HelMet pääkaupunkiseudun kirjastoverkko

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HelMet pääkaupunkiseudun kirjastoverkko"

Transkriptio

1 Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentrum HelMet pääkaupunkiseudun kirjastoverkko Tavoite Tutustutaan HelMet-kirjastoihin ja niiden palveluihin, kirjaston palvelusivustoon internetissä ja HelMet-verkkokirjaston käyttöön. Sisältö HelMet.kirjastot Kirjastojen ja koulujen yhteistyöstä HelMet- verkkokirjasto HelMet-kirjastot HelMet on pääkaupunkiseudun yleisten kirjastojen kirjastoverkko. Helsinki Metropolitan Area Libraries koostuu Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan kaupunginkirjastoista, jotka palvelevat alueen yli miljoonaa asukasta. Kirjastot ovat hyvin käytetty kunnallinen palvelu: asiakaskäyntejä on vuosittain yli 17 miljoonaa ja 5 miljoonaa niistä tehdään verkossa eli internetin kautta. Uusi Helmet-palvelusivusto julkaistiin Samalla avattiin täysin uutena palveluna Helmet-taskukirjasto. Kirjastot ovat kaikille avoimia, mutta kirjastokortin hankkimalla saa laajimmat palvelut Yhteisin säännöin toimiviin Helmet-kirjastoihin tarvitsee hankkia vain yksi kortti. Asiakkailla on käytettävissään 66 kirjastoa, lehtisali ja verkkokirjasto kuusi kirjastoautoa, 12 laitoskirjastoa ja kotipalvelu 900 ammattitaitoista työntekijää 3,4 miljoonaa teosta Kirjastojen ja koulujen yhteistyöstä Yleisten kirjastojen ja koulujen yhteistyöllä on Suomessa ja myös pääkaupunkiseudulla vankka tausta. Kunnissa on suunniteltu palvelukokonaisuuksia, joiden mukaan yhteistyötä toteutetaan. Helsingin yleisten kirjastojen ja peruskoulujen toimintasuunnitelma Kirkou kirjasto, koulu ja koulukirjasto löytyy netistä osoitteesta

2 2 Helmet verkossa Helmet palveluverkko toimii osoitteessa pääkaupunkiseudun kirjastojen yhteisenä kotisivuna. Sen kautta pääsee tutustumaan kirjastojen toimintaan, palveluihin, löytää helposti tietoja kirjastoissa järjestettävistä tapahtumista ja pääsee käyttämään yhteistä verkkotietokantaa. Kuvankaappaus

3 3 Palvelut eri kirjastoissa Kirjastot ja palvelut -otsikon alta löytyvät kirjaston toimintamuodot: 66 kirjaston, kirjastoautojen, laitoskirjastojen ja kirjaston kotipalvelujen esittelyt. Peruspalvelut saa joka kirjastosta, mutta niiden lisäksi löytyy paljon erilaisia palveluita asiakastietokoneista kuntoiluvälineisiin ja musiikkistudiosta äänitallenteiden lukulaitteisiin. Palvelut on helppo paikantaa palvelukartan avulla. Kirjastot on esitelty sivustolla myös aakkosjärjestyksessä. Jokaisen kirjaston kohdalta näkee, millaisia palveluita siellä on tarjolla ja kirjaston sijainnin voi varmistaa karttalinkin kautta. Lainattavat esineet kohdassa kerrotaan enemmän kirjastojen kautta lainattavista tavaroista.

4 4 Opastukset Kirjastojen kursseista ja opastuksista on koottu tietoa otsikon Opastukset alle. Valtaosa aikuisille suunnatuista kursseista liittyy jollakin tavalla tietotekniikkaan: kursseilla tutustutaan esimerkiksi tietokoneen tai word-ohjelman peruskäyttöön, musiikin tekemiseen ipadilla, erilaisten aineistojen etsimiseen netistä tai netin tv-, kartta- ja reittipalveluihin. Polkua Vinkit Tapahtumat löytää Tapahtumahaun, jonka avulla voi etsiä myös kirjastoissa järjestettäviä kursseja. Tiedot kirjastoautojen reiteistä ja pysäkeistä löytyvät Kirjastoautototsikon alta. Kirjastoautoon voi törmätä kirjamessuilla ja tapahtumissa, mutta arkityönsä ne tekevät vakioreiteillä Helsingin, Espoon ja Vantaa alueella. Laitoskirjastot ja kotipalvelu Laitoskirjastot ja kirjastojen kotipalvelut palvelevat tilanteissa, joissa tavallinen kirjastonkäyttö ei ole mahdollista. Laitoskirjastot tuovat tietoa ja elämyksiä palvelukeskuksiin ja laitos- ja sairaalahoidossa oleville. Kirjaston kotipalvelu tuo asiakkaan toivomat kirjat kotiin asti silloin, kun kirjastossa käynti on hankalaa iän, sairauden tai vamman vuoksi. Palvelu on asiakkaalle maksutonta. Kirjasto työhuoneena Työskentele ja viihdy -otsikon alta löytyy tietoja asiakkaiden käyttöön hankituista koneista. Sivulle on myös koottu valmiita palvelupaketteja eri tilanteisiin. Esimerkiksi Opiskelijan ja tutkijan työkalupaketin kautta pääsee suoraan varaamaan asiakastietokoneen, löytää osoitteet lukusaleihin ja varattaviin työhuoneisiin. Tietokannat-listaan on koottu suorat linkit tärkeimpiin sähköisiin hakuteoksiin, sanakirjoihin ja tietokantoihin. HelMet-kirjastoissa toimii myös kaukopalvelu. Sen kautta pääsee tilaamaan aineistoa, jota ei löydy pääkaupunkiseudun yleisistä kirjastoista. Kaukopalvelun toiminta-alueena on kotimaisten kirjastojen lisäksi myös ulkomaiset kirjastot.

5 5 Kirjaston sähköiset palvelut Harri Oksanen HelMet-kirjastoissa on e-kirjojen lainausta varten kaksi eri ohjelmaa: Overdrive ja Ellibs. E-kirjoja voi ladata tietokoneelle, lukulaitteelle tai mobiililaitteille. Sähköisen kirjat voi lainata suoraan internetistä kirjastokortin tunnusten avulla. Sähkö- ja äänikirjojen käyttämiseen tarvittavan lukuohjelman saa ladattua lainaamisen yhteydessä. Lainoilla on tietty laina-aika ja sen loputtua ne palautuvat itsestään. Lainat voi myös palauttaa ennen laina-ajan päättymistä. OverDrive e-kirjasto englannin- ja ruotsinkielisiä bestsellereitä, sekä kauno- että tietokirjallisuutta yhden yhtäaikaisen käyttäjän lisenssillä paitsi Lonely Planet matkaoppaatlainassa olevaa aineistoa voi varata laina-ajaksi voi valita 7 tai 14 päivää sähkö- ja äänikirjoja Ellibs e-kirjapalvelu suomenkielistä kauno- ja tietokirjallisuutta, sisältää myös englanninkielistä tietokirjallisuutta yhden yhtäaikaisen käyttäjän lisenssillä laina-ajat asiakkaan valittavissa 1 tai 7 päivää aineistoa ei voi varata vain sähkökirjoja Tarkemmat ohjeet e-kirjojen lainaamiseen on koottu E-kirjan lainaamisen ABC -oppaaksi (www.helmet.fi Digihelmet E-kirjat E-kirjan lainaamisen ABC) Digihelmien Digihelmet-otsikon alle nostetaan esille erilaisia ajankohtaisia sähköisiä palveluita. Ensimmäisiä helmiä on esimerkiksi klassisen musiikin Musakoulu 1-5.

6 6 Tietokannat Kirjastojen aineistoon kuuluvat myös tietokannat. Osaa niistä voi käyttää minkä tahansa internet-yhteyden kautta, mutta osa avautuu vain kirjaston tietokoneilla ja asiakaspäätteillä. Tietokantojen hankinta on kuntakohtaista eli jokaisessa pääkaupunkiseudun kirjastossa ei ole täsmälleen samanlaista tietokantavalikoimaa käytettävissä. HelMet-kirjastokorttia käyttävä asiakas saa kuitenkin käyttöönsä asiakaspäätteen tietokantoineen jokaisessa kirjastossa. Tietokannat-linkkien aiheenmukaisen jaottelun takaa löytyvät tiedot siitä, missä tietokantoja voi käyttää ja jatkolinkit tietokantoihin. Sosiaalinen media Helmet-kirjastot sosiaalisessa mediassa otsikko tarjoaa suoran linkit kirjaston sivuille Facebookissa. Kirjastot julkaisevat myös valokuvia, joita voi katsella Flickr-kuvapalvelussa ja kirjastoissa tehtyjä videoita on julkaistu YouTubessa. Kirjastosarjakuva Helmet-etusivulla julkaistaan Kirjastosarjakuvia taiteilevan Harri Oksasen oivalluksia kirjastoelämän eri puolilta. Sarjakuvastripeistä on myös koottu arkisto. Sarjakuvien printtiversion voi varata Helmet-kirjaston aineistonhaun kautta: Mikä signum : kirjastosarjakuvia / Harri Oksanen, Vinkkejä ja kirjastojen tapahtumia Kirjastojen tapahtuma-, opastus- ja kurssitarjonta on laaja. Tapahtumahaun kautta saa nopeasti selvitettyä, minne päin pääkaupunkiseutua eri päivinä kannattaa suunnistaa. Valtaosa aikuisille suunnatuista kursseista liittyy jollakin tavalla tietotekniikkaan: kursseilla tutustutaan esimerkiksi tietokoneen tai word-ohjelman peruskäyttöön, musiikin tekemiseen ipadilla, erilaisten aineistojen etsimiseen netistä tai netin tv-, kartta- ja reittipalveluihin. Vinkit ja uutispalat Vinkkien takaa löytyy laaja valikoima kirjastossa tehtyjä artikkeleita ja uutisissa nostetaan esille erilaisia ajankohtaisia teemoja.

7 7 HelMet-kirjastojen lastensivut

8 8 Kirjastoinfoa Kirjastoinfosta löytyy tietoa kirjastokortista ja sillä saatavista palveluista. HelMet pähkinänkuoressa jakaa tilastotietoja pääkaupunkiseudun kirjastopalveluista. Usein kysyttyihin kysymyksiin on kirjattu valmiit vastaukset. Kirjaston verkkopalvelut on esitelty Kun et pääse kirjastoon otsikon alla. Infosivujen kautta voi tehdä kirjastolle hankintaehdotuksia. Löydä tietoa valottaa kirjastojen luokitusta ja tapaa sijoittaa kirjat hyllyihin.

9 9 Helmet-taskukirjasto Älypuhelimeen ladattava kirjastopalvelu Helmet-taskukirjasto verkkokirjaston omaan taskuun. Puhelimeen ladattavan ilmaisen ohjelman avulla voi helposti esimerkiksi hakea aineistoa ja tarkistaa ja uusia lainoja. tuo Palvelun erikoisuus on lainaa kaverille -toiminto. Sen avulla voi hyvän teoksen kierrättää ja lainata kaverilta toiselle suoraan omalla puhelimella. Taskukirjasto-sovelluksen voi ladata Anroid- ja iphone-alustoille.

10 10 Tiedonhaku HelMet-verkkokirjastosta Jokaisen HelMet palvelusivuston sivun ylälaidasta voi tehdä perushaun kirjastoaineistoihin. Siinä voi hakea teoksia aiheen, nimen tai tekijän avulla. Kirjautuminen omiin tietoihin vaatii kirjastokortissa olevan käyttäjätunnuksen ja erikseen hankitun tunnusluvun eli PIN-koodin. Sen saa mistä tahansa HelMet-kirjastosta, jos mukana on virallinen henkilöllisyystodistus. Tarkennettu haku Tarkennetun haun avulla hakutulos täsmentyy. Haun lähtökohdaksi valitaan teoksen nimi, aihe tai tekijä Hakuun voi yhdistää useita hakusanoja. Hakusivulla voi myös määritellä aineistolajin, kokoelman ja kielen Haun voi rajata koskemaan tiettynä vuosina julkaistuja teoksia.

11 11 Hakuvinkkejä JA hakusanojen välissä: Tarja ja Halonen Hakutuloksiin tulee aineistoa, joiden tiedoissa mainitaan sekä sana Tarja että sana Halonen. TAI hakusanojen välissä Tarja tai Halonen Hakutuloksiin tulee kaikki se aineisto, joiden tiedoissa mainitaan joko Tarja tai Halonen. Lisäksi tulevat ne teokset, joissa mainitaan kummatkin hakusanat. EI hakusanojen välissä Halonen ei Tarja Haetaan tietoa Halosista, mutta ei haluta mukaan mitään Tarjaan liittyvää. * Katkaisumerkki: Tarja Halo* Etsitään teoksia, joiden tiedoissa on mainittu mikä tahansa halo-alkuinen sana, esimerkiksi Helosen tai Haloselta. Mukaan tulee myös kaikki muuta tarkoittavat, mutta saman alkuiset sanat (halot ). xxx lainausmerkit eli fraasihaku: Tarja Halonen Lainausmerkit hakusanojen ympärillä varmistavat, että tuloksina on vain viitteitä, joiden tiedoissa hakusanat ovat juuri annetussa järjestyksessä. Fraasihausta on hyötyä paitsi haettaessa henkilöitä, myös esimerkiksi haettaessa laulun tai runon sanoja. Asiasanastot Kirjastojen tietokannoissa käytetään aihetta kuvailevista hakusanoista tiettyjä ja sovittuja muotoja. Oikean hakusanan muodon voi tarkistaa asiasanastoista ja terauruksista. YSA eli onki.fi on suomalainen asiasanasto. Verkko-Kaunokki on kaunokirjallisuuden asiasanasto. HelMet-haun ohjeet löytyvät verkkohaun alalaidasta kohdasta Kirjaston linkit ohjeita. Esimerkkihaku Onko kirjoja, joissa olisi keskiasteen kouluista ja erityisesti ammattikorkeakouluista? Ensimmäinen haku HelMet-tietokannasta tuo tulokseksi yhden vanhan kirjan. Tarkistetaan hakusanat asiasanasto Onkista.

12 12 Ammattikorkeakoulut vaikuttaa oikealta asiasanalta, mutta keskiasteen tilalle ehdotetaan uudempaa rinnakkaistermiä toisen asteen koulutus. Uudella haulla etsitään kirjoja, joissa puhutaan sekä ammattikorkeakouluista että toisen asteen koulutuksesta. Rajataan haku koskemaan korkeintaan 10 vuotta vanhoja teoksia. Haun tuloksena on yhdeksän kirjaa, joista uusin on vuodelta Ylhäältä Artikkeli-näppäimen kautta voi tarkistaa, löytyykö aiheesta artikkeleita. Vasemman reunan valikosta voi määritellä hakua edelleen

E-kirjat - sähköiset kirjat

E-kirjat - sähköiset kirjat Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentrum E-kirjat - sähköiset kirjat Sähköiset eli e-kirjat ovat vielä kehityksensä alkuvaiheessa ja muistuttavat toistaiseksi

Lisätiedot

E-kirjat sähköiset kirjat

E-kirjat sähköiset kirjat Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentrum E-kirjat sähköiset kirjat Tavoite: Tutustutaan sähköisiin kirjoihin ja kirjaston lukulaitteisiin. Sisältö Maksuttomia

Lisätiedot

E-kirjan lainaaminen ja lukeminen

E-kirjan lainaaminen ja lukeminen E-kirjan lainaaminen ja lukeminen Missä ne ovat LAKIA-KIRJASTOJEN E-KIRJAT OVAT ELLIBS-KIRJAKAUPAN SIVULLA. VOIT HAKEA NIITÄ KAHDELLA TAVALLA: 1. LAKIA-TIETOKANNASTA ETSIMÄLLÄ TIETTYÄ KIRJAA TAI KAIKKIA

Lisätiedot

KIRJASTOKASVATUSTA JA MEDIAKASVATUSTA

KIRJASTOKASVATUSTA JA MEDIAKASVATUSTA Anne Heinonen KIRJASTOKASVATUSTA JA MEDIAKASVATUSTA - katsaus kirjaston ja koulun yhteistyöhön Anne Heinonen KIRJASTOKASVATUSTA JA MEDIAKASVATUSTA - katsaus kirjaston ja koulun yhteistyöhön Piirroskuvat:

Lisätiedot

HelMet-kirjaston käyttösäännöt

HelMet-kirjaston käyttösäännöt Sinulle, asiakkaamme HelMet-kirjaston käyttösäännöt HelMet on lyhennys sanoista Helsinki Metropolitan Area Libraries. Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan kaupungin asukkailla on oikeus käyttää kirjastopalveluja

Lisätiedot

Heili-verkkokirjaston opas

Heili-verkkokirjaston opas Imatran kaupunginkirjasto Heili-verkkokirjaston opas www.heilikirjastot.fi 22.4.2015 Sisällysluettelo Verkkokirjaston käyttö... 3 Sisäänkirjautuminen... 3 Kirjastokortilla... 3 Verkkokirjaston käyttäjätunnuksella...

Lisätiedot

HAKU LASTU-VERKKOKIRJASTOSTA LASTU-verkkokirjastosta voi toistaiseksi hakea vain Lahden aineistotietokannasta.

HAKU LASTU-VERKKOKIRJASTOSTA LASTU-verkkokirjastosta voi toistaiseksi hakea vain Lahden aineistotietokannasta. 1 HAKU LASTU-VERKKOKIRJASTOSTA LASTU-verkkokirjastosta voi toistaiseksi hakea vain Lahden aineistotietokannasta. 1. PIKAHAKU ELI HAE TEOSTA, TEKIJÄÄ TAI ASIASANAA - Pikahaku sijaitsee sivuston oikeassa

Lisätiedot

KDK-ASIAKASLIITTYMÄ Kansallisen näkymän käytettävyystesti

KDK-ASIAKASLIITTYMÄ Kansallisen näkymän käytettävyystesti KDK-ASIAKASLIITTYMÄ Kansallisen näkymän käytettävyystesti 15.6.2011 Ville Hirvonen Kansalliskirjasto Tavoitteet KDK-asiakasliittymän käytettävyyttä halutaan arvioida sekä parantaa. Käytettävyystestejä

Lisätiedot

Yleisten kirjastojen kaukopalveluselvitys 2013. Kaukopalvelu on kirjastotyötä kirjastossa. Kaukopalvelu tuottaa iloa asiakkaille

Yleisten kirjastojen kaukopalveluselvitys 2013. Kaukopalvelu on kirjastotyötä kirjastossa. Kaukopalvelu tuottaa iloa asiakkaille Yleisten kirjastojen kaukopalveluselvitys 2013 Kaukopalvelu on kirjastotyötä kirjastossa Ari Kotonen Kaukopalvelu tuottaa iloa asiakkaille Erkki Lounasvuori Pirkko Sarkimaa Sisällysluettelo Saatteeksi

Lisätiedot

SYRJÄSEUTUJEN KIRJASTO AUTO PALVELUT KOTIOVELLE Loppuraportti

SYRJÄSEUTUJEN KIRJASTO AUTO PALVELUT KOTIOVELLE Loppuraportti SYRJÄSEUTUJEN KIRJASTO AUTO PALVELUT KOTIOVELLE Loppuraportti Lapin maakuntakirjasto Sinikka Tuohino 2 Sisällysluettelo 1. Johdanto...4 2. Taustaa...4 2.1. Tietoa Kittilän ja Kolarin kunnista...4 2.2.

Lisätiedot

Kompassi. Opas tiedonhallinnan perusteisiin

Kompassi. Opas tiedonhallinnan perusteisiin Kompassi Opas tiedonhallinnan perusteisiin Copyright Suomen Virtuaaliammattikorkeakoulu 2006 2/32 isältö: Kompassi: opas tiedonhallinnan perusteisiin Tervetuloa!... 4 Tervetuloa tiedon haastavaan maailmaan!...4

Lisätiedot

E D U S K U N N A N K I R J A S T O Jokaisen yhteiskunnallista, oikeudellista ja eduskuntatietoa tarvitsevan kirjasto

E D U S K U N N A N K I R J A S T O Jokaisen yhteiskunnallista, oikeudellista ja eduskuntatietoa tarvitsevan kirjasto suomeksi E D U S K U N N A N K I R J A S T O Jokaisen yhteiskunnallista, oikeudellista ja eduskuntatietoa tarvitsevan kirjasto 1872 eduskunnan kirjaston perustamisvuosi 1913 kirjasto avattiin kaikkien

Lisätiedot

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwe rtyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopas dfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfgh

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwe rtyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopas dfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfgh qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwe 0 rtyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopas dfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfgh Manuaali mobiililaitteen käytöstä Samsung Galaxy tab 2 jklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx

Lisätiedot

PAUKKULAN VERKKOMARKKINOINNIN OHJEISTO

PAUKKULAN VERKKOMARKKINOINNIN OHJEISTO Atte Ahapainen PAUKKULAN VERKKOMARKKINOINNIN OHJEISTO Opinnäytetyö Liiketalous Joulukuu 2013 KUVAILULEHTI Opinnäytetyön päivämäärä 9.12.2013 Tekijä(t) Atte Ahapainen Koulutusohjelma ja suuntautuminen Liiketalouden

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. APPLE IWEB http://fi.yourpdfguides.com/dref/3677516

Käyttöoppaasi. APPLE IWEB http://fi.yourpdfguides.com/dref/3677516 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet, koko, lisävarusteet

Lisätiedot

SÄHKÖKIRJA HELSINGIN KAUPUNGINKIRJASTOSSA. Helsingin kaupunginkirjasto, Marja Hjelt

SÄHKÖKIRJA HELSINGIN KAUPUNGINKIRJASTOSSA. Helsingin kaupunginkirjasto, Marja Hjelt SÄHKÖKIRJA HELSINGIN KAUPUNGINKIRJASTOSSA Helsingin kaupunginkirjasto, Marja Hjelt 23.10.2012 Yhteistyössä HelMet kirjastot yhdessä ja erikseen kaupungeilla omat budjetit sisällöt jaetaan hankinta keskitetysti

Lisätiedot

Herra Ylppö vierastaa pinnallisuutta s. 15. Lukuvinkkaus innostaa lukemaan s. 10. Satakirjastojen verkkokirjasto uudistuu s.6-7

Herra Ylppö vierastaa pinnallisuutta s. 15. Lukuvinkkaus innostaa lukemaan s. 10. Satakirjastojen verkkokirjasto uudistuu s.6-7 Satakirjastot 1/2014 Tietoa, taitoa, tarinoita Lukuvinkkaus innostaa lukemaan s. 10 Satakirjastojen verkkokirjasto uudistuu s.6-7 Herra Ylppö vierastaa pinnallisuutta s. 15 Pääkirjoitus Lukeako vai eikö,

Lisätiedot

Toimintakertomus 2012 Kirjasto- ja tietopalvelut

Toimintakertomus 2012 Kirjasto- ja tietopalvelut Toimintakertomus 2012 Kirjasto- ja tietopalvelut Y hä useamman matka suuntautui kirjastoon vuonna 2012, mutta edellisvuoteen verrattuna he lainasivat hieman vähemmän. Hakunilan ja Hiekkaharjun kirjastojen

Lisätiedot

iweb Käyttöönotto Tutustu iwebiin ja opi, kuinka voit luoda oman verkkosivustosi.

iweb Käyttöönotto Tutustu iwebiin ja opi, kuinka voit luoda oman verkkosivustosi. iweb Käyttöönotto Tutustu iwebiin ja opi, kuinka voit luoda oman verkkosivustosi. 1 Sisältö Luku 1 3 Tervetuloa käyttämään iweb-ohjelmaa 3 Tietoja iwebistä 3 Mitä opit 4 Ennen kuin aloitat 4 Mitä tarvitset

Lisätiedot

Patenttitiedon hyödyntäminen tuoteideoiden arvioinnissa ja valinnassa. InnoTransfer tietoa ammattikorkeakouluille ja pk-yrityksille.

Patenttitiedon hyödyntäminen tuoteideoiden arvioinnissa ja valinnassa. InnoTransfer tietoa ammattikorkeakouluille ja pk-yrityksille. IPR Tiedonhallinta Innovaatiojohtaminen PK-yritykset AMK InnoTransfer tietoa ammattikorkeakouluille ja pk-yrityksille Patenttitiedon hyödyntäminen tuoteideoiden arvioinnissa ja valinnassa Pekka Koivukunnas

Lisätiedot

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Tämä oppimateriaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssillä. Kurssin sisältö: 1 Johdanto... 3 2 Internet... 4 2.1 Internetin peruskäyttö... 4

Lisätiedot

Loppuraportti. Digitaalinen teksti ja e-kirjanlukijat Turun kaupunginkirjaston osuus projektiin

Loppuraportti. Digitaalinen teksti ja e-kirjanlukijat Turun kaupunginkirjaston osuus projektiin Loppuraportti Digitaalinen teksti ja e-kirjanlukijat n osuus projektiin Aija Laine 30.3.2011 Aija Laine 5.4.2011 2/13 1. Taustaa...2 2. Projektin tavoite ja päätehtävät...2 3. Projektin toteutus...3 3.

Lisätiedot

SEMPRE M E D I A. Monet. Perehdytys ylläpitotyökaluun v3.0. Sempre Media Oy Hämeentie 153 C 00560 Helsinki. +358 45 113 8137 www.sempre.

SEMPRE M E D I A. Monet. Perehdytys ylläpitotyökaluun v3.0. Sempre Media Oy Hämeentie 153 C 00560 Helsinki. +358 45 113 8137 www.sempre. SEMPRE M E D I A Monet Perehdytys ylläpitotyökaluun v3.0 Sempre Media Oy Hämeentie 153 C 00560 Helsinki +358 45 113 8137 Sisällys 1. Aloitus 3 Yleistä Monet-työkalusta 3 Käyttövaatimukset 3 Kirjautuminen

Lisätiedot

tervetuloa internetiin:

tervetuloa internetiin: Tässä osassa opit rakentamaan omat kotisivut lisäämään tekstiä ja kuvia valitsemaan teeman liittämään taustan kotisivuille Toinen osa antaa apua kotisivujen rakentamisessa yhdistyksen tai kerhon käyttöön.

Lisätiedot

Overdrive-palvelun käyttöönoton kuvaus Vaski-kirjastoissa

Overdrive-palvelun käyttöönoton kuvaus Vaski-kirjastoissa Sähköiset sisällöt yleisiin kirjastoihin - hanke Overdrive-palvelun käyttöönoton kuvaus Vaski-kirjastoissa Laine Aija 2013 V a s k i - k i r j a s t o t 2 3. 9. 2 0 1 3 1 Sisällys 1. Johdanto... 1 2. Taustaa...

Lisätiedot

Chat-neuvonnan kokeilu Helsingin kaupunginkirjastossa

Chat-neuvonnan kokeilu Helsingin kaupunginkirjastossa Helsingin kaupunginkirjasto 1.9.2003 Jouni Juntumaa Chat-neuvonnan kokeilu Helsingin kaupunginkirjastossa Johdanto... 2 Miksi?... 3 Monenlaisia tiedontarpeita... 4 Esteitä... 4 Tuottavuuden parantaminen...

Lisätiedot

INTERNET. Internetin palvelut. Sähköposti. Postituslistat. Internet ja käyttöjärjestelmät

INTERNET. Internetin palvelut. Sähköposti. Postituslistat. Internet ja käyttöjärjestelmät SISÄLLYS Sisällys... 2 Internet... 3 Internetin palvelut... 3 Sähköposti... 3 Postituslistat... 3 Internet ja käyttöjärjestelmät... 3 Internet ja TCP/IP-protokolla... 4 IP-osoite... 4 Yhteyden muodostaminen...

Lisätiedot

Riihimäen kaupunginkirjaston kyselytulokset Ratamo-kirjastojen asiakaskyselyssä

Riihimäen kaupunginkirjaston kyselytulokset Ratamo-kirjastojen asiakaskyselyssä 1 Riihimäen kaupunginkirjaston kyselytulokset Ratamo-kirjastojen asiakaskyselyssä 27.1. 15.11.214 Olli Setälä FM 2 Sisällys 1. Kyselyn taustaa, toteutus ja vastausten käsittely... 1 2. Vastaajat... 2 3.

Lisätiedot

aloita kirjautumalla Nelliin Diakin verkkotunnuksilla Diak kirjasto MF/2010 DIAKIN NELLI-PORTAALIN KÄYTTÖOHJE

aloita kirjautumalla Nelliin Diakin verkkotunnuksilla Diak kirjasto MF/2010 DIAKIN NELLI-PORTAALIN KÄYTTÖOHJE 1 Diak kirjasto MF/2010 DIAKIN NELLI-PORTAALIN KÄYTTÖOHJE Nelli-portaali on Suomessa käytössä oleva sähköisten aineistojen hallintaväline, yhteinen tietokantojen käyttöliittymä, jota käyttävät erityisesti

Lisätiedot