GrowCamp. - täydellinen kasvimaa. Kasvata itse

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "GrowCamp. - täydellinen kasvimaa. Kasvata itse"

Transkriptio

1 GrowCamp - täydellinen kasvimaa Kasvata itse

2 innostava harra stus ei etanoita terveellisiä tuotteita oma sta piha sta vi

3 Kasvata itse! Yhä useampi kasvattaa omat vihanneksensa. On sanoinkuvaamattoman ihanaa upottaa hampaansa oman pihan vihanneksiin. Valitettavasti moni kuitenkin pettyy ja siemenet ja kasvatukseen uhrattu aika menevät hukkaan, kun etanat, hyönteiset tai toukat syövät sadon tai kun vihannekset pilaantuvat sään takia. GrowCamp on keksinyt oivan ratkaisun! GrowCampin avulla vihannesten kasvattaminen on helppoa. Mitään ei mene hukkaan, eikä torjunta-aineita tarvita. Kylvä siemenet, kastele vihannespenkkejä poutasäällä ja seuraa iloisin mielin, kun kasvit kasvavat. Penkkeihin ilmestyy vain vähän rikkaruohoja, joten ne on helppo noukkia pois sormin. Et tarvitse puutarhatyökaluja! Kun olet maistanut kasvattamaasi salaattia tai pihasi madottomia herneitä, haluat niitä varmasti aina lisää. Grow- Campissa voit kasvattaa monenlaisia kasviksia omaksi ja perheesi iloksi. Kohopenkki Erinomaisten maaperä-, lämpötila- ja valo-olosuhteiden ansiosta sadosta tulee jopa nelinkertainen Mukava työskentelykorkeus - tarkkaan rajattu alue Hyönteisverkko Suojaa kasveja etanoilta, hyönteisiltä ja muilta vaaroilta, kuten kissoilta ja palloilta Suojaa kasveja rankkasateilta ja kovalta tuulelta - vihanneksista tulee reheviä ja rapeita Kasvihuone Kasvuteltta muuntuu kasvihuoneeksi, kun sen päälystää läpinäkyvillä muovisuojilla Pidempi kasvukausi - monta satoa Helppo koota - voidaan sijoittaa melkein minne vain Varjostaa kasveja hieman ja takaa hyvän ilmanvaihdon. Noin 90 prosenttia sadevedestä läpäisee verkon Kasvata chilejä, tomaatteja, kurkkuja ja muita kasvihuonekasveja viherherkkuja luonnon ihmeitä raikkaita vihanneksia laatuaikaa

4 GrowCamp Kohopenkki Suojaava verkko Muuntuu kasvihuoneeksi Kohopenkin, verkon ja suojamuovien yhdistelmällä vihannesten kasvattamisesta on tehty hauskaa ja helppoa. Ominaisuudet takaavat kasvien viihtymisen. Kohopenkki Kasvit tuottavat kohopenkissä jopa nelinkertaisen sadon verrattuna perinteiseen vihannespenkkiin. Suurempaan satoon vaikuttavat seuraavat kolme tekijää: Maaperän koostumus Kohopenkin mullan päällä ei kävellä, joten se ei pakkaannu ja on siksi kuohkeaa. Kuohkeassa mullassa kasvien juuret hakeutuvat alaspäin eivätkä sivulle. Kasvit voi kylvää lähelle toisiaan ja siten sadosta tulee suurempi. Kohopenkissä käytetään hyvälaatuista ja humuspitoista multaa, joka on irtonaista ja kosteaa. Mullan sekaan ilmestyy pian matoja ja tärkeitä pieneliöitä, jotka huolehtivat maaperän hyvästä koostumuksesta vielä vuosien ajan. Penkki on pohjasta avoin, joten sen pohjalle ei kerry vettä seisomaan. Kasvien juuret saavat aina tarpeeksi happea ja kasvit voidaan istuttaa jo aikaisin keväällä. Lämpötila Kohopenkin multa lämpenee auringossa nopeammin kuin tavallisessa vihannespenkissä, sillä muuta maanpintaa korkeampana penkki lämpenee sekä päältä että sivulta. Kasvit versovat ja kasvavat hyvin, kun multa on oikeanlämpöistä. Jo muutama ylimääräinen aste pidentää kasvukautta huomattavasti. Valo Koska kohopenkki on maanpintaa korkeammalla, kasvit saavat enemmän valoa. Lisävalo on erityisen tärkeää alkukevään ja loppusyksyn lyhyinä päivinä. Kasvit voidaan istuttaa valoisaan kohopenkkiin tiiviimmin kuin tavalliseen vihannespenkkiin, ja samalla sadon määrä per neliömetri kasvaa. Kohopenkin muut hyödyt Kohopenkki lisää sadon määrää ja helpottaa vihannespenkin hoitoa. Penkin pinta on puolen metrin korkeudella, joten kasveja voi hoitaa kyykkimättä. Penkki on 120 cm syvä, joten sen keskellekin ylettyy helposti. Kehikkoa kannattelevat putket saa helposti irti, jolloin kasveja on helppo hoitaa niiden koko korkeudelta.

5 Hyönteisverkko GrowCampin kasvuteltan yksi parhaista puolista on se, ettei vihannesten kasvattamisessa tarvitse käyttää torjunta-aineita. Verkko suojaa hyvin tuholaisilta, kuten porkkanakempeiltä, kaalikoilta ja etanoilta, eivätkä lasten lelutkaan pääse katkomaan kasvien varsia. Jos pihalla liikkuu kissoja, hiiriä tai muita tuhoeläimiä, ne eivät pääse enää kasvien kimppuun. Voit tarjota puutarhasi herkkuja hyvällä omallatunnolla - vihanneksesi ovat täysin luomua! Hyönteisverkko ei vain pidä tuholaisia loitolla, vaan se myös suojaa kasveja paahtavalta auringolta, tuulelta ja rankkasateilta. Verkko päästää lävitseen 90 prosenttia sadevedestä ja vesi valuu kasvien päälle hellästi. Verkon suojissa vihanneksista tulee rapeita ja maukkaita eikä nahistuneita ja kitkeriä. Kasvihuone Muovisuoja suojaa kasveja kylmältä ja hallalta, ja kasvuteltan voi muuntaa sen avulla kasvihuoneeksi. Kasvukausi pitenee huomattavasti. Pääset nauttimaan uusista perunoista tai salaateista jo kevään lopulla. Kun ensimmäiset perunat, retiisit ja lehtisalaatit on korjattu kasvuteltasta, voidaan chilit, tomaatit ja kurkut siirtää tilalle. Kasvihuonekasvit rakastavat kasvutelttaa. Kasvuteltan ilmastointi hoituu helpommin kuin kasvihuoneen, sillä suojamuovi on kiinni tarranauhoin. Muovi on helppo irrottaa joko kokonaan tai sitä voi raottaa vain vähän. Lämpimällä ilmalla muovisuojan voi irrottaa kasvuteltan sivuilta kokonaan. GrowCampiin saa helposti parhaan mahdollisen ilmanvaihdon ja parhaat mahdolliset kasvuolosuhteet. Moni kasvi voi talvehtia kasvuteltassa ja jatkaa kasvuaan alkukeväästä. Selleri, ruohosipuli, pinaatti ja persilja pärjäävät kasvihuoneessa, vaikka ulkona olisi pientä pakkasta. Saat vihannekset omasta pihasta lähes vuoden ympäri.

6 Taimitarjottimet GrowCampin taimitarjottimilla voi kasvattaa monenlaisia kasveja erilaisissa ruukuissa. Itsekantavat taimitarjottimet voidaan asettaa lavan reunaan tai ylemmäs tukiputkien varaan lisähyllyksi. Tarjottimet ovat noin 40 cm leveitä ja kestävät 10 kg:n painon. Helppo kastella Taimitarjottimissa on syvät urat, joihin vesi kerääntyy. Tarjottimien mukana toimitetaan kastelumatto, joka asetetaan ruukkujen alle. Matto imee veden itseensä ja jakaa sen tarjottimen ruukkuihin. Ruukkujen pohjissa olevista rei istä kasvien juuret saavat vettä kapillaari-ilmiön avulla silloin kun ne sitä tarvitsevat. GrowCampin alusta on tehty uusista puhtaista raaka-aineista, jotka takaavat parhaan mahdollisen veden imeytymisen alustaan ja kasvien multaan. Alustaan ei tule sienikasvua eikä se mätäne. Tarjottimen urat ja kastelumatto voivat säilöä yhteensä 1,5 litraa vettä. Koko tarjottimelle mahtuu 15 litraa vettä. Tarjotin kannattaa kuitenkin täyttää vedellä kokonaan vain hyvin lyhyeksi aikaa tai kun tarjottimella on erittäin suuria kasveja. Taimien kasvatus Taimet soveltuvat tarjottimille erityisen hyvin. Lämpötilaa voi säädellä kätevästi muovisuojalla, joka on helppo avata ja sulkea. Samalla kun kasvatat muita kasveja kohopenkissä, voit kasvattaa taimia yhdellä tai kahdella tarjottimella hieman korkeammalla. Näin tarjolla on aina uusia taimia, kun alla olleet kasvit ovat antaneet satonsa. Kasvukaukalo GrowCampin kasvukaukalot soveltuvat sekä kasvisten että kukkien kasvattamiseen. Ne sopivat erityisen hyvin salaateille, yrteille, chileille, tomaateille, retiiseille ja muille samantyyppisille kasveille. Kasvukaukalossa ei voi kasvattaa pitkiä juureksia, sillä kaukalo on vain 15 cm syvä. GrowCampin kasvutelttaan mahtuu jopa kolme kaukaloa. Kaukalot nojaavat penkin reunoihin ja ne on helppo siirtää yhdestä kasvuteltasta toiseen. Yksi kasvukaukalo on 37 cm leveä ja siihen mahtuu hieman yli 50 litraa multaa. Kaukalo on valmistettu galvanoidusta teräksestä ja sen pohjassa on reikä, josta ylimääräinen vesi valuu pois. Kasvukaukaloa täytyy kastella useammin kuin kohopenkkiä. Sijainti GrowCamp voidaan asentaa melkein minne vain: Nurmikolle, kivilaatoille tai suoraan maahan. Paikan tuulisuudella ei ole väliä, sillä muovisuoja suojaa kasveja tuulelta. Kasvuteltta kannattaa sijoittaa mahdollisimman aurinkoiselle ja valoisalle paikalle.

7 Suoja GrowCampin pakkaukseen kuuluvat muovisuojat teltan päätyseiniin sekä verkot ja muovisuojat teltan sivuille Muovisuojien ansiosta kasvutelttaa voi käyttää kasvihuoneena ja kasvattaa kasviksia myös alkukeväästä ja loppusyksystä. Sivuseinien muovisuojat pidetään kylmään vuodenaikaan alhaalla sekä öisin että päivisin, mutta auringon alkaessa lämmittää, nousee teltan sisälämpötila huomattavasti, ja silloin muovisuojat voi nostaa päivän ajaksi ylös. Sivujen muovisuojat voi irrottaa kesäksi kokonaan tai pitää ylös käärittyinä jatkuvasti, mikäli kasvattamasi kasvit eivät tarvitse muovien tuomaa lämpöä. Muovisuojia voi myös pitää vain yhdellä seinällä. Niin kannattaa tehdä varsinkin, jos kasvuteltta on tuulisella paikalla tai jos pihasi on lähellä rannikkoa, jolloin muovi suojaa kasveja merisumulta. Sekä hyönteisverkko että muovisuoja kiinnitetään sivuilta ja alhaalta tarrateipillä. Verkko ja suoja on siis helppo avata, kun kasveja haluaa tarkastella. Verkko kannattaa yleensä pitää alhaalla, jotta hyönteiset eivät pääse kasvien luo eikä tuuli ei vahingoita kasveja. Materiaalit GrowCampin perusmallin mitat ovat 120 cm x 120 cm. Kasvutelttaan voidaan liittää lisäosia, jolloin kokonaispituudeksi tulee yhteensä joko 240 cm, 360 cm, 480 cm jne. Kohopenkki on pohjaton, 50 cm korkea laatikko. Laatikon päälle kiinnitettävä runko on 100 cm korkuinen. Kasvuteltan kokonaiskorkeus on 150 cm. 150 cm Kohopenkin muoviprofiilit ovat 25 mm paksuisia ja niissä on UV-suojaus. Kulmatangot ja rimat on valmistettu vahvasta muovista. Kaikki materiaalit ovat säänkestäviä. Teltta on suunniteltu kestämään ankariakin olosuhteita ja hyvin kovaa tuulta. Kasvuteltan mukana toimitetaan kattavat kokoamisohjeet. Perusmallin (BASIC) mitat ovat 115 x 59 x 18,5 cm ja paino 32,5 kg. Lisämallin (ETENSION) mitat ovat 115 x 59 x 10,5 cm ja paino 20,8 kg. 50 cm 120 cm 120 cm PaTenTTi VireiLLä Multa Yhteen 120 x 120 cm kohopenkkiin mahtuu 0,65 m3 = 650 litraa = n. 13 kpl 50 litran multasäkkiä (riippuen multalaadusta). Penkki tulee täyttää mullalla lähes laatikon yläreunaan asti. Kun multa on asettunut, mullan pinta on noin 5 cm laatikon yläreunasta. Suosittelemme taimimultaa. Se on kuohkeaa, helppoa käsitellä ja luo kasveillesi ihanteelliset kasvuolosuhteet. Taimimullasta ei tule rikkaruohoja eikä tuholaisia. Voit myös täyttää laatikon puoliväliin asti pihasi omilla maa-aineksilla, mutta muista, ettei laatikko ole suunniteltu tiiviille maa-ainekselle, kuten savelle.

8 Kasvatus - mitä, milloin ja miten? Kylvö Kasvit voidaan istuttaa lähemmäs toisiaan kohopenkkiin kuin perinteiseen kukkapenkkiin. Siemenet voidaan myös hajakylvää. Siemenet voi kylvää joko pituus- tai leveyssuunnassa - tai ristiin rastiin. Siemenet ovat kasvuteltassa suojassa, joten ne itävät paremmin kuin avomaalla. Jos kylvät herneitä tai papuja, JOKA IKINEN siemen itää. Siemeniä ei tarvitse liottaa vedessä eikä kylvöä tarvitse toistaa. Milloin? GrowCampiin voi kylvää siemenet paljon aikaisemmin kuin avomaalle, sillä muovisuoja suojaa taimia hallalta. Voit kylvää ensimmäiset kasvit jo maaliskuussa. GrowCampin kasvuteltasta on hyötyä myös satokauden lopussa. Jos perunat kylvää heinäkuussa, loka-marraskuussa voi herkutella maukkailla uusilla perunoilla. Vaihtoehtoja on loputtomasti - vain mielikuvitus on rajana! Siementen kylvöväli Siementen kylvöväleissä on otettu huomioon se, etteivät kaikki siemenet idä ja ettei rivin koko satoa korjata kerralla. Taulukossa ilmoitettu kyl-vöväli ei siis ole kasvisten ihanteellinen kylvöväli. Noudata siemenpussien ohjeita, mutta muista, että kohopenkkiin voi kylvää siemenet lähemmäs toi-siaan kuin avomaalle. Pidä penkki siistinä Koska kasvit kasvavat pienellä alueella nopeasti, on tärkeää harventaa kasveja, jotka vievät liikaa tilaa ja varjostavat muita kasveja. Pidä kasvit toisistaan erillään kehikoin tai langoin ja leikkaa kasveista ylimääräiset lehdet. Taimien kasvatus Taimien kasvatus aloitetaan kylvämällä siemenet ruukkuihin, jotka asetetaan johonkin lämpimään, esimerkiksi aurinkoiselle ikkunalaudalle tai läm- mitettyyn kasvihuoneeseen. Taimia kannattaa esikasvattaa myös kasvukauden aikana tilan säästämiseksi kohopenkissä. Käytä esimerkiksi taimitarjottimia ylähyllyllä ja niin sinulla on aina uusia kasveja istutettavaksi, kun alas tulee tilaa. Kylvötiheys rivi Siemen/ kasvi Hajakylvö a Peruna 25 cm 25 cm B Herne, paririvi 5 cm 5 cm C Salaatti ½ cm 5 cm D Punajuuri, paririvi 5 cm 2 cm e Porkkana, paririvi 2-3 cm 2-3 cm F Keräsalaatti, taimista 15 cm 15 cm G Papu, paririvi 5-8 cm 5-8 cm H Salaatti ½-1 cm 30 cm i Sinappikaali 1-2 cm 30 cm J Vuonankaali 1 cm 30 cm K Pinaatti 3-4 cm 2-3 cm L Fenkoli, taimista 15 cm 15 cm M Pensastomaatti 40 cm 40 cm n Kurkku O Chili/paprika 30 cm 30 cm P Munakoiso 30 cm 30 cm Q Ruohosipuli 1-2 cm 5 cm r Persilja 1-2 cm 5 cm S Tilli 2-3 cm T Purjo, taimista 8-10 cm U Retiisi 1-2 cm Kolmio V Sipuli 5-8 cm W Sinappikaali 1-2 cm Kolmio Yrttejä, kuten basilika, oregano, minttu, struunamelissa, rosmariini, timjami, rakuuna ja meirami

9 Kylvä ja korjaa satoa monta kertaa cm a MaaLiS-TOUKOKUU Istuta esi-idätetyt perunat kohopenkkiin heti, kun maa ei ole enää jäässä. Jos muovisuojat ovat alhaalla, halla ei vahingoita kasveja. Korjaa uusi perunasato jo toukokuun alkupuolella. Kasvihuoneen vihannekset Pensastomaatit kasvavat noin 75 cm korkuisiksi, mutta ne myös leviävät hieman. Kurkku istutetaan penkin reunaan ja versot sidotaan kattorakennelmaan, kun ne ovat kasvaneet tarpeeksi. Poista sivuversot, osa lehdistä ja kärkiverso, kun kasvi on kasvanut liian suureksi ja varjostaa liikaa muita kasveja. Chili, paprika ja munakoiso viihtyvät penkissä hyvin. cm Yrttipenkki Ruohosipuli-, persilja- ja tillirivejä. Kahdeksan erilaista yrttiä, joita kannattaa leikellä niin, etteivät ne haittaa toistensa kasvua. Basilika ja rakuuna viihtyvät teltan suojaisassa ympäristössä erinomaisesti. cm n M O P cm cm B C D e F G TOUKO-eLOKUU Kun perunasato on korjattu, kylvä herneitä, salaattia, punajuuria, porkkanoita ja papuja. Istuta esi-idätetyt keräsalaatit tai kylvä siemenet suoraan penkkiin. Kun salaattisato on korjattu, herneet ja pavut mahtuvat kasvamaan ja niiden sadon voi korjata heinä-elokuussa Vain mielikuvitus on rajana Kasvata yhtä aikaa vihanneksia, salaattia, purjoa, sipulia ja yrttejä. Korjaa sato ja kylvä uudet siemenet. Lue istutus- ja sadonkorjuuaikatauluista seuraavilta sivuilta. cm Q S r H i J D e K F+L elo-marraskuu Kun herne-, papu- ja salaattisadot on korjattu, laatikkoon voi istuttaa esimerkiksi salaattia, sinappikaalia, vuonankaalia ja pinaattia, jotka ovat valmiita korjattavaksi syyskuusta pakkasten alkuun. Punajuuria ja porkkanoita voi nostaa maasta elokuusta lähtien. Istuta fenkolitaimia salaattien sekaan U W e Q T F r V

10 Kylvö- ja sadonkorjuuaikataulu Kylvö- ja sadonkorjuuaikataulu vaihtelee vuodesta toiseen sääolosuhteiden mukaan. Myös maantieteelliset ilmastoerot vaikuttavat aikatauluihin. Kasveista on lisäksi monta eri lajiketta, jotka kylvetään eri tavalla ja jotka tuottavat satoa eri aikaan. Taimien istutus Kylvö Korjaa taimista kasvatettujen kasvien sato Korjaa sato Peitä suojamuovilla sekä öisin että päivisin Peitä suojamuovilla öisin ja kylmällä tai tuulisella säällä Pidempi kasvukausi Alla luetellut tiedot perustuvat siementen tuottajien antamiin tietoihin sekä monen vuoden kokemukseemme kasvisten kasvattamisesta kasvuteltan suojissa. Voit kylvää kasvutelttaan ja korjata sadon keskimäärin noin kuukautta aiemmin kuin avomaalta, koska multa on pari astetta lämpimämpää, ja kylvön voi aloittaa avomaata aikaisemmin, sillä kohopenkin multa kuivuu avomaata nopeammin. Myös syksyllä on kuukausi enemmän aikaa kylvää ja korjata satoa. Kasvi Lisätietoja alaatti angoldi Lehtivihannekset Salaatti Mangoldi Voidaan kasvattaa kasvuteltassa lähes vuoden ympäri. Salaatti kestää yleensä pientä hallaa, mutta ei pitkäaikaista kovaa pakkasta. Itää parissa päivässä. Käytä salaateissa jo pieniä lehtiä, sillä niiden tilalle kasvaa uusia. Helppo kasvattaa. Jos ei ole kovaa pakkasta, lehtijuurikasta voi kasvattaa koko talven ajan. uonankaali eräsalaatti inappikaali inaatti elleri Vuonankaali Keräsalaatti Sinappikaali Pinaatti Selleri Itää helposti. Satoa voi korjata koko talven ajan, jos ei ole kovia pakkasia. Kasvata taimia pienissä ruukuissa, yksi taimi per ruukku. Keräsalaatti ei idä helteellä, jos se kylvetään suoraan penkkiin. Helppo kasvattaa. Käytä ruoissa pieniäkin lehtiä, sillä niiden tilalle kasvaa uusia. Kasvaa hyvin lämpimässä säässä. Kylvä alkukeväällä ja syksyllä. Muutama lajike tuottaa ihania tuoreita varsia lähes vuoden ympäri, mutta ei kuitenkaan kovalla pakkasella. avut erneet eruna Palkokasvit Pavut Herneet Peruna/Sipuli/Purjosipuli Peruna Sopivat erityisen hyvin kasvutelttakasvatukseen. Tue kasvit kehikolla tai langoilla, jotta ne eivät leviä ympäri penkkiä. Kasvata taimia, niin saat satoa aikaisin. Itää helposti ja tasaisesti, kun siemenet kylvää suoraan penkkiin. Kasvaa erittäin hyvin. Versot kasvavat kaksi kertaa niin pitkiksi kuin perinteisessä penkissä. Tue langoin tai kehikoin. Perunoita varhais- ja myöhäissatona. Taudittomia sipuleita ja purjoja. Kylvä useassa erässä. Esi-idätä, jos haluat satoa jo varhaiskasvukautena. ihersipuli Vihersipuli Helppo kasvattaa. Vie penkistä vähän tilaa. alkosipuli (istukkaasta) Valkosipuli (istukkaasta) Helppo kasvattaa. ipuli (istukkaasta) Sipuli (istukkaasta) Onnistuvat varmasti. ipuli (siemenistä) urjo Sipuli (siemenistä) Purjo Siemenet itävät teltassa hyvin. Taimista kasvatetuista sipuleista saa aikaisin satoa. Kasvavat hyvin taimista, mutta voi kylvää myös suoraan penkkiin.

11 Suoja Kaikkia lajeja ei tarvitse suojata muovilla syksyllä tai talvella, vaikka alla olevassa taulukossa niin sanottaisiinkin. Kasveille on kuitenkin lähes aina hyötyä lisäsuojasta sekä suojan tuomasta lämmöstä. Syyskylvö Taulukossa ei erityisesti tarkenneta, voiko kasvia kylvää syksyllä kevään varhaissatoa varten. Kasvi Lisätietoja Yrtit Tilli Fenkoli Persilja ja ruohosipuli Muut yrtit Kaali Kukkakaali, parsakaali, varhaiskaali Lehtikaali, keräkaali, punakaali, ruusukaali Kiinankaali ja pinaattikiinankaali Juurekset Porkkana Palsternakka Juuripersilja retiisi Punajuuri Juuriselleri Kaurajuuri Kasvihuonekasvit Kurkku Munakoiso Chili ja paprika Tomaatti Kukat Mansikka Kasvuteltassa voi kasvattaa yrttejä lähes vuoden ympäri. Aina tuoretta tilliä. Poista kasvit, kun ne kukkivat. Voit kylvää uutta tilliä aina alkukeväästä syksyyn. Kasvaa hyvin lämpimässä säässä. Kasvaa paremmin taimista, mutta voidaan kylvää myös suoraan penkkiin. Kasvavat hyvin myös varjossa. Saat tuoretta persiljaa ja ruohosipulia vuoden ympäri, jos ei ole kovia pakkasia. Lähes kaikki yritit viihtyvät kasvuteltassa. Tee tilaa muille yrteille karsimalla kasvustoa. Toukat eivät pääse tuhoamaan kaaleja. istuta salaattien väliin tai varhais- tai myöhäissadoksi. Kasvavat parhaiten taimista. Vievät paljon penkkitilaa. Jos haluat säästää tilaa alkukesästä, istuta kaalintaimet heinä elokuussa ja korjaa sato loppusyksystä. Sopivat erinomaisesti myöhäiskesän tai syksyn kasvatukseen. ei matoja! Sopivat erityisen hyvin kasvutelttakasvatukseen. Helppo kasvattaa. Terveellisiä, maukkaita ja rapeita. Upea juures, mutta kasvaa hitaasti. Voidaan kylvää syksyllä ja korjata sato keväällä. Kasvaa hyvin lämpimässä säässä. Kasvata alkukeväällä tai syksyllä tai kokeile kasvihuonelajikkeita. Kylvä koko ajan uusia siemeniä. Kasvavat liian suuriksi, jos niitä ei nosteta ajoissa. Erittäin helppo juures. Helppo kasvattaa, mutta kasvaa hitaasti. Maistuu hieman parsalta. Helppo kasvattaa. Satoa voi korjata vuoden ympäri. Viihtyvät erinomaisesti kasvuteltassa, johon saa helposti hyvän ilmanvaihdon. Anna versojen kasvaa pitkin kattoa. Karsi ylimääräiset oksat. Maistuvaa grillattavaa. Helppo kasvattaa. Viihtyvät kasviteltassa. Kokeile eri lajikkeita. Pensastomaatti kasvaa 75 cm:n korkuiseksi. Kaikkien lajikkeiden oksia voi karsia ja oksat voi ohjata kohti kattoa, jolloin sadosta tulee suurempi. Kylvä, kasvata tai istuta kaikenlaisia kukkia. Viihtyvät kasvuteltassa erinomaisesti. Poimi ensimmäiset marjat kuukausi avomaata aiemmin.

12 vaihtoehto kasvihuoneen Ei käytäviä - enemmän kasvutilaa Parempi ilmanvaihto Hyönteisverkko Erinomainen juureksille, lehtivihanneksille ja kaaleille Ei valtaa koko pihaa Tarvitsee kastelua vain kuivina kausina Helppo koota Sopii aloittelijoille Onnistu kerralla Rajattu alue Edullinen tapa aloittaa harrastus Vähän työtä Tavallisen kasvimaan sijaan Suurempi sato Ei tuholaisia Pidempi kasvukausi Lämpöä vaativat kasvit menestyvät Miellyttävä työskennellä Sopii lapsille Kasvit ovat silmien tasolla Nauti yhteisestä ajasta Luomuvihanneksia Sopii kiireiselle Mieli lepää Ruokaa omalta pihalta Terveellistä ruokaa helposti Sopii ikäihmisille Hyvä työskentelykorkeus Helppohoitoinen Tuloksia vähällä voimalla Innostava harrastus 02/2011 FC4600FI GrowCamp A/S Täydellinen sato Luomua Ei eläinten eikä hyönteisten aiheuttamia tuhoja Tuoretta ja rapeaa STC-Trading Oy Konalantie 47 A HELSINKI Puh: Fax: mail@stctools.fi

Avomaan vihannesviljely

Avomaan vihannesviljely Avomaan vihannesviljely 1 I. Vihannesten ryhmittely markkinointikestävyyden mukaan 1.TUOREVIHANNEKSET suhteellisen nopeasti pilaantuvia suuri haihdutuspinta nopea hengitys, vähän vararavintoa, korjataan

Lisätiedot

Puutarhamarttailua Ruukullinen yrttejä

Puutarhamarttailua Ruukullinen yrttejä Puutarhamarttailua Ruukullinen yrttejä Marttaliitto ry Yrttiruukku parvekkeella ja pihalla Yksi- ja monivuotiset yrtit (monivuotiset kellariin tai maahan talveksi) Aurinkoinen, lämmin paikka. Suojataan

Lisätiedot

Nuorten ideoista kasvaa parempi huominen!

Nuorten ideoista kasvaa parempi huominen! Nuorten ideoista kasvaa parempi huominen! YOUNG PEOPLE FOR YOUNG PEOPLE -hankkeen toiminnan ytimenä on nuorten ideoiden kuuleminen. Minipuutarha-info aloittelevalle kotipuutarhurille on esimerkki nuorten

Lisätiedot

Satoa ruukusta ja laatikosta

Satoa ruukusta ja laatikosta PUUTARHAMARTTOJEN POP UP Satoa ruukusta ja laatikosta SATOA RUUKUSTA JA LAATIKOSTA Hyötykasvit viihtyvät ja tuottavat satoa, kun ne saavat riittävästi valoa. Suoran valon on osuttava kasveihin vähintään

Lisätiedot

Herkullista satoa. viljelylaatikosta

Herkullista satoa. viljelylaatikosta Herkullista satoa viljelylaatikosta NÄIN ONNISTUT! 1. kasvatuksen tasapaino 2. taimikasvatus 3. hyvä maa 4. kastelu 5. lannoitus 6. kutsumattomat vieraat 7. kumppanuuskasvit 8. LAATIKON HELPOT JA HERKULLISET

Lisätiedot

KASVISTASE 2008 Kotimaiset Kasvikset ry:n arvio kasvisten kulutuksesta

KASVISTASE 2008 Kotimaiset Kasvikset ry:n arvio kasvisten kulutuksesta KASVISTASE 2008 KASVISTASE 2008 Kotimaiset Kasvikset ry:n arvio kasvisten Kulutuksen arviointiin on käytetty in Kuluttajapaneelin tuotekohtaisia tietoja kotitalouksien vihannesostoista vähittäismyymälöissä.

Lisätiedot

TAMMIKUU SATOKAUSI SUOMESSA. Satovuosi: VIHANNES- HEDELMÄT JUUREKSET KAALIT LEHTI- VIHANNEKSET PALKOKASVIT SIPULIT MUUT VIHANNEKSET HEDELMÄT

TAMMIKUU SATOKAUSI SUOMESSA. Satovuosi: VIHANNES- HEDELMÄT JUUREKSET KAALIT LEHTI- VIHANNEKSET PALKOKASVIT SIPULIT MUUT VIHANNEKSET HEDELMÄT MIKUU SATOKAUSI JAT & 9 3 Joel Kanerva, infograafikko.fi 015 MIKUU SATOKAUSI JAT & 9 3 Joel Kanerva, infograafikko.fi 015 SATOKAUSI LISKUU JAT & 9 3 Joel Kanerva, infograafikko.fi 015 TIKUU SATOKAUSI Rucola

Lisätiedot

AVOMAANKURKUN KASVATUS

AVOMAANKURKUN KASVATUS AVOMAANKURKUN KASVATUS Atte Ahlqvist 8 B Avomaankurkun kukkia ja kurkkuja heinäkuussa 2012 / oma kuva-arkisto Me viljelemme kotonani avomaankurkkua, nippusipulia ja perunaa. Tässä työssä kerron avomaankurkun

Lisätiedot

Näin kasvata PERUNOITA ASTIASSA

Näin kasvata PERUNOITA ASTIASSA 5 6 Siirrä astia valoisaan paikkaan viimeistään sitten, kun ensimmäiset taimet tulevat mullan pintaan. Pidä astia sisällä, kunnes ilmat lämpiävät ja siirrä se sitten päiväksi ulos. Ulkona perunat pärjäävät

Lisätiedot

- FACEBOOK.COM/PIHAILOPUUTARHURI - INSTAGRAM.COM/PIHAILOPUUTARHURI

- FACEBOOK.COM/PIHAILOPUUTARHURI - INSTAGRAM.COM/PIHAILOPUUTARHURI Ihanat versot! WWW.PIHAILO.FI - FACEBOOK.COM/PIHAILOPUUTARHURI - INSTAGRAM.COM/PIHAILOPUUTARHURI Vihreää voimaa! Versojen kasvatus on vastaus alkuvuoden tarpeisiin: vatsa kaipaa kevyempää sekä terveellisempää

Lisätiedot

Harsot, kankaat ja katteet

Harsot, kankaat ja katteet Harsot, kankaat ja katteet Missä ja miten käytetään erilaisia puutarhan kankaita? Tutustu oppaaseen niin tiedät, kuinka kasvit suojataan paahtavalta auringolta ja kylmältä tuulelta, mikä estää maalajeja

Lisätiedot

MARINADEJA SALAATEILLE

MARINADEJA SALAATEILLE MARINADEJA SALAATEILLE 1. Perusmarinadi 3,5 dl sokeria 3,5 dl omenaviinietikkaa 3 dl öljyä - keitä marinadin aineksia muutama minuutti. Kaada kuuma liemi salaatin päälle. Anna maustua n. 1 vrk - voit myös

Lisätiedot

HOITO-OHJEET. Viljelylaatikot

HOITO-OHJEET. Viljelylaatikot HOITO-OHJEET Viljelylaatikot Viljelylaatikoiden malleja Viljeltävistä kasveista yleistä Tarkista siemenien tuoteselosteesta tarvitseeko esikasvatusta, erityistä lämpöä (kasvihuone), soveltuuko avomaalle

Lisätiedot

- FACEBOOK.COM/PIHAILOPUUTARHURI - INSTAGRAM.COM/PIHAILOPUUTARHURI

- FACEBOOK.COM/PIHAILOPUUTARHURI - INSTAGRAM.COM/PIHAILOPUUTARHURI Muistilista pihan syystöihin WWW.PIHAILO.FI - FACEBOOK.COM/PIHAILOPUUTARHURI - INSTAGRAM.COM/PIHAILOPUUTARHURI Kaikki valmista kevättä varten! Syksy on loistavaa aikaa puutarhatöille: maa ja ilma ovat

Lisätiedot

Kauppa- ja teollisuusministeriön asetus

Kauppa- ja teollisuusministeriön asetus 530 N:o 178 N:o 178 Kauppa- ja teollisuusministeriön asetus eräiden torjunta-aineiden enimmäismääristä hedelmissä ja vihanneksissa sekä viljoissa, munissa ja munavalmisteissa annetun kauppa- ja teollisuusministeriön

Lisätiedot

Kaupunkilaisten oma pelto

Kaupunkilaisten oma pelto Kaupunkilaisten oma pelto ? Lähi- ja luomuruuasta kiinnostunut Tiedät mistä ruokasi tulee Perustetaan ruokaosuuskunta Kerätään yhteinen potti Palkataan puutarhuri ja vuokrataan pelto Sadonkorjuu kerran

Lisätiedot

Bataviansalaatti Lollo Rossa. Keräsalaatti Barcelona

Bataviansalaatti Lollo Rossa. Keräsalaatti Barcelona Bataviansalaatti Lollo Tuotekoodi: 133151 1g/900s 1,00 Bataviansalaatti Lollo Rossa Tuotekoodi: 133201 1g/n.900s 1,00 Bataviansalaatti sekoitus Tuotekoodi: 133401 n.500s 4,40 Kiharaiset, rapeat lehdet

Lisätiedot

Keräkaali. Keräkaali Premiere

Keräkaali. Keräkaali Premiere Bourbon F1 Tuotekoodi: 111001 100s 4,50 Castello F1 NiZ Tuotekoodi: 111101 100S 5.00 Coronet F1 Tuotekoodi: 111201 50s 4,50 Hyvänlaatuinen ja satoisa kesälajike. Muistuttaa ominaisuuksiltaan Balbroa. Kerä

Lisätiedot

Materiaalin nimi. Kohderyhmä. Materiaalin laatu. Materiaalin sisältö. Kuvaus. Materiaali. Lähde. Kasvien kasvupyrähdyksiä. 3 8 vuotiaat.

Materiaalin nimi. Kohderyhmä. Materiaalin laatu. Materiaalin sisältö. Kuvaus. Materiaali. Lähde. Kasvien kasvupyrähdyksiä. 3 8 vuotiaat. Materiaalin nimi Kasvien kasvupyrähdyksiä Kohderyhmä 3 8 vuotiaat Materiaalin laatu Projekti Materiaalin sisältö Kasvien kasvu ja kasvamisen edellytykset Kuvaus Tutkitaan kasvien kasvua ja miten eri olosuhteet

Lisätiedot

Tee itse kasvilava pyörien päälle

Tee itse kasvilava pyörien päälle 1 / 9 27.4.2013 12:46 Tee itse kasvilava pyörien päälle Avainsanat kasvi, kuisti, kukkapenkki, laatikko, levy, LVI, muovi, oja, ovi, ovia, penkki, piha, pinta, pohja, rakennus, rakennusmuovi, rappaus,

Lisätiedot

En ole erityisen hyvä ruuanlaittaja.

En ole erityisen hyvä ruuanlaittaja. Oraksen soppavihko En ole erityisen hyvä ruuanlaittaja. Miksi siis kukaan lukisi ruokaohjeitani? No juuri siksi! Jos minä osaan laittaa nämä ruuat, sitten osaa kyllä lähes kuka tahansa. Tässä vihkosessa

Lisätiedot

Väreistä voimaa - Syö viittä väriä päivässä

Väreistä voimaa - Syö viittä väriä päivässä Väreistä voimaa - Syö viittä väriä päivässä Kasvikset voi jakaa karkeasti viiteen Värikkäät kasvikset sisältävät puolustuskykyä parantavia aineita. väriryhmään, joilla kullakin on oma tehtävä. Väreillä

Lisätiedot

Viisi ruukullista yrttejä

Viisi ruukullista yrttejä Viisi ruukullista yrttejä Viisi ruukullista yrttejä Yrtit kasvavat ruukuissa valoisalla ikkunalaudalla, parvekkeella ja puutarhassa. Tuoreet yrtit sopivat kaikenlaisiin ruokiin ja antavat uusia makuelämyksiä.

Lisätiedot

Esikasvatus. (koristekrassit, ruusupapu) Toukokuu

Esikasvatus. (koristekrassit, ruusupapu) Toukokuu Esikasvatus (koristekrassit, ruusupapu) Krassit ja ruusupavun voi kylvää eteläisimmässä Suomessa suoraan kasvupaikalleen, mutta esikasvattamalla taimet sisätiloissa, ne kukkivat aikaisemmin. Kasvatus on

Lisätiedot

Kasvata hyötypuutarhassa. ympäri vuoden! Luminum Oy Ratastie 5, 03100 NUMMELA 044 588 5021 www.luminum.fi

Kasvata hyötypuutarhassa. ympäri vuoden! Luminum Oy Ratastie 5, 03100 NUMMELA 044 588 5021 www.luminum.fi Kasvata hyötypuutarhassa ympäri vuoden! Luminum Green -tuotteilla omaa satoa Helposti Hyödynnä kaupan ruukkuyrttien ja -salaattien tarjonta ja jatkokasvata lisäsatoa Luminum Green -tuoteperheen avulla.

Lisätiedot

VUODEN 2019 VIHANNES Puutarhamarttailua. Marttaliitto 2019

VUODEN 2019 VIHANNES Puutarhamarttailua. Marttaliitto 2019 VUODEN 2019 VIHANNES Puutarhamarttailua Marttaliitto 2019 VÄRIKKÄÄT JUURIKKAAT Juurikkaiden suku Beta vulgaris on vuoden 2019 vihannes. Juurikkaisiin kuuluvat punajuurikas sekä kelta-, raita- ja valkojuurikas

Lisätiedot

KASVISTEN ENERGIAPITOISUUDET

KASVISTEN ENERGIAPITOISUUDET LIITE 1. VIHANNEKSIEN RAVINTOKOOSTUMUS KASVISTEN ENERGIAPITOISUUDET Taulukko 1. Lehtivihannesten, sipulien, juuresten, palkokasvien ja mukulakasvien energiapitoisuudet. KASVISTEN ENERGIA KJ Kcal PITOISUUDET

Lisätiedot

BASILIKA (Ocimum basilikum) SITRUUNAMELISSA (Melissa officinalis) TIMJAMI TARHA-AJURUOHO (Thymus vulgaris) PIPARMINTTU (Mentha piperita)

BASILIKA (Ocimum basilikum) SITRUUNAMELISSA (Melissa officinalis) TIMJAMI TARHA-AJURUOHO (Thymus vulgaris) PIPARMINTTU (Mentha piperita) SITRUUNAMELISSA (Melissa officinalis) Monivuotinen, helppo kasvattaa. Istuta lämpimälle suojaisalle kasvupaikalle tai ruukkuun. Sopii suolaisiin tai makeisiin ruokiin. Antaa hyvän maun erilaisiin juomiin.

Lisätiedot

Tomaatin viljely. Töiden tekeminen puutarhatuotannossa/kasvihuone Tuula Tiirikainen

Tomaatin viljely. Töiden tekeminen puutarhatuotannossa/kasvihuone Tuula Tiirikainen Tomaatin viljely Töiden tekeminen puutarhatuotannossa/kasvihuone Tuula Tiirikainen Tomaatti (Solanum lycopersicum) Etelä-Amerikasta kotoisin oleva tomaatti on tärkein kasvihuonevihanneksemme. Vuonna 2014

Lisätiedot

esongin parhaat Spalat

esongin parhaat Spalat H eviä kuten haluat Tiesithän, että Chipstersiltä saa myös HeViä. Sesonkien mukaan elävästä monipuolisesta HeVi-tarjonnastamme löydät sekä koti- että ulkomaiset hedelmä- ja vihannestuotteet sekä yrtit,

Lisätiedot

Nauti itsekasvatetuista vihanneksista ympäri vuoden!

Nauti itsekasvatetuista vihanneksista ympäri vuoden! Nauti itsekasvatetuista vihanneksista ympäri vuoden! Luminum Green -tuotteilla omaa satoa Helposti Hyödynnä kaupan ruukkuyrttien ja -salaattien tarjonta ja jatkokasvata lisäsatoa Luminum Green -tuoteperheen

Lisätiedot

PIKKUPETUNIA (japaninkello) AMPPELIPETUNIA (Surfinia) AMPPELILOBELIA LUMIHIUTALE

PIKKUPETUNIA (japaninkello) AMPPELIPETUNIA (Surfinia) AMPPELILOBELIA LUMIHIUTALE AMPPELIPETUNIA (Surfinia) Suosittu amppelikukka, joka kukkii ahkerasti koko kesän. Sopii puolivarjoon tai aurinkoon. Kastele ja lannoita säännöllisesti. Käytetään myös parvekelaatikoissa ja maanpeittokasvina.

Lisätiedot

Hapro. Toimintasuunnitelma. Teksti ja kuvat: Niina Lindell

Hapro. Toimintasuunnitelma. Teksti ja kuvat: Niina Lindell Hapro Toimintasuunnitelma Teksti ja kuvat: Niina Lindell Työn tarkoitus Hapron toimintasuunnitelma on puolenvuoden viljelysuunnitelma Lapin ammattiopiston puutarhalle. Siihen on koottu kaikki perustiedot

Lisätiedot

PUUTARHAMARTAN POP UP

PUUTARHAMARTAN POP UP PUUTARHAMARTAN POP UP Viikko 14/2016 VUODEN 2016 VIHANNES KUKKIVAT KAALIT Parsakaali (broccoli) Kukkakaalit Valkoisia ja värikkäitä lajikkeita Vihreä kukkakaali (parsakukkakaali) Romanescu KUKKIVAT KAALIT

Lisätiedot

KUUN VAIHEET JA PUUTARHANHOITO

KUUN VAIHEET JA PUUTARHANHOITO KUUN VAIHEET JA PUUTARHANHOITO KUUN VAIHEET JA PUUTARHANHOITO -VERKKOKURSSI SARI WECKSTRÖM / SARIN PUUTARHAKURSSIT http://sarinpuutarhat.blogspot.com www.puutarhastudio.fi PERUSTERMIT 1. Kuun vaiheet usein

Lisätiedot

Valmisteiden käyttökohteiden muutoksia v. 2014 30.12.2014

Valmisteiden käyttökohteiden muutoksia v. 2014 30.12.2014 1 / 5 Valmisteiden käyttökohteiden muutoksia v. 2014 30.12.2014 Trimaxx 3199 Käyttökohteisiin lisätty kevätvehnä ja käyttö ohralla tarkennettu 23.1.2014 koskemaan sekä kevät- että syysohraa. Cooper NWS

Lisätiedot

Muskoka FinE. Ottawa FinE. Ville pensasvadelma. Fall Gold keltainen vadelma. Jatsi FinE AIKAISET LAJIKKEET KESKIKAUTISET LAJIKKEET I IV

Muskoka FinE. Ottawa FinE. Ville pensasvadelma. Fall Gold keltainen vadelma. Jatsi FinE AIKAISET LAJIKKEET KESKIKAUTISET LAJIKKEET I IV Vadelmat AIKAISET LAJIKKEET Muskoka FinE I IV Keskikokoiset tai suuret marjat ovat pyöreitä ja väriltään tummanpunaisia. Aromikkaat, makeat marjat. Satoisa tai runsassatoinen lajike pakastukseen. Hennohkot,

Lisätiedot

KESÄNEILIKKA LOBELIA PETUNIA ORVOKKI

KESÄNEILIKKA LOBELIA PETUNIA ORVOKKI LOBELIA Sopii kaikenlaisiin istutuksiin, myös amppeliin. Viihtyy parhaiten puolivarjossa tai varjossa. On parhaimmillaan itseään voimakkaamman kasvin reunakasvina. Riippuva kasvutapa, voidaan istuttaa

Lisätiedot

1910-LUKU TIEDEMIEHEN PALO ON KAIKEN KIPINÄ

1910-LUKU TIEDEMIEHEN PALO ON KAIKEN KIPINÄ 1910-LUKU TIEDEMIEHEN PALO ON KAIKEN KIPINÄ 1920-LUVULLA LANNOITEKOKEET KANTAVAT HEDELMÄÄ 1930-LUVUN UUSI ALKU HELSINGISSÄ Superex-lannoitteet Kekkilä Superex-lannoitteet ovat korkealaatuisia ja vesiliukoisia

Lisätiedot

Amppelitomaatti Tumbling. Coctailtomaatti Donna F1

Amppelitomaatti Tumbling. Coctailtomaatti Donna F1 Amppelitomaatti Microtom Tuotekoodi: 144151 10s 2,00 Amppelitomaatti Tumbler Tuotekoodi: 145702 100s 16,00 Amppelitomaatti Tumbling Tom Red Tuotekoodi: 145151 10s 4,00 Pienihedelmäinen, matala tomaatti

Lisätiedot

espanjalainen kikherne -chorizokeitto

espanjalainen kikherne -chorizokeitto espanjalainen kikherne -chorizokeitto aineet 40 ml oliiviöljyä 150 g chorizomakkaraa, hienonnettuna 175 g sipulia, hienonnettuna 50 g lehtiselleriä, hienonnettuna 100 g tuoretta pinaattia, pestynä ja hienonnettuna

Lisätiedot

KIVIREKI Kaupunkiviljelystä resurssitehokasta liiketoimintaa. Viljelyratkaisut ja kokeilut, kesä 2016

KIVIREKI Kaupunkiviljelystä resurssitehokasta liiketoimintaa. Viljelyratkaisut ja kokeilut, kesä 2016 KIVIREKI Kaupunkiviljelystä resurssitehokasta liiketoimintaa Viljelyratkaisut ja kokeilut, kesä 2016 Ravinteli Bertha Viljely ravintolan takapihan terassilla, joka alun perin tarkoitettu oleskelu- ja pyykinkuivaustilaksi

Lisätiedot

Suomeksi HERBIE. Indoor Garden. Effortless Indoor Gardening

Suomeksi HERBIE. Indoor Garden. Effortless Indoor Gardening Suomeksi HERBIE Indoor Garden Effortless Indoor Gardening HERBIE Indoor Garden design by mikael ericsson Vaivatonta sisäviljelyä Tregren tarjoaa ratkaisut helppoon ja vaivattomaan sisäviljelyyn. Herbie

Lisätiedot

Pakkaus 1 kg, annoskokosuositukset; pääruoka 300gr/hlö, lisuke 150 gr/hlö

Pakkaus 1 kg, annoskokosuositukset; pääruoka 300gr/hlö, lisuke 150 gr/hlö Ravintola Finnsin noutomyynti tuotteet 2015 Ravintola Finnsistä voit tilata tarjoiluita juhliin, illanviettoihin yms. tilaisuuksiin. Tiedustelut Finns asiakaspalvelusta, sähköposti finns@omnia.fi. Tilauksenne

Lisätiedot

Honeoye FinE. Jonsok FinE. Kaunotar FinE. Lumotar. Valotar FinE AIKAISET LAJIKKEET KESKIKAUTISET LAJIKKEET

Honeoye FinE. Jonsok FinE. Kaunotar FinE. Lumotar. Valotar FinE AIKAISET LAJIKKEET KESKIKAUTISET LAJIKKEET Mansikat AIKAISET LAJIKKEET Honeoye FinE Erinomainen varhaislajike, soveltuu myös luomuviljelyyn. Marjat säännöllisen muotoisia, hieman kartiomaisia, väriltään kirkkaanpunaisia ja kiiltäväpintaisia, myös

Lisätiedot

AMPPELITOMAATTI TUMBLER

AMPPELITOMAATTI TUMBLER AHKERALIISA o Monikäyttöinen, matala (20 30 cm) kesäkukka, joka viihtyy ruukussa, parvekelaatikossa, amppelissa ja kukkapenkissä. Menestyy sekä auringossa että varjossa. Kukkii ahkerasti koko kesän, jos

Lisätiedot

AMPPELITOMAATTI TUMBLER

AMPPELITOMAATTI TUMBLER AHKERALIISA o Monikäyttöinen, matala (20 30 cm) kesäkukka, joka viihtyy ruukussa, parvekelaatikossa, amppelissa ja kukkapenkissä. Menestyy sekä auringossa että varjossa. Kukkii ahkerasti koko kesän, jos

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 131. Asetus elintarvikkeiden vieraista aineista annetun asetuksen kumoamisesta. Annettu Helsingissä 1 päivänä maaliskuuta 1996

SISÄLLYS. N:o 131. Asetus elintarvikkeiden vieraista aineista annetun asetuksen kumoamisesta. Annettu Helsingissä 1 päivänä maaliskuuta 1996 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1996 Julkaistu Helsingissä 12 päivänä maaliskuuta 1996 N:o 131 135 SISÄLLYS N:o Sivu 131 Asetus elintarvikkeiden vieraista aineista annetun asetuksen kumoamisesta... 305 132 Kauppa-

Lisätiedot

UUTTA: Substral Patch Magic Nurmikonpaikkaaja 3-i-1

UUTTA: Substral Patch Magic Nurmikonpaikkaaja 3-i-1 Oy Transmeri Ab Substral-tuotteet 2012 UUTTA: Substral Patch Magic Nurmikonpaikkaaja 3-i-1 Substral Patch Magic Nurmikonpaikkaaja 3-i-1 on kaljuuntuneen, jääpoltteen tai muuten vahingoittuneen nurmikon

Lisätiedot

Jättiputki. Tunnistaminen. Jättiputken siementaimet ovat vaahteranlehtimäisiä.

Jättiputki. Tunnistaminen. Jättiputken siementaimet ovat vaahteranlehtimäisiä. Jättiputki Tunnistaminen Jättiputken siementaimet ovat vaahteranlehtimäisiä. 2-3 vuotiaan kasvin lehtien lehdyköiden reunat ovat karkea- ja terävähampaisia, lehtiruodissa usein punaisia pilkkuja tai se

Lisätiedot

MAALISKUU. Maatilalla tapahtuu maaliskuussa

MAALISKUU. Maatilalla tapahtuu maaliskuussa MAALISKUU Laskiaissunnuntai (7 viikkoa ennen pääsiäispäivää) - Paastonaika alkaa. - Laskiaissunnuntaita seuraa laskiaistiistai. Kansainvälinen naistenpäivä (8.3) Kevätpäiväntasaus (20.3) - Päivä on yhtä

Lisätiedot

ArvoBio - Puutarhatalouden sivuvirrat hyönteisten ruokinnassa

ArvoBio - Puutarhatalouden sivuvirrat hyönteisten ruokinnassa ArvoBio - Puutarhatalouden sivuvirrat hyönteisten ruokinnassa Hyönteiskasvatuksen mahdollisuudet - sivuvirroista elintarvikkeeksi Kouvola, 16.1.2018 Satu Nokkonen, HAMK www.hamk.fi/arvobio Puutarhatuotannon

Lisätiedot

Keitetty Quinoa / Kvinoa

Keitetty Quinoa / Kvinoa Keitetty Quinoa / Kvinoa 1. Huuhtele ja valuta quinoa huolella. 2. Laita quinoa kattilaan ja lisää vettä suhteessa 1 osa quinoaa ja 2 osaa vettä. 3. Kuumenna kiehuvaksi, lisää ripaus suolaa ja anna kypsyä

Lisätiedot

Pakkaukset Siemenet Parhaat metsät kasvavat huippulaatuisesta siemenestä. TAIMITARHAT Kerimäki Saarijärvi

Pakkaukset Siemenet Parhaat metsät kasvavat huippulaatuisesta siemenestä. TAIMITARHAT Kerimäki Saarijärvi Pakkaukset Siemenet Parhaat metsät kasvavat huippulaatuisesta siemenestä. Männyn metsäkylvössä kannattaa aina käyttää perimältään parasta mahdollista siementä. TAIMITARHAT Taimitarhantie 800 Puhelin 00

Lisätiedot

Sekoita pohjaksi kahta erilaista salaattia Lisäksi muita kasviksia makusi mukaan; Ruokaisassa salaatissa voi olla lisäksi osana;

Sekoita pohjaksi kahta erilaista salaattia Lisäksi muita kasviksia makusi mukaan; Ruokaisassa salaatissa voi olla lisäksi osana; Sekoita pohjaksi kahta erilaista salaattia Lisäksi muita kasviksia makusi mukaan; avocadoa ituja auringonkukan versoja mungpapuja idätettyinä kaalia raakana, tai höyrytettynä kukkakaalia, parsakaalia kurkkua

Lisätiedot

KOTITARHURIN VIHREÄ OPAS

KOTITARHURIN VIHREÄ OPAS KOTITARHURIN VIHREÄ OPAS NAUTI IHANISTA YRTEISTÄ Perusta pieni yrttitarha käteviin kasvatuspusseihin ja amppeleihin, joissa maustekasvit ovat näppärästi käsien ulottuvilla. Polystonesta valmistetuissa

Lisätiedot

Novarbo luomulannoitteet

Novarbo luomulannoitteet et Lannoitteet Kuivikkeet www.novarbo.fi Novarbo luomulannoitteet Luomulannoitteet alan osaajalta. Kasvihuonetekniikka Kasvualustatuotteet Lannoitteet Uusi luonnonmukainen lannoiteperhe Tuotevalikoimamme

Lisätiedot

2,5dl 1kpl / 3,75dl 1,5kpl

2,5dl 1kpl / 3,75dl 1,5kpl Määrät 10kg / 20kg tavoitteen mukaan. Jos määrää ei ilmoitettu, syö vapaasti. * katso lista vaiheeseen sopivista tuotteista MAANANTAI Aamupala: Kaurapuuro Välipala: 2,5dl tai 1kpl / 3,75dl tai 1,5kpl Lounas:

Lisätiedot

OHJEITA METSANVIUELUALLE

OHJEITA METSANVIUELUALLE ~.. OHJEITA METSANVIUELUALLE Paljasjuuriset taimet PIDÄ TAIMET TUOREINA Paakkutaimet......... Pura säkit ja laita taiminiput löysättyinä valeistutukseen varjoisaan ja kosteaan maastokohtaan ei kuitenkaan

Lisätiedot

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (+37 astetta). Liota joukkoon hiiva, suola ja sokeri.

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (+37 astetta). Liota joukkoon hiiva, suola ja sokeri. Focaccia (italialainen peltileipä) Focaccia on yksi omista suosikeistani, se on edullista ja helppoa valmistaa, eikä siihen tarvita voita tai leikkelettä päälle vaan se on valmista sellaisenaan. Focaccialla

Lisätiedot

Herneen kasvatus eri olosuhteissa

Herneen kasvatus eri olosuhteissa Herneen kasvatus eri olosuhteissa (koejärjestelyihin kuluu ensimmäisellä kerralla n. puoli tuntia, joka kerhokerran alussa n. 5 min ja viimeisellä kerralla 15-30 min) Tarvitaan: 4 astiaa kasvatukseen /

Lisätiedot

UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA-JA HEDELMÄYRITTÄJILLE. Katse syyshoitoon. Kokemuksia Norjasta ja Tanskasta. Mikkeli

UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA-JA HEDELMÄYRITTÄJILLE. Katse syyshoitoon. Kokemuksia Norjasta ja Tanskasta. Mikkeli UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA-JA HEDELMÄYRITTÄJILLE Katse syyshoitoon Kokemuksia Norjasta ja Tanskasta Mikkeli 3.11.2017 Matala V. 2006: Mansikan viljely Syyshoito eli sadonkorjuun jälkeiset

Lisätiedot

Hamppu viljelykiertokasvina

Hamppu viljelykiertokasvina Hamppu viljelykiertokasvina Noora Norokytö, Hyötyhamppuhanke Turun ammattikorkeakoulu Yleistä hampusta Tuulipölytteinen lyhyen päivän kasvi Luontaisesti yksineuvoinen (öljyhamppu), jalostuksella kaksineuvoinen

Lisätiedot

Valitse tyylisi. Nauti kasviksia omalla tavallasi kuusi annosta joka päivä!

Valitse tyylisi. Nauti kasviksia omalla tavallasi kuusi annosta joka päivä! Valitse tyylisi Nauti kasviksia omalla tavallasi kuusi annosta joka päivä! Sinun valintasi... Kasvikset tekevät kokonaisvaltaisesti hyvää. Ne ylläpitävät terveyttä ja parantavat vastustuskykyä. Nauttimalla

Lisätiedot

Punajuurikeitto. (tämä ohje on 4:lle hengelle)

Punajuurikeitto. (tämä ohje on 4:lle hengelle) Punajuurikeitto (tämä ohje on 4:lle hengelle) 1 l kasvislientä runsas 1/2 l punajuuria (runsas 1/2 l perunoita) 1 palsternakka 1 sipuli (suolaa) 1 tl timjamia Kuori ja paloittele punajuuret, (perunat)

Lisätiedot

Novarbo luomulannoitteet

Novarbo luomulannoitteet www.novarbo.fi tatuotteet Lannoitteet Kuivikkeet Viherrakentaminen Novarbo luomulannoitteet Luomulannoitteet alan osaajalta. Kasvihuonetekniikka Kasvualustatuotteet Lannoitteet Kuiv Luonnonmukainen lannoiteperhe

Lisätiedot

Luomuvihannestila Sveitsissä - Brüederhof, Zürich. Mikko Rahtola Luomuasiantuntija Luomuliitto ry 4.1.2012 Kuvat: Mikko Rahtola

Luomuvihannestila Sveitsissä - Brüederhof, Zürich. Mikko Rahtola Luomuasiantuntija Luomuliitto ry 4.1.2012 Kuvat: Mikko Rahtola Luomuvihannestila Sveitsissä - Brüederhof, Zürich Mikko Rahtola Luomuasiantuntija Luomuliitto ry 4.1.2012 Kuvat: Mikko Rahtola Kahden tilan yhteistyö Emotila Brüederhof/Günthard 27 ha (9 ha metsää, 9 ha

Lisätiedot

Etelä-Savo ruokamaakuntana mitä täällä tuotetaan? Mikkelin Tiedepäivät Mikkelin kaupunginkirjasto

Etelä-Savo ruokamaakuntana mitä täällä tuotetaan? Mikkelin Tiedepäivät Mikkelin kaupunginkirjasto mitä täällä tuotetaan? Mikkelin Tiedepäivät 4.-6.4.2017 Mikkelin kaupunginkirjasto Ruralia-instituutti /Riitta Kaipainen www.helsinki.fi/ruralia 4.4.2017 1 Etelä-Savo - väestö: 151 562 as. - pinta-ala:

Lisätiedot

Nurmen täydentäminen osaksi nurmenhoitoa. Kokeen tarkoitus ja toteutus

Nurmen täydentäminen osaksi nurmenhoitoa. Kokeen tarkoitus ja toteutus Sivu 1 / 5 Nurmen täydentäminen osaksi nurmenhoitoa Päivi Kurki ja Ritva Valo, MTT Kasvintuotannon tutkimus Lönnrotinkatu 5, 50100 Mikkeli, etunimi.sukunimi@mtt.fi Kokeen tarkoitus ja toteutus Satoisan,

Lisätiedot

Amppeli muovipullosta

Amppeli muovipullosta Amppeli muovipullosta Kasvien kasvattaminen amppeleissa säästää tilaa esimerkiksi parvekkeella. Lisäksi ne toimivat koristeina. Amppeleihin voi laittaa kasvamaan esimerkiksi erilasia salaatteja, yrttejä

Lisätiedot

Puutarha parvekkeelle ja yrttejä ikkunalaudalle

Puutarha parvekkeelle ja yrttejä ikkunalaudalle Puutarha parvekkeelle ja yrttejä ikkunalaudalle Pirkanmaan Martat ry Heidi Ovaska Kasvien valinta Kasvien valintaan vaikuttavat Kasvualustan/parvekkeen koko Kasvupaikan valoisuus Ikkunan/parvekkeen lämpötila

Lisätiedot

TOFU BOWL 2 ANNOSTA. VINKKI! Saat porkkanasta ohuita siivuja kuorimaveitsellä.

TOFU BOWL 2 ANNOSTA. VINKKI! Saat porkkanasta ohuita siivuja kuorimaveitsellä. RESEPTIT & VINKIT TOFU BOWL 2 ANNOSTA 100 g leveää riisinuudelia ½ rkl seesamiöljyä tilkka soijakastiketta 1 pkt SoFine Tofu Luomu Tomaatti-Basilika (250 g) 3/4 dl vehnäjauhoa tai (gluteenitonta) korppujauhoa

Lisätiedot

Syysrapsia Ruukissa. Miika Hartikainen, MTT Ruukki

Syysrapsia Ruukissa. Miika Hartikainen, MTT Ruukki Syysrapsia Ruukissa Miika Hartikainen, MTT Ruukki Syysrapsikokeen taustaa Koepaikkana MTT:n Pohjois-Pohjanmaan tutkimusasema Ruukissa Tarkoitus kokeilla syysrapsin menestymistä tavanomaista viljelyaluettaan

Lisätiedot

1. TrendyNailWraps kynsikalvot koko kynnelle

1. TrendyNailWraps kynsikalvot koko kynnelle 1. TrendyNailWraps kynsikalvot koko kynnelle TrendyNailWraps kynsikalvot on valmistettu yhdysvalloissa erityiselle laminoidulle pinnalle joka on niin kestävä että sen päälle voidaan karhentamisen jälkeen

Lisätiedot

Eerolan tila, Palopuro SYKSY

Eerolan tila, Palopuro SYKSY 1. Kesän kasvukausi Kesän kasvukausi on takana ja tähkät ovat tuleentuneet eli viljat ovat korjuukypsiä. Kesän aikana maanviljelijä on joutunut ruiskuttamaan viljan tuholaiseläinten ja homeiden yms. aiheuttamien

Lisätiedot

fumet SIGNATURE SIPULI LUOMU KOMBU VEGAANI

fumet SIGNATURE SIPULI LUOMU KOMBU VEGAANI fumet SIGNATURE SIPULI LUOMU KOMBU VEGAANI fumet YLEINEN KIINNOSTUS TERVEELLISEMPÄÄN ELÄMÄÄN, TIETOISUUS ILMASTONMUUTOKSESTA JA PANOSTUKSET ELÄINTEN HYVINVOINTIIN, OVAT NOSTANEET KASVIS- JA VEGAANIRUOKAVALION

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. AUTOTALLI 18m²

KÄYTTÖOHJE. AUTOTALLI 18m² KÄYTTÖOHJE AUTOTALLI 18m² ENNEN KUIN ALOITAT Ennen kuin aloitat asennuksen, selvitä paikallisilta viranomaisilta tarvitseeko autotalli rakennusluvan. Lue käyttöohje huolellisesti ja noudata annettuja ohjeita.

Lisätiedot

Kasvualustat ammattiviljelyyn

Kasvualustat ammattiviljelyyn Kasvualustat ammattiviljelyyn Saatavana myös viljelmäkohtaiset seokset. www.novarbo.fi Kasvualustaseokset Kevytruukutusmulta on ilmava kasvualustaseos, joka soveltuu myös heikkojuuristen kasvien viljelyyn.

Lisätiedot

Karhunvadelman viljely

Karhunvadelman viljely UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA- JA HEDELMÄYRITTÄJILLE Karhunvadelman viljely Erikoismarjojen viljely 25.4. ja 9.5.2018 Marjamaat-hanke Elli Ruutiainen, Hanketyöntekijä Onko karhunvadelmalle kysyntää?

Lisätiedot

FUSILLIA JA BARILLAN ARRABBIATA-KASTIKETTA, TURSKAA JA MUSTIA OLIIVEJA

FUSILLIA JA BARILLAN ARRABBIATA-KASTIKETTA, TURSKAA JA MUSTIA OLIIVEJA FUSILLIA JA BARILLAN ARRABBIATA-KASTIKETTA, TURSKAA JA MUSTIA OLIIVEJA Ainekset 4 5 henkilölle 400 g Barillan Fusilli-pastaa 400 g Barillan Arrabbiata-kastiketta 200 g turskaa 50 g kivettömiä mustia oliiveja

Lisätiedot

2462891-9 TASEKIRJA 1.1.2013 31.12.2014

2462891-9 TASEKIRJA 1.1.2013 31.12.2014 2462891-9 TASEKIRJA 1.1.2013 31.12.2014 Livonsaaren Osuuspuutarha 2462891-9 Tilinpäätös 31.12.2013 Sisällysluettelo 1 Toimintakertomus 2 Tase 3 Tuloslaskelma 4 Tilinpäätöksen liitetiedot 5 Tilikirjaluettelo

Lisätiedot

Tuotetiedot Ajalle 1.3.-31.8.2012

Tuotetiedot Ajalle 1.3.-31.8.2012 Tuotetiedot Ajalle 1.3.-31.8.2012 Tuo makua elämääsi Punajuurilohko 4x2kg 4x2kg sous vide sous vide 3344 Punajuuri 160 kj / 40 kcal 1, 6,9 g 2,5 g 6,8 g 0,1 Lohkoja voi käyttää sellaisenaan kylmänä lisäkkenä

Lisätiedot

fondi IIVISTE SIMPUKKAFONDI

fondi IIVISTE SIMPUKKAFONDI fondi IIVISTE SIMPUKKAFONDI iiviste IMPUKK ONDI Autenttista simpukan makua OSCAR Simpukkafondin maku on mieto, makea ja autenttinen kuin klassinen moules marinières. Helpompaa ja taloudellisempaa Fondia

Lisätiedot

syö hyvin, voi hyvin! vinkkejä maistuvaan salaattipöytään

syö hyvin, voi hyvin! vinkkejä maistuvaan salaattipöytään syö hyvin, voi hyvin! vinkkejä maistuvaan salaattipöytään S NE LLMA N KOSKAAN EI VOI SYÖDÄ LIIKAA VIHANNEKSIA Monipuolisella IceCool vihannes- ja hedelmävalikoimalla lisäät kustannustehokkaasti terveellisempiä

Lisätiedot

Miten hoidat ja istutat nurmikkoasi

Miten hoidat ja istutat nurmikkoasi Miten hoidat ja istutat nurmikkoasi Nurmikon käyttäminen Hemmanetin valmiit nurmikot kestävät heti että niitten päälle kävellään. Mutta alussa kannattaa olla vähän varovainen ettei rasita nurmikkoa liikaa

Lisätiedot

Copyright Puutarha Auringontähti 2017 TÄMÄN OPPAAN KAIKENLAINEN JAKAMINEN, KOPIOIMINEN JA MUOKKAAMINEN ON KIELLETTYÄ ILMAN ASIANMUKAISTA LUPAA

Copyright Puutarha Auringontähti 2017 TÄMÄN OPPAAN KAIKENLAINEN JAKAMINEN, KOPIOIMINEN JA MUOKKAAMINEN ON KIELLETTYÄ ILMAN ASIANMUKAISTA LUPAA TAIMIEN ESIKASVATUS Suomen kesä on kovin lyhyt. Mitä pohjoisempana ollaan, sitä lyhyempi. Moni kesäkukka ja vihannes kaipaa apua, jotta se ehtisi kukkia tai tuottaa satoa näissä oloissa. Moni pitää esikasvatusta

Lisätiedot

Kilpailulainsäädäntö. Marica Twerin

Kilpailulainsäädäntö. Marica Twerin Kilpailulainsäädäntö Marica Twerin Kilpailulainsäädäntö Yritysostoja Kielletty yhteistyö Laajennetaan ja vahvistetaan koko ajan Markkinaedunvalvonnassa pidettävä mielessä. Kielletty yhteistyö (1) Kilpailulaki

Lisätiedot

Puutarha parvekkeelle ja yrttejä ikkunalaudalle

Puutarha parvekkeelle ja yrttejä ikkunalaudalle Puutarha parvekkeelle ja yrttejä ikkunalaudalle Pirkanmaan Martat ry Anne Sannamo Kasvien valinta Kasvien valintaan vaikuttavat Kasvualustan/parvekkeen koko Kasvupaikan valoisuus Ikkunan/parvekkeen lämpötila

Lisätiedot

Naapurin kasveja + 1 ulkoistutus

Naapurin kasveja + 1 ulkoistutus Naapurin kasveja + 1 ulkoistutus Naapurin kasveja: ihmepensas, kiinanruusu ja orkidea Codiaeum variegatum ihmepensas Kävin naapurin luona katsomassa hänen kasvejaan ja hän pyysi katsomaan ihmepensastaan,

Lisätiedot

Dansand. Joint Filling Sand Tuotetietoja, patentoitu täyttöhiekka kiveyksille

Dansand. Joint Filling Sand Tuotetietoja, patentoitu täyttöhiekka kiveyksille Dansand Joint Filling Sand Tuotetietoja, patentoitu täyttöhiekka kiveyksille Ehkäise rikkaruohoja ympäristöystävällisesti ja luonnollisesti Dansand Joint Filling Sand pitää kiveykset puhtaina rikkaruohoista

Lisätiedot

Autoteltta Original 23 m 2 Pystytysohjeet

Autoteltta Original 23 m 2 Pystytysohjeet Autoteltta Original 23 m 2 Pystytysohjeet KUVAUS MALLINRO # 3,7 x 6 x 2,4 m Garage-in-a-Box Original harmaa 62790 SUOSITELLUT TYÖKALUT 11mm + /- 45 cm Lue ohjeet läpi ennen töiden aloittamista. Teltta

Lisätiedot

Pahkahomeen monet isäntäkasvit Asko Hannukkala Kasvinsuojelupäivä Hämeenlinna

Pahkahomeen monet isäntäkasvit Asko Hannukkala Kasvinsuojelupäivä Hämeenlinna Pahkahomeen monet isäntäkasvit Asko Hannukkala Kasvinsuojelupäivä Hämeenlinna 16.01.2018 Luonnonvarakeskus Pahkahometta voi esiintyä miltei kaikilla kaksisirkkaisilla kasvilajeilla Pahkahome on yksi moniisäntäisimpiä

Lisätiedot

syö hyvin, voi hyvin!

syö hyvin, voi hyvin! syö hyvin, voi hyvin! vinkkejä maistuvaan salaattipöytään SNELLMAN KOSKAAN EI VOI SYÖDÄ LIIKAA VIHANNEKSIA Monipuolisella IceCool vihannes- ja hedelmävalikoimalla lisäät kustannustehokkaasti terveellisempiä

Lisätiedot

Hyötyviljelyn. Perusteet. Kasvimaan ja keittiöpuutarhan perustaminen ja hoito

Hyötyviljelyn. Perusteet. Kasvimaan ja keittiöpuutarhan perustaminen ja hoito Hyötyviljelyn Perusteet Kasvimaan ja keittiöpuutarhan perustaminen ja hoito Kasvimaat ja keittiötarhat Vinkki: Palsta-alueilla näet, että viljellä voi monella tavalla ja tyylillä. Kasvimaan perustaminen

Lisätiedot

Hasselpähkinämaitosuklaa

Hasselpähkinämaitosuklaa MAKEISET Hasselpähkinämaitosuklaa Jogurttihedelmät Luomulakritsi Mantelimaitosuklaa Pehmeät nallekarkit Tumma inkiväärisuklaa Tumma minttusuklaa Tummat ja vaalea suklaa MAKEUTUSAINEET Appelsiininkukkahunaja

Lisätiedot

Viljelyohjaajan opas. Teksti ja kuvat Aino Kaila Lasten ja nuorten puutarhayhdistys ry

Viljelyohjaajan opas. Teksti ja kuvat Aino Kaila Lasten ja nuorten puutarhayhdistys ry Viljelyohjaajan opas T Teksti ja kuvat Aino Kaila Lasten ja nuorten puutarhayhdistys ry VILJELYOHJAAJAN OPAS Tämä opas antaa neuvoja ja vinkkejä kasvitarhalla viljelyohjaajana työskentelyä varten. Iloisia

Lisätiedot

Juustoinen katkarapusalaatti. Kastike 1/2 prk (à 400 g) Valio turkkilaista jogurttia 2 1/2 rkl makeaa chilikastiketta

Juustoinen katkarapusalaatti. Kastike 1/2 prk (à 400 g) Valio turkkilaista jogurttia 2 1/2 rkl makeaa chilikastiketta Juustoinen katkarapusalaatti 5-6 annosta 150 g katkarapuja 1/2 pak (à 350 g) Valio Polar täyteläinen juustoa 400 g makeaa melonia 1/2 pak kevätsipulia tai n. 1 dl ruohosipulia 1 ruukku jääsalaattia Kastike

Lisätiedot

Hedelmän- ja marjanviljely

Hedelmän- ja marjanviljely Hedelmän- ja marjanviljely 1 Sisällysluettelo 1.Hedelmän- ja marjanviljely Suomessa 2. Hema-kasvien viljelyn edellytykset ilmasto maaperä katteet lannoitus istutus kastelu taudit ja tuholaiset lajikevalinta

Lisätiedot

Lihattomat reseptit, viikko 3

Lihattomat reseptit, viikko 3 Lihattomat reseptit, viikko 3 Mausteinen kasvisrisotto...2 Bataattimuusi...3 Soijamuhennos...4 Soijasuikalekastike...5 Kookoksinen tofu kaaliwokki...6 Meksikolainen papukeitto...7 Lämmin lounassalaatti

Lisätiedot

Vapaudenkatu, vaihtoehtoja siirrettäviksi istutusastioiksi välikaistalle

Vapaudenkatu, vaihtoehtoja siirrettäviksi istutusastioiksi välikaistalle A-betoni, istutusastia TORI Tori on suorakaiteenmuotoinen sileä- tai rouhepintainen istutusastia. Leveys on 400 mm, pituus 1000 mm ja korkeus 400 mm. Paino 220 kg. Tori ja Puisto sarjojen istutusastioita

Lisätiedot