Hyvät naiskuorolaiset kautta Suomen maan!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hyvät naiskuorolaiset kautta Suomen maan!"

Transkriptio

1 Hyvät naiskuorolaiset kautta Suomen maan! Naiskuoropäivät Turussa tarjosivat täyden annoksen koulutusta, konsertteja ja upeaa yhtyelauluosaamista. Turun Naislaulajien taidolla ja lämmöllä emännöimät päivät keräsivät vajaat kolmesataa naiskuorolaista ja naiskuorolaulun ystävää viikonlopun ajaksi Turun Kristilliselle opistolle. Koulutuksissa pureuduttiin vanhan musiikin, äänenmuodostuksen ja yhtyelaulun mystiseen maailmaan kouluttajien Sirkku Wahlroos-Kaipilan, Timo Lehtovaaran ja Uli Kontu-Korhosen ohjaamina. Naiskuoropäivien tunnelmaan ja antiin tutustui myös säveltäjä Mia Makaroff, joka opasti Louhi-kuoroa omien, kuorolle tekemiensä sävellysten maailmaan. Lauantaipäivän kruunasi Vuoden kuoron 2009 Philomelan konsertti Marjukka Riihimäen johdolla. Salin täyteinen yleisö eli musiikin sanomassa mukana niin voimakkaasti, että välillä tuntui kuin itse olisi esittämässä niitä samoja tuntoja lavalla. Naiskuoroliiton ensimmäinen sitsikirja Ilta äänissä julkistettiin lauantaina avajaisten yhteydessä. Sitsikirja sai iloisen vastaanoton, olihan sitä odotettu jo vuosia. Louhikuoro esitti näytteitä karonkassa, jossa tunnelma oli katossa alusta loppuun asti. Naiskuoroliiton taiteelliselle johtajalle Rita Varoselle luovutettiin Naiskuoroliiton hopeisen ansiomerkin ansioistaan naiskuorolaulun ja periksi antamattomalla asenteellaan liiton hyväksi tekemästään työstä. Samassa yhteydessä muistettiin myös pitkän kuorouran laulaneita kuorolaisia. Lämpimät kiitokset Turun Naislaulajille naiskuoropäivien erinomaisesti sujuneista järjestelyistä ja vieraanvaraisuudesta. Tuumma toistekkii! Tässä kirjeessä on myös Joutsenon laululeirin ( ) tietopaketti ja kuoronjohtajastipendin hakuilmoitus. Laulaen kohti kevättä! Helena Toivanen puheenjohtaja Irma Pakarinen sihteeri

2 Vuoden kuoro 2010 ONNEA VAPUT Jyväskylästä! Kuva: Sami Kokko Vaput 100-vuotiskonsertti Vuoden kuoroon 2010 liittyvät seuraavat ansiot: Kuoro on aktiivinen Kuoro on aktiivinen kotipaikkakunnallaan ja tuo esille niin kotikaupunkiaan kuin omaa maakuntaansa esimerkillisellä tavalla Kuorossa laulaa naisia paljon NAISIA Kuoroa johtaa NAINEN Kuoro laulaa naiskuoro-ohjelmistoa TÄMÄ NAISKUORO on o kantanut kortensa kekoon myös maanlaajuisesti naiskuorolaulun edistämiseksi o on esittänyt useita konsertteja viime vuoden aikana Kuoron riveissä on myös pienyhtyeitä Kuoro on suorittanut merkkilaulutenttejä saamalla niistä kelloja Kuoro on ollut vahvasti esillä mediassa viime vuoden aikana Kuoro on palkittu kotikaupunkinsa tunnustuspalkinnolla Kuorolla on aika pitkät perinteet Kuorolla on historiassa yhteyksiä Pohjois-Karjalaan Kuoro vietti juhlavuottaan tammikuusta joulukuuhun 2010 Kuoro julkaisi historiikkinsa Kuoro julkisti sävellyskilpailun ja sen sadosta julkaistiin yhteistyössä Naiskuoroliiton kanssa Kuoronainen TÄMÄ naiskuoro panosti 100-vuotisjuhlavuoteensa perusteellisesti, harkiten ja täydestä sydämestään eikä luvassa ole hiljentymistä myöskään vuoden 2011 toiminnassa, sillä suuntana Veronan kuorokilpailu Italiassa ja levyttäminen syksyllä.

3 Yhtyelaulukilpailu Turussa Yhtyelaulukilpailun teemana oli vanha musiikki. Yhtyeen ohjelmistoon tuli kuulua vähintään yksi ennen 1700-lukua sävelletty laulu. Kilpailun raadissa olivat Rita Varonen Jyväskylästä, Uli Kontu-Korhonen Helsingistä ja Timo Lehtovaara Turusta. Raadin sihteerinä toimi Hilkka Heikkilä Vaajakoskelta. Kilpailun tulokset: 1. sija Pohjan Akat, Iisalmen Kalevalakuoro, Iisalmi 2. jaettu sija Nemorosa, Kiuruveden Naislaulajat, Kiuruvesi ja Poikkitela, Turun Naislaulajat, Turku 3. sija Tuomiokirkon Nuorisokuoron Vokaaliensamble, Turku Kunniamaininnan saivat Joutsettaret, Joutsenon Naislaujat ja Pohjan Akat, Iisalmen Kalevalakuoro Kilpailuun osallistui seitsemän (7) yhtyettä. Onnittelumme kaikille kilpailuun osallistuneille yhtyeille. Kuoronjohdon koulutusstipendi Kuoronjohtajille ja varajohtajille suunnatun koulutusstipendin hakuaika on alkanut. Koulutusstipendillä pyritään tukemaan kuoron varsinaista toimintaa ja kannustetaan koulutukseen. Stipendin suuruus on 170 euroa ja se myönnetään naiskuoroliiton, toimivan jäsenyhdistyksen kuoronjohtajalle tai varajohtajalle. Stipendi on käytettävä kuluvan vuoden aikana kuoronjohdon opiskeluun. Vapaamuotoinen hakemus osoitetaan liiton hallitukselle. Hakemuksessa on mainittava suunniteltu opiskelupaikka ja kurssin hinta. Hakemukset lähetetään mennessä joko liiton toimistoon, os. Suomen Naiskuoroliitto ry, tai sähköpostilla Kuoronjohtokurssi Joutsenon kesäleirillä 2010, johtaa Hanna Saarela Imatralta.

4 Liittokokous Suomen Naiskuoroliiton liittokokous pidettiin klo Turun Kristillisellä opistolla. Kokouksessa oli edustettuna 27 liiton jäsenyhdistystä ja ääniä oli käytettävissä 84. Lisäksi kokoukseen osallistui liiton kunniapuheenjohtaja Terttu Jauhiainen, liiton taiteellinen, johtaja, naiskuoroliiton hallitus ja musiikkivaliokunnan jäsen. Liittokokouksen puheenjohtajana toimi Pirkko-Leena Saari Harjavallan Naislaulajista ja varapuheenjohtajana Riitta Sorvola Turun Naislaulajista. Kokouksen sihteerinä toimi liiton sihteeri Irma Pakarinen. Kokouksen alussa luovutettiin toimintapokaalit vuoden 2010 merkkisuorituksista. Eniten peruskelloja: Eniten taitokelloja: Eniten mestarikelloja: Turun Naislaulajat (8 kelloa) Kiuruveden Naislaulajat (10 kelloa) Jyväskylän Naislaulajat (7 kelloa) Vuoden Kellokaskuoro on Turun Naislaulajat (15 kelloa). Liittokokouksen avauspuheenvuorossaan puheenjohtajana halusin kiittää jäsenkuoroja esimerkillisestä toiminnasta alkuperäisten nuottien käyttämisestä. Edellisen puheenjohtajan, Marita Pasasen, pitämät palopuheet ovat tuottaneet hedelmää ja siitä on hyvä nykyisen puheenjohtajan jatkaa: Käyttäkää aina alkuperäistä nuottimateriaalia mieluiten tietysti naiskuoroliiton julkaisemaa, mutta myös SULASOLin ja muiden kustantajien julkaisuja. Tällä tavoin arvostamme työn tekijää säveltäjää, sanoittajaa ja sovittajaa saamaan palkan tekemästään työstä. Kannatamme näin myös suomalaista työtä ja osaamista! Nuottimyynti muodostaa myös vankan kivijalan liittomme taloudelle. Toiveinamme liiton toimistossa esitämme kaksi asiaa: 1) Ansioituneen laulajan tai kuoronjohtajan huomioiminen liiton tunnustuksilla Pitäkää kirjaa/matrikkelia kuoronne jäsenistä ja huomioikaa heidän täydet lauluvuodet naiskuoroissa. Kun laulajalle tai johtajalle tulee täyteen 10 v., 20 v., 30 v., 40 v. tai 50 v. kuoroissa, voitte anoa em. vuosimäärien edellyttämää laulajan/kuoronjohtajan ansiomerkkiä tai ruusuketta. Näistä löytyvät kuvat ja hakuohjeet liiton nettisivuilta snkl.sulasol.fi Kuoron tehtävä on huolehtia, että ansioitumisvuodet ovat täynnä tai täyttymässä anomusta tehtäessä. Naiskuoroliitossa ei ole juurikaan mahdollisuutta tarkistaa asiaa vaan luotamme anomuksiin. Ansiomerkki voidaan luovuttaa saajalle joko kuoron omassa konsertissa tai muussa tilaisuudessa, jolloin se lähetetään kuoron yhteyshenkilölle postitse. Jos ansiomerkki halutaan luovutettavan saajalleen naiskuoropäivillä, on siitä oltava maininta anomuskaavakkeessa.

5 2) Merkkilaulusuoritukset kentällä Liittokokouksen päätöksiä Halutessanne järjestää perus- tai taitomerkkilaulusuorituksen omalla paikkakunnalla, on siitä hyvissä ajoin tehtävä kirjallinen anomus liiton toimistoon. Liiton hallitus hyväksyy anomuksen ja sopii tenttilautakunnan yhdessä järjestäjän kanssa. Vain liiton kautta tulevat tenttisuoritukset ovat hyväksyttäviä ja tilastoitavia. Lisätietoja antaa tarvittaessa liiton puheenjohtaja (puh , tai varapuheenjohtaja (puh , Anomuksesta tulee käydä ilmi merkkilaululeirin/suorituksen aika, paikka ja opettajat onko kurssi avoin kaikille vai kuoron oma suoritustilaisuus osallistumismaksu, mikäli markkinoidaan myös muille kuin omalle kuorolle Naiskuoroliiton hallitus: Puheenjohtaja Helena Toivanen, Joensuu Varapuheenjohtaja Maija-Liisa Kautonen, Kerimäki (valittiin uudelleen) Taiteellinen johtaja Rita Varonen, Jyväskylä (valittiin uudelleen) Hallituksen jäsenet: Hilkka Heikkilä, Vaajakoski (valittiin uudelleen) Paula Härkälä, Laukaa Taru Rönkkö, Iisalmi (valittiin uutena, 2 vuotta) Sirpa Saarenpää, Nokia Riitta Sorvola, Turku (valittiin uutena, 1 vuosi) Kirsi Äikäs, Lappeenranta (valittiin uudelleen) Liiton sihteerinä jatkaa Irma Pakarinen, Joensuu Elina Koivulalle luovutettiin liiton standaari hänen jättäessään pois liiton hallituksesta. Kuvassa liiton nykyinen hallitus: Helena Toivanen, Riitta Sorvola, Kirsi Äikäs (Elina Koivulan olan takana), Hilkka Heikkilä, Taru Rönkkö, Paula Härkälä, Rita Varonen ja Sirpa Saarenpää.

6 Työvaliokunta: Maija-Liisa Kautonen, Kerimäki, puh.joht. Paula Härkälä, Laukaa Sirpa Saarenpää, Nokia Helena Toivanen, Joensuu Irma Pakarinen, Joensuu, sihteeri Musiikkivaliokunta: Rita Varonen, Jyväskylä, puh.joht. Sari Alakulppi, Loviisa Maria Autio, Kokkola Mari-Anni Hilander, Hyvinkää (valittiin uudelleen) Hilkka Heikkilä, Vaajakoski (hallituksen edustajana) Jäsenmaksut v. 2011: Henkilöjäsenmaksu 4 euroa/hlö, kannattajajäsenmaksu 17 euroa ja ainaiskannattajajäsenmaksu 170 euroa. Vuoden 2012 naiskuoropäivien emäntäkuoro julkistetaan viimeistään jäsenkirjeessä Naiskuoroliiton 50:s laululeiri Aamulaulu Joutsenon opiston pihalla Eino Leinon päivänä Johtaa Rita Varonen.

7 JOUTSENON LEIRI Suomen Naiskuoroliiton laululeiri järjestetään Joutsenon opistolla Leirillä ovat seuraavat kurssit: Kurssi Opettajat Hinta Louhi-kuoro Rita Varonen,Jyväskylä 270 eur/hlö Santisa Viljoen, Etelä-Afrikka Vox Feminae kuoro Terttu Jauhiainen, Kerimäki 160 eur/hlö Raakel Solvin, Kokkola Santisa Viljoen, Etelä-Afrikka Perusmerkkilaulut Ulla Kotamäki, Jyväskylä 305 eur/hlö Kirsi Äikäs, Lappeenranta Taitomerkkilaulut Maria Autio, Kokkola Mia Makaroff, Hiittinen 305 eur/hlö Mestarilaulut, harjoitus Sari Alakulppi, Loviisa 305 eur/hlö Mestarilaulut, suoritus Leila Heikkonen, Iisalmi 305 eur/hlö Kuoronjohto Nikke Isomöttönen, Jyväskylä 305 eur/hlö Rita Varonen, Jyväskylä Säestys Äänenmuodostus Voice massage Mirva Helske, Tallinna/Helsinki Mari-Anni Hilander, Hyvinkää Anita Lång, Ylivieska Opetus, lounas ja kahvit, mutta ei asu opistolla, kurssimaksu on silloin Kurssimaksu ilman ruokailuja, kahveja ja majoitusta Täysihoitovuorokausi puolisolle/ystävälle Yksittäinen yö aamiaisella 195 eur/hlö 160 eur/hlö 40 eur/hlö 25 eur/hlö Ilmoittautuminen leirille alkaa naiskuoroliiton nettisivuilla snkl.sulasol.fi ja ilmoittautumisaikaa on asti. Ilmoittautumismaksu 20 euroa/hlö maksetaan mennessä Suomen Naiskuoroliiton tilille Sampopankkiin: Ilmoittautumismaksua ei palauteta, jos leirille tulo peruuntuu. Kurssimaksun laskuttaa Joutsenon Opisto, joten odota laskua ja maksa opiston tilille!!!! Alkuperäisiä merkkilauluja sekä perus- ja taitolaulujen harjoituscd:tä voit tilata liiton toimistosta. Tilaa hyvissä ajoin, jotta ehdit ennen leiriruuhkaa! Huom!!! Kellotentit alkavat torstai-iltapäivällä ja jatkuvat perjantaina.

8 Timo Lehtovaara, Rita Varonen ja Mia Makaroff iloitsevat uuden sitsilaulukirjan Ilta äänissä ilmestymistä Turun naiskuoropäivillä. Lauluja naisten illanistujaisiin! Suomen Naiskuoroliitto on julkaissut ensimmäisen laulukirjan, joka on tarkoitettu sekä illanistujaisiin että encore-valikoimaksi erilaisiin mukaviin tilanteisiin. Kappaleet on valikoitu niin kotimaisista kuin ulkomaisista iki-ihanista lauluista, mutta tilaa on annettu myös uusille illanistujaisaiheeseen sopiville lauluille. Miellyttäviä lauluhetkiä! Myynnissä Suomen naiskuoroliiton toimistossa hintaan 12 /kpl. Yli 10 kappaleen tilauksista 10% alennus. Vihkonen sisältää seuraavat laulut: Time With Good Company Olukkainen, juomukkainen Naiskuoro rag Juomalaulu Kun katsoit minuun Lulu Onni, jonka annoin pois Vie minut Mississippi Mud Naisen tango Tien kuningas Stand by your man