Opetus- ja kulttuuriministeriölle. Asia: OKM/41/010/2016

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Opetus- ja kulttuuriministeriölle. Asia: OKM/41/010/2016"

Transkriptio

1 Opetus- ja kulttuuriministeriölle Lausunto Asia: OKM/41/010/2016 Suomen Kansanopistoyhdistyksen lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi ammatillisesta koulutuksesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi. Kansanopistoista 38 järjestää ammatillista koulutusta. Ammatillista peruskoulutusta järjestää 24 opistoa. Kansanopistojen tarjoama ammatillinen koulutus keskittyy humanistiselle ja kasvatusalalle. Se pohjautuu opistotyön laajaan arvoperustaan ja järjestettävät tutkinnot ovat syntyneet osana kansanopistojen toimintaa. Tutkinnot ovat olleet suorassa kytkennässä työelämään, joka on ollut erilaiset ohjausalan tehtävät, kuten seurakuntien lapsi- ja perhetyö sekä kuntien ja järjestöjen nuorisotyö. Tutkinnot ovat arvoperustaisia ja opistojen sivistystehtävän mukaisia. Kansanopistojen työn ydin on yhteisöllinen kansanopistopedagogiikka sekä sisäoppilaitosmuotoisuus. Kansanopistojen valtionosuusrahoituksesta ammatillisen koulutuksen rahoituksen osuus oli vuonna %. Ammatillisen koulutuksen rahoituksella on merkittävä, useissa opistoissa jopa ratkaiseva vaikutus kansanopistojen toimintaedellytyksiin. Esityksen kokonaisuus Käsillä olevassa esityksessä ehdotetaan säädettäväksi uusi laki ammatillisesta koulutuksesta. Luonnoksen yhteydessä ei ole tarkasteltavana esitystä asetusteksteiksi, siihen ei ole liitetty koelaskelmia ja samanaikaisesti meneillään on tutkintorakenteen uudistus ja OKM:n käynnistämä järjestäjärakenteen kehittämisohjelma. Vuodelle 2017 on tulossa mittavat säästöt ammatilliseen koulutukseen. SKY katsoo, että lakiesitys on kokonaisuutena puutteellinen ja siten sen vaikutuksia on vaikea arvioida. Käytettävissä olevien tietojen perusteella koulutuksen järjestäjien on tässä vaiheessa mahdoton arvioida järjestämisedellytyksiä tai suunnitella toimintaa ja taloutta edes vuoden 2018 osalta. Sen perusteella ei myöskään ole mahdollista arvioida järjestämislupaehdotusta. Esityksen mukainen uudistettu rahoitus toteutuisi vuoden 2017 leikkausten jälkeisessä tasossa. Kansanopistoyhdistys katsoo, että esitys sisältää ehdotuksia, jotka edelleen vähentävät koulutuksen järjestäjien laskennallista rahoitusta. Näitä esityksiä ovat esimerkiksi perusrahoituksen määritteleminen suhteelliseksi, strategiarahoitus ja opiskelijavuoden määritteleminen 365 päiväiseksi. Esityksen lähtökohtana on, että kaikkien tutkintojen suorittamisessa siirryttäisiin yhteen suoritustapaan ja ammatilliset tutkinnot olisivat osaamisperusteisia. Esityksen mukaan koulutuksessa keskityttäisiin hankkimaan vain sitä osaamista, joka opiskelijalta puuttuu. Osaaminen osoitettaisiin kaikissa tutkinnoissa yhdenmukaisella tavalla. Esityksessä korostetaan voimakkaasti osaamisen tunnustamista sen sijaan, että opiskelija osallistuisi opintoihin. Esityksessä korostuu myös voimakkaasti työpaikalla käytännön työtehtävissä tapahtuva osaamisen hankkiminen.

2 Ammatillisella koulutuksella on myös merkittävä yhteiskunnallinen tehtävä nuorten oppimisen ja kasvun tukemisessa. Tämä on tietyn alan ammattitaitovaatimuksia laajempi kokonaisuus. Ammatillisen koulutuksen uudistamisen osalta perustuslakivaliokunta on aiemmin (HE 306/2014) kiinnittänyt huomiota sivistyksellisten oikeuksien toteutumiseen ammatillisen koulutuksen leikkausesityksissä ja rakenteen muuttamisessa. Sisäoppilaitosmuotoinen opiskelumenetelmä tukee nuoren kokonaisvaltaista kasvua ja kehittymistä ja mahdollistaa yksilöllisen ohjaamisen. Se on kansanopistojen erityisosaamista. Esityksessä työpaikoilla tapahtuvan oppimisen määrää on esitetty kasvatettavan runsaasti. Työpaikoilla tapahtuva oppiminen vähentää oppilaitoksen opetus- ja majoitustilojen käyttöastetta, mutta ei lyhyellä tähtäimellä kustannuksia. Tilat ovat pääosin oppilaitosten omia. Kansanopistoyhdistys katsoo, että sisäoppilaitosmuotoinen ammatillinen koulutus toimintamuotona ja rahoitukseltaan tulee turvata myös uudessa järjestelmässä. Esityksen vaikutuksia sisäoppilaitosmuotoisen koulutuksen järjestämiseen on mahdoton laskea tehtyjen ehdotusten perusteella. Sisäoppilaitosmuotoisen koulutuksen heikentäminen ammatillisessa koulutuksessa vaarantaa myös monialaisten kansanopistojen kokonaistoiminnan. Kansanopistoyhdistys pitää osaamisperusteisuutta hyvänä periaatteena ammatillisessa koulutuksessa. Yhdistys katsoo kuitenkin, että osaamisperusteisuus ei voi olla keino säästää. Ammatillisen koulutuksen tulee varmistaa laaja-alainen ja korkeatasoinen osaaminen. Opiskelijan osaaminen voi olla osaamista tunnustettaessa vähimmäissuoritustasolla, mutta se ei välttämättä sellaisenaan anna edellytyksiä työllistymiselle tai jatko-opinnoille. Säädösesityksen valmistelun yhteydessä on noussut esille se, että työnantajilla ei ole valmiuksia ottaa vastaan kasvavaa määrää opiskelijoita. Tutkintojen järjestämis- ja koulutustehtävä Lakiesitys sisältää ehdotukset koulutuksen järjestäjien järjestämislupien keskeisestä sisällöstä. Toteutuessaan lakiesityksen mukaiset toimenpiteet edellyttävät järjestämislupien uusimista. OKM:n ilmoittamien tietojen mukaan järjestämislupien uusimisprosessi aloitetaan keväällä 2017 ja se tehdään viranomaisaloitteisesti. Uusissa järjestämisluvissa määrättäisiin myös koulutuksen järjestäjän opiskelijavuosien vähimmäismäärä sekä toiminta-alue. Kansanopistojen tarjoaman koulutuksen merkittävyyttä ei voi arvioida alueellisen tarpeen perusteella. Kansanopistojen järjestämä ammatillinen koulutus tuottaa työvoimaa laajemmalle alueelle. Kansanopistot ovat usein myös alueellisesti merkittäviä koulutuksen tarjoajia. Kansanopistoyhdistys pitää hyvänä esitystä siitä, että yksi järjestämislupa oikeuttaa kokonaisvaltaisesti järjestämisluvassa mainitun tutkinnon osalta tutkinnon myöntämiseen, osaamisen osoittamiseksi tarvittavien näyttöjen järjestämiseen ja tutkinnon suorittamiseksi tarvittavan tutkintokoulutuksen järjestämiseen.

3 Kansanopistoyhdistys pitää hyvänä, että kaikki koulutuksen järjestämismuodot, oppisopimus mukaan lukien, ovat kaikkien koulutuksen järjestäjien käytettävissä. Eri järjestämismuotoja tulee voida käyttää opiskelijoiden tarpeen mukaan. Lainsäädännön muutosvaiheessa oppisopimuksen järjestämisedellytykset eivät voi olla edellytys järjestämisluvan myöntämiselle. Koulutuksen järjestäjillä tulee olla mahdollisuus hankkia oppisopimuskoulutusta muilta koulutuksen järjestäjiltä. Esityksessä valmentavat koulutukset ovat järjestämislupiin erikseen haettavia tehtäviä. Lupiin erikseen haettavien tehtävien myöntämiselle tulee olla selkeät kriteerit. OKM:n aiemmin tekemän ratkaisun vuoksi vain yhdelle kansanopiston ylläpitäjälle on myönnetty lupa järjestää valmentavia koulutuksia. Tämä tulee korjata tulevassa järjestämislupien uusimisprosessissa, sillä kansanopistot ovat osoittaneet laajaa osaamista valmentavien koulutuksien järjestämiseen. Niillä on muun muassa mittava kokemus maahanmuuttajille suunnatun koulutuksen järjestämisestä. Järjestämisluvassa voitaisiin määrätä tutkintojen ja koulutuksen järjestämiseen liittyvistä ehdoista, oikeuksista ja kehittämistehtävistä. Kansanopistojen nykyiset tutkinnot ovat rakentuneet opistojen omalle sivistystehtävälle. Kansanopistojen ammatillisella koulutuksella on erityisiä tehtäviä suomalaisessa yhteiskunnassa. Jatkossakin järjestämislupien tulisi tunnistaa nämä erityiset tehtävät, jotka koskevat sisäoppilaitosmuotoisuutta, arvoperustaa ja aikuisten oppimista. Kansanopistoyhdistys esittää, että kansanopistojen ylläpitäjille annetaan ohjausalan tutkintojen ja osaamisen kehittämistehtävä. Esityksen mukaisesti työpaikalla tapahtuva oppiminen järjestetään jatkossa oppisopimuksen tai koulutussopimuksen kautta. Ehdotuksen mukaan koulutuksen järjestäjä ei maksa koulutuskorvausta koulutussopimuksen yhteydessä. Kansanopistoyhdistys katsoo, että koulutuskorvauksia ei makseta on oikea linjaus, sillä vastuu opiskelijoiden osaamisen kehittymisestä on oppilaitoksella. Vaikka edellisen hallituksen esitys koululakien 4 muuttamiseksi raukesikin, pidämme sen perustelujen kansanopistoja koskevaa kuvausta relevanttina myös tämänhetkisen säädösvalmistelun näkökulmasta: Ylläpitäjän kokonaistilanne on oleellisesti riippuvainen opiskelijamaksuista ja muusta rahoituksesta. Ylläpitäjätahon koulutuskokonaisuus ja muut rahoitusmahdollisuudet vaikuttavat ratkaisevasti ylläpitäjän vakauteen. Tällöin ylläpitäjän toiminta ja rahoitus koostuu siitä koulutuskokonaisuudesta, jonka se on kehittänyt omaksi erikoisosaamisekseen ja toiminta-ajatuksekseen. Kansanopistoyhdistys katsoo, että yksityisellä vapaan sivistystyön oppilaitoksen ylläpitäjällä pitää jatkossakin olla mahdollisuus toimia ammatillisen koulutuksen järjestäjänä ja tuoda ammatillisen koulutukseen kenttään toimintansa kautta arvoperusteisuus ja erityinen, valtakunnallinenkin tehtävä.

4 Koulutuksen rahoitus Esityksessä ehdotetaan ammatillisen koulutuksen rahoituksen jakautuvan jatkossa neljään rahoitusosuuteen, joilla olisi toisistaan poikkeavat määräytymisperusteet. Laskennallisia rahoitusosuuksia olisivat perusrahoitus (osuus rahoituksesta laskennallisesti 50 %), suoritusrahoitus (35 %) ja vaikuttavuusrahoitus (15 %). Näiden lisäksi rahoituksen muotona olisi strategiarahoitus, joka jaettaisiin valtionavustuksina. Perusrahoituksen yksikkönä olisi esityksen mukaan opiskelijavuosi. Henkilöstökustannukset muodostavat koulutuksen järjestäjillä 60-70% ja kiinteistökustannukset % kokonaiskustannuksista. Koulutuksen järjestäminen epävarman rahoituksen perusteella on erittäin ongelmallista. Perusrahoituksen tulisi mahdollistaa laadukkaan koulutuksen järjestämisen näkökulmasta osaamisen (henkilöstö) ja tarvittavien kiinteistöjen ylläpitäminen. Näin ollen perusrahoituksen tulisi olla rahoituksen ennakoitavuuden vuoksi esityksessä ehdotettua korkeammalla tasolla. Kansanopistoyhdistys esittää, että perusrahoituksen osuus olisi 70 %, suoritusrahoituksen 20 % ja vaikuttavuusrahoituksen 10 %. Strategiarahoituksen osuutta ammatillisen koulutuksen kokonaisrahoituksesta tulisi pienentää, koska se vähentää rahoituksen ennakoitavuutta. Opiskelijavuosia painotettaisiin perusrahoituksessa erikseen määriteltävillä painokertoimilla, jotka määriteltäisiin opetus- ja kulttuuriministeriön asetuksella. Perusrahoituksen painokertoimien määrittely on kesken ja asetustekstejä ei ole käytettävissä, mikä vaikeuttaa huomattavasti niiden toimivuuden arviointia. Keskeinen ongelma on, että järjestäjät joutuvat kilpailemaan myös perusrahoituksesta, koska se jaetaan painokertoimien mukaisten pisteiden mukaan. Tämä on ristiriidassa koulutuksen järjestäjien yhteistyövelvoitteen kanssa. Perusrahoituksen tulisi olla opiskelijavuotta kohden vakiomääräinen. Opiskelijavuoden määritelmä on esityksessä keskeneräinen. Opiskelijavuoden kuvataan olevan yhtä kuin 365 päivää henkilökohtaiseen opiskelusuunnitelmaan perustuvaa ohjattua opiskelua eikä se vastaa käytännössä opiskelijan yhden opiskelijan yhden vuoden aikana suorittamaa koulutusta. Tämä määrittely aiheuttaa ongelmia suhteessa nykyisin voimassaoleviin työehtosopimuksiin. Vaikuttavuusrahoituksen esitetään perustuvan tutkinnon tai tutkinnon osia suorittaneiden työllistymisen tai jatko-opintoihin siirtymisen sekä opiskelija- ja työelämäpalautteen perusteella. Kansanopistoyhdistys katsoo, että vaikuttavuusrahoituksen kriteerien tulee olla selkeitä ja sellaisia, joihin koulutuksen järjestäjä voi toiminnallaan vaikuttaa. Esitetyt perusteet eivät ole selkeästi määriteltyjä eikä koulutuksen järjestäjä voi niihin toimillaan kokonaisuudessaan vaikuttaa. Kansanopistoyhdistys pitää hyvänä siirtymäaikaa rahoituksen lainsäädännössä. Siirtymäaika tulisi ulottaa myös vaikuttavuusrahoituksen käyttöönottoon, jonka avulla voidaan seurata sitä, kuinka valitut mittarit toimivat osana rahoitusjärjestelmää.

5 Lakiesityksen mukaan aikuiset perustutkinto-opiskelijat ovat oikeutettuja maksuttomaan ateriaan. Tämä uudistus lisää koulutuksen järjestäjän kustannuksia samaan aikaan, kun ammatillisen koulutuksen rahoitusta on vähennetty kokonaisuutena. Kansanopistoyhdistys toteaa lopuksi, että lausunnon antajan on vaikea arvioida esityksen vaikutuksia ja säädösesitys tulisikin arvioida Lainsäädännön arviointineuvostossa. Suomen Kansanopistoyhdistys Finlands Folkhögskolförening ry:n puolesta Helsingissä Aki Ojakangas Tytti Pantsar puheenjohtaja kehittämispäällikkö

6 Lausuntoyhteenveto Kansanopistoista 38 järjestää ammatillista koulutusta. Kansanopistojen tarjoama ammatillinen koulutus keskittyy humanistiselle ja kasvatusalalle. Se pohjautuu opistotyön laajaan arvoperustaan ja järjestettävät tutkinnot ovat syntyneet osana kansanopistojen toimintaa. Kansanopistojen valtionosuusrahoituksesta ammatillisen koulutuksen rahoituksen osuus oli vuonna %. Ammatillisen koulutuksen rahoituksella on merkittävä, useissa opistoissa jopa ratkaiseva vaikutus kansanopistojen toimintaedellytyksiin. Sisäoppilaitosmuotoinen opiskelumenetelmä tukee nuoren kokonaisvaltaista kasvua ja kehittymistä ja mahdollistaa yksilöllisen ohjaamisen. Se on kansanopistojen erityisosaamista. Esityksessä työpaikoilla tapahtuvan oppimisen määrää on esitetty kasvatettavan runsaasti. Työpaikoilla tapahtuva oppiminen vähentää oppilaitoksen opetus- ja majoitustilojen käyttöastetta, mutta ei lyhyellä tähtäimellä kustannuksia. Kansanopistoyhdistys katsoo, että sisäoppilaitosmuotoinen ammatillinen koulutus toimintamuotona ja rahoitukseltaan tulee turvata myös uudessa järjestelmässä. Esityksen vaikutuksia sisäoppilaitosmuotoisen koulutuksen järjestämiseen on mahdoton laskea tehtyjen ehdotusten perusteella. Sisäoppilaitosmuotoisen koulutuksen heikentäminen ammatillisessa koulutuksessa vaarantaa myös monialaisten kansanopistojen kokonaistoiminnan. Kansanopistoyhdistys katsoo, että yksityisellä vapaan sivistystyön oppilaitoksen ylläpitäjällä pitää jatkossakin olla mahdollisuus toimia ammatillisen koulutuksen järjestäjänä ja tuoda ammatillisen koulutukseen kenttään toimintansa kautta arvoperusteisuus ja erityinen valtakunnallinenkin tehtävä. Esityksen mukainen uudistettu rahoitus toteutuisi vuoden 2017 leikkausten jälkeisessä tasossa. Kansanopistoyhdistys katsoo, että esitys sisältää ehdotuksia, jotka edelleen vähentävät koulutuksen järjestäjien laskennallista rahoitusta. Näitä esityksiä ovat esimerkiksi perusrahoituksen määritteleminen suhteelliseksi, strategiarahoitus ja opiskelijavuoden määritteleminen 365 päiväiseksi. Henkilöstökustannukset muodostavat koulutuksen järjestäjillä 60-70% ja kiinteistökustannukset % kokonaiskustannuksista. Koulutuksen järjestäminen epävarman rahoituksen perusteella on erittäin ongelmallista. Kansanopistoyhdistys esittää, että perusrahoituksen osuus olisi 70 %, suoritusrahoituksen 20 % ja vaikuttavuusrahoituksen 10 %. Strategiarahoituksen osuutta ammatillisen koulutuksen kokonaisrahoituksesta tulisi pienentää, koska se vähentää rahoituksen ennakoitavuutta. Kansanopistoyhdistys pitää hyvänä, että kaikki koulutuksen järjestämismuodot, oppisopimus mukaan lukien, ovat kaikkien koulutuksen järjestäjien käytettävissä. Eri järjestämismuotoja tulee voida käyttää opiskelijoiden tarpeen mukaan. Lainsäädännön muutosvaiheessa oppisopimuksen järjestämisedellytykset eivät voi olla edellytys järjestämisluvan myöntämiselle. Koulutuksen järjestäjillä tulee olla mahdollisuus hankkia oppisopimuskoulutusta muilta koulutuksen järjestäjiltä. Esityksessä valmentavat koulutukset ovat järjestämislupiin erikseen haettavia tehtäviä. Lupiin erikseen haettavien tehtävien myöntämiselle tulee olla selkeät kriteerit. OKM:n aiemmin tekemän ratkaisun vuoksi vain yhdelle kansanopiston ylläpitäjälle on myönnetty lupa järjestää valmentavia koulutuksia. Tämä tulee korjata tulevassa järjestämislupien uusimisprosessissa. SKY katsoo, että lakiesitys on kokonaisuutena puutteellinen ja siten sen vaikutuksia on vaikea arvioida. Käytettävissä olevien tietojen perusteella koulutuksen järjestäjien on tässä vaiheessa mahdoton arvioida järjestämisedellytyksiä tai suunnitella toimintaa ja taloutta edes vuoden 2018 osalta. Sen perusteella ei myöskään ole mahdollista arvioida järjestämislupaehdotusta.

Ilman taitavia, innovatiivisia ja ammatillisesti sivistyneitä onnistujia maailma ei tule toimeen

Ilman taitavia, innovatiivisia ja ammatillisesti sivistyneitä onnistujia maailma ei tule toimeen Ilman taitavia, innovatiivisia ja ammatillisesti sivistyneitä onnistujia maailma ei tule toimeen Ammattiosaaminen 2025 visio, AMKEn tulevaisuusvaliokunta Visio voi toteutua, jos 1. ammatillinen koulutus

Lisätiedot

Ajankohtaista ammatillisesta koulutuksesta

Ajankohtaista ammatillisesta koulutuksesta Mitä muutoksia on tulossa 2017-2019 http://www.oph.fi/download/171627_toisen_asteen_ammatillisen_koulutuksen_reformi.pdf Ammatillisen koulutuksen reformi on esitelty eduskunnalle ja tulee päätettäväksi

Lisätiedot

Kansan Sivistystyön Liitto KSL ry ja KSL-opintokeskus

Kansan Sivistystyön Liitto KSL ry ja KSL-opintokeskus Sivu 1 / 7 Kansan Sivistystyön Liitto KSL ry ja KSL-opintokeskus LAUSUNTO 19.12.2016 Opetus- ja kulttuuriministeriö kirjaamo@minedu.fi reformi@minedu.fi Viite: OKM/41/010/2016 Lausunto luonnoksesta hallituksen

Lisätiedot

SASKY koulutuskuntayhtymä. Ammatillisen koulutuksen reformi

SASKY koulutuskuntayhtymä. Ammatillisen koulutuksen reformi SASKY koulutuskuntayhtymä Ammatillisen koulutuksen reformi A.Kakkuri 8.5.2017 Yksi lainsäädäntö - Nykyiset lait ammatillisesta peruskoulutuksesta ja ammatillisesta aikuiskoulutuksesta yhdistetään uudeksi

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen reformi ja työvoimakoulutus. Ylijohtaja Mika Tammilehto

Ammatillisen koulutuksen reformi ja työvoimakoulutus. Ylijohtaja Mika Tammilehto Ammatillisen koulutuksen reformi ja työvoimakoulutus Ylijohtaja Mika Tammilehto 27.3.2017 Keskeiset uudistukset Yksi laki ammatillisesta koulutuksesta: osaamisperusteisuus, asiakaslähtöisyys ja elinikäinen

Lisätiedot

Yhtymähallitus Yhtymähallitus JÄRJESTÄMISLUPAPÄÄTÖS 2018

Yhtymähallitus Yhtymähallitus JÄRJESTÄMISLUPAPÄÄTÖS 2018 Yhtymähallitus 101 04.10.2017 Yhtymähallitus 119 07.11.2017 JÄRJESTÄMISLUPAPÄÄTÖS 2018 YHALL 04.10.2017 101 Opetus- ja kulttuuriministeriö on lähettänyt ammatillisen koulutuksen järjestäjille 11.5.2017

Lisätiedot

EDUSKUNNAN SIVISTYSVALIOKUNNALLE KANSANOPISTOYHDISTYKSEN LAUSUNTO

EDUSKUNNAN SIVISTYSVALIOKUNNALLE KANSANOPISTOYHDISTYKSEN LAUSUNTO EDUSKUNNAN SIVISTYSVALIOKUNNALLE KANSANOPISTOYHDISTYKSEN LAUSUNTO Asia: HE 177/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi opetus ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain muuttamisesta ja väliaikaisesta

Lisätiedot

Ajankohtaista ammatillisen koulutuksen reformista

Ajankohtaista ammatillisen koulutuksen reformista Ajankohtaista ammatillisen koulutuksen reformista Media-alan koulutuksen kehittämispäivä 22.11.2016 Anne Liimatainen anne.liimatainen@oph.fi Esitys pohjautuu OKM:n materiaaleihin, www.minedu.fi Ammatillinen

Lisätiedot

Rakenneuudistukset lukiokoulutus Helsinki

Rakenneuudistukset lukiokoulutus Helsinki Rakenneuudistukset lukiokoulutus Helsinki 6.11.2014 Eeva-Riitta Pirhonen Ylijohtaja Hallituksen rakennepoliittisen ohjelman täytäntöönpano Lukiokoulutuksen ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen ja vapaan

Lisätiedot

Sisältö Mitä muuta merkitään?

Sisältö Mitä muuta merkitään? HOKSin rakenne Asetuksen (673/2017, 9 ) kohta Koulutuksen järjestäjä merkitsee opiskelijan henkilökohtaiseen osaamisen kehittämissuunnitelmaan ainakin seuraavat tiedot: 1) suoritettava tutkinto tai valmentava

Lisätiedot

Opintopolku ja muut oppijan palvelut infotilaisuus Messukeskus

Opintopolku ja muut oppijan palvelut infotilaisuus Messukeskus Opintopolku ja muut oppijan palvelut infotilaisuus 11.11.2016 Messukeskus Ammatillinen koulutus uudistuu ajankohtaista reformista Opetusneuvos Erja Kärnä, Opetushallitus Ammatillisen koulutuksen reformi

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen reformi

Ammatillisen koulutuksen reformi Ammatillisen koulutuksen reformi Laki ammatillisesta koulutuksesta hyväksyttiin eduskunnassa 30.6.2017 Keskeiset muutokset Uusi laki ammatillisesta koulutuksesta voimaan 1.1.2018 Yksi näyttöön perustuva

Lisätiedot

AMMATILLINEN KOULUTUS. Työelämän näkökulma 03/2018

AMMATILLINEN KOULUTUS. Työelämän näkökulma 03/2018 AMMATILLINEN KOULUTUS Työelämän näkökulma 03/2018 Vastaus työelämän ja opiskelijoiden tarpeisiin Ammatillinen koulutus tarjoaa osaamista, jota tarvitaan tulevaisuuden työelämässä. Koulutuspalvelut rakennetaan

Lisätiedot

Tutkintorakenteen kehittäminen osana ammatillisen koulutuksen reformia - Tutkintojen uudistaminen

Tutkintorakenteen kehittäminen osana ammatillisen koulutuksen reformia - Tutkintojen uudistaminen Tutkintorakenteen kehittäminen osana ammatillisen koulutuksen reformia - Tutkintojen uudistaminen Välinehuoltoalan jaosto 24.11.2016 Soila Nordström OPH/ Ammatillinen perus- ja aikuiskoulutus Ammatillisen

Lisätiedot

Päätös Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus , OKM/29/531/2017

Päätös Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus , OKM/29/531/2017 Päätös OKM/29/531/2017 6.10.2017 Tanhuvaaran Säätiö sr MOINSALMENTIE 1042 57230 SAVONLINNA Viite Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus 9.6.2017, OKM/29/531/2017 Asia Ammatillisten tutkintojen ja koulutuksen

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN REFORMI

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN REFORMI AMMATILLISEN KOULUTUKSEN REFORMI Ammatillinen erityisopettaja mukana muutoksessa Ammatilliset erityisopettajapäivät 3-4.11.2017 opetusneuvos Anne Mårtensson OSAAMISPERUSTEISUUS ASIAKASLÄHTÖISYYS HENKILÖKOHTAISET

Lisätiedot

Ohje koulutuksen hankintaan ja yhteistyöhön muiden toimijoiden kanssa

Ohje koulutuksen hankintaan ja yhteistyöhön muiden toimijoiden kanssa Ohje koulutuksen hankintaan ja yhteistyöhön muiden toimijoiden kanssa Ohjeet ammatillisten tutkintojen ja koulutuksen järjestämisluvan 1.1.2018 alkaen saaneille koulutuksen järjestäjille Koulutuksen hankinta

Lisätiedot

Arviointituloksista kehittämiseen Ammatillisen koulutuksen reformin tilannekatsaus. Opetusneuvos Tarja Riihimäki

Arviointituloksista kehittämiseen Ammatillisen koulutuksen reformin tilannekatsaus. Opetusneuvos Tarja Riihimäki Arviointituloksista kehittämiseen Ammatillisen koulutuksen reformin tilannekatsaus Opetusneuvos Tarja Riihimäki Sipilän hallituksen osaamisen ja koulutuksen tavoitteet Oppimisympäristöjä on modernisoitu,

Lisätiedot

AMMATILLISESTA KOULUTUKSESTA ANNETUN LAIN (531/2017) JA ASETUKSEN SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET

AMMATILLISESTA KOULUTUKSESTA ANNETUN LAIN (531/2017) JA ASETUKSEN SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET AMMATILLISESTA KOULUTUKSESTA ANNETUN LAIN (531/2017) JA ASETUKSEN SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET Ammatillisen tutkinnon suorittamista ja ammatillista koulutusta koskevat yleiset siirtymäsäännökset Vuoden 2018 alusta

Lisätiedot

Päätös OKM/176/531/2017. Turun Konservatorion kannatusyhdistys - Garantiföreningen för Åbo Konservatorium. r.y. LINNANKATU ÅBO

Päätös OKM/176/531/2017. Turun Konservatorion kannatusyhdistys - Garantiföreningen för Åbo Konservatorium. r.y. LINNANKATU ÅBO Päätös OKM/176/531/2017 6.10.2017 Turun Konservatorion kannatusyhdistys - Garantiföreningen för Åbo Konservatorium r.y. LINNANKATU 60 20100 ÅBO Viite Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus 9.6.2017, OKM/176/531/2017,

Lisätiedot

Satu Neuvonen Tampereen Aikuiskoulutuskeskus

Satu Neuvonen Tampereen Aikuiskoulutuskeskus AMMATILLISEN KOULUTUKSEN REFORMI Satu Neuvonen 6.6.2017 Tampereen Aikuiskoulutuskeskus www.takk.fi 1 SISÄLTÖ 1. Yleistä 2. Tutkintojärjestelmä 3. Yksilöllinen opintopolku 4. Tutkintojen perusteet 5. Hakeutuminen

Lisätiedot

Opetus ja kulttuuriministeriölle

Opetus ja kulttuuriministeriölle Opetus ja kulttuuriministeriölle Asia: Lausunto ehdotuksesta hallituksen esitykseksi opetus ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain muuttamisesta sekä vapaasta sivistystyöstä annetun lain 11 b :n

Lisätiedot

Päätös Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus , OKM/97/531/2017, ja Portaanpää ry:n vastine

Päätös Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus , OKM/97/531/2017, ja Portaanpää ry:n vastine Päätös OKM/97/531/2017 6.10.2017 Portaanpää ry PORTAANPÄÄNTIE 63 73100 LAPINLAHTI Viite Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus 9.6.2017, OKM/97/531/2017, ja Portaanpää ry:n vastine 9.8.2017 Asia Ammatillisten

Lisätiedot

Työpaikkaohjaajakoulutus

Työpaikkaohjaajakoulutus Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ilmoittautuminen: www.osao.fi/koulutuskalenteri Lisätietoja: Minna-Liisa Myllylä, suunnittelija, OSAO minna-liisa.myllyla@osao.fi Koulutuksen toteutus Kontaktiopetuksena ryhmälle:

Lisätiedot

Päätös OKM/111/531/2017. Pohjois-Satakunnan Kansanopiston kannatusyhdistys r.y. PL KANKAANPÄÄ

Päätös OKM/111/531/2017. Pohjois-Satakunnan Kansanopiston kannatusyhdistys r.y. PL KANKAANPÄÄ Päätös OKM/111/531/2017 6.10.2017 Pohjois-Satakunnan Kansanopiston kannatusyhdistys r.y. PL 45 38700 KANKAANPÄÄ Viite Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus 9.6.2017, OKM/111/531/2017, ja Pohjois- Satakunnan

Lisätiedot

Ammatillinen koulutus muutospyörteessä

Ammatillinen koulutus muutospyörteessä Ammatillinen koulutus muutospyörteessä Työvalmennuksen tutkintotoimikunnan yhteistyöpäivä 18.11.2016 Soila Nordström OPH/ Ammatillinen perus- ja aikuiskoulutus Ammatillisen koulutuksen reformi Tutkintorakenteen

Lisätiedot

Päätös Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus , OKM/102/531/2017, ja Pohjois- Savon Kansanopistoseura r.y:n vastine 10.8.

Päätös Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus , OKM/102/531/2017, ja Pohjois- Savon Kansanopistoseura r.y:n vastine 10.8. Päätös OKM/102/531/2017 6.10.2017 Pohjois-Savon Kansanopistoseura r.y. KANSANOPISTOTIE 32 70800 KUOPIO Viite Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus 9.6.2017, OKM/102/531/2017, ja Pohjois- Savon Kansanopistoseura

Lisätiedot

Päätös OKM/88/531/2017. Kalajoen Kristillisen Opiston kannatusyhdistys ry KASARMINTIE KALAJOKI

Päätös OKM/88/531/2017. Kalajoen Kristillisen Opiston kannatusyhdistys ry KASARMINTIE KALAJOKI Päätös OKM/88/531/2017 6.10.2017 Kalajoen Kristillisen Opiston kannatusyhdistys ry KASARMINTIE 2 85100 KALAJOKI Viite Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus 9.6.2017, OKM/88/531/2017, ja Kalajoen Kristillisen

Lisätiedot

VAIKUTTAVUUTTA AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN. Ylijohtaja Mika Tammilehto

VAIKUTTAVUUTTA AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN. Ylijohtaja Mika Tammilehto VAIKUTTAVUUTTA AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN Ylijohtaja Mika Tammilehto 7.5.2019 TYÖN MURROS ON JO TODELLISUTTA Teknologinen kehitys muuttaa talouden toimintalogiikoita ja rakenteita, ammatti- ja tehtävärakenteita,

Lisätiedot

Ajankohtaista ministeriöstä - Nuorten oppisopimuskoulutuksen kehittäminen. Opso ry syysseminaari 19.11.2013 Opetusneuvos Mari Pastila-Eklund

Ajankohtaista ministeriöstä - Nuorten oppisopimuskoulutuksen kehittäminen. Opso ry syysseminaari 19.11.2013 Opetusneuvos Mari Pastila-Eklund Ajankohtaista ministeriöstä - Nuorten oppisopimuskoulutuksen kehittäminen Opso ry syysseminaari 19.11.2013 Opetusneuvos Mari Pastila-Eklund Vuoden 2014 oppisopimuskoulutuksen lisäkoulutuksen paikat Päätös

Lisätiedot

Päätös Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus , OKM/177/531/2017, ja Turun kristillisen opiston säätiö sr:n vastine 9.8.

Päätös Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus , OKM/177/531/2017, ja Turun kristillisen opiston säätiö sr:n vastine 9.8. Päätös OKM/177/531/2017 6.10.2017 Turun kristillisen opiston säätiö sr Lustokatu 7 20380 TURKU Viite Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus 9.6.2017, OKM/177/531/2017, ja Turun kristillisen opiston säätiö

Lisätiedot

Päätös Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus , OKM/58/531/2017, ja Rovalan Setlementti ry:n vastine

Päätös Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus , OKM/58/531/2017, ja Rovalan Setlementti ry:n vastine Päätös OKM/58/531/2017 6.10.2017 Rovalan Setlementti ry JOKKATIE 26 96100 ROVANIEMI Viite Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus 9.6.2017, OKM/58/531/2017, ja Rovalan Setlementti ry:n vastine 11.8.2017

Lisätiedot

Päätös Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus , OKM/141/531/2017, ja Pop & Jazz Konservatorion Säätiö sr:n vastine 11.8.

Päätös Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus , OKM/141/531/2017, ja Pop & Jazz Konservatorion Säätiö sr:n vastine 11.8. Päätös OKM/141/531/2017 6.10.2017 Pop & Jazz Konservatorion Säätiö sr Arabiankatu 2 00560 HELSINKI Viite Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus 9.6.2017, OKM/141/531/2017, ja Pop & Jazz Konservatorion

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen reformi

Ammatillisen koulutuksen reformi Ammatillisen koulutuksen reformi Laki ammatillisesta koulutuksesta hyväksyttiin eduskunnassa 30.6.2017 Keskeiset muutokset Uusi laki ammatillisesta koulutuksesta voimaan 1.1.2018 Yksi näyttöön perustuva

Lisätiedot

Lukuohje alustavaan rahoituslaskelmaan

Lukuohje alustavaan rahoituslaskelmaan Lukuohje alustavaan rahoituslaskelmaan Ammatillisen koulutuksen rahoitus varainhoitovuodelle 2018 Ammatillisen koulutuksen määräraha jakautuu laskennalliseen ja strategiarahoitukseen. Laskennallisella

Lisätiedot

Päätös Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus , OKM/100/531/2017

Päätös Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus , OKM/100/531/2017 Päätös OKM/100/531/2017 6.10.2017 Kuopion Konservatorion kannatusyhdistys r.y. KUOPIONLAHDENKATU 23 C 70100 KUOPIO Viite Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus 9.6.2017, OKM/100/531/2017 Asia Ammatillisten

Lisätiedot

Tutkintojen uudistaminen osana ammatillisen koulutuksen reformia

Tutkintojen uudistaminen osana ammatillisen koulutuksen reformia Tutkintojen uudistaminen osana ammatillisen koulutuksen reformia Jalkojenhoidon ja kipsausalan yhteistyöpäivä 14.12.2016 Soila Nordström OPH/ Ammatillinen perus- ja aikuiskoulutus Ammatillisen koulutuksen

Lisätiedot

Päätös Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus , OKM/28/531/2017, ja Suomen Nuoriso-Opiston kannatusyhdistys ry:n vastine 10.8.

Päätös Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus , OKM/28/531/2017, ja Suomen Nuoriso-Opiston kannatusyhdistys ry:n vastine 10.8. Päätös OKM/28/531/2017 6.10.2017 Suomen Nuoriso-Opiston kannatusyhdistys ry Paukkulantie 22 50170 MIKKELI Viite Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus 9.6.2017, OKM/28/531/2017, ja Suomen Nuoriso-Opiston

Lisätiedot

Osaamisperusteisuutta vahvistamassa

Osaamisperusteisuutta vahvistamassa Osaamisperusteisuutta vahvistamassa 18.12.2015 opetusneuvos Hanna Autere ja yli-insinööri Kati Lounema, Opetushallitus Tutkintojärjestelmän kehittämisen tahtotila (TUTKE 2) osaamisperusteisuus työelämälähtöisyys

Lisätiedot

Uusi ammatillisen koulutuksen lainsäädäntö monipuolistaa osaamisen hankkimista. Opetusneuvos Elise Virnes Kuhmo-talo

Uusi ammatillisen koulutuksen lainsäädäntö monipuolistaa osaamisen hankkimista. Opetusneuvos Elise Virnes Kuhmo-talo Uusi ammatillisen koulutuksen lainsäädäntö monipuolistaa osaamisen hankkimista Opetusneuvos Elise Virnes Kuhmo-talo 18.9.2017 TARVELÄHTÖISTÄ KOULUTUSTA Keskeiset käsitteet Henkilökohtaistaminen = toiminta,

Lisätiedot

Muutokset ammatillisessa koulutuksessa

Muutokset ammatillisessa koulutuksessa Muutokset ammatillisessa koulutuksessa Laki ammatillisesta koulutuksesta (531/2017) Laki opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain (532/2017) muuttamisesta Valtioneuvoston asetus ammatillisesta

Lisätiedot

Lausunto 1 (8) Eduskunta

Lausunto 1 (8) Eduskunta Lausunto 1 (8) Eduskunta tyv@eduskunta.fi Asia: OAJ:n lausunto työelämä- ja tasa-arvovaliokunta kuulemiseen hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi ammatillisesta koulutuksesta ja eräiksi siihen liittyviksi

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 196/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain väliaikaisesta muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi opetus- ja kulttuuritoimen

Lisätiedot

Päätös Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus , OKM/63/531/2017, ja Aitoon Emäntäkoulu Oy:n vastine

Päätös Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus , OKM/63/531/2017, ja Aitoon Emäntäkoulu Oy:n vastine Päätös OKM/63/531/2017 6.10.2017 Aitoon Emäntäkoulu Oy TULIKALLIONTIE 54 36720 AITOO Viite Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus 9.6.2017, OKM/63/531/2017, ja Aitoon Emäntäkoulu Oy:n vastine 1.8.2017

Lisätiedot

Työpaikkaohjaajakoulutus

Työpaikkaohjaajakoulutus Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ilmoittautuminen: www.osao.fi/koulutuskalenteri Lisätietoja: Anu Hultqvist Koulutuspäällikkö, OSAO anu.hultqvist@osao.fi Koulutuksen toteutus Kontaktiopetuksena: Oppilaitoksella

Lisätiedot

Mielenterveys- ja päihdetyön tutkintotoimikunnan yhteistyöpäivä Ajankohtaista Tredu

Mielenterveys- ja päihdetyön tutkintotoimikunnan yhteistyöpäivä Ajankohtaista Tredu Mielenterveys- ja päihdetyön tutkintotoimikunnan yhteistyöpäivä 23.2.2017 Ajankohtaista Tredu Aira Rajamäki, opetusneuvos Opetushallitus Ammatillisen koulutuksen reformi - lähtökohtia Poistetaan nuorten

Lisätiedot

Valmentavat koulutukset Vankilaopetuksenpäivät 2015 Tampere 7.10.2015. opetusneuvos Anne Mårtensson Ammatillisen koulutuksen osasto

Valmentavat koulutukset Vankilaopetuksenpäivät 2015 Tampere 7.10.2015. opetusneuvos Anne Mårtensson Ammatillisen koulutuksen osasto Valmentavat koulutukset Vankilaopetuksenpäivät 2015 Tampere 7.10.2015 opetusneuvos Anne Mårtensson Ammatillisen koulutuksen osasto Säädökset Hallitus antoi eduskunnalle 23.10.2014 esityksen ammatillisesta

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen laatupalkintokilpailun informaatiotilaisuus Opetusneuvos Tarja Riihimäki Ammatillisen koulutuksen osasto

Ammatillisen koulutuksen laatupalkintokilpailun informaatiotilaisuus Opetusneuvos Tarja Riihimäki Ammatillisen koulutuksen osasto Ammatillisen koulutuksen laatupalkintokilpailun informaatiotilaisuus 1.3.2017 Opetusneuvos Tarja Riihimäki Ammatillisen koulutuksen osasto Laatupalkintokilpailu Laatupalkinnolla tuetaan ja kannustetaan

Lisätiedot

Päätös Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus , OKM/45/531/2017, ja Jyväskylän kristillisen opiston säätiö sr:n vastine

Päätös Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus , OKM/45/531/2017, ja Jyväskylän kristillisen opiston säätiö sr:n vastine Päätös OKM/45/531/2017 6.10.2017 Jyväskylän kristillisen opiston säätiö sr SULKULANTIE 28 40520 JYVÄSKYLÄ Viite Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus 9.6.2017, OKM/45/531/2017, ja Jyväskylän kristillisen

Lisätiedot

Osaamisperusteisuus ja henkilökohtaistaminen. Markku Kokkonen Ammatillinen koulutus ajassa seminaari Huhtikuu 2017

Osaamisperusteisuus ja henkilökohtaistaminen. Markku Kokkonen Ammatillinen koulutus ajassa seminaari Huhtikuu 2017 Osaamisperusteisuus ja henkilökohtaistaminen Markku Kokkonen Ammatillinen koulutus ajassa seminaari Huhtikuu 2017 Esityksen sisältö Osaamisperusteisuus ammatillisessa koulutuksessa Ammatillisen koulutuksen

Lisätiedot

Raamit ja tuki henkilökohtaistamiseen. (työpaja 4) Oulu Ammatillisen koulutuksen reformi kohti uusia toimintatapoja

Raamit ja tuki henkilökohtaistamiseen. (työpaja 4) Oulu Ammatillisen koulutuksen reformi kohti uusia toimintatapoja Raamit ja tuki henkilökohtaistamiseen (työpaja 4) Ammatillisen koulutuksen reformi kohti uusia toimintatapoja Oulu 27.9.2017 Keskeiset käsitteet Henkilökohtaistaminen = toiminta, jossa tunnistetaan ja

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN REFORMI JA TYÖELÄMÄ- YHTEISTYÖ

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN REFORMI JA TYÖELÄMÄ- YHTEISTYÖ AMMATILLISEN KOULUTUKSEN REFORMI JA TYÖELÄMÄ- YHTEISTYÖ LVI-koulutus 2018 -seminaari MS Viking Mariella to 28.9.2017 opetusneuvos Seija Rasku seija.rasku@minedu.fi Työelämäyhteistyön monet muodot Ammatillisten

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutukset vankilakoulutukseen. Ylijohtaja Mika Tammilehto

Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutukset vankilakoulutukseen. Ylijohtaja Mika Tammilehto Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutukset vankilakoulutukseen Ylijohtaja Mika Tammilehto 12.12.2017 TARVELÄHTÖISTÄ KOULUTUSTA Uusi ammatillinen koulutus 1.1.2018 alkaen Henkilökohtaistaminen VANKILAOPETUS

Lisätiedot

Päätös OKM/112/531/2017. Eurajoen kristillisen opiston kannatusyhdistys r.y. KOULUTIE EURAJOKI

Päätös OKM/112/531/2017. Eurajoen kristillisen opiston kannatusyhdistys r.y. KOULUTIE EURAJOKI Päätös OKM/112/531/2017 6.10.2017 Eurajoen kristillisen opiston kannatusyhdistys r.y. KOULUTIE 4 27100 EURAJOKI Viite Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus 9.6.2017, OKM/112/531/2017, ja Eurajoen kristillisen

Lisätiedot

Tutkintorakenteen kehittäminen osana ammatillisen koulutuksen reformia - Tutkintojen uudistaminen

Tutkintorakenteen kehittäminen osana ammatillisen koulutuksen reformia - Tutkintojen uudistaminen Tutkintorakenteen kehittäminen osana ammatillisen koulutuksen reformia - Tutkintojen uudistaminen Perustason ensihoidon jaosto 2.11.2016 Soila Nordström OPH/ Ammatillinen perus- ja aikuiskoulutus Ammatillisen

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuuriministeriön terveiset Synergiaseminaari , Helsinki

Opetus- ja kulttuuriministeriön terveiset Synergiaseminaari , Helsinki Opetus- ja kulttuuriministeriön terveiset Synergiaseminaari 10.9.2018, Helsinki Ulla-Jill Karlsson, OKM Ajankohtaista Volyymilisäykset vuodelle 2018 vielä jakamattomien opiskelijavuosien kohdentaminen

Lisätiedot

5. AMMATILLINEN KOULUTUS

5. AMMATILLINEN KOULUTUS 5. AMMATILLINEN KOULUTUS 5.1. Rahoitettava toiminta ja rahoituksen yleiset perusteet Ammatillisten tutkintojen ja koulutuksen järjestäminen edellyttää opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämää tutkintojen

Lisätiedot

Hallituksen esitys laiksi ammatillisesta koulutuksesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitys laiksi ammatillisesta koulutuksesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Lausunto 1 (5) 17.5.2017 Eduskunnan sivistysvaliokunta siv@eduskunta.fi HE 39/2017 vp Hallituksen esitys laiksi ammatillisesta koulutuksesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Johdanto Suomen Yrittäjät

Lisätiedot

Päätös Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus , OKM/20/531/2017, ja Korpisaaren Säätiö sr:n vastine

Päätös Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus , OKM/20/531/2017, ja Korpisaaren Säätiö sr:n vastine Päätös OKM/20/531/2017 6.10.2017 Korpisaaren Säätiö sr Opistontie 111 60800 ILMAJOKI Viite Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus 9.6.2017, OKM/20/531/2017, ja Korpisaaren Säätiö sr:n vastine Asia Ammatillisten

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuuriministeriön ajankohtaiset kuulumiset. Suomen oppisopimusosaajat ry Syysseminaari Opetusneuvos Mari Pastila-Eklund

Opetus- ja kulttuuriministeriön ajankohtaiset kuulumiset. Suomen oppisopimusosaajat ry Syysseminaari Opetusneuvos Mari Pastila-Eklund Opetus- ja kulttuuriministeriön ajankohtaiset kuulumiset Suomen oppisopimusosaajat ry Syysseminaari 30.10.2018 Opetusneuvos Mari Pastila-Eklund Ajankohtaista rahoituksessa (1) Vuoden 2019 talousarvioesitys:

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen reformi ja kestävä kehitys. Petri Sotarauta

Ammatillisen koulutuksen reformi ja kestävä kehitys. Petri Sotarauta Ammatillisen koulutuksen reformi ja kestävä kehitys Petri Sotarauta 28.11.2017 2 #AMISREFORMI REFORMI PÄHKINÄNKUORESSA Uusi laki ammatillisesta koulutuksesta voimaan 1.1.2018 Yksi näyttöön perustuva ja

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Työssäoppiminen laissa (630/1998)ja asetuksessa (811/1998) koulutuksesta

Lisätiedot

Päätös Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus , OKM/82/531/2017

Päätös Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus , OKM/82/531/2017 Päätös OKM/82/531/2017 6.10.2017 Lieksan Kristillisen Opiston kannatusyhdistys ry KYLÄNLAHDENTIE 81 81820 KYLÄNLAHTI Viite Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus 9.6.2017, OKM/82/531/2017 Asia Ammatillisten

Lisätiedot

Yleistä ajankohtaista ja oppisopimuskoulutus

Yleistä ajankohtaista ja oppisopimuskoulutus Yleistä ajankohtaista ja oppisopimuskoulutus Vankilaopetuspäivät 7.-8.10.2015 Tampere Riikka Vacker opetusneuvos Ammatillisen perus- ja aikuiskoulutus yksikkö 1.8.2015 alkaen, työn alla juuri nyt näyttötutkintoihin

Lisätiedot

Toisen asteen koulutuksen ja vapaan sivistystyön rakenneuudistus. Rakenteellisen uudistuksen suuntaviivat

Toisen asteen koulutuksen ja vapaan sivistystyön rakenneuudistus. Rakenteellisen uudistuksen suuntaviivat Toisen asteen koulutuksen ja vapaan sivistystyön rakenneuudistus Rakenteellisen uudistuksen suuntaviivat Finlandia-talo 25.9.2014 Anita Lehikoinen Kansliapäällikkö Keskeiset rahoitus- ja rakenneuudistusta

Lisätiedot

Kuinka reformi muuttaa sote-opettajan työtä? SOTE-PEDA WEBINAARI Anita Eskola-Kronqvist HAMK Ammatillinen opettajakorkeakoulu

Kuinka reformi muuttaa sote-opettajan työtä? SOTE-PEDA WEBINAARI Anita Eskola-Kronqvist HAMK Ammatillinen opettajakorkeakoulu Kuinka reformi muuttaa sote-opettajan työtä? SOTE-PEDA WEBINAARI 3.2.2017 Anita Eskola-Kronqvist HAMK Ammatillinen opettajakorkeakoulu Onko ammatillisen koulutuksen reformi sinulle tuttu? Vastaa käyttämällä

Lisätiedot

Osuvampaa osaamista työelämäyhteistyöllä. Ammatillisen koulutuksen reformi nyt muutamme käytäntöjä Seminaari, syksy 2017

Osuvampaa osaamista työelämäyhteistyöllä. Ammatillisen koulutuksen reformi nyt muutamme käytäntöjä Seminaari, syksy 2017 Osuvampaa osaamista työelämäyhteistyöllä Ammatillisen koulutuksen reformi nyt muutamme käytäntöjä Seminaari, syksy 2017 Työelämäyhteistyön näkökulmat Työpaikalla järjestettävä koulutus Oppisopimuskoulutus

Lisätiedot

AMMATILLISEN ERITYISOPETUKSEN JA AMMATILLISEN ERITYISOPETTAJAN TULEVAISUUDENKUVIA. Ylijohtaja Mika Tammilehto

AMMATILLISEN ERITYISOPETUKSEN JA AMMATILLISEN ERITYISOPETTAJAN TULEVAISUUDENKUVIA. Ylijohtaja Mika Tammilehto AMMATILLISEN ERITYISOPETUKSEN JA AMMATILLISEN ERITYISOPETTAJAN TULEVAISUUDENKUVIA Ylijohtaja Mika Tammilehto 5.10.2018 Uusi ammatillinen koulutus 1.1.2018 alkaen Uusia mahdollisuuksia Joustava palvelutarjonta:

Lisätiedot

VALMA-muutokset. Lainsäädäntö, rahoitus, järjestämisluvat

VALMA-muutokset. Lainsäädäntö, rahoitus, järjestämisluvat VALMA-muutokset Lainsäädäntö, rahoitus, järjestämisluvat 5.11.2014 VALMA MUUTOSTEN TUULISSA Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavien koulutusten kehittämisseminaari Hallitusneuvos Piritta Sirvio Opetus-

Lisätiedot

Päätös OKM/47/531/2017. Karstulan Evankelisen Kansanopiston kannatusyhdistys ry OPINTIE KARSTULA

Päätös OKM/47/531/2017. Karstulan Evankelisen Kansanopiston kannatusyhdistys ry OPINTIE KARSTULA Päätös OKM/47/531/2017 6.10.2017 Karstulan Evankelisen Kansanopiston kannatusyhdistys ry OPINTIE 43500 KARSTULA Viite Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus 9.6.2017, OKM/47/531/2017, ja Karstulan Evankelisen

Lisätiedot

HENKILÖKOHTAISEN OSAAMISEN KEHITTÄMISSUUNNITELMAN TIETOSISÄLTÖ JA KÄSITTEISTÖ ( ) Käsitteet ja selitteet

HENKILÖKOHTAISEN OSAAMISEN KEHITTÄMISSUUNNITELMAN TIETOSISÄLTÖ JA KÄSITTEISTÖ ( ) Käsitteet ja selitteet HENKILÖKOHTAISEN OSAAMISEN KEHITTÄMISSUUNNITELMAN TIETOSISÄLTÖ JA KÄSITTEISTÖ (19.12.2017) Asetuksen (673/2017) 9 :n 1 momentin kohta Koulutuksen järjestäjä merkitsee opiskelijan henkilökohtaiseen osaamisen

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN REFORMI Yrityspalvelupäällikkö Armi Hyvönen, TAKK Infotilaisuus välityömarkkinatoimijoille Pirkanmaan TE-toimisto

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN REFORMI Yrityspalvelupäällikkö Armi Hyvönen, TAKK Infotilaisuus välityömarkkinatoimijoille Pirkanmaan TE-toimisto AMMATILLISEN KOULUTUKSEN REFORMI 26.1.2018 Yrityspalvelupäällikkö Armi Hyvönen, TAKK Infotilaisuus välityömarkkinatoimijoille Pirkanmaan TE-toimisto 26.1.2018 Tampereen Aikuiskoulutuskeskus www.takk.fi

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen reformi keskeiset uudistukset

Ammatillisen koulutuksen reformi keskeiset uudistukset Ammatillisen koulutuksen reformi keskeiset uudistukset 16.11.2016 Ylijohtaja Mika Tammilehto Ammatillisen koulutuksen osasto 2 Ammatillisia tutkintoja ja ammatillista koulutusta säädellään yhdellä lailla

Lisätiedot

13.11.2015. ammatillista peruskoulutusta, ammatillista lisä- ja täydennyskoulutusta ammatilliseen koulutukseen valmistavaa koulutusta.

13.11.2015. ammatillista peruskoulutusta, ammatillista lisä- ja täydennyskoulutusta ammatilliseen koulutukseen valmistavaa koulutusta. Muistio 1 (6) OAJ NÄKÖKULMIA AMMATILLISEN KOULUTUKSEN KEHITTÄMISEEN AMMATILLISEN KOULUTUKSEN SOPEUTTAMINEN/ REFORMI Aikataulu Hallinto Saavutettavuuden turvaaminen ja opetuksen laatu edellyttävät, että

Lisätiedot

Pilotoinnin palaute- ja keskustelutilaisuus Toimiva laadunhallinta ja ammatillisen koulutuksen ajankohtaiset kysymykset

Pilotoinnin palaute- ja keskustelutilaisuus Toimiva laadunhallinta ja ammatillisen koulutuksen ajankohtaiset kysymykset Pilotoinnin palaute- ja keskustelutilaisuus Toimiva laadunhallinta ja ammatillisen koulutuksen ajankohtaiset kysymykset Opetusneuvos Tarja Riihimäki KEHYSPÄÄTÖS 2015-2018 Keskeiset sopeutustoimet Ammatillinen

Lisätiedot

Päätös Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus , OKM/152/531/2017, ja Kansan Sivistystyön Liitto KSL ry:n vastine 22.6.

Päätös Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus , OKM/152/531/2017, ja Kansan Sivistystyön Liitto KSL ry:n vastine 22.6. Päätös OKM/152/531/2017 6.10.2017 Kansan Sivistystyön Liitto KSL ry Lintulahdenkatu 10 00500 HELSINKI Viite Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus 9.6.2017, OKM/152/531/2017, ja Kansan Sivistystyön Liitto

Lisätiedot

Oppisopimuskoulutuksen tilanne ja tulevaisuus. Oppisopimusiltapäivä työelämälle, Satakunta 13.10.2014 Opetusneuvos Mari Pastila-Eklund

Oppisopimuskoulutuksen tilanne ja tulevaisuus. Oppisopimusiltapäivä työelämälle, Satakunta 13.10.2014 Opetusneuvos Mari Pastila-Eklund Oppisopimuskoulutuksen tilanne ja tulevaisuus Oppisopimusiltapäivä työelämälle, Satakunta 13.10.2014 Opetusneuvos Mari Pastila-Eklund Nuorten työssäoppimis- ja oppisopimusuudistus Toimenpideohjelma vuosille

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN RAHOITUS JA TIEDONKERUUT

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN RAHOITUS JA TIEDONKERUUT Luonnonvara- ja ympäristöalan ammatillisen koulutuksen kehittämispäivät AMMATILLISEN KOULUTUKSEN RAHOITUS JA TIEDONKERUUT Seppo Hänninen erityisasiantuntija Opetushallitus Helsinki 22.11.2017 Ammatillisen

Lisätiedot

Kirje 05.10.2015. Valtionavustukset nuorten työssäoppimis- ja oppisopimusuudistuksen toimeenpanemiseksi 2015 ja 2016

Kirje 05.10.2015. Valtionavustukset nuorten työssäoppimis- ja oppisopimusuudistuksen toimeenpanemiseksi 2015 ja 2016 Kirje OKM/64/592/2015 05.10.2015 Jakelussa mainituille Viite Asia Valtionavustukset nuorten työssäoppimis- ja oppisopimusuudistuksen toimeenpanemiseksi 2015 ja 2016 Opetus- ja kulttuuriministeriö on vuonna

Lisätiedot

TYÖPAIKALLA JÄRJESTETTÄVÄ KOULUTUS. Koulutussopimus ja oppisopimus molempi parempi!

TYÖPAIKALLA JÄRJESTETTÄVÄ KOULUTUS. Koulutussopimus ja oppisopimus molempi parempi! TYÖPAIKALLA JÄRJESTETTÄVÄ KOULUTUS Koulutussopimus ja oppisopimus molempi parempi! Uudistunut ammatillinen koulutus Yksi tapa suorittaa tutkinto Yhteishaku ja jatkuva haku Yksilölliset opintopolut, HOKS

Lisätiedot

AMMATTIOSAAJIA TYÖELÄMÄN TARPEISIIN AMMATILLISEN KOULUTUKSEN REFORMI

AMMATTIOSAAJIA TYÖELÄMÄN TARPEISIIN AMMATILLISEN KOULUTUKSEN REFORMI AMMATTIOSAAJIA TYÖELÄMÄN TARPEISIIN AMMATILLISEN KOULUTUKSEN REFORMI AJANKOHTAISTA AMMATILLISESTA KOULUTUKSESTA - TYÖELÄMÄN TARPEISIIN AMMATTIOSAAJIA Ammatillinen koulutus on uudistunut ja uudistumassa,

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuuriministeriön päätös , OKM/180/531/2017

Opetus- ja kulttuuriministeriön päätös , OKM/180/531/2017 Päätös 11.10.2018 Valmet Automotive Oy PL 4 23501 UUSIKAUPUNKI Viite Asia Opetus- ja kulttuuriministeriön päätös 6.10.2017, Ammatillisten tutkintojen ja koulutuksen järjestämislupaa koskevan päätöksen

Lisätiedot

Rakenneuudistus toinen aste Helsinki

Rakenneuudistus toinen aste Helsinki Rakenneuudistus toinen aste Helsinki 25.9.2014 Eeva-Riitta Pirhonen Ylijohtaja 16-18 ikäluokkien kehitys (Tilastokeskus) LUKION OPISKELIJAMÄÄRÄT PERUSTIETOKYSELYN 20.1.2014 MUKAAN (OPH) Omistaja Järjestäjien

Lisätiedot

Päätös Viite Ajoneuvoalan tutkintotoimikunnan myöntämä tutkinnon järjestämissopimus

Päätös Viite Ajoneuvoalan tutkintotoimikunnan myöntämä tutkinnon järjestämissopimus Päätös OKM/165/531/2017 16.2.2018 Toyota Auto Finland Oy Korpivaarantie 1 01450 VANTAA Viite Ajoneuvoalan tutkintotoimikunnan myöntämä tutkinnon järjestämissopimus 25.9.2017 Asia Ammatillisten tutkintojen

Lisätiedot

KOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISLUPA

KOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISLUPA 21.06.2012 Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä 57/531/2012 Närvilänkatu 8 67100 KOKKOLA KOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISLUPA Opetus- ja kulttuuriministeriö on ammatillisesta koulutuksesta annetun lain (630/1998) 9

Lisätiedot

Sujuvat siirtymät ohjauksen teemaseminaari Kati Lounema yksikön päällikkö, opetusneuvos

Sujuvat siirtymät ohjauksen teemaseminaari Kati Lounema yksikön päällikkö, opetusneuvos Sujuvat siirtymät ohjauksen teemaseminaari 2.5.2016 Kati Lounema yksikön päällikkö, opetusneuvos Mitä tapahtuu tai on tapahtumassa? Muutokset tutkintojen perusteissa Ammatillisen koulutuksen reformi Tutkintotoimikuntakauden

Lisätiedot

HE 62/2014 vp. sekä tutkintotilaisuuksiin. Esitys liittyy valtion vuoden 2014 ensimmäiseen

HE 62/2014 vp. sekä tutkintotilaisuuksiin. Esitys liittyy valtion vuoden 2014 ensimmäiseen HE 62/2014 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain :n väliaikaisesta muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN OPISKELIJAHALLINNON KOULUTUSPÄIVÄT

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN OPISKELIJAHALLINNON KOULUTUSPÄIVÄT AMMATILLISEN KOULUTUKSEN OPISKELIJAHALLINNON KOULUTUSPÄIVÄT Ammatillinen lisäkoulutus 3.9.2013 Kuopio 5.9.2013 Tampere 10.9.2013 Helsinki 12.9.2013 Oulu Antti Markkanen Laki ammatillisesta aikuiskoulutuksesta

Lisätiedot

Nuorisotakuu Pasi Rentola

Nuorisotakuu Pasi Rentola Nuorisotakuu 3.9.2013 Pasi Rentola Hallitusohjelma: Jokaiselle alle 25 -vuotiaalle nuorelle ja alle 30 vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, harjoittelu-, opiskelu-, työpaja- tai kuntoutuspaikka

Lisätiedot

Oppisopimus koulutussopimus Gradiassa

Oppisopimus koulutussopimus Gradiassa Oppisopimus koulutussopimus Gradiassa Oppisopimus ja koulutussopimus perusperiaatteet Oppisopimuskoulutus perustuu työnantajan haluun/mahdollisuuteen palkata uusi työntekijä tai kouluttaa nykyistä henkilöstöä.

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen reformin pääperiaatteet. Ylijohtaja Mika Tammilehto Ammatillisen koulutuksen osasto

Ammatillisen koulutuksen reformin pääperiaatteet. Ylijohtaja Mika Tammilehto Ammatillisen koulutuksen osasto Ammatillisen koulutuksen reformin pääperiaatteet Ylijohtaja Mika Tammilehto Ammatillisen koulutuksen osasto 26.1.2017 Mitä tavoitellaan? Ketterämpää, oikea-aikaisempaa ja joustavampaa vastaamista työ-

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen laadun varmistaminen ja järjestämisedellytysten arviointi. Opetusneuvos Tarja Riihimäki

Ammatillisen koulutuksen laadun varmistaminen ja järjestämisedellytysten arviointi. Opetusneuvos Tarja Riihimäki Ammatillisen koulutuksen laadun varmistaminen ja järjestämisedellytysten arviointi Opetusneuvos Tarja Riihimäki Ammatillisen koulutuksen laadunhallinta: laatustrategian lähtökohtia Edistetään korkealaatuista

Lisätiedot

Rakenneuudistus toinen aste

Rakenneuudistus toinen aste Rakenneuudistus toinen aste Hämeenlinna 27.11.2014 Mika Tammilehto Johtaja 16-18 ikäluokkien kehitys (Tilastokeskus) 1 LUKION OPISKELIJAMÄÄRÄT PERUSTIETOKYSELYN 20.1.2014 MUKAAN (OPH) Omistaja Järjestäjien

Lisätiedot

Rakenneuudistus toinen aste Hämeenlinna

Rakenneuudistus toinen aste Hämeenlinna Rakenneuudistus toinen aste Hämeenlinna 27.11.2014 Mika Tammilehto Johtaja 16-18 ikäluokkien kehitys (Tilastokeskus) LUKION OPISKELIJAMÄÄRÄT PERUSTIETOKYSELYN 20.1.2014 MUKAAN (OPH) Omistaja Järjestäjien

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaan sivistysfoorumi 27.10.2014

Etelä-Pohjanmaan sivistysfoorumi 27.10.2014 Toisen asteen koulutuksen suuntaviivoja Etelä-Pohjanmaan sivistysfoorumi 27.10.2014 Reija Lepola, Seinäjoen koulutuskuntayhtymä kuntayhtymän johtaja, rehtori Reija.lepola@sedu.fi 040 830 4256 KEHYSPÄÄTÖS

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen reformi. Mirja Hannula 20.4.2016

Ammatillisen koulutuksen reformi. Mirja Hannula 20.4.2016 Ammatillisen koulutuksen reformi Mirja Hannula 20.4.2016 Toisen asteen ammatillisen koulutuksen reformi - hallitusohjelman kirjaukset Vahvistetaan ammatillisen koulutuksen yhteiskunnallista merkitystä.

Lisätiedot

Laki. Lain tarkoitus ja soveltamisala. Rahoituksen periaatteet. Määritelmä. HE 186/1996 vp. EV 207/1996 vp -

Laki. Lain tarkoitus ja soveltamisala. Rahoituksen periaatteet. Määritelmä. HE 186/1996 vp. EV 207/1996 vp - EV 207/1996 vp - HE 186/1996 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen ammatillisen lisäkoulutuksen rahoitusta koskevaksi lainsäädännöksi Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys n:o 186/1996 vp ammatillisen

Lisätiedot

AJANKOHTAISKATSAUS AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN

AJANKOHTAISKATSAUS AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN AJANKOHTAISKATSAUS AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN Sujuvat siirtymät teemaseminaari Paasitorni 27.9.2016 Johtaja Esa Karvinen Ammattikoulutus toimintayksikkö, OPH AMMATILLISEN KOULUTUKSEN REFORMI - etenee suunnitelmien

Lisätiedot

Yritysyhteistyö uudistuneessa ammatillisessa koulutuksessa

Yritysyhteistyö uudistuneessa ammatillisessa koulutuksessa Yritysyhteistyö uudistuneessa ammatillisessa koulutuksessa Kunnallisjohdon foorumi 15-16.5.2019 Sami Tikkanen, kuntayhtymän johtaja, rehtori KOTKAN-HAMINAN SEUDUN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ KOTKAN-HAMINAN SEUDUN

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen laatupalkintokilpailun informaatiotilaisuus Opetusneuvos Tarja Riihimäki Ammatillisen koulutuksen osasto

Ammatillisen koulutuksen laatupalkintokilpailun informaatiotilaisuus Opetusneuvos Tarja Riihimäki Ammatillisen koulutuksen osasto Ammatillisen koulutuksen laatupalkintokilpailun informaatiotilaisuus 8.4.2016 Opetusneuvos Tarja Riihimäki Ammatillisen koulutuksen osasto Laatupalkintokilpailu Laatupalkinnolla tuetaan ja kannustetaan

Lisätiedot