LYNX4 OHJELMISTO. LynX tarjoaa monia mahdollisuuksia:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LYNX4 OHJELMISTO. LynX tarjoaa monia mahdollisuuksia:"

Transkriptio

1 LYNX4 OHJELMISTO LynX on interaktiivisille tauluille opettajien kanssa yhteistyössä kehitetty ohjelmisto jolla laaditaan esityksiä, oppitunteja ja erilaisia tehtäviä. Ohjelmisto mahdollistaa taululla toimimisen mahdollisimman kokonaisvaltaisesti ilman tietokoneen omia hallintalaitteita. Esitykset voidaan valmistella kuitenkin myös etukäteen tietokoneella ilman interaktiivista taulua. Tekstit ja muistiinpanot kirjoitetaan ohjelman avulla suoraan taululle interaktiivisella kynällä tai sormella ja tallennetaan haluttaessa myöhempää käyttöä varten. Voit helposti tulostaa muistiinpanot paperille tai lähettää eteenpäin sähköpostilla. LynXin avulla voit lisätä esityksiin kuvia laajasta Clipart-kirjastosta, internetistä, tietokoneen omista kansioista ja dokumenttikameralta. Voit myös lisätä musiikkia, ääntä tai videoita. LynX tarjoaa monia mahdollisuuksia: Windows XP &7 yhteensopiva Linux ja Mac yhteensopiva 23 eri kieltä Ilmaiset ohjelmistopäivitykset Asennettavissa kaikkiin koulun koneisiin sekä opettajien kotikoneisiin Dokumenttikameran helppokäyttötoiminto Mahdollisuuden käyttää muiden tekemiä esityksiä pohjana, muokata tietoja, ja tallentaa tiedosto omaksi esitysmalliksi erilaista valmista pedagogista opetusresurssia (kuvaa, ääntä, videota) Käsialantunnistus: Voit kirjoittaa omalla käsialalla ja muuttaa sen jälkeenpäin konekieliseksi Muotojen tunnistus: Ohjelma tunnistaa käsin piirretyt muodot: ympyrä, kolmiot neliöt, suunnikkaat jne. halutessa automaattisesti tai manuaalisesti. Voit käyttää ohjelmiston työkaluja myös muiden ohjelmien kanssa esim. kynää, täyttöyökalua, yliviivauskynää, rullaverhotoimintoa ja erilaisia kuvioita Voit tallentaa esimerkiksi internetsivuja kuviksi ja muokata niitä edelleen Näyttönäppäimistö (toimii myös muiden ohjelmien kanssa) Taskulaskin (toimii myös muiden ohjelmien kanssa) Voit käyttää kuvia, videoita ja ääntä samanaikaisesti taulun muiden toimintojen kanssa Erilaisia interaktiivisia toimintoja kuten kello, Virtuaalikarttapallo, piano, shakki nuotinnusohjelma Valokeila & rullaverho-toiminnot Voit avata valmiit Powerpoint-tiedostot LynXiin Voit tallentaa taulun tapahtumat videoiksi ja näyttää ne myöhemmin uudestaan Valittavissa kymmeniä eri kieliä Voit päivittää ilmaiseksi aina uusimmat ohjelmistoversiot helposti netin kautta Voit tallentaa valmistelemasi esitykset ja oppitunnit kymmeneen eri tiedostomuotoon Sekä paljon muuta.

2 Työkirja: Työkirja on jaettu neljään alueeseen (kuva1): Valikkoriviin Työkaluriviin Työpöytään Ohjauspaneeliin Valikkorivillä on seitsemän erilaista valikkoa, joista pääsee työkirjan kaikkiin toimintoihin. Työkaluriviltä löydät mm. erilaiset piirtotyökalut. Voit siirtää palkit vasempaan, oikeaan tai alareunaan riippuen siitä, miten haluat jäsentää työskentelyalueen. Työkalurivin saa myös "kelluvaksi" työpöydälle. Työpöydälle piirretään, kirjoitetaan ja lisätään kuvia. Jos työpöytä ei mahdu kokonaan näytölle, saat puuttuvan osan näkyviin vetämällä vierityspalkista. Työpöytää voidaan myös zoomata ja loitontaa helposti omasta painikkeestaan. Ohjauspaneeli sisältää runsaasti erilaisia toimintoja, ja valikosta toiseen siirtyminen on helppoa. Täältä löydät Clipart-kuvat, muodot, oppituntipohjat, interaktiiviset työkalut jne. jne. Voit sijoittaa ohjauspaneelin joko oikealle tai vasemmalle puolelle. Ohjauspaneelia siirretään painamalla alla olevaa painiketta:

3 HUOM! Ohjauspaneeli on näkyvissä oletusasetuksena. Voit piilottaa sen helposti valitsemalla valikkoriviltä näytä-valikosta näytä ohjauspaneeli. Ohjauspaneelin käyttö: Ohjauspaneelissa on seitsemän erilaista välilehteä: Esitykset: luettelo LynXin avulla luoduista esityksistä Sivut: LynX työkirjaan voidaan luoda monisivuisia esityksiä Tällä välilehdellä näet esityksen sivut esikatselukuvina. Voit vaihtaa sivua klikkaamalla haluttua esikatselukuvaa sekä vaihtaa niiden paikkoja keskenään. Muodot: Erilaisia muotoja sisältävä välilehti. Voit helposti vetää haluamasi muodontyöpöydälle. mm suunnikas, neliö, erilaiset kolmiot, viisi-, kuusi-, kahdeksankulmio, ympyrä, risti ja nuoli. Resurssit: Clipart-kuvat ja opetuspohjat, Quick Media (virtuaalikarttapallo, opetuskello, shakki, piano, nopatjne.) kuvankaappaustoiminnolla otetut näyttökuvat Haku: Voit hakea kuvia ohjelman omista Clipart-kuvista ja opetuspohjista eri hakusanoilla. Google-kuvahaku: Voit hakea lisää kuvia sisäänrakennetun Googlen kuvahaun avulla internetistä. Tällä toiminnolla käytössäsi on rajaton kuvamäärä. Verkkoresurssit: Luettelo hyvistä linkeistä. Linkkien lisääminen ja poistaminen on helppoa, joten voit tehdä linkkiluettelosta juuri sellaisen kuin haluat. Lisätoimintovalikko Lisätoimintovalikko on erittäin hyödyllinen ja nopea työkalu. Sen avulla pääset helposti kopioimaan poistamaan, muuttamaan ja järjestämään objekteja työpöydällä. Valikko pitää sisällään samoja toimintoja kuin valikkorivin toiminnot. Lisätoimintavalikko saadaan näkyviin klikkaamalla hiiren oikeanpuoleista painiketta tai interaktiivisen kynän kakkospainiketta. HUOM. Valikon sisältö riippuu missä kohdassa työpöytää napsautat painiketta. Onko osoitin tyhjän työpöydän vai kohteen päällä Kun napsautat hiiren tai interaktiivisen kynän oikeanpuoleisella painikkeella tyhjää kohtaa työpöydällä, saat näkyviin työpöydän lisätoimintavalikon. Kun napsautat oikeanpuoleista painiketta kohteen päällä, saat näkyviin kohteen lisätoimintavalikon. HUOM! Voit avata lisätoimintavalikon myös pienestä neliöstä aktiivisen kohteen yläkulmasta. Viereisessä kuvassa objektin lisätoimintovalikko on avattu napsauttamalla hiiren oikeanpuolista painiketta kohteen päällä. Kielen valitseminen Ohjelmiston asentamisen jälkeen voit valita kielen seuraavista vaihtoehdoista:

4 Englanti Tanska Shona Puola Hollanti Venäjä Saksa Ruotsi Espanja Unkari Foroyskt Norja Arabia Tshekki Viro serbia Italia slovakia Latvia Slovenia Liettua Islanti Suomi Huom. Voit vaihtaa kielen halutuksi eri tilanteissa. TYÖKALURIVIN KÄYTTÖ Voit muokata työkaluriviä raahaamalla työkalut ryhmittäin haluttuun paikkaan mihin kohtaan näkymää tahansa. Voit siirtää työkaluriviä osissa, tai liittää ne yhteen. Voit siirtää työkalurivin näytön ylä-, ala-, vasempaan tai oikeaan reunaan. Työkalurivin voi myös siirtää työpöydälle kelluvaksi.

5 MUOTOJEN LISÄÄMINEN LynXin avulla voit lisätä esitykseen erilaisia kuvioita. Voit valita täytetyn kuvion tai pelkät ääriviivat. Kuviot voi myös värjätä ja muokata jälkeenpäin. HUOM, Voit vaihtaa muotojen väriä jo muotovalikossa ennen työpöydälle vetoa klikkaamalla jotain muotoa ja valitsemalla alareunaan ilmestyvästä työkalupalkista haluttu väri. MUOTOJEN MUOKKAUS JA VÄRIN MUUTTAMINEN Työpöydälle lisätyt muodot ovat helposti muokattavissa eri tavoin. Voit vaihtaa muotojen väriä valita eripaksuisia reunoja ja vaikuttaa muodon läpinäkyvyyteen. Kun muoto aktivoidaan klikkaamalla sitä, ilmestyy muokkaustyökalurivi näkymän alareunaan (Oletusasetus).

6 KUVIEN LISÄÄMINEN LynX sisältää tuhansia valmiita Clipart-kuvia ja opetuspohjia. Voit kuitenkin käyttää myös muita tietokoneelle tallennettuja kuvia helposti. KUVAN MUOKKAAMINEN Kun olet piirtänyt tai lisännyt kuvan työkirjaan, voit muokata ja muuttaa sitä monin eri tavoin: Siirtää kuvaa Pyörittää kuvaa Muuttaa kuvan kokoa Muuttaa kuvan mittasuhteita Piirtää ja kirjoittaa kuvan päälle HUOM! Voit muokata esitystä myös koko näytön tilassa. Tällöin näet kuvien todellisen koon ja sijainnin esityksessä. Koko näytön tilassa valikkorivi ja ohjauspaneeli katoavat. Valitse työkaluriviltä kuvake Koko näyttö. Kuvan siirtäminen Raahaa kuvaa pitämällä hiiren vasemmanpuoleinen painike alhaalla. Kuvan koon muuttaminen Valitse kuva, jonka kokoa haluat muuttaa. Kuvan ympärille ilmestyy useita painikkeita. Vedä valkoisesta painikkeesta kuvan oikeassa alareunassa ja suurenna tai pienennä kuva halutun kokoiseksi. Kuvan mittasuhteiden säilyttäminen ja muuttaminen Vasemman alakulman painikkeella voit vaikuttaa kuvan mittasuhteiden säilymiseen. Kuva säilyttää mittasuhteet kun painiketta ei ole valittu. Mittasuhteet on muutettavissa painikkeen valitsemisen jälkeen. Kuvan pyörittäminen Pyöritä kuvaa vihreästä painikkeesta kuvan alareunasta. Voit pyörittää kuvaa 360 astetta sen keskipisteen ympäri.

7 HUOM! Kun haluat palauttaa kuvan alkuperäiseen asentoon, kaksoisnapsauta vihreää pyörityspainiketta Käsialantunnistus LynX ohjelmisto sisältää Käsinkirjoitetun tekstin tunnistamistoiminnon, jonka avulla voit muuttaa kynätyökalulla kirjoittamasi tekstin konekieliseksi. Voit kirjoittaa tekstiä työpöydälle ja muuttaa sen jälkeenpäin konekieliseksi. Tekstin voi muuttaa myös jälkikäteen esimerkiksi seuraavan kerran muokatessasi esitystä. Ohjelma tunnistaa myös käsin piirretyt muodot ja ehdottaa lisätoimintovalikossa varteenotettavia vaihtoehtoja. 1. Valitse työkaluriviltä kynä. 2. Kirjoita teksti selkeästi. Voit käyttää sekä pieniä että isoja kirjaimia. 3. Valitse työkaluriviltä valintatyökalu ja klikkaa hiiren oikeanpuoleista painiketta piirtämäsi tekstin tai muodon päällä. 4. Ohjelma ehdottaa erilaisia vaihtoehtoja. Osa niistä voi olla virheellisiä sillä ohjelma ehdottaa vaihtoehtoja, jotka muistuttavat eniten kirjoittamaasi tekstiä. MUOTOJEN AUTOMAATTINEN TUNNISTAMINEN LynX tunnistaa käsinkirjoitetun tekstin lisäksi myös piirretyt muodot. Piirretyn ympyrän voi helposti muuttaa täydelliseksi ympyräksi. Tee näin: Valikossa näkyy erilaisia ehdotuksia. Yllä olevassa esimerkissä kuvio on tulkittu kolmioksi tai suunnikkaaksi. Lisäksi ohjelma ehdottaa lähinnä olevia kirjaimia. Voit valita haluamasi vaihtoehdon. Tässä tapauksessa tarkoitettiin kolmiota, jolloin käsin piirretty kolmio muuttui tietokoneen laatimaksi kolmioksi.

8 SIVUJEN TAUSTAT Voit valita esitykseesi erilaisia taustavärejä tai kuvia. Voit myös valita saman ennalta määritetyn taustan esityksen jokaiselle sivulle. Erilaisten taustojen avulla voi esityksissä painottaa haluttuja asioita. Myös valmiiseen esitykseen voi jälkikäteen lisätä taustan. Seuraavaksi esitetään, kuinka taustan lisääminen tapahtuu: Taustavärin valitseminen: HUOM! Näin saat saman taustavärin esityksen jokaiselle sivulle: Valitse Muotoile / Kaikki sivut ja toimi kuten edellä. Taustapaperin valitseminen: Voit valita haluamasi paperityyppi: kaavapaperi, viivoitettu, pilkullinen, käsialapaperi (erilaisia leveyksiä),isometrinen, ruudutettu, kuusikulmainen, tai nuottipaperi.

9 LYNX-OHJELMAN OPETUSPOHJAT Lynx sisältää lukuisia taustakuvia ja opetuspohjia, joita voi hyödyntää opetuksessa Alla muutamia taustakuvaesimerkkejä. HUOM! Minkä tahansa kuvan voi asettaa taustakuvaksi, mukaan lukien omat kuvat tietokoneen tiedostoista tai muistitikulta sekä kaikki LynX ohjelman ClipArt kuvat. Valitse vain kuva ja klikkaa Aseta taustaksi, kuten edellä esitettiin. CLIPART KUVAPANKIN KÄYTTÖ Ohjelmiston ClipArt-kuvapankki sisältää yli kuvaa, videota ja äänileikettä joita hyödynnetään opetuksessa. Tiedostot on luokiteltu kuvien etsimisen helpottamiseksi.

10 TUNTISUUNNITELMA Voit tehdä tuntisuunnitelman/esityssuunnitelman oppitunnista LynX- ohjelman avulla. Vinkki: Voit palata oppitunnin tuntisuunnitelmaan milloin tahansa klikkaamalla Näytä / Katso esityssuunnitelmaa. VERKKOLINKIN LISÄÄMINEN Pääset verkkoon helposti kolmella eri tavalla käyttäessäsi LynX ohjelmaa. Pääset selaimeen työkalurivin kautta. Voit lisätä kuvaan tai objektiin hyperlinkin, jolloin linkittämäsi sivu avautuu esitystilassa sitä klikkaamalla. (Linkki toimii aloitettuasi esityksen kuvakkeesta: Voit lisätä haluamasi linkkejä Verkko-ohjelmat välilehdelle Ohjauspaneeliin.

11 QUICK MEDIA Quick Media sisältää erilaisia interaktiivisia sovelluksia, kuten interaktiivisen kellon, karttaohjelman, matematiikkaohjelman, ja paljon muuta. NÄYTTÖKUVAN KAAPPAUS Lynx ohjelmiston avulla voit kaapata kuvia kaikesta näytölläsi olevasta materiaalista. www-sivuilta, dokumenttikameralta, Office-ohjelmien dokumenteista jne. Kaappaamasi kuvat ilmestyvät automaattisesti Lynx-ohjelmiston työpöydälle. Lisäksi kaappaamasi kuvat tallentuvat näyttökuvakansioon ohjauspaneelin resurssit välilehdelle. Voit valita minkälaisen alueen haluat kaapata mm. vapaavalintainen alue, suorakulmainen neliö, koko sivu jne.

12 LYNX-KAUKO-OHJAIN Koko monipuolisen Lynx-ohjelmiston voi pienentää kaukoohjaimeksi. Kauko-ohjain pysyy kaikkien koneella olevien ohjelmien päällä ja mahdollistaa näin Lynx toimintojen käyttämisen myös muiden ohjelmien kanssa. Muistiinpanotyökalut Kuvankaappaustyökalut Internet pikakuvake Näyttönäppäimistö ja -laskin Rullaverho ja Spotlight-toiminto Omat pikakuvakkeet (ohjelmoidaan itse) Kaukosäätimen avulla hyödynnät Lynx-ohjelmiston toimintoja työskennellessäsi myös muiden ohjelmien parissa. KAUKO-OHJAIMEN KÄYTTÖ Kun viet hiiren osoittimen kauko-ohjaimen kuvakkeiden päälle, saat näkyviin selostukset kuvakkeiden toiminnoista. Lynx-painike. Lynx-painikkeen avulla pääset takaisin työkirjaan. Näyttökuva kaappaus Kameran avulla kaappaat ja tallennat koko näytön tai osan näytöstä erilliseksi kuvaksi. Kuva tallennetaan työkirjan ohjauspaneelien näyttökuvat-kohtaan sekä työkirjan avoinna olevalle sivulle Internet Internet-painike avaa verkkoselaimen. Muistiinpanot Muistiinpanotyökalu lukitsee näyttökuvan, jotta voit tehdä muistiinpanoja, piirtää ja maalata taululla näkyvään kuvaan Laskin Käynnistää ohjelman laskimen. Näppäimistö Käynnistää Windowsin näyttönäppäimistön, jota voit käyttää tavallisen näppäimistön tapaan taululla työskennellessäsi. Hiiren oikea painike Oikeanpuoleisen painikkeen klikkaus. Kun klikkaat näyttöä, se tulkitaan hiiren oikeanpuoleisen painikkeen napsautukseksi. (käytetään sormiohjattavissa tauluissa) Ohje-kuvake avaa ohje-toiminnon.

13 Pikakuvakkeiden näyttö Voit lisätä omia pikakuvakkeitasi vetämällä ne tänne. Saat ohjeita painamalla?- painiketta. Kaukosäätimen hallinta Quick Media painikkeella pääset suoraan ohjelmiston interaktiivisiin sovelluksiin. Online resurssit näyttää resurssit, jotka olet tallentanut tietokoneelle. Clipart-kuvapankki. (Voit vetää Lynxin Clipart kuvia esimerkiksi word-dokumenttiin) Karttapankki. (Voit vetää karttoja esimerkiksi Word-dokumenttiin) Oma Kansio. Omaan kansioosi voit tallentaa työkirjan puolella erilaisia tiedostoja ja ohjelmia, jotka haluat löytää helposti työskennellessäsi interaktiivisella taululla. Näyttökuva-kuvakkeesta pääset näyttökuviin. Kuviin jotka olet kaapannut näyttökuvankaappaustykalulla. Kuvake avaa esitystyökalut. Voit valita rullaverhon ja spotlightin. Klikkaamalla hallintanäppäintä saat esille lisävalikon kauko-ohjaimen oikealle puolelle. Alla esimerkki Kartta-valikosta.

14 Kaukosäätimen numerovalikot Numerovalikkoihin ohjelmoidaan itse haluttuja toimintoja. Kaukosäätimen läpinäkyvyys Voit muuttaa kauko-ohjaimen läpikuultavuutta siten, ettei se peitä näyttöä häiritsevästi. Läpinäkyvyyden säätämiseksi napsauta kauko-ohjaimen oikeanpuoleista painiketta, ja valitse "valoisuuden voimakkuus". Valitse haluttu voimakkuus. Muoto Voit määrittää kaukosäätimen muodon 8 eri muotovaihtoehdosta. Voit vaihtaa kauko-ohjaimen muotoa viemällä sen näytön eri osiin. Kauko-ohjain muotoutuu näytön mukaan.

15 LASKIN Taskulaskinta voidaan käyttää kaikkien ohjelmien kanssa. Voit avata sen Lynxin työkirjasta tai Lynxkaukosäätimestä NÄYTTÖNÄPPÄIMISTÖ LynX näppäinnäytöllä voit kirjoittaa tekstiä interaktiivisella taululla. Näppäimistö aukeaa kaikkien ohjelmien päälle Käytetään, kuten mitä tahansa näppäimistöä. Suuret alkukirjaimet saadaan painamalla ensin shift näppäintä Interaktiivinen viivotin ÄÄNEN / MUSIIKIN LISÄÄMINEN ESITYKSEEN Lynx ohjelmiston avulla oppituntiin on helppo lisätä äänitiedostoja. Näin luot esityksestä havainnollisemman. Voit määrittää äänitiedoston alkamaan automaattisesti esityksessä sivulle tultaessa. Valitessasi Lisää ääni toiminnon, äänitiedosto tallentuu Lynx-kansioon ja kasvattaa samalla kansion kokoa. Voit myös lisätä videon tekemällä kuvan tai muodon avulla linkin videotiedostoon koneellasi. Näin tiedosto hakee musiikin alkuperäisestä tallentamastasi paikasta. HUOM! Jos liität äänitiedoston linkkinä, lähdetiedoston on oltava samassa paikassa koneellasi johon olet sen alun perin tallentanut. Linkki toimii kun aloitat esityksen pikakuvakkeesta. LINKIT Voit luoda erilaisia linkkejä esitykseesi. Linkki luodaan www-sivulle, Lynx-esityksen sivulle tai tiedostoon koneesi kovalevyllä.

16 INTERNETIN KÄYTTÖ Selaimen avaaminen LynX-ohjelmassa: Napsauta Selain-symbolia Internet selain avautuu työkalurivillä. KYNÄN KÄYTTÖ Kynän avulla kirjoitat taululle käsin Klikkaa kynän kuvaa työkalurivillä Valitse näkymän alareunaan ilmestyvästä työkalupalkista kynän väri, paksuus ja viivan tyyli. PYYHEKUMIN KÄYTTÖ Käytä pyyhekumia kuin tavallista pyyhekumia. Valitse kumi työkaluriviltä ja pyyhi pois tarpeettomat asiat. Pyyhekumilla voit pyyhkiä kaiken, mitä olet kirjoittanut työskentelyalueelle. Klikkaa pyyhekumin kuvaa työkalurivillä. Pyyhekumi ja kumin muokkaustyökalurivi tulevat näkyviin Valitse pyyhekumille haluamasi paksuus työkaluriviltä. Pyyhi pois kohteet, joiden et enää halua näkyvän näytöllä. HUOM! Pyyhekumi ei poista konekielistä tekstiä. Kun haluat pois konekielisen tekstin, aktivoi tekstiruutu ja paina työkalurivin poista kuvaketta. TÄYTTÖTYÖKALUN KÄYTTÖ Käytä maalipurkkia, kun haluat värittää kuvioita ja muotoja. Voit myös vaihtaa sen avulla taustavärin. Näin käytät maalipurkkia: Klikkaa maalipurkin kuvaa työkalurivillä. Maalipurkki ja muokkaustyökalurivi tulevat näkyviin. Valitse haluamasi väri muokkaustyökalurivin pudotusvalikosta. Napsauta maalipurkilla sitä näytön osaa, jonka haluat värittää. HUOM! Voit värittää vain muotoja ja täysin kiinni olevia piirrettyjä kuvioita. Jos yrität värittää kohteen, joka ei ole täysin kiinni koko taustan väri muuttuu.

17 VIIVATYÖKALUN KÄYTTÖ Viivatyökalua voi käyttää kahdella eri tavalla: Voit piirtää sillä erilaisia viivoja työskentelyalueelle. Voit myös yhdistää kaksi objektia keskenään siten, että yhteys säilyy vaikka toista tai molempia objekteja siirtäisikin. 1. Valitse viivatyökalu. 2. Napsauta hiirtä siinä kohdassa, josta haluat viivan alkavan. 3. Pidä hiiren painike alhaalla samalla, kun siirrät osoitinta kohtaan, jossa haluat viivan loppuvan. Päästä painike irti, kun viiva on valmis. 4. Jos viivan alku- ja loppukohdat ovat muodon kohdalla, viiva muuntuu liitokseksi. 5. Muussa tapauksessa viiva on tavallinen objekti. Alla olevissa esimerkeissä näet viivan tavallisena kohteena, ja viivan liitoksena. KOROSTAMINEN Lynx sisältää kaksi erilaista yliviivaustyökalua: yliviivauskynän ja yliviivausruudun. Viimeksi mainitulla välineellä voi yliviivata suorakaiteen muotoisen alueen. Yliviivauskynän käyttö:

18 Klikkaa alleviivauskynän kuvaketta työkalurivillä Alleviivauskynä ja valintaikkuna tulevat näkyviin Valitse haluamasi väri valintalaatikosta Käytä alleviivauskynää haluamasi osan korostamiseen. Näin käytät yliviivausruutua: Napsauta alleviivausruudun kuvaketta työkalurivillä. Alleviivausalue-toiminto ja valintalaatikko tulevat näkyviin. Valitse haluamasi väri valintalaatikosta. Käytä kynää merkitsemään alue, jota haluat korostaa. VALOKEILA-TOIMINTO (KOROSTAMISTOIMINTO) Spotlight-toiminnolla korostetaan esityksen haluttua osaa. Toiminto käynnistetään kokonäytön tilassa, esitystilassa tai kaukosäätimen avulla muiden ohjelmien kanssa. Napsauttamalla oikeanpuoleista painiketta saat näkyviin lisävalikon, josta voit: Valita valonsäteen muodon ja koon Suurentaa katseltavan alueen kokoa Muuttaa taustan väriä Muuttaa peitevärin läpinäkyvyyttä.

19 RULLAVERHOTOIMINTO (PEITTÄMISTOIMINTO) Rullaverhotoiminnolla paljastetaan osa näkymästä vetämällä verhoa alas, ylös tai sivuille. Verhon väri ja läpinäkyvyys on muokattavissa samalla tavalla kuin Spotlight toiminnossa. Voit asettaa esityksen toimimaan siten, että Rullaverho-toiminto käynnistyy automaattisesti sivulle tultaessa. (Huom! Toimii esitystilassa.) Klikkaa hiiren oikeanpuoleisella painikkeella ohjauspaneelin sivut-välilehdellä sivun esikatselukuvan päällä. Valitse sivun aloitusasetukset ja Näytä rullaverho aloitettaessa. TEKSTITYÖKALUN KÄYTTÖ Tekstityökalun avulla voit kirjoittaa konekielistä tekstiä työpöydälle. Voit muokata tekstiä eri tavoin vaihtamalla väriä, kokoa, fonttia jne. Napsauta tekstityökalun kuvaa työkalurivillä. Valitse haluamasi fontti, koko, väri ja muotoilu valintalaatikosta. Kirjoita teksti tietokoneen näppäimistöllä tai näyttönäppäimistöllä Käytä valkoista palloa oikeassa alanurkassa muuttamaan ruudun kokoa. Tekstikehyksen teksti voi olla lihavoitu, alleviivattu, kursivoitu jne.

20 VIDEON LISÄÄMINEN ESITYKSEEN Lynx:in avulla voit lisätä esitykseen videoita ja musiikkia. Videoklipin lisääminen: Valitse valikkoriviltä Lisää / Lisää video Hae tietokoneesi muistista haluttu video ja klikkaa Avaa. Videoklippi ilmestyy työpöydälle. Paina Play-painiketta toistaaksesi videon. Huom. Voit määrittää äänitiedoston alkamaan automaattisesti esityksessä sivulle tultaessa. Valitessasi Lisää video toiminnon, videotiedosto tallentuu Lynx-kansioon ja kasvattaa samalla kansion kokoa. Voit myös lisätä videon tekemällä kuvan tai muodon avulla linkin videotiedostoon koneellasi. Näin tiedosto hakee musiikin alkuperäisestä tallentamastasi paikasta. HUOM! Jos liität videotiedoston linkkinä on lähdetiedoston oltava samassa paikassa koneellasi johon olet sen alun perin tallentanut. Linkki toimii kun aloitat esityksen pikakuvakkeesta. POWERPOINT TIEDOSTOJEN AVAAMINEN LYNXISSÄ Lynx ohjelmalla tehdyt esitykset voidaan tallentaa moneen eri tiedostomuotoon. Powerpont on yksi hyödyllisimpiä silloin kuin halutaan jakaa esityksiä kollegojen kanssa. Kaikilla ei ehkä ole LynX ohjelmistoa kätettävänään. Toiminto toimii myös toisin päin eli valmiit Powerpoint esitykset voidaan avata LynXissä.

21 TAULUN TAPAHTUMIEN TALLENTAMINEN VIDEOTIEDOSTOKSI Lynx-ohjelman avulla voit tallentaa tekemäsi tehtävät ja toistaa jälkeenpäin kertauksena: Klikkaa valikkoriviltä Työkalut / Tallennin. Tai klikkaa työkalurivin Tallennin kuvaketta. Uusi ikkuna tulee näkyviin. Voit valita valikosta alueen jota haluat nauhoittaa Alue (Määritelty alue, jonka määrittelet itse vetämällä työpöydälle) Kiinteä alue (syötetään pikseleinä) Ikkuna (yksittäinen ikkuna) Koko näyttö (tavallisin vaihtoehto, nauhoittaa kaiken, mikä näytöllä näkyy.) Aloita nauhoitus painamalla nauhoita-painiketta (punainen painike). Kun nauhoitus on valmis, paina stop-painiketta (sininen painike). Ruutuun ilmestyy tallennusikkuna. Nimeä tallentamasi video ja tallenna se haluttuun kansioon. Tiedosto tallentuu AVI- tai SWF-tiedostona tietokoneellesi. Video katsotaan lisäämällä video. (Katso edellä). Word Wall WordWall on Lynx-ohjelman lisäosio jota käytetään interaktiivisella taululla. WordWall eroaa muista ohjelmista sen interaktiivisilla ominaisuuksilla. Kuvat eivät ole enää vain liikkumattomia. Word Wall- ohjelmistolla tehdään valmiista pohjista mm. erilaisia numero- ja sanatehtäviä, palapelejä, laskutoimituksia. Tehtävillä harjoitellaan ja opitaan lähes kaikkia oppiaineita. Ohjelma on suunniteltu siten että sitä on helppo käyttää interaktiivisten taulun välityksellä. Valmiit tehtävät on helppo jakaa muiden käyttäjien kanssa WordWallWebissä. (www.wordwallweb.com) Ohjelmisto rakentuu interaktiivista soluista jotka voivat sisältää tekstiä, kuvia, kuvioita tai käsinkirjoitettuja kommentteja. Soluja voidaan kääntää, piilottaa, merkitä ja niiden paikkoja voidaan vaihtaa. Tehtävien luominen myös itse on helppoa erilaisten ohjattujen tehtävänrakennustoimintojen avulla.

Share-työkalu (AC 9.1)

Share-työkalu (AC 9.1) 1 Share-työkalu (AC 9.1) Share-työkalulla voit jakaa Connect-huoneessa tietokoneesi näyttöä, koneellasi auki olevia sovelluksia tai valkotaulun, johon voi piirtää tai kirjoittaa. Jos haluat uuden Share-työkalun,

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö A. Peruskäyttöohje Digilehtiö 1 1. Aseta haluamasi paperi tai lehtiö alustan päälle. Kirjoita ja piirrä muistiinpanot digilehtiön kynällä, kun kirjoitat uudelle sivulle, käännä lehti syrjään, ja paina

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 / / WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: http://sotkamo.valudata.fi/admin Myöhemmin: http://www.sotkamo.fi/admin 2.2 Salasana

Lisätiedot

Luokka näytön käyttäminen opetuksessa.

Luokka näytön käyttäminen opetuksessa. Luokka näytön käyttäminen opetuksessa. - Kaikki alkaa totta kai kaukosäätimestä. - Source napista pääset valikkoon, mistä voit valita minkä lähteen otat käyttöön - Magic IWB S on piirto-ohjelma (valkotaulu)

Lisätiedot

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi. 3. Aseta valokuva/asiakirja

Lisätiedot

Ohje internetkarttapalveluun

Ohje internetkarttapalveluun Ohje internetkarttapalveluun Kartalla liikkuminen Liiku kartalla käyttäen hiirtä, karttaikkunan zoomauspainikkeita tai pikavalikkotoimintoja. 1. Näkymän liikuttaminen: Liikuta karttaa hiirellä raahaamalla.

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje

Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje Aloittaminen Hae video kansiosta, johon se on tallennettu painamalla Lisää videoita ja valokuvia painiketta. Kun video on tuotu elokuvatyökaluun sitä voi esikatsella

Lisätiedot

Käyttöopas Ajanvaraus

Käyttöopas Ajanvaraus Käyttöopas Ajanvaraus Tarjoa asiakkaillesi mahdollisuus varata aikojasi kellon ympäri Sisällys Kalenterin käyttö osana arkea 3 1. Luo aukioloaikoja Luo aukioloaikoja 4 Viikkoaikataulupohja 6 2. Varaukset

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta.

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Sisäänkirjauduttuasi näet palvelun etusivulla helppokäyttöisen hallintapaneelin. Vasemmassa reunassa on esillä viimeisimmät tehdyt muutokset

Lisätiedot

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla.

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Esitysgrafiikka Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Tallenna esimerkki.pptx tiedosto tuokion kansioon. Avaa esimerkki.pptx tiedosto PowerPoint ohjelmassa. Jäsennysnäkymä

Lisätiedot

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma Tämän jälkeen valitse kieleksi Suomi VÄLILEHTI 1 PERUSTIEDOT Valittuasi kieleksi suomen,

Lisätiedot

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille:

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Tämän pikaohjeen avulla pääsette alkuun sivujenne tekemisessä, mutta suosittelemme täydellisten Lappi.fi -ohjeiden lukemista ennen sivujenne tekemistä. Ohjeet löytyvät

Lisätiedot

Gimp 3. Polkutyökalu, vektori / rasteri, teksti, kierto, vääntö, perspektiivi, skaalaus (koon muuttaminen) jne.

Gimp 3. Polkutyökalu, vektori / rasteri, teksti, kierto, vääntö, perspektiivi, skaalaus (koon muuttaminen) jne. Gimp 3. Polkutyökalu, vektori / rasteri, teksti, kierto, vääntö, perspektiivi, skaalaus (koon muuttaminen) jne. Moni ammatikseen tietokoneella piirtävä henkilö käyttää piirtämiseen pisteiden sijasta viivoja.

Lisätiedot

DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla

DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi ja poista valotuskannen suoja-arkki.

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja:

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja: Ohjeita järjestöpankin käytön tueksi Huomioitavaa:... 1 1 Sisäänkirjautuminen... 2 2 Sivun/henkilökortin muokkaaminen... 2 3 Uutisen/sivun/tapahtuman, tms. lisääminen... 3 4 Uutisen/tapahtuman saaminen

Lisätiedot

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen yrjo.maattanen@phnet.fi helpottamiseksi puh. 050 413 0820 4.11.2009 1. Yleistä SuLVInet on SuLVI:n aloitteesta avattu sivusto LVI-alan kehittäjäfoorumiksi.

Lisätiedot

POWERPOINT. A-ajokorttivaatimukset

POWERPOINT. A-ajokorttivaatimukset POWERPOINT A-ajokorttivaatimukset Kurssin suorittaminen Tunneille osallistuminen Tehtävien teko ja palauttaminen Tämän A-ajokorttivaatimukset tehtävän täydentäminen Tuo kuvakaappauksia ja tee malleja toiminnoista

Lisätiedot

Periaatteessa kaikki omat tiedostot suoraan oman kotihakemiston alle esimerkiksi työpöytä, dokumentit, kuvat, lataukset, musiikki,

Periaatteessa kaikki omat tiedostot suoraan oman kotihakemiston alle esimerkiksi työpöytä, dokumentit, kuvat, lataukset, musiikki, OSX -PERUSTEET TÄRKEIN EROAVAISUUS OsX:n hakemistorakenne on Unix-tyylinen Periaatteessa kaikki omat tiedostot suoraan oman kotihakemiston alle esimerkiksi työpöytä, dokumentit, kuvat, lataukset, musiikki,

Lisätiedot

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPress-hallintajärjestelmän kanssa on hyvin helppoa. Sitä vähän tutkimalla ja tätä ohjetta lukemalla sen käyttö tulee nopeasti tutuksi. Olen myös

Lisätiedot

Artikkelin lisääminen

Artikkelin lisääminen Sisällys Artikkelin lisääminen...3 Artikkelin muokkaaminen...5 Kuvan lisääminen artikkeliin...6 Väliotsikoiden lisääminen artikkeliin...9 Navigointilinkin lisääminen valikkoon...10 Käyttäjätietojen muuttaminen...13

Lisätiedot

Fronter - opiskelijan opas

Fronter - opiskelijan opas Fronter - opiskelijan opas 1 2 Yleisiä ohjeita 1.1 Kielen vaihtaminen 4 1.2 Omien perustietojen muokkaaminen 6 1.3 Oman sivun ulkoasu 7 1.4 Huoneeseen siirtyminen 9 1.5 Huoneen lisääminen alasvetovalikon

Lisätiedot

Käyttöohje - Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu v 1.0 2013-07- 10. Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu... 2. Yleistä... 2. Laitteistovaatimukset...

Käyttöohje - Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu v 1.0 2013-07- 10. Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu... 2. Yleistä... 2. Laitteistovaatimukset... - 1 - Käyttöohje - Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu v 1.0 2013-07- 10 Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu... 2 Yleistä... 2 Laitteistovaatimukset... 2 Sisäänkirjautuminen... 2 Uloskirjautuminen... 3

Lisätiedot

QR-koodit INNOSTAVAA HAUSKAA PALJON KÄYTTÖTAPJA HELPPOA ILMAISTA MOTIVOIVAA

QR-koodit INNOSTAVAA HAUSKAA PALJON KÄYTTÖTAPJA HELPPOA ILMAISTA MOTIVOIVAA QR-koodit QR-koodit INNOSTAVAA HAUSKAA PALJON KÄYTTÖTAPJA HELPPOA MOTIVOIVAA ILMAISTA QR-koodi paljon tietoa Koodin avulla pääsee nopeasti halutulle verkkosivulle tai esim. YouTube-videoon ilman osoitteen

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata Opinto-oppaassa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

päivittäjän pikaopas

päivittäjän pikaopas 12.2.2012 päivittäjän pikaopas by Petteri Seppälä Sisällysluettelo 1 Sivun tietojen päivittäminen eli korjaaminen... 3 1.1 Toimenpiteet ennen muokkauksien tekemistä... 3 1.2 Virheellisen tekstin korjaaminen...

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO Kirjautuminen Kirjatuminen järjestelmään tapahtuu syöttämällä ylläpitäjältä (yleensä sähköpostilla) saatu käyttäjätunnus ja salasana niille varattuihin kenttiin. Jos olet unohtanut salasanasi voit syöttää

Lisätiedot

Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE. KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi

Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE. KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi 2015 Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi 1 Sisällysluettelo 1. Sivustolle rekisteröityminen... 2 2. Yrityksen lisääminen... 3 2.1. Yritystiedot...

Lisätiedot

Win7 & Office 2010. Kouluttaja: Mikko Niskanen. Materiaali: ITP / hannele.rajariemi@jyu.fi ITP / mikko.niskanen@jyu.fi ITP / timo.vorne@jyu.

Win7 & Office 2010. Kouluttaja: Mikko Niskanen. Materiaali: ITP / hannele.rajariemi@jyu.fi ITP / mikko.niskanen@jyu.fi ITP / timo.vorne@jyu. Win7 & Office 2010 Kouluttaja: Mikko Niskanen Materiaali: ITP / hannele.rajariemi@jyu.fi ITP / mikko.niskanen@jyu.fi ITP / timo.vorne@jyu.fi Sisältö 1(2) Win7 Perustoiminnot Asetukset Pikakomennot SCCM

Lisätiedot

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET...

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET... OHJE OPPILAALLE 2 / 21 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Tietokanta Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia ja linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat

Lisätiedot

Digilehtiön Käyttövinkkejä

Digilehtiön Käyttövinkkejä 1(7) Digilehtiön Käyttövinkkejä Uusimmat vinkit: www.digilehtio.fi / tuki Digilehtiön käyttö kaavake/pöytäkirjapohjan tms. kanssa.....2 Tallenna kuvaksi, pdf-tiedostoksi, tai lähetä sähköpostilla.........4

Lisätiedot

Planssit (layouts) ja printtaus

Planssit (layouts) ja printtaus 1 / 21 Digitaalisen arkkitehtuurin yksikkö Aalto-yliopisto 17.11.2015 Planssit (layouts) ja printtaus Yksittäisen kuvan printtaus 2 / 21 Ennen printtausta valitse näkymä, jonka haluat printata, klikkaamalla

Lisätiedot

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö SAVONIA Savonia RPM Käyttöopas Informaatiotekniikan kehitysyksikkö 18.8.2011 Sisällysluettelo 1. Perusnäkymä... 3 2. Kirjautuminen... 4 3. Rekisteröinti... 5 4. Idean jättäminen... 6 4. Arviointi... 8

Lisätiedot

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje RATKI RATKI 1.0 Käyttäjän ohje Ohje 0.5 Luottamuksellinen Vastuuhenkilö Petri Ahola Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 1.1. Kuvaus... 3 1.2. Esitiedot... 3 1.3. RATKIn käyttöoikeuksien hankinta... 3 1.4.

Lisätiedot

Kuvan ottaminen ja siirtäminen

Kuvan ottaminen ja siirtäminen Kuvan ottaminen ja siirtäminen Kuvien ottaminen Kuvien ottaminen tapahtuu oppilaiden omien kännykkäkameroiden tai koulun tablettien kameran avulla o Työ tehdään pareittain, joten ainakin toisella työparin

Lisätiedot

GEOS 1. Piirto-ohjeita GIMPkuvankäsittelyohjelmalle

GEOS 1. Piirto-ohjeita GIMPkuvankäsittelyohjelmalle GEOS 1 Piirto-ohjeita GIMPkuvankäsittelyohjelmalle GIMP-kuvankäsittelyohjelma on ladattavissa ilmaiseksi osoitteessa: https://www.gimp.org/ Tässä ohjeessa on käytetty GIMP 2.8.16 versiota. Tarvittaessa

Lisätiedot

VHS -nauhojen digitointi tietokoneella

VHS -nauhojen digitointi tietokoneella VHS -nauhojen digitointi tietokoneella Finlux VCR 6257 videonauhuri 1. Avaa ohjelma MAGIX Video easy Rescue Your Videotapes -kuvakkeesta. 2. Ohjelman avauduttua valitse Luo uusi videoprojekti. Ohjelma

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Opiskelijoiden OneDriveohje Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Opiskelijoiden OneDrive-ohje Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi

Lisätiedot

Ohjeita kirjan tekemiseen

Ohjeita kirjan tekemiseen Suomen Sukututkimustoimisto on yhdessä Omakirjan kanssa tehnyt internetiin uuden Perhekirja-sivuston. Se löytyy osoitteesta: www.omakirja.fi -> Kirjat -> Perhekirja tai http://www.omakirja.fi/perhekirja?product=6

Lisätiedot

2006 i&i Solutions Oy

2006 i&i Solutions Oy 2006 i&i Solutions Oy Materiaali on vapaasti käytettävissä. Alkuperäiseen materiaaliin ei saa kuitenkaan tehdä muutoksia ja alkuperäinen tekijä (i&i Solutions Oy) on aina oltava näkyvissä. Mikäli materiaalista

Lisätiedot

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo Sivu 1 / 11 Kuvien siirto kamerasta Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit: - käyttää tietokoneen omaa automaattista kopiointiin tai siirtoon tarkoitettua toimintaa kuvien siirtoon kamerasta tai muistikortista

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LIELAHDEN KIRJASTO TIETOTORI Teivaankatu 1, Lielahtikeskus 33400 Tampere

Lisätiedot

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu Helsingin yliopisto WebOodi 1 Tenttityökalu Tenttityökalu on oiva väline laitos- ja tiedekuntatenttien tekemiseen. Esimerkiksi tiedekuntatentissä voi tenttiä samana päivänä kymmeniä eri opintojaksoja.

Lisätiedot

WINDOWS 10 -kurssi. petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi

WINDOWS 10 -kurssi. petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi WINDOWS 10 -kurssi petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi Yleistä kurssista Keskiviikkoisin 9.9. 30.9. (15 oppituntia) 16:45 20:00 (viimeinen kerta 16:45 19:15) Puolivälissä 15 minuutin kahvitauko Materiaali

Lisätiedot

24MAGS PIKAOHJE HALLINTAPANEELIN KÄYTTÖÖN

24MAGS PIKAOHJE HALLINTAPANEELIN KÄYTTÖÖN 24MAGS PIKAOHJE HALLINTAPANEELIN KÄYTTÖÖN 24Mags Asiakaspalvelu support@24mags.com 020 734 0570 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. Uuden julkaisun luominen 3 1.1 Julkaisun nimi 3 1.2 Ladattava PDF-tiedosto 3 1.3 pakkauslaatu

Lisätiedot

Mojtaba Sohrabzade Raportti 1 (1) Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinyo Palvelutehtävissä toimiminen Viestintä- ja vuorovaikutustaidot 20.9.

Mojtaba Sohrabzade Raportti 1 (1) Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinyo Palvelutehtävissä toimiminen Viestintä- ja vuorovaikutustaidot 20.9. Mojtaba Sohrabzade Raportti 1 (1) Kun olet suorittanut ensimmäisen tehtävän, osaat seuraavat toiminnot: 1. Uuden esityksen aloittaminen 2. Otsikkodian tekeminen 3. Teeman ottaminen käyttöön 4. Tekstin

Lisätiedot

OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA:

OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA: Kyvyt.fi-ohjeita / MR 22.12.2011 1(21) OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA: HOPS-RYHMÄÄN LIITTYMINEN, HOPS-POHJIEN KOPIOINTI, SIVUSTON TEKEMINEN JA HOPSIN MUOKKAAMINEN SISÄLLYS JAMK HOPS-RYHMÄÄN

Lisätiedot

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus 1 OpasOodi Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata n OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasMuokkaaja-oikeudet. n käyttölupia

Lisätiedot

OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE

OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE Opinnäytetyö mallipohja Kajaanin ammattikorkeakoulu 2.12.2005 SISÄLLYS 1 MALLIPOHJAN KÄYTTÖÖNOTTO 1 2 TEKSTIN KIRJOITTAMINEN 2 2.1 Valmiin tekstin siirtäminen 2 2.2

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_LP 17.3.2016 1 LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla I Levyn tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Levysoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Aineistot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi tiedostot siirtää

Lisätiedot

zotero www.zotero.org

zotero www.zotero.org zotero www.zotero.org Viitteidenhallintajärjestelmä Zotero toimii Firefox-selaimessa. Muita ilmaisia viitteidenhallintajärjestelmiä ovat esimerkiksi EndNote ja Mendeley. Näissä ohjeissa on kuvataan Zoteron

Lisätiedot

Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola

Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola 16.12.2017 UUDEN SIVUN LUOMINEN OMAAN TILAAN Jos haluat tallentaa omia töitäsi Peda.nettiin, sinun pitää luoda

Lisätiedot

Kurssien lukulistojen ylläpito Nellissä ja siirto Moodleen

Kurssien lukulistojen ylläpito Nellissä ja siirto Moodleen Kurssien lukulistojen ylläpito Nellissä ja siirto Moodleen Nellistä voi siirtää kirjallisuuslistoja Moodle-oppimisympäristöön. Näin voidaan tarjota opiskelijalle esimerkiksi verkkokurssin oheislukemistona

Lisätiedot

Public Account-tili on pysyvä, joten kannattaa käyttää mieluummin sitä kuin kaupallisen tilin kokeiluversiota.

Public Account-tili on pysyvä, joten kannattaa käyttää mieluummin sitä kuin kaupallisen tilin kokeiluversiota. 1.1 Tässä harjoituksessa opit laatimaan luokitellun teemakartan maastossa aiemmin keräämistäsi pisteistä. Käytämme Esrin ArcGis-palvelun ilmaisia ominaisuuksia. Kartan tekoa voi harjoitella kokonaan ilman

Lisätiedot

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus 1 OpasOodi Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata n OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasMuokkaaja-oikeudet. n käyttölupia

Lisätiedot

Väitöskirja -mallipohja

Väitöskirja -mallipohja JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Väitöskirja -mallipohja Word 2007/2010 IT-palvelut hannele.rajaniemi@jyu.fi https://koppa.jyu.fi/avoimet/thk/vaitoskirja sovellustuki@jyu.fi Sisältö Miten toimii väitöskirja/asiakirjamallipohja?

Lisätiedot

Karttapalvelun käyttöohjeet

Karttapalvelun käyttöohjeet Karttapalvelun käyttöohjeet 1 Yleistä... 2 2 Aloitusnäkymä... 2 3 Liikkuminen kartalla... 3 4 Vasemman laidan valikko... 3 4.1 Kaavayhdistelmä... 3 4.2 Valmistelussa olevat kaavat... 3 4.3 Kaavamerkinnät...

Lisätiedot

Valotuslasi. 1. Aseta originaalit etusivut ylöspäin syöttölaitteen syöttöalustalle. Siirrä syöttöohjain originaaleja vasten.

Valotuslasi. 1. Aseta originaalit etusivut ylöspäin syöttölaitteen syöttöalustalle. Siirrä syöttöohjain originaaleja vasten. Xerox WorkCentre 9/9 -monitoimitulostin Kopioiminen. Aseta originaalit etusivut ylöspäin syöttölaitteen syöttöalustalle. Siirrä syöttöohjain originaaleja vasten. Laske syöttölaite alas.. Peruuta mahdolliset

Lisätiedot

3. Laajakaistaliittymän asetukset / Windows XP

3. Laajakaistaliittymän asetukset / Windows XP 3. Laajakaistaliittymän asetukset / Windows XP 3.1 Laajakaistaliittymän asetusten tarkistus / Windows XP Seuraavien ohjeiden avulla tarkistat Windows XP -käyttöjärjestelmien asetukset ja luot Internet-yhteyden.

Lisätiedot

PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE

PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE IT-palvelut / Hannele Rajaniemi optima-support@jyu.fi www.jyu.fi/itp/optima-ohjeet 2 Sisältö Mikä on koosteen idea? Miten saan kooste-työkalun käyttööni? Miten luon koosteen?

Lisätiedot

Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto / Tietohallinto Valitse muokkaustila päälle kurssialueen etusivun oikean yläkulman painikkeesta.

Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto / Tietohallinto Valitse muokkaustila päälle kurssialueen etusivun oikean yläkulman painikkeesta. Sanasto Sanasto -työkalulla voi laatia sanakirjan tapaisen sanaston, jonka hakusanoja (käsitteitä ja niiden määritelmiä) voidaan selata ja opettajan niin halutessa myös kommentoida. Sekä opettaja että

Lisätiedot

Samk Exam ohjeistus opiskelijalle

Samk Exam ohjeistus opiskelijalle Samk Exam ohjeistus opiskelijalle Mikäli opintojaksolla käytetään tenttiakvaariotenttiä, avoinna olevat tenttiperiodit löytyvät SoleOPSista opintojaksoselosteelta. Kaikilla opintojaksoilla ei käytetä tenttiakvaariota.

Lisätiedot

Museokartta Muokkaajan käyttöohje ,päivitetty

Museokartta Muokkaajan käyttöohje ,päivitetty Museokartta 2015 Muokkaajan käyttöohje 9.6.2015,päivitetty 25.9.2015 Tässä ohjeessa neuvotaan, kuinka paikkatietokohteita voi luoda ja muokata. Muut toiminnot on selostettu Katselukäyttöohjeessa. Ennen

Lisätiedot

ALVin käyttöohjeet. 1. Tositteiden tallennus palveluun. 1.1 Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella

ALVin käyttöohjeet. 1. Tositteiden tallennus palveluun. 1.1 Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin käyttöohjeet Nämä käyttöohjeet sisältävät hyödyllisiä vinkkejä palvelun käyttöön. Ne kannattaa lukea ennen palvelun käyttöä. Jos kuitenkin kohtaat ongelmia, etkä löydä niihin ratkaisua näistä käyttöohjeista,

Lisätiedot

Jos suljet vahingossa koejärjestelmän, voit käynnistää sen uudelleen näytön yläosasta:

Jos suljet vahingossa koejärjestelmän, voit käynnistää sen uudelleen näytön yläosasta: Kertausharjoitus Koe alkaa palvelimelta käynnistettävällä lyhyellä kuunteluosiolla, jonka sinä käynnistät. Sinun ei tarvitse odottaa kuunteluosion loppumista vaan voit edetä seuraaviin tehtäviin, kun koet

Lisätiedot

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet Pekka Penttala 9.11.2008 1 (11) VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet... 1 1 Yleistä www-sivujen käytöstä... 2 2 Sivujen osoitteet...

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Moodlen lohkot Lohkojen lisääminen: Moodlen lohkot sisältävät kurssialueen hallinnointiin liittyviä toimintoja. Kun saat uuden tyhjän kurssialueen, sen molemmilla reunoilla on valmiina muutama keskeinen

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata WebOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN?

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? Connect-ohje oppilaalle MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? 1. Avaa internet-selain ja kirjoita osoiteriville virtuaaliluokkasi osoite, esim. http://tampere.adobeconnect.com/virta ja paina Enter: Luokkien

Lisätiedot

Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 2, käytä tehokkaasti

Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 2, käytä tehokkaasti Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 2, käytä tehokkaasti Tämä on ensimmäisen kuvankäsittelyoppaan jatko-osa. Tässä jatko-osassa opimme käyttämään Picasan mainioita ominaisuuksia tehokkaasti ja monipuolisesti.

Lisätiedot

Lipas- järjestelmän tallennusohjeet, käyttöohjeet-kansio. Lipas- järjestelmä löytyy myös osoitteesta

Lipas- järjestelmän tallennusohjeet,  käyttöohjeet-kansio. Lipas- järjestelmä löytyy myös osoitteesta Liikuntapaikan tallentaminen Lipakseen ja olemassa olevien paikkojen muokkaus Pistemäiset liikuntapaikat Sisältö: 1. Kirjautuminen Lipakseen 2. Liikuntapaikan sijainnin tallennus 3. Piste menikin väärään

Lisätiedot

Hiiressäsi on kallistusrulla pysty- ja vaakasuoravieritystä, yhden askeleen zoomausta ja nopeaa Internet-navigointia varten.

Hiiressäsi on kallistusrulla pysty- ja vaakasuoravieritystä, yhden askeleen zoomausta ja nopeaa Internet-navigointia varten. Hiiren käyttö Painikkeet Painikkeet Hiiressäsi on kolme painiketta sekä vieritys- ja kallistusrulla. Hiiren toimintojen painikkeet valikossa voit parantaa tuottavuuttasi osoittamalla hiiren painikkeet

Lisätiedot

Flinga löytyy Tuubista, kohdasta Opettajan työkalut

Flinga löytyy Tuubista, kohdasta Opettajan työkalut 1 Pepe Vilpas Flinga Campus on yhteisöllisen tiedonrakentelun pilvipalvelu. Flinga mahdollistaa mobiililaitteiden (tabletit, älypuhelimet ja läppärit) ja luokkatilan interaktiivisen taulun tai projektorin

Lisätiedot

HDS Gen3 Pikaopas. Yleiskuvaus. Nro Näppäin Toiminto

HDS Gen3 Pikaopas. Yleiskuvaus. Nro Näppäin Toiminto HDS Gen3 Pikaopas FI Yleiskuvaus 1 4 6 5 7 2 3 8 9 10 11 Nro Näppäin Toiminto 1 Kosketusnäyttö 2 Sivut-näppäin Aktivoi aloitussivun Kohdistin- Siirtää kohdistinta, siirtyy valikkokohteissa ja säätää arvoja

Lisätiedot

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE OHJEITA MOODLEN KÄYTTÖÖN Moodle on avoimeen lähdekoodiin perustuva verkko-oppimisympäristö. Omalta Moodlealueeltasi löydät kurssin materiaalit, tehtävät, uutiset/tiedotteet,

Lisätiedot

Jahtipaikat.fi Käyttöohje

Jahtipaikat.fi Käyttöohje Jahtipaikat.fi Käyttöohje versio 2.0 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen...3 2. Näyttöruudun osat...3 3. Kartta-alusta...4 4. Kartan sisällön määrittely...4 5. Työkalut...5 5.1 Keskitä kartta koko Suomeen...5

Lisätiedot

Sisällys Word Wep App... 3 Excel Web App... 7 Powerpoint Web App OneNote Web App Excel Kysely Valmiin tiedoston tuonti Skydrive Pro

Sisällys Word Wep App... 3 Excel Web App... 7 Powerpoint Web App OneNote Web App Excel Kysely Valmiin tiedoston tuonti Skydrive Pro 1 Sisällys Word Wep App... 3 Excel Web App... 7 Powerpoint Web App... 11 OneNote Web App... 17 Excel Kysely... 20 Valmiin tiedoston tuonti Skydrive Pro ohjelmaan... 25 Blogi... 27 Kansiot... 28 Skydrive

Lisätiedot

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Turvapaketti Asennusohje 04/2016 Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Kirjautuminen Palveluun kirjaudutaan osoitteessa https://oma.ipp.fi/ Palvelun käyttökielien valintapainikkeet (suomi/ruotsi) Käyttäjätunnus

Lisätiedot

Kanava ylös / valikko ylös Kanava alas / valikko alas Laske äänenvoimakkuutta. Nosta äänenvoimakkuutta / valikon vahvistus

Kanava ylös / valikko ylös Kanava alas / valikko alas Laske äänenvoimakkuutta. Nosta äänenvoimakkuutta / valikon vahvistus Tuotetiedot Kytkennät Kytkentä VGA-TULO PC-ÄÄNITULO VGA-LÄHTÖ STEREO- LÄHTÖ TV-LÄHTÖ ANTENNI DC-TULO AUDIO-L-TULO AUDIO-R-TULO VIDEO-TULO Ohjauspaneeli S-VIDEO-TULO CH+/YLÖS CH-/ALAS VOL- VOL+/ENTER MENU/ESC

Lisätiedot

Ryhmät. Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto/ Tietohallinto 2014

Ryhmät. Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto/ Tietohallinto 2014 1 Ryhmät Moodlessa voi jakaa opiskelijoita pienempiin alaryhmiin, joilla toimitaan esim. keskustelualueella tai työskennellään wikissä. Ryhmätoiminto on hyödyllinen, jos kurssilla on paljon osallistujia

Lisätiedot

YH2: Office365 II, verkko-opiskelu

YH2: Office365 II, verkko-opiskelu Aulikki Hyrskykari, Antti Sand, Juhani Linna YH2: Office365 II, verkko-opiskelu Huom. Suosittelemme tämän yksilöharjoituksen 2 tekemistä mikroluokassa, jotta yliopiston mikroluokat tulevat edes hieman

Lisätiedot

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla Kopiointiohjeita_VHS2DVD 17.3.2016 1 VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla I Kasetin luku Adobe Premiere Elements -ohjelmaan Kytke virta tietokoneeseen, näyttöön ja videolaitteeseen.

Lisätiedot

MicroStation V8i-käyttöympäristö

MicroStation V8i-käyttöympäristö MicroStation V8i-käyttöympäristö Liite 2 Pääkäyttäjän ohjeet Juha Orre Tekniikan koulutusalan opinnäytetyö Kone- ja tuotantotekniikka Insinööri (AMK) KEMI 2013 SISÄLLYS Liite 2 2(14) SISÄLLYS... 2 1 KÄYTTÖOHJEET...

Lisätiedot

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Visma Nova Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Oppaan päiväys: 2.2.2012. Helpdesk: http://www.visma.fi/asiakassivut/helpdesk/ Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai

Lisätiedot

Pauliina Munter/Suvi Junes Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2015

Pauliina Munter/Suvi Junes Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2015 Ryhmät Moodlessa voi jakaa opiskelijoita pienempiin alaryhmiin, joilla toimitaan esim. keskustelualueella tai työskennellään wikissä. Ryhmätoiminto on hyödyllinen, jos kurssilla on paljon osallistujia

Lisätiedot

GO XSE Pikaopas. Etupaneeli. Järjestelmäasetukset-valintaikkuna. Nro Näppäin Toiminto

GO XSE Pikaopas. Etupaneeli. Järjestelmäasetukset-valintaikkuna. Nro Näppäin Toiminto GO XSE Pikaopas FI Etupaneeli 1 Nro Näppäin Toiminto 1 Virta Jos painiketta painetaan kerran, näyttöön avautuu Järjestelmäasetukset-valintaikkuna. Käynnistä tai sammuta yksikkö painamalla tätä painiketta

Lisätiedot

Mobiilimarkkinointi Routa. Ohjeet päivitystyökalun käyttöön

Mobiilimarkkinointi Routa. Ohjeet päivitystyökalun käyttöön Mobiilimarkkinointi Routa Ohjeet päivitystyökalun käyttöön 1 Kirjautuminen... 3 Sivujen päivitys... 3 Widgetit... 3 Muutosten julkaiseminen tai tallentaminen...4 Uuden sivun lisääminen... 5 Sivun poistaminen...

Lisätiedot

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje kennelpiireille, pätevyyksien ylläpito

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje kennelpiireille, pätevyyksien ylläpito Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje kennelpiireille, pätevyyksien ylläpito 21.3.2016 2(10) Pätevyyksien ylläpito Pätevyydet -sivun näkyminen ja pätevyyksien ylläpito-oikeus... 3 Pätevyydet -sivun toiminnot...

Lisätiedot

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Outlook Web Access 1(7) OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Pääset OWA-sähköpostiin selaimella (esim. Internet Explorer, Mozilla Firefox). Tässä ohjeessa on käytetty Internet Exploreria, jonka

Lisätiedot