LYNX4 OHJELMISTO. LynX tarjoaa monia mahdollisuuksia:

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LYNX4 OHJELMISTO. LynX tarjoaa monia mahdollisuuksia:"

Transkriptio

1 LYNX4 OHJELMISTO LynX on interaktiivisille tauluille opettajien kanssa yhteistyössä kehitetty ohjelmisto jolla laaditaan esityksiä, oppitunteja ja erilaisia tehtäviä. Ohjelmisto mahdollistaa taululla toimimisen mahdollisimman kokonaisvaltaisesti ilman tietokoneen omia hallintalaitteita. Esitykset voidaan valmistella kuitenkin myös etukäteen tietokoneella ilman interaktiivista taulua. Tekstit ja muistiinpanot kirjoitetaan ohjelman avulla suoraan taululle interaktiivisella kynällä tai sormella ja tallennetaan haluttaessa myöhempää käyttöä varten. Voit helposti tulostaa muistiinpanot paperille tai lähettää eteenpäin sähköpostilla. LynXin avulla voit lisätä esityksiin kuvia laajasta Clipart-kirjastosta, internetistä, tietokoneen omista kansioista ja dokumenttikameralta. Voit myös lisätä musiikkia, ääntä tai videoita. LynX tarjoaa monia mahdollisuuksia: Windows XP &7 yhteensopiva Linux ja Mac yhteensopiva 23 eri kieltä Ilmaiset ohjelmistopäivitykset Asennettavissa kaikkiin koulun koneisiin sekä opettajien kotikoneisiin Dokumenttikameran helppokäyttötoiminto Mahdollisuuden käyttää muiden tekemiä esityksiä pohjana, muokata tietoja, ja tallentaa tiedosto omaksi esitysmalliksi erilaista valmista pedagogista opetusresurssia (kuvaa, ääntä, videota) Käsialantunnistus: Voit kirjoittaa omalla käsialalla ja muuttaa sen jälkeenpäin konekieliseksi Muotojen tunnistus: Ohjelma tunnistaa käsin piirretyt muodot: ympyrä, kolmiot neliöt, suunnikkaat jne. halutessa automaattisesti tai manuaalisesti. Voit käyttää ohjelmiston työkaluja myös muiden ohjelmien kanssa esim. kynää, täyttöyökalua, yliviivauskynää, rullaverhotoimintoa ja erilaisia kuvioita Voit tallentaa esimerkiksi internetsivuja kuviksi ja muokata niitä edelleen Näyttönäppäimistö (toimii myös muiden ohjelmien kanssa) Taskulaskin (toimii myös muiden ohjelmien kanssa) Voit käyttää kuvia, videoita ja ääntä samanaikaisesti taulun muiden toimintojen kanssa Erilaisia interaktiivisia toimintoja kuten kello, Virtuaalikarttapallo, piano, shakki nuotinnusohjelma Valokeila & rullaverho-toiminnot Voit avata valmiit Powerpoint-tiedostot LynXiin Voit tallentaa taulun tapahtumat videoiksi ja näyttää ne myöhemmin uudestaan Valittavissa kymmeniä eri kieliä Voit päivittää ilmaiseksi aina uusimmat ohjelmistoversiot helposti netin kautta Voit tallentaa valmistelemasi esitykset ja oppitunnit kymmeneen eri tiedostomuotoon Sekä paljon muuta.

2 Työkirja: Työkirja on jaettu neljään alueeseen (kuva1): Valikkoriviin Työkaluriviin Työpöytään Ohjauspaneeliin Valikkorivillä on seitsemän erilaista valikkoa, joista pääsee työkirjan kaikkiin toimintoihin. Työkaluriviltä löydät mm. erilaiset piirtotyökalut. Voit siirtää palkit vasempaan, oikeaan tai alareunaan riippuen siitä, miten haluat jäsentää työskentelyalueen. Työkalurivin saa myös "kelluvaksi" työpöydälle. Työpöydälle piirretään, kirjoitetaan ja lisätään kuvia. Jos työpöytä ei mahdu kokonaan näytölle, saat puuttuvan osan näkyviin vetämällä vierityspalkista. Työpöytää voidaan myös zoomata ja loitontaa helposti omasta painikkeestaan. Ohjauspaneeli sisältää runsaasti erilaisia toimintoja, ja valikosta toiseen siirtyminen on helppoa. Täältä löydät Clipart-kuvat, muodot, oppituntipohjat, interaktiiviset työkalut jne. jne. Voit sijoittaa ohjauspaneelin joko oikealle tai vasemmalle puolelle. Ohjauspaneelia siirretään painamalla alla olevaa painiketta:

3 HUOM! Ohjauspaneeli on näkyvissä oletusasetuksena. Voit piilottaa sen helposti valitsemalla valikkoriviltä näytä-valikosta näytä ohjauspaneeli. Ohjauspaneelin käyttö: Ohjauspaneelissa on seitsemän erilaista välilehteä: Esitykset: luettelo LynXin avulla luoduista esityksistä Sivut: LynX työkirjaan voidaan luoda monisivuisia esityksiä Tällä välilehdellä näet esityksen sivut esikatselukuvina. Voit vaihtaa sivua klikkaamalla haluttua esikatselukuvaa sekä vaihtaa niiden paikkoja keskenään. Muodot: Erilaisia muotoja sisältävä välilehti. Voit helposti vetää haluamasi muodontyöpöydälle. mm suunnikas, neliö, erilaiset kolmiot, viisi-, kuusi-, kahdeksankulmio, ympyrä, risti ja nuoli. Resurssit: Clipart-kuvat ja opetuspohjat, Quick Media (virtuaalikarttapallo, opetuskello, shakki, piano, nopatjne.) kuvankaappaustoiminnolla otetut näyttökuvat Haku: Voit hakea kuvia ohjelman omista Clipart-kuvista ja opetuspohjista eri hakusanoilla. Google-kuvahaku: Voit hakea lisää kuvia sisäänrakennetun Googlen kuvahaun avulla internetistä. Tällä toiminnolla käytössäsi on rajaton kuvamäärä. Verkkoresurssit: Luettelo hyvistä linkeistä. Linkkien lisääminen ja poistaminen on helppoa, joten voit tehdä linkkiluettelosta juuri sellaisen kuin haluat. Lisätoimintovalikko Lisätoimintovalikko on erittäin hyödyllinen ja nopea työkalu. Sen avulla pääset helposti kopioimaan poistamaan, muuttamaan ja järjestämään objekteja työpöydällä. Valikko pitää sisällään samoja toimintoja kuin valikkorivin toiminnot. Lisätoimintavalikko saadaan näkyviin klikkaamalla hiiren oikeanpuoleista painiketta tai interaktiivisen kynän kakkospainiketta. HUOM. Valikon sisältö riippuu missä kohdassa työpöytää napsautat painiketta. Onko osoitin tyhjän työpöydän vai kohteen päällä Kun napsautat hiiren tai interaktiivisen kynän oikeanpuoleisella painikkeella tyhjää kohtaa työpöydällä, saat näkyviin työpöydän lisätoimintavalikon. Kun napsautat oikeanpuoleista painiketta kohteen päällä, saat näkyviin kohteen lisätoimintavalikon. HUOM! Voit avata lisätoimintavalikon myös pienestä neliöstä aktiivisen kohteen yläkulmasta. Viereisessä kuvassa objektin lisätoimintovalikko on avattu napsauttamalla hiiren oikeanpuolista painiketta kohteen päällä. Kielen valitseminen Ohjelmiston asentamisen jälkeen voit valita kielen seuraavista vaihtoehdoista:

4 Englanti Tanska Shona Puola Hollanti Venäjä Saksa Ruotsi Espanja Unkari Foroyskt Norja Arabia Tshekki Viro serbia Italia slovakia Latvia Slovenia Liettua Islanti Suomi Huom. Voit vaihtaa kielen halutuksi eri tilanteissa. TYÖKALURIVIN KÄYTTÖ Voit muokata työkaluriviä raahaamalla työkalut ryhmittäin haluttuun paikkaan mihin kohtaan näkymää tahansa. Voit siirtää työkaluriviä osissa, tai liittää ne yhteen. Voit siirtää työkalurivin näytön ylä-, ala-, vasempaan tai oikeaan reunaan. Työkalurivin voi myös siirtää työpöydälle kelluvaksi.

5 MUOTOJEN LISÄÄMINEN LynXin avulla voit lisätä esitykseen erilaisia kuvioita. Voit valita täytetyn kuvion tai pelkät ääriviivat. Kuviot voi myös värjätä ja muokata jälkeenpäin. HUOM, Voit vaihtaa muotojen väriä jo muotovalikossa ennen työpöydälle vetoa klikkaamalla jotain muotoa ja valitsemalla alareunaan ilmestyvästä työkalupalkista haluttu väri. MUOTOJEN MUOKKAUS JA VÄRIN MUUTTAMINEN Työpöydälle lisätyt muodot ovat helposti muokattavissa eri tavoin. Voit vaihtaa muotojen väriä valita eripaksuisia reunoja ja vaikuttaa muodon läpinäkyvyyteen. Kun muoto aktivoidaan klikkaamalla sitä, ilmestyy muokkaustyökalurivi näkymän alareunaan (Oletusasetus).

6 KUVIEN LISÄÄMINEN LynX sisältää tuhansia valmiita Clipart-kuvia ja opetuspohjia. Voit kuitenkin käyttää myös muita tietokoneelle tallennettuja kuvia helposti. KUVAN MUOKKAAMINEN Kun olet piirtänyt tai lisännyt kuvan työkirjaan, voit muokata ja muuttaa sitä monin eri tavoin: Siirtää kuvaa Pyörittää kuvaa Muuttaa kuvan kokoa Muuttaa kuvan mittasuhteita Piirtää ja kirjoittaa kuvan päälle HUOM! Voit muokata esitystä myös koko näytön tilassa. Tällöin näet kuvien todellisen koon ja sijainnin esityksessä. Koko näytön tilassa valikkorivi ja ohjauspaneeli katoavat. Valitse työkaluriviltä kuvake Koko näyttö. Kuvan siirtäminen Raahaa kuvaa pitämällä hiiren vasemmanpuoleinen painike alhaalla. Kuvan koon muuttaminen Valitse kuva, jonka kokoa haluat muuttaa. Kuvan ympärille ilmestyy useita painikkeita. Vedä valkoisesta painikkeesta kuvan oikeassa alareunassa ja suurenna tai pienennä kuva halutun kokoiseksi. Kuvan mittasuhteiden säilyttäminen ja muuttaminen Vasemman alakulman painikkeella voit vaikuttaa kuvan mittasuhteiden säilymiseen. Kuva säilyttää mittasuhteet kun painiketta ei ole valittu. Mittasuhteet on muutettavissa painikkeen valitsemisen jälkeen. Kuvan pyörittäminen Pyöritä kuvaa vihreästä painikkeesta kuvan alareunasta. Voit pyörittää kuvaa 360 astetta sen keskipisteen ympäri.

7 HUOM! Kun haluat palauttaa kuvan alkuperäiseen asentoon, kaksoisnapsauta vihreää pyörityspainiketta Käsialantunnistus LynX ohjelmisto sisältää Käsinkirjoitetun tekstin tunnistamistoiminnon, jonka avulla voit muuttaa kynätyökalulla kirjoittamasi tekstin konekieliseksi. Voit kirjoittaa tekstiä työpöydälle ja muuttaa sen jälkeenpäin konekieliseksi. Tekstin voi muuttaa myös jälkikäteen esimerkiksi seuraavan kerran muokatessasi esitystä. Ohjelma tunnistaa myös käsin piirretyt muodot ja ehdottaa lisätoimintovalikossa varteenotettavia vaihtoehtoja. 1. Valitse työkaluriviltä kynä. 2. Kirjoita teksti selkeästi. Voit käyttää sekä pieniä että isoja kirjaimia. 3. Valitse työkaluriviltä valintatyökalu ja klikkaa hiiren oikeanpuoleista painiketta piirtämäsi tekstin tai muodon päällä. 4. Ohjelma ehdottaa erilaisia vaihtoehtoja. Osa niistä voi olla virheellisiä sillä ohjelma ehdottaa vaihtoehtoja, jotka muistuttavat eniten kirjoittamaasi tekstiä. MUOTOJEN AUTOMAATTINEN TUNNISTAMINEN LynX tunnistaa käsinkirjoitetun tekstin lisäksi myös piirretyt muodot. Piirretyn ympyrän voi helposti muuttaa täydelliseksi ympyräksi. Tee näin: Valikossa näkyy erilaisia ehdotuksia. Yllä olevassa esimerkissä kuvio on tulkittu kolmioksi tai suunnikkaaksi. Lisäksi ohjelma ehdottaa lähinnä olevia kirjaimia. Voit valita haluamasi vaihtoehdon. Tässä tapauksessa tarkoitettiin kolmiota, jolloin käsin piirretty kolmio muuttui tietokoneen laatimaksi kolmioksi.

8 SIVUJEN TAUSTAT Voit valita esitykseesi erilaisia taustavärejä tai kuvia. Voit myös valita saman ennalta määritetyn taustan esityksen jokaiselle sivulle. Erilaisten taustojen avulla voi esityksissä painottaa haluttuja asioita. Myös valmiiseen esitykseen voi jälkikäteen lisätä taustan. Seuraavaksi esitetään, kuinka taustan lisääminen tapahtuu: Taustavärin valitseminen: HUOM! Näin saat saman taustavärin esityksen jokaiselle sivulle: Valitse Muotoile / Kaikki sivut ja toimi kuten edellä. Taustapaperin valitseminen: Voit valita haluamasi paperityyppi: kaavapaperi, viivoitettu, pilkullinen, käsialapaperi (erilaisia leveyksiä),isometrinen, ruudutettu, kuusikulmainen, tai nuottipaperi.

9 LYNX-OHJELMAN OPETUSPOHJAT Lynx sisältää lukuisia taustakuvia ja opetuspohjia, joita voi hyödyntää opetuksessa Alla muutamia taustakuvaesimerkkejä. HUOM! Minkä tahansa kuvan voi asettaa taustakuvaksi, mukaan lukien omat kuvat tietokoneen tiedostoista tai muistitikulta sekä kaikki LynX ohjelman ClipArt kuvat. Valitse vain kuva ja klikkaa Aseta taustaksi, kuten edellä esitettiin. CLIPART KUVAPANKIN KÄYTTÖ Ohjelmiston ClipArt-kuvapankki sisältää yli kuvaa, videota ja äänileikettä joita hyödynnetään opetuksessa. Tiedostot on luokiteltu kuvien etsimisen helpottamiseksi.

10 TUNTISUUNNITELMA Voit tehdä tuntisuunnitelman/esityssuunnitelman oppitunnista LynX- ohjelman avulla. Vinkki: Voit palata oppitunnin tuntisuunnitelmaan milloin tahansa klikkaamalla Näytä / Katso esityssuunnitelmaa. VERKKOLINKIN LISÄÄMINEN Pääset verkkoon helposti kolmella eri tavalla käyttäessäsi LynX ohjelmaa. Pääset selaimeen työkalurivin kautta. Voit lisätä kuvaan tai objektiin hyperlinkin, jolloin linkittämäsi sivu avautuu esitystilassa sitä klikkaamalla. (Linkki toimii aloitettuasi esityksen kuvakkeesta: Voit lisätä haluamasi linkkejä Verkko-ohjelmat välilehdelle Ohjauspaneeliin.

11 QUICK MEDIA Quick Media sisältää erilaisia interaktiivisia sovelluksia, kuten interaktiivisen kellon, karttaohjelman, matematiikkaohjelman, ja paljon muuta. NÄYTTÖKUVAN KAAPPAUS Lynx ohjelmiston avulla voit kaapata kuvia kaikesta näytölläsi olevasta materiaalista. www-sivuilta, dokumenttikameralta, Office-ohjelmien dokumenteista jne. Kaappaamasi kuvat ilmestyvät automaattisesti Lynx-ohjelmiston työpöydälle. Lisäksi kaappaamasi kuvat tallentuvat näyttökuvakansioon ohjauspaneelin resurssit välilehdelle. Voit valita minkälaisen alueen haluat kaapata mm. vapaavalintainen alue, suorakulmainen neliö, koko sivu jne.

12 LYNX-KAUKO-OHJAIN Koko monipuolisen Lynx-ohjelmiston voi pienentää kaukoohjaimeksi. Kauko-ohjain pysyy kaikkien koneella olevien ohjelmien päällä ja mahdollistaa näin Lynx toimintojen käyttämisen myös muiden ohjelmien kanssa. Muistiinpanotyökalut Kuvankaappaustyökalut Internet pikakuvake Näyttönäppäimistö ja -laskin Rullaverho ja Spotlight-toiminto Omat pikakuvakkeet (ohjelmoidaan itse) Kaukosäätimen avulla hyödynnät Lynx-ohjelmiston toimintoja työskennellessäsi myös muiden ohjelmien parissa. KAUKO-OHJAIMEN KÄYTTÖ Kun viet hiiren osoittimen kauko-ohjaimen kuvakkeiden päälle, saat näkyviin selostukset kuvakkeiden toiminnoista. Lynx-painike. Lynx-painikkeen avulla pääset takaisin työkirjaan. Näyttökuva kaappaus Kameran avulla kaappaat ja tallennat koko näytön tai osan näytöstä erilliseksi kuvaksi. Kuva tallennetaan työkirjan ohjauspaneelien näyttökuvat-kohtaan sekä työkirjan avoinna olevalle sivulle Internet Internet-painike avaa verkkoselaimen. Muistiinpanot Muistiinpanotyökalu lukitsee näyttökuvan, jotta voit tehdä muistiinpanoja, piirtää ja maalata taululla näkyvään kuvaan Laskin Käynnistää ohjelman laskimen. Näppäimistö Käynnistää Windowsin näyttönäppäimistön, jota voit käyttää tavallisen näppäimistön tapaan taululla työskennellessäsi. Hiiren oikea painike Oikeanpuoleisen painikkeen klikkaus. Kun klikkaat näyttöä, se tulkitaan hiiren oikeanpuoleisen painikkeen napsautukseksi. (käytetään sormiohjattavissa tauluissa) Ohje-kuvake avaa ohje-toiminnon.

13 Pikakuvakkeiden näyttö Voit lisätä omia pikakuvakkeitasi vetämällä ne tänne. Saat ohjeita painamalla?- painiketta. Kaukosäätimen hallinta Quick Media painikkeella pääset suoraan ohjelmiston interaktiivisiin sovelluksiin. Online resurssit näyttää resurssit, jotka olet tallentanut tietokoneelle. Clipart-kuvapankki. (Voit vetää Lynxin Clipart kuvia esimerkiksi word-dokumenttiin) Karttapankki. (Voit vetää karttoja esimerkiksi Word-dokumenttiin) Oma Kansio. Omaan kansioosi voit tallentaa työkirjan puolella erilaisia tiedostoja ja ohjelmia, jotka haluat löytää helposti työskennellessäsi interaktiivisella taululla. Näyttökuva-kuvakkeesta pääset näyttökuviin. Kuviin jotka olet kaapannut näyttökuvankaappaustykalulla. Kuvake avaa esitystyökalut. Voit valita rullaverhon ja spotlightin. Klikkaamalla hallintanäppäintä saat esille lisävalikon kauko-ohjaimen oikealle puolelle. Alla esimerkki Kartta-valikosta.

14 Kaukosäätimen numerovalikot Numerovalikkoihin ohjelmoidaan itse haluttuja toimintoja. Kaukosäätimen läpinäkyvyys Voit muuttaa kauko-ohjaimen läpikuultavuutta siten, ettei se peitä näyttöä häiritsevästi. Läpinäkyvyyden säätämiseksi napsauta kauko-ohjaimen oikeanpuoleista painiketta, ja valitse "valoisuuden voimakkuus". Valitse haluttu voimakkuus. Muoto Voit määrittää kaukosäätimen muodon 8 eri muotovaihtoehdosta. Voit vaihtaa kauko-ohjaimen muotoa viemällä sen näytön eri osiin. Kauko-ohjain muotoutuu näytön mukaan.

15 LASKIN Taskulaskinta voidaan käyttää kaikkien ohjelmien kanssa. Voit avata sen Lynxin työkirjasta tai Lynxkaukosäätimestä NÄYTTÖNÄPPÄIMISTÖ LynX näppäinnäytöllä voit kirjoittaa tekstiä interaktiivisella taululla. Näppäimistö aukeaa kaikkien ohjelmien päälle Käytetään, kuten mitä tahansa näppäimistöä. Suuret alkukirjaimet saadaan painamalla ensin shift näppäintä Interaktiivinen viivotin ÄÄNEN / MUSIIKIN LISÄÄMINEN ESITYKSEEN Lynx ohjelmiston avulla oppituntiin on helppo lisätä äänitiedostoja. Näin luot esityksestä havainnollisemman. Voit määrittää äänitiedoston alkamaan automaattisesti esityksessä sivulle tultaessa. Valitessasi Lisää ääni toiminnon, äänitiedosto tallentuu Lynx-kansioon ja kasvattaa samalla kansion kokoa. Voit myös lisätä videon tekemällä kuvan tai muodon avulla linkin videotiedostoon koneellasi. Näin tiedosto hakee musiikin alkuperäisestä tallentamastasi paikasta. HUOM! Jos liität äänitiedoston linkkinä, lähdetiedoston on oltava samassa paikassa koneellasi johon olet sen alun perin tallentanut. Linkki toimii kun aloitat esityksen pikakuvakkeesta. LINKIT Voit luoda erilaisia linkkejä esitykseesi. Linkki luodaan www-sivulle, Lynx-esityksen sivulle tai tiedostoon koneesi kovalevyllä.

16 INTERNETIN KÄYTTÖ Selaimen avaaminen LynX-ohjelmassa: Napsauta Selain-symbolia Internet selain avautuu työkalurivillä. KYNÄN KÄYTTÖ Kynän avulla kirjoitat taululle käsin Klikkaa kynän kuvaa työkalurivillä Valitse näkymän alareunaan ilmestyvästä työkalupalkista kynän väri, paksuus ja viivan tyyli. PYYHEKUMIN KÄYTTÖ Käytä pyyhekumia kuin tavallista pyyhekumia. Valitse kumi työkaluriviltä ja pyyhi pois tarpeettomat asiat. Pyyhekumilla voit pyyhkiä kaiken, mitä olet kirjoittanut työskentelyalueelle. Klikkaa pyyhekumin kuvaa työkalurivillä. Pyyhekumi ja kumin muokkaustyökalurivi tulevat näkyviin Valitse pyyhekumille haluamasi paksuus työkaluriviltä. Pyyhi pois kohteet, joiden et enää halua näkyvän näytöllä. HUOM! Pyyhekumi ei poista konekielistä tekstiä. Kun haluat pois konekielisen tekstin, aktivoi tekstiruutu ja paina työkalurivin poista kuvaketta. TÄYTTÖTYÖKALUN KÄYTTÖ Käytä maalipurkkia, kun haluat värittää kuvioita ja muotoja. Voit myös vaihtaa sen avulla taustavärin. Näin käytät maalipurkkia: Klikkaa maalipurkin kuvaa työkalurivillä. Maalipurkki ja muokkaustyökalurivi tulevat näkyviin. Valitse haluamasi väri muokkaustyökalurivin pudotusvalikosta. Napsauta maalipurkilla sitä näytön osaa, jonka haluat värittää. HUOM! Voit värittää vain muotoja ja täysin kiinni olevia piirrettyjä kuvioita. Jos yrität värittää kohteen, joka ei ole täysin kiinni koko taustan väri muuttuu.

17 VIIVATYÖKALUN KÄYTTÖ Viivatyökalua voi käyttää kahdella eri tavalla: Voit piirtää sillä erilaisia viivoja työskentelyalueelle. Voit myös yhdistää kaksi objektia keskenään siten, että yhteys säilyy vaikka toista tai molempia objekteja siirtäisikin. 1. Valitse viivatyökalu. 2. Napsauta hiirtä siinä kohdassa, josta haluat viivan alkavan. 3. Pidä hiiren painike alhaalla samalla, kun siirrät osoitinta kohtaan, jossa haluat viivan loppuvan. Päästä painike irti, kun viiva on valmis. 4. Jos viivan alku- ja loppukohdat ovat muodon kohdalla, viiva muuntuu liitokseksi. 5. Muussa tapauksessa viiva on tavallinen objekti. Alla olevissa esimerkeissä näet viivan tavallisena kohteena, ja viivan liitoksena. KOROSTAMINEN Lynx sisältää kaksi erilaista yliviivaustyökalua: yliviivauskynän ja yliviivausruudun. Viimeksi mainitulla välineellä voi yliviivata suorakaiteen muotoisen alueen. Yliviivauskynän käyttö:

18 Klikkaa alleviivauskynän kuvaketta työkalurivillä Alleviivauskynä ja valintaikkuna tulevat näkyviin Valitse haluamasi väri valintalaatikosta Käytä alleviivauskynää haluamasi osan korostamiseen. Näin käytät yliviivausruutua: Napsauta alleviivausruudun kuvaketta työkalurivillä. Alleviivausalue-toiminto ja valintalaatikko tulevat näkyviin. Valitse haluamasi väri valintalaatikosta. Käytä kynää merkitsemään alue, jota haluat korostaa. VALOKEILA-TOIMINTO (KOROSTAMISTOIMINTO) Spotlight-toiminnolla korostetaan esityksen haluttua osaa. Toiminto käynnistetään kokonäytön tilassa, esitystilassa tai kaukosäätimen avulla muiden ohjelmien kanssa. Napsauttamalla oikeanpuoleista painiketta saat näkyviin lisävalikon, josta voit: Valita valonsäteen muodon ja koon Suurentaa katseltavan alueen kokoa Muuttaa taustan väriä Muuttaa peitevärin läpinäkyvyyttä.

19 RULLAVERHOTOIMINTO (PEITTÄMISTOIMINTO) Rullaverhotoiminnolla paljastetaan osa näkymästä vetämällä verhoa alas, ylös tai sivuille. Verhon väri ja läpinäkyvyys on muokattavissa samalla tavalla kuin Spotlight toiminnossa. Voit asettaa esityksen toimimaan siten, että Rullaverho-toiminto käynnistyy automaattisesti sivulle tultaessa. (Huom! Toimii esitystilassa.) Klikkaa hiiren oikeanpuoleisella painikkeella ohjauspaneelin sivut-välilehdellä sivun esikatselukuvan päällä. Valitse sivun aloitusasetukset ja Näytä rullaverho aloitettaessa. TEKSTITYÖKALUN KÄYTTÖ Tekstityökalun avulla voit kirjoittaa konekielistä tekstiä työpöydälle. Voit muokata tekstiä eri tavoin vaihtamalla väriä, kokoa, fonttia jne. Napsauta tekstityökalun kuvaa työkalurivillä. Valitse haluamasi fontti, koko, väri ja muotoilu valintalaatikosta. Kirjoita teksti tietokoneen näppäimistöllä tai näyttönäppäimistöllä Käytä valkoista palloa oikeassa alanurkassa muuttamaan ruudun kokoa. Tekstikehyksen teksti voi olla lihavoitu, alleviivattu, kursivoitu jne.

20 VIDEON LISÄÄMINEN ESITYKSEEN Lynx:in avulla voit lisätä esitykseen videoita ja musiikkia. Videoklipin lisääminen: Valitse valikkoriviltä Lisää / Lisää video Hae tietokoneesi muistista haluttu video ja klikkaa Avaa. Videoklippi ilmestyy työpöydälle. Paina Play-painiketta toistaaksesi videon. Huom. Voit määrittää äänitiedoston alkamaan automaattisesti esityksessä sivulle tultaessa. Valitessasi Lisää video toiminnon, videotiedosto tallentuu Lynx-kansioon ja kasvattaa samalla kansion kokoa. Voit myös lisätä videon tekemällä kuvan tai muodon avulla linkin videotiedostoon koneellasi. Näin tiedosto hakee musiikin alkuperäisestä tallentamastasi paikasta. HUOM! Jos liität videotiedoston linkkinä on lähdetiedoston oltava samassa paikassa koneellasi johon olet sen alun perin tallentanut. Linkki toimii kun aloitat esityksen pikakuvakkeesta. POWERPOINT TIEDOSTOJEN AVAAMINEN LYNXISSÄ Lynx ohjelmalla tehdyt esitykset voidaan tallentaa moneen eri tiedostomuotoon. Powerpont on yksi hyödyllisimpiä silloin kuin halutaan jakaa esityksiä kollegojen kanssa. Kaikilla ei ehkä ole LynX ohjelmistoa kätettävänään. Toiminto toimii myös toisin päin eli valmiit Powerpoint esitykset voidaan avata LynXissä.

21 TAULUN TAPAHTUMIEN TALLENTAMINEN VIDEOTIEDOSTOKSI Lynx-ohjelman avulla voit tallentaa tekemäsi tehtävät ja toistaa jälkeenpäin kertauksena: Klikkaa valikkoriviltä Työkalut / Tallennin. Tai klikkaa työkalurivin Tallennin kuvaketta. Uusi ikkuna tulee näkyviin. Voit valita valikosta alueen jota haluat nauhoittaa Alue (Määritelty alue, jonka määrittelet itse vetämällä työpöydälle) Kiinteä alue (syötetään pikseleinä) Ikkuna (yksittäinen ikkuna) Koko näyttö (tavallisin vaihtoehto, nauhoittaa kaiken, mikä näytöllä näkyy.) Aloita nauhoitus painamalla nauhoita-painiketta (punainen painike). Kun nauhoitus on valmis, paina stop-painiketta (sininen painike). Ruutuun ilmestyy tallennusikkuna. Nimeä tallentamasi video ja tallenna se haluttuun kansioon. Tiedosto tallentuu AVI- tai SWF-tiedostona tietokoneellesi. Video katsotaan lisäämällä video. (Katso edellä). Word Wall WordWall on Lynx-ohjelman lisäosio jota käytetään interaktiivisella taululla. WordWall eroaa muista ohjelmista sen interaktiivisilla ominaisuuksilla. Kuvat eivät ole enää vain liikkumattomia. Word Wall- ohjelmistolla tehdään valmiista pohjista mm. erilaisia numero- ja sanatehtäviä, palapelejä, laskutoimituksia. Tehtävillä harjoitellaan ja opitaan lähes kaikkia oppiaineita. Ohjelma on suunniteltu siten että sitä on helppo käyttää interaktiivisten taulun välityksellä. Valmiit tehtävät on helppo jakaa muiden käyttäjien kanssa WordWallWebissä. (www.wordwallweb.com) Ohjelmisto rakentuu interaktiivista soluista jotka voivat sisältää tekstiä, kuvia, kuvioita tai käsinkirjoitettuja kommentteja. Soluja voidaan kääntää, piilottaa, merkitä ja niiden paikkoja voidaan vaihtaa. Tehtävien luominen myös itse on helppoa erilaisten ohjattujen tehtävänrakennustoimintojen avulla.

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

Flow!Works Pikaohjeet

Flow!Works Pikaohjeet 1 Flow!Works Pikaohjeet FW 3.0.0 Piirtotyökalut Kynä Sivellin Kirjoituskynä Korostuskynä Loistekynä Kuviokynä Älykynä Elekynä Valitse Kuvion Piirtotoiminnot Täytä llä Leveys Pyyhekumi Pyyhi alku muoto

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Seuraavilla sivuilla esittelemme yksityiskohtaisesti, miten voit helposti ja nopeasti yhdistää kuvia ja tekstiä easybook -taittotyökalun avulla. Edellytykset

Lisätiedot

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta..1 Tiedoston kytkeminen haluttuun ohjelmaan...2 Pikakuvakkeen luominen...3 Resurssien jakaminen verkossa olevien

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Teksti- ja kuvaeditori Useassa Kotisivukoneen työkalussa on käytössä monipuolinen tekstieditori, johon voidaan tekstin lisäksi liittää myös kuvia, linkkejä ja

Lisätiedot

Osaamispassin luominen Google Sites palveluun

Osaamispassin luominen Google Sites palveluun n luominen Google Sites palveluun Mikä Osaamispassi on? Osaamispassi auttaa kertomaan taidoistasi, koulutuksestasi, työkokemuksestasi ja sinua kiinnostavista asioista työnantajalle kun haet työtä. Osaamispassi

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

Share-työkalu (AC 9.1)

Share-työkalu (AC 9.1) 1 Share-työkalu (AC 9.1) Share-työkalulla voit jakaa Connect-huoneessa tietokoneesi näyttöä, koneellasi auki olevia sovelluksia tai valkotaulun, johon voi piirtää tai kirjoittaa. Jos haluat uuden Share-työkalun,

Lisätiedot

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistä-valikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1. Avaa Paint: 2. Käynnistä/Kaikki Ohjelmat/Apuohjelmat/Paint. 3. Pienennä Paint -ohjelma kuvakkeeksi tehtäväpalkkiin, ohjelman pienennyspainikkeesta. 4. Avaa Internet

Lisätiedot

Adobe Premiere Elements ohjeet

Adobe Premiere Elements ohjeet Adobe Premiere Elements ohjeet 1. Käynnistä ohjelma kaksoisnapsauttamalla työpöydän kuvaketta. 2. Avautuvasta Elements-ikkunasa valitse a. New Project jos aloitat uuden videoeditoinnin. b. Open Project

Lisätiedot

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4.

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4. qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghj klöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwerty uiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxc vbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåa Selkosanakirja

Lisätiedot

Posterin teko MS Publisherilla

Posterin teko MS Publisherilla Posterin teko MS Publisherilla Ensimmäisenä avaa MS Publisher 2010. Löydät sen Windows valikosta - All programs - Microsoft Office. Publisheriin avautuu allaolevan kuvan mukainen näkymä. Mikäli et näe

Lisätiedot

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1 Taulukot Taulukon lisääminen FrontPagessa tapahtuu samalla tavoin kuin Word tekstinkäsittelyohjelmassakin. Valitse vakiotyökaluriviltä Lisää taulukko painike. Kun olet napsauttanut painikkeen alas voit

Lisätiedot

Riikka Marttinen, Helsingin Tikoteekki, 2012. Windows 7:n helppokäyttötoiminnot

Riikka Marttinen, Helsingin Tikoteekki, 2012. Windows 7:n helppokäyttötoiminnot Windows 7:n helppokäyttötoiminnot Windows-käyttöjärjestelmä mahdollistaa useita eri helppokäyttötoimintoja, joilla voi helpottaa tietokoneen käyttöä. Valitsemalla Käynnistä/Ohjauspaneeli/Helppokäyttökeskus

Lisätiedot

Sivueditorin käyttöohje

Sivueditorin käyttöohje Sivueditorin käyttöohje Voit tehdä tyylikkäät nettisivut yrityksellesi sivueditorilla. Sivueditorin avulla on helppoa päivittää ja ylläpitää sivuja silloin, kun sinulle parhaiten sopii. Aloittaaksesi tarvitset

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 1(5) Ohjelmaikkunan osat Valintanauhan tärkeimmät välilehdet ovat Tiedosto, Aloitus, Lisää ja Sivun asettelu. Kuvassa näkyy Aloitus-välilehti.

Lisätiedot

TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE!

TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE! 1 TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE! Hämeenlinnan kaupunginkirjaston käytössä on Chromebox-työasemia. Työasemat ovat pääsääntöisesti aina käynnissä, mutta tarvittaessa laite käynnistyy virtapainikkeesta. Laitteet

Lisätiedot

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1. Avaa uusi työkirja 2. Tallenna työkirja nimellä perusfunktiot. 3. Kirjoita seuraava taulukko 4. Muista taulukon kirjoitusjärjestys - Ensin kirjoitetaan

Lisätiedot

3. Vasemman reunan resurssiselaimen Omiin resursseihin luodaan uusi Handmade -niminen kansio.

3. Vasemman reunan resurssiselaimen Omiin resursseihin luodaan uusi Handmade -niminen kansio. ActivInspire JATKO AINEISTON TUOTTAMINEN Uuden aineiston tekemisen alkua helpottaa etukäteen tehty suunnitelma (tekstit, kuvat, videot, linkit) miellekarttaa hyödyntäen. Valmista aineistoa voi muokata

Lisätiedot

FrontPage 2000 - Näkymät

FrontPage 2000 - Näkymät FrontPage 2000 - Näkymät FrontPagessa on kuusi erilaista näkymää sivustoon. Sivunäkymä Tässä näkymässä luodaan sivut eli näkymä vastaa paljolti Wordin tekstinkäsittelyohjelman näkymää. Tässä on myös muokattava

Lisätiedot

FOTONETTI BOOK CREATOR

FOTONETTI BOOK CREATOR F O T O N E T T I O Y FOTONETTI BOOK CREATOR 6 2012 Kemintie 6 95420 Tornio puhelin: 050-555 6500 pro/kirja: 050-555 6580 www.fotonetti.fi Ohjelman asentaminen 1 Hae ohjelma koneellesi osoitteesta http://www.fotonetti.fi/kuvakirjatilaa

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot

E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä MICROSOFT. PowerPoint. P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA

E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä MICROSOFT. PowerPoint. P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA MICROSOFT E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä PowerPoint P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA 6 Sisällysluettelo JOHDANTO TIKAS-PROJEKTI KIRJAN RAKENNE JA TASOMERKINNÄT

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla

Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla Lena Wahlroos-Hänninen, Helsingin Tikoteekki 2009 1 Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla Windows-käyttöjärjestelmä mahdollistaa useita eri helppokäyttötoimintoja, joilla voi

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD

T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD 1 MICROSOFT T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD Eero Seitsemän veljeksen Eero on vilkas, sukkelasanainen ja älykkäämpi kuin muut veljekset. Hän kiusoittelee ja pilkkaa puheillaan

Lisätiedot

Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä

Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä 1/6 Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä WORD 2003 TOIMINNOT TOIMINNOT WORD 2010:ssä Uusi tiedosto Avaa tiedosto Sivun asetukset valikosta painike ja avautuvasta valikosta valitse haluamasi

Lisätiedot

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö Office_365_loppukäyttäjän ohje 15.5.2015 Esa Väistö 2 Sisällysluettelo Kuvaus... 3 Kirjautuminen Office_365:een... 3 Valikko... 4 Oppilaan näkymä alla.... 4 Opettajan näkymä alla... 4 Outlook (Oppilailla)...

Lisätiedot

SMART Board harjoituksia 14 - Notebook 10 Gallerian käyttäminen Notebookissa Yritä tehdä tehtävät sivulta 1 ilman että katsot vastauksia.

SMART Board harjoituksia 14 - Notebook 10 Gallerian käyttäminen Notebookissa Yritä tehdä tehtävät sivulta 1 ilman että katsot vastauksia. SMART Board harjoituksia 14 - Gallerian käyttäminen Notebookissa Yritä tehdä tehtävät sivulta 1 ilman että katsot vastauksia. http://www.kouluon.fi/ Harjoitus 1-14: Kohteiden hakeminen galleriasta Avaa

Lisätiedot

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen 1 Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Sisällysluettelo Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen... 2 Tenttien opiskelijalistojen tulostaminen... 3

Lisätiedot

idvd 5 ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi

idvd 5 ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi Elokuvakasvatus Sodankylässä -projekti Opettajien täydennyskoulutus Oppimateriaali 10/2005 idvd 5

Lisätiedot

Windows 10 käyttöjärjestelmän helppokäyttötoiminnot ja asetukset

Windows 10 käyttöjärjestelmän helppokäyttötoiminnot ja asetukset Windows 10 käyttöjärjestelmän helppokäyttötoiminnot ja asetukset Windowsin asetukset on keskus, jossa voit mm. muuttaa tietokoneen näkemistä, kuulemista ja käyttämistä helpottavia helppokäyttötoimintoja.

Lisätiedot

X-Change-tekstinkäsittely ja kopiointiohje

X-Change-tekstinkäsittely ja kopiointiohje X-Change-tekstinkäsittely ja kopiointiohje Avaa PDF_X-Change Editor Avaa kopioitava asiakirja X-Change-ohjelmaan Jos olet saanut asiakirjan sähköpostissa tallenna asiakirja ensin omaan henkilökohtaiseen

Lisätiedot

Tiedostomuodon valitseminen kuville

Tiedostomuodon valitseminen kuville Kuvan lisääminen sivulle Valitse työkaluriviltä Lisää Kuva tiedostosta painike 1. Ruudulle aukeaa sekä Kuva-ikkuna että Valitse tiedosto ikkuna 2. Selaa Valitse tiedosto ikkunassa esiin se kuva, jonka

Lisätiedot

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1 Excel Perusteet 2005 Päivi Vartiainen 1 SISÄLLYS 1 Excel peruskäyttö... 3 2 Fonttikoon vaihtaminen koko taulukkoon... 3 3 Sarakkeen ja rivin lisäys... 4 4 Solun sisällön ja kaavojen kopioiminen... 5 5

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

KUVAT. Word 2013. Kuvat

KUVAT. Word 2013. Kuvat Word 2013 Kuvat KUVAT KUVAT... 1 Kuvatiedoston lisääminen... 1 Microsoftin-kuvien lisääminen... 1 Koon muuttaminen ja kääntäminen... 2 Kuvan siirtäminen... 2 Tekstiin tasossa... 2 Kelluva kuva, tekstin

Lisätiedot

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö A. Peruskäyttöohje Digilehtiö 1 1. Aseta haluamasi paperi tai lehtiö alustan päälle. Kirjoita ja piirrä muistiinpanot digilehtiön kynällä, kun kirjoitat uudelle sivulle, käännä lehti syrjään, ja paina

Lisätiedot

Koulukirjat tietokoneelle

Koulukirjat tietokoneelle Koulukirjat tietokoneelle OHJEITA PAPERPORT -OHJELMAN ASENNUKSEEN JA KÄYTÖN ALOITTAMISEEN Sisällysluettelo PaperPort 12 esittely 1 ImageView ja PDF Viewer Plus ohjelmien esittelyt 1 Ohjeet ohjelman käytön

Lisätiedot

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti:

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti: HENKILÖKORTTIEN SUUNNITTELUSOVELLUS SOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJE Voit kokeilla korttien suunnittelemista valmiiden korttipohjien avulla ilman rekisteröitymistä. Rekisteröityminen vaaditaan vasta, kun olet valmis

Lisätiedot

Oma kartta Google Maps -palveluun

Oma kartta Google Maps -palveluun TAMPERE 1 (6) Oma kartta Google Maps -palveluun Google Maps palveluun on mahdollista luoda karttoja omilla paikkamerkeillä. Tilin luonti Google-palveluihin Tehdäksesi karttoja omilla paikkamerkinnöillä,

Lisätiedot

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE JULKAISUJÄRJESTELMÄÄN KIRJAUTUMINEN. Osoitekenttään kirjoitetaan www.domain.fi/admin. Kirjoita käyttäjätunnus: xxxxxx. Salasana:

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

PIKAOHJEET PDF XChange Viewer -ohjelman

PIKAOHJEET PDF XChange Viewer -ohjelman Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PDF XChange Viewer -ohjelman KÄY TTÖÖN Sisällysluettelo Käytön aloittaminen Skannaus Tiedostojen avaaminen Työkalurivin muokkaaminen Hyödyllisimmät työkalut Oletusfontin

Lisätiedot

VATT Talouden rakenteet. Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen. Sisällys:

VATT Talouden rakenteet. Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen. Sisällys: VATT Talouden rakenteet Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen Tämä ohje koskee Acrobat Reader -ohjelman versiota 9 sekä Firefox ja Internet Explorer -selaimia. Huomaa, että aikaisemmissa versioissa

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

GeoGebra-harjoituksia malu-opettajille

GeoGebra-harjoituksia malu-opettajille GeoGebra-harjoituksia malu-opettajille 1. Ohjelman kielen vaihtaminen Mikäli ohjelma ei syystä tai toisesta avaudu toivomallasi kielellä, voit vaihtaa ohjelman käyttöliittymän kielen seuraavasti: 2. Fonttikoon

Lisätiedot

Käyttöopas RoofCon Viewer

Käyttöopas RoofCon Viewer Käyttöopas RoofCon Viewer Sisällysluettelo Käyttöopas RoofCon Viewer... 1 Sisällysluettelo... 2 Asennus... 3 Merkitse objekti... 3 Zoomaa... 3 Mittaa etäisyys... 3 Työkaluvalikko ja Piirustusvaihtoehdot...

Lisätiedot

Webinaarin osallistujan ohje

Webinaarin osallistujan ohje Webinaarin osallistujan ohje 9.10.2015 Webinaariohjelmisto Kiinko käyttää webinaareissaan WebEx-ohjelmistoa Se mahdollistaa tietokoneiden väliset neuvottelut, kokoukset ja koulutukset internet-yhteyden

Lisätiedot

Luokka näytön käyttäminen opetuksessa.

Luokka näytön käyttäminen opetuksessa. Luokka näytön käyttäminen opetuksessa. - Kaikki alkaa totta kai kaukosäätimestä. - Source napista pääset valikkoon, mistä voit valita minkä lähteen otat käyttöön - Magic IWB S on piirto-ohjelma (valkotaulu)

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7. Quick Start - opas Condes 7. olfellows www.olfellows.net 1.

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7. Quick Start - opas Condes 7. olfellows www.olfellows.net 1. Condes Suunnistuksen ratamestariohjelmisto Versio 7 Quick Start opas Yhteystiedot: olfellows Jouni Laaksonen Poijukuja 4 21120 RAISIO jouni.laaksonen@olfellows.net www.olfellows.net olfellows www.olfellows.net

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 / / WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: http://sotkamo.valudata.fi/admin Myöhemmin: http://www.sotkamo.fi/admin 2.2 Salasana

Lisätiedot

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi. 3. Aseta valokuva/asiakirja

Lisätiedot

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön Microsoft Outlook Web Access Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön 1 Käyttö työpaikalla (Hallinto-verkossa) Käynnistetään sähköposti Työpöydällä olevasta Faiposti-pikakuvakkeesta (hiirellä kaksoisklikkaamalla).

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

RES - REAL ESTATE SYSTEM

RES - REAL ESTATE SYSTEM HUOLTOKIRJAN KÄYTTÖ Sivu 1/13 HELPPO KIINTEISTÖNHOITAJILLE RES - REAL ESTATE SYSTEM OUKA/ RES HUOLTOKIRJAN KÄYTTÖ Sivu 2/13 Ohjelmaan kirjaudutaan osoitteesta https://www.haahtela.fi Vinkki: luo pikakuvake

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

Kuvien siirto-ohjelman käyttöohje Huom! Tämä ohjelmisto on käytössä vain yrityksillä, joilla ei ole käytössä Java Runtime 1.4 -sovellusta.

Kuvien siirto-ohjelman käyttöohje Huom! Tämä ohjelmisto on käytössä vain yrityksillä, joilla ei ole käytössä Java Runtime 1.4 -sovellusta. 1 Kuvien siirto-ohjelman käyttöohje Huom! Tämä ohjelmisto on käytössä vain yrityksillä, joilla ei ole käytössä Java Runtime 1.4 -sovellusta. Grey-Hen Oy. Kaikki oikeudet pidätetään. Päivitetty 18.10.2004

Lisätiedot

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013 Tehtävä 2.2. Tehtävä-työkalun avulla opiskelijat voivat palauttaa tehtäviä Moodleen opettajan arvioitaviksi. Palautettu tehtävä näkyy ainoastaan opettajalle, ei toisille opiskelijoille. Tehtävä-työkalun

Lisätiedot

Microsoft PowerPoint perusohje 2003

Microsoft PowerPoint perusohje 2003 1 Microsoft PowerPoint perusohje 2003 Mervi Ruotsalainen Kajaanin AMK 21.10.2005 2 YLEISTÄ POWERPOINT- ESITYKSEN TEOSTA...3 1. SUUNNITELUMALLIN VALINTA UUDELLE ESITYKSELLE...4 2. UUDEN DIAN LISÄÄMINEN...4

Lisätiedot

Tobii Communicator 4. Alkutoimet

Tobii Communicator 4. Alkutoimet Tobii Communicator 4 Alkutoimet TERVETULOA TOBII COMMUNICATOR 4 -OHJELMAAN Tobii Communicator 4:n avulla liikuntarajoitteiset tai kommunikaatiokyvyiltään rajoittuneet henkilöt voivat käyttää tietokonetta

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA. Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa.

ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA. Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa. ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa. Projekti kannattaa tallentaa muutenkin aina sillöin tällöin, jos käy niin ikävästi että

Lisätiedot

Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje

Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje Aloittaminen Hae video kansiosta, johon se on tallennettu painamalla Lisää videoita ja valokuvia painiketta. Kun video on tuotu elokuvatyökaluun sitä voi esikatsella

Lisätiedot

Paperiton näyttösuunnitelma

Paperiton näyttösuunnitelma Paperiton näyttösuunnitelma Käyttöohje opettajalle ja työpaikkaohjaajalle Koonnut: Jarkko Lehmuskenttä Turun sivistystoimiala, Suunnittelu- ja kehittämispalvelut 18.10.2015 Versio 2.0 Ohje on koottu OPH:n

Lisätiedot

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön ipadin käyttö 1. Käynnistä ipad oikeassa yläreunassa olevasta painikkeesta. 2. Valitse alareunasta nuoli Avaa. Vedä sormella nuolesta eteenpäin palkin verran eli pyyhkäise. Tietoturva Käyttöön tarvitaan

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko. KSAO Liiketalous 1

Tekstinkäsittelyn jatko. KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Tyylien käyttö on keskeinen osa tehokasta tekstinkäsittelyä. Merkki- ja kappalemuotoilujen tallentaminen valmiiksi tyyleiksi nopeuttavat tekstinkäsittelyä; tekstin kirjoittamista ja

Lisätiedot

KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA

KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA Ohjeistuksessa käydään läpi kuvan koon ja kuvan kankaan koon muuntaminen esimerkin avulla. Ohjeistus on laadittu auttamaan kuvien muokkaamista kuvakommunikaatiota

Lisätiedot

MultiSave - käyttö ja käyttöönotto

MultiSave - käyttö ja käyttöönotto Tämä ohje on otos oikeusministeriön julkaisusta OpenOffice.org versio 2. Asennuskäsikirja. Se on ilmestynyt sarjassa Oikeusministeriön toiminta ja hallinto numerolla 2006:27. Koko julkaisun verkkoversio

Lisätiedot

Openoffice Impress-pikakurssi

Openoffice Impress-pikakurssi Openoffice Impress-pikakurssi Openofficen saat kotikoneellesi ilmaiseksi osoitteesta www.openoffice.org Writer on MS Wordin vastine, eli tekstinkäsittelyohjelma Calc on MS Exelin vastine, eli taulukkolaskenta-

Lisätiedot

Jos haluat uuden Share-työkalun, valitse Pods -> Share -> Add New Share tai jos sinulla on jo auki Share-työkalu, näyttää se tältä:

Jos haluat uuden Share-työkalun, valitse Pods -> Share -> Add New Share tai jos sinulla on jo auki Share-työkalu, näyttää se tältä: Share-työkalu Share-työkalulla voit jakaa Connect-huoneessa tietokoneesi näyttöä, koneellasi auki olevia sovelluksia tai valkotaulun, johon voi piirtää tai kirjoittaa. Jos haluat uuden Share-työkalun,

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

Ohje internetkarttapalveluun

Ohje internetkarttapalveluun Ohje internetkarttapalveluun Kartalla liikkuminen Liiku kartalla käyttäen hiirtä, karttaikkunan zoomauspainikkeita tai pikavalikkotoimintoja. 1. Näkymän liikuttaminen: Liikuta karttaa hiirellä raahaamalla.

Lisätiedot

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3 Web-editori 2 Optima Web-editori -ohje Sisällysluettelo 1 Yleistä Web-editorista... 3 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3 2 Pikatoimintopainikkeet... 3 2.1 Tallenna... 3 2.2 Peru / Tee uudelleen...

Lisätiedot

WINDOWS 8.1. SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi

WINDOWS 8.1. SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi WINDOWS 8.1 SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi WINDOWS 8.1 2(14) Sisällys Windows 8.1... 3 Microsoft-tili... 5 Aloitusnäyttö... 6 Navigointi

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

1 Word- asiakirjan avaaminen Power Pointissa

1 Word- asiakirjan avaaminen Power Pointissa Office- työkalujen yhteiskäyttö 1 Word- asiakirjan avaaminen Power Pointissa Diaesitykseen voidaan lisätä tarvittavaa sisältöä valmiista Word- dokumentista. Diaesitykseen voidaan avata wordillä luotu asiakirja.

Lisätiedot

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN KÄYTTÖÖN Sisällysluettelo ImageViewer ja PDF Viewer Plus -ohjelmien esittelyt 1 Käytön aloittaminen 1 Työpöydän hyödylliset työkalut 2 Image View

Lisätiedot

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE 1. SISÄÄN KIRJAUTUMINEN Sisään kirjautuminen VerkkoVelho-ylläpitotyökaluun tapahtuu yrityksesi osoitteessa www.omaosoitteesi.fi/yllapito, esim. www.verkkovelho.fi/yllapito.

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille:

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Tämän pikaohjeen avulla pääsette alkuun sivujenne tekemisessä, mutta suosittelemme täydellisten Lappi.fi -ohjeiden lukemista ennen sivujenne tekemistä. Ohjeet löytyvät

Lisätiedot

Kuvien lisääminen ja käsittely

Kuvien lisääminen ja käsittely Kuvien lisääminen ja käsittely KUVIEN LISÄÄMINEN JA KÄSITTELY Tämä on ote VIS Online Mediahallinta ohjeesta. Kuvia lisätään autojen tietoihin VIS Online kuvankäsittelyohjelmalla. Ohjelma käynnistyy klikkaamalla

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan:: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista numeroiduista osioista sekä osioiden molemmilla

Lisätiedot

PowerPoint 2003:n käyttötoimintojen muutokset PowerPoint 2010:ssä

PowerPoint 2003:n käyttötoimintojen muutokset PowerPoint 2010:ssä 1/6 PowerPoint 2003:n käyttötoimintojen muutokset PowerPoint 2010:ssä PowerPoint 2003 toiminnot Toiminnot PowerPoint 2010:ssä Uusi tiedosto Avaa tiedosto Sivun asetukset valikosta painike ja avautuvasta

Lisätiedot

Explain Everything. Koulutusmateriaali. Tiina Kaakinen. OSAO, Myllytullin yksikkö

Explain Everything. Koulutusmateriaali. Tiina Kaakinen. OSAO, Myllytullin yksikkö Explain Everything Koulutusmateriaali Tiina Kaakinen OSAO, Myllytullin yksikkö SYKSY 2014 2 Sisällys 1 EXPLAIN EVERYTHING 3 1.1 Johdanto ohjelmaan 3 1.1.1 Explain Everything -harjoittelua 3 1.1.2 Mahdollisuuksia

Lisätiedot

Samsung Galaxy Tab tietokoneen käyttöohje

Samsung Galaxy Tab tietokoneen käyttöohje Tervetuloa käyttämään Samsungin Galaxy Tab tietokonetta Laitteen keskeinen ominaisuus on 7 tuuman kosketusnäyttö, jonka alapuolella ole neljä (4) taustavalaistua ohjausnäppäintä, ja yläpuolella 1.3 pixelin

Lisätiedot

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen s. 1/5 Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen Yleistä Internetissä on paljon hyödyllisiä ilmaisohjelmia, jotka voi ladata ja asentaa omalle koneelle. Osa ohjelmista löytyy suomenkielisiltä sivuilta,

Lisätiedot

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta.

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Sisäänkirjauduttuasi näet palvelun etusivulla helppokäyttöisen hallintapaneelin. Vasemmassa reunassa on esillä viimeisimmät tehdyt muutokset

Lisätiedot

Siistit videot ILMAISELLA Windows Movie Maker 2.1 ohjelmalla

Siistit videot ILMAISELLA Windows Movie Maker 2.1 ohjelmalla Siistit videot ILMAISELLA Windows Movie Maker 2.1 ohjelmalla Veikko Pöyhönen Iiro Hirvimäki Teemu Silvennoinen WindowsXP käyttöjärjestelmän mukana tulee vakiona videon editointiin soveltuva Windows Movie

Lisätiedot

DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla

DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi ja poista valotuskannen suoja-arkki.

Lisätiedot