minifactory käyttöönotto

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "minifactory käyttöönotto"

Transkriptio

1 1 minifactory käyttöönotto Tervetuloa käyttämään minifactory 3D-tulostinta. minifactoryn käyttöönotto uudella tietokoneella vaatii alla olevien vaiheiden suorittamisen. Vaiheessa yksi (1) asennetaan tarvittavat ajurit tietokoneelle minifactoryn liittämistä varten. Vaiheessa kaksi (2) asennetaan Repetier-host tulostusohjelmisto ja asetetaan siihen minifactoryn asetukset. Vaiheessa kolme (3) asennetaan Slic3r STL-to-Gcode translaattoriin minifactoryn asetukset. Vaiheessa neljä (4) Yhdistetään minifactory tietokoneeseen ja suoritetaan laitteen suuttimen etäisyyden kalibrointi tulostusalustasta sekä tulostusmateriaalin esisyöttö suuttimeen. Vaiheessa viisi (5) suoritetaan ensimmäinen tulostus. 1. Ajureiden asennus 2. Repetier-hostin asennus ja konfigurointi 3. Slic3r STL - G-code translaattorin konfigurointi 4. Tulostimen yhdistys, kalibrointi sekä tulostusmateriaalin esisyöttö 5. Ensimmäinen tulostus

2 2 Vaihe 1 Ajureiden asentaminen Eteneminen: minifactory USB: EI kytketty minifactory Virtajohto: EI kytketty Linux ja Mac tietokoneet voivat suoraan yhdistää tulostimen. minifactory 3D-tulostinta operoidaan tietokoneen avulla, ja yhteys tulostimeen muodostetaan USB-kaapelilla. Windows käyttöjärjestelmän tietokoneille asennetaan ajuri ennen minifactoryn yhdistämistä tietokoneeseen. Lataa ja asenna ajuri: https://www.pjrc.com/teensy/serial_install.exe Ajuri on asennettava Administrator / Järjestelmänvalvoja oikeuksilla. Mikäli asennat ajuria esim. organisaatiosi tietokoneelle, pyydä tietojärjestelmähenkilöä avuksesi. Windows 8 käyttäjillä saattaa asennus vaatia ajurin varmennustoiminnon kytkemisen pois päältä. Löydät ohjeen siihen täältä: https://www.pjrc.com/teensy/windows8.txt Kun ajuri on asennettu onnistuneesti voidaan minifactory kytketä tietokoneeseen. Kytkemisjärjestys, Huom! Tärkeä. 1. Kytke laitteen virtalähteen johto minifactory 3D-tulostimeen ja kytke virtalähde verkkovirtaan. 2. Kytke USB johto minifactory 3D-tulostimeen ja kytke USB johto tietokoneeseen.

3 3 Voit tarkistaa, että ajuri on asentunut oikein ja tietokoneesei tunnistaa laitteen. (minifactory näkyy laitehallinnassa laitteena "USB Serial (Communication Class, Abstract Control Model), COMXX") Ota portin numero ylös, tarvitset sitä Repetier-hostin asennuksessa. Laitehallintaan pääsee painamalla Käynnistä -> hiiren oikealla Tietokone -> hallitse -> laitehallinta (Start -> Computer -> Manage -> Device manager)

4 4 Vaihe 2 Repetier-host tulostusohjelman asennus ja konfigurointi Eteneminen: minifactory USB: Kytketty minifactory Virtajohto: Kytketty Ajurit asennettu: Kyllä Seuraavaksi lataa ja asenna Repetier-Host tulostusohjelmisto osoitteesta: Repetier-Host ohjelmiston avulla minifactory 3D-tulostinta ohjataan. Repetierillä voit määrittää, mitä kappaletta tulostetaan. Repetierissä on sisäänrakennettuna Slic3r niminen ohjelmisto, jolla tulostettava kappale muunnetaan minifactory 3D-tulostimen ymmärtämään muotoon. Sekä Repetier- Host että Slic3r täytyy konfiguroida, jotta asetukset ovat minifactory 3D-tulostimelle yhteensopivat. Repetier-Host ohjelman konfigurointi (Versio 0.90) Käynnistä Repetier-host. Klikkaa Printer Settings näppäintä, jolloin pääset muokkaamaan asetuksia. Printer Settings valikosta Connection välilehdestä määritetään tulostimen yhteysasetukset. 1. Tarkista, että keltaisella merkityt arvot ovat asetetut. 2. Klikkaa Refresh Ports nappia. 3. Valitse Port: -pudotusvalikosta COM-portti, johon tulostimesi on kytketty. Mikäli Port:-pudotusvalikko on tyhjä sammuta Repetier, irroita USB ja 24V virtajohto ja anna laitteen oleentua n. 2min. Kytke vaiheen 1 mukaisesti laite takaisin kiinni ja käynnistä repetier-host uudelleen.

5 5 Printer Settings välilehdestä määritetään tulostimen liike/lämpötila-asetuksia. 1. Muokkaa omat asetuksesi vastaamaan keltaisella merkittyjä asetuksia. Printer Shape välilehdestä määritetään tulostimen asetuksia. 1. Muokkaa omat asetuksesi vastaamaan keltaisella merkittyjä asetuksia. 2. Paina Apply-nappia ja sen jälkeen, klikkaa OK. Advanced välilehti ei tarvitse muutoksia. Olet nyt konfiguroinut Repetier-Host ohjelmaan minifactory perusasetukset. Voit nyt siirtyä vaiheeseen 3.

6 6 Vaihe 3 Slic3r STL G-koodi translaattorin konfigurointi Eteneminen: minifactory USB: Kytketty minifactory Virtajohto: Kytketty Ajurit asennettu: Kyllä Repetier-Host asennettu ja konfiguroitu: Kyllä Slic3r STL -> G-koodi muunnin ohjelmiston konfigurointi. Seuraavaksi konfiguroidaan Slic3rin tulostusasetukset. Slic3riin määritellään minifactory 3D-tulostimen vakioasetukset, joita voi sitten lähteä muokkaamaan eteenpäin, kun laite tulee tutuksi. Lataa ja pura Slic3rin minifactory-vakioasetukset tietokoneellesi tästä: Siirry Repetier-Hostissa Slicer välilehteen ja klikkaa Slic3r kentän configure näppäintä käynnistääksesi Slic3rin. 1. Klikkaa valikosta File -> Load Config Etsi tallentamasi mf2.ini tiedosto, valitse se ja klikkaa Open. 3. Slic3r vaatii, että asetukset tallennetaan. a. Käy Print Settings / Filament settings / Printer settings välilehdet läpi ja tallenna asetukset jokaisessa välilehdessä.

7 7 Kun olet avannut jokaisen välilehden ja tallentanut asetukset, voit sulkea Slic3rin. Valitse Repetier-Hostin Slicer välilehdellä tallentamasi asetukset käyttöön kuvan mukaisesti. Mikäli asetukset ei jostain syystä ole valittavissa kokeile suorittaa Slic3rin konfigurointi uudelleen. Slic3r ohjelmaan on nyt ladattu minifactoryn vakioasetukset. Seuraavassa vaiheessa kalibroidaan vielä Z-akseli ennenkuin pääsemme tekemään ensimmäisen tulostuksen. Vaihe 4 Tulostimen kalibrointi ja nauhan esisyöttö Eteneminen: minifactory USB: Kytketty minifactory Virtajohto: Kytketty Ajurit asennettu: Kyllä Repetier-Host asennettu ja konfiguroitu: Kyllä Slic3r konfiguroitu: Kyllä minifactory 3D-tulostimen kalibrointi ja nauhan esisyöttö Tämä vaihe on tärkeä, sillä tässä kalibroidaan minifactory 3D-tulostimen suuttimen etäisyys tulostuspöydästä. Tämä vaihe kannattaa suorittaa aina silloin tällöin, mikäli tulostuksen aloittamisessa on ongelmia tai esimerkiksi tulostinta siirrellään. Suuttimen väärä etäisyys tulostusalustasta aiheuttaa ongelmia tulostuksen aloittamisessa. Mikäli suutin on liian lähellä tulostuspöytää, ei nauha pääse tulemaan ulos suuttimesta ja tulostus epäonnistuu. Mikäli suutin on liian kaukana tulostuspöydästä, ei nauha pursotu oikein tulostusalustalle.

8 8 Kalibroinnin ensimmäinen vaihe Otetaan yhteys 3D-tulostimeen Klikkaa Repetier Hostin vasemmasta yläreunasta löytyvää Connectnappia. Väri muuttuu vihreäksi ja yhteys on muodostettu. Uusimmassa V0.90 Repetier-hostissa on pieni bugi ja sen kiertäminen on kerrottu alla. Voit tarkistaa, että yhteys muodostui katsomalla Repetier-Hostin alareunan informaatiokenttää, jossa lukee Connected. Lisäksi tärkeää on, että yhdistämisen jälkeen sielä esiintyy myös teksti Idle. Jos Idlen tilalla on teksti esim. 5 commands waiting vaatii tulostin manuaalisen kuittauksen. Manuaalinen kuittaus tapahtuu Repetier-hostissa. Siirry Manual Control välilehdelle. Välilehden alareunassa on OK nappi, jota klikkaamalla ohjelma suorittaa nämä viisi komentoa ja tulostin siirtyy Idle tilaan. Mikäli tulostin jää vieläkin jumiin esim. 4 commands waiting niin tulostimen voi resetoida. Resetointi tapahtuu siten, että sulje Repetier ja irroita USB (ja virtajohto) minifactorystä. Anna laitteen oleentua n. 1-2min. Kytke Virtajohto ja sen jälkeen USB johto, käynnistä Repetier-Host ja yhdistä laitteeseen uudelleen painamalla Connect. 1. Kun olet onnistuneesti saanut yhteyden tulostimeesi, kytke virtajohto kiinni ja tämän jälkeen siirry Repetier-Hostissa Manual Control välilehdelle. Kirjoita G-code: kenttään seuraava käsky ja paina lopuksi Send. 1. M907 S100 ja paina Send a. Tämä asettaa moottorien tehon oikeaksi. 2. G28 ja paina Send a. Tämä komento kotiuttaa XYZakselit 3. G1 X75 Y75 Z-0.1 F1200 ja paina Send a. Pöytä liikkuu keskelle ja suutin on lähes lasilevyssä kiinni. Tulostin on nyt valmis kalibrointiin.

9 9 Huom! Kalibrointia tehdessäsi, voit ajaa suutinta alas/ylös painamalla kuvassa näkyviä ohjausnappeja. Käytä ainoastaan -0.1 / +0.1 nappeja ja varo painamasta esim -1 tai -10 nappeja, jotka ovat -0.1 napin alapuolella. Aseta tulostusalustan ja suuttimen väliin A4-paperiarkki. Aja suutinta kohti lasilevyä painamalla -0.1 nappia. Jokaisella painalluksella suutin liikkuu 0.1mm kohti lasilevyä. Kokeile painalluksen jälkeen liikkuuko paperi vapaasti suuttimen ja lasilevyn välissä. Toista, kunnes paperi hankaa hieman suutinta ja paperin liikuttaminen vaikeutuu. Paina nyt kerran +0.1 nappia, jolloin paperi liikkuu kohtuu helposti. Suuttimen paikka on nyt siis haettu ja nyt tämä sijainti pitää vielä tallentaa Slic3rin asetuksiin. Hae tieto sijainnista syöttämällä G-code kenttään komento M114 ja paina Send. Tieto sijainnista tulostuu Repetier-hostin lokiin. Sijainti on muotoa: X:75.00 Y:75.00 Z:-X.XX Ota tästä Z:n X.XX arvo ylös. Sijainti voi olla eri kuin kuvassa. Aja Z-akseli takaisin yläasentoon painamalla Z-home nappia. Z-akselin korkeustiedon syöttäminen Slic3riin. Syötä nyt tämä tieto sijainnista Slic3rin Z-offset asetuskenttään. Löydät tämän menemällä Repetier-Hostissa Slice-välilehdelle ja painamalla Slic3rin configure nappia, jolloin Slic3r avautuu. Siirry Slic3rissa Printer Settings-välilehdelle ja syötä tieto sijainnista Z-offset kenttään. Tallenna ja sulje Slic3r.

10 10 Seuraavaksi Tulostusnauhan esisyöttö Eteneminen minifactory USB: Kytketty minifactory Virtajohto: Kytketty Ajurit asennettu: Kyllä Repetier-Host asennettu ja konfiguroitu: Kyllä Slic3r konfiguroitu: Kyllä Suuttimen etäisyys tulostusalustasta kalibroitu: Kyllä Seuraavaksi syötetään tulostusnauha suuttimeen. Ensiksi suutin täytyy lämmittää, sillä laitteessa on turvallisuussyistä estetty vetotelaston pyöriminen alle 140 C. Siirry Repetier-hostissa Manual control-välilehdelle ja napsauta lämpö päälle painamalla Heat Extruder -nappia. Näet lämpötilan nousun seuraamalla anturin antamaa lämpötilatietoa Tavoitelämpötila Lämmittäessäsi suutinta 200 C käy lämpötila aluksi hieman korkeammalla. Elektroniikka automaattisesti ohjaa lämpötilan 200 C tuntumaan. Lämmityksessä voi kestää muutama minuutti. Kun suutin on lämmitetty, voit nyt syöttää tulostusnauhaa suuttimeen. Paina tulostusnauhaa kevyesti sormilla ja klikkaa samanaikaisesti syöttönappia. Tunnet, kuinka suutin alkaa vetämään nauhaa sisäänsä, jolloin voit päästää irti nauhasta. Mikäli suutin ei heti ensimmäisellä klikkauksella ala vetämään nauhaa sisäänsä, toista kunnes suutin saa otteen nauhasta.

11 11 Kun suutin alkaa vetämään nauhaa sisäänsä paina syöttönappia n. 5 sekunnin välein. Toista n. 5-8 kertaa, kunnes tulostusnauhaa tulee suuttimesta ulos. Voit pyyhkäistä ulostulevan nauhan esim. A4 paperiarkin kulmalla pois suuttimen kärjestä. Mikäli ei n. 10 kerran jälkeenkään nauhaa vielä tule ulos suuttimesta, paina takaisinvetonappia (nuoli ylöspäin), kunnes saat nauhan pois suuttimesta. Katkaise nauha ja tee syöttö uudelleen. Voit seurata suuttimen viereisestä aukosta langan etenemistä. Vaihe 5 - Ensimmäinen tulostus Eteneminen minifactory USB: Kytketty minifactory Virtajohto: Kytketty Ajurit asennettu: Kyllä Repetier-Host asennettu ja konfiguroitu: Kyllä Slic3r konfiguroitu: Kyllä Suuttimen etäisyys tulostusalustasta kalibroitu: Kyllä Tulostusnauha esisyötetty: Kyllä Olet nyt suorittanut ensimmäisellä kerralla tehtävät tarvittavat säädöt. Seuraavaksi voidaan suorittaa ensimmäinen tulostus. Lataa esimerkkitulostus, Paina Download This Thing ja lataa Gear.STL Löydät esimerkkitulostuksen täältä:

12 12 Siirry Repetir hostissa Object Placement välilehteen ja klikkaa + painiketta eli Add object. Valitse juuri lataamasi kappale, Gear.STL. Näet kappaleesi tulostusalueella. Vasemmassa reunassa olevilla työkaluilla voit käännellä kamerakulmaa. Myös kappaleen siirtely onnistuu. Seuraavaksi kappaleesta luodaan G-koodi, eli kappale muutetaan 3D-tulostimen ymmärtämään muotoon. G-koodi luodaan Slic3r ohjelmistolla, johon aikaisemmin latasimme minifactoryn vakioasetukset. Kun pääset tutuksi laitteen kanssa, voit säätää tulostusasetuksia Slic3ristä, jolloin voit vaikuttaa mm. Kerrospaksuuteen, täyttömäärään, seinien lukumäärään, tukimateriaaleihin yms. Siirry Repetier-Hostissa Slicer-välilehdelle. Varmista vielä, että minifactory:n Slic3r asetukset ovat kuten alla olevassa kuvassa. Jos kaikki on ok, paina Slice with Slic3r. Ohjelma työstää nyt G-koodin.

13 13 Voit seurata Slic3rin etenemistä Repetier-Hostin lokista, joka löytyy Repetier-hostin alareunasta. Lopuksi ohjelma ilmoittaa kuinka paljon materiaalia kuluu arviolta tulostuksessa. Tässä tapauksessa mm eli n. 1,1m. Tarkista vielä, että tulostusalusta on puhdas ja se voi liikkua vapaasti ja että tulostusnauha pääsee esteettömästi suuttimelle. Työ käynnistetään Run Job näppäimellä Tulostin lämmittää suuttimen ja tulostusalustan Slic3rissä asetettuihin lämpötiloihin tämä voi kestää joitakin minuutteja Kun tulostus on valmis, minifactory automaattisesti lopettaa tulostuksen ja sammuttaa lämmityksen Kun tulostusalusta on jäähtynyt voi irroittaa kappaleen tulostusalustasta Ongelmatilanteissa katso vinkkejä Käynnistä työ painamalla Run Job-nappia ohjelman yläreunasta. Onneksi olkoon! Olet nyt suorittanut ensimmäisen 3D-tulostuksesi. Tervetuloa kysymään vinkkejä, ohjeita ja jakamaan kuvia tulostuksistasi minifactory foorumeille:

14 14 Yleiset ongelmatilanteet: Jos ilmenee ongelmia, käy ohje uudestaan huolellisesti läpi. Voit myös kysellä foorumeidemme kautta ongelmistasi osoitteessa. Yleisiä syitä tulostuksen epäonnistumiseen Tulostusalusta ei ole lämmin kappale ei tartu kiinni tulostusalustaan o Tarkista Slic3r asetukset, että lämpötilasäädöt ovat ok. o Kappale ei tartu tulostusalustaan Lasipinta ei ole puhdas. o Pese lasilevy esim. Fairy/vesi liuoksella. Pyyhi lopuksi kostealla. Kappale ei tartu tulostusalustaan lasipinta on juuri puhdistettu o Tarkista Z-akselin kalibrointi. Vaihe 4. Ohjelma ei tee kappaleesta G-koodia Lue foorumeiltamme.stl tiedostojen korjaamisesta netfabb työkalulla

KL Support Oy Nuijamiestentie 3 B 00400 HELSINKI (09) 580 3880 www.kl-support.fi BRAILLIANT KÄYTTÖOHJE

KL Support Oy Nuijamiestentie 3 B 00400 HELSINKI (09) 580 3880 www.kl-support.fi BRAILLIANT KÄYTTÖOHJE KL Support Oy Nuijamiestentie 3 B 00400 HELSINKI (09) 580 3880 www.kl-support.fi BRAILLIANT KÄYTTÖOHJE SISÄLLYSLUETTELO 1. TIETOA BRAILLIANTISTA....2 2. LAITTEEN KUVAUS 2 2.1 Brailliantin ulkomuoto...2

Lisätiedot

Sisällysluettelo. www.firstbeat.com

Sisällysluettelo. www.firstbeat.com Firstbeat Hyvinvointianalyysi Käyttäjän opas tammikuu 2015 1 Sisällysluettelo Johdanto... 3 1. Järjestelmävaatimukset... 4 2. Käytön aloittaminen... 5 2.1 Adobe Flash Player -ohjelmiston asentaminen...

Lisätiedot

Sisällys. TACHOSTORE software manual 1

Sisällys. TACHOSTORE software manual 1 Sisällys 1. TachoStore-ohjelmiston esittely... 3 1.1 PÄÄPERIAATE... 3 1.2 KAAVIO... 3 1.3 TOIMINNOT... 3 1.4 LATAUSTAVAT... 3 1.5 LADATTAVAT TIEDOSTOT... 3 1.6 TIEDONTALLENNUSMUODOT... 3 2. TachoStoren

Lisätiedot

hp deskjet 450 -kannettava kirjoitin

hp deskjet 450 -kannettava kirjoitin hp deskjet 450 -kannettava kirjoitin käyttöopas Tekijänoikeustiedot 2002 Hewlett-Packard Company Kaikki oikeudet pidätetään. Kopiointi, sovitus tai kääntäminen ilman etukäteen hankittua kirjallista sitoumusta

Lisätiedot

Suomenkielinen versio. LW320/LW321 Sweex Langaton 300N-reititin. Pakkauksen sisältö. Termistöluettelo

Suomenkielinen versio. LW320/LW321 Sweex Langaton 300N-reititin. Pakkauksen sisältö. Termistöluettelo LW320/LW321 Sweex Langaton 300N-reititin Älä altista langatonta Sweex 300N -reititintä äärilämpötiloille. Älä pidä laitetta suorassa auringonvalossa tai lämmönlähteiden läheisyydessä. Älä käytä langatonta

Lisätiedot

Tervetuloa... 1 Ominaisuudet ja järjestelmävaatimukset... 2 Nettitikun ominaisuudet... 2 Järjestelmävaatimukset... 2 Opi tuntemaan nettitikkusi...

Tervetuloa... 1 Ominaisuudet ja järjestelmävaatimukset... 2 Nettitikun ominaisuudet... 2 Järjestelmävaatimukset... 2 Opi tuntemaan nettitikkusi... Tervetuloa... 1 Ominaisuudet ja järjestelmävaatimukset... 2 Nettitikun ominaisuudet... 2 Järjestelmävaatimukset... 2 Opi tuntemaan nettitikkusi... 3 Käyttöönotto... 5 Nettitikun valmistelu... 5 Nettitikun

Lisätiedot

Sisällys Tarratulostimen esittely........................................................... 6

Sisällys Tarratulostimen esittely........................................................... 6 Tekijänoikeustiedot 2011 Sanford, L.P. Kaikki oikeudet pidätetään. Mitään tämän asiakirjan tai ohjelmiston osaa ei saa kopioida tai välittää millään tavalla missään muodossa tai kääntää toiselle kielelle

Lisätiedot

Nettitikku MF668a Käyttöopas

Nettitikku MF668a Käyttöopas Nettitikku MF668a Käyttöopas 1 Tervetuloa... 3 2 Ominaisuudet ja järjestelmävaatimukset...4 2.1 Nettitikun ominaisuudet... 4 2.2 Järjestelmävaatimukset... 4 3 Käyttöönotto... 5 3.1 Nettitikun valmistelu...5

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. HP DESKJET F375 http://fi.yourpdfguides.com/dref/4164836

Käyttöoppaasi. HP DESKJET F375 http://fi.yourpdfguides.com/dref/4164836 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle HP DESKJET F375. Löydät kysymyksiisi vastaukset HP DESKJET F375 käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet,

Lisätiedot

1 HP Deskjet 3740 series -tulostin

1 HP Deskjet 3740 series -tulostin 1 HP Deskjet 3740 series -tulostin Hae vastaus kysymykseen valitsemalla jokin seuraavista ohjeen aiheista: Ilmoituksia Erikoisominaisuudet Aloitusopas Tulostimen liittäminen Valokuvien tulostaminen Muiden

Lisätiedot

ULTRAPOINT DOGPS FOR ANDROID

ULTRAPOINT DOGPS FOR ANDROID ULTRAPOINT DOGPS FOR ANDROID OMISTAJAN KÄSIKIRJA DoGPS for Android -ohjelmisto on suunniteltu Android-käyttöjärjestelmän puhelimiin. DoGPS NET DoGPS NETin avulla, joka on osa ohjelmiston DoGPS+ palvelua,

Lisätiedot

Nokeval. DPR990 Omavalvontayksikkö Käyttöohje

Nokeval. DPR990 Omavalvontayksikkö Käyttöohje Nokeval DPR990 Omavalvontayksikkö Käyttöohje 2 Sisällys Sisällys...2 Johdanto...3 Etupaneeli...4 Takapaneeli...5 Varusteet ja tarvikkeet...6 Asennuspaikka...7 Asentaminen...8 PromoLog-ohjelman version

Lisätiedot

FirstOffice Johdanto ja asennus

FirstOffice Johdanto ja asennus Johdanto ja asennus Kappale 1: Johdanto ja asennus FirstOffice on integroitu taloushallinto-ohjelma pienyrityksille Windows, Macintosh ja Linux käyttöympäristöihin. Se sisältää laskutuksen, osto- ja myyntireskontran,

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET 1 Sisällysluettelo Tietokoneen osat...

Lisätiedot

Ultrapoint DoGPS for Android v.1.0.5

Ultrapoint DoGPS for Android v.1.0.5 Ultrapoint DoGPS for Android v.1.0.5 Omistajan käsikirja DoGPS for Android -ohjelmisto on suunniteltu Android-käyttöjärjestelmän puhelimiin. Kaikki muutokset käyttöohjeessa lueteltuihin ominaisuuksiin

Lisätiedot

Memeo AutoBackupin voi asentaa koneeseen, jossa on jokin seuraavista käyttöjärjestelmistä: Windows 2000, johon on asennettu Service Pack 6.

Memeo AutoBackupin voi asentaa koneeseen, jossa on jokin seuraavista käyttöjärjestelmistä: Windows 2000, johon on asennettu Service Pack 6. Memeo AutoBackup käyttöohje Memeo AutoBackupin asentaminen Tärkeää: Sinulla on oltava järjestelmänvalvojan oikeudet siihen tietokoneeseen, johon olet asentamassa Memeo AutoBackupia. Memeo AutoBackupia

Lisätiedot

Online-käyttöopas RJ-

Online-käyttöopas RJ- Online-käyttöopas RJ- 3050/RJ-3150 RJ-3050 RJ-3150 Lue tämä Online-käyttöopas ennen tämän tulostimen käyttämistä. Käyttöopasta kannattaa säilyttää turvallisessa paikassa. Versio 0 FIN Johdanto Tärkeä huomautus

Lisätiedot

HP Deskjet F300 All-in-One series. Käyttöopas

HP Deskjet F300 All-in-One series. Käyttöopas HP Deskjet F300 All-in-One series Käyttöopas HP Deskjet F300 All-in-One series Käyttöopas Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevia tietoja voidaan muuttaa ilman erillistä ilmoitusta.

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET 1 Sisällysluettelo Tietokoneen osat...

Lisätiedot

Tietoja Käyttäjän käsikirjasta... 5 Yleistä... 5 Esitiedot... 5 Muu materiaali... 5

Tietoja Käyttäjän käsikirjasta... 5 Yleistä... 5 Esitiedot... 5 Muu materiaali... 5 KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA HENKILÖKOHTAINEN KILPAILU V.10.3 OE2003 VERSIO 10.3 MT2003VERSIO 10.3 TILA: 20.4.2007 SISÄLLYSLUETTELO Tietoja Käyttäjän käsikirjasta... 5 Yleistä... 5 Esitiedot... 5 Muu materiaali...

Lisätiedot

Käyttöopas NPD3358-00

Käyttöopas NPD3358-00 NPD3358-00 Sisällys Tekijänoikeus ja tavaramerkit Käyttöjärjestelmäversiot Turvallisuusohjeita Tärkeitä turvallisuusohjeita....................................................... 10 Tulostimen asentaminen......................................................

Lisätiedot

Käyttöohjeet Käyttäjän opas

Käyttöohjeet Käyttäjän opas Käyttöohjeet Käyttäjän opas Laitteen turvallisen ja tarkoituksenmukaisen käytön varmistamiseksi tutustu kohtaan "Turvallisuustiedot" ennen laitteen käyttämistä. SISÄLLYSLUETTELO 1. Laitteen opas Tietoja

Lisätiedot

DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN - PICASA

DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN - PICASA DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN - PICASA SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN 2 1. JOHDANTO... 3 2. PICASAN

Lisätiedot

BL-NET. Bootloader. Käyttö Winsol Memory Manager TA-Designer. Versio 2.19-1 FI

BL-NET. Bootloader. Käyttö Winsol Memory Manager TA-Designer. Versio 2.19-1 FI BL-NET Versio 2.19-1 FI Bootloader Käyttö Winsol Memory Manager TA-Designer fi Sisällysluettelo Laitteisto/Yleistä... 4 Jännitteensyöttö... 4 DL-väylä... 4 CAN-väylä ja infrapunaliitäntä IR-CAN... 5 USB...

Lisätiedot

Ohjelman käyttöön ei sisälly muita kuluja kuin ohjelman lisenssimaksu ja mahdolliset webbipalvelusi käyttömaksut.

Ohjelman käyttöön ei sisälly muita kuluja kuin ohjelman lisenssimaksu ja mahdolliset webbipalvelusi käyttömaksut. Kotisivu ohje Kotisivu - ohjelmisto on webbipohjainen kotisivujen julkaisujärjestelmä jossa käyttäjä ei tarvitse erityistaitoja kyetäkseen julkaisemaan webbisivuja. Jos osaat käyttää Microsoft Word tekstinkäsittelyohjelmaa,

Lisätiedot

Microsoft Excelin perusteita Keijo Salakari 7. Maaliskuuta 2006

Microsoft Excelin perusteita Keijo Salakari 7. Maaliskuuta 2006 Microsoft Excelin perusteita Keijo Salakari 7. Maaliskuuta 2006 Microsoft Excel perusteita 2 (36) Sisältö 1 MS EXCEL OHJELMAN KÄYNNISTÄMINEN... 4 1.1 KÄYNNISTÄ-VALIKON KAUTTA... 4 1.2 TYÖPÖYDÄN PIKAKUVAKE...

Lisätiedot

Matrix 3.0 Premier -ohjelmiston asennus Järjestelmän asetus- ja käyttöohjeet

Matrix 3.0 Premier -ohjelmiston asennus Järjestelmän asetus- ja käyttöohjeet Matrix 3.0 Premier -ohjelmiston asennus Järjestelmän asetus- ja käyttöohjeet 332265F FI Johdanto KAPPALE 1 Johdanto 2 Johdanto Sisällysluettelo Johdanto..................................2 Sisällysluettelo...........................3

Lisätiedot

KÄYTTÖOPAS DCP-J925DW. Versio 0 FIN

KÄYTTÖOPAS DCP-J925DW. Versio 0 FIN KÄYTTÖOPAS DCP-J925DW Versio 0 FIN Jos tarvitaan asiakaspalvelua Täytä seuraavat tiedot tulevaa käyttöä varten: Mallin numero: DCP-J925DW Sarjanumero: 1 Ostopäivä: Ostopaikka: 1 Sarjanumero on laitteen

Lisätiedot

TEKNISET OHJEET JA VARMUUSKOPIOINTI

TEKNISET OHJEET JA VARMUUSKOPIOINTI TEKNISET OHJEET JA VARMUUSKOPIOINTI Sisällys YHDEN KONEEN VERSION ASENNUS... 4 PERUSVAIHEET... 4 OHJELMAN REKISTERÖINTI YRITYKSELLE... 4 VERKKOVERSION ASENTAMINEN... 6 YLEISTÄ... 6 PALVELIMEN NIMEN ASETTAMINEN...

Lisätiedot

Käyttöopas DCP-J552DW DCP-J752DW. Versio 0 FIN

Käyttöopas DCP-J552DW DCP-J752DW. Versio 0 FIN Käyttöopas DCP-J552DW DCP-J752DW Versio 0 FIN Jos tarvitaan asiakaspalvelua Täytä seuraavat tiedot tulevaa käyttöä varten: Mallinumero: DCP-J552DW ja DCP-J752DW (Ympyröi laitteesi mallinumero) Sarjanumero:

Lisätiedot