Vaatimusmäärittely. Sahara-ryhmä. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vaatimusmäärittely. Sahara-ryhmä. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos"

Transkriptio

1 Vaatimusmäärittely Sahara-ryhmä Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

2 Kurssi Ohjelmistotuotantoprojekti (6 ov) Projektiryhmä Sanna Keskioja Sampo Lehtinen Hanna Liedenpohja Seppo Syrjänen Asiakas Joni Salmi Johtoryhmä Juha Taina Kimmo Simola Kotisivu Versiohistoria Versio Päiväys Tehdyt muutokset Ensimmäinen versio Pohjat korjattu jne Käyttötapaukset ja vaatimukset kunnolla mukaan. Ensimmäiset kuvat Ensimmäinen kokonainen versio. Kuvat mukaan Kenraaliversio Asiakaskommentit mukaan Tarkastuksen korjaukset. Vaatimusten numerot jäädytetty Prioriteettien tarkistus. Kuvat korjattu Prioriteettien tarkistuksia, viimeiset kuvat kuntoon Asiakkaan kanssa sovitut karsitut vaatimukset. Lopullinen versio.

3 Sisältö i 1 Johdanto Termit Dokumentin rakenne Nykytilanne Harjoitustyöryhmän työtapa Nykyinen käytäntö Järjestelmän yleiskuvaus Järjestelmän arkkitehtuuri Sidosryhmät Tietosisältö Käyttötapaukset Käyttötapausryhmät Kutsujan käyttötapaukset Osallistujan käyttötapaukset Tulevan käyttäjän käyttötapaukset Vaatimukset Toiminnalliset vaatimukset Käytön aloitus Ryhmien hallinta Aikataulujen hallinta Ei-toiminnalliset vaatimukset Käytön aloitus Ryhmien hallinta Aikataulujen hallinta Järjestelmän käyttö Järjestelmän oletusarvot Laatuvaatimukset Käyttöliittymävaatimukset

4 6 Käyttöliittymä 32 7 Rajoitteet suunnittelulle ja toteutukselle 41 ii

5 1 Johdanto 1 Sahara on Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen ohjelmistotuotantoprojekti. Projektin lähtökohtana ovat asiakkaan harjoitustyöryhmien ohjaajana käytännön työssä havaitsemat tarpeet. Niiden pohjalta projektissa tuotetaan Tanja-ohjelmisto, jonka avulla tietojenkäsittelytieteen laitoksella työskentelevä tuntiohjaaja tai kuka tahansa ryhmiä kokoonkutsuva henkilö voi jakaa ryhmänsä jäsenille sekä ryhmän yhteisiä että henkilökohtaisia tapaamisaikoja. Ohjelmiston suunnittelun pohjana ovat siis laitoksen tuntiopettajien tarpeet, mutta järjestelmä on sikäli yleiskäyttöinen, että sitä voi hyödyntää kuka tahansa käyttäjäksi rekisteröityvä henkilö, jolla on tarvetta jakaa hallinnoimansa ryhmän jäsenille tapaamisaikoja. Tässä määrittelydokumentissa kuvataan Sahara-projektissa tuotettavalle Tanja-ohjelmistolle asetetut vaatimukset. Tämä määrittelydokumentti toimii myös projektiryhmän ja asiakkaan välisenä sopimuksena, jonka molemmat osapuolet hyväksyvät. Tässä dokumentoidut vaatimukset on saatu pääasiassa projektiryhmän ja asiakkaan välisten tapaamisten tuloksena. Vaatimusten kartutusta on tehty myös haastattelemalla muita tietojenkäsittelytieteen laitoksen tuntiopettajia sekä harjoitustöitä tehneitä opiskelijoita. 1.1 Termit CSV, Comma Separated Values, pilkkuerotetut arvot Tiedonsiirtomuoto, jota käytetään osallistujen tietojen tuontiin leikepöydän kautta esim. Kurki-järjestelmästä. Ehdotettu aikataulu Järjestelmän muodostama aikataulu, joka perustuu kutsujan kutsujan määrittelemiin aikataulun ominaisuuksiin ja osallistujien antamiin sopivuustietoihin. Kurki-järjestelmä Laitoksen kurssikirjanpitojärjestelmä. Kutsuja Henkilö, joka haluaa tavata muita henkilöitä eli osallistujia itselleen sopivina ajankohtina. Käyttäjä Kutsuja tai osallistuja, joka käyttää järjestelmää jollain käyttöliittymällä. Lopullinen aikataulu Kutsujan hyväksymä aikataulu, joko järjestelmän alun perin ehdottama aikataulu tai kutsujan itse muokkaama aikataulu. Muokattu aikataulu Ehdotettu aikataulu, johon kutsuja on tehnyt haluamiaan muutoksia. Osallistuja Henkilö, jonka kutsuja haluaa tavata. Osallistujan sopivuudet kutsujan määritteleminä aikoina syötetään järjestelmään. Ryhmä Kutsujan määrittelemä kokonaisuus, joka sisältää osallistujat sekä yhden tai useampia aikatauluja.

6 Ryhmätapaaminen Ryhmän yhteinen tapaaminen, johon mahdollisimman moni ryhmän osallistujista osallistuu. Sopivuus Osallistujan tapaamisajoille annettu sopivuusarvo, "prioriteetti". Arvot ovat "Sopii hyvin", "Sopii kohtalaisesti"ja "Ei sovi". Järjestelmä käyttää myös arvoa "Ei tietoa"kuvaamaan sitä, että tietyltä osallistujalta ei ole tiedossa sopivuutta kyseiselle ajankohdalle. Tapaaminen Osallistujalle tai ryhmätapaamiselle valittu aika. Tapaamisen kesto Kutsujan valitsema yhden tapaamisen kesto. Vaihtoehdot ovat 10, 20, 15, 30, 45, 60 tai 120 minuuttia. Tapaamisen tyyppi Yhteen aikatauluun kuuluvien tapaamisten tyyppi. Aikataulu voi olla tyypiltään ryhmätapaaminen tai yksilötapaaminen. Tarjottu aika Kutsujan määrittelemä yksittäinen ajankohta (aloitus- ja lopetusaika), jolloin hän haluaa tavata ryhmänsä osallistujia. Tarjottu aika sijoittuu tiettyihin viikonpäiviin tiettynä aikataulun määrittelemänä viikkojaksona. Vanhentunut aikataulu Aikataulu, jonka viikkojakso on jo päättynyt, mutta jota ei vielä ole poistettu järjestelmästä. Viikkojakso Kutsujan kalenterista valitsemat viikot, joiden aikana ryhmän tietty aikataulu on voimassa. Yksilötapaaminen Tapaaminen, jossa kutsuja tapaa henkilökohtaisesti yhden osallistujan Dokumentin rakenne Dokumentin toisessa luvussa kuvataan toimeksiantoon liittyvä tehtäväalue. Kolmannessa luvussa esitellään toteutettavan järjestelmän yleiskuva, siihen liittyvät sidosryhmät sekä järjestelmän tietosisältö. Neljännessä luvussa määritellään järjestelmän käyttötapaukset ja viidennessä luvussa järjestelmän vaatimukset. Käyttöliittymä esitellään kuudennessa. Lopuksi kuvataan rajoitteet suunnittelulle ja toteutukselle.

7 2 Nykytilanne 3 Tietojenkäsittelytieteen laitoksen opintoihin kuuluu harjoitustyökursseja. Laitos tarjoaa harjoitustöiden ohjausta viisi kertaa lukuvuodessa: kaksi kertaa sekä syksyllä että keväällä sekä kerran kesällä. Opiskelijat ilmoittautuvat suorittamaan harjoitustyötä toteutettavasta Tanja-järjestelmästä erillisen Ilmo-järjestelmän kautta, josta tiedot siirtyvät laitoksen kurssikirjanpitoon Kurki-järjestelmään. 2.1 Harjoitustyöryhmän työtapa Harjoitustyökurssin kesto on kunakin periodina kuusi viikkoa. Tänä aikana harjoitustyötä suorittava opiskelija on oikeutettu yhteen viikottaiseen henkilökohtaiseen ohjausaikaan. Tämä tarkoittaa sitä, että ohjaaja tapaa jokaisen opiskelijan kerran viikossa useana peräkkäisenä viikkona aina samaan aikaan viikosta. Tapaamiset kestävät kunakin viikkona yhtä pitkään. Tyypillisesti opiskelijoita on kussakin harjoitustyöryhmässä noin 10. Kullakin ryhmällä on tapaamisia kuutena peräkkäisenä viikkona ja tapaamisen kesto on kerrallaan 20 minuuttia. Harjoitustyökurssin aikana ohjaaja yleensä järjestää myös ryhmän yhteisiä tapaamisia. Ohjaaja tapaa tällöin kaikki tai mahdollisimman monta opiskelijaa kerrallaan tyypillisesti yksi tai kaksi kertaa. Peräkkäisinä viikkoina toistuvat tapaamiset ovat samoina aikoina ja yhtä pitkiä. Opiskelijat voivat siis ilmoittautua tekemään harjoitustyötä valitsemaansa ryhmään jo etukäteen. Tulevan ryhmän kokoonpano on siis valtaosin tiedossa harjoitustyön alkaessa. Ilmoittautunut opiskelija saattaa kuitenkin jäädä ryhmästä pois tai jonotuslistalta voi tulla uusia ryhmäläisiä vasta kurssin alkaessa. Kurssin lopullinen kokoonpano selviääkin usein vasta ryhmän ensimmäisen tapaamisen yhteydessä. Tällöin jaetaan myös henkilökohtaiset ohjausajat kurssille hyväksytyille opiskelijoille sekä sovitaan tai ilmoitetaan, ohjaajasta riippuen, ryhmän yhteisistä tapaamisajoista. 2.2 Nykyinen käytäntö Tällä hetkellä ohjaaja laatii aikataulut harjoitustyöryhmän aloitustapaamisessa manuaalisesti "huutoäänestyksellä", kierrättämällä listaa istumajärjestyksessä tai jollain monimutkaisemmalla menetelmällä. Manuaalisilla menetelmillä tuotetut tapaamisaikataulut eivät välttämättä ole parhaita mahdollisia tai reiluja. Nopeimmat ja röyhkeimmät saavat parhaat ajat hiljaisten ja hitaiden joutuessa tyytymään jäljelle jääviin aikoihin. Lisäksi aikataulun laatiminen manuaalisilla menetelmillä vie aikaa, kun aikojen sopivuuksia selvitetään yksi opiskelija kerrallaan muiden opiskelijoiden odotellessa.

8 3 Järjestelmän yleiskuvaus 4 Asiakas on työssään harjoitustöiden ohjaajana havainnut epäkohdan harjoitustyöryhmien henkilökohtaisten ja ryhmätapaamisten aikojen jaossa. Erityisesti nykyinen menetelmä henkilökohtaisten tapaamisten jakamiseksi on koettu aikaavieväksi ja äänekkäimpiä opiskelijoita suosivaksi. Tanja-järjestelmän tarkoitus on auttaa ryhmän kokoonkutsujaa jakamaan ryhmänsä osallistujille henkilökohtaisia sekä ryhmän yhteisiä tapaamisaikoja tehokkaasti ja tasapuolisesti. Vastaavanlaisia tilanteita, joissa täytyy sopia henkilökohtaisia ja ryhmätapaamisaikoja, ilmenee myös esimerkiksi tieteellisen kirjoittamisen kurssilla sekä henkilökunnan säännöllisten sunnittelu- ja kehityskeskustelujen yhteydessä. 3.1 Järjestelmän arkkitehtuuri Järjestelmä muodostuu kolmesta osasta: käyttäjän kanssa kommunikoivasta käyttöliittymästä, syötetietojen perusteella varsinaiset tapaamisajat muodostavasta sovelluslogiikasta sekä tiedot tallentavasta tietokannasta. Kuva 1: Tanja-järjestelmän kolmitasoarkkitehtuuri. Käyttöliittymä Järjestelmän ja käyttäjän välinen vuorovaikutus tapahtuu käyttöliittymän avulla. Käyttöliittymän kautta kutsuja voi perustaa uusia ja hallinoida aiemmin perustamiaan ryhmiä ja niiden aikatauluja. Käyttöliittymässä tuetaan tapaamisaikojen muodostamista sekä henkilökohtaisille että ryhmätapaamisille. Lisäksi tuetaan sitä, että sekä kutsuja että ryhmän osallistujat voivat itse syöttää järjestelmälle tarjottujen aikojen sopivuuksia. Sovelluslogiikka Sovelluslogiikka sisältää algoritmit, joilla se käsittelee syötetietoja ja muodostaa tapaamisaikataulun. Tietokanta Tietokantaan talletetaan rekisteröityneet käyttäjät, heihin liittyvät ryhmät ja niiden aikataulut sekä sovelluslogiikan laskemat aikataulukohtaiset tapaamisajat.

9 5 3.2 Sidosryhmät Tanja-järjestelmän sidosryhmät ovat ryhmiä kokoonkutsuvat henkilöt sekä näihin ryhmiin osallistuvat henkilöt. Sama henkilö voi olla järjestelmän kannalta sekä kutsuja että osallistuja. Kuva 2: Tanja-järjestelmän sidosryhmät. 3.3 Tietosisältö Kuva 3: Tanja-järjestelmän toimintojen yleisnäkymä Tanja-järjestelmä tarjoaa rekisteröityneelle, järjestelmään sisään kirjautuneelle käyttäjälle peruspalveluina ryhmien ja niihin liittyvien aikataulujen käsittelyn. Kuvassa 3 (mukaellen Entity Life History; Bray: Requirements Engineering) ovat keskeiset käyttötapaukset, jotka liittyvät näihin perustoimintoihin sekä niiden keskinäinen hierarkia. Ryhmät liittyvät aina perustajaansa, eli johonkin tiettyyn järjestelmän tunnistamaan kutsujaan. Ryhmän elinkaareen kuuluu sen perustaminen, elinaika ja poistaminen. Ryhmä perustetaan, kun kutsuja nimeää vähintään yhden osallistujan nimettyyn ryhmään. Ryhmän elinajan aikana ryhmään voidaan esimerkiksi lisätä ja poistaa siihen kuuluvia jäseniä sekä nimetä ryhmä uudelleen. Ryhmille voidaan niiden elinajan puitteissa perustaa aikatauluja. Ryhmä lakkaa olemasta kun sitä hallinnoiva käyttäjä eksplisiittisesti poistaa sen

10 tai kun ryhmää ei ole käytetty vaatimuksissa määriteltyyn aikaan. Myös aikataulu voidaan poistaa käyttäjän toimesta tai vaihtoehtoisesti järjestelmä poistaa sen vaatimuksissa määritellyn ajan kuluttua automaattisesti tehtävien ylläpitoajojen yhteydessä Seuraavassa esitellään tarkemmin kaikki järjestelmän talletettamat tiedot mukaanlukien ylläkuvatuissa peruspalveluissa käytetyt. Käyttäjät (kutsuja tai osallistuja) id etunimi sukunimi sähköpostiosoite salasana viimeinen ohjelman tila viimeisin käyttöaika Ryhmät id ryhmän nimi viite: kutsuja:id viimeisin käyttöaika Osallistuminen viite: ryhmä:id viite: käyttäjä:id viimeisin käyttöaika Aikataulut id viite: ryhmä:id viikonpäivät alkupvm 6

11 7 loppupvm tapaamisen pituus tyyppi: yksilötapaaminen tai ryhmätapaaminen viimeisin käyttöaika Tarjotut ajat viite: aikataulu:id viite: käyttäjä:id alkuaika loppuaika viimeisin käyttöaika Sopivuudet viite: aikataulu:id viite: käyttäjä:id alkuaika loppuaika sopivuus: 0-3 viimeisin käyttöaika Viestipohjat viite: aikataulu:id tyyppi: kutsu tai ilmoitus viestin pohjateksti viimeisin käyttöaika Viestiotsikkopohjat viite: aikataulu:id tyyppi: kutsu tai ilmoitus viestin otsikon pohjateksti viimeisin käyttöaika

12 4 Käyttötapaukset 8 Käyttötapaus kuvaa jonkin järjestelmän toiminnon tietyn käyttäjän eli toimijan näkökulmasta. Käyttötapaukselle määritellään alkutila ennen käyttötapauksen tapahtumista ja lopputila käyttötapauksen jälkeen. Käyttötapauksen kuvauksessa kerrotaan tapahtumien kulku alku- ja lopputilan välillä. Käyttötapauksia voidaan ryhmitellä ja niillä voi olla keskinäisiä riippuvuuksia. Tanja-järjestelmän peruskäyttötapaukset on jaettu kolmeen käyttötapausryhmään: "Käytön aloitus", "Ryhmien hallinta"ja "Aikataulujen hallinta". Toimijoita ovat "Kutsuja", "Osallistuja"sekä "Tuleva käyttäjä". Käyttötapauksiin liittyy yksi tai useampia vaatimuksia, jotka esitellään seuraavassa luvussa. 4.1 Käyttötapausryhmät Käyttötapausryhmät ja niihin kuuluvat käyttötapaukset: Käytön aloitus Tunnus Käyttötapaus Toimija KT1 Rekisteröityminen järjestelmään Kutsuja KT2 Kirjautuminen järjestelmään Kutsuja KT3 Salasanan tilaus Kutsuja KT20 Kutsujan tietojen muokkaaminen Kutsuja KT17 Kirjautuminen järjestelmään Osallistuja KT19 Tutustuminen järjestelmään esittelysivuilla Tuleva käyttäjä Ryhmien hallinta Tunnus Käyttötapaus Toimija KT4 Ryhmän lisääminen Kutsuja KT5 Ryhmän tietojen muokkaaminen Kutsuja KT6 Ryhmän poistaminen Kutsuja KT7 Osallistujan lisääminen Kutsuja KT8 Osallistujan tietojen muokkaaminen Kutsuja KT9 Osallistujan poistaminen Kutsuja

13 9 Aikataulujen hallinta Tunnus Käyttötapaus Toimija KT10 Aikataulun lisääminen ryhmälle Kutsuja KT11 Aikataulun ominaisuuksien määrittäminen Kutsuja KT12 Sopivuuksien syöttäminen Kutsuja KT13 Osallistujien kutsuminen lisäämään sopivuuksia Kutsuja KT14 Ehdotetun aikataulun muokkaaminen Kutsuja KT15 Valmiista aikataulusta ilmoittaminen Kutsuja KT16 Aikataulun poistaminen Kutsuja KT18 Sopivuuksien syöttäminen Osallistuja Kuva 4: Käyttötapauskaavio Kuvan 4 käyttötapauskaaviossa on havainnollistettu eri toimijoiden käyttötapauksia. Selkeyden vuoksi osa käyttötapauksista on kaaviossa yhdistetty: "Ryhmien hallinta"sisältää käyttötapaukset KT4, KT5 ja KT6, "Osallistujien hallinta"käyttötapaukset KT7, KT8 ja KT9 ja "Viestit osallistujille"käyttötapaukset KT13 ja KT15.

14 Kutsujan käyttötapaukset KT1 Rekisteröityminen järjestelmään Toimija Kutsuja Alkutila Kutsuja ei ole vielä rekisteröitynyt järjestelmään. Lopputila Kutsuja pääsee käyttämään järjestelmää. Kuvaus Kutsuja tulee järjestelmän etusivulle ja täyttää rekisteröitymiseen vaaditut tiedot. Järjestelmä ilmoittaa virhetilanteista ja kertoo, mitä kutsujan täytyy tehdä, kun tiedot on lähetetty onnistuneesti. KT2 Kirjautuminen järjestelmään Toimija Kutsuja Alkutila Kutsuja on jo rekisteröitynyt järjestelmän käyttäjäksi. Lopputila Kutsuja on kirjautuneena järjestelmään. Kuvaus Kutsuja tulee järjestelmän etusivulle ja syöttää kirjautumiseen vaaditut tiedot. Jos tiedot kelpaavat, järjestelmä päästää kutsujan käyttämään järjestelmää. Muuten näytetään virheilmoitus. KT3 Salasanan tilaus Toimija Kutsuja Alkutila Kutsuja on rekisteröitynyt järjestelmän käyttäjäksi, mutta on unohtanut salasanansa. Lopputila Kutsuja saa selville salasanansa. Kuvaus Kutsuja tulee järjestelmän etusivulle ja syöttää sähköpostiosoitteensa. Järjestelmä lähettää salasanansa lähetetään hänen sähköpostiosoitteeseensa. KT20 Kutsujan tietojen muokkaaminen Toimija Kutsuja Alkutila Kutsuja on kirjautuneena järjestelmään ja haluaa muuttaa rekisteröitymisessä antamia tietojaan. Lopputila Kutsujan tiedot muuttuvat. Kuvaus Kutsuja muokkaa tiedot haluamikseen, ja järjestelmä tallentaa ne. KT4 Ryhmän lisääminen Toimija Kutsuja Alkutila Kutsuja on kirjautuneena järjestelmään ja haluaa lisätä ryhmän. Lopputila Kutsujalla on järjestelmässä uusi ryhmä. Kuvaus Kutsuja lisää uuden ryhmän ja syöttää siihen liittyviä tietoja.

15 11 KT5 Ryhmän tietojen muokkaaminen Toimija Kutsuja Alkutila Kutsujalla on järjestelmässä ryhmä, jonka tietoja hän haluaa muuttaa. Lopputila Kutsujan ryhmän tietoja on muutettu. Kuvaus Kutsuja muokkaa tiedot haluamikseen, ja järjestelmä tallentaa ne. KT6 Ryhmän poistaminen Toimija Kutsuja Alkutila Kutsujalla on järjestelmässä ryhmä, jonka hän haluaa poistaa. Lopputila Ryhmä on poistettu järjestelmästä. Kuvaus Kutsuja käynnistää toiminnon, jolla ryhmä poistetaan. Samalla poistetaan kaikki ryhmään kuuluvat osallistujat ja aikataulut. KT7 Osallistujan lisääminen ryhmään Toimija Kutsuja Alkutila Kutsujalla on järjestelmässä ryhmä, johon hän haluaa lisätä osallistujia. Lopputila Ryhmässä on osallistujia. Kuvaus Kutsuja lisää ryhmään osallistujia joko yksi tai useita kerrallaan. KT8 Osallistujan tietojen muokkaaminen Toimija Kutsuja Alkutila Kutsujan ryhmässä on osallistujia, joiden tietoja halutaan muuttaa. Lopputila Osallistujan tietoja on muutettu. Kuvaus Kutsuja valitsee osallistujan, jonka tietoja hän haluaa muokata. Järjestelmä tallentaa tehdyt muutokset. KT9 Osallistujan poistaminen Toimija Kutsuja Alkutila Kutsujan ryhmässä on osallistuja, joka halutaan poistaa. Lopputila Osallistuja on poistettu järjestelmästä. Kuvaus Kutsuja valitsee osallistujan, jonka hän haluaa poistaa, ja käynnistää poistotoiminnon. Samalla poistetaan osallistujaan liittyvät aikataulukohtaiset tiedot. KT10 Aikataulun lisääminen ryhmälle Toimija Kutsuja Alkutila Kutsujalla on järjestelmässä ryhmä. Lopputila Ryhmällä on aikataulu. Kuvaus Kutsuja valitsee ryhmän ja perustaa sille uuden aikataulun.

16 12 KT11 Aikataulun ominaisuuksien määrittäminen Toimija Kutsuja Alkutila Kutsujalla on järjestelmässä aikataulu, jonka ominaisuuksia hän haluaa määrittää. Lopputila Aikataulun ominaisuudet on annettu. Kuvaus Kutsuja lisää aikataululle ominaisuuksia ja ne tallennetaan. KT12 Sopivuuksien syöttäminen Toimija Kutsuja Alkutila Kutsujalla on järjestelmässä aikataulu. Lopputila Aikataululla on sopivuuksia. Kuvaus Kutsuja lisää aikatauluun osallistujakohtaisia sopivuuksia ja järjestelmä tallentaa ne. KT13 Osallistujien kutsuminen lisäämään sopivuuksia Toimija Kutsuja Alkutila Kutsujalla on järjestelmässä aikataulu, josta puuttuvat osallistujien sopivuudet. Lopputila Osallistujat saavat kutsun. Kuvaus Kutsuja ilmoittaa osallistujille, että he voivat syöttää omat sopivuutensa aikatauluun. KT14 Ehdotetun aikataulun muokkaaminen Toimija Kutsuja Alkutila Kutsujalla on järjestelmässä aikataulu, jolla on ominaisuuksia ja sopivuuksia, joiden perusteella järjestelmä on muodostanut ehdotetun aikataulun. Lopputila Kutsuja on tehnyt aikatauluun haluamansa muutokset. Kuvaus Kutsuja näkee ehdotetun aikataulun ja tekee siihen muutoksia. KT15 Valmiista aikataulusta ilmoittaminen Toimija Kutsuja Alkutila Järjestelmä on muodostanut aikataulun, jota kutsuja on halutessaan voinut muokata. Lopputila Osallistujat saavat tiedon omasta tapaamisajastaan. Kuvaus Kutsuja ilmoittaa osallistujille valmiin aikataulun. KT16 Aikataulun poistaminen Toimija Kutsuja Alkutila Kutsujalla on järjestelmässä aikataulu, jonka hän haluaa poistaa. Lopputila Aikataulu on poistettu. Kuvaus Kutsuja käynnistää toiminnon, jolla aikataulu poistetaan.

17 Osallistujan käyttötapaukset KT17 Kirjautuminen järjestelmään Toimija Osallistuja Alkutila Osallistuja on saanut kutsujalta kutsun tulla syöttämään aikatauluun sopivuuksia. Lopputila Osallistujan pääsee syöttämään sopivuuksia. Kuvaus Osallistuja tulee järjestelmään. Järjestelmä tunnistaa hänet ja ohjaa syöttämään sopivuuksien. KT18 Sopivuuksien syöttäminen Toimija Osallistuja Alkutila Osallistuja on kirjautuneena järjestelmään. Lopputila Osallistujan on syöttänyt aikataulukohtaiset sopivuutensa. Kuvaus Osallistuja lisää aikatauluun omat sopivuutensa ja järjestelmä tallentaa ne. 4.4 Tulevan käyttäjän käyttötapaukset KT19 Tutustuminen järjestelmään esittelysivuilla Toimija Tuleva käyttäjä Alkutila Tuleva käyttäjä tietää, että järjestelmä on olemassa. Lopputila Tuleva käyttäjä on saanut lisää tietoa järjestelmästä. Kuvaus Tuleva käyttäjä saapuu järjestelmän etusivulle ja siirtyy esittelysivuille.

18 5 Vaatimukset 14 Tässä luvussa kuvataan Tanja-järjestelmälle sovitut vaatimukset. Vaatimukset luokitellaan toiminnallisiin ja ei-toiminnallisiin vaatimuksiin. Toiminnalliset vaatimukset määrittelevät, mitä palveluja järjestelmän täytyy käyttäjälle tarjota. Ei-toiminnalliset vaatimukset määrittelevät, mitä ehtoja järjestelmän on täytettävä, jotta toiminnalliset vaatimukset voidaan toteuttaa. Toiminnalliset vaatimukset on jaoteltu käyttötapausryhmittäin pienempiin kokonaisuuksiin. Käyttötapausryhmät on esitelty edellisessä luvussa. Myös osa ei-toiminnallisista vaatimuksista on ryhmitelty samoin, jos ne selkeästi liittyvät vain johonkin tiettyyn käyttötapausryhmään. Muut ei-toiminnalliset vaatimukset on jaoteltu erikseen. Tässä dokumentissa kuvatut vaatimukset tukevat ensisijaisesti laitoksen tarpeita, mutta niiden pohjalta voidaan rakentaa myös yleiskäyttöinen aikataulujen hallintajärjestelmä. Vaatimuksia on validoitu kartutusvaiheessa simuloimalla asiakkaan kanssa todellisia käyttötilanteita käyttöliittymäprotojen avulla. Vaatimusten toteutumista seurataan yksikkö- ja järjestelmätestauksissa. Vaatimukset on kuvattu alla olevan rakenteen mukaisesti: Tunnus (esim. V5) Vaatimuksen nimi Kuvaus Vaatimuksen kuvaus. Prioriteetti Vaatimuksen prioriteetti. Lähde Vaatimuksen esittäjä. Käyttötapaukset Mihin käyttötapauksiin vaatimus liittyy. Vaatimusten prioriteetit on määritelty seuraavasti: 1 Välttämätön - ohjelmiston välttämättömät ydintoiminnot 2 Toivottu - ohjelmistoa monipuolistavat ja ohjelmiston käytettävyyttä parantavat toiminnot 3 Valinnainen - toiminnot, jotka toteutetaan jos aikaa jää

19 Toiminnalliset vaatimukset Tunnus Vaatimus Prioriteetti V1 Rekisteröityminen käyttäjäksi 1 V2 Kirjautuminen järjestelmään (kutsuja) 1 V4 Omien tietojen muuttaminen 1 V5 Sähköpostiosoitteen vaihto (kutsuja) 1 V7 Ryhmien ja aikataulujen näkyvyys (kutsuja) 1 V10 Uuden ryhmän lisääminen 1 V11 Ryhmän tietojen muokkaus 1 V12 Ryhmän poistaminen 1 V13 Osallistujien lisääminen ryhmään (CSV) 1 V15 Osallistujien lisääminen ryhmään (syöttö käsin) 1 V16 Osallistujan tietojen muokkaus (kutsuja) 1 V17 Osallistujan poistaminen 1 V18 Uuden aikataulun lisääminen 1 V19 Aikataulun ominaisuuksien määrittäminen 1 V20 Aikataulun ominaisuuksien muokkaaminen 1 V21 Aikataulun poistaminen 1 V22 Sopivuuksien määrittely (kutsuja) 1 V27 Ehdotetun aikataulun muokkaaminen 1 V28 Muokatun aikataulun järjestäminen 1 V29 Aikataulun uudelleenmuodostaminen 1 V30 Lopullisen aikataulun käyttäminen 1 V3 Unohtuneen salasanan tilaus 2 V6 Kirjautuminen järjestelmään (osallistuja) 3 V8 Ryhmien ja aikataulujen näkyvyys (osallistuja) 3 V9 Tutustumissivut tuleville käyttäjille 3 V14 CSV-muotoisen tiedon käsittely 3 V23 Sopivuuksien määrittely (osallistuja) 3 V24 Osallistujien kutsuminen lisäämään sopivuuksia 3 V25 Kutsuviestin muokkaus 3 V26 Ilmoitus, kun sopivuudet syötetty 3 V31 Ilmoitus valmiista aikataulusta 3 V32 Ilmoitusviestin muokkaus 3 V33 Sähköpostin vastaanottajien valinta Käytön aloitus V1 Rekisteröityminen käyttäjäksi Kuvaus Kutsuja voi rekisteröityä järjestelmään. Käyttötapaukset KT1

20 16 V2 Kirjautuminen järjestelmään (kutsuja) Kuvaus Kutsuja voi kirjautua järjestelmään siten, että järjestelmä tunnistaa hänet. Käyttötapaukset KT2 V3 Unohtuneen salasanan tilaus Kuvaus Kutsuja voi tilata unohtuneen salasanansa sähköpostiinsa. Prioriteetti 2 Käyttötapaukset KT3 V4 Omien tietojen muuttaminen Kuvaus Käyttäjä (kutsuja tai osallistuja) voi muuttaa omia tietojaan (etunimi, sukunimi, sähköpostiosoite). Käyttötapaukset KT20 V5 Sähköpostiosoitteen vaihto (kutsuja) Kuvaus Käyttäjä voi vaihtaa sähköpostiosoitettaan. Käyttäjä saa uuteen sähköpostiosoitteeseensa sisäänkirjautumislinkin, jolla hän vahvistaa sähköpostiosoitteen vaihdon. Siihen asti järjestelmä käyttää vanhan sähköpostiosoitetta. Käyttötapaukset KT20 V6 Kirjautuminen järjestelmään (osallistuja) Kuvaus Osallistuja voi kirjautua järjestelmään siten, että järjestelmä tunnistaa hänet. Prioriteetti 3 (Ei toteuteta. [Asiakas hyv ] Käyttötapaukset KT17 V7 Ryhmien ja aikataulujen näkyvyys (kutsuja) Kuvaus Kutsuja voi yhdellä kirjautumisella hallita kaikkien ryhmiään ja niihin liittyviä aikatauluja. Käyttötapaukset KT4-KT16

21 17 V8 Ryhmien ja aikataulujen näkyvyys (osallistuja) Kuvaus Osallistuja voi yhdellä kirjautumisella lisätä kaikkien ryhmiensä kaikkien aikataulujen sopivuudet. Prioriteetti 3 (Ei toteuteta. [Asiakas hyv ] Käyttötapaukset KT18 V9 Tutustumissivut tuleville käyttäjille Kuvaus Tuleva käyttäjä voi tutustua järjestelmään tutustumissivuilla. Prioriteetti 3 Käyttötapaukset KT Ryhmien hallinta V10 Uuden ryhmän lisääminen Kuvaus Kutsuja voi lisätä uuden ryhmän. Käyttötapaukset KT4 V11 Ryhmän tietojen muokkaus Kuvaus Kutsuja voi halutessaan muuttaa ryhmän nimen. Käyttötapaukset KT5 V12 Ryhmän poistaminen Kuvaus Kutsuja voi poistaa ryhmän. Samalla poistetaan kaikki ryhmän osallistujien jäsenyydet ko. ryhmään sekä ryhmän aikataulut. Käyttötapaukset KT6 V13 Osallistujien lisääminen ryhmään (CSV) Kuvaus Kutsuja voi lisätä osallistujien tiedot (etunimi, sukunimi, sähköpostiosoite) CSV-muodossa leikepöydän kautta esim. Kurki-järjestelmästä. Käyttötapaukset KT7

22 18 V14 CSV-muotoisen tiedon käsittely Kuvaus Käyttäjä voi määritellä, miten CSV-muotoista tietoa käsitellään. Käyttäjä voi määritellä käytettävän erotinmerkin ja valita tarvittavat kentät. Prioriteetti 3 Käyttötapaukset KT7 V15 Osallistujien lisääminen ryhmään (syöttö käsin) Kuvaus Kutsuja voi lisätä osallistujien tiedot (etunimi, sukunimi, sähköpostiosoite) syöttämällä tiedot itse. Käyttötapaukset KT7 V16 Osallistujan tietojen muokkaus (kutsuja) Kuvaus Kutsuja voi muokata osallistujan tietoja (etunimi, sukunimi, sähköpostiosoite). Käyttötapaukset KT8 V17 Osallistujan poistaminen Kuvaus Kutsuja voi poistaa osallistujan ryhmästä. Samalla poistetaan myös osallistujan kaikki aikataulukohtaiset sopivuudet kyseisen ryhmän osalta. Käyttötapaukset KT Aikataulujen hallinta V18 Uuden aikataulun lisääminen Kuvaus Kutsuja voi lisätä ryhmälle aikatauluja. Käyttötapaukset KT10 V19 Aikataulun ominaisuuksien määrittäminen Kuvaus Kutsuja voi määritellä aikataululle ominaisuuksia (nimi, tapaamisen tyyppi, tapaamisen kesto, viikkojakso, tarjotut ajat, sähköpostiviestipohjat). Käyttötapaukset KT11

23 19 V20 Aikataulun ominaisuuksien muokkaaminen Kuvaus Kutsuja voi muokata aikataulun ominaisuuksia (nimi, tapaamisen tyyppi, tapaamisen kesto, viikkojakso, tarjotut ajat, sähköpostiviestipohjat). Käyttötapaukset KT11 V21 Aikataulun poistaminen Kuvaus Kutsuja voi poistaa aikataulun. Samalla poistetaan aikatauluun lisätyt osallistujien sopivuudet. Käyttötapaukset KT16 V22 Sopivuuksien määrittely (kutsuja) Kuvaus Kutsuja voi määrittää kaikille osallistujille tietyn aikataulun tapaamisaikakohtaiset sopivuudet. Sopivuuksia voi myös muokata ja poistaa. Käyttötapaukset KT12 V23 Sopivuuksien määrittely (osallistuja) Kuvaus Osallistuja voi määrittää haluamansa sopivuudet tietyssä aikataulussa tarjotuille tapaamisajoille. Sopivuuksia voi myös muokata ja poistaa. Prioriteetti 3 (Ei toteuteta. [Asiakas hyv ] Käyttötapaukset KT18 V24 Osallistujien kutsuminen lisäämään sopivuuksia Kuvaus Kutsuja voi ilmoittaa sähköpostitse osallistujille, että he voivat mennä lisäämään sopivuuksia uuteen aikatauluun. Prioriteetti 3 (Ei toteuteta. [Asiakas hyv ] Käyttötapaukset KT13 V25 Kutsuviestin muokkaus Kuvaus Kutsuja voi muokata järjestelmän tarjoamaa sähköpostiviestipohjaa. Prioriteetti 3 (Ei toteuteta [Asiakas hyv ]) Käyttötapaukset KT13

24 20 V26 Ilmoitus, kun sopivuudet syötetty Kuvaus Järjestelmä tiedottaa kutsujalle sähköpostilla, kun kaikki osallistujat ovat syöttäneet sopivuutensa tietylle aikataululle ja kun alustava aikataulu on muodostettu. Prioriteetti 3 (Ei toteuteta. [Asiakas hyv ] Käyttötapaukset KT12 V27 Ehdotetun aikataulun muokkaaminen Kuvaus Kutsuja voi muokata järjestelmän muodostamaa aikatauluehdotusta. Käyttötapaukset KT14 V28 Muokatun aikataulun järjestäminen Kuvaus Kutsuja voi järjestää muokatun aikataulun tapaamisajat aikajärjestykseen. Käyttötapaukset KT14 V29 Aikataulun uudelleenmuodostaminen Kuvaus Kutsuja voi perua tekemänsä aikataulun muokkaukset pyytämällä järjestelmää muodostamaan aikataulun uudestaan. Käyttötapaukset KT14 V30 Lopullisen aikataulun käyttäminen Kuvaus Kutsuja saa valmiin aikataulun käyttöönsä jossain sähköisessä muodossa (näyttö, sähköposti, tulostus, www-sivu, talletus tiedostoon). Lähde Sahara Käyttötapaukset KT14 V31 Ilmoitus valmiista aikataulusta Kuvaus Kutsuja voi ilmoittaa sähköpostitse osallistujille heidän tapaamisaikansa. Prioriteetti 3 (Ei toteuteta. [Asiakas hyv ] Käyttötapaukset KT15

25 21 V32 Ilmoitusviestin muokkaus Kuvaus Kutsuja voi muokata tapaamisajoista ilmoittavaa sähköpostiviestipohjaa. Prioriteetti 3 (Ei toteuteta. [Asiakas hyv ]) Käyttötapaukset KT15 V33 Sähköpostin vastaanottajien valinta Kuvaus Kutsuja voi valita keille osallistujille sähköpostiviestit (kutsu lisäämään sopivuuksia tai ilmoitus valmiista aikataulusta) lähetetään. Prioriteetti 3 (Ei toteuteta. [Asiakas hyv ] Käyttötapaukset KT13, KT15

26 Ei-toiminnalliset vaatimukset Tunnus Vaatimus Prioriteetti V34 Rekisteröintilomakkeen tietojen oikeellisuus 1 V35 Etu- ja sukunimi 1 V36 Sähköpostiosoite 1 V37 Salasana 1 V38 Rekisteröinnin onnistuminen 1 V39 v1.2 Rekisteröinnin vahvistaminen 1 V40 Kirjautumislomakkeen tietojen oikeellisuus 1 V41 Unohtuneen salasanan lähetys käyttäjälle 1 V43 Ryhmien lukumäärä 1 V44 Samannimiset ryhmät 1 V45 Osallistujien lukumäärä 1 V46 Tarjottujen aikojen riittävyys 1 V47 Aikataulujen lukumäärä 1 V48 Samannimiset aikataulut 1 V49 Tapaamisen tyyppi 1 V50 Tapaamisen kesto 1 V51 Viikkojakso 1 V52 v1.2 Viikonpäivät 1 V53 Tarjotut ajat 1 V54 Sopivuudet 1 V55 Aikataulun muodostaminen 1 V56 Aikataulun muodostaminen, vaikka sopivuuksia puuttuu 1 V57 Aikataulun jatkokäyttö 1 V58 Tapaamisaikojen muokkaaminen 1 V60 Järjestelmällä voi olla monta samanaikaista käyttäjää 1 V61 Järjestelmää ei tarvitse asentaa käyttäjän koneelle 1 V63 Luetteloiden järjestys 1 V64 Järjestelmän pääkäyttäjä 1 V68 v1.2 Kutsujien valtuutuksen asettaminen 1 V69 v1.2 Vasteajat 1 V78 Näyttöjen ja taulukoiden näkyvyysmuisti 1 V65 v1.2 Tietojen vanheneminen 2 V66 Tapaamisen keston pituusvaihtoehtojen asettaminen 2 V71 Järjestelmän muokattavuus 2 V74 Automaattinen tallennus 2 V75 Poistojen varmistus 2 V42 Osallistujan tunnistaminen kirjautumisessa 3 V59 Viestien muokkaustapa 3 V62 Aktiivisten istuntojen lukumäärä 3 V67 CSV-tietojen tuonnin oletusarvojen asettaminen 3 V70 Aikataulun takaaminen 3 V72 Kieliversiot 3 V73 Järjestelmän alkutila 3 V76 Muokattavat taulukot 3 V77 v1.2 Osallistujataulukon järjestäminen 3 V79 Hiirikursorin muutokset 3

27 Käytön aloitus V34 Rekisteröintilomakkeen tietojen oikeellisuus Kuvaus Järjestelmä tarkistaa, että pakolliset tiedot (etunimi, sukunimi, sähköposti ja salasana) on syötetty ja että tiedot ovat kelvollisia. Järjestelmä kertoo käyttäjälle virhetilanteista. Käyttötapaukset KT1 V35 Etu- ja sukunimi Kuvaus Etu- ja sukunimi ovat pakollisia tietoja. Rekisteröityvän henkilön on annettava joku nimi rekisteröintilomakkeessa. Järjestelmän ei tarvitse tarkistaa, että rekisteröityvä henkilö antaa oikean nimensä., Sahara Käyttötapaukset KT1 V36 Sähköpostiosoite Kuvaus Sähköpostiosoite on pakollinen tieto kutsujalle. Järjestelmä tarkistaa että sähköpostiosoite on formaalisti oikean muotoinen ja ettei annetulla sähköpostiosoitteella ole vielä käyttäjää järjestelmässä., Sahara Käyttötapaukset KT1 V37 Salasana Kuvaus Salasana on pakollinen tieto kutsujalle. Salasanassa saa käyttää vain kirjainmerkkejä a-z ja A-Z, numeroita 0-9 sekä seuraavia erikoismerkkejä:!"#$%& ()*+,-./:;<=>?[\]^_ { }~, Sahara Käyttötapaukset KT1, KT2, KT3 V38 Rekisteröinnin onnistuminen Kuvaus Järjestelmä kertoo käyttäjälle, kuinka hänen pitää toimia rekisteröintilomakkeen lähetyksen onnistuttua., Sahara Käyttötapaukset KT1

28 24 V39 v1.2 Rekisteröinnin vahvistaminen Kuvaus Järjestelmä lähettää rekisteröityneelle käyttäjälle sähköpostitse vahvistusviestin. Sähköpostiviestissä olevaa linkkiä napsauttamalla käyttäjä vahvistaa rekisteröintinsä ja todistaa olevansa annetun sähköpostiosoitteen oikea haltija. Useat samaan sähköpostiosoitteeseen kohdistuvat vahvistamattomat rekisteröinnit estetään yritysvaiheessa, Sahara Käyttötapaukset KT1, KT2 V40 Kirjautumislomakkeen tietojen oikeellisuus Kuvaus Järjestelmä tarkistaa, että käyttäjä on syöttänyt pakolliset tiedot (sähköpostiosoite, salasana, kirjautuuko kutsujana vai osallistujana). Järjestelmä kertoo käyttäjälle virhetilanteista. Käyttötapaukset KT2 V41 Unohtuneen salasanan lähetys käyttäjälle Kuvaus Salasana lähetetään käyttäjälle sähköpostilla. (Asiakas hyv Käyttötapaukset KT3 V42 Osallistujan tunnistaminen kirjautumisessa Kuvaus Osallistuja kirjautuu järjestelmään sähköpostiviestissä olevan linkin kautta. Osallistuja ei tarvitse erillistä salasanaa. Prioriteetti 3 (Ei toteuteta. [Asiakas hyv ]) Käyttötapaukset KT Ryhmien hallinta V43 Ryhmien lukumäärä Kuvaus Kutsujalla voi olla useita ryhmiä. Ryhmien lukumäärää ei ole rajoitettu. Käyttötapaukset KT4

29 25 V44 Samannimiset ryhmät Kuvaus Ryhmän nimen ei tarvitse olla yksilöllinen. Kutsuja voi tehdä samannimisiä ryhmiä muuttamalla olemassaolevien ryhmien nimiä tai luomalla uusia ryhmiä. Käyttötapaukset KT4, KT5 V45 Osallistujien lukumäärä Kuvaus Ryhmässä voi olla useita osallistujia. Käyttötapaukset KT4 V46 Tarjottujen aikojen riittävyys Kuvaus Järjestelmä kertoo, jos osallistujia on lisätty enemmin kuin tarjottuja aikoja on määritelty. Käyttötapaukset KT7, KT Aikataulujen hallinta V47 Aikataulujen lukumäärä Kuvaus Ryhmällä voi olla useita aikatauluja. Käyttötapaukset KT10 V48 Samannimiset aikataulut Kuvaus Aikataulun nimen ei tarvitse olla yksilöllinen. Kutsuja voi tehdä samannimisiä aikatauluja muuttamalla olemassaolevien aikataulujen nimiä tai luomalla uusia aikatauluja. Käyttötapaukset KT10 V49 Tapaamisen tyyppi Kuvaus Aikataulussa voi olla tapaamisen tyyppinä yksilö- tai ryhmätapaaminen. Oletuksena on yksilötapaaminen., Sahara Käyttötapaukset KT11

30 26 V50 Tapaamisen kesto Kuvaus Aikataulukohtainen tapaamisen kesto voi olla 10, 20, 15, 30, 45, 60 tai 120 minuuttia. Oletuksena on 20 minuuttia., Sahara Käyttötapaukset KT11 V51 Viikkojakso Kuvaus Oletuksena viikkojakso on 6 viikkoa seuraavasta täydestä viikosta eteenpäin. Käyttötapaukset KT11 V52 v1.2 Viikonpäivät Kuvaus Kutsuja voi valita mitä viikonpäiviä (ma-su) aikataulu koskee. Oletuksena tarjotaan viikonpäiviä ma-pe. (Toteutetaan muutoksin [Asiakas hyv ] Käyttötapaukset KT11 V53 Tarjotut ajat Kuvaus Kutsujan tarjoamia aikoja määritellään arvoilla "Tarjottu"ja "Ei tarjottu". Oletuksena on "Ei tarjottu". Tarjotut ajat sijoittuvat aikavälille klo Käyttötapaukset KT11 V54 Sopivuudet Kuvaus Sopivuudet määritellään asteikolla "Sopii hyvin", "Sopii kohtalaisesti"ja "Ei sovi"ja "Ei tietoa". Oletuksena on "Ei tietoa". Yksilö- ja ryhmätapaamisissa käytetään samaa asteikkoa., Sahara Käyttötapaukset KT12 V55 Aikataulun muodostaminen Kuvaus Järjestelmä muodostaa annettujen tietojen perusteella (aikataulun ominaisuudet, osallistujien sopivuudet) ehdotetun aikataulun. Aikataulu muodostetaan eri tavalla yksilö- ja ryhmätapaamisille. Käyttötapaukset -

31 27 V56 Aikataulun muodostaminen, vaikka sopivuuksia puuttuu Kuvaus Järjestelmä muodostaa aikataulun, vaikka kaikkien osallistujien sopivuuksia ei ole syötetty. Osallistujille, joilta sopivuudet puuttuvat, jaetaan ajat seuraavasti: ensimmäinen vapaa aika annetaan ensimmäiselle osallistujalle, jolle aikaa ei vielä ole määritelty. Samalla tavalla jatketaan, kunnes kaikille on annettu aika., Sahara Käyttötapaukset KT12, KT14 V57 Aikataulun jatkokäyttö Kuvaus Järjestelmä tarjoaa aikataulun kutsujalle näytöllä. Lähde Sahara Käyttötapaukset - V58 Tapaamisaikojen muokkaaminen Kuvaus Tarjottuja tapaamisaikoja muokataan valitsemalla osallistujalle toinen tapaamisaika. Toisten osallistujien tapaamisaikojen kanssa päällekkäiset tapaamisajat ovat muokkausvaiheessa sallittuja, mutta niistä huomautetaan käyttäjälle. Lähde Sahara Käyttötapaukset - V59 Viestien muokkaustapa Kuvaus Kutsuja voi muokata sähköpostiviestipohjia ja sijoittaa niihin osallistujan mukaan muuttuvan merkkauksen sisäänkirjoittautumislinkistä ja tapaamisajasta. Prioriteetti 3 (Ei toteuteta. [Asiakas hyv ] Käyttötapaukset KT13,KT Järjestelmän käyttö V60 Järjestelmällä voi olla monta samanaikaista käyttäjää Kuvaus Järjestelmään voi kirjautua sisälle useita käyttäjiä samanaikaisesti. Käyttötapaukset -

32 28 V61 Järjestelmää ei tarvitse asentaa käyttäjän koneelle Kuvaus Järjestelmä ei sisällä erikseen asennettavaa asiakasohjelmistoa. Järjestelmän käyttämiseksi koneessa pitää mahdollisesti olla moderni Java-kykyinen WWW-selain. Käyttötapaukset - V62 Aktiivisten istuntojen lukumäärä Kuvaus Käyttäjällä voi olla kerrallaan käytössä vain yksi aktiivinen istunto. Jos käyttäjä kirjautuu uudelleen sisään järjestelmään hänen jo ollessaan kirjautuneena, järjestelmä lopettaa aiemmin perustetun istunnon ja antaa siitä ilmoituksen. Prioriteetti 3 Lähde Sahara Käyttötapaukset KT2, KT17 V63 Luetteloiden järjestys Kuvaus Ryhmiä, osallistujia ja aikatauluja esitetään ja käsitellään järjestelmässä siinä järjestyksessä kuin niitä on järjestelmään lisätty. (Prioriteetin muutos. [Asiakas hyv ]) Käyttötapaukset - V64 Järjestelmän pääkäyttäjä Kuvaus Järjestelmällä ei ole erillistä pääkäyttäjää. Järjestelmän toiminnan ja oletusarvojen hallinta tapahtuu konfigurointitiedostojen kautta., Sahara Käyttötapaukset Järjestelmän oletusarvot V65 v1.2 Tietojen vanheneminen Kuvaus Järjestelmään talletetut, vanhentuneet tiedot (kutsujat, ryhmät, osallistujat, aikataulut) poistetaan järjestelmästä automaattisessa määräajoin Prioriteetti 2 2 (Prioriteetin muutos [Asiakas hyv ]) Käyttötapaukset -

33 29 V66 Tapaamisen keston pituusvaihtoehtojen asettaminen Kuvaus Tapaamisen keston pituusvaihtoehtojen oletusarvot voi asettaa järjestelmän konfiguraatiotiedostossa. Prioriteetti 2 (Prioriteetin muutos.[asiakas ] Lähde Sahara Käyttötapaukset - V67 CSV-tietojen tuonnin oletusarvojen asettaminen Kuvaus CSV-tietojen tuonnin oletusarvot (kenttien järjestys, erotinmerkki) voidaan asettaa järjestelmän konfiguraatiotiedostossa. Prioriteetti 3 Lähde Sahara Käyttötapaukset - V68 v1.2 Kutsujien valtuutuksen asettaminen Kuvaus Kutsujiksi hyväksytään vain tietynlaisen sähköpostiosoitteen haltijat. Hyväksyttävät sähköpostiosoitteet sähköpostiosoitteet ovat helsinki.fi -päätteisiä. Kirjainkokoa ei huomioida sähköpostiosoitteen vertailussa. Prioriteetti (Prioriteetin muutos.[asiakas hyv ] Käyttötapaukset Laatuvaatimukset V69 v1.2 Vasteajat Kuvaus - (Prioriteetin muutos. [Asiakas hyv ] Lähde Sahara Käyttötapaukset - V70 Aikataulun takaaminen Kuvaus Järjestelmä antaa aina jonkun aikataulun. Jos aikataulun muodostaminen keskeytetään, näytetään edellinen valmiiksi asti muodostettu aikataulu, jos sellainen on käytettävissä. Prioriteetti 3 Käyttötapaukset - V71 Järjestelmän muokattavuus Kuvaus Järjestelmän käyttöliittymän, käytettävän tietokannan ja aikataulujen laskentasääntöjen pitää olla vaihdettavissa. Prioriteetti 2 Käyttötapaukset -

34 30 V72 Kieliversiot Kuvaus Järjestelmän on oltava kieliversioitu. Toteutetaan suomi. Prioriteetti 3 (Ei toteuteta. [Asiakas hyv ]) Käyttötapaukset Käyttöliittymävaatimukset V73 Järjestelmän alkutila Kuvaus Järjestelmää aiemmin käyttäneen käyttäjän kirjauduttua sisään, järjestelmä palaa tilaan, jossa käyttäjä oli viimeksi järjestelmästä poistuessaan. Jos käyttäjällä (osallistujalla) on merkkaamattomia sopivuuksia jossakin aikataulussa, ohjataan hänet kyseiseen näkymään. Prioriteetti 3 (Ei toteuteta. [Asiakas hyv ]) Käyttötapaukset - V74 Automaattinen tallennus Kuvaus Järjestelmä tallentaa automaattisesti tehdyt muutokset. Prioriteetti 2 Käyttötapaukset - V75 Poistojen varmistus Kuvaus Järjestelmä pyytää käyttäjältä varmistuksen ryhmän, osallistujan ja aikataulun poistamisesta. Prioriteetti 2 Käyttötapaukset - V76 Muokattavat taulukot Kuvaus Taulukoita voidaan muokata suoraan. Taulukossa näytetään alimmaisena tyhjä rivi, johon voidaan lisätä uudet tiedot. Samalle käsiteltävän rivin alle ilmestyy uusi tyhjä rivi. Prioriteetti 3 (Ei toteuteta. [Asiakas hyv. implisiittisesti ]), Sahara Käyttötapaukset KT4, KT7, KT10 V77 v1.2 Osallistujataulukon järjestäminen Kuvaus Kutsuja ei voi järjestää osallistujataulukkoa etunimen, sukunimen tai sähköpostiosoitteen tai muunkaan kriteerin mukaan. Oletuksen Prioriteetti 3 (Ei toteuteta. [Asiakas hyv ] Käyttötapaukset KT7, KT8, KT9

35 31 V78 Näyttöjen ja taulukoiden näkyvyysmuisti Kuvaus Järjestelmän näytöt ja taulukot muistavat tilansa ja näkyvyytensä saman istunnon aikana. Esimerkiksi ryhmän käsittelyssä palataan siihen kohtaan, joka oli näkyvissä, kun ryhmän tietoja viimeeksi näytettiin. Muistin ei tarvitset ulottua eri istuntoihin eli järjestelmän eri käyttökertoihin. (Prioriteetin muutos. [Asiakas hyv ] Käyttötapaukset - V79 Hiirikursorin muutokset Kuvaus Graafisen käyttöliittymän hiirikursori vaihtaa ulkoasuaan käyttäjän opastamiseksi. Sopivuuksia maalaamalla merkatessa kursori muuttuu pensseliksi, aikataulun muokkauksessa mahdollisiin suuntiin osoittaviksi nuoliksi. Prioriteetti 3 (Ei toteuteta. [Asiakas hyv ]), Sahara Käyttötapaukset -

36 6 Käyttöliittymä 32 Tanja-järjestelmän käyttöliittymän perusperiaatteet ovat seuraavat: käyttöliittymä on mahdollisimman intuitiivinen ja helppokäyttöinen tiedot käsitellään ja uudet kohteet lisätään paikallaan (suorakäsittely) tiedot tallettuvat automaattisesti olennaista informaatiota ei välitetä vain väreillä Näyttökuvat Tanja-järjestelmän pääosista - kunkin näyttökuvan yhteydessä on listattu olennaiset käyttötapaukset sekä kirjattu käytettävyyteen ja toimintojen visualisointiin liittyviä vaatimuksia. Näyttökuva 5. Käytön aloitus Käyttötapaukset: KT1, KT2, KT3, KT17 Ryhmien kokoonkutsujan apuväline. Järjestelmän avulla jaat ryhmäsi jäsenille henkilökohtaiset tapaamisajat helposti ja tasapuolisesti. Aloitussivu:rekisteröinti Jos olet uusi käyttäjä, pääset ryhmän kokoonkutsujaksi rekisteröitymällä järjestelmään sivun alaosassa olevalla lomakkeella. Kirjaudu järjestelmään: Sähköposti: Salasana: Kirjaudu kutsujana Kirjaudu osallistujana Salasanan tilaus Unohtuiko salasana? Lähetämme salasanasi sähköpostiisi kun kirjoitat osoitteesi alla olevaan sähköposti-kenttään ja painat nappia. Sähköposti: Tilaa salasana Rekisteröinti: Sähköposti: Etunimi: Sukunimi: Salasana: joni.salmi@cs.helsinki.fi Joni Salmi ******* Rekisteröidy Kuva 5: Tanja-järjestelmän aloitussivu. virheellisistä tiedoista annetaan käyttäjälle huomautus

37 onnistuneista toimista annetaan käyttäjälle palautetta (esimerkiksi rekisteröinnin onnistumisesta annetaan ohje lukea sähköpostiviesti) 33 Näyttökuva 6: Ryhmän perustiedot Käyttötapaukset: KT4, KT5, KT6 Kutsuja: Sähköposti: Salasana: Joni ********** Salmi Ryhmä: Poista OHT, ryhmä 7, syksy 2004 Tira, ryhmä 1, syksy 2004 Tsoha, ryhmä 3, kevät 2005 Aikataulu: Poista Henkilökohtaiset tapaamiset Perustiedot-välilehti Perustiedot Osallistujat Kutsu Aikataulu Ilmoitus Tira 4 Tapaamisen tyyppi Yksilötapaaminen Ryhmätapaaminen Tarjotut ajat: 8.00 Klo Ma Valitse Ti (11 kpl) Tyhjennä Ke To Pe Tapaamisen kesto: min Viikkojakso: Ma Ma Ma Ma Ma To To To To To To Kuva 6: Ryhmän perustieto-sivulla kutsuja määrittelee milloin hän haluaa tavata ryhmäläisiään. valittu ryhmä ja aikataulu korostetaan kehyksellä viikkojakso valitaan siirtämällä kalenterissa kehikko haluttuun paikkaan tarjotut ajat valitaan hiirellä maalaamalla Näyttökuva 7: Ryhmän osallistujien lisääminen Käyttötapaukset: KT7

38 34 Poista Poista Kutsuja: Joni Salmi Ryhmä: Aikataulu: Liitä osallistujat OHT, ryhmä 7, syksy 2004 Henkilökohtaiset tapaamiset Sähköposti: Tira, ryhmä 1, syksy 2004 Salasana: ********** Tsoha, ryhmä 3, kevät 2005 Kopioi osallistujien tiedot CSV-muodossa ilman otsikkorivejä leikepöydälle ja liitä ne alla olevaan kenttään. Tira 4 Perustiedot Osallistujat Aikataulu Viikkojakso: 11 Osallistujat: Tuo CSV-muodossaValitse, mistä sarakkeesta otetetaan osallistujien etunimi, sukunimi ja sähköpostiosoite. Etunimi V Poista valittu opiskelija XHeli Tommi x Sanna XPekka XMinna XRakel XMatti XRaine XJukka XRisto XMarkus X Heli;Borg; L;2001;Ohjelmistotekniikka;heli.borg@helsinki.fi; ;4;na; Tommi;Hänninen; ;2002;Ohjelmistotekniikka;tommi.hanninen@helsinki.fi; ;4;na; Sanna;Kekäläinen; M;2000;Algoritmit;sanna.kekalainen@helsinki.fi; ;4;na; Sopivuudet: Sopii hyvin Sopii kohtalaisesti Ei sovi Pekka;Kärki; R;2003;Algoritmit;pekka.karki@helsinki.fi; ;4;na; Klo Ma ( ) Ti ( ) Ke ( ) To ( ) Minna;Leino; ;2004;Hajautetut järjestelmät;minna.leino@helsinki.fi; ;4;na; Liitä Rakel;Levi; ;2001;Sovellettu;rakel.levi@helsinki.fi; ;4;na; osallistujat Matti;Mattinen; S;2002;Informaatio;mmattine@cs.helsinki.fi; ;3;na; Raine;Rimpilä; O;2004;Älykkäät järjestelmät;raine.rimpila@helsinki.fi; ;4;na; Jukka;Rissanen; ;2000;Informaatio;0; ;4;na; Risto;Ruottinen; K;2004;Algoritmit;risto.ruottinen@helsinki.fi; ;4;na; Markus;Saartio; T;2000;Opettaja;0; ;4;na; CSV-datassa käytetty erotinmerkki: Ma ; Ma Ma Ma Ma Sukunimi V V V Borg L 2002 Hänninen L 2002 Kekäläine L 2002 Kärki L 2002 Leino L Levi L 2002 Mattinen L 2002 Rimpilä L 2002 Rissanen L 2002 Ruottinen L 2002 Saartio L Valmis V Ohjelmistotekniikka Ohjelmistotekniikka Ohjelmistotekniikka Ohjelmistotekniikka Ohjelmistotekniikka Ohjelmistotekniikka Ohjelmistotekniikka Ohjelmistotekniikka Ohjelmistotekniikka Ohjelmistotekniikka Ohjelmistotekniikka Peru Sähköposti V heli.borg@helsinki.f tommi.hanninen@ sanna.kekalainen@ pekka.karki@helsin To minna.leino@helsin To rakel.levi@helsin mmattine@cs.helsi To raine.rimpila@cs.h To To risto.ruottinen@cs. To msaartio@cs.helsinki. Ei tietoa Pe ( ) V X Osallistujat-välilehti: osallistujien tuonti Kuva 7: Kutsuja voi tuoda ryhmänsä osallistujien tiedot jostain toisesta järjestelmästä CSV-muodossa. CSV-tiedot liitetään leikepöydältä yläosan tekstikenttään alareunan osallistujataulukko päivittyy reaaliaikaisesti, kun yläreunan CSV-tietoja muokataan tai erotinmerkkiä vaihdetaan Näyttökuvat 8 ja 9 : Osallistujien sopivuuksien merkitseminen Käyttötapaukset: KT12 (kutsuja), KT8 ja KT18 (kutsuttu) osallistujan sopivuudet maalataan hiirellä, kun on aluksi valittu paletista haluttu sopivuustaso osallistujien lukumäärä on näkyvissä osallistujalistan vieressä näytöllä on tieto siitä, miten monesta tapaamisajasta ei ole vielä annettu osallistujan sopivuuksia

39 35 Perustiedot Viikkojakso: 11 Osallistujat (11 kpl) Sukunimi> Borg Hänninen Kekäläine Kärki Leino Levi Mattinen Rimpilä Rissanen Ruottinen Saartio Tuo CSV-muodossa Poista valittu osallistuja Kutsuja: Sähköposti: Salasana: Joni ********** Salmi Osallistujat Kutsu Aikataulu Ilmoitus Valitse sopivuudet Etunimi Heli Tommi Sanna Pekka Minna Rakel Matti Raine Jukka Risto Markus Sähköposti Klo Ma Ma Ma Ma Ma Ma Ryhmä: Tira 4 Ti Poista OHT, ryhmä 7, syksy 2004 Tira, ryhmä 1, syksy 2004 Tsoha, ryhmä 3, kevät 2005 Ke To To To To To To Aikataulu: Henkilökohtaiset tapaamiset To Poista Sopii hyvin Sopii kohtalaisesti Ei sovi (0/11) Ei tietoa Pe Osallistujat-välilehti: sopivuuksien lisäys Kuva 8: Osallistujan sopivuuksia tarjottuihin aikoihin voidaan kirjata kahdella tavalla, niin että kutsuja merkitsee ne tai niin, että osallistuja merkitsee ne itse. Tässä näyttökuvassa esitetään vaihtoehtoa, jossa kutsuja merkitsee sopivuudet osallistujan puolesta. osallistuja voi muuttaa tietojaan kaikissa ryhmissään ja aikatauluissaan sopivuuksien lisääminen kuten kutsujan tapauksessa

Jos olet uusi käyttäjä, pääset ryhmän kokoonkutsujaksi rekisteröitymällä järjestelmään sivun alaosassa olevalla lomakkeella. Kirjaudu osallistujana

Jos olet uusi käyttäjä, pääset ryhmän kokoonkutsujaksi rekisteröitymällä järjestelmään sivun alaosassa olevalla lomakkeella. Kirjaudu osallistujana Ryhmien kokoonkutsujan apuväline. Järjestelmän avulla jaat ryhmäsi jäsenille henkilökohtaiset tapaamisajat helposti ja tasapuolisesti. Aloitussivu:rekisteröinti Jos olet uusi käyttäjä, pääset ryhmän kokoonkutsujaksi

Lisätiedot

Tanja-kälidemo

Tanja-kälidemo 1 Tanja-kälidemo 17.6.2005 2 Ryhmien kokoonkutsujan apuväline. Järjestelmän avulla jaat ryhmäsi jäsenille henkilökohtaiset tapaamisajat helposti ja tasapuolisesti. Aloitussivu:rekisteröinti Jos olet uusi

Lisätiedot

Käyttöohje. Aija. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Käyttöohje. Aija. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Käyttöohje Aija Helsinki 2.9.2005 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Sisältö 1. Yleistä...3 2. Järjestelmän toiminnot...4 2.1 Rekisteröityminen...4 2.2 Sisäänkirjautuminen...4

Lisätiedot

Testaussuunnitelma. Sahara-ryhmä. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Testaussuunnitelma. Sahara-ryhmä. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Testaussuunnitelma Sahara-ryhmä Helsinki 30.8.2005 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (6 ov) Projektiryhmä Sanna Keskioja

Lisätiedot

Testaussuunnitelma. Sahara-ryhmä. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Testaussuunnitelma. Sahara-ryhmä. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Testaussuunnitelma Sahara-ryhmä Helsinki 29.8.2005 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (6 ov) Projektiryhmä Sanna Keskioja

Lisätiedot

Meeting Plannerin käyttöohje

Meeting Plannerin käyttöohje Meeting Plannerin käyttöohje Näytteilleasettaja & Yhteistyökumppani Sisällysluettelo Näytteilleasettajat ja yhteistyökumppanit... 2 Sisään kirjautuminen... 2 Järjestelmän etusivu... 2 Peruskäyttäjien näkymät...

Lisätiedot

Käyttötapauksen nimi Lukija: pääsivu

Käyttötapauksen nimi Lukija: pääsivu Lukija: pääsivu Lukija Käyttäjä on avannut sivuston pääsivun Ruudulle tulostuvat 5 viimeisen jutun otsikot ja kirjoittajat sekä jutun alku. - Käyttäjä voi valita kirjoittajan (jutut) tai yhden jutun. Käyttäjävoi

Lisätiedot

Käyttötapauksen nimi Lukija: pääsivu

Käyttötapauksen nimi Lukija: pääsivu Lukija: pääsivu Lukija Käyttäjä on avannut sivuston pääsivun Ruudulle tulostuvat kirjoittajat ja heidän juttujensa otsikot. - Lopputulos Käyttäjä voi valita kirjoittajan jutut tai kirjoittajan jutun 1

Lisätiedot

Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely. Taimikonhoidon ja istutuksen hankinnat

Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely. Taimikonhoidon ja istutuksen hankinnat Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely Taimikonhoidon ja istutuksen hankinnat Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaali https://tarjouspalvelu.fi/metsähallitus Tämän palvelun kautta

Lisätiedot

Hallintaliittymän käyttöohje

Hallintaliittymän käyttöohje Hallintaliittymän käyttöohje 1. Yleisiä huomioita Hallintaliittymän käyttöä helpottavia yleisiä huomioita: - Käytä listanäkymien hakukentissä kentän vieressä olevaa hakunappia, älä enter-näppäintä. - Älä

Lisätiedot

OHJE SENAATTILAN KÄYTTÄJÄKSI REKISTERÖITYMISTÄ VARTEN 2.10.2015

OHJE SENAATTILAN KÄYTTÄJÄKSI REKISTERÖITYMISTÄ VARTEN 2.10.2015 OHJE SENAATTILAN KÄYTTÄJÄKSI REKISTERÖITYMISTÄ VARTEN 2.10.2015 SISÄLLYSLUETTELO Senaattilan käyttäjäksi rekisteröityminen (sivut 3-24) Sähköpostiosoitteella rekisteröityminen Virtu-tunnistautumisella

Lisätiedot

Opas administraattori-tason käyttäjille. MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2

Opas administraattori-tason käyttäjille. MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2 MANAGERIX Opas administraattori-tason käyttäjille SISÄLLYS MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2 Käyttöliittymä... 2 1 ORGANISAATIO Organisaation tietojen tarkastelu ja muokkaaminen4 Yhteenveto

Lisätiedot

1. ASIAKKAAN OHJEET... 2. 1.1 Varauksen tekeminen... 2. 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4. 1.3 Varauksen peruminen... 4

1. ASIAKKAAN OHJEET... 2. 1.1 Varauksen tekeminen... 2. 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4. 1.3 Varauksen peruminen... 4 1. ASIAKKAAN OHJEET... 2 1.1 Varauksen tekeminen... 2 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4 1.3 Varauksen peruminen... 4 1.4 Omien tietojen muokkaaminen... 5 1.5 Salasanan muuttaminen... 5 2. TYÖNTEKIJÄN

Lisätiedot

Käyttötapauksen nimi Lukija: pääsivu Osallistujat Lukija Tuloehdot Käyttäjä on avannut sivuston pääsivun Kuvaus Ruudulle tulostuvat kirjoittajat ja

Käyttötapauksen nimi Lukija: pääsivu Osallistujat Lukija Tuloehdot Käyttäjä on avannut sivuston pääsivun Kuvaus Ruudulle tulostuvat kirjoittajat ja Käyttötapauksen nimi Lukija: pääsivu Osallistujat Lukija Tuloehdot Käyttäjä on avannut sivuston pääsivun Kuvaus Ruudulle tulostuvat kirjoittajat ja heidän juttujensa otsikot. Poikkeukset - Lopputulos Käyttäjä

Lisätiedot

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö SAVONIA Savonia RPM Käyttöopas Informaatiotekniikan kehitysyksikkö 18.8.2011 Sisällysluettelo 1. Perusnäkymä... 3 2. Kirjautuminen... 4 3. Rekisteröinti... 5 4. Idean jättäminen... 6 4. Arviointi... 8

Lisätiedot

Kaislanet-käyttöohjeet

Kaislanet-käyttöohjeet päivitetty 25.10.2013 Kaislanet-käyttöohjeet Rekisteröityminen Sisällysluettelo 1. Yleistä Kaislanetistä... 3 1.1 Tekniset vaatimukset Kaislanetin käyttöön... 3 1.2 Kaislanet-helpdesk... 3 2. Rekisteröityminen...

Lisätiedot

Ohjeet psykoterapeuteille www.vapaatajat.fi. info@vapaatajat.fi

Ohjeet psykoterapeuteille www.vapaatajat.fi. info@vapaatajat.fi Ohjeet psykoterapeuteille www.vapaatajat.fi info@vapaatajat.fi Vapaat Ajat palvelun ohjeet psykoterapeuteille Tästä oppaasta löydät ohjeet Vapaat Ajat palvelun käyttöön. Käymme läpi palveluun rekisteröitymisen,

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Yliopistohaku.fi -palvelun Oma haku -palvelu

Yliopistohaku.fi -palvelun Oma haku -palvelu Hakijan ohje Opetushallitus syksy 2013 Yliopistohaku.fi -palvelun Oma haku -palvelu Sisältö Yliopistohaku.fi palvelun Oma haku -palvelu... 2 Aloitusnäyttö... 4 Kirjaudu Oma haku -palveluun... 5 Entä jos

Lisätiedot

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOHJE LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Versio: 1.1 Tila: hyväksytty Päivämäärä: 13.2.2001

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Käyttöohje. Versiohistoria: 1.0 7.5.2003 1. versio Mari 1.1 9.5.2003 Kommenttien perusteella korjattu versio

Käyttöohje. Versiohistoria: 1.0 7.5.2003 1. versio Mari 1.1 9.5.2003 Kommenttien perusteella korjattu versio Otus- projektinhallintatyökalu Käyttöohje Versiohistoria: 1.0 7.5.2003 1. versio Mari 1.1 9.5.2003 Kommenttien perusteella korjattu versio Mari Tampere 9. toukokuuta 2003 Kimmo Airamaa, Andreas Asuja,

Lisätiedot

Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden

Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden 1 Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen haku Salasanan vaihto

Lisätiedot

Seutudokumenttien pä ivittä misohje

Seutudokumenttien pä ivittä misohje Seutudokumenttien pä ivittä misohje Kirjautuminen sisällönhallinta-työkaluun Käytä ylläpidossa Firefox-selainta. Käyttäjätunnukset Käy rekisteröitymässä osoitteessa www./kirjaudu kohdassa Rekisteröidy.

Lisätiedot

Asiointipalvelun ohje

Asiointipalvelun ohje Asiointipalvelun ohje Yleistä 1. Kirjautuminen 2. Yhteystiedot 3. Vastaustavan valinta 1. Yleistä 2. Palkkatietojen lataaminen tiedostosta 4. Lomake 1. Yleistä 2. Linkit ja vastaajan tiedot 3. Lomakekäsittely

Lisätiedot

Liikennöitsijäsivuston käyttöohje

Liikennöitsijäsivuston käyttöohje Liikennöitsijäsivuston käyttöohje Liikennöitsijäksi rekisteröityminen Liikennöitsijäsivuston www-osoite on http://www.vastaanottopisteet.net Ennen järjestelmän käyttöä liikennöitsijän tulee rekisteröityä

Lisätiedot

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen 27.2.2017 Yleiset ohjeet Kaksinkäsin.fi sivujen yläreunassa on valikko, josta pääsee suoraan useisiin tässä ohjeessa viitattuihin alisivuihin. Kun olet kirjautuneena

Lisätiedot

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015 ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015 Sisältö ARVI-menettelyn perusteet... 1 Arvioinnin syöttäminen... 2 Arvion lähettäminen TE-toimistoon... 5 Sovelluksen sulkeminen... 6 Virhetilanteiden

Lisätiedot

ProTieto Oy. Verottajan ilmoitus. Käyttöohje alihankkijoille

ProTieto Oy. Verottajan ilmoitus. Käyttöohje alihankkijoille ProTieto Oy Verottajan ilmoitus Käyttöohje alihankkijoille Sisällys 1. Yleistä... 2 2. Rekisteröityminen... 2 3. Kirjautuminen... 2 4. Web-liittymä... 3 4.1 Yrityksen tiedot... 3 4.2 Omat suomalaiset työntekijät...

Lisätiedot

Toimittajaportaalin pikaohje

Toimittajaportaalin pikaohje 1 Toimittajaportaalin pikaohje Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen

Lisätiedot

OHJE SENAATTILAN KÄYTTÄJÄKSI REKISTERÖITYMISTÄ VARTEN 29.5.2015

OHJE SENAATTILAN KÄYTTÄJÄKSI REKISTERÖITYMISTÄ VARTEN 29.5.2015 OHJE SENAATTILAN KÄYTTÄJÄKSI REKISTERÖITYMISTÄ VARTEN 29.5.2015 SISÄLLYSLUETTELO Senaattilan käyttäjäksi rekisteröityminen sivut 3-25 Sähköpostiosoitteella rekisteröityminen sivut 7-14 Virtu-tunnistautumisella

Lisätiedot

Doodle helppoa aikatauluttamista

Doodle helppoa aikatauluttamista Doodle helppoa aikatauluttamista Kuinka käytän Doodlea? -vaiheittainen opas käyttöön ja aikataulukyselyn luomiseen http://www.doodle.com/ Doodle on ohjelma joka auttaa sinua aikatauluttamaan kokouksia

Lisätiedot

Titta-palvelun käyttöohje

Titta-palvelun käyttöohje LUONNOS 2 (12) Sisällysluettelo 1 Rekisteröityminen... 4 2 Kirjautuminen... 5 2.1 Unohtunut salasana... 5 2.2 Unohtunut käyttäjätunnus... 6 3 Etusivu... 6 4 Käyttäjätoiminnot... 6 4.1 Salasanan vaihtaminen...

Lisätiedot

Basware toimittajaportaali

Basware toimittajaportaali Basware toimittajaportaali Sisältö 3 Yleistä 4 Toimittajaportaalin edut 5-10 Rekisteröinti 11-22 Laskun teko 23 Lasku JIP 2 Yleistä Toimittajaportaali on Baswaren internetissä toimiva sovellus, jonka kautta

Lisätiedot

SIJAISET.FI KÄYTTÖOHJE TAKSI YRITYKSILLE. 1. Palveluun rekisteröityminen... 2. 2. Palveluun kirjautuminen... 2. 3. Etusivu... 2

SIJAISET.FI KÄYTTÖOHJE TAKSI YRITYKSILLE. 1. Palveluun rekisteröityminen... 2. 2. Palveluun kirjautuminen... 2. 3. Etusivu... 2 SIJAISET.FI KÄYTTÖOHJEET TAKSIAUTOILIJAT SISÄLLYS 1. Palveluun rekisteröityminen... 2 2. Palveluun kirjautuminen... 2 3. Etusivu... 2 4. Autojen lisääminen... 3 5. Kuljettajaryhmät ja niiden perustaminen...

Lisätiedot

Titta-palvelun käyttöohje

Titta-palvelun käyttöohje LUONNOS 226.10.2017 2 (11) Sisällysluettelo 1 Rekisteröityminen... 4 2 Kirjautuminen... 5 2.1 Unohtunut salasana... 6 2.2 Unohtunut käyttäjätunnus... 6 3 Etusivu... 6 4 Käyttäjätoiminnot... 6 4.1 Salasanan

Lisätiedot

Skhole Käyttöohjeet Pääkäyttäjille ja Ohjaajille. Päivitetty

Skhole Käyttöohjeet Pääkäyttäjille ja Ohjaajille. Päivitetty Skhole Käyttöohjeet Pääkäyttäjille ja Ohjaajille Päivitetty 27.3.2019 Kirjautuminen & ohjeet Voit kirjautua Skholen verkkopalveluun kahdesta eri paikkaa. Joko Skholen verkkosivulta osoitteesta www.skhole.fi

Lisätiedot

Vianova Systems Finland Oy:n Novapoint käytön tuki

Vianova Systems Finland Oy:n Novapoint käytön tuki Vianova Systems Finland Oy:n Novapoint käytön tuki Yleistä Vianova Systems Finland Oy:n Novapoint ylläpitosopimus sisältää ohjelmiston käytön tukipalvelun. Asiakas on oikeutettu saamaan kohtuullisessa

Lisätiedot

Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely

Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaali https://tarjouspalvelu.fi/metsähallitus Tämän palvelun kautta Metsähallitus ilmoittaa käynnissä olevista

Lisätiedot

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sisällysluettelo VIP Laajennettu raportointi... 3 Luo raportti Laajennetun raportoinnin työkaluilla... 4 Avaa Laajennettu raportointi... 4 Valitse

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata Opinto-oppaassa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 7.5. 2018 Sisältö ARVI-menettelyn perusteet... 1 Arvioinnin syöttäminen... 2 Arvion lähettäminen TE-toimistoon... 5 Sovelluksen sulkeminen... 6 Virhetilanteiden

Lisätiedot

Markkinointijakelun tilaaminen

Markkinointijakelun tilaaminen Markkinointijakelun tilaaminen PTP käyttöohje 1 Sisältö Kirjautuminen Extranet-palveluun Luo markkinointijakelulle nimi Yrityksen yhteystietojen tarkistaminen Aloita markkinointijakelun tilaaminen Tilaaminen:

Lisätiedot

TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU

TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU ETUSIVU Kun tulet SOKU-järjestelmän (SOKU) etusivulle, näet listan avoimista työpaikoista. Yläpalkissa mustalla ympyröitynä on Kirjaudu-nappi Kun klikkaat sitä, pääset kirjautumissivulle.

Lisätiedot

2. Liikennöitsijä saa omaan sähköpostiinsa käyttäjätunnuksen ja salasanan palveluun kirjautumista varten.

2. Liikennöitsijä saa omaan sähköpostiinsa käyttäjätunnuksen ja salasanan palveluun kirjautumista varten. LabkoNet 20.08.2013 LabkoNet järjestelmä Käyttöön tuleva järjestelmä pohjautuu vuodesta 2003 käytössä olleeseen LabkoNet palveluun Nykyistä LabkoNet sivustoa laajennetaan liikennöitsijöiden omalla sivustolla

Lisätiedot

EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S

EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE 2007 Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S SISÄLLYS 1 Projektorin käyttö... 3 2 Projektien julkinen haku ja selailu... 4 2.1 Hakuvaihtoehdot... 4 2.2 Tarkennettu haku... 5 3 Rekisteröityminen

Lisätiedot

Fingridin säätösähkötarjousohje. Vaksin käyttöohjeet 20.5.2015

Fingridin säätösähkötarjousohje. Vaksin käyttöohjeet 20.5.2015 Fingridin säätösähkötarjousohje Vaksin käyttöohjeet 20.5.2015 Yleistä Tämän ohjeen mukaisesti osapuoli voi jättää säätötarjouksia Fingridin ylläpitämille säätösähkömarkkinoille Osapuolella tulee olla säätösähkömarkkinoille

Lisätiedot

Maatiaiskanojen säilyttäjän ohjeet Maatiaiskanat-palvelun käyttöön

Maatiaiskanojen säilyttäjän ohjeet Maatiaiskanat-palvelun käyttöön Maatiaiaskanat-järjestelmä säilyttäjän ohjeet Luonnonvarakeskus/Eläingeenivarat 7.6.2019 Maatiaiskanojen säilyttäjän ohjeet Maatiaiskanat-palvelun käyttöön Tässä dokumentissa neuvotaan, miten maatiaiskanasäilyttäjänä

Lisätiedot

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen Lomavastaajan

Lisätiedot

Näin tilaat tuotteita Kuulotarvikkeen verkkokaupasta

Näin tilaat tuotteita Kuulotarvikkeen verkkokaupasta Näin tilaat tuotteita Kuulotarvikkeen verkkokaupasta 1 Sisällysluettelo 1. Kun tilaat ensimmäisen kerran ja rekisteröidyt asiakkaaksemme....2 Rekisteröidy palveluun...2 Kirjautuminen...4 Salasanan vaihtaminen...5

Lisätiedot

Verkkopalvelun käyttöohje

Verkkopalvelun käyttöohje Cheminent Oy 17.5.2005 Verkkopalvelun käyttöohje Sisällysluettelo Rekisteröityminen verkkopalveluun... 1 Kirjautuminen verkkopalveluun... 2 Tuotehaku... 2 Suosikkituotteet... 2 Ostoskori... 2 Tuotteiden

Lisätiedot

Vuoro Sähköisen työaikaraportin käyttöohje

Vuoro Sähköisen työaikaraportin käyttöohje Versio 1.6. 5/2019 Vuoro Sähköisen työaikaraportin käyttöohje Jos työskentelet kahden viikon palkkajaksolla, lähetä työaikaraportit palkkajakson päättymisestä seuraavana maanantaina klo 24 mennessä. Jos

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

Rekisteröitymisohje. Vaihe 1. Rekisteröityminen palveluun tapahtuu seuraavasti: 22.2.2013

Rekisteröitymisohje. Vaihe 1. Rekisteröityminen palveluun tapahtuu seuraavasti: 22.2.2013 Rekisteröitymisohje Vaihe 1 Kiitos osoittamastasi luottamuksesta ja ilmoituksesta liittyä Suomen Yrittäjien hankintaasiamiespalvelun käyttäjäksi. Tämä ohje koskee rekisteröitymistä palvelun käyttäjäksi.

Lisätiedot

Webforum. Version 14.4 uudet ominaisuudet. Viimeisin päivitys: 2014-12-6

Webforum. Version 14.4 uudet ominaisuudet. Viimeisin päivitys: 2014-12-6 Webforum Version 14.4 uudet ominaisuudet Viimeisin päivitys: 2014-12-6 Sisältö Tietoja tästä dokumentista... 3 Yleistä... 4 Yleistä & hallinnointi... 5 Dokumentit... 5 Perättäinen tarkistus- ja hyväksymisprosessi...

Lisätiedot

ADMIN. Käyttöopas 08Q4

ADMIN. Käyttöopas 08Q4 ADMIN Käyttöopas 08Q4 Sisällysluettelo Uuden käyttäjän lisääminen...3 Käyttäjän poistaminen...3 Oikeudet...4 Käyttäjäasetukset...6 Aktiviteetin määritys...8 Aktiviteetin määrittely...8 Kenttämäärittelyt...9

Lisätiedot

KYMP Webmail -palvelu

KYMP Webmail -palvelu KYMP Webmail -palvelu Sisältö 1. Kirjautuminen... 3 2. Viestin merkinnät... 4 3. Viestien lukeminen... 4 Viestiin vastaaminen... 4 Viestin välittäminen edelleen / uudelleen ohjaus... 5 4. Viestin kirjoittaminen...

Lisätiedot

Vaatimusmääritelystä UML:n avulla

Vaatimusmääritelystä UML:n avulla Vaatimusmääritelystä UML:n avulla Mitä käyttötapauskaaviolla voi kuvata? Mitkä ovat sen keskeiset elementit? Miten laaditaan käyttötapauskaavio? Miksi laaditaan kirjallisia kuvauksia? Miksi käyttötapaukset

Lisätiedot

OPISKELIJAN REKISTERÖITYMINEN JA TYÖTILA-AVAIMEN KÄYTTÖ. 1. Mitä kaikkea saan käyttööni samoilla tunnuksilla?

OPISKELIJAN REKISTERÖITYMINEN JA TYÖTILA-AVAIMEN KÄYTTÖ. 1. Mitä kaikkea saan käyttööni samoilla tunnuksilla? OPISKELIJAN REKISTERÖITYMINEN JA TYÖTILA-AVAIMEN KÄYTTÖ 1. Mitä kaikkea saan käyttööni samoilla tunnuksilla? Rekisteröitymällä saat käyttöösi koulusi hankkimat sähköiset opetus- ja oppimateriaalit. Pääset

Lisätiedot

Ohjeet What matters to me palvelun käyttöönottoon

Ohjeet What matters to me palvelun käyttöönottoon Ohjeet What matters to me palvelun käyttöönottoon Näissä ohjeissa: Ohjeet What matters to me verkkopalvelun käyttöönottoon niille asiakkaille, jotka aikovat tilata itselleen myös EU:n Vammaiskortin Palvelun

Lisätiedot

Toimittajaportaalin pikaohje

Toimittajaportaalin pikaohje 1 Toimittajaportaalin pikaohje Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen

Lisätiedot

Vastuuhenkilön ohje. TIEKE www.tieke.fi

Vastuuhenkilön ohje. TIEKE www.tieke.fi Vastuuhenkilön ohje TIEKE Vastuuhenkilön ohje 1 (8) Vastuuhenkilön ohje in lyhyesti Sinut on lisätty organisaatiosi vastuuhenkilöksi in, jossa voit luoda ryhmillesi n testejä. Testien avulla arvioidaan

Lisätiedot

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje YKSIKÄÄN ASIAKAS EI OLE MEILLE LIIAN PIENI TAI MIKÄÄN HAASTE LIIAN SUURI. Nettiposti Nettiposti käyttöohje Tässä käyttöohjeessa kuvataan selainkäyttöisen Nettiposti sähköpostiohjelman toiminnot. Käyttöohje

Lisätiedot

PAS-ilmo eli "Xaltotun" Käyttöohje Riku Kalinen

PAS-ilmo eli Xaltotun Käyttöohje Riku Kalinen PAS-ilmo eli "Xaltotun" Käyttöohje 11.11.2018 Riku Kalinen Sisällys Johdanto...2 Yleiskuva järjestelmästä...2 Käyttäjäryhmät...2 Käyttötapaukset...2 Käyttäjän ohje...2 Käynnistys...2 Käyttöliittymä...3

Lisätiedot

PAS-ilmo eli "Xaltotun" Käyttöohje Riku Kalinen

PAS-ilmo eli Xaltotun Käyttöohje Riku Kalinen PAS-ilmo eli "Xaltotun" Käyttöohje 23.1.2019 Riku Kalinen Sisällys Johdanto...2 Yleiskuva järjestelmästä...2 Käyttäjäryhmät...2 Käyttötapaukset...2 Käyttäjän ohje...2 Käynnistys...2 Käyttöliittymä...3

Lisätiedot

Sähköpostitilin käyttöönotto

Sähköpostitilin käyttöönotto Sähköpostitilin käyttöönotto Versio 1.0 Jarno Parkkinen jarno@atflow.fi Sivu 1 / 16 1 Johdanto... 2 2 Thunderbird ohjelman lataus ja asennus... 3 3 Sähköpostitilin lisääminen ja käyttöönotto... 4 3.2 Tietojen

Lisätiedot

27.11.09. Napsauta Kurssin viikkonäkymä- näkymässä oikeassa yläreunassa sijaitsevaa Muokkaustila päälle -painiketta.

27.11.09. Napsauta Kurssin viikkonäkymä- näkymässä oikeassa yläreunassa sijaitsevaa Muokkaustila päälle -painiketta. 1 (14) MOBILOGI-ET Tässä dokumentissa on ohjeita Moodlen Logi-työkalun mobiililaajennuksen (Mobilogi) käyttöön. Dokumentin pohjana on käytetty HAMK:n Teemu Tuurin kirjoittamaa ohjeistusta ja sen sisältö

Lisätiedot

Sisällysluettelo. v.0.9 2

Sisällysluettelo. v.0.9 2 Käyttöopas Sisällysluettelo DYNAROAD HENKILÖKUNTA... 3 TIEPROJEKTIN LUOMINEN... 4 DYNAROAD KÄYTTÄJÄ... 5 TIEPROJEKTIN MUOKKAUS... 6 Työkohdetyyppien lisääminen... 7 Työkohteen lisääminen... 8 Urakoitsijoiden

Lisätiedot

Kortinhaltijat joilla on maksukeskeytys Maksuryhmään liitettyjen kortinhaltijoiden lukumäärä, joiden maksut ovat tilapäisesti keskeytetty.

Kortinhaltijat joilla on maksukeskeytys Maksuryhmään liitettyjen kortinhaltijoiden lukumäärä, joiden maksut ovat tilapäisesti keskeytetty. 1(6) MAKSURYHMÄN HALLINTA Maksuryhmäkohtaiselle sivulle pääset klikkaamalla yksittäisen maksuryhmän nimeä verkkopalvelun etusivulla tai valitsemalla ryhmän Maksuryhmät - osion listalta. Sivun tiedot ja

Lisätiedot

Ohjelmistotuotantoprojekti

Ohjelmistotuotantoprojekti Ohjelmistotuotantoprojekti Muutos- ja korjauspyyntöjen priorisointityökalu Ryhmä Muppett ÄÄNESTÄJÄN KÄYTTÖOHJE Helsinki 5.9.2008 HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi: Ohjelmistotuotantoprojekti,

Lisätiedot

1. Kalenterin omistajan käyttöohje

1. Kalenterin omistajan käyttöohje 1. Kalenterin omistajan käyttöohje 1.1. Kielen vaihtamien Ajanvarausjärjestelmässä kielen vaihtaminen tapahtuu painamalla sivun ylälaidassa olevia lippuja. 1.2. Kirjautuminen Kirjautumissivulla käyttäjä

Lisätiedot

1 PIKAOHJE... 3 1.1 SELAA AIKOJA... 3 1.2 PALAUTE... 3 1.3 AJANVARAUS... 3 1.4 VARAUKSEN TARKASTELU... 3 1.5 VAHVISTA LÄHTÖÖN OSALLISTUMINEN...

1 PIKAOHJE... 3 1.1 SELAA AIKOJA... 3 1.2 PALAUTE... 3 1.3 AJANVARAUS... 3 1.4 VARAUKSEN TARKASTELU... 3 1.5 VAHVISTA LÄHTÖÖN OSALLISTUMINEN... KÄYTTÖOHJE JÄSENET 1 PIKAOHJE... 3 1.1 SELAA AIKOJA... 3 1.2 PALAUTE... 3 1.3 AJANVARAUS... 3 1.4 VARAUKSEN TARKASTELU... 3 1.5 VAHVISTA LÄHTÖÖN OSALLISTUMINEN... 4 1.5.1 Vahvista lähtöön osallistuminen

Lisätiedot

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Sisäänkirjautuminen... 2 Office 365:n käyttöliittymä... 3 Salasanan vaihto... 5 Outlook-sähköpostin käyttö... 7 Outlook-kalenterin käyttö... 10 OneDriven käyttö...

Lisätiedot

Luottamuksellinen sähköposti Trafissa

Luottamuksellinen sähköposti Trafissa OHJE 1 (8) Luottamuksellinen sähköposti Trafissa Trafi käyttää Deltagon Sec@GW -ohjelmistoa sähköpostin luottamuksellisuuden suojaamiseen. D-Envelope sovelluksen avulla viestien vastaanottaminen ei edellytä

Lisätiedot

OPPILAAN/ OPISKELIJAN NÄKYMÄ

OPPILAAN/ OPISKELIJAN NÄKYMÄ OPPILAAN/ OPISKELIJAN NÄKYMÄ 2 / 23 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 3 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / HUOMAUTUKSET... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT...

Lisätiedot

ILMOITUSSOVELLUS 4.1. Rahanpesun selvittelykeskus REKISTERÖINTIOHJE. SOVELLUS: 2014 UNODC, versio 4.1.38.0

ILMOITUSSOVELLUS 4.1. Rahanpesun selvittelykeskus REKISTERÖINTIOHJE. SOVELLUS: 2014 UNODC, versio 4.1.38.0 Rahanpesun selvittelykeskus ILMOITUSSOVELLUS 4.1 REKISTERÖINTIOHJE SOVELLUS: 2014 UNODC, versio 4.1.38.0 Tekninen tuki: puh: 0295 486 833 (ark. 8-16) email: goaml.krp@poliisi.fi Ilmoitusten sisältöön liittyvät

Lisätiedot

OPAS KULTA2 -JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖN

OPAS KULTA2 -JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖN OPAS KULTA2 -JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖN 1. Kulta2 -järjestelmän käyttäminen ensimmäistä kertaa s. 1-3 2. Järjestelmään kirjautuminen olemassa olevalla käyttäjätunnuksella ja salasanalla s. 4-5 3. Hakemuksen

Lisätiedot

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa Wilman hakemukset ja muut lomakkeet EIVÄT NÄY mobiililaitteisiin asennettavissa Wilma-sovelluksissa. Huoltajan tulee siis käyttää

Lisätiedot

RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje. v. 1.0

RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje. v. 1.0 RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje v. 1.0 Yleistä Rockstar lukijakäyttöliittymä Tuotteiden lukeminen lähtevään tilaukseen Tilaukseen kuulumattomat tuotteet Tuotteiden lukeminen tilauksesta

Lisätiedot

KULTA2-JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOPAS Liikunta-, kulttuuri-, nuoriso-, hyvinvointiavustukset

KULTA2-JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOPAS Liikunta-, kulttuuri-, nuoriso-, hyvinvointiavustukset KULTA2-JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOPAS Liikunta-, kulttuuri-, nuoriso-, hyvinvointiavustukset Sisällysluettelo: 1. Sisällysluettelo s. 1 2. Kulta2-järjestelmän käyttäminen ensimmäistä kertaa s. 2-3 3. Kirjautuminen

Lisätiedot

YTOL-HAKEMUSPALVELU. Käyttöohje Jyväskylän yliopiston avoimen yliopisto-opetuksen järjestämisoikeuksien haku

YTOL-HAKEMUSPALVELU. Käyttöohje Jyväskylän yliopiston avoimen yliopisto-opetuksen järjestämisoikeuksien haku YTOL-HAKEMUSPALVELU Käyttöohje 2017 1 Sisällys Yleistä Ytol-hakemuspalvelun käytöstä... 2 Ota yhteyttä... 2 Näin käytät YTOL-hakemuspalvelua... 3 YTOL-hakemuspalvelun osoite... 3 Kirjautumislinkin tilaaminen...

Lisätiedot

Festum Asiakastuki - Ohje

Festum Asiakastuki - Ohje Festum Asiakastuki - Ohje Nimi: Omistaja: Festum Asiakastuki - Ohje Festum Software Oy Versio: 2.0 Luotu/päivitetty: 20.6.2016 i Festum Asiakastuki - Ohje Sisällysluettelo 1 Asiakastuki... 3 2 Palvelupyynnön

Lisätiedot

Testausraportti. Sahara-ryhmä. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Testausraportti. Sahara-ryhmä. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Testausraportti Sahara-ryhmä Helsinki 2.9.2005 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (6 ov) Projektiryhmä Sanna Keskioja

Lisätiedot

SilvaToiminta Versio 1.0. SilvaToiminta. Pikaohje Versio Oy Silvadata Ab Pikaohje 1

SilvaToiminta Versio 1.0. SilvaToiminta. Pikaohje Versio Oy Silvadata Ab Pikaohje 1 SilvaToiminta Pikaohje Versio 1.0 12.12.2014 Oy Silvadata Ab 10.12.2014 Pikaohje 1 SISÄLLYS 1 SILVATOIMINTA... 3 2 OHJELMISTON KÄYTTÖTARKOITUS... 4 2.1 Osiot... 4 2.1.1 Asiakkaat... 4 2.1.2 Viestit...

Lisätiedot

OSAAMISENHALLINTA HENKILÖSTÖ. Esimiehen pikaohje

OSAAMISENHALLINTA HENKILÖSTÖ. Esimiehen pikaohje OSAAMISENHALLINTA HENKILÖSTÖ Esimiehen pikaohje Omat tiedot, etusivu Omien tietojen etusivulla näkyy kirjautuneen käyttäjän nimi sekä käytössä olevat osiot Näkymäksi voi valita joko ns. Tiilet tai Etusivun

Lisätiedot

1. JOHDANTO... 2. 1.1 Rekisteröityminen... 2. 1.2. Henkilökohtaiset asetukset... 3. 1.3. Salasanan muuttaminen ja uuden salasanan tilaaminen...

1. JOHDANTO... 2. 1.1 Rekisteröityminen... 2. 1.2. Henkilökohtaiset asetukset... 3. 1.3. Salasanan muuttaminen ja uuden salasanan tilaaminen... 1 HAKIJAN OHJEET Sisällys 1. JOHDANTO... 2 1.1 Rekisteröityminen... 2 1.2. Henkilökohtaiset asetukset... 3 1.3. Salasanan muuttaminen ja uuden salasanan tilaaminen... 4 2. OMA PROFIILINI... 5 2.1. Liikkuminen

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Hyvä tietää ennen kuin aloitat

Hyvä tietää ennen kuin aloitat Tämä on hakijan ohje Suomen Akatemian verkkoasioinnin käyttöön. Järjestelmän käyttö edellyttää rekisteröitymistä. Hyvä tietää ennen kuin aloitat Järjestelmän tukemat selainohjelmat ja niiden versiot: Tuetut

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

Koulutuksen arviointijärjestelmä

Koulutuksen arviointijärjestelmä Mikä muuttui 16.9.2013? Koulutuksen arviointijärjestelmä INKAn perusnäkymät ja toiminnot Pääkäyttäjän ohje Ammatillinen koulutus SISÄLLYS I Kirjautuminen... 3 II Kyselyt näkymä... 4 III Uusi kysely / muokkaus-näkymä...

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 / / WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: http://sotkamo.valudata.fi/admin Myöhemmin: http://www.sotkamo.fi/admin 2.2 Salasana

Lisätiedot

opiskelijan ohje - kirjautuminen

opiskelijan ohje - kirjautuminen opiskelijan ohje - kirjautuminen estudio on Edupolin kehittämä e-oppimisympäristö koulutusryhmän verkkoalustana perinteisen luokkaopetuksen tukena. etäopiskelussa ja -opetuksessa kotoa tai työpaikalta.

Lisätiedot

Kotopro käyttäjän ohje

Kotopro käyttäjän ohje KOTOPRO KÄYTTÖOHJE Kotopro käyttäjän ohje SISÄÄNKIRJAUTUMINEN Ensimmäinen kirjautuminen voidaan toteuttaa osoitteesta www.kotopro.fi. Sivun ylävalikossa on valinta Kirjaudu sisään, josta aukeaa kirjautumissivu.

Lisätiedot

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen 1 Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Sisällysluettelo Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen... 2 Tenttien opiskelijalistojen tulostaminen... 3

Lisätiedot

EU Login. EU Login kirjautuminen. EU Login tilin luominen

EU Login. EU Login kirjautuminen. EU Login tilin luominen EU Login EU Login kirjautuminen EU Login järjestelmä mahdollistaa keskitetyn pääsyn useisiin eri Euroopan Komission verkkosovelluksiin yhdellä käyttäjätunnuksella ja salasanalla. EU login varmistaa identiteettisi

Lisätiedot

Sisältö. 3 Yleistä 4 Toimittajaportaalin edut 5-10 Rekisteröinti 11-22 Laskun teko 23 Lasku JIP. 29/05/2015 Anna-Stina Lindblad

Sisältö. 3 Yleistä 4 Toimittajaportaalin edut 5-10 Rekisteröinti 11-22 Laskun teko 23 Lasku JIP. 29/05/2015 Anna-Stina Lindblad Toimittajaportaali Sisältö 3 Yleistä 4 Toimittajaportaalin edut 5-10 Rekisteröinti 11-22 Laskun teko 23 Lasku JIP 2 Yleistä Toimittajaportaali on Baswaren internetissä toimiva sovellus, jonka kautta voi

Lisätiedot

Office 365 OneDrive Opiskelijan ohje 2017

Office 365 OneDrive Opiskelijan ohje 2017 Digitaalisen oppimisen tiimi/ Mia Tele & Kalle Malinen 13.10.2017 Office 365 OneDrive Opiskelijan ohje 2017 Sisältö 1. OneDrive... 2 2. Miten voin ottaa OneDriven käyttöön?... 3 3. Mitä OneDrivella voi

Lisätiedot