Digitointitila asiakkaiden ja henkilökunnan kokemuksia. Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Digitointitila asiakkaiden ja henkilökunnan kokemuksia. Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto"

Transkriptio

1 Digitointitila asiakkaiden ja henkilökunnan kokemuksia Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto

2 Perustietoja Jyväskylän kaupunginkirjaston digitointitila avattiin asiakkaiden käyttöön maanantaina Tilassa on mahdollista muuttaa LP-levyjä, C-kasetteja ja VHS-videoita digitaaliseen muotoon Muokata kuvia, ääntä ja musiikkia skannata tekstiä, paperikuvia, dioja, negatiiveja ja negatiivifilmejä polttaa työt CD- tai DVD-levyille tai tallentaa työt muistitikulle tai omalle ulkoiselle siirrettävälle kovalevylle Tila varataan maksutta käyttöön 1 4 tunniksi kerrallaan

3 Digitointitilan sijainti Jyväskylän pääkirjaston musiikkiosasto, 3. krs. Entinen musiikin kuunteluhuone, joka on äänieristetty.

4 Perustamiskustannukset Digitointitilan perustamiskustannukset olivat noin 2000 euroa. Kasettinauhuri ja Panasonic-yhdistelmälaite saatiin ilmaiseksi. Eniten rahaa meni uuteen työasemaan ja ohjelmistoon. Osa ohjelmista ilmaisia (esim. Audacity).

5 Laitteet Internet-työasema (Hpz200) LP-soitin (ProJect Debut III USB) kasettinauhuri (Yamaha KX-393) DVD-VHS-yhdistelmälaite (Panasonic NV-VP3) skanneri (Epson Perfection V500 Photo) mikrofoni (Logitech Analog Desktop Microphone) kuulokkeet (AKG K530) DVD-VHS-yhdistelmälaite (LG RCT 689H) televisio (Grundig 4000C)

6 Ohjelmat kuvankäsittelyohjelma Adobe Photoshop Elements 6 äänieditointiohjelma Audacity 1.3 Beta videonmuokkausohjelma Cyberlink PowerDirector v7 Skannerin ohjelmat Mm. tasoa suurempien kuvien skannausohjelma Arcsoft Scan-n-stitch Deluxe ja tekstintunnistusohjelma ABBYY FineReader Windows 7, MS Office 2010 FIN, Internet Explorer, pdf-creator

7 Työaseman vaatimukset Työaseman on hyvä olla melko uusi, sillä varsinkin videotiedostojen käsittely vaatii tehoa ja levytilaa. Laadukas äänikortti Ulkoisissa äänikorteissa yleensä hieman vähemmän kohinaa ja häiriöitä. Joka tapauksessa pitää olla kunnollinen ADmuunnin, joka ei väritä ääntä.

8 Millainen on sopiva tila? Suljettu ja lukittava tila asiakkaiden yksityisyyden vuoksi. Asiakkaat digitoivat usein henkilökohtaista materiaalia, esim. omia häävideoitaan. Suljetussa tilassa myös parempi työrauha. Videonauhan digitointi voi kestää yli 2 tuntia, joten monet asiakkaat haluavat välillä poistua tilasta. Myös äänieristys on hyvä ominaisuus, sekä käyttäjän yksityisyyden että yleisen viihtyvyyden vuoksi.

9 Mitä vaaditaan henkilökunnalta? Osaamista, opettelua, asioiden selvittämistä, tekniikan tuntemusta, kokeilunhalua, neuvontaa, opastusta ja ennenkaikkea aikaa! Ensimmäisinä viikkoina kyselyitä tuli kymmeniä päivittäin ja edelleen digitointitilaan liittyvät tehtävät vievät hyvin paljon työaikaa. Henkilökunnan on osattava käyttää laitteita ja ohjelmia. Kaikkiin kysymyksiin ei voi varautua ennalta, jatkuvasti pitää etsiä uutta tietoa ja kokeilla asioita käytännössä.

10 Neuvontaa Tilan käytöstä täytyy kirjoittaa asiakkaille lyhyitä ja selkeitä, mutta yksityiskohtaisia ohjeita. Useimpia asiakkaita on kuitenkin neuvottava myös henkilökohtaisesti ainakin ensimmäisellä digitointikerralla. Henkilökunta oppii nopeasti ratkomaan yleisimmät ongelmat, mutta asiakkaat keksivät aina uusia.

11 Tilan käytöstä VHS-nauhojen digitointi ylivoimaisesti suosituinta. Asiakaskyselyn täyttäneet ovat digitoineet: 68% VHS-nauhoja 20% C-kasetteja 15% dioja 8% äänilevyjä 8% filmiä 5% kuvia Kyselyn täyttäneet olivat käyttäneet lähes kaikkia tilan tarjoamia mahdollisuuksia.

12 Asiakaspalautetta Asiakaskyselyn palaute kiittävää. Yleisesti pidetään hienona, että kirjasto tarjoaa tällaista mahdollisuutta. Toivomuslista: Eniten kaivataan mahdollisuutta digitoida kaitafilmejä. Myös 8 mm nauhojen digitoinnista kysellään paljon. Jonkin verran on kyselty myös joitain erikoisempia filmityyppejä, lerppuja ja korppuja. Varauskirja on kovin täysi. Toinen tila tulisi varmastikin tarpeeseen.

13 DigiWiki Suomeksi tietoa löytyy mm. Hyvin tietoa digitoinnin yleisistä periaatteista, joskin paljon ammattimaisemmalla tasolla kuin useimmat kirjaston asiakkaat tarvitsevat. Ei juurikaan käytännön vinkkejä, mutta ne riippuvatkin tietysti paljon käytössä olevista laitteista ja ohjelmista.

14 Digitoinnista yleisesti Käytännössä digitointiprosessin analogisen osan vaikutus lopputulokseen on paljon suurempi kuin digitaalisen osan, sillä esimerkiksi vähänkin paremmat AD-muuntimet ovat nykyisin yleensä hyvinkin laadukkaita. (www.digiwiki.fi) Halpa analoginen laitteisto saattaa aiheuttaa ylimääräistä kohinaa, hurinaa, kolinaa ja muita mekaanisia häiriöääniä. Myös itse VHS-nauha, C-kasetti tai äänilevy saattaa olla vanha ja kulunut, eikä signaali ole välttämättä ollut hyvä tallentaessakaan.

15 Häviääkö digitoinnissa jotain? Digitoinnin voi tehdä sillä tarkkuudella kuin laitteisto ja ohjelmisto sallivat. CD-levyn resoluutio on kuitenkin vain 16 bittiä ja näytteenottotaajuus 44,1 khz per kanava. Tätä tarkempi digitointi joudutaan siis pakkaamaan, jos siitä poltetaan CDäänilevy. Jos digitoidaan omia kotiäänityksiä, ei analoginen lähtömateriaalikaan yleensä ole hifi-tallenne. Toisaalta jos äänite on heikkotasoinen, kannattaa digitoidessa käyttää erottelukyvyn vuoksi mahdollisimman suurta digitointitarkkuutta. Käytännössä CD-tarkkuus on yleensä riittävä.

16 Tallentaminen ja pakkaaminen Digitoidun tiedoston voi tallentaa häviöttömästi tai häviöllisesti Häviötön tallennus vie paljon tilaa. Myös häviötön pakkaaminen on usein mahdollista. Digitoidun äänen polttaminen CD-äänilevyksi on käytännössä lähes häviötöntä. Häviöllinen pakkaaminen säästää tilaa, mutta osa tiedostosta katoaa lopullisesti. Äänitiedosto voidaan pakata häviöllisesti esim. MP3-tiedostoksi ja kuvat JPEG-formaatilla. Vastaavasti DVD-levylle video pakataan häviöllisesti MPEG-2 muodossa.

17 Helppokäyttöisyys vs. säädöt Useimmille asiakkaille helppokäyttöisyys ja yksinkertaisuus on tärkeämpää kuin monipuoliset säädöt ja ominaisuudet. Esimerkiksi C-kasettien digitoinnissa äänipään oikea asento vaikuttaa lopputulokseen, eikä virhettä voi korjata myöhemmin. Mutta säätäminen vaatii aikaa ja taitoa, joten kannattaako kuitenkin luottaa automatiikkaan?

18 Henkilökunnan kokemuksia 1 Musiikkiosaston henkilökunta on käyttänyt hyvin paljon työaikaa digitointitilaan liittyviin tehtäviin. Esim. merkittävä osa osaston tietopalvelun työajasta menee digitointitilan ajanvarauksiin ja asiakkaiden neuvomiseen. Esille tulleiden ongelmien selvittelyyn käytetään myös paljon sisätyöaikaa. Kun tila otettiin käyttöön elokuussa, siihen kesän aikana tutustuneet työntekijät olivat lomalla, mistä koitui hankaluuksia lomiltaan palanneille.

19 Henkilökunnan kokemuksia 2 Digitointitila on tuonut musiikkiosastolle uusia asiakkaita. Osa digitoimaan tulleista ei ole aiemmin käynyt musiikkiosastolla. Digitointiasiat ovat olleet mielenkiintoisia ja kaikenlaista tutkittavaa ja kokeiltavaa on riittänyt.

20 8 mm vs. VHS Eräs yleisimpiä asiakkaiden esittämiä toiveita on adapteri, jolla voisi digitoida VHS-laitteella 8 mm videonauhoja. Sellaista ei ole olemassa, koska: Nauhojen fyysinen koko on erilainen (VHS 12,7 mm vs. 8 mm) Nauhat pyörivät eri nopeudella. Kuvan tallennustapa on samankaltainen, mutta 8 mm nauhan resoluutio on suurempi, eikä VHS-nauhuri pysty lukemaan sitä. Ääniraita tallentuu eri tavalla. VHS-nauhurissa on äänipää erillään videopäistä, 8 mm nauhurissa ei. Myös ohjausraita, joka mm. kertoo nauhurille, millä nopeudella nauha kulkee on erilainen. 8 mm digitointiin tarvitaan siis erillinen laite.

Asiakaspalvelu tekniset kysymykset ym. puh. 050-3232 951 Liikkeiden kampanja-asiat puh. 050-3232 951 Digitointihinnasto 01.09.2010

Asiakaspalvelu tekniset kysymykset ym. puh. 050-3232 951 Liikkeiden kampanja-asiat puh. 050-3232 951 Digitointihinnasto 01.09.2010 1 Terminaalitie 10 13430 Hämeenlinna Nettisivu: www.kaitafilmi.net - sähköposti: digitointipalvelut@webbinetti.net Asiakaspalvelu tekniset kysymykset ym. puh. 050-3232 951 Liikkeiden kampanja-asiat puh.

Lisätiedot

äänitedigitoinnin alkeet toimittanut Outi Puustinen

äänitedigitoinnin alkeet toimittanut Outi Puustinen äänitedigitoinnin alkeet toimittanut Outi Puustinen KIJ 68 Kansanmusiikki-instituutti 2011 Äänitedigitoinnin alkeiden kirjoittamista ja julkaisemista on tukenut taloudellisesti: Opetus- ja kulttuuriministeriön

Lisätiedot

OHJEET JA TOIMITUSEHDOT

OHJEET JA TOIMITUSEHDOT OHJEET JA TOIMITUSEHDOT 1(10) muuntaa diasi ja negatiivisi digitaaliseen muotoon mitatulla laadulla. Palvelumme sopii parhaiten suurten kuvamäärien digitoimiseen, parista dialippaasta tai muutamasta negatiivikotelosta

Lisätiedot

2. Luku Digitaalista kuvitusta...5 Kuvan siirto kamerasta tietokoneelle Kuvankäsittely Sähköposti ja Internet Kuvien esittäminen Tulostaminen

2. Luku Digitaalista kuvitusta...5 Kuvan siirto kamerasta tietokoneelle Kuvankäsittely Sähköposti ja Internet Kuvien esittäminen Tulostaminen SISÄLTÖ Johdanto...1 Tietokone avuksi ja iloksi - myös omien luovien tuotosten teossa 1. Luku Osaatko imuroida, polttaa ja skannata?...2 Tiedon tallentaminen CD:lle ja DVD:lle Ohjelmien asennus Windows-ympäristössä

Lisätiedot

Tietokone avuksi ja iloksi

Tietokone avuksi ja iloksi Tietokone avuksi ja iloksi - myös omien luovien tuotosten teossa Ensimmäinen Tietokone avuksi ja iloksi opasti käyttämään tietokonetta, hakemaan tietoa verkosta ja käyttämään verkkopalveluita. Nyt käsissäsi

Lisätiedot

Digitoitavien videoiden valinta ja esivalmistelu

Digitoitavien videoiden valinta ja esivalmistelu Raportti Versio 1.0 17.12.2010 Digitoitavien videoiden valinta ja esivalmistelu Olli Alm Tietopalvelu- ja kehittämispäällikkö Suomen Elinkeinoelämän Keskusarkisto Sisältö 1. JOHDANTO... 3 1.1. Liikkuvan

Lisätiedot

Kotisivujen abc. Kotisivujen abc s. 1 www.planeetta.net

Kotisivujen abc. Kotisivujen abc s. 1 www.planeetta.net Kotisivujen abc Sisällysluettelo: Kotisivujen abc... s. 1 1. Perusteet... s. 2 2. Suunnittelu... s. 5 3. Koosto... s. 9 4. Julkaisu... s. 12 5. Ylläpito ja päivitys... s. 14 6. Markkinointi... s. 15 Kotisivut

Lisätiedot

Tietopaketti tieto- ja viestintätekniikasta

Tietopaketti tieto- ja viestintätekniikasta Tietopaketti tieto- ja viestintätekniikasta Tämän oppaan avulla opit perusteet tieto- ja viestintätekniikan välineistä ja onnistut myös testissä. TVT- taitotason varmistushanke SISÄLLYSLUETTELO Erilaiset

Lisätiedot

Päivitä vanha. Vanhentuneeseen elektroniikkaan TEHOA PIKKURAHALLA: Helposti alkuun

Päivitä vanha. Vanhentuneeseen elektroniikkaan TEHOA PIKKURAHALLA: Helposti alkuun TEHOA PIKKURAHALLA: Päivitä vanha Uskollista tietokonetta ei välttämättä tarvitse vaihtaa uuteen. Muutamalla strategisella parannuksella vanhasta tietokoneesta saa tehtyä paljon tehokkaamman kuin se oli

Lisätiedot

Sähköinen julkaiseminen ja julkaisuympäristö

Sähköinen julkaiseminen ja julkaisuympäristö Sähköinen julkaiseminen ja julkaisuympäristö Tomi Rosti Joensuun yliopiston kirjasto 1999 1. ALUKSI.................. 1 2. MÄÄRITELMIÄ............... 1 3. KÄYTETTÄVÄT TIEDOSTOMUODOT............ 2 3.1 PORTABLE

Lisätiedot

OHJ-1010 Tietotekniikan perusteet 4 op Syksy 2012

OHJ-1010 Tietotekniikan perusteet 4 op Syksy 2012 OHJ-1010 Tietotekniikan perusteet 4 op Syksy 2012 Luento 7: Tiedon esittäminen tietokoneessa, osa 2 Tekijät: Antti Virtanen, Timo Lehtonen, Matti Kujala, Kirsti Ala-Mutka, Petri M. Gerdt et al. 06.09.12

Lisätiedot

Pinnacle Studio 11 Plus

Pinnacle Studio 11 Plus Pinnacle Studio 11 Plus Sisältää Studion, Studio Plussan ja Studio Ultimaten Ammattimaista elokuvantekoa 41007142 Erityiskiitokset seuraaville: Travis White, Richard Edgley, Kenn LeGault, Jan Piros, Jörg

Lisätiedot

Studio Versio 8. Ammattimaista elokuvantekoa

Studio Versio 8. Ammattimaista elokuvantekoa Studio Versio 8 Ammattimaista elokuvantekoa Erityiskiitokset Mike Iampietrolle, William Chienille, Richard Edgleylle, Ivan Maltzille, Jon McGowanille, Keith Thomsonille, Jörg Weselmannille ja Chris Zamaralle.

Lisätiedot

SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 1 (16) AMMATTIOPPILAITOS NIKO LINDELL 28.2.2007 GHOST. Mikä on ghost

SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 1 (16) AMMATTIOPPILAITOS NIKO LINDELL 28.2.2007 GHOST. Mikä on ghost SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 1 (16) GHOST Mikä on ghost Ghost on ohjelma, joka auttaa sinua tallentamaan tärkeitä tiedostoja. Se on tehty tallentamaan koko koneesi sisällön yhteen pakettiin, josta se

Lisätiedot

Katsaus äänen pakkaus- ja siirtotapoihin radioohjelmien tuotannossa ja jakelussa

Katsaus äänen pakkaus- ja siirtotapoihin radioohjelmien tuotannossa ja jakelussa Yleisradio Oy Radio Suomi - Advanced Multimedia Center Kalevi Virtanen Katsaus äänen pakkaus- ja siirtotapoihin radioohjelmien tuotannossa ja jakelussa Raportti on syntynyt kouluttautumisloman turvin Porissa

Lisätiedot

Tietokonepiste toimivaksi

Tietokonepiste toimivaksi 6 Tietokonepiste toimivaksi Opas palvelutaloille ja yhteisöille Kristina Forsberg KÄKÄTE-oppaita 6/2013 Kristina Forsberg Tietokonepiste toimivaksi Opas palvelutaloille ja yhteisöille KÄKÄTE-oppaita 6/2013

Lisätiedot

DIGITAALINEN JÄLKIKÄSITTELY

DIGITAALINEN JÄLKIKÄSITTELY DIGITAALINEN JÄLKIKÄSITTELY -kokemuksia Lumottu Lapsi elokuvasta ja Satu Maasta videosta opinäytetyö taiteen maisterin tutkintoon kirjallinen osio 18.3.2005 Taideteollinen korkeakoulu Medialaboratorio

Lisätiedot

Päivitetty 25.3.2014 Uusin versio saatavilla kotisivuiltamme

Päivitetty 25.3.2014 Uusin versio saatavilla kotisivuiltamme Päivitetty 25.3.2014 Uusin versio saatavilla kotisivuiltamme SISÄLTÖ JOHDANTO VINKKI NUMERO 1: Pohjatyöt kuntoon ennen aloitusta! Kenelle markkinoit tuotteitasi ja palveluitasi? Miten haluat kohdata asiakkaasi?

Lisätiedot

L I I K E T A L O U S TUTKINTOTYÖRAPORTTI. SÄHKÖINEN KIRJANPITOAINEISTON ARKISTOINTI Yrityspalvelu Joviaali Oy:ssä

L I I K E T A L O U S TUTKINTOTYÖRAPORTTI. SÄHKÖINEN KIRJANPITOAINEISTON ARKISTOINTI Yrityspalvelu Joviaali Oy:ssä T A M P E R E E N A M M A T T I K O R K E A K O U L U L I I K E T A L O U S TUTKINTOTYÖRAPORTTI SÄHKÖINEN KIRJANPITOAINEISTON ARKISTOINTI Yrityspalvelu Joviaali Oy:ssä Suvi Brax Liiketalouden koulutusohjelma

Lisätiedot

ELOKUVATEATTERIEN DIGITALISOITUMINEN SUOMESSA

ELOKUVATEATTERIEN DIGITALISOITUMINEN SUOMESSA Juha Kärkkäinen ELOKUVATEATTERIEN DIGITALISOITUMINEN SUOMESSA Opinnäytetyö Tietotekniikan koulutusohjelma Joulukuu 2011 KUVAILULEHTI Opinnäytetyön päivämäärä 2.12.2011 Tekijä(t) Juha Kärkkäinen Koulutusohjelma

Lisätiedot

Moduuli 1 - Tietotekniikan perusteet. Laitteistot ja ohjelmistot

Moduuli 1 - Tietotekniikan perusteet. Laitteistot ja ohjelmistot Moduuli 1 - Tietotekniikan perusteet Laitteistot ja ohjelmistot Tietokone koostuu keskusyksiköstä, näytöstä, näppäimistöstä, hiirestä ja muista tietokoneeseen liitettävistä oheislaitteista. Laitteet voidaan

Lisätiedot

Kirjaston asiakaskysely

Kirjaston asiakaskysely 2009 Kirjaston asiakaskysely Porin kaupunginkirjasto - Satakunnan maakuntakirjasto 1. Kyselyyn vastanneet Porin kaupunginkirjaston vuoden 2009 asiakaskysely toteutettiin kirjaston eri toimipisteisiin

Lisätiedot

VMware virtuaalikoneen luonti

VMware virtuaalikoneen luonti JOHDANTO Dokumentissa esitetään yksinkertaiset tavat VMware koneen luontiin. Tämä on lähinnä tarkoitettu käyttäjälle, joka ei ole ennen luonut koneita eikä tunne VMwaren peruskäsitteitä. Tästä dokumentista

Lisätiedot

Kuvankäsittelyn aakkoset

Kuvankäsittelyn aakkoset MikroPC 14/98 ja Markus Huhtinen (NCP): Kuvankäsittelyn aakkoset Valokuvasta web-sivulle, kartasta taustakuvaksi Kuvankäsittelyn aakkoset Halvat skannerit ja digikamerat houkuttelevat WWW-julkaisijoita

Lisätiedot

Ylen kova urak. Yleisradiossa työskentelevä. ARMI ja digitaaliset ompeleet

Ylen kova urak. Yleisradiossa työskentelevä. ARMI ja digitaaliset ompeleet ARMI ja digitaaliset ompeleet Yle tallentaa kaiken materiaalinsa digitaalisesti palvelimille. Suuri osa tv-arkiston aarteista löytyy kuitenkin vanhoilta yhden tuuman kuvanauhoilta, joita käytettiin lähes

Lisätiedot

VALTIONEUVOSTON TYÖRYHMÄJÄRJESTELMÄPILOTIN KÄYTTÄJÄKYSELYN VASTAUKSET

VALTIONEUVOSTON TYÖRYHMÄJÄRJESTELMÄPILOTIN KÄYTTÄJÄKYSELYN VASTAUKSET VNK:n VALTIONEUVOSTON TYÖRYHMÄJÄRJESTELMÄPILOTIN KÄYTTÄJÄKYSELYN VASTAUKSET tammi/helmikuu 2007 Liite Työryhmäjärjestelmien pilotointiraporttiin 7.3.2007 1. Mitä käyttäjäryhmää edustat? Valitse kaikki

Lisätiedot

VMware virtuaalikoneen luonti

VMware virtuaalikoneen luonti JOHDANTO Dokumentissa esitetään yksinkertaiset tavat VMware koneen luontiin. Tämä on lähinnä tarkoitettu käyttäjälle, joka ei ole ennen luonut koneita eikä tunne VMwaren peruskäsitteitä. Tästä dokumentista

Lisätiedot

JOHDANTO ESINEKOKOELMIEN DIGITOINTIIN

JOHDANTO ESINEKOKOELMIEN DIGITOINTIIN JOHDANTO ESINEKOKOELMIEN DIGITOINTIIN - mitä pitäisi ottaa huomioon ennen esinekokoelmien digitointia? Kaikki digitoitu aineisto julkaistaan Kansallisen digitaalisen kirjaston (kdk) nettisivuilla Esinekokoelmia

Lisätiedot

PÖYTÄTIETOKONEEN OSAT JA RAKENTAMINEN

PÖYTÄTIETOKONEEN OSAT JA RAKENTAMINEN PÖYTÄTIETOKONEEN OSAT JA RAKENTAMINEN Artikkelissa esitetään erustiedot öytätietokoneen sisuskaluista eli komonenteista ja koneaketin suunnittelusta. Samalla tuodaan esiin se, mitä kone sisältää, miksi

Lisätiedot

Varmuuskopiointi. Varmuuskopiointi Perustietoja s. 22 23 Laitteet s. 24 25 Ohjeet s. 26 27 Ohjelmat s. 28 29 Mac-vinkit s. 30 Linux-vinkit s.

Varmuuskopiointi. Varmuuskopiointi Perustietoja s. 22 23 Laitteet s. 24 25 Ohjeet s. 26 27 Ohjelmat s. 28 29 Mac-vinkit s. 30 Linux-vinkit s. Varmuuskopiointi TEKSTI: NIKO JAKOBSSON KUVAT: TIMO PYLVÄNÄINEN Varmuuskopiointi Perustietoja s. 22 23 Laitteet s. 24 25 Ohjeet s. 26 27 Ohjelmat s. 28 29 Mac-vinkit s. 30 Linux-vinkit s. 31 Mitä, jos

Lisätiedot