Yleiset säännöt Shakissa on tavoitteena voittaa vastustaja vangitsemalla tämän kuningas.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Yleiset säännöt Shakissa on tavoitteena voittaa vastustaja vangitsemalla tämän kuningas."

Transkriptio

1 DVD Shakki Säännöt Shakkitehtävät Klassiset ottelut Ekstrat - Avaussiirrot - Pelaajafaktat Yleiset säännöt Shakissa on tavoitteena voittaa vastustaja vangitsemalla tämän kuningas. Valkoinen siirtää aina ensimmäisenä, minkä jälkeen pelaajat siirtävät vuorotellen yhtä omaa nappulaa kerralla. Siirtäminen on pakollista joka vuorolla. Jokaisella nappulatyypillä on oma tapa liikkua. Nappulan voi siirtää toiseen paikkaan, tai sillä voi lyödä vastustajan nappulan. Lyöminen tapahtuu pysähtymällä liikkuvalla nappulalla sopivaan ruutuun, ja poistamalla puolustava nappula pelistä. Ratsua lukuun ottamatta nappulat eivät pysty liikkumaan muiden nappuloiden yli tai läpi. Pelatessa pelilauta asetetaan niin, että kirjaimet A-H on käännetty pelaajia kohti Varmista, että alkuasetelmassa valkoinen kuningatar on valkoisessa ruudussa, ja että musta kuningatar on mustassa ruudussa. Armeijat ovat toistensa peilikuvia. Sotilaan liike Kummallakin pelaajalla on kahdeksan sotilasta. Ne ovat pelin heikoimmat nappulat, mutta ne voivat muuttua voimakkaimman veroisiksi. Sotilas liikkuu aina suoraan eteenpäin, paitsi lyödessä vastustajan nappulan. Tavallisesti sotilas liikkuu ainoastaan yhden ruudun verran vuoron aikana. Poikkeuksena on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun tietty sotilas liikkuu. Silloin se saa siirtyä kaksi ruutua eteenpäin, edellyttäen että tiellä ei ole muita nappuloita. Sotilas ei pysty lyömään suoraan edessään olevaa nappulaa, ainoastaan viistoon edessään olevia. Kun sotilas lyö toisen nappulan, se ottaa toisen nappulan paikan laudalla, ja lyöty nappula poistetaan pelistä. Jos sotilas onnistuu ylittämään koko laudan vastustajan päätyyn asti, se korotetaan. Pelaaja, jonka sotilas korotetaan, saa valita minkä tahansa nappulatyypin (paitsi kuninkaan), joksi sotilas muuttuu. Tavallisesti pelaaja korottaa sotilaansa kuningattareksi, koska kuningatar on voimakkain kaikista nappuloista. Uusi nappula asetetaan siihen ruutuun, johon sotilaan liike loppui. Ohestalyönti/En Passant Sotilaan liikkumista koskeva erikoissääntö on ohestalyönti tai en passant. Se tulee voimaan ainoastaan silloin, kun pelaaja on siirtänyt sotilasta kaksi askelta sen liikkuessa ensimmäistä kertaa.

2 Jos vastustajalla silloin on sitä ruutua uhkaava sotilas, jonka yli ensimmäinen sotilas liikkui, hän saa vuorollaan lyödä ensimmäisen sotilaan, ikään kuin viimeksi mainittu olisi siirtynyt vain yhden ruudun. Tämä siirto on tehtävä välittömästi, kun lyötävä sotilas on siirtynyt kaksi ruutua. Esimerkkivideossa valkoinen sotilas on juuri siirtynyt kaksi ruutua, ja musta sotilas lyö sen käyttäen ohestalyöntiä. Tornin liike Torni kuuluu pelin voimakkaimpiin nappuloihin. Yhdessä kuningattaren kanssa tornia kutsutaan pelaajan raskaiksi upseereiksi. Torni voi liikkua haluamansa määrän ruutuja suoraan vaaka- tai pystyriviä pitkin, kunnes toinen nappula estää sen etenemisen. Torni EI voi siirtyä viistoon. Torni voi lyödä vastustajan nappulat normaalisti. Linnoittautuminen on erikoissääntö, joka koskee kuninkaan liikettä yhdistettynä tornin liikkeeseen. Ratsun liike Ratsu on ainoa pelinappula, joka pystyy hyppäämään muiden nappuloiden yli. Tästä johtuen se on muita nappuloita joustavampi. Ratsun liikkeen voi mieltää pysty- tai vaakasuoraksi L-kirjaimeksi. 1) Ensin se siirtyy yhden ruudun joko pysty- tai vaakasuoraan. 2) Sitten se siirtyy yhden ruudun viistoon, lähtöruudusta poispäin. Ratsu voi lyödä vain vastustajan nappulan, joka sijaitsee liikkeen viimeisessä ruudussa, muissa ruuduissa ratsu ei käy ollenkaan. Lähetin liike Lähetti voi liikkua haluamansa määrän ruutuja viistoriviä pitkin, kunnes toinen nappula estää sen etenemisen. Lähetti voi lyödä vastustajan nappulat normaalisti. Lähetti pysyy aina oman aloitusruudun värisillä ruuduilla koko pelin ajan. Kummankin pelaajan toinen lähetti liikkuu ainoastaan vaaleilla ruuduilla, ja toinen ainoastaan tummilla ruuduilla. Kuningattaren liike Kuningatar on pelilaudan voimakkain nappula. Kuningatar voi liikkua haluamansa määrän ruutuja vaaka-, pysty- tai viistoriviä pitkin, kunnes toinen nappula estää sen etenemisen. Kuningatar ei pysty hyppäämään muiden nappuloiden yli. Kuningatar voi lyödä vastustajan nappulat normaalisti. Tavallisesti kuningattaren tuomista peliin liian aikaisessa vaiheessa pidetään huonona ratkaisuna. Ruuhkaisella laudalla kuningatar jää helpommin satimeen. Kuninkaan liike Kuningas on tärkein nappula, vaikka se ei olekaan voimakkain. Pelaaja, jonka kuningas vangitaan, häviää pelin. Kuningas voi liikkua vain yhden ruudun haluamaansa suuntaan. Se voi lyödä vastustajan nappulat normaalisti, mutta se ei koskaan saa siirtyä sellaiseen ruutuun, jossa vastustajan nappula voi lyödä sen. Tämän säännön vuoksi kuningas ei voi koskaan lyödä toista kuningasta.

3 Linnoittautuminen eli tornitus Ainoastaan linnoittautumisessa useampi kuin yksi nappula liikkuu yhden vuoron aikana. Linnoittautumisessa kuningas siirtyy kaksi askelta kohti jompaakumpaa tornia, ja torni siirtyy ruutuun, jonka läpi kuningas äsken siirtyi. Linnoittautuminen on sallittua ainoastaan mikäli: - kuninkaan ja tornin välillä ei ole muita nappuloita. - kuningas ja torni eivät ole liikkuneet aloitusruuduistaan. - yksikään vastustajan nappula ei uhkaa kuningasta sen aloitusruudussa, eikä siinä ruudussa, jonka läpi se siirtyy, eikä siinä ruudussa, johon kuningas päättää vuoronsa. Pelin päättyminen Shakkipeli voi päättyä kolmella eri tavalla: - Jommankumman pelaajan kuningas on matitettu. - Jompikumpi pelaaja luovuttaa. - Peli päättyy tasapeliin. Shakki ja matti Kun pelaaja siirtää nappulan sellaiseen asemaan, josta se uhkaa vastustajan kuningasta, kuninkaan sanotaan olevan shakissa. Pelaaja, joka asetti kuninkaan shakkiin, ilmoittaa tilanteesta sanomalla shakki. Puolustavan pelaajan täytyy nyt poistaa uhka joko siirtymällä ei-uhattuun ruutuun, lyömällä uhkaava nappula, tai siirtämällä jokin oma nappula kuninkaan suojaksi. Jos pelaaja ei pysty poistamaan uhkaa, hän häviää pelin. Tällöin kuninkaan sanotaan olevan matti, ja sen katsotaan jäävän vastustajan vangiksi. Luovuttaminen Kumpi tahansa pelaajista voi missä tahansa vaiheessa luovuttaa. Tavallisesti näin tekee vain pelaaja, jolta on lyöty tärkeä nappula, ja jonka voitto näyttää todella epätodennäköiseltä. Pattitilanne ja tasapeli Tilanne on patti, kun pelaaja ei pysty siirtämään omaa nappulaa ilman, että oma kuningas joutuu uhatuksi, mutta kuningas ei ole uhattu vuoron alussa. Peli päättyy, kun tilanne on patti. Pattitilanne lasketaan tasapeliksi. Niin kauan, kun pelaaja pystyy siirtämään jotakin toista nappulaa tai kuninkaansa turvalliseen ruutuun, pattitilannetta ei synny. Tasapeli syntyy myös, kun ainoastaan kuninkaat ovat jäljellä laudalla, huolimatta niiden asemasta. Joskus mattitilanteen luominen jäljellä olevilla nappuloilla on mahdotonta. Tällöinkin peli päättyy tasan. Muunnelmia Shakkiturnaukset ja shakkikellot Turnauspelissä nappula on siirrettävä, kun pelaaja on koskettanut sitä. Muulloin kuin turnauksissa tätä sääntöä käytetään usein, mutta ei aina.

4 Kun halutaan varmistaa, ettei kumpikaan pelaaja viivytä peliä, voidaan käyttää shakkikelloa. Shakkikellossa on kaksi kelloa liitettyinä toisiinsa. Näillä mitataan tarkasti kummankin pelaajan käyttämä aika. Käytössä on monta erilaista aikasääntöä. - SD/30 tarkoittaa Sudden Death -peliä, jossa kummallakin pelaajalla on 30 minuuttia aikaa voittaa peli. Jos jommaltakummalta loppuu aika, hän häviää pelin. - 40/120, SD/60, tarkoittaa 120 minuuttia aikaa ensimmäisen 40 siirron tekemiseen, jonka jälkeen on aikaa 60 minuuttia pelin päättämiseen. Jos pelaajan aika loppuu, hän häviää. Pikashakki Pikashakissa kummankin pelaajan käytettävissä on 3-15 minuuttia. Esimerkiksi SD/5 on yleinen pikashakkimuoto. Kirjeshakki ja sähköpostishakki Näitä muunnelmia suosivat fyysisesti hyvin kaukana toisistaan olevat pelaajat, jotka mielellään pelaavat shakkia rauhallisella tempolla. Valkoisilla pelaava pelaaja lähettää kirjeen tai sähköpostiviestin, jossa ensimmäinen siirto on kuvailtu toiselle pelaajalle. Mustilla pelaava pelaaja suorittaa valkoisen siirron tavallisella pelilaudalla, jossa on kaikki nappulat. Sen jälkeen hän saa käyttää haluamansa ajan, mutta lähettää sitten vastasiirron sisältävän vastauksen. Peli jatkuu tällä tavalla samoin kuin tavallinen shakkipeli, kunnes voittaja löytyy tai peli päättyy tasapeliin. Hupiversio: Itsemurhashakki Itsemurhashakissa voittaja on se, jolta ensimmäisenä loppuvat kaikki pelinappulat. Nappulat siirtyvät kuten normaalissa shakissa. - Kun pelaaja pystyy lyömään vastustajan nappulan, hänen myös täytyy lyödä se. - Jos pelaajalla on useampi lyömismahdollisuus, hän saa itse valita minkä nappulan hän lyö. - Kun sotilas pääsee laudan toiseen päähän, se korotetaan. Tällöin pelaaja saa valita minkä tahansa nappulan korvaamaan sotilaansa, paitsi sotilaan. Sotilaan voi siis korottaa jopa kuninkaaksi. - Kuningas saa siirtyä ja jäädä uhattuun ruutuun, ja tulla lyödyksi kuten mikä tahansa muu nappula. Avaussiirrot Ruy Lopez 1. e4 e5 2. Rf3 Rc6 3. Lb5 Tällä avauksella Valkoinen aloittaa välittömästi hyökkäyksen, ja alustaa samalla linnoittautumista. Valkoinen kohdistaa painetta Mustan e-sotilaaseen, ja valmistautuu viemään oman sotilaan d4:ään. Mustan paras vastasiirto 3. siirrossa on a6, jolla hän uhkaa Valkoisen hyökkäävää lähettiä. Sen jälkeen Valkoinen voi perääntyä (La4) tai vaihtaa nappuloita (Lxc6). Giuoco Piano Tässä hiljaisessa pelissä Valkoinen hyökkää varovasti lähetillään, mutta Musta pystyy tavallisesti tasoittamaan pelin puolustuksellaan. Se alkaa näin: 1. e4 e5 2. Rf3 Rc6 3. Lc4 Lc5

5 Mikäli Valkoinen sitten vastaa d3, syntyy Giuoco Pianissimo ( hiljaisin peli ), eli hyvin passiivinen peli. Mutta jos Valkoinen vastaakin b4, syntyy Evans Gambit -tilanne, jossa Valkoinen tarjoaa sotilasta maksuksi vahvasta keskustasta ja avaa samalla kuningattaren puoleiselle lähetille väylän. Kuningatargambiitti 1. d4 d5 2. c4 Valkoinen tarjoaa sotilasta maksuna nopeasta kehityksestä. Musta voi hyväksyä gambiitin siirrolla dxc4, jonka nimi on kuningatargambiitti vastaanotettu. Gambiitin hyväksyminen voi olla vaarallista. Muita Mustan vaihtoehtoja ovat Rc6, tai e6. Kuningasintialainen puolustus Tämä on moderni avaus, jossa Musta antaa Valkoisen hallita keskustaa, aikomuksena kuitenkin myöhemmässä vaiheessa tuhota Valkoisen erinomainen asetelma. Vaarallinen aloitus, mutta monen loistavan pelaajan suosima. 1. d4 Rf6 2. c4 g6 3. Rc3 Lg7 Musta siirtää mielellään c5, ja jos Valkoinen siirtää d5, Musta vastaa siirroilla e6 ja b5. Englantilainen avaus Englantilainen avaus on sivuavaus. Se alkaa hyvin erilaisesti: 1. c4 Tässä Valkoinen toivoo saavansa keskustan haltuunsa ensin vahvistamalla laitoja. Yleinen vastaus Mustalta on c5. Italialainen peli Mustan e-sotilaan uhkaamisen sijasta, kuten Ruy Lopez -aloituksessa, Valkoinen voi hyökätä kohti Mustan herkkää f-sotilasta siirtämällä Lc4: - 1.e4 e5 2.Lc4 tai - 1.e4 e5 2.Rf3 Rc6 3.Lc4 Ranskalainen puolustus Tämä on toinen aloitus, joka alkaa 1. e4. Musta vastaa 1 e6. Seuraavaksi d-sotilaat liikkuvat 2. d4 d5. Tässä vaiheessa Valkoisella on monta hyvää vaihtoehtoa: - 1. e4 e6 2. d4 d5 3. Rc3-1. e4 e6 2. d4 d5 3. Rd2-1. e4 e6 2. d4 d5 3. e5-1. e4 e6 2. d4 d5 3. exd5 Shakkitehtävät Pelaat Valkoisilla nappuloilla. Tehtävänäsi on vangita musta kuningas ja päättää peli mattiin. Käytettävänäsi on vain rajoitettu määrä siirtoja. Tämä määrä kerrotaan joka tehtävässä. Käytä kaukosäädintä valitaksesi valkoinen nappula oikeassa alakulmassa olevalta laudalta. Valitse määränpää nappulalle. Mikäli olet valinnut oikean siirron, nappula siirtyy myös 3D-laudalla. DVD ohjaa mustia nappuloita. Onnea tehtäviin! Valitse vaikeusaste

6 Helppo Keskivaikea Vaikea Kirjainkoodit siirtojen selityksissä K=Kuningas D=Kuningatar (Daami) T=Torni L=Lähetti R=Ratsu Sotilaaseen viitataan jättämällä kirjain pois. Jokainen pelilaudan ruutu voidaan nimetä käyttämällä laudan ympäri kulkevia kirjaimia (jotka nimeävät Linjat) ja numeroita (jotka nimeävät Rivit): La3 = lähetti siirtyy ruutuun a3 c4 = sotilas siirtyy ruutuun c4 Lyöminen näytetään lisäämällä x nappulan ja päämäärän väliin: Dxf5 = Kuningatar siirtyy ruutuun f5 ja lyö siinä olevan nappulan Kun kahdella samantyyppisellä nappulalla on mahdollisuus siirtyä samaan ruutuun, merkitään myös lähtölinjan kirjain. Tämä kirjain lisätään nappulan ja määränpään väliin. Jos kyseiset nappulat ovat samalla linjalla, käytetään sen sijaan lähtörivin numeroa. Rbc4 = b-linjalla oleva ratsu siirtyy ruutuun c4 T6d4 = 6-rivillä oleva torni siirtyy ruutuun d4 Tdxd6 = d-linjalla oleva torni lyö nappulan ruudussa d6 Pelaajafaktat Tunnettuja pelaajia Capablanca, Jose [José Raúl Capablanca y Graupera] Syntynyt: Havanna, Kuuba Kuollut: NewYork, NY, USA Maailmanmestari 1921 Mestaruusottelu Laskeria vastaan (+4-0=10); Havanna 1927 Mestaruusottelu Alekhinea vastaan (+3-6=25); Buenos Aires Fischer, Robert [Robert James (Bobby) Fischer] 11. Shakin Maailmanmestari Syntynyt: Chicago, IL, USA USA:n mestari (8 kertaa) Maailmanmestari 1971 Ottelu MM-finaalipaikasta Petrosiania vastaan (+5-1=3); Buenos Aires 1972 Mestaruusottelu Spasskya vastaan (+7-3{1F}=11); Reykjavik

7 1975 Mestaruusottelu Karpovia vastaan (+0-0=0); Karpov voitti luovutusvoiton Karpov, Anatoly [Anatoly Evgenievich Karpov] 12. Shakin Maailmanmestari Syntynyt: Zlatoust, Chelyabinsk, Neuvostoliitto 1969 Junior maailmanmestari 1976, 1983, 1988 Neuvostoliitonmestari (3 kertaa) Maailmanmestari 1974 Ottelu MM-finaalipaikasta Korchnoita vastaan (+3-2=19); Moskova 1975 Mestaruusottelu Fischeriä vastaan (+0-0=0); Karpov voitti luovutusvoiton 1978 Mestaruusottelu Korchnoita vastaan (+6-5=21); Baguio City 1981 Mestaruusottelu Korchnoita vastaan (+6-2=10); Meran Mestaruusottelu Kasparovia vastaan (+5-3=40); Moskova 1985 Mestaruusottelu Kasparovia vastaan (+3-5=16); Moskova 1986 Mestaruusottelu Kasparovia vastaan (+4-5=15); Lontoo/Leningrad 1987 Ottelu MM-finaalipaikasta Sokolovia vastaan (+4-0=7); Linares 1987 Mestaruusottelu Kasparovia vastaan (+4-4=16); Sevilla 1990 Ottelu MM-finaalipaikasta Timmania vastaan (+4-0=5); Kuala Lumpur 1990 Mestaruusottelu Kasparovia vastaan (+3-4=17); New York/Lyon Maailmanmestari (FIDE) 1993 Mestaruusottelu Timmania vastaan (+6-2=13); Alankomailla/Indonesiassa (FIDE) 1995 Ottelu MM-finaalipaikasta Gelfandia vastaan (+4-1=4); Sanghi Nagar (FIDE) 1996 Mestaruusottelu Kamskya vastaan (+6-3=9); Elista (FIDE) 1998 Mestaruusottelu Anandia vastaan (+2-2=2); Lausanne (FIDE); Karpov voitti +2-0=0 tiebreakpikapelissä Kasparov, Garry [Garry Kimovich Kasparov (Weinstein)] 13. Shakin Maailmanmestari Syntynyt: ; Baku, Azerbaidžan, Neuvostoliitto 1980 Junior Maailmanmestari 1981,1988 Neuvostoliitonmestari (2 kertaa) Maailmanmestari (FIDE) 1984 Ottelu MM-finaalipaikasta Smyslovia vastaan (+4-0=9); Vilna Mestaruusottelu Karpovia vastaan (+3-5=40); Moskova 1985 Mestaruusottelu Karpovia vastaan (+5-3=16); Moskova 1986 Mestaruusottelu Karpovia vastaan (+5-4=15); Lontoo/Leningrad 1987 Mestaruusottelu Karpovia vastaan (+4-4=16); Sevilla 1990 Mestaruusottelu Karpovia vastaan (+4-3=17); New York/Lyon Maailmanmestari (PCA) 1993 Mestaruusottelu Shortia vastaan (+6-1=13); Lontoo (PCA) 1995 Mestaruusottelu Anandia vastaan (+4-1=13); New York (PCA) 2000 Mestaruusottelu Kramnikia vastaan (+0-2=13); Lontoo (Braingames) 1996,1997 Otteluita Deep Blueta vastaan Rubinstein, Akiba [Akiba Kiwelowicz Rubinstein] Yksi maailman kärkipelaajista ja 1910-luvuilla

8 Syntynyt: ; Stawiski, Puola Kuollut: ; Antwerpen, Belgia ja 1910-luvut Maailman kärkipelaajia Spassky, Boris [Boris Vasilievich Spassky] 10. Shakin Maailmanmestari Syntynyt: ; Leningrad, Neuvostoliitto 1955 Junior Maailmanmestari Maailmanmestari 1965 Ottelu MM-finaalipaikasta Talia vastaan (+4-1=6); Tbilisi 1966 Mestaruusottelu Petrosiania vastaan (+3-4=17); Moskova 1968 Ottelu MM-finaalipaikasta Korchnoita vastaan (+4-1=5); Kiova 1969 Mestaruusottelu Petrosiania vastaan (+6-4=13); Moskova 1972 Mestaruusottelu Fischeriä vastaan (+3{1F}-7=11); Reykjavik 1973 Neuvostoliitonmestari 1977 Ottelu MM-finaalipaikasta Korchnoita vastaan (+4-7=7); Belgrad 1992 Uusintaottelu Fischeriä vastaan Rules-valikko Yleiset säännöt Sotilaan liike Ohestalyönti/En Passant Tornin liike Ratsun liike Lähetin liike Kuningattaren liike Kuninkaan liike Linnoittautuminen Pelin päättyminen Muunnelmia-valikko Shakkiturnaukset ja shakkikellot Pikashakki Kirjeshakki ja sähköpostishakki Hupiversio: Itsemurhashakki Avaussiirrot-valikko Ruy Lopez Giuoco Piano Kuningatargambiitti Kuningasintialainen puolustus Englantilainen avaus Italialainen peli Ranskalainen puolustus

9 Pelaajafaktat-valikko Capablanca, Jose Robert J. Fischer Anatoly Karpov Garry Kasparov Akiba Rubinstein Boris Spassky Ottelutiedot: + = voitot - = häviöt = = tasapelit

Matinteko (1 / 10) Matinteko (2 / 10) Helpointa matin tekeminen on kahdella raskaalla upseerilla (esim. kuningattarella ja tornilla).

Matinteko (1 / 10) Matinteko (2 / 10) Helpointa matin tekeminen on kahdella raskaalla upseerilla (esim. kuningattarella ja tornilla). Shakkinappuloiden voimasuhteet Matinteko (1 / 10) Kuningas on pelin tärkein nappula, ilman kuningasta peli on hävitty. 1. Kuningas + Daami + Torni vs Kuningas Matinteko (2 / 10) Helpointa matin tekeminen

Lisätiedot

Ohjeet ovat työn alla ja kirjaan niitä päivittäen ja edes takaisin lukien pari viikkoa.

Ohjeet ovat työn alla ja kirjaan niitä päivittäen ja edes takaisin lukien pari viikkoa. ( 1 ) Hannu Särön lautapelien ohjeita pelaajille - ( 1 ) - Sisältö. ( 2 ) - Jätkänshakki. ( 3 ) - Reversi. ( 4 ) - Tammi. ( 5 ) - Mylly. ( 6 ) - Shakki. ( 7 ) - Shakki, uudet napit ja uudet laudat. Ohjeet

Lisätiedot

Shakkiopas vähemmän pelanneille

Shakkiopas vähemmän pelanneille Shakkiopas vähemmän pelanneille Sisällysluettelo: 1. Siirtäminen 2. Yleisiä muodollisuuksia 3. Pöytäkirjan pito 4. Avaukset yleensä 5. Siirron miettiminen 6. Vastustajan vuoro 7. Koulumatti ja Preussilainen

Lisätiedot

CHESS & GAMES KÄYTTÖOHJE

CHESS & GAMES KÄYTTÖOHJE CHESS & GAMES KÄYTTÖOHJE Sisällysluettelo Luku 1: Esittely... 4 1.1 Millennium-tietokone... 4 1.2 Paristojen asettaminen... 4 1.3 Kielen valinta... 5 1.4 Nestekidenäyttö... 5 1.5 Pelilauta... 5 1.6 Tekstialue...

Lisätiedot

Opettajan opas. Shakkilinna www.shakkilinna.fi info@shakkilinna.fi

Opettajan opas. Shakkilinna www.shakkilinna.fi info@shakkilinna.fi Opettajan opas Shakkilinna www.shakkilinna.fi info@shakkilinna.fi Saatteeksi kerho-ohjaajalle Säännöt hanskaan ja pelaamaan käsittelee shakkipelin perusteet kymmenen kerhotunnin (45 minuuttia) aikana.

Lisätiedot

SÄÄNNÖT. Language: English / Suomi

SÄÄNNÖT. Language: English / Suomi Rules of Coerceo by Coerceo Company Finnish translation by Janne Henriksson SÄÄNNÖT Language: English / Suomi Tekijänoikeus Mitään tämän dokumentin osaa ei saa jäljentää, kopioida tai välittää missään

Lisätiedot

250092 SUURI PELIPAKETTI

250092 SUURI PELIPAKETTI Viinikankatu 49, 33800 TAMPERE Puh (03) 380 5300, Fax (03) 380 5353 E-mail: myynti@tevella.fi, www.tevella.fi Ohje Tevellan tuotteelle 250092 SUURI PELIPAKETTI Suuri pelipaketti sisältää välineet kymmenen

Lisätiedot

Pelaajat siirtävät nappuloitaan vastakkaisiin suuntiin pelilaudalla. Peli alkaa näin. Tuplauskuutio asetetaan yhtä kauas kummastakin pelaajasta.

Pelaajat siirtävät nappuloitaan vastakkaisiin suuntiin pelilaudalla. Peli alkaa näin. Tuplauskuutio asetetaan yhtä kauas kummastakin pelaajasta. DVD Backgammon Pelin tavoite Pelin tavoitteena on siirtää kaikki omat pelinappulat omalle sisäkentälle ja sieltä pois laudalta. Se pelaaja, joka ensimmäisenä on poistanut kaikki pelinappulansa pelilaudalta,

Lisätiedot

Kiinalaisen shakin esittely

Kiinalaisen shakin esittely 1 / 10 Kiinalaisen shakin esittely Kuva 1 : Kiinalainen shakki Kuva 2 : Shakki Kuvia vertailemalla havaitaan, että monet nappulat ovat samassa järjestyksessä. Kiinalaisessa shakissa nappulat tosin liikkuvat

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Eri upseerit vastaan sotilas...2. Kuningatar vastaan sotilas... 2 Torni vastaan sotilas... 3 Kevytupseeri vastaan sotilas...

Sisällysluettelo. Eri upseerit vastaan sotilas...2. Kuningatar vastaan sotilas... 2 Torni vastaan sotilas... 3 Kevytupseeri vastaan sotilas... Sisällysluettelo Eri upseerit vastaan sotilas... Kuningatar vastaan sotilas... Torni vastaan sotilas... Kevytupseeri vastaan sotilas... Kevytupseeri ja sotilas vastaan kuningas... Ratsu ja sotilas vastaan

Lisätiedot

Englanninkielisessä tekstissä käytettyä maskuliinia merkitsevää "hän" sanaa käytetään yhtäläisesti tarkoittamaan naispuolista henkilöä.

Englanninkielisessä tekstissä käytettyä maskuliinia merkitsevää hän sanaa käytetään yhtäläisesti tarkoittamaan naispuolista henkilöä. FIDEn Shakkisäännöt Säännöt poikkeavat edellisestä virallisesta versiosta hyvin vähän. Suurin osa vuoden 2004 kongressissa tehdyistä muutoksista on englanninkielen hienosäätöjä. Nämä on enimmiltä osin

Lisätiedot

JOHDATUS TEKOÄLYYN TEEMU ROOS

JOHDATUS TEKOÄLYYN TEEMU ROOS JOHDATUS TEKOÄLYYN TEEMU ROOS PELIPUU PELIPUU -1 0 1 PELIPUU PELIPUU PELIPUU PELIPUU PELIPUU PELIPUU PELIPUU PELIPUU PELIPUU PELIPUU PELIPUU PELIPUU PELIPUU PELIPUU I -ARVO(Solmu) if LOPPUTILA(Solmu) return(arvo(solmu))

Lisätiedot

Heinäkuun alussa 2014 voimaan tuleviin sääntöihin on jälleen tullut joukko hienosäädöksi luokiteltavia muutoksia ja muutama täysin uusi sääntökohta.

Heinäkuun alussa 2014 voimaan tuleviin sääntöihin on jälleen tullut joukko hienosäädöksi luokiteltavia muutoksia ja muutama täysin uusi sääntökohta. FIDEn Shakkisäännöt Heinäkuun alussa 2014 voimaan tuleviin sääntöihin on jälleen tullut joukko hienosäädöksi luokiteltavia muutoksia ja muutama täysin uusi sääntökohta. Merkittävin lienee mahdollisuus

Lisätiedot

KASVOTON VIHOLLINEN - SÄÄNNÖT

KASVOTON VIHOLLINEN - SÄÄNNÖT KASTN IHLLINEN - SÄÄNNÖT A. LÄHTÖKHTA Kaksi armeijaa valmistautuu taisteluun. Torvet soivat, hevoset korskuvat malttamattomina. Sadat jalat marssivat tasatahtia ottaakseen paikkansa kentällä - paikan,

Lisätiedot

Sisällysluettelo. 1. Johdanto

Sisällysluettelo. 1. Johdanto Säännöt Sisällysluettelo 1. Johdanto 3 2. Sisältö 4 3. Alkuvalmistelut 5 4. Pelin aloitus ja kulku 6 5. Pelin lopetus 9 6. Vaikea peli ja muut pelimuunnelmat 10 1. Johdanto Pelilauta on 25 ruudusta muodostuva

Lisätiedot

Tietokoneshakki. Kari Timonen kari.timonen@cs.helsinki.fi

Tietokoneshakki. Kari Timonen kari.timonen@cs.helsinki.fi Tietokoneshakki Kari Timonen kari.timonen@cs.helsinki.fi Tekoäly kortti- ja lautapeleissä Helsingin yliopisto, tietojenkäsittelytieteen laitos Raportti C 2008 16, s. 74 85, joulukuu 2008 Tiivistelmä Tässä

Lisätiedot

Puzzle SM 2005 15. 25.7.2005. Pistelasku

Puzzle SM 2005 15. 25.7.2005. Pistelasku Puzzle SM 005 5. 5.7.005 Pistelasku Jokaisesta oikein ratkotusta tehtävästä saa yhden () pisteen, minkä lisäksi saa yhden () bonuspisteen jokaisesta muusta ratkojasta, joka ei ole osannut ratkoa tehtävää.

Lisätiedot

1 PÖYDÄT JA PALLOT 1. Kilpailuissa tulee käyttää Suomen Biljardiliiton hyväksymiä pöytiä ja palloja.

1 PÖYDÄT JA PALLOT 1. Kilpailuissa tulee käyttää Suomen Biljardiliiton hyväksymiä pöytiä ja palloja. KARAMBOLEN SÄÄNNÖT Kolmen vallin kara Yhden vallin kara Suora kara - Cadre YHTEISET SÄÄNNÖT KAIKILLE PELIMUODOILLE 1 PÖYDÄT JA PALLOT 1. Kilpailuissa tulee käyttää Suomen Biljardiliiton hyväksymiä pöytiä

Lisätiedot

Englanninkielisessä tekstissä käytettyä maskuliinia merkitsevää "hän" sanaa käytetään yhtäläisesti tarkoittamaan naispuolista henkilöä.

Englanninkielisessä tekstissä käytettyä maskuliinia merkitsevää hän sanaa käytetään yhtäläisesti tarkoittamaan naispuolista henkilöä. FIDEn Shakkisäännöt Säännöt poikkeavat edellisestä virallisesta versiosta hyvin vähän. Suuri osa vuoden 2008 kongressissa tehdyistä muutoksista on englanninkielen hienosäätöjä tai muita pieniä täsmennyksiä.

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Perusteet

Sisällysluettelo. Perusteet 1 Sisällysluettelo Perusteet 1. Hiukan shakin historiasta ja shakkivälineiden esittely 2. Shakin säännöt 3. Nappuloiden ominaisuuksia 4. Siirtojen merkintä pöytäkirjaan 5. Päämääränä matti - erilaisia

Lisätiedot

FIDEn Shakkisäännöt 2017

FIDEn Shakkisäännöt 2017 FIDEn Shakkisäännöt 2017 Uutuuksien ja Suomen käytäntöjen esittely Heinäkuun alussa 2017 voimaan tulleisiin FIDEn virallisiin shakkisääntöihin on tullut jonkin verran muutoksia ja muutama täysin uusi sääntökohta.

Lisätiedot

1 MOTIVOINTI Keskustellaan välitunnin viettomahdollisuuksista ja katsotaan kuvia puistoshakin pelaajista.

1 MOTIVOINTI Keskustellaan välitunnin viettomahdollisuuksista ja katsotaan kuvia puistoshakin pelaajista. P I H A S H A K K I 1 MOTIVOINTI Keskustellaan välitunnin viettomahdollisuuksista ja katsotaan kuvia puistoshakin pelaajista. 2 SUUNNITTELU Perusongelmana on toteuttaa erilaisiin lautapeleihin soveltuva

Lisätiedot

Kuinka matti tehdään?

Kuinka matti tehdään? Kuinka matti tehdään? Kun oppinut oot siirtämään shakkinappuloita, on aika alkaa piirtämään voittokuvioita. Siis shakkipelin päämäärä, pikku neropatti, taltuttaa on kunkku jäärä tehdä shakkimatti! Shakkipelin

Lisätiedot

- 4 aloituslaattaa pelaajien väreissä molemmille puolille on kuvattu vesialtaat, joista lähtee eri määrä akvedukteja.

- 4 aloituslaattaa pelaajien väreissä molemmille puolille on kuvattu vesialtaat, joista lähtee eri määrä akvedukteja. AQUA ROMANA Vesi oli elintärkeä ja keskeinen edellytys Rooman imperiumin kehitykselle. Vedensaannin turvaamiseksi taitavimmat rakennusmestarit rakensivat valtavan pitkiä akvedukteja, joita pidetään antiikin

Lisätiedot

Johdatus go-peliin. 25. joulukuuta 2011

Johdatus go-peliin. 25. joulukuuta 2011 Johdatus go-peliin 25. joulukuuta 2011 Tämän dokumentin tarkoitus on toimia johdatuksena go-lautapeliin. Lähestymistapamme poikkeaa tavallisista go-johdatuksista, koska tässä dokumentissa neuvotaan ensin

Lisätiedot

JOHDATUS TEKOÄLYYN TEEMU ROOS

JOHDATUS TEKOÄLYYN TEEMU ROOS JOHDATUS TEKOÄLYYN TEEMU ROOS PELIPUU -1 0 1 PELIPUU PELIPUU PELIPUU PELIPUU PELIPUU PELIPUU PELIPUU PELIPUU PELIPUU PELIPUU PELIPUU PELIPUU PELIPUU I -ARVO(Solmu) if LOPPUTILA(Solmu) return(arvo(solmu))!

Lisätiedot

Pelivaihtoehtoja. Enemmän vaihtelua peliin saa käyttämällä erikoislaattoja. Jännittävimmillään Alfapet on, kun miinusruudut ovat mukana pelissä!

Pelivaihtoehtoja. Enemmän vaihtelua peliin saa käyttämällä erikoislaattoja. Jännittävimmillään Alfapet on, kun miinusruudut ovat mukana pelissä! Pelivaihtoehtoja Yksinkertaisin vaihtoehto: lfapetia voi pelata monella eri tavalla. Yksinkertaisimmassa vaihtoehdossa käytetään ainoastaan kirjainlaattoja. Pelilaudan miinusruudut ovat tavallisia ruutuja,

Lisätiedot

http://www.nelostuote.fi/suomi/rummikubsaan.html

http://www.nelostuote.fi/suomi/rummikubsaan.html Sivu 1/5 Pelin sisältö 104 numeroitua laattaa (numeroitu 1-13) 2 laattaa kutakin neljää väriä (musta, oranssi, sininen ja punainen) 2 jokerilaattaa, 4 laattatelinettä, pelisäännöt Pelin tavoite Tavoitteena

Lisätiedot

JOHDATUS TEKOÄLYYN TEEMU ROOS

JOHDATUS TEKOÄLYYN TEEMU ROOS JOHDATUS TEKOÄLYYN TEEMU ROOS PELIPUU ACTIVATOR 1 ACTIVATOR 2 PELIPUU ACTIVATOR 1 ACTIVATOR 2 -1 0 1 PELIPUU PELIPUU PELIPUU I -ARVO(Solmu) if LOPPUTILA(Solmu) return(arvo(solmu)) v = for each Lapsi in

Lisätiedot

KOKO PERHEEN HAUSKA STRATEGIAPELI OHJEET

KOKO PERHEEN HAUSKA STRATEGIAPELI OHJEET KOKO PERHEEN HAUSKA STRATEGIAPELI OHJEET ROBOGEM_Ohjevihko_148x210mm.indd 1 PELIN TAVOITE Robotit laskeutuvat kaukaiselle planeetalle etsimään timantteja, joista saavat lisää virtaa aluksiinsa. Ohjelmoi

Lisätiedot

Veikko Valo. XIIIIIIIIY 8rsnlwqkvlntr0 7zppzppzppzpp xabcdefghy. Shakin aakkoset. Suomen Shakkikustannus

Veikko Valo. XIIIIIIIIY 8rsnlwqkvlntr0 7zppzppzppzpp xabcdefghy. Shakin aakkoset. Suomen Shakkikustannus Veikko Valo 8rsnlwqkvlntr0 7zppzppzppzpp0 2PzPPzPPzPPzP0 1tRNvLQmKLsNR0 Shakin aakkoset 1 Suomen Shakkikustannus Sisällysluettelo Alkusanat 3 Pelivälineet 4 Nappuloiden oikea alkuasema 5 Ruutujen nimet

Lisätiedot

Shakin säännöt. Luku 1

Shakin säännöt. Luku 1 Sisältö 1 Shakin säännöt 1 1.1 Nappuloiden liikkeet.............................. 4 Torni................................... 4 Lähetti.................................. 4 Kuningatar...............................

Lisätiedot

1) Pelin ollessa käynnissä kummastakin joukkueesta saa olla samanaikaisesti kentällä enintään

1) Pelin ollessa käynnissä kummastakin joukkueesta saa olla samanaikaisesti kentällä enintään SÄÄNNÖT PELIAIKA 1) Peliaika on 18 minuuttia. 2) Peliaika on juokseva. OSALLISTUJAT Pelaajat 1) Pelin ollessa käynnissä kummastakin joukkueesta saa olla samanaikaisesti kentällä enintään kuusi pelaajaa,

Lisätiedot

Liikkuminen. Pelivalmistelut. Ohittaminen FIN. Pelin sisältö:

Liikkuminen. Pelivalmistelut. Ohittaminen FIN. Pelin sisältö: FIN Suomi 4 + 2-7 20 + Pelin sisältö: 8-osainen pelilauta (jossa painatus molemmin puolin), 7 eriväristä puupossua, 7 possujen väristä puukiekkoa, Erikoisarpakuutio, jossa luvut 1, 1 ja 3 mustina pisteinä

Lisätiedot

1 2 2/1 3/1 4/1 4/2 5/2 5/2/1 5/3/1 6/3/1 6/4/1 6/4/2 6/4/2/1 6/5/2/1 6/5/ 6/5/ 6/5/ 6/5/ 6/5/ 6/5/ d6 3/1 3/2 3/2/1 4/2/1 4/3/1 4/3/2

1 2 2/1 3/1 4/1 4/2 5/2 5/2/1 5/3/1 6/3/1 6/4/1 6/4/2 6/4/2/1 6/5/2/1 6/5/ 6/5/ 6/5/ 6/5/ 6/5/ 6/5/ d6 3/1 3/2 3/2/1 4/2/1 4/3/1 4/3/2 0.1 Johdanto Atlantis on 2-6 pelaajan melko nopea ja yksinkertainen seurapeli, jossa tarkoituksena on rakentaa Atlantiksen katoavan mantereen lopunajan voimakkain kulttuuri. 0.1.1 Varusteluettelo Arpakuutio.

Lisätiedot

Salasuhteita. esimerkiksi espanjaksi nimi tarkoittaa pientä pusua.

Salasuhteita. esimerkiksi espanjaksi nimi tarkoittaa pientä pusua. Salasuhteita Avioliittopeleistä kehiteltiin edelleen uusia pelejä, joissa varsinaisten avioliittojen lisäksi kohdataan sopimattomia suhteita kuningatarten ja sotilaiden välillä vieläpä maiden rajat ylittäen!

Lisätiedot

III- Divisioona playoff- ottelut Etelän loppusarjan ylempi jatkosarja ja Kymi-Saimaan loppusarja

III- Divisioona playoff- ottelut Etelän loppusarjan ylempi jatkosarja ja Kymi-Saimaan loppusarja 6.3.2014 III- Divisioona playoff- ottelut Etelän loppusarjan ylempi jatkosarja ja Kymi-Saimaan loppusarja Huom. Välierät ja finaalit pelataan paras kahdesta järjestelmällä (ja 2 pisteen systeemillä) peliajan

Lisätiedot

... 5 ... 5 ... 5 ... 6 ... 7 ... 8 ... 8 ... 9 ... 11 ... 12

... 5 ... 5 ... 5 ... 6 ... 7 ... 8 ... 8 ... 9 ... 11 ... 12 BILJARDI 2 3 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ... 5 1.1 KOLMIO/ 9-KEHIKKO... 5 2. PELIN ALOITUS... 5 3. LYÖNTIVUORON VAIHTO... 5 4. VIRHELYÖNNIT... 6 4.1 ERILAISET VIRHEET... 6 4.2 RANGAISTUS VIRHEESTÄ... 7

Lisätiedot

8-pallo säännöt. 3.1 Aloituslyönnin määrääminen

8-pallo säännöt. 3.1 Aloituslyönnin määrääminen 8-pallo 8-pallo säännöt Kasipalloa pelataan 15 numeroidulla kohdepallolla sekä lyöntipallolla. Lyöjän 7 pallon ryhmä (pallot 1-7 ja 9-15) eli väri pitää olla kaikki pussitettuina jotta hän voi pussittamalla

Lisätiedot

Pyramidin yleiset säännöt

Pyramidin yleiset säännöt Pyramidin yleiset säännöt 1. Biljardivälineet ja tarvikkeet Seuraavassa kuvattuihin pyramidi -pelin versioiden pelaamiseen tarvittavat välineet ovat biljardipöytä, pallot sekä apuvälineet (mm. resti).

Lisätiedot

2.2. Muoviset maalikupit on poistettava pelilaudoista ennen käyttöönottoa.

2.2. Muoviset maalikupit on poistettava pelilaudoista ennen käyttöönottoa. 1. Pelaajien tulee noudattaa seuraavia järjestyssääntöjä. Kaikkien pelaajien tulee pitää yllä reilua peliä ja hyvää urheiluhenkeä. Pöytäjääkiekko on aina ollut ja tulee aina olemaan herrasmieslaji. 2.

Lisätiedot

LUMATE-tiedekerhokerta, suunnitelma AIHE: PELIT JA TAKTIIKAT

LUMATE-tiedekerhokerta, suunnitelma AIHE: PELIT JA TAKTIIKAT LUMATE-tiedekerhokerta, suunnitelma AIHE: PELIT JA TAKTIIKAT 1. Alkupohdintaa Mitä lempipelejä oppilailla on? Ovatko ne pohjimmiltaan matemaattisia? (laskeminen, todennäköisyys ) Mitä taktiikoita esimerkiksi

Lisätiedot

SUOMEN RATAGOLFLIITTO RY SM-LIIGAN SÄÄNNÖT 2013 PELIOIKEUS

SUOMEN RATAGOLFLIITTO RY SM-LIIGAN SÄÄNNÖT 2013 PELIOIKEUS SUOMEN RATAGOLFLIITTO RY SM-LIIGAN SÄÄNNÖT 2013 PELIOIKEUS Liigaan voivat osallistua Ratagolfliiton jäsenseurat rajoittamattomalla joukkuemäärällä. Kahdella ylimmällä sarjatasolla kuitenkin voi pelata

Lisätiedot

Kesämäki 06 Kevätturnaus

Kesämäki 06 Kevätturnaus Kesämäki 06 Kevätturnaus - 29.04.2017 - Littoisten Urheilukenttä - Sippaantie 2, Kaarina Kesämäki 06 Kevätturnaus Tervetuloa Kesämäki 2006 Kevätturnaukseen Littoisten Urheilukentälle Kaarinaan 29.04.2017.

Lisätiedot

SM-turnaukset 14.5.-22.5.2016 1/5

SM-turnaukset 14.5.-22.5.2016 1/5 SM-turnaukset 14.5.-22.5.2016 1/5 Erikoismääräykset (yhteinen osa) 1. Kilpailut järjestäjää Suomen Shakkiliitto ja Helsingin Shakkiklubi (HSK). Järjestelytoimikunnassa ovat HSK: Matti Uimonen, Matti Kauranen,

Lisätiedot

Avainsanat: peli, matematiikka, polynomi, yhteen- ja vähennyslasku, kertolasku

Avainsanat: peli, matematiikka, polynomi, yhteen- ja vähennyslasku, kertolasku Pasi Leppäniemi OuLUMA, sivu 1 POLYNOMIPELI Avainsanat: peli, matematiikka, polynomi, yhteen- ja vähennyslasku, kertolasku Luokkataso: 8-9 lk Välineet: pelilauta, polynomikortit, monomikortit, tuloskortit,

Lisätiedot

ALHAMBRA. Muuri Seralji Puutarha Holvikäytävä Paviljonki Asuinrakennus Torni Rakennuksen nimi Hinta

ALHAMBRA. Muuri Seralji Puutarha Holvikäytävä Paviljonki Asuinrakennus Torni Rakennuksen nimi Hinta ALHAMBRA Parhaat rakennusmestarit kaikkialta Euroopasta ja Arabiasta haluavat näyttää taitonsa. Palkkaa sopivimmat työjoukot ja varmista, että sinulla on aina tarpeeksi oikeaa valuuttaa. Sillä kaikkia

Lisätiedot

BILJARDI: KAISAN SÄÄNNÖT

BILJARDI: KAISAN SÄÄNNÖT BILJARDI: KAISAN SÄÄNNÖT 1. YLEISTÄ Kaisaa pelataan viidellä pallolla, joista kaksi on valkoista (lyöntipallot), kaksi punaista ja yksi keltainen (kaisa). Peli pelataan 60 pisteeseen. Molemmat pelaajat

Lisätiedot

Shakkilinna

Shakkilinna k Shakkilinna www.shakkilinna.fi info@shakkilinna.fi Kningatar on shakkipelin liikkvin nappla. Se liikk kin tornin ja lähen yhdistelmä. Siis jokaiseen sntaan, ja niin pitkälle kin mahdollista. eitä katselee,

Lisätiedot

Pelin tavoitteena on kerätä eniten eläin-pelimerkkejä ennen takaisin leiriin palaamista.

Pelin tavoitteena on kerätä eniten eläin-pelimerkkejä ennen takaisin leiriin palaamista. OHJE / PELIOHJE 1 (5) Eläinsafari yli 5-vuotiaille pelilauta 4 värikästä jeeppi-pelikorttia 4 värikästä kortinpidikettä 2 noppaa 40 eläinkorttia, joissa 1-3 eläintä laskutaitoa taktikointia Kasatkaa pelilauta.

Lisätiedot

Kärkipallo sijoitetaan alapisteelle, ja muut pallot sen taakse kiinni toisiinsa.

Kärkipallo sijoitetaan alapisteelle, ja muut pallot sen taakse kiinni toisiinsa. (Nämä säännöt ovat lyhennelmä virallisesta sääntökirjasta). Yleiset säännöt 1.1 PÖYTÄ Ennen pelin aloittamista pöytä merkitään seuraavasti: 1. Yläpiste 4. Alapiste 2. Ylälinja 5. Pakan paikka (3. Keskipiste)

Lisätiedot

CHAMPIONS CUP

CHAMPIONS CUP CHAMPIONS CUP 2 16 6.2.2016 Champions Cup 2016 Turnaus pelataan kahdessa sarjassa, kilpa ja haaste, joissa molemmissa on kolme alkulohkoa. Kotijoukkue pelaa puffetin puoleisessa päädyssä ja vierasjoukkue

Lisätiedot

Tietokoneshakin ohjelmointi JavaScript-kielellä. Jarkko Kuusela

Tietokoneshakin ohjelmointi JavaScript-kielellä. Jarkko Kuusela Tietokoneshakin ohjelmointi JavaScript-kielellä Jarkko Kuusela Opinnäytetyö Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma 2017 Tiivistelmä Tekijä(t) Jarkko Kuusela Koulutusohjelma Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma

Lisätiedot

Uudet säännöt ANNIKA LAAKSONEN

Uudet säännöt ANNIKA LAAKSONEN Uudet säännöt ANNIKA LAAKSONEN 3.9.2016 UUDET SÄÄNNÖT 1.7.2016 1. Passiivinen peli 2. 7 ken0äpelaajaa 3. Sininen kor7 4. Viimeisen 30 sekunnin sääntö 5. Loukkaantunut pelaaja PASSIIVINEN PELI Tuomarit

Lisätiedot

LYÖNTIMYLLY PESIS. Suomen Pesäpalloliitto ry

LYÖNTIMYLLY PESIS. Suomen Pesäpalloliitto ry LYÖNTIMYLLY PESIS 1 PELI-IDEA Lyöntimyllyssä pelaa kaksi 4-6 hengen joukkuetta. Joukkueiden tavoitteena on tehdä pisteitä. Pisteiden määrä ratkaisee jakson voiton. Jakso päättyy, kun toisella joukkueella

Lisätiedot

Pelin sisältö: Pelilauta, tiimalasi, 6 pelinappulaa ja 400 korttia.

Pelin sisältö: Pelilauta, tiimalasi, 6 pelinappulaa ja 400 korttia. 7+ 4+ 60+ FI Pelin sisältö: Pelilauta, tiimalasi, 6 pelinappulaa ja 400 korttia. Selitä sanoja käyttäen eri sanoja, synonyymejä tai vastakohtia! Tarkoituksena on saada oma pelikumppani tai joukkue arvaamaan

Lisätiedot

PERUSPUOLUSTUS (2 tai 4-paikkaa vastaan)

PERUSPUOLUSTUS (2 tai 4-paikkaa vastaan) PERUSPUOLUSTUS (2 tai 4-paikkaa vastaan) - Laidassa kahden torjunta - (mikäli vain yksi torjuja, keskipelaaja hakee jujut torjunnan takaa) - rajapuolustaja siirtyy lähtöpaikasta taaemmaksi rajalle (mitä

Lisätiedot

A L K U S A R J A ja 4. YLEMPÄÄN JATKOSARJAAN ja 8. ALEMPAAN JATKOSARJAAN

A L K U S A R J A ja 4. YLEMPÄÄN JATKOSARJAAN ja 8. ALEMPAAN JATKOSARJAAN A L K U S A R J A 1.2.3. ja 4. YLEMPÄÄN JATKOSARJAAN 5. 6. 7. ja 8. ALEMPAAN JATKOSARJAAN A Wäinöt 7 5 2 0 48-17 12 HC/FC 7 5 1 1 50-20 11 Mätärit 7 5 1 1 41-25 11 Hölistit 7 4 0 3 41-54 8 Jumi 7 3 0 4

Lisätiedot

TURNAUSSÄÄNNÖT 2014. Ottelut pelataan kahden minuutin vaihdoilla. Vaihdot kuulutetaan.

TURNAUSSÄÄNNÖT 2014. Ottelut pelataan kahden minuutin vaihdoilla. Vaihdot kuulutetaan. OTTELUIDEN PELAAMINEN Ottelut pelataan 4 vs 4 peleinä. Ottelut pelataan puolikkaassa kaukalossa kaukalon suuntaisesti. Maalien koko on 122 cm x 183 cm. Ottelut pelataan mustilla kiekoilla. Ottelut pelataan

Lisätiedot

RANTALENTIS- SA A NNÖ T

RANTALENTIS- SA A NNÖ T RANTALENTIS- SA A NNÖ T RANTALENTOPALLOTURNAUS LAUANTAINA 27.6.2015 PAUKARLAHDEN KYLÄYHDISTYS 27.6.2015 Sisällys 1. TURNAUKSEN TARKOITUS... 2 2. OTTELUJÄRJESTELMÄ... 2 3. JOUKKUEEN KOKOONPANO JA VAIHTOPELAAJIEN

Lisätiedot

TEAMGOLF-KUTSU. Kilpailu järjestetään Veritas-Stadionin sisähallissa (Hippoksentie 6, Kupittaa, Turku) sunnuntaina 22.1.2006.

TEAMGOLF-KUTSU. Kilpailu järjestetään Veritas-Stadionin sisähallissa (Hippoksentie 6, Kupittaa, Turku) sunnuntaina 22.1.2006. TEAMGOLF-KUTSU Ajankohta Kilpailu järjestetään Veritas-Stadionin sisähallissa (Hippoksentie 6, Kupittaa, Turku) sunnuntaina 22.1.2006. Lähtöaika Ensimmäinen lähtö klo 10.00. Pelitapa Kierrokset Parikilpailu

Lisätiedot

GOLFIN ETIKETTI 1. Mitä on golfpelin henki? a) Pelaan omaa peliäni välittämättä muista pelikavereista. b) Olen oman pelini tuomari

GOLFIN ETIKETTI 1. Mitä on golfpelin henki? a) Pelaan omaa peliäni välittämättä muista pelikavereista. b) Olen oman pelini tuomari GOLFIN ETIKETTI 1 Mitä on golfpelin henki? a) Pelaan omaa peliäni välittämättä muista pelikavereista b) Olen oman pelini tuomari c)huomioin toiset pelaajat GOLFIN ETIKETTI 2 Mitä seuraavista asioista teet

Lisätiedot

Näkyvissä kioskirakennuksen seinällä olevalla ilmoitustaululla.

Näkyvissä kioskirakennuksen seinällä olevalla ilmoitustaululla. P02 SYYSTURNAUSINFO 2015 Tervetuloa FC Halikko P02/P03-joukkueiden järjestämään jalkapalloturnaukseen Halikon Aseman Urheilukentälle (Mustamäentie 153). Karttalinkki Turnaustoimisto Pysäköinti Turnaustoimisto

Lisätiedot

PELIOHJEET (suomeksi) Koira. Peli on kaksivaiheinen: Vaihe 1:

PELIOHJEET (suomeksi) Koira. Peli on kaksivaiheinen: Vaihe 1: PELIOHJEET (suomeksi) Koira Peli on kaksivaiheinen: Vaihe 1: Jokaiselle osanottajalle/pelaajalle jaetaan kolme (3) korttia. Loput kortit asetetaan pelipöydälle pinoon, pakaksi. Huomattavaa on, että pakan

Lisätiedot

Palloja voi pyörittää kevyellä liikkeellä normaaliasennosta (harmaa) vaakatasossa niin, että numerot tulevat

Palloja voi pyörittää kevyellä liikkeellä normaaliasennosta (harmaa) vaakatasossa niin, että numerot tulevat PELIOHJE 1 (14) Pelaajat: 2-4 pelaajaa Ikäsuositus: 6+ SISÄLTÖ / PELIVÄLINEET 1 kääntyvä satataulu 100 lukukorttia (sis. luvut 1-100) 6 jokerikorttia 2 noppaa (sis.luvut 1-10) 30 pelimerkkiä PELI OPETTAA

Lisätiedot

Viimeisimpänä aloitteenaan Peimari United haluaa esitellä maalivahdeille kohdennetun uuden turnausmuodon ensimmäisenä Suomessa: Goalkeeper Combat I

Viimeisimpänä aloitteenaan Peimari United haluaa esitellä maalivahdeille kohdennetun uuden turnausmuodon ensimmäisenä Suomessa: Goalkeeper Combat I Johdanto Peimari United on jalkapallon erikoisseura, jonka tavoitteena tarjota hyvä jalkapalloharrastus, junioreille ja aina aikuispelaajille asti. Peimari Unitedin toiminnassa korostuu kaikessa tekemisessä

Lisätiedot

SÄÄNNÖT RANTAVESIPALLO

SÄÄNNÖT RANTAVESIPALLO SÄÄNNÖT RANTAVESIPALLO 1.6.2017 Sisällys Noudatettavat säännöt... 3 1 Joukkueet... 3 2 Tuomarit... 3 3 Pelaajavaihdot... 3 4 Puolten arvonta... 4 5 Peliaika... 4 6 Hyökkäysaika... 4 7 Aikalisä... 4 8 Maalivahdin

Lisätiedot

TURNAUSOHJEET. Turnauksen tavoite. Ennen aloitusta. Taistelukierroksen Pelaaminen. www.ninjago.com

TURNAUSOHJEET. Turnauksen tavoite. Ennen aloitusta. Taistelukierroksen Pelaaminen. www.ninjago.com Turnauksen tavoite Ennen aloitusta Haluatko Spinjitzumestariksi? Valitse vastustaja ja mittele taitojasi monella kierroksella. Voitat ottamalla vastustajaltasi kaikki aseet! Jokainen pelaaja tarvitsee

Lisätiedot

Pelaajien lukumäärä: suositus 3 4 pelaajaa; peliä voi soveltaa myös muille pelaajamäärille

Pelaajien lukumäärä: suositus 3 4 pelaajaa; peliä voi soveltaa myös muille pelaajamäärille Heli Vaara ja Tiina Komulainen OuLUMA, sivu 1 MERIROSVOJEN AARTEENJAKOPELI Avainsanat: matematiikka, pelit, todennäköisyys Pelaajien lukumäärä: suositus 3 4 pelaajaa; peliä voi soveltaa myös muille pelaajamäärille

Lisätiedot

Muinaiset kreikkalaiset uskoivat kaiken maanpäällisen koostuvan neljästä elementistä: maasta, ilmasta, vedestä ja tulesta.

Muinaiset kreikkalaiset uskoivat kaiken maanpäällisen koostuvan neljästä elementistä: maasta, ilmasta, vedestä ja tulesta. Johdanto Muinaiset kreikkalaiset uskoivat kaiken maanpäällisen koostuvan neljästä elementistä: maasta, ilmasta, vedestä ja tulesta. Jumalten maailma, kaikki ihmisten maailman yläpuolinen, koostui viidennestä

Lisätiedot

KÄSIPALLO. Olympialaji vuodesta 1972

KÄSIPALLO. Olympialaji vuodesta 1972 KÄSIPALLO Olympialaji vuodesta 1972 Tiesitkö, että Käsipallo on maailman 3. suurin sisäpallopeli (koris, lentis, käsis) Maailmassa on 20 miljoonaa käsipalloilijaa lähes 200 maassa Käsipalloa luonnehditaan

Lisätiedot

EROTUOMARIN ALKEISKURSSI 2015

EROTUOMARIN ALKEISKURSSI 2015 EROTUOMARIN ALKEISKURSSI 2015 RINGETTE-EROTUOMARIN ALKEISKURSSI Alkeiskurssin tarkoitus on perehdyttää aloitteleva tuomari erotuomarin tehtäviin otteluissa. Alkeiskurssin painopisteet ovat tuomarin sijoittumisessa,

Lisätiedot

KUBB PELI, JOHON KAIKKI VOIVAT OSALLISTUA. MM-kisasäännöt

KUBB PELI, JOHON KAIKKI VOIVAT OSALLISTUA. MM-kisasäännöt KU PELI, JOHON KIKKI VOIVT OSLLISTU MM-kisasäännöt KU Peli, jolla on traditiot Kubb on vanha Gotlantilainen peli, joka syntyi siihen aikaan, kun joka pihalla oli halkokasa. Valittiin vain sopiva määrä

Lisätiedot

VIRUSKAAPPARI-PELI - KURKISTUS OHJELMOINNILLISEEN AJATTELUUN

VIRUSKAAPPARI-PELI - KURKISTUS OHJELMOINNILLISEEN AJATTELUUN VIRUSKAAPPARI-PELI - KURKISTUS OHJELMOINNILLISEEN AJATTELUUN Tämä teos on lisensoitu Creative Commons CC BY 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla. Tarkastele käyttölupaa osoitteessa http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/.

Lisätiedot

A L K U S A R J A A YLEMPÄÄN JATKOSARJAAN, JA 6. ALEMPAAN JATKOSARJAAN

A L K U S A R J A A YLEMPÄÄN JATKOSARJAAN, JA 6. ALEMPAAN JATKOSARJAAN A L K U S A R J A A 1. 2. YLEMPÄÄN JATKOSARJAAN, 3. 4. 5. JA 6. ALEMPAAN JATKOSARJAAN ottelut voitot tasurit tappiot + maalit maalit pisteet HaPan Vastustajat Hölistit Sb Nyco Mätärit SB Saunailta 0 0

Lisätiedot

3X3 Koripallon pelisäännöt (tekstiversio)

3X3 Koripallon pelisäännöt (tekstiversio) Sivu 1 (5) 3X3 Koripallon pelisäännöt (tekstiversio) 1 Kenttä Ottelu pelataan puolikkaalla koripallokentällä yhteen (1) koriin. Kenttään kuuluu normaali 3 sekunnin alue, ml. vapaaheittoviiva (5,80 m),

Lisätiedot

A L K U S A R J A ja 4. YLEMPÄÄN JATKOSARJAAN ja 8. ALEMPAAN JATKOSARJAAN

A L K U S A R J A ja 4. YLEMPÄÄN JATKOSARJAAN ja 8. ALEMPAAN JATKOSARJAAN A L K U S A R J A 1.2.3. ja 4. YLEMPÄÄN JATKOSARJAAN 5. 6. 7. ja 8. ALEMPAAN JATKOSARJAAN A Hepojoen Dynamo HC Veto FB Butik Leaf Skeden Enkelit VL-Team HC/FC Laustori Mätärit Ti 3.6.2014 18.30 HC Veto

Lisätiedot

Antitammirobotti. Antti Meriläinen Martin Pärtel 29. toukokuuta 2009

Antitammirobotti. Antti Meriläinen Martin Pärtel 29. toukokuuta 2009 Antitammirobotti Antti Meriläinen Martin Pärtel 29. toukokuuta 2009 Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos Robottiohjelmoinnin harjoitustyö

Lisätiedot

Kenguru 2017 Mini-Ecolier: Ratkaisut (2. ja 3. luokka)

Kenguru 2017 Mini-Ecolier: Ratkaisut (2. ja 3. luokka) sivu 1 / 13 Oikeat vastaukset ovat alla. 3 pistettä TEHTÄVÄ 1 2 3 4 5 6 VASTAUS D C C B E B 4 pistettä TEHTÄVÄ 7 8 9 10 11 12 VASTAUS C E D C D A 5 pistettä TEHTÄVÄ 13 14 15 16 17 18 VASTAUS B E D D E

Lisätiedot

Merkkijono on palindromi, jos se säilyy samana, vaikka sen kääntää väärinpäin.

Merkkijono on palindromi, jos se säilyy samana, vaikka sen kääntää väärinpäin. A Palindromi Sinulle annetaan merkkijono, ja tehtäväsi on poistaa siitä tarkalleen yksi merkki, minkä jälkeen merkkijonon tulisi olla palindromi. Onko tehtäväsi mahdollinen? Merkkijono on palindromi, jos

Lisätiedot

Suomen Liitokiekko ry:n Junioreiden kilpailusäännöt. versio 2.1 voimassa lähtien

Suomen Liitokiekko ry:n Junioreiden kilpailusäännöt. versio 2.1 voimassa lähtien Suomen Liitokiekko ry:n Junioreiden kilpailusäännöt versio 2.1 voimassa 08.10.2016 lähtien Aluksi Junioreiden SM-sarja noudattaa junioreille sovellettuna Suomen Liitokiekkoliiton yleisiä ultimaten kilpailusääntöjä.

Lisätiedot

Hex-pelin matematiikkaa

Hex-pelin matematiikkaa Solmu 3/2013 1 Hex-pelin matematiikkaa Tuomas Korppi Johdanto Hex on kahden pelaajan strategiapeli, jonka ovat keksineet toisistaan riippumatta matemaatikot Piet Hein ja taloustieteen Nobelinkin saanut

Lisätiedot

Tentissä: PULMIA, VINKKEJÄ, TIETOA KUINKA SHAKKIA PELATAAN SHAKKINAPPULAT SYNTYVÄT KOTIMAISENA KÄSITYÖNÄ. Saatko kauramopon kiinni?

Tentissä: PULMIA, VINKKEJÄ, TIETOA KUINKA SHAKKIA PELATAAN SHAKKINAPPULAT SYNTYVÄT KOTIMAISENA KÄSITYÖNÄ. Saatko kauramopon kiinni? shakki! KUINKA SHAKKIA PELATAAN Saatko kauramopon kiinni? SHAKKINAPPULAT SYNTYVÄT KOTIMAISENA KÄSITYÖNÄ Tentissä: Suurmestarit TOMI NYBÄCK ja ALEKSANDRA KOSTENJUK AKI RIIHILAHTI: Shakista voi nauttia kuka

Lisätiedot

ELASUND PELIN OSAT PELIVALMISTELUT Määrittele rakennusalue Ota pelivälineesi 10 voittopistemerkkiä 5 rakennuslupaa 4 rakennuslaattaa

ELASUND PELIN OSAT PELIVALMISTELUT Määrittele rakennusalue Ota pelivälineesi 10 voittopistemerkkiä 5 rakennuslupaa 4 rakennuslaattaa ELASUND On jo vuosia siitä, kun pelottomat merenkulkijat asettuivat asumaan Catanin saarelle, ja väestö on lisääntynyt merkittävästi. Siirtokuntia on syntynyt ympäri saarta ja sen rannikoille, ja niiden

Lisätiedot

Shakista ja kauneudesta

Shakista ja kauneudesta Shakista ja kauneudesta Henry Miller kertoo teoksessaan Ystävien kirja, että hän shakkia katsellessaan lähinnä nautti kauniista nappuloista eikä välittänyt itse pelistä tai lopputuloksista. Shakin estetiikka

Lisätiedot

Suomen Keskusshakkiliitto Suomen Shakki/iitto Työväen Shakkiliitto Suomen Kirjeshakki/iitto Suomen Tehtäväniekat ISSN 0355-8096

Suomen Keskusshakkiliitto Suomen Shakki/iitto Työväen Shakkiliitto Suomen Kirjeshakki/iitto Suomen Tehtäväniekat ISSN 0355-8096 Suomen Keskusshakkiliitto Suomen Shakki/iitto Työväen Shakkiliitto Suomen Kirjeshakki/iitto Suomen Tehtäväniekat ISSN 0355-8096 ELO - L U V U T 1.1.1986 MAAILMAN KÄRKI SuomaLaiset: 1. Garri Kasparov (SU)

Lisätiedot

Neljän alkion kunta, solitaire-peli ja

Neljän alkion kunta, solitaire-peli ja Neljän alkion kunta, solitaire-peli ja taikaneliöt Kalle Ranto ja Petri Rosendahl Matematiikan laitos, Turun yliopisto Nykyisissä tietoliikennesovelluksissa käytetään paljon tekniikoita, jotka perustuvat

Lisätiedot

Kenguru 2011 Benjamin (6. ja 7. luokka)

Kenguru 2011 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 6 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Jätä ruutu tyhjäksi, jos et halua

Lisätiedot

14-1 (Straight) 14-1 Straight Pool säännöt

14-1 (Straight) 14-1 Straight Pool säännöt 14-1 (Straight) 14-1 Straight Pool säännöt 14.1 Straight poolia pelataan 15 kohdepallolla ja lyöntipallolla. Jokaisesta pussitetusta pallosta, joka on pussitettu laillisella maalatulla lyönnillä, saa yhden

Lisätiedot

Näitä boccian sääntöjä suositellaan noudatettavaksi kaikissa bocciakisoissa.

Näitä boccian sääntöjä suositellaan noudatettavaksi kaikissa bocciakisoissa. BOCCIAN SÄÄNNÖT Eläkeliiton liittohallitus on keväällä 2010 päättänyt, että Eläkeliiton bocciakisoissa noudatetaan Suomen Vammaisurheilu ja liikunta VAU ry:n sääntöjä poislukien hyvityspisteet. Näistä

Lisätiedot

HYUNDAI-GIRL POWER -TURNAUSINFO 2014 PALLOLIITON 90-VUOTISJUHLATAPAHTUMA

HYUNDAI-GIRL POWER -TURNAUSINFO 2014 PALLOLIITON 90-VUOTISJUHLATAPAHTUMA HYUNDAI-GIRL POWER -TURNAUSINFO 2014 PALLOLIITON 90-VUOTISJUHLATAPAHTUMA Tervetuloa FC Halikko T04 -joukkueen järjestämään jalkapalloturnaukseen 16.8.2014 Halikon Aseman Urheilukentälle (Mustamäentie 153).

Lisätiedot

Aika: Perjantai 22.1.2010 Paikka: Pirkka-halli, D-halli, Kentät no 1, 2, 3 ja 4

Aika: Perjantai 22.1.2010 Paikka: Pirkka-halli, D-halli, Kentät no 1, 2, 3 ja 4 SUOMEN PALLOLIITON TAMPEREEN PIIRI RY POIKIEN 7-8 LUOKKIEN FUTSAL TURNAUS 2010 Aika: Perjantai 22.1.2010 Paikka: Pirkka-halli, D-halli, Kentät no 1, 2, 3 ja 4 Lohkot: Lohko A: Kämmenniemi, Amuri, Sampola,

Lisätiedot

Sisältö. Sisällysluettelo. Johdanto

Sisältö. Sisällysluettelo. Johdanto Säännöt Sisältö Puheenjohtajan vasara 40 rahamerkkiä (arvot 1 ja 5) 45 omaisuuskorttia, 9 kutakin viittä eri väriä 5 omaisuuskorttia, joissa kaksi väriä kussakin 10 rahaomaisuuskorttia 39 toimintakorttia

Lisätiedot

Säännöt. Pelivalmistelut

Säännöt. Pelivalmistelut Haasteet Haasteet 1. Lusikka kuppiin 2. Posse Pong 3. Räkäpallo 4. Syömäpuikkohaaste 5. hamsteriposket 6. Lattian kautta kuppiin 7. Korttipalapeli 8. Lajitteluhaaste 9. Pingis ristinolla 10. Lusikkaflipperi

Lisätiedot

RANTALENTISSÄÄNNÖT 2016 Rantalentisturnaus 9.7.2016. 15.6.2016 Paukarlahden kyläyhdistys RY

RANTALENTISSÄÄNNÖT 2016 Rantalentisturnaus 9.7.2016. 15.6.2016 Paukarlahden kyläyhdistys RY RANTALENTISSÄÄNNÖT 2016 Rantalentisturnaus 9.7.2016 15.6.2016 Paukarlahden kyläyhdistys RY Sisällys 1. TURNAUKSEN TARKOITUS... 2 2. OTTELUJÄRJESTELMÄ... 2 3. JOUKKUEEN KOKOONPANO JA VAIHTOPELAAJIEN KÄYTTÖ...

Lisätiedot

OTTELUOHJELMA POJAT 5 6 LUOKAT:

OTTELUOHJELMA POJAT 5 6 LUOKAT: SUOMEN PALLOLIITON TAMPEREEN PIIRI RY POIKIEN 5-6 LUOKKIEN FUTSAL TURNAUS 2010 Aika: Torstai 21.1.2010 Paikka:4Pirkka-halli, D-halli kentät no 3 ja 4, A-halli kentät no 1 ja 2(jalkapallokenttä, mutta nappikset

Lisätiedot

42 lukukorttia, 6 jokerikorttia, 1 pistenoppa, 26 pelimerkkiä, kääntyvä kertotaulu

42 lukukorttia, 6 jokerikorttia, 1 pistenoppa, 26 pelimerkkiä, kääntyvä kertotaulu PELIOHJE 1 (14) Pelaajat: 1-4 pelaajaa Ikäsuositus: 6+ SISÄLTÖ / PELIVÄLINEET 42 lukukorttia, 6 jokerikorttia, 1 pistenoppa, 26 pelimerkkiä, kääntyvä kertotaulu PELI OPETTAA Harjoittelemaan ja vahvistamaan

Lisätiedot

Pikaopas. ALOITA TÄSTÄ! Pelin tavoite: Valmistaudu taisteluun!! Riko kaikki vastustajasi kilvet ja hyökkää vielä kerran voittaaksesi

Pikaopas. ALOITA TÄSTÄ! Pelin tavoite: Valmistaudu taisteluun!! Riko kaikki vastustajasi kilvet ja hyökkää vielä kerran voittaaksesi ALOITA TÄSTÄ! Pelin tavoite: Riko kaikki vastustajasi kilvet ja hyökkää vielä kerran voittaaksesi pelin! Pikaopas Valmistaudu taisteluun!! Sekoita pakkasi. Ota 5 korttia pakkasi päältä. Älä katso niitä.

Lisätiedot

2-6 PELAAJAA. PELIN TAVOITE Tavoitteena on jäädä pelin viimeiseksi pelaajaksi, kun kaikki muut ovat menneet konkurssiin.

2-6 PELAAJAA. PELIN TAVOITE Tavoitteena on jäädä pelin viimeiseksi pelaajaksi, kun kaikki muut ovat menneet konkurssiin. Jos tunnet Monopoly-pelin hyvin ja haluat nopeuttaa peliä: 1. Aluksi pankkiiri sekoittaa omistusoikeuskortit ja jakaa kullekin pelaajalle kaksi korttia. Pelaajat maksavat pankkiirille saamiensa kiinteistöjen

Lisätiedot

LIPPUPALLOTUOMARIN PIKASÄÄNTÖKOE

LIPPUPALLOTUOMARIN PIKASÄÄNTÖKOE LIPPUPALLOTUOMARIN PIKASÄÄNTÖKOE 1. Ottelun aikana saa blokata eli estää muita pelaajia asettumalla koripallon tapaan scriiniin. 2. Puolustava joukkue saa syötönkatkon ja palauttaa pallon 4 jaardin päähän

Lisätiedot