Treenitietokannan suunnitteludokumentti

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Treenitietokannan suunnitteludokumentti"

Transkriptio

1 Treenitietokannan suunnitteludokumentti 1 Johdanto 1.1 Järjestelmän tarkoitus Järjestelmän tarkoituksena on luoda Yliopiston Taido Ry:n treenien vetäjille ja treeneissä kävijöille toimiva ympäristö, jossa vetäjät voivat helposti lisätä kuvauksia ja aiheita omille treeneille sekä tarvittaessa lisätä yleisiä tapahtumia (mm. leirejä, kilpailuja, yms.) tietyille päiville kalenteriin. Myös treenien muokkauksen tulee olla vaivatonta ja se tulee olemaan järjestelmän pääsääntöinen käyttötarkoitus, sillä ylläpidon tehtävänä on hoitaa geneeriset harjoitustiedot scriptin kautta tietokantaan puolen vuoden välein, kun uudet syksy-kevät- tai kesätreeniajat ovat tiedossa. Lisäksi tietojen pitää olla helposti luettavassa ja havainnollisessa muodossa esillä seuran sivuilla, jotta muut treeneissä kävijät näkevät mahdolliset aiheet, muutokset harjoitusajoissa sekä vuorojen peruutukset selkeästi ja nopeasti. Mahdollisista peruutuksista ja aikamuutoksista tiedotetaan myös seuran postituslistalla, mutta treenitietokannassa ne ovat pysyvästi esillä. 1.2 Toimintaympäristö Järjestelmän toimintaympäristöksi tulee suomalaisen internetpalveluja tarjoavan Kapsi Internetkäyttäjät Ry:n Lakka-palvelin. Tietokanta sijoitetaan erilliselle Puolukka-palvelimelle, jolle on yhteys Lakka-palvelimelta. 1.3 Rajaukset Tietokannasta tulee kurssin puitteissa kohtuu suppea, mutta tulevaisuudessa tarkoituksena on lisätä tietokantaan muutakin tietoa seuran toimintaan liittyen. 1.4 Toteutusympäristö Järjestelmä toteutetaan Helsingin Yliopiston Tietojenkäsittelytieteen laitoksen Users-palvelimella ja siihen on mahdollista päästä tutustumaan osoitteessa:

2 2 Yleiskuva järjestelmästä 2.1 Sidosryhmäkaavio 2.2 Käyttäjäryhmät Kuka tahansa alla olevien ryhmien jäsen voi kuulua myös muihin ryhmiin. Taidon harrastaja: Treenien vetäjä: Yliopiston taidon sihteeri ja ilmoittaja: Ylläpito: Katsovat treenitietoja, mahdollisia muutoksia aikatauluissa sekä muita treeneihin vaikuttavia tekijöitä. Lisää treenejä, muuttaa omien treenien tietoja. Lisää mahdollisia poikkeuksia ja muita tapahtumia. Lisää ja poistaa treenejä, muuttaa treenien tietoja, lisää tapahtumia ja poikkeuksia sekä muokkaa ja lisää järjestelmän ominaisuuksia.

3 3 Käyttötapaukset Treenikalenterin katselu Sidosryhmät: Kaikki Tavoite: Saada informaatiota treeneistä Käyttötapauksen kulku: Käyttäjä tulee sivuille, selaa itsensä treenikalenteri näkymään ja tarkastelee treenejä viemällä hiiren osoittimen treenipäivää vastaavalle treenikalenterin taulukon riville. Treenitiedot tulevat esiin treenikalenterin sivuun erilliseen jquery-javascript-kirjaston cluetipnäkymään. Harjoitustietojen muutos Sidosryhmät: Ylläpito, vetäjät, sihteeri, seuran ilmoittaja Tavoite: Muuttaa harjoituksen tiedot vastaamaan toivetta Käyttötapauksen kulku: Käyttäjä tulee sivuille, kirjautuu sisään treenitietokantaan ja valitsee 'muokkaa harjoitusta'-kohdan tietokannan valikosta. Käyttäjä valitsee haluamansa treenin treeninäkymästä, jolloin treenin tiedot ilmestyvät sivun alalaitaan. Käyttäjä muuttaa haluamansa tiedot ja lähettää tiedot lomakkeella eteenpäin. Harjoituksen lisäys: Sidosryhmät: Ylläpito, vetäjät Tavoite: Lisätä uusi harjoitusaika treenikalenteriin Käyttötapauksen kulku: Käyttäjä tulee sivuille, kirjautuu sisään treenitietokantaan ja valitsee 'lisää harjoitus'-kohdan tietokannan valikosta. Käyttäjä ilmoittaa haluamansa päivämäärän, jolloin sivulle ilmestyy näkymä harjoitustiedoista ja ehdotukset valmiista, normaaleista treeniajoista, jos sellaisia päivälle on. Käyttäjä asettaa harjoitustiedot haluamikseen ja lähettää tiedot talletettavaksi tietokantaan. Tapahtuman lisäys / muokkaus Sidosryhmät: Ylläpito, sihteeri, seuran ilmoittaja Tavoite: Lisätä uusi tapahtuma treenikalenteriin Käyttötapauksen kulku: Käyttäjä tulee sivuille, kirjautuu sisään treenitietokantaan ja valitsee 'lisää / muokkaa tapahtumaa'-kohdan tietokannan valikosta. Käyttäjä ilmoittaa haluamansa päivämäärän, jolloin sivulle ilmestyy näkymä tapahtumatiedoista, jos sille päivälle on jo merkitty tapahtuma tietokantaan, jos tapahtumaa ei ole niin tekstikentässä lukee 'Lisää tapahtuma'. Käyttäjä asettaa tapahtumatiedot haluamikseen ja lähettää ne talletettavaksi tietokantaan. Jos aikaisempi tapahtuma pyyhitään ruudulta ja lähetetään tyhjä tekstikenttä, niin sen päivän tapahtuma tuhotaan tietokannasta.

4 4 Järjestelmän tietosisältö 4.1 Tietokohteet Tagi TagID Serial Tunniste Nimi Varchar Tagit ovat harjoituksille annettavia geneerisiä sisältömerkkejä. Niiden on tarkoitus lähinnä helpottaa tilastollista seurantaa ja tarjota vetäjille nopea tapa identifioida harjoituksiaan edes jotenkin, jos ei halua kirjoittaa pitempää kuvausta. Harjoitus HarjoitusID Serial Tunniste Pvm Timestamp Päivämäärä ja harjoituksen alkamisaika Pvm_loppu Timestamp Päivämäärä ja harjoitukset oppumisaika Kurssi Int 0 = värillisten harjoitus, 1 = kurssin harjoitus Harjoitus on tietokannan pääasiallinen tietosisältö ja kaikki muut tietokohteet liittyvät tapahtumia lukuunottamatta suoraan joko yhteen tai useampaan harjoitukseen.

5 Harjoitusaihe / Simo Linkola / Suunnitteludokumentti / Tietokantasovellus S2010 / TKTL / HY Aihe Text Vapaa tekstikuvailu harjoituksen teemoista. Aihe on tagia yksilöllisempi harjoituksen määritelmä. Harjoituksella voi olla maksimissaan vain yksi aihe Vetäjä HenkiloID Serial Tunniste Nimi Varchar Aktiivisuus Varchar 'Kyllä' tai 'Ei'. Harjoituksella on yksi vetäjä. Vetäjiksi tässä yhteydessä lasketaan myös 'Ei vuoroa' ja 'Vapaa'. Aktiivisuus kertoo, onko vetäjä tällä hetkellä aktiivisena vetämässä treenejä vai esim. työkiireiden vuoksi poissa seuran toiminnasta. Vanhat vetäjät asetetaan epäaktiivisiksi, eikä poisteta tietokannasta, vaikka he olisivat 'eläköityneet' lajin parista. Näin heidän vetovuoronsa näkyvät kalenterissa vielä vuosien päästäkin Tapahtuma pvm Timestamp Päivämäärä ja kellonaika 00:00:00 pvm_loppu Timestamp Päivämäärä ja kellonaika 23:59:59 Huom Text Vapaa tekstikuvailu tapahtumasta. Myös yleiset huomiot harjoituksiin liittyvistä asioista tulevat tähän tauluun. Tapahtumat liittyvät harjoituksiin olemalla samaan aikaan (siis samana päivänä). Ne sisältävät kaikki muut - harjoituksiin suoranaisesti liittymättömät - Taidoon liittyvät asiat, joita päivälle osuu. Myös poikkeuksellisista treenipaikoista voidaan esittää tieto täällä, kuin myös harjoituksen aiheessa. (Normaalisti käytössä on vain yksi treenisali, mutta esim. kesällä 2010 se oli suljettuna remontin vuoksi, joten vaihtoehtoisia harjoituspaikkoja jouduttiin luomaan.) Harjoitusaika alku Time Harjoituksen alkamisaika loppu Time Harjoituksen loppumisaika viikonpva Int Viikonpäivä, jolle harjoitus sijoittuu (1= Ma, 7 = Su) voimassa_alku Timestamp Ensimmäinen päivä, jolloin harjoitusaika on voimassa voimassa_loppu Timestamp Ensimmäinen päivä, jolloin harjoitusaika ei ole voimassa Kuten kaaviosta huomaa, harjoitusaika tarkoittaa normaaleja harjoitusvuoroja, jotka ovat toistuvasti joka viikko samat pitemmän ajanjakson. Jokaisella harjoituksella on toki jokin aika, mutta ei välttämättä tällaista normaalia harjoitusaikaa.

6 5 Käyttöliittymän hahmotelma Treenikalenterinäkymä on kaikille sidosryhmille saataville oleva näkymä ja tietokannan sisällön pääasiallinen esitysmuoto. Treenikalenterissa on kolme eri näkymää. 'Kaikki', 'Värilliset' ja 'Kurssi'. 'Kaikki' -näkymässä näkyvät sekä värillisten että kurssin treenit rinnakkain. Muissa vain omansa. Kaikissa näkymissä näkyvät erikseen myös jokaiselle päivälle merkityt erilliset tapahtumat. Tietokantavalikko toimii pääasiallisena sivunäyttönä ja sen alle avautuvat kaikki alinäkymät, joiden lomakekentät vaihtelevat näkymän mukaan. Yleensä tietojen lähetyksen jälkeen sivu palaa tietokantavalikon perusnäkymään, joissakin tapauksissa käytetään testi- ja oppimistarkoituksessa myös muita toimintatapoja. Lisäksi mihin tahansa muuhun valikon alinäkymään pääsee mistä tahansa muusta alinäkymästä, koska itse valikko säilyy näkyvillä sivun yläosassa.

7 6 Tietokannan Create Table -lauseet Päätaulu, määrittelee harjoitusten geneeriset ominaisuudet, ajat ja vetäjät. CREATE TABLE tk_harjoitukset ( harjoitusid serial primary key, pvm timestamp NOT NULL, // harjoitusten alkuaika pvm_loppu timestamp NOT NULL, // harjoitusten loppuaika henkiloid int NOT NULL, // vetäjän henkiloid kurssi int, // onko harjoitus kurssin vai ei, default 0 (= ei) FOREIGN KEY (henkiloid) REFERENCES (tk_vetajat)); Taulu vetäjien nimille ja henkiloid:lle CREATE TABLE tk_vetajat ( henkiloid serial primary key, nimi varchar NOT NULL) ; Taulu mahdollisille tageille jotka liitetään liitostaululla harjoituksiin. CREATE TABLE tk_tagit ( tagid serial primary key, nimi varchar NOT NULL); Liitostaulu tageille ja harjoituksille. CREATE TABLE tk_harjoitustagit ( tagid int NOT NULL, harjoitusid int NOT NULL, FOREIGN KEY (tagid) REFERENCES (tk_tagit), FOREIGN KEY (harjoitusid) REFERENCES (tk_harjoitukset)) ; Taulu vapaille harjoitusaiheiden tekstiselotuksille. CREATE TABLE tk_harjoitusaiheet ( harjoitusid int NOT NULL, aihe text NOT NULL, // vapaa tekstikuvailu harjoitukselle FOREIGN KEY (harjoitusid) REFERENCES (tk_harjoitukset), primary key harjoitusid); // vain yksi tekstikuvaus / harjoitus! Taulu muille tapahtumille. CREATE TABLE tk_tapahtumat ( pvm timestamp primary key, // tapahtuman alku aina kello pvm_loppu timestamp NOT NULL, // tapahtuman loppu aina huom text NOT NULL); // vapaa tekstikuvailu tapahtumalle Taulu normaaleille harjoitusajoille. Myös muut ajat sallitaan tk_harjoitukset-taulussa, mutta nämä ovat oletuksena järjestelmän ehdotuksissa. CREATE TABLE tk_harjoitusajat ( viikonpva int NOT NULL, alku timestamp NOT NULL, // alkamisaika esim loppu timestamp NOT NULL, // loppumisaika esim voimassa_alku timestamp NOT NULL, // ensimmäinen voimassa olo pvm voimassa_loppu timestamp NOT NULL, // ensimmäinen päivä jolloin ei voimassa. primary key (viikonpva, alku, loppu, voimassa_alku, voimassa_loppu));

8 Näkymä kurssin harjoituksille. CREATE VIEW kurssi AS SELECT pvm, pvm_loppu, nimi, harjoitusid, henkiloid, aihe FROM tk_harjoitukset LEFT JOIN tk_vetajat USING (henkiloid) LEFT JOIN tk_harjoitusaiheet USING (harjoitusid) WHERE kurssi = 1 ORDER BY pvm ASC; Näkymä värillisten vöiden harjoituksille. CREATE VIEW varilliset AS SELECT h_pvm.pvm, h_pvm.pvm_loppu, nimi, harjoitusid, henkiloid, aihe FROM (SELECT pvm, pvm_loppu FROM tk_harjoitukset WHERE kurssi = 0) AS h_pvm LEFT JOIN (SELECT * FROM tk_harjoitukset WHERE kurssi = 0) AS h USING (pvm) LEFT JOIN tk_vetajat USING (henkiloid) LEFT JOIN tk_harjoitusaiheet USING (harjoitusid) ORDER BY pvm ASC; Kummatkin harjoitukset rinnakkain näkymänä. CREATE VIEW rinnakkain AS SELECT pvm, pvm_loppu, v.nimi AS v_nimi, v.harjoitusid AS v_harjoitusid, v.henkiloid AS v_henkiloid, v.aihe AS v_aihe, k.nimi AS k_nimi, k.harjoitusid AS k_harjoitusid, k.henkiloid AS k_henkiloid, k.aihe AS k_aihe FROM varilliset AS v FULL JOIN kurssi AS k USING (pvm, pvm_loppu);

Treenitietokannan toteutusdokumentti

Treenitietokannan toteutusdokumentti Treenitietokannan toteutusdokumentti Johdanto Järjestelmän tarkoitus Järjestelmän tarkoituksena on luoda Yliopiston Taido Ry:n treenien vetäjille ja treeneissä kävijöille toimiva ympäristö, jossa vetäjät

Lisätiedot

Tietokantasovellus: drinkkiarkisto

Tietokantasovellus: drinkkiarkisto Tietokantasovellus: drinkkiarkisto Harjoitustyön määrittelydokumentti Henrik Mansnerus Helsinki 20.8.2010 HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Sisällysluettelo 1 Johdanto...3 1.1 Järjestelmän

Lisätiedot

Tiedonhallinnan perusteet. H11 Ovien ja kulun valvontajärjestelmän tietokanta

Tiedonhallinnan perusteet. H11 Ovien ja kulun valvontajärjestelmän tietokanta Tiedonhallinnan perusteet H11 Ovien ja kulun valvontajärjestelmän tietokanta Nimi: Mikko Haapanen Opiskelijanumero: 0900568 Ryhmä: T09L Työ tehty: 15.3.2010 Mikko Haapanen 15.3.2010 1(7) 1. Asiakasvaatimukset

Lisätiedot

Tietokantasovelluksen määrittelydokumentti

Tietokantasovelluksen määrittelydokumentti hyväksymispäivä arvosana arvostelija Tietokantasovelluksen määrittelydokumentti Tuomas Husu Helsinki 19.4.2008 582203 Tietokantasovellus, kevät 2008 HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen

Lisätiedot

Keskustelusivusto. Suunnitteludokumentti

Keskustelusivusto. Suunnitteludokumentti Keskustelusivusto Suunnitteludokumentti Tietokantasovellus, Syksy 2007, Ryhmä 1 Tuomas Puikkonen tpuikkon@cs.helsinki.fi Tietojenkäsittelytieteen laitos Helsingin Yliopisto Sisältö Keskustelusivusto...1

Lisätiedot

Insert lauseella on kaksi muotoa: insert into taulu [(sarakenimet)] values (arvot)

Insert lauseella on kaksi muotoa: insert into taulu [(sarakenimet)] values (arvot) SQL sisältää operaatiot tietokannan sisällön muodostamiseen ja ylläpitoon: insert - uusien rivien vienti tauluun delete - rivien poisto update - rivien muutos 1 Insert lauseella on kaksi muotoa: insert

Lisätiedot

Harjoituksen aiheena on tietokantapalvelimen asentaminen ja testaaminen. Asennetaan MySQL-tietokanta. Hieman linkkejä:

Harjoituksen aiheena on tietokantapalvelimen asentaminen ja testaaminen. Asennetaan MySQL-tietokanta. Hieman linkkejä: Linux-harjoitus 6 Harjoituksen aiheena on tietokantapalvelimen asentaminen ja testaaminen. Asennetaan MySQL-tietokanta. Hieman linkkejä: http://www.mysql.com/, MySQL-tietokantaohjelman kotisivu. http://www.mysql.com/doc/en/index.html,

Lisätiedot

Opintopiiritehtävä 3: Verkkohuutokauppa

Opintopiiritehtävä 3: Verkkohuutokauppa Opintopiiritehtävä 3: Verkkohuutokauppa Jarmo Vestola, Tommi Voss, Perttu Määttä, Tia Määttänen, Satu Salekari, Henry Kari Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos Tietokantojen perusteet -kurssi

Lisätiedot

AC Hannes Statistics Tool. Ilkka Hakkarainen

AC Hannes Statistics Tool. Ilkka Hakkarainen AC Hannes Statistics Tool Ilkka Hakkarainen 24.3.2011 Sisältö 1 Johdanto 2 1.1 Järjestelmän tarkoitus........................ 2 1.2 Toimintaympäristö.......................... 2 1.3 Rajaukset...............................

Lisätiedot

1. Mene elogger.net sivulle ja valitse yläreunasta Kirjaudu sisään

1. Mene elogger.net sivulle ja valitse yläreunasta Kirjaudu sisään elogger Pikaohje Uuden käyttäjän rekisteröityminen Alla ohjeet uuden käyttäjätunnuksen rekisteröimiseen eloggeriin 1. Mene elogger.net sivulle ja valitse yläreunasta Kirjaudu sisään 2. Tulet eloggerin

Lisätiedot

EeNet harjoituspäiväkirja ohje

EeNet harjoituspäiväkirja ohje EeNet harjoituspäiväkirja ohje Harjoituspäiväkirjassa pelaaja voi lisätä harjoitus-, peli ja loukkaantumistietoja. Valmentaja voi seurata pelaajan harjoittelua yhteenvetojen ja kalenterinäkymän kautta

Lisätiedot

Kirjasto Relaatiotietokannat Kevät 2001. Auvinen Annemari Niemi Anu Passoja Jonna Pulli Jari Tersa Tiina

Kirjasto Relaatiotietokannat Kevät 2001. Auvinen Annemari Niemi Anu Passoja Jonna Pulli Jari Tersa Tiina Kirjasto Kevät 2001 Auvinen Annemari Niemi Anu Harjoitustyö 7.4.2001 Sisällysluettelo 1. Yleiskuvaus... 3 2. Vaatimukset... 3 2.1. Toiminnalliset... 3 2.1.1. Sisäänkirjautuminen... 3 2.1.2. Nimikkeiden

Lisätiedot

SQL - STRUCTURED QUERY LANGUAGE

SQL - STRUCTURED QUERY LANGUAGE SQL Peruskomentoja SQL - STRUCTURED QUERY LANGUAGE SQL on tietokantojen käsittelyyn kehitetty kieli Esimerkkejä kielellä hoidettavistaa toiminnoista: Tietokannan rakenteen määrittely ja muuttaminen Kyselyt

Lisätiedot

Harjoitustehtävä 1. Harjoitustehtävä 2. Harjoitustehtävä 2. Harjoitustehtävä 2. Harjoitustehtävä 2. SQL kysely

Harjoitustehtävä 1. Harjoitustehtävä 2. Harjoitustehtävä 2. Harjoitustehtävä 2. Harjoitustehtävä 2. SQL kysely Harjoitustehtävä 1 Puutarha Puutarhatunnus omistaja sijainti Vastuualue puutarhatunnus aluenumero maaperä, kosteus valaistus sijainti vastuutonttu Tonttu Tonttutunnus Istutus istutuspäivä paikka_alueella

Lisätiedot

Tietokantakurssit / TKTL

Tietokantakurssit / TKTL Tietokantakurssit / TKTL Tietokantojen perusteet - tietokannan käyttö: SQL, sovellukset Tietokannan hallinta - tietokannanhallintajärjestelmän ominaisuuksia: tallennusrakenteet kyselyjen toteutus tapahtumien

Lisätiedot

Työn sisältö Työn rakenne Työhön liittyvä dokumentaatio Työssä käytettävät apuvälineet Ohjauksen organisointi

Työn sisältö Työn rakenne Työhön liittyvä dokumentaatio Työssä käytettävät apuvälineet Ohjauksen organisointi Työn sisältö Työn rakenne Työhön liittyvä dokumentaatio Työssä käytettävät apuvälineet Ohjauksen organisointi Tietokantasovellusten harjoitustyö syksy 2004 Sivu 1 Määritellään, suunnitellaan ja toteutetaan

Lisätiedot

Tietokannat II -kurssin harjoitustyö

Tietokannat II -kurssin harjoitustyö Tietokannat II -kurssin harjoitustyö Olli Opiskelija (123), olli.opiskelija@foo.fi Maija Mallioppilas (321), maija.mallioppilas@foo.fi 13.3. 2007 1 Sisältö 1 Tietokannan kuvaus 3 1.1 Tietokannan rakenne..................................

Lisätiedot

Tietotekniikan laitos Käki-projekti TIETOKANTASUUNNITELMA. 1. Johdanto

Tietotekniikan laitos Käki-projekti TIETOKANTASUUNNITELMA. 1. Johdanto Jyväskylän yliopisto SUUNNITELMA Tietotekniikan laitos 5.11.2003 Käki-projekti TIETOKANTASUUNNITELMA 1. Johdanto Suunnitelma sisältää kuvauksen tietokannan suunnittelussa käytetyistä periaatteista, kuvan

Lisätiedot

Tietokanta projektin alussa: create table kurssin_tila ( NOT NULL VARCHAR2(60) create table kurssin_tyyppi ( create table opintojakson_tyyppi (

Tietokanta projektin alussa: create table kurssin_tila ( NOT NULL VARCHAR2(60) create table kurssin_tyyppi ( create table opintojakson_tyyppi ( Tietokanta projektin alussa: kurssin_tila ( TILA kurssin_ ( TYYPPI NOT NULL VARCHAR2(1), VARCHAR2(30) NOT NULL VARCHAR2(1), VARCHAR2(30) opintojakson_ ( TYYPPI NOT NULL VARCHAR2(1), VARCHAR2(30) opintojakson_taso

Lisätiedot

HELIA 1 (14) Outi Virkki Tiedonhallinta

HELIA 1 (14) Outi Virkki Tiedonhallinta HELIA 1 (14) Luento SQL... 2 Historiaa... 2 Standardit... 3 Käyttö... 4 DDL... 5 Tietokantaobjektien määrittely... 5 SQL:n tietotyypit... 6 Eheyssääntöjen määrittely... 9 Indeksin määrittely... 11 Syntaksikuvaukset...

Lisätiedot

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013 Tehtävä 2.2. Tehtävä-työkalun avulla opiskelijat voivat palauttaa tehtäviä Moodleen opettajan arvioitaviksi. Palautettu tehtävä näkyy ainoastaan opettajalle, ei toisille opiskelijoille. Tehtävä-työkalun

Lisätiedot

Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto / Tietohallinto Valitse muokkaustila päälle kurssialueen etusivun oikean yläkulman painikkeesta.

Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto / Tietohallinto Valitse muokkaustila päälle kurssialueen etusivun oikean yläkulman painikkeesta. Sanasto Sanasto -työkalulla voi laatia sanakirjan tapaisen sanaston, jonka hakusanoja (käsitteitä ja niiden määritelmiä) voidaan selata ja opettajan niin halutessa myös kommentoida. Sekä opettaja että

Lisätiedot

HELIA 1 (15) Outi Virkki Tietokantasuunnittelu

HELIA 1 (15) Outi Virkki Tietokantasuunnittelu HELIA 1 (15) Luento 2.6 Käyttöoikeuksista ja suojauksesta... 2 Suojausten suunnittelu... 3 Käyttäjätunnukset... 4 Tunnuksen luominen... 5 Tunnuksen muuttaminen... 6 Tunnuksen poistaminen... 6 Oikeudet

Lisätiedot

Webforum. Version 14.4 uudet ominaisuudet. Viimeisin päivitys: 2014-12-6

Webforum. Version 14.4 uudet ominaisuudet. Viimeisin päivitys: 2014-12-6 Webforum Version 14.4 uudet ominaisuudet Viimeisin päivitys: 2014-12-6 Sisältö Tietoja tästä dokumentista... 3 Yleistä... 4 Yleistä & hallinnointi... 5 Dokumentit... 5 Perättäinen tarkistus- ja hyväksymisprosessi...

Lisätiedot

Helsingin yliopisto, TKTL Tietokantojen perusteet, k 2000 SQL- osa Harri Laine 1. SQL-valintaehto. SQL-valintaehto.

Helsingin yliopisto, TKTL Tietokantojen perusteet, k 2000 SQL- osa Harri Laine 1. SQL-valintaehto. SQL-valintaehto. DO NOT PRINTTHIS DOCUMENT SQL -valintaehto SQL-valintaehto CREATE TABLE opettaja ( opetunnus varchar(12) NOT NULL, nimi varchar(40) NOT NULL, puhelin varchar(12), tyohuone varchar(12), PRIMARY KEY (opetunnus)

Lisätiedot

SQL Buddy JAMK Labranet Wiki

SQL Buddy JAMK Labranet Wiki Page 1 of 9 SQL Buddy JAMK Labranet Wiki Sisällysluettelo Yleistä SQL Buddy:sta kotisivu :http://sqlbuddy.com/ SQL Buddy on kevyt hallintatyökalu MySQL-tietokannalle. Järjestelmävaatimukset Serverin vaatimukset

Lisätiedot

SQL-perusteet, SELECT-, INSERT-, CREATE-lauseet

SQL-perusteet, SELECT-, INSERT-, CREATE-lauseet SQL-perusteet, SELECT-, INSERT-, CREATE-lauseet A271117, Tietokannat Teemu Saarelainen teemu.saarelainen@kyamk.fi Lähteet: Leon Atkinson: core MySQL Ari Hovi: SQL-opas TTY:n tietokantojen perusteet-kurssin

Lisätiedot

select tulostietomäärittely from taulukkeet [where valintaehdot] [group by ryhmitystekijät] [having ryhmärajoitteet] [order by järjestysperusta]

select tulostietomäärittely from taulukkeet [where valintaehdot] [group by ryhmitystekijät] [having ryhmärajoitteet] [order by järjestysperusta] SQL kysely Kyselyn yleisrakenne: select tulostietomäärittely from taulukkeet [where valintaehdot] [group by ryhmitystekijät] [having ryhmärajoitteet] [order by järjestysperusta] Kysely tuottaa nimettömän

Lisätiedot

Lohdutus - tietokantadokumentti

Lohdutus - tietokantadokumentti Lohdutus - tietokantadokumentti Ohjelmiston tietokanta on toteutettu Oracle-ympäristöön, ja sitä käytetään ohjelmassa Hibernaten kautta. Tietokannan rakenne Tietokannan taulujen merkitykset Taulu Project

Lisätiedot

Tietokantojen perusteet k2004helsingin yliopisto/tktl Tietokantojen perusteet, s 2005 SQL-perusteet. Harri Laine 1. SQL tietokantakieli

Tietokantojen perusteet k2004helsingin yliopisto/tktl Tietokantojen perusteet, s 2005 SQL-perusteet. Harri Laine 1. SQL tietokantakieli tietokantakieli :llä voidaan... määritellä ja muokata tietokantaa ja sen käyttöoikeuksia virittää tietokannan talletusrakenteita hakea tietoa tietokannasta näytölle tai tiedostoon sovellusohjelman käyttöön

Lisätiedot

Ylläpitodokumentti. Oppimistavoitteiden hallintajärjestelmä harri

Ylläpitodokumentti. Oppimistavoitteiden hallintajärjestelmä harri Ylläpitodokumentti Oppimistavoitteiden hallintajärjestelmä harri Helsinki 14.12.2007 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti

Lisätiedot

TIEDONHALLINTA - SYKSY Luento 11. Hannu Markkanen /10/12 Helsinki Metropolia University of Applied Sciences

TIEDONHALLINTA - SYKSY Luento 11. Hannu Markkanen /10/12 Helsinki Metropolia University of Applied Sciences TIEDONHALLINTA - SYKSY 2011 Kurssikoodi: Saapumisryhmä: Luento 11 TU00AA48-2002 TU10S1E Hannu Markkanen 22.11.2011 9/10/12 Helsinki Metropolia University of Applied Sciences 1 Indeksit Indeksit Taulun

Lisätiedot

Tietokantojen perusteet, syksy 1999 SQL- osa Harri Laine 1. SQL-valintaehto. SQL-valintaehto. Opettajien nimet: Opiskelijoiden pääaineet

Tietokantojen perusteet, syksy 1999 SQL- osa Harri Laine 1. SQL-valintaehto. SQL-valintaehto. Opettajien nimet: Opiskelijoiden pääaineet DO NOT PRINT THIS DOCUMENT SQL -valintaehto CREATE TABLE opettaja ( opetunnus varchar(12) NOT NULL, nimi varchar(40) NOT NULL, puhelin varchar(12), tyohuone varchar(12), PRIMARY KEY (opetunnus) ) ; CREATE

Lisätiedot

Provet Net Kutsut ohje

Provet Net Kutsut ohje Provet Net Kutsut ohje Provetissa voidaan kutsuja käyttää pitkä-aikaisten asiakassuhteiden ylläpitoon. Kutsujen avulla asiakkaita voidaan muistuttaa lemmikin rokotusten voimassa olosta, hampaiden säännöllisestä

Lisätiedot

YH1b: Office365 II, verkko-opiskelu

YH1b: Office365 II, verkko-opiskelu YH1b: Office365 II, verkko-opiskelu Huom. Suosittelemme tämän harjoituksen 1b tekemistä mikroluokassa, jotta yliopiston mikroluokat tulevat edes hieman tutuiksi. Harjoituksen tavoitteet Harjoituksessa

Lisätiedot

1 PIKAOHJE... 3 1.1 SELAA AIKOJA... 3 1.2 PALAUTE... 3 1.3 AJANVARAUS... 3 1.4 VARAUKSEN TARKASTELU... 3 1.5 VAHVISTA LÄHTÖÖN OSALLISTUMINEN...

1 PIKAOHJE... 3 1.1 SELAA AIKOJA... 3 1.2 PALAUTE... 3 1.3 AJANVARAUS... 3 1.4 VARAUKSEN TARKASTELU... 3 1.5 VAHVISTA LÄHTÖÖN OSALLISTUMINEN... KÄYTTÖOHJE JÄSENET 1 PIKAOHJE... 3 1.1 SELAA AIKOJA... 3 1.2 PALAUTE... 3 1.3 AJANVARAUS... 3 1.4 VARAUKSEN TARKASTELU... 3 1.5 VAHVISTA LÄHTÖÖN OSALLISTUMINEN... 4 1.5.1 Vahvista lähtöön osallistuminen

Lisätiedot

NAP: Merenkulun reitti- ja aikataulueditorin käyttöohje

NAP: Merenkulun reitti- ja aikataulueditorin käyttöohje Käyttöohje Liikkumispalvelukatalogi NAP Merenkulun reitti- ja aikataulueditori 1 (14) 16.8.2018 Användarinstruktioner för kartvertyget för sjötrafik på svenska NAP: Merenkulun reitti- ja aikataulueditorin

Lisätiedot

GroupDesk Toiminnallinen määrittely

GroupDesk Toiminnallinen määrittely GroupDesk Toiminnallinen määrittely Tilanne: Paikallinen oppilaitos, kuvitteellinen WAMK, tarvitsee ryhmätyöhön soveltuvan sähköisen asioiden hallintajärjestelmän ja ryhmätyöohjelmiston, jonka ajatuksena

Lisätiedot

Helsingin yliopisto/tktl Tietokantojen perusteet, s 2007 SQL:n perusteet. Harri Laine 1. SQL tietokantakieli. SQL tietokantakieli

Helsingin yliopisto/tktl Tietokantojen perusteet, s 2007 SQL:n perusteet. Harri Laine 1. SQL tietokantakieli. SQL tietokantakieli SQL tietokantakieli Relaatiomalliin pohjautuvat tietokannat Perustana relaatiomallin mukainen näkemys tietojen rakenteesta ja käsittelystä Tietokantojen rakenteen määrittelyssä ja käsittelymahdollisuuksissa

Lisätiedot

17 BUDJETOINTI. Asiakaskohtainen Budjetti. 17.1 Ylläpito-ohjelma. Dafo Versio 10 BUDJETOINTI. Käyttöohje. BudgCust. 17.1.1 Yleistä

17 BUDJETOINTI. Asiakaskohtainen Budjetti. 17.1 Ylläpito-ohjelma. Dafo Versio 10 BUDJETOINTI. Käyttöohje. BudgCust. 17.1.1 Yleistä 17 Asiakaskohtainen Budjetti 17.1 Ylläpito-ohjelma 17.1.1 Yleistä BudgCust Ohjelmalla avataan järjestelmään asiakaskohtaisia budjetteja, jotka annetaan kuukausitasolla (oletus). 17.1.2 Parametrit Ohjelmaa

Lisätiedot

VAAKAPESÄSEURANNAN KÄYTTÖOHJEET

VAAKAPESÄSEURANNAN KÄYTTÖOHJEET VAAKAPESÄSEURANNAN KÄYTTÖOHJEET Sisällys 1 Lyhyesti vaakapesäsovelluksesta... 1 2 Vaakapesätietojen selaus... 1 3 Kirjautuminen tunnuksilla... 5 4 Omien tietojen tarkistus... 5 5 Omat vaakapesät... 6 1

Lisätiedot

Suunnitteludokumentti

Suunnitteludokumentti Suunnitteludokumentti Oppimistavoitteiden hallintajärjestelmä harri Helsinki 19.11.2007 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti

Lisätiedot

HAAGA-HELIA Heti-09 1 (12) ICT05 Tiedonhallinta ja Tietokannat O.Virkki Näkymät

HAAGA-HELIA Heti-09 1 (12) ICT05 Tiedonhallinta ja Tietokannat O.Virkki Näkymät HAAGA-HELIA Heti-09 1 (12) Näkymät Näkymät... 2 Eri tyyppisiä relaatioita... 2 Taulu - Tallennettu relaatio... 2 Tulosrelaatio - Kyselyn tulos... 2 Näkymä - Virtuaalirelaatio... 2 Näkymien määrittely...

Lisätiedot

Kemuun viedään ainoastaan kemikaalikohteiden (Seveso-laitos) ulkoiset pelastussuunnitelmat ja niiden harjoitukset.

Kemuun viedään ainoastaan kemikaalikohteiden (Seveso-laitos) ulkoiset pelastussuunnitelmat ja niiden harjoitukset. KEMU-OHJE: ULKOISTEN PELASTUSSUUNNITELMIEN JA HARJOITUSTIETOJEN LISÄÄMINEN KEMU-REKISTERIIN Pelastusviranomaisen tulee toimittaa rekisteriin pelastuslain 48 :n mukaiset ulkoiset pelastussuunnitelmat ja

Lisätiedot

Lyhyt ohje Ning-verkoston hallinnoimiseksi ja muokkaamiseksi

Lyhyt ohje Ning-verkoston hallinnoimiseksi ja muokkaamiseksi Lyhyt ohje Ning-verkoston hallinnoimiseksi ja muokkaamiseksi Valtti Valmis tutkinto työelämävalttina, Jenni Kaisto Sisältö NÄKYMÄ SISÄÄNKIRJAUTUESSA... 1 NINGIN HALLINNOINTI JA MUOKKAUS... 3 KOJELAUTA...

Lisätiedot

Tällä viikolla. Kotitehtävien läpikäynti Aloitetaan Pelifirman tietovaraston suunnittelu Jatketaan SQL-harjoituksia

Tällä viikolla. Kotitehtävien läpikäynti Aloitetaan Pelifirman tietovaraston suunnittelu Jatketaan SQL-harjoituksia Tällä viikolla Kotitehtävien läpikäynti Aloitetaan Pelifirman tietovaraston suunnittelu Jatketaan SQL-harjoituksia 1.) Mainitse tietokonepelistä (kuvitteellisesta tai todellisesta) esimerkkitilanteita,

Lisätiedot

Tietokannat. CREATE TABLE table(col1,col2,... ); Luo uuden taulun. CREATE TABLE opiskelijat(opnumero,etunimi,sukunimi);

Tietokannat. CREATE TABLE table(col1,col2,... ); Luo uuden taulun. CREATE TABLE opiskelijat(opnumero,etunimi,sukunimi); Tietokannat SQL-peruskomentojen pikaopas CREATE TABLE table(col1,col2,... ); Luo uuden taulun. CREATE TABLE opiskelijat(opnumero,etunimi,sukunimi); INSERT INTO table VALUES(val1,val2,... ); Lisää tauluun

Lisätiedot

HELIA TIKO-05 1 (22) ICT03D Tieto ja tiedon varastointi E.Räty, O.Virkki 9.3.2010

HELIA TIKO-05 1 (22) ICT03D Tieto ja tiedon varastointi E.Räty, O.Virkki 9.3.2010 HELIA TIKO-05 1 (22) SQL SQL... 2 Historiaa... 2 Standardit... 3 Käyttö... 4 Sql-komentojen kirjoittaminen... 5 DDL... 7 Tietokantaobjektien määrittely... 7 SQL:n tietotyypit... 8 Eheyssääntöjen määrittely...

Lisätiedot

Opas administraattori-tason käyttäjille. MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2

Opas administraattori-tason käyttäjille. MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2 MANAGERIX Opas administraattori-tason käyttäjille SISÄLLYS MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2 Käyttöliittymä... 2 1 ORGANISAATIO Organisaation tietojen tarkastelu ja muokkaaminen4 Yhteenveto

Lisätiedot

YH2: Office365 II, verkko-opiskelu

YH2: Office365 II, verkko-opiskelu Aulikki Hyrskykari, Antti Sand, Juhani Linna YH2: Office365 II, verkko-opiskelu Huom. Suosittelemme tämän yksilöharjoituksen 2 tekemistä mikroluokassa, jotta yliopiston mikroluokat tulevat edes hieman

Lisätiedot

Opettajana Mika Sorsa, mika.sorsa@koudata.fi, HAMK:n ammatillisen opettajakoulutuksen opetusharjoittelija

Opettajana Mika Sorsa, mika.sorsa@koudata.fi, HAMK:n ammatillisen opettajakoulutuksen opetusharjoittelija Opettajana Mika Sorsa, mika.sorsa@koudata.fi, HAMK:n ammatillisen opettajakoulutuksen opetusharjoittelija Opintojaksolla: keskitytään relaatiotietokantojen teoriaan ja toimintaan SQL-kieli kyselykielenä

Lisätiedot

TIETOKANNAT: MYSQL & POSTGRESQL Seminaarityö

TIETOKANNAT: MYSQL & POSTGRESQL Seminaarityö TIETOKANNAT: MYSQL & POSTGRESQL Seminaarityö Tekijät: Eemeli Honkonen Joni Metsälä Työ palautettu: SISÄLLYSLUETTELO: 1 SEMINAARITYÖN KUVAUS... 3 2 TIETOKANTA... 3 2.1 MITÄ TIETOKANNAT SITTEN OVAT?... 3

Lisätiedot

Arviointimenetelmän valinta: Arviointimatriisi

Arviointimenetelmän valinta: Arviointimatriisi Arviointimenetelmän valinta: Arviointimatriisi Kunkin tehtävätyypin asetuksissa on valittavissa kaksi vaihtoehtoista arviointimenetelmää: yksinkertainen, suora arviointi ja arviointimatriisi. Arviointimatriisi

Lisätiedot

LINUX-HARJOITUS, MYSQL

LINUX-HARJOITUS, MYSQL LINUX-HARJOITUS, MYSQL Harjoituksen aiheena on tietokantapalvelimen asentaminen ja testaaminen. Asennetaan MySQL-tietokanta. Hieman linkkejä: http://www.mysql.com/, MySQL-tietokantaohjelman kotisivu. http://www.mysql.com/doc/en/index.html,

Lisätiedot

Tietokantojen perusteet, syksy 1999 SQL- osa Harri Laine 1. SQL-yhteenvetofunktiot. SQL-yhteenvetofunktiot

Tietokantojen perusteet, syksy 1999 SQL- osa Harri Laine 1. SQL-yhteenvetofunktiot. SQL-yhteenvetofunktiot DO NOT PRINT THIS DOCUMENT SQL:ssä joukko yhteenvetofunktioita (aggregate function, koostefunktio) AVG keskiarvo MIN pienin arvo (minimi) MAX suurin arvo (maksimi) SUM summa COUNT lukumäärä Yhteenvetofunktioita

Lisätiedot

Oppilaan pikaopas. Project 2013 käyttöliittymä ja näkymät

Oppilaan pikaopas. Project 2013 käyttöliittymä ja näkymät 1 Oppilaan pikaopas Project 2013 käyttöliittymä ja näkymät Kun avaat Project 2013 -ohjelman, näet ensimmäisenä pelkistetyn näkymän. Uusi Project 2013 voi auttaa projektinhallinnassa kuten esim. projektitietojen

Lisätiedot

OpenOffice.org Base 3.1.0

OpenOffice.org Base 3.1.0 OpenOffice.org Base 3.1.0 Sisällysluettelo 1 Tietokannan luominen...1 2 Taulukon eli taulun luominen...3 3 Kysely...9 4 Raportti...14 1 Tietokannan luominen Tietokanta on kokoelma tietoja, joilla on yhteys

Lisätiedot

Tehtävä 1. Tietojen lisääminen, poistaminen, päivittäminen ja tulostaminen

Tehtävä 1. Tietojen lisääminen, poistaminen, päivittäminen ja tulostaminen Esimerkki: Tehtävä 1. Tietojen lisääminen, poistaminen, päivittäminen ja tulostaminen Luo tietokanta Koulu. Tietokantaan lisätään 3 taulua. Kurssit-taulu: kurssiid not null primary key INTEGER aineid not

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN SEUDUN. 1. Sisältö * * Tähdellä merkityt kohdat ovat pakollisia. Sivun oikeassa yläkulmasta löytyy Lisää oma tapahtumasi.

JYVÄSKYLÄN SEUDUN. 1. Sisältö * * Tähdellä merkityt kohdat ovat pakollisia. Sivun oikeassa yläkulmasta löytyy Lisää oma tapahtumasi. JYVÄSKYLÄN SEUDUN Sivun oikeassa yläkulmasta löytyy Lisää oma tapahtumasi. Lomakkeella voit lisätä tapahtuman tapahtumiin, harrasteisiin tai molempiin. 1. Sisältö * * Tähdellä merkityt kohdat ovat pakollisia.

Lisätiedot

HELIA 1 (14) Outi Virkki Tiedonhallinta

HELIA 1 (14) Outi Virkki Tiedonhallinta HELIA 1 (14) Luento Näkymät... 2 Relaatiotyypit... 2 Taulu - Tallennettu relaatio... 3 Näkymä - Virtuaalirelaatio... 3 Tulosrelaatio - Kyselyn tulos... 3 Otetaulut - Tauluun tallennettu kyselyn tulos...

Lisätiedot

Nettisivujen Päivitysohje

Nettisivujen Päivitysohje Hämeenlinnan rauhanyhdistys ry Nettisivujen Päivitysohje Ohje päivitetty 18.7.2012 Hallintapaneeli Kirjautuminen nettisivujen hallintaan Hallintapaneeliin päästään kirjautumaan klikkaamalla linkkiä nettisivujen

Lisätiedot

määritellä ja muokata tietokantaa ja sen käyttöoikeuksia virittää tietokannan talletusrakenteita hakea tietoa tietokannasta

määritellä ja muokata tietokantaa ja sen käyttöoikeuksia virittää tietokannan talletusrakenteita hakea tietoa tietokannasta SQL tietokantakieli SQL:llä voidaan... määritellä ja muokata tietokantaa ja sen käyttöoikeuksia virittää tietokannan talletusrakenteita hakea tietoa tietokannasta näytölle tai tiedostoon sovellusohjelman

Lisätiedot

Tiedonhallinnan perusteet. Viikko 1 Jukka Lähetkangas

Tiedonhallinnan perusteet. Viikko 1 Jukka Lähetkangas Tiedonhallinnan perusteet Viikko 1 Jukka Lähetkangas Kurssilla käytävät asiat Tietokantojen toimintafilosofian ja -tekniikan perusteet Tiedonsäilönnän vaihtoehdot Tietokantojen suunnitteleminen internetiä

Lisätiedot

Helsingin yliopisto, Tietojenkäsittelytieteen laitos Tietokantojen perusteet, , H.Laine

Helsingin yliopisto, Tietojenkäsittelytieteen laitos Tietokantojen perusteet, , H.Laine Helsingin yliopisto, Tietojenkäsittelytieteen laitos Tietokantojen perusteet, 3.5.2007, H.Laine Kirjoita kuhunkin erilliseen vastauspaperiin kurssin nimi, oma nimesi, syntymäaikasi ja nimikirjoituksesi

Lisätiedot

Kyselyn yleisrakenne:

Kyselyn yleisrakenne: SQL kysely Kyselyn yleisrakenne: select tulostietomäärittely from taulukkeet [where valintaehdot] [group by ryhmitystekijät] [having ryhmärajoitteet] [order by järjestysperusta] Kysely tuottaa nimettömän

Lisätiedot

OUTER JOIN se vanha kunnon kaveri

OUTER JOIN se vanha kunnon kaveri OUTER JOIN se vanha kunnon kaveri Ulkoliitoksia on kolmenlaisia Left -> vasemmasta taulusta otetaan ehdot täyttävät rivit ja yhdistetään oikeanpuoleiseen tauluun jos rivi löytyy - nested loop join Right

Lisätiedot

Lohtu-projekti. Ylläpitäjän dokumentti. Versiohistoria: Ensimmäinen versio Andreas Asuja

Lohtu-projekti. Ylläpitäjän dokumentti. Versiohistoria: Ensimmäinen versio Andreas Asuja Lohtu-projekti Ylläpitäjän dokumentti Versiohistoria: 1.0 12.5.2003 Ensimmäinen versio Andreas Asuja Helsinki 12. toukokuuta 2003 Kimmo Airamaa, Andreas Asuja, Mari Muuronen, Seppo Pastila, Virve Taivaljärvi

Lisätiedot

3. Taulujen määrittely ja muuttaminen

3. Taulujen määrittely ja muuttaminen 3. Taulujen määrittely ja muuttaminen DDL: Taulujen luonti, muutos ja poisto DML: taulujen tietojen ylläpito Tapahtumien (transaktioiden) hallinta Näkymät, synonyymit ja muut tietokantaobjektit Taulujen

Lisätiedot

opiskelijan ohje - kirjautuminen

opiskelijan ohje - kirjautuminen opiskelijan ohje - kirjautuminen estudio on Edupolin kehittämä e-oppimisympäristö koulutusryhmän verkkoalustana perinteisen luokkaopetuksen tukena. etäopiskelussa ja -opetuksessa kotoa tai työpaikalta.

Lisätiedot

FROM-lausekkeessa voidaan määritellä useampi kuin yksi taulu, josta tietoja haetaan: Tuloksena on taululistassa lueteltujen taulujen rivien

FROM-lausekkeessa voidaan määritellä useampi kuin yksi taulu, josta tietoja haetaan: Tuloksena on taululistassa lueteltujen taulujen rivien Monen taulun kyselyt FROM-lausekkeessa voidaan määritellä useampi kuin yksi taulu, josta tietoja haetaan: SELECT FROM Tuloksena on taululistassa lueteltujen taulujen rivien karteesinen

Lisätiedot

määritellä ja muokata tietokantaa ja sen käyttöoikeuksia virittää tietokannan talletusrakenteita hakea tietoa tietokannasta

määritellä ja muokata tietokantaa ja sen käyttöoikeuksia virittää tietokannan talletusrakenteita hakea tietoa tietokannasta SQL tietokantakieli SQL:llä voidaan... määritellä ja muokata tietokantaa ja sen käyttöoikeuksia virittää tietokannan talletusrakenteita hakea tietoa tietokannasta näytölle tai tiedostoon sovellusohjelman

Lisätiedot

LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys

LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys 1. Yleistä... 2 2. Lukkarin käynnistys ja sisäänkirjautuminen... 2 3. Vapaa aikatauluhaku... 2 4. Lukujärjestyksen luominen ja avaaminen... 3 Lukukauden valinta... 3 Uuden

Lisätiedot

Tietokannat. CREATE TABLE table(col1,col2,... ); Luo uuden taulun. CREATE TABLE opiskelijat(opnumero,etunimi,sukunimi);

Tietokannat. CREATE TABLE table(col1,col2,... ); Luo uuden taulun. CREATE TABLE opiskelijat(opnumero,etunimi,sukunimi); Tietokannat SQL-peruskomentojen pikaopas CREATE TABLE table(col1,col2,... ); Luo uuden taulun. CREATE TABLE opiskelijat(opnumero,etunimi,sukunimi); INSERT INTO table VALUES(val1,val2,... ); Lisää tauluun

Lisätiedot

ALMU-järjestelmä Suunnitteludokumentti

ALMU-järjestelmä Suunnitteludokumentti ALMU-järjestelmä Suunnitteludokumentti Helsingin yliopisto TKTL Ohjelmistotuotantoprojekti Projektiryhmä: Peter Ahlberg, Marika Korhonen, Tomi Kuittinen, Iikka Meriläinen, Jukka Narkiniemi SISÄLLYS 1 Johdanto...

Lisätiedot

ACUTE. Kalenteri Käyttöohje

ACUTE. Kalenteri Käyttöohje ACUTE Kalenteri Käyttöohje Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Kalenterin asetukset... 1 3 Yksikön asetukset... 2 3.1 Ajantyypit... 2 3.1.1 Ajantyypin lisääminen... 3 3.2 Yksikön aikataulun poikkeus...

Lisätiedot

TIETOKANTOJEN PERUSTEET OSIO 11 MARKKU SUNI

TIETOKANTOJEN PERUSTEET OSIO 11 MARKKU SUNI TIETOKANTOJEN PERUSTEET OSIO 11 MARKKU SUNI Tarkastellaan Tietokannan fyysistä suunnittelua Menetelmän vaihetta 4 Looginen suunoitelma muutetaan toimiviksi tauluiksi Id enimi snimi muuta 1 Aki Joki xxx

Lisätiedot

Helsingin yliopisto, tktl DO Tietokantojen perusteet, kevät 2000 SQL- osa Harri Laine 1. SQL-yhteenvetofunktiot. SQL-yhteenvetofunktiot

Helsingin yliopisto, tktl DO Tietokantojen perusteet, kevät 2000 SQL- osa Harri Laine 1. SQL-yhteenvetofunktiot. SQL-yhteenvetofunktiot DO NOT PRINT THIS DOCUMENT SQL:ssä joukko yhteenvetofunktioita (aggregate function, koostefunktio) AVG keskiarvo MIN pienin arvo (minimi) MAX suurin arvo (maksimi) SUM summa COUNT lukumäärä Yhteenvetofunktioita

Lisätiedot

Ohje 1 (12) Maarit Hynninen-Ojala MOODLE PIKAOHJE. Kirjautuminen Moodleen ja työtilan valitseminen

Ohje 1 (12) Maarit Hynninen-Ojala MOODLE PIKAOHJE. Kirjautuminen Moodleen ja työtilan valitseminen Ohje 1 (12) Maarit Hynninen-Ojala MOODLE PIKAOHJE Kirjautuminen Moodleen ja työtilan valitseminen 1. Verkko-osoite: http://moodle.metropolia.fi 2. Kirjautuminen: omat verkkotunnukset 3. Oma Moodlessa näkyvät

Lisätiedot

Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2. Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2. Yhdistyksen etusivun muokkaaminen... 2

Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2. Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2. Yhdistyksen etusivun muokkaaminen... 2 Mietoisten kyläportaalin käyttöohjeet alasivujen ylläpitäjille Päivitetty 8.4.2011 Sisältö Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2 Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2 Yhdistyksen etusivun muokkaaminen...

Lisätiedot

1. ASIAKKAAN OHJEET... 2. 1.1 Varauksen tekeminen... 2. 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4. 1.3 Varauksen peruminen... 4

1. ASIAKKAAN OHJEET... 2. 1.1 Varauksen tekeminen... 2. 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4. 1.3 Varauksen peruminen... 4 1. ASIAKKAAN OHJEET... 2 1.1 Varauksen tekeminen... 2 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4 1.3 Varauksen peruminen... 4 1.4 Omien tietojen muokkaaminen... 5 1.5 Salasanan muuttaminen... 5 2. TYÖNTEKIJÄN

Lisätiedot

TAULUKOINTI. Word Taulukot

TAULUKOINTI. Word Taulukot Word 2013 Taulukot TAULUKOINTI TAULUKOINTI... 1 Taulukon tekeminen... 1 Solusta toiseen siirtyminen... 1 Solun tyhjentäminen... 2 Taulukon Layout (Asettelu) välilehti... 2 Alueiden valitseminen taulukossa...

Lisätiedot

moodle-opiskelijan opas AD-tunnuksien käyttäjille SISÄLLYSLUETTELO

moodle-opiskelijan opas AD-tunnuksien käyttäjille SISÄLLYSLUETTELO moodle-opiskelijan opas AD-tunnuksien käyttäjille SISÄLLYSLUETTELO 1 Kirjautuminen moodleen...1 2 Kirjautuminen ulos...2 3 Salasanan vaihtaminen...2 4 Oman kuvan lisääminen moodleen...2 5 Uutiset ja keskustelualueet...4

Lisätiedot

HELIA 1 (11) Outi Virkki Tiedonhallinta

HELIA 1 (11) Outi Virkki Tiedonhallinta HELIA 1 (11) Luento Käyttöoikeuksista ja tiedon suojauksesta... 2 Käyttäjätunnukset... 3 Tunnuksen luominen... 4 Oikeudet / Valtuudet... 5 Oikeuksien hallinta SQL:ssa... 6 Suojaustarkkuus?... 7 Roolit...

Lisätiedot

LeadDesk Soittajan käsikirja

LeadDesk Soittajan käsikirja LeadDesk Soittajan käsikirja Sisällysluettelo. SOITA... 3. Automaatti... 3. Puoliautomaatti... 4.3 Soittolista... 5.4 Tilauksen ja soittopyynnön... 6.5 Haastattelun tekeminen ja tallentaminen... 8.6 Manuaalisoitto...

Lisätiedot

Tuotteiden tiedot: Lisää uuden tuotteen tiedot. Muuta tai poista tuotteen tiedot. Selaa kaikkien tuotteiden tietoja.

Tuotteiden tiedot: Lisää uuden tuotteen tiedot. Muuta tai poista tuotteen tiedot. Selaa kaikkien tuotteiden tietoja. laskutus_index http://media.stadia.fi/~0700527/laskutus/laskutus_index.html Sivu 1/1 13.12.2007 Laskutus -tietokanta Henkilöiden tiedot: Lisää uuden henkilön tiedot Muuta tai poista henkilön tiedot Selaa

Lisätiedot

Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita

Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita Sisällys 1. Johdanto... 1 2. Sisäänkirjautuminen... 1 3. Palvelussa navigointi... 2 4. Laitteet... 2 5. Sisällönhallinta... 4 6. Soittolistat... 7 7. Aikataulut...

Lisätiedot

Oulun kaupunki Liikuntapalvelut. Timmi -tilanvarauksen pikaopas internetasiakkaille

Oulun kaupunki Liikuntapalvelut. Timmi -tilanvarauksen pikaopas internetasiakkaille Oulun kaupunki Liikuntapalvelut Timmi -tilanvarauksen pikaopas internetasiakkaille Aloittaminen Kirjaudu rekisteröitymisen jälkeen varausjärjestelmään käyttäjätunnuksella ja salasanalla jotka olet saanut

Lisätiedot

24h Admin V1.00 20.11.2004 / 24h_Admin_v100.pdf 1/9

24h Admin V1.00 20.11.2004 / 24h_Admin_v100.pdf 1/9 24h Admin V1.00 20.11.2004 / 24h_Admin_v100.pdf 1/9 Copyright Yleiskuvaus 1. Perusasioita kirjautumisesta 2. Kirjautuminen 3. Sivut 4. Yläpalkki 5. Sivujen kuvaukset 5.1 Versiotiedot 5.2 Pääsivu 5.3 Valikon

Lisätiedot

RADAR - RANDOM DATA GENERATOR

RADAR - RANDOM DATA GENERATOR YLEISKUVAUS Radar on sovellus, jolla voi luoda näennäisen oikeaa satunnaisdataa testaus-, demo - ja muihin tarkoituksiin. TIEDUSTELUT Juha Levonen 050 372 5797 juha.levonen@kantapeikko.fi Osa datasta generoidaan

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Tietokanta Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia ja linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat

Lisätiedot

SELECT-lauseen perusmuoto

SELECT-lauseen perusmuoto SQL: Tiedonhaku SELECT-lauseen perusmuoto SELECT FROM WHERE ; määrittää ne sarakkeet, joiden halutaan näkyvän kyselyn vastauksessa sisältää

Lisätiedot

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sisällysluettelo VIP Laajennettu raportointi... 3 Luo raportti Laajennetun raportoinnin työkaluilla... 4 Avaa Laajennettu raportointi... 4 Valitse

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Tällä viikolla. Kotitehtävien tarkistus Upotettu SQL Indeksi-harjoitus täydennetään pelifirman tietokantamallia SQL-tehtäviä

Tällä viikolla. Kotitehtävien tarkistus Upotettu SQL Indeksi-harjoitus täydennetään pelifirman tietokantamallia SQL-tehtäviä Tällä viikolla Kotitehtävien tarkistus Upotettu SQL Indeksi-harjoitus täydennetään pelifirman tietokantamallia SQL-tehtäviä Seuraavissa harjoituksissa käytetään tukkukauppa-kantaa. 1. Hae kaikki toimittajat

Lisätiedot

3. TAULUJEN MÄÄRITTELY JA MUUTTAMINEN

3. TAULUJEN MÄÄRITTELY JA MUUTTAMINEN 3. TAULUJEN MÄÄRITTELY JA MUUTTAMINEN DDL: TAULUJEN LUONTI, MUUTOS JA POISTO DML: TAULUJEN TIETOJEN YLLÄPITO TAPAHTUMIEN (TRANSAKTIOIDEN) HALLINTA NÄKYMÄT, SYNONYYMIT JA MUUT TIETOKANTAOBJEKTIT TAULUJEN

Lisätiedot

Projektityö: Mobiiliajopäiväkirja. Mikko Suomalainen

Projektityö: Mobiiliajopäiväkirja. Mikko Suomalainen Projektityö: Mobiiliajopäiväkirja Mikko Suomalainen 1. Määritelmä Mobiiliajopäiväkirja on kännyköille suunnattu ajopäiväkirja-sovellus. Sovelluksen pääperiaate on toimia automaattisena ajopäiväkirjana.

Lisätiedot

FORMATIIVINEN ARVIOINTI

FORMATIIVINEN ARVIOINTI FORMATIIVINEN ARVIOINTI (OHJEISTUKSESSA KÄYTETTY VISMAN YLEISIÄ OHJEITA FORMATIIVISEN ARVIOINNIN TEKEMISESTÄ. LISÄTIETOJA VISMA.FI) 1 OPETTAJAN ARVIOINTINÄKYMÄ Opettaja pääsee tekemään formatiivista arviointia

Lisätiedot

LoCCaM Riistakamerasovellus. Dimag Ky dimag.fi

LoCCaM Riistakamerasovellus. Dimag Ky dimag.fi LoCCaM Riistakamerasovellus Dimag Ky janne.koski @ dimag.fi +358505907788 Sovelluksen toimintaperiaate Toimintaperiaate yksinkertaistettuna on seuraavanlainen Kamera ottaa kuvan tai videon jonka lähettää

Lisätiedot

Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto MapInfo - ohjelmistossa Ohjeita laatiessa on käytetty MapInfon versiota 11.5.

Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto MapInfo - ohjelmistossa Ohjeita laatiessa on käytetty MapInfon versiota 11.5. 1(6) Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto MapInfo - ohjelmistossa Ohjeita laatiessa on käytetty MapInfon versiota 11.5. Koordinaattijärjestelmä Koordinaattijärjestelmä määrittyy WMS- ja WFS-palveluita

Lisätiedot

SMS -viestien lähettämisen ohjeet CAB Planohjelmassa

SMS -viestien lähettämisen ohjeet CAB Planohjelmassa SMS -viestien lähettämisen ohjeet CAB Planohjelmassa Asetukset perustiedoissa: SMS -palvelun aktivointi tehdään kohdassa Perustiedot/Yrityksen asetukset/sms Asetukset (ks. kuva yllä) SMS -palvelun aktivointi:

Lisätiedot