Digitointitila asiakkaiden ja henkilökunnan kokemuksia. Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Digitointitila asiakkaiden ja henkilökunnan kokemuksia. Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto"

Transkriptio

1 Digitointitila asiakkaiden ja henkilökunnan kokemuksia Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto

2 Perustietoja Jyväskylän kaupunginkirjaston digitointitila avattiin asiakkaiden käyttöön maanantaina Tilassa on mahdollista muuttaa LP-levyjä, C-kasetteja ja VHS-videoita digitaaliseen muotoon Muokata kuvia, ääntä ja musiikkia skannata tekstiä, paperikuvia, dioja, negatiiveja ja negatiivifilmejä polttaa työt CD- tai DVD-levyille tai tallentaa työt muistitikulle tai omalle ulkoiselle siirrettävälle kovalevylle Tila varataan maksutta käyttöön 1 4 tunniksi kerrallaan

3 Digitointitilan sijainti Jyväskylän pääkirjaston musiikkiosasto, 3. krs. Entinen musiikin kuunteluhuone, joka on äänieristetty.

4 Perustamiskustannukset Digitointitilan perustamiskustannukset olivat noin 2000 euroa. Kasettinauhuri ja Panasonic-yhdistelmälaite saatiin ilmaiseksi. Eniten rahaa meni uuteen työasemaan ja ohjelmistoon. Osa ohjelmista ilmaisia (esim. Audacity).

5 Laitteet Internet-työasema (Hpz200) LP-soitin (ProJect Debut III USB) kasettinauhuri (Yamaha KX-393) DVD-VHS-yhdistelmälaite (Panasonic NV-VP3) skanneri (Epson Perfection V500 Photo) mikrofoni (Logitech Analog Desktop Microphone) kuulokkeet (AKG K530) DVD-VHS-yhdistelmälaite (LG RCT 689H) televisio (Grundig 4000C)

6 Ohjelmat kuvankäsittelyohjelma Adobe Photoshop Elements 6 äänieditointiohjelma Audacity 1.3 Beta videonmuokkausohjelma Cyberlink PowerDirector v7 Skannerin ohjelmat Mm. tasoa suurempien kuvien skannausohjelma Arcsoft Scan-n-stitch Deluxe ja tekstintunnistusohjelma ABBYY FineReader Windows 7, MS Office 2010 FIN, Internet Explorer, pdf-creator

7 Työaseman vaatimukset Työaseman on hyvä olla melko uusi, sillä varsinkin videotiedostojen käsittely vaatii tehoa ja levytilaa. Laadukas äänikortti Ulkoisissa äänikorteissa yleensä hieman vähemmän kohinaa ja häiriöitä. Joka tapauksessa pitää olla kunnollinen ADmuunnin, joka ei väritä ääntä.

8 Millainen on sopiva tila? Suljettu ja lukittava tila asiakkaiden yksityisyyden vuoksi. Asiakkaat digitoivat usein henkilökohtaista materiaalia, esim. omia häävideoitaan. Suljetussa tilassa myös parempi työrauha. Videonauhan digitointi voi kestää yli 2 tuntia, joten monet asiakkaat haluavat välillä poistua tilasta. Myös äänieristys on hyvä ominaisuus, sekä käyttäjän yksityisyyden että yleisen viihtyvyyden vuoksi.

9 Mitä vaaditaan henkilökunnalta? Osaamista, opettelua, asioiden selvittämistä, tekniikan tuntemusta, kokeilunhalua, neuvontaa, opastusta ja ennenkaikkea aikaa! Ensimmäisinä viikkoina kyselyitä tuli kymmeniä päivittäin ja edelleen digitointitilaan liittyvät tehtävät vievät hyvin paljon työaikaa. Henkilökunnan on osattava käyttää laitteita ja ohjelmia. Kaikkiin kysymyksiin ei voi varautua ennalta, jatkuvasti pitää etsiä uutta tietoa ja kokeilla asioita käytännössä.

10 Neuvontaa Tilan käytöstä täytyy kirjoittaa asiakkaille lyhyitä ja selkeitä, mutta yksityiskohtaisia ohjeita. Useimpia asiakkaita on kuitenkin neuvottava myös henkilökohtaisesti ainakin ensimmäisellä digitointikerralla. Henkilökunta oppii nopeasti ratkomaan yleisimmät ongelmat, mutta asiakkaat keksivät aina uusia.

11 Tilan käytöstä VHS-nauhojen digitointi ylivoimaisesti suosituinta. Asiakaskyselyn täyttäneet ovat digitoineet: 68% VHS-nauhoja 20% C-kasetteja 15% dioja 8% äänilevyjä 8% filmiä 5% kuvia Kyselyn täyttäneet olivat käyttäneet lähes kaikkia tilan tarjoamia mahdollisuuksia.

12 Asiakaspalautetta Asiakaskyselyn palaute kiittävää. Yleisesti pidetään hienona, että kirjasto tarjoaa tällaista mahdollisuutta. Toivomuslista: Eniten kaivataan mahdollisuutta digitoida kaitafilmejä. Myös 8 mm nauhojen digitoinnista kysellään paljon. Jonkin verran on kyselty myös joitain erikoisempia filmityyppejä, lerppuja ja korppuja. Varauskirja on kovin täysi. Toinen tila tulisi varmastikin tarpeeseen.

13 DigiWiki Suomeksi tietoa löytyy mm. Hyvin tietoa digitoinnin yleisistä periaatteista, joskin paljon ammattimaisemmalla tasolla kuin useimmat kirjaston asiakkaat tarvitsevat. Ei juurikaan käytännön vinkkejä, mutta ne riippuvatkin tietysti paljon käytössä olevista laitteista ja ohjelmista.

14 Digitoinnista yleisesti Käytännössä digitointiprosessin analogisen osan vaikutus lopputulokseen on paljon suurempi kuin digitaalisen osan, sillä esimerkiksi vähänkin paremmat AD-muuntimet ovat nykyisin yleensä hyvinkin laadukkaita. ( Halpa analoginen laitteisto saattaa aiheuttaa ylimääräistä kohinaa, hurinaa, kolinaa ja muita mekaanisia häiriöääniä. Myös itse VHS-nauha, C-kasetti tai äänilevy saattaa olla vanha ja kulunut, eikä signaali ole välttämättä ollut hyvä tallentaessakaan.

15 Häviääkö digitoinnissa jotain? Digitoinnin voi tehdä sillä tarkkuudella kuin laitteisto ja ohjelmisto sallivat. CD-levyn resoluutio on kuitenkin vain 16 bittiä ja näytteenottotaajuus 44,1 khz per kanava. Tätä tarkempi digitointi joudutaan siis pakkaamaan, jos siitä poltetaan CDäänilevy. Jos digitoidaan omia kotiäänityksiä, ei analoginen lähtömateriaalikaan yleensä ole hifi-tallenne. Toisaalta jos äänite on heikkotasoinen, kannattaa digitoidessa käyttää erottelukyvyn vuoksi mahdollisimman suurta digitointitarkkuutta. Käytännössä CD-tarkkuus on yleensä riittävä.

16 Tallentaminen ja pakkaaminen Digitoidun tiedoston voi tallentaa häviöttömästi tai häviöllisesti Häviötön tallennus vie paljon tilaa. Myös häviötön pakkaaminen on usein mahdollista. Digitoidun äänen polttaminen CD-äänilevyksi on käytännössä lähes häviötöntä. Häviöllinen pakkaaminen säästää tilaa, mutta osa tiedostosta katoaa lopullisesti. Äänitiedosto voidaan pakata häviöllisesti esim. MP3-tiedostoksi ja kuvat JPEG-formaatilla. Vastaavasti DVD-levylle video pakataan häviöllisesti MPEG-2 muodossa.

17 Helppokäyttöisyys vs. säädöt Useimmille asiakkaille helppokäyttöisyys ja yksinkertaisuus on tärkeämpää kuin monipuoliset säädöt ja ominaisuudet. Esimerkiksi C-kasettien digitoinnissa äänipään oikea asento vaikuttaa lopputulokseen, eikä virhettä voi korjata myöhemmin. Mutta säätäminen vaatii aikaa ja taitoa, joten kannattaako kuitenkin luottaa automatiikkaan?

18 Henkilökunnan kokemuksia 1 Musiikkiosaston henkilökunta on käyttänyt hyvin paljon työaikaa digitointitilaan liittyviin tehtäviin. Esim. merkittävä osa osaston tietopalvelun työajasta menee digitointitilan ajanvarauksiin ja asiakkaiden neuvomiseen. Esille tulleiden ongelmien selvittelyyn käytetään myös paljon sisätyöaikaa. Kun tila otettiin käyttöön elokuussa, siihen kesän aikana tutustuneet työntekijät olivat lomalla, mistä koitui hankaluuksia lomiltaan palanneille.

19 Henkilökunnan kokemuksia 2 Digitointitila on tuonut musiikkiosastolle uusia asiakkaita. Osa digitoimaan tulleista ei ole aiemmin käynyt musiikkiosastolla. Digitointiasiat ovat olleet mielenkiintoisia ja kaikenlaista tutkittavaa ja kokeiltavaa on riittänyt.

20 8 mm vs. VHS Eräs yleisimpiä asiakkaiden esittämiä toiveita on adapteri, jolla voisi digitoida VHS-laitteella 8 mm videonauhoja. Sellaista ei ole olemassa, koska: Nauhojen fyysinen koko on erilainen (VHS 12,7 mm vs. 8 mm) Nauhat pyörivät eri nopeudella. Kuvan tallennustapa on samankaltainen, mutta 8 mm nauhan resoluutio on suurempi, eikä VHS-nauhuri pysty lukemaan sitä. Ääniraita tallentuu eri tavalla. VHS-nauhurissa on äänipää erillään videopäistä, 8 mm nauhurissa ei. Myös ohjausraita, joka mm. kertoo nauhurille, millä nopeudella nauha kulkee on erilainen. 8 mm digitointiin tarvitaan siis erillinen laite.

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_Kasetti 10.7.2014 1 C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla I Kasetin tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Kasettisoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä

Lisätiedot

4.3.2010 1. Videoiden digitointi Nuorisoasiainkeskuksessa

4.3.2010 1. Videoiden digitointi Nuorisoasiainkeskuksessa 4.3.2010 1 Videoiden digitointi Nuorisoasiainkeskuksessa Myötätuulessa nuorten digitaaliset oppimisympäristöt Myötätuulessa on vuonna 2009 alkanut Euroopan sosiaalirahaston tukema hanke. Sen tavoitteena

Lisätiedot

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla 29.6.2018 1 C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla I Kasetin tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Kasettisoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma klikkaamalla

Lisätiedot

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_Kasetti 10.6.2016 1 C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla I Kasetin tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Kasettisoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä

Lisätiedot

Avokelanauhan digitointi Audacity-ohjelmalla

Avokelanauhan digitointi Audacity-ohjelmalla 29.6.2018 1 Avokelanauhan digitointi Audacity-ohjelmalla I Nauhan tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen, näyttöön ja kelanauhuriin. Käynnistys Kelaa taaksepäin Kelaa eteenpäin Virtakytkin

Lisätiedot

Äänitteitä lainaava asiakaskunta

Äänitteitä lainaava asiakaskunta Äänitteitä lainaava asiakaskunta 0 Äänitteiden lainaajat muodostavat musiikkiosaston suurimman asiakasryhmän (noin 70 %) 0 Musiikin suurkuluttajat käyttävät musiikkikirjastoa yhtenä musiikin hankintakanavana

Lisätiedot

Äänitteiden laadukas itsepalveludigitointi Digitoimistossa

Äänitteiden laadukas itsepalveludigitointi Digitoimistossa Äänitteiden laadukas itsepalveludigitointi Digitoimistossa Janne Mäkelä & Jouni Eerola Suomen Jazz & Pop Arkisto Musiikkikirjastot verkossa 20.4.2012 Mitä on Digitoimisto? Suomen Jazz & Pop Arkiston ja

Lisätiedot

VHS -nauhojen digitointi tietokoneella

VHS -nauhojen digitointi tietokoneella VHS -nauhojen digitointi tietokoneella Finlux VCR 6257 videonauhuri 1. Avaa ohjelma MAGIX Video easy Rescue Your Videotapes -kuvakkeesta. 2. Ohjelman avauduttua valitse Luo uusi videoprojekti. Ohjelma

Lisätiedot

Juha Henriksson. Digitaalinen äänentallennus. 5.12.2005 Dr. Juha Henriksson Finnish Jazz & Pop Archive

Juha Henriksson. Digitaalinen äänentallennus. 5.12.2005 Dr. Juha Henriksson Finnish Jazz & Pop Archive Juha Henriksson Digitaalinen äänentallennus 1 Äänen korkeus Ääni on värähtelyä, joka etenee ilmassa ilmamolekyylien harventumina ja tiivistyminä Äänen korkeutta kutsutaan äänen taajuudeksi Taajuuden yksikkö

Lisätiedot

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_LP 10.7.2014 1 LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla I Levyn tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Levysoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma

Lisätiedot

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla 29.6.2018 1 LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla I Levyn tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Levysoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma klikkaamalla

Lisätiedot

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_LP 17.3.2016 1 LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla I Levyn tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Levysoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma

Lisätiedot

Yleiset tiedot. paperiaineisto. AV-aineisto. valokuvat. digitoidut ja digitaalisena syntyneet aineistot

Yleiset tiedot. paperiaineisto. AV-aineisto. valokuvat. digitoidut ja digitaalisena syntyneet aineistot Kysely Jyväskylän yliopiston tutkimusaineistojen digitointitarpeista Kyselyn rakenne: Lisää uusi aineisto paperiaineisto Yleiset tiedot AV-aineisto valokuvat digitoidut ja digitaalisena syntyneet aineistot

Lisätiedot

Mono- ja stereoääni Stereoääni

Mono- ja stereoääni Stereoääni 1 Mitä ääni on? Olet ehkä kuulut puhuttavan ääniaalloista, jotka etenevät ilmassa näkymättöminä. Ääniaallot käyttäytyvät meren aaltojen tapaan. On suurempia aaltoja, jotka ovat voimakkaampia kuin pienet

Lisätiedot

VHS-kasetin digitointi Adobe Premiere Elements -ohjelmalla

VHS-kasetin digitointi Adobe Premiere Elements -ohjelmalla 24.8.2018 1 VHS-kasetin digitointi Adobe Premiere Elements -ohjelmalla I Kasetin luku Adobe Premiere Elements -ohjelmaan Kytke virta tietokoneeseen, näyttöön ja videolaitteeseen. Laita VHS -kasetti videolaitteen

Lisätiedot

Ohjeita nauhaformaattien digitointiin D I G I W I K I - S E M I N A A R I 2 7. 4. 2 0 11

Ohjeita nauhaformaattien digitointiin D I G I W I K I - S E M I N A A R I 2 7. 4. 2 0 11 Ohjeita nauhaformaattien digitointiin D I G I W I K I - S E M I N A A R I 2 7. 4. 2 0 11 Ketkä puhuvat? Leo Backman, Tekniikan Maailma -lehti Huoltopäällikkö Videotohtorit-yrittäjä Tekniikan Maailman ja

Lisätiedot

LUE ENSIN KOKO OHJE LÄPI JA KYSY NEUVOA! 5. Klikkaa Audacity-ohjelmassa mikrofonikuvakkeen vieressä tekstiä Napsautus käynnistää seurannan.

LUE ENSIN KOKO OHJE LÄPI JA KYSY NEUVOA! 5. Klikkaa Audacity-ohjelmassa mikrofonikuvakkeen vieressä tekstiä Napsautus käynnistää seurannan. C-KASETIN DIGITOINTI 1 LUE ENSIN KOKO OHJE LÄPI JA KYSY NEUVOA! 1. Yhdistä kasettisoitin tietokoneeseen. 2. Kirjaudu työasemalle kirjastokortillasi. 3. Käynnistä Audacity-ohjelma tuplaklikkaamalla pikakuvaketta

Lisätiedot

Juha Henriksson. Digitointiprojektin hallinta ja ulkoistaminen. 5.12.2005 Dr. Juha Henriksson Finnish Jazz & Pop Archive

Juha Henriksson. Digitointiprojektin hallinta ja ulkoistaminen. 5.12.2005 Dr. Juha Henriksson Finnish Jazz & Pop Archive Juha Henriksson Digitointiprojektin hallinta ja ulkoistaminen 1 Digitointiprojekti Digitointiprojekti on paljon muutakin kuin pelkkää digitointia. Itse asiassa kyse ei ole projektista, vaan jatkuvasta

Lisätiedot

Suomen Jazz & Pop Arkiston digitointiopastus. Jouni Eerola Suomen Jazz & Pop Arkisto

Suomen Jazz & Pop Arkiston digitointiopastus. Jouni Eerola Suomen Jazz & Pop Arkisto Suomen Jazz & Pop Arkiston digitointiopastus Jouni Eerola Suomen Jazz & Pop Arkisto ke 23.3.2011 & ma 28.3.2011 laitteisto JAPAn Digitoimiston kokoonpano analoginen/digitaalinen toistolaite vahvistin/viritinvahvistin

Lisätiedot

Yleisimpiä kysymyksiä digitoinneista

Yleisimpiä kysymyksiä digitoinneista Yleisimpiä kysymyksiä digitoinneista Mitä teen aineistolle ennen postilähetystä? Jos video- tai kaitafilmiaineiston digitointijärjestyksellä on merkitystä, voit numeroida aineiston. - samat numerot tulevat

Lisätiedot

Massadigitoinnin kokonaisuus

Massadigitoinnin kokonaisuus Viranomaisvalmistelu Logistinen siirto Massadigitoinnin kokonaisuus Aineiston fyysinen valmistelu digitointiin Digitointi Digitaalisten ilmentymien siirto Skannaus Validointi Analogisen n käsittely digitoinnin

Lisätiedot

Äänitedigitointi Kotuksessa 1999 2010 Varmistaminen ja pitkäaikaissäilytys (PAS) Jussi Rusi

Äänitedigitointi Kotuksessa 1999 2010 Varmistaminen ja pitkäaikaissäilytys (PAS) Jussi Rusi Digitoinnin työpaja 3/4: äänitteiden digitoinnin perusteet 26.3.2010 Äänitedigitointi Kotuksessa 1999 2010 Varmistaminen ja pitkäaikaissäilytys (PAS) Jussi Rusi Forskningscentralen för de inhemska språken

Lisätiedot

Johdanto tieto- viestintäteknologian käyttöön: Äänitystekniikka. Vfo135 ja Vfp124 Martti Vainio

Johdanto tieto- viestintäteknologian käyttöön: Äänitystekniikka. Vfo135 ja Vfp124 Martti Vainio Johdanto tieto- viestintäteknologian käyttöön: Äänitystekniikka Vfo135 ja Vfp124 Martti Vainio Akustiikka Äänityksen tarkoitus on taltioida paras mahdo!inen signaali! Tärkeimpinä kolme akustista muuttujaa:

Lisätiedot

Äänitiedostoista. 1 Äänen tallentaminen

Äänitiedostoista. 1 Äänen tallentaminen 1 Äänitiedostoista Äänitiedostot koostuvat joko yksistään musiikista, puheäänestä tai muista äänistä. Äänitiedostojen sisältöjä voidaan tietenkin yhdistää monella tavalla. Esim. puhetta sisältävään tiedostoon

Lisätiedot

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla Kopiointiohjeita_VHS2DVD 17.3.2016 1 VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla I Kasetin luku Adobe Premiere Elements -ohjelmaan Kytke virta tietokoneeseen, näyttöön ja videolaitteeseen.

Lisätiedot

Mikkeli - Arkistokaupunki

Mikkeli - Arkistokaupunki Mikkeli - Arkistokaupunki http://www.arkisto.fi/fi/mikkelin-maakunta-arkisto/ http://www.elka.fi 2 http://www.kansalliskirjasto.fi/kirjastoala/dimiko.html 1 Digitaalisen ajan historia Mikkelin Ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla

DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi ja poista valotuskannen suoja-arkki.

Lisätiedot

Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä.

Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. 1 Valokuvien, diojen ja filminegatiivien skannaus ION PICS 2 PC Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. ION PICS 2 PC skannerilla voit skannata valokuvia, dioja ja filminegatiiveja tietokoneelle

Lisätiedot

JFK 5.9.2007. Movie Maker

JFK 5.9.2007. Movie Maker Movie Maker Windows Movie Maker... 2 Käyttöliittymä... 2 Aloitus... 4 Kaappaus... 4 Liikkuva kuva... 4 Äänen kaappaus... 6 Kuvan kaappaus... 7 Valmiit aineistot... 7 Muokkaus... 8 Leikkeiden muokkaus...

Lisätiedot

YLEISIMMÄT MIKROFONITYYPIT

YLEISIMMÄT MIKROFONITYYPIT YLEISIMMÄT MIKROFONITYYPIT DYNAAMINEN MIKROFONI KONDENSAATTORIMIKROFONI YLEISIMMÄT MIKROFONITYYPIT DYNAAMISIA MIKROFONEJA KONDENSAATTORIMIKROFONEJA MIKKIVERTAILUA: DYNAAMINEN MIKROFONI KONDENSAATTORIMIKROFONI

Lisätiedot

Case YLE D-keskus. Digiwiki-työpaja 5.3.2010 Kiasmassa: Videoiden digitoinnin perusteet ja prosessit

Case YLE D-keskus. Digiwiki-työpaja 5.3.2010 Kiasmassa: Videoiden digitoinnin perusteet ja prosessit Case YLE D-keskus Digiwiki-työpaja 5.3.2010 Kiasmassa: Videoiden digitoinnin perusteet ja prosessit Katri Vänttinen YLE ARMI Arkisto-, medianhallinta- ja informaatiopalvelut 5.3.2010 YLEn D-keskusprojekti

Lisätiedot

PLAY. TP1 Mobiili musiikkikasvatusteknologia MEDIAT Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen (v1.1)

PLAY. TP1 Mobiili musiikkikasvatusteknologia MEDIAT Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen (v1.1) PLAY TP1 Mobiili musiikkikasvatusteknologia MEDIAT Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen 4.2.2016 (v1.1), projektipäällikkö Sisältö Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen

Lisätiedot

LP-Levyn digitointi tiedostoksi

LP-Levyn digitointi tiedostoksi LP-Levyn digitointi tiedostoksi ION LP2CD- laitteella voit kopioida LP-levysi tiedostoiksi. LP-Levyn digitointi kestää saman ajan kuin levyn toisto tavallisestikin, lisäksi voit muokata tallennetta joko

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE DENVER MPG-4054 NR Mediasoitin

KÄYTTÖOHJE DENVER MPG-4054 NR Mediasoitin KÄYTTÖOHJE DENVER MPG-4054 NR Mediasoitin Tämä MP4-videosoitin on varustettu täysillä multimediaominaisuuksilla. Laite sopii valokuvien katseluun, e-kirjojen lukemiseen, äänen tallentamiseen ja toistamiseen

Lisätiedot

VHS-kasetin digitointi (DVD+RW)

VHS-kasetin digitointi (DVD+RW) VHS-kasetin digitointi (DVD+RW) 1. Alkuvalmistelut DVD-levyn alustaminen a. Aseta VHS-kasetti sekä DVD-levy (DVD+RW) VHS-DVD -nauhuriin b. Laite alkaa pohjustaa DVD+RW-levyä automaattisesti c. Levyn pohjustus

Lisätiedot

Operatiiviset päivät Ohjeita luennoitsijoille AV-tekniikasta

Operatiiviset päivät Ohjeita luennoitsijoille AV-tekniikasta Operatiiviset päivät 15.-17.11.2017 Ohjeita luennoitsijoille AV-tekniikasta 1. Luentosalin AV-tekniikka ja esityksen valmistelu Helsingin Messukeskuksen luentotilojen varustukseen kuuluu verkkoliittymä

Lisätiedot

Cubase perusteet pähkinänkuoressa. Mikä Cubase on? Projektin aloitus

Cubase perusteet pähkinänkuoressa. Mikä Cubase on? Projektin aloitus Cubase perusteet pähkinänkuoressa 1. Mikä Cubase on? 2. Projektin aloitus 3. Audion äänittäminen. 4. MIDI-tiedon tallentaminen ja virtuaali instrumentit 5. Miksaus. Mikä Cubase on? Cubase on Windows XP

Lisätiedot

Marantz PMD661. Äänittäminen

Marantz PMD661. Äänittäminen 1 2 3 4 Marantz PMD661 Äänittäminen Laite on valmis äänittämään muutaman sekunnin kuluttua virran päälle kytkemisestä (right side 2). Äänitys käynnistyy Rec-painikkeella (top 8) ja loppuu Stop-painikkeella

Lisätiedot

Diakuvien digitointihinnasto...s. 7 Kehystetyt diakuvat (5x5 cm) DVD-levyille

Diakuvien digitointihinnasto...s. 7 Kehystetyt diakuvat (5x5 cm) DVD-levyille 1 Terminaalitie 10 13430 Hämeenlinna Nettisivu: www.kaitafilmi.net - sähköposti: digitointipalvelut@webbinetti.net Asiakaspalvelu ja tekniset kysymykset puh. 050-3232 951 Digitointihinnasto 25.5.2016 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Linuxissa uusi elämä 1

Linuxissa uusi elämä 1 17.06.19 Linuxissa uusi elämä 1 Linux on hyvä vaihtoehto Windowsille Uusiin tai vanhempiin tietokoneisiin Miksi käyttäisin Linuxia Tekniikan Maailman Linux vinkki Siirtyisinkö Linuxiin? 17.06.19 Linuxissa

Lisätiedot

C-kasetin digitointi tiedostoksi

C-kasetin digitointi tiedostoksi C-kasetin digitointi tiedostoksi ION Tape Express-laitteella muutetaan C-kasetit tiedostoiksi tietokoneelle tai jollekin ulkoiselle tallennusvälineelle. Tiedostoista voi tämän jälkeen tehdä CD-levyn, MP3-levyn

Lisätiedot

ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA. Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa.

ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA. Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa. ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa. Projekti kannattaa tallentaa muutenkin aina sillöin tällöin, jos käy niin ikävästi että

Lisätiedot

Videokuvan siirtäminen kamerasta tietokoneelle Windows Movie Maker -ohjelman avulla

Videokuvan siirtäminen kamerasta tietokoneelle Windows Movie Maker -ohjelman avulla Videokuvan siirtäminen kamerasta tietokoneelle Windows Movie Maker -ohjelman avulla 1. Digivideokamera liitetään tietokoneeseen FireWire-piuhalla. (Liitännällä on useita eri nimiä: myös IEEE 1394, DV,

Lisätiedot

Verkkojulkaisualusta Moniviestin.

Verkkojulkaisualusta Moniviestin. Verkkojulkaisualusta Moniviestin http://moniviestin.jyu.fi Mikä on Moniviestin? http://moniviestin.jyu.fi Jyväskylän yliopiston virtuaaliyliopistohankkeen kehittämä verkkojulkaisualusta Hyödynnetään kaikkia

Lisätiedot

Digikamera. Perustietoa digikamerasta ja kuvien siirtämisestä tietokoneelle

Digikamera. Perustietoa digikamerasta ja kuvien siirtämisestä tietokoneelle TEEMA 1 Tietokoneen peruskäyttö Digikamera Perustietoa digikamerasta ja kuvien siirtämisestä tietokoneelle Tämä tietopaketti hahmottaa lukijalle, millä tavalla kuvat voidaan siirtää kamerakännykästä tai

Lisätiedot

Ohjeet C-kasettien digitoimiseen

Ohjeet C-kasettien digitoimiseen Ohjeet C-kasettien digitoimiseen JVC KD-A5 kasettisoitin Pioneer A-10-K vahvistin 1. Avaa Audacity -ohjelma -kuvakkeesta. Kytke virta kasettisoittimeen ja vahvistimeen. Katso että vahvistimessa palaa valo

Lisätiedot

Audio- ja videotiedostoja sisältävän PowerPoint-esityksen pakkaaminen

Audio- ja videotiedostoja sisältävän PowerPoint-esityksen pakkaaminen Audio- ja videotiedostoja sisältävän PowerPoint-esityksen pakkaaminen Nämä ohjeet koskevat Microsoft Office-versiota 2003 tai uudempaa. Toimintoa kutsutaan nimellä Package for CD. Vanhemmissa versioissa

Lisätiedot

Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä.

Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. 1 Väliaikaisen tallennuskansion käyttö Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. Kun skannaat kuvia, dioja, asiakirjoja jne. sekä digitoit LP-levyjä tai C-kasetteja, sinulla on mahdollisuus tallentaa

Lisätiedot

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla Kopiointiohjeita_VHS2DVD 8.7.2014 1 VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla I Kasetin luku Adobe Premiere Elements -ohjelmaan Kytke virta tietokoneeseen, näyttöön ja videolaitteeseen.

Lisätiedot

Luokka näytön käyttäminen opetuksessa.

Luokka näytön käyttäminen opetuksessa. Luokka näytön käyttäminen opetuksessa. - Kaikki alkaa totta kai kaukosäätimestä. - Source napista pääset valikkoon, mistä voit valita minkä lähteen otat käyttöön - Magic IWB S on piirto-ohjelma (valkotaulu)

Lisätiedot

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4.

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4. qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghj klöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwerty uiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxc vbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåa Selkosanakirja

Lisätiedot

Digitointiprojektin käytäntö ja ongelmat. Esimerkkinä Porin taidemuseon digitointiprojekti 2014

Digitointiprojektin käytäntö ja ongelmat. Esimerkkinä Porin taidemuseon digitointiprojekti 2014 Digitointiprojektin käytäntö ja ongelmat. Esimerkkinä Porin taidemuseon digitointiprojekti 2014 Sakari Hanhimäki Projektitutkija, Porin taidemuseo jshanh@utu.fi sakari.hanhimaki@pori.fi Porin taidemuseon

Lisätiedot

Gimp JA MUUT KUVANKÄSITTELYOHJELMAT

Gimp JA MUUT KUVANKÄSITTELYOHJELMAT Gimp JA MUUT KUVANKÄSITTELYOHJELMAT Daniela Lund Ti07 A241227 Linux-järjstelmät 01.12.2009 MIKÄ ON KUVANKÄSITTELYOHJELMA? Kuvankäsittelyohjelma on tietokoneohjelma, jolla muokataan digitaalisessa muodossa

Lisätiedot

Seuraavat toiminnot suoritetaan käyttämällä LG- tallentimen kaukosäädintä.

Seuraavat toiminnot suoritetaan käyttämällä LG- tallentimen kaukosäädintä. 1 Digitointi VHS-kasetilta DVD-Ievylle Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. Prosessi kestää niin kauan kuin VHS:n toisto kestää. Soittimessa voi käyttää DVD-R, DVD+R sekä uudelleen kirjoitettavia

Lisätiedot

FOTONETTI BOOK CREATOR

FOTONETTI BOOK CREATOR F O T O N E T T I O Y FOTONETTI BOOK CREATOR 6 2012 Kemintie 6 95420 Tornio puhelin: 050-555 6500 pro/kirja: 050-555 6580 www.fotonetti.fi Ohjelman asentaminen 1 Hae ohjelma koneellesi osoitteesta http://www.fotonetti.fi/kuvakirjatilaa

Lisätiedot

Kojemeteorologia. Sami Haapanala syksy 2013. Fysiikan laitos, Ilmakehätieteiden osasto

Kojemeteorologia. Sami Haapanala syksy 2013. Fysiikan laitos, Ilmakehätieteiden osasto Kojemeteorologia Sami Haapanala syksy 2013 Fysiikan laitos, Ilmakehätieteiden osasto Datan käsittely ja tallentaminen Käytännössä kaikkien mittalaitteiden ensisijainen signaali on analoginen Jotta tämä

Lisätiedot

Kirjaston asiakaskysely kevät 2011 Lehdistötiedote

Kirjaston asiakaskysely kevät 2011 Lehdistötiedote Kirjaston asiakaskysely kevät 2011 Lehdistötiedote Vastaajaryhmä Työttömät Painettu sana ei koskaan kuole, jos sillä on lukijansa. Kiitos Suomalaiselle Kirjastolle. Vastaajat Vastaajia 19, joista naisia

Lisätiedot

Lue käyttöohje huolellisesti läpi ennen tuotteen käyttöönottoa.

Lue käyttöohje huolellisesti läpi ennen tuotteen käyttöönottoa. KÄYTTÖOHJE 1 (5) VAROITUKSET Lue käyttöohje huolellisesti läpi ennen tuotteen käyttöönottoa. HUOMIO! Laite ei sovellu alle 3-vuotiaille lapsille. Sisältää pieniä osia - Tukehtumisvaara. Pidä huoli ettei

Lisätiedot

Audacity 1.2.6 -moniste

Audacity 1.2.6 -moniste Audacity 1.2.6 -moniste by Sami Mäkinen Sisällysluettelo Äänitiedoston avaaminen ja soittaminen...1 Raitojen toiminnot...2 Äänen nauhoittaminen mikrofonilla...2 Tallentaminen...5 Valinta ja yksinkertaiset

Lisätiedot

Sivu 1/5 Mitä CD- tai DVD-muotoa tulisi käyttää? Tässä artikkelissa Tarpeita vastaavan levyn ja muodon valinta Tietoja Live File Systemin ja masteroidun levymuodon eroista Miksi Live File System -muodosta

Lisätiedot

Markkinoiden helpoin ja käytännöllisin IP Kamera

Markkinoiden helpoin ja käytännöllisin IP Kamera No.1. Plug and Play IP Kamera Markkinoiden helpoin ja käytännöllisin IP Kamera Helppo Käyttäjän ei tarvitse tietää mitään verkkotekniikasta eikä tehdä mitään asetuksia tai porttiohjauksia reitittimeen.

Lisätiedot

Hyvät käytännöt ja pitkäaikaissäilytyksen huomioiminen digitoinnissa. 6.5.2013 FT István Kecskeméti, sektorijohtaja, Kansallisarkisto

Hyvät käytännöt ja pitkäaikaissäilytyksen huomioiminen digitoinnissa. 6.5.2013 FT István Kecskeméti, sektorijohtaja, Kansallisarkisto Hyvät käytännöt ja pitkäaikaissäilytyksen huomioiminen digitoinnissa 6.5.2013 FT István Kecskeméti, sektorijohtaja, Kansallisarkisto Kokoelmat (alkuperäiset) Digitoinnin kokonaisuus Luettelointi Järjestely

Lisätiedot

Kojemeteorologia. Sami Haapanala syksy 2013. Fysiikan laitos, Ilmakehätieteiden osasto

Kojemeteorologia. Sami Haapanala syksy 2013. Fysiikan laitos, Ilmakehätieteiden osasto Kojemeteorologia Sami Haapanala syksy 2013 Fysiikan laitos, Ilmakehätieteiden osasto Kojemeteorologia, 3 op 9 luentoa, 3 laskuharjoitukset ja vierailu mittausasemalle Tentti Oppikirjana Rinne & Haapanala:

Lisätiedot

Anturit ja Arduino. ELEC-A4010 Sähköpaja Tomi Pulli Signaalinkäsittelyn ja akustiikan laitos Mittaustekniikka

Anturit ja Arduino. ELEC-A4010 Sähköpaja Tomi Pulli Signaalinkäsittelyn ja akustiikan laitos Mittaustekniikka Anturit ja Arduino Tomi Pulli Signaalinkäsittelyn ja akustiikan laitos Mittaustekniikka Anturit ja Arduino Luennon sisältö 1. Taustaa 2. Antureiden ominaisuudet 3. AD-muunnos 4. Antureiden lukeminen Arduinolla

Lisätiedot

Multimaker7 ohjelmalla tuotettujen ohjelmien julkaisusta

Multimaker7 ohjelmalla tuotettujen ohjelmien julkaisusta 1 Multimaker7 ohjelmalla tuotettujen ohjelmien julkaisusta Multimakerohjelmalla tuotettuja ohjelmia voidaan julkaista joko CD-tuotantona tai webbisovelluksena. CD-tuotantoon käännettyjen ohjelmien katselu

Lisätiedot

Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä.

Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. 1 Digitointi LP-levyltä CD-levylle (Ion CD Direct) Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. Soittimessa voi käyttää CD-R, CD+R, uudelleen kirjoitettavia CD-RW ja CD+RW levyjä. Yhdelle levylle voi

Lisätiedot

Ohjeet LP-levyjen digitoimiseen

Ohjeet LP-levyjen digitoimiseen Ohjeet LP-levyjen digitoimiseen JVC QL-A5 LP-soitin Pioneer A-10-K vahvistin 1. Avaa Audacity-ohjelma -kuvakkeesta ja kytke virta vahvistimeen. Varmista että vahvistimessa palaa valo Phono -kytkimen kohdalla.

Lisätiedot

Dahua NVR4104/4108-P-4KS2

Dahua NVR4104/4108-P-4KS2 1 Dahua NVR4104/4108-P-4KS2 Dahua NVR4000-4KS2 on ensimmäinen Lite-sarjan tallennin joka tukee 4K resoluutiota ja H.265 videopakkausta. Tämä lite-sarjan tallennin tarjoaa jopa 8Mp kuvatarkkuuden. Tallennin

Lisätiedot

Asiakaspalvelu tekniset kysymykset ym. puh. 050-3232 951 Liikkeiden kampanja-asiat puh. 050-3232 951 Digitointihinnasto 01.09.2010

Asiakaspalvelu tekniset kysymykset ym. puh. 050-3232 951 Liikkeiden kampanja-asiat puh. 050-3232 951 Digitointihinnasto 01.09.2010 1 Terminaalitie 10 13430 Hämeenlinna Nettisivu: www.kaitafilmi.net - sähköposti: digitointipalvelut@webbinetti.net Asiakaspalvelu tekniset kysymykset ym. puh. 050-3232 951 Liikkeiden kampanja-asiat puh.

Lisätiedot

AV-muotojen migraatiotyöpaja - video. KDK-pitkäaikaissäilytys seminaari / Juha Lehtonen

AV-muotojen migraatiotyöpaja - video. KDK-pitkäaikaissäilytys seminaari / Juha Lehtonen AV-muotojen migraatiotyöpaja - video KDK-pitkäaikaissäilytys 2013 -seminaari 6.5.2013 / Juha Lehtonen Elävän kuvan muodot Videoon vaikuttavia asioita Kuvamuotojen ominaisuudet Audiomuotojen ominaisuudet

Lisätiedot

Ääni%eiden digitoin, Kansalliskirjastossa

Ääni%eiden digitoin, Kansalliskirjastossa Ääni%eiden digitoin, Kansalliskirjastossa Kansalliskirjaston äänitekokoelma KK:lla laaja kokoelma, n. 160 000 äänite%ä Suomen suurin julkinen äänitekokoelma Vuodesta 1981 vapaakappalelaki AV- aineistolle,

Lisätiedot

Onko teillä vielä paperisia arkistoja?

Onko teillä vielä paperisia arkistoja? Onko teillä vielä paperisia arkistoja? EU:n tietosuoja-asetus (GDPR) koskee myös paperiarkistoja EU:n tietosuoja-asetus yhtenäistää henkilötietojen käsittelyä koskevaa sääntelyä EU:ssa. Asetus astuu voimaan

Lisätiedot

Mikä muuttuu musiikin kuvailussa? (äänitteet ja nuottijulkaisut)

Mikä muuttuu musiikin kuvailussa? (äänitteet ja nuottijulkaisut) (äänitteet ja nuottijulkaisut) Kuvailupäivä 5.3.21012 Katerina Sornova Kansalliskirjasto katerina.sornova[ät]helsinki.fi Yleistä säännöistä Ennen: Audiovisuaalisen aineiston kuvailu ja Nuottijulkaisujen

Lisätiedot

Yleistä säännöistä 6.3.2012. Mikä muuttuu musiikin kuvailussa? (äänitteet ja nuottijulkaisut) 0-alue: Sisältö- ja mediatyyppi Sisältötyyppi

Yleistä säännöistä 6.3.2012. Mikä muuttuu musiikin kuvailussa? (äänitteet ja nuottijulkaisut) 0-alue: Sisältö- ja mediatyyppi Sisältötyyppi (äänitteet ja nuottijulkaisut) Kuvailupäivä 5.3.21012 Katerina Sornova Kansalliskirjasto katerina.sornova[ät]helsinki.fi Yleistä säännöistä Ennen: Audiovisuaalisen aineiston kuvailu ja Nuottijulkaisujen

Lisätiedot

OHJEET JA TOIMITUSEHDOT

OHJEET JA TOIMITUSEHDOT OHJEET JA TOIMITUSEHDOT 1(10) muuntaa diasi ja negatiivisi digitaaliseen muotoon mitatulla laadulla. Palvelumme sopii parhaiten suurten kuvamäärien digitoimiseen, parista dialippaasta tai muutamasta negatiivikotelosta

Lisätiedot

Audacity-äänenkäsittelyohjelman pikakäyttöohje

Audacity-äänenkäsittelyohjelman pikakäyttöohje Audacity-äänenkäsittelyohjelman pikakäyttöohje Työkalupalkki: Valintatyökalu: tällä voit valita äänijaksoja maalaamalla sinistä ääniaaltoa hiiren vasen nappi pohjassa. 2. Verhotyökalu: tällä voit muuttaa

Lisätiedot

Digitaalinen signaalinkäsittely Johdanto, näytteistys

Digitaalinen signaalinkäsittely Johdanto, näytteistys Digitaalinen signaalinkäsittely Johdanto, näytteistys Teemu Saarelainen, teemu.saarelainen@kyamk.fi Lähteet: Ifeachor, Jervis, Digital Signal Processing: A Practical Approach H.Huttunen, Signaalinkäsittelyn

Lisätiedot

KEVÄÄN 2012 tietotekniikan kurssit Joensuun ympäristökunnissa Eno Kurssi: 120316 Tietokoneen @-ajokorttikurssi 2

KEVÄÄN 2012 tietotekniikan kurssit Joensuun ympäristökunnissa Eno Kurssi: 120316 Tietokoneen @-ajokorttikurssi 2 KEVÄÄN 2012 tietotekniikan kurssit Joensuun ympäristökunnissa Eno 120316 Tietokoneen @-ajokorttikurssi 2 Kurssin kesto: 12.01.12-15.03.12 Kokoontumisajat: Torstai 17:30-20:45 ENON YLÄKOULU Alapappilantie

Lisätiedot

Ohjeita luennoitsijoille AV-tekniikasta

Ohjeita luennoitsijoille AV-tekniikasta 1 (5) Ohjeita luennoitsijoille AV-tekniikasta 1. Luentosalin AV-tekniikka ja esityksen valmistelu Messukeskuksen luentotilojen perusvarustukseen kuuluu langallinen nettiyhteys puhujapöntössä, kannettava

Lisätiedot

Ohje Daisy-äänikirjan käyttöön EasyReader Express -ohjelmalla

Ohje Daisy-äänikirjan käyttöön EasyReader Express -ohjelmalla Ohje Daisy-äänikirjan käyttöön EasyReader Express -ohjelmalla TÄRKEÄÄ TIETOA KÄYTTÄJÄLLE MIKÄ ON DAISY-ÄÄNIKIRJA? Daisy-äänikirja sisältää painetun kirjan tekstin ääneen luettuna. Daisy-äänikirjassa voi

Lisätiedot

Kansallisarkiston kysely valtionhallinnon organisaatioiden analogisista aineistoista

Kansallisarkiston kysely valtionhallinnon organisaatioiden analogisista aineistoista Kansallisarkiston kysely valtionhallinnon organisaatioiden analogisista aineistoista Info-tilaisuus 2. vaiheen kyselyyn vastaajille 21.9.2017 Info-tilaisuus 21.9.2017 Taustaa massadigitoinnin tiekartasta

Lisätiedot

Wöhler VIS 700 HD tarkastuskamera

Wöhler VIS 700 HD tarkastuskamera HOCHAUFLÖSENDER TOUCHSCREEN UUTTA KOSKETUS- NÄYTTÖ Wöhler VIS 700 HD tarkastuskamera teräväpiirtoa tarkastuksiin Technik nach Maß Made in Germany Wöhler VIS 700 HD tarkastuskamera HD-kosketusnäyttö ja

Lisätiedot

S-108.3020 Elektroniikan häiriökysymykset. Laboratoriotyö, kevät 2010

S-108.3020 Elektroniikan häiriökysymykset. Laboratoriotyö, kevät 2010 1/7 S-108.3020 Elektroniikan häiriökysymykset Laboratoriotyö, kevät 2010 Häiriöiden kytkeytyminen yhteisen impedanssin kautta lämpötilasäätimessä Viimeksi päivitetty 25.2.2010 / MO 2/7 Johdanto Sähköisiä

Lisätiedot

Vaatimusmäärittely Ohjelma-ajanvälitys komponentti

Vaatimusmäärittely Ohjelma-ajanvälitys komponentti Teknillinen korkeakoulu 51 Vaatimusmäärittely Ohjelma-ajanvälitys komponentti Versio Päiväys Tekijä Kuvaus 0.1 21.11.01 Oskari Pirttikoski Ensimmäinen versio 0.2 27.11.01 Oskari Pirttikoski Lisätty termit

Lisätiedot

äänitedigitoinnin alkeet toimittanut Outi Puustinen

äänitedigitoinnin alkeet toimittanut Outi Puustinen äänitedigitoinnin alkeet toimittanut Outi Puustinen KIJ 68 Kansanmusiikki-instituutti 2011 Äänitedigitoinnin alkeiden kirjoittamista ja julkaisemista on tukenut taloudellisesti: Opetus- ja kulttuuriministeriön

Lisätiedot

Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä.

Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. 1 Kuvien ja asiakirjojen skannaus HP Scanjet G4050 Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. HP Scanjet G4050 skannerilla voit: Skannata valokuvia ja asiakirjoja Skannata filmipositiiveja ja negatiiveja

Lisätiedot

Aivan ensimmäiseksi - kiitos että päädyit valitsemaan tuotteemme!

Aivan ensimmäiseksi - kiitos että päädyit valitsemaan tuotteemme! Aivan ensimmäiseksi - kiitos että päädyit valitsemaan tuotteemme! Olet tehnyt erinomaisen päätöksen. Tämä käyttöohje opastaa sinua laitteen käyttöönotossa ja käytössä. Säilytä tämä ohje, saatat tarvita

Lisätiedot

LAHDEN KAUPUNGINKIRJASTO. Asiakaskurssit. Syksy 2018

LAHDEN KAUPUNGINKIRJASTO. Asiakaskurssit. Syksy 2018 LAHDEN KAUPUNGINKIRJASTO Asiakaskurssit Syksy 2018 Sivu 1/ 16 Sisällys Ilmoittautuminen... 2 Tietotekniikan käytön opastus... 3 Nordean digiopastus... 5 Digitointi- ja editointipisteet pääkirjastossa...

Lisätiedot

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2016

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2016 Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Kurssiohjelma Syksy 2016 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa! Kursseista

Lisätiedot

Yhdistysten sähköisten asiakirjojen arkistointi Toimihenkilöarkistoon

Yhdistysten sähköisten asiakirjojen arkistointi Toimihenkilöarkistoon ten sähköisten asiakirjojen arkistointi Toimihenkilöarkistoon Yhdistykset tuottavat asiakirjansa nykyään suurimmaksi osaksi sähköisinä. Ne kannattaa tallentaa sellaisessa muodossa, että ne ovat myös arkistoitavissa

Lisätiedot

Adobe Premiere 6.0 ohjelmasta

Adobe Premiere 6.0 ohjelmasta 1 Adobe Premiere 6.0 ohjelmasta 1. Ohjelman käynnistys...2 2 Ohjelman näkymän esittely...3 Työskentelytila...3 3 VIDEON KAAPPAUS:...6 3.1. Tallennuspaikka valitaan valitsemalla...6 3. 2. Kaappaus aloitetaan

Lisätiedot

LUENTO 6 KUVANKÄSITTELY

LUENTO 6 KUVANKÄSITTELY LUENTO 6 KUVANKÄSITTELY TIEY4 TIETOTEKNIIKKATAIDOT SYKSY 2017 JUHANI LINNA ANTTI SAND 17.10.2017 LUENTO 6 17.10.2017 Tällä luennolla Taustaa harjoitukseen YH3b Miksi? Digitaalinen kuva Kuvankäsittelyohjelmat

Lisätiedot

TEKA-valvontakamerat. koti- ja mökkikäyttöön sekä pienyritysten valvontatarpeisiin. tools not toys. visisystems.fi

TEKA-valvontakamerat. koti- ja mökkikäyttöön sekä pienyritysten valvontatarpeisiin. tools not toys. visisystems.fi TEKA-valvontakamerat koti- ja mökkikäyttöön sekä pienyritysten valvontatarpeisiin 4/8/16 kanavaiset, kehittyneet videotallentimet HDMI ulostulolla. 4/8 x 600 TVL korkearesoluutioiset kamerat Helppo nettikäyttö

Lisätiedot

MINI-DISK. 1. MINI-DISK levykkeen asentaminen levyke-asemaan

MINI-DISK. 1. MINI-DISK levykkeen asentaminen levyke-asemaan 1 MINI-DISK MINI-DISK soittimella voidaan tallentaa ääntä ulkopuolisen mikrofonin tai toisen äänilähteen ulostulon kautta. MINI-DISK nauhurilla (ei ole varsinainen nauhuri vaan digitaalinen äänitys- ja

Lisätiedot

Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje

Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje Aloittaminen Hae video kansiosta, johon se on tallennettu painamalla Lisää videoita ja valokuvia painiketta. Kun video on tuotu elokuvatyökaluun sitä voi esikatsella

Lisätiedot

Valmiustaitoja biokemisteille

Valmiustaitoja biokemisteille Valmiustaitoja biokemisteille jatkuu 3-Harjoituskerta Kuvan käsittely Microsoft PowerPointilla, kuvan tuominen Wordiin ja kuvatekstin lisääminen Ma 11.2.2019 Valmiustaitoja biokemisteille - Aikataulu Ryhmä

Lisätiedot

Flash AD-muunnin. suurin kaistanleveys muista muuntimista (gigahertsejä) pieni resoluutio (max 8) kalliita

Flash AD-muunnin. suurin kaistanleveys muista muuntimista (gigahertsejä) pieni resoluutio (max 8) kalliita Flash AD-muunnin Flash AD-muunnin koostuu monesta peräkkäisestä komparaattorista, joista jokainen vertaa muunnettavaa signaalia omaan referenssijännitteeseensä. Referenssijännite aikaansaadaan jännitteenjaolla:

Lisätiedot

Ohje DaisyTrio-kirjan käyttöön EasyReader Express -ohjelmalla

Ohje DaisyTrio-kirjan käyttöön EasyReader Express -ohjelmalla Ohje DaisyTrio-kirjan käyttöön EasyReader Express -ohjelmalla Tärkeää tietoa käyttäjälle Mikä on DaisyTrio-kirja? DaisyTrio-kirja sisältää painetun kirjan tekstin ääneen luettuna, koko tekstin sekä kuvia.

Lisätiedot

Rauman nuorten työpaja

Rauman nuorten työpaja Rauman nuorten työpaja Projektidokumentaatio Työssäoppiminen 24.11. -12.12.2014 Susa Räikkälä AVAT 2014-2015 Sisältää : Kirjastokuvaus Kiitoskortti Painikkeet Joulumyyjäisten esite Ntp-Logo Uutiset Yhteenveto

Lisätiedot

ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ VIDEON SIIRTÄMINEN DVD-LEVYLLE

ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ VIDEON SIIRTÄMINEN DVD-LEVYLLE ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi Elokuvakasvatus Sodankylässä Oppimateriaali 9/2005 VIDEON SIIRTÄMINEN DVD-LEVYLLE ROXIO TOAST LITE 6 2 ROXIO

Lisätiedot