Kulttuuria ihan kaikille? Aura Linnapuomi Kulttuuria kaikille -palvelu

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kulttuuria ihan kaikille? Aura Linnapuomi Kulttuuria kaikille -palvelu"

Transkriptio

1 Kulttuuria ihan kaikille? Aura Linnapuomi Kulttuuria kaikille -palvelu

2 Mistä minä tulen: Kulttuuria kaikille - palvelu Kuvassa: Mira Haataja, Rita Paqvalén, Ahmed Al-Nawas, Aura Linnapuomi, Sari Salovaara ja Outi Salonlahti. Lisäksi palvelussa työskentelevät Outi Korhonen ja harjoittelija Oona Simolin.

3 Kulttuurielämään osallistuminen on jokaisen peruoikeus eikä luksusta! Sivistykselliset oikeudet on kirjattu Suomen perustuslakiin -> jokaisella on oikeus kehittää itseään varallisuuden sitä estämättä (16 ). YK:n ihmisoikeuksien julistus 1948, 27 artikla: Jokaisella on oikeus vapaasti osallistua yhteiskunnan sivistyselämään, nauttia taiteista sekä päästä osalliseksi tieteen edistyksen mukanaan tuomista eduista.

4 Yhdenvertaisuuslaki 2014 Tarkoituksena edistää yhdenvertaisuutta ja ehkäistä syrjintää 15 : Kohtuulliset mukautukset vammaisten ihmisten yhdenvertaisuuden toteuttamiseksi

5 Moninaisuus Yhdenvertaisuus Yhdenvertainen kulttuuri Saavutettavuus Osallisuus Inkluusio/valtavirtaistaminen Lähtökohta Keinot Tavoite

6 Moninaisuus Jokainen meistä on moninainen. Vähemmistöt ovat yksi moninaisuuden muoto. ulkonäkö Poliittiset näkemykset Erilaiset ideologiat ja vakaumukset seksuaalisuus Sosioekonomin en asema sukupuoli ikä Fyysiset ominaisuudet kieli uskonto vammaisuus kulttuurierot

7 Saavutettavuus Alueellinen saavutettavuus Viestinnän saavutettavuus Sosiaalinen saavutettavuus Saavutettava hinnoittelu Rakennetun ympäristön saavutettavuus Mahdollisuudet käyttää eri aisteja Ymmärtämisen tukeminen

8 Kuva: Kulttuuria kaikille -palvelun kuva-arkisto

9

10 Osallisuus

11 Inkluusio ja valtavirtaistaminen Moninaisuus, saavutettavuus ja osallisuus kaiken toiminnan lähtökohtana Itsestään selvä osa kaikkea toimintaa: rekrytointia, sisältöjä, tilaratkaisuja jne.

12 Normikriittisyys työkaluna moninaisuuden huomioimiseen Laita päälle normikriittiset silmälasit: Mitkä normit ohjaavat omia työskentelytapojasi? Tiedosta, minkälaisia asenteita ja lähtökohtia itse edustat. Kenen kanssa työskentelet/teet yhteistyötä? Kuka tai ketkä ovat toimijoita, kuka tai ketkä ovat kohteita? Ketkä ovat me, ketkä muut? Kuka päättää? Kenellä on valta päättää asioista ja rahanjaosta? Miten rekrytoit?

13 Normikriittisyyttä sisältöihin Tiedosta, kenen kenen historia/taidekäsitys ohjaa toimintaa? Keitä valitaan kuviin, kenen tarinoita kerrotaan? Kenen historia näkyy? Kenelle löytyy samaistumiskohteita? Ketkä jäävät näkymättömiksi?

14 Esimerkkejä

15 Kipinä -etu Jyväskylässä Toimeentulotukiasiakkaille Kansalaisopiston ja kaupungin kulttuuri- ja liikuntapalveluihin maksutta tai alennetulla osallistumismaksulla Kansalaisopiston yleissivistäviä, vähintään yhden lukukauden kestäviä kursseja liikunnassa, tanssissa, kielissä, musiikissa, kuvataiteissa ja kädentaidoissa Lisätietoja puh

16

17 Pahvinen kortti, jota sosiaali- ja terveysalan toimijat jakavat omille asiakkailleen. Kortti on tarkoitettu taloudellisesti tiukassa tilanteessa oleville nuorille, aikuisille ja perheille. Kaikukortilla voi hankkia maksuttomia pääsylippuja kulttuuripalveluihin.

18 Kortti on pysyvässä käytössä Espoossa, ja sitä kokeillaan koko Kainuun maakunnan alueella Kortin saaminen edellyttää asiakkuutta johonkin Espoon tai Kainuun Kaikukortti-verkostossa mukana olevaan sosiaali- ja terveysalan toimijaan.

19 Käytännössä Asiakas saa Kaikukortin, jos hän kokee olevansa niin tiukassa taloudellisessa tilanteessa ettei voi siitä syystä käyttää kulttuuripalveluja. Työntekijä antaa kortin kahdenkeskisessä tai ryhmämuotoisessa kohtaamisessa. HUOM: Kaikukortin saamisen kynnys tarkoituksella matala. Kaikukortti ei ole harkinnanvarainen etu. Asiakas hankkii liput itsenäisesti kulttuuritoimijoiden omia lipunmyyntikanavia käyttäen.

20 Kaikukortti-verkostot 2016 ESPOO 19 sosiaali- ja terveysalan toimijaa Aikuisten sosiaalipalveluja, maahanmuuttajapalveluja, työllisyyspalveluja, mielenterveysja päihdepalveluja, lapsiperheiden ja nuorten palveluja, asukastila sekä yhdistyksiä Lista kaikista mukana olevista espoolaisista sote-toimijoista: KAINUUN MAAKUNTA 38 sosiaali- ja terveysalan toimijaa Etsivää nuorisotyötä, maahanmuuttajapalveluja, aikuissosiaalityön palveluja, aikuisten mielenterveyspalveluja ja riippuvuuksien hoitopalveluja sekä yhdistyksiä Lista kaikista mukana olevista kainuulaisista sote-toimijoista: rtti

21 Kaikukortti-verkostot 2016 ESPOO 23 kulttuuripalvelua Museoita, teattereita, elokuvateattereita, kulttuuritaloja, orkesteri, festivaaleja Lista kaikista mukana olevista espoolaisista kulttuuritoimijoista: KAINUUN MAAKUNTA 20 kulttuuripalvelua Museoita, teattereita ja nykytanssiryhmä, kulttuuritaloja, elokuvateatteri, festivaaleja, kansalaisopistoja Lisäksi kaikkien Kainuun kuntien omat kulttuuritapahtumat Lista kaikista mukana olevista kainuulaisista kulttuuritoimijoista:

22 Espoon Kaikukortti-kyselyn (2015) tuloksia Selvitimme kyselyllä Kaikukortin merkityksiä, vaikutuksia ja käytettävyyttä. Kysely Kaikukortin haltijoille (31 vastausta) Kysely Kaikukortti-verkoston työntekijöille (22 vastausta)

23 Kortinhaltijoille suunnattu kysely Kaikukortti oli lisännyt vastaajien osallistumista kulttuuritilaisuuksiin. Enemmistö vastaajista koki että Kaikukortilla oli myönteisiä vaikutuksia heidän hyvinvointiinsa sosiaalisten kontaktien lisääntyminen vahvempi kuuluminen johonkin yhteisöön myönteinen vaikutus elämänlaatuun Yleisimpiä koettuja esteitä kortin käytölle huono terveydentila ajan puute seuran puute.

24 Kortinhaltijoille suunnattu kysely Kiitos paljon Kaikukortista! On ihanaa, kun on voinut käydä kulttuuritapahtumissa ja on voinut viedä lapsetkin, kun ei minulla muuten ole mitenkään varaa ostaa koko porukalle lippuja. Kortti antaa mahdollisuuksia uuden tuttavapiirin tapaamiseen. Pidän ideasta, toivottavasti jatkuu tulevaisuudessa En voi elää ilman Kaikukorttia

25 Kaikukortti-verkoston työntekijöille suunnattu kysely, syksy 2015, sote-puoli Enemmistö koki Kaikukortin hyödyllisenä työvälineenä ja hyvänä keinona tukea asiakkaita paremmin. Enemmistö koki, että Kaikukortti on edistänyt asiakkaiden osallisuutta ja elämänlaatua. Osa vastaajista koki, että yhteistyö kulttuuritoimijoiden kanssa oli lisääntynyt.

26 Kaikukortti-verkoston työntekijöille suunnattu kysely, syksy 2015, sote-puoli Onhan se siistiä kun kerrankin voi antaa jotain ilman mitään ehdollistamista. Tärkeää että asiakkaat saavat tunteen osallisuudesta ja kokevat itsensä merkittävinä. Asiakkaiden kiitokset ovat olleet todella ylitsevuotavia tästä ja asiakkaat ovat kokeneet kortin saamisen ja siitä kertomisen hyvin positiivisesti ja monesti työntekijänä tulee tunne että se myös nostaa heidän itsetuntoaan. On itselle tyydyttävää, että voi tarjota asiakkaille Kaikukorttia, joka lisää heille elämyksiä ja sitä kautta arjessa jaksamista; yksi tapa antaa jotain normin lisäksi.

27 Kaikukortti-verkoston työntekijöille suunnattu kysely, syksy 2015, kulttuuripuoli Enemmistö koki että Kaikukortti-verkostossa mukana oleminen toi omalle organisaatiolle uusia yleisöjä. Osa vastaajista koki, että Kaikukortti edistää yhdenvertaisuutta Osa vastaajista koki, että yhteistyö sote-toimijoiden kanssa oli lisääntynyt.

28 Kaikukortti-verkoston työntekijöille suunnattu kysely, syksy 2015, kulttuuripuoli Kaikukortti luo rakenteen, jonka sisällä on aiempaa helpompaa jäsentää myös esim. taiteen ja kulttuurin hyvinvointivaikutuksiin ja kulttuurin saavutettavuuteen liittyviä muita hankkeita ja ohjelmia! Kaikukortin avulla tavoitamme paljon sellaisia henkilöitä, jotka eivät ole aikaisemmin käyneet meille ja/tai joilla ei olisi mahdollisuutta käydä meillä ilman Kaikukorttia.

29 Kainuussa 2016 Kaikukortti on uusi keino toteuttaa Sosiaalihuoltolaissa mainittua sosiaalista kuntoutusta. Kulttuuripalveluihin tutustuminen saattaa herättää asiakkaassa kiinnostusta nauttia taiteesta, ja osallistuminen voi edesauttaa aktivoitumista myös muilla elämän osa-alueilla. Kaikukortti-kokeilu on syventänyt jo kehittämisvaiheen aikana kainuulaisten sosiaali- ja terveys- ja kulttuurialan toimijoiden yhteistyötä. Kaikukortti-toiminta on kaupungin kulttuuri-hyvinvointistrategian mukaista toimintaa, ja kulttuurin ja hyvinvoinnin yhteen saattamista konkreettisesti. Kulttuuritoimijoiden kannalta tämä on kaiken kaikkiaan hieno asia, ja jos joku kortinhaltija innostuu käymään, niin hän voi vertaisinnostaa myös muita. Toimintaa kannattaa jatkaa.

30

31

32 Kulttuuriluotsit Jyväskylässä Lähtevät mukaan esityksiin ja innostavat kulttuuri pariin, jos kynnys liikkeelle lähtemiseen on korkealla Tarvittaessa myös vievät ja esittelevät matkalaukkunäyttelyitä palvelutaloissa, päiväkeskuksissa tai yksittäisille henkilöille Taide-elämyksiä kaikille, vapaaehtoistoiminnan periaatteet käytössä ja poliittisesti ja uskonnollisesti neutraalia Luotsattavien tarpeiden ja toiveiden kuuleminen Laajat verkostot, myös erityisryhmien huomiointi Kohteiden tarjoamat etuudet, ilmainen sisäänpääsy tai alennukset Alkuperäinen idea: museolehtori Sirpa Turpeinen Jyväskylän taidemuseo

33 Käytännön työkaluja

34

35

36

37 Tervetuloa verkkosivuille ja sähköpostilistalle! KIITOS!

Saavutettavuus esittävissä taiteissa

Saavutettavuus esittävissä taiteissa Saavutettavuus esittävissä taiteissa Saavutettavuusasiantuntija Aura Linnapuomi, Kulttuuria kaikille -palvelu Sirkuksen tiedotuskeskuksen toimisto 30.1.2018 Alustuksen sisältö Kulttuuria kaikille -palvelusta

Lisätiedot

Miten tehdä kaikille toimivaa ja moninaisuutta kunnioittavaa taidekasvatustyötä? Sari Salovaara

Miten tehdä kaikille toimivaa ja moninaisuutta kunnioittavaa taidekasvatustyötä? Sari Salovaara Miten tehdä kaikille toimivaa ja moninaisuutta kunnioittavaa taidekasvatustyötä? Sari Salovaara 4.10.2018 Suomi on jo moninainen Jokainen meistä on itsestään moninainen roolit, ryhmät, ominaisuudet Vähemmistöt

Lisätiedot

Tarinoita ja sitaatteja Kaikukortista

Tarinoita ja sitaatteja Kaikukortista Tarinoita ja sitaatteja Kaikukortista poimintoja Kaikukortin saamasta palautteesta Kaikukortin väliaika - tiedossa kahvia ja pullaa! -tilaisuuteen 29.5.2018 Espoossa Kaikukortti mahdollisti sen, että ylipäätänsä

Lisätiedot

Kenelle kulttuuripalveluja tuotetaan?

Kenelle kulttuuripalveluja tuotetaan? Kenelle kulttuuripalveluja tuotetaan? Normikriittisen saavutettavan kulttuuripolitiikan aakkoset Rita Paqvalén, Kulttuuria kaikille -palvelu Kulttuurin Kaukametsä, Kajaani, 5.9.2013 Kulttuuria kaikille

Lisätiedot

Kulttuuria kaikille Kaikukortti Kainuussa. Aura Linnapuomi, Kulttuuria kaikille -palvelu Hanna-Riikka Karjalainen, Paltamon kunta 7.2.

Kulttuuria kaikille Kaikukortti Kainuussa. Aura Linnapuomi, Kulttuuria kaikille -palvelu Hanna-Riikka Karjalainen, Paltamon kunta 7.2. Kulttuuria kaikille Kaikukortti Kainuussa Aura Linnapuomi, Kulttuuria kaikille -palvelu Hanna-Riikka Karjalainen, Paltamon kunta 7.2.2018 Mikä Kaikukortti on? - Pahvinen, maksuton henkilökohtainen kortti

Lisätiedot

Yhdenvertaiset osallistumismahdollisuudet ja kulttuuripalvelujen saavutettavuus

Yhdenvertaiset osallistumismahdollisuudet ja kulttuuripalvelujen saavutettavuus Yhdenvertaiset osallistumismahdollisuudet ja kulttuuripalvelujen saavutettavuus Aura Linnapuomi, Kulttuuria kaikille - palvelu, Valtion taidemuseo 9.11.2011 Esityksen rakenne Yhdenvertaiset osallistumismahdollisuudet

Lisätiedot

oikeus osallistua kulttuurielämään

oikeus osallistua kulttuurielämään oikeus osallistua kulttuurielämään Mira Haataja, 14.10.2016 Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen päivät 2016, Tulevaisuuden kunta hyvinvoinnin edistäjänä, Kaukametsä, Kajaani. 1. Mikä ja kenelle? 2. Miksi

Lisätiedot

Valtakunnallinen Kaikukortti -toimintamalli, päivitetty

Valtakunnallinen Kaikukortti -toimintamalli, päivitetty Valtakunnallinen Kaikukortti -toimintamalli, päivitetty 4.1.2018 Sisällys Mikä on Kaikukortti Kuka saa Kaikukortin? Miten Kaikukortti annetaan? Kaikukortin luovutuslomake Mikä on yhteisön Kaikukortti?

Lisätiedot

KAIKUKORTILLA KULTTUURIA JA HYVINVOINTIA KAINUUSSA

KAIKUKORTILLA KULTTUURIA JA HYVINVOINTIA KAINUUSSA Mira Haataja, VTM, Suunnittelija ja hankekoordinaattori, Kulttuuria kaikille -palvelu Terve kunta -verkoston Hyvinvointityö kuntien vahvuudeksi -seminaari 28.9.2017 KAIKUKORTILLA KULTTUURIA JA HYVINVOINTIA

Lisätiedot

Kaikukortin valtakunnallinen toimintamalli

Kaikukortin valtakunnallinen toimintamalli Kaikukortin valtakunnallinen toimintamalli Kaikukortin toimintamallissa kuvataan Kaikukortin valtakunnalliset toimintaperiaatteet. Kaikukortti-verkostoissa mukana olevat kulttuuri-, sosiaali- ja terveysalan

Lisätiedot

Kaisa Koskela Palvelukoordinaattori / kulttuurin tulosyksikkö. Kaikkien kulttuuripalvelut -selvitys

Kaisa Koskela Palvelukoordinaattori / kulttuurin tulosyksikkö. Kaikkien kulttuuripalvelut -selvitys Kaisa Koskela kaisa.k.koskela@espoo.fi Palvelukoordinaattori / kulttuurin tulosyksikkö Kaikkien kulttuuripalvelut -selvitys Tavoitteena hahmottaa kokonaistilannetta ja palvelutarpeita kulttuurisen moninaisuuden

Lisätiedot

Monien kulttuurien espoolaiset kulttuurin tulosyksikön palveluissa

Monien kulttuurien espoolaiset kulttuurin tulosyksikön palveluissa Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta 23.8.2018 Kaisa Koskela, Kulttuurin tulosyksikkö Monien kulttuurien espoolaiset kulttuurin tulosyksikön palveluissa Kulttuurin tulosyksikkö Kulttuurilautakunta Svenska

Lisätiedot

Kulttuuria kaikille -palvelu, Espoon ja Kainuun Kaikukortti-tilastojen koostetta vuosilta

Kulttuuria kaikille -palvelu, Espoon ja Kainuun Kaikukortti-tilastojen koostetta vuosilta Kulttuuria kaikille -palvelu, 2018. Espoon ja Kainuun Kaikukortti-tilastojen koostetta vuosilta 2015 2017 Tänne on koottu joitakin Kaikukortti-tilastoja Espoosta ja Kainuusta. Espoo ja Kainuu olivat ensimmäiset

Lisätiedot

- Kaikukortilla maksuttomia kulttuurielämyksiä Kempeleessä

- Kaikukortilla maksuttomia kulttuurielämyksiä Kempeleessä 2019 - Kaikukortilla maksuttomia kulttuurielämyksiä Kempeleessä Kiinnostaako kulttuuri? Kulttuuri kuuluu kaikille. Kaikilla on oikeus käydä konserteissa, festivaaleilla, museoissa ja teattereissa vaikka

Lisätiedot

Elämyksiä kulttuurista! Kaikukortilla maksutta sisään

Elämyksiä kulttuurista! Kaikukortilla maksutta sisään Elämyksiä kulttuurista! Kaikukortilla maksutta sisään Esite Kaikukortin haltijoille Karkkilassa vuonna 2018 Kiinnostaako kulttuuri? Mikä on Kaikukortti? Kuka voi saada Kaikukortin? Mistä voit saada Kaikukortin?

Lisätiedot

Elämyksiä kulttuurista! Kaikukortilla maksutta sisään vuonna 2019

Elämyksiä kulttuurista! Kaikukortilla maksutta sisään vuonna 2019 Elämyksiä kulttuurista! Kaikukortilla maksutta sisään vuonna 2019 Esite Kaikukortin haltijoille Karkkilassa vuonna 2019 Kiinnostaako kulttuuri? Mikä on Kaikukortti? Kuka voi saada Kaikukortin? Mistä voit

Lisätiedot

OMANTUNNONVAPAUS, OSALLISTUMINEN, OIKEUS OMAAN KULTTUURIIN

OMANTUNNONVAPAUS, OSALLISTUMINEN, OIKEUS OMAAN KULTTUURIIN OMANTUNNONVAPAUS, OSALLISTUMINEN, OIKEUS OMAAN KULTTUURIIN STANDARDI Asukkailla on oikeus osallistua sosiaaliseen, kulttuuriseen, uskonnolliseen tai yhdistystoimintaan sekä liikuntaan ja urheiluun tai

Lisätiedot

Kaikille kulttuuria Oikeus osallistua kulttuurielämään maksutta Kaikukortilla

Kaikille kulttuuria Oikeus osallistua kulttuurielämään maksutta Kaikukortilla Kaikille kulttuuria Oikeus osallistua kulttuurielämään maksutta Kaikukortilla Perehdytysmateriaali Kaikukorttitoiminnassa mukana oleville kulttuurikohteille vuonna 2018 Tavoitteet Taustaa Kenelle Kaikukortti

Lisätiedot

Kaikille kulttuuria Oikeus osallistua kulttuurielämään maksutta Kaikukortilla

Kaikille kulttuuria Oikeus osallistua kulttuurielämään maksutta Kaikukortilla Kaikille kulttuuria Oikeus osallistua kulttuurielämään maksutta Kaikukortilla Perehdytysmateriaali Kaikukorttitoiminnassa mukana oleville kortin jakajille vuonna 2018 Tavoitteet Taustaa Kenelle Kaikukortti

Lisätiedot

Kulttuuripolitiikka ja osallisuus

Kulttuuripolitiikka ja osallisuus Alustus, kulttuurituottajapäivät 17.9.2019 Kulttuuripolitiikka ja osallisuus Sakarias Sokka 1 Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore o Korkeatasoista tutkimus- ja asiantuntijatietoa, mm. kulttuuripoliittisen

Lisätiedot

Kaikukortin valtakunnallinen toimintamalli

Kaikukortin valtakunnallinen toimintamalli aikukortin valtakunnallinen toimintamalli aikukortin valtakunnallisessa toimintamallissa kuvataan aikukortin valtakunnalliset toimintaperiaatteet. aikkien aikukortti-kumppanien tulee sitoutua saman toimintamallin

Lisätiedot

PIRKANMAALLE LAADITAAN KULTTUURIHYVINVOINTISUUNNITELMA!

PIRKANMAALLE LAADITAAN KULTTUURIHYVINVOINTISUUNNITELMA! PIRKANMAALLE LAADITAAN KULTTUURIHYVINVOINTISUUNNITELMA! 31.1.2017 Arttu Haapalainen taiteen ja hyvinvoinnin läänintaiteilija Taiteen edistämiskeskus / Pirkanmaa Soile Vuolle hyvinvointikoordinaattori ja

Lisätiedot

PIRKANMAALLE LAADITAAN KULTTUURIHYVINVOINTISUUNNITELMA

PIRKANMAALLE LAADITAAN KULTTUURIHYVINVOINTISUUNNITELMA PIRKANMAALLE LAADITAAN KULTTUURIHYVINVOINTISUUNNITELMA 25.10.2016 Arttu Haapalainen taiteen ja hyvinvoinnin läänintaiteilija Taiteen edistämiskeskus / Pirkanmaa Kun tanssin, tunnen oloni normaaliksi

Lisätiedot

Erityisasiantuntija Panu Artemjeff Oikeusministeriö. Yhdenvertaisuus ja osallisuus perus- ja ihmisoikeusnäkökulmasta tarkasteltuna

Erityisasiantuntija Panu Artemjeff Oikeusministeriö. Yhdenvertaisuus ja osallisuus perus- ja ihmisoikeusnäkökulmasta tarkasteltuna Erityisasiantuntija Panu Artemjeff Oikeusministeriö Yhdenvertaisuus ja osallisuus perus- ja ihmisoikeusnäkökulmasta tarkasteltuna 1 Amartya Sen Demokratia sisältää kaksi ydinlupausta: Kaikkia kohdellaan

Lisätiedot

Kaikukortti-kysely 2 Kainuussa

Kaikukortti-kysely 2 Kainuussa Kaikukortti-kysely 2 Kainuussa Kyselylomakkeet liitteeksi Kaikukortti-kysely 2 Kainuussa. Kaikukortin haltijoiden ja Kaikukortti-kumppaneiden kokemuksia Kaikukortti-kokeilusta Kainuussa vuonna 2017 sekä

Lisätiedot

Itsemääräämisoikeus -oikeuden toteutuminen asumisyksiköissä ja lainsäädännön tavoitteet

Itsemääräämisoikeus -oikeuden toteutuminen asumisyksiköissä ja lainsäädännön tavoitteet Itsemääräämisoikeus -oikeuden toteutuminen asumisyksiköissä ja lainsäädännön tavoitteet Vammaispalveluiden neuvottelupäivät 18-19.2.2016 Liisa Murto Ihmisoikeuslakimies Kynnys ry/vike Esityksen sisältö

Lisätiedot

Eva Rönkkö Eläkeläiset ry

Eva Rönkkö Eläkeläiset ry Eva Rönkkö Eläkeläiset ry 16.3.2017 Sosiaalinen esteettömyys mitä se on? Esteettömyys yhdenvertaiset toimintamahdollisuudet Sosiaalinen esteettömyys merkitsee sellaista ilmapiiriä ja toimintaympäristöä,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 31/ (6) Kaupunginhallitus Asia/

Helsingin kaupunki Esityslista 31/ (6) Kaupunginhallitus Asia/ Helsingin kaupunki Esityslista 31/2017 1 (6) Päätöshistoria Suomenkielisen työväenopiston jk 16.05.2017 27 Helsingin suomenkielisen työväenopiston johtokunta antoi seuraavan lausunnon Kaikukortti-aloitteesta:

Lisätiedot

Elämyksiä kulttuurista. Kaikukortilla maksutta sisään

Elämyksiä kulttuurista. Kaikukortilla maksutta sisään Elämyksiä kulttuurista Kaikukortilla maksutta sisään Kiinnostaako kulttuuri? Kaikukortilla voit käydä Espoossa maksutta festivaaleilla, konserteissa, teattereissa tai museoissa! Kulttuuri kuuluu kaikille

Lisätiedot

Tosiasiallinen yhdenvertaisuus ja sen edistäminen sosiaalialalla. Panu Artemjeff Erityisasiantuntija

Tosiasiallinen yhdenvertaisuus ja sen edistäminen sosiaalialalla. Panu Artemjeff Erityisasiantuntija Tosiasiallinen yhdenvertaisuus ja sen edistäminen sosiaalialalla Panu Artemjeff Erityisasiantuntija Amartya Sen:in haaste Demokratia sisältää kaksi ydinlupausta: Kaikkia kohdellaan oikeudenmukaisesti ja

Lisätiedot

Sosiaalisen kuntoutuksen valtakunnallinen kehittämishanke SOSKU

Sosiaalisen kuntoutuksen valtakunnallinen kehittämishanke SOSKU Sosiaalisen kuntoutuksen valtakunnallinen kehittämishanke SOSKU 6.6.2018 Rovaniemi Jarno Karjalainen SOSKU-hanke www.thl.fi/sosku SOSKU-hankkeessa (2015-2018) sosiaali- ja terveyspalveluiden ammattilaiset

Lisätiedot

Aikuissosiaalityö ja muut aikuisten palvelut -Mitä ne ovat?

Aikuissosiaalityö ja muut aikuisten palvelut -Mitä ne ovat? Aikuissosiaalityö ja muut aikuisten palvelut -Mitä ne ovat? Perhekeskustoimintamallin ja aikuisten palvelujen yhdyspinnat työpaja Sirpa Karjalainen Hankekoordinaattori PRO SOS aikuissosiaalityön kehittämishanke

Lisätiedot

Kaikille kulttuuria Oikeus osallistua kulttuurielämään maksutta Kaikukortilla

Kaikille kulttuuria Oikeus osallistua kulttuurielämään maksutta Kaikukortilla Kaikille kulttuuria Oikeus osallistua kulttuurielämään maksutta Kaikukortilla Perehdytysmateriaali Karkkilan Kaikukortti-toiminnassa mukana oleville kulttuurikohteille vuonna 2019 Tavoitteet Taustaa Kenelle

Lisätiedot

YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA VAPAAEHTOISTOIMINNASSA

YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA VAPAAEHTOISTOIMINNASSA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA VAPAAEHTOISTOIMINNASSA AIJA SALO 12.10.2018 YHDENVERTAISUUSVALTUUTETTU Tavoite: osallisuus Kaikenlaiset ihmiset itse ideoimassa ja toteuttamassa vapaaehtoistoimintaa; ei objekteina,

Lisätiedot

PÄIJÄT-HÄME: SIVISTYSTOIMEN JA SOTE- PALVELUIDEN YHTEISTYÖ

PÄIJÄT-HÄME: SIVISTYSTOIMEN JA SOTE- PALVELUIDEN YHTEISTYÖ PÄIJÄT-HÄME: SIVISTYSTOIMEN JA SOTE- PALVELUIDEN YHTEISTYÖ TÄMÄN VUOKSI SISOTE 1. Palapeli nimeltä Lapsen elämä: - Lapsi päivähoidossa klo 7-17, missä ja miten klo 17-07? Ja lomat, viikonloput? - Lapsi

Lisätiedot

Raportti Tapahtumia kaikille! -oppaasta tehdystä kyselystä

Raportti Tapahtumia kaikille! -oppaasta tehdystä kyselystä Raportti Tapahtumia kaikille! -oppaasta tehdystä kyselystä Kulttuuria kaikille -palvelu 4.1.2017 2 / 6 Johdanto Tapahtumia kaikille! Opas saavutettavan kulttuurifestivaalin järjestämiseen on Kulttuuria

Lisätiedot

Kysely Kaikukortin haltijoille

Kysely Kaikukortin haltijoille Kysely Kaikukortin haltijoille 22.9.-27.10.2017 Hyvä Kaikukortin haltija! Kaikukortti-toimintaa on kokeiltu Kainuussa nyt toista vuotta. Tämän kyselyn tavoitteena on saada tietoa siitä, miten käyttökelpoisena

Lisätiedot

Esteettömyys YK:n vammaissopimuksessa

Esteettömyys YK:n vammaissopimuksessa Esteettömyys YK:n vammaissopimuksessa Rakennusfoorumi, 01.09.2015, Rakennustietosali - Helsinki Henrik Gustafsson, Invalidiliiton lakimies 1 Yleistä ihmis- ja perusoikeuksista Perustavanlaatuisia oikeuksia,

Lisätiedot

Itsemääräämisoikeuden edistäminen ja ennakolliset toimet rajoitustoimien käytön ehkäisemiseksi

Itsemääräämisoikeuden edistäminen ja ennakolliset toimet rajoitustoimien käytön ehkäisemiseksi Itsemääräämisoikeuden edistäminen ja ennakolliset toimet rajoitustoimien käytön ehkäisemiseksi Itsemääräämisoikeus ja asiakirjat THL 18.11.2016 Liisa Murto Ihmisoikeuslakimies Kynnys ry/vike Itsemääräämisoikeus

Lisätiedot

Kyselytuloksia: Oikeuksien toteutuminen vammaisten henkilöiden arjessa Tea Hoffrén

Kyselytuloksia: Oikeuksien toteutuminen vammaisten henkilöiden arjessa Tea Hoffrén Kyselytuloksia: Oikeuksien toteutuminen vammaisten henkilöiden arjessa 1 15.12.2017 Tea Hoffrén Mitä ja miksi? Kohderyhmä: vammaiset henkilöt, omaiset ja läheiset sekä vammaisneuvosto- ja vammaisjärjestötoimijat

Lisätiedot

PIRKANMAAN ALUEELLINEN KULTTUURIHYVINVOINTI- SUUNNITELMA

PIRKANMAAN ALUEELLINEN KULTTUURIHYVINVOINTI- SUUNNITELMA PIRKANMAAN ALUEELLINEN KULTTUURIHYVINVOINTI- SUUNNITELMA KULTTUURIHYVINVOINTI- SUUNNITELMA Pirkanmaan alueellinen kulttuurihyvinvointisuunnitelma on strateginen alueellinen asiakirja, joka sijoittuu alueelliseen

Lisätiedot

Kulttuuri- ja liikuntapalvelut Palvelujohtaja Ari Karimäki

Kulttuuri- ja liikuntapalvelut Palvelujohtaja Ari Karimäki Kulttuuri- ja liikuntapalvelut 21.8.2017 Palvelujohtaja Ari Karimäki Kulttuuripalvelut sekä liikuntapalvelut lukuina 2017 KULTTUURI- OSALLISTUJIA 9780 VARHAISKASVATUKSESTA (0-6 -VUOTIAAT) PERUSOPETUKSEN

Lisätiedot

Kaikukortti-kysely 2 Kainuussa

Kaikukortti-kysely 2 Kainuussa Kaikukortti-kysely 2 Kainuussa Kaikukortin haltijoiden ja Kaikukortti-kumppaneiden kokemuksia Kaikukortti-kokeilusta Kainuussa vuonna 2017 sekä kehittämisideoita Teksti: Mira Haataja 6.9.2018 2 / 51 Kaikukortti-kysely

Lisätiedot

Kaikille kulttuuria Oikeus osallistua kulttuurielämään maksutta Kaikukortilla

Kaikille kulttuuria Oikeus osallistua kulttuurielämään maksutta Kaikukortilla Kaikille kulttuuria Oikeus osallistua kulttuurielämään maksutta Kaikukortilla Perehdytysmateriaali Kaikukorttitoiminnassa mukana oleville kortin jakajille vuonna 2019 Tavoitteet Taustaa Kenelle Kaikukortti

Lisätiedot

Kysely Kaikukortin haltijoille

Kysely Kaikukortin haltijoille 1 Kysely Kaikukortin haltijoille Hyvä Kaikukortin haltija! Kaikukortti-toimintaa on kokeiltu Lappeenrannassa nyt 1.6.2017 lähtien. Tämän kyselyn tavoitteena on saada tietoa siitä, miten käyttökelpoisena

Lisätiedot

Sosiaalisen kuntoutuksen valtakunnallinen kehittämishanke SOSKU

Sosiaalisen kuntoutuksen valtakunnallinen kehittämishanke SOSKU Sosiaalisen kuntoutuksen valtakunnallinen kehittämishanke SOSKU 7.3.2018 Vantaa Jarno Karjalainen SOSKU-hanke SOSKU-hankkeessa (2015-2018) sosiaali- ja terveyspalveluiden ammattilaiset ja asiakkaat ideoivat,

Lisätiedot

Kaikukortti-kysely Kainuussa

Kaikukortti-kysely Kainuussa Kaikukortti-kysely Kainuussa Kaikukortin haltijoiden ja Kaikukortti-kumppaneiden kokemuksia Kaikukortti-kokeilusta Kainuussa vuonna 216 sekä kehittämisideoita Teksti: Mira Haataja 21.5.218 2 / 93 Kaikukortti-kysely

Lisätiedot

NEET-nuorille kohdistetun digitaalisen intervention hyvinvointivaikutukset

NEET-nuorille kohdistetun digitaalisen intervention hyvinvointivaikutukset NEET-nuorille kohdistetun digitaalisen intervention hyvinvointivaikutukset OSALLISTAVIA JA VAIKUTTAVIA KEINOJA HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN EDISTÄMISEEN PROMEQ-hankkeen alueellinen seminaari: Pohjois-Savo

Lisätiedot

Pohjanmaan liitto Tasa-arvo työryhmä

Pohjanmaan liitto Tasa-arvo työryhmä Pohjanmaan liitto 16.05.2017 Tasa-arvo työryhmä 1. Tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma osana kaupungin toimintaa Kaupunginhallitus asetti toimikunnnan 21.3.2016 ( 106) valmistelemaan tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelmat

Lisätiedot

Lapsen oikeudet ovat aikuisten velvollisuuksia Lapsiystävällisen kunnan rakennuspalikat Pikkusyöte

Lapsen oikeudet ovat aikuisten velvollisuuksia Lapsiystävällisen kunnan rakennuspalikat Pikkusyöte Lapsen oikeudet ovat aikuisten velvollisuuksia Lapsiystävällisen kunnan rakennuspalikat Pikkusyöte 16.8.2018 Jaana Tervo, THL Lapsen oikeuksien sopimus Lapset ovat toimijoita joilla on omia oikeuksia:

Lisätiedot

Espoon kaupunki Kokouskutsu Asia 15. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Kokouskutsu Asia 15. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1 Kaupunkisuunnittelulautakunta 24.05.2017 Sivu 1 / 1 47/2016 00.01.01 15 Päätöksiä ja kirjelmiä Valmistelijat / lisätiedot: Mauri Hämäläinen, puh. 043 826 5237 etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus Kaupunkisuunnittelujohtaja

Lisätiedot

Lapsen oikeudet toteutuvat arjessa - perusoppimäärä lapsen oikeuksista kuntapäättäjille

Lapsen oikeudet toteutuvat arjessa - perusoppimäärä lapsen oikeuksista kuntapäättäjille Lapsen oikeudet toteutuvat arjessa - perusoppimäärä lapsen oikeuksista kuntapäättäjille Lapsen oikeudet ovat ihmisoikeuksia Ihmisoikeudet ovat jakamattomia, toisistaan riippuvaisia, yleisiä, luovuttamattomia,

Lisätiedot

Sosiaalisen kuntoutuksen valtakunnallinen kehittämishanke SOSKU

Sosiaalisen kuntoutuksen valtakunnallinen kehittämishanke SOSKU Sosiaalisen kuntoutuksen valtakunnallinen kehittämishanke SOSKU Tampere Jarno Karjalainen SOSKU-hanke www.thl.fi/sosku SOSKU-hankkeessa (2015-2018) sosiaali- ja terveyspalveluiden ammattilaiset ja asiakkaat

Lisätiedot

Toiminta-ajatus, tehtävä, arvot, visio ja strategiat

Toiminta-ajatus, tehtävä, arvot, visio ja strategiat 1 (5) Yhdenvertaisen kulttuurin puolesta ry Toiminta-ajatus, tehtävä, arvot, visio ja strategiat Toiminta-ajatus Yhdenvertaisen kulttuurin puolesta ry on vuonna 2012 perustettu yhdistys, joka edistää taiteen

Lisätiedot

Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka

Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka on kuuden lapsi- ja perhejärjestön (Ensi- ja turvakotien liitto, Lastensuojelun Keskusliitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto,

Lisätiedot

Ei kai taas kaappiin?

Ei kai taas kaappiin? Ei kai taas kaappiin? Sateenkaariseniorit asiakkaina Yhdenvertainen vanhuus II -projekti Seta ry Setan Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki www.seta.fi/yhdenvertainen-vanhuus www.facebook.com/yhdenvertainen-vanhuus

Lisätiedot

Ryhmätoiminnan menetelmäopas Aikuissosiaalityön päivä 21.5.2013. Minna Latonen Hilla-Maaria Sipilä

Ryhmätoiminnan menetelmäopas Aikuissosiaalityön päivä 21.5.2013. Minna Latonen Hilla-Maaria Sipilä Ryhmätoiminnan menetelmäopas Aikuissosiaalityön päivä 21.5.2013 Minna Latonen Hilla-Maaria Sipilä Nuorten Kipinä -kehittämisryhmä Tausta Hankkeiden (Ester, Koppi, sähköinen asiointi) yhteiset tavoitteet

Lisätiedot

Lasten ja nuorten kulttuuriseminaari

Lasten ja nuorten kulttuuriseminaari Lasten ja nuorten kulttuuriseminaari Power Park 14.4.2010 Valtakunnallinen vapaan sivistystyön kehittämisohjelma 2008 2012 Vapaan sivistystyön tarkoituksena on järjestää elinikäisen oppimisen periaatteen

Lisätiedot

Osallisuutta yhteisöllisellä vertaistoiminnalla

Osallisuutta yhteisöllisellä vertaistoiminnalla Osallisuutta yhteisöllisellä vertaistoiminnalla Ikääntyneidenpäihde- ja mielenterveystyön verkoston yhteistyöseminaari 23.4.2015 Mona Särkelä-Kukko Marjo Karila 14.4.2015 1 Pohdittavaksi alkuun: Pohdi

Lisätiedot

Kehitysvammaisten ihmisten asuminen ja yhdenvertaisuus

Kehitysvammaisten ihmisten asuminen ja yhdenvertaisuus Kehitysvammaisten ihmisten asuminen ja yhdenvertaisuus THL 15.3.2018 Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ymparisto.fi 2 Kehitysvammaisten ihmisten asuminen vs. tavallinen vuokra-asuminen

Lisätiedot

Kulttuuri asukkaiden hyvinvoinnin tukena ja osana palvelurakennetta

Kulttuuri asukkaiden hyvinvoinnin tukena ja osana palvelurakennetta Kulttuuri asukkaiden hyvinvoinnin tukena ja osana palvelurakennetta Työpaja Leppävirralla 1.11.2018 Mervi Lehmusaho ja Tiina Riekkinen Kulttuurisote-hanke Taiteen ja kulttuurin myönteisiä vaikutuksia Mielen

Lisätiedot

Kaikille kulttuuria Oikeus osallistua kulttuurielämään maksutta Kaikukortilla

Kaikille kulttuuria Oikeus osallistua kulttuurielämään maksutta Kaikukortilla Kaikille kulttuuria Oikeus osallistua kulttuurielämään maksutta Kaikukortilla Perehdytysmateriaali Karkkilan Kaikukortti-toiminnassa mukana oleville kortin jakajille vuonna 2019 Tavoitteet Taustaa Kenelle

Lisätiedot

Lapsiperheiden yksinäisyys ja vapaaehtoistoiminta Hanna Falk, tutkija, VTT HelsinkiMissio

Lapsiperheiden yksinäisyys ja vapaaehtoistoiminta Hanna Falk, tutkija, VTT HelsinkiMissio Lapsiperheiden yksinäisyys ja vapaaehtoistoiminta Hanna Falk, tutkija, VTT HelsinkiMissio HelsinkiMissio HelsinkiMissio on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton sosiaalialan järjestö, joka toimii

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaa monialainen yhteistyö Juurrutus Terhi Koivumäki

Etelä-Pohjanmaa monialainen yhteistyö Juurrutus Terhi Koivumäki Etelä-Pohjanmaa monialainen yhteistyö Juurrutus Terhi Koivumäki 25.10.2018 Neuvokas perhe jotta terveet elintavat eivät olisi vain hyvinvoivien perheiden etuoikeus Tarjoamme tietoa, tukea, työvälineitä

Lisätiedot

Vantaan kaupungin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman uudistaminen

Vantaan kaupungin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman uudistaminen Vantaan kaupungin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman uudistaminen 2015-16 Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta 17.12.2015 Meija Tuominen, asukaspalvelut Sinikka Mustakallio, WoM Oy Tasa-arvo?

Lisätiedot

Kulttuuri sivistyskunnan voimavarana

Kulttuuri sivistyskunnan voimavarana Kulttuuri sivistyskunnan voimavarana Kuntien kulttuuritoimintalaki uudistuu 7.12.2017 Johanna Selkee Erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitto Kulttuuripalvelujen visio 2025 Kulttuuripalveluiden merkitys

Lisätiedot

Yhdenvertaisuusnäkökulmia maakuntahallintoon

Yhdenvertaisuusnäkökulmia maakuntahallintoon Yhdenvertaisuusnäkökulmia maakuntahallintoon Kohti lapsiystävällisiä maakuntia, LAPE seminaari 24.1.2018 Kirsi Pollari, erityisasiantuntija, Lastensuojelun Keskusliitto Lastensuojelun Keskusliitto Armfeltintie

Lisätiedot

Osallisuuden vahvistaminen: mitä YK:n vammaissopimus linjaa?

Osallisuuden vahvistaminen: mitä YK:n vammaissopimus linjaa? Osallisuuden vahvistaminen: mitä YK:n vammaissopimus linjaa? Harvinaissairauksien kansallinen konferenssi, Säätytalo 22.10.2018 Henrik Gustafsson, lakimies, Invalidiliitto ry YK:n vammaissopimuksen relevantit

Lisätiedot

KAIKUKORTILLA MAKSUTTOMIA KULTTUURIELÄMYKSIÄ OULUSSA

KAIKUKORTILLA MAKSUTTOMIA KULTTUURIELÄMYKSIÄ OULUSSA KAIKUKORTILLA MAKSUTTOMIA KULTTUURIELÄMYKSIÄ OULUSSA 2018 2019 Esite Kaikukortin haltijoille Oulussa 2018-2019 Mikä on Kaikukortti? Lippuja myös lapsillesi Kuka voi saada Kaikukortin? Mistä voit saada

Lisätiedot

Ikäihmisten palvelusuunnitelma

Ikäihmisten palvelusuunnitelma Kirjasto- ja kulttuuripalvelut Ikäihmisten palvelusuunnitelma 2016-2018 Kuva Sirkku Petäjä www.nurmijarvi.fi Palveluja ikäihmisille Kirjasto- ja kulttuuripalvelut laati ensimmäisen ikäihmisten palvelusuunnitelman

Lisätiedot

Kulttuuriosuuskunta ILME

Kulttuuriosuuskunta ILME Vuonna 2011 oulussa perustettu monialainen ammattitaiteilijoiden osuuskunta Tuottaa yhteisö- ja soveltavantaiteen produktioita, hankkeita, esityksiä, näyttelyitä työpajoja ja muita palveluita Oulun kaupungin

Lisätiedot

Sosiaalisen kuntoutuksen valtakunnallinen kehittämishanke SOSKU

Sosiaalisen kuntoutuksen valtakunnallinen kehittämishanke SOSKU Sosiaalisen kuntoutuksen valtakunnallinen kehittämishanke SOSKU 7.5.2018 Hämeenlinna Jarno Karjalainen SOSKU-hanke www.thl.fi/sosku SOSKU-hankkeessa (2015-2018) sosiaali- ja terveyspalveluiden ammattilaiset

Lisätiedot

Voimaa seksuaalisuudesta

Voimaa seksuaalisuudesta Henkilökohtaisen avun päivät, Iiris 7.11.2018 Voimaa seksuaalisuudesta Milla Ilonen, hankepäällikkö, Aspa-säätiö sr Voimaa seksuaalisuudesta -hanke 2018 2020 Seksuaalisten tarpeiden ja toiveiden huomiointiin

Lisätiedot

KOKO Kainuun hyvinvoinnin työpajat - yhteenveto

KOKO Kainuun hyvinvoinnin työpajat - yhteenveto KOKO Kainuun hyvinvoinnin työpajat - yhteenveto Sari Salmela, Welliving-hanke Anitta Juntunen, Kajaanin ammattikorkeakoulu 9.6.2010 Työpajojen idea KOKO Kainuun tavoitteina 1) Parantaa hyvinvointialan

Lisätiedot

YHDENVERTAISUUSKYSELY

YHDENVERTAISUUSKYSELY YHDENVERTAISUUSKYSELY Hyvä oikeusministeriöläinen, Tervetuloa vastaamaan ministeriön yhdenvertaisuuskyselyyn! Vastaukset annetaan ja niitä käsitellään anonyymisti. Vastaamalla olet mukana kehittämässä

Lisätiedot

OHJEITA KAIKUKORTTI-TOIMINTAAN

OHJEITA KAIKUKORTTI-TOIMINTAAN OHJEITA KAIKUKORTTI-TOIMINTAAN Tietoa Kaikukortista karkkilalaisille Kaikukorttiverkoston sosiaali- ja terveysalan toimijoille vuonna 2019 Kaikille kulttuuria! Karkkilassa on käytössä Kaikukortti! Kaikukortilla

Lisätiedot

TOIVEET, ODOTUKSET JA KOKEMUKSET ELÄKEPÄIVISTÄ

TOIVEET, ODOTUKSET JA KOKEMUKSET ELÄKEPÄIVISTÄ TOIVEET, ODOTUKSET JA KOKEMUKSET ELÄKEPÄIVISTÄ Hopeakirstu-projekti hyvinvoinnin edistäjänä Marja-Leena Heikkilä Opinnäytetyö Hyvinvointipalvelut Geronomikoulutus 2018 Opinnäytetyön tarkoitus ja tavoite

Lisätiedot

Selkokieli saavutettavuuden edistäjänä. Idastiina Valtasalmi väitöskirjatutkija, Tampereen yliopisto Kielitieteen päivät Klaara-työpaja

Selkokieli saavutettavuuden edistäjänä. Idastiina Valtasalmi väitöskirjatutkija, Tampereen yliopisto Kielitieteen päivät Klaara-työpaja Selkokieli saavutettavuuden edistäjänä Idastiina Valtasalmi väitöskirjatutkija, Tampereen yliopisto Kielitieteen päivät 8.5.2018 Klaara-työpaja YK:n yleissopimus vammaisten henkilöiden oikeuksista Yleissopimus

Lisätiedot

Kuva 3. Palvelulupausten konkretisointi / työryhmätyöskentely Mitä lupaukset voisivat tarkoittaa käytännössä?

Kuva 3. Palvelulupausten konkretisointi / työryhmätyöskentely Mitä lupaukset voisivat tarkoittaa käytännössä? Kuva 3 Palvelulupausten konkretisointi / työryhmätyöskentely Mitä lupaukset voisivat tarkoittaa käytännössä? 24.11.2011 1 MEILLÄ LAPSIA KUULLAAN JA HE SAAVAT IKÄTASONSA MUKAISESTI OLLA OSALLISIA ITSEÄÄN

Lisätiedot

Osallisuus ja itsemääräämisoikeus vammaissopimuksen näkökulmasta. Koulutuspäivä

Osallisuus ja itsemääräämisoikeus vammaissopimuksen näkökulmasta. Koulutuspäivä Osallisuus ja itsemääräämisoikeus vammaissopimuksen näkökulmasta Koulutuspäivä 16.11.2017 YK:n Yleissopimus vammaisten henkilöiden oikeuksista 2 17.11.2017 Vammaissopimus Yleissopimus vahvistaa jo olemassa

Lisätiedot

LIIKUNTAA JA KULTTUURIA KAIKILLE

LIIKUNTAA JA KULTTUURIA KAIKILLE LIIKUNTAA JA KULTTUURIA KAIKILLE KENELLE LIIKUNTAA JA KULTTUURIA KAIKILLE-TOIMINTA ON TARKOITETTU? Perhe- ja sosiaalipalveluiden sekä työttömien terveystarkastuksen asiakkaille. Asiakkaille joiden muuten

Lisätiedot

Yhdenvertaisuus järjestötoiminnassa

Yhdenvertaisuus järjestötoiminnassa Yhdenvertaisuus järjestötoiminnassa tyy-sopo@utu.fi 5.3.2018 Olli-Pekka Paasivirta Koulutuksen sisältö Diasarja Ryhmätehtävä Ryhmätehtävän purku Lopetus Miksi yhdenvertaisuutta on tärkeää edistää järjestöissä?

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kumppanuusfoorumi Tampere 25.8.2016 Pia Kola-Torvinen Opetushallitus Suomessa varhaiskasvatuksella on pitkä ja vahva historia Pojat leikkimässä

Lisätiedot

Palvelujen saavutettavuus yhdenvertaisuus ja tasa-arvo

Palvelujen saavutettavuus yhdenvertaisuus ja tasa-arvo Palvelujen saavutettavuus yhdenvertaisuus ja tasa-arvo Kalvomateriaali: Sinikka Mustakallio ja Inkeri Tanhua Sukupuolivaikutusten arviointi säädösvalmistelussa opetus- ja kulttuuriministeriössä 14.4.2015

Lisätiedot

ELÄMÄSI PARAS VIIKKO? Prometheus-leirit kesällä 2018

ELÄMÄSI PARAS VIIKKO? Prometheus-leirit kesällä 2018 ELÄMÄSI PARAS VIIKKO? Prometheus-leirit kesällä 2018 Prometheus-aikuistumisleiri eli protuleiri Sitoutumattomia aikuistumisleirejä, joille kaikki ovat tervetulleita kehittämään maailmankatsomustaan ja

Lisätiedot

Osallistuva lapsi ja nuori parempi kunta

Osallistuva lapsi ja nuori parempi kunta Osallistuva lapsi ja nuori parempi kunta O P A S K A U N I A I S T E N V I R A N H A L T I J O I L L E J A L U O T T A M U S H E N K I L Ö I L L E L A S T E N J A N U O R T E N K U U L E M I S E E N 1

Lisätiedot

strategia OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN

strategia OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN strategia OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN 2030 SIVISTYSTÄ tiedolla, taidolla ja tunteella Opetus- ja kulttuuriministeriön vuoteen 2030 ulottuva strategia on valmistunut. Sivistyksellä on ihmisten mielissä

Lisätiedot

LAPSET MUKANA SOS- LAPSIKYLÄN SIJAISHUOLTOA KEHITTÄMÄSSÄ. Sari Carlsson Yhteiskehittämispäivä Turku

LAPSET MUKANA SOS- LAPSIKYLÄN SIJAISHUOLTOA KEHITTÄMÄSSÄ. Sari Carlsson Yhteiskehittämispäivä Turku LAPSET MUKANA SOS- LAPSIKYLÄN SIJAISHUOLTOA KEHITTÄMÄSSÄ Sari Carlsson Yhteiskehittämispäivä 1.9.2017 Turku SOS- LAPSIKYLÄ VAHVISTAA LASTEN OSALLISUUTTA SOS- Lapsikylässä on vahvistettu lasten osallisuutta

Lisätiedot

KAIKUKORTILLA MAKSUTTOMIA KULTTUURIELÄMYKSIÄ OULUSSA

KAIKUKORTILLA MAKSUTTOMIA KULTTUURIELÄMYKSIÄ OULUSSA KAIKUKORTILLA MAKSUTTOMIA KULTTUURIELÄMYKSIÄ OULUSSA 2018 2019 Esite Kaikukortin haltijoille Oulussa 2018-2019 Mikä on Kaikukortti? Lippuja myös lapsillesi Kuka voi saada Kaikukortin? Mistä voit saada

Lisätiedot

LUOvUUS Pohjois-Pohjanmaan luovan talouden kehittämisohjelma Kansalaisopisto luovan talouden toimintaympäristönä

LUOvUUS Pohjois-Pohjanmaan luovan talouden kehittämisohjelma Kansalaisopisto luovan talouden toimintaympäristönä LUOvUUS Pohjois-Pohjanmaan luovan talouden kehittämisohjelma 2018 Kansalaisopisto luovan talouden toimintaympäristönä YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus Jokaisella on oikeus ja tasaarvoinen

Lisätiedot

LAPE UUDISTUSOHJELMA TUOMO LUKKARI, MUUTOSAGENTTI Ω OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ

LAPE UUDISTUSOHJELMA TUOMO LUKKARI, MUUTOSAGENTTI Ω OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ LAPE UUDISTUSOHJELMA TUOMO LUKKARI, MUUTOSAGENTTI Ω OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ VIITEKEHYS POHJOIS-POHJANMAALLA Lasten ja perheiden palvelujen kokonaisuudistus Varhaiskasvatus ja koulu keskiössä mutta

Lisätiedot

Cross-Border Move for Health 5.-6.6.2013 Joensuu Inkluusion edistäminen liikunnassa ja urheilussa

Cross-Border Move for Health 5.-6.6.2013 Joensuu Inkluusion edistäminen liikunnassa ja urheilussa Cross-Border Move for Health 5.-6.6.2013 Joensuu Inkluusion edistäminen liikunnassa ja urheilussa Aija Saari Tutkimuspäällikkö, Suomen Vammaisurheilu ja liikunta VAU ry aija.saari@vammaisurheilu.fi Sisältö

Lisätiedot

Kouluterveyskysely 2017 Poimintoja Turun tuloksista

Kouluterveyskysely 2017 Poimintoja Turun tuloksista Kouluterveyskysely 2017 Poimintoja Turun tuloksista Sisältö 1. Kyselyn taustatietoja THL:n kansallinen Kouluterveyskysely Kouluterveyskyselyyn 2017 vastanneet 2. Kyselyn tuloksia 2.1 Hyvinvointi, osallisuus

Lisätiedot

Osalliseksi omaan lähiyhteisöön Susanna Tero, Malike-toiminta

Osalliseksi omaan lähiyhteisöön Susanna Tero, Malike-toiminta Osalliseksi omaan lähiyhteisöön 1.12.2015 Susanna Tero, Malike-toiminta Kun YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva sopimus saatetaan Suomessa voimaan. Sopimus laajentaa esteettömyyden ja saavutettavuuden

Lisätiedot

Mitä ovat kohtuulliset mukautukset ja kenelle?

Mitä ovat kohtuulliset mukautukset ja kenelle? Mitä ovat kohtuulliset mukautukset ja kenelle? 13.4.2015 Pirkko Mahlamäki Pääsihteeri, Vammaisfoorumi ry Kohtuulliset mukautukset Nykytilanne Uudistettu yhdenvertaisuuslaki voimaan 1.1.2015 Käytäntöjä

Lisätiedot

Parisuhteen merkitys hyvinvoinnille. Henry ry 21.10.2014

Parisuhteen merkitys hyvinvoinnille. Henry ry 21.10.2014 Parisuhteen merkitys hyvinvoinnille Henry ry 21.10.2014 Kuka minä olen? Heikki Syrjämäki Tampereen perheasiain neuvottelukeskus http://www.tampereenseurakunnat.fi/perheneuvonta http://www.city.fi/blogit/suhdeklinikka

Lisätiedot

Valtuutettu edistää yhdenvertaisuutta ja puuttuu syrjintään

Valtuutettu edistää yhdenvertaisuutta ja puuttuu syrjintään YHDENVERTAISUUSVALTUUTETUN TEHTÄVÄ Valtuutettu edistää yhdenvertaisuutta ja puuttuu syrjintään Itsenäinen ja riippumaton viranomainen Syrjintäperusteet: ikä, alkuperä, kansalaisuus, kieli, uskonto, vakaumus,

Lisätiedot

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi Neuvottelupäivämäärä

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi Neuvottelupäivämäärä Kauden 2014 2017 alueellisen toiminnan päätavoitteet: 1. Kuvataidetta ja visuaalista kulttuuria koskevan tiedon saavutettavuutta, saatavuutta ja välittämistä edistetään laadukkailla ja monipuolisilla museopedagogisilla

Lisätiedot

Mitä osallisuus voisi olla?

Mitä osallisuus voisi olla? Mitä osallisuus voisi olla? Laki ja osallisuus Lasten ja nuorten osallisuudella on hyvin vahva laillinen perusta. Se ei ole onneksi vain aikuisten hyväntahtoisuuden varassa. perustuslaki perusopetus- ja

Lisätiedot

Kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelujen käyttötutkimus 2011 - lasten, nuorten ja lapsiperheiden osalta

Kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelujen käyttötutkimus 2011 - lasten, nuorten ja lapsiperheiden osalta Kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelujen käyttötutkimus 2011 - lasten, nuorten ja lapsiperheiden osalta Pauliina Mattinen 1 Tutkimuksesta yleensä Tutkimuksen aineistonkeruun toteutti Innolink Research Oy. Tutkimus

Lisätiedot