Räyringinjärvet YLEISKUVAUS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Räyringinjärvet YLEISKUVAUS"

Transkriptio

1 Räyringinjärvet YLEISKUVAUS Vähä-Räyringin eli Jaakkolanjärven pinta-ala on 0,8 km², keskisyvyys 0,8 metriä ja syvin kohta 1,3 metriä. Iso-Räyringin pinta-ala on 3,4 km², keskisyvyys 0,7 metriä ja syvin kohta 1,3 metriä. Järven kemiallinen tila on hyvä. Järvien rannalla on jonkin verran sekä vakituista että mökkiasutusta. Vähä-Räyringin veden pinta on tasan metrin Iso-Räyrinkiä ylempänä. Järviä yhdistää 600 metriä pitkä Välijoki, joka on kaivettu vesien kuljettajaksi vieressä kiemurtelevan alkuperäisen puron tilalle. Välijoki on suoraviivainen, hyvin kapea ja helposti risujen ja pienten puiden tukkima puro. Iso-Räyringin vedet laskevat kaksi kilometriä pitkää kaivettua Kaivosojaa pitkin Levijokeen. Täysin pyöreän Iso-Räyringin erämaajärven rantamaisema on samannäköinen joka suunnasta. Teoria kraatterijärvistä antaa ylimääräistä hohtoa näkymälle. (kuva Anssi Orrenmaa)

2 RAIVAUS JA KARTOITUS Viisi melojaa teki Räyrinkijärvien alustavan kartoitusmelonnan Välijoen todettiin olevan liian risuinen melottavaksi, minkä takia Jamin monitoimiopiskelijat raivasivat Välijoen enimmistä puista ja risuista kahtena päivänä maaliskuussa Kahdentoista melojan varsinainen Räyringin kartoitusmelonta tehtiin Välijoki oli raivauksesta huolimatta hankala melottava, koska veden pinta oli ehtinyt laskea kuivan kevään takia. Kartoitus jatkui vielä Iso-Räyringin geologisella tutkimusmelonnalla yhdessä sukeltajien ja geologin kanssa. Kartoituksessa olivat mukana Tuula Hahtola, Veli-Matti Hakala, Seija Heittola, Jaana Kultti, Janne Latvala, Virpi Leikkari, Aki Martikainen, Ari Nousiainen, Anssi Orrenmaa, Hanna Ristimäki, Sari Saunamäki, Suoku Siren, Susanna Siirtola, Merja Suomela ja Eija Tuomaala. Suurin osa Väliojasta jäi risujen takia melomatta marraskuussa Sen jälkeen enimmät risut on raivattu. Puron vieressä kulkeva tienpohja on silti jatkossakin varteenotettava vaihtoehto melojien ja kaluston siirtämiselle Räyringinjärveltä toiselle. (kuva Hanna Ristimäki) TARKEMPI KUVAUS MELONTAREITTINÄ Vähä-Räyrinki eli Jaakkolanjärvi on melojalle mukavan kokoinen ja muotoinen pikkujärvi suorantoineen ja lahtineen. Järven eteläpuolella on vakituista asutusta (Jaakkolan talo) ja kymmenkunta mökkiä. Pohjoispuolen ainoa asukas on kalasääski, joka on pesinyt jo useita vuosia kolmimetrisen männyn latvassa, aivan luoteisen suorannan tuntumassa. Sääksipariskunta ja sen poikaset ovat tottuneet järvellä näkyvään liikkeeseen, mutta kovin lähelle lintuja ei kannata meloa, etteivät ne häiriinny ja ärsyynny. Kartoitusmelonnan aikana suolle lentänyttä emoa ja pesässä päätään pyörittelevää poikasta ihailtiin vastapäisen Mäntyniemen suunnasta, noin 300 metrin päästä. Mäntyniemelle tehtävä taukopaikka antaisi tilaisuuden pitempäänkin seurantaan. Mikäli linnut eivät häiriinny, houkuttelee melojaa myös itärantaa pitkin saavutettava järven pohjoinen soinen pohjukka. Myös järven eteläisin lahti sen vieressä idän puolella oleva saunalahti tarjoavat mukavaa tutkittavaa. Erityinen tutkimuskohde ovat mahdollisesti meteoriitista kielivät kivet, mihin teemaan palataan myöhemmin erikseen.

3 Kalasääksen pesä on aivan Vähä-Räyringin rannalla kasvan männyn latvassa. (kuva Hanna Ristitimäki) Vähä-Räyringin itärannan tuntumasta löytyy useita kiinnostavia kivikoita. (kuva Anssi Orrenmaa) Vähä-Räyringille voi asukkaita ja mökkiläisiä häiritsemättä lähteä melomaan osoitteen Väliojantie 294 tuntumasta, mistä Välijoen pieni kanava vie tien vierestä järvelle. Samassa paikassa voi ihailla Vähä-Räyringin ensimmäiseksi sanotun asukkaan talon suojeltuja raunioita, muutama kymmenen metriä Väliojasta etelään, aivan Väliojantien länsipuolella. Luonnon kauniisti valtaamista kivirauniosta löytyisi hyvä piilo myös geokätkölle. Tätä Järvenautioksi kutsuttua paikkaa uudisasutti tiettävästi Lasse Laukkonen vuonna Vaikka hän menestyi jopa taloudellisesti, houkutteli etelän suunnalta häämöttävä Suokonmäki hänet jättämään Räyringin-kotinsa. Suokonmäki ja sen näkötorni nousevat tenhoavasti metsän yläpuolelle sekä Vähä- ett Iso-Räyringin pohjoispuolelta kohti etelää katsoessa.

4 Räyringin ensimmäiseksi väitetyn asukkaan kodin jäänteet ovat vielä näkyvissä Väliojan lähellä Vähä-Räyringin puolella. (kuva Anssi Orrenmaa) Väliojantien toiselta puolelta voi laskeutua Välijokeen eli Väliojaan, mikäli sen melominen houkuttelee. 600 metriä pitkä suoraviivainen Välijoki laskee Iso-Räyrinkiin. Sen eteläpuolella kiemurtelee pieneksi ojaksi kuihtunut alkuperäinen lasku-uoma. Heti Välijoen pohjoispuolella uomaa seuraa tiepohja, jota pitkin kaluston vetäminen voi usein olla vaivattomampaa kuin melominen. Välijoki on noin kahden metrin levyinen pikku väylä. Siinä mahtuu leveyden puolesta melomaan, vettäkin on usein riittävästi ja virtauskin vie lopuksi melojaa. Ongelmana on pikku väylän tukkeutuminen siinä kasvavista ja sen yli kaatuneista puista. Lopussa on myös pieni siltarakenne. Vaikka Välijoki raivattiin maaliskuussa 2014 lähes melontakelpoiseksi, riitti veden pinnan lasku tekemään melonnasta vaivalloista toukokuussa. Uutta puustoa kasvaa ja kaatuu esteeksi vuosittain. Uoman pysyvä kohennus vaatisi nähtävästi ruoppausta, mutta sen seurauksena veden pinta saattaisi laskea hankalan paljon. Välijoki ei sovi ainakaan suuremman joukon melontaväyläksi. Toukokuun 2014 kartoitusmelonta eteni hitaasti kaksi kuukautta aikaisemmin tehdyistä raivauksista huolimatta. Helpohkon pääsyn Iso- Räyringille raivaus kuitenkin avasi. (kuva Anssi Orrenmaa)

5 Ratkaisevin hyöty raivauksesta oli aivan väylän lopussa, sillä marraskuussa 2013 Välijoen loppu oli täysin tukossa risuista ja myös sen pohjoispuoliselta suorannalta oli vaikea lähteä kastumatta Iso-Räyringin puolelle, pitkospuiden tapaisista lankuista huolimatta. Maaliskuussa 2014 tehty raivaus avasi melko hyvän laskureitin Välijokea pitkin. Vain aivan viimeinen mutka on niin kapea, että retkikajakki mahtuu siitä vain vaivoin. Välittömästi Välijoen pohjoispuolella muutaman kymmenen metriä ennen Iso-Räyrinkiä on kalastajan rakentama laavu, jota myös kulkijat voivat käyttää, lupaa maat omistava Markus Salo. Laavun edustalla kulkee toista metriä maastoa korkeammalle nouseva luonnon tekemä kiviaita, joka jatkuu Iso-Räyringin itärannan länsirannan suuntaisena jopa satojen metrien matkan. Välijoen itäpäässä oleva laavu toimi Jamin raivaajien taukopaikkana maaliskuussa Vasemmassa reunassa näkyy kasvillisuuden peittämää kiviaitaa. (kuva Anssi Orrenmaa) Neljä kertaa Vähä-Räyringin kokoinen Iso-Räyrinki on myös sopivan kokoinen ja hyvin erämainen melontajärvi, jonka rannoilla on vain muutama mökki. Täysin pyöreän muodon takia järveä kiertävän melojan maisemat pysyvät kuitenkin koko ajan hyvin samanlaisina. Pienet niemet ja lahdet tuovat kuitenkin vaihtelua matkantekoon, samoin matala järven kivikot ja ruovikot. Nimi Räyrinki tulee ruotsin kielen sanasta Röringe träsk ja se voidaan kääntää Ruokojärveksi. Lehtimäen Räyrinkijärvien nimimuotojen kehitys on aivan sama kuin Vetelin Räyringinjärvellä (Reurinki 1773, Röringe Järfvi ja Vähä Röringe 1709, Röringe träsk 1762 ja Röringe träsk 1812). Marraskuun kartoitusmelonnassa melojia ilahdutti Iso-Räyringin puolella seitsemän joutsenta sekä suuri lintuparvi, nähtävästi isokoskeloita tai telkkiä. Toukokuun kartoitusmelonnan aikana kalasääksi lensi Iso-Räyringin pohjoispuolen yli kohti naapurijärven pesäänsä. Mikäli ei ole vuokrannut mökkiä Iso-Räyringin rannalta on luontevin lähtöpaikka lounaiskulmassa oleva lähes puoli kilometriä pitkä kaivettu kanava, jota myös veneilijät käyttävät. Kanavan varteen löytää jatkamalla Latojoentie 20:n kohdasta lähtevää hiekkatietä suoraviivaisesti eteenpäin 1,5 kilometrin kohdassa olevasta mutkasta eteenpäin.

6 Iso-Räyringin koillispuolelta alkava pieni Kaivosoja tarjoaa lisää tutkittavaa. Iro-Räyringin vedet virtaavat 2,7 kilometrin matkan Kaivosojaa pitkin Levijokeen. Kaivosoja on alkuperäisen kiemurteleva lasku-uoman viereen kaivettu suoraviivaisempi uoma. Viimeisillä sadoilla metreillä Kaivosoja yhtyy alkuperäiseen uomaan. Muutaman sadan metrin melonnan jälkeen pato katkaisee Kaivosojan vapaan kulun. Kaivosojaa ei keväällä 2014 kartoitettu tästä eteenpäin veden vähäisyyden ja tiedossa olevien esteiden takia. Mikäli reitin varrelle kaatuneet puut katkaistaan, on Kaivosoja melottavissa korkean veden aikana. Kaivosojan vetisyyttä säännöstellään myös uoman alkupäässä olevan padon avulla. RÄYRINGINJÄRVET KRAATTERIJÄRVINÄ Ajatus Vähä- ja Iso-Räyringistä meteoriitin synnyttäminä kraatterijärvinä antaa aivan uuden ulottuvuuden niiden melojalle. Geologi Marjatta Koiviston teorian mukaan järvet ovat saattaneet syntyä 73 miljoonaa vuotta sitten saman meteoriitin sirpaleista, joka synnytti myös Lappajärven 30 kilometriä niistä luoteeseen. Marjatta Koivisto oli Geologisen tutkimuskeskuksen palveluksessa, kun hän selvitti vuosina Lappajärven geologiaa. Hän määritteli tuolloin uusiksi Lappajärven iän ja löysi meteoriitin putoamisen aiheuttamista sueviiteista pieniä impaktitimantteja. Näiden tutkimusten aikana Räyrinkijärvien muodot ja sijainti meteoriitin tuloreitillä alkoivat kiinnittivät hänen huomiotaan. Koivisto löysi tyttärensä kanssa lomamatkalla heinäkuussa 1997 sueviittia läheiseltä Kukkoniemen sorakuopalta. Koivisto esitti GTK:lle jatkotutkimuksia, mutta hänen työnantajansa ei innostunut ja asia hautautui. Vähä-Räyringin rannalla asuva Yrjö Jaakkola löysi nettihaun avulla Marjatta Koiviston teoria Räyringin kraattereista: Kun Jaakkola kertoi löydöstään Tervareitti-projektille, ottivat Kyrönjoen KoskiHäjyt yhteyttä eläkkeellä olevaan Koivistoon Espooseen. Koivisto innostui asiasta ja lupasi tulla jatkamaan kraatteritutkimuksia KoskiHäjyjen Räyringin-leirille Tämän leirin aikana Yrjö Jaakkola ja Rauni Lanamäki majoittivat ja soutivat Marjatta Koivistoa ja myös koskihäjyt etsivät melomalla kiinnostavia kiviä. Koivisto, neljä Lakeuden sukeltajaa ja koskihäjyt tutkivat kivistä aluetta Iso-Räyringin pohjoispuolella, Aittoniemen ja Kirsiniemen välisellä vesialueella. Helsingin Sanomien tiedesivuilla julkaistiin aukeaman kokoinen juttu Räyringin arvoituksesta Myös Ilkka ja Järviseutu-lehti olivat edellisen viikon aikana jo kertoneet Koiviston kraatteriteoriasta.

7 Geologi Marjatta Koiviston kraatteritutkimuksia avusti ja seurasi Iso-Räyringin pohjoisrannalla 10 melojaa, 4 sukeltajaa, 3 soutajaa ja Helsingin Sanomien valokuvaaja. (kuva Merja Suomela) Tätä raporttia kirjoittaessa Koiviston kraatteriteoriaa ei ole vahvistettu eikä kumottu, mutta jo pelkkä ajatus on tuonut uudenlaista hohtoa järvien ympärille. Nyt jokaista kiveä voi tutkiskella mahdollisena todisteena järvien taivaallisesta alkuperästä. Lappajärven tapaan Räyringinjärvien pohjoisrannan tuntumassa on erityisen paljon kiintoisia kiviä ja kivikoita. Pintakiviä voi arvioida suoraan kajakista tai kanootista päin, eivätkä pohjakivetkään ole syvällä. Myös Iso-Räyringin pyöreä muoto on näin katsoen jännittävä viite kraatterissa melomiseen. Esillä ollut ajatus koko maailmassa harvinaisesta kolmen kraatterijärven melontareitistä saattaisi herättää jopa kansainvälistä mielenkiintoa. Tämän takia olisi kiinnostavaa tietää, onko useamman kraatterijärven reittejä muualla maailmassa. Lähin useamman kraatterin keskittymä on Viron Saarenmaalla. Nämä kahdeksan kraatteria ovat kuitenkin huomattavasti Tervareitin mahdollisia kraattereita pienempiä. Vettä on pysyvästi vain suurimmassa eli Kaalin kraatterissa, jonka läpimitta on vähän yli sata metriä. Kaalin kraatteri on hyvin suosittu matkailukohde. Reilun 40 kilometrin mittainen kraatterireitti Vähä-Räyrinki Välijoki Iso-Räyrinki Kaivosoja Levijoki Alajärvi Kurejoki Lappajärvi olisi periaatteessa mahdollinen, mutta käytännössä hieman hankala melontareitti. Syynä ovat Välijoen ja Kaivosojan pienuus ja risuisuus, Levijoen kivikkoisuus sekä Kurejoessa olevan vesivoimalan 300 metrin ohitus. Näiden hidasteiden takia reitti ei sovi tällaisenaan kuin sinnikkäille melojille, mutta asettaisi heille tietysti houkuttelevan kraatteri-haasteen. Kolmen kraatterin vesistö olisi joka tapauksessa houkutteleva matkailun ja markkinoinnin näkökulmasta. Siitä kiinnostuneille voisi ehkä tarjota tuotteistettua tutustumista erikseen kaikkiin kolmeen järveen, esimerkiksi osittain patikoiden ja halutessa osittain meloen. Vuokrakalustoa on jo olemassa kaikkein kiinnostavimmissa paikoissa eli sekä Iso-Räyringin että Lappajärven pohjoispuolella. Kraatterimelonnalle toisivat lisäarvoa Lappajärvestä parista saaresta yhä löytyvät kärnäiitit sekä Kivitipun meteoriittinäyttely, etenkin kun Lappajärveä on tarkoitus markkinoida nimenomaan kraatterijärvenä. Myös Lappajärven ja Kivitipun näkökulmasta Räyringin kraatterijärvet toisivat selvästi uutta lisäarvoa. Alajärvi voisi julistautua Suomen johtavaksi kraatterikaupungiksi, jonka alueella olisi eniten

8 kraatterijärviä, kolme nuorinta kraatteria sekä suurin ja pienin kraatteri. Alajärven tulivuorikeskukselle Suomen tihein kraatterikeskittymä tarjoaisi hyvää sisältöä. Räyringinjärvien kraatteritutkimukset herättivät toukokuussa 2014 valtakunnallista huomiota. Mikäli kraatteriteoria vahvistuu, saattaa kolmen kraatterijärven ketjusta tulla kansainvälisesti kiinnostava kohde. (kuva Anssi Orrenmaa) NÄHTÄVYYKSIÄ Muinaisasutuksen suojeltu ja sammaloitunut kiviperustus Välijoen Vähä-Räyringin puoleisesta päästä muutama kymmenen metriä etelään, Väliojantien vieressä. Vähä-Räyringin luoteiskulmassa on hieno suoranta, jossa on kalasääsken pesä matalan männyn päällä aivan rannassa. Pesän takia tuota suorantaa ei voi kuitenkaan lähestyä toukokesäkuussa, että pesintä ei häiriinny. Myös heinäkuussa pitää olla varovainen. Vasta elokuusta lähtien voi mennä lähemmäs. Suokonmäen moderni näkötorni on aina avoinna kävijöille yhdellä maakunnan korkeimmista paikoista. Tornista näkee muun muassa Ähtärinjärvelle ja molemmille Räyringinjärville. Kirkkaalla ilmalla 30 metriä korkeasta tornista sanotaan näkyvän seitsemän kirkon tornit.

9 Suokonmäki ja sen moderni näkötorni siintävät Räyringinjärvien horisontissa kuin tarujen linnake. (kuva Hanna Ristimäki) PALVELUJA JA MAJOITUSTA Seppo Rantamäki, , Sepon hirsihuvilat, useita mökkejä Vähä-Räyringin kaakkoiskulmassa. Kuokkasen lomatalot Ison-Räyringin etelärannalla. Kolmeen mökkiin mahtuu ihmistä. Mökeistä vastaa Helena Kuokkanen, Välisaaren lomamökeistä Honkola-mökki on Ison-Räyringin pohjoisrannalla. Omistaja on Pasi Välisaari, Kelosta rakennettu mökki 8 hengelle. Välisaari hankki keväällä 2014 neljä kajakkia, joita mökkivuokralaiset voivat tarvittaessa käyttää. Toukokuussa 2014 kraatteritutkimuksiin lähdettiin mökin pihalta ja niitä tehtiin mökistä lähteen olevilla kivikoilla. LUKEMISTA Marjatta Koiviston vuonna 1997 kirjoittama selvitys sueviittilohkarelöydöistä Pohjanmaalla: Ison-Räyringin lähellä oleva Pellosmaan talon poltergeist-tapaukset herättivät valtakunnallista huomiota joulukuusta 1917 alkuvuoteen Talossa kävi muutaman kuukauden aikana noin tuhat ihmistä Hämeestä asti ihmettelemässä outoja tapahtumia. Tapahtumista on kerrottu Järviseudun historian sivuilla ja Herman Aholan kirjan Lehtimäen asukkaita sivuilla Räyringin ensimmäisestä asukkaasta kerrotaan Lehtimäen asukkaita -kirjan sivuilla ja 27.

10 Räyringin nimen kehityksestä ja alkuperästä kerrotaan Järviseudun historian sivulla 222. Räyringinjärviin 1970-luvulla suunnitelluista tekoaltaista on puhetta Maiju Viitaniemen toimittaman Hoiskon kyläkirjan sivuilla sekä Antti Tuurin Kertomus järvestä kirjan sivulla 99.

Järviseudun Tervareitin kehittämissuunnitelma

Järviseudun Tervareitin kehittämissuunnitelma Järviseudun Tervareitin kehittämissuunnitelma Pohjanmaan Järviseudun Tervareitti -hanke 2014 Pohjanmaan Järviseudun Tervareitti -hanke 1.7.2013 31.12.2014 Ähtävänjoen vesistö sekä alueen järvisyys on Etelä-Pohjanmaalla

Lisätiedot

ALUKSI. Opetuspaketin kokoaja, Sirkka Hippi

ALUKSI. Opetuspaketin kokoaja, Sirkka Hippi 3 ALUKSI Ähtävänjoen vesistö tutuksi opetuspaketti on laadittu osana EU:n aluekehitysrahaston tukemaa Ympäristöystävällinen Järviseutu hanketta. Idea koulujen käyttöön sopivasta tietopaketista syntyi jo

Lisätiedot

Lappeenranta Keskustaajaman osayleiskaavan eteläisten alueiden 2. ja 3. vaiheen alueiden historiallisen ajan kohteiden muinaisjäännösinventointi 2014

Lappeenranta Keskustaajaman osayleiskaavan eteläisten alueiden 2. ja 3. vaiheen alueiden historiallisen ajan kohteiden muinaisjäännösinventointi 2014 1 Lappeenranta Keskustaajaman osayleiskaavan eteläisten alueiden 2. ja 3. vaiheen alueiden historiallisen ajan kohteiden muinaisjäännösinventointi 2014 Antti Bilund Tilaaja: Lappeenrannan kaupunki 2 Sisältö

Lisätiedot

Itä-Siitolan kosteikon ja Vuoksen ranta-alueen hoitosuunnitelma. Kalavesi Konsultit Oy

Itä-Siitolan kosteikon ja Vuoksen ranta-alueen hoitosuunnitelma. Kalavesi Konsultit Oy Itä-Siitolan kosteikon ja Vuoksen ranta-alueen hoitosuunnitelma Kalavesi Konsultit Oy 1 Sisällysluettelo: 1. Tausta 3 2. Hoitosuunnitelman tarve ja tavoitteet 3 3. Alueen kuvaus 4 3.1 Kosteikkoalue 4 3.2

Lisätiedot

Arkeologinen osa alueinventointi 2009

Arkeologinen osa alueinventointi 2009 Lempäälä Kuokkari Hakkari Herrala Arkeologinen osa alueinventointi 2009 Hanna Leena Salminen Pirkanmaan maakuntamuseo Sisällysluettelo Kartta 1. Tutkimusalueen sijainti... 3 Kartta 2. Tutkimusalueen sijainti...

Lisätiedot

STRUVE-PISTEIDEN TILA KESKI-SUOMESSA

STRUVE-PISTEIDEN TILA KESKI-SUOMESSA Struve-komissio STRUVE-PISTEIDEN TILA KESKI-SUOMESSA Perusselvitys 2008-2009 Jyväskylässä 18. päivänä joulukuuta 2009 Struve-komissio: Olli Lampinen Juha Parviainen Pekka Sintonen Ismo Nuuja Heikki Rantatupa

Lisätiedot

Lukki-kirjastojen kokoelmaprojektin tuloksia. Antti Karhos

Lukki-kirjastojen kokoelmaprojektin tuloksia. Antti Karhos Lukki-kirjastojen kokoelmaprojektin tuloksia Antti Karhos Laatuprojektin tuloksia 1. Lukki-kirjastojen laatuprojekti Lukki-kirjastojen laadunarviointi toteutettiin vuosien 2011-12 aikana. Se jakautui kahteen

Lisätiedot

Muutos tuo uusia käytäntöjä. Kouvola kasvaa kiinteistörekisteri happotestiin. Uuttera lainvalmistelija virittelee eläkepäiviä

Muutos tuo uusia käytäntöjä. Kouvola kasvaa kiinteistörekisteri happotestiin. Uuttera lainvalmistelija virittelee eläkepäiviä 4 2008 Kouvola kasvaa kiinteistörekisteri happotestiin Maanmittauslaitoksen henkilöstölehti Muutos tuo uusia käytäntöjä Uuttera lainvalmistelija virittelee eläkepäiviä TEKSTI MERVI LAITINEN/MMK Uusi maanmittausneuvos

Lisätiedot

SEULASET, NEBRAN AURINKOKIEKKO, KALEVALA JA AIKA 3 650 vuotta SITTEN

SEULASET, NEBRAN AURINKOKIEKKO, KALEVALA JA AIKA 3 650 vuotta SITTEN SEULASET, NEBRAN AURINKOKIEKKO, KALEVALA JA AIKA 3 650 vuotta SITTEN Arvoisat kanssaeläjät, kun meillä nyt on suoranainen rypäs kertomuksia sekä todellisia faktojakin tästä tapahtumasta, isosta meteoriittisateesta

Lisätiedot

esihistoriasta. Eero Muurimäki

esihistoriasta. Eero Muurimäki Vastaava toimittaja: Petri Halinen, Albert Petreliuksenkatu 5 C 18, 01370 Vantaa. Puh. 09-8235997. Petri.Halinen@helsinki.fi Toimituskunta: Jouko Pukkila, joukopukkila@hotmail.com Hanna-Maria Pellinen,

Lisätiedot

Tuomiojärven Laajavuoren alueellinen virkistysreittisuunnitelma

Tuomiojärven Laajavuoren alueellinen virkistysreittisuunnitelma Tuomiojärven Laajavuoren alueellinen virkistysreittisuunnitelma 14.12.2011 Jyväskylän kaupunki Laajavuoren alueellinen virkistysreittisuunnitelma 2011 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Työn tavoitteet...

Lisätiedot

KEITELE GROUPIN SAHATAVARALLA. Laiva on lastattu PESISMIES SIIRTYI METSÄALALLE KONNEVEDEN TIIMISSÄ KOKEMUSTA JA NUORUUTTA 7

KEITELE GROUPIN SAHATAVARALLA. Laiva on lastattu PESISMIES SIIRTYI METSÄALALLE KONNEVEDEN TIIMISSÄ KOKEMUSTA JA NUORUUTTA 7 KONNEVEDEN TIIMISSÄ KOKEMUSTA JA NUORUUTTA 7 12 16 PESISMIES SIIRTYI METSÄALALLE KELIRIKKO JA PAINORAJOITUKSET PUHUTTAVAT Keitele Forest Oy:n asiakaslehti Nro 1/2015 Laiva on lastattu KEITELE GROUPIN SAHATAVARALLA

Lisätiedot

pesimälinnustostamme katoava kaunotar

pesimälinnustostamme katoava kaunotar Kultasirkku Siipirikko 1/ pesimälinnustostamme katoava kaunotar Heikki Pönkkä & Mauri Leivo Kultasirkku, sorea lintu idästä, tavattiin ensi kerran nykyisen Suomen kamaralla vuonna 19 ja sen jälkeen sitä

Lisätiedot

Minun METSOni. - tarinoita metsänomistajista ja metsien vapaaehtoisesta suojelusta METSO-ohjelmassa

Minun METSOni. - tarinoita metsänomistajista ja metsien vapaaehtoisesta suojelusta METSO-ohjelmassa Minun METSOni - tarinoita metsänomistajista ja metsien vapaaehtoisesta suojelusta METSO-ohjelmassa Vapaaehtoinen metsiensuojelu kannattaa METSO mahdollistaa Sisällysluettelo 3 Vapaaehtoinen metsiensuojelu

Lisätiedot

Kreikkalainen historioitsija Herodotos kertoo, että Niilin tulvien hävittämät peltojen rajat loivat maanmittareiden

Kreikkalainen historioitsija Herodotos kertoo, että Niilin tulvien hävittämät peltojen rajat loivat maanmittareiden MAB2: Geometrian lähtökohdat 2 Aluksi Aloitetaan lyhyellä katsauksella geometrian historiaan. Jatketaan sen jälkeen kuvailemalla geometrian atomeja, jotka ovat piste ja kulma. Johdetaan näistä lähtien

Lisätiedot

Luonnon köyhtyessä elämä muuttuu

Luonnon köyhtyessä elämä muuttuu Kalat katoavat Luonnon köyhtyessä elämä muuttuu Luonto elättää ja lääkitsee Lisätuloja luontomatkailusta Kylät kuihtuvat ULKOASIAINMINISTERIÖ Sisältö Kun laguuni tyhjenee 3 Peltoa raivataan sademetsästä

Lisätiedot

19 vuotta 2/2014 RIIHIMÄEN, HAUSJÄRVEN JA LOPEN YMPÄRISTÖLINKKI JOKA KOTIIN SYYSKUU 2014

19 vuotta 2/2014 RIIHIMÄEN, HAUSJÄRVEN JA LOPEN YMPÄRISTÖLINKKI JOKA KOTIIN SYYSKUU 2014 JO 19 VUOTTA YMPÄRISTÖASIAA KOTIKUNNASTASI! 19 vuotta 2/2014 RIIHIMÄEN, HAUSJÄRVEN JA LOPEN YMPÄRISTÖLINKKI JOKA KOTIIN SYYSKUU 2014 Kuva: lotta kölli Kuva: MIKA TONTERI Villisika on arka mutta aggressiivinen

Lisätiedot

YAD Street Team -kampanjan arviointi 2007 2010 Pilottiversio ja uuden version ensikuukaudet Mikko Piispa

YAD Street Team -kampanjan arviointi 2007 2010 Pilottiversio ja uuden version ensikuukaudet Mikko Piispa YAD Street Team -kampanjan arviointi 2007 2010 Pilottiversio ja uuden version ensikuukaudet Mikko Piispa nuorisotutkimusverkosto verkkojulkaisusarja YAD Street Team -kampanjan arviointi 2007 2010 Pilottiversio

Lisätiedot

3-4 / 2008 VETERAANIKUORMA-AUTOJEN SEURA RY ISSN: 1795-4452 PL 48, 36201 KANGASALA

3-4 / 2008 VETERAANIKUORMA-AUTOJEN SEURA RY ISSN: 1795-4452 PL 48, 36201 KANGASALA VETERAANIKUORMA-AUTOJEN SEURA RY PL 48, 36201 KANGASALA Y-tunnus: 1549 562-4 Pankki: 451 075-225 537 www.vetku.fi sähköpostit: info@vetku.fi sekä sihteeri@vetku.fi Yhteystiedot 1.1.2008-31.12.2008: Puheenjohtaja:

Lisätiedot

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset 7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset JOONA LUOSTARINEN & TIMO HYVÄRI Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO...2 7 turmiollista ajatteluvirhettä...8 #1

Lisätiedot

Elonkirjo. Mäntsälän luonnonsuojeluyhdistyksen

Elonkirjo. Mäntsälän luonnonsuojeluyhdistyksen Elonkirjo Mäntsälän luonnonsuojeluyhdistyksen 30v Juhlajulkaisu 1 Missä mennään Mäntsälän luonnonsuojeluyhdistys perustettiin 30 vuotta sitten. Kolme vuosikymmentä on pitkä aika, vai onko? Maapallon noin

Lisätiedot

Etelä-Hämeen luonto 2009

Etelä-Hämeen luonto 2009 EteläHämeen luonto 2009 luonto 2009 Heli Jutila Hämeenkylmänkukan esiintyminen Suomessa Jukka Ruuhijärvi Turvaako Metsoohjelma hämäläisen metsäluonnon? Heli Jutila Ilmastonmuutoksen vaikutukset kasvillisuuteen

Lisätiedot

Sisältö. Maiseman synty. Puurakentamisen historiaa ja nykypäivää Haapaniemen kadettikoulu Tuhansien vuosien tulva

Sisältö. Maiseman synty. Puurakentamisen historiaa ja nykypäivää Haapaniemen kadettikoulu Tuhansien vuosien tulva Aika matka Aika matka on parin kilometrin pituinen ympäristöpolku, joka kertoo sinulle 12 tarinaa Ran- tasalmen geologisesta ja kulttuurihistoriasta 1800 miljoonan vuoden takaisista ajoista nykypäiviin.

Lisätiedot

YLE avautui Pyhäjärvi-seuralle

YLE avautui Pyhäjärvi-seuralle Torstai 13. marraskuuta 2014 Pyhäjärveläisyyden vaalija Karjalan puolustaja N:o 11 59. vuosikerta YLE avautui Pyhäjärvi-seuralle Vpl. Pyhäjärvi-Seuran retkeläiset pääsivät yleisöksi televisiossa lauantaisin

Lisätiedot

TAULUKKO 1 A LUETTELOT VARSINAIS-SUOMEN MUINAISJÄÄNNÖSKOHTEISTA JA -ALUEISTA

TAULUKKO 1 A LUETTELOT VARSINAIS-SUOMEN MUINAISJÄÄNNÖSKOHTEISTA JA -ALUEISTA TAULUKKO 1 A LUETTELOT VARSINAIS-SUOMEN MUINAISJÄÄNNÖSKOHTEISTA JA -ALUEISTA Kustavin Loukeenkarin jatulintarha. Valokuva Reino Heikinheimo 2006. V A R S I N A I S - S U O M E N M A A K U N T A K A A V

Lisätiedot

metsä on täynnä elämää KERTOMUS SUURIMMASTA LUONNONVARASTAMME

metsä on täynnä elämää KERTOMUS SUURIMMASTA LUONNONVARASTAMME metsä on täynnä elämää KERTOMUS SUURIMMASTA LUONNONVARASTAMME 1 METSÄ ON TÄYNNÄ ELÄMÄÄ Tämän kirjan ruotsinkielinen alkuperäisteos on Skogen är full av liv, jonka ensimmäinen painos julkaistiin 2004. Kirjaa

Lisätiedot

4/201 4 www.ulkomatala.net 31.8.201 4. Turun telakan uusi omistaja Wasa Expressillä Uumajaan. Kesän 201 4 risteilijävieraat

4/201 4 www.ulkomatala.net 31.8.201 4. Turun telakan uusi omistaja Wasa Expressillä Uumajaan. Kesän 201 4 risteilijävieraat 4/201 4 www.ulkomatala.net 31.8.201 4 Turun telakan uusi omistaja Wasa Expressillä Uumajaan Kesän 201 4 risteilijävieraat Pääkirjoitus Kohti syksyä E LOKUU vetelee viimeisiään ja jälleen yksi kesä on Ulkomatalassa

Lisätiedot

MUINAISTUTKIJA 1/1989

MUINAISTUTKIJA 1/1989 MUINAISTUTKIJA 1/1989 SUOMEN ARKEOLOGISEN SEURAN TIEDOTUSLEHTI Toimitus: Ulla Lähdesmäki, Turun yliopisto, Arkeologian osasto, Henrikinkatu 2, 20500 Turku. Anne Vikkula, Museovirasto, PL 913, 00101 Helsinki.

Lisätiedot

IHMISIÄ JA ELÄMÄÄ TUULOKSEN KIRKONSEUDULLA

IHMISIÄ JA ELÄMÄÄ TUULOKSEN KIRKONSEUDULLA IHMISIÄ JA ELÄMÄÄ TUULOKSEN KIRKONSEUDULLA Tuulos-Seura ry Ihmisiä ja elämää Tuuloksen kirkonseudulla IHMISIÄ JA ELÄMÄÄ TUULOKSEN KIRKONSEUDULLA Toimittaneet Kirsi-Marja Hurme, Petri Mökkälä, Anja Rautiola,

Lisätiedot

Ulkoisen kuormituksen vähentäminen, Kiljanjärven valuma alue, Reisjärvi, Sievi

Ulkoisen kuormituksen vähentäminen, Kiljanjärven valuma alue, Reisjärvi, Sievi VYYHTI raportti: Ulkoisen kuormituksen vähentäminen, Kiljanjärven valuma alue, Reisjärvi, Sievi Risto Paakkonen, 2014 Sisällys 1 Johdanto, 2 Kohdealue ja työkuvaus, 3 Havainnot ja esimerkkikohteet 4 Muuta

Lisätiedot