PÄÄTÖKSEN ÄÄRELLÄ LÄHIDEMOKRATIAA TUKEVA OHJELMAFORMAATTI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PÄÄTÖKSEN ÄÄRELLÄ LÄHIDEMOKRATIAA TUKEVA OHJELMAFORMAATTI"

Transkriptio

1 PÄÄTÖKSEN ÄÄRELLÄ LÄHIDEMOKRATIAA TUKEVA OHJELMAFORMAATTI FORMAATIN KUVAUS Minna Tarkka, Saija Salonen (m-cult), Jenni Niemiaho, Raisa Laukkanen (Forum Virium Helsinki)

2 OHJELMAKONSEPTI Päätöksen äärellä on osallistava, lähidemokratian toteutumista edistävä ohjelmaformaatti. Ohjelmakonsepti yhdistää yhteisömedian käytäntöjä: kevyen tuotantomallin videota, kansalaisjournalismia ja datavisualisointia. Keskeisessä osassa on uusien mediataitojen välittäminen osallistuville yhteisöille. Päätöksen äärellä -ohjelman aihe liittyy kaupungin/kunnan suunnitelmaan tai valmisteilla olevaan päätökseen, johon yhteisöt haluavat vaikuttaa. Ohjelman näkökulman päättävät yhteisöt itse. Päätöksen äärellä -ohjelmakokonaisuus koostuu kolmesta pääosiosta, joiden toteutus tapahtuu yhteistuotantona yhteisöjen kanssa. Päätöksen äärellä ohjelmakokonaisuuden osiot *TAUSTA videoreportaasit (2 x n. 3 min), jotka taustoittavat aihetta *TILASTO animoitu datavisualisointi (n. 1 min) joka havainnollistaa päätösvaihtoehtoja *PUHE keskusteluohjelma (60 min.) jonka insertteinä TAUSTA- ja TILASTO-osiot esitetään Ohjelmakokonaisuus toteutetaan yhteisömedian periaatteita noudattaen osallistuvalla tuotantomallilla, jossa yhteisöt saavat valmennusta ja tukea omaan tuotantoonsa. Ohjelman konseptia on kehitetty vaiheittain vuodesta 2010 alkaen osana Stadi.TV -kanavan toimintaa. Keväällä 2014 tehdyn pilottihankkeen puitteissa ohjelmaan liitettiin uusi datavisualisoinnin osio (Tilasto) ja kaikki ohjelmaosiot tehtiin kiinteässä yhteistyössä yhteisöjen kanssa. Päätöksen äärellä -tuotannon tavoitteet *tuoda asukkaiden ääni päättäjien kuuluviin myös vaalikausien välillä *tarjota yhteisöille uusia mediataitoja käytännön mediatuotannon puitteissa *tuottaa ajankohtaisia, kiinnostavia ohjelmia paikallisista teemoista

3 TUOTANTOKAUSI Tässä dokumentissa Päätöksen äärellä -formaatti kuvataan yhden tuotantokauden osalta. Tuotantokausi on 2 kuukauden jakso, jonka aikana tuotetaan 3 Päätöksen äärellä -ohjelmakokonaisuutta kolmen yhteisön tärkeiksi kokemista päätöksentekoon liittyvistä aiheista. Ihanteellisesti tuotantokauden kesto on 2 kuukautta / 8 viikkoa. Tiiviimpikin tuotanto on mahdollinen, mutta käytännössä yhteisöjen osallistuminen ja oppimisprosessi voi silloin vaikeutua: on muistettava että yhteisöjen edustajat osallistuvat tuotantoon oman työnsä ohella! Vuositasolla tuotantokausia on luontevasti kaksi: kevät- ja syyskausi, jolloin vuodessa tuotetaan 6 ohjelmakokonaisuutta. Tuotantokauden yhteisöt ja aiheet valitaan verkossa julkaistavan avoimen kutsun kautta. Kutsu toteutetaan sähköisellä lomakkeella, jossa yhteisö esittelee aiheen ja saa tietoja tuotannon yhteisöiltä vaatimasta työstä. Kutsu on mielekästä avata kevät- tai syyskauden alussa, jotta ehdotuksille ja valinnoille jää riittävästi aikaa ennen tuotantoa. Päätöksen äärellä - yhteisöhaku *Yhteisön nimi *Päätös tai suunnitelma, johon yhteisö haluaa vaikuttaa *Yhteisön tavoite ja näkökulma *Työryhmän osallistujat (3-5 henkilöä, yhteyshenkilön kontaktitiedot) *Ohjelman alustava kuvaus (työnimi, sisältö) Yhteisöjen valinnassa tärkeitä kriteereitä ovat päätöksen ajankohtaisuus ja kiinnostavuus asukkaiden kannalta sekä yhteisöjen mahdollisuus sitoutua ajallisesti pitkäkestoiseen tuotantoon.

4 HENKILÖSTÖ JA OSALLISTUJAT Päätöksen äärellä -ohjelman toteutuksesta vastaavat yhteistyössä ohjelman tuotanto- ja koulutushenkilöstö sekä yhteisöjen edustajat. Tutor on Päätöksen äärellä -ohjelmakokonaisuuden vastuutuottaja, joka tukee yhteisön toimitustyötä, tarjoaa koulutusta ja vastaa tuotannon etenemisestä ajallaan. Tutor on yhteisön tukena ensimmäisestä suunnittelutapaamisesta kuvauksiin ja ohjelmien jakeluun. Tutorilta vaaditaan video-ohjelman tuotannon hallinnan lisäksi yhteisöpedagogista osaamista, jossa innostaminen ja osallistujien valmentaminen omien näkökulmien esiin tuomiseen ja taitojen kehittämiseen on keskeistä. Ohjelman vastaavana tuottajana tutorin tehtävä on myös pitää tuotanto realistisissa puitteissa. Yksi tutor voi vastata useamman yhteisön valmennuksesta, mutta parempi tulos saavutetaan jos kullakin yhteisöllä ja aiheella on tuotantokaudella oma vastuutuottajansa.tutor-ryhmä vastaa yhteistyössä tuotantokauden koordinoinnista. Tutorien lisäksi tuotannossa mukana ovat datavisualisoinnin asiantuntija ja monikameratuotannon kuvausryhmä: ohjaaja (miksaus), studio-ohjaaja (=tutor), 2 kuvaajaa ja äänitarkkailija. Päätöksen äärellä -tuotanto- ja koulutushenkilöstö (1 tuotantokausi = 3 yhteisöä/ohjelmaa) *Tutorit 3 x 16 htpv *Datavisualisoinnin asiantuntija - 1,5 htpv *Keskusteluohjelman kuvausryhmä 3 x 4 htpv Yhteisöjen osallistujaryhmä Päätöksen äärellä -tuotannossa on kooltaan ihanteellisesti 3-5 henkilöä ohjelmaa kohti. Yhteisö valitsee joukostaan päätoimittajan, joka toimii yhteisön vastaavana ja yhteyshenkilönä koko Päätöksen äärellä -tuotannon ajan. Päätoimittajan lisäksi vähintään 2 henkilön tulisi sitoutua tuotantoon sen koko keston ajaksi. Ydinryhmän lisäksi henkilöitä voi osallistua tarvittaessa eri ohjelmaosioiden toteutukseen. Tutor sopii työryhmän vastuualueet ja aikataulut heti tuotannon alkaessa. Arvio yhteisöjen kokonaistyömäärästä yhden ohjelmakokonaisuuden tuotannossa on 20 htpv / 1 htkk. 8 viikon tuotantokaudella tämä tarkoittaa keskimäärin 2,5 henkilötyöpäivää viikossa jakautuen useammalle henkilölle.

5 TUOTANTOPROSESSI Päätöksen äärellä -tuotantokausi etenee 8 viikon aikana yhteisestä intropajasta insertteinä toimivien TAUSTA- ja TILASTOosioiden tuotannon kautta PUHE-ohjelman intensiiviseen kuvauspäivään. Intropaja on kaikille tuotantokauden yhteisöille yhteinen työpaja, jonka aikana ohjelmakokonaisuuden synopsis ja treatment valmistetaan. Pajassa osallistujat saavat myös yhteisen valmennuksen videoreportaasin ja datavisualisoinnin tuotantoon. Yhteinen aloituspaja tehostaa tuotantoa ja toimii yhteisöjen vertaisoppimisen ympäristönä. Pajaan sisältyy luento- ja ryhmätyöskentelyä ja sen päätteeksi yhteisöt esittelevät ohjelmansa kokonaiskonseptin ja osioiden sisällöt tiiviisti. Päätöksen äärellä -treatment eli käsikirjoituksen tiivistelmä *Ohjelman otsikko *Tiivis sisältökuvaus viestintää varten *Tausta-reportaasin aiheet ja näkökulmat (2 kpl) *Tilasto-animaaton aihe ja näkökulma *Puhe-ohjelman keskustelijat Intropajan jälkeen alkaa varsinainen tuotanto, joka etenee viikottaisten tutorin ja työryhmän tapaamisten puitteissa osio kerrallaan. TAUSTA-osiossa ohjelmakokonaisuuteen tuotetaan 2 videoreportaasia (n. 3 min), jotka luovat aiheelle taustaa eri näkökulmista. Reportaasit toimivat PUHE-ohjelman insertteinä ja ne julkaistaan itsenäisinä videoklippeinä, joita yhteisö voi hyödyntää viestinnässään. Reportaasin lähtökohtana voi olla esimerkiksi asiantuntija- tai katuhaastattelu, toiminnan tai paikan esittely. Reportaasi voi kiteyttää yhteisöjen näkökulman puheenvuoro- tai kampanjatyyppiseen muotoon. TAUSTA-tuotannossa yhteisöt oppivat kevyen ja tehokkaan videotuotannon perusteet. Kuvaukset toteutetaan 1-2 kameran ja mikrofonin avulla ja osallistujat vastaavat kuvauksista itse tutorin ohjauksessa. Ohjelmat editoidaan tiiviiseen muotoon ja niihin lisätään musiikkia sekä otsikko- ja lopputekstiplanssit ennen julkaisua. TAUSTA-reportaasien tuotantoon kuuluu käsikirjoitustapaaminen, 2 kuvausta sekä kahden itsenäisen insertin editointi. Koulutuksesta ja ohjauksesta sekä ohjelman viimeistelystä julkaisuvalmiiksi vastaa tutor, yhteisöistä osallistujia työvaiheeseen on 2-3 henkilöä.

6 TILASTO-osiossa tuotetaan animoitu datavisualisointi (n. 1 min.) joka havainnollistaa yhteisön näkökulmaa aiheeseen. Työssä hyödynnetään hallinnon avointa dataa ja muita tilastotiedon lähteitä. Animaatio toimii PUHE-ohjelman inserttinä ja se julkaistaan myös itsenäisenä videoklippinä. TILASTO-osion vaativin tehtävä on aiheen kannalta keskeisen datan löytäminen sekä parhaiten yhteisön näkökulmaa tukevan visualisointikonseptin luominen. Työssä yhteisöä tukee tutorin lisäksi datavisualisoinnin asiantuntija.tilastotieto visualisoidaan animaatioksi, johon lisätään selittävä teksti tai spiikki. TILASTO-animaation tuotantoon kuuluu käsikirjoitustapaaminen, datan, kuva- ja ääniaineiston hakua sekä animaation toteutus. Mikäli työryhmässä ei ole animaation ja graafisen suunnittelun osaajaa, tutorin rooli korostuu animaation tuotannossa. TAUSTA- ja TILASTO -osioiden toteutuksessa käytetään itse tuotetun videon ja äänen lisäksi Creative Commons -lisensoitua musiikki- ja kuva-aineistoa. CC-lisenssi ja aineiston tekijä mainitaan ohjelman lopputeksteissä. TAUSTA- ja TILASTO-klippien valmistuttua tuotanto siirtyy viimeiseen vaiheeseen, jossa valmistaudutaan PUHE-ohjelman keskusteluun ja kuvauksiin. PUHE-ohjelma on keskusteluohjelma (60 min.), jossa yhteisöjen edustajat, asiantuntijat ja päättäjät kokoontuvat käsittelemään aihetta. TAUSTA-reportaasit ja TILASTO-animaatio esitetään ohjelman insertteinä. Keskustelun juontajana toimii yhteisön valitsema edustaja. PUHE-ohjelman esituotannossa puhujat varmistetaan ja heille toimitetaan kysymykset hyvissä ajoin ennen kuvauksia. Juontajaa valmennetaan ja hänen tuekseen luodaan ohjelmakaavio, joka kuvaa ohjelman kulun minuutin tarkkuudella. PUHE-ohjelmakaavio *Ohjelman avaus, johdanto aiheeseen ja puhujien esittely *Ohjelman jaksotus alateemoihin *Kysymykset puhujille, vastauksiin ja keskusteluun varattu aika *Inserttien siijoittuminen kokonaisuuteen *Johtopäätökset ja lopetus PUHE-ohjelman kuvaukset järjestetään yhteisöjen valitsemassa tilassa, joka ihanteellisesti liittyy aiheeseen tai yhteisön toimintaan. Kuvauksissa voi olla paikalla myös yleisöä; yleisökysymyksiä ei ohjelmaformaattiin kuitenkaan sisälly. Kuvausten henkilöstö tulee tuottajalta, jolloin yhteisöjen edustajat voivat keskittyä sisältöön. He voivat myös toimia kuvauksissa avustavissa tehtävissä esimerkiksi äänitarkkailijana tai robottikameran ohjaajana.

7 VIESTINTÄ JA JAKELU Päätöksen äärellä -tuotantokauteen sisältyy runsaasti sisäistä ja ulkoista viestintää liittyen itse tuotantoprosessiin sekä ohjelmien jakeluun ja levitykseen. Tuotantoprosessin sisäistä viestintää tukee yhteisön oma Google Drive -kansio, johon kaikki ohjelman suunnitteluun liittyvä aineisto tallennetaan. Ohjelmakohtaisen sähköpostiviestinnän lisäksi voi ideoiden kehittelyä ja pikaviestintää varten työryhmän toivoessa luoda suljetun facebook-ryhmän. Päätöksen äärellä -ohjelmien jakelu tapahtuu netissä. Levityksessä hyödynnetään tuottajan ja yhteisöjen omia verkkopalveluita sekä sosiaalista mediaa (YouTube, Facebook). Helsingin seudulla jakelu on tehty Stadi.TV -palveluun luodulla Päätöksen äärellä -kanavalla ja lisäksi ohjelmia on julkaistu YouTubessa. Ohjelmat on lisäksi jaettu yhteisöjen omilla sivuilla sekä aiheeseen liittyvissä facebook-ryhmissä. Tiiviit TAUSTA- ja TILASTO -klipit leviävät netissä tehokkaimmin. Niiden julkaiseminen on mielekästä tehdä välittömästi valmistumisen jälkeen, jolloin ne markkinoivat tulevaa PUHE-keskusteluohjelmaa. Yhteisöjen rooli ohjelmien levityksessä ja viestinnässä on olennaisen tärkeä, sillä he tuntevat parhaiten aiheensa sidosryhmät ja päättäjät. Ohjelmien keskeinen kohdeyleisö ovat asukkaiden lisäksi kaupungin/kuntahallinnon virkamiehet ja valtuustoedustajat. Heille ohjelmista viestitään suoralla sähköpostiviestinnällä. Tuotantokaudelle valituista yhteisöistä ja valmistuneista ohjelmista voidaan lisäksi tiedottaa uutiskirjeellä. Ohjelmalla on tunnus ja tekstiplansseja yhtenäistävä graafinen ohjeistus. Tunnuslogon animoitua versiota käytetään alkutrailerissa ja tunnus tuodaan bannerina tai taustapahvina keskusteluohjelman kuvauksiin.

8 TILAT JA TEKNIIKKA TAUSTA- ja TILASTO-osioiden tuotanto tapahtuu tuottajan tai yhteisön tiloissa ja siihen tarvitaan kevyen videotuotannon kalusto ja ohjelmistot TAUSTA- JA TILASTO-inserttien tuotantokalusto *1-2 kevyen tuotannon videokameraa *laadukas mikrofoni, kuulokkeet (mahdollisesti myös ääninauhuri esim. Zoom) *tietokone videoeditoinnin ohjelmisto (esim. Premiere) ja tietokone *visualisointiin tarvittavat ohjelmat esim. Photoshop, After Effects PUHE-ohjelman tuotanto on tehokkainta toteuttaa monikamerakalustolla, jolloin ohjelma miksataan kuvausten yhteydessä ja ohjelma voidaan halutessa lähettää myös suorana. Kuvausten jälkeen tehtävä tiivis jälkieditointi antaa kuitenkin mahdollisuuden korjata livemiksausta, mikä parantaa lopullisen ohjelman laatua. PUHE-ohjelman kuvauskalusto *2 robottikameraa *1 videokamera + mahdollisuus liitttää lisäkameroita *Kuvamikseri *Insertti-, grafiikka- ja streaming -tietokone/et (Macbook Pro) *Tallennin (HD) *Äänimikseri *Nappi- sekä kapulamikrofonit keskustelijoille Mikäli kuvaukset toteutetaan muulla kuin robottikamerakalustolla, tulee tämä huomioida myös kuvaushenkilöstön määrässä, jolloin tarvitaan useampi kameramies. AIKATAULU JA RESURSSIT Ihanteellinen aikataulu ja arvio ajankäytöstä tuotanto- ja koulutushenkilöstön sekä yhteisöjen osallistujien osalta on kuvattu yhden tuotantokauden osalta seuraavan sivun taulukossa. Yhden ohjelmakokonaisuuden koulutukseen ja tuotantoon kuluu yhteensä 2 henkilötyökuukautta, josta 1 htkk on tuotanto- ja koulutushenkilöstön työtä ja 1 htkk yhteisöjen työtä.

9 PÄÄTÖKSEN ÄÄRELLÄ FORMAATTI: TUOTANTOKAUDEN AIKATAULU JA RESURSSIT (3 YHTEISÖÄ JA OHJELMAKOKONAISUUTTA) Viikko 1 Viikko 2 Viikko 3 Viikko 4 Viikko 5 Viikko 6 Viikko 7 Viikko 8 SUUNNITTELU INTROPAJA Ohjelman synopsis TAUSTA käsikirjoitus: TILASTO käsikirjoitus ja PUHE käsikirjoitus: ja treatment. aiheet, datan haku spiikit, kysymyk-set Yhteisöjen opas- haastateltavat ja ja insertit tus tuotantoon. aikataulu aikataulutus 3 yhteisöä / 15 hlö 3 yhteisöä / 2-3 hlö 3 yhteisöä / 2 hlö a 3 yhteisöä / 2-3 hlö a 1 pv a 1 pv 1 pv a datavisualisti 3 tutoria a 3 tutoria data- 3 tutoria a a 1 pv visualisti a TUOTANTO TAUSTA kuvaukset: 2 TILASTO visualisointi: PUHE kuvaukset: keskustelu ja haastattelua / grafiikat, insertit, miksaus kenttäkuvausta animaatiot 3 yhteisöä 2 hlö a 3 yhteisöä/2 hlö a 3 yhteisöä/3 hlö a 3 tutoria a 1 pv 3 tutoria a 1 pv, (datavisualisti 1 pv) Ohjaaja, studioohjaaja (tutor), kuvaajat, äänitarkkailija 3x5x1pv JÄLKITUOTANTO VIESTINTÄ JA LEVITYS TAUSTA leikkaus: TILASTO PUHE -ohjelmien 2 inserttiä jälkituotanto: viimeistely, viimeistely, spiikit tunnukset 3 yhteisöä/3hlö a 3 yhteisöä/2 hlö a 1pv 3 tutoria a 2 pv 3 tutoria a 1 pv 3 tutoria a 0.5 pv TAUSTA -klipin julkaisu (optio) TILASTO -klipin julkaisu (optio) PUHE -ohjelmien julkaisu 3 yhteisöä a 0.5 pv 3 yhteisöä a 0.5 pv 3 yhteisöä a 0.5 pv 3 tutoria esituotanto a 2 pv viestintä /koord a viestintä /koord a viestintä /koord a viestintä /koord a viestintä / koord. a 1 pv viestintä /koord a 1 pv viestintä /koord. a 1 pv HENKILÖTYÖPÄIVIÄ YHTEENSÄ / 3 OHJELMAA HTKK/ OHJELMA INTRO TAUSTA TILASTO PUHE Osallistujat / yhteisöt 61.5 htpv 1.03 htkk Tuotanto/koulutushenkilöstö 62.5 htpv 1.04 htkk

Tehokas nettivideo. 5.2.2015 MASSIVE Helsinki & TrueStory. Sanasto tinyurl.com/videosanasto

Tehokas nettivideo. 5.2.2015 MASSIVE Helsinki & TrueStory. Sanasto tinyurl.com/videosanasto Tehokas nettivideo 5.2.2015 MASSIVE Helsinki & TrueStory Sanasto tinyurl.com/videosanasto Ohjelma 5.2.2015 08.30 Aamukahvi 09.00 Minkälainen on tehokas video viestinnässä ja markkinoinnissa? Miksi videoiden

Lisätiedot

Tehokas nettivideo. 9.9.2015 MASSIVE Helsinki & TrueStory. Sanasto tinyurl.com/videosanasto

Tehokas nettivideo. 9.9.2015 MASSIVE Helsinki & TrueStory. Sanasto tinyurl.com/videosanasto Tehokas nettivideo 9.9.2015 MASSIVE Helsinki & TrueStory Sanasto tinyurl.com/videosanasto Ohjelma 9.9.2015 08.30 Aamukahvi 09.00 Minkälainen on tehokas video viestinnässä ja markkinoinnissa? Miksi videoiden

Lisätiedot

Videotuotantojen kilpailutuksen käsikirja. MASSIVE Helsinki / TrueStory 11.9.2014

Videotuotantojen kilpailutuksen käsikirja. MASSIVE Helsinki / TrueStory 11.9.2014 Videotuotantojen kilpailutuksen käsikirja MASSIVE Helsinki / TrueStory 11.9.2014 Ja kaikki alkoi suunnittelusta... Ennen kilpailutusta mieti tarkkaan, että mihin tarkoitukseen videotuotanto tulee ja mitä

Lisätiedot

kysely ja haastattelut, kevät 2014

kysely ja haastattelut, kevät 2014 kysely ja haastattelut, kevät 2014 Päätöksen äärellä - Avaimet käteen -seminaari, Kaupunkiverstas 25.3.2014 Minna Tarkka, Saija Salonen, Emmi Vainio, Stadi.TV / m-cult Päätöksen äärellä -kehityshanke Päätöksen

Lisätiedot

Media-alan ammattitutkinto

Media-alan ammattitutkinto Media-alan ammattitutkinto Humanistiset ja taidealat Tietoa hakemisesta ja opiskelusta Media-alan ammattitutkinnossa voit valita räätälöidyistä vaihtoehdoista: TV-LINJA (Lue alta lisää) TV-draama TV-dokumentti

Lisätiedot

Videotuotantojen kilpailutuksen käsikirja

Videotuotantojen kilpailutuksen käsikirja Videotuotantojen kilpailutuksen käsikirja MASSIVE Helsinki / TrueStory 9.9.2015 Copyright 2015 Esipuhe Tämä käsikirja on tehty videotuotantojen ostajalle, jotta ostaja saisi itselleen juuri sitä mitä haluaa:

Lisätiedot

Videoista voimaa! Parempia videoita mobiilisti. Jonne Hirvonen.

Videoista voimaa! Parempia videoita mobiilisti. Jonne Hirvonen. Videoista voimaa! Parempia videoita mobiilisti Jonne Hirvonen Miksi video? Herättää huomiota Kertoo tarinoita Synnyttää tunteita Jää mieleen Videoita mobiilisti? Älypuhelin = tietokone + kamera = kaikki

Lisätiedot

AUDIOVISUAALISEN TYÖN PALKKIOT 1.5.2014 ALKAEN

AUDIOVISUAALISEN TYÖN PALKKIOT 1.5.2014 ALKAEN 1.1.2014 1(6) AUDIOVISUAALISEN TYÖN PALKKIOT 1.5.2014 ALKAEN Tekstit voimassa 1.1.2014 lukien. Palkkiot voimassa 1.5.2015 alkaen. Ohjelmat on jaettu palkkioitten kannalta ajankäytön ja vaativuuden perusteella

Lisätiedot

1.11.2012 1(5) Palkkiot maksetaan ohjelman todellisen pituuden mukaan kultakin alkavalta minuutilta.

1.11.2012 1(5) Palkkiot maksetaan ohjelman todellisen pituuden mukaan kultakin alkavalta minuutilta. 1.11.2012 1(5) TELEVISION PALKKIOT 1.11.2012 ALKAEN Ohjelmat on jaettu palkkioitten kannalta ajankäytön ja vaativuuden perusteella jäljempänä oleviin ryhmiin. Palkkion määrityksessä otetaan huomioon, mitä

Lisätiedot

Tuhat tarinaa TAMKista

Tuhat tarinaa TAMKista 3.6.2015 Vimma, Viestintä- ja markkinointiseminaari 2015 Tuhat tarinaa TAMKista kokemuksia videotuotannoista Hanna-Leena Saarenmaa, Essi Kannelkoski & Josefiina Kemppinen TAMK Viestintäpalvelut Case 1:

Lisätiedot

Laadukas verkkototeutus - valmennus

Laadukas verkkototeutus - valmennus Laadukas verkkototeutus - valmennus Laatukriteerit osa 3: Ohjaus, arviointi ja palaute 26.3.2018 klo 14-15 26.3.2018 Ohjelma 13.3. klo 14-15.30 Webinaari: Pedagogiset mallit ja korkeakouluoppijat Välitehtävä:

Lisätiedot

OPISKELIJAN MUISTILISTA

OPISKELIJAN MUISTILISTA OPISKELIJAN MUISTILISTA Käsityön lukiodiplomi muodostuu käsityötuotteesta tai -teoksesta ja sen syntyä esittävästä portfoliosta. Käsityön lukiodiplomi on yhden lukiokurssin laajuinen kokonaisuus. Ennen

Lisätiedot

Mediataidot Anna Berg

Mediataidot Anna Berg Mediataidot 2013 16.9.2013 Anna Berg Elokuvatuotannon vaiheet Alkutuotanto Käsikirjoitus Kuvausten suunnittelu Kuvaukset Kuvan ja äänen taltiointi Jälkituotanto Leikkaus Äänen jälkityöt Grafiikka ja efektit

Lisätiedot

Haloo - Kuuleeko kukaan? Innostu viestinnästä!

Haloo - Kuuleeko kukaan? Innostu viestinnästä! Haloo - Kuuleeko kukaan? Innostu viestinnästä! Innostu ja innosta viestintä on kivaa! Viestintä ei ole pakollinen paha, vaan huikea mahdollisuus. Pienillä askelilla eteenpäin, hyvä viestintä sujuvoittaa

Lisätiedot

Lyhyen videotyöpajan ohjelma (90 min)

Lyhyen videotyöpajan ohjelma (90 min) Lyhyen videotyöpajan ohjelma (90 min) Päätarkoitus: - Lyhyiden selitysvideoiden tuotanto (max 3 minuuttia) yksinkertaisin keinoin Selitysvideoiden tuottaminen edistää reflektioprosessia liittyen omaan

Lisätiedot

Kylät videolle - Voimaannuttava kuva - elävä kylä! - Joonatan Stenwall / kyläaktivaattori Varsinais-Suomen Kylät ry Masku

Kylät videolle - Voimaannuttava kuva - elävä kylä! - Joonatan Stenwall / kyläaktivaattori Varsinais-Suomen Kylät ry Masku Kylät videolle - Voimaannuttava kuva - elävä kylä! - Joonatan Stenwall / kyläaktivaattori Varsinais-Suomen Kylät ry 8.11. Masku MIKSI VIDEO? Video palvelee nykyään näkyvyyden kannalta paremmin kuin perinteinen

Lisätiedot

Verkko-ohjaaja - Verkko- ja etäohjauspalvelut opintojen tukena

Verkko-ohjaaja - Verkko- ja etäohjauspalvelut opintojen tukena Verkko-ohjaaja - Verkko- ja etäohjauspalvelut opintojen tukena SEURANTARAPORTTI OHJAUSRYHMÄN KOKOUKSESSA 14.6.2017 Tukena kampuksella ja verkossa. Verkkoviestinnän välineet osaksi opintoohjausta ja neuvontaa.

Lisätiedot

MONTAASI MEDIA OY DIGIVIESTINNÄN SUUNNITTELU- JA TUOTANTOYHTIÖ

MONTAASI MEDIA OY DIGIVIESTINNÄN SUUNNITTELU- JA TUOTANTOYHTIÖ MONTAASI MEDIA OY DIGIVIESTINNÄN SUUNNITTELU- JA TUOTANTOYHTIÖ Nopeasti ja elävästi viestivä yritys voittaa asiakkaan kiinnostuksen. Yritysesittelyt Käytönopastus Rekrytointivideot Palveluesittelyt Projektivideot

Lisätiedot

Verkko-ohjaaja - Verkko- ja etäohjauspalvelut opintojen tukena

Verkko-ohjaaja - Verkko- ja etäohjauspalvelut opintojen tukena Verkko-ohjaaja - Verkko- ja etäohjauspalvelut opintojen tukena SEURANTARAPORTTI OHJAUSRYHMÄN KOKOUKSESSA 11.10.2016 Tukena kampuksella ja verkossa. Verkkoviestinnän välineet osaksi opintoohjausta ja neuvontaa.

Lisätiedot

ANIMATRICKS ANIMAATIOFESTIVAALI ILMOITTAUTUMISLOMAKE

ANIMATRICKS ANIMAATIOFESTIVAALI ILMOITTAUTUMISLOMAKE ANIMATRICKS ANIMAATIOFESTIVAALI Rakkautta & Anarkiaa festivaalilla, Helsinki, 17. 27.9.2009 UUDET KOTIMAISET ANIMAATIOELOKUVAT KILPASARJA ILMOITTAUTUMISLOMAKE Täytä lomake selkeästi tikkukirjaimin ja lähetä

Lisätiedot

Nuortenideat.fi Vaikuttamispalvelu

Nuortenideat.fi Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi Ungasidéer.fi Palvelun tuottavat yhteistyössä Oikeusministeriö teknisen kehittämisen koordinointi kaikki demokratiapalvelut www.demokratia.fi Opetus-

Lisätiedot

Viestintä Ilmatieteen laitoksessa Avoin hallinto 27.3.2015. Nina Kukkurainen viestintäjohtaja

Viestintä Ilmatieteen laitoksessa Avoin hallinto 27.3.2015. Nina Kukkurainen viestintäjohtaja Viestintä Ilmatieteen laitoksessa Avoin hallinto 27.3.2015 Nina Kukkurainen viestintäjohtaja Ilmatieteen laitos - talo täynnä tarinoita Aihealueemme ihmislähtöisiä, siis jatkuvasti mediaa kiinnostavia

Lisätiedot

Ohjeet lyhytelokuvan tekoon

Ohjeet lyhytelokuvan tekoon ELÄVÄÄ KUVAA-PROJEKTI 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 Ohjeet lyhytelokuvan tekoon 1 Sisällys Tarvittavat työvälineet 2 Valmistelut 2 Kuvaaminen 3 Editointi 3 Kohtausten jakaminen osiin 5 Äänten lisääminen

Lisätiedot

YHDISTYKSEN VIESTINTÄ

YHDISTYKSEN VIESTINTÄ YHDISTYKSEN VIESTINTÄ Sisäinen viestintä - eri yhdistyksissä eri apuvälineitä, kuitenkin yleensä: Henkilökohtainen vuorovaikutus: puhelin, yhteiset kokoontumispaikat Jäsenkirje, sähköinen tai fyysinen

Lisätiedot

PTA-kuntafoorumin koordinointiryhmä Toimintasuunnitelma

PTA-kuntafoorumin koordinointiryhmä Toimintasuunnitelma PTA-kuntafoorumin koordinointiryhmä Toimintasuunnitelma 2018-2019 Mitä kuntafoorumilla tavoitellaan Paikkatietoalusta Yhtenäistää ja parantaa julkisen hallinnon sähköisiä palveluita, parantaa ja tekee

Lisätiedot

Helsingin seudun paikallistelevisio Stadi.TV:n Projektisopimus

Helsingin seudun paikallistelevisio Stadi.TV:n Projektisopimus Helsingin seudun paikallistelevisio Stadi.TV:n Projektisopimus 1 Sopijapuolet 1. Helsingin kaupungin kaupunginkanslian tietotekniikka- ja viestintäosasto (jäljempänä Helsingin kaupunki ) 2. Forum Virium

Lisätiedot

Tulevaisuuden sisällöt ja joustava printtikonsepti

Tulevaisuuden sisällöt ja joustava printtikonsepti 2 4. 1 1. 2 0 1 6 Tulevaisuuden sisällöt ja joustava printtikonsepti Hanna Repo, Asiakkuusjohtaja Risto Laine, Myyntijohtaja Otavamedia OMA Autamme asiakkaitamme luomaan merkityksellistä vuorovaikutusta

Lisätiedot

Millainen on toimiva opinnäytetyöseminaari?

Millainen on toimiva opinnäytetyöseminaari? Millainen on toimiva opinnäytetyöseminaari? Case Humak yhteisöpedagogi (ylempi AMK) Yliopettaja Merja Kylmäkoski, FT Miksi opinnäytetyöseminaaria pitää kehittää? Ylemmän AMK:n opinnäytetyö on työelämälähtöinen

Lisätiedot

Verkkokurssin suunnitteluprosessi

Verkkokurssin suunnitteluprosessi Verkkokurssin suunnitteluprosessi Koulutusteknologian perusopinnot, Designing e-learning Essi Vuopala, yliopisto-opettaja Oppimisen ja koulutusteknologian tutkimusyksikkö(let) http://let.oulu.fi Verkkokurssin

Lisätiedot

206 Verkkosivun tuottaminen finaalitehtävät

206 Verkkosivun tuottaminen finaalitehtävät TAITAJA2013 Finaalitehtävä 1 (6) 206 Verkkosivun tuottaminen finaalitehtävät YLEISTÄ -lajin finaalitehtävissä kilpailijat päivittävät ennakkoon julkaistuna finaalitehtävänä olleen Ekoripe tmi luontoyrittäjän

Lisätiedot

Urheiluseuran viestintä 18.2.2015

Urheiluseuran viestintä 18.2.2015 Urheiluseuran viestintä 18.2.2015 Sisältö Seuraviestintä (sisäinen viestintä) Mediaviestintä Kriisiviestintä Seuraviestintä sisäinen viestintä Seuraviestintä (sisäinen viestintä) Hyvä sisäinen viestintä

Lisätiedot

Ohjaamo-toiminnan ja Kohtaamon viestinnän vuosikello ja toimintamalli, vers. 2. Työryhmä ja Kohtaamo/MT Tammi-/maaliskuu 2017

Ohjaamo-toiminnan ja Kohtaamon viestinnän vuosikello ja toimintamalli, vers. 2. Työryhmä ja Kohtaamo/MT Tammi-/maaliskuu 2017 Ohjaamo-toiminnan ja Kohtaamon viestinnän vuosikello ja toimintamalli, vers. 2 Työryhmä ja Kohtaamo/MT Tammi-/maaliskuu 2017 OHJAAMO- TOIMINNAN VIESTINNÄN VUOSIKELLO 2017 v. 2 Kausityöt Korkeakouluvalinnat

Lisätiedot

SPL Uusimaa seurojen viestinnän tukeminen

SPL Uusimaa seurojen viestinnän tukeminen SPL Uusimaa seurojen viestinnän tukeminen Prosessikoulutus seuroille Prosessikoulutuksen tavoitteena on parantaa seurojen valmiuksia suunnitella ja ohjata omaa viestintäänsä. Projekti toteutetaan vuoden

Lisätiedot

Työpaja potkaisi koordinaatiohankkeen käyntiin

Työpaja potkaisi koordinaatiohankkeen käyntiin Työpaja potkaisi koordinaatiohankkeen käyntiin Luomun koordinaatiohanke käynnistyi 20.8.2015 Helsingissä järjestetyllä kick off -työpajalla, johon osallistui noin 40 henkilöä. Työpajan rahoitti Manner-Suomen

Lisätiedot

1. Kuinka kaikki alkoi? 2. Synopsis 3. Käsikirjoituksen lähtökohdat 4. Käsikirjoitus 5. Kuvausten ennakko suunnittelu 6. Kuvauspaikkojen valmistelu

1. Kuinka kaikki alkoi? 2. Synopsis 3. Käsikirjoituksen lähtökohdat 4. Käsikirjoitus 5. Kuvausten ennakko suunnittelu 6. Kuvauspaikkojen valmistelu 1. Kuinka kaikki alkoi? 2. Synopsis 3. Käsikirjoituksen lähtökohdat 4. Käsikirjoitus 5. Kuvausten ennakko suunnittelu 6. Kuvauspaikkojen valmistelu 7. Kuvaukset 8. Ongelmia kuvauksissa 9. Editointi 10.

Lisätiedot

Tervetuloa Innokylään

Tervetuloa Innokylään Tervetuloa Innokylään Soteuttamo: Ihminen edellä asiakaslähtöinen palvelujen kehittäminen Merja Lyytikäinen ja Hanne Savolainen 21.3.2018 1 Innokylä lyhyesti Innokylä on kaikille avoin innovaatioyhteisö,

Lisätiedot

Videot osana OSAOn viestintää. Viestintäpäällikkö Marsa Jurvakainen VIMMA-seminaari 2015

Videot osana OSAOn viestintää. Viestintäpäällikkö Marsa Jurvakainen VIMMA-seminaari 2015 Videot osana OSAOn viestintää Viestintäpäällikkö Marsa Jurvakainen VIMMA-seminaari 2015 Videot OSAOn viestinnässä VIMMA 2015 2 Videot OSAOn viestinnässä VIMMA 2015 3 www.youtube.com/osaotube YouTube on

Lisätiedot

OUBS esittely. 30.11 edustajiston kokous

OUBS esittely. 30.11 edustajiston kokous OUBS esittely 30.11 edustajiston kokous menu 1. Millainen on OUBS ja mitä se tekee 2. Mistä rahaa tulee ja minne sitä menee 3. Hallitus ehdottaa jatkosta 1) Millainen on OUBS? OUBSin studio on Otaniemessä.

Lisätiedot

Tabletit ja pilvipalvelu opettajan työkaluina lukiossa Hanna Naalisvaara ja Sari Tapola, Digabi - kouluttajat (luokka 41084)

Tabletit ja pilvipalvelu opettajan työkaluina lukiossa Hanna Naalisvaara ja Sari Tapola, Digabi - kouluttajat (luokka 41084) Lauantai 29.11.2014 pajat Klo13:00-13:45 Paja 1 Paja 2 Paja 3 Paja 4 Paja 5 Paja 6 Digabi - ohjelmistoihin tutustuminen Jussi Tyni, Digabi - kouluttaja (luokka 41032) Moodle työpaja sähköinen koe Tentti

Lisätiedot

Esittely: Helsinki Region Infoshare Seudun tietovarannot avoimiksi. Ville Meloni ja Pekka Vuori

Esittely: Helsinki Region Infoshare Seudun tietovarannot avoimiksi. Ville Meloni ja Pekka Vuori Esittely: Helsinki Region Infoshare Seudun tietovarannot avoimiksi Ville Meloni ja Pekka Vuori 6.6.2011 Hankkeen yhteenveto Avataan Helsingin seutua koskevaa tietoa kaikkien saataville, vapaasti ja maksutta

Lisätiedot

Ilmastonmuutos haltuun kampanjan esittely Tiina Rintanen

Ilmastonmuutos haltuun kampanjan esittely Tiina Rintanen Ilmastonmuutos haltuun kampanjan esittely 25.8.2018 Tiina Rintanen TAPIO 26.9.2018 2 Kampanjan tiedot Ajankohta viikko 41 (8.10-14.10.2018) Kampanja käynnistyy ma 8.10 klo 8.30 videon julkaisulla Hastag

Lisätiedot

Maakunta- ja sote-uudistus Kampanjointivinkkejä maakunnille

Maakunta- ja sote-uudistus Kampanjointivinkkejä maakunnille Tekoja suomalaiseen arkeen ja elämään Maakunta- ja sote-uudistus Kampanjointivinkkejä maakunnille 1 Sisältö Maakunta- ja sote-uudistus on tekoja suomalaiseen arkeen ja elämään...3 Miten, missä ja milloin

Lisätiedot

Digiajan opettajan selviytymispaketti

Digiajan opettajan selviytymispaketti 10+ opepäivitystä odottaa. Aloita lataus nyt! Digiajan opettajan selviytymispaketti Saamelaisalueen koulutuskeskus virtuaalikoulu Ovatko verkko-opetustaitosi päivityksen tarpeessa? Ota askel eteenpäin

Lisätiedot

Eväitä hankkeesta tiedottamiselle. Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 2015

Eväitä hankkeesta tiedottamiselle. Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 2015 Eväitä hankkeesta tiedottamiselle Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 2015 Miksi tiedottaa (median kautta)? Tulosten levittäminen on osa hanketta Hankkeen tulokset saadaan nopeasti ja tasapuolisesti

Lisätiedot

Uuden TwinSpacen yleiskatsaus

Uuden TwinSpacen yleiskatsaus Uuden TwinSpacen yleiskatsaus (Julkaistu syyskuussa 2014 ) Nämä ohjeet on tarkoitettu opettajaylläpitäjille. Ne sisältävät kaikki tarvittavat tiedot uuden TwinSpacen käyttämiseen. Kirjautuminen Siirry

Lisätiedot

PLAY. TP1 Mobiili musiikkikasvatusteknologia MEDIAT Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen (v1.1)

PLAY. TP1 Mobiili musiikkikasvatusteknologia MEDIAT Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen (v1.1) PLAY TP1 Mobiili musiikkikasvatusteknologia MEDIAT Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen 4.2.2016 (v1.1), projektipäällikkö Sisältö Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen

Lisätiedot

OTTELUMARKKINOINNIN JA -VIESTINNÄN CHECKLIST

OTTELUMARKKINOINNIN JA -VIESTINNÄN CHECKLIST OTTELUMARKKINOINNIN JA -VIESTINNÄN CHECKLIST Käytä ottelutapahtumaa rakentaaksesi pysyviä SUHTEITA katsojien kanssa Ottelut eivät ole vain hetkiä ajassa, ne ovat SISÄLTÖÄ, joita voidaan hyödyntää monella

Lisätiedot

Sosiaalinen media työnhaussa

Sosiaalinen media työnhaussa Sosiaalinen media työnhaussa Sosiaalisen rekrytoinnin kanavat Englantilaisen yrityksen Provide vuonna 2012 luoma sosiaalisen rekrytoinnin kompassi (inhunt.fi) Some sopii kaikille ei vain viestintä- ja

Lisätiedot

Data-analytiikan osaamiskeskittymä. Tulevaisuuden kuljetus ja varastointi data-analytiikalla Porin yliopistokeskus

Data-analytiikan osaamiskeskittymä. Tulevaisuuden kuljetus ja varastointi data-analytiikalla Porin yliopistokeskus Data-analytiikan osaamiskeskittymä Tulevaisuuden kuljetus ja varastointi data-analytiikalla Porin yliopistokeskus Janne Harjamäki, Projektitutkija, DI Tampereen teknillinen yliopisto (TTY), Pori 31.1.2018

Lisätiedot

Digitaalisen tarinan koostaminen HTKS Tanja Välisalo

Digitaalisen tarinan koostaminen HTKS Tanja Välisalo Digitaalisen tarinan koostaminen HTKS152 17.2.2014 Tanja Välisalo Digitaalisen tarinan käytännön toteutus 1. Kuva-, ääni- ja videomateriaalin muokkaaminen 2. Digitaalisen tarinan koostaminen Editointi

Lisätiedot

Opintopolkujen visualisoinnin toimintamalli

Opintopolkujen visualisoinnin toimintamalli Opintopolkujen visualisoinnin toimintamalli Visualisoinnit, mitä tarkoitetaan ja mitä hyötyä? Opintopolkujen esittely videoiden, kuvien, pelillisten menetelmien ja graafisten esitysten avulla Opintopolkua

Lisätiedot

Opettajan pikaopas Opintojaksopalaute-järjestelmään

Opettajan pikaopas Opintojaksopalaute-järjestelmään Opettajan pikaopas Opintojaksopalaute-järjestelmään Yleistä... 3 Sijainti... 3 Kirjautuminen... 3 Kyselyn rakenne... 3 Opettajan toiminnot kirjautumisen jälkeen... 3 Lukuvuoden opintojaksojen listaaminen...

Lisätiedot

ANIMATRICKS ANIMAATIOFESTIVAALI ILMOITTAUTUMISLOMAKE

ANIMATRICKS ANIMAATIOFESTIVAALI ILMOITTAUTUMISLOMAKE ANIMATRICKS ANIMAATIOFESTIVAALI Helsinki, 4.-7.9.2008 UUDET KOTIMAISET ANIMAATIOELOKUVAT KILPASARJA ILMOITTAUTUMISLOMAKE Täytä lomake selkeästi tikkukirjaimin ja lähetä se liitteineen lomakkeen lopussa

Lisätiedot

Videoita käytetään viestintävälineinä jatkuvasti enemmän. Tavallisen tekstin ja kuvan sijaan opiskelijat katsovat mieluummin videoita, ja muun muassa

Videoita käytetään viestintävälineinä jatkuvasti enemmän. Tavallisen tekstin ja kuvan sijaan opiskelijat katsovat mieluummin videoita, ja muun muassa Videoita käytetään viestintävälineinä jatkuvasti enemmän. Tavallisen tekstin ja kuvan sijaan opiskelijat katsovat mieluummin videoita, ja muun muassa tämän takia videot yleistyvät niin opetuksessa kuin

Lisätiedot

Miksi tiedottaa (median kautta)?

Miksi tiedottaa (median kautta)? Eväitä hankkeesta tiedottamiselle Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 2015 Miksi tiedottaa (median kautta)? Tulosten levittäminen on osa hanketta Hankkeen tulokset saadaan nopeasti ja tasapuolisesti

Lisätiedot

Lähetys- ja jakelutekniikat

Lähetys- ja jakelutekniikat Lähetys- ja jakelutekniikat Sami Andberg (Helsingin yliopisto) gamedbrains.tv / Andberg Consulting Oy Sisältöä Digitaalisen videon (ja äänen) tekniikasta Mediatiedostot, kehykset Kuva- ja äänivirrat Jakelutekniikat

Lisätiedot

Tervetuloa ohjelmanpitäjäksi HyvinvointiTV :seen

Tervetuloa ohjelmanpitäjäksi HyvinvointiTV :seen Tervetuloa ohjelmanpitäjäksi HyvinvointiTV :seen HyvinvointiTV Diasarjan sisältö Mikä on HyvinvointiTV? Ohjelman suunnittelu ja otsikointi Ennen lähetystä huomioitavia seikkoja Ohjelman toteutus Lisävinkkejä

Lisätiedot

TIEDOT KATSELMUSESITYKSESTÄ

TIEDOT KATSELMUSESITYKSESTÄ Yhteyshenkilö tapahtumassa: Puhelin ja sposti: TIEDOT KATSELMUSESITYKSESTÄ Ryhmän nimi Esityksen nimi Ohjaaja Musiikkiryhmän nimi Seura Kesto Sommittelija tai koreografi Musiikkiryhmän ohjaaja Musiikkitiedot

Lisätiedot

Yhteisömedia. Raisa Laukkanen tuottaja, Stadi.TV Forum Virium Helsinki! 1.4.2014

Yhteisömedia. Raisa Laukkanen tuottaja, Stadi.TV Forum Virium Helsinki! 1.4.2014 Yhteisömedia Raisa Laukkanen tuottaja, Stadi.TV Forum Virium Helsinki 1.4.2014 Kirjallisuutta Sanna Valtonen, Sanna Ojajärvi, Ilkka Uronen 2008: Yhteisötelevisiosta totta? Alueellisen ja yhteisöllisen

Lisätiedot

Mitä on markkinointiviestintä?

Mitä on markkinointiviestintä? Mitä on markkinointiviestintä? Tiina Karppinen 17.3.2011 Markkinointiviestintä on yrityksen ulkoisiin sidosryhmiin kohdistuvaa viestintää, jonka tarkoituksena on välillisesti tai suoraan saada aikaan kysyntää

Lisätiedot

Tukea viestintääsi. AYY.fi kalenteri Lukuvuosikalenteri. Apu on lähellä

Tukea viestintääsi. AYY.fi kalenteri Lukuvuosikalenteri. Apu on lähellä Tukea viestintääsi Viestintä- ja järjestösektorit avustavat yhdistyksiä viestinnässä AYY auttaa sinua tavoittaa muut yhdistykset ja aaltolaiset Viikkotiedote Yhdistystiedote Erityiset-lista Facebook AYY

Lisätiedot

Digitaalinen tarinankerronta HTKS152

Digitaalinen tarinankerronta HTKS152 Digitaalinen tarinankerronta HTKS152 Paul Ife Horne. Flickr. CC BY-NC 2.0. 16.3.2015 Tanja Välisalo Tänään Digitaalinen tarinankerronta menetelmänä Kurssin suoritus Digitaalisen tarinan rakentaminen Digitaalinen

Lisätiedot

Viestintä tukee muutosta

Viestintä tukee muutosta Viestintä tukee muutosta Johdon seminaari 21.3. Viestintäasiantuntija Heidi Mäenpää HS AMIKSESTA SANOTTUA VIESTI KOHDERYHMÄN MUKAAN Sisäiset kohderyhmät (opettajat ja muu henkilöstö, opiskelijat) Ulkoiset

Lisätiedot

Dokumenttielokuva Kesto n. 60 min

Dokumenttielokuva Kesto n. 60 min PAKKO HOITAA? Dokumenttielokuva Kesto n. 60 min Käsikirjoitus ja ohjaus: Antti Okkonen Tuottajat: Mika ja Niko Ritalahti Silva Mysterium Oy ANTTI OKKONEN KOULUTUS: Sairaanhoitaja ( Mikkelin ammattikorkeakoulu,

Lisätiedot

Vitec Healhtcare, PSSV, KTK, Suse, Oma Säästöpankki, Kuntarahoitus, Fimlab, Samlink. ASIAKKAAT

Vitec Healhtcare, PSSV, KTK, Suse, Oma Säästöpankki, Kuntarahoitus, Fimlab, Samlink. ASIAKKAAT Kumppania on hyvinvointia ja terveyttä edistävien organisaatioiden viestinnän kehittäjä, sisällöntuottaja ja asiakaskokemuksen muotoilija kymmenen vuoden kokemuksella. VIESTINTÄ Vitec Healhtcare, PSSV,

Lisätiedot

ESIMERKKEJÄ OSALLISTAVASTA KAUPUNKISUUNNITTELUKONSEPTISTA. APOLI, MÄNTSÄLÄ 4.5.2015 Emma Johansson, arkkitehti SAFA

ESIMERKKEJÄ OSALLISTAVASTA KAUPUNKISUUNNITTELUKONSEPTISTA. APOLI, MÄNTSÄLÄ 4.5.2015 Emma Johansson, arkkitehti SAFA ESIMERKKEJÄ OSALLISTAVASTA KAUPUNKISUUNNITTELUKONSEPTISTA APOLI, MÄNTSÄLÄ 4.5.2015 Emma Johansson, arkkitehti SAFA UUSI KAUPUNKI ON NUORTEN ARKKITEHTITOIMISTOJEN MUODOSTAMA KOLLEKTIIVI + uudet jäsenet

Lisätiedot

Palauta tehtävä nimellä E1_Omasukunimi.pptx Optimaan. Tallenna tiedosto myös USB -tikulle.

Palauta tehtävä nimellä E1_Omasukunimi.pptx Optimaan. Tallenna tiedosto myös USB -tikulle. Esitysgrafiikka 10 pistettä Tehtävään liittyvät tiedostot SkyDrive kansiossa: Kohtaamispaikka_kesken.pptx Matka tietotyön tulevaisuuteen Microsoft.pdf Microsoft_tyyliohjeistus.docx Kuvapankki kansio kohtaamispaikka.wma

Lisätiedot

Tampereen kaupunki Datan ja palveluiden kuvaus, asiantuntijapalvelut TARJOUS (6)

Tampereen kaupunki Datan ja palveluiden kuvaus, asiantuntijapalvelut TARJOUS (6) Tarjous 2 (6) 1. Tampereen kaupunki,, tarjous... 3 1.1. Työn sisältö ja tehtäväkuvaus... 3 1.2. Työn tekijät... 4 1.3. Työn hinta ja laskutusperusteet... 5 1.4. Laskutus ja sopimusehdot... 5 1.5. Aikataulu...

Lisätiedot

PANKKIEN YHTEINEN VIESTINTÄ SUORAVELOITUS- MIGRAATIOSSA. Kristiina Siikala 19.9.2012

PANKKIEN YHTEINEN VIESTINTÄ SUORAVELOITUS- MIGRAATIOSSA. Kristiina Siikala 19.9.2012 PANKKIEN YHTEINEN VIESTINTÄ SUORAVELOITUS- MIGRAATIOSSA Kristiina Siikala 19.9.2012 1 VIESTINNÄN VAIHEET VUONNA 2012 Faktat Viestinnän strategiset linjaukset: mitä, kenelle, miten ja milloin? Fkl.fi verkkopalvelun

Lisätiedot

Kuvankäsittely. DigiReWork Annamari Mäenhovi Kati Nieminen

Kuvankäsittely. DigiReWork Annamari Mäenhovi Kati Nieminen Kuvankäsittely DigiReWork 14.11.2017 Annamari Mäenhovi Kati Nieminen Työpajan sisältö Valokuvaamisen karkeat perusteet Kuvien ottamisen ja käyttämisen laillisuus Digitaalinen kuva Erityisvaatimukset alustoille

Lisätiedot

Uusimaa-viikko. Uusmaalaisten oma toukokuinen tapahtumakimara, jota koordinoi Uudenmaan liitto

Uusimaa-viikko. Uusmaalaisten oma toukokuinen tapahtumakimara, jota koordinoi Uudenmaan liitto Uusimaa-viikko Uusmaalaisten oma toukokuinen tapahtumakimara, jota koordinoi Uudenmaan liitto Nostaa esille maakunnan hyväksi tehtävää työtä ja tekijöitä Yhdistää uusmaalaisia toimijoita vuosittain vaihtuvan

Lisätiedot

Digitaalinen tarinankerronta HTKS152

Digitaalinen tarinankerronta HTKS152 Digitaalinen tarinankerronta HTKS152 Paul Ife Horne. Flickr. CC BY-NC 2.0. http://tinyurl.com/digitarina 3.2.2014 Tanja Välisalo Tänään Digitaalinen tarinankerronta menetelmänä Kurssin suoritus Digitaalisen

Lisätiedot

Miksi mukaan? Kuvaus. Mitä? Sisältö ja ajankohta

Miksi mukaan? Kuvaus. Mitä? Sisältö ja ajankohta Järjestäjän opas Kuvaus Mitä? Tervetuloa meille -viikko on osa Suomalaisen Työn Liiton Suomi 100 -juhlavuoden Made by Finland -kampanjaa. Tavoitteena on innostaa mukaan suomalaiset yritykset ja yhteisöt

Lisätiedot

Johdanto. Viittomakieli. Tiedon tuottaminen viittomakielellä. Kääntäminen ja materiaalit. Video kriteerejä ja ratkaisuja. Tilaaminen ja neuvonta

Johdanto. Viittomakieli. Tiedon tuottaminen viittomakielellä. Kääntäminen ja materiaalit. Video kriteerejä ja ratkaisuja. Tilaaminen ja neuvonta SISÄLLYS Johdanto Viittomakieli Tiedon tuottaminen viittomakielellä Kääntäminen ja materiaalit Video kriteerejä ja ratkaisuja Tilaaminen ja neuvonta Johdanto Tämän käsikirjan tarkoituksena on opastaa,

Lisätiedot

Aiheenvalinta ilmoitetaan MyCoursesin keskustelualueella (ei saman yrityksen tarkastelua lähes samasta näkökulmasta) viimeistään tiistaina 27.2.

Aiheenvalinta ilmoitetaan MyCoursesin keskustelualueella (ei saman yrityksen tarkastelua lähes samasta näkökulmasta) viimeistään tiistaina 27.2. 1 (5) Lopputyö Aiheenvalinta viimeistään ti 27.2. MyCoursesin kyseisellä keskustelualueella Suunnitelma 10 %, palautus viimeistään ma 5.3. Tiimiesitys 15 %, tiistaina 27.3. tai torstaina 29.3. Raportti

Lisätiedot

Rajupusu Leaderin kehittämishanke

Rajupusu Leaderin kehittämishanke Luonto- kulttuuri- ja perinneympäristön kohteiden paikkatiedon yhteisöllinen tuottaminen ja hyödyntäminen mobiili- ja verkkoympäristössä Mobiilipaikkatietowiki ja lähiympäristö Rajupusu Leaderin kehittämishanke

Lisätiedot

Verkko-ohjaaja - Verkko- ja etäohjauspalvelut opintojen tukena

Verkko-ohjaaja - Verkko- ja etäohjauspalvelut opintojen tukena Verkko-ohjaaja - Verkko- ja etäohjauspalvelut opintojen tukena SEURANTARAPORTTI OHJAUSRYHMÄN KOKOUKSESSA 13.2.2017 Tukena kampuksella ja verkossa. Verkkoviestinnän välineet osaksi opintoohjausta ja neuvontaa.

Lisätiedot

Yleisötapahtuman markkinointi ja viestintä. Johdatus kulttuurituotannon suunnitteluun 2009 Petri Katajarinne

Yleisötapahtuman markkinointi ja viestintä. Johdatus kulttuurituotannon suunnitteluun 2009 Petri Katajarinne Yleisötapahtuman markkinointi ja viestintä Johdatus kulttuurituotannon suunnitteluun 2009 Petri Katajarinne 1 Tapahtuman markkinointi Kohderyhmä Tapahtuman imago ja sisältö Myyntikanava Pääsylipun hinta

Lisätiedot

POHJOIS-POHJANMAAN ELINIKÄISEN OHJAUKSEN YHTEISTYÖRYHMÄ Verkko-Ohjaus Marko Kilpeläinen

POHJOIS-POHJANMAAN ELINIKÄISEN OHJAUKSEN YHTEISTYÖRYHMÄ Verkko-Ohjaus Marko Kilpeläinen POHJOIS-POHJANMAAN ELINIKÄISEN OHJAUKSEN YHTEISTYÖRYHMÄ Verkko-Ohjaus 23.5.2017 Marko Kilpeläinen Ohjauksen verkkopalvelun rakentaminen Verkko-ohjausta kehitetään KOHTAAMO -hankkeen ja ministeriöiden yhteistyönä.

Lisätiedot

Verkkoviestintäkartoitus

Verkkoviestintäkartoitus Verkkoviestintäkartoitus 9.2.2015 Minna Helynen minna.helynen@tampere.fi http://www.tyollisyysportti.fi/seutunuotta https://www.facebook.com/seutunuotta @seutunuotta http://takuullatekemista.blogspot.fi/

Lisätiedot

Suomen Urheilupsykologinen yhdistys ry

Suomen Urheilupsykologinen yhdistys ry Suomen Urheilupsykologinen yhdistys ry www.supy.sporttisaitti.com TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2016 1 SUOMEN URHEILUPSYKOLOGINEN YHDISTYS, SUPY RY Suomen urheilupsykologinen yhdistys pyrkii toiminnallaan

Lisätiedot

IDEASTA TUOTTEEKSI: Suunnittelu, toteutus, testaus, tuotanto

IDEASTA TUOTTEEKSI: Suunnittelu, toteutus, testaus, tuotanto IDEASTA TUOTTEEKSI: Suunnittelu, toteutus, testaus, tuotanto 3.12.2012 Valtakunnalliset virtuaaliopetuksen päivät Suomen Verkko-Opisto -hanke Suomen Verkko-Opisto 1 19.05.2011-31.12.2012 Taustojen selvitys,

Lisätiedot

Sähköposti (vrt. kirjeopisto) Skype. Useita julkisia ja. ratkaisujen hahmottelu, avoin kommentointi. Yksi tai useita. suljettuja keskustelualueita

Sähköposti (vrt. kirjeopisto) Skype. Useita julkisia ja. ratkaisujen hahmottelu, avoin kommentointi. Yksi tai useita. suljettuja keskustelualueita Ominaisuus Kuvaus Viittaus muihin VLE / tuotteisiin Kontrolli- ominaisuuksia Pedagoginen tarkoitusperä Yksilötehtävät Tehtävien palautus Sähköposti (vrt. palautuksen valvonta ja testaus, opitun (Assignments)

Lisätiedot

Sisällöt liikkeelle. Kaisa Mikkola 25.11.2014

Sisällöt liikkeelle. Kaisa Mikkola 25.11.2014 Sisällöt liikkeelle Kaisa Mikkola 25.11.2014 Alma 360 Alma 360 on sisältötoimisto, jossa tehdään tavoitteista totta. Videot ovat oleellinen osa monikanavaista sisällöntuotantoa. Kuukaudessa toteutetaan

Lisätiedot

Osallistumista ja voimaantumista edistävien älykkäiden opetuskäytäntöjen tarkistuslista

Osallistumista ja voimaantumista edistävien älykkäiden opetuskäytäntöjen tarkistuslista A Osallistumista ja voimaantumista edistävien älykkäiden opetuskäytäntöjen tarkistuslista Kvantitatiivinen arviointi Vähintään puolet indikaattoreista vaaditaan ennen kvalitatiivista arviointia lomakkeen

Lisätiedot

Vinkkejä hankeviestintään

Vinkkejä hankeviestintään Vinkkejä hankeviestintään Viestintä vs. tiedottaminen Tiedon siirto ja vaihdanta kokonaisuutena Kanavina esim. nettisivut, intrat, uutiskirjeet, esitteet ja logot, kokoukset ja tilaisuudet, sosiaalinen

Lisätiedot

Kertaus & harjoittelu

Kertaus & harjoittelu OSA 95 1 Kertaus & harjoittelu Kertaat ja harjoittelet seuraavia taitoja: ARVIOITU KESTO 10 min tehtävien nimien ja kestojen luominen Gantt-kaavionäkymässä ja tehtävien linkittäminen resurssien nimien

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

Viitearkkitehtuurin suunnitteluprosessi. Ohje. v.0.7

Viitearkkitehtuurin suunnitteluprosessi. Ohje. v.0.7 Viitearkkitehtuurin suunnitteluprosessi Ohje v.0.7 Viitearkkitehtuurin suunnitteluprosessi XX.XX.201X 2 (13) Sisällys 1. Johdanto... 3 2. Viitearkkitehtuurin suunnitteluprosessin vaiheet... 3 2.1. Vaihe

Lisätiedot

Teema 1: Tiedonkulku. Vuorovaikutussuunnitelman tavoitteet ja toimenpiteet. Luonnos 1/2019

Teema 1: Tiedonkulku. Vuorovaikutussuunnitelman tavoitteet ja toimenpiteet. Luonnos 1/2019 Vuorovaikutussuunnitelman tavoitteet ja toimenpiteet Luonnos 1/2019 Teema 1: Tiedonkulku Tavoite Toimenpiteet Asukkaat tietävät, mitä Oulussa tapahtuu ja mitä osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia

Lisätiedot

Case: Helsinki Region Infoshare - pääkaupunkiseudun tiedot avoimiksi

Case: Helsinki Region Infoshare - pääkaupunkiseudun tiedot avoimiksi Case: Helsinki Region Infoshare - pääkaupunkiseudun tiedot avoimiksi Projektipäällikkö Ville Meloni Forum Virium Helsinki 5.4.2011 Hankkeen yhteenveto Avataan Helsingin seutua koskevaa tietoa kaikkien

Lisätiedot

Sosiaalinen media ja moniammatillisuus nuorille suunnatussa työssä

Sosiaalinen media ja moniammatillisuus nuorille suunnatussa työssä Sosiaalinen media ja moniammatillisuus nuorille suunnatussa työssä ArctiChildren InNet -seminaari, Rovaniemi 25.1.2012 projektisuunnittelija Anna-Laura Marjeta, Verke projektisuunnittelija Heikki Lauha,

Lisätiedot

Valmistautuminen ulkomaisen työvoiman tuloon viestintävälineet kuntoon Salla Korhonen 10.9.2015

Valmistautuminen ulkomaisen työvoiman tuloon viestintävälineet kuntoon Salla Korhonen 10.9.2015 Valmistautuminen ulkomaisen työvoiman tuloon viestintävälineet kuntoon Salla Korhonen 10.9.2015 Mitä aluevaikutuksia ydinvoimalan rakentamis hankkeelta odotetaan Pyhäjoelle ja ympäröiviin seutukuntiin?

Lisätiedot

eosaajan taidot -hanke HAMK/eLearning Centre

eosaajan taidot -hanke HAMK/eLearning Centre 1 eosaajan taidot -hanke HAMK/eLearning Centre 2 Hankkeesta lyhyesti Projekti on Hämeen ammattikorkeakoulun hallinnoima (HAMK) ja Etelä-Suomen lääninhallituksen rahoittama ESR-hanke. Projekti aloitettiin

Lisätiedot

Filosofian uusia välineitä. Digiloikkaprojekti

Filosofian uusia välineitä. Digiloikkaprojekti Filosofian uusia välineitä Digiloikkaprojekti Filosofia on 2500 vuotta vanha tieteenala ja silti Aristoteles on yhä ajankohtainen eikö filosofinen tieto kehity? miten sitä pitäisi opettaa? Mieluummin kuin

Lisätiedot