Rintamaveteraanien kuntoutuksen ja kotiin vietävien avopalvelujen järjestäminen vuonna 2014

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Rintamaveteraanien kuntoutuksen ja kotiin vietävien avopalvelujen järjestäminen vuonna 2014"

Transkriptio

1 Rintamaveteraanien kuntoutuksen ja kotiin vietävien avopalvelujen järjestäminen vuonna 2014 VALTIOKONTTORI

2 Valtiokonttori 1 (16) Sisällys Rintamaveteraanien kuntoutuksen ja kotiin vietävien avopalvelujen järjestäminen vuonna Rintamaveteraanien kuntoutus ja kotiin vietävien avopalvelujen määrärahat vuonna Vuoden 2013 käyttämättä jääneiden kuntoutus ja kotiin vietävien avopalvelujen määrärahojen jako... 4 Rintamaveteraaneille kotiin vietävät kunnalliset avopalvelut... 4 Rintamaveteraanien kuntoutus: 1. Kuntoutukseen oikeutetut Kuntoutusmuodot ja sisältö Avokuntoutus Rintamaveteraanin laitoskuntoutus Aviopuolison laitoskuntoutus Kuntoutuksen kustannusten korvaus Kuntoutukseen hakeminen, valinta ja lähettäminen Kuntoutusta antavat yksiköt Avo- ja päiväkuntoutusta antavat toimintayksiköt Laitoskuntoutusta antavat toimintayksiköt Hakemusmenettely tilanteessa, jossa kuntoutusmääräraha ei ole riittänyt Matkakustannusten korvaus Muutoksen haku...14

3 Valtiokonttori 2 (16) Terveyskeskusta ylläpitäville kunnille ja kuntayhtymille Rintamaveteraanien kuntoutuksen ja kotiin vietävien avopalvelujen järjestäminen vuonna 2014 Rintamaveteraaneille tarkoitettu kuntoutus on itsenäisen Suomen kunnianosoitus Suomen sodissa palvelleille miehille ja naisille sekä heidän aviopuolisoilleen. Veteraaniväestön keski-ikä on jo90 vuotta, joten heidän kuntoutukseensa pääsyä tulee edistää ja määräraha käyttää heidän kuntonsa kannalta parhaalla mahdollisella tavalla. Rintamaveteraanikuntoutuksen tavoitteena on, että rintamaveteraanit saavat tarpeitansa vastaavaa kuntoutusta säännöllisesti vuosittain. Tavoitteen toteuttamiseksi on tärkeää, että vähintään puolet kuntoutusjaksoista toteutetaan avo- ja päiväkuntoutuksena. Sosiaali- ja terveysministeriö on vuonna 2010 täsmentänyt rintamaveteraanien kuntoutukseen kuuluvaa tutkimusta ja hoitoa koskevaa Sosiaali- ja terveysministeriön määräyskokoelmaa 2000:17. Täsmennyksellä laajennetaan rintamaveteraanikuntoutuksen käsitettä ja avopalvelujen sisältöä niin, että kuntoutus ja kuntouttava toiminta tukevat entistä paremmin veteraanien itsenäistä selviytymistä kotona. (katso kohta 2) Kesällä 2013 voimaan tullut ns. vanhuspalvelulaki (VaL 980/2012) ja sen toimenpanoa tukeva laatusuositus korostavat kotona asumisen ja kuntoutuksen merkitystä iäkkäiden toimintakyvyn ja kotona selviytymisen tukemisessa. Veteraanikuntoutuksen käytännöt voivat olla hyvänä mallina kehitettäessä vanhusväestölle monimuotoisia kuntoutuspalveluja. Rintamaveteraanit voivat saada tietyin edellytyksin myös kotipalveluja.

4 Valtiokonttori 3 (16) Valtiokonttorilla ei ole nimi- eikä osoitetietoja kunnissa asuvista rintamaveteraaneista, mutta Kansaneläkelaitoksen (Kela) hallituksen tekemän päätöksen mukaisesti kunta on voinut tiedottaa rintamaveteraanien kuntoutusmäärärahan ja kotiin vietävien kunnallisten avopalvelujen käytöstä ja niiden hakumenettelystä rintamalisänsaajille keskitetysti Kelan palveluosaston kautta. Kuntien pyynnöt poiminnasta ja postituksesta lähetetään Kelaan sähköpostilla osoitteella toimistopalvelut@kela.fi. Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee parhaillaan vuonna 2014 voimaan tulevaa lakimuutosta, joka mahdollistaa Kelan rintamasotilaseläkkeitä koskevien rekisteritietojen luovuttamisen kuntien käyttöön. Kunta voi jatkossa postittaa suoraan tietoja tai informoida muulla tavoin iäkkäitä rintamaveteraaneja järjestämästään kuntoutuksesta ja/tai kotiin vietävistä kunnallisista avopalveluista ja tiedottaa niihin pääsystä sekä muista veteraaneille suuntaamistaan toiminnoista. Lain muutos helpottaa kunnan yhteydenpidon rintamaveteraanien kanssa. Ministeriö tiedottaa lakimuutoksestaan verkkosivuillaan Valtiokonttori korostaa rintamaveteraanin elämäntilanteen kokonaisvaltaista huomioon ottamista. Jotta valtion varoista maksettava kuntoutus tukisi parhaalla mahdollisella tavalla rintamaveteraanien toimintakyvyn edistämistä ja säilyttämistä, edellyttää se kuntoutusjakson huomioon ottamista osana rintamaveteraanin muita sosiaali- ja terveydenhuollon avo- ja laitospalveluja sekä kotiin vietäviä avopalveluja, jotka omalta osaltaan tukevat rintamaveteraanin kotona selviytymistä. Kuntoutuksen tulisi aina olla suunnitelmallista ja nivoutua saumattomasti osaksi muita tukipalveluja. Rintamaveteraanien palvelujen tarpeen arvio tulee toteuttaa kiinteässä yhteistyössä kunnan sosiaali- ja terveystoimen palveluiden ja laitos-/avokuntoutusta tarjoavien yksiköiden kesken osana palvelusuunnitelmaa (esim. hyvinvointia edistävät kotikäynnit, iäkkäiden terveystarkastukset, muistipoliklinikat, sosiaalihuollon palvelutarpeen arviointi määräajassa 75 -vuotta täyttäneille). Kuntien tehtävänä on niiden hankkiessa tai tuottaessa päivä-, koti- tai muita avokuntoutuspalveluja huolehtia palvelujen laadun, sisällön ja tarpeenmukaisuuden kehittämisestä siten, että kuntoutustoiminta vastaa rintamaveteraanin yksilöllisiä tarpeita sekä laajasti ja monipuolisesti tukee hänen toimintakykynsä edistämistä ja säilyttämistä. (huom. geriatrisen kuntoutuksen kehittäminen). Rintamaveteraanien kuntoutus ja kotiin vietävien avopalvelujen määrärahat vuonna 2014 Valtion vuoden 2014 talousarviossa on rintamaveteraanien kuntoutukseen varattu yhteensä 34,6 miljoonaa euroa. Kunnille jaetaan kuntoutusmäärärahasta rintamaveteraanikuntoutukseen noin 24,4 miljoonaa euroa ja kotiin vietäviin avopalveluihin 6,6 miljoonaa euroa kunnissa asuvien rintamaveteraanien määrän suhteessa.

5 Valtiokonttori 4 (16) Kuntoutusmääräraha maksetaan kunnille ennakkona neljännesvuosittain (helmi-, touko-, elo- ja marraskuussa) yhtä suurina erinä. Kotiin vietävien avopalvelujen määräraha maksetaan kerran vuodessa helmikuun aikana. Ennakkona maksettu määräraha on lopullinen. Määrärahasta käytetään osa myös kuntoutustoiminnan matkakustannuksiin, tutkimushankkeisiin sekä ulkomailla asuvien rintamaveteraanien kuntoutukseen. Kunnat ja kuntayhtymät sekä palveluntuottajat voivat hakea rintamaveteraanien kuntoutuksen kehittämiseen määrärahaa sosiaali- ja terveysministeriöstä. Kuntien tulee tehdä valtion vuoden 2014 määrärahalla maksettavat rintamaveteraanien kuntoutus- ja kotiin vietävien avopalvelujen päätökset mennessä. Vuoden 2014 aikana on suotavaa valita rintamaveteraaneja myös varalle, jotta kuntoutusjaksonsa peruuttamaan joutuneen rintamaveteraanin tilalle voidaan vielä vuoden 2015 puolella valita toinen palvelun saaja. Vuoden 2014 puolella tehtyjen päätösten perusteella voidaan kustannuksia maksaa saakka. Vuoden 2013 käyttämättä jääneiden kuntoutus- ja kotiin vietävien avopalvelujen määrärahojen jako Vuodelta 2013 käyttämättä jääneet kuntoutusmäärärahat sekä vuoden 2014 kuntoutusmäärärahoista varatut miljoonaa euroa jaetaan hakemuksesta syksyllä 2014 niille kunnille, jotka ovat toimineet ohjekirjeen edellyttämällä tavalla ohjatessaan rintamaveteraaneja kuntoutukseen, mutta määrärahat eivät ole riittäneet kaikkien rintamaveteraanien kuntouttamiseen. (katso kohta 6). Vuodelta 2013 käyttämättä jääneet kotiin vietävien avopalvelujen määrärahat jaetaan syksyllä 2014 samaan käyttötarkoitukseen kunnissa asuvien rintamaveteraanien lukumäärän mukaisesti (lukumäärästä vähennetään sotainvalidien lukumäärä) automaattisesti.tätä määrärahaa ei tarvitse erikseen hakea. Mikäli määrärahaa jää kunnilta käyttämättä, on se palautettava Valtiokonttorille viimeistään Rintamaveteraaneille kotiin vietävät kunnalliset avopalvelut Kunnallisiin avopalveluihin oikeutetun rintamaveteraanin tulee olla Suomessa asuva vuosien sotiin osallistunut rintamasotilastunnuksen, rintamapalvelustunnuksen tai rintamatunnuksen omaava rintamaveteraani. Sotainvalideille, joiden sotilasvammalain mukainen työkyvyttömyysaste on vähintään 10 prosenttia, ei voida antaa rintamaveteraanien kuntoutuslain ja tämän määrärahan perusteella rintamaveteraaneille tarkoitettuja kunnallisia avopalveluja.

6 Valtiokonttori 5 (16) Palvelutalossa asuva rintamaveteraani voi saada kotiin vietäviä avopalveluja, mutta tehostetussa palveluasumisessa olevalla rintamaveteraanilla ei ole oikeutta kotiin vietäviin palveluihin. Kotiin vietäviin kunnallisiin avopalveluihin kunnille osoitettu määräraha on jaettu kunnassa asuvien rintamaveteraanien lukumäärän suhteessa. Määräraha on pidettävä erillään muusta Valtiokonttorin kunnalle tai kuntayhtymälle osoittamasta rintamaveteraanien kuntoutusmäärärahasta. Määrärahaa voidaan käyttää sosiaalihuoltolain mukaisen koti- ja tukipalvelun antamiseen sen tarpeessa oleville veteraaneille. Määrärahan käyttöön sovelletaan sosiaalihuoltolain mukaista tarveharkintaa kuitenkin niin, että veteraanin tuloja ei tarvitse selvittää, vaan palvelun tarve on ratkaiseva. Kotiin vietävinä palveluina voivat tulla kyseeseen esimerkiksi kodinhoitajan apu, ateriapalvelu, pyykkipalvelu, siivousapu sekä kuljetuspalvelut. Tavoitteena on tukea monipuolisesti veteraanin kotona selviytymistä. Kunta toimii rintamaveteraaneille kotiin vietävien avopalvelujen vastuullisena järjestäjänä. Kunta voi itse myös tuottaa palvelut tai hankkia ne joltain valitsemaltaan palvelun tuottajalta. Palvelut voidaan järjestää myös palveluseteliä hyväksi käyttäen. Valtiokonttori tulee pyytämään tämän määrärahan käytöstä vuoden 2015 keväällä erillisen selvityksen. Rintamaveteraanien kuntoutuksesta annetun lain 14 :n nojalla Valtiokonttori antaa kunnille ja kuntayhtymille seuraavat ohjeet korvausten suorittamisesta ja kuntoutuksen järjestämistä koskevasta menettelystä 1. Kuntoutukseen oikeutetut Kuntoutukseen valittavan rintamaveteraanin tulee olla Suomessa asuva vuosien sotiin osallistunut rintamasotilastunnuksen, rintamapalvelustunnuksen tai rintamatunnuksen omaava rintamaveteraani. Oikeus rintamaveteraanien kuntoutukseen on sotilasvammalakiin, liikennevakuutuslakiin, tapaturmavakuutuslakiin, maatalousyrittäjien tapaturmavakuutuslakiin tai näitä vastaaviin aikaisempiin lakeihin nähden toissijainen. Kuntoutukseen hakevan mahdollisuudet saada kuntoutusta näiden lakien perusteella on selvitettävä. Näin ollen mm. sotainvalidit, joiden sotilasvammalain mukainen työkyvyttömyysaste on vähintään 10 prosenttia, eivät voi saada rintamaveteraaneille tarkoitettua kuntoutusta.

7 Valtiokonttori 6 (16) Rintamaveteraanin aviopuoliso voi osallistua laitoskuntoutukseen samanaikaisesti rintamaveteraanin kanssa samassa kuntoutus- ja hoitolaitoksessa. Rintamaveteraanin aviopuolisolla ei kuitenkaan ole subjektiivista oikeutta päästä kuntoutukseen puolisonsa kanssa, vaan yhteisen kuntoutusjakson tulee olla kuntoutuksen tavoitteiden kannalta tarkoituksenmukainen. Tarkoituksenmukaisuutta arvioidaan rintamaveteraanin kuntoutuksen kannalta. Samanaikaisen kuntoutusjakson tavoitteena on parantaa rintamaveteraanin kuntoutuksen tuloksellisuutta sekä edistää rintamaveteraanin kotona selviytymistä muun muassa tukemalla hoitavan aviopuolison jaksamista. Aviopuolison osallistuminen ei lyhennä rintamaveteraanin laitoskuntoutusjaksoa. Samanaikaisen kuntoutusjakson pituuden, tarpeen ja tarkoituksenmukaisuuden arvioi kuntoutuspäätöksen tekijä. Edellytyksenä yhteiseen kuntoutusjaksoon osallistumiselle on molempien aviopuolisoiden yhteinen tahto. Aviopuolisolla ei ole oikeutta avo- eikä päiväkuntoutukseen. 2. Kuntoutusmuodot ja sisältö Rintamaveteraanien ikääntyessä entistä yksilöllisemmän kuntoutuksen tarve lisääntyy. Tavoitteena kunkin rintamaveteraanin kohdalla on toimintakyvyn edistäminen ja säilyttäminen niin, että hän mahdollisimman pitkään selviytyy itsenäisesti jokapäiväisistä toiminnoistaan. Tarjottavien kuntoutusjaksojen ja -muotojen tulee sopia rintamaveteraanien elinolosuhteisiin. Palveluohjaus ja veteraaneille suunnattu tiedotus auttavat heitä saamaan tarvitsemansa palvelut. (ks. myös vanhuspalvelulain 17 :ssä määritelty vastuutyöntekijä, jos iäkäs veteraani tarvitsee apua palvelujen toteuttamiseen ja yhteensovittamiseen liittyvissä asioissa). Käytössä olevaa tutkimuksellista tietoa geriatrisesta ja psykososiaalisesta kuntoutuksesta hyödynnetään myös rintamaveteraanien kuntoutuksessa. Tuetun kotona kuntoutumisen malli ikäihmisille löytyy Valtiokonttorin verkkosivuilta osoitteesta: Kansalaisille ja yhteisöille/ Korvaukset ja etuisuudet / Sotainvalidien ja rintamaveteraanien etuudet / Rintamaveteraanien ja erityisryhmien etuudet / Kotimaassa asuvien rintamaveteraanien kuntoutus 2.1 Avokuntoutus Avokuntoutuksen toimintamuotoja ovat päiväkuntoutus, fysioterapian, puheterapian, toimintaterapian, muistikuntoutuksen ja muun terapian yksilölliset hoitosarjat, psykososiaalinen ja muu ryhmäkuntoutus sekä erilaiset sopeutumisvalmennuskurssit.

8 Valtiokonttori 7 (16) Avokuntoutus on mahdollista toteuttaa myös rintamaveteraanin kotona (kotikuntoutus), jos se on hänen terveydentilansa vuoksi tarpeen. Kotikuntoutuksella tarkoitetaan rintamaveteraanin kotona tai kodinomaisissa olosuhteissa, kuten palvelutalossa, tehostetussa palveluasumisessa (vanhainkodissa) tai laitoshoidossa annettavaa kuntoutusta. Avo- ja kotikuntoutuksessa suositellaan sovellettavaksi myös liitteenä (liite 2) olevaa Tuetun kotona kuntoutumisen mallia ikäihmisille. Mallissa kuvataan seikkaperäisesti mitä tuetulla kotona kuntoutumisella tarkoitetaan ja minkälaista toimintaa se voi sisältää. Kun kunnassa arvioidaan tarvittavien kotikäyntien määrää, on huomioitava rintamaveteraanien kuntoutusasetuksen säännökset avokuntoutuksen enimmäismääristä. Avokuntoutuksena on mahdollista antaa myös pelkkää jalkojenhoitoa sitä tarvitsevalle rintamaveteraanille. Päiväkuntoutusta voidaan antaa enintään 10 päivää ja muuta avokuntoutusta enintään 20 käyntikertaa kalenterivuodessa. Niissä tapauksissa, joissa rintamaveteraanilla oleva vamma tai sairaus haittaa toimintakykyä (lain 2 3 momentti) voidaan päiväkuntoutusta antaa 20 päivää tai muuta avokuntoutusta enintään 30 käyntikertaa kalenterivuodessa. Oikea ja tarkoituksenmukainen kuntoutuksen jaksottaminen edistää rintamaveteraanin toimintakyvyn säilymistä pidempään. Avokuntoutusta voidaan toteuttaa toimintakykyluokkaan III kuuluvan rintamaveteraanin osalta esimerkiksi siten, että rintamaveteraanilla on mahdollisuus saada avokuntoutusta 2 x 10 hoitokerran sarjaa. Vastaavasti toimintakykyluokkaan I ja II kuuluvan rintamaveteraanin avokuntoutus voidaan toteuttaa esimerkiksi 3 x 10 tai 2 x 15 hoitokerran sarjoina. 2.2 Rintamaveteraanin laitoskuntoutus Laitoskuntoutuksella tarkoitetaan kuntoutus- ja hoitolaitoksessa, sairaalan tai terveyskeskuksen osastolla annettua pääsääntöisesti yhtäjaksoista hoitojaksoa, johon kuuluu kuntoutuksen lisäksi majoitus ja täysihoito. Ensisijaisesti on pyrittävä käyttämään lähimpiä soveltuvia kuntoutuslaitoksia. Lääketieteellisistä tai kielellisistä syistä johtuen voidaan rintamaveteraani kuitenkin lähettää sopivimpaan kuntoutuslaitokseen riippumatta sen sijainnista Suomessa. Myös muusta perustellusta syystä rintamaveteraani voidaan hänen omasta toivomuksestaan ohjata johonkin kauempana (Suomessa) sijaitsevaan kuntoutuslaitokseen.

9 Valtiokonttori 8 (16) Esimerkiksi rintamaveteraanin kuulo- tai näköongelma, muistisairaus, reumasairaus, aivoverenkiertohäiriöt, parkinsonintauti, tuki- ja liikuntaelin-sairaudet tai muu vastaava saattaa edellyttää siihen erikoistunutta, kauempana sijaitsevaa kuntoutus- ja hoitolaitosta. Kuntoutusta voidaan antaa laitoskuntoutuksena enintään 10 vuorokautta (toimintakykyluokka III). Mikäli rintamaveteraanin toimintakyky on sairauden tai vamman aiheuttaman häiriön vuoksi alentunut siten, että rintamaveteraani kuuluu toimintakykyluokkaan I tai II, laitoskuntoutusjakson tulisi olla kalenterivuodessa 2 4 viikon pituinen silloin, kun se on kuntoutuksen tavoitteiden kannalta perusteltua. Kuntien tulee valvoa, että laitoskuntoutusjaksot toteutetaan rintamaveteraanien kuntoutusta koskevan asetuksen mukaisesti. 2.3 Aviopuolison laitoskuntoutus Toimintakykyluokkaan III kuuluvan rintamaveteraanin aviopuoliso voi osallistua kuntoutukseen samanaikaisesti, samassa kuntoutus- ja hoitolaitoksessa rintamaveteraanin kanssa enintään 10 vuorokauden ajan. Rintamaveteraanin aviopuoliso voi osallistua laitoskuntoutukseen samanaikaisesti, samassa kuntoutus- ja hoitolaitoksessa, rintamaveteraanin kanssa enintään 14 vuorokauden ajan, jos rintamaveteraanilla on sellainen vamma tai sairaus, joka aiheuttaa toimintakyvyn häiriötä eli hän kuuluu toimintakykyluokkaan I tai II. Rintamaveteraanin ja aviopuolison yhteinen kuntoutusjakso voidaan toteuttaa esimerkiksi näin: Toimintakykyluokkaan III kuuluva rintamaveteraani voi olla laitoskuntoutuksessa enintään 10 vuorokautta ja aviopuoliso samanaikaisesti enintään 10 vuorokautta. Toimintakykyluokkaan I ja II kuuluva rintamaveteraani voi olla kuntoutuksessa enintään 4 viikkoa ja aviopuoliso samanaikaisesti enintään 2 viikkoa. Aviopuolison kuntoutusjakso ei kuitenkaan saa olla pitempi kuin rintamaveteraanin. 3. Kuntoutuksen kustannusten korvaus Rintamaveteraanille ja hänen puolisolleen ei aiheudu kuntoutuksesta kustannuksia. Kunta maksaa rintamaveteraanin kuntoutuskustannukset ja Kansaneläkelaitos korvaa kuntoutusmatkoista aiheutuvat kulut kokonaisuudessaan ilman omavastuuosuuksia.

10 Valtiokonttori 9 (16) 4. Kuntoutukseen hakeminen, valinta ja lähettäminen Iäkkäiden rintamaveteraanien kuntoutukseen pääsyä tulee helpottaa tiedottamalla kuntoutusmahdollisuuksista ja auttamalla heitä kuntoutushakemuksen täyttämisessä. Kuntoutushakemuksen tekee rintamaveteraani tai hänen valtuuttamansa, myös aviopuolison kuntoutuksen osalta. Kirjallisen aloitteen kuntoutukseen voi tehdä rintamaveteraanin puolesta myös omainen tai sosiaali- ja terveysviranomainen. Kuntoutusta voidaan hakea Valtiokonttorin vahvistamalla lomakkeella tai kuntien käytössä olevilla lomakkeilla. Hakulomakkeita (Kuntalomake 6430-U:98) ja kuntoutussuunnitelmalomakkeita (Kuntalomake nro 7440) voi tilata joko suoraan Lekoral Oy:stä, osoite: Metsäläntie 20, Helsinki, sähköpostilla: asiakaspalvelu@lekoral.fi tai puhelimitse puh. (09) Laitos- ja päiväkuntoutushakemukseen on aina liitettävä lääkärinlausunto hakijan terveydentilasta ja kuntoutustarpeesta. Mikäli hakijalla on kiinteä hoitosuhde oman kunnan terveyskeskukseen, ei erillistä käyntiä lääkärinvastaanotolla kuitenkaan tarvita. Myös aviopuolison hakemukseen on liitettävä lääkärinlausunto. Lääkärinlausunto saa olla enintään vuoden vanha. Avokuntoutukseen ohjatulla rintamaveteraanilla tulee olla lääkärin antama hoitomääräys, jossa yksilöidään tarvittavat hoito- ja kuntoutustoimenpiteet sekä näiden kannalta olennaiset rintamaveteraanin terveydentilaa koskevat tiedot. Laitoskuntoutukseen osoitetun rintamaveteraanin sekä tämän aviopuolison toimintakykyluokka on määriteltävä. Mikäli kuntoutuslaitoksessa arvioidaan kuntoutettavan toimintakykyluokka toisin, muuttaminen edellyttää myös ilmoitusta lähettävään kuntaan/kuntayhtymään. Rintamaveteraanin kuntoutustarve voi äkillisesti muuttua. Tarvitaan joustavia menettelyjä, jotta iäkkäillä ja monisairailla veteraanikuntoutujilla olisi myös mahdollisuus päästä kuntoutukseen silloin, kun se esimerkiksi pitkäaikaisesta sairaudesta toipumisen tai sairaalasta kotiutumisen kannalta olisi tarkoituksenmukainen. Rintamaveteraanien kuntoutuksesta annetun lain (1184/88) 3 :n mukaan päätöksen rintamaveteraanin kuntoutukseen hyväksymisestä tekee rintamaveteraanin kotikunnan kansanterveystyön toimeenpanoon kuuluvista tehtävistä huolehtiva monijäseninen toimielin. Se voi myös määrätä viranhaltijan päättämään asiasta vahvistamiensa perusteiden ja ohjeiden mukaisesti. Kuntien palvelurakenneuudistus tulee muuttamaan sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteita. Palvelut tullaan järjestämään laajempien väestöpohjien kokonaisuuksissa sote-alueilla ja yhteistyössä alueiden kuntien kanssa. Tämä tavoite tulisi ottaa huomioon myös rintamaveteraanikuntoutuksen järjestämisessä siten, että alueellista yhteistyötä lisätään.

11 Valtiokonttori 10 (16) Perusteiden ja ohjeiden tulee perustua edellä mainitun lain 2 :ssä tarkoitettuihin valintaperusteisiin sekä sosiaali- ja terveysministeriön rintamaveteraanien kuntoutukseen kuuluvasta tutkimuksesta ja hoidosta antamiin ohjeisiin (sosiaali- ja terveysministeriön määräyskokoelma 2000:17). Rintamaveteraanien kuntoutuksesta annetun asetuksen 2 sisältää tarkemmat säännökset kuntoutukseen ohjaamisesta. Rintamaveteraaneja kuntoutukseen valittaessa tulee ottaa huomioon kuntoutuksen tarve ja kiireellisyys. Rintamaveteraanikuntoutuksen tulee olla hyvän ja kokemusperäisesti perustellun kuntoutuskäytännön mukaista. Kuntoutuja ohjataan avo- tai laitoskuntoutukseen siten, että yleinen lääketieteellinen kokemus huomioon ottaen kuntoutuksella saavutetaan mahdollisimman hyvä toimintakyky. Päivä- tai muu avokuntoutus on ensisijainen kuntoutusmuoto silloin, kun avokuntoutus mahdollistaa tavoitellun toimintakyvyn. Kuntoutuksesta päätettäessä tulee ottaa huomioon rintamaveteraanin terveydentila, kuntoutusta antavan toimintayksikön toiminnan laatu sekä maantieteelliset, kielelliset ja muut olosuhteet. Jos rintamaveteraani on hakenut nimenomaan päiväkuntoutusta tai muuta avokuntoutusta, niin häntä ei saa ohjata laitoskuntoutukseen ilman erityistä perustetta Mikäli kunnassa ei ole riittävästi tarjolla avokuntoutusmahdollisuuksia joko tarjonnan puutteen tai pitkien etäisyyksien takia, niin kuntoutus pitää toteuttaa laitoskuntoutuksena. Kuntoutusjakson välin ei ilman erityistä perustetta tulisi olla vuotta pitempi. Kuntoutujan toimintakyvyn edistämiseksi ja säilyttämiseksi kuntoutuksen tulee olla säännöllistä ja suunnitelmallista. Kuntoutussuunnitelma toteuttaa osaltaan potilaan asemasta ja oikeuksista annetun lain 4 a :ssä ja sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista annetun lain 7 :ssä tarkoitetuissa suunnitelmissa asetettuja tavoitteita ja sovitetaan yhteen niiden kanssa. Valtiokonttori kiinnittää kunnan/kuntayhtymän huomiota siihen, että sen tulisi valita rintamaveteraaneja kuntoutukseen heidän kuntoutustarpeensa huomioon ottaen tasaisesti ympäri vuoden siten, ettei tarkoitukseen varattua määrärahaa jää käyttämättä. Suositeltavaa on, että varalle valitaan kuntoutujia viime hetken peruutusten johdosta. Kuntoutuslaitos ilmoittaa rintamaveteraanille ja kunnassa sovitun menettelyn mukaisesti lähettävään kuntaan, milloin hänelle on varattu aika kuntoutukseen. Rintamaveteraanin, jolla ei ole pysyvää asuinpaikkaa Suomessa, hyväksyy kuntoutukseen hakemuksen perusteella Valtiokonttori.

12 Valtiokonttori 11 (16) 5. Kuntoutusta antavat yksiköt 5.1 Avo- ja päiväkuntoutusta antavat toimintayksiköt Avo- tai päiväkuntoutusta voidaan toteuttaa joko terveyskeskuksessa, sairaalassa, (vanhainkodissa) tehostetussa palveluasumisessa, palvelu- ja päiväkeskuksessa, tämän ohjekirjeen liitteenä olevassa kuntoutus- ja hoitolaitoksessa tai hankkia se yksityisestä terveydenhuollosta annetun lain (152/90) 2 :ssä tarkoitetulta palvelun tuottajalta tai itsenäiseltä ammatinharjoittajalta. Rintamaveteraanilla on mahdollisuus saada avokuntoutusta myös kotonaan. Avo- tai päiväkuntoutuksessa on mahdollista käyttää myös palveluseteleitä. Palvelusetelin on tällöin katettava kuntoutuskustannukset kokonaan eikä veteraanille saa tulla omavastuuosuutta maksettavaksi. Avo- ja päiväkuntoutuksesta aiheutuneet kustannukset korvataan kunnalle rintamaveteraanien kuntoutuksesta annetun asetuksen 4 :n mukaisesti Laitoskuntoutusta antavat toimintayksiköt Kunnat voivat järjestää laitoskuntoutuksen omassa terveyskeskuksessaan, erikoissairaanhoidon palveluyksikössä tai hankkia palvelun tämän ohjekirjeen liitteenä olevasta kuntoutus- ja hoitolaitoksesta. Valtiokonttori kilpailuttaa kuntoutus- ja hoitolaitoksissa annettavan laitoskuntoutuksen. Tämän palvelujen hankintamenettelyn perusteena olevat laitoskuntoutuksen laatuvaatimukset löytyvät Valtiokonttorin verkkosivuilta osoitteesta: Kansalaisille ja yhteisöille/ Korvaukset ja etuisuudet / Sotainvalidien ja rintamaveteraanien etuudet / Rintamaveteraanien ja erityisryhmien etuudet / Kotimaassa asuvien rintamaveteraanien kuntoutus Laatuvaatimuksilla pyritään varmistamaan, että asiakkaan saamat palvelut ovat yksilöllisiä, asiakaslähtöisiä ja turvallisia. Laatuvaatimuksissa korostetaan myös kuntoutuksen jatkuvuutta ja kuntoutuslaitosten yhteistyötä kuntoutujan kotikunnan kanssa. Näin varmistetaan kotona selviytymisen edellytykset kuntoutusjakson jälkeen. Valtiokonttori valvoo laatuvaatimusten toteutumista kuntoutus- ja hoitolaitoksiin tehtävillä auditointikäynneillä.

13 Valtiokonttori 12 (16) Ohjekirjeen liitteenä (liite 1) ovat Valtiokonttorin vuodelle 2014 hyväksymät kuntoutus- ja hoitolaitokset ja vahvistetut hoitopäivähinnat löytyvät Valtiokonttorin verkkosivuilta osoitteesta: Kansalaisille ja yhteisöille/ Korvaukset ja etuisuudet / Sotainvalidien ja rintamaveteraanien etuudet / Rintamaveteraanien ja erityisryhmien etuudet / Kotimaassa asuvien rintamaveteraanien kuntoutus Valtiokonttori on vahvistanut hinnat toimintakykyluokittain. Näitä hintoja kuntien tulee noudattaa laitoskuntoutuksen osalta. Hoitopäivähintojen vahvistaminen tapahtuu hoidon sisällön ja laadun perusteella. Kunnat voivat velottaa terveyskeskuksessa tai erikoissairaanhoidon toimintayksikössä järjestetystä kuntoutuksesta aiheutuvat kustannukset terveydenhuoltolain (1326/2010) 58 :n mukaisesti. Kunnan terveyskeskukselle suoritettavaa korvausta laskettaessa palvelujen käyttäjiltä perittäviä asiakasmaksuja ei kuitenkaan lueta korvauksesta vähennettäväksi toimintatuloksi rintamaveteraanien kuntoutuksesta annetun lain 7 :n mukaan (laki 1339/2010). 6. Hakemusmenettely tilanteessa, jossa kuntoutusmääräraha ei ole riittänyt Kuntien ja kuntayhtymien tulee ilmoittaa Valtiokonttorille mennessä niiden kuntoutusta hakeneiden rintamaveteraanien lukumäärä, jotka ovat jääneet vaille kuntoutusta vuoden 2014 määrärahasta. Hakemukseen voi arvioida myös loppuvuodelle ajoittuvien hakemusten määrän. Lisämäärärahan saaminen edellyttää Valtiokonttorille lähetettyä hakemusta perusteluineen siitä, miksi määräraha ei ole riittänyt kaikille kuntoutukseen hakeneille veteraaneille. Valtiokonttorin arvioidessa lisämäärärahan myöntämisen tarvetta otetaan huomioon kuntien maantieteelliset ja muut erityisolosuhteet, kuten pitkät etäisyydet harvaan asutulla seudulla ja avokuntoutuksen vähäinen tarjonta kunnan alueella. Hakemus on tehtävä Valtiokonttorin laatimalle lomakkeelle. Lomake on saatavilla Valtiokonttorin verkkosivuilta tai pyydettäessä. Lomake lähetetään myös postitse heinäkuussa Hakemus lähetetään osoitteella: Valtiokonttori, Asiantuntijapalvelut, Merja Längman, PL 14, Valtiokonttori.

14 Valtiokonttori 13 (16) 7. Matkakustannusten korvaus Kansaneläkelaitos maksaa kuntoutettavalle ja hänen kanssaan kuntoutuksessa olleelle aviopuolisolle matkasta aiheutuneet tarpeelliset matkakustannukset kokonaisuudessaan siihen kuntoutuslaitokseen, jossa he ovat olleet kuntoutuksessa. Sairausvakuutuslain mukaisen matkakorvauksen lisäksi Kansaneläkelaitos maksaa avokuntoutuksessa olleille myös omavastuuosuuden ja sitä pienemmät matkakulut kokonaan. Rintamaveteraanin on matkakorvausta hakiessaan esitettävä Kansaneläkelaitokselle kunnan tai Valtiokonttorin antama kuntoutusmaksusitoumus tai hyväksymispäätöksen kopio sekä selvitys kuntoutukseen osallistumisesta. Selvitys kuntoutukseen osallistumisesta voidaan antaa esimerkiksi Kansaneläkelaitoksen lomakkeella. Kansaneläkelaitos maksaa myös julkisessa laitoshoidossa olevan rintamaveteraanin matkakustannukset kuntoutuslaitokseen ja takaisin hoitolaitokseen. Samoin menetellään, jos laitoskuntoutuksessa oleva rintamaveteraani siirretään kesken kuntoutusjakson sairaalahoitoon. Valtiokonttori korvaa nämä matkakustannukset kokonaan Kansaneläkelaitokselle, koska sairausvakuutuslain mukaan laitoshoidossa olevalle henkilölle ei korvata mitään sairauden tai vamman hoidon aiheuttamia kustannuksia. Jos julkisesta laitoshoidosta kuntoutukseen lähetetty rintamaveteraani palaa kuntoutuslaitoksesta suoraan kotiin, korvaa Valtiokonttori Kansaneläkelaitokselle kotimatkan siten, kuin edellisessä kappaleessa on esitetty. Kansaneläkelaitos maksaa korvauksen matkakustannuksista myös ulkomailla asuvalle rintamaveteraanille ja hänen kanssaan kuntoutuksessa olleelle aviopuolisolle, jolla ei ole pysyvää asuinpaikkaa Suomessa ja jotka Valtiokonttori on hyväksynyt kuntoutukseen. Tällöin korvataan välittömästi kuntoutukseen liittyvät edestakaiset matkakustannukset heidän asuinmaastaan kuntoutuslaitokseen. Rintamaveteraanin saattajan matkakulut ulkomailta Suomeen korvataan vain, jos Valtiokonttori on maksusitoumuksessa luvannut korvata ne. Kansaneläkelaitos maksaa matkakustannukset ulkomailta Valtiokonttorin maksusitoumuksessa mainittuun kuntoutuslaitokseen. Matkakulujen katsotaan liittyvän kuntoutukseen, jos oleskelu Suomessa kestää kuntoutusjakson lisäksi enintään kaksi kuukautta. Vakinaisesti ulkomailla asuva rintamaveteraani voi saada kuntoutusta myös asuinmaassaan sijaitsevassa kuntoutusyksikössä. Suomen ulkopuolella annettavan kuntoutuspalvelun hankkimisesta ja järjestämisestä päättää Valtiokonttori. Kansaneläkelaitos maksaa myös näistä matkoista aiheutuneet kustannukset kodista kuntoutuslaitokseen ja takaisin. Matkalaskut lähetetään kansaneläkelaitokselle osoitteella: Kansaneläkelaitos, Karjaa, PL 44, KARJAA, Finland.

15 Valtiokonttori 14 (16) Kansaneläkelaitos korvaa kuntoutuksesta aiheutuneet matkakustannukset halvinta matkustustapaa käyttäen. Ulkomailta tehtyjen matkojen osalta voidaan edestakaiset matkakulut maksaa heti kuntoutuksen päätyttyä, mikäli rintamaveteraani esittää riittävän selvityksen matkakuluista (esimerkiksi edestakainen matkalippu). Korvaus maksetaan Kansaneläkelaitoksen toimiston päättämällä tavalla joko käteisellä tai ilmoitetulle pankkitilille. Valtiokonttori maksaa Kansaneläkelaitokselle ulkomailla asuvien rintamaveteraanien matkakustannukset rintamaveteraanien kuntoutuksesta annetun lain 10 :n mukaisesti. Kuntoutukseen lähettävän tahon on tarvittaessa opastettava rintamaveteraaneja matkakorvauksien hakemisessa. 8. Muutoksen haku Rintamaveteraanien kuntoutusta koskevan lain 13 :n mukaan tässä laissa tarkoitettuihin Valtiokonttorin, kunnan asianomaisen toimielimen (aikaisemmin terveyslautakunnan) ja Kansaneläkelaitoksen päätöksiin ei voi hakea muutosta valittamalla muussa kuin rintamaveteraanien kuntoutuksesta annetun lain 10 :n 3 momentin tarkoittamassa tapauksessa. Jos kunnan asianomaiselle toimielimelle rintamaveteraanien kuntoutuksesta annetun lain 3 :n nojalla kuuluva asia on siirretty viranhaltijan päätettäväksi, viranhaltijan on saatettava asia asianomaisen toimielimen ratkaistavaksi, jos päätökseen tyytymätön 14 päivän kuluessa päätöksestä tiedon saatuaan sitä vaatii. Päätökseen on liitettävä ohjeet, joista ilmenee miten päätökseen tyytymättömän on meneteltävä asian saattamiseksi asianomaisen toimielimen käsiteltäväksi. Lisätietoja antavat kuntoutus- ja kotiin vietävissä avopalveluissa: Merja Längman, puh Marja-Liisa Taipale, puh Ritva Brinck, puh , kuntoutusasiat Anne Sirén, puh , kotiin vietävät avopalvelut Toimialajohtaja Jyri Tapper Yksikön johtaja Marja-Liisa Taipale Liite 1 Liite 2 Rintamaveteraanien laitoskuntoutusta järjestävät kuntoutus- ja hoitolaitokset sekä hoitopäivähinnat vuonna 2014 Tuetun kotona kuntoutumisen malli ikäihmisille

16 Valtiokonttori 15 (16) Tiedoksi: Ahvenanmaan maakuntahallitus Aluehallintovirastot Eduskunnan oikeusasiamies Finland Ambassad i Sverige Finlands Svenska Kommunförbund Kansaneläkelaitos Kuntoutus- ja hoitolaitokset Rintamaveteraaniliitto Rintamaveteraaniasian neuvottelukunta Sosiaali- ja terveysministeriö Sotainvalidien Veljesliitto Suomen fysioterapiakeskusten liitto Suomen Kuntaliitto Suomen Fysioterapialiitto Suomen Sotaveteraaniliitto Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Valvira

Valtiokonttori 1 (12) Vakuutus Vahingonkorvauspalvelut 14.2.2012 Dno 7/31/2012 RINTAMAVETERAANIEN KUNTOUTUKSEN JÄRJESTÄMINEN VUONNA 2012

Valtiokonttori 1 (12) Vakuutus Vahingonkorvauspalvelut 14.2.2012 Dno 7/31/2012 RINTAMAVETERAANIEN KUNTOUTUKSEN JÄRJESTÄMINEN VUONNA 2012 Valtiokonttori 1 (12) Terveyskeskusta ylläpitäville kunnille ja kuntayhtymille RINTAMAVETERAANIEN KUNTOUTUKSEN JÄRJESTÄMINEN VUONNA 2012 Rintamaveteraanikuntoutuksen tavoitteena on, että rintamaveteraanit

Lisätiedot

Vakuutus Vahingonkorvauspalvelut 6.4.2010 Dnro 27/31/2010 RINTAMAVETERAANIEN KUNTOUTUKSEN JÄRJESTÄMINEN VUONNA 2010

Vakuutus Vahingonkorvauspalvelut 6.4.2010 Dnro 27/31/2010 RINTAMAVETERAANIEN KUNTOUTUKSEN JÄRJESTÄMINEN VUONNA 2010 VALTIOKONTTORI Vakuutus Vahingonkorvauspalvelut OHJEKIRJE 6.4.2010 Dnro 27/31/2010 Terveyskeskusta ylläpitäville kunnille ja kuntayhtymille RINTAMAVETERAANIEN KUNTOUTUKSEN JÄRJESTÄMINEN VUONNA 2010 Rintamaveteraanikuntoutuksen

Lisätiedot

Valtiokonttori 1 (12) Kansalaispalvelut VK/102/00.01/2013

Valtiokonttori 1 (12) Kansalaispalvelut VK/102/00.01/2013 Valtiokonttori 1 (12) Terveyskeskusta ylläpitäville kunnille ja kuntayhtymille RINTAMAVETERAANIEN KUNTOUTUKSEN JA KOTIIN VIETÄVIEN AVOPALVELUJEN JÄRJESTÄMINEN VUONNA 2013 Rintamaveteraanikuntoutuksen tavoitteena

Lisätiedot

Rintamaveteraanien kuntoutuksen ja kotiin vietävien kunnallisten avopalvelujen järjestäminen vuonna 2015

Rintamaveteraanien kuntoutuksen ja kotiin vietävien kunnallisten avopalvelujen järjestäminen vuonna 2015 Valtiokonttori Ohje 1 (14) Kansalaispalvelut 4.2.2015 VK/53/00.01/2015 Rintamaveteraanien kuntoutuksen ja kotiin vietävien kunnallisten avopalvelujen järjestäminen vuonna 2015 Sörnäisten rantatie 13, Helsinki

Lisätiedot

Rintamaveteraanien kuntoutuksen ja kotona asumista tukevien palveluiden järjestäminen

Rintamaveteraanien kuntoutuksen ja kotona asumista tukevien palveluiden järjestäminen Valtiokonttori Ohje 1 (14) Kansalaispalvelut 28.1.2016 VK/00015/08.01.02/2016 Rintamaveteraanien kuntoutuksen ja kotona asumista tukevien palveluiden järjestäminen vuonna 2016 Sörnäisten rantatie 13, Helsinki

Lisätiedot

Soveltamisohjeet vihtiläisten veteraanien, puolisoiden ja leskien elämänlaatumäärärahan käytöstä ja kuntoutuksesta

Soveltamisohjeet vihtiläisten veteraanien, puolisoiden ja leskien elämänlaatumäärärahan käytöstä ja kuntoutuksesta Kyh 24.1.2012 10 Kyh liite 5 Kyh 22.5.2012 62 Kyh liite 2 Soveltamisohjeet vihtiläisten veteraanien, puolisoiden ja leskien elämänlaatumäärärahan käytöstä ja kuntoutuksesta Hyväksytty yhtymähallituksessa

Lisätiedot

Rintamaveteraanien kuntoutuksen ohjekirje kunnille 2019

Rintamaveteraanien kuntoutuksen ohjekirje kunnille 2019 Valtiokonttori Kansalaispalvelut Ohje 18.1.2019 VK/1549/08.01.02/2018 Rintamaveteraanien kuntoutuksen ohjekirje kunnille 2019 Sörnäisten rantatie 13, Helsinki PL 14, 00054 VALTIOKONTTORI Puh. 0295 50 2000,

Lisätiedot

Rintamaveteraanien kuntoutus ja kotona asumista tukevat palvelut - ohjekirje 2017

Rintamaveteraanien kuntoutus ja kotona asumista tukevat palvelut - ohjekirje 2017 Valtiokonttori Kansalaispalvelut Ohje 19.12.2016 VK/1087/08.01.02/2016 Rintamaveteraanien kuntoutus ja kotona asumista tukevat palvelut - ohjekirje 2017 Sörnäisten rantatie 13, Helsinki PL 14, 00054 VALTIOKONTTORI

Lisätiedot

Sotainvalidien ja rintamaveteraanien palveluiden ja etuuksien myöntämisen perusteet alkaen

Sotainvalidien ja rintamaveteraanien palveluiden ja etuuksien myöntämisen perusteet alkaen Käsittely: Vihdin kunnan veteraaniasiain neuvottelukunta 10.2.2017 Yhtymähallitus 21.3.2017, liite 25 IKÄIHMISTEN LINJA Sotainvalidien ja rintamaveteraanien palveluiden ja etuuksien myöntämisen perusteet

Lisätiedot

Perusturvalautakunta 18.6.2014 liite nro SOTAINVALIDIEN JA SOTAVETERAANIEN KUNTOUTUS- JA AVUSTUSTOIMINNAN PERIAATTEET

Perusturvalautakunta 18.6.2014 liite nro SOTAINVALIDIEN JA SOTAVETERAANIEN KUNTOUTUS- JA AVUSTUSTOIMINNAN PERIAATTEET 1 2 Perusturvalautakunta 18.6.2014 liite nro ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI Perusturva SOTAINVALIDIEN JA SOTAVETERAANIEN KUNTOUTUS- JA AVUSTUSTOIMINNAN PERIAATTEET 1. Sotainvalidien kuntoutus (Sotilasvammalaki) eli

Lisätiedot

Rintamaveteraanien kuntoutus ja kotona asumista tukevat palvelut. Neuvontapalvelupäivät Tampereella

Rintamaveteraanien kuntoutus ja kotona asumista tukevat palvelut. Neuvontapalvelupäivät Tampereella Rintamaveteraanien kuntoutus ja kotona asumista tukevat palvelut Neuvontapalvelupäivät Tampereella 11.-12.10.2018 Kuka on rintamaveteraani? Suomen sodissa 1939-1945 mukana ollut Valtiokonttori jakaa vuosittain

Lisätiedot

Veteraanien etuuksia vuonna 2016

Veteraanien etuuksia vuonna 2016 1 Veteraanien etuuksia vuonna 2016 Suomen sotien 1939 1945 sotainvalideilla sekä rintamatehtävissä olleilla miehille ja naisille eli rintamaveteraaneilla on laeissa ja asetuksissa säädetty oikeus saada

Lisätiedot

Rintamaveteraanien kuntoutus ja kotona asumista tukevat palvelut -ohjekirje kunnille 2018

Rintamaveteraanien kuntoutus ja kotona asumista tukevat palvelut -ohjekirje kunnille 2018 Valtiokonttori Kansalaispalvelut Ohje 20.12.2017 VK/1151/08.01.02/2017 Rintamaveteraanien kuntoutus ja kotona asumista tukevat palvelut -ohjekirje kunnille 2018 Sörnäisten rantatie 13, Helsinki PL 14,

Lisätiedot

Kuntouttavien palvelujen hankinta rintamaveteraaneille ja diabeetikoille palvelusetelillä

Kuntouttavien palvelujen hankinta rintamaveteraaneille ja diabeetikoille palvelusetelillä Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 906/06.00.00/2015 200 Kuntouttavien palvelujen hankinta rintamaveteraaneille ja diabeetikoille palvelusetelillä Osastonhoitaja Tiina Virtanen ja johtava ylilääkäri

Lisätiedot

Arvoisa sotiemme veteraani!

Arvoisa sotiemme veteraani! HAMINAN KAUPUNKI/Hyvinvointipalvelut 1.4.2016 Arvoisa sotiemme veteraani! Asuminen Asuntojen korjausavustus Veteraanit ja heidän leskensä voivat saada avustusta asunnon korjaamiseen tai muutostöihin. Lisätietoja

Lisätiedot

1998 alusta. Rahoitusjärjestelmän väliaikaista

1998 alusta. Rahoitusjärjestelmän väliaikaista HE 154/1997 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rintamaveteraanien kuntoutuksesta annetun lain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä rintamaveteraanien

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 88. Laki. eräiden Suomen ja Islannin välisen kauppa- ja merenkulkusopimuksen säännöksien hyväksymisestä annetun lain kumoamisesta

SISÄLLYS. N:o 88. Laki. eräiden Suomen ja Islannin välisen kauppa- ja merenkulkusopimuksen säännöksien hyväksymisestä annetun lain kumoamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2004 Julkaistu Helsingissä 11 päivänä helmikuuta 2004 N:o 88 98 SISÄLLYS N:o Sivu 88 eräiden Suomen ja Islannin välisen kauppa- ja merenkulkusopimuksen säännöksien hyväksymisestä

Lisätiedot

Julkisyhteisöjen antamaa tukea täydentävät säätiöiden ja yhteisöjen rintamaveteraaneille myöntämät avustukset.

Julkisyhteisöjen antamaa tukea täydentävät säätiöiden ja yhteisöjen rintamaveteraaneille myöntämät avustukset. Veteraanien etuuksia vuonna 2015 Suomen sotien 1939 1945 sotainvalideilla sekä rintamatehtävissä olleilla miehille ja naisille eli rintamaveteraaneilla on laeissa ja asetuksissa säädetty oikeus saada valtion

Lisätiedot

Vuoden 2017 veteraanien kuntoutus ja kotona asumista tukevat palvelut. Rintamaveteraaniasiain Pirkanmaan foorumi

Vuoden 2017 veteraanien kuntoutus ja kotona asumista tukevat palvelut. Rintamaveteraaniasiain Pirkanmaan foorumi Vuoden 2017 veteraanien kuntoutus ja kotona asumista tukevat palvelut Rintamaveteraaniasiain Pirkanmaan foorumi 8.3.2017 Rintamaveteraanien kuntoutus Määrärahojen kehitys euroa lisäjako yhteensä palautettu

Lisätiedot

Kuntoutukseen oikeutettujen puolisoiden ja leskien määrä

Kuntoutukseen oikeutettujen puolisoiden ja leskien määrä 50. Veteraanien tukeminen S e l v i t y s o s a : Luvun menot muodostuvat lähinnä sotainvalideille, sotilasinvalideille ja heidän puolisoilleen sekä rintamaveteraaneille maksettavista etuuksista ja kuntoutuksesta.

Lisätiedot

Vuoden 2017 veteraanien kuntoutus ja kotona asumista tukevat palvelut. Joensuu

Vuoden 2017 veteraanien kuntoutus ja kotona asumista tukevat palvelut. Joensuu Vuoden 2017 veteraanien kuntoutus ja kotona asumista tukevat palvelut Joensuu 29.3.2017 Rintamaveteraanien kuntoutus Määrärahojen kehitys euroa lisäjako yhteensä palautettu Osuus % 2011 27 081 216 2 346

Lisätiedot

HE 8/2014 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi rintamasotilaseläkelakia

HE 8/2014 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi rintamasotilaseläkelakia HE 8/2014 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi rintamasotilaseläkelain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi rintamasotilaseläkelakia siten, että Kansaneläkelaitos

Lisätiedot

Soveltamisohjeet vihtiläisten veteraanien, puolisoiden ja leskien elämänlaatumäärärahan käytöstä ja kuntoutuksesta

Soveltamisohjeet vihtiläisten veteraanien, puolisoiden ja leskien elämänlaatumäärärahan käytöstä ja kuntoutuksesta Yhtymähallitus 12 24.01.2012 Yhtymähallitus 62 22.05.2012 Soveltamisohjeet vihtiläisten veteraanien, puolisoiden ja leskien elämänlaatumäärärahan käytöstä ja kuntoutuksesta 110/02.05.00/2009 Kyh 12 Elämänlaatumääräraha

Lisätiedot

Kuntoutukseen oikeutettujen puolisoiden ja leskien määrä

Kuntoutukseen oikeutettujen puolisoiden ja leskien määrä 50. Veteraanien tukeminen S e l v i t y s o s a : Luvun menot muodostuvat lähinnä sotainvalideille, sotilasinvalideille ja heidän puolisoilleen sekä rintamaveteraaneille maksettavista etuuksista ja kuntoutuksesta.

Lisätiedot

Valtiokonttorin rooli ja veteraanietuuksien näkymät. Veteraanipalvelut seminaari , Joensuu

Valtiokonttorin rooli ja veteraanietuuksien näkymät. Veteraanipalvelut seminaari , Joensuu Valtiokonttorin rooli ja veteraanietuuksien näkymät Veteraanipalvelut seminaari, Joensuu Kotona asumista tukevien palvelujen määrärahan käyttö 2016 Palvelulaji Henk. Lkm Kertaa Yhteensä Vaatehuoltopalvelut

Lisätiedot

HE 52/2015 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi sotilasvammalain 6 e :n muuttamisesta

HE 52/2015 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi sotilasvammalain 6 e :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi sotilasvammalain :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi sotilasvammalakia siten, että kunnan järjestämistä kotipalveluista

Lisätiedot

Sotiemme veteraanien/leskien palveluseteli

Sotiemme veteraanien/leskien palveluseteli Sotiemme veteraanien/leskien palveluseteli Kajaani 26.11.2013 22.11.13 Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä /Reijo Inget Kainuun rintamalisän saajat 2007-2013 2500 2000 1500 1000 500 2007

Lisätiedot

HE 137/2006 vp. 1. Nykytila

HE 137/2006 vp. 1. Nykytila HE 137/2006 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi sotilasvammalain :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan sotilasvammalakia muutettavaksi siten, että sotainvalideille,

Lisätiedot

TYRNÄVÄN VETERAANIOPAS

TYRNÄVÄN VETERAANIOPAS 1 TYRNÄVÄN VETERAANIOPAS päivitetty 2012 2 Sisältö 1. RINTAMAVETERAANIEN TUNNUKSET... 3 Rintamasotilastunnus ( miehille )... 3 Rintamapalvelustunnus ( naisille )... 3 Rintamatunnus... 3 Veteraanitunnus...

Lisätiedot

VALTUUSTOALOITE ETSIVÄ SOTAVETERAANITYÖ KARTOITUKSEN PERUSTAMISESTA

VALTUUSTOALOITE ETSIVÄ SOTAVETERAANITYÖ KARTOITUKSEN PERUSTAMISESTA Kaupunginvaltuusto 101 16.09.2013 Kaupunginhallitus 325 07.10.2013 Sote-jaosto 103 30.10.2013 VALTUUSTOALOITE ETSIVÄ SOTAVETERAANITYÖ KARTOITUKSEN PERUSTAMISESTA Kaupunginvaltuusto 16.09.2013 101 Kaupunginvaltuuston

Lisätiedot

Paikka Peruspalvelukuntayhtymä Kallio, Hallintokeskus, Vierimaantie 5, Ylivieska

Paikka Peruspalvelukuntayhtymä Kallio, Hallintokeskus, Vierimaantie 5, Ylivieska Peruspalvelukuntayhtymä Kallio Pöytäkirja 2/2014 1 Veteraaniasiain neuvottelukunta Aika 23.09.2014 klo 09:30-11:15 Paikka Peruspalvelukuntayhtymä Kallio, Hallintokeskus, Vierimaantie 5, Ylivieska Käsitellyt

Lisätiedot

Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rintamaveteraanien kuntoutuksesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rintamaveteraanien kuntoutuksesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1988 vp. - HE n:o 99 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rintamaveteraanien kuntoutuksesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi rintamaveteraanien kuntoutuksesta annetun

Lisätiedot

Ajankohtaista veteraanipolitiikasta. Rintamaveteraaniasiain neuvottelukunta Klaus Halla, Hanna Nyfors

Ajankohtaista veteraanipolitiikasta. Rintamaveteraaniasiain neuvottelukunta Klaus Halla, Hanna Nyfors Ajankohtaista veteraanipolitiikasta Rintamaveteraaniasiain neuvottelukunta Klaus Halla, Hanna Nyfors 6.10.2014 Rine, toimikausi 2012-2015 Rintamaveteraanien lukumäärä oli v. 2012 lopussa 39 000, joista

Lisätiedot

Sotainvalidit ovat oikeutettuja seuraaviin maksuttomiin palveluihin

Sotainvalidit ovat oikeutettuja seuraaviin maksuttomiin palveluihin SOTAINVALIDIEN etuuksia ja avustuksia 2017 Kuntoutus Mikäli haitta-aste on 10 25 % on oikeus saada vuosittain 14 päivää laitoskuntoutusta. Laitoskuntoutusjakson voi halutessaan vaihtaa päiväkuntoutukseen

Lisätiedot

SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAINEN KULJETUSPALVELUTUKI SOVELTAMISOHJEET 1.3.2012 alkaen. Kyh 24.1.2012 6 Kyh liite 4

SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAINEN KULJETUSPALVELUTUKI SOVELTAMISOHJEET 1.3.2012 alkaen. Kyh 24.1.2012 6 Kyh liite 4 SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAINEN KULJETUSPALVELUTUKI SOVELTAMISOHJEET 1.3.2012 alkaen Kyh 24.1.2012 6 Kyh liite 4 2 Kuljetuspalvelun tavoite ja laajuus Kuljetuspalveluiden tavoitteena on edistää ja ylläpitää

Lisätiedot

Rintamaveteraanien kotona asumista tukevat palvelut -ohjekirje kunnille 2019

Rintamaveteraanien kotona asumista tukevat palvelut -ohjekirje kunnille 2019 Valtiokonttori Kansalaispalvelut Ohje 18.1.2019 VK/1548/08.01.02/2018 Rintamaveteraanien kotona asumista tukevat palvelut -ohjekirje kunnille 2019 Tammikuu - lokakuu Sörnäisten rantatie 13, Helsinki PL

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi sotilasvammalain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi sotilasvammalakia siten, että kuntien sosiaalihuoltolain ja kansanterveyslain mukaan sotainvalideille

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN VETERAANIPALVELUT PALVELUOPAS

ESPOON KAUPUNGIN VETERAANIPALVELUT PALVELUOPAS ESPOON KAUPUNGIN VETERAANIPALVELUT PALVELUOPAS ESPOON VETERAANIPALVELUT 2010 Espoon kaupungin veteraanipalvelujen piiriin kuuluvat seuraavat asiakasryhmät 1. Rintamaveteraanit 2. Sotainvalidit 3. Eräissä

Lisätiedot

Yhall Yhall Yhall Yhall Yhall

Yhall Yhall Yhall Yhall Yhall Yhall 17.5.2011 97 Yhall 21.5.2013 98 Yhall 29.10.2013 185 Yhall 10.12.2013 250 Yhall 17.6.2014 140 PALVELUSETELIN YLEISET LINJAUKSET Palvelusetelin yleiset linjaukset perustuvat 1.8.2009 voimaan tulleeseen

Lisätiedot

Päätös. Laki. sosiaalihuoltolain väliaikaisesta muuttamisesta

Päätös. Laki. sosiaalihuoltolain väliaikaisesta muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 222/2004 vp Hallituksen esitys laeiksi sosiaalihuoltolain ja kansanterveyslain väliaikaisesta muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi sosiaalihuoltolain

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi sotilasvammalain 6 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan sotilasvammalakia muutettavaksi siten, että sotainvalideille, joiden sotilasvammalain

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriön esitteitä 2004:4. Palveluseteli. ohjeita käyttäjälle SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ

Sosiaali- ja terveysministeriön esitteitä 2004:4. Palveluseteli. ohjeita käyttäjälle SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Sosiaali- ja terveysministeriön esitteitä 2004:4 Palveluseteli ohjeita käyttäjälle SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Helsinki 2004 ISSN 1236-2123 ISBN 952-00-1505-1 Painosmäärä: 10.000 kpl Taitto: AT-Julkaisutoimisto

Lisätiedot

SUONENJOEN KAUPUNKI PÄIVÄKESKUS KRITEERIT

SUONENJOEN KAUPUNKI PÄIVÄKESKUS KRITEERIT 2014 SUONENJOEN KAUPUNKI PÄIVÄKESKUS KRITEERIT SUONENJOEN KAUPUNGIN PÄIVÄKESKUKSEN TOIMINTA-AJATUS: Iloa ja eloa ikääntyneen arkeen. Omien voimavarojen mukaan, yhdessä ja yksilöllisesti. PÄIVÄKESKUS JOHDANTO

Lisätiedot

HE 207/2018 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi rintamaveteraanien kuntoutuksesta annettua lakia.

HE 207/2018 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi rintamaveteraanien kuntoutuksesta annettua lakia. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi rintamaveteraanien kuntoutuksesta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi rintamaveteraanien kuntoutuksesta

Lisätiedot

SUONENJOEN KAUPUNKI VANHUSPALVELUJA KOSKEVA PALVELU- SETELIOPAS ASIAKKAILLE JA OMAISILLE

SUONENJOEN KAUPUNKI VANHUSPALVELUJA KOSKEVA PALVELU- SETELIOPAS ASIAKKAILLE JA OMAISILLE SUONENJOEN KAUPUNKI VANHUSPALVELUJA KOSKEVA PALVELU- SETELIOPAS ASIAKKAILLE JA OMAISILLE Sivu 2 / 6 SISÄLLYSLUETTELO 1. MITÄ PALVELUSETELI TARKOITTAA?... 3 SUONENJOEN KAUPUNGILLA KÄYTÖSSÄ OLEVAT PALVELUSETELIT...

Lisätiedot

HE 161/2004 vp. rintamavastuussa olleen sotatoimiyhtymän

HE 161/2004 vp. rintamavastuussa olleen sotatoimiyhtymän Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi eräissä Suomen sotiin liittyneissä tehtävissä palvelleiden kuntoutuksesta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

KIHNIÖN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 5 / klo

KIHNIÖN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 5 / klo KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 5 / 2014 Perusturvalautakunta Kokousaika Kokouspaikka Saapuvilla olleet et 02.06.2014 klo 17.00 17.35 Terveys- ja palvelukeskuksen kokoushuone Kärkelä Pilvi Yli-Kujala Minna Aittoniemi

Lisätiedot

VANHUSPALVELULAKI. Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista Seminaaripäivä 3.10.

VANHUSPALVELULAKI. Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista Seminaaripäivä 3.10. VANHUSPALVELULAKI Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista Seminaaripäivä 3.10.2013 Lain tarkoitus ( 1 ) IKÄÄNTYNYTTÄ VÄESTÖÄ KOSKEVAT TAVOITTEET

Lisätiedot

Sotilasvammakorvaukset ja Veljesliiton tuki sotainvalidien kotihoitoon

Sotilasvammakorvaukset ja Veljesliiton tuki sotainvalidien kotihoitoon Sotilasvammakorvaukset ja Veljesliiton tuki sotainvalidien kotihoitoon lakimies Seppo Savolainen 10.5.2012 Jyväskylä Käsitteet sotainvalidi ja veteraani sotainvalidi on henkilö, jolla on Valtiokonttorin

Lisätiedot

Hyvää iltapäivää teille kaikille ja tervehdykseni Suomen Sotaveteraaniliitosta

Hyvää iltapäivää teille kaikille ja tervehdykseni Suomen Sotaveteraaniliitosta Hyvää iltapäivää teille kaikille ja tervehdykseni Suomen Sotaveteraaniliitosta 6.2.2015 Suomen Sotaveteraaniliitto, Anni Grundström Toimintaympäristö Kuntoutukseen ja palveluihin oikeutettujen veteraanien

Lisätiedot

Ajankohtaista veteraanipolitiikasta. Rintamaveteraaniasiain neuvottelukunta, pj. Klaus Halla Veteraanipalvelut seminaari Joensuu, 5.2.

Ajankohtaista veteraanipolitiikasta. Rintamaveteraaniasiain neuvottelukunta, pj. Klaus Halla Veteraanipalvelut seminaari Joensuu, 5.2. Ajankohtaista veteraanipolitiikasta Rintamaveteraaniasiain neuvottelukunta, pj. Klaus Halla Veteraanipalvelut seminaari Joensuu, 5.2.2015 Rine, toimikausi 2012-2015 Rintamaveteraanien lukumäärä oli v.

Lisätiedot

Rintamalisät 22.04.2016

Rintamalisät 22.04.2016 Rintamalisät 22.04.2016 Sisällysluettelo 1 Etuusohje... 1 1.1 Myöntämisedellytykset... 1 1.1.1 Määrä ja maksaminen... 1 1.1.2 Hakeminen ja alkamisajankohta... 1 1.2 Ylimääräinen rintamalisä... 2 1.2.1

Lisätiedot

Johtokunta SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAINEN LIIKKUMISTA TUKEVA PALVELU (KULJETUSPALVELU) - toimintaohje alkaen

Johtokunta SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAINEN LIIKKUMISTA TUKEVA PALVELU (KULJETUSPALVELU) - toimintaohje alkaen Johtokunta 19.12.2016 142 SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAINEN LIIKKUMISTA TUKEVA PALVELU (KULJETUSPALVELU) - toimintaohje 1.2.2017 alkaen 1. TAVOITE JA MÄÄRITTELY Sosiaalihuoltolain (1301/2014 23) mukaista tarveharkintaan

Lisätiedot

Kelan kuntoutus ja sopeutumisvalmennuskurssit reumapotilaille. Kuntoutusohjaaja Janne Österlund HYKS Reumaklinikka 1.10.2015

Kelan kuntoutus ja sopeutumisvalmennuskurssit reumapotilaille. Kuntoutusohjaaja Janne Österlund HYKS Reumaklinikka 1.10.2015 Kelan kuntoutus ja sopeutumisvalmennuskurssit reumapotilaille Kuntoutusohjaaja Janne Österlund HYKS Reumaklinikka 1.10.2015 Kela Kansaneläkelaitos hoitaa Suomen sosiaaliturvaan kuuluvien perusturvaa eri

Lisätiedot

Pieksämäen kaupunki PALVELUSETELIOPAS

Pieksämäen kaupunki PALVELUSETELIOPAS Pieksämäen kaupunki PALVELUSETELIOPAS SISÄLLYS 1. PERUSTIETOA PALVELUSETELISTÄ 3 2. PIEKSÄMÄELLÄ KÄYTÖSSÄ OLEVAT PALVELUSETELIT 4 2.1 Kotihoidon palveluseteli 4 2.2 Omaishoidon vapaapäivien palveluseteli

Lisätiedot

Kuntoutusasiantuntemuksen tarve sosiaali- ja terveydenhuollossa

Kuntoutusasiantuntemuksen tarve sosiaali- ja terveydenhuollossa Kuntoutusasiantuntemuksen tarve sosiaali- ja terveydenhuollossa Työpaja ammattikorkeakouluille ja sidosryhmille kuntousalan koulutuksesta 27.5.2014 Johtaja Päivi Voutilainen Sosiaali- ja terveysministeriö

Lisätiedot

Vammaisetuuslain muutos 1.6.2015. Kela Terveysosasto

Vammaisetuuslain muutos 1.6.2015. Kela Terveysosasto Vammaisetuuslain muutos 1.6.2015 Kela Terveysosasto Lainmuutoksen tavoitteet Vammaisetuuksien määräytymisperusteiden selkeyttäminen Etuuksien kohdentumisen oikeudenmukaisuus kasvaa Etuuksien hakeminen

Lisätiedot

Muistaako itsenäisyyden juhlavuosi 2017 veteraanit?

Muistaako itsenäisyyden juhlavuosi 2017 veteraanit? Muistaako itsenäisyyden juhlavuosi 2017 veteraanit? 24.11.2016 Mikkeli Elli Aaltonen Itä-Suomen aluehallintovirasto, ylijohtaja Veteraanien sosiaaliturva 2016 Yhteensä 263 M veteraanikuntoutus Sotainvalidien

Lisätiedot

KUNTOUTUSTA JA TUETTUJA LOMIA OMAISHOITAJILLE

KUNTOUTUSTA JA TUETTUJA LOMIA OMAISHOITAJILLE KUNTOUTUSTA JA TUETTUJA LOMIA OMAISHOITAJILLE 26.3.2018 MERJA JÄNTTI TOIMINNANSUUNNITELIJA TALOUDEN JA TOIMINNAN TUKI SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMIALA KELAN KUNTOUTUSKURSSIT KENELLE: KAIKENIKÄISILLE OMAISHOITAJINA

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi sotilasvammalain :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan sotilasvammalakia muutettavaksi siten, että sotainvalidille, jonka sotilasvammalain mukainen työkyvyttömyysaste

Lisätiedot

VETERAANIEN PALVELUT JÄMSÄN KAUPUNGISSA Opas sotiemme veteraaneille suunnatuista palveluista

VETERAANIEN PALVELUT JÄMSÄN KAUPUNGISSA Opas sotiemme veteraaneille suunnatuista palveluista VETERAANIEN PALVELUT JÄMSÄN KAUPUNGISSA Opas sotiemme veteraaneille suunnatuista palveluista Jämsän kaupunki Vanhusten palvelut 2/2012 2 Sisällysluettelo sivu Kuka saa veteraanipalveluja? 3 Veteraanikuntoutus

Lisätiedot

Omaishoidon tuen yleiset myöntämisedellytykset omaishoitolain 937/2005 mukaan

Omaishoidon tuen yleiset myöntämisedellytykset omaishoitolain 937/2005 mukaan OMAISHOIDON TUEN MYÖNTÄMISPERUSTEET 1.1.2015 Mitä omaishoidon tuki on? Omaishoidon tuki on lakisääteinen sosiaalipalvelu, jonka järjestämisestä kunnan tulee huolehtia määrärahojensa puitteissa. Omaishoidon

Lisätiedot

Oma tupa, oma lupa Ikääntyneiden arjen hallinnan haasteet

Oma tupa, oma lupa Ikääntyneiden arjen hallinnan haasteet Oma tupa, oma lupa Ikääntyneiden arjen hallinnan haasteet 24.2.2015 Rovaniemi Lakimies Timo Mutalahti Sininauhaliitto Asuminen ja päihteet Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden

Lisätiedot

Ikäihmisten sosiaaliturva. Marja Palmgren, YTM, Vanhustyön lehtori Lapin AMK

Ikäihmisten sosiaaliturva. Marja Palmgren, YTM, Vanhustyön lehtori Lapin AMK Ikäihmisten sosiaaliturva Marja Palmgren, YTM, Vanhustyön lehtori Lapin AMK Yleistä Ikäihmisten sosiaaliturva koostuu sosiaali- ja terveyspalveluista ja toimeentuloturvasta Kunnat järjestävät ikäihmisten

Lisätiedot

SOTAINVALIDEILLE JÄRJESTETTYJEN PALVELUJEN KORVAAMINEN KUNNILLE JA KUNTAYHTYMILLE

SOTAINVALIDEILLE JÄRJESTETTYJEN PALVELUJEN KORVAAMINEN KUNNILLE JA KUNTAYHTYMILLE Sivu 1 / 7 Ohjekirje Helsinki 7.2.2013 Dno VK/204/00.01/2013 SOTAINVALIDEILLE JÄRJESTETTYJEN PALVELUJEN KORVAAMINEN KUNNILLE JA KUNTAYHTYMILLE Sotilasvammalain eräiden säännösten soveltamisesta 31.12.1985

Lisätiedot

Rintamaveteraanien kotona asumista tukevat palvelut -ohjekirje 2 kunnille 2019

Rintamaveteraanien kotona asumista tukevat palvelut -ohjekirje 2 kunnille 2019 Valtiokonttori Kansalaispalvelut Ohje 2.9.2019 VK/904/08.01.02/2019 Rintamaveteraanien kotona asumista tukevat palvelut -ohjekirje 2 kunnille 2019 Marraskuu - joulukuu Sörnäisten rantatie 13, Helsinki

Lisätiedot

Kuntoutusjärjestelmä kaipaa remonttia

Kuntoutusjärjestelmä kaipaa remonttia Kuntoutusjärjestelmä kaipaa remonttia VALTAKUNNALLISET KUNTOUTUSPÄIVÄT HELSINKI 10.- 11.4.2013 PEKKA RISSANEN TAMPEREEN YLIOPISTO TERVEYSTIETEIDEN YKSIKKÖ Esityksen rakenne 2 Joitakin kuvia ja numeroita

Lisätiedot

Päätös. Laki. kansanterveyslain muuttamisesta

Päätös. Laki. kansanterveyslain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 94/2004 vp Hallituksen esitys laeiksi kansanterveyslain ja erikoissairaanhoitolain sekä eräiden muiden lakien muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi

Lisätiedot

KUNTOUTTAVA LÄHIHOITAJA KOTIHOIDOSSA. Riitta Sipola-Kellokumpu Inarin kunta Kotihoito 28.1.2013

KUNTOUTTAVA LÄHIHOITAJA KOTIHOIDOSSA. Riitta Sipola-Kellokumpu Inarin kunta Kotihoito 28.1.2013 KUNTOUTTAVA LÄHIHOITAJA KOTIHOIDOSSA Riitta Sipola-Kellokumpu Inarin kunta Kotihoito 28.1.2013 Lähihoitajan tutkinto, suuntautuminen kuntoutukseen Kyky itsenäiseen ja aktiiviseen työskentelyyn Omaa hyvät

Lisätiedot

Liite 1 / johtokunta 21.12.2015 SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAINEN LIIKKUMISTA TUKEVA PALVELU (KULJETUSPALVELU) - toimintaohje 1.1.

Liite 1 / johtokunta 21.12.2015 SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAINEN LIIKKUMISTA TUKEVA PALVELU (KULJETUSPALVELU) - toimintaohje 1.1. Liite 1 / johtokunta 21.12.2015 SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAINEN LIIKKUMISTA TUKEVA PALVELU (KULJETUSPALVELU) - toimintaohje 1.1.2016 alkaen 1. TAVOITE JA MÄÄRITTELY Sosiaalihuoltolain (1301/2014 23) mukaista

Lisätiedot

Oikeat palvelut oikeaan aikaan

Oikeat palvelut oikeaan aikaan Kotipalvelut kuntoon Olemme Suomessa onnistuneet yhteisessä tavoitteessamme, mahdollisuudesta nauttia terveistä ja laadukkaista elinvuosista yhä pidempään. Toisaalta olemme Euroopan nopeimmin ikääntyvä

Lisätiedot

Ohjeistus lääkäreille Helsingin SAPja SAS-toiminnasta. 10.09.2012 Merja Iso-Aho, kotihoidon ylilääkäri & Riina Lilja, SAS-prosessin omistaja

Ohjeistus lääkäreille Helsingin SAPja SAS-toiminnasta. 10.09.2012 Merja Iso-Aho, kotihoidon ylilääkäri & Riina Lilja, SAS-prosessin omistaja Ohjeistus lääkäreille Helsingin SAPja SAS-toiminnasta 10.09.2012 Merja Iso-Aho, kotihoidon ylilääkäri & Riina Lilja, SAS-prosessin omistaja 1 SAP-SAS, mitä se on? SAP (Selvitys, Arviointi, Palveluohjaus)

Lisätiedot

Kuntoutukseen oikeutettujen puolisoiden ja leskien määrä

Kuntoutukseen oikeutettujen puolisoiden ja leskien määrä 50. Veteraanien tukeminen S e l v i t y s o s a : Luvun menot muodostuvat lähinnä sotainvalideille, sotilasinvalideille ja heidän puolisoilleen sekä rintamaveteraaneille maksettavista etuuksista ja kuntoutuksesta.

Lisätiedot

Laillisuus ja Puheenjohtaja totesi kokouksen laillisesti koollekutsutuksi ja päätösvaltaiseksi.

Laillisuus ja Puheenjohtaja totesi kokouksen laillisesti koollekutsutuksi ja päätösvaltaiseksi. 4/2017 46 Sosiaali- ja terveyslautakunta Kokousaika 09.05.2017 klo 16:00-17:05 Kokouspaikka Kunnantalo, kokoushuone 111 Saapuvilla olleet jäsenet Väänänen Veikko puheenjohtaja Jomppanen Jouni I. I varapuheenjohtaja

Lisätiedot

Liite 3 / johtokunta 17.11.2014 SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAISEN KULJETUSPALVELUN TOIMINTAOHJE 1.1.2015 ALKAEN

Liite 3 / johtokunta 17.11.2014 SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAISEN KULJETUSPALVELUN TOIMINTAOHJE 1.1.2015 ALKAEN Liite 3 / johtokunta 17.11.2014 SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAISEN KULJETUSPALVELUN TOIMINTAOHJE 1.1.2015 ALKAEN Tämä toimintaohje kumoaa Sosiaalihuoltolain mukaisesta kuljetuspalvelusta 1.1.2013 voimaan tulleen

Lisätiedot

Säännön nimi. Tetola 20.01.2009 Terveyden ja toimintakyvyn sekä Ikla 27.01.2009 ikäihmisten palveluiden toimintasääntö

Säännön nimi. Tetola 20.01.2009 Terveyden ja toimintakyvyn sekä Ikla 27.01.2009 ikäihmisten palveluiden toimintasääntö HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN S Ä Ä D Ö S K O K O E L M A HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN TERVEYDEN JA TOIMINTAKYVYN EDISTÄMISEN SEKÄ IKÄIHMISTEN PALVELUIDEN TOIMINTASÄÄNTÖ Säännön nimi Tetola 20.01.2009 Terveyden ja

Lisätiedot

RINTAMAVETERAANIEN KUNTOUTUKSEEN KUULUVA TUTKIMUS JA HOITO

RINTAMAVETERAANIEN KUNTOUTUKSEEN KUULUVA TUTKIMUS JA HOITO Jakelussa mainituille RINTAMAVETERAANIEN KUNTOUTUKSEEN KUULUVA TUTKIMUS JA HOITO Valtuutussäännökset Rintamaveteraanien kuntoutuksesta annettu laki (1184/1988) 3 :n 2 momentti (muutettu 1097/1992 ja 1227/1993)

Lisätiedot

Sosiaalihuoltolai 23 :n. tukevat palvelut alkaen. Limingan kunta perusturvapalvelut Luonnos

Sosiaalihuoltolai 23 :n. tukevat palvelut alkaen. Limingan kunta perusturvapalvelut Luonnos Sosiaalihuoltolai n 23 :n l i i k k u m i s t a tukevat palvelut S o v e l t a m i s o h j e e t 1.1.2017 alkaen Limingan kunta perusturvapalvelut Luonnos Sisällys Sosiaalihuoltolain 23.n mukaisten liikkumista

Lisätiedot

KAUNIAISTEN KAUPUNKI VETERAANIOPAS 2018

KAUNIAISTEN KAUPUNKI VETERAANIOPAS 2018 1 KAUNIAISTEN KAUPUNKI VETERAANIOPAS 2018 Hyvä lukija! 2 Tässä oppaassa kerrotaan Sinulle palveluista ja etuuksista, joihin sotiemme veteraanina olet oikeutettu. Opasta on jaettu, terveyskeskukseen, Villa

Lisätiedot

Sukunimi ja etunimet Henkilötunnus. Osoite Puhelin. Osoite. Pystyttekö käyttämään julkisia liikennevälineitä?

Sukunimi ja etunimet Henkilötunnus. Osoite Puhelin. Osoite. Pystyttekö käyttämään julkisia liikennevälineitä? HAMINAN KAUPUNKI Ikäihmisten palvelut Kotihoitokeskus Pikkuympyräkatu 3 49400 HAMINA P. 0400 801 831 KULJETUSPALVELUHAKEMUS Sosiaalihuoltolain mukainen kuljetuspalvelu Saap.pv Dnro HAKIJA Sukunimi ja etunimet

Lisätiedot

HE 154/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi sotilasvammalain 6 ja 6 e :n muuttamisesta

HE 154/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi sotilasvammalain 6 ja 6 e :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi sotilasvammalain 6 ja 6 e :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi sotilasvammalakia siten, että kunnan tai kuntayhtymän

Lisätiedot

KAUNIAISTEN KAUPUNKI VETERAANIOPAS 2017

KAUNIAISTEN KAUPUNKI VETERAANIOPAS 2017 1 KAUNIAISTEN KAUPUNKI VETERAANIOPAS 2017 Hyvä lukija! 2 Tässä oppaassa kerrotaan Sinulle palveluista ja etuuksista, joihin sotiemme veteraanina olet oikeutettu. Opasta on jaettu, terveyskeskukseen, Villa

Lisätiedot

KAUNIAISTEN KAUPUNKI VETERAANIOPAS 2015

KAUNIAISTEN KAUPUNKI VETERAANIOPAS 2015 KAUNIAISTEN KAUPUNKI VETERAANIOPAS 2015 VETERAANIOPPAAN SISÄLTÖ SAATESANAT KAUPUNGIN JA VETERAANIEN YHTEISTYÖ SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUT A. Sotainvalidien erityispalvelut Kuntoutus Terveystarkastukset

Lisätiedot

Kotihoidon sisältö ja myöntämisperusteet. Johdanto

Kotihoidon sisältö ja myöntämisperusteet. Johdanto Kotihoidon sisältö ja myöntämisperusteet 1 (5) Kotihoidon sisältö ja myöntämisperusteet Johdanto n ja Imatran kaupungin kotihoidon toiminta perustuu lakiin sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista,

Lisätiedot

Kelan etuudet aikuisopiskelijalle. Nina Similä 28.8.2012

Kelan etuudet aikuisopiskelijalle. Nina Similä 28.8.2012 Kelan etuudet aikuisopiskelijalle Nina Similä 28.8.2012 Opintotuki Aikuisopiskelija voi hakea Kelasta opintotukea, jos hänen opintojaan ei tueta muun lain perusteella. Ensin kannattaa selvittää oikeudet

Lisätiedot

ASIAKKUUDEN PERIAATTEET ESPOON VANHUSTEN PALVELUJEN KOTIHOIDOSSA

ASIAKKUUDEN PERIAATTEET ESPOON VANHUSTEN PALVELUJEN KOTIHOIDOSSA 1 ASIAKKUUDEN PERIAATTEET ESPOON VANHUSTEN PALVELUJEN KOTIHOIDOSSA Toimintaohjeen tarkoituksena on antaa tietoa Espoon vanhusten palvelujen kotihoidon toimintaperiaatteista kuntalaisille, kotihoidon asiakkaille

Lisätiedot

LAKI SAIRAUSVAKUUTUSLAIN MUKAISEN OMAVASTUUAJAN KORVAAMISESTA MAATALOUSYRITTÄJILLE /118

LAKI SAIRAUSVAKUUTUSLAIN MUKAISEN OMAVASTUUAJAN KORVAAMISESTA MAATALOUSYRITTÄJILLE /118 LAKI SAIRAUSVAKUUTUSLAIN MUKAISEN OMAVASTUUAJAN KORVAAMISESTA MAATALOUSYRITTÄJILLE 17.1.1991/118 Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1. (19.12.2008/996) 1 Maatalousyrittäjän eläkelaissa (1280/2006)

Lisätiedot

SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAINEN LIIKKUMISTA TUKEVA PALVELU (KULJETUSPALVELU) - toimintaohje alkaen

SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAINEN LIIKKUMISTA TUKEVA PALVELU (KULJETUSPALVELU) - toimintaohje alkaen SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAINEN LIIKKUMISTA TUKEVA PALVELU (KULJETUSPALVELU) - toimintaohje 1.1.2018 alkaen 1. TAVOITE JA MÄÄRITTELY Sosiaalihuoltolain (1301/2014 23) mukaista tarveharkintaan ja Suupohjan

Lisätiedot

Hyväksytty johtokunta SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAISEN KULJETUSPALVELUN TOIMINTAOHJE ALKAEN

Hyväksytty johtokunta SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAISEN KULJETUSPALVELUN TOIMINTAOHJE ALKAEN Hyväksytty johtokunta 12.12.2011 191 SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAISEN KULJETUSPALVELUN TOIMINTAOHJE 1.1.2012 ALKAEN Tämä toimintaohje kumoaa Sosiaalihuoltolain mukaisesta kuljetuspalvelusta 1.5.2010 voimaan

Lisätiedot

Ehdotus: Vanhusneuvosto päättää, että muistiot voidaan laittaa nettiin puheenjohtajan ja sihteerin varmennuksin.

Ehdotus: Vanhusneuvosto päättää, että muistiot voidaan laittaa nettiin puheenjohtajan ja sihteerin varmennuksin. Muistio Kauhajoen vanhusneuvoston kokouksesta 26.5.2015 klo 13.00 15.50 Paikka: Kauhajoen kaupungintalo,kaupunginhallituksen kokoushuone. 1. Kokouksen avaus Puheenjohtaja Marja Aalto avasi kokouksen ja

Lisätiedot

Palveluasumisen linjaukset, sisältö ja järjestämistavat

Palveluasumisen linjaukset, sisältö ja järjestämistavat Palveluasumisen linjaukset, sisältö ja järjestämistavat Kuntamarkkinat 14.9.2011 Palveluasumisen järjestäminen kunnissa va. sosiaali- ja terveysyksikön johtaja Sami Uotinen Asumispalvelujen järjestäminen

Lisätiedot

OMAISHOIDONTUKIHAKEMUS Sosiaali- ja terveystoimi saapumispäivä

OMAISHOIDONTUKIHAKEMUS Sosiaali- ja terveystoimi saapumispäivä OMAISHOIDONTUKIHAKEMUS Sosiaali- ja terveystoimi saapumispäivä HOIDETTAVAA KOSKEVAT TIEDOT Henkilötiedot Nimi Henkilötunnus Osoite Puhelin Tiedot hoitosuhteesta Hoidettava on hoitajan puoliso/avopuoliso

Lisätiedot

SOTAVETERAANIEN ja puolisoiden ja leskien etuuksia ja avustuksia 2010

SOTAVETERAANIEN ja puolisoiden ja leskien etuuksia ja avustuksia 2010 SOTAVETERAANIEN ja puolisoiden ja leskien etuuksia ja avustuksia 2010 KUNTOUTUS Valtion kustantama veteraanikuntoutus Kuntoutukseen valittavan tulee olla Suomessa asuva vuosien 1939 1945 sotiin osallistunut

Lisätiedot

KOTITYÖPALVELUT eli arjen tukipalvelut (mm. siivous ) - milloin arvonlisäverottomana?

KOTITYÖPALVELUT eli arjen tukipalvelut (mm. siivous ) - milloin arvonlisäverottomana? KOTITYÖPALVELUT eli arjen tukipalvelut (mm. siivous ) - milloin arvonlisäverottomana? Lähteet: verohallinnon ohjeistus, Valviran ohjeistus, www.elias.fi (Taija Härkki), Sosiaalihuoltolaki, Arvonlisäverolaki,

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 1367. Laki. nimikirjalain 4 ja 9 :n muuttamisesta. Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 1999

SISÄLLYS. N:o 1367. Laki. nimikirjalain 4 ja 9 :n muuttamisesta. Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 1999 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1999 Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 1999 N:o 1367 1378 SISÄLLYS N:o Sivu 1367 Laki nimikirjalain 4 ja 9 :n muuttamisesta... 3631 1368 Laki kansaneläkelain muuttamisesta...

Lisätiedot

Miksi kuntoutusta pitää suunnitella?

Miksi kuntoutusta pitää suunnitella? Perusterveydenhuollon kuntoutussuunnitelman perusteet ja kuntoutussuunnitelmaopas Koulutuspäivä 17.9.2010 Miksi kuntoutusta pitää suunnitella? Miia Palo Ylilääkäri, avovastaanottotoiminta, Rovaniemen kaupunki

Lisätiedot

Päihdehuoltolaki 17.1.1986/41

Päihdehuoltolaki 17.1.1986/41 Päihdehuoltolaki 17.1.1986/41 Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 LUKU Yleisiä säännöksiä 1 Tavoitteet Päihdehuollon tavoitteena on ehkäistä ja vähentää päihteiden ongelmakäyttöä sekä siihen liittyviä

Lisätiedot

Avohoito, laitoshoito ja Kelan etuudet

Avohoito, laitoshoito ja Kelan etuudet Avohoito, laitoshoito ja Kelan etuudet Eija Puutinen Muokkaa alaotsikon perustyyliä napsautt. Luento Kaste-hankkeen teemapäivässä 14.1.2010 Julkisen laitoshoidon vaikutus Kelan etuuksiin sairaanhoidosta

Lisätiedot

SALVAN VETERAANIPALVELUT sotainvalidit, sotaveteraanit, lotat

SALVAN VETERAANIPALVELUT sotainvalidit, sotaveteraanit, lotat 2015 SALVAN VETERAANIPALVELUT sotainvalidit, sotaveteraanit, lotat Tervetuloa kuntoutumaan ja virkistymään Ilolansaloon! Palvelukeskus Ilolansalo Ilolankatu 6 24240 SALO p. (02) 7213 300 www.salva.fi SALVA

Lisätiedot

Luukkanen Heimo varajäsen

Luukkanen Heimo varajäsen 3/2014 21 Sosiaali- ja terveyslautakunta Kokousaika 25.03.2014 klo 16:00-16:43 Kokouspaikka Kunnantalo kokoushuone 111 Saapuvilla olleet jäsenet Väänänen Veikko puheenjohtaja Jomppanen Jouni I. I varapuheenjohtaja

Lisätiedot