Komennolla Muokkaa-Väriasetukset avautuu tämännäköinen ikkuna:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Komennolla Muokkaa-Väriasetukset avautuu tämännäköinen ikkuna:"

Transkriptio

1 PHOTOSHOP CS ALBUMIN RAKENTAJALLE Alkeiden perusteiden pohjatiedot Photoshop on laaja ohjelmisto, jonka käyttömahdollisuudet ovat hyvin monipuoliset. Tämä ohje liittyy versioon 8 (CS), mutta samat toimenpiteet löytyvät esim. Elements-versioista ja muistakin kuvankäsittelyohjelmista. Kotikäyttöön löytyy edullisia ja ilmaisiakin ohjelmia (Gimp). Käyttöliittymän ulkonäkö saattaa vaihdella, mutta yleensä on niin, että kun osaa käyttää yhtä ohjelmaa, löytää hakemalla samat toimenpiteet muistakin. Seuraavat ohjeet keskittyvät niihin perustoimenpiteisiin, joilla tiedostona oleva kuva (skannattu tai digikameralla kuvattu) muokataan mahdollisimman hyvälaatuisena sijoitettavaksi taittoohjelmaan. Sillä tehdyt sivut voidaan sitten tulostaa tavalliseen tapaan tai tallettaa pdfmuotoisena vaikkapa verkkosivuille sijoitettaviksi. Pitemmälle meneviin kuvankäsittelyn hienouksiin tässä ei puututa - niistäkin on kursseja tarjolla. Alkuasetukset Tarkistetaanpa ensin, että pysytellään koko ajan samassa värijärjestelmässä. Verkkojulkaisuun on yleensä srgb täysin käypäinen, mutta tulostettavia sivuja tehtäessä saattaa olla perusteita käyttää AdobeRGB-järjestelmää. (Ohjelmissa värejä käsitellään numeroina, ja värijärjestelmä tarkoittaa sitä, miten värit ja mumerot liittyvät toisiinsa). Komennolla Muokkaa-Väriasetukset avautuu tämännäköinen ikkuna: Laita ruksit ruutuihin kuvan mukaan ja tarkista, että pudotusvalikoista on valittuna kuvan mukaiset vaihtoehdot. Tämän tarkoitus on, että ohjelma muuntaa kaikki avattavat kuvatiedostot samaan (AdobeRGB) värijärjestelmään, mutta huomauttaa asiasta aina, kun avattava tiedosto on alunperin jossain muussa tilassa.

2 Kuvan rajaaminen Aina kuvasta ei käytetä koko alaa. Rajaustyökalulla voidaan valita kuvasta haluttu alue. Rajauskehystä voidaan säätää sen kahvoista ja käännellä vinoonkin. Tässä yhteydessä voi joko suoristaa hiukan vinossa olevan kuvan tai kallistaa kuvaa jännittävämmän sommittelun luomiseksi.

3 Kuvan koko Kullekin kuvalle on määriteltävä koko, jossa sitä käytään. Mahdollista myöhempää käyttöä varten arkistoitavat kuvat on hyvä säilyttää sen kokoisina kuin ne ovat ja muttaa kokoa vasta sitten, kun tiedetään tarve. Koko saadaan säädettyä komennolla Kuva-Kuvan koko. Avautuvaan ikkunaan voidaan syöttää haluttu mitta (leveys tai korkeus) joko pikseleinä tai senttimetreinä. Pidetään resoluutio arvossa 300 tuumalle ja interpolaatiossa ruksi sekä vaihtoehto bicubic. Ruksi kohdassa säilytä mittasuhteet estää kuvan korkeus/leveys-suhteen mnuuttamisen - jos haluat vääristää kuvaa, ota ruksi pois. Silloin voi syöttää sekä pituuden että leveyden. Jos suunnitelmassasi on tietty kuvan koko (ja sivusuhde) tärkeä, voi olla kätevämpää antaa kyseiset mitat jo rajaustyökalulle (yläreunan ruudut, kun k.o. työkalu on valittuna). Silloin saa automaattisesti juuri sen kokoisen kuvan rajauksen yhteydessä.

4 Roskien poisto Kuvassa on joskus roskia. Skannatussa kuvassa näin on lähes aina, mutta digikameralla kuvatuissakin on joskus jälkiä, jotka aiheutuvat kameran kennolle päässeeestä pölyhiukkasesta. Roskien siivoamiseen on Photoshopissa kaksi (no, kolmekin) työkalua. Leimasintyökalulla voidaan kopioida roskatonta kohtaa roskan päälle (ja tietysti tehdä paljon muutakin). Korjaussiveltimellä voidaan kopioida toisesta kuvan kohdasta pintarakennetta niin, että alkuperöinen väri ja tummuus säilyy... ainakin melkein, ainakin joskus... ehkä... Oheisen kuvan henkilön poskessa on roska, joka ei varsinaisesti kaunista. Poistetaan se korjauassiveltimellä: valitaan Alt-näppäin pohjassa klikkaamalla vierestä alue, jossa ei ole ongelmia. Kohdan on hyvä olla suunnilleen samaa väriä ja etenkin pintarakennetta kuin on tarkoitus saada korjauksella aikaan. Sopivan kokoisella työkalulla vedetään ongelmakohdan yli - ja hupsista, sehän katosi. Siveltimien kokoa voi muttaa yläreunan liukusäätimellä tai antamalla pikselimitan k.o. ruutuun.

5 Automaattinen värinkorjailu Kuvankäsittelyohjelmien automaattisäädöt ovat melko monipuolisia. Kuitenkaan kukaan kunniallinen kuvankäsittelijä ei koskaan käytä niitä - paitsi ehkä silloin, kun kukaan ei näe. Käsin säätämällä saadaan yleensä melkein yhtä hyvä tulos huomattavasti suuremmalla vaivannäöllä. Värinkorjailu automaatilla hoituu komennolla Kuva-Säädöt-Automaattinen värinkorjailu. Ennen käyttöä on syytä tarkistaa automatiikan nasetukset. Niihin päästään (muun muassa) komennolla Kuva-Säädöt-Tasot ja klikkaamalla avautuvasta ikkunasta kohtaa Asetukset. Laittele valikoihin kuvan mukaiset ruksit ja luvut. Jos/kun ruksi Tallenna oletusasetuksiksi on valittuna, ovat nämä jatkossa käytössä yksinkertaisemmin sillä komennolla Kuva-Säädöt-Automaattinen värinkorjailu.

6 Sävyalan säätö Sävyalalla tarkoitetaan tässä kuvan tummuutta/vaaleutta. Se on tietysti melkein samaa kuin värien säätökin, ja hoituu samalla valikollakin. Avataan uudelleen säätöikkuna komennolla Kuva-Säädöt-Tasot Ikkunassa voidaan säätää (monen muun jutun ohella) kolmea asiaa: valkoista kohtaa, mustaa kohtaa ja keskiharmaata sävyä. Säädetään kuvan tummuus silmälle mieluisaksi siirtelemällä histogrammikuvion alapuolella olevista kolmesta kolmiosta keskimmäistä. Pidä huolta, että katselet kuvaa kohtisuoraan; kannettavien koneiden kuvan tummuus riippuu katselukulmasta! Tulostusta varten poistetaan kuvasta usein ihan mustat ja täysin valkoiset sävyt. Tämä voidaan tehdä säätelemällä alimmaisen palkin kolmioita tai syöttämällä lukuja sen yläpuolella oleviin ruutuihin. Arvot mustalle ja valkoiselle saattavat olla sopivia. Muitakin säätöjä on vaikka kuinka, mutta pärjäillään aluksi näillä... Lisää voidaan opetella sitten tarpeen mukaan.

7 Terävöinti Kuvan viimeistelyyn kuuluu myös terävöinti. Se ei aina ole tarpeen, koska skanneri tai digikamera on voinut jo tehdä terävöintiä - ohjelmistostaan riippuen. Terävöinnillä tarkoitetaan ääriviivojen vahvistamista. tumman ja vaalean alueen rajaa jyrkennetään. Liioiteltuna terävöinti tekee rajalle tummemman ja vaaleamman reunaviivan. Terävöinti tehdään yleensä suodattimella nimeltä Epäterävä maski. Nimi juontuu graafisen tuotannon filmin käytön ajoilta. Suodatin löytyy komennolla Suodin-Terävöitys-Epäterävä maski. Kirjallisuudessa suodin kulkee usein myös nimellä USM (Unsharp mask). Suotimen valikoissa kysytään kolmea kohtaa. Määrä, säde ja kynnys ovat parhaimmillaan kuvakohtaisia, mutta moniin kuviin sopivat yllä käytetyt.

8 Tulostusprofiili Kuvan värit on aluksi säädetty ruudulla näkyvinä. Paperilla värit toistuvat jossain määrin toisin, mikä on hyvinkin ymmärrettävää - nehän tuotetaan kokonaan eri menetelmällä. Tulostamista varten voidaan tiedoston värijärjestelmä muuttaa kirjoittimelle sovitetuksi. Tämä tehdään komennolla Kuva-Tila-Muunna profiiliksi Avautuvassa ikkunassa valitaan kohdetilaksi käytössä olevan kirjoittimen profiili. Muut valinnat voi pitää vaikkapa kuvan mukaisina.

9 Talletus Muokattu kuva on hyvä tallettaa eri nimellä kuin alkuperäinen. Originaaliahan voi aina sitten käsitellä uudestaan muuhunkin tarkoitukseen. Nimien organisointiin on hyvä kehittää jokin järjestelmä, vaikka sitten huonompikin. Kuvien määrän kasvaessa niiden löytäminen alkaa tuottaa vaikeuksia. Hyvä tapa voi olla esim. nimen alkuosan säilyttäminen samana, esim. kissasta kuvattu otos on nimeltään katti1.jpg, siitä tehty muokattu versio katti1b.jpg, nettiä varten pienennetty katti1web.jpg, tulostettavaksi valmisteltu katti1c.jpg jne. Kuvaan voi tehdä muistiinpanoja komennolla Tiedosto-Tiedoston tiedot avautuvassa ikkunassa. Tänne voi tulevia hakuja varten kirjoitella esim. missä ja mikä tiedosto alkuperäinen on tai muita terveisiä. Kuvatiedoston tallettaminen on samanlaista kuin muidenkin tiedostojen. Jos valitaan tiedostomuodoksi tif, seuraa kysymys pakkauksesta. Yleensä tähän vastaataan ei mitään.. Jpg-muodon valintaa seuraa kysymys pakkauksen tasosta. Verkkoon taso voi olla 8-10, joskus pienempikin; arkistoon tai tulostettavaksi tarkoitettuun tiedostoon ei ole varsinaista syytä käyttää muuta kuin parasta laatua 12. Tiedostomuotoja on muitakin, mutta nyt tässä yhteydessä emme välitä niistä. Ruksi tuossa kohden hoitaa väriprofiilitiedon tallettamisen.

GIMP ohjelmaopas (Lähde:Wikikirjasto)

GIMP ohjelmaopas (Lähde:Wikikirjasto) GIMP ohjelmaopas (Lähde:Wikikirjasto) Tämä on Wikikirjaston GIMP-kirjan (http://fi.wikibooks.org/wiki/gimp) tulostettava versio. GIMP on avoimeen lähdekoodiin perustuva ilmainen kuvankäsittelyohjelma.

Lisätiedot

KAMERASEURA 74 PHOTOSHOP TYÖPAJA 12.11.2005/JK 1. Työkalupaletti Options-palkki Pikapainikkeet Kelluvat paletit

KAMERASEURA 74 PHOTOSHOP TYÖPAJA 12.11.2005/JK 1. Työkalupaletti Options-palkki Pikapainikkeet Kelluvat paletit KAMERASEURA 74 PHOTOSHOP TYÖPAJA 12.11.2005/JK 1 1 KÄYTTÖLIITTYMÄ Työkalupaletti Options-palkki Pikapainikkeet Kelluvat paletit Kuvankäsittelyssä tarvittavat työkalut, kuten piirto- maalaus- teksti- ym.

Lisätiedot

KUVANKÄSITTELYN ALKEET

KUVANKÄSITTELYN ALKEET KUVANKÄSITTELYN ALKEET SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi KUVANKÄSITTELYN ALKEET 2 SISÄLTÖ 1. Johdanto... 3 2. Picasan kuvankäsittelytoiminnot...

Lisätiedot

powerpoint- ESITYSGRAFIIKKA- OHJELMA

powerpoint- ESITYSGRAFIIKKA- OHJELMA powerpoint- ESITYSGRAFIIKKA- OHJELMA Kevät 2008 osittain HAMKin tietotyövälineetmateriaalin pohjalta (http://www.elearningcentre.hamk.fi/ttv/) SISÄLLYSLUETTELO POWERPOINT-ESITYSGRAFIIKKAOHJELMA JA SEN

Lisätiedot

Tiedostomuodot. maailmoja jakavat muurit. sakke nenye/www.leuku.fi

Tiedostomuodot. maailmoja jakavat muurit. sakke nenye/www.leuku.fi Tiedostomuodot maailmoja jakavat muurit 83 sakke nenye/www.leuku.fi Photoshop -valokuvien tiedostomuodot DCSLZW.GIF.PDF.CRW.PSD.JPG.EPS.TIF Mitä kuvatiedostoon talletetaan? 1 Pikselit Kuvan pikselien värit

Lisätiedot

Kuvankäsittelyn aakkoset

Kuvankäsittelyn aakkoset MikroPC 14/98 ja Markus Huhtinen (NCP): Kuvankäsittelyn aakkoset Valokuvasta web-sivulle, kartasta taustakuvaksi Kuvankäsittelyn aakkoset Halvat skannerit ja digikamerat houkuttelevat WWW-julkaisijoita

Lisätiedot

Adob Acrobat 2 PDF-tiedostot SISÄLLYS

Adob Acrobat 2 PDF-tiedostot SISÄLLYS Adob Acrobat 2 PDF-tiedostot SISÄLLYS Sisällys...2 Acrobat...4 Digitaalinen paperi... 4 Acrobat-teknologia... 4 Perusidea... 4 PDF-tiedostomuoto... 4 Adobe Acrobat ohjelma... 5 Välilehtien näyttäminen

Lisätiedot

Asetukset. 1 Mittakaava. 2 Projektin asetukset. 2.1 Piirtoyksiköt

Asetukset. 1 Mittakaava. 2 Projektin asetukset. 2.1 Piirtoyksiköt 10.12.2012 ArchiCAD 16 KO. - 1 Asetukset 1 Mittakaava Virtuaalirakennus rakennetaan aina todelliseen kokoon. 2D-näkymissä on kuitenkin mittakaava, joka on tehty antamaan esikatselutietoa siitä, miltä näkymä

Lisätiedot

Microsoft PowerPoint 2010 Opas

Microsoft PowerPoint 2010 Opas Microsoft PowerPoint 2010 Opas PowerPoint on Microsoftin esitysgrafiikkaohjelma jolla on helppo laatia esityksiä eri tarpeisiin, kuten vaikkapa esitelmien pitoon tai opetukseen. PowerPoint esitys koostuu

Lisätiedot

Kuvankäsittely GIMP 2.8 pikaohje

Kuvankäsittely GIMP 2.8 pikaohje Kuvankäsittely GIMP 2.8 pikaohje Kuvankäsittely varaa runsaasti tilaa keskusmuistista, joten sulje kaikki ylimääräiset ikkunat (ohjelmat, nettiselain jne.). Lataa ilmainen GIMP osoitteesta http://www.gimp-suomi.org/ladattavaa.php.

Lisätiedot

Tässä harjoituksessa silmäillään millaisia työkaluja Photoshopista löytyy.

Tässä harjoituksessa silmäillään millaisia työkaluja Photoshopista löytyy. 1 Kuvankäsittelyn perusteet Photoshop CS Yleisohjeita harjoituksia varten lue nämä ensin! Kansion luominen: Luo ennen harjoituksia H asemalle itsellesi kansio harjoituksissa käytettäville kuville (esim.

Lisätiedot

Kati Ranta Kuvataidekasvatus

Kati Ranta Kuvataidekasvatus Kuvat netistä. Muista tekijänoikeudet. Hakukoneiden käyttö. Tekijänoikeudet - Kaikkea minkä olet alusta lähtien itse tehnyt (piirtänyt, valokuvannut jne.) voit käyttää ja julkaista miten haluat. Kaikella

Lisätiedot

Digitaalisten valokuvien tulostusopas

Digitaalisten valokuvien tulostusopas Digitaalisten valokuvien tulostusopas NPD3325-00 Tekijänoikeudet ja tavaramerkit Mitään tämän julkaisun osaa ei saa toimintaa, tallentaa tietojenhakujärjestelmään tai siirtää missään muodossa tai millään

Lisätiedot

WORD- TEKSTINKÄSITTELY

WORD- TEKSTINKÄSITTELY WORD- TEKSTINKÄSITTELY 2008 osittain HAMKin tietotyövälineetmateriaalin pohjalta (http://www.elearningcentre.hamk.fi/ttv/) SISÄLLYSLUETTELO Word-tekstinkäsittelyohjelma ja sen käyttöliittymä... 1 Tiedoston

Lisätiedot

Värin hallinta. sakke nenye/www.leuku.fi

Värin hallinta. sakke nenye/www.leuku.fi Värin hallinta 1 sakke nenye/www.leuku.fi Värinhallinnan periaate Näin oikein ja osuvasti yli sata vuotta myöhemminkin virheettömästi aloitetaan vuoden 1906 tietosanakirjassa hakusana -väri. Ennen käytettiin

Lisätiedot

Corel on pitkän linjan grafiikkaohjelma

Corel on pitkän linjan grafiikkaohjelma Vaihtoehtona CorelDraw Graphics Suite X4 Kuvitustyökalu suomenkielellä Kaksi kirjaa ja kiekko CorelDraw X4 -laatikossa on ohjelmakiekon lisäksi paksu kirjasin- ja leikekuvasto sekä ruotsin- ja suomenkielinen

Lisätiedot

ARTWEAVER:N ASENNUS JA PERUSKÄYTTÖ

ARTWEAVER:N ASENNUS JA PERUSKÄYTTÖ ARTWEAVER:N ASENNUS JA PERUSKÄYTTÖ Asentaminen Artweaverin asennus aloitetaan hakemalla Internetistä Artweaver asennuspaketti. Asennuspaketin voit hakea osoitteesta http://www.artweaver.de/direct/artweaver.exe.

Lisätiedot

Fyysinen kone: Ubuntu Linux 9.04, 64-bit (esim. Ubuntu 10.10 ei oleellisilta osin poikkea tästä) VMware Player 3.1.2

Fyysinen kone: Ubuntu Linux 9.04, 64-bit (esim. Ubuntu 10.10 ei oleellisilta osin poikkea tästä) VMware Player 3.1.2 Dokumentissa esitetään yksinkertaiset tavat VMware koneen luontiin. Tämä on lähinnä tarkoitettu käyttäjälle joka ei ole ennen luonut koneita eikä tunne VMwaren peruskäsitteitä. Tästä dokumentista ei pidä

Lisätiedot

Ilmakuvien käsittely Maisemailmakuvat julkaisukuntoon

Ilmakuvien käsittely Maisemailmakuvat julkaisukuntoon Ilmakuvien käsittely Maisemailmakuvat julkaisukuntoon Alpo Hassinen Mekrijärven tutkimusasema Itä-Suomen yliopisto This project is funded by the European Union, the Republic of Finland and the Russian

Lisätiedot

Kun digikameroita käytetään niin sanotussa raw-tilassa (esim. Canon CRW) niihin ei tarvitse tehdä/hankkia/käyttää mitään erityisiä kameraprofiileja.

Kun digikameroita käytetään niin sanotussa raw-tilassa (esim. Canon CRW) niihin ei tarvitse tehdä/hankkia/käyttää mitään erityisiä kameraprofiileja. Värinhallinnasta LYHYT ESIMERKKILISTA VÄRIHALLINNAN TYÖNKULUSTA työtila Työtilan valaistus sovitaan ja lukitaan vakioksi monitori MONITORI SÄÄDETÄÄN JA TEIPATAAN 6500 K, Gamma 2,2 (myös Macissä) MONITORIPROFIILI

Lisätiedot

VMware virtuaalikoneen luonti

VMware virtuaalikoneen luonti JOHDANTO Dokumentissa esitetään yksinkertaiset tavat VMware koneen luontiin. Tämä on lähinnä tarkoitettu käyttäjälle, joka ei ole ennen luonut koneita eikä tunne VMwaren peruskäsitteitä. Tästä dokumentista

Lisätiedot

Kotisivujen abc. Kotisivujen abc s. 1 www.planeetta.net

Kotisivujen abc. Kotisivujen abc s. 1 www.planeetta.net Kotisivujen abc Sisällysluettelo: Kotisivujen abc... s. 1 1. Perusteet... s. 2 2. Suunnittelu... s. 5 3. Koosto... s. 9 4. Julkaisu... s. 12 5. Ylläpito ja päivitys... s. 14 6. Markkinointi... s. 15 Kotisivut

Lisätiedot

PhotoShop CS3 Sivu 1 Otavan Opisto 2009

PhotoShop CS3 Sivu 1 Otavan Opisto 2009 PhotoShop CS3 Sivu 1 Sivu 2 Sisältö Adobe Photoshop... 3 Näyttö ja näkymanhallinta... 3 Työkalut... 4 Käyttö... 4 Työkalun osoittimen muuttaminen... 5 Paletit (Asetusikkunat)... 6 Zoomaus... 7 Uuden ikkunan

Lisätiedot

Deski - Tiedottajan kuvaopas. Tiedottajan kuvaopas

Deski - Tiedottajan kuvaopas. Tiedottajan kuvaopas Tiedottajan kuvaopas TiedoteDeski Finland Oy 2006 Tiedottajan kuvaopas SISÄLTÖ OSA 1: KUVIEN OTTAMINEN 1.1 Kamera ja ominaisuudet 1.2 Kuvausolosuhteet 1.3 Valo 1.4 Kuvat myötä- vai vastavaloon? 1.5 Salaman

Lisätiedot

Ohjeet mitä kirjassa on ovat vain yksi tapa tehdä kuvankäsittelyä.

Ohjeet mitä kirjassa on ovat vain yksi tapa tehdä kuvankäsittelyä. Kirjaa tehdään talkoovoimin ja kirja on ilmainen. Tekijöitä tällä hetkellä. Tero Sivula. Juha Tuomi, Ossi Lehtonen, Artur Gajewski. Jos haluat kirjan ilmaisen päivitysversion sähköpostiisi kun jotain muuttuu,

Lisätiedot

Microsoft Wordin käyttö tekstin kirjoittamisessa ja taitossa

Microsoft Wordin käyttö tekstin kirjoittamisessa ja taitossa Microsoft Wordin käyttö tekstin kirjoittamisessa ja taitossa Janne Aaltonen Tekstinkäsittelyohjelmat ovat korvanneet lähes täysin kirjoituskoneet ja muut kirjoitusvälineet tekstintuotannossa. Suurin osa

Lisätiedot

OpenSpace NetEazer käytännön ohjeita

OpenSpace NetEazer käytännön ohjeita OpenSpace NetEazer käytännön ohjeita Yleistä... 4 Tietoturva... 5 OpenSpace NetEazer käyttäjärekisteri... 6 Muutamia selain käsitteitä... 8 Sivujen tekemisen aloittaminen:... 9 Ensimmäinen sivu... 11 Tiedotteet

Lisätiedot

GIMP 2.6.2 PIKAOHJEET

GIMP 2.6.2 PIKAOHJEET GIMP 2.6.2 PIKAOHJEET 1 Gimp sivuja http://www.gimp.org/tutorials/ opas englanniksi http://www.joutsi.com/gimp.html suomenkielinen opas + hyviä harjoituksia http://opigimp.gimp-suomi.org/ suomenkielinen

Lisätiedot

WebMusketti Konservointiosasovellus (Muskos)

WebMusketti Konservointiosasovellus (Muskos) Sivu 1 / 46 WebMusketti Konservointiosasovellus (Muskos) Käyttäjän pikaohje Konservointikertomus Ennen aloitusta varmistettava: esineen/kuvan tiedot oltava syötettynä WebMusketin esine/kuvasovellukseen

Lisätiedot

PHOTOSHOP. kuvankäsittelyn perusteet. Lauri Tolppa

PHOTOSHOP. kuvankäsittelyn perusteet. Lauri Tolppa PHOTOSHOP kuvankäsittelyn perusteet Lauri Tolppa Tavalliset digitaalikuvat voivat olla usein sellaisenaan kovin tylsiä. Oikeaa ohjelmaa käyttäessä kuvankäsittelyssä mahdollisuudet ovat melkein rajattomat.

Lisätiedot