Visuaalisten taiteiden koulu Aimo. Työpajat

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Visuaalisten taiteiden koulu Aimo. Työpajat"

Transkriptio

1 Visuaalisten taiteiden koulu Aimo Työpajat

2 Työpajan valinta syksylle 2017 Työpajan valinta vuodelle tehdään suoraan Aimokoulun oppilatoshallinnon pilvipalveluun. Uusi järjestelmä otetaan käyttöön toukokuun aikana ja sen kautta oppilas ilmoittautuu suoraan haluaamaansa työpajaan. Aimokoulun opettajat opastavat oikean ryhmän valinnassa. Tämän vihkosen viimeisellä sivulla on muistilappu, johon oppilaat voivat listata omia työpajatoiveitaan. Samalta aukeamalta löytyvät myös kaikki Aimokoulun työpajat, niiden kokoontumispäivät ja -ajat. Visuaalisten taiteiden koulu Aimo Keinusaarentie Hämeenlinna

3 Opiskelu Aimokoulun työpajoissa Työpajoissa opiskelua kutsutaan taiteen perusopetuksen syventäviksi opinnoiksi. Työskentely on perusopintoja itsenäisempää ja tavoitteena on pitkäjänteinen ja aikaisempaa taiteenalakohtaisempi tietojen ja taitojen kehittäminen. Perusopintojen ja TP1 -vuoden jälkeen oppilas valitsee itselleen työpajan. Työpaja valitaan vuodeksi kerrallaan. Samassa työpajassa voi opiskella pitkään tai vaihtaa välillä uuteen. Joka kevät työpajaan ilmoittaudutaan uudestaan, vaikka oppilas jatkaisikin vanhassa työpajassaan. Ilmoittautuminen tehdään keväään aikana suoraan Aimokolun oppilashallinan pilvipalveluun. Uusi järjestelmä opetataan käyttöön toukokuussa vuotta täyttänyt tai syyslukukauden aikana 16 vuotta täyttävä oppilas voi tehdä lopputyön. Lisää tietoa lopputyöstä tämän vihkosen loppupuolella ja Aimokoulun verkossa. Lopputyötä tekevä oppilas ilmoittautuu kuitenkin haluamaansa työpajaan, jonka lisäksi hän osallistuu kuukausittain lopputyötapaamisiin. Aimokoulun opettajat neuvovat oppilaita työpajan valinnassa. Ensisijaisen työpajatoiveen lisäksi tarvitaan kaksi varavaihtoehtoa. Jokainen oppilas valitsee siis työpajavaihtoehdot 1, 2, ja 3. Taiteen perusopetuksen opintojen rakenne. VALMENTAVAT OPINNOT PERUS- OPINNOT SYVENTÄVÄT OPINNOT ELI TYÖPAJAT

4 Kuvataide jatko 1 ti ke Mervi Suomalainen Kuvataiteen jatkoryhmässä syvennetään omaa kuvallista ilmaisua ja löydetään uusia näkökulmia taideilmaisuun. Tavoitteena on ylläpitää omia taitoja piirtämisessä, maalaamisessa ja kolmiulotteisessa työskentelyssä. Kuvallista ajattelua pyritään rikastamaan kokeilevalla asenteella.

5 Piirustus ja maalaus 1 ja 2 1 ma t Riitta Virtanen Piirustuksen ja maalauksen 1. Ja 2. työpajassa piirretään eri välineillä sekä maalataan akvarelli- ja akryyliväreillä. Tutkimme värioppia ja sommittelua, kuvan kieltä: tunnelmaa, symboleita jne. Työskentelyn lähtökohtana voi olla havainto, taidehistoria, nykytaide, yhteiskunnan tai kulttuurin ilmiö, omat mielikuvat jne oppilaiden mielenkiinnon ja esiin nousevien kysymysten pohjalta.

6 Piirustus ja maalaus 4 ti Mikko Myöhänen ja Pekka Lehtimäki Pima työpajassa kuvan tekeminen perustuu monipuolisiin piirustusja maalaustekniikoihin, joihin perehdytään laaja-alaisesti. Tavoitteena on syventää oppilaan kuvailmaisua ja vahvistaa perustaitoja. Tämä Pima-ryhmä on tarkoitettu pidemmälle ehtineille piirtäjille ja maalaajille.

7 Grafiikka ti (alustava aikataulu) Grafiikan työpajassa toteutetaan omia ideoita piirtämällä, maalaamalla, valokuvaamalla ja tietokoneella sekä vedostamalla (eli painamalla) grafiikan prässillä. Vaikka et olisikaan maailman paras piirtäjä, voit löytää grafiikasta oman juttusi ja onnistut grafiikan tekniikoita yhdistelemällä saamaan aikaan hienoja teoksia. Grafiikan työpaja sopii sinulle, jos pidät erityisesti piirtämisestä ja maalaamisesta. Työpajassa tutustutaan grafiikan perusmenetelmiin alusta alkaen. Tekniikoina on mahdollista käyttää kuivaneulaa, carborundumia, etsausta ja kivilitografiaa. Grafiikan avulla saat töihisi ja tekemiseesi uusia ideoita ja pystyt kehittämään omaa persoonallista käsialaasi.

8 Nykytaiteen työpaja to Mervi Suomalainen Nykytaiteessa ilmaisukeinoja on rajattomasti. Teoksissa voidaan käyttää perinteisiä menetelmiä uudella tavalla, vaikkapa ompelua ja kuvaa yhdistäen. Piirustuksen, maalauksen, valokuvan, erilaisten painotekniikoiden ja kuvanveiston välineitä kokeillaan ja yhdistellään ennakkoluulottomasti tutkivalla otteella ja omaa taidekäsitystä laajentaen. Tehtävissä on usein rajattu osatavoite, mutta kuvien sisällön tai viestin määrittää tekijä itse.

9 Valokuvaus ti Satu Kiuru Valokuvauksen peruskurssissa tutustutaan valokuvauksen perusteisiin. Kameroina käytetään digijärjestelmäkameroiden lisäksi perinteisiä filmikameroita. Digikuvaus ja kuvien muokkaaminen tietokoneella ovat tämän päivän valokuvauksessa keskeisiä. Tämän lisäksi työpajassa opetellaan skannaamaan negatiiveja ja myös vedostamaan perinteisiä mustavalkokuvia pimiössä. Kuvankäsittelyohjelma Photoshoppia opetellaan käyttämään erilaisten tehtävien avulla. Studiotyöskentely, valokuvausretket ja eri miljöissä tehdyt kuvauskerrat ovat tärkeä osa opetusta. Valokuvauksen jatkokurssi on tarkoitettu niille, jotka peruskurssin jälkeen haluavat vielä lisätä taitojaan ja omaa ilmaisuaan valokuvauksen saralla. Tekniset taidot karttuvat tekemällä ja kun tekniikka on paremmin hanskassa, on helpompi toteuttaa omia ideoita. Jatkokurssilla tiimityöskentely on edelleen tärkeää, mutta samalla omille projekteille on enemmän mahdollisuuksia.

10 Mediataide 1 ke Joonas Hakaste Tässä työpajassa tutustutaan monipuolisesti erilaisiin digitaalisiin taiteentekemisen välineisiin ja mediataiteen ilmiöihin. Harjoitustehtävät voivat olla esimerkiksi digitaalista piirtämistä ja kuvankäsittelyä, valokuvausta, animaatiota tai muuta liikkuvaa kuvaa. Tavoitteena työpajassa on luoda oppilaalle kuva erilaisten välineiden ja tekniikoiden luomista mahdollisuuksista sekä niiden yhdistelemisestä, mikä parhaimmillaan johtaa täysin uudenlaisiin oivalluksiin. Tässä ryhmässä keskitytään ensisijaisesti linssin läpi touteutuviin mediataiteen osa-alueisiin, kuten valokuvaan, animaatioon ja muuhun liikkuvaan kuvaan.

11 Mediataide 2 to Antti Hämäläinen Tässä työpajassa tutustutaan monipuolisesti erilaisiin digitaalisiin taiteentekemisen välineisiin ja mediataiteen ilmiöihin. Harjoitustehtävät voivat olla esimerkiksi digitaalista piirtämistä ja kuvankäsittelyä, valokuvausta, animaatiota tai muuta liikkuvaa kuvaa. Tavoitteena työpajassa on luoda oppilaalle kuva erilaisten välineiden ja tekniikoiden luomista mahdollisuuksista sekä niiden yhdistelemisestä, mikä parhaimmillaan johtaa täysin uudenlaisiin oivalluksiin. Tässä mediataiteen työpajassa painotuksena on elokuva ja liikkuva kuva.

12 Mediataide 3 ma Antti Hämäläinen Tässä työpajassa syvennytään erilaisiin digitaalisiin taiteentekemisen välineisiin ja mediataiteen ilmiöihin. Työskentely voi olla esimerkiksi digitaalista piirtämistä ja kuvankäsittelyä, valokuvausta, animaatiota tai muuta liikkuvaa kuvaa, erityisesti elokuvaa. Työpajan tavoitteena on syventää oppilaiden osaamista mediataiteen, elokuvan taiteen, digitaalisen kuvankäsittelyn alueilla sekä niiden yhdistelemisessä, joka parhaimmillaan johtaa täysin uudenlaisiin oivalluksiin. Tässä mediataiteen syventävässä työpajassa on mahdollisuus työskennellä elokuvan, mediataiteen tai digitaalisen kuvankäsittelyn sisällöillä.

13 Digipima ryhmän ajankohta selviää myöhemmin Tässä ryhmässä perinteisten piirros- ja maalausvälineiden rinnalla käytössä ovat digitaaliset välineet: skannerit, kamerat, piirtopöydät ja kuvankäsittelyohjelmat. Työskentelyn lähtökohtana voi olla havaintoon pohjautuva ympäristön tutkiminen tai muu ilmiö, ajatus tai idea, jolle haetaan kuvallista muotoa. Työskentelyyn liittyy digitaalista kuvankäsittelyä ts. piirtämistä ja maalaamista. Lopputulos voi olla esim. maalaus, piirros, tuloste ja digitaalinen kuva. Työpajalla ei ole lukujärjestyksessä paikkaa. Jos oppilaita ilmoittautuu riittävästi, voidaan työpaja perustaa.

14 Kuvanveisto ke Olli Larjo Kuvanveisto I Työpajassa tutustutaan tehtävien avulla kuvanveiston tekniikoihin ja ilmaisuun. Kuvanveisto on kolmiulotteista ilmaisua. Veistosta voidaan rakentaa ja katsella joka puolelta. Veistotaiteessa voidaan käyttää monia eri materiaaleja ja menetelmiä. Veistos voidaan muovailla savesta, veistää kivestä tai puusta tai valaa muottiin kipsistä tai metalleista. Veistos voidaan rakentaa teräksestä, puusta tai kierrätysmateriaaleista. Kuvanveisto II Työpaja perustuu kuvanveiston peruskurssilla omaksutuille taidoille ja oppilaan omille ideoille. Oppilaan luonnosten pohjalta toteutetaan veistos/ veistoksia. Työskentely on pitkäjänteistä. Pajassa pohditaan, miten ajatuksesta muodostuu kolmiulotteinen tilallinen teos/kokemus. Se kuinka ajatus saa visuaalisen muodon. Veistomateriaalina voidaan käyttää myös ääntä, ilmaa, tulta, kasveja, tilaa, vettä, valoa

15 Keramiikka ti Anni Honkajuuri Keramiikan työpajoissa tehdään erilaisista savimassoista kolmiulotteisia rakennelmia. Työprosessiin kuuluu omien mielikuvien saattaminen ensin paperille luonnoksiksi. Muovailun jälkeen savityö poltetaan ja lasitetaan eri värein. Polton jälkeen savi on muuttunut ikuiseksi, keramiikaksi. Keramiikan työpajassa tavoitteena on tutustua keramiikan perustaitoihin, tekniikoihin (peukku-, levy- ja makkaratekniikat sekä käsinrakentaminen ja dreijaus), materiaaleihin (savet, enkopit sekä lasitteet) sekä työkaluihin, joita teemme muutamia itse. Teemme myös hiukan kipsitöitä savesta rakentamisen avuksi. Savityön saattaminen halutun kaltaiseksi keraamiseksi esineeksi tai veistokseksi on pitkä prosessi. Työskentely vaatii tarkkuutta, pitkäjänteisyyttä ja huolellisuutta. Vuosittain työpajassa on vaihtuvia teemoja, joiden pohjalta teemme erilaisia veistoksia ja käyttöesineitä.

16 Tuotemuotoilu to Kikka Jelisejeff Työpajassa tutkitaan ympärillämme olevaa esinemaailmaa ja esineiden ominaisuuksia: muotoa, materiaalia, kauneutta, käytettävyyttä, laatua, hintaa, tarpeellisuutta, viestintää jne. Tarkoituksena on ideoida, suunnitella ja valmistaa jokin tuote tai tuotteita yksin tai ryhmätyönä. Tuotteesta tehdään prototyyppi ja siitä voidaan valmistaa pieni sarja. Työpajassa tutustutaan muotoilijoiden tuotantoon ja tehdään muotoiluun liittyvä opintoretki. Opetuksen lähtökohtana on oppilaan oma kokemuksellisuus ja ilmaisu, jota opetuksen sisällöt ja tavoitteet tukevat, leikkimielisyys ja kokeellisuus ovat osa työskentelyä. Tuotemuotoilun oppilaat ovat järjestäneet jo useana peräkkäisenä vuotena Pikku Myyjäiset, johon he suunnittelevat ja valmistavat omia uniikkeja tuotteita tai tekevät pieniä sarjoja. Lisäksi he hinnoittelevat ja myyvät tuotteita myyjäisissä.

17 Kässä mix ma Anni Honkajuuri ja Milla Ojala Työpajassa voi vielä etsiä omaa kiinnostuksen kohdettaan käsityössä ja kuvataiteessakin. Työpajassa kokeillaan erilaisia käsityön tekniikoita ja materiaaleja, kuten värjäystä, kudontaa, huovutusta, kankaankuviointia, kirjontaa, ompelua, keramiikkaa jne. Käsityön ja kuvataiteen tekniikoita yhdistellään luovalla, kokeilevalla tavalla uusia soveltamisen tapoja etsien. Työpajassa työskennellään yksin ja ryhmässä. Opetuksen sisältöä suunnitellaan yhdessä ryhmän kiinnostuksen mukaan.

18 Kuvis-kässä ke Riitta Virtanen Kuvis-kässä työpajassa pääsee harjoittamaan taitojaan monipuolisesti sekä perinteisin käsityömenetelmin että kuvataiteen välineillä. Teokset voivat syntyä huovuttamalla, maalaamalla, värjäämällä, neuloen, ommellen, piirtämällä, savea muovailemalla tai erilaisia painotekniikoita käyttäen. Painotus on käsityö- ja kuvataiteessa, mutta teos voi olla myös hyvin suunniteltu ja muotoiltu käyttöesine. Välineiden monipuolisuudella pyritään rikastuttamaan oppilaan omaa ideointikykyä ja ilmaisua.

19 Vaatesuunnittelu 1 ke to Milla Ojala Työpajassa suunnitellaan ja valmistetaan vaatteita, asukokonaisuuksia ja asusteita pääasiassa itselle. Tehtäviä mietitään yhdessä ryhmän mielenkiinnon mukaan, taitojen karttuessa omia vaateideoita saa toteuttaa hyvinkin vapaasti. Inspiraatiota omaan suunnitteluun etsitään netistä, lehdistä, näyttelyistä jne. Ihmetellään muotia ja mitä vaatteella voi ilmaista. Suunnitelmia tehdään eri tavoin mm. piirtämällä, maalaamalla tai vaikka suoraan nuken päälle muotoilemalla. Töissä käytetään erilaisia materiaaleja ja kangasta voidaan myös värjätä, painaa tai kuvioida muulla tavalla.

20 Sisustussuunnittelu ke Anni Honkajuuri ja Milla Ojala Työpajassa suunnitellaan unelmien tila tai oma huone sekä valmistetaan sisustukseen liittyviä esineitä, esim. keramiikkaa (astioita ja muita esineitä) tai tekstiilejä (verhoja, peittoja, tyynyjä, mattoja, huonekalujen päällisiä yms.) ommellen, kangaspuissa kutoen, värjäten, neuloen tai huovuttamalla. Ryhmän yhteisenä projektina voidaan toteuttaa jonkin tilan muutos.

21 Lopputyö lopputyöryhmä kokoontuu noin kerran kuussa. Varsinainen työskentely tapahtuu oppilaan valitsemassa työpajassa....sisältää teoksen tai teossarjan, sekä portfolion, joka kuvaa työskentelyä ja sen eri vaiheita. Päättötyö tehdään itsenäisesti oman idean pohjalta. Työtä tehdään sekä työpajassa että omalla ajalla. Työn ohjaajana toimii kyseisen työpajan opettaja. Päättötyön suorittaminen edellyttää valmiin päättötyön esittelyä ja osallistumista päättötyönäyttelyyn. Työ ja työhön liittyvä portfolio arvioidaan asteikolla yhdestä viiteen. Arviointitilaisuudessa keskustellaan työstä ja arvioitsijat antavat siitä palautetta. Arvioinnin tekevät päättötyön ohjaaja ja yksi ulkopuolinen arvioija. Arviointi kohdistuu taiteellisen työn lopputulokseen ja siihen liittyvään portfolioon. Arvioinnin tavoitteena on kannustaa oppilasta kehittymään edelleen sekä jatkamaan taideharrastustaan. Arviointi laitetaan liitteeksi päättötodistukseen. Päättötyön suorittamista edellytetään, jos oppilas haluaa päättötodistuksen taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän suorittamisesta. Päättötyön tekijän tulee täyttää työvuoden aikana 16 vuotta. Päättötyön tekijältä vaaditaan kaksi-kolme vuotta työpajaopintoja. Päättötyö tehdään yhden lukuvuoden aikana.

22 Työpajat Kuvataide jatko 1 - ti Kuvataide jatko 2 - ke Piirustus ja maalaus 1 - ma Piirustus ja maalaus 2 - to Piirustus ja maalaus 4 - ti Grafiikka - (aika selviää myöhemmin) Nykytaiteen työpaja - to Valokuvaus - ti Mediataide 1 - ke Mediataide 2 - to Mediataide 3 - ma Digipima - (aika selviää myöhemmin) Kuvanveisto - ke Keramiikka - ti Tuotemuotoilu - to Kässä mix - ma Kuvis-kässä - ke Vaatesuunnittelu 1 - ke Vaatesuunnittelu 2 - to Sisustussuunnittelu - ke

23 Muistilappu työpajan valintaan. Valitse kolme työpajavaihtoehtoa. Oppilaan nimi: Työpajavaihtoehto 1 Työpajavaihtoehto 2 Työpajavaihtoehto 3 Onko mielessäsi jotain muuta työpajavalintaan liittyvää?

24 Visuaalisten taiteiden koulu Aimo Lopputyönäyttely LOP-PU 2017! Galleria ARX Näyttelyn avajaiset tiistaina 9.5. klo Tervetuloa!

Visuaalisten taiteiden koulu AIMO TYÖPAJAT

Visuaalisten taiteiden koulu AIMO TYÖPAJAT Visuaalisten taiteiden koulu AIMO TYÖPAJAT 2016-2017 Tässä vihkosessa... Digipima 4 Pima 1 ja Pima 4 Laaja kuvis I 5 Laaja kuvis II 6 Kuvis-kässä 7 Audiovisuaalinen taide (elokuva) 8 Digitaalinen kuvankäsittely

Lisätiedot

Visuaalisten taiteiden koulu AIMO TYÖPAJAT 2015-2016

Visuaalisten taiteiden koulu AIMO TYÖPAJAT 2015-2016 Visuaalisten taiteiden koulu AIMO TYÖPAJAT 2015-2016 Tässä vihkosessa... Digipima 4 Pima 1 ja Pima 4 Laaja kuvis I 5 Laaja kuvis II 6 Kuvis-kässä 7 Elokuvailmaisu 8 Digitaalinen kuvankäsittely ja 9 mediataide

Lisätiedot

PORIN TAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT

PORIN TAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT PORIN TAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT Syventävissä opinnoissa oppilaat valitsevat itseään kiinnostavan työpajan vähintään vuodeksi kerrallaan. Työpajoissa työskennellään pitkäjänteisesti syventyen yhden taidemuodon

Lisätiedot

Porin taidekoulun työpajaopinnot

Porin taidekoulun työpajaopinnot Porin taidekoulun työpajaopinnot Syventävissä opinnoissa oppilaat valitsevat itseään kiinnostavan työpajan vähintään vuodeksi kerrallaan. Työpajoissa työskennellään pitkäjänteisesti syventyen yhden taidemuodon

Lisätiedot

Päättötyö. PÄÄTTÖTYÖ sisältää teoksen tai teossarjan, sekä portfolion, joka kuvaa työskentelyä ja sen eri vaiheita.

Päättötyö. PÄÄTTÖTYÖ sisältää teoksen tai teossarjan, sekä portfolion, joka kuvaa työskentelyä ja sen eri vaiheita. Päättötyö PÄÄTTÖTYÖ sisältää teoksen tai teossarjan, sekä portfolion, joka kuvaa työskentelyä ja sen eri vaiheita. Päättötyö tehdään itsenäisesti oman idean pohjalta. Työtä tehdään sekä työpajassa että

Lisätiedot

KOKKOLAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT

KOKKOLAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT TYÖPAJAT 2016-2017 KOKKOLAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT Työpajaopinnot ovat opetussuunnitelman mukaisia syventäviä opintoja. Työpajaopinnot on tarkoitettu ensisijaisesti perusopinnot

Lisätiedot

KOKKOLAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT

KOKKOLAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT TYÖPAJAT 2017-2018 KOKKOLAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT Työpajaopinnot ovat opetussuunnitelman mukaisia syventäviä opintoja. Työpajaopinnot on tarkoitettu ensisijaisesti perusopinnot

Lisätiedot

LUKUVUODEN 2013-2014 TYÖPAJATARJONTA

LUKUVUODEN 2013-2014 TYÖPAJATARJONTA työpajat 2013-2014 TYÖPAJAOPETUS Työpajaopinnot ovat opetussuunnitelman mukaisia syventäviä opintoja. Kuvataiteen työpajaopinnot on tarkoitettu ensisijaisesti yli 14 vuotiaille, kaksi vuotta periodiopetuksessa

Lisätiedot

ARKKITEHTUURI VIDEO DIGITAALINEN KUVA VALOKUVA KERAMIIKKA KUVANVEISTO PIIRUSTUS SARJAKUVA KUVATAIDE PIIRUSTUS-MAALAUS-GRAFIIKKA PIIRUSTUS MAALAUS

ARKKITEHTUURI VIDEO DIGITAALINEN KUVA VALOKUVA KERAMIIKKA KUVANVEISTO PIIRUSTUS SARJAKUVA KUVATAIDE PIIRUSTUS-MAALAUS-GRAFIIKKA PIIRUSTUS MAALAUS TYÖPAJAT 2009-2010 Lukuvuoden 2009-2010 työpajoiksi tarjoamme: ARKKITEHTUURI VIDEO DIGITAALINEN KUVA VALOKUVA KERAMIIKKA KUVANVEISTO PIIRUSTUS SARJAKUVA KUVATAIDE PIIRUSTUS-MAALAUS-GRAFIIKKA PIIRUSTUS

Lisätiedot

KATUTAIDE KERAMIIKKA

KATUTAIDE KERAMIIKKA TYÖPAJAT 2019-2020 Sinulla on käsissäsi lyhyt selostus niistä kaikista työpajoista, joita voit valita ensi lukuvuodeksi. Kokeile eri mahdollisuuksia ja valitse rohkeasti uusia työpajoja. KATUTAIDE Työpajassa

Lisätiedot

KATUTAIDE KERAMIIKKA

KATUTAIDE KERAMIIKKA TYÖPAJAT 2018-2019 Sinulla on käsissäsi lyhyt selostus niistä kaikista työpajoista, joita voit valita ensi lukuvuodeksi. Kokeile eri mahdollisuuksia ja valitse rohkeasti uusia työpajoja. KATUTAIDE Työpajassa

Lisätiedot

KOKKOLAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT

KOKKOLAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT TYÖPAJAT 2018-2019 KOKKOLAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT Työpajaopinnot ovat opetussuunnitelman mukaisia syventäviä opintoja. Työpajaopinnot on tarkoitettu ensisijaisesti perusopinnot

Lisätiedot

Työpajassa tutustutaan rouheaan ja hienostuneempaan katutaiteesseen, erilaisiin tekemisen tekniikoihin ja jalostetaan kokeilumielellä

Työpajassa tutustutaan rouheaan ja hienostuneempaan katutaiteesseen, erilaisiin tekemisen tekniikoihin ja jalostetaan kokeilumielellä TYÖPAJAT 2014-2015 Sinulla on käsissäsi lyhyt selostus niistä kaikista työpajoista, joita voit valita ensi lukuvuodeksi. Kokeile eri mahdollisuuksia ja valitse rohkeasti uusia työpajoja. KATUTAIDE KERAMIIKKA

Lisätiedot

KATUTAIDE KERAMIIKKA

KATUTAIDE KERAMIIKKA TYÖPAJAT 2012-2013 Sinulla on edessäsi lyhyt selostus niistä kaikista työpajoista, joita voit valita ensi lukuvuodeksi. Kokeile eri mahdollisuuksia ja valitse rohkeasti uusia työpajoja. KATUTAIDE Työpajassa

Lisätiedot

Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita

Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita Tapiolan lukiossa Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita kursseja mielenkiintonsa mukaan vapaassa

Lisätiedot

Mitä ops- perusteiden opintokokonaisuus- ja tavoitealueteks4stä nousee? Mitä perusteet kannustavat muu7amaan?

Mitä ops- perusteiden opintokokonaisuus- ja tavoitealueteks4stä nousee? Mitä perusteet kannustavat muu7amaan? Mitä ops- perusteiden opintokokonaisuus- ja tavoitealueteks4stä nousee? Mitä perusteet kannustavat muu7amaan? Kuvataide, arkkitehtuuri ja mediataide, Luotsit- hanke Tampere 3.10.2017 Heli Tiainen Opintokokonaisuus

Lisätiedot

KUVATAIDE VALINNAINEN 8.- 9. LK 2h / VIIKKO LISÄKURSSI 8. LK 2h / VIIKKO 9. LK 2h tai 1h / VIIKKO

KUVATAIDE VALINNAINEN 8.- 9. LK 2h / VIIKKO LISÄKURSSI 8. LK 2h / VIIKKO 9. LK 2h tai 1h / VIIKKO KUVATAIDE VALINNAINEN 8.- 9. LK 2h / VIIKKO LISÄKURSSI 8. LK 2h / VIIKKO 9. LK 2h tai 1h / VIIKKO KUVATAIDE VALINNAINEN 2 tuntia/viikko 8.lk peruskurssi 3 ja 4 Valokuvaus ja pimiötekniikka: Opit valokuvaamaan

Lisätiedot

Oppilaan tulee valita itselleen kolme vaihtoehtoista työpajaa mielui- suusjärjestyksessä.

Oppilaan tulee valita itselleen kolme vaihtoehtoista työpajaa mielui- suusjärjestyksessä. TYÖPAJAT 2011-2012 TYÖPAJAOPETUS Työpajaopinnot ovat opetussuunnitelman mukaisia syventäviä opintoja. Kuvataiteen työpajaopinnot on tarkoitettu ensisijaisesti yli 14 vuotiaille, kaksi vuotta periodiopetuksessa

Lisätiedot

Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800

Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800 Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800 Opintotyyppi Koulutusala Vastaava yliopisto HUOM! Alustava, muutokset mahdollisia, aikataulut täydentyvät pikkuhiljaa. aineopintoja ala Lapin yliopisto Taiteiden

Lisätiedot

LUKUVUODEN TYÖPAJATARJONTA

LUKUVUODEN TYÖPAJATARJONTA TYÖPAJAOPETUS Työpajaopinnot ovat opetussuunnitelman mukaisia syventäviä opintoja. Kuvataiteen työpajaopinnot on tarkoitettu ensisijaisesti yli 14 vuotiaille, kaksi vuotta periodiopetuksessa olleille oppilaille.

Lisätiedot

Työpajassa tutustutaan rouheaan ja hienostuneempaan katutaiteesseen, erilaisiin tekemisen tekniikoihin ja jalostetaan kokeilumielellä

Työpajassa tutustutaan rouheaan ja hienostuneempaan katutaiteesseen, erilaisiin tekemisen tekniikoihin ja jalostetaan kokeilumielellä TYÖPAJAT 2015-2016 Sinulla on käsissäsi lyhyt selostus niistä kaikista työpajoista, joita voit valita ensi lukuvuodeksi. Kokeile eri mahdollisuuksia ja valitse rohkeasti uusia työpajoja. KATUTAIDE KERAMIIKKA

Lisätiedot

T Y Ö P A J A T 2015-2016

T Y Ö P A J A T 2015-2016 T Y Ö P A J A T 2015-2016 TYÖPAJAOPETUS Työpajaopinnot ovat opetussuunnitelman mukaisia syventäviä opintoja. Kuvataiteen työpajaopinnot on tarkoitettu ensisijaisesti yli 14 vuotiaille, kaksi vuotta periodiopetuksessa

Lisätiedot

Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800

Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800 Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800 Opintotyyppi Koulutusala Oppiaine Vastaava yliopisto HUOM! Alustava, muutokset mahdollisia, aikataulut täydentyvät pikkuhiljaa. aineopintoja Kuvataideala Kuvataide

Lisätiedot

Kuvataiteen perusopinnot (25 op) - ayukuv1700

Kuvataiteen perusopinnot (25 op) - ayukuv1700 Kuvataiteen perusopinnot (25 op) - ayukuv1700 Opetus toteutetaan vuonna 2016 Riihimäellä yhteistyössä Riihimäen kansalaisopiston kanssa. Ajankohta Kevät 2016 - Syksy 2016 Opiskelijan tulee omata riittävät

Lisätiedot

HAMINAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULU OPETUSSUUNNITELMA

HAMINAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULU OPETUSSUUNNITELMA HAMINAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULU OPETUSSUUNNITELMA KUVATAITEEN PERUSOPETUS HAMINAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULUSSA 1. Toiminta-ajatus Haminan lasten ja nuorten kuvataidekoulun toiminta-ajatuksena

Lisätiedot

KUVATAIDE. Taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman kehittäminen > yleissivistävä koulutus > taiteen perusopetus > kuvataide

KUVATAIDE. Taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman kehittäminen > yleissivistävä koulutus > taiteen perusopetus > kuvataide www.edu.fi > yleissivistävä koulutus > taiteen perusopetus > kuvataide KUVATAIDE Kuvataiteessa taiteen perusopetusta annetaan joko yleisen tai laajan oppimäärän mukaan. Mahdolliset varhaisiän ja aikuisten

Lisätiedot

Käsityön taiteen perusopetus UUDET RYHMÄT ALKAVAT SYKSYLLÄ 2017 SYVENTÄVÄT OPINNOT, E172514

Käsityön taiteen perusopetus UUDET RYHMÄT ALKAVAT SYKSYLLÄ 2017 SYVENTÄVÄT OPINNOT, E172514 Haku Käsityön taiteen syventäviin opintoihin Sivu 1 / 9 Käsityön taiteen perusopetus UUDET RYHMÄT ALKAVAT SYKSYLLÄ 2017 SYVENTÄVÄT OPINNOT, E172514 Opetus perustuu Opetushallituksen visuaalisten taiteiden

Lisätiedot

taideteosten, visuaalisten viestien sekä omien ja toisten töiden tulkinnassa, arvioinnissa ja työskentelyprosessin kuvailussa arviointiin

taideteosten, visuaalisten viestien sekä omien ja toisten töiden tulkinnassa, arvioinnissa ja työskentelyprosessin kuvailussa arviointiin KUVATAIDE Lukion kuvataideopetuksen tarkoituksena on kehittää opiskelijan ymmärrystä yhteiskunnan ja ympäristön visuaalisista ilmiöistä ja niiden merkityksistä. Omakohtainen taiteellinen työskentely antaa

Lisätiedot

KUVATAITEEN PERUSOPETUS LAAJA OPPIMÄÄRÄ SYVENTÄVÄT OPINNOT/ TYÖPAJAT

KUVATAITEEN PERUSOPETUS LAAJA OPPIMÄÄRÄ SYVENTÄVÄT OPINNOT/ TYÖPAJAT KUVATAITEEN PERUSOPETUS LAAJA OPPIMÄÄRÄ SYVENTÄVÄT OPINNOT/ TYÖPAJAT Kuvataiteen perusopetuksen laajassa oppimäärässä perusopintojen suorittamisen jälkeen opinnot jatkuvat syventävissä opinnoissa eli työpajoissa.

Lisätiedot

KUVATAIDE VL LUOKKA. Laaja-alainen osaaminen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet

KUVATAIDE VL LUOKKA. Laaja-alainen osaaminen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet KUVATAIDE VL.7-9 7.LUOKKA Opetuksen tavoitteet Visuaalinen havaitseminen ja ajattelu T1 kannustaa oppilasta havainnoimaan, taidetta, ympäristöä ja muuta visuaalista kulttuuria moniaistisesti ja käyttämään

Lisätiedot

TAITEEN PERUSOPETUS. Kuvataidekoulu. 110300 KUVATAITEEN PERUSTEET 1 (60 t)

TAITEEN PERUSOPETUS. Kuvataidekoulu. 110300 KUVATAITEEN PERUSTEET 1 (60 t) TAITEEN PERUSOPETUS 42 Taiteen perusopetus alkaa kansalaisopistossa viikolla 36. Katso ilmoittautumisohjeet oppaan takakannesta. Taiteen perusopetuksessa opiskelevilla sisaruksilla on oikeus sisaralennukseen.

Lisätiedot

6. Visuaaliset taiteet: Kuvataiteen opetussuunnitelma

6. Visuaaliset taiteet: Kuvataiteen opetussuunnitelma Vapaa-aikaltk 14.6.2011, liite 5 6. Visuaaliset taiteet: Kuvataiteen opetussuunnitelma 6.1. Kuvataiteen perusopetuksen tehtävä, arvot ja yleiset tavoitteet Kuvataiteen perusopetus on lapsille ja nuorille

Lisätiedot

PORIN TAIDEKOULU. Aikuisten opetussuunnitelma. Taiteen perusopetuksen laaja oppimäärä

PORIN TAIDEKOULU. Aikuisten opetussuunnitelma. Taiteen perusopetuksen laaja oppimäärä PORIN TAIDEKOULU Aikuisten opetussuunnitelma Taiteen perusopetuksen laaja oppimäärä 1 Sisällys 1. Toiminta-ajatus... 4 2. Arvot ja oppimiskäsitys... 4 3. Oppimisympäristö ja työtavat... 4 4. Toimintakulttuuri...

Lisätiedot

VANTAAN KUVATAIDEKOULUN LOPPUTYÖOHJEET

VANTAAN KUVATAIDEKOULUN LOPPUTYÖOHJEET VANTAAN KUVATAIDEKOULUN LOPPUTYÖOHJEET 2018-19 SISÄLLYSLUETTELO MIKÄ ON LOPPUTYÖ?... 1 MILLOIN LOPPUTYÖN VOI TEHDÄ?... 2 LOPPUTYÖ JA TODISTUKSET... 2 MITEN LOPPUTYÖ SUORITETAAN?... 3 LOPPUTÖIDEN AIKATAULU

Lisätiedot

OPISKELIJAN MUISTILISTA

OPISKELIJAN MUISTILISTA Kuvataiteen lukiodiplomin tukimateriaali opiskelijalle OPISKELIJAN MUISTILISTA Kuvataiteen lukiodiplomi muodostuu teoksesta sekä työskentelyprosessia, itsearviointia ja kuvataiteen tuntemusta kuvaavasta

Lisätiedot

SUOSITUS LAAJAN OPPIMÄÄRÄN PÄÄTTÖTYÖKÄYTÄNNÖIKSI

SUOSITUS LAAJAN OPPIMÄÄRÄN PÄÄTTÖTYÖKÄYTÄNNÖIKSI SUOSITUS LAAJAN OPPIMÄÄRÄN PÄÄTTÖTYÖKÄYTÄNNÖIKSI 17.12.2009 Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liiton opetussuunnitelmatyöryhmä (Heli Tiainen, Marketta Urpo-Koskinen ja Leena Stolzmann) on laatinut

Lisätiedot

6 7- VUOTIAAT, VIRE (2008-2007 SYNT.)

6 7- VUOTIAAT, VIRE (2008-2007 SYNT.) Varhaisiän käsityön opinnoissa saadaan omakohtaisia kokemuksia käsillä työskentelystä ja käsityön erilaisista materiaaleista heti ensimmäisestä vuodesta alkaen. Alkuopetuksessa oppilas tutustuu erilaisiin

Lisätiedot

Teoksen portfolion edellyttää osallistumista välipalavereihin ja päättötyönäyttelyyn sekä oman päättötyösi esittelyn

Teoksen portfolion edellyttää osallistumista välipalavereihin ja päättötyönäyttelyyn sekä oman päättötyösi esittelyn PÄÄTTÖTYÖOPAS SISÄLLYSLUETTELO Mikä on päättötyö... 1 Päättötyö ja päättötodistus... 2 Milloin päättötyön voi suorittaa... 3 Miten päättötyö suoritetaan... 4 Portfolio... 5 Näitä asioita voisit portfoliossasi

Lisätiedot

KUVATAIDELUOKAT 3-6. Aleksis Kiven peruskoulu. Leikinomaisuutta, kokeilevaa mieltä ja tekemisen riemua! Toteemipaalu, sekatekniikka 3 lk.

KUVATAIDELUOKAT 3-6. Aleksis Kiven peruskoulu. Leikinomaisuutta, kokeilevaa mieltä ja tekemisen riemua! Toteemipaalu, sekatekniikka 3 lk. KUVATAIDELUOKAT 3-6 Leikinomaisuutta, kokeilevaa mieltä ja tekemisen riemua! Toteemipaalu, sekatekniikka 3 lk. Maatalon eläimiä sommitellaan, ryhmätyö 4 lk. Aleksis Kiven peruskoulu Elokuussa 2010 Aleksis

Lisätiedot

Valinnaisten aineiden tarjotin - Olkahisen koulutalo lv

Valinnaisten aineiden tarjotin - Olkahisen koulutalo lv VALINNAISET AINEET OLKAHISEN KOULUTALOLLA 2018-2019 2 Sisällys Valinnaisten aineiden tarjotin - lv. 2018-2019... 3 Laaja-alainen osaaminen... 4 Esiinnyn... 5 Kuvanveisto... 6 Kädentaidot... 7 Lautapelit...

Lisätiedot

KUVATAIDELUOKAT 3-6. Aleksis Kiven peruskoulu. Leikinomaisuutta, kokeilevaa mieltä ja tekemisen riemua! Toteemipaalu, sekatekniikka 3 lk.

KUVATAIDELUOKAT 3-6. Aleksis Kiven peruskoulu. Leikinomaisuutta, kokeilevaa mieltä ja tekemisen riemua! Toteemipaalu, sekatekniikka 3 lk. KUVATAIDELUOKAT 3-6 Leikinomaisuutta, kokeilevaa mieltä ja tekemisen riemua! Toteemipaalu, sekatekniikka 3 lk. Maatalon eläimiä sommitellaan, ryhmätyö 4 lk. Aleksis Kiven peruskoulu Aleksis Kiven peruskoulun

Lisätiedot

Kuvataiteen syventävien opintojen lopputyö

Kuvataiteen syventävien opintojen lopputyö Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulu Kuvataiteen syventävien opintojen lopputyö Kuvataiteen laajan oppimäärän syventäviin opintoihin sisältyy lopputyö, joka muodostuu taiteellisesta työstä, työskentelyprosessin

Lisätiedot

TAI-C1113 Keramiikan perusteet

TAI-C1113 Keramiikan perusteet TAI-C1113 Keramiikan perusteet 5 op 2.1.-26.3. 2018 Keramiikan Studio, 7 krs (7026) Taiteen laitos, kuvataidekasvatus 2.1. 2017 Tavoitteet Tuntimäärät: 5 opintopistettä Kontaktiopetus 60h (läsnäolo 80%),

Lisätiedot

Kuvataide. Tavoitteet ja sisältö

Kuvataide. Tavoitteet ja sisältö Kuvataide Tavoitteet ja sisältö Lukion kuvataiteen opetuksen tavoitteena on kehittää opiskelijan omakohtaista kuvailmaisua, kykyä tulkita ja arvostaa omaa ja muiden kuvallista kulttuuria. Opetuksen tarkoituksena

Lisätiedot

Oppilaan tulee valita itselleen kolme vaihtoehtoista työpajaa mieluisuusjärjestyksessä.

Oppilaan tulee valita itselleen kolme vaihtoehtoista työpajaa mieluisuusjärjestyksessä. TYÖPAJAT 2016-2017 . TYÖPAJAOPETUS. Työpajaopinnot ovat opetussuunnitelman mukaisia syventäviä opintoja. Kuvataiteen työpajaopinnot on tarkoitettu ensisijaisesti yli 14 vuotiaille, kaksi vuotta periodiopetuksessa

Lisätiedot

Jyväskylän Taiteilijaseura ry

Jyväskylän Taiteilijaseura ry TILATEOS YRITYKSEN VALMISTAMISTA TUOTTEISTA Valmistetaan yritykselle tilataideteos, jossa käytetään materiaalina yrityksen valmistamia tuotteita. Teoksen lähtökohtana ovat tilaajan toiveet. Teos voi olla

Lisätiedot

PÄÄTTÖTYÖ. Päättötyö arvioidaan sanallisesti sekä numeroasteikolla 1-5.

PÄÄTTÖTYÖ. Päättötyö arvioidaan sanallisesti sekä numeroasteikolla 1-5. LV 2015 2016 PÄÄTTÖTYÖ On itsenäisesti suunniteltava ja toteutettava kokonaisuus, jonka tekemiseen varataan aikaa yksi lukuvuosi. Päättötyö ilmentää tekijänsä taiteellisia vahvuuksia ja ilmaisuvoimaa sekä

Lisätiedot

Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna

Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna 2016-2017 Piirros Mika Kolehmainen Aseman koulun valinnaisuudesta info-tilaisuus 4.-5. lkn huoltajille ja oppilaille 6.4 klo 18 valinnat tehdään huoltajan WILMAssa

Lisätiedot

Keravan kuvataidekoulu. Lukuvuosi

Keravan kuvataidekoulu. Lukuvuosi Keravan kuvataidekoulu Lukuvuosi 2016-2017 Opetuspaikat Keravan kuvataidekoulu Paasikivenkatu 5 04200 Kerava Taidepäiväkoti Konsti (kuvismuskarin opetus) Puusepänkatu 3 04200 Kerava Toimisto Paasikivenkatu

Lisätiedot

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv. 2016-17 Valinnaisaineet oppilas valitsee yhdessä huoltajan kanssa kaksi valinnaisainetta mikäli 5. luokan oppilaan valinta kohdistuu A2-kieleen muuta

Lisätiedot

Käsityön taiteen perusopetus UUDET RYHMÄT ALKAVAT SYKSYLLÄ 2017 PERUSOPINNOT, E172512

Käsityön taiteen perusopetus UUDET RYHMÄT ALKAVAT SYKSYLLÄ 2017 PERUSOPINNOT, E172512 Haku Käsityön taiteen perusopintoihin Sivu 1 / 8 Käsityön taiteen perusopetus UUDET RYHMÄT ALKAVAT SYKSYLLÄ 2017 PERUSOPINNOT, E172512 Opetus perustuu Opetushallituksen visuaalisten taiteiden laajan oppimäärän

Lisätiedot

PORIN TAIDEKOULU Lasten ja nuorten opetussuunnitelma,

PORIN TAIDEKOULU Lasten ja nuorten opetussuunnitelma, PORIN TAIDEKOULU Lasten ja nuorten opetussuunnitelma, 2018 1 Sisällysluettelo 1. Toiminta-ajatus 2. Arvot ja oppimiskäsitys 3. Oppimisympäristö ja työtavat 4. Toimintakulttuuri 5. Opetuksen rakenne ja

Lisätiedot

Opetuksen tavoitteet

Opetuksen tavoitteet 5.20 Kuvataide Kuvataideopetuksen lähtökohtana on kulttuurisesti monimuotoinen todellisuus, jota tutkitaan kuvia tuottamalla ja tulkitsemalla. Opiskelijoiden kokemukset, mielikuvitus, luova ajattelu ja

Lisätiedot

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv. 2019-2020 Piirros Mika Kolehmainen Haukiputaan koulun 5. luokan valinnaiset aineet Liikunnan syventävä (2 h) (LIV10.3) Musiikin syventävä (1h)

Lisätiedot

KUVATAIDETTA. Kuvataiteen lopputyö (osa) 2018, sekatekniikka. Aleksis Kiven peruskoulussa 7.-9.luokat

KUVATAIDETTA. Kuvataiteen lopputyö (osa) 2018, sekatekniikka. Aleksis Kiven peruskoulussa 7.-9.luokat KUVATAIDETTA Kuvataiteen lopputyö (osa) 2018, sekatekniikka Aleksis Kiven peruskoulussa 7.-9.luokat OPISKELU JA OPETUSSUNNITELMA Kuvataideluokalla opiskelu antaa kuvataiteesta innostuneelle ja lahjakkaalle

Lisätiedot

ORIVEDEN SEUDUN KANSALAISOPISTON TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN KUVATAITEEN OPETUSSUUNNITELMA

ORIVEDEN SEUDUN KANSALAISOPISTON TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN KUVATAITEEN OPETUSSUUNNITELMA ORIVEDEN SEUDUN KANSALAISOPISTON TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN KUVATAITEEN OPETUSSUUNNITELMA 2006 1.6.2006 Tom Linkopuu 1 KUVATAITEEN OPETUSSUUNNITELMA 1. Toiminta-ajatus 2. Kuvataiteen opetuksen

Lisätiedot

ILMAJOEN KUVATAIDEKOULU

ILMAJOEN KUVATAIDEKOULU ILMAJOEN KUVATAIDEKOULU Ilmajoen kuvataidekoulu Taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma, Kuvataide 2018 1 Yleistä Ilmajoen kuvataidekoulu Ilmajoen kuvataidekoulu antaa kuvataiteen perusopetusta

Lisätiedot

Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulu

Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulu Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulu Kuvataiteen syventävien opintojen päättötyö Opetussuunnitelman perusteet ( Opetushallitus / Maarays 39/01L/2002 ) Saadakseen päättötodistuksen laajan oppimäärän

Lisätiedot

KUVATAITEEN PAINOTUSOPETUS LUOKAT. Oppiaineen tehtävä

KUVATAITEEN PAINOTUSOPETUS LUOKAT. Oppiaineen tehtävä KUVATAITEEN PAINOTUSOPETUS 7. -9. LUOKAT Oppiaineen tehtävä Kuvataiteen opetuksen tehtävä on ohjata oppilaita tutkimaan ja ilmaisemaan kulttuurisesti moninaista todellisuutta taiteen keinoin. Oppilaiden

Lisätiedot

a P ep t e er us TAITEEN PERUSOPETUS 2012-2013 Ähtärissä kuvataide musiikki käsityö tanssi

a P ep t e er us TAITEEN PERUSOPETUS 2012-2013 Ähtärissä kuvataide musiikki käsityö tanssi T a TI e P n o e er us u S ep t TAITEEN PERUSOPETUS 2012-2013 Ähtärissä kuvataide musiikki käsityö tanssi Hän ei tiennyt ettei sitä pysty kukaan tekemään. Niinpä hän meni ja teki sen. Hei koululaisen kotiväki!

Lisätiedot

KUVATAITEEN PERUSOPETUS LAAJA OPPIMÄÄRÄ SYVENTÄVÄT OPINNOT/ TYÖPAJAT

KUVATAITEEN PERUSOPETUS LAAJA OPPIMÄÄRÄ SYVENTÄVÄT OPINNOT/ TYÖPAJAT KUVATAITEEN PERUSOPETUS LAAJA OPPIMÄÄRÄ SYVENTÄVÄT OPINNOT/ TYÖPAJAT Kuvataiteen perusopetuksen laajassa oppimäärässä perusopintojen suorittamisen jälkeen opinnot jatkuvat syventävissä opinnoissa eli työpajoissa.

Lisätiedot

7.3.7. KUVATAIDE VALINNAISAINE

7.3.7. KUVATAIDE VALINNAISAINE 7.3.7. KUVATAIDE VALINNAISAINE 301 LUOKKA 8 2 h / viikko n. 76 h / vuosi LUOKKA 9 2 h / viikko n. 76 h / vuosi Opetuksessa painotetaan kuvan merkitystä ilmaisun ja viestinnän välineenä, kuvallisen ilmaisun

Lisätiedot

Vihdin Kuvataidekoulu

Vihdin Kuvataidekoulu Hyväksytty 31.8.2015 Vihdin Kuvataidekoulu Päättötyöohjeet oppilaalle Vihdin Kuvataidekoulu Päättötyöohjeet oppilaalle Perustietoa Päättötyön voi suorittaa vähintään 16- vuoden iässä syventävien opintojen

Lisätiedot

Taide ja kulttuuri, valinnainen. Ilmaistutaidon työpaja (YV9TK1)

Taide ja kulttuuri, valinnainen. Ilmaistutaidon työpaja (YV9TK1) Kuvaukset 1 (6) Taide ja kulttuuri, valinnainen Ilmaistutaidon työpaja (YV9TK1) Tavoitteet Opiskelija kehittää luovuuttaan, yhteistyökykyään ja viestintätaitojaan rohkaistuu ilmaisemaan itseään itseilmaisun

Lisätiedot

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet Piirros Mika Kolehmainen Haukiputaan koulun 5. luokan valinnaiset aineet A2- kieli (2 h) saksa ranska ruotsi Liikunnan syventävä (2h) Musiikin syventävä

Lisätiedot

OPPILASTYÖ MISKA LEHTO

OPPILASTYÖ MISKA LEHTO VALOKUVAUS SARJAKUVA ANIMAATIO OPPILASTYÖ MISKA LEHTO Mikä on Muurlan Opisto? Muurlan Opisto on perinteikäs, mutta vahvasti tässä ajassa toimiva kansanopisto, joka sijaitsee Salon Muurlassa. Meille on

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2017 2018 6.luokka Johdanto Uuden opetussuunnitelman mukaisesti Veromäen koulussa opiskellaan valinnaisaineita alakoulun neljänneltä luokalta alkaen. Valinnaisten opintojen opiskelu

Lisätiedot

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv. 2017-2018 Piirros Mika Kolehmainen Valinnaisaineiden valinta tapahtuu Wilmassa huoltajan Wilma-tunnuksella 4. lk oppilaan huoltaja valitsee varsinaisesta

Lisätiedot

Aiotko ohjata tai arvioida PALETIN? Lohjanseudun kuvataidekoulun päättötyöohjeet ohjaajille ja ulkopuolisille arvioitsijoille

Aiotko ohjata tai arvioida PALETIN? Lohjanseudun kuvataidekoulun päättötyöohjeet ohjaajille ja ulkopuolisille arvioitsijoille Aiotko ohjata tai arvioida PALETIN? Lohjanseudun kuvataidekoulun päättötyöohjeet ohjaajille ja ulkopuolisille arvioitsijoille SYKSY 2010 MIKÄ PALETTI ON? Taiteen perusopetuksen visuaalisten taiteiden laajan

Lisätiedot

3. Oppimiseni Vastaa asteikolla 1-3. Kolme on täysin samaa mieltä, yksi on täysin eri mieltä.

3. Oppimiseni Vastaa asteikolla 1-3. Kolme on täysin samaa mieltä, yksi on täysin eri mieltä. VIRVATULIKYSELY 7-8-VUOTIAILLE, kevät 2013 1. Monettako vuotta olet kuvataidekoulussa? 1. vuotta 32 % 9 2. vuotta 25 % 7 3. vuotta 11 % 3 4. vuotta 21 % 6 5. vuotta 11 % 3 2. Ilomittarit eli hymynaamat

Lisätiedot

6.17 Kuvataide. Opetuksen tavoitteet

6.17 Kuvataide. Opetuksen tavoitteet 6.17 Kuvataide Kuvataideopetuksen lähtökohtana on kulttuurisesti monimuotoinen todellisuus, jota tutkitaan kuvia tuottamalla ja tulkitsemalla. Opiskelijoiden kokemukset, mielikuvitus, luova ajattelu ja

Lisätiedot

Yleisten osien valmistelu

Yleisten osien valmistelu Taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet Yleisten osien valmistelu Alustavien luonnosten tarkastelua Taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen 15.4.2016 Opetushallitus

Lisätiedot

Viestinnän tutkinto ohjelma, 3D animointi ja visualisointi OPETUSSUUNNITELMA KXD19S13D

Viestinnän tutkinto ohjelma, 3D animointi ja visualisointi OPETUSSUUNNITELMA KXD19S13D Viestinnän tutkinto ohjelma, 3D animointi ja visualisointi OPETUSSUUNNITELMA KXD19S13D ja 3D animoinnin ja visualisoinnin VISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSOPINNOT, 3D 25 Graaf suunnittelun, 5 op 5 5 Valokuvauksen,

Lisätiedot

Kalliomaan koulu. Taito- ja taideaineet ja valinnaiset aineet

Kalliomaan koulu. Taito- ja taideaineet ja valinnaiset aineet Kalliomaan koulu Taito- ja taideaineet ja valinnaiset aineet 2018-2019 Sisällys 1. Valinnaisten opintojen tehtävä... 3 2. Seitsemännen luokan jälkeen valittava taito- ja taideaine ja sen arviointi... 3

Lisätiedot

Suomen Kameraseurojen Liiton koulutukset syksyn 2014 aikana

Suomen Kameraseurojen Liiton koulutukset syksyn 2014 aikana Suomen Kameraseurojen Liiton koulutukset syksyn 2014 aikana VALOKUVAUS Valokuvauksen opettajana toimii pitkän linjan valokuvaaja ja kouluttaja Timo Ripatti. Kursseilla on mallit ja heidän kustannuksensa

Lisätiedot

VALINNAISAINEET 2015-2016 TURUN LYSEON KOULU

VALINNAISAINEET 2015-2016 TURUN LYSEON KOULU VALINNAISAINEET 20152016 TURUN LYSEON KOULU Valinnaisaineiden valinta 3 Painotusluokkaan sidotut valinnaisaineet 4 Englannin A1 syventävä 5 Espanja B2 6 Ranska A2 ja B2 7 Saksa B2 8 Ilmaisutaito 9 Media

Lisätiedot

VALINNAISAINEEN VALINTA 2019

VALINNAISAINEEN VALINTA 2019 VALINNAISAINEEN VALINTA 2019 Valinnaisaine valitaan 4. luokan ajaksi eli lukuvuodeksi 2019 2020. Jokainen oppilas valitsee itselleen yhden valinnaisaineen. Kesken lukuvuoden valinnaisainetta ei voi vaihtaa.

Lisätiedot

Vantaan kuvataidekoulu

Vantaan kuvataidekoulu Emma Kuusela, 9 v. Vantaan kuvataidekoulu OPINTO-OPAS Lukuvuosi 2015 2016 Heleanore Mandri, 16 v. Henna Nuorti, 19 v. Tervetuloa Vantaan kuvataidekouluun! TAITEEN PERUSOPETUSTA vuodesta 1982. Taustakuva:

Lisätiedot

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet 2017-2018 5.-6. luokat Valinnat tehdään Wilmassa 20.3.-2.4.2017 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Oppilas valitsee kaksi valinnaista ainetta 5.luokalle 4.luokan

Lisätiedot

OPISKELIJAN MUISTILISTA

OPISKELIJAN MUISTILISTA OPISKELIJAN MUISTILISTA Käsityön lukiodiplomi muodostuu käsityötuotteesta tai -teoksesta ja sen syntyä esittävästä portfoliosta. Käsityön lukiodiplomi on yhden lukiokurssin laajuinen kokonaisuus. Ennen

Lisätiedot

Lintulammen koulun valinnaiset aineet

Lintulammen koulun valinnaiset aineet Lintulammen koulun valinnaiset aineet 24.3.2016 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Jokaisen oppilaan opintoihin tulee perusopetuksen aikana sisältyä vähintään 9 vuosiviikkotuntia (vvt) valinnaisten aineiden

Lisätiedot

Taideteos kierrätystölkeistä, yksityiskohta lavasteesta 2016 Aleksis Kiven peruskoulussa 7. 9. luokat

Taideteos kierrätystölkeistä, yksityiskohta lavasteesta 2016 Aleksis Kiven peruskoulussa 7. 9. luokat KUVATAIDETTA Taideteos kierrätystölkeistä, yksityiskohta lavasteesta 2016 Aleksis Kiven peruskoulussa 7. 9. luokat 1. KUVATAIDELUOKAT 7-9 LK. lyijykynä, tussi, muste ja hiilipiirustusta akvarelli, pastelli

Lisätiedot

Lintulammen koulun valinnaiset aineet

Lintulammen koulun valinnaiset aineet Lintulammen koulun valinnaiset aineet 23.2.2018 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Jokaisen oppilaan opintoihin tulee perusopetuksen aikana sisältyä vähintään 9 vuosiviikkotuntia (vvt) valinnaisten aineiden

Lisätiedot

Kuvataiteen syventävät sivuaineopinnot 60 op, Lapin avoin yliopisto (HUOM! Alustava, muutokset mahdollisia, aikataulut täydentyvät pikkuhiljaa.

Kuvataiteen syventävät sivuaineopinnot 60 op, Lapin avoin yliopisto (HUOM! Alustava, muutokset mahdollisia, aikataulut täydentyvät pikkuhiljaa. Kuvataiteen syventävät sivuaineopinnot 60 op, Lapin avoin yliopisto (HUOM! Alustava, muutokset mahdollisia, aikataulut täydentyvät pikkuhiljaa.) Opintotyyppi Syventäviä opintoja Koulutusala Kuvataideala

Lisätiedot

TAITO- JA TAIDEAINEET KUVATAIDE (KU)

TAITO- JA TAIDEAINEET KUVATAIDE (KU) Taito- ja taideaineet TAITO- JA TAIDEAINEET KUVATAIDE (KU) Lukion kuvataideopetuksessa opiskelija oppii tulkitsemaan, arvostamaan ja arvottamaan omaa ja muiden kuvallista kulttuuria. Opetuksessa syvennetään

Lisätiedot

LUKUVUOSI LIIKUNTA (4.-6.-luokat) MUSIIKKI (4.-6.-luokat)

LUKUVUOSI LIIKUNTA (4.-6.-luokat) MUSIIKKI (4.-6.-luokat) Haminan koulu 4.-6.-luokkien VALINNAISAINEOPAS lv. 2017-2018 LUKUVUOSI 2017-2018 Uudessa opetussuunnitelmassa 1.8.2016 alkaen valinnaisaineita opetetaan neljännellä vuosiluokalla yksi 45 min. viikkotunti.

Lisätiedot

Vihdin Kuvataidekoulu. Päättötyöohjeet oppilaalle

Vihdin Kuvataidekoulu. Päättötyöohjeet oppilaalle Vihdin Kuvataidekoulu Päättötyöohjeet oppilaalle Vihdin Kuvataidekoulu Päättötyöohjeet oppilaalle Perustietoa Päättötyön voi suorittaa vähintään 16- vuoden iässä syventävien opintojen loppuvaiheessa. Työn

Lisätiedot

KUVATAIDE. Anne Ervast Lapin yliopiston harjoittelukoulu anne.ervast@ulapland.fi

KUVATAIDE. Anne Ervast Lapin yliopiston harjoittelukoulu anne.ervast@ulapland.fi KUVATAIDE Lapin yliopiston harjoittelukoulu anne.ervast@ulapland.fi OPPIAINEEN TEHTÄVÄ Ohjata oppilasta tutkimaan ja ilmaisemaan kulttuurisesti moninaista todellisuutta taiteen keinoin. Oppilaan identiteetin

Lisätiedot

Media ja kuvaviestintä

Media ja kuvaviestintä 7.16 KUVATAIDE Peruskoulun kuvataideopetuksen tehtävänä on tukea oppilaan kuvallisen ajattelun ja esteettisen ja eettisen tietoisuuden kehittymistä sekä antaa valmiuksia omaan kuvalliseen ilmaisuun. Keskeistä

Lisätiedot

Alakoulun 5.ja 6. luokkien valinnaiset aineet Länsituulen koulu

Alakoulun 5.ja 6. luokkien valinnaiset aineet Länsituulen koulu Alakoulun 5.ja 6. luokkien valinnaiset aineet Länsituulen koulu Matematiikan syventävä kurssi Matematiikan syventävissä opinnoissa tutustutaan esimerkiksi salakirjoitusmenetelmiin, pulmatehtäviin ja matemaattisiin

Lisätiedot

ASKOLAN KUVATAIDEKOULU

ASKOLAN KUVATAIDEKOULU Vanhemmille ASKOLAN KUVATAIDEKOULU Askolan kuvataidekoulu on perustettu vuonna 1992. Koulun ylläpitäjänä toimii Askolan kuvataidekoulun kannatusyhdistys ry. Koulu on antanut taiteen perusopetusta syksystä

Lisätiedot

PORVOON KAUPUNKI. yleisen oppimäärän

PORVOON KAUPUNKI. yleisen oppimäärän PORVOON KAUPUNKI Taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma Porvoon kaupunki / Sivistyslautakunta 4.9.2007 1. TOIMINTA-AJATUS... 2 2. ARVOT JA OPETUKSEN YLEISET TAVOITTEET, OPPIMISKÄSITYS,

Lisätiedot

T1 Oppilas harjoittelee havainnoimaan taidetta, ympäristöä ja muuta visuaalista kulttuuria moniaistisesti ja tekee taidetta

T1 Oppilas harjoittelee havainnoimaan taidetta, ympäristöä ja muuta visuaalista kulttuuria moniaistisesti ja tekee taidetta KUVATAITEEN OPETUS JOENSUUN SEUDUN OPETUSSUUNNITELMASSA Visuaalinen havaitseminen ja ajattelu T1 kannustaa oppilasta havainnoimaan taidetta, ympäristöä ja muuta visuaalista kulttuuria moniaistisesti ja

Lisätiedot

Kuvataide. Vuosiluokat 7-9

Kuvataide. Vuosiluokat 7-9 Kuvataide Vuosiluokat 7-9 Kuvataiteen tehtävänä on kulttuurisesti moniaistisen todellisuuden tutkiminen ja tulkitseminen. Kuvataide tukee eri oppiaineiden tiedon kehittymistä eheäksi käsitykseksi maailmasta.

Lisätiedot

VALINNAISAINEEN VALINTA

VALINNAISAINEEN VALINTA VALINNAISAINEEN VALINTA Valinnaisaine valitaan 4. luokan ajaksi eli lukuvuodeksi 2018 2019. Jokainen oppilas valitsee itselleen yhden valinnaisaineen. Kesken lukuvuoden valinnaisainetta ei voi vaihtaa.

Lisätiedot

Kirkkonummen kuvataidekoulun opetussuunnitelma Taiteen perusopetus Visuaaliset taiteet Kuvataiteen yleisen oppimäärän perusteet

Kirkkonummen kuvataidekoulun opetussuunnitelma Taiteen perusopetus Visuaaliset taiteet Kuvataiteen yleisen oppimäärän perusteet Kirkkonummen kuvataidekoulun opetussuunnitelma Taiteen perusopetus Visuaaliset taiteet Kuvataiteen yleisen oppimäärän perusteet 2018 1.8.2018 Opetussuunnitelma on laadittu Opetushallituksen 1.9.2017 antamien

Lisätiedot

Keramiikka TAI-E Keramiikan työpaja,

Keramiikka TAI-E Keramiikan työpaja, Keramiikka TAI-E1112 - Keramiikan työpaja, 08.08.2016-26.08.2016, Taiteen laitos, kuvataidekasvatus 1.8. 2016 Tavoitteet Tuntimäärät: 5 opintopistettä Kontaktiopetus 60h, itsenäinen työskentely 75h. 135

Lisätiedot

Opettajan materiaali. Kaija Hinkula Taiteilija koulussa-hanke 2011. Luova tie

Opettajan materiaali. Kaija Hinkula Taiteilija koulussa-hanke 2011. Luova tie Opettajan materiaali Kaija Hinkula Taiteilija koulussa-hanke 2011 Luova tie Maalaamaan voi oppia monin tavoin. Monet lähestymistavat ovat tarpeellisia, niin tarkat, tiettyyn teoriaan tai tekniikkaan pohjautuvat

Lisätiedot

KUVATAITEEN PERUSOPINNOT AIKUISILLE/ Espoon kuvataidekoulu

KUVATAITEEN PERUSOPINNOT AIKUISILLE/ Espoon kuvataidekoulu 1 KUVATAITEEN PERUSOPINNOT AIKUISILLE/ Espoon kuvataidekoulu Perusopinnot 1. Kuvan rakentamisen perusteet 3x 7 = 21 h 200 2. Piirustustekniikat ja välineet 3x7 = 21 h 200 3. Akryylimaalaus 3x7= 21 h 200

Lisätiedot

Joensuun steinerkoulun valinnaisaineopas lukuvuodelle

Joensuun steinerkoulun valinnaisaineopas lukuvuodelle Joensuun steinerkoulun valinnaisaineopas lukuvuodelle 2017-2018 VALINNAISAINEIDEN VALINTA Valinnaisaineet ovat pakollinen osa oppilaiden oppimäärää. Opetussuunnitelmamme tarjoaa erilaisia valinnanmahdollisuuksia

Lisätiedot