MINIFACTORY DUAL EXTRUDER

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MINIFACTORY DUAL EXTRUDER"

Transkriptio

1 minifactory Oy Ltd MINIFACTORY DUAL EXTRUDER MINIFACTORY DUAL EXTRUDER 1/2016 v.002 minifactory Oy Ltd Dual Extruder käyttöohje

2 1 SISÄLLYS Vaihe 1: Asennus... 2 Cura - minifactory profiilien asennus... 2 Repetier-Host tulostusarvojen asennus... 3 Vaihe 2: Alustan käsittely ja suuttimien kalibroinnit... 4 Tulostusalueen käsittely... 4 Vaihe 3: Suuttimien kalibrointi... 5 Suuttimien kalibrointi Z-suunnassa... 5 Suuttimien korkeuden mekaaninen asennus (Tarvittaessa)... 6 Suuttimien kalibrointi XY-suunnassa (Tarvittaessa)... 7 Suuttimien kalibrointi XY-suunnassa Kappaleen tulkinta ja muutokset (TARVITTAESSA)... 8 Seuraava kalibrointiajo... 8 Asennuksen checklist... 9 Vaihe 4: Ensimmäinen tulostus Tulostus (PLA + PVA) Syötä tulostusnauhat suuttimiin Lisää kappale ja tee siitä G-koodi (CURA) G-koodin tarkastelu Tulostus ja kappaleen irroitus Tukimateriaalin irrotus Asetukset eri tulostuskombinaatioille Tulostettavalle objektille suuttimen valinta Bed LEFT asetuksen muokkaus Cura profiilin valinta Tulostusasetukset D-tulostusmateriaalit Tulostusasetusten muokkaaminen Adhesion type (Kappaleen lisätartunta tulostusalustaan) Quality (Kappaleen kerrospaksuus / Pinnanlaatu) Support type (Tukirakenteet) Infill Density (Kappaleen täyttö) Structures (Kappaleeen rakenteet/kaikki parametrit) UKK, Huomioita sekä ongelmia ja ratkaisuja Usein kysytyt kysymykset? Vianmääritysopas... 23

3 2 VAIHE 1: ASENNUS Tulostusohjelman ja ajurin asennuksen jälkeen asennetaan tulostimen profiilit ja asetukset. Cura - minifactory profiilien asennus 1. Dual Extruder- profiilikansion luonti a. Käynnistä Repetier-Host b. Siirry Printer Settings valikkoon c. Valitse Printer : minifactory Dual Extruder d. Aktivoi profiili painamalla Apply ja OK *Mikäli valikossa ei ole profiilia, suorita asennus JÄRJESTELMÄNVALVOJAN oikeuksilla. 2. Dual Extruder- profiilikansion aktivointi a. Siirry Slic3r- välilehdelle. b. Valitse Slicer valikosta : CuraEngine c. Cura Enginen valinta luo ja aktivoi tarvittavan kansion seuraavaa vaihetta varten. 3. Lataamiesi Cura-profiilien kopiointi luotuun kansioon. a. Käynnistä resurssienhallinta b. Kirjoita hakemistopolku kenttään %Localappdata% c. Siirry RepetierHostMiniFactory kansioon d. Siirry CuraEngine kansioon e. Siirry minifactory Dual Extruder - kansioon 4. Vanhojen profiilien poistaminen ja uusien tallentaminen a. Poista kansiossa olevat PRINT ja FILAMENT kansiot b. Kopioi lataamastasi aloituspaketin kansiosta mf-cura-001 olevat PRINT ja FILAMENT kansiot juuri poistamiesi saman nimisten kansioiden tilalle (minifactory Dual Extruder kansio) 5. Tarkista, että profiilit ovat toiminnassa a. Käynnistä RepetierHost ohjelmisto uudelleen. b. Siirry Slic3er välilehdelle. c. Aktivoi CuraEngine d. Tarkista, että: i. Print Configuration: mf3-dual-v.001 ii. Extruder 1 ja 2: valittavissa mm. PLA,ABS yms.

4 3 Repetier-Host tulostusarvojen asennus Siirry Printer Settings valikkoon ja syötä välilehdille seuraavat arvot. HUOM!!! PORT: Varmista Laitehallinnan Port valikosta, mihin porttiin 3D-tulostimen USB-on kytketty. Voi näkyä Abstract control model/teensly serial/sarjalaite. Mikäli portti on väärä ei laitetta saa yhdistettyä. Extruder välilehdellä määritetään suuttimien fyysiset sijainnit. Nämä arvot ovat hyvin lähellä oikeaa, mutta joissain tapauksissa tulee hienosäätöä tehdä tarvittaessa. Kalibrointiohje jäljempänä. Hyvät vakioarvot ovat: Aseta suuttimille mieluisat värit. HUOM! HOME Z,Y,Z -> MIN, MIN, MAX Paina APPLY ja OK Paina Connect ja varmista, että laite yhdistyy ja alapalkkiin ilmestyy lämpötilalukemat.

5 4 VAIHE 2: ALUSTAN KÄSITTELY JA SUUTTIMIEN KALIBROINNIT Tulostusalueen käsittely Puhtaan lasilevyn päälle levitetään kerros Pattex Original D2/Erikeeper puuliimaa. Liima on erittäin suosittu ja helppokäyttöinen ratkaisu, jota suositellaan käytettäväksi. Se kestää useita tulostuskertoja käytössä. 1. Levitä liimaa puhtaalle lasilevylle n. 2 kolikon kokoinen alue. 2. Levitä liima paperilla tasaisesti koko alustalle. 3. Anna liiman kuivua n.15min, niin että se muuttuu läpinäkyväksi. 4. Laita lasilevy paikoilleen ja kalibroi suutin.

6 5 VAIHE 3: SUUTTIMIEN KALIBROINTI HUOM!! Ensimmäisellä kerralla tehdään ainoastaan Z-kalibrointi. XY-kalibrointi on melko hyvin kohdallaan Printer settings:iin syötetyillä arvoilla. Joissain tapauksissa tulostettaessa kahdella suuttimella tämä voi tarvita hienosäätöä. Ei siis tarvitse/kannata ensimmäisellä kerralla perehtyä liikaa. Z akselin kalibrointi vaikuttaa siihen, että suuttimet ovat samassa tasossa korkeuden suhteen. Mikäli toinen suutin on alempana kuin toinen, voi tämä suutin törmätä jo tulostettuun kappaleeseen. XY akseleiden kalibrointi suoritetaan, että suuttimilla on sama 0-piste. Mikäli suuttimet eivät tiedä toistensa sijaintia tarkasti, niin esim. tukimateriaali ei tule oikeaan kohtaan tai kaksiväriset kappaleet eivät kohdistu oikein. Suuttimien kalibrointi Z-suunnassa Z akselin kalibrointi vaikuttaa siihen, että suuttimet ovat samassa tasossa korkeuden suhteen. Mikäli toinen suutin on alempana kuin toinen, voi tämä suutin törmätä jo tulostettuun kappaleeseen. X ja Y akseleiden kalibrointi suoritetaan, että suuttimilla on sama 0-piste. Mikäli suuttimet eivät tiedä toistensa sijaintia tarkasti, niin esim. tukimateriaali ei tule oikeaan kohtaan tai kaksiväriset kappaleet eivät kohdistu oikein. Tarkista, että alusta on tyhjä ja suuttimien kärjessä ei ole kovettunutta muovia. Mikäli muovia kuitenkin on, aseta Manual Control välilehdeltä suuttimien lämmöt päälle. Näin ollen kovettunut muovi ei väärennä kalibrointiarvoja. Siirry Repetier host- ohjelmassa Z-Calibration välilehdelle, jossa on Z-akselin kalibrointiohjelma. 1. Aseta A4 paperi tulostusalustan päälle Toimii mittatyökaluna 2. Paina Start Calibration Z-akseli laskeutuu lähelle lasialustaa. 3. Näppäile nuolinäppäimellä suutinta alaspäin, niin että paperi liikkuu nihkeästi toisen suuttimen ja alustan välissä. Korkeus on nyt optimaalinen. 4. Varmista samalla, että suuttimet ovat suunnilleen samalla korkeudella ja siten paperi liikkuu samalla lailla molempien suuttimien alla. Jos näin on paina READY. Jos EI -> Siirry seuraavalle sivulle.

7 6 Suuttimien korkeuden mekaaninen asennus (Tarvittaessa) Mikäli suuttimet ovat samassa tasossa, EI tätä tarvitse suorittaa. Suuttimien korkeuden kalibrointivaiheessa EI saa olla tulostusnauhaa suuttimissa! Mikäli nauhaa on, niin lämmitä suuttimet 200 asteeseen ja poista nauha. Poista laitteen kansi avaamalla 2 sormiruuvia ja nostamalla kansi pois paikoiltaan. Poista tuuletin löysäämällä sen alareunassa olevat 2 ruuvia. Löysää molemmat runkopalkin sisällä olevat pidätinruuvit, että suutinpaketti liikkuu urassaan vapaasti. Kangota avaimella molempia suuttimia jäähdytinrivasta alaspäin, että ovat paperia vasten samassa tasossa. Kiristä pidätinruuvit huolellisesti. Paperin pitäisi nyt hangata molempiin suuttimiin tasaisesti. Asenna tuuletin takaisin paikoilleen ja kiristä ruuvit. Aseta laitteen kansi takaisin paikoilleen ja kiristä ruuvit. Paina Z-Calibration välilehdellä Ready näppäintä. Kalibrointi kannattaa suorittaa uudelleen, mikäli ei aktiivinen suutin repii tulostusnauhaa alustasta. Kätevä ratkaisu onkin lämmittää aina molemmat suuttimet, vaikka tulostaisi vaan yhdellä suuttimella. Näin ollen suuttimen kärjessä oleva kova muovi ei aiheuta samaa ongelmaa.

8 7 Suuttimien kalibrointi XY-suunnassa (Tarvittaessa) Arvot ovat syötetty PRINTER SETTING- valikossa ja ovat hyvin lähellä oikeaa. Suorita tämä kohta vasta, kun olet tulostanut kahdella suuttimella ja todennut että suuttimien sijainnit ovat pielessä. 1. Lisää kappaleet lataamasi asennuspaketin xycalib kansiosta kappaleet ohjelmaan Obect placement välilehdellä. (CALI-A ja CALI-B) 2. Mallit asettuvat aluksi vierekkäin, keskitä molemmat kappaleet CENTER OBJECT painikkeella. 3. Lopuksi vielä valitse, että toinen objekteista tehdään nro. 2 suuttimella. Valinta tehdään objektin viereisestä valikosta. 4. Seuraavaksi kappaleesta luodaan G-koodi Tarkista, että Slicer välilehdellä on valittu oikeat profiilit (Print Configuration mf3-dual-v001)(aloituspaketissa 2 x PLA) ja molemmille suuttimille on valittu oikean materiaalin profiili. Paina Slice with CuraEngine-näppäintä. Toiminto valittaa, että toinen kappaleista on ulkona alueelta, sillä objektit ovat päällekkäin. Klikkaa EI, jolloin Slicingia jatketaan normaalisti. 5. Kun slaissaus valmistuu(osat ovat päällekkäin, sekä siinä näkyy kahta eri väriä) voidaan jatkaa. Huom! Jos olet varma, että asetukset ovat oikein, mutta silti kahta eri väriä ei näy niin tarkista, että Repetier-host -> Printer Settings -> Extruder välilehdellä Extruder 1 ja Extruder 2 Color asetukset ovat laitettu eri värillä. 7. Siirry Manual Control välilehdelle ja aseta molempien suuttimien lämmöt päälle. Odota, että lämmöt ovat -> 180. Valitse pudotusvalikosta ensin Extruder 1 ja syötä muovinauha. (Kampuksen Ensimmäinen 3D-tulostus vaiheesta löydät opetusvideon nauhan syötöstä) Valitse pudotusvalikosta seuraavaksi Extruder 2, syötä muovinauha suuttimeen ja aja sitä suuttimeen ohjainnapilla alaspäin 10mm kerrallaan, kunnes se tulee suuttimesta läpi. 8. Poista suuttimen päästä ylimääräinen nauha. VARO KUUMA SUUTIN! 9. Tulosta nyt kappale paina START PRINT

9 8 Suuttimien kalibrointi XY-suunnassa Kappaleen tulkinta ja muutokset (TARVITTAESSA) Tulostetun kappaleen tulisi näyttää tältä. Kappaleen alemmassa osassa on kerrottu, X ja Y-akseleiden suunnat ja tieto, että mihin suuntaan Extruder 2:n OFFSET-arvoa tulee muokata. Eli tuleeko arvoa pienentää vai kasvattaa. Ylempi osa on kalibroinnin toinen osuus ja yleensä ensimmäisellä kerralla renkaat eivät jokaiselta osuudelta kohtaa. + ja arvo kertoo, että kumpaan suuntaan X tai Y lukuarvoa tulee muokata. ELI, kun mustaa kehää halutaan siirtää sisältä ulospäin. Sisäkehältä nähdään kumpi akseli on kyseessä ja ulkokehän +/- kertoo, että kumpaan suuntaan arvoa tulee muokata. X - Alla olevassa kuvassa musta rengas on Y-akselin suuntaisesti kohdikkain, mutta X-akselin suunnassa rengas jää MIINUS puolelta vajaaksi, eli renkaiden ulkopinnat eivät kosketa. Kehää halutaan siirtää siis MIINUS suunnassa ulospäin. Eli nyt EXTRUDER 2:n X-OFFSET arvoa miinustetaan. Vakioarvosta (Cura 47.9 ) vähennetään esim. 0.4mm ja arvot tallennetaan. Tämän jälkeen uusi tulostus ja verrataan tuloksia. Tätä toistetaan kunnes ollaan tyytyväisiä. Seuraava kalibrointiajo Osat tulee keskittää uudelleen Repetier-Hostissa ja G-koodi tulee luoda uudelleen arvojen muokkaamisten jälkeen, ennen tulostuksen aloittamista. 1. Muokkaa Printer settings -> Extruder -> Extruder 2 OFFSET arvot Repetier-Hostissa 2. Siirry Object Placement -> Keskitä molemmat objektit uudelleen 3. Luo G-koodi uudelleen 4. Tee uusi tulostus.

10 9 ASENNUKSEN CHECKLIST Tämä lista auttaa vielä varmistamaan, että kaikki kohdat ovat varmasti suoritettu. 1. Repetier-Host V1.0.6 asennettu 2. Cura -profiilit ovat asennettu onnistuneesti, mikäli löydät Repetier-Host Slicer välilehdeltä seuraavat profiilit: a) Print configuration: mf3-dual-v001 b) Filament: PLA, Polysupport, ABS, Nylon, Timberfill, T-Glase, HIPS, PLA+Carbon jne. c) Quality 0,1 / 0,2 / 0,3 3. Mekaaninen asennus suoritettu a) Tarkista, että suuttimet eivät heilu! Mikäli ne heiluvat, ovat ne luultavasti huonosti kiristetty. Ne voivat myös löystyä ajan saatossa ja ne tulisi kiristää uudelleen. b) Pikaohje: Lämmitä suuttimet, avaa vastuskiekon kiristysruuvi, tipauta kiekko paikoiltaan, kiristä suutin sen paksunnoskohdasta pihdeillä, nosta kiekko paikoilleen ja kiristä ruuvi. c) Tarkempi ohjeistus löytyy Kampukselta huolto-osiosta. 4. Z-akseli on kalibroitu 5. X ja Y-akselit ovat kalibroitu kalibrointikappaleen avulla (TARVITTAESSA)

11 10 VAIHE 4: ENSIMMÄINEN TULOSTUS 1. Siirry Manual control välilehdelle ja klikkaa suuttimen 1 ja 2 lämmitykset päälle klikkaamalla punaista viivaa kuvakkeen päällä. Kun lämpö on saavuttanut tavoitellun 200 asteen, klikkaa Extruder 1 nuolta alaspäin (50) jolloin vetotela suuttimessa alkaa pyöriä. Syötä PLA materiaali syöttöputkeen ja paina varovasti, jolloin tunnet miten materiaali alkaa edetä kohti suutinta. Klikkaa niin usein, että materiaali tulee suuttimesta läpi. Kun syöttö pysähtyy, poista ylimääräinen materiaali suuttimen kärjestä varovasti. 2. Lataa 3D-malli esim. tai hanki oma STL-tiedostona oleva 3D-malli. 3. Siirry Object placement välilehdelle ja lisää malli alustalle: Välilehdellä voit skaalata, kopioida, kääntää mallia halutulla tavalla. Varmista, että tasainen alusta on alustaa vasten Siirry Slicer-välilehdelle. Varmista, että profiilit ja asetukset ovat oikein. Klikkaa Slice with CuraEngine. 6. Kun G-koodi valmistuu siirryt print preview välilehdelle. Tässä voit vielä tarkastella mallia ja miten sen tulee tulostumaan. Lisäksi näet arvioidun tulostusmateriaalin kulutuksen ja tulostusajan. 7. Paina Start Print. Tulostus alkaa, kun suuttimet ja alusta on lämmennyt tavoiteltuun lämpötilaan.

12 11 TULOSTUS (PLA + POLYSUPPORT) HUOM! PVA + Polysupport kombinaatio on toistaiseksi paras mahdollinen yhdistelmä toiminnallisuuden kannalta. PVA on melko haastava, eikä siitä toistaiseksi ole markkinoilla riittävän laadukkaita laatuja. Hyviä vinkkejä tukimateriaalitulostukseen: 1. Hidasta tulostusnopeutta (FEEDRATE 100 -> 60-80) 2. Hidasta tuuletusta (FAN 100 -> 80) 3. Kasvata Support material FILL AMOUNT:ia Curan asetuksista Syötä tulostusnauhat suuttimiin PLA syötetään 1. suuttimeen ja POLYSUPPORT syötetään 2. suuttimeen Siirry Manual Control välilehdelle ja aseta molempien suuttimien lämmöt päälle. Valitse ensin Extruder 1 ja syötä muovinauha (PLA). Valitse seuraavaksi Extruder 2 ja syötä muovinauha (Polysupport). Lisää kappale ja tee siitä G-koodi (CURA) Testikappaleen voi ladata tästä: 1. Lisää mf-support-test.stl tiedosto tulostusalustalle Object Placement välilehdellä 2. Valitse Slicer välilehdeltä CuraEngine ja aktivoi Support Type: Everywhere 3. Mene Curan configuration -> Structures välilehdelle ja tarkista, että Support Distance XY = 1, Distance Z = 0 4. Aseta Support FILL AMOUNT 35. Vakioprofiilissa voi olla eri arvo. 5. Siirry Extrusion välilehdelle -> Support Extruder = 1 6. Retraction on Extruder Switch: 6 ja Wipe and Prime volume Create Wipe and Prime Tower tekee kappaleen viereen tornin, eli varmistaa suuttimen valmiuden joka kerroksella. (Suositus PÄÄLLÄ) 8. Create Ooze Shield tekee kappaleen viereen suojan, johon suuttimen pitäsi puhdistaa itsensä eri kerrosten välillä. (Suositus POIS PÄÄLTÄ) 9. Tallenna muutokset SAVE

13 12 G-koodin tarkastelu Repetier-host näyttää G-koodin visualisoinnin hieman sivuun, mutta oikeasti kappale tulostuu keskelle tulostusaluetta. 1. Tukimateriaali (Polysupport) 2. Itse kappale (PLA) Tulostus ja kappaleen irroitus Aloita tulostus Start Print napilla. Seuraa, että ensimmäinen kerros tarttuu hyvin alustaan. Ongelmatilanteissa keskeytä tulostus Kill Print napilla ja aloita uudelleen. Kun tulostus on valmis, anna alustan jäähtyä. Kappaleen saa irti alustasta terävän esineen avulla. Tähän soveltuu esimerkiksi jämäkkä ja ohut metallinen lasta tai teräesine. Kangota kappaletta sen kulmista, kunnes kappale irtoaa. Kappale napsahtaa irti, joten varo, että et satuta itseäsi terävällä metalliesineellä. Kangota aina itsestäsi poispäin. Tukimateriaalin irrotus PVA on vesiliukoinen materiaali ja sen voi liuottaa vesiastiassa tai irrottaa mekaanisesti. POLYSUPPORT poistetaan kappaleesta mekaanisesti (SUOSITUS KÄYTETTÄVÄKSI) 1. Kaada kuumaa (max. 50 asteista) vettä vesiastiaan. ja aseta kappale astiaan. 2. PVA liukenee n. 1-2h aikana veteen. Veden sekoitus on suositeltavaa ja se nopeuttaa liukenemista. 3. Pyyhi kappaleesta sormilla/paperilla PVA:n jäämät pois ja kuivaa kappale.

14 13 ASETUKSET ERI TULOSTUSKOMBINAATIOILLE Dual Extruder laitteella on mahdollista tulostaa käyttäen yhtä tai kahta suutinta. On kuitenkin huomioitava, että asetukset muuttuvat hieman. Alla eri kombinaatiot: Käytössä 1 suutin, EXT 1 (tukimateriaali samalla suuttimella) Käytössä 1 suutin, EXT 2 (tukimateriaali samalla suuttimella) Käytössä 2 suutinta kaksivärinen objekti (PLA + PLA) Käytössä 2 suutinta Objekti PLA + Tukimateriaali POLYSUPPORT Käytössä 2 suutinta kaksivärinen objekti + tukimateriaali Kombinaatio Objekti / Käytettävä suutin Asetukset Käytössä yksi suutin Käytettävä suutin: Extruder 1 Bed left:22 Cura profiili: mf3 Dual v001 Käytössä kaksi suutinta 2-väri tulostus Käytössä kaksi suutinta Objekti PLA + Tukimateriaali PVA Tulostettavalle objektille suuttimen valinta Lisää kappale(eet) tulostusalustalle Repetier- Host object placement välilehdellä. Valitse Objektin vieressä olevasta pudotusvalikosta käytettävä suutin. Tulostettaessa yhdellä suuttimella, käytä aina suutin numero 1:stä. Objekti A: Extruder 1 Objekti B: Extruder 2 tai päinvastoin Objektin tulostus: Extruder 1 Tukimateriaalin tulostus: Extruder 2 Cura profiili: mf3 Dual v001 Cura Profiili: mf3 Dual-support-v001 Bed LEFT asetuksen muokkaus Bed Left asetus muokataan Repetier-Hostissa. 1. Käynnistä Repetier-Host 2. Siirry Printer Settings 3. Siirry Printer Shape välilehdelle 4. Muokkaa arvo Bed left arvoon 22 tai 0, riippuen kombinaatiosta. Klikkaa Apply ja OK 5. Mikäli muutit asetusta, keskitä kappaleet uudelleen. Cura profiilin valinta Jos et voi valita Curasta kyseisiä profiileja, lataa ja asenna uusimmat profiilit: zip Asennusohje tämän ohjeen sivulla: 2 Valitse Asetukset kentässä ilmoitettu profiili käyttöön.

15 14 TULOSTUSASETUKSET 3D-tulostin ei ole älylaite, joten käyttäjän tulee tietää ja tuntea eri parametrien vaikutukset tulostettavaan kappaleeseen. PLA-materiaalilla tulostettaessa laitteen perusasetuksilla pärjää hyvin pitkälle, mutta siirryttäessä teollisuusmuovien tulostukseen on parametreilla vaikutusta tulostettavaan kappaleeseen. Parametrien valintaan vaikuttaa tulostettavan kappaleen geometria, joten yhtä ja oikeaa asetusta ei millekään kappaleelle ole olemassa. Tämän osion on tarkoitus avata eri parametrien vaikutusta tulostettavaan kappaleeseen. Yrityksen ja erehdyksen kautta oppii parhaiten tuntemaan minkälaiset geometriat tarvitsevat parametrien säätöä. 3D-tulostusmateriaalit Eri tulostusmateriaalit vaativat erilaisia ominaisuuksia lämpötiloilta ja asetuksilta. Alla on listattu yleisimpien tulostusmateriaalien vaatimuksia onnistuneeseen tulostukseen. PLA on helppokäyttöinen perusmateriaali, joka vaatii hyvän kappaleenjäähdytyksen. Kerrokset liimaantuvat tasaisesti ja sulavasti yhteen. Materiaali on erittäin kovaa ja taipumatonta, mutta ei kestä yli 60 asteen lämpötiloja, vaan alkaa pehmetä biohajoavana materiaalina. Soveltuu erinomaisesti näköiskappaleiden/protojen tekemiseen, sillä on hyvin mittatarkka ja helposti tulostettava muovi. ABS muovia käytetään mm. autojen puskureiden valmistuksessa. ABS soveltuu parhaiten hieman pienempien kappaleiden tulostukseen. Kestävyyden ansiosta ABS on suosittu materiaali teollisuudessa. ABS:n tulostuslämpötila voi vaihdella 240 C ja 270 C välillä. Optimaalinen lämpötila riippuu käytetystä kerrospaksuudesta, nopeudesta, kappaleen muodoista sekä tulostusnauhan väristä. Optimaalinen lämpötila kannattaakin hakea jokaiselle asetuskombinaatiolle ja värille erikseen. ABS:n yksi haastavuus on sen voimakas kutistuminen. Kun tulostetaan suuria kappaleita, voi kappaleeseen aiheutua kutistumisesta johtuvia kerrosten irtoamisia. Tämä näkyy kappaleessa halkeamina. ABS Vaatii tasaisen korkean lämpötilan tulostuskammioon, joka vähentää nopeasta jäähtymisestä johtuvia halkeilua ja vääntymistä. Mikäli kappale halkeilee, niin ratkaisua voi hakea myös kappaleen geometriaa muuttamalla (seinämät paksummiksi), lisäämällä seinämävahvuutta ja/tai täyttöä tai hidastamalla tulostusnopeutta. Yhtä oikeaa ratkaisua ei asetuksiin ole olemassa, vaan testaamalla löydät parhaimmat asetukset tulostettavaan kappaleeseen. NYLON on vetolujuudeltaan omaa luokkaansa ja erittäin kestävä tulostusmateriaali. Tämän lisäksi Nylon on elastinen materiaali ja palautuu vääntymisen jälkeen alkuperäiseen muotoonsa. Sen tekniset ominaisuudet ovat erittäin lupaavat. Vetolujuus on jopa psi / 114MPa. Murtovenymän arvo voi olla jopa 120%. Kun tulostettavalta kappaleelta vaaditaan näiden ominaisuuksien lisäksi myös kulutuskestävyyttä ja läpinäkyvyyttä on Nylon oikea valinta. Suositeltu tulostuslämpötila on 250 C ja 280 C välillä. Optimaalinen lämpötila voi vaihdella, riippuen käytetystä kerrospaksuudesta, nopeudesta sekä kappaleen muodoista. Suuri lämpötila varmistaa kappaleen kerroksien kunnollisen kiinnittymisen toisiinsa.

16 15 Tulostusasetusten muokkaaminen Tulostusasetuksia voidaan muokata sekä Slicer välilehdeltä sekä Configuration -valikosta. 1. Siirry Slicer välilehdelle 2. Configuration valikko (Säädetään kaikkia parametreja) 3. Slicer välilehden asetukset. (Adhesion type, Quality, Support type, Speed, Infill Density, Extruder 1 / 2) 4. Valitse Cura 5. Valitse haluatko muokata Tulostimen (Print) vai tulostusmateriaalin (Filament) asetuksia 6. Valitse muokattava profiili 7. Tallenna tehdyt muutokset 8. Nimeä ja Tallenna uusi profiili (SUOSITUS) 9. Lataa asetukset (Voit tuoda innovator kansiosta alkuperäiset asetukset, kohta 3 ja 3.3)

17 16 Adhesion type (Kappaleen lisätartunta tulostusalustaan) Käytetään ainoastaan kappaleissa, joissa tartuntapinta suhteessa kappaleen kokoon on erityisen pieni. Useimmiten kappaleen asettelulla saadaan ongelma ratkaistua eli kappale käännetään siten, että tasainen ja mahdollisimman suuri pinta on alustaa vasten. BRIM ja RAFT ovat haastava poistaa tulostuksen jälkeen, joten niiden käyttöä ei suositella. Brim Lisää kiinnityspinta-alaa kappaleeseen. Raft Lisää tukiverkko koko kappaleen alle. Quality (Kappaleen kerrospaksuus / Pinnanlaatu) Kerrospaksuudella voidaan vaikuttaa kappaleen ulkoreunojen pinnanlaatuun. Kerrospaksuus perusasetus on 0,2mm, joka useimmiten riittää käyttökohteesta riippumatta. Tiputtamalla kerrospaksuus 0,2mm -> 0,1mm pinnanlaatu muuttuu sileämmäksi, mutta päinvastoin kappaleen tulostusaika tuplaantuu sillä kerroksia tulostetaan kappaleeseen kaksinkertainen määrä. Mikäli haluat ohuempia kerroksia voit tehdä asetuksen SLICER -> CONFIGURATION -> SPEED AND QUALITY -> QUALITY valikossa. Kuva selventää kerrospaksuuden vaikutuksen kappaleiden kerrosmäärään sekä tulostusaikaan.

18 17 Support type (Tukirakenteet) Tulostusohjelma osaa tehdä itse tarvittavat tukimateriaalit tulostettavan kappaleen alle, joten niitä ei tarvitse erikseen mallintaa. Tukimateriaalina voi käyttää samaa materiaalia, jolla itse kappale tulostetaan tai siihen tarkoitukseen erikseen sopivaa materiaalia. Vasemmanpuoleisessa kuvassa tukimateriaali on paikallaan ja oikeanpuoleisessa kuvassa se on poistettu tulostetusta kappaleesta. Tukimateriaali valitaan käyttöön Slicer välilehdelle ennen G-koodin tekoa. Touching Bed Tukimateriaali tulee kohtiin, joissa tuki lähtee tulostusalustan pinnasta. (SUOSITUS) Everywhere Tukimateriaali tulee kaikkiin kohtiin, joissa kulmat ovat yli 45 astetta.

19 18 Tukimateriaalin asetuksia muokataan Configuration -> Structures valikossa. Suuttimen valinta tukimateriaalille. Configuration -> Extrusion- valikko. Support Pattern -> Täyttökuvio tukirakenteessa. Overhang Angle -> Kulma, jonka yli meneviin geometrioihin tulostetaan tukiraenteet. Fill Amount -> Täytön määrä tukirakneteessa. Distance XYZ -> Tukimateriaalin ja tulostettavan kappaleen väliset etäisyydet. Support Extruder: Suutin, jolla tukimateriaali tehdään. Create Wipe and Prime Tower: Torni kappaleen viereen, johon suutin putsataan. Voit tarkastella tulostuvia tukimateriaaleja ennen tulostuksen aloittamista G-goodin tekemisen jälkeen (Slice with CuraEngine) PREVIEW -välilehdellä ja tarvittaessa tehdä muutoksia tukimateriaalien asetuksiin.

20 19 Infill Density (Kappaleen täyttö) Kappaleen täytön asetuksilla voidaan vaikuttaa kappaleen painoon ja materiaalin kulutukseen. Tulostettava kappale voi olla täysin tiivis, mutta tulostusohjelma pystyy muokkaamaan kappaleen täytön. Asetus vaikuttaa kappaleen keskimmäisiin kerroksiin, eli perusasetuksilla tulee 0,8mm tiivis pohja ja katto. Täytön määrää muokataan Slicer välilehdellä. Esimerkkikuva kappaleesta, joka on tulostettu 0, 20 ja 60% täytöllä. Kappale on kuutio, joka on täysin tiivis. Kappale on tulostettu 20% INFILL DENSITY asetuksella. Kappale on tulostettu 60% INFILL DENSITY asetuksella. Kappale on tulostettu 0% INFILL DENSITY asetuksella.

21 20 Structures (Kappaleeen rakenteet/kaikki parametrit) Voit muokata kappaleen muita parametreja Configuration valikossa. HUOM! Jokaisella parametrilla on joku merkitys, joten jo yhdenkin parametrin muokkaaminen voi muuttaa laitteen toimintaa oleellisesti! Voit aina palauttaa alkuperäiset asetukset (kohta 3 ja 3.3) SPEED AND QUALITY Voit muokata tulostusnopeuksia ja tehdä uusia kerrospaksuus asetuksia. Asetuksissa olevat tulostusnopeudet ovat suosituksia, joten niiden ylittäminen voi aiheuttaa laitteelle vahinkoa sekä heikentää tulostuslaatua merkittävästi. STRUCTURES SHELL THICKNESS Seinämävahvuutta valittaessa tulee ottaa huomioon suuttimen reikäkoko. Vakiosuuttimella (0,4mm) tulee käyttää 0,4:llä jaollisia lukuja, että seinämästä tulee siisti. Kuvassa: Seinämävahvuus 1,2mm (3 kierrosta) Kuvassa: Seinämävahvuus 0,4mm (1 kierros) TOP / BOTTOM THICKNESS Asetus määrittää tiiviin pinnan kappaleen pohjaan ja kattoon. Jos tulostuksessa käytetään kerrospaksuutena 0,2mm, niin asetus on jaollinen 0,2:lla. Pohjan paksuus 0,8mm (4 kerrosta) Pohjan paksuus 0,2mm (1 kerros) Tulostettavan kappaleen täytön kuvio. INFILL PATTERN

22 21 Automatic/Grid Lines Concentric Lines SOLID / TOP INFILL Määrittää onko tulostettavassa kappaleessa pohja ja/tai katto tiivis. Jos kappale on esimerkiksi tiivis kuutio, saa siitä tehtyä kupin/astian muutamalla asetuksella ilman 3D-mallin muokkaamista. Solid Top Infill: EI Solid Bottom Infill: EI Solid Top Infill: EI Solid Bottom Infill: KYLLÄ Infill Density: 20% Solid Top Infill: EI Solid Bottom Infill: KYLLÄ Infill Density: 0%

23 22 UKK, HUOMIOITA SEKÄ ONGELMIA JA RATKAISUJA Usein kysytyt kysymykset? Voinko yhdistellä materiaaleja? o Kyllä voit, mutta täytyy huomioida, että kaikki materiaalit eivät kuitenkaan tartu toisiinsa. Asetuksia viilaamalla voi tartunnan saada riittäväksi. Vielä ei ole tarkkaa listaa siitä, mitkä materiaalit tarttuvat toisiinsa. Mitkä ovat hyviä tukimateriaaleja? o HIPS liukenee limoneeniin. o PVA liukenee veteen. o Testaukset eivät ole vielä valmiit, mihin materiaaleihin nämä tarttuvat hyvin Voinko tehdä kaksivärisiä tulostuksia? miten se käytännössä tapahtuu? o Kyllä voit tehdä. Kaksiväritulostukset muodostuvat kahdesta erillisestä 3D-mallista. Mallit yhdistetään Repetier-hostissa ja määritetään, kumpi malli tulostetaan kummalla värillä. Mallien luominen voi alkuun olla hieman haasteellista ja vaatii hieman ajatusnystyröiden käyttöä, jotta mallin osaa muodostaa. Voinko lisätä alustalle yhden.stl tiedoston ja valita mitkä osat tulevat millä värillä? o Tällä hetkellä Repetier-Host / Slicing ohjelmat eivät tue tätä toimintoa ( ) Tulostin kaksivärisen kappaleen, osa A:n tulostin EXT 1:llä ja osa B:n EXT2:lla. Tulostus onnistui hienosti. Nyt vaihdoin osa A:lle EXT 2:n ja osa B:lle EXT 1:n, mutta ohjelma tekee sen samoilla väreillä. o Slicing ohjelma ei vielä ymmärrä kääntää tuota värijärjestystä toisinpäin, helpoin tapa on vaihtaa nauha EXT1:stä EXT2:een, jolloin väritys vaihtuu. Aloitin tulostamisen ja osat olivat merkattu, että osa A tulee EXT1:llä ja osa B EXT 2:lla. Silti ohjelma teki molemmat tulostukset ainoastaan EXT 2:lla, missä vika? o Todennäköisesti Start G-codesta puuttuu komento T0, joka aktivoi EXT1:n. Ilman tätä ohjelma hämääntyy ja luulee tulostavansa 1:llä, mutta tulostaakin kakkosella. Sitten se vaihtaa toiseen suuttimeen ja tulostus menee lomittain. o Ratkaisu 1. Lisää Slicing ohjelman Start G-codeen komento T0 o Ratkaisu 2. Manual control välilehdellä aktivoi Extruder 1 ennen tulostuksen aloitusta.

24 23 VIANMÄÄRITYSOPAS ONGELMA MAHDOLLISET SYYT RATKAISU Laite ei käynnisty/reagoi käskyihin Tulostusmateriaali ei tule läpi kun syötän sitä suuttimeen. Tulostusmateriaali ei tartu alustaan tulostettaessa. Virtajohtoa ei ole kytketty. Usb-kaapeli ei ole kytketty. Portit valikosta on valittu väärä COM-portti Suutin ei ole lämmin. Nauha ei osu vetotelaan. Suutin ei ole riittävän lämmin. Suuttimien korkeuskalibrointia ei ole suoritettu/on virheellinen. Tulostusalustan käsittely on kulunut tai puutteellinen. Tulostusalusta ei ole riittävän lämmin käytettävälle materiaalille. Kytke virtajohto laitteeseen. Kytke Usb-kaapeli. Varmista laitehallinnan PORTIT valikosta oikea COM-portti Lämmitä suutin Manual Control välilehdeltä väh. 200 C. Varmista, että tulostusmateriaali kulkee suuttimeen asti. Suuttimessa on liian matala lämpötila kyseiselle materiaalille. Suorita suuttimien korkeuskalibrointi. Käsittele tulostusalusta ohjeen mukaisesti. Tarkista tulostusmateriaalille suositeltu alustan lämpötila. Tulostusmateriaalin tulo keskeytyy kesken tulostuksen. Tulostettavassa kappaleessa kerrokset tarttuvat huonosti keskenään/ eivät tartu keskenään ollenkaan. Suutin on tulostettaessa liian lähellä tulostusalustaa. Suutin on liian kylmä tulostettavalle materiaalille. Syötössä on tilapäinen häiriö. Suuttimeen on joutunut jotain sinne kuulumatonta ja tukkeutunut. Lämpötila suuttimessa on liian matala. Kappaleen jäähdytys on liian voimakas ja jäähdyttää suuttimen. Tulostusnopeus on liian suuri. Kappaleessa on liian ohuita seinämiä. Suorita suuttimien korkeuskalibrointi. Tarkista tulostusmateriaalille suositeltu tulostuslämpötila. Resetoi laite ja yritä uudelleen. Kuumenna suutin manuaalisesti 260 C ja aja tulostusmateriaalia suuttimen läpi. Vaihda suutin. Nosta suuttimen lämpötilaa esim. 5 C suosituksesta. Vähennä Blowerin tehoa -> Slicer Configuration -> Filament -> PLA (min ja max. fan speed) Vähennä tulostusnopeutta. Muokkaa kappaleen geometriaa.

25 24 Tulostettava kappale muuttaa tulostusalustassa muotoaan. (Nurkat taipuu) Tulostus pätkii normaalista poikkeavalla tavalla. Laite pysähtyi kesken tulostuksen. ABS, PC ja muut teollisuusmuovit vääntyvät jäähtyessään. Suuttimien korkeuskalibrointi on virheellinen. Tietokone aiheuttaa pätkimisen (Tulostus USB-kaapelin kautta) Sähkökatko. Tietokone on lepotilassa/ käynnistynyt uudelleen. Suutin on mennyt liian kylmäksi Aktivoi Slicer välilehdeltä Adhesion Type -> BRIM Käsittele tulostusalusta ohjeen mukaisesti. Kasvata kappaleen seinämävahvuutta. Kasvata kappaleen täyttöä(infill). Muokkaa kappaleen geometriaa. Vähennä tulostusnopeutta. Suorita suuttimien korkeuskalibrointi. Aja tietokoneen päivitykset/ vaihda tietokone. Aloita tulostus uudelleen. Aloita tulostus uudelleen. Varmista, ettei tietokone mene lepotilaan. Varmista lokikentästä mahdolliset hälytykset

MINIFACTORY DUAL EXTRUDER

MINIFACTORY DUAL EXTRUDER minifactory Oy Ltd MINIFACTORY DUAL EXTRUDER MINIFACTORY DUAL EXTRUDER 12/2014 v.1.0 minifactory Oy Ltd Dual Extruder kalibrointi ja käyttöohje 1 SISÄLLYS Vaihe 1. CURA-profiilien asennus Repetier-Host-ohjelmaan...

Lisätiedot

minifactory Käyttöohje V1.0

minifactory Käyttöohje V1.0 Tekniset tiedot / / ensimmäinen tulostus 6.2.2013 1 Tekniset tiedot minifactory 1.0 perusominaisuudet Tulostusalue: 150 x 140 x 140 mm (leveys, pituus, korkeus) Kerrospaksuus: 0.1 / 0.16 / 0.2 / 0.25 /

Lisätiedot

Check List minifactory 3D-tulostimelle

Check List minifactory 3D-tulostimelle 1 minifactory 3D-tulostimen ohjelmistojen Check List Olemme havainneet, että esimerkiksi oppilaitoksissa ja yrityksissä voi käyttäjiltä puuttua käyttöoikeuksia ja näin ollen ohjelmistot ja niiden asetukset

Lisätiedot

Ohjeet Minifactory 3 tulostimen käyttöönottoon

Ohjeet Minifactory 3 tulostimen käyttöönottoon Ohjeet Minifactory 3 tulostimen käyttöönottoon Jooseppi Järvinen Turun normaalikoulu 28.8.2014 1 Nämä ohjeet on laadittu Minifactory 3 tulostimen käyttöönottokoulutuksessa ja näiden ohjeiden mukaisesti

Lisätiedot

minifactory käyttöönotto

minifactory käyttöönotto 1 minifactory käyttöönotto Tervetuloa käyttämään minifactory 3D-tulostinta. minifactoryn käyttöönotto uudella tietokoneella vaatii alla olevien vaiheiden suorittamisen. Vaiheessa yksi (1) asennetaan tarvittavat

Lisätiedot

1. JOHDANTO LAITTEEN ESITTELY TULOSTUSOHJELMAN JA PERUSASETUSTEN LATAUS JA ASENNUS D-MALLIN LUONTI...13

1. JOHDANTO LAITTEEN ESITTELY TULOSTUSOHJELMAN JA PERUSASETUSTEN LATAUS JA ASENNUS D-MALLIN LUONTI...13 HDANTO 1 2 SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO... 2 1. JOHDANTO... 4 1.1 TÄRKEÄÄ... 4 1.2 OHJEEN VAROITUSMERKIT... 4 1.3 SÄHKÖLAITTEIDEN VERKKOLIITÄNTÄ... 4 1.4 TULOSTUSPAIKAN VALITSEMINEN... 5 1.5 LAITTEEN

Lisätiedot

3D-tulostus ja OpenSCAD. Juha Biström, Mikko Simenius, Joel Tolonen

3D-tulostus ja OpenSCAD. Juha Biström, Mikko Simenius, Joel Tolonen 3D-tulostus ja OpenSCAD Juha Biström, Mikko Simenius, Joel Tolonen Luennon sisältö Motivaatio 3D-tulostus teknologiana Sähköpajan tulostimet Malli Mallinna itse jollakin CAD-ohjelmalla (esim. OpenSCAD)

Lisätiedot

MySchenker tulostimen ohjeet

MySchenker tulostimen ohjeet MySchenker tulostimen ohjeet Paperirullan asettaminen tulostimeen 1. Avaa tulostin painamalla etulevyn OPEN painikkeesta ja nostamalla kansi kevyesti yläasentoonsa Paperirullan asettaminen tulostimeen

Lisätiedot

Käyttöohje Prusa i3 3D-tulostin. versio 1.0

Käyttöohje Prusa i3 3D-tulostin. versio 1.0 Käyttöohje Prusa i3 3D-tulostin versio 1.0 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 3 1.1 YLEISTÄ... 3 1.2 VAROITUKSIA... 3 1.3 OHJEEN RAKENNE... 3 2. 3D-TULOSTIMEN RAKENNE JA OSAT... 4 2.1 OSAJÄRJESTELMÄT... 4

Lisätiedot

Microsoft Security Essentials (MSE) asennuspaketin lataaminen verkosta

Microsoft Security Essentials (MSE) asennuspaketin lataaminen verkosta Etusivu > Tietohallintokeskus > Ohjeet > Tutoriaalit > Virustorjunta (Microsoft Security Essentials) Virustorjunta (Microsoft Security Essentials) Ohjeet Microsoft Security Essentials -virustorjuntaohjelman

Lisätiedot

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikun käyttäminen 1 Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikku liitetään tietokoneen USB-porttiin. Koneessa voi olla useita USB-portteja ja tikun voi liittää mihin tahansa niistä. USB-portti

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

250 arkin vakiolokeron täyttäminen

250 arkin vakiolokeron täyttäminen Pikaopas Paperin ja erikoismateriaalin lisääminen Tässä osassa kerrotaan, miten 250 ja 550 arkin lokerot sekä käsinsyöttölokero täytetään.lisäksi siinä on tietoja Paperikoko- ja Paperilaji-asetuksista.

Lisätiedot

Maha Eurosystem jarrulaskentaohjelman asennusohje versio 7.20.026

Maha Eurosystem jarrulaskentaohjelman asennusohje versio 7.20.026 2012 Tecalemit Oy Seppo Koskivuori Maha Eurosystem jarrulaskentaohjelman asennusohje versio 7.20.026 Vaatimukset: - tietokone (PC), jossa vapaa USB portti - käyttöjärjestelmä Windows XP, Vista tai Windows

Lisätiedot

Mainoksen taittaminen Wordilla

Mainoksen taittaminen Wordilla Mainoksen taittaminen Wordilla Word soveltuu parhaiten standardimittaisten (A4 jne) word-tiedostojen (.docx) tai pdf-tiedostojen taittoon, mutta sillä pystyy tallentamaan pienellä kikkailulla myös kuvaformaattiin

Lisätiedot

Phantom / H3-3D Gimbal Kalibrointiohjeet. Aloitus:

Phantom / H3-3D Gimbal Kalibrointiohjeet. Aloitus: Phantom / H3-3D Gimbal Kalibrointiohjeet - Uuden kauko-ohjaimen yhdistäminen kopteriin - Kauko-ohjaimen kalibrointi - Gimbaalin kuvauskulman säätövivun X1 kalibrointi - Gimbaalin asetukset - IMU kalibrointi

Lisätiedot

Muovitulostuksen mahdollisuudet mallien ja keernalaatikoiden valmistuksessa. 5.2.2015 Riku Rusanen, Prenta Oy www.prenta.fi

Muovitulostuksen mahdollisuudet mallien ja keernalaatikoiden valmistuksessa. 5.2.2015 Riku Rusanen, Prenta Oy www.prenta.fi Muovitulostuksen mahdollisuudet mallien ja keernalaatikoiden valmistuksessa. 5.2.2015 Riku Rusanen, Prenta Oy www.prenta.fi Esityksen rakenne Yritysesittely, Prenta Oy Tekniikan esittely, 3D-tulostaminen

Lisätiedot

Bläuer - 2014. 3D-Tulostaminen

Bläuer - 2014. 3D-Tulostaminen Bläuer - 2014 3D-Tulostaminen Ei saa ajatella 3D-tulostamista yhtenä pakettina vaan modulaarisena työnä jossa eri ohjelmat ja laitekokoonpanot tuottavat meille valmiin kappaleen. Moduuleja ja ohjelmia

Lisätiedot

Kuinka ladata tulostusprofiilit Antalis ICC Profile Centrestä

Kuinka ladata tulostusprofiilit Antalis ICC Profile Centrestä KÄYTTÖOPAS Kuinka ladata tulostusprofiilit Antalis ICC Profile Centrestä Tämän oppaan avulla näet, kuinka helppoa on ladata materiaalien tulostusprofiilit Antalis ICC Profile Centren nettisivuilta ja siirtää

Lisätiedot

Aloita tästä. Värikasettien kohdistaminen ilman tietokonetta

Aloita tästä. Värikasettien kohdistaminen ilman tietokonetta Aloita tästä Värikasettien kohdistaminen ilman tietokonetta Noudata Asennusohjeessa annettuja laitteiston asennusohjeita. Jatka optimoimalla tulostuslaatu seuraavasti. 1 Varmista, että olet lisännyt paperikaukaloon

Lisätiedot

Käyttöohje. Prusa i3 3D-tulostin. versio 1.1

Käyttöohje. Prusa i3 3D-tulostin. versio 1.1 Käyttöohje Prusa i3 3D-tulostin versio 1.1 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 3 1.1 YLEISTÄ... 3 1.2 VAROITUKSIA... 3 1.3 OHJEEN RAKENNE... 3 2. 3D-TULOSTIMEN RAKENNE JA OSAT... 4 2.1 OSAJÄRJESTELMÄT... 4

Lisätiedot

Omavalmisteinen 3d-printteri Arduino Megan ohjaamana. Sisällysluettelo

Omavalmisteinen 3d-printteri Arduino Megan ohjaamana. Sisällysluettelo Omavalmisteinen 3d-printteri Arduino Megan ohjaamana Sisällysluettelo 1. 3d-printtauksen kerrosmainen toiminta-ajatus 2. Runkorakenne 3. Kytkentäkaavio ja kytkennät 4. Cura 3.3, ohjausohjelma 1. 3d-printtauksen

Lisätiedot

Salusfin Älykäs lämmityksen ohjaus: Asennusohje

Salusfin Älykäs lämmityksen ohjaus: Asennusohje Salusfin Älykäs lämmityksen ohjaus: Asennusohje Löydät tukisivuiltamme yksityiskohtaiset ohjeet kaikista asennuksen vaiheista, usein kysytyt kysymykset, komponenttien käyttöohjeet ja valmistajien manuaalit.

Lisätiedot

CEM DT-3353 Pihtimittari

CEM DT-3353 Pihtimittari CEM DT-3353 Pihtimittari Sivu 1/5 CEM DT-3353 Pihtimittari Ongelma Mittarin ohjelmisto ilmoittaa NO DATA vaikka tiedonsiirtokaapeli on kytketty tietokoneen ja mittarin välille, mittarissa on virta päällä

Lisätiedot

Harjoitus Morphing. Ilmeiden luonti

Harjoitus Morphing. Ilmeiden luonti LIITE 1 1(5) Harjoitus Morphing Harjoituksessa käsiteltävät asiat: Objektien kopioiminen Editoitavan polygonin muokkaaminen Morph-modifier käyttö ilmeiden luomiseen Lyhyen animaation luonti set key- toimintoa

Lisätiedot

TEKOMO 3D-TULOSTUS. 1 JP v3.0

TEKOMO 3D-TULOSTUS. 1 JP v3.0 TEKOMO 3D-TULOSTUS 1 JP 23.01.2018 v3.0 1. 3D-tulostus ja Tekomon 3D-tulostimet 3D-tulostin luo fyysisiä esineitä tietokoneella suunnitelluista malleista. 3D-tulostuksen tapoja on monia, ja Tekomossa olevat

Lisätiedot

CADS Planner -tulostusohje

CADS Planner -tulostusohje Sisältö Yleistä tulostuksesta... 3 Tulostinajurin asentaminen Windowsiin... 4 Paperiarkin lisääminen tulostinajurille... 5 Tulostimen lisääminen CADSiin... 7 PDF-tiedoston tulostaminen... 9 PLT-tiedoston

Lisätiedot

TeleWell TW-WLAN 802.11g/n USB

TeleWell TW-WLAN 802.11g/n USB TeleWell TW-WLAN 802.11g/n USB V2 Copyright Pikaohje Pakkauksen sisältö. 1 USB-sovittimen asennus Windows Xp.... 2 Windows Vista..... 6 Mac OS X..... 10 Wlan-tukiasemaan yhdistäminen Windows XP / Vista...

Lisätiedot

Visma Avendon asennusohje

Visma Avendon asennusohje Visma Avendon asennusohje 1 Versio 5.21 On tärkeää, että käytössäsi on aina uusin toimittamamme versio ohjelmistosta. Asentamalla viimeisimmän version saat käyttöösi ohjelman tuoreimmat ominaisuudet ja

Lisätiedot

AUTOCAD-TULOSTUSOHJE. Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit)

AUTOCAD-TULOSTUSOHJE. Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit) AUTOCAD-TULOSTUSOHJE Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit) 1. MODEL VS. LAYOUT Autocadista löytyy vasemmasta alakulmasta automaattisesti

Lisätiedot

VIDA ADMIN PIKAOPAS SISÄLTÖ

VIDA ADMIN PIKAOPAS SISÄLTÖ SISÄLTÖ 1 VIDA ADMIN... 3 1.1 Tarkastusluettelo... 3 1.2 Lisää käyttäjä... 3 1.3 Rekisteröi VIDA All-in-one... 4 1.4 Aktivoi tilaus sekä liitä käyttäjät ja tietokoneet tilaukseen... 4 1.5 Käyttäjätunnus

Lisätiedot

KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA

KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA Asennusohjeiden sisältö 1. RICA optimointiohjelmoinnin periaate isoftloaderilla... 2 2. RICA isoftloader toimituspaketin sisältö... 3 3. isoftloader Sync-ohjelmiston

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

Käyttöpaneelin merkkivalot

Käyttöpaneelin merkkivalot tarkoittavat eri asioita niiden järjestyksen mukaan. Merkkivalot, jotka ovat pois päältä, päällä ja/tai vilkkuvat, osoittavat tulostimen eri tilanteita kuten tulostimen tilaa, tarvittavia käyttäjän toimia

Lisätiedot

HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE

HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE Vaihe 1, Client manager ohjelmiston ja sovittimen ajureiden asennus Asennuksen vaiheissa saattaa olla sovitin ja käyttöjärjestelmä kohtaisia eroja. Alla olevassa

Lisätiedot

Kytkentäopas. Windows-ohjeet paikallisesti liitettyä tulostinta varten. Ennen Windows-tulostinohjelmiston asentamista

Kytkentäopas. Windows-ohjeet paikallisesti liitettyä tulostinta varten. Ennen Windows-tulostinohjelmiston asentamista Sivu 1/5 Kytkentäopas Windows-ohjeet paikallisesti liitettyä tulostinta varten Ennen Windows-tulostinohjelmiston asentamista Paikallinen tulostin on tulostin, joka on liitetty tietokoneeseen USB- tai rinnakkaiskaapelilla.

Lisätiedot

Ennen varmenteen asennusta varmista seuraavat asiat:

Ennen varmenteen asennusta varmista seuraavat asiat: NAPPULA-VARMENTEEN ASENNUSOHJE 1/17 Suosittelemme käyttämään Nappulaa uusimmalla versiolla Firefox- tai Chrome- tai Applen laitteissa Safariselaimesta. Tästä dokumentista löydät varmenteen asennusohjeet

Lisätiedot

Prenta Duo 3D-tulostin. Käyttöohje

Prenta Duo 3D-tulostin. Käyttöohje Prenta Duo 3D-tulostin Käyttöohje Versio 0.07 30.5.2015 1 Sisällys Prenta Duo 3D-tulostin... 1 Tervetuloa käyttämään Prenta Duo 3D-tulostinta.... 3 Tekniset tiedot... 4 Duon osat... 5 Ohjelmiston asennus...

Lisätiedot

GlucoNavii DMS ohjelma

GlucoNavii DMS ohjelma GlucoNavii DMS ohjelma Asennus: Lataa ohjelma osoitteesta www.ekoweb.fi => Tuki Vieritä sivua hieman alaspäin kunnes näet alla olevan kuvan. Tiedosto on exe-päätteinen, joten virustorjuntaohjelmistosi

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

Ohjeita kirjan tekemiseen

Ohjeita kirjan tekemiseen Suomen Sukututkimustoimisto on yhdessä Omakirjan kanssa tehnyt internetiin uuden Perhekirja-sivuston. Se löytyy osoitteesta: www.omakirja.fi -> Kirjat -> Perhekirja tai http://www.omakirja.fi/perhekirja?product=6

Lisätiedot

Reolink WiFi valvontakameran käyttöohje

Reolink WiFi valvontakameran käyttöohje 1 Reolink WiFi valvontakameran käyttöohje Sisällysluettelo 1 Ennen käyttöä... 3 1.1 Käyttöehdot... 3 1.2 Huomioitavaa... 3 2 Valvontakameran käyttöönotto älypuhelimella... 4 2.1 Asenna Reolink ohjelmisto...

Lisätiedot

F10-Lavalaput Versio 1.1. F10-Lavalaput ohjelmiston käyttöohjeet. 1 Yleistä. 2 Ohjelmiston pikaohje. 3 Ohjelmiston laajempi ohje

F10-Lavalaput Versio 1.1. F10-Lavalaput ohjelmiston käyttöohjeet. 1 Yleistä. 2 Ohjelmiston pikaohje. 3 Ohjelmiston laajempi ohje F10-Lavalaput ohjelmiston käyttöohjeet 1 Yleistä 2 Ohjelmiston pikaohje 3 Ohjelmiston laajempi ohje 3.1 Ohjelmiston käynnistäminen 3.2 Kirjautuminen palveluun 3.3 Tuotteen valinta ja muiden tietojen syöttö

Lisätiedot

HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto

HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto Windows 10:n asennus, päivitysten tarkistus ja Abitti-asetukset Kytke tietokone verkkovirtaan ennen koneen käynnistämistä! Windows 10 Home käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een

Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een Liite 4 1(19) KEMIN ENERGIA Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een Janne Pirttimaa 12.2.2013 Liite 4 2(19) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yhdistäminen bluetoothilla... 3 2. Ongelmatilanteet ja ratkaisut...

Lisätiedot

Huawei E3276s ohjelmistopäivitys

Huawei E3276s ohjelmistopäivitys Huawei E3276s ohjelmistopäivitys 1. Aloita kytkemällä nettitikku tietokoneen USB-porttiin. Jos nettitikku ei ole aikaisemmin ollut käytössä tässä tietokoneessa, niin hetken päästä aukeaa Mobile Broadband

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

Koneen käyttöön tarvitaan erillinen kortti, jonka voi lunastaa joko aikuisten infotiskiltä tai palvelupisteestä.

Koneen käyttöön tarvitaan erillinen kortti, jonka voi lunastaa joko aikuisten infotiskiltä tai palvelupisteestä. Kopiointi Koneen käyttöön tarvitaan erillinen kortti, jonka voi lunastaa joko aikuisten infotiskiltä tai palvelupisteestä. Hinnat Kortin panttimaksu on 2. Pantin saa takaisin jos kortin palauttaa. Kortille

Lisätiedot

Pika-aloitusopas. Langaton IP-kamera. Tekninen tuki QG4_B

Pika-aloitusopas. Langaton IP-kamera. Tekninen tuki QG4_B FI Tekninen tuki Langaton IP-kamera Pika-aloitusopas Lataa Windows- tai Mac-asiakasohjelmisto seuraavasta osoitteesta: https://reolink.com/software-and-manual/ Tarkemmat asennusohjeet selostetaan käyttöoppaassa:

Lisätiedot

Käyttöohje Prusa i3 3D-tulostin versio 1.3. https://www.e-ville.com/file/27/prusa-i3-kayttoohje-v13.pdf

Käyttöohje Prusa i3 3D-tulostin versio 1.3. https://www.e-ville.com/file/27/prusa-i3-kayttoohje-v13.pdf Käyttöohje Prusa i3 3D-tulostin versio 1.3 https://www.e-ville.com/file/27/prusa-i3-kayttoohje-v13.pdf SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 3 1.1 YLEISTÄ... 3 1.2 VAROITUKSIA... 3 1.3 OHJEEN RAKENNE... 3 2.

Lisätiedot

ABCDE ABCDE ABCDE. Tulostuslaatuopas. Tulostuslaatuongelmien selvittäminen. Epätasainen tulostusjälki. Tulostuslaatuopas

ABCDE ABCDE ABCDE. Tulostuslaatuopas. Tulostuslaatuongelmien selvittäminen. Epätasainen tulostusjälki. Tulostuslaatuopas Sivu 1/8 Tulostuslaatuopas Monet tulostuslaatuongelmat voidaan ratkaista vaihtamalla tulostustarvike tai huoltotarvike, jonka käyttöikä on päättymässä. Tarkista tulostimen tarvikkeen tila ohjauspaneelista.

Lisätiedot

KOSPEL S.A. 75-136 KOSZALIN UL. OLCHOWA 1

KOSPEL S.A. 75-136 KOSZALIN UL. OLCHOWA 1 Lue käyttö- ja asennusohjeet huolellisesti. Niitä noudattamalla varmistat laitteellesi pitkän käyttöiän ja luotettavantoiminnan. Kospel Oy pidättää oikeuden tehdä pieniä muutoksia laitteen rakenteeseen

Lisätiedot

Retrojasson asennus- ja huolto-ohjeet

Retrojasson asennus- ja huolto-ohjeet Retrojasson asennus- ja huolto-ohjeet Retrojasson asennusohje 1. Asennuspohjan valinta Laite painaa noin 30 kg. Seinäkiinnitystä varten Retrojasson takaseinässä on kaksi reikää. Kiinnitykseen käytetään

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Klikkaa sitä Windows-versiota, jonka haluat kopioida USB-tikulle, niin pääset suoraan oikeaan oppaaseen. Windows

Lisätiedot

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Sisäänkirjautuminen... 2 Office 365:n käyttöliittymä... 3 Salasanan vaihto... 5 Outlook-sähköpostin käyttö... 7 Outlook-kalenterin käyttö... 10 OneDriven käyttö...

Lisätiedot

DumpDbox-ohjelmiston asennus- ja käyttöohjeet Sisällys

DumpDbox-ohjelmiston asennus- ja käyttöohjeet Sisällys DumpDbox-ohjelmiston asennus- ja käyttöohjeet Sisällys 1. Esittely... 2 2. Asennusohjeet... 2 3. Yleiskuva ohjelmistosta... 3 4. Tietojen siirtäminen D-Boxin avulla... 4 4.1. Piirturitiedostojen siirtäminen...

Lisätiedot

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen Lomavastaajan

Lisätiedot

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta..1 Tiedoston kytkeminen haluttuun ohjelmaan...2 Pikakuvakkeen luominen...3 Resurssien jakaminen verkossa olevien

Lisätiedot

PDF-tiedostojen teon pikaohje

PDF-tiedostojen teon pikaohje 1 PDF-tiedostojen teon pikaohje 1. Aluksi Tässä pikaohjeessa käydään lyhyesti läpi PDF-muotoisten tiedostojen teko Adobe Acrobat 5.0 ohjelmalla. Ohje opastaa painoon optimoidun PDF-tallenteen teon. Pikaohje

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

Nutri-Flow ravintotulkki ALOITUSOPAS

Nutri-Flow ravintotulkki ALOITUSOPAS Nutri-Flow ravintotulkki ALOITUSOPAS Ohjelmaan kirjautuminen Siirry osoitteeseen www.nutri-flow.fi Klikkaa sivun ylälaidassa näkyvää Nutri-Flow palvelu painiketta. Avautuvalla sivulla on tiedotteita ja

Lisätiedot

Tulostuslaatuongelmat

Tulostuslaatuongelmat 1 Tulostusjälki on liian vaaleaa tai kuvissa tai tekstissä on tyhjiä kohtia. Varmista, että tulostimessa käytetään suositeltua paperia tai muuta tulostusmateriaalia. Tulosta materiaalille, joka on otettu

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Seuraavilla sivuilla esittelemme yksityiskohtaisesti, miten voit helposti ja nopeasti yhdistää kuvia ja tekstiä easybook -taittotyökalun avulla. Edellytykset

Lisätiedot

Muistimoduulit. Käyttöopas

Muistimoduulit. Käyttöopas Muistimoduulit Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan

Lisätiedot

a Käsikappale b Akku (3.7 V /2500mAh) c Alusta d Virtajohto e Valokärki f Suoja g Häikäisysuoja h Valokärjen suojapussit i Valokovettajan suojapussit

a Käsikappale b Akku (3.7 V /2500mAh) c Alusta d Virtajohto e Valokärki f Suoja g Häikäisysuoja h Valokärjen suojapussit i Valokovettajan suojapussit Käyttöohje a Käsikappale b Akku (3.7 V /2500mAh) c Alusta d Virtajohto e Valokärki f Suoja g Häikäisysuoja h Valokärjen suojapussit i Valokovettajan suojapussit j Käyttöohje Valintanäppäimet a b MODE-näppäin

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. KONICA MINOLTA DI251F http://fi.yourpdfguides.com/dref/590228

Käyttöoppaasi. KONICA MINOLTA DI251F http://fi.yourpdfguides.com/dref/590228 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet, koko, lisävarusteet

Lisätiedot

Tulostusjälkiongelmat

Tulostusjälkiongelmat Jos ehdotettu korjaustoimi ei ratkaise ongelmaa, ota yhteyttä huoltoedustajaasi. 1 Tulostusjälki on liian vaalea. Väri voi olla vähissä. Jos haluat käyttää jäljellä olevan väriaineen, poista ensin kasetti

Lisätiedot

MASSER Loader V2.00. käyttö- ja asennusohje 5.5.2014

MASSER Loader V2.00. käyttö- ja asennusohje 5.5.2014 MASSER Loader V2.00 käyttö- ja asennusohje 5.5.2014 Masser Oy Tel. +358 400 904 500 BID No 0665142-9 Jämytie 1 Fax. +358 16 282 554 VAT No. FI06651429 FI-96910 Rovaniemi, Finland Domicile Rovaniemi OHJELMAN

Lisätiedot

erasmartcardkortinlukijaohjelmiston

erasmartcardkortinlukijaohjelmiston erasmartcardkortinlukijaohjelmiston asennusohje Sisällysluettelo 1. erasmartcard... 2 2. erasmartcard-ohjelmiston normaali asennus... 3 2.1. Ennen asennusta... 3 2.2. Asennus... 3 3. Muut asennustavat...

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

HOW-TO: Kuinka saan yhdistettyä kaksi tulospalvelukonetta keskenään verkkoon? [Windows XP]

HOW-TO: Kuinka saan yhdistettyä kaksi tulospalvelukonetta keskenään verkkoon? [Windows XP] HOWTO: Tulospalveluohjelman asetusten määrittely verkkokäytössä 1/5 HOW-TO: Kuinka saan yhdistettyä kaksi tulospalvelukonetta keskenään verkkoon? [Windows XP] Kaksi tietokonetta saa kytkettyä keskenään

Lisätiedot

OHJE ATERIAPÄIVÄKIRJAN MUOKKAUKSEEN

OHJE ATERIAPÄIVÄKIRJAN MUOKKAUKSEEN Nutri-Flow ravintotulkki OHJE ATERIAPÄIVÄKIRJAN MUOKKAUKSEEN Uuden ateriapäivän lisääminen Siirry ateriapäiväkirjaan päävalikon Ateriapäiväkirja -painikkeesta. 1. Klikkaa kalenterista päivämäärää, jolle

Lisätiedot

- Uuden kauko-ohjaimen yhdistäminen kopteriin - Kauko-ohjaimen kalibrointi - Gimbaalin kuvauskulman säätövivun X1 kalibrointi - Gimbaalin asetukset

- Uuden kauko-ohjaimen yhdistäminen kopteriin - Kauko-ohjaimen kalibrointi - Gimbaalin kuvauskulman säätövivun X1 kalibrointi - Gimbaalin asetukset Phantom / H3-3D Gimbal Kalibrointiohjeet - Uuden kauko-ohjaimen yhdistäminen kopteriin - Kauko-ohjaimen kalibrointi - Gimbaalin kuvauskulman säätövivun X1 kalibrointi - Gimbaalin asetukset Aloitus: DJI

Lisätiedot

Opetussuunnitteluprosessi WebOodissa - OpasOodi

Opetussuunnitteluprosessi WebOodissa - OpasOodi Katri Laaksonen 14.3.2011 Opetussuunnitteluprosessi WebOodissa - OpasOodi Ohjeen sisältö: Yleistä Oppaaseen liittyvien opintokohteiden käsittely Opintokohteen tila Vastuuopettajatietojen lisäys Kuvaustekstien

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

Asennus ja käyttöopas

Asennus ja käyttöopas Asennus ja käyttöopas EKRUCBS Asennus ja käyttöopas Suomi Sisällysluettelo Sisällysluettelo Käyttäjälle 2 1 Painikkeet 2 2 Tilakuvakkeet 2 Asentajalle 3 3 Yleiskuvaus: Asentaminen ja määrittäminen 3 4

Lisätiedot

KODU. Lumijoen peruskoulu

KODU. Lumijoen peruskoulu KODU Lumijoen peruskoulu Sisällysluettelo 1. Aloitus... 2 1.1 Pelin tallennuspaikka... 2 1.2 Kodu Game lab... 3 2 Maan luominen... 4 2.1. Seinän tekeminen... 5 2.2. Vesialueen tekeminen peliin... 6 2.3.

Lisätiedot

Integroidun maksupäätteen lisääminen käyttöönotossa

Integroidun maksupäätteen lisääminen käyttöönotossa Integroidun maksupäätteen lisääminen käyttöönotossa Elisa tarjoaa maksupäätteiksi Netsin Ingenico ipp350 tai iwl250 Ethernet yhteydellä ja iwl250 mallia Bluetooth yhteydellä. Jotta maksupääte toimii Elisa

Lisätiedot

OHJEITA KOPIOINTIIN JA TULOSTUKSEEN

OHJEITA KOPIOINTIIN JA TULOSTUKSEEN OHJEITA KOPIOINTIIN JA TULOSTUKSEEN 1 Sisällys Tulostimen valinta ja perustulostaminen... 4 Perusvälilehti... 5 Paperilähteen valinta... 5 Erikoismateriaalien tulostaminen... 6 Turvattu tulostus... 7 Asettelu

Lisätiedot

Foscam kameran asennus ilman kytkintä/reititintä

Foscam kameran asennus ilman kytkintä/reititintä Foscam kameran asennus ilman kytkintä/reititintä IP laitteiden asennus tapahtuu oletusarvoisesti käyttäen verkkokaapelointia. Kaapeli kytketään kytkimeen tai suoraan reittimeen, josta laite saa IP -osoitetiedot,

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys ClassPad fx-cp400 päivitys + Manager for ClassPad II Subscription päivitys Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

PRINTER DRIVER PÄÄKÄYTTÄJÄN OPAS

PRINTER DRIVER PÄÄKÄYTTÄJÄN OPAS PÄÄKÄYTTÄJÄN OPAS OpusCapita pidättää oikeuden muuttaa tuotteen ominaisuuksia ja tätä tuotekuvausta. Uusimmat versiot julkaistaan osoitteessa www.opuscapita.com/terms. 1. TEHTÄVÄKUVAUS Pääkäyttäjällä on

Lisätiedot

SSH Secure Shell & SSH File Transfer

SSH Secure Shell & SSH File Transfer SSH Secure Shell & SSH File Transfer TIETOHALLINTO Janne Suvanto 1.9 2002 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 Yleistä... 2 SSH Secure Shell ohjelman asetukset... 3 POP3 tunnelin asetukset... 6 Yhteyden

Lisätiedot

v1.2 Huom! Piirto-ohjelmissa asioita voi tehdä todella monella tavalla, tässä esitellään yksi esimerkkitapa tällaisen käyrän piirtämiseen.

v1.2 Huom! Piirto-ohjelmissa asioita voi tehdä todella monella tavalla, tässä esitellään yksi esimerkkitapa tällaisen käyrän piirtämiseen. v2 Tehtävä: Piirrä kartalle merkittyjen pisteiden ja välinen korkeusprofiili. Voit käyttää valmista Libre Office Draw koordinaatistopohjaa. Pisteiden välisen janan jakomerkit ovat 100m välein. Vaihtoehtoisesti

Lisätiedot

AIRJACK NOSTOLAITTEEN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

AIRJACK NOSTOLAITTEEN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE Huhtikuu 2011 1 AIRJACK NOSTOLAITTEEN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE Huhtikuu 2011 2 SISÄLLYSLUETTELO YLEISTÄ 1 PAKKAUS JA VARASTOINTI 2 TEKNISET TIEDOT. 3 ASENNUS.

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata ssa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasMuokkaaja-oikeudet. n käyttölupia voi hakea lomakkeella,

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö A. Peruskäyttöohje Digilehtiö 1 1. Aseta haluamasi paperi tai lehtiö alustan päälle. Kirjoita ja piirrä muistiinpanot digilehtiön kynällä, kun kirjoitat uudelle sivulle, käännä lehti syrjään, ja paina

Lisätiedot

Topfieldin sarjaporttipäivitystyökalun asennus(rs232)

Topfieldin sarjaporttipäivitystyökalun asennus(rs232) Topfieldin sarjaporttipäivitystyökalun asennus(rs232) Oheinen kuvasarja selitysteksteineen opastaa sinut onnistuneesti päivittämään Topfield -vastaanottimesi. - Lataa sarjaportti -päivitystyökalu -sivustolta

Lisätiedot

Puhelinnumeroiden lataaminen laitteesta tietokoneelle

Puhelinnumeroiden lataaminen laitteesta tietokoneelle OHJE 1/9 Yleistä Saunalahti on lähettänyt asiakkaillemme uuden SIM kortin. Kaikki Saunalahden SIM kortit tulevat vaihtumaan jollakin aikajaksolla Saunalahden siirryttyä palveluoperaattorista virtuaalioperaattoriksi.

Lisätiedot

OKLV120 Demo 7. Marika Peltonen

OKLV120 Demo 7. Marika Peltonen OKLV120 Demo 7 Marika Peltonen 0504432380 marika.p.peltonen@jyu.fi Tekstin sanat allekkain Kirjoita teksti Wordiin tai kopioi teksti, laitetaan teksti joka sana eri riville Valitse Muokkaa > Etsi ja korvaa

Lisätiedot

T&M Autori Versio Series 60 -puhelimiin

T&M Autori Versio Series 60 -puhelimiin T&M Autori Versio 5.0.0 Series 60 -puhelimiin Asennusohje 19. huhtikuuta 2010 TIETOMEKKA T&M Autori asennusohje - 2 SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO 2 1. YLEISTÄ 3 2. UUDEN MUISTIKORTIN ASENNUS 3 3. T&M

Lisätiedot

TRUST FLAT SCAN USB 19200

TRUST FLAT SCAN USB 19200 TRUST FLAT SCAN USB 19200 Pika-asennusohje Versio 1.0 1 1. Johdanto Tämä käyttöohje on tarkoitettu Trust Flat Scan USB 19200 - tuotteen käyttäjille. Tuotteen asentamisessa ei tarvita mitään erityisiä ennakkotietoja

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata WebOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

Pikaopas Bookeen Cybook Muse -lukulaitteet

Pikaopas Bookeen Cybook Muse -lukulaitteet Pikaopas Bookeen Cybook Muse -lukulaitteet Onnittelut lukulaitteen uudelle omistajalle E-kirjojen siirto lukulaitteelle WiFi-yhteyden yli Kädessäsi on varta vasten e-kirjojen lukemiseen suunniteltu laite,

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot