Hyväksytty Tulityötoimikunnassa TULITÖIDEN TURVALLISUUSTUTKINTO

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hyväksytty Tulityötoimikunnassa TULITÖIDEN TURVALLISUUSTUTKINTO"

Transkriptio

1 Hyväksytty Tulityötoimikunnassa TULITÖIDEN TURVALLISUUSTUTKINTO KURSSINJOHTAJAN OHJE 2016

2 Kurssinjohtajan ohje 2016, Sisällys 1 JOHDANTO TULITYÖKOULUTUKSEN OSAPUOLET JA MÄÄRITELMÄT TULITÖIDEN TURVALLISUUSTUTKINTO Kurssin tavoitteet Kurssimateriaali KURSSIJÄRJESTELYT Ennen kurssien järjestämistä Kurssin aikana Tutkintokoe Kurssin jälkeen KURSSITOIMINNAN KEHITTÄMINEN JA LAADUNVALVONTA LIITTEET Tulitöiden turvallisuustutkinnon sisältö, ohjeellinen aikataulu Harjoitukset Sopimus kurssinjohtajapalveluista... 15

3 Kurssinjohtajan ohje 2016, JOHDANTO Tämä Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (jäljempänä SPEK ) Kurssinjohtajan ohje koskee tulitöiden turvallisuustutkintojen järjestämistä. Ohjeen tarkoituksena on yhtenäistää tutkintojen toteutusta ja kurssihallintoa. Kurssinjohtajan ohje velvoittaa Tulityökurssinjohtajia tulityökursseihin liittyvissä asioissa alkaen. Ohje on voimassa toistaiseksi, ja se korvaa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön Tulitöiden turvallisuustutkinnon Kurssinjohtajan ohjeen 2011 sekä Katto- ja vedeneristysalan tulityön turvallisuustutkinnon Kurssinjohtajan ohjeen TULITYÖKOULUTUKSEN OSAPUOLET JA MÄÄRITELMÄT Koulutusorganisaatio Koulutusorganisaatio on yritys tai yhteisö, jonka nimissä tulitöiden kurssinjohtajatutkinnon suorittanut henkilö toteuttaa tulityökursseja. Tulitöiden turvallisuustutkintoja (tulityökursseja) saa järjestää SPEKin hyväksymä, ennakkoperintärekisteriin merkitty koulutusorganisaatio, jolla on riittävä toiminnan vastuuvakuutus sekä taloudelliset edellytykset kurssitoimintaan. SPEK voi tarvittaessa edellyttää todistusta taloudellisesta toimintakyvystä (esim. verovelkatodistus) ja vastuuvakuutuksesta. Koulutusorganisaatio on vastuussa kurssinjohtajiensa toiminnasta koulutuksen toteuttajina. Kurssinjohtaja voi toimia usean koulutusorganisaation nimissä. Jos koulutusorganisaatiolla on maksuhäiriöitä tai Suomen Asiakastieto Oy:n RL5-riskiluokitus, laskutetaan koulutusaineisto- sekä korttitilaukset etukäteen. Kurssinjohtaja Kurssinjohtaja on henkilö, joka on suorittanut kurssinjohtajatutkinnon ja jolla on SPEKin hyväksyntä toimia Tulityökurssinjohtajana ja tulityökurssien toteuttajana. Hän vastaa tulityökoulutustensa laadusta ja siitä, että tutkintotavoitteet toteutuvat. Hän noudattaa tulityötoimikunnan hyväksymää kurssinjohtajaohjetta, kurssinjohtajakoulutuksessa annettuja hyviä käytänteitä sekä SPEKin antamia, koulutusta koskevia ohjeita. Ainoastaan SPEKin hyväksymät Tulityökurssinjohtajat, joiden kurssinjohtajasopimus on voimassa, saavat järjestää Tulityökursseja, käyttää SPEKin tuottamaa kouluttajan Powerpoint-aineistoa sekä myöntää Tulityökortteja ja -todistuksia.

4 Kurssinjohtajan ohje 2016, Tulityökurssinjohtajaksi voivat hakeutua henkilöt, joilla on vankka työkokemus teolliselta, tekniseltä tai turvallisuusalalta. Henkilöltä vaaditaan kouluttajan tai turvallisuusalan koulutus tai osoitus vastaavasta osaamisesta sekä perehtyneisyyttä toimialan turvallisuusasioihin. Uusilla kurssinjohtajakoulutukseen hakeutuvilla tulee olla voimassa oleva tulityökortti tai katto- ja vedeneristysalan tulityökortti (2016 alkaen uusi tulityökortti ja työsuojelualan koulutus). Kurssinjohtajaksi hakeutuvalta edellytetään hyviä koulutustaitoja ja hallinnollista osaamista. Kurssinjohtajilla tulee olla internet ja sähköposti sekä riittävät taidot ja välineet sähköisen koulutusmateriaalin sujuvaan käyttämiseen. Alkusammutuskouluttajakokemus (esim. AS-1-kouluttajaoikeus) katsotaan eduksi. Kurssinjohtajalta edellytetään myös moitteetonta historiaa kouluttajatehtävissä sekä suomen tai ruotsin kielen taitoa. Kurssinjohtajan kortti ja rekisteröintimaksu Koulutettu kurssinjohtaja saa SPEKistä kurssinjohtajan kortin rekisteröidyttyään kurssinjohtajapalveluun. Kortti on myös voimassa oleva tulityökortti. SPEK veloittaa kurssinjohtajalta rekisteröintimaksun, kun hänen tietonsa on SPEKissä tarkastettu ja hyväksytty tietokantaan. Kurssinjohtajan rekisteröinti ja tietojen ylläpito Koulutettu kurssinjohtaja pääsee kirjautumaan SPEKin kurssinjohtajapalveluun osoitteessa Hän hyväksyy sopimuksen tulityökurssinjohtajapalveluista ja kirjaa itseään sekä koulutusorganisaatiotaan koskevat tiedot SPEKin kurssipalvelimelle viimeistään kuukauden kuluttua kurssinjohtajakoulutuksesta. Kurssinjohtajaoikeudet saadakseen kurssinjohtajan tulee kirjautua palveluun kuukauden kuluessa kurssinjohtajakoulutuksesta. Kurssinjohtajasopimus Kurssinjohtajan on pidettävä ajan tasalla sekä omat että koulutusorganisaatioidensa yhteystiedot, jotta mahdollisuus kirjautua kurssinjohtajapalveluun säilyy. Kurssinjohtajan sähköpostiosoitteen tulee olla ajan tasalla, sillä sitä tarvitaan esimerkiksi SPEKin tulitöitä koskevaan viestintään. Kurssinjohtajan tulee huolehtia kurssinjohtajatunnuksistaan asianmukaisesti. Jos hän luovuttaa kurssinjohtajatunnuksensa toiselle henkilölle (esim. sihteerille) kurssin hallinnointia varten, hän on silti vastuussa nimissään ilmoitettujen kurssien tietojen oikeellisuudesta.

5 Kurssinjohtajan ohje 2016, Sopimuksen tavoitteena on selkeyttää kurssinjohtajien toimintatapoja ja yhtenäistää kurssitoimintaa. Sopimus on osa kurssinjohtajaksi hyväksymistä. Kurssinjohtaja solmii sopimuksen SPEKin kanssa. Hän sitoutuu noudattamaan tulityötoimikunnan vahvistamaa Kurssinjohtajan ohjetta tulitöiden turvallisuustutkinnosta. Sopimuksessa viitataan aina viimeisimpään päivitettyyn Kurssinjohtajan ohjeeseen. Jos kurssinjohtaja laiminlyö yksittäisen tehtävän suorituksen tai poikkeaa Kurssinjohtajan ohjeesta, voi SPEK antaa tästä kirjallisen huomautuksen. Kurssinjohtajan tehtävien vakava laiminlyönti tai toistuvat puutteet oikeuttavat SPEKin purkamaan kurssinjohtajan sopimuksen ilman huomautusta ja noudattamatta irtisanomisaikaa. Ks. liite 6.3. Kurssinjohtajatutkinto Suomen Palopäällystöliitto (SPPL) järjestää kurssinjohtajatutkinnon tulityötoimikunnan hyväksymällä ohjelmalla. Kurssinjohtajatutkinto on maksullinen. Kurssinjohtaja saa SPPL:n todistuksen hyväksytystä suorituksestaan ja SPEKin myöntämän tulityökurssinjohtajakortin. Kurssinjohtajakoulutuksella varmistetaan, että kurssinjohtajalla on riittävät tiedot tulityöriskien hallinnasta, koulutuksen tavoitteellisesta ja turvallisesta toteutuksesta sekä teoriaopetuksen sisällöistä. Kurssinjohtajan tulee suorittaa hyväksytysti kaksipäiväinen tulityön kurssinjohtajatutkinto. Kurssinjohtajatutkinto on määräaikainen ja voimassa viisi vuotta. Tulityötoimikunta voi velvoittaa kurssinjohtajan täydennyskoulutukseen, jos tulitöiden turvallisuustutkinnon sisältö uudistuu merkittävästi kurssinjohtajatutkinnon voimassaoloaikana. Yksipäiväiseen täydennyskoulutukseen hyväksytään kurssinjohtaja, jolla on voimassa oleva sopimus SPEKin kanssa kurssien järjestämisestä. Hänellä tulee olla kokemusta tulitöiden turvallisuustutkintojen järjestämisestä eli toteutettuna vähintään yksi kurssi/kalenterivuosi. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK omistaa Tulityökorttitavaramerkin sekä tulitöiden koulutusaineiston tekijänoikeudet. SPEK vastaa tulityöoppikirjojen ja -korttien painattamisesta sekä niiden toimittamisesta kurssinjohtajille. SPEK ylläpitää kurssinjohtajille internet-palvelua, jossa he välittävät tiedot kursseista ja koulutettavista sekä tilaavat tulityökortit. Kurssinjohtajapalvelun kautta jaetaan tulityökurssinjohtajan aineisto, tutkintokysymykset, tilastot, lehdistön vahinkoseurantatiedot, ohjeet ja tiedotteet. Sivusto toimii myös arkistona.

6 Kurssinjohtajan ohje 2016, Kurssinjohtajien, koulutusorganisaatioiden, kurssien ja koulutettujen tiedot tallennetaan Tulityötietokantaan kurssinjohtajilta saatujen tietojen perusteella. Tietoja käsitellään huolellisesti, Turvallisuuskorttirekisterin rekisteriselosteen mukaisesti, henkilötietolain edellyttämällä tavalla. SPEK vastaa tulityökoulutuksen laadun varmistamisesta eli käsittelee asiakaspalautteet, tekee laatuselvittelyjä ja niihin liittyviä päätöksiä sekä esittelee päätökset tulityötoimikunnalle. Tulityökortti Tulityökortti on määräaikainen todistus hyväksytysti suoritetusta tulitöiden turvallisuustutkinnosta. SPEKin myöntämä tulityökortti on voimassa muissa Pohjoismaissa, ja pohjoismaisten palontorjuntaliittojen myöntämät tulityökortit hyväksytään vastaavasti Suomessa. Tulityöpätevyys voidaan osoittaa myös SPEKin myöntämällä, älypuhelimelle ladattavalla mobiilikortilla. Kortti voidaan ladata jälkeen suoritetun tulityökortin sisältämillä, kortinhaltijaa yksilöivillä tiedoilla. Tulityöt Tulityötoimikunta Tulitöitä ovat työt, joissa syntyy kipinöitä tai joissa käytetään liekkiä tai muuta lämpöä ja jotka aiheuttavat palovaaraa. Näitä ovat muun muassa sähkö- ja kaasuhitsaustyöt, kaasujuotostyöt, kuumailmapuhallintyöt, polttoleikkaustyöt sekä metallien hionta, katkaisu laikkaleikkaimella, työt kaasupolttimella sekä katto- ja vedeneristysalan tulityöt. SPEKin hallituksen asettamassa tulityötoimikunnassa ovat edustettuina ainakin seuraavat järjestöt: Kattoliitto Rakennusliitto Finanssialan Keskusliitto (FK) Suomen Palopäällystöliitto (SPPL) Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK) Suomen Palopäällystöliitto vastaa tulityön turvallisuuskurssien kurssinjohtajien kouluttamisesta. Finanssialan Keskusliitto huolehtii tulityövahinkojen torjunnasta Tulityöt-suojeluohjeella. Kukin järjestö nimeää tulityötoimikuntaan yhdestä kahteen jäsentä. Esittelijänä ja sihteerinä toimii SPEKin edustaja. Tulityötoimikunta pyrkii siihen, että tulityöprosessilla luodaan ja ylläpidetään turvallinen työympäristö. Toimikunta kehittää uusia toimintamalleja tulityöturvallisuuden lisäämiseksi. Tavoitteena on, että tulityöstä ei aiheudu henkilö-, omaisuus- tai ympäristövahinkoja.

7 Kurssinjohtajan ohje 2016, Tulityötoimikunnan tehtävänä on SPEKin hallituksen avustamisen lisäksi kehittää tulityön turvallista tekemistä antamalla asiantuntija-apua järjestön toiminnan suunnittelussa, valmistelussa ja kehittämisessä. Toimikunta seuraa tulityön turvallisen tekemisen kansallista ja kansainvälistä kehitystä. Tulityötoimikunta kehittää Tulitöiden turvallisuuskoulutusta, osallistuu laadunvalvontaan sekä päättää poikkeamisen vuoksi käytettävistä sanktioista. Toimikunta kehittää pohjoismaista yhteistyötä. Tavoitteena on, että tulityötutkinnot ovat jatkossakin vastavuoroisesti voimassa Pohjoismaissa. Tulitöiden turvallisuustutkinto Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön hyväksymä tutkinto, jolla varmistetaan, että tulityöntekijällä ja tulityöluvan myöntäjällä on riittävä tieto tulityöturvallisuudesta. Tulitöiden turvallisuustutkinto on voimassa viisi vuotta. Tulityökoulutus sekä katto- ja vedeneristysalan tulityökoulutus yhdistyivät , jonka jälkeen suoritettu tulitöiden turvallisuustutkinto oikeuttaa tekemään sekä perinteisiä tulitöitä että katto- ja vedeneristysalan tulitöitä. Ennen vuotta 2016 suoritettu koulutus on voimassa kortissa mainitun ajan ja oikeuttaa tekemään vain kortin mukaisia tulitöitä: tulitöiden turvallisuustutkinto oikeuttaa tekemään vain tulitöitä ja katto- ja vedeneristysalan tulitöiden turvallisuustutkinto vain katto- ja vedeneristysalan tulitöitä. 3 TULITÖIDEN TURVALLISUUSTUTKINTO Tulitöiden turvallisuustutkinnon tarkoituksena on lisätä tietoisuutta tulityöhön liittyvistä riskeistä, ennaltaehkäistä vahinkoja ja opettaa oikeaa toimintaa mahdollisessa onnettomuustilanteessa. Tutkinto edellyttää tulitöiden turvallisuuskurssin ja kurssikokeen suorittamista. Tulitöiden turvallisuuskurssi on taukoineen työpäivän mittainen koulutus (vähintään 8 h), joka sisältää kuusi (6) teoriaosiota, yhden harjoitusosion ja tutkintokokeen. Kurssille voi ottaa enintään kolmekymmentä opiskelijaa, ja alkusammutusharjoituksissa tulee olla yksi opettaja viittätoista opiskelijaa kohti. Uudistettu tulitöiden turvallisuuskurssin ohjelma on SPEKin tulityötoimikunnan hyväksymä ja se astuu voimaan (Liite 6.1.). Koulutus on toteutettava Tulityötoimikunnan hyväksymän valtakunnallisen ohjelman mukaisesti, jotta siitä myönnetään tulityökortit. Tulitöiden turvallisuuskurssiin sisältyvät harjoitukset on kuvattu liitteessä 6.2. Toisen asteen koulutuksissa (nuorisoasteella) tulityötoimikunta suosittelee tulityökoulutuksen järjestämistä 16 tunnin mittaisena.

8 Kurssinjohtajan ohje 2016, Kurssin tavoitteet Tulityötyökurssin tavoitteena on, että kurssin suoritettuaan koulutettava: tietää, mitä vaaroja tulitöihin liittyy tietää, miten pitää toimia estääkseen vahingot ja tapaturmat ymmärtää oman vastuunsa ymmärtää ennakkosuunnittelun ja tulityöluvan merkityksen osaa toteuttaa tulityön turvallisesti osaa toimia oikein, jos onnettomuus kuitenkin tapahtuu. Tulityön turvallisuuskurssin osiokohtaiset tavoitteet on kirjattu kurssinjohtajan opetusaineistoon. 3.2 Kurssimateriaali Tulityökurssille on laadittu kurssilaisen aineistoksi oppikirja Ryhdyttäessä tulitöihin Se tilataan SPEKin tuotemyynnistä tai verkkokaupasta verkkokauppa.spek.fi. Oppikirja jaetaan omaksi jokaiselle kurssilaiselle viimeistään koulutuspäivän alussa. Oppikirjan kopioiminen on kielletty. Kurssinjohtaja kouluttaa opetusaineistolla, jonka käyttämiseen hänet on perehdytetty kurssinjohtajakoulutuksessa. Aineisto ladataan SPEKin kurssinjohtajapalvelusta Kurssinjohtajan tulee käyttää opetuksessaan aina viimeisintä päivitettyä versiota. Kurssinjohtaja ei saa poistaa tai muokata dioja, mutta voi käyttää opetuksessaan lisänä muuta materiaalia. Oman lisäaineiston tulee erottua selvästi SPEKin tuottamasta koulutusaineistosta. Koulutusaineisto on tarkoitettu vain kurssinjohtajan käyttöön tulityökursseilla, eikä sitä saa jakaa esim. oppilaitoksen verkkokoulutusalustalla. 4 KURSSIJÄRJESTELYT 4.1 Ennen kurssien järjestämistä Kurssinjohtajan on ilmoitettava järjestettävä kurssi SPEKin kurssinjohtajapalvelussa vähintään 10 päivää ennen kurssin alkua. Jos kurssista halutaan tiedottaa SPEKin kotisivuilla, kannattaa ilmoitus tehdä aikaisemmin. Markkinoinnin on vastattava koulutuksen toteutusta. Kurssinjohtajan tulee poistaa perutun kurssin ilmoitus viimeistään kahta arkipäivää ennen ilmoitettua koulutusajankohtaa. Toteutumattoman kurssin auditoinnista aiheutuneet kulut voidaan veloittaa kurssinjohtajalta. Kurssinjohtajan tulee huolehtia, että kaikille kurssilaisille on tilattu kurssin oppikirja. Jos kurssilla käytetään tulkkia, tutkintokysymykset tulee olla ennakkoon käännettyinä tulkattavalle kielelle. Käännetyt

9 Kurssinjohtajan ohje 2016, kysymykset toimitetaan sähköisessä muodossa SPEKiin, jossa ne tallennetaan tutkintokoe-arkistoon muidenkin kurssinjohtajien käytettäväksi. 4.2 Kurssin aikana Kurssinjohtaja vastaa kurssin tavoitteiden toteutumisesta. Kurssinjohtaja voi käyttää Tulityökoulutuksen teoriaopetuksessa apuna muita kouluttajia, joilla on voimassa oleva Tulitöiden kurssinjohtajapätevyys. Alkusammutusharjoituksen kouluttajana voi toimia muitakin henkilöitä, jotka hallitsevat opetettavan asian syvällisesti ja osaavat johtaa käytännön harjoitukset. Heillä ei tarvitse olla Tulitöiden kurssinjohtajapätevyyttä. Kurssinjohtaja vastaa koulutuksen kokonaisuudesta ja laadusta sekä muiden kouluttajien ammattitaidosta. Koulutustilaisuudessa on aina oltava paikalla kurssinjohtaja, jonka nimissä kurssi-ilmoitus on tehty SPEKin rekisteriin. Kurssinjohtajan tulee olla mukana kurssilla opetustyössä, hänen roolinsa ei ole vain hallinnollinen. Kurssin kestoa ei saa lyhentää, ja kurssiin tulee sisällyttää riittävästi taukoja. Kurssi alkaa kurssinjohtajan ilmoittamana ajankohtana. Kurssinjohtaja voi hyväksyä kurssille myöhässä saapuneet, jos he saapuvat alkutoimien aikana. Myöhästymisen korvaamisesta pitää sopia kurssinjohtajan kanssa, ja sen pitää sopia sekä kurssilaiselle että kurssinjohtajalle. Kurssinjohtaja käyttää oppikirjaa aktiivisesti oppimisen tukena, ja siihen kirjataan koulutukseen kuuluvat ryhmä- ja kertaustehtävät. Kurssin lopussa kurssilaiset vastaavat oppikirjassa olevaan palautekyselyyn, jota hyödynnetään mobiilikortin tilaamisen yhteydessä Tutkintokoe Kurssilaisten henkilöllisyys tarkistetaan viimeistään tutkintokokeen yhteydessä. Tutkintokokeen läpäisseille voidaan jakaa väliaikainen todistus, josta on hyötyä, jos kortin saaminen viivästyy. Tutkintokokeessa käytetään SPEKin koesarjoja. Omia kokeita ei saa käyttää eikä koesarjoja saa muuttaa. Tulityön turvallisuuskurssia varten on kysymyssarja, josta kurssinjohtaja kopioi kullekin kurssilaiselle kaksi kysymyssarjalomaketta. Koe tehdään itsenäisesti ilman toisten apua tai yleistä keskustelua. Jos kurssilla käytetään tulkkia, hän ei saa tulkata koekysymyksiä, vaan kysymysten tulee olla ennakkoon käännetty. Koesuoritus voidaan hylätä, jos kokeeseen osallistuja ei noudata annettuja ohjeita. Kokeessa saa käyttää Ryhdyttäessä tulitöihin -oppikirjaa sekä omia muistiinpanoja.

10 Kurssinjohtajan ohje 2016, Kurssinjohtajan tulee huomioida erilaiset oppijat myös koetilanteessa. Jos kokeen suorittajalla on oppimisvaikeuksia tai muita koekysymysten ymmärtämiseen vaikuttavia seikkoja, kurssinjohtaja voi pidentää kokeen suoritusaikaa tai avata koekysymysten sisältöä. Jokaisesta oikeasta vastauksesta saa yhden pisteen. Maksimipistemäärä on 30 ja minimipistemäärä 23. Kurssinjohtajan on tarkastettava koe viikon kuluessa kokeen suorittamisesta. Kokeen tarkastusta ei saa tehdä esim. pari- tai ryhmätyönä. Kurssilaisella on oikeus nähdä tarkastettu kokeensa arvosteluineen. Kurssilainen voi tehdä kokeensa arvostelusta kirjallisen valituksen SPEKin rekisteripalveluihin. Valitus on tehtävä kolmen kuukauden kuluessa kokeen suorituspäivästä. Kurssinjohtaja toimittaa valituksen kohteena olleen koepaperin arvosteluineen SPEKiin. Tutkintokokeen saa uusia kerran ilman uusintakurssia kuukauden kuluessa kurssista. Uusintapäivän ja -paikan määrää kurssinjohtaja. Uusintakokeen voi vastaanottaa toinenkin Tulityökurssinjohtaja. Kurssinjohtajan pitää säilyttää kurssilaisten koepapereita kolmen kuukauden ajan, minkä jälkeen ne on hävitettävä asianmukaisesti henkilötietolain mukaista tietoa sisältävinä asiakirjoina. 4.3 Kurssin jälkeen Kurssinjohtaja kirjaa toteutetun kurssin tiedot SPEKin kurssipalveluun, mahdollisimman nopeasti kurssin jälkeen, kuitenkin viimeistään kuukauden kuluttua kurssista. Kurssinjohtajan toimittamien tietojen perusteella rekisteröidään tutkinnon suorittaneet ja tilataan tulityökortit. Kurssinjohtaja vastaa, että kurssilaisen henkilötiedot ovat yhteenvedossa oikein. Kurssilaiset suositellaan rekisteröitäväksi koko henkilötunnuksella, sillä vain sen avulla kaikki kurssilaisen SPEKin turvallisuuskorttirekisterissä olevat koulutustiedot kertyvät oikein kurssilaisen profiiliin. Kurssilaisia ei voi rekisteröidä ilman syntymäaikatietoa. Kurssiyhteenvetolomake on virallinen korttitilaus. Jos se taho, jolle kortit on toimitettu, ei maksa tilausta, voidaan korttien hinta laskuttaa kurssinjohtajalta. Tulityökortin hinta vahvistetaan vuosittain. Kurssiyhteenvedon toimitusosoitteen ja laskutusosoitteen viitekenttiin voidaan lisätä henkilön nimi ja/tai osasto, johon kortit ja lasku osoitetaan. Kortit ja lasku voivat mennä eri osoitteeseen, mutta laskua ja korttitoimitusta ei voida enempää jyvittää eri tahoille. Laskutustiedoissa tulee käyttää yrityksen virallista nimeä, muuten arvonlisäverot eivät ole tilaajalle vähennyskelpoisia. Yksityishenkilö ei voi toimia kurssinjärjestäjänä eikä kurssilaskua voida lähettää yksityishenkilölle.

11 Kurssinjohtajan ohje 2016, Jos koulutusorganisaatiolla on sähköinen laskutusosoite, käytetään sitä ensisijaisesti. 5 KURSSITOIMINNAN KEHITTÄMINEN JA LAADUNVALVONTA Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tulityötoimikunta vastaa tulitöiden turvallisuustutkinnon kehittämisestä. SPEK valvoo, että tulityön turvallisuustutkinnon sisältö ja ohjelma noudattavat tätä ohjetta. Koulutuksen laatua seurataan sekä valtakunnallisten selvitysten että yksittäisten asiakaspalautteiden avulla. Koulutusten laadunvalvontaa tehdään yhteistyössä Työturvallisuuskeskuksen sekä Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin kanssa. SPEK raportoi koulutuksen kehittämiseen vaikuttavista asioista tulityötoimikunnalle. SPEK järjestää tarvittaessa tulitöiden turvallisuuskurssien arviointeja. SPEKin valtuuttamat arvioijat käyvät seuraamassa eri organisaatioiden järjestämiä kursseja ja raportoivat SPEKille ja tulityötoimikunnalle. Jos koulutukseen osallistuneet ja/tai SPEKin valtuuttama havainnoija arvioivat palautteessa koulutuksen laadun heikoksi tai kouluttajan ammattitaidon ja osaamisen puutteelliseksi, voi se johtaa sopimuksen purkamiseen ja kurssinjohtajan oikeuksien menettämiseen. Tulityötoimikunta tutkii tietoonsa tulleen laatupalautteen tai koulutukseen liittyvän laiminlyönnin ja varaa kurssinjohtajalle mahdollisuuden toimittaa kirjallisen selvityksen asiasta ennen päätöstä mahdollisesta sanktiosta. Jos kurssinjohtaja tai kurssin koulutusorganisaatio toimii vastoin koulutuksesta annettuja ohjeita, esimerkiksi laiminlyömällä oppikirjojen jakamisen kurssilaisille tai koulutustoimintaan sisältyvät taloudelliset velvoitteet tai toimimalla muutoin hyvän tavan vastaisesti, SPEK voi purkaa kurssinjohtajan sopimuksen ja samalla peruuttaa kurssinjohtajan ja/tai koulutusorganisaation oikeudet kurssien järjestämiseen. Laatupalautteita tai laiminlyöntiä koskevan tutkinnan aikana SPEKillä on oikeus olla markkinoimatta koulutusorganisaation kursseja. Kurssinjohtaja voi saada koulutusoikeutensa takaisin huolehdittuaan tulityötoimikunnan edellyttämästä täydennyskouluttautumisesta, jonka jälkeen SPEK arvioi koulutusoikeuksien palauttamisen tapauskohtaisesti. Arvioinnin kustannukset veloitetaan kurssinjohtajalta. Kurssinjohtajan koulutusorganisaation on mahdollista saada oikeutensa takaisin, kun tulityötoimikunta on hyväksynyt koulutusorganisaation esittämät korjaavat toimenpiteet.

12 Kurssinjohtajan ohje 2016, LIITTEET 6.1 Tulitöiden turvallisuustutkinnon sisältö, ohjeellinen aikataulu (SPEKin Tulityötoimikunnan vahvistama) 8.00 Tulityöt turvallisesti (50 min.) Mitä on tulityö? Mitä käsitteitä tulitöihin liittyy? Miksi tulityötutkintoa vaaditaan, miksi olet tulityökurssilla? Ketkä ovat tulitöihin liittyvät osapuolet? Miten tulipalo kehittyy? 8:50 Tauko 9:00 Vastuut ja velvollisuudet (50 min.) Mihin turvallisuusvaatimukset perustuvat? Mikä on tulityölupa ja kuinka se myönnetään? Millaisia vastuita ja velvollisuuksia eri osapuolilla on? 9:50 Tauko 10:00 Tulityöriskit eri toimintaympäristöissä (60 min.) Millaisia vaaroja tulityössä on? Millaisia erilaisia tulityöympäristöjä on? Millaisia eri työmenetelmiä on? Millaisia eri materiaaleja on? Millaisia ovat riskirakenteet tulitöissä? 11:00 Lounastauko (45 min.) 11:45 Turvatoimet eri toimintaympäristöissä ja suojausharjoitus (75 min.) Millaisia vaihtoehtoisia työmenetelmiä on? Mitä turvatoimia tulitöissä on? Miten tulityö lopetetaan? Miten ehkäistään tulityöriskejä eri toimintaympäristöissä? Millaisia suojausvaihtoehtoja tulitöissä on? Tauko 13:00 Suojausharjoitus tulityölupa (eri toimintaympäristöt), täytetään oppikirjaan o tulitöissä o kattotulitöissä 13:30 Tauko 13:45 Toiminta onnettomuustilanteessa (45 min.) Miten tulipalo sammutetaan? Kuinka pelastaudutaan? Miten tehdään hätäilmoitus? Miten käytetään alkusammutusvälineitä? Millaisia ensiaputaitoja tulitöissä voidaan tarvita? 14:30 Tauko 14:45 Alkusammutusharjoitus (30 min.) seinärakenteen sammuttaminen 15:15 16:00 Koe, kysymysten käsittely ja kurssin päättäminen

13 Kurssinjohtajan ohje 2016, Harjoitukset Alkusammutus- ja suojausharjoitusten vähimmäisvaatimukset Tulityökurssiin kuuluu pakollisena harjoitusosio. Osio sisältää alkusammutus- ja suojausharjoituksen. Harjoitusten tavoitteena on korostaa suojauksen merkitystä tulityövahinkojen ennaltaehkäisyssä ja tarjota jokaiselle opiskelijalle mahdollisuus harjoitella alkusammutusta turvallisesti. Harjoituksille on varattava aikaa koulutusohjelmassa noin tunti. Alkusammutusharjoitus Menettelyohje Harjoituksessa jokaisen kurssille osallistuvan on päästävä harjoittelemaan alkusammutusta käsisammuttimella ja sammutuspeitteellä ja jos mahdollista, pikapalopostilla. Alkusammutuskoulutus tulee järjestää Suomen Palopäällystöliiton Alkusammutusharjoitus-oppaan mukaisesti. Alkusammutusharjoituksessa käytettävän sammutusaltaan tulee olla vähintään 0,5 m 2 suuruinen. Harjoitusaluetta ja harjoitusta koskevat muut vaatimukset on kuvattu Alkusammutusharjoitus-oppaassa. Harjoituksen yhteydessä on hyvä esitellä erityyppisiä sammuttimia ja pikapalopostia. Kurssinjohtaja vastaa harjoitusten turvallisuudesta. Suojausharjoitus Harjoiteltavat asiat Työkohteen ja sen lähiympäristön siistiminen, erilaiset suojaustavat ja -välineet Viereisten tilojen huomioiminen Eri suuntiin lähtevien kipinäsuihkujen ja metalliroiskeiden pysäytys Tulityöpaikan palovartiointi (tulityölupa, sammutuskalusto, turvatoimenpiteet) Paloteknisten järjestelmien huomioiminen. Suojausharjoitus voidaan toteuttaa ryhmissä. Harjoituksessa opiskelijat pääsevät käytännössä soveltamaan ja kertaamaan oppitunneilla käytyjä asioita. Kouluttaja luo tilannekuvaukset. Opiskelijat jaetaan tulityöluvan myöntäjiin, tulityöntekijöihin ja tulityövartijoihin. Opiskelijoille annetaan tehtäväksi määritellä tulityön ja suojauksen turvallinen toteutus kouluttajan osoittamassa kohteessa. Kurssilaiset harjoittelevat tulityöluvan täyttämistä sekä suojaamista luokkatilassa

14 Kurssinjohtajan ohje 2016, suojausmateriaalin avulla. Tulityölupa täytetään ryhmätyönä esimerkkikohteiden pohjalta. Harjoituskalusto Palamattomia, tukevia kipinäsuojakankaita (vähintään 3 x 1,5 m 2 ). Suojakankaan tulee hetkellisesti kestää asteen lämpötilaa, jonka esimerkiksi punahehkuinen kipinä aiheuttaa. Sammutuspeitettä ei voi käyttää korvaamaan kipinäsuojakangasta. (Kulmahiomakone, kaasu- ja/tai sähköhitsauslaitteisto). Riittävä, vähintään tulitöissä edellytettävä alkusammutuskalusto. Tässä voidaan hyödyntää alkusammutusharjoituksen kalustoa. Toteutusvaihtoehdot Vaihtoehto 1. Luokkahuone tai harjoitusseinämä Kurssijohtaja esittelee esimerkkikohteet, joista arvioidaan erilaisten suojausratkaisujen ja -materiaalien tarve. Kurssinjohtajalla tulee olla esimerkkityön suojaamiseen tarvittava määrä kipinäsuojakankaita (vähintään 3 x 1,5 m 2 ) tai harjoitus voidaan toteuttaa sitä varten rakennetun harjoitusseinämän avulla. Vaihtoehto 2. Teknisten töiden tila tai työmaa Harjoitus toteutetaan esimerkiksi oppilaitoksen teknisten töiden tiloissa tai aidoissa työmaaolosuhteissa tulityövälineitä ja suojausmateriaaleja käyttäen. Vaihtoehto 3. Koulutusaineisto Kurssijohtaja esittelee koulutusaineistossa kuvatut esimerkkikohteet ja niiden yhteydessä tehtävät suojausratkaisut ja tarvittavat suojausmateriaalit. Kurssinjohtajalla tulee olla riittävä määrä kipinäsuojakankaita (vähintään 3 x 1,5 m 2 ) esitelläkseen niitä kurssilaisille.

15 Kurssinjohtajan ohje 2016, Sopimus kurssinjohtajapalveluista 1. KÄSITTEET 2. SOPIJAOSAPUOLET Tässä sopimuksessa käytetään termiä kurssinjohtaja tarkoittamaan tulitöiden kurssinjohtajatutkinnon suorittanutta henkilöä ja termiä SPEK tarkoittamaan palvelun tuottajaa. Termillä asiakas tarkoitetaan koulutuspalvelun saajaa, tulityökurssilaista. Termillä koulutusorganisaatio tarkoitetaan yritystä tai yhteisöä, jonka nimissä tulitöiden kurssinjohtajatutkinnon suorittanut henkilö toteuttaa tulityökursseja. Termillä turvallisuuskortti tarkoitetaan SPEKin hyväksymää tulitöiden turvallisuustutkintoa ja siitä myönnettävää tulityökorttia. Kurssinjohtaja, joka on suorittanut hyväksytysti tätä turvallisuuskorttia koskevan kurssinjohtajakoulutuksen. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, Y-tunnus , Ratamestarinkatu 11, HELSINKI 52, puh , sähköposti faksi SOPIMUKSEN TAUSTA JA TAVOITTEET 4. SOPIMUKSEN KOHDE 4.1 SPEKin velvoitteet Kurssinjohtajan ja SPEKin välisen yhteistyön tavoitteena on tuottaa hyviä, tasalaatuisia koulutuspalveluja erilaisille asiakasryhmille. SPEK ylläpitää kurssinjohtajille internet-palvelua, jonka kautta kurssinjohtajat hoitavat kurssi- ja koulutettavatietojen välittämisen sekä turvallisuuskorttien tilaukset. Palvelun kautta jaetaan kurssinjohtajan koulutusaineisto, ohjeita, tilastoja ja tiedotteita. SPEKissä tallennetaan kurssinjohtajien, koulutusorganisaatioiden, kurssien ja koulutettujen tiedot Turvallisuuskorttitietokantaan kurssinjohtajilta saatujen tietojen perusteella. Tietoja käsitellään huolellisesti, henkilötietolain edellyttämällä tavalla. SPEKistä saa tilata maksua vastaan uuden turvallisuuskortin kadonneen tilalle. SPEKin tehtävä on huolehtia koulutuksen laadun varmistamisesta; käsitellä asiakaspalautteet, tehdä laatuselvittelyjä sekä välittää tulokset turvallisuuskorttitoimikunnalle. 4.2 Kurssinjohtajan velvoitteet Kurssinjohtaja toteuttaa koulutuksen Kurssinjohtajan ohjeen mukaisesti. Kurssinjohtajien tulee noudattaa viimeistä päivitettyä Kurssinjohtajan ohjetta sekä muita SPEKin antamia ohjeita. Hän vastaa toteuttamansa koulutuksen laadusta ja turvallisuudesta. Kurssinjohtaja käsittelee koulutettujen henkilötietoja huolellisesti henkilötietolain ja muiden soveltuvien määräysten edellyttämällä tavalla ja SPEKin ohjeiden mukaisesti. Hän markkinoi koulutusta vastuullisesti ja hyvien tapojen mukaisesti. Kurssinjohtaja huolehtii, että koulutettujen asiakkaiden tiedot kirjataan SPEKin kurssipalvelimelle mahdollisimman pian kurssin jälkeen, kuitenkin viimeistään Kurssinjohtajaohjeessa mainitun ajan kuluessa. Hän osallistuu toimikunnan pakollisiksi määräämiin täydennyskoulutuksiin. Kurssinjohtaja huolehtii koulutusorganisaationsa ja omien yhteystietojensa ajantasaisuudesta SPEKiin sähköisesti kurssinjohtajapalvelun kautta. Kurssinjohtaja vastaa koulutusorganisaatioistaan antamiensa tietojen paikkaansapitävyydestä ja siitä, että nimetty koulutusorganisaatio on tietoinen tarjoamistaan palveluista ja niihin liittyvistä velvoitteista. Kurssinjohtaja ja tämän koulutusorganisaatio vastaavat SPEKistä tilaamiensa turvallisuuskorttien kuluista ja rekisteröintimaksusta.

16 Kurssinjohtajan ohje 2016, SOPIMUSKAUSI Tämä sopimus on määräaikainen ja se on voimassa enintään viisi (5) vuotta hyväksytysti suoritetusta Kurssinjohtajantutkinnosta. Toimikunta voi velvoittaa kurssinjohtajan täydennyskoulutukseen sopimuskauden aikana. Sopimus uusitaan kurssinjohtajan täydennyskoulutuksen jälkeen. 6. LAADUN VARMISTAMINEN JA SOPIMUKSEN VALVONTA Vain SPEKin rekisteriin hyväksytty koulutusorganisaatio saa järjestää turvallisuuskorttiin oikeuttavia koulutuksia. Koulutusorganisaatiolla tulee olla riittävä toiminnan vastuuvakuutus. Koulutusorganisaatio on myös vastuussa kurssinjohtajansa toiminnasta koulutuksen toteuttajana. Kurssinjohtajan laiminlyödessä yksittäisen tehtävän suorituksen tai poiketessa Kurssinjohtajan ohjeesta voi SPEK antaa kurssinjohtajalle ohjaavaa palautetta tai turvallisuuskorttitoimikunta antaa kirjallisen huomautuksen. Tehtävän vakava laiminlyönti ja/tai toistuvat puutteet ovat jäljempänä kohdassa 9 todetulla tavoin sopimuksen purkuperuste. 7. VELOITUS JA LASKUTUS Kurssinjohtajan koulutusorganisaatiolla tulee olla voimassaoleva rekisteröinti ennakkoperintärekisteriin. SPEK veloittaa kurssinjohtajilta 90 euroa rekisteröintimaksuna sopimuskauden palveluista. Hintaan lisätään voimassa oleva arvonlisäverokanta. Maksu veloitetaan, kun kurssinjohtaja on kurssinjohtajatutkinnon suoritettuaan rekisteröitynyt SPEKin kurssinjohtajapalveluun ja hyväksynyt tämän sopimuksen. 8. SOPIMUSERIMIELISYYDET Sopimuksesta johtuvat erimielisyydet pyritään ratkaisemaan ensisijaisesti neuvotellen. Ellei neuvottelussa löydetä ratkaisua, erimielisyydet ratkaistaan turvallisuuskorttitoimikunnassa. 9. PURKAMISPERUSTEET JA SANKTIOT Kurssinjohtajalla on oikeus purkaa sopimus turvallisuuskortin kurssinjohtajapalveluista, jos kurssinjohtajana toimiminen ei ole mahdollista. SPEKillä on oikeus purkaa kurssinjohtajasopimus kurssinjohtajan vakavien laiminlyöntien johdosta tai jos kurssinjohtaja ei noudata koulutuksesta annettuja ohjeita tai mikäli kurssinjohtaja toimii muutoin hyvän tavan vastaisesti. Kurssinjohtajan sopimuksen purkaminen käsitellään aina turvallisuuskorttitoimikunnassa. Mikäli SPEK purkaa sopimuksen, evätään kurssinjohtajan koulutusoikeus purkuhetkestä alkaen. Kurssinjohtajan tai koulutusorganisaation laiminlyöntien johdosta SPEK voi myös peruuttaa koulutusorganisaation oikeudet kurssien järjestämiseen. Turvallisuuskorttitoimikunta/SPEK arvioi kurssinjohtajan pätevyyden ja päättää koulutusoikeuden palauttamisedellytyksistä tapauskohtaisesti. SPEK ei hyvitä sopimuksen purkua eikä ole tämän sopimuksen perusteella velvollinen korvaamaan toiselle osapuolelle mitään välitöntä tai epäsuoraa tai välillistä vahinkoa, kuten esim. menetettyä tuloa. Mikäli kurssinjohtaja koulutusmateriaalin osalta toimii vastoin kurssinjohtajan ohjetta (esim. luvaton materiaalin kopiointi tai hyödyntäminen muihin tarkoituksiin) tai väärentää koulutussuorituksia, kurssinjohtaja on velvollinen maksamaan SPEKille sopimussakkona euroa. Sopimussakon maksaminen ei poista kurssinjohtajan vahingonkorvausvelvollisuutta siltä osin, kuin rikkomuksesta aiheutunut vahinko ylittää sopimussakon määrän.

17 Kurssinjohtajan ohje 2016, SUOMEN PELASTUSALAN KESKUSJÄRJESTÖ Ratamestarinkatu 11, HELSINKI puh. (09) , faksi (09) Tulityöpäivystys ja kurssiviestintä arkisin klo puh. (09) faksi (09) Kurssinjohtajien kotisivut Kirjaudu sisään palveluun. Ensimmäistä kertaa kirjauduttaessa käyttäjänimi: kurssinjohtajan henkilötunnus salasana: kurssinjohtajan henkilötunnus Koulutuksen laadun varmistaminen Koulutuspäällikkö Riitta Piironen puh. (09) Tuotemyynti arkisin klo puh. (09) faksi: (09) verkkokauppa: verkkokauppa.spek.fi SUOMEN PALOPÄÄLLYSTÖLIITTO Iso Roobertinkatu 7 A 5, HELSINKI puh. (09) , faksi (09) Kurssinjohtajien koulutus Jäsen- ja myyntisihteeri Pirita Ranck puh pirita.ranck@sppl.fi Koulutuspäällikkö Petri Lindh puh petri.lindh@sppl.fi

Tieturvakurssinjohtajien kurssinjohtajaohje. Hyväksytty Tieturvatoimikunnassa

Tieturvakurssinjohtajien kurssinjohtajaohje. Hyväksytty Tieturvatoimikunnassa Tieturvakurssinjohtajien kurssinjohtajaohje Hyväksytty Tieturvatoimikunnassa 7.11.2014 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Tieturvakoulutuksen toimijat... 3 2.1 Liikennevirasto... 3 2.2 Suomen Pelastusalan

Lisätiedot

SFC-CARAVAN OULUN SEUTU R.Y.

SFC-CARAVAN OULUN SEUTU R.Y. TULITYÖSUUNNITELMA 1. VELVOITTAVUUS 2. TULITYÖN MÄÄRITTELY Työturvallisuuslaki ja pelastuslaki velvoittavat yhdistystä/työnantajaa järjestämään tulityöt siten, että palovaara on mahdollisimman vähäinen

Lisätiedot

TYÖSUOJELUVASTUUT ESIMIESTYÖSSÄ

TYÖSUOJELUVASTUUT ESIMIESTYÖSSÄ TYÖSUOJELUVASTUUT ESIMIESTYÖSSÄ Koulutuksen tavoite on antaa esimiehille valmiudet ottaa vastuu henkilöstön työturvallisuudesta perehdyttämällä osallistujat työturvalainsäädännön vaatimuksiin ja esimiestyöhön

Lisätiedot

Tilapäisen tulityön suorittaminen. Ohje tilapäisten tulitöiden tekemiseen Technobothniassa

Tilapäisen tulityön suorittaminen. Ohje tilapäisten tulitöiden tekemiseen Technobothniassa 1 Tilapäisen tulityön suorittaminen Ohje tilapäisten tulitöiden tekemiseen Technobothniassa 2 Sisällys Tilapäisen tulityön suorittaminen... 1 Ohje tilapäisten tulitöiden tekemiseen Technobothniassa...

Lisätiedot

TULITYÖT TURVALLISUUSOHJE

TULITYÖT TURVALLISUUSOHJE TULITYÖT TURVALLISUUSOHJE TURVALLISUUSOHJE 2017 1 Tulityöt turvallisuusohje Sisällysluettelo 1 Tulitöiden koulutus... 2 2 Turvallisuusohjeen tarkoitus... 2 3 Turvallisuusohjeen velvoittavuus... 2 4 Määritelmät...

Lisätiedot

Tulityöt D10. Suojeluohje Voimassa alkaen. Sisällys 0 Suojeluohjeen velvoittavuus Suojeluohjeen tarkoitus... 1

Tulityöt D10. Suojeluohje Voimassa alkaen. Sisällys 0 Suojeluohjeen velvoittavuus Suojeluohjeen tarkoitus... 1 Suojeluohje Voimassa 1.1.2017 alkaen Tulityöt D10 Sisällys 0 Suojeluohjeen velvoittavuus... 1 1 Suojeluohjeen tarkoitus... 1 2 Määritelmät... 1 3 Tulityösuunnitelma... 2 4 Tulityöt... 2 4.1 Vähäisen palovaaran

Lisätiedot

TULITYÖT SUOJELUOHJE 2014

TULITYÖT SUOJELUOHJE 2014 TULITYÖT SUOJELUOHJE 2014 28.5.2013 1 TULITYÖT suojeluohje 2014 Sisällysluettelo 1 Suojeluohjeen tarkoitus... 2 2 Suojeluohjeen velvoittavuus... 2 3 Määritelmät... 2 4 Tulityösuunnitelma... 3 5 Tulityöt...

Lisätiedot

Sisältö. Tulityöt suojeluohje 2011

Sisältö. Tulityöt suojeluohje 2011 suojeluohje 2011 suojeluohje 2011 Sisältö suojeluohje 2011... 3 1 Suojeluohjeen tarkoitus... 3 2 Suojeluohjeen velvoittavuus... 3 3 Määritelmät... 3 4 Tulityösuunnitelma... 4 5... 5 5.1 Vähäisen palovaaran

Lisätiedot

EKL -täydennyskoulutuksen kurssisuunnitelma. Erikoiskuljetusten liikenteenohjaajakoulutus - Liite 4

EKL -täydennyskoulutuksen kurssisuunnitelma. Erikoiskuljetusten liikenteenohjaajakoulutus - Liite 4 EKL -täydennyskoulutuksen kurssisuunnitelma Erikoiskuljetusten liikenteenohjaajakoulutus - Liite 4 DOKUMENTIN MUUTOSHISTORIA Version Pvm Muutoksen sisältö nro 1.0 26.11.2009 1.1 31.5.2010 Lisätty kokeeseen

Lisätiedot

TULITYÖT. Suojeluohje S621 2012 SISÄLLYSLUETTELO 1 TARKOITUS... 2 2 VELVOITTAVUUS... 2 3 KÄSITTEET... 2

TULITYÖT. Suojeluohje S621 2012 SISÄLLYSLUETTELO 1 TARKOITUS... 2 2 VELVOITTAVUUS... 2 3 KÄSITTEET... 2 Suojeluohje S621 2012 TULITYÖT SISÄLLYSLUETTELO 1 TARKOITUS... 2 2 VELVOITTAVUUS... 2 3 KÄSITTEET... 2 4 TULITYÖSUUNNITELMA... 2 5 TULITYÖT... 2 6 KATTO- JA VEDENERISTYSALAN TULITYÖT... 4 7 PELASTUSLAKI,

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI TOIMINTAOHJE 1/10 LIIKENNELIIKELAITOS Yksikkö / Toiminto Laatija: Hannu Stam Hyväksyjä: Artturi Lähdetie

HELSINGIN KAUPUNKI TOIMINTAOHJE 1/10 LIIKENNELIIKELAITOS Yksikkö / Toiminto Laatija: Hannu Stam Hyväksyjä: Artturi Lähdetie HELSINGIN KAUPUNKI TOIMINTAOHJE 1/10 LIIKENNELIIKELAITOS Yksikkö / Toiminto Laatija: Hannu Stam Hyväksyjä: Artturi Lähdetie 20.06.2019 Avainsanat: länsimetro, tulityösuunnitelma, tulityö, tulityölupa TULITÖIDEN

Lisätiedot

Yleiset toimitusehdot Asiantuntijapalvelut

Yleiset toimitusehdot Asiantuntijapalvelut Asiantuntijapalvelut SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 2 1.1 Soveltaminen... 2 1.2 Työmenetelmät... 2 2 TOIMITTAJAN VELVOLLISUUDET... 2 2.1 Yleistä... 2 2.2 Tiedottaminen palvelun edistymisestä... 2 3 TILAAJAN

Lisätiedot

Tulevaisuuden Tulityökurssi

Tulevaisuuden Tulityökurssi Tulevaisuuden Tulityökurssi 1 Tulityöt 2014-2024 Vuorovaikutteinen osittain, kouluttaja ei aktiivisesti opeta, vaan johtaa keskustelua, pohdintoja Koulutettavat jaetaan heti rooleihin istuttamalla koulutettavat

Lisätiedot

EKL-kouluttajakoulutuksen kurssisuunnitelma. Erikoiskuljetusten liikenteenohjaajakoulutus - Liite 5

EKL-kouluttajakoulutuksen kurssisuunnitelma. Erikoiskuljetusten liikenteenohjaajakoulutus - Liite 5 EKL-kouluttajakoulutuksen kurssisuunnitelma Erikoiskuljetusten liikenteenohjaajakoulutus - Liite 5 DOKUMENTIN MUUTOSHISTORIA Version Pvm Muutoksen sisältö nro 1.0 30.3.2009 1.1 26.11.2009 Koulutuksen kokemusten

Lisätiedot

TULITÖIDEN. turvallisuusohje 1.1.2015

TULITÖIDEN. turvallisuusohje 1.1.2015 TULITÖIDEN turvallisuusohje 1.1.2015 Tee tulityöt TURVALLISESTI Tämä turvallisuusohje on osa vakuutusehtojen suojeluohjeita. Se antaa ohjeita siitä, miten tulityöt suoritetaan huolellisesti. Ohjeita noudattamalla

Lisätiedot

Puitesopimuksen osapuolet ja soveltaminen

Puitesopimuksen osapuolet ja soveltaminen Puitesopimus Keski-Suomen työpajoilla tapahtuvaa nuorisoasteen koulutuksena toteutettavaa opetussuunnitelmaperusteisen koulutuksen opintojaksojen suorittamista koskien Puitesopimuksen osapuolet ja soveltaminen

Lisätiedot

METANOIA INSITITUUTTI OY TIETOSUOJAREKISTERISELOSTE

METANOIA INSITITUUTTI OY TIETOSUOJAREKISTERISELOSTE METANOIA INSITITUUTTI OY TIETOSUOJAREKISTERISELOSTE Henkilötietolain (523/1999) 10 :n ja EU:n tietosuoja-asetuksen (GDPR) mukainen rekisteriseloste (25.5.2018). Jos haluat käyttää oikeuttasi saada tietoa

Lisätiedot

Näyttelijöiden Tekijänoikeusjärjestö - Skådespelarnas Upphövsrättsorganisation FILMEX, myöh. Filmex ja

Näyttelijöiden Tekijänoikeusjärjestö - Skådespelarnas Upphövsrättsorganisation FILMEX, myöh. Filmex ja ASIAKASSOPIMUS Näyttelijöiden Tekijänoikeusjärjestö - Skådespelarnas Upphövsrättsorganisation FILMEX, myöh. Filmex ja virallinen nimi ja henkilötunnus (myös taiteilijanimi, jos käytät sitä), myöh. Näyttelijä

Lisätiedot

Tilaajan yhteyshenkilö:

Tilaajan yhteyshenkilö: Sopimusmalli 1 SOPIMUS UIMAOPETUSPALVELUN TUOTTAMISESTA Sopimusosapuolet Yritys (jäljempänä palveluntuottaja) Osoite ja Kirkkonummen kunta/ sivistyspalvelut (jäljempänä tilaaja) Jäljempänä termillä sopimusosapuoli

Lisätiedot

Sopimus koskee XXXXviraston XXXX teettämiä haittaaineanalyysipalveluja

Sopimus koskee XXXXviraston XXXX teettämiä haittaaineanalyysipalveluja LUONNOS 1 SOPIMUS HAITTA-AINEANALYYSIPALVELUISTA 1 SOPIMUSOSAPUOLET Allekirjoittanut toimeksiantaja Helsingin kaupungin X (tilaaja) ja allekirjoittanut toiminnanharjoittaja (toiminnanharjoittaja) ovat

Lisätiedot

Tuletööde tuleohutusnõuded Tulityöt Virossa LEMBIT LIIKER. KUSTUTAJA OY (TONDI KOOLITUSKESKUS) Mail: lembit.liiker@mail.ee puh: +372 510 3271

Tuletööde tuleohutusnõuded Tulityöt Virossa LEMBIT LIIKER. KUSTUTAJA OY (TONDI KOOLITUSKESKUS) Mail: lembit.liiker@mail.ee puh: +372 510 3271 LEMBIT LIIKER KUSTUTAJA OY (TONDI KOOLITUSKESKUS) Mail: lembit.liiker@mail.ee puh: +372 510 3271 Lain soveltamisala Paloturvallisuuden laki säätää ihmisten, yritysten sekä muiden yhteisöjen ja oikeushenkilöiden

Lisätiedot

SOPIMUS HELSINGIN KAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYSVIRASTON TOIMIPAIKKOJEN KÄYTTÄMISESTÄ SOSIAALI- JA TERVEYSALAN OPISKELIJOIDEN KOULUTUKSEEN

SOPIMUS HELSINGIN KAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYSVIRASTON TOIMIPAIKKOJEN KÄYTTÄMISESTÄ SOSIAALI- JA TERVEYSALAN OPISKELIJOIDEN KOULUTUKSEEN HELSINGIN KAUPUNKI 1 SOPIMUS HELSINGIN KAUPUNGIN N TOIMIPAIKKOJEN KÄYTTÄMISESTÄ SOSIAALI- JA TERVEYSALAN OPISKELIJOIDEN KOULUTUKSEEN 1 SOPIJAPUOLET Tämän sopimuksen osapuolia ovat Helsingin kaupungin sosiaali-

Lisätiedot

AMMATTIOPPILAITOKSET Metsäalan Näyttötutkinnoista vastaavat

AMMATTIOPPILAITOKSET Metsäalan Näyttötutkinnoista vastaavat 8476 TIEDOTE 2/2015 1 (5) AMMATTIOPPILAITOKSET Metsäalan Näyttötutkinnoista vastaavat Metsäalan perustutkinto, metsätalouden osaamisala, näyttötutkinnot 1.8.2015 alkaen Uudet metsäalan perustutkinnon perusteet

Lisätiedot

Rakenta Oy 2407354-6. Helsinki. Sergey Kovalev 044-919 0061

Rakenta Oy 2407354-6. Helsinki. Sergey Kovalev 044-919 0061 SOPIMUS OSOITE- JA POSTITUSPALVELUISTA TILAAJA Toiminimi Y-tunnus Kotipaikka Yhteyshenkilö Osoite Puhelin Sähköposti Maksuehdot 14 pv netto, laskutus 3-12 kk välein, 1. vuosi ennakkomaksu 240 e (hintaan

Lisätiedot

Käyttöehdot, videokoulutukset

Käyttöehdot, videokoulutukset Käyttöehdot, videokoulutukset Edita Publishing Oy PL 700, 00043 NORDIC MORNING www.editapublishing.fi Asiakaspalvelu www.edilexpro.fi edilexpro@edita.fi puh. 020 450 2040 (arkisin klo 9 16) 1 Yleistä Tämä

Lisätiedot

OSTOLIIKENNESOPIMUS PALVELU- JA ASIOINTILIIKENNE (malli)

OSTOLIIKENNESOPIMUS PALVELU- JA ASIOINTILIIKENNE (malli) LIITE 5 1 KITEEN KAUPUNKI Sivistyskeskus OSTOLIIKENNESOPIMUS PALVELU- JA ASIOINTILIIKENNE (malli) 1. Sopijapuolet Tilaaja: Yhteyshenkilö: Kiteen kaupunki Sivistyskeskus Kiteentie 25 82500 KITEE Perusopetuksen

Lisätiedot

Käyttöehdot. 1. Käyttöehtojen tarkoitus ja soveltamisala

Käyttöehdot. 1. Käyttöehtojen tarkoitus ja soveltamisala 1.5.2016 Käyttöehdot 1. Käyttöehtojen tarkoitus ja soveltamisala 1.1 Näitä käyttöehtoja sovelletaan Palveluntarjoajan ja Edenred Finland Oy:n ( Edenred ) väliseen sopimukseen. Palveluntarjoaja voi näiden

Lisätiedot

ASIAKASSOPIMUS. Näyttelijöiden Tekijänoikeusjärjestö -Skådespelarnas Upphövsrättsorganisation FILMEX, myöh. Filmex ja

ASIAKASSOPIMUS. Näyttelijöiden Tekijänoikeusjärjestö -Skådespelarnas Upphövsrättsorganisation FILMEX, myöh. Filmex ja ASIAKASSOPIMUS Näyttelijöiden Tekijänoikeusjärjestö -Skådespelarnas Upphövsrättsorganisation FILMEX, myöh. Filmex ja VIRALLINEN NIMI JA HENKILÖTUNNUS (MYÖS TAITEILIJANIMI, JOS KÄYTÄT SITÄ) myöh. Näyttelijä

Lisätiedot

TULITÖIDEN VALVONTASUUNNITELMA

TULITÖIDEN VALVONTASUUNNITELMA VALTIMON KUNNAN TULITÖIDEN VALVONTASUUNNITELMA SISÄLLYSLUETTELO 1. VELVOITTAVUUS 2. SOVELTAMISALUE 3. SUUNNITELMASTA TIEDOTTAMINEN 4. MÄÄRITELMÄT 4.1. Tulityöt 4.2. Katto- ja vedeneristystöiden tulityöt

Lisätiedot

2.1 Yhteispalveluna tarjottavat avustavat asiakaspalvelutehtävät

2.1 Yhteispalveluna tarjottavat avustavat asiakaspalvelutehtävät 1 LOMAKE: YHTEISPALVELUSOPIMUS 9.2.2007; LUONNOS 1. Sopimusosapuolet 1.1. Toimeksisaaja(t) 1.2. Toimeksiantajat 1 2 3 4 5 6 2. Yhteispalveluntehtävät 2.1 Yhteispalveluna tarjottavat avustavat asiakaspalvelutehtävät

Lisätiedot

Haluatko polttaa työpaikkasi?

Haluatko polttaa työpaikkasi? Haluatko polttaa työpaikkasi? VAHINKOKORVAUKSIA 25 2 Miljoonaa euroa 15 1 5 Palo Murto Vuoto 88 9 92 94 96 98 2 4 6 8 1 12 2 1 VAHINKOMÄÄRIÄ 8 7 6 1 kpl 5 4 3 2 1 Palo Murto Vuoto 88 9 92 94 96 98 2 4

Lisätiedot

TIETOSUOJAVASTAAVA PROJEKTI SOPIMUS

TIETOSUOJAVASTAAVA PROJEKTI SOPIMUS 1 TIETOSUOJAVASTAAVA PROJEKTI SOPIMUS 2 Sisällysluettelo 1. Sopimuksen tausta ja tavoitteet... 3 2. Sopijaosapuolet... 3 3. Kuntien konserniyhtiöiden projektiin osallistuminen... 5 4. Tietosuojavastaava

Lisätiedot

PELAAJASOPIMUS HAUKIPUTAAN AHMAT

PELAAJASOPIMUS HAUKIPUTAAN AHMAT PELAAJASOPIMUS HAUKIPUTAAN AHMAT PELAAJASOPIMUS KAUDELLE 1. OSAPUOLET 1. Haukiputaan Ahmat Ry (jäljempänä seura), joukkue (jäljempänä joukkue) sekä 2. (jäljempänä pelaaja) ja 3. (jäljempänä huoltaja) 2.

Lisätiedot

Sertifikaattitilisopimus biokaasusertifikaattijärjestelmän käyttö

Sertifikaattitilisopimus biokaasusertifikaattijärjestelmän käyttö Sertifikaattitilisopimus biokaasusertifikaattijärjestelmän käyttö 2 1. Sopimuksen osapuolet Tämä sertifikaattitilisopimus ( Sopimus ) on solmittu seuraavien osapuolten välillä: Järjestelmän Ylläpitäjä

Lisätiedot

HARJAVALLAN SUURTEOLLISUUSPUISTO TULITYÖSUUNNITELMA. Versio Päiväys Päivityksen syy Laatija Rev Suunnitelman käyttöönotto J.

HARJAVALLAN SUURTEOLLISUUSPUISTO TULITYÖSUUNNITELMA. Versio Päiväys Päivityksen syy Laatija Rev Suunnitelman käyttöönotto J. Versio Päiväys Päivityksen syy Laatija Rev.0 20.04.2018 Suunnitelman käyttöönotto J.Paulamäki SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 3 1.1 Velvoittavuus... 3 1.2 Määritelmät... 4 2 TULITÖIDEN TURVALLISUUSTUTKINTO

Lisätiedot

PELAAJASOPIMUS KAUDELLE

PELAAJASOPIMUS KAUDELLE 0.08.013 1 (5) PELAAJASOPIMUS KAUDELLE 1. OSAPUOLET 1. Kiimingin Kiekko-Pojat Ry (jäljempänä seura), joukkue (jäljempänä joukkue) sekä. (jäljempänä pelaaja) ja 3. (jäljempänä huoltaja). SOPIMUSKAUSI Tämä

Lisätiedot

ULTIMATEMAGIC.NET YLEISET KÄYTTÖ- JA PALVELUEHDOT

ULTIMATEMAGIC.NET YLEISET KÄYTTÖ- JA PALVELUEHDOT ULTIMATEMAGIC.NET YLEISET KÄYTTÖ- JA PALVELUEHDOT Nämä päivitetyt ehdot ovat voimassa 8.3.2016 alkaen SOPIMUKSEN OSAPUOLET Palveluiden tuottajana toimii, jota tässä sopimuksessa kutsutaan myyjäksi, pidättää

Lisätiedot

HYPPYMESTARIKOULUTUS JA -KELPOISUUS

HYPPYMESTARIKOULUTUS JA -KELPOISUUS SUOMEN ILMAILULIITTO RY KOULUTUSOHJELMA Helsinki-Malmin lentoasema 00700 HELSINKI 7.3.2012 HYPPYMESTARIKOULUTUS JA -KELPOISUUS PL-HYPPYMESTARIKURSSI 1 Koulutuksen yleisjärjestelyt Pakkolaukaisuhyppymestarikurssin

Lisätiedot

VAPAAPUDOTUSKOULUTTAJAKOULUTUS JA -KELPOISUUS

VAPAAPUDOTUSKOULUTTAJAKOULUTUS JA -KELPOISUUS SUOMEN ILMAILULIITTO RY KOULUTUSOHJELMA Helsinki-Malmin lentoasema 00700 HELSINKI 10.12.2011 VAPAAPUDOTUSKOULUTTAJAKOULUTUS JA -KELPOISUUS VAPAAPUDOTUSKOULUTTAJAKURSSI 1 Koulutuksen yleisjärjestelyt Kouluttajakurssin

Lisätiedot

Tiedotustilaisuus koulutusorganisaatioiden vastuuhenkilöille

Tiedotustilaisuus koulutusorganisaatioiden vastuuhenkilöille Tiedotustilaisuus koulutusorganisaatioiden vastuuhenkilöille 17.6.2014 Karoliina Vesterbacka Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Vastuuhenkilöiden roolit ja vastuut Organisaation tulee esittää/nimetä

Lisätiedot

Maatalouden Laskentakeskus Oy Minun Maatilani - ohjelmiston palvelusopimus

Maatalouden Laskentakeskus Oy Minun Maatilani - ohjelmiston palvelusopimus Maatalouden Laskentakeskus Oy Minun Maatilani - ohjelmiston palvelusopimus Sisältö Käsitteet Tämä asiakirja on oikeudellisesti sitova sopimus asiakkaan ja Suomen Maatalouden Laskentakeskus Oy:n välillä.

Lisätiedot

Evijärven Kunta Tekninen Toimisto Viskarinaukio EVIJÄRVI

Evijärven Kunta Tekninen Toimisto Viskarinaukio EVIJÄRVI Evijärven Kunta Tekninen Toimisto Viskarinaukio 3 62500 EVIJÄRVI 11.11.2015 TARJOUSPYYNTÖ KAIVINKONETÖISTÄ Evijärven kunnan tekninen lautakunta pyytää tarjouksia kaivinkonetöistä 1.1.2016 31.12.2017. Kohde

Lisätiedot

NURMEKSEN KAUPUNKI OSTOLIIKENNESOPIMUS VANHUSTEN PÄIVÄKUNTOUTUSKULJETUKSET

NURMEKSEN KAUPUNKI OSTOLIIKENNESOPIMUS VANHUSTEN PÄIVÄKUNTOUTUSKULJETUKSET NURMEKSEN KAUPUNKI OSTOLIIKENNESOPIMUS VANHUSTEN PÄIVÄKUNTOUTUSKULJETUKSET Nämä ehdot liitetään ostoliikennesopimukseen. Ehtoja noudatetaan ostoliikenteen järjestämisessä, jollei ostoliikennesopimuksessa

Lisätiedot

JIK-peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä (jäljempänä Tilaaja ) Könnintie 27 B, 60800 ILMAJOKI. Hankinta- ja taloussuunnittelija, p.

JIK-peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä (jäljempänä Tilaaja ) Könnintie 27 B, 60800 ILMAJOKI. Hankinta- ja taloussuunnittelija, p. LIITE 2 SOPIMUS SOPIMUS HAMMASLÄÄKÄRITYÖVOIMAN VUOKRAAMISESTA VIIKONLOPPU- JA ARKIPYHÄILTOIHIN 1. OSAPUOLET JA YHTEYSHENKILÖT Tilaaja: JIK-peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä (jäljempänä Tilaaja ) Könnintie

Lisätiedot

OSTOLIIKENTEEN EHDOT KOULULAISKULJETUKSET

OSTOLIIKENTEEN EHDOT KOULULAISKULJETUKSET KOULULAISKULJETUKSET Ostoliikennesopimuksen LIITE OSTOLIIKENTEEN EHDOT KOULULAISKULJETUKSET Nämä ehdot liitetään ostoliikennesopimukseen. Sopimuksessa voidaan poiketa näistä ehdoista. Hoidettaessa sopimussuhteeseen

Lisätiedot

PL 6000, 00099 Helsingin kaupunki. ja xxxxxxx (jäljempänä Palveluntuottaja) Osoite: xxxxxxxxxxxx y-tunnus

PL 6000, 00099 Helsingin kaupunki. ja xxxxxxx (jäljempänä Palveluntuottaja) Osoite: xxxxxxxxxxxx y-tunnus 1 SUUN TERVEYDENHUOLLON ANESTESIAPALVELUN HANKINTA 1. Sopijapuolet Helsingin kaupunki (jäljempänä Tilaaja) Osoite: Helsingin kaupungin terveyskeskus PL 6000, 00099 Helsingin kaupunki ja xxxxxxx (jäljempänä

Lisätiedot

Maatalouden Laskentakeskus Oy Minun Maatilani - ohjelmiston palvelusopimus

Maatalouden Laskentakeskus Oy Minun Maatilani - ohjelmiston palvelusopimus Minun Maatilani ohjelmiston palvelusopimus 23.12.2015 Page 1 of 5 Maatalouden Laskentakeskus Oy Minun Maatilani - ohjelmiston palvelusopimus Sisältö Käsitteet Tämä asiakirja on oikeudellisesti sitova sopimus

Lisätiedot

KILPAILUTTAMO PALVELU

KILPAILUTTAMO PALVELU YLEISET KÄYTTÖEHDOT LAATIMALLA, ESIKATSELEMALLA, SELAAMALLA, LÄHETTÄMÄLLÄ, VASTAANOTTAMALLA TAI LUKEMALLA TARJOUSPYYNNÖN KILPAILUTTAMO:N WWW-SIVUILTA (MYÖHEMMIN PALVELU) SEN LAATIJA (MYÖHEMMIN ASIAKAS)

Lisätiedot

Hoidettaessa sopimussuhteeseen liittyviä asioita yhteydenotot on osoitettava ostoliikennesopimuksessa mainitulle sopijapuolen edustajalle.

Hoidettaessa sopimussuhteeseen liittyviä asioita yhteydenotot on osoitettava ostoliikennesopimuksessa mainitulle sopijapuolen edustajalle. Akaan kaupungin kuljetuksia koskeva tarjouspyyntö 23.1.2015 Liite 4 OSTOLIIKENTEEN EHDOT KOULUKULJETUKSET LINJA-AUTOLLA Nämä ehdot otetaan osaksi erikseen tehtävää ostoliikennesopimusta. Ehtoja noudatetaan

Lisätiedot

Käyttöehdot, KoulutusOnline, päivitetty Yleistä

Käyttöehdot, KoulutusOnline, päivitetty Yleistä Käyttöehdot, KoulutusOnline, päivitetty 13.3.2018 Yleistä Näissä käyttöehdoissa säännellään Helsingin seudun kauppakamarin palveluyhtiön Helsingin Kamari Oy:n julkaiseman KoulutusOnline-palvelun käyttöä.

Lisätiedot

Mtech Digital Solutions Oy Minun Maatilani - ohjelmiston palvelusopimus

Mtech Digital Solutions Oy Minun Maatilani - ohjelmiston palvelusopimus Minun Maatilani ohjelmiston palvelusopimus 23.12.2015 Page 1 of 5 Mtech Digital Solutions Oy Minun Maatilani - ohjelmiston palvelusopimus Sisältö Tämä asiakirja on oikeudellisesti sitova sopimus asiakkaan

Lisätiedot

NÄYTTÖTUTKINTOJEN JÄRJESTÄMISSOPIMUKSET JA -SOPIMUSTEN TEKEMINEN

NÄYTTÖTUTKINTOJEN JÄRJESTÄMISSOPIMUKSET JA -SOPIMUSTEN TEKEMINEN NÄYTTÖTUTKINTOJEN JÄRJESTÄMISSOPIMUKSET JA -SOPIMUSTEN TEKEMINEN Opetushallitus 2001 ISBN 952 13 1064 2 1 OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN DNO 70/011/2000 MÄÄRÄYS Velvoittavana noudatettava PÄIVÄMÄÄRÄ

Lisätiedot

Asiakas voi varata Erottajan Kasinon käyttöönsä internet-osoitteessa

Asiakas voi varata Erottajan Kasinon käyttöönsä internet-osoitteessa EROTTAJAN KASINON YLEISET VARAUS- JA PERUUTUSEHDOT (VOIMASSA 1.8.2012 ALKAEN) 1. Soveltamisala Näitä Erottajan Kasinon yleisiä varaus- ja peruutusehtoja ( Yleiset Ehdot ) ja Erottajan Kasinon käyttösääntöjä

Lisätiedot

TULITYÖT. Tässä suojeluohjeessa annetaan vaatimukset tulityövahinkojen torjumiseksi.

TULITYÖT. Tässä suojeluohjeessa annetaan vaatimukset tulityövahinkojen torjumiseksi. SISÄLLYSLUETTELO 1. Suojeluohjeen tarkoitus 6.2 Tulityökortti 2. Suojeluohjeen velvoittavuus 7. Kattotulityöt 3. Määritelmät 7.1 Bitumikeitin 4. Tulitöiden valvontasuunnitelma 8. Tulityöstandardi 5. Vakituinen

Lisätiedot

Sopimus kulttuurimatkailutuotteen tekemisestä ja käytöstä (malli)

Sopimus kulttuurimatkailutuotteen tekemisestä ja käytöstä (malli) Sopimus kulttuurimatkailutuotteen tekemisestä ja käytöstä (malli) Tämä sopimus ei ole virallinen sopimus, vaan malli, jonka pohjalle rakentaa sellainen. Huomioita; Kulttuurimatkailun viitekehyksessä on

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI SOPIMUSLUONNOS Liite 3 1(6) OPETUSVIRASTO 15.4.2015

HELSINGIN KAUPUNKI SOPIMUSLUONNOS Liite 3 1(6) OPETUSVIRASTO 15.4.2015 HELSINGIN KAUPUNKI SOPIMUSLUONNOS Liite 3 1(6) SOPIMUSLUONNOS, ERIKOISIKKUNOIDEN PESUPALVELU 1. Sopijapuolet Tilaaja: Helsingin kaupungin opetusvirasto, PL 3000, 00099 Helsingin kaupunki jäljempänä Tilaaja

Lisätiedot

Koulutusorganisaatiolla / kouluttajalla tulee olla voimassaoleva sopimus, jonka on myöntänyt ko. tuotteen hallinnoijaorganisaatio.

Koulutusorganisaatiolla / kouluttajalla tulee olla voimassaoleva sopimus, jonka on myöntänyt ko. tuotteen hallinnoijaorganisaatio. MOTIVAN HYVÄKSYMÄ LAATULUOKITUS TALOUDELLISEN AJOTAVAN KOULUTUKSELLE Motiva on laatinut kriteerit taloudellisen ajamisen koulutukselle Suomessa. Ohjeistus sisältää vähimmäisvaatimukset koulutukselle liikenteen

Lisätiedot

REVOLUTION-LISENSSISOPIMUS

REVOLUTION-LISENSSISOPIMUS Lisenssisopimus 1 (5) REVOLUTION-LISENSSISOPIMUS 1 OSAPUOLET Tämä lisenssisopimus ( Sopimus ) on tehty seuraavien osapuolten välillä: 1. Trainer4You Revolution Oy, y-tunnus 2623516 6, Suomessa rekisteröity

Lisätiedot

Hakemus palveluntuottajaksi palvelusetelillä tuotettavaan mielenterveyskuntoutujien tukiasumiseen

Hakemus palveluntuottajaksi palvelusetelillä tuotettavaan mielenterveyskuntoutujien tukiasumiseen Hakemus palveluntuottajaksi palvelusetelillä tuotettavaan mielenterveyskuntoutujien tukiasumiseen ja palveluasumiseen Hakemus saapunut / 201 Palveluntuottajaa koskevat tiedot Yritys/järjestö/yhteisö Y-tunnus

Lisätiedot

Vastuullisen kaivostoiminnan hallintajärjestelmä. Ohjeistus. KIT-HSE-GUI-Tulitöiden valvontasuunnitelma

Vastuullisen kaivostoiminnan hallintajärjestelmä. Ohjeistus. KIT-HSE-GUI-Tulitöiden valvontasuunnitelma Pasi Kreivi Sähköinen hyväksyntä Terveys-, turvallisuus- ja ympäristöpäällikkö 1 TARKOITUS Työturvallisuuslaki velvoittaa työnantajaa järjestämään työt siten, että palovaara on mahdollisimman vähäinen

Lisätiedot

Toimikunta päättää aikaisemmin osoitetun osaamisen tunnustamisesta. (Näyttötutkintoopas 2015 s, 27)

Toimikunta päättää aikaisemmin osoitetun osaamisen tunnustamisesta. (Näyttötutkintoopas 2015 s, 27) OPETUSHALLITUS TUTKINTOTOI MIKUNN AT UTBILD NINGSSTYRELSEN E XAME NSKOMMISSIONERNA Lasten ja nuorten erityisohjauksen tutkintotoimikunta (8452) 1.8.2013 31.7.2016 Ohje näyttötutkinnon järjestäjille 11/2015

Lisätiedot

Hyväksymishakemus perusterveydenhuollon palvelusetelituottajaksi

Hyväksymishakemus perusterveydenhuollon palvelusetelituottajaksi Hyväksymishakemus perusterveydenhuollon palvelusetelituottajaksi Seinäjoen kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta on päättänyt seuraavista perusterveydenhuollon palveluseteleistä ja niiden arvosta vuodelle

Lisätiedot

PALOPÄÄLLYSTÖLIITON TURVALLISUUSAINEISTOT

PALOPÄÄLLYSTÖLIITON TURVALLISUUSAINEISTOT PALOPÄÄLLYSTÖLIITON TURVALLISUUSAINEISTOT PALOPÄÄLLYSTÖLIITON TURVALLISUUSAINEISTOT Tästä esitteestä löydät Suomen Palopäällystöliiton laadukkaat ja tehokkaat turvallisuusaineistot koulutuskäyttöön ja

Lisätiedot

Suomen Melonta- ja Soutuliiton koulutusjärjestelmä Hyväksytty Koulutus- ja olosuhdevaliokunnan kokouksessa

Suomen Melonta- ja Soutuliiton koulutusjärjestelmä Hyväksytty Koulutus- ja olosuhdevaliokunnan kokouksessa 1 Suomen Melonta- ja Soutuliiton koulutusjärjestelmä Hyväksytty Koulutus- ja olosuhdevaliokunnan kokouksessa 11.11.2013 Kouluttajaoikeuden myöntää Melonta- ja soutuliiton koulutus- ja olosuhdevaliokunta.

Lisätiedot

HAKEMUS OMAISHOIDON VAPAAN PALVELUSETELITUOTTAJAKSI KOTIIN ANNETTAVA PALVELU

HAKEMUS OMAISHOIDON VAPAAN PALVELUSETELITUOTTAJAKSI KOTIIN ANNETTAVA PALVELU 1 Hakemus saapunut: HAKEMUS OMAISHOIDON VAPAAN PALVELUSETELITUOTTAJAKSI KOTIIN ANNETTAVA PALVELU Hakeminen palveluntuottajaksi on mahdollista ympäri vuoden. Kaikki omaishoidon palvelusetelin toimintaohjeen

Lisätiedot

2) Liikennöintivelvollisuus 3) Liikennöitsijän vastuu 4) Liikennöitsijän vastuun rajoittaminen 5) Liikenteestä vastaava henkilö

2) Liikennöintivelvollisuus 3) Liikennöitsijän vastuu 4) Liikennöitsijän vastuun rajoittaminen 5) Liikenteestä vastaava henkilö Palveluliikenne 1/6 OMAT SOPIMUSEHDOT PALVELULIIKENNE SISÄLLYSLUETTELO YHTEISTYÖN PERIAATE 1) Yhteistyösitoumus LIIKENNÖITSIJÄN ASEMA OSTAJAN ASEMA 2) Liikennöintivelvollisuus 3) Liikennöitsijän vastuu

Lisätiedot

METSURIPALVELUT

METSURIPALVELUT HANKINTASOPIMUS 1 (5) METSURIPALVELUT 2014-2015 1. SOPIJAOSAPUOLET Tilaaja: Espoon kaupunki / Espoo Kaupunkitekniikka -liikelaitos PL 6400 Teirinsyrjä 4 02070 ESPOON KAUPUNKI Yhteyshlö etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Copyright 1999-2012 Basware Corporation. All rights reserved. Pikaopas toimittajille Supplier Portal (Toukokuu 2013)

Copyright 1999-2012 Basware Corporation. All rights reserved. Pikaopas toimittajille Supplier Portal (Toukokuu 2013) Copyright 1999-2012 Basware Corporation. All rights reserved. Pikaopas toimittajille Supplier Portal (Toukokuu 2013) 1 Rekisteröityminen ja sisäänkirjautuminen Sinun täytyy kirjautua Supplier Portal -sovellukseen,

Lisätiedot

SAJL PELAAJASOPIMUS 1 OSAPUOLET. (Nimi ja Henkilötunnus) jäljempänä Pelaaja 2 VOIMASSAOLO

SAJL PELAAJASOPIMUS 1 OSAPUOLET. (Nimi ja Henkilötunnus) jäljempänä Pelaaja 2 VOIMASSAOLO SAJL PELAAJASOPIMUS 1 OSAPUOLET Helsinki Wolverines ry jäljempänä Seura JA 2 VOIMASSAOLO 3 SOPIMUKSEN TARKOITUS (Nimi ja Henkilötunnus) jäljempänä Pelaaja Tämä sopimus on voimassa sopimuksen allekirjoittamishetkestä

Lisätiedot

ValmennusMomentti Juridica Avoimen yhtiön internetsivuston sisältöä koskeva

ValmennusMomentti Juridica Avoimen yhtiön internetsivuston sisältöä koskeva ValmennusMomentti Juridica Avoimen yhtiön internetsivuston sisältöä koskeva vastuuvapautuslauseke Vastuuvapautuslauseke Tällä sivustolla esitetyn aineiston tekijänoikeudet kuuluvat ValmennusMomentti Juridica

Lisätiedot

SOPIMUSMALLI (POHJA A) 1. SOPIJAOSAPUOLET 2. SOPIMUKSEN TAUSTA JA TAVOITTEET 3. SOPIMUKSEN KOHDE SOPIMUS PALVELUISTA

SOPIMUSMALLI (POHJA A) 1. SOPIJAOSAPUOLET 2. SOPIMUKSEN TAUSTA JA TAVOITTEET 3. SOPIMUKSEN KOHDE SOPIMUS PALVELUISTA SOPIMUSMALLI (POHJA A) SOPIMUS PALVELUISTA 1. SOPIJAOSAPUOLET Tilaaja nimi, osoite, puhelin, sähköposti, fax, yhteyshenkilö laskutusosoite tarvittaessa myös tiedot henkilöistä, jotka valvovat tuottajan

Lisätiedot

SOPIMUS KOULULAISTEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN AVUSTAMISESTA

SOPIMUS KOULULAISTEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN AVUSTAMISESTA SOPIMUS KOULULAISTEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN AVUSTAMISESTA 1. SOPIMUKSEN OSAPUOLET Lappeenrannan kaupunki, Kasvatus- ja opetustoimi/ Varhaiskasvatus, jäljempänä kaupunki PL 214 53101 LAPPEENRANTA Palveluntuottaja

Lisätiedot

TULITYÖT. Suojeluohje SISÄLLYSLUETTELO S621 2004

TULITYÖT. Suojeluohje SISÄLLYSLUETTELO S621 2004 Suojeluohje S621 2004 TULITYÖT SISÄLLYSLUETTELO 1 SUOJELUOHJEEN TARKOITUS... 2 2 SUOJELUOHJEEN VELVOITTAVUUS... 2 3 MÄÄRITELMÄT... 2 4 TULITÖIDEN VALVONTASUUNNITELMA... 2 5 VAKITUINEN TULITYÖPAIKKA...

Lisätiedot

LIEKSAN KAUPUNKI TARJOUSKILPAILUASIAKIRJA NRO 5

LIEKSAN KAUPUNKI TARJOUSKILPAILUASIAKIRJA NRO 5 LIEKSAN KAUPUNKI TARJOUSKILPAILUASIAKIRJA NRO 5 OSTOLIIKENTEEN EHDOT ASIOINTILIIKENNE / KIMPPAKYYTI Nämä ehdot liitetään ostoliikennesopimukseen. Ehtoja noudatetaan ostoliikenteen järjestämisessä, jollei

Lisätiedot

Tulityövahinko alihankintaketjussa Tulityöseminaari 2015. Mikko Parikka

Tulityövahinko alihankintaketjussa Tulityöseminaari 2015. Mikko Parikka Tulityövahinko alihankintaketjussa Tulityöseminaari 2015 Mikko Parikka Tulityösuunnitelma Stora Enson tehdasalueella tai toimitiloissa on aina noudatettava tulityösuunnitelmaa. Työn tilaaja huolehtii siitä,

Lisätiedot

A V E R ETÄMYYNNIN ENNAKKOTIEDOT / KOSKEE HELPMEANS-VERKKOKAUPAN ASIAKKAIDEN TOIMEKSIANTOSOPIMUKSIA AVER ASIANAJOTOIMISTO OY

A V E R ETÄMYYNNIN ENNAKKOTIEDOT / KOSKEE HELPMEANS-VERKKOKAUPAN ASIAKKAIDEN TOIMEKSIANTOSOPIMUKSIA AVER ASIANAJOTOIMISTO OY A V E R 1 (5) ETÄMYYNNIN ENNAKKOTIEDOT / KOSKEE HELPMEANS-VERKKOKAUPAN ASIAKKAIDEN TOIMEKSIANTOSOPIMUKSIA 1 Osapuolet 1.1 (jäljempänä asiakas ) 1.2 Aver Asianajotoimisto Oy Fredrikinkatu 25 A 24 00120

Lisätiedot

TJS Opintokeskus tukee järjestöjen. Edellytykset TJS-tuen saamiselle

TJS Opintokeskus tukee järjestöjen. Edellytykset TJS-tuen saamiselle TJS-tukiohje 2016 TJS Opintokeskus tukee järjestöjen koulutustoimintaa TJS Opintokeskus on Akavan ja STTK:n yhteinen koulutus- ja kehittämisorganisaatio, jonka perustehtävänä on tukea liittojen, yhdistysten,

Lisätiedot

VASTIKKEELLISEN RAHOITUKSEN EHDOT Idealgrain

VASTIKKEELLISEN RAHOITUKSEN EHDOT Idealgrain 1. YLEISTÄ 1.1 Oy (Y-tunnus: 2788005-2) (jäljempänä Projektikumppani ) tarjoaa Joukon Voima Oy:n (Y-tunnus: 2635723-5) (jäljempänä Rahoituksenjärjestäjä ) palvelun välityksellä jäljempänä tarkoitettuja

Lisätiedot

REKISTERISELOSTE

REKISTERISELOSTE REKISTERISELOSTE 23.5.2018 Rekisterinpitäjä: HaminaKotka Satama Oy (jäljempänä HaminaKotka Satama) Merituulentie 424 48310 Kotka PL 196, 48101 Kotka Puh. +358 (0)20 790 8800 office@haminakotka.fi Y-tunnus

Lisätiedot

KIRKKONUMMEN KUNTA LIITE 2 1 (5) Perusturva PL 20 02401 KIRKKONUMMI 3.11.2009 1232/135//2009

KIRKKONUMMEN KUNTA LIITE 2 1 (5) Perusturva PL 20 02401 KIRKKONUMMI 3.11.2009 1232/135//2009 KIRKKONUMMEN KUNTA LIITE 2 1 (5) ALUSTAVA PUITESOPIMUS HOITAJATYÖVOIMAN HANKINNASTA (LUONNOS) SOPIJAOSAPUOLET XXX, jäljempänä Palveluntuottaja Y-tunnus ja Kirkkonummen kunta,, jäljempänä Tilaaja 02401

Lisätiedot

VAPAAPUDOTUSKOULUTTAJAKOULUTUS JA -KELPOISUUS

VAPAAPUDOTUSKOULUTTAJAKOULUTUS JA -KELPOISUUS SUOMEN ILMAILULIITTO RY KOULUTUSOHJELMA Helsinki-Malmin lentoasema 00700 HELSINKI 9.4.2015 VAPAAPUDOTUSKOULUTTAJAKOULUTUS JA -KELPOISUUS KOULUTTAJAKURSSI 1 Koulutuksen yleisjärjestelyt Kouluttajakurssin

Lisätiedot

STT:n yleiset sopimusehdot 1.1.2010

STT:n yleiset sopimusehdot 1.1.2010 YLEISET SOPIMUSEHDOT 1 (5) STT:n yleiset sopimusehdot 1. Käyttöoikeus 2. Käyttöehdot 1 Kappale päivitetty 1.1.2016 alkaen. Asiakkaalla on oikeus käyttää STT:n palvelua ja/tai siihen sisältyviä aineistoja

Lisätiedot

Henkilötietojen käsittely sähköisen tunnistamisen luottamusverkostossa

Henkilötietojen käsittely sähköisen tunnistamisen luottamusverkostossa Suositus Henkilötietojen käsittely sähköisen tunnistamisen luottamusverkostossa n suosituksen liite Suositus 1 (9) Sisältö 1 Johdanto... 3 2 LUOTTAMUSVERKOSTO JA SEN TOIMINTA... 3 2.1 Luottamusverkosto...

Lisätiedot

Sairaalaniemen kumppanuuskaavan suunnittelusopimus

Sairaalaniemen kumppanuuskaavan suunnittelusopimus 1 (5) Sairaalaniemen kumppanuuskaavan suunnittelusopimus 1. Sopimuksen osapuolet Toimittajat Tilaajat 2. Hankkeen yhteyshenkilöt Tilaajan yhteyshenkilö: Rovaniemen kaupunki Toimittajan (jäljempänä ryhmän)

Lisätiedot

Ostajan ja liikennöitsijän välisen sopimussuhteen sisältö määräytyy tämän sopimuksen sekä siihen liittyvien seuraavien asiakirjojen perusteella:

Ostajan ja liikennöitsijän välisen sopimussuhteen sisältö määräytyy tämän sopimuksen sekä siihen liittyvien seuraavien asiakirjojen perusteella: KOULULAISKULJETUKSET OSTOLIIKENNESOPIMUS 1. Sopijapuolet Ostaja: Kunta............................................... Yhteystiedot:......................................... Ostajan edustaja:......................................

Lisätiedot

Valionrannan kumppanuuskaavan suunnittelusopimus

Valionrannan kumppanuuskaavan suunnittelusopimus 1 (5) Valionrannan kumppanuuskaavan suunnittelusopimus 1. Sopimuksen osapuolet Toimittajat Tilaajat 2. Hankkeen yhteyshenkilöt Tilaajan yhteyshenkilö: Rovaniemen kaupunki Toimittajan (jäljempänä ryhmän)

Lisätiedot

Liite 3 a. Tarjouspyynnön ja sopimuksen yleisehdot vakituinen hammaslääkäripalvelu Versio

Liite 3 a. Tarjouspyynnön ja sopimuksen yleisehdot vakituinen hammaslääkäripalvelu Versio Liite 3 a. Tarjouspyynnön ja sopimuksen yleisehdot vakituinen hammaslääkäripalvelu Versio 2017.1 1. Toiminnassa noudatettavat ehdot Toiminnassa noudatetaan seuraavia asiakirjoja pätevyysjärjestyksessä:

Lisätiedot

Työturvallisuuskorttikoulutuksen ostajan opas

Työturvallisuuskorttikoulutuksen ostajan opas Työturvallisuuskortti 16.5.2017 Työturvallisuuskorttikoulutuksen ostajan opas Miksi Työturvallisuuskortti? Työturvallisuuskortti on valtakunnallinen yhdenmukainen koulutus yhteisen työpaikan työturvallisuusasioiden

Lisätiedot

Turvallisuustutkinnot TUT & YTU Valmiuksia kokonaisturvallisuuden johtamiseen

Turvallisuustutkinnot TUT & YTU Valmiuksia kokonaisturvallisuuden johtamiseen TUT & YTU Valmiuksia kokonaisturvallisuuden johtamiseen 10/2016 Kohderyhmä: Turvallisuustutkinnon suorittaminen hyödyttää kaikkia joiden vastuualueeseen kuuluu erilaisia turvallisuusjohtamisen elementtejä,

Lisätiedot

Big Brother -faniraportoijakisan säännöt ja rekisteriseloste

Big Brother -faniraportoijakisan säännöt ja rekisteriseloste Big Brother -faniraportoijakisan säännöt ja rekisteriseloste 1. Kilpailun järjestäjä,, (jäljempänä "Järjestäjä") 2. Kilpailuun osallistuminen Kilpailuun voi osallistua Internetissä täyttämällä kilpailulomakkeen.

Lisätiedot

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Ohjeet opiskelijalle Opiskelija harjoittelee omassa opetustyössään ammatillisessa koulutuksessa. Opetusharjoittelussa keskeisenä tavoitteena

Lisätiedot

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy:n tietosuojaseloste koskien Urkundplagioinnintunnistusohjelmaa

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy:n tietosuojaseloste koskien Urkundplagioinnintunnistusohjelmaa Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy:n tietosuojaseloste koskien Urkundplagioinnintunnistusohjelmaa Sisältää EU:n tietosuoja-asetuksen mukaiset vaatimukset (artiklat 13, 14 ja 30) Laadittu: 14.05.2018 1.

Lisätiedot

1. Rekisterinpitäjä Nimi (y-tunnus) Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry (TTVK ry) (y-tunnus: )

1. Rekisterinpitäjä Nimi (y-tunnus) Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry (TTVK ry) (y-tunnus: ) REKISTERISELOSTE Tekijänoikeuskasvatus ja -neuvonta EU:n yleinen tietosuoja-asetus (2016/679) 13 ja 14 artikla Laatimispvm: 25.5.2018 1. Rekisterinpitäjä Nimi (y-tunnus) Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus

Lisätiedot

PIHLAVAN VPK RY:N SÄÄNNÖT

PIHLAVAN VPK RY:N SÄÄNNÖT PIHLAVAN VPK RY:N SÄÄNNÖT PIHLAVAN VPK RY Pihlavan VPK Ry:n säännöt Nimi ja kotipaikka 1 Yhdistyksen nimi on Pihlavan VPK ry. Yhdistystä nimitetään näissä säännöissä palokunnaksi. Palokunnan toiminta-alueena

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN KUNNAN JA HUS-SERVIS LIIKELAITOKSEN SOPIMUS TEKSTINKÄSITTELYPALVELUISTA

NURMIJÄRVEN KUNNAN JA HUS-SERVIS LIIKELAITOKSEN SOPIMUS TEKSTINKÄSITTELYPALVELUISTA NURMIJÄRVEN KUNNAN JA HUS-SERVIS LIIKELAITOKSEN SOPIMUS TEKSTINKÄSITTELYPALVELUISTA 1 SOPIJAPUOLET JA YHTEYSHENKILÖT 1.1 Tilaaja Nurmijärven kunta (jäljempänä Tilaaja) < osoite > < Y-tunnus > 1.2 Toimittaja

Lisätiedot

Tilauksen kohteena olevan tuotteen ja/tai palvelun toimitus. Asiakkaan antamien tietojen nojalla laadittu ehdotus hankinnan ehdoista.

Tilauksen kohteena olevan tuotteen ja/tai palvelun toimitus. Asiakkaan antamien tietojen nojalla laadittu ehdotus hankinnan ehdoista. Yleiset sopimusehdot 1 Määritelmät Nämä ovat DC Net Works Oy:n (jäljempänä Toimittaja) tuottamissa hankintapalveluissa käytetyt yleiset sopimusehdot. Sopimus syntyy Tilaajan ja Toimittajan välillä Tilaajan

Lisätiedot

Tietosuojaseloste 1 (5) Tietosuojaseloste: Tieturvakoulutus ja -kortti. 1 Rekisterinpitäjä Väylävirasto PL Helsinki

Tietosuojaseloste 1 (5) Tietosuojaseloste: Tieturvakoulutus ja -kortti. 1 Rekisterinpitäjä Väylävirasto PL Helsinki Tietosuojaseloste 1 (5) Tietosuojaseloste: Tieturvakoulutus ja -kortti 1 Rekisterinpitäjä Väylävirasto PL 33 00521 Helsinki 2 Yhteyshenkilö rekisteriä koskevissa asioissa Rekisteröidyn oikeuksien käyttämistä

Lisätiedot