Liikenneturvallisuusteemat päivähoidossa

Save this PDF as:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Liikenneturvallisuusteemat päivähoidossa"

Transkriptio

1 1 Liikenneturvallisuusteemat päivähoidossa Liikennekasvatuksen työkalupakki

2 2 Liikenneopetus lapsille Mitä pienempi lapsi on, sitä enemmän opettaminen on mallina olemista. Iän karttuessa itsenäinen liikkuminen lisääntyy, jolloin lapselle opetetaan ensisijaisesti turvallisia toimintatapoja liikenteessä. Tuolloin on tärkeää seurata lapsen toimintaa ja opettaa hänelle oikea tapa kulkea. Mitä opetat eri-ikäisille? 0-4 -vuotiaat eivät kykene liikkumaan yksin liikenteessä. Tämän ikäiset ottavat mallia aikuisista. Opeta jokapäiväiset asiat: mikä on jalkakäytävä, ajorata, piha, heijastin. Tässä iässä on tärkeintä opettaa leikkipaikan ja liikenteen ero vuotiaat haluavat toimia aikuisten ehdoilla ja osaavat jo soveltaa oppimaansa käytäntöön. Opetustilanteessa on tärkeää kertoa, miksi näin tehdään. Opeta lapselle yksi asia kerrallaan. Aikuisen kanssa harjoitellaan oikeaa toimintaa liikenteessä vuotiaat ovat jo valmiita liikenneopetukseen. Parasta opetusta on harjoittelu todellisessa liikennetilanteessa. Lasten turvallisuudesta on aina huolehdittava vuotiaat osaavat jo erottaa ympäristön vaaralliset paikat. Myös yksinkertaisia liikennesäätöjä voidaan jo oppia. Tärkeintä on käytännön harjoittelu ja opitun kertaaminen aina uudelleen ja uudelleen. Liikenneturvan sähköistä materiaalia varhaiskasvatukseen /Liikennekasvatuksen työkalupakki (liikennekasvatus/varhaiskasvatus) /Turvapuoti /Liikennekasvatus/lapset /Turvapupu /Vili Vyötiäinen

3 3 Turvallinen liikkuminen lähiympäristössä Opeta lapsille syksyllä: Päiväkodin rajat - päiväkodin piha ja leikkialueet sekä liikenne näiden ulkopuolella Vaaranpaikat - portti, katu/tie, ajorata, liikenne, - missä ajoneuvot liikkuvat, - missä jalankulkijat ja pyöräilijät liikkuvat, - miksi jossakin ei voi kulkea, - jalkakäytävä ei ole leikkipaikka, - missä saa olla, esim. pihan leikkipaikka ja - missä ei olla, esim. tie, katu, liikenteen seassa Suojatie ja turvallinen tien ylittäminen - tie ylitetään aina suojatien kohdalta, - lapselle tulee opettaa, että autot eivät aina pysähdy suojatien kohdalla ja siksi tietä ylitettäessä on oltava erityisen varovainen, - nimestään huolimatta suojatie ei ole suojatie katso Liikenneturvan ohjeet sivun alalaidasta. Ajoradan ylittäminen - esimerkiksi kun auto on tuon talon kohdalla, ei voi enää lähteä ylittämään katua Ryhmänä liikkuminen - pareittain, jonossa, aikuisen paikat Säännöt - havaitseminen ja kuunteleminen on tärkeää, - tien ylitys, - valppaus, - liikennemerkit, Turvalaitteet - kypärät, heijastimet, heijastinliivit Liikenneturvan ohjeet turvalliseen tienylitykseen: - Valitse turvallinen paikka tien ylittämiseen. - Pysähdy. - Katso ja kuuntele, tuleeko autoja - Odota ja katso vielä kerran. - Kun tie on vapaa, kävele reippaasti tien yli. Vuodenajan liikennemerkit: - Suojatie - Jalankulkijan liikennevalo - Jalkakäytävä - Pyörätie - Yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä - Pyörätie ja jalkakäytävä rinnakkain

4 4 Yleisohjeet päivähoidolle - Opettaminen pienille lapsille on mallina olemista. - Henkilökunta tietää päiväkodin periaatteet ja säännöt turvallisesta liikkumisesta liikenteessä. - Ennen tien ylitystä kerrotaan, missä on pysähdyttävä, jotta ehditään katsoa ja kuunnella, onko autoja tulossa. - Käytetään heijastinliiviä liikenteessä. - Käytetään tilauskuljetuksia ja ammattikuljettajia päiväkodin retkillä. Varataan linja-auto, jossa jokaisella istuimella on turvavyöt. Omia autoja ei käytetä kuin hätätilanteissa. - Käytetään taksia jos lapsi pitää kuljettaa esimerkiksi terveyskeskukseen. - Hoitosopimuksiin tehdään merkintä kuljetustavoista ja turvalaitteiden käytöstä. - Päiväkodilla on kirjalliset ohjeet onnettomuuksia ja läheltä piti -tilanteita varten. Tällaisista tilanteista kerrotaan vanhemmille välittömästi niiden tapahduttua. - Liikenneturvallisuus sisältyy varhaiskasvatussuunnitelmaan. Yleisohjeet vanhemmille - Opettaminen pienille lapsille on mallina olemista, muun muassa liikennesääntöjen noudattamisessa ja turvalaitteiden käytössä. - Noudata päiväkodin ohjeita päiväkodin alueella ajamisesta ja pysäköinnistä. - Vältä peruuttamista päiväkodin alueella, peruuttaminen voi olla myös kielletty. - Kuljeta lasta autossa lapsen turvalaitteessa. - Kuljeta lasta autossa turvallisella istuinpaikalla. - Tuo lapsi päiväkotiin asti ja hae päiväkodin pihasta. Lapsi ei tule itsekseen autolle. - Pidä päiväkodin portit aina suljettuina. - Kertaa yksinkertaisia liikennesääntöjä lapsen kanssa. - Lapsi matkii aikuista liikennekäyttäytymisessä. Käytä siksi itsekin kypärää, heijastinta ja turvavyötä. - Muista, että katu ei ole lasten leikkipaikka. - Käytä kypärää myös eri urheilulajeissa, ei vain pyöräillessä.

5 5 Toteutusvinkit - Liikutaan lasten kanssa lähiympäristön liikenteessä. - Askarrellaan omia liikennemerkkejä. - Dramatisoidaan sisällä tilanteita ja harjoitellaan niitä sitten ulkona. - Lauletaan ja esitetään loruja. - Järjestetään heijastindemonstraatioita esimerkiksi siten, että taskuampulla etsitään heijastimia. - Tehdään heijastinkarhu (leikkaaminen, värittäminen ja liimaminen). - Isäinpäivän teemaksi voidaan ottaa isä pitää minusta huolta liikenteessä. Huomio kiinnitetään siihen, että isä laittaa lapsen turvaistuimeen, molemmat käyttävät heijastinta, keskustellaan yhdessä turvallisesta liikennekäyttäytymisestä tms. - Leikitään linja-auto ja junaleikkejä. Tehdään pahvilaatikosta linja-auto. Se ajaa tiellä ja muut harjoittelevat turvallista tien ylitystä. - Suihkutetaan ikkuna hämäräksi ja osoitetaan, kuinka auton tuulilasin läpi nähdään esimerkiksi jalankulkija. - Vanhempainiltaan otetaan mukaan liikenneteema ja kutsutaan asiantuntija puhumaan aiheesta. - Kutsutaan Liikenneturvan aluetoimistosta heijastinkeiju vierailulle. - Piirretään vuodeaikateemaan liittyviä piirrustuksia ja askarrellaan. - Päivähoidon tiedotteeseen liitetään jokin syksyyn liittyvä liikenneasia.

6 6 Tarvittavat materiaalit Liikennemerkit Tehdään itse liikennemerkkejä. Internetistä voidaan ottaa mallit liikennemerkkeihin tai käytetään Liikenneturvan liikennemerkkisarjaa apuna. Turvavälineet Käytetään esimerkiksi heijastimia ja turvaliivejä. Liikennemuistipeli Käytetään internetistä tai pahvisena Autot, junaradat, autonratit, liikennematto Sätkynukke ja tulostettavat pelit, liikennemerkit ja väritystehtävät Liikennekasvatuksen työkalupakista. Keskustelunaiheita vanhempien kanssa - Vanhempien kanssa keskustellaan päiväkodin säännöistä, liikennesäännöistä ja yhteisistä liikenneturvallisuuteen liittyvistä periaatteista. - Vanhemmat voivat tuoda lapsen kävellen päiväkotiin ja harjoitella samalla turvallisen reitin kulkemista. - Monet vanhemmat kuljettavat lastaan autolla päiväkotiin tai kouluun, koska pitävät sitä turvallisimpana ratkaisuna. Osa lapsista kuitenkin kävelee hoito- tai koulumatkan vanhemman kanssa tai yksinään, ja lisääntynyt liikenne päiväkodin tai koulun ympäristössä on turvallisuusriski. Siksi kulkutapavalintoja tulisi miettiä muidenkin kuin vain oman lapsen turvallisuuden näkökulmasta. Keskustelunaiheita lasten kanssa - Keskustellaan lasten kanssa, miten liikutaan turvallisesti jalan. - Pohditaan, minkälainen on turvallinen tienylityspaikka ja miten kuljetaan turvallisesti tien yli. - Kerrotaan lapsille, että myös suojatiellä toimitaan maltillisesti ennen tien ylitystä. - Kerrotaan heijastimen periaate. Se näkyy pimeällä, kun siihen osuu valonsäde. Näin heijastin näkyy jo kaukaa. Myös kaupungin katuvaloissa on tärkeää näkyä.

7 7 Talvi tuo mukanaan uudet vaaranpaikat Opeta lapsille talvella: Liukkaus - auto tai pyörä ei pysähdy heti Turvallinen mäenlaskupaikka - ei lasketa mäkeä tielle Lumikasat näköesteenä Lumiaurat ja isot työkoneet liikenteessä - ei juosta tielle niitä katsomaan, koska koneet voivat peruuttaa ja kääntyä yllättäen Oja tai katu ei ole lapsen leikkipaikka Ohjeita lasten vanhemmille: Ulkoliikuntapaikoille kulkeminen talvella - turvallisia reittejä ja kevyen liikenteen väyliä käyttäen Hiihtovälineiden ja muiden välineiden käyttö talvella - esimerkiksi kypärän käyttö Vuodenajan liikennemerkit: - Stop-merkki - Lapsi-merkki Liikenneturvan ohjeet turvalliseen tienylitykseen: - Valitse turvallinen paikka tien ylittämiseen. - Pysähdy. - Katso ja kuuntele, tuleeko autoja. - Odota ja katso vielä kerran. - Kun tie on vapaa, kävele reippaasti tien yli.

8 Toteutusvinkit päivän teemat - Luistellaan eri suuntiin ja pysähdytään, jotta lapsi ymmärtää, ettei vauhtia saada pysähtymään heti. Lapsi oppii myös eri suunnat. Kypärän käyttö on tärkeää myös luistellessa. Luistelu ja mäenlasku ovat hyviä koordinoinnin oppimistapoja. - Mäenlasku turvallisessa paikassa, ei ajotielle päin. Harjoitellaan liikennevaloja: vihreällä saa laskea, punaisella odotetaan. - Juostaan ja pysähdytään stop-merkistä. Opitaan tunnistamaan pakollista pysäyttämistä tarkoittava merkki. - Syksyllä opitun kertausta ja harjoittelua liikenteessä. - Potkukelkkaillaan. - Hiihdetään. Tehdään latu piha-alueelle tai turvallisen polun varrelle ja harjoitellaan lähtöä ja ajanottoa. Annetaan lapselle ohjeet, miten hiihtopaikalle mennään ja miten sukset kuljetetaan. - Järjestetään heijastindemonstraatio. - Pelataan liikenneaiheisia muistipelejä. - Vuodenaikateemaan liittyvät lasten piirustukset, askartelut, laulut ja lorut. - Väritystehtävä Leikkipaikka talvella Värityskuva löytyy Liikennekasvatuksen työkalupakista. Keskustelunaiheita lasten kanssa - Minkälainen on turvallinen mäenlaskupaikka ja luistelupaikka? - Millä välineellä on turvallista laskea mäkeä? - Miksi on hyvä käyttää talvella kypärää ulkoliikunnassa, kun on liukasta? - Miksi turvaliiviä käytetään. - Miksi heijastinta käytetään ja mihin se kiinnitetään? - Missä on turvallista hiihtää? Onko turvallista hiihtää pihassa, kevyen liikenteen väylällä tms. - Missä on turvallista potkukelkkailla?

9 9 Liikkuminen liikenteessä lisääntyy Opeta lapsille keväällä: Pyörän kunnon tarkastus kotona - ohjeistus Liikenneturvan liikennekasvatuksen työkalupakissa Kypärän käytön tarkastus kotona - annetaan ohjeet kypärän säätämisestä, - kypärän tulee olla oikean kokoinen ja oikeassa asennossa päässä, - hihnat kiristetään sopiviksi, - jos kypärän alla käytetään pipoa, kyprän kokoa tulee säätää Pyöräilijänä liikenteessä - pyörän hallinnan harjoittelua Pyöräilijät varovat aina jalankulkijoita Potkulaudalla liikkuminen ja kypärän käyttö Taitoajoa Liikkuminen luonnossa - poluilla, metsässä, pururadalla Linja-autolla ja junalla matkustaminen Jalkakäytävä ja ajorata, kevyen liikenteen väylä Vuodenajan liikennemerkit: - nopeusrajoitusmerkki - pysäköintipaikka - kielletty ajosuunta - pakollinen ajosuunta Liikenneturvan ohjeet turvalliseen tienylitykseen: - Valitse turvallinen paikka tien ylittämiseen. - Pysähdy. - Katso ja kuuntele, tuleeko autoja. - Odota ja katso vielä kerran. - Kun tie on vapaa, kävele reippaasti tien yli.

10 10 Yleisohjeet päivähoitoon - Aikuinen kulkee ensin. Pysähdytään, katsotaan ja kuunnellaan. Kun lapset on kerätty kokoon, sitten vasta mennään aikuisen johdolla tien yli. - Muistutetaan lapsia siitä, että pysyvät omalla puolella jalkakäytävää, ryhmittäin, tien reunassa jne. - Käytetään pyöräillessä pyöräilykypärää. - Kerrotaan sanoin, mikä on oikea ja vasen. Esikouluikäiset eivät erota oikeaa ja vasenta eivätkä muista, kumpi on kumpi. - Liikenteessä oleminen ei ole hauskaa eikä ole leikkipaikka. - Näytetään, millä puolella kevyen liikenteen väylää kuljetaan ja miten. - Liikennemerkeistä opetetaan oleellisin asia. Esimerkiksi pakollista ajosuuntaa osoittavia merkkejä on useita, mutta ydinasia on opettaa, että nuoli osoittaa sallitun suunnan. Yleisohjeet vanhemmille - Huolehdi lapsesi pyöräilykypärän käytöstä. - Säädä kypärän remmit oikein. - Neuvo lastasi, miten kypärä on oikein päässä. - Käytä itsekin aina kypärää. - Neuvo lastasi, missä on turvallista pyöräillä. Rajataan alue, missä pyöräillään (esimerkiksi tuon ja tuon talon välillä). - Pyöräile yhdessä lapsesi kanssa ja opeta samalla turvallisia toimintatapoja. - Selvitä miten on turvallista kuljettaa lasta pyörän tarakalla tai kärryssä pyörän takana. - Huolehdi, ettei lapsesi leiki pysäköityjen autojen läheisyydessä.

11 11 Toteutusvinkit - Taitoajoradalla harjoittelua sekä pyörien kanssa että ilman niitä. - Pyöräilysuunnistus - Suunnistus, valokuvasuunnistus - Itse piirretyn kartan mukaan kulkeminen - Pyörän hallinnan harjoittelua pihapiirissä - Pyöräilykypärän tuunaaminen, tulostetusta kuvasta kypärän värittäminen kuva Liikennekasvatuksen työkalupakissa - Isompien lasten pyörän kunnon tarkistaminen - Poliisileikit (palkitseminen ja sakottaminen) - Palkitaan oikein tekeviä (merkki, kunniakirja tms.) - Vanhempainillassa käsitellään liikenneteemaa - Kypärätesti kananmunalla (kts. Turvapuoti) - Vuodeaikateemaan liittyvä piirtäminen, askartelu, väritystehtävät, laulut ja lorut - Väritystehtävä Leikkipaikka keväällä Värityskuva löytyy Liikennekasvatuksen työkalupakista. Tarvittavat materiaalit - valokuvat - tötsät - liikennemerkit - pyörät, kypärät - potkupyörät - pyörän kuntokartoituslomake kuva Liikennekasvatuksen työkalupakissa - pieni munakypärä kts. Turvapuoti

12 12 Keskustelunaiheet lasten kanssa - Mitä tehdä, kun kaveri kaatuu? - Pyörän paikka kevyen liikenteen väylällä. - Milloin ja miksi soittokelloa käytetään? - Koirien ja jalankulkijoiden väistäminen kevyen liikenteen väylällä. - Pysähtyminen - portista tielle tullessa - pysähdytään, kuunnellaan ja katsotaan ennen kuin lähdetään ylittämään tietä, - risteyksessä kiinnitetään huomio myös taakse päin. - Minkä takia kypärää käytetään? - Mopoilija ja pyöräilijät voivat ajaa lujaa! - Missä ajetaan, vältetään äkkinäisiä käännöksiä kuljetaanpa jalan tai pyörällä. - Miten tie ylitetään turvallisesti? - Turvallisen paikan valitseminen tien ylittämiseen. - Pysähtyminen. - Katsominen ja kuunteleminen. - Odottaminen ja vielä kerran katsominen. - Reippaasti tien yli käveleminen, kun tie on vapaa.

13 13 Kertaus on opintojen äiti, liikenteessäkin Opeta lapsille kesällä: - Pyöräily - Liikkuminen luonnossa - Pihaleikit, pallon perässä ei juosta kadulle - Aurinko voi häikäistä - Veneily, vesi ja uimaranta - Liikennevalot - Tien ja kadun ylitys - Linja-autolla ja junalla kulkeminen - Muiden vuodenaikateemojen kertausta Vuodenajan liikennemerkit: - uintipaikka - tienviitat (mitä niissä lukee) - leirintäalue - liikennevalot - pysäköinti- ja levähdysalue Liikenneturvan ohjeet turvalliseen tienylitykseen: - Valitse turvallinen paikka tien ylittämiseen. - Pysähdy. - Katso ja kuuntele, tuleeko autoja. - Odota ja katso vielä kerran. - Kun tie on vapaa, kävele reippaasti tien yli.

14 14 Yleisohjeita päivähoitoon - Pyöräretkelle lähdetään vain esikoululaisten kanssa tai ryhmän kehitystasosta riippuen. - Ensiapulaukku ja omat juomapullot retkille mukaan. - Kun lapset tietävät miten (pyörä)retkellä toimitaan ja käyttäydytään, vasta sitten ryhdytään käytännön toimiin. - Ennen pyöräretkelle lähtöä tutustutaan luokan pyöräretkioppaaseen. - Vilkkaat lapset kulkevat aikuisen lähellä. - Kun lapsi vetää letkaa, vaihdetaan vetäjää. Kaikille pitää antaa mahdollisuus. - Etukorin tavarat: sovitaan siitä, mitä tehdään, jos jotain putoaa etukorista. Aikuinen auttaa. Pienille lapsille reppu selkään, ei tavaraa pyörän etukoriin. - Pyöräretkelle/retkelle lähdettäessä sovitaan etukäteen miten käyttäydytään. Aikuinen huolehtii jos joku kaatuu, jotain putoaa yms. - Lapsen keskittyminen voi herpaantua ja huomio kiinnittyä muuhun kuin liikenteeseen. - Pyörä-, kävely- tai luontoretki voi olla lapselle suuri elämys. Ohjeet vanhemmille - Noudata itse liikennesääntöjä. - Pidä lasta kädestä, kun kävelette yhdessä jalkakäytävällä tai liikenteessä. - Kerro lapselle, että autoilijat eivät aina pysähdy suojatien eteen vaikka pitäisi. - Varmista aina, että tie tai katu on vapaa ennen kuin ylität sen. - Ylitä ajorata aina suojatietä pitkin, jos sellainen on. - Varmista, että lapsi tietää ajoradan, kävelytien ja pihan erot. - Huolehdi kesälomamatkojen turvallisuudesta. Käyttäkää turvalaitteita ja pitäkää taukoja matkalla, etenkin jos lapsi/lapset sitä pyytävät tai kuljettaja on väsynyt. - Lapset voivat olla innokkaita. Siksi on tarpeen huolehtia, etteivät he lähde juoksemaan tai ryntäämään autosta pois päästyään. - Opeta lapsi varomaan peruuttavia autoja kotien ja kauppojen pihoissa. - Opetelkaa yhdessä tunnistamaan autojen äänten tulosuunnat.

15 15 - Pukeutukaa kunnolla pyöräilemään lähtiessänne: kunnon kengät/lenkkarit, turvaliivi ja kypärä. Varvastosut eivät sovellu pyöräilyyn. - Hankkikaa lapsen kokoinen pyörä, se ei saa olla liian iso tai pieni. Hankkikaa samalla oikean kokoinen kypärä. Toteutusvinkit - Pyöräretki esikouluikäisten kanssa (tai ryhmästä riippuen) - Retket kävellen - Retket luontoon - Kaupungissa käyminen - Roolileikit ja liikennetehtävät - Soittimien ja kapuloitten avulla harjoitellaan erilaisten äänien havaitsemista ja paikallistamista - Liikenteen äänien tunnistaminen (ihmiset, ajoneuvot) - Arvausleikit (Arvaa mikä: suojatie, liikennevalot, auto jne.) - Motoriikan harjoittelua pyörällä/potkupetellä päiväkodin pihassa - Linja-autossa/junassa matkustaminen odottaminen, autoon meneminen, turvavyön käyttö, matkustaminen, autosta poistuminen, kuljettajan/konduktöörin tervehtiminen - Vuodeaikateemaan liittyvä piirtäminen, askartelu, väritystehtävät, laulut ja lorut Tarvittavat materiaalit - Leikkivälineistö pihassa muuttuu, esimerkiksi autot, kaivurit, potkupetet - Pyöräillessä varusteina kunnon kengät/lenkkarit kypärän lisäksi

16 16 Keskustelunaiheet vanhemmille lasten kanssa - Kesällä tieviittojen lukeminen voi olla mukavaa matkaviihdykettä - Katso myös ohjeet vanhemille. Sieltä löytyy keskustelunaiheita runsaasti. Keskustelunaiheet lasten kanssa - Kerro liikennevalojen värien merkitys ja perustele, että näin on sovittu - Turvallinen tien ylitystapa - Pyöräilyn turvallisuus, pyöräilijän paikka liikenteessä - Kypärän käyttö pyöräillessä - Mitä liikenne on? - Miten pyöräretkellä toimitaan

17 17 Esimerkkejä liikenneaiheisista lasten lauluista - Polkupyörän lainasimme - Jänöjussin mäenlasku - On valo vihreä - Autolla ajetaan, varo, varo - Älä juokse tielle, auto ajaa päälle - Lasten liikennelaulu - Bussilaulu - Mikäs se tuolla kolottaa - Mummolaan kun pyöräilemme - Mä hakkaan ja naulaan mä autoa teen - Pyörät ne pyörivät ympäri

18 Liikenneturvan sähköinen materiaali varhaiskasvatukseen 18 Liikenneturvallisuusteemat päivähoidossa -aineiston linkitetty materiaali - Liukasteleva lumiukko -sätkynukke - Liikennemuistipeli, sähköinen - Liikennemuistipeli, tulostettava - Leikkipaikka talvella, väritystehtävä - Leikkipaikka kesällä, väritystehtävä - Pyöräilykypärä, väritystehtävä - Luokan pyöräretkiopas - Pyörän kuntokartoituslomake Liikennekasvatuksen työkalupakki - Varhaiskasvatus - Tehtäviä päiväkodeille - Autossa matkustaminen - Jalankulku - Turvalaitteet Muuta aineistoa - Tietolehdet - Taitolehdet - Liikennemerkit Erillisiä sivustoja - Liikenneturvan internet-sivut - Vili Vyötiäinen - lasten liikennenurkkaus Turvapuoti - Liikenneturvan kauppapaikka

Edvin Laineen koulun liikenneopas

Edvin Laineen koulun liikenneopas Edvin Laineen koulun liikenneopas Sisällysluettelo 1 Jalankulkija liikenteessä 2 Polkupyöräilijä liikenteessä 3 Koulukuljetukset 4 Saattoliikenne 5 Pihaliikenteen vaarat 6 Koulumatkan vaaranpaikkoja 7

Lisätiedot

Oppilas oppii tärkeimmät liikennemerkit ja liikennesäännöt. Oppilas ymmärtää, miksi liikenteessä on tärkeää olla varovainen.

Oppilas oppii tärkeimmät liikennemerkit ja liikennesäännöt. Oppilas ymmärtää, miksi liikenteessä on tärkeää olla varovainen. Opettajalle TAVOITE Oppilas oppii tärkeimmät liikennemerkit ja liikennesäännöt. LIIKENNE Oppilas ymmärtää, miksi liikenteessä on tärkeää olla varovainen. Hän oppii myös, miten on varustauduttava pyöräillessä,

Lisätiedot

Lapsi liikenteessä 0 4-vuotias 4 5-vuotias 5 6-vuotias 6 7-vuotias

Lapsi liikenteessä 0 4-vuotias 4 5-vuotias 5 6-vuotias 6 7-vuotias www.liikenneturva.fi Lapsi liikenteessä - vinkit vanhemmille Lapsi ei pärjää liikenteessä yhtä hyvin kuin aikuinen. Hän on pienikokoinen ja liikenteessä tarvittavat valmiudet ovat vasta kehittymässä. Kun

Lisätiedot

TULEN JA MENEN TIELLÄ TAITAVASTI

TULEN JA MENEN TIELLÄ TAITAVASTI TULEN JA MENEN TIELLÄ TAITAVASTI Ylämyllyn koulun liikenneturvallisuussuunnitelma TURVALLISTA KOULUMATKAA SISÄLLYSLUETTELO Johdanto 3 Vinkkejä vanhemmille 4 Liikennekasvatuksen teemat 5 Jalankulkijana

Lisätiedot

MÖYSÄN KOULUN LIIKENNETURVALLISUUS- SUUNNITELMA

MÖYSÄN KOULUN LIIKENNETURVALLISUUS- SUUNNITELMA MÖYSÄN KOULUN LIIKENNETURVALLISUUS- SUUNNITELMA LIIKENNEKASVATUS Koulun liikennekasvatuksen tavoitteena on liikenteen sääntöjen opettaminen ja turvallisten toimintatapojen oppiminen. Lisäksi tuetaan turvallista

Lisätiedot

Pyöräilijä liikenteessä

Pyöräilijä liikenteessä Pyöräilijä liikenteessä Yhteystiedot: Selkokeskus Viljatie 4 C 00700 Helsinki puhelin: 09-34809 240 faksi: 09-351 3975 sähköposti: selkouutiset@famr.fi Liikenneturva Sitratie 7 PL 29 00421 Helsinki puhelin:

Lisätiedot

Draaman keinoin liikenteessä kampanja 2009-2010

Draaman keinoin liikenteessä kampanja 2009-2010 Draaman keinoin liikenteessä kampanja 2009-2010 1 Draaman keinoin liikenteessä Ammattioppilaitokset Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla (9) 2000 nuorta (74% M) 2/3 oli 17-18 v 95% ei ota jos ajaa 83% käyttää

Lisätiedot

Jalankulkija liikenteessä

Jalankulkija liikenteessä Jalankulkija liikenteessä Yhteystiedot: Selkokeskus Viljatie 4 C, 00700 Helsinki puhelin: 09-34809 240 faksi: 09-351 3975 sähköposti: selkouutiset@famr.fi Liikenneturva Sitratie 7, PL 29 00421 Helsinki

Lisätiedot

ESIMERKKEJÄ LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN TOIMINTASUUNNITELMISTA HALLINTOKUNTA/SEKTORI: TERVEYSTOIMI/ äitiys- ja lastenneuvolat

ESIMERKKEJÄ LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN TOIMINTASUUNNITELMISTA HALLINTOKUNTA/SEKTORI: TERVEYSTOIMI/ äitiys- ja lastenneuvolat KUNTIEN LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMAT ESIMERKKEJÄ LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN TOIMINTASUUNNITELMISTA HALLINTO/SEKTORI: TERVEYSTOIMI/ äitiys- ja lastenneuvolat KOHDE- terveydenhoit llisuustiet ämyksen lisääminen

Lisätiedot

LIIKENNEKÄVELY/ LIIKENNEPYÖRÄILY LASTEN KANSSA

LIIKENNEKÄVELY/ LIIKENNEPYÖRÄILY LASTEN KANSSA LIIKENNEKÄVELY/ LIIKENNEPYÖRÄILY LASTEN KANSSA VeloFinland Turku 29.9.2018 Sanna Ojajärvi, Pyöräilykuntien verkosto sanna.ojajarvi@poljin.fi @pyorailykunnat Lasten pyöräilyyn vaikuttaa moni asia LIIKENNEYM-

Lisätiedot

Kävelyn ja pyöräilyn sääntövisa

Kävelyn ja pyöräilyn sääntövisa Kävelyn ja pyöräilyn sääntövisa OIKEAT VASTAUKSET JALANKULKIJA: jalan, suksilla, rullasuksilla, luistimilla tai vastaavilla välineillä liikkuva ja potkukelkan, lastenvaunujen, leikkiajoneuvon, pyörätuolin

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO 1. RUTAKON KOULUN LIIKENNEKASVATUSSUUNNITELMA... 3 2. JALANKULKIJANA LIIKENTEESSÄ... 4

SISÄLLYSLUETTELO 1. RUTAKON KOULUN LIIKENNEKASVATUSSUUNNITELMA... 3 2. JALANKULKIJANA LIIKENTEESSÄ... 4 kuva SISÄLLYSLUETTELO 1. RUTAKON KOULUN LIIKENNEKASVATUSSUUNNITELMA... 3 2. JALANKULKIJANA LIIKENTEESSÄ... 4 3. PYÖRÄILIJÄNÄ LIIKENTEESSÄ... 5 3.1 PYÖRÄN VARUSTEET... 5 3.2. OHJEITA PYÖRÄIJÄLLE... 6 4.

Lisätiedot

LIIKENTEEN SÄÄNTÖTUNTEMUS. Vihreä teksti on oikea vastaus.

LIIKENTEEN SÄÄNTÖTUNTEMUS. Vihreä teksti on oikea vastaus. 220103769 LIIKENTEEN SÄÄNTÖTUNTEMUS Vihreä teksti on oikea vastaus. 1. Määrääkö/sisältääkö yllä oleva liikennemerkki seuraavia asioita? (kyllä- ei -en tiedä) U-käännös on kielletty Edessä on satama-alue

Lisätiedot

HÄTÄTILANTEET. Vastaa kysymyksiin. Katso kuvaa 1. Mitkä hätätilanteet ovat kuvissa?

HÄTÄTILANTEET. Vastaa kysymyksiin. Katso kuvaa 1. Mitkä hätätilanteet ovat kuvissa? HÄTÄTILANTEET Vastaa kysymyksiin Katso kuvaa 1. Mitkä hätätilanteet ovat kuvissa? 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. HÄTÄNUMERO A. Mihin numeroon soitat, kun tarvitset nopeasti apua? HÄTÄNUMERO ON. B. Kuka auttaa

Lisätiedot

Cross-Border Road Traffic Safety (CBRTS) Project

Cross-Border Road Traffic Safety (CBRTS) Project Cross-Border Road Traffic Safety (CBRTS) Project South-East Finland Russia ENPI CBC (European Neigbourhood and Partnership Instrument, Cross-Border Cooperation), 2007-2013 Päiväkotipilotti Vanhempien kysely

Lisätiedot

Kävelyn ja pyöräilyn sääntöjä

Kävelyn ja pyöräilyn sääntöjä Kävelyn ja pyöräilyn sääntöjä 7.5.2015, Helsinki Mikko Karhunen, Liikenne- ja viestintäministeriö Määritelmiä TLL 2 Määritelmiä Tieliikennelainsäädännössä tarkoitetaan: 5) suojatiellä jalankulkijoiden

Lisätiedot

JALAN JA PYÖRÄLLÄ LIIKENNETURVA

JALAN JA PYÖRÄLLÄ LIIKENNETURVA Pidä pelivaraa JALAN JA PYÖRÄLLÄ LIIKENNETURVA Sisältö 3 Jalan ja pyörällä 4 Omilla teillä 5 Ajo pyöräkaistalla 6 Risteyksissä tarkkana 6 Opettele väistämissäännöt 7 Liikennemerkin mukaan 8 Kääntyvä väistää

Lisätiedot

Sisältö. Tommi Alanen Teppo Mattila Tiina Saari. Jari Viljanen Ari Tanttu

Sisältö. Tommi Alanen Teppo Mattila Tiina Saari. Jari Viljanen Ari Tanttu LIIKENNE- AAPINEN Sisältö Liikenneaapisen lukijoille...1 Koulusta Tasanteelle...2 Koulusta Tasanteelle tunnelin kautta...3 Lautakatonkadulta kouluun...4 Kartta...5 ja 8 Liikennemerkit...6-7 Dunckerinkadulta

Lisätiedot

Turvalliset koulumatkat ja aktiivisten koulumatkojen edistäminen. Satu Tuomikoski

Turvalliset koulumatkat ja aktiivisten koulumatkojen edistäminen. Satu Tuomikoski Turvalliset koulumatkat ja aktiivisten koulumatkojen edistäminen Satu Tuomikoski satu.tuomikoski@liikenneturva.fi 2 Lasten liikenneturvallisuus on aikuisten vastuulla 3 NOLLAVISIO Ihminen tekee liikenteessä

Lisätiedot

Liikennekasvatuspolku (1 lk.) Rastiaineisto

Liikennekasvatuspolku (1 lk.) Rastiaineisto Liikennekasvatuspolku (1 lk.) Rastiaineisto Yleisesittely Tavoitteet Toiminnallista liikennekasvatusta oikeassa liikenneympäristössä Koulun lähiympäristöön (ja riskipaikkoihin) tutustuminen Liikuntaa ja

Lisätiedot

Jalan ja pyörällä. Sisältö: Kuljet sitten jalan, pyörällä tai autolla, liikennesäännöt on syytä hallita.

Jalan ja pyörällä. Sisältö: Kuljet sitten jalan, pyörällä tai autolla, liikennesäännöt on syytä hallita. Jalan ja pyörällä 1 Sisältö: Jalan ja pyörällä... 3 Omilla teillä... 4 Pyörätie ja jalkakäytävä rinnakkain... 4 Yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä... 5 Pyöräkaistalla ajaminen... 5 Kävelykatu ja pihakatu...

Lisätiedot

Turvallisesti harrastuksiin. Vinkkejä nuorten ryhmien ohjaajille ja vanhemmille

Turvallisesti harrastuksiin. Vinkkejä nuorten ryhmien ohjaajille ja vanhemmille Turvallisesti harrastuksiin Vinkkejä nuorten ryhmien ohjaajille ja vanhemmille Harrastusmatkojen turvallisuus mukaan toimintaan harrastuksiin liittyy runsaasti sekä lyhyitä matkoja kodin ja harrastuspaikan

Lisätiedot

HÄTÄTILANTEET. A. Katso kuvaa 1. Mitkä hätätilanteet ovat kuvissa? B. Mihin numeroon soitat, kun tarvitset nopeasti apua? HÄTÄNUMERO on.

HÄTÄTILANTEET. A. Katso kuvaa 1. Mitkä hätätilanteet ovat kuvissa? B. Mihin numeroon soitat, kun tarvitset nopeasti apua? HÄTÄNUMERO on. HÄTÄTILANTEET A. Katso kuvaa 1. Mitkä hätätilanteet ovat kuvissa? 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. B. Mihin numeroon soitat, kun tarvitset nopeasti apua? HÄTÄNUMERO on. C. Kuka auttaa hätänumerossa? 1. 2. 3. 4.

Lisätiedot

Lappeenrannan seutu koululaiskyselyn yhteenveto. Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelmat

Lappeenrannan seutu koululaiskyselyn yhteenveto. Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelmat Lappeenrannan seutu koululaiskyselyn yhteenveto Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelmat Taustatiedot Kysely oli auki 3.5.-31.5.2017 välisenä aikana ja vastauksia pyydettiin 3. - 9. luokkalaisilta.

Lisätiedot

Tuntevatko pyöräilijät ja autoilijat väistämissääntönsä? kyselytutkimuksen tuloksia. Liikenneturvan tutkijaseminaari Salla Karvinen 24.4.

Tuntevatko pyöräilijät ja autoilijat väistämissääntönsä? kyselytutkimuksen tuloksia. Liikenneturvan tutkijaseminaari Salla Karvinen 24.4. Tuntevatko pyöräilijät ja autoilijat väistämissääntönsä? kyselytutkimuksen tuloksia Liikenneturvan tutkijaseminaari Salla Karvinen 24.4.2012 Väistämisvelvollisuus pyörätien jatkeella muuttui vuonna 1997

Lisätiedot

Päämajakoulu LIIKENNE- TURVALLISUUS- SUUNNITELMA

Päämajakoulu LIIKENNE- TURVALLISUUS- SUUNNITELMA Päämajakoulu LIIKENNE- TURVALLISUUS- SUUNNITELMA 2008 SÄILYTÄ TÄMÄ!!! PÄÄMAJAKOULUN LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMA 1. Yleinen liikennekasvatus Liikenneturvallisuussuunnitelma on laadittu oppilaiden koulumatkojen

Lisätiedot

Koululaiskyselyn yhteenveto Taipalsaari. Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma

Koululaiskyselyn yhteenveto Taipalsaari. Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma Koululaiskyselyn yhteenveto Taipalsaari Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma 11.9.2017 Taustatiedot Kysely oli auki 3.5.-31.5.2017 välisenä aikana ja vastauksia pyydettiin 3. - 9. luokkalaisilta.

Lisätiedot

Pyöräilytyöpaja. Liikkuva koulu alueseminaari / Tornio Sanna Ojajärvi, Pyöräilykuntien verkosto. poljin.fi/pyorailykasvatus

Pyöräilytyöpaja. Liikkuva koulu alueseminaari / Tornio Sanna Ojajärvi, Pyöräilykuntien verkosto. poljin.fi/pyorailykasvatus Pyöräilytyöpaja Liikkuva koulu alueseminaari / Tornio 4.12.2018 Sanna Ojajärvi, Pyöräilykuntien verkosto poljin.fi/pyorailykasvatus sanna.ojajarvi@poljin.fi @pyorailykunnat Facebook:ryhmä: Pyöräilevät

Lisätiedot

Maahanmuuttajat Suomen tieliikenteessä. Anna-Liisa Tarvainen Rovaniemi

Maahanmuuttajat Suomen tieliikenteessä. Anna-Liisa Tarvainen Rovaniemi Maahanmuuttajat Suomen tieliikenteessä Anna-Liisa Tarvainen Rovaniemi 16.11. Lähde: Tilastokeskus ja, vuosi 2015 ennakkotietoja Kansalaisuus onnettomuuksissa 2015 5000 4500 4000 3500 3000 2500 2000 1500

Lisätiedot

NUORTEN LIIKENNETURVALLISUUDEN PARANTAMINEN PORISSA

NUORTEN LIIKENNETURVALLISUUDEN PARANTAMINEN PORISSA NUORTEN LIIKENNETURVALLISUUDEN PARANTAMINEN PORISSA Kuninkaanhaan koulun liikenneturvallisuuskysely 2014 Yhteenveto oppilaiden vastauksista ja ajatuksista www.ts.fi 1/11 Leena-Maria Törmälä, Ramboll Finland

Lisätiedot

KULKUNEN LIIKENNETURVA

KULKUNEN LIIKENNETURVA KULKUNEN LIIKENNETURVA Tämän kirjan omistaa : 2 Työryhmä: Minna Huopalainen, Matti Koivurova, Varpu Tavaststjerna kuvitus ja taitto: Maileena Kurkinen LIIKENNETURVA 2006 Helsinki ISBN 951-560-045-6 L Lukijalle

Lisätiedot

Kolhuitta kouluun -liikenneturvallisuusrastit

Kolhuitta kouluun -liikenneturvallisuusrastit Kolhuitta kouluun -liikenneturvallisuusrastit 1 Tähän on koottu vuosiluokkien 0-6 liikenneopetukseen soveltuvia liikenneturvallisuusrasteja. Liikennerastien kuvauksissa on ohjeet toteutukseen eri luokka-asteilla.

Lisätiedot

liikenneviikko Tehtäväpaketti 3. 6.-luokkalaisille päivitämme puheenaiheesi

liikenneviikko Tehtäväpaketti 3. 6.-luokkalaisille päivitämme puheenaiheesi L sten liikenneviikko Tehtäväpaketti 3. 6.-luokkalaisille päivitämme puheenaiheesi Tänään sukellamme liikennemerkkien runsaaseen maailmaan. Aivan aluksi sinun kannattaa etsiä päivän lehdestä liikennemerkkiaukeama.

Lisätiedot

Heijastimen käyttö. Kyselytutkimuksen toteutti Liikenneturvan toimeksiannosta Kantar TNS Oy joulukuussa Vastaajia oli yhteensä 1530.

Heijastimen käyttö. Kyselytutkimuksen toteutti Liikenneturvan toimeksiannosta Kantar TNS Oy joulukuussa Vastaajia oli yhteensä 1530. Heijastimen käyttö Kyselytutkimuksen toteutti Liikenneturvan toimeksiannosta Kantar TNS Oy joulukuussa 2017. Vastaajia oli yhteensä 1530. Käytätkö jalankulkijana heijastinta liikkuessasi liikenteessä pimeällä,

Lisätiedot

LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMA Erstan koulu 2013

LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMA Erstan koulu 2013 LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMA Erstan koulu 2013 Sisällysluettelo: Johdanto Kasvattajille Turvallisesti koulumatkalla Turvallisesti kouluretkillä Koulun liikenneopetussuunnitelma Vaaranpaikat Opetuskuvasarja

Lisätiedot

Pyörätie. Pyörätie voidaan osoittaa joko yksi- tai kaksisuuntaiseksi.

Pyörätie. Pyörätie voidaan osoittaa joko yksi- tai kaksisuuntaiseksi. Pyörätie Pyörätiellä tarkoitetaan polkupyöräliikenteelle tarkoitettua, liikennemerkillä osoitettua, ajoradasta rakenteellisesti erotettua tien osaa taikka erillistä tietä. Pyörätie voidaan osoittaa joko

Lisätiedot

Lauletaan useita kertoja siten, että nostellaan vuoroin oikeaa ja vasenta jalkaa.

Lauletaan useita kertoja siten, että nostellaan vuoroin oikeaa ja vasenta jalkaa. Tammikuun liikuntavinkit lähde: suunnittelen liikuntaa palvelu (www.nuorisuomi.fi) SUKSITANSSI: Tuttu laululeikki sukset jalassa. Harjoitellaan tasapainotaitoa. Leikitään tasaisella alueella, jossa kaikille

Lisätiedot

Renkomäen koulu. Liikenneturvallisuus- suunnitelma

Renkomäen koulu. Liikenneturvallisuus- suunnitelma Renkomäen koulu Liikenneturvallisuus- suunnitelma Sisällys: 1. Renkomäen koulun liikenneopetussuunnitelma 2. Koulumatkan ja lähiympäristön vaaranpaikat 1. Huoltoajo koulun välituntialueella 2. Kentän lanaaminen

Lisätiedot

Asukaskyselyn yhteenveto Isojoki. Suupohjan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma

Asukaskyselyn yhteenveto Isojoki. Suupohjan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma Asukaskyselyn yhteenveto Isojoki Suupohjan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma 30.8.2017 Taustatiedot Kunta Koulu 3. lk 4. lk 5. lk 6. lk Alakoulu yht. 7. lk 8. lk 9. lk Yläkoulu yht. YHT. Isojoki Isojoen

Lisätiedot

Koululaiskyselyn yhteenveto Savitaipale. Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma

Koululaiskyselyn yhteenveto Savitaipale. Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma Koululaiskyselyn yhteenveto Savitaipale Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma 11.9.2017 Taustatiedot Kysely oli auki 3.5.-31.5.2017 välisenä aikana ja vastauksia pyydettiin 3. - 9. luokkalaisilta.

Lisätiedot

Itä-Lapin liikenneturvallisuussuunnitelma Kemijärvi Pelkosenniemi Posio Salla Savukoski. Kysely kuntalaisille

Itä-Lapin liikenneturvallisuussuunnitelma Kemijärvi Pelkosenniemi Posio Salla Savukoski. Kysely kuntalaisille Itä-Lapin liikenneturvallisuussuunnitelma Kemijärvi Pelkosenniemi Posio Salla Savukoski Kysely kuntalaisille 1. Ikä o Alle 7 o 7-16 o 17-18 o 19-25 o 26 65 o Yli 65 2. Kotikunta o Kemijärvi o Pelkosenniemi

Lisätiedot

Pyöräilevän ja kävelevän koulubussin kuljettajan käsikirja

Pyöräilevän ja kävelevän koulubussin kuljettajan käsikirja Pyöräilevän ja kävelevän koulubussin kuljettajan käsikirja Pyöräilevän ja kävelevän koulubussin kuljettajan käsikirja Pyöräilevässä ja kävelevässä koulubussissa lapset kulkevat aikuisen johdolla ennalta

Lisätiedot

LASTEN MIELIPITEIDEN KUULEMINEN ROVANIEMEN OSAYLEISKAAVAA VARTEN

LASTEN MIELIPITEIDEN KUULEMINEN ROVANIEMEN OSAYLEISKAAVAA VARTEN LASTEN MIELIPITEIDEN KUULEMINEN ROVANIEMEN OSAYLEISKAAVAA VARTEN 30.6.2011 Mun Vuoro! kysyi lasten mielipidettä Rovaniemen keskustan liikenteestä Kalevan Nuorten Liiton kesäleirillä kysyttiin lasten mielipiteitä

Lisätiedot

MUISTIO. Kempeleen liikenneturvallisuussuunnitelma. Liikenneturvallisuuskysely KOULULAISET. 1. Lähtökohdat. 2. Vastausten osuus kunnan oppilasmäärästä

MUISTIO. Kempeleen liikenneturvallisuussuunnitelma. Liikenneturvallisuuskysely KOULULAISET. 1. Lähtökohdat. 2. Vastausten osuus kunnan oppilasmäärästä MUISTIO Projekti Kempeleen liikenneturvallisuussuunnitelma Liikenneturvallisuuskysely KOULULAISET Päivämäärä 06/06/2013 1. Lähtökohdat Kempeleen ja Lumijoen liikenneturvallisuuskysely toteutettiin internetissä

Lisätiedot

Asukaskyselyn yhteenveto Kurikka. Suupohjan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma

Asukaskyselyn yhteenveto Kurikka. Suupohjan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma Asukaskyselyn yhteenveto Kurikka Suupohjan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma 30.8.2017 Taustatiedot Kunta Koulu 3. lk 4. lk 5. lk 6. lk Alakoulu yht. 7. lk 8. lk 9. lk Yläkoulu yht. YHT. Isojoki Isojoen

Lisätiedot

Koululaiskyselyn yhteenveto Lemi. Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma

Koululaiskyselyn yhteenveto Lemi. Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma Koululaiskyselyn yhteenveto Lemi Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma 11.9.2017 Taustatiedot Kysely oli auki 3.5.-31.5.2017 välisenä aikana ja vastauksia pyydettiin 3. - 9. luokkalaisilta.

Lisätiedot

MUKKULAN PERUSKOULUN LIIKENNETURVALLISUUS- SUUNNITELMA KEVÄT 2009. Kati Niiranen Sanna Ruponen

MUKKULAN PERUSKOULUN LIIKENNETURVALLISUUS- SUUNNITELMA KEVÄT 2009. Kati Niiranen Sanna Ruponen MUKKULAN PERUSKOULUN LIIKENNETURVALLISUUS- SUUNNITELMA KEVÄT 2009 Kati Niiranen Sanna Ruponen MUKKULAN PERUSKOULUN LIIKENNETURVALLISUUSUUNNITELMA Turvalliset koulumatkat ja lähiympäristö Oppilaat ja vanhemmat

Lisätiedot

Koululaiskyselyn yhteenveto Luumäki

Koululaiskyselyn yhteenveto Luumäki Koululaiskyselyn yhteenveto Luumäki Taustatiedot Kysely oli auki 3.5.-31.5.2017 välisenä aikana ja vastauksia pyydettiin 3. - 9. luokkalaisilta. Alakoululaisten kyselyyn saatiin yhteensä 393 vastausta

Lisätiedot

Lasten turvalaitteet 1

Lasten turvalaitteet 1 Lasten turvalaitteet 1 Nollavisio: Ettei yksikään lapsi kuolisi tai loukkaantuisi vakavasti liikenteessä Lapsille turvallisen liikenneympäristön suunnittelun lähtökohdaksi lapsen ominaisuudet ja sietokyky.

Lisätiedot

Koulumatkabarometri 2018 Esittelyaineisto

Koulumatkabarometri 2018 Esittelyaineisto Koulumatkabarometri 2018 Esittelyaineisto MIKÄ KOULUMATKABAROMETRI? Koulumatkabarometri on 4.-6. -luokan oppilaille suunnattu koulumatkaliikkumista kartoittava kyselytutkimus. Kysely toteutetaan kahden

Lisätiedot

Esa Mettälä, valvontapäällikkö / 5.11.2015

Esa Mettälä, valvontapäällikkö / 5.11.2015 Esa Mettälä, valvontapäällikkö / 5.11.2015 Valvonta on oleellinen osa toimivaa liikennejärjestelmää Valvonnan tarkoitus ja tavoite on osaltaan edistää turvallista ja sujuvaa liikennettä kaduilla. Yhteiset

Lisätiedot

Koulumatka-hanke Marjukka Aronen

Koulumatka-hanke Marjukka Aronen Koulumatka-hanke Marjukka Aronen 2.10.2018 HANKKEEN TAUSTAA Turvallisuus on yksi Hyvinkään kaupungin toimintaa ohjaavista arvoista (Safety Commynity jäsen). Hyvinkäällä on toiminut aktiivisesti jo 25 vuoden

Lisätiedot

MUISTIO. Kempeleen liikenneturvallisuussuunnitelma. Liikenneturvallisuuskysely ASUKKAAT. 1. Lähtökohdat. 2. Sukupuoli. Sukupuoli

MUISTIO. Kempeleen liikenneturvallisuussuunnitelma. Liikenneturvallisuuskysely ASUKKAAT. 1. Lähtökohdat. 2. Sukupuoli. Sukupuoli MUISTIO Projekti Kempeleen liikenneturvallisuussuunnitelma Liikenneturvallisuuskysely ASUKKAAT 1. Lähtökohdat Päivämäärä 06/06/2013 Kempeleen ja Lumijoen liikenneturvallisuuskysely toteutettiin internetissä

Lisätiedot

Koululaiskyselyn yhteenveto Lappeenranta. Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma

Koululaiskyselyn yhteenveto Lappeenranta. Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma Koululaiskyselyn yhteenveto Lappeenranta Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma 11.9.2017 Taustatiedot Kysely oli auki 3.5.-31.5.2017 välisenä aikana ja vastauksia pyydettiin 3. - 9. luokkalaisilta.

Lisätiedot

käihmiset.dgn 08.06.2006 11:50:48

käihmiset.dgn 08.06.2006 11:50:48 käihmiset.dgn 08.06.2006 11:50:48 TURVALLINEN LIIKKUMINEN LÄHIYMPÄRISTÖSSÄ kysely Iisalmen kaupungin ikäihmisille 2006 Kyselyn yhteenveto 22.3.2007 Ongelma Ongelmapaikka Toimenpide Vastuutaho Ongelmakohteen

Lisätiedot

Sinä teet suojatien kampanja

Sinä teet suojatien kampanja Sinä teet suojatien kampanja Kouluissa, päiväkodeissa, työyksiköissä ja järjestöissä toteutettava kampanja, jonka tarkoituksena on nostaa esiin laajasti suojatiehen ja tien ylittämiseen liittyviä keskeisiä

Lisätiedot

Asia: Aloite liikenneturvallisuuden parantamiseksi Nöykkiönkadun ja Kaskitien risteyksessä

Asia: Aloite liikenneturvallisuuden parantamiseksi Nöykkiönkadun ja Kaskitien risteyksessä Espoon kaupunki Tekninen keskus PL 1 02070 Espoon kaupunki / Kirjaamo Asia: Aloite liikenneturvallisuuden parantamiseksi Nöykkiönkadun ja Kaskitien risteyksessä Esitys: Latokaski-seura ry on saanut Latokasken

Lisätiedot

MUISTIO. Lumijoen liikenneturvallisuussuunnitelma. Liikenneturvallisuuskysely, KOULULAISET. 1. Lähtökohdat. 2. Vastausten osuus kunnan oppilasmäärästä

MUISTIO. Lumijoen liikenneturvallisuussuunnitelma. Liikenneturvallisuuskysely, KOULULAISET. 1. Lähtökohdat. 2. Vastausten osuus kunnan oppilasmäärästä MUISTIO Projekti Lumijoen liikenneturvallisuussuunnitelma Liikenneturvallisuuskysely, KOULULAISET Päivämäärä 06/06/2013 1. Lähtökohdat Kempeleen ja Lumijoen liikenneturvallisuuskysely toteutettiin internetissä

Lisätiedot

Askolan koulun liikenneturvallisuuskäsikirja

Askolan koulun liikenneturvallisuuskäsikirja Askolan koulun liikenneturvallisuuskäsikirja Koulumatkatoive Koulumatkat halutaan kaikille turvalliseksi. Tämän Askolan koulun oman liikenneturvallisuuskäsikirjan on tarkoitus auttaa koulumatka toiveen

Lisätiedot

MUISTIO. Lumijoen liikenneturvallisuussuunnitelma. Liikenneturvallisuuskysely, ASUKKAAT. 1. Lähtökohdat. 2. Sukupuoli. Sukupuoli

MUISTIO. Lumijoen liikenneturvallisuussuunnitelma. Liikenneturvallisuuskysely, ASUKKAAT. 1. Lähtökohdat. 2. Sukupuoli. Sukupuoli MUISTIO Projekti Lumijoen liikenneturvallisuussuunnitelma Liikenneturvallisuuskysely, ASUKKAAT Päivämäärä 06/06/2013 1. Lähtökohdat Kempeleen ja Lumijoen liikenneturvallisuuskysely toteutettiin internetissä

Lisätiedot

LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMA Erstan koulu 2017

LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMA Erstan koulu 2017 LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMA Erstan koulu 2017 Sisällysluettelo: Johdanto Kasvattajille Turvallisesti koulumatkalla Turvallisesti kouluretkillä Koulun liikenneopetussuunnitelma Vaaranpaikat Opetuskuvasarja

Lisätiedot

Lasten viisas liikkuminen

Lasten viisas liikkuminen Lasten viisas liikkuminen Varhaiskasvatus, esi- ja alkuopetus Pirkkalan viisaan liikkumisen suunnitelma Viisas, kestävä liikkuminen Viisaalla liikkumisella tarkoitetaan kävelyä, pyöräilyä, joukkoliikennettä

Lisätiedot

Kyselytutkimus suojatiekäyttäytymisestä Loviisassa

Kyselytutkimus suojatiekäyttäytymisestä Loviisassa Kyselytutkimus suojatiekäyttäytymisestä Loviisassa 28.6.2018 Kyselyn tausta ja vastaukset Kysely toteutettiin sekä suomeksi että ruotsiksi osana Loviisan liikenneturvallisuustoimija -hanketta. Kyselyn

Lisätiedot

Kyselytutkimus suojatiekäyttäytymisestä Raumalla

Kyselytutkimus suojatiekäyttäytymisestä Raumalla Kyselytutkimus suojatiekäyttäytymisestä Raumalla 26.10.2018 Kyselyn tausta ja vastaukset Rauman kaupungin suojatiekäyttäytymisen kysely toteutettiin 1.-21.10.2018 välisenä aikana. Kyselyllä kartoitettiin:

Lisätiedot

Suomalaisten liikennekäyttäytyminen ja sääntötuntemus

Suomalaisten liikennekäyttäytyminen ja sääntötuntemus Suomalaisten liikennekäyttäytyminen ja sääntötuntemus Näin meillä seminaari 16.9.2014 Leena Pöysti Liikennekäyttäytymisen seuranta Seurantajärjestelmän tietoja kerätään tarkkailemalla ja automaattisilla

Lisätiedot

Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma

Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Kohtelemme kaikkia lapsia ja huoltajia ystävällisesti, kuuntelemme heidän toiveitaan ja toteutamme niitä mahdollisuuksien mukaan.

Lisätiedot

Lappeenrannan seutu Asukaskyselyn yhteenveto. Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma

Lappeenrannan seutu Asukaskyselyn yhteenveto. Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma Lappeenrannan seutu Asukaskyselyn yhteenveto Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma 12.9.2017 Taustatiedot 700 600 N 6, M 32% Vastaajien määrä kunnittain Kysely oli auki 3.5.-31.5.2017 välisenä

Lisätiedot

Koulukuljetus- vanhempainilta

Koulukuljetus- vanhempainilta Koulukuljetus- vanhempainilta 31.08.2016 Keinoja, jolla voidaan edistää koulukuljetuksen onnistumista: Eri osapuolet osallistuvat koulukuljetusvanhempainiltaan Liikennöitsijät / kuljettajat, koulukuljetuksen

Lisätiedot

Kyselytutkimus suojatiekäyttäytymisestä Orivedellä

Kyselytutkimus suojatiekäyttäytymisestä Orivedellä Ylä-Pirkanmaan liikenneturvallisuustyö Kyselytutkimus suojatiekäyttäytymisestä Orivedellä Liikenneturvallisuuskoordinaattori, Juha Heltimo, Strafica Oy Kyselyn tausta ja vastaukset Kysely toteutettiin

Lisätiedot

Lapsen ääni mitä lapset meiltä aikuisilta toivovat

Lapsen ääni mitä lapset meiltä aikuisilta toivovat Lapsen ääni mitä lapset meiltä aikuisilta toivovat Merja Salmi, Sosiaalitaito 14.1.2016 Lapsen ääni lapset informantteina Meillä on varsin vähän systemaattisesti koottua tietoa lasten arkeen liittyvistä

Lisätiedot

KOHTAAMISOPAS. Kennelliitto Pyöräilyunioni Ratsastajainliitto

KOHTAAMISOPAS. Kennelliitto Pyöräilyunioni Ratsastajainliitto KOHTAAMISOPAS Kennelliitto Pyöräilyunioni Ratsastajainliitto Hyvä liikkuja! Ajatpa autolla tai pyörällä, ratsastat tai liikut koiran kanssa tai muuten vain omaksi iloksesi, niin kohtaat päivittäin muita

Lisätiedot

LAPSEN ESIOPETUKSEN SUUNNITELMA

LAPSEN ESIOPETUKSEN SUUNNITELMA LAPSEN ESIOPETUKSEN SUUNNITELMA Nimi: Syntymäaika: Esiopetusryhmä: / 20 Suunnitelma on laadittu Perheenjäsenet: Lapseni lähimmät kaverit ja muut tärkeät ihmiset: Tärkeät puhelinnumerot: Erikoisruokavaliot

Lisätiedot

Pyykösjärven päiväkodin toimintasuunnitelma

Pyykösjärven päiväkodin toimintasuunnitelma Pyykösjärven päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkodissamme pienryhmätoimintaa on kaikissa päivän tilanteissa ja se on suunniteltu hyvin. Tarjoamme lapsille monipuolista tekemistä,

Lisätiedot

LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2010-2012

LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2010-2012 LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2010-2012 KUNTA: HALLINTOKUNTA/SEKTORI: VESILAHTI SIVISTYSTOIMI / luokka-asteet 1.-6. KOHDE- Opettajat Liikennekasvatuksen merkityksen sisäistäminen,

Lisätiedot

Vekara-ahon päiväkodin toimintasuunnitelma

Vekara-ahon päiväkodin toimintasuunnitelma Vekara-ahon päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Touhuamme paljon erilaisissa pienryhmissä. Teemme koko talon yhteisiä, laajempia projekteja ja tapahtumia. Näitä ovat esimerkiksi

Lisätiedot

LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2010 2012

LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2010 2012 LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2010 2012 KUNTA: HALLINTOKUNTA/SEKTORI: LOMAKKEEN TÄYTTÄJÄ: LEMPÄÄLÄ SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMI / PÄIVÄHOITO, TERVEYSTOIMI, VANHUSTYÖ, VAMMAISPALVELU

Lisätiedot

Tiedottaminen LIIKKUVAN ARJEN DESIGN LAD & METROPOLIA AMMATTIKORKEAKOULU MONICA COTA LINDA VAN STIPHOUT CAMILLA ROUFFIANGE-AHMAD

Tiedottaminen LIIKKUVAN ARJEN DESIGN LAD & METROPOLIA AMMATTIKORKEAKOULU MONICA COTA LINDA VAN STIPHOUT CAMILLA ROUFFIANGE-AHMAD Tiedottaminen LIIKKUVAN ARJEN DESIGN LAD & METROPOLIA AMMATTIKORKEAKOULU MONICA COTA LINDA VAN STIPHOUT CAMILLA ROUFFIANGE-AHMAD TYÖRYHMÄ MONICA COTA LINDA VAN STIPHOUT sisustusarkkitehtuuri sisustusarkkitehtuuri

Lisätiedot

Ylä-Savon liikenneturvallisuussuunnitelma

Ylä-Savon liikenneturvallisuussuunnitelma Ylä-Savon liikenneturvallisuussuunnitelma Yhteenveto Iisalmessa, Kiuruvedellä, Lapinlahdella ja Pielavedellä tehdyistä asukas- ja koululaiskyselyistä KYSELYT JA HAASTATTELUT Asukas- ja koululaiskyselyt

Lisätiedot

Uusi tieliikennelaki - pyöräilyn merkittävimmät uudistukset

Uusi tieliikennelaki - pyöräilyn merkittävimmät uudistukset Uusi tieliikennelaki - pyöräilyn merkittävimmät uudistukset Suomi Pyöräilee -tietoisku Mikko Karhunen LVM Tieliikennelain kokonaisuudistus Tavoitteena mm. Koota yhteen tieliikenteessä käyttäytymistä koskeva

Lisätiedot

Tehtävävihko lapselle

Tehtävävihko lapselle Tehtävävihko lapselle Tämän opuksen omistaa Tämä tehtävävihko on suunnattu neljä vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille lapsille yhdessä vanhemman kanssa tehtäväksi ja luettavaksi. Tehtävävihko on osa

Lisätiedot

Toiminnallisia harjoituksia liikennekasvatukseen. Eeva-Liisa Markkanen

Toiminnallisia harjoituksia liikennekasvatukseen. Eeva-Liisa Markkanen Toiminnallisia harjoituksia liikennekasvatukseen Eeva-Liisa Markkanen eeva-liisa.markkanen@liikenneturva.fi Tätä kaikkea on liikennekasvatus 2 12.9.2018 Esityksen nimi / Tekijä Liikennekasvatuksen vuosikello

Lisätiedot

PIHAKADUT ANTTILANMÄELLÄ

PIHAKADUT ANTTILANMÄELLÄ PIHAKADUT ANTTILANMÄELLÄ asukasyhdistyksen johtokunta 26.4.2011 asukasyhdistyksen vuosikokous 30.3.2011 asukasyhdistyksen yleinen kokous 28.10.2010 asukasyhdistyksen johtokunta 24.5.2010 asukasyhdistyksen

Lisätiedot

ALPHA-PROJEKTI Instruments for Assessing Levels of Physical Activity and fitness

ALPHA-PROJEKTI Instruments for Assessing Levels of Physical Activity and fitness ALPHA-PROJEKTI Instruments for Assessing Levels of Physical Activity and fitness Lähiympäristö ja siinä liikkuminen (pitkä kyselylomake) Tässä lomakkeessa kysytään käsityksiänne asuntonne lähiympäristöstä

Lisätiedot

YHTEENVETO 1/3. Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma. Koulukyselyn tulokset 29.9.2014

YHTEENVETO 1/3. Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma. Koulukyselyn tulokset 29.9.2014 Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma Koulukyselyn tulokset 29.9.2014 YHTEENVETO 1/3 Koulukysely suoritettiin 1. 19.9.2014 ja kysely onnistui erinomaisesti. Vastausmäärä oli 1299 kpl, mikä

Lisätiedot

POLKUPYÖRÄLÄHETTI PALVELUPOLKU

POLKUPYÖRÄLÄHETTI PALVELUPOLKU POLKUPYÖRÄLÄHETTI PALVELUPOLKU Maiju Malk Heidi Nalli Mikko Hyrkkänen Lotta Blomqvist Metropolia ammattikorkeakoulu 9.9.2011 Palvelupolku perustuu Olli Anttosen, Paavo Kuukasjärven ja Ville Brandt haastatteluihin.

Lisätiedot

LIIKENNE-JÄLKI. Opin liikkumaan turvallisesti kolon lähiympäristössä

LIIKENNE-JÄLKI. Opin liikkumaan turvallisesti kolon lähiympäristössä LIIKENNE-JÄLKI Opin liikkumaan turvallisesti kolon lähiympäristössä Aktiviteetin tavoite: Sudenpentu liikkuu turvallisesti kolon ympäristössä ja ymmärtää vaaralliset tai riskialttiit paikat liikenteen

Lisätiedot

Asukaskyselyn yhteenveto Teuva. Suupohjan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma

Asukaskyselyn yhteenveto Teuva. Suupohjan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma Asukaskyselyn yhteenveto Teuva Suupohjan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma 30.8.2017 Taustatiedot Kunta Koulu 3. lk 4. lk 5. lk 6. lk Alakoulu yht. 7. lk 8. lk 9. lk Yläkoulu yht. YHT. Isojoki Isojoen

Lisätiedot

HE 180/2017 Hallituksen esitys eduskunnalle tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

HE 180/2017 Hallituksen esitys eduskunnalle tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi HE 180/2017 Hallituksen esitys eduskunnalle tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi LIIKENNETURVALLISUUSINSINÖÖRI JAAKKO KLANG VARSINAIS-SUOMEN ELINKEINO-, LIIKENNE- JA YMPÄRISTÖKESKUS

Lisätiedot

Sinä, mopo ja liikenne

Sinä, mopo ja liikenne Sinä, mopo ja liikenne Liikenteessä oleminen on yllättävän monitahoinen asia. Mopoilijan on jatkuvasti otettava huomioon muut tienkäyttäjät ja se millaisessa liikenneympäristössä hän liikkuu. Mopoilijan

Lisätiedot

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Puhallamme yhteen hiileen ajatuksella; kaveria ei jätetä. Huolehdimme kannustavasta, innostavasta ja positiivisesta vuorovaikutuksesta.

Lisätiedot

Kolhuitta kouluun liikenneturvallisuusrastien liitteet

Kolhuitta kouluun liikenneturvallisuusrastien liitteet Kolhuitta kouluun liikenneturvallisuusrastien liitteet Liite Sivut Merkkinä liikenteessä 1-20 Tienkäyttäjänä liikenteessä (2 liitettä) 21-22 Pyörällä liikenteessä (6 liitettä) 23-28 Polkupyörän varusteet

Lisätiedot

TOIMI TARKKAAVAISESTI TASORISTEYKSESSÄ

TOIMI TARKKAAVAISESTI TASORISTEYKSESSÄ Tuntisuunnitelma 4 TOIMI TARKKAAVAISESTI TASORISTEYKSESSÄ TOIMI TARKKAAVAISESTI TASORISTEYKSESSÄ (Suositellaan toteutettavaksi kaksoistuntina 3. Tasoristeys on merkillinen paikka -tunnin kanssa) Taso:

Lisätiedot

LIIKUNTAKÄYTÄNTEET YLITORNION KUNNAN VARHAISKASVATUKSESSA, PÄIVÄHOIDOSSA 0 3 VUOTIAAT / NAPEROT, VESSELIT

LIIKUNTAKÄYTÄNTEET YLITORNION KUNNAN VARHAISKASVATUKSESSA, PÄIVÄHOIDOSSA 0 3 VUOTIAAT / NAPEROT, VESSELIT LIIKUNTAKÄYTÄNTEET YLITORNION KUNNAN VARHAISKASVATUKSESSA, PÄIVÄHOIDOSSA 0 3 VUOTIAAT / NAPEROT, VESSELIT - arkiliikuntaa päivittäin esim. kävelyä portaissa, juoksua sekä kävelyä pihalla ulkoilujen aikana

Lisätiedot

Mari Päätalo, Valpastin Oy. Koulumatkat terveellisiksi ja turvallisiksi Kokkolassa

Mari Päätalo, Valpastin Oy. Koulumatkat terveellisiksi ja turvallisiksi Kokkolassa Mari Päätalo, Valpastin Oy Koulumatkat terveellisiksi ja turvallisiksi Kokkolassa 1 Lähde: Kokkolan liikennetutkimus Maissa, joissa pyöräilymäärä on suurempi, ovat pyöräillyt kilometrit turvallisempia

Lisätiedot

Hallituksen esitysluonnos tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitysluonnos tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Turun kaupunki Lausunto 12.04.2017 LVM/417/03/2013 Asia: LVM/417/03/2013 Hallituksen esitysluonnos tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Lausunnonantajan lausunto Voitte kirjoittaa lausuntonne

Lisätiedot

"Koko kylä kasvattaa" -pelisäännöt Page 1 of 5

Koko kylä kasvattaa -pelisäännöt Page 1 of 5 "Koko kylä kasvattaa" -pelisäännöt Page 1 of 5 KÄYTTÄYTYMINEN Käyttäytymisessä me aikuiset olemme esimerkkejä lapsillemme. Lastemme turvallisuuden vuoksi noudatamme liikennesääntöjä ja nopeusrajoituksia.

Lisätiedot

SINÄ TEET TURVALLISEN SUOJATIEN RIIHIMÄELLÄ

SINÄ TEET TURVALLISEN SUOJATIEN RIIHIMÄELLÄ SINÄ TEET TURVALLISEN SUOJATIEN RIIHIMÄELLÄ Hausjärven, Hyvinkään, Lopen ja Riihimäen kuntien seudullinen liikenneturvallisuusryhmä yhdessä Liikenneturvan ja poliisin kanssa jalkautuivat tarkkailemaan

Lisätiedot

ETELÄ-KYMENLAAKSON LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMA. Esittelykalvot: Asukaskyselyn vastausten analyysi 25.1.2016

ETELÄ-KYMENLAAKSON LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMA. Esittelykalvot: Asukaskyselyn vastausten analyysi 25.1.2016 ETELÄ-KYMENLAAKSON LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMA Esittelykalvot: Asukaskyselyn vastausten analyysi 25.1.2016 YHTEENVETO 1/3 Asukaskyselyyn saatiin yli 2000 vastausta, pääosa vastaajista naisia ja iältään

Lisätiedot

LUOTEIS-PIRKANMAAN VIISAAN JA TURVALLISEN LIIKKUMISEN SUUNNITELMA. Esittelykalvot: Koulukysely

LUOTEIS-PIRKANMAAN VIISAAN JA TURVALLISEN LIIKKUMISEN SUUNNITELMA. Esittelykalvot: Koulukysely LUOTEIS-PIRKANMAAN VIISAAN JA TURVALLISEN LIIKKUMISEN SUUNNITELMA Esittelykalvot: Koulukysely 9.6.2015 YHTEENVETO 1/3 Koulukysely suoritettiin 4. 22.5.2015 (3 vk) ja kysely onnistui erinomaisesti. Vastausmäärä

Lisätiedot

Myyrmäki Pyöräliikenneverkko

Myyrmäki Pyöräliikenneverkko Myyrmäki Pyöräliikenneverkko PYÖRÄLIIKENNE- VERKON HIERARKIA Myyrmäen alueen pyöräliikenneverkon muodostamisen periaatteena on ollut luoda suunnittelualueelle pyöräilyn kannalta kilpailukykyinen verkko.

Lisätiedot