Tuletööde tuleohutusnõuded Tulityöt Virossa LEMBIT LIIKER. KUSTUTAJA OY (TONDI KOOLITUSKESKUS) Mail: puh:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tuletööde tuleohutusnõuded Tulityöt Virossa LEMBIT LIIKER. KUSTUTAJA OY (TONDI KOOLITUSKESKUS) Mail: lembit.liiker@mail.ee puh: +372 510 3271"

Transkriptio

1 LEMBIT LIIKER KUSTUTAJA OY (TONDI KOOLITUSKESKUS) Mail: puh:

2

3 Lain soveltamisala Paloturvallisuuden laki säätää ihmisten, yritysten sekä muiden yhteisöjen ja oikeushenkilöiden velvollisuudet, oikeudet ja vastuun paloturvallisuuden takaamiseksi sekä valtion täytäntöönpanon valvonnan.

4 Velvollisuudet paloturvallisuuden takaamiseksi Henkilöiden velvollisuudet: 1) on noudattava paloturvallisuusohjeita; 2) on valvottava, että rakennus tai rakennelma, sen ympäristö, laitteet ovat turvallisia ja niitä käytetään asianmukaisesti 3) on varmistettava, että rakennuksessa on tarvittavat pelastusvälineet ja paloturvallisuus laitteistot ja että ne olisivat työkunnossa 4) ennaltaehkäisemään tulipalon syntymistä ja välttää toimintoja jotka voi johtaa tulipaloon 5) on varmistettava turvallinen evakuointi;

5 Sen lisäksi on työnantajalla/yrityksellä velvollisuus: 1) järjestää työntekijöille ennen töiden alkamista tai työpaikan vaihtoa työpaikkaa ja ammattia vastaavan paloturvallisuuskoulutuksen, sekä vähintään kerran vuodessa järjestää työntekijöille evakuointiharjoituksen jonka yhteydessä kerrataan miten toimitaan tulipalon sattuessa, 2) työntekijöiden perehdyttäminen (paloturvallisuusvaatimukset) riippuen työntekijän työn luonteesta ja -paikasta ja turvallisuusvaatimusten toteutumisen seuranta; 3) takamaan työntekijöille paloturvallisuuslaitteiden (hälytysjärjestelmät, sprinklerilaitteet, hätävalaistus, savunpoistoluukut) ja pelastusvälineiden saatavuuden, käyttövalmiuden ja kunnossapidon; 4) ilmoittaa työntekijälle mahdolliset palovaarat ja palontorjuntatoimenpiteet.

6 Paloturvallisuusvaatimukset Tulityöt ovat kaasuhitsaustyöt; sähköhitsaustyöt; palavalla nesteellä metallin leikkaus; laikkaleikkurilla metallin leikkaus; bitumin ja muiden vedeneristeiden kuumentaminen ja käyttö; kaasuliekin käyttö; muut työt, jossa käytetään liekkiä, syntyy kipinöitä tai muuta lämpöä joka voi sytyttää ympäröivän palavan materiaalin ja sen mukaan aiheuttaa palovaaraa.

7 Turvatoimet tulityöpaikalla Vaatimukset tulityötä varten Ryhdyttäessä tulityöhön on aina huolehdittava riittävistä varotoimista, kuten tulipalojen ennaltaehkäisy, palon nopea havaitseminen, palon leviämisen estäminen ja nopea sammuttaminen. Vaatimukset tulitöistä säädetään sisäasiainministeriön asetuksella. Tulityön aikana valvotaan paikkaa jatkuvasti.

8 Tulitöitä tekevät henkilöt tulitöitä voi taloudellisen toiminnan kautta harjoittaa henkilö, jolla on viranomaisen antama ammattitodistus tai joka on suorittanut hyväksytysti tulityökorttikoulutuksen ja jolla on tulityökortti.

9 Tulityöt suojeluohje Voimassa alkaen 07.syyskuuta 2010 nro 47 Asetus säädetään «Paloturvallisuus lain» 13: n 2 pykälän nojalla. Soveltamisala Kyseisellä asetuksella säädetään vaatimukset missä tahansa maa-alalla ja sen rakennuksissa suoritettaville tulitöille. Tulityöpaikka Tulityöpaikka on rakennus, huone, maa-ala tai muu paikka, jossa joko vakituisesti tai tilapäisesti tehdään tulitöitä.

10 TULITÖPAIKKA Tuletööde tuleohutusnõuded Tulityöpaikan on täytettävä seuraavat vaatimukset: Tulitöitä tehdään ainoastaan paikoissa, jossa on otettu huomioon sekä mahdollinen tuli- ja räjähtämisvaara että ryhdytty toimenpiteisiin kyseisten vaarojen välttämiseksi. Toimenpiteiden avulla pyritään ennaltaehkäisemään tulipalot ja räjähdykset tulitöiden aikana. Tulityöt tehtävä vakituisella tulityöpaikalla aina kun se on mahdollista. Tilapäisellä tulityöpaikalla saa tulitöitä tehdä vain, jos sitä ei voida tehdä vakituisella tulityöpaikalla.

11 Tilapäinen ja vakituinen tulityöpaikka Alempana esitetään vaatimukset tilapäiselle ja vakituiselle tulityöpaikalle. vakituinen tulityöpaikka on erityinen tulitöiden tekemiseen varattu alue tai palotekninen osasto tai muu ympäristöstään rajattu alue, jossa tulityöt voidaan tehdä turvallisesti. palon leviäminen tulityöpaikan ulkopuolelle pitää olla estetty. Tilapäinen tulityöpaikka on työpaikka, joka ei täytä vakituisen tulityöpaikan vaatimuksia, mutta jossa on tehty toimenpiteitä estääkseen palon leviämisen ja palavien aineiden syttymisen.

12 Turvatoimet tulityöpaikalla Tässä jaksossa esitetään vaatimukset; Tulityöpaikalle tulityön alkuvalmisteluvaiheen ajaksi (työpaikan siivous, palovaaralliselle alalle jäävien laitteiden, rakenteiden ja rakennusosien työmaa-aikainen suojaus) tulitöistä aiheutuvalta lämmöltä ja kipinöiltä suojaaminen, tulitöille räjähdysvaarallisessa paikassa tai alalla, teknisten laitteiden paloturvallisuuden takaaminen (paloilmoitin ja sammutusjärjestelmä on irtikytkettävä, sprinklerilaitteisto suojattava) turvallisuusvaatimukset kaasulaitteille, kaasupulloille, kaasuletkuille kaasuliekkiä käyttäessä bitumipadan käyttö- ja turvallisuusvaatimukset

13 Tulityöpaikan sammutuskalusto Tässä jaksossa esitetään vaatimukset alkusammutuskalustolle vakituisella ja tilapäisellä työpaikalla. Vakituisella tulityöpaikalla ja tilapäisellä tulityöpaikalla pitää olla vähintään kaksi 6 kg:n A- B-C-teholuokan käsisammutinta ja kattotöissä, kun kuumennetaan bitumia tai muuta palaava ainetta, lisäksi vielä vähintään kaksi 6 kg:n A- B-C-teholuokan käsisammutinta tai yksi 12 kg:n A- B-C-teholuokan käsisammutinta. Sammutuskaluston on oltava tulityöpaikasta maksimissaan 10 metrin etäisyydellä ja heti käyttövalmiina.

14 Tulityön suorittaminen Tulityöt voidaan tulityöpaikalla aloittaa kun: tulityöpaikka on puhdistettu sekä suojattu tai poistettu palava materiaali on suljettava pois tulipalon ja räjähdyksen vaara sammutuskalusto on toimitettu tulityöpaikalle järjestetty on tulityövartiointi tulipalon ehkäisemiseksi tulityötekijän on käytettävä turvallista vaatetusta, palamattomasta materiaalista ja jolla ei ole öljyn, rasvan, bensiinin tai muita palaavia nestejäämiä. tulityöt tehdään käyttäen työvälineinä standardoituja, työkunnossa olevia ja turvallisia laitteita seuraten valmistajan käyttö- ja turvallisuusohjeita.

15 Tulitöiden aikana: Ehdottomasti on kielletty tulityössä käytettävien laitteiden ja happija kaasupullon avotulella lämmittäminen tai muulla vastaavalla vaarallisella tavalla; Välittömästi pitää sammuttaa tulityöstä syntyneet palovaaralliset kipinät tai muut kuumat detaljiosat; Metallin osa tai detaljit jäähdytetään estäkseen liian kuuman lämpötilan tapauksissa jossa lämmönjohtokyky tai säteily voi aiheuttaa palovaaran.

16 Tulityövartiointi tulitöiden aikana Tässä jaksossa esitetään vaatimukset tulityövartioinnin järjestämistä varten sekä tulitöiden aikana että tulitöiden jälkeen. Tulityövartiointi on tulityöpaikalla toteutettava koko työn ajan välttääkseen tulipaloa. Tulitöiden aikana viereisissä tiloissa tai muualla mahdollisen palovaara tapauksessa suoritetaan myös niissä tiloissa tulityövartiointi. Tulityön aikana ja niiden keskeytettyä pitää seurata ja vartioita etteivät kuumat detaljit, liekit, muodostuneet kipinät tai muut syttymislähteet aiheuttaisi tulipaloa.

17 Tulityövartiointi Tässä jaksossa esitetään vaatimukset tulityöjälkivartiointia varten Tulitöiden valmistumisen jälkeen tarkistetaan paikka huolellisesti, tarvittaessa kaadetaan kipinöiden paikalle vettä ja jatketaan jälkivartiointia niin pitkään kun palovaara säilyy. Tulitöiden valmistumisen jälkeen jälkivartioinnin suorittaa tulityön tekijä, jos tulityön tilaaja tai rakennuksen omistaja eivät ole sopineet toisin. Tulitöiden lopettamisen jälkeen irtikytketään tulityön aikana käytetyt työkalut. Tulitöissä käytetyt työkalut ja muu palava materiaali sijoitetaan siten, että ne eivät aiheuttaisi palovaara. Sammutuskaluston on oltava tulityöpaikalla koko tulityön ja tulityön jälkivartioinnin ajan.

18 Vaatimukset tulityökorttikoulutuksen järjestämistä ja tulityötodistuksen myöntämistä varten Voimassa alkaen 30.elokuuta 2010 nro. 38 Soveltamisala Tässä asetuksessa säädetään vaatimukset tulityökorttikoulutuksen varten, kouluttajalle, kurssilla käsitettäville aiheille, kurssikokeelle ja tulityökortti koulutuksen todistukselle.

19 TULITYÖKURSSI Tulityökurssin koulutuksen tavoite Tulityökurssin (alempana kurssi) tavoitteena on, että tulityöntekijällä olisivat sekä tiedot että taidot tulitöiden turvallista suorittamista varten.

20 Vaatimukset kurssin kouluttajille Tulityökurssien kouluttaja (kurssinjohtaja) on henkilö, joka järjestää ja vetää tulityökorttikoulutusta Tulityökurssin kouluttajalla pitää olla: luokkatila koulutusta varten tai sen käyttömahdollisuus ja tarvittavat välineet teoria opetusta varten; sammutuskalusto tai sen käyttömahdollisuus käytännön harjoittelun aikana; kouluttajakoulutukseltaan ammattitaitoinen kurssin vetäjä, jolla on riittävät tiedot, taidot ja osaaminen paloturvallisuus alalla. kouluttajan on pidettävä kirjaa koulutettavista/tulityökurssille osallistuvista henkilöistä ja säilytettävä tiedot teoriakokeen tuloksista todistusten voimassaoloajan aikana.

21 Koulutusten järjestäminen Tuletööde tuleohutusnõuded Tulityökurssi pitää sisällään teoria opetusta ja käytännön harjoittelua ja kurssikokeen. Kurssin teoria opetuksen tavoite on antaa tulityön tekijälle teorian tiedot tulitöiden turvallista suorittamista varten. Koulutuksen käytännön osa koostuu alkusammutusharjoituksesta kouluttajan ohjauksessa ja valvonnassa. Koulutuksen hyväksytysti suorittamista varten suorittaa koulutukseen osallistuja kurssikokeen.

22 Kurssin sisältö ja sen laajuus Koulutuksen opetussuunnitelma sisältää aiheita tulitöiden turvallista tekemistä varten. Kurssin teoria osan pituus on vähintään 6 tuntia ( a 45 min), sen lisäksi käytännön osa ja kurssikoe.

23 Kurssikoe Kurssikokeen tavoitteena on varmistaa, että koulutukseen osallistuja on saanut tarpeeksi tietoa tulitöiden turvalliseen tekemiseen Kurssikoe koostuu kirjallisesta kokeesta. Tarvittaessa voi kirjallisen osion lisäksi pyytää koulutettavaa suorittamaan myös käytännön tehtävän. Sillä varmistetaan hänen käytännön taitojen ja osaamisen omaksumista. Kurssikokeen kirjallisen osan kysymykset ja käytännön osion laatii valmiiksi kouluttaja/kurssin vetäjä. Tulityökorttikoulutus arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty. Tulityökortin saamisen ehtona on hyväksytysti suoritettu kurssikoe ja sammutusharjoitus.

24 TULITYÖKORTTI Tuletööde tuleohutusnõuded Tulityökortti ja sen hankkiminen Tulityökortti todistaa, että tulityöntekijä on hyväksytysti suorittanut tulityökorttikoulutuksen ja on koulutetulla henkilöllä on tiedot ja taidot tulityön turvallisesta suorittamista varten. Kurssin hyväksytysti suorittaneelle, tentin läpäisseelle henkilölle myönnetään muovinen tulityökortti. Tulityökortin voimassaoloaika Tulityökortti on voimassa viisi vuotta suoritusajankohdasta. Määräajan ylittäneet tulityökortit uusitaan päivän mittaisella uudella tulityökurssilla.

25 Kurssin todistuksessa pitää olla alla olevat tiedot: 1) tulityökortin omistajan etu- ja sukunimi; 2) tulityökortin omistajan henkilötunnus; 3) todistuksen myöntämisen ajankohta; 4) todistuksen voimassaolo päivämäärä; 5) todistuksen myöntäjä; 6) todistuksen myöntäjän allekirjoitus tai leima; 7) todistuksen numero.

26

27 Sisäasiainministerin 30. elokuun a asetus nro 38 «Vaatimukset tulityökorttikoulutuksen järjestämistä ja tulityötodistuksen myöntämistä varten» lisä Tulityökurssin perusohjelmarunko KURSSIN SISÄLTÖ 1. TULITYÖ JA SEN PALOVAARALLISUUS Tulipalon luonne ja palotyypit Tulityöstä aiheutuvat riskit / Paloriskien tunnistaminen? Tulipalon luonne ja sen leviäminen Tulitöiden aiheuttamat palovahingot ja niiden syyt Kesto 2 tuntia

28 4. TURVALLISUUS TULITYÖPAIKALLA Tulipalojen ennaltaehkäisy ja paloturvallisuus vaatimukset Vaatimukset tulitöistä Tulityötä varten tarvittavat edellytykset Tulityöpaikka, sen valinta ja alkuvalmistelu Alkusammutuskalusto tulityöpaikalla Työvälineiden turvallinen käyttö Kesto 2 tuntia 3. TOIMINTAOHJE TULIPALOTILANTEESSA Toimintaohje tulipalon sattuessa Pelastus- ja sammutusohjeet Alkusammutuskaluston käyttö. Kesto 2 tuntia 4. KÄYTÄNNÖN HARJOITTELU. Alkusammutusharjoituksen järjestäminen.

29 Korttikoulutuksen haittapuolena on sen, että Virossa ei ole pakollista tulityölupa-kaavaketta jossa olisi selkeästi jaettu sekä tilaajan että tulityötekijän velvoitteet. Virossa ei ole myös yhtenäistä valtakunnallista tulityökorttikoulutuksen suorittaneiden tilastoa.

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42 Kiitos! Tänan tähelepanu eest!

Tilapäisen tulityön suorittaminen. Ohje tilapäisten tulitöiden tekemiseen Technobothniassa

Tilapäisen tulityön suorittaminen. Ohje tilapäisten tulitöiden tekemiseen Technobothniassa 1 Tilapäisen tulityön suorittaminen Ohje tilapäisten tulitöiden tekemiseen Technobothniassa 2 Sisällys Tilapäisen tulityön suorittaminen... 1 Ohje tilapäisten tulitöiden tekemiseen Technobothniassa...

Lisätiedot

SFC-CARAVAN OULUN SEUTU R.Y.

SFC-CARAVAN OULUN SEUTU R.Y. TULITYÖSUUNNITELMA 1. VELVOITTAVUUS 2. TULITYÖN MÄÄRITTELY Työturvallisuuslaki ja pelastuslaki velvoittavat yhdistystä/työnantajaa järjestämään tulityöt siten, että palovaara on mahdollisimman vähäinen

Lisätiedot

TULITYÖT SUOJELUOHJE 2014

TULITYÖT SUOJELUOHJE 2014 TULITYÖT SUOJELUOHJE 2014 28.5.2013 1 TULITYÖT suojeluohje 2014 Sisällysluettelo 1 Suojeluohjeen tarkoitus... 2 2 Suojeluohjeen velvoittavuus... 2 3 Määritelmät... 2 4 Tulityösuunnitelma... 3 5 Tulityöt...

Lisätiedot

Tulityöt D10. Suojeluohje Voimassa alkaen. Sisällys 0 Suojeluohjeen velvoittavuus Suojeluohjeen tarkoitus... 1

Tulityöt D10. Suojeluohje Voimassa alkaen. Sisällys 0 Suojeluohjeen velvoittavuus Suojeluohjeen tarkoitus... 1 Suojeluohje Voimassa 1.1.2017 alkaen Tulityöt D10 Sisällys 0 Suojeluohjeen velvoittavuus... 1 1 Suojeluohjeen tarkoitus... 1 2 Määritelmät... 1 3 Tulityösuunnitelma... 2 4 Tulityöt... 2 4.1 Vähäisen palovaaran

Lisätiedot

TULITYÖT TURVALLISUUSOHJE

TULITYÖT TURVALLISUUSOHJE TULITYÖT TURVALLISUUSOHJE TURVALLISUUSOHJE 2017 1 Tulityöt turvallisuusohje Sisällysluettelo 1 Tulitöiden koulutus... 2 2 Turvallisuusohjeen tarkoitus... 2 3 Turvallisuusohjeen velvoittavuus... 2 4 Määritelmät...

Lisätiedot

TULITYÖT. Tässä suojeluohjeessa annetaan vaatimukset tulityövahinkojen torjumiseksi.

TULITYÖT. Tässä suojeluohjeessa annetaan vaatimukset tulityövahinkojen torjumiseksi. SISÄLLYSLUETTELO 1. Suojeluohjeen tarkoitus 6.2 Tulityökortti 2. Suojeluohjeen velvoittavuus 7. Kattotulityöt 3. Määritelmät 7.1 Bitumikeitin 4. Tulitöiden valvontasuunnitelma 8. Tulityöstandardi 5. Vakituinen

Lisätiedot

Sisältö. Tulityöt suojeluohje 2011

Sisältö. Tulityöt suojeluohje 2011 suojeluohje 2011 suojeluohje 2011 Sisältö suojeluohje 2011... 3 1 Suojeluohjeen tarkoitus... 3 2 Suojeluohjeen velvoittavuus... 3 3 Määritelmät... 3 4 Tulityösuunnitelma... 4 5... 5 5.1 Vähäisen palovaaran

Lisätiedot

TULITYÖT. Suojeluohje S621 2012 SISÄLLYSLUETTELO 1 TARKOITUS... 2 2 VELVOITTAVUUS... 2 3 KÄSITTEET... 2

TULITYÖT. Suojeluohje S621 2012 SISÄLLYSLUETTELO 1 TARKOITUS... 2 2 VELVOITTAVUUS... 2 3 KÄSITTEET... 2 Suojeluohje S621 2012 TULITYÖT SISÄLLYSLUETTELO 1 TARKOITUS... 2 2 VELVOITTAVUUS... 2 3 KÄSITTEET... 2 4 TULITYÖSUUNNITELMA... 2 5 TULITYÖT... 2 6 KATTO- JA VEDENERISTYSALAN TULITYÖT... 4 7 PELASTUSLAKI,

Lisätiedot

TULITÖIDEN VALVONTASUUNNITELMA

TULITÖIDEN VALVONTASUUNNITELMA 1 Länsi-Säkylän Teollisuusalue 17.9.2015 Ohjesääntö Länsi-Säkylän Teollisuusalueella työskenteleville LIITE 8 TULITÖIDEN VALVONTASUUNNITELMA 1. VELVOITTAVUUS Työturvallisuuslaki, pelastustoimilaki ja kemikaalilaki

Lisätiedot

TULITYÖT. Suojeluohje SISÄLLYSLUETTELO S621 2004

TULITYÖT. Suojeluohje SISÄLLYSLUETTELO S621 2004 Suojeluohje S621 2004 TULITYÖT SISÄLLYSLUETTELO 1 SUOJELUOHJEEN TARKOITUS... 2 2 SUOJELUOHJEEN VELVOITTAVUUS... 2 3 MÄÄRITELMÄT... 2 4 TULITÖIDEN VALVONTASUUNNITELMA... 2 5 VAKITUINEN TULITYÖPAIKKA...

Lisätiedot

TULITÖIDEN. turvallisuusohje 1.1.2015

TULITÖIDEN. turvallisuusohje 1.1.2015 TULITÖIDEN turvallisuusohje 1.1.2015 Tee tulityöt TURVALLISESTI Tämä turvallisuusohje on osa vakuutusehtojen suojeluohjeita. Se antaa ohjeita siitä, miten tulityöt suoritetaan huolellisesti. Ohjeita noudattamalla

Lisätiedot

TULITÖIDEN VALVONTASUUNNITELMA

TULITÖIDEN VALVONTASUUNNITELMA VALTIMON KUNNAN TULITÖIDEN VALVONTASUUNNITELMA SISÄLLYSLUETTELO 1. VELVOITTAVUUS 2. SOVELTAMISALUE 3. SUUNNITELMASTA TIEDOTTAMINEN 4. MÄÄRITELMÄT 4.1. Tulityöt 4.2. Katto- ja vedeneristystöiden tulityöt

Lisätiedot

Tulevaisuuden Tulityökurssi

Tulevaisuuden Tulityökurssi Tulevaisuuden Tulityökurssi 1 Tulityöt 2014-2024 Vuorovaikutteinen osittain, kouluttaja ei aktiivisesti opeta, vaan johtaa keskustelua, pohdintoja Koulutettavat jaetaan heti rooleihin istuttamalla koulutettavat

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI TOIMINTAOHJE 1/10 LIIKENNELIIKELAITOS Yksikkö / Toiminto Laatija: Hannu Stam Hyväksyjä: Artturi Lähdetie

HELSINGIN KAUPUNKI TOIMINTAOHJE 1/10 LIIKENNELIIKELAITOS Yksikkö / Toiminto Laatija: Hannu Stam Hyväksyjä: Artturi Lähdetie HELSINGIN KAUPUNKI TOIMINTAOHJE 1/10 LIIKENNELIIKELAITOS Yksikkö / Toiminto Laatija: Hannu Stam Hyväksyjä: Artturi Lähdetie 20.06.2019 Avainsanat: länsimetro, tulityösuunnitelma, tulityö, tulityölupa TULITÖIDEN

Lisätiedot

TULITYÖT PUOLUSTUSVOIMISSA

TULITYÖT PUOLUSTUSVOIMISSA TULITYÖT PUOLUSTUSVOIMISSA 25.5.2015 1 Yleistä Asian tarkastelu Ilmavoimallisesta näkökulmasta Puolustusvoimat eivät omista kiinteistöjään Tulityöt Kiinteistöihin kohdistuvat PV:n materiaaliin kohdistuvat

Lisätiedot

Jätehuoltotilojen paloturvallisuusmääräykset. Kuopio 14.2.2013 Pohjois-Savon pelastuslaitos Johtava palotarkastaja Ilkka Itkonen

Jätehuoltotilojen paloturvallisuusmääräykset. Kuopio 14.2.2013 Pohjois-Savon pelastuslaitos Johtava palotarkastaja Ilkka Itkonen Jätehuoltotilojen paloturvallisuusmääräykset Kuopio 14.2.2013 Pohjois-Savon pelastuslaitos Johtava palotarkastaja Ilkka Itkonen Pelastuslain 379 / 2011velvoitteet 1. Yleiset velvollisuudet 4 Jokaisen on

Lisätiedot

YHTEINEN TYÖPAIKKA, aliurakointi ja ketjutus Kansainvälinen työturvallisuuspäivä 28.4.2015

YHTEINEN TYÖPAIKKA, aliurakointi ja ketjutus Kansainvälinen työturvallisuuspäivä 28.4.2015 YHTEINEN TYÖPAIKKA, aliurakointi ja ketjutus Kansainvälinen työturvallisuuspäivä 28.4.2015 Vesa Ullakonoja ü työpaikalla on yksi työpaikan kokonaisuutta hallitseva eli pääasiallista määräysvaltaa käyttävä

Lisätiedot

HARJAVALLAN SUURTEOLLISUUSPUISTO TULITYÖSUUNNITELMA. Versio Päiväys Päivityksen syy Laatija Rev Suunnitelman käyttöönotto J.

HARJAVALLAN SUURTEOLLISUUSPUISTO TULITYÖSUUNNITELMA. Versio Päiväys Päivityksen syy Laatija Rev Suunnitelman käyttöönotto J. Versio Päiväys Päivityksen syy Laatija Rev.0 20.04.2018 Suunnitelman käyttöönotto J.Paulamäki SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 3 1.1 Velvoittavuus... 3 1.2 Määritelmät... 4 2 TULITÖIDEN TURVALLISUUSTUTKINTO

Lisätiedot

Tulityökurssinjohtajapäivät 22.5.2015 Tulityövahinkoja. Sampo Martiskainen Riskipäällikkö/Underwriter Suuret yritykset

Tulityökurssinjohtajapäivät 22.5.2015 Tulityövahinkoja. Sampo Martiskainen Riskipäällikkö/Underwriter Suuret yritykset Tulityökurssinjohtajapäivät 22.5.2015 Tulityövahinkoja Sampo Martiskainen Riskipäällikkö/Underwriter Suuret yritykset Palo-, murto- ja vuotovahingot 1988-2013 (kpl) Palovahinkokorvaukset 1988-2013 Kotitaloudet

Lisätiedot

Haluatko polttaa työpaikkasi?

Haluatko polttaa työpaikkasi? Haluatko polttaa työpaikkasi? VAHINKOKORVAUKSIA 25 2 Miljoonaa euroa 15 1 5 Palo Murto Vuoto 88 9 92 94 96 98 2 4 6 8 1 12 2 1 VAHINKOMÄÄRIÄ 8 7 6 1 kpl 5 4 3 2 1 Palo Murto Vuoto 88 9 92 94 96 98 2 4

Lisätiedot

Tulityöt: järjestäminen ja suunnittelu

Tulityöt: järjestäminen ja suunnittelu Tulityöt: järjestäminen ja suunnittelu 2012 Tulitöitä vat kaikki työt, jssa n syttymän aiheuttaja (esim. kipinöinti, hitsaus, avtuli, kuuma ilma) sekä ympäristössä leva palvaara Tulityökrtti ei le lakisääteinen,

Lisätiedot

Vastuullisen kaivostoiminnan hallintajärjestelmä. Ohjeistus. KIT-HSE-GUI-Tulitöiden valvontasuunnitelma

Vastuullisen kaivostoiminnan hallintajärjestelmä. Ohjeistus. KIT-HSE-GUI-Tulitöiden valvontasuunnitelma Pasi Kreivi Sähköinen hyväksyntä Terveys-, turvallisuus- ja ympäristöpäällikkö 1 TARKOITUS Työturvallisuuslaki velvoittaa työnantajaa järjestämään työt siten, että palovaara on mahdollisimman vähäinen

Lisätiedot

Palofysiikka. T-110.5690 Yritysturvallisuuden seminaari -toinen näytös 2.11.2005 Kalle Anttila

Palofysiikka. T-110.5690 Yritysturvallisuuden seminaari -toinen näytös 2.11.2005 Kalle Anttila Palofysiikka T-110.5690 Yritysturvallisuuden seminaari -toinen näytös 2.11.2005 Kalle Anttila Esityksen näkökulma Palofysiikan ja yritysturvallisuuden yhteys on helppo nähdä toimitilojen, henkilöstön ja

Lisätiedot

PÄÄTÖS Vaarallisten kemikaalien vähäinen käsittely ja varastointi myymälässä

PÄÄTÖS Vaarallisten kemikaalien vähäinen käsittely ja varastointi myymälässä sivu 1 / 5 Vastaanottaja Kimmo Tuominen Kärsämäentie 3 23 TURKU Tarkastuskohde Talouspörssi Paimio Jokipellontie 2 2153 PAIMIO Viite Ilmoituksenne 22.1.215 Asia Vaarallisten kemikaalien vähäinen käsittely

Lisätiedot

TULITYÖT RISKIENHALLINTA 1998 1

TULITYÖT RISKIENHALLINTA 1998 1 TULITYÖT RISKIENHALLINTA 1998 1 JOHDANTO Tulitöitä ovat työt, joissa syntyy kipinöitä tai joissa käytetään liekkiä tai muuta lämpöä ja jotka aiheuttavat palovaaraa. Tulitöitä ovat muun muassa kaasu- ja

Lisätiedot

Tehtaan työturvallisuus- pakka

Tehtaan työturvallisuus- pakka Tehtaan työturvallisuus- pakka 1 D. Työsuojeluvastuut Työturvallisuuslain mukaan työsuojelusta vastaa työnantaja tai työnantajan sijainen - eli esimies, jonka tärkeimmät velvoitteet ovat: valvontavelvoite

Lisätiedot

Palopupu ja uusi * pelastuslaki

Palopupu ja uusi * pelastuslaki Palopupu ja uusi * pelastuslaki Väritettävä pupuhahmo päiväkoti- ikäisille isille Lain tavoite, soveltamisala ja yleiset velvollisuudet tiedoksi jokaiselle, mutta erityisesti pienten lasten vanhemmille

Lisätiedot

FK esittää standardiehdotuksen jatkotyöstöön oheisessa kommenttilomakkeessa esitettyjä muutosehdotuksia:

FK esittää standardiehdotuksen jatkotyöstöön oheisessa kommenttilomakkeessa esitettyjä muutosehdotuksia: Lausunto () 3.5.03 Julkinen Lehto Raimo Turvallisuus ja Infra Öljyalan Keskusliitto Standardiehdotus SFS 3357 PALAVIEN NESTEIDEN VARASTON SAMMUTUS- JA PALONTORJUNTAKALUSTO Lausuntopyyntö 6/3,.4.03 FK LAUSUNTO

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Kukkola Timo Räjähteiden säilytys räjähdeturvallisuussäädöksissä

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Kukkola Timo Räjähteiden säilytys räjähdeturvallisuussäädöksissä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Kukkola Timo 13.-14.10.2016 Räjähteiden säilytys räjähdeturvallisuussäädöksissä Rankkaa säädöstekstiä louhintaräjähteiden säilytyksestä Räjähteiden turvallisuussäädökset

Lisätiedot

Korjausrakentamisen turvallisuus

Korjausrakentamisen turvallisuus Sisältö 1. Turvaohjeen tarkoitus... 1 2. Turvaohjeen velvoittavuus... 1 3. Paloturvallisuus... 1 3.1 Palo-osastointi ja palokuorma... 1 3.2 Uloskäytävä ja pelastustie... 1 3.3 Tuhopolttojen torjunta...

Lisätiedot

Tulityöt tilapäisellä tulityöpaikalla

Tulityöt tilapäisellä tulityöpaikalla 2012 Tulityöt tilapäisellä tulityöpaikalla Tulitöitä vat kaikki työt, jssa n syttymän aiheuttaja (esim. kipinöinti, hitsaus, avtuli, kuuma ilma) sekä ympäristössä leva palvaara Tulityökrtti ei le lakisääteinen,

Lisätiedot

SFS 6002 mukainen sähkötyöturvallisuuskoulutus - sähkötyöturvallisuuskortti

SFS 6002 mukainen sähkötyöturvallisuuskoulutus - sähkötyöturvallisuuskortti SFS 6002 mukainen sähkötyöturvallisuuskoulutus - sähkötyöturvallisuuskortti SFS6002 - sähkötyöturvallisuuskoulutus SFS 6002 - sähkötyöturvallisuuskoulutus: on kaikille Suomessa sähkötöitä tekeville pakollinen.

Lisätiedot

HARJAVALLAN SUURTEOLLISUUSPUISTO TULITYÖSUUNNITELMA. Versio Päiväys Päivityksen syy Laatija Rev Yleispäivitys J.

HARJAVALLAN SUURTEOLLISUUSPUISTO TULITYÖSUUNNITELMA. Versio Päiväys Päivityksen syy Laatija Rev Yleispäivitys J. HARJAVALLAN SUURTEOLLISUUSPUISTO TULITYÖSUUNNITELMA Versio Päiväys Päivityksen syy Laatija Rev.1 28.02.2019 Yleispäivitys J.Paulamäki SISÄLLYSLUETTELO Sisällysluettelo... 2 1 JOHDANTO... 3 1.1 Velvoittavuus...

Lisätiedot

TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 1. YLEISTÄ. Turun kaupunki. Turun kaupunki, Kiinteistöliikelaitos, Tilapalvelut PL11 20100 TURKU

TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 1. YLEISTÄ. Turun kaupunki. Turun kaupunki, Kiinteistöliikelaitos, Tilapalvelut PL11 20100 TURKU Turun kaupunki TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA Sivu 1/5 Tilaaja: Turun kaupunki, Kiinteistöliikelaitos, Tilapalvelut PL11 20100 TURKU TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 1. YLEISTÄ 1.1. Turvallisuusasiakirjan tarkoitus

Lisätiedot

Pelastuspäällikkö Petri Talikka

Pelastuspäällikkö Petri Talikka Pelastuspäällikkö Petri Talikka AIHEALUEET Keskeiset hoitolaitoksien paloturvallisuutta koskevat säädökset, mm.: Pelastuslaki Laki pelastustoimen laitteista Suomen rakentamismääräyskokoelma muut määräykset

Lisätiedot

RAKENNUS- JA KORJAUSTYÖT

RAKENNUS- JA KORJAUSTYÖT SUOJELUOHJE S450 2004 RAKENNUS- JA KORJAUSTYÖT SISÄLTÖ 0 VELVOITTAVUUS JA TARKOITUS 1 YLEISET OHJEET JA SOVELTAMINEN 2 TULIPALO 3 MURTO JA VARKAUS 4 MAANKAIVU- JA MAANSIIRTOTYÖT 0 VELVOITTAVUUS JA TARKOITUS

Lisätiedot

Pornaisten koulukeskus Koulutie PORNAINEN. Pääilmanvaihtokoneen lämmöntalteenoton TYÖTURVALLISUUSLIITE TYÖ

Pornaisten koulukeskus Koulutie PORNAINEN. Pääilmanvaihtokoneen lämmöntalteenoton TYÖTURVALLISUUSLIITE TYÖ Pornaisten koulukeskus Koulutie 4 07170 PORNAINEN Pääilmanvaihtokoneen lämmöntalteenoton uusiminen TYÖTURVALLISUUSLIITE TYÖ 13028 10.12.2014 13028 G0 0013 SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä 1 1.1 Turvallisuusliitteen

Lisätiedot

Paloturvallisuuskoulutuksen portaat

Paloturvallisuuskoulutuksen portaat Paloturvallisuuskoulutuksen portaat Pelastusalan neuvottelupäivät SN 27 9.-11.12.2009 Riitta Piironen Osaamisen kehittämisen näkymät Henkilöstön kehittämien yrityksissä EK:n henkilöstö- ja koulutustiedustelu

Lisätiedot

PELTOKAAREN KAAVA-ALUEEN MELUESTE MENETTELYOHJEET

PELTOKAAREN KAAVA-ALUEEN MELUESTE MENETTELYOHJEET 6.2.2015 PELTOKAAREN KAAVA-ALUEEN MELUESTE Sivu 2 SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä... 3 1.1 1.2 Kohteen määrittely... 3 Kohteeseen liittyviä erityistietoja ja -vaatimuksia... 3 1.3 Menettelyohjeiden velvoittavuus...

Lisätiedot

Tulityövahinko alihankintaketjussa Tulityöseminaari 2015. Mikko Parikka

Tulityövahinko alihankintaketjussa Tulityöseminaari 2015. Mikko Parikka Tulityövahinko alihankintaketjussa Tulityöseminaari 2015 Mikko Parikka Tulityösuunnitelma Stora Enson tehdasalueella tai toimitiloissa on aina noudatettava tulityösuunnitelmaa. Työn tilaaja huolehtii siitä,

Lisätiedot

Omaisuussuojeluohje 442: Asuinkiinteistö

Omaisuussuojeluohje 442: Asuinkiinteistö Omaisuussuojeluohje 442: Asuinkiinteistö Voimassa 1.1.2013 alkaen Sisällysluettelo 0. Tarkoitus ja velvoittavuus... 1 1. Viranomaismääräykset........................... 1 2. Palovahinkojen... 1 3. Rikosvahinkojen

Lisätiedot

OMAISUUSSUOJELUOHJE 442: ASUINKIINTEISTÖ 1.1.2013

OMAISUUSSUOJELUOHJE 442: ASUINKIINTEISTÖ 1.1.2013 Oki 1 OMAISUUSSUOJELUOHJE 442: ASUINKIINTEISTÖ 1.1.2013 SISÄLLYSLUETTELO 0. Tarkoitus ja velvoittavuus 1. Viranomaismääräykset 2. Palovahinkojen torjunta 3. Rikosvahinkojen ja ilkivallan torjunta 4. Vuotovahinkojen

Lisätiedot

TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE

TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE SEINÄJOEN KAUPUNKI TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE 15.2.2016 Tämä asiakirja koskee Seinäjoen Kaupungin Törnävänsaaren sillan rakennustöitä. 1 (5) TYÖTURVALLISUUSLIITE 0. YLEISTÄ 0.1 TURVALLISUUSLIITTEEN

Lisätiedot

Ympäristöministeriön asetus. autosuojien paloturvallisuudesta

Ympäristöministeriön asetus. autosuojien paloturvallisuudesta E4 SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA Autosuojien paloturvallisuus Ohjeet 2005 Ympäristöministeriön asetus autosuojien paloturvallisuudesta Annettu Helsingissä 22 päivänä maaliskuuta 2005 Ympäristöministeriön

Lisätiedot

HASO. Turvallisuusilta

HASO. Turvallisuusilta HASO Turvallisuusilta 30.1.2019 Ohjelma Vastuut ja velvollisuudet omistaja vs. asukas Kiinteistön Pelastussuunnitelma arjen turvallisuuden kivijalka Kodin pelastautumissuunnitelma riskianalyysi sekä toimintamallit

Lisätiedot

III Valtakunnalliset käsityönopetuksen. koulutuspäivät 19.11.2010 Tampere

III Valtakunnalliset käsityönopetuksen. koulutuspäivät 19.11.2010 Tampere III Valtakunnalliset käsityönopetuksen työturvallisuus- koulutuspäivät 19.11.2010 Tampere Antti Posio STM Ajankohtainen työsuojelulainsäädäntö Työsuojelusäännösten soveltaminen oppilaan työhön peruskoulussa

Lisätiedot

KVR-URAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA

KVR-URAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA 11.4.2014 Sivu 1/6 Tilaaja: Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen ky PL 230 13101 Hämeenlinna Hanke: Mustiala Uusi Navetta KVR-URAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen ky PL 230,

Lisätiedot

KIHNIÖN YHTENÄISKOULUN VANHAN OSAN KATON KORJAUS TURVALLISUUSASIAKIRJA

KIHNIÖN YHTENÄISKOULUN VANHAN OSAN KATON KORJAUS TURVALLISUUSASIAKIRJA KIHNIÖN YHTENÄISKOULUN VANHAN OSAN KATON KORJAUS TURVALLISUUSASIAKIRJA 22.2.2017 SUUNNITTELIJAT, ASIANTUNTIJAT 0 RAKENNUSKOHTEEN TIEDOT 0.1 Rakennuskohde ja -paikka Kihniön kunta, Kihniön yhtenäiskoulu

Lisätiedot

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö 10.11.2014 Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö Matti Orrainen 2.2. 1 Säädöksissä vaaditus turvallisuusasiakirjat 2.2.1. 1 Suunnittelun ja valmistelun turvallisuusasiakirja Valtioneuvoston asetuksessa (205/2006)

Lisätiedot

KIRKKOJEN PALOTURVALLISUUS

KIRKKOJEN PALOTURVALLISUUS KIRKKOJEN PALOTURVALLISUUS Turvallisuusohje 2016 2016 1 Kirkkojen paloturvallisuus Sisällysluettelo 1 Turvallisuusohjeen tarkoitus... 2 2 Rakenteellinen paloturvallisuus... 2 3 Palontorjuntalaitteisto...

Lisätiedot

Työmaakohtainen perehdyttäminen rakennustyömaalla

Työmaakohtainen perehdyttäminen rakennustyömaalla Työmaakohtainen perehdyttäminen rakennustyömaalla Tarkoitus; Mikään työmaa ei ole identtinen! Jokaisella työmaalla omat erityispiirteet ja vaaratekijänsä Antaa työmaalle tulevalle henkilölle tietoa yleisistä

Lisätiedot

Ota kumppaniksi. A UTC Fire & Security Company

Ota kumppaniksi. A UTC Fire & Security Company Ota kumppaniksi paloturvallisuuden ammattilainen A UTC Fire & Security Company Paloturvallisuus yhteinen asiamme Onko kiinteistön paloturvallisuus varmasti kunnossa? Omistajan ja vuokralaisen asenteet

Lisätiedot

TURVALLISUUSKARTOITUS

TURVALLISUUSKARTOITUS TURVALLISUUSKARTOITUS Turvallisuusosan tarkastukset Lammin kirkko Katariinantie 2, 16900, Lammi Raporttipäivä: 14.01.2014 Tarkastuspäivä: 28.10.2013 Muokkauspäivä: 17.06.2014 2 (19) Lammin kirkko sisällysluettelo

Lisätiedot

LUKIOKOULUTUS JA SEN JÄRJESTÄMINEN. Johtaja Jorma Kauppinen Helsinki/Utsjoki

LUKIOKOULUTUS JA SEN JÄRJESTÄMINEN. Johtaja Jorma Kauppinen Helsinki/Utsjoki LUKIOKOULUTUS JA SEN JÄRJESTÄMINEN Johtaja Jorma Kauppinen Helsinki/Utsjoki 10.9.2012 Lukiolaki 1998/629 Lukiokoulutuksen järjestäminen (3 luku) Koulutuksen järjestäjät 3 Opetus- ja kulttuuriministeriö

Lisätiedot

Ohje riskien arvioinnin työkalun käyttämiseksi

Ohje riskien arvioinnin työkalun käyttämiseksi Riskien arvioinnin työkalu ohjelmapalveluiden tuottajille Ohje riskien arvioinnin työkalun käyttämiseksi Tämä riskien arvioinnin työkalu on tarkoitettu matkailualan ohjelmapalveluja tarjoaville yrityksille.

Lisätiedot

Yleisötilaisuuden turvallisuus

Yleisötilaisuuden turvallisuus 2014 Yleisötilaisuuden turvallisuus Tuliesityksen turvallisuusjärjestelyt Päijät-Hämeen pelastuslaitos RH/2014/12/TAa 15.9.2014 Sisältö 1 Tuliesityksen turvallisuusjärjestelyt... 2 2 Tuliesityksessä tulee

Lisätiedot

Tulityölupamenettelyn kehittäminen

Tulityölupamenettelyn kehittäminen Samuel Juntunen Tulityölupamenettelyn kehittäminen Metropolia Ammattikorkeakoulu Rakennusmestari (AMK) Rakennusalan työnjohto Mestarityö 20.11.2014 Tiivistelmä Tekijä Otsikko Sivumäärä Aika Samuel Juntunen

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA

TURVALLISUUSASIAKIRJA 9.5.2017 TURVALLISUUSASIAKIRJA KYYHKYSENKATU 10 IMATRA Purku-urakka Laatija:Wise Group Finland Oy, Riitta Honkalammi Sivu 2/7 SISÄLLYSLUETTELO 0 Yleistä 3 0.1 Turvallisuusasiakirjan tarkoitus 3 0.2 Päätoteuttajan

Lisätiedot

2238/752 1 (5) KAUNIAISTEN KAUPUNKI BREDANNIITYNKUJA, BREDAÄNGSGRÄNDEN TYÖTURVALLISUUSLIITE 6.8.2015

2238/752 1 (5) KAUNIAISTEN KAUPUNKI BREDANNIITYNKUJA, BREDAÄNGSGRÄNDEN TYÖTURVALLISUUSLIITE 6.8.2015 2238/752 1 (5) KAUNIAISTEN KAUPUNKI BREDANNIITYNKUJA, BREDAÄNGSGRÄNDEN TYÖTURVALLISUUSLIITE 6.8.2015 2238/752 2 (5) Sisällysluettelo 1 Yleistä... 3 1.1 Työturvallisuusliitteen tarkoitus... 3 1.2 Päätoteuttaja...

Lisätiedot

Yrityksille tietoa TTT-asioista

Yrityksille tietoa TTT-asioista Yrityksille tietoa TTT-asioista Työterveyshuolto, työsuojelutoiminta, perehdytys, riskienarviointi ja kemikaalit työpaikalla. 16.11.2010 Mika Valllius 1 Työterveyshuolto Työterveyshuolto Työterveyshuolto

Lisätiedot

Sisäministeriön asetus

Sisäministeriön asetus Sisäministeriön asetus vartijan ja järjestyksenvalvojan koulutuksesta ja voimankäyttövälineiden koulutuksesta sekä turvallisuusalan elinkeinoluvan haltijan vastaavan hoitajan koulutuksesta Sisäministeriön

Lisätiedot

VANTAAN KAUPUNKI RUUSUKVARTSINKATU, LUMIKVARTSINKATU TYÖTURVALLISUUSLIITE. No 53209 / 10

VANTAAN KAUPUNKI RUUSUKVARTSINKATU, LUMIKVARTSINKATU TYÖTURVALLISUUSLIITE. No 53209 / 10 VANTAAN KAUPUNKI 16UBS0001 1(5) VANTAAN KAUPUNKI TYÖTURVALLISUUSLIITE No 53209 / 10 25.05.2014 VANTAAN KAUPUNKI 16UBS0001 2(5) SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 3 1.1 Työturvallisuusliitteen tarkoitus... 3

Lisätiedot

Tulitöitä koskeva lainsäädäntö, määräykset ja ohjeet. Mikko Ahtola

Tulitöitä koskeva lainsäädäntö, määräykset ja ohjeet. Mikko Ahtola Tulitöitä koskeva lainsäädäntö, määräykset ja ohjeet Mikko Ahtola Laki velvoittaa, ohjeet ohjaavat 1. Pelastuslaki, työturvallisuuslaki ja asetus, rikoslaki, vahingonkorvauslaki 1. Velvoittavaa lainsäädäntöä

Lisätiedot

Vanhustyön vastuunkantajat kongressi 15-16.5.2014 Finlandia-talo

Vanhustyön vastuunkantajat kongressi 15-16.5.2014 Finlandia-talo Vanhustyön vastuunkantajat kongressi 15-16.5.2014 Finlandia-talo Henkilökunnan työturvallisuus Etelä-Suomen aluehallintovirasto, Työsuojeluvastuualue, Paula Moilanen 1 Lainsäädännön tavoite Työturvallisuuslain(

Lisätiedot

TILAAJAN TURVALLISUUSASIAKIRJA

TILAAJAN TURVALLISUUSASIAKIRJA BERNERIN HALLIN VESIKATTEEN UUSIMINEN TILAAJAN TURVALLISUUSASIAKIRJA Laatija: Osmo Jauhiainen 1 (4) TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 1. YLEISTÄ 1.1 Turvallisuusasiakirjan tarkoitus Tämä turvallisuusasiakirja on

Lisätiedot

Työturvallisuussäännösten tuki hyvälle käsityönopetukselle

Työturvallisuussäännösten tuki hyvälle käsityönopetukselle 1 Työturvallisuussäännösten tuki hyvälle käsityönopetukselle Työsuojelusäännösten soveltaminen oppilaan työhön peruskoulussa Yleisiä iä huomioita it Vanhempi hallitussihteeri Antti Posio, STM 2 Oppilaalla

Lisätiedot

TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA

TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA Päiväys 12.4.2018 Savonlinnan Vuokratalot Oy / Hilkanhaka 7 ja 8 purku-urakka Kuusniementie 17 B ja 19, 57600 Savonlinna Savonlinnan Vuokratalot Oy Puistokatu 13 57100 Savonlinna

Lisätiedot

Pöytyän kunta KESKUSKEITTIÖ TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA

Pöytyän kunta KESKUSKEITTIÖ TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA Pöytyän kunta Keskuskeittiö 1 Pöytyän kunta KESKUSKEITTIÖ TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA Insinööritoimisto H. Kiiski Oy 20.12.2017 Pöytyän kunta Keskuskeittiö 2 TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 1 YLEISTÄ 1.1 Työturvallisuusasiakirjan

Lisätiedot

1 (46) TULITYÖKORTTI. Tulitöiden turvallisuuskurssin selkokielinen lisämateriaali maahanmuuttajille

1 (46) TULITYÖKORTTI. Tulitöiden turvallisuuskurssin selkokielinen lisämateriaali maahanmuuttajille 1 (46) TULITYÖKORTTI Tulitöiden turvallisuuskurssin selkokielinen lisämateriaali maahanmuuttajille Sisällys 2 (46) 1 TURVALLISUUS ON YHTEINEN ETUMME 4 1.1 Mikä on tulityötä? 4 1.2 Missä tulityötä tehdään?

Lisätiedot

Työturvallisuuskasvatus Tredussa

Työturvallisuuskasvatus Tredussa Työturvallisuuskasvatus Tredussa Työturvallisuuslaki 738/2002 * Sovelletaan opiskelijan työhön koulutuksen yhteydessä TTL 4 $ * Sovelletaan opiskelijaan työssäoppimisen yhteydessä kuten vuokratyössä TTL

Lisätiedot

MUUTOS AIKUISTEN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEISIIN 2015

MUUTOS AIKUISTEN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEISIIN 2015 MÄÄRÄYS 18.5.2017 OPH-662-2017 Aikuisten lukiokoulutuksen järjestäjille Voimassaoloaika 18.5.2017 alkaen Säännökset, joihin toimivalta määräyksen antamiseen perustuu Lukiolaki 629/1998, 10 2 ja 4 mom.

Lisätiedot

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI. Kriisisuunnitelma

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI. Kriisisuunnitelma UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI Kriisisuunnitelma 1 Sisällysluettelo 1. Kriisitilanteiden ehkäisy ja niihin varautuminen 3 1.1. Paloturvallisuus 3 1.1.1. Tulipalojen ennaltaehkäisy 3 1.1.2. Tulitöiden valvontasuunnitelma

Lisätiedot

Sähköpäivä 2009 Riskien hallinta

Sähköpäivä 2009 Riskien hallinta Sähköpäivä 2009 Riskien hallinta Sähkölaitetilojen suojaus Ari Ruohomäki Pohjola Vakuutus Oy Sähkölaitetilojen vahingot Kaikista palovahingoista noin 20-25% aiheutunut sähkölaitteista sähkölaitetilojen

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 27 päivänä joulukuuta /2011 Valtioneuvoston asetus

Julkaistu Helsingissä 27 päivänä joulukuuta /2011 Valtioneuvoston asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 27 päivänä joulukuuta 2011 1399/2011 Valtioneuvoston asetus vaarallisten kemikaalien teollisesta käsittelystä ja varastoinnista annetun asetuksen muuttamisesta

Lisätiedot

TYÖSUOJELUVASTUUT ESIMIESTYÖSSÄ

TYÖSUOJELUVASTUUT ESIMIESTYÖSSÄ TYÖSUOJELUVASTUUT ESIMIESTYÖSSÄ Koulutuksen tavoite on antaa esimiehille valmiudet ottaa vastuu henkilöstön työturvallisuudesta perehdyttämällä osallistujat työturvalainsäädännön vaatimuksiin ja esimiestyöhön

Lisätiedot

Työturvallisuuslaki 23.8.2002/738

Työturvallisuuslaki 23.8.2002/738 Työturvallisuuslaki 23.8.2002/738 2 luku Työnantajan yleiset velvollisuudet 8 Työnantajan yleinen huolehtimisvelvoite Työnantaja on tarpeellisilla toimenpiteillä velvollinen huolehtimaan työntekijöiden

Lisätiedot

Sote alan turvakortti ja muuta tukea turvallisuuden kehittämiseen

Sote alan turvakortti ja muuta tukea turvallisuuden kehittämiseen Sote alan turvakortti ja muuta tukea turvallisuuden kehittämiseen Veera Heinonen koulutuspäällikkö Suomen Palopäällystöliitto VEERA HEINONEN Miksi? Turun sairaalapalossa evakuoitiin 180 henkeä, kolme hoitajaa

Lisätiedot

PALOTURVALLISUUDEN TUTKIMUSOHJELMA Turvatekniikan keskus (TUKES)

PALOTURVALLISUUDEN TUTKIMUSOHJELMA Turvatekniikan keskus (TUKES) PALOTURVALLISUUDEN TUTKIMUSOHJELMA Turvatekniikan keskus (TUKES) TAUSTASELVITYKSET SÄHKÖLAITTEIDEN PALO-OMINAISUUDET Sähköpalojen henkilöja omaisuusvahingot 3/1997 * Palonsyyntutkinnan kehittäminen ja

Lisätiedot

Yleisötapahtuman turvallisuus. Kalle Eklund turvallisuusviestintäpäällikkö

Yleisötapahtuman turvallisuus. Kalle Eklund turvallisuusviestintäpäällikkö Yleisötapahtuman turvallisuus Kalle Eklund turvallisuusviestintäpäällikkö Sisältö Lainsäädäntö Lupamenettely käytännössä Viranomaisten laatimia ohjeita Yleisötilaisuuden määritelmä ITSE TAPAHTUMANJÄRJESTÄJÄNÄ

Lisätiedot

Ohje on laadittu yhteistyössä Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen, Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen ja Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen kanssa

Ohje on laadittu yhteistyössä Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen, Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen ja Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen kanssa OHJE 26/14/PEL 1 (6) Ohje on laadittu yhteistyössä Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen, Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen ja Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen kanssa OHJE PALOILMOITIN- JA SAMMUTUSLAITTEISTON

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus Maanpuolustuskorkeakoulusta Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 2008 Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on tehty puolustusministeriön esittelystä, säädetään Maanpuolustuskorkeakoulusta

Lisätiedot

Saneerauskaapelin PST 10 W/m asennusohje

Saneerauskaapelin PST 10 W/m asennusohje Saneerauskaapelin PST 10 W/m asennusohje Saneerauskaapelin PST 10 asennusohje Tuotetiedot: Kaksijohtiminen lämpökaapeli, sis. 3 m:n kylmäkaapelin. Teho 10 W/m, 230 V AC. Käyttökohteet: Osittain varaava

Lisätiedot

Kurssin runko. Sisältö Kesto h Ajankohta Toteuttaja. ASUNTOLAKURSSI Asikkala, Hollola, Orimattila Päivitetty 2.8.2012

Kurssin runko. Sisältö Kesto h Ajankohta Toteuttaja. ASUNTOLAKURSSI Asikkala, Hollola, Orimattila Päivitetty 2.8.2012 Kurssin runko Asuntolakurssi on järjestyssääntöjen mukaan pakollinen kaikille asuntolassa asumisen aloittaville asukkaille. Kurssin kokonaisuus on 38 tuntia, joista 9 tuntia on lähiopetusta ja 11 tuntia

Lisätiedot

Opetusministerin esittelystä säädetään 21 päivänä elokuuta 1998 annetun lukiolain (629/1998) nojalla:

Opetusministerin esittelystä säädetään 21 päivänä elokuuta 1998 annetun lukiolain (629/1998) nojalla: Lukioasetus 6.11.1998/810 Opetusministerin esittelystä säädetään 21 päivänä elokuuta 1998 annetun lukiolain (629/1998) nojalla: 1 luku Opetus 1 Opetuksen määrä Opetusta eri oppiaineissa ja opinto-ohjausta

Lisätiedot

GG 10 W/m -lämpökaapelin asennusohje

GG 10 W/m -lämpökaapelin asennusohje GG 10 W/m -lämpökaapelin asennusohje Lämmityskaapelin KIMA GG 10 W/m asennusohje Tuotetiedot: Kaksijohtiminen lämpökaapeli, sis. 2 m:n kylmäkaapelin. Teho 10 W/m, 230 V AC. Kaapeli on teräsarmeerattu

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA

TURVALLISUUSASIAKIRJA 13.5.2015 Sivu 1/5 Tilaaja: Akaan kaupunki Myllytie 3 37800 Akaa Hanke: Arvo Ylpön vanhan kivikoulun lattioiden uusinta. TURVALLISUUSASIAKIRJA VERSIO 1.0 Sivu 2/8 1. YLEISTÄ 1.1 Turvallisuusasiakirjan

Lisätiedot

HATTULAN YHTEISKOULU/LUKION VESIKATTEEN UUSIMINEN

HATTULAN YHTEISKOULU/LUKION VESIKATTEEN UUSIMINEN HATTULAN YHTEISKOULU/LUKION VESIKATTEEN UUSIMINEN TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA TYÖTURVALLISUUS JA YMPÄRISTÖASIAT 3.1 Yleistä Työturvallisuuteen liittyvät asiat ja työsuojeluorganisaatio on esitettävä työmaan

Lisätiedot

Työturvallisuutta perehdyttämällä

Työturvallisuutta perehdyttämällä Työturvallisuutta perehdyttämällä Kansainvälinen työturvallisuuspäivä Kokkola 26.4.2019 1 Työsuojeluviranomaiset Työntekoon liittyvien säädösten neuvonta, ohjaus ja valvonta Työpaikkojen työskentelyolosuhteet

Lisätiedot

SÄILIÖTÖIDEN TURVALLISUUSOHJEET, SÄILIÖTYÖLUPA

SÄILIÖTÖIDEN TURVALLISUUSOHJEET, SÄILIÖTYÖLUPA 1 Länsi-Säkylän Teollisuusalue 1.9.2014 Ohjesääntö Länsi-Säkylän Teollisuusalueella työskenteleville LIITE 5 SÄILIÖTÖIDEN TURVALLISUUSOHJEET, SÄILIÖTYÖLUPA 1. TARKOITUS JA SOVELTAMINEN Ohjeen tarkoitus

Lisätiedot

Loimaan Kaupunki Rakennuttamispalvelut ALASTARO. Janne Ilmalahti Rakennuttamisinsinööri

Loimaan Kaupunki Rakennuttamispalvelut ALASTARO. Janne Ilmalahti Rakennuttamisinsinööri Tilaaja: Loimaan Kaupunki Rakennuttamispalvelut 32440 ALASTARO Laatija: Janne Ilmalahti Rakennuttamisinsinööri Hanke: Uimahalli Vesihovin saneeraus Kuusitie 1 32210 LOIMAA Versio Sisältö Vaihe Päiväys

Lisätiedot

Poistumisreitti. Kilpi osoittaa poistumisoven (lisäkilpi) x 150 * L 400 x 200 * P 500 x 250 * T

Poistumisreitti. Kilpi osoittaa poistumisoven (lisäkilpi) x 150 * L 400 x 200 * P 500 x 250 * T www.pivaset.fi Poistumisopasteet, jälkivalaisevat Poistumisreitti. Kilpeä käytetään osoittamaan ulospääsyreitin suunnan. Poistumisreitti. Kilpi osoittaa poistumisoven. Hätätilanteessa riko lasi. Käytetään

Lisätiedot

Koulun työturvallisuuden viranomaisvalvonnan käytännöt

Koulun työturvallisuuden viranomaisvalvonnan käytännöt Koulun työturvallisuuden viranomaisvalvonnan käytännöt Tarkastaja Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue 19.11.2010 1 STM:n Strategiset tavoitteet - Toiminta suuntautuu terveyden

Lisätiedot

VAPAAPUDOTUSKOULUTTAJAKOULUTUS JA -KELPOISUUS

VAPAAPUDOTUSKOULUTTAJAKOULUTUS JA -KELPOISUUS SUOMEN ILMAILULIITTO RY KOULUTUSOHJELMA Helsinki-Malmin lentoasema 00700 HELSINKI 10.12.2011 VAPAAPUDOTUSKOULUTTAJAKOULUTUS JA -KELPOISUUS VAPAAPUDOTUSKOULUTTAJAKURSSI 1 Koulutuksen yleisjärjestelyt Kouluttajakurssin

Lisätiedot

Suomen Turvallisuusneuvonantajat. Laatu ja turvallisuus auditointi

Suomen Turvallisuusneuvonantajat. Laatu ja turvallisuus auditointi Suomen Turvallisuusneuvonantajat Laatu ja turvallisuus auditointi Yritys: Tarkastelun kohde: Auditoija: Päiväys: 1.1 Vastuuhenkilöt 1.1.1 Onko kemikaalien maakuljetuksille nimetty turvallisuusneuvonantaja?

Lisätiedot

Työturvallisuutta perehdyttämällä

Työturvallisuutta perehdyttämällä Työturvallisuutta perehdyttämällä Kansainvälinen työturvallisuuspäivä Turku 26.4.2019 Työsuojeluviranomaisen tehtävät: Asiakas- ja viranomaisaloitteinen työsuojeluvalvonta Vakavien työtapaturmien, ammattitautien

Lisätiedot

JAETUN URAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA

JAETUN URAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA 9.7.2014 Sivu 1/7 Tilaaja: RVLE kiinteistöyksikkö Niskapietiläntie 32 E 55910 Imatra Projekti: Onttola 2010R-00020.01, Ivalo 2010R-00041.01 Ivalon ja Onttolan ampumaratojen kehittäminen JAETUN URAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO: 1. YLEISTÄ... 1 2. VAARAA AIHEUTTAVAT RAKENNUSTYÖT... 3 3. RAKENNUSTYÖN SUORITUSVAATIMUKSIA... 3

SISÄLLYSLUETTELO: 1. YLEISTÄ... 1 2. VAARAA AIHEUTTAVAT RAKENNUSTYÖT... 3 3. RAKENNUSTYÖN SUORITUSVAATIMUKSIA... 3 Mäntyharjun päiväkoti Turvallisuusasiakirja 1 / 5 SISÄLLYSLUETTELO: 1. YLEISTÄ... 1 1.1 Turvallisuusasiakirjan tarkoitus... 1 1.2 Päätoteuttaja... 2 1.3 Urakoitsijat... 2 1.4 Töiden yhteensovitus ja työsuojelu...

Lisätiedot

TURVALLISUUSKARTOITUS

TURVALLISUUSKARTOITUS TURVALLISUUSKARTOITUS Turvallisuusosan tarkastukset Tuuloksen kirkko Kirkkokuja 27, 14840, Tuulos Raporttipäivä: 25.04.2014 Tarkastuspäivä: 13.03.2014 Muokkauspäivä: 24.06.2014 2 (11) Tuuloksen kirkko

Lisätiedot

Maatilan pelastussuunnitelma

Maatilan pelastussuunnitelma Vaaratilanteiden arviointi on suoritettu (pvm) / / Säädös tai muu peruste Palavien nesteiden varastointi - Laki vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta 390/2005 - KTM päätös

Lisätiedot