Espoon kaupunki Päätös Sivu 1 / 30. Kaupunkisuunnittelulautakunta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Espoon kaupunki Päätös Sivu 1 / 30. Kaupunkisuunnittelulautakunta"

Transkriptio

1 Espoon kaupunki Päätös Sivu 1 / / Kaupunkisuunnittelulautakunta Maa-aineslupa ja aloittamisoikeus Espoon kaupungin Espoonkartanon kylässä osille kiinteistöjä RN:ot 1:385, 1:386 ja 1:390 sekä Nuuksion kylässä osalle kiinteistöä RN:o 25:14, osoite: Kulmakorpi, myönteinen ehdollinen päätös, pöydälle Valmistelijat / lisätiedot: Pia Salonen, puh etunimi.k.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus Asemakaavapäällikkö Ossi Keränen Kaupunkisuunnittelulautakunta: 1 päättää myöntää Espoon kaupungin kaupunkitekniikan keskukselle maa-aineslain 3, 6 ja 7 :ien nojalla luvan maa-ainesten ottamiseen Espoon kaupungin Espoonkartanon kylässä osille kiinteistöjä RN:ot 1:385, 1:386 ja 1:390 sekä osalle Nuuksion kylän kiinteistöä RN:o 25:14 maa-ainesten ottosuunnitelman mukaisesti seuraavilla ehdoilla: Yleiset ehdot Lupa maa-ainesten ottamiseen myönnetään päivätyn maa-ainesten ottosuunnitelman mukaisesti piirustuksessa n:o osoitetulle ottamisalueelle seuraavilla ehdoilla: Ottamisalueelta saadaan puusto kaataa ottamissuunnitelmasta poiketen vaiheittain työn edetessä. Ottamisalue on merkittävä maastoon ja suojattava louhintatyön ajaksi siten, ettei toiminnasta ole vaaraa alueella tai sen ympäristössä liikkuville sekä tarvittaessa asetettava valvonnan suorittamiseksi muut välttämättömät laitteet. Työmaa-alue on rajattava koko työn ajan ja käytettävä riittäviä suoja-aitoja eri työvaiheiden turvallisuusvaatimusten mukaisesti. Aidat on pidettävä kunnossa. Ennen ottamistoimintaan ryhtymistä on riittävästi korkeuskiintopisteitä merkittävä maastoon selvästi ja oton ajan kestävin merkein. Alueelle on laadittava työmaasuunnitelma. Alue on pidettävä yleisilmeeltään siistinä ja turvallisuudesta on huolehdittava. Työmaasuunnitelma on toimitettava hyvissä ajoin valvovalle viranomaiselle eli Espoon ympäristökeskukseen.

2 Espoon kaupunki Päätös Sivu 2 / 30 Hakijan on noudatettava mitä kulloinkin lainvoimaisessa kiven louhintaa ja murskausta koskevassa ympäristöluvassa määrätään toiminnasta aiheutuvien ympäristöhaittojen ja niiden vaikutusten ehkäisemisestä. Mikäli maa-ainesluvan ehtoja ei noudateta tai maa-ainesten ottaminen on ennalta arvaamattomalla tavalla vaikuttanut haitallisesti ympäristöön, asutukseen tai luonnonolosuhteisiin, on lupaviranomaisella oikeus muuttaa lupaehtoja tai peruuttaa lupa. Lupa on voimassa päätöksen antopäivästä (julkipano) kymmenen vuotta. Ennen louhintaa Hyvissä ajoin ennen louhinnan aloittamista tulee hulevesien 1 vaiheen käsittelyrakenne (hulevesien itäinen käsittelyrakenne) toteuttaa. Erityisesti biosuodattimen osalta ajankohta on tärkeä, jotta suodattimelle ehtii kehittyä riittävän vahva kasvillisuus ja pieneliöstö. Biosuodatusrakenteen kasvi- ja lajityyppejä tulisi olla useampia, jotta biosuodatus on varmasti käynnissä koko ajan ja että on helposti todettavissa ph-arvojen nousu. Biosuodatusrakenteessa tulisi käyttää yhtä ainakin ph-pitoisuuteen reagoivaa indikaattorilajia. Lisäksi tulee varautua ph-pitoisuuden mittauksiin biosuodatusrakenteen kokoojakaivosta. Kulmakorventien liittymästä Kirkkonummelle päin tulee noin 200 metrin matkalle rakentaa umpinainen aita louhinta-alueen rajalle, samoin em. liittymästä etelään hulevesien käsittelyrakenteen louhinnan puoleiselle reunalle noin metrin matkalle. Aidan tulee olla maisemaan soveltuva ja aita on pidettävä kunnossa. Louhinta Ottamissuunnitelmassa osoitetulta ottamisalueelta saa louhia enintään m 3 krt. Louhintatasot eivät saa ulottua ottamissuunnitelman suunnitelmapiirroksessa n:o esitettyjen louhintatasojen alapuolelle. Pinta- ja pohjavedet Louhinta-alueelta tulevien pintavesien puhdistus on suunniteltava siten, että taimenen ja siian elinolosuhteet Gumbölenjoessa eivät vaarannu. Hakijan on osallistuttava Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen koordinoimaan Ämmässuon-Kulmakorven alueen vesien yhteistarkkailuohjelmaan.

3 Espoon kaupunki Päätös Sivu 3 / 30 Ympäristövaikutusten tarkkailuun tulee nimetä vastuuhenkilö, jonka tulee seurata työn toteutusta ja tarkkailun tuloksia lopullisessa tarkkailuohjemassa määritetyllä tavalla sekä ryhtyä tarvittaessa havaittujen epäkohtien edellyttämiin toimenpiteisiin. Vastuuhenkilö tulee ilmoittaa kirjallisesti valvovalle viranomaiselle. Vastuuhenkilöksi tulee ensisijaisesti nimetä lopullisen tarkkailuohjelman laatija ja toissijaisesti vastaavan pätevyyden omaava erityisasiantuntija. Hulevesien johtamispainanteet tulee toteuttaa hyvissä ajoin ennen kutakin louhintavaihetta. Ympäristöön johdettavien vesien ph-arvo tulee olla välillä ph 6-9. Koska louhinta ulotetaan hyvin lähelle arvioitua pohjaveden pintaa eikä kallioperän vedenjohtavuutta ole tarkemmin selvitetty, tulee louhintavaiheiden 1 ja 2 alueelle asentaa kaksi uutta pohjaveden havaintoputkea. Havaintoputket tulee myöhemmin liittää vesien yhteistarkkailuohjelmaan. Valvonta Hankkeelle tulee nimetä yhdyshenkilö, jonka yhteystiedot tulee ilmoittaa ympäristökeskukseen. Henkilöllä tulee olla riittävä koulutus ja kokemus maanrakennustöistä. Alueella on suoritettava vähintäänkin vuosittainen katselmus. Katselmuksissa tulee riittävässä määrin todeta työn eteneminen, että edellytetyt tarkastusmittaukset ja -havainnot on raportoitu ao. taholle sekä, että muita lupamääräyksiä on noudatettu. Alueella tulee suorittaa louhinnan loputtua loppukatselmus ennen alueen luovuttamista rakentamiseen. Mikäli alueet luovutetaan rakentamiseen vaiheittain, katselmuksetkin tulee vaiheistaa. Valvontaviranomainen voi suorittaa alueelle katselmuksia tai edellyttää hakijaa toimittamaan tarpeellisia selvityksiä, 2 toteaa, ettei edellä mainitulla tavalla toteutettuna esitetty maa-ainesten ottaminen aiheuta merkittävien kauneusarvojen tai erikoisten luonnonesiintymien tuhoutumista eikä sillä ole huomattavia tai laajalle ulottuvia vahingollisia muutosvaikutuksia luonnonolosuhteisiin. Esitetty maa-ainesten ottaminen ei vaaranna tärkeän tai muun vedenhankintakäyttöön soveltuvan pohjaveden tai muun vedenhankintakäyttöön soveltuvan pohjavesialueen veden laatua tai antoisuutta. Esitetty maa-ainesten ottaminen ei vaikeuta alueen käyttämistä yleiskaavassa varattuun tarkoitukseen eikä turmele kaupunki- tai maisemakuvaa.

4 Espoon kaupunki Päätös Sivu 4 / 30 Esitetty louhinta on alueelle laaditun asemakaavaehdotuksen mukaista. Maa-aineslain mukaista lupaa ratkaistaessa on huomioitu ympäristövaikutusten arviointimenettelyn mukainen arviointi hankkeen vaikutuksista mm. ympäristöön, yhdyskuntarakenteeseen, maisemaan, kaupunkikuvaan sekä luonnonvarojen hyödyntämiseen, 3 antaa edellä mainitun luvan julkipanon jälkeen, 4 antaa maa-aineslain 21 :n 2 momentin nojalla Espoon kaupungin kaupunkitekniikan keskukselle oikeuden aloittaa aloittamisoikeutta koskevan hakemuksen mukaisesti maa-ainesluvan mukainen louhinta ennen kuin päätös on saanut lainvoiman ehdolla, että hakija sitoutuu niiden haittojen, vahinkojen ja kustannusten korvaamiseksi, jotka toiminnan aloittamisesta ennen päätöksen lainvoimaisuutta aiheutuvat, mikäli päätös kumotaan tai lupaa muutetaan. Maa-ainesluvan täytäntöönpano ennen päätöksen lainvoimaisuutta ei tee muutoksenhakua tässä tapauksessa hyödyttömäksi, sillä alueen maankäyttötarkoitus lainvoimaisessa yleiskaavassa jo edellyttää merkittäviä muutoksia kaupunki- tai maisemakuvassa. Tarkastusmaksu: euroa. Käsittely Olli Isotalo poistui esteellisenä 13 käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi. (Hallintolaki 28 ) Keskustelun kuluessa puheenjohtaja Markku Markkula ehdotti Stefan Ahlmanin ja Pirjo Kemppi-Virtasen kannattamana, että päätösehdotuksen kohdan 4 ensimmäinen kappale muutetaan kuulumaan seuraavasti: antaa maa-aineslain 21 :n 2 momentin nojalla Espoon kaupungin kaupunkitekniikan keskukselle oikeuden aloittaa aloittamisoikeutta koskevan hakemuksen mukaisesti louhintaa koskevat valmistelevat toimenpiteet kuitenkin siten, että louhintoja voidaan suorittaa vain tukitoiminta-alueen ja työmaa-ajoyhteyden rakentamisen edellyttämässä laajuudessa ennen, kuin päätös on saanut lainvoiman ehdolla, että hakija sitoutuu niiden haittojen, vahinkojen ja kustannusten korvaamiseksi, jotka toiminnan aloittamisesta ennen päätöksen lainvoimaisuutta aiheutuvat, mikäli päätös kumotaan tai lupaa muutetaan. Päätökseen lisätään puheenjohtajan esittämä liitekartta, joka piirretään puhtaaksi. Jäsen Paula Pöntynen ehdotti, että ei hyväksytä aloitusta ennen, kuin ympäristölupa on saanut lainvoiman. Julistettuaan keskustelun päättyneeksi, puheenjohtaja Markku Markkula totesi jäsen Paula Pöntysen ehdotuksen raukeavan kannattamattomana.

5 Espoon kaupunki Päätös Sivu 5 / 30 Puheenjohtaja tiedusteli, voidaanko puheenjohtajan ehdotus yksimielisesti hyväksyä. Koska ehdotusta ei vastustettu, totesi puheenjohtaja kaupunkisuunnittelulautakunnan hyväksyneen sen yksimielisesti. Muutokset on huomioitu pöytäkirjassa ja sen liitteissä. Jäsen Paula Pöntynen ilmoitti jättävänsä eriävän mielipiteen. Päätös Kaupunkisuunnittelulautakunta: 1 päättää myöntää Espoon kaupungin kaupunkitekniikan keskukselle maa-aineslain 3, 6 ja 7 :ien nojalla luvan maa-ainesten ottamiseen Espoon kaupungin Espoonkartanon kylässä osille kiinteistöjä RN:ot 1:385, 1:386 ja 1:390 sekä osalle Nuuksion kylän kiinteistöä RN:o 25:14 maa-ainesten ottosuunnitelman mukaisesti seuraavilla ehdoilla: Yleiset ehdot Lupa maa-ainesten ottamiseen myönnetään päivätyn maa-ainesten ottosuunnitelman mukaisesti piirustuksessa n:o osoitetulle ottamisalueelle seuraavilla ehdoilla: Ottamisalueelta saadaan puusto kaataa ottamissuunnitelmasta poiketen vaiheittain työn edetessä. Ottamisalue on merkittävä maastoon ja suojattava louhintatyön ajaksi siten, ettei toiminnasta ole vaaraa alueella tai sen ympäristössä liikkuville sekä tarvittaessa asetettava valvonnan suorittamiseksi muut välttämättömät laitteet. Työmaa-alue on rajattava koko työn ajan ja käytettävä riittäviä suoja-aitoja eri työvaiheiden turvallisuusvaatimusten mukaisesti. Aidat on pidettävä kunnossa. Ennen ottamistoimintaan ryhtymistä on riittävästi korkeuskiintopisteitä merkittävä maastoon selvästi ja oton ajan kestävin merkein. Alueelle on laadittava työmaasuunnitelma. Alue on pidettävä yleisilmeeltään siistinä ja turvallisuudesta on huolehdittava. Työmaasuunnitelma on toimitettava hyvissä ajoin valvovalle viranomaiselle eli Espoon ympäristökeskukseen. Hakijan on noudatettava mitä kulloinkin lainvoimaisessa kiven louhintaa ja murskausta koskevassa ympäristöluvassa määrätään toiminnasta aiheutuvien ympäristöhaittojen ja niiden vaikutusten ehkäisemisestä. Mikäli maa-ainesluvan ehtoja ei noudateta tai maa-ainesten ottaminen on ennalta arvaamattomalla tavalla vaikuttanut haitallisesti ympäristöön, asutukseen tai luonnonolosuhteisiin, on lupaviranomaisella oikeus muuttaa lupaehtoja tai peruuttaa lupa.

6 Espoon kaupunki Päätös Sivu 6 / 30 Lupa on voimassa päätöksen antopäivästä (julkipano) kymmenen vuotta. Ennen louhintaa Hyvissä ajoin ennen louhinnan aloittamista tulee hulevesien 1 vaiheen käsittelyrakenne (hulevesien itäinen käsittelyrakenne) toteuttaa. Erityisesti biosuodattimen osalta ajankohta on tärkeä, jotta suodattimelle ehtii kehittyä riittävän vahva kasvillisuus ja pieneliöstö. Biosuodatusrakenteen kasvi- ja lajityyppejä tulisi olla useampia, jotta biosuodatus on varmasti käynnissä koko ajan ja että on helposti todettavissa ph-arvojen nousu. Biosuodatusrakenteessa tulisi käyttää yhtä ainakin ph-pitoisuuteen reagoivaa indikaattorilajia. Lisäksi tulee varautua ph-pitoisuuden mittauksiin biosuodatusrakenteen kokoojakaivosta. Kulmakorventien liittymästä Kirkkonummelle päin tulee noin 200 metrin matkalle rakentaa umpinainen aita louhinta-alueen rajalle, samoin em. liittymästä etelään hulevesien käsittelyrakenteen louhinnan puoleiselle reunalle noin metrin matkalle. Aidan tulee olla maisemaan soveltuva ja aita on pidettävä kunnossa. Louhinta Ottamissuunnitelmassa osoitetulta ottamisalueelta saa louhia enintään m 3 krt. Louhintatasot eivät saa ulottua ottamissuunnitelman suunnitelmapiirroksessa n:o esitettyjen louhintatasojen alapuolelle. Pinta- ja pohjavedet Louhinta-alueelta tulevien pintavesien puhdistus on suunniteltava siten, että taimenen ja siian elinolosuhteet Gumbölenjoessa eivät vaarannu. Hakijan on osallistuttava Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen koordinoimaan Ämmässuon-Kulmakorven alueen vesien yhteistarkkailuohjelmaan. Ympäristövaikutusten tarkkailuun tulee nimetä vastuuhenkilö, jonka tulee seurata työn toteutusta ja tarkkailun tuloksia lopullisessa tarkkailuohjemassa määritetyllä tavalla sekä ryhtyä tarvittaessa havaittujen epäkohtien edellyttämiin toimenpiteisiin. Vastuuhenkilö tulee ilmoittaa kirjallisesti valvovalle viranomaiselle. Vastuuhenkilöksi tulee ensisijaisesti nimetä lopullisen tarkkailuohjelman laatija ja toissijaisesti vastaavan pätevyyden omaava erityisasiantuntija. Hulevesien johtamispainanteet tulee toteuttaa hyvissä ajoin ennen kutakin louhintavaihetta.

7 Espoon kaupunki Päätös Sivu 7 / 30 Ympäristöön johdettavien vesien ph-arvo tulee olla välillä ph 6-9. Koska louhinta ulotetaan hyvin lähelle arvioitua pohjaveden pintaa eikä kallioperän vedenjohtavuutta ole tarkemmin selvitetty, tulee louhintavaiheiden 1 ja 2 alueelle asentaa kaksi uutta pohjaveden havaintoputkea. Havaintoputket tulee myöhemmin liittää vesien yhteistarkkailuohjelmaan. Valvonta Hankkeelle tulee nimetä yhdyshenkilö, jonka yhteystiedot tulee ilmoittaa ympäristökeskukseen. Henkilöllä tulee olla riittävä koulutus ja kokemus maanrakennustöistä. Alueella on suoritettava vähintäänkin vuosittainen katselmus. Katselmuksissa tulee riittävässä määrin todeta työn eteneminen, että edellytetyt tarkastusmittaukset ja -havainnot on raportoitu ao. taholle sekä, että muita lupamääräyksiä on noudatettu. Alueella tulee suorittaa louhinnan loputtua loppukatselmus ennen alueen luovuttamista rakentamiseen. Mikäli alueet luovutetaan rakentamiseen vaiheittain, katselmuksetkin tulee vaiheistaa. Valvontaviranomainen voi suorittaa alueelle katselmuksia tai edellyttää hakijaa toimittamaan tarpeellisia selvityksiä, 2 toteaa, ettei edellä mainitulla tavalla toteutettuna esitetty maa-ainesten ottaminen aiheuta merkittävien kauneusarvojen tai erikoisten luonnonesiintymien tuhoutumista eikä sillä ole huomattavia tai laajalle ulottuvia vahingollisia muutosvaikutuksia luonnonolosuhteisiin. Esitetty maa-ainesten ottaminen ei vaaranna tärkeän tai muun vedenhankintakäyttöön soveltuvan pohjaveden tai muun vedenhankintakäyttöön soveltuvan pohjavesialueen veden laatua tai antoisuutta. Esitetty maa-ainesten ottaminen ei vaikeuta alueen käyttämistä yleiskaavassa varattuun tarkoitukseen eikä turmele kaupunki- tai maisemakuvaa. Esitetty louhinta on alueelle laaditun asemakaavaehdotuksen mukaista. Maa-aineslain mukaista lupaa ratkaistaessa on huomioitu ympäristövaikutusten arviointimenettelyn mukainen arviointi hankkeen vaikutuksista mm. ympäristöön, yhdyskuntarakenteeseen, maisemaan, kaupunkikuvaan sekä luonnonvarojen hyödyntämiseen, 3 antaa edellä mainitun luvan julkipanon jälkeen,

8 Espoon kaupunki Päätös Sivu 8 / 30 4 antaa maa-aineslain 21 :n 2 momentin nojalla Espoon kaupungin kaupunkitekniikan keskukselle oikeuden aloittaa aloittamisoikeutta koskevan hakemuksen mukaisesti louhintaa koskevat valmistelevat toimenpiteet kuitenkin siten, että louhintoja voidaan suorittaa vain tukitoiminta-alueen ja työmaa-ajoyhteyden rakentamisen edellyttämässä laajuudessa ennen, kuin päätös on saanut lainvoiman ehdolla, että hakija sitoutuu niiden haittojen, vahinkojen ja kustannusten korvaamiseksi, jotka toiminnan aloittamisesta ennen päätöksen lainvoimaisuutta aiheutuvat, mikäli päätös kumotaan tai lupaa muutetaan. Päätöksen liitekartta on kokouksen pöytäkirjan liitteenä. Maa-ainesluvan täytäntöönpano ennen päätöksen lainvoimaisuutta ei tee muutoksenhakua tässä tapauksessa hyödyttömäksi, sillä alueen maankäyttötarkoitus lainvoimaisessa yleiskaavassa jo edellyttää merkittäviä muutoksia kaupunki- tai maisemakuvassa. Tarkastusmaksu: euroa. Jäsen Paula Pöntynen ilmoitti eriävänä mielipiteenään seuraavaa: Espoon Ympäristökeskus on antanut asiasta ympäristöluvan (DNo 1918/ /2016 Päätöksen antopäivä ), josta on valitettu Vaasan Hallinto-oikeuteen. Valituksen käsittely on kesken. Espoon Ympäristökeskuksen antamassa ympäristöluvassa sanotaan seuraavaa: Toiminnan aloittamista koskeva päätös ja perustelut Lupa toiminnan aloittamiseksi mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta evätään. Kyseessä on louhinta, jossa ympäristöä ei voi saattaa ennalleen, mikäli lupahakemus kumotaan tai sen määräyksiä muutetaan. (YSL 199 ) Kulmakorpi I alueen louhintojen ympäristövaikutuksista on tehty ympäristövaikutusten arvioinnista annetun lainsäädännön mukainen arviointi (YVA arviointi), joka on valmistunut huhtikuussa Uudenmaan ELY-keskus on antanut YVA-arvioinnista päivätyn lausunnon. Ympäristöluvasta jätetty valitusta, YVA-arviointia ja ELY-keskuksen siitä antamaa lausuntoa ei ole esitelty kaupunkisuunnittelulautakunnalle eivätkä ne ole olleet esitysmateriaalin liitteenä. Näin ollen kaupunkisuunnittelulautakunnalla ei ole ollut riittäviä tietoja käytettävissään asiasta päättäessään. Kaupunkisuunnittelulautakunnan ei olisi tullut antaa Espoon Ympäristökeskuksen ympäristöluvasta poiketen edes rajoitettua aloituslupaa ennen kuin ympäristölupa on saanut lainvoiman. Liite M Nykytilanne ja louhintasuunnitelma M Louhinnan lopputilanne M Leikkaukset A-A ja B-B Leikkaukset C-C, D-D ja E-E 5 Kaupunkisuunnittelulautakunta Aloituslupa

9 Espoon kaupunki Päätös Sivu 9 / 30 Oheismateriaali Selostus M Maa-ainesten ottosuunnitelma Ympäristölupa (valitettu) - Lyhennelmät jätetyistä huomautuksista - Karttaesitys huomauttajista - Hakijan vastine lausuntoihin ja huomautuksiin Kaupunkisuunnittelulautakunta ratkaisee johtosääntöjen mukaan vaikutukseltaan merkittävät maa-ainesluvat, jotka ovat tulleet vireille ennen Espoon kaupungin kaupunkitekniikan keskus hakee vireille tulleella hakemuksella lupaa Kulmakorven tulevan työpaikka-alueen esirakentamisen edellyttämiä louhintoja varten. Louhittavan alueen pinta-ala on 39,8 ha ja louhittava määrä on yhteensä m 3 ktr. Louhittavien kerrosten paksuudet vaihtelevat alle 3 metristä enimmillään 15 metriin. Lupaa haetaan myös aloittaa työt osalla aluetta ennen kuin maa-aineslupa on lainvoimainen. Louhinta-alueen likimääräinen sijainti Espoon opaskarttapohjalla: Hakija Espoon kaupungin kaupunkitekniikan keskus. Paikka Espoon kaupungin Espoonkartanon kylässä osat kiinteistöistä RN:ot 1:385, 1:386 ja 1:390 sekä osa Nuuksion kylän kiinteistöstä RN:o 25:14.

10 Espoon kaupunki Päätös Sivu 10 / 30 Osoite: Kulmakorpi. Kiinteistöjen pinta-ala on yhteensä lähes 350 ha. Kiinteistöt omistaa Espoon kaupunki. Hankkeen taustaa Louhintahankkeen tarkoituksena on mahdollistaa alueen rakentaminen kaupunkisuunnittelulautakunnan kaupunginhallitukselle esitettäväksi hyväksymässä Kulmakorpi I -nimisen asemakaavaehdotuksessa osoitetuksi työpaikka-alueeksi. Asemakaavan toteuttaminen edellyttää alueen tasausta eli kallion louhintaa, louheen murskausta ja murskeen poistoa alueelta. Espoon kaupungin tavoitteena on rakentamiseen valmiiden työpaikkatonttien tarjonta katuverkon ja infrastruktuurin rakentamisen jo ollessa toteutumassa. Louhinta koskee vain tiettyjä Espoon kaupungin omistamia alueita po. asemakaava-alueella. Toimenpide Hakemusasiakirjat, annetut lausunnot sekä jätettyjen huomautusten tiivistelmät löytyvät verkosta: FI/Asuminen_ja_ymparisto/Luvat_ja_ohjeet/Pihan_ja_ympariston_luvat/Ma aainesten_ottaminen Pintamaat ja niiden välivarastointi Poistettavia pintamaita on arviolta m 3. Pintamaista on meneillään PIMA-tutkimus (pilaantuneet maat) mm. alueella pitkään vuokralaisena olleen motocrossradan sekä muun yritystoiminnan (betoniasema, murskausasema, varastointia) takia. Tutkimus on valmistumassa ja alustavien tietojen mukaan alueella ei ole todettu juurikaan pilaantuneita maita. Alueelle tehdyistä kolmestakymmenestä neljästä (34) koekuopasta todettiin muutamassa ohjearvotasolla olevia öljyhiilivetypitoisuuksia tai kynnysarvotasolla olevia PAH-yhdisteitä tai metallien kynnysarvopitoisuuksia. Muilta osin haitta-aineiden pitoisuudet olivat alle kynnysarvojen. Alueella olevissa täyttökerroksissa todettiin paikoitellen jätejakeita (mm. betonia, kaakelia, tiiltä, asfaltinpaloja, rautaa). PIMA-selvitys liitetään lupa-asiakirjoihin, mikäli se valmistuu ennen hankkeen lautakuntakäsittelyä. Mikäli alueelta löytyy pilaantuneita maita, ne tullaan käsittelemään ja toimittamaan asianmukaiseen paikkaan. Puhtaat pintamaat välivarastoidaan vaiheittain ottamisalueen reunoilla tai kuljettamaan pois. Alueen puusto ja kannot poistetaan sekä kuljetetaan muualle hyödynnettäväksi.

11 Espoon kaupunki Päätös Sivu 11 / 30 Tukitoiminta-alue ja jätehuolto Toiminnan tukitoiminta-alue sijoitetaan alkuvaiheessa vaiheen 2 varastokentän yhteyteen, myöhemmin se siirretään lännemmäksi louhinnan edetessä vaiheeseen kaksi. Tukitoiminta-alueella varastoidaan mm. poltto- ja voiteluaineita sekä työkoneet tankataan alueella. Tukitoiminta-alueen 30 cm pintarakenteen (hiekka) alle asennetaan tiivis kalvo (HPDE). Tukitoiminta-alueen reunat korotetaan ja tarvittaessa tukitoiminta-alueen hulevedet ohjataan öljynerotuskaivon kautta. Tukitoiminta-alue rakennetaan valtioneuvoston asetuksen kivenlouhimojen, muun kivenlouhinnan ja kivenmurskaamojen ympäristönsuojelusta (800/2019) mukaisesti. Alueen jätehuolto on käsitelty ympäristölupahakemuksessa ja - päätöksessä. Esitetty louhinta Ramboll Oy:n laatimassa päivätyssä maa-ainesten ottosuunnitelmassa esitetyt toimenpiteet esityslistan liitteiden piirustusten n:ot mukaisesti. Louhinnan tasot perustuvat Kulmakorpi I -nimisen asemakaava-alueen kunnallistekniikan ja esirakentamisen yleissuunnitelmaan, jossa esitetyt maanpinnan tasot ovat kaavamerkintöinä alueen asemakaavaehdotuksessa (maanpinnan likimääräinen korkeustaso). Louhittavien kerrosten paksuudet vaihtelevat alle 3 metristä enimmillään 15 metriin. Louhinta on vaiheistettu viitteellisiin vaiheisiin 1-3. Vaiheistetulla louhinnalla alueen tonttien rakentaminen voidaan aloittaa louhinnan vielä jatkuessa muualla. Louhinnat on tarkoitus aloittaa hankealueen itäosasta, vanhan teollisuusalueen (mm. betoniasema) länsipuolelta. Teollisuusalueen nykyiset toiminnot (vuokrasopimukset) ovat päättyneet tai päättyvät ennen louhinnan aloittamista, joten tämä avoinna oleva alue tullaan käyttämään vaiheen 1 louhintatoiminnan varastointi- ja murskauslaitoksen sijoitusalueena. Ennen siirtymistä vaiheeseen 2 Kulmakorventie siirretään tilapäisesti jo louhitun vaiheen 1 alueelle. Asemakaavaehdotuksessa on Kulmakorventielle osoitettu uusi korkeustaso ja linjausta on tarkistettu. Alla on kuva vaiheiden 1 ja 2 sijoittumisesta sekä louhintasuunnista (ei mittakaavaa).

12 Espoon kaupunki Päätös Sivu 12 / 30 Kuva kaupunkisuunnittelukeskus 2016 Vaiheessa 3 louhinta etenee länteen ja kohdistuu pääosin vanhan motocrossradan mukaiselle alueelle. Alla on kuva louhintavaiheen 3 alueesta ja louhintasuunnista (ei mittakaavaa) Kuva kaupunkisuunnittelukeskus 2016 Louhintamäärät vaiheittain ja pinta-alat:

13 Espoon kaupunki Päätös Sivu 13 / 30 Ottolupaa haetaan 10 vuodeksi ja kokonaisottomääräksi m 3 ktr. Arvioitu vuotuinen otto on noin m 3 ktr. Louhinnan lopputilanne on esitetty suunnitelmapiirustuksessa numero Alla on louhinnan lopputilanne myös kuvana (ei mittakaavaa). Hankkeen kaivannaisjätteen jätehuoltosuunnitelman mukaan alueella ei synny pysyvää maa-ainesta (esimerkiksi sivu- tai seulontakiveä). Hulevesien hallinta Hulevesien käsittelyn ja viivytyksen yleissuunnitelma (Kulmakorpi I louhinta - louhinnan aikaisten hulevesien hallinta; Ramboll Oy huhtikuu 2015) on laadittu louhinnan aikana muodostuville hulevesille. Hulevesien viivytyksen tarkoituksena on ehkäistä haitallisia vaikutuksia hulevesiä vastaanottaville vesistöille. Louhinta-alueella muodostuvat hulevedet pyritään pitämään erillään ympäristössä muodostuvista puhtaammista vesistä. Louhinta-alueen hulevedet ohjataan altaisiin, joissa esikäsittelyssä laskeutusaltaassa kiintoaineksia saadaan poistettua ja biosuodatus jälkikäsittelyssä poistaa ravinteita sekä jäännöskiintoainesta ja mm. metalleja. Ylivuotovirtaamaa varten suunnitelmassa on esitetty erilliset viivytysaltaat. Hulevesien hallintaa varten on suunnitelmassa esitetty kuusi eri vaihetta. Ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan Kulmakorventien suuntaisesti itäinen hulevesien käsittelyalue, jonka kokonaispituus noin 80 metriä (laskeutusallas 10 x 38 m ja biosuodatus 20 x 35 m).

14 Espoon kaupunki Päätös Sivu 14 / 30 Kolmannessa vaiheessa rakennetaan Ämmässuontietä vasten läntinen hulevesien käsittelyalue, jonka kokonaispituus on noin 40 metriä (laskeutusallas 5 x 17 m ja biosuodatus 8 x 20 m). Alla on kuva hulevesien käsittelyn rakenteesta (ei mittakaavaa). Maa-ainesluvan asiakirjoihin on liitetty po. hulevesien hallintasuunnitelma. Molemmilta hulevesien käsittelyalueilta vedet kulkeutuvat Turunväylän viereiseen valtaojaan, josta edelleen Nupurinjärveen ja Gumbölenjokeen. Louhintatyömaalla noudatetaan Espoon kaupungin ja HSY:n vuonna 2015 julkaistua työmaavesiopasta. Hakemus aloittaa työt jo valitusaikana Lupaa haetaan lisäksi maa-ainesten ottamisen aloittamiseen, mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, ennen luvan lainvoimaiseksi tuloa. Aloituslupaa haetaan vaiheiden 1 ja 2 alueille seuraavasti: - Korttelin T-2 alue - Korttelin T-1 alue - Kahvakujan ja Jarrukahvan mukaisille katualueille - Osalle Ajolinjaa ja Letkatielle vaiheiden 1 ja 3 rajalle asti - Kahvatielle kokonaisuudessaan - Vaiheen 2 mukaiselle alueelle nykyisen Kulmakorventien länsipuoliselle - alueelle (pääosin vaiheen 1 aluetta käytetään tässä vaiheessa vain varastointialueena) - Osalle koillisosan K-alueelle (hulevedet ohjataan ko. alueen kautta ja kallio pitää puhkaista) Alue, jolle aloittamislupaa haetaan, on pinta-alaltaan noin 17 ha. Koska kyseessä on kaava-alueen esirakentaminen, on aloittamislupa-alueen rajaus suunniteltu siten, että osa katualueista ja tonttien/kortteleiden esirakentaminen päästään aloittamaan kokonaisuuksina.

15 Espoon kaupunki Päätös Sivu 15 / 30 Aloituslupahakemuksen alue on esitetty alla olevassa kuvassa (ei mittakaavaa). Ottamissuunnitelma (päivätty ) on oheismateriaalissa. Ympäristölupa Espoon ympäristölautakunta on myöntänyt ko. hankkeen kiven louhintaa ja murskausta varten ympäristöluvan. Ympäristölupapäätös (oheismateriaalissa) on annettu Ympäristölupapäätöksestä on valitettu Vaasan hallinto-oikeuteen. Naapurien ja asianosaisten kuuleminen Hankkeen vireillä olosta on kuulutettu maa-aineslain 13 :n mukaisesti kunnan virallisella ilmoitustaululla Hanke kuulutettiin vireillä olevaksi Länsiväylässä ja Hufvudstadsbladetissa Hankkeen johdosta on lisäksi kuultu kirjeellä kahtakymmentä naapurikiinteistön omistajaa. Huomautuksia jätettiin kymmenen. Lyhennelmät jätetyistä huomautuksista sekä karttaesitys huomauttajista on esityslistan oheismateriaalissa. Jätetyt huomautukset ovat kokouksessa esillä olevissa lupa-asiakirjoissa. Ympäristövaikutusten arviointi Kulmakorpi I alueen louhintojen ympäristövaikutuksia on arvioitu ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lainsäädännön mukaisella kalliolouhinnan ja murskauksen arviointimenettelyllä. Arviointiselostus valmistui huhtikuussa 2015.

16 Espoon kaupunki Päätös Sivu 16 / 30 Yhteysviranomaisena toiminut Uudenmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskus totesi antamassaan lausunnossaan mm. että maa-ainesten ottolupaa haettaessa on syytä esittää, millä tavoin ympäristövaikutusten arviointiselostuksessa esitetyt keinot haitallisten vaikutusten lieventämiseksi on huomioitu. Erityisesti on tarpeellista esittää ne tekniset ja toiminnalliset keinot, joilla melun, pölyn ja tärinän torjunta suunnitellaan toteutettavaksi. Melun, pölyn ja tärinän torjuntaa tarkastellaan ympäristölupamenettelyssä ja ympäristölautakunnan antamassa ympäristölupapäätöksessä on teknillisiä ja toiminnallisia lupamääräyksiä haittojen minimoimiseksi. Em. ympäristövaikutusten arviointiselostus löytyy ympäristöhallinnon yhteisestä verkkopalvelusta: FI/Asiointi_luvat_ja_ymparistovaikutusten_arviointi/Ymparistovaikutusten_ arviointi/yvahankkeet/kallion_louhinta_ja_murskaus_kulmakorven_alueel la_espoossa/kallion_louhinta_ja_murskaus_kulmakorven(29863) Alle on koottu mitä yhteysviranomainen on lausunnossaan katsonut hankkeen jatkosuunnittelussa ja toteutuksessa huomioitavan sekä maa-aineslupahakemuksessa tai muutoin esitetty ratkaisu: Tulee huomioida myös viereisen turvapuiston toiminta - Pintamaat kootaan suojavalliksi Pintamaiden mahdollinen pilaantuneisuus - PIMA-selvitys tehdään syksyllä 2016 Jatkovalmistelussa hankealueen kallioperän vedenjohtavuutta on syytä selvittää vielä tarkemmin. - Louhinta ei ulotu kalliopohjaveden pinnan alapuolelle, joten kallioperän vedenjohtavuutta ei ole tarpeen selvittää lisää. Hankealueen vieressä olevassa pohjavesien havaintopisteessä 207A havaitut epäpuhtaudet - Pohjavesiputkessa 207A on tavattu syanidia enimmillään 10 μg/l ja arseenia enimmillään 31 μg/l. Talousveden laatuvaatimus syanidin kohdalla on 50 μg/l ha arseenin kohdalla 10 μg/l. Arseenia esiintyy luonnostaan kallioperässä ja se nostaa paikoin maaperänkin arseenipitoisuuden yli pitoisuuden, jossa maaperän kunnostustarpeesta olisi tehtävä riskiarvio (asetus 214/2007). Kulmakorven vanhan maankaatopaikan suotovesien kulkeutumisesta louhinta alueelle ja toiminta-alueen hulevesien käsittely - Hulevesien louhinnan aikaista hallintaa varten on laadittu erillinen suunnitelma (Ramboll huhtikuu 2015). Suunnitelma on liitetty lupa-asiakirjoihin. - Kulmakorven vanhan maantäyttöalueen pohjavesien päävirtaussuunta on etelään ja kaakkoon eli poispäin hakemuksen kohteena olevasta

17 Espoon kaupunki Päätös Sivu 17 / 30 alueesta. Pohjaveden virtauksen vedenjakaja sijoittuu arviolta maankaatopaikan pohjoispuolelle. - Louhinta saattaa kääntää maankaatopaikan pohjoiskärjen pohjaveden virtaussuuntaa kohti louhittavaa aluetta. Maankaatopaikka-alueelle läjitetty tuhka on kuitenkin sijoitettu maankaatopaikan eteläosaan ja tuhkan läpi suotautuneen veden kulkeutuminen louhinta-alueelle on hyvin epätodennäköistä. Ei ole siis oletettavaa, että louhinnan aikana pohjavedessä havaittaisiin kohonneita arvoja tai pitoisuuksia louhintaalueella tai sen välittömässä läheisyydessä. Alueella liikkuvien kävelijöiden ja pyöräilijöiden liikenneturvallisuuteen on syytä kiinnittää erityistä huomiota raskaan liikenteen määrän lisääntyessä. - Maantien 110 (Nupurintie) parantaminen Karhuniityntien liittymän kohdalla ja välillä Brobackantie-Kirkkonummen raja on kuulutettu vireille. - Tiesuunnitelma tulee koskemaan mm. kevyen liikenteen väylän rakentamista puuttuvalle osuudelle Brobackantieltä Kirkkonummen rajalle. Tiesuunnitelmasta on järjestetty yleisötilaisuus Hankealueen arkeologinen inventointi on päivitettävä hyvissä ajoin ennen hankkeen mahdollista toteuttamista, jotta mahdolliset havainnot muinaisjäännöksistä voidaan huomioida louhintojen toteutuksen suunnittelussa. - Inventointi on tehty ja Espoon kaupungin museo on antanut lausuntonsa hankkeesta / inventoinnista. Hankkeen vaikutusten seuranta on syytä yhdistää alueen yhteisseurantaohjelmaan. - Hakija on sitoutunut liittymään ja maa-ainesluvan lupaehdoksi asetetaan liittyminen Ämmässuon-Kulmakorven alueen vesien yhteistarkkailuohjelmaan. Alueen asukkaat ovat esittäneet mm. kattavaa sosiaalisten ja terveydellisten vaikutusten arviointia, asuinrakennusten liittämistä vesi- ja viemäriverkkoon sekä kevyen liikenteen väylän rakentamista Nupurintielle. - Espoon kaupungin terveyspalvelut on tehnyt kyselytutkimuksella terveys- ja sosiaalisten vaikutusten arviointia. - Kolmperään on rakenteilla kaupungin vesihuolto. - Nupurintien varteen ollaan jo suunnittelemassa kevyen liikenteen väylää. Terveys- ja sosiaalisten vaikutusten arviointi Veera Ruoho ja 24 muuta valtuutettua ovat tehneet valtuustoaloitteen Ämmässuon kaatopaikan ympärillä sijaitsevien asuinalueiden asukkaisiin kohdistuvien Terveys- ja sosiaalisten vaikutusten arvioinnista. Espoon kaupungin terveyspalvelut ovat kyselytutkimuksella selvittänyt alueen lähiympäristön asukkaiden terveydentilaa, koettua terveyshaittaa ja -huolta.

18 Espoon kaupunki Päätös Sivu 18 / 30 Kysely postitettiin 258 espoolaisella ja 88 kirkkonummelaiselle. Vakaviin terveyshaittoihin viittaavaa ei alueella kyselyn perusteella todettu. Tutkimuksessa kuitenkin tuli selvästi esiin alueen väestön huoli melu-, pöly- ja hajuhaitoista. Espoon kaupunki ryhtyy valtuustolle annetun selvityksen mukaan toimenpiteisiin että melua ja pölyä aiheuttavat toimijat liittyisivät yhteiseen melun- ja pölyntarkkailuohjelmaan. Ämmässuon-Kulmakorven alueen vesien yhteistarkkailuohjelma Ämmässuon-Kulmakorven alueen vesiä on tarkkailu jo kauan. Syksyllä 2003 käynnistettiin Uudenmaan ympäristökeskuksen määräämänä alueen toimijoiden yhteistarkkailuna. Yhteistarkkailuohjelma sai lainvoimaisuuden Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä vuonna Vesien yhteistarkkailuun kuuluvia toimintoja ovat tällä hetkellä mm: - HSY:n Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen alue (jätetäyttöalueet 1-3 ja kompostointialueet) - Espoon kaupungin Ämmässuontien maanläjitysalue - Kuusakoski Oy, Ekopark Espoon rakennusjätteen kierrätyslaitos - Espoon kaupungin Ämmässuon siirtoajoneuvovarasto - Rudus Oy:n betoni- ja tiilijätteen murskauslaitos - Espoon kaupungin Kulmakorven ja Kalliosuon maanläjitysalueet - Espoon kaupungin ja Rudus Oy:n Takapellon louhinta- ja maanläjitysalue - Rudus Oy, Jersanmäen louhinta-, murskaus- ja maanläjitysalue Yhteistarkkailussa on lisäksi pyritty huomioimaan HSY:n jätteenkäsittelykeskuksen kaatopaikan laajennusalueen toiminnot sekä HSY:n aluevaraus uusille jätteenkäsittelytoiminnoille niiltä osin kuin ne ovat olleet tiedossa. Tarkkailualueella on lisäksi muita toimintoja, joille ympäristöviranomaiset eivät ole asettaneet vesistötarkkailuvelvoitteita (esimerkiksi Hyvinkään Tieluiska Oy, kantojen haketus ja mullan valmistus). Ympäristölautakunta on viimeksi merkinnyt tiedoksi Ämmässuon ja Kulmakorven alueen vesien yhteistarkkailun vuosiyhteenvedon Ämmässuon-Kulmakorven alueen vesien yhteistarkkailuraportti vuodelta 2015 on kokouksessa esillä olevissa lupa-asiakirjoissa. Nyt po. maa-ainesten ottamishanke esitetään liitettäväksi Ämmässuon-Kulmakorven yhteistarkkailuun ennen toiminnan aloittamista. Liittymisestä yhteistarkkailuohjelmaan tehdään myöhemmin erillinen suunnitelma, joka toimitetaan hyväksyttäväksi ympäristöviranomaisille ennen toiminnan aloittamista.

19 Espoon kaupunki Päätös Sivu 19 / 30 Em. tarkkailuohjelman lisäksi Kulmakorven alueella tarkkaillaan Kakarlammen vedenpinnan korkeutta. Luonto- ja kulttuuriarvot yms. Varsinaisella louhinta-alueella ei ole tiedossa sellaisia luontoarvoja, joita louhintojen yhteydessä tulisi huomioida. Kakarlammin luonnonsuojelualue Kakarlamminsuon luonnonsuojelualue (aluetunnus YSA012796) sijaitsee louhinta-alueesta kaakkoon. Kakarlamminsuon luonnonsuojelualueeseen sisältyy pieni, umpeen kasvava Kakarlampi sekä lampea ympäröivä, rämevaltainen Kakarlammensuo. Kakarlammen vedenpinnan korkeusvaihteluita on seurattu kaukovalvonnalla (automaatioasema) jo vuodesta Tarkkailuvelvoite on lupaehtona Takapellon alueen maa-ainesluvissa. Takapellon alueen louhinnoilla ei ole havaittu olevan vaikutuksia Kakarlampeen vaan sen vedenpinnan korkeuden vaihtelut johtuvat normaalista vuoden kierrosta (kesä-talvi). Gumbölenjoki Louhinta-alue sijaitsee Mankinjoen valuma-alueella. Louhinta-alueen eteläosassa kulkee vedenjakaja, joka ohjaa tällä hetkellä (ennen louhintoja) eteläosan vedet pieneltä alueelta etelän suuntaan Ämmässuonpuroa pitkin Loojärveen ja pohjoispuoliset vedet ohjautuvat pohjoista reittiä Nupurinjärven kautta Gumbölenjokeen. Kummallakin reitillä vedet päätyvät alempana Mankinjokeen. Louhinnan jälkeen valuma-alue muuttuu siten, että kaikki louhinta-alueen vedet ohjautuvat pohjoista reittiä Nupurinjärven ja Gumbölenjoen kautta Mankinjokeen. Suomen eliölajien uhanalaisuusluokituksen (2010) mukaan vaelluskaloista mm. meritaimen luokitellaan äärimmäisen uhanalaiseksi sekä vaellussiika erittäin uhanalaisiksi. Molempia esiintyy Gumbölenjoessa. Louhinta-alueelta tulevien pintavesien puhdistus on suunniteltava siten, että taimenen ja siian elinolosuhteet Gumbölenjoessa eivät vaarannu. Muinaismuistot Museovirasto on suorittanut Kulmakorpi I asemakaava-alueen arkeologisen inventoinnin, eikä alueelta etsinnöistä huolimatta löytynyt muinaisjäännös- tai kulttuuriperintökohteita. Alla on kuva ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta. Kuvassa on esitetty suojelualueet ja muut arvokkaat luontokohteet. Kulmakorven asemakaava-alue on kuvassa punaisella rajauksella.

20 Espoon kaupunki Päätös Sivu 20 / 30 Maankäyttöratkaisut Maakuntakaava Voimassa olevissa Uudenmaan maakuntakaavassa ja sen vaihekaavoissa kyseinen louhinta-alue on osoitettu työpaikka-alueeksi. Alla on kuva (ei mittakaavaa) vahvistettujen maakuntakaavojen yhdistelmästä, johon on punaisella rajauksella merkitty po. louhinta-alue. Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavan ehdotus on ollut nähtävillä Nähtävillä ollut vaihemaakuntakaava ei po. louhintahankkeen suhteen tuo muutoksia alueen maankäyttöön.

21 Espoon kaupunki Päätös Sivu 21 / 30 Alla on kuva (ei mittakaavaa) Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavan ehdotuksesta. Kuvassa on punaisella rajauksella esitetty po. louhinta-alue. Yleiskaava Louhinta-alue sijoittuu ympäristöministeriön vahvistamassa Espoon pohjoisosien yleiskaavassa osa I teollisuuden ja varastoinnin alueelle T. Alla on kuva (ei mittakaavaa) Espoon pohjoisosien yleiskaavasta osa I. Kuvassa on punaisella rajauksella esitetty po. louhinta-alue. Esitetty louhinta sijoittuu kokonaisuudessaan alueelle, joka on ensisijaisesti varattu teollisuudelle ja varastoinnille sekä niitä palveleville

22 Espoon kaupunki Päätös Sivu 22 / 30 tiloille. Suunnitelman mukainen louhinta ei vaikeuta alueen käyttämistä yleiskaavassa varattuun tarkoitukseen, vaan mahdollistaa alueen rakentamisen. Alueella on vireillä Espoon Pohjois- ja keskiosien yleiskaava. Kaavan tavoitteet hyväksyttiin kaupunginhallituksessa ja nyt valmistellaan yleiskaavaluonnosta, joka pyritään saamaan nähtäville vuoden 2017 aikana. Maa-aineslupahakemuksen mukainen maa-ainesten otto ei ole ristiriidassa valmisteilla olevan yleiskaavan tavoitteiden kanssa. Asemakaava Alueella ei ole voimassa asemakaavaa. Alueelle on laadittu MRA 27 :n mukaisesti nähtävillä ollut Kulmakorpi I -niminen asemakaavaehdotus, jonka kaupunkisuunnittelulautakunta päätti ehdottaa kaupunginhallitukselle hyväksyttäväksi. Asemakaava-alueen maankäyttösopimusneuvottelut ovat edelleen kesken. Alla on kuva (ei mittakaavaa) Kulmakorpi I:sen asemakaavasta. Kuvassa on punaisella raidoituksella po. louhinta-alue. Pääosa louhittavasta alueesta on alueen tulevassa asemakaavassa osoitettu teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueeksi (merkinnät T, T-1 ja T-2). Pohjoisin osa louhinta-alueesta on osoitettu toimitilarakennusten korttelialueeksi sekä liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi (merkinnät KTY-1 ja K). Korttelialueilla on säilytettävä ja istutettava tontinosa, jolle louhintaa ei uloteta. Louhintaa on osoitettu myös suojaviheralueelle sekä istutettavalle suojaviheralueelle (merkinnät EV ja EV-1). Suojaviheralueelle EV on kaavamääräyksissä osoitettu sijainniltaan ja laajuudeltaan ohjeellinen hulevesiallas.

23 Espoon kaupunki Päätös Sivu 23 / 30 Asemakaavamääräyksissä (12 ) todetaan, että työmaa-aikaiset hulevedet tulee käsitellä ja puhdistaa korttelialueella ennen johtamista yhteiseen hulevesijärjestelmään. Erikseen on vielä louhintalupavaihetta koskeva kaavamääräys: Rakentamisen aikaiset vedet tulee käsitellä haitattomiksi ennen niiden johtamista vesistöön. Suunnitelma rakentamisen aikaisten vesien johtamisesta tulee esittää viimeistään rakennus- tai louhintalupaa haettaessa. Korttelialueille on merkitty maanpinnan likimääräinen korkeusasema. Korkeusasemat vaihtelevat Lähes kaikki asemakaava-alueen katualueista kuuluvat louhittaviin alueisiin. Hankkeen liikennejärjestelyt on esitetty hakemuksessa. Kulmakorpi I:sen asemakaava-alue sijaitsee moottoritieluokkaisen Turunväylän (vt 1) sekä sen rinnakkaisväylän Nupurintien (mt 110) eteläpuolella. Liikenne louhinta- alueelle kulkee Nupurintieltä Ämmässuontien ja Kulmakorventien kautta. Nupurintieltä on yhteys Turunväylälle Histan eritasoliittymän kautta. Alueen asemakaavoituksen yhteydessä laadittiin Kulmakorpi I liikenneselvitys ja Nupurintien tarveselvitys kaupungin ja Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen toimesta. Liikennettä koskevien selvitysten perusteella todetaan, että maaainestoiminnan käynnistyessä Kulmakorpi I:n alueella Nupurintielle suuntautuvaa liikennettä on hyvä ohjata mahdollisuuksien mukaan molempiin käytettävissä oleviin liittymiin: Ämmässuontien ja Kulmakorventien liittymiin. Tarpeen vaatiessa liittymiä tullaan parantamaan tehtyihin selvityksiin perustuen. Lausuntojen tiivistelmät Lausunnot löytyvät kokonaisuudessaan verkosta FI/Asuminen_ja_ymparisto/Luvat_ja_ohjeet/Pihan_ja_ympariston_luvat/Ma aainesten_ottaminen Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus viittaa antamassaan lausunnossa ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta annettuun yhteysviranomaisen lausuntoon. Yhteysviranomaisen lausunnossa ( ) painotettiin erityisesti miten melun-, pölyn- ja tärinäntorjunta suunnitellaan toteutettavaksi. Melun-, pölyn- ja tärinäntorjunta ovat ympäristöluvassa ohjattavia seikkoja.

24 Espoon kaupunki Päätös Sivu 24 / 30 Maa-aineslupahakemuksesta antamassaan lausunnossa ELY-keskus katsoo, että alueelle kerääntyvät hulevedet tulisi tehokkaasti hyödyntää pölyntorjunnassa ja hulevesien käsittelyn yhteydessä tulee varautua myös poistovesien ph-mittaukseen ja -säätöön. Ympäristöön johdettavien vesien ph-arvo tulee olla välillä ph 6-9. ELY-keskus edellyttää hankkeen liittämistä Ämmässuon-Kulmakorven alueen vesien yhteistarkkailuohjelmaan. ELY-keskus ottaa lausunnossaan esiin myös melutilanteen seurannan ja melun torjunnan, joita ohjataan ympäristöluvassa. Lausunnossaan ELY-keskus katsoo, että kallioperän rikkonaisuudesta, maankaatopaikan läheisyydestä ja suunnitellusta ottotasosta johtuen tulee vaiheiden 1 ja 2 alueille asentaa 1-2 uutta havaintoputkea seurantaa ja turvallisen ottotason määrittämistä varten. Toiminnassa ja lupamenettelyssä tulee huomioida Carunan vireillä oleva Espoo-Ämmässuo-Kolmiranta 110 kv:n voimajohtohanke. Mikäli otetaan huomioon lausunnossa mainitut seikat, ELY-keskus katsoo, että edellytykset luvan myöntämiselle ovat olemassa maa-aineslain mukaisesti. Espoon ympäristölautakunta toteaa antamassaan lausunnossa mm. seuraavaa: Ympäristölautakunnan antamassa Kulmakorpi I-asemakaavaalueen murskausta ja louhintaa koskevassa ympäristöluvassa on esitetty yksityiskohtaiset määräykset mm. hankkeen toiminta-ajoista, melusta, jätehuollosta, päästöistä ilmaan ja pinta- ja pohjavesiin, menettelystä onnettomuus- ja häiriötilanteissa sekä toiminnan tarkkailuvelvoitteet. Lisäksi luvanhakija on sitoutunut ELY-keskuksen esittämiin toimiin hulevesien käsittelyn, pilaantuneiden maiden selvittämisen, pinta- ja pohjavesien tarkkailun sekä toiminnan aiheuttamien liikennejärjestelyjen osalta. Ympäristölautakunta toteaa lisäksi että lupavalmistelussa on kuitenkin syytä vielä varmistaa, että hankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksessa ja yhteysviranomaisen lausunnossa esitetyt näkökohdat otetaan lupaehdoissa riittävästi huomioon erityisesti Ämmässuo-Kulmakorpi alueelle sijoittuvien useiden toimintojen kokonaisvaikutusten osalta. Uudenmaan liitto toteaa antamassaan lausunnossa seuraavaa: Ottamissuunnitelmassa on esitetty ja otettu huomioon asianmukaisesti maakuntakaavojen sisältö ja kaavoitustilan ne. Esitetty maa-ainesten ottaminen ei ole maakuntakaavojen vastaista eikä vaikeuta niiden toteuttamista. Uudenmaan liitolla ei ole huomautettavaa ottosuunnitelmasta.

25 Espoon kaupunki Päätös Sivu 25 / 30 Kirkkonummen rakennus- ja ympäristölautakunta ilmoitti ettei se anna lausuntoa vireillä olevasta maa-aineslupahakemuksesta. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY toteaa antamassaan lausunnossa seuraavaa: Alueella tehtävät toiminnot tulee suunnitella siten, että pintavesien valumat eivät heikennä Dämmanin vedenpuhdistuslaitokselta otettavan raakaveden laatua. Hanke sijaitsee Dämmanin vedenpuhdistuslaitoksen raakavedenoton valuma-alueella. Dämmanin vedenpuhdistuslaitos on tärkeä osa HSY:n vesihuoltoa ainakin vuoden 2016 loppuun saakka. Caruna Espoo Oy toteaa saapuneessa lausunnossa seuraavaa: Alueella sijaitsee sähkönjakeluverkosta oheiseen liitteen 1 mukaisesti. 20 kv ilmajohdot on esitetty sinisellä viivalla ja 0,4 kv ilmajohdot vihreällä viivalla. 20 kv ilmajohdon johtokatu on 10 m leveä. Mikäli maa-ainesta otetaan johtokatualueella pylvään läheisyydessä, niin johdot tulee siirtää uuteen paikkaan ennen työn suorittamista. On myös huolehdittava, että louhintatyö ei aiheuta maa-aineisten lentämistä johtoihin. Johtojen läheisyydessä työskennellessä tulee huomioida riittävä turvaetäisyys. 20 kv ilmajohdon turvaetäisyys on 2 m johdon alla ja 3 m johdon sivulla. 0,4 kv riippujohdon turvaetäisyys on 0,5 m sekä johdon alla että sivulla. Espoon kaupunginmuseo on antanut lausunnon. Kaupunginmuseo tarkastelee hanketta kulttuuriympäristön suojelun näkökulmasta ja lausuu pyydettynä seuraavaa: Espoon kaupunginmuseo lausui Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle Kulmakorpi 1 asemakaava-alueen louhinnan YV A-ohjelmasta, sekä YV A -selostuksesta. Lausunnoissa todetaan, että Kulmakorpi 1 asemakaava-alueella ei ole kulttuurihistoriallisesti merkittäviä rakennuksia. Hankkeen ohjeellisella vaikutusalueella sijaitsevat Espoon rakennuskulttuuri ja kulttuurimaisemajulkaisun kohteet 224, 225 ja 226 sekä osittain 303 (Histan kartanomaisema, Histan päärakennus, Honkamajan nuorisoseurantalo sekä Kolmperän huvila-alue). Alueella suoritettiin arkeologisen kulttuuriperinnön täydennysinventointi Raportissa todetaan, että lähimmät tunnetut muinaisjäännöskohteet ovat noin 2 km etäisyydellä Kulmakorven louhinta-alueesta. Täydennysinventoinnissa hankealueelta ei löytynyt uusia muinaisjäännös- tai kulttuuriperintökohteita, joten hanke ei vaaranna arkeologista kulttuuriperintöä. Muutoin Espoon kaupunginmuseolla ei ole huomauttamista suunnitelmiin.

26 Espoon kaupunki Päätös Sivu 26 / 30 Hakija on antanut vastineen lausuntoihin ja huomautuksiin Vastine on oheismateriaalissa. Luvan myöntämisen edellytykset Mikäli maa-ainesten ottaminen suoritetaan päätöksessä annettavia lupaehtoja noudattaen, ei esitetty maa-ainesten ottaminen aiheuta merkittävien kauneusarvojen tai erikoisten luonnonesiintymien tuhoutumista eikä sillä ole huomattavia tai laajalle ulottuvia vahingollisia muutosvaikutuksia luonnonolosuhteisiin eikä toimenpide vaaranna tärkeän tai muun vedenhankintakäyttöön soveltuvan pohjaveden tai muun vedenhankintakäyttöön soveltuvan pohjavesialueen veden laatua tai antoisuutta. Esitetty maa-ainesten ottaminen ei vaikeuta alueen käyttämistä yleiskaavassa varattuun tarkoitukseen eikä turmele kaupunki- tai maisemakuvaa. Esitetty maa-aineshanke on alueelle laaditun asemakaavaehdotuksen mukainen. Maa-aineslain mukaista lupaa ratkaistaessa on huomioitu ympäristövaikutusten arviointimenettelyn mukainen arviointi hankkeen vaikutuksista mm. ympäristöön, yhdyskuntarakenteeseen, maisemaan, kaupunkikuvaan sekä luonnonvarojen hyödyntämiseen. Hankkeen jatkosuunnittelussa ja tulevassa toteuttamisessa on huomioitu yhteysviranomaisen lausunnossaan esittämät tarkistukset ja lisäselvitykset. Tarkastusmaksu Kaupunginhallituksen tekemän taksapäätöksen (voimaan ) mukaisesti maa-ainesten ottamissuunnitelman tarkastamisesta luvan hakija on velvollinen suorittamaan hakemuksessa otettavaksi esitetyn maa-ainesmäärän tilavuuden mukaan 0,03 euroa / kiinto-m 3, vähintään kuitenkin euroa / lupa tai muutoslupaa kohden 0,03 euroa / kiinto-m 3, vähintään kuitenkin 500 euroa / lupa. Tarkastusmaksu: m 3 ktr x 0,03 euroa / m 3 ktr = euroa. Sovelletut oikeusohjeet - Maa-aineslaki 3, 6-7, 9-13, 16, 20-21, 23 ja 23 a. - Maa-ainesasetus 2-4, Maa-aineslain siirtymäsäännökset /424 - Espoon kaupungin rakennusvalvonnan taksa tarkastus- ja valvontatehtävistä sekä muista viranomaistehtävistä (voimaan ) - 8 Maa-aineslain lupien maksut

27 Espoon kaupunki Päätös Sivu 27 / 30 Päätöshistoria Kaupunkisuunnittelulautakunta Päätösehdotus Kaupunkisuunnittelujohtaja Torsti Hokkanen Kaupunkisuunnittelulautakunta: 1 päättää myöntää Espoon kaupungin kaupunkitekniikan keskukselle maa-aineslain 3, 6 ja 7 :ien nojalla luvan maa-ainesten ottamiseen Espoon kaupungin Espoonkartanon kylässä osille kiinteistöjä RN:ot 1:385, 1:386 ja 1:390 sekä osalle Nuuksion kylän kiinteistöä RN:o 25:14 maa-ainesten ottosuunnitelman mukaisesti seuraavilla ehdoilla: Yleiset ehdot Lupa maa-ainesten ottamiseen myönnetään päivätyn maa-ainesten ottosuunnitelman mukaisesti piirustuksessa n:o osoitetulle ottamisalueelle seuraavilla ehdoilla: Ottamisalueelta saadaan puusto kaataa ottamissuunnitelmasta poiketen vaiheittain työn edetessä. Ottamisalue on merkittävä maastoon ja suojattava louhintatyön ajaksi siten, ettei toiminnasta ole vaaraa alueella tai sen ympäristössä liikkuville sekä tarvittaessa asetettava valvonnan suorittamiseksi muut välttämättömät laitteet. Työmaa-alue on rajattava koko työn ajan ja käytettävä riittäviä suoja-aitoja eri työvaiheiden turvallisuusvaatimusten mukaisesti. Aidat on pidettävä kunnossa. Ennen ottamistoimintaan ryhtymistä on riittävästi korkeuskiintopisteitä merkittävä maastoon selvästi ja oton ajan kestävin merkein. Alueelle on laadittava työmaasuunnitelma. Alue on pidettävä yleisilmeeltään siistinä ja turvallisuudesta on huolehdittava. Työmaasuunnitelma on toimitettava hyvissä ajoin valvovalle viranomaiselle eli Espoon ympäristökeskukseen. Hakijan on noudatettava mitä kulloinkin lainvoimaisessa kiven louhintaa ja murskausta koskevassa ympäristöluvassa määrätään toiminnasta aiheutuvien ympäristöhaittojen ja niiden vaikutusten ehkäisemisestä. Mikäli maa-ainesluvan ehtoja ei noudateta tai maa-ainesten ottaminen on ennalta arvaamattomalla tavalla vaikuttanut haitallisesti ympäristöön, asutukseen tai luonnonolosuhteisiin, on lupaviranomaisella oikeus muuttaa lupaehtoja tai peruuttaa lupa. Lupa on voimassa päätöksen antopäivästä (julkipano) kymmenen vuotta.

28 Espoon kaupunki Päätös Sivu 28 / 30 Ennen louhintaa Hyvissä ajoin ennen louhinnan aloittamista tulee hulevesien 1 vaiheen käsittelyrakenne (hulevesien itäinen käsittelyrakenne) toteuttaa. Erityisesti biosuodattimen osalta ajankohta on tärkeä, jotta suodattimelle ehtii kehittyä riittävän vahva kasvillisuus ja pieneliöstö. Biosuodatusrakenteen kasvi- ja lajityyppejä tulisi olla useampia, jotta biosuodatus on varmasti käynnissä koko ajan ja että on helposti todettavissa ph-arvojen nousu. Biosuodatusrakenteessa tulisi käyttää yhtä ainakin ph-pitoisuuteen reagoivaa indikaattorilajia. Lisäksi tulee varautua ph-pitoisuuden mittauksiin biosuodatusrakenteen kokoojakaivosta. Kulmakorventien liittymästä Kirkkonummelle päin tulee noin 200 metrin matkalle rakentaa umpinainen aita louhinta-alueen rajalle, samoin em. liittymästä etelään hulevesien käsittelyrakenteen louhinnan puoleiselle reunalle noin metrin matkalle. Aidan tulee olla maisemaan soveltuva ja aita on pidettävä kunnossa. Louhinta Ottamissuunnitelmassa osoitetulta ottamisalueelta saa louhia enintään m 3 krt. Louhintatasot eivät saa ulottua ottamissuunnitelman suunnitelmapiirroksessa n:o esitettyjen louhintatasojen alapuolelle. Pinta- ja pohjavedet Louhinta-alueelta tulevien pintavesien puhdistus on suunniteltava siten, että taimenen ja siian elinolosuhteet Gumbölenjoessa eivät vaarannu. Hakijan on osallistuttava Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen koordinoimaan Ämmässuon-Kulmakorven alueen vesien yhteistarkkailuohjelmaan. Ympäristövaikutusten tarkkailuun tulee nimetä vastuuhenkilö, jonka tulee seurata työn toteutusta ja tarkkailun tuloksia lopullisessa tarkkailuohjemassa määritetyllä tavalla sekä ryhtyä tarvittaessa havaittujen epäkohtien edellyttämiin toimenpiteisiin. Vastuuhenkilö tulee ilmoittaa kirjallisesti valvovalle viranomaiselle. Vastuuhenkilöksi tulee ensisijaisesti nimetä lopullisen tarkkailuohjelman laatija ja toissijaisesti vastaavan pätevyyden omaava erityisasiantuntija. Hulevesien johtamispainanteet tulee toteuttaa hyvissä ajoin ennen kutakin louhintavaihetta. Ympäristöön johdettavien vesien ph-arvo tulee olla välillä ph 6-9.

29 Espoon kaupunki Päätös Sivu 29 / 30 Koska louhinta ulotetaan hyvin lähelle arvioitua pohjaveden pintaa eikä kallioperän vedenjohtavuutta ole tarkemmin selvitetty, tulee louhintavaiheiden 1 ja 2 alueelle asentaa kaksi uutta pohjaveden havaintoputkea. Havaintoputket tulee myöhemmin liittää vesien yhteistarkkailuohjelmaan. Valvonta Hankkeelle tulee nimetä yhdyshenkilö, jonka yhteystiedot tulee ilmoittaa ympäristökeskukseen. Henkilöllä tulee olla riittävä koulutus ja kokemus maanrakennustöistä. Alueella on suoritettava vähintäänkin vuosittainen katselmus. Katselmuksissa tulee riittävässä määrin todeta työn eteneminen, että edellytetyt tarkastusmittaukset ja -havainnot on raportoitu ao. taholle sekä, että muita lupamääräyksiä on noudatettu. Alueella tulee suorittaa louhinnan loputtua loppukatselmus ennen alueen luovuttamista rakentamiseen. Mikäli alueet luovutetaan rakentamiseen vaiheittain, katselmuksetkin tulee vaiheistaa. Valvontaviranomainen voi suorittaa alueelle katselmuksia tai edellyttää hakijaa toimittamaan tarpeellisia selvityksiä, 2 toteaa, ettei edellä mainitulla tavalla toteutettuna esitetty maa-ainesten ottaminen aiheuta merkittävien kauneusarvojen tai erikoisten luonnonesiintymien tuhoutumista eikä sillä ole huomattavia tai laajalle ulottuvia vahingollisia muutosvaikutuksia luonnonolosuhteisiin. Esitetty maa-ainesten ottaminen ei vaaranna tärkeän tai muun vedenhankintakäyttöön soveltuvan pohjaveden tai muun vedenhankintakäyttöön soveltuvan pohjavesialueen veden laatua tai antoisuutta. Esitetty maa-ainesten ottaminen ei vaikeuta alueen käyttämistä yleiskaavassa varattuun tarkoitukseen eikä turmele kaupunki- tai maisemakuvaa. Esitetty louhinta on alueelle laaditun asemakaavaehdotuksen mukaista. Maa-aineslain mukaista lupaa ratkaistaessa on huomioitu ympäristövaikutusten arviointimenettelyn mukainen arviointi hankkeen vaikutuksista mm. ympäristöön, yhdyskuntarakenteeseen, maisemaan, kaupunkikuvaan sekä luonnonvarojen hyödyntämiseen, 3 antaa edellä mainitun luvan julkipanon jälkeen,

30 Espoon kaupunki Päätös Sivu 30 / 30 4 antaa maa-aineslain 21 :n 2 momentin nojalla Espoon kaupungin kaupunkitekniikan keskukselle oikeuden aloittaa aloittamisoikeutta koskevan hakemuksen mukaisesti maa-ainesluvan mukainen louhinta ennen kuin päätös on saanut lainvoiman ehdolla, että hakija sitoutuu niiden haittojen, vahinkojen ja kustannusten korvaamiseksi, jotka toiminnan aloittamisesta ennen päätöksen lainvoimaisuutta aiheutuvat, mikäli päätös kumotaan tai lupaa muutetaan. Maa-ainesluvan täytäntöönpano ennen päätöksen lainvoimaisuutta ei tee muutoksenhakua tässä tapauksessa hyödyttömäksi, sillä alueen maankäyttötarkoitus lainvoimaisessa yleiskaavassa jo edellyttää merkittäviä muutoksia kaupunki- tai maisemakuvassa. Tarkastusmaksu: euroa. Käsittely Keskustelun kuluessa puheenjohtaja Markku Markkula teki varapuheenjohtaja Kirsi Louhelaisen kannattaman perustellun pöydällepanoehdotuksen, joka kuuluu: Pöydälle lisäselvityksiä varten, jotta kaupunkisuunnittelulautakunnan käyttöön saadaan tarkempaa tietoa asemakaavaa koskevan maankäyttösopimuksen valmistelun hitaasta etenemisestä sekä siitä, mihin toimenpiteisiin ja mihin toimenpidetasoon aloittamisluvalla (päätösehdotuksen kohta 4) halutaan päästä. Julistettuaan keskustelun pöydällepanosta päättyneeksi, puheenjohtaja Markkula tiedusteli voidaanko puheenjohtajan ehdotukset yksimielisesti hyväksyä. Koska ehdotusta ei vastustettu, totesi puheenjohtaja Markkula kaupunkisuunnittelulautakunnan hyväksyneen ne yksimielisesti. Päätös Kaupunkisuunnittelulautakunta: päätti jättää asian pöydälle lisäselvityksiä varten, jotta kaupunkisuunnittelulautakunnan käyttöön saadaan tarkempaa tietoa asemakaavaa koskevan maankäyttösopimuksen valmistelun hitaasta etenemisestä sekä siitä, mihin toimenpiteisiin ja mihin toimenpidetasoon aloittamisluvalla (päätösehdotuksen kohta 4) halutaan päästä. Tiedoksi - huomauttajat - Rakennusvalvontakeskus - Ympäristökeskus - Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus ELY

31 Maa-aineslupa Valitusosoitus Valitusviranomainen ja valitusaika Yllämainittuun maa-aineslain nojalla tehtyyn päätökseen voidaan hakea muutosta kirjallisella valituksella Helsingin hallinto-oikeudelta 30 päivän kuluessa päätöksen antamisesta. Valitukseen oikeutettu ja valituksen perusteet Valitusoikeus lupaviranomaisen päätöksestä, joka koskee ottamislupaa, on: 1. sillä, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa; 2. kunnan jäsenellä; 3. alueellisella elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksella; 4. hankkeen tarkoittamalla alueella toimivalla sellaisella rekisteröidyllä yhdistyksellä tai säätiöllä, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun taikka asuinympäristön viihtyisyyden edistäminen. Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että: 1. päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä; 2. päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa; tai 3. päätös on muuten lainvastainen. Valitus Valituksessa on ilmoitettava 1. valittajan nimi ja kotikunta; 2. päätös, johon haetaan muutosta; 3. miltä osin päätöksestä valitetaan ja muutos, joka siihen vaaditaan tehtäväksi; 4. muutosvaatimuksen perusteet. Valitus on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa. Valitus on valittajan tai valitus muun laatijan omakätisesti allekirjoitettava. Jos ainoastaan laatija on allekirjoittanut valituksen, siinä on mainittava myös laatijan nimi ja kotikunta. Valitukseen on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai jäljennöksenä sekä todistus siitä päivästä, josta valitus luetaan. Lisäksi valitukseen on liitettävä asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle. Valituksen toimittaminen Omalla vastuulla valituksen voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Omalla vastuulla valituksen voi toimittaa ennen valitusajan päättymistä myös telekopiona tai sähköpostilla. Päätös on annettu julkipanon jälkeen Päätöksen katsotaan tulleen asianomaisen tietoon silloin, kun se on annettu.

32 Helsingin hallinto-oikeuden osoite on: Helsingin hallinto-oikeus, kirjaamo Radanrakentajantie Helsinki Puhelinvaihde: Faksi: Sähköposti:helsinki.hao@oikeus.fi Virastoaika: Valituksen käsittelyn maksullisuus Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 250 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen. Muutoksenhaku / lupa maa-ainesten ottamiseen muutoksenhausta huolimatta Helsingin hallinto-oikeus voi valituksesta kumota lupaviranomaisen määräyksen ainesten ottamisen aloittamisesta muutoksenhausta huolimatta tai muuttaa sitä tai muutoin kieltää lupapäätöksen täytäntöönpanon.

33

Espoon kaupunki Pöytäkirja 9. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 9. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1 Kaupunkisuunnittelulautakunta 18.01.2017 Sivu 1 / 1 1935/2016 10.03.00 9 Maa-aineslupa ja aloittamisoikeus Espoon kaupungin Espoonkartanon kylässä osille kiinteistöjä RN:ot 1:385, 1:386 ja 1:390 sekä Nuuksion

Lisätiedot

Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 183. Paikka Kaupunkisuunnittelulautakunnan kokoushuone, Kirkkojärventie 6 B, Espoon keskus

Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 183. Paikka Kaupunkisuunnittelulautakunnan kokoushuone, Kirkkojärventie 6 B, Espoon keskus Espoon kaupunki Pöytäkirja Kaupunkisuunnittelulautakunta 01.02.2017 Sivu 1 / 183 Kokoustiedot Aika 01.02.2017 keskiviikko klo 18:15-20:20 Paikka Kaupunkisuunnittelulautakunnan kokoushuone, Kirkkojärventie

Lisätiedot

Siilinjärven kunta. Kalliokiviainesten ottotoiminta Vuorelan alue, Siilinjärvi. Ympäristövaikutusten arviointiohjelma

Siilinjärven kunta. Kalliokiviainesten ottotoiminta Vuorelan alue, Siilinjärvi. Ympäristövaikutusten arviointiohjelma 67080073.BST1 Helmikuu 2010 Siilinjärven kunta Kalliokiviainesten ottotoiminta Vuorelan alue, Siilinjärvi Ympäristövaikutusten arviointiohjelma TIIVISTELMÄ Hankekuvaus Siilinjärven kunta suunnittelee maa-

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 121. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 121. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1 Kaupunkisuunnittelulautakunta 08.06.2016 Sivu 1 / 1 2463/2016 10.03.00 121 Rakennuskiellon ja toimenpiderajoituksen määrääminen osalle Espoon pohjois- ja keskiosien yleiskaavan aluetta Valmistelijat /

Lisätiedot

Espoon kaupunkitekniikan keskus Kaupungin kirjaamo Pl Espoo.

Espoon kaupunkitekniikan keskus Kaupungin kirjaamo Pl Espoo. Lausunto UUDELY/6883/2016 23.8.2016 Espoon kaupunkitekniikan keskus Kaupungin kirjaamo Pl 1 02070 Espoo kirjaamo@espoo.fi pia.k.salonen@espoo.fi Lausuntopyyntönne 23.5.2016, 1935/10.03.00/2016 Lausunto

Lisätiedot

11 20.03.2015. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Pudasjärven kaupungin Livon kylälle, tilalle Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1.

11 20.03.2015. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Pudasjärven kaupungin Livon kylälle, tilalle Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1. Oulunkaaren ympäristölautakunta 11 20.03.2015 Maa-aineslupahakemus Pudasjärven kaupunki, Livon kylä, Tervatöyräs, Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1, Metsähallitus, MT, Pohjanmaa-Kainuu OULYMP 11 ASIA

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 132. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 132. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1 Kaupunkisuunnittelulautakunta 17.08.2016 Sivu 1 / 1 1139/2016 10.03.00 Kaupunkisuunnittelulautakunta 132 17.8.2016 132 Oikaisuvaatimusten käsittely koskien kaupunkisuunnittelujohtajan maisematyölupapäätöstä

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 98. Rakennuslautakunta 26.06.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 98. Rakennuslautakunta 26.06.2014 Sivu 1 / 1 Rakennuslautakunta 26.06.2014 Sivu 1 / 1 2833/10.03.00/2014 98 Purkamislupa-asia, 2014-828, Länsituulentie 7 02100 ESPOO, Tapiolan Toimitalo Oy c/o Corbel Oy Päätöspäivämäärä 26.06.2014 Päätös annetaan

Lisätiedot

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA Raahen kaupunki, Piehingin kylä Tila Hannila Rn:o 1:33 LEMMINKÄINEN INFRA OY 2016 Raahen kaupungin Piehingin kylässä 2 (6) Sisällysluettelo 1 Alueen perustiedot... 3 1.1 Omistus- ja hallintaoikeus sekä

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 140. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 140. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1 Kaupunkisuunnittelulautakunta 31.08.2016 Sivu 1 / 1 1139/2016 10.03.00 Kaupunkisuunnittelulautakunta 132 17.8.2016 140 Oikaisuvaatimusten käsittely koskien kaupunkisuunnittelujohtajan maisematyölupapäätöstä

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 270. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 270. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 05.09.2016 Sivu 1 / 1 4941/2015 10.02.03 270 Lausunnon antaminen Helsingin hallinto-oikeudelle Puustellinmäki, asemakaavan muutos 110517, hyväksymistä koskevasta valituksesta Valmistelijat

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 65. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 65. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1 Rakennuslautakunta 12.05.2016 Sivu 1 / 1 2063/2016 10.03.00 65 Purkamislupa-asia, 2016-291, Miestentie 2 02150 ESPOO, Espoon kaupunki / Tekninen ja ympäristötoimi Päätöspäivämäärä 12.05.2016 Päätös annetaan

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 93. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 93. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1 Rakennuslautakunta 20.04.2017 Sivu 1 / 1 1790/2017 10.03.00 93 Purkamislupa-asia, 2017-233, Tontunmäentie 33 02200 ESPOO, Asunto Oy Riihitonttu c/o Talohallinta Oy Martinlaakso Päätöspäivämäärä 20.04.2017

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 218. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 218. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1 Rakennuslautakunta 15.12.2016 Sivu 1 / 1 5143/2016 10.03.00 218 Purkamislupa-asia, 2016-1629, Metsänpojankuja 7 02130 ESPOO, Kiinteistö Oy Tietäjäntie 12 Espoo Päätöspäivämäärä 15.12.2016 Päätös annetaan

Lisätiedot

Maa-aineslupahakemus, Timo Villman Oy

Maa-aineslupahakemus, Timo Villman Oy Maa-aineslupahakemus, Timo Villman Oy Timo Villman Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta maa-aineslupaa, joka koskee hiekan ottamista Porin kaupungin Kuuminaisissa sijaitsevalta tilalta Timonmaa

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 30. Kaupunkisuunnittelulautakunta 17.02.2016 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 30. Kaupunkisuunnittelulautakunta 17.02.2016 Sivu 1 / 1 Kaupunkisuunnittelulautakunta 17.02.2016 Sivu 1 / 1 2480/2013 10.02.03 30 Lahnus-Korpilampi, asemakaavan muutosehdotuksen hyväksyminen nähtäville (MRA 27 ), alue 720604, 87. kaupunginosa Lahnus Valmistelijat

Lisätiedot

Yleisötilaisuuden ohjelma

Yleisötilaisuuden ohjelma Yleisötilaisuuden ohjelma 1) Tilaisuuden avaus 2) YVA-menettely ja YVA-selostuksen sisältö - Yhteysviranomaisen edustaja 3) Kemijärven biojalostamohankkeen tilannekatsaus - Boreal Bioref Oy 4) Hankkeeseen

Lisätiedot

Pilaantumattoman maa-aineksen hyödyntäminen peltoviljelyn kasvuolosuhteiden parantamiseksi

Pilaantumattoman maa-aineksen hyödyntäminen peltoviljelyn kasvuolosuhteiden parantamiseksi Pilaantumattoman maa-aineksen hyödyntäminen peltoviljelyn kasvuolosuhteiden parantamiseksi Ympäristönsuojelun neuvottelupäivä 23.9.2015 29.9.2015 1 Hankkeen sijainti ja laajuus Hanke koskee n. 15 ha:n

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 217. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 217. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1 Rakennuslautakunta 15.12.2016 Sivu 1 / 1 217 Purkamislupa-asia, 2016-1628, Metsänpojankuja 5 02130 ESPOO, Ålandsbanken Tonttirahasto Erikoissijoitusrahasto ym. 5142/2016 10.03.00 Päätöspäivämäärä 15.12.2016

Lisätiedot

Alue on pääosin asemakaavoittamatonta ja sijoittuu Espoon eteläosien yleiskaavassa virkistysalueelle.

Alue on pääosin asemakaavoittamatonta ja sijoittuu Espoon eteläosien yleiskaavassa virkistysalueelle. ESPOON KAUPUNGIN KAUPUNKITEKNIIKAN KESKUKSEN investoinnit on hakenut maisematyölupaa (2018-771) Pohjois-Lintuvaaraan pituudeltaan noin 800 metrin avouoman (oja) virtaaman parantamiseksi sekä osittain siirtämiseksi

Lisätiedot

21 15.04.2014. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Siuruan kylään Pudasjärvelle, hakijana Juha Järvenpää

21 15.04.2014. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Siuruan kylään Pudasjärvelle, hakijana Juha Järvenpää Oulunkaaren ympäristölautakunta 21 15.04.2014 Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Siuruan kylään Pudasjärvelle, hakijana Juha Järvenpää OULYMP 21 HAKIJA Juha Järvenpää Kalliosuontie 517

Lisätiedot

Sivu 1 / 6 LAUKAAN KUNTA MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT

Sivu 1 / 6 LAUKAAN KUNTA MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT Sivu 1 / 6 LAUKAAN KUNTA MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT Laukaan kaavoitus- ja rakennuslautakunta 25.1.2017 Sivu 2 / 6 Laukaan kunnassa

Lisätiedot

Katsaus maa-ainesten ottamista ja jalostamista koskevaan ympäristönsuojelun lainsäädäntöön ja alan ohjeisiin

Katsaus maa-ainesten ottamista ja jalostamista koskevaan ympäristönsuojelun lainsäädäntöön ja alan ohjeisiin Katsaus maa-ainesten ottamista ja jalostamista koskevaan ympäristönsuojelun lainsäädäntöön ja alan ohjeisiin Silja Suominen, ympäristötarkastaja Pohjavedensuojelu maa-ainesten ottamisessa ja jalostamisessa

Lisätiedot

SEMENTTIVALIMON ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

SEMENTTIVALIMON ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA PAIMION KAUPUNKI Tekninen ja ympäristöpalvelut Kaavoitus SEMENTTIVALIMON ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA vireille tulo:..2017 päivitetty: 8.5.2017 on lakisääteinen (MRL 63 ) kaavan laatimiseen

Lisätiedot

HAAPAVEDEN KAUPUNGIN MAA-AINESTAKSAT

HAAPAVEDEN KAUPUNGIN MAA-AINESTAKSAT LIITE 9/2012 HAAPAVEDEN KAUPUNGIN MAA-AINESTAKSAT MAA-AINESLAIN SEKÄ MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN EDELLYTTÄMISTÄ TARKASTUS- JA VALVONTATEHTÄVISTÄ SUORITETTAVAT MAKSUT HAAPAVEDEN KAUPUNGISSA 1 Maa-ainesten

Lisätiedot

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMIS- TOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMIS- TOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT 1 MAA-AINESTAKSA MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMIS- TOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT Kaupunginhallituksen lupajaosto hyväksynyt 24.4.2018 Taksa tulee voimaan 1.6.2018

Lisätiedot

LOIMAAN KAUPUNKI Myllykylän teollisuusalue, 7. kaupunginosa, asemakaava ja asemakaavan muutos

LOIMAAN KAUPUNKI Myllykylän teollisuusalue, 7. kaupunginosa, asemakaava ja asemakaavan muutos LOIMAAN KAUPUNKI Myllykylän teollisuusalue, 7. kaupunginosa, asemakaava ja asemakaavan muutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 15.8.018 - Vastineraportti Tiivistelmä osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta

Lisätiedot

Maa-ainesten ottamissuunnitelman tarkastamisesta ja valvonnasta suoritettavat maksut

Maa-ainesten ottamissuunnitelman tarkastamisesta ja valvonnasta suoritettavat maksut Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymä Maa-ainesten ottamissuunnitelman tarkastamisesta ja valvonnasta suoritettavat maksut 1 YLEISTÄ Maa-ainesten ottamissuunnitelman tarkastamisesta ja valvonnasta

Lisätiedot

Hankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettely

Hankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettely Maakuntahallitus 88 13.06.2016 Lausunto Esbogård Ab:n maa-ainesten ottolupahakemuksesta Espoon kaupungin Peringin kylässä osille kiinteistöjä RN:ot 1:15, 2:17 ja 3:21 sekä osalle kiinteistöä RN:o 3:15

Lisätiedot

MAA-AINESLUPATAKSA JA MAA-AINESOTON VIRANOMAISTEHTÄVIEN TAKSA

MAA-AINESLUPATAKSA JA MAA-AINESOTON VIRANOMAISTEHTÄVIEN TAKSA PEDERSÖREN KUNTA Ympäristö- ja rakennuslautakunta hyväksynyt 21.11.2017, 96 Tulee voimaan 1.1.2018 MAA-AINESLUPATAKSA JA MAA-AINESOTON VIRANOMAISTEHTÄVIEN TAKSA 1 YLEISTÄ Maa-ainesten ottamista koskevan

Lisätiedot

Tykkimäen Sora Oy:n maa-aineslupahakemus ja ympäristölupahakemukset, lausunto

Tykkimäen Sora Oy:n maa-aineslupahakemus ja ympäristölupahakemukset, lausunto Kunnanhallitus 181 24.10.2016 Tykkimäen Sora Oy:n maa-aineslupahakemus ja ympäristölupahakemukset, lausunto 710/10.03.00.09/2016 Kunnanhallitus 24.10.2016 181 Kouvolan kaupungin ympäristöpalvelut pyytää

Lisätiedot

Hanketta koskevat luvat

Hanketta koskevat luvat Helsinki Helsingfors Dnro Dnr 31.8.2009 UUS-2008-R-22-531 PL 50 01531 Vantaa Viite / Hänvisning Veromiehenkylän maa-ainesten ottohankeet Asia / Ärende PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIME- NETTELYN

Lisätiedot

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta Pohjolankatu Lappeenranta Annettu julkipanon jälkeen

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta Pohjolankatu Lappeenranta Annettu julkipanon jälkeen LUPAPÄÄTÖKSEN KERTOELMAOSA 1. Hakija Rudus Oy PL 49 00441 Helsinki 2. Ottopaikka Lappeenranta, Nyrhilä Pataonsi 4:47 (405-461-4-47) 3. Asian vireille tulo Alkuperäinen maa-aineslupahakemus on kirjattu

Lisätiedot

Hakolan sora-alueen maa-aineslupapäätös, Jari ja Marja Juntunen

Hakolan sora-alueen maa-aineslupapäätös, Jari ja Marja Juntunen Ympäristölautakunta 36 19.08.2015 Hakolan sora-alueen maa-aineslupapäätös, Jari ja Marja Juntunen 1701/77.772/2015 YMPLA 36 Dnro 1701/77.772/2015 Antopäivä 25.8.2015 Asia Päätös maa-aineslain 4 mukaisesta

Lisätiedot

Kiinteistölle on aiemmin myönnetty vuonna maa-ainesten ottolupa viideksi vuodeksi. Suunnitellun alueen pinta-ala on n. 3 ha.

Kiinteistölle on aiemmin myönnetty vuonna maa-ainesten ottolupa viideksi vuodeksi. Suunnitellun alueen pinta-ala on n. 3 ha. 2/YMPLA 28.9.2016 LOIMAAN KAUPUNKI MAA-AINESLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta M6/2016 Ympla 28.9.2016 85 Loimijoentie 74 32440 ALASTARO Annetaan julkipanon jälkeen 30.9.2016 HAKIJA: Raikkonen Oy Vanha-Alastarontie

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 41. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 41. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1 Kaupunkisuunnittelulautakunta 02.03.2016 Sivu 1 / 1 5171/2015 10.02.03 41 Itä-Suviniitty, asemakaavan muutoksen hyväksyminen, alue 613302, 40. kaupunginosa, Espoon keskus Valmistelijat / lisätiedot: Minna

Lisätiedot

ALAVIESKAN KUNTA MAA-AINESTAKSA MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT

ALAVIESKAN KUNTA MAA-AINESTAKSA MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT MAA-AINESTAKSA MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT Hyväksytty Alavieskan kunnanvaltuustossa 13.2.2008, 5 Voimaantulo 1.4.2008 alkaen 1

Lisätiedot

PETRI PIETILÄ; MAA-AINESTEN OTTOLUPAHAKEMUS / PUKKILAN TORPPI TILA MAISALA RN:O 2:198

PETRI PIETILÄ; MAA-AINESTEN OTTOLUPAHAKEMUS / PUKKILAN TORPPI TILA MAISALA RN:O 2:198 Askolan kunta Rakennus- ja ympäristölautakunta 25.6.2015 41 Askolantie 28 07500 Askola ASIA PETRI PIETILÄ; MAA-AINESTEN OTTOLUPAHAKEMUS / PUKKILAN TORPPI TILA MAISALA RN:O 2:198 MAA-AINESTENOTTOLUPAPÄÄTÖS

Lisätiedot

Maa-aineslain mukaisen lupapäätöksen antamisesta ja ottamistoiminnan valvonnasta suoritettavat maksut sekä maa-aineslain ja ympäristösuojelulain

Maa-aineslain mukaisen lupapäätöksen antamisesta ja ottamistoiminnan valvonnasta suoritettavat maksut sekä maa-aineslain ja ympäristösuojelulain Maa-aineslain mukaisen lupapäätöksen antamisesta ja ottamistoiminnan valvonnasta suoritettavat maksut sekä maa-aineslain ja ympäristösuojelulain mukaisten lupien yhteiskäsittelyn ja valvonnan taksa 1 YLEISTÄ

Lisätiedot

INKOON KUNNAN MAA-AINESTAXA

INKOON KUNNAN MAA-AINESTAXA INKOON KUNNAN MAA-AINESTAXA Inkoon kunnassa maa-ainesten ottamissuunnitelman tarkastamisesta, ottamistoiminnan valvonnasta sekä muista viranomaistehtävistä suoritettavat maksut. 1 YLEISTÄ Maa-ainesten

Lisätiedot

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT LIITE/BILAGA 36 MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT 1 YLEISTÄ Maa-ainesten ottamissuunnitelman tarkastamisesta, maa-aines- ja ympäristölupahakemuksen

Lisätiedot

Kiviaineksen ottaminen rakentamisen yhteydessä. Tapaus Masku

Kiviaineksen ottaminen rakentamisen yhteydessä. Tapaus Masku Kiviaineksen ottaminen rakentamisen yhteydessä Tapaus Masku Varsinais-Suomen ELY-keskus, johtava lakimies Pauli Rajala 11.11.2016 Säännöstaustaa Maa-aineslaki ei koske rakentamisen yhteydessä irrotettujen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 46. Valtuusto Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 46. Valtuusto Sivu 1 / 1 Valtuusto 23.03.2015 Sivu 1 / 1 399/10.02.03/2015 Kaupunginhallitus 88 2.3.2015 46 Högnäs, asemakaavan kumoaminen ja palauttaminen uudelleen valmisteltavaksi oikaisukehotuksen johdosta, alue 633000, 65.

Lisätiedot

HEINOLAN KAUPUNGIN MAA-AINESTAKSA LUKIEN

HEINOLAN KAUPUNGIN MAA-AINESTAKSA LUKIEN 1 HEINOLAN KAUPUNGIN MAA-AINESTAKSA 1.7.2006 LUKIEN Ympäristölautakunta 20.6.2006 95 2 MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT Maa-ainesten

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN SEUDUN YMPÄRISTÖTOIMEN MAA-AINESVALVONTAVIRANOMAISEN TAKSA ALKAEN

LAPPEENRANNAN SEUDUN YMPÄRISTÖTOIMEN MAA-AINESVALVONTAVIRANOMAISEN TAKSA ALKAEN LAPPEENRANNAN SEUDUN YMPÄRISTÖTOIMEN MAA-AINESVALVONTAVIRANOMAISEN TAKSA 1.1.2014 ALKAEN Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta 10.12.2013 134 MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN

Lisätiedot

Taksa on hyväksytty teknisessä lautakunnassa

Taksa on hyväksytty teknisessä lautakunnassa MAA-AINESTAKSA 1 YLEISTÄ Taksa on hyväksytty teknisessä lautakunnassa 19.6.2018 120 Voimaantulo 1.8.2018. 2 TARKASTUSMAKSU Maa-ainesten ottamishakemuksen ja -suunnitelman tarkastamisesta, ympäristölupaja

Lisätiedot

KAPTENSKANPOLUN ASEMAKAAVAN MUUTOS

KAPTENSKANPOLUN ASEMAKAAVAN MUUTOS PAIMION KAUPUNKI Tekninen ja ympäristöpalvelut Kaavoitus KAPTENSKANPOLUN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA vireille tulo:..2017 päivitetty: 10.1.2017 on lakisääteinen (MRL 63 ) kaavan

Lisätiedot

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMIS- TOIMINNAN VALVONNASTA PERITTÄVÄT MAKSUT. Laihian kunnanvaltuuston hyväksymä.

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMIS- TOIMINNAN VALVONNASTA PERITTÄVÄT MAKSUT. Laihian kunnanvaltuuston hyväksymä. 1 MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMIS- TOIMINNAN VALVONNASTA PERITTÄVÄT MAKSUT Laihian kunnanvaltuuston 27.9.2010 73 hyväksymä. Laihian kunnassa maa-ainesten ottamissuunnitelman

Lisätiedot

2 TARKASTUSMAKSU Lupahakemuksen ja ottamissuunnitelman tarkastamisesta luvan hakijan on suoritettava kunnalle seuraavat maksut:

2 TARKASTUSMAKSU Lupahakemuksen ja ottamissuunnitelman tarkastamisesta luvan hakijan on suoritettava kunnalle seuraavat maksut: MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT SEKÄ YHTEISLUPAKÄSITTELYSTÄ JA VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT Lappeenrannan kaupungissa sekä Lemin,

Lisätiedot

POIKINTIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS

POIKINTIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS PAIMION KAUPUNKI Tekninen ja ympäristöpalvelut Kaavoitus POIKINTIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA vireille tulo:..2017 päivitetty: 14.3.2017 on lakisääteinen (MRL 63 ) kaavan

Lisätiedot

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT ILMAJOEN KUNTA Ympäristölautakunta 27.9.2016 PTK LIITE nro 4 (84 ) 1 MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT Ilmajoen kunnassa maa-ainesten

Lisätiedot

22 LAUSUNTO SUMMAN RISTEYSALUEEN ASEMAKAAVAN MUUTOSLUONNOKSESTA

22 LAUSUNTO SUMMAN RISTEYSALUEEN ASEMAKAAVAN MUUTOSLUONNOKSESTA Jussi Jääoja, Tuomo Sirkiä KÄSITTELYVERSIO 10042012 18 (33) LAUSUNNOT 1. Rakennuslautakunta 16.3.2012 Dnro HAMINA: 393 /2011 22 LAUSUNTO SUMMAN RISTEYSALUEEN ASEMAKAAVAN MUUTOSLUONNOKSESTA Kaupunkisuunnittelu

Lisätiedot

2.1 Suunnitelmaa kohti 350,00. + ottamisalueen pinta-alan mukaan ( min 1 ha ) 100,00 / ha. sekä lisäksi hakemuksessa otettavaksi esitetyn

2.1 Suunnitelmaa kohti 350,00. + ottamisalueen pinta-alan mukaan ( min 1 ha ) 100,00 / ha. sekä lisäksi hakemuksessa otettavaksi esitetyn PARKANON KAUPUNKI 1 MAA-AINESTAKSA Parkanon kaupungissa maa-ainesten ottamissuunnitelman tarkastamisesta, ottamistoiminnan valvonnasta sekä muista viranomaistehtävistä suoritettavat maksut. 1 YLEISTÄ Maa-ainesten

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA LUUMÄKI /TAAVETTI Marttilantie-Kappakatu-Taavetintie ASEMAKAAVAN MUUTOS Päiväys 21.12.2015 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. Suunnittelualue Suunnittelualue käsittää osan Marttilantiestä sekä Kauppakadun

Lisätiedot

VETELIN KUNNAN MAA- AINESLUPA JA VALVONTAVIRANOMAISEN TAKSA Vetelin kunnanvaltuuston xx.xx.201x ( xx) hyväksymä Voimassa xx.xx.

VETELIN KUNNAN MAA- AINESLUPA JA VALVONTAVIRANOMAISEN TAKSA Vetelin kunnanvaltuuston xx.xx.201x ( xx) hyväksymä Voimassa xx.xx. VETELIN KUNNAN MAA- AINESLUPA JA VALVONTAVIRANOMAISEN TAKSA Vetelin kunnanvaltuuston xx.xx.201x ( xx) hyväksymä Voimassa xx.xx.201x lukien Vetelin kunnassa maa-ainesten ottamissuunnitelman tarkastamisesta

Lisätiedot

PL Sipoo. Saantitodistuksella. PL Helsinki 1. HANKKEESTA VASTAAVAT. Sipoon kunta ja Rudus Oy 2. HANKKEEN KUVAUS JA ALUEEN KAAVOITUS

PL Sipoo. Saantitodistuksella. PL Helsinki 1. HANKKEESTA VASTAAVAT. Sipoon kunta ja Rudus Oy 2. HANKKEEN KUVAUS JA ALUEEN KAAVOITUS Päätös Dnro UUDELY/12/07.04/2012 19.3.2013 Sipoon kunta PL 7 04131 Sipoo Rudus Oy PL 49 00441 Helsinki Saantitodistuksella Saantitodistuksella PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN SOVELTAMISTA

Lisätiedot

Inkoon Kunta Maa-ainestaksa

Inkoon Kunta Maa-ainestaksa Inkoon Kunta Maa-ainestaksa Hyväksytty Inkoon rakennus- ja ympäristölautakunnassa 12.11.2013 183 Otetaan käyttöön 1.12.2013 Sisällys 1 YLEISTÄ...2 2 TARKASTUSMAKSU...2 3 VALVONTAMAKSU...3 4 KUULEMINEN...4

Lisätiedot

TOIVAKAN KUNNAN MAA-AINESLUPA- JA VALVONTAVIRANOMAI- SEN TAKSA. Ympäristölautakunta

TOIVAKAN KUNNAN MAA-AINESLUPA- JA VALVONTAVIRANOMAI- SEN TAKSA. Ympäristölautakunta TOIVAKAN KUNNAN MAA-AINESLUPA- JA VALVONTAVIRANOMAI- SEN TAKSA Ympäristölautakunta 14.8.2019 49 TOIVAKAN KUNNAN MAA-AINESLUPA- JA VALVONTAVIRANOMAISEN TAKSA 1 (4) 1. SOVELTAMISALA Maa-ainesten ottamista

Lisätiedot

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMIS- TOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMIS- TOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT MAA-AINESOTON TAKSAT 1.1.2017 ALKAEN YMPLTK 1.11.2016, 79 MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMIS- TOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT Ikaalisten kaupungissa maa-ainesten ottamissuunnitelman

Lisätiedot

LAUKAAN KUNNAN MAA-AINESLUPA- JA VALVONTAVIRANOMAISEN TAKSA

LAUKAAN KUNNAN MAA-AINESLUPA- JA VALVONTAVIRANOMAISEN TAKSA LAUKAAN KUNNAN MAA-AINESLUPA- JA VALVONTAVIRANOMAISEN TAKSA Hyväksytty: Lupalautakunta 27.3.2019 23 Voimaatulo: 2.4.2019 Sivu 1 / 5 LAUKAAN KUNNAN MAA-AINESLUPA- JA VALVONTAVIRANOMAISEN TAKSA 1 SOVELTAMISALA

Lisätiedot

Kiviaineksen ottamistoiminnan keskeyttäminen tilalla Louhelo RN:o 16:1 / Männistö Mauri

Kiviaineksen ottamistoiminnan keskeyttäminen tilalla Louhelo RN:o 16:1 / Männistö Mauri Rakennuslautakunta 28 04.12.2014 Kiviaineksen ottamistoiminnan keskeyttäminen tilalla Louhelo RN:o 16:1 / Männistö Mauri 174/11.03.07/2014 Rakla 28 Mauri Männistön maa-aineslupaa tilalta Louhelo RN:o 16:1

Lisätiedot

KANGASALAN KUNNAN TEKNINEN

KANGASALAN KUNNAN TEKNINEN KANGASALAN KUNTA TEKNINEN KESKUS LENTOLAN ASEMAKAAVAN MUUTOS, MUUNTAMONTIE 1. PERUS- JA TUNNISTETIEDOT PÄIVÄYS 17.5.2017 ASEMAKAAVAN NUMERO 799 KUNTA KANGASALA OSA-ALUE LINTURINNE/5 KORTTELIT 860 osa ja

Lisätiedot

Tiivistelmä ESPOON KULMAKORPI I KALLIOLOUHINNAN JA MURSKAUKSEN YVA-MENETTELY. Ympäristövaikutusten arviointiohjelma

Tiivistelmä ESPOON KULMAKORPI I KALLIOLOUHINNAN JA MURSKAUKSEN YVA-MENETTELY. Ympäristövaikutusten arviointiohjelma Tiivistelmä ESPOON KULMAKORPI I KALLIOLOUHINNAN JA MURSKAUKSEN YVA-MENETTELY Ympäristövaikutusten arviointiohjelma SYYSKUU 2014 2 Espoon Kulmakorpi I kalliolouhinnan ja murskauksen YVA-menettely, ympäristövaikutusten

Lisätiedot

Prof. Kai Kokko Syksy 2011

Prof. Kai Kokko Syksy 2011 Prof. Kai Kokko Syksy 2011 1 kysymys Rakennushankkeessa on kysymys kerrosalaltaan 1 767 neliömetrin suuruisen broilerikasvattamon rakentamisesta maankäyttö- ja rakennuslain 16 :n 1 momentissa tarkoitetulla

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 598

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 598 PÄÄTÖS Helsinki 19.5.2009 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS-2008-Y-653-111 No YS 598 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 101 :n mukaisesta, erikseen tehdystä hakemuksesta, joka koskee YIT Rakennus Oy:n

Lisätiedot

HAKEMUS 1 (2) maa-aineslain mukaista lupaa varten

HAKEMUS 1 (2) maa-aineslain mukaista lupaa varten HAKEMUS 1 (2) maa-aineslain mukaista lupaa varten Ympäristölautakunnalle Ympäristökeskukselle Hakemus jätetään kahtena kappaleena 1 HAKIJA 2 KIINTEISTÖN OMISTAJA 3 OTTAMISALUEEN SISÄLTÄVÄN KIINTEISTÖN

Lisätiedot

MAA-AINESMAKSUT HALSUAN KUNTA

MAA-AINESMAKSUT HALSUAN KUNTA MAA-AINESMAKSUT HALSUAN KUNTA 2 MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT Halsuan kunnassa maa-ainesten ottosuunnitelman tarkistamisesta, ottotoiminnasta,

Lisätiedot

Raision kaupungin 4. kaupunginosan (Mahittula) moottoriurheilualuetta koskevan asemakaavan hyväksyminen (Palovuori)

Raision kaupungin 4. kaupunginosan (Mahittula) moottoriurheilualuetta koskevan asemakaavan hyväksyminen (Palovuori) Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Tekninen lautakunta 40 17.3.2015 Tekninen lautakunta 98 7.6.2016 Kaupunginhallitus 252 19.9.2016 Asianro 955/10.02.03/2014 80 Raision kaupungin 4. kaupunginosan (Mahittula)

Lisätiedot

Kiinteistön omistaa hakija. Vna ympäristönsuojelusta (2014/713) 2 kohta 6 b

Kiinteistön omistaa hakija. Vna ympäristönsuojelusta (2014/713) 2 kohta 6 b LOIMAAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Lupajaosto Lupajaosto 30.5.2018 Loimijoentie 74 Y6/2018 32440 ALASTARO Annetaan julkipanon x.x.2018 jälkeen Asia Luvan hakija Ympäristölupahakemus kiviaineksen murskaukseen.

Lisätiedot

Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA Nro 7

Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA Nro 7 Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA 2015 Nro 7 MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT (Hyväksytty ympäristölautakunnassa 26.2.2015) 1 Yleistä

Lisätiedot

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT Lapinjärven kunnassa maa-ainesten ottamissuunnitelman tarkastamisesta, ottamistoiminnan valvonnasta

Lisätiedot

3-Kulman puuterminaali vaikutusten arviointi ja terminaalin jatkosuunnittelun ohjeistus kaavaehdotuksessa

3-Kulman puuterminaali vaikutusten arviointi ja terminaalin jatkosuunnittelun ohjeistus kaavaehdotuksessa 3-Kulman puuterminaali 20.6.2018 vaikutusten arviointi ja terminaalin jatkosuunnittelun ohjeistus kaavaehdotuksessa Maakuntakaavaa varten tehdyn selvityksen mukaan: Tampereen kaupunkiseudun lämpölaitokset

Lisätiedot

Kittilän kunnan Maa-ainestaksa

Kittilän kunnan Maa-ainestaksa Kittilän kunnan Maa-ainestaksa Maa-ainesten ottamissuunnitelmien tarkastamisesta ja hyväksymisestä sekä ottamistoiminnan valvonnasta suoritettavat maksut ja ottolupien vakuudet KITTILÄN kunnassa 1 Yleistä

Lisätiedot

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT Kaustisen kunnassa maa-ainesten ottamissuunnitelman tarkastamisesta, ottamistoiminnan valvonnasta sekä

Lisätiedot

POLVIJÄRVEN KUNTA Liite nro 48

POLVIJÄRVEN KUNTA Liite nro 48 POLVIJÄRVEN KUNTA Liite nro 48 MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT Polvijärven kunnassa maa-ainesten ottamissuunnitelman tarkastamisesta,

Lisätiedot

KANGASALAN KUNTA Liite Ryk 4. Rakennus- ja ympäristölautakunta (5)

KANGASALAN KUNTA Liite Ryk 4. Rakennus- ja ympäristölautakunta (5) KANGASALAN KUNTA Liite Ryk 4 Rakennus- ja ympäristölautakunta 2.6.2016 1 (5) Maa-ainesten ottamissuunnitelman tarkastamisesta ja ottamistoiminnan valvonnasta suoritettavat maksut Kangasalan kunnassa 1

Lisätiedot

Hyökännummi Kortteli 801 asemakaavan muutos

Hyökännummi Kortteli 801 asemakaavan muutos 1(7) HYÖKÄNNUMMI KORTTELI 801 ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA PROJ. NRO 256 Hyökännummi Kortteli 801 asemakaavan muutos OSOITE TAI MUU PAIKANNUS Sijainti on osoitettu oheisessa

Lisätiedot

KANNONKOSKEN, KINNULAN, KIVIJÄRVEN, KYYJÄRVEN JA PIHTIPUTAAN KUNTIEN JA VIITASAAREN KAUPUNGIN MAA-AINESTAKSA

KANNONKOSKEN, KINNULAN, KIVIJÄRVEN, KYYJÄRVEN JA PIHTIPUTAAN KUNTIEN JA VIITASAAREN KAUPUNGIN MAA-AINESTAKSA POHJOISEN KESKI-SUOMEN YMPÄRISTÖTOIMI 1. KANNONKOSKEN, KINNULAN, KIVIJÄRVEN, KYYJÄRVEN JA PIHTIPUTAAN KUNTIEN JA VIITASAAREN KAUPUNGIN MAA-AINESTAKSA Hyväksytty: Ympäristölautakunta 19.4.2016 36 Hyväksytty:

Lisätiedot

MAA-AINESLUPIA JA MAISEMATYÖLUPIA KOSKEVA TAKSA (2389/2019)

MAA-AINESLUPIA JA MAISEMATYÖLUPIA KOSKEVA TAKSA (2389/2019) KUOPION KAUPUNKI, Alueelliset ympäristönsuojelupalvelut MAA-AINESLUPIA JA MAISEMATYÖLUPIA KOSKEVA TAKSA (2389/2019) Ympäristö- ja rakennuslautakunnan hyväksymä 28.3.2019 28 Maa-aineslain mukaista maa-aineslupaa,

Lisätiedot

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI YMPÄRISTÖNSUOJELU- VIRANOMAISEN MAA-AINESTAKSA 1.7.2016 2 Uudenkaupungin kaupungissa maa-ainesten ottamissuunnitelman tarkastamisesta, ottamistoiminnan valvonnasta sekä muista viranomaistehtävistä

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT LAPINLAHDELLA

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT LAPINLAHDELLA Ympäristölautakunta 15.11.2017 48, liite 2 1 Lapinlahden ympäristölautakunta MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT LAPINLAHDELLA Lapinlahden

Lisätiedot

LOPEN KUNNAN MAA-AINESTAKSA

LOPEN KUNNAN MAA-AINESTAKSA 1 LOPEN KUNNAN MAA-AINESTAKSA 1 Yleistä Maa-ainesten ottamissuunnitelman tarkastamisesta, ottamistoiminnan valvonnasta sekä muista viranomaistehtävistä suoritettavat maksut Maa-ainesten ottamissuunnitelman

Lisätiedot

KUNNALLINEN SÄÄDÖSKOKOELMA NAKKILAN KUNNAN MAA-AINESTAKSAN MAKSUPERUSTEET

KUNNALLINEN SÄÄDÖSKOKOELMA NAKKILAN KUNNAN MAA-AINESTAKSAN MAKSUPERUSTEET KUNNALLINEN SÄÄDÖSKOKOELMA NAKKILAN KUNNAN MAA-AINESTAKSAN MAKSUPERUSTEET Nakkilan kunta Voimaantulo 1.6.2015 NAKKILAN KUNNAN MAA-AINESTAKSAN MAKSUPERUSTEET Sisällysluettelo: 1 Yleistä... 2 2 Tarkastusmaksu...

Lisätiedot

MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA PIENIRÄLSSIN OTTOALUEEN LAAJENNUS

MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA PIENIRÄLSSIN OTTOALUEEN LAAJENNUS Pienirälssin ottoalue Suunnitelmaselostus MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA PIENIRÄLSSIN OTTOALUEEN LAAJENNUS LAUKAA, LIEVESTUORE PIENIRÄLSSI 410-407-12-388 1(6) Pienirälssin ottoalue Suunnitelmaselostus SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

KEMIÖNSAAREN KUNNAN MAA-AINESTEN OTTAMISTAKSA ALKAEN

KEMIÖNSAAREN KUNNAN MAA-AINESTEN OTTAMISTAKSA ALKAEN KEMIÖNSAAREN KUNNAN MAA-AINESTEN OTTAMISTAKSA 1.1.2009 ALKAEN 1 YLEISTÄ 1.1 Maa-ainesten ottamishakemuksen ja ottamissuunnitelman tarkastamisesta, ottamistoiminnan valvonnasta sekä muista viranomaistehtävistä

Lisätiedot

TOHMAJÄRVI MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT. Voimaan voimassa

TOHMAJÄRVI MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT. Voimaan voimassa TOHMAJÄRVI MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT Voimaan 1.1.2017 voimassa 2017-2018 Taksan käsittelypäätökset: Ympäristölautakunta 20.09.2016

Lisätiedot

LANATIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS

LANATIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS PAIMION KAUPUNKI Tekninen ja ympäristöpalvelut Kaavoitus LANATIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA vireille tulo:..2016 päivitetty: 16.12.2016 on lakisääteinen (MRL 63 ) kaavan

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 46. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 46. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1 Kaupunkisuunnittelulautakunta 02.03.2017 Sivu 1 / 1 1332/2016 10.02.03 Kaupunkisuunnittelulautakunta 235 14.12.2016 46 Hannuksenpelto II, asemakaavan muutosehdotuksen hyväksyminen, alue 442101, 31. kaupunginosa

Lisätiedot

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAK- SUT

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAK- SUT KOKEMÄEN KAUPUNKI TAKSA 2016 MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAK- SUT Ympäristölautakunta hyväksynyt 09.12.2015 78 Voimaantulo 01.02.2016

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 34. 34 Kolmen asuntotontin vuokraus Gumbölestä Skanska Talonrakennus Oy:lle, kortteli 71020 tontit 10, 11 ja 12

Espoon kaupunki Pöytäkirja 34. 34 Kolmen asuntotontin vuokraus Gumbölestä Skanska Talonrakennus Oy:lle, kortteli 71020 tontit 10, 11 ja 12 13.04.2015 Sivu 1 / 1 1602/02.07.00/2015 34 Kolmen asuntotontin vuokraus Gumbölestä Skanska Talonrakennus Oy:lle, kortteli 71020 tontit 10, 11 ja 12 Valmistelijat / lisätiedot: Laura Schrey, puh. 040 536

Lisätiedot

Sorronniemen asemakaavan laajennus ja Sorronniemen ranta-asemakaavan osittainen kumoaminen, mt. 362 Kymentaantien liikennealue.

Sorronniemen asemakaavan laajennus ja Sorronniemen ranta-asemakaavan osittainen kumoaminen, mt. 362 Kymentaantien liikennealue. IITTI KIRKONKYLÄ Sorronniemen asemakaavan laajennus ja Sorronniemen ranta-asemakaavan osittainen kumoaminen, mt. 362 Kymentaantien liikennealue. ASEMAKAAVALLA KUMOUTUU OSA SORRONNIEMEN RANTA- ASEMAKAAVAN

Lisätiedot

varten. Louhinta- ja murskaushankkeen vaikutustenarviointi tehdään tämän suunnitelman pohjalta.

varten. Louhinta- ja murskaushankkeen vaikutustenarviointi tehdään tämän suunnitelman pohjalta. LIITE 3 KULMAKORPI I LOUHINNAN JA MURSKAUKSEN YVA-MENETTELY Ramboll Finland Oy ALUSTAVA LOUHINTASUUNNITELMA 5.2.2015 PL 25, Säterinkatu 6 02601 Espoo Finland Puhelin: 020 755 611 Fax: 020 755 6201 www.ramboll.fi

Lisätiedot

Lupa maa-aineksen ottamiseen / Jarkko Raivonen

Lupa maa-aineksen ottamiseen / Jarkko Raivonen Kaavoitus- ja ympäristölautakunta 4 26.01.2017 Lupa maa-aineksen ottamiseen / Jarkko Raivonen Kaavoitus- ja ympäristölautakunta 26.01.2017 4 Ympäristönsuojelutarkastaja Tiina Kemppi 16.1.2017: ASIA Jarkko

Lisätiedot

LEMMINKÄINEN INFRA OY, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS JA ALOITUSLUPAHAKEMUS, KIVIAINEKSEN LOUHINTA JA MURSKAUS, TUUSULA, FOCUS-ALUE. Kuvaus toiminnasta

LEMMINKÄINEN INFRA OY, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS JA ALOITUSLUPAHAKEMUS, KIVIAINEKSEN LOUHINTA JA MURSKAUS, TUUSULA, FOCUS-ALUE. Kuvaus toiminnasta LEMMINKÄINEN INFRA OY, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS JA ALOITUSLUPAHAKEMUS, KIVIAINEKSEN LOUHINTA JA MURSKAUS, TUUSULA, FOCUS-ALUE Kuntakehityslautakunta 87 31.5.2017 Kkl 86/31.5.2017 Lausuntopyyntö Keski-Uudenmaan

Lisätiedot

Ottamissuunnitelman tarkastamisesta luvan hakijan on suoritettava kunnalle seuraavat maksut:

Ottamissuunnitelman tarkastamisesta luvan hakijan on suoritettava kunnalle seuraavat maksut: 1 YLEISTÄ 1(5) Maa-ainesten ottamissuunnitelman tarkastamisesta ja ottamistoiminnan valvonnasta sekä muista viranomaistehtävistä luvan hakija tai toimenpiteen suorittaja on velvollinen suorittamaan maa-aineslain

Lisätiedot

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT Urjalan kunnan valtuuston päätös 18.6.2012 17 1 MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT Urjalan kunnassa maa-ainesten ottamissuunnitelman tarkastamisesta,

Lisätiedot

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT Kalajoen kaupunki MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT Valtuuston 1.11.2016 hyväksymä Voimaantulopäivä 1.1.2017. 1 Yleistä Maa-ainesten

Lisätiedot

Espoon omistukseen siirtyneelle, 7,49 hehtaarin kokoiselle alueelle, seitsemän (7) hakkuukuvion metsänhakkuut seuraavasti:

Espoon omistukseen siirtyneelle, 7,49 hehtaarin kokoiselle alueelle, seitsemän (7) hakkuukuvion metsänhakkuut seuraavasti: ESPOON KAUPUNGIN KAUPUNKITEKNIIKAN KESKUKSEN luonnonhoito on hakenut maisematyölupaa (2017-1306) Leppävaaraan Sotatuomarin- ja Kenttäpäällikönpuistojen (51 P 57, 51 P 77 ja 51 E 17) metsänhakkuisiin Mestarintien

Lisätiedot