Sähköiset lehdet ja lehtitietopankit tiedonlähteinä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sähköiset lehdet ja lehtitietopankit tiedonlähteinä"

Transkriptio

1 Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentrum Sähköiset lehdet ja lehtitietopankit tiedonlähteinä Sisältö Artikkelitietokannat Aleksi ja Arto Elektroniset lehdet Elektra, epress, PressDisplay ja Googlen lehdet Digitoidut vanhat sanoma- ja aikauslehdet Uutiset Artikkelitietokannat Lehtiartikkeleiden tietokannat voivat olla kokotekstitietokantoja tai viitetietokantoja. Kokotekstitietokannat sisältävät kokonaisia artikkeleita tai julkaisuja. Viitetietokannat puolestaan viittaavat erilaisiin tiedonlähteisiin kuten aikakauslehtiartikkeleihin. Harva tietokanta sisältää nykyisin enää pelkästään viitetietoa, ja osa aineistosta saattaa olla viitteitä ja osa kokotekstejä. Mikä on artikkeliviitetietokanta ja mihin sitä voi käyttää? Artikkeliviitetietokanta sisältää lyhyitä kuvailutietoja sanoma- ja aikakauslehdissä julkaistuista artikkeleista. Tietokannasta on helppo ja nopea paikantaa, missä lehdessä tiettyä aihetta koskeva artikkeli on ilmestynyt ja milloin se on kirjoitettu. Artikkeliviitetietokantaa kannattaa käyttää tiedonlähteenä, kun haluaa tietää, mitä tietystä aiheesta on kirjoitettu sanoma- ja aikakauslehdissä. Sen jälkeen on otettava selvää, mistä kyseisen lehden saa käsiinsä. Mitä artikkeliviitetietokantoja voi käyttää vapaasti verkossa, mitä kirjastossa? Kotimaisia artikkeliviitetietokantoja ovat Aleksi ja Arto. Arto on vapaasti verkossa oleva artikkeliviitetietokanta, jota voi käyttää myös kotikoneelta käsin. Aleksi on taas maksullinen viitetietokanta, joka on ainoastaan käytettävissä kirjaston koneilta. Milloin käytän Artoa ja milloin Aleksia? Kun haetaan tietoa kotimaisista lehdistä, kannattaa tehdä tiedonhaku sekä Aleksista että Artosta. Aleksissa on mukana populaarimpaa aineistoa, kun taas Artosta löytyy enemmän

2 tieteellisiä julkaisuja ja tutkimustietoa. Yleistajuiset aikakauslehdet käsittelevät usein sellaisia ajankohtaisia kysymyksiä, joihin tieteelliset aikakauslehdet ehtivät reagoida vasta myöhemmin hitaamman julkaisuprosessinsa vuoksi. Käyttämällä artikkeliviitetietokantoja löydät nopeammin tarvitsemaasi tietoa kuin selailemalla lehtiä kirjastossa. 2 Aleksi Aleksi on kirjastoissa käytettävä artikkeliviitetietokanta. Mukana ovat keskeisimmät aikakauslehdet yleislehdistä eri tieteenalojen pääjulkaisuihin ja ammattilehdistä harrastelehtiin: Annasta Kielikelloon, Suomen Kuvalehdestä Synteesiin ja Helsingin Sanomien kulttuurisivuihin. Se sisältää viitetietoja n. 300 aikakaus- tai sanomalehden artikkelista ja arvosteluista. Aleksissa on linkkejä myös lehtien internetsivujen maksuttomiin kokoteksteihin. Valikoimaa sanomalehtiartikkeleista on toimitettu Aleksiin vuodesta Lehtiluettelo näkyy tietokannan etusivulla. Esimerkkihakuja: työhyvinvointi JA työelämä ilmastonmuutos JA kasvihuoneilmiö elämä JA hidast TAI downshifting Aleksissa toimivat Boolen operaattorit: JA, TAI, EI, jotka täytyy kirjoittaa hakulaatikkoon hakulauseketta muotoillessa.

3 3 Tietokannassa toimii automaattinen katkaisu, eikä haussa tarvitse käyttää katkaisumerkkiä sanojen katkaisemiseen. Hakutulokseksi saadaan artikkelin viitetiedot, joissa näkyy artikkelin nimi, tekijä, lehden nimi ja julkaisupäivä. Sen jälkeen itse lehti on vielä paikallistettava kirjastosta. Arto https://arto.linneanet.fi/ Arto on kotimaisten artikkeleiden viitetietokanta, tiedon ja tieteiden eri alueilta Se sisältää myös artikkeleita kokotekstimuodossaan, sillä Artossa on runsaasti linkkejä myös kokoomateosten artikkeleihin ja kokoteksteihin. Tiedontuottajina toimii n. 40 asiantuntijaorganisaatiota - korkeakoulukirjastoja, maakuntakirjastoja ja erikoiskirjastoja. Tietokantaan rekisteröidään artikkelit kattavasti n. 600 jatkuvasti ilmestyvästä aikakauslehdestä. Tiedot tallennetaan n. kuukauden kuluessa lehden ilmestymisestä. Aineistoa on kattavimmin 1990-luvun alusta, mutta myös vanhempaa artikkeliaineistoa koskevia viitteitä on runsaasti. Tiedot pyritään tallentamaan kuukauden sisällä lehden numeron ilmestymisestä. Osa kokoteksteistä mm. Elektra-aineisto vaatii kuitenkin käyttöluvan. Arton sisältämiin lehtiin sisältyy tieteellisten julkaisujen lisäksi eri alojen yleislehtiä, yliopistojen omia lehtiä ja julkaisuja. Kaikki löytyvät lehtilistana osoitteesta: https://arto.linneanet.fi/vwebv/ ui/fi_fi/htdocs/help/lehtilista.html

4 4 Esimerkkihakuja: työelämä AND tulevaisuus ruoka-aine? AND allergia Hakua tehdessä kannattaa katkaista sana sopivasta kohdasta. Hakusanan katkaisemisella laajennetaan hakutulosta, koska tietokanta etsii silloin sanan eri muodot paremmin. Artossa katkaisumerkkinä on kysymysmerkki (?). Hakutulokset voi myös lajitella uusimmat ensin, jolloin tuoreimmat artikkelit nousevat ensimmäisiksi tuloksissa. Tehtävä: Etsi uusimpia artikkeleita ja uusita lehdissä kirjoitettua tietoa aiheesta Ilmastonmuutoksen merkkejä Suomessa. Käytä sekä Arto- että Aleksi -tietopankkia ja vertaile hakutuloksia. Suomessa julkaistavien ruotsinkielisten sanomalehtien artikkeleita voi hakea Brages Pressarkiv-sanomalehtiarkistosta (http://bragespressarkiv.fi/start/). Sen tietokannassa on yli artikkeliviitettä. Artikelsök on taas ruotsalaisten sanoma- ja aikakauslehtien artikkeliviitetietokanta, jota voi käyttää vain kirjaston asiakaspäätteillä. Elektroniset lehdet Elektra - elektronisten aineiston julkaisupalvelu Elektran kokoelmaan kuuluu yli kotimaista tieteellistä artikkelia, jotka ovat saatavilla pdf-tiedostoina sekä 57 historia-alan väitöskirjaa. Aineisto on käytettävissä Suomen yleisissä kirjastoissa, ammattikorkeakouluissa, useimmissa yliopistoissa sekä muissa käyttöoikeuden hankkineissa organisaatioissa. Julkaisujen viitetiedot ovat sen sijaan vapaasti selattavissa. Palvelusta löytyy myös käyttäjille avoimia verkkolehtiä, kuten Elore, Kasvatus & aika, Tieteessä tapahtuu ja Tietolinja. Elektran aineisto löytyy myös Arto-tietokannan kautta.

5 5 Esimerkkihakuja: Tehtävä: maahanmuuttajat työmarkkinat työhyvinvointi Elore on Suomen vanhimpia vapaasti verkossa julkaistuja lehtiä (1994 lähtien). Hae Elorelehden uusimpia artikkeleita. Vinkki: Elektran lehtiluettelo näkyy tietokannan etusivulla.

6 6 epress kotimainen digitaalinen sanomalehtipalvelu epress sisältää tällä hetkellä noin 75 eri puolilla Suomea ilmestyvää lehteä, valtakunnallisista lehdistä pakallislehtiin, esimerkkeinä: Helsingin Sanomat, Hufvudstadsbladet, Turun Sanomat, Kangasalan Sanomat. Lehdet ovat tietokannassa kokonaisina näköisversioina. Palvelussa on luettavissa kerrallaan kolmen kuukauden numerot. Sanomalehdet löytyvät vasemmasta reunasta aakkosittain sekä maakunnittain. Palvelua voi käyttää vain kirjaston asiakastietokoneilla ja se on otettu laajasti käyttöön Suomen yleisissä kirjastoissa. Tehtävä: Avaa etusivulta sinua kiinnostava sanomalehti. Nuolilla pääset selailemaan lehden sivuja. Tekstiä saa suurennettua napsauttamalla kohtaa lehdessä. Kokeile valikoita ja kuinka lehteä luetaan.

7 7 PressDisplay sähköinen sanomalehtipalvelu PressDisplay sisältää digitaalisia sanomalehtiä eri maista. Mukana on noin 2200 lehteä 100 eri maasta 54 eri kielellä (Washington Post, Le Monde, Dagens Nyheter ) Lehdistä on luettavissa kolmen kuukauden numerot. Sitä voi käyttää kirjaston asiakastietokoneilla tai etäkäytössä kirjastosta riippuen. Palvelua voi käyttää samanaikaisesti rajoitettu määrä. Lehtiä voi hakea sekä ilmestymismaan mukaan ( Titles by country) lehden nimen tai kielen mukaan. Mukana on sanomalehtiä myös Suomesta. Harjoituksia: 1.PressDisplayssa voi tehdä myös sanahakua. Kirjoita ylhäällä olevaan sanahakulaatikkoon esimerkiksi jonkun julkisuuden henkilön nimi (kuka on ollut otsikoissa viime aikoina) ja rajaa tarvittaessa tämä viikko (this week). 2. Tutki, mitä suomalaisia lehtiä palvelusta löytyy.

8 8 3. Minkälaisia Suomea koskevia uutisia löydät päivän ulkomaisista lehdistä? 4. Tutki millä kielellä on saatavissa sanomalehtiä ääneen luettuna. Verkon muita sähköisiä lehtiä: Internetistä löytyy myös ulkomaisia sanomalehtiä vapaasti saatavina verkkolehtinä. Tällaisia eri maiden verkkolehtien palveluita ovat esimerkiksi: Online Newspapers (http://www.onlinenewspapers.com/ ) ABYS News Links (http://www.abyznewslinks.com/). Googlen lehdet (Google Kirjat) Googlen kirjoissa on mukana myös sähköisiä aikakauslehtiä. Aikakauslehdet löytyvät teosten yhteydestä. Google hakee sekä teosten että aikakauslehtien tietokannasta. Haun voi rajata koskemaan vain aikakauslehtiä valitsemalla tarkennetusta hausta Aikakauslehdet. Tunnettuja aikakauslehtiä palvelussa ovat mm. Vegetarian Times, Popular Science sekä New York Magazine. Esimerkkihaku: Avaa tarkennettu haku. Kirjoita kaikilla sanoilla-laatikkoon furnishing (sisustaminen).

9 Ruksaa Sisältö-kohdasta aikakauslehdet. Rajaa julkaisupäivämäärä 2012 ja Klikkaa lopuksi Google-haku -painiketta. Avaa hakutuloksista jokin lehden numero auki ja tutustu lehteen. Kaikista digitoiduista lehdistä on saatavilla koko näkymä. 9 Digitoituja vanhoja sanoma- ja aikakauslehtiä Kansalliskirjasto on digitoinut vapaaseen verkkokäyttöön sanoma- ja aikakauslehtiä sekä pienpainatteita. Verkkoaineiston selailu- ja hakumahdollisuudet ovat jokaisen avoimesti käytettävissä. Suomessa vuosina ilmestyneistä sanomalehdistä on valtaosa digitoitu. Aikakauslehdet on digitoitu vuoteen 1910 asti. Tästä uudemmat aikakauslehdet ovat käytettävissä kaikissa Suomen vapaakappale-kirjastoissa. Uusin aineisto puuttuu tekijänoikeuksien vuoksi. Tekijänoikeuslain mukaan tekijänoikeus raukeaa kun tekijän (esim. artikkelin kirjoittaja) kuolemasta on kulunut 70 vuotta.

10 10 Esimerkkihakuja: Käytä sanomalehtien selailuhakua ja etsi Maamme-lehti Suurenna sivua (suurennuslasista) ja katso ensimmäiseltä sivulta räätäli Pennasen ilmoitus. Etsi hakutoiminnolla aiheesta naissivistys ja avaa jokin viite esim. Pellervo-lehden nro 5 vuodelta Aikakauslehtien nimekeselailusta löytyy luettelo lehdistä. Tarkastele vanhan ajan lastenlehtiä, esimerkkeinä Lasten kuvalehti tai Pääskynen. Sähköisiä lehtiä uutisseurantaan Ampparit.com on ilmainen uutisportaali, joka sisältää kattavasti uutisia kotimaisista uutislähteistä. Palvelun avulla voi seurata eri alojen uutisia tai lisätä omia RSS-syötteitä uutisvirtaan. Google News (uutiset) https://news.google.com/ Googlen uutispalvelu, jonka avulla voi seurata reaaliaikaisesti maailman verkkolehtien uutisia eri kielillä. Google Newsin etusivulla näkyy uusimmat uutiset. Palvelu näyttää kerralla linkit samaa uutista käsitteleviin eri lehtien artikkeleihin. Google News ei seuraa suomenkielisiä uutisia, vain joitain suomalaisia englanninkielellä julkaistuja verkkolehtiä.

PIRKANMAAN AMMATTIKORKEAKOULU Tiedonhallinnan opintojakso Y003

PIRKANMAAN AMMATTIKORKEAKOULU Tiedonhallinnan opintojakso Y003 PIRKANMAAN AMMATTIKORKEAKOULU Tiedonhallinnan opintojakso Y003 Laatineet Jari Tyrväinen ja Sari Kaitaniemi Muokannut Sarita Kaunisto Päivitetty 26.2.2004 TIEDONHALLINNAN MERKITYS Sopeutuaksemme jatkuvan

Lisätiedot

Tiedonhankinnan startti

Tiedonhankinnan startti Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentrum Tavoite Aineiston tavoitteena on antaa valmiuksia luotettavan tiedon hankintaan ja ohjata tiedonhankinnan suunnitteluun.

Lisätiedot

Tiedonhaun menetelmät TuKKK Porin kandiryhmille kevät 2015

Tiedonhaun menetelmät TuKKK Porin kandiryhmille kevät 2015 Tiedonhaun menetelmät TuKKK Porin kandiryhmille kevät 2015 tiedonhankinnan kanavat Porin tiedekirjaston kotisivu (googlaa porin tiedekirjasto) Research Guides linkki Porin tiedekirjaston pääsivulla Kurssiblogi

Lisätiedot

PIRKANMAAN AMMATTIKORKEAKOULU TIEDONHALLINNAN OPINTOJAKSO Y003

PIRKANMAAN AMMATTIKORKEAKOULU TIEDONHALLINNAN OPINTOJAKSO Y003 PIRKANMAAN AMMATTIKORKEAKOULU TIEDONHALLINNAN OPINTOJAKSO Y003 Laatijat kesä 2001 TIEDONHALLINNAN MERKITYS Sopeutuaksemme jatkuvan muutoksen tietoyhteiskuntaan meidän on tarpeen tuntea tiedon avaimet.

Lisätiedot

Tiedonhaun menetelmät TuKKK Porin kandiryhmille kevät 2014

Tiedonhaun menetelmät TuKKK Porin kandiryhmille kevät 2014 Tiedonhaun menetelmät TuKKK Porin kandiryhmille kevät 2014 tiedonhankinnan kanavat Kurssiblogi (kanditiedonhaku.blogspot.com tai googlaa kanditiedonhaku) Nelliportaali (www.nelliportaali.fi) muista etäkäyttö!

Lisätiedot

1.1. Fysioterapiaan liittyviä hyllyluokkia Kuntokadun kirjastossa esim.

1.1. Fysioterapiaan liittyviä hyllyluokkia Kuntokadun kirjastossa esim. Fysioterapian Tiedonhakuopas 1. PAINETTU AINEISTO 1.1 Kirjaston hyllyluokat 1.2 Kirjastotietokannat: PIRKKA, TAMCAT, LINDA 1.3 Lehdet 2. AIHEENMUKAINEN HAKU TIETOKANNOISTA Hakusanojen keksiminen, katkaisu

Lisätiedot

E-kirjat sähköiset kirjat

E-kirjat sähköiset kirjat Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentrum E-kirjat sähköiset kirjat Tavoite: Tutustutaan sähköisiin kirjoihin ja kirjaston lukulaitteisiin. Sisältö Maksuttomia

Lisätiedot

Kompassi. Opas tiedonhallinnan perusteisiin

Kompassi. Opas tiedonhallinnan perusteisiin Kompassi Opas tiedonhallinnan perusteisiin Copyright Suomen Virtuaaliammattikorkeakoulu 2006 2/32 isältö: Kompassi: opas tiedonhallinnan perusteisiin Tervetuloa!... 4 Tervetuloa tiedon haastavaan maailmaan!...4

Lisätiedot

HelMet pääkaupunkiseudun kirjastoverkko

HelMet pääkaupunkiseudun kirjastoverkko Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentrum HelMet pääkaupunkiseudun kirjastoverkko Tavoite Tutustutaan HelMet-kirjastoihin ja niiden palveluihin, kirjaston

Lisätiedot

FinELib Kansallinen elektroninen kirjasto www.lib.helsinki.fi/finelib/

FinELib Kansallinen elektroninen kirjasto www.lib.helsinki.fi/finelib/ Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto FinELib-koulutus / syksy 2006 FinELib Kansallinen elektroninen kirjasto www.lib.helsinki.fi/finelib/ Yliopistot, ammattikorkeakoulut, tutkimuslaitokset

Lisätiedot

E-kirjat - sähköiset kirjat

E-kirjat - sähköiset kirjat Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentrum E-kirjat - sähköiset kirjat Sähköiset eli e-kirjat ovat vielä kehityksensä alkuvaiheessa ja muistuttavat toistaiseksi

Lisätiedot

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 1 (TaY Pori syksy 2014)

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 1 (TaY Pori syksy 2014) TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 1 (TaY Pori syksy 2014) Tärkeimmät kotimaiset hakupalvelut Porin tiedekirjaston kotisivut (kerrataan pikaisesti) Porin tiedekirjaston painettu aineisto Tutcatista:

Lisätiedot

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) johdantoluento (TaY Pori syksy 2015)

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) johdantoluento (TaY Pori syksy 2015) TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) johdantoluento (TaY Pori syksy 2015) Porin tiedekirjaston aineistot, kotisivut ja palvelut sekä muut Porin kirjastot Kurssin suorittaminen käytännönasiat Informaatiolukutaito

Lisätiedot

Miten ARTO-yhteistyön laajentaminen palvelee tiedekustantajia, kirjastoja ja tutkimushallintoa?

Miten ARTO-yhteistyön laajentaminen palvelee tiedekustantajia, kirjastoja ja tutkimushallintoa? Miten ARTO-yhteistyön laajentaminen palvelee tiedekustantajia, kirjastoja ja tutkimushallintoa? Kotimaiset tieteelliset artikkelit näkyviksi! 25.4.2013 Lassi Lager, Kansalliskirjasto ja vähän muutakin:

Lisätiedot

Wordpress 3.1. Kirjoittanut Jari Sarja (www.jarisarja.fi)

Wordpress 3.1. Kirjoittanut Jari Sarja (www.jarisarja.fi) 1 Wordpress 3.1 Versio 1.0 /marraskuu 2010 Kirjoittanut Jari Sarja (www.jarisarja.fi) 2 Sisältö 1.0. Johdanto... 4 2. Bloggaus... 5 2.1.1. Bloggaaminen on journalismia... 5 2.1.2. Bloggaaminen on terapiaa...

Lisätiedot

ISBN 951-53-2800-4 (nid.) ISBN 951-53-2801-2 (PDF)

ISBN 951-53-2800-4 (nid.) ISBN 951-53-2801-2 (PDF) ISBN 951-53-2800-4 (nid.) ISBN 951-53-2801-2 (PDF) Patentti- ja rekisterihallitus ja VTT tietopalvelu 2005 TEHOA TUOTEKEHITYKSEEN PATENTTI-INFORMAATION HYÖDYNTÄMINEN TEKNISEN JA KILPAILIJATIEDON LÄHTEENÄ

Lisätiedot

Oulun yliopisto. Julkaisutietojen tallentaminen Oulun yliopisto tutkii - tietokantaan

Oulun yliopisto. Julkaisutietojen tallentaminen Oulun yliopisto tutkii - tietokantaan Oulun yliopisto Julkaisutietojen tallentaminen Oulun yliopisto tutkii - tietokantaan 11.04.2014 Ketkä tallentavat julkaisunsa? Oulun yliopisto tutkii -tietokantaan tallennetaan tiedot kaikista Oulun yliopiston

Lisätiedot

Noppa-opintoportaalin OHJE OPETTAJALLE V 12/12

Noppa-opintoportaalin OHJE OPETTAJALLE V 12/12 Noppa-opintoportaalin OHJE OPETTAJALLE V 12/12 1 Yleistä... 3 Muistilista Nopan opintojaksosivuston ylläpitäjälle... 4 Kerro opiskelijoille Nopasta opintojakson alkaessa... 4 Opintojaksotietojen siirtyminen

Lisätiedot

LeMill-käyttöopas. Jukka Purma. 18. toukokuuta 2009

LeMill-käyttöopas. Jukka Purma. 18. toukokuuta 2009 LeMill-käyttöopas Jukka Purma 18. toukokuuta 2009 2 Sisältö 1 Johdanto 7 1.1 Johdanto - mihin LeMilliä käytetään?.................. 8 1.2 Aineiston käyttöehdot, eli Creative Commons -lisenssi.........

Lisätiedot

Blogit ja Wordpress. Sisältö

Blogit ja Wordpress. Sisältö Blogit opetuskäytössä Blogit ja Wordpress Sisältö Bloggaus... 2 Bloggaaminen on journalismia... 2 Kuinka tehdä suosittu blogi?... 2 Blogi ja keskustelu... 3 RSS ja blogit... 3 Blogit tiedon lähteenä...

Lisätiedot

FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille

FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi FACEBOOK-KURSSI 1 Sisältö Rekisteröityminen... 2 Käytön aloittaminen...

Lisätiedot

Tiedonhallinnan välineitä -

Tiedonhallinnan välineitä - Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentrum - Kuinka koota verkosta löytyvää tietoa Netvibesiin Tavoite Aloitussivustot ovat internet-palveluita, joista

Lisätiedot

LINNEA TIETOKANTOJEN KÄYTTÖOIKEUSSOPIMUS 2012

LINNEA TIETOKANTOJEN KÄYTTÖOIKEUSSOPIMUS 2012 LINNEA TIETOKANTOJEN KÄYTTÖOIKEUSSOPIMUS 2012 1. SOPIJAPUOLET Palvelun tarjoaja: Kansalliskirjasto PL 26 (Teollisuuskatu 23-25) 00014 Helsingin yliopisto (jäljempänä Kansalliskirjasto) Palvelun ostaja:

Lisätiedot

scifistien tiedonhankinta

scifistien tiedonhankinta scifistien tiedonhankinta Leila Paananen Jotkut Spinin lukijat saattavat muistaa viime kesänä muun muassa sähköpostilistoilla kiertäneen pyynnön osallistua nettikyselyyn, jossa kartoitettiin sitä, miten

Lisätiedot

Älykäs laskenta, diplomityöseminaari. Lappeenrannan Tiedekirjasto Iris Tahvanainen 1.2.2013

Älykäs laskenta, diplomityöseminaari. Lappeenrannan Tiedekirjasto Iris Tahvanainen 1.2.2013 Älykäs laskenta, diplomityöseminaari Lappeenrannan Tiedekirjasto Iris Tahvanainen 1.2.2013 Tiedonlähteitä Kirjat painetut ja sähköiset oppikirjat, tietokirjat, käsikirjat jne. Wilma, muut (kirjasto)tietokannat,

Lisätiedot

Oulun yliopisto. Maria Molander ELEKTRONISEN AINEISTON VAIKUTUS KAUKOPALVELUTOIMINTAAN OULUN YLIOPISTON KIRJASTOSSA

Oulun yliopisto. Maria Molander ELEKTRONISEN AINEISTON VAIKUTUS KAUKOPALVELUTOIMINTAAN OULUN YLIOPISTON KIRJASTOSSA Oulun yliopisto Maria Molander ELEKTRONISEN AINEISTON VAIKUTUS KAUKOPALVELUTOIMINTAAN OULUN YLIOPISTON KIRJASTOSSA Informaatiotutkimuksen pro gradu tutkielma Oulu 2006 Tiivistelmä opinnäytetyöstä Laitos

Lisätiedot

PubMed-opas. Itä-Suomen yliopiston kirjasto KYSin tieteellinen kirjasto helmikuu 2011. tuulevi.ovaska@uef.fi

PubMed-opas. Itä-Suomen yliopiston kirjasto KYSin tieteellinen kirjasto helmikuu 2011. tuulevi.ovaska@uef.fi PubMed-opas Itä-Suomen yliopiston kirjasto KYSin tieteellinen kirjasto helmikuu 2011 Aloitus Osoitteesta http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?otool=ifikuplib Nelli-portaalista (Tietokannat) UEF:n kirjaston

Lisätiedot

INTERNET. Internetin palvelut. Sähköposti. Postituslistat. Internet ja käyttöjärjestelmät

INTERNET. Internetin palvelut. Sähköposti. Postituslistat. Internet ja käyttöjärjestelmät SISÄLLYS Sisällys... 2 Internet... 3 Internetin palvelut... 3 Sähköposti... 3 Postituslistat... 3 Internet ja käyttöjärjestelmät... 3 Internet ja TCP/IP-protokolla... 4 IP-osoite... 4 Yhteyden muodostaminen...

Lisätiedot

E-kirjan lainaaminen ja lukeminen

E-kirjan lainaaminen ja lukeminen E-kirjan lainaaminen ja lukeminen Missä ne ovat LAKIA-KIRJASTOJEN E-KIRJAT OVAT ELLIBS-KIRJAKAUPAN SIVULLA. VOIT HAKEA NIITÄ KAHDELLA TAVALLA: 1. LAKIA-TIETOKANNASTA ETSIMÄLLÄ TIETTYÄ KIRJAA TAI KAIKKIA

Lisätiedot

Seniorin oppikirja ipadin käyttöön 2014

Seniorin oppikirja ipadin käyttöön 2014 Seniorin oppikirja ipadin käyttöön 2014 Sisältö Perusasiat Asetukset Surffaus Lukeminen Tiedostojen jakaminen Valokuvaus Kirjoittaminen Filmaaminen Äänittäminen ipadissa olevia muita työvälineitä Perusasiat

Lisätiedot