda pohjaa hyvälle kasvulle. Aamu- ja iltapäivätoiminnassa hän luo lapselle turvallisen ja virikkeellisen kasvuympäristön ennen ja jälkeen koulupäivän. Toiminnallaan hän tukee lapsen kasvua ja kehitystä, luo perustaa hyville vapaa-ajanviettotavoille ja auttaa perhettä ja koulua kasvatustehtävän toteutuksessa. Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaajan ammattitutkinto muodostuu neljästä pakollisesta tutkinnon osasta, jotka ovat: 1. Ohjaajan työn lähtökohdat 2. Lapsen kasvun, hyvinvoinnin ja terveyden tukeminen 3. Toiminnan ohjaaminen 4. Yhteistyö ja ammatillinen vuorovaikutus. Lisäksi tutkinnon suorittaja voi suorittaa valinnaisen tutkinnon osan (5) Yrittäjyys. Koulutus toteutetaan monimuotoopiskeluna niin, että se on mahdollista suorittaa myös työn ohessa. Koulutus sisältää lähiopetusta Portaanpäässä, työssäoppimista ja työssäoppimiseen liittyviä oppimistehtäviä sekä itsenäistä opiskelua. Tutkinto suoritetaan aidoissa työelämän toimintaympäristöissä ja työtehtävissä tehtävillä näytöillä, joihin sisältyy myös kirjallisia osioita (itsearviointia, työ- ja toimintasuunnitelman laatimista tms.). Jokaiselle tutkinnon suorittajalle laaditaan henkilökohtainen oppimis- ja näyttösuunnitelma, jossa otetaan huomioon aiempi koulutus- ja työkokemus sekä muulla tavoin hankittu osaaminen. Pääsyvaatimukset: ylioppilastutkinto/lukion päästötodistus tai peruskoulu ja työkokemusta sekä alan työpaikka. Koulutukseen valittaessa kiinnitetään huomiota aikaisempaan alan opintoihin tai työkokemukseen. MAKSUT: Näyttömaksu 50,50 maksetaan yhden kerran koulutuksen alussa. Opintomaksu 170 / lukukausi. Tentti- ja oheiskirjallisuuden opiskelijat kustantavat itse. Opiskelija kustantaa itse ruokailut ja asumisen lähijaksoilla. HAKU: koulutukseen haetaan opistolta saatavalla hakulomakkeella tai hakulomakkeen voit täyttää suoraan netissä

7 PERHEPÄIVÄHOITAJAN AMMATTITUTKINTO Syksy 2008, koulutuspaikkana Siilinjärvi Aikuiskoulutusta, joka koostuu lähiopetuksesta, itsenäisestä opiskelusta, työssäoppimisesta, mahdollista opiskella työn ohessa. Opiskelu tapahtuu iltaisin ja viikonloppuisin. Koulutus antaa nykyaikaisen kelpoisuuden toimia yksityisenä tai kunnallisena perhepäivähoitajana yksin tai ryhmäperhepäivähoidossa. Tutkinto muodostuu kolmesta pakollisesta tutkinnon osasta ja kahdesta valinnaisesta tutkinnon osasta. Ammattitaito osoitetaan näytöillä aidoissa lapsityön tehtävissä. Pakolliset tutkinnon osat ovat: - kasvatustietoisuus, kasvatuskumppanuus ja yhteistyötaidot - varhaiskasvatus - terveys, turvallisuus ja ruokahuolto Valinnaiset tutkinnon osat ovat: - erityistä tukea tarvitseva lapsi - allergisen ja erityisruokavaliota noudattavan lapsen hoito MAKSUT: Näyttömaksu 50,50 maksetaan yhden kerran koulutuksen alussa. Opintomaksu 170 / lukukausi. Tentti- ja oheiskirjallisuuden opiskelijat kustantavat itse. Opiskelija kustantaa itse ruokailut ja asumisen lähijaksoilla. HAKU: koulutukseen haetaan opistolta saatavalla hakulomakkeella tai hakulomakkeen voit täyttää suoraan netissä

8 PORTAANPÄÄN TAIDEATELJEE 1 /2- tai 1-vuotinen / Opiskelijoita Taideateljeehen otetaan korkeintaan tutustua monipuolisesti kuvataiteen eri alueiden työtapoihin, materiaaleihin ja ilmaisukeinoihin - antaa valmiuksia ja rohkeutta suunnitella ja toteuttaa ideoita itsenäisesti, tavoitteellisesti ja pitkäjänteisesti - valmentaa kuvataideoppilaitosten pääsykokeisiin ja parantaa niissä tarvittavia opiskeluvalmiuksia KESKEISET AINEET: Piirustus, maalaus, grafi ikka, keramiikka ja kuvanveisto. Opintoihin sisältyy Taideteollisen korkeakoulun vaatimusten mukaisia kursseja avoimen yliopiston opetuksena. Suoritetuista opinnoista saa Taideteollisen korkeakoulun rekisteriotteen. Oppilastöiden näyttelyn järjestäminen, museo-, galleria- ja opintomatkat. HAKU: Taideateljee linjalle haetaan opistolta saatavalla hakulomakkeella tai hakulomakkeen voit täyttää suoraan netissä Hakemukseen liitetään näytetyö, joka voi olla piirustus, maalaus tai valokuva. Voit esitellä teoksiasi myös valokuvin, videona tai dioina. MAKSUT: Opintomaksu: 675 / lukukausi (sisältää yliopiston maksun 45 /lukukausi). Internaattimaksu alkaen 505 /lukukausi sisältää asumisen kahden hengen huoneessa, aamiaisen, lounaan ja päivällisen työpäivinä. Materiaalimaksu 170 /lukukausi.

9 TAIDEKASVATUS 23 op Syksy 2008 kevät 2009 Portaanpään kristillinen opisto OPINTOJEN TOTEUTUS: Koulutus on ammatillista täydennyskoulutusta lasten ja nuorten parissa työskenteleville päivähoidon työntekijöille, luokanopettajille ja muille taidekasvatuksesta kiinnostuneille. Lähiopetus keskimäärin 1 x kuukaudessa ( pe-la). Opintoihin sisältyy Taideteollisen korkeakoulun opintoja avoimena yliopisto-opintoina. Koulutukseen otetaan 12 opiskelijaa. Koulutuksessa etsitään vastauksia kysymyksiin: Mitä taide on? Voiko käsityötä sanoa taiteeksi? Miksi kuva ja käsityötaiteen tekeminen on tärkeää? Opettaako taide? Mistä taide tulee? Mitä on mielitaide ja oma taidekäsitys? Miten taidetta ja käsityötä opetetaan? Synnyinkö käsityöläiseksi / taiteilijaksi? Miten muuta voin oppia tekemällä taidetta? jne.. Opiskelija selkiyttää omaa taidekäsitystään ja saa valmiuksia suunnitella ja toteuttaa kuvalliseen työskentelyyn pohjautuvaa opetusta sekä syventää henkilökohtaista kuvallista ilmaisua. KESKEISET SISÄLLÖT: - opiskelija perehtyy taiteen- ja kädentaitojen peruskysymyksiin kasvatustyössä - oman taide- ja käsityötaiteen kehittäminen - taiteen integrointi muuhun opetukseen - omaan taide- ja oppimiskäsitykseen perehtyminen - kuvataiteen suunnittelu, toteutus ja arviointi - materiaalituntemus OPPIMISMENETELMÄT: - työpajatyöskentely mm. piirustus, maalaus, käsityö, kuvanveisto, keramiikka - oppimispäiväkirjan pitäminen - yksilö- ja ryhmätyöskentely - keskustelut - alan kirjallisuuteen tutustuminen - opetuskokeilu ja raportointi HAKU: vapaamuotoinen hakemus liitteineen suoraan opistolle. MAKSUT: Opintomaksu 170 / lukukausi (sis. materiaalit, perjantai-illan kahvin ja lauantain lounaan). Lisäksi avoimen yliopiston ilmoittautumismaksu 45. Majoitus lähijaksoilla 120 ( sis. aamupalan) Omat liinavaatteet.

10 OPINTOLINJOILLE HAKEMINEN lukuvuodeksi Peruskoulu Perusopetuksen lisäopetus Lukiolinja Taideateljee Taidekasvatus Lapsi- ja perhetyön perustutkinto, aikuiset Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaajan ammattitutkinto Perhepäivähoitajan ammattitutkinto Haku suoraan opistolle oheisilla hakulomakkeilla tai netissä Lukiolinja Lapsi- ja perhetyön perustutkinto, nuoret Haku yhteishaussa mennessä hakeneille ilmoitetaan valituksi tulemisesta mennessä jälkeen hakeneille päätös lähetetään 7 pv:n kuluessa linjoille, joissa valintakoe kutsutaan kirjeellä erikseen

11 PORTAANPÄÄN KRISTILLINEN OPISTO Portaanpääntie LAPINLAHTI Puh. (017) , Fax (017) HAKEMUS OPINTOLINJALLE Peruskoululinja Perusopetuksen lisäopetus (10-luokka) Porras tulevaisuuteen Lukiolinja Lapsi- ja perhetyön perustutkinto, nuoret Taideateljee Sukunimi Etunimet Henkilötunnus Lähiosoite Postinumero Kotipaikka Postitoimipaikka Puhelin Sähköpostiosoite Tarvitsen asunnon: Kyllä En Osallistun opetukseen: Syksyllä Syksyllä ja keväällä (koskee taidelinjaa) Paikka ja aika Allekirjoitus Valinta on ehdollinen, kunnes olet lähettänyt postitse todistukset opiskelupaikkaa varmistaessasi, josta sinulle lähetetään ohjeet. LIITTEET Liitteet postissa! Koulu- ja opiskelutodistukset Työtodistukset, todistukset työharjoittelusta Muut todistukset (esim. lyhytkestoisista kursseista, harrastuksista) Näytetyö (taideateljee) Lukiolinjalle haettaessa alle 18 v. perustelut Linja käynnistyy mikäli riittävä määrä opiskelijoita ilmoittautuu ko. koulutukseen.

12 PORTAANPÄÄN KRISTILLINEN OPISTO Portaanpääntie LAPINLAHTI Puh. (017) , Fax (017) HAKEMUS OPINTOLINJALLE Lapsi- ja perhetyön perustutkinto, näyttötutkintona alkaa Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaajan ammattitutkinto alkaa Perhepäivähoitajan ammattitutkinto Siilinjärvellä, alkaa syksy 2008 Sukunimi Etunimet Henkilötunnus Lähiosoite Postinumero Kotipaikka Postitoimipaikka Puhelin Sähköpostiosoite Paikka ja aika Allekirjoitus Jokaisen hakijan on osallistuttava valintakokeeseen. Valintakokeesta ilmoitetaan erillisellä kutsukirjeellä. LIITTEET Liitteet postissa! Koulu- ja opiskelutodistukset Työtodistukset, todistukset työharjoittelusta Muut todistukset (esim. lyhytkestoisista kursseista, harrastuksista) Linja käynnistyy mikäli riittävä määrä opiskelijoita ilmoittautuu ko. koulutukseen.

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

Aikuiskoulutus - lukuvuosi 2015-2016

Aikuiskoulutus - lukuvuosi 2015-2016 Hyvän elämän puolesta Aikuiskoulutus - lukuvuosi 2015-2016 sisällysluettelo Tutkintoon johtavaa aikuiskoulutusta 3 Lastenohjaaja - Lapsi- ja perhetyön perustutkinto 4-5 Lähihoitaja - Sosiaali- ja terveysalan

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

Aikuisten perusopetuksen uudistus Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta Marja Repo, aikuisopisto Hanna Kukkonen, sivistysvirasto

Aikuisten perusopetuksen uudistus Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta Marja Repo, aikuisopisto Hanna Kukkonen, sivistysvirasto Aikuisten perusopetuksen uudistus Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta 17.5.2017 Marja Repo, aikuisopisto Hanna Kukkonen, sivistysvirasto Uudistusprosessin aikataulu Eduskunta hyväksyi 29.12.2016 perusopetuslain

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 RANUAN KR. KANSANOPISTO REISJÄRVEN KRISTILLINEN OPISTO Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite Postinumero Postitoimipaikka

Lisätiedot

Erityislinjan opiskelijoiden huoltajille

Erityislinjan opiskelijoiden huoltajille Erityislinjan opiskelijoiden huoltajille Ranuan kr. kansanopiston erityislinja on tarkoitettu kehitysvammaisille ja muille erityistä tukea tarvitseville. Toiminta käynnistyi vuonna 2003 kehitysvammaisten

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto HAKIJATUNNUS (Opisto täyttää) Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite Postinumero Postitoimipaikka

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO

LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO Lastenohjaaja 1 TUTKINNON RAKENNE Pakolliset tutkinnon osat 70 ov - Lapsen kasvun ohjaus ja huolenpito 30ov - Perhelähtöinen ja yhteisöllinen kasvatustyö 25 ov - Koululaisten

Lisätiedot

Uudistuva aikuisten perusopetus

Uudistuva aikuisten perusopetus Uudistuva aikuisten perusopetus 15.5.2017 Leena Nissilä Teijo Koljonen Opetushallitus Turvapaikanhakijatilanteesta ja muusta maahanmuutosta johtuvat toimet OKM:n hallinnonalalla OKM: Ohjausryhmän ja valmisteluryhmän

Lisätiedot

Uudistuva aikuisten perusopetus

Uudistuva aikuisten perusopetus Uudistuva aikuisten perusopetus 29.8.2017 Leena Nissilä Teijo Koljonen Opetushallitus Turvapaikanhakijatilanteesta ja muusta maahanmuutosta johtuvat toimet OKM:n hallinnonalalla OKM: Ohjausryhmän ja valmisteluryhmän

Lisätiedot

Tässä päivässä ja tulevaisuudessa

Tässä päivässä ja tulevaisuudessa Alku uudelle... Tässä päivässä ja tulevaisuudessa 2 Otavan Opisto on Mikkelin kaupungin omistama kansanopisto, jossa voi suorittaa joustavasti lähi- ja etäopintoja. Erityisosaamistamme on verkkopedagogiikka,

Lisätiedot

Kasvatuksen. ammattilaiseksi. Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen ammattitutkinto. Perhepäivähoitajan ammattitutkinto

Kasvatuksen. ammattilaiseksi. Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen ammattitutkinto. Perhepäivähoitajan ammattitutkinto Kasvatuksen ammattilaiseksi Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen ammattitutkinto Perhepäivähoitajan ammattitutkinto Lv. 2012 2013 Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen

Lisätiedot

Esedun kahden tutkinnon opinnot. Lukuvuosi

Esedun kahden tutkinnon opinnot. Lukuvuosi Lukuvuosi 2017-2018 Kahden tutkinnon suorittaminen: ammatillinen perustutkinto ja yo-tutkinto Opiskelijalla on mahdollisuus sisällyttää ammatilliseen perustutkintoonsa lukion tavoitteiden mukaisia opintoja

Lisätiedot

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma Lisäopetuksen opetussuunnitelma Sivistyslautakunta 14.10.2010 88 www.nurmijarvi.fi 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus... 3 2. Lisäopetuksen tavoitteet...

Lisätiedot

9. lk vanhempainilta. Ti 8.9.2015 klo 18.00

9. lk vanhempainilta. Ti 8.9.2015 klo 18.00 9. lk vanhempainilta Ti 8.9.2015 klo 18.00 TET eli työelämään tutustuminen Linnainmaan TET 7.-18.9.2015 Päivittäinen työaika 6 h, viikottainen työaika enintään 30 h Työaika mielellään klo 8-14 tai 9-15

Lisätiedot

Valmentaudu tuleviin opintoihin!

Valmentaudu tuleviin opintoihin! Valmentaudu tuleviin opintoihin! Perusopetuksen jälkeinen valmistava koulutus 2015 2016 Koe tekemisen, osaamisen ja onnistumisen iloa! Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus (Valma) Valmentavassa

Lisätiedot

Tavoitteena on tarjota syksystä 2018 alkaen Omnian ammatillisille opiskelijoille mahdollisuus suorittaa ü ü

Tavoitteena on tarjota syksystä 2018 alkaen Omnian ammatillisille opiskelijoille mahdollisuus suorittaa ü ü 2 AMMATTILUKIO Entinen lukiopolku-nimitys Syksystä 2018 alkaen Ammattilukiolla tarkoitetaan lukioopintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Visio: päivälukiolaisilla mahdollisuus sisällyttää lukion oppimäärään

Lisätiedot

Esedun kahden tutkinnon opinnot / lukio-opinnot. Lukuvuosi

Esedun kahden tutkinnon opinnot / lukio-opinnot. Lukuvuosi Esedun kahden tutkinnon opinnot / lukio-opinnot Lukuvuosi 2016-2017 Kahden tutkinnon suorittaminen - ammatillinen perustutkinto ja yo-tutkinto Opiskelijalla on mahdollisuus sisällyttää ammatilliseen perustutkintoonsa

Lisätiedot

Lähihoitaja 80 ov (120) / 2v Yo-pohjainen koulutus SOTE. Kokkolan sosiaali- ja terveysalan opisto

Lähihoitaja 80 ov (120) / 2v Yo-pohjainen koulutus SOTE. Kokkolan sosiaali- ja terveysalan opisto Lähihoitaja 80 ov (120) / 2v Yo-pohjainen koulutus SOTE LÄHIHOITAJA - Lähellä sinua Sosiaali- ja terveysalan opistolla tarjoamme Sinulle mahdollisuuden hankkia ihmisläheisen ammatin, jonka työllistymisnäkymät

Lisätiedot

AMMATTILUKIOTOIMINTA TORNIOSSA Toisen asteen koulutuksen yhteistyö Torniossa

AMMATTILUKIOTOIMINTA TORNIOSSA Toisen asteen koulutuksen yhteistyö Torniossa Toisen asteen koulutuksen yhteistyö Torniossa Mikä on ammattilukiotoiminta Torniossa? Mitä tahansa ammatillista perustutkintoa opiskeleva opiskelija voi opiskella perustutkinnon rinnalle myös ylioppilastutkinnon

Lisätiedot

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen 2011 Opiskelijan arvioinnin kokonaisuus uusissa perustutkinnon perusteissa arvioinnin tehtävät ja tavoitteet arvioinnista tiedottaminen osaamisen tunnistaminen

Lisätiedot

TERVETULOA 9.-luokkalaisten huoltajien jatko-opintoiltaan. yhteishaku ammatilliset opinnot yhdistelmäopinnot lukio-opinnot

TERVETULOA 9.-luokkalaisten huoltajien jatko-opintoiltaan. yhteishaku ammatilliset opinnot yhdistelmäopinnot lukio-opinnot TERVETULOA 9.-luokkalaisten huoltajien jatko-opintoiltaan yhteishaku ammatilliset opinnot yhdistelmäopinnot lukio-opinnot Ohjelma 16.11. 18.00-18.20 Tervetulosanat ja yhteishaun käytänteet Opinto-ohjaajat

Lisätiedot

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen M.Lahdenkauppi

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen M.Lahdenkauppi Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen 6.2.2013 M.Lahdenkauppi Opiskelijan arvioinnin kokonaisuus perustutkinnon perusteissa arvioinnin tehtävät ja tavoitteet arvioinnista tiedottaminen osaamisen tunnistaminen

Lisätiedot

OPS-uudistus 1.8.2015 alkaen Osaamisperusteisuus todeksi. Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kaustinen 24.4.2015

OPS-uudistus 1.8.2015 alkaen Osaamisperusteisuus todeksi. Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kaustinen 24.4.2015 OPS-uudistus 1.8.2015 alkaen Osaamisperusteisuus todeksi Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kaustinen 24.4.2015 Uudet määräykset Voimaan 1.8.2015 koskee myös jatkavia opiskelijoita! Opetuskeskeisyydestä

Lisätiedot

Hyväksytty kasvatus- ja opetuslautakunnassa , 24 LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET

Hyväksytty kasvatus- ja opetuslautakunnassa , 24 LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET Hyväksytty kasvatus- ja opetuslautakunnassa 17.3.2005, 24 LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus Perusopetuksen oppimäärän suorittaneille

Lisätiedot

Yhteishaku, kevät 2016. Metsokankaan yhtenäisperuskoulu Katri Roppola oppilaanohjaaja

Yhteishaku, kevät 2016. Metsokankaan yhtenäisperuskoulu Katri Roppola oppilaanohjaaja Yhteishaku, kevät 2016 Metsokankaan yhtenäisperuskoulu Katri Roppola oppilaanohjaaja Mitä ysin jälkeen? Peruskoulun jälkeen voit hakea ammattioppilaitokseen hakea lukioon suorittaa 3-4 vuodessa ammatillisen

Lisätiedot

Jatko-opinnot peruskoulun jälkeen ja kevään 2011 yhteishaku. 20.01.2011 Hanna Koskinen hanna.koskinen@annatapio.fi Puh.

Jatko-opinnot peruskoulun jälkeen ja kevään 2011 yhteishaku. 20.01.2011 Hanna Koskinen hanna.koskinen@annatapio.fi Puh. Jatko-opinnot peruskoulun jälkeen ja kevään 2011 yhteishaku 20.01.2011 Hanna Koskinen hanna.koskinen@annatapio.fi Puh. 0400 663346 Suomen koulutusjärjestelmä Koulutusvaihtoehdot peruskoulun jälkeen Ammatillinen

Lisätiedot

yle.fi/aihe/abitreenit

yle.fi/aihe/abitreenit Kaksoistutkinto Saimaan ammattiopisto Sampossa lv 2017-2018 Kaksoistutkinnon opinto-ohjaaja: Virpi Miettinen virpi.miettinen@edusampo.fi p. 040 550 1621 www.ylioppilastutkinto.fi yle.fi/aihe/abitreenit

Lisätiedot

Esedun kahden tutkinnon opinnot / lukio-opinnot. Lukuvuosi 2015-2016

Esedun kahden tutkinnon opinnot / lukio-opinnot. Lukuvuosi 2015-2016 Esedun kahden tutkinnon opinnot / lukio-opinnot Lukuvuosi 2015-2016 Kahden tutkinnon suorittaminen - ammatillinen perustutkinto ja yo-tutkinto Opiskelijalla on mahdollisuus sisällyttää ammatilliseen perustutkintoonsa

Lisätiedot

Tervetuloa jatko-opintoiltaan! Espoonlahden koulu Virve Willstedt Oppilaanohjaaja

Tervetuloa jatko-opintoiltaan! Espoonlahden koulu Virve Willstedt Oppilaanohjaaja Tervetuloa jatko-opintoiltaan! Espoonlahden koulu Virve Willstedt Oppilaanohjaaja Teemat Suomen koulutusjärjestelmä Lukio vai ammatillinen koulutus? Kaksoistutkinto Muut koulutusvaihtoehdot ja harkintaan

Lisätiedot

Mitä peruskoulun jälkeen? opintopolku.fi

Mitä peruskoulun jälkeen? opintopolku.fi Mitä peruskoulun jälkeen? opintopolku.fi KEVÄÄLLÄ 2016 YHTEISHAKU Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaku on 23.2.-15.3.2016. Koulutukset alkavat syksyllä 2016. Sähköinen yhteishaku tehdään

Lisätiedot

Oppilaanohjaajat Nina Andersson Pia Koski-Stremmelaar Jenni Roos

Oppilaanohjaajat Nina Andersson Pia Koski-Stremmelaar Jenni Roos Oppilaanohjaajat Nina Andersson Pia Koski-Stremmelaar Jenni Roos 1 2 Kevään yhteishaku: Nettihaku osoitteessa www.opintopolku.fi Koulutustarjontaan voi jo tutustua Mukana ammatillinen peruskoulutus ja

Lisätiedot

OPISKELIJAN ARVIOINNIN KOKONAISUUS Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

OPISKELIJAN ARVIOINNIN KOKONAISUUS Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen OPISKELIJAN ARVIOINNIN KOKONAISUUS Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen 11.11.2009 Osaamisen tunnistaminen selvitetään ennen kyseisten opintojen alkamista, mitä ja millaista osaamista opiskelijalla

Lisätiedot

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN Illan ohjelma: Valinnaisuus Pikkolassa Luokanvalvojan tapaaminen Luokanvalvojat: 7A Antti Korpinen 7B Leena Mäyry-Ylinen 7C Milla Ojala 7D Mari Johansson 7E Tommi Roininen 7F

Lisätiedot

Ohjauksen ajankohtaisfoorumi: Koulunsa päättävien palvelut kehittämispäällikkö Tytti Pantsar, Suomen Kansanopistoyhdistys

Ohjauksen ajankohtaisfoorumi: Koulunsa päättävien palvelut kehittämispäällikkö Tytti Pantsar, Suomen Kansanopistoyhdistys Kansanopistojen tarjoamat mahdollisuudet urapolun eri vaiheissa Ohjauksen ajankohtaisfoorumi: Koulunsa päättävien palvelut 24.3.2017 kehittämispäällikkö Tytti Pantsar, Suomen Kansanopistoyhdistys Kansaopistoista

Lisätiedot

(Luonnos ) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ

(Luonnos ) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ (Luonnos 19.11.2008) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ Johdanto 1 SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINNON, LÄHIHOITAJA, TAVOITTEET JA TUTKINNON MUODOSTUMINEN 1.1 Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon tavoitteet 1.2 Sosiaali-

Lisätiedot

Vammaisten opiskelijoiden valmentava ja kuntouttava tt opetus ja ohjaus ammatillisessa koulutuksessa opetussuunnitelman perusteet

Vammaisten opiskelijoiden valmentava ja kuntouttava tt opetus ja ohjaus ammatillisessa koulutuksessa opetussuunnitelman perusteet Vammaisten opiskelijoiden valmentava ja kuntouttava tt opetus ja ohjaus ammatillisessa koulutuksessa opetussuunnitelman perusteet t OPH:n infotilaisuus 23.11.2009 Vammaisten opiskelijoiden valmentava ja

Lisätiedot

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8.

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8. Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille Hyväksytty 1.0/27.8.2009 Johtoryhmä Opetussuunnitelma 2.0/24.06.2010 2 (20) Sisällysluettelo 1 Tietoa Ammattiopisto

Lisätiedot

SÄHKÖINEN YHTEISHAKU 2016 JA TOISELLE ASTEELLE SIIRTYMINEN. Karakallion koulun oppilaanohjaaja Annaleena Vuorinen

SÄHKÖINEN YHTEISHAKU 2016 JA TOISELLE ASTEELLE SIIRTYMINEN. Karakallion koulun oppilaanohjaaja Annaleena Vuorinen SÄHKÖINEN YHTEISHAKU 2016 JA TOISELLE ASTEELLE SIIRTYMINEN Karakallion koulun oppilaanohjaaja Annaleena Vuorinen YHTEISHAKU ALKAA TIEDONSIIRTOLUVALLA JA HUOLTAJANKUULEMISELLA Kysytään Wilma-lomakkeella:

Lisätiedot

Oppilaanohjaajat Nina Andersson Jenni Roos Minna Määttä

Oppilaanohjaajat Nina Andersson Jenni Roos Minna Määttä Oppilaanohjaajat Nina Andersson Jenni Roos Minna Määttä 1 2 Kevään yhteishaku: Nettihaku osoitteessa www.opintopolku.fi Koulutustarjontaan voi jo tutustua Mukana ammatillinen peruskoulutus, lukiokoulutus

Lisätiedot

LUKIOINFOA 9-luokille syyskuu 2015

LUKIOINFOA 9-luokille syyskuu 2015 rehtori MIKA STRÖMBERG Imatran yhteislukio Koulukatu 2, 55100 Imatra www.imatranyhteislukio.fi LUKIOINFOA 9-luokille syyskuu 2015 IMATRAN YHTEISLUKIO NUORTEN LUKIOKOULUTUS PÄIVÄLUKIO 350 opiskelijaa IB-LUKIO

Lisätiedot

VAASAN AMMATTIOPISTO

VAASAN AMMATTIOPISTO VAASAN AMMATTIOPISTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN ALA Elektroniikka-asentaja, ICT-asentaja Dokumentin tiedot Dokumentin nimi Laatija Tila Tieto- ja tietoliikennetekniikan

Lisätiedot

Lukion opetussuunnitelman perusteiden (määräys 60/011/2015) muutoksista johtuvat korjaukset (punaisella uudet tekstit) (07/2016) oppaassa:

Lukion opetussuunnitelman perusteiden (määräys 60/011/2015) muutoksista johtuvat korjaukset (punaisella uudet tekstit) (07/2016) oppaassa: Lukion opetussuunnitelman perusteiden (määräys 60/011/2015) muutoksista johtuvat korjaukset (punaisella uudet tekstit) (07/2016) oppaassa: Arvioinnin opas 2015 (Oppaat ja käsikirjat 2015:11) - s. 18 viimeinen

Lisätiedot

Maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistava koulutus Opetushalllitus

Maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistava koulutus Opetushalllitus Maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistava koulutus 4.3.2013 Opetushalllitus Miksi Vieraskielisiä on nuorten lukiokoulutuksessa vähän suhteessa kantaväestöön Puutteet kielitaidossa

Lisätiedot

9. LK VANHEMPAINILTA. Ti klo 18.00

9. LK VANHEMPAINILTA. Ti klo 18.00 9. LK VANHEMPAINILTA Ti 30.8.2016 klo 18.00 TET eli työelämään tutustuminen Linnainmaan TET 12.-23.9.2016. Päivittäinen työaika 6 h, viikottainen työaika enintään 30 h. Työaika mielellään klo 8-14 tai

Lisätiedot

TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS

TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS Toisen asteen koulutukseen kuuluu lukio ja ammatillinen koulutus. Toisen asteen koulutukseen voi hakea vain kaksi kertaa vuodessa eli keväällä ja

Lisätiedot

yle.fi/aihe/abitreenit

yle.fi/aihe/abitreenit Kaksoistutkinto Saimaan ammattiopisto Sampossa lv 206-207 Kaksoistutkinnon opinto-ohjaaja: Virpi Miettinen virpi.miettinen@edusampo.fi p. 040 550 62 www.ylioppilastutkinto.fi yle.fi/aihe/abitreenit www.imatranyhteislukio.fi

Lisätiedot

Padasjoen lukion aikuislinjan LOPS

Padasjoen lukion aikuislinjan LOPS Padasjoen lukion aikuislinjan LOPS 1. Padasjoen lukion aikuislinja Padasjoen lukion aikuislinjalla voi suorittaa koko lukion oppimäärän tai opiskella yksittäisiä aineita ja saada niistä erillisen todistuksen.

Lisätiedot

OPS-uudistus alkaen Osaamisperusteisuus todeksi. Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kokkola

OPS-uudistus alkaen Osaamisperusteisuus todeksi. Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kokkola OPS-uudistus 1.8.2015 alkaen Osaamisperusteisuus todeksi Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kokkola 28.8.2015 Uudet määräykset Voimaan 1.8.2015 koskee myös jatkavia opiskelijoita! Opetuskeskeisyydestä

Lisätiedot

Hakijan opas lastenohjaaja & lähihoitaja

Hakijan opas lastenohjaaja & lähihoitaja Hyvän elämän puolesta Hakijan opas lastenohjaaja & lähihoitaja sisällysluettelo Mietitkö, minne opiskelemaan seuraavaksi? 3 Hakeminen 4-5 Lastenohjaaja - Lapsi- ja perhetyön perustutkinto 180 osp 6-7 Lähihoitaja

Lisätiedot

LIIKUNNANOHJAUKSEN PERUSTUTKINTO OPPISOPIMUKSELLA SEUROISSA TYÖSKENTELEVILLE

LIIKUNNANOHJAUKSEN PERUSTUTKINTO OPPISOPIMUKSELLA SEUROISSA TYÖSKENTELEVILLE LIIKUNNANOHJAUKSEN PERUSTUTKINTO OPPISOPIMUKSELLA SEUROISSA TYÖSKENTELEVILLE Oppisopimuskoulutus on ammatillista peruskoulutusta, joka koostuu työnopetuksesta työpaikalla ja tietopuolisesta opetuksesta

Lisätiedot

Kahden tutkinnon kotiväenilta ti

Kahden tutkinnon kotiväenilta ti Kahden tutkinnon kotiväenilta ti 11.10.2016 Kahden tutkinnon opinnot Jyväskylän ammattiopistossa koulutuspäällikkö Taina Roivainen Arjessa sattuu ja tapahtuu opinto-ohjaaja Tarja Nykänen ja Sirpa Puikkonen

Lisätiedot

Sinustako tulevaisuuden opettaja?

Sinustako tulevaisuuden opettaja? Sinustako tulevaisuuden opettaja? Esityksen sisältö Sinustako tulevaisuuden opettaja? Aineenopettajaksi Kielten aineenopettajaksi Opettajankoulutuksessa Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, millaisessa

Lisätiedot

LUKIOINFOA 9-luokille marraskuu 2014

LUKIOINFOA 9-luokille marraskuu 2014 rehtori MIKA STRÖMBERG Imatran yhteislukio Koulukatu 2, 55100 Imatra www.imatranyhteislukio.fi LUKIOINFOA 9-luokille marraskuu 2014 IMATRAN YHTEISLUKIO NUORTEN LUKIOKOULUTUS PÄIVÄLUKIO 384 opiskelijaa

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov

Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov Anu Hultqvist OSAO, Koulutuspäällikkö TtM, Työelämäpedagogi, NTM Perustutkintojen tutkinnonperusteiden uudistuminen ja ammatillisen

Lisätiedot

LUKIOON VALMISTAVA KOULUTUS MAAHANMUUTTAJILLE VUOSAAREN LUKIOSSA 2011-2013 ja 2013-2014

LUKIOON VALMISTAVA KOULUTUS MAAHANMUUTTAJILLE VUOSAAREN LUKIOSSA 2011-2013 ja 2013-2014 LUKIOON VALMISTAVA KOULUTUS MAAHANMUUTTAJILLE VUOSAAREN LUKIOSSA 2011-2013 ja 2013-2014 Marko Paju Kuntaliiton Lukioforum 19.6.2013 Marko Paju OPH:n luvaperusteiden toimeenpanokoulutus 4.3.2014 Helsingin

Lisätiedot

INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Sivistyslautakunta 13.5.2009/47

INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Sivistyslautakunta 13.5.2009/47 INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Sivistyslautakunta 13.5.2009/47 1 LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN SISÄLTÖ 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus 3 2. Lisäopetuksen

Lisätiedot

Valmistaudu tuleviin opintoihin!

Valmistaudu tuleviin opintoihin! Valmistaudu tuleviin opintoihin! Perusopetuksen jälkeinen valmistava koulutus 2017 2018 Oletko vailla opiskelupaikkaa? Ei hätää, tarjolla on useita mahdollisuuksia! Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava

Lisätiedot

Ammatillinen koulutus

Ammatillinen koulutus Ammatillinen koulutus pähkinänkuoressa AMMA projekti, 2005. Ammatillinen koulutus maahanmuuttajille. YLIOPISTOT 4-7 vuotta Suomen koulutusjärjestelmä AMMATTIKORKEA- KOULUT, 4 vuotta Suomessa kaikki käyvät

Lisätiedot

Postinumero ja -toimipaikka. Kielivalinnat perusopetuksessa Pakolliset kielet A1-kieli (perusopetuksen 3. vuosiluokalla alkanut kieli)

Postinumero ja -toimipaikka. Kielivalinnat perusopetuksessa Pakolliset kielet A1-kieli (perusopetuksen 3. vuosiluokalla alkanut kieli) Täytä tiedot huolellisesti tekstaamalla. Henkilötiedot Sukunimi ja etunimet (puhuttelunimi alleviivataan) Lähiosoite Postinumero ja -toimipaikka Kotikunta Henkilötunnus Huoltajan puhelinnumero Oma puhelinnumero

Lisätiedot

LIIKUNNANOHJAUKSEN PERUSTUTKINTO OPPISOPIMUKSELLA

LIIKUNNANOHJAUKSEN PERUSTUTKINTO OPPISOPIMUKSELLA LIIKUNNANOHJAUKSEN PERUSTUTKINTO OPPISOPIMUKSELLA Oppisopimuskoulutus on ammatillista peruskoulutusta, joka koostuu työnopetuksesta työpaikalla ja tietopuolisesta opetuksesta oppilaitoksessa sekä ohjatuista

Lisätiedot

Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot. Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio

Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot. Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot 2017 Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio OSAOn ammattilukio OSAO järjestää lukio-opinnot yhteistyössä Oulun aikuislukion kanssa. Opetusta antavat pääasiallisesti

Lisätiedot

TOISEN ASTEEN YHTEISHAUN AIKATAULUT VUONNA 2015

TOISEN ASTEEN YHTEISHAUN AIKATAULUT VUONNA 2015 TOISEN ASTEEN YHTEISHAUN AIKATAULUT VUONNA 2015 Hakuaika 24.2. 17.3.2015 www.opintopolku.fi HUOM! Erityisopetuksena järjestettävän ammatillisen koulutuksen haussa on mahdollista hakea yhdellä hakulomakkeella

Lisätiedot

Havukosken koulun yhteishakuilta 24.11.2015. Saija Tikkanen Oppilaanohjaaja

Havukosken koulun yhteishakuilta 24.11.2015. Saija Tikkanen Oppilaanohjaaja Havukosken koulun yhteishakuilta 24.11.2015 Saija Tikkanen Oppilaanohjaaja PÄÄTTÖARVIOINTI Opetussuunnitelman perusteiden mukaan päättöarvosanan tulee perustua oppilaan osaamiseen perusopetuksen päättövaiheessa

Lisätiedot

AMMATTIKORKEAKOULUJEN TUTKINTOON JOHTAVAN AIKUISKOULUTUKSEN HAKULOMAKKEEN TÄYTTÖOHJE 2011

AMMATTIKORKEAKOULUJEN TUTKINTOON JOHTAVAN AIKUISKOULUTUKSEN HAKULOMAKKEEN TÄYTTÖOHJE 2011 AMMATTIKORKEAKOULUJEN TUTKINTOON JOHTAVAN AIKUISKOULUTUKSEN HAKULOMAKKEEN TÄYTTÖOHJE 2011 Lisähaku 2011, Savonia AMK Täytä hakulomake kuulakärkikynällä TEKSTATEN ISOILLA kirjaimilla. Tee jokainen numero

Lisätiedot

Mikä ihmeen kansanopisto? SUOMEN KANSANOPISTOYHDISTYS FINLANDS FOLKHÖGSKOLFÖRENING RY

Mikä ihmeen kansanopisto? SUOMEN KANSANOPISTOYHDISTYS FINLANDS FOLKHÖGSKOLFÖRENING RY Mikä ihmeen kansanopisto? SUOMEN KANSANOPISTOYHDISTYS FINLANDS FOLKHÖGSKOLFÖRENING RY Yleistä avoin kaikille joustava, kokonaisvaltainen ja kokopäiväopiskelu yhteisöllisyys sosiaalisuus läheinen kansainvälinen

Lisätiedot

TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN ALAN VALINTAPERUSTEET KEVÄT 2014

TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN ALAN VALINTAPERUSTEET KEVÄT 2014 TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN ALAN VALINTAPERUSTEET KEVÄT 2014 INSINÖÖRIKOULUTUS (*) JA LABORATORIOANALYYTIKKOKOULUTUS (*) merenkulkualan koulutusta lukuun ottamatta OPISKELIJAVALINTA Kaikki hakukelpoiset hakijat

Lisätiedot

Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot. Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio

Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot. Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio OSAOn ammattilukio Yli 500 opiskelee vuosittain lukio-opintoja Voi opiskella kaikissa koulutusohjelmissa (ei Kaukovainion

Lisätiedot

haetaan verkossa osoitteessa www.opintopolku.fi

haetaan verkossa osoitteessa www.opintopolku.fi hakuaika 24.2.-17.3.2015 haetaan verkossa osoitteessa www.opintopolku.fi järjestelmä tarkistaa, että kaikki tarvittavat tiedot on syötetty & ohjaa tarvittaessa lomakkeen jokaisessa kohdassa demo on harjoitteluohjelma:

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuuriministeriön asetus

Opetus- ja kulttuuriministeriön asetus Lausuntoversio 10.7.2017 Asetusluonnos Opetus- ja kulttuuriministeriön asetus opiskelijaksi ottamisen perusteista ammatillisessa perustutkintokoulutuksessa Opetus- ja kulttuuriministeriön päätöksen mukaisesti

Lisätiedot

YSIEN YHTEISVALINTAILTA tammikuu 2015

YSIEN YHTEISVALINTAILTA tammikuu 2015 rehtori MIKA STRÖMBERG apulaisrehtori ANNE LINDELL Imatran yhteislukio Koulukatu 2, 55100 Imatra www.imatranyhteislukio.fi YSIEN YHTEISVALINTAILTA tammikuu 2015 MIKÄ SINUSTA TULEE ISONA? VUOSI 2020/2025

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 RANUAN KR. KANSANOPISTO REISJÄRVEN KRISTILLINEN OPISTO Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite Postinumero Postitoimipaikka

Lisätiedot

KOTIOPETUKSESSA OLEVAT OPPILAAT

KOTIOPETUKSESSA OLEVAT OPPILAAT KAUHAJOEN KAUPUNKI SIVISTYSOSASTO KOTIOPETUKSESSA OLEVAT OPPILAAT TOIMINTAOHJE Sivistyslautakunta 9.6.2010, 92 Päivitys: Sivistyslautakunta 25.5.2011 70 1 Lähtökohta Suomessa vakinaisesti asuvat lapset

Lisätiedot

Uudistuva aikuisten. perusopetus. Työpaja 3 Opetuksen järjestäminen uusien perusteiden mukaan hallinnon näkökulma. Opetus- ja kulttuuriministeriö

Uudistuva aikuisten. perusopetus. Työpaja 3 Opetuksen järjestäminen uusien perusteiden mukaan hallinnon näkökulma. Opetus- ja kulttuuriministeriö Uudistuva aikuisten perusopetus Työpaja 3 Opetuksen järjestäminen uusien perusteiden mukaan hallinnon näkökulma Annika Bussman Opetusneuvos Opetus- ja kulttuuriministeriö Teijo Koljonen Opetusneuvos Opetushallitus

Lisätiedot

Suunnan hakua ja tukea ammatilliseen koulutukseen NUORTEN OHJAAVA KOULUTUS POHJOIS- KARJALAN OPISTO JA AMMATTIOPISTO NIITTYLAHDESSA

Suunnan hakua ja tukea ammatilliseen koulutukseen NUORTEN OHJAAVA KOULUTUS POHJOIS- KARJALAN OPISTO JA AMMATTIOPISTO NIITTYLAHDESSA Suunnan hakua ja tukea ammatilliseen koulutukseen NUORTEN OHJAAVA KOULUTUS POHJOIS- KARJALAN OPISTO JA AMMATTIOPISTO NIITTYLAHDESSA Kristiina Sallinen VALMA - Ammatilliseen perustutkintoon valmentava koulutus

Lisätiedot

Yhteishakuilta päättöluokkalaisten huoltajille. Aikataulut ja järjestelyt. Nuorten valinnat ja aikuisten tuki.

Yhteishakuilta päättöluokkalaisten huoltajille. Aikataulut ja järjestelyt. Nuorten valinnat ja aikuisten tuki. Yhteishakuilta päättöluokkalaisten huoltajille Aikataulut ja järjestelyt. Nuorten valinnat ja aikuisten tuki. Oppilaanohjaajat Iiris Kurkela ja Suvi Koskinen KEVÄÄN 2018 HAKUAJAT www.opintopolku.fi Ammatillisen

Lisätiedot

Yhteishaku Metsokankaan yhtenäisperuskoulu Katri Roppola Oppilaanohjaaja

Yhteishaku Metsokankaan yhtenäisperuskoulu Katri Roppola Oppilaanohjaaja Yhteishaku 2018 Metsokankaan yhtenäisperuskoulu Katri Roppola Oppilaanohjaaja Mitä ysin jälkeen? Peruskoulun jälkeen voit hakea ammattioppilaitokseen hakea lukioon suorittaa 3-4 vuodessa ammatillisen perustutkinnon,

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 RANUAN KR. KANSANOPISTO REISJÄRVEN KRISTILLINEN OPISTO Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite Postinumero Postitoimipaikka

Lisätiedot

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen 5.2.2015 M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Osaamisen tunnistaminen Aikaisemmin hankittua osaamista verrataan perustutkinnon perusteissa määriteltyihin ammattitaitovaatimuksiin

Lisätiedot

Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot

Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot yhteishaku 2015 Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio Opiskelijan polku 2 Mitä hyötyä? Opiskelemalla lukioaineita parannat mahdollisuuksiasi menestyä jatko-opintojen

Lisätiedot

Ammatillinen oppilaitos toimintaympäristönä

Ammatillinen oppilaitos toimintaympäristönä Ammatillinen oppilaitos toimintaympäristönä 29.05.13 Heidi Laurinen-Nokua Opinto-ohjaaja Omnia ammattiopisto Ammattioppilaitos ennen ja tänään Ei umpikujakoulutusta, vaan tutkinto takaa yhtäläiset jatkoopiskeluoikeudet

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteet - valmiina käyttöön!

Opetussuunnitelman perusteet - valmiina käyttöön! Opetussuunnitelman perusteet - valmiina käyttöön! Ammattistartin kokeilun päätösseminaari Jyväskylä 13.4.2010 Opetusneuvos Ulla Aunola OPH/Ammattikoulutus/Tutkinnot Osaamisen ja sivistyksen asialla Valmistavien

Lisätiedot

KOULUTUSMESSUT NISSNIKUN KOULU torstai 13.11.2014 klo 16.00-19.00

KOULUTUSMESSUT NISSNIKUN KOULU torstai 13.11.2014 klo 16.00-19.00 Nissnikun koulu Kirkkoharjun koulu KOULUTUSMESSUT NISSNIKUN KOULU torstai 13.11.2014 klo 16.00-19.00 Tervetuloa peruskoulun päättöluokkien huoltajille sekä oppilaille tarkoitettuun koulutusesittelyyn,

Lisätiedot

Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot. Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio

Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot. Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio OSAOn ammattilukio Noin 500 opiskelee vuosittain lukio-opintoja Voi opiskella kaikissa koulutusohjelmissa (ei Kaukovainion

Lisätiedot

Palveluohjauksen Palveluohjauksen ammatilliset erikoistumisopinnot ammatilliset erikoistumisopinnot 30 op 30 op

Palveluohjauksen Palveluohjauksen ammatilliset erikoistumisopinnot ammatilliset erikoistumisopinnot 30 op 30 op Palveluohjauksen Palveluohjauksen ammatilliset erikoistumisopinnot ammatilliset erikoistumisopinnot 30 op 30 op 17.1. 12.12.2008 Palveluohjaaminen on sosiaali- ja terveysalalla käytetty asiakaslähtöinen

Lisätiedot

TERVETULOA! 8.luokkien vanhempainiltaan

TERVETULOA! 8.luokkien vanhempainiltaan TERVETULOA! 8.luokkien vanhempainiltaan Ohjelmassa: *Työelämään tutustuminen TET *Suomen koulutusjärjestelmä *Ammattikoulut ja lukiot *Päättöarviointi AMMATTIKORKEAKOULU JA YLIOPISTO LUKIO II-TUTKINTO

Lisätiedot

Maahanmuuttajataustaiset nuoret Eiran aikuislukion peruskoulussa. Yhdessä koulutustakuuseen 27.10.2015 Uudenmaan liitto

Maahanmuuttajataustaiset nuoret Eiran aikuislukion peruskoulussa. Yhdessä koulutustakuuseen 27.10.2015 Uudenmaan liitto Maahanmuuttajataustaiset nuoret Eiran aikuislukion peruskoulussa Yhdessä koulutustakuuseen 27.10.2015 Uudenmaan liitto Peruskoulu osana Eiran aikuislukiota Peruskoulu toimii yleissivistävässä ympäristössä.

Lisätiedot

AIKAISEMPIEN OPINTOJEN TUNNUSTAMINEN YLEISET HAKUOHJEET

AIKAISEMPIEN OPINTOJEN TUNNUSTAMINEN YLEISET HAKUOHJEET 1 AIKAISEMPIEN OPINTOJEN TUNNUSTAMINEN YLEISET HAKUOHJEET Opiskelija täyttää itse hakemansa opintojakson tiedot eli mitä opintojaksoa tai opintojakson osaa hän hakee tunnustettavaksi. Samoin opiskelija

Lisätiedot

Avoin kaikille Joustava, kokonaisvaltainen. Yhteisöllisyys sosiaalisuus Suomalainen kansainvälinen. www.kansanopistot.fi/ opinnot/hyvatietaa.

Avoin kaikille Joustava, kokonaisvaltainen. Yhteisöllisyys sosiaalisuus Suomalainen kansainvälinen. www.kansanopistot.fi/ opinnot/hyvatietaa. Avoin kaikille Joustava, kokonaisvaltainen opiskelu Yhteisöllisyys sosiaalisuus Suomalainen kansainvälinen www.kansanopistot.fi/ opinnot/hyvatietaa.html www.kansanopistot.fi/ skybase/skymap.htm Kansanopistoja

Lisätiedot

OPSISSA JA OPSISTA. Opetussuunnitelma Joensuun seudun ops, Satu Huttunen

OPSISSA JA OPSISTA. Opetussuunnitelma Joensuun seudun ops, Satu Huttunen OPSISSA JA OPSISTA Opetussuunnitelma 2016 Uudet opetussuunnitelmat otettiin käyttöön 1.8.2016 alkaen kaikissa kouluissa vuosiluokilla 1 6. Perusopetuksen ylemmät vuosiluokat ottavat opetussuunnitelmat

Lisätiedot

AMMATTIKORKEAKOULUJEN TUTKINTOON JOHTAVAN AIKUISKOULUTUKSEN HAKULOMAKKEEN TÄYTTÖOHJE 2014

AMMATTIKORKEAKOULUJEN TUTKINTOON JOHTAVAN AIKUISKOULUTUKSEN HAKULOMAKKEEN TÄYTTÖOHJE 2014 AMMATTIKORKEAKOULUJEN TUTKINTOON JOHTAVAN AIKUISKOULUTUKSEN HAKULOMAKKEEN TÄYTTÖOHJE 2014 Täytä hakulomake kuulakärkikynällä TEKSTATEN ISOILLA kirjaimilla. Tee jokainen numero ja kirjain niin selvästi,

Lisätiedot

santasport.fi Tutkinnon saa nopealla aikataululla, käytännönläheisesti opiskellen Tutkinnon suorittaneiden ammattinimike on Liikuntaneuvoja

santasport.fi Tutkinnon saa nopealla aikataululla, käytännönläheisesti opiskellen Tutkinnon suorittaneiden ammattinimike on Liikuntaneuvoja Opinnot kestävät 3 vuotta Opinnot koostuvat ammatillisista opinnoista 90 ov, ammattitaitoa täydentävistä opinnoista 20 ov ja vapaasti valittavista opinnoista 10 ov. Kansainvälinen vaihto-opiskelumahdollisuus

Lisätiedot

SUOMALAINEN KOULUJÄRJESTELMÄ. 1. Päiväkoti peruskoulutus ammatillinen koulutus, johon myös oppisopimus koulutus

SUOMALAINEN KOULUJÄRJESTELMÄ. 1. Päiväkoti peruskoulutus ammatillinen koulutus, johon myös oppisopimus koulutus SUOMALAINEN KOULUJÄRJESTELMÄ. 1. Päiväkoti peruskoulutus ammatillinen koulutus, johon myös oppisopimus koulutus SUOMALAINEN KOULUJÄRJESTELMÄ LASTEN KOULUTUS on olemassa yksityisiä päiväkoteja, mutta enemmistö

Lisätiedot