Määräykset ja ohjeet 2/2017. Työeläkevakuutusyhtiöiden hallinto/lausuntoyhteenveto

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Määräykset ja ohjeet 2/2017. Työeläkevakuutusyhtiöiden hallinto/lausuntoyhteenveto"

Transkriptio

1 1 1 (28) Määräykset ja ohjeet 2/2017. Työeläkevakuutusyhtiöiden hallinto/lausuntoyhteenveto I. Yleistä palautetta Lausunnon antaja 1. Lausunnolla oleva määräys- ja ohjekokoelma sisältää sekä kumottavissa tai jo kumotuissa määräyksissä ja ohjeissa olleita asiakokonaisuuksia sekä joitain uusia osa-alueita. Sosiaalija terveysministeriö (STM) toteaa, että lausunnoilla olevat määräykset ja ohjeet muodostavat aikaisempaa selkeämmän ja täsmällisemmän kokonaisuuden. Erityisesti eri tahojen vastuita, kuten hallituksen roolia, on selkeytetty. STM, Vakuutusosasto Lausuntopalaute 1. Kohta 4.1 (3 ja 9), Johdon kelpoisuus. Kohdassa lienee virheellinen viittaus? Mainittu koulutus voinee olla myös jonkin muun tahon järjestämä? Finanssivalvonnan kommentti Ei lausuttavaa yleiseen lausuntopalautteeseen. Muu lausuntopalaute: 1. Huomio aiheellinen. Korjattu. Periaatteessa kyllä. Esimerkkejä tällaisesta voisivat olla ETK:n järjestämät koulutukset. Koulutukset on kuitenkin suotavaa järjestää työeläkejärjestelmän piirissä, jotta niiden tasoa ja hyväksyttävyyttä voidaan edes jotenkin kontrolloida. Vaikka huomio on siten sinällään periaatteessa oikea, ei se aiheuta muutosta luonnokseen. 2. Kohta 7.2 (15), Sisäinen valvonta. Mainittu termi fyysinen tulisi korvata jollakin muulla. 2. Huomio on periaatteessa aiheellinen. Termi fyysinen viittaa kuitenkin valvontatyyppiin, jolla vakiintuneesti tarkoitetaan tarkastamista paikan päällä, asianomaisessa toimistossa, tai esimerkiksi

2 2 2 (28) asian selvittämistä valvottavan luona. Termin poistaminen tai muuttaminen lienee siten komplisoidumpaa kuin sen säilyttäminen varsinkin, kun yksikään valvottava ei lausuntokierroksella termistä huomauttanut. 3. Kohta 13, Sijoitustoiminnan järjestäminen ja sijoitussuunnitelma. 3. Nykyisin voimassa oleva määräys- ja ohjekokoelman kohta 10.1 saattaisi olla hyvä kumota kokonaan ja mahdollisesti siirtää lausunnoilla olevaan kokoelmaan kaiken tarpeellisen sääntelyn; Huomio on periaatteessa aiheellinen. Luonnosta aiotaan kehittää ja siihen tullaan myöhemmin esittämään liitettäväksi uusia osia. Vastaavasti vanhoja osia kumotaan. 4. Kohta 15 (5), Työeläkelaitosten väliset vastuunsiirrot. 4. Virheellinen viittaus? Huomio on aiheellinen. Korjattu. 5. Jotkut määräys- ja ohjekokoelman kohdat eivät vastaa kovin hyvin otsikkoa Työeläkevakuutusyhtiöiden hallinto. Erityisesti tällaisia ovat kohdat 14, 15, Huomio on periaatteessa aiheellinen. Tarkoituksena olikin määritellä termille Hallinto sisältö, koska kyse on kuten

3 3 3 (28) ja 18; ja lausunnossa oikein huomautetaan sekalainen kokoelma lähinnä yhtiö- ja sopimusoikeudellista normistoa. Finanssivalvonnan MOK-ohje ei kuitenkaan mahdollista termin selittämistä ja termin selitystä ei voitu kirjoittaa. 6. Kohta 17, Varautuminen poikkeusoloihin. Comply or explain -periaatetta ei tulisi ottaa käyttöön kansallisessa sääntelykehikossa. Ohjeiden asema tulee olla selkeän ohjeellinen ja kyseinen periaate käytännössä lähentää ohjeita määräyksien suuntaan. Kohta 17 (5) tulee poistaa. 6. Huomio on periaatteessa oikean suuntainen. Tosiasiallisesti oleellista on kuitenkin se, että kyse on yhteiskunnallisesti merkittävän järjestelmän turvaavuuden säilyttämisestä kriisiolosuhteissa. Finanssivalvonnan näkemyksen mukaan sen on syytä olla selvillä ainakin siitä, aikooko joku yhtiö poiketa ohjeesta tai siitä, miksi ohjetta ei mahdollisesti ole noudatettu. Lisäksi ohje on rubrisoitu ohjeeksi, jossa Finanssivalvonta suosittaa, joten epäselvyyttä määräysluonteisuudesta tuskin muodostuu. 2. VM (Ei antanut lausuntoa)

4 4 4 (28) 3. OM (Ei antanut lausuntoa) 4. Suomen Pankilla ei ollut asiasta huomautettavaa. Suomen Pankki Ei lausuttavaa yleiseen lausuntopalautteeseen. 5. Kilpailu- ja kuluttajavirastolla ei ollut huomautettavaa määräys- ja ohjeluonnokseen liittyen. Kilpailuja kuluttajavirasto piti luonnoksessa ehdotettuja työeläkevakuutusyhtiöiden hallintoa koskeviin määräyksiin ja ohjeisiin tehtäviä muutoksia perusteltuina ja kannatettavina. Luonnoksessa esitetyt ehdotukset KKV Ei lausuttavaa yleiseen lausuntopalautteeseen.

5 5 5 (28) koettiin lakisääteisen työeläkevakuuttamisen markkinoiden kilpailuedellytysten tasapuolisuuden ja varojen käytön valvottavuuden näkökulmasta myönteisinä. 6. Finanssivalvonnan määräys- ja ohjekokoelman tavoitetta työeläkevakuutusyhtiöiden hallintoa koskevasta selkeydestä ja ymmärrettävyydestä pidettiin hyvänä ja nykyisen määräys- ja ohjekokoelman selkeyttämistä perusteltuna. Luonnos koettiin kattavaksi. Akava Pitävät hyvänä kohdan 11 palkitseminen Finanssivalvonnan suosituksia, joissa mm. suorituksen arvioinnissa otetaan huomioon toiminnan tarkoitus sosiaaliturvaan kuuluvan lakisääteisen eläkevakuutusliikkeen harjoittajana. Ei lausuttavaa yleiseen lausuntopalautteeseen.

6 6 6 (28) 7. Finanssivalvonnan määräys- ja ohjekokoelman tavoitetta työeläkevakuutusyhtiöiden hallintoa koskevasta selkeydestä ja ymmärrettävyydestä pidettiin hyvänä ja nykyisen määräys- ja ohjekokoelman selkeyttämistä perusteltuna. Luonnos koettiin kattavaksi. STTK Pitävät hyvänä kohdan 11 palkitseminen Finanssivalvonnan suosituksia, joissa mm. suorituksen arvioinnissa otetaan huomioon toiminnan tarkoitus sosiaaliturvaan kuuluvan lakisääteisen eläkevakuutusliikkeen harjoittajana. Ei lausuttavaa yleiseen lausuntopalautteeseen. 8. Finanssivalvonnan määräys- ja ohjekokoelman tavoitetta työeläkevakuutusyhtiöiden hallintoa koskevasta selkeydestä ja ymmärrettävyydestä pidettiin hyvänä ja nykyisen määräys- ja ohjekokoelman selkeyttämistä perusteltuna. Luonnos koettiin kattavaksi. SAK Pitävät hyvänä kohdan 11 palkitseminen Finanssivalvonnan suosituksia, joissa mm. suorituksen arvioinnissa otetaan huomioon toiminnan tarkoitus sosiaaliturvaan kuuluvan lakisääteisen eläkevakuutusliikkeen harjoittajana. Ei lausuttavaa yleiseen lausuntopalautteeseen.

7 7 7 (28) 9. Ek katsoi, että työeläkevakuutusyhtiöiden hallintoa koskevat määräykset ja ohjeet ovat asianmukaisesti laadittu kokonaisuus. EK Ei lausuttavaa yleiseen lausuntopalautteeseen. Muu lausuntopalaute: 1. Kohta 7.1 (5), Sisäinen valvonta. EK toteaa muun muassa, että koska riskienhallintaa ja hallituksen vastuuta käsitellään laajasti määräys- ja ohjekokoelman kohdassa 10, se ehdottaa toimintaan liittyvien riskien hallinta poistamista kohdasta 7.1 (5), määräys- ja ohjekokoelman sivulta 14 mahdollisten tulkintaongelmien välttämiseksi. 1. Kysymys on tosiasiallisesti sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan keskinäisestä suhteesta. Sisäinen valvonta on käsitteenä laajempi ja kattaa myös riskienhallinnan. Lausunto on oikeassa siinä, että sisäistä valvontaa käsittelevä TVYL 12 d ei mainitse riskienhallintaa pykälätekstissä. Sen sijaan säännöksen perusteluosassa todetaan sisäisen valvonnan yhteys riskienhallintaan: Pykälän 1 momentin mukaan yhtiöllä tulee olla sisäinen valvonta, joka kohdistuu yhtiön kirjanpitoon, hallintoon, sijoitustoimintaan ja muihin keskeisiin toimintoihin. Keskeisiä yhtiön toimintoja ovat esimerkiksi eläkeasioiden käsittely, sisäinen raportointi tai esimiesvalvonta. Sisäi-

8 8 8 (28) sen valvonnan tulee kohdistua oikeassa suhteessa niihin riskeihin, joita kussakin toiminnossa voi esiintyä. Yhtiö vastaa siitä, että sisäinen valvonta on mitoitettu oikein yhtiön toiminnan laatuun ja laajuuteen nähden. Kokonaisvastuu sisäisen valvonnan järjestämisestä on yhtiön hallituksella. Edellä todetusta lakiin ja sisäisen valvonnan tosiasialliseen luonteeseen perustuvasta syystä EK:n huomio ei aiheuta muutosta luonnokseen. 2. Kohta 8, Compliance. Katsomme, että kohdan (5) viimeinen lause tulee poistaa tai kohta tulisi vaihtoehtoisesti kirjoittaa muotoon, jossa ei laajenneta hallituksen vastuuta siitä, mikä se yleisen nykytulkinnan mukaan on osakeyhtiölain 6 luvun 2 :n 1 momentin perusteella. Ehdotuksemme kohdan (5) sisällöksi: Finanssivalvonnan tulkinnan mukaan OYL 6 luvun 2 :n 1 momentissa säädetty hallituksen velvollisuus huolehtia yhtiön hallinnon ja sen toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä tarkoittaa, että hallituksella on velvollisuus luoda yhtiön toiminnan kannalta tarpeellinen organisaatio ja varmistaa sen toiminta sekä ryhtyä tarvittaviin korjaaviin toimenpiteisiin havaitessaan säännösten vastaista tai muutoin virheellistä toimintaa. 2. Huomio on aiheellinen. Kohtaa muotoiltu EK:n huomion perusteella mutta ei ehdotetun sanamuodon mukaiseksi. EK:n ehdotuksen sanamuoto sitoo korjaavat toimenpiteet hallituksen omaan havainnointiin. Finanssivalvonnan näkemyksen mukaan hallitus on velvollinen toimimaan myös silloin, kun organisaatiossa havaitaan asia.

9 9 9 (28) 10. Finanssialan Keskusliitolla ei ollut asiasta huomautettavaa. FK Ei lausuttavaa yleiseen lausuntopalautteeseen. 11. Tela toteaa muun muassa, että se on tyytyväinen työeläkevakuutusyhtiöiden hallintoa koskevien määräysten ja ohjeiden ajantasaistamisesta ja uudistamisesta. Jo pelkästään ohjeiden ja määräysten rakenteellinen koonti selkiyttää merkittävästi ohjeiden käyttöä ja helpottaa myös tulkintaa. Myös eri aikoina laadittujen ohjeiden ja määräysten laatiminen yhtenäiseen formaattiin niin sisällön kuin kieliasunkin kannalta on Telan mielesä tervetullut uudistus. Tyytyväinen säädösvalmistelun avoimuus- ja läpinäkyvyysperiaatteiden noudattamisesta. TELA Ei lausuttavaa yleiseen lausuntopalautteeseen.

10 10 10 (28) 12. Etera Lausuntopalaute: 1. Kohta 8 (9), Compliance. Käytetty ilmaisu voidaan varmistaa tulee muuttaa, koska compliance toiminto ei voi vastata muiden toimintojen sääntöjen noudattamisesta. 1. Compliance-toiminnon tehtävänä on ohjeistus ja valvonta. Valvonta ei toimi tyhjiössä, vaan se tähtää johonkin. Tyypillisesti siihen, että varmistutaan asioiden olevan kunnossa. Yhtiöoikeudelliset vastuukysymykset ovat eri asia. 2. Kohta 11, Palkitseminen. 2. Useaa vuotta lyhyempi tulospalkkiojärjestelmä on esitetty mahdolliseksi asiakaspalvelusuoritusten mittaamisessa. Lyhyempiä järjestelmiä ei pitäisi rajata koskemaan vain asiakaspalvelutehtäviä mikäli asetetut tulospalkkion mittarit tukevat mittarit tukevat yhtiön pitkän aikavälin kehitystä. Kyse on ohjeesta, jossa nimenomaisesti korostetaan eläkevakuutusliikkeen toimeenpanon pitkäaikaista luonnetta ja intressejä. Työeläkejärjestelmässä ja työeläkevakuutusyhtiöiden toiminnassa ei ole kyse rajoittamattomasta yritystoiminnasta, markkinatoimijoiden pikavoittojen tavoittelusta, eikä sellaisten tavoittelusta pidä myöskään palkita, eikä järjestelmää siihen suuntaan ohjata. Ongelma on yleensä myös se, että riskit realisoituvat vasta myöhemmin. Kyse on siten järjestelmän pitkäaikaisesta kestävyydestä.

11 11 11 (28) Todettakoon, että myös esimerkiksi palkansaajakeskusjärjestöt ovat lausunnossaan esittäneet päinvastaisen huomion kuin Etera. 3. Kohta 13 (15), Sijoitustoiminnan järjestäminen ja sijoitussuunnitelma. Toimeksianto saa koskea vain tiettyä. pitäisi muuttaa kuulumaan omaisuudenhoitosopimuksen sisältämä toimeksianto 3. Määräyksen kohdat eivät ole samantasoisia. 13 ja 14 koskevat omaisuudenhoitoon liittyviä sopimuksia. Kohta 15 oli Louekosken alkuperäisen lakipaketin ydinajatus. Sijoitustoiminnan on oltava ja sen tulee pysyä omissa käsissä. Koskee siis kaikkea sijoitustoimintaa. Sanamuodolla on siten taustansa Louekosken alkuperäiseen esitykseen saakka. Muutos aiheuttaisi paitsi substanssimuutoksen lainsäädännön muuttumatta, myös kysymyksiä substanssitulkinnan syiden muuttumisesta ja siitä ei uudistuksessa ole kysymys.

12 12 12 (28) 13. Ilmarinen 1. Kohta 5. Johdon kelpoisuus. 1. Alakohtien mukaan Fit&Proper -kokonaisuuden täyttämisestä riittää toimitusjohtajan tai hallituksen puheenjohtajan antama vakuutus. Alakohdassa 15 vaaditaan, että yhtiön on esitettävä perustelut sille, miksi yhtiö katsoo henkilön täyttävän Fit&Prope-kokonaisuuden. Epäselväksi jää, tarkoitetaanko että alakohdan 15 mukaisesti yhtiön on esitettävä perustelut: a. kaikissa valintatilanteissa b. vain tilanteissa, joissa henkilö on tuomittu vankeus- tai sakkorangaistukseen c. vain tilanteissa, joissa henkikö on tuomittu vankeus- ja sakkorangaistukseen ja on epäselvyyttä siitä, osoittaako rangaistus hänen olevan ilmeisen sopimaton tehtävään. Huomio on selventämismielessä aiheellinen. Sanamuotoa on selvennetty. Periaatteena on, että aina valinnan jälkeen Finanssivalvonta saa toimitusjohtajan tai hallituksen puheenjohtajan perustellun ilmoituksen siitä, täyttääkö valittu henkilö vaatimukset. Esimerkiksi Ei ilmeisen sopimaton, koska Finanssivalvonta arvioi asian. 2. Kohta 8. Compliance. 2. Alakohdan 5 mukaan Finanssivalvonta tulkitsee OYL:n 6 luvun 2 :n 1 momenttia siten, että hallitus vastaa valvontavastuunsa kautta organisaation virheellisestä toiminnasta ja suoranaisista lainvastaisuuksista. OYL:n 6 luvun 2 :n 1 momentin mukaan: Hallitus huolehtii yhtiön hallinnosta ja sen toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä (yleistoimivalta). Hallitus vastaa siitä, että yhtiön kirjanpidon ja varainhoidon valvonta on asianmukaisesti järjestetty. Yleistoimivaltasäännöstä ei voi laajentavasti tulkita siten, että siitä seuraisi suora kollektiivinen vastuu kaikista organisaation virheellisestä toiminnasta, saati lainvastaisuuksista. Rikoslain Huomio on aiheellinen ja tosiasiallisesti sama kuin EK on esittänyt. Korjattu mutta ei ehdotuksen sanamuodon mukaiseksi.

13 13 13 (28) mukaan vastuu rikoksista on henkilökohtaista ja joissakin rikoslaissa erikseen säädetyissä tilanteissa vastuu voi kohdistua myös oikeushenkilöön eli yhteisöön. Alakohtaa 5 tulisi siten täsmentää vastaamaan OYL:n säännöstä esim. seuraavasti: Finanssivalvonnan tulkinnan mukaan OYL 6 luvun 2 :n 1 momentissa säädetty hallituksen velvollisuus huolehtia yhtiön hallinnon ja sen toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä tarkoittaa, että hallituksella on velvollisuus luoda yhtiön toiminnan kannalta tarpeellinen organisaatio ja varmistaa sen toiminta sekä ryhtyä korjaaviin toimenpiteisiin havaitessaan säännösten vastaista tai muutoin virheellistä toimintaa. 3. Kohta 14. Luotonotto 3. Viitataanko alakohdassa 5 erheellisesti kohtaan 3 ja oikea viittaus olisi alakohtaan 4? Huomio on aiheellinen. Korjattu. 4. Kohta 17. Varautuminen poikkeusoloihin 4. TVYL:n 12 b :n mukaan työeläkevakuutusyhtiön on asianmukaisin toimin varmistettava toimintansa jatkuvuus ja säännöllisyys kaikissa tilanteissa ja tätä varten yhtiöllä on oltava hallituksen hyväksymä jatkuvuussuunnitelma. Finanssivalvonnan ohjeessa puhutaan vain valmiussuunnitelmasta. Yleensä nähdään, että poikkeusoloihin varautuminen pohjautuu normaaliolojen jatkuvuusjärjestelyihin ja täten valmiussuunnitelma on usein osa jatkuvuussuunnitelmaa. Ohjeistuksen osalta jää epäselväksi ohjeen mukaisen valmiussuunnitelman suhde TVYL:n Huomio on aiheellinen. Luonnoksen kohdasta (7) poistettu kaksi sanaa normaaliolojen varautumistehtävät. Kyse on valmius- ja puolustustilalain mukaisista tilanteista, ei normaaliolojen jatkuvuussuunnitelmasta. Ohjeistuksen tarkoitus on oh-

14 14 14 (28) vaatimaan jatkuvuussuunnitelmaan. Ohjeen mukaan valmiussuunnitelman pääsisältö on mm. kuvata normaaliolojen varautumistehtävät ja poikkeusolojen toimintaperiaatteet. Jos kyse on ainoastaan valmiustilalain sekä puolustustilalain mukaisesta valmiussuunnitelmasta, eikä TVYL:n mukaisesta jatkuvuussuunnitelmasta, se tulisi käydä selvästi ilmi ohjeistuksesta. jeistaa poikkeusolouhin varautumista. Teknisesti poikkeusolojen varautumissuunnitelma liitetään osaksi normaaliolojen jatkuvuussuunnitelmaa. Lisäksi ohjeistuksen sijoitustoimintaa kuvaavissa määräyksissä edellytetään jatkuvuuden varmistamista normaaliolojen häiriötilanteissa. Tässä varautumisvelvoite ulotetaan siis jatkuvuussuunnitteluun ja täten määräys voidaan nähdä olevan epäsuhdassa varautuminen valmiuslain ja puolustustilalain mukaisiin poikkeusoloihin -luvun ohjeiden kanssa. Luonnoksen kohta 13.2 (18), ohjausjärjestelmä, kuudes ranskalainen viiva. Kyse ei ole epäsuhdasta. Liittyy sijoitustoiminnan jatkuvuussuunnitelmaan. 14. Finanssialan sääntelyn lisääntyessä Elo pitää kannatettavana Finanssivalvonnan lausunnolla olevaa määräys- ja ohjekokoelman uudistamishanketta, jonka mukaisesti työeläkevakuutusyhtiöiden hallintoa koskevat määräykset ja ohjeet on koottu ja keskitetty yhteen vain työeläkeyhtiöille tarkoitettuun määräysja ohjekokoelmaan. Elo yhtyy Finanssivalvonnan lausuntopyynnössä toteamiin määräysten ja ohjeiden tavoitteisiin. Elo 1. Kohta 7.(2) Sisäinen valvonta Kohdan mukaan raportointijärjestelmä on järjestettävä siten, että hallintoelimet saavat tiedon olennaisista sisäisen tarkastuksen, riskienhallinta- ja compliance-toiminnon havainnoista sekä tilintarkastajien ja viranomaisten toimittamista tarkastushavainnoista. Kohta vastaa voimassaolevan MOK:n sanamuotoa. Yleinen lausuntopalaute: Lausunnossa viitatut suositukset ja tulkinnat on määrä kumota niiltä osin kuin koskevat työeläkevakuutusyhtiöitä. Ei lausuttavaa muilta osin. Muu lausuntopalaute: 1. Oleellisista on, että hallintoelimet saavat oleelliset tiedot niille lain mukaan kuuluvien tehtävien hoitamista varten. Määräyksellä ei siis tarkoiteta sitä, että kaikille tulee toimittaa

15 15 15 (28) Elon käsityksen mukaan uudistettu määräys- ja ohjekokoelma on erityisesti omiaan selkeyttämään ja helpottamaan työeläkeyhtiöiden toimintaa normien seuraamiseksi ja noudattamiseksi. Selkeyttä olisi mahdollista lisätä myös sillä, että määräys- ja ohjekokoelman voimaantullessa kumottaisiin eräitä työeläkevakuutusyhtiöitä koskevia voimassaolevia kannanottoja (esim. kannanotto 1/ Työeläkevakuutusyhtiöiden luotettava hallinto). Termi hallintoelimet on tässä kohdassa laaja työeläkeyhtiöiden hallintomalli huomioiden. Kohdan sanamuodon mukaan toimien siinä mainitut tiedot tulisi toimittaa myös hallintoneuvostolle. Hallitus huolehtii yhtiön hallinnosta ja sen toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Hallintoneuvoston tehtävänä on TVYL 9 d :n mukaan mm. valvoa hallituksen ja toimitusjohtajan vastuulla olevaa yhtiön hallintoa eikä sille kuulu varsinaisia operatiivisia tehtäviä. Hallintoneuvoston tiedonsaanti kytkeytyy nimenomaan sen tehtävien hoitamisen kannalta tarpeellisiin tietoihin. Hallintoelinten vastuunjaon ja hallinnon järjestämisen kannalta pitäisi olla riittävää, että raportointi tapahtuu hallitukselle. Tältä osin viitataan myös TVYL 12 3 momenttiin, jonka mukaisesti sisäisen tarkastuksen on raportoitava hallitukselle ja toimitusjohtajalle. 2. Kohta 8(7) Compliance. kaikki tieto, vaan soveltuvin osin. Määräyksen laatiminen kunkin hallintoelimen tehtäväkentästä käsin johtaisi mitä ilmeisimmin tilanteeseen, jossa jotakin saattaisi jäädä huomiotta tai Finanssivalvonnan määräyksestä saattaisi aiheutua informaation kulkuun katveita. Näin puutteet jäisivät Finanssivalvonnan vastuulle. Nyt tarkoituksena on, että yhtiöt itse joutuvat vastaamaan asiasta. Lisäksi Elon ehdotusta Hallintoelinten vastuunjaon ja hallinnon järjestämisen kannalta pitäisi olla riittävää, että raportointi tapahtuu hallitukselle voinee pitää oikeudellisesti oudohkona. Äärimmillään vietynä Elon ehdotus saattaisi viedä kohti tilannetta, jossa toimitusjohtajan tarvitsisi vain odottaa hallituksen toimenpiteitä ja olisi Finanssivalvonnan määräyksen vetoamalla ainakin osin vastuustaan vapaa. 2. Finanssivalvonnan tulkinnan mukaan compliance toimisi kilpailutekijänä. Työeläkealan kilpailua kuvaavissa selvityksissä ei aiemmin ole viitattu compliancen tai sisäisen valvonnan toimivuuteen tai edes laajemmin hallinnon järjestämiseen alan kilpailutekijänä. Työeläkeyhtiöiden hallintovaatimukset on säädetty Palautetta voinee pitää erikoisena. Työeläkeyhtiön lainmukaisen toiminnan varmistaminen, lainmukaiseen toimintaan liittyvän korostuneen velvoitteen ja julkisuuskuvan,

16 16 16 (28) laissa ja alan uskottavuuden kannalta työeläkeyhtiöiden tulisi noudattaa säännöksiä yhdenmukaisesti. Kilpailu näillä tekijöillä istuu huonosti alan kilpailuun. 3. Kohta 12 (5 ja 6) s Hyvän vakuutustavan valvonta Kohdassa todetaan, että työeläkevakuutuksen lainsäädännöllinen ydin on TVYL:ssä ja se saa lisäksi vaikutteita myös muusta kohdassa mainitusta lainsäädännöstä. Kohdassa puhutaan hyvastaavasti mahdollisen lainvastaisen toiminnan ja esim. julkisuusriskien minimoiminen on koko toimeenpanojärjestelmän keskeisiä tavoitteita. Lainmukaisella toiminnalla ja sen varmistamisella tapahtuva kilpailu, kilpailutekijäkorostaminen, on siten työeläkejärjestelmän toimeenpanossa juuri sitä kilpailua, jota vakuutetut, vakuutuksenottajat, eläkeläiset jne. haluavatkin nähdä ja johon suuntaan järjestelmää tulisi kehittää. Compliance-kilpailu on siten saman tyyppistä, kuin työeläkejärjestelmässä usein mainostettu vakuutusturvan hoidon laadulla kilpailu. Lienee varmasti kaikkien työeläkejärjestelmän intressiryhmien etu sisäistää, että kilpailu työeläkejärjestelmässä on jotakin muuta kuin rahanjakoa asiakkaiden hankkimiseksi. Sen tulee olla kilpailua työeläketurvan asianmukaisesta, kunnollisesta hoitamisesta ja läpinäkyvyydestä. 3. Kyse on lähtökohtaisesti Yhtiö- MOK:sta, yhtiöoikeudellisen käyttäytymisen perusteista. Mainittu TyEL on niin sanottu substanssi-

17 17 17 (28) vän vakuutustavan valvonnasta ja viitataan tältä osin mm. vakuutusehtojen soveltamisalaan. Kohdassa ei kuitenkaan mainita alan etuuslainsäädäntöä. tai etuuslaki samoin kuin YEL:kin. Etuuslakien soveltaminen tapahtuu yhtiöoikeudellisessa raamissa. Kohdassa todetaan, että järjestelyä on pidettävä sopimattomana, jos työeläkevakuutukseen tai sijoitustoimintaan liittyviin liiketoimiin sidotaan työeläkevakuutusyhtiön kanssa samaan ryhmittymään kuuluvien vakuutusyhtiöiden vakuutusten tai muiden palvelujen hankkiminen tai käyttö. Terminä ryhmittymä on epätarkka ja jättää tilaa tulkinnalle. Lausunto on teknisesti oikeassa termin ryhmittymä tulkinnanvaraisuudesta. Ryhmittymä -käsitettä ei sovelleta työeläkevakuutusyhtiöön. Tosiasiallisesti kohdalla tarkoitetaan kuitenkin estää esimerkiksi KKV:n useasti viittamaa paketointia. Jollakin vakuutustuotteella tai esimerkiksi sijoitustoiminnan menettelyin sidotaan vakuutuksenottaja myös muiden konsernin tai työeläkevakuutusyhtiön kanssa samaan taloudelliseen yhteenliittymään kuuluvan yhtiön kanssa, tai päinvastoin. Yksiselitteisempää termiä on vaikea ohjeeseen kehittää. Tällöinkään se ei olisi lainmukainen termi. Oli termi mikä tahansa, on ohjeen tarkoituksena todeta, että kaikki se mikä ei ole erikseen kiellettyä olisi aina sallittua. Ohjeen tulkinta, soveltaminen ja sisäistäminen edellyttävät aina halua sitoutua korkeaan työeläkejärjestelmälähtöiseen toimintamoraaliin.

18 18 18 (28) 4. Kohta 13 (2) Sijoitussuunnitelma 4. Sijoitussuunnitelman sisältöä koskeva luettelo on puutteellinen. Luetteloon tulisi lisätä vakavaraisuusluokittelun perusteet voimaantulevan vakavaraisuuslainsäädäntömuutoksen johdosta huomio on perusteltu. Korjattu. Elo kysyy, olisiko mahdollista muotoilla kohdan luetteloa siten, että siinä mainitut asiakokonaisuudet tulee käsitellä sijoitussuunnitelman käsittelyn yhteydessä. Sijoitussuunnitelma luetteloa koskeva kohtaa voidaan muotoilla siten, että se sisältää ajatuksen sijoitussuunnitelman yhteydessä. Tämä siksi, että lopputulema ei muutu ja koska Orsa-mallista ei ole saatu kokemuksia. Saman asian kahdenkertainen käsittely ei ole kenenkään etu. Korjattu. Elo kysyy, sisältyvätkö velkasitoumusten vakuuksille asetettavat yleiset turvaavuustavoitteet kohtaan riskienhallinnalliset tavoitteet ja rajoitteet? Nykyisessä MOK:ssa ne ovat omana kohtanaan. Sana tavoiteallokaatio tulisi määritellä kohdassa Varojen Kyllä. Velkasitoumusten vakuuksille asetettavat yleiset turvaavuustavoitteet kohtaan riskienhallinnalliset tavoitteet ja rajoitteet. Huomio kehittää määräystä. Mää-

19 19 19 (28) sijoittaminen vuonna X. Allokaation vaihteluvälit (= sijoituskohteena olevien omaisuuslajien painojen/määrien rajoittaminen) on luonteeltaan limiitti; katso kohta riskienhallinnalliset tavoitteet ja rajoitteet (limiitit). Kohdan voisi muotoilla muotoon: Perusallokaatio (sijoitettavien varojen jakautuminen omaisuuslajeihin) ja sallitut vaihteluvälit eli limiitit. Onko oikea termi Raportointijärjestelmien kuvaus kohdassa riskienvalvontatoiminnon (ei riskienhallintatoiminnon)? räyksessä oli epäselvyys termien tavoiteallokaatio ja Limiitti välisessä suhteessa. Korjattu Huomio on aiheeton. Termi on lainmukainen. 5. Kohta 14 (5) Luotonotto Kohdassa viitataan 14 kohdassa olevaan alakohtaan 3, pitäisi olla 4? 6. Kohta 16 (3) Kohdan sanamuoto antaa suostumuksensa on epätarkka / harhaanjohtava. Johdantolause olisi hyvä kirjoittaa esim. muotoon Finanssivalvonnalle tehtävän työnantajakohtaista vakuutuskannan luovuttamista koskevan hakemuksen liitteeksi on toimitettava jäljempänä mainitut asiakirjat. 5. Huomio on oikea. Korjattu. 6. Saattaa olla. Tosin Antaa suostumuksensa on lain mukainen termi. Huomio on siinä suhteessa oikea, että kohdassa on kyse suostumuksen hakemista varten toimitettavasta materiaalista. Sanamuotoa on selvennetty. 7. Kohta 17 (7 ja 9) Varautuminen poikkeusoloihin 7. Käsityksemme on, että normaaliaikojen varautumistehtävät kuvattaisiin TVYL 12 b :n mukaisessa jatkuvuussuunnitelmassa eikä valmiussuunnitelmassa. Huomio on oikea. Luonnoksesta

20 20 20 (28) Käsityksemme mukaan on jokseenkin mahdotonta testata poikkeusoloihin tarkoitettua valmiussuunnitelmaa normaalioloissa. Harjoituksessa testataan jatkuvuussuunnitelmia. poistettu sanat: Normaaliolojen varautumistehtävät Liittynee yleisesti kysymykseen siitä, kuinka paljon poikkeusolojen suunnitelmia voidaan normaalisoloissa testata ja kuinka pitkälle yhtiön tulee ottaa vastuu eri toimintaketjujen toiminnasta. Katso tästä myös Veritaksen saman tyyppisen huomion kommentointi. 15. Varma 1. Kohta 10.1 (9) Riskienhallinta 1. Määräyksen mukaan Yhtiön riskienvalvontatoiminnon on seurattava. Käsitettä käytetään myös kohdassa 10.1 (10). TVYL 12 c :n mukaan yhtiöllä on oltava riskienhallintatoiminto. Tarkoitetaanko määräyksen riskienvalvontatoiminnolla samaa vai eri asiaa kuin lain riskienhallintatoiminnolla? Yleensä riskienhallinta on eri asia kuin riskienvalvonta. Riskienhallinta kattaa yleensä kaikki riskienhallintaprosessin vaiheet (riskien tunnistaminen, arviointi, rajoittaminen ja valvonta). Muodollisjuridisesti Varma on oikeassa, joten huomiota voi pitää aiheellisena. Korjattu termillä riskienhallintatoiminto. Määräyksen (16) mukaan hallituksen on vuosittain hyväksyttävä yhtiön koko toiminnan kattava riskienhallintasuunnitelma. TVYL ei tunne riskienhallintasuunnitelmakäsitettä. Riskienhallintasuunnitelmasta säänneltiin määräys- ja ohjekokoelmassa Dnro 9/101/2011, joka riskienhallinnan osalta (luku 4.7) on kumottu Muodollisjuridisesti Varma on oikeassa, joten huomiota voi pitää aiheellisena. Korjattu termillä riskienhallintajärjestelmän toimintaperiaatteet.

21 21 21 (28) TVYL 12 b :n mukaan yhtiön hallituksen tulee vahvistaa riskienhallintajärjestelmän toimintaperiaatteet ja arvioida niitä säännöllisesti (hallituksen esityksen 96/2014 mukaan esim. kerran vuodessa). Onko tarkoituksena, että hallitus jatkossa vahvistaisi vuosittain kaksi erillistä riskienhallintaan liittyvää dokumenttia: riskienhallintajärjestelmän toimintaperiaatteet ja riskienhallintasuunnitelma? Jos näin on, olisi tarpeen määritellä tarkemmin, mitä asioita näissä dokumenteissa tulee käsitellä (erityisesti toimintaperiaatteet, joista ei ole luonnoksessa vielä ohjeistusta) ja miten ne eroavat toisistaan. 2. Kohta 11. Palkitseminen Samankaltainen kysymys kuin kohdasta Kohdan 11 mukaan hallituksen tulee TVYL 12 b :n mukaisesti hyväksyä kirjalliset toimintaperiaatteet palkitsemisesta ja arvioida niitä säännöllisesti. Ohjeen 11.1 (5) mukaan Fiva suosittaa, että hallitus vahvistaisi myös palkkiopolitiikan. Onko tarkoitus, että hallitus jatkossa vahvistaisi vuosittain kaksi erillistä palkitsemiseen liittyvää dokumenttia: palkitsemisen toimintaperiaatteet ja palkkiopolitiikka? Jos näin on, olisi tarpeen määritellä tarkemmin, mitä asioita näissä dokumenteissa tulee käsitellä (erityisesti toimintaperiaatteet, joiden sisällöstä ei ole luonnoksessa vielä ohjeistusta) ja miten ne eroavat toisistaan. 2. Muodollisjuridisesti Varma on oikeassa, joten huomiota voi pitää sinällään aiheellisena. Ohjeen tarkoitus on kuitenkin ollut erottaa kolme asiaa. Palkitsemisjärjestelmä, joka on ylätason käsite kaikelle palkitsemiselle. Palkitsemisen kirjalliset toimintaperiaatteet tarkoittaa hallituksessa hyväksyttävää dokumenttia, jossa mainitaan muun muassa palkitsemisjärjestelmän osat, hyväksymisvaltuudet yms. Palkkiopolitiikka sisältää puolestaan reaaliset tilanteet siitä mitä maksetaan, missä tilanteissa yms. Palkkipolitiikka on osa palkitsemisen kirjallisia toimintaperiaatteita

22 22 22 (28) mutta ei erillinen dokumentti. Ohjetta selvennetty. 16. Uudistus selkeyttää merkittävästi työeläkeyhtiöitä koskevien ohjeiden kokonaisuutta. Veritas 1. Kohta 8 (7). Compliance. Ei lausuttavaa yleiseen lausuntopalautteeseen. Muu lausuntopalaute: 1. Toiseksi viimeinen kohta alakohdassa 7: toiminto seuraa, tiedottaa ja ohjeistaa lainsäädännön muuttumisesta aiheutuvia toiminnan muutostarpeita. Kohta on kirjoitettu niin yleisellä tasolla, että siitä saattaa syntyä virheellinen kuva tämän toiminnon vastuusta lainmukaisuuden valvonnassa ja muutosten seurannassa? Lainsäädännön muutosten seuranta ja implementointi on kunkin vastuualueen vastaavien ensisijaisella vastuulla, tarvittaessa lakimiesten ja lakiosastojen tuella. Sekä työeläkeyhtiötä kokonaisuutena koskevan säätelyn, että kunkin toiminnan osa-alueen erityissääntelyn kirjo huomioiden, tämä on keskeinen työnjako, joka on selkeästi yhtiöissä vastuutettava. Huomio lienee osin oikean suuntainen. Tosin luonnoksen kohdassa (1) todetaan ensimmäisenä asiana, että sisäiseen valvontaan kuuluu säännösten noudattamista valvova (compliance-toiminto).

23 23 23 (28) Compliancen rooli sen sijaan on valvova ja tukeva, osa yhtiön sisäistä valvontaa. Näin myös TyEL 12 d mukaan, jonka mukaan yhtiöillä tulee olla, nimenomaan osana sisäistä valvontaa, säännösten noudattamista valvova toiminto. Toiminnon on säännöksen mukaan myös arvioitava säännösten noudattamisessa mahdollisesti esiintyneiden puutteiden estämiseksi ja korjaamiseksi yhtiössä tehtyjen toimenpiteiden riittävyyttä. Eli valvova, seuraava rooli - niin säännösten noudattamisen kuin siinä mahdollisesti esiintyvien puutteiden osalta. Voisiko tätä kohtaa täsmentää korostaen compliance-toiminnan ao. säännöksen mukaista seuraavaa ja valvovaa roolia nimenomaan sisäisen valvonnan osana? Yksittäisen lainsäädännön osa-alueen muutosten seuranta, implementointi ja ohjeistus ovat pääsääntöisesti kukin vastuualueen operatiivisella vastuulla, ja compliancen tehtävä on arvioida ja seurata tämän vastuun toteutumista ja em. vastuutusten toimivuutta ja kattavuutta. 2. Kohta 14. Luotonotto Kohdassa viitataan kohtaan 3 vaikka varmaan pitäisi viitata kohtaan 2? 3. Varautuminen poikkeusoloihin Tulkitsemme ensimmäisen lauseen joihin yhtiö voi omilla toimillaan vaikuttaa rajaavan seuraavan lauseen vaatimusta tietojärjestelmien infrastruktuurin ja palveluverkostojen osalta niiden turvaamisesta ja häiriöttömästä 2. Huomio periaatteessa aiheellinen. Tosin oikea viittaus olisi kohtaan 4. Korjattu. 3. Kyse on jälleen kerran siitä, että työeläkevakuutusyhtiön tulee varmistaa eläkkeiden häiriöttömän toimeenpanon turvaamiseksi kaikki se, mikä omalla toiminnalla on mahdollista

24 24 24 (28) 17. Alandia (Ei antanut lausuntoa) hoidosta, joka ei aina ole yksin meidän toimillamme turvattavissa. Tämä lähinnä huomiona tiedoksi. varmistaa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikki omassa päätöspiirissä olevat toiminnat on varmistettava. Lisäksi esimerkiksi yhdessä jonkin muun toimijan kanssa hoidettavissa tietojärjestelmäketjuissa tulee pyrkiä toimintamalliin, jossa omalla toiminnalla edistetään ja aktiivisesti myötävaikutetaan suoranaisesti oman päätösvallan ulkopuolella olevien asioiden varmistamiseen ja saattamiseen tilanteeseen, jossa työeläkejärjestelmän intressit tulevat asianmukaisesti huomioiduiksi.

25 25 25 (28) 18. Eläkesäätiöyhdistys ESY ry kiittää mahdollisuudesta lausua tästä asiakokonaisuudesta. Keskitymme vain muutamaan sellaiseen asiaan, joissa työeläkeyhtiöillä on ikävä tapa hankaloittaa uuden eläkesäätiön tai eläkekassan perustamisprosessia. ESY 1. (Ei yksilöityä kohtaa, lähinnä kai kohta 12, Hyvä vakuutustapa) Määräyksissä kerrotaan, että tavoitteena on työeläkeyhtiöiden hallinnon selkeyden ja ymmärrettävyyden ja sitä kautta valvottavuuden parantaminen ja valvottavien toiminnan selkeyttäminen, kilpailun ja varojen käytön valvottavuuden parantaminen sekä toiminnan kilpailuneutraliteetin ja hallinnon asianmukaisen järjestämisen edistäminen. Työeläkeyhtiöillä on toisistaan vaihtelevia käytäntöjä asiakashyvitysten myöntämisessä ja vanhuuseläkerahastojen liittämisessä osaksi sitä rahastoa, josta työeläkeyhtiö myöntää asiakashyvityksiä. Käsityksemme mukaan epäyhtenäisellä ja eläkesäätiöiden sekä eläkekassojen perustamisen näkökulmasta hyvin ongelmallisella tulkinnalla on vaikutuksia työeläkelaitosten väliseen kilpailuun siten kuin siitä työeläkevakuutusyhtiöistä annetun lain 9 b luvun 28 b :ssä tarkoitetaan. Yhtiöt myöntävät asiakashyvityksiä päättyneille, mutta asiakkaan vakuutukseen liitetyille rahastoille laskuperusteiden , ja , 5.8 ja 5.1 perusteella, vaikka laskuperusteissa ei suoranaisesti kerrota vanhuuseläkevastuiden kytkemisestä jatkuvaan vakuutukseen. Mainittujen laskuperusteiden 5.1 on kirjoitettu työkyvyttömyyseläkkeiden omavastuuluokan muodostumisen näkökulmasta. Asiakkaille yhtiöt kertovat asiakashyvitysten perusteena olevan vastuuvelan määrän kuuluvan asiakkaalle, mutta asiakkaan halutessa siirtää vastuut Ei lausuttavaa yleiseen lausuntopalautteeseen. Muu lausuntopalaute: 1. Kyse on tosiasiallisesti eri tilanteista. Laskuperusteiden ko. kohdat määrittävät eläke- ja vastuuvelkakytkennät eläkelaitossiirtoon, tai vakuutuksen tekniseen päättymiseen liittyen. Työnantajakohtaisessa vakuutuskannan siirrossa siirtyvä rahasto ja sitä varten tehtävät kytkennät määritellään laissa. Näissä kytkennät määritellään erilailla. Lausunnolla ollut luonnos määräysja ohjekokoelmaksi sisältää uuden kohdan Hyvä vakuutustapa. Kohta helpottaa Finanssivalvonnan valvontavelvollisuuden sisällön määrittämistä mutta ei tuo ratkaisua lausunnossa esitettyyn kysymyksenasetteluun. Asia kuuluu sosiaali- ja terveysministeriön toimivaltaan. Lienee ilmeistä, että Finanssivalvonnan ja STM:n vakuutusosaston olisi tarkoituksenmukaista keskustella tarkemmin laskuperusteiden soveltamisen kontrolliin liittyvästä vastuujaosta ja yhteistyöstä.

26 26 26 (28) omaan eläkesäätiöön tai eläkekassaan, yhtiöt ilmoittavatkin toisenlaisen vastuuvelan määrän, koska osaa yhtiön asiakkaan rahastoihin liitetyistä osista ei voidakaan siirtää eläkesäätiöön tai kassaan. Moisen epäyhtenäisen käytännön sekä laskuperusteiden mielivaltaisen tulkinnan ei pitäisi voida olla mahdollista. Yhtiöt saattavat liittää asiakkaan rahastoihin erilaisia yhtiöjärjestelyiden kautta päättyneitä vakuutuksia, kuten fuusiot, yrityskaupat ja jakautumiset. Yhtiöt saattavat liittää asiakkaan rahastoihin yhtiössä myös aikaisemmin ja huomattavankin kauan sitten päättyneen vakuutuksen rahastot. Voi kysyä, onko edellä mainittu menettely hyvän vakuutustavan mukaista. Työeläkevakuutusyhtiön tulisi kohdella kaikkia oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti. 2. Kohta 15. Työeläkelaitosten väliset vastuunsiirrot 2. Määräysten 3. kohdan mukaan vakuutuskannan siirrossa on annettava selvitys siitä, mitä on sovittu siirrosta aiheutuvista hallintokuluista. Ehdotamme täydennettäväksi kohtaan, että selvitys pitäisi antaa myös siitä, että työeläkevakuutusyhtiön perimät hallintokulut ovat työeläkevakuutusyhtiöistä annetun lain 10 luvun 29 h :n mukaan kohtuulliset. Saamiemme tietojen mukaan työeläkeyhtiöt esittävät laskun siirrosta, jossa kaikista työtunneista veloitetaan tyypillisesti n. 150 euroa/tunti. Ottaen huomioon, että hallinnollisiin järjestelyihin kuuluu erilaisia toimia ja myös rutiiniluontoista työtä, odottaisimme hallintokuluista esitettävien laskujen olevan yksityiskohtaisempia ja eritellympiä, jotta hallintokulujen kohtuullisuus tulee toteennäytetyksi. Vaikka työeläkevakuutusyhtiöistä annetun lain 29 h ei expressis verbis totea hallintokulujen kohtuullisuuden valvonnasta voi säännöksen kuitenkin päätellä sisältävän kohdan. Luonnoksessa siis edellytetään nyt selvitystä siitä, mitä on sovittu siirrosta aiheutuvista kohtuullisista hallintokuluista. Lain valmisteluasiakirjoissa kohtuullisuuteen ei sinällään oteta kantaa muutoin kuin toteamalla, ettei siirrosta saisi aiheutua kustannuksia työeläkevakuutusyhtiölle. Tosiasiassa

27 27 27 (28) kustannusten aiheuttamiskielto vaikuttaa siten kohdistuvan ensisijassa muihin vakuutuksenottajiin. 19. Suomen Tilintarkastajat (Ei antanut lausuntoa) Pyydetyt lausunnot: Lausunnon toimittaneiden yhteisöjen nimet ovat luettelossa boldattuina. 1. Sosiaali- ja terveysministeriö, vakuutusosasto (STM), 2. Valtiovarainministeriö (VM), 3. Oikeusministeriö, lainvalmisteluosasto (OM), 4. Suomen Pankki, 5. Kilpailu ja kuluttajavirasto (KKV), 6. Akava ry (Akava), 7. Toimihenkilökeskusjärjestö STTK ry (STTK), 8. Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry (SAK), 9. Elinkeinoelämän Keskusliitto EK ry (EK), 10, Finanssialan Keskusliitto ry (FK), 11. Työeläkevakuuttajat TELA ry (TELA), 12. Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera (Etera), 13. Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen (Ilmarinen), 14. Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma (Varma), 15. Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo (Elo), 16. Eläkevakuutusosakeyhtiö Veritas

28 28 28 (28) (Veritas). 17. Försäkringsaktiebolaget Pensions-Alandia (Alandia), 18. Eläkesäätiöyhdistys ESY ry (ESY), ja 19. Suomen Tilintarkastajat ry (Suomen Tilintarkastajat).

Finanssivalvonta pyytää lausuntoa työeläkevakuutusyhtiöiden hallintoa koskevien määräysten ja ohjeiden luonnoksesta.

Finanssivalvonta pyytää lausuntoa työeläkevakuutusyhtiöiden hallintoa koskevien määräysten ja ohjeiden luonnoksesta. Organisaation/henkilön nimi: Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo / Harri Christensen Ilmoita mikäli lausunto tulee merkitä salaiseksi: salainen/julkinen hallintoa koskevien määräysten ja ohjeiden luonnoksesta.

Lisätiedot

Finanssivalvonta pyytää lausuntoa työeläkevakuutusyhtiöiden hallintoa koskevien määräysten ja ohjeiden luonnoksesta. Timo Toropainen, toimitusjohtaja

Finanssivalvonta pyytää lausuntoa työeläkevakuutusyhtiöiden hallintoa koskevien määräysten ja ohjeiden luonnoksesta. Timo Toropainen, toimitusjohtaja Organisaation/henkilön nimi: Eläkesäätiöyhdistys ESY ry / Ilmoita mikäli lausunto tulee merkitä salaiseksi: salainen/julkinen Timo Toropainen, toimitusjohtaja hallintoa koskevien määräysten ja Lausunnot

Lisätiedot

Ei lausuttavaa. Kilpailu- ja kuluttajavirasto

Ei lausuttavaa. Kilpailu- ja kuluttajavirasto 1 1 (7) I. Yleistä palautetta Lausunnon antaja Lausunto Finanssivalvonnan kommentti 1. Ei ole Valtiovarainministeriö Ei lausuttavaa Ei lausuttavaa 2. Määräyksiä ja ohjeita pidetään perusteltuina ja kannatettavina

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 10/2017 Merimieseläkekassan hallinto: Yhteenveto ja palaute lausunnoista

Määräykset ja ohjeet 10/2017 Merimieseläkekassan hallinto: Yhteenveto ja palaute lausunnoista Muistio 1 (5) Määräykset ja ohjeet 10/2017 Merimieseläkekassan hallinto: Yhteenveto ja palaute lausunnoista Viittaus Kommentit perusteluineen (ja mahdollinen muotoiluehdotus) Finanssivalvonnan vastaus

Lisätiedot

Palaute määräyksistä ja ohjeista 4/2015 (Dnro FIVA 9/01.00/2015) Lausuntopyyntö 4/2017 Dnro FIVA 11/01.00/2017

Palaute määräyksistä ja ohjeista 4/2015 (Dnro FIVA 9/01.00/2015) Lausuntopyyntö 4/2017 Dnro FIVA 11/01.00/2017 Viittaus Kommentit perusteluineen (ja mahdollinen muotoiluehdotus) Finanssivalvonnan vastaus Sosiaali- ja terveysministeriö Valtiovarainministeriö Vakuutuskassat ry 4.3.1 (kohta 24) 4.3.1 (kohta 25) 4.3.1

Lisätiedot

MÄÄRÄYS SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN RISKIENHALLINNASTA JA MUUSTA SISÄISESTÄ VALVONNASTA

MÄÄRÄYS SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN RISKIENHALLINNASTA JA MUUSTA SISÄISESTÄ VALVONNASTA lukien toistaiseksi 1 (5) Sijoituspalveluyrityksille MÄÄRÄYS SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN RISKIENHALLINNASTA JA MUUSTA SISÄISESTÄ VALVONNASTA Rahoitustarkastus antaa sijoituspalveluyrityksistä annetun lain

Lisätiedot

Miten työeläkevakuuttajia Suomessa valvotaan?

Miten työeläkevakuuttajia Suomessa valvotaan? Miten työeläkevakuuttajia Suomessa valvotaan? Suomen Pankin rahamuseo 16.4.2013 Johdon neuvonantaja Erkki Rajaniemi Työeläkejärjestelmät Suomessa Aihe laaja ja heterogeeninen Esityksen tilastomateriaalin

Lisätiedot

Miten työeläkevakuuttajia Suomessa valvotaan?

Miten työeläkevakuuttajia Suomessa valvotaan? Miten työeläkevakuuttajia Suomessa valvotaan? Suomen Pankin rahamuseo 16.4.2013 Johdon neuvonantaja Erkki Rajaniemi Finanssivalvonta Finansinspektionen Financial Supervisory Authority 16.4.2013 Erkki Rajaniemi

Lisätiedot

MARKKINOIDEN VÄÄRINKÄYTTÖASETUS

MARKKINOIDEN VÄÄRINKÄYTTÖASETUS MARKKINOIDEN VÄÄRINKÄYTTÖASETUS YHTIÖN HALLINNON JÄSENEN NÄKÖKULMA Työeläkevakuuttajat TELA 23.8.2016 Lakiasiainjohtaja Leena Siirala Ilmarinen Hallintoelinten roolista TYÖELÄKEYHTIÖN HALLINTOJÄRJESTELMÄ

Lisätiedot

Työeläkevakuutusyhtiöille sallitun myynti- ja markkinointiyhteistyön rajat sekä salassa pidettävien tietojen luovuttaminen

Työeläkevakuutusyhtiöille sallitun myynti- ja markkinointiyhteistyön rajat sekä salassa pidettävien tietojen luovuttaminen LAUSUNTO 1 (3) Minna Helle 26.4.2012 Finanssivalvonta kirjaamo@finanssivalvonta.fi Dnro 5/204/2011 Finanssivalvonnan kannanottoluonnos 21.3.2012 Työeläkevakuutusyhtiöille sallitun myynti- ja markkinointiyhteistyön

Lisätiedot

Työeläkevakuutusyhtiöiden luotettava hallinto

Työeläkevakuutusyhtiöiden luotettava hallinto Työeläkevakuutusyhtiöiden luotettava hallinto Työeläkevakuutusyhtiöt harjoittavat sosiaaliturvaan kuuluvaa lakisääteistä eläkevakuutusliikettä hoitamalla lakisääteisen eläketurvan toimeenpanoa ja yhtiölle

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 15 päivänä joulukuuta /2014 Laki. työeläkevakuutusyhtiöistä annetun lain muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 15 päivänä joulukuuta /2014 Laki. työeläkevakuutusyhtiöistä annetun lain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 15 päivänä joulukuuta 2014 1046/2014 Laki työeläkevakuutusyhtiöistä annetun lain muuttamisesta Annettu Helsingissä 12 päivänä joulukuuta 2014 Eduskunnan päätöksen

Lisätiedot

Finanssivalvonnan kannanottoluonnos koskien työeläkevakuutusyhtiöiden luotettavaa hallintoa

Finanssivalvonnan kannanottoluonnos koskien työeläkevakuutusyhtiöiden luotettavaa hallintoa Lausunto 1 (7) Finanssivalvonta kirjaamo@finanssivalvonta.fi Lausuntopyyntö 5/2012 Finanssivalvonnan kannanottoluonnos koskien työeläkevakuutusyhtiöiden luotettavaa hallintoa Lausunnon pääkohdat: Yleistä

Lisätiedot

Riskienhallinta. Minna Lehmuskero Johtaja, analyysitoiminnot Tela

Riskienhallinta. Minna Lehmuskero Johtaja, analyysitoiminnot Tela Riskienhallinta Minna Lehmuskero Johtaja, analyysitoiminnot Tela Twitter: @MinnaLehmuskero Mihin riskienhallintaa tarvitaan? Riskienhallinta on osa sisäistä valvontaa. Riskienhallinnan tavoitteena on eläkkeensaajien

Lisätiedot

FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYS- JA OHJEKOKOELMAN UUDISTAMINEN

FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYS- JA OHJEKOKOELMAN UUDISTAMINEN 11.11.2011 1 (6) Finanssivalvonnalle Lausuntopyyntö 7.10.2011, Dnro 10/2011 FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYS- JA OHJEKOKOELMAN UUDISTAMINEN Finanssivalvonta (FIVA) on pyytänyt lausuntoa Finanssialan Keskusliitolta

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 14/2013

Määräykset ja ohjeet 14/2013 Määräykset ja ohjeet 14/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro FIVA 15/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51 faksi 09 183 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

MÄÄRÄYS LUOTTOLAITOKSEN RISKIENHAL- LINNASTA JA MUUSTA SISÄISESTÄ VALVON- NASTA

MÄÄRÄYS LUOTTOLAITOKSEN RISKIENHAL- LINNASTA JA MUUSTA SISÄISESTÄ VALVON- NASTA lukien toistaiseksi 1 (5) Omistusyhteisöille Luottolaitoksille MÄÄRÄYS LUOTTOLAITOKSEN RISKIENHAL- LINNASTA JA MUUSTA SISÄISESTÄ VALVON- NASTA Rahoitustarkastus antaa luottolaitostoiminnasta annetun lain

Lisätiedot

Keskinäisen Vakuutusyhtiö Fennian hallituksen työjärjestys

Keskinäisen Vakuutusyhtiö Fennian hallituksen työjärjestys Keskinäisen Vakuutusyhtiö Fennian hallituksen työjärjestys Työjärjestyksen tarkoitus 1. Tämän työjärjestyksen tarkoituksena on ohjeistaa Fennian hallituksen käytännön työskentelyä. Vakuutusvalvontaviraston

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 14/2013

Määräykset ja ohjeet 14/2013 Määräykset ja ohjeet 14/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro FIVA 15/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Palaute Lisäeläkelaitoksien hallintoa koskevista määräyksistä ja ohjeista (Dnro FIVA 12/01.00/2018)

Palaute Lisäeläkelaitoksien hallintoa koskevista määräyksistä ja ohjeista (Dnro FIVA 12/01.00/2018) Muistio 1 (8) Palaute Lisäeläkelaitoksien hallintoa koskevista määräyksistä ja ohjeista (Dnro FIVA 12/01.00/2018) Viittaus Kommentit perusteluineen (ja mahdollinen muotoiluehdotus) Finanssivalvonnan vastaus

Lisätiedot

Standardi RA4.7. Rahoitusriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA4.7. Rahoitusriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet Standardi RA4.7 Rahoitusriskin ilmoittaminen Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia ja muita

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 11/2014

Määräykset ja ohjeet 11/2014 Määräykset ja ohjeet 11/2014 Paikallispankkien vakavaraisuuden hallinnan raportointi Dnro FIVA 16/01.00/2014 Antopäivä 4.12.2014 Voimaantulopäivä 31.12.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831

Lisätiedot

Lausuntoyhteenveto ja palaute eläkelaitosten määräyksiin ja ohjeisiin esitetyistä muutoksista ja

Lausuntoyhteenveto ja palaute eläkelaitosten määräyksiin ja ohjeisiin esitetyistä muutoksista ja Palautelomake 1 (5) Lausuntoyhteenveto ja palaute eläkelaitosten määräyksiin ja ohjeisiin esitetyistä muutoksista 31.12.2016 ja 1.1.2017 Kooste lausunnoissa esitetyistä kommenteista Finanssivalvonnan vastaus

Lisätiedot

Standardi RA4.5. Korkoriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA4.5. Korkoriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet Standardi RA4.5 Korkoriskin ilmoittaminen Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia ja muita rahoitusmarkkinoilla

Lisätiedot

Määräykset 4/2012 ja 5/2012: Yhteenveto ja palaute lausunnoista

Määräykset 4/2012 ja 5/2012: Yhteenveto ja palaute lausunnoista Palautelomake 1 (6) Määräykset 4/2012 ja 5/2012: Yhteenveto ja palaute lausunnoista Kooste lausunnoissa esitetyistä kommenteista Finanssivalvonnan vastaus Yleiset kommentit Innova Palvelut Oy: Laskuperusteisiin

Lisätiedot

Standardi RA1.6. Ilmoitus toiminnan ulkoistamisesta. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA1.6. Ilmoitus toiminnan ulkoistamisesta. Määräykset ja ohjeet Standardi RA1.6 Ilmoitus toiminnan ulkoistamisesta Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia ja

Lisätiedot

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon tiedonhallinnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon tiedonhallinnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Turun kaupunki Lausunto 01.10.2018 Asia: VM183:00/2017 ja VM/1631/03.01.00/2018 Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon tiedonhallinnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi

Lisätiedot

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon tiedonhallinnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon tiedonhallinnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Korkein oikeus Lausunto 26.09.2018 OH2018/203 Asia: VM183:00/2017 ja VM/1631/03.01.00/2018 Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon tiedonhallinnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi

Lisätiedot

Vakuutusosakeyhtiö Henki-Fennian hallituksen työjärjestys 1 (5)

Vakuutusosakeyhtiö Henki-Fennian hallituksen työjärjestys 1 (5) Vakuutusosakeyhtiö Henki-Fennian hallituksen työjärjestys 1 (5) 2 (5) Työjärjestyksen tarkoitus 1. Tämän työjärjestyksen tarkoituksena on ohjeistaa Henki-Fennian hallituksen käytännön työskentelyä. Vakuutusvalvontaviraston

Lisätiedot

HE 170/2008 vp. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä tammikuuta Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työttömyyskassalain

HE 170/2008 vp. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä tammikuuta Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työttömyyskassalain HE 170/2008 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työttömyyskassalain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan työttömyyskassalakiin lisättäväksi säännökset, jotka koskevat

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriö Kirjaamo PL VALTIONEUVOSTO. Sosiaali- ja terveysministeriön lausuntopyyntö STM015:00/2015

Sosiaali- ja terveysministeriö Kirjaamo PL VALTIONEUVOSTO. Sosiaali- ja terveysministeriön lausuntopyyntö STM015:00/2015 Lausunto 1 (5) Sosiaali- ja terveysministeriö Kirjaamo PL 33 00023 VALTIONEUVOSTO Sosiaali- ja terveysministeriön lausuntopyyntö STM015:00/2015 Eläketurvakeskuksen lausunto Eläketurvakeskuksen kanta asiakastietolakiin

Lisätiedot

Työryhmän ehdotus hallituksen esitykseksi laiksi henkilötietojen käsittelystä rikosasioissa ja kansallisen turvallisuuden ylläpitämisen yhteydessä

Työryhmän ehdotus hallituksen esitykseksi laiksi henkilötietojen käsittelystä rikosasioissa ja kansallisen turvallisuuden ylläpitämisen yhteydessä Lausunto 04.12.2017 168 K Asia: OM 21/41/2016 Työryhmän ehdotus hallituksen esitykseksi laiksi henkilötietojen käsittelystä rikosasioissa ja kansallisen turvallisuuden ylläpitämisen yhteydessä 1 LUKU.

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 10/2014

Määräykset ja ohjeet 10/2014 Määräykset ja ohjeet 10/2014 Julkistettavat tiedot varojen vakuussidonnaisuudesta ja varoista, jotka eivät ole vakuuskäytössä Dnro FIVA 15/01.00/2014 Antopäivä 4.12.2014 Voimaantulopäivä 27.12.2014 FINANSSIVALVONTA

Lisätiedot

Henkivakuutussopimusten ehtojen muuttaminen vahinkokehityksen tai korkotason muutoksen johdosta

Henkivakuutussopimusten ehtojen muuttaminen vahinkokehityksen tai korkotason muutoksen johdosta Kannanotto 1/2013 1 (5) Henkivakuutussopimusten ehtojen muuttaminen vahinkokehityksen tai korkotason muutoksen johdosta 1 Yleistä 2 Säädöstausta Henkivakuutusyhtiöt solmivat asiakkaidensa kanssa pääsääntöisesti

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 27/ (5) Kaupunginhallitus Ryj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 27/ (5) Kaupunginhallitus Ryj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 27/2015 1 (5) 738 Lausunto työ- ja elinkeinoministeriölle luonnoksesta hallituksen esitykseksi kuluttajapalveluiden turvallisuusvalvonnan valtiollistamisesta ja keskittämisestä

Lisätiedot

Työeläkealan riski- ja vakavaraisuusarvio (ORSA) Minna Lehmuskero Johtaja, analyysitoiminnot

Työeläkealan riski- ja vakavaraisuusarvio (ORSA) Minna Lehmuskero Johtaja, analyysitoiminnot Työeläkealan riski- ja vakavaraisuusarvio (ORSA) Minna Lehmuskero Johtaja, analyysitoiminnot Twitter: @MinnaLehmuskero Laajempi riski- ja vakavaraisuusarviointi Own Risk And Solvency Assessment Tarkastellaan

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet X/2016

Määräykset ja ohjeet X/2016 Määräykset ja ohjeet X/2016 Työkyvyttömyysriskin hallinta: Työeläkevakuutusyhtiöt Dnro FIVA 16/01.00/2015 Antopäivä x.x.2016 Voimaantulopäivä x.x.2016 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328

Lisätiedot

Hallituksen esitys. Finrail Oy. Lausunto Asia: LVM/2394/03/2017. Yleiset kommentit hallituksen esityksestä

Hallituksen esitys. Finrail Oy. Lausunto Asia: LVM/2394/03/2017. Yleiset kommentit hallituksen esityksestä Finrail Oy Lausunto 07.02.2018 Asia: LVM/2394/03/2017 Luonnos hallituksen esitykseksi laiksi Liikenneviraston liikenteenohjaus ja hallintapalveluiden muuttamisesta osakeyhtiöksi ja eräiksi siihen liittyviksi

Lisätiedot

SELVITYS HALLINTO- JA OHJAUSJÄRJESTELMÄSTÄ (CORPORATE GOVERNANCE STATEMENT)

SELVITYS HALLINTO- JA OHJAUSJÄRJESTELMÄSTÄ (CORPORATE GOVERNANCE STATEMENT) SELVITYS HALLINTO- JA OHJAUSJÄRJESTELMÄSTÄ (CORPORATE GOVERNANCE STATEMENT) Johdanto Listayhtiön on esitettävä selvitys hallinto- ja ohjausjärjestelmästään (jäljempänä selvitys) toimintakertomuksen yhteydessä.

Lisätiedot

Työeläkejärjestelmän kenttä: yksityisen ja julkisen hallinnon välissä

Työeläkejärjestelmän kenttä: yksityisen ja julkisen hallinnon välissä Työeläkejärjestelmän kenttä: yksityisen ja julkisen hallinnon välissä Jan-Erik Johanson & Ville-Pekka Sorsa Elinkeinoelämän Tutkimuslaitoksessa 14.1.2010 Lähtökohta: Yksityisen ja julkisen kumppanuudet

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET

KEMIJÄRVEN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET KEMIJÄRVEN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET Kaupunginvaltuusto 4.3.2014 16 Voimaantulo 1.4.2014 2 1. LAINSÄÄDÄNTÖPERUSTA JA SOVELTAMISALA Kuntalain 13 :n

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 5/2014

Määräykset ja ohjeet 5/2014 Määräykset ja ohjeet 5/2014 Raportointi varojen vakuussidonnaisuudesta Dnro FIVA 13/01.00/2014 Antopäivä 4.12.2014 Voimaantulopäivä 31.12.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 5/2016

Määräykset ja ohjeet 5/2016 Määräykset ja ohjeet 5/2016 Tuotehallintamenettely Dnro FIVA 7/01.00/2016 Antopäivä 24.5.2016 Voimaantulopäivä 5.9.2016 Muutospäivä 30.8.2016 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

EIOPAn ohjeet ja suositukset valitusten käsittelemisestä vakuutusyhtiöissä

EIOPAn ohjeet ja suositukset valitusten käsittelemisestä vakuutusyhtiöissä EIOPAn ohjeet ja suositukset valitusten käsittelemisestä vakuutusyhtiöissä Vakuutusalan IV Eurooppapäivä-seminaari Pohjola 8.5.2012 Erja Rautanen 8.5.2012 Erja Rautanen EU:n finanssivalvontajärjestelmä

Lisätiedot

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon tiedonhallinnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon tiedonhallinnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Lshp Lausunto 01.10.2018 Asia: VM183:00/2017 ja VM/1631/03.01.00/2018 Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon tiedonhallinnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Lausunnonantajan

Lisätiedot

Valtiovarainministeriön vero-osastolle

Valtiovarainministeriön vero-osastolle Valtiovarainministeriön vero-osastolle Kiitän mahdollisuudesta saada lausua luonnoksesta hallituksen esitykseksi elinkeinotulon verottamisesta annetun lain muuttamisesta 17.7.2015. Koska lausunnon alaa

Lisätiedot

Luonnos - VAHTI-ohje 2/2016 Toiminnan jatkuvuuden hallinta

Luonnos - VAHTI-ohje 2/2016 Toiminnan jatkuvuuden hallinta Luo / Muokkaa Lähetä Lausunnonantajat Yhteenveto Luonnos - VAHTI-ohje 2/2016 Toiminnan jatkuvuuden hallinta Johdanto Kommentit ja huomiot - Johdanto Tiivistäisin alkuun jatkuvuuden määritelmän esim. seuraavasti:

Lisätiedot

HE 28/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi uuden

HE 28/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi uuden Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kuntajakolain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi uuden kunnan valtuuston toimikautta ja järjestelytoimikunnan asettamista

Lisätiedot

1(8) Edellä mainitut ehdotukset yhtiöjärjestysmuutoksiksi selityksineen on kuvattu tarkemmin jäljempänä olevassa taulukossa.

1(8) Edellä mainitut ehdotukset yhtiöjärjestysmuutoksiksi selityksineen on kuvattu tarkemmin jäljempänä olevassa taulukossa. 1(8) Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elon hallitus ehdottaa 23.4.2018 varsinaiselle yhtiökokoukselle, että se päättäisi tehdä yhtiön yhtiöjärjestykseen seuraavat muutokset: Hallituksen ja hallintoneuvoston

Lisätiedot

UPM-KYMMENE OYJ HALLITUKSEN TARKASTUSVALIOKUNNAN TYÖJÄRJESTYS

UPM-KYMMENE OYJ HALLITUKSEN TARKASTUSVALIOKUNNAN TYÖJÄRJESTYS UPM-KYMMENE OYJ HALLITUKSEN TARKASTUSVALIOKUNNAN TYÖJÄRJESTYS UPM-KYMMENE OYJ TARKASTUSVALIOKUNNANTYÖJÄRJESTYS UPM-Kymmene Oyj:n (jäljempänä yhtiö) hallitus on hyväksynyt tämän tarkastusvaliokunnan työjärjestyksen

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 26/2013

Määräykset ja ohjeet 26/2013 Määräykset ja ohjeet 26/2013 Yhteiseurooppalainen raportointi (COREP) Dnro FIVA 18/01.00/2013 Antopäivä 9.12.2013 Voimaantulopäivä 29.6.2014 Muutospäivä: 7.12.2015 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 1/2014 Luottolaitosten riskitiedonkeruu: Yhteenveto ja palaute lausunnoista

Määräykset ja ohjeet 1/2014 Luottolaitosten riskitiedonkeruu: Yhteenveto ja palaute lausunnoista Muistio 1 (5) Määräykset ja ohjeet 1/2014 Luottolaitosten riskitiedonkeruu: Yhteenveto ja palaute lausunnoista Viittaus Kommentit perusteluineen (ja mahdollinen muotoiluehdotus) Finanssivalvonnan vastaus

Lisätiedot

HE 256/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kilpailulain 25 :n muuttamisesta

HE 256/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kilpailulain 25 :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kilpailulain 25 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kilpailulakia. Esityksen mukaan lain yrityskauppavalvontaa koskevista

Lisätiedot

Palaute määräyksiä ja ohjeita työttömyyskassoille koskevaan luonnokseen

Palaute määräyksiä ja ohjeita työttömyyskassoille koskevaan luonnokseen Palautelomake 1 (7) Palaute määräyksiä ja ohjeita työttömyyskassoille koskevaan luonnokseen Kooste lausunnoissa esitetyistä kommenteista Fivan vastaus Yleisiä kommentteja TYJ toteaa, että aikaisemmasta

Lisätiedot

HALLINTOELINJÄSENYYDET JA SIVUTOIMET

HALLINTOELINJÄSENYYDET JA SIVUTOIMET HALLINTOELINJÄSENYYDET JA SIVUTOIMET Tässä ohjeessa määritellään periaatteet ilmarislaisten osallistumisesta ulkopuolisten yhteisöjen hallintoelimiin, edellytykset sivutoimien hoitoon sekä myös päätöksenteko-

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 7/2016

Määräykset ja ohjeet 7/2016 Määräykset ja ohjeet 7/2016 Ohjeet moitteettomista palkitsemisjärjestelmistä sekä palkitsemiseen liittyvistä tiedonantovelvollisuuksista Dnro FIVA 11/01.00/2016 Antopäivä 30.8.2016 Voimaantulopäivä 1.1.2017

Lisätiedot

Finanssivalvonnan lausuntopyyntö määräyksistä ja ohjeista 1/2011 (Dnro FIVA 8/01.00/2015)

Finanssivalvonnan lausuntopyyntö määräyksistä ja ohjeista 1/2011 (Dnro FIVA 8/01.00/2015) Finanssiala ry:n lomakemuotoinen lausunto Finanssivalvonnalle vakuutussektorin määräys- ja ohjeluonnoksista 1/2011, 4/2015 ja 14/2012 Organisaation/henkilön nimi: Finanssiala ry (jäljempänä FA) Ilmoita

Lisätiedot

Lakiasiat 1(7) KESKINÄINEN VAKUUTUSYHTIÖ FENNIAN CORPORATE GOVERNANCE -KUVAUS

Lakiasiat 1(7) KESKINÄINEN VAKUUTUSYHTIÖ FENNIAN CORPORATE GOVERNANCE -KUVAUS Lakiasiat 1(7) KESKINÄINEN VAKUUTUSYHTIÖ FENNIAN CORPORATE GOVERNANCE -KUVAUS 1. Yleinen lähtökohta Fennian Corporate Governance -kuvaus on laadittu 1.1.2016 voimaan tulleeseen Suomen listayhtiöiden hallinnointikoodiin

Lisätiedot

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon tiedonhallinnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon tiedonhallinnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Iiro Clouberg Lausunto 27.09.2018 HAK2018659 Asia: VM183:00/2017 ja VM/1631/03.01.00/2018 Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon tiedonhallinnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus NEUVOSTON ASETUS

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 17.9.2007 KOM(2007) 525 lopullinen 2007/0192 (CNS) Ehdotus NEUVOSTON ASETUS euron väärentämisen torjunnan edellyttämistä toimenpiteistä annetun asetuksen (EY) N:o 1338/2001

Lisätiedot

Varautuminen sotelainsäädännössä

Varautuminen sotelainsäädännössä Varautuminen sotelainsäädännössä STM:n valmiusseminaari 24.5.2018, Tuusula 1 23.5.2018 Anne Koskela Valmiuslaki Varautumisvelvollisuus Valtioneuvoston, valtion hallintoviranomaisten, valtion itsenäisten

Lisätiedot

Kansaneläkelaitoksen lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi Kansaneläkelaitoksesta annetun lain muuttamisesta (HE 71/2016)

Kansaneläkelaitoksen lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi Kansaneläkelaitoksesta annetun lain muuttamisesta (HE 71/2016) Esikuntapalvelut Lausunto 18.5.2016 Kela 1/29/2016 Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle Kansaneläkelaitoksen lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi Kansaneläkelaitoksesta annetun

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet x/2016

Määräykset ja ohjeet x/2016 Määräykset ja ohjeet x/2016 Työeläkevakuutusyhtiöiden hallinto Dnro FIVA 12/01.00/2016 Antopäivä 22.11.2016 Voimaantulopäivä 1.1.2017 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 14/ (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/

Helsingin kaupunki Esityslista 14/ (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/ Helsingin kaupunki Esityslista 14/2016 1 (5) 7 Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle hallituksen esitysluonnoksesta laiksi sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisesta HEL 2016-009624

Lisätiedot

Suomen liittyessä Euroopan talousalueeseen sekä myöhemmin Suomen liittymisestä Euroopan unioniin tehdyn sopimuksen yhteydessä

Suomen liittyessä Euroopan talousalueeseen sekä myöhemmin Suomen liittymisestä Euroopan unioniin tehdyn sopimuksen yhteydessä HE 63/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työeläkevakuutusyhtiöistä annetun lain 12 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työeläkevakuutusyhtiöistä

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 9/2014

Määräykset ja ohjeet 9/2014 Määräykset ja ohjeet 9/2014 LEI-tunnuksen käyttöönotto Dnro FIVA 14/01.00/2014 Antopäivä 4.12.2014 Voimaantulopäivä 31.12.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

HE98/2015. Finanssialan Keskusliitto (FK)

HE98/2015. Finanssialan Keskusliitto (FK) HE98/2015 Finanssialan Keskusliitto (FK) 13.11.2015 1 HE98/2015 HALLITUKSEN ESITYS VAKUUTUSYHTIÖLAIN MUUTTAMISEKSI 1. FK katsoo, että STM:n olisi tullut laatia vain kirjanpitolain (KPL) muutoksista johtuvat

Lisätiedot

Suuren toimijan vastuu. Työeläkepäivä Messukeskus, Helsinki Toimitusjohtaja Matti Vuoria

Suuren toimijan vastuu. Työeläkepäivä Messukeskus, Helsinki Toimitusjohtaja Matti Vuoria Suuren toimijan vastuu Työeläkepäivä Messukeskus, Helsinki Toimitusjohtaja Lähtökohtia Työeläkeyhtiön tehtävänä on tuottaa ja täytäntöönpanna lainsäädännössä annettujen velvoitteiden mukaiset päätökset

Lisätiedot

Kertomusluonnoksesta annetut lausunnot. Valtion rahoitusosuus ansiopäivärahasta (16/2016) 184/52/2015

Kertomusluonnoksesta annetut lausunnot. Valtion rahoitusosuus ansiopäivärahasta (16/2016) 184/52/2015 Kertomusluonnoksesta annetut lausunnot Valtion rahoitusosuus ansiopäivärahasta (16/2016) 184/52/2015 Finanssivalvonta, 5.7.2016 Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassa, 11.8.2016 Työttömyysvakuutusrahasto,

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 6/2014

Määräykset ja ohjeet 6/2014 Määräykset ja ohjeet 6/2014 Raportointi varainhankintasuunnitelmista Dnro FIVA12/01.00/2014 Antopäivä 4.12.2014 Voimaantulopäivä 30.6.2015 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 3/2013

Määräykset ja ohjeet 3/2013 Määräykset ja ohjeet 3/2013 Asiakasvalitusten käsittely Dnro FIVA 16/01.00/2018 Antopäivä 6.3.2013 Voimaantulopäivä 18.3.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51 faksi 09 183 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Lisätietoja Finanssivalvonnassa antaa tilinpäätösasiantuntija Marketta Lindén, puhelin

Lisätietoja Finanssivalvonnassa antaa tilinpäätösasiantuntija Marketta Lindén, puhelin Organisaation/henkilön nimi: FINANSSIALA RY Ilmoita mikäli lausunto tulee merkitä salaiseksi: julkinen Finanssivalvonta pyytää lausuntoa määräyksistä ja ohjeista 14/2012, 15/2012 ja 16/2012. Lausunnot

Lisätiedot

Hallituspartneripäivät Oulussa 12.9.2014 Mitä hallituksen huolellisuusvelvoite tarkoittaa?

Hallituspartneripäivät Oulussa 12.9.2014 Mitä hallituksen huolellisuusvelvoite tarkoittaa? Hallituspartneripäivät Oulussa 12.9.2014 Mitä hallituksen huolellisuusvelvoite tarkoittaa? KHT Jari Karppinen Hallituksen työskentelyä ohjaavat yleisperiaatteet osakeyhtiölain näkökulmasta Sivu 2 Osakeyhtiölain

Lisätiedot

Normiperustan tarkistamisen yhteydessä kohta 4.3 poistettiin.

Normiperustan tarkistamisen yhteydessä kohta 4.3 poistettiin. 1 (6) Markkinavalvonta 21.03.2006 Dnro 15/121/2005 SAADUISTA LAUSUNNOISTA: RAHOITUSPALVELUSOPIMUKSET, STANDARDI 2.3 Rahoitustarkastus sai rahoituspalvelusopimuksia koskevaan standardiluonnokseen yhteensä

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 23.4.2019 C(2019) 2910 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 23.4.2019, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2017/625 täydentämisestä siltä osin kuin on

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 2/2012

Määräykset ja ohjeet 2/2012 Määräykset ja ohjeet 2/2012 Vastuuvelan suojaaminen, kirjanpito- ja Dnro FIVA 10/01.00/2011 Antopäivä 23.2.2012 Voimaantulopäivä 31.12.2011 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Yhtymähallitus Yhtymävaltuusto Siun sote - kuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet

Yhtymähallitus Yhtymävaltuusto Siun sote - kuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Yhtymähallitus 23.11.2017 Yhtymävaltuusto 1.12.2017 Siun sote - kuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet 2(5) Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 1. Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala...

Lisätiedot

Lausunto hallituksen esitysluonnoksesta kuntalain muuttamisesta, lausuntopyyntö , VM057:00/2016

Lausunto hallituksen esitysluonnoksesta kuntalain muuttamisesta, lausuntopyyntö , VM057:00/2016 1 VALTIOVARAINMINISTERIÖLLE ASIA Lausunto hallituksen esitysluonnoksesta kuntalain muuttamisesta, lausuntopyyntö 8.6.2016, VM057:00/2016 LAUSUNNON ANTAJA Tampereen kaupunginhallitus PL 487 33101 Tampere

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 1/2011 "Vakuutusmarkkinoillatoimivan yhteisön konekielinen raportointi": Yhteenveto ja palaute lausunnoista

Määräykset ja ohjeet 1/2011 Vakuutusmarkkinoillatoimivan yhteisön konekielinen raportointi: Yhteenveto ja palaute lausunnoista Muistio 1 (7) Määräykset ja ohjeet 1/2011 "Vakuutusmarkkinoillatoimivan yhteisön konekielinen raportointi": Yhteenveto ja palaute lausunnoista Viittaus Yleiset kommentit Kommentit perusteluineen (ja mahdollinen

Lisätiedot

Uudenkaupungin kaupungin sisäisen valvonnan ja riskien hallinnan perusteet

Uudenkaupungin kaupungin sisäisen valvonnan ja riskien hallinnan perusteet Uudenkaupungin kaupungin sisäisen valvonnan ja riskien hallinnan perusteet Kh 12.8.2019 1 Sisällys 1. LAINSÄÄDÄNTÖ... 2 2. SOVELTAMISALA... 2 3. KÄSITEMÄÄRITTELYÄ... 3 4. SISÄISEN VALVONNAN TAVOITTEET...

Lisätiedot

Ennen tilintarkastuslain säätämisen yhteydessä. mukaan avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön. on aina velvollinen valitsemaan. yhden tilintarkastajan.

Ennen tilintarkastuslain säätämisen yhteydessä. mukaan avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön. on aina velvollinen valitsemaan. yhden tilintarkastajan. HE 220/1995 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi avoimesta yhtiöstä ja kommandiittiyhtiöstä annetun lain 10 luvun 1 :n ja säätiölain 10 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi rikoslain 34 a luvun 1 ja 4 :n muuttamisesta ja rikoslain muuttamisesta annetun lain 34 luvun 12 :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi rikoslain

Lisätiedot

SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET PKSSK:SSA

SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET PKSSK:SSA POHJOIS-KARJALAN SAIRAANHOITO- JA SOSIAALIPALVELUJEN KUNTAYHTYMÄ Johtoryhmä 7.4.2015 Yhtymähallitus 27.4.2015 SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET PKSSK:SSA Sisällys 1. Lainsäädäntö 3 2. Soveltamisala

Lisätiedot

Lausunto Kuntayhtymien tehtävät puolestaan perustuvat kuntalain lisäksi kuntayhtymän perussopimukseen (kuntalaki 55 ja 56 ).

Lausunto Kuntayhtymien tehtävät puolestaan perustuvat kuntalain lisäksi kuntayhtymän perussopimukseen (kuntalaki 55 ja 56 ). Helsingin seudun liikenne kuntayhtymä Lausunto 08.09.2017 Asia: 1/41/2016 Lausuntopyyntö yleisen tietosuojaasetuksen täytäntöönpanotyöryhmän (TATTI) mietinnöstä ja työryhmän ehdotuksesta hallituksen esitykseksi

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYNTÖKYSELY HALLITUKSEN ESITYSLUONNOKSESTA LAIKSI SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN TUOTTAMISESTA

LAUSUNTOPYYNTÖKYSELY HALLITUKSEN ESITYSLUONNOKSESTA LAIKSI SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN TUOTTAMISESTA LAUSUNTOPYYNTÖKYSELY HALLITUKSEN ESITYSLUONNOKSESTA LAIKSI SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN TUOTTAMISESTA 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Turvallisuus- ja kemikaalivirasto 2. Vastauksen kirjanneen

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 26/2013

Määräykset ja ohjeet 26/2013 Määräykset ja ohjeet 26/2013 Yhteiseurooppalainen raportointi (COREP) Dnro FIVA 18/01.00/2013 Antopäivä 9.12.2013 Voimaantulopäivä 29.6.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

HE 172/2013 vp. on selkiyttää valtion eläkerahastoa koskevaa sääntelyä ja valtion eläketurvan rahoitusta koskevaa valmistelua valtioneuvostossa.

HE 172/2013 vp. on selkiyttää valtion eläkerahastoa koskevaa sääntelyä ja valtion eläketurvan rahoitusta koskevaa valmistelua valtioneuvostossa. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi valtion eläkelain ja valtion eläkerahastosta annetun lain 5 ja 6 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

Täydennys Finanssivalvonnan lausuntoon luonnoksesta hallituksen esitykseksi

Täydennys Finanssivalvonnan lausuntoon luonnoksesta hallituksen esitykseksi Lausunto 1 (5) Valtiovarainministeriö Rahoitusmarkkinaosasto PL 28 00023 HELSINKI VM019:00/2013 Täydennys Finanssivalvonnan lausuntoon luonnoksesta hallituksen esitykseksi uudeksi laiksi luottolaitostoiminnasta

Lisätiedot

Suomen Arvopaperikeskus Euroclear Finlandin lausunto Osakkeenomistajien oikeudet työryhmän työryhmämuistioon

Suomen Arvopaperikeskus Euroclear Finlandin lausunto Osakkeenomistajien oikeudet työryhmän työryhmämuistioon Valtiovarainministeriö Lausunto Osakkeenomistajien oikeudet työryhmän työryhmämuistioon VM080:00/2017 Helsinki, 31.5.2018 Suomen Arvopaperikeskus Euroclear Finlandin lausunto Osakkeenomistajien oikeudet

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Organisaatio, jota vastaus edustaa Mahdollinen tarkennus Heli Sahala heli.sahala@kotka.fi

Lisätiedot

Mietintö Tiedustelutoiminnan valvonta. Lausunnonantajan lausunto. Helsingin käräjäoikeus. Lausunto K. Asia: OM 15/41/2016

Mietintö Tiedustelutoiminnan valvonta. Lausunnonantajan lausunto. Helsingin käräjäoikeus. Lausunto K. Asia: OM 15/41/2016 Helsingin käräjäoikeus Lausunto 08.06.2017 94 K Asia: OM 15/41/2016 Mietintö Tiedustelutoiminnan valvonta Lausunnonantajan lausunto Lausuntonne mietinnöstä Tiedustelutoiminnan valvonta Oikeusministeriölle

Lisätiedot

2 (5) Tarkastussääntö Hyväksytty: yhtymäkokous xx.xx.xxxx xx 17.9.2014. 2.2 Tilintarkastajan tehtävät

2 (5) Tarkastussääntö Hyväksytty: yhtymäkokous xx.xx.xxxx xx 17.9.2014. 2.2 Tilintarkastajan tehtävät 2 (5) 2.2 Tilintarkastajan tehtävät 2.3 Tilintarkastuskertomus Kuntalain 73 75 säädetään tilintarkastajan tehtävistä. Tilintarkastajan on tarkastettava hyvän tilintarkastustavan mukaisesti kunkin tilikauden

Lisätiedot

OP-Asuntoluottopankki Oyj LAUSUNTO 1 (7)

OP-Asuntoluottopankki Oyj LAUSUNTO 1 (7) OP-Asuntoluottopankki Oyj LAUSUNTO 1 (7) 20.1.2012 Finanssivalvonnalle KIINNITYSLUOTTOPANKKITOIMINTAA KOSKEVA LUPAMENETTELY JA RISKIENHALLINTA SEKÄ RAPORTOINTI Finanssivalvonta on 18.11.2011 pyytänyt lausuntoamme

Lisätiedot

Gramex haluaa kiinnittää ministeriön huomion seuraaviin asioihin:

Gramex haluaa kiinnittää ministeriön huomion seuraaviin asioihin: Opetus- ja kulttuuriministeriölle Gramex ry:n lausunto hallituksen esitysluonnoksesta laiksi tekijänoikeuden yhteishallinnoinnista sekä laiksi oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetun lain muuttamisesta

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 1/2016

Määräykset ja ohjeet 1/2016 Määräykset ja ohjeet 1/2016 Työkyvyttömyysriskin hallinta: Työeläkevakuutusyhtiöt Dnro FIVA 16/01.00/2015 Antopäivä 29.2.2016 Voimaantulopäivä 1.3.2016 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 2/2018

Määräykset ja ohjeet 2/2018 Määräykset ja ohjeet 2/2018 Kaupparaportointi, tarjouskirjanpito ja kellotahdistus MiFID II:n Dnro FIVA 20/01.00/2017 Antopäivä 12.12.2017 Voimaantulopäivä 3.1.2018 FINANSSIVALVONTA puh. 09 831 51 faksi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 3/2013

Määräykset ja ohjeet 3/2013 Määräykset ja ohjeet 3/2013 Valitusten käsittely vakuutusyhtiöissä, - yhdistyksissä ja - Dnro FIVA 15/01.00/2013 Antopäivä 6.3.2013 Voimaantulopäivä 18.3.2013 Muutospäivä: 16.7.2014 FINANSSIVALVONTA puh.

Lisätiedot

HALLINNOINTIKOODI (CORPORATE GOVERNANCE)

HALLINNOINTIKOODI (CORPORATE GOVERNANCE) HALLINNOINTIKOODI (CORPORATE GOVERNANCE) 20.5.2010 1 / 5 Suomen Yliopistokiinteistöt Oy Finlands Universitetsfastigheter Ab:n (jäljempänä yhtiö ) päätöksenteossa ja hallinnossa noudatetaan osakeyhtiölakia

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 4/2014

Määräykset ja ohjeet 4/2014 Määräykset ja ohjeet 4/2014 Vaihtoehtorahastojen hoitajat Dnro FIVA 6/01.00/2014 Antopäivä 1.7.2014 Voimaantulopäivä 22.7.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

FINANSSIVALVONTA Muistio 1 (7)

FINANSSIVALVONTA Muistio 1 (7) FINANSSIVALVONTA Muistio 1 (7) Lausuntoyhteenveto henki- ja vahinkovakuutusyhtiön toiminnan aloittamista ja hallintojärjestelmää koskeviksi määräyksiksi ja ohjeiksi Kooste lausunnoissa esitetyistä kommenteista

Lisätiedot