LYNX4 OHJELMISTO. LynX tarjoaa monia mahdollisuuksia:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LYNX4 OHJELMISTO. LynX tarjoaa monia mahdollisuuksia:"

Transkriptio

1 LYNX4 OHJELMISTO LynX on interaktiivisille tauluille opettajien kanssa yhteistyössä kehitetty ohjelmisto jolla laaditaan esityksiä, oppitunteja ja erilaisia tehtäviä. Ohjelmisto mahdollistaa taululla toimimisen mahdollisimman kokonaisvaltaisesti ilman tietokoneen omia hallintalaitteita. Esitykset voidaan valmistella kuitenkin myös etukäteen tietokoneella ilman interaktiivista taulua. Tekstit ja muistiinpanot kirjoitetaan ohjelman avulla suoraan taululle interaktiivisella kynällä tai sormella ja tallennetaan haluttaessa myöhempää käyttöä varten. Voit helposti tulostaa muistiinpanot paperille tai lähettää eteenpäin sähköpostilla. LynXin avulla voit lisätä esityksiin kuvia laajasta Clipart-kirjastosta, internetistä, tietokoneen omista kansioista ja dokumenttikameralta. Voit myös lisätä musiikkia, ääntä tai videoita. LynX tarjoaa monia mahdollisuuksia: Windows XP &7 yhteensopiva Linux ja Mac yhteensopiva 23 eri kieltä Ilmaiset ohjelmistopäivitykset Asennettavissa kaikkiin koulun koneisiin sekä opettajien kotikoneisiin Dokumenttikameran helppokäyttötoiminto Mahdollisuuden käyttää muiden tekemiä esityksiä pohjana, muokata tietoja, ja tallentaa tiedosto omaksi esitysmalliksi erilaista valmista pedagogista opetusresurssia (kuvaa, ääntä, videota) Käsialantunnistus: Voit kirjoittaa omalla käsialalla ja muuttaa sen jälkeenpäin konekieliseksi Muotojen tunnistus: Ohjelma tunnistaa käsin piirretyt muodot: ympyrä, kolmiot neliöt, suunnikkaat jne. halutessa automaattisesti tai manuaalisesti. Voit käyttää ohjelmiston työkaluja myös muiden ohjelmien kanssa esim. kynää, täyttöyökalua, yliviivauskynää, rullaverhotoimintoa ja erilaisia kuvioita Voit tallentaa esimerkiksi internetsivuja kuviksi ja muokata niitä edelleen Näyttönäppäimistö (toimii myös muiden ohjelmien kanssa) Taskulaskin (toimii myös muiden ohjelmien kanssa) Voit käyttää kuvia, videoita ja ääntä samanaikaisesti taulun muiden toimintojen kanssa Erilaisia interaktiivisia toimintoja kuten kello, Virtuaalikarttapallo, piano, shakki nuotinnusohjelma Valokeila & rullaverho-toiminnot Voit avata valmiit Powerpoint-tiedostot LynXiin Voit tallentaa taulun tapahtumat videoiksi ja näyttää ne myöhemmin uudestaan Valittavissa kymmeniä eri kieliä Voit päivittää ilmaiseksi aina uusimmat ohjelmistoversiot helposti netin kautta Voit tallentaa valmistelemasi esitykset ja oppitunnit kymmeneen eri tiedostomuotoon Sekä paljon muuta.

2 Työkirja: Työkirja on jaettu neljään alueeseen (kuva1): Valikkoriviin Työkaluriviin Työpöytään Ohjauspaneeliin Valikkorivillä on seitsemän erilaista valikkoa, joista pääsee työkirjan kaikkiin toimintoihin. Työkaluriviltä löydät mm. erilaiset piirtotyökalut. Voit siirtää palkit vasempaan, oikeaan tai alareunaan riippuen siitä, miten haluat jäsentää työskentelyalueen. Työkalurivin saa myös "kelluvaksi" työpöydälle. Työpöydälle piirretään, kirjoitetaan ja lisätään kuvia. Jos työpöytä ei mahdu kokonaan näytölle, saat puuttuvan osan näkyviin vetämällä vierityspalkista. Työpöytää voidaan myös zoomata ja loitontaa helposti omasta painikkeestaan. Ohjauspaneeli sisältää runsaasti erilaisia toimintoja, ja valikosta toiseen siirtyminen on helppoa. Täältä löydät Clipart-kuvat, muodot, oppituntipohjat, interaktiiviset työkalut jne. jne. Voit sijoittaa ohjauspaneelin joko oikealle tai vasemmalle puolelle. Ohjauspaneelia siirretään painamalla alla olevaa painiketta:

3 HUOM! Ohjauspaneeli on näkyvissä oletusasetuksena. Voit piilottaa sen helposti valitsemalla valikkoriviltä näytä-valikosta näytä ohjauspaneeli. Ohjauspaneelin käyttö: Ohjauspaneelissa on seitsemän erilaista välilehteä: Esitykset: luettelo LynXin avulla luoduista esityksistä Sivut: LynX työkirjaan voidaan luoda monisivuisia esityksiä Tällä välilehdellä näet esityksen sivut esikatselukuvina. Voit vaihtaa sivua klikkaamalla haluttua esikatselukuvaa sekä vaihtaa niiden paikkoja keskenään. Muodot: Erilaisia muotoja sisältävä välilehti. Voit helposti vetää haluamasi muodontyöpöydälle. mm suunnikas, neliö, erilaiset kolmiot, viisi-, kuusi-, kahdeksankulmio, ympyrä, risti ja nuoli. Resurssit: Clipart-kuvat ja opetuspohjat, Quick Media (virtuaalikarttapallo, opetuskello, shakki, piano, nopatjne.) kuvankaappaustoiminnolla otetut näyttökuvat Haku: Voit hakea kuvia ohjelman omista Clipart-kuvista ja opetuspohjista eri hakusanoilla. Google-kuvahaku: Voit hakea lisää kuvia sisäänrakennetun Googlen kuvahaun avulla internetistä. Tällä toiminnolla käytössäsi on rajaton kuvamäärä. Verkkoresurssit: Luettelo hyvistä linkeistä. Linkkien lisääminen ja poistaminen on helppoa, joten voit tehdä linkkiluettelosta juuri sellaisen kuin haluat. Lisätoimintovalikko Lisätoimintovalikko on erittäin hyödyllinen ja nopea työkalu. Sen avulla pääset helposti kopioimaan poistamaan, muuttamaan ja järjestämään objekteja työpöydällä. Valikko pitää sisällään samoja toimintoja kuin valikkorivin toiminnot. Lisätoimintavalikko saadaan näkyviin klikkaamalla hiiren oikeanpuoleista painiketta tai interaktiivisen kynän kakkospainiketta. HUOM. Valikon sisältö riippuu missä kohdassa työpöytää napsautat painiketta. Onko osoitin tyhjän työpöydän vai kohteen päällä Kun napsautat hiiren tai interaktiivisen kynän oikeanpuoleisella painikkeella tyhjää kohtaa työpöydällä, saat näkyviin työpöydän lisätoimintavalikon. Kun napsautat oikeanpuoleista painiketta kohteen päällä, saat näkyviin kohteen lisätoimintavalikon. HUOM! Voit avata lisätoimintavalikon myös pienestä neliöstä aktiivisen kohteen yläkulmasta. Viereisessä kuvassa objektin lisätoimintovalikko on avattu napsauttamalla hiiren oikeanpuolista painiketta kohteen päällä. Kielen valitseminen Ohjelmiston asentamisen jälkeen voit valita kielen seuraavista vaihtoehdoista:

4 Englanti Tanska Shona Puola Hollanti Venäjä Saksa Ruotsi Espanja Unkari Foroyskt Norja Arabia Tshekki Viro serbia Italia slovakia Latvia Slovenia Liettua Islanti Suomi Huom. Voit vaihtaa kielen halutuksi eri tilanteissa. TYÖKALURIVIN KÄYTTÖ Voit muokata työkaluriviä raahaamalla työkalut ryhmittäin haluttuun paikkaan mihin kohtaan näkymää tahansa. Voit siirtää työkaluriviä osissa, tai liittää ne yhteen. Voit siirtää työkalurivin näytön ylä-, ala-, vasempaan tai oikeaan reunaan. Työkalurivin voi myös siirtää työpöydälle kelluvaksi.

5 MUOTOJEN LISÄÄMINEN LynXin avulla voit lisätä esitykseen erilaisia kuvioita. Voit valita täytetyn kuvion tai pelkät ääriviivat. Kuviot voi myös värjätä ja muokata jälkeenpäin. HUOM, Voit vaihtaa muotojen väriä jo muotovalikossa ennen työpöydälle vetoa klikkaamalla jotain muotoa ja valitsemalla alareunaan ilmestyvästä työkalupalkista haluttu väri. MUOTOJEN MUOKKAUS JA VÄRIN MUUTTAMINEN Työpöydälle lisätyt muodot ovat helposti muokattavissa eri tavoin. Voit vaihtaa muotojen väriä valita eripaksuisia reunoja ja vaikuttaa muodon läpinäkyvyyteen. Kun muoto aktivoidaan klikkaamalla sitä, ilmestyy muokkaustyökalurivi näkymän alareunaan (Oletusasetus).

6 KUVIEN LISÄÄMINEN LynX sisältää tuhansia valmiita Clipart-kuvia ja opetuspohjia. Voit kuitenkin käyttää myös muita tietokoneelle tallennettuja kuvia helposti. KUVAN MUOKKAAMINEN Kun olet piirtänyt tai lisännyt kuvan työkirjaan, voit muokata ja muuttaa sitä monin eri tavoin: Siirtää kuvaa Pyörittää kuvaa Muuttaa kuvan kokoa Muuttaa kuvan mittasuhteita Piirtää ja kirjoittaa kuvan päälle HUOM! Voit muokata esitystä myös koko näytön tilassa. Tällöin näet kuvien todellisen koon ja sijainnin esityksessä. Koko näytön tilassa valikkorivi ja ohjauspaneeli katoavat. Valitse työkaluriviltä kuvake Koko näyttö. Kuvan siirtäminen Raahaa kuvaa pitämällä hiiren vasemmanpuoleinen painike alhaalla. Kuvan koon muuttaminen Valitse kuva, jonka kokoa haluat muuttaa. Kuvan ympärille ilmestyy useita painikkeita. Vedä valkoisesta painikkeesta kuvan oikeassa alareunassa ja suurenna tai pienennä kuva halutun kokoiseksi. Kuvan mittasuhteiden säilyttäminen ja muuttaminen Vasemman alakulman painikkeella voit vaikuttaa kuvan mittasuhteiden säilymiseen. Kuva säilyttää mittasuhteet kun painiketta ei ole valittu. Mittasuhteet on muutettavissa painikkeen valitsemisen jälkeen. Kuvan pyörittäminen Pyöritä kuvaa vihreästä painikkeesta kuvan alareunasta. Voit pyörittää kuvaa 360 astetta sen keskipisteen ympäri.

7 HUOM! Kun haluat palauttaa kuvan alkuperäiseen asentoon, kaksoisnapsauta vihreää pyörityspainiketta Käsialantunnistus LynX ohjelmisto sisältää Käsinkirjoitetun tekstin tunnistamistoiminnon, jonka avulla voit muuttaa kynätyökalulla kirjoittamasi tekstin konekieliseksi. Voit kirjoittaa tekstiä työpöydälle ja muuttaa sen jälkeenpäin konekieliseksi. Tekstin voi muuttaa myös jälkikäteen esimerkiksi seuraavan kerran muokatessasi esitystä. Ohjelma tunnistaa myös käsin piirretyt muodot ja ehdottaa lisätoimintovalikossa varteenotettavia vaihtoehtoja. 1. Valitse työkaluriviltä kynä. 2. Kirjoita teksti selkeästi. Voit käyttää sekä pieniä että isoja kirjaimia. 3. Valitse työkaluriviltä valintatyökalu ja klikkaa hiiren oikeanpuoleista painiketta piirtämäsi tekstin tai muodon päällä. 4. Ohjelma ehdottaa erilaisia vaihtoehtoja. Osa niistä voi olla virheellisiä sillä ohjelma ehdottaa vaihtoehtoja, jotka muistuttavat eniten kirjoittamaasi tekstiä. MUOTOJEN AUTOMAATTINEN TUNNISTAMINEN LynX tunnistaa käsinkirjoitetun tekstin lisäksi myös piirretyt muodot. Piirretyn ympyrän voi helposti muuttaa täydelliseksi ympyräksi. Tee näin: Valikossa näkyy erilaisia ehdotuksia. Yllä olevassa esimerkissä kuvio on tulkittu kolmioksi tai suunnikkaaksi. Lisäksi ohjelma ehdottaa lähinnä olevia kirjaimia. Voit valita haluamasi vaihtoehdon. Tässä tapauksessa tarkoitettiin kolmiota, jolloin käsin piirretty kolmio muuttui tietokoneen laatimaksi kolmioksi.

8 SIVUJEN TAUSTAT Voit valita esitykseesi erilaisia taustavärejä tai kuvia. Voit myös valita saman ennalta määritetyn taustan esityksen jokaiselle sivulle. Erilaisten taustojen avulla voi esityksissä painottaa haluttuja asioita. Myös valmiiseen esitykseen voi jälkikäteen lisätä taustan. Seuraavaksi esitetään, kuinka taustan lisääminen tapahtuu: Taustavärin valitseminen: HUOM! Näin saat saman taustavärin esityksen jokaiselle sivulle: Valitse Muotoile / Kaikki sivut ja toimi kuten edellä. Taustapaperin valitseminen: Voit valita haluamasi paperityyppi: kaavapaperi, viivoitettu, pilkullinen, käsialapaperi (erilaisia leveyksiä),isometrinen, ruudutettu, kuusikulmainen, tai nuottipaperi.

9 LYNX-OHJELMAN OPETUSPOHJAT Lynx sisältää lukuisia taustakuvia ja opetuspohjia, joita voi hyödyntää opetuksessa Alla muutamia taustakuvaesimerkkejä. HUOM! Minkä tahansa kuvan voi asettaa taustakuvaksi, mukaan lukien omat kuvat tietokoneen tiedostoista tai muistitikulta sekä kaikki LynX ohjelman ClipArt kuvat. Valitse vain kuva ja klikkaa Aseta taustaksi, kuten edellä esitettiin. CLIPART KUVAPANKIN KÄYTTÖ Ohjelmiston ClipArt-kuvapankki sisältää yli kuvaa, videota ja äänileikettä joita hyödynnetään opetuksessa. Tiedostot on luokiteltu kuvien etsimisen helpottamiseksi.

10 TUNTISUUNNITELMA Voit tehdä tuntisuunnitelman/esityssuunnitelman oppitunnista LynX- ohjelman avulla. Vinkki: Voit palata oppitunnin tuntisuunnitelmaan milloin tahansa klikkaamalla Näytä / Katso esityssuunnitelmaa. VERKKOLINKIN LISÄÄMINEN Pääset verkkoon helposti kolmella eri tavalla käyttäessäsi LynX ohjelmaa. Pääset selaimeen työkalurivin kautta. Voit lisätä kuvaan tai objektiin hyperlinkin, jolloin linkittämäsi sivu avautuu esitystilassa sitä klikkaamalla. (Linkki toimii aloitettuasi esityksen kuvakkeesta: Voit lisätä haluamasi linkkejä Verkko-ohjelmat välilehdelle Ohjauspaneeliin.

11 QUICK MEDIA Quick Media sisältää erilaisia interaktiivisia sovelluksia, kuten interaktiivisen kellon, karttaohjelman, matematiikkaohjelman, ja paljon muuta. NÄYTTÖKUVAN KAAPPAUS Lynx ohjelmiston avulla voit kaapata kuvia kaikesta näytölläsi olevasta materiaalista. www-sivuilta, dokumenttikameralta, Office-ohjelmien dokumenteista jne. Kaappaamasi kuvat ilmestyvät automaattisesti Lynx-ohjelmiston työpöydälle. Lisäksi kaappaamasi kuvat tallentuvat näyttökuvakansioon ohjauspaneelin resurssit välilehdelle. Voit valita minkälaisen alueen haluat kaapata mm. vapaavalintainen alue, suorakulmainen neliö, koko sivu jne.

12 LYNX-KAUKO-OHJAIN Koko monipuolisen Lynx-ohjelmiston voi pienentää kaukoohjaimeksi. Kauko-ohjain pysyy kaikkien koneella olevien ohjelmien päällä ja mahdollistaa näin Lynx toimintojen käyttämisen myös muiden ohjelmien kanssa. Muistiinpanotyökalut Kuvankaappaustyökalut Internet pikakuvake Näyttönäppäimistö ja -laskin Rullaverho ja Spotlight-toiminto Omat pikakuvakkeet (ohjelmoidaan itse) Kaukosäätimen avulla hyödynnät Lynx-ohjelmiston toimintoja työskennellessäsi myös muiden ohjelmien parissa. KAUKO-OHJAIMEN KÄYTTÖ Kun viet hiiren osoittimen kauko-ohjaimen kuvakkeiden päälle, saat näkyviin selostukset kuvakkeiden toiminnoista. Lynx-painike. Lynx-painikkeen avulla pääset takaisin työkirjaan. Näyttökuva kaappaus Kameran avulla kaappaat ja tallennat koko näytön tai osan näytöstä erilliseksi kuvaksi. Kuva tallennetaan työkirjan ohjauspaneelien näyttökuvat-kohtaan sekä työkirjan avoinna olevalle sivulle Internet Internet-painike avaa verkkoselaimen. Muistiinpanot Muistiinpanotyökalu lukitsee näyttökuvan, jotta voit tehdä muistiinpanoja, piirtää ja maalata taululla näkyvään kuvaan Laskin Käynnistää ohjelman laskimen. Näppäimistö Käynnistää Windowsin näyttönäppäimistön, jota voit käyttää tavallisen näppäimistön tapaan taululla työskennellessäsi. Hiiren oikea painike Oikeanpuoleisen painikkeen klikkaus. Kun klikkaat näyttöä, se tulkitaan hiiren oikeanpuoleisen painikkeen napsautukseksi. (käytetään sormiohjattavissa tauluissa) Ohje-kuvake avaa ohje-toiminnon.

13 Pikakuvakkeiden näyttö Voit lisätä omia pikakuvakkeitasi vetämällä ne tänne. Saat ohjeita painamalla?- painiketta. Kaukosäätimen hallinta Quick Media painikkeella pääset suoraan ohjelmiston interaktiivisiin sovelluksiin. Online resurssit näyttää resurssit, jotka olet tallentanut tietokoneelle. Clipart-kuvapankki. (Voit vetää Lynxin Clipart kuvia esimerkiksi word-dokumenttiin) Karttapankki. (Voit vetää karttoja esimerkiksi Word-dokumenttiin) Oma Kansio. Omaan kansioosi voit tallentaa työkirjan puolella erilaisia tiedostoja ja ohjelmia, jotka haluat löytää helposti työskennellessäsi interaktiivisella taululla. Näyttökuva-kuvakkeesta pääset näyttökuviin. Kuviin jotka olet kaapannut näyttökuvankaappaustykalulla. Kuvake avaa esitystyökalut. Voit valita rullaverhon ja spotlightin. Klikkaamalla hallintanäppäintä saat esille lisävalikon kauko-ohjaimen oikealle puolelle. Alla esimerkki Kartta-valikosta.

14 Kaukosäätimen numerovalikot Numerovalikkoihin ohjelmoidaan itse haluttuja toimintoja. Kaukosäätimen läpinäkyvyys Voit muuttaa kauko-ohjaimen läpikuultavuutta siten, ettei se peitä näyttöä häiritsevästi. Läpinäkyvyyden säätämiseksi napsauta kauko-ohjaimen oikeanpuoleista painiketta, ja valitse "valoisuuden voimakkuus". Valitse haluttu voimakkuus. Muoto Voit määrittää kaukosäätimen muodon 8 eri muotovaihtoehdosta. Voit vaihtaa kauko-ohjaimen muotoa viemällä sen näytön eri osiin. Kauko-ohjain muotoutuu näytön mukaan.

15 LASKIN Taskulaskinta voidaan käyttää kaikkien ohjelmien kanssa. Voit avata sen Lynxin työkirjasta tai Lynxkaukosäätimestä NÄYTTÖNÄPPÄIMISTÖ LynX näppäinnäytöllä voit kirjoittaa tekstiä interaktiivisella taululla. Näppäimistö aukeaa kaikkien ohjelmien päälle Käytetään, kuten mitä tahansa näppäimistöä. Suuret alkukirjaimet saadaan painamalla ensin shift näppäintä Interaktiivinen viivotin ÄÄNEN / MUSIIKIN LISÄÄMINEN ESITYKSEEN Lynx ohjelmiston avulla oppituntiin on helppo lisätä äänitiedostoja. Näin luot esityksestä havainnollisemman. Voit määrittää äänitiedoston alkamaan automaattisesti esityksessä sivulle tultaessa. Valitessasi Lisää ääni toiminnon, äänitiedosto tallentuu Lynx-kansioon ja kasvattaa samalla kansion kokoa. Voit myös lisätä videon tekemällä kuvan tai muodon avulla linkin videotiedostoon koneellasi. Näin tiedosto hakee musiikin alkuperäisestä tallentamastasi paikasta. HUOM! Jos liität äänitiedoston linkkinä, lähdetiedoston on oltava samassa paikassa koneellasi johon olet sen alun perin tallentanut. Linkki toimii kun aloitat esityksen pikakuvakkeesta. LINKIT Voit luoda erilaisia linkkejä esitykseesi. Linkki luodaan www-sivulle, Lynx-esityksen sivulle tai tiedostoon koneesi kovalevyllä.

16 INTERNETIN KÄYTTÖ Selaimen avaaminen LynX-ohjelmassa: Napsauta Selain-symbolia Internet selain avautuu työkalurivillä. KYNÄN KÄYTTÖ Kynän avulla kirjoitat taululle käsin Klikkaa kynän kuvaa työkalurivillä Valitse näkymän alareunaan ilmestyvästä työkalupalkista kynän väri, paksuus ja viivan tyyli. PYYHEKUMIN KÄYTTÖ Käytä pyyhekumia kuin tavallista pyyhekumia. Valitse kumi työkaluriviltä ja pyyhi pois tarpeettomat asiat. Pyyhekumilla voit pyyhkiä kaiken, mitä olet kirjoittanut työskentelyalueelle. Klikkaa pyyhekumin kuvaa työkalurivillä. Pyyhekumi ja kumin muokkaustyökalurivi tulevat näkyviin Valitse pyyhekumille haluamasi paksuus työkaluriviltä. Pyyhi pois kohteet, joiden et enää halua näkyvän näytöllä. HUOM! Pyyhekumi ei poista konekielistä tekstiä. Kun haluat pois konekielisen tekstin, aktivoi tekstiruutu ja paina työkalurivin poista kuvaketta. TÄYTTÖTYÖKALUN KÄYTTÖ Käytä maalipurkkia, kun haluat värittää kuvioita ja muotoja. Voit myös vaihtaa sen avulla taustavärin. Näin käytät maalipurkkia: Klikkaa maalipurkin kuvaa työkalurivillä. Maalipurkki ja muokkaustyökalurivi tulevat näkyviin. Valitse haluamasi väri muokkaustyökalurivin pudotusvalikosta. Napsauta maalipurkilla sitä näytön osaa, jonka haluat värittää. HUOM! Voit värittää vain muotoja ja täysin kiinni olevia piirrettyjä kuvioita. Jos yrität värittää kohteen, joka ei ole täysin kiinni koko taustan väri muuttuu.

17 VIIVATYÖKALUN KÄYTTÖ Viivatyökalua voi käyttää kahdella eri tavalla: Voit piirtää sillä erilaisia viivoja työskentelyalueelle. Voit myös yhdistää kaksi objektia keskenään siten, että yhteys säilyy vaikka toista tai molempia objekteja siirtäisikin. 1. Valitse viivatyökalu. 2. Napsauta hiirtä siinä kohdassa, josta haluat viivan alkavan. 3. Pidä hiiren painike alhaalla samalla, kun siirrät osoitinta kohtaan, jossa haluat viivan loppuvan. Päästä painike irti, kun viiva on valmis. 4. Jos viivan alku- ja loppukohdat ovat muodon kohdalla, viiva muuntuu liitokseksi. 5. Muussa tapauksessa viiva on tavallinen objekti. Alla olevissa esimerkeissä näet viivan tavallisena kohteena, ja viivan liitoksena. KOROSTAMINEN Lynx sisältää kaksi erilaista yliviivaustyökalua: yliviivauskynän ja yliviivausruudun. Viimeksi mainitulla välineellä voi yliviivata suorakaiteen muotoisen alueen. Yliviivauskynän käyttö:

18 Klikkaa alleviivauskynän kuvaketta työkalurivillä Alleviivauskynä ja valintaikkuna tulevat näkyviin Valitse haluamasi väri valintalaatikosta Käytä alleviivauskynää haluamasi osan korostamiseen. Näin käytät yliviivausruutua: Napsauta alleviivausruudun kuvaketta työkalurivillä. Alleviivausalue-toiminto ja valintalaatikko tulevat näkyviin. Valitse haluamasi väri valintalaatikosta. Käytä kynää merkitsemään alue, jota haluat korostaa. VALOKEILA-TOIMINTO (KOROSTAMISTOIMINTO) Spotlight-toiminnolla korostetaan esityksen haluttua osaa. Toiminto käynnistetään kokonäytön tilassa, esitystilassa tai kaukosäätimen avulla muiden ohjelmien kanssa. Napsauttamalla oikeanpuoleista painiketta saat näkyviin lisävalikon, josta voit: Valita valonsäteen muodon ja koon Suurentaa katseltavan alueen kokoa Muuttaa taustan väriä Muuttaa peitevärin läpinäkyvyyttä.

19 RULLAVERHOTOIMINTO (PEITTÄMISTOIMINTO) Rullaverhotoiminnolla paljastetaan osa näkymästä vetämällä verhoa alas, ylös tai sivuille. Verhon väri ja läpinäkyvyys on muokattavissa samalla tavalla kuin Spotlight toiminnossa. Voit asettaa esityksen toimimaan siten, että Rullaverho-toiminto käynnistyy automaattisesti sivulle tultaessa. (Huom! Toimii esitystilassa.) Klikkaa hiiren oikeanpuoleisella painikkeella ohjauspaneelin sivut-välilehdellä sivun esikatselukuvan päällä. Valitse sivun aloitusasetukset ja Näytä rullaverho aloitettaessa. TEKSTITYÖKALUN KÄYTTÖ Tekstityökalun avulla voit kirjoittaa konekielistä tekstiä työpöydälle. Voit muokata tekstiä eri tavoin vaihtamalla väriä, kokoa, fonttia jne. Napsauta tekstityökalun kuvaa työkalurivillä. Valitse haluamasi fontti, koko, väri ja muotoilu valintalaatikosta. Kirjoita teksti tietokoneen näppäimistöllä tai näyttönäppäimistöllä Käytä valkoista palloa oikeassa alanurkassa muuttamaan ruudun kokoa. Tekstikehyksen teksti voi olla lihavoitu, alleviivattu, kursivoitu jne.

20 VIDEON LISÄÄMINEN ESITYKSEEN Lynx:in avulla voit lisätä esitykseen videoita ja musiikkia. Videoklipin lisääminen: Valitse valikkoriviltä Lisää / Lisää video Hae tietokoneesi muistista haluttu video ja klikkaa Avaa. Videoklippi ilmestyy työpöydälle. Paina Play-painiketta toistaaksesi videon. Huom. Voit määrittää äänitiedoston alkamaan automaattisesti esityksessä sivulle tultaessa. Valitessasi Lisää video toiminnon, videotiedosto tallentuu Lynx-kansioon ja kasvattaa samalla kansion kokoa. Voit myös lisätä videon tekemällä kuvan tai muodon avulla linkin videotiedostoon koneellasi. Näin tiedosto hakee musiikin alkuperäisestä tallentamastasi paikasta. HUOM! Jos liität videotiedoston linkkinä on lähdetiedoston oltava samassa paikassa koneellasi johon olet sen alun perin tallentanut. Linkki toimii kun aloitat esityksen pikakuvakkeesta. POWERPOINT TIEDOSTOJEN AVAAMINEN LYNXISSÄ Lynx ohjelmalla tehdyt esitykset voidaan tallentaa moneen eri tiedostomuotoon. Powerpont on yksi hyödyllisimpiä silloin kuin halutaan jakaa esityksiä kollegojen kanssa. Kaikilla ei ehkä ole LynX ohjelmistoa kätettävänään. Toiminto toimii myös toisin päin eli valmiit Powerpoint esitykset voidaan avata LynXissä.

21 TAULUN TAPAHTUMIEN TALLENTAMINEN VIDEOTIEDOSTOKSI Lynx-ohjelman avulla voit tallentaa tekemäsi tehtävät ja toistaa jälkeenpäin kertauksena: Klikkaa valikkoriviltä Työkalut / Tallennin. Tai klikkaa työkalurivin Tallennin kuvaketta. Uusi ikkuna tulee näkyviin. Voit valita valikosta alueen jota haluat nauhoittaa Alue (Määritelty alue, jonka määrittelet itse vetämällä työpöydälle) Kiinteä alue (syötetään pikseleinä) Ikkuna (yksittäinen ikkuna) Koko näyttö (tavallisin vaihtoehto, nauhoittaa kaiken, mikä näytöllä näkyy.) Aloita nauhoitus painamalla nauhoita-painiketta (punainen painike). Kun nauhoitus on valmis, paina stop-painiketta (sininen painike). Ruutuun ilmestyy tallennusikkuna. Nimeä tallentamasi video ja tallenna se haluttuun kansioon. Tiedosto tallentuu AVI- tai SWF-tiedostona tietokoneellesi. Video katsotaan lisäämällä video. (Katso edellä). Word Wall WordWall on Lynx-ohjelman lisäosio jota käytetään interaktiivisella taululla. WordWall eroaa muista ohjelmista sen interaktiivisilla ominaisuuksilla. Kuvat eivät ole enää vain liikkumattomia. Word Wall- ohjelmistolla tehdään valmiista pohjista mm. erilaisia numero- ja sanatehtäviä, palapelejä, laskutoimituksia. Tehtävillä harjoitellaan ja opitaan lähes kaikkia oppiaineita. Ohjelma on suunniteltu siten että sitä on helppo käyttää interaktiivisten taulun välityksellä. Valmiit tehtävät on helppo jakaa muiden käyttäjien kanssa WordWallWebissä. (www.wordwallweb.com) Ohjelmisto rakentuu interaktiivista soluista jotka voivat sisältää tekstiä, kuvia, kuvioita tai käsinkirjoitettuja kommentteja. Soluja voidaan kääntää, piilottaa, merkitä ja niiden paikkoja voidaan vaihtaa. Tehtävien luominen myös itse on helppoa erilaisten ohjattujen tehtävänrakennustoimintojen avulla.

powerpoint- ESITYSGRAFIIKKA- OHJELMA

powerpoint- ESITYSGRAFIIKKA- OHJELMA powerpoint- ESITYSGRAFIIKKA- OHJELMA Kevät 2008 osittain HAMKin tietotyövälineetmateriaalin pohjalta (http://www.elearningcentre.hamk.fi/ttv/) SISÄLLYSLUETTELO POWERPOINT-ESITYSGRAFIIKKAOHJELMA JA SEN

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET 1 Sisällysluettelo Tietokoneen osat...

Lisätiedot

1/43. POWERPOINT Tietotekniikka II

1/43. POWERPOINT Tietotekniikka II POWERPOINT Tietotekniikka II 1/43 POWERPOINT...4 DIAT, TEKSTI JA MUISTIINPANOT...4 Työskenteleminen dia-alueella...4 Uusien diojen lisääminen...4 Tekstin kirjoittaminen...5 Diasta toiseen siirtyminen...6

Lisätiedot

Hyvinvointipalvelut. Etäopetuskeskus. Windows Vista. perusteet

Hyvinvointipalvelut. Etäopetuskeskus. Windows Vista. perusteet Tampereen kaupunki Koulutusmoniste Hyvinvointipalvelut Etäopetuskeskus Windows Vista perusteet Sisällysluettelo 1. MIKÄ ON WINDOWS VISTA? 3 2. TIETOKONEEN OSAT 3 3. WINDOWS VISTAN KÄYTÖN ALOITTAMINEN 4

Lisätiedot

WINDOWS XP perusteita osa I

WINDOWS XP perusteita osa I WINDOWS XP perusteita osa I Hannu Mikkonen 1 1(1) WINDOWS XP perusteita osa I 2 WINDOWS XP Perusteita osa I Hannu Mikkonen 2(2) WINDOWS XP perusteita osa I 3 SISÄLLYSLUETTELO 1 WINDOWS XP...1 1.1 Käyttöliittymä...1

Lisätiedot

LIBREOFFICE. Published : 2012-06-02 License : GPLv2

LIBREOFFICE. Published : 2012-06-02 License : GPLv2 LIBREOFFICE Published : 2012-06-02 License : GPLv2 1 LIBREOFFICE 1. LIBREOFFICE 2 1. LIBREOFFICE LibreOffice on täysi toimisto-ohjelmistopaketti, joka sisältää kaikki tarvitsemasi ohjelmat tekstinkäsittelystä

Lisätiedot

GIMP ohjelmaopas (Lähde:Wikikirjasto)

GIMP ohjelmaopas (Lähde:Wikikirjasto) GIMP ohjelmaopas (Lähde:Wikikirjasto) Tämä on Wikikirjaston GIMP-kirjan (http://fi.wikibooks.org/wiki/gimp) tulostettava versio. GIMP on avoimeen lähdekoodiin perustuva ilmainen kuvankäsittelyohjelma.

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET 1 Sisällysluettelo Tietokoneen osat...

Lisätiedot

Alkutoimien pääkohdat

Alkutoimien pääkohdat Alkutoimien pääkohdat Alkutoimet Tobii Communicator Alkutoimien pääkohdat Koskee Tobii Communicator -malleja alkaen versiosta 4.6. Sisältöä voidaan muuttaa ilman erillistä ilmoitusta. Tarkasta tämän käyttöoppaan

Lisätiedot

Versio 9.0 KÄYTTÖOPAS

Versio 9.0 KÄYTTÖOPAS Versio 9.0 KÄYTTÖOPAS Copyright 1981-2015 Netop Business Solutions A/S. Kaikki oikeudet pidätetään. Ohjelma sisältää ulkopuolisilta lisensoituja osia. Voit ottaa yhteyttä osoitteella: Netop Business Solutions

Lisätiedot

Microsoft Excelin perusteita Keijo Salakari 7. Maaliskuuta 2006

Microsoft Excelin perusteita Keijo Salakari 7. Maaliskuuta 2006 Microsoft Excelin perusteita Keijo Salakari 7. Maaliskuuta 2006 Microsoft Excel perusteita 2 (36) Sisältö 1 MS EXCEL OHJELMAN KÄYNNISTÄMINEN... 4 1.1 KÄYNNISTÄ-VALIKON KAUTTA... 4 1.2 TYÖPÖYDÄN PIKAKUVAKE...

Lisätiedot

DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN - PICASA

DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN - PICASA DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN - PICASA SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN 2 1. JOHDANTO... 3 2. PICASAN

Lisätiedot

Adob Acrobat 2 PDF-tiedostot SISÄLLYS

Adob Acrobat 2 PDF-tiedostot SISÄLLYS Adob Acrobat 2 PDF-tiedostot SISÄLLYS Sisällys...2 Acrobat...4 Digitaalinen paperi... 4 Acrobat-teknologia... 4 Perusidea... 4 PDF-tiedostomuoto... 4 Adobe Acrobat ohjelma... 5 Välilehtien näyttäminen

Lisätiedot

WINDOWSISTA JA OPPAAN KÄYTÖSTÄ

WINDOWSISTA JA OPPAAN KÄYTÖSTÄ WINDOWSISTA JA OPPAAN KÄYTÖSTÄ Mikrotietokoneissa on käytännössä täysin siirrytty käyttämään graafista käyttöliittymää, joka yleensä on nimeltään Windows, joskin kilpaileviakin järjestelmiä on. Sovellusten

Lisätiedot

EXCEL- TAULUKKOLASKENTA

EXCEL- TAULUKKOLASKENTA EXCEL- TAULUKKOLASKENTA Kevät 2008 osittain HAMKin tietotyövälineetmateriaalin pohjalta (http://www.elearningcentre.hamk.fi/ttv/) Excel-taulukkolaskenta ja sen käyttöliittymä... 1 Tiedoston avaaminen,

Lisätiedot

Jaana Nuuttila kesä 2010

Jaana Nuuttila kesä 2010 kesä 2010 Sisältö 1 Näppäimistön ja hiiren käyttö...1 2 Käyttöliittymä...2 2.1 Käynnistä-valikko...3 2.2 Tehtäväpalkki...4 2.3 Pienoisohjelmat...5 2.4 Ikkunoiden ja kuvakkeiden käsittely...6 2.5 Valintanauhat,

Lisätiedot

Pääkohdat PAINIKKEIDEN MUOKKAAMINEN AJOTILASSA JA MUOKKAUSTILASSA

Pääkohdat PAINIKKEIDEN MUOKKAAMINEN AJOTILASSA JA MUOKKAUSTILASSA PAINIKKEIDEN MUOKKAAMINEN AJOTILASSA JA MUOKKAUSTILASSA Pääkohdat Tobii Communicator 4 Ajotila Tämä on ohjelman käyttötila tai käyttäjän tila, jossa muokattuja ja tehtyjä sivuja voidaan käyttää. Kun painikkeita

Lisätiedot

WINDOWS 2000 perusteet 1

WINDOWS 2000 perusteet 1 WINDOWS 2000 perusteet 1 1. NÄYTTÖ...3 Työpöytä (Desktop)...3 Tehtäväpalkki (Taskbar)...3 Start -valikko...4 Kuvakkeet...4 Pikakuvake (Shortcut)...5 Kuvaketyypit...5 Kuvakkeiden järjestäminen...5 2. ULOSKIRJAUTUMINEN

Lisätiedot

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014 Windows 7 Hannu Matikainen Päivitetty 4.7.2014 Sisältö WINDOWS-VERSIOT... 1 TYÖPÖYTÄ... 1 KUVAKKEET... 2 Kuvakkeiden ominaisuudet... 3 Pikakuvakkeet... 3 TEHTÄVÄPALKKI... 4 Tehtäväpalkin kuvakkeet... 5

Lisätiedot

Windows-käyttöjärjestelmä Word-tekstinkäsittely Internet-selain

Windows-käyttöjärjestelmä Word-tekstinkäsittely Internet-selain Tietokoneen käytön perusteet Windows-käyttöjärjestelmä Word-tekstinkäsittely Internet-selain SISÄLLYS 1 Windows-käyttöjärjestelmä 1 1.1 Windows 2000:n käytön aloittaminen 1 1.2 Hiiren käyttö 3 1.3 Ikkunoiden

Lisätiedot

Taulukon käyttö...14 Kaavat...14 Kaavan kopiointi...15 Alueen kopiointi...15

Taulukon käyttö...14 Kaavat...14 Kaavan kopiointi...15 Alueen kopiointi...15 AB-ajokortti 2 Excel 97 Sisällys Taulukkolaskenta...4 Excel...5 Alueiden valinta...5 Automaattinen laskenta...6 Excelin käytön perusperiaatteita...6 Täyttökahva, aikasarjat, muut sarjat...7 Solun sisällön

Lisätiedot

LabOran käyttö. kahdeksan oppijaksoa. Johan Westerlund Matti Liljeqvist

LabOran käyttö. kahdeksan oppijaksoa. Johan Westerlund Matti Liljeqvist LabOran käyttö kahdeksan oppijaksoa Johan Westerlund Matti Liljeqvist Kahdeksan oppituntia LabOran käytöstä Tällä kurssilla opiskellaan LabOra -jumalanpalvelusohjelman käyttöä kahdeksassa jaksossa. Jokainen

Lisätiedot

Online-ohjeiden käyttäminen. Tietoja online-ohjeiden ominaisuuksista Ohjeiden käyttäminen Miten-ikkunan käyttäminen Muiden aputoimintojen käyttäminen

Online-ohjeiden käyttäminen. Tietoja online-ohjeiden ominaisuuksista Ohjeiden käyttäminen Miten-ikkunan käyttäminen Muiden aputoimintojen käyttäminen Online-ohjeiden käyttäminen Tietoja online-ohjeiden ominaisuuksista Ohjeiden käyttäminen Miten-ikkunan käyttäminen Muiden aputoimintojen käyttäminen Tietoja online-ohjeiden ominaisuuksista Adobe Reader

Lisätiedot

Esitysgrafiikka PowerPoint XP SISÄLLYSLUETTELO

Esitysgrafiikka PowerPoint XP SISÄLLYSLUETTELO Esitysgrafiikka PowerPoint XP SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto...2 2. Esityksen suunnittelu...2 3. Esityksen aloittaminen...2 3.1. Tyhjän esityksen luominen... 2 3.2. Suunnittelumallin käyttäminen... 3 4.

Lisätiedot

Jos et halua siirtää työkirjaa, voit luoda siihen johtavan pikakuvakkeen ja siirtää sitten pikakuvakkeen XLSTART - kansioon.

Jos et halua siirtää työkirjaa, voit luoda siihen johtavan pikakuvakkeen ja siirtää sitten pikakuvakkeen XLSTART - kansioon. Excelin ominaisuuksien asentaminen tai niiden asennuksen poistaminen Voit helposti poistaa tai lisätä Excelin ominaisuuksia. 1. Sulje kaikki ohjelmat. 2. Napsauta Käynnistä -painiketta ja valitse Asetukset

Lisätiedot

PowerPoint 2010. Hannu Matikainen

PowerPoint 2010. Hannu Matikainen PowerPoint 2010 Päivitetty 14.3.2012 Sisällysluettelo 1 PowerPointin käyttöliittymä... 1 2 Uuden esityksen ja uusien diojen luominen... 1 2.1 Tiedon syöttäminen diaan... 2 2.2 Teeman valinta... 3 2.3 Värit,

Lisätiedot

Optima Peruskäyttäjän opas

Optima Peruskäyttäjän opas Optima Peruskäyttäjän opas Sisällysluettelo 1. TERVETULOA OPTIMAAN... 1 1.1. Mikä Optima on?... 1 1.2. Laitteistovaatimukset... 1 2. OPTIMAN KÄYTTÖLIITTYMÄ... 3 3. TYÖSKENTELY OPTIMAN TYÖTILASSA... 5 3.1.

Lisätiedot

Taulukoita ja kaavioita MS Excelillä Keijo Salakari 7. maaliskuuta 2006

Taulukoita ja kaavioita MS Excelillä Keijo Salakari 7. maaliskuuta 2006 Taulukoita ja kaavioita MS Excelillä Keijo Salakari 7. maaliskuuta 2006 Plasmatelevision hintoja 3 000,00 2 900,00 2 800,00 2 700,00 2 600,00 2 500,00 2 400,00 2 300,00 32" 37" 42" 2 (33) Microsoft Excel

Lisätiedot

WORD- TEKSTINKÄSITTELY

WORD- TEKSTINKÄSITTELY WORD- TEKSTINKÄSITTELY 2008 osittain HAMKin tietotyövälineetmateriaalin pohjalta (http://www.elearningcentre.hamk.fi/ttv/) SISÄLLYSLUETTELO Word-tekstinkäsittelyohjelma ja sen käyttöliittymä... 1 Tiedoston

Lisätiedot

Esipuhe. Sanakirjojen tuominen. 2006 WordFinder Software Esipuhe 1

Esipuhe. Sanakirjojen tuominen. 2006 WordFinder Software Esipuhe 1 Esipuhe Internet on avannut monia maailman rajoja ja auttanut niin yksityishenkilöitä kuin monikansallisia yhtiöitäkin laajentamaan yhteysverkostoaan. Kielen ei tarvitse enää olla esteenä kansainvälisten

Lisätiedot