Konesimulointi Varmista, että sinulla on viimeisimmät tiedot.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Konesimulointi Varmista, että sinulla on viimeisimmät tiedot."

Transkriptio

1 Konesimulointi

2 Konesimulointi Huhtikuu 2011 Varmista, että sinulla on viimeisimmät tiedot. Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Ota yhteyttä Mastercam-edustajaasi.

3 II Mastercam X5 Konesimulointi Päivämäärä: Huhtikuu 2011 Copyright 2011 CNC Software, Inc. All rights reserved. Ensimmäinen painos: Huhtikuu 2011 Ohjelma: Mastercam X5 KÄYTTÖEHDOT Tämän dokumentin käyttö on määritelty Mastercam käyttöehdoissa. Mastercam käyttöehdot tulevat Mastercamin paketissa. Mastercam käyttöehdot ovat myös sivulla:

4 I Sisällysluetttelo Johdanto... 1 Harjoituskirjassa opitaan...1 Yleiset vaatimukset... 1 Konesimuloinnin harjoitusten edellytykset Tervetuloa käyttämään konesimulointia... 5 Tässä harjoituksessa opitaan...5 Konesimuloinnin aloittaminen... 5 Työstökoneen vaihtaminen Konesimuloinnin käyttö työstöprosessin osana Tässä harjoituksessa opitaan...23 Työstöratojen simulointi Työstöratojen konesimulointi Työstöratojen tarkastus Työstöradan analysointi konesimuloinnin avulla Tässä harjoituksessa opitaan...39 Analysointi ennen kappaleen kiinnittämistä Analysointi ennen työstökoneen valintaa akselisten työstöratojen konesimulointi Tässä harjoituksessa opitaan...51 Aihiosta poistettavan materiaalin konesimulointi Simulointi vaihtoehtoisilla kiinnittimillä Lopuksi...68 Mastercamin tiedonlähteet...68 Mastercamin dokumentaatio...69 Ota yhteyttä... 70

5 II

6 JOHDANTO Mastercamin konesimulointi on turvallinen, edullinen tapa 3-akselisten, 4- akselisten tai 5-akselisten Mill- tai Router-työstöratojen tarkastamiseen. Konesimuloinnin avulla havaitaan aihion, työkalun ja koneenosien väliset törmäykset ennen kuin ainuttakaan koodia on lähetetty työstökoneelle. Konesimulointia käytetään tarkastamaan moniakselisten kiinnittimien yhdistelmiä ja löytämään parhaimmat asetukset kappaleen työstöön. Se on lisäohjelma, jonka avulla luodaan virheetön, tehokas ja tarkka työstörataohjelma. Harjoituskirjassa opitaan Konesimuloinnin työympäristö. Konesimuloinnin vaiheet Konesimuloinnin käytön hyödyt Analysoimaan työstöradan liikkeitä konesimuloinnin avulla. Simuloimaan sekä 3-akselisia että moniakselisia työstöratoja. TÃRKEÄÄ: Harjoituskirjojen kuviin on käytetty mukautettuja värejä kuvanlaadun parantamiseksi eivätkä värit siten välttämättä täsmää Mastercam-asetuksiisi. Värien eroavaisuus ei vaikuta mitenkään harjoitusten tuloksiin. Yleiset vaatimukset Kaikkien harjoituskirjojen käyttö edellyttää seuraavaa: Windows käyttöjärjestelmän peruspiirteet tulee tuntea. Kaikkia harjoituksia ei voi kokonaisuudessaan suorittaa Mastercamin opiskeluversiolla. Opiskeluversion tiedostomuoto (EMCX-5) on erilainen kuin Mastercamin (MCX-5) ja Mastercamin joitain perustoimintoja, kuten tiedostojen kääntöjä ja postprosessointia ei voi käyttää. Kukin harjoituskirjan tehtävä perustuu edellisessä tehtävässä opittuihin taitoihin. Suosittelemme, että ne suoritetaan annetussa järjestyksessä. Focus-sarjan ja Exploring-sarjan harjoitusten suorittaminen edellyttää vähintäänkin Mastercamin käytön perustaitoja, jotka voi oppia Perusteet-sarjan harjoituskirjoista. Harjoituskirjat edellyttävät myös työstön perusteiden ymmärtämistä.

7 2 HARJOITUSKIRJASSA OPITAAN Harjoituksiin voi kuulua myös harjoitustiedostoja. Ellei harjoituskirjassa opasteta toisin, tallenna tiedostot sijaintiin, johon pääsee Mastercamin työasemalta, joko harjoituskirjan yhteyteen tai johonkin muuhun haluamaasi paikkaan. Perusteet-sarjan harjoitukset ovat myös saatavana Adobe Flash - yhteensopivassa videoformaatissa. Harjoituskirjaan voi kuulua myös lisävideoita. Lisäohjeita voi kysyä Mastercam-jälleenmyyjältä. Videoiden katselua varten Adobe Flash Player tulee olla asennettuna. Adobe Flash Player voidaan ladata osoitteesta Kaikki Mastercamin harjoituskirjoja varten Mastercam on konfiguroitava joko metriseen oletus- tai tuumaiseen asetukseen. Harjoituskirjassa on ohjeet asianmukaisen konfigurointitiedoston lataamiseksi. Konesimuloinnin harjoitusten edellytykset Konesimulointia varten täytyy seuraavat ohjelmat olla asennettuina: Mastercam Mill Level 1 tai Router Mastercamin kappaletiedosto, joka sisältää ainakin yhden työstöradan tai solidin. TÃRKEÄÄ: Konesimulointi ei tällä hetkellä tue seuraavia työstöratoja tai toimintoja: Sorvaus Lankasahaus 5-akselinen poraus 5-akselinen kaarijyrsintä Siirrä-, kierrä- tai peilaa-toiminnot (Muodosta). Monikaraporaus Akselin korvaus Karan lisäyksiköt Piirrepohjaisen työstön valmistelevat operaatiot (nämä eivät sisällä liikkeitä)

8 JOHDANTO 3 VAROITUS: Konesimuloinnissa käytetään Mastercamin NCI-dataa. Se ei ole G-koodiin perustuva simulointiohjelma. Konesimulointi ei myöskään käytä työstöratoihin liitettyjä koneenmäärittelyjä. Näin voit valita, minkä tahansa konemallin ja simuloida työstöradan nopeasti. Huomautus: Varsinaisen NC-koodin konesimulointiin on olemassa saksalaisen Camaixin tekemä CNCX2chek. Siinä on aivan sama käyttöliittymä kuin tässä esitellyssä konesimulaatiossa.

9 4 HARJOITUSKIRJASSA OPITAAN

10 LUKU 1 1Tervetuloa käyttämään konesimulointia Tässä luvussa tutustutaan konesimuloinnin käyttöliittymään, valitaan kone simulointia varten, käynnistetään simulointi ja valitaan kappaleen näyttämisen valinnat. Tässä harjoituksessa opitaan Aloittamaan konesimulointi Käyttämään konesimuloinnin käyttöliittymää Vaihtamaan työstökonetta Konesimuloinnin aloittaminen Tässä harjoituksessa esitellään, kuinka Mastercamissa siirrytään konesimulointiin ja kuinka konesimulointiympäristö valmistellaan työstettävälle kappaleelle sopivaksi. Konesimuloinnin työkalurivin lisääminen 1 Käynnistä Mastercam haluamallasi tavalla: Kaksoisklikkaa Mastercamin ikonia työpöydällä tai Valitse Mastercam Windowsin Käynnistä valikosta. 2 Valitse metrinen oletuskonfigurointitiedosto:

11 6 KONESIMULOINNIN ALOITTAMINEN a Valitse Asetukset, Konfigurointi. b c Valitse...mcamxm.config <mm> alareunassa olevasta Nykyinenpudotusvalikosta. Klikkaa OK. 3 Ota konesimuloinnin työkalurivi käyttöön klikkaamalla työkalurivien alueella hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla luettelosta Konesimulointi 4 Valitse Mastercamin valikosta Tiedosto, Avaa. 5 Avaa harjoitustiedosto: Kyljellä_työstö.mcx -5. Huomaa: Konesimuloinnin käyttäminen edellyttää Mastercam-tiedostoa, jossa on solidi ja/tai pintageometria.

12 TERVETULOA KÄYTTÄMÄÄN A 7 6 Varjosta kappale ja kiinnittimet painamalla [Alt+S].

13 8 KONESIMULOINNIN ALOITTAMINEN 7 Avaa Tasojen hallinta klikkaamalla Taso-painiketta tilarivillä kuvaruudun alareunassa. Huomaa, että kappale on päätasolla ja kiinnitin tasolla 6. 8 Sulje Tasojen hallinta -valintaikkuna klikkaamalla OK-painiketta. Simuloinnin toimintaympäristön valmistelu 1 Klikkaa Simuloinnin käynnistysasetukset Konesimulointityökaluriviltä. Konesimulointivalintaikkuna avautuu.

14 TERVETULOA KÄYTTÄMÄÄN A 9 2 Näet kaikki Mastercamiin asennetut konekonfiguroinnit avaamalla Kone-pudotusvalikon valintaikkunan yläosassa. Mastercam sisältää yleisimppien jyrsinkoneiden ja puuntyöstökoneiden mallit, mukaan lukien esimerkit kaikista kolmesta suurimmasta 5-akselisesta koneryhmästä. Pöytä/pöytä Pöytä/kara Kara/kara

15 10 KONESIMULOINNIN ALOITTAMINEN Koneiden nimiä on lyhennetty konfigurointitietojen näkymiseksi: Pystykarainen tai vaakakarainen työsö keskus Kara/kara, kara/pöytä tai pöytä/pöytä Työstökoneen akselien nimet 3 Valitse koneiden luettelosta A6_5XRHINO_VMCHTBA.

16 TERVETULOA KÄYTTÄMÄÄN A 11 4 Avaa Geometrian pudotusvalikko. Oletusasetuksena on, että konesimulointi lataa työkappaleeksi kaikki näkyvät pinnat ja solidin geometrian, mutta tätä asetusta voidaan muuttaa valitsemalla jokin elementti Geometrian pudotusvalikon luettelosta. 5 Valitse luettelosta Kaikki alkiot. 6 Klikkaa Kiinnitin-pudotusvalikkoa. Valinnat ovat samanlaisia kuin Geometrian pudotusvalikossa. 7 Valitse Tasolta ja valitse taso 6. 8 Anna simuloinnin toleranssiksi 0.3. Tällä parametrilla asetetaan toleranssi törmäysten havaitsemiseksi kappaleen tai aihion ja työstökoneen välillä.

17 12 KONESIMULOINNIN ALOITTAMINEN 9 Valitse Käytä Mastercam-asetuksia kohdassa Värit ja pikanäppäimet. Konesimuloinnin värit ja pikanäppäimet voidaan konfiguroida Mastercamista riippumatta. Tämän ruudun valitseminen asettaa värit ja pikanäppäimet Mastercamin konfigurointitiedoston mukaiseksi. 10 Klikkaa valintaikkunan alaosasta Simuloi siirtyäksesi suoraan simulointiin. VIHJE: Mastercam tallentaa simuloinnin käynnistysasetukset MCX-5- tiedostoon, kun tallennat tiedoston simuloinnin päätyttyä. Seuraavalla kerralla, kun tiedosto avataan, voidaan simulointia käyttää suoraan.

18 TERVETULOA KÄYTTÄMÄÄN A 13 Simuloinnin käyttöliittymä avautuu Mastercamin käyttöliittymän päälle ja näyttää kappaleen sijainnin työstökoneessa. Raportti-ikkuna, mukaan lukien Raportin analysointi -välilehti ja Koneen välilehdet Simulointiikkuna Liikeluettelon ikkuna, joka sisältää Liikeluetteloja Akseleiden säätö -välilehdet Tilastoikkuna

19 14 SIMULOINNIN KATSELU Simuloinnin katselu Konesimuloinnissa on useita mahdollisuuksia työstöradan liikkeiden tarkastelemiseen ja analysointiin. Simulointia ja simuloinnin nopeutta ohjaillaan videopainikkeista ja liukupalkista. 1 Siirrä osoitin liukupalkin keskelle. Liukupalkista säädellään kahta toimintoa - nopeutta ja näytön yksityiskohtia: Liukupalkin vasemmalla puolella säädellään simuloinin nopeutta, joka kasvaa, kun osoitinta siirretään vasemmalta keskelle. Palkin keskellä simuloinnin nopeus on maksimiasennossaan. Liukupalkin oikealla puoliskolla säädellään simuloinnin näytön yksityiskohtia, jotka vähenevät, kun osoitinta siirretään keskeltä oikealle. Liukupalkin keskikohdassa yksityiskohtia on maksimimäärä (kaikki vaiheet näytetään). Kun osoitin siirtyy oikealle, simulointi jättää kasvavan määrän vaiheita näyttämättä, jolloin simulointi nopeutuu. Jos näyttämättä jätetyissä vaiheissa on törmäys, siitä kuitenkin raportoidaan. 2 Aloita simulointi klikkaamalla Työstä. Simulointi etenee työstöradalla vaihe vaiheelta. Huomaa etenemispalkin kuvaruudun alaosassa ja liikeluettelon kuvaruudun

20 TERVETULOA KÄYTTÄMÄÄN A 15 vasemmassa alaosassa päivittyminen simuloinnin edetessä. Kun simulointi on päättynyt, Raporttivälilehdellä luetteloidaan simuloinnin aikaiset tapahtumat. Tämän esimerkin raportissa kerrotaan, että akselit B3 ja A1 törmäsivät. Lisäksi Liikealue alittuu akselilla X tarkoittaa sitä, että työkalun liike ylitti sallitun X-akselin raja-kytkimen.

21 16 SIMULOINNIN KATSELU 3 Klikkaa törmäystä Raportti-välilehdellä ja konesimulointi hyppää ongelmakohtaan. Kaksi törmännyttä akselia näkyvät punaisina.

22 TERVETULOA KÄYTTÄMÄÄN A 17 4 Voit tutkia liikettä tarkemmin siirtämällä hiiren työkappaleen kohdalle ja rullaamalla lähemmäs.

23 18 SIMULOINNIN KATSELU 5 Klikkaa liikeluettelossa riviä 221, jossa törmäys tapahtui, ja paina nuolinäppäimiä alas askeltaaksesi liikkeiden läpi työstöradalla. VIHJE: Voit myös siirtää pystysuoraa liukupalkin kytkintä liikeluettelon oikealla puolella. 6 Siirrä etenemispalkin liukukytkintä kuvaruudun alaosassa ääriasentoon vasemmalle siirtyäksesi työstöradan alkuun. 7 Klikkaa Työkappale kohdistus työkalurivillä nähdäksesi vain työkalun ja työkappaleen. Tällä kohdistuksella työkalu liikkuu paikallaan pysyvän työkappaleen ympäri. 8 Loitonna näyttöä hiirtä rullaamalla. 9 Klikkaa ja pidä hiiren oikea painike alhaalla samalla, kun liikutat kursoria simulointi-ikkunassa. Näin kappaletta voidaan panoroida ja keskittää.

24 TERVETULOA KÄYTTÄMÄÄN A Klikkaa Vasemmaltapainiketta kääntääksesi kappaleen vasemmaltakuvantoon. Konesimulointiin sisältyy monia standardeja Mastercam-kuvantoja. 11 Klikkaa ja pidä hiiren vasen painike alhaalla samalla, kun liikutat kursoria simulointi-ikkunassa. Tällä toiminnolla pyöritetään kappaletta, ja työstöradan seuranta selkiytyy. 12 Aloita simulointi uudelleen klikkaamalla Työstä.

25 20 SIMULOINNIN KATSELU Työkappaleeseen kohdistamalla voidaan keskittyä pelkästään työkalun liikkeeseen. 13 Klikkaa Koneeseen kohdistus ja palaa Isometriseen kuvantoon takaisin nähdäksesi kappaleen kiinnitettynä koneen työpöydälle.. 14 Klikkaa Sovita näytölle keskittääksesi työstökoneen simulointi-ikkunan keskelle.

26 TERVETULOA KÄYTTÄMÄÄN A Klikkaa Lopeta sulkeaksesi konesimuloinnin ja palataksesi Mastercamin päänäkymään. Tässä harjoituksessa käytiin läpi vain muutamia konesimuloinnin kuvantoja. Seuraavissa luvuissa harjoitellaan lisää. Työstökoneen vaihtaminen Yksi konesimuloinnin eduista on mahdollisuus kokeilla työstöohjelmaa käyttämättä koneaikaa. Ongelmien löytäminen ajoissa voi säästää aikaa ja rahaa. Tässä harjoituksessa valitset simulointiin toisen työstökoneen, jonka valinta perustuu edellisessä harjoituksessa havaittuihin törmäyksiin ja raja-arvon ylitysongelmiin. 1 Klikkaa Simuloinnin käynnistysasetukset Konesimulointityökaluriviltä. 2 Valitse 8_5XDMU_VMCTTBC-työstökone Koneen pudotusvalikosta. 3 Anna simuloinnin toleranssiksi 0.3.

27 22 TYÖSTÖKONEEN VAIHTAMINEN 4 Klikkaa valintaikkunan alaosasta Simuloi palataksesi simulointiin. 5 Kasvata simuloinnin nopeutta liukukytkimellä (kuten kerrottiin sivu 14) ja klikkaa sitten Työstä. Törmäyksistä ei raportoida. 6 Klikkaa Lopeta sulkeaksesi konesimuloinnin ja palataksesi Mastercamin päänäkymään. Kappaleiden työstön kokeileminen eri asetuksissa ja eri koneissa on oleellinen osa konesimulointia. Seuraavassa luvussa paneudutaan tämän prosessin yksityiskohtiin ja tutustutaan simulointiin ja materiaalin poiston tarkastukseen työn osana.

28 LUKU 2 2Konesimuloinnin käyttö työstöprosessin osana Nyt kun sinulla on perustiedot siitä, kuinka konesimulointia käytetään, perehdymme konesimulointiin yksityiskohtaisemmin työstöprosessin osana. Konesimuloinnin käyttäminen helpottaa parhaimpien asetusten löytämistä kullekin osalle ja työstökoneelle. Tässä harjoituksessa opitaan Simuloimaan työstöratoja työstöradan liikkeen analysoimiseksi Konesimuloimaan työstöratoja koneen liikkeiden ja kiinnittimien tarkastamiseksi. Tarkastamaan työstöratoja oikeanlaisen materiaalin poiston varmistamiseksi Työstöratojen simulointi Ensimmäinen tehtävä on työstöradan liikkeen tarkastaminen Mastercamin tavallisella Simulointi-toiminnolla, jolloin varmistetaan, että työkalun liike on asianmukainen. 1 Valitse Mastercamin valikosta Tiedosto, Avaa. 2 Avaa harjoitustiedosto: Puristin_ja_rengas.mcx-5.

29 24 TYÖSTÖRATOJEN SIMULOINTI 3 Paina halutessasi[alt+s] kappaleen varjostamiseksi. MCX-tiedoston työstöradoilla työstetään kappaleen vihreä alue. Kappale on ihanteellinen 5-akselisille työstöradoille, koska koko kappale on mahdollista työstää yhdellä asetuksella. 3-akselisessa koneessa yhdellä asetuksella työstäminen olisi vaikeaa. 4 Käytä Tasojen hallintaa ja näytä puristin tasolla 2.

30 KONESIMULOINNIN KÄYTTÖ TYÖSTÖPROSESSIN OSANA 25 Tämä on vain yksi kappaleen mahdollinen kiinnitystapa. Jokaisessa tapauksessa on päätettävä, kuinka kappale kiinnitetään työstökoneessa. 5 Valitse kaikki työstöradat Operaatioiden hallinnassa ja klikkaa Simuloi.

31 26 TYÖSTÖRATOJEN SIMULOINTI 6 Klikkaa Asetukset Simulointivalintaikkunassa säätääksesi näytön asetukset ennen simulointia. 7 Poista valinnat seuraavista parametreista Simulointiasetuksetvalintaikkunassa: Simuloidaan akselinkorvausta Kiertoakselin simulointi Näytä vektorit Näiden valintojen poistamien pitää kappaleen simuloitaessa paikallaan grafiikkaikkunassa ja liikuttaa työkalua kappaleen ympäri.

32 KONESIMULOINNIN KÄYTTÖ TYÖSTÖPROSESSIN OSANA 27 8 Sulje Simulointiasetuksien valintaikkuna klikkaamalla OK-painiketta. 9 Valitse Näytä työkalu ja Näytä pidin, jolloin näet simuloinnin aikana työkalut ja pitimet. 10 Aloita simulointi klikkaamalla Simuloinnin valintapalkista Työstä. 11 Tarkkaile työkalua ja pidintä simuloinnin aikana havaitaksesi mahdolliset törmäykset kappaleeseen tai pitimeen. Pyöritä kappaletta tai tarkenna lähemmäs nähdäksesi työkalun liikkeen paremmin. 12 Klikkaa Simuloinnin valintaikkunassa OK, kun simulointi on päättynyt. Työkalun liike vaikuttaa toistaiseksi hyvältä. Seuraavaksi simuloidaan liike työstökoneessa.

33 28 TYÖSTÖRATOJEN Työstöratojen konesimulointi Tavallinen työstöradan simulointi on hyvä aloitusvaihe työkalun liikkeen tarkistamiseksi, mutta siinä näkyvät vain työkalu ja pidin. Siinä ei näy, kuinka loput työstökoneen komponentit liikkuvat työkappaleen ympärillä. Konesimuloinnissa havainnollistuu, kuinka työstöneen osat liikkuvat työstörataa ajettaessa. Konesimuloinnin toimintaympäristön valmistelu Ennen seuraavaa harjoitusta lisätään uusi työstökone konesimulointiin. Tämä menetelmä on hyödyllinen, jos luotava työstökone vastaa todellista työstökonetta konepajalla. Tietoja koneiden lisäämisestä konesimulointiin saat ottamalla yhteyttä Mastercam-edustajaasi. 1 Kopioi harjoituskirjan mukana tullut HERMLE800-kansio johonkin seuraavista sijainneista käyttöjärjestelmästä riippuen. Käyttöjärjestelmä Windows XP Windows Vista ja Windows 7 Tiedostojen sijainnit C:\Documents and Settings\ All Users\Shared Documents\shared mcamx5\ ModuleWorks\MachSim C:\Käyttäjät\Julkinen\Julkiset tiedostot\ shared mcamx5\moduleworks\machsim Kukin kansio vastaa työstökonetta ja sisältää konesimulointia varten tarvittavat tiedostot: XML-tiedosto, jossa on liikeperusteinen konerakenne GIF-tiedosto, joka näkyy Konesimulointi-valintaikkunassa.

34 KONESIMULOINNIN KÄYTTÖ TYÖSTÖPROSESSIN OSANA 29 STL-mallit, jotka edustavat koneen fyysisiä komponentteja 2 Klikkaa Simuloinnin käynnistysasetukset Konesimulointityökaluriviltä. 3 Valitse Kone-pudotusvalikosta Hermle800-kone, joka nyt näkyy luettelossa. 4 Valitse Kiinnitin-pudotusvalikosta Tasolta ja valitse taso 2.

35 30 TYÖSTÖRATOJEN 5 Anna simuloinnin toleranssiksi 0,30.

36 KONESIMULOINNIN KÄYTTÖ TYÖSTÖPROSESSIN OSANA 31 6 Klikkaa Simuloi nähdäksesi kappaleen työstökoneessa.

37 32 TYÖSTÖRATOJEN Simuloinnin seuraaminen 1 Aloita simulointi klikkaamalla Työstä. Konesimulointi raportoi törmäyksistä operaatioissa 2 ja 4. 2 Klikkaa ensimmäistä törmäystä raportissa hypätäksesi vastaavaan työstöradan kohtaan. 3 Tarkenna törmäyskohtaan hiirellä rullaamalla. Kiinnitin törmää työkalun karaan.

38 KONESIMULOINNIN KÄYTTÖ TYÖSTÖPROSESSIN OSANA 33 4 Nähdäksesi paremmin, mitkä komponenetit törmäävät klikkaa Kone-välilehteä. 5 Klikkaa hiiren oikealla painikkeella Geometria_5- komponenttia Z-akselin alla ja valitse Läpinäkyvä. Nyt voit nähdä karan lävitse törmäyskohdan paremmin. 6 Klikkaa hiiren oikealla painikkeella Geometria_7- komponettia ja valitse Läpinäkyvä parantaaksesi näkyvyyttä lisää. 7 Klikkaa Askel eteenpäin toistuvasti nähdäksesi tarkasti, mikä kohta työstöradassa aiheuttaa ongelman. 8 Valitse Raportti-välilehti. 9 Klikkaa ensimmäistä törmäystä operaatiossa 4.

39 34 TYÖSTÖRATOJEN 10 Klikkaa pudotusvalikkoa Koneen kotelointi -painikkeen vieressä ja valitse Piilota yksinkertaistaaksesi koneen näkymistä. 11 Klikkaa Oikealta siirtyäksesi oikealtakuvantoon. Tässä kuvannossa törmäys karan ja kiinnittimen välillä näkyy hyvin.

40 KONESIMULOINNIN KÄYTTÖ TYÖSTÖPROSESSIN OSANA Vedä liikeluettelon viereistä liukupalkin osoitinta alaspäin liikkuaksesi tämän operaation kahden törmäyksen läpi. 13 Klikkaa Lopeta sulkeaksesi konesimuloinnin ja palataksesi Mastercamin päänäkymään. Kinnittimen säätäminen Konesimuloinnin avulla huomattiin, että tämä kiinnitin ei ole paras mahdollinen valitulle työstökoneelle. Konesimuloinnin avulla on helppo kokeilla erilaisia kiinnitintyyppejä ja välttää kalliita työstövirheitä. 1 Klikkaa Simuloinnin käynnistysasetukset Konesimulointityökaluriviltä. 2 Aseta kiinnitin Tasolta 7.

41 36 TYÖSTÖRATOJEN 3 Klikkaa Simuloi. 4 Palauta Koneen kotelointi parametriksi Näytä. 5 Klikkaa Sovita näytölle keskittääksesi työstökoneen simulointi-ikkunan keskelle. 6 Valitse Työstä konesimuloidaksesi työstöradat. Uusi, pienempi kiinnitin ei aiheuta törmäyksiä. 7 Klikkaa Poistu palataksesi Mastercamin grafiikkaikkunaan.

42 KONESIMULOINNIN KÄYTTÖ TYÖSTÖPROSESSIN OSANA 37 Työstöratojen tarkastus Nyt kun olet varma, että työstöradat voidaan ajaa tällä työstökoneella, viimeisenä vaiheena varmistetaan työstöratojen ajon jälkeinen aihion muoto. Mastercam-tarkastus on paras tapa tarkastaa työstöradan poistama materiaali. 1 Valitse kaikki työstöradat Operaatioiden hallinnassa ja klikkaa Tarkasta valitut operaatiot. Kappale näkyy solidina ilman kiinnitintä, jolloin voit keskittyä aihion työstöön. 2 Aktivoi Tarkastusvalintaikkunassa Näytä työkalu ja pidin. 3 Klikkaa Työstä Tarkastuksen valintaikkunassa.

43 38 TYÖSTÖRATOJEN TARKASTUS Keltainen alue on työstöratojen työstämä alue. 4 Klikkaa OK Tarkastuksen valintaikkunassa palataksesi Mastercamin grafiikkaikkunaan. Viimeinen työvaihe on kappaleen työstäminen todellisessa työstökoneessa. Koska äskeinen työstömenetelmä on tarkastettu monella tavoin, voit olla varma siitä, että kappale työstetään oikein. TÃRKEÄÄ: Vaikka konesimuloinnin avulla voit kokeilla useita työstömenetelmiä ja kiinnitystapoja varsinaista työstöaikaa kuluttamatta, mikään ei korvaa ensimmäisen kappaleen ajoa työstökoneessa. Kun kappale työstetään ensimmäisen kerran todellisessa työstökoneessa, on aina oltava valpas ja varovainen. Seuraavassa kappaleessa käsitellään työstöratojen lisäanalysointia konesimuloinnissa.

44 LUKU 3 3Työstöradan analysointi konesimuloinnin avulla Mastercamin konesimuloinnissa on useita työkaluja, joiden avulla työstöradan tehokkuus ja tarkkuus voidaan tarkastaa. Näiden työkalujen avulla voit helposti päättää, mitä työstömenetelmää käytetään ja miten kappaleet moniakselisessa työstössä kiinnitetään. Tässä harjoituksessa opitaan Tutkimaan kappaleen asettelua Analysoimaan työkalun liikkeitä Määrittämään analysoinnin valintoja Analysointi ennen kappaleen kiinnittämistä Konesimuloinnin työstöradan analysoinnilla saadaan hyödyllistä tietoja jopa ennen kuin kappaleen kiinnittämistapa on päätetty. Voit seurata työkalun liikkeitä virtuaalisessa työstöympäristössä kuluttamatta varsinaista työstökoneen aikaa. 1 Valitse Mastercamin valikosta Tiedosto, Avaa. 2 Avaa harjoitustiedosto: Käyrä_5aks.mcx-5. 3 Varjosta kappale painamalla [Alt+S].

45 40 ANALYSOINTI ENNEN KAPPALEEN KIINNITTÄMISTÄ 4 Klikkaa Konesimuloinnin työkaluriviltä Konesimulointi. Kappaletiedostoon on jo liitetty työstökone ja kappaleen asetus simulointia varten. 5 Aloita simulointi klikkaamalla Työstä.

46 TYÖSTÖRADAN ANALYSOINTI KONESIMULOINNIN AVULLA 41 Konesimulointi ilmoittaa Z-akselin rajaarvon alittamisesta. Tämä viesti tarkoittaa sitä, että Z-akselin asema oli valitun työkalun liikkeessä akselirajan alapuolella. 6 Klikkaa raja-arvon kohtaa Raportti-välilehdellä ja konesimulointi hyppää ongelmakohtaan. 7 Lähennä kappaleeseen ja klikkaa Oikealta nähdäksesi paremmin. 8 Askella työstöradan ongelmakohdan läpi. Jo ennen kiinnittimen valintaa huomataan, että kappale aiheuttaa tässä työstökoneessa vaikeuksia. On joko valittava toinen työstökone tai kappale on asetettava lähemmäs pöytää raportoitujen ongelmien välttämiseksi. 9 Klikkaa Lopeta sulkeaksesi konesimuloinnin.

47 42 ANALYSOINTI ENNEN TYÖSTÖKONEEN VALINTAA Analysointi ennen työstökoneen valintaa Konesimuloinnissa analysoinnilla saadaan yksityiskohtaisia tietoja työstöradasta. Nämä yksityiskohdat voivat vaikuttaa siihen, mikä työstökone valitaan kappaleen työstöön. 1 Valitse Mastercamin valikosta Tiedosto, Avaa. 2 Avaa harjoitustiedosto: Siipipyörä.mcx-5. 3 Varjosta kappale painamalla [Alt+S].

48 TYÖSTÖRADAN ANALYSOINTI KONESIMULOINNIN AVULLA 43 4 Valitse toinen työstörata Operaatioiden hallinnassa. VIHJE: Konesimulointi simuloi vain valitut työstöradat. 5 Klikkaa Simuloinnin käynnistysasetukset Konesimulointityökaluriviltä. 5AxHeadHeadtyöstökone on oletusvalintana. 6 Anna simuloinnin toleranssiksi Klikkaa Simuloi kappaleen näyttämiseksi. Työstökonetta ei näytetä. 8 Klikkaa Työstä tarkastellaksesi työstöradan liikettä kappaleessa.

49 44 ANALYSOINTI ENNEN TYÖSTÖKONEEN VALINTAA 9 Näet työkalun liikkeen selkeämmin klikkaamalla Konevälilehteä Raporttivälilehden lähellä ja klikkaamalla hiiren oikealla painikkeella puurakenteen Työkappale-kohtaa ja valitsemalla Piilota. 10 Klikkaa Analysointivälilehteä Raporttivälilehden vieressä. Tällä välilehdellä on monia valintoja työstöradan liikkeiden tarkempaan tutkimiseen. 11 Valitse B-akselin kääntö välilehden pudotusvalikosta. Tällä analysoinnin valinnalla työstöradan väri muuttuu joka kerta, kun kiertoakseli muuttaa suuntaa. Värimuutosten avulla voidaan yksilöidä kohdat, joissa suunnan muutokset saattavat vaikuttaa pinnanlaatuun.

50 TYÖSTÖRADAN ANALYSOINTI KONESIMULOINNIN AVULLA Pyöritä kappaletta tai tarkenna lähemmäs nähdäksesi värien muutokset paremmin. Analysointi-välilehden väriavaimen mukaan: Sininen = positiivisen akselisuunnan liikkeet Vihreä = negatiivisen akselisuunnan liikkeet Punainen = akselisuunnan muutokset Punaisilla alueilla saattaa työstössä syntyä pintakuviointia, jos kappale työstetään vanhalla työstökoneella. Näillä alueilla voidaan työskennellä säätämällä kappaletta työstökoneessa. 13 Jos haluat muuttaa positiivisen akselisuunnan väriä näkymisen helpottamiseksi, kaksoisklikkaa sinistä neliötä avataksesi Värivalintaikkunan.

51 46 ANALYSOINTI ENNEN TYÖSTÖKONEEN VALINTAA 14 Valitse ruskea väri Väri-valintaikkunasta ja klikkaa OK. 15 Klikkaa Päivitä Analysointi-välilehdellä päivittääksesi simulointi-ikkunan värit.

52 TYÖSTÖRADAN ANALYSOINTI KONESIMULOINNIN AVULLA 47 Uusi väri tuottaa paremman kontrastin ja helpottaa suunnan muutosten havaitsemista. 16 Valitse pudotusvalikosta Jakson pituus. Tämä analysointivalinta värittää työstöradan "kuumasta kylmään", mikä merkitsee seuraavia ominaisuuksia: Työstön aloitus- ja lopetuspisteitä Työstömenetelmää (zigzag tai yhteen suuntaan) Työstöjärjestystä (sisältä ulospäin, ulkoa sisäänpäin)

53 48 ANALYSOINTI ENNEN TYÖSTÖKONEEN VALINTAA Oletusarvona käytetään 10 värisävyä, alkaen punaisesta työstöradan alussa ja loppuen siniseen. Huomaat, missä työstörata alkaa ja missä se loppuu ja että se liikkuu zigzagliikkein. VIHJE: Värisävyjä voidaan lisätä klikkaamalla Lisää-painiketta Analysointi valintaikkunan yläosassa.

54 TYÖSTÖRADAN ANALYSOINTI KONESIMULOINNIN AVULLA Klikkaa Poistu palataksesi Mastercamin grafiikkaikkunaan. Näiden analysointivalintojen avulla voidaan säätää työstörataa tehokkaammaksi ja tarkemmaksi. Lisätietoja analysointivalinnoista saat klikkaamalla Ohje, Sisältö konesimuloinnin päävalikossa. Konesimuloinnin voidaan kuvitella tarkoitetun moniakselisille työstöradoille, mutta seuraavassa luvussa esitellään sen hyödyt 3-akselisille työstöradoille.

55 50 ANALYSOINTI ENNEN TYÖSTÖKONEEN VALINTAA

56 LUKU 4 43-akselisten työstöratojen konesimulointi Konesimuloinnin avulla voidaan työstöä tarkkailla virtuaalisesti yhtä hyvin 3- akselisessa kuin 5-akselisessa työstökoneessa. Myös 3-akselisessa työstössä hyödytään aihiosta poistettavan materiaalin näkymisestä ja kiinnittimien kokeilusta. Tässä harjoituksessa opitaan Käyttämään STL-tiedostoa aihiosta poistettavan materiaalin näyttämiseksi konesimuloinnissa Kokeilemaan kiinnittimien valintoja konesimuloinnissa Luomaan esitys konesimuloinnin tuloksista Aihiosta poistettavan materiaalin konesimulointi Työstökoneen liikkeiden simuloinnin lisäksi konesimulointi voi näyttää materiaalin poiston aihiosta, jolloin voit tarkistaa lopullisen kappaleen muodon. 3-akselisen konesimuloinnin asettaminen 1 Valitse Mastercamin valikosta Tiedosto, Avaa. 2 Avaa harjoitustiedosto: Tasku_puristin.mcx-5. 3 Varjosta kappale painamalla [Alt+S].

57 52 AIHIOSTA POISTETTAVAN MATERIAALIN 4 Käytä Tasojen hallintaa ja aseta näkyviin puristin tasolla 1000, leuka tasolla 1001 ja stoppari tasolla Sovita kappale ja kiinnitin kuvaruudulle. 6 Valitse Operaatioiden hallinnasta kaikki työstöradat. 7 Klikkaa Simuloinnin käynnistysasetukset Konesimulointityökaluriviltä.

58 3-AKSELISTEN TYÖSTÖRATOJEN 53 Konesimulointi on jo asetettu käyttämään työstökoneena 3-akselista pystykaraista koneistuskeskusta. 8 Klikkaa Simuloi nähdäksesi kappaleen työstökoneessa.

59 54 AIHIOSTA POISTETTAVAN MATERIAALIN 9 Klikkaa Työstörata työkalurivillä nähdäksesi työkalun liikkeen. 10 Tarkenna lähemmäs kappaleeseen ja aloita simulointi klikkaamalla Työstä. 11 Kun simulointi päättyy, klikkaa Poistu palataksesi Mastercamin päävalikkoon. Nyt kun olemme nähneet työkalun perusliikkeet, voimme säätää simulointiympäristöä aihiosta poistettavan materiaalin ja kiinnittimien sopivuuden tarkastamiseksi

60 3-AKSELISTEN TYÖSTÖRATOJEN 55 Kiinnittimen ja aihion lisääminen 1 Klikkaa Simuloinnin käynnistysasetukset Konesimulointityökaluriviltä. 2 Klikkaa Kiinnitin - pudotusvalikkoa ja valitse Valitut alkiot. 3 Klikkaa Kiinnitinpudotusvalikon viereistä painiketta oikealla.

61 56 AIHIOSTA POISTETTAVAN MATERIAALIN 4 Valitse puristin, leuka ja stoppari grafiikka-ikkunassa ja paina [Enter] palataksesi valintaikkunaan. 5 Klikkaa Aihio-pudotusvalikkoa ja valitse Lataa STL-tiedosto. 6 Valitse STL-tiedosto käytettäväksi aihiomallina klikkaamalla Aihiopudotusvalikon viereistä painiketta oikealla ja valitsemalla Tasku_aihio.stl, joka tuli harjoituksen mukana. 7 Klikkaa Simuloi.

62 3-AKSELISTEN TYÖSTÖRATOJEN 57 8 Tarkenna kappaleeseen työstökoneessa. STL-tiedosto näkyy työstämättömänä aihiona. 9 Klikkaa Työstä nähdäksesi materiaalin poistamisen aihiosta. 10 Klikkaa Poistu palataksesi Mastercamin grafiikkaikkunaan.

63 58 SIMULOINTI VAIHTOEHTOISILLA KIINNITTIMILLÄ Simulointi vaihtoehtoisilla kiinnittimillä Kuten huomasimme jo 5-akselisissa työstöradoissa, konesimuloinin käyttäminen erilaisten kiinnittimien kokeiluun voi säästää aikaa ja rahaa. 3- akselisia työstöratoja voidaan kokeilla samalla tavalla. Ensimmäinen kiinnitin 1 Valitse Mastercamin valikosta Tiedosto, Avaa. 2 Avaa harjoitustiedosto: Levy.mcx-5. 3 Varjosta kappale painamalla [Alt+S]. 4 Käytä Tasojen hallintaa ja näytä puristin tasolla 999.

64 3-AKSELISTEN TYÖSTÖRATOJEN 59 5 Sovita kappale ja kiinnitin kuvaruudulle. 6 Valitse kaikki työstöradat Operaatioiden hallinnassa piirrepohjaista jyrsintää lukuunottamatta.

65 60 SIMULOINTI VAIHTOEHTOISILLA KIINNITTIMILLÄ Huomaa: Konesimulointi ei tue piirrepohjaisen työstön ei-liikkuvia, valmistelevia operaatioita. 7 Klikkaa Simuloinnin käynnistysasetukset Konesimulointityökaluriviltä. 8 Aseta Simulointi-välilehden parametrit seuraavanlaisiksi: Valitse 1_3AXGEN_VMC Kone-pudotusvalikosta. Valitse Tasolta Kiinnitin-pudotusvalikosta ja valitse taso 999. Valitse Käytä Mastercamin aihiota Aihion pudotusvalikosta. Anna simuloinnin toleranssiksi Klikkaa Simuloi nähdäksesi kappaleen työstökoneessa. 10 Käytä seuraavia painikkeita työkalurivillä nähdäksesi työstöradat ja aihiosta poistettavan materiaalin helpommin. Klikkaa Työstörata työkalurivillä nähdäksesi työkalun liikkeen.

66 3-AKSELISTEN TYÖSTÖRATOJEN 61 Klikkaa Työkappaleen pudotusvalikosta Piilota. Klikkaa Aihion pudotusvalikosta Näytä. Klikkaa Näytä nykyinen operaatio. Tällä valinnalla näytetään yksi työstörata kerrallaan käyttäen siihen operaatioon liitettyä väriä. Klikkaa Seuraa. Tällä valinnalla näytetään työstetty rata.

67 62 SIMULOINTI VAIHTOEHTOISILLA KIINNITTIMILLÄ 11 Tarkenna lähemmäs kappaleeseen ja aloita simulointi klikkaamalla Työstä. 12 Kun simulointi päättyy, klikkaa Poistu palataksesi Mastercamin päävalikkoon. Toinen kiinnitin Jos 3-akselinen työstökone on käytössä jossakin toisessa työssä, tämä kappale voidaan ajaa myös 4-akselisessa vaakakaraisessa työstökoneessa, jossa kiinnitin on erilainen. Konesimulointia voidaan käyttää työstöradan kokeiluun tässä vaihtoehtoisessa työstökoneessa. 1 Piilota Tasojen hallinnassa taso 999 ja tuo sitten kiinnitin näkyviin tasolla 7.

68 3-AKSELISTEN TYÖSTÖRATOJEN 63 2 Sovita kappale ja uusi kiinnitin kuvaruudulle. 3 Klikkaa Simuloinnin käynnistysasetukset Konesimulointityökaluriviltä. 4 Käytä seuraavia Simulointi-välilehden parametreja simulointiympäristön muuttamiseksi: Valitse 3_4AXGEN_HMCTB Koneen pudotusvalikosta. Valitse Siirto XYZ Sijainti-pudotusvalikosta ja anna seuraavat koordinaatit: X Y Z 0

69 64 SIMULOINTI VAIHTOEHTOISILLA KIINNITTIMILLÄ Valitse 7 kiinnitimen tasoksi. 5 Klikkaa Simuloi nähdäksesi kappaleen työstökoneessa. 6 Klikkaa Oikealta siirtyäksesi oikealtakuvantoon. 7 Lähennä kappaleeseen ja karaan.

70 3-AKSELISTEN TYÖSTÖRATOJEN 65 Tässä kuvannossa karan ja pöydän välinen sijainti näkyy paremmin. 8 Aloita simulointi klikkaamalla Työstä.

71 66 SIMULOINTI VAIHTOEHTOISILLA KIINNITTIMILLÄ Vaikka törmäyksistä ei raportoidakaan, kara liikkuu liian lähellä pöytää. Voit säädellä tätä muuttamalla kappaleen sijaintia Z-akselilla. VIHJE: Konesimulointia voidaan käyttää virtuaalisen nollapisteen dynaamiseen ohjaukseen. 9 Klikkaa Poistu palataksesi Mastercamin grafiikkaikkunaan. 10 Klikkaa Simuloinnin käynnistysasetukset Konesimulointityökaluriviltä. 11 Anna 127 Z-akselin sijainniksi. 12 Klikkaa Simuloi nähdäksesi kappaleen uuden sijainnin työstökoneessa.

72 3-AKSELISTEN TYÖSTÖRATOJEN Valitse uudelleen Oikealta ja zoomaa lähemmäs pöytää nähdäksesi karan sijainnin paremmin. 14 Aloita simulointi klikkaamalla Työstä. 15 Klikkaa Luo esitys konesimuloinnin työkalurivillä tallentaaksesi simuloinnin EXEtiedostona. Tämä ohjelmatiedosto voidaan lähettää koneen operaattorille sijaintien näyttämiseksi ta muun informaation saamiseksi. TÃRKEÄÄ: Painike työkalurivillä on käytettävissä vasta, kun simulointi on simuloitu kokonaan.

73 68 MASTERCAMIN TIEDONLÄHTEET 16 Anna tiedostonimeksi 4aks_levy ja klikkaa Tallenna. 17 Klikkaa Poistu palataksesi Mastercamin grafiikkaikkunaan. Lopuksi Onnittelut! Olet käynyt läpi kaikki Konesimulointi harjoitukset. Käytyäsi nyt läpi tämän harjoituskirjan suosittelemme tutustumista Mastercamin muihin ominaisuuksiin ja toimintoihin. Tässä tai muissa sarjoissa saattaa olla sopivia harjoituskirjoja. Tämä harjoituskirja kuuluu Mastercamin Focus-sarjat Tutorial Series - harjoituskirjasarjaan. Harjoituskirjasarjakeskittyy tiettyihin Mastercamin piirteisiin esimerkiksi asetuslehtiin tai piirrepohjaiseen poraukseen ja siinä opiskellaan sekä perusteita että syvällisempiä taitoja. Muita harjoituskirjasarjan aiheita ovat: Perusteet: Tutustutaan yleisiin Mastercamin toimintoihin ja opetellaan perustaitoja Mastercamin käytön aloittamiseksi. Exploring-sarja: Sarjassa tutustutaan yksittäisiin Mastercamin ohjelmiin esimerkiksi, Mill, Solids tai Wire -ohjelmiin ja siinä opetellaan ohjelmien käyttöä syvällisemmin. Mastercam harjoituskirjoja kehitetään jatkuvasti ja sarjaan lisätään uusia harjoituskirjoja. Lisätietoja saa Mastercam-edustajalta. Mastercamin tiedonlähteet Laajenna tietojasi Mastercamista seuraavien lähteiden avulla. Mastercam ohje Mastercamin ohjetiedosto avautuu valitsemalla Ohje, Sisältö Mastercamin valikkoriviltä tai paina [Alt+H] näppäimistöltä. Lisäksi suurimmassa osassa valintaikkunoita ja valintapalkkeja on Ohjepainike, josta saa tähän liittyvää tietoa. Mastercam-jälleenmyyjä Mastercam-edustajasi pystyy auttamaan suurimmassa osassa kysymyksiä. Tekninen tuki Mastercam-edustajasi tuntee parhaiten asiasi. Tarvittaessa voi myös kysyä valmistajan teknisestä tuesta, mutta on suositeltavaa ottaa yhteyttä ensin edustajaasi. Mastercam University Tämä sivusto on laaja oppimisympäristö, jossa on saatavana vuorokauden ympäri oppimateriaalia. Sen sisältämän yli 180 videon avulla käyttäjä voi hioa taitojaan omaan tahtiinsa ja suorittaa Mastercam Certification -tutkinnon. Lisätietoja tästä saat jälleenmyyjältäsi.

74 LOPUKSI 69 Internet Voit myös hakea apua Mastercam-keskusteluryhmästä, joka löytyy osoitteesta Lisäksi ohjeita ja videoita löytyy osoitteista ja jawww.mastercamedu.com. Ohjeita ja uutisia saat Facebookissa ( Twitterissä ( blogissa, Mastercam Xtras ( YouTubessa voit seurata, kuinka Mastercam toimii käytännössä ( MastercamCadCam)! Ihan ite-harjoituksia ja harjoituskirjoja tulee jatkuvasti lisää. Mastercamin dokumentaatio Seuraavat oppaat ovat Mastercamin Documentation-kansiossa: Mastercam X5 asennusopas Mastercam X5 järjestelmänvalvojan opas Mastercam X5 pikaopas Mastercam X5 käyttöopas Mastercam X5 siirtymisopas Mastercam X5 pikaopaskortti Mastercam X5 kansioden pikaopaskortti

75 70 Mastercam X5 Wire aloitusopas V9 ja X-versioiden toimintojen erot Mastercam X5 NCI & Parameter Reference -opas Mastercam X5 Post Debugger -opas Ota yhteyttä Palaute dokumentaatiosta Tästä ja muusta dokumentaatiosta voi antaa palautetta maahantuojalle puhelimella tai sähköpostilla

76 Huomautus! Tästä oppaasta voi olla uudempi versio. Uusimmat päivitykset löytyvät Mastercam.fi sivustolta Vattuniemenkatu , Helsinki

KONESIMULOINTI. Maaliskuu 2018

KONESIMULOINTI. Maaliskuu 2018 KONESIMULOINTI Maaliskuu 2018 KONESIMULOINTI Maaliskuu 2018 2018 CNC Software, Inc. Zenex Comptuig Oy- Kaikki oikeudet pidätetään. Ohjelmisto: Mastercam 2018 Käyttöehdot Tämän dokumentin käytöstä on määritelty

Lisätiedot

Konesimulointi. Helmikuu 2015

Konesimulointi. Helmikuu 2015 Konesimulointi Helmikuu 2015 Mastercam X8 Machine Simulation KÄYTTÖEHDOT Päivämäärä: Helmikuu 2015 Copyright 2015 CNC Software, Inc. Zenex Computing Oy Ohjelmisto: Mastercam X8 Tämän dokumentin käytöstä

Lisätiedot

Mastercam käyttöliittymän esittely

Mastercam käyttöliittymän esittely mastercam perusteet -sarja Mastercam käyttöliittymän esittely Joulukuu 2009 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Tämän oppaan

Lisätiedot

Käyttöliittymän esittely

Käyttöliittymän esittely Käyttöliittymän esittely mastercam perusteet-sarja Käyttöliittymän esittely Tammikuu 2011 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen.

Lisätiedot

Tiedostojen käyttö. Tammikuu 2011. Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot!

Tiedostojen käyttö. Tammikuu 2011. Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedostojen käyttö Tiedostojen käyttö Tammikuu 2011 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Tämän oppaan viimeisin versio on

Lisätiedot

Moniakseliratojen perusteet

Moniakseliratojen perusteet Moniakseliratojen perusteet Moniakseliratojen perusteet Helmikuu 2011 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Tämän oppaan viimeisin

Lisätiedot

Dynaaminen jyrsintä Varmista, että sinulla on viimeisimmät tiedot.

Dynaaminen jyrsintä Varmista, että sinulla on viimeisimmät tiedot. Dynaaminen jyrsintä Dynaaminen jyrsintä Maaliskuu 2011 Varmista, että sinulla on viimeisimmät tiedot. Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Ota yhteyttä Mastercam-edustajaasi.

Lisätiedot

Tiedostojen käyttö. mastercam perusteet -sarja. Marraskuu 2009. Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot!

Tiedostojen käyttö. mastercam perusteet -sarja. Marraskuu 2009. Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! mastercam perusteet -sarja Tiedostojen käyttö Marraskuu 2009 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Tämän oppaan vimeisin version

Lisätiedot

Työkoordinaatistot. Tammikuu 2015

Työkoordinaatistot. Tammikuu 2015 Työkoordinaatistot Tammikuu 2015 Mastercam X8 Työkoordinaatistot KÄYTTÖEHDOT Päivämäärä: Tammikuu 2015 Copyright 2015 CNC Software, Inc. Zenex Computing Oy. Ohjelmisto: Mastercam X8 Tämän dokumentin käytöstä

Lisätiedot

Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö

Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö mastercam x focus-sarja Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö Elokuu 2012 Varmista, että sinulla on viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet

Lisätiedot

X7 MU1 uudet piirteet

X7 MU1 uudet piirteet X7 MU1 uudet piirteet MastercamMastercam X7 ylläpitopäivitys 1 (MU1) sisältää seuraavat parannukset. Se on kaikkien Mastercam ylläpidossa olevien asiakkaiden käytettävissä. X7 MU1 ylläpitopäivityksen voi

Lisätiedot

MONIAKSELISET TYÖSTÖRADAT. Helmikuu 2018

MONIAKSELISET TYÖSTÖRADAT. Helmikuu 2018 MONIAKSELISET TYÖSTÖRADAT Helmikuu 2018 MONIAKSELISET TYÖSTÖRADAT Helmikuu 2018 2018 CNC Software, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. Ohjelmisto: Mastercam 2018 Käyttöehdot Tämän dokumentin käytöstä on määritelty

Lisätiedot

3.2 Työstöratojen luonti

3.2 Työstöratojen luonti 3.2 Työstöratojen luonti Luodaan aluksi työstöradat kahdelle akselille. 3.2.1 Olakkeen sorvaus Piirretään aluksi yksinkertainen kappale, johon luodaan työstöradat. Kuva 3.2.1 Koneistettava kappale Kyseisen

Lisätiedot

Työkoordinaatistot tutustumisopas. Helmikuu 2017

Työkoordinaatistot tutustumisopas. Helmikuu 2017 Työkoordinaatistot tutustumisopas Helmikuu 2017 Mastercam 2017 Työkoordinaatistot KÄYTTÖEHDOT Date: Helmikuu 2017 Copyright 2017 CNC Software, Inc. All rights reserved. Software: Mastercam 2017 Tämän dokumentin

Lisätiedot

mastercam focus tutorials Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö

mastercam focus tutorials Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö mastercam focus tutorials Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö Marraskuu 2007 Mastercam X2 MR2 Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö Päiväys: Marraskuu 2007 Copyright 2007 CNC Software,

Lisätiedot

Moniakseliset työstöradat. Joulukuu 2014

Moniakseliset työstöradat. Joulukuu 2014 Moniakseliset työstöradat Joulukuu 2014 Mastercam X8 Moniakseliset työstöradat KÄYTTÖEHDOT Päivämäärä: Joulukuu 2014 Copyright 2014 CNC Software, Inc., Zenex Computing OY. Ohjelmisto: Mastercam X8 Tämän

Lisätiedot

Työkoordinaatisto tutustumisopas. Syyskuu 2015

Työkoordinaatisto tutustumisopas. Syyskuu 2015 Työkoordinaatisto tutustumisopas Syyskuu 2015 Mastercam X9 Työkoordinaatistot KÄYTTÖEHDOT Päivämäärä: Syyskuu 2015 Copyright 2015 CNC Software, Inc. Zenex Computing Oy All rights reserved. Ohjelmisto:

Lisätiedot

MASTERCAM 2019 SIIRTYMISOPAS. Kesäkuu 2018

MASTERCAM 2019 SIIRTYMISOPAS. Kesäkuu 2018 MASTERCAM 2019 SIIRTYMISOPAS Kesäkuu 2018 MASTERCAM 2019 SIIRTYMISOPAS Kesäkuu 2018 2018 CNC Software, Inc. Zenex Kaikki oikeudet pidätetään. Ohjelmisto: Mastercam 2019 Käyttöehdot Tämän dokumentin käytöstä

Lisätiedot

Mastercam X6 Siirtymisopas

Mastercam X6 Siirtymisopas Siirtymisopas Mastercam X6 Siirtymisopas Tammikuu 2012 Varmista, että sinulla on viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen.tämän oppaan viimeisin versio on saatavana

Lisätiedot

2D-työstön perusteet

2D-työstön perusteet mastercam perusteet-sarja 2D-työstön perusteet Maaliskuu 2010 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Tämän oppaan vimeisin version

Lisätiedot

MASTERCAM TYÖKALUN MALLINNUSOPAS. Marraskuu 2018

MASTERCAM TYÖKALUN MALLINNUSOPAS. Marraskuu 2018 MASTERCAM TYÖKALUN MALLINNUSOPAS Marraskuu 2018 MASTERCAM TYÖKALUN MALLINNUSOPAS Marraskuu 2018 2018 CNC Software, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. Ohjelmisto: Mastercam 2019 Käyttöehdot Tämän dokumentin

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

Mastercam työtilan käyttö

Mastercam työtilan käyttö mastercam perusteet -sarja Mastercam työtilan käyttö Marraskuu 2009 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Tämän oppaan vimeisin

Lisätiedot

Piirrepohjainen poraus

Piirrepohjainen poraus mastercam x focus harjoitukset Piirrepohjainen poraus Maaliskuu 2010 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Tämän oppaan vimeisin

Lisätiedot

2D-työstön perusteet

2D-työstön perusteet 2D-työstön perusteet mastercam x perusteet -sarja 2D-työstön perusteet Elokuu 2012 Varmista, että sinulla on viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen.ota yhteyttä

Lisätiedot

ArchiCad:istä Inventoriin ja NC-jyrsin mallin teko

ArchiCad:istä Inventoriin ja NC-jyrsin mallin teko ArchiCad:istä Inventoriin ja NC-jyrsin mallin teko Huomattavaa! Kun tallennat archicad:issä Stl tiedoston tarkasta että mallisi on oikeassa mittakaavassa (esim. mikäli ArchiCad malli mallinnettu metrimittakaavassa

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikun käyttäminen 1 Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikku liitetään tietokoneen USB-porttiin. Koneessa voi olla useita USB-portteja ja tikun voi liittää mihin tahansa niistä. USB-portti

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7. Quick Start - opas Condes 7. olfellows www.olfellows.net 1.

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7. Quick Start - opas Condes 7. olfellows www.olfellows.net 1. Condes Suunnistuksen ratamestariohjelmisto Versio 7 Quick Start opas Yhteystiedot: olfellows Jouni Laaksonen Poijukuja 4 21120 RAISIO jouni.laaksonen@olfellows.net www.olfellows.net olfellows www.olfellows.net

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS. Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi

NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS. Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS 1.0 Tallenteiden haku ja kamerakuvien katselu DASYS-NUUO Tallentimien mukana tulee cd-levy

Lisätiedot

HRTM58. Windows 10 Resurssienhallinta

HRTM58. Windows 10 Resurssienhallinta Windows 10 Resurssienhallinta 1 Sisällysluettelo Resurssienhallinta...3 Resurssienhallintaa käytetään tiedostojen ja kansioiden hallintaan...3 Vasen sarake...5 Tietojen muuttaminen...8 Tapa 1: Hiiren 2.

Lisätiedot

Yleisimmät kysymykset Koneenmäärittelystä

Yleisimmät kysymykset Koneenmäärittelystä Yleisimmät kysymykset Koneenmäärittelystä Kysymys: Mihin tarvitsen Mastercamissa Koneenmäärittelyä? Olemme pärjänneet hyvin ilman sitäkin. Vastaus: Työstökoneiden valmistajat ja teollisuus pyrkivät yhdistämään

Lisätiedot

Mastercam X5 Asennusopas

Mastercam X5 Asennusopas Asennusopas Mastercam X5 Asennusopas Joulukuu 2010 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Tämän oppaan viimeisin versio on saatavana

Lisätiedot

Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen

Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen Tervetuloa mukaan rakentamaan yr-blogiamme! Lue seuraavat ohjeet ennen artikkelisi julkaisemista. Pääset kirjautumaan sisään osoitteessa

Lisätiedot

Ohjelman Suositukset. Luku 5 Suositukset

Ohjelman Suositukset. Luku 5 Suositukset Luku 5 Suositukset Suositukset ovat asetuksia jotka määräävät kuinka ZoomText käynnistyy, lopettaa ja esiintyy Windows työpöydällä käytön aikana. Aktivoimalla Automaattiset Päivitykset, aina ZoomTextin

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys ClassPad fx-cp400 päivitys + Manager for ClassPad II Subscription päivitys Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

TIETOJEN SIIRTO JA TARKISTAMINEN

TIETOJEN SIIRTO JA TARKISTAMINEN TIETOJEN SIIRTO JA TARKISTAMINEN Sisällysluettelo: 1. TIETOJEN SIIRTO PC-WISUSTA WEBWISUUN... 2 1.1 lisenssinumeron muuttaminen PC-wisuun... 2 1.2 tietojen siirto... 3 2. TIETOJEN SIIRTO ON VALMIS!...

Lisätiedot

PDF-tiedostojen teon pikaohje

PDF-tiedostojen teon pikaohje 1 PDF-tiedostojen teon pikaohje 1. Aluksi Tässä pikaohjeessa käydään lyhyesti läpi PDF-muotoisten tiedostojen teko Adobe Acrobat 5.0 ohjelmalla. Ohje opastaa painoon optimoidun PDF-tallenteen teon. Pikaohje

Lisätiedot

Scratch ohjeita. Perusteet

Scratch ohjeita. Perusteet Perusteet Scratch ohjeita Scratch on graafinen ohjelmointiympäristö koodauksen opetteluun. Se soveltuu hyvin alakouluista yläkouluunkin asti, sillä Scratchin käyttömahdollisuudet ovat monipuoliset. Scratch

Lisätiedot

Käyttöopas RoofCon Viewer

Käyttöopas RoofCon Viewer Käyttöopas RoofCon Viewer Sisällysluettelo Käyttöopas RoofCon Viewer... 1 Sisällysluettelo... 2 Asennus... 3 Merkitse objekti... 3 Zoomaa... 3 Mittaa etäisyys... 3 Työkaluvalikko ja Piirustusvaihtoehdot...

Lisätiedot

Konfiguraatiotyökalun päivitys

Konfiguraatiotyökalun päivitys Konfiguraatiotyökalun päivitys Kuinka aloitan? Konfiguraatiotyökalu avataan niin kuin aiemminkin suoraan Tenstar clientin käyttöliittymästä, tai harjoituksen ollessa käynnissä. Kuinka aloitan konfiguraatiotyökalun

Lisätiedot

Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje

Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje Aloittaminen Hae video kansiosta, johon se on tallennettu painamalla Lisää videoita ja valokuvia painiketta. Kun video on tuotu elokuvatyökaluun sitä voi esikatsella

Lisätiedot

YOU MUST ACCEPT THE TERMS OF THIS LICENSE BEFORE YOU CAN OPERATE THE

YOU MUST ACCEPT THE TERMS OF THIS LICENSE BEFORE YOU CAN OPERATE THE Pikaohje Mastercam X6 asennus Tämän ohjelmisto lisenssiehdot hyväksytään klikkaamalla. Ohjelmiston käyttämiseksi tulee hyväksyä lisenssiehdot. Mastercam X järjestelmävaatimukset Prosessori 2.5 GHz Intel

Lisätiedot

MySchenker tulostimen ohjeet

MySchenker tulostimen ohjeet MySchenker tulostimen ohjeet Paperirullan asettaminen tulostimeen 1. Avaa tulostin painamalla etulevyn OPEN painikkeesta ja nostamalla kansi kevyesti yläasentoonsa Paperirullan asettaminen tulostimeen

Lisätiedot

Selaimen asetukset. Toukokuu 2014 1 (7) Selaimen asetukset. 1994-2014 Tikon Oy. All rights reserved.

Selaimen asetukset. Toukokuu 2014 1 (7) Selaimen asetukset. 1994-2014 Tikon Oy. All rights reserved. Toukokuu 2014 1 (7) Selaimen asetukset Toukokuu 2014 2 (7) 1 Johdanto... 3 2 Windows... 3 3 Selaimet... 3 3.1 Yleiset asetukset (kaikki selaimet)... 3 3.1.1 Zoom-asetus... 3 3.1.2 Pop-up Blocker... 3 3.2

Lisätiedot

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen s. 1/5 Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen Yleistä Internetissä on paljon hyödyllisiä ilmaisohjelmia, jotka voi ladata ja asentaa omalle koneelle. Osa ohjelmista löytyy suomenkielisiltä sivuilta,

Lisätiedot

DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla

DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi ja poista valotuskannen suoja-arkki.

Lisätiedot

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Seuraavilla sivuilla esittelemme yksityiskohtaisesti, miten voit helposti ja nopeasti yhdistää kuvia ja tekstiä easybook -taittotyökalun avulla. Edellytykset

Lisätiedot

Tikon Web-sovellukset

Tikon Web-sovellukset Toukokuu 2015 1 (11) Tikon Web-sovellukset Toukokuu 2015 2 (11) 1 Johdanto... 3 2 Silverlight sovellukset... 3 2.1 Windows... 3 2.1.1 Microsoft Silverlight... 3 2.1.2 Tablet-laitteet... 4 2.1.3 Selaimet...

Lisätiedot

Työkoordinaatistot. Tammikuu 2015

Työkoordinaatistot. Tammikuu 2015 Työkoordinaatistot Tammikuu 2015 Mastercam X8 Työkoordinaatistot KÄYTTÖEHDOT Päivämäärä: Tammikuu 2015 Copyright 2015 CNC Software, Inc. Zenex Computing Oy. Ohjelmisto: Mastercam X8 Tämän dokumentin käytöstä

Lisätiedot

Pikanäppäin Yhdistelmiä. Luku 6 Pikanäppäimet

Pikanäppäin Yhdistelmiä. Luku 6 Pikanäppäimet Luku 6 Pikanäppäimet Pikanäppäimet ovat näppäinyhdistelmiä, jotka mahdollistavt ZoomTextin komennot ilman ZoomTextin käyttäjäliittymän aktivointia. Pikanäppäin komentoja on melkein jokaisella ZoomTextin

Lisätiedot

HDS Gen3 Pikaopas. Yleiskuvaus. Nro Näppäin Toiminto

HDS Gen3 Pikaopas. Yleiskuvaus. Nro Näppäin Toiminto HDS Gen3 Pikaopas FI Yleiskuvaus 1 4 6 5 7 2 3 8 9 10 11 Nro Näppäin Toiminto 1 Kosketusnäyttö 2 Sivut-näppäin Aktivoi aloitussivun Kohdistin- Siirtää kohdistinta, siirtyy valikkokohteissa ja säätää arvoja

Lisätiedot

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja.

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Excel 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Komentojen lisääminen pikatyökaluriville Pidä

Lisätiedot

Mastercam X5 uudet piirteet

Mastercam X5 uudet piirteet Uudet piirteet Mastercam X5 uudet piirteet Joulukuu 2010 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Tämän oppaan viimeisin versio

Lisätiedot

Ohje internetkarttapalveluun

Ohje internetkarttapalveluun Ohje internetkarttapalveluun Kartalla liikkuminen Liiku kartalla käyttäen hiirtä, karttaikkunan zoomauspainikkeita tai pikavalikkotoimintoja. 1. Näkymän liikuttaminen: Liikuta karttaa hiirellä raahaamalla.

Lisätiedot

Tekstinkäsittely ja opinnäytetyö I sisällysluettelo ja sivunumerointi. Word 2007

Tekstinkäsittely ja opinnäytetyö I sisällysluettelo ja sivunumerointi. Word 2007 Tekstinkäsittely ja opinnäytetyö I sisällysluettelo ja sivunumerointi Word 2007 Perttu Suhonen 2008 Sisällysluettelo 1 Sisällysluettelon tekeminen...5 1.1 Monitasoinen numerointi...5 1.2 Otsikkotyylien

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Sisäänkirjautuminen... 2 Office 365:n käyttöliittymä... 3 Salasanan vaihto... 5 Outlook-sähköpostin käyttö... 7 Outlook-kalenterin käyttö... 10 OneDriven käyttö...

Lisätiedot

2D-suunnittelun perusteet

2D-suunnittelun perusteet 2D-suunnittelun perusteet mastercam perusteet -sarja 2D-suunnittelun perusteet Elokuu 2012 Varmista, että sinulla on viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen.ota

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

Windows 10 -käyttöohje

Windows 10 -käyttöohje Windows 10 -käyttöohje Sisällys 1. Aloitus 3 1.1. Painikkeet 3 1.2. Haku 4 1.3. Aloitusvalikko ja ohjelmien kiinnitys 4 1.4. Tämä tietokone 5 1.5. Resurssienhallinta 5 2. Asetukset ja mukautus 6 2.1. Windowsin

Lisätiedot

SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille

SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille SharePoint Foundation ylläpitäjän ohjeet Sivu 1/5 SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille SharePoint Foundationin avulla voit luoda nopeasti useita erilaisia sivustoja, joissa WWW-sivuja, tiedostoja,

Lisätiedot

Keravan karttapalvelun käyttöohje

Keravan karttapalvelun käyttöohje Keravan karttapalvelun käyttöohje Sisällys (klikkaa otsikkoa mennäksesi suoraan haluamaasi kappaleeseen) Keravan karttapalvelun käytön aloittaminen... 2 Liikkuminen kartalla... 2 Karttatasojen näyttäminen

Lisätiedot

Päivitysohje Opus Dental

Päivitysohje Opus Dental Päivitysohje Opus Dental 7.1.460 1. Päivitysohjelman lataaminen Avaa Opus Dental -internetsivu osoitteessa www.opusdental.com. Klikkaa etusivulta Suomen lippua avataksesi suomenkielisen sivuston. Valitse

Lisätiedot

Hook2 Series. Quick Guide. 5 HDI, 5 TS, 7X GPS TS, 7 HDI, 7 TS, 9 TS, 9 HDI, and 12 TS DE, ES, FI, FR, IT, NL, NO, PT, SV, ZH

Hook2 Series. Quick Guide.  5 HDI, 5 TS, 7X GPS TS, 7 HDI, 7 TS, 9 TS, 9 HDI, and 12 TS DE, ES, FI, FR, IT, NL, NO, PT, SV, ZH Hook2 Series Quick Guide 5 HDI, 5 TS, 7X GPS TS, 7 HDI, 7 TS, 9 TS, 9 HDI, and 12 TS DE, ES, FI, FR, IT, NL, NO, PT, SV, ZH www.lowrance.com HOOK2 Aloittaminen 5 HDI, 5 TS, 7x GPS TS, 7 HDI, 7 TS, 9 HDI,

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

Tutustumisopas. Helmikuu 2015

Tutustumisopas. Helmikuu 2015 Tutustumisopas Helmikuu 2015 Mastercam X8 Tutustumisopas KÄYTTÖEHDOT Päivämäärä: Helmikuu 2015 Copyright 2015 CNC Software, Inc. Zenex Computing Oy. Ohjelmisto: Mastercam X8 Tämän dokumentin käytöstä on

Lisätiedot

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistä-valikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Copyright 2017 HP Development Company, L.P.

Copyright 2017 HP Development Company, L.P. Käyttöopas Copyright 2017 HP Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan erikseen kyseisten tuotteiden

Lisätiedot

Tikon Web-sovellukset

Tikon Web-sovellukset Marraskuu 2014 1 (9) Tikon Web-sovellukset Marraskuu 2014 2 (9) 1 Johdanto... 3 2 Windows... 3 2.1 Microsoft Silverlight... 3 3 Tablet-laitteet... 4 4 Selaimet... 5 4.1 Yleiset asetukset (kaikki selaimet)...

Lisätiedot

2020 Fusion. What s New in Version 6? What s New in Version 6? 1 of Fusion

2020 Fusion. What s New in Version 6? What s New in Version 6? 1 of Fusion 2020 Fusion What s New in Version 6? What s New in Version 6? 1 of 17 2020 Fusion Uusi 2020 Fusion 6 nopeuttaa ja helpottaa työskentelyäsi: Täysin uudistettu renderöinti Useiden tuotteiden muokkaus samalla

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

Mitä Uutta - SURFCAM V5.1 Sisällysluettelo

Mitä Uutta - SURFCAM V5.1 Sisällysluettelo VER CAD/CAM Software with world class precision and control... Mitä uutta Mitä Uutta - SURFCAM V5.1 Sisällysluettelo 1) Parannettu muistinhallinta 32 ja 64 bitin järjestelmissä 3 2) Konesimulointi Optio

Lisätiedot

ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA. Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa.

ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA. Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa. ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa. Projekti kannattaa tallentaa muutenkin aina sillöin tällöin, jos käy niin ikävästi että

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 1(5) Ohjelmaikkunan osat Valintanauhan tärkeimmät välilehdet ovat Tiedosto, Aloitus, Lisää ja Sivun asettelu. Kuvassa näkyy Aloitus-välilehti.

Lisätiedot

Ennen varmenteen asennusta varmista seuraavat asiat:

Ennen varmenteen asennusta varmista seuraavat asiat: NAPPULA-VARMENTEEN ASENNUSOHJE 1/17 Suosittelemme käyttämään Nappulaa uusimmalla versiolla Firefox- tai Chrome- tai Applen laitteissa Safariselaimesta. Tästä dokumentista löydät varmenteen asennusohjeet

Lisätiedot

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Kirjautuminen järjestelmään 2 Myyntilaskut 2 Ostolaskujen käsittely 4 Uuden laskun syöttö 6 Palkkailmoituslomake 8 Palkkailmoituksesta kopio 9 Henkilötietojen

Lisätiedot

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta..1 Tiedoston kytkeminen haluttuun ohjelmaan...2 Pikakuvakkeen luominen...3 Resurssien jakaminen verkossa olevien

Lisätiedot

NEUVOTTELUPALVELUT NETTINEUVOTTELU PIKAOPAS

NEUVOTTELUPALVELUT NETTINEUVOTTELU PIKAOPAS 23.3.2017 1 (7) NEUVOTTELUPALVELUT NETTINEUVOTTELU PIKAOPAS Työkalurivi Työpöytäsovellus Nettineuvottelulla voit muun muassa jakaa työpöytäsi, ladata ja jakaa asiakirjojasi, tallentaa neuvottelut, osallistua

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

X-Change-tekstinkäsittely ja kopiointiohje

X-Change-tekstinkäsittely ja kopiointiohje X-Change-tekstinkäsittely ja kopiointiohje Avaa PDF_X-Change Editor Avaa kopioitava asiakirja X-Change-ohjelmaan Jos olet saanut asiakirjan sähköpostissa tallenna asiakirja ensin omaan henkilökohtaiseen

Lisätiedot

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa.

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. RATKAISUT SIVU 1 / 15 PowerPoint jatko Harjoitus 3.1-3.7: Harjoitus 3.1: Avaa ensin Harjoitustiedosto.pptx. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. Valitse joka tapauksessa

Lisätiedot

erasmartcardkortinlukijaohjelmiston

erasmartcardkortinlukijaohjelmiston erasmartcardkortinlukijaohjelmiston asennusohje Sisällysluettelo 1. erasmartcard... 2 2. erasmartcard-ohjelmiston normaali asennus... 3 2.1. Ennen asennusta... 3 2.2. Asennus... 3 3. Muut asennustavat...

Lisätiedot

Skype for Business ohje

Skype for Business ohje Skype for Business 2015 -ohje 7.12.2015 1 Kuvaus Skype for Business 2015 on pikaviestinohjelma ja videopuheluiden järjestämiseen suunniteltu ohjelma. Ohjelmalla voi järjestää isonkin kokouksen ja esittää

Lisätiedot

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n asennus ja päivitys Päivitä BIOS, sovellukset ja ohjaimet ja suorita Windows Update Valitse asennustyyppi Asenna Windows 8.1 Käy Samsungin päivitystukisivust

Lisätiedot

Ohje tekstinkäsittelyharjoitus 10. Pöytäkirja, jossa käytetään ylätunnistetta. Tehtävän aloitus

Ohje tekstinkäsittelyharjoitus 10. Pöytäkirja, jossa käytetään ylätunnistetta. Tehtävän aloitus Ohje tekstinkäsittelyharjoitus 10 Pöytäkirja, jossa käytetään ylätunnistetta Standardiasiakirjan asettelut Microsoft Word 2007 ja 2010 versioissa Word ohjelman oletusasetukset ovat sellaiset, että suomalaisen

Lisätiedot

Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla

Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla Lena Wahlroos-Hänninen, Helsingin Tikoteekki 2009 1 Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla Windows-käyttöjärjestelmä mahdollistaa useita eri helppokäyttötoimintoja, joilla voi

Lisätiedot

Coolselector Asennusohje

Coolselector Asennusohje MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Coolselector Asennusohje Täydellinen valinta on vain muutaman klikkauksen päässä www.danfoss.fi/kylma Yleiset vaatimukset Windows XP asennus Windows 7 asennus Asennuksen poisto

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun.

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. StorageIT 2006 varmuuskopiointiohjelman asennusohje. Hyvä asiakkaamme! Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. Ennen asennuksen aloittamista Varmista, että

Lisätiedot

1 Yleistä Kooste-objektista... 3. 1.1 Käyttöönotto... 3. 2 Kooste-objektin luominen... 4. 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4. 3.1 Sivut...

1 Yleistä Kooste-objektista... 3. 1.1 Käyttöönotto... 3. 2 Kooste-objektin luominen... 4. 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4. 3.1 Sivut... Kooste 2 Optima Kooste-ohje Sisällysluettelo 1 Yleistä Kooste-objektista... 3 1.1 Käyttöönotto... 3 2 Kooste-objektin luominen... 4 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4 3.1 Sivut... 5 3.2 Sisältölohkot...

Lisätiedot

Ohje olettaa, että Java on asennettu oletuskansioonsa sekä päivitetty uusimpaan versioonsa ja että selaimen latauskansiona on oletus.

Ohje olettaa, että Java on asennettu oletuskansioonsa sekä päivitetty uusimpaan versioonsa ja että selaimen latauskansiona on oletus. Tulospalvelu käynnistyy väärällä ohjelmalla Ohje olettaa, että Java on asennettu oletuskansioonsa sekä päivitetty uusimpaan versioonsa ja että selaimen latauskansiona on oletus. Tilastointi-nappia painaessa

Lisätiedot

Integroidun maksupäätteen lisääminen käyttöönotossa

Integroidun maksupäätteen lisääminen käyttöönotossa Integroidun maksupäätteen lisääminen käyttöönotossa Elisa tarjoaa maksupäätteiksi Netsin Ingenico ipp350 tai iwl250 Ethernet yhteydellä ja iwl250 mallia Bluetooth yhteydellä. Jotta maksupääte toimii Elisa

Lisätiedot