Palloja voi pyörittää kevyellä liikkeellä normaaliasennosta (harmaa) vaakatasossa niin, että numerot tulevat

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Palloja voi pyörittää kevyellä liikkeellä normaaliasennosta (harmaa) vaakatasossa niin, että numerot tulevat"

Transkriptio

1 PELIOHJE 1 (14) Pelaajat: 2-4 pelaajaa Ikäsuositus: 6+ SISÄLTÖ / PELIVÄLINEET 1 kääntyvä satataulu 100 lukukorttia (sis. luvut 1-100) 6 jokerikorttia 2 noppaa (sis.luvut 1-10) 30 pelimerkkiä PELI OPETTAA Pelipakkauksen avulla opitaan ja varmennetaan lukualueen hallintaa. Ohje Tevellan tuotteelle Kääntyvä satataulu Itse tarkistettava satataulu tarjoaa lukemattoman määrän erilaisia pelimahdollisuuksia niin, että lapset saavat tarkistaa omat tai toistensa vastaukset, tai vain tutkia satataulua. Palloja voi pyörittää kevyellä liikkeellä normaaliasennosta (harmaa) vaakatasossa niin, että numerot tulevat näkyviin. Jotta lauta on oikein päin edessäsi, harmaan merkkirenkaan tulee olla vasemmassa yläkulmassa. Vinkkejä kääntyvän satataulun käyttämiseen 1. Missä on luku 56 satataulussa? Tai: Lapsi osoittaa palloa, ja toinen lapsi ilmoittaa luvun. 2. Etsi paikkasi satataulussa: Mitkä ovat luvun 35 naapuriluvut oikealla, vasemmalla, ylhäällä ja alhaalla? (luvuista muodostuu näin risti). 3. Pyöräytä näkyviin kaikki sellaiset luvut, joissa on kolmonen ykkösten paikalla. Missä järjestyksessä ne ovat? 4. Lukujen sanelu: Aloita luvusta 17. Lisää siihen 3 kymmentä. Vähennä 5 ykköstä. Mihin lukuun päädyt? 5. Esitä laskutoimituksia ja tarkista: 34+23= 34+20= =57 6. Esitä laskutoimituksia ja tarkista: 34-27= 34-20= = =7 7. Pelaa bingoa (koko luokan kesken tai ryhmissä)

2 PELIOHJE 2 (14) Tarvitset sata korttia, joissa on luvut 1-100, tai kaksi eriväristä noppaa. Kaikki pallot tulee olla käännettynä harmaa puoli ylöspäin. Jokainen lapsi kääntää viidestä pallosta lukupuolen esiin. Lukuja nostetaan pussista yksitellen tai kahta noppaa heitetään ja luvut sanotaan ääneen. Jos joku saaduista luvuista löytyy pelilaudalta, sen saa kääntää ympäri. Kuka saa ensimmäisenä kaikki pallonsa käännettyä ympäri? 8. Heitä lukuja nopalla (kahdelle lapselle) Tarvitset kymmennopan ja ykkösnopan tai kaksi eriväristä kymmensivuista noppaa, toinen kymmenille ja toinen ykkösille. Tässä pelissä aloitustilanteessa kaikki pallot voivat olla lukupuoli näkyvissä (helpompi versio) tai harmaa puoli esillä (haastavampi versio). Heitetään kahta noppaa, ja niistä saatu luku käännetään satataulusta ympäri. Kuka saa ensimmäiseksi käännettyä 5 palloa peräkkäin pysty- tai vaakasuoraan? Lapset voivat myös pelata yhtä aikaa yhdellä satataululla. Tässä tapauksessa satataulu jaetaan keskeltä kahtia ja kumpikin lapsi pelaa omalla puolellaan. Jos heitetty numero ei ole omalla puolella taulua, lapsi ei saa sillä kierroksella kääntää mitään lukua. 9. Lukujenmetsästyspeli (2-4 lapselle) Tarvitset: 4 pientä kartionmallista pelinappulaa, kymmennopan ja ykkösnopan tai kaksi eriväristä kymmensivuista noppaa, toinen kymmenille ja toinen ykkösille, sekä pelimerkkiä. Säännöt: Kaikki pallot ovat käännettyinä harmaa puoli ulospäin. Jokainen lapsi valitsee aloituspaikkansa satataulusta, kääntää luvun näkyviin ja asettaa kartionsa sen päälle. Vuorotellen lapset heittävät kumpaakin noppaa, joista toinen näyttää ykköset ja toinen kymmenet. Lapsi aloittaa itse valitulta aloituspaikaltaan ja lisää / vähentää saadun nopan luvun aloitusluvustaan. Lapsi esittää laskutoimituksen ja vastauksen, jonka jälkeen hän saa kääntää sen pallon ympäri, jonka sai vastaukseksi laskusta. Jos vastaus on oikein, lapsi saa ottaa yhden pelimerkin itselleen ja jättää kartionsa vastausluvun päälle kääntäen sen takaisin harmaa puoli ylöspäin. Peli jatkuu sovitun ajan verran tai kunnes sovittu määrä pelimerkkejä on saatu kerättyä. KISAILU Pelitarvikkeet: kääntyvä satataulu, noppa, 2 x 4 pelimerkkiä (3 pelimerkkiä kullekin 3-4 pelaajalle) Pelin pituus: noin 20 minuuttia Päämäärä: poistaa kaikki pelimerkit pelistä liikkumalla pelialustalla loppurivin palloon 100. paljasta ensimmäisen rivin ja sarakkeen luvut kääntyvältä satataululta (pelaajille, jotka eivät vielä ole varmoja lukujen käyttämisestä sataan asti, voidaan kaikki satataulun pallot kääntää niiden aktiiviseen asentoon heti alusta lähtien.

3 PELIOHJE 3 (14) Kaikki pelaajat heittävät noppaa kerran. Suurimman luvun heittänyt pelaaja saa aloittaa. Pelaajat heittävät uudelleen ja aloittavat luvusta 0, asettavat pelimerkkinsä nopan osoittaman luvun mukaan. Pelaajat heittävät vuorotellen noppaa ja asettavat pelimerkkejään satataululle. Kun kaikki pelimerkit on asetettu, pelaajat voivat alkaa siirtää niitä. Kun pelaaja on heittänyt noppaa, hän saa siirtää yhtä pelimerkkiään satataululla nopan osoittaman määrän verran. Tavoitteena on saavuttaa numeropallo 100 ja hän saa liikkua vain eteenpäin (sadan suuntaan) Jos jonkun pelimerkki joutuu pallon päälle, joka ei ole vielä aktivoitu, hänen pitää keksiä luku, joka vastaa sitä palloa. Sitten pallo käännetään ja tarkastetaan onko vastaus oikein. Jos pelaaja vastaa väärin, pallo käännetään takaisin ja pelimerkki täytyy siirtää edeltävään paikkaan. Pelaajien täytyy siirtää yhtä pelimerkeistään mikäli se on mahdollista. Jos pelaajan pelimerkki päätyy toisen pelaajan pelimerkin päälle, alla oleva pelimerkki on poissa pelistä ja täytyy tuoda peliin uutena. Pelimerkit moninumeroisilla numeroilla kaikkine samanlaisine lukuineen on suojattu joutumasta pois pelistä. Pelaajat eivät saa siirtyä pallon päälle, jonne ovat jo sijoittaneet yhden pelimerkeistään. Jos pelaaja päätyy kymmenen tai kymmenellä kerrottuna jonkun luvun päälle (pallot 10, 20,.100), hän saa heittää noppaa uudelleen. Jos pelaaja heittää jokerin, hän saa valita luvun 1 ja 10 väliltä. Jos pelaaja heittää nollan, hänen täytyy siirtää yksi pelimerkeistään takaisinpäin seuraavan 10. kertotaululaskun kohdalle eikä saa heittää noppaa enää tällä vuorolla. Saadakseen onnistuneesti siirrettyä pelimerkkinsä loppuun, pelaajan pitää saavuttaa tarkalleen pallo 100. Kun pelimerkki on päässyt loppuun, se otetaan pois pelistä. Jos pelaajalla on vain yksi pelimerkki jäljellä ja pelimerkki on jossakin viimeisellä rivillä (91 100), hän saa heittää noppaa enintään kolmesti saavuttaakseen sadan (100) mikäli hän ei pysty siirtymään sitä ennen. Voittaja on se, joka on ensimmäisenä saavuttanut lukupallon 100 viimeisellä pelimerkillään.

4 PELIOHJE 4 (14) NELJÄ VOITTOA Pelitarvikkeet: kääntyvä satataulu, 2 noppaa Pelin pituus: noin 5-10 minuuttia Päämäärä: Kääntää ja siten yhdistää suora 4 pallon linja/rivi vaakasuorassa, pystysuorassa ja vinottain Kaikki pallot (paitsi 1 ja 100) käännetään normaaliin asentoon. Pelaajat pelaavat vuorotellen. Jokainen pelaaja heittää noppaa kerran, suurimman luvun saanut pelaaja aloittaa. Hän heittää kumpaakin noppaa ja käyttäen heitettyjä lukuja, saa uuden luvun. Esimerkki: pelaaja heittää 2 ja 6, joista saadaan luvut 26 tai 62. Nyt pelaaja voi kääntää molemmat numeropallot (26 ja 62) tai vain yhden luvuista (62) satataululla. Jos heitto sisältää luvun 10, tämä johtaa kolminumeroiseen lukuun ja siten sitä ei lasketa eikä palloja käännetä. Jos pelaaja heittää jokerin, sitä voidaan käyttää minä lukuna 0-9. Pelaajan täytyy keksiä vastaava numero ennen kuin hän saa kääntää pallon. Sitten hän tarkastaa vastauksensa kääntämällä pallon. Jos väärä pallo käännetään tai numero nimetään väärin, pallo täytyy kääntää takaisin normaaliin asentoonsa ja on seuraavan pelaajan vuoro. Pelaajien täytyy kääntää ainakin yksi pallo, jos kaikkia mahdollisia palloja ei ole jo aktivoitu. Jos joku tekee virheen eikä siksi saa kääntää palloa, seuraava pelaaja voi aktivoida yhden tai molemmat pallot, jos siitä on hyötyä hänelle. Tästä seuraa, että hän saa heittää noppaa uudelleen ja kääntää lisää palloja. Jokainen yrittää käyttää jo aktivoituja palloja (ei ole väliä sillä, kuka pallot on aktivoinut hän itse vai toinen pelaaja) yhdistääkseen 4 palloa rivillä (vaakasuorassa, pystysuorassa tai vinottain) Pelaajien, jotka ovat aktivoimassa rivin kolmatta palloa täytyy olla varuillaan. Toinen pelaaja saattaa pystyä aktivoimaan neljännen pallon ja siten voittaa koko kierroksen. Voittaja on se pelaaja, joka ensimmäisenä yhdistää 4 palloa vaakasuorassa, pystysuorassa tai vinottain. Variaatiot: A. Pelaajat saavat kääntää yhden pallon kerrallaan. B. 5 voittoa: voittaja on se, joka aktivoi rivin viidennen pallon C. Tämä variaatio joko 2 tai 4 pelaajalle: yksi pelaaja (tai joukkue) valitsee väriksi punaisen, toinen pelaaja (tai joukkue) valitsee väriksi sinisen. Voittaja on pelaaja tai joukkue, joka ensimmäisenä onnistuu yhdistämään 4 pallon rivin omalla värillään.

5 PELIOHJE 5 (14) LUKUSPRINTTI Pelitarvikkeet: kääntyvä satataulu, kortit (ilman jokeria), noppa, 2 x 4 pelimerkkiä ( 3 pelimerkkiä jokaiselle 3-4 pelaajalle Pelin pituus: noin 20 minuuttia Päämäärä: kerätä niin paljon kortteja kuin mahdollista paljasta ensimmäisen rivin ja sarakkeen luvut kääntyvältä satataululta sekoita kortit ja aseta ne alaspäin pinoon Pelaajat nostavat vuorotellen kortteja pinosta kunnes jokaisella on 4 korttia. Näiden korttien luvut ovat aloitusluvut. Pelaajat asettavat pelimerkkinsä vastaavien pallojen päälle satataululla. Pelaaja, jolla on suurin numero saa aloittaa. Hän nostaa lisäkortin ja asettaa sen numeropuoli ylöspäin pinon viereen. Tämän kortin numero on se luku, jota kaikkien on tavoiteltava. Sitten pelaajat heittävät noppaa vuorotellen ja siirtävät pelimerkkejään suoraan joko vaakasuorassa, pystysuorassa tai vinottain nopan osoittaman luvun mukaan. Heidän siirtojensa tavoite on saavuttaa tavoiteluku tai muuten parempi asema seuraavia siirtoja ajatellen. Ennen kuin pelaaja saa asettaa pelimerkkinsä saavuttamansa pallon päälle, hänen täytyy keksiä palloa vastaava luku. Pallo käännetään ja tarkastetaan onko vastaus oikein. Oikein käännetyt pallot jäävät aktiiviseen asentoonsa pelin lopun ajaksi. Jos pelaaja vastaa luvun väärin, hänen pelimerkkinsä täytyy palauttaa aiempaan paikkaan ja pallo käännetään takaisin. Kun liikutaan vaakasuorassa, on sallittua liikkua pelilaudan reunan yli (kun mennään yli 10) ja sitten jatkaa ylä- tai alapuolella olevalla rivillä. Pelaajat eivät saa ylittää reunaa, kun liikutaan pystysuorassa tai vinottain. Pelaaja, joka ensimmäiseksi saavuttaa tavoitteeksi asetetun luvun, saa kortin ja on siten voittanut ensimmäisen pisteen. Pisteen voittamisen jälkeen pelaaja kääntää uuden kortin. Kortin luvusta tulee nyt uusi tavoiteluku kaikille pelaajille. Jos pelaaja paljastaa kortin, jonka osoittaman luvun päällä on jo hänen pelimerkkinsä, hän voittaa sen kortin ja saa sitten kääntää toisen kortin. Jos pelaaja heittää nopalla jokerin, hän saa valita numeron Voittaja on pelaaja, joka ensimmäisenä voittaa sovitun määrän kortteja. (Suositus: 4 korttia)

6 PELIOHJE 6 (14) Variaatiot: Korttien numeroiden arvot on laskettu yhteen luomaan pelaajille lopputuloksen. Voittaja on pelaaja, jolla on eniten pisteitä pelin lopussa tai joka saavuttaa ensimmäisenä aiemmin sovitun pistemäärän (suositus: 500 pistettä. 100 VOITTOA Pelitarvikkeet: kääntyvä satataulu, kortit (ilman jokeria), noppa, 4 pelimerkkiä kullekin pelaajalle Pelin pituus: noin 10 minuuttia Päämäärä: saada siirrettyä 2 pelimerkkiä lukuun 100 satataululla. paljasta ensimmäisen rivin ja sarakkeen luvut kääntyvältä satataululta sekoita kortit ja aseta ne alaspäin pinoon Suurimman luvun nopalla heittänyt pelaaja aloittaa. Pelaajat nostavat kortteja vuorotellen ja asettavat pelimerkkinsä korttien osoittamia lukuja vastaavien pallojen päälle satataulualustalla. Ennen kuin pelaaja saa asettaa pelimerkkinsä, hänen täytyy keksiä oikea luku ja tarkastaa kääntämällä pallo. Jos pelaaja tekee virheen, hän ei saa asettaa pelimerkkiä tällä kierroksella. Väärin aktivoitu pallo käännetään takaisin normaaliin asentoonsa. Kun pelaaja on asettanut kaikki pelimerkkinsä, hän voi alkaa siirtää pelimerkkejään tavoiteluvun 100 suuntaan seuraavalla vuorollaan. Tehdäkseen tämän hän heittää noppaa ja valitsee pelimerkin, jota haluaa siirtää nopalla heitetyn luvun osoittaman määrän. Ennen kuin pelaaja voi siirtää pelimerkkiään saavuttamansa pallon päälle, hänen täytyy sanoa pallolle kuuluva luku. Hän tarkastaa vastauksen kääntämällä palloa. Jos hän on tehnyt virheen, hänen täytyy palauttaa pelimerkkinsä luvulle, josta lähti ja vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle. Pelaajat saavat jatkaa nopan heittämistä kunnes heittävät luvun 0, korkeintaan kuitenkin viisi heittoa. Pelaajat saavat myös lopettaa kierroksensa aiemmin sanomalla siinä tapauksessa ohi. Tässä tapauksessa pelimerkki jää siihen missä onkin ja vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle. Kuitenkin, jos pelaaja heittää luvun 0 ennen kuin jättää väliin ja siirtää vuoron seuraavalle pelaajalle, hänen täytyy ottaa viimeksi siirtämänsä pelimerkki pois pelistä ja aloittaa uudelleen nollasta. Jos pelaaja heittää nollan ensimmäisellä heitollaan, hänen täytyy ottaa pelimerkki pois pelistä. Jos pelaaja on onnistunut pääsemään lukuun 100 jollakin pelimerkillään ja heittää nollan heti sen jälkeen, hänen täytyy palauttaa se pelimerkki takaisin nollaan ja aloittaa uudelleen. Jos pelaaja päätyy jo pallon päällä sijaitsevan pelimerkin päälle, pelimerkki otetaan pois satataululta ja hänen pitää aloittaa uudelleen nollasta. Jos pelaaja heittää jokerin, hän voi valita itse minkä tahansa luvusta 1-10.

7 PELIOHJE 7 (14) Peli on loppu niin pian kuin pelaaja kykenee siirtämään toisen pelimerkkinsä pois satataululta. Variaatiot: A. Pelaajien ei tarvitse ainoastaan nimetä lukua vaan myös vastaava yhteenlaskutehtävä. Esimerkki: Pelaaja A on luvussa 27 ja heittää luvun 4. Yhteenlaskutehtävä, joka täytyy suorittaa on siten: 27+4 =31. B. Peliä voi pelata myös vastakkaisessa järjestyksessä (käyttämällä vähennyslaskutehtäviä). Siinä tapauksessa pelaajat aloittavat luvusta 100 ja toimivat takaperin, ottavat pelimerkkinsä pois pelistä, kun ovat saavuttaneet tavoiteluvun 1. OLET POISSA PELISTÄ! Pelitarvikkeet: kääntyvä satataulu, kortit (ilman jokeria), 2 noppaa, 2 x 5 pelimerkkiä ( 4 pelimerkkiä jokaiselle 4 pelaajalle) Pelin pituus: noin 10 minuuttia Päämäärä: olla ensimmäinen pelaaja, joka on asettanut kaikki pelimerkkinsä satataululle. paljasta ensimmäisen rivin ja sarakkeen luvut kääntyvältä satataululta sekoita kortit ja aseta ne alaspäin pinoon Jokainen nostaa kortin pinosta ja pelaaja, joka saa suurimman luvun aloittaa pelin. Nostetut kortit sekoitetaan takaisin pinoon. Kaikki pelaajat nostavat yhden kortin. He eivät saa näyttää kortteja toisilleen. Pelaaja, joka aloittaa, heittää molempia noppia tavoitteenaan saada luku, joka on suurempi kuin muiden pelaajien nostamien korttien luvut. Tehdäkseen tämän hän käyttää toista noppaa saadakseen ykköset ja toista saadakseen kymmenet. Pelaaja saa heittää noppaa korkeintaan 3 kertaa käyttäen kumpaakin noppaa ensimmäisellä heitolla ja sen jälkeen yhtä tai molempia. Noppa, jota ei ole käytetty säilyttää arvonsa. Pelaaja lopettaa niin pian kun hänestä tuntuu, että hänen heittämänsä luku on riittävän suuri. Kun pelaaja on tyytyväinen heittämäänsä lukuun (tai kolmannen heiton jälkeen viimeistään) kaikki pelaajat kääntävät korttinsa. Jos pelaajalla, joka on heittänyt noppaa on suurin luku, hän saa asettaa yhden pelimerkkinsä sille satataulun luvulle. Jos suurin luku on yhdessä korteista, kortin omistaja saa asettaa pelimerkkinsä vastaavalle satataulun luvulle. Mutta jos pelaaja kääntää väärän luvun niin seuraavaksi suurinta korttia hallussaan pitävä pelaaja saa asettaa pelimerkkinsä luvun päälle.

8 PELIOHJE 8 (14) Suurin mahdollisin luku on 100 (10+0). Jos nopan kahden numeron yhdistäminen luo suuremman kolminumeroisen luvun, vuoro on ohi (epäkelpo numero) ja pelaaja, jolla on suurin numero korteissaan saa asettaa pelimerkkinsä. Jos pelaaja heittää jokerin, sitä voidaan käyttää minä tahansa lukuna Jos vastustajan pelimerkki on jo satataulun pallon päällä, tämä pelimerkki tulee lyödyksi ja otetaan pois pelistä. Se voidaan tuoda takaisin peliin heittämällä noppaa tai käyttämällä korttia toisella vuorolla. Tässä pelissä ei yritetä vain heittää nopalla suurinta lukua. Samaan aikaan pelaajien pitää yrittää lyödä vastustajansa pelimerkkejä. Voittaja on pelaaja, joka ensimmäisenä asettaa viimeisen pelimerkkinsä satataulualustalle. Variaatio: Vaikeustasoa voi lisätä, jos nostetaan 2 tai 3 korttia/ pelaaja. LOOGINEN SATATAULU Pelaajien määrä: 2 Pelitarvikkeet: kääntyvä satataulu, kortit (ilman jokeria), paperia ja kynä Pelin pituus: noin 5-10 minuuttia Päämäärä: arvata vastustajan luku tekemällä mahdollisimman vähän kysymyksiä käännä kaikki pallot satataululla niiden aktivoituun asentoon sekoita kortit ja aseta ne alaspäin pinoon Molemmat pelaajat nostavat kortin. Pelaaja, joka nostaa arvoltaan suuremman kortin, arvaa ensin. Molemmat kortit asetetaan seuraavaksi pinoon. Arvaava pelaaja pääsee satataululle, toinen pelaaja nostaa päällimmäisen kortin pinosta. Käyttäen nokkelia kysymyksiä arvaava pelaaja yrittää selvittää minkä kortin vastustaja on nostanut pinosta. Paperille merkitään lukumerkki jokaisesta kysytystä kysymyksestä. Pelaajien täytyy kysyä kysymyksiä, joihin voidaan vastata kyllä tai ei. Esimerkki: Onko se parillinen luku, sisältääkö luku 5:ttä, onko yksikköpaikka suurempi kuin desimaalipaikka, onko luku suurempi kuin 50 jne.? Vinkki: Älä kysy tiettyjä/erikoisia lukuja ensimmäisissä kysymyksissäsi vaan yritä sen sijaan hankkiutua eroon mahdollisimman useista luvuista yhdellä kertaa. Ajattelemalla vastauksia, arvaava pelaaja voi sulkea pois tietyt luvut vastauksina ja kytkeä pois vastaavat pallot satataululta. Tällä tavoin arvaava pelaaja vähitellen kytkee pois yhä enemmän lukuja satataululta kunnes ihanteellisesti lopussa on jäljellä vain yksi luku.

9 PELIOHJE 9 (14) Jos joku arvaa luvun ensimmäisellä kerralla (sattumalta), hän saa 10 pistettä. Tämä luku vähenee yhdellä pisteellä jokaisesta kysytystä kysymyksestä. Kierros loppuu kymmenennen yrityksen jälkeen viimeistään, jolloin siinä kohtaa arvaava pelaaja saa 0 pistettä. Sitten pelaajat vaihtavat rooleja. Variaatiot: A. Koko peli kestää kunnes aiemmin sovittu pistemäärä tai kierrosten määrä on saavutettu. B. Jos on kaksi satataulua käytettävissä, molemmat pelaajat voivat pelata toisiaan vastaan samaan aikaan. Kummallekin annetaan satataulu ja kortin nosto. Pelaajat arvaavat sitten vuorotellen. Voittaja on se, joka arvaa toisen pelaajan luvun ensin. KAIKKI RIVISSÄ: Pelitarvikkeet: kääntyvä satataulu, kaikki kortit, noppa, 2 x 5 pelimerkkiä (4 pelimerkkiä jokaiselle 3-4 pelaajalle) Pelin pituus: noin 10 minuuttua Päämäärä: Järjestää 4 pelimerkkiä (tai 3 pelimerkkiä jokaiselle 3-4 pelaajalle) yhteen riviin tai sarakkeeseen paljasta ensimmäisessä rivin ja sarakkeen luvut kääntyvältä satataululta sekoita kortit ja aseta alaspäin pinoon Jokainen nostaa kortin. Pelaaja, jolla on arvoltaan suurin kortti, aloittaa. Nostetut kortit palautetaan pinon alimmaisiksi. Ensimmäinen pelaaja nostaa kortin ja asettaa pelimerkin vastaavan satataulun pallon päälle. Sen jälkeen pelaajat liikkuvat vuorotellen. Ennen kuin pelaaja saa asettaa pelimerkkinsä satataululle, hänen täytyy keksiä luku, joka vastaa sitä palloa. Sen jälkeen hän tarkastaa onko hän oikeassa kääntämällä vastaavan pallon. Kun pallo on käännetty, se jää aktiiviseen asentoon/aktiiviseksi pelin lopun ajaksi. Jos pallo käännetään väärin, pelaajan täytyy ottaa pelimerkkinsä pois satataululta ja kääntää pallo takaisin normaaliin asentoonsa. Jos sillä rivillä tai sarakkeella on jo pelimerkki, pelaajat saavat asettaa pelimerkkinsä vain, jos he aikoivat varata korkeamman luvun. Jos he pystyvät tekemään tämän, vastustajan pelimerkki poistetaan satataululta ja se täytyy tuoda takaisin peliin toisella vuorolla.

10 PELIOHJE 10 (14) Esimerkki: Pelaaja A:lla on pelimerkki 34:ssä. Jos pelaaja B nostaa 37 (sama rivi) tai 84 (sama sarake), hän voi laskea alas pelimerkkinsä ja A:n pitää poistaa omansa. Kuitenkin, jos B nostaa 32 tai 24, hänellä ei ole valtaosaa sillä rivillä tai sarakkeella ja siksi ei voi asettaa pelimerkkiään, joka tarkoittaa, että hän ei voi suorittaa siirtoa tällä vuorolla. Jos pelaajalla on 2 tai useampi pelimerkki rivillä tai sarakkeella, niiden arvot lasketaan yhteen. Esimerkki: Jos A:lla on varattuna 14 tai 34, B vaatii luvun tällä rivillä tai sarakkeella, joka on suurempi kuin 48 (14+34) toisin sanoen vähintään 54. Jos asia on näin, B voi poistaa molemmat pelimerkit (pois pallot 14 ja 34) ja sitten asettaa oman pelimerkkinsä nostetulle luvulle. Jos pelaaja päätyy pallon päälle, joka on toisen pelaajan pelimerkin varaama, hän ei saa tyrmätä tätä pelimerkkiä. Vastustajan pelimerkkejä voi tyrmätä vain valloittamalla valtaosan rivistä tai sarakkeesta. Jos pelaaja on asettanut kaikki pelimerkkinsä satataululle, mutta ei ole onnistunut järjestämään 4 ( tai 3) pelimerkkiä yksittäiselle riville tai sarakkeelle, hän yrittää nyt päästä sinne heittämällä noppaa. Samat säännöt kuin nostettaessa kortteja pätevät varattuihin palloihin. Jälleen pelaajan pitää saada valtaosa pisteitä annetulla rivillä tai sarakkeella. Tämä myös pätee toisen pelaajan pelimerkin tyrmäämiseen. Jos pelaaja, joka on jo heittänyt noppaa, menettää pelimerkkinsä, hänen täytyy palata nostamaan kortti seuraavalla kierroksella tuodakseen pelimerkkinsä takaisin peliin. Pelaajat, jotka heittävät noppaa saavat liikuttaa pelimerkkejään vain pystysuorassa tai vaakasuorassa. Pelaajat, jotka tekevät pystysuorassa siirtoja eivät saa ylittää pelilaudan reunaa. Vaakasuorissa siirroissa pelaajat saavat mennä yli pelilaudan reunan (kun mennään yli 10). Liikkuminen voi silloin jatkua rivin ylätai alapuolella. Jos pelaaja nostaa jokerin, hän voi valita minkä tahansa luvun ja asettaa pelimerkkinsä luvun päälle. Voittaja on pelaaja, joka on ensimmäisenä asettanut 4 (tai 3) pelimerkkiä riville tai sarakkeelle. KAIKKI REUNALLA Pelitarvikkeet: kääntyvä satataulu, kaikki kortit, 2 x 5 pelimerkkiä (4 pelimerkkiä, jokaiselle 3 pelaajalle, 3 pelimerkkiä, jokaiselle 4 pelaajalle) Pelin pituus: noin 10 minuuttia Päämäärä: Järjestää kaikki pelimerkit reunaa myöten (ensimmäinen rivi tai viimeinen sarake) satataulualustalla käännä kaikki pallot satataululla niiden aktiiviseen asentoon sekoita kortit ja aseta ne alaspäin pinoon

11 PELIOHJE 11 (14) Jokainen pelaaja saa 5 korttia. Pelaaja, jolla on arvoltaan suurin kortti, aloittaa. Ensimmäinen pelaaja tarkastaa pystyykö suoriutumaan 2-numeroisesta luvusta lisäämällä kahden hänen korttinsa lukuarvot tai tekemällä yksinumeroisen luvun ensimmäiselle riville käyttäen vähennyslaskua. Esimerkki: käyttäen kortteja 27 ja 13 pelaaja voi asettaa pelimerkkinsä pallolle 40 (27+13=40) tai käyttäen kortteja 63 ja 58, pallolle 5 (63-58=5) Jos pelaaja kykenee täyttämään yhden kriteereistä, hän saa asettaa yhden pelimerkeistään vastaavalle satataulun pallolle ja hylätä molemmat kortit. Jos hän ei voi täyttää mitään vaatimuksista, hän nostaa kortin pinosta ja peli siirtyy seuraavaan pelaajaan. Pelaajat pelaavat vuorotellen pelin loppuun asti. Ohjeet pelimerkkien asettamisesta: 2-numeroisilla luvuilla voidaan toimia vain lisäämällä yhteen kahden kortin arvot, yksinumeroisilla luvuilla vain vähentämällä kahden kortin arvot. jos pallo on jo toisen pelaajan varaama, hänen pelimerkkinsä voidaan tyrmätä. Tämän pelaajan täytyy tuoda pelimerkki peliin uudelleen toisella vuorolla. Jos pallo on pelaajan oman pelimerkin varaama, hän ei voi suorittaa siirtoa ja hänen täytyy löytää toinen lukuarvoyhdistelmä. jos pelaaja nostaa jokerikortin, hän voi käyttää sitä edustamaan mitä lukua tahansa Voittaja on se, joka ensimmäisenä asettaa kaikki pelimerkkinsä ensimmäiselle riville tai viimeiselle sarakkeelle. Variaatio: Pelaajat saavat laskea 2-numeroisia lukuja tai 1-numeroisia lukuja käyttäen yhteenlaskua tai vähennyslaskua. JAKOLASKUKAMPPAILU Pelitarvikkeet: kääntyvä satataulu, kaikki kortit, noppa, 2 x 5 pelimerkkiä (3 pelimerkkiä jokaiselle 3-4 pelaajalle) Pelin pituus: noin minuuttia Päämäärä: Saada pallon luvuksi 1 kaikilla pelimerkeillä tarkoituksena saada ne pois satataululta paljasta ensimmäisen rivin ja sarakkeen luvut kääntyvältä satataululta sekoita kortit ja aseta ne alaspäin pinoon

12 PELIOHJE 12 (14) Pelaaja, joka heittää suurimman luvun aloittaa. Pelaajat nostavat vuorotellen kortteja pinosta ja asettavat yhden pelimerkin vastaavalle pallolle satataululla. Ennen kuin pelaaja voi asettaa pelimerkkinsä, hänen täytyy keksiä oikea luku ja kääntää pallo tarkastaakseen onko oikeassa. Jos pelaaja saa vastaukseksi väärän luvun, hän ei saa asettaa pelimerkkiä sillä kierroksella. Väärin aktivoitu pallo käännetään takaisin. Nostetut kortit palautetaan pinon alimmaisiksi. Kun pelaaja on asettanut kaikki pelimerkkinsä, hän saa alkaa liikuttaa pelimerkkejään tavoitenumeron 1 suuntaan. Tehdäkseen tämän pelaaja heittää noppaa ja tarkastaa, että onko jokin hänen pelimerkkinsä varaamista numeroista jaettavissa nopan numerolla. Jos asia on näin, hän saa siirtää sitä pelimerkkiä lopputuloksena olevalle numerolle. Esimerkki: Pelaajalla on pelimerkki numerossa 35, heitetty numero on 7. Vastaava laskutoimitus on 35:7=5. Pelaaja saa siirtää pelimerkkiään luvusta 35 palloon numero 5. Ennen kuin pelaaja saa siirtää pelimerkkiään toisen pallon päälle, hänen täytyy esittää laskutoimitus ja tulos. Tarkastaakseen onko oikeassa, asiaankuuluva pallo käännetään. Jos pelaaja on tehnyt virheen, pelimerkki täytyy jättää alkuperäiseen lukupaikkaansa. Jos pelaajalla ei ole pelimerkkiä pallon päällä, joka voitaisiin jakaa nopan luvulla, pelaaja saa käyttää vähennyslaskua siirtääkseen yhden pelimerkeistään nopan osoittaman lukumäärän tavoitenumero 1 suuntaan. Esimerkki: Pelimerkki on luvussa 37 ja nopan luku on 5. Vastaava laskutoimitus on 37-5=32. Pelimerkki siirretään luvusta 37 lukuun 32. Niin pian kuin pelimerkki on saavuttanut pallon 1, se voidaan poistaa satataululta. Jos jakolaskulla saavutettu luku on myös jaollinen nopan luvulla, pelaaja voi suoraan jatkaa pelimerkkinsä siirtämistä kunnes hän saavuttaa luvun, jota ei voi enää jakaa nopan luvulla. Esimerkki: pelimerkki on luvussa 18 ja nopan luku on 3. Vastaava laskutoimitus on 18:3=6. Luku 6 voidaan jakaa myös luvulla 3 (6:3=2). Siksi tämä siirto tulee loppumaan kahteen. Jos joku heittää jokerin, hän voi käyttää sitä minä tahansa lukuna Jos pelaaja heittää nollan, hän ei saa liikuttaa pelimerkkiään sillä kierroksella. Pelaajat eivät saa siirtyä pallojen päälle, jotka ovat jo toisen pelimerkin varaamat. Tarpeen mukaan pelaaja voi joutua menettämään vuoron. Voittaja on se joka ensimmäisenä saa kaikki pelimerkkinsä pois satataululta. Variaatio: Jos pelaaja päätyy pallon päälle, joka on toisen pelaajan pelimerkin varaama, vastustajan pelimerkki on poissa. Seuraavalla kierroksella pelaajan, jonka pelinappula tyrmättiin, täytyy ottaa kortti pinosta voidakseen ottaa uudelleen käyttöön kyseisen pelimerkin ja asettamalla sen pallon päälle, joka vastaa kortin lukua.

13 PELIOHJE 13 (14) TAKAA-AJO 10:LLÄ Pelitarvikkeet: kääntyvä satataulu, kortit (ilman jokeria), 2 noppaa, 2 x 10 pelimerkkiä (4 pelimerkkiä jokaiselle 3-4 pelaajalle) Pelin pituus: noin 20 minuuttia Päämäärä: varata niin monta palloa kuin mahdollista nollaan päättyvillä desimaaliluvuilla paljasta ensimmäisen rivin ja sarakkeen luvut kääntyvältä satataululta sekoita kortit ja aseta ne alaspäin pinoon Pelaaja, joka heittää suurimman luvun aloittaa. Pelaajat nostavat vuorotellen kortin ja asettavat yhden pelimerkeistään vastaavalle pallolle satataululla. Ennen kuin pelaaja saa asettaa pelimerkkinsä, hänen pitää keksiä oikea luku ja kääntää pallo tarkastaakseen onko vastaus oikein. Jos pelaaja saa vastaukseksi väärän luvun, hänen täytyy ottaa pelimerkkinsä pois pelistä. Kun kaikki pelimerkit on asetettu, pelaajat voivat alkaa heittää kahta noppaa. Käyttäen nopan osoittamia lukuja pelaajat keksivät joka yhteenlasku- tai vähennyslaskutoimituksen. Laskutoimituksen vastaus osoittaa lukumäärän, jonka pelaaja voi siirtyä. Pelaajat voivat siirtyä vaakasuoraan (yksinumeroisin askelin) tai pystysuoraan (kymmenaskelin) satataululla. Kun liikutaan kymmenaskelia, pelaajat eivät saa siirtyä yläosan uloimman reunan eikä pelilaudan alaosan yli. Esimerkki: pelaaja A:lla on pelimerkki 26:ssa. Hän heittää 6 ja 7. Käyttämällä näitä kahta lukua hän voi nyt keksiä yhteenlaskutoimituksen (6+7=13) tai vähennyslaskutoimituksen (7-6=1) ja sitten siirtää pelimerkkiään niin monta palloa kuin laskutoimituksen tulos osoittaa. Ennen kuin pelaaja saa asettaa pelimerkkinsä saavuttamansa pallon päälle, hänen pitää keksiä sitä palloa vastaava luku. Hän tarkastaa vastauksensa kääntämällä pallon. Jos pelaaja tekee virheen, hänen täytyy ottaa pelimerkki pois pelistä. Jos pelaajan siirto vie hänet pallon päälle, joka on jo hänen vastustajansa pelimerkin varaama, tämä pelimerkki on lyöty ja poistetaan pelistä. Vain pelimerkit, jotka ovat nollaan päättyvillä desimaaliluvuilla ovat turvassa. Kaikkien pelaajien täytyy yrittää käyttää siirtojaan saavuttaakseen mahdollisimman monta, ei vielä varattua palloa, jotka ovat nollaan päättyvillä desimaaliluvuilla. Käyttämällä pelimerkkejä, jotka ovat jo desimaalilukuisen nollaan loppuvan pallon varaamia, pelaajat voivat yrittää parantaa asemaansa yrittämällä saavuttaa pallon, jossa on suurempi nollaan päättyvä desimaaliluku. Tehdäkseen näin pelaajat saavat hypätä vastustajansa pelimerkin yli, mutta eivät lyödä heitä. Peli loppuu, kun pelaaja on onnistunut siirtämään 5 pelimerkkiään (vain 3 pelimerkkiä 3-4 pelaajalla) desimaaliluvulle, joka loppuu nollaan.

14 PELIOHJE 14 (14) Voittaja on pelaaja, jolla on suurin pistemäärä (10=1 piste, 20=2 pistettä jne. 100 asti (100=10 pistettä). Variaatiot: A. Pelaajat saavat myös käyttää pelimerkkejä, jotka varaavat nollaan loppuvien desimaalilukujen palloja lyödäkseen vastustajansa pelimerkit. B. Pelaajat saavat myös käyttää nopalla heitettyjä lukuja keksiäkseen kertolasku- ja jakolaskutoimituksia. 2-numeroisille kertolaskutuloksille, kymmenaskeleet suoritetaan pystysuorassa ja ykkösaskeleet vaakasuorassa.

42 lukukorttia, 6 jokerikorttia, 1 pistenoppa, 26 pelimerkkiä, kääntyvä kertotaulu

42 lukukorttia, 6 jokerikorttia, 1 pistenoppa, 26 pelimerkkiä, kääntyvä kertotaulu PELIOHJE 1 (14) Pelaajat: 1-4 pelaajaa Ikäsuositus: 6+ SISÄLTÖ / PELIVÄLINEET 42 lukukorttia, 6 jokerikorttia, 1 pistenoppa, 26 pelimerkkiä, kääntyvä kertotaulu PELI OPETTAA Harjoittelemaan ja vahvistamaan

Lisätiedot

Pelin tavoitteena on kerätä eniten eläin-pelimerkkejä ennen takaisin leiriin palaamista.

Pelin tavoitteena on kerätä eniten eläin-pelimerkkejä ennen takaisin leiriin palaamista. OHJE / PELIOHJE 1 (5) Eläinsafari yli 5-vuotiaille pelilauta 4 värikästä jeeppi-pelikorttia 4 värikästä kortinpidikettä 2 noppaa 40 eläinkorttia, joissa 1-3 eläintä laskutaitoa taktikointia Kasatkaa pelilauta.

Lisätiedot

Trafficars - Ruuhkaara

Trafficars - Ruuhkaara 760104 Trafficars - Ruuhkaara 2 5 pelaajaa Ikäsuositus 5+, 8+ Peliaika 10 15 minuuttia Pelipaketin sisältö 50 autokorttia 12 erikoiskorttia ohjevihko Pelissä: Opitaan liikkumaan lukualueella 0 50. Harjoitellaan

Lisätiedot

LUKUKORTIT Lukukorteista on moneksi Toiminnallista matematiikkaa 1.-6. luokille. Riikka Lyytikäinen Liikkuva koulu Helsinki 2016

LUKUKORTIT Lukukorteista on moneksi Toiminnallista matematiikkaa 1.-6. luokille. Riikka Lyytikäinen Liikkuva koulu Helsinki 2016 LUKUKORTIT Lukukorteista on moneksi Toiminnallista matematiikkaa 1.-6. luokille Riikka Lyytikäinen Liikkuva koulu Helsinki 2016 Lukujonot Tarvikkeet: siniset ja vihreät lukukortit Toteutus: yksin, pareittain,

Lisätiedot

http://www.nelostuote.fi/suomi/rummikubsaan.html

http://www.nelostuote.fi/suomi/rummikubsaan.html Sivu 1/5 Pelin sisältö 104 numeroitua laattaa (numeroitu 1-13) 2 laattaa kutakin neljää väriä (musta, oranssi, sininen ja punainen) 2 jokerilaattaa, 4 laattatelinettä, pelisäännöt Pelin tavoite Tavoitteena

Lisätiedot

- 4 aloituslaattaa pelaajien väreissä molemmille puolille on kuvattu vesialtaat, joista lähtee eri määrä akvedukteja.

- 4 aloituslaattaa pelaajien väreissä molemmille puolille on kuvattu vesialtaat, joista lähtee eri määrä akvedukteja. AQUA ROMANA Vesi oli elintärkeä ja keskeinen edellytys Rooman imperiumin kehitykselle. Vedensaannin turvaamiseksi taitavimmat rakennusmestarit rakensivat valtavan pitkiä akvedukteja, joita pidetään antiikin

Lisätiedot

75059 Suuri lajittelusarja

75059 Suuri lajittelusarja 75059 Suuri lajittelusarja Peliohjeet Tämä sarjan sisältö: 632 kpl lajitteluesineitä 3 kpl onnenpyörää 6 kpl lajittelukulhoa 1 kpl muovinen lajittelualusta 1 kpl numeromerkitty arpakuutio Lajittelusarja

Lisätiedot

Kognitiiviset taidot: reaktiokyvyn ja visuaalisen havainnointikyvyn kehittyminen

Kognitiiviset taidot: reaktiokyvyn ja visuaalisen havainnointikyvyn kehittyminen Peli edistää: Kognitiiviset taidot: reaktiokyvyn ja visuaalisen havainnointikyvyn kehittyminen Luvut, määrät & muodot: laskemisen alkeet, muotojen tunnistaminen Värit: värien tunnistaminen Sosiaaliset

Lisätiedot

Seguinin lauta A: 11-19

Seguinin lauta A: 11-19 Lukujen syventäminen Kun lapsi ryhtyy montessorileikkikoulussa syventämään tietouttaan lukualueesta 1-1000, uutena montessorimateriaalina tulevat värihelmet. Värihelmet johdattavat lasta mm. laskutoimituksiin,

Lisätiedot

Avainsanat: peli, matematiikka, polynomi, yhteen- ja vähennyslasku, kertolasku

Avainsanat: peli, matematiikka, polynomi, yhteen- ja vähennyslasku, kertolasku Pasi Leppäniemi OuLUMA, sivu 1 POLYNOMIPELI Avainsanat: peli, matematiikka, polynomi, yhteen- ja vähennyslasku, kertolasku Luokkataso: 8-9 lk Välineet: pelilauta, polynomikortit, monomikortit, tuloskortit,

Lisätiedot

Ohjeet ovat työn alla ja kirjaan niitä päivittäen ja edes takaisin lukien pari viikkoa.

Ohjeet ovat työn alla ja kirjaan niitä päivittäen ja edes takaisin lukien pari viikkoa. ( 1 ) Hannu Särön lautapelien ohjeita pelaajille - ( 1 ) - Sisältö. ( 2 ) - Jätkänshakki. ( 3 ) - Reversi. ( 4 ) - Tammi. ( 5 ) - Mylly. ( 6 ) - Shakki. ( 7 ) - Shakki, uudet napit ja uudet laudat. Ohjeet

Lisätiedot

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat).

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat). Laske kymmeneen Tavoite: Oppilaat osaavat laskea yhdestä kymmeneen ja kymmenestä yhteen. Osallistujamäärä: Vähintään 10 oppilasta kartioita, joissa on numerot yhdestä kymmeneen. (Käytä 0-numeroidun kartion

Lisätiedot

Pelaajat siirtävät nappuloitaan vastakkaisiin suuntiin pelilaudalla. Peli alkaa näin. Tuplauskuutio asetetaan yhtä kauas kummastakin pelaajasta.

Pelaajat siirtävät nappuloitaan vastakkaisiin suuntiin pelilaudalla. Peli alkaa näin. Tuplauskuutio asetetaan yhtä kauas kummastakin pelaajasta. DVD Backgammon Pelin tavoite Pelin tavoitteena on siirtää kaikki omat pelinappulat omalle sisäkentälle ja sieltä pois laudalta. Se pelaaja, joka ensimmäisenä on poistanut kaikki pelinappulansa pelilaudalta,

Lisätiedot

Liikkuminen. Pelivalmistelut. Ohittaminen FIN. Pelin sisältö:

Liikkuminen. Pelivalmistelut. Ohittaminen FIN. Pelin sisältö: FIN Suomi 4 + 2-7 20 + Pelin sisältö: 8-osainen pelilauta (jossa painatus molemmin puolin), 7 eriväristä puupossua, 7 possujen väristä puukiekkoa, Erikoisarpakuutio, jossa luvut 1, 1 ja 3 mustina pisteinä

Lisätiedot

Tekijät: Kerstin Wallner ja Klaus Miltenberger ( 2010) Lisenssi Projekt Spiel:n kautta

Tekijät: Kerstin Wallner ja Klaus Miltenberger ( 2010) Lisenssi Projekt Spiel:n kautta Art. Nr. 22421 Move & Twist Iloinen toimintapeli, jossa pienet leppäkertut yrittävät kiivetä kukan vartta pitkin ylös päästäkseen kauniin kukan luo. Tehtävästä suoriutumiseen leppäkertut tarvitsevat kuitenkin

Lisätiedot

Muinaiset kreikkalaiset uskoivat kaiken maanpäällisen koostuvan neljästä elementistä: maasta, ilmasta, vedestä ja tulesta.

Muinaiset kreikkalaiset uskoivat kaiken maanpäällisen koostuvan neljästä elementistä: maasta, ilmasta, vedestä ja tulesta. Johdanto Muinaiset kreikkalaiset uskoivat kaiken maanpäällisen koostuvan neljästä elementistä: maasta, ilmasta, vedestä ja tulesta. Jumalten maailma, kaikki ihmisten maailman yläpuolinen, koostui viidennestä

Lisätiedot

Pelaajien lukumäärä: suositus 3 4 pelaajaa; peliä voi soveltaa myös muille pelaajamäärille

Pelaajien lukumäärä: suositus 3 4 pelaajaa; peliä voi soveltaa myös muille pelaajamäärille Heli Vaara ja Tiina Komulainen OuLUMA, sivu 1 MERIROSVOJEN AARTEENJAKOPELI Avainsanat: matematiikka, pelit, todennäköisyys Pelaajien lukumäärä: suositus 3 4 pelaajaa; peliä voi soveltaa myös muille pelaajamäärille

Lisätiedot

PELIOHJEET (suomeksi) Koira. Peli on kaksivaiheinen: Vaihe 1:

PELIOHJEET (suomeksi) Koira. Peli on kaksivaiheinen: Vaihe 1: PELIOHJEET (suomeksi) Koira Peli on kaksivaiheinen: Vaihe 1: Jokaiselle osanottajalle/pelaajalle jaetaan kolme (3) korttia. Loput kortit asetetaan pelipöydälle pinoon, pakaksi. Huomattavaa on, että pakan

Lisätiedot

8-99- vuotiaille taikuri + yleisö

8-99- vuotiaille taikuri + yleisö 8-99- vuotiaille taikuri + yleisö Pelin tavoite: Tulla taikuriksi FI Sisältö: 61 korttia (48 kortin pakka + 6 tuplatausta korttia + 1 lyhyt kortti + 6 temppukorttia 4 perhettä (punainen, sininen, vihreä,

Lisätiedot

VILLIN ILMAPIIRIN JA NOPEIDEN REFLEKSIEN KORTTIPELI 2 8 PELAAJAA I DB001 KÄ ALK 01SCAN/A

VILLIN ILMAPIIRIN JA NOPEIDEN REFLEKSIEN KORTTIPELI 2 8 PELAAJAA I DB001 KÄ ALK 01SCAN/A VILLIN ILMAPIIRIN JA NOPEIDEN REFLEKSIEN KORTTIPELI 2 8 PELAAJAA IKÄ ALKAEN 6 VUOTTA 2015-1/DOBB01SCAN/ADB001 Pelisäännöt Dobble, mikä se on? Dobble on yli 50 merkkiä, 55 korttia joista jokaisessa on 8

Lisätiedot

TURNAUSOHJEET. Turnauksen tavoite. Ennen aloitusta. Taistelukierroksen Pelaaminen. www.ninjago.com

TURNAUSOHJEET. Turnauksen tavoite. Ennen aloitusta. Taistelukierroksen Pelaaminen. www.ninjago.com Turnauksen tavoite Ennen aloitusta Haluatko Spinjitzumestariksi? Valitse vastustaja ja mittele taitojasi monella kierroksella. Voitat ottamalla vastustajaltasi kaikki aseet! Jokainen pelaaja tarvitsee

Lisätiedot

Sisällysluettelo. 1. Johdanto

Sisällysluettelo. 1. Johdanto Säännöt Sisällysluettelo 1. Johdanto 3 2. Sisältö 4 3. Alkuvalmistelut 5 4. Pelin aloitus ja kulku 6 5. Pelin lopetus 9 6. Vaikea peli ja muut pelimuunnelmat 10 1. Johdanto Pelilauta on 25 ruudusta muodostuva

Lisätiedot

Aseta pelilauta keskelle pöytää. Kukin pelaaja ottaa itselleen kolme samanlaista eläintä ja asettaa ne pelilaudalle niille varatuille paikoille.

Aseta pelilauta keskelle pöytää. Kukin pelaaja ottaa itselleen kolme samanlaista eläintä ja asettaa ne pelilaudalle niille varatuille paikoille. OHJE / PELIOHJE 1 (9) Pelaajat: 2-6 pelaajaa Ikäsuositus: 3-12 vuotta SISÄLTÖ / PELIVÄLINEET 2 pelilautaa, joissa molemmilla puolilla eri pelit 32 kpl pelikortteja 32 kpl muistikortteja, yhdellä puolella

Lisätiedot

Pikaopas. ALOITA TÄSTÄ! Pelin tavoite: Valmistaudu taisteluun!! Riko kaikki vastustajasi kilvet ja hyökkää vielä kerran voittaaksesi

Pikaopas. ALOITA TÄSTÄ! Pelin tavoite: Valmistaudu taisteluun!! Riko kaikki vastustajasi kilvet ja hyökkää vielä kerran voittaaksesi ALOITA TÄSTÄ! Pelin tavoite: Riko kaikki vastustajasi kilvet ja hyökkää vielä kerran voittaaksesi pelin! Pikaopas Valmistaudu taisteluun!! Sekoita pakkasi. Ota 5 korttia pakkasi päältä. Älä katso niitä.

Lisätiedot

Matinteko (1 / 10) Matinteko (2 / 10) Helpointa matin tekeminen on kahdella raskaalla upseerilla (esim. kuningattarella ja tornilla).

Matinteko (1 / 10) Matinteko (2 / 10) Helpointa matin tekeminen on kahdella raskaalla upseerilla (esim. kuningattarella ja tornilla). Shakkinappuloiden voimasuhteet Matinteko (1 / 10) Kuningas on pelin tärkein nappula, ilman kuningasta peli on hävitty. 1. Kuningas + Daami + Torni vs Kuningas Matinteko (2 / 10) Helpointa matin tekeminen

Lisätiedot

Impedanssitomografia-peli

Impedanssitomografia-peli Impedanssitomografia-peli Avainsanat: inversio-ongelmat, päättely, satunnaisuus Luokkataso: 3.-5. luokka, 6.-9. luokka, lukio, yliopisto Välineet: kynä, paperia, 2 pelinappulaa, 4 kolikkoa tai kolikonheittokortit

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka talvi Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

Säännöt. Pelivalmistelut

Säännöt. Pelivalmistelut Haasteet Haasteet 1. Lusikka kuppiin 2. Posse Pong 3. Räkäpallo 4. Syömäpuikkohaaste 5. hamsteriposket 6. Lattian kautta kuppiin 7. Korttipalapeli 8. Lajitteluhaaste 9. Pingis ristinolla 10. Lusikkaflipperi

Lisätiedot

KOKO PERHEEN HAUSKA STRATEGIAPELI OHJEET

KOKO PERHEEN HAUSKA STRATEGIAPELI OHJEET KOKO PERHEEN HAUSKA STRATEGIAPELI OHJEET ROBOGEM_Ohjevihko_148x210mm.indd 1 PELIN TAVOITE Robotit laskeutuvat kaukaiselle planeetalle etsimään timantteja, joista saavat lisää virtaa aluksiinsa. Ohjelmoi

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka kevät Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

Kertomustaulut. Johdanto. Pakkauksen sisältö

Kertomustaulut. Johdanto. Pakkauksen sisältö Kertomustaulut Johdanto Tämä peli luotiin puheen ja kielen häiriöistä kärsiville lapsille, jotka tarvitsivat apua tarinankerronnassa, kun he esimerkiksi halusivat kuvailla luokkaretken tapahtumia. Kertomustaulut-peli

Lisätiedot

TEAMGOLF-KUTSU. Kilpailu järjestetään Veritas-Stadionin sisähallissa (Hippoksentie 6, Kupittaa, Turku) sunnuntaina 22.1.2006.

TEAMGOLF-KUTSU. Kilpailu järjestetään Veritas-Stadionin sisähallissa (Hippoksentie 6, Kupittaa, Turku) sunnuntaina 22.1.2006. TEAMGOLF-KUTSU Ajankohta Kilpailu järjestetään Veritas-Stadionin sisähallissa (Hippoksentie 6, Kupittaa, Turku) sunnuntaina 22.1.2006. Lähtöaika Ensimmäinen lähtö klo 10.00. Pelitapa Kierrokset Parikilpailu

Lisätiedot

SÄÄNNÖT. Language: English / Suomi

SÄÄNNÖT. Language: English / Suomi Rules of Coerceo by Coerceo Company Finnish translation by Janne Henriksson SÄÄNNÖT Language: English / Suomi Tekijänoikeus Mitään tämän dokumentin osaa ei saa jäljentää, kopioida tai välittää missään

Lisätiedot

Kenguru Student (lukion 2. ja 3. vuosi) sivu 1 / 6

Kenguru Student (lukion 2. ja 3. vuosi) sivu 1 / 6 Kenguru Student (lukion 2. ja 3. vuosi) sivu 1 / 6 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto.

Lisätiedot

ALHAMBRA. Muuri Seralji Puutarha Holvikäytävä Paviljonki Asuinrakennus Torni Rakennuksen nimi Hinta

ALHAMBRA. Muuri Seralji Puutarha Holvikäytävä Paviljonki Asuinrakennus Torni Rakennuksen nimi Hinta ALHAMBRA Parhaat rakennusmestarit kaikkialta Euroopasta ja Arabiasta haluavat näyttää taitonsa. Palkkaa sopivimmat työjoukot ja varmista, että sinulla on aina tarpeeksi oikeaa valuuttaa. Sillä kaikkia

Lisätiedot

Pelivaihtoehtoja. Enemmän vaihtelua peliin saa käyttämällä erikoislaattoja. Jännittävimmillään Alfapet on, kun miinusruudut ovat mukana pelissä!

Pelivaihtoehtoja. Enemmän vaihtelua peliin saa käyttämällä erikoislaattoja. Jännittävimmillään Alfapet on, kun miinusruudut ovat mukana pelissä! Pelivaihtoehtoja Yksinkertaisin vaihtoehto: lfapetia voi pelata monella eri tavalla. Yksinkertaisimmassa vaihtoehdossa käytetään ainoastaan kirjainlaattoja. Pelilaudan miinusruudut ovat tavallisia ruutuja,

Lisätiedot

2-6 PELAAJAA. PELIN TAVOITE Tavoitteena on jäädä pelin viimeiseksi pelaajaksi, kun kaikki muut ovat menneet konkurssiin.

2-6 PELAAJAA. PELIN TAVOITE Tavoitteena on jäädä pelin viimeiseksi pelaajaksi, kun kaikki muut ovat menneet konkurssiin. Jos tunnet Monopoly-pelin hyvin ja haluat nopeuttaa peliä: 1. Aluksi pankkiiri sekoittaa omistusoikeuskortit ja jakaa kullekin pelaajalle kaksi korttia. Pelaajat maksavat pankkiirille saamiensa kiinteistöjen

Lisätiedot

Kenguru 2010 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5

Kenguru 2010 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5 Kenguru 2010 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto.

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

Tästä vihkosesta löydät säännöt jopa 27:n noppapeliin, joita pelataan joko kahdella, kolmella tai useammalla arpakuutiolla. Onnea peliin!

Tästä vihkosesta löydät säännöt jopa 27:n noppapeliin, joita pelataan joko kahdella, kolmella tai useammalla arpakuutiolla. Onnea peliin! SUOSITUT NOPPAPELIT SÄÄNNÖT SISÄLLYSLUETTELO Iso Kuutonen (Big six) Ulosheittäjä (Bouncer) Meksiko Puilla paljailla (Busted) Luukku kiinni (Shut the box) 421 Martinetti Bluffi Slam Rosvo ja poliisi Salamanisku

Lisätiedot

ELASUND PELIN OSAT PELIVALMISTELUT Määrittele rakennusalue Ota pelivälineesi 10 voittopistemerkkiä 5 rakennuslupaa 4 rakennuslaattaa

ELASUND PELIN OSAT PELIVALMISTELUT Määrittele rakennusalue Ota pelivälineesi 10 voittopistemerkkiä 5 rakennuslupaa 4 rakennuslaattaa ELASUND On jo vuosia siitä, kun pelottomat merenkulkijat asettuivat asumaan Catanin saarelle, ja väestö on lisääntynyt merkittävästi. Siirtokuntia on syntynyt ympäri saarta ja sen rannikoille, ja niiden

Lisätiedot

Prosenttikäsite-pelin ohje

Prosenttikäsite-pelin ohje 1(5) Prosenttikäsite-pelin ohje Yksi neljäsosa kakkua Tässä pelissä opitaan yhdistämään * murtoluvun kuva ja sanallinen kuvaus sekä murtolukumerkintä * murto- ja desimaali- sekä %-luvun merkinnät. 0,25

Lisätiedot

1 PÖYDÄT JA PALLOT 1. Kilpailuissa tulee käyttää Suomen Biljardiliiton hyväksymiä pöytiä ja palloja.

1 PÖYDÄT JA PALLOT 1. Kilpailuissa tulee käyttää Suomen Biljardiliiton hyväksymiä pöytiä ja palloja. KARAMBOLEN SÄÄNNÖT Kolmen vallin kara Yhden vallin kara Suora kara - Cadre YHTEISET SÄÄNNÖT KAIKILLE PELIMUODOILLE 1 PÖYDÄT JA PALLOT 1. Kilpailuissa tulee käyttää Suomen Biljardiliiton hyväksymiä pöytiä

Lisätiedot

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan.

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan. KYLLÄ, JA Onnistut yrittämässäsi ja saavutat enemmän kuin odotit, enemmän kuin kukaan osasi odottaa. KYLLÄ, MUTTA Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen asia menee vikaan. EI, MUTTA Et

Lisätiedot

Ratkaisut Summa on nolla, sillä luvut muodostavat vastalukuparit: ( 10) + 10 = 0, ( 9) + 9 = 0,...

Ratkaisut Summa on nolla, sillä luvut muodostavat vastalukuparit: ( 10) + 10 = 0, ( 9) + 9 = 0,... Ratkaisut 1 1. Summa on nolla, sillä luvut muodostavat vastalukuparit: ( 10) + 10 = 0, ( 9) + 9 = 0,.... Nolla, koska kerrotaan nollalla. 3. 16 15 50 = ( 8) 15 50 = (8 15) ( 50) = 1000 500 = 500 000. 4.

Lisätiedot

Pöytäkirjan täyttöohjeet. Ennen pelin alkua kirjuri merkitsee seuraavat ottelutiedot:

Pöytäkirjan täyttöohjeet. Ennen pelin alkua kirjuri merkitsee seuraavat ottelutiedot: Lisenssit ja niiden tarkistus ottelupaikalla / lisenssinumerot Joukkueella tulee olla ottelupaikalla mukana lisenssilista, jonka perusteella tuomari voi tarkistaa lisenssien olevan maksettu. Listan saat

Lisätiedot

Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto.

Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Sivu 0 / 9 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Oikeasta vastauksesta saa 3, 4 tai 5 pistettä.

Lisätiedot

OMINAISUUS- JA SUHDETEHTÄVIEN KERTAUS. Tavoiteltava toiminta: Kognitiivinen taso: Ominaisuudet ja suhteet -kertaus

OMINAISUUS- JA SUHDETEHTÄVIEN KERTAUS. Tavoiteltava toiminta: Kognitiivinen taso: Ominaisuudet ja suhteet -kertaus Harjoite 12: Tavoiteltava toiminta: Materiaalit: OMINAISUUS- JA SUHDETEHTÄVIEN KERTAUS Kognitiivinen taso: Ominaisuudet ja suhteet -kertaus Toiminnan tavoite ja kuvaus: Oppilaat ratkaisevat paperi- ja

Lisätiedot

Blackjack on korttipeli, jossa pelaajan tavoitteena on voittaa pelinhoitaja.

Blackjack on korttipeli, jossa pelaajan tavoitteena on voittaa pelinhoitaja. POHDIN projekti Blackjack Blackjack on pelinhoitajaa vastaan pelattava korttipeli mutta myös ns. uhkapeli 1. Kun kyseessä on ns. rahapeli, niin ikäraja Suomessa on tällaiselle pelille K-18. Blackjackissä

Lisätiedot

SCIFEST-loppuraportointi korttia. Sara Kagan, Suvi Rönnqvist

SCIFEST-loppuraportointi korttia. Sara Kagan, Suvi Rönnqvist SCIFEST-loppuraportointi 2014 16 korttia Sara Kagan, Suvi Rönnqvist Ohjeet temppuun: Katsoja ottaa korttipakasta 16 korttia ja painaa yhden kortin mieleensä. Tämän jälkeen hän voi sekoittaa korttipakan

Lisätiedot

Kenguru Benjamin (6. ja 7. luokka) ratkaisut sivu 1 / 6

Kenguru Benjamin (6. ja 7. luokka) ratkaisut sivu 1 / 6 Kenguru Benjamin (6. ja 7. luokka) ratkaisut sivu 1 / 6 3 pisteen tehtävät 1) Mikä on pienin? A) 2 + 0 + 0 + 8 B) 200 : 8 C) 2 0 0 8 D) 200 8 E) 8 + 0 + 0 2 2) Millä voidaan korvata, jotta seuraava yhtälö

Lisätiedot

Israelin paluu Helpot säännöt Aloittelijoille Pelin sisältö, jonka aloittelijat ottavat käyttöön kpl

Israelin paluu Helpot säännöt Aloittelijoille Pelin sisältö, jonka aloittelijat ottavat käyttöön kpl Israelin paluu Helpot säännöt Aloittelijoille Pelin sisältö, jonka aloittelijat ottavat käyttöön kpl Pelilauta 1 Heimolaudat 4 Heimokiekot: 12 heimoa x 4 48 Heimokortit: 12 heimoa x 4 + Abraham x 4 52

Lisätiedot

Todennäköisyyslaskenta - tehtävät

Todennäköisyyslaskenta - tehtävät Todennäköisyyslaskenta - tehtävät Todennäköisyyslaskentaa käsitellään Pitkän matematiikan kertauskirjan sivuilla 253 276. Klassinen todennäköisyys Kombinatoriikka Binomitodennäköisyys Satunnaismuuttuja,

Lisätiedot

Ympäristöpeli Kipinä. Ympäristöpeli Kipinä on saatavilla sähköisenä osoitteessa: www.kierratyskeskus.fi/vety/julkaisut

Ympäristöpeli Kipinä. Ympäristöpeli Kipinä on saatavilla sähköisenä osoitteessa: www.kierratyskeskus.fi/vety/julkaisut Ympäristöpeli Kipinä Ympäristöpeli Kipinä on kevyt ja hauska tapa käsitellä ympäristötietoa. Se on suunnattu aikuisille, ja siinä on kahdeksan perusteemaa. Pelin kortteihin voivat tarttua ihan tavalliset

Lisätiedot

Avainsanat: matematiikka, pelit, hyönteiset, lajintuntemus, todennäköisyys

Avainsanat: matematiikka, pelit, hyönteiset, lajintuntemus, todennäköisyys Merja Vaaramaa OuLUMA, sivu 1 Ötökkäarmeija Avainsanat: matematiikka, pelit, hyönteiset, lajintuntemus, todennäköisyys Luokkataso: 0-6. lk Pelaajien lukumäärä: 2 4 pelaajaa; peliä voi soveltaa myös muille

Lisätiedot

Pienpelit. Peruspienpeli

Pienpelit. Peruspienpeli Pienpelit 1 Pienpelit Peruspeli on usein kaikkein toimivin ja motivoivin pelimuoto. Pienpeleillä harjoituksiin voidaan kuitenkin tuoda tervetullutta vaihtelua. Pienpelejä pelataan yleensä 2 4 hengen joukkueissa

Lisätiedot

Pelin sisältö: Pelilauta, tiimalasi, 6 pelinappulaa ja 400 korttia.

Pelin sisältö: Pelilauta, tiimalasi, 6 pelinappulaa ja 400 korttia. 7+ 4+ 60+ FI Pelin sisältö: Pelilauta, tiimalasi, 6 pelinappulaa ja 400 korttia. Selitä sanoja käyttäen eri sanoja, synonyymejä tai vastakohtia! Tarkoituksena on saada oma pelikumppani tai joukkue arvaamaan

Lisätiedot

Ratkaiseva päätöskierros

Ratkaiseva päätöskierros Nuoli pysähtyy lippukortin kohdalle: Pelaaja, joka pyöräytti nuolta katsoo lippukorttiaan ja päättää mikä maanosa on kyseessä kierroksen aikana (Eurooppa, Etelä-merikka, Pohjois-merikka, frikka, asia vai

Lisätiedot

- 0-100 numerot + euro, euroa, euron, sentti, senttiä + sataa + tuhat, tuhatta

- 0-100 numerot + euro, euroa, euron, sentti, senttiä + sataa + tuhat, tuhatta 3 Numeeriset taidot Ubah oppaana selittää tehtävät. Erityisesti 3.1.3.3 merkit täytyy selittää + jos opiskelija ei ymmärrä, voi katsoa muutaman ensimmäisen koneen tekemänä Äänet: - 0-100 numerot + euro,

Lisätiedot

KAAVAT. Sisällysluettelo

KAAVAT. Sisällysluettelo Excel 2013 Kaavat Sisällysluettelo KAAVAT KAAVAT... 1 Kaavan tekeminen... 2 Kaavan tekeminen osoittamalla... 2 Kaavan kopioiminen... 3 Kaavan kirjoittaminen... 3 Summa-funktion lisääminen... 4 Suorat eli

Lisätiedot

TEE OMA BANAANIJOKERI!

TEE OMA BANAANIJOKERI! 01 TEE OMA BANAANIJOKERI! A N A N A B R E K O J Banaanista on moneksi! Se maistuu herkulliselta, ja siitä saa energiaa liikuntaan ja ajatteluun. Sen kuortakin voi käyttää vaikka kuinka moneen tarkoitukseen.

Lisätiedot

MAT Todennäköisyyslaskenta Tentti / Kimmo Vattulainen

MAT Todennäköisyyslaskenta Tentti / Kimmo Vattulainen MAT-25 Todennäköisyyslaskenta Tentti 12.4.216 / Kimmo Vattulainen Funktiolaskin sallittu. Palauta kaavakokoelma 1. a) Pelaajat A ja B heittävät noppaa vuorotellen ja pelin voittaa se, joka saa ensimmäiseksi

Lisätiedot

Tehtävä: FIL Tiedostopolut

Tehtävä: FIL Tiedostopolut Tehtävä: FIL Tiedostopolut finnish BOI 2015, päivä 2. Muistiraja: 256 MB. 1.05.2015 Jarkka pitää vaarallisesta elämästä. Hän juoksee saksien kanssa, lähettää ratkaisuja kisatehtäviin testaamatta esimerkkisyötteillä

Lisätiedot

Peliteoria luento 1. May 25, 2015. Peliteoria luento 1

Peliteoria luento 1. May 25, 2015. Peliteoria luento 1 May 25, 2015 Tavoitteet Valmius muotoilla strategisesti ja yhteiskunnallisesti kiinnostavia tilanteita peleinä. Kyky ratkaista yksinkertaisia pelejä. Luentojen rakenne 1 Joitain pelejä ajanvietematematiikasta.

Lisätiedot

JUSSIN KISAT 2017, TEAMGOLF-KUTSU

JUSSIN KISAT 2017, TEAMGOLF-KUTSU JUSSIN KISAT 2017, TEAMGOLF-KUTSU Ajankohta Kilpailu järjestetään Impivaarassa sunnuntaina 21.5. Lähtöaika Kilpailu alkaa massalähdöllä klo 9.00. Pelitapa Kierrokset Parikilpailu parannusyrityksillä, tarkempi

Lisätiedot

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA?

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? Yksi huuhkaja (kiinniottaja), loput viivalle. Huuhkaja huutaa kuka pelkää huuhkajaa?!, jonka jälkeen viivalla olevat yrittävät päästä toiseen päähän ilman, että huuhkaja koskee

Lisätiedot

Pelin suunnitellut Timo Multamäki

Pelin suunnitellut Timo Multamäki Pelin suunnitellut Timo Multamäki BLACKHAT Black Hat on tikkipeli 2-6 pelaajalle. Pelin tarkoituksena on murtautua tietojärjestelmään ja varastaa sieltä tietoja ilman, että kukaan saa selville sinun olleen

Lisätiedot

Arvaa sana. Peli sisältää

Arvaa sana. Peli sisältää Arvaa sana -korttipeli Katso netistä minuutin mittainen ohjevideo pelistä ja siitä, miten sitä pelataan! www.lukumummit.fi/arvaasana Peli sisältää 5 selitystapakorttia 90 sana- ja kuvakorttia eli sanakorttia

Lisätiedot

SÄÄNNÖT TAKTINEN JALKAPALLOPELI 1.0 SISÄLLYS LUETTELO

SÄÄNNÖT TAKTINEN JALKAPALLOPELI 1.0 SISÄLLYS LUETTELO TAKTINEN JALKAPALLOPELI SÄÄNNÖT 1.0 SISÄLLYS LUETTELO 1. PELIN OSAT...2 NOPAT... 2 PELILAUTA... 2 JOUKKOEET & TUOMARIT... 2 KORTIT... 2 2. SANASTO...3 2.1 PELAAJA JA JOUKKUE... 3 2.2 HALLITSEVA JA PASSIIVINEN

Lisätiedot

ENNEN PELIN ALKUA. Osa A ALOITA 20 min

ENNEN PELIN ALKUA. Osa A ALOITA 20 min ENNEN PELIN ALKUA Laittakaa pelin violetit ohjekortit A E pinoon pelilaudan viereen. Laittakaa pelilaudalla siniset toimintakortit ja pinkit näkökulmakortit niille osoitettuihin paikkoihin. Osiot suoritetaan

Lisätiedot

Winter Tour 2015 PariScramble Open ja Personal Open

Winter Tour 2015 PariScramble Open ja Personal Open Winter Tour 2015 PariScramble Open ja Personal Open Sports Coach -golfsimulaattoreissa Simulaattorin perusasetukset PariScambleen (Personal kisassa normaali lyöntipeli) Valitaan pelattava kenttä - Linna

Lisätiedot

ohjekortti #1 Tämä on ehto. Kun se täyttyy pelissä, seuraa tämän siirron sääntöjä.

ohjekortti #1 Tämä on ehto. Kun se täyttyy pelissä, seuraa tämän siirron sääntöjä. ohjekortti #1 tämä on siirron nimi Tämä on ehto. Kun se täyttyy pelissä, seuraa tämän siirron sääntöjä. Tässä on säännöt, joita siirto noudattaa. Säännöt käydään läpi ylhäältä alaspäin Noppien kohdalla

Lisätiedot

Winter Tour 2014 PariScramble Open Sports Coach -golfsimulaattorissa

Winter Tour 2014 PariScramble Open Sports Coach -golfsimulaattorissa Winter Tour 2014 PariScramble Open Sports Coach -golfsimulaattorissa Simulaattorin perusasetukset alkusarjaan marraskuu 2013 - huhtikuu 2014 Valitaan jompikumpi pelattava kenttä - Linna Golf ja etu9 -

Lisätiedot

Kenguru 2013 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2013 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 12 3 pistettä 1. Annalla on neliöistä koostuva ruutupaperiarkki. Hän leikkaa paperista ruutujen viivoja pitkin mahdollisimman monta oikeanpuoleisessa kuvassa näkyvää kuviota. Kuinka monta ruutua

Lisätiedot

Algoritmit 1. Demot Timo Männikkö

Algoritmit 1. Demot Timo Männikkö Algoritmit 1 Demot 1 31.1.-1.2.2018 Timo Männikkö Tehtävä 1 (a) Algoritmi, joka tutkii onko kokonaisluku tasan jaollinen jollain toisella kokonaisluvulla siten, että ei käytetä lainkaan jakolaskuja Jaettava

Lisätiedot

Ohjeet pelaajien siirtymiseen

Ohjeet pelaajien siirtymiseen Espoon Palloseuran Jääkiekko ry. Hallitus 12.11.2014 versio 1.2 Ohjeet pelaajien siirtymiseen 2 Ohjeet pelaajien siirtymiseen SISÄLLYSLUETTELO 1 SIIRTYMINEN SEURAN SISÄLLÄ 3 1.1 Pelaaminen ja harjoittelu

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi ensimmäinen luokka kevät Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

SÄÄNTÖ: SET muodostuu 3 nopasta, joiden kaikki aiheet ovat samanlaisia TAI kaikkien 3 nopan aiheet ovat erilaisia.

SÄÄNTÖ: SET muodostuu 3 nopasta, joiden kaikki aiheet ovat samanlaisia TAI kaikkien 3 nopan aiheet ovat erilaisia. SET CUBED A Curious Game of Clever Connections Ohjeet Para instrucciones en Español por favor visiten www.setgame.com Pour des instructions en Français veuillez visiter www.setgame.com Für Spielanleitungen

Lisätiedot

Avaruuden muoto. Kuvaus: Tehtävässä pohditaan avaruuden muotoa ja pelataan ristinollaa erilaisilla pinnoilla.

Avaruuden muoto. Kuvaus: Tehtävässä pohditaan avaruuden muotoa ja pelataan ristinollaa erilaisilla pinnoilla. Avaruuden muoto Avainsanat: torus, Kleinin pullo, topologia Luokkataso: 6.-9. luokka, lukio Välineet: kyniä, pelilaudat (liitteenä) Kuvaus: Tehtävässä pohditaan avaruuden muotoa ja pelataan ristinollaa

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy Tuen tarpeen tunnistaminen Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin

Lisätiedot

KUBB PELI, JOHON KAIKKI VOIVAT OSALLISTUA. MM-kisasäännöt

KUBB PELI, JOHON KAIKKI VOIVAT OSALLISTUA. MM-kisasäännöt KU PELI, JOHON KIKKI VOIVT OSLLISTU MM-kisasäännöt KU Peli, jolla on traditiot Kubb on vanha Gotlantilainen peli, joka syntyi siihen aikaan, kun joka pihalla oli halkokasa. Valittiin vain sopiva määrä

Lisätiedot

Kohdissa 2 ja 3 jos lukujen valintaan on useita vaihtoehtoja, valitaan sellaiset luvut, jotka ovat mahdollisimman lähellä listan alkua.

Kohdissa 2 ja 3 jos lukujen valintaan on useita vaihtoehtoja, valitaan sellaiset luvut, jotka ovat mahdollisimman lähellä listan alkua. A Lista Aikaraja: 1 s Uolevi sai käsiinsä listan kokonaislukuja. Hän päätti laskea listan luvuista yhden luvun käyttäen seuraavaa algoritmia: 1. Jos listalla on vain yksi luku, pysäytä algoritmi. 2. Jos

Lisätiedot

Salasuhteita. esimerkiksi espanjaksi nimi tarkoittaa pientä pusua.

Salasuhteita. esimerkiksi espanjaksi nimi tarkoittaa pientä pusua. Salasuhteita Avioliittopeleistä kehiteltiin edelleen uusia pelejä, joissa varsinaisten avioliittojen lisäksi kohdataan sopimattomia suhteita kuningatarten ja sotilaiden välillä vieläpä maiden rajat ylittäen!

Lisätiedot

A. Mikä on 10-järjestelmä eli 10-kertaisia lukuja ja niiden 10:s osia

A. Mikä on 10-järjestelmä eli 10-kertaisia lukuja ja niiden 10:s osia 1(10) A. Mikä on 10-järjestelmä eli 10-kertaisia lukuja ja niiden 10:s osia Ensimmäinen oppilas rakentaa luvun 1 paikka-alustalle ja toinen oppilas piirtää sen olevalle paikka-alustalle. Toinen oppilas

Lisätiedot

Rubikin kuutio ja ryhmät. Johanna Rämö Helsingin yliopisto, Matematiikan ja tilastotieteen laitos

Rubikin kuutio ja ryhmät. Johanna Rämö Helsingin yliopisto, Matematiikan ja tilastotieteen laitos Rubikin kuutio ja ryhmät Johanna Rämö Helsingin yliopisto, Matematiikan ja tilastotieteen laitos Kehittäjä unkarilainen Erno Rubik kuvanveistäjä ja arkkitehtuurin professori 1974 Halusi leikkiä geometrisilla

Lisätiedot

Asuinalue (ruskea tausta) Kalatori Viljatori

Asuinalue (ruskea tausta) Kalatori Viljatori Carcassonne Die Stadt Pelin osat: 70 muuria 2 lyhyttä muuria (käytetään portin vieressä silloin kun tavallinen muuri olisi liian pitkä) 12 tornia 1 portti 32 asukasta - 4 eri väriä 2 kangaspussia kaupunkilaattojen

Lisätiedot

Matikkaa KA1-kurssilaisille, osa 3: suoran piirtäminen koordinaatistoon

Matikkaa KA1-kurssilaisille, osa 3: suoran piirtäminen koordinaatistoon Matikkaa KA1-kurssilaisille, osa 3: suoran piirtäminen koordinaatistoon KA1-kurssi on ehkä mahdollista läpäistä, vaikkei osaisikaan piirtää suoraa yhtälön perusteella. Mutta muut kansiksen kurssit, no

Lisätiedot

Yksikönmuunnospelit Oppilaalle kopioitavat ohjeet:

Yksikönmuunnospelit Oppilaalle kopioitavat ohjeet: Tekijät: Terho Hautala, Niina Suutari OuLUMA, sivu 1 Yksikönmuunnospelit Oppilaalle kopioitavat ohjeet: Etsi parit Pelataan pareittain. Otetaan käyttöön vain harjoiteltavan mittayksikön pelikortit, Oppilas

Lisätiedot

PuMu D-TYTÖT Ensimmäinen ja tärkein sääntö koko pesäpallossa, olit sitten ulkopelissä tai sisäpelissä, on: TIEDÄ AINA TILANNE.

PuMu D-TYTÖT Ensimmäinen ja tärkein sääntö koko pesäpallossa, olit sitten ulkopelissä tai sisäpelissä, on: TIEDÄ AINA TILANNE. PuMu D-TYTÖT 2013 Ensimmäinen ja tärkein sääntö koko pesäpallossa, olit sitten ulkopelissä tai sisäpelissä, on: TIEDÄ AINA TILANNE. Onko 1-tilanne, 2-tilanne, 3-tilanne, 1-3-tilanne, 2-3-tilanne, ajolähtö

Lisätiedot

Akateemisen BeerPongin MM-kisojen säännöt

Akateemisen BeerPongin MM-kisojen säännöt Akateemisen BeerPongin MM-kisojen säännöt BeerPong on juomapeli, jossa tarkoituksena on saada vastustaja juomaan juomansa. BeerPong on herrasmiespeli. Pelit pelataan kerrasta poikki ja finaali paras kolmesta

Lisätiedot

... 5 ... 5 ... 5 ... 6 ... 7 ... 8 ... 8 ... 9 ... 11 ... 12

... 5 ... 5 ... 5 ... 6 ... 7 ... 8 ... 8 ... 9 ... 11 ... 12 BILJARDI 2 3 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ... 5 1.1 KOLMIO/ 9-KEHIKKO... 5 2. PELIN ALOITUS... 5 3. LYÖNTIVUORON VAIHTO... 5 4. VIRHELYÖNNIT... 6 4.1 ERILAISET VIRHEET... 6 4.2 RANGAISTUS VIRHEESTÄ... 7

Lisätiedot

Puzzle SM 2005 15. 25.7.2005. Pistelasku

Puzzle SM 2005 15. 25.7.2005. Pistelasku Puzzle SM 005 5. 5.7.005 Pistelasku Jokaisesta oikein ratkotusta tehtävästä saa yhden () pisteen, minkä lisäksi saa yhden () bonuspisteen jokaisesta muusta ratkojasta, joka ei ole osannut ratkoa tehtävää.

Lisätiedot

Scifest-loppuraportti Jani Hovi 234270 4.5.2014. 21 kortin temppu

Scifest-loppuraportti Jani Hovi 234270 4.5.2014. 21 kortin temppu Scifest-loppuraportti Jani Hovi 234270 4.5.2014 Toteutus 21 kortin temppu Temppuun tarvitaan nimensä mukaisesti 21 korttia. Kortit jaetaan kuvapuoli näkyvillä kolmeen pinoon, ensiksi kolme korttia rinnan

Lisätiedot

Luku 8. Aluekyselyt. 8.1 Summataulukko

Luku 8. Aluekyselyt. 8.1 Summataulukko Luku 8 Aluekyselyt Aluekysely on tiettyä taulukon väliä koskeva kysely. Tyypillisiä aluekyselyitä ovat, mikä on taulukon välin lukujen summa tai pienin luku välillä. Esimerkiksi seuraavassa taulukossa

Lisätiedot

Valloita finanssikaupunki

Valloita finanssikaupunki F I N A N Z I T Y TOIMISTOPÄÄLLIKÖN KIERROS Pelaa Finanzityä ohjatun kierroksen avulla! Täytä samalla pelikierrosta koskevat kysymykset. Valloita finanssikaupunki Finanzity. 230 000 ihmisen, 1 578 yrityksen,

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 14 Potkaiseminen II

Harjoitussuunnitelma viikko 14 Potkaiseminen II Harjoitussuunnitelma viikko 14 Potkaiseminen II = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku Harjoituskerralla

Lisätiedot

Kenguru 2017 Mini-Ecolier: Ratkaisut (2. ja 3. luokka)

Kenguru 2017 Mini-Ecolier: Ratkaisut (2. ja 3. luokka) sivu 1 / 13 Oikeat vastaukset ovat alla. 3 pistettä TEHTÄVÄ 1 2 3 4 5 6 VASTAUS D C C B E B 4 pistettä TEHTÄVÄ 7 8 9 10 11 12 VASTAUS C E D C D A 5 pistettä TEHTÄVÄ 13 14 15 16 17 18 VASTAUS B E D D E

Lisätiedot

Venekilpailu! Esteiden väistely ja hahmon ohjaaminen

Venekilpailu! Esteiden väistely ja hahmon ohjaaminen Venekilpailu! Esteiden väistely ja hahmon ohjaaminen 1 Vaihe 1 Valmistelu Lataa Boat Race eli Venekisa -niminen projekti seuraavasta linkistä ja avaa Scratchissa (Online- tai Offline-versiossa): http://jumpto.cc/boat-get

Lisätiedot

Tekijäryhmiä varten määritellään aluksi sivuluokat ja normaalit aliryhmät.

Tekijäryhmiä varten määritellään aluksi sivuluokat ja normaalit aliryhmät. 3 Tekijäryhmät Tekijäryhmän käsitteen avulla voidaan monimutkainen ryhmä jakaa osiin. Ideana on, että voidaan erikseen tarkastella, miten laskutoimitus vaikuttaa näihin osiin kokonaisuuksina, ja jättää

Lisätiedot