Asiat, joita kokouksissa käsitellään, ovat tärkeitä. Siksi kokous on aina huolellisesti valmisteltava, johdettava ja kirjattava muistiin.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Asiat, joita kokouksissa käsitellään, ovat tärkeitä. Siksi kokous on aina huolellisesti valmisteltava, johdettava ja kirjattava muistiin."

Transkriptio

1 1 KOKOUSKÄYTTÄYTYMISEN OPETUSPAKETTI / TEEKOO 1. KOKOUKSEN VALMISTELU 1.1. Kokouskutsu Kokouksen tehtävänä on panna alulle asia tai aate, viedä sitä eteenpäin, kehittää ja toteuttaa. Kokouksessa päättävät asioista ne ihmiset, jotka ovat läsnä. Kokouksia on kahdenlaisia, yleisiä ja yksityisiä. Yleisiin kokouksiin voivat osallistua kaikki, jotka pitävät kokouksessa käsiteltävää asiaa tärkeänä ja haluavat toimia sen puolesta. Yksityisiin kokouksiin voivat osallistua vain ne, jotka ovat kyseisen kerhon, yhdistyksen tai järjestön jäseniä tai jotka erikseen kutsutaan kokouksiin. Asiat, joita kokouksissa käsitellään, ovat tärkeitä. Siksi kokous on aina huolellisesti valmisteltava, johdettava ja kirjattava muistiin. Kokouksen valmisteluun liittyvät asiat voidaan jakaa neljään pääkohtaan, jotka ovat: - kokouskutsu - asia- tai esityslista - asioiden valmistelu - käytännön valmistelut. Yhdistyksen säännöissä määrätään, miten ja milloin kokouskutsu on esitettävä. kokous on laillinen, jos kutsu on annettu ajoissa ja sääntöjen määräämällä tavalla. Kutsun tulee sisältää seuraavat tiedot: - yhdistyksen nimi - kutsun päiväys - kokouksen laatu (johtokunnankokous, kuukausikokous) - kokoontumisaika - kokouspaikka - käsiteltävät asiat - kutsun allekirjoitus (useimmiten pj.). Kokouksessa käsiteltävät asiat voidaan ilmaista täydellisinä lauseina (Päätetään ruokalistasta.) tai pelkästään luettelona (Ruokalistasta päättäminen). Yhdistyslain mukaan on yksilöityinä mainittava yhdistyksen sääntöjen muuttaminen, yhdistyksen purkaminen, kiinteän omaisuuden osto, myynti tai kiinnittäminen. Kun sihteeri laskee kutsun antopäivää, voi hän laskea päiviin mukaan joko tuon antopäivän tai kokouspäivän, mutta ei molempia.

2 2 Asiakirja-asettelun mukainen kokouskutsu: 1 Pelastakaa aamu-uniset ry. Kokouskutsu Unihiekankuja HÖYHENSAARET Kuukausikokous 10 Aika torstaina klo Paikka Nukku-Matin peräkamari, Unihiekankuja 3 14 Käsiteltävät asiat 1 Edustajan valitseminen tuutulaulukilpailuun 2 Määrärahan anominen herätyskellojen ostoon Jukka Uni Puheenjohtaja Kokouskutsuun voi halutessaan liittää koko asialistan.

3 Asia- tai esityslista Asialista on luettelo kokouksissa esille tulevista asioista, jotka numeroidaan hallituksen/johtokunnan esittämän käsittelyjärjestyksen mukaisesti. Esityslistan yhdessä tai useammassa kohdassa hallitus/johtokunta/työryhmä tms. esittää kokoukselle päätösehdotuksen. Asiakirja-asettelun mukainen asialista: Pelastakaa aamu-uniset ry. Unihiekankuja HÖYHENSAARET Asialista Kuukausikokous 1 Kokouksen avaaminen 2 Kokouksen järjestäytyminen 3 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen 4 Asialistan hyväksyminen 5 Edustajan valitseminen tuutulaulukilpailuun 6 Määrärahan anominen herätyskellojen ostoon 7 Muut esille tulevat asiat 8 Kokouksen päättäminen 1.3. Asian valmistelu 1.4. Käytännön valmistelut Johtokunta, hallitus tai toimikunta valmistelee esille tulevat asiat. Asioille hankitaan taustatietoja ja sovitaan asian esittelystä. Kun etukäteen käydään läpi asiasta mahdolliset aikaisemmat päätökset ja kokemukset, tutkitaan taloudellinen tilanne, kuullaan asiantuntijoita jne., on itse kokouksessa helppo vastata kysymyksiin ja varmistaa, että tehtävä päätös on mahdollisimman hyvä. Kokoustilan on oltava sopivan kokoinen ja helppojen kulkuyhteyksien takana. Kaikille tulijoille pitäisi löytyä istuin. Tila pitäisi tuulettaa. Puheenjohtajalle ja sihteerille on oltava pöytätilaa. Tarvittava kokousmateriaali varataan paikalle: nuija, paperia, äänestysliput ja vaaliuurna. Piirtoheittimen ja muiden laitteiden kunto olisi hyvä tarkistaa ennen kokousta.

4 4 2. KOKOUKSEN YLEISKULKU 2.1. Kokouksen avaus 2.2. Järjestäytyminen Yleensä viralliset kokoukset etenevät melkein samalla tavalla: 1. avaus 2. järjestäytyminen 3. laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen 4. asia- tai esityslistan hyväksyminen ja menettelytavoista sopiminen 5. edellisen kokouksen pöytäkirjan tarkistaminen (ellei toisin tarkisteta) 6. ilmoitusasiat 7. varsinaiset kokousasiat eli päätösasiat 8. muut mahdolliset asiat 9. kokouksen päättäminen. Kokous aloitetaan täsmällisesti siihen aikaan, joka kutsussa on mainittu. Puheenjohtaja kiinnittää yleisön huomion kolmella nuijan kopautuksella, toivottaa yleisön tervetulleeksi ja avaa kokouksen. KOPS KOPS KOPS Tervetuloa hyvät x-yhdistyksen jäsenet tähän kokoukseen. Julistan kokouksen avatuksi/avaan kokouksen. KOPS Avauksen tulee olla innostava. Puheenjohtaja voi lyhyesti mainita käsiteltävistä asioista, toivoa aktiivista keskustelua ja kertoa olevansa iloinen osanottajamäärästä tms. Koollekutsuja hoitaa kokouksen puheenjohtajan vaalin. Valittu puheenjohtaja ottaa sitten tehtävän vastaan kiittäen saamastaan luottamuksesta ja jatkaa järjestäytymistä. Seuraavaksi kokoukselle valitaan sihteeri ja mahdolliset muut toimihenkilöt (2 pöytäkirjantarkastajaa ja ääntenlaskijaa). Pöytäkirjantarkastajia ei valita, jos kokous itse tai seuraava kokous tarkistaa pöytäkirjan. Valitaan kokoukselle puheenjohtaja. Onko ehdotuksia? Meimi Menninkäinen valittu kokouksen puheenjohtajaksi Laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen Puheenjohtaja selostaa laillisuuden ja päätösvaltaisuuden ehdot ja sitten osoittaa, että ne on täytetty. Laillisuuden ja päätösvaltaisuuden edellytyksenä on - että kutsu on ilmoitettu sääntöjen määräämällä tavalla - että kutsu on annettu sääntöjen määräämässä ajassa - että kutsussa on mainittu erikseen sellaiset asiat, joiden päättäminen edellyttää tällaista mainintaa - että riittävä määrä osanottajia on paikalla (yhdistyslaki katsoo kaksi osanottajaa riittäväksi, mutta yhdistysrekisteritoimistosta kerrotaan, että puheenjohtaja voi yksinkin kokoustaa päätösvaltaisesti). Siirrytään kohtaan kolme: laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen. Yhdistyksen sääntöjen mukaan kokous tulee kutsua koolle vähintään seitsemän päivää ennen kokousta. Lisäksi kokouksesta on ilmoitettava henkilökohtaisella kirjeellä. Kokouksesta on ilmoitettu tammikuun 25. päivänä kirjeitse. Kutsu kuuluu seuraavasti (pj/siht. lukee kutsun). Totean, että kutsu on annettu sääntöjen määräämällä tavalla ja sääntöjen määräämässä ajassa (ja että kutsussa on viitattu niihin asioihin, jotka yhdistyslain mukaan kutsussa on mainittava, jotta niistä voitaisiin tehdä päätös). Avaan keskustelun kokouksen laillisuudesta ja päätösvaltaisuudesta. KOPS Päätän keskustelun. KOPS Kokous on todettu lailliseksi ja päätösvaltaiseksi.

5 5 Mikäli kokous ei ole laillisesti kokoon kutsuttu, ovat sen tekemät päätökset moitteenvaraisia Puheenjohtajan pitäisi lopettaa siis laiton kokous heti alkuunsa. Ellei kuitenkaan oikeuskannetta nosteta kolmen kuukauden kuluessa päätöksestä, ovat kokouksen päätökset pitäviä Edellisen kokouksen pöytäkirjan tarkistaminen Sihteeri lukee pöytäkirjan. Kokoukselta tiedustellaan, oliko se kokouksen kulun ja päätösten mukaan laadittu. Ellei huomautuksia esiinny, se hyväksytään. Sihteeri tekee siitä merkinnän kokouksesta laadittavaan pöytäkirjaan. Pyydän sihteeriä lukemaan pöytäkirjan. Pöytäkirja luetaan. Onko huomauttamista pöytäkirjasta? Tauko. Totean pöytäkirjan hyväksytyksi. KOPS 2.5. Esityslistan hyväksyminen ja menettelytavat 2.6. Ilmoitusasiat Jos esityslista on jaettu osallistujille monisteena, sitä ei tarvitse lukea. Ellei sitä ole jaettu, se on luettava. Seuraavaksi käsitellään esityslistan hyväksyminen. Käsittelemmekö asiat esityslistan mukaisessa järjestyksessä? Tauko. Esityslista hyväksytty KOPS tai Esityslista hyväksytty siten muutettuna, että kohta 28 nostetaan kohdaksi 5. KOPS Kokouksen aikana voidaan vielä tehdä esityslistan järjestykseen muutoksia. Menettelytavoista sovittaessa on syytä sopia, että noudatetaan ns. kannatusmenettelyä. Tällöin asiaäänestyksiin otetaan mukaan vain sellaiset esitykset, joita on kannatettu. Pääehdotus tulee aina mukaan äänestykseen. Voitaneen sopia siitä, että asiaäänestyksiin tulevat vain kannatetut ehdotukset. Kannatukseksi katsotaan vain sellainen puheenvuoro, joka on pyytämällä saatu. Kun kerrankin on jäsenistöä paikalla, voi olla hyvin tärkeätä kertoa tiettyjä ilmoitusluonteisia asioita, kuten - aikaisempien päätösten toimeksipanoja - tietoja uusista jäsenistä - tulevan yhteisen tapahtuman ennakkotietoja... Ellei puheenjohtajalla ole tällä kohtaa tiedossaan varsinaisia asioita, on hänen suositeltavaa kysyä: Onko kokoukselle mitään ilmoitettavaa? Ellei ilmoitettavaa ole, kohta todetaan käsitellyksi: Näin on ilmoitusasiat käsitelty. Merkitään pöytäkirjaan. KOPS Esityslistan kohta kuusi loppuunkäsitelty. KOPS 2.7. Muut mahdolliset asiat Kokouksen asiat on käsitelty. Haluaisiko joku vielä esittää kokoukselle jotakin? Tässä kohdassa ei ole syytä päätöksiä, vaan asiat on jätettävä evästyksenä johtokunnalle tai tietylle toimikunnalle. Näin voidaan asiat valmistella kunnolla ja myös poissaolijoille varataan tilaisuus päätöksentekoon Kokouksen päättäminen Kokous on päättynyt. KOPS KOPS

6 6 3. VARSINAISET PÄÄTÖSASIAT JA NIIDEN KÄSITTELY Asian käsittely tapahtuu ns. asiankäsittelykaavan mukaan. Siinä kohta kohdalta edetään asian käsittelyssä kohti päätöksentekoa. Kaava helpottaa keskustelun kiinteyttämistä, varmistaa tasapuolisen käsittelyn ja antaa tarvittavat muodot päätöksenteolle Asian esittely 3.2. Asiasta keskustelu Asian esittelee joko puheenjohtaja tai hän pyytää hallituksen edustajaa tai asiaa valmistellutta henkilöä esittelemään asian. Tämä puheenvuoro muodostaa pohjan keskustelulle. Siitä voi tulla päätösesitys, jota kutsutaan pääehdotukseksi. Se tulee mukaan äänestykseen kannattamattomanakin. Esittelyn jälkeen puheenjohtaja kiittää mahdollista esittelijää ja kehottaa osallistujia keskustelemaan asiasta sekä tekemään ehdotuksia asiasta. Keskustelun voi avata nuijan kopautuksella. Puheenvuorot jaetaan pyyntöjärjestyksessä (paitsi työjärjestyspuheenvuoro ja selvennyspuheenvuoro). Kunkin on saatava puhua toisten häiritsemättä ja keskustelun on pysyttävä asiassa. Kokous vaatii usein tiukkaakin ohjaamista. Erilaiset puheenvuorot esitellään luvussa Keskustelun päättäminen Keskustelun lopettamisen rajaus on tärkeä. Kun pyydetyt puheenvuorot on käytetty, lopettaa puheenjohtaja keskustelun nuijan kopautuksella. Sen jälkeen ei puheenvuoroja asiasta enää sallita. Asiasta pyydetyt puheenvuorot on käytetty. Keskustelu on päättynyt. KOPS 3.4. Ehdotusten toteaminen ja tarkistaminen Keskustelun aikana puheenjohtaja tekee muistiinpanoja. Keskustelun päätyttyä hän varmistaa tehdyt ehdotukset. Muistiinpanoihin kirjataan sarakkeisiin ehdottaja, asia, kannattaja ja ehdotuslaji. Kokouksessa noudatetaan kannatusmenettelyä. Se tarkoittaa, että asiaäänestykseen otetaan vain kannatetut ehdotukset. Pää- ja henkilöehdotukset eivät tarvitse kannatusta. Merkintöjeni mukaan tehtiin keskustelun kuluessa seuraavat ehdotukset. Matti ehdotti, että ostetaan kitara. Häntä kannatti Maija. Teppo esitti, että hankkisimme viulun, mutta kukaan ei kannattanut häntä, joten tämä ehdotus raukeaa. Lisäksi Seppo esitti, että hankitaan luuttu ja häntä kannatti Siiri. Olenko ymmärtänyt ehdotukset oikein? Selostus hyväksyttäneen. KOPS 3.5. Äänestystavasta päättäminen Puheenjohtajan on todettava, mitä säännöt sanovat äänestystavasta. Ellei mainintaa säännöissä ole, on ennen äänestystä sovittava äänestystavasta. Asiasta on äänestettävä. Esitän, että käytämme kättennostoäänestystä. Hyväksytäänkö? Hyväksytään. KOPS 3.6. Äänestysjärjestyksestä päättäminen Puheenjohtaja esittää laatimansa äänestysjärjestyksen kokouksen hyväksyttäväksi. Ehdotuksesta on käytävä selville, miten lopullinen päätös syntyy. Teen seuraavan ehdotuksen äänestysjärjestykseksi. Ensin ovat vastakkain Matin ehdotus kitaran hankinnasta ja Sepon ehdotus luutun hankinnasta. Seuraavaksi vastakkain ovat edellisessä voittanut ja Georgen hylkäysehdotus. KOPS

7 Äänestäminen Puheenjohtaja äänestää muiden mukana. Jos äänet menevät tasan, voittaa puheenjohtajan kannattama ehdotus. Vaaleissa ratkaisee yleensä arpa äänten mennessä tasan. Nyt nostavat kätensä ylös ne, jotka kannattavat Matin ehdotusta. Kuusi kättä. Ja nyt nostavat kätensä ylös ne, jotka kannattavat Sepon ehdotusta. Kahdeksan ääntä. Tässä äänestyksessä voitti Sepon ehdotus. Nyt nostavat kätensä ylös ne, jotka kannattavat Sepon ehdotusta. Viisi kättä. Ja sitten nostavat kätensä ylös ne, jotka ovat asian hylkäyksen kannalla. Yhdeksän kättä Äänestyksen tuloksen julistaminen Hylkäysehdotus on voittanut äänestyksen äänin 9-5. Äänestys hyväksyttäneen? Hyväksytään. KOPS PÄÄTÖKSESTÄ ILMOITTAMINEN Kokous on siis päättänyt, että koko asiankohta hylätään eikä mitään soittimia hankita tällä kertaa. KOPS Päätöksen ilmoittamisen jälkeen on tuotava ERIÄVÄ MIELIPIDE pöytäkirjaan, jos haluaa osoittaa, ettei ole ollut myötävaikuttamassa päätöksen syntyyn. TEPPO: Puheenjohtaja, päätökseen. Esitän eriävän mielipiteen... Eriävä mielipide on suullinen sekä perustelematon ja se merkitään pöytäkirjaan. VASTA- LAUSE esitetään suullisesti ja perustellusti ja se toimitetaan myös kirjallisena pöytäkirjan liitteeksi. Eriävällä mielipiteellä ja vastalauseella vapautuu lähinnä moraalisesta vastuusta, mutta mahdollisesti myös taloudellisesta vastuusta Asian käsittelyn lopettaminen Puheenjohtaja julistaa asian käsittelyn loppuneeksi.

8 8 4. ERILAISET PUHEENVUOROT Osallistuja pyytää puheenvuoron, saa sen pyyntöjärjestyksessä ja pyrkii saamaan näkemykselleen kannattajia. Puheenvuorossa pitäisi olla puhuttelu, perustelut, selkeys, tavoitteellisuus, tehokkuus, lyhyys ja napakkuus. JOHTO- ELI ALUSTUSPUHEENVUORO esittelee asian. Sitä käytetään ennen keskustelua. Johtopuheenvuoron käyttää puheenjohtaja, asian esittelijä tai alustaja. KESKUSTELUPUHEENVUORO voi olla luonteeltaan ehdotuspuheenvuoro, kannatuspuheenvuoro, tiedustelupuheenvuoro tai vaikkapa vastustuspuheenvuoro. SELVENNYS- ELI VASTAUSPUHEENVUORO on vastaus esitettyyn kysymykseen ja se annetaan välittömästi ohi muiden puheenvuoropyyntöjen. TYÖJÄRJESTYSPUHEENVUORO pyydetään: Puheenjohtaja, työjärjestykseen. Puheenvuoro on annettava välittömästi. Siinä esitettävistä asioista päätetään heti. Työjärjestyspuheenvuorossa voidaan ilmoittaa kokoukselle jotakin tärkeää, ehdottaa puheenvuorojen rajaamista, aihepiirin rajaamista, tauon pitämistä tai moittia puheenjohtajan toimintaa. Työjärjestyspuheenvuoro ei saa koskea käsitteillä olevaa asiaa. Puheenjohtajalle ovat lisäksi tarpeen erilaiset kokouksen johtamiseen liittyvät puheenvuorot. Kun hän haluaa käyttää normaalin jäsenpuheenvuoron, hän merkitsee sen puheenvuorolistaan. Puheenvuoronsa alussa hän toteaa. Tähän kohtaan olen merkinnyt itselleni puheenvuoron. Saanen käyttää sen? Puheenvuorot pyydetään joko suullisesti tai kirjallisesti. Puheenvuoropyynnöt pitää ilmaista selkeästi ja kuuluvasti: Puheenjohtaja, Kylmänen. Pyynnön yhteydessä on hyvä mainita nimensä. PUHEENJOHTAJAN KESKUSTELUMUISTIINPANOT Puheenjohtaja kirjaa keskustelun aikana tehdyt ehdotukset ja kannatukset muistiinpanoihinsa. Muistiinpanot kannattaa laatia neljään sarakkeeseen: Esittäjä Asia Kannattaja Ehdotuslaji

9 9 5. ÄÄNESTÄMINEN 5.1. Ehdotuslajit 5.2. Äänestystavat 5.3. Äänestysjärjestykset Pääehdotus on käsittelyn pohjana oleva ehdotus tai keskustelun ensimmäinen ehdotus. Pääehdotus tulee aina mukaan äänestykseen. Vastaehdotus on pääehdotuksesta poikkeava myönteinen ehdotus, kilpaehdotus. Lykkäysehdotuksessa ehdotetaan asian käsittelyn siirtämistä myöhemmäksi. Asia voidaan panna pöydälle ja käsitellä seuraavassa kokouksessa, se voidaan palauttaa valmistelijalle tai lähettää jonkin toimikunnan valmisteltavaksi. Jos lykkäysehdotus esitetään tavallisessa puheenvuorossa, keskustelu jatkuu, Jos se esitetään työjärjestyspuheenvuorossa Hylkäysehdotuksessa esitetään, että asialle ei tehtäisi mitään, vaan asian annetaan raueta. Tavallisin äänestystapa on äänestää avoimesti kädennostolla. Suljettu lippuäänestys on enimmäkseen käytössä henkilövaaleissa. Jos yli puolet osallistujista vaatii asiaäänestystä salaisena lippuäänestyksenä, niin tehdään. Henkilövaali toimitetaan suljetuin lipuin, jos yksikin sitä vaatii. Puheenjohtajan on annettava selkeät ohjeet lippuihin tehtävistä merkinnöistä, jotta lippujen hylkäyksiltä vältyttäisiin. Jos keskustelussa on tehty vain yksi ehdotus, ei luonnollisesti tarvita äänestystä. Päätös on yksimielinen. Jos on tehty vain kaksi kannatettua ehdotusta, ne pannaan vastakkain äänestyksessä, ja enemmän ääniä saanut ehdotus voittaa ja tulee kokouksen päätökseksi. Mutta jos ehdotuksia on enemmän, vaaditaan jo hieman tarkempaa äänestysjärjestystä. KOLLEGIAALINEN ÄÄNESTYSJÄRJESTYS Kollegiaalisessa äänestyksessä kaikista vaihtoehdoista äänestetään samanaikaisesti. Jokainen antaa äänensä parhaaksi katsomalleen vaihtoehdolle. Eniten ääniä saanut on kokouksen päätös. Kollegiaalista äänestysjärjestystä käytettäessä voi päätökseksi tulla kuitenkin vähemmistön kannattama ajatus, kun suurin osa äänistä hajoaa muiden ehdotusten välille. Tämä on kuitenkin aika tavallinen äänestystapa vaaleissa. Esimerkki: Keskustelussa on tehty kannatetut ehdotukset: Hankitaan pyöreä pöytä. Hankitaan soikea pöytä. Hankitaan kolmionmuotoinen pöytä. Hankitaan neliönmuotoinen pöytä. Äänet jakautuvat seuraavasti: pyöreä 10 ääntä soikea 7 ääntä kolmio 8 ääntä neliö 9 ääntä. Päätökseksi tulee pyöreä pöytä, jota äänesti kymmenen osallistujaa. Enemmistö ( = 24) on kuitenkin asiasta eri mieltä.

10 10 PARLAMENTAARINEN ÄÄNESTYSJÄRJESTYS Parlamentaarisessa äänestyksessä osallistujille annetaan mahdollisuus ilmaista kantansa kaikkiin esitettyihin vaihtoehtoihin asettamalla äänestyksiin aina kaksi ehdotusta kerrallaan vastakkain. Näin äänestyksestä muodostuu tavallaan äänestysten sarja. Parlamentaarinen YKSITYISKOHTAINEN äänestysjärjestys on pakollinen mm. kunnallisessa kokoustekniikassa. Yksityiskohtaisessa äänestysjärjestyksessä edetään seuraavasti: 1. lykkäysehdotus / päätetään nyt 2. kaksi pääehdotuksesta poikkeavaa ehdotusta vastakkain 3. edellisessä voittanut / seuraava vastaehdotus 4. sama menettely kaikkien vastaehdotusten kohdalla 5. viimeksi voittanut / pääehdotus 6. edellisessä voittanut / hylkäysehdotus. Jokaisessa vaiheessa häviölle joutunut ehdotus hylätään lopullisesti. Jos ensimmäisessä vaiheessa lykkäys voittaa, asian käsittely päätetään tähän ja siirretään vaikkapa seuraavaan kokoukseen. Esimerkki: keskustelun pohjana on ollut esitys, että tehdään opintomatka Tukholmaan. Tämä on pääehdotus. Keskustelussa on lisäksi kannatetusti esitetty, että matkakohde olisikin Kiina ja että matkakohde voisi olla Oslo. Nämä ovat vastaehdotuksia. Lisäksi on esitetty, ettei tehdä matkaa ollenkaan. Tätäkin on kannatettu ja tämä on hylkäysehdotus. Lykkäystä ei ole esitetty. Yksityiskohtainen äänestysjärjestys etenee tässä tapauksessa näin: 1. Kiina / Oslo 2. edellisen voittaja / Tukholma 3. edellisen voittaja / hylkäys. (Knoppi: LYHYT ÄÄNESTYSJÄRJESTYS on yleinen parlamentaarinen äänestysjärjestys yhdistyksissä, vaikkakin yksityiskohtainen olisi suositeltavampi. Lyhyen tulos on hieman summittain, mutta tulos saadaan nopeasti. 1. lykkäysehdotus / päätetään nyt 2. pääehdotus / hylkäysehdotus 3. pääehdotus / kaikki vastaehdotukset 4. pääehdotus / yksi vastaehdotus 5. edellisessä voittanut / seuraava vastaehdotus Jos ensimmäisessä vaiheessa lykkäys voittaa, äänestys päättyy. Jos toisessa vaiheessa hylkäys voittaa, äänestys päättyy. Jos kolmannessa vaiheessa pääehdotus voittaa, siitä tulee päätös, ja äänestys päättyy.) 5.4. Äänten laskeminen ja tuloksen julistaminen Ääntenlaskijat laskevat äänet. Ellei heitä ole kokouksessa vielä valittu, heidät voidaan valita ennen äänestystä. Pienessä kokouksessa puheenjohtaja voi itse laskea nostetut kädet. Äänestysliput jätetään puheenjohtajalle valmiiksi ryhmiteltyinä. Puheenjohtaja, sihteeri ja ääntenlaskijat tarkistavat ne yhdessä. Äänestyksen tulos julistetaan. PÄÄTÖKSEN JULISTAMINEN Päätös on julistettava tuloksen julistamisen jälkeen erikseen ja vahvistettava nuijalla. Tietyt asiat sanellaan sanasta sanaan pöytäkirjaan.

11 Vaalit Asian käsittely on sama kuin asioiden käsittelyssäkin, mutta äänestyksen sijasta puhutaan vaalista, kun päätös koskee henkilövalintaa. Erilaisten sääntöjen ja tapojen mukaan ehdokkaat voidaan nimetä joko etukäteen tai kokouksessa. Joskus etukäteen nimettyjen lisäksi voidaan nimetä lisää ehdokkaita kokouksessa. Ehdokkaiden suostumus on syytä tarkistaa. Useat yhdistykset käyttävät kollegiaalista vaalia. Muita vaalitapoja löytyy eri yhdistysten säännöistä ja kokoustekniikan oppaista. 6. PÖYTÄKIRJA 6.1. Pöytäkirjan tarkistaminen 6.2. Pöytäkirjanote Pöytäkirja antaa tietoja siitä, kuinka asiat on aikaisemmin hoidettu. Pöytäkirja toimii osoituksena yhdistyksen päätöksistä, kun asioidaan viranomaisten kanssa. Yhdistyksen vuosikertomuksen laatija tai historiikin kirjoittaja saa pöytäkirjoista arvokasta tietoa. Päätöspöytäkirja sisältää tehdyt päätökset täsmällisesti. Selostuspöytäkirja esittelee myös kokouksen kulkua. Keskustelupöytäkirja on sanatarkka kokouksen kuvaus ja käytännössä erittäin harvinainen. Pöytäkirjassa on mainittava yhdistyksen nimi kokouksen laatu kokouksen aika ja paikka läsnäolijat puheenjohtaja ja sihteeri. Asiaosassa on käsittelyjärjestyksessä kaikki kokouksen asiakohdat. Sanamuodoissa pyritään lyhyyteen ja ytimekkyyteen. Päätös on kuitenkin merkittävä mahdollisimman sanatarkasti. Myös perustelut voi laittaa näkyviin. Loppumerkinnöiksi puheenjohtaja ja sihteeri allekirjoittavat pöytäkirjan. Pöytäkirja voidaan tarkistaa kolmella tavalla. Kokouksessa voidaan valita kaksi pöytäkirjantarkistajaa, jotka ovat paikalla kokouksessa. Luettuaan kokouksen pöytäkirjan he kirjoittavat siihen: Olemme tarkistaneet tämän pöytäkirjan ja todenneet sen oikeaksi. Siellä ja täällä. Allekirjoitus ja Allekirjoitus. Pöytäkirja voidaan myös lukea seuraavassa kokouksessa ääneen, jolloin kokousväki hyväksyy sen. Tarkastusmerkintä tulee uuden kokouksen pöytäkirjaan. Voi sen toki laittaa tarkistettavaan pöytäkirjaankin. Kolmas tapa on lukea pöytäkirja samaisen kokouksen päätteeksi, jollin merkintä pöytäkirjan tarkistamisesta tulee pöytäkirjan viimeiseksi kohdaksi. Pöytäkirjanotteessa tarvitaan: otsikko kokouksen päätösvaltaisuutta ja laillisuutta osoittava kohta järjestäytymistä osoittava kohta kyseistä asiaa koskeva kohta varmennusallekirjoitukset tarkistuslausunto otteen oikeaksi todistaminen mahdollinen eriävä mielipide tai vastalause ja sen esittäjän nimi.

12 12 Vastaa seuraaviin kysymyksiin kokoustaidon opetusmonisteen perusteella. Voit käyttää apunasi myös äidinkielen oppikirjoja. Vie vastaukset blogiisi. Kirjoita täydellisin virkkein (Kokouksen valmisteluun kuuluvat seuraavat asiat ) 1. Miten kokous valmistellaan? Luettele neljä asiaa, jotka kuuluvat valmisteluun. (kohta 1.) 2. Kokouksen asialistalla on kahvinkeittimen hankita. Jos tehtävänäsi olisi valmistella asiaa kokoukseen, mitä tietoja hankkisit? (kohta 1.3.) 3. Miten toimit, kun sinut on juuri valittu kokouksen puheenjohtajaksi? (kohta 2.2.) 4. Miten toteat puheenjohtajana kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden? (kohta 2.3.) 5. Miten toimit puheenjohtajana, kun laillisuutta tarkistaessasi huomaat, ettei kokouskutsuja ole toimitettu ajoissa? (kohta 2.3.) 6. Selosta asialistan ja esityslistan ero. (kohta 1.2.) 7. Selosta työjärjestyspuheenvuoro. (kohta 4.) 8. Matti on ehdottanut, että pysäköintipaikkaa laajennettaisiin. Olet samaa mieltä hänen kanssaan. Minkälaisen puheenvuoron esität ja miksi? (kohta 4.) 9. Miten toimit kokouksen osallistujana, kun huomaat puheenjohtajan vetävän kokousta liian hätäisesti? (kohta 4.) 10. Mitkä ovat päätösasian käsittelyn vaiheet? (kohta 3.) 11. Milloin asia voidaan päättää ilman äänestystä, vaikka keskustelussa olisi tullut useitakin ehdotuksia? (kannatusmenettely kohta 3.4.) 12. Millaiset ehdotuksen eivät tarvitse kannatusta? (kohta 3.4.)

Kokouskäytänteitä OAJ Uusimaa Uusien toimijoiden koulutus 2015 Eija Pajari

Kokouskäytänteitä OAJ Uusimaa Uusien toimijoiden koulutus 2015 Eija Pajari Kokouskäytänteitä OAJ Uusimaa Uusien toimijoiden koulutus 2015 Eija Pajari 1 KOKOUSTAITO 2 Miksi kokoonnutaan? Keskustelemaan yhteisistä asioista Tekemään päätöksiä Kokoustekniikka kannattaa tuntea, jotta

Lisätiedot

VERKKO-OPISTO Asian käsittely, päätöksenteko, äänestyspäätös, vaalitilanne

VERKKO-OPISTO Asian käsittely, päätöksenteko, äänestyspäätös, vaalitilanne VERKKO-OPISTO Asian käsittely, päätöksenteko, äänestyspäätös, vaalitilanne Timo Reko timo.reko@msl.fi Asian käsittely Asian käsittelyn vaiheilla tarkoitetaan niitä menettelyjä, miten kokouksessa toimitaan

Lisätiedot

Kokoustekniikka Onnistunut kokous

Kokoustekniikka Onnistunut kokous Lions Clubs International MD 107 Finland Kokoustekniikka Onnistunut kokous Leena Lehtonen, Varpu Ylhäinen Mikä on kokous? Määrämuotoinen sääntöihin ja vakiintuneisiin tapoihin sidottu vuorovaikutus- ja

Lisätiedot

Yhtiökokouksen puheenjohtaja kuinka johtaa kokousta

Yhtiökokouksen puheenjohtaja kuinka johtaa kokousta Yhtiökokouksen puheenjohtaja kuinka johtaa kokousta Kristel Pynnönen Apulaispäälakimies Suomen Kiinteistöliitto 1 Kokouksen valmistelu Valmistaudu olemaan rohkeasti esillä Tunne yhtiökokouksen kannalta

Lisätiedot

Kokoustekniikka Puheenjohtajan ja sihteerin roolit

Kokoustekniikka Puheenjohtajan ja sihteerin roolit Yhteiskunnalliset soveltavat opinnot - Hallintomenettelytaidot (2424202) 1 op Yliopistonlehtori Heikki Salomaa Kokoustekniikka Puheenjohtajan ja sihteerin roolit MITEN KOKOUS ETENEE? Kokouksen avaus Järjestäytyminen

Lisätiedot

KOKOUSKÄYTÄNNÖT. Yritystoiminta Pauliina Stranius

KOKOUSKÄYTÄNNÖT. Yritystoiminta Pauliina Stranius KOKOUSKÄYTÄNNÖT Kokous kokouksissa keskustellaan yhteisistä asioista ja tehdään niistä päätöksiä päätökset pannaan toimeen kokouksen jälkeen ja päätösten toimeenpanoa seurataan vapaus kokoontua, yhdistymisvapaus

Lisätiedot

Vielä kerran tervetuloa ja totean kokouksen avatuksi. (kop) Voitaneen todeta kokous päätösvaltaiseksi. Todetaan (kop)

Vielä kerran tervetuloa ja totean kokouksen avatuksi. (kop) Voitaneen todeta kokous päätösvaltaiseksi. Todetaan (kop) KÄSIKIRJOITUS Hyvinkään Venlan kaupunginosayhdistyksen vuosikokoukseen AIKA 11.06.2010, PAIKKA Hyvinkää, ASIALISTA: 1. Kokouksen avaus (kop, kop, kop) Hyvät ystävät. Tervetuloa Hyvinkään Venlan kaupunginosayhdistyksen

Lisätiedot

YLIMÄÄRÄINEN JÄSENKOKOUS 2017

YLIMÄÄRÄINEN JÄSENKOKOUS 2017 Ylimääräinen jäsenkokous 2017 Esityslista 13.8.2017 YLIMÄÄRÄINEN JÄSENKOKOUS 2017 AIKA Lauantai 28.10.2017 klo 10.00-12.00 PAIKKA LÄSNÄ Hotelli Korpilampi, Auditorio Korpilammentie 5, 02970 Espoo Valtuutetut

Lisätiedot

Kokousmenettelystä Hankasalmen kunnassa. Kunnanjohtajan helmikuisen koulutuksen kalvoja

Kokousmenettelystä Hankasalmen kunnassa. Kunnanjohtajan helmikuisen koulutuksen kalvoja Kokousmenettelystä Hankasalmen kunnassa Kunnanjohtajan helmikuisen koulutuksen kalvoja Valmistelu ja kokousmenettely Kunnanhallituksen on valmisteltava valtuuston käsittelyyn tulevat asiat ilman valmistelua

Lisätiedot

Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki osuuskunta Tiina Sivonen

Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki osuuskunta Tiina Sivonen Kokoustaito ja -tekniikka 31.1.2014 Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta Lähteenä Yhdistystoiminnan käsikirja ja Johda yhdistyksesi menestykseen, puheenjohtajan käsikirja, Kari Loimu Keski-Suomen Yhteisöjen

Lisätiedot

Yhtymävaltuuston työjärjestys

Yhtymävaltuuston työjärjestys 14.6.2005 Yhtymävaltuuston työjärjestys yh 17.5.2005 YV 14.6.2005 ITÄ-UUDENMAAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN YHTYMÄVALTUUSTON TYÖJÄRJESTYS I LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Yhtymävaltuuston toiminnan järjestelyt Valtuuston

Lisätiedot

Esityslista. Asiakirja 5

Esityslista. Asiakirja 5 Esityslista kirja 5 ESITYSLISTA AIKA 17.-18.11.2012, kokous alkaa lauantaina 17.11. klo 11.30 PAIKKA Kouvolan kaupungintalo, Torikatu 10 45100 Kouvola LÄSNÄ Valtuutetut kokousedustajat, yhdistyksen puheenjohtajat

Lisätiedot

Kymin ja Etelä-Savon vaalipiirin (IV) vaalipiirikokous liittohallituksen jäsenehdokkaiden vaalia varten

Kymin ja Etelä-Savon vaalipiirin (IV) vaalipiirikokous liittohallituksen jäsenehdokkaiden vaalia varten ESITYSLISTA/PÖYTÄKIRJA Kymin ja Etelä-Savon vaalipiirin (IV) vaalipiirikokous liittohallituksen jäsenehdokkaiden vaalia varten Aika Lauantai 27.2.2016 klo 11.00 15.00 Paikka Läsnäolijat Sokos Hotel Vaakuna,

Lisätiedot

Kokousta taidolla! 28.2.2012. Maritta Stoor-Lehtonen

Kokousta taidolla! 28.2.2012. Maritta Stoor-Lehtonen Kokousta taidolla! 28.2.2012 Maritta Stoor-Lehtonen Kokoustaito ja -tekniikka Osanottajien toiveiden ja kysymysten mukainen eteneminen Käsitellään siis Asiakirjan rakennetta Kokouskutsu-esityslistaa Asioiden

Lisätiedot

TOIMIJAT JA KOKOUSTEKNIIKKA

TOIMIJAT JA KOKOUSTEKNIIKKA TOIMIJAT JA KOKOUSTEKNIIKKA Toimijat, kokoukset ja kokoustekniikka Toimijoiden roolit Jäsenet Hallitus ja toimihenkilöt Sihteeri Puheenjohtaja taloudenhoitaja Kts. YHTALO Ryhmätyö Millainen on hyvä kokous?

Lisätiedot

JOKILATVOJEN TILAPAVELUIDEN KUNTAYHTYMÄN YHTYMÄKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS

JOKILATVOJEN TILAPAVELUIDEN KUNTAYHTYMÄN YHTYMÄKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS JOKILATVOJEN TILAPAVELUIDEN KUNTAYHTYMÄN YHTYMÄKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS 2 3 SISÄLLYSLUETTELO YHTYMÄKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS...5 2 Yhtymäkokoukset...5 3 Nimenhuuto ja ääniluettelon vahvistaminen...5 4 Asioiden

Lisätiedot

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Sääntömääräinen liittokokous Selkeä esityslista

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Sääntömääräinen liittokokous Selkeä esityslista Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Sääntömääräinen liittokokous 2018 Selkeä esityslista Esityslista on kokouksen ohjelma. Siinä kerrotaan kokouksessa päätettävät asiat. esityslista 1. Kokouksen avaus Liittokokous

Lisätiedot

TAIDEYLIOPISTON YLIOPPILASKUNNAN HALLITUKSEN TYÖJÄRJESTYS. Hyväksytty Taideyliopiston ylioppilaskunnan edustajiston kokouksessa

TAIDEYLIOPISTON YLIOPPILASKUNNAN HALLITUKSEN TYÖJÄRJESTYS. Hyväksytty Taideyliopiston ylioppilaskunnan edustajiston kokouksessa 1 2 TAIDEYLIOPISTON YLIOPPILASKUNNAN HALLITUKSEN TYÖJÄRJESTYS Hyväksytty Taideyliopiston ylioppilaskunnan edustajiston kokouksessa 11.12.2012 3 4 5 6 7 I LUKU Yleisiä säännöksiä 1 Soveltamisala Sen lisäksi,

Lisätiedot

MLL Tapaninkylän kevätkokous. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tapaninkylän paikallisyhdistys ry.

MLL Tapaninkylän kevätkokous. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tapaninkylän paikallisyhdistys ry. MLL Tapaninkylän kevätkokous Tapaninkylän paikallisyhdistys ry. 1. Kokouksen avaus Yhdistyksen puheenjohtaja avaa kokouksen. Hän pitää usein myös lyhyen tervetulopuheenvuoron: Hyvät osanottajat, toivotan

Lisätiedot

MLL Tapaninkylän syyskokous. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tapaninkylän paikallisyhdistys ry.

MLL Tapaninkylän syyskokous. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tapaninkylän paikallisyhdistys ry. MLL Tapaninkylän syyskokous Tapaninkylän paikallisyhdistys ry. 1. Kokouksen avaus Yhdistyksen puheenjohtaja avaa kokouksen. Hän pitää usein myös lyhyen tervetulopuheenvuoron: Hyvät osanottajat, toivotan

Lisätiedot

Äänestys ja enemmistön käsitteet. Timo Reko

Äänestys ja enemmistön käsitteet. Timo Reko Äänestys ja enemmistön käsitteet Timo Reko timo.reko@msl.fi Äänestys Asiakysymyksissä suoritetaan äänestys, mikäli kokouksessa esitetään yksi tai useampi kannatettu vasta- tai muutosehdotus hallituksen

Lisätiedot

TYÖJÄRJESTYS (Nuorisovaltuusto )

TYÖJÄRJESTYS (Nuorisovaltuusto ) Nuorisovaltuusto 23.2.2015 11/Liite nro 1 TYÖJÄRJESTYS (Nuorisovaltuusto 20.3.2001 18) Nuorisovaltuuston työjärjestys on päivitetty 1.3.2012 12, voimaantulo 1.3.2012 HUITTISTEN NUORISOVALTUUSTON TYÖJÄRJESTYS

Lisätiedot

Joulukuun kokouksessa nimeämisvaliokunta tekee esityksen hallituksen erovuoroisten jäsenten valinnasta ja hallituksen jäsenten palkkioista.

Joulukuun kokouksessa nimeämisvaliokunta tekee esityksen hallituksen erovuoroisten jäsenten valinnasta ja hallituksen jäsenten palkkioista. 1(6) Osuuskauppa Maakunta 13.9.2016 Kajaani HALLINTONEUVOSTON TYÖJÄRJESTYS Hyväksytty hallintoneuvoston kokouksessa 13.9.2016 Osuuskauppa Maakunnan säännöissä määriteltyjen tehtäviensä hoitamista varten

Lisätiedot

EDUSTAJISTON JÄRJESTÄYTYMISKOKOUS. Aika: Torstai klo Turku-sali, Yo-talo A, 2. krs. Esityslista. Kokouksen avaaminen

EDUSTAJISTON JÄRJESTÄYTYMISKOKOUS. Aika: Torstai klo Turku-sali, Yo-talo A, 2. krs. Esityslista. Kokouksen avaaminen Sivu 1 / 5 EDUSTAJISTON JÄRJESTÄYTYMISKOKOUS Aika: Torstai 3.12.2015 klo 18.15 Paikka: Turku-sali, Yo-talo A, 2. krs. Esityslista 1 Kokouksen avaaminen 2 Laillisuus ja päätösvaltaisuus Kutsu edustajiston

Lisätiedot

ETELÄ-KARJALAN LIITTO MAAKUNTAVALTUUSTON TYÖJÄRJESTYS. Maakuntavaltuuston hyväksymä. I L u k u KOKOUKSET JA ASIAIN KÄSITTELY

ETELÄ-KARJALAN LIITTO MAAKUNTAVALTUUSTON TYÖJÄRJESTYS. Maakuntavaltuuston hyväksymä. I L u k u KOKOUKSET JA ASIAIN KÄSITTELY ETELÄ-KARJALAN LIITTO MAAKUNTAVALTUUSTON TYÖJÄRJESTYS Maakuntavaltuuston 25.11.1997 hyväksymä I L u k u KOKOUKSET JA ASIAIN KÄSITTELY 1 Maakuntavaltuuston puheenjohtajien vaali 1 Maakuntavaltuusto valitsee

Lisätiedot

Puheenjohtajan nuotit yhtiökokouksen johtamiseen

Puheenjohtajan nuotit yhtiökokouksen johtamiseen Puheenjohtajan nuotit 1 (7) Puheenjohtajan nuotit yhtiökokouksen johtamiseen 1. KOKOUKSEN AVAAMINEN Koollekutsujan nimeämä henkilö, normaalisti hallituksen pj, avaa kokouksen ja toivottaa osallistujat

Lisätiedot

Ruokolahden nuorisoneuvoston toimintasääntö. 1. Nuorisoneuvoston tarkoitus ja tavoite

Ruokolahden nuorisoneuvoston toimintasääntö. 1. Nuorisoneuvoston tarkoitus ja tavoite Ruokolahden nuorisoneuvoston toimintasääntö 1. Nuorisoneuvoston tarkoitus ja tavoite Nuorisoneuvoston tarkoituksena on edistää ja kehittää nuorison asemaa kunnassa ilman puoluepoliittisia tai uskonnollisia

Lisätiedot

YHDISTYKSEN SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN VUOSIKOKOUS. Aika 23.9.2009 klo 16.00. Paikka Kokoustila Kataja, Järjestökatu 10

YHDISTYKSEN SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN VUOSIKOKOUS. Aika 23.9.2009 klo 16.00. Paikka Kokoustila Kataja, Järjestökatu 10 EETANET RY. PÖYTÄKIRJA 1/2009 1(8) Pöytäkirja kertoo yhdistyksen jäsenille ja viranomaisille, mitä kokous on päättänyt ja mitä pitäisi tehdä. auttaa seuraamaan päätösten toteuttamista. antaa tietoja siitä,

Lisätiedot

Sihteerin tehtävät + pöytäkirjat. Järjestökoulutukset 6 &

Sihteerin tehtävät + pöytäkirjat. Järjestökoulutukset 6 & Sihteerin tehtävät + pöytäkirjat Järjestökoulutukset 6 & 7.2.2017 Tehtäviä Hallitus voi päättää tehtävänjaostaan miten haluaa Ohessa tyypillisimpiä asioita Kirjalliset tehtävät Juoksevien asioiden hoitaminen

Lisätiedot

SJL:n valtuuston työjärjestys

SJL:n valtuuston työjärjestys 1 SJL:n valtuuston työjärjestys 1. Valtuuston tehtävät Valtuustolla on ylin päätösvalta liiton asioissa. Valtuuston tehtävistä säädetään yleisluontoisesti liiton säännöissä, mm. pykälissä 29 35. Tällä

Lisätiedot

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Sääntömääräinen liittokokous Selkeä esityslista

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Sääntömääräinen liittokokous Selkeä esityslista Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Sääntömääräinen liittokokous 2017 Selkeä esityslista lista on kokouksen ohjelma. Siinä kerrotaan kokouksessa päätettävät asiat. esityslista 1. Kokouksen avaus Liittokokous

Lisätiedot

Kokoustekniikkaa AYY:n yhdistyskoulutus 26.11.2013 @ Design Factory Otto Palonen. Pohjana Jarmo Mäkelän koulutus AYY:n yhdistyskoulutuksessa 2011

Kokoustekniikkaa AYY:n yhdistyskoulutus 26.11.2013 @ Design Factory Otto Palonen. Pohjana Jarmo Mäkelän koulutus AYY:n yhdistyskoulutuksessa 2011 Kokoustekniikkaa AYY:n yhdistyskoulutus 26.11.2013 @ Design Factory Otto Palonen Pohjana Jarmo Mäkelän koulutus AYY:n yhdistyskoulutuksessa 2011 Agenda Erilaiset kokoukset yhdistyksessä Kokoustekniikkaa

Lisätiedot

Esityslista XIII jäsenkokoukselle. Asiakohta 6

Esityslista XIII jäsenkokoukselle. Asiakohta 6 Esityslista XIII jäsenkokoukselle Asiakohta 6 1 ESITYSLISTA AIKA 22.-23.11.2014 PAIKKA Mikkelin ammattikorkeakoulu, Patteristonkatu 3, 50100 Mikkeli LÄSNÄ Valtuutetut kokousedustajat, yhdistyksen puheenjohtajat

Lisätiedot

Liittokokous, liittovaltuusto ja liittohallitus

Liittokokous, liittovaltuusto ja liittohallitus Liittokokous, liittovaltuusto ja liittohallitus 8.9.2014 Järjestöpäivät 5.-6.9.2014 Liittokokous joka 3. vuosi - valitsee liittovaltuustoedustajat Liittovaltuusto 34 yhdistysten edustajaa 10 muuta edustajaa

Lisätiedot

Nuorisovaltuuston johtosääntö (päivitetty )

Nuorisovaltuuston johtosääntö (päivitetty ) Nuorisovaltuuston johtosääntö (päivitetty 9.1.2017) 1 Nuorisovaltuuston tarkoitus Siilinjärven Nuorisovaltuusto on siilinjärveläisistä nuorista koostuva kunnanhallituksen alainen nuoria koskevien asioiden

Lisätiedot

Sääntömääräinen vuosikokous Esityslista 19.3.2013. 2 Kokouksen laillisuus, päätösvaltaisuus ja läsnäolijoiden toteaminen

Sääntömääräinen vuosikokous Esityslista 19.3.2013. 2 Kokouksen laillisuus, päätösvaltaisuus ja läsnäolijoiden toteaminen Esityslista 19.3.2013 Kokouksen asiat 1 Kokouksen avaus 2 Kokouksen laillisuus, päätösvaltaisuus ja läsnäolijoiden toteaminen 3 Kokouksen puheenjohtajan ja sihteerin valinta 4 Kokouksen pöytäkirjantarkastajien

Lisätiedot

Aika: Keskiviikko klo Turku-sali, Yo-talo A, 2. krs. Esityslista. 143 Kokouksen avaus. 144 Laillisuus ja päätösvaltaisuus

Aika: Keskiviikko klo Turku-sali, Yo-talo A, 2. krs. Esityslista. 143 Kokouksen avaus. 144 Laillisuus ja päätösvaltaisuus EDUSTAJISTON JOULUKUUN KOKOUS Aika: Keskiviikko 10.12.2014 klo 18.15 Paikka: Turku-sali, Yo-talo A, 2. krs. Esityslista 143 Kokouksen avaus 144 Laillisuus ja päätösvaltaisuus 145 Pöytäkirjantarkastajien

Lisätiedot

KOKOUSKUTSU ESITYSLISTA PÖYTÄKIRJA

KOKOUSKUTSU ESITYSLISTA PÖYTÄKIRJA Kokous n:o 1 / 2015 Pvm 5.3.2015 Kello 17.30 Sivu1/3 Auran seurakunnan diakoniatyön johtokunnan kokous 1 /2015 pidetään torstaina 5. maaliskuuta alkaen klo 17.30 seurakunnan virastotalon kokoushuoneessa

Lisätiedot

4. KOKOUSTEKNIIKKA MÄÄRITELMÄ

4. KOKOUSTEKNIIKKA MÄÄRITELMÄ 4. KOKOUSTEKNIIKKA MÄÄRITELMÄ 20 Kokouksella tarkoitetaan tilaisuutta, johon on kokoontunut useita henkilöitä keskustelemaan ja tekemään päätöksiä, kuulemaan puheita tai jossakin muussa näihin verrattavassa

Lisätiedot

Arvoisat Hyvinkään Venlan kaupunginosan asukkaat. Hyvät ystävät.

Arvoisat Hyvinkään Venlan kaupunginosan asukkaat. Hyvät ystävät. Käsikirjoitus Yhdistyksen kokouksen -video -esitykseen. Kaupunginosayhdistyksen perustamiskokouksen asialista: Kop, kop, kop 1. Kokouksen avaus Avaaja Arvoisat Hyvinkään Venlan kaupunginosan asukkaat.

Lisätiedot

Työjärjestys perustuu yliopiston akateemisten asiain komitean työjärjestykseen.

Työjärjestys perustuu yliopiston akateemisten asiain komitean työjärjestykseen. Kemian tekniikan korkeakoulun akateemisen komitean työjärjestys 13.2.2018 1. Työjärjestyksen sisältö Tämä on kemian tekniikan korkeakoulun akateemisen komitean työjärjestys, jossa on määräykset akateemisen

Lisätiedot

1.1.Kokouksen avaus, puheenjohtaja (edellinen puheenjohtaja) 1.2. Kokouksen puheenjohtajan valinta Kokouksen sihteerin valinta

1.1.Kokouksen avaus, puheenjohtaja (edellinen puheenjohtaja) 1.2. Kokouksen puheenjohtajan valinta Kokouksen sihteerin valinta 1(5) VUOSIKOKOUKSEN ESITYSLISTA (yhdistyksen nimi) ESITYSLISTA RANTAMÄEN MARTTAYHDISTYS RY:N VUOSIKOKOUS Aika: Paikka: KÄSITELTÄVÄT ASIAT 1. KOKOUKSEN AVAUS JA JÄRJESTÄYTYMINEN 1.1.Kokouksen avaus, puheenjohtaja

Lisätiedot

Paasitorni, Paasivuorenkatu 5 A, Tarja Halonen - sali. Läsnä Paikalla 27 osaston varsinaista jäsentä sekä 1 eläkelläisjäsen.

Paasitorni, Paasivuorenkatu 5 A, Tarja Halonen - sali. Läsnä Paikalla 27 osaston varsinaista jäsentä sekä 1 eläkelläisjäsen. SYYSKOKOUS Aika 23.11.2016 klo. 18.00 20.35 Paikka, Tarja Halonen - sali Läsnä Paikalla 27 osaston varsinaista jäsentä sekä 1 eläkelläisjäsen. Liite:1 1 Kokouksen avaus Ammattiosaston puheenjohtaja Kenneth

Lisätiedot

PIRKANMAAN OSUUSKAUPAN EDUSTAJISTON TYÖJÄRJESTYS

PIRKANMAAN OSUUSKAUPAN EDUSTAJISTON TYÖJÄRJESTYS Osuuskaupan säännöissä määriteltyjen tehtäviensä hoitamista varten edustajisto on hyväksynyt 14.11.2017 itselleen tämän työjärjestyksen. Työjärjestystä on muutettu viimeksi 14.11.2017. Tämä työjärjestys

Lisätiedot

POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄN VALTUUSTON TYÖJÄRJESTYS

POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄN VALTUUSTON TYÖJÄRJESTYS Hyväksytty valtuustossa 19.12.2002 muutokset 7, 12 ja 13 :iin Muutettu 1 :n 2 momentti valtuustossa 14.12.2009 POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄN VALTUUSTON TYÖJÄRJESTYS 1. luku YLEISET

Lisätiedot

Suomen Kristillisdemokraatit (KD)- Kristdemokraterna i Finland (KD) r.p.

Suomen Kristillisdemokraatit (KD)- Kristdemokraterna i Finland (KD) r.p. Suomen Kristillisdemokraatit (KD)- Kristdemokraterna i Finland (KD) r.p. XXVII PUOLUEKOKOUKSEN ESITYSLISTA 18.-19.5.2007 PUOLUEHALLITUKSEN PÄÄTÖSEHDOTUKSET SÄÄNTÖJEN 10 :N MUKAISEEN ESITYSLISTAAN JÄRJESTÄYTYMINEN

Lisätiedot

Osakuntien Yhteisvaltuuskunnan säännöt

Osakuntien Yhteisvaltuuskunnan säännöt Osakuntien Yhteisvaltuuskunnan säännöt (s. 1/6) Osakuntien Yhteisvaltuuskunnan säännöt I 1 Yhdistyksen nimi on Osakuntien Yhteisvaltuuskunta Nationernas Samdelegation ry, ja sen tarkoituksena on toimia

Lisätiedot

SUOMEN KATALYYSISEURA FINSKA KATALYSSÄLLSKAPET - FINNISH CATALYSIS SOCIETY

SUOMEN KATALYYSISEURA FINSKA KATALYSSÄLLSKAPET - FINNISH CATALYSIS SOCIETY SUOMEN KATALYYSISEURA FINSKA KATALYSSÄLLSKAPET - FINNISH CATALYSIS SOCIETY Säännöt 14.4.2016 1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Suomen katalyysiseura, ruotsiksi Finska katalyssällskapet

Lisätiedot

Hallituksen esitys liittokokouksen esityslistaksi Hallituksen esitys liittokokouksen järjestyssäännöksi... 7

Hallituksen esitys liittokokouksen esityslistaksi Hallituksen esitys liittokokouksen järjestyssäännöksi... 7 Sisällysluettelo Hallituksen esitys liittokokouksen esityslistaksi... 5 Hallituksen esitys liittokokouksen järjestyssäännöksi... 7 Hallituksen esitys liiton toiminta- ja talouskatsaukseksi liittokokouskaudelta

Lisätiedot

EDUSTAJISTON JOULUKUUN KOKOUS. Esityslista. Aika: klo Turku-Sali, Rehtorinpellonkatu 4 A, Turku. 134 Kokouksen avaaminen

EDUSTAJISTON JOULUKUUN KOKOUS. Esityslista. Aika: klo Turku-Sali, Rehtorinpellonkatu 4 A, Turku. 134 Kokouksen avaaminen Page 1/5 EDUSTAJISTON JOULUKUUN KOKOUS Aika: 7.12.2016 klo 18.15 Paikka: Turku-Sali, Rehtorinpellonkatu 4 A, 20500 Turku Esityslista 134 Kokouksen avaaminen 135 Laillisuus ja päätösvaltaisuus 136 Pöytäkirjantarkastajien

Lisätiedot

Viikinkiajan Laiva yhdistyksen säännöt

Viikinkiajan Laiva yhdistyksen säännöt Viikinkiajan Laiva yhdistyksen säännöt 1. Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Viikinkiajan Laiva ry. Yhdistyksen kotipaikka on Helsinki. 2. Tarkoitus ja toiminta Yhdistyksen tarkoituksena on edistää

Lisätiedot

VALTUUSTON TYÖJÄRJESTYS

VALTUUSTON TYÖJÄRJESTYS VALTUUSTON TYÖJÄRJESTYS Kuntayhtymävaltuusto hyväksynyt 1.6.1995 1 LUKU - YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 KUNTAYHTYMÄN VALTUUSTON TOIMINNAN JÄRJESTELYT 1 2 VALTUUSTORYHMÄN MUODOSTAMINEN 1 3 VALTUUSTORYHMÄÄN LIITTYMINEN

Lisätiedot

Pelkosenniemen kunnan Nuorisovaltuuston toimintasääntö alkaen

Pelkosenniemen kunnan Nuorisovaltuuston toimintasääntö alkaen Pelkosenniemen kunnan Nuorisovaltuuston toimintasääntö 1.6.2017 alkaen 1 Toiminnan tarkoitus Nuorisovaltuusto on poliittisesti, uskonnollisesti sekä aatteellisesti sitoutumaton nuorten vaikuttajaryhmä,

Lisätiedot

SUOMEN GOLFKENTÄNHOITAJIEN YHDISTYS FINNISH GREENKEEPERS ASSOCIATION RY

SUOMEN GOLFKENTÄNHOITAJIEN YHDISTYS FINNISH GREENKEEPERS ASSOCIATION RY Hallituksen sääntömuutosehdotus kevätkokoukseen 2012 7 Jäsenmaksut Yhdistyksen syyskokous päättää jäsenmaksuista hallituksen esityksen perusteella. A-, B- ja C-jäsenillä sekä kannatusjäsenillä voi olla

Lisätiedot

Peimarin koulutuskuntayhtymän yhtymävaltuuston TYÖJÄRJESTYS 1 PEIMARIN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN YHTYMÄVALTUUSTON TYÖJÄRJESTYS

Peimarin koulutuskuntayhtymän yhtymävaltuuston TYÖJÄRJESTYS 1 PEIMARIN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN YHTYMÄVALTUUSTON TYÖJÄRJESTYS Peimarin koulutuskuntayhtymän yhtymävaltuuston TYÖJÄRJESTYS 1 PEIMARIN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN YHTYMÄVALTUUSTON TYÖJÄRJESTYS 1.luku YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 YHTYMÄVALTUUSTON TOIMINNAN JÄRJESTELYT Yhtymävaltuuston

Lisätiedot

YHTYMÄVALTUUSTON TYÖJÄRJESTYS

YHTYMÄVALTUUSTON TYÖJÄRJESTYS SEINÄJOEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN YHTYMÄVALTUUSTON TYÖJÄRJESTYS Hyväksytty yhtymävaltuustossa.. 2005 I YLEISTÄ 1 Yhtymävaltuuston toiminnan järjestelyt Yhtymävaltuuston toimikauden ensimmäisen kokouksen kutsu

Lisätiedot

PELKOSENNIEMEN KUNNAN NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASÄÄNTÖ

PELKOSENNIEMEN KUNNAN NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASÄÄNTÖ PELKOSENNIEMEN KUNNAN NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASÄÄNTÖ Hyväksytty Khall Voimaantulo: 1.6.2017 Sisällys 1 Toiminnan tarkoitus... 3 2 Nuorisovaltuuston jäsenet ja niiden valinta... 3 3 Nuorisovaltuuston

Lisätiedot

Edustajiston työjärjestys

Edustajiston työjärjestys Edustajiston työjärjestys Iltakoulussa 17.9.2009 Työjärjestyksen tila Ensimmäinen luonnos laadittu keväällä yhdistyvissä ylioppilaskunnissa Käsitelty viime iltakoulussa Pöydällä jokunen muutosesitys Muutosesitykset

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA. Läsnä Samuli Salonen, Puheenjohtaja Beda Suni, Sihteeri

PÖYTÄKIRJA. Läsnä Samuli Salonen, Puheenjohtaja Beda Suni, Sihteeri 06.11.2017 1 (5) YHDISTYKSEN HALLITUKSEN KOKOUS Aika 1.1.2017, klo 17.00 Paikka DI-02, TAMK, Kuntokatu 3, 33520 Tampere Läsnä Samuli Salonen, Puheenjohtaja Beda Suni, Sihteeri Valtteri Kivelä Essi Kuusela

Lisätiedot

Kapernaumin Kyläyhdistys Ry YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT

Kapernaumin Kyläyhdistys Ry YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT Kapernaumin Kyläyhdistys Ry YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT 1. Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Kapernaumin Kyläyhdistys Ry. Se on kaupunginosayhdistys, jonka kotipaikka on Seinäjoen kaupunki. 2. Tarkoitus ja

Lisätiedot

MAAKUNTAVALTUUSTON TYÖJÄRJESTYS

MAAKUNTAVALTUUSTON TYÖJÄRJESTYS MAAKUNTAVALTUUSTON TYÖJÄRJESTYS 1 POHJOIS-POHJANMAAN LIITTO 2 SISÄLLYSLUETTELO I LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 1 Maakuntavaltuuston toiminnan järjestelyt 1 2 Valtuustoryhmän muodostaminen 1 II LUKU VALTUUTETUN

Lisätiedot

KAUPUNGINVALTUUSTON TYÖJÄRJESTYS

KAUPUNGINVALTUUSTON TYÖJÄRJESTYS 1 KOUVOLAN KAUPUNKI KAUPUNGINVALTUUSTON TYÖJÄRJESTYS Hyväksymispäivä 17.11.2008 1 LUKU Yleiset määräykset 1 Valtuuston toiminnan järjestelyt Valtuusto päättää valtuustokauden ensimmäisessä kokouksessaan

Lisätiedot

SCANFIL OYJ YLIMÄÄRÄINEN YHTIÖKOKOUS 20.8.2015

SCANFIL OYJ YLIMÄÄRÄINEN YHTIÖKOKOUS 20.8.2015 SCANFIL OYJ PÖYTÄKIRJA Y: 2422742-9 No. 2/2015 SCANFIL OYJ YLIMÄÄRÄINEN YHTIÖKOKOUS 20.8.2015 AIKA: 20.8.2015 alkaen klo. 10:00 PAIKKA: LÄSNÄ: Yhtiön pääkonttori, Yritystie 6, Sievi Ääniluettelon (Liite

Lisätiedot

TUUSNIEMEN KUNTA VALTUUSTON TYÖJÄRJESTYS. Hyväksytty kunnanvaltuustossa Tulee voimaan

TUUSNIEMEN KUNTA VALTUUSTON TYÖJÄRJESTYS. Hyväksytty kunnanvaltuustossa Tulee voimaan 1 TUUSNIEMEN KUNTA VALTUUSTON TYÖJÄRJESTYS 2 1 LUKU 1 Valtuuston toiminnan järjestelyt Valtuustossa on puheenjohtaja ja kaksi (2) varapuheenjohtajaa. Valtuuston toimikauden ensimmäisen kokouksen kutsuu

Lisätiedot

Valtuuston perehdytys. Valtuuston seminaari 22.11.2014 OTM Mika Leppinen

Valtuuston perehdytys. Valtuuston seminaari 22.11.2014 OTM Mika Leppinen Valtuuston perehdytys Valtuuston seminaari 22.11.2014 OTM Mika Leppinen Yhdistysoikeus ei ole yksiselitteistä NORMIHIERARKIA OIKEUSKÄYTÄNTÖ Erityislakien ehdottomat normit Yleislakien ehdottomat normit

Lisätiedot

Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ja Visio Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki Tiina Sivonen

Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ja Visio Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki Tiina Sivonen Yhdistystoiminnan peruskurssi: Yhdistyksen kokouskäytännöt 2.2.2015 Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ja Visio Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki Tiina Sivonen Illan aiheet Yhdistyksen eri kokoukset ja kokousten

Lisätiedot

Paula Turkkila, Tuomas Timonen, Anna Myllymäki, Tiina Kupila, Vesa Vuopala ja Eeva Hänninen

Paula Turkkila, Tuomas Timonen, Anna Myllymäki, Tiina Kupila, Vesa Vuopala ja Eeva Hänninen PÖYTÄKIRJA 1 (8) 20.9.2017 LINTUVAARAN KOULU Johtokunnan kokous Aika 20.9.2017 klo 18.00 Paikka Läsnä Lintuvaaran koulun opettajanhuone Paula Turkkila, Tuomas Timonen, Anna Myllymäki, Tiina Kupila, Vesa

Lisätiedot

2 päätösvaltaisuuden ja laillisuuden toteaminen. Kokous todettiin koolle kutsutuksi sääntöjen määräämällä tavalla ja

2 päätösvaltaisuuden ja laillisuuden toteaminen. Kokous todettiin koolle kutsutuksi sääntöjen määräämällä tavalla ja SYYSKOKOUS Aika 13.11.2014 klo.18.05 20.26 Paikka Paasitorni, Paasivuorenkatu 5 A Läsnä osallistujaluettelo,( liite: 1) 1 kokouksen avaus Ammattiosaston puheenjohtaja Pauli Purmonen avasi kokouksen ja

Lisätiedot

Pohjoisen yhteisöjen tuki - Majakka ry. Säännöt

Pohjoisen yhteisöjen tuki - Majakka ry. Säännöt Pohjoisen yhteisöjen tuki - Majakka ry Säännöt 12.1.2012 1Pohjoisen yhteisöjen tuki Majakka ry:n säännöt SÄÄNNÖT 1 Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Pohjoisen yhteisöjen tuki Majakka ry

Lisätiedot

Jäsen voidaan erottaa yhdistyksestä yhdistyksen hallituksen päätöksellä, jos hän on. PoPoPet Ry:n säännöt. 1 Nimi ja kotipaikka.

Jäsen voidaan erottaa yhdistyksestä yhdistyksen hallituksen päätöksellä, jos hän on. PoPoPet Ry:n säännöt. 1 Nimi ja kotipaikka. PoPoPet Ry:n säännöt 1 Nimi ja kotipaikka 2 Tarkoitus 3 Omaisuus 4 Jäsenet Yhdistyksen nimi on PoPoPet Ry (Pohjois-Pohjanmaan hylättyjen pieneläinten tuki ja sijaiskoti ry. Yhdistyksen kotipaikka on Oulu

Lisätiedot

Suomen Menopaussitutkimusseura Finnish Menopause Society. nimisen yhdistyksen säännöt

Suomen Menopaussitutkimusseura Finnish Menopause Society. nimisen yhdistyksen säännöt Suomen Menopaussitutkimusseura Finnish Menopause Society nimisen yhdistyksen säännöt 1 Yhdistyksen nimi on Suomen Menopaussitutkimusseura Finnish Menopause Society Yhdistyksen kotipaikka on Tampere. 2

Lisätiedot

Finnish Bone Society. Yhdistyksen säännöt. 1 Yhdistyksen nimi on Finnish Bone Society r.y. 2 Yhdistyksen kotipaikka on Helsinki

Finnish Bone Society. Yhdistyksen säännöt. 1 Yhdistyksen nimi on Finnish Bone Society r.y. 2 Yhdistyksen kotipaikka on Helsinki Finnish Bone Society Yhdistyksen säännöt 1 Yhdistyksen nimi on Finnish Bone Society r.y. 2 Yhdistyksen kotipaikka on Helsinki 3 Yhdistyksen tarkoituksena on toimia yhdyssiteenä luututkimuksesta kiinnostuneiden

Lisätiedot

VUOSIKOKOUKSEN TYÖ- JA VAALIJÄRJESTYS

VUOSIKOKOUKSEN TYÖ- JA VAALIJÄRJESTYS VUOSIKOKOUKSEN TYÖ- JA VAALIJÄRJESTYS 8.8.2014 Suomen Kotiseutuliiton vuosikokouksen hyväksymä SUOMEN KOTISEUTULIITON VUOSIKOKOUKSEN TYÖ- JA VAALIJÄRJESTYS Huom! 1) 1 Vuosikokouksissa noudatetaan yhdistyslakia,

Lisätiedot

Pykälä Käsiteltävä asia Sivu

Pykälä Käsiteltävä asia Sivu 1 (6) Elin: Vuosikokous Aika: 19.11.2014 klo 18.00 Paikka: Etelä-Pohjanmaan Elinkeinotalo, Huhtalantie 2, 60200 Seinäjoki Esityslista Pykälä Käsiteltävä asia Sivu 1 Kokouksen avaus 2 2 Kokouksen järjestäytyminen

Lisätiedot

2 Yhdistys on aatteellinen ja voittoa tavoittelematon yhdistys. 1. järjestää esitelmätilaisuuksia ja muuta tiedotustoimintaa

2 Yhdistys on aatteellinen ja voittoa tavoittelematon yhdistys. 1. järjestää esitelmätilaisuuksia ja muuta tiedotustoimintaa HELSINGIN PSYKOTERAPIAYHDISTYS r.y. HELSINGFORS PSYKOTERAPIFÖRENING r.f. SÄÄNNÖT YHDISTYKSEN NIMI JA KOTIPAIKKA 1 Yhdistyksen nimi on Helsingin Psykoterapiayhdistys r.y., Helsingfors Psykoterapiförening

Lisätiedot

Uuden edustajiston koulutus

Uuden edustajiston koulutus Uuden edustajiston koulutus Kokoustekniikka ja järjestäytymiskokous 28.11.2017 Pääsihteeri Rauli Elenius TYY Terveeksi Oikeat Hum. Eduxi Soihdunkantajat Vihreä lista PJ PS Vihreä TSE-lista vasemmisto Hybridiaani

Lisätiedot

1. Luku Yleiset määräykset

1. Luku Yleiset määräykset Merijärven nuorisovaltuuston johtosääntö (voimaantulo 17.11.2004) Nämä säännöt sisältävät seuraavat luvut: 1. Luku Yleiset määräykset 2. Luku Nuorisovaltuuston valitseminen 3. Luku Nuorisovaltuuston järjestäytyminen

Lisätiedot

POHJOIS-SAVON SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄN 1 (7)

POHJOIS-SAVON SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄN 1 (7) POHJOIS-SAVON SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄ POHJOIS-SAVON SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄN 1 (7) Valtuuston 17.6.2002 hyväksymä ja 1.9.2002 voimaan tuleva VALTUUSTON TYÖJÄRJESTYS 1. LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA Ensimmäinen syyskokous

PÖYTÄKIRJA Ensimmäinen syyskokous Aalto ENG Sivu 1 (5) PÖYTÄKIRJA Ensimmäinen syyskokous Aika: Torstai 2.11.2017 klo 16.30 Paikka: K215, Konetekniikka K1, Otakaari 4 Läsnäolijat: Lista läsnäolijoista on liitteenä 1. 1. Kokouksen avaaminen

Lisätiedot

POHJOIS-LAPIN SEURAKUNTAYHTYMÄN YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ

POHJOIS-LAPIN SEURAKUNTAYHTYMÄN YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ POHJOIS-LAPIN SEURAKUNTAYHTYMÄN YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty Pohjois-Lapin seurakuntayhtymän yhteisessä kirkkovaltuustossa kuuta 2018 päivänä Vahvistettu Oulun hiippakunnan tuomiokapitulissa

Lisätiedot

2. Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen

2. Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen Edustajiston sääntömääräinen syyskokous Esityslista Aika: 21.11.2017 klo 17.00 Paikka: Kutsu:, Helsinki. P317 Edustajiston jäsenet Hallitus KOKOUSTEKNISET ASIAT 1. Kokouksen avaus Puheenjohtaja avasi kokouksen

Lisätiedot

Läsnä: Perttu Ristimella (siht.), Tommi Kohonen, Teemu Kursu, Lauri Uotinen (pj.), Juha Päällysaho, Elisa Kaurala, Antti Hoivala ja Antti Törmä.

Läsnä: Perttu Ristimella (siht.), Tommi Kohonen, Teemu Kursu, Lauri Uotinen (pj.), Juha Päällysaho, Elisa Kaurala, Antti Hoivala ja Antti Törmä. Oulun ylioppilaskamerat ry Yhdistyksen syyskokous 4/2011 Pöytäkirja Aika: ke 30.11.2011 klo 18:00 Paikka: Kulttuuritalo Valve, Hallituskatu 7, Oulu Läsnä: Perttu Ristimella (siht.), Tommi Kohonen, Teemu

Lisätiedot

OULUN AMMATTIKORKEAKOULUN OPISKELIJAKUNNAN EDUSTAJISTON KOKOUS

OULUN AMMATTIKORKEAKOULUN OPISKELIJAKUNNAN EDUSTAJISTON KOKOUS OULUN AMMATTIKORKEAKOULUN OPISKELIJAKUNNAN EDUSTAJISTON KOKOUS Aika 29.9.2014 klo 16.30 Paikka OSAKOn toimisto, Kajaanintie 32 D 61 Paikalla Matti Haarala Tuomas Tikkala Saana Annala Eemeli Kyröläinen

Lisätiedot

Inarijärvi-yhdistys ry:n säännöt

Inarijärvi-yhdistys ry:n säännöt Inarijärvi-yhdistys ry:n säännöt 1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Inarijärvi-yhdistys ry ja sen kotipaikka on Inarin kunta. Yhdistyksen toiminta-alue käsittää Inarin, Utsjoen ja Sodankylän

Lisätiedot

Avustavien Erotuomareiden Valioerotuomarikerho ry:n (AVEK ry) säännöt

Avustavien Erotuomareiden Valioerotuomarikerho ry:n (AVEK ry) säännöt Avustavien Erotuomareiden Valioerotuomarikerho ry:n (AVEK ry) säännöt 1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Avustavien Erotuomareiden Valioerotuomarikerho ry, josta voidaan käyttää lyhennystä

Lisätiedot

VALTUUSTON TYÖJÄRJESTYS

VALTUUSTON TYÖJÄRJESTYS VALTUUSTON TYÖJÄRJESTYS Yhtymähallitus 21.4.2010 68 Yhtymävaltuusto 5.5.2010 7 Yhtymävaltuustosta ja yhtymähallituksesta käytetään jäljempänä nimitystä valtuusto ja hallitus Hyväksytty 5.5.2010 Voimaan

Lisätiedot

KUOPION STEINERPEDAGOGIIKAN KANNATUSYHDISTYS RY

KUOPION STEINERPEDAGOGIIKAN KANNATUSYHDISTYS RY KUOPION STEINERPEDAGOGIIKAN KANNATUSYHDISTYS RY SÄÄNNÖT 1 Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Kuopion steinerpedagogiikan kannatusyhdistys ry. Yhdistyksen kotipaikka on Kuopion kaupunki.

Lisätiedot

KESKUSTAN VALTUUSTORYHMÄN OHJESÄÄNTÖ

KESKUSTAN VALTUUSTORYHMÄN OHJESÄÄNTÖ KESKUSTAN VALTUUSTORYHMÄN OHJESÄÄNTÖ (malli) Hyväksytty Keskustan kunnallisasiain neuvottelukunnassa 18.4.2012 ja vahvistettu puoluehallituksessa 27.4.2012 Valtuustoryhmän tarkoitus 1 kunnan / kaupungin

Lisätiedot

Pietarsaaren lukion oppilaskunnan säännöt. Sisällysluettelo. Sivu 1

Pietarsaaren lukion oppilaskunnan säännöt. Sisällysluettelo. Sivu 1 Sisällysluettelo 1. Nimi, kotipaikka ja kieli... 2 2. Tarkoitus... 2 3. Toiminnan laatu... 2 4. Jäsenet... 2 5. Oppilaskunnan johto... 2 6. Oppilaskunnan yleiskokouksen aika, koollekutsuminen sekä laillisuus

Lisätiedot

TERVEHDYS LOUNAISSUOMALAISET LIPPUKUNNAT!

TERVEHDYS LOUNAISSUOMALAISET LIPPUKUNNAT! TERVEHDYS LOUNAISSUOMALAISET LIPPUKUNNAT! :n ensimmäinen kevätkokous pidetään 5.4.2009 klo 12 Kankaanpään Seurakuntakeskuksessa osoitteessa Keskuskatu 44 (ajo-ohje liitteenä). Ilmoittautuminen ja valtakirjojen

Lisätiedot

1 Yhdistyksen nimi on Pohjois-Suomen Työterveyslääkärit, ruotsiksi Företagsläkarna i Norra Finland. 3 Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys:

1 Yhdistyksen nimi on Pohjois-Suomen Työterveyslääkärit, ruotsiksi Företagsläkarna i Norra Finland. 3 Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys: POHJOIS-SUOMEN TYÖTERVEYSLÄÄKÄRIT r.y. FÖRETAGSLÄKARNA I NORRA FINLAND r.f. SÄÄNNÖT Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Tarkoitus 1 Yhdistyksen nimi on Pohjois-Suomen Työterveyslääkärit, ruotsiksi Företagsläkarna

Lisätiedot

1 Yhdistyksen nimi on Condus ry. Näissä säännöissä yhdistyksestä käytetään nimeä tiedekuntajärjestö.

1 Yhdistyksen nimi on Condus ry. Näissä säännöissä yhdistyksestä käytetään nimeä tiedekuntajärjestö. Conduksen säännöt I Yhdistyksen nimi, kotipaikka ja kieli 1 Yhdistyksen nimi on Condus ry. Näissä säännöissä yhdistyksestä käytetään nimeä tiedekuntajärjestö. 2 Tiedekuntajärjestön kotipaikka on Helsinki.

Lisätiedot

Slovenia-seuran säännöt

Slovenia-seuran säännöt Slovenia-seuran säännöt YHDISTYKSEN NIMI, KOTIPAIKKA JA TARKOITUS Yhdistyksen nimi on Slovenia-seura ja sen kotipaikka on Helsinki. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää slovenialaisen kulttuurin tuntemusta

Lisätiedot

Sääntömääräinen vaalikokous Esityslista 26.11.2013. 2 Kokouksen laillisuus, päätösvaltaisuus ja läsnäolijoiden toteaminen

Sääntömääräinen vaalikokous Esityslista 26.11.2013. 2 Kokouksen laillisuus, päätösvaltaisuus ja läsnäolijoiden toteaminen Esityslista 26.11.2013 Kokouksen asiat 1 Kokouksen avaus 2 Kokouksen laillisuus, päätösvaltaisuus ja läsnäolijoiden toteaminen 3 Kokouksen puheenjohtajan ja sihteerin valinta 4 Kokouksen pöytäkirjantarkastajien

Lisätiedot

IV PÄÄTÖKSENTEKO- JA HALLINTOMENETTELY

IV PÄÄTÖKSENTEKO- JA HALLINTOMENETTELY IV PÄÄTÖKSENTEKO- JA HALLINTOMENETTELY 51 17 Kokousmenettely 1 Määräysten soveltaminen Tämän luvun määräyksiä noudatetaan valtuustoa lukuun ottamatta kunnan toimielimissä sekä soveltuvin osin toimitus-

Lisätiedot

Lakeuden Tokoilijat ry. yhdistyksen säännöt

Lakeuden Tokoilijat ry. yhdistyksen säännöt Lakeuden Tokoilijat ry yhdistyksen säännöt 1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Lakeuden Tokoilijat ry ja sen kotipaikka on Ilmajoki. 2. Tarkoitus ja toiminnan laatu Yhdistyksen tarkoituksena

Lisätiedot

Raision kaupungin nuorisovaltuuston toimintasääntö

Raision kaupungin nuorisovaltuuston toimintasääntö 1 Raision kaupungin nuorisovaltuuston toimintasääntö Sisällysluettelo: 1. Nuorisovaltuuston tarkoitus ja tehtävät 2. Yleiset määräykset 3. Valitseminen 4. Jäsenten tehtävät 5. Järjestäytyminen 6. Toimintasuunnitelma

Lisätiedot

PIRKANMAAN OSUUSKAUPAN HALLINTONEUVOSTON TYÖJÄRJESTYS

PIRKANMAAN OSUUSKAUPAN HALLINTONEUVOSTON TYÖJÄRJESTYS Pirkanmaan Osuuskaupan sääntöjen kohdan 16 mukaisesti hallintoneuvosto on kokouksessaan 26.9.2017 hyväksynyt itselleen tämän työjärjestyksen, joka täydentää osuuskuntalain ja osuuskaupan sääntöjen määräyksiä.

Lisätiedot

Kokouskäytännöt. Merja Mäkinen Merja Mäkinen

Kokouskäytännöt. Merja Mäkinen Merja Mäkinen Kokouskäytännöt Merja Mäkinen Kokouskutsu Kokouskutsu - 4 päivää ennen kokousta - toimielimen päättämällä tavalla - pj voi kutsua koolle - enemmistö jäsenistä voi tehdä esityksen pj:lle kokouksen pitämisestä

Lisätiedot