Muuramen Nuorisoseura ry LOPPURAPORTTI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Muuramen Nuorisoseura ry LOPPURAPORTTI"

Transkriptio

1 1 Muuramen Nuorisoseura ry LOPPURAPORTTI 1) Muuramen Nuorisoseura ry 2) Aita- valaistus- ja jätekatoshanke Dnro 2341/ (päätös 33559) 3) Hankkeen tarkoituksena oli toteuttaa Muuramen Nuorisoseuran tontille pihaa kiertävä punavalkoinen puurakenteinen aita, 5 valaisinpylvästä pihan valaistukseen sekä jätekatos. Näillä toimenpiteillä parannettaisiin merkittävästi Nuorisoseuran piha-alueen turvallisuutta ja käytettävyyttä. Lähinnä valaistuksen uskottiin vähentävän mahdollista vandalismia. Valaisimet varustettiin kello- ja hämäräkytkimillä. 4) Raportti 4.1 Hankkeen tavoitteet ja lähtökohdat Hankkeen tavoitteena oli luoda merkittävä parannus nuorisoseurantalon käyttämiselle. Piha-aita rajaisi kiinteistön yhtenäiseksi kokonaisuudeksi ja seurantalo erottuisi edukseen ympäristössä. Kiinteistöllä ei ole koskaan ollut aitaa, vaikka alkuperäisissä suunnitelmissa aita on ollut tarkoitus toteuttaa koko tonttia kiertäväksi. Valaistus parantaisi näkyvyyttä pihassa, joka on ennen ollut hyvin pimeä, vain katuvalojen valaistessa pihan reuna-alueita. Pihan kunnossapito ja käyttö parkkipaikkana toimisi entistä paremmin. Jätekatos parantaisi jätteiden käsittelyä ja jäteastian tyhjentämistä. Pihapiiri näyttää myös siistimmältä, kun jäteastiat ovat siistissä katoksessa. Ennen sijaitsivat pihassa ilman mitään suojaa. Hanke kuului osana suurempaan kokonaisuuteen, nuorisoseurantalon kokonaisvaltaiseen kunnostushankkeeseen. Seurantalolle on vuonna 2010 laadittu korjauksen kokonaissuunnitelma, jossa taloa ja piha-aluetta on tarkasteltu laajasti ja kaikki korjausta vaativat kohdat ja alueet on tarkoin listattu korjausehdotuksineen. AVJ- hankkeeseen päätettiin ryhtyä rahoitusmahdollisuuden selvitessä. Talossa on paljon korjattavaa, mutta rahoituksen reunaehdot suuntasivat suunnitelmat piha-alueeseen Hankkeen toteutus Hanke aloitettiin suunnittelemalla, mihin rahoitus soveltuu ja mitä tarpeita kiinteistöllä on. Aikanaan toteuttamatta jäänyt aita osoittautui sopivaksi kohteeksi. Hankkeeseen nähtiin luontevaksi liittää samalla pihavalaistus ja jätekatos.

2 2 Puheenjohtaja suunnitteli aidan rakenteen ja loi mallinnuskuvat aidasta. Varsinainen työ alkoi hankesuunnitelman ja kustannusarvion laatimisella Valaistusta varten hankittiin useita tarjouksia ja laadittiin kustannusarvio halvimman tarjouksen mukaan. Jätekatoksista pyydettiin myös

3 useita tarjouksia. Aitojen osalta hintataso määritettiin lähinnä verkosta löytyvien hintojen perusteella. Tämän jälkeen laadittiin hakemus ja myönteisen päätöksen jälkeen toimet aloitettiin välittömästi. Työ kaavailtiin toteutettavaksi osin nuorisoseuralle palkatun talonmiehen työnä ja osin talkootyönä. Aidan osat maalattaisiin pääosin talkootyönä ja elementit kasaisi talonmies. Aidan pystytys kaavailtiin täysin talkootyöksi talonmiehen luonnollisesti osallistuessa omalla panoksellaan. Valaistusta varten hankittiin useita tarjouksia ja laadittiin kustannusarvio halvimman tarjouksen mukaan. Jätekatos päätettiin hankkia valmiiksi asennettuna, koska se oli markkinoilla yleisin toimitustapa. Jätekatostarjouksista valittiin halvin ja samalla pihapiiriin parhaiten soveltuva katosmalli Puutavaroista ja aidan muista materiaaleista laadittiin hankitalista, jonka mukaan talonmies suoritti tarpeiden tilauksen ja hankinnat. Talonmiehen hankintoja varten avattiin ns. maksukortillinen hanketili, jonne hankkeeseen myönnetyt rahat siirrettiin. Näin talonmies pystyi toimimaan itsenäisesti. Valaistuksen toimittaja sai urakan valmiiksi suunnitellusti ja ongelmitta. Talonmies työsti aitaelementtien osat joita talkoilla maalattiin. 3 Kuva. Jari sahaa tolppia

4 4 Kuva. Jari Kautto (talonmies) työstää kansilautoja Aidan osalta aikataulu osoittautui liian tiukaksi, joskin säillä oli suuri merkitys töiden viivästymiselle. Talkooväkeä oli paikalla kohtalaisesti, muttei siinä määrin, kuin toiveikkaasti oli suunnitteluvaiheessa kaavailtu. Talkooväen ja talonmiehen työsuoritteista pidettiin kirjanpitoa. Pääosin talkooväkenä nähtiin nuorisoseuran johtokunnan jäseniä, mutta muutamina päivinä mukana oli jopa ohikulkijoita ja muita kylänmiehiä. Kuva. Talkooväkeä maalaamassa aitojen osia syyskuussa 2013

5 5 Kuva. Ville ja Riina maalaamassa Ongelmia aiheutti hyvin kostea loppukesä, sillä maalauksessa käytetty punamultamaali kuivui äärimmäisen hitaasti. Aitaelementtien kokoamista varten rakennettiin sabloona, jonka avulla elementit on helppo kasata mittatarkasti. Aitasabloona Osa aitaelementeistä jäi tekemättä ja pieni osa aitojen materiaaleista maalaamatta talonmiehen määräaikaisen työsuhteen päätyttyä, joten todettiin välttämättömäksi jatkaa projektia keväällä heti kelien niin salliessa. Ryhdyimme myös toimiin uuden talonmiehen palkkaamiseksi. Alun perin suunniteltu aikataulu toteutui valaistuksen ja jätekatoksen osalta. Valaistus oli valmiina heinäkuussa ja jätekatos toimitettiin pihaan täysin valmiina ja asennettuna lokakuussa 2013.

6 6 Kuva. Valojen sähkökaapeleiden asennusta (Lenne Pätsi / L-Tuotanto Oy). Kuva. Jätekatos toimitettiin ajallaan pihaan täysin valmiina ja asennettuna. Aidan asemoinnista tontilla meinasi muodostua ongelma. Seurantalon takapäädyssä todettiin tontin rajan olevan niin lähellä rakennusta, että aidan ja talon väliin jäisi liian vähän tilaa. Viereisen taloyhtiön hallituksen edustajien ja taloyhtiön isännöitsijän kanssa suoritettiin katselmus ja laadittiin

7 erillinen asiakirja siitä, että nuorisoseura saa perustaa aidan taloyhtiön ja nuorisoseuran välisen rajan tuntumaan, mutta noin puolitoista metriä taloyhtiön puolelle. Sopimus laadittiin hyvässä hengessä ja siitä kiitoksena nuorisoseura raivaa kiinteistöjen rajalla sijaitsevat puut ja pensaikot. Nuorisoseura myös vastaa täysin aidan pystytyksestä ja kunnosta sekä raja-alueen siisteydestä myös jatkossa. 7 Kuva sopimuksessa sovitusta aitalinjasta kiinteistöjen rajalla Kustannuksia saatiin myös karsittua materiaalihankintojen yhteydessä talonmiehen ansiokkaasti vertailtua eri toimittajien hintoja. Budjetti siis alittui hankintojen osalta, joka oli hyvä sen vuoksi, että aidan asennusvaiheessa tarvittiin rautakankea järeämpää kalustoa. Jouduimme vuokraamaan poravasaran pitkällä maaporalla tolpanjalkojen asentamiseksi saviseen maahan. Budjetin alituksen myötä koneen vuokraaminen oli mahdollista ja nopeutti huimasti työn valmistumista.

8 8 Kuva. Tolpanjalan esireiän porausta poravasaralla (Matti Salmela) Asennus tehtiin täysin talkoilla. Ensimmäisenä talkoopäivänä asennettiin noin 1/3 osaa aidasta ja työ sujui poravasaran avuin nopeasti ja jopa aiottua paremmin. Kuva. Tolpanjalan asennus (Matti Salmela ja talonmies Reijo Muhonen)

9 9 Kuva. Aitaelementtien kiinnitystä (Jari ja Reijo) Kuva. Asennettua aitaa Tässä vaiheessa aidan tolpat olivat ylipitkiä. Myöhemmin tolpat lyhennettiin ja tolppien päähän asennettiin muoviset tolpanhatut.

10 Kuva. Takapihalla aidan asennusta ja ahkera pikkutalkoolainen Patrick. 10

11 11 Vertailuna lähtökohta ja lopputulos Kuva. Lähtökota / suunnitelma Kuva. Valmista aitaa tonttien rajalla (tolpanhatut puuttui vielä).

12 12 Kuva. Täysin valmista, kuva pihapiiristä Kuva. Tasankola tieltä kuvattuna. Aidat sopivat talon henkeen Yhteistyökumppanit AVJ-hankkeen yhteistyökumppaneista voidaan mainita A-Puu, joka toimitti aitojen puutavaran, Tilamaali, joka tarjosi ja toimitti kaikki maalit sekä L- Tuotanto, joka toimitti ja toteutti pihan valaistuksen ja jätekatoksen täysin valmiina.

13 Hankkeen tulokset ja vaikutukset Hanke on päättynyt ja palaute yleisöltä ja talon käyttäjiltä on ollut ainoastaan positiivista. Aidat ja valaistus on saanut paljon kehuja ja nyt koko kiinteistö näyttää yhtenäiseltä. Haittapuolen voidaan mainita se, että nyt seurantalon vanha maalipinta näyttää entistä vanhemmalta uusien aitaelementtien keskellä. Kiinteistö erottuu nyt pimeällä edukseen ja koko nuorisoseurantalo näyttää heränneen henkiin. Jatkona tähän projektiin olisi luontevaa maalata itse talo ja lisätä pienet valonheittimet (seinäpesurit) valaisemaan myös talon julkisivua. 5) Esitykset jatkotoimenpiteiksi 5.2. Jatkosuunnitelmat Hankkeen edetessä mietimme, että aitojen valmistuttua tulisimme todennäköisesti kaipaamaan aitaan portteja. Piha-alueella on kaksi sisääntuloa, joista molemmat on tarkoitettu autoliikenteelle. Nyt kun aidat ovat valmiina, olemme tulleet päätelmään, ettei portteja ehkä tarvita lainkaan. Sen sijaan jatkona tähän projektiin olisi luontevaa maalata itse talo ja lisätä pienet valonheittimet (seinäpesurit) valaisemaan myös talon julkisivua. Kuva. Ilkivalta Koki Nuorisoseura pienen kolauksen, kun yöllä oli arviolta nuoriso saanut päähänsä irrottaa ja rikkoa aidantolppien hattuja. Melkein puolet koko aidan hatuista oli irrotettu ja osa rikkoontui käyttökelvottomaksi. Toivottavasti vahingot jäävät tähän.

14 14 6) Allekirjoitukset ja päiväykset Muuramessa Jani Kylmälahti, puheenjohtaja Jarmo Tupasela, sihteeri